't Penoentje november 2019

Page 1

‘t Penoentje


47e jaargang, nr. 1, november 2019

2


WELKOMSWOORD | WELKOMSWOORD | WELKOMSWOORD

DAG LIEFSTE CHIROVRIENDJES

Het is weer tijd om een kleine samenvatting te maken van de fantastische start van dit Chiro jaar. Dit doen we in ons eerste Penoentje van dit jaar! We hebben al een heleboel leuke activiteiten achter de rug dit jaar, blader daarvoor een aantal pagina’s door. Je zou bijna denken dat al onze activiteiten al voorbij zijn, maar niet gevreesd. Er komen nog een hoop leuke activiteiten aan voor jong en oud! Check daarom zeker onze kalender, zodat je er geen enkele mist. Verder bevat ons Penoentje ook nog de voorstelling van onze nieuwe leider, ons gloednieuwe kampthema, een stukje van elke groep en nog veel meer leuke dingen!

Veel leesplezier! De Penoenredactie Emiel, Baaike, Fleur en Marte.

3

47e jaargang, nr. 1,november 2019


JAARTHEMA | JAARTHEMA | JAARTHEMA | JAARTHEMA Een nieuw jaar, een nieuw jaarthema. Dit jaar is het thema ‘Grenzeloos Chiro’. De site van Chirojeugd Vlaanderen geeft een mooie beschrijving van het thema: We eten taco’s, onze kleren zijn ‘made in China’, we slapen in Zweedse bedden en we chatten met mensen aan de andere kant van de wereld. Ja, we zijn wereldburgers. We horen of lezen verhalen over mensen aan de andere kant van de wereld. Maar we weten niet altijd wie ze echt zijn. Met 'Grenzeloos Chiro' willen we buiten onze eigen Chirogrenzen gaan en andere jeugdbewegingen ontmoeten over de landsgrenzen heen! We focussen ons op drie pijlers: 1. Goeiedag, Bonjour, Buenas Dias Door anderen te ontmoeten, kan je veel leren! Zo kunnen wij vanuit Chirojeugd Vlaanderen ook veel leren van leiding, leden en organisaties in het buitenland. Door ontmoetingen te organiseren en uit te wisselen over de grenzen heen willen we verwondering opwekken. Internationale ontmoetingen staan centraal. En daarvoor hoef je niet altijd letterlijk over de grens te gaan! 2. Samen sterk! Als Chirojeugd Vlaanderen leven we niet op een eiland. We vinden niet alleen onze eigen groep belangrijk, maar we hebben ook aandacht voor de gemeenschap om ons heen. We wonen allemaal op dezelfde wereldbol. Onze stem klinkt luider als we die met velen tegelijk laten horen. We laten de stem van kinderen en jongeren horen. Dat willen we niet alleen doen voor de kinderen en jongeren die in ons land wonen, maar voor alle kinderen wereldwijd. Dat doen we ook vanuit ons gevoel voor rechtvaardigheid. 3. Chiro, dat is wat ons bindt! Spanjaarden luisteren naar hiphop, net zoals wij. In Marokko besteden ze veel aandacht aan hun vrienden, net zoals wij. We lijken meer op elkaar dan we zelf soms denken. Natuurlijk hebben jongeren aan de andere kant van de wereld hun eigen culturele eigenheden en verschillen ze zo van ons. Door kennis te maken met leden en leiding van alle jeugdbewegingen in de wereld willen we ook focussen op de gelijkenissen. Van noord naar oost en van zuid naar west: we zijn jong, zitten in de jeugdbeweging, spelen als gekken, gaan op kamp en bouwen aan kampvuren die overal evenveel warmte verspreiden. Via die gelijkenissen willen we werken aan verbondenheid.

Er is ook een kraskaart uitgebracht met bijhorende spelen, de kraskaart vind je op de volgende bladzijde.

47e jaargang, nr. 1, november 2019

4


5

47e jaargang, nr. 1,november 2019


KALENDER | KALENDER | KALENDER | KALENDER | KALENDER Zoals elk jaar zijn er dit chirojaar enkele belangrijke activiteiten en evenementen die jullie zeker niet mogen missen. Zet volgende data dus al zeker in jullie agenda!

