Page 1


D N I V

S U L K S EN EK

MUS

E V E L P O IK

S M JERE E T S G SCAN O

KONK I S P O T ED TIL T S E I D STU


SIV

E S L E NCEN

KURRE

/PepsiMaxDK


LucasArts, the LucasArts logo, and STAR WARS are registered trademarks of Lucasfilm Ltd. © 2011 Lucasfilm Entertainment Company Ltd. or Lucasfilm Ltd. & ® or TM as indicated. All rights reserved. Game Code © 2011 Electronic Arts Inc. All rights reserved. EA and the EA logo are trademarks of Electronic Arts Inc. BioWare and the BioWare logo are trademarks of EA International (Studio and Publishing) Ltd. All other trademarks are the property of their respective owners.


CHOOSE YOUR SIDE www.StarWarsTheOldRepublic.com OUT NOW

Køb den i

Køb den i


! e d i u g v i bl

k d . e l o k s e d i gu

gratis brochure

nettet eller send en sms* på re hu oc br e ny s re vo il st Be efterfulgt af dit navn, 0C 10 n de ko ed m 45 20 24 til 24 adresse og email. *) Alm. sms-takst

service & co. er skandinaviens største og eneste uafhængige guideskole – med jobgaranti i rejsebranchen! se verden og få løn for det – og få guideskoleprisen refunderet efter 1 år i job! Tlf. 70 211 222 · www.service-co.dk · info@ service-co.dk

jesperseneca.dk

hvad drømmer guiderne om?


forside-foto:

Pernille Ringsing

CHILI / Februar

forside-model:

Pelle zinck Thiesen

Skiferietema / s. 28 Udgiver:

Medieforlaget Chili Group, Otto Mønsteds Gade 3, 1571 København V. Tlf: 72 34 12 00 Fax: 72 34 12 01 redaktionens email:

chilimagazine@chiligroup.dk online:

chilinet.dk facebook.com/chilimagazine

Skal du også boltre dig på pisterne i år? Så anbefaler vi, at du lige læser med her, hvor vi stiller skarpt på brækkede ben, astronomiske hospitalsregninger og brækkede ben, som mange – foruden de permanente skibriller – får med sig hjem som en ekstra souvenir.

Chefredaktør (ansv):

Søren McGuire - sm@chiligroup.dk d i s t r i B U t i o n s a n s va r l i g :

Christina Steensbro - cst@chiligroup.dk r e da k t i o n s s e k r e tæ r :

Sofie Korsgaard - sko@chiligroup.dk

Studenterhuehelvedet / s. 42

art direCtor:

Rasmus Nyboe - rn@chiligroup.dk

Kampen om at få lov at sælge dig og dine studiekammerater en studenterhue er befængt med beskidte tricks og ufine metoder. CHiLi fortæller historien om et studenterhuemarked, der ikke er for nybegyndere.

artikelredaktør:

Andreas Grubbe Kirkelund - agk@chiligroup.dk salgsChef:

Birgitte Vindeløv - bv@chiligroup.dk salg:

Anders Rommel - aro@chiligroup.dk Anna Elin - ae@chiligroup.dk Jeanette Fanum - jf@chiligroup.dk Preben Schmidt - psc@chiligroup.dk Rasmus Thommesen - rmt@chiligroup.dk Stina Kjersgaard Rasmussen - sk@chiligroup.dk Suzie Gabriely Hove - sgh@chiligroup.dk

Studieliv / s. 64 Gratis uddannelse, ja tak. Men hvad med den dyre studietur, studenterhuen, computeren og ordbøgerne, som du selv skal betale? CHiLi spørger Rektorforeningen, hvorfor det skal være så dyrt at blive student.

prodUktionsChef:

Lisbet Christensen - lc@chiligroup.dk magasindirektør:

Heidi Lundehøj - hl@chiligroup.dk direktør:

Rikki Sølling - rs@chiligroup.dk CHiLi tager forbehold for trykfejl. Artikler i CHiLi må citeres, når det sker med tydelig angivelse af CHiLi MAGAziNE som kilde samt måned og år, og når det sker inden for citatreglerne DK iSSN 0902-8757

Studietjek / s. 83 Frederiksberg Gymnasium er godt nok så kriseramt, at de har lukket kantinen, men der er altså stadig lækre designerstole, lækre computere og lækre damer. CHiLi har besøgt fede Frederiksberg.

tryk:

Aller Tryk a/s oplag:

85.000 l æ s e r ta l :

153.000 aBonnement:

400 kroner for 12 måneder Tilmeld dig på abonnement@chiligroup.dk r eg l e r fo r s m s - ko n kU r r e n C e r o g tj e n e s t e r :

Hvert svar i sms-konkurrencerne koster 2 kr. + alm. sms-takst. Tjenesten udbydes af CHiLi, Otto Mønsteds Gade 3, 1571 København V., 70 20 75 92 (hverdage 13-16). Du har 14 dages fortrydelsesret. Afmeld: CHILISTOP til 1266

side 8 side 10 side 13 side 20 side 22 side 24 side 27 side 28 side 32 side 36 side 40 side 42 side 50

Bagom dette nummer af CHiLi Månedens rep’er er Mette Truelsen Hotspots med dans, depression og dronning Musik med årskavalkade og Kesi Film du skal se i februar Tech pimper din gamerstil Testpanelet tester tyske kopiprodukter Skiferie: På dødsdruk i sneen Skiferie: Har du huske forsikringen? Artikel: Få styr på boardet inden skiferien indeni: Hvad har de proppet i leverpostejen? Artikel: Studenterhuernes slagmark Test dig selv: Er du en god taber?

side 52 side 55 side 58 side 60 side 62 side 64 side 67 side 68 side 71 side 74 side 79 side 83

Sexbrevkassen med en frisør Horoskoper for februar Test dit sprog: Taler du som en 60-årig? FAQ: Tim Christensen Quiz: Ved du alt om fastelavn? Studie: Gymnasiet ruinerer dig Studie: 3 myter om eksamen Studie: Hvad laver en modelkonstruktør? Guide til sabbat-år: Frivilligt arbejde Vind en koncert på din skole! Klumme: Fordomme om andre gymnasier Studietjek fra Frederiksberg Gymnasium

FEBRUAR 2012 Chili 7


BAGOM

Redaktionshunden Wil ma

... finde ud af, at der er et menneske inden i Ælling. Bvadr!

... brække benet. ... spille Wordfeud – analogt. M E N S V I L AV E D E D E N N E U D G AV E A F C H I L I , N Å E D E V I O G S Å AT . . .

... seriøst at overveje en lysekrone til redaktionen.

... fråde skalddyr til nytår ...

... og veggieburger dagen efter.

... ryge lakrids-snade.

ReDAktIONeN

Hvad er den vildeste narrestreg, du har lavet, da du var yngre?

8 Chili JANUAR 2012

Andreas

Jeg husker svagt noget med, at vi huggede et par stik fra fysiklokalet og satte strøm til en stor spegepølse, som begyndte at koge, indtil lortet kortsluttede og ødelagde strømmen i hele den ene ende af skolen. Det var vist pænt farligt, så jeg har aldrig gjort det igen. Ama’r!

Sofie

Da jeg var 16, chattede min veninde og jeg med en fyr, som vi lavede en aftale med ude i Dyrehaven. Vi tog derud, og så sad vi der og hyggede os med madkurv, mens vi kiggede på den stakkels fyr, som vi fik til at løbe frem og tilbage mellem den røde port og Bakken for at finde pigen, han troede, han skulle knalde med.

Søren

Jeg er fra Nordjylland. Når vi kedede os – hvilket vi altid gjorde – satte vi ild til ting. Typisk skovområder, ligusterhække og den slags. Vi lagde også sten på togskinnerne for at se, om vi kunne afspore togene. Det kunne vi!

Ditte

Engang tissede jeg i min mors tekop. Jeg var lige holdt op med at bruge potte, men var ikke helt tilfreds ved situationen. Så jeg tog min mors tekop ned fra bordet, tissede i den og stillede den så tilbage igen, som den velopdragne pige jeg nu engang var. Og ja, hun drak af den – så undskyld, mor!

Rasmus

Da jeg boede i Søborg, lavede vi ret mange vilde ting! Vi stoppede trafikken med hundelorteposer, lagde snegle på folks dørmåtter, stillede skraldesække ved folks døre, så når de åbnede døren, væltede det ind i folks huse.

ORD: REDAKTiONEN / FOTO: REDAKTiONEN

Nadia

i kender godt det der med, at mange efterlyser deres bortløbne katte og hunde på lygtepæle, ik’? Den tog jeg og en veninde til the next level… Vi lavede nemlig et opslag, hvor vi efterlyste vores (fiktive) bortløbne tarantel i hele byen. Der var aldrig nogen, der fandt ud af, at det var os.


too busy

to pour milk and sugar?

The perfect cup of coffee mixed by NESCAFE速


HENRIK PRIP CHRISTIAN TAFDRUP SØS EGELIND SØREN SPANNING ANETTE STØVELBÆK

MÅNeDeNS ReP ’er

TH MOVIE E!

HEENO, MIE ANDREASEN & MOGENS HAGEDORN

facebook.com/laerkevej

BOUSSNINA M.FL. en film af METTE CLAUS RIIS ØSTERGAARD LAURA DRASBÆK SARAH-SOFIE BEBIANE IVALO KREUTZMANN CHRISTIAN TAFDRUP SØREN BAY, DFF STØVELBÆK HENRIK PRIP MIA LYHNE CLAES BANG ELIN PRÖJTS KOMPONIST FLEMMING NORDKROG PRODUCTION DESIGNER THOMAS BREMER FOTOGRAF KLIPPER OS SKILLER” SØS EGELIND SØREN SPANNING ANETTE COSMO FILM PRÆSENTERER ”LÆRKEVEJ - TIL DØDEN CHEF KOSTUMIER RIKKE SIMONSEN PRODUKTIONSLEDER KAREN BAUMBACH SOUND DESIGN PETER SCHULTZ METTE HEENO INSTRUKTION MOGENS HAGEDORN CHEF SMINKØR CHARLOTTE LAUSTSEN & RASMUS THORSEN PRODUCER MIE ANDREASEN MANUSKRIPT NORDISK FILM DISTRIBUTION EXECUTIVE PRODUCERE TOMAS HOSTRUP-LARSEN I SAMARBEJDE MED TV2 DANMARK & PRODUCERET AF COSMO FILM MED STØTTE FRA DET

Lærkevej_poster_685x1015.indd

DANSKE FILMINSTITUT V. MARKEDSORDNINGEN

11/17/11 12:04 PM

1

and the winner is...

Denne måneds rep’er har vi fundet på Fyns HF-kursus. Hun hedder Mette Truelsen, går i 2.T og har været CHilis hjælpende hånd i et halvt år. Hør her, hvorfor hun er verdens bedste søster og Danmarks mest bling-bling rep’er… Giver det street credit at være rep’er? ikke rigtigt. Men man bliver i hvert fald lagt mærke til, når man kommer rundt i klasserne med forskellige ting til uddeling.

ved siden af fremmede mennesker i biografen, så jeg skal altid være med to venner i biografen, så de kan sidde på hver side af mig.

Hvad er det vildeste, du har prøvet som rep’er? Jeg skulle engang dele Maxi King og Mælkesnitter ud til de nye elever. Det var ret vildt, og jeg skulle være iført en sej hat og en masse bling-bling.

Hvad er det dummeste, du har gjort i en brandert? Jeg mente i en kæmpe brandert, at jeg sagtens kunne gå selv, så min søde kæreste var jo nødt til at give slip på mig. Efter kun få meter vælter jeg og knalder mit hoved lige ned i en stentrappe, så jeg reddede mig en hjernerystelse.

Hvad er det underligste ved dig? Jeg begynder ofte at gabe, når jeg græder. Så folk har lidt svært ved at tage mig seriøst, når jeg sidder og tuder og gaber samtidig. Og så kan jeg få kuldegysninger af at sidde

Hvad er det ondeste, du har gjort mod nogen? Jeg kommer ofte til at svine folk til, uden at det er min mening, fordi jeg taler, før jeg tænker. Så jeg står ofte i en situation, hvor jeg er

10 Chili JANUAR 2012

nødt til at forklare, at jeg altså ikke mente noget ondt med det, jeg sagde. Hvad er det sødeste, du har gjort mod nogen? Jeg tilbød min søster at få mit store værelse, så jeg blev nødt til at rykke ind i det lille værelse. Jeg gjorde det, fordi hun påstod, at hendes kæreste var gået fra hende, og at hun derfor manglede et sted at bo sammen med sin lille søn. Det viste sig dog bare at være en aprilsnar, og her havde jeg opgivet mit dejlige værelse, fordi jeg havde så ondt af hende!

vil du være rep’er? Vi mangler altid flere rep’ere! Vil du være med til at sprede glæde og CHiLi-blade på din skole, så send en mail til rep@chiligroup.dk

Christina steensbro Distributionschef

O R D : D i T T E L i V B R AT F E L D T / F O T O : P R i VAT

Rep’er med blingbling og Maxi King

Mette Truelsen er den CHiLi-repræsentant, der den seneste måned har gjort det ekstra godt og virkelig ydet sit til at sprede verdens fedeste magasin ud på Fyns HF. Hun er så sej, at hun selvfølgelig fortjener en belønning for sit gode arbejde. Derfor får Mette seks biografbilletter til Lærkevej – The Movie, sponsoreret af Nordisk Film.


© 2011 The Gillette Company.

HJÆLPER MED AT SLUKKE BRANDEN

HJÆLPER MED AT BESKYTTE MOD

BRÆNDENDE FØLELSE STIKKENDE FØLELSE RØDME HIV OG TRÆK I SKÆGGET TØR HUD

Beskyt din hud mod fem tegn på hudirritation ved barbering. Brug Gillette® Irritation Defense barbergel, som smører og køler huden for at hjælpe mod brændende følelse, stikkende følelse og rødme. Gillette® ProGlide barberskraber har tyndere, finere blade for mindre hiv og træk i skægget.* For at hjælpe mod tør hud, fugt din nybarberede hud med Irritation Defense Moisturizer. *de første 4 blade vs. Fusion

THE BEST A MAN C A N G E T ™


Aarhus Kunstskole Fotografisk Skole Frontsession 30 timer ugentligt - start 6. august BYHĂ˜JSKOLEN Mejlgade 53, 8000 Aarhus C 86 19 68 22 www.bhs.dk


PLUDDER, PLADDER OG PRISVINDENDE JOURNALISTIK... ELLER...

Disco (70’erne)

Twist (50’er-60’erne)

I 70’erne indtog diskoen ethvert dansegulv, og moves’ne blev mere beherskede. Tjek John Travolta i ‘Saturday Night Fever’, og gør ham kunsten efter, når du tager din næste swingom til Bee-Gees.

dengang din måffar gik på sodavandsdiskotek og nedlagde kællinger (altså før din søde mormor), styrede han dansegulvet med en dristig twist til en god omgang råk’n’roll.

Electric Boogie (Start-80’erne)

“Årh hvad, prøv at se Preben, han laver robotten”, er en sætning, der blev sagt ufattelig meget i 80’erne. Men hey, de gik også med mintgrønne læderslips dengang. Seriøst.

Lambada (1990)

Macarena (Midt-90’erne)

Vær glad for, at du ikke oplevede din mor i 1990. For der fik hun rystet appelsinhuden godt igennem til tonerne af ‘Lambada’ med gruppen Khaoma.

En sang med en skræddersyet dans til var lig med et sikkert hit. “Heeey Macarena, aaaight!” det grinede alle af den sommer – fra Ibiza til Hjørring. Og de har formentlig grædt lige siden.

Ord: rEdAKTIONEN / FOTO: ISTOCK OG Pr

Æbleplukning (Slut-90’erne)

Hårdere dansetoner overtog – og så skulle der plukkes æbler til den helt store guldmedalje. Helst i Buffalo-sko og med flagrende neonbukser. dengang var det en fordel at være blind.

Poledance (00’erne)

Efter en periode, hvor musik handlede mere om nøgenhed end noder, blev poledance pludselig stuerent, og selv din mor begyndte at gå til strip-fitness.

Shuffle (Nu!)

Så skal der shuffles. LMFAO har hugget dansetrinnene fra hardstyle-freaksne og gjort det moderne at shuffle til house. Men overtal lige din mor til ikke at hoppe på den også, så’ du sød.

FEBrUAr 2012 CHILI 13


VIND PePSI tIL HeLe DIN kLASSe!

H Ot S P Ot

Vind 10 kasser PEPSi MAX, og bliv dagens helt! Skynd dig at “LIKE” CHILI MAGAZINE PÅ FACEBOOK, og deltag i konkurrencen.

CHILIs LIste over sætnInger, der ALtId er Løgn:

Bekæmp din vinterdepression

#1 – OM MAD: Det smager overhovedet ikke af ost.

– på den fede måde

#2 – OM LAMMeRe: Det gør overhovedet ikke ondt.

Op mod 300.000 danskere lider hvert år af vinterdepression – og du er garanteret en af dem. Ellers kan du fake det, for doktor CHili har strikket en god behandling sammen til dig.

sov mere!

Nævenyttige læger mener, at du har mest brug for B-vitamin, som du får gennem for eksempel mere sollys. Men de glemmer at fortælle, at vinterdepression også kan skyldes for lidt søvn, så det ville vi forsøge først. Du kan jo passende begynde, når du har læst CHiLi færdig.

se porno!

ifølge altid troværdige Fox News bliver mænd sundere, hvis de kigger på bryster i minimum 10 minutter om dagen. Mon ikke det også hjælper på humøret? Og mon ikke det også hjælper for piger at se på dillere? Onani skulle også ha’ en god effekt. CHiLi foreslår, at du venter, til du kommer hjem.

få piller!

Piller er svaret på alting – bare spørg din vens forældre, der arbejder i medicinalbranchen. Så skru dine mest trætte, sørgelige øjne på, og smut op til lægen og få ordineret nogle gode piller. Så behøver du ikke koncentrere dig om at være glad længere – kemien klarer det.

#3 – OM FILM: Den er slet ikke uhyggelig.

hold fest!

Måske har du mest lyst til at bure dig inde, indtil foråret, men du skal tvinge dig selv til at være mere social. Det hjælper nemlig megameget. Så nu skal du i gang med at arrangere en kæmpe fest. Det er dine forældre med garanti fuldt forstående over for, hvis du stadig bor hjemme hos dem.

hvis alt andet glipper

Tjek din sidemand ud! Og her mener vi ikke elevatorblikket. Bare kig. Du kan garanteret godt se, hvad vi mener nu, ik’? Præcis – fuck, hvor er vedkommende dog bare sørgelig at se på! Laaangt mere nederen end dig! Bum – meget mere selvtillid på den konto!

OPTUR:

Swaggerdronning Da Johnny Margrethe i januar fejrede sine 40 år på tronen, fik hun sgu også lige en ny slæde: En Bentley Mulsanne til 6,4 millioner. Nice one, Daisy!

NEDTUR:

A Lt I D

14 Chili JANUAR 2012

NOGLe GANGe

ALDRIG

kagemode Faktisk er det flere måneder siden, cupcakes gik os på nerverne. Men hvis vi ikke ta’r helt fejl, så synes vi stadig, det er noget pangfarvet pis.

ORD: REDAKTiONEN / FOTO: iSTOCK OG PR

ReGeL #6 (Sådan åbner du en flaSke)


ALANYA fra 2.998,-

GOLDEN SANDS fra 2.698,-

LLORET DE MAR fra 2.398,-

Nyhed!

NU KAN DU MIXE DIN FEST MED EN FED OPLEVELSESPAKKE! Kontakt tlf.: 70101310

35369_Dykkerann_223x273_3mmbesk.indd 1

ungrejs@ungrejs.dk

NIGHTLIFE

www.facebook.dk/ungrejs

29/11/11 12.1


H Ot S P Ot

MED MAJBRiTT NiELSEN

i og for sig er det okay, at du smører dig ind i selvbruner. Selv om man lugter som mormors sminkepung bagefter og 9 ud af 10 gange bliver mere orange end brun, er det bare bedre end solarium, der jo som bekendt kan koste dig meget mere end lidt mønt i sidste ende. Men hvis du bruger selvbruner, bliver du nødt til at tage visse forholdsregler. Ellers bliver det pinligt for os alle sammen.

#1

Det er slut med hvide rullekraver. Det er simpelthen for kikset at ligne en gammel kaffekop omkring middag, når den falske pigmentering sætter ind.

#2

Du må ikke kun smøre det rundt i ansigtet. Du skal som et minimum også smøre det på halsen og den del af brystkassen, du vil vise frem.

ORD: REDAKTiONEN / FOTO: iSTOCK OG PR

#3

Du må ikke overnatte på venners eller kæresters hvide pudebetræk. Det er simpelthen for tarveligt, og du bør altid bære et sort pudebetræk på dig.

