Page 1

De

CHIRONA

België-Belgique P.B. – P.P. 3600 Genk 1 BC 9887

Afgiftekantoor: 3600 Genk

1

De Chirona is een driemaandelijkse uitgave van Chiro St. Gerolf Genk-Centrum

P409946 Jaargang 39 Nr.2 Afgiftedatum: December 2013

december/januari/februari Verantwoordelijke Uitg.: Jonas Houben Smeilstraat 38 3600 Genk


Voorwoord... Het Chirojaar is alweer een tijdje bezig... Jullie hebben al heel wat leuke activiteiten gedaan, maar ook in 2014 staan er nog heel wat leuks op het programma: een Nieuwjaardsrink, carnavalsstoeten, afdelingsweekends, Muziekappeldag‌ en nog veel meer! In deze Chirona vinden jullie nog enkele belangrijke data en informatie. Natuurlijk vind je ook van elke afdeling een uitgebreid verslag van wat ze allemaal in de eerste drie Chiromaanden gedaan hebben. Wij willen dit voorwoordje eindigen met iedere student die examens heeft heel veel succes te wensen. Natuurlijk wensen wij iedereen ook een Zalige Kerstmis en een Gelukkig Nieuwjaar! Mogen al jullie wensen uitkomen! Veel leesplezier toegewenst, De leiding


Belangrijke info & Data O Chiro

tijdens de kerstvakantie?

Tijdens de Kerstvakantie zal er enkel op zondag 29 december géén Chiro zijn. De andere zondagen is het gelijk gewoonlijk Chiro van 14u. tot 17u30.

O Nieuwjaarsdrink Wanneer?: zondag 05 januari Waar?: Chirolokaal, Miklaan 16b 3600 Genk Hoe laat?: 17u. Wat?: Op deze zondag is er gewoon Chiro voor alle leden. Het enig verschil is dat we op deze dag om 17u00 stoppen. Vanaf dan zijn alle ouders, vrienden, familie... welkom voor een warme chocomelk, glühwein, soep of jenever! Hopelijk zien we jullie dan!

O Bivak

2014

Natuurlijk zullen we ook dit jaar weer op bivak gaan. Dit zal plaatsvinden van vrijdag 17 juli tot en met zondag 27 juli. De bivakplaats zal liggen in trrrrrrrrrrr (trommelgeroffel)... Tielt-Winge! Meer info hierover zullen jullie ontvangen in een volgende Chirona, maar jullie kunnen alvast deze datum vrijhouden. * Voor ons bivak zijn we nog op zoek naar enkele frigo’s. Hebt jij er nog eentje die weg mag? Laat het ons weten en dan komen we hem ophalen.

O Oud-ijzer

inzameling

De kerels zamelen met hun groep oud ijzer in. Al het oud metaal is welkom, dit kan gaan van oude wasmachines tot radiatoren enz. Op het einde van het Chiro jaar zal de leiding dit wegbrengen en verkopen. Met het ingezamelde geld kunnen we dan weer veel leuke dingen doen op kamp. Oud ijzer kan elke Chiro zondag worden afgezet of kan worden opgehaald door Alex of door Wouter. Alex: 0477 26 65 78 Wouter: 0485 67 32 85 Alvast bedankt, elke schroef telt.

OUD IJZER!!


