Page 1

chilinET.DK

nr. nr 07 – juli 2010 25. årGAnG

t stor cider-tes

DET sKAl Du DriKKE Til sommEr

VIND eN

Vespa værdi

1k7r.o9n9er5 (se side 34)

k streetart i D

guiDe til

gaDens galleri

line er cutter

“jeg Har kun styr på smerten”

5

vent thomas på e

yr

r E i r E FEDE FTiGrøvE For FAT

safari, - tag med på

krydstogt, b

torbyrejse o ackpacking, s

g daseferie

• BFF’s: De beDste venner i HollywooD • GADGETs: sommerens sejeste gear • • 100 spørGsmål: anna DaviD • KonKurrEncE: vinD en vespa • • KlummE: Du er sgu Da ik’ ganDHi • FAshion: baDemoDe og bare arme •


67

juli 2010

37

sol og sommer

17

21

25

Tasken C hili har pakket tasken der passer lige når du skal på festival. Vi fylder den blandt andet med sneakers, underholdende lokumspapir og et bad på flaske.

25

CiderTesT M ængden af cider der bliver langet over kioskdisken boomer. Cider er det nye vand, men hvilken en skal man vælge. Testpanelet læsker ganerne i æblecider.

Ferie For FaTTigrøve C hili har sendt Thomas på fem fantastiske rejser, der kan hamle op globetrotterens – bare for en brøkdel af prisen. Og når Thomas kan, kan du også – kom så af sted.

inTerview og kulTur

37

67

PorTræT aF en CuTTer M obning i skolen fik Lines verden til at bryde sammen. Da hun var 12, begyndte hun at skære i sig selv for at kontrollere smerten. I dag er hun selvskader på syvende år.

100 sPørgsmål H un har ingen stedsans, hun har svært ved at hygge sig på toilettet, og hun ville ønske, at hun kunne tillade sig at ta’ Madonnas spidse guld-bh på. Anna David blev ramt af Chilis 100 Spørgsmål.

sTor sms konkurrenCe Vind en fed Vespa til en værdi af

17.995 kroner

18

51

54

Hollywood L ivet er bare lidt nemmere, når ens bedste ven er lige så kendt som en selv. Så kan de jo komme awardshows, lave duetter og gæsteoptrædener.

54

se side 34

sex og glam

34

mode C hili har været i Aalborg og spotte funky fyre og tjekkede tøser. Moderedaktøren har fundet kluns til sommeren – der er bikinier og bare arme på menuen.

sexPaneleT – orgasmer K an fyre fake den? Er piger bedst til at få piger til at komme? Og hvad skal en fyr gøre, hvis han kommer for tidligt? Sexpanelet snakker om det ultimative højpunkt: Orgasmen. højpunkt: Orgasmen.

59

21

51 foto: scanpix, privat, pr

63

70

75 chili juli 2010 3


Os på

cHili - Hvad skal du lave i sommerferien?

på “skal selvfølgelæigder Roskilde og gl !! mig helt viiiildt!! ”

sHamim R-eleV MeDIegRaFIke

bagom

S o m m e r f e r ie

Hvis det ikke er den bedste måned på år Juli har alle ing et, så må du redienser til at kalde os John gå over i historie . det er altid so n. I din egen lill mmerferierne e historie. For vi husker. Og un nostalgi i det he dskyld hvis de le. Men for dæ r går lidt morm len, hvor er de orjuli. Det er som r bare meget ra en hel måneds rt ved lige neto w ee kend. Fest, ve p ligesom de de nner og spas. r syltetøjsreklam Det er lidt er med jordbæ vi gjort alt i ve r og hy gge. Her på Ch rden for at gøre ili har denne måned du sidder og hæ endnu bedre fo nger lidt, fordi r dig. Især hvis du ikke lige ha nemlig sendt Th vde råd til ferie omas (måske n sydpå. Vi ha kender du ham r tur ud på fem fra Det Ny Talks ferier. Ferier so how på DR) en m ikk e ko ster en skid, og her midt i Danm som kan klare ark. Tjek de ud s lige på side 25 – og du vil. Rigtig go brug det som d sommer. Vi se en guide, hvis s efter ferien.

Redaktionen

“Jeg skal en tur til Tunesien. sol , sommer, kamel -tur og piratsafari. Mere siger jeg ikke. D et bliver fedt.” rasmus JulI-NuMMeR eTs aRT DIReC TOR

“Festival. Hvad der ellers kommer til at ske ved jeg ikke lige. Men måske et discount krydstogt ala det vi har sendt Thomas ud på i dette nummer” andreas ReDakTøR

“så lidt som over hovedet al muligt. Der sk l de en s se nok en. er rn fje i t or sp VM, Tour de France og så videre.”

marc kTøR kulTuR-ReDa

“Jeg har faktisk ingen planer. M en en tur til New York har stået øverst på min ferie-ønskesedd el i lang tid…” pernille JulI-NuMMeR eTs aRT DIReC TOR

udgiver: Medieforlaget Chili Group, Otto Mønsteds Gade 3, 1571 København V. • Tlf: 72 34 12 00 • Fax: 72 34 12 01 // redaktionens email: chilibladet@chiligroup.dk // Chilinets email: chilinet@chiligroup.dk // online: www.chilinet.dk // (ansv.) Chefredaktør: Karne Lykkebo - kl@chiligroup.dk // redaktør: Andreas Grubbe Kirkelund - agk@chiligroup.dk // kulturedaktør: Marc N. Thygesen - mnt@chiligroup.dk // // juli nummerets art direCtors: Pernille Helle Milandt - phm@chiligroup.dk & Rasmus Dybendal - rd@chiligroup.dk // mediegrafiker elev: Shamim Hussain - shu@chiligroup.dk // forsidefoto: Johan Rosenmunte // salgsdirektør:Tom Petersen - tp@chiligroup.dk // kontaktdirektør: Jesper Raffenberg - jr@chiligroup.dk// salgsChef: Birgitte Vindeløv - bv@chiligroup.dk // ProduktChef: Suzie Gabriely Hove - sgh@chiligroup.dk // salg: Stina Kjersgaard Rasmussen - sk@ chiligroup.dk, Jacob Larsen - jla@chiligroup.dk, Jan-Ulrich Otto - juo@chiligroup.dk, Jeanette Fanum - jf@chiligroup.dk, Christian Vimtrup - cv@chiligroup.dk, Rasmus Harder - rg@chiligroup.dk // ProduktionsChef: Lisbet Christensen - lc@ chiligroup.dk // udgiver direktør: Susanne Hedegaard - sh@chiligroup.dk // direktør: Rikki Sølling - rs@chiligroup.dk // Chili tager forbehold for trykfejl. Artikler i Chili må citeres, når det sker med tydelig angivelse af Chili Magazine som kilde samt måned og år, og når det sker inden for citatreglerne // DK ISSN 0902-8757 // tryk: Aller Tryk a/s // oPlag: 85.000 // læsertal: 196.000 //abonnement: 400 kroner for 12 måneder Tilmeld dig på abonnement@chiligroup.dk // regler for sms-konkurrenCer og tjenester: Hvert svar i sms-konkurrencerne koster 5 kr. + alm. sms-takst. Tjenesten udbydes af Chili, Otto Mønsteds Gade 3, 1571 København V., 70 20 75 92 (hverdage 13-16). Du har 14 dages fortrydelsesret. afmeld: CHILISTOP til 1266

chili juli 2010 7


hotspot

såDan kurerer Du en

Bitcheriet

is-hovedpine 1: når du æder noget meget koldt lidt for hurtig, kan din gane blive kølet ned.

2: - Det trigger nerverne, som sender et signal til din hjerne om at ”fuck, hovedet fryser til is!”

køer 3: Hjernen svarer igen med at udvide blodkarrene foran i dit hoved.

5. Hold dine hænder op til munden og træk vejret igennem fingrene. Det skulle gerne give varmere luft til din mund.

Idé: tyvStjålet fra WireD IllustratIon: raSmuS nyboe

4. Pres din tunge op mod ganen. Den afgiver varme.

6. Spis din is lidt langsommere.

på bitcheriet er vi virkelig trætte af en ting: Folk, der stopper køen. Hvorfor betale alt i småpenge? Dankortet er opfundet, og det er ikke et helt nyt fænomen. alt skal ikke betales med lige penge. Der er en grund til, at ekspedienterne har en kasse med byttepenge. Det er ikke lettere for nogen, hvis det tager 10 minutter at finde forpulede tre en halv. eller endnu værre, folk, der har misforstået begrebet køkultur. Det betyder ikke, at man skal stå helt stille. Vi leger ikke stoledans, og det er et supermarked, ikke sovetime i børnehaven. køer burde forbydes, eller alternativt skulle alle butikker altid have 20 åbne kasser.

Det skal Du bruge Din su på i juli DownloaD - uden kreditkort. iTunes kort fra Fona, Humac og Eplehuset FRA

150 kr. 8 juli 2010 chili

konCert - med danseglade New Yorkere. Yeasayer – Voxhall d. 14. juli

160 kr.

CarDigan - til kølige sommer-aftener. Pa:nuu Cardigan

800 kr.


hotspot

dagsson månedens bog

Af: Erland Loe

Doppler Hvad gør du, hvis det går op for dig, at du hader mennesker? du forlader kone og børn, og flytter ind i et telt i en norsk skov. efterlader en seddel på køkkenbordet: 'er gået en tur i skoven og ved ikke, hvor længe jeg vil være væk, men I skal ikke vente med aftensmaden.'

du foRladeR Kone og BøRn, og flytteR Ind I telt

I en noRsK sKov.

det sKal du BRuge dIn su på I julI

10 j u l i 2 0 1 0 c h i l i

Bliver du sulten og ensom? du dræber en elg, og adopterer dens unge. det er opskriften på en af de sjoveste bøger, du kommer til at læse i lang tid. 'doppler' er en utrolig historie om en mand, der ikke kan holde samfundet ud, og forfatteren leverer den til et rent 12-tal. så mangler du læsning til sommerferien, kan bogen klart anbefales.

Kjole

solcReme

Rygpose

- til varme sommeraftener Pa:nuu kjole

- så du undgår skoldede skuldre. Matas Sol-lotion faktor 15

- så du ikke skal ha’ alt i lommerne. H&M

500 kr.

80 kr.

100 kr.


JVB Concerts


hotspot ture OPture & ned

Tomas N’evergreen I Rusland er han større end Putin og kaviar tilsammen. Danske N’evergreen er det største DK kan byde på – og nu hiver vi ham i op- og nedtursbarometeret.

! OP

Russerne elsker store briller.

N’evergreen kan ikke længere gå på gaden i Moskva. Han flygter til DK og deltager i Dansk Melodi Gran prix.

Han lover at hvis han vinder, så kan vi helt sikkert vinde det inter-nationale gran prix. han er nemlig kejser af Østeuropa.

N’evergreen er nu så populær at kan køber et par store briller.

N’evergreen vokser op i Århus, men bliver hurtig så populær at han flygter til Rusland.

Østeuropa stemmer på Tyskland.

I Rusland udgiver han albummet since You've Been Gone. Det bliver så populært at han stiller op i russisk melodi gran prix.

squirrelfishing.us verden i 3d! Lystfiskeri behøver ikke foregå på havet. Nu kan du gøre det i din lokale park eller endda i baghaven. Egernfiskeri findes faktisk, og det er så populært i USA, at det har sin egen hjemmeside. Her kan du lære alt om, hvordan du får et egern på krogen. Alt du skal bruge er en fiskestang uden krog og nogle nødder. Tag et videokamera med, og måske kan du så en dag kalde dig medlem af verdens officielle egernfiskeri forbund. Det lyder sygt, og det er det også, men ingen egern kommer til skade, og det ekstremt sjovt at se på. - Laver du noget sejt, så send lige et link til os på redaktion@chiligroup.dk

N’evergreens briller vokser sig endnu større, og han leder nu efter nye lande at erobre.

d! e n

sms&VInd

gosH DaMage coNTRol sms cik Gos til 1266

foto: all over

det skal du bruge din su på i juli

12 j u l i 2 0 1 0 c h i l i

Månedens WWW

Det koster 5 kroner + alm. sms-takst at deltage. se øvrig sms-info på side 7.

film

duft

god hår-dag

- Science fiction fra mester Nolan Inception

- uden rigtige margueritter Marc Jacobs Daisy

- med ny næring til tørt hår GOSH Damage Control

70 kr.

500 kr.

100 kr.


NYT KATALOG UDE NU!

Friis Aalborg - Bruuns Galleri Ă…rhus - Bryggen Vejle - Kolding Storcenter


hotspot

håndjern? hvordan sætter man en en-armet forbryder i

Her på Chili holder vi os naturligvis altid på den rigtige side af loven. Men der findes jo forbrydere derude, og så er det godt vi har ordensmagten. Men hvad gør de egentlig ved en-armede tyveknægte? Det ved Politikommissær Jesper Schultz. Chili: - Hvordan sætter man en en-armet forbryder i håndjern?

Miniquiz

JESPER: - Formålet er jo at pacificere personen, så han ikke kan stikke af, eller gør skade på sig selv eller andre. Håndjernene har ikke den ønskede virkning hvis han kun har en, og derfor ville man med tale eller håndkraft fastholde personen på stedet.

- nu Med næse-abe hvad bruger han-næseaben sin næse til? A: at trutte med – ligesom en elefant B: at tiltrække hunner – de elsker næser C: at producere store mængder snot.

Chili: -Men hvad nu hvis? Kan man så spænde ham fast til en pæl, eller noget? JESPER: - Man skal huske på, at når en person er anholdt, er personen i politiets varetægt, hvilket forpligter, og derfor ville løsningen være at man lader en politimand passe på personen

(Hvis du allerede nu elsker næse-aber, så bladr om på side 78) Rigtigt svar: B

Chili: - Hvad hvis han har en protese, kan man så spænde håndjern på den?

Ordforklaringen

JESPER: - Jeg ved ikke hvor fast proteser sidder på kroppen, så jeg ville jeg afholde mig fra det.

Numismatiker subst. –en plur. –erne

Chili: - Hvad hvis protesen ligner en rigtig arm, kunne du så tage fejl?

Måske ved du allerede hvad det er. Måske er du selv en. Og så ved du også at du er en døende race. Hvis du derimod ikke ved det, så er numismatiker en som samler på mønter. Problemet er at det lyder som en sygdom, man helst vil være fri for. Det er også derfor du aldrig hører folk fortælle, at de er numismatikere. Chancen for at folk løber væk og tror de er smittet er simpelthen for stor. Så hvorfor ikke bare være ærlige: Mønter er døende og kan stor set kun bruges til slikautomater og indkøbsvogne. Find dig en ny hobby eller find et andet navn til den.

JESPER: - Når man lægger en person i håndjern har man godt fat i hånden, og vil straks kunne skelne mellen en menneskehånd og en protese. Chili: - En-armet tyveknægt kan altså være ligeså farlig som en to-armet? JESPER: - Ja, potentielt kan en en-armet tyveknægt være nøjagtig lige så aggressiv eller have nøjagtig samme lyst til at stikke af som en to-armet tyveknægt.

foto: sxc.hu

Flydende bacon

14 j u l i 2 0 1 0 c h i l i

foto: sxc.hu, pr

det skal du bruge din su på i juni solcreme

- din genvej til en hjertekarsygdom Baconnaise

- med striber, uden parfume. Matas Sollotion faktor 15

50 kr.

140 kr.

Ialt – 3.315 kroner (og så er der til en is i solen)


! e d I u g v I L B

guIdeSkoLe.dk

NY GRATIS BROCHURE re på nettet eller send

rochu Bestil vores nye b d koden 100C, e m 5 4 0 2 4 2 4 2 å en sms* til CHILI p e, by og email. s s re d a , vn a n it d f efterfulgt a *) Alm. sms-takst

Service & Co. er Skandinaviens største og eneste uafhængige guideskole – med jobgaranti i rejsebranchen! Se verden og få løn for det – og få guideskoleprisen refunderet efter 1 år i job! Vestergade 48a · 8000 Århus C · tlf. 70 211 222 · info@serViCe-Co.dk · www.serViCe-Co.dk


SchooL of engineering and Science

vi uddanner rigtige

ingeniører

(Engineering Classic)

Vil du gerne lave rigtigt ingeniørarbejde, som kan bruges i virkeligheden? · Er teknik lige dig? · Vil du gerne have fingrene helt ned i maskinen? · Eller drømmer du om en international lederuddannelse?

