Page 1

heritage restoration design march 2006 - december 2006 is the palace which was the residence of the owner; the secondary bodies were used for storage and processing of cultivated agricultural products, including one as the farmer’s residence. The site plan develops around a common open space, characterized by the presence of a water well and surrounding land planted with fruit and citrus trees. The restoration of the new distribution of spaces and functions. The living room, dining room and and facilities are located on the upper levels. All technical implants have Sicilian bent tile.

Client: Manuela Campisi Project designer: ACAB + arch. Francesco Minniti Director of works: arch. Francesco Minniti

The work of this project involves the heritage restoration of an ancient (1860) ‘Masseria’, a farmstead sited in the countryside of Cassibile, Syracuse. This local building typology of farmstead is composed of a set of buildings


A

B

heritage restoration design october 2006 - april 2007

Heritage restoration work of a “terrana” stone house built at the beginning of the 1900s. Architectonical elements and structure have been totally restored and maintained their original state, as well the main occupancy is still residential (a portion of the house is now a small private school). The main works were the demolition and building of the roof, the renewal of all the walls and of all the tecnichal implants and the replacement of all A

3,00

B

TERRAZZINO 4,60

A'

PROSPETTO EST STATO DI FATTO

PIAN TA COPE R TURA STATO DI FATTO

B'

A'

B' B

A

A

B N

1,96

WC H 2.92 0.90 1.70

1.01 1.70

0,57

1,80

2,68

0.70 2.10

0.45 0.70

1.15 2.39

0,47

0.98 1.70

GIARDINO DI PROPRIE TA'

CUCINA H 3.59

4,90

ALTRA PROPRIE TA'

B'

PROSPETTO OVEST STATO DI FATTO

A'

4,97

VI A RIVIER A DIONISIO I L GRANDE SEZIONE A-A' STATO DI FATTO

B

A

TERRAZZINO

B

3,00

4,60

PROSPET TO EST PROGETTO

PIAN TA COPE R TURA PROGETTO

A'

B'

A

B

A'

B'

B

A

20,68

A' VI A RIVIER A DIONISIO I L GRANDE

1,92

H MIN 4.48 H MAX 5.51

H MIN 4.48 H MAX 5.51

B'

PROSPET TO OVEST PROGETTO

A'

ALTRA PROPRIE TA' 0,22

1,02

DEPOSI TO mq 10.10 3,95

3,59

5,51

RIP 1,10

LET TO mq 24.35 4,90

2,56

H 3.59 INGRESSO mq 5.04 3,36

4,97

1.18 2.90

1.20 2.90

4,94

BO TOLA

1.38 2.90

1,50

4,90

SOGGIORNO mq 24.20 H MIN 4.48 H MAX 5.51

CUCINA mq 16.08 H 3.59

1.36 2.90

3,52

2,23

3,95

DISIMPEGNO mq 8.80 H MIN 4.48 H MAX 5.40

4,48

4,57

2,48 WC mq 4.20 H 2.92

0.90 1.70

1.01 1.70

0.70 2.10

1.15 2.40

0.98 2.40

GIARDINO DI PROPRIE TA'

1,70

N

PIAN TA PIANO TERRA PROGETTO

B' SEZIONE A-A' PROGETTO

SEZIONE B-B' PROGETTO

Client: Maria Zocco

A

SEZIONE B-B' STATO DI FATTO

Project designer and Director of works: arch. Francesco Minniti

4,48

PIAN TA PIANO TERRA STATO DI FATTO

B'

3,59

A'

5,51

0,22

1.36 2.93

0,42

0,35

3,95 0,55

4,57

1.20 2.90 0,55

4,94

LET TO H MIN 4.48 H MAX 5.51

1,02

INGRESSO H 3.59

SOGGIORNO H MIN 4.48 H MAX 5.51

1.18 2.90

0,35

0,35

1.38 2.90

H MIN 4.48 H MAX 5.51

3,04

4,90

3,39

SAL A D A PRANZO


multifunctional area to include the kitchen, the laundry room and the dining room.

pila frigo tv

h 2,40

Pianta progetto scala 1:100

Sezione progetto scala 1:100

5,000

Pianta soppalco progetto scala 1:100

Pianta copertura progetto scala 1:100

Client: Maurizio MuscarĂ 

1,747

3,330

Project designer and Director of works: arch. Francesco Minniti

tenda/pannelli lavatrice

1,215

Sezione stato di fatto scala 1:100

1,507

Pianta stato di fatto scala 1:100

heritage restoration design february 2012 - july 2012

A small dwelling built in the '20s in the historic center of Siracusa - Ortigia. The client requested a home for shortstay use, able to accommodate two couples. Two mezzani- -


renewal march 2006 - may 2007

fotorendering progettuali

Restoration of a villa for summer vacation use as well as adaptation an external environment was built equipped with a kitchen, wood oven and shower; new trees have been planted in the garden to replace some old, dangerous pine trees; the driveway is turf and replace the old concrete slab. A ventilation heats all spaces inside the villa. An external metal staircase allows you to enjoy the terrace which is now, in part, a roof garden. The outdoor pathways are clad in sandstone while

sezione est

external kitchens are clad in polished lava stone. sezione sud

Project designer and Director of works: arch. Francesco Minniti

sezione ovest

Client: Massimo Cortese

sezione nord


renewal january 2006 - august 2006

A small apartment sited at the highest level of an ancient building (about 1930), with an amazing sea view from just one window on the east side. The work of this project focused on this sea view gathering up all the diurnal functions in one environment. The shape of the room increases the perspective of the window and divides the diurnal area from the nocturnal one (two bedrooms and bathroom). All the technical implants,

bedroom

sea wiev living room

bedroom

bathroom

entrance

Client: Emma Schembari

kitchen

Project designer and Director of works: arch. Francesco Minniti

rebuilt in a contemporary style.


renewal september 2009 - december 2009

requested a contemporary dwelling with and three bedrooms and a big open space. The work involved some demolition of internal walls and the building of some new ones to achieve a wide multifunctional open space, with two big windows on the bathrooms and a new kitchen, interchanging just two colors

Client: Concetto Lombardo

Project designer and Director of works: arch. Francesco Minniti

gave the house a contemporary style.


renewal june 2011 - december 2011 Client: Giuseppe Messina

Project designer and Director of works: arch. Francesco Minniti - Collaborator: Alessandra Candarella

fotorendering progettuali

An 'International Style' villa built in 1958 in the centre of Syracuse. The client required an adaptation of the indoor and outdoor spaces, a small expansion of the living room and an additional technical room. The work has maintained the pure architectural language by inserting and replacing the clinker cladding with local sandstone. The expansion is contained within the porch so as not to alter the frame of the main faรงade.


restoration design july 2012

fotorendering progettuali

photovoltaic implant

- 0,70

rain harvesting cystern

Two summer holiday homes of the 1970s sited in the Natural Reserve of 'Plemmi- rio', a peninsula celebrated by Virgil and facing a Marine Protected Area of Capo Murro di Porco. The objective of this project is the restoration and improvement of the buildings and open spaces. The rebuilding of the wood roof, cork panel insulation, use of solar and photovoltaic panels, rain harvesting system and natural wastewater treatment system (with subsurface wetlands) all contribute to making the most sustainable intervention. Indigenous species will also be planted in continuity and evolution of existing phytoassociations.

Client: Francesco Minniti

solar panel

Project designer: arch. Francesco Minniti - Collaborator: arch. Sebastiano Gange

rain harvesting cystern


Restoration  

It is an essential part of my work to consider the way in which people live when designing structures that they are going to live, work, or...

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you