Page 1

chilinet.dk

pest og kolera

Verdens sygeste epidemier ni år i helvede

Stedfaren voldtog Louise

NR. 11 – November 2008 23. ÅRGANG

stor sygdom s quiz

Månedens drømmejob

Sådan bliver du hemmelig agent sexpanelet

Ekskærester

– Skal de knaldes eller kasseres?

Høj på krishna 48 timer som munk

Chili dropper ræset og finder indre ro

amerikansk valg: præsidentens frivillige HOllywoods forældre: vildere end deres børn terpeguide: SÅDAN FÅR DU klæbehjerne Politik og pop: hitmagere med holdninger pizza vs. pastinak: chili tester diæter skydegale kendisser: plaffer til højre og venstre


Annonce


November 2008

33

stjerner

14 Vilde Hollywood-forældre Træt af mor og far? Så check lige, hvad stjernerne fra Hollywood skal finde sig i, når forældrene går amok.

64 Politiske popidoler Bare fordi du er popstjerne, kan du godt have holdninger til samfundet. Det har Pink og en masse andre musikere – og der er oven i købet kommet hits ud af det.

72 Skydegale stjerner Pas på, du ikke bliver pløkket af en popsanger. Flere af dem er nemlig lidt for glade for deres pumpguns og pistoler.

72 Kendtes

Skal vi lege doktor?

Sådan ser du ud, når du mediterer på Hare Krishnamantraet

kærlighed til våben

22

Baggrund

22 To dage i tempel Intensiv sjælesøgen er hård kost, når du ikke er særlig religiøs. Følg med, når Chilis Andreas er munk i 48 timer.

26 Dræber-epidemier Den spanske syge slog 25 millioner mennesker ihjel på 25 uger. Læs om den og fire andre syge epidemier, der har hærget verden.

29 Valg i USA Verdens mest magtfulde person kan ikke klare ærterne alene. Følg i hælene på tilhængere af Barack Obama og John McCain.

37 Udsat for incest Louise Severinsen levede ni år med psykisk terror og seksuelle overgreb som en del af hendes hverdag.

Test og guides

13

Louise var seks år, første gang hendes stedfar forgreb sig på hende

37 52

Hvad kan jeg blive?

Hvordan bliver du egentlig hemmelig agent? Chili har ringet til Danmarks svar på CIA for at få svaret.

17

Sexpanel: Går det at have sex med sin eks?

Sund mod usund

Chili tester to diæter og ser, hvor meget vores livsstil påvirker dagligdagen.

33

Sygdomsquiz

Kender du forskel på hæmorider og herpes? Så kan du score topkarakter i Chilis store (klamme) sygdomsquiz.

42

Terpeguide

En nordmand har fundet en opskrift på, hvordan du får klæbehjerne. Vi giver opskriften videre.

SEX & KÆRLIGHED

52 Sexpanelet Hvad gør du med gamle flammer? Sexpanelet snakker om sex med eks’en – er det fint nok eller fucked up?

45 Mode

61 Gadgets

67

75 Film

Musik

Udgiver: Medieforlaget Chili Group, Bispevej 4, 2400 København NV • Tlf: 33 38 63 33 • Fax: 33 38 63 00 // Redaktionens email: chilibladet@chiligroup.dk // Chilinets email: chilinet@chiligroup.dk // Online: www.chilinet.dk // (Ansv.) Chefredaktør: Trine Nygaard - tn@chiligroup.dk // redaktionschef: Linda Gjaldbæk Hansen - lgh@chiligroup.dk // Journalist: Andreas Grubbe Kirkelund - agk@chiligroup.dk // Art Director: Dan Schier - ds@chiligroup.dk // Netredaktør: Susanne Møller Nielsen - smn@chiligroup.dk // Forsidefoto: Carsten Seidel // Forsideillustration: Solveig Mønsted Hvidt // Salgsdirektør: Jesper Raffenberg - jr@chiligroup.dk // Marketingassistent: Christina Krog - ck@chiligroup.dk // salgschef Birgitte Vindeløv - bv@chiligroup.dk // PRODUKTCHEF: Suzie Gabriely Hove - sgh@chiligroup.dk // Salg: Michael Pape - mhp@chiligroup.dk, Stina Kjersgaard Rasmussen - sk@chiligroup.dk, Pernille Skat Larsen – psl@chiligroup.dk, Carina Starck – cas@chiligroup.dk Jacob C. Andersen – jca@chiligroup.dk, Jan-Ulrich Otto - juo@chiligroup.dk // produktionschef: Torben Stig Andersen - tsa@chiligroup.dk // Distribution: Christina Steensbro – cst@chiligroup.dk // Kommerciel Direktør Susanne Hedegaard - sh@chiligroup.dk // Direktør: Rikki Sølling - rs@chiligroup.dk // Chili tager forbehold for trykfejl. Artikler i Chili må citeres, når det sker med tydelig angivelse af Chili Magazine som kilde samt måned og år, og når det sker inden for citatreglerne // DK ISSN 0902-8757 // Repro: Team Prepress a/s // Tryk: Berger Plus // Oplag: 85.000 // Læsertal: 227.000 // Abonnement: 400 kroner for 12 måneder. Tilmeld dig på abonnement@chiligroup.dk // Regler for sms-konkurrencer: Hver SMS koster 2 kr. + alm. sms-takst. Betales via mobilkontoen/-regningen. Tjenesten udbydes af Chili, Bispevej 4, 2400 København NV. Ved problemer med SMS tjenesten så kontakt support alle hverdage mellem 13 og 16 på tlf. 70207592. Du har 14 dages fortrydelsesret jvf. forbruger aftaleloven. Ved deltagelse giver man samtidig samtykke til, at Chili Group må sende gratis informationer via sms. Afmeld: CHILISTOP til 1266 // Chili er tilmeldt Dansk Oplagskontrol. 1. kontrolperiode 1. halvår 2002.

november 2008
Annonce


Bag om

hørt novemberbladet vede … mens vi la

os på

chili

på redaktionen

I anledning af Wellnesstemaet svarer vi på:

Der er meget få ting, som jeg ikke er god til. - Andreas

Hvad er din værste Wellness-

Jeg læser altså ikke så mange ting. - Christian

oplevelse? Linda redaktionschef Under et besøg i Bangkok synes min dejlige kæreste, at vi skulle forkæle os selv med en dag på et meget fancy kursted. Det endte med at blive de mest smertefulde timer i mit liv – hvilken sadist har også bestemt, at fodmassage skal betragtes som afslappende?!?

Jeg tror, jeg har målt min pik nogle gange. - Andreas

Han trykker på alt, hvad der er at trykke på. - Susanne

Jeg gider ikke betale licens for at se grimme mennesker i fjernsynet. - Dan

Chilis uddeler-battle

Vær søde ved jeres Chili-uddelere. De kæmper nemlig for jeres ære. I denne måned battler Helena Friis Hansen fra Erhvervsskolerne i Aars mod Line Vind Neve fra Horsens Statsskole.

VS.

Andreas journalist Sauna. Norge. Sne. Fucking koldt. Lille diller. Meget lille!

Den er god nok – vi har bare hevet lidt for meget i den. - Linda

Helena fra Erhvervsskolerne i Aars

Line fra Horsens Statsskole

Den sejeste underviser på jeres skole? Helena: Det er helt sikkert Berit – vores afsætningslærer. Hun er rigtig sød. Og så er hun glad ved kage. Vi har sådan en kageordning, og hun spørger altid, om vi ikke snart skal ha’ kage. (Nogle er vild med dans, men her på Chili er vi vilde med kage – 1 point)

DAn Ad´er Jeg var en gang på Wellness-weekend på et kurcenter i Nordsjælland. Alt betalt, det lækreste Wellness-område med fitnesscenter, pool, tre saunaer, spabad og massagestole. Jeg var bare ikke klar over, at Wellness kunne give så mange tømmermænd.

susanne chilinetorakel Da jeg var på SU, valgte jeg at spendere en stor sum af mine begrænsede midler på en omgang massage. Men det var bestemt ikke pengene værd. Massøren var en vatarm, og der var iskoldt i lokalet. Så gennemfrosset og gal i skralden forlod jeg massagebriksen en del fattigere!

Christian webmaster Wellness? Hvad er nu det? Man skal jo heller ikke have det alt for godt. Så sådan noget har jeg vist aldrig prøvet. Men jeg har engang været i Lalandia. Tæller det?

Line: Det er vores historielærer, Agnes Schmidt Poulsen. Hun er hård, men sød. Hun sender alle, der ikke har læst, uden for klassen og giver dem 50 procents fravær for timen. (Uhh, det lyder ikke rart – og hvem er så egentlig tilbage i klassen?!? – 0 point)

Jeres vildeste tradition? Helena: Det er vores idrætsdag, hvor 3.års eleverne giver de andre vand, når de står ud af bussen. Idrætsdagen var rykket til først i oktober, så det var en lidt kold oplevelse for de andre, tror jeg. (Her på Chili bryder vi os ikke om ting, der fremmer forkølelse – 0 point)

Line: Det er udvælgelsen til festudvalget. Folk laver de vildeste ting for at blive optaget – eksempelvis var der én, der blendede kattemad, hele sardiner og ymer - og drak det! (Kvalmegrænsen er nået – fedt! – 1 point)

Det bedste måltid i jeres kantine? Helena: Målt efter køen i kantinen er det klart tarteletterne. De minder også lidt om dem, min mor laver, så det er ikke helt skidt. (Uhmmm – mors tarteletter er altid et hit – også selvom det er en kantinedame, der har lavet dem – 1 point)

Line: Ikke noget! Seriøst, det er en vildt dårlig kantine, vi har. De trænger virkelig til at komme på kursus. Kun deres lasagne er spiselig. (Lasagne er vel ok – men ikke som det eneste i en hel kantine. Vi føler med Horsens Statsskoles elever – 0 point)

Hvorfor har din skole fortjent at vinde? Helena: Der er et helt fantastisk sammenhold på vores skole – eksempelvis havde vi nogle problemer med vores leder, der truede med at aflyse skolefesten, men det fik vi lavet om på. (Super – det er sådan, det skal være. Mer’ fest og færre sure lærere – 1 point)

Line: Vi skal vinde, fordi vi altid dummer os. Vi har sådan en uofficiel battle kørende med Horsens Handelsskole, og der dummer vi os altid. Derfor synes jeg, at vi skal vinde den her battle. (Det gamle medlidenhedstrick… Tsk, tsk – men det virker jo! – 1 point)

Line og Helena kæmper begge en brav kamp. Helena vinder en kneben sejr, men heldigvis svømmer vi i lækre præmier og sender derfor en håndfuld cd’er til dem begge. Glæd jer til at få Hej Matematik, Johnny Deluxe, Celina Ree, Carpark North og Sound of Copenhagen i ørene.

VIL DU REPRÆSENTERE DIN SKOLE?

Klik ind på www.chilirepnet.dk og læs mere om fordelene ved at være Chili-uddeler.

November 2008
hotspot

Sådan…

Chili vil ha’ din historie

Slipper du fra en puma 1 2

 ad være med at løbe – især hvis L pumaen allerede har spottet dig.

Kilde: ”Det værst tænkelige – en håndbog i overlevelse”

3 4 5

Har du oplevet noget vildt, eller har du en sej fritidsinteresse? Har du besteget Mount Everest som 12årig, har du været kidnappet af guerillasoldater i Sydamerika, eller har du bygget din egen rumraket? Ok, mindre kan også gøre det. Men kort sagt har du en god historie, så skriv til: historie@chiligroup.dk

 e så stor ud som muligt – S eksempelvis ved at åbne din jakke. Pumaer angriber sjældent større dyr. ad være med at krybe sammen L – bliv stående op og vift med armene og råb. Formålet er at vise pumaen, at du ikke er forsvarsløs.

62%

 ag mindre børn op – det får dig T til at virke større, og så løber de ingen steder og bliver spist. ak langsomt væk eller vent til B pumaen går igen – pyha, så er den puma væk.

Arg!

>>Screw down your expectations.<<

- hvad er nu det?

-Tidligere landstræner Richard Møller Nielsen til verdenspressen

af jer på Chilinet er venner med jeres ekskærester. Men kun hvis I har været enige om at slå op. Find flere polls på Chilinet.dk

Tænk!

- hvis de fik børn… Vi har mixet tidligere Bond-mand med girlpowerens og fodboldfruernes førstedame. Kan du se, hvem forældrene er?

Se forklaring på side 10

Kendte med pibeNovember 2008

Paris Hilton

Søren Ryge

Svar: George Clooney og Victoria Beckham

Lindsay Lohan


MIRRORSEDGE.COM Ÿ)''/<8;`^`kXc@cclj`fej:<89%D`iifiËj<[^\Xe[k_\;@:<cf^fXi\kiX[\dXibjfii\^`jk\i\[kiX[\dXibjf]<8;`^`kXc@cclj`fej:<89%8ccI`^_kjI\j\im\[%<8Xe[k_\<8cf^fXi\kiX[\dXibjfii\^`jk\i\[kiX[\dXibjf] <c\Zkife`Z8ikj@eZ%`ek_\L%J%Xe[&fifk_\iZfleki`\j%ÈGcXpJkXk`feÉ#ÈGC8PJK8K@FEÉXe[È ÉXi\i\^`jk\i\[kiX[\dXibjf]Jfep:fdglk\i<ek\ikX`ed\ek@eZ%8ccfk_\ikiX[\dXibjXi\k_\gifg\ikpf]k_\`ii\jg\Zk`m\fne\ij%

Annonce WWW.EA.DK


hotspot

BITCHERIET

Månedens WWW thedailyshow.com Sjov med slips på

Foto: sxc.hu

Hvis du ikke kender Jon Stewart, er du gået glip af et af de største genier på tv. I hans talkshow, The Daily Show, bliver alt og alle ristet. På hjemmesiden kan du se de nyeste udsendelser i fuld udgave, og du kan også søge og finde gamle klip – for eksempel et indslag fra Danmark under Muhammed-krisen, hvor Jan Gintberg bliver interviewet og siger uforståelige ting på Valby-engelsk.

Hver måned får redaktionen frit afløb for de frustrationer, der har hobet sig op. I denne måned giver vi en sviner til:

Frankrig

Ting du ikke gider at høre i en sauna 12 % - Hov, der er no-

25 % - Bliver din

gen, der har låst døren udefra

ringmuskel også slap i varmen?

21 %

- Jeg tisser lige på ovnen

16 % - Kan du ikke lige klø mig på ryggen – jeg har så mange døde hudceller

26 % - Ej, hvor har du pæne testikler

Reddet rebus af enNovember 2008

71%

af jer på Chilinet synes, at det er megaklamt at snave med en lærer. Find flere polls på Chilinet.dk

Hvis det ikke var for maden og hende den frække Bond-babe, ville Frankrig jo ikke være andet end det irriterende land, vi bliver nødt til at køre igennem for at nå ned til vores drukferier i Lloret de Mar. Men for nyligt, da Bitcheri-redaktionen skulle flyve hjem fra USA, blev vi nødt til at mellemlande i Paris. I løbet af de godt 40 minutter vi tilbragte i deres latterlige undskyldning for en lufthavn, lykkedes det de inkompetente franskmænd at smide vores bagage væk. Oven i købet sendte de os til den forkerte terminal, så vi var tre sekunder fra at misse vores flyver. Som i øvrigt endte med at holde på deres åndssvage startbane i en time, fordi franskmændene tilsyneladende ikke besidder evnen til at styre noget så simpelt som en lufthavn. Næste gang flyver vi fandme over Nairobi, røvhuller!

En rebus er den perfekte løsning, hvis du skal give en meddelelse og nå at slippe væk, inden modtageren finder ud af, hvad der står.


Annonce


hotspot d Våinn dens M

Bog

rne estede af spill dder et tiania? he d va is H på Chr g Loppen” ik bo 66. Svar: “c Musen” til 12 bog ik 3) “c r elle fo side in sm (S

Den sejeste bog lige nu

Top 3 over kropsdele vi med lethed kan leve uden. Der findes ting på menneskekroppen, der udelukkende er levn fra fortiden, og absolut ikke tjener noget formål. Så kom nu i gang evolution – lad os blive fri for:

Lilletå

Haleben

Visdomstand

FRISTADEN

Christiania 2004-2008 Af:

Charlotte Østervang

Hvad: Fristaden Christiania – alle taler om den, og alle har en mening om den. Og selvom du sikkert bedst kender Staden for den legendariske, men nu lukkede Pusherstreet, samt spillestederne Loppen og Den Grå Hal, er Christiania både andet og mere. De skæve eksistenser fylder meget i debatten om normalisering af området, men politikerne glemmer tit de almindelige mennesker, der bare bor og lever på Christiania. Fotograf Charlotte Østervang har mødt dem alle sammen gennem de fire år, hun har boet i Fristaden. Og det er der kommet en virkelig fed portræt-bog ud af.

>>Et lands opfindelser siger meget om landets beboere. Det er næppe en tilfældighed, at det var danskerne, der opfandt antabus og korkbæltet.<<

Du ka’ li’ bogen, hvis: Du gerne vil tættere på. Gennem bogens 200 sider møder du mange spændende personligheder og opnår på den måde et større kendskab til Staden. Anmelder: Linda Gjaldbæk Hansen

vind en iPhone

-Journalist Poul Hammerich

Chili slanker Chili er ikke bare godt læsestof, det er også et godt slankemiddel. Chili forbrænder dit fedt – helt uden motion. Bare en enkelt chili i salaten eller maden er nok. Det siger Yasser Mahmmoud, der forsker i kroppens biologi på Aarhus Universitet. Jo stærkere chili, jo bedre. Du kender det

selv. Stærk mad giver sved på panden, og det er tegn på, at du taber dig. En anden bonus er, at når kroppen bliver varmere, siger hjernen nej til mere mad. Du føler dig altså hurtigere mæt, når der er i chili i maden. Jeff Jørgensen

»Jeg spiser selv tre chili hver dag. Det forbrænder fedt og dæmper sulten« - Yasser Mahmmoud, der forsker i kroppens biologi

på Hvad er det? fra side 6

Billedet viser en ”gør-det-selv omskæringsmaskine”. Der er ingen grund til at gå ind i, hvordan denne helvedesmaskine virker – men hvis du er af hankøn, kan du jo se på billedet igen og få en gratis fantom-smerte mellem benene.

Løsning på rebus side 8:

Skat, jeg har klamydia 10

November 2008


“2”, “PLAYSTATION” and “ ” are registered trademarks of Sony Computer Entertainment Inc. Ô is a registered trademark of Sony Corporation. All rights reserved. LittleBigPlanet™ ©2008 Sony Computer Entertainment Europe. Published by Sony Computer Entertainment Europe Ltd, 10 Great Marlborough Street, London, W1F 7LP. Developed by Media Molecule. LittleBigPlanet and Sackboy are trademarks of Sony Computer Entertainment Europe. Made in Austria. All rights reserved.

LittleBigPlanet.com

Annonce


Annonce


Karriere Sådan bliver du:

Danmarks svar på MI5 og CIA hedder FE. Det er her agentspirer søger ind.

F

E, Forsvarets Efterretningstjeneste, lyder måske ikke særlig sexet, men det er her, du skal arbejde, hvis du er vild med at være hemmelig og godt kan lide at gå undercover for at beskytte nationens selvstændighed. Derfor ringer Chili til FE for at finde ud af, hvordan du bliver hemmelig agent. Hvordan bliver jeg hemmelig agent? - Du hentyder nok til det, vi kalder ”indhenter” – populært kaldet spion eller hemmelig agent. Tidligere på året havde vi et stillingsopslag ude, hvor vi søgte indhentere, som skal ud i verden og fremskaffe lukkede – eller hemmelige – informationer, som vi har brug for i vores efterretningsarbejde. Men hvordan bliver jeg så det? - Den væsentligste forudsætning er, at du søger stillingen, når der er et opslag ude fra FE om at blive indhenter – for eksempel på vores hjemmeside. Hvilke kvalifikationer ligger I vægt på? - Din formelle baggrund og uddannelse er mindre vigtig. Først og fremmest skal du sikkerhedsgodkendes. Det vil sige, at vi indhenter oplysninger om eventuelle strafbare forhold, et eventuelt alkohol- eller narkotikamisbrug og eventuelle alvorligere økonomiske problemer. Hvis du kommer igennem dér, vil vi så se på dine sociale færdigheder. Om du er god til at tale med mennesker uanset deres baggrund. At du kan se og undgå unødige risici og om nødvendigt er parat til at tage ansvaret for andres liv. At du er indforstået med til tider at rejse og opholde dig i udlandet under yderst forskelligartede og til tider risikobetonede forhold. At du er fysisk og psykisk robust. Derudover er det en fordel, hvis du har rejst en del, og måske opholdt dig i udlandet i længere perioder. Du skal være rigtig god til engelsk, og så er det også godt, hvis du kan tale arabisk, farsi, dari, pushto eller lignende sprog. Hvis jeg kan alt det, bliver jeg så Danmarks svar på James Bond? - Nej, det skal du ikke regne med. Indhentere er ganske almindelige mænd og kvinder, der på det ydre ikke nævneværdigt skiller sig ud fra mængden. Det er deres styrke. I virkelighedens verden er der ikke meget glamour, biljagt eller ildkamp over indhentningen. Den foregår diskret og ofte tager det meget lang tid. En indhenter skal kunne bevæge sig lige hjemmevant både på lergulvet i en hytte i Afrika, et beduintelt i Mellemøsten eller i de højere samfundslag i de samme eller andre lande.

chili søger job Du kan blive lige, hvad du vil. Arbejdsmarkedet skriger efter hænder, og der er rift om vores generation. Derfor skyder Chili efter stjernerne og fortæller dig, hvordan du bliver: Agent.

