Broeker Koningsdag 2022

Page 1

R E K E O BR G A D S G N I N KO

! 2 2 0 2 L I R P A 7 22 T/M 2


2

2022 BROEKER KONINGSDAG

Fijne Koningsdag! Op 27 april vieren wij ook feest.

UW MERK. VERSTERKT. ONLINE

Otterlo Financieel Advies Kanaaldijk 212 1831 BE KOEDIJK T (072) 561 40 00 E info@otterlo-advies.nl I www.otterlo-advies.nl

DESIGN

STRATEGIE

CREATIE

Charlie James is een full service communicatie-bureau. Wij zijn makers van o.a. websites en webshops. Maar ook van off line media: o.a. brochures, folders, kranten en magazines. Daarnaast geven we vorm aan o.a. corporate identities en adviseren we over marketing-strategieën. Uw merk. Versterkt.

Tel./App: 085 0603 644

www.charliejames.nl

Y


Yes!

2022

YES! WE MOGEN WEER! Na twee ‘corona-edities’ van ons Broeker Koningsdag evenement hebben we enorm veel zin om weer een spectaculair meerdaags evenement neer te zetten. De pandemie ligt (bijna) achter ons en daar waar er nog maatregelen nodig zijn, zullen we die uiteraard nemen volgens de op dat moment geldende regels. Maar bovenal gaan we genieten van een mooie Koningsdag 2022 met hopelijk stralend weer! Zoals u van ons gewend bent hebben we rond Koningsdag weer een uitbreid programma opgezet met uiteraard vaste elementen zoals De Nacht van de Koning, De Optocht, Kerkdienst etc.. Het team

van onze stichting heeft alles uit de kast getrokken om voor ieder wat wils te bieden, wat zonder vrijwilligers en sponsoren niet gelukt zou zijn. Bedankt weer hiervoor! Bent u nu nieuwsgierig geworden? In deze feestkrant leest u alles hierover. In samenwerking met het ‘Start Dijk en Waardfonds 2022’ (het fonds om activiteiten te bevorderen die bijdragen aan de sociale verbinding van de nieuwe gemeente Dijk en Waard) hebben we speciaal voor de iets oudere feestganger onder ons twee nieuwe activiteiten: ‘Het Senioren Paviljoen’ en de expositie ‘Historisch Dijk en Waard’. Ook meer hierover in de krant!

Tot slot nog dit: over al het feestgedruis hangt de schaduw van een onbegrijpelijke en hartverscheurende situatie in het door oorlog geteisterde Oekraïne. Laten we ondanks de feestelijkheden ons realiseren hoe het ook zo anders kan zijn. In de U2-dienst op zondag zullen we hier ook bij stil staan. Tot ziens op en rond Koningsdag! Namens het bestuur van Stichting Oranje Activiteiten Broek op Langedijk, Erik Bak, Voorzitter

Bij het verspreiden van deze krant kan de actuele situatie in Oekraïne t.o.v. de duiding in dit voorwoord zijn veranderd.

BROEKER KONINGSDAG

3

AL BIJNA 100 JAAR ORANJEFEESTEN IN BROEK! Het bestuur Stichting Oranje Activiteiten is vaak gevraagd naar de oorsprong van het oranjefeest in Broek. Er werd altijd vanuit gegaan dat de activiteiten rond de verjaardag van koningin Wilhelmina net na de Tweede Wereldoorlog zijn ontstaan. Bovenstaand artikel uit de Schager Courant schijnt een ander licht op het antwoord. Het beschrijft de oprichting van de 'Oranjevereeniging' op dinsdag 3 april 1934 tijdens een vergadering in 'het lokaal van den heer J. de Boer'. De vermelding van 'de ontbonden feestcommissie' duidt erop dat de basis van vereniging wellicht al eerder is ontstaan. Daarover ontbreekt helaas verdere documentatie.

COLOFON Deze krant is een uitgave van Stichting Oranje Activiteiten Broek op Langedijk en wordt begin april 2022 in geheel (vh.) Langedijk verspreid. De gehele opbrengst van deze publicatie komt ten goede aan de stichting. Design: Charlie James Oplage: 12.501 exemplaren

HET BESTUUR

van de

STICHTING ORANJE ACTIVITEITEN

Broek op Langedijk

Erik Bak

Ruud Nannes

Judith Leegwater

Jim Groenland

Gert-Jan van Veen

Fanatieke voorzitter van de oranje stichting. Bindt de activiteiten van de diverse werkgroepen binnen de stichting moeiteloos aan elkaar. Spin in ’t web met een ruime schat aan bestuurlijke ervaring.

Deze ultieme klusvakman stuurt de imposante bouwploeg aan. Zij zijn verantwoordelijk voor onder meer de feestelijke aankleding van het plein, het plaatsen van de feesttent, hekwerken en speeltoestellen.