Hoi speelclubjes! Zie hier ons eerste chironaverslag! In deze tekst gaan wij jullie vertellen wat wij allemaal gedaan hebben de afgelopen 3 maanden. Om te beginnen hebben jullie kennis gemaakt met jullie vet-affe-supercoole-ongeloofelijk knappe topleiding: Jan, Geoffrey, Nicolas en Ben. De eerste zondag hebben jullie kennisgemaakt met elkaar en erna hebben we 2 coole cowboys en indianen geholpen met hun strijd om een stuk land. Ook hebben we Sherlock Holmes geholpen om Osama Bin Laden te verslaan. Het was zeer spannend maar het is ons toch gelukt! Dikke duim ! Op de derde chirodag was het de nationale dag van de bal. We hebben ons uitgeleefd met ballen op elke mogelijke manier! Het was een topdag! Vervolgens daagden de leiding jullie met een aantal opdrachten. Dit in de vorm van het spel 1-tegen-allen. Jullie hebben hier een glansprestatie neergezet en ons overklast. Een rode draad door onze zondagen was ook het voetbal. Er zit veel talent in de groep en het gaat er altijd wild aan toe. 2 weken geleden hebben we getest wie van jullie de beste allround speelclubber is in de vorm van een laddercompetitie. De winnaar is Senne geworden! Een dikke proficiat Senne ! Ook hebben jullie nog een echte politieopleiding gekregen van onze lokale politie en hebben jullie leider ad interim Stijn gered uit de handen van 2 gewelddadige boeven. Ten slotte kwam een zekere boer Teun langs bij de chiro. Hij vroeg om jullie hulp bij het verslaan van zijn boze vogelverschrikker. Deze had zijn pet en schoenen gekozen waardoor hij geen pompoenen meer kon oogsten. Met jullie hulp is alles wel in orde gekomen. Jullie krijgen allemaal van ons nog een zeer dikke duim want wij vinden jullie een geweldige groep! De komende maanden gaan we nog veel spectaculairdere activiteiten doen en wordt het nog veel leuker. Wij wensen jullie alvast een vrolijk kerstmis en een zeer gelukkig Nieuwjaar!

Geoffrey, Ben, Nicolas en Jan


Beste rakkertjes De eerste Chirona is al weer daar en dat betekent voor de leiding dus dat wij al een tussentijds verslag moeten opstellen over onze fijne zondagen samen. Ieder begin is moeilijk, gelijk ze zeggen, en ook wij zijn daar niet aan ontsnapt! De eerste zondagen van het jaar hadden we allemaal wat tijd nodig om elkaar wat beter te leren kennen. Nu we al weer twee maanden verder zijn, vinden we dat we daar al behoorlijk in zijn geslaagd. Niet alleen is jullie inzet er op vooruit gegaan, ook merken we dat langzamerhand de groepssfeer de juiste richting op gaat. We komen niet altijd goed overeen, maar op het einde van de dag gaan we allemaal als vrienden naar huis! In het begin was het voor ons een beetje zoeken wat jullie allemaal graag doen. En geloof ons, stilzitten hoort daar niet bij! Jullie zijn zonder twijfel de meest actieve groep van onze Chiro. Spelletjes voorbereiden voor jullie is dan ook geen probleem! Zo lang jullie maar kunnen roepen, tieren, lopen, springen en rollen… Zo speelden we laatst het spel: “Wie is de stoerste rakker? “ Na een hele zondag worstelen, touwtrekken, rugby en drievakkenspel konden we Wouter in de bloemetjes zetten! In de bloemetjes zetten? De stoerste rakker? Nee toch… Gewoon doorworstelen was de boodschap! Onvermoeibaar die Wouter… En dan hadden we natuurlijk ook nog onze fijne back-tonaturemiddag. Gewoon alledaagse spelletjes zoals voetbal en honkbal, maar dan midden in het bos! De goals waren twee bomen. De ene was misschien wat groter als de andere, maar met moeder natuur als scheidsrechter was het toch eerlijk! (we denken aan willekeurig neergevallen boomstammen en struiken. Opletten geblazen dus!) En voor de rest hebben we nog ongelofelijk veel spelletjes gespeeld! Te veel om op te noemen zelfs.

Kortom, we hebben er al met volle teugen van genoten en de groepsnaam “rakkers” is toch niet ongelukkig gekozen! 