ORD: Andreas Grubbe Kirkelund FOTO: Gudmund Thai

November 2008

13


Top 5

Verdens værste

kendis-forældre Synes du, at dine forældre er trælse? I det mindste har din mor højst sandsynligt aldrig lært dig at tage kokain, ligesom din far nok ikke har scoret din veninde. Chili har fundet de værste kendis-forældre.

1

Find dit celeb-

sladder på

Chilinet.dk

2

Dina Lohan Popsangerinden og skuespilleren Lindsay Lohans mor har efterhånden gjort det til sin karriere at være… Lindsay Lohans mor. Hun er datterens manager, fester med hende og har endda fået sit eget realityshow, Living Lohan. Alle hendes børn har optrådt som børnemodeller og skuespillere, og hendes ældste datter Lindsay har de seneste par år været afhængig af alkohol og stoffer og er røget ind og ud af forskellige afvænningscentre. Antal børn: Døtrene Lindsay og Aliana (Ali) og sønnerne Dakota (Cody) og Michael Douglas Jr. Værste stunt: Da hun tog et kamerahold med på Lindsays afvænningsklinik. Bonusinfo: Lindsay Lohan har selv nægtet at deltage i sin mors realityshow, Living Lohan.

3

Hulk Hogan og Linda Bollea Familien Hogan blev kendt i 80erne for faderens wrestling-karriere, og hele familien medvirkede i realityshowet Hogan Knows Best i 2005. Da Hulk Hogan og hans tidligere kone Linda Bollega blev skilt sidste år, brugte de deres 17årige søn Nick som mægler. I dag sidder Nick fængslet for spritkørsel. Efter skilsmissen blev mor Linda kæreste med en 19årig fyr, der gik en klasse under datteren Brooke i folkeskolen. Godt scoret! Antal børn: Datteren Brooke og sønnen Nick. Værste stunt: Da Hulk i februar havde et forhold til Brookes veninde, Christiane Plante. Bonusinfo: Brooke har nu sit eget realityshow, Brooke Knows Best.

4

5

Ozzy Osbourne og Sharon Osbourne

Jaid Barrymore

Deres liv blev udødeliggjort på det ufrivilligt morsomme reality-show The Osbournes fra 2002, der viste en hverdag, der mest bestod af misbrug, konstant skidende hunde og et utal af bandeord. No wonder, at Kelly Osbourne blev stofmisbruger som 13årig, og Jack blev sendt i psykiatrisk behandling for sin afhængighed af smertestillende medicin. Antal børn: Tre fra et tidligere ægteskab og Aimee, Kelly og Jack med Sharon – og den adopterede søn, Rob. Værste stunt: Da Ozzy midt i sit stofmisbrug skød alle familiens katte med et gevær. Bonusinfo: Datteren Aimee nægtede at være med i reality-showet.

Drew Barrymores mor, Jaid, var en fuldtids-partygirl, der introducerede sin lille datter til det vilde festliv i New York. Drew medvirkede i film, fra hun blot var 11 måneder gammel. Men ved siden af sin succes som barnestjerne, blandt andet i E.T., begyndte hun at drikke som niårig og tage kokain i en alder af 13 år. Drew var blot 13 år første gang, hun kom i stofafvænning. Antal børn: Kun Drew. Værste stunt: Da hun tog datteren med på det berygtede 70er-diskotek Studio 54, allerede inden Drew kunne gå. Bonusinfo: Jaid poserede i Playboy i januar 1995 blot otte måneder efter, at hendes datter havde vist ynderne samme sted.

Britney Spears Hele verden så med, da Britney i januar blev tvangsfjernet fra sit hus i Malibu, fordi hun ikke ville aflevere sine to små sønner til faderen, Kevin Federline. Siden da har hun festet helt vildt, taget masser af stoffer og kørt vildt rundt i Los Angeles med sin lille søn på skødet. Britneys galskab kulminerede i januar, da hendes forældre bad den berømte tv-psykolog Dr. Phil om at tale med hende. Det afviste sangerinden dog. Kevin Federline har i dag forældremyndigheden over de to drenge. Antal børn: To – Sean Preston og Jayden James. Værste stunt: Da Britney tabte sønnen Sean Preston med hovedet først, så han muligvis har fået skadet kraniet. Bonusinfo: Efter utallige ophold på afvænningsklinikker har Britney endelig fået lov til at se sine børn under opsyn.

14

November 2008

Ord: Nanna Balslev Foto: Scanpix og MAVRIXPHOTO.COM


Annonce


... betaler vi

Annonce sms l i t M O K 1272 Det kost

er kun al

m. SMS

-takst

Det koster intet at træne – bare du kommer en gang om ugen www.equinox.dk

Equinox betaler i et helt år? Du læste rigtigt. Du betaler kun et oprettelsesgebyr på 399,- og et kortgebyr på 99,-. Depositummet på 399,- får du tilbage, når året er gået, og du har opfyldt aftalens betingelser. Derefter er det op til dig. Du kan træne ligeså tosset du vil, hvor du vil. Du skal blot træne mindst én gang om ugen i det center, hvor du har tilhørsforhold. Tilbuddet gælder i en begrænset periode, hvor du kan du tegne dit medlemskab i dit lokale Equinox Fitness eller online på equinox.dk. Vi gør opmærksom på, at unge under 18 år skal have samtykkeerklæring fra forældre.


kost

Sundhedsbattle

SundVS.Usund

Thorbjørn Jonge, 17 år

Peter Lund, 19 år

Beskæftigelse: 2.k på Bornholms Gymnasium Normal levevis/kost: Thorbjørn spiser normalt ikke morgenmad, men frokosten består af enten to pølsehorn eller to portioner dagens ret fra kantinen, som han skyller ned med en halv liter sodavand. Til aftensmad spiser han suppe eller franske hotdogs. Senere ryger der tit en stor pose chips, en pose slik og halvanden liter sodavand ned. Søvn: Thorbjørn sover i gennemsnit seks timer hver nat. Motion: Går til basketball to gange om ugen.

Beskæftigelse: 3.b på Bornholms Gymnasium Normal levevis/kost: Peters morgenmad er havregryn. Til frokost spiser han tre-fem skiver rugbrød med tun. Hans mellemmåltider er typisk en banan og et æble. Peter drikker halvanden liter vand og spiser ofte laks eller kylling med grøntsager til aftensmad. Søvn: Peter sover syvotte timer hver nat. Motion: Går til fodbold tre gange om ugen og løber derudover en-to gange om ugen.

rns Thorbjø før: IQ-test 106 på

19 min.

Dag 1 – Torsdag

Dag 1 – Torsdag

Thorbjørn spiser havregryn med rosiner og banan til morgenmad. Om formiddagen får han én gulerod og ét stykke rugbrød og lidt juice. - Jeg var nødt til at flygte fra mine klassekammerater, fordi alle stod med en pose slik i hånden. Til frokost spiser Thorbjørn rugbrødsmadder med pålæg. Til aften får han hakkebøf med kartofler og mager brun sovs. - Det har virkelig været en hård dag, og hele dagen har jeg haft den her trang efter sukker.

Peter spiser et wienerbrød fra bageren til morgenmad. Som mellemmåltid spiser han en Bounty bar og en Twix, som han skyller ned med en halv liter Fanta. Til aftensmad spiser Peter en frysepizza og drikker endnu en Fanta. Godnatsnacken består af American Grill chips. - Det er noget af en omvæltning at spise så usundt. Maden smager faktisk ok, men det bliver let ulækkert.

Dag 2 – Fredag Thorbjørns morgenmad er stadig havregryn. Hans frokost er den samme som dagen før, men han har glemt at tage frugt med, så det må han købe i kantinen: - Der var alt muligt dejligt slik, men jeg købte kun en banan. Aftensmaden står på wokmad, og så tager Thorbjørn til fest. Her bugner det med sodavand, chips og slik. Alligevel formår han at nøjes med en ostemad og vand.

Regler: Thorbjørn og Peter skal nu bytte livsstil, så vi kan se, hvor meget deres livsstil påvirker deres dagligdag. Vi tester Peter og Thorbjørn før og efter diætugen ved hjælp af en Mensa-lignende intelligenstest. Tesen er at se, om og i givet fald hvor meget deres livsstil påvirker intelligensen – og i sidste ende deres karakterer. Drengene konkurrerer ikke mod hinanden, men mod dem selv.

Dag 2 – Fredag Peter spiser bamseboller til morgenmad og drikker seks glas juice. Til middag drikker han en cola og spiser en cheeseburger. Det finder Peter ret kvalmende og mister hurtigt appetitten. Mellemmåltidet består af Twix, American Grill Chips og en Fanta. Til aftensmad får han kylling med pommes frites og endnu en Fanta. - Det var noget af en prøvelse at indtage alt det mad, da jeg i forvejen havde kvalme.

-forsættes

Ord: Tilde Hellis Jacobsen Foto: Berit Hvassum, Peter og Thorbjørn Tak til diætist Turid Nagelhus for udarbejdelse af kostplan og kostråd

Pete IQ-test rs fø 109 på r:

18 min. November 2008

17


kost

SundVS.Usund Dag 3 – Lørdag

Thorbjørn står sent op på grund af festen dagen før og får ikke spist morgenmad. Som mellemmåltid spiser han et æble og en rugbrødsmad og drikker juice. Frokosten er stadig rugbrød med torskerogn og mager leverpostej. Til aftensmad får han kyllingefilet i karry med æbler. Thorbjørn holder diæten endnu en dag, men han synes, at det er svært: - Mine forældre har en cola liggende i køleskabet, som kigger på mig, hver gang jeg åbner det. Og så sidder de i sofaen og spiser lørdagsslik. Jeg har virkelig lyst til at snuppe noget af det.

Dag 4 – Søndag Thorbjørn formår stadig at overholde kostplanen, fordi han aldrig når at blive sliksulten, før hans næste måltid skal indtages. Til aftensmad får han kylling med kartoffelmos. Om aftenen finder han dog en pose af sit yndlingsslik på værelset. - Efter fem minutter var jeg nødt til at give mine forældre slikposen, for ellers havde jeg kastet mig over den.

Dag 5 – Mandag - Jeg kan mærke, at jeg er friskere, fordi jeg spiser morgenmad. I løbet af dagen spiser Thorbjørn tre stykker frugt og masser af rugbrød med magert pålæg. Til aftensmad får han torsk med ovnbagte kartofler. - Jeg har stadig en trang efter junkfood, men trangen er begyndt at fortage sig.

Kostråd fra diætist Turid Nagelhus

1. Spis morgenmad hver dag: Det gør dig frisk fra morgenstunden og regulerer appetitten resten af dagen. 2. Spis tre hovedmåltider og to-tre mindre mellemmåltider hver dag: Det forebygger lyst til slik og impulskøb af fastfood. 3. Vælg fuldkornsprodukter i måltiderne: Fuldkornsbrød, fuldkornspasta og brune ris.

Dag 6 – Tirsdag Thorbjørn spiser igen stort set det samme som de forrige dage. Til aftensmad får han ovnbagte forårsruller, der er fyldt med grøntsager. Om aftenen foreslår Thorbjørns ven, at de ser en film sammen. Normalt cykler de fire kilometer efter tre liter sodavand og tre poser chips til filmen. Det her er Thorbjørns hidtil værste prøve. - Min ven kan ikke klare at se film uden slik og sodavand, og jeg kan ikke klare at se ham spise det – derfor er jeg nødt til at droppe at se filmen.

Dag 7 – Onsdag Thorbjørn overholder kostplanen, men glæder sig over, at det er sidste gang, han er tvunget til at spise havregryn, gulerødder og rugbrød. Til aftensmad får han oksekød med salat, og han slutter dagen af med endnu en mager ostemad. - Jeg er virkelig stolt af mig selv. Før vi gik i gang, var jeg ellers sikker på, at jeg ville falde i.

4. Drik en halv liter mager mælk om dagen og sluk tørsten i vand: Det styrker knoglerne og forebygger overvægt. 5. Spis mindst tre stykker frugt og tre håndfulde grønsager hver dag: Det holder dig ung og frisk. 6. Spis magert kød og fisk af alle slags: Det giver muskler, når du motionerer.

Thorb IQ-test jørns eft 113 på er:

20 min.

Resultat Efter en uge med intensivt junkfood-indtag giver Peters IQ-test stort set samme resultat, som før diætugen. Til gengæld har Peter været mere træt, haft kvalme og ondt i maven. Selvom Peter ikke umiddelbart er blevet dummere efter en uge med usund kost, er han ikke selv i tvivl om, at han er mindre oplagt og aktiv – især i skolen. Thorbjørns testresultat er en klar forbedring end ugen før diæten. Og så har han lært at slukke sin tørst i vand i stedet for sodavand, og selvom det har holdt hårdt, har han ikke spist slik eller chips.

18

November 2008

Dag 3 – Lørdag Peter er glad. Han skal nemlig have brunch med æg, bacon og pandekager. Han synes, det er overraskende godt og har ikke den efterhånden sædvanlige kvalme. Frokosten, der består af cheeseburger, glider derfor nemmere ned end normalt. Aftensmaden er fish and chips: - Aftensmaden er ulækrere end ulækrest. Min fiskefilet er helt våd, og pomfritterne smager af sukker – det er så mega klamt det her.

Dag 4 – Søndag Peter skal spise chokoladecroissanter til morgenmad. - Jeg måtte kæmpe mig igennem dem, da jeg næsten ingen appetit havde. Til middag spiser han pølsehorn, som han skyller ned med cola. Mellemmåltidet består af tortillachips og cola igen. - Jeg har dårlig mave og synes bestemt ikke, at det her er nogen dans på roser. Aftensmaden består igen af frysepizza, men pizzaen er heldigvis én af de bedre af slagsen.

Dag 5 – Mandag Peter begynder dagen med to styks wienerbrød fra bageren. Til frokost skal han spise ristede hotdogs – og han ender med at spise seks. Sukkertrangen er begyndt at melde sig hos Peter, så selvom hotdogsene ligger tungt i maven, kører han seks kilometer for at få en cola og en pose chips. Aftensmaden består af flæskestegssandwich med pommes frittes. - Den ulækreste dag. Jeg skulle spise en pose chips, som jeg først var færdig med kl. 02.

Dag 6 – Tirsdag Peter forsætter den usunde livsstil og begynder dagen med bamseboller. Frokosten består af en cheeseburger og en fransk hotdog, som igen bliver skyllet ned med sodavand. Han spiser chips som mellemmåltid og drikker endnu en cola. Aftensmaden er pizza og sodavand. Derefter tager han til fodbold, og her oplever han, at han hurtigere bliver træt og er mere stiv i kroppen end normalt. Godnatsnacken er chips og en Twix. - Jeg har svært ved at sove efter at have spist chips - surt.

Dag 7 – Onsdag Peter må endnu engang kæmpe sig igennem chokoladecroissanterne til morgenmad, og til frokost står den på pølse i svøb med brød. Om eftermiddagen spiser han chips og drikker en cola. Han skulle have spist slik, men han har så dårlig mave, at han må springe det over. - Ulækkert! Bonus: Thorbjørn sover bedre om natten og er mere frisk. Han er begyndt at spise morgenmad, og det giver ham energi til morgentimerne på gymnasiet, der ellers var en kamp at komme igennem. Og så er Thorbjørn begyndt at gå dobbelt så lange ture med sin hund end normalt. Derfor er han slet ikke i tvivl om, at han vil fortsætte med at leve sundt – bare knap så fanatisk.

Pet IQ-test ers eft 108 på er:

8 min.


www.remington-europe.com

EVERY WOMAN HAS A SECRET.

Annonce

HERE IS MINE!

Det nye

glattejern.

Op til 70% mere beskyttelse mod splittet hår og skader* En verdens sensation udelukkende for REMINGTON: Den revolutionerende teknologi af Teflon® Woven Fibre forhindrer direkte kontakt med de varme plader. Dette giver op til 70% mere beskyttelse mod splittet hår og skader*. For et blødt, glat og glinsende resultat. * Jævnført med de 4 bedst sælgende glattejern totalt i Vest Europa baseret på GFK data, Jan 06.

Modelnr. S2004

Forhandles hos Matas


Vind

VIND Duften af coolness fra PUMA Hvis Puma var et sted, hvilket sted ville det så være? Et varmt og opløftende, men samtidig cool og afslappende sted. Et sted med masser af energi og sjov. Et sted med masser af farver, hvor der bliver festet hele natten. Det sted ville helt sikkert være Jamaica. Og nu har PUMA taget alle de ting og proppet dem ned i en flaske. En til fyre og en til piger. Den hedder Jamaica2, og hvis du gætter rigtigt, kan du vinde den.

Hvad er slutningen på denne strofe? ”Jamaica, Jamaica, Jamaica – vi danser hele dagen på...”

A: Bora Bora sms til 1266 B: Bornholm sms til 1266 C: Jamaica sms til 1266 

cik puma a cik puma b cik puma c

Det koster 2 kroner + alm. smstakst at deltage. Se øvrig sms-info på side 3

Vind Mentholatum -Slut med snotnæser

Vind fede NFL præmier for mere end 5000 kr!

Du kender den godt. Den irriterende forkølelse, der bare ikke lader sig stoppe. Som resulterer i rød næse og ucharmerende snøft – midt i timen. Men bare rolig – hjælpen er på vej i form af vidundermidlet Mentholatum, der består af 100 procent naturlige, rene olier fra bl.a. mentol, eukalyptus og fyr. Den blanding betyder, at huden og slimhinderne får den mest effektive og skånsomme behandling – så gå i gang med at tælle næser og bliv en af de 20 heldige vindere af bl.a. balsam, læbepromade og håndcreme.

1. Præmien

NFL Jersey, NFL Minihjelm, NFL T-shirt, SB XLII Champs Cap, Bogen om Superbowl.

2.-5. præmien

NFL Jersey, Bogen om Superbowl.

6.-10. præmien Bogen om Superbowl.

Hvem vandt Super Bowl XLII A) New England Patriots sms til 1266: CIK NFL A B) Indianapolis Colts sms til 1266: CIK NFL B C) New York Giants sms til 1266: CIK NFL C ;<KBFJK<I)BIFE<I"8CD%JDJK8BJK8K;<CK8><% J<¥MI@>JDJ$@E=FGwJ@;<*

Hvor mange næser er der at finde i Chili? Og du skal Ikke tælle den ovenstående med!

A. To B. Tre C. Fire

sms til 1266 sms til 1266 sms til 1266

cik mentol a cik mentol b cik mentol b

Det koster 2 kroner + alm. smstakst at deltage. Se øvrig sms-info på side 3

20

November 2008


Annonce


Baggrund

Chili ta’r i tempel Fakta om Hare Krishna - Krishna-bevægelsen udspringer af hinduismen, og officielt hedder det The International Society for Krishna Consciousness, ISKCON. - Ifølge Krishna–bevægelsen er der kun en gud. Allah, Jehova, Gud, Buddha og så videre er alle den samme. Krishna er bare det navn, de bruger. - Orange tøj bæres af munke, der har lovet Krishna at leve i evigt cølibat. Det hvide tøj bæres af munke, der er gift, eller har planer om at blive det en dag.

22

November 2008

Herhjemme ligger Hare Krishnas hellige haller i Vanløse. Her lever munke, der bruger al deres tid på at tilbede gud. Chilis Andreas har taget to dage ud af sin kalender for at leve som dem.


Baggrund

Munkene bruger det meste af tiden på at bede til Krishna

J

eg er ikke bange. Jeg er nervøs. Min puls slår et par takter højere end normalt. Men jeg er ikke bange. Og egentlig er der heller ikke noget at være bange for, for jeg står på en søvnig villavej i Vanløse og prøver at tage mig sammen til at ringe på døren til Hare Krishna-bevægelsens hovedkvarter i Danmark. Og det er ikke farligt. Men i mit hoved kører billederne af orangeklædte munke, der danser ned gennem Strøget til lyden af bjælder og trommer, mens de synger ”Hare Krishna” og virker verdensfjerne. Jeg er sikker på, at de er så gode til at omvende folk, at jeg efter et par timer i deres selskab mister al min selvstændighed, og min hjerne bliver som modellervoks. For jeg har aldrig nogensinde fattet, hvordan voksne mennesker kan opføre sig så lalleglade uden at være på stoffer. Og jeg har aldrig forstået, hvad der får folk til at melde sig ind i en klub, hvor du skal have en så grim frisure. De må være hjernevaskede. Jeg skal i Hare Krishna kloster i 48 timer, og please – jeg vil ikke hjernevaskes. Jeg er glad for mit liv. Jeg har lige købt en iPhone, og jeg har slet ikke nået at prøve alle de ting, den kan. Og jeg er slet ikke klar til at smide mit fjernsyn og mit tøj ud, hvis jeg pludselig finder ud af, at det materielle liv er bullshit. Jeg er nervøs. Nej, jeg er bange.

