45e jaargang nummer 1 oktober 2017

Page 1

‘t PenoentjeWELKOMSWOORD | WELKOMSWOORD | WELKOMSWOORD DAG LIEFSTE CHIROVRIENDJES

We beginnen weer aan een super Chirojaar! Een jaar vol nieuwe avonturen en activiteiten. Maar voor we daaraan beginnen, blikken we toch nog eens terug op het einde van het vorige Chirojaar. Om te beginnen hebben we twee fantastische kampen achter de rug. Begin juli vertrokken de Keti’s, Aspi’s, leiding en kookploeg met de bus naar het verre Tsjechië, wat een avontuur. Na een busrit van meer dan 12 uur was iedereen blij met de aankomst aan de kampplaats. Vele leuke activiteiten – zoals rotsklimmen, raften, zangstonden en massaspelen – later, moesten we echter alweer op de bus stappen… 10 dagen is nooit genoeg! Tussen de twee kampen door hadden de leden volop vakantie, terwijl de leiding hard werkte om Bouwel Open Air op poten te zetten. Een jaar lang voorbereiden, 5 dagen opzetten en 2 dagen afbreken is niet niks, gelukkig kunnen we terugblikken op een geslaagde editie van onze openluchtfuif dankzij alle vrijwilligers. Iedereen die mee is komen helpen willen wij dan ook nog eens extra bedanken! 10 augustus konden dan ook eindelijk de kleinsten op stap vertrekken, met een busreis die een goede 2 uur duurde, ook niet min! Ook zij beleefden in het verre Leisele de tijd van hun leven. 10 dagen lang ravotten, zingen, zich vuil maken en nog veel meer! Activiteiten zoals freitquiz, massaspelen, bezinning,… ze passeerden allemaal de revue voor het tijd was om weer naar huis te vertrekken. En als afsluiter van de vakantie zijn we afgereisd naar Nederland om een dag door te brengen in Toverland. Hier kon iedereen zich nog een laatste keer uitleven met zijn groep en leiding. Twee weken later was het dan eindelijk tijd voor het begin van het nieuwe Chirojaar, beginnend met onze startdag. Een extra lange Chirodag, eerst nog even afscheid nemen van de ‘oude’ leiding en dan in spanning met de nieuwe groepen battellen om de nieuwe leiding te weten te komen. Zo, nu zijn jullie al kort ingelicht over wat er allemaal gaande is en geweest is op onze Chiro. Meer details hierover vinden jullie terug wanneer jullie verder bladeren naar de volgende pagina’s!

Veel leesplezier! De nieuwe Penoenredactie Yellise, Janne, Lode en Marte.

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017

3


STOPPERS | STOPPERS | STOPPERS | STOPPERS | STOPPERS Vele jaren hard gewerkt De leidingsploeg versterkt We verlaten onze vaste stek Hopelijk komt er iets nieuws in de plek? Al hebben we groot vertrouwen Dat men aan onze vereniging zal verder bouwen Toch zijn we onzeker en bang Komt wat ons lief is niet in gedrang? Dan denken we aan wat ooit was Aan zonnige dagen en spelen in het gras Zijn we dankbaar voor die tijd En verlaten onze grote familie zonder spijt Jaren later, komen we samen Lachen met gekke bijnamen Onze ziel voelt gevulder aan Omdat Chiro niet uit ons leven was te slaan Van Loewe, Dries (Pumba), Kato, Charlotte, Tessa, Tine, Brent, Marie, Thomas (Moons), Piet, Lies, Muriel en Benno.

4

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017


NIEUWE LEIDING | NIEUWE LEIDING | NIEUWE LEIDING Dit jaar mogen we weer 4 nieuwe leiding verwelkomen in onze leidingsploeg:

Bas zette zijn eerste Chirojaar in als Sloeber en is sindsdien niet meer weg te slagen op de Chiro. Hij werd dit jaar leider van de Speelclub Jongens samen met Lode. Hij laat tijdens de spelletjes altijd het beste van zichzelf zien. Zijn favoriete spel is vierkantswortel trekken, hierbij kan hij al zijn energie kwijt. Op kamp kijkt hij altijd uit naar de zangstonden.

