Page 1

De

CHIRONA

België-Belgique P.B. – P.P. 3600 Genk 1 BC 9887

Een maatje meer!

Afgiftekantoor: 3600 Genk

1

De Chirona is een driemaandelijkse uitgave van Chiro St. Gerolf Genk-Centrum

P409946 Jaargang 39 Nr.3 Afgiftedatum: maart 2014

,

maart/april/mei Verantwoordelijke Uitg.: Jonas Houben Smeilstraat 38 3600 Genk


Een woordje vooraf...… De “strenge” winter is geleidelijk aan weer aan het verdwijnen en de opkomst van een nieuwe overdreven “vet” coole Chirona is weer een feit. Er staan komende maanden nog heel wat leuke activiteiten voor de boeg. Zo is er voor iedere groep nog een heerlijk weekend gepland, zal er een Muziekkapeldag plaatsvinden, Ouderavond, leidingsfuif, aspifuif... Kortom weer een bord vol leuke activiteiten, hmm! Eveneens zullen we ook een tipje van de sluier lichten van onze toekomstige bivakplaats! Jullie zullen visueel getrakteerd worden op een reeks foto’s die hopelijk al wat voor de nodige hunkering zullen zorgen. Vergeet zeker niet de belangrijke data na te kijken! Gelukkig hebben we deze eventjes in het vet gedrukt.

We wensen jullie nog heel veel leesplezier!

DE vette leiding

(Koan, 6 jaar sterkste Chirojongentje van China)


Belangrijke info & Data O Chiro

of geen chiro?

Op de volgende zondagen zal er géén Chiro zijn: - zondag 16 maart (omwille van de Ouderavond) - zondag 23 maart (omwille van de leidingsfuif “Eentje is Geentje”) - zondag 20 april (omwille van Pasen) - zondag 25 mei t.e.m. zondag 22 juni (omwille van de examens van de leiding)

O Ouderavond Wanneer?: zaterdag 15 maart Waar?: Broederschool, Schabartstraat 10 3600 Genk Hoe laat?: 20u. Wat?: Zaterdag 15 maart, is iedereen welkom vanaf 19u30 in de zaal van de Broederschool te Genk. Dit voor onze jaarlijkse Ouderavond dat wij samen organiseren met de meisjes van Chiro Kris-Kras. Op deze avond zullen al onze afdelingen een klein toneeltje, dansje, act... voorbrengen voor alle ouders, vrienden en sympathisanten. Kom zeker eens een kijkje nemen! Het thema van dit jaar is Galabal. (Inkom Niet-Leden = €2.50)

O Leidingsfuif Natuurlijk geeft de leiding ook dit jaar weer een leuke fuif. Dit jaar onder een nieuwe, frisse naam: ‘Eentje is Geentje’. Het concept blijft echter hetzelfde: 1m = 12pinten! Dit jaar zal onze fuif plaatsvinden in JH TNT (Termien), en losbarsten op zaterdag 22 maart om 21u!

O Oud-ijzer

inzameling

De kerels verzamelen met hun groep nog steeds oud ijzer in. Al het oud metaal is welkom, dit kan gaan van oude wasmachines tot radiatoren enz. Op het einde van het Chiro jaar zal de leiding dit wegbrengen en verkopen. Met het ingezamelde geld kunnen we dan weer veel leuke dingen doen op kamp. Oud ijzer kan elke Chiro zondag worden afgezet of kan worden opgehaald door Alex of door Wouter. Alex: 0477 26 65 78 Wouter: 0485 67 32 85 Alvast bedankt, elke schroef

OUD IJZER!!