#4

Du skal have lidt selvbeherskelse. Hvis du i forvejen bærer den gennemsigtige undertrøje fra D&G, de lyserøde ekstensions og dit eget navn i en guldhalskæde, ja, så er selvbruner absolut ikke tilrådeligt. Du ER færdig.

Hvorfor vågner fyre med morgenjern på? Visdom om tis’mand med maj Wismann

– hvorfor Chili: Hej Maj

njern på?

te med morge

vågner fyre of

at holde i pikken – for sørme også ud . og er – n gn pe vå op de lerer rundt i kr r det kun, når en de opdage af natten cirku t m be n, lø i tte na et od om e maj: Fordi bl re det 3-5 gang . Faktisk har fy kroppen varm i fyre er ikke bare, ford Chili: Er det

e? nogle liderbukk

. ksuelt over sig t ikke noget se de n. r ne ha øv e -s ld M fæ RE fleste til an kalder for maj: i langt de fase af det, m e st sid n de i er Det forekomm r et tilsvarende

Chili: Har pige

“problem”?

ikke… Men maj: Egentligt ig har fået en dr al kvinder, der t opleve at få de orgasme, kan mere er ng hæ t de i søvne, men hede drømme sammen med løbet! om end med blod

HVem eR maj?

r vildt.

Chili: Du lyde

l kan g. For eksempe dre smarte tin an så og r t! de kvin ænd sjælden faktisk kan vi er – det kan m maj: Tjah, og få brystorgasm t ar s re vo af procentdel e der?!

n henn er ligestillinge ili: Årh ja, hvor

Ch

ld have for jer

må i i hvert fa

genrejsningen maj: Tjah, mor

ken alligevel…

en tak for snak

Chili: Snyd! M maj: Selv tak.

selv.

en vis

Maj Wismann er parterapeut, sexolog og specialist i kærlighed. Tjek majwismann.dk eller websexolog. dk, hvor du gratis kan downloade et online-kursus, der hedder ‘5 overraskende hemmeligheder til bedre sex og mere lyst’.

FEBRUAR 2012 Chili 17


mÅnedens sætning DET KAN DU SiGE, HViS DU ViL VÆRE DEN FøRSTE i VERDEN, DER NOGENSiNDE HAR SAGT DEN: “fuck, nogle fede galocher!”

H Ot S P Ot

Vand: 20 % Hundetis: 5 % Grus/jord: 4 % snot: 4 % Græs/Gran: 2 % HæVn: 65 %

AdAm & evA

Er du på skideren økonomisk, så er der råd for det. Find din nærmeste broke ven eller veninde, og aftal, at i skal være klædt ud som Adam og Eva. Det eneste, det kræver, er et par grønne blade – og så lige en hel del selvtillid.

BInd

intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Få det bedste ud af menstruation, når du klæder dig ud som et brugt bind. Du skal nok ikke regne med at score den aften. Det skulle da lige være en pris for bedste kostume.

18 Chili JANUAR 2012

mumIe

Har du minus på kontoen, men utroligt meget elastikbind liggende, så er mumie dit nemme kostumevalg i år. Det klassiske kostume kan ligeledes laves med en hel del toiletpapir, som du bare kan negle på skolen.

tyggegummI

Verdens letteste udklædning? Yes, du har nok været et spøgelse 46 gange allerede. Men hvis du tager en sko på hovedet, er du pludselig genial og nyskabende – når du siger, at du er et stykke tyggegummi under en sko.

mInI-QuIZ Nu med korn Hvad er ikke navnet på en kornsort? A: Hirse B: Ris C: Sesam R i G T i G T S VA R : C

Hvad skal du være til fastelavn? Det er et spørgsmål, der med garanti gør dig søvnløs for tiden, fordi du både er løbet tør for penge og fantasi. Men så er det jo godt, at CHili redder dig igen-igen.

ORD: REDAKTiONEN / FOTO: iSTOCK OG PR

Få et federe fastelavnskostume


Hvad ved du egentlig om økonomi? Test dig selv i Dream On og se, om du er geni eller fjols!

Spil nu pĂĽ

dreamongame.dk


Top-3 over danske artister, Mattias Hundebøll pissede af i CHILI:

MUSIK

1. rasmus Seebach 2. nephew 3. … og resten

Lyd, lort og lagkage i 2011

Et par måneder efter alle de andre bringer CHILI vores helt egen og ret fokuserede kavalkade over året, der gik i musikken.

FEDT!

Top-3 mest nuttede Twitterbilleder af Taylor Swifts kat, Meredith

UFEDT!

du må ikke forveksle mig med ... en perker.

Jeg hadede at gå i skole, fordi ... det ikke er fedt. Jeg er ikke god til at koncentrere mig, og jeg er dårlig til autoriteter. Min mor er den eneste ... der er sød. Hun er den sødeste i verden. Jeg bliver altid pissesur, når folk ... lyver og ikke har respekt over for andre mennesker. Folk, der spiller smart i byen bare for at gøre det, pisser mig også af. Jeg flæber som en tøs, når ... jeg bliver tatoveret.

Top-10 musikalske 2011-tendenser, vi godt kan undvære i 2012 1.

Malou Stellas musikkarriere 2-10.

Det var vist det…

Roskilde Festival alle husker med gru 2010 som roskildebrandertens annus horribilis, hvor det var strengt forbudt at slæbe sin lunkne lortepapvin med ind foran Orange Scene, fordi festivalen var blevet grådig. 2011 var bedre…

iGen i år blæste du alle dine penge af på åndssvage batiktrøjer og pavillontelte den første dag og skulle derfor leve af cocktailpølser på dåse og lunken lortepapvin…

Plader med jubilæum nirvanas ‘nevermind’, u2’s ‘achtung baby!’, Primal Screams ‘Screamadelica’ og Metallica, der spiller hele ‘The black album’ i Horsens til sommer. alt det gode lort blev tilsyneladende udgivet i 1991…

alt for meget ævl om nirvana, u2, Primal Scream og alle mulige andre morfarbands, du alligevel aldrig har hørt om…

Spotify 99 kroner og buM, så har du lige pludselig klassens absolut største samling af helt vildt hemmelig og smart polsk dubstep.

“Søren is now listening to cher – believe on Spotify”. Lige pludselig troede ingen længere på, at du kun hørte helt vildt hemmelig og smart polsk dubstep.

O r d : S ø r e n M c G u i r e / F OTO : b e n i T Ta M a r c u S S e n O G P r

Sidst, jeg brækkede mig, var ... på båden hjem fra bornholm i går. Jeg var både fuld og søsyg.


Find nøglen til din Fremtid Humaniora | naturvidenskab | ingeniørvidenskab | samfundsvidenskab

Åbent hus tirsdag d. 6. marts kl. 13-18 a.C. meyers vænge 15 2450 københavn sv

5 min. fra sydhavn st. aabenthus.aau.dk/københavn

gratis transport fra Lolland/ falster, syd- og vestsjælland

vn ljø a m i h r n m e o S b u eF p ø i K m d i a g Stu c r o é t d t ret v i u e t t r S va baSe niSe o inn blemorga t K e pro j o r p


FILM FILM, VI OGSÅ SkAL Se

Ligusterhække og problemer i paradis ‘Den bestøvlede kat’, der handler om ham katten du kender fra ‘Shrek’-filmene. Vi har godt nok kun set traileren, men den ser sgu meget griner ud.

Lærkevej

– til døden os skiller Premiere: 2. februar Med: Søs Egelind, Christian Ta f d r u p , L a u r a D r a s b æ k og andre.

“Hey, mester. Ræk mig lige et vatterpas. Den her hæk er ikke en skid lige!”

The Descendants Premiere: 16. februar Med: George Clooney og nogle andre

Hvad handler den om? Matt King (Clooney) bliver tvunget til at tage stilling til sin fortid og omfavne sin fremtid, efter hans kone dør ved en bådulykke. Samtidig kæmper han med beslutningen om at sælge familiens jord, som er nedarvet fra hawaiianske kongelige og missionærer. Er den god? Umiddelbart lyder det pænt tørt, og det er det egentlig også. Men det er det på den der underspillede, sindssygt fede måde. Clooney er genial som enkemand, der ikke gider mere pis. Hvis du har set film som ‘Sideways’ og ‘About Smith’ og synes, de var gode, så er den her helt sikkert også noget for dig. Hvis du er til eksplosioner og cheesy punchlines, så se den alligevel, selv om du ikke får noget af det i ‘The Descendants’ – den holder hele vejen.

‘Star Wars – Episode 1’, hvor der er gået totalt 3D i den, og endnu en gang puster liv i stjernekrigsuniverset.

Hvad handler den om? Livet hos de sammentømrede indbyggere på den lille parcelhusvillavej, hvor alt lader til at være den rene idyl på overfladen. Men under overfladen lurer organtyveri, swingersex, familieopgør og meget, meget mere... Er den god? Hvis du kan lide serien, så vil filmen også være lige noget for dig. Eller, det vil den faktisk være alligevel, selv om du ikke allerede er en trofast seer af ‘Lærkevej’. Selv om plottet egentlig er en anelse tamt, så er filmen hylende morsom, og karakterer som den gamle flamme Penis Per og en hidtil ukendt søster, som er stærkt inkarneret Jehovas Vidne, giver lige det sidste pift til underholdningen.

‘Dame, konge, es, spion’, som virkelig ikke er for folk, der har svært ved at koncentrere sig. En rigtig spionfilm, med tvistet plot – og du kan læse vores anmeldelse på chilinet.dk Tjek vores anmeldelser af ’The Woman in black’ og ‘Med livet som indsats’ på chilinet.dk

F i L M , D U K A N S E , E F T E R D U H A R B R Æ K K E T A L L E K N O G L E R i K R O P P E N PÅ E N S K i B A K K E i A L P E R N E set på tV af mere end 1 million pr. afsnit!

SoFia HElin

Kim BoDnia

★★★★★ JYllAnDS-poSten

♥♥♥♥♥ politiken

★★★★★

31/1

B.t.

En kvinde findes myrdet midt på Øresundsbroen - lige på grænsen mellem Sverige og Danmark. Svensk og dansk politi er kaldt til gerningsstedet. Hvad der i første omgang synes at være ét mord, viser sig at være to. Kvindernes kroppe er brutalt skåret over i taljen og sat sammen til én.

7/2

7/2

7/2

14/2

21/2

21/2

KIM BODNIA SOFIA HELIN DAG MALMBERG CHRISTIAN HILLBORG ELLEN HILLINGSØ MAGNUS KREPPER PUK SCHARBAU EMIL BIRK HARTMAN LARS SIMONSEN mfl. EFTER IDÉ AF MÅNS MÅRLIND, HANS ROSENFELDT, BJÖRN STEIN HOVEDFORFATTER HANS ROSENFELDT PISODEFORFATTER HANS ROSENFELDT NIKOLAJ SCHERFIG MÅNS MÅRLIND BJÖRN STEIN MORTEN DRAGSTED CAMILLA AHLGREN MANUSREDAKTØR CAMILLA AHLGREN DRAMATURG KONSULENT LINDA SEGER FOTO JORGEN JOHANSSON DFF ARI WILLEY FSF OLOF JOHNSON FSF PRODUKTIONDESIGN NIELS SEJER SCENOGRAFI OLLE REMAEUS KOSTUME KERSTIN HALVORSSON SMINKE METHA ENGQVIST GRIFFITHS ANNIKA JOHANSSON CASTING JEANETTE KLINTBERG ANDERS NYGAARD MALIN MYRÉN LYDDESIGN CARL EDSTRÖM MUSIK JOHAN SÖDERQVIST PATRIK ANDRÉN UNO HELMERSSON A LINDGREN SFK MARGARETA LAGERQVIST SFK KRISTOFER NORDIN LINJEPRODUCENT KRISTIAN HOBERSTORFER EFTERARBEJDE PRODUCENT PETER BENGTSSON EXECUTIVE PRODUCENTER LARS BLOMGREN BIRGITTE HALD STEFAN BARON INGOLF GABOLD LOTTE LINDEGAARD TOMAS ESKILSSON RALF IVARSSON SINER WOLFGANG FEINDT PETER NADERMANN TONE RONNING PRODUCENT SVT GUNNAR CARLSSONPRODUCENTER ANDERS LANDSTRÖM BO EHRHARDT INSTRUKTØR LISA SIWE HENRIK GEORGSSON KONCEPTUERENDE INSTRUKTØR CHARLOTTE SIELING PRODUCERET AF FILMLANCE INTERNATIONAL & NIMBUS FILM EJDE MED SVERIGES TELEVISION, DR, FILM I VÄST, ZDF, GERMAN TELEVISION NETWORK, FILM I SKÅNE, ZDF ENTERPRISES GMBH, NRK MED STØTTE FRA THE MEDIA PROGRAMME OF THE EUROPEAN UNION & NORDISK FILM & TV FOND/HANNE PALMQUIST © 2011 FILMLANCE INTERNATIONAL AB. All rights reserved

bron/broen

4 disc / episode 1-10

Genre:

706100 783731 www.scanbox.com

D 9: DUAL LAYER SINGLE SIDED DISC yer transition may trigger a slight pause.

krimi

spilletid:

9 t. 40 min.

Undertekster dansk svensk norsk

Finsk engelsk

TILLADT

for børn oVEr 15 År

aUdio dolBy diGital 5.1

d5_Broen_DVD_Scanavo_DK.indd 1

sæson 1 / episode 1-10 / 4 disc

Copy protected

© 2011 Filmlance aB og nimbus Film aps. all rights reserved n©b

KØbeFiLM | denne dVd film må kun sælges til privatpersoner af en af scanbox entertainment denmark a/s godkendt forhandler. tilbagekøb, ombytning eller lign. tilbagekaldelse af dVd filmen er illadt. dVd filmen må kun benyttes til privat brug, d.v.s. til forevisning uden vederlag i private hjem. det er forbudt at anvende dVd filmen til offentlig forevisning, herunder gennem kabel-tV eller lign. Udlejning, udlån eller kopiering af dVd filmen er forbudt. overtrædelse vil medføre straf og erstatningspligt og vil blive retsforfulgt af Foreningen af danske Videogramdistributører.

DK 8373 28/12/11 11.22

Broen Første sæson af serien om et mord på øresundsbroen. En dansk og svensk betjent samarbejder i denne stort opsatte krimiserie.

Abduction Nathan (Taylor Lautner) ser sit eget babybillede på en hjemmeside for savnede personer. Snart efter er alle på nakken af ham.

22 Chili JANUAR 2012

Crazy, Stupid, Love Cals perfekte liv falder fra hinanden, og han møder Jacob (Ryan Gosling), der bliver hans scoreguide. Skidesjov film, hvis vi skal sige det.

Fright Night Charley Brewster opdager, at hans nabo er morder. ingen tror ham, så Charley allierer sig derfor med en tv-vært (?!) for at stoppe ham.

De tre musketerer Paul W.S. Andersons fortolkning af Alexandre Dumas’ kendte fortælling om musketererne – og Mads Mikkelsen er den onde.

Beginners Historien om Oliver og hans forhold til sin far. Faren er ved at dø af kræft og er i en alder af 75 år netop sprunget ud af skabet.

klassefesten Tre gymnasiekammerater er inviteret til reunion. Overlever de det københavnske natteliv – og når de frem til klassefesten?

ORD: REDAKTiONEN / FOTO: PR

Dette spektakulære dobbeltdrab er blot begyndelsen på en bølge af vold, ingen har set før. For det svenske og danske politi bliver det et kapløb med tiden mod en overlegen fjende, hvor ingen vil være den samme, når det er overstået.


Hos Dyr Planter Natur Uddannelserne skal du have lyst til at komme ud af klasselokalet og bruge det du har lært - ude i marken med jord, skov og dyr. Altså bruge dit hoved til at skabe resultater med hænderne. Har du lyst, og har du det der skal til, er du velkommen udenfor.

Se mere på dyrplanternatur.nu eller tag testen på facebook.com/DyrPlanterNatur.


THOMAS i BERGER i

teCH

Pimp din gamerstil Selv om du er nørd og har hovedet begravet i spil fra morgen til aften, kan du godt bruge noget energi på at pimpe dit grej på den fede måde.

iPhonen

Der findes masser af seje iPhone-covers derude, men internettjenesten unYOUsual tilbyder, at du for 150 kroner kan designe dit helt eget personlige cover med lige præcis det artwork, du lyster – hvad enten det så er et screenshot af din favorit World of Warcraft-toon eller familiens nye hundehvalp. Det kræver ikke meget mere end fire klik, så ankommer dit nye, unikke cover med posten. www.unyousual.com

Mørkets hjerte begravet i sand CHili har været en tur i london for at prøve det kommende krigsspil ‘Spec Ops: The line’. Vi smed 3 spørgsmål i hovedet på spillets chefproducer, Denby Grace.

24 Chili JANUAR 2012

Den plastsorte konsol er omtrent lige så spændende at se på som en haveflise, og det er ikke cool at finde barndommens klistermærkesamling frem for at pimpe den. Brug i stedet en lignende løsning blot med store vinylklistermærker specifikt designet til formålet. De såkaldte skins kan købes flere steder på nettet, og det koster kun cirka 100 kroner at smide en omgang lyn, kranier eller batiktryk på konsollen. www.gamebits.dk

Dig selv

Selv hvis du er fuldblodsnørd, så er det stadig kikset at drøne omkring i en T-shirt med et stort spillogo på maven, når nu det kan gøres med en smule mere finesse. Amerikanske Jinx har gennem mange år specialiseret sig i gamer-tøj til blandt andet ‘World of Warcraft’ og har en lang række virkelig fede design i shoppen, som i virkeligheden er så nørdede, at kun dine artsfæller fanger de meget indforståede referencer. www.jinx.com

#2. Spillets handling minder lidt om filmen ‘Dommedag nu’? Handlingen er inspireret både af filmen og af Joseph Conrads roman ‘Mørkets hjerte’. Men det er først og fremmest et actionspil om krig og moralske valg.

#1. Hvad handler spillet om?

Du er i spidsen for en lille enhed af elitesoldater, der er sendt til Dubai for at finde den forsvundne oberst John Konrad. Men det er ikke det Dubai, du måske kender. Her har voldsomme sandstorme begravet ørkenbyen i sand.

#3. er der så forskellige veje gennem spillet og flere slutninger?

Nej. Dine handlinger påvirker omgivelserne, men ikke i en grad så selve historien ændrer sig. Det er et actionspil og ikke et rollespil. ‘Spec Ops: The Line’ udkommer efter planen inden sommer.

Torsdag den 9. februar falder hammeren – eller i hvert fald priserne til de bedste spil i 2011 – når Danish Game Awards løber af stablen i København. Der skal uddeles priser i 10 kategorier, og hvem der modtager priserne afgøres af en allerede overstået afstemning, hvor henholdsvis befolkningen og en jury bestående af 2025 anmeldere (CHiLi sidder selvfølgelig med i denne jury) hver især har lige meget at skulle have sagt. Vært ved arrangementet bliver Jan Elhøj, der blandt andet skal holde styr på Jøden og DJ Noize, som leverer underholdningen. Hvis du ikke har nået at få fat i nogle af de kun 150 billetter, der er blevet sat til salg, kan du i stedet se Danish Game Awards streamet via websiden eb.dk/dga

ORD: THOMAS BERGER / FOTO: PR

Konsollen


TINE EMILIE SKRIVER STUDERER INTERNATIONAL RELATIONS VED MALMØ UNIVERSITET Det er det bedste valg jeg har gjort. Undervisningen relaterer til ny forskning, og vi diskuterer ting der sker lige nu. De mange hjemmeeksaminer gør at man bliver god til at skrive akademisk, og seminarerne giver træning i mundtlig præsentation. Tine er ved at være færdig med sin bachelor. Derefter skal hun på seks måneders praktik. Studierne i Malmø har været anvendelige lige fra starten. Ikke mindst har de givet hende redskaber og indsigter hun kan bruge i arbejdslivet. I Malmø har man fingeren på pulsen med hvad der sker lige nu. Takket være mine studier har jeg fået arbejde i Tana, en dansk konsulentvirksomhed der laver udviklingsprojekter i Afrika og Mellemøsten og

Asien for blandt andet Danida og FN. Og jeg har skrevet udenrigspolitiske artikler for det politiske magasin Ræson. Det er lige de ting jeg gerne vil arbejde med i fremtiden. Eftersom Malmø ligger så tæt på København, har Tine kunnet beholde sit almindelige liv. Men hun har også fået mange venner fra hele verden i Malmø, ikke mindst fordi hun har studeret på en helt engelsksproget uddannelse. Her er et åbent internationalt studiemiljø med mange forskellige nationaliteter og en helt anden dynamik. Det også en stor fordel at vi har engelsk som arbejdssprog, eftersom jeg gerne vil arbejde internationalt.