Her bliver du uddannet til at sætte dit præg på verden! Aalborg Universitet er Danmarks førende inden for ingeniøruddannelser. Vi samarbejder med erhvervslivet, så du bliver uddannet til et spændende og relevant job.

På School of Engineering and Science

kan du tage en forskningsbaseret ingeniøruddannelse på højeste internationale niveau:

• Byggeri og Anlæg • Energi • Industri og Global Forretningsudvikling • Nanoteknologi Der findes et væld af spændende specialiseringer, og du kommer til at arbejde sammen med virksomheder og løse virkelighedens problemer.

Læs mere på www.ses.aau.dk

Kun fantasien sætter grænserne for din fremtid!


to-go 8

4

11 10

3

9

5

Tasken Klar til festival – med underholdende lokumspapir og et bad på flaske

1. Når du skal bære dit festivals-kit, er det godt med en kæmpe denimtaske fra Blond til 199 kroner. 2. Du har blandt andet plads til en fin hat fra Ben Sherman til 399 kroner. 3. Hvorfor kede sig i køen til toilettet? Sudoku toiletpapir fra Bim Bam Banana til 149 kroner. 4. Shorts med store lommer fra Pepe Jeans til 599 kroner. 5. Godt fodtøj til en festival er et must. Hummel & Bianco har lavet nogen med gang i til 599 kroner. 6. Det er ikke altid, du lige kan nå et brus, men så kan du altid ta’ et bad på flaske fra Neutral

7

6

1

2

til 30 kroner. 7. Hvis du er så heldig, at du får et bad, så husk lidt sæbe fra Neutral til 20 kroner. 8. Og hvis du er helt vildt renlig, så kan du få jord og tis væk under dine negle med en neglebørste fra Føtex til 10 kroner. 9. Så er du i hvert fald klar til en festvals-scoring, og så får du brug for kondomer fra Protex til 69 kroner. 10. Bagefter kan du dase omkring i en afslappet polo fra Ben Sherman til 599 kroner. 11. Men hvis du slet ikke er heldig, kan det være lugten. Prøv med lidt deo fra Green People til 119 kroner.

Forhandlere: Blond - 4240 8202, Ben Sherman - 3395 0100, Bim Bam Banana - 3315 4000, Pepe Jeans - 3395 0100, Hummel/Bianco - 7634 7900, Green People - 2532 3064

ord: karne lykkebo foto: Flemming leitorp styling: klix kommunikation

chili

j u l i 2 0 1 0 17


top 3

jennifer & courney katy & rihanna paris & nicole Rigmandsdøtrene og celebs. Paris og Nicole har været bedste veninder siden de var helt små piger og er vokset op sammen. De opfandt begrebet 'Best Friends Forever'. Faktisk kickstartede de deres karriere for alvor med deres populære semi-dokumentarprogram, 'The Simple Life', for nogle år siden. Men så kom der et sextape ud med Paris Hilton og pludselig var de åbenbart uvenner, drama og blah blah, who cares? De skulle i hvert fald vist være gode venner igen i dag. Totalt venner – foreveeer!

Tro det eller ej, de to smukke sangerinder er blevet totalt BFFs! De er blevet set sammen på cruisebåde på ferie, de hænger ud sammen til de mest fancy awardshows, og de taler løs om hinanden i interviews. Nu siger rygtet, at Rihanna faktisk skal arrangere Katy Perrys polterabend! Katy Perry skal giftes med den britiske komiker Russel Brand, som hun mødte til sidste års MTV VMA’s – kæft, det bliver noget af en fest, hva?

De blev bedste veninder under vores alle sammens ynglingsserie, 'Friends', og har været BFF’s siden. Jennifer Aniston er i dag single, fordi Angelina Jolie stjal hendes mand, men laver til gengæld en masse film og tjener kassen – og Courtney har sin helt egen hit tv-serie, 'Cougar Town', som også går rigtig godt, plus mand og barn. Og hele vejen har de to været der for hinanden … Århhh, vi vil ha 'Friends' tilbage!

Hollywoods BFF’s

Livet er bare lidt nemmere hvis ens bedste ven er lige så kendt som en selv. Så kan de jo komme awardshows, lave duetter og gæsteoptrædener. Her er tre BFF’s.

18 j u l i 2 0 1 0 c h i l i

ord: fatima akareb foto: scanpix


www.frankdandy.com


NYHED

SERVED ICE COLD WWW.MAXXIUM.DK AXXI AX XXIU X XIIU IUM UM UM D DK K


TesT Anders

Thomas

Mette Catharina

Sådan teSter Chili

Chili tester

Alle produkterne er blindtestet og er udelukkende vurderet af panelets sarte ganer.

Æble-Cider Mængden af cider, der bliver langet over kioskdisken, boomer. Cider er det nye vand, men hvilken en skal man vælge. Testpanelet læsker ganerne i æblecider. God dufT, kedeliG sMAG

sød oG soMMerliG

Den har det hele. Frisk og god smag.

Det er den med mest brus i, hvilket er godt. Den smager lidt af champagnebrus – lidt for sødt, synes fyrene, der mener, at de ville blive trætte af den efter et par stykker. Er en rigtig tøse-drik, synes de. Og lader til, at pigerne er enige. De er begge meget glade for den. Den ender på samme karakter som Harboe – men prisen gør, at den ikke ender som vinder.

Den smager altså af æbler, der er lidt gamle.

+ 46

- Da denne cider bliver hældt op, stiger forventningerne. Det ser ud, til at der er god brus og en flot gylden farve. Den dufter af æbler. Men når det kommer til smagen, er panelet skuffede. Mette synes, at den brænder i halsen. Anders synes den smager af gamle, overmodne æbler, og de andre er heller ikke begejstrede. Den lover mere, end den kan holde.

Tempt - forTsÆTTes

ord: andreas grubbe kirkelund foto: johan rosenmunthe

c h i l i j u l i 2 0 1 0 21


test

Chili tester

ÆbLeCIDER TESTVINDER Den er ret nem at drikke. Det er lidt farligt, tror jeg.

Original Og Dårlig

Duften er ret nice. Lidt Dyr vaniljeagtig. Chokolade

– 49,95 kroner

Den smager og lugter af billig hvidvin.

DrikkeVenlig Og milD

Harboe apple Cider

22 j u l i 2 0 1 0 c h i l i

- En af testens mest drikkevenlige cidere. Smagen er meget mild, og hvis ikke man vidste, at der er lige så meget alkohol i som i en øl, ville man aldrig kunne gætte det. Duften er virkelig nice, og har et strejf af vanilje. På en sommerdag med cider på menuen er det her testpanelets fortrukne. Det eneste, der trækker ned, er mængden af brus, som er lige i underkantens til panelets ganer. Bonusinfo: Harboe producerer også en æblecider med kun 0,7 procent.

- Ad, smager ikke godt. Den smager helt underligt, synes panelet. Drengene er enige om, at det her er ”rigtig” cider og ikke sådan noget sukkervand. Men de kan stadig ikke lide den. Den smager af en blanding af øl og hvidvin. Med en alkoholprocent på 5,3 er cideren testens stærkeste, men lige lidt hjælper det. Ingen i panelet kan drikke op. Bonusinfo: Strongbow er Englands mest populære cider, og den står for mere end halvdelen af alt solgt cider på de britiske øer.

strongbow

VanDet Og syrlig - Den er lidt syrlig, ja nærmest sur. Smagen er vandet og mangler lidt æblesmag. Det er, som om den har stået med isterninger i, som er smeltet. Det er ikke en, vi ville sidde og bælle den ene efter den anden af. Vi ville nok slet ikke bruge vores penge på den. Bonusinfo: Sidste sommer stod Somersby for 75 procent af al salg af cider i Danmark.

Der mangler lidt æblesmag, synes jeg.

somersby


Butikselever søges

En elevuddannelse hos Aldi kan blive din billet til en spændende fremtid i dansk detailhandel. Se mere på www.aldi.dk princippet kvaliteten helt i top – prisen helt i bund

nd online:

www.aldi.dk


BO 1. MÅNED GRATIS OG

DELTAG I LODTRÆKNING OM ET FLADSKÆRMSTV SE BETINGELSERNE OG

Silo-1 STUDIEBOLIG I ROSKILDE Vi tilbyder studielejligheder, 1- og 2 værelses, opført i 2008 med eget køkken og bad. Bliv en del af et studiemiljø med sociale aktiviteter med plads til privatliv. Ring/mail allerede i dag for yderligere information og fremvisning. Vi giver startshjælp med 1. måned gratis og muligheden for at vinde et TV.

Telefon 98 17 17 27 brunder@brunderejendomme.dk Brunder Ejendomme A/S

LEDIGE LEJLIGHEDER PÅ WWW.BRUNDEREJENDOMME.DK


fattig ferie

Tropehjelm Thomas Bog om vilde dyr Stueplante

Kikkert og kamera

r e i r e f fede e v ø r g i t t a f r fo

5

Daser vennerne i sydens sol? Hænger de ud i verdens smørhuller? Og kommer de hjem med posen fuld af ferieminder? Fuck dem. Chili har sendt Thomas på fem fantastiske rejser, der kan hamle op globetrotterens, bare for en brøkdel af prisen. Og når Thomas kan, kan du også – kom så af sted.

ord: Thomas skov GaardsviG foto: johan rosenmunThe, Thomas skov GaardsviG

c h i l i j u l i 2 0 1 0 25


fattig ferie Rejsekammerat Lokalt monster

Ubarberet backpacker Grrrrrrrr

illigt b v l e s ig d Find

Backpacking

Mange drømmer om at backpacke gennem verden og finde sig selv. De fleste finder sig selv i Indien, og det tager så frygtelig lang tid at spare op til en billet til Indien. Men det er ikke nødvendigt længere. Her er en billig måde at finde sig selv på.

S

om backpacker handler det om at lande i en lufthavn og så ellers komme væk fra civilisationen hurtigst muligt. en af de billigste flybilletter, du kan få, er København - Aalborg. så vi tog af sted til nordjylland. Min rejsekammerat og jeg lander med vores rygsække i Aalborg en onsdag formiddag. nu skal vi væk. væk fra civilisationen. det gode ved backpackerture er, at du møder en masse mennesker, som du eventuelt rejser videre med. Men denne formiddag i Aalborg lufthavn er der ingen, der har lyst til at tage med os videre. Men vi får dog et tip til, hvor vi kan tage hen, hvis vi vil kigge på det

26 j u l i 2 0 1 0 c h i l i

lokale liv. Hjallerup. der skal være et lokalt marked, hvor man kan møde befolkningen helt tæt på. Og der kører en bus næsten lige til.

ken vej vi skal gå. det havde vi aldrig forstået, hvis han havde talt indisk. På backpackerture ser man ofte den vilde natur helt tæt på, og da vi bliver

» Vi er allerede meget tæt på at finde os selv « så indtil videre har vi kun brugt 180 kroner, og vi er allerede meget tæt på at finde os selv. det gode ved at backpacke i danmark er, at der ikke er nogen sprogbarriere, og chaufføren sætter os af et stykke uden for Hjallerup og fortæller os, hvil-

smidt af bussen, står vi ansigt til ansigt med et lokalt monster. det er en Jersey-ko, og den ser aggressiv ud, så vi skynder os væk. vi når markedspladsen, og det summer af lokalt liv. vi falder i snak med et par lokale, der fortæller, markedet

først begynder dagen efter, og hvis vi vil blive, må vi gerne sove i telt i deres have. ”i behøver da ikke tage ud af landet for at finde jer selv. i er jo lige her i Hjallerup” så fat rygsækken og backpack i danmark.

alternativer: Hvis du vil backpacke, men ikke har mulighed for at tage flyet til Aalborg, så fortvivl ikke. du tager cyklen, bussen eller tomlen og finder den nærmeste lufthavn. det kan være Karup, Kastrup, Odense - det kommer sig ikke så nøje. det er lige meget, hvordan du kommer til lufthavnen, bare du skynder dig at backpacke væk!


fattig ferie

Seværdighed Byen

Håndtegn

æSten

ndy - n e r t g o t r a Sm

Storbyferie New York, London og Paris er dejlige byer og skønne at holde ferie i, men de er frygteligt dyre. Bare rolig – her er løsningen. Tag til en mindre by. En meget mindre by.

M

in rejsekammerat og jeg rettede vores blik mod nordjylland. Her ligger byen dorf. Cirka 200 mennesker bor i dorf, og sammen skaber de perfekte rammer for en god byferie. da vi ankommer til byskiltet, har vi absolut ingen ide om, hvad der

Parløren har vi lagt derhjemme, men vi prøver at finde stedet, han taler om og kører videre. Vi ender på hos en bødker. men det lader ikke til at man kan spise der, og bødkeren kommer fortæller på nogenlunde klart dansk, at vi skal dreje et par gange til venstre, så kommer vi til en attraktion – dorf mølle.

» Nu skal der shoppes -det gør man jo på byferie« venter os. det er det gode ved at holde ferie i helt små byer – der er ikke skrevet tonsvis af bøger om byerne, så på den måde får man sine helt egne oplevelser og ikke noget en eller anden forfatter trækker ned over hovedet på dig. Vi falder i snak med en lokal og spørger ham, hvor vi kan få et måltid mad oven på den lange rejse. ”do ka’ æt øde i dor,” svarer han tilbage.

På vejen derhen kommer vi forbi en antikvitetshandler. nu skal der shoppes – det gør man jo på byferie. det viser sig, at butikken har været lukket i to år, men ejeren er der inde alligevel, og han åbner. Han vil gerne sælge sine stole, men han vil have 900 kroner for dem, og det dur ikke på en billig ferie. til gengæld får vi en kasket gratis. Sådan shopper man i dorf.

Vi finder dorf mølle, som er præcis, hvad navnet siger. en mølle i dorf. men vi kan ikke spise der, og vi er ærligt talt ved at være desperate. men vi kan ikke tage af sted uden et billede. der er bare ingen til at tage et billede af os. Vi venter 10 minutter. Så kommer der en lastbil forbi. Vi stopper den og chaufføren tager et billede og kører videre. Vores ferie slutter, fordi vi er for sultne. Så et godt råd, når du skal på lillebyferie. tag madpakke med.

Alternativer: Hvis du vil på byferie, men ikke aner hvor dorf er, eller ikke er i nærheden, så bare rolig. Uanset hvor du er, er der en lille bitte by i nærheden. det du kan gøre er at kigge på et kort, derefter tager du hen, hvor der absolut ikke står nogen navne. der vil helt sikkert være en lille by, hvor du kan holde ferie. det kommer til at kræve at du leder lidt i blinde. men hey, jeg har sagt det var billigt; jeg har aldrig sagt, det var let.

c h i l i j u l i 2 0 1 0 27


fattig ferie

De 7 have Charmeklud

Skibets pool

Sejlersko

ve – På de syv ha

i havnen

Krydstogt

Jeg har altid drømt at komme på krydstogt. Men det kræver, du har et hav af penge. Fortvivl ikke, nu kan du stikke til søs uden at drukne i gæld. Her er det billigste krydstogt, du nogensinde kommer i nærheden af.

s

ammen med min rejsekammerat tog vi ned til kysten i nyhavn i København. vores krydstogtsskib ligger til dernede. nettobåden hedder det. Onde tunger vil kalde det en kanalrundfart, men det er næsten det samme. Kufferten er pakket med de mest nødvendige ting, og under armen har vi vores bolig. et orange telt der kan sættes op på femten sekunder. så uanset, hvornår trætheden melder sig, er søvnen kun femten sekunder væk. vi bliver budt velkommen, da vi betaler de 30 kroner, det koster. en venlig guide ombord fortæller en masse om de steder, vi sejler forbi. der er ingen bar på skibet, men for 30 kr. er det okay, så vi har lidt drikkevarer med selv. Campari naturligvis.