Zorgt voor een goed verloop van de diverse vergaderingen en verwerkt deze tot precieze notulen. Verzorgt o.a. vergunningen en coördineert de sponsorwerving. Onmisbare bewaker van de bestuurlijke continuïteit.

Niet bestuurslid, maar wel belangrijke partner van de stichting: Jim verzorgt met zijn bedrijf JG Horeca alles op het gebied van geluid, licht, eten en natuurlijk drinken rond de Broeker Koningsdag.

Organisator van alle facilitaire zaken op en rond het feestelijke Havenplein. Neemt de contacten van de diverse leveranciers op zich. Een logistieke spin in het web – rustig en weldoordacht.

Joke Drost

Martijn Arends

Chris Rijnders

Mies Bleeker

Peter Bijvoet

Organisatorische duizendpoot, verantwoordelijk voor o.a. de invulling van het dagprogramma. Ondanks deze intense functie houdt zij ten allen tijde het hoofd koel en biedt iedereen graag de helpende hand.

Verantwoordelijk voor de invulling, copywriting én vormgeving van de promotionele uitingen van de Broeker oranje-stichting: o.a. website, krant, flyers en advertenties. Geeft vorm aan de Broeker Koningsdag in de breedste zin van het woord!

Chris maakt dit jaar zijn debuut als optocht-verantwoordelijke. Samen met een flink team van vaste vrijwilligers staat hij garant voor een veilige stoet door het dorp. Zijn organisatorisch talent maakt hem helemaal geknipt voor deze functie!

Samensteller en organisator van de kinderspelen tijdens Koningsdag. Ondersteunt daarnaast de sponsorcommissie en organiseert de collecte. Onmisbare en energieke enthousiasteling met hart voor de zaak!

Nauwkeurig en vlijtig houdt hij de organisatie financieel op de spreekwoordelijke rails. Zijn geldelijke overzichten zijn onmisbaar en vormen de basis van de helemaal financieel gezonde stichting – om trots op te zijn!


4

2022 BROEKER KONINGSDAG

Het wordt weer Tijd voor iets anders in de tuin? Wij leveren en installeren schanskorven. Je kunt het zo gek niet bedenken, of wij kunnen het maken! In alle vormen, maten en vullingen. Niet de enige in Nederland, maar wel de meest ervaren.

lekker weer!

rs

Langedoike

l voor alle Nu speciaa

g Koningsda

orting k % 10 alprijs!

op de tota

(op vertoon

vertentie)

van deze ad

Nautilus Eco-Solutions b.v. | Warmenhuizerweg 20 | 1749 CG Warmenhuizen 072 - 5331399 | info@nautilusecosolutions.com

www.nautilusecosolutions.com

The king ofjuices KOUD HET LEKKERST


2022 BROEKER KONINGSDAG

'MOOI DAT WE WEER KUNNEN FEESTVIEREN ZONDER RESTRICTIES'

WIJ BEDANKEN de volgende BEDRIJVEN voor HUN STEUN

Waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel zal deze zomer zijn ambtsketen doorgeven aan de eerste kroonbenoemde burgemeester van Dijk en Waard. Maar voordat dit gebeurt, heeft hij op woensdag 27 april het genoegen om een onvervalste Broeker Koningsdag mee te maken. Iets waar hij naar uitkijkt. “Ik heb Broek op Langedijk in mijn eerste maanden leren kennen als een hechte gemeenschap, waar heel veel gebeurt. Van mijn collega’s heb ik begrepen dat Koningsdag in Broek op Langedijk een fenomeen is. Helaas konden veel van de oranje-activiteiten in 2020 en 2021 door de coronamaatregelen niet doorgaan, maar dit jaar wordt de Broeker Koningsdag weer als vanouds gevierd en ik heb van de organisatie vernomen dat de editie 2022 grootser zal zijn dan ooit tevoren! Ik kijk er naar uit om hier onderdeel van uit te maken. Het is mooi dat we weer kunnen samenkomen en feestvieren zonder restricties.” Burgemeester Peter Rehwinkel. Foto: Gemeente Dijk & Waard.

WAARDERING VOOR VRIJWILLIGERS De burgemeester spreekt zijn waardering uit voor de vele vrijwilligers van Stichting Oranje Activiteiten Broek op Langedijk en alle andere Koningsdag-organisatoren in gemeente Dijk en Waard. “Zij zetten zich jaarlijks in om er een prachtige dag voor de inwoners van te maken. Na twee jaren waarin corona roet in het eten gooide, kan er nu weer worden uitgepakt. Koningsdag is een mooie traditie die we met elkaar in ere moeten houden.” Ook de uitreiking van de ‘lintjes’ in aanloop naar Koningsdag, vindt de burgemeester een waardevol onderdeel van zijn werk. “Wat is er mooier dan koninklijke onderscheidingen te mogen uitreiken aan inwoners die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de samenleving? Ik vind het een eer om mensen te verrassen met deze blijk van waardering.”