Sam is een echte ‘spring in’t veld’ en zal geen enkele Chirozondag missen. Hij zette zijn Chiro carrière in als eerste jaar Speelclub Jongen. Hij speelt het liefst van al death zone. Hij is dit jaar leider geworden van de Tito’s samen met Hanne. Op kamp kijkt Sam altijd uit naar de massaspelen en het volksdansen.

Maxime is een echt feestbeest. Ze zit al sinds het eerste jaar Pinkel bij de Chiro en is dit jaar leidster geworden van de Speelclub meisjes samen met Elina. Maxime is het liefst omringd door haar beste vrienden en vriendinnen. Thuis blijven staat niet in haar woordenboek. Ze geeft buiten de Chiro ook les tumbling en acro turnen. Op kamp kijkt ze altijd uit naar de nacht- en bosspelletjes.

Yellise startte samen met Maxime en Bas haar eerste Chirojaar als Pinkel. Ze werd dit jaar leidster van de Rakkers, samen met Jari en Céline. Op kamp kijkt ze altijd uit naar het aanleren van de kampdans. Buiten de Chiro brengt ze haar tijd door op de ijsbaan waar ze zelf aan syncroschaatsen doet en ook les geeft aan de jongste groepen.

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017

5


BUITENLANDS KAMP | BUITENLANDS KAMP Om de vier jaar hebben de Aspi’s en de Keti’s het privilege om op buitenlands kamp te mogen, en deze vakantie was het weer zover. We trokken naar het verre Tsjechië, meer specifiek naar Dobřichovice. Ook de leiding en de kookploeg vergezelde onze oudere groepen. Naast heel erg warm, was het er ook heel erg leuk! Enkele activiteiten die we gedaan hebben, zijn rotsklimmen, kanoën, raften, ontsnappen uit een escape room, Praag bezoeken, een stadspel spelen, een fietstocht maken, en nog vele andere. Te veel om allemaal te vertellen, maar we kunnen zeker stellen dat het met de bijhorende ups en downs toch een geslaagd kamp was!

6

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017


BINNENLANDS KAMP | BINNENLANDS KAMP | BINNENLANDS KAMP Ook de jongere groepen konden 10 dagen lang ravotten en spelen op kamp in Leisele. Lekker eten krijgen van de kookploeg, allemaal leuke spelletjes doen met de leiding, diezelfde leiding af en toe een beetje treiteren,‌ Het hoort er allemaal bij! Als we alles wat er op kamp is gebeurd moeten uitschrijven, bekomen we een heus boek, daarom zullen een aantal fotootjes dit allemaal beter illustreren!

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017

7


8

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017


SPELEN OP SCHOOL | SPELEN OP SCHOOL | SPELEN OP SCHOOL Om alle kinderen de kennis te laten maken met de Chiro, gaan we met de Chiro elk jaar spelen op de scholen. We doen een supertof spel om alle kinderen warm te maken voor de Chiro. We gingen elke graad apart ophalen om in de sporthal te gaan spelen. Eenmaal daar aangekomen stootten de kinderen op een aantal astronauten. De astronauten zochten een aantal kindjes die met hen mee naar de enige echte Chiro planeet wilden reizen. Maar, je mag natuurlijk niet zomaar in de Chiro raket binnen. Hiervoor moest iedereen 5 dingen verzamelen, die allemaal heel belangrijk zijn als je door de ruimte reist. Om deze dingen te verzamelen moesten ze langsgaan bij verschillende astronauten waarbij ze een opdracht volbrachten met als beloning ĂŠĂŠn van de vijf dingen die er nodig waren. Deze vijf dingen waren: -

Medicijnen Kleding Voedsel Vuur voor de raket Gezelschapsspelletjes als ontspanning

Toen alle kindjes deze voorwerpen verdient hadden mochten ze allemaal mee met de Chiro raket op naar een fantastische Chiro planeet met veel leuke Chiro zondagen!

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017

9


ONTSPANNINGSDAG | ONTSPANNINGSDAG | ONTSPANNINGSDAG Op het einde van de grote vakantie trokken we met heel de Chiro op de eerste zondag van september naar Nederland. De bus zette ons af bij Toverland, een pretpark waar groot en klein zich een hele dag heeft geamuseerd. Er waren enkele grotere attracties voor de oudere groepen, en 2 hallen vol met speeltuinen en kleinere attracties voor de jongere groepen, voor ieder wat wils!