28 j u l i 2 0 1 0 c h i l i

Regnen siler ned, og vi beslutter os for at gå ind i tørvejr. et tørvejr, vi selv har med. den venlige mand med mikrofonen stopper sin tale, da vi slår telt op i midtergangen på hans båd, men vi er

svømmepøl klar, og vi er så heldige, at regnen står ned i stænger. det vil kun tage en time at få fyldt poolen op med dejligt varmt regnvand. de andre gæster kigger godt nok på os, som

» Heldigvis har vi en oppustelig pool med « ligeglade, for her sidder vi i tørvejr og nyder livet – det bliver ikke bedre. ”hvor er poolen?,” spørger min rejsemakker. Kaptajnen svarer, at vi bare kan hoppe i havnen. Men vi er ikke dumme – havvand er klamt. heldigvis har vi en oppustelig pool med. Ti minutter senere står en lækker

om vi er idioter, men det er vi ikke. vi nyder bare verdens billigste krydstogt. Men pludselig lægger skibet til kaj. ”Tak for nu, i skal forlade skibet,” siger guiden. ”er det okay, vi bliver en uge?,” spørger jeg kaptajnen. ”i skal være velkomne,” svarer han. ”vi sejler igen

om tyve minutter!” så hvis i vil på et krydstogt, der kun koster 30 kr., så pak teltet og drag ned i nyhavn. der er mulighed for at møde masser af forskellige mennesker, men seværdighederne er de samme. Men for 30 kr. er det helt okay. God tur!

Alternativer: hvis du ikke lige er i nærheden af nyhavn, men har lyst til at komme på krydstogt, så er det naturligvis også muligt. Find din nærmeste sø, flod, å eller bare en våd plet. som regel vil det være muligt at låne en båd, kajak, kano eller du kan bygge en tømmerflåde. et krydstogt handler jo dybest set bare om at komme ud på vandet og bo.


Sundhedsvidenskab på Aalborg Universitet er andet end den nye lægeuddannelse Den nye lægeuddannelse på Aalborg Universitet er kun ét af ˜ ere uddannelsestilbud inden for sundhedsområdet. Klik ind på hjemmesiden sundhedsvidenskab.aau.dk og læs om, hvordan du kan blive en del af et studiemiljø, der bygger på problembaseret læring og har stærk tilknytning til både forskningsverdenen og erhvervslivet.


fattig ferie

åd til aNdet

har r Når du ikke

Derhjemme hvis du ikke har råd til noget som helst, kan du stadig komme på ferie. det kræver kun at du har et sted at bo. hvis du ikke har det, så er der sikkert en af dine venner der har et sted. Ferien foregår inden for hjemmets fire vægge.

Savannen Safari buks

st year a l o s r e r y Vilde d

Safari

Der er noget meget tiltalende ved at tage på safari. De mægtige dyr og den spændende natur. Desværre koster det en halv elefant. I hvert fald lige indtil nu, for nu kan du tage på verdens billigste safari.

S

Min rejsekammerat og jeg fandt det kakifarvede tøj, kikkerten og kameraet frem. så var vi ellers klar til fotosafari. i Frederiksberg have. det er morgen, da vi ankommer. solen skinner ned over parken. det er en perfekt safaridag. det vrimler med menneskebørn. de leger. Men det er ikke dem, vi skal kigge på, for det kan man vist blive dømt for, så vi bevæger os længere ind i parken. det er vigtigt at være forberedt hjemmefra. lån en bog på biblioteket, så du ved, hvad der venter dig. Vi havde meget glæde af den bog, der hedder ”danmarks Fauna,” da vi skulle artsbestemme det første dyr, vi så. det viste sig at være et egern.

30 j u l i 2 0 1 0 c h i l i

Vi har været på safari i 20 minutter, og vi har allerede set et dyr. så stærkt går det ikke i afrika. Vi har tilmed endnu ikke fået nogen farlige sygdomme, og vi er ikke engang vaccineret. det er så billigt, at afrikanerne burde tage herop på safari. tørsten melder sig. det gode ved at holde safariferie herhjemme er, at der altid er en kiosk i nærheden. så vi køber to vand á 10 kr. og bruger dermed de første penge på vores safari. tilbage i Frederiksberg have er vi kommet allerdybest ind, da vi lige pludselig får øje på et enormt dyr. en elefant. Fandeme ja, den er go’ nok. Folk er frygtløse. Godt nok er elefanterne i bur, men alligevel står folk kun 100 meter fra. Vi får en anden, der er på safari til at tage et

billede af os og elefanterne, og vi går igen. helt høje på oplevelsen. Vi fandt et dyr, der ikke engang var i bogen. så kom ud i naturen og husk, så længe du er klædt i kaki, er det en safari. Go’ tur.

alternativer: du vil gerne på safari, men du er ikke i nærheden af Frederiksberg have. det gør ikke noget. det eneste, du skal bruge, er et grønt område. det kan være en skov, en mark eller en græsplæne. det kommer an på, hvad der er i nærheden og så selvfølgelig, hvilke dyr du vil se. Jeg kan anbefale dig at besøge det nærmeste folkebibliotek og låne en bog ala "Farlige dyr i nærheden af dig".

Min rejsekammerat og jeg holdt ferie hjemme hos mig. eventuelt kan i bytte lejlighed for at prøve noget nyt. Men vi holder af at rejse sammen, så det blev hjemme hos mig. der er masser af ting, man kan gøre for at få en god ferie hjemme hos sig selv. det første, vi gjorde, var at gå i baren – køkkenet – for at få en drink. du kan stadig få en eksotisk drink, selvom du er derhjemme. Vi tog en dåse frugt og hældte en sjat sprut i. Vi havde kun frugt til en drink, men heldigvis havde jeg et glas agurkesalat i køleskabet. det blandede jeg op med kirsebærvin, og pludselig havde vi to eksotiske drink til en samlet pris af nul kroner. skål! der er masser af sjove ting, der kan gøre det til den perfekte ferie. Vi lagde en hurtig kabale. ikke fordi det er særlig sjovt, men fordi det er sådan noget, man gør, når man er på ferie. det eneste problem, der er ved at holde ferie derhjemme, er, at der ikke umiddelbart er nogen, der kan tage billeder af jer. Men bare rolig – det er der råd for. For som regel har man naboer lige i nærheden, og der er absolut ingen skam i at banke på og spørge om, de har tid til at tage et billede. indtil jeg holdt ferie derhjemme havde jeg aldrig mødt min nabo, men det var en fantastisk god mulighed for at lære hende at kende og på den måde møde et nyt menneske. det er også sådan noget, du gør, når du er på ferie. samtidig sparer du en sum penge på frimærker. For når du vil skrive et postkort hjem, kan du jo bare kaste det ind af brevsprækken helt ufrankeret. Jo flere du sender, desto flere penge sparer du. du kan også stadig få jetlag, som er et tegn på, det har været en fed ferie. sæt dit vækkeur til kl. 2.15 den ene nat og hold dig vågen i 27 timer og sov da lidt, inden du gør det hele forfra. så lover jeg, du kan mærke det har været den bedste ferie. i alt holdt vi ferie en uge, inden vi besluttede at kalde det hverdag igen. og vi brugte 0 kroner.

alternativer: hvis du synes at ferie derhjemme minder lidt for meget om hverdagen, så hold ud - det er der en løsning på. Byt hjem med din nabo, din fætter, din roommate eller hvem der nu lige bor et sted, du har lyst til at holde ferie. det kræver selvfølgelig at de vil på ferie hjemme hos dig. Men hvem vil ikke det?


Please drink MODJO® apple cider responsibly

100% Modjo!

Koffeinholdig stærk æblecider med 5,4% alkohol. MODJO® har en skarp, frisk smag og er til fest og farver. MODJO® bør nydes iskold!

www.cult-party.com


tjek M ere p å

promotion

Mere action på ferien

ucpa .dk

Aktiv ferie lyder som noget, dine fjeldhippie-forældre taler om. Men hvad nu hvis det indebærer kitesurfing, bjergbestigning eller dykning? Ja, så er det pludselig en hel del federe. Med UCPA får du action, bliver bedre til din sport – og alt er inkluderet i prisen.

canyoning

Klatrevægge er for pussies. Canyoning er ægte klatre-action på en ægte bjergvæg, selvom teknikken er enkel, og alle kan lære det. Men du kommer til at opleve meget mere end klatring. Du skal også krydse vandfald, kravle gennem grotter og svømme tværs over brusende vandløb, som en ægte overlevelsesekspert. Det lyder som noget fra tv, men her er sikkerhed, mad og selskab i top.

kitesurfing dykning Når du nu alligevel ikke kan komme til Pandora og snave med Na'vier, kan du iføre dig en dykkerdragt og opleve Jordens eget drømmeunivers under havoverfladen. UCPA betragtes som Europas førende dykkerskole, så de har styr på deres shizzle, og prisen inkluderer det fedeste, nye udstyr. Det giver dig faktisk markedets bedste mulighed for at opnå et CMAS1-dykkercertifikat. Så, hvad venter du på?

iviteter ucpa's soMMerakt

Alle unge med respekt for deres image har prøvet at give den gas med kitesurfing. På syv dage gør UCPA's instruktører dig til en die hard kitesurfer. Du lærer alt fra bunden, så du behøver ikke have prøvet kræfter med det hjemmefra, men det er selvfølgelig kun en fordel, hvis du har. Snart er du klar til at komme hjem og blære dig på de danske strande.

Hvad er

ucpa?

UCPA bliver kørt af unge for unge. Det er for dig, der elsker sport og fest, og som gerne vil have det sjovt, mens du bliver bedre til din sport. UCPA's rejser er all-inclusive til de fedeste steder rundt om i verden. Alt såsom mad, udstyr, ophold, you name it, er inkluderet i prisen, så du behøver ikke læse det med småt. Du kan bare koncentrere dig om at have det sjovt og møde nye mennesker, der deler dine interesser. Tjek ucpa.dk – og få mere action på din ferie.

• Alpin klatring • Alpinisme • Bestig Mont Blanc • Bjergbestigning • Canyoning • Dykning • Fitness • Golf • Havkajak • Katamaran • Kitesurf • Mountainbike • Multisport • Ridning • Sejlsport • Surf og golf • Surfs up: Surf/Bodysurf • Tennis • Vandreture i De Franske Alper • Windsurf • Vindsurf katamaran dykning • Windsurf kitesurf wakeboard 32 j u l i 2 0 1 0 c h i l i

ord: samuel meijer


Untitled-5 1

Historien og kunsten rocker på

KOLDINGHUS Blandt andet med en stor udstilling om The Beatles, fankulturen og ungdommen i 1960’erne Se oversigt over koncerter, film og andre aktiviteter på www.koldinghus.dk Bliv ven med KOLDINGHUS på Facebook

Åbent alle dage kl. 10-17 Gratis adgang for børn og unge under 18 år Museet på Koldinghus Markdanersgade 11, 6000 Kolding Café Koldinghus tlf. 75 50 47 98

17/06/10 14:17:23


chili i juli Chili – Nu f a t e r e m m u dt julin

kan du …

a p s E V N E E VIND

Yessir, du fan

r du! sådan vmineddCeIK VEs til 1266

s jelm på. 1. send en sm er til at have h ld o h r e ,d re u 2. få en fris dig, der kan r at det bliver fo e gr n fi s d Vespa. 3. kry på en cool ny n ye b m e n n e cruise ig

V I ND

en coo l Ve til en vspa scooter ærdi af

1 7.995 kroner

sMs

s E V K I C 66 TIL

12

Her kaN du også fiNde dit CHiliblad i juli

du kan også få fingre i Chili på caféer i københavn, århus, odense aalborg. amager Centret, City 2, fields, glostrup shoppingcenter, Hovedbanegården, Hvidovre C, ishøj bycenter, lyngby storcenter, Nørrebro bycenter – og på de kollegier der normalt får Chili. Det koster 5 kroner + alm. sms-takst at Deltage. se øvrig sms-info på siDe 7 34 j u l i 2 0 1 0 c h i l i


ny_cactus_halv.indd 1

16/06/10 10:36:28

Københavns mest eKsKlusive magasin Find WHERE2GO hos byens førende caféer, kulturinstitutioner og butikker. Det er helt gratis!

tilmeld dig det ugentlige nyhedsbrev på

www.where2go.dk






       

       

  

             






portræt

Line skærer i sig selv

”Smerten var det

eneSte, jeg havde Styr på”

Massiv mobning fik Lines verden til at bryde sammen da hun var 12. I dag er hun selvskader på syvende år.

S

kalpellen skinner over det stykke

skoledag. Hvad der før var en glad og frisk pige,

det endte bare virkelig dybt i mig. Og små ligegyl-

pap, som ligger foran Line. Den lille

blev hurtigt en kuet, tilbageholdende pige uden

dige ting kan ende rigtig galt. Det var i hvert fald

skærepen, som hun bruger til at

sporet af selvtillid.

starten på min historie.

skære papirmønstre med, frister

- Så var jeg for tyk

pludselig til at bide fast i andet end

den ene dag og for

» Så var jeg for tyk den ene

Selvskader på 7. år

det lille stykke pap. Hvordan mon det føles, tænker

tynd den anden.

Line. Så styrer hun forsigtigt den lille knivspids op

Og en brilleabe.

mod armen. Den prikker hul på den skrøbelige hud

Jeg fik det jo ind

og borer sig længere ned i kødet. Og så drejer hun

på rygraden, at det

kniven rundt i hullet. Frem og tilbage.

bare skulle være

- Det var som om, at alle trælse følelser fløj ud af

sådan, fortæller Line, der endte med at måtte gå

lagt mejeri, der lyser i høj solskin og ligner noget til

kroppen og forsvandt, siger Line og tænker tilbage

de fire kilometer hjem fra skole, i stedet for at tage

en Morten Korch-scene. Men den idylliske atmosfæ-

på første gang, hun prøvede at skade sig selv.

bussen. Her var de andre efter hende. Når hun kom

re fordufter hurtigt, da blikket går fra Lines blide

- Det gjorde fysisk ondt. Men så blev det det, jeg

hjem, krøb hun altid ind under dynen og græd.

forsigtige øjne og ned mod hendes underarme, der i

tænkte på, og ikke det psykiske.

- Der var også andre, der blev mobbet. Og det kan

dag er blottet af en trekvartærmet trøje.

Line var blevet mobbet i skolen, næsten fra første

godt være, det for andre virker som småting, men

ord: Sofie Glud Heiredal foto: TobiaS SelnæS MarkuSSen

dag og for tynd den anden. Og en brilleabe. «

Den 19-årige pige tager imod os i sin dybgrønne have, i gården af et ned-

-fortSætteS

c h i l i j u l i 2 0 1 0 37


portræt LMS LMS – Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade tilbyder rådgivning, hvis du skader dig selv. Rådgiverne giver sig altid god tid til at snakke og er uddannet til at hjælpe med at sætte ord på de følelser og tanker, som du går rundt med. LMS kan kontaktes på 70 10 18 18 mandag-torsdag mellem kl. 18-20 eller på selvskade.dk Lyserøde streger lyser op i et vildt maleri, der dækker begge arme. På kryds og tværs ligger snitsårene, nogle dybere end andre. Nogle tykke, andre tynde, og på hendes venstre arm er det røde blod knapt stivnet endnu. Efter syv år i det psykiatriske system er Line stadig selvskader, selv om det ikke er så tit mere. Hun har brændt sig, bidt sig og revet sit eget hår ud, så hun i flere år har været delvist skaldet. Hun har skåret sig så dybt i armen, at der ikke længere kom blod ud, men i stedet en boblende gullig væske. Og hun er endt med både en brækket hånd og foden i gips, efter at have sparket og slået sig selv. - Ingen troede på, jeg kunne brække min arm med mine bare næver, siger hun. Men trods den skærende smerte var kniven og selvtorturen hendes ven.

» Ingen troede på, jeg

- Smerten var det eneste, jeg havde styr på. Det var det eneste, der hjalp, kommer det med et fjernt blik fra Line.