“Koningsdag is een mooie traditie die we met elkaar in ere moeten houden." BAND MET HET KONINGSHUIS De burgemeester draagt het koningshuis een warm hart toe en kent de Oranjes van dichtbij. Als politicus in de Eerste en Tweede Kamer was hij woordvoerder voor staatsrechtelijke vraagstukken en het Koninklijk Huis. En hij schreef als staatsrechtdeskundige vorig jaar ook een boek over kroonprinses Amalia, naar aanleiding van haar 18e verjaardag. “Ik heb tijdens mijn eerste burgemeesterschap, van Naarden, het burgerlijk huwelijk van prins Floris mogen voltrekken. Bij het kerkelijk huwelijk twee dagen, ook in Naarden, was de hele koninklijke familie compleet. Hoe je ook precies tegen de monarchie aankijkt, voor de inzet en plichtsbetrachting van de Oranjes kan alleen maar respect worden opgebracht.”

HUIS-AAN-HUIS COLLECTE Vanaf 9 april Ook dit jaar vragen wij de inwoners van Broek op Langedijk om een kleine financiële gift. Met deze bijdrage kunnen wij ook volgend jaar weer een fantastisch oranjefeest organiseren in Broek! Onze collectanten kunt u vanaf 9 april aan uw deur verwachten. Uw gift op een andere manier doen? Scan de QR-code, u kunt dan een bedrag via uw bank overmaken.

GIGA BROEKER MUZIEKQUIZ Vrijdag 22 april

Vanaf 19.00 uur

In de onze gezellige feesttent maak je op vrijdag 22 april kans op mooie prijzen! Want dan organiseren we de GIGA BROEKER MUZIEKQUIZ! Tijdens deze avond strijden tientallen teams om diverse mooie prijzen. DJ Dave heeft speciaal voor deze avond een unieke muziekquiz samengesteld. Op een originele manier wordt jouw team alles gevraagd over de popmuziek van de afgelopen 75 jaar. Dus weet jij het antwoord op bijvoorbeeld wie de drummer van Nirvana was? Of, wat is de echte naam van Martin Garrix is? Doe dan mee! Schrijf jouw team in op www.broekerkoningsdag.nl. Gratis deelname!

Attack Axel Noort Fietsenwinkel B&O Projectafbouw BAK Sierbestrating Bakker Schoon Makelaars Bakkerij Jonker Ballorig 't Bakkershuys Bart Drost Vioolbouw BOL Profielcentrum Bouwtaxaties Edwin de Jong Broeker Berg Buro BAK Charlie James Communicatiebureau China Garden Common Heroes De Geus Bouw De Groot en Slot De Pieper De Swaan DFW Duikerdel Duteco EBI sport Eco-Well EDM Tandartsen Elma Expert Frank Leenstra Timmerwerken Glas Groenten Heeren van Langedijk Hekos Hollebolleboom Honig & Honig Huibers Constructieadvies Huibers Hout ID Light IMNH Adviesburau Intratuin Inyo Juice J. Huibers Aardappelen JG Horeca Jilles Kramer Slagerij Jump Skillz KAAS! Gerard Schouten Kapsalon Langedijker Uitje Leegwater Containerservice MamaMieppie Hapjesservice Marktzicht Eten & Drinken Meatstreet Mifo Adviesgroep Möbler Houtbewerking Multiparken Natuurlijk A.S.T. Nautilus Ecosolutions Niels Engel Bouwkundig Tekenbedrijf NoordHollandse Bouwgroep Otterlo Financieel Advies Otto's Kantoorcentrum PBT Beveiliging PCS Cleaning Rietgans Makelaars Rondvaarten Langedijk RSM Accountants en Belastingadv. Ruud Nannes Bouw Ruys Scheepstimmerwerken Schildersbedrijf De Langedijk Schoon Producties SMP Sportscare Sombroek Keukenspeciaalzaak TB & S Spitskool Tedo Bouwbedrijf Ten Bruggencate Brandstoffen Theo Schouten Haarwerken Tim de Ridder Metaalbewerking TSMA Van den Berg Tegels en Badkamers Wagenaar Lelies Wim Vis Slagerij Winkelcentrum Broekerveiling Witte Koeltechniek Woonrijk Zijp Transport