Læs dig ind på arbejdsmarkedet! Tjek op på vores uddannelser i fx Statsvidenskab, International Relations, Design, Human Rights, Mangfoldighedsstudier på www.malmouniversity.dk

FOTO: PIERRE MENS, MALMÖ HÖGSKOLA


HØJSKOLEN

PERFORMERS

HOUSE dANS TEATER MUSIK NYCIRKUS ELEKTRONISK MUSIK WWW.

PERFORMERSHOUSE .dK

LYN TEST

Skal jeg på højskole? 1. Hvad laver jeg om 10 år? 2. Hvor finder man lykken? 3. Hvem bliver mine bedste venner? 4. Hvordan tænker mennesker? 5. Hvad er meningen med livet?

Resultat: Hvis du kan svare på bare 3 af spørgsmålene, så har du ikke behov for et pusterum til at overveje, hvad du vil bruge dit liv på. Du slipper dermed for en kæmpe og livsvarig oplevelse på Grundtvigs Højskole.

JOURNALIST – FOTO – FILOSOFI – KUNST – SOCIOLOGI – POLITIK – POLITIFAG – LITTERATUR – BEVÆGELSE – MUSIK – og meget andet…

Grundtvigs Højskole i Hillerød Start: 26. august & 21. oktober samt 6. januar & 3. marts 2013 Find ud af mere på grundtvigs.dk eller ring 48 26 87 00


Chili tester

header

kopiprodukter Nogle gange kan kopierne sagtens måle sig med originalerne. Nogle gange. CHili har lagt smagsløg til de tyske – og ikke mindste billige! – kopier af velkendte klassikere for at finde ud af, om du fremover kun skal handle i Aldi og lidl.

PrInCe-kIks 19,90 kr. vs. kurPfALZ ruLLe 10,95 kr.

JägermeIster 150 kr. vs. mümmeLmAnn 79,95 kr.

ORD: REDAKTiONEN / FOTO: RASMUS NYBOE

CoCo PoPs 29,95 kr. vs. CHoCo Puffs 16,80 kr.

AntHon Berg mArCIPAn 15,50 kr. vs. mArCIPAnBrød 12,95 kr.

den Leende ko 14,50 kr. vs. tenery 18,15 kr.

originalen

det tyske a lt e r n at i v

vinderen

Den er dejlig sprød, kiksen har en god smag af vanilje, og chokoladen har en ægte kakaosmag.

Den smager ret syntetisk, og chokoladecremen er ikke så chokolade-agtig. Den smuldrer helt vildt, så ved første bid har du halvdelen af kiksen i skødet.

Hele juryen er helt enige om, at den originale Prince er vinderen af testen. Den er helt klart de ekstra kroner værd.

Den er meget stærk i smagen, og alkohol-smagen er virkelig tydelig. Den er meget sprittet, og bare lugten kan gøre dig fuld!

Den smager ikke af så meget, hvilket helt klart er et plus. Den smager jo ikke ligefrem godt rent, men den kan drikkes!

Du skal helt klart ty til Mümmelmann, da den indeholder samme procent som Jägermeister, men smager mindre alkohol-agtigt, hvilket vi kan li’.

De er sprøde, selv om de ligger i mælk i noget tid, smagen er god, og mælken bliver til kakaomælk, som efterfølgende kan drikkes – mums!

Det er slet ikke Choco Puffs. Det er Guldkorn, som bliver til pap, når de blandes med mælk, og som ikke har set snerten af kakao.

Helt klart Coco Pops. De smager sindssygt godt, og så går intet til spilde, da selv mælken kan drikkes efterfølgende.

Lækker, mørk og god chokolade, ægte marcipan, som er lavet af rigtige mandler. Man kan virkelig smage, at Anthon Berg har års træning!

Dette brød har ikke set snerten af rigtige mandler. Den smager syntetisk, falder sammen, når du tager en bid, og chokoladen er skod.

Anthons marcipan er nu engang den bedste. Selv om prisen er betydeligt højere, er vi her på CHILI enige om, at det er det værd.

Den er blød, cremet og smelter på tungen. Den smager ikke så meget af ost og er ret sød. Den er virkelig god og er et must i enhver madpakke!

Den er lidt sværere at smøre ud, men den er bakseriet værd. Smagen er rigtig god, og den har en god, ostet smag.

De deler førstepladsen. Men i og med at du får tre gange så mange oste for den samme pris, så synes vi, du skal ty til tenery.

FEBRUAR 2012 Chili 27


header

Det er sjovt at være på skiferie – og at være fuld. Kombinationen er bare ikke så smart, for den er nemlig ikke bare skyld i masser af brækkede ben og hjernerystelser. Den slår også flere danskere ihjel hver eneste sæson. ORD: THOMAS BRUNSTRøM / FOTO: PERNiLLE RiNGSiNG

28 Chili FEBRUAR 2012


på ski’eren

hvordan dør man af kulde? Det sker heldigvis sjældent, men der er eksempler på, at danske unge er døde af kulde, fordi de er faldet i søvn på vej hjem fra afterski. Sven Trautner, korpslæge fra Falck, forklarer, hvordan det kan lade sig gøre: “Du er mere i farezonen, når du har drukket alkohol. Alkohol gør, at blodkarrene i kroppen udvider sig, så du faktisk bliver koldere hurtigt. Men samtidig gør alkohol, at du ikke lægger mærke til det på samme måde – og at du ikke opdager, at du er i problemer, før det er for sent. Når kropstemperaturen falder, forsøger kroppen i første omgang at øge temperaturen ved at ryste, men jo koldere du bliver, jo mere lukker kroppen ned. Det gør hjernen også, og så bliver vurderingsevnen dårligere. Det er det, der gør, at du kan falde i søvn og fryse ihjel uden at vågne.”

FEBRUAR 2012 Chili 29


VIND DEN VILDESTE BIOGRAFTUR..! NU HAR DU OG 40 AF DINE VENNER CHANCEN FOR AT SE ÅRETS SJOVESTE KOMEDIE FØR ALLE ANDRE. Filmen hedder Project X og handler om tre umiddelbart anonyme highschool-elever, der på deres sidste skoleår forsøger at skabe et navn for dem selv. Deres ide er uskyldig nok: Lad os holde en fest, som ingen nogensinde vil glemme. Project X er filmen forældre ikke skal se! Den er produceret af Todd Phillips, der instruerede blockbuster-succeserne ‘Tømmermænd i Vegas’ og ‘Tømmermænd i Thailand’.

Filmen vises 5. marts og vi garanterer en aften fuld af overraskelser. Glæd dig – det bliver festen du aldrig glemmer!

SE VID EO FRA D EN EN VILDE STE FE ST

FRA PRODUCENT TODD PHILLIPS, INSTRUKTØREN AF

’TØMMERMÆND I VEGAS‘ OG ’TØMMERMÆND I THAILAND‘

HVORDAN DELTAGER JEG? Send en sms* til 24 24 20 45 med teksten ’x’ efterfulgt af navn, alder og skole. Deltag også på Chilinet *) Alm. Sms-takst. Konkurrencen afsluttes 22. februar.

WWW.PROJECT-X.DK

WWW.PROJECT-X.DK WWW.PROJECT-X.DK


på sk h ie’ ae d r eenr

2011: En 18-årig mand fra Bornholm forsvinder under en bytur i Bad Gastein i østrig. Han bliver fundet død for foden af en skrænt, hvor han er styrtet 3050 meter ned.

2010: En 16-årig dreng dør under en skiferie i Bad Gastein i østrig. Gymnasieeleven fra Sæby forlod stærkt beruset et diskotek og blev fundet frosset ihjel dagen efter 300 meter fra byen.

2005: En 18-årig gymnasieelev fra Stenløse er på skiferie i Tignes, Frankrig, og bruger i sin brandert en stor sikkerhedspude som kælk. Manden brager ind i en jernmast med stor fart og mister livet.

2005: En mand fra Hornslet dør under en skiferie i østrig. Den 19-årige forlader et diskotek klokken fem om morgenen og vil på vejen tilbage til hotellet tisse på en terrasse. Han får overbalance og falder ni meter ned.

2002: En 17-årig beruset dreng fra Ålsgårde mister livet i østrig, da han klatrer op på en togvogn, strejfer en køreledning og får 50.000 volt gennem sig.

2001: En 32-årig mand er på vej hjem fra afterski i Alpe d’Huez. Da han vil tisse på en parkeringsplads, får han overbalance og styrter ned af en klippeside. Han bliver dræbt på stedet.

D

et er fedt at stå på ski. Det er også sjovt at feste igennem. Men en cocktail af sprut og sne er ikke altid lige smart. Den kan faktisk være rigtig farlig. Hvert år kommer rigtig mange mennesker til skade, når de er på skiferie, og mange af ulykkerne sker på grund af sprut. En undersøgelse fra sidste år viste, at 30 briter døde af drukulykker, mens de var på skitur. Halvdelen af dem var under 25 år. Der findes ingen præcise tal for, hvor mange danskere der kommer ud for ulykker, mens de er stive i sneen, men blandt de eksperter, Chili har talt med, er der enighed om, at det er mange. For mange. “Der sker masser af ulykker, som ikke er på pisterne – vi har masser af brækkede arme og ben, menisker og ledbånd,” siger Brian Kristensen fra assistancefirmaet SOS international. Mark Bartram er supervisor i Europæiske Rejseforsikringer. Ud af 956 skiferieskader fra januar til marts sidste år vurderer han, at 10 procent er opstået under afterski. Det kan være alt fra folk, der står på barstole og falder ned, til dem, der hopper fra balkon til balkon på deres hotel, over dem, der får den geniale idé at køre på kælk ned ad sorte løjper i en kæmpebrandert. i gennemsnit mister et par danskere livet hvert år på skiferie. Nogle af dem fordi de kommer ud

for en ulykke på løjperne. Sidste år fik en ung mand halsen skåret over af en stålwire, da han var havnet et forkert sted på ski. Men der er også folk, der omkommer, fordi de simpelthen falder i søvn i sneen og aldrig vågner op igen. Det skete for eksempel for en 16-årig gymnasieelev i 2010. Han var på skitur i afterski-mekkaet Bad Gastein i østrig og blev sidst set af sine venner sent om aftenen i højt humør, men uden overtøj. Dagen efter blev han fundet ved et jernbaneterræn få hundrede meter uden for byen, frosset ihjel. fald ikke i søvn Det kan med andre ord godt betale sig at tænke sig om. Sven Trautner er korpslæge i Falck og siger: “Jeg vil ikke være hellig, jeg har selv været på masser af skiferier, hvor jeg både har stået meget på ski og fået sjusser bagefter. Man skal bare skille det ad. Hvis man

virkelig har givet den gas aftenen før, skal man ikke stå på ski. Og så skal man holde øje med hinanden til afterski-arrangementerne, for hvis man dratter om i sneen og falder i søvn, så er man død næste morgen.” Højmark Rejser er et af de rejsebureauer, der sender allerflest unge mennesker på skiferie hvert år. De har også oplevet skiture med tragisk udgang. Sidste år døde en 18-årig mand fra Bornholm, da han om natten forsvandt fra en bar i Bad Gastein og blev fundet død dagen efter for foden af en 50 meter høj skrænt. Susanne Thinggard er marketingchef hos Højmark Rejser og forklarer: “især Bad Gastein er sommerens Sunny Beach – afterski er en

stor del af skiferien, og det skal den have lov til at være. Men der kan hurtigt ske noget, så i denne sæson har vi i Bad Gastein indført Night Guides, der vil være til stede hele natten i byen i synlige jakker og holde øje med, om nogen har brug for hjælp, så vi forhåbentligt undgår ulykker.” CHiLi vil i samme anledning også godt opfordre til at passe på dig selv på skiferien. Og husk at sove branderten ud i en seng. ikke nødvendigvis din egen, men dog en seng...

FEBRUAR 2012 Chili 31


Har du råd til at tage hospitalsflyet hjem? Det er de færreste, der tænker over det, men uden den rigtige forsikring kan din skiferie lige pludselig blive meget dyr. O R D : L A S S E J A M E S O G A N D E R S K R i N G E L H O LT F O T O : P E R N i L L E R i N G S i N G O G P R i VAT

Å

rets skisæson er så småt ved at være i gang, og det betyder masser af brækkede knogler og skuldre slået af led. Men hvis du ender som en af de mange, der kommer til skade på pisterne, har du muligvis pådraget dig mere end bekymringen for dit helbred og din ødelagte ferie. Har du ikke tænkt på at tegne en rejseforsikring, risikerer du nemlig også at få en gigantisk regning med hjem som en ekstra souvenir.

32 Chili FEBRUAR 2012

Sidste sæson kom 6.183 danskere alvorligt til skade på deres skiferie, og det er især de unge, der gambler ved at køre ned ad bakkerne uden forsikring, fortæller Søren Hedegaard Madsen, nordisk skadeschef i SOS international: “Vi ser rigtig mange unge, der lige tager en hurtig afbudsrejse, og så glemmer de alt om rejseforsikringen,” siger han. Mange tror fejlagtigt, at de er dækket ind med det gode gamle gule sygesikringskort, men det dækker ikke den

dyreste udgift, hvis du kommer alvorligt til skade, nemlig hjemtransporten med hospitalsfly, hvor du samtidig skal være under observation af læger. Søren Hedegaard Madsen fra SOS international har set adskillige unge stå i netop den situation, og det er ikke småpenge, det drejer sig om. i de værste tilfælde kan regningen løbe op i millionklassen.


på ski’eren

Det sker aldrig for mig

EDBJERG MORTEN G

Da Morten Gedbjerg pakkede skiene og rejste til ischgl i Østrig for at være skibums, var der én ting, han ikke havde fået styr på: rejseforsikringen. Men det skulle han have gjort, for rejsen endte brat med et voldsomt og meget dyrt styrt.

D

a Morten kigger ned, ved han med det samme, at den er helt gal. Smerten begynder at tage til, mens det første chok aftager. Som han ligger der i sneen, kan han se sit venstre ben pege unaturligt ud til siden. En tysk skiturist, er den første tilstede og bekræfter det, han allerede ved. Turisten viser sig at være læge, og da han mærker på hans ben, kan han hovedrystende give Morten den nedslående besked: “Kaputt!” Kort forinden har 21-årige Morten valgt at vise sine talenter ved at tage et stort hop. Han flyver ned ad den blå pist, men rammer hoppet med alt for meget fart. Han misser landingsområdet og lander med sin fulde vægt ned på sit venstre ben. Det låser, mens overkroppen fortsætter den voldsomme acceleration. Resultatet er et såkaldt spiralbrud på lårbensknoglen. Der bliver hurtigt kaldt hjælp til stedet, og Morten bliver trans-

porteret ned til det nærmeste hospital. Først med snescooter og siden med helikopter. Da han ankommer til hospitalet, står det klart, at han skal opereres. Men inden da bliver han bedt om at udfylde en formular med sit navn, adresse og forsikringsoplysninger. Samt hvor længe han har opholdt sig i østrig. “Jeg var jo ikke dækket. Jeg havde kun det gule sygesikringskort, og det dækker ikke, hvis man har været af sted i over en måned. Men jeg skrev helt ærligt, hvor lang tid jeg havde været der,” siger Morten, der på det tidspunkt havde været skibums i to måneder.

En dyr fornøjelse

Morten beskriver sig selv som en erfaren skiløber, og med god grund. Han har stået på ski hvert år, siden han var 3 år. Det er en af grundene til, at Morten ikke havde fået tegnet sig en rejseforsikring. “Det var simpelthen så ånds-

svagt. Jeg tænkte: “Det sker aldrig for mig.” Jeg havde været så meget på ski før og aldrig kommet alvorligt til skade. Men tanken om forsikring havde aldrig strejfet mig,” siger han. i de efterfølgende dage får Morten kontakt til sine forældre. De må køre turen til østrig for at betale regningen for Mortens sygetransport og behandling. Selv om Morten kun ligger på hospitalet fire-fem dage, løber beløbet hurtigt op i 30.000-35.000 kroner. De står også over for en beslutning omkring Mortens hjem-

“Jeg var selvfølgelig træt af, at jeg skulle hjem, når jeg nu havde sat næsen op efter lidt flere måneder på ski. Men mest var jeg bare så ked af, at jeg stod i en situation, hvor jeg ikke var dækket. Jeg vidste jo, det var en stor udgift, og en forsikring havde jo kun kostet marginalt i forhold til. Så derfor var det allerværste, da jeg skulle ringe og fortælle det til mine forældre,” siger han

Det var simpelthen så åndssvagt. Jeg tænkte: “Det sker aldrig for mig.” transport. Men da Mortens mor er sygeplejerske, indvilger hospitalet i, at hun får ansvaret for sin søns helbred på turen hjem. Morten får bagsædet i familiens stationcar. På den måde kan de spare pengene på den lange ambulancetur hjem til Danmark. Det er dog ikke nok til at hjælpe på Mortens humør.

i dag fejler benet intet, og Morten har kun de mentale knubs tilbage. Han har lært en dyr lektie, og han er ikke i tvivl om, hvad hans råd er til andre, som står og skal på skiferie: “Få nu tegnet den rejseforsikring, inden i tager af sted. Jeg tager ingen steder fra nu af uden at have en rejseforsikring.”

FEBRUAR 2012 Chili 33


på ski’eren

Sådan er du dækket det gule sygesikringskort dækker: • Lægebehandling og medicin i EU på rejser under en måned. • Kortet dækker ikke hjemtransport. det blå eU-sundhedskort dækker: • Lægebehandling og medicin i EU, på samme vilkår som borgerne i det land, du opholder dig i. • Hvis du er på ferie længere end en måned. • Hvis du skal i praktik, være au pair eller studere i EU. • Kortet dækker ikke hjemtransport. rejseforsikring dækker: • Hjemtransport, også uden for EU. • Bagageforsinkelse op til 2.500 kr. • Ubenyttede effekter/ aktiviteter (evt. liftkort) op til 2.000 kr. • indlogering og hjemtransport for pårørende. • Priser for rejseforsikring ligger mellem 75-175 kr. (1 uge).

34 Chili FEBRUAR 2012

Så dyrt kan det blive

Hvor meget koster det at få sat en skulder på plads? Og hvad mon en hovedskade kan løbe op i? Se her, hvor stor en regning du risikerer at få med dig hjem fra skiferien. Den almindelige

Den komplicerede

Den alvorlige

Scenarie: De mest almindelige skader er brækkede lårben, arme, kraveben eller skuldre slået af led.

Scenarie: På offpiste risikerer du at lide betydeligt mere alvorlige styrt i den løse sne. Sker det, kan du brække adskillige knogler i kroppen eller at få et meget kompliceret brud.

Scenarie: Det værste, der kan ske, er, at du kommer til skade, mens du har været væk længere end en måned. Så dækker det gule sygesikringskort ikke længere. Det værste, du kan komme ud for, er at slå hovedet og lide et alvorligt hovedtraume.

Behandling og transport: Du kan som regel ikke køre hjem i bil med et brækket ben, så derfor er du med stor sandsynlighed nødt til at flyve. Selv hvis du har en flybillet i forvejen, skal du regne med at komme af med ekstra penge. Du skal sidde på businessclass, og du er også nødt til at betale for to sæder for at have plads til dit ben. Pris: 3.000-5.000

Behandling og transport: Som regel betyder det en tur på operationsbordet, og da knoglerne skal stabiliseres med skruer, slipper du ikke for at være indlagt et stykke tid. Når du skal hjem, risikerer du, at det bliver med båretransport. Det koster ni flysæder + ambulancetransport til og fra flyet. Du skal højst sandsynligt også have en læge eller sygeplejerske med på turen. i værste fald skal du med et ambulancefly. Pris: 60.000-200.000

Behandling og transport: Alvorlige hovedtraumer kan medføre flere måneders indlæggelse, da det ikke er forsvarligt at flytte dig. Først når du er stabil nok, kommer ambulanceturene og ambulanceflyet hjem til Danmark. Pris: 500.000+ Kilde: Søren hedegaard Madsen, Skadeschef i SoS International

Tak til Nautic Surf og Ski for udlån af skiudstyr.


not me s t e d n a l r e d n e DIF s l i t r e t a r e m m a bedste holdk … e d e v s t a r o f a t Club La San otMe.dk N e /W m o .c k o o b e c a F k Tje hold s m o d g n u it d n a rd o v h , og se ld på vinder et træningsopho te eller ro a z n a L å p ta n a S a L b Clu drede n u h re e fl e d i e n re g n fi får andre cool præmier.

DIF står bag kampagnen ’WE not me’, som sætter fokus på det sociale sammenhold for 13-17-årige idrætsudøvere.


und

ro g r e d Un

a n e r A Jib

t d a fl a r F ! b a f l i t dt på n u r e d n e r t a er du træt af største s n e t is p e n g li arks m n a skiferien og d f a n e g forbi in v s å s ? e d per, a m a sp r d r a o b e snow d e v la e ren. u m it m k s je h n e d in e skills in d å p r y t s å og f

P

roblemet med at stå på ski og snowboard herhjemme er, at det sgu næsten er komplet umuligt at opdrive noget, der bare minder om en hæderlig bakke, du kan flyve ud fra, lave tricks på eller i det mindste bare ryge på røven på. Så hvad gør du så, hvis du ikke gider tilbringe skiferien med at ligne en komplet idiot? Du bygger din egen rampe!

