Page 1

P O R

T

F O L

WORKS BY: CHRISTABEL CHEN

I

O


CON T E N T S

c ur r i c ulu m vi ta e

01 02 03 04 05

t h e s h op h ou s e mu s e u m b e hote l l o c a li c i ou s f r a me s m i sc


CURRICULUM VITAE PERSONAL PARTICULARS

Name: Date of birth: Gender: Nationality: Email address:

Christabel Chen Jia Ying 04/07/1994 Female Singaporean chris_cjy@hotmail.com

EDUCATION

2016 - Present 2012 - 2015 2011 - 2012 2007 - 2010 2001 - 2006

Bachelor of Interior Design (Honours), RMIT University Diploma in Interior Architecture & Design, Temasek Polytechnic Tampines Junior College GCE O Levels, Anglican High School Primary School Leaving Examination, Elias Park Primary School

WORKING EXPERIENCE

Oct 2015 - Jan 2016 Jul 2014 - Oct 2014 Sep 2012 - Oct 2012 Feb 2012 - Apr 2012

Service Staff, Guac & Go Cafe Internship, M Moser Associates Singapore Internship, LG Architects & Associates Pizza Artist, The Hillbillies

OTHER QUALIFICATIONS

2012 2012 2008

Basic guitar GCE A Level Chinese Grade 4 Piano, The Associated Board of the Royal Schools of Music

EXTRA CURRICULAR ACTIVITIES

2014 2014 2014

Jams For Lunch Saturday Indesign/Kokuyo Showroom (Event Helper) Temasek Polytechnic Week Zero Freshmen Orientation Finale Olympiad Design Orientation Camp AY15/16 (Subcommittee) Graffiti painting at Glocal Village (Volunteer) Inagural Diversity Inclusion You - Inter-polytechnic residential programme (Coordinator) French Cultural Night - The Avengers Jams For Lunch Christmas Event at ONE°15 Marina Club Jams For Lunch CCN: Fund raising (Event Helper) Design Orientation Camp AY12/13 (Participant)

2014 2013 2013 2013 2013 2012 2012 2012 2011

LANGUAGE PROFICIENCY

English Chinese French

IT SKILLS

ACHIEVEMENTS

INTERESTS

Proficient Proficient Intermediate

Autodesk Autocad Autodesk 3dsmax Google Sketchup Adobe Photoshop Adobe Illustrator Microsoft Office

2015 2011 2009 - 2010 2008

Certificate in Cross-Cultural Studies (Diploma Plus Programme) A division Shooting (Pistol) Nationals Vice-president of Robotics Club (Anglican High School) Gold award, National Robotics Competition

Photography Playing music Travelling Visiting exhibitions


01 1.1 1.2 1.3 1.4

SITE ANALYSIS THE SHOPHOUSE MUSEUM site analysis conceptual sketches museum overview perspectives floor plans section

Host location

Residential + Hotels

Retail

Project Type: Parasitic Architecture Attaching itself to the “host”, the parasite aims to enhance the surrounding environment without overwhelming the host. Site: Shophouse units 2-16 along Koon Seng Road Located in Joo Chiat, Singapore’s first heritage town, a residential conservation area known for its heritage architecture and a popular tourist destination. The heritage of Joo Chiat is only conserved through the shophouses’ architecture. Locals and tourists are not educated about the shophouse or heritage as they only view the facade from ground level, as shown above.

Design Strategy: To design a heritage museum that will bring visitors on a journey through the heritage of Joo Chiat while experiencing the shophouse in a new way.

CONCEPTUAL SKETCHES 1

2


3

Scaffolding structurees are seen when conservation works are carried out on shophouses’ architecture. I used this as the idea generator to “conserve” the heritage of shophouses and Joo Chiat.

6

7

4

5

8

Latching onto the host this way would restrict the amount of sunlight and ventilation on the ground floor. Solution: parasitic modules attaching at different levels with voids adjacent to circulation pathways.

LEGEND

1. Features of shophouse 2. Sequence of spaces 3. Circulation method 4. Circulation path connecting parasitic modules 5. Latching of parasitic modules 6. Idea generator 7. Exterior 8. Parasitic modules on roof


MUSEUM OVERVIEW

KEY PLAN

EXTERIOR ELEVATION

4

1

CONTINUOUS SECTION

2

3


FLOOR PLANS Communal seating areas on the ground floor relate to the parasite in terms of the materials used while providing a space for residents and visitors to rest and hang out.

GROUND FLOOR PLAN SCALE 1:200

FIRST STOREY & SECOND STOREY PLAN SCALE 1:200

THIRD STOREY PLAN SCALE 1:200

RETAIL STORE PLAN SCALE 1:200

PERSPECTIVES 1

2

1. Tile display Metal rods are used to create structures reflecting the grid concept and to define the circulation path through the tile display area. 2. Retail store Grids in the retail space continue from floor to wall to ceiling in varying scales. A mirrored wall behind the counter creates the illusion of an extension of space. Metal rods along the other wall act as supporting structures for retail displays.

5

LEGEND

1. Reception 2. Historical timeline of Joo Chiat 3. Tile display 4. Types of shophouses 5. Viewing deck 6. Retail store

6


02

1.1 1.2 1.3

SITE context BE HOTEL

site context concept elevations perspectives floor plan

concept Project Type: Hospitality To create a new brand for a chain of hotels that provides affordable accomadation and ensuring guests enjoy a great local atmosphere.

COURTYARD: TRANSLATING CLASSICAL INDIAN ARCHITECTURE INTO A MODERN SPACE Main spaces (bar, lounge, dining) are designed as a courtyard as it is where most communal activities happen. The double volume and columns are deliberately emphasized by designing the space such that guests are able to experience the spatial qualities once they enter the hotel. Circulation path

Site: New Delhi, India Be Hotel is a 2.5 star hotel located in the city center. Design Strategy: To design versatile spaces within the hotel that cater to backpackers, families and business travellers while capturing the cultural essence of the country, taking in mind the timeless and homely image of the hotel’s branding.

