Selected Works 2024

Page 1


Chi Jung Lu

Selected Works 2024

CHI JUNG LU

chijung.lu79@gmail.com

+46-701707650

I am passionate about creating immersive public spaces that blend art with spatial design, focusing on the integration of architecture, landscape, and phenomenological methods to transform spatial experiences. With five years of experience specializing in conceptual development, I offer a comprehensive skill set in architectural and spatial design. I am proficient in AutoCAD, Rhino, SketchUp, Enscape, and Adobe, and have a strong background in leading design projects from ideation through implementation. My strengths include innovative design solutions, a deep understanding of materials and their interactions with the environment, and a commitment to enhancing urban livability and ecological awareness. My portfolio showcases my ability to create engaging, adaptable spaces that evoke emotional responses and foster deeper connections with the urban environment.

Education

2022-2024 Master of Spaitial Design, Konstfack, Stockholm, Sweden

2011-2016 Bachelor of Architecture, Feng Chia University, Taichung, Taiwan

Work ExpEriEncE

2024 Visual design for Taiwanse Bamboo Architecture Exhibition

2022 Architectural designer, ProtoPlain Architects, Taichung, Taiwan

2017-2021 Architectural designer, J.M.Lin Architect, Taipei, Taiwan

2016-2017 Lighting designer, chroma33 Architectural Lighting Design, Taipei, Taiwan

aWards

2023 Stipendier Scholarships, Konstfack University of Arts, Crafts and Design

2020 1st Prize in National Social Housing Competition, Tainan City Government

2019 1st Prize in National Chengchi University Dormitories Competition, Taiwan Government

2016 American Architecture Prize, Catholic Daren Girls’ High School

2016 Honorable Mention Award of Graduation Project, Feng Chia University

2015 3rd Prize in Residential Architecture Competition, Feng Chia University

VoluntEEr ExpEriEncE

2021 Volunteer in education, Bright Side Projects, Taipei, Taiwan

Entrance design, basalt paving, and corten steel plates, 2022

Hills of Yunling

Purpose

"Ripples" explores how light, material surfaces and movement can transform ordinary puddles into reflective mirrors that reveal the intricate layers of our environment. These everyday phenomena, though often overlooked, provide significant insights into the spaces we inhabit, challenging us to perceive the mundane with new eyes. Through examining how manipulated reflections can enrich urban experiences, this project posits that even everyday encounters with reflections have the potential to reimagine public spaces.

Key Objectives

1. To explore how reflective surfaces influence human behaviours and emotional responses in urban settings.

2. To blend interactive art with spatial design, challenging traditional boundaries between these disciplines.

3. To enhance the aesthetics and ecological awareness of urban environments through thoughtful design interventions.

Research Questions

1. What is reflection, and how do natural reflective surfaces like puddles influence urban perceptions?

2. How can spatial design integrated into everyday environments enhance public engagement and evoke emotional responses?

3. What reflective materials undergo dynamic changes, and how can they be employed to create depth and enhance spatial experiences?

4. What role does the balance between structured design and randomness play in optimizing the reflective experience?

Materials and Methods

The project utilized a variety of materials including light fluorescents, water, transparent acrylic, mirrors, two-way mirrors, and steel sheets. Phenomenological methods were combined with practical tools such as walking analyses, sensory observations, site-specific experiments, and reflective writing. Visualizations included videos, artworks, technical drawings, scale models, and prototypes to illustrate the phenomena under study.

RIPPLES

The Interplay of Surfaces and Perception

Location: Telefonplan, Stockholm, Sweden

Type: Academic, Master graduation project, Indiviual work

Completion: 2024

Exploration Site-2:

Exhibition in Konstfack

Exploration Site-1: Telefonplan Tunnel

The Telefonplan tunnel served as a dynamic exploration site where art and functionality merged to transform an everyday passage into an immersive experience. The installation focused on how reflections created by puddles altered public perception throughout the day and night. This site was chosen for its constant movement and changing atmospheric qualities, which were influenced by both natural and artificial lighting, as well as varying weather conditions.

Impact on Public Perception

The installation engaged the public by enhancing their awareness and interaction with reflective elements. Varying reflections under different conditions made the tunnel experience unique, demonstrating how simple design interventions can evoke emotional responses, provoke thought, and deepen connections with the urban environment.

Puddle Design Considerations

The puddle design transitions from a circle to an organic shape and back to a circle, symbolizing the water cycle. It is sized to be large enough to require people to walk through it, encouraging interaction and reflection, possibly provoking thoughts and annoyance to make users consider the impact of such disruptions. The design maintains the original structure of the landscape, with the central lowest point adjusted to collect water in a designed pit. Additional features include another puddle and a diagonal trench to guide water flow with pedestrian movement. Vertical circulation is achieved through rain chains and wall grooves that direct rainwater into strategically placed puddles, with a catchpit at the lowest point for efficient drainage.