Hallo speelclubjes Hier zijn we met het tweede Chironaverslag van dit jaar, ook de afgelopen maanden hebben we weer veel fijne dingen gedaan. Laten we beginnen met Christus Koning, in de voormiddag gingen we naar de mis en in de namiddag hebben we samen met de meisjes Chiro een kastelentocht gedaan! Er was een prins die ons om hulp kwam vragen want zijn prinses was ontvoerd. Na een lange zoektocht langs veel kastelen van sprookjesfiguren vonden we haar terug en konden de prins en de prinses gelukkig trouwen! De volgende zondag kwam Sinterklaas langs op de Chiro, we hadden allemaal een mooie tekening gemaakt voor hem en omdat jullie allemaal zo braaf zijn kregen we ook een zakje snoep. De week erna moesten jullie opdrachten doen om muziek en verschillende accessoires te verdienen om een feestje te kunnen bouwen. Toen we genoeg materiaal hadden kon ons feest beginnen: de fuif ‘miniparty maxipret’ was echt een groot succes. De laatste zondag van het jaar hebben we via verschillende spelletjes ons helemaal ingeleefd in het leven van de vogels. Na nieuwjaar kregen we bezoek van tweekoningen. Zij hadden een groot probleem, de derde koning Balthazar was spoorloos verdwenen. Na een lange speurtocht vonden we hem terug en was iedereen heel gelukkig want het feest driekoningen kon doorgaan. Ook hebben we nog het grote eierenspel gespeeld. Jullie werden verdeelt in vier groepen en kregen elk een ei. Via opdrachten kon je geld verdienen om naar de winkel te kunnen gaan. Hier kon je verschillende materialen kopen om je ei te beschermen en om de andere kapot te krijgen. We hebben jullie tactisch inzicht getest door bosstratego en de volgende Zondag slavenmarkt te spelen. We kregen verder nog bezoek van twee stoere Vikingen en een minder stoere Schot. Zij hebben ons echte Vikingsspelen geleerd en ons uitgelegd hoe we zwaarden moesten maken. Voor de rest hebben we ook nog achtervolgingstocht gedaan, gespeeld op de speeltuin van het Heempark en gevoetbald. Zo dit was het weer, we hopen dat jullie allemaal naar de Chiro blijven komen. We zijn ook druk bezig met het plannen van ons weekend dat binnenkort zal doorgaan! Hopelijk tot Zondag!

Jullie leiding

Nicolas, Geoffrey, Ben en Jan


Aller aller liefste snoezeligste schattigste rakkertjes Weer even een tussentijds verslagje van onze leuke zondagen samen, want we zijn toch al weer aan onze tweede Chirona van het jaar toe. En wat voor jaar?! Na een wat haperende start zijn we nu toch wel ongeveer op kruissnelheid. De groepssfeer is op en top, niet stuk te krijgen! Ik denk dat jullie toch wel de actiefste groep van de Chiro zijn. Met rustige spelletjes zijn we tot nog toe niet mogen afkomen.  Maar goed! To the point, nu! Zoals het goede chiroleiders betaamt, hebben we jullie de eerste stappen leren zetten in het drugsmilieu. Niet alleen leerden we jullie wat bij op economisch vlak, ook zorgden we voor de perfecte afwisseling met wat fysieke inspanning. Kortom een volledig educatief verantwoorde namiddag! Anders gezegd: we hebben ons rot geamuseerd met het drugsspel. (Voor de bezorgde ouders: Geen nood! Het waren slechts zakjes bloem en wat monopolygeld.) Dit alles speelde zich af in Genk Centrum, ook eens leuk om ergens anders een spel te spelen. Een aantal zondagen later zakten we weer af naar het centrum. Deze keer speelden we er slavenmarkt en wuivertje. Iedereen deed gezwind mee en dat deed ons heel veel plezier. Het kwam er dus op neer dat je elkaars staart moest aftrekken. Verloor je je staart, verloor je één van je drie levens. Degenen die al hun levens kwijt waren, werden als slaaf verkocht voor zij de er wel nog hadden. De slaven moesten dan hun meester beschermen. Hier zijn we dan toch een hele tijd mee zoet geweest, en daarna, zoals ik al zei, zijn we wuivertje gaan spelen! En Dan hebben we onze zondag uiteindelijk met een minifuif geëindigd.  De dansmoves die jullie toen hebben uitgehaald, waren toch al veelbelovend voor de ouderavond.

Voila, weer een hele boterham!

Bedankt voor jullie inzet en hopelijk tot zondag!