Hopelijk tot snel Jullie super leuke leiding


Dag leuke toppertjes Het nieuwe Chiro jaar is alweer een tijdje bezig en hebben al weer veel leuke zondag achter de rug. De eerste zondag zijn jullie eerst te weten gekomen wie jullie leiding was. Dit bleek dus Daan L, Gordt en Jan. Hierna begon het echt chiro jaar voor de toppers. De eerste echte zondag zijn we naar het centrum van Genk gegaan. En hebben het grote monopoly spel gespeeld. Zo waren er verschillende winkels die je kon ‘kopen’ en opdrachten dat je moest volbrengen. Waar jullie wel zenuwen van kregen is dat je helemaal terug rond moest lopen als je ergens op het einde moest zijn. Wat wel grappig was voor de leiding jullie geklaag. We hebben een ook aan bierbak klimmen gedaan. Iedereen heeft het eens aangedurfd. Het record is geeïndigt op 13 bakken op elkaar. Wat wel hoog is. We zijn dan nog eens naar shopping 1 gegaan. Waar we het grote smokkelspel hebben gespeeld. Die dag werd er ook juist het 45 jaar bestaan van de shopping gevierd. Gelukkig hebben jullie ervoor gezorgd dat de leiding veel papiertjes kregen waardoor we die konden afgeven om 45 euro mee te verdienen. We hebben lang moeten wachten voordat we wonnen, maar uiteindelijk hebben we gewonnen. We zijn dan die gaan inruilen voor kraslotjes, waar we slechts 26 euro uitgehaald hebben voor de topperskas. Onthou dus met gokken VERLIES je altijd. Er is ook een droping geweest. Waar jullie alleen moesten terugwandelen vanaf KRC Genk en wij ondertussen jullie zochten, maar we mochten jullie niet vinden. Terwijl moesten jullie ook op ruiltocht gaan met een kastanja. Er was genoeg snoep voor iedereen op het einde. Ook hebben jullie tijdens het verstoppen een fiets gevonden die we de week erna hebben opgemaakt en nu te koop staat voor de topperskas wat te vullen. ( Iemand intresse ? ) Zo dat was de terugblik alweer. Eens het weer terug wat warmer word zijn we van plan om met de toppers een mega coole boomhut te bouwen. Ook zijn we met ons 3 aan het zoeken voor een datum voor het topper weekend. Eens we de datum weten laten we iedereen iets weten. Groetjes Daan, Jan, Gordt


Dag Kerels, Tijd voor een eerste Chironaverslag van jullie nieuwe leiders. Na ons leidersbekendmakingsspel op de eerste Chirozondag waren jullie natuurlijk helemaal in de wolken van jullie nieuwe leiders. Wij als leiding waren ook zo onder de indruk van jullie dat we eigenlijk vergeten zijn wat we die eerste zondag gedaan hebben. De 2de zondag (of een andere, dat kan ook) hebben we kapotte keuken gespeeld. Om genoeg glas te verzamelen, hebben we jullie eerst van deur tot deur gestuurd. Maar omdat jullie maar miezerig weinig glas bijhadden hebben we dan maar onze collectie (alcoholvrije) flessen uit het leiderslokaal gebruikt. Daarna konden we van start gaan met alles aan stukken te laten diggelen. Daarbij hebben we gemerkt dat sommige van jullie (daarmee bedoelen we iedereen) een stoornis hebben in hun gevoel voor richting. De daaropvolgende zondag zijn we gaan bierbakklimmen. Het duurde wel even tot dat we het klimtouw in de boom hadden hangen maar uiteindelijk is het ons gelukt. Sommigen geraakte wat hoger dan de andere maar eigenlijk was het alleen Hans die hoger als een meter van de grond geraakte. Dan was er ook nog die zondag dat Wouter het geniale idee had om een mega vlieger te maken. En of het een geniaal idee was! De vlieger is wel zeker, bijna, zo goed als tot boven Zonneweelde uit gekomen… Oh ja juist de week daarvoor zijn we ook gaan helpen op de Brandweerloop waarvoor we nog een beloning krijgen een van de komende zondagen. Oké, wat hebben we nog gedaan…? Aaah ja, Jan Vantempel deed ook eens een interim bij de kerels. Iedereen weet hoe dat afgelopen is. Vooral Joren zal deze zondag niet rap vergeten. Daarom ook nog eens bij deze, ‘Heel veel en liefst zo rap mogelijk veel beterschap Joren!’. De week nadien zijn we wat golfballen gaan lenen om daarna te proberen om deze het kanaal over te slaan. Fail… Nog een week later hebben we jullie gedropt om te kijken of jullie echt zo lomp zijn als jullie er uit zien. Wonder boven wonder zijn jullie toch op tijd aangekomen! Alleen hadden jullie geen fiets bij zoals aan jullie gevraagd was en ja het snoep van jullie ruiltocht was dus ook al op. Chic mannen! En ja dat was het dan denk ik. Het was een waar genoegen onze hersens voor jullie te pijnigen! We kijken al vol verlangen uit naar het volgende verslag! :D Jullie Kerels leiding!!!!! Wouter & Alex


