Page 1

恺陈 印思 KAI DESIGN PORTFOLIO SELECTED WORKS 2015-2018


Doors and windows are chisel out to make a room. It is the empty space in the room that gives its function. Therefore, something substantial can be beneficial. While the emptiness of void is what can be utilized. - ’Tao Te Ching‘, Lao Tze

凿户牖以为室,当其无,有室之用。故有之以为利,无之以为用 - 老子 《道德经》


ARCHITECTURAL PORTFOLIO CONTENTS

1. THE VOID FOREST CORE STUDIO III | 2016 2. LAYERS CORE STUDIO II | 2016 3. EAVES OPTIONAL STUDIO II | 2017 4. TUBE HOUSE COMPUTATIONAL FACADE DESIGN WORKSHOP | 2015 5. ARTIFACT WORKS 6. BIM WORKS 7. FURNITURE DESIGN


Chen Sikai | 陈

思恺

Citizenship: Chinese | 国籍:中国 Born: 9th September 1991 | 生日: 一九九一年九月九日 Interests: Architecture Design\Historical Study\Chinese Cultural appreciation\Aviation

爱好:建筑设计\历史研究爱好者\中国文物鉴赏爱好者\航空航天技术 Singapore University of Technology and Design | 新加坡科技设计大学 2017 - 2018 Master of Architecture 建筑学硕士 2014 - 2017 Bachelor of Science, Major in Architecture and Sustainable Design | 理学学士,主修建筑与可持续发展设计 Republic Polytechnic, Singapore | 新加坡共和理工学院 2011 - 2014 Diploma in Aerospace Engineering (Quality system) with Merit 航天航空工程(质量系统)杰出专业文凭 Contact | 联系方式 Phone | 电话 : (+65) 8322 4419 Email | 邮箱 : sikaichensky@gmail.com Address | 地址: Blk 55 #04-29 , Changi South Ave 1, Singapore 485997

Chen Sikai graduated from Singapore University of Technology and Design (SUTD) with a Bachelor’s degree in Science, major in Architecture and Sustainable Design in 2017 and following with Master of Architecture in 2018 from SUTD. Before studied architecture, he graduated from Republic Polytechnic (Singapore) with the Diploma with Merit in Aerospace Engineering. Sikai is a highly motivated person with background and interests in both architecture and ngineering. Possesses strong communication, time management and technical skills/knowledge in Architecture Design, Urban Planning, Aerospace Engineering, Lean Manufacturing and Six Sigma, Airport Planning as well as in 3D modeling software. An individual who adopt a self-learning and self-solving attitude, and is flexible with changes and variety.


WORKING EXPERIENCE |

工作经验

Aug 2017 - Dec 2017 WAVE design consultants Pte. Ltd| 新加坡浪潮设计公司 Architecture Intern - Collaborated with colleagues to design the private villas in Thigiri Road, Nairobi, Kenya - Participated in the residential development project, Purple Haze in Nairobi, Kenya - Participated in the interior design project in 64 Club Street, Singapore - Design the Car park podium facade and the residential tower crown for Aeon Park in Mumbai, India May 2016 - Aug 2016 Surbana Jurong Private Limited | 新加坡盛邦裕廊集团 Airport Master Planning and Design (Intern) - Collaborated with colleagues to propose the re-planned layout of Male Ibrahim Nasir International Airport (Maldives) Seaplane terminal with over 20,000 m2 planned area by using various computational drawing tools. - Participated in the Changi Airport Terminal 5 Project in the detail drawings, master plans as well as the Changi Airport T5 Project Office construction process. - Devised the Jakarta Soekarno-Hatta International Airport (Indonesia) Cargo terminal re-design project and participated in the consulting meetings with clients. - Independently conducted and designed the Wattay International Airport (Laos) Airport runway and the Airport spaces for the kick-off meeting with clients. Oct 2013 - Mar 2014 Fidel Engineering and Trading Pte Ltd | 新加坡忠实机械贸易 Architecture Intern - Conducted the 5S (Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu, and Shitsuke) methodology in the Fidel Engineering and Trading and achieved 10% reduction in customers rejection due to human error reasons. - Introduced the silicon-model making method to help Quality Assurance Department to measure the inner grooves’ dimensions of the aircraft turbofan engine nozzles and reduced average 1.5 hours to finish the measuring work for each component.