Sammen går vi ud af bagindgangen af huset, over en lille gård, og ind i baghuset. Det er her selve templet ligger. Da Tejasvi træder ind, lægger han sig ned på knæ og bøjer sig fremover i bede-stilling. Det skal du gøre hver gang, du kommer eller går fra templet. Vi fortsætter ud bagved, hvor der er et badeværelse. Det er her, jeg skal transformeres. Det er nu, jeg skal kronrages og træde ind i rollen som munk. Mit hår falder af i store totter. Jeg har aldrig været så skaldet før. Det er underligt. Tejasvi lader en tot sidde i nakken på mig. Den sørger for, at der ikke flyver energi ud af mit hoved. Jeg ser mig selv i spejlet og rører min blanke isse med hånden. Skræmmende. En bid af den gamle Andreas ligger i vasken i en stor dynge. Efter klipningen skal jeg i bad. Hår er urent. Tejasvi rækker et lille klæde til mig. Jeg må ikke se min egen diller. Den er uren. Så jeg skal have klædet på, når jeg er i bad. Derefter på med mit nye tøj, en bedekæde, og den gule streg i panden. Væk er Andreas i jeans og sneakers. Jeg er munk nu.

>> Væk er Andreas i jeans og sneakers. Jeg er munk nu. <<

Forvandling til munk Jeg rækker pegefingeren ud og trykker på dørklokken. En fyr på min egen alder åbner. Han er kronraget, lige på nær en tot hår i nakken. I panden har han to gule streger. Han har bare fødder og er klædt i hvidt, løst bomuldstøj. Han hedder Tejasvi Krishna Dasa, og det er ham, der skal være min guide.

Flinke fyre De andre munke er forbavsende normale. Jeg kan sågar snakke helt almindeligt med dem. Hvor irriterende. De er ikke verdensfjerne eller går rundt i små cirkler. Jeg ville så gerne kunne sige, at de bare var fuldstændig fucked up. Men udover at være fredselskende, immaterielle og glade for gud, så er der ikke særlig meget anderledes ved dem og mig. Og jeg kan faktisk godt forstå, at du har lyst til at fortælle det til andre, hvis nu du selv mener, at du har fundet meningen med livet. Mit problem er, at jeg ikke tror, at der er nogen mening med livet. Og det er da egentlig også lidt sært, at jeg gider rende rundt og bruge tid på min

-forsættes

Ord: Andreas Grubbe Kirkelund Foto: Hallur Karlsson

Regler, regler, regler MAD - Al mad er vegetarisk. Intet kød, fisk eller æg, og du må kun spise mad, der først er blevet ofret til Krishna. - Spisning foregår med højre hånd. - Ønskes mere end én portion, skal hænderne vaskes, inden der øses op igen. - Uspist mad må ikke smides ud – det skal i en speciel spand til indviet mad. KROP - Ingen stimulanser er tilladt. Alt fra stoffer til alkohol er forbudt – det samme gælder kaffe og the. - Ingen sex uden for ægteskabet – og selv indenfor ægteskabet er det kun tilladt, hvis formålet er at få børn. - Ingen hasardspil. - Efter ”store” toiletbesøg skal der tages bad. SIND - Hare Krishna-mantraet skal siges 1728 gange om dagen. - En bedekæde med 108 træperler bruges til at holde styr på antallet af mantraer. - Bedekæden må ikke røre jorden og må ikke komme under bæltestedet.

November 2008

23


Baggrund Dagskema for en munk Kl. 4.00 - Jeg bliver vækket efter seks timers søvn på et liggeunderlag i templet med hovedet i retningen af alteret. Derefter søvndrukken i bad. Tøj på. Gul streg i panden. Kl. 4:30 - Morgenceremoni. Sang, musik, dans og ofringer til Krishna. Herefter to timers individuel meditation på Hare Krishna mantraet. Kl. 7:00 – Åbning at alteret med mere sang, musik og ofringer til Krishna. Og derefter spisning. Kl. 9:00 – Resten af dagen går med at udføre forskellige tjenester for Krishna. Det kan være at studere teksterne i Bhagavad Gita, der fungerer som en slags bibel. Du kan også tilbede guddommene på alteret, meditere Hare Krishna mantraet, lave mad for Krishna, udføre missionsarbejde eller vedligeholde templet. Det vigtigste er, at alt hvad du laver, handler om at glæde Krishna. Kl. 19.00 – Samling igen i templet. Sang, dans og oplæsning fra Bhagavad Gita. Herefter er der aftensmad – dagens sidste måltid. Som munk spiser du kun to gange om dagen. Kl. 22.00 – Sengetid

>> Jeg er nødt til at synde – derfor tager jeg til fredagsbar. << telefon og min computer og ønske mig en sej bil og en lækker lejlighed, når nu jeg bare dør en dag, og så er det hele slut. Men jeg føler mig alligevel glad. Eller måske tror jeg bare, at jeg føler mig glad, og måske har jeg bare ikke set lyset endnu. Jeg er bare ikke parat til at lægge mit gamle liv bag mig, og det er derfor, mit hoved er ved at gå af led over alle de nye ting, jeg bliver bombarderet med – af flinke fyre som bare vil mig det bedste.

Stemmer i hovedet - Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare. Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare… Igen og igen. Og igen. Som munk skal jeg messe Hare Krishna mantraet 1728 gange om dagen. Det er noget af det vigtigste, for det sætter mig i direkte 2 forbindelse med gud. Der er ikke plads til andre tanker i mit hoved, når jeg siger mantraet. Jeg tæller omgange med den ene hånd på bede-kæden. Den anden hånd bruger jeg til at tælle åndedrag. Jeg kan sige mantraet tre gange på et åndedrag. Det eneste, jeg kan tænke på, er mantraet. Der er gået halvandet døgn. Jeg har ikke lavet så 3 meget andet end at spise, sove og læse en bog om Krishna. Jeg har kun sagt mantraet 540 gange, men det kører videre inde i mit hoved. Jeg føler, at jeg er ved at miste kontrollen over mine egne tanker. De andre munke går rundt og mumler mantraet, og jeg har mest af alt lyst til at løbe skrigende hjem og høre noget højt heavy metal for at komme af med mantraet. Men jeg skal bare holde ud til i morgen eftermiddag. Det er svært. Alt, hvad jeg gør, har på en eller anden måde til formål at få mig til at tænke på Krishna.

til at forlade supermarkedet uden at betale noget, siger Tejasvi. Han fortæller, at bare den korte tid, jeg er Hare Krishna munk, vil optræde på min endelige regning som en lille medlemsrabat. Og det, synes jeg nu egentlig også, er på sin plads. For det er altså ikke en gåtur i parken at være hellig.

En skaldet mand på gaden Indtil videre har jeg gemt mig bag tempels sikre mure. Ingen andre mennesker har kunnet se mig, så det er angstprovokerende at træde ud i virkeligheden første gang. Tejasvi og jeg er taget til København for at missionere. Vi skal sælge bøger om Hare Krishna. Allerede på vej derind har jeg det underligt. Jeg føler, at alle kigger på mig. I toget 1 sætter jeg mig bevist i et hjørne med ryggen til en væg, så ingen kan se min hårtot i nakken. - Spørg, om de er her fra byen. Derefter kan du fortælle, at du er munk, og du gerne vil vise dem nogle bøger om østens filosofi. Og så er det vigtigt, at du holder dem lige foran deres hænder. Mange vil af sig selv tage imod dem, og så er det vigtigt, at du slipper, så de står med bogen i hånden, siger Tejasvi, da han forklarer, hvordan jeg får solgt bøgerne. Jeg beslutter mig for at bruge ”plaster-afrivningsmetoden” – hurtigt og smertefuldt. Jeg går beslutsomt over til et par piger og en fyr, der sidder på en trappe, og efter jeg er færdig med mine forklaringer, graver fyren et par mønter op fra sin lomme. Jeg giver ham to bøger og siger tak. Pyha. Det var det. Det er slut. 4 Jeg vil hjem.

Få det ud af mit hoved Alt for gud Og det er dét, der er meningen med det hele, fortæller Tejasvi mig. Jo mere af min tid jeg bruger på at tænke på og gøre ting for Krishna, jo bedre. Jeg gør det for at undgå at blive genfødt. Livet er nemlig en lang lidelse, og det 5 gælder om at opnå så høj Krishna-bevidsthed, at Krishna lader mig blive i den åndelige verden, når jeg forlader min krop. Og det kan jeg kun gøre ved at tjene ham med alle mine handlinger i løbet af dagen. Jeg skal se livet som et stort supermarked. - På et tidspunkt lukker butikken, og så skal regningen betales. Hvis du har syndet meget, vil regningen være dyr, men hvis du har tjent Krishna og levet efter hans anvisninger, kan du få lov

Klædt på som munk 1. Kronraget med hårtot i nakken 2. V-tegn i panden 3. Kæde af træperler 4. Kurta 5. Lungi

24

Chilis Andreas forsøger at sælge lidt religion på gaden

November 2008

Jeg låser min cykel op og tager hue på. Tilbage ved templet har jeg taget afsked med Tejasvi. Mantraet kører stadig i mit hoved, og mens jeg tramper i pedalerne, prøver jeg at overbevise mig selv om, at jeg ikke er blevet hjernevasket. Jeg bliver nødt til at komme af med alt, hvad der får mine tanker til at kredse om Krishna. Jeg bliver nødt til at komme af med hårtotten. Jeg bliver nødt til at synde, så jeg tager ind til kontoret, hvor jeg har hørt, at der er fredagsbar. Jeg snupper en fransk hotdog på vejen og håber, at der er gang i den. Nu skal jeg bare være den gamle Andreas, der ikke har gul streg i panden, der ikke behøver at stå op klokken fire om morgen for at sidde i skrædderstilling og messe. Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare. Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare. Stop nu…


NY DVD-BOX UDE 2. DECEMBER

Annonce

HUSK OGS GSÅ Å FØ ØRSTE E SÆ ÆSO ON


artikel sygdom

V ilde Epidemijægeren Nathan Wolfe prøver at redde os alle sammen. Den næste dødsepidemi er nemlig allerede derude et sted. Den venter bare på en chance for at bryde ud og slå millioner af mennesker ihjel – og Nathan Wolfe prøver at stoppe den. Eneste problem er bare, at han ikke ved, hvad det er endnu, eller hvor det er, eller hvornår det vil slå til. Han er professor i epidemiologi på University of California, Los Angeles. Sammen med et hold researchere rejser han rundt i verdens afkroge for at finde den næste fugleinfluenza, HIV eller Ebola – lad os håbe, han er dygtig til sit job.

e d i p e r e dræb nesker dør en m af s vi d n si tu g o , verden Når epidemier rammer ofte panik blandt mennesker. Chili har på kort tid, opstår der pege historiens fem vildeste epidemier. d fået en ekspert til at u

2

Hvor: Hele verden Hvornår: 1918 til 1919 Døde: Over 50 millioner

Der er en god grund til, at folk er bange for fugleinfluenza. Den minder nemlig meget om Den spanske syge. Og det var en nasty fætter af rang. Under epidemiens rasen døde der 25 millioner mennesker på de første 25 uger. Det er svært at få korrekte tal på antallet af døde, men flere eksperter mener, at den var skyld i flere menneskers død end Den sorte død. Hvis det er rigtigt, så står Den spanske syge som alle epidemiers ledeste moder.

1

Den sorte død Hvor: Europa og Asien Hvornår: Fra år 1347 til 1743 Døde: Cirka 75 millioner

Pesten eller Den sorte død, som den også kaldes, er en af de vildeste epidemier, verden har set. Over halvdelen af Europas befolkning døde af pest. Ingen vidste, hvad epidemien skyldtes. Nogen mente, at det var stanken af rådden fisk, mens andre mente, at jøderne havde forgiftet vandet i brøndene. Men den måske mest anerkendte forklaring var, at pesten var Guds straf mod mennesket. Selv i dag er eksperterne i tvivl om, hvordan pesten opstod, men hvis det var Guds straf, var han pænt ond i sulet, da han opfandt sygdommen.

26

Den spanske syge

November 2008

Ord: Andreas Grubbe Kirkelund foto: Scanpix


sygdom artikel Ekspe

r

ten Kåre Mølbak er overlæ ge på S tatens Serum institut og eksper t i epid emier

3 emier

Kolera

Jungle-drugs

Hvor: Hele verden Hvornår: Fra 1816 til i dag Døde: + 10 millioner

Kolera er en smitsom mavetarmsygdom, der stadig huserer hyppigt i Indien, Sydamerika og andre steder med dårlig sanitet. Kolera giver voldsom diarré, hvor du kan miste op mod 24 liter væske i døgnet. Eneste behandling er at give rigeligt med væske iblandet salt og sukker. På trods af denne nemme behandling dør der cirka 120.000 om året af kolera.

5

Dræber-vira er ikke det eneste, vi får fra verdens tropiske egne. Det er også her, mange planter indeholder stoffer, der kan hjælpe med at kurere alverdens sygdomme. I 1803 blev morfin isoleret fra opium, og på Madagaskar findes en plante, der bruges mod leukæmi. Og i verdens regnskove findes planter, der bruges til at afhjælpe eller kurere gigt, diabetes, malaria og hundredvis af andre sygdomme. Det er også derfor, at regnskovene bliver kaldt naturens apotek.

AIDS Hvor: Hele verden Hvornår: 1981 til i dag Døde: 25 millioner

AIDS er en sygdom, der ødelægger dit immunforsvar. Der findes ingen vaccine mod sygdommen endnu. Hvert år dør omkring 2,5 millioner som følge af AIDS. Tre ud af fire AIDS-smittede lever i Afrika syd for Sahara. Ligesom andre epidemier skabte AIDS vild panik, da den blev kendt i 80erne. Sygdommen blev kendt som bøssepest, fordi den først viste sig indenfor homo-miljøet. I dag findes der medicin, der kan holde sygdommen nede, så HIV-virusset ikke udvikler sig til AIDS. Derfor lever mange HIV-smittede i mange år uden problemer.

4

Polio Hvor: Hele verden Hvornår: 1952 Døde: Ikke opgjort

Der var panik i 50erne. I store dele af den vestlige verden udbrød en polioepidemi, der skræmte folk fra vid og sans. Mange hundredetusind børn blev lamme som følge af epidemien. Meget få procent dør af polio, men epidemien er skræmmende for nybagte forældre. I dag skønnes det, at mellem 10 og 20 millioner mennesker lever med polio. Verdens Sundhedsorganisationen, WHO, startede i 1988 en kampagne for at udrydde Polio helt. Dengang var der 350.000 nye poliotilfælde om året. I dag er tallet nede på omkring 1300.

November 2008

27


13.-30. NOVEMBER 2008 BRANDTS • ODENSE WWW.ROBOTFESTIVAL.DK

Hvad får du, hvis du krydser en ballon med moderne robotteknologi? Kunst, siger amerikaneren Jed Berk. Men kunst på en ny og anderledes måde. Oplev hans fascinerende, intelligente Blubber Bots, der svæver som luftskibe gennem rummet i indbyrdes kommunikation. Og få dem til at bevæge sig på din kommando, når du sender lys- og telefonsignaaler. Det er på Kunsthallen Brandts. Vi ses. Husk mobilen.

Udstillingen er del af den odenseanske

www.robotfestival.dk

Dansk_robot.indd 1

PLADS TIL BØGERNE?

22/10/08 18:15:15

Lige til at stille op eller hænge på væggen. Mål er opgivet i cm (højde x bredde x dybde)

Bogkasser

I fyrretræ m/skillevæg.

30x60x19 KUN 185,30x90x19 KUN 250,-

TILBUD!

Kvadratreoler I ubehandlet birketræ.

498,70x35x33 Kun 298,70x70x33 Kun

Hel sokkel 50,- Halv sokkel 40,Hel skuffe 118,- Halv skuffe 98,Vi har også ophæng. Findes også i hvidmalet og hvidbejdset birk samt ubehandlet fyr og bøg.

Lyngby: Jernbanepladsen 51-53 • Tlf. 45 88 70 07 Mandag-Torsdag 9.30-17.30 • Fredag 9.30-18 • Lørdag 9.30-14 • www.aage-bruun.dk Leveres til gadeplan overalt i Storkøbenhavn for 250,- ved køb for over 500,Sendes i hele landet pr. fragtmand


Valg i USA

G

lem alt om de nålestribede VU’ere og fodformede SFU’ere, der fra tid til anden tager sig sammen til at mene noget om dansk politik. I USA river de politisk aktive gladeligt et halvt år ud af kalenderen for at campaigne for deres favorit. De siger farvel til kæresten, familien, forlænger studiet og arbejder næsten i døgndrift. Frivilligt og uden løn. Udelukkende for at hjælpe deres kandidat med at vinde posten som USAs næste præsident. Chili har været over there og mødt Terrence Anderson, der støtter Barack, fordi han er sort, og Annie Peck, der er noget så sjældent som en stolt republikaner i New York.

Alting er bare mere sexet i USA. Selv politik.

Politik med potens McCain og modvinden på Manhattan Der bliver buet af Annie Peck, når hun går på gaden for at støtte John McCain. Alligevel kæmper hun ufortrødent for at få den 72årige mand valgt til præsident.

U

d af de næsten 19 millioner, der bor i hele New York, er forsamlingen forsvindende lille. De er omkring 15 styks – iført mørkeblå McCain T-shirts. Alle er pænt klædt på; fyrene kortklippet, pigerne langhårede – præcis som det skal se ud i Mainstream Amerika. Til gengæld er de republikanere, og det er alt andet end mainstream – i hvert fald i New York. - Fuck you. Go back to fucking Idaho!, råber en fyr til Annie Peck, da han ser skiltet, som hun stolt holder i hånden: Manhattan for McCain, står der.

18årige Annie Peck er hardcore republikaner. Medlemskabet til partiet fik hun for flere år siden af sine forældre – og hendes værelse er proppet med T-shirts, badges og plakater i partifarven. Derudover er Annie arrangør af politiske møder for republikanerne på New York University. Et sted, hvor det ikke ligefrem vrimler med McCain-fans. - Mange af de andre studerende hader mig for det her – ikke allerdybest inde, håber jeg. Men fuck dem… Eller fuck det. Jeg er stolt af mig selv, fordi jeg er passioneret, og fordi jeg kan stille mig op og sige: ”Jeg er Republikaner”.

Vild med Fox Når Annies fjernsyn er tændt, er der ingen tvivl om kanalen – det er Fox News. En kanal, der bestemt ikke kan siges at være venstreorienteret. I modsætning til resten af medierne, der ifølge Annie laver Obama-propaganda. - Jeg er stort set altid enig med Fox. Når det drejer sig om skat, krigen i Irak og det private sundhedssystem. Det er godt at få lidt modspil til den nærmest socialistiske dækning, andre medier giver. Når Annie ikke lige er på gaden for at støtte McCain med bannere og ’Stars and Stripes’, bruger hun al sin tid på journalist-studierne. Hun læser nemlig politik og journalistik og drømmer om selv at kunne sætte sig i værts-

stolen på Fox News en dag. Gåturen nedad gaderne foregår med amerikanske flag og McCain-lir, der får den lille forsamling til at ligne en flok fodboldfans på vej til en dansk anden divisionskamp.

NO-Bama

Annie Peck, 18 år

Læser journalistisk og statskundskab på New York University

Faktisk er der flere ligheder med fodbolden; paraden foregår én gang om ugen. Og så er der hadet til modstanderen: - McCain blev tortureret under Vietnam-krigen. Han elsker USA, ligesom jeg gør. Han har en masse erfaring. Barack Obama ved intet om krig eller politik. Det eneste, jeg hører, er tom snak. Get real. Jeg siger: ”NO-Bama!”. Var det kun stemmerne i New York, der talte, ville McCain aldrig vinde præsidentvalget. Men det er det ikke, konstaterer Annie: - Heldigvis. For jeg ved, at uanset hvor mange gange jeg hører ’fuck you’ på de her ture på grund af min McCain T-shirt, så går nogle hjem og tænker over mit budskab. Er du med igen om fire år til næste præsidentvalg? - Helt sikkert. Jeg vil gøre alt for at undgå, at vi får en demokratisk præsident. Så når McCain skal genvælges om fire år, så står jeg her igen.

Ord: Jakob Hohlmann Villumsen og redaktionen Foto: Jakob Hohlmann Villumsen og Scanpix

ANNIE for McCAIN Stemmer for første gang, men har, så vidt hun husker, altid været republikaner. Hun sidder i bestyrelsen for republikanerne på New York University, hvor en af hendes mærkesager har været at få Coca Cola tilbage i sodavandsautomaterne. Universitetet har forbudt salget siden 2005 med den begrundelse, at ’Coca Cola ikke overholder menneskerettighederne på deres fabrikker i Columbia’.