November 17 november 24 november

Pap en koek for life Chirstus Koning

December 1 december Sinterklaas op bezoek! 21 december Donatusnacht 22 en 29 december Geen Chiro Februari 23 februari

Geen Chiro

Maart 8 maart 22 maart

Spelen met de ouders Vriendjesdag

April 12 april 18 april

Geen Chiro Boerenbouwel

Mei 10 mei 31 mei

Gewestdag Geen Chiro

Juli 11 - 21 juli 25 juli

Binnenlands Kamp Bouwel Open Air

Augustus 28 augustus 30 augustus

Ontspanningsdag Dianamiddag

47e jaargang, nr. 1, november 2019

6


CIRCUS CHIROLINI | CIRCUS CHIROLINI | CIRCUS CHIROLINI

Afgelopen zomer vertrokken we met een hele hoop clowns, acrobaten, goochelaars, krachtpatsers, ‌ naar het prachtige Neerpelt. Het begon met het opzetten van de tenten voor de oudste groepen. Dit door weer en wind, want ja, het regent hier al wel eens. Ook de aankomst van de leden en het uitladen van de camion verliep niet altijd even droog, maar oh zo vlotjes.

Nadat alles uitgeladen was, op zijn plaats stond en de bedden gedekt waren, was het tijd om het kamp echt te starten. Dit door samen met je eigen groep spelletjes te gaan spelen.

7

47e jaargang, nr. 1,november 2019


Degene die al eens mee op kamp geweest zijn weten dit al, maar op kamp speel je niet enkel met je eigen groep. Op de eerste dag worden alle leden verdeeld in 4 families, om zo te strijden voor de titel en het minst erge taakje. Elke morgen wordt er een spel gespeeld met de families. Wie wint mag als eerste kiezen welk taakje ze gaan doen. Hierbij kan je kiezen tussen patatten jassen, wc en terrein, douches, refter, …

Toch speelden we niet enkel ’s morgens met onze familie, want er is nog de hoogdag van het kamp, namelijk de familiedag! Op deze dag strijden de families een hele dag lang om de beste, slimste, leukste, sterkste familie van het kamp te zijn. Dit jaar wonnen de Congolese Krachtpatsers PROFICIAT!

WINNAARS Zoals elk jaar eindigden we ons kamp met een groots kampvuur om een mooie tijd af te sluiten.

Als laatste willen we iedereen nog eens bedanken die zich heeft ingezet, en natuurlijk onze leden om er zo’n topkamp van te maken!

47e jaargang, nr. 1, november 2019

8


ONTSPANNINGSDAG | ONTSPANNINGSDAG Ook dit keer sloten we het bangelijke Chirojaar af met een uitstap om ons nog een laatste keer uit te leven met je groep. Het was voor alle leden een verrassing waar we heen gingen. De bus heeft ons naar volgende bestemming geleden: THE OUTSIDER in de Vlaamse Ardennen. The Outsider is een avonturenpark met voor iedereen wat wils. De jongere groepen konden zich amuseren op het blotevoetenpad, in het moerasparcours, tijdens het peddelen op het water of gedurende de estafettes. De oudere groepen konden zich wagen aan de klimtoren van wel 16(!) meter hoog. Daarnaast hebben ze ook geprobeerd om te waterskiĂŤn, trokken ze erop uit met de kano en deden ook zij het vieze moerasparcours. Aan het einde van de dag was iedereen moe maar voldaan. Klaar om het nieuwe Chirojaar in te zetten!

9

47e jaargang, nr. 1,november 2019


SPELEN OP DE SCHOLEN | SPELEN OP DE SCHOLEN Om kindjes al een keer warm te maken en een beetje te laten kennismaken met de Chiro gaan wij al is een keer spelen op de scholen. Dit jaar was Robin rugzak op zoek naar allemaal voorwerpen die verspreid waren over verschillende continenten. Elke klas kreeg dan een eigen wereldkaart en daarmee mochten ze langsgaan bij de leiding, daar mochten ze dan een spelletje spelen en als ze goed hadden meegespeeld kregen ze een voorwerp dat ze op hun wereldkaar mochten plakken. Iedereen had veel plezier en we zagen heel veel blije gezichtjes na het spelen van de spelletjes!