5


6

2022 BROEKER KONINGSDAG

multi arken mu l t i f u n ct i o n e l e bedrijfsu n i t s e n garageb oxe n

% 0 9 > ERKOCHT V

OOK TE HUUR SCHRIJF JE VAST IN EN BLIJF ALS EERSTE OP DE HOOGTE

BOUW GESTART, OPLEVERING GEPLAND EIND 2022 multifunctionele garageboxen

Van 18m2 tot 28m2 • Uitstekende beveiliging • 24/7 toegang • A-locatie: James Wattstraat 12 Heerhugowaard

WWW.MULTIPARKEN.NL VLIEG Bedrijfsmakelaars 072 -5414141

multi arken mu l t i f u n ct i o n e l e bedrijfsu n i t s e n garageb oxe n


2022 BROEKER KONINGSDAG

Koningsdag voordeel

50% korting op Polish Protection wasprogramma

Op Koningsd ag

6,25

Normaal € 12,50

Al meer dan 100 jaar vertrouwd Ten Bruggencate is al meer dan 100 jaar dé brandstoffen- en smeeroliënleverancier van de regio Langedijk. Daarnaast bieden diverse moderne wasstraten en wasboxen alles voor het reinigen van uw auto. De shop is 7 dagen per week geopend en bij de automaten tankt u 24/7 - het hele jaar. De medewerkers van Ten Bruggencate wensen u een fijne Koningsdag!

Hornweg 6 | Broek op Langedijk | 0226 314 416 | tenbruggencate.com

7


8

2022 BROEKER KONINGSDAG


2022 BROEKER KONINGSDAG

IK HOU VAN HOLLAND PARTY Zaterdag 23 april

Let op: de entreekaarten die je gekocht hebt voor de (afgelaste) editie van 2020 zijn geldig. Overige kaarten zijn helaas niet beschikbaar.

U2 KERKDIENST Zondag 24 april

Vanaf 14.30 uur

Een speciale kerkdienst met ‘rockdominee’ Jan Andries de Boer. Hij organiseert al enige jaren speciale U2 en Blöf diensten. Deze populaire bijeenkomsten zijn inmiddels ‘wereldberoemd’ in heel Nederland. De dienst wordt muzikaal omlijst door een professionele U2 coverband (U2Two). Daarnaast spreekt voorganger Jan Andries naar het thema ‘Hifi-Lofi'.

Refrein: Dijk en Waard tussen Waard en Dijk Een strand en een meer en een Eilandenrijk Met kool en kas, een kanaal en een vaart Het is toch compleet hier in Dijk en Waard Een stad met wat dorpen en als je goed tuurt Zie je ‘n molen altijd in de buurt Hier staat je huis en hier is je haard Je wilt hier toch zijn... De Westerweg brengt verbinding tot stand Zodat je in stad, dorp of buurtschap belandt Dijk van een gemeente dat is het wel waard Dus in volle vaart naar...

uitverkocht!

Dijk en Waard tussen Waard en Dijk Een strand en een meer en een Eilandenrijk Met kool en kas, een kanaal en een vaart Het is toch compleet hier in Dijk en Waard Een stad en een strand als de zon en de maan Dat kan hier gewoon naast elkaar voortbestaan Een groene gemeente met kunst en cultuur Een rijke historie, de basis is puur

EXPO DIJK & WAARD

Op www.broekerkoningsdag.nl lees je de overige coupletten van dit nieuwe 'volkslied'.

Maandag 25 april

Vanaf 18.30 uur

De histories van Langedijk en Heerhugowaard ontmoeten elkaar tijdens een unieke expositie met bijzonder beeldmateriaal en optredens. De expo wordt georganiseerd door Stichting Oranje Activiteiten Broek op Langedijk in samenwerking met Stichting

HIFI-LOFI Als een audio-apparaat beantwoordt aan de HiFi-norm, dan wordt het geluid nagenoeg weergegeven zoals het bedoeld is. In de dienst wordt de term gebruikt als beeldspraak voor een manier van in het leven staan. We leven in een tijd waarin ‘waarheid’ als woord niet meer eenduidig is en waarin feiten niet meer zijn wat ze waren; onze waarden staan onder druk. Hoe gaan we daarmee om? Hiervoor zijn in de Bijbel en in het werk van U2 genoeg aanknopingspunten te vinden. De U2 kerkdienst start om 14.30 uur in onze tent op het Havenplein.

GALA OF THE YEAR Dinsdag 26 april

Zanggroep MAMS heeft een officieus volkslied voor de nieuwe gemeente Dijk & Waard geschreven. Zij brengen dit tijdens de Expo op maandag 25 april ten gehore.

Vanaf 19.00 uur

Ook dit jaar organiseren wij - samen met onze partner JG Horeca - de IK HOU VAN HOLLAND PARTY. Het belooft een gezellige avond te worden! Want er is muziek van Robbert van der Steenhoven, Joey Nicolay en DANNY DE MUNK! Deze meesters van het Hollandse lied brengen alle hits ten gehore.