November 2008

29


Valg i USA

Obama er den nye Martin Luther King Terrence Anderson har aldrig interesseret sig for politik. Alligevel er han rejst fra sin kæreste og har taget orlov fra studiet i et halvt år. Alt sammen for at hjælpe Barack Obama med at vinde valget.

Vild med politik Uanset om USAs kommende præsident bliver John McCain eller Barack Obama, så er én ting sikkert: Blandt unge amerikanere er politik populært som aldrig før. I flere stater er der tre til fire gange så mange aktive unge hos både demokraterne og republikanerne som ved tidligere valg. Samtidig forventer amerikanske valgforskere, at antallet af førstegangsvælgere 4. november vil være historisk højt.

W

hat-you-want?, spørger den lille, buttede og peanutfarvede pige, der åbner rækkehusets dør. ’Honduras’ står der på hendes gule T-shirt. Bag hende høres pistolskud og et spansk skænderi. Begge dele dog fra tv’et, der kører i baggrunden med volume-knappen skruet op på max. En kæmpekvinde klemmer sig forbi den understrøm af unger, der er kommet til. Hun kigger spørgende på Terrence. - Er I registreret til at stemme?, spørger han.

Forlod kæresten og familien 20årige Terrence Anderson er langt hjemmefra. Han har rejst næsten 4000 kilometer tværs over landet fra Los Angeles i Californien til Philadelphia i Pennsylvania for at være med i demokraternes præsidentkandidat, Barack Obamas kampagne.

Kampagnen Over en million amerikanere og ikke-amerikanere har, siden Obama blev udpeget som præsidentkandidat, deltaget i demokraternes kampagne. Frivilligt såvel som lønnet. De arbejder især i svingstater som Pennsylvania. Svingstater er en delstat, hvor ingen af kandidaterne har et klart flertal. Opgaven er især at lokke minoriteterne ud til stemmeboksen – ikke så meget at omvende republikanere.

30

November 2008

I det halve år, valgkampen varer, ser Terrence hverken sin familie eller sine venner derhjemme. Også forholdet til kæresten er røget: - Jeg datede en pige, inden jeg tog af sted, men det er ligesom gået i vasken. Jeg orkede ikke at sms’e hende hele tiden, siger Terrence, der til daglig læser økonomi på UCLA. Faktisk har han aldrig interesseret sig for politik før. Derfor var der også mange, der synes, det var mærkeligt, at han pludselig ville tage orlov fra sit studie og forlade alle. Terrence selv har dog aldrig selv været i tvivl om, at han har truffet det rigtige valg. - Barack Obama er inspirerende ligesom Martin Luther King. Mine forventninger til ham er gigantiske. Og når jeg kigger rundt i det her sorte nabolag, bliver jeg mindet om, hvorfor jeg gør det her. My people er begravet i en sump af problemer. Vi har brug for udvikling, siger Terrence og fortsætter: - Det er sikkert også derfor, jeg har det fint nok med at arbejde så sindssygt hårdt.

Hårdt arbejde Terrences arbejdsdag er på minimum 12 timer om dagen. Og han arbejder hårdt alle ugens syv dage for at skaffe stemmer til Obama. - Min vigtigste opgave er at finde Obama-fans og få dem til at stemme, fortæller Terrence.

Andre arbejdsopgaver består i at ringe rundt til potentielle frivillige og organisere græsrødder. Derudover kræver det amerikanske system, at vælgerne bliver registreret for at kunne stemme. Men det hårde arbejde er også læser økonomi på UC LA, med til at mindske California, Los Ange les savnet af familien og vennerne derhjemme. - Uanset hvad, er mit arbejde det hele værd, hvis Obama bliver præsident. Og faktisk er det også fedt at være væk hjemmefra, og jeg har mødt virkelig mange fede mennesker, som alle sammen er med på denne her Obama-bølge, siger Terrence. I Philadelphia har bølgen revet både hispanics, sorte og asiater med sig. Ved gadeboderne hænger Obamas ansigt printet på T-shirts ved siden af 50Cents’, LeBron James’ og 2Pacs. Det er populært at være Obama-fan. Er du med om fire år, når der igen er valg? - Det kommer an på så meget. Det her valg er helt specielt – vigtigere end nogensinde. Jeg er nok mere interesseret i at få Obama som præsident, end jeg er interesseret i politik.

Terrence Anderson, 20

år

University of TERRENCE for OBAMA Terrence skal stemme for første gang 4. november og arbejder for Barack Obama i Philadelphia, Pennsylvania. Terrences månedsløn er lidt mindre, end hvad du får i SU. De største amerikanere gennem tiden er, ifølge Terrence, Martin Luther King, Michael Jordan og Barack Obama.


Annonce


Annonce


Quiz

Gæt en sygdom...

Skal vi lege doktor? Advar

sel: De to n æste s ider billede r af rim har gustne e sygdom ligt me, så tag kun t e s ten, du vil s e, hvor hvis agtig d doktoru er.

1

Paradentose hedder denne tandsygdom, som rammer de fleste på et tidspunkt i livet. Men hvad er det egentlig?

£ A. Betændelse i den knogle hvor tandroden sidder

£ B. Tandkødet skrumper på grund af væskemangel

£ C. Allergisk reaktion på tandpasta

2

Hvad hedder den hudsygdom, der er afbilledet her?

£ A. Liggesår £ B. Psoriasis £ C. Hud-svamp

3

Almindelig hudlidelse, der rammer næsten alle tidligt i puberteten.

£ A. Acne vulgaris £ B. Facial kratis £ C. Derma dramaticus

Ord: Andreas Grubbe Kirkelund foto: getty images

November 2008

33


Quiz Resultat > 0-2 rigtige.

4

5

6

£ A. Tyndtarmskatar £ B. Tyktarmsirritation £ C. Blindtarmsbetændelse

£ A. Hård hud £ B. Fodsvamp £ C. Sure tæer

£ A. Herpes £ B. Klematis £ C. Cøliaki

På latin hedder det appendicitis acuta, men hvad hedder det på dansk?

Denne fodsygdom kan smitte fra person til person gennem for eksempel gulve i fællesbade.

På dansk kender vi dem som forkølelsessår - den latinske betegnelse er hvilken?

Du bør nok overveje at søge læge, for du kan sagtens fejle noget uden at vide det. Prøv lige at mærke efter om dit hoved stadig sidder oven på din krop. Er dine arme der stadig og hvad med dine tænder? Prøv lige at tjekke efter. Hvis du altså stadig kan se.

> 3-6 rigtige

Den øjensygdom rammer ofte ældre mennesker.

£ A. Gul papegøje £ B. Grå stær £ C. Grøn solsort

8

Hvad hedder det, når kropsdele bliver sorte af iltmangel?

£ A. Miltbrand £ B. Halsbrand £ C. Koldbrand

34

November 2008

> 7-8 rigtige. Hva’ så doktor, doktor?! Har du snydt, eller har du bare uforklarlig meget viden om forskellige sygdomme? Under alle omstændigheder er det flot klaret, og du bør kraftigt overveje, om du skal læse medicin. Hvis du altså ikke allerede er professor. Rigtige svar: 1=a, 2=b, 3=a, 4=c, 5=b, 6=a, 7=b, 8=c

7

Du har styr på sygdomme – sådan nogenlunde. Måske kan du fungere som en slags konsulent mellem dem, der har flere og færre rigtige end dig. De har begge brug for et normalt menneske i deres liv.


Sig Nej Tak til tømmermænd

- og Ja Tak til

Tænk at kunne feste igennem uden at skulle ligge lig dagen efter en fed fest – og kunne vågne op frisk og klar til action – især hvis man har været så heldig at komme til at ligge i en fremmed seng.

Sundhedsstyrelsens råd om indtagelse af alkohol bør ikke overskrides.

Opskriften på en morgen uden tømmermænd er enkel. Tag 3 Kaktus-piller i god tid inden du begynder at drikke – og hvis du husker det, og er hjemme, så snup 3, inden du sover.

Kaktus-pillen, der forebygger tømmermænd, betragtes af mange tusinde danskere som en af de største opndelser siden sicilikonebryster

Annonce

Kaktus-pillens forebyggende virkning på tømmermænd er videnskabeligt bevidst ved en stor test på det amerikanske Tulane Univeristy.

Frisk og i form

Det er ikke kun ”dagen derpå”, du kan have brug for et ekstra skud energi, men det kan energidrikken Pep & Trim også bruges til. Den er desuden god at have i drikkeasken, når du træner eller skal køre langt. Energien kommer efter 10 minutter. De aktive stoffer i Pep & Trim er Guarana, grøn te og den vandopløselig ber inulin.

Kaktus-pillen og Pep & Trim forhandles hos Matas, helsekost og via www.DenSundeLinie.dk – info: 64 81 17 08.


MOI CAPRICE – WE HAD FACES THEN

“We Had Faces Then”

er månedens album i Chili

Annonce

Se tourplan på www.moicaprice.com

To af Danmarks ubetinget bedste bands er klar med nyt materiale www.alarmmusic.dk

DIEFENBACH – DARK SPINNER

Indeholder bl.a. singlerne “Seven Years” og P3’s Uundgåelige “Up To Your Neck”

ALBUM UDE NU

www.myspace.com/diefenbachmusic


Portræt Louise blev voldtaget af sin stedfar

Et monster i familien Louise Severinsen var kun seks år, da hendes stedfar forgreb sig på hende første gang. De næste ni år misbrugte han hende – uden nogen greb ind.

G

ulvet i mit værelse knirkede altid, når nogen trådte ind i rummet. Jeg kan huske, at jeg vidste, det var ham. Min stedfar kom ind og satte sig på sengen og begyndte at nusse mit hår. Han sagde, at han ville se, om jeg havde det godt. Han begyndte at befamle mig på samme måde, som han plejede. Jeg husker ikke selve samlejet, der skete den nat. Det sidste, jeg husker, er lige inden, han trænger ind i mig. Derefter er resten sort. Det er en brik, jeg mangler i min hukommelse. Men jeg har ikke lyst til at kunne huske det. Det behøver jeg ikke. Jeg kunne mærke på min krop, hvad der var sket. Jeg græd og havde ondt og det eneste, jeg havde lyst til, var at tage et bad og bare forsvinde væk fra det hele, fortæller Louise. Hun var 12 år første gang, hendes stedfar havde fuldbyrdet samleje med hende. Noget der skulle gentage sig jævnligt de efterfølgende tre år. Men de seksuelle overgreb begyndte flere år tidligere. Selvom Louise kun var seks år, husker hun det tydeligt. - Vi var alene hjemme, og vi sad i sofaen og så børnetime. Han begyndte at røre ved mig. Befamlede mig. Jeg forstod ikke rigtig, hvad der skete. Men han sagde til mig, at han gjorde det, fordi han var glad for mig. Det var begyndelsen på en lang række overgreb, der først stoppede næsten ti år senere.

Psykisk vold Det var ikke blot overgreb, der var en del af hverdagen i Louises barndomshjem. Stedfaderen terroriserede også Louise og hendes mor. - Jeg kan huske, at han råbte af hende og skældte hende ud. Vi kunne aldrig gøre noget rigtigt. Lige meget hvad vi gjorde, var det aldrig godt nok. Han gav os konstant dårlig samvittighed og brugte det imod os. Han slog os aldrig, men der var tale om psykisk vold, fortæller Louise.

Onde onsdage Da Louise var ni år, begyndte overgrebene at blive mere regelmæssige og mere krænkende. - Min mor gik til svømning hver onsdag aften. Når hun tog hjemmefra, vidste jeg altid, hvad der skulle ske. Vi satte os i sofaen; vi skulle se tv og ’hygge os’, som han sagde. Nogle gange ville han have, at vi skulle kigge i pornoblade. Han befamlede mig og tvang mig til at røre ved ham. Han begyndte også at stikke sine fingre op i mig. Han sluttede altid af med at bestikke mig med is eller slik, fordi han syntes, at jeg var en god pige.

>> Han begyndte at røre ved mig. Befamlede mig. Jeg forstod ikke rigtigt, hvad der skete. <<

-forsættes Ord: Mie Brandstrup foto: Poul Madsen

November 2008

37


Portræt Louise frygtede onsdagene, hvor hendes mor ikke var hjemme. Hun begyndte at spørge sin mor, hvor længe hun skulle være væk, og bad hende om at skynde sig hjem. Louises mange spørgsmål fik moderen til at fatte mistanke. - En dag kørte hun af sted, som hun plejede, men hun kørte kun lidt ned ad vejen, stillede bilen og gik tilbage til huset. Hun kiggede ind af vinduet og så min stedfar, der var i gang med at befamle mig under et tæppe, mens vi sad i sofaen. Hun kom løbende ind i huset, men min stedfar havde hørt hende og havde stoppet dét, han nu havde gang i. Jeg kan huske, at min mor råbte af ham. Men han benægtede det hele. Der var ingen, der sagde noget til mig. Jeg blev bare sendt op på mit værelse. Louises mor truede stedfaderen med at melde ham til politiet. Men da det kom til stykket, turde hun alligevel ikke. - Han havde hende i sin hule hånd, og hun var rædselsslagen for ham, så hun meldte ham aldrig. Jeg tror, hun var bange for, hvad der ville ske, hvis hun gjorde. Når en voksen opdager, hvad der sker og ikke reagerer, så opgiver du håbet om, at nogen vil tro dig og få det til at holde op, siger Louise.

- Det, der har påvirket mig mest, var, at han altid skulle tale om min krop og komme med seksuelle kommentarer. Han sagde, at pigerne i pornobladene var det rigtige kvindeideal, og at han gerne ville have, at jeg så sådan ud. Han ville gerne have, at jeg også kunne komme i den slags blade, så han stolt kunne vise det til sine venner.

>> Jeg skrev, at jeg ikke kunne klare at komme på besøg hos dem, og når jeg fik børn, måtte han aldrig få lov til at se dem. <<

Hurtigt væk hjemmefra

Louise flyttede hjemmefra dagen efter, at hun fyldte 18 år. - Jeg har talt ned til, jeg skulle blive 18, siden jeg var helt lille. For så vidste jeg, at han ikke længere kunne bestemme over mig. Det første halve år efter, jeg flyttede hjemmefra, besøgte jeg ikke min mor og stedfar. Men jeg ville gerne hjælpe min mor med at forlade ham, så jeg skrev et brev til hende.

Tav om overgreb Louise havde mistet troen på, at hun kunne gøre noget for at stoppe overgrebene, og hendes stedfar gjorde alt for at holde hende tavs. - Han sagde, at jeg kunne risikere at komme på børnehjem, hvis der var nogen, der fandt ud af det. Han forsøgte også at få det til at lyde som om, at det, han gjorde, var i orden. Han sagde, at han bare ville gøre mig til en rigtig kvinde, og når min mor ikke havde lyst, var det meningen, at jeg skulle i stedet for. Men fra den ene dag til den anden stoppede overgrebene. Da var Louise 15 år. Hun kan huske præcis, hvornår det var. - 26. oktober 1996. Det var min mor og stedfars bryllupsdag. Vi havde huset fuldt af gæster, så jeg skulle sove i soveværelset hos min mor og stedfar. Jeg kan huske, jeg lå ved fodenden af deres seng, og han krøb ned til mig. Pludselig vågnede min mor, satte sig op i sengen og sagde til ham, at han skulle lægge sig op til hende igen. Og så blev der ikke snakket mere om det.

Stedfaren holdt op Jeg ved ikke, hvorfor han stoppede. Jeg tror ikke, han var bange for at gøre mig gravid. Måske var jeg bare blevet for gammel og for kvindelig. Louise boede hjemme de efterfølgende tre år, og her tog den psykiske terror til.

38

November 2008

Da Louise var tre år gammel, fik hendes mor en ny mand. Han gjorde Louises barndom til et helvede

Jeg skrev, at jeg ikke kunne klare at komme på besøg hos dem, og når jeg engang fik børn, måtte han aldrig få lov til at se dem. Jeg skrev det ikke direkte, men mellem linjerne bad jeg hende om at vælge mellem ham og mig. Og hun valgte mig, siger Louise med et smil. - Vi snakkede det hele igennem, og min mor blev skilt fra ham. I dag er Louise 26 år. Hun bor og læser i Århus og har en kæreste, der kender alt til hendes historie. Det har været en lang og sej kamp for Louise at bearbejde de ting, der skete i hendes barndom. En afgørende faktor for, at Louise i dag er kommet videre, er, at hun sidste år fik rettens ord for, at de frygtelige ting, der fandt sted, er sande. Hendes stedfar blev idømt to et halvt års fængsel i landsretten. - Jeg valgte at sidde overfor ham i retten. Jeg ville se ham i øjnene og bearbejde de følelser, jeg havde. Jeg anmeldte ham ikke for at få hævn. Jeg gjorde det, fordi jeg havde brug for at få lukket det kapitel og bevise overfor mig selv, at jeg ikke er så svag, som han gjorde mig til.

Louise er fast besluttet på, at de ting, der er sket, skal bruges til noget positivt. Ved siden af sit studie arbejder hun derfor som frivillig rådgiver på Christine Centret i Århus, der er et rådgivningscenter for seksuelt misbrugte. Ifølge Velfærdsministeriet har ti procent af befolkningen været udsat for incest, og det tal drejer sig kun om de tilfælde, der bliver anmeldt. For Louise er det vigtigt, at folk lærer at tale åbent om seksuelle overgreb. Hun vil derfor gerne ud på skoler for at fortælle sin egen historie og holde foredrag om incest og vigtigheden i at søge hjælp.


Der tages forbehold for trykfejl, udsolgte varer samt prisændringer. Alle priser er inkl. moms med mindre andet er anført. Tilbud gælder til og med 1. november 2008. Priser gælder kun ved oprettelse af et nyt abonnement.

RISIKO FOR KØ - GULDTILBUD Sony Ericsson W595

Sony Ericsson W760i

m/Triumf Gold 200

m/Triumf Gold 200

Nokia 6220

Mindsteprisen er kr. 1.299,inkl. kr. 1.200 i taletid

Mindsteprisen er kr. 1.299,inkl. kr. 1.200 i taletid

m/Triumf Gold 325 Mindsteprisen er kr. 2.049,inkl. kr. 1.950 i taletid

Annonce 0

G L A V T I R

F

Nokia 5310

XpressMusic m/Triumf Gold 150 Mindsteprisen er kr. 999,inkl. kr. 900 i taletid

a i ok

1 3 5

P/E P E

Søborg: Søborg Hovedgade 93 ............... 39668393 Taastrup: Taastrup Hovedgade 99........... 43505555 99 Taastrup Erhverv: Rugvænget 19C.......... 43320050

P/E E P E P/E P E E P PN E P/E

SJÆLLAND Frederikssund: Havnegade 28B .............. 47333230 Helsinge: Bomose Allè 9......................... 48799011 Helsingør: Bjergegade 1C ....................... 49264930 Herlufmagle: Hammervej 2.................... 55501532 Hørsholm: Hørsholm Midtpkt. 172 ......... 45761581 Køge: Nørregade 30 .............................. 56637577 Nykøbing Falster Erhverv: Nordre Ringvej 454852844 Næstved: Østergade 28 .......................... 55774740 Ringsted: Nørregade 37 ......................... 57600575 Roskilde: Københavnsvej 106 F .............. 46770200 roskilde Erhverv: Nymarksvej 3 .............. 46741741 Slagelse: Schweizerpladsen 1A .............. 58520799

P/E E P P E P P

FYN Broby: Østerågade 28 ............................. 62631262 Broby Erhverv: Østerågade 28 ................ 63206220 Middelfart: Odensevej 11A..................... 64851262 Nyborg: Korsgade 11 .............................. 65351262 Odense C: Falen 27 ................................. 63120046 Odense C: Kongensgade 59 ................... 66148144 Odense C: Vesterbro 5............................. 65951170

1 ,-

TRIUMF GOLD

N

STORKØBENHAVN E Albertslund: Ledøjevej 30 ...................... 43431337 E Brøndby: Vallensbækvej 22A ................. 45950000 E Brøndby Strand: Industrivej 12............... 43530062 P/E Bagsværd: Vadstrupvej 53 ..................... 44987766 P Christianshavn: Torvegade 51................. 32959991 P Frederiksberg: Falkoner Allé 46 .............. 35354643 P Frederiksberg: Falkoner Allé 65 .............. 38333835 P Frederiksberg: Falkoner Allé 84 .............. 38807770 E Frederiksberg: Finsensvej 39b ................ 70221514 P/E Glostrup: Hovedvejen 158 ...................... 43453453 P Greve: Hundige Storcenter 96................. 43696926 P Herlev: Herlev Torv 22 ............................ 44913439 E Hillerød Erhverv: Frederiksværksgade 89 36461033 P Hillerød privat: Hostrupsvej 25, .............. 54445555 P N København K: Frederiksborggade 27........... 33142844 P København N: Nørrebrogade 11 ............ 35103937 P København N: Nørrebrogade 63 ............ 35353442 P København N: Nørrebrogade 197 ........... 35824182 P København NV: Frederikssundsvej 16...............35838391 P København NV: Frederikssundvej 65 ........... 38341113 P/E København S: Amagerbrogade 207......... 32460015 P København V: Vesterbrogade 82 ............. 33250162 P København V: Vesterbrogade 111 ........... 33222517 P/ESENKøbenhavn Ø: Østerbrogade 105 ........... 70223335 P Skovlunde: Torvestrædet 4 ..................... 44244033

kr.