Jullie awesome leiding


Hallo toppers Er is alweer een heel leuke tijd voorbij ondertussen. Eind december, toen jullie maar met een paar waren zijn we naar de cinema geweest. We hebben toen de Hobbit gekeken. Dat was me toch ne goeie film, eh Daan? We zijn dan ook nog eens naar Genk gegaan om het smokkelspel te spelen. Daar hebben jullie laten zien dat jullie goede smokkelaars zijn. We hebben ook een groot cluedo spel gespeeld en een mega voetbalwedstrijd gedaan. De week erna hebben we een spel gespeeld waardoor jullie ouderavond moesten voorbereiden. De ene had al een beter idee dan de andere. Of ge had ook altijd de flauwe moppentappers, zoals onze Tuur. Wij hebben ook gestreden in een spannend spel, De hunger Games. Waarbij we elkaar moesten uitschakelen met wapens die we konden vinden en ook zelf maken. Zoals Wout hij had zijn eigen pijl en boog gemaakt, ook al was dit niet de bedoeling. Maar zijne boog was wel beter dan die van de kerels. Dan hebben we ook nog een ander strijdspel gespeeld de week erna. Het was de bedoeling een soort paintball te spelen, maar dan met dennenappels en verf erop. We hebben verschillende varianten gespeeld waaronder vlaggenroof, free for all, en search and destroy. Erna zijn we nog een aantal blindenspelen gaan spelen. Het was wel wat moeilijk om fatsoenlijk voetbal te spelen met enkel 1 speler die zag, maar jullie deden je best! Kijken jullie ook al uit naar ons weekend? Wij alleszins al wel! Dit weekend zal doorgaan op 9 tot 11 mei, we gaan naar Opglabbeek. Dan zijn we niet zo lang onderweg, maar hebben toch het gevoel dat we ver van huis zijn.

We zijn bezig met een pannenkoekdag te organiseren, waar we in de komende zondagen nog zullen over hebben. Ook willen we met de toppers in de zomervakantie op de rommelmarkt gaan staan ( eventueel al op de 1 mei rommelmarkt). Dus als er mensen zijn die nog spullen hebben die thuis in de weg staan, mogen jullie al een telefoontje doen naar ĂŠĂŠn van ons drie.

Tot de volgende zondag Jan, Daan, Gordt


Dag beste Kerels, Hier is alweer een verslag van jullie coole leiders, Het eerste wat we de afgelopen drie maanden gedaan hebben, is nog eens in het bos gaan golven. Dan was er de befaamde zondag dat Wouter in een indianen-mood was, en wat hoort er bij een indiaan? Natuurlijk een pijl en boog! De meeste kerels hadden iets wat er wel op leek, maar anderen dan ook weer totaal niet. We zijn dan met onze pijl en boog gaan proberen te leven als een indiaan, dus proberen te schieten. Het beviel ons toch niet zo goed, en zijn er maar mee gestopt (mede omdat sommige bogen niet eens fatsoenlijk gemaakt waren :D). Alex heeft iedereen van de kerels ook nog eens even laten voelen hoe het is om president te zijn; presidenten is met andere woorden het nieuwe nummer 1 spel van de kerels, al liggen de kaarten ondertussen wat doorheen waardoor Bram nu ook een nieuwe missie heeft (good luck Bram!) De laatste maanden zijn we ook op een missie… Het verzamelen van zoveel mogelijk oud ijzer. Zo zijn we begonnen met het vernielen van een oud aanhangwagentje. En ook bij Benjamin was er geen losstaand stuk metaal dat veilig was! Werkelijk ALLES moest er aan geloven, en zo ook de schommel van onze Stijn, de arme jongen…. Laatst zijn we ook “fijn” gaan zwemmen in het sportcentrum, er was nogal een grote opkomst (zeker 3 Chiro’s, en dan ook nog eens allemaal jongens :-s , wat hadden we gehoopt op wat mooie meisjes in bikini… Dat was dus niet het geval!)

Dikke warme knuffels en kussen Van jullie leiders Alex en Wouter!