3 steder i dk

Underground Jib Arena er en hjemmelavet rampe bygget af træ med dertilhørende rails, som du kan glide hen ad på dine ski eller dit snowboard. Den er fem meter høj, og ethvert hæderligt skisportssted med respekt for sig selv og sine gæster har bygget en til deres snowparks. i Danmark er der tre af dem – en i København, en i Odense og en i Aarhus. i 36 Chili FEBRUAR 2012

København ligger den ved Genforeningspladsen i Nordvest, og selv om denne vinter i skrivende stund mest af alt kun har budt på røvsyg regn, har det ikke forhindret riders fra nær og fjern i at valfarte til Jib Underground Arena for at forberede sig på skituren. Men det betyder ikke, at du så må finde dig i at skøjte rundt i græs og mudder, for den sne, der i år har været ret meget fraværende, er i stedet blevet kørt ind fra de omkringliggende skøjtebaner, og derfor er det ikke unormalt at se nogle af Danmarks absolut bedste riders stå med en skovl i hånden og losse sne fra zambonien og op på rampen. Men det er jo nu en gang den pris, vi må betale, for at bo i et fladt land. FOTO: JAMEL SUNDOO

O EL SUNDO FOTO: JAM


FOTO: MAGGiE OLKUSKA

Kom med til DM i Jib!

Lørdag den 25 . februar er de r DM i Jib ved Jib Arena på Ge Underground nforeningsplad sen i Københav hvor præmien ns nordvest, er en forlæng et weekend fo i Sverige. Du ka r to til Kläppe n selv melde di n g til eller blot tjekke landets hænge ud og absolut bedste rid er s ud . Se meget mer om tidspunkt e info på Facebook: Underground. Jib.Arena

det er i øvrig

t gratis at delt

FOTO: JAMEL SUNDO O

FOTO: MAGGiE OLKUSKA

age!

Jib?

Jib er et snowboarderudtryk, der betyder at grinde, og for enden af bakken på Jib Arenaen vil der være flere forskellige muligheder for at grinde. Blandt andet på en 6 meter lang C-boks og en såkaldt butterboks.

FEBRUAR 2012 Chili 37


DANMARKS MEST ALSIDIGE TEKNISKE UDDANNELSE

Højt fagligt niveau - Spændende studiemiljø Rigtig gode jobmuligheder - Mulighed for praktik i udlandet

MASKINMESTER U D D A N N E L S E N


Svensk-paradis snowpark

FTW!

lædt skibakke-paradis, selv om sverige er et snek re lidt hurtigere, må det jo gerne af og til væ r bør du tjekke en af de vildere og smartere. derfo r er fire af de bedste. svenske snowparks ud. he

kläppen

Kläppen er for skandinaviske ride rs, hvad Roskilde Festival er for skan dinaviske musikelskere: komplet uun dgåelig og en fest, du sent vil glem me. Kläppen ligger i Midtsverige, cirka 700 kilometer fra København, og snow parken er i løbet af de seneste 10 år blevet kåret som Sveriges bedste snow park hele ni gange (vi ved ikke helt , hvorfor den glippede det ene år. Måske regnede det eller noget). Snowpa rken har sin helt egen lift og tre forskelli ge linjer – blandt andet en børnevenlig linje. Meget rart, hvis du 1) er 7 år gam mel eller 2) en spade på ski.

funäsfjällen

faktisk FunäsfjälNå. Der kan du bare se. Det var prisen som Årets t vand ikke pen Kläp at lens skyld, Awards 2011. Her ter Win Park 2011 ved Transition äsfjällen nemlig Fun kåre at for n else lød begrund ge års erfaring man ion, sådan her: “Tonvis af pass ljer og finesse deta af ser mas en, park e med at shap der ikke til for skal e Mer . i alle elementerne.” Bum parks. at lave en af Europas fedeste snow

Åre

Åre er et regulært hotspot for riders fra hele Norden, og fordi stedet også byder på en række ret udfordrende pister, er det også et populært sted for professionelle skiløbere og snowboardere. Heldigvis har Åres mange snowparker også masser af tilbud til de af os, der altid er liiiiige ved at ryge på røven, og stedet er perfekt, hvis du vil hænge ud på pisterne med de bedste af de bedste.

idre fjäll

skal Enhver ordentlig snowpark jumps, selvfølgelig have en masse og en af boxes, rails og den slags, hvad den de absolut mest tjekkede, ligger der l, Fjäl idre er slags angår, enhavn. cirka 900 kilometer fra Køb idre Fjäll Ud over de 41 pister har d et rigt en kæmpe snowpark me dig til at få kan der , ting udvalg af var hver slide, jibbe og flyve, som dag den sidste.

kellige snowparks på

rs se meget mere om de fo

/skiomraader om .c en ed w ts si vi e. ri fe ki www.s k direkte links på Chilinet.d du kan også finde de

FEBRUAR 2012 Chili 39


indeni

Hvad gemmer sig i din leverhakker? Danskerne elsker leverpostej. Hvor mange gange har du måske ikke set sidemanden hive en leverhakker op af madpakken? Men hvad indeholder den klassiske grovhakkede fra Stryhns egentlig? CHili undersøger sagen.

… at Danmark faktisk er det eneste land, der sælger leverpostej, selv om det er en fransk opfindelse? Det var nemlig en franskmand, der boede i København i 1847, der første gang lavede den leverpostej, vi kender i dag. Den var svinedyr, så dengang var det kun overklassen, der kunne nyde deres postejmad.

kan du også smage fisk?

Synes du, den grovhakkede til tider kan smage en anelse af fisk? Ja, så er du ikke helt galt på den. Stryhns indeholder nemlig ansjoser, så måske kan du få en af dine to fisk om ugen dækket her.

40 Chili FEBRUAR 2012

6 om dagen

Og nu du er i gang med at følge kostanbefalingerne, kan du jo lige så godt krydse en af de seks gange frugt og grønt af, som du anbefales at spise dagligt. Stryhns indeholder nemlig løg, som er en af de sundeste grøntsager, du kan spise.

Smæk med spæk

På trods af de sunde ting i den grovhakkede skal du dog ikke tro, at du får skulderklap af din kostvejleder, når du praler med en mad med leverhakker. Stryhns indeholder nemlig store mængder spæk, som er et lag af fedt, der findes mellem grisens hud og muskler.

Rensepostej

Det er nok ikke en overraskelse, at leverpostej indeholder en del svinelever. Men noget, du nok ikke vidste, ja, medmindre du har lyttet godt efter i biologi, er, at leverens hovedopgave er at afgifte kroppen – og på svinet, der har leveret lever til din postej.

Stryhns sparer ligesom alle andre, hvor de kan. Derfor tilsætter de stofferne E 450 og E 451, da de hjælper med at binde vand i postejen og få den til at hæve, så postejen bliver ekstra stor. Så næste gang du læser, at du får lidt mere postej for pengene, så er der nok bare tilsat lidt flere af de fine E-numre.

O R D : D i T T E L i V B R AT F E L DT / F OTO : P R

Snydepelse!


ERHVERVS UDDANNELSER

MERE END

30 UDDANNELSER

HTX

NØRDERNES

PARADIS se mere på: www.tec.dk

Teknisk Erhvervsskole Center


På e r e g a l s n e t t a Pengegriske Pl

Det er ikke kun mange timers læsning og nervepirrende eksaminer, du skal igennem, før du kan kalde dig student. Måske er det også dig, der på vegne af din årgang skal ind i bokseringen, hvor studenterhueleverandørerne kæmper om din gunst og ikke er bange for at bruge beskidte tricks for at tjene mest muligt. CHili har kigget nærmere på det store stygge studenterhuemarked. ORD: PER BANG THOMSEN i L L U S T R AT i O N : K L A U S P E L L E

42 Chili FEBRUAR 2012


studie – hue

FEBRUAR 2012 Chili 43


HuemarkeDet er som Det vilDe vesten Mærkelige sms’er fra sælgerne, tilsvininger af konkurrenterne og studenterhuer, der var skæve med dårlige syninger. Det var nogle af de ting, Maibrit Søholm Grøndal oplevede, da hun var en del af studenterhueudvalget på sit gymnasium.

H

vad gør man, når en sælger fra et studenterhuefirma sender sms’er sent fredag aften for at høre, hvordan det går? Eller når sælgeren pludselig begynder at beskylde konkurrenterne for at levere elendige og møgdyre huer? Og hvordan skal man lige reagere, hvis studenterhuesælgeren begynder at lokke med gratis klassefester og betalte studieture, hvis man vælger deres firma frem for alle de andre? Det var nogle af de spørgsmål og dilemmaer, Maibrit Søholm Grøndal skulle tage stilling til, da hun i efteråret 2010 sagde ja til at blive en del af studenterhueudvalget på Teknisk Gymnasium i Esbjerg. “Det var som det vilde vesten. Studenterhuesælgerne skød verbalt efter hinanden, som det passede dem, og de var absolut ikke bange for at svine konkurrenterne til. Når vi havde møder med dem, var det lige før, det overskyggede alle de ting, som de prøvede at sælge til os,” siger Maibrit, der selv fik hue på i forsommeren 2011. “Mange af de andre i udvalget

44 Chili FEBRUAR 2012

havde aldrig prøvet at stå over for så aggressive sælgertyper før, og de var frustrerede, for de vidste ikke, hvordan de skulle sige fra. Jeg kendte i forvejen lidt til branchen, og fordi jeg var et par år ældre end de andre, havde jeg nok lidt mere erfaring med sælgere end de andre,” siger hun.

Gratis huer er vel også bestikkelse

Maibrit Søholm Grøndal indså hurtigt, at hun blev nødt til at være benhård over for sælgerne. De var nemlig ikke bange for at bruge kyniske salgsmetoder for at få de unge hueudvalgsmedlemmer til at skrive under på slutkontrakten. “Den første hueleverandør, de havde haft ude, havde brugt en stor del af tiden på at svine konkurrenterne til. Derudover oplevede flere, at sælgerne prøvede på at fremstå, som om de var deres venner. Udvalgsformanden fik eksempelvis sms’er med beskeder som: “Hej, hvordan går det?” Det ville være helt naturligt, hvis det kom fra en ven, men når det er en sælger, der har sendt beskeden, virker det lidt mærkeligt. Man får jo heller ikke beskeder fra Fakta eller Rema 1000,” siger Maibrit. Samtidig prøvede flere af sælgerne at lokke dem med gode tilbud og andre favorable ordninger.

“Jeg har hørt, at nogle gymnasieklasser har fået betalt fester eller studieture af hueselskaberne. Det blev vi ikke tilbudt, men vi fik til gengæld vores huer gratis, og det kan man vel godt se som en eller anden form for bestikkelse,” siger hun.

Handlede om kvalitet

Sidder du i hueudvalget, skal du derfor være meget bevidst om, hvad i går efter, så i ikke falder for de velafprøvede salgstricks. Vil i have det billigste pakketilbud, hvor der følger g-strenge, blå bog og champagne med? Hvad med den hue, hvor en del af overskuddet bliver sendt til en lille landsby i den tredje verden? Eller vil i bare have den hue, der kan overleve ølsjatter, brækklatter og syv drukdage på Roskilde Festival? For Maibrit og resten af hueudvalget på Teknisk Gymnasium Esbjerg handlede det først og fremmest om, at kvaliteten skulle være i orden, og at huerne skulle være færdige før maj. “På den måde kunne vi nå at tjekke op på huerne og sikre os, at der ikke var fejl på nogle af dem,” siger hun og understreger, at det er meget vigtigt at være opmærksom på at kontrollere huerne, inden den afsluttende eksamensspurt bliver skudt i gang. “Huerne bliver jo masseprodu-

ceret i Kina eller østeuropa, så der kan let være fejl i eksempelvis syningerne. Jeg tjekkede 17 studenterhuer, og der var fejl på to af dem. Min egen hue havde fået et slag i siden, så den var helt skæv. Jeg opdagede det heldigvis i god tid, så jeg nåede at få en ny, inden jeg blev student,” fortæller Maibrit.

Brug de gamle udvalgsmedlemmer

Derfor skal du heller ikke være bange for at stille specifikke krav til sælgerne. Og du skal samtidig huske at få det skrevet ned i en kontrakt, som sælgeren skriver under på. “For så kan man holde sælgerne op på det, hvis de ikke lever op til det, de har lovet,” siger Maibrit. Hun mener samtidig, det er en god idé at alliere sig med nogle af de hueudvalgsmedlemmer, som var med året forinden. På den måde kan i læne jer op ad deres erfaringer, siger hun. “Så har man en livline, man kan ringe eller skrive til, hvis det hele bliver for mærkeligt. Det kan også være, at de skal sidde med til selve møderne, så de kan vurdere, om det er en fair kontrakt,” siger hun og pointerer, at man generelt skal sørge for at få indhentet så meget information som muligt. Og så skal man huske at vælge det firma, der giver en den bedste mavefornemmelse. “Det er nok det vigtigste råd, jeg kan give,” fortæller Maibrit.


studie – hue

FEBRUAR 2012 Chili 45


LæR AT LEDE mENS DU gøR DET Bliv officer. AnSøg inDen 15. MArTS

Som officer har du altid et ansvar. Men når det bliver alvor, så skal du kunne mere end at uddele ordrer. Du skal give mennesker evnen til at præstere på egen hånd og i fællesskab. Har du studentereksamen, hf eller lignende, og er du klar til en anderledes lederuddannelse? Tag officerstesten på

FORSVARE TSUDDANNELSER.Dk


studie – hue

kamPen om Dit stuDenterHoveD er rÅ oG BeskiDt

REKTORFORENINGEN:

Vi BlandeR os ikke De senere års store mediefokus på salgsmetoderne i hue-branchen har fået Anders Olsen fra ABC-Gruppen til at ændre praksis i huesalget.

Du skal holde tungen lige i munden, når du går på jagt efter en studenterhue. Kampen mellem 40.000 og 50.000 kommende studenter er nemlig blevet langt mere intens og rå end tidligere. Og både branchefolk og tidligere studerende mener, at markedet er blevet helt uigennemskueligt.

D

et danske studenterhuemarked har i de seneste år udviklet sig til en kampscene, hvor sælgerne fra de forskellige hueleverandører prøver at lokke med alt lige fra betalte drukture og gratis huer til særlige pakketilbud, hvor du både kan få hættetrøjer, blå bøger og flerfarvede g-strenge med i prisen. “Det er et råt og hårdt marked, der er gennemsyret af ufine metoder,” erkender Anders Olsen, country manager i ABC-Gruppen, der årligt sælger tusindvis af huer til unge over hele landet. Årsagen er, at studenter er mange millioner værd. Mere end 40 millioner kroner, hvis man skal være mere præcis. Derudover er der i de seneste år kommet langt flere hueselskaber på det danske marked, og det har forstærket den i forvejen benhårde kamp om de studerendes hue-budgetter.

Flere firmaer på markedet

indtil for få år siden var det firmaer som C.L. Seifert og A.J. Eriksen, der sad tungt på det dan-

ske huemarked. Det ændrede sig i 2007, hvor svenske ABC-Gruppen drog over øresund og indtog en stor del af de danske gymnasier og erhvervsskoler. Sidenhen har en række andre selskaber taget kampen op med de andre hueselskaber, og det har medført, at salgsfinterne er blevet endnu mere beskidte end før. i foråret 2011 valgte firmaerne ClassMate, Wiberg og ABC-Gruppen at klage til Forbrugerombudsmanden over konkurrenterne fra C.L. Seifert. ifølge de tre hueleverandører havde det gamle huefirma blandt andet brugt vildledende markedsføring og chikane mod konkurrenterne for at presse huepriserne i vejret, og det fik dem til at klage.

Afviser anklager

Hos C.L. Seifert har man ikke meget tilovers for konkurrenternes klage. Anders Eriksen, der er bestyrelsesformand i det hæderkronede huefirma, hæfter sig blot ved én ting: “Heldigvis er det vores konkurrenter og ikke vores kunder, der

“Vi forsøger at gøre markedet så gennemskueligt som muligt. Vi har ryddet ud i skjulte gebyrer, og derudover har vi ændret den måde, vi aflønner vores sælgere. Selv om sælgerne er provisionslønnede, så betaler vi dem nu for, hvor mange kunder de får, og ikke hvor mange penge de får i kassen. Det er en god måde at gøre det på, for nu har vores sælgere ingen interesse i at få de studerende til at betale for meget for de ting, de køber,” siger han og opfordrer direkte gymnasieledelserne til eksempelvis at tilknytte en lærer til de forskellige hueudvalg. Det er dog ikke noget, der møder opbakning hos Gymnasieskolernes Rektorforening, som repræsenterer rektorerne på de danske gymnasier.

klager,” siger Anders Eriksen. Han synes ikke, det har nogen relevans for de studerende, som skal købe huerne, hvordan “arbejdstonen” blandt de forskellige leverandører er. “Spørg mig hellere om, hvordan huerne bliver fremstillet, og hvordan kvaliteten er. Det er det vigtigste for os,” fortæller Anders Eriksen. Ved redaktionens afslutning er der endnu ikke kommet nogen afgørelse på klagen til Forbrugerombudsmanden.

“Vi kender selvfølgelig til de ufine markedsføringsmetoder, men vores holdning er, at det er de studerende selv, der skal beslutte, hvilken udbyder de vil bruge. Det er ikke noget, vi skal blande os i,” siger kommunikationschef Ulla Lena. Begrundelsen lyder blandt andet, at det ville være forholdsvist omstændeligt for gymnasierektorerne, hvis de hvert år skulle agere mellemmand for 200300 elever og en eller flere huesælgere. FEBRUAR 2012 Chili 47


studie – hue

Det skal i viDe: FøR i BESTiLLER HUE:

NÅR HUERNE ER LEVERET:

#1

#1

Hueleverandørerne må ikke kontakte jer per telefon, mail eller sms, medmindre i selv har bedt dem om det.

#2

Hvis i har bedt hueleverandørerne om at ringe eller maile jer, men ikke ønsker yderligere kontakt med dem, så frabed jer dette per mail eller telefon.

#3

Få aftalen med hueleverandørerne på skrift, og gennemgå den i ro og mag, før i skriver under.

#4

Prisen på studenterhuer og andet udstyr skal være inklusive moms og andre afgifter. Eventuelle rabatter skal være tydelige for alle.

#5

Vær opmærksom på, at alle dele af aftalen skal fremgå klart. F.eks. bestilling, måltagning, betaling og levering.

#6

Få skrevet ind i aftalen, at huerne og det øvrige udstyr skal leveres i god tid før jeres sidste eksaminer. Så har i mulighed for at gennemgå udstyret for eventuelle fejl. Aftal f.eks. en dato for levering.

#7

Læs ordrebekræftelsen godt igennem, og vær sikker på, at den stemmer overens med det, i har aftalt.

48 Chili FEBRUAR 2012

Undersøg, om udstyret er i den kvalitet, i har aftalt med hueleverandørerne. Hvis det ikke er tilfældet, har i krav på at få rettet fejl eller at få ombyttet til en vare, der er magen til.

#2

Vær opmærksom på, at i har 14 dages fortrydelsesret, hvis huerne og udstyret er købt via nettet. Det gælder dog ikke, hvis varen skal laves specielt til dig, f.eks. et påsyet navn i huen.

#3

Send straks en skriftlig klage til hueleverandøren, hvis der er fejl ved produkterne eller i ordrebekræftelsen.

#4

Hvis i ikke kan blive enige med hueleverandørerne, kan i klage til Forbrugerklagenævnet. For at kunne klage til Forbrugerklagenævnet skal det samlede køb dog være på minimum 800 kroner.