40 piller som 13-årig Da Line var 13, forsøgte hun for første gang

kunne brække min arm med mine bare næver. «

at begå selvmord. Hele dagen havde hun

Afsnittet er taget ud fra en artikel, som Line har lagt ind på sin hjemmeside. linehersted.dk. Her beskriver hun sine følelser, fra da det var værst, og opdaterer læserne i hendes kamp om at komme tilbage til et normalt liv. Selv om hun er nået langt, er der er endnu længere vej endnu.

forberedt sig. Når hun tog med mor og lillebror ud

Efter den sidste tår vand satte hun sig roligt ned og

Efter fem års indlæggelse på psykiatrisk afdeling

at handle, skulle hun købe et glas med piller. Foræl-

skrev afskedsbrev til sine forældre og gik så tilbage

kom hun hjem, da hun fyldte 18. Nu er hun under

drene, der havde opdaget sårene på armen, holdt

til køkkenet.

overvågning 24 timer i døgnet af to pædagoger i

hende under ekstra overvågning og havde fjernet

Her opdagede moderen hurtigt, at der var noget

hjemmet. Men selv om hun er til fare for sig selv,

alt skarpt i huset. Men lige nu var faren i Kina, og

galt. Line var hele tiden på kanten til at besvime,

har hun endelig fået den rette medicin, der får det

overvågningen var halveret. Da de kom hjem, gik

og en panikfyldt mor ringede hurtigt efter en

til at gå fremad. Og selv om hun ikke er klar endnu,

Line over i mejeriet, bag køkkenet. I hånden havde

ambulance. Først da hun kom op til udpumpning

drømmer Line om at blive social- og sundhedsas-

hun en pen, papir, en flaske vand og et glas med

og lå med slangen i munden, blev hun bange og

sistent eller sygeplejerske, så hun kan hjælpe folk

Pamol. Hun satte sig ned og slugte syv piller ad

begyndte at græde.

som hende selv. Også derfor taler hun med Chili.

gangen, indtil hun kom op på godt 40 piller.

- Jeg vil gerne gøre det her for at vise unge, at de

- Jeg ville gerne dø, men alligevel ikke rigtigt, for-

Lang vej endnu

ikke må begynde som selvskadere, lige meget hvor

klarer Line Hersted.

- Nu står jeg her igen. Med kniven i hånden på vej

uskyldigt, det virker. For det kan udvikle sig fatalt.

- Der er mange, der siger, at sådan et selvmordsforsøg

til at skære. Jeg står og kigger mig i spejlet. Jeg ser

Til de børn, der mobbede hende, og til alle de andre,

er et råb om hjælp, men det var det her ikke. Jeg

frygtelig ud. Mine kinder er gennemblødt af tårer.

der mobber og får andre til at føle sig dårligt tilpas,

tænkte bare ikke på, hvad der skulle ske bagefter. Der

Jeg er tyk, grim og fed. Jeg dur ikke til noget. Jeg

har hun ikke meget at sige.

var kun nu, og nu skulle jeg bare tage de piller, forkla-

har alligevel ikke fortjent at have det godt. Jeg er

- Jeg er bange for, jeg ikke kan nå ud til dem, men

rer Line, der havde brug for mere end kniven nu.

et frygteligt menneske.

jeg vil da håbe på det, så de kunne blive klogere.

38 j u l i 2 0 1 0 c h i l i


JORDENS BEDSTE UDDANNELSE Få en uddannelse på Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet og vær med, når vi løser udfordringerne inden for fremtidens jordbrug, fødevareproduktion og miljø. Læs mere på www.jordisk.dk


ole opfinder

e g i l R æ UUNDV

R e s l e opfind

livet lidt lettere. re ø g t a r fo k ta r kylder vi sto g opfindelser, a b d n æ m Nogle personer s te d n e yldest til fem uk Så her følger en h være et helvede at undvære. det ville

2

veRdens føRste Cykel – og CykeltyveRi

Da tyskeren Karl von Drais i 1817 opfandt cyklen, var det endnu mere nedtur at cykle op ad bakke end i dag. Den første udgave af cyklen havde nemlig hverken pedaler eller kæde, så man skulle selv løbe den i gang. Alligevel blev den en enorm succes, men Von Drais tjente aldrig en krone på at have opfundet cyklen, da hans design blev stjålet.

miniQuiz ja, det har du jo altid tænkt over …

- hvoRnåR blev glasspejlet opfundet? a: 1508 i venedig b: 1367 i athen C: 1289 i paris Rigtigt svar: a

40 j u l i 2 0 1 0 c h i l i

1

RehabiliteRet - og med Rene tændeR

Da fængselsindsatte William Addis i 1770 blev smidt i isolation for at lave ballade, besluttede han at tjene masser af penge, når han engang blev løsladt. Han gemte derfor en knogle fra aftenmåltidet, borede små huller i og limede hårene fra en børste fast - og vupti var tandbørsten opfundet.

ord: Mikkel Ais Andersen foto: scAnpix, reuters


ole opfinder

3

bonus opfindelser den siMple

I 1800tallet opfandt Stephen Perry elastikken, og tog i 1845 patent på sin opfindelse, der med det samme blev et hit over hele verden. Hvorfor gøre det mere besværligt, end det behøver

den duMMe

3

I USA – hvor ellers – har en opfinder taget patent på en plov med indbygget gevær. Ja, hvis jorden skulle være genstridig, når der skal pløjes, kan da så lige sætte den på plads.

tak for lort! t

Før 1800-tallet brugte man blade og madpapir efter toiletbesøg, men det helt store hit var de gratis postomdelte reklamekataloger. I 1857 opfandt Joseph Gayetty så toiletpapiret, som var fugtet med creme og blev solgt som et middel mod hæmorider. For at man skulle huske hans navn, markedsførte Joseph Gayetty sig ved at få påtrykt sit eget navn på alt toiletpapir.

5

den sJoVe

Hvis du også kender til at være flad sidst på måneden, kunne det være en ide at investere i et par sandaler med indbygget metaldetektor. Så kunne det være, du næsten bogstaveligt gik hen og faldt over en skat.

Man reJste sig faktisk!

Der var engang, man blev nødt til at lette bagdelen eller sørge for at have en lang pind med i sofaen for at skifte kanal på fjernsynet. Det skal man gudskelov ikke længere. Robert Adler flygtede under 2. Verdenskrig fra Østrig til USA, hvor han i 1956 opfandt fjernbetjeningen. Den gik dengang under navnet ”Zenith Space Command,” var på størrelse med en tyk bog og havde kun to knapper.

4

Verdens første dJ Var dansker

Der ville ikke være meget ved at gå til koncert, hvis det ikke havde været for danskeren Peter Laurids Jensen. I 1915 opfandt han nemlig højtaleren, som han dengang kaldte Magnavox – på latinsk ”stor stemme.” Da Peter Laurids Jensen skulle præsentere sin opfindelse, tog han rundt i USA og spillede grammafon-plader for folk. Så man kan godt sige, at verdens første DJ var dansker.

c h i l i j u l i 2 0 1 0 41


sms og vind

Sommerkonkurrencer! VIND

også p å www.c hilinet. dk

Sådan gør du…

MAKEUP FRA RIMMEL

1. Find en præmie, du ikke kan leve uden 2. Læs og svar på spørgsmålet. Svarene finder du her i Chilibladet. 3. Send sms’en med den rigtige kode til 1266 Vil du for eksempel gerne vinde en cykel og tror, at det rigtige svar er a, sender du en sms med ordlyden cik kild a til 1266. Det koster 5 kroner plus almindelig sms-takst at deltage.

Glam’Eyes Waterproof Mascara - Glamour og volumen til dine vipper. Selvfølgelig vandfast. 60 seconds Neglelak: - Sommerklar med ét strøg af den hurtigtørrende neglelak.

Konkurrencen kører fra den 29. juni til den 10. august. Vinderne bliver udtrukket ved lodtrækning blandt de rigtige indsendte svar og får direkte besked. Præmierne kan ikke ombyttes til kontanter. Ansatte ved Chili Group og de nævnte firmaer kan ikke deltage. Se sms-info på side 7.

Stay Glossy Lipgloss: - Forførende lipgloss, der giver skinnende sommerklare læber.

Hvad laver rimmel ikke?

a) Send cik rim a til 1266 for neglelak b) Send cik rim b til 1266 for mascara c) Send cik rim c til 1266 for Ubåde

Samlet værdi for sættet er 210 kroner. Se mange flere Rimmel nyheder i Matas og på rimmellondon.dk

Hvor kommer kildemoes fra?

a) Send cik kil a til 1266 for korea b) Send cik kil b til 1266 for indien c) Send cik kil c til 1266 for danmark

NY CYKEL FRA KILDEMOES Send en sms og bliv mere lykkelig. Du kan helt selv vælge en Kildemoes-cykel til en værdi af op til 5.000 kroner. Vælg for eksempel en af de fede Kildemoes Logic Sport med 7 Shimano gear og rullebremser. Du kan også se andre lækre modeller på Kildemoes.dk.

c h i l i j u l i 2 0 1 0 43


sms og vind FILOFAX

VIND

å også p dk hilinet. www.c

Filofax betyder egentlig ”file of facts” - og det er præcis hvad det er. En bunke papirer der er sat sammen, så du kan huske hvornår det er påske, pinse og Prins Henriks fødselsdag. Nogen kalder det en kalender, men dem der ved hvad de taler om, kalder det en Filofax. Hvis du svarer rigtigt kan du stikke afsted med en super lækker stofindbundet en af slagsen. Den husker alt det, du har glemt. Og Prins Henrik har fødselsdag den 11 juni - så ved du det.

Hvad Husker filofax?

a) cik fil a til 1266 for fra næse til mund b) cik fil b til 1266 for det du har glemt c) cik fil c til 1266 for som en guldfisk

VIND

å også p dk hilinet. www.c

BYE BYE UREN HUD Med denne hudplejeserie fra Manhattan Clearface bliver du den smukkeste på hele stranden. Præmien indeholder wash gel, skin tonic, fruit peeling, peeling wash, fugtighedsgelé, pimple stopper og en cool t-shirt fra Manhattan Clearface.

Hvad Hjælper manHattan clearface?

a) Send cik mcf a til 1266 for dit ansigt b) Send cik mcf b til 1266 for dine muskler c) Send cik mcf c til 1266 for dine knogler

SMASH DICE

VIND

å også p dk hilinet. .c w w w

Sæt dine venner på spil. Smash Dice indeholder alt det der gør spil interessant. Stategi – du skal koncentrere dig og tænke fremad. Kortspil - du får elementer af underholdning og held. Taktik – du skal holde hjernen skarp og huske på hvad der er spillet ud. Vinderen får et spil kort til en værdi af 89 kroner og to (all inclusive) billetter til Tivoli til en værdi af 800 kroner. Samlet værdi 889 kroner.

Hvad er smasH dice?

a) Send cik sma a til 1266 for kortspil b) Send cik sma b til 1266 for raflespil c) Send cik sma c til 1266 for computerspil

44 j u l i 2 0 1 0 c h i l i


sms og vind EcoVagFlora Kløe, svie, lugt eller øget udflåd? Ikke specielt fedt - og slet ikke i sommervarmen. EcoVagFlora genopretter den naturlige, sunde balance i skeden. EcoVagFlora indeholder humane mælkesyrebakterier og er let at anvende.

VIND

å også p dk hilinet. .c w w w

Vi udlodder lækre bløde håndklæder sammen med den supermilde EcoVag Specialsæbe, som er perfekt til den daglige intimvask. Værdi 400 kroner.

Hvad er eCo-vag-fLora?

a) Send cik eco a til 1266 for intimsæbe b) Send cik eco b til 1266 for selvbruner c) Send cik eco c til 1266 for Hårbalsam

VIND

å også p dk hilinet. www.c

MANDAG MORGEN JAM Den bedste måde du kan begynde din dag på er med god musik - og så at vide din iPod eller iPhone er fuldt opladet og er lige så klar som dig til en ny dag. Et tydeligt display, brugervenlighed i top og legendarisk JBL-lyd er JBL On Time Micro den perfekte ven på natbordet. - Se mere om JBL On Time Micro på: www.jblontimemicro.com

Hvad er JBL eLLers kendt for?

a) Send cik jbl a til 1266 for telefoner b) Send cik jbl b til 1266 for højtalere c) Send cik jbl c til 1266 for ure

DE UDØDELIGE Du kan vinde de to første bind, Evermore og Blå Måne i serien De Udødelige. Serien er skrevet af Alyson Noël og nyder i øjeblikket enorm succes. Bøgerne optræder på bestsellerlister verden over og har ligget nummer et på Borders og New York Times bestsellerlister. I alt udkommer der seks bøger i serien - to af dem er allerede kommet på dansk. 3’eren ”Skyggeland” udkommer på forlaget Alvilda til oktober.

VIND

også p å www.c hilinet. dk

”En helt igennem fantastisk bog. Lige fra første side holdt den mig fanget, og hver gang jeg var nødt til at lægge den fra mig, kæmpede jeg mig modvilligt ud af siderne.” – Læseranmeldelse af Evermore fra Saxo.com

Hvor mange Bøger Består de udødeLige af?

a) Send cik udo a til 1266 for 3 bøger b) Send cik udo b til 1266 for 6 bøger c) Send cik udo c til 1266 for 9 bøger c h i l i j u l i 2 0 1 0 45


SmS og vind VIND

også p å www.c hilinet. dk

FUNKY UNDERHYLERE Frank Dandy Superwear blev grundlagt i 2003 som en reaktion på den kedelige ensfarvede mode indenfor undertøj. I dag er skandinaviske Frank Dandy markedets frækkeste og mest banebrydende mønster og design. ”It’s not underwear, it’s superwear” - og det laves både til fyre og piger. Vinderne modtager to par.

Hvor kommer frank dandy fra?

a) Send cik fra a til 1266 for Skadinavien b) Send cik fra b til 1266 for england c) Send cik fra c til 1266 for Canada

TIKKENDE TØMMERMANDS-BOMBE Så er der her vi understreger at alkohol skal drikkes med måde. Hold dig fra rumfærger og andre transportmidler der kræver at du fatter hvad du har gang i. Når det er sagt, så er dette Bols bartenderkit fra Maxxium til en værdi af 2000 kroner spækket med så meget sprut at du kan åbne en strandbar på Ibiza. - Stolichnaya Vodka, Jim Beam Bourbon, The Famous Grouse, Brugal Rum, Cointreau, Larios Gin, Sauza Tequila og seks Bols likører + et komplet bartenderkit. Værsgo’ at jonglere.

Hvad får du af for meget alkoHol?

a) Send cik max a til 1266 for tømmermænd b) Send cik max b til 1266 for langt hår c) Send cik max c til 1266 for Store muskler

GLEM GUITAR HERO Hvem siger at keyboard-spillere skal stå og gemme sig bag guitaristen? Roland Lucina AX-09 er en let og kompakt synthesizer, der er spækket med suveræne lyde og kan bæres i rem, så man kan komme helt ud over scenekanten. Super-enkel at betjene, og leverer alligevel utrolige lyde og kontrolmuligheder i sværvægterklassen. - Se mere på roland.dk

i Hvilket band Spiller forSangeren ogSå keyboard?

a) Send cik rol a til 1266 for metallica b) Send cik rol b til 1266 for u2 c) Send cik rol c til 1266 for nephew

46 j u l i 2 0 1 0 c h i l i


horoskoper

den: io r e p r o f r e p Horosko 8.10 29.06.10 - 10.0

Vædderen

Økonomi:

Glem alt om luksus i ferien. Dine lommer er så godt som tomme, men hvis du bruger fantasien, bliver det nok sjovt alligevel. Det hjælper også, at du er inde i en periode, hvor du tager en risiko og opsøger eventyr. kærlighed: Du er i dit flirtende hjørne,

e n r e g n i l l i V T

Økonomi: Du er i luksushumør, og dine opsparede penge fosser ud af dine lommer. Det så fornuftigt ud i begyndelsen, men nu er det rejser og alt muligt andet, du bruger penge på.

kærlighed: Suuuper romantisk måned for dig. Har du ikke allerede en kæreste, så er der

løVen

Økonomi: Måneden starter fint nok med ferie og penge nok. Herefter gælder det om at spare lidt på ressourcerne og bruge dine midler klogt. Men alt i alt ser det ganske fornuftigt ud. kærlighed: Kærlighedsplaneten er stadig i dit tegn først på måneden. Tak kærlighedsplanet. Er du på udkig efter

Tyren

og du har masser af charme at dele ud af. Desværre sker der bare ikke en skid. Too bad … Studie: Der er ferie, og du får pudset dine sprogtalenter af på andre turister. Måske møder du nogle spændende mennesker, som du kan lære noget af. Exciting!