10

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017


STARTDAG | STARTDAG | STARTDAG | STARTDAG | STARTDAG Om het Chiro jaar goed in te zetten hielden we een startdag. Om 11 uur kwamen alle leden toe om nog tot 14 uur met hun oude leiding te spelen. Na een lekkere picknick was het dan tijd om de nieuwe kindjes te verwelkomen en nog een laatste formatie te houden met je oude groep. Hierna werd iedereen door de leiding ingedeeld in de nieuwe groepen. Deze moesten dan tegen elkaar strijden om de volgorde te bepalen: wie mag zijn leiding als eerste te weten komen? Toen deze volgorde bepaald was, namen alle leden plaats in de gang en kon de show beginnen. In spanning afwachten, aftellen geblazen en één voor één kwamen zo alle groepen hun nieuwe leiding te weten. Hier nog een aantal foto’s:

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017

11


KALENDER | KALENDER | KALENDER | KALENDER | KALENDER

2017: •

• •

• •

Mosselfeesten: - zaterdag 7 oktober tussen 16u en 21u - zondag 8 oktober tussen 11u en 19u Dag van de jeugdbeweging: 20 oktober – iedereen in uniform naar school! Chiristus koning: 26 november - Chiroviering om 9u in de kerk – ouders zijn ook heel erg welkom! - Nadien trekken we in groep naar de chiro om er een hele dag te spelen. - ’s Middags maakt de kookploeg overheerlijk eten voor ons. - Wie pas na de middag kan komen is om 14u welkom. Sint op bezoek: 3 december Kerstmarkt: 9 december - Koop er gemetste muur en bivakchoco ! - Of kom iets lekkers drinken bij ons kraampje…

2018: •

• •

12

Vriendjesdag: 11maart 2018 - Iedereen mag nog extra vriendjes meebrengen. - De oud-leiding komt een lekker vieruurtje maken voor iedereen. Quiz: 20 april 2018 Kampmaaltijd/ Chiro voor ouders/ Infonamoment kamp: 6 mei - Voor alle mama’s en papa’s, oma’s en opa’s, tantes en nonkels… - ’s Middags kan iedereen komen proeven van echt kampeten. - In de namiddag zijn de mama’s en papa’s welkom om echte chirospelletjes te komen meespelen. - ’s Avonds word er verklapt waar we op kamp zullen gaan, en wat het kampthema van 2018 is. Binnenlandskamp: 11-21 juli 2018

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017


JAARTHEMA | JAARTHEMA | JAARTHEMA | JAARTHEMA Het is saai op Ziggy’s planetenbol, spelen met regels, er is geen lol. Zo begint ons jaarthemalied dit jaar. Het jaarthema is namelijk “Iedereen Chironaut”. Nu denk je misschien: “Wat een gek woord…”. Wel, daarom hier even de betekenis: Chironaut, zn., mv. (-en), m/v/x, Iemand die kan en durft spelen (1.) los van letterlijke en figuurlijke grenzen (2.) met een grote dosis fantasie en creativiteit. Met het thema zet men heel het Chiro jaar in de ban van de ruimte. Niet enkel het heelal als ruimte, maar ook fysieke ruimte, ruimte om te spelen en denkruimte. Ziggy beleeft een spannend ruimteavontuur en zoekt de zes unieke speelmedailles die tonen wat een Chironaut is. Verzamel samen met Ziggy en de hele Chirobeweging de zes speelmedailles. Je bent Chironaut als je durft doen waar de speelmedailles voor staan. 1. Lumia Verken eens andere leuke en onbekende plaatsen dan je vertrouwde Chirolokaal of -plein. 2. Het Speelverzet Speel vrij. Onderwerp jouw spel niet aan te strenge regels of afbakeningen. 3. Inversia Doe het eens omgekeerd. 4. Tora Bouw of knutsel eens gewoon voor het plezier, zonder praktisch doel. 5. Ballemmerstoel Gebruik je fantasie en laat het spel je leiden. 6. Miss en Mister Klodder Maak je vuil en wees niet bang van een onschuldige bluts of buil.