Wagawaga.dk

HAR HAR DU HARDU DU TALENTET? TALENTET? TALENTET? DerDer er ingen er ingen lette lette genveje genveje til vores til vores uddannelser. uddannelser. DetDet kræver kræver talent talent at indløse at indløse Der er ingen lette genveje til vores uddannelser. Det kræver talent at indløse adgangsbilletten. adgangsbilletten. Belønningen Belønningen forfor at møve at møve sigsig gennem gennem nåleøjet nåleøjet er til er gengæld til gengæld adgangsbilletten. Belønningen for at møve sig gennem nåleøjet er til gengæld stor. stor. DitDit talent talent forfines, forfines, og og du du udvikler udvikler den den tæft, tæft, derder gørgør digdig i stand i stand til til stor. Dit talent forfines, og du udvikler den tæft, der gør dig i stand at at eksekvere eksekvere frafra første første dagdag på på arbejdsmarkedet. arbejdsmarkedet. HosHos os os lærer lærer du du kunsten kunsten at at til at eksekvere fra første dag på arbejdsmarkedet. Hos os lærer du kunsten at kunne! kunne! kunne! På På Danmarks Danmarks MedieMedieog og Journalisthøjskole Journalisthøjskole kankan du du læse læse følgende følgende uddannelser: uddannelser: På Danmarks Medie- og Journalisthøjskole kan du læse følgende uddannelser: København: København: Aarhus: Aarhus: København: Aarhus: Fotografisk Fotografisk Kommunikation Kommunikation Fotojournalist Fotojournalist Fotografisk Fotojournalist Grafisk Grafisk Design Design Kommunikation Kommunikatør Kommunikatør Grafisk Design Kommunikatør Interaktivt Interaktivt Design Design Journalist Journalist Interaktivt Design Journalist Kommunikatør Kommunikatør (fra (fra 1. februar 1. februar 2013) 2013) Kommunikatør (fra 1. februar 2013) Kreativ Kreativ Kommunikation Kommunikation Kreativ Kommunikation Medieproduktion Medieproduktion og og Ledelse Ledelse Medieproduktion og Ledelse TV-TVog og Medietilrettelæggelse Medietilrettelæggelse TV- og Medietilrettelæggelse

Tilmeld Tilmeld dig dig Åbent Åbent Hus Hus eller eller informationsmøde informationsmøde Tilmeld dig Åbent Hus eller informationsmøde ogog læs læs om om uddannelserne uddannelserne påpå dmjx.dk dmjx.dk og læs om uddannelserne på dmjx.dk

KUNSTEN KUNSTEN ATAT KUNNE KUNNE KUNSTEN AT KUNNE DANMARKSXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX DANMARKSXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX DANMARKSXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX -XXXXXXXXXXXXXXXXXX -XXXXXXXXXXXXXXXXXX MEDIE MEDIE MEDIE-XXXXXXXXXXXXXXXXXX OGXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX OGXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX OGXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX JOURNALISTHØJSKOLEXXXXXXXXX JOURNALISTHØJSKOLEXXXXXXXXX JOURNALISTHØJSKOLEXXXXXXXXX


promotion

#1

en af dine hold kammerater har lige kvajet sig, og modstanderne har fået point. Hvad gør du?

#2

Der er lige startet en ny på holdet. Hvordan bliver han modtaget? A) Alt hans tøj ryger ud ad vinduet, mens han er i bad – så kan han lære det, ha ha. B) Vi laver lige en hurtig navneleg, men jeg kan nok først huske, hvad han hedder om et par måneder. C) Han bliver budt velkommen på holdet med kage og krammere. Så er han inde i varmen.

#3

Det er tredje gang i træk, at I taber en kamp. Hvordan er din attitude efter kampen? A) Problemet er ikke min attitude – det er de elendige folk, jeg er omgivet af. B) Jeg er lidt irriteret, men vi må bare op på hesten igen, som Wozniacki plejer at sige. C) Er det tredje gang? Jeg tæller sgu ikke mine nederlag. Jeg har alt for travlt med at synge i badet.

50 Chili FEBRUAR 2012

Flest A’er Et eller andet sted, langt inde i dig selv er der en god kammerat gemt. Men damn, det er langt væk. Du burde seriøst overveje at stramme lidt op. Hvis du gerne vil være en del af den gode stemning, så kunne du begynde med at være bare en tiendedel mindre selvoptaget. Måske kunne du sige et eller andet pænt til en holdkammerat – uden at lyde ironisk.

Smadrer du din ketsjer? Pifter du bolden? Og får dine kammerater skylden, når det ikke helt går som planlagt? Tag testen og find ud af, hvordan du er som holdkammerat.

#4

en af dine holdkammerater bliver rykket op på førsteholdet. Hvad synes du om det? A) Han har sgu også altid været en giga røvslikker. Håber, han får en skade. B) OK, jeg er lidt misundelig. især fordi han ikke er særlig meget bedre end mig. C) Superfedt. Men samtidig kommer vi til at savne ham på vores hold – det skal han vide.

#5

Du spiller tennis, badminton eller en anden ketsjersport. Hvordan ser din ketsjer ud? A) Den er vold-hærget efter slag i gulvet, når jeg taber en bold. Men jeg har 25 andre, så fuck det. B) Godt slidt med lidt mærker hist og pist, men jeg har altså også haft den i et stykke tid. C) Meget, meget brugt, men OK. Jeg låner den tit ud til andre, så den skal nok snart strenges op igen.

#6

Hvilken af disse sportsstjerner, synes du, er den sejeste? A) Cristiano Ronaldo B) Lionel Messi C) Rasmus fra tredjeholdet, der lånte mig en 20’er til en cola i tirsdags. Fik du flest C’er? Så skulle du måske bruge dit smittende humør og vinde en rejse til Club La Santa… Tjek facebook.com/ WenotMe.dk – og se hvordan. Og du må selvfølgelig også gerne smutte derind, selv om du fik flere A’er og B’er.

Flest B’er Du kan sagtens være supercool. Og det er heldigvis sådan, du oftest er. Du går pænt meget op i at vinde, men heldigvis flipper du aldrig helt ud på dine holdkammerater, hvis det ikke går helt efter din plan. Du har nogle gange en tendens til at være lidt ligeglad, men det fede er, at du ikke behøver at anstrenge dig særlig meget, før du er en virkelig god holdkammerat. Flest C’er Du må være en af de flinkeste, rareste mennesker på jorden. Har du nogensinde tænkt på, at det også er fedt at vinde en kamp? Altså, ikke fordi du skal droppe dit gode humør, og din holdånd. Men tænk, hvis din positive tilgang til tingene kunne bruges til at vinde kampe. Ja ja. Man kan ikke få det hele, men du er skidesød, så vi ønsker jo bare det bedste for dig.

ORD: REDAKTiONEN / FOTO: ALL OVER

A) Råber til vores træner, at han skal skifte idioten ud. B) Bitcher til den nærmeste om, hvor dårlig min kammerat er. C) Løber op til ham og giver ham et klap på skulderen og et “kom igen”.


KAN DU SE

DIG

SELV ULIGHEDERNES

METROPOL På Metropol i København udbyder vi 15 videregående uddannelser inden for det teknologiske, sundheds- og samfundsfaglige område. Test dig selv og find den uddannelse på Metropol der bedst matcher dig og dine karrieredrømme.

: pol etro dk/ M ol. om ere trop m e s s Læ .phm nthu

e w ww aab


tabuer. vkassen, er wingerre b x e S i r a vi ikke h rpes til s Det eneste, g spørge om alt fra he de sexperter nemli iften Her kan du fodfeticher. CHilis sk eler ud af deres klubber og r på deres shit, og de d assen. sty vk har nemlig orn lige her – i Sexbre guldk

Hvor mange sms’er kan jeg sende? Hej Sexbrevkasse

Jeg er vild med en fyr, som vist ikke rigtig er så vild med mig. Men jeg giver ikke op, før jeg ved, jeg har gjort, hvad jeg kunne. Jeg sender ham sms’er, som han nogle gange svarer på. Mit spørgsmål er, hvor meget jeg skal presse på, og hvor mange sms’er jeg kan sende uden at skræmme ham væk? Hvor går grænsen for, hvor meget man skal prøve, og hvornår man skal give op? kh fisken

kære Fisken

Lad være med at spamme ham med sms’er. Det kommer der intet godt ud af. Men man skal heller ikke give op. Den her er bare lidt tabt allerede. Hvis en mand ikke umiddelbart vil have en med det samme, så er der sjældent særligt meget at gøre. Min erfaring siger, at det aldrig bliver den store kærlighed, hvis man skal arbejde så hårdt for det og nærmest tvinge ham til at svare på dine beskeder (har selv prøvet det). Jeg var også selv typen, der aldrig gav op, hvis jeg var vild med en fyr. Jeg gik altid 100 procent efter ham. Og det blev også tit til noget – men det blev aldrig til det rigtige. Det skal komme af sig selv, hvis det er rigtigt. Og du kan da sikkert godt lægge op til ham og være flirtende og sexet og alt muligt, og han bider garanteret på en eller anden aften i en brandert, for hvem ville ikke det? Men en kæreste og et godt forhold bliver det nok ikke til. Men så har du da fået det ud af verden og kan komme videre. Men du skal være afklaret med, at det nok er det, der sker, altså at det bliver en engangs- eller to-gangs-ting. Men hvis du er dødhamrende forelsket og vil passe på dig selv, så hold dig væk, og sats dine penge et andet sted. Hvis det er en, du ser jævnligt, så sørg for at være der, hvor han er. Vær der, hvor han går i byen. Vær offensiv, køb en drink eller et shot, og hvis han ikke reagerer på det, så bak ud, og find en anden.

52 Chili FEBRUAR 2012

Hej Sexbrevkasse

Jeg elsker min kæreste, og jeg elsker at have sex med ham – lige bortset fra når han vil slikke mig. Det er ikke, fordi han er dårlig til det, eller at jeg ikke kan lide det han gør, det er selve det, at han er så tæt på “dernede”, der gør mig flov og pinlig. Jeg kan slet ikke slappe af i det. Jeg lader som om, jeg nyder det, men håber alligevel altid, det er hurtigt overstået. Hvordan kan jeg lære at nyde det, og skal jeg sige noget?

Sponseret af:

www.praeventionssiden.dk

Hej Sexbrevkasse

Jeg tror, der er noget galt med mig. Altså ikke fysisk, men i mit hoved. For lige så snart, jeg har været sammen med en pige, mister jeg alt for hende. Og det er, selv om jeg syntes, hun var helt vildt dejlig, inden vi var sammen. Det sker ligesom med et knips med fingrene. Når vi har haft sex, er hun mig totalt ligegyldig. Jeg er ked af, at det er sådan her, for jeg vil gerne kunne have et rigtigt forhold til en pige. Hvad er der galt med mig?

hilsen S kh Peter

kære S

Du skal lære at stå ved, hvad du er, og hvordan du ser ud. Spørg dig selv, hvorfor du er så skamfuld over din fisse. Helt grundlæggende god, gammeldags seksualundervisning. Så tag et spejl, og lær hvordan du ser ud – og accepter det. Din kæreste kan tydeligvis godt lide dig, så der er garanteret ikke noget at være flov over. Acceptér dig selv! indtil du føler dig tilpas, så sig, at du ikke vil have det. Gør ikke noget, du ikke kan lide. Hvis han er en god kæreste, vil han forstå dig og bekræfte dig i, hvor smuk du er, og hvor smuk din fisse er. Det skal du nok høre mange gange, før du selv kan tro på det. Men det handler om, at du skal elske sig selv. Du skal ikke skamme dig! Stil dig foran spejlet helt nøgen, og sig til dig selv, at du elsker dig, og lær at synes, at du selv er fantastisk. Det er ærgerligt, at du ødelægger det for dig selv, når du har fundet en, der elsker dig. Hvis dine grænser bliver overskredet, skal du sige fra. Både snak med ham, men arbejd også med det selv, for det er dig, der har et issue, som selvfølgelig bliver til jeres begges issue, hvis der ikke bliver gjort noget ved det.

kære Peter

Wow. Jamen, det er nok noget, du skal snakke med nogen om. For mange unge både mænd og kvinder er det jagten, der bliver det vigtige. Gi’ det eventuelt en chance igen, og lad være med at dyrke sex for hurtigt. Lad være med at have så store forventninger. Det hænger tit sådan sammen, at hvis man har meget store forventninger til sig selv, så har man det også til andre. Ro på – måske kan man godt have et forhold uden at være totalt fascineret og forelsket. Man sætter dem, man er forelsket i, op på en piedestal. Få det ned på jorden, og gå efter dem, du har noget tilfælles med og har det sjovt med, frem for dem du på det ydre synes er helt fantastiske. Måske skal du lure på, om der er andre aspekter i dit liv, hvor du reagerer på samme måde. Du har et problem, du skal arbejde med. Er det, fordi du ikke er klar og bare vil være single og løbe hornene af, eller ligger der noget, der er dybere end det, så snak med nogen – det er der ingen skam i.


sser sig på? re p r e d l, å m et spørgs spørgsmål Har du også nd med det samme dit Se k Så tøv ikke. sen: sex@chiligroup.d s a k til sexbrev

denne måneds sexpert er … Kirstine, som er frisør i sin egen salon Cabello (det betyder hår på spansk) i København. Alder: 32 år. Status: Forlovet. Kirstine har kendt sin kæreste i otte år og blev kærester med ham, samme dag de mødtes. Årrhh… <3

Sponseret af:

www.praeventionssiden.dk

FEBRUAR 2012 Chili 53


Jacob Tingleffs

Guide til Parforhold må være den perfekte gave til Valentines Dag.

★★★★★★ ”Mesterlig og intelligent komedie”

★★★★★ jyllands-posten

tV2

♥♥♥♥♥ ”Et festfyrværkeri af charme og humor” politiken

❤❤❤❤❤ politiken

★★★★★ b.t.

★★★★★ ”Jeg var i fantastisk humør, da jeg forlod biografen” kristeligt dagblad

Køb dem overalt!


H o r oHs k eo ad per

Vædder

( 2 1 / 3 - 2 0 /4 ) det bliver shortsvejr hele måneden for dit vedkommende. Folk vil muligvis kigge skeptisk på dig. Men det er, fordi deres kuldetærskel ligger et andet sted. det er kun Væddere, der kan klare temperaturer på minus 6 grader i shorts. Udnyt det. det kan betyde, at du redder dig en slem forkølelse, men det må du tage med. den 30. februar vil du opleve følelsen af forvirring, men uden at vide hvorfor. den 31. februar vil det gå op for dig, at du var forvirret i går, fordi der kun er 29 dage i februar, og du kan glad gå ud i verden igen.

Tyr

( 2 1 /4 - 2 1 / 5 )

MÅNEDENS SJERNETEGN

Fisk

O r d : T H O M A S S KO V G A A r d S V I G / F OTO : B E N I T TA M A r C U S S E N

(19/2-20/3) Hele Fiskens horoskop er denne måned dedikeret til dig, der har fødselsdag 29. februar, for det er virkelig sjældent, du har det. Så først og fremmest tillykke med det. Når det så er sagt, så bliver det en frygtelig måned for dig. du vil simpelthen få så mange parkeringsbøder. Også selv om du ikke engang har bil. du kan godt begynde at spare op, for det drejer sig om 17 bøder a 510 kroner stykket. det løber i alt op på 24.000 kroner. du kan slippe for bøderne, hvis du inden den 11. sender en check på 11.000 kroner til sko@chiligroup.dk

Oprindeligt stammer skudår faktisk fra Tyrens tegn. da Gud opfandt kalenderen, lagde han den 29. april ind to gange, simpelthen for at kunne skabe flere mennesker fra Tyrens tegn. Men på et tidspunkt er vi Tyre så letsindige at give skuddatoen til Fisken. det er til gengæld den eneste fejl, vi nogensinde har lavet. Vi vil også i februar være det absolut mest amazing stjernetegn med flotte kroppe og intelligente hjerner. Omkring den 19. vil vi have mulighed for at få et gratis abonnement på Børsen. det kan vi overveje, om vi vil.

Tvilling

(22/5 - 21/6) din far er smed i Hvidovre. Stjernerne fortæller mig, at din far ikke har det job, han tror, han har. du skal straks ringe til ham og fortælle, at han i morgen klokken 7 skal møde ind på sit rigtige job, som er i en smedje i Hvidovre. du vil føle, at du har levet på en løgn, men du må tilgive ham. det har aldrig været hans mening at såre dig, og du skal se positivt på det, der er masser af fordele ved at have en far, der er smed. Han kan lave ... øh ... du kan få ... hestesko. Masser af hestesko. Hvis du læser det her, og din far allerede Er smed i Hvidovre, har du vundet en hest. den kan afhentes på nærmeste posthus. FEBrUAr 2012 CHILI 55


ho e ar od sekr o p e r

krebs

Jomfru

Skorpion

Stenbuk

Du skal sætte dig ind i det binære talsystem. Og når du har gjort det, skal du ringe til det her nummer. 10 10 111 11 101 110 11 1000. Hils fra mig. Jeg kan se, at du går et lykkeligt liv i møde, hvor du vil få 13-14 børn, der alle sammen elsker dig meget højt. Du skal for så vidt muligt kalde de fleste af dine børn for polske navne, da det vil blive ekstremt hipt, når de når den rigtige alder.

En vigtig huskeregel til dig er, at der er enorm stor forskel på en fladskærm og en faldskærm. Det er vigtigt, at du har helt styr på forskellen, inden du begiver dig ud med en af de to ting. Jeg skulle se ‘Ånderne vender tilbage’ hos en kollega forleden, og da han så skal tænde for sin fladskærm, folder der sig i stedet en kæmpestor faldskærm ud. Det skabte en lidt mærkelig stemning. Mest fordi hans kone for første gang havde et solospring i faldskærmsklubben. Fred være med hende – og gør dig selv den tjeneste at lære forskellen.

Du skal have pudset sølvtøjet, og det er ikke en metafor. Men i morgen skal du tage sølvtøjet på, og så skal du tage hen til fotografen og få taget nyt pasfoto. Med dit nye pas skal du tage det første fly til Kirgisistan og grave efter guld. Det er langtfra sikkert, at du finder noget, men – “den som ikke graver, får ikke jord på skovlen”, Som Preben Elkjær sagde det så smukt i sin tid.

Hvis du var en bil, ville du ikke gå så langt på literen. i hvert fald ikke i februar. Men bare rolig – din astrolog er her for at hjælpe dig. i morgen skal du tage ned på dit lokale autoværksted og bede om en undervognsbehandling. Han vil formentlig være afvisende i starten, men det er vigtigt, at du insisterer. For med den helt rigtige behandling kan du blive et 14 procent bedre menneske i løbet af en enkelt eftermiddag.

(22/6 - 22/7)

Løve

(23/7 - 23/8) Tillykke. Du er blevet formand for Liberal Alliances Ungdom. Det kan virke som en enorm mundfuld. især hvis du ikke går op i politik, men jeg kan se, du er mand nok til at klare den, og hvis du bliver i tvivl om, hvad du skal gøre, så ring til Joachim Boldsen. Han vil formentlig sige noget i stil med, at han bare er håndboldspiller og ikke aner noget om politik. Det vil være det svar, du leder efter.

5 ting, du bør give til en, der har fødselsdag den 29. februar • Gavekort til en blomsterbutik • Et lille stykke napalm • ‘Turen går til Thyborøn og omegn’ • Rasmus Seebachs første album • En ged

(24/8 - 23/9)

Vægt

(24/9 - 23/10) Du vil gøre en kæmpe indsats for at arrangere verdens første maratonløb, og det er en god tanke, men jeg er bange for, at du er lidt for sent ude. Det har nemlig været afholdt. Til gengæld kan du bruge din energi på at gøre Norge dansk igen. Du synes, det er på tide, og jeg er tilbøjelig til at give dig ret. Nordmænd vil opsøge dig på gaden, og her er det vigtigt, at du husker på, at rar på dansk betyder stodder på norsk. Eller også er det omvendt. Det er bare vigtigt, at du er på vagt. Tirsdag eftermiddag i næste uge skal du have nye briller, og dem skal du hente i Aars.

De bedste sange for alle stjernetegn på nær Løven

Poul Krebs ‘Sådan nogen som os’ Poul Krebs ‘Morrison, Dylan og Elvis’ LMFAO ‘Party Rock Anthem’ 56 Chili FEBRUAR 2012

(24/10 - 22/11)

Skytte

(23/11 - 21/12)

(22/12 - 20/1)

Vandmand (21/1-18/2)

Husk, at hvis du køber et månedskort i februar, så gælder det ikke lige så lang tid, som hvis du køber et månedskort i august. Ganske enkelt, fordi februar måned er kortere end de fleste andre måneder. Jeg er klar over, at det kan virke meget chokerende at få sådan en oplysning lige nu midt i læsningen, men nogen skulle jo sige det til dig. Du skal starte en kortklub. Det kan være med til at gøre dig til et lykkeligere menneske. Hvis du ikke kan finde nogen, der vil spille mod dig, kan du starte en kabaleklub. På den måde er du også mere herre over, hvornår du skal spille.

Du vil opleve, at du har udvikler dig til reggaetypen. Det vil begynde omkring den 11., hvor du vågner op med dreadlocks, der selvfølgelig er fulde af lus, og så er der ingen vej tilbage. Du begynder at ryge hash og høre underlig musik. Du kan egentlig godt fornemme, at du lugter fælt, men af en eller anden grund er du helt ligeglad, og hver gang nogen påpeger det, har du en stærk trang til bare at udbryde “Chill maaan”. Din drøm om at blive bankmand kan blive spoleret af dit lange, fedtede hår. Du kan ikke tage mennesker med ulækkert hår seriøst – se bare på Felix Smith. Han skulle aldrig styre mine penge.


webintegrator Connect til nettet Har du lyst til at styre din computermus ud på nettet? Så er her et tilbud til dig. Webintegrator er et 22 ugers grundforløb i indgangen medieproduktion. Uddannelsen er en skolebaseret erhvervsuddannelse på i alt 1 år og 9 måneder. Prøv vores grundforløb – det er måske lige noget for dig. På forløbet lærer du at bygge hjemmesider med musik, fotos og video i et cool design. Vi arbejder med de nyeste computere og de nyeste programmer. Vores undervisere kan lære dig moderne international webdesign og webkode.