9

Vanaf 18.00 uur

Op dinsdag 26 april zijn alle Broeker basisschoolleerlingen van harte welkom op de Glitter & Glamour Kinderparty in de feesttent op het Havenplein. Verkleed jezelf dit jaar naar het 'Beroepen' thema; als timmerman, vrachtwagenchauffeur of misschien iets heel anders, de keuze is aan jou. Er zijn bovendien weer diverse spectaculaire optredens van o.a. 'Willy & Nicky'. Kaarten à € 1,00 voor dit evenement worden verkocht op woensdag 13 april op de Broeker basisscholen, direct na schooltijd. Het gala start voor de jongsten (basisschool-groepen 2, 3 en 4) om 18.00 uur en duurt tot ca. 19.00 uur. De ouderen (basisschool-groepen 5, 6, 7 en 8) zijn vanaf 19.00 uur van harte welkom. Voor hen is de avond om ca. 20.00 uur afgelopen.

Langedijker Verleden en Stichting Historisch Heerhugowaard. De expositie zal plaatsvinden op maandag 25 april in de speciale feesttent op het karakteristieke Havenplein in Broek op Langedijk. Een historische plek, dicht bij de plaats waar de eerste verbindingen werden gelegd tussen de beide gemeenten:

Daar waar vroeger passagiers per roeiboot het kanaal over werden gezet, later met een pontje, totdat de eerste voetgangersbrug; de ‘Klaas van der Molen brug’, een feit werd. Daar waar vlakbij de overhaal lag, waar de schuiten werden overgezet van de ringvaart naar de Waardse polder en waar de huidige ‘Groene Brug’ de gemeente met elkaar verbindt. Op deze plek ligt het ontstaan van de verbinding tussen Langedijk en Heerhugowaard, hier ligt bijna tastbaar de oorsprong van de nieuwe gemeente Dijk en Waard.

De Klaas van der Molensbrug en de nieuwe Groene brug, omstreeks 1940. V.l.n.r. Jaap Bakker, Kees van den Heerik, Cor Timmerman, Eb van Gelder, Jan Timmerman, Pleun van Gelder. Foto: Stichting Langedijker Verleden.

In beeldmateriaal zullen de beide historische organisaties deze en andere unieke plekken uit Dijk en Waard laten zien. Er is gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een gratis aangeboden kop koffie of thee. Bovendien serveren we het winnende baksel van Marijke Groet uit de wedstrijd 'Heel Dijk en Waard Bakt'. Ook zullen er een optredens zijn van MAMS zangtheater met o.a. een nieuw 'volkslied' (zie bovenaan deze pagina) wat Langedijk en Heerhugowaard verbindt. Kortom een unieke belevenis om Dijk en Waard te vieren en de verbinding te zoeken met elkaar door een kijkje te nemen in de historie. Gratis toegankelijk voor iedere inwoner!


10

2022 BROEKER KONINGSDAG

Dorpsstraat 98 / 1721 BN Broek op Langedijk / Tel. 0226 - 340 144 www.bakkershuys.nl

Dorpsstraat 133 1721 BE Broek op Langedijk Tel. 0226 - 315 781 www.chinagarden-langedijk.nl

Wagenweg 2 1724 PT Oudkarspel Tel. 0226 - 391 883 www.speelparkdeswaan.nl

Bijlestaal 7 / 1721 PT Broek op Langedijk / Tel. 0226 - 318 865 www.bolprofielcentrum.nl

www.huibershout.nl Karper 12 / 1722 HK Zuid-Scharwoude


2022 BROEKER KONINGSDAG

11

ADVIESBUREAU VOOR BETON-, HOUT- & STAALCONSTRUCTIES

Een ervaren adviesbureau dat u op een professionele manier adviseert over al uw constructieve bouwzaken. Een veelzijdig team van zowel constructieve als bouwkundige ingenieurs staat voor u klaar.

Bijlestaal 52 Broek op Langedijk

Tel. 085 40 129 32 www.huibers-constructieadvies.nl

The art of cultivating the perfect lily www.dutchlilymasters.nl www.wagenaar-lelies.com


12

2022 BROEKER KONINGSDAG

Wij wensen u een hele

gezellige Koningsdag

Welke outfit draagt Koningin Maxima dit jaar? MAKELAARS IN EXCLUSIEF WONEN Omdat uw bezit persoonlijke aandacht verdient. Keizelbos 1, Broek op Langedijk · (0226) 74 50 90 · www.rietgans.nl

Wij weten wat

uw huis waard is! Wilt u wel verhuizen maar kunt u uw droomhuis (nog) niet vinden? Wij zoeken gratis met u mee en begeleiden u naar uw nieuwe woning. Neem contact op en vraag naar onze gratis aankoopbegeleiding!* *vraag naar de voorwaarden.

info@makelaardijck.nl 0226-561401

@Makelaardijck

makelaardijck.nl

MakelaarDijck is powered by Rietgans. Makelaars in exclusief wonen.