SKILLS & LANGUAGES |

技能与语言

Computational Skills - Microsoft Office Professional (Word, Excel, and PowerPoint), - Adobe Photoshop, Adobe Illustrator and Adobe Indesign - Rhino and Grasshopper - AutoCAD and Sketchup - V-Ray, Artlantis Studio and Keyshot Rendering software - Autodesk Revit (BIM) and Solidworks - Building Performance and Material Simulation

Languages - Native speaker in Mandarin | 中文母语使用者 - Fluent in English (both spoken and written) | 英文流利使用者 - Native speaker in dialect Hokkien (Min Nan dialect) | 闽南语母语使用者


The Void Forest | 中空之森 Working on the scales of the city, the building and the individual unit the studio aims to understand the complex nature of urban contexts as places for habitation and the mutual potentials evolving between them. The studio project will develop innovative urban housing concepts for sustainable high-dense living and focus on themes like density, diversity and connectivity. The integration of building systems like load-bearing structure, services and building envelope will be treated as constitutive parts of design process. The site, Yishun, are located at the north area of Singapore, arrounded by the residential HDB and hence, need to link the design with the surrounding.

Optional Studio III | Individual Instructor: Yvonne Tan Duration: 10 weeks, Oct 2016- Dec 2016 Location: Yishun, Singapore


SITE


MASSING STRATEGY


FACADE DETAILS


UNIT TYPE I STUDIO APARTMENT WITH SOHO

UNIT TYPE II STUDIO APARTMENT

UNIT TYPE III COUPLE APARTMENT


Layers | 幂 This project ask for the design of a satellite SUTD building in the intersection of Bras Basah, Prinsep, Orchard and Handy Road. Layers is the university’s downtown anchor among the network of universities and institute of higher learning. Riding on the success of SUTD Event Space in the intersection of Orchard and Cairnhill Road, Layers mirrors the programmatic functions: housing flexible space for public events, recruitment efforts, strategic involvement in SkillsFuture initiative, providing basic classrooms/learning spaces, lecture theatres, exhibition paces, cafe and administrative offices.

Core Studio II|Individual Instructor: Dongmin Shim, WOW Architects Duration: 10 Weeks, Feb 2016-May 2016 Location: Dhoby Ghaut, Singapore


SITE


DESIGN CONCEPT


Scale 1:2000


Eaves | 獚� The project aims to create an identity of Baizhang Town with the use of bamboo through a series of pavillions out of bamboo that would allow visitors to experience bamboo through its various stages: growth, harvesting, usage and application. The site was therefore chosen to be situated at Pi Shan Wu Resevoir, where the natural scenery and abundance of bamboo plants and tea trees in its immediate surroundings would suit our intended programme. The progression from simplicity to complexity of bamboo on three scales is explored: from construction joinery methods, architectural structure, to the urban landscape design. On each scale, the user will experience an increasing complexity of the project as they move through the site. This will not only expose visitors to the site to the many applications and uses of bamboo, but also encourage them to appreciate the site itself, and bamboo as a building material. Even though bamboo is known for its flexibilty, we wanted to explore how curves could still be formed from straight lines, hence the idea of ruled surfaces were used as the primary approach. By exploring different geometries, ranging from 4-sided to 8-sided polygons, iterations of complex geometry can be studied and best designed for the site. We believe such a design, that is able to intrigue the visitor on varying scales, will be able to bring about a more interesting experience for them, and boost tourism in Hangzhou.

Optional Studio II | Pair Partner: Debbie Goh Yanping Instructor: Felix Raspell and Felix Amstberg Duration: 6 weeks, July 2017- Aug 2017 Location: Baizhang Town, Hangzhou, China


SITE The Pi Shan Wu Resevoir is observed to be relatively isolated from the main road, adding to the serenity one can experience. There is also a large area of bamboo plants and tea trees surrounding the resevoir as well, hence allowing us to capitalise on this and bring the visitors closer to bamboo in its natural habitat. The path at the southwest corner of the site follows the perimeter of the resevoir closely, giving an opportunity for our project to venture further inland to bring visitors closer to the bamboo plantation.

Location of the Pi Shan Wu Resevoir


Road System

Bamboo Forest

Tea Garden and Greenland

Planned Hotel and Resort

Site Analysis of the Pi Shan Wu Resevoir


DESIGN CONCEPT

“五步一楼,十步一阁;廊腰缦回,檐牙高啄;各抱地势,钩心斗角。盘盘焉,囷囷焉,蜂 房水涡,矗不知其乎几千万落。长桥卧波,未云何龙?复道行空,不霁何虹?“ —— 唐 杜牧《阿房宫赋》 “At each five steps there stood a storeyed building, and at each ten steps, there stood a hall, with corridors winding like waving silk, and the projecting eaves turning high up like birds’ bills. Each of the structures possessed its vantage of ground; but they were all ingeniously interlocked together, or one set against another. Some were domed, and others were curved. The courts were like so many cells in the beehive; and of the lofty eave-drippings who can tell how many millions they were. The long bridge is lying upon the waves; how can the dragon come without clouds? The roofed causeway is stretched in the air; how can the rainbow appear without having a clearing-up sky?” —— Du Mu, Tang Dynasty‘E Pang Gong Fu’

