Dubbelpunt juni 2013

Page 6

Dossier

Koken op vuur voor beginners

BACK TO BASICS

Het kampvuur is het slotspektakel van ieder kamp, maar vuur geeft niet alleen licht, gezelligheid en warmte: je kunt er ook op koken. Voor veel Chirogroepen is ‘woudloperskeuken’ een traditionele kampactiviteit, maar iedereen kan ermee beginnen. Een handleiding voor beginnende woudloperskoks!

Veilig vuur maken

Samen op vuur koken is fijn, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Daarom enkele richtlijnen op een rijtje: OO Zorg te allen tijde dat je toelating hebt van de eigenaar om vuur te maken. OO Zorg nog voor je begint met vuur maken dat je iets bij de hand hebt om het te doven: een brandblusser, een tuinslang of een emmer zand. OO Vuur maken in een bos (of op 100 meter van een bos) is verboden in België, want dat is erg gevaarlijk. OO Baken je vuurplek af: verwijder alle kleine takjes en blaadjes, en zorg ervoor dat je vuur niet verder uitbreidt dan de afgebakende zone. OO Laat je vuur nooit alleen tot het opgebrand is. Check zeker ook de veiligheidsfiche chiro.be/vuur voor meer info.

6

dubbelpunt JUNI 2013

Hoe start je een vuur?

We beginnen met een streepje fysica. Om vuur te maken, heb je drie dingen nodig: brandstof, zuurstof en hitte. Om een vuur te doven, moet je gewoon een van die elementen wegnemen. Brandstof Om een vuur te maken, heb je brandstof nodig. Je moet dus op zoek naar hout of houtskool. Als je hout gaat sprokkelen, let dan op de volgende dingen: OO Neem enkel dood hout mee. Levende takken branden niet goed omdat ze te nat zijn, en je schaadt er bovendien de bomen mee.

OO Gebruik enkel onbehandeld hout: geschilderd of geïmpregneerd hout geeft giftige dampen. OO Hoe sneller een boom groeit, hoe sneller hij ook brandt. Naaldbomen zoals spar en den zijn ideaal om een vuur mee te starten, zeker omdat je er vaak hars op vindt. Ook berk (te herkennen aan de witte ‘papieren’ schors) is goed om een vuur mee aan te maken. OO Eens je vuur aan is, gebruik je best boomsoorten als eik of beuk om op te koken.

Berk brandt heel snel.