Tunnel site plan
Storyboard of tunnel by Day
Storyboard of tunnel in the Rain
Storyboard of Daytime Encouters: Bill and Erik
Storyboard of Daytime Encouters: Clara and Narrator
Storyboard of Nighttime Reflections: Bill, Erik and Narrator

Exploration Site-2: Exhibition in Konstfack

The Konstfack exhibition serves as a prototype to explore the atmospheric potential of reflective surfaces in urban spaces. It features a water installation and two curved fabrics that reflect water and human movement, enhancing the sensory experience. Accompanied by a video narrating the “Ripples” concept and a soundscape mimicking raindrops, the exhibition enriches visitor engagement with reflections.

Water Installation featuring metal sheets, acrylic, and coloured cellophane sheets

Purpose:

This project aims to explore how collective living spaces can be designed to encourage playful interactions and redefine the boundaries between private and public spaces. In collaboration with the Slakthusområdet House 40, this project addresses the increasing number of people living alone by creating scenarios for single living. Instead of traditional domestic spaces with all functions contained within one unit, this project proposes mono-functional dwellings. Residents will rely on public infrastructures—such as bathhouses and communal kitchens—prompting them to leave their private homes and engage in social interactions within the communal apartment.

Background:

The Slakthusområdet area, designed by Swedish architect Gustaf Wickman, was constructed between 1906 and 1912 as the first public slaughterhouse. Although slaughtering activities ceased in 1991, many companies and workplaces remain. The architecture predominantly features Art Nouveau style with yellow and red brick facades.

Currently, Slakthusområdet is transitioning from an industrial zone to an urban district integrating housing, workplaces, commerce, and services with new parks and squares. The development plan preserves and revitalizes culturally valuable buildings while adding thousands of new homes and workplaces. Unlike the nearby large-format arenas, Slakthusområdet will offer a unique blend of food, culture, and experiences in an intimate, small-scale environment. Before After

SOCIAL, SOAK AND STEAM

Adaptive Reuse for commual apartments and public bathhouse

Stipendier Scholarships, Konstfack University, 2023

Location: Slakthusområdet, Stockholm, Sweden

Type: Academic, Indiviual work

Floor Area: 2,936m2 (GF-4F)

Completion: 2023

Home= Fully Functioned Home= Mono Functioned/Small units

Public Bath
Communal Apartment
Urban plan colour instruction Interior materials board
Public Bath Concept
Reception Cold bath

The project focuses on designing the entrance of Yunling Hill, a site known for its expansive views and natural the path to the boundless nature beyond. The design includes the removal of existing stone planters and the environment over time, creating a dynamic visual impression that evolves with the seasons. The purpose of this ages them to engage with the natural surroundings. By using materials that change over time, such as corten trance will not only provide a functional transition from the built environment to nature but also create a visually

Existing stone wall

HILLS OF YUNLING

Entrance Design

Location: Yunling, Taiwan

Type: Professional, Indiviual project in Protoplain Architects

Materials: Corten steel and basalt

Budget: 328,994 SEK

Completion: 2022

natural beauty. The aim is to enhance the visitor experience by integrating landscape elements that guide them from addition of new stone walls, basalt paving, and coten steel plates. These elements will interact with the natural this project is to create an inviting and immersive entrance that signals visitors' arrival at Yunling Hill and encourcorten steel, the design aims to reflect the passage of time and the natural transformations of the landscape. The envisually striking and memorable impression that enhances the overall experience of the site.

New stone wall
Peak skyline pattern by CNC
Intaglio printing
Relief printing with colour

Existing stone wall

Artificially constructed sandstone

The bottom layer is lined with 2 inch stones, including filling in the

Basalt pavement, D:4cm
A36 corten steel, T:1cm
New stone wall
Basalt pavement, D:4cm
A36 corten steel, T:1cm Relief printing
gaps.

Problems

Examining the existing spaces on campus, we noted the following problems:

1. The administration building is obsolete, posing a safety threat and lacking sufficient space.

2. The Jin Te building is old and unable to accommodate students adequately or ensure high teaching quality.

3. The library space is insufficient.

4. The majority of the campus population is concentrated on the north side, underutilizing the surrounding natural environment.

Project Vision- School Embraced by lively green

Located in Neihu, which is on the northern side Taipei Basin with an array of mid-level hills and lakes sitting in between, Daren Girl's High School features a scenic greenery environment shaped by a surrounding skirt of hills and a pond at front. The project aims to remodel the master plan to increase educational spaces that realize its Catholic core value— learning through experiences in its inherent ecological context.