Krebsen lagt op til et møde midt på måneden. Studie: Der er jo ferie, så hvorfor overhovedet tænke på studier. Der er fest, rejser og gøjl i luften. Til trods for det er der en chance for, at du fylder noget på hjernecellerne i slutningen af måneden.

Økonomi: Du har dit party-humør på og er trukket i spenderbukserne. Men fest varer ikke hele måneden, og når du lander fra dit party-trip, så står der spare-sommer på menukortet. kærlighed: Intensiteten bliver næsten skruet på max, og selvom du ikke får din vilje hele

vejen igennem, er der alligevel noget sanseligt over din sommer.

Økonomi: Krebs er altid bekymret over penge. Ja, sådan er det altså. Du har egentlig nok på kontoen, men du er alligevel forsigtig med ikke at bruge løs. kærlighed: Du er i super hopla og charmerer dig igennem sommeren. Sidst på måneden er en gylden tid. Hvis du er i forhold, er det

godt. Hvis du er single, er der forelskelser forude.

Jomfruen noget seriøst, så kan du faktisk møde et god match sidst i juli. Go for it! Studie: Der er gang i den i dit liv. Du gør hele tiden nye opdagelser Lige her i sommer står det lidt på stand by, men du vender tilbage med fornyet energi til at udforske nye områder.

ord: cHarLoTTE Duncan illuStration: JuLIE SoFIE ScHouboE

Økonomi: Der er lagt i ovnen til en super fredelig sommer med tid til at være dig og se dine venner. Sjæl og krop lades op på ny med afslapning i laveste gear. Økonomien er i bedring. kærlighed: Hvis du går rundt og er på udkig efter en sommerforelskelse, så er det midt i juli, du skal slå til. Der er

Studie: Sommeren begynder socialt, og det kan være, at du ligger hus til en god fest. Senere kommer der fokus på kreative interesser og romantiske affærer. Mon du får tid til at læse?

Studie: Sommeren handler vist mest om sanselighed og nydelse. Men har du nogle ambitioner, så kan det være, at du trækker dig selv op i nakkehårene sidst på måneden. Lidt selvvalgt selvpineri ...

tiltrækning i luften og action også. Giv den gas med sommers, sol og sex ... Studie: Sommeren ligger op til total afslapning, natur, gode bøger og nydelse. Først når Merkur bevæger sig ind i dit tegn sidst på måneden, vågner du op til studie-dåd, måske en god ide.

c h i l i j u l i 2 0 1 0 47


horoskoper

vægten

skytten

den: io r e p r o f r e p o Horosk 8.10 .0 0 1 0 .1 6 .0 9 2

skorpionen Økonomi:

ikke mangel på frækhed og forførelse. En forvandling er i gang, som styrker dig.

Juli begynder med de sidste sommerfester, hvor gysserne sidder løst i din lomme. Pengene ryger på dit sociale liv, og på andre områder sparer du. kærlighed: Intensitet i luften. Det gælder om at nyde nuet, for lige nu er der ingen løfter om fremtiden. Men der er

Økonomi: En skøn sommer med udsigt til rejser og møder med interessante mennesker. Midt i juli folder du dig ud, og din energi vokser gevaldigt. Penge fosser ud, men du får noget for dem, så det er ok. kærlighed: Hvis du er i et forhold, så rejser du sikkert med kæresten, og det bliver et højdepunkt. Er du single, kommer du ikke

Studie: Nu hvor du faktisk bruger noget af juli måned alene, så kan det være tid til at samle op på gammelt stof. Du er perfektionistisk og arbejder i dybden. Fornuftige dig.

kærlighed: Det er snave-tid og en af de bedste måneder for kærligheden, hvor du trives sammen med kæresten, eller du forelsker dig på ny.

48 j u l i 2 0 1 0 c h i l i

kærlighed: Selv om du er fræk som aldrig før, så er det som om, at omgivelserne ikke helt er oppe i det samme

n e k k u b n e t s

Økonomi: Det ser ud til, at du har styr på situationen, som altid har din medfødte fornuft styret dig gennem de værste faldgruber.

til at gå hele sommeren igennem uden at møde en tiltrækkende hottie. Studie: Du suger ny viden og indtryk til dig på en rejse. Der kan faktisk blive tid til studier midt i alt det kulturelle. Skytter elsker at være kloge, eller bare lade som om, så lidt åndelige føde må der være.

n e r e r æ b d n va Økonomi: Du kan ikke lade være med at nyde livet med luksus og stort forbrug. Efter en tid får du lidt styr på finanserne, og der kan være mindre forbedringer eller gode nyheder.

Økonomi: Ferie er baseret på velfortjent dovenskab og lige dele lavbudget. Til gengæld er der søde venner, som gør det hele sjovere, og nye venner kommer også til.

kærlighed: Hvis du er single og på udkig efter et godt match, så har du heldet med dig nu. Du stiller krav til et forhold, og du gider ikke hvem som

fisken Der er lagt op til noget varigt, som er det helt rigtige for dig nu. Studie: Du er inde i en ambitiøs periode, hvor din egen karriere, og din videre uddannelse kommer i første række. Der er store og gennemgribende forandringer. Stå fast og du vokser gevaldigt med opgaven.

ord: cHarloTTE DUNcaN illuStration: JUlIE SoFIE ScHoUBoE

Økonomi: Det er en tid, hvor du har tendens til at være impulsiv, men det er smart at være lidt forsigtig. Du bliver mere selvstændig, og dine talenter er i fokus. Det handler alt sammen om, hvad du vil. kærlighed: Uha uha. Venus opholder sig i dit kærlighedsfelt, er der intensitet mellem dig og en vigtig anden? Det gælder om at nyde de

gear som dig. En ven er dog ret intens, og du kan sikkert score vedkommende. Studie: Selv om ferien går hurtigt, så kan det alligevel være, at du får læst og lader dig inspirere af sommerens fred og ro. Har du nogle hængepartier, kan du med fordel indhente dem nu.

helst. Du vil have det på din måde og gider ikke kompromisser. Studie: Du er inde i en periode, hvor du hele tiden får nye muligheder, og du vokser med dine studier. Derfor er det sandsynligt, at du læser eller arbejder noget af ferien. Stræber.

erotiske gnister og se, hvor det alt sammen fører dig hen i sidste ende. Studie: Der sker så meget nyt, at det er svært at følge med. En hæsblæsende udvikling med selvstændige initiativer og du er i det hele taget under total forvandling. Brug dine venner nu.


WWW.ESKILDSEN.DK / WWW.AAGE.DK

HELT I FRONT Træt af at guitarhelten altid stjæler spotlyset? Med Roland Lucina er du med helt fremme ved scenekanten. Lucina har 150 fede lyde, anslagsfølsomme tangenter og en cool spil-med-funktion, hvis du tilslutter din mp3-afspiller.

ROLAND LUCINA AX-09 PRIS

4.430,-

AALBORG

ESBJERG

KØBENHAVN

ÅRHUS

ODENSE

ESKILDSEN MUSIK Hobrovej 347 MUSIKCENTRET Vesterbro 55-57

ESKILDSEN MUSIK Strandbysvinget 1-5

MUSIKHUSET AAGE JENSEN Landemærket 25-27 Åbenrå 1-3

ESKILDSEN MUSIK Viborgvej 155A MUSIKHUSET AAGE JENSEN Vestergade 35

MUSIKHUSET AAGE JENSEN Ørbækvej 113


SPOT PÅ de A g å g g r o orgensere. AAlb lb a a je e s e tt o p s

mode

piger

ude i solen og det. t re æ v r a h i il h C er med styr på Vi fandt fire pig

emile Kjole, bælte og Cardigan: noa noa Briller: Vintage sko: Bianco

sOPHie Leggings: Message Kjole: By second Female sandaler: nope Armbånd: Genbrug

RACHel denim jakke: eget design t-shirt: Fcuk Bukser: Lai’s Leggins: H&M sko: All stars

melissA Kjole: BikBok sko: topshop taske: Marked på Mallorca

8 bikinier under 350kroner. Månedens tip

pep dit sommerlook op med en hat og et par Raybans.

ellos

Kia E. Møller,

Moderedaktør og blogger fierceogfattig.blogspot.com

Friis & Co.

nelly.com

ellos

ichi

only

Gina tricot

Pieces

Forhandlerliste.: ellos – 7010 0200 Friis & Company - 7020 9919 Gina tricot – ginatricot.com ichi - 7635 3535 Pieces, set på nelly.com only – 9942 3200

Moderedaktør: kia e. møller Spotter: Julie elhauge

c h i l i j u l i 2 0 1 0 51


mode

e g n e r d

casper T-shirt: Levi´s Bukser: Levi´s Sko: Converse Ur: Citizen Hat: Levi´s

SPOT PÅ aalborg g ågade Chili har været ude i so

len og spott Vi fandt fire dree seje aalborgensere. nge med styr p å det.

morten Cardigan: Van Dal T-shirt: RoldSkov Støvler: Bobbie Buns

viek Hat: Valente Ur: Casio T-shirt: Wood Wood Shorts: Eget design Sko: Vans

casper Skjorte: Jones Bukser: Solid Sko: Vans

8 t-shirts under 350 kroner

h&M

edC esprit

sel die

dr. denim

h&M

redgreen

WesC

4

Jack & Jones

Forhandlerliste. diesel - diesel.dk dr. denim – 2728 2826 Jack and Jones, set på nelly.com redgreen - 8793 6100 WesC C – wesc.com

52 j u l i 2 0 1 0 c h i l i

Moderedaktør: kia e. møller Spotter: Julie elhauge


sexpanel

Sexpanelet diskuterer:

ORGASMER

Kan fyre fake den? Er piger bedst til at få piger til at komme? Og hvad skal en fyr gøre, hvis han kommer for tidligt? Sexpanelet snakker om det ultimative højdepunkt: Orgasmen.

med hvid glasur stående ved siden af, og så …

orgasme, når jeg var sammen med en dreng. Men jeg har, når jeg har været sammen med mig selv. Casper: Har du så faket, når du var sammen med en dreng? JulIe: Ja, da. SARA: Men har I nogensinde faket den, drenge? MartIn: Nej, hvorfor skulle vi gøre det?

JulIe: Ej, seriøst. Jeg spørger bare, fordi piger

Casper: Vi bliver ved, til vi kommer.

faker. Og det gør vi, fordi det er fucking svært

JulIe: Men hvor hurtigt kan du så være klar til

for os at få orgasmer. SARA: Ja, når piger faker orgasmer, er det ikke, fordi de ikke tænder på drengen. Vi har bare svært ved at få den orgasme. Og så er det også, fordi drenge kommer hurtigere end piger. Casper: Men der er vel ret stor forskel på drenges og pigers orgasmer. For drenge, der er orgasmen sådan en nødvendighed. Man kan ikke ligesom stoppe før. Men når man så er kommet, så er man helt færdig. For jer piger er det vel ikke helt en nødvendighed …

en ny omgang?

Har I nogensinde faket? Casper: Ja. MartIn: Det gør jeg altid. JulIe: Kan I overhovedet fake? Når I kommer, så kommer I jo … MartIn: Nej, nej, nogle gange har vi en skål

sammen med en dreng. Og måske er det fordi, at når der sådan virkelig er ved at være bygget op til noget, så kommer han – og så ligger man bare der og har lyst til mere, og så går der flere timer, føler jeg, før han er klar igen. Casper: Så kan han vel også lige være en gentleman og give lidt finger.

Kan I spotte en faker? Casper: Nej. MartIn: Overhovedet ikke. SARA: Jeg ved ikke, hvordan det er for jer – men når jeg er sammen med en pige og slikker hende, kan jeg næsten smage, om hun kommer rigtigt. Casper: Kan man smage det?! SARA: Ej, har I aldrig slikket en pige, indtil hun er kommet? MartIn: Joh … Men kan man smage det? SARA: Det synes jeg. Casper: Af hvad? Mint? Citrus? … SARA: Det ved jeg ikke. Der kommer bare en speciel smag.

>>Nogle gange har vi en skål med hvid glasur stående ved siden af, og så … << - MartIn Casper: Altså, det er lidt teknisk, men du kan

JulIe: Jo, det er! Og jeg kan sagtens flere

gøre noget, så du sådan ikke kommer helt og

gange. Der er jo også forskel på, om det er en

holder dig lidt tilbage. Og så kan du fortsætte

enkelt orgasme eller en serieorgasme. SARA: Jeg har for det meste fået serieorgasmer. Men det kan godt have noget at gøre med, at jeg er sammen med piger, og de ved ligesom, hvad piger gerne vil have. JulIe: Jeg har aldrig nogensinde haft en

næsten lige bagefter. Efter en 20-30 sekunder,

CHILIS SEXPANEL

Kunne du tænke dig at være med i Chilis sexpanel? Er du klar til at fortælle åbent og ærligt om din erfaring eller mangel på samme? Send en mail til redaktionen@chiligroup.dk og mærk mailen Sexpanel.

54 j u l i 2 0 1 0 c h i l i

Men jeg er aldrig kommet, når jeg har været

vel. MartIn: Og ellers kan man vel være klar efter en 20-30 minutter. JulIe: Jeg er bare nysgerrig, fordi jeg er sindssygt liderlig, så jeg vil gerne have meget sex.

Hvad er vigtigst? at du kommer, eller at den anden kommer? SARA: Det er lige vigtigt. Det tænder mig lige så meget, at min kæreste kommer, som hvis jeg selv kom. Casper: Det er næsten vigtigere, at den

- Fortsættes

MARtIN 20 åR

JuLIE 20 åR

BesKæftIgelse: Studerende status: Single antal sexpartnere: 8 antal serIøse forHold: 3 sex er ...?: Bedre, hvis man er mere end én.

BesKæftIgelse: Model/Tjener status: Single antal sexpartnere: 16 antal serIøse forHold: 5 sex er ...?: Ubeskriveligt

ordstyrer: dennis christiansen Foto: Lars WahL billedebehandling: raMsGaard iMaGe LaB


sexpanel

Læs om sex og kærlig hed hver mandag på

Chilinet.dk

casper 19 år

sara 19 år

Beskæftigelse: Studerende status: Single antal sexpartnere: 7 antal seriøse forhold: 1 sex er ...?: Virkeligt bare supergodt tidsfordriv

Beskæftigelse: Tager sabbatår status: Ja antal sexpartnere: 12 antal seriøse forhold: 4 sex er ...?: Lidt ligesom sushi … ”Himmelsk!”

c h i l i j u l i 2 0 1 0 55


sexpanel anden kommer. Julie: Jeg synes, det kommer lidt an på, om det er et éngangsknald. Martin: Ja, hvis det bare lige er en hurtig én i et cykelskur, så tænker man ikke lige så meget på, om den anden kommer. Julie: Jeg har engang været sammen med pige, hvor jeg ikke vidste, om hun kom. Det var for at finde ud af, om jeg var til piger. Vi havde gået og flirtet lidt, og hun var gudesmuk. Vi tog ind og så en koncert, og bagefter tog vi hjem til mig. Og hun havde sådan sendt nogle nøgenbilleder til mig under koncerten og skrevet, at hun havde lyst til at tage mig. Hun var lesbisk, så det var derfor, hun var så liderlig. Det var første gang med en pige, og det var nærmest som at være jomfru, fordi jeg ikke vidste, hvad jeg skulle gøre. Vi havde sex hele natten og om morgen. Og hun viste sig at være en skriger, så det endte med, at jeg nærmest lagde en pude over hovedet på hende og bare tænkte: ”Shit, få hende ud!”. Martin: Nå, men det lyder da som om, der var en rimeligt god chance for, at hun kom. Julie: Hun troede i hvert fald ikke på, at det var min første gang med en pige, så det var vel et kompliment til min skulder.

meget, vi kan lave. Ud over at ride og give nogle stød med underlivet engang imellem. Martin: Du kan jo også bare fortælle

Har din kæreste knaldet en anden, eller vil du have et råd om sengelir. Så læs sexologen på

Chilinet.dk

Tusind små babyer …

er i nogensinde kommet for tidligt?

eller skriv til lovesexy@chiligroup.dk

ham, hvad han skal gøre.