Hopelijk kunnen we er zo veel mogelijk verzamelen en zo veel ruimte maken om te spelen!

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017

13


PINKELS | PINKELS | PINKELS | PINKELS | PINKELS | PINKELS Pinkels-bucketlist           

Pinkelweekend Chirokamp Heel vuil worden op zondag Vriendinnetje meenemen naar de chiro Gewestdag Je eigen chiro T-shirt hebben Verstoppertje in het bos Spelen in de regen Spelen in de sneeuw Een spel winnen Rupsje Ribbel inkleuren

Probeer zoveel mogelijk van de bucketlist te doen zodat je een echte pinkel wordt!

14

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017


SLOEBERS | SLOEBERS | SLOEBERS | SLOEBERS | SLOEBERS De Sloeberleiding was een beetje in de war en is alle Sloebers kwijt! Help jij even mee ze terug te vinden?

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017

15


SPEELCLUB MEISJES | SPEELCLUB MEISJES | SPEELCLUB MEISJES

Speelclub meisjes 2017-2018 Wij zijn de speelclub meisjes van 2017 & 2018. Wij zijn wel schattig maar we vinden het zeker niet erg om ons een beetje vuil te maken. Elke zondag kijken we er weer naar uit om naar de Chiro te komen. Hier kunnen we ravotten met al onze vriendjes en vriendinnetjes. Onze eerste zondagen waren alvast geslaagd met een spetterende doop en veel gekke spelletjes. De Chiro is een plaats waar wij, de Speelclub Meisjes de boel op stelten zetten. Maar de Chiro is vooral een plaats waar we veel plezier hebben en waar we altijd kunnen lachen.

16

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017


SPEELCLUB JONGENS | SPEELCLUB JONGENS | SPEELCLUB JONGENS De leiding is weer wat slordig geweest en heeft alle namen door elkaar gehaald. Zoek de juiste namen! Aprsje

…….

Osijr

…….

Iny

…….

Usg

…….

Ertbn

…….

Elsin

…….

Bnret

……

Blpao

…….

Iak

…….

Uowt

…….

Etprsu

…….

Ikr

…….

Ilm

…….

Epjep

…….

Luj

…….

Ularsne

…….

Asedanr

…….

Ubre

…….

Civ

……

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017

17


KWIKS | KWIKS | KWIKS | KWIKS | KWIKS | KWIKS | KWIKS | KWIKS

Een nieuw chirojaar! We zijn aan een nieuw Chiro jaar begonnen. Een nieuw jaar, een nieuwe groep en nieuwe leiding. Louise, Anna, Sara, Laurien, Britt, Aster, Myrthe, Marilou, Lieselot, Roos, Margo, Finn en Sien hebben nog niet de tijd gehad om hun nieuwe leiding te leren kennen, daarom deze opdracht. Hieronder staan allemaal kenmerken, hobby’s en dingen over Marte en Kobe, aan jullie om ze met de juiste persoon te verbinden.

is jarig op 30 november was vorig jaar leiding van de pinkels is groot studeert orthopedagogie

Marte

Kobe

is jarig op 3 november studeert Crossmedia-ontwerp rijdt paard

doet geen sport

was vorig jaar leiding van de rakkers

Wij hebben alvast superveel zin in het nieuwe chirojaar!

18

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017


RAKKERS | RAKKERS | RAKKERS | RAKKERS | RAKKERS Iedereen weet wel wie de Rakkers zijn, maar wat betekent het eigenlijk? Rakker rakker permitteert.

zelfst.naamw. ondeugend persoon, iemand die Voorbeeld: `Die rakker had weer kattenkwaad uitgehaald.

zich

vrijpostigheden

Rakker Let op: Spelling (deels) uit 1864: m. (-s), dievenleider, gerechtsdienaar, beulsknecht.