STARTDAG | STARTDAG | STARTDAG | STARTDAG De startdag, een dag waarop elke groep nieuwe leiding krijgt. Spannend en leuk tegelijk. We zijn begonnen met de nieuwe kindjes op te vangen en ze te verdelen in de juiste groep. Als dat gebeurd was moest elke groep proberen zoveel mogelijk muntjes te verzamelen door allemaal opdrachtjes uit te voeren. Deze muntjes mochten ze dan inzetten om vragen te kunnen te stellen om zo te achterhalen wie hun nieuwe leiding was voor het komende jaar. Achteraf mochten we nog genieten van een 4-uurtje en gingen we kennismaken met onze nieuwe groep. Het was weer een geslaagde zondag.

47e jaargang, nr. 1, november 2019

10


DRIEDAAGSE | DRIEDAAGSE | DRIEDAAGSE Het eerste weekend van oktober was het weer tijd voor het 4 jaarlijkse dorpsfeest van onze Chiro. Van vrijdag tot en met zondag heeft onze kerk zijn titel van “het midden van het dorp� even moeten afgeven aan onze lokalen en de velden er rond want op de 3daagse brachten we het hele dorp nog eens samen om te dromen, spelen, dansen en natuurlijk goed te drinken en te eten! En dit allemaal in het thema circus. Hypnoseshow met Patrick Pickart Om ons 3-daags circus op gang te trekken hadden we op vrijdagavond een bijzondere gast uitgenodigd. Patrick Pickart heeft iedereen, die moedig genoeg was om te komen, laten zien wat de kracht van onze gedachten kunnen zijn. Met zijn zachte stem en hypnotiserende technieken liet hij talloze aanwezigen, en ja ook bekenden, alles doen wat hij ze opdroeg. Verbazing en humor wisselden zich gedurende de voorstelling voortdurend af. Een zucht van verbazing evolueerde in een schaterlach elke keer Patrick weer iemand onder zijn controle gekregen had. Zo kunnen de aanwezigen u vast nog vele verhalen vertellen over de jongen die wel 5 minuten lang een telefoongesprek had met zijn eigen schoen en hoe een meisje toch wel heel in de war was toen ze haar vingers van 1 hand telde en op het getal 6 uitkwam, Patrick had haar het getal 4 doen vergeten! Na de zaalshow nodigde Patrick iedereen uit op het podium om vragen te stellen en gaf hij zelfs nog wat extra demonstraties van zijn kunst voor diegene die tijdens de show niet naar voor durfden komen. Patrick heeft onze twijfels over hypnose weggenomen en heeft zelfs de meest rationele onder ons doen inzien dat hypnose gewoon topentertainment is! Het weekend was geopend met een knaller, en daar kunnen we alleen maar dankbaar voor zijn. Spel Zonder Grenzen Zaterdag kon je rondom de lokalen van onze Chiro nog voor de zonsopkomst al veel commotie waarnemen. Daar werden vele houten constructies in elkaar gesjord voor de proeven van 2019. Om 11 uur verzamelde de 4 wijken van ons dorpje om te strijden om de titel van de beste wijk van Bouwel (voor de komende 4 jaar). Vanuit het barre noorden zakte een leger blauwe clowns af, maar wees maar zeker dat ze niet kwamen om de grapjas uit te hangen, deze clowns vertegenwoordigden namelijk de Lindekens en dit namen ze bloedserieus. Toen deze stoet de kerk passeerde schrokken ze zich wel een (clowns)hoedje. De kerk werd omringd door mannen en vrouwen in ontbloot bovenlijf en veel te aanspannende gele broekjes ,met spieren die als ijzeren kabels onder de huid gespannen staan en een lijfgeur zo doordringend dat zelfs de doden in het graf hun neus toeknepen. Geen steen te zwaar en geen loden staaf te sterk voor de krachtpatsers uit het Dorp, die hun halters en hamers oppikten en ook naar de Chiro vertrokken om het Dorp te vertegenwoordigen en zo hun titel te verdedigen. Deze krachtpatsers waren natuurlijk van niemand bang, al heb ik er een paar toch een vreemde grimas zien trekken toen ze de geluiden uit de