Mobilpriserne gælder kun ved oprettelse af et Triumf Gold abonnement med 6 mdrs. binding. Abonnement 0 kr. Minutpris 69 øre, SMS 0 øre ved aktiv Fordelspakke, der er tilmeldt fra start. Den koster 99 kr. pr. mdr., kan afmeldes og er ikke med i mindsteprisen. MMS 99 øre. Opkaldsafgift 50 øre. Minimumsforbrug, dvs. taletid, falder til 39 kr. efter 6 mdr. Forbehold for trykfejl og prisændringer.

P P E

Odense C: Vesterbro 34........................... 63111610 Odense C: Skibhusvej 66......................... 63131262 Odense SV: Fåborgvej 4 .......................... 65908500

P

BORNHOLM Nexø: Toldbodgade 5 .............................. 56491245

JYLLAND P Aalborg: Kastetvej 36 ............................. 98136921 P/E Brande: Torvet 2 ..................................... 97182013 P/E Brønderslev: Algade 74 .......................... 72217120 P Egå: Stavneagervej 35 ............................ 86225577 P Esbjerg: Kongensgade 35 ....................... 75459599 P Frederikshavn: Skippergade 36 .............. 98424501 P Grenaa: Havnevej 10 .............................. 86323333 P Haderslev: Chr. X´s Vej 2 ......................... 74123370 P Hadsund: Ålborgvej 52-54 ..................... 98571111 E Herning: Silkeborgvej 14 ........................ 96268300 P Hjørring: Sæbyvej 12.............................. 69107444 P Hobro: Nytorv 10 .................................... 96570244 P N Holstebro: Lavhedevej 24 ....................... 97402222 P Horsens: Mars Allé 17 ............................. 70200999 P/E N Kolding: Østergade 1 .............................. 75505003 E Kolding: Vejlevej 131c ............................ 75858166 P Lemvig: Rugmarken 3A ......................... 96630006 P Nørresundby: Østerbrogade 79 .............. 26802629

P P/E P/E P/E P P P/E P/E P/E P/E P P P/E E P/E E P P/E P

Padborg: Dammen 2 .............................. 74123360 Randers: Jomfruløkken 4........................ 86438600 Ryomgård: Industrivej 30 ...................... 87741008 Silkeborg: Egeparken 2........................... 87225050 Skanderborg: Adelgade 114 ................... 86521899 Skive: Østergade 6................................. .97526177 Struer: Fælledvej 4 ................................. 96840102 Sønderborg: Elholm 2 ............................ 74123380 Tarm: Centervej 3 ................................... 97376737 Thisted: Leopardvej 32 ........................... 96198200 Tønder: Kogade 1 ................................... 70207042 Vejen: Jacob Gades Allé 2 ....................... 74123350 Vejle: Ladegårdsvej 22............................ 75858166 Viborg: Fabrikvej 7.................................. 86615480 Viborg: Livøvej 4..................................... 86626544 Viborg: Tagtækkervej 4........................... 86623444 Viborg City: Gravene 4 ............................ 86600630 Viby J: Skanderborgvej 114 .................... 87341515 Århus C: M.P. Bruunsgade 25 .................. 86180611 Telekædens Servicecenter ..........www.tkservice.dk SE SonyEricsson Servicecenter Ny butik Nokia Servicecenter P Privat forhandler E Erhvervs forhandler

www.telekaeden.dk · www.tkmobil.dk


Annonce


www.s2oneltd.dk

Retail info: +45 9634 3510

Annonce


Studie

Husketricks fra

en verdensmester 27årige Oddbjørn By er den mand i Norge, der husker bedst. Du kan også træne dig op til at få klæbehjerne. Oddbjørn viser dig hvordan.

7

2 cifre memoreret i korrekt rækkefølge på ét minut er en verdensrekord. Indehaveren er norske Oddbjørn By. Han er også i stand til at huske et spil kort lagt i vilkårlig rækkefølge på 43 sekunder. Men Oddbjørn er ikke en ny Rainman. Han har udviklet sine evner gennem simpel teknik. Og for bare fire år siden var han en helt almindelig universitetsstuderende uden prangende karakterer. - En ven og jeg faldt over nogle hjemmesider med hukommelsesteknikker på internettet. Vi begyndte at konkurrere om at huske spillekort og alle mulige andre ting, fortæller han.

Undgå stress Oddbjørn fandt ud af, at hukommelsesteknikken også kunne bruges fagligt – og så begyndte karaktererne at stige. - Vi kan huske meget mere, end vi tror, men problemet er, at det roder rundt i hovedet på os. Det gælder om at finde en metode til at lagre informationen. Hvis du ikke behøver at bruge så meget tid på at huske og læse den samme ting om og om igen, kan du nå at læse meget mere. Det giver også mindre stress. Tidligere på året medvirkede Oddbjørn i DR-programmet ”Ha’ det godt”. Her skulle to medicinstuderende afprøve hukommelsesteknikkerne for at blive bedre til at huske deres pensum inden eksamen.

Hukommelsesteknik - Det er umuligt at huske alt. Fokuser på det væsentlige. - Lav en rute i dit barndomshjem. Der kan være så mange stop i huset, som du ønsker. - Skriv nøgleord ned om det emne, du skal memorere. Skriv eksempelvis det samme, som du ville bruge som noter, hvis du skulle til eksamen. Placer nøgleordene ved de forskellige ”stop”. Jo mere du øver dig, jo flere nøgleord kan du have hvert sted.

- Som opvarmning skulle de prøve at lære morsealfabetet så hurtigt som muligt. Det tog dem 12 minutter, siger han.

Vladimir Putin og Mickey Mouse Han spørger, om han må teste mig, og jeg er selvfølgelig blevet lidt nysgerrig. - Forestil dig, at du er i dit barndomshjem. Du står ude foran hoveddøren, og nu går du gennem huset, siger Oddbjørn. Mens jeg langsomt laver et indre rutekort med ti poster gennem mine forældres hus, remser han ti ord op, der skal placeres ved hver post i det mentale hjem: Vladimir Putin, ahorntræ, Mickey Mouse, kinakål, kaffe, kænguru, indianer, Evita, kasse og Supermand. 15 sekunder senere kan jeg dem udenad. Vladimir Putin står ved hoveddøren, ahorntræet er i bryggerset og Mickey Mouse står i køkkenet. - Se, hvor hurtigt du lærte det. Forestil dig så, hvad du kan nå at lære på en dag, siger Oddbjørn, mens jeg stadig tænker over indianeren i mine forældres entré. Men hvad Oddbjørn lige har indprentet i min hjerne, er ikke bare en tilfældig remse af forskellige personer og ting. - Dét, du lige har lært, er de ti største lande i verden, siger han med let skjult stolthed i stemmen. Vladimir Putin er Rusland, ahorntræet er Canada, Mickey er USA, kinakål er Kina, kaffe er Brasilien – og så videre.

metoden kan bruges til mange forskellige ting, også når du for eksempel skal lære grundstofferne i kemi. - Jo mere du øver dig, jo flere ting eller personer kan du have i hvert rum. Jeg bruger den samme metode, når jeg skal huske kort. Jeg giver hvert kort et visuelt billede. Hvis du øver dig hver dag i en uge, tror jeg, du vil kunne memorere et helt spil kort på fem minutter. Jeg ved ikke, om jeg vil kaste mig over kortspillene lige med det samme. Men nu vil jeg nok altid kunne huske, at Indien er verdens syvende største land på grund af indianeren i mine forældres entré.

November 2008

Oddbjørn By - Oddbjørn Vegard By er født 24. juli 1981 i Norge. - I februar 2006 satte han verdensrekord ved at memorere 72 cifre udenad på et minut. Resultatet var fire cifre bedre end doktor Gunther Karstens gamle rekord. - Han har udgivet bogen ”Memo – studiehåndbogen”, der er udkommet på Bazars Forlag. - Du kan læse mere på www.oby.no

Indianeren i entreen Det var selvfølgelig i den lettere ende, men

- Når du har lært grundteknikken, kan du finindstille den og finde den teknik, der passer dig bedst.

42

Fakta om

Ord: Mie Brandstrup FOto: Getty Images og PR


Annonce


Y

H

E

D

E

D E

H

H

Y

Y

N

D

D E

D

H

E

Y

H

N

Y N

N

N

Annonce

Fås kun hos professionelle frisører. For information om nærmeste forhandler, kontakt HairMix på tlf. 66 13 39 90


SPOT PÅ

Rødovre Gymnasium Efteråret er over os, men pigerne på Rødovre Gymnasium pakker sig ikke ind. De får derimod det bedste ud af årstidens mode. Moderedaktør og spotter: Trine Labuhn

Eva, 18 år: All H&M. Læg især mærke til den lækre læderjakke – tilsat praktiske Hunter gummistøvler. Ægte rock-chick trick med korte handsker.

Josefine, 17 år: Skjortekjole fra Cheap Monday, sko fra genbrug, et Topshop-tørklæde mod kulden og en fin taske fra Second Female.

Amalie, 18 år: Har fanget trenden med en chunky cardigan, her fra Saint Tropez. Læder look-a-like gamacher fra Only.

DET HER KA’ VI OGSÅ GODT LI’:

Petroleumsfarven er hot, så hvorfor ikke hoppe i disse seje sneakers? Rigtig fint til skinny jeans og strikkjole. Sneakers fra Hummel, 800 kroner. Forhandler: www.hummel.dk

Et verdensklasse ur, der går til det hele. Ur fra Urban Outfitters, 600 kroner. Set på www.urbanoutfitters.com

Camilla, 17 år: Næsten helt i H&M - dog med flotte sko fra Paris og en rar hue fra Topshop, samt en god oversize taske over armen.

Den orange koralfarve er stadig hot og er et sikkert hit dette efterår. Tørklæde fra Ellos, 149 kroner. Forhandler: www.ellos.com

En nederdel kan sagtens fungere på kolde dage. Miks med et par varme strømpebukser og lune støvler, så kan du også være smart i kulden. Nederdel fra Samsøe Samsøe, 600 kroner. Nærmeste forhandler: 3537 1166

Den seje jakke stemmer helt overens med tidens sømands- og herrelook til kvinder. Jakken er fantastisk til både kjoler og jeans. Topshop jakke, 450 kroner. Forhandler: 3318 2880

November kan være kold og klam, men denne fine strikkjole luner godt. Faktisk kan du slet ikke undvære en strikkjole denne sæson. Bon’a parte strikkjole, 429 kroner. Forhandles på www.bonaparte.dk

November 2008

45


mode drenge

SPOT PÅ

Rødovre Gymnasium

Også drengene på Rødovre Gymnasium er med på efterårets mode. Og de får det bedste ud af både jakker og tørklæder. Moderedaktør og spotter: Trine Labuhn

Mathias, 18 år: Sætter sin Cheap Monday hue præcis, som han vil. Fine jeans, samt good old Chuck Taylor Converse, og jakken er fars genbrug.

Mads, 19 år: I Diesel jeans og god, sort skjorte fra Minimum, hvor også tørklædet er fra. Læg mærke til den fine bønnekæde om armen.

Emil, 17 år: Endnu et godt eksempel på efteråret og vinterens store tendens: Læder – her fra Skinline og bukser fra Cheap Monday, samt endnu et par All Stars.

Nikolaj, 19 år: I Diesel jeans og basic tee fra bzr. Utrolig fint ur. Lækkert tilbehør betyder mere end som så – også hos herrerne.

DET HER KA’ VI OGSÅ GODT LI’:

Tørklæder har længe været fast tilbehør hos piger. Dette er fra Won Hundred og unisex, så nu kan I drenge også hoppe med på vognen. Tørklæde fra Won Hundred, 800 kroner. Nærmeste forhandler: 3616 0904

Novembers must-have: En god pullover af 100 procent uld. Ta’ eventuelt en hvid skjorte på for at give et lækkert og minimalistisk udtryk. Bon’a parte strik, 399 kroner. Forhandles på www.bonaparte.dk

Mange fyre går i sneakers året rundt. Og hvorfor ikke, hvis de er så fine, som dem her? Bjørn Borg sneakers, 699 kroner. Forhandler: 3990 0664 Mørke jeans som du kan bruge både efterår og vinter. Jack and Jones jeans, 700 kroner. Forhandler: 9942 3200

46

November 2008

Grå er sammen med lilla dette efterårs uundgåelige farve, og denne cardigan er bare hot-hot-hot. Samsøe & Samsøe cardigan, 699 kroner. Forhandler: 3537 1166

Basic skjorte – sådan en skal du eje! Sæt den for eksempel under den grå cardigan eller den sorte pullover. H&M skjorte, 98 kroner. Forhandler: www.hm.com/dk


Online Shop online på www.greedy.dk

Annonce 99.-

149.-

139.-

459.-

199.-

399.-

SE VORES MERE END 800 PRODUKTER PÅ GREEDY.DK, DANMARKS BEDSTE ONLINE HERRE BUTIK. DU FINDER ALT I ACCESSORIES, TØJ, SMYKKER, SKO & GROOMING.

Unigue Designs

WWW.GREEDY.DK

AFFLICTION - ED HARDY - GOORIN BROTHERS - GIO GOI - RED MONKEY - CASIO - SCOTCH & SODA CASUAL FEET - PUBLIC DOMAIN - ARTFUL DODGER - TRUE LOVE AND FALSE IDOLS - LOCAL CELEBRITY - XTREME COUTURE - AMERICAN APPAREL - JUNKFOOD - AXCENT - NEMESIS - PLAYBOY - BAMBOOA HOOPS - DIRTEE HOLLYWOOD & MUCH MORE....


Annonce


HOROSKOP artikel

Horoskoper for perioden 1.11.08 - 12.11.08 Vædderen (20.3-19.4) Økonomi: Dit dankort har været på overarbejde i oktober. Og du har festet alt, alt for meget. Derfor er der ingen vej udenom – du må til at arbejde, så du kan få nogle klejner i kassen.

tyren (20.4-20.5)

Kærlighed: Du er for vildt sjov – synes du selv. Og derfor flirter du på livet løs. Men det lader ikke rigtigt til, at du har held med scoringerne – desværre.

Økonomi: Stoooop. Du ender på gaden, hvis du fortsætter med at smide om dig med penge. Heldigvis har du humoristisk sans nok til, at du kan ryste lidt på hovedet af det hele. Der er heller ikke så meget andet at gøre.

Studie: Du er sprængfyldt med energi. Og du kan slet ikke få nok af at lære nyt. Det er på studiet og med bøgerne, at du lever for alvor. Og lidt i baren også...

Kærlighed: Hvis du har en kæreste, går det højst sandsynligt af h til. Hvis det skal ændres, må

du enten slå op eller fortælle kæresten, hvad du er utilfreds med. Som single er der ingen scoringer i sigte. Studie: Du er jo ret klog. Og det er heldigt, for din viden bliver sat på prøve i de første par uger af november. Men hvis du består testen, ender du med at fremstå ret cool og med styr på tingene. Endelig er der noget, der går godt.

krebsen (21.6-21.7) Økonomi: Moneterne vælter ind – og netop derfor burde du ikke være så nærig. Så lev og lad leve. Og øv dig i at bruge penge – det er faktisk ret spast.

tvillingerne (21.5-20.6) Økonomi: Umiddelbart ser det ud til, at du har styr på økonomien. Og så længe du ikke går amok i en shopperus, ser det ud til at kunne fortsætte. Kærlighed: Du og din kæreste tænder bare for vildt på hinanden – især midt på måneden. Hvis du til gengæld er single, så skal du bare ud og score

Kærlighed: Du er en rigtig frækkert for tiden. Og kærligheden er som et stort ta’-selv-bord for dig – og det er heldigt, for du har kun én ting i hovedet. Og lad os bare understrege, at det er ikke er mad.

for vildt – der findes intet bedre tidspunkt. Held og lykke herfra! Studie: Du er for sej. Du er flittig og scorer gode karakterer. Det kunne næsten ikke være bedre. Og hvis du ikke er for doven, har du mulighed for at gøre seriøst indtryk på både underviser og medstuderende.

Studie: Du tænker ud af alverdens kasser, og alle er vilde med dine lyse indfald. Oven i hatten kan du både arbejde selvstændigt og i grupper.

løven (22.7-22.8) Økonomi: Det går sådan set ok. Du skal bare lade være med at bruge penge på alt, hvad der er sjovt og gør livet værd at leve. Lyder det kedeligt? Nå, men det er desværre sandheden. Kærlighed: Du er for lækker, lækker, lækker. Og det er midt i november, at det hele sker. Så skru charmen på og kom i gang med at score. Studie: Din læsegruppe er glad for dig, og du er glad for din læsegruppe. Og da du faktisk heller ikke har noget imod at læse, er alt virkelig bare helt ding-dong.

jomfruen (23.8-22.9) Økonomi: Finanskrise mig her og finanskrise mig der. Det ser jo faktisk meget godt ud, og der burde være lidt ekstra på kistebunden. Men du er jo heller ikke kendt som nogen festbombe – eller hvad? Kærlighed: Nogle gange gælder det om at følge både hjerte og underliv – og heldigvis er den dejlige

astrolog: Charlotte Duncan Illustration: Mikkel Henssel

kombination lige i nærheden. I mødes midt på måneden og snakker fantastisk sammen. Glæd dig. Studie: Du er så vild, at det er lige før, det er for meget. Du kan ikke sige noget forkert, og du er helt pjattet med at formidle din viden til andre. Intet kan gå galt.

November 2008

49


HOROSKOP artikel

Horoskoper for perioden 1.11.08 - 12.11.08

Vægten (23.9-22.10) Økonomi: Stoooop. Du er nødt til at trække i den økonomiske håndbremse, ellers ender du på gaden. Især de første par uger af november er hårde. Men hvis du tager dig sammen, kan du sagtens rette op på situationen. Kærlighed: Du behøver ikke gøre dig lækker – overhovedet. For der sker absolut ikke noget på kærlighedsfronten. Du er vild med én, men prøv at lade som om du ikke er. Det har den bedste effekt. Studie: Som sagt: Dit love-life er helt til rotterne, og det kræver mange kræfter. Efter et par uger får du heldigvis mere ro, og så rykker du for vildt på studiet.

Skorpionen (23.10-21.11) Økonomi: Der er penge på kontoen, og du har gode muligheder for at tjene flere. Men det kan også sagtens være, at du ender med at bruge alle slanterne igen. Kærlighed: Der er ikke meget Don Juan m/k over dig. Så medmindre du er til missionær på den kedelige

måde, så sker der ikke en dyt. Og slet ikke i bamsen. Studie: Selvom du ikke tænder på romantik, er du næsten ikke til at styre, når det kommer til studierne. Du læser en masse, taler en masse og er så klog, så klog.

stenbukken (21.12-19.01) Økonomi: Måske du skulle overveje en fremtid i finanssektoren – i hvert fald har du totalt meget styr på din økonomi. Især midt på måneden hvor der er ekstra mange klejner i kassen.

t

skytten (22.11-20.12) Økonomi: Hmmmm… Der er ikke råd til luksus, men du er heller ikke på røven. Grunden er, at du gennem det seneste års tid faktisk har sat dig lidt ind i, hvordan din økonomi hænger sammen. Kærlighed: Amour, amour! Er du single, er der en reel

chance for, at du går hen og forelsker dig midt på måneden. Og ikke bare lidt, men helt vildt. Har du allerede en lover, hygger I jer for vildt. Studie: Du styrer dit studie for hårdt. I hvert fald når du er sammen med din læsegruppe. Det er du til gengæld næsten hele tiden, og derfor stormer du op ad karakterskalaen.

Kærlighed: Hvis du er hemmeligt forelsket, så er det ud af busken – pronto! Du har nemlig alle muligheder for at komme i lag med dit hjertes udkårne. Det blir’ craaazzyyy. Studie: Du er for sej. I hvert fald har du fundet ud af, hvad du vil bruge tiden på, og hvad du absolut ikke gider. Som glasur på kagen arbejder du både fint alene og sammen med andre. Klasse.

vandbæreren (20.01-18.02) Økonomi: Du er jo ikke én, der tager de vilde chancer. Og det er kun godt, for krisen kradser. Til gengæld har du heldet med dig, når du forsøger at skabe stabilitet. Kærlighed: Du er tha boom! I hvert fald vælter du dig i tilbud fra tiltrækkende m/k’er. Er du single, er du det ikke meget længere. Har du en kæreste, skifter du måske snart ham/hende ud med en ny. Studie: Du er ret ego lige nu. Men det er kun godt. For så er du ikke i tvivl om, at det er studiet, der kommer i første række. Kedeligt, men sandt.