2022 BROEKER KONINGSDAG

Optocht route

DE NACHT VAN DE KONING Dinsdag 26 april

Vanaf 20.00 uur

De Broeker Koningsdag start officieus al op de dinsdagavond 26 april. In de verwarmde feesttent op het Havenplein barsten dan de eerste muzikale festiviteiten los! Tijdens deze Nacht van de Koning maakt The Cats Aglow er een heerlijk feest van! The Cats Aglow speelt deze avond nagenoeg alle bekende nummers uit het grote oeuvre van de Volendamse muziekformatie. The Cats zijn bekend van o.a. One Way Wind, There has been a time en Let’s Dance. Entree voor De Nacht van de Koning is gratis.

DRAAIORGEL & TULPEN PARADE Woensdag 27 april

Vanaf 10.00 uur

Net als vorig jaar trakteren wij de oudere inwoners van Broek op Langedijk op de gezellige klanken van een draaiorgel! En natuurlijk delen wij weer tulpen uit! Het draaiorgel start op Broeker Koningsdag om ca. 10.00 uur met spelen op het Dr. Manjoeroplantsoen. Omstreeks 10.45 uur rijdt het orgel richting Huize Horizon, aan de Mayersloot, alwaar De Optocht rond 11.00 uur van start zal gaan. Wij nodigen de bewoners van het Dr. Manjoeroplantsoen van harte uit om met het orgel mee te lopen en De Optocht bij het vertrek uit te zwaaien! Daarnaast ontvangen de bewoners van het Dr. Manjoeroplantsoen en huize Horizon een prachtige bos tulpen!

LIVE VIDEO VERSLAG HAVENPLEIN Woensdag 27 april

- Mayersloot - Voorburggracht - Doofpot - Zandsloot - Klaversloot - Zomersloot - Bruggesloot - Schoener - Voorburggracht - Dorpsstraat - Dijk - Prins Irenestraat - Prins Hendrikkade - Havenplein

Vanaf 10.00 uur

Ben je niet in gelegenheid om de festiviteiten te bezoeken? Stem dan af op ons speciale live videostation! Onze verslaggevers verzorgen diverse reportages, rechtstreeks vanaf diverse plaatsen in het dorp! De uitzending is vanaf 10.00 uur live te volgen op televisie, ZIGGO-kanaal 47. Of bekijk de stream via www.broekerkoningsdag.nl!

EEN PRACHT VAN EEN OPTOCHT Woensdag 27 april

Vanaf 11.00 uur

Geen Koningsdag in Broek op Langedijk zonder een optocht. Op deze dag wordt met deze traditionele stoet het startsein gegeven aan alle activiteiten. Doe mee! Want er zijn fantastische prijzen te winnen! Het thema 'Beroepen - worden wat je wil' leent zich uitermate goed om een mooie praalwagen te maken. Je kunt er ook voor kiezen om je fiets, skelter of step te versieren. Óf je vraagt de hulp van je ouders en bouwt een geweldig mooie kar. Maar je kunt ook lopend kans maken op een prijs! Bijna alles kan en mag, zolang de veiligheid van deelnemers en toeschouwers niet in gevaar komt.

PRIJSUITREIKING

Coördinatie van de optocht is in handen van Chris Rijnders - samen met een tal van vrijwilligers. Laat je creatieve geest eens gaan en spoor je kinderen, vrienden en buren aan om ook mee te doen. Het is een hele beleving om deel te nemen en er zijn mooie prijzen te winnen! Er wordt om 11.00 uur gestart nabij Huize Horizon op de Boeier. Rond 12.30 uur komt de stoet op het Havenplein aan. Inschrijven voor de optocht doe je op www.broekerkoningsdag.nl of door een e-mail naar optocht@broekerkoningsdag.nl te sturen.

VEILIGHEID

MAAK KANS op PRACHTIGE PRIJZEN!

Misschien behoort jouw/jullie creatie tot de vele winnaars! Er zijn fantastische geldprijzen te winnen. Een deskundige jury kiest de beste deelnemers per categorie. De prijsuitreiking start om 13.00 uur in de feesttent op het Havenplein.

De voertuigen van de optocht zijn veelal groot en zwaar. Het is niet eenvoudig om ze door het dorp te manoeuvreren. En hoewel de chauffeurs uiterst ervaren zijn zit een ongeluk in een klein hoekje. Volg daarom altijd de aanwijzingen van de begeleiders en/of politie op, zij doen dat voor jouw veiligheid en die van de deelnemers. Wij wensen je veel succes en een fijne optocht!

Geef je op via onze we bsite of via optocht@broekerkonin gsdag.nl!