11

47e jaargang, nr. 1,november 2019


Rabbesdijk hoorden. Geen toeters en bellen van clowns maar rinkelende metalen kettingen en oorverdovend gebrul steeg op vanuit de rode wijk, de dierentemmers kwamen samen met de dieren tonen dat de clowns en krachtpatsers geen partij zijn voor de samenwerking tussen mens en dier. Zo kon het spel bijna starten. Alleen de 4de wijk, de oranje Langenheuvel, was nog niet aanwezig. Of dat dachten we tenminste, uit het niets ontstonden er kleine rookwolkjes die wegdreven op de wind en zo een goochelaar onthulde. Zo waren alle wijken aanwezig en kon de strijd beginnen! De wijken namen het tegen elkaar op in de verschillende proeven. De sterkste mannen en vrouwen namen het tegen elkaar op in de krachtproef, die tot ieders verbazing niet gewonnen werd door de krachtpatsers maar wel door de beesten van de Rabbesdijk. In de vrouwenproef streden de beste dames van de wijk tegen elkaar en werd het al snel duidelijk dat de deelneemsters geen katjes waren om zonder handschoenen aan te pakken. Ook de mannen mochten zich uitleven, 15 mannen per wijk zetten zich klaar achter de poorten van de kooien voor de berenloop. Een proef met 60 mannen op 25 vierkante meter, het was een warboel van bezwete lichamen en niet elke beslissing van de scheidsrechters werd zonder zucht en brom aangenomen maar uiteindelijk waren het de Lindekes en de Rabbesdijk die, met een gedeelde 1ste plaats, deze proef naar zich toe konden trekken. De kindjes die meespeelden met de proef voor kinderen zullen zich deze dag ook nog lang herinneren, zij speelden namelijk een freitquiz. Bij deze quiz loste de ouders de vragen op en plakte ze dit op het voorhoofd van een kindje. Dit kindje moest een parcours afleggen om zo het antwoord bij de jury te krijgen. Was het antwoord juist, dan mocht dat kind 5 seconden lang eten van een schotel vol chips, chocolade en snoep. Dat was genoeg motivatie voor de kindjes om alles te geven om als eerste het antwoord aan de jury te kunnen overhandigen! De jury werd ook uitgenodigd in de wereld van onze wijken, de wijken hadden elk een stukje grond gekregen waar ze hun woonwagen, fitnesstoestellen, goochelaarstentje en dierenkooi konden opstellen. Hierbij werd duidelijk dat groot en hoog niet altijd belangrijk zijn, de kleinste en fijnste constructies van de Lindekens en de Langenheuvel wonnen het namelijk van de bombastische fitnesstoestellen en de zeer hoge dierenkooi van het Dorp en de Rabbesdijk. Last but not least konden er nog punten worden verdiend bij twee creatieve proeven. Alle wijken toonden hun eigen dans en stelde een eigen taart te toon. Het Dorp en de Rabbesdijk gebruikten deze kans dan ook om wraak te nemen voor de slechte punten op de scène. Het Dorp blies iedereen weg met een strakke choreografie die met volle overtuiging door iedereen werd meegedanst en mocht zo de 4 punten voor beste dans opstrijken en de taart van de Rabbesdijk, gevuld met vele kleine details, nam de hoofdprijs van de bakkersproef mee naar huis. Iedereen heeft gestreden als leeuwen maar zelfs dan kunnen wij mensen natuurlijk niet op tegen de koningen van de jungle. De dierentemmers van de Rabbesdijk hebben aan het langste eind getrokken. Het was enorm spannend tot op de laatste moment maar uiteindelijk volstond een half punt meer dan de Lindekens om winnaar te worden van deze editie en zich de beste wijk van Bouwel te noemen! 47e jaargang, nr. 1, november 2019