Se meget mere: www.kts.dk/amager


header

OTS H S P NA EU SUR LIFE O OF Y

at ingen ler så ungt, er lærer ta r e d , m e d Er du en af rstå, hvad du siger? Ell din fo n a k ger af over 40 yk og vendin test her. tr d u te s e y galder du dine n CHilis spro g a T ? r o m r mo ERSEN DT B R AT F E L TTE LiV ORD: Di

R / iLLUST

1#

4#

2#

5#

du har lige vundet stort over din ven i kort, hvad udbryder du? A) Fedt mand, tak for kampen. (5) B) Jeg er da lykkens pamfilius! (10) C) Owned! (0)

du står nede i supermarkedet og skal til at betale for varerne, hvad siger du til ekspedienten? A) Lige på. (0) B) Tager de rigsdaler, min gode mand? (10) C) Bare på beløbet. (5)

TAG ET FOTO AF EU I DIN DAGLIGDAG OG DELTAG I KONKURRENCEN OM FIRE TABLETS Danmark har EU-formandskabet 1. januar til 30. juni 2012. Læs mere om formandskabet: eu2012.dk og fotokonkurrencen: snapshots.eu2012.dk 58 Chili FEBRUAR 2012

ENEDiC AT i O N : B

3#

du er uvenner med en af dine kammerater. hvordan forklarer du det? A) Der er en smule polemik mellem min kammesjuk og jeg. (10) B) Jeg har en beef med min homie. (0) C) Jeg er blevet uvenner med min ven. (5)

58 Chili FEBRUAR 2012

TE PED

det er dagen derpå, og du har det ikke så godt. hvad siger du? A) Jeg er helt knækket! (0) B) Det værker sørme i mit hoved. (10) C) Jeg har tømmermænd. (5)

din cykel punkterer på vej til skole, hvad udbryder du? A) Ej, hvor irriterende. (5) B) Fuck, hvor sygt nederen. (0) C) For søren da også. (10)

6#

der bliver uddelt kage i skolen, og det smager rigtig godt. hvad siger du? A) Voldfråderen! (0) B) Særdeles velsmagende, min gode ven. (10) C) Virkelig lækkert! (5)

7#

hvilke tre ord bruger du oftest, når du er begejstret? A) Dope, lux, rowdy. (0) B) Mægtigt, bravt, udsøgt. (10) C) Skønt, fedt, lækkert. (5)


TEST DIG SELV

PORTALEN PORTALEN Header

GREVE TEATER& MUSIKHUS GREVE TEATER& MUSIKHUS GREVE TEATER& GREVE TEATER- & MUSIKHUS MUSIKHUS

16. 16. FEBRUAR FEBRUAR 16. FEBRUAR 16. FEBRUAR

COMEDY ZOO ON TOUR COMEDY ZOO ON TOUR COMEDY ZOO ON COMEDY ZOO ON TOUR TOUR

17. 17. FEBRUAR FEBRUAR 17. FEBRUAR 17. FEBRUAR

LUKAS GRAHAM LUKAS GRAHAM LUKAS LUKAS GRAHAM GRAHAM

23. 23. FEBRUAR FEBRUAR 23. FEBRUAR 23. FEBRUAR

MEDINA MEDINA MEDINA MEDINA 0-20 point

25-40 point

45-60 point

Alder: 15 +

Alder: 30 +

Alder: 70 +

Du har et topnice sprog! Du er totalt på bølgelængde med dine homies, der lærer alle deres nye udtryk fra dig, men for alle, der er fyldt 30 år, er de ord, der kommer ud af din mund, sort snak. Du styrer for vildt, dit sproglige kuvøseguf!

Du har haft din sproglige storhedstid, makker! Du taler simpelthen så sprogligt korrekt, at din vennekreds bliver lullet i søvn, bare du åbner munden. Du holder dig til de sikre standardgloser og prøver en gang imellem at være ung med de unge, når du på mislykket vis udbryder “nice”, sagt med en virkelig påtaget engelsk accent!

Du har for længst nået en sprogalder, hvor man kan høre dit gebis klapre, hver gang du lukker forældede udtryk ud af munden. Tag lige og kast et blik på dine jævnaldrende kammesjukker, og du vil hurtigt erfare, at du er et sprogligt fossil, der ikke bliver forstået af din omgangskreds! Til gengæld er du dine bedsteforældres yndlingsbarnebarn!

FEBRUAR 2012 CHILI 59

29. 29. MARTS MARTS 29. MARTS 29. MARTS

AURA AURA AURA AURA 14. 14. APRIL APRIL 14. APRIL 14. APRIL

BURHAN G BURHAN G BURHAN BURHAN G G KØB KØB BILLETTEN BILLETTEN PÅ PÅ KØB BILLETTEN PÅ KØB BILLETTEN PÅ

WWW.PORTALEN.DK WWW.PORTALEN.DK WWW.PORTALEN.DK WWW.PORTALEN.DK

FEBRUAR 2012 CHILI 59


Kan Tim C. stadig synge trusserne af tøserne? Som 19-årig vandt han DM i Rock for næsen af Kashmir. i dag er Tim Christensen 37 år og er stadig et af de største navne i dansk musik. Hans fans er faktisk så vilde med ham, at de tropper op til koncerterne med både sofaer til signering og trusser til foræring.

O R D : D i T T E L i V B R AT F E L DT / F OTO : P R

Spørgsmål fra Burhan G: Hvilken dag i ugen vil du helst fjerne? Jeg vil ikke fjerne nogen af dagene. Jeg har faktisk mere lyst til at adde en ekstra dag, så når Burhan G spørger mig en anden gang, så kan jeg fjerne den dag.

h

vornår fandt du ud af, at du skulle leve af din musik? Det kom ret hurtigt, og jeg nåede faktisk slet ikke at tænke på, hvordan jeg skulle komme til at leve af musikken. Da jeg var 19 år gammel, stillede jeg op til DM i Rock med Dizzy Mizz Lizzy, hvor vi vandt. Derefter eksploderede det, og få måneder efter havde vi pludselig pladeselskaber inde over det, og så gav det lige som sig selv. Du vandt jo faktisk over Kashmir til DM i Rock. Er I gode venner i dag? Ja, det er vi. Dengang var der et temmelig anstrengt forhold mellem os, da de var noget bitre over, at vi løb af med sejren. Men i dag er vi gode venner, og der er no hard feelings.

60 Chili FEBRUAR 2012

Hvilken kendt vil du helst snave med? Jeg har et lille crush på zooey Deschanel, der er skuespiller og forsanger i bandet She & Him. Hun er bare superlækker. Du er nu ude med dit fjerde album, hvordan er det anderledes end dine tre første album? Jeg har for første gang et liveband med på pladen. Musikken er mere rocket nu, og der er mere energi i modsætning til førhen, hvor det var mig, en guitar og lidt navlepilleri. Hvad skal du lave, når du er færdig med at synge? Det håber jeg aldrig, jeg bliver. Men det kommer selvfølgelig an på, om folk stadig kan lide det, jeg laver. Jeg har været pladeudsendende artist i mere end 18 år nu, og for hver plade, jeg får lov at lave, husker jeg mig selv på at være taknemmelig for, at folk stadig gider at høre på min musik. Hvad har sidst overrasket dig? Mine venner op til valgkampen. Jeg var en del på Facebook, ligesom mange af mine venner var, og her var der så mange af dem, der havde postet deres politiske holdninger. Det overraskede mig helt vildt, at vi havde så forskellige holdninger til politik, når vi er så gode venner.

“Jeg lyver ikke. Jeg får det faktisk fysisk dårligt, når jeg lyver. alt vender sig inde i mig.” – Tim christensen

Hvad er det vildeste, en fan har gjort? Engang spillede vi på Femøren ude på Amager til en udendørskoncert, og så var der nogle drenge, der havde slæbt en hel sofa med ud, som vi skulle skrive vores autografer på. Da de jo ikke kunne få os hjem til dem, ja så måtte de jo lade sofaen komme til os. Du får ikke kastet trusser og bamser i hovedet til koncerterne? ikke i Danmark. Men når vi har spillet i Japan, så er japanerne helt vilde med at give gaver – også trusser og små bamser. Så når man har været en tur i Japan, så har man helt sikkert kufferten fyldt med alverdens gaver.

Vil du ikke fortælle mig en hemmelighed? Jeg bider negle, når jeg er nervøs, eller når jeg har helt vildt meget at tænke på. Og så kan jeg heller ikke svømme, og det er simpelthen umuligt for mig at lære. Hvad er det underligste ved dig? Jeg har bemærket ved mig selv, at jeg er et sygeligt ordensmenneske, men samtidig et totalt rodehoved. For eksempel er min musik altid i alfabetisk orden, mens resten af min lejlighed snildt kan ligne et bombet lokum. Hvad er det dummeste, du har gjort i en brandert? Da jeg var 14-15 år gammel, tog jeg, sammen med en ven, turen i tog ud til Bakken. Hele vejen i toget havde vi låst os inde på toilettet, hvor vi hver i sær drak en hel liter kartonvin. Da vi ankom til Bakken, var vi stang bacardi. Vi havde den syge fest og prøvede forlystelser på livet løs. Men da vi nåede Vikingeskibet, blev det for meget, og det endte med, at vi brækkede os begge to. Hvornår har du sidst løjet? Jeg lyver ikke. Jeg får det faktisk fysisk dårligt, når jeg lyver. Alt vender sig inde i mig. Jeg har stået i situationer, hvor for eksempel en kæreste har spurgt, om hun havde en stor røv i de bukser, og så har jeg svaret ærligt “ja”, hvorefter helvede var løs i Laksegade. Roskilde Festival eller en uges charterrejse? Jeg har været på Roskilde de sidste 20 år, så helt klart Roskilde! Skal du så spille på Roskilde til sommer? Vi ved det ikke endnu, men Roskilde er helt klart et af de steder, der ligger højest på ønskelisten. Tims spørgsmål til næste gang: Hvis betingelsen for at få dit største ønske opfyldt var, at du ikke må fortælle til nogen, at du får det opfyldt. Vil det så stadig være dit største ønske?


header

tim Christensen… Er født den 2. juli 1974 Vandt DM i Rock i 1993 sammen med bandet Dizzy Mizz Lizzy, der udgav to plader i Danmark og en tredje i Japan, før de gik i opløsning i 1998. Har som solist udgivet ‘Secrets on Parade’ (2000), ‘Honeyburst’ (2003) og ‘Superior’ (2008). Har lige udgivet endnu et album – ‘Tim Christensen and the Damn Crystals’ – denne gang med et live-band med på pladen. Har tidligere været kæreste med Pernille Rosendahl og topmodellen Cecilie Thomsen. i dag er han single.


Quiz

CHILIs store

Fastelavnsquiz! Vi klæder os ud som tosser, forsøger at lokke penge ud af tilfældige mennesker med en latterlig, dårlig sang, og vi slår katten af en tønde, som aldrig har set skyggen af en kat. Har du også undret dig over formålet med galskaben? Quiz dig til mere viden om den mærkelige dag her. ORD: NADIA ZINCK THIESEN / FOTO: ISTOCK

62 CHILI FEBRUAR 2012

Skoleskibet DANMARK - en oplevelse i verdensklasse

Togt 2012

3. juli. Skole i Frederikshavn

Ansøgningsfrist d. 15. marts

25. juli. Thorshavn, Færøerne 10. august. La Coruna, Spanien 23. august. Dublin, Irland 8. september. København, Danmark 13. september. Gdansk, Polen 22. oktober. Værkstedsskole 30. november. Afslutning

www.skoleskibetdanmark.dk


A For at skræmme onde ånder væk inden fasten. B Fordi man kunne skjule alle sociale lag med sin udklædning, og så kunne alle feste lige inden fasten. C Bare fordi det er megagrineren at klæde sig ud.

#2

Hvad er fastelavn egentlig?

A Som ordet siger, er det dagen før fasten – det vil sige, man går amok. En slags omvendt ramadan. B Det stammer fra tysk ‘Fastelabend’. ‘Fastel’ er en kage og ‘Abend’ betyder aften, så det er kageaftenen. C Det var en dag, man skulle faste, fordi alle var blevet for tykke efter jul.

#3 Hvad vil det sige at slå katten af tønden?

A Tage en tønde, proppe en kat ind i den og smadre den, til den dør. B At tage en kat ind i en tønde og slå på den, så katten bliver forvirret – men den skal ikke dø. C Man tegner bare sorte katte på tønden. Så slår man uheldet ihjel, når tønden smadres, og ud kommer al lykken.

#4 Hvorfor er det lige en kat, vi slår af tønden?

A Katte er bare fucking klamme! B Man troede, man slap for pesten, hvis man slog en sort kat ihjel. C Det var tilfældigt. Nogle gange var det også en gås.

#5

Hvad er tanken bag fastelavnsriset?

A Det er bare endnu en undskyldning for at æde inden fasten. B Man troede, at hvis man slog folk med riset, så gav det frugtbarhed. C Det var, så man kunne jagte alle de dumme sorte katte med riset.

#6 Hvorfor spiser vi

fastelavnsboller?

A Den sidste tirsdag inden fastelavn hedder Fede Tirsdag, og så må man spise alt fedt – altså fastelavnsboller. B Det er da bare noget, bageren har opfundet for at tjene penge. C Oprindeligt tiggede man penge, men de fattige kunne kun give boller, som så kom til at hedde fastelavnsboller.

#7 Hvordan ved du, hvornår det er fastelavn?

A Det er altid ved den sidste fuldmåne i februar. B Du tjekker kalenderen. C Det er altid 49 dage før Påskesøndag.

#8

Hvad var det vigtigste ved fastelavnsfesten i gamle dage?

A At gå amok og være løssluppen. Det var det eneste tidspunkt på året, man kunne det. B At æde! C At dræbe katte.

FEBRUAR 2012 Chili 63

Vil du Vide hVordan det hele

hænger sammen? sÅ Kom til

ÅBent hus den 01.03.2012 Kl. 12-18 Kom og oplev, hvad Danmarks Tekniske Universitet har at byde på. På DTU lærer du, hvordan verden er skruet sammen, og hvordan du kan være med til at forbedre den. Du kan vælge mellem over tyve forskellige ingeniøruddannelser, og til Åbent Hus kan du få en snak med studerende og undervisere fra de mange forskellige uddannelser. Bliv meget klogere på, hvordan det er at studere på DTU og bliv én af vores 7.000 kreative problemknusere med en konkret tilgang til livet. læs mere om Åbent hus på dtu.dk

R i G T i G E S VA R : 1 B / 2 A / 3 A / 4 B / 5 B / 6 A / 7 C / 8 A

#1

Hvorfor klæder man sig ud til fastelavn?


Gymnasiet ruinerer diG

Gallafester, studieture, computere og studentervogn. Hver fjerde af jer har følt jer pressede til at betale for noget i gymnasiet, selv om der egentlig ikke var råd til det. Danmarks Rektorforening kan ikke se noget problem. O R D : M A R i A D E N i S E C H R i S TO F F E R S E N / F OTO : R A S M U S N Y B O E O G D i T T E L i V B R AT F E L DT

D

et kan godt være, vi bryster os af at have gratis uddannelse i Danmark, men pynten på den gratis kage er hverken gratis eller billig. Du skal både betale for computer, lommeregner, studieture, gallafester, studenterhue, skiferie, studenterkørsel og meget meget andet, hvis du vil være med både fagligt og socialt hele vejen igennem. Og mens det for nogle ikke er noget problem at følge med, så svarer hver fjerde gymnasieelev i en undersøgelse, CHiLi har foretaget, at de føler sig pressede til at betale for ting, de ikke synes, de har råd til. Der er ingen klare regler for, hvad det må koste dig at gå i gymnasiet, hvis man ser på udgifter til fester, studenterkørsel og studieture. Men Undervisningsministeriet besluttede i 2001, at man i gymnasiet højst må skulle have 2.500 kroner op af lommen til undervisningsrelaterede udgifter som lommeregner, ordbøger og ekskursioner. Og det er vel at mærke på alle de tre år, du går i gymnasiet, lagt sammen! Det er især den bærbare computer, der bliver et problem, hvis man ikke skal overstige de 2.500 kroner. På Rysensteen Gymnasium i København kræver man for eksempel, at alle elever har en bærbar computer med til undervisningen. Til gengæld sløjfer man kravet om, at eleverne derudover skal investere i lommeregnere og ordbøger: “På Rysensteen sørger vi for at tilbyde elever og forældre en afbetalingsordning, så ingen kommer i klemme. Og skulle nogle alligevel have problemer, så har vi også mulighed for at give tilskud eller stille en computer til rådig-

64 Chili FEBRUAR 2012

hed i en periode,” siger rektor Gitte Harding Transbøl.

lån computer af skolen

På Rysensteen Gymnasium har man en billig computer, som eleverne kan købe gennem skolen, men på andre gymnasier er det sværere at få budgettet til at gå op, når eleverne forventes selv at medbringe bærbar. Det ser Danmarks Rektorforening dog ikke som et stort problem. “Jeg tror, det går lige op. Tidligere forventede skolerne, at de matematiske elever kom med en lommeregner, og at de sproglige havde deres egne ordbøger, men nu skal de alle sammen i stedet have en lille bærbar, og de kan fås ret billigt i dag,” siger formanden for Danmarks Rektorforening, Jens Boe Nielsen. Han understreger desuden, at skolerne gerne vil have, at eleverne kommer igennem deres uddannelse og derfor er fleksible i forhold til at hjælpe til med for eksempel lån af en computer. “Vi møder en gang imellem elever, der ikke har råd til forskellige ting, men så går skolen ind og hjælper. Der er forskellige fonde, gymnasierne kan tage fra, eller eleven kan søge om at få stillet en computer til rådighed fra skolen. Som Undervisningsministeriet har fastslået, så må man forvente at skulle investere lidt selv i løbet af sin gymnasietid, men jeg tror ikke, det er det, som afgør, om folk vælger gymnasiet fra på forhånd eller dropper ud,” siger Jens Boe Nielsen.

vi betaler i dyre domme

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning så helst, at det var helt gratis at gå i gymnasiet.

“i løbet af gymnasietiden betaler eleverne i dyre domme for lommeregnere, ekskursioner, studieture, bøger og transport, og det skaber ulighed. Den regel, der findes i dag om egenbetaling på 2.500 kroner, er reelt også misvisende, fordi studieturen og alle udgifter under 50 kroner slet ikke tæller med i det beløb. Så det bliver hurtigt meget kostbart at tage en uddannelse. Vi så helst, at det var helt gratis at gå i gymnasiet, men vi erkender også, at sådan ser verden ikke ud lige nu. Så i DGS foreslår vi i stedet, at man fastsætter et beløb på maksimalt 5.000 kroner og så siger, at det inkluderer alt – også studieturen,” siger Martin Schäfer, formand for DGS. Hvis de dyrere poster som lommeregner og studietur kan klemmes ind i budgettet, vil det i sidste ende spare eleverne for at blive ruineret af konstante småudgifter og en kæmpe studietur. Klassen behøver nemlig ikke rejse til den anden ende af Jorden for at lære, mener Martin Schäfer. “Studieturen bliver hurtigt dyr, men hvis klassen skal til London eller Berlin, så kan det godt betales for de penge. Der er skoler, som tager til New York eller Tokyo, og der vil jeg tillade mig at stille spørgsmålstegn ved, om det er nødvendigt, når man ser på, hvad det koster. Selvfølgelig er der et fagligt udbytte ved at lære om for eksempel kinesisk kultur i Beijing, men det koster så meget at sende en hel klasse af sted, at hvis skolen virkelig synes, det er nødvendigt, så må den også betale for rejsen. Jeg vil påstå, at man kan lære lige så vigtige ting på en rejse til Madrid eller Berlin,” siger han.


studie – dyrt gym

VOXPOP

Har du følt dig presset til at betale for ting, du egentlig ikke har råd til?

emil tolstrup 2.b, frederiksberg gymnasium Jeg tror, alle har følt sig presset i løbet af gymnasiet. Men de fleste af udgifterne er jo obligatoriske, så det er bare noget, man skal betale. Alene i den første uge af gymnasiet brugte jeg 1.000 kr. på skolerelaterede ting, som jo godt nok er noget af en slat penge for en person, der ikke engang får SU endnu. Jeg er heldig, at mine forældre betaler alt skolerelateret, men det er der mange andre, der desværre ikke er.