Martin og Casper: Ja!

Julie: Jamen, det gør jeg tit! Jeg synes, at det er

Casper: Det kan især være svært, hvis det er

fedt at kommunikere, når man har sex.

lang tid siden, man sidst havde sex. Så er man møgliderlig. Martin: Ja. Piger skal tage det som et

>>Jeg synes, det er meget frækt, hvis hun skriger. Så må man jo bare holde hende for munden, hvis det er for højt.<< - sara så det okay lige at vise vej? Julie: Ja, ja. Jeg plejer at give en GPS-vejledning. Sara: Jep, lidt til højre her. Og så lidt op. Casper: Piger vil også nogle gange have, at man snakker. Der er nogle piger, der ikke vil have sæd i munden, så de vil gerne have, at man lige siger til, før man kommer.

er det pigens ansvar, at hun kommer?

Julie: Jeg var ikke glad for at give blowjob i star-

Casper: Hun må da gerne ligesom arbejde lidt

ten. Og det med at skulle sluge tog også lige noget

med.

tid at vende sig til. Jeg tænkte: ”Adr, sæd. Tusind

Julie: Jo, selvfølgelig, men der er altså ikke skide

små babyer ind i min mund.”

56 a JULI u g u 2s0t1 02 0c0h9 i lc ih i l i

Martin: Og det er jo det, sæd er.

kompliment, når vi kommer hurtigt.

er det fedt, hvis folk skriger under orgasmer? Julie: Nej! Hverken drenge eller piger. Sara: Jeg synes, det er meget frækt, hvis hun skriger. Så må man jo bare holde hende for munden, hvis det er for højt. Casper: Lyd er helt klart bedre end ingen lyd. Martin: Det er ikke fedt, hvis man kan høre, at køleskabet kører i baggrunden.

Hvor meget må mænd larme? Sara: Hvis jeg skulle være sammen med en fyr, ville jeg gerne have lidt lyd. Julie: Ikke meget. Mænd kan virkelig stønne på nogle ucharmerende måder. Som om de er gamle mænd. Casper: Beklager. Vi ved ikke, hvordan vi selv lyder … Jeg ved det i hvert fald ikke. Jeg håber ikke, jeg lyder som en okse.


street art

Hvem sagde museum?

i r e l l a g gadens r e museer. Street art ha rr tø på r ie er al m e ed Kunst er ikke kun støv e gadens galleri. kk tje og e ud t re væ r hili ha indtaget Danmark, og C

KøbenHavn Her sprudler street art miljøet. Du kan finde det overalt, og der dukker hele tiden nye ting op.

Hvem: Positiv, Basco5, Kissmama, Mormor, Banksy.

HvaD: Stencils, paste ups, klistermærker, perleplader.

Hvor: Enghave Plads, Nørrebro Station, Indre by og masser af andre steder.

ÅrHus Århus puster hovedstaden i nakken, når man skal finde det fedeste street art.

Hvem: Armsrock, Don John, Fætter Dub, Hands Off, Smelt Mig, Oeps.

HvaD: Stencils, klistermærker, installationskunst, paste ups, perleplader.

Hvor: Ø-kvarteret, Mejlgade.

aalbOrg aalborg har givet os snaps og Niarn, men der er altså også masser af kunst i gaderne.

Hvem: Hands Off, Smelt Mig, Oeps. HvaD: Installationskunst, paste ups, klistermærker, perleplader.

Hvor: Indre by.

Odense om det er H.C. andersen og albani øl, der ispirerer de kreative sjæle i byen, skal stå hen i det uvisse, men der også street art i Fyns hovedstad.

Hvem: Oeps, VHS, FX10, Smelt Mig. HvaD: Perleplader, klistermærker, paste ups.

Hvor: Indre by og Urban Arts Project på havnen.

- Fortsættes ord: andreas eilenberger foto: privat

c h i l i j u l i 2 0 1 0 59


street art

SådAn LAVER du StREEt ARt Paste uP Det er ligesom at sætte plakater op. Du skærer dit motiv ud i et materiale, og hænger det op på mure og vægge.

Basco5:

- Jeg vil skabe glæde og nuancer i bybilledet, kunst skal ikke begrænses til gallerier og museer, men være tilgængelig for alle.

Positiv:

- Mine figurer har ofte barnlige træk, og jeg forsøger at skubbe til samfundets normer. Man kan kalde det et lille oprør mod samfundet, hvor solidaritet synes at være et uddøende begreb.

Hands off:

stencils Du laver en skabelon, som du skærer ud i karton. Bagefter maler du henover den på en væg.

PerlePlader Det er lidt som det, du sad og lavede på fritteren. Masser af perler i seje motiver. Stryg bagsiden med et strygejern og hæng den op på en mur. I Danmark er det især duoen Oeps, der har gang i det.

KlistermærKer Mange gadekunstnere laver deres værker på denne måde, og de hænges på skilte, mure, og hvor der ellers er plads.

- Kunst skal ikke udelukkende være tilgængeligt for dem, der besøger gallerier. Man kan bruge gaden til at sprede kunsten, og frigøre den til hele befolkningen.

nALE intERnAtio gAdEkunStnERE Banksy Verdensberømt engelsk street artist, hvis værker sælges for op til 3 millioner kroner, og købes af folk som Angelina Jolie og Brad Pitt. På Sundance filmfestival har de lige haft en film om ham på plakaten. Blek le rat Denne franske kunstner er stencil genrens Godfather. Han startede i 80’ernes Paris, og har inspireret mange andre kunstnere os Gemeos De enæggede tvillinger Os Gemeos er fra Brasilien. De er kendte for deres installationskunst og kæmpe vægmalerier.

installationsKunst Her er det mere fri leg. Lav dine figurer eller motiv i det materiale du har lyst til og stil dem op rundt omkring på gaderne.

HVoRfoR LAVER du StREEt ARt?

inden du maler byen rød, skal du lige vide, at er ulovligt at hænge ting op på andres ejendom. Så når strisserne prikker dig på ryggen, skal du altså ikke komme og sige, vi ikke har advaret dig.

invader Space Invaders er efterhånden et støvet arkadespil, men nu indtager Invaders mosaikfigurer igen verden. Ligesom videospillet har han også udviklet sit eget point system efter figurernes placering. swoon Hun er fra New York og laver paste ups. Hendes motiver er inspireret af hverdagen og New Yorks stressende gader.

HVAd ER foRSkELLEn? Graffitimalere kan ikke lide street artists, faktisk er der et mindre beef mellem de to kulturer. I graffitikulturen handler det mest om at brage sit navn op, hvor street artists prøver at komme frem med deres kunst og budskab.

60 j u l i 2 0 1 0 c h i l i


Robyn Chili.indd 1

18/05/10 13.47

Ny single fra Katy Perry feat. Snoop Dogg ude nu! Fra pladen Teenage Dream som udkommer til sommer


musik Nanna Balslev,

John O’Sullivan

Karoline Nederby

Rock

urban

Pop

Chilis anmeldere gi’r et bud på:

månedens musik Tomme trommer buldrer mest

Night Work

The Drums:

Bass attack

The Drums

Rusko: O.M.G.! Den engelske dubstep-kronprins, der har turneret med Diplo og produceret de fleste af numrene på M.I.A.’s kommende album, lyder som en ond bas-tornado med sin tordentunge blanding af dubstep, reggae, pop og dance. Hardcore dubstepfans vil sikkert ryste på hovedet af Ruskos brug af autotune og dance-agtige mellemstykker, men for os andre er O.M.G.! en bastung introduktion til dubsteppens dystre univers.

LOAD DOWN You I Love

Saksesøstre skuffer

Scissor Sisters:

The Drums er et af årets mest hypede DOWN navne, men jeg kan ikke helt forstå Let’s G LOAD o Surfi ng hvorfor. Der er intet specielt nysknysk abende ved dem, og for at være ærlig, så lyder alle deres sange næsten helt ens. Når det så er sagt, er sangene så forbandet catchy og perfekt egnet til sommeren, at det er umuligt ikke at elske pladen en smule, lige meget hvor kynisk man er.

Skuffejern. DOWN Simpelthen. Numre LOAD fr forrige a deres plader… Jeg elskede Scissor Sisters selvbetitlede første taplade. På opfølgeren taDah var jeg hurtig til at se gennem fingre med det let dalende niveau. Men nu er det slut, jeg gi’r op. Night Work er metervare, gentagelse og komplet ligegyldig. Lidt hen ad Mika, Alphabeat og the Ark, bare uden charme. Pis også!

hele verdens hyggeonkel

Jack Johnson:

Christina is back, bitches!

To The sea

Christina Aguilera:

5 grunde til at elske Robyn

BioNiC

Robyn: BOD ODy TAlk pT. 1 1. Hendes krystalklare stemme går direkte i hjertet. 2. Hun sætter ord på alle de ting, du ikke selv fik sagt til eks’en. 3. Hun blander hårde electrobeats med intimiintimi derende følsomhed. 4. I modsætning til Madonna og kelis er det Robyn, der styrer stjerneproducerne på sine albums og ikke omvendt. 5. Numre som Dancing On My Own og Cry When y you ou Get Older blander samme bittersødme, som kendetegnede With DOWN Every Heartbeat. LOAD Non

Damn, ham Jack Johnson ved sgu, hvad livet handler om. han bruger sine dage på at surfe, turnere verden rundt og spille på sin guitar. Det lyder til, at alting bare kører for ham. Det er måske derfor, at alle hans albums lyder fuldfuld stændig ens efterhånden. Fin hyggemusik, men med mindre du er hardcore fan, så kan du lige så godt bare købe et af de gamle albums til billigere penge. her er er intet nyt at komme efter.

hvis nogen havde troet, at Xstina var blevet voksen og følsom efter at være blevet mor, tager de grueligt fejl. hun er nærmere voksen og dampende sexet, og hvis man ser bort fra t , er Bionic et halvsløje single Not Myself tonight power-udspil fra en af de største stemmer på popscenen. Samarbejdet med M.i.A, M. Sia og Le tigre igre er som skabt i pophimlen og numre som Elastic Love, Desnudate og Woohoo er langtidsholdbare popknald. Med Bionic beviser frk. Aguilera, at hun heldigvis ikke er færfær dig med at give den som bundfræk LOAD DOWN o Wooho pop-dominatrix. og g tak for det!

DOWN At Or WLOAD ith Me

e of Dem

Månedens iPod-anbefalinger: foto: pr

sys Bjerre: Alle mine Veninder (pop) Cee-Lo : Georgia (hiphop) school Of seven Bells: Babelonia (støjrock) Janelle monae feat. saul Williams: dance or die (r&b) c h i l i j u l i 2 0 1 0 63


musik

HØRT

Ne-Yo er tilbage Ne-Yo er tilbage med Libra Scale, der indeholder singlerne Beautiful Monster og Champagne Life. Han er desuden i gang med at skrive numre til Rihannas kommende album.

robyn:

“Man kan goDt være stærk MeD et knust hjerte” Roskilde-aktuelle Robyn krænger sjælen ud på sit nye album

D

en svenske popfé Robyn, der spiller på Roskilde Festivalen midnatten mellem lørdag og søndag, er aktuel med albummet Body Talk vol. 1, der blander dansabel reggae med tunge klubbeats. Robyns forelskelse i klubmusikken startede med hittet With Every Heartbeat, som hun lavede sammen med klubproduceren Kleerup: “Det var en vigtig sang på mange måder, fordi jeg fandt en måde at kombinere en meget følsesladet og heartbroken

tekst med hårdere klubbeats. Den sang samlede en masse tråde for mig,” siger Robyn. Hun har selv spillet på klubber over hele verden i løbet af de sidste fem år og elsker den energi, som findes på dansegulvet. “Jeg er meget inspireret af, hvordan folk opfører sig på klubber. Det er et samlings-sted for vores generation. Det er nærmest religiøst. Og det er et sted, folk kommer for at få en god oplevelse. Det handler ikke kun om at feste, men

også om at lukke noget energi ud og være sammen med andre folk på en anden måde.” Men selv om musikken er bygget over hårdtpumpede klubbeats, krænger Robyn stadig sin sjæl ud i teksterne, som på hittet Dancing On My Own. “Jeg er fascineret af kontrasten imellem at være ulykkelig og samtidig stærk. Det er de følelser, som Dancing On My Own handler om. Man kan godt være stærk, selv om man har fået knust sit hjerte.”

Nicki minaj på vej med debut Rapperen Nicki Minaj er i studiet for at arbejde på sit debutalbum, der bliver produceret af hiphop-produceren Swizz Beats. Ifølge hende selv bliver det ”et mesterværk”.

chili glæDer sig til ... Efteråret byder på en del spændende udgivelser fra bl.a. Sys Bjerre, der hitter med Alle Mine Veninder, men også popprinsessen Robyn (som vi anmelder på næste side) udsender efter sigende to nye albums i løbet af efteråret. Desuden kan man glæde sig til nyt fra popsilden og rapperne Kid Cudi, Kanye West og T.I., der er ude af spjældet. Og så barsler Ciara, Maroon 5 og JoJo i øvrigt også med nye albums, der er ude i løbet af efteråret.

sMs &vinD scissor sisters NYe cd Det koster 5 kroner + alm. sms-takst at deltage. Se øvrig sms-info på side 7

64 j u l i 2 0 1 0 c h i l i

Vind scissor sisters nye cd: Night Work

Sms cik sis til 1266

ord: nanna balslev foto: pr

50 og Gaga 50 Cent er tilsyneladende vild med Lady Gaga: “Jeg synes, hun er fresh. Jeg har ikke set det før. Det hun gør er nyt – alle de vilde outfits og den vilde stil”, siger 50 Cent, der gerne vil arbejde sammen med frk. Gaga. Vi glæder os til at høre det.