Geachte Aspiranten, Speciaal voor jullie heb ik, jullie ijverige leider, nog eens mijn tikmachine bovengehaald om dit literair hoogstandje te schrijven. Voor dit te kunnen lezen is een leesniveau van AVI 7 vereist. Waar zal ik beginnen? Och ja, met de eerste Chirozondag natuurlijk! Op deze eerste zondag moesten jullie op zoek gaan naar wie jullie leider zou kunnen zijn. Dit door een geheime code te kraken. Maar omdat jullie gezamenlijk maar een IQ hebben van 70 was dit een uiterst moeilijke opdracht. Na lang zoeken en vele pogingen konden jullie dan uiteindelijk toch raden dat ik jullie leider ben voor dit jaar! Uiteraard barstten jullie weer uit in tranen van geluk omdat jullie weer jullie lievelingsleider hebben dit jaar!Die namiddag hebben we alles klaargezet voor onze... ASPIWEEK! Deze startte we door te vertrekken met onze Aspimobiel naar Maastricht. Na deze lange reis en inspanning hadden we natuurlijk honger, dus zijn we ons buikje gaan rond eten met twee Burger King menu’s/man, hmm! Vervolgens gingen we naar het Bruisfestival, waar we hebben gemosht op Miles Kane, gratis pikante noodles hebben gegeten en Jens incognito langs de security is gaan staan :-). De volgende dag zijn we gestart met onze nieuwe Aspitafel te verven en hebben we onze eigen handgun-patattenkanon gemaakt. Op een avond hebben we ons testosteronpeil opgekrikt door de film Green Street Hooligans te kijken met lekkere, warme nacho’s. Een andere avond zijn we de aspimeisjes gaan verschieten waarbij Domenic zijn inbrekers skills had bovengehaald, en hebben we selfies gemaakt in de spiegel :-). Ook zijn we avond naar Iedereen Ginstert geweest, waar we zijn gaan feesten gelijk de beesten. Na al dat dansen waren we moe en hebben we in het lokaal nog selfmade-pitta gemaakt, jummie! Over eten gesproken... De hele week hebben jullie lekker én gezond gekookt. Zo hebben we aldilasanga gegeten, broodje bakpao, pasta’s, kip aan het spit... en op een morgen heb ik jullie voorzien van een heus English Breakfast. Kortom we hebben heel de voedingspiramide gebruikt. Een andere avond hebben we nog Fist Of Zen gespeeld, waarbij jullie tal van leuke opdrachten moesten vervullen. Zo heeft Manu-San bewezen dat hij geen schrik heeft van elektriciteit en heeft JensSan laten zien dat hij heel graag ajuinen lust... Om de Aspiweek af te sluiten hebben we een uitstap gemaakt naar ’t Stad van het land, namelijk Antwerpen! Hier zijn we lekker gaan eten bij Da Giovanni’s, waar we bediend werden door een uiterst vriendelijke meneer (Prègo prègo!;Mr.Suzuki!). Hierna zijn we nog eentje gaan drinken en gaan kijken naar een Jazzband. Overnachten hebben we gedaan in een 5-sterren hotel, namelijk mijn kot. De laatste dag zijn we nog gaan brunchen aan de Schelde,