50

November 2008

fisken (19.02-19.03) Økonomi: Der er ro på pengefronten. For selvom du kun har din SU, lader det til, at du har styr på moneterne. Og det betyder, at du kan slippe af med den ubehagelige følelse af at være på røven. Tillykke. Kærlighed: Det er slet ikke dumt, det her. Faktisk vrimler

november måned med kærlighed. Og den er både mere følelsesmæssig og erotisk intens end oktober. Gør noget ved sagen. Scor. Studie: Du bevæger dig støt og sikkert op ad karakterskalaen. Og det sker i tæt samspil med både din læsegruppe og alle de mennesker, du møder i studiets fredagsbar.


NYHED Den eneste parfume du behøver

Annonce

Der findes yderligere 3 nye Date dufte. Se mere på www.date.dk


Sex

Chilis sexpanel diskuterer:

EKSKÆRESTER Sex med din eks – go eller no-go? Og kan det overhovedet lade sig gøre at blive venner med ekskæresten? Sexpanelet har gamle flammer til debat.

Fra kæreste til ven

Tilliden er det vigtigste

Hvad er særlig svært med ekskærester? Hvad nu hvis du er blevet behandlet dårligt? Stephanie: Det er vel, hvis du stadig holder Poul: Det gør jo nok det, der sker bagefter af dem. Så er det selvfølgelig svært, at du ikke lidt sværere. Men det kommer jo an på, hvad er sammen med dem. Jeg havde det rigtig der er sket. Nogle gange kan et forhold jo bare svært med min ekskæreste, fordi vi havde en løbe ud og ende med et venskab. Altså – at du masse rutiner. Og da vi lige pludselig ikke var ikke længere føler det samme som før. Det kan sammen mere – så var alting bare forandret. godt være, at det ikke er det typiske eksempel, Du bliver ligesom født på ny. men det sker da… Poul: Men det behøver jo ikke at være svært. Michelle: Jeg tror, det kommer an på, hvilJeg har da flere ekskærester, som jeg har det ken situation du står i. Hvis du har en kæreste, helt fint med. som du er helt vild med, som så slår op med Nikolaj: Det er selvfølgelig svært, hvis én, så er det jo meget sværere, end hvis det er du går i klasse med dig selv, der slår op. personen, eller hvis I Stephanie: Det kan bare kommer de samme jo også være svært, steder. Det kan godt selvom du slet ikke taler være svært at se pigen i med personen bagøjnene, hvis det er noget efter… For selvom du lort, du har lavet. måske ikke er blevet beHvordan bliver du handlet godt, så skal du venner med din eks? stadig have din selvtillid Lasse: Jeg tror ikke tilbage bagefter. Du kan på den smertefrie overgodt føle dig som Palle – Nikolaj gang. At du bare kan alene i verden i lang tid sige: ”Nå, nu er forholbagefter… det slut” og så komme hurtigt videre. Sådan Nikolaj: Når du er i et forhold, bygger det fungerer det jo ikke. Jeg har det da tit sådan: rigtig meget på tillid – og så snart du har svig”Hvorfor er der bare ikke et toilet, der er stort tet den tillid, er det vildt svært at blive gode nok til at skylle ham her idioten ud?”. venner igen. Jeg var en gang et svin overfor Jeg har en ekskæreste, hvor jeg først tænkte: én, jeg kom sammen med. Jeg slog op på en ”Hold kæft, en narrøv”. Men så på et tidspunkt rigtig dum måde, og bagefter kunne jeg godt mødtes jeg med ham og fik snakket ud. Prose, at det var forkert, og vi talte heller ikke blemet er jo, at han også din bedste ven. Og sammen i over et halvt år. Nu er vi rigtig gode når forholdet så er slut, så handler det meget venner, og vi har fået snakket om, hvad der gik om at få det her med kærester ud af systemet galt. Så hvis du skal være venner med din eks, og så blive gode venner – at så er det dét, I er. så er det vigtigt at få genopbygget den tillid.

>> Jeg var en gang et svin overfor én, jeg kom sammen med. <<

Lasse: Det er også dét, der er det gode ved at have ekskærester som venner – det er jo, at I kender hinanden så godt. I har set hinanden uden tøj på og ved, hvordan hinanden lugter, når I vågner. Du kender dem meget bedre end alle dine andre venner. Stephanie: Jeg troede, jeg skulle være venner med min ekskæreste, da vi slog op. Men da jeg fandt mig en ny kæreste, misbrugte min eks virkelig den tillid, jeg havde haft til ham og fortalte alt muligt, som jeg troede, kun skulle være mellem os. Michelle: Du ser jo også tit, at når folk slår op, så vrimler det frem med billeder og alle mulige ting, som du ikke rigtig har lyst til, at andre skal se.

Sex med eks – big no-no Sex med eks’en? Fungerer det? Stephanie: Nej! Det ender altid med, at der er én, der bliver såret, fordi han eller hun får nogle følelser, som den anden person ikke har. Som bollevenner skal du jo ikke have følelser – der handler det kun om sex. Men det er svært, når du har sex med din eks, for der er følelserne der jo allerede. Så for mig er sex med eks’en bare big no-no. Lasse: Jeg boede sammen med en kæreste, og da han så slog op, havde han ikke noget sted at bo. Så vi boede sammen, selvom vi havde slået op. Det var så hårdt. Når jeg gik i seng om aftenen, så sov han lige ved siden af. Og så en aften blev det til sådan noget halvsex, og det gjorde bare det hele endnu værre, og så måtte han altså bare flytte ud. Poul: Men du kan jo heller ikke komme dig over din eks, hvis du stadig bor sammen med

- fortsættes

CHILIS SEXPANEL Kunne du tænke dig at være med i Chilis sexpanel? Er du klar til at fortælle åbent og ærligt om din erfaring eller mangel på samme? Send en mail til redaktionen@chiligroup.dk og mærk mailen ”sexpanel”.

52

November 2008

Poul, 20 år

Michelle, 20 år

Beskæftigelse: It-konsulent Til: Piger Civilstatus: Bor sammen med sin kæreste gennem fire år Kærester: Cirka syv Sexualpartnere: 15 Sex er..: fantastisk og hverdagsagtigt – alt efter situationen

Beskæftigelse: Elev i Deres Til: Fyre Civilstatus: Er i fast forhold Kærester: Tre seriøse Sexualpartnere: 12 Sex er..: en intim nydelse

Ordstyrer: Linda Gjaldbæk Hansen Foto: Lars Wahl


Sex Læs om sex og kærlig hed hver mandag på

Chilinet.dk

Lasse , 20 år

Nikolaj, 19 år

Stephanie,18 år

Beskæftigelse: Arbejder i butik Til: Fyre Civilstatus: Single Kærester: To, der rigtig gælder Sexualpartnere: Ni Sex gør..: at du føler, du lever

Beskæftigelse: Lagermedarbejder i El-Giganten Til: Piger Civilstatus: Single Kærester: Seks Sexualpartnere: Otte Sex er..: Ikke et nødvendigt onde, men et rigtig rart behov!

Beskæftigelse: Gymnasieelev Til: Piger og fyre Civilstatus: Bor sammen med sin kæreste Kærester: Fire Sexualpartnere: 15 Sex er..: et fysisk behov, men også noget intimt mellem to mennesker

November 2008

53


Sex hende. Der er jo en grund til, at I har slået op. Og så har du da mere brug for at være alene.

Vennernes eks er forbudt område Går det at være sammen med venners eks? Michelle: Det synes jeg simpelthen er at stikke folk i ryggen. Jeg har et fast princip med det der, og det kan jeg bare ikke. Der er jo en tillid mellem jer som veninder, der ryger lynhurtigt, hvis du ender med at være sammen med hendes eks. Stephanie: Jeg ved bare, at jeg selv ville føle mig helt vildt såret, hvis min veninde knaldede med min ekskæreste. Og det er jo egentlig ret underligt, for jeg burde jo være fuldstændig ligeglad, men det er jeg bare ikke. Lasse: Jeg har ikke prøvet det, men jeg tror, at jeg ville blive sur, hvis det skete. Men på den anden side vil jeg selv gerne have lov til at gøre det – især hvis fyren bare er så smuk og dejlig, at jeg ikke kan holde fingrene fra ham.

te I næs d måne anelet

xp erer se diskut

UALITET

BISEKS

køn amme en af s å sin d e m p x Se ænde og at t r veninde e ven ell

54

November 2008

Michelle: Det kommer jo også an på, hvilken ekskæreste det er. Hvis det nu er lang tid siden, de var sammen, så betyder det måske ikke så meget. Stephanie: Jeg var sammen med en fyr, som jeg virkelig, virkelig var meget forelsket i. Og for ikke så lang tid siden fandt jeg så ud af, at han havde været sammen med én af mine veninder. Og det gjorde mig virkelig ked af det, for forelskelsen sad bare stadig så dybt i mig. Jeg tænkte bare: ”Ej, du ved, hvor vild jeg var med ham!” Jeg blev bare så ked af det. Nikolaj: Jeg tror, at en god regel er, at du lige tjekker med personen først. Lige meget om det er én, der er tæt på dig, eller det bare er én i din omgangskreds. Der er jo ikke noget galt i at spørge eller sige: ”Hey, jeg synes, at din ekskæreste er pissehamrende lækker, og

Har du problemer med din ekskæreste? Få råd og vejledning af sexologen på

Chilinet.dk eller skriv til lovesexy@chiligroup.dk

jeg har bare så meget lyst til at være sammen med hende – hvad siger du til det?”. Hvad så, hvis personen siger nej? Nikolaj: Så er det jo op til én selv, om du vil være den gode ven, der så siger: ”Okay, fair nok, så holder jeg mig væk”. Eller om du bare vil fortsætte alligevel. På den her måde får du ligesom personens syn på det. Lasse: Men nogle gange er det jo lettere at få tilgivelse, end det er at få tilladelse.

>> Der er jo en tillid mellem jer som veninder, der ryger lynhurtigt, hvis du ender med at være sammen med hendes eks. << – Michelle

Ingen faste regler

Poul: Hvis du får følelser for den her pige, og hun har følelser for dig, så synes jeg da, at det er komplet latterligt, hvis den eneste grund til, at I ikke er sammen, er, at hun har været sammen med én af dine venner for fem år siden. Følelser kan jo ikke gøres op i argumenter, så jeg tror ikke, at du kan sætte klare regler op for, hvornår du kan være sammen med en vens eks. Lasse: Der er jo også en grund til, at de er ekskærester. Det har jo ikke fungeret mellem dem, og så er der vel frit spil? Michelle: Det kommer jo også an på, om det er ens venner eller bekendte. Hvis det er ens venner, er det jo folk, som du stoler 100 procent på, og så vil det nok gøre mere ondt, hvis du finder ud af, at din veninde har været sammen med din eks, end hvis en eller anden tilfældig bekendt gør det samme. Nikolaj: Jeg har også prøvet at stå i den situation, hvor jeg har været i byen, og pludselig ser jeg min eks sammen med en anden. Og det gør bare pisseondt. Stephanie: Min rigtig gode veninde begyndte at være lidt sammen med min ekskæreste. Det følte jeg mig egentlig også ret såret over, men så tænkte jeg: ”Hey, det er vel okay”, for det var lang tid siden, vi havde været sammen. Lidt efter begyndte jeg så at se en fyr, som hun en gang havde været sammen med. Og jeg syntes ikke, at jeg behøvede at fortælle hende det, for hun havde ikke sagt noget til mig om det andet. Men da hun så fandt ud af, at jeg så hendes eks, så flippede hun fuldstændig ud. Og jeg tænkte: ”Er det ikke sådan lidt dobbeltmoralsk?”. Poul: Det er jo også det, der er svært. For er det ok at være sammen med én, hvis det er fem uger siden, de var sammen, eller skal der være gået fem år? Og så er der forskel på, om det er ens ven eller bare en bekendt. Jeg tror ikke på, at du kan sætte regler op, der gælder for alle tilfælde. Lasse: Men du er jo kun et menneske. Og lige pludselig kan du jo godt få nogle følelser, som du ikke vidste, at du havde. Jeg har da også mødt en af mine venners eks, hvor jeg bare tænkte: ”Okay, hvis du er sammen med ham her, så er du bare jordens dårligste ven”. Men på den anden side så kunne det også bare være så fedt at være sammen med ham her...


Annonce www.gratisspil.dk


TV

Exiled!

FRA HOLLYWOOD TIL HELVEDE 56

N O VEMBER 2 0 0 8


TV En flok rige amerikanske teenagere må skifte Prada-støvlerne ud med myggenet og malariapiller i MTVs nye realityserie, Exiled!

D

et kan til tider være svært at sparke sig frem for smukke, stenrige og snotforkælede amerikanske teenagere. Som små Paris Hilton-kloner render de rundt i Orange County, Hollywood Hills og på Manhattans mondæne diskoteker og bitcher over, hvor svært det er at være ung, smuk og født med en Lexus parkeret halvvejs oppe i røven. Men uanset om du elsker at hade disse ærkeamerikanske minidivaer eller hader at elske dem, så er de over alt. I fjernsynet, i radioen og i bladene.

Prinser og prinsesser Men én ting er at sidde i Danmark og se på serier som The Hills, The O.C., Gossip Girl og My Super Sweet 16, mens du drømmer dig rigere, smukkere og smartere. Noget andet er at have dem rendende i dit eget hus. I MTVs realityserie My Super Sweet 16 fulgte vi en række amerikanske teenagere, der forberedte sig til deres 16års fødselsdag. Den dag er noget stort i en amerikansk teenagers liv, for så er du næsten voksen og klar til at få kørekort. Derfor fik den ikke for lidt, når disse små prinser og prinsesser og deres fortvivlede forældre kæmpede med at planlægge deres Sweet 16s ned til den mindste og allermest perfekte detalje. Det var bestemt ikke nok at invitere et par venner forbi til pizza og så ellers besvime af druk klokken 23.30, som enhver normal dansk teenager gør det. Næh, sådan en fødselsdag krævede mere planlægning end de fleste royale bryllupper.

Det drev selvfølgelig forældrene til vanvid, og som ”straf” blev pigerne kort efter sendt i eksil. Nu skulle Ava, Sierra, Amanda, Bjorn, Marissa, Chelsi, Meleny og Alex betale lidt af gælden tilbage, og i MTVs nye realityprogram følger vi de rige piger, når deres forældre sender dem ud i verden. Men her er ikke noget med smarte designakademier i London og fine kostskoler i Schweiz. Næh nej, de kære små tøser sendes blandt andet til den brasilianske jungle, Nordpolen, Andesbjergene og Stillehavsøer, som ingen nogensinde har hørt om. Her hjælper designerkluns, Louis Vuitton tasker og 280 GB iPods ikke en skid, når du er 8000 kilometer væk fra dine venner og dit yndlings-shoppingcenter. Så nu skal de forkælede unger lære, at der er andre glæder her i livet end de materialistiske. Nu skal de leve hos de lokale familier, side om side med mennesker, der ikke ville ane, hvem Dolce & Gabbana var, om de så brændte deres landsby ned.

Mudrede sandaler Følg med når forkælede teenagere tvinges til at skifte asfaltjunglen ud med den ægte vare i My Super Sweet 16 Presents: Exiled! Lærer de noget? Bliver de bedre mennesker? Giver de lidt tilbage til den verden, der har givet dem så meget, eller ender de bare med at sidde og klynke over mudder i Prada-sandalerne?

Ord: Søren McGuire foto: MTV

>> Her hjælper designerkluns, Louis Vuitton tasker og 280 GB iPods ikke en skid << N O VEMBER 2 0 0 8

57


PortrĂŚt

Annonce


spil Action

party

spilAnmeldere Thomas Berger

rollespil

sport

Strategi

Kenneth McNeil

kort/brætspil

SmackDown vs Raw 2009 Chili smuttede en tur til Madrid for at høre, hvad nogle af de største amerikanske Wrestling-stjerner synes om det kommende SmackDown vs Raw 2009.

>> Brænd verden af <<

>> Episk <<

Xbox 360, Electronic Arts

PC, Electronic Arts

Bål, brand, molotovcocktails, uroligheder og skyderi i gaden? Nej, det er ikke Nørrebro, men derimod Mercenaries 2 – det seneste vanvittige actionspil fra Crackdown-skolen. Tilsyneladende designet ud fra devisen: Større, vildere, blodigere. Og øjensynligt med en forestilling om, at den bedste smag er dårlig smag. Det kan – tro det eller ej – blive lidt småkedeligt, når du for syvende gang i træk smadrer gennem forbryderkartellets port, skyder vildt omkring dig, kaster nogle granater og generelt går amok. Men for det meste er Mercenaries 2 præcis lige så sjovt, som det lyder. Især hvis I er to. Check også: Crackdown, Warhawk Kenneth McNeil

Warhammer Online handler om krig, krig og atter krig. Det er en klassisk omgang venner mod fjender; mørkets kræfter, Chaos, imod lysets, Order. Hver del af den store verden er en potentiel slagmark, hvor du – som kriger, magiker, healer eller noget helt fjerde – slår et slag for dem, du holder med. Spillet er mindre kamp imod computerstyrede fjender og mere kamp imod menneskestyrede spillere. Det er en mere aggressiv udgave af World of WarCraft, men med en mere interessant spilmekanik: Erobr og forsvar områder i en større sags tjeneste. Check også: World of WarCraft, Age of Conan

Chris Jericho, World Heavyweight Champion - Spillet er jo ligegyldigt, for ligesom i virkeligheden vinder jeg over alle. Kun hvis jeg havde mulighed for at spille mod mig selv, ville det være interessant – ellers vinder jeg bare over alle, fordi jeg er fantastisk til det her spil.

Mercenaries 2: Warhammer Online: World in Flames Age of Reckoning

CM Punk - Jeg synes, at min figur i spillet ligner mig. Om det er cool eller ej, kan jeg ikke sige, for jeg vil ikke lyde egocentreret og påstå, at jeg er cool. Men de har fået gengivet mine tatoveringer meget nøjagtigt, og det er jeg meget tilfreds med. Thomas Berger

Kenneth McNeil

dens

Måne

spil

>> Med spor ud i fremtiden <<

Spore

>> Lærling søges <<

Star Wars: The Force Unleashed PC, Activision

Jeg søger en lærling med god fornemmelse for Kraften og specielt dens mørke sider. Du skal være villig til at lade dig træne i hemmelighed, og må berede dig på et meget begrænset socialt liv. Jeg forventer følgende kvalifikationer: - Du skal nyde at bruge Kraften til at kaste med dine fjender, riste dem med lyn og generelt aflive dem på opfindsomme måder. - Du skal være parat til at gennemføre lange, ensformige missioner i kedeligt udformede omgivelser.

PC, Electronic Arts

Check også: Jedi Knight

Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt. Spore, der er skabt af manden bag Sim City og The Sims, er lidt af det hele, men også helt unikt. Over fem stadier medvirker du til at skabe en helt ny verden. Fra en enkelt organisme, over primitive dyr og senere til højtudviklet civilisation. Spillet er dels strategi, dels action, dels alt muligt andet. Desværre nærmer det sig ofte mere eksperiment end spil. Til gengæld er Spore så tilgængeligt, at alle kan være med. Og så er Spore også så fandenivoldsk anderledes, at det fortjener en chance. Så giv det én. Check også: The Sims-spillene

Thomas Berger

Kenneth McNeil

- Du skal kunne håndtere et lyssværd både som nærkampsvåben og som kasteskyts. - Du skal være parat til at slå godtroende Jedi-riddere ihjel, også selvom disse kampe trækker ud og bliver kedelige. - Du skal berede dig på både at kæmpe mod stormtropper og den spirende rebel-bevægelse. Henvendelse kan ske til: Darth Vader, Dødsstjernen.

November 2008

59


Lej 3 film for 1 hund!

Lej f.eks.: ks.:

Annonce Premiere 4/11

Premiere 25/11 Premiere 18/11 Premiere 11/11

1 døgn

100,120,2 døgn

SÅÅ ER UNDERHOLDNINGEN HJEMM HJEMME www.blockbuster.dk

Tilbuddet gælder i en begrænset periode. Tilbuddet kan variere lokalt. Blockbusters almindelige lejebetingelser gælder i øvrigt.


Gadgets

Velvære med volt i Træt og uoplagt? Chili har spottet fem wellness-gadgets, der får dig til at have det godt, hvis du giver dem lidt strøm.