Liefste Aspirantjes, Het is weer tijd voor een nieuw verslag over onze spannende avonturen van de afgelopen maanden. Ik zal beginnen met onze Chirozondag samen met de meisjes van Kris-Kras. Jullie waren allemaal voltallig aanwezen en hadden jullie haren mooi in de plooi gelegd voor de meisjes. Bij de eerste kennismaking zag ik toch enkele rode wangetjes en verlegen gezichtjes bij jullie... :-). Na de mis, waarbij Jens zeer mooi had voorgelezen, trokken we naar het lokaal van Kris-Kras om onze boterhammen op te eten. Met onze buikjes vol begonnen we aan de zangstonde, het enthousiasme droop werkelijk van jullie af! Na de leuke zangstonde, startte we met ons spel. Er was een dorp met twee Chiro’s die in conflict waren en zo veel mogelijk leden probeerde te krijgen. Deze kregen jullie door enkele opdrachten te doen: elkaar bekladden met handtekeningen, uitbeelden, mensen in jullie lokaal trekken, voor het eerste in een Chirolokaal staan... Als ik me goed herinner had Chiro Aiki gewonnen?! Na dit spel gingen we naar ons lokaal voor nog een leuk spelletje Jungle Speed X-treme te spelen waarbij de totem in een ander lokaal stond. De week erop waren jullie allemaal druk aan het studeren voor jullie examens... Zo mistten jullie het hoog bezoek op de Chiro, want de Sint was langsgekomen in zijn coole Jaguar! Maar niet getreurd, ik heb met veel plezier jullie snoep in ontvangst genomen :-). Ook de weken hierna waren jullie druk aan het studeren en werd ik gedegradeerd tot Rakkerleiding. Na enkele weken hadden jullie gedaan met leren, maar toen begon de blok voor mij! Daarom werden de Kerels met jullie vier opgescheept. Op deze zondagen zijn jullie gaan kijken naar het spektakel in Genk, de ijsbeer! Eveneens hebben jullie er voor gezorgd dat alles klaarstond voor de Nieuwjaarsdrink. Na een goede maand jullie lievelingsleider gemist te hebben, was ik terug van weggeweest! Maar, deze keer zaten wij met de Kerels opgescheept... Toch hebben we er een leuke dag van gemaakt en zijn we naar de Melberg getrokken. Hier zijn we vet cool gaan sleeÍn met de surfplank en hebben we vele jumpkes genomen! Ook zijn we gaan bosgolven! Weer een week later, weer een nieuwe Chirozondag... Echter, er kwam niemand opdagen! Lichtjes gekwetst trok ik me terug en speelde ik een spelletje schaak alleen... Gelukkig kwam na een kwartier toch nog Jens binnen! Samen verfden we de nieuwe Muziekkapelgocart tot dat we wat honger kregen. Dus trokken we naar de Action! Hier kochten we een gevarieerde snack van superlekkere chocolade en Mars! Ook deden we een poging tot vlagnapping, maar helaas iemand was ons al voor :(. Ook hebben we nog onze Aspifuif besproken en de taken al verdeeld. Verder hebben we alvast ons Aspiweekend besproken, die zal plaatsvinden tussen 27 juni en 06 juli! Jullie hadden ook nog jullie tweede Aspidag, dit keer bij de Rakkers. Jullie hadden een cool stratego/legerspel uitgewerkt en hadden de dag goed overleefd. Uit goede bron heb ik vernomen dat er veel blije gezichtjes waren bij de Rakkers, dus GOED gedaan!! :-). Vorige week zijn we begonnen (met leider Daan) met het ontwerpen van onze fuifaffiche. Amai amai, dat begint er al goed uit te zien! Na jullie harde werk trakteerde ik jullie op heerlijke pudding, dit op grootmoeders wijzen. De pudding zag er meer uit als overbeschimmelde melk met brokken, och ja de smaak zat gelukkig wel goed! Er staat nog veel op het programma dit jaar, dus volgende keer ben ik terug met een superspannend verslag! Ik sluit dit verslag af met een Runescape-mopje :-). Peace out,

Jonas


Bivak In de vorige Chirona werd de bivakplaats al bekend gemaakt, maar voor wie het al vergeten is zeggen we het nog eens: We gaan dit jaar naar trrrrrrrrrr (trommelgeroffel)... Tielt-Winge! Dit zal plaatsvinden van donderdag 17 juli tot en met zondag 27 juli. Dit jaar zal het een volledig tentenkamp zijn! * Voor ons bivak zijn we nog op zoek naar enkele frigo’s. Hebt jij er nog eentje die weg mag? Laat het ons weten en dan komen we hem ophalen.