Festival ts t-sHiRts! M d os p

Rosk i l d F e s tivale elle

R bes til o nline

sed IR Amu

K A SHm

mOTöRHEAD Ace of Spades

179,-

THE FLOOR IS mADE OF LAVA wolf - moose - Bird

179,-

PARAmORE Butterfly

1 9 9 ,-

ALICE In CHAInS Stitch Boy

179,-

179,-

THE PRODIGy Classic Logo

GORILLAz Jelly Fish

179,-

179,-

THEm CROOKED VULTURES Forever Bus

179,-

nEPHEw Sov

175,-

SE DET STORE UDVALG PÅ GAFFASHOP.DK ELLER I KLOSTERGADE, ÅRHUS C

Online ShOp gaffashop.dk Tel: 7027 0600

in Real life ShOp GAFFA Shop Klostergade 20 8000 Århus C

mUSE Pyramid

179,-

FLOREnCE AnD THE mACHInE

179,-


SUEDE · PLACEBO ROXETTE · FAITHLESS VOLBEAT · THE HEAVY AMY MACDONALD KENT · DIZZY MIZZ LIZZY (UK)

(UK)

(S)

(UK)

(UK)

(UK)

(S)

CV JØRGENSEN · THOMAS HELMIG · KASHMIR · SELVMORD · TV•2 · SANNE · HEJ MATEMATIK · ALPHABEAT DúNé · MEW · THE DREAMS · MEDINA · DALTON · RASMUS SEEBACH · SEBASTIAN · THE STORM · JOOKS WALTER TROUT · KISS KISS KISS · MAGTENS KORRIDORER · JES HOLTSØ · I GOT YOU ON TAPE · THE BLUE VAN KAREN MUKUPA · WHO MADE WHO · THE BONES · FALLULAH · MNEMIC · THE RUMOUR SAID FIRE · ERANN DD LABRASSBANDA · HANNAH SCHNEIDER · MIKE TRAMP · ODENSE ASSHOLES · FLER FARVER · GINGER NINJA POUL HALBERG POWER TRIO · THORBJØRN RISAGER · RASMUS NØHR · GRAND AVENUE · ROAD2ROCK · AURA TURBOWEEKEND · ROCK HARD POWER SPRAY · SHOTGUN REVOLUTION · STIG MØLLER TRIO · THOMAS HOLM LARS AND THE HANDS OF LIGHT · SHUBIDUA · THE POWLS · 90’ER FESTEN På P3 · ANNA DAVID · DIE HERREN BABYLOVE AND THE VAN DANGOS · NABIHA · OH STACY · AARHUS SYMFONIORKESTER · MICHAEL FALCH & BOAT MAN LOVE · BLUES BROTHERS HITS · LIS SØRENSEN · VIRTUE · BODDY WOLLY · BURHAN G & JOEY MOE MEK PEK & THE DEBITORS · PRETTY MAIDS · NEW HABITS · WHEN SAINTS GO MACHINE · NELLOVATOR POWERSOLO · OLE FRIMER TRIO · YOUNG COMETS · THOMAS BUTTENSCHØN · SNOBBERNE (RYTTERIET) COTTON CLUB JAZZ BAND · KAFKA · DANSER MED DRENGE · THE KISSAWAY TRAIL · HONIK · FLØDEKLINIKKEN THE ASTEROIDS GALAXY TOUR · EFTERKLANG · JULIE MARIA · ONE-EYED MULE · LIPS · STELLA BLACKROSE GADEBANDET · MIKE SHERIDAN · ROCKPIRATERNE · X-FACTOR BANDET MED THOMAS, TINE, JESPER OG FIREFLIES · åH ABE M. ALBERTE · HR.SKæG · MITCH WOODS · ANN & ABERNE · MADS & MONOPOLET · MIDNIGHT SPECIAL · MEK PEK & HABASUTTERNE · TROLLE & TORMOD · BABULJA · KING CAULIFLOWER BOOGIE BAND SØS FENGER · ZIRKUS NEMO · KALLES WORLD TOUR · DELTA BLUES BAND · MORTEN BØRUP SKOLENS KOR MUDDI & SALAMIDRENGENE · THE FLOOR IS MADE OF LAVA · TIGERMAND · DAN ANDERSEN · ROBEN & KNUD SKRIVER/BJARNESEN BLUES BAND · CIRKUS MINIMUS · MICHAEL JACKSON TRIBUTE · DJ CLAUS HARTMANN DJ SUPREME · DJ JANUS LAUVRING · DJ SUNE KJæR · DJ PER KRISTENSEN · DJ TORBEN POP · DJ MASTER FATMAN, KOLLING & LILLEBROR · DJBFA PRæSENTERER: GUDIPAL, ANE TROLLE, OSGOOD · IMPROGRUPPEN SPØJS STAND UP FOR SKANDERBORG · LE FREAK · OG MANGE FLERE... KONFERENCIERS: SØREN RISLUND, PETER PALSHØJ, JACOB HAUGAARD, ADAM DUVå HALL, KANONKONGEN KLAUS WUNDERHITZ, JØRN THE WONDER POWLS ANDERSEN, FRANK MEGABODY BILLETTER HOS WWW.BILLETLUGEN.DK

www.smukfest.dk Klæd dig, det er ren win-win i

KostumeBAR-BARkostume

10

Husk Starfighterfinalen onsdag 4/8

Alle der klæder sig ud på Smukfest i år risikerer gaveregn og en af de helt store præmier, bl.a. måske en rejse til karneval i Rio for 2


faq

CHiLis 100 spørGsMåL tiL…

anna david Hun har ingen stedsans, hun har svært ved at hygge sig på toilettet og ville ønske, at hun kunne ta’ Madonnas spidse guld-BH på. Anna David kom rundt i alle hjørner, da hun blev ramt af Chilis 100 spørgsmål. Sådan foregår det: Chili er bevæbnet med 100 dumme, sjove, kloge, filosofiske, pinlige og ligegyldige spørgsmål. Annas vælger på skift tilfældige tal fra 1 til 100 og finder dermed frem til, hvilke helt tilfældige spørgsmål hun skal stilles. GO!

Tror du på spøgelser? - Hmm … nej, men jeg tror på, at der godt kan være noget uforløst i gamle huse fra tidligere beboere. Jeg har ikke personligt oplevet noget, men jeg kender flere, der har. Modeeksperten Jim Lyngvild har total mange problemer med sådan noget på sin gård. Han bliver nødt til at dække op til en tidligere beboer for at slippe for mystiske hændelser.

Er du typen, der læser på toilettet? - Nej! Når jeg er på toilettet, skal det bare gå ord: casper christensen foto: pr

hurtigt. Jeg kan sagtens forstå, at folk gør det, og jeg kan da ikke sige, at det ikke en dag sker, hvis jeg får dårlig mave. Men nej, jeg sidder ikke sådan og ’hygger’ mig på toilettet.

Hvad er du allergisk overfor? - Jeg tror, at jeg er lidt allergisk overfor støv, men det er meget sjældent. Og jeg kan spise alt.

kunne jeg ikke finde den, og min GPS kunne heller ikke finde vej, fordi der er så mange ensrettede gader. Jeg endte med at ringe til min mor og bad hende slå det op på Kraks hjemmeside. Jeg stod på Pilestræde (ca. 20 meter fra Købmagergade, red.), så man kan vist roligt sige, at jeg har pænt dårlig stedsans.

>>Jeg vælger at være

Har du stedsans?

Madonna i perioden lige omkring Like A Virgin <<

- Nej! Ha! Lortespørgsmål! Min GPS har, men jeg har ikke. Det er så pinligt, for jeg er jo vokset op her midt i København og har rendt rundt herinde hele mit liv, men da jeg skulle til et interview inde i Købmagergade forleden dag,

Hvis du kunne være en anden, hvem skulle det så være og hvorfor?

- Hmm … nu er jeg jo ret godt tilfreds med at være mig, og jeg gad godt at prøve at ha’ Aretha Franklins stemme, men jeg gad godt nok ikke ha’ hendes liv. Jeg tror, at jeg vælger at være Madonna i perioden lige omkring Like A Virgin - forTsæTTEs

c h i l i j u l i 2 0 1 0 67


faq (1984), for det må ha’ været vanvittigt, og så havde hun den der spidse guld-BH. Sådan en kan man ikke rigtigt tillade sig at tage på i dag.

Ryger eller ikke-ryger – og hvorfor? - Ikke-ryger, af den simple årsag, at jeg ganske enkelt ikke kan li’ smagen, og så får man jo også konstant tudet ørerne fulde af, hvor usundt det er. Jeg har selvfølgeligt prøvet det, da jeg var yngre, men jeg bliver bare så dårlig af det. Jeg har ikke noget imod folk, der ryger, og jeg synes, især at mænd kan være ret frække, hvis de ryger.

Hvad har du gjort som du fortryder? - Uh… Altså, man lærer jo af de forkerte valg, man træffer, og jeg tror på, at der er en mening med hver eneste ting, jeg beslutter – også selvom det måske er den forkerte beslutning. Jeg fortryder, dengang jeg kørte på knallert i frostvejr med min veninde bagpå, og vi væltede. Det gjorde ret ondt, men jeg lærte jo at køre pænt efter det uheld. Jeg stoppede faktisk helt ... Arj, jeg fortryder sgu også nogle af mine eks-kærester. Det gør jeg! (I ved, hvem I er, red.)

om anna david Født: 2. december 1984. Folkeskole-anna: Gik i folkeskole på Øster Farimagsgade Skole i København. Rulleskøjte-anna: Næstefter at synge, er Anna bedst til at stå på rulleskøjter. Skuespils-anna: Inden længe går Anna i gang med prøver til en musical-version af Den Lille Havfrue.

Hvornår har du sidst gjort noget rigtig godt for en anden person? - Altså, lige nu virker det måske ikke så ’godt’, men jeg havde faktisk købt billetter til mine forældre til en af Whitney Houston-koncerterne i Forum. Det var en god ting, lige indtil hun begyndte at synge. Puha, en nedtur. På den ene side er det respektløst at gå fra en koncert, men på den anden side er der også noget respektløst i at stable en koncert på benene, når man virkelig ikke kan synge. Jeg er ikke stolt af det, men vi gik altså, inden hun var færdig.

Har du nogensinde brændt myrer med et forstørrelsesglas? - Nej! …men jeg har engang gjort noget, som jeg virkelig fortryder … men som jeg naturligvis har lært noget af. Jeg var tolv og sad ved en vej med min storesøster. Hun sagde, ”Ej, pas nu på myrerne”, for hun kan slet ikke klare, hvis der sker noget med dyr. For at drille hende begyndte jeg at smide sten efter myrerne, men så ramte jeg pludselig en. Jeg fik det SÅ dårligt, og min søster begyndte at græde. Uh, det er over 10 år siden, og jeg kan mærke, at jeg stadig har dårlig samvittighed over det, når jeg fortæller om det. Skrækkeligt.

Føler du dig privilegeret? (spørgsmål fra Jooks) - Ja! Jeg er så heldig, at jeg er vokset op i en fantastisk familie, der har givet mig plads til at være den, jeg er. De har altid støttet mig, selvom det var noget usikkert noget, jeg havde gang i. Og så er jeg privilegeret, fordi jeg arbejder med

68 j u l i 2 0 1 0 c h i l i

>>Jeg fortryder,

dengang jeg kørte på knallert i frostvejr med min veninde bagpå, og vi væltede.<< noget, jeg elsker, men … det er jo også noget, jeg kæmper for. Det kan være utroligt hårdt. Jeg kan jo aldrig gå ud fra, at folk vil kunne li’ mit næste album. Jeg er aldrig sikker på, at jeg kan fortsætte med det, jeg laver nu, til næste år. Enormt meget af mit professionelle liv ligger i andres hænder, hvilket er ret uhyggeligt.

sker”. ”Jamen, så vil jeg ikke i vandet,” svarede jeg.. ”Hold nu op. Hvad hedder du?”. ”Anna”. ”Anna, hop nu, ellers kaster jeg dig i.” Og så blev jeg møgbange. Han jokede selvfølgelig, men det var bare ikke morsomt.

Hvornår er du barnlig? - Når jeg er sulten. Jeg bliver helt umulig - som et lille barn.

Er du nogensinde blevet scoret? - Ja! Jeg tror aldrig rigtig, at jeg har taget initiativ. Jeg skal lige tænke mig om … Ej, jeg har sgu nok scoret en fyr, men det er ikke det, jeg gør mig mest i. Jeg har nok ladet nogle fyre score mig og spillet ’hard to get’, du ved. Det er sådan, mænd skal ha’ det. Hi, hi, hi.

Hvornår har du sidst gjort noget for første gang? - Da jeg i februar var i Egypten på ferie, hvor jeg snorklede. Det var første gang, jeg prøvede det… og nok også sidste. Jeg spurgte livredderen, om der var hajer, og så sagde han; ”Mmmnej… det

annas spørgsmål til listen: Gør du noget aktivt for at forbedre miljøet?


NYHED

Forøg dit daglige velvære i 7-Eleven 1 stk.

18

95

3 stk. 4995

TAO er helse for krop og sjæl. Den reneste kilde af naturlige ingredienser, der i tusindvis af år har styrket kroppen og øget sundheden. Vælg mellem 4 varianter, som hver især er en unik cocktail af sundhedsfremmende antioxidanter, vitaminer, friske bær og frugter, som styrker dit immunforsvar, øger din modstandskraft og modvirker din aldringsproces. Alle 4 er sødet med naturligt frugtsukker og 100% fri for kunstige farvestoffer og konserveringsmiddel. Og de fås kun hos 7-Eleven. Hvilken TAO trænger du til?


gadgets

und e t f r a h i l i h C

SommerenS

SejeSte gadgetS

Blandt andet et par dykkerbriller med indbygget videokamera og en motoriseret vandpistol

70 J U l I 2 0 1 0 c h i l i

Hør muSik overalt

Skull!

Model: sony WalKMan nWZ-W250 ta’ din musik med på løbeturen – og under bruseren bagefter. sonys nye ultrabærbare WalKMan tåler vand, så sved og regn kan bare komme an. nWZ-W250 er perfekt til dem, der vil høre musik, mens de træner i fitnesscentret, cykler eller løber, for den vejer kun 43 gram og sidder solidt fast ved ørerne. en opladning gør det muligt at høre 11 timers musik, og har du travlt, giver tre minutters opladning 90 minutters musik. Kapaciteten er 2GB. Pris: set til 699 kroner på sony.dk

Model: Kranie-drikkekrus hvis du vil spille tough guy på sommerens festivaler, så investér i dette kraniekrus. det burde holde de fleste fra at pisse på dit telt eller lægge an på lejrens damer. Måske. nå, det vigtigste er vel også, at kruset ser sjovt ud. inderkruset i rustfrit stål kan tages ud og vaskes i opvaskemaskine. Pris: set til 192 kroner på fantasygate.dk

ord: Marc Thygesen foto: pr


gadgets Motoriseret vanDpistol

Directors cut Dykkerbriller

Model: Saturator AK47 AK47’eren er i virkelighedens barske krigsverden det mest populære gevær og findes i over 100 millioner eksemplarer. Nu fås den i en mere behagelig udgave – i øvrigt den eneste, der er lovlig i danmark – som vandpistol. endda med batteridrevet motor, så du kan sende fire salver i sekundet ud på op til otte meters afstand. Magasinet rummer 300 ml, og det kan blive dig, der bestemmer, om det er lillebror, katten eller hende godten i den hvide T-shirt, der står for skud. PrIS: Set til 169 kroner på gadgets.dk

Model: liquid Image explorer 5MP dyk yk ned til fem meters dybde og optag billeder i 5 meme gapixel kvalitet og video med op til 20 fps – udelukkenudelukken de ved hjælp af din dykkermaske. På den måde har du hænderne fri til at te dig som den vandhund, du er, og komponere en perfekt undervandsfilm. dykkerbrillerne ykkerbrillerne er batteridrevne (2 x AAA), der er 16 MB hukommelse og mulighed for at bruge MicroSd-kort -kort op til 2GB, så du kan optage 800 billeder eller 72 minutters video. PrIS: Set til799 kroner på computercity.dk

til Den Dovne Dykker ykker Model: Bladefish SeaJet 5000 Nu kan du komme til at ligne noget fra en James Bondfilm, når du dykker. Med Bladefish SeaJet skyder du en topfart på 6 km/t, uden selv at skulle baske løs med et batteridrevne propeldyr vejer 4,6 ben og arme. det kilo, holder op til to timer på en opladning og kan klare mosten ned til 40 meters dybde, så den burde dække behovet hos enhver fritidsdykker. PrIS: Set til 4.350 kroner på bladefishseajet.com

c h i l i J U l I 2 0 1 0 71


Kenneth

Thomas ldere

Chilis games anme

eræde! Ikke for mørk

AlAn nW WAke Xbox 360, Microsoft

Minolta_helside.indd 1

Grænsen mellem fakta og fiktion er kernen i denne moderne krimi, hvor du – som den titulære forfatter – kommer helt ind i mareridtets mørkeste afkroge. En ferie til Bright Falls går pludselig helt galt. Din kone er væk? Eller er hun? Og hvilken hemmelighed gemmer de lokale på? Alan Wake er en moderne actiongyser, hvor skyggerne er vakt til live og kun kan besejres med en lommelygte og en revolver. Det er mere uhyggeligt og medrivende end otte-10 horrorfilm, og så gør det ord: thomas berger, kenneth mcneil foto: pr mindre, at det ikke er synderligt originalt. Tjek også: Heavy Rain

07/06/10 14.58

1

16/06/10 10.51

en følelse af frihed...til hverdag og fest

cerløb

Respektløst ra

Split/Second: Velocity Xbox 360, Disney Interactive Studios

Den stropløse selvsiddende 100 % silikone BH

Nærmeste forhandler

www.xdream.kvindesider.dk

Alt under 200 km/t er for tøsedrenge. I hvert fald i Split/Second, der giver pokker i realisme til fordel for racing med hovedet under armen. Udover at accelerere, decelerere og følge de optimale kørekurver gennem både åbne landskaber og snørklede storbyvejnet, kan du også begrave dine modstandere i murbrokker ved at springe skyskrabere og lignende i luften. Du hørte rigtig: Sprænge i luften! Sejrssherren er ikke altid den hurtigste, men nogle gange den kynisk taktiske. Det bliver dog lidt ensformigt i længden. Tjek HeLLeRe: Burnout Paradise

72 j u l i 2 0 1 0 c h i l i


games

Healingsmassage Grundkursus Sommerkursus 21. - 25. juli Du lærer den grundlæggende healingsmassage, så du efter kurset kan give en god afspændende massage til familie og venner. Og får en større viden om og erfaring med, hvordan krop og psyke hænger sammen.

eserievold Toptunet tegn en Blod på præri

To-årig RAB godkendt uddannelse

Red dead Redemption Xbox 360, Rockstar Games Stemningen hænger så tyk i luften, at du kan mærke stanken af svedig hest i næseborene, når du sætter sporerne i dyret og begiver dig ud på endnu en dusørjagt. John Marston er den tidligere fredløse, der er blevet presset til at sætte en stopper for den bande, som hærger på prærien - men sletterne er åbne og fyldt med muligheder. Du sætter selv tempoet, du afgør selv omfanget af blodbadet. Det er helt op til dig, hvor heltehvid din hat skal være i det bedste westernspil ever! Tjek OGSÅ: Grand Theft Auto

Har du lyst til at arbejde professionelt med healingsmassage og samtaleterapi, kan du gå videre på vore fortsætterkurser og den to-årige uddannelse. På de 1.000 timer uddannelsen varer, får du et virkeligt grundigt kendskab til massagen og samtalen som terapeutisk redskab. Du lærer en lang række gode teknikker til at støtte andre og får samtidig lejlighed til selv at indgå i en dyb udviklingsproces. Kildens uddannelse er RAB-godkendt, så du kan blive Registreret Alternativ Behandler i Healingsmassage efter Sundhedsstyrelsens regler når du har gennemført uddannelsen.