naar een zondagsmarkt met nazi-spullen geweest én een frietje gaan eten. Ohja,doorheen de week hebben we natuurlijk ook gegamed en gesnapchatted! Een weekje later zijn we begonnen met de besprekingen van onze spetterende fuif FOAM INVADERS! Ook hadden we leuke frisbees gekregen die we meteen zijn gaan (op)gebruiken (hé Domenic :p). Verder hebben we ook nog een leuke fietstocht gemaakt doorheen heel Genk en hebben we leuke nieuwe plaatsen leren kennen. Eveneens zijn we ergens enkele golfballen gaan lenen om hiermee te gaan golven op een heuvel. Hoe vet was dit?! Moeten we zeker nog eens doen (dan wel met een caddie, witte handschoentjes en een golfkarretje...). Verder zijn we ook nog een ijsje gaan eten in Genk. Op de v olgende zondag hadden jullie je eerst Aspidag en waren jullie voor één dag leiders van de Speelclub. Voor deze dag hadden jullie een leuk spel gemaakt over een Viking met geheugenverlies die zijn schat verloren was. De Speelclubs vonden het heel, heeeel, hééééél leuk, dus mission accomplished! Deze maanden hebben we ook niet stilgezeten, we hebben onze handen namelijk al uit de mouwen gestoken om onze kas wat te spijzen. Zo hebben we één avond het jeugdhuis opengehouden (Iedereen Ginsert), met dikke dj’s: Lewiz en Sméagol! Ook hebben we bij mijn thuis hout gekliefd en tal van andere leuke klusjes... Natuurlijk kregen we hier wat voor en hebben we lekkere pannenkoeken kunnen eten :-). Voor de rest hebben we ook nog een vriendjesdag gehad, waarbij jullie hebben laten zien dat jullie echt véél vrienden hebben. Ons groepsaantal is namelijk vermenigvuldigd met 4 tot de nulde macht! We hebben ook op een namiddag onze pa-pa-pa-pokerface bovengehaald en hebben we nog trivial persuit gespeeld. Tevens hebben we ook nog stoelenhockey gespeeld, een schitterend kaars-uitblaasspel en een blind-knuppelsspel gespeeld. Één van de laatste zondagen was enkel Alessio komen opdagen en zat hij dus met mij opgescheept :-). Op deze dag zijn we wat gaan cruisen in Genk, hebben we sponsors gezocht en nog wat zaken voor onze fuif geregeld... Ook heb ik Alessio laten zien hoe ge Gran Turismo en Fifa moet spelen :p! Zo mijn verslag zit er al weer op! Speciaal voor jullie sluit ik dit verslag af met een fade-out effect, superawesome! Wie dit kan lezen krijgt

de komende zondag

een gratis

c ola v an m ij : -) .. .. .. .


De Muziekkapel! Beste Muziekkapellers, eventjes een klein verslag van de afgelopen maanden en een korte vooruitblik. De afgelopen maanden hebben we namelijk niet stil gezeten. Zo zijn er elke zondag veel nieuwe leden die komen landsknechten, trommelen of klaroenen. Ook hebben we al geschitterd in de Hololool-stoet in Zonhoven, waar jullie achteraf getrakteerd werden op een drankje, frietje, soep of pannenkoek. Eveneens hebben we samen met de meisjes van Kris-Kras geoefend voor ons optreden na de Christus-Koning mis. En alsof dat nog niet genoeg was, hebben we de mijnwerkers van Waterschei begeleidt in hun mijnherdenking van Sint-Barbara. Wat staat er binnenkort op het programma? Ook dit jaar zullen we weer meelopen in de carnavalsstoeten van Genk en Zonhoven. Deze zullen plaatsvinden op zaterdag 01 maart en zondag 02 maart. Een brief met alle info zullen jullie natuurlijk nog ontvangen, maar noteer dit alvast in jullie agenda. Uiteraard zal er ook een Muziekkapeldag komen, maar mee hierover vertel ik pas in de volgende Chirona :-). Merci aan jullie allemaal voor de inzet, Jonas, Jan V. & Gordt

T-shirt- en Truienverkoop De winter is bijna in het land, dus dat betekent dat er koud weer op komst is! Heb je nog geen Chiro-trui of T-shirt of wil je eentje extra? Dan kan je deze nog altijd kopen! De Pulls en T-shirt zijn verkrijgbaar bij onze eigen Chiro omdat wij hiervan een eigen kledingslijn hebben tegen een goedkoper tarief. De Pulls kostten €20/stuk, de T-shirts €10/stuk. Voor een leuke Sint-GerolfPET kan je ook nog steeds bij ons terecht! Deze kosten €6/stuk. Ook de enige echte afdelingsemblemen zijn bij ons te koop voor €1/stuk. Wil je iets kopen? Dan kan je altijd terecht bij ons salesmanagers Daan Houbregs en Geoffrey Maurissen.

St. Gerolf op het net?! Voor degene die het al weten of nog niet weten, Chiro Sint-Gerolf is ook terug te vinden op het wereldwijde web! Op onze site vinden jullie tal van leuke foto’s, onze eigen geschiedenis, info over jullie leiders, mp3opnames van de Muziekkapel... en nog veel meer! Verder kunnen jullie ons ook toevoegen en volgen op Facebook!