1

2

1. Hjelm-massage Pris: 1.149 kroner Italiensk design og japansk ingeniørkunst. Det lyder som noget sejt på fire hjul, men det er en hjelm. En hjelm, der bruger akupressur-teknik – hvor sejt lyder det? Den føles som tusind fingre, der masserer din hovedbund. Efter ti minutter vil du føle velvære og afslappethed. Og som bonus kommer du til at ligne en robot. Set på: bimbambanana.dk

2. Vuggevise i puden Pris: 192 kroner

3

Så er den her! Puden med lyd i. Og det er ikke en pruttepude. Den hedder Sound-a-Sleep, og er en hovedpude med indbygget højtaler. Du sørger selv for lyden ved at sætte din mp3-afspiller til. Derefter kan du trygt ligge dit hoved tilbage og lade puden hjælpe Ole Lukøje lidt på vej. Eneste minus er, at den ikke kan vaskes – men du må gerne ryste den. Den bliver svær at leve uden. Set på: soundasleeppillow.co.uk

3. Motions-slavepiskeren Pris: 540 kroner

4

5

Hvis du har en rygrad af budding, kan det være, at Fitbit Tracker er løsningen for dig. Den er på størrelse med en lille æske tændstikker, og når du har den på, overvåger den dit aktivitetsniveau. Det er meningen, at du skal have den på 24 timer i døgnet, og ved hjælp af teknik som ingen rigtig forstår, måler den, hvor meget du bevæger dig, hvor mange kalorier du forbrænder, og om du får nok søvn. Ved hjælp af et website kan du så følge med i, om dit motionsniveau går den rigtige vej. På websitet kan du også skrive, hvad og hvor meget du spiser, og så regner et program ud, om du er sund. Hvem sagde big brother? Set på: fitbit.com

4. Sauna-telt Pris: 575 kroner Den ultimative wellness-gadget hedder Steam Spa og er et telt. Og ja, det vidste du nok ikke, du havde brug for. Men når du tænder for det, bliver det fyldt med damp, og så hopper du ind og bliver detoxet. Du kan også tilsætte aromaterapi-olier, hvis du vil være ekstra zen-agtig. Set på: drinkstuff.com

5. Brillemassage Pris: 699 kroner Efter en lang dag i skolen hvor du har gloet ind i en skærm eller set på din fysiklærers brune fløjls-outfit, kan det være rart for øjnene at slappe lidt af. Med denne her massagebrille kan du slappe af og få lydterapi oveni. Brillen masserer alle de følsomme områder omkring øjnene og får dig til at føle velvære på bare fem minutter. Derefter er du klar til at glo på alt mulig i lang tid igen. Hurra. Set på: bimbambanana.dk

Ord: Andreas Grubbe Kirkelund Foto: PR & redaktionen

November 2008

61


Annonce F\b¼cR ab_[RQ aUR aVQR NTNV[`a aUR QRZ\[VP RcVY` \S <baYN[Q ;\d aUR 9VPU 8V[T ._aUN` UN` `Ra V[ Z\aV\[ RcR[a` aUNa dVYY YRNQ a\ aUR ReaV[PaV\[ \S NYY YVSR \[ .gR_\aU DVaU aUR b[QRNQ YRTV\[` \S aUR @P\b_TR aU_RNaR[V[T a\ `dRR] NP_\`` aUR YN[Q f\b Zb`a `a_VXR Na aUR URN_a \S aUR S_\gR[ NOf`` N[Q R[Q aUR 9VPU 8V[T¼` _RVT[ \S aR__\_ S\_ NYY aVZR

 /NaaYR a\ 9RcRY 80  /_NcR aUR 9VPU 8V[T²` Q\ZNV[  ;Rd 1RNaU 8[VTUa 5R_\ 0YN``  0\ZZN[Q :VTUaf @VRTR DRN]\[`

‰#MJ[[BSE&OUFSUBJONFOU *OD"MMSJHIUTSFTFSWFE8SBUIPGUIF-JDI,JOHJTBUSBEFNBSLBOE8PSMEPG8BSDSBGU #MJ[[BSE&OUFSUBJONFOUBOE8BSDSBGUBSFUSBEFNBSLTPSSFHJTUFSFEUSBEFNBSLTPG#MJ[[BSE&OUFSUBJONFOU *ODJOUIF64 BOEPSPUIFSDPVOUSJFT"MMPUIFSUSBEFNBSLTSFGFSFODFEIFSFJOBSFUIFQSPQFSUJFTPGUIFJSSFTQFDUJWFPXOFST


Annonce


Musik

Når stjernerne fører politik ★ ★ ★ ★ ★ ★

Politiske popstjerner Valgkampe bliver ikke kun ført af politikere. Chili har set nærmere på musikere med politiske budskaber.

David Bowie

Episode: I midten af 70erne havde Bowie en lille nazi-flirt, der begyndte med sangen Quicksand, der omhandler en nazist, der er ulykkelig over Hitlers selvmord. Fascinationen af nazismen kulminerede, da han udtalte, at Hitler var den første rigtige superstjerne, og at England kunne drage nytte af en fascistisk leder. Prikken over i’et kom, da han i en åben Mercedes lavede, hvad flere har tolket som en heil-hilsen. Kontroverser: Det gik naturligvis ikke uset hen, at Bowie udtrykte positive synspunkter for nazismen. Sammen med racistiske bemærkninger fra Eric Clapton resulterede dumdristighederne faktisk i oprettelsen af kampagnen Rock Against Racism, der afholdt forskellige koncerter. Bowie måtte senere undskylde sine udtalelser med, at han var enormt påvirket af stoffer i den periode.

Episode: Sangen Dear Mr. President, der er en løftet pegefinger til Bush. Kontroverser: Sangen resulterede i en del forargelse hos amerikanske radiostationer, der nægtede at spille den. Faktisk nægtede de overhovedet at diskutere sangen med Pink, når hun var gæst i æteren, og hun fik heller ikke lov at synge den i amerikansk tv. Sangen blev ellers et stort hit i Europa, hvor den lå nr. 1 i både Østrig, Belgien og Luxembourg. Pink begrundede årsagen til, at sangen ikke skulle udgives i USA med, at den bare ville blive betragtet som et reklamestunt, og det var den for vigtig til.

Sex Pistols – Anarchy In The UK: Støtter konceptet om et voldeligt, anarkistisk samfund.

Stevie Wonder – Happy Birthday: Støtter ideen om at gøre Martin Luther Kings fødselsdag til en helligdag.

The Clash – White Riot: Om klasseøkonomi og racisme.

Episode: Sangen Fuck Tha Police, der kritiserer det amerikanske politis brug af vold. Kontroverser: Den skelsættende gangstarap-klassiker blev til, da Dr. Dre og Eazy-E var blevet brutalt anholdt af politiet, efter de havde hygget sig lidt med noget paintball-skydning. Da sangen udkom, resulterede den i, at FBI og U.S. Secret Service sendte et brev til N.W.A.s pladeselskab, Ruhtless Records. Her informerede de om, hvilken vrede sangen havde ført til i deres kredse. N.W.A. blev derfor nægtet at optræde på flere spillesteder. Sangen er stadig forbudt i lande som Kina, Cuba, Thailand, Vietnam, Saudi Arabien og Egypten.

N o v e mb e r 2 0 0 8

Frankie Goes To Hollywood – Two Tribes: Om den Kolde Krig.

Pink

N.W.A

64

Andre politiske Hits

Dixie Chicks

Episode: Bandmedlemmet Natalie Maines fra Texas udtalte til en koncert lige inden invasionen af Irak: ”Just so you know, we’re on the good side with y’all. We do not want this war, this violence, and we’re ashamed that the President of the United States is from Texas”. Kontroverser: Historien eksploderede hurtigt i de amerikanske medier, og mange Dixie Chicks fans var dybt forargede. De arrangerede blandt andet en happening, hvor en bulldozer kom for at smadre bandets albums. Bandet forsvarede dog deres ret til at udtrykke sig ved at posere på forsiden af Entertainment Weekly, hvor de optrådte nøgne med nogle af de prædikater, pressen havde givet dem i forbindelse med episoden: ”Traitors”, ”Saddam’s Angels”, ”Dixie Sluts”, ”Proud Americans”, ”Hero”, ”Free Speech” og ”Brave”.

Ord: Nynne Hein Møller Foto: Scanpic og PR

Grandmaster Flash – The Message: Om problemer og frustrationer ved at leve i ghettoen.

George Michael – Shoot The Dog: Om Tony Blairs skødehundsforhold til George Bush.


Annonce


Annonce


musikAnmeldere URBAN Nanna Balslev pop Karoline Nederby rock John O’Sullivan

musik

Play4 4 Det skal du downloade Det skal du ifølge Chilis anmeldere fodre din iPod med i denne måned…

>> Smukke soul-stiløvelser <<

>> Innovative vokalharmonier <<

Something Else (soul/r&b)

Dark Spinner (elektrorock)

Robin Thicke Robin Thicke er definitionen på en gudsbenovet musikalsk begavelse. Han har skrevet sange til Brandy og Usher, hans sidste album solgte 1,5 millioner eksemplarer, og han er i stald på The Neptunes pladeselskab, Star Trak. På Something Else går r&b-sangeren klassiske soulcroonere som Marvin Gaye og Curtis Mayfield i bedene med smooth ballader, laber bossanova og lummerfræk r&b. Men trods Robin Thickes smukke falset, der komplementeres af ’rigtige’ instrumenter, rykker det bare ikke rigtigt. På Shadow of Doubt blotter Thicke for første gang noget nerve, men ellers emmer Something Else af en teknisk dygtig sanger, som rigtig gerne vil matche soulmusikkens største stjerner, men ikke rigtig kommer ud over den smukke vokal. Hvis jeg kun skulle downloade ét nummer: Shadow of Doubt På? Så check også: Marvin Gaye, John Legend og Justin Timberlake

Diefenbach Diefenbach er et lidt overset dansk band, selvom de har udgivet albums siden 2001. Deres første to plader var instrumental post-rock, men på Set & Drift fra 2005 begyndte de at synge, og det resulterede i hittet Favourite Friend. Deres fjerde album viser et band, der står stærkt og gerne vil innovere. Når det fungerer, som på Scare You, lyder det helt igennem fantastisk, som virkelig god elektrorock burde. Og når det ikke fungerer, så lyder de som et rocket Efterklang, hvilket ikke er så fedt, som det lyder. Endnu et solidt album. Hvis jeg kun skulle downloade én sang: Scare You På? Så check også: Doves, epo-555 og Spleen United John O’Sullivan

Nanna Balslev

Rockstjerner kommer også til skade

Kings Of Leon: Sex On Fire (indierock) Sys Bjerre: Kegle (pop) Janelle Monaé: Janes Suite (soul/r&b) Tv On The Radio: Family Tree (artrock) Ladyhawke: Another Runaway (elektropop) Katy Perry: Thinking of You (pop)

>> Kære brevkasse <<

Colby O’Donis Colby O (Pop/r&b)

Yo! Jeg er en fresh fyr på 19 år, der hedder Colby. Jeg synger, danser, spiller guitar (pigerne elsker det shit) og er en ret syg sangskriver. Jeg er homie med Akon, så det kører sgu ret godt for mig – jeg har allerede haft et par hits, der hedder What You Got og Don’t Turn Back, som lyder som noget B2K eller Chris Brown ville ønske, de havde lavet, ha! Jeg har bare et stort problem – klubberne i Los Angeles lukker ikke folk under 21 ind. Så hvor køber jeg et falsk ID? Hvis jeg skulle downloade ét nummer: Det hele lyder faktisk rimelig ens Så check hellere: Usher, Chris Brown og Trey Songs Nanna Balslev

Nogle gange, når en kunstner er på scenen, går ting galt, og folk kommer til skade. Her er fem af de vildeste scenestunts.

1 James Hetfield: Metallicas forsanger stillede sig direkte ind i en pyroteknisk eksplosion ved en koncert i Montreal i 1992. Det fik han både anden og tredjegradsforbrændinger af.

2 Houston: Den ret ukendte r&b-sanger var ikke for smart. Han fik den fikse idé at springe ud af sit hotelvindue i 2005. Da folk prøvede på at stoppe ham, forsøgte han at flå sit venstre øje ud. Han påstod, at djævlen fik ham til det.

>> Den mørke, jyske pop << slikkepind op til ham, og den ramte ham i øjet. Slikkepinden gjorde dog ingen permanent skade.

4 Ryan Jarman: Guitarist og sanger i det engelske band The Cribs skulle modtage en pris ved NME Awards i 2006. Han sprang over et bord, landede på et stykke glas og punkterede en nyre. Tog på hospitalet, blev syet, tog tilbage og festede videre.

5 Danny McCormack:

3 David Bowie:

Bassisten fra The Wildhearts vred sit knæ af led under en koncert i 1994. Men totalt rock’n’roll fortsatte han med at spille – dog med et forvredet ansigtsudtryk.

Ikonet kom fælt til skade under en koncert i 2004. Der var nemlig en person blandt publikum, der smed en

John O’Sullivan

Peter Sommer

Til rotterne, til kragerne, til hundene (pop) Manden, der begyndte at snakke vest for Valby Bakke, er tilbage med flere ord og melodier. Lyden er jysk på den indadvendte og lidt dystre måde, og overspillede smart-ien-fart-københavnere vil nok aldrig opdage og værdsætte dybden i Sommers tekstunivers. Pladen byder på et par oplagte radiohits, resten kræver lidt koncentration. Men smukt er det – sådan på den måde, hvor du får lidt ondt i hjertet af at lytte. Hvis jeg kun skulle downloade ét nummer: Sandhed nummer 502 På? Så check også: Jens Unmack, Tue West, Nikolaj Nørlund, C. V. Jørgensen, Henrik Hall Karoline Nederby

N o v e mb e r 2 0 0 8

67


musik

musikAnmeldere URBAN Nanna Balslev pop Karoline Nederby rock John O’Sullivan

Vin

Måne d dens album Hvad he dder

>> Rock’n’roll som vi kender det <<

>> X Factor-fravalgt goes metervarepop <<

Man Up (rock’n’roll)

Alt det jeg ville have sagt (pop)

The Blue Van Da jeg første gang hørte The Blue Vans debutalbum, The Art Of Rolling, var jeg sgu skeptisk. Jeg syntes ikke meget om den retrostil, de kørte, men på deres tredje album Man Up har de sgu fremmet sig godt og grundigt, og jeg må indrømme, at det er rigtig fedt. Det er rock’n’roll med boogie-undertoner, skarpe riffs og virkelig catchy melodier. Det hele er hørt før, men når det lyder så godt som The Blue Van, så gør det ikke så meget. Hvis jeg kun skulle downloade ét nummer: There Goes My Love På? Så check også: The White Stripes, Led Zeppelin og The Who

Basim

30 procent blankpolerede r’n’b-rytmer, som tidens trend nu dikterer. 10 procent tilfældig, charmerende og sympatisk ung knægt. 50 procent klichéfyldte kærlighedshyldester a la: Baby jeg savner dig/gå aldrig væk du skal bli’ her hos mig/så jeg kan føle du vil være min/jeg vil gøre alt bare jeg er din. 10 procent dansevenlige beats. Resultat: 100 procent tilegnet alle poptøser, der hearts ham den søde Basim fra X Factor – og ikke andre. Hvis jeg kun skulle downloade ét nummer: Glor på vinduer På? Så check også: Christian Brøns (ham fra Big Brother), Jannik (ham fra Popstars) Karoline Nederby

John O’Sullivan

Kommer Britney tilbage på poptronen?

Moi Cap Svar: “c rices fo ik album rsange Michael r? “cik albu Møller” m Mog eller ens Møl ler” til 12 (Sms-in 66. fo side 3)

>> Endnu en kandidat til årets danske rockalbum <<

moi Caprice We Had Faces Then (indierock)

moi Caprice har udgivet tre albums, som alle er fantastiske. Sidste år udgav forsanger Michael Møller en soloplade og lur mig, om ikke også den var genial. Hvis der var nogen retfærdighed til i verden, ville samtlige medlemmer af bandet være adlet nu, da de har bidraget med så meget smuk indierock til den danske musikkanon, at det halve kunne være nok. Og alligevel vender de tilbage med We Had Faces Then, som snildt lever op til alt, hvad de har lavet før. De fleste af numrene, såsom Something Very Clouded og Rising And Falling Points Of Dust, er dejligt afdæmpede, med smagfuldt brug af strygere og klangende lydflader, men på numre som A City Winter og The Devil Travels Fast bliver det sat op, og disse numre kunne snildt blive hits a la To The Lighthouse. Et album som du med ret burde eje. Hvis jeg kun skulle downloade ét nummer: The Devil Travels Fast På? Så check også: The Cure, Mew og Stars John O’Sullivan

Det vrimler med pop-prinsesser, der gerne vil overtage kronen efter Britney. Her på Chili hepper vi alligevel på Spears. Fordi hun har fortjent lidt medvind - Og fordi vi elsker skandaler. Britneys sjette album Circus udkommer ifølge hendes pladeselskab den 2. december – på hendes 27 års fødselsdag. Det er blot et år efter hendes seneste album Blackout, der med hittet Gimme More var et skridt tilbage på rette vej for den skandaleombruste sangerinde. Den nye single, Womanizer, har allerede ramt radioerne, men Britney får kamp til stregen af yngre popfugle. Eksempelvis Rihanna, der stort set kun har hits på samvittigheden og Lady Gaga, der med sit fængende hit Just Dance truer med at overtage poptronen, der har rystet gevaldigt under Britney de seneste par år. For slet ikke at tale om Pink, Christina Aguilera, Hillary Duff, Jessica Simpson og alle de andre popprinsesser, der lurer i kulissen. Nanna Balslev

68

N o v e mb e r 2 0 0 8

>>Klassens rødhårede knægt <<

The Wong Boys The Wong Boys (elektropop)

Hvis der findes en wong boy i virkelighedens verden, er det i skikkelse af klassens rødhårede dreng. Den skæve outsider, der ikke helt passer ind i mængden. Frank Ziyanak – Death to Frank Ziyanak – og Stefan Kvamm – Betofon og Simons lillebror – har med deres pladeudspil avlet et mystisk elektronisk afkom af sære synth-lyde, rytme, spilledåser og dyster melankoli. Anderledes og særdeles elskværdigt – præcis som en lille jordbærhjelmsknægt. Hvis jeg kun skulle downloade ét nummer: Gold Teeth På? Så check også: De skæve eksistenser, som du normalt ikke bruger energi på Karoline Nederby

Læs flere anmeldelser på Chilinet.dk


Annonce " ! *  &  $' #### 

"#  +) ' " ' ###!

"  ! "(  & "' ###!

!"  "!  *'  ' ####% 


Annonce


Dance4Life

Dans

ighed uden dårlig samvittHv ordan? DS. Dance4Life vil bekæmpe HIV og AI selvfølgelig! Ved at holde verdens største fest

M

eget godt kan vi sige om velgøren hedsarrangementer, men de er sjældent det mest festlige, du kan bruge din lørdag aften på. Det vil velgørenhedsorganisationen Dance4Life nu lave en hel masse om på – faktisk ved at stable verdens største dance-fest på benene. Når arrangementet Copenhagen Supports Dance4Life 2008 rammer KB Hallen i København lørdag den 29. november, vil der ikke være en eneste løftet pegefinger. Derimod vil der være masser af løftede glowsticks, når det verdensomspændende dance- og technoevent sætter fokus på HIV og AIDS under mottoet Start Dancing, Stop Aids. Denne lørdag aften vil der være masser af Dance4Life over hele verden, og i KB Hallen kan du opleve topnavne som Rune RK & Artificial Funk, Sander Van Doorn, Jesse Voorn, Mike Sheridan and the Soulshakers samt John Dahlback. Faktisk stinker det hele langt væk af årets vildeste fest – uanset om du er til technomusik eller ej. KB Hallen bliver til Danmarks største club, og her behøver du altså ikke stå ude i kulden i flere timer og fryse røven af, bare fordi du ikke lige fik fedtet dig på gæstelisten. Der er plads til 3000 mennesker i KB Hallen, så hvis du går ind på Billetlugen.dk eller ned i den nærmeste Fona, kan du sikre dig både billet, god samvittighed og en endnu bedre fest. Fik vi øvrigt sagt, at der går busser og S-tog lige til døren?

Rune RK Jesse Voorn

Sander Van Doorn

Mike Sheridan

John Dahlback

Du kan finde mere info om Dance4Life den 29. november på www.dance4life.com Ord: Søren McGuire Foto: Dance4Life

N o v e mb e r 2 0 0 8

71


BANG!

Store stjerner ! S N U G s e r e d og 1

Christian Slater

Våben: Beretta-pistol. Dom: Tre dages samfundstjeneste. Slater har altid været en problem-magnet med kokain, overfald og fængselsophold på cv’et. Det hjælper naturligvis heller ikke, når du sniger en ladt Beretta-pistol ombord på et fly, hvilket han prøvede på i 1994, da politiet snuppede ham.

Selvom du er kendt, gælder våbenloven stadig for dig. Chili har været i politiets arkiver og fundet seks kendisser med ulovlige guns.

2

Queen Latifah

En kæk Slater kort efter anholdelsen i 1994

3

Akon

4

Våben: Semi-automatisk pistol. Dom: To års betinget fængsel. Efter en episode i ‘95 hvor Queen Latifah blev tvunget ud af sin bil af to forbrydere med pistoler, begyndte hun selv at gå med pistol, men kun indtil ‘96, hvor politiet snuppede hende med både pistol og marihuana i bilen.

5 6

Snoop Dogg Våben: Semi-automatisk pistol. Dom: Fem års betinget fængsel. For en fyr, der har været i fængsel for narkohandel og anklaget for mord, er det ikke så overraskende at finde Snoop på listen. Den 28. november 2006 blev han snuppet af politiet på vej ud fra Jay Leno’s Tonight Show-studie med pistol, kokain og marihuana i lommerne.