Louise 1.Z, frederiksberg gymnasium Jeg synes godt nok, der er mange udgifter i gymnasiet. Udgifter, som man SKAL betale, om man vil det eller ej. Nu går jeg jo kun i 1.g, men jeg har allerede skullet betale 1.200 kr. for en lommeregner til matematik, som er et krav. Og så kommer studieturen næste år til omkring 4.000 kr. Jeg bliver nødt til at arbejde ved siden af skolen, da jeg ellers ikke ville have råd til at gå her.

Ud af 1.335 adspurgte svar ede 25 procent

undersøGelsen

Vi spurgte jer:

‘Har du nogensinde prøvet at føle dig presset til at betale – eller lade dine forældre betale – for noget, som du i virkeligheden ikke synes, der er råd til? F.eks. rejser, studenterkørsel, gallafester eller andre arrangementer.’

Monica 3.c, frederiksberg gymnasium Det er virkelig dyrt at gå her. Og jeg skal selv betale halvdelen af alle udgifter. Og udgifter er der mange af! Vi SKULLE med på studieturen i 2.g, som var virkelig dyr. Jeg gav 1.800 kr. for en lommeregner, og så er der studenterhuen, introtur og meget andet. Jeg kan klare det, men jeg tror, nogle har svært ved at få det til at løbe rundt og bliver nødt til at søge om ekstra penge eller låne af deres forældre.

FEBRUAR 2012 Chili 65


studie – eksamen

3 smutveje til succes!

Censor: Nicolai Bertelse n, lektor på øres tad Gymnasium

Flot. Du har blæst hele læseferien af på at spille ‘Angry Birds’, og lige om lidt skal du til eksamen. Men hey, der er jo en masse smutveje til 12-tallet, tænker du. Eller er der? CHili tester myterne af hos dem, der ved bedst – nemlig din lærer og censor.

Myte #1

Myte #2

Myte #3

myte: Vær nedringet, så er der en chance for, at lærer og censor bliver så vilde i varmen, at de giver dig 12 i håbet om, at du bliver så glad, at du, smider resten af klunset. Hjælper kun, hvis du 1) har bryster, og 2) din lærer OG censor begge er et klamme mænd, der tror, det er okay at stirre på elevers bryster til eksamen. Har du ikke bryster, så sørg for at se så klog ud.

myte: Sørg altid for at være den første, der skal op den dag, du skal til mundtlig eksamen. Så er det nemlig din præstation, der fastsætter niveauet for karaktergivningen, og da censor sikkert ikke ved, at du ikke er den klogeste knallert i klassen, slipper du for at blive bedømt ud fra, hvad dine nørdede og heeeeeelt vildt velforberedte venner kunne, da det var deres tur.

myte: Hvis du skal til en skriftlig eksamen, er det nok bare at skrive dit navn på opgaven for at undgå et -3. Den karakter får du nemlig kun, hvis du iKKE møder op til eksamen eller ikke afleverer dine papirer, når tiden er gået. Du består ikke nødvendigvis selve den skriftlige eksamen af den grund, men pynter lidt på din årskarakter eller dit eksamensgennemsnit, hvis du ikke går rundt med for mange -3’er…

Censor: “Nej, det er fløjtende ligegyldigt, om du kommer op som den første. Både din lærer og censor ved jo, hvad du skal kunne for at få en topkarakter. Du kan som regel læse beskrivelsen af de forskellige karakterer på din skoles hjemmeside.”

Censor: “Nej, der skal gøres et reelt forsøg på at løse opgaven, og det er jo ikke tilfældet, hvis man bare har sat sin underskrift på afleveringen. Hvis man kun afleverer en blank side med en underskrift på, kan man altså være stensikker på at få -3.”

ORD: SøREN MCGUiRE / FOTO: SCANPiX

Frem med bryster og briller!

Censor: “Nej, din lærer og censor interesserer sig ikke det fjerneste for, hvor nedringet eller klog du måtte se ud. Så drop det nedringede outfit og slipset – det er jo ikke nogen skønhedskonkurrence. Tag ganske almindeligt pænt tøj på uden at overdrive. Nok er eksamen en fest, men så festligt er det altså heller ikke.”

Vær den første!

Bare skriv dit navn på opgaven

FEBRUAR 2012 Chili 67


Studie – Uddannelse

Få mere at vide: som modelkonstruktør kan du få arbejde på en systue, i en stofforretning eller som skrædder. Det tager to år at uddanne sig til modelkonstruktør. De fleste sy- og designskoler er private og kræver derfor brugerbetaling. Læs mere på www.ug.dk

Katrine Fiil Hyer er 24 år og læser til modelkonstruktør i aalborg. hun drømmer om at blive designer.

S N E D E H G VIRKELI Y A W N U R T e , hvad Katrin u d P R O J E‘PC d e v å s ’, ay i roject Runw r, og ligesom

H

vilke modeller er det, du konstruerer? Jeg konstruerer ikke modeller, men mønstre. i princippet får jeg en tegning af en designer, der har fået en idé til noget tøj, og så er det mit job at lave mønsteret ud fra tegningen og sy en prototype. Man kan sige, jeg skal sørge for, at designerens ønsker bliver til virkelighed. Det lyder som om, designeren har det lette job? Det tror jeg nu ikke. som designer skal man selvfølgelig også have en idé om, hvad der kan lade sig gøre. Nogle er bare 68 CHILI FeBRUaR 2012

bedre til at få idéer, mens andre er bedre til at gøre idéerne virkelige. Hvorfor har du så valgt at være den, der syr? For så kan jeg alt i processen fra idé til færdigt resultat. Det er smart, hvis jeg vil starte noget selv en dag. Derfor er det selvfølgelig en fordel, hvis du kan sy lidt, inden du starter på skolen, men det er ikke et krav. Er det svært at få arbejde som modelkonstruktør i Danmark, når alt bliver lavet i Østen? heldigvis vil flere og flere lave tøjet herhjemme, fordi Østen

bliver dyrere. Jeg er heller ikke uddannet til at skulle masseproducere noget – det gør de i Østen. Jeg laver bare mønster og prototype. Hvad laver du, når du er i skole? Vi skifter mellem at have forskellige hovedfag, og så lærer vi alt om det. et hovedfag kan for eksempel være ‘bukser’ eller ‘nederdele’. Har du en modeblog ligesom alle de andre modepiger? Nej, men jeg følger mange. Men går du så meget op i mode og mærker?

Ja, man skal næsten have interessen for mode for at studere det. Jeg følger mange designere, som jeg synes er virkelig dygtige. en af mine yndlingsdesignere er den danske David andersen. Hvad vil du, når du er færdig? Jeg vil gerne være designer, så når jeg er færdig som modelkonstruktør, vil jeg læse videre til designteknolog.

ORD: NaDia ZiNck ThieseN / FOTO: aJs NieLseN

ktø set Hvis du har læser til modelkonstru e og sy tøj. CHILI n e laver. Katrin ay’ skal hun både desig des yndlingsdesigw en ‘Project Run nak med Katrine om h raft i Østen. s sk n jd e e t har tage n billige arb e d a fr r le s nere og tru


Uddannelser med mening, mennesker og muligheder

Åbent hus

hos University College Lillebælt Lærer

Sygeplejerske

Fysioterapeut

Læreruddannelsen i Jelling Onsdag d. 29. februar kl. 19-21.30 Torsdag d. 8. marts kl. 15-18 (infocafé)

Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle Torsdag d. 1. marts kl. 15-19

Fysioterapeutuddannelsen Odense Lørdag d. 3. marts kl. 10-15

Læreruddannelsen på Fyn Odense Lørdag d. 3. marts kl. 10-15

Pædagog Pædagoguddannelsen i Jelling Onsdag d. 29. februar kl. 19-21.30 Torsdag d. 8. marts kl. 15-18 (infocafé) Pædagoguddannelsen i Odense Lørdag d. 3. marts kl. 10-15 Pædagoguddannelsen i Svendborg Tirsdag d. 6. marts kl. 19-21

Sygeplejerskeuddannelsen i Odense Lørdag d. 3. marts kl. 10-15 Sygeplejerskeuddannelsen i Svendborg Tirsdag d. 6. marts kl. 19-21

Bioanalytiker Bioanalytikeruddannelsen Odense Lørdag d. 3. marts kl. 10-15

Radiograf

Administrationsbachelor Administrationsbacheloruddannelsen Odense, NB! Også it-baseret uddannelse. Lørdag d. 3. marts kl. 10-15

Socialrådgiver Socialrådgiveruddannelsen i Vejle Torsdag d. 1. marts kl. 15-19 NY Med forbehold for endelig ! godkendelse forår 2012

Radiografuddannelsen Odense Lørdag d. 3. marts kl. 10-15

Socialrådgiveruddannelsen i Odense NB! Også it-baseret uddannelse. Lørdag d. 3. marts kl. 10-15

Ergoterapeut

Find adresser og læs mere på ucl.dk om

Ergoterapeutuddannelsen Odense Lørdag d. 3. marts kl. 10-15

- programmerne for Åbent Hus - fakta om uddannelserne - muligheder for specialisering - udlandsophold og praktik - ansøgning og optagelse

!

NY


MØD VERDEN

Untitled-1 1

Tag på Højskole i Afrika

23/01/12 13.26

FÅ P LAD TILB SER AGE TIL FEBR UAR

scan koden med din smartphone og se videoen

ZANZIBAR HØJSKOLEN En nordisk Højskole i Afrika

scan og se hjemmesiden


skal du arbejde frivilligt?

Tag denne lille test, og find lynhurtigt ud af, om det er dig, der skal direkte i himlen. 1# Kan du sove i kolortshytter og tage kolde bade? 2# Giver du Røde Kors penge, når de banker på din dør? 3# Elsker du at møde nye mennesker? 4# Hjælper du tit andre uden at forvente noget til gengæld? 5# interesserer du dig for andre kulturer? 6# Kan du undvære mor, far og venner i flere måneder?

Fandt glæden i fattigdom og kolort

Hvis du gerne vil have et fuldt overblik over alle dine muligheder, så gå ind på udiverden. dk, hvor du kan finde svar på alle dine spørgsmål omkring et ophold i udlandet.

O R D : D i T T E L i V B R AT F E L D T / F O T O : P R i VAT O G P R O J E C T S - A B R O A D

Trænger du til at sætte lidt mere pris på det, du har, så skulle du måske gøre som linnea lue. Hun fik sit livs oplevelse, da hun igennem Mellemfolkeligt Samvirke underviste fattige børn i indien, mens hun boede i en hytte af kolort. Hvad fik dig til at arbejde frivilligt? Jeg kunne godt tænke mig at prøve noget andet end at rejse rundt som turist fra sted til sted og i stedet prøve at være ét sted længere tid og dermed komme helt tæt på befolkningen og kulturen. Og så har jeg altid interesseret mig for ulande og har derfor haft lyst til at komme helt tæt på mennesker, der ingenting har, men som alligevel formår at finde glæder i andre ting. Prøv at fortælle om en typisk dag på arbejdet? Dagen startede med fællesmorgenmad sammen med alle de andre frivillige. i min landsby var vi omkring 50 frivillige fra hele verden. Vi blev hentet efter morgenmaden af nogle indiske guider, der kørte os ud til de små landsbyskoler. Her havde jeg så en klasse, jeg underviste i

engelsk og matematik sammen med en anden frivillig. Dette gik det meste af dagen med, og om aftenen hyggede vi os alle sammen tilbage i lejren og forberedte undervisningen til næste dag. Var det ikke hårdt at arbejde med så fattige børn? Jeg synes ikke, det var hårdt. Børnene kommer selvfølgelig fra superfattige familier, der knap nok har råd til dagen og vejen. Men til gengæld satte de så stor pris på vores hjælp og var så glade, selv om de ingenting havde, at det opvejede de kummerlige forhold. Og man tager jo ikke til indien for at arbejde med fattige børn, hvis ikke man kan klare at se sørgelige skæbner. Hvad fik du ud af dit ophold? Jeg lærte utrolig meget om den indiske kultur. Jeg lærte at

værdsætte livet uden at tænke på materialistiske ting, og jeg lærte frem for alt, at den måde, vi lever på i Danmark, ikke nødvendigvis er den rigtige måde. Og så mødte jeg supermange dejlige mennesker, som jeg stadig har kontakt til. Hvad skal jeg gøre, hvis jeg gerne vil arbejde frivilligt? Du skal undersøge de forskellige organisationer på nettet og tage kontakt til dem angående deres introduktionsaftener her i Danmark, hvor man kan høre om mulighederne og snakke med tidligere frivillige. Og så skal man også spare lidt penge sammen, da det ikke er helt gratis. Jeg betalte omkring 20.000 kroner, som var inklusive flybilletter, kost og logi, og det var det hele værd!

Flest nej’er Hvorfor tager du overhovedet denne test? Du er den første til at finde på dårlige undskyldninger, når Røde Kors banker på din dør, og du tager af princip ikke på festivaler på grund af de kummerlige forhold. Bliv du bare i trygge Danmark – det er her, du hører hjemme! Flest ja’er Du er som skabt til frivilligt arbejde og må da helt bestemt hedde Moder Theresa til mellemnavn – ellers er det i hvert fald på tide med en navneforandring. Kan du så se at komme i gang med ansøgningerne, da der er en masse mennesker, der venter på din hjælpende hånd.

Linneas ‘hot or not’-liste hot!

De små ting Jeg lærte virkelig at værdsætte de små ting i livet, og jeg indså, at man ikke behøver alle de materialistiske ting for at have det godt. Venskaber Jeg mødte så mange søde mennesker fra hele verden, som jeg altid har mulighed for at besøge. Festerne 50 unge, der bor sammen, er jo opskriften på massevis af gode fester!

not!

At bo i kolortshytte Er i sig selv nederen. Men når det så oven i købet regner igennem hytten, ja, så er det virkelig, virkelig nederen. Utilregnelig strøm Strømmen kom og gik, som det passede den. Og når man f.eks. står midt i et bad, er det temmelig irriterende, at man ikke kan se noget som helst. Toilet- og badeforholdene Toiletpapir i wc’et er et no-go, så det skulle puttes i skraldespanden, hvilket er temmelig klamt. Badet består af en spand i en kolortshytte, som man så kan fylde med vand og hælde over sig.

FEBRUAR 2012 Chili 71


header Din gymnasietid ender snart, og det er på tide at finde ud af, hvad du så skal foretage dig. Derfor vil vi i de næste tre numre undersøge, hvad du kan lave, hvis du holder et år eller mere fri fra studierne. Skal du på højskole, lave frivilligt arbejde eller måske tage på sprogrejse? Denne gang stiller vi skarpt på frivilligt arbejde i udlandet.

Du har måske også overvejet at dele dit gode hjerte med nogle små, søde børn i Afrika eller nuttede abeunger, der har mistet deres mødre. Helt uden beregning, fordi du bare er så god af dig. Men det er altså ikke gratis at få lov at hjælpe verden.

D

er har eksisteret frivilligt arbejde, lige så længe som der har eksisteret mennesker. Men der er altså stor forskel på, om du hjælper til nede i den lokale genbrugsbutik, eller om du i stedet vælger at tage dig af børn i indien, oplyse om hiv og aids i Kenya eller måske hjælpe kaffebønder i El Salvador. Der er mange forskellige organisationer, som arrangerer ophold i udlandet, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan lave, og hvor du vil hen. Nå ja – så er der lige det med

72 Chili FEBRUAR 2012

økonomien. Det er nemlig ikke helt gratis at arbejde frivilligt og kan nemt komme op på over 20.000 kroner for to måneder i et uland. Dette er jo noget af en slat penge, som kræver en god børneopsparing eller mange arbejdstimer i den lokale Netto inden afrejse. CHiLi har dog tjekket beløbet efter i sømmene og fundet ud af, at pengene faktisk er ret godt givet ud. Hele opholdet bliver planlagt for dig, og nogle af pengene går sågar til at bekæmpe fattigdom og korruption rundtomkring i verden. Det vil sige,

at du – ikke nok med at du får dit livs oplevelse – også er sikret god samvittighed resten af dit liv. (Eller i hvert fald et par år, hvor du kan være lidt egocentreret!) Hvis du alligevel får råd til at punge ud og give en hjælpende hånd med, så tag og tjek organisationen AFS interkultur ud, som er en frivilligdrevet non-profitforening, som byder på en lang række forskellige lande og ting, som du kan hjælpe med. Det er bare at gå i gang! læs mere på www.afs.dk

Hold fri – for din fremtids skyld!

Politikerne er ellevilde med at få os unge hurtigst muligt gennem uddannelsessystemet. Hvis du starter på en videregående uddannelse inden for to år, efter du har færdiggjort gymnasiet, får du derfor en belønning i form af, at du må gange dit gen nemsnit med 1.08. Men ifølge en undersøgelse fra Aarhus Universitet er der 50 procent større risiko for, at du droppe r ud fra studiet, hvis du kommer direkte fra gymnasiet, end hvis du har taget et eller flere sabbatår inden. Så er du virkelig en stræber, der gerne vil klare dig godt igennem dine fremtidige studier, bør du altså unde dig selv et sabbatår eller fem.

O R D : D i T T E L i V B R AT F E L D T / F O T O : P R i VAT O G P R O J E C T S - A B R O A D

EN GOD GERNING, DER KOSTER KASSEN


Rejs ud som frivillig med AFS og gør en forskel for dig selv og andre

Med Community Service programmet kan du rejse til Asien, Afrika, Latinamerika og Australien i 3 eller 6 måneder. Du arbejder som frivillig i et lokalsamfund - f.eks. på et børnehjem, på en skole eller med natur/dyr - og bor hos en lokal værtsfamilie eller på projektet.

Læs mere på www.afs.dk

G BR RAT OC IS HU RE

Se n me d en d s af d kod ms* it n en A på 2 avn FS 4 , ad C e 2420 res fterf 45 *A ul se lm o sm g b gt s-ta y k st


til en Kunne jeres skolefester også trænge får du ordentlig vitaminindsprøjtning? Så det, når ved et nog nu muligheden for at gøre odder udl x CHili i samarbejde med Pepsi Ma e og Mo y årets vildeste koncert med både Joe Brown. Morten Hampenberg & Alexander / FOTO: PR ORD: SOFiE KORSGAARD

I

sidste nummer af CHiLi sparkede vi konkurrencen om årets vildeste skolefest i gang, og vi lovede at afsløre endnu et navn på plakaten. Det er nemlig ikke kun Joey Moe, der skal løfte taget på den heldige CHiLiskole, der vinder konkurrencen. Han får også selskab af herrerne bag kæmpe hits som ‘Skub til taget’ og ‘i Want You (To Want Me Back)’ – bedre kendt som Morten Hampenberg & Alexander Brown. Der er altså mere end én god grund til at ruske op i alle dine bekendtskaber og få dem til at smække en stemme på din skole. Det gælder nemlig om at samle så mange stemmer sammen som muligt, så netop din skole får rigtig mange lodder med i konkurrencen. Jo flere stemmer,

74 C h i l i F E B R U A R 2 0 1 2

jo større chance for at vinde årets fedeste skolefest. Men det er altså ikke hvem som helst, der kan deltage. Det er nemlig en lukket fest eksklusivt for uddannelsessteder, der får CHiLi! Så skynd dig at sætte alle dine venner, familie, bekendte og allermest perifære Facebookvenner i gang, og få dem ind på facebook.com/PepsiMaxDK, hvor i kan vælge jeres skole på listen over alle landets CHiLiuddannelsessteder. Vinderskolen bliver først offentliggjort i slutningen af marts, så der er masser af tid til at lave lobbyarbejde! Koncerten bliver afholdt mellem den 1. april og den 1. juni 2012.

“Min skole får ikke CHili. kan vi så ikke være Med?” Nej! Konkurrencen er kun for dem, der modtager CHiLi, men det kan der heldigvis gøres noget ved! Meld dig som CHiLi-repræsentant (det er dem, der blandt andet sørger for, at bladene bliver lagt et synligt sted på skolen), eller overtal din sidekammerat til det. Send så en mail til rep@chiligroup.dk, hvor du skriver, at du gerne vil være repræsentant på din skole. Husk at angive dit navn, din skole og dine kontaktoplysninger. Så bliver du kontaktet af CHiLi, og din skole vil snart dukke op på listen over deltagere i konkurrencen. Smart!


MorTen HaMPenBerG & aleXander BroWn

D

u har garanteret også sunget med på ‘Skub til taget’, mens du smed hænderne i vejret på dansegulvet. Og dermed kender du Morten Hampenberg & Alexander Brown, der efterhånden har bikset en del hits sammen. For eksempel ‘Det stikker helt af’ (feat. Yepha) og ‘i Want You (To Want Me Back)’ (feat. Stine Bramsen fra Alphabeat). Og så vandt de sidste år CHiLi-prisen til Danish Dee Jay Awards. Alexander Brown har også remixet for bl.a. L.O.C., Filur, infernal, The Loft, Jørgensen, Kid Massive, Nabiha og ida Corr. Han har desuden været nomineret til “Årets Danske DJ” to år i træk og er det for tredje gang i år. Nu kan du selv få fornøjelsen af at opleve et vildt dj-set med de to gutter Scan koden her, live, når de gæster og kom direkte til vinderskolen samafstemningen om, men med Joey Moe hvem der skal vinde i vores High School årets fedeste koncert! Challenge.