12


Fuif Na de prijsuitreiking had niemand tijd om lang uit te rusten want ’s avonds zou de circustent zich alweer openen voor de grootste retro fuif van het dorp. Jong en oud vermengde zich tot één grote dansende massa, zo swingde ze samen op de disco van de jaren 70 maar gingen de handjes ook in de lucht voor R&B klassiekers van de jaren 90 en 00. Vele ouders dankten ons bij afloop voor het samenbrengen van de generaties en moesten wel toegeven dat er wel veel pit zit in de jongere generatie, maar het is onze generatie die jullie moet bedanken om ons te leren dat dansen zo veel meer is als een beetje knikken met je hoofd. Mosselfeesten Zondagmorgen was voor de aanwezigen van de fuif misschien een minder fijn moment, de nadorst en de stekende hoofdpijn teisterden vele fuifgangers maar ook voor hen was er hoop. Want wat is er beter als een goeie vettige friet met mosselen op zondag om je weekend rustig af te sluiten? De tent die de vorige avond nog had dienst gedaan voor al die schuddende achterwerken was op één nacht omgetoverd tot een gezellig restaurantje en vele Bouwelaars zakten af om een gebakken vis of een pot mosselen te komen nuttigen en de nadorst weg te drinken. Na een weekend waar de Chiro veel middelen had ingezet om er een topweekend van te maken voor iedereen aanwezig was het enorm fijn om te zien hoe Bouwel op zondag hun dank en enthousiasme uitte door zo massaal te komen lunchen en dineren.

13

47e jaargang, nr. 1,november 2019


DAG VAN DE JEUGDBEWEGING | DAG VAN DE JEUGDBEWEGING

Op vrijdag 18 november mochten we ons uniform voor een keertje extra aan trekken om te laten zien dat we van de CHIRO zijn. ’s Morgens was iedereen welkom op het Astridplein in Grobbendonk om een koffiekoek te eten en een warme chocomelk te drinken. Vervolgens mochten we allemaal naar school of naar het werk gaan en hebben we samen met ongeveer 112.362 andere leden en leiding laten zien dat wij dit jaar weer de grootste jeugdbeweging van Vlaanderen zijn! Een dag om niet te vergeten!

47e jaargang, nr. 1, november 2019

14


NIEUWE LEIDING | NIEUWE LEIDING | NIEUWE LEIDING Dit jaar verwelkomen we één nieuwe leiding, en wat voor één! Het is een ‘stageire’ die we graag een heel aantal jaren willen behouden in onze leidingsploeg. Speciaal voor jullie een pagina uitgescheurd uit zijn vriendenboek om deze topkerel uitgebreid te leren kennen.

Het vriendenboekje van Sam Naam:

Sam Van der Plas

Geboortedatum:

15 november 2001

Leiding van:

de Speelclub meisjes

Broers en zussen:

2 broers en 3 zussen

Broers en zussen in de Chiro: 2 broers en 1 zus Huisdieren:

1 kat en 2 kippen

Lievelingseten:

frietjes met videe en balletjes in tomatensaus

Lievelingsspel:

blaaspijpschieten met zijn varianten

Lievelingslied:

het jaarthemalied! Grenzeloos Chiro – De Chiroband

Lievelingsdier:

een tapir

Zo, nu weten jullie ook wat klaar te maken als Sam op bezoek komt :) Om af te sluiten nog Sam zijn motto, om in te kaderen en boven je bed te hangen.

HALF WERK IS GEEN WERK 15

47e jaargang, nr. 1,november 2019


DAG FEMKE | DAG FEMKE | DAG FEMKE

47e jaargang, nr. 1, november 2019

16


15 kampen, 21 weekends, 1 animatorcursus, 1 aspitrant, 1 Chiro Railways, ontelbaar veel zondagen & oneindig veel schone momenten in mijn hartje... Nog steeds maakt mijn hart een klein sprongetje als ik op zondag chirouniformpjes zie, allemaal kinderen die een leuke herinnering tegemoet gaan. Mijn uniform hangt nog steeds te blinken in mijn kast (en komt af en toe nog eens boven bij de gewestactiviteiten.) Ik kijk zo blij terug op de voorbije 15 jaar, een periode van vriendschap, vertrouwen krijgen en geven, nieuwe dingen leren, zelfzekerder worden, belachelijke dingen doen, ... Dit alles begon met een miniversie van mezelf die niet durfde om naar de Chiro te gaan. Al wenend aangekomen op de eerste zondag in het eerste leerjaar, maar wel content vertrokken naar huis. (Stiekem toch blij dat ik verplicht werd door mijn ouders, de beste beslissing die ze in mijn plek hebben gemaakt.) Elke zondag was het een verrassing wat we gingen doen, totdat je zelf leiding bent. Vanaf dan had ik zelf de touwtjes in handen. Bedankt Muriel, Door, Baaike & Cyriel om samen die gekke spelen in elkaar te flansen en kwiks/pinkels/tito's (hopelijk) blij gemaakt te hebben. Ook dikke merci aan Kobe & CĂŠline om het jaartje groepsleiding met mij vol te houden. En nog een merci aan al de rest van de leidingsploeg, al die toffe, lachwekkende momentjes was samen met jullie. Ik ben er zeker van dat dit jaar ook een topjaar gaat worden! Ik geloof in deze 21 kanjers! Merci Chiro Bouwel om mij een meerwaarde te geven aan mijn jeugd. (Geen idee wat ik anders had gedaan met mijn leven op zondag en in de zomer.) Aan alle mooie liedjes komt een einde, dus bij deze geef ik mijn fakkel door aan de nieuwe leider: Sam! Bomma Femke ex, Stagiair Sam in