Dankzij fantastische sponsors bieden we de winnaars van de optocht leuke prijzen! De school met de mooiste kar neemt de wisselbeker mee naar de klas! Categorie 1 – wagens 1e plaats – BBQ voor 20 pers.! 2e plaats – 100,00 3e plaats – 50,00

Categorie 2 – fietsers 1e plaats – 15,00 2e plaats – 10,00 3e plaats – 5,00

Categorie 3 – lopers 1e plaats – 20,00 2e plaats – 15,00 3e plaats – 10,00

Extra prijzen: onder alle winnaars worden diverse vrijkaarten weggegeven voor o.a. Zwembad Duikerdel, Speelpark De Swaan, Park De Hollebolleboom, De Broekerberg Klimmen & Boulderen en Jump City!

Jij doet toch ook mee!?

HOOFDPRIJS CAT. WAGENS: geheel verzorgde BARBECUE voor 20 personen! Dit jaar is er een extra spectaculaire HOOFDRPRIJS voor de allermooiste groepskar! De winnaars van deze categorie ontvangen een COMPLEET VERZORGDE BARBECUE voor 20 personen cadeau! Een prachtige prijs, ter beschikking gesteld door Slager Wim. www.slagerwim.nl

13


14

2022 BROEKER KONINGSDAG

Bijlestaal 48 / 1721 PW Broek op Langedijk / Tel. 0226 - 343 583 www.mifo-adviesgroep.nl


2022 BROEKER KONINGSDAG

Middelmoot 6 · 0226 313 639 www.vdbergbadkamers.nl

Hertog Aalbrechtweg 4 / 1823 DL Alkmaar / 072 - 582 2984 www.alkmaar.jumpskillz.nl

www.mamamieppiehapjesservice.nl

Witte Paal 325 / 1742 LE Schagen / info@natuurlijkast.nl www.natuurlijkast.nl Unieke Vergaderlocatie, Teambuilding & Sloep

PCS PERSONAL CLEANING SERVICE

15


16

2022 BROEKER KONINGSDAG

Wij wensen iedereen een fa


2022 BROEKER KONINGSDAG

antastische Koningsdag toe!

Onderdeel van Elma Media

Communicatie Platform voor Groen, Grond en Infra Voorkom onnodig stilstaande machines

17


18

2022 BROEKER KONINGSDAG


2022 BROEKER KONINGSDAG

19

Op de foto: echtpaar Willem Bok en Yvonne Bok-Grapendaal in hun praktijk.

W: "Ik moest wel even nadenken waar Broek op Langedijk lag, ik heb het zelfs opgezocht! Maar het klikte direct, familie Both zijn geweldige schatten van mensen. In het jaar als waarnemer, werkte ik met mevrouw Both als assistente. Voor mij als nieuweling heel fijn en daardoor ook een warme overdracht toen we hier samen begonnen." Y: "‘Een warme overdracht die we nu ook doen met de opvolgers in de praktijk en ook het team blijft onveranderd. De opvolgers werken alle twee al sinds oktober op maandag in de praktijk en worden zo goed ingewerkt, dat gaat heel plezierig van beide kanten."

STOPPEN MET 65 Het dokters-koppel is allebei net 65 jaar. Exact even oud? W: "Zij is drie maanden ouder, bij haar zit absoluut de wijsheid. Ik blijf het jonge broekie."

BROEKER HUISARTSEN ZWAAIEN AF In gesprek met de (bijna) oud huisartsen van Broek op Langedijk.

Veel Langedijkers kregen half februari een brief in de deur met de aankondiging van het beëindigen van de huisartsenpraktijk Bok-Grapendaal. Sinds 1991 is het echtpaar Willem Bok en Yvonne Bok-Grapendaal als huisartsen aan het werk in ons mooie Langedijk. We hadden een mooi en open gesprek in de spreekkamer van Dr. W.J. Bok. WAARNEMER IN BROEK W: "In 1991 heb ik eerst als waarnemer in de praktijk van dokter Both gewerkt, we hadden een praktijk in Amsterdam-Noord. Toen was de situatie zo dat ik hier zat en Yvonne in Amsterdam-Noord. Na een jaar waarnemen

DANCE DEMO'S 5SIX78 Woensdag 27 april

hebben we de praktijk van dr. Both over kunnen nemen en hebben de praktijk in Amsterdam opgegeven en zijn hier komen wonen. Van oorsprong komt Yvonne uit Beverwijk en Willem uit Hilversum, dus wel roots in Noord-Holland."