72

Våben: Semi-automatisk pistol. Dom: Tre års betinget fængsel. Akon har i flere interviews postuleret, at han engang var leder af en hårdkogt forbryderbande, der var involveret i biltyveri og våbenhandel. Det er løgn. Den eneste sølle våbenforseelse, han har på sit cv, er for besiddelse af en pistol i ‘98.

N o v e mb e r 2 0 0 8

The Game Phil Spector Våben: Glock-pistol. Dom: 60 dages ubetinget fængsel. Den benhårde rapper The Game blev tidligere i år så knotten under en basketballkamp, at han løb over til sin bil og hentede sin pistol. Den brugte han til at true en modspiller på livet med… i en skolegård… foran en politimand… Se, det er den hurtige vej til 60 dages fængsel.

Våben: Smith & Wesson revolver. Dom: Retssagen kører stadig. Den højtrespekterede musikproducer Phil Spector har hele sit liv flashet pistoler nu og da, men i 2003 dræbte han muligvis en kvinde med pistolskud. Retssagen har indtil videre været lidt af et tilløbsstykke, men efter fem år er der stadig ikke udsigt til en dom.

Ord: Casper Christensen Foto: Scanpix, All over press, Getty Images og PR

Andre skydeglade stjerner – Under en jagt i det sydlige Texas skød USAs skydeglade vicepræsident Dick Cheney ved et uheld en af sine venner i hovedet og brystet. Vennen blev alvorligt skadet, men overlevede. Hændelsen blev anset som et uheld, så Cheney blev ikke arresteret. – Angelina Jolie købte for nogle år siden to pistoler af nøjagtig samme slags, som hun vifter rundt med i Tomb Raider – Heckler & Koch 9mm. Hun og Brad Pitt har dem liggende i en skuffe derhjemme, og Angelina har udtalt, at hun ikke er bange for at bruge dem overfor indbrudstyve. - Andre stjerner, der er blevet nuppet af politiet med uregistrerede pistoler på sig: rapperen Sean “P. Diddy” Combs, skuespilleren Wesley Snipes, rocksangeren Axl Rose og skuespilleren Robert Downey Jr.


★★★★

v%NFEDlLMHVORDETIKKEKANGÍHURTIGTNOKv Vi Unge

Annonce

I BIOGRAFEN FRA DEN 28. NOVEMBER www.godefilm.nu


Annonce


film

filmAnmeldere Mette Høeg

Kathrine Overgaard Christian Bennike

Action

Anne Andersen

drama

gys

komedie

romantik

dokumentar

Vind tter

bille

til

s

den Måne

film

rantine? går Qua rk” by fore Yo I hvilken “cik film New elses” r: Sva Los Ang 3) ik film de eller “c . (Sms-info si til 1266

>> Wrooomm, wroooom! <<

>> Lille soldat, du har jo ingen penge… <<

Death Race

Lille Soldat

Premiere: 28. november

Premiere: 14. november

Medvirkende: Jason Statham, Joan Allen, Ian McShane, Tyrese Gibson, Natalie Martinez

Medvirkende: Trine Dyrholm, Lorna Brown, Finn Nielsen, Thure Lindhardt

Hvorfor se den: Fordi du elsker urealistiske macho-actionfilm med tyndere handling end en kop færgekaffe... Hvad handler den om: Fængslerne i USA er overtaget af privatorganisationer, der opfinder tv-programmet Death Race. Fangerne tvinges dernæst til at deltage i racerløbet med livet som indsats, mens tusindvis af seere følger med i spænding. Jensen Ames bliver uskyldigt dømt for mordet på sin kone, så han kan deltage i dødsløbet – og herefter foregår resten af filmen på kørebanen. Filmeffekterne er flotte, men handlingen er kedelig – og med sine storbarmede kvinder og støjende køretøjer – der i øvrigt har flere skjulte våben end Batmobilen – er det ikke svært at gætte, hvem instruktøren har tænkt på som sin primære målgruppe. Alt i alt en temmelig urealistisk, plotløs og ligegyldig film.

Hvorfor se den: Fordi du aldrig har set Trine Dyrholm mere maskulin og ucharmerende. Hvad handler den om: Soldaten Lotte vender hjem fra en mission i udlandet. Hun drikker vodka som en vanvittig og mangler derfor penge. Hun bliver ansat som chauffør for farens kæreste, escortpigen Lily. Trine Dyrholm er benhård i filmen. Hun er kold, afvisende og utiltalende. Et syn, du sjældent forbinder med den lyse og smilende skuespillerinde. Filmen fanger undervejs, men den meget dystre stemning bliver ensformig i længden. Men Lille Soldat er aktuel i forhold til forståelsen af hjemvendte soldater, og den situation flere af dem befinder sig i.

>> En gyser med bid i! <<

Quarantine Premiere: 5. december Medvirkende: Jennifer Carpenter, Jay Hernandez, Colombus Short Hvorfor se den: Fordi det er kræs for gyserelskere. Hvad handler den om: : En kæk rapportertøs og hendes kameramand er på patrulje med et brandkorps i Los Angeles, da et alarmopkald fører dem til en bygning, hvor der er hørt skrækindjagende kvindeskrig fra en af lejlighederne. De beslutter sig for at tilkalde forstærkning, men i mellemtiden er alle bygningens udgange blevet afspærret. Det nu går op for beboere og gæster, at en temmelig ubehagelig virus florerer frit i mellem dem, og at det ser ikke ud til, at de bliver lukket ud. Med håndholdt kameraføring, der kan fremkalde kvalmen i selv den mest hardcore tivoligænger, væltes du som tilskuer rundt i husets snoede og creepy gange. Og med en skummel baggrundshistorie i ryggen, der for én gangs skyld ikke er fuldstændig utroværdig eller overnaturlig, føles det faktisk lidt, som om du selv er med og har savlende zombier åndende dig i nakken – forfærdeligt og frydefuldt! Check også: Blair Witch Project

Check også: Papillon, The Hurricane eller En Verden Udenfor

Mette Høeg

Anne Andersen

Check også: Forbrydelser, En Soap Kathrine Overgaard

Det bli’r i familien Kendisserne er tit kendte i flere led. Derfor denne lille quiz om nogle af Hollywood-familierne.

1. 2. 3.

Liv Tyler er datter af denne gavflab af en rock-sanger.

Instruktøren bag Godfather-trilogien er også Nicolas Cage’ onkel. Hvad hedder han? Bror var med i Brokeback Mountain og søster i The Dark Night. Hvad hedder søskendeparret?

4. 5.

Dette brødrepar står bag filmsucceser som The Big Lebowsky og No Country for Old Men. Hvad hedder de?

Brødrene Alec, Daniel, William og Stephen er alle Hollywood-skuespillere. Hvad er deres fælles efternavn?

Christian Bennike

Svar: 1 = Steven Tyler, 2 = Francis Ford Coppola, 3 = Jake og Maggie Gyllenhaal, 4 = Joel og Ethan Coen, 5 = Baldwin

N o v e mb e r 2 0 0 8

75


film Action

drama

filmAnmeldere Mette Høeg

gys

komedie

romantik

Kathrine Overgaard Christian Bennike

Anne Andersen

dokumentar

De fem bedste

filmgys Vi elsker at lade os forskrække. Og her er fem gode bud på film, der kan få os til at hoppe i sofaen, alt imens vi desperat klamrer os til nærmeste sidemand.

>> Ligegyldige nabostridigheder i Los Angeles <<

>> Gys og chok for alle pengene <<

Lakeview Terrace

The Strangers

Premiere: 21. november Medvirkende: Samuel L. Jackson, Patrick Wilson, Kerry Washington Hvorfor se den: Fordi du ikke lige har andet at tage dig til. Hvad handler den om: Et ungt par flytter ind ved siden af den selvhøjtidelige politimand Abel Turner (Samuel L. Jackson), der viser sig at være alt andet end en let nabo. Stridighederne mellem de to huse tager fart, eskalerer og filmen slutter. Lakeview Terrace kan beskrives ret præcist med ét ord: Ligegyldig. Den er lang tid om at komme i gang, og når den endelig begynder at tage form, viser det sig, at handlingen er uinteressant. Du falder ikke direkte i søvn, men havde jeg haft en fjernbetjening, ville jeg nok zappe væk. Det hele er Hollywood på autopilot – inklusiv Samuel L. Jackson.

Premiere: 31. oktober Medvirkende: Liv Tyler og Scott Speedman Hvorfor se den: Fordi du bliver skræmt fra vid og sans. Hvad handler den om: Et smukt, ungt par render rundt i en øde beliggende hytte om natten, da tre maskeklædte voldspsykopater beslutter sig for at slå dem ihjel. Og selvom plottet ikke er særlig opfindsomt, så er det virkelig uhyggeligt! Chok på chok holder din puls konstant på 180, og gang på gang flyver du op af biografsædet for at råbe: ”Han er bag ved dig!!? LØØØB!”. Men når blodtrykket igen har lagt sig, og rulleteksterne kører over lærredet, sidder du tilbage og ønsker, at instruktøren havde brugt mere energi på at give filmen sammenhæng og mening, for så havde der været tale om en virkelig god biografoplevelse. Det er der ikke, men The Strangers er dog værd at se. For filmen gør, hvad den skal; den skræmmer dig fra vid og sans, men heller ikke mere.

Check hellere Samuel L. Jackson i: Pulp Fiction, Unbreakeble

Check også: The Ring, The Blair Witch Project

Christian Bennike

Christian Bennike

1

Psycho, 1960. Alfred Hitchcocks fremragende gyser. Filmen er tussegammel, men det er en klassiker, som du bare ikke kan komme udenom. Og ja, hovedpersonen er psykopatisk og har rimelig meget knald i låget.

2

The Ring, 2002. Filmen er uhyggelig fra start til slut. Hvis du ser ringen, dør du inden for syv dage. Fedt! Og der er ikke rigtigt noget at gøre ved det. Så hold øje med ringen. 0

3

The Texas Chainsaw Massacre, 1974 og 2003. Titlen siger det hele! For når en film hedder Motorsavs-massakren, handler den ikke om kærlighed og lykke, men om død og ødelæggelse. Begge film er superklamme!

4

IT, 1990. Efter at have set IT vil ens forhold til klovne nok ændre sig en smule. For klovnen i denne film er alt andet end sjov. Han er absolut ikke for børn.

5

Nattevagten, 1994. En dansk gyserfilm, som bare skal ses. Og efter du har set den, vil du nok aldrig tage et job som nattevagt. Og slet ikke i et lighus! Kathrine Overgaard

DVD’er på vej

Lø.01 Loveless in Los Angeles Uoriginal, ucharmerende og sexfikseret Hollywood-komedie.

76

ti.04 Indiana Jones 4: Og Krystal-kraniets kongerige Arkæologi med hiv og sving – og pisk.

N o v e mb e r 2 0 0 8

Af Christian Bennike

ti.11 The Polar Express Tom Hanks kører to unger til Nordpolen i et magisk godstog.

ti.18 Hancock Will Smith gir’ den som nævenyttig superhelt i en meget dårlig film!

ti.18 Narnia: Prince Kaspian Den talende løve og de andre rødder slås og regerer i Narnia.

ti.18 South Park: Sæson 8 South Park kører i år på 12. sæson, og det holder stadig.

ti.25 Space Chimps Et enkelt plot: Aber i en rumraket.


Annonce “EXCELLENT” FILMTHREAT.COM

“FANTASTIC DISPLAY OF BLOOD, BOOBS AND CRAZY SHIT” FILM SCHOOL REJECTS

PÅ DVD NU!!!


TIDSFORDRIV artikel

Prik, prik, streg

Gør-det-selv-porno Porno er ikke kun noget, du finder på nettet. Nogle gange finder du det også i Chili. I hvert fald hvis du er tålmodig nok. Så forbind stregerne og se, hvad der sker! 168

170 259 260 1

4

5

256

257

174 175 255

6

252

253

15 250 247 248 242 16 245 243 241 251 249 240 18 17 19 244 230 246

117

228 227

20

239

229

231

21

115

25 24

27

197 198

116

56

59

236 234 225 224 233 203 202 221 222 223 204 205 220 219 201 218 215 209 206 212 217 211 207 61 216214 213 210208 84 60 83

111 107

108 110 109

106

54 62

51

85

52

124 125

148 147

122

123 126 127

131

136 141

146

145 135 140 130 132 137 142 144 143 128 129 133 134 138 139

55 53

149

112

30

50

150

121

235

29

49

120

200 28

58

31 36 41 45

151

119 113

199

57

33 32 35 34 38 37 39 40 42 43 44 46 48 47

153 114

226

26

154

118

152

238 237

155

196

232

23

162

163

161 190 160 176 178 177 179 182 180 181 183 184 189 191 185 186 192 187 158 159 188 156 193 194 157 195

254

22

164

258

261

2 3

7 9 8 10 11 12 13 14

165 166

171 169 167 172 173

92 91

89

88 82

81 79

78 86 77

87 105

104 76

103 75

74

94

90

102

93

100

95 96

101 73

80 63

65

66

98 72 71

67

64

78

N o v e mb e r 2 0 0 8

Ord: Linda Gjaldbæk Hansen Illustration: Klaus Pelle

97

68

99 70 69


Untitled-1 1

22/10/08 9:10:26

Informationsmøde Onsdag den 26. november kl. 15.00 C.F. Tietgensvej 9-11, 6000 Kolding. Tilmelding pü www.noma.nu


klumme

Mester i

overspring Chilis klummeskribent, Trine, er en mester i overspringshandlinger. Men i virkeligheden er det hårdt arbejde at undgå at lave dét, du i virkeligheden skal.

K

lokken er 00.30 om natten, og jeg sidder og skriver den her klumme, som skal afleveres i morgen tidlig. Nu tænker du sikkert, hvorfor jeg ikke har lavet den før. Grunden er, at jeg hele dagen har haft nogle meget vigtige overspringshandlinger, som jeg var nødt til at lave først. For eksempel har jeg lige været inde på min Facebook-profil for at fodre min virtuelle, kinesiske, hårløse hund. Det er selvfølgelig vigtigt at afsætte tid til, så jeg kan vise omverdenen, at jeg har overskud til andre end mig selv. Også selvom der er tale om en ikke-eksisterende racehund. Derudover er det vigtigt for mig at bevise, at jeg er blevet et bedre menneske, siden min Tamagotchi døde i 6. klasse.

80

N O VE M B ER 2 0 0 8

Det var også noget nær livsnødvendigt, da jeg tidligere klikkede mig ind på Elsparefondens hjemmeside for at se ”bag om”-videoen til den der langt-ude-i-skoven elsparesang og efterfølgende hang ud på hjemmesiden for at finde ud af, hvor meget strøm jeg kan spare på at vaske ved 30 grader. Hvis ikke jeg havde brugt en halv time på det, havde jeg måske været skyld i, at hullet i ozon-laget var blevet nogle centimeter større.

Olympisk guld i overspring SOS Barnepigen skulle jeg selvfølgelig også se, så jeg kunne lære, hvordan jeg skal opdrage mine uvorne unger. Selvom jeg ikke har børn endnu, så ved du jo aldrig, hvornår du pludselig render rundt med brystspændinger og udspilet maveskind. Det har jeg selv set i De Unge Mødre en anden gang, jeg overspringshandlede.

Ord: Trine Birk Foto: Carsten Seidel Illustration: Klaus Pelle


klumme Med andre ord er jeg en mester i overspring. Men jeg har også øvet mig rigtig meget. Og det er ofte hårdt arbejde, skulle jeg hilse og sige. Jeg har lyttet til parforholdsproblemer i Dr. Phil. Jeg har tvunget mig selv til at sove midt på dagen, selvom jeg var lysvågen. Jeg har impuls-opfundet samtaleemner, når jeg ringede til mine veninder uden egentlig at have noget at sige. Jeg har været vidne til adskillige tics-fremkaldende telefonquizzer på kanal 4 og været næsten lige ved at ringe ind… Engang begyndte jeg endda at kategorisere posterne på min budgetkonto for at flygte fra de sure pligter.

Overspringshandling fører til handling Nu tror du sikkert, at mit liv er én stor overspringshandling. Men jeg har fundet ud af, at det gode ved at overspringshandle er, at jo mindre du gider dét, du overspringshandler fra, jo større er sandsynligheden for, at du overspringshandler med noget andet, du heller ikke gider gøre, men som du så alligevel får gjort. Når jeg begynder at støde på genudsendelser på tv, og hunden er fodret på Facebook, så bliver jeg jo nødt til at vaske op eller gøre rent eller købe ind for at slippe for at læse 100 siders historie eller politik. Og dermed synes jeg, at mine overspringshandlinger er fuldt ud eksistensberettigede. En lille flygtig forkølelse er trods alt bedre end både pest og kolera. Men er det ikke bare varm tis i en kold buks, tænker du sikkert. Får jeg så nogensinde læst om de gamle grækere og velfærdsstaten? Det er et rigtig godt spørgsmål, som jeg meget gerne vil svare dig på. Jeg skal bare lige sove først…

>> Men er det ikke bare varm tis i en kold buks, tænker du sikkert. <<

N O VE M B ER 2 0 0 8

81

Cardigan 249,95 T-shirt 149,95

www.outfittersnation.com


artikel VOXPOP

Hvad er din vildeste

skadestue-historie? beds te svar

Jacob, 19 år Jeg var med mine FCK-venner i Næstved, hvor der skulle være kamp. Vi gik forbi en pub, hvor Næstved-fans pludselig kom strømmende ud og smed flasker efter os. Hurtigt kom politiet imellem os og sprøjtede med peberspray, så jeg lå på jorden i blinde, da en politihund pludselig satte tænderne i min læg og i min arm. I dag otte måneder efter episoden er mit ar stadig vildt stort.

Louise, 22 år

82

N o v e mb e r 2 0 0 8

En veninde og jeg var sindssygt fulde og tordnede ind i hinanden på cykel. Pludselig var der politi og ambulance. Jeg knækkede mig og røg med fuld udrykning på skadestuen. Min veninde og jeg var ved at dø af grin i ambulancen, mens en politimand steg ind og forhørte os. Faktisk havde jeg slet ikke bedt om at komme på skadestuen, men politiet insisterede og endte med at anmelde mig for at ha’ begået skade… på mig selv!

Jeg var i sommerhus med nogen venner, og vi havde hygget i skoven med bål og øl. På vej hjem gik der cykel-race i den, og jeg overså fuldstændig en to meter dyb grøft ned til åen. Jeg fløj ud over styret og landede på den anden side af åen. Kort efter blev jeg hentet af en ambulance, og på skadestuen blev jeg indlagt på akutafdelingen, fik klippet tøjet af, drop, blodprøve og iltslange i næsen – det virkede ret voldsomt, for så meget havde jeg heller ikke slået mig.

Daniel, 21 år

Liesel, 21 år

Jeg var i Norge med min spejderklub, da jeg var ni år gammel, og vi havde gang i en vild fangeleg på nogle trapper. Jeg hang mig i et gelænder for at undgå at blive taget og gav så slip, så jeg ikke blev taget. Der var dog lidt længere ned, end jeg havde troet, så jeg faldt faktisk fire-fem meter og smadrede min hage. I et rum i nærheden var der konference, hvor der kom en tjener ud fra, og hun begyndte bare at skrige, da hun så mig. Da vi skulle af sted til skadestuen var det igennem de vilde, norske fjelde, og vejen var så snoet, at min far blev dårlig. Så da vi nåede til skadestuen, var han blevet så svimmel, at sygeplejersken måtte bede ham om at sætte sig ned for ikke at besvime.

Thomas, 22 år

Nina, 21 år

Efter et styrt på cykel knaldede jeg mit hoved ned i kantstenen. Jeg fik kæmpe sår i ansigtet, og høretelefonen banket så langt ind i øret, at der stadig piblede blod ud af det næste morgen. Da jeg vågnede næste dag på skadestuen, anede jeg ikke, hvor jeg var, fordi min korttidshukommelse var smadret. Min mor græd, fordi hun frygtede, at jeg var blevet retarderet, da jeg konstant glemte, hvad vi lige havde snakket om.

Da jeg var 11 år, brækkede jeg næsen efter et lidt for tæt møde med en golfkølle. På skadestuen stoppede de blødningen, rensede næsen og konstaterede, at næsen var brækket. Dagen efter skulle jeg så på hospitalet, hvor de fik den brækket ”på plads”, og så skulle jeg ha’ skinne på i en uge.

Ord og Foto: Nynne Hein Møller


5 år på SU? Annonce

Nej, vi synes heller ikke, det lyder sjovt. Bliv salgsleder i Netto og få løn under lederuddannelsen. Så føles hver dag som den første i måneden. Ring. I dag.

Tlf. 7010 4141

Du bli´r bidt af det!


Annonce

CHILI #11 november 2008  

CHILI's Andreas er Hara Krishna-munk to dage, vi undersøger de sygeste epidemier og finder ud af hvordan man bliver spion. Læs også om Louis...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you