Raad de (oud)-leider! sreteemtnaL tdroG

sbocaJ sirK

laadneteuS naV faR

streareG draW

sruerhcS leoR


Wist-je-datjes?!                     

      

  

Dit de laatste Chirona van 2013 is. We een nieuw lid bij de ‘Chirona-redactie’ hebben. Deze nieuweling Nicolas Dierick heet. De Rakkers een nieuwe leider hebben, Stijn Jans. Nieuwjaar deze keer op 1 januari valt. Onze Chiro op 11 november jarig was. De Aspiranten altijd op zoek zijn naar werk op hun kas te spijzen De Chiro nog op zoek is naar een aantal oude (werkende) frigo’s voor op bivak. Wij deze gratis en voor niets komen ophalen. Een mier slechts 1 à 2 keer per minuut ademt Je dikker wordt van slaapgebrek De vrouw gemiddeld twee jaar van haar leven in de badkamer doorbrengt Heet water sneller bevriest dan koud water Een tijger, oftwel de Panthera tigris een zoogdier is dat tot de familie der katachtigen (Felidae) behoort. Het woord winter afstamt van het oude Duitse woord "Uuinter, Wintar of Uuntar". Er meer Tiramisu werd gegeten dan ijs op ons Spaghettiweekend. We iedereen willen bedanken voor hun aanwezigheid. Een rozijn in Champagne vanzelf op en neer zal bewegen. Je ’s morgens langer bent dan ’s avonds. Een mens gemiddeld 10 tot 15 keer knippert met zijn ogen per minuut. Als je te weinig drinkt geven je hersenen een seintje, maar het merendeel van de mensen kent echter het verschil niet tussen honger en dorst. De meesten onder ons krijgen de neiging om iets te eten als we dorst hebben. De in de 18e eeuw geboren Valentina Vassilyev heeft het record van "Moeder die de meeste kinderen baarde". Totaal raakte ze 27 maal zwanger en baarde ze 69 kinderen. Tussen 1725 en 1765 heeft ze 16 tweelingen, 7 drielingen en 4 vierlingen gekregen. Gemiddeld laat een persoon 10 tot 20 winden per dag. Dit is in totaal 0,5 tot 2 liter gas. Het onmogelijk is om met je neus dicht te neuriën? Op een normale dag adem je 1 liter menselijke winden in. Als je lijdt aan arachibutyrofobie dan ben je bang voor pindakaas die aan je gehemelte blijft plakken. Mensen die lijden aan Hippopotomonstrosesquippedaliofobie zijn bang voor lange woorden. Iedere keer als je je longen vult met lucht dan bevat dit meer dan 4 trillion luchtmolekulen die ook ooit door Julius Caesar zijn ingeademd. Als je lichaam oude cellen afbreekt wordt er een stof aangemaakt die bilirubine heet. Bilirubine is bruin en daarom is onze poep ook bruin. Heeft je drol een bruine kleur, dan ben je gezond! Als het heel warm weer is poepen ooievaars soms over hun eigen poten om af te koelen Dit het laatste Wist-je-datje is?! Ik me heb vergist, want dit is het laatste Wist-je-datje?!


December/12 1

Chiro

Januari /01

Februari /02

1

1

2

Arne B.

2

2

3

Pieter-jan S.

3

3

4

4

4 5

Olivier S.

5

6

6

7

7

8

Chiro

Chiro / Nieuwjaarsdrink

6 Wouter Q.

7 8

9

9

9

10

10

10

11

11

12

12 13 14 15 16

Chiro Arne D.

17 18

Chiro

13

14

14 Emiel V.

16

16

17

17

18

18

19

20

20

20

21

21

21

22

22

23

23

24

24

25

25

Chiro

23 24 25

26

26

27

27

28

28 29 30

Jasper W./ GĂŠĂŠn Chiro

29 30 31

Thomas S./ Chiro

Tibo M.

15

19

22

Seppe T.

12

13

15

Jarne S.

5

8

11

Chiro

Chiro

Chiro

Chiro

Caspar H.

19

26 27 28 29 30 1

Chiro

Robin J.

Chirona december februari 2013 (zwart)  

De nieuwe Chirona is er weer! Jaargang 39, nummer 2 (december-februari 2013) www.chirostgerolf.be www.facebook.com/chirostgerolf chirosintg...

Advertisement