Courtyard


elevations

EXTERIOR ELEVATION SCALE 1:250

SECTIONAL ELEVATION SCALE 1:250

PERSPECTIVES

1

2

3

4

1. Reception Reception counters are angled towards the entrance, creating a more direct approach.

2. Outdoor seating/dining A variety of seating provides flexibility for guests and caters to the various target groups.

3. Indoor dining The lattice creates different shadow patterns in the space depending on the time of day.

4. Bar The counter is designed such that it connects the indoor & outdoor dining areas.


6

5

8

9

FIRST STOREY PLAN SCALE 1:100


4 7

3

2

1

LEGEND

1. Entrance 2. Self check in kiosks 3. Internet stations 4. Meeting rooms 5. Reception 6. Back of house/Admin 7. Luggage storage 8. Bar/Grab & Go 9. Outdoor seating


03

1.1 1.2 1.3

EXISTING SITE LOCALICIOUS

existing site concept floor plans perspectives sections

Project Type: Problem Based Learning To provoke inquiry into the cultural, societal, architectural and environmental issues surrounding design and propose a new use for the building.

Selected location

Site: Thomson Community Club Various communities in Thomson are segregated as the culture of congregating for entertainment is fading. Also, there are many music schools and studios in the vicinity but no specific venue for these music enthusiasts to showcase their talent. Design Strategy: To create a space where people, food and music come together in the form of a music cafe selling traditional desserts since the food culture in Singapore is prominent and it connects different communities. The cafe also serves as a platform for music enthusiasts to come together and perform while residents in Thomson can gather to watch and participate during open mic sessions.

concept ICE KACHANG: CREATING A WHOLE OUT OF FRAGMENTS

Ice block

Shaved ice

Ice kachang

SPACE TRANSLATION 1

2

3

4

Gallery

Dining

Stage


Floor plans

FIRST STOREY PLAN SCALE 1:100

SECOND STOREY PLAN SCALE 1:100


PERSPECTIVES

1

2

3

4

5

1. Second storey White painted timber strips forming part of the railing, double height metal grilles and exterior fins direct the view from the second storey to the stage.

SECTIONS

LONGITUDINAL SECTION SCALE 1:100


2. Second storey dining Horizontal timber strips highlights visual continuity while vertical strips separate dining spaces to create cellular spaces, giving a sense of privacy amidst the open layout.

3. Stage The stage is a key space and is emphasized by a double volume which allows sound to travel to the second storey. The double volume also allows visual continuity, so people get to watch and hear the performance.

4. First storey dining Cellular dining spaces are created using partitions made of timber strips.

5. First storey Ceiling of timber planks reflect the horizontal elements on the second storey.

CROSS SECTION SCALE 1:100


04

1.1 1.2 1.3

SITE CONTEXT FRAMES

site context concept facade + section perspectives working drawings

Project Type: Mixed-use (Soho), client-based Site: Geylang Bahru Industrial Estate

Site location

Sun path

Design Strategy: To convert the existing site into a Soho unit for the client to eat, work, play, meet and sleep. Client profile: Cafe owner and freelance photographer

concept PHOTOGRAPHY: USING LIGHT TO DEFINE SPACES An axis derived from the sun path divides the space while different types of lighting defines the type of spaces (public/private).

SPACE TRANSLATION 1

2

Axis

Adjacent spaces

Facade + section

Front entrance

Rear entrance

Section showing photography montage


PERSPECTIVES

1 1. Cafe/Gallery The cafe acts as a gallery through a montage of the client’s works displayed along the walls of the first storey. A strip of light on the floor guides customers to the counter. 2. Study/Reading area A skylight directly above illuminates the study area.

3. Model Experimentation of light.

2

3

4. Model An example of light cast by the sun through the skylight in the cafe.

4


WORKING DRAWINGS LAYOUT PLANS


WORKING DRAWINGS FINISHES PLANS


WORKING DRAWINGS ELEVATIONS


WORKING DRAWINGS SECTIONS


WORKING DRAWINGS FIXTURE DETAILING


WORKING DRAWINGS STAIRCASE DETAILING


05

1.1 1.2 1.3

OTHER PROJECTS MISC

A WORLD WITHOUT COLOUR

Subject module: World Issues (Cross-Disciplinary Subject) A photographic campaign part of a group project aiming to raise awareness of racism. The project revolved around the theme of a world without colour, as skin colour will not matter in a colourless world. A book, posters and various merchandise were designed, all in an achromatic colour scheme, following the theme.

other projects live projects photography

1 1. Merchandise designs

2

2. Poster design 1 3. Poster design 2 4. Cover page of book 5. Sticker designs

3

4 5


LIVE PROJECTS THE “CHRISTMESS” DINNER

Location: Sentosa Boardwalk Part of The Christmas Tree Project and inspired by Alice In Wonderland, the idea was to create an unconventional christmas tree representing a christmas dinner. Various kitchen and dining utensils hang haphazardly to emphasize the casual, messy and fun atmosphere as people catch up over a good meal.

GRAFFITI PAINTING

Location: Glocal Village, Temasek Polytechnic Part of an initiative for Global Community Day and Diversity Inclusion You, an event organised by Temasek Polytechnic, a graffiti wall was created, encompassing the theme of diversity and vibrance.


PHOTOGRAPHY 35MM FILM & DIGITAL


T H A N K Y O U

Interior Architecture & Design Portfolio  

2015

Interior Architecture & Design Portfolio  

2015

Advertisement