Rakker iemand die stout is vb: haar kleinzoon is een echte rakker! Synoniemen: deugniet ondeugd vlerk

RAKKER 1) Agent van politie 2) Apenkop 3) Baldadige jongen 4) Batraaf 5) Belhamel 6) Bengel 7) Blaag 8) Bloodaard 9) Boef 10) Boefje 11) Brak 12) Brutale jongen 13) Deugniet 14) Disneyhond 15) Disneyhondje 16) Galgenaas 17) Galgenbrok 18) Grappenmaker 19) Guit 20) Helper 21) Helper van een schout 22) Jongen 23) Kwajongen 24) Ondeugd 25) Ondeugend kind

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017

19


TITO’S | TITO’S | TITO’S | TITO’S | TITO’S | TITO’S | TITO’S

Wist je dat…                  

Sien jarig is op kamp? Nel kakt in een emmer? Eden geen chocolade lust? Lens met een tractor kan rijden? Brekalo vecht op de voetbal? Emilie de leiding heel graag op bezoek heeft? Fientje een ster als broer heeft? Louise Marie niet met de fiets kan rijden? Ward op kamp een beetje onhandig was en naar het spoed moest? Ruben DE Fellaini van Bouwel is ? Roos piano en dwarsfluit speelt? Josefien de grootste is van al de Tito’s? Julot een heel schattige hond heeft? Daan niks speciaal weet over zichzelf? Hanne kan tongrollen? Sam zijn haar al meer dan 2 maanden niet gewassen heeft? Tippers en Toppers dit jaar samen 1 groep zijn? Tito’s een uurtje langer op de chiro mogen blijven?

De Tito leiding heeft er alvast heeeel veel zin in om het Chirojaar een bangelijk jaar van te maken! Hopelijk jullie ook!

20

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017


KETI’S | KETI’S | KETI’S | KETI’S | KETI’S | KETI’S | KETI’S De keti’s zijn het padje kwijt, willen jullie hen helpen om het terug te vinden?

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017

21


ASPI’S | ASPI’S | ASPI’S | ASPI’S | ASPI’S | ASPI’S | ASPI’S Een nieuw jaar, een nieuwe groep! Wij, de Aspiranten, zijn benieuwd of jullie ons al kennen, daarom hebben we een kruiswoordpuzzel gemaakt! Vind jij de oplossing? We hopen van wel!

22

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017


BELANGRIJK | BELANGRIJK | BELANGRIJK | BELANGRIJK | BELANGRIJK We zijn nog steeds te vinden op het wereldwijde web. Je kunt er foto’s vinden van onze Chirokampen, ontspanningsdag, weekends, activiteiten,… Ook links naar andere (Chiro)sites, een leidingspagina, een kalender, nuttige documenten, … kan je er aantreffen. www.chirobouwel.com

www.facebook.com/chirobouwel

Ben je rakwi, tito, keti of aspi? Dan word je verondersteld een uniform (hemd + rok/broek) te hebben. Ben je speelclubber of sloepi? Dan volstaat het rode Chiro T-shirt of ons eigen Chiro Bouwel T-shirt. Doe elke zondag je (volledig) uniform aan! Je kan je Chiro Bouwel T-shirt bestellen door een mailtje te sturen naar chirobouwel@outlook.com of door contact op de nemen met je eigen leiding. Pasmaten kan je steeds op zondag voor of na de Chiro vragen aan je leiding. Voor de aankoop van ander chiromateriaal of de rest van het uniform kan je terecht in de Banier in Antwerpen, Hasselt, Turnhout,… Sinds enkele jaren terug is er ook een chirowinkel in Herenthout! Ook in ’t Chiropunt kan je terecht voor de aankoop van een uniform en een klein assortiment van ander chiromateriaal. ’t Chiropunt bevindt zich achteraan op de parking van Ledegen in Herenthout (Jodenstraat 36). De winkel is elke donderdagavond geopend tussen 18u30 en 20u00. Zorg er ook voor dat je op kamp een volledig uniform hebt!

Als vieruurtje is er nog altijd elke zondag de keuze uit cola, fanta en chips (paprika en zout). De vieruurtjes kosten 0,50 euro per stuk. Natuurlijk mag je ook zelf een vieruurtje meebrengen. Water is altijd gratis te verkrijgen!

De veiligste afzet- en oppikplaats is de Molendreef. Vermijd dat je kindjes altijd de drukke Herenthoutse Steenweg moeten oversteken!

45e jaargang, nr. 1, oktober 2017

23
Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.