17

47e jaargang, nr. 1,november 2019


PAP EN KOEK FOR LIFE | PAP EN KOEK FOR LIFE Dit jaar zijn we er weer met pap en koek for life op 17 november. Dit jaar hebben we gekozen voor het goede doel; SIANN. SIANN is een vzw die met miniatuurpaardjes een knuffelbezoekje brengt aan personen die door omstandigheden geen contact meer met dieren kunnen hebben. Er zullen weer tal van versnaperingen en dranken zijn. Ook zal er een kampvuur zijn en activiteiten zoals kubb, volksdansen,‌ Zeker de moeite waard om eens langs te komen! P.s. de Chiro zal die dag uitzonderlijk maar van 14-16 uur zijn.

CHRISTUS KONING | CHRISTUS KONING | CHRISTUS KONING Op 24 november is het weer christus koning, op deze dag gaan we allemaal samen naar de kerk. Na de misviering keren we terug naar de Chiro en gaan we daar eerst samen (volks)dansen en vervolgens spelen we nog een aantal leuke spelletjes voor we ons aan tafel kunnen neerzetten. De kookploeg heeft dan weer super lekker eten voor ons gemaakt. Na het middageten spelen we nog gezamenlijk een groot spelletje tot 17 uur. En dan zit Chiro-zondag er al weer op. Inschrijven kan via onze site, www.chirobouwel.com!

47e jaargang, nr. 1, november 2019

18


SINTERKLAAS | SINTERKLAAS | SINTERKLAAS Zie ginds komt de stoomboot

Zijn knecht staat te lachen

uit Spanje weer aan.

en roept ons reeds toe:

Hij brengt ons Sint Nicolaas

Wie zoet is krijgt lekkers;

ik zie hem al staan.

wie stout is de roe!

Hoe huppelt zijn paardje

Oh, lieve Sint Nicolaas

het dek op en neer,

kom ook eens bij mij

hoe waaien de wimpels

en rijd toch niet stilletjes

al heen en al weer.

ons huisje voorbij!

Zie ginds komt de stoomboot

Op 1 december komen Sinterklaas en zwarte piet langs op de Chiro. We hebben in het penoentje een tekening toegevoegd die je mag inkleuren en afgeven aan Sinterklaas. De 3 mooiste tekeningen krijgen ook nog eens een verrassing van de leiding. Het wordt een dag vol plezier!

19

47e jaargang, nr. 1,november 2019


47e jaargang, nr. 1, november 2019

20


TROOPER | TROOPER | TROOPER | TROOPER | TROOPER

TROOPER CHIRO BOUWEL Je kan ons nog altijd steunen via; https://trooper.be/chirobouwel Bij online aankopen kan je onze Chiro steunen door via Trooper te bestellen. Het kost je zelf niets extra maar onze Chiro krijgt er wel een aantal centjes voor in de plaats. Op de site van Trooper staat een lijst van winkels die hier aan meedoen. Voor meer informatie kan je ook altijd op de site van Trooper of bij de leiding terecht. Om het je gemakkelijker te maken kan je Trooperbot installeren. Wat doet hij vanaf nu voor jou?

1. Jij begint te shoppen. Telkens je op een Troopershop komt, zal hij verschijnen en zeggen: “bliep, bliep, Troopershop gevonden.� 2. Jij klikt om Trooper te activeren. 3. TrooperBot stuurt het nodige naar TrooperHQ. De monnies zijn binnen.

Wat moet jij bijgevolg niet meer doen?