In the new plan, all spaces are arranged in line with the hill backing the campus to take advantage of its indigenous natural beauty as part of the local eco-system. Everything from a newly built classroom building, a library, to a reconstructed two-story round building as chapel and dormitory enables a closer bond between students and the environment.

TAPPING INTO THE LUSH

Catholic DaRen Girls’ High School

American Architecture Prize, 2016

Location: Neihu District, Taipei city, Taiwan

Type: Professional, group project with J.M.Lin Architect

Contribution: Construction drawings, oversight of the physical construction process Budget: 125,132,096 SEK

Floor Area: 10,599 m2 (BF-5F) Completion: First phase 2009-2013, Second phrase 2017-2019

Empirical learning at every turn of the landscape

Outdoor areas are important venues for empirical learning as it encourages students to walk out, explore and feel what is around them learning by immersing.

plan

Staircases
Large meadow staircases serve as outdoor learning zones, where activities take place timely and spontaneously as students gather.

Librarism explores in-between opportunities in the two inverse spaces the library and the night market. It shows the essence of space through Hegelian dialectic and forms an innovative spatial experience of the library.

German philosopher Hegel said that contradiction is the root of all life's movement, and only two contradictory things can define and strengthen one another. For example, bright and dark, both are the recognition of brightness. If we only know "bright," it is impossible to define the level of brightness. However, it is only after sensing “darkness" and comparing it with "brightness" can we define the brightness of the two and truly perceive brightness.

The design experimented with Hegelian dialectic and took the library located on the inner block of Feng Chia Night Market (Beacon Shopping mall a declining plaza) as the subject. The design created back-and-forth debate between the library and the night market, redefining the library's existence.

Spaces in daily life conform to the spatial experience in the past. For instance, people always describe libraries as being a "bright" and "quiet" place. When people use "bright" and "quiet" as the standard for constructing libraries, the spatial perception becomes static and stagnant; "bright" is confined within the "brightness" level and cannot surpass the essence of "brightness" itself. Libraism combines two contradictory adjectives in the same space, which we believe will transcend the existence of a single element.

Library dialectic: Reading space=Library X Commercial=Scenario experience space

Reading should be a sensory experience. Instead of reading in the traditional library, people enjoy reading more in a contextual space, such as a cafe with coffee’s smell or beside a window where you can hear the rain. Therefore, we believe that the current library should be a place to provide a scenario and create an ambiance.

LIBRARISM

Feng Chia University Library

Honorable Mention Award, Feng Chia University, 2016

Location: Feng Chia Night Market, Taichung, Taiwan

Type: Academic, Bachelor graduation project with Chia Yi Hsu

Contribution: Conceptual design, spatial narrative, model making

Completion: 2015-2016

Double exposure

It is the repeated exposure of a photographic plate in different times and spaces.

Double exposure X Hegelian spatial transition

Aa. The dialectics between in and out: indoor X outdoor

Assuming that the library is indoor and its opposite the outdoor, then the Bb. Lightness dialectics: bright X dark

Bright light is seen through the hole, but the viewer is on the backside of Cc. Boundary Dialectics: Marginal X Infinite

During the experiment, we discovered a glass material, which created a glass becomes a reflective surface and cannot be seen through; on the other and the sight is clear. The boundary between spaces reverses.

the image is both indoor and outdoor. of the space. So, the viewer sees the light but feels the darkness, creating a spatial experience that is both bright and dark. spatial state that was both visible and invisible. When a person stands in a bright place and investigates a dark place, the front other hand, when a person stands in a dark place and looks towards a bright spot, and the glass itself will become transparent

Knowledge-Accumulating Library

Unrestrained reading Library

Display Library

Consumer Culture Library

Feng Chia night market

Library bookshelves

Commercial bookshelves

Feng Chia University

Knowledge-Accumulating Library Feng Chia University Library

I picked up a book from the shelf and saw the girl with long golden hair in the gap between the bookshelves.

Unrestrained reading Library

Self-study room

There was a tree in the centre of the night market. I walked into the green zone, feeling the breeze, taking a stroll; the glass mirror box hanging in the air reflected the tree and me.

03 Display Library

Reading room, between night market and the mall

At night, I held the book in my hand, and unknowingly I walked through the mall and down the stairs, I entered the mirror-like reading room and sat down; the night market was on the other side of the walls, but it seemed not to exist.

Consumer Culture Library

A Library Hostel, Hair Salon, and Bookstore

I slept on the bookshelves. On the other side of the window is the library, with a tree in the centre.

chijung.lu79@gmail.com +46-701707650

Chi Jung Lu

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.