Possible configurations of the roof eaves


Overall Site plan (top) Various iterations of circulation around the site (right)

Du Mu‘s quote likened the eaves as used in traditional Chinese pavillions to the act of contradiction, as two pavillions side by side would have the corners directly facing one another and seemingly in conflict. As we wanted to design pavillions that would form the identity of Baizhang Town, we adapted this shape so as to enhance the Chinese identity of the town. Observing that the eaves follow a standard W-shape, we then manipulated four parameters that would change the shape of the roof eave: functional floor area, height of center, height of overhangs and number of supports. Grasshopper was then used to manipulate these four factors to generate various possible configurations of roof eaves for our various pavillions. At the same time, landscaping strategies was applied on the whole site to create a smooth path for visitors to walk around the resevoir. Grasshopper was also used to analyse the steepness of slopes at different points around the site, to allow us to strategically place the intended programmatic zones to create the best experience.

Elevation of entire project site


Possible configurations of pavillions based on different parameter values


1. Functional Area Factor 2. Center Height 3. Entrance Height 4. Number of Supports


Overhead Connection Level Plan Scale 1:150

Ground Level Plan Scale 1:150

Exhibition Platform Level Plan Scale 1:150


Bamboo Roof Tile Envelope

Direction II Grid System

Direction I Grid System

30cm Bamboo Column Structure

Overhead Bridge Connection

Bamboo Fencing (Facade)

Circulation Platforms

Exploded Axonometric of main pavillion


PROJECT DESIGN DETAIL

Bolt

Wooden Plug Metal Ring

Interlocking Connections

Friction-tight Rope Connection

Interlocking connections are achieved by gluing or shedding connection elements in or around the bamboo poles. Either woodcore connection or metal anchor technique can be used to build interlocking connection.

Friction-tight rope connections are the most common connecting methods in making bamboo joints. Traditionally natural materials like bast, strips of bamboo, rattan/hemp, and cocos/sago palm fiber are used as the rope in connecting bamboo poles. Nowadays, iron wire and plastic tapes/ropes are also used for friction-tight rope connection.

Long Section 1:100


Bamboo Wedge

Wooden Pin

Plug-in/Bolt Connections Taking advantage of a secondary interlocking element, this type of connection is widely used in context with rope connections, the bolts have to transfer tractive and compressive forces.


Name: Phyllostachys bissetii McClure Average Diameter: 2-3cm Application: Facade Bamboo Fencing

Short Section 1:100

Name: Pseudosasa japonica (Arrow Bamboo) Average Diameter: 3-5cm Application: Roof Grid Structure


Name: Phyllostachys edulis (Moso Bamboo) Average Diameter: 7-12cm Application: Bamboo Supporting Beam

Name: Dendrocalamus giganteus (Dragon Bamboo) Average Diameter: 20-35cm Application: Bamboo Structural Column


Tube House | 管房 The Project site is located in Ho Chi Minh City, Vietnam. The house in Vietnam has the unique characters: long but narrow. Hence,it provides the chance for architects to design the special house like a tube. As the requirement, we need to design the ceiling, facde and the massing of the tube house with dimension of 4 meters width, 12 meters depth and 4 floors height. The house are required for natural ventilation and lights but prevent from the raining and direct sunlight during lunch hours. Hence, we come out with the idea of “across chessboard” for the facade and ceiling. It will allow the indirect sunlight to enter the house with thenatural ventilation come into house. In the meanwhile, it will create the nice outlooking for the entire house as well. The project combined structure, computation and design studio work.