Basic Choice briks: 975,-

Mod NatioN RaceRs PlayStation 3, Sony Pedalen helt i bund og fuld æder over stok og sten med energivåben og missiler fløjtende om ørene. Det er klassisk Kart-ræs udført på den helt lækre måde, god fartfornemmelse og stram styring. Men det handler lige så meget om at designe sine egne biler, figurer og ikke mindst baner, og dele dem med andre spillere online. Det er nemt at lave noget sejt, og muligt at lave det helt sublimt geniale. Andre spilleres fede påfund skal tjekkes ud, og så skal der selvfølgelig køres ræs mod alt og alle online. Tjek HeLLeRe: Mario Kart Wii

c h i l i j u l i 2 0 1 0 73

Med deluxe hovedstøtte, armstøtte og transporttaske. 5 års garanti på stel. Inkl. moms.

Nyhed: Basic Choice Flex Basic Choice med vipbar rygstøtte, så klienten kan sidde op til f.eks. zoneterapi eller akupunktur: Kun 1250 kr . Ring efter brochure: 36 46 08 46 eller besøg os på www.kilden.dk

Kilden, Søndermarksvej 14, 2500 Valby.

Afh. gebyr på Basic Choice: 100,-

Kun

ræs

tKollegialt Kar


film

zulu sommerbio

Top 3

feDe film om

Først gav den engelske komiker Sacha Baron cohen os figurerne ali G og Borat, der på hver deres måde var hysterisk morsomme. Sidste år kom så den østrigske modebøsse Brüno, der er mindst lige så sjov, pinlig og grotesk, i filmen af samme navn. Og nu kan du møde eller gense Brüno på årets Zulu SommerBio, der besøger Aalborg, Århus, Odense og København fra 7. juli til 27. august. Ud over Brüno kan du blandt andre se film som 500 DayS of Summer, avatar, ZomBielanD, the hurt locker og inGloriouS BaSterDS. Se programmet på Zulu.tv2.Dk/SommerBio

foDBolD

VM er stadig i fuldt sving, så vi hylder fodbold på film.

1 …oG Det var Danmark (2008) ”Det er… genialt, det der!” Udbruddet fra den legendariske fodboldkommentator Svend Gehrs, da Michael Laudrup driblende ydmyger og scorer mod Uruguay ved VM i 1986, er selvfølgelig med. Udbruddet kan også bruges om denne fantastiske film, der følger landsholdet fra ingenting til storhed ved slutrunderne i ’84, ’86 og ’92. Man græder af grin over hyggelige Sepp Pionteks dansk-

tyske gloser. Og over de farverige spillere fra 80’erne, der bare gør det endnu mere trist at se og høre på Jon Dahl. Men man fælder også en tåre af ren nostalgi.

2 victory (1981) Corny? Ja. Værd at se? I den grad. Der er dømt kult i denne klassiske fodboldfilm om en flok allierede krigsfanger under 2. verdenskrig, der bruger en fodboldkamp mod deres nazistiske fangevogtere ganske konstruktivt. Rollelisten

tæller både kendte skuespillere og fodboldspillere – blandt andre Pelé, Sylvester Stallone, Bobby Moore og Michael Caine.

3 michael lauDrup – en foDBolDSpiller (1993) Jørgen Leth følger og filmer Michael Laudrup på karrierens højdepunkt i Barcelona i 1993 – og ser tilbage på danskerens gyldne år som kreativt geni på et af de bedste hold ever!

hJemmeBIO 1.

juni

6.i

6.i jul

oldboys rigtig fin lille komedie instrueret af nikolaj steen.

ord: thomas brunstrøm, marc thygesen foto: pr

. 13 juli

. 13 juli

jul

headbang i hoVedlandet genudgivelse af legendarisk dansk heavydokumentar. se den, hvis du tør!

the sPy next door okay film ... hvis man er virkelig vild med Jackie chan.

2jul7.i

. 13 juli

the VamPire’s hvis twilight var en komedie ...

from Paris With loVe hvis John travolta var rambo ...

frihedskæmPeren max manus hvis Flammen & citronen var nordmænd. og 100 procent mere badass.

3.

august

Valentine’s day stjernespækket, men i bund og grund skuffende rom-com.

the first time se bare den med robert og sofie i stedet.

c h i l i j u l i 2 0 1 0 75


film Ja, hej skat. Nej-nej, jeg er lige ude og fiske med gutterne...

Thomas

elder

Chilis filmanm

Jeg sagde jo, at du skulle have fået en tattovering i stedet for.

ttepude

mme

Månedens pru

Månedens gru

ødvendige

Månedens un

Grown Ups

The Killer inside Me

A NiGhtmAre ON elm Street

Premiere: 15. juli med: AdAm SAndler, Kevin jAmeS, ChriS roCK

Premiere: 1. juli med: CASey AFFleCK, jeSSiCA AlbA

Premiere: ude nu med: jACKie eArle hAley, rooney mArA

Hvad Handler den om? en sheriff (Affleck) i en lille texansk by udvikler sig langsomt, men sikkert til samvittighedsløs massemorder – og i samme anledning et af de største assholes, der nogensinde er set på et filmlærred. er den god? ja – på den dystre ... faktisk væmmelige måde. Selv når der ikke sker noget, hviler der en tung og ildevarslende stemning over filmen, der også kan bryste sig af ikke bare én, men to af de mest ubehagelige voldsscener i filmhistorien. ikke for folk med dårlige nerver og sarte maver. Så er det sagt. Se den, HviS du kan lide: ‘l.A. Confidential’ og ‘American Psycho’

Hvad Handler den om? Arh, det kommer vel ikke som en overraskelse for nogen: Freddy Krueger går og døjer med henholdsvis utrolig dårlig hud og en dum vane med at slå folk ihjel i deres drømme. er den god? nej, slet ikke. Wes Cravens originalfilm er faktisk glimrende inden for sin genre, men denne fesne remake er ikke uhyggelig, ikke velspillet, ikke interessant og i det hele taget den mest unødvendige film siden ‘Stjerner uden hjerner 2’ ... nå nej, den er aldrig lavet. det burde den her heller ikke være. Se den, HviS du kan lide: ‘Freddy vs. jason’

Hvad Handler den om? Fem barndomsvenner efter de 30 mødes til en weekend sammen med deres familier. og så er det vist meningen, at det skulle blive skægt. er den god? nix. På papiret er det ellers et okay hold skuespillere, der er samlet, og man kan da også godt se, hvornår det er meningen, at man skal grine. man gør det bare ikke, eftersom stort set alle jokes er hentet helt ude på klichéernes fjernlager: Pruttejokes? Tjek. en, der får en lagkage i hovedet? Tjek. en, der glider i en bananskræl? dog ikke, men det kommer sikkert som ekstramateriale på dvd’en. Se den, HviS du kan lide: ’Politiskolen 7’

Gyselige gensyn Freddy Krueger er ikke ene om at gå igen på biograf-lærredet. Hans horrorkollegaer lugter også blod igen. ‘Scream 4’s ghostFace F Face Killer kommer tilbage næste år, og Jigsaw fra Saw-serien

76 j u l i 2 0 1 0 c h i l i

nåede seks gensyn, men han er dog ikke med i ‘Saw VII’, der kommer til vinter. leatherF Face og de andre galninge fra ‘Motorsavmassakren’ er gået amok seks gange, men den ishockeymaske-beklædte

ord: marc thygesen

Jason Voorhees fra Fredag Den 13.-filmene er den mest stædige. Han har medvirket i 12 gyserfilm. Måske vender han tilbage igen, intet er umuligt. I Jason X fra 2001 myrdede han jo løs på et rumskib i år 2455…

ord: thomas brunstrøm og marc thygese foto: pr


I bIograferne fra 12. august

I biograferne fra 5. august

ST IGGNE 3D B E I E TH LL TAKEP OF A ST


tidsfordriv Chili præsenterer for første gang nogensinde næseabemasken. Klip og klæ´ud.

78 J U l i 2 0 1 0 c h i l i

næseabe


SEND

Doctord r 1266 og iver til få nyt o m konkurr encer m .m . Det kos ter Sms-ta alm. kst at delt l age

Tjenesten udbydes af Chili Group, Otto Mønsteds Gade 3, 1571 København V, 73 34 12 00. Du har 14 dages fortrydelsesret jf. Forbrugeraftaleloven. Der tages forbehold for trykfejl. Ønsker du ikke flere nyheder fra doctordriver, send doctorstop til 1266


klumme

Det gør Dig sgu ikke til Gandhi Chilis klummeskribent, Tjelle, er sur over, at han aldrig kom af sted på den store dannelsesrejse. Åh ja, sommeren er over os, og det betyder, at faldefærdige lastbiler transporterer folk med matchende huer på hovedet og breezers i hånden. Tillykke, nyudklækkede student. Og hvad skal du så lave nu? – Jeg skal backpacke rundt i Indien, fordi jeg gerne vil finde mig selv, før jeg starter med at læse medicin om præcis halvandet år, svarer du. Ligesom alle dine venner. Ja okay, det er muligt, at jeg bare er bitter, fordi jeg aldrig selv kom ud på min dannelsesrejse. Jeg kom ind på min uddannelse tidligt, og så blev drøm-

80 j u l i 2 0 1 0 c h i l i

mene om Australien, Thailand og Indien skrottet. Men op i røven med jeres dannelsesrejser alligevel. Finde sig selv, siger du? Okay Lisette, Lad mig fortælle dig en lille hemmelighed: Den tur kommer ikke til at ændre dig. Overhovedet. Du kommer hjem og har lyst til præcis de samme ting, som da du tog afsted. Og det, du har oplevet, var det Indien/Australien/whatever, som turisterne ser. Lad mig sige det sådan her. Hvis der rent faktisk var noget som helst øjenåbnene i at tage til Phuket eller Taj Mahal, så ville dine forældre vende hjem som helt nye mennesker ord: Tjelle Vejrup Foto: CarsTen seidel illustration: klaus pelle

Bliv elev i Flügger · · · · ·

Gode karrieremuligheder En specialistuddannelse Erfaring med detail og engros Muligheder for videre- og efteruddannelse En stor og international virksomhed

Se mere om Flügger og elevuddannelsen på www.flugger.dk

Send din ansøgning til: Personale@flugger.com mærket ”Butikselev”


klumme

mindst en gang om året. Og i så fald ville samfundet jo kollapse. I sidste ende tager de fleste jo på den tur, fordi det er det, man ”skal” ifølge normen. Hvis ikke du backpacker igennem de mest turistede og uautistiske egne af Indien, så har man tydeligvis ikke levet. Måske er det derfor, at folk så selvfedt oplyser om, hvordan de bare fik øjnene op for alverdens fattigdom i New Delhis gader, for bagefter at rette kraven på Burberry-skjorten og bestille den næste mojito. Det gør dig sgu ikke til Gandhi, bare fordi du har set en smule elendighed.

Hvis du virkelig vil imponere folk ud i evigheden med dine anekdoter, så tag en chance. Tag til Indien, ja. Men hop af det spor, som alle andre har rejst på. Find arbejde i en landsby, hvor ingen andre er turister, så kan der eddermaneme være tale om dannelsesrejse. Det er her, du for alvor oplever et land og dets kultur. Du ville vel heller ikke mene, at Den Lille Havfrue er den bedste måde for en udlænding at lære Danmark at kende vel? Præcis. Det sker nemlig bedst på en tilrøget bodega, hvor alle vil tæve dig.

c h i l i j u l i 2 0 1 0 81


voxpop

Hvad er din største

frygt? bedste svar

Sladja, 19 år - når jeg er på stranden, er jeg altid bange for at blive spist af en haj. Jeg ved egentlig ikke helt hvorfo r. de er bare skræmmende og har virkelig skarpe tænde r.

GHaiS, 17 år

nt at man - slanger. de ser bare onde ud, det er sjælde ved dem. ser en rar slange i en film, der er intet godt kylling. Jeg har dog hørt, at de skulle smage lidt som

82 j u l i 2 0 1 0 c h i l i

Hrefna, 19 år gammel. At - Jeg er meget skræmt af tanken om at blive ikke mig, og bare nok er r rynke have og ret gråhå være tænk at skulle tage sit gebis ud hver aften.

BirGitte, 19 år - Jeg er sindssygt bange for havet. det virker uuendeligt stort, og man ved aldrig, hvad der gemmer sig nede i dybet. så jeg skal ikke på badeferie til sommer.

Sadedin, 17 år - når jeg skal ombord på et fly, er jeg virkeli g bange for, at det vil styrte ned. Jeg føler mig sårbar i 10 kilometers højde. der er intet du kan gøre, hvis du først styrter.

januS, 17 år for ed- Jeg lider af araknofobi, jeg er virkelig bange ved dem. de derkopper. ikke kun at de kan bide, men alt helt lodne. er virkelig klamme, og nogen af dem er endda

Ord & FOtO: AndreAs eilenberger


Inkl. F i r With F e ire

NYT ALBUM UDE NU!

SPÆKKET MED FEDE DISCO-BASKERE. INDEHOLDER DEN NYE SINGLE »FIRE WITH FIRE« WWW.SC I S S ORS I S T ERS . C OM

Album ude 5. juli Nyt album fra en af vor tids største popstjerner. Ny single »I Like It« er produceret af Red One (Lady Gaga, MIKA m.fl.)

www.enriqueiglesias.com


r o f s r å t VInd e

n r o k d l u b ru g a f g

n e g mor

h s e e free rn o k d l u g med

VInd et års forbrug af guldkorn! Sms CIk guld til 1266 Det koster 2 kr. plus alm. sms-takst at deltage. 14 dages fortrydelsesret. Tjenesten udbydes af Chili Group, Otto Mønsteds Gade 3, 1571 Kbh. V. Spørgsmål vedr. sms-konk. 70 20 75 92 (hverdage kl. 13-16)

CHILI #07 juli 2010  

Chili i juli handler om ferie, ferie og atter ferie. Vi har sendt Thomas på fem fede ferier for fattigrøv. Du kan bland andet komme med på k...

CHILI #07 juli 2010  

Chili i juli handler om ferie, ferie og atter ferie. Vi har sendt Thomas på fem fede ferier for fattigrøv. Du kan bland andet komme med på k...