BliV Venner med CHili på faCeBook – oG vind kassevis af PePsi MaX

Der er et stykke tid, til vind eren af koncerten er fundet , og derfor har vi selvfølgelig sørget for, at du også kan vinde andre præmier i mellemtiden. Det eneste du skal gøre er, at finde konkurrencen om kassevis af Pepsi Max på forsiden af chilinet.dk - Du kan også smutte dire kte til facebook.com/chilim agazine og finde konkurrencen om Pepsi Max i menuen til ven stre. Kom så i gang!

FEBRUAR 2012 Chili 75


D E LTA G O G S Å PÅ C H I L I N E T. D K

D E LTA G O G S Å PÅ C H I L I N E T. D K

Deltag i lodtrækningen om fem superfede hårklippere fra Remington til en værdi af 499 kr.

Deltag i lodtrækningen om fem eksemplarer af hele første sæson af tv-serien ‘Broen’.

SMS & VIND!

SMS & VIND!

Send en sms med teksten CIK REM til 1266. Det koster 2 kr + alm. sms-takst at deltage. Se øvrige sms-info på side 5.

Send en sms med teksten CIK BRO til 1266. Det koster 2 kr + alm. sms-takst at deltage. Se øvrige sms-info på side 5.

TØR DU

08

undersøge alternativerne...

11

.F

TI

.F

L

EB

EB

OPSANG – en komedie med det vildeste musik

TAG ET KURSUS OM • Skabelse eller evolution? • Selvværd og tro • Se fremtiden i øjnene • Samliv og parforhold Find dit gratis brevkursus på

www.kskolen.dk KORRESPONDANCE

SKOLEN

Tag med vennerne i teatret og få billetter til

“Det er meeeega morsomt!” Downtown

35 kr. “En motorsavsmassakre for to!” Politiken

Grupperabatten gælder for alle under 25 år ved min. 6 pers. Bestil billetter på billet@mungopark.dk. MUNGO PARK

FRITZ HANSENS VEJ 23 3450 ALLERØD

WWW.MUNGOPARK.DK


3 myter om fuldkorn Chancen for at du slet ikke får fuldkorn nok, er pænt høj. Faktisk er det hele 94 procent af alle danskere, der ikke får nok. Og hvad har du så tænkt dig at gøre ved det? Ja, nu kan du i hvert fald begynde med at finde ud af, hvad fuldkorn er. Myte 1

Myte 2

Myte 3

Jo, det kan der faktisk sagtens være. Så længe det er bagt af mel, hvor hele kornet er brugt. Det er ikke farven, der afgør, om noget er fuldkorn. Både lyst og mørkt brød kan være bagt af fuldkornsmel.

Næ, faktisk ikke. Fuldkorn betyder, at man bruger hele kornet. Også skaldelene og kimen, hvor mange af vitaminerne, mineralerne og fibrene findes. Men fuldkorn kan sagtens være malet til mel, og så er der ikke hele kerner i brødet.

Næ, der findes fuldkorn over det hele – næsten, altså. Du kan finde fuldkorn i morgenmadsprodukter, for eksempel havregryn. Du finder også fuldkorn i brune og røde ris, fuldkornspasta, fuldkornsbulgur, fuldkornscouscous og hele og knækkede kerner, som både kan bruges i stedet for ris og i salater.

DER ER IKKE FULDKORN I LyST BRØD

KUN HELE KERNER ER FULDKORN

DER ER KUN FULDKORN I BRØD

Hvorfor er fuldkorn så godt? Fordi det rummer vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, som er vigtige i forhold til at undgå sygdomme som sukkersyge, hjerte-sygdomme og kræft. Og så mætter det mere og holder maven i gang.

3-årig visu el HF-udda nnelse Ansøgning sfrist 15. m arts SU-berettig et i alle 3 å r Hjælp til a t finde boli g Åbent hus 21. + 30. ja n, 9. feb.

F H L E U S I V Tegning af Visuel Hf-studerende Lotte Knudsen, 2.k

www.visuelhf.dk


CALIFORNIA

here I come!

V

Æ V U IL D

K? O K RE

Tag dit grundforløb under Californiens sol – i Solvang, USA Drømmer du om at tage en uddannelse inden for gastronomiens verden, og drømmer du om at kunne tage din uddannelse helt eller delvist i udlandet? – Så kan du nu starte din erhvervsuddannelse med at tage en del af et grundforløb, hvor der er fokus på mad og vin – i Solvang, Californien. Læs mere om dine uddannelsesmuligheder på www.hrs.dk, besøg Hotel- og Restaurantskolens Facebook-profil eller kontakt uddannelsesleder Niels Kristian Østergaard på telefon: 3386 2200, mobil: 2276 8821 eller e-mail: nko@hrs.dk. Hotel- og Restaurantskolen

Vigerslev Allé 18

DK-2500 Valby

Tlf.: 3386 2200

Fax: 3386 2299

hrs@hrs.dk

www.hrs.dk


troels’ talestrøm

ORD: TROELS BOLDT RøMER / FOTO: MARiEDESiGN

Næste gang du møder Troels i byen, så gi’r han sgu en øl. Men kun hvis du overhovedet ikke kender ham i forvejen. i denne måned kigger han nemlig indad på alle de rådne fordomme, han har om dem på de andre gymnasier. Måske skulle du gøre det samme…? “De sniffer coke. Dem dér fra katedralen – de er fandeme nogle rige svin! De er en flok stræbere. Og de dér – de kan ingenting! De vil ingenting. Sikke nogle hippier! De er kedelige, provinsagtige og drikker Cult Shaker.” Du kender det nok. Når man sidder i spisepausen med sine lunkne rugbrødsmadder og en sløvende hovedpine efter halvanden times tortur om

ion-forbindelser. Som man sidder der, med en trang til at tale om noget, men uden noget interessant at tale om – ja, så kan man jo altid snakke om alle “de andre”. Jeg vidste godt, at de eksisterede – fordommene om “de andre”. Men det, som har overrasket mig, mens jeg har gået på gymnasiet, er, at de er så stærke. Jeg taler selvfølgelig om de for-

domme, som lægger sig mellem gymnasierne, og især os gymnasieelever, som en usmagelig tåge af råddenskab. Man møder fordommene overalt. De er som lugten af makrel i de gamle klasselokaler – alle vil gerne have den væk, men den bliver bare siddende. Og det irriterer mig grænseløst. Vi bruger tid – meget tid – på at stemple mennesker, som vi ikke

engang har mødt, som vi nok aldrig kommer til at møde, og som vi i bedste fald har et par fælles venner med på Facebook, som dovne tabere, irriterende hippier eller syge stræbere. Vi gør det, fordi det skaber et fællesskab, hvor vi bliver enige om at foragte de andre – i stedet for bare at holde af os selv. Så nu vil jeg give et løfte til mig selv. Jeg vil aldrig mere generalisere eller stemple andre gymnasieelever. Aldrig mere tro, at fordi du er fra det der gymnasium, så er du dum, irriterende eller en taber. Slut. Basta. Og specielt ikke, hvis jeg aldrig har mødt dig. For når man tænker over det, er det faktisk ret ofte nogle ret dumme og uoriginale fordomme, vi har. Hvorfor tror vi lige pludselig, at vi ved alt om

dem på ørestad, øregård, Rysensteen, Statsskolen eller Katedralen, bare fordi vi har mødt en gut til en fest, der har en ven, der har en fætter, der engang har stjålet en kasse øl fra en fyr, som vist nok gik på det her gymnasium, hvor de altså bare var en flok tabere? Det er sgu da lidt dumt. Nu vil jeg droppe de dårlige vibrationer og love dig, at hvis du er en mystisk fremmed, der ikke går på det samme gym som mig – ja, så giver jeg sgu en ekstra øl, hvis jeg møder dig i byen. Så håber jeg, at i andre vil være friske på det samme. Så bliver februar nok lidt sjovere. Længe leve den gode stemning, Troels

FEBRUAR 2012 Chili 79


svømmetræner, skribent eller spejderleder?

Find dit næste job på dk projektfrivillig. og på

Frivilligt arbejde findes i alverdens afskygninger, og derfor findes der garanteret også et, der er som skræddersyet til netop dig. CHilis frivillig-guide viser dig vejen til dit næste frivillige arbejde. Projekt Frivillig

Projekt Frivillig er et initiativ, som er blevet til i et samarbejde mellem Undervisnings-, Kultur- og Socialministeriet. Projekt Frivillig skal fremme en frivillighedskultur, hvor det bliver naturligt, at vi ud over vores uddannelse og job involverer os aktivt i det danske samfund. Finder du et job gennem Projekt Frivillig får du et frivillighedsbevis, som du kan vedlægge din ansøgning og dit CV og på den måde styrke din profil, når du skal ud og søge arbejde.

vil du Gerne lave noGeT fysisk? vil du Gerne skrive eller lave lekTieHjælP? vil du Gerne lave oMsorGsarBejde? 80 Chili FEBRUAR 2012

Så kan du fx blive spejderleder i Herning.

Vil du gerne hjælpe udsatte børn og unge?

Kan du sige tjikkalikkatjavtjavtjav?

Så kan du fx blive svømmehjælpetræner for børn i alderen 2-10 år i Esbjerg.

Så kan du fx undervise flygtningekvinder i at cykle gennem Birkerød Flygtningekontakt.

Er du en vandhund?

Så kan du fx blive lektiehjælper i Dansk Flygtningehjælps Ungenetværk i Gladsaxe.

Vil du gerne gøre en forskel for indvandrere eller flygtninge?

Så kan du fx blive venner med en ung udviklingshæmmet gennem Landsforeningen LEV.

Og kunne du godt tænke dig en ny ven?

Er du god til at lære fra dig?

Så kan du fx blive webmaster i en forening eller redaktør på dit skoleblad.

Så kan du fx blive projektmedarbejder på Ungdomskirkens UTeltet til Vesterbrofestival.

Er du vild med musik?

Så kan du fx sidde forrest på en tandemcykel og have en blind makker på bagsædet.

Kan du lide at cykle?

Så kan du fx skrive artikler, pressemeddelelser og opdatere Facebook for Ringe Boldklub.

Er du interesseret i hjemmesider og it?

Kan du lide at se og læse om sport?

Så kan du fx være reservebarnebarn for et ældre menneske i Fredericia.

Så kan du fx lave sociale aktiviteter med unge uledsagede flygtninge i Rudersdal Kommune.

Synes du, det er hyggeligt at tale med gamle mennesker?

Kunne du tænke dig at gøre en forskel for unge flygtninge?

ORD: REDAKTiONEN / FOTO: UNGDOMMENS RøDE KORS

vil du Gerne lave noGeT orGanisaTorisk?

Så kan du fx være med til at opstarte aktiviteter for udsatte børn og unge sammen med Ungdommens Røde Kors.


b e au T I f u L L e G S by Ca RoLIN e f L emING eksklusiv strømpeserie udviklet og designet i samarbejde med Caroline fleming. oplev hele kollektionen i Tøj & Sko. der findes flere varianter og prisgrupper i butikken.

The pReCIouS

119

95

2-pak Roma

95.-

I buTIkkeRNe fRa uGe 13

p R I S e R fR a 95.-

2-pak a NIGhT IN paRIS

95.-

The CILLe

11995

madISoN aveNue

11995

I buTIkkeRNe fRa uGe 13

www.beautifullegs.dk

Birkerød · Brabrand · Fredericia · Frederikshavn · Frederikssund · Haderslev · Helsingør · Hillerød · Holbæk · Holstebro Horsens Kalundborg · København · Køge · Nakskov Nykøbing F · Nykøbing M · Næstved · Odense · Randers · Ringsted Roskilde · Rønne · Silkeborg · Slagelse · Svendborg · Thisted · Valby · Vejle · Viborg · Vordingborg · Ålborg www.toej-sko.dk


Vælg den rigtige uddannelse

Kom og mød os

ts Informationsmøder 27. februar - 1. mar

SygeplejerSKe

pAedAgog

lAerer

BIoAnAlytIKer

ergoterApeut

leISure MAnAgeMent

ernAerIng og Sundhed

FySIoterApeut SocIAlrA°dgIver

læs mere på www.ucsj.dk/info


FReDeRIkSBeRG GyMNASIUM

gymtjek

ORD: REDAKTiONEN / FOTO: REDAKTiONEN

Det er nemt at lave gymtjek på en så tjekket skole som Frederiksberg Gymnasium. Skolens lokaler er kun syv år gamle. Før 2004 lå skolen et kedeligt sted på Frederiksberg, men nu hvor de har fået nye lokaler, har de lagt skolen mellem en biograf, FitnessDK og Frederiksberg Shoppingcenter. Det er vist umuligt at kede sig på Frederiksberg Gymnasium. CHILI på Frederiksb erg Gymnasium

Finanskrise på fede Frederiksberg

Frederiksberg Gymnasium er fucking fedt. Designerstole, moderne kunst og helt nye lokaler. Bedre og flottere bliver det altså ikke! Finanskrisen lurer dog lige under overfladen med en kantine, der måtte lukke grundet ’dårlig økonomi’. FG har heldigvis lige fået gang i gryderne igen - vi krydser fingre for kantinedamerne. FEBRUAR 2012 Chili 83


FReDeRIkSBeRG GyMNASIUM

K

KANTINETJE

kantinen på fg var totalt død, da Chili lavede kantinetjekket. heldigvis er der efter vores deadline åbnet en ny kantine. men indtil det skete, stod fg’ernes diæt på ædelse, de kunne finde i butikkerne omkring gymnasiet - så det gjorde vores diæt også...

4: frikadeller

De er bedre end, når mor har laver dem! 20 KR

5: øko chips

De kan kalde dem øko nok så meget, men de helt almindelige chips er og bliver bedre! 15 KR

1: kylling i kokos og karry sovs

Smager som taget ud af en thai restaurants menukort. Det er virkelig lækkert, men dog lidt krydret i prisen!

6: twix

Verdens bedste chokoladebar, mere er der ikke at sige! 10,50 KR

40 KR

2: mcChicken junior

7: rainbow Cookies

Lettere slatten, men en okay smag!

Hvem elsker ikke cookies!? Og så med Smarties er det jo en vinder!

15 KR

13 KR

3: Chicken salsa med ost Man går aldrig helt galt i byen med en burger, og den her er bestemt en af de bedre! 20 KR

84 Chili FEBRUAR 2012

8: orange sodavand

Sodavand holder jo altid og denne discountudgave er oven i købet også billig! 6 KR

9: æble

Skulle være megasundt, så spis en masse af dem! 2 KR

10: pære

Skulle også være megasundt, så spis også en masse af dem!

12: shawarma i pitabrød

Ordentlig fråderen! Nok ikke det jeres mødre ville anbefale jer at spise, men til gengæld smager den virkelig godt og mætter meget til den billige pris! 25 KR

REP’ER TJEK

2 KR

11: risifrutti

De taler sandt, når de siger, at det er alle tiders mellemmåltid! 10 KR

Hvis alle bare var så sej som Jais, så var verden et bedre sted. Jais går i 2.g, han er CHiLis rep’er og sørger for, at CHiLi bliver spredt til folket hver måned. Masser af god karma til dig, Jais!


Få en tur i teknologiens fantastiske univers HUSK studiestart den 1. februar - ring og hør om dine muligheder eller kig forbi til

tirsdag den 6. marts 2012 fra kl. 13 til 18 adressen er Lautrupvang 15, 2750 Ballerup ihk.dk

Ingeniørhøjskolen i København - University College

IHK - Kommunikationsafdelingen - december 2011

ÅBENT HUS


FReDeRIkSBeRG GyMNASIUM

STILTJEK

Clara, 3.U

Sko: Billi Bi Bukser: zara Skjorte: Fra en New zealandsk skoleuniform (hvor hun gik i skole i syv måneder, da hun var yngre) Sweater: H&M Øreringe: Accesorize Ring: Carat Pung: Genbrugsbutikken Episode CHiLi fangede Clara på en dag, hvor hun sad og svedte tran over SRP-opgaven. På trods af dette, så hun stadig brandgodt ud, som hun kom valsende på gangen i sin pause fra skrivningen. Claras stil har kant og personlighed. Hun går i det, hun føler sig tilpas i, uanset om det er genbrug eller dyrt tøj. Hun går ofte i drenge-tøj som hættetrøjer, store skjorter og lignende.

“Jeg elsker at mixe forskellige ting. Jeg ville nok beskrive mig selv som en luksusflipper. Jeg kan godt bruge mange penge på sko, tasker og jakker, som jeg ved holder i lang tid, men jeg køber som regel resten billigt, da jeg ret nemt bliver træt af tøjet og derfor skifter det ud.” FEBRUAR 2012 Chili 87


FReDeRIkSBeRG GyMNASIUM

STILTJEK

Christopher, 1.a Sko: Vans Bukser: H&M Jakke: Quint T-shirt: Weekday Halskæde: H&M

Man skal være blind, hvis man ikke lægger mærke til Christopher på gangene. Han har den sejeste stil, skiller sig ud og har sit helt eget præg. Det er vigtigt for Christopher, at han ikke ligner alle andre. Han har derfor også lige fået ring i øret og går med halskæder. Han bliver inspireret af folk, han ser på gaden og af forskellige blogs. Hvis Christopher ser en, der har noget sejt på, så spørger han altid personen, hvor det er fra.

“Jeg ville beskrive min stil som alternativ. Den er lidt et oprør mod den ellers så kedelige og monotone stil, der er på gymnasiet. Jeg elsker at skille mig ud og gider ikke ligne alle andre.”

88 Chili FEBRUAR 2012


Fede opleVelser i Vejle

d-a-d ”Fast on Wheels” 22. marts

burhan g 13. april

medina

tim christensen

mick øgendahl

pink Floyd project

sanne salomonsen

krysters kartel

15. marts

1. marts

dgi-huset

dgi-huset

casper & Frank 29. + 30. + 31. marts

queen machine 21. april

27. april

10. marts

__ __ __ __ _

. .

--

--

--

-

.

LY TS N

--

D OU E PR RES P --

--

__

__

__

__

_

.

.

.

-

sebastian - solo 16. februar

Følg os på Facebook

peter larsen shoW 22. februar

23. marts

vejlemusikteater.dk 7943 2030 Vedelsgade 25 7100 Vejle

12. april


FReDeRIkSBeRG GyMNASIUM

VOXPOP

Hvad er det dummeste, du har lavet i en brandert?

Johan, 2.u

Engang da jeg kom hjem efter en bytur, bankede jeg på hos vores underbo, fordi jeg troede, jeg boede der. Fordi han ikke ville åbne døren, smed jeg både mobil og nøgler ind ad brevsprækken for at bevise, jeg boede der. Heldigvis for mig, hentede underboen min far, der så viste mig op i seng i den rigtige lejlighed.

90 Chili FEBRUAR 2012

emilie, 2.u

Jeg var på bar, hvor jeg pludselig kunne mærke, at jeg havde fået en anelse for meget indenbords. Da der var for lang kø til pigetoilettet, ja så måtte jeg jo ty til pissoiret på mandetoilettet, hvor jeg så brækkede mig. Jeg blev efterfølgende smidt ud af baren og lagde mig til at sove i en snedrive. Men nogle forbipasserende vækkede mig, og så tog jeg hjem.

Louis, 2.u

Jeg har den her ven, der ligner mig rigtig meget. Ja, faktisk så meget, at folk tror vi er tvillinger, når de er fulde. Og det skal selvfølgelig udnyttes, så vi har gang på gang byttet lidt rundt på piger, vi har kysset med, hvis vi synes hinandens scoringer var interessante. Men dette bliver nogle gange opdaget, hvilket jo ikke er så godt. Undskyld piger!

Pernille, 2.u

Jeg er blevet smidt ud fra samme bar tre gange på samme aften. Første gang var det, fordi de fandt ud af, at jeg ikke var gammel nok. Men jeg var frygtløs og sneg mig ind ad bagdøren og blev selvfølgelig smidt ud igen, fordi de kunne kende mig. Jeg nægtede dog at give op og sneg mig ind igen, men måtte efter tredje spark give endeligt op.


Vil du have det hele med?


Bliv en stjerne på studiet og jobbet med et gratis kursus

g n i d n a r b g i l n i Perso

Bliv gratis medlem ig på d d l e m og til hk.dk/ungdom lemmer d e m r o f r r Kurset e f holdes i febr ua a a f HK og ver hele landet o og m a r t s

UNGDOM gen En del af løsnin

CHILI #02 februar 2012  

Læs hvorfor din skiferie bliver skidefarlig. Find ud af hvorfor fyre vågner med morgenjern på. Og se hvordan studenterhuefirmaerne tager røv...

Advertisement