Computational Facade Design Workshop| Group Partners: Cheryl Lim Jia Li/Low Wei An/Porndee Chua/Zhou Xinyi Duration: 1 weeks,2015 Location: Ho Chi Minh City, Vietnam


DESIGN CONCEPT

Why Air Ventilation? In tropical Vietnam, heat is an endemic issue exacerbated by the crowded urban conditions and unaffordability of air conditioning to a major segment of the population. As such, we want to focus on naturally ventilating the building as a primary issue. With neighbouring buildings at close proxmity, we also wanted to focus on privacy as a secondary issue. Due to long and narrow nature of the building, the size of void have to be carefully designed to maximize the functionality of the space Plot (P3) is ideally located for receiving wind during summer period


FACADE PATTERN COMPUTATIONAL DESIGN


FACADE DETAILS


ARTIFACT WORKS | 手工作品 1. Weave Lantern A series of recursive functions done on Grasshopper, which is the computational design tool in Architecture industry, generates a series pf parametric weaving pattern to give the skin of lantern. A series of iteration were done on both digital and physical model study. 2. EAU EAU is French term of water. Inspired by fluidity of water, EAU is an avant garde shelter that collect rainwater. A single stream of rainwater meanders gently down the roof of this shelter, truly encapsulating the beauty of this precious liquid. 3. Weaved Web The project investigates in creating structural truss and depth through the motion of weaving the linear element. The design was generated through the use of particule spring system in Grasshopper such that the form is optimized to its self-weight. 4. DUO DUO is the name of the dual operation table which is used for both table and magazine shelf. An abstract polyline is firstly designed to create the form of table and the generative code from Grasshopper is then used to create the unique joints taht are dependent on the connection of the polylines. The digital joints were 3D printed into the physical pieces and used for assembling the final artifact.

1 2 3

4


PERFORMATIVE STUDIES | 建筑性能研究 Energy poses one of the greatest challenges to a future sustainable built environment. The individual buildings that comprise ever-expanding urban landscape retain the potential to contribute significant efficiency savings to an overall mix of strategies necessary for a sustainable future. By using the computational and measuring tools, the studies addressed the needs of a variety of building types from different aspects , included walkability, outdoor thermal comfort, urban daylight potenital, neighbourhood and building energy utilization, embodied energy, photovoltaic energy potential, and cogeneration systems. 1. The Void Forest Wind Analysis On the massing level, the urban wind simulation (By DesignBuilder) helped to analyze the ventilation situation on the site and preceived intensity of wind for the massing orientation design. 2. The Void Forest Units Daylighting Visualization On the unit level, daylighting visualization were done to study the amount of light entering the rooms and perceived brightness as for facade design stage. 3.The Void Forest Urban Heat Gain Analysis On the massing level, the urban heat/energy gain simulation helped to analyze the different energy gained from sun and surround environment through the day and night hence tested out the different building massing iteration performance grade for the final massing design. 3.The Cube Lighting Intensity Analysis The lighting intensity simulation helped to test out amount of light inside the gallery and perceived different lighting condition in different spots of the gallery for the furture interior lighting design. 4. Multipurposes building Energy Consumption Analysis For different types of building, the energy consumption is different. The energy consumption simulation helped to analyze the total amount of energy used by different users and guild the designer to reduce the energy used. 1

3 4

2 5


BIM WORKS| 建筑信息模型作品 Building Information Model (BIM) helps architects to understand the building from different detail levels. It helps architects and civil engineers to communicate during a project. Therefore, few BIM works have been done by Chen Sikai during the time in University. 1. Case Model: Villa Modeling Used the Revit to model out the case study which can be found online and understand the modeling skill. 2. Parametric BIM families On the furniture level, the prarmetric families which was built in the Revit helped to set up own families collection in Revit and use for the various designs include interior and architectural. 3.Kitchen Modeling Pick up the kitchen from the pervious case model in the Revit and applied the parametric BIM families in to the kitchen and model the kietchen out.

1 2 3


FURNITURE DESIGN| 家具设计 Inside Out Chair The chair is design to be used in a modern home setting. As homes in cities are getting smaller and smaller, there a need to design a furniture that can save space when it is not in use. Observing that furniture takes up most of the space in homes, we decided to design a chair that can be flatten when not in use and can be stored easily without taking too much space. Hence our design objective: a transformable chair that save space Through starting with a piece of rectangular wood, we explored different geometrical form by slicing the wood to identical rectangular strips. From the rectangular strips, we tried to fold each one of them at certain angles, then applied geometrical function to achieve different forms. We started from basic functions such as sine and cosine and went on to experiment more complicated functions. While exploring different geometrical possibilities with ‘V’ shaped structure in computational design tools, we intially experimented with the simplest function and form to observe whether the ‘V’ structures are stable enough to create a chair. To experiment this, we tried to make a miniscule chair using wood sticks that resemble the wooden strips. During the experiment, we have discovered that we had to add hook system for the actual product to prevent sliding when seated.


Chen Sikai Email:sikaichensky@gmail.com Contact: (+65)8322 4419

恺陈 印思


Portfolio chensikai  
Portfolio chensikai  
Advertisement