FIETS PUZZELTOCHT Vanaf 12.30 uur

Diverse leerlingen van dansschool 5SIX78 Dance geven onder de bezielende leiding van Jasmijn Jesse spectaculaire dance-demo's! De dansschool - met lesruimtes in Langedijk en Heerhugowaard De Noord - verzorgt danslessen voor kinderen én volwassenen in verschillende dansstijlen, zoals Jazz Ballet, Modern Jazz, Streetdance en Klassiek Ballet. De dance-demo's starten direct na aankomst van de optocht bij het Havenplein om ca. 12.30 uur.

Woensdag 27 april

W: "Allebei 65 jaar, dat is eigenlijk wel een aardig moment om te stoppen. Maar we hebben er al wel wat langer over nagedacht. Als we de praktijk wilden overdoen, dan lukt dat niet op de Dorpsstraat in de oude setting met de praktijk aan het woonhuis verbonden. Vier jaar geleden kwam de kans voorbij de praktijk te verplaatsen naar het gezondheidscentrum aan de Pompesloot in Broek. Dat hebben we gedaan en hier hebben we de afgelopen vier jaar met veel plezier gewerkt." Y: "Aan huis was ook heel prettig en praktisch met de kinderen, maar de praktijk werd groter, de werkzaamheden uitgebreider en meer personeel. Dat werd gewoon te klein. We begonnen inderdaad met z'n tweeën en één assistente en nu twee huisartsen, vier praktijkondersteuners en twee assistenten en een manager notabene en dat houdt niet op!" "Dat heeft niet zozeer te maken met een grotere patiëntenbestand, maar wel met een verschuiving van werkzaamheden naar de huisarts. Er wordt tegenwoordig veel meer in de praktijk gedaan. Dat hebben wij ook als een kwaliteitsslag gezien. Voor de mensen ook prettig om dichtbij bij huis, om de hoek, terecht te kunnen voor bijvoorbeeld hun suikerziekte." Het artikel gaat verder op pagina 21.

FEEST IN HUIZE HORIZON Vanaf 13.00 uur

Ook dit jaar kunnen de fietsliefhebbers zich weer vermaken met een prachtige tocht door de omgeving van (vh.) Langedijk, dit keer samengesteld door Maaike en Sebastiaan Ridderhof, samen met Agna en Peter Huibers. Er worden onderweg diverse bezienswaardigheden getoond. Kortom, een gezellige tocht die voor jong en oud erg leuk is! Men maakt ook nog eens kans op een prachtige prijs! De deelname-formulieren zijn vanaf 13.00 uur aanwezig bij de bar in de tent op het Havenplein.

Woensdag 27 april

Vanaf 13.00 uur

Langedijker schrijver en theatermaker Tom Schotten trakteert de bewoners van Huize Horizon op een wervelende voorstelling. Tom vertelt tijdens dit optreden van nu en vroeger. Daarbij brengt hij diverse bekende liedjes ten gehore. Een feest der herkenning voor de bewoners op leeftijd. En natuurlijk worden zij getrakteerd op heerlijke oranje gebak! Vanaf 13.00 uur in de zaal van Huize Horizon aan de Boeier 2.


20

2022 BROEKER KONINGSDAG

DORPSSTRAAT 19 1721 BA BROEK OP LANGEDIJK TEL. 0226-752927 WWW.AXELNOORT.NL

www.bt-nielsengel.nl


2022 BROEKER KONINGSDAG

Vervolg van pagina 19.

CORONA

W: "Het vak is daardoor ook uitgebreider geraakt." Op de vraag of er ook meer administratieve rompslomp bij is gekomen reageert Willem met een lach: "Breek me de bek niet open." En serieuzer: "Dat is waar veel collega's over struikelen en wij ook, dat is echt heel ingewikkeld. Voor de meest onnozele dingetjes moeten we briefjes schrijven en handtekeningen zetten. Dat is echt het mindere deel van het vak."

W: "Wat misschien wel het afscheid wat versneld heeft, is toch misschien wel de periode met corona. Dat was voor de hele bevolking heel zwaar en is nog steeds heel zwaar. Echt een rottijd, maar als huisartsen hebben we er wel heel erg middenin gestaan, net als overigens alle zorg. Maar in de praktijk was dat gewoon echt niet leuk, niet te doen. In het begin zonder de juiste beschermingsmiddelen, heel heftig. Er lag een enorme druk op de praktijk."

EVEN NIKS DOEN W: "Het is heel bijzonder, en dat realiseer je je in eerste instantie niet, dat we al 30 jaar heel wat hebben meegemaakt met elkaar, met jullie (patiënten, red.). We krijgen heel veel brieven, kaarten, mensen spreken ons aan, dat is heel lief. En dan horen we ook terug: “geniet van jullie vrije tijd", hoewel dat ook tegen kan vallen."

"

Y: "En ook daarom hebben we besloten gewoon even niets te gaan doen. En nu is het ook een mooie tijd om ook vooral even niets te doen, in de lente. Want ik