Gerolfgeschiedenis Of je het gelooft of niet, maar dit jaar wordt onze Chiro 70 jaar oud! Omwille van deze verjaardag blikken we dit jaar, in elke Chirona terug op een stukje geschiedenis van onze Chiro. Altijd al willen weten hoe onze mast ooit aan het lokaal is geraakt? Lees het hier!


Bron: “Hoe Gerolf Abraham Zag” door Jan Lantmeeters, Geert Renckens en Bart Scheepers


Wist-je-datjes                         

Graphene ’s werelds sterkste materiaal ter wereld is, het is een miljoen keer dunner dan papier maar tweehonderd keer sterker dan metaal! Je groter wordt in de ruimte. Het knorrend geluid van je buik ook een benaming heeft, namelijk: Borborygmus en niks te maken heeft met honger hebben maar eerder met spijsvertering darmen. Studenten in China hun haar vast maken aan het plafond zodat ze achter hun bureau niet in slaap zouden vallen. Er een Noorwegen een stad Hell noemt en dat het daar iedere Winter heel hard vriest. Als mensen onder de 20 Hz konden horen, de beweging van onze eigen spieren konden horen. De man met langste baard gestorven is doordat het over zijn eigen baard struikelde. Als een man zich niet zou scheren hij over bijna 70 jaar een baard heeft van 9 meter. Octopussen zeer intelligent zijn en zelfs relaties met mensen kunnen maken, met andere woorden octopussen zijn awesome! Een octopus drie harten heeft? je in Texas op verkeersborden mag schieten, zolang als maar meer dan de helft mist? Neanderthalers al echte schoenen droegen? Er niet één normaal Nederlands woord rijmt op het woord "twaalf". het langste woord dat je kunt maken met alleen de bovenste rij van je toetsenbord, topprioriteit is. (13 letters ipv de 10 van typewriter) En met de middelste rij: kalfshaas met de onderste rij: geen enkel woord want er zijn geen klinkers, wel wat afkortingen. er gemiddeld 100 mensen per jaar stikken in een balpen. een slak drie jaar kan slapen. De apiranten 30 april een fuif houden. De fuif Foam Invaders heet en door zal gaan in de lokalen van Chiro Bokrijk. Er ook veel Foam aanwezig zal zijn op de fuif. Foam een Engels woord is voor schuim. Thee helpt tegen een slechte adem. Giosue nog eens op bezoek kwam tijdens de vergadering! Hij gaf ons hints en tips voor hoe je zo een goede leider als hem kunt worden.


Maart/03

April /04

Mei /05

1

1

2

2

3

3

3

4

4

5

5

Muziekkapeldag

5

6

6

Chiro

6

1 2

7

Jonas H./Geen Chiro

Dario F.

8 9 10

Robbe G./Chiro Jan P.

Jip C.

4

7

8

8

Wannes V.

9

Tom G./ Stijn J.

9

11

Daan H.

10 Viktor V.

11

12

12

Chiro

14

14 15

Ouderavond

16

Geen Chiro

17 18 19

15

13 14

Bram N.

15

16

16

17

17

18

18

19

19

20

20

Chiro

12

13

13

Mattiece M.

7

10

11

Korneel S./Chiro

Pasen/Geen Chiro

Chiro

20

21

21

22

22

23

23

24

24

25

25

25

26

26

Joppe V.

26

27

27

27

Dieter G.

28

28

29

29

30

21 22 23

Geen Chiro

24

30

Chiro

31

Chiro

Chiro

Robin O.

Chiro

28 29 30 31

Domenic D.

Sint

Chirona maart-mei 2014  
Chirona maart-mei 2014  

Chirona - Jaargan 39 nr. 3

Advertisement