1. Jij moet zelf niet meer denken aan je vereniging of Trooper bij het shoppen. Trooperbot doet dat voor jou! 2. Je moet zelfs niet meer de omweg maken via de Trooperpagina van je vereniging bij het online shoppen. 3. Je moet ook niet meer gaan zoeken of je favoriete shop tussen de honderden Troopershops staat. Hoe dan? Eigenlijk is Trooperbot een plugin voor je browser. Voorlopig kan hij je in twee browsers helpen, Chrome en Firefox.

21

47e jaargang, nr. 1,november 2019


PINKELS | PINKELS | PINKELS | PINKELS | PINKELS | PINKELS Pinkelbingo

Evi

Runa

Lily

Thea

Leonie

Ziva

Marthe

Zoë

Frédérique

Emma

Merel

Marie

Lauren

Lies

Zoë

Rosalie

Louise

Anna

Jolien

Anthe

Maaike

Julie

Lena

Luna

Yellise

Baaike

47e jaargang, nr. 1, november 2019

22


SLOEBERS | SLOEBERS | SLOEBERS | SLOEBERS | SLOEBERS 10 Manieren om je vriendje mee te nemen naar de chiro 1) Zeggen dat je samen naar Bobbejaanland gaat maar ze stiekem meenemen naar de chiro. 2) Zondagvoormiddag samen naar de speeltuin gaan en op het einde vragen of ze vannamiddag ook niet mee willen spelen. 3) Zeggen dat je na een hele week school je ook helemaal moet uitleven. 4) Zeggen dat je hier uw kleren wel helemaal mag vuilmaken. 5) Zeggen dat je op de chiro in de modder mag springen. 6) Zeggen dat je op de chiro de meest geweldige mensen leert kennen. 7) Zeggen dat je hier bijzondere vriendschappen kan opbouwen. 8) Zeggen dat je indrukwekkende kampen kan maken. 9) Zeggen dat je op de chiro enorm goed kunt samenwerken. 10) Zeggen dat je super leuke spelletjes speelt.

23

47e jaargang, nr. 1,november 2019


SPEELCLUB MEISJES | SPEELCLUB MEISJES | SPEELCLUB MEISJES

Sinds September hebben de speelclubmeisjes er 3 vriendjes bij: Kaat, Sam en Emma. Maar hoe goed kennen ze hun nieuwe leiding al? Probeer bij de weetjes de juiste naam te schrijven, veel succes!

4. Mijn lievelingsdier is een panda.

7. Ik zit al in de Chiro vanaf eerste jaar Sloepi.

8. Ik zit op kot in Leuven!

11. Ik zit al in de Chiro vanaf eerste jaar Sloepi. 12. Ik zit al in de Chiro van speelclub.

47e jaargang, nr. 1, november 2019

24


SPEELCLUB JONGENS | SPEELCLUB JONGENS | SPEELCLUB JONGENS Oh nee! De speelclub jongens waren bezig met een Halloweenfeestje voor te bereiden. Maar door de wind zijn alle woorden door elkaar gevlogen! Kan jij ons helpen om alles terug te vinden?

25

47e jaargang, nr. 1,november 2019


KWIKS | KWIKS | KWIKS | KWIKS | KWIKS | KWIKS | KWIKS | KWIKS Hoi allemaal, hieronder een vraagje voor jullie. Om het niet te makkelijk te maken zal je eerst deze rebus moeten oplossen! Moest je het antwoord niet weten kan je de tweede rebus maken met het antwoord.

De vraag:

Oplossing: Welke groep kan zich het best opmaken voor Halloween?, de Kwiks

Het antwoord:

Groetjes, de Kwiks

47e jaargang, nr. 1, november 2019

26


RAKKERS | RAKKERS | RAKKERS | RAKKERS | RAKKERS

27

47e jaargang, nr. 1,november 2019


TITO’S | TITO’S | TITO’S | TITO’S | TITO’S | TITO’S | TITO’S Onze tito’s zijn goed in het nieuwe jaar gevlogen. Tijdens het spel één tegen allen kregen ze de opdracht om een lied te schrijven. Zelf zijn ze hier niet zo goed in, dus riepen ze de hulp van superleiding Makke en Dries in (ja, Mart is er ook niet zo goed in). Met als resultaat dit hartverwarmende liedje op de melodie van The A Team van Ed Sheeran. Strofe: Zondag, 2 uur, klaar voor pret van lange duur. Als je ’t mij vraagt? Chiro Bouwel! Tito’s maken veel lol, pompen, koprol. Refrein: Wat de rest zegt, da kan ons niks schelen. Wij zijn hier om te spelen, en volgen geen bevelen, en stelen de vlaggen van andere Chiro’s. Die zijn plots spoorloos. Da is echt super, mega grandioos. 1 voor allen, allen voor 1 Chiro is voor iedereen. We gaan er samen tegenaan, komaan! Als je ooit verdrietig bent, kom dan naar onze Chirotent. Wij staan altijd voor je klaar, we hebben elkaar! We hebben elkaar! Strofe: Zondag, 5 uur, We zitten aan het kampvuur, cola, fanta. Zondag, 6 uur, we springen achter ons stuur samen naar huis.

47e jaargang, nr. 1, november 2019

28


Refrein Bridge: We hebben een mooi gebaar, een heel jaar. En we voelen ons een winnaar. Sta klaar, voor een topjaar, met elkaar! Refrein Tis klaar!

xoxo De allercoolste Tito’s ooit!

29

47e jaargang, nr. 1,november 2019


KETI’S | KETI’S | KETI’S | KETI’S | KETI’S | KETI’S | KETI’S

47e jaargang, nr. 1, november 2019

30


ASPI’S | ASPI’S | ASPI’S | ASPI’S | ASPI’S | ASPI’S | ASPI’S

Wist – je – d’Aspis? Wist je d’aspi… onze aspiranten dit jaar hun eigen instagram-pagina hebben? Ga hen zeker volgen en blijf op de hoogte van onze gekste avonturen!

aspis_chiro_bouwel

Wist je d’aspi…. onze aspiranten wekelijks zorg dragen voor onze vier wandelende takken?

Wist je d’aspi… onze aspiranten op 22 NOVEMBER een knaller van een aspicafé houden? Dit keer is het in thema ‘Piraten’. Twijfel niet en kom zeker eens langs om te proeven van een lekkere cocktail (of water, of cola)!

Wist je d’aspi… Bassie en Celle echt super goed zijn in weersvoorspellingen maken? Frank Deboosere, u better watch out!

31

47e jaargang, nr. 1,november 2019


BELANGRIJK | BELANGRIJK | BELANGRIJK | BELANGRIJK | BELANGRIJK We zijn nog steeds te vinden op het wereldwijde web. Je kunt er foto’s vinden van onze Chirokampen, ontspanningsdag, weekends, activiteiten,… Ook links naar andere (Chiro)sites, een leidingspagina, een kalender, nuttige documenten, … kan je er aantreffen. www.chirobouwel.com

www.facebook.com/chirobouwel

Ben je rakwi, tito, keti of aspi? Dan word je verondersteld een uniform (hemd + rok/broek) te hebben. Ben je speelclubber of sloepi? Dan volstaat het rode Chiro T-shirt of ons eigen Chiro Bouwel T-shirt. Doe elke zondag je (volledig) uniform aan! Je kan je Chiro Bouwel T-shirt bestellen door een mailtje te sturen naar chirobouwel@outlook.com of door contact op de nemen met je eigen leiding. Pasmaten kan je steeds op zondag voor of na de Chiro vragen aan je leiding. Voor de aankoop van ander chiromateriaal of de rest van het uniform kan je terecht in de Banier in Antwerpen, Hasselt, Turnhout,… Nu ook in de Banier in Heist-op-den-Berg! Zorg er ook voor dat je op kamp een volledig uniform hebt!

Als vieruurtje is er nog altijd elke zondag de keuze uit cola, fanta en chips (paprika en zout). De vieruurtjes kosten 0,50 euro per stuk. Sinds dit jaar hebben we de chocolade wafels terug toegevoegd aan ons assortiment, voor 0,50 euro per stuk. Natuurlijk mag je ook zelf een vieruurtje meebrengen. Water is altijd gratis te verkrijgen!

De veiligste afzet- en oppikplaats is de Molendreef. Vermijd dat je kindjes altijd de drukke Herenthoutse Steenweg moeten oversteken.

47e jaargang, nr. 1, november 2019

32


33

47e jaargang, nr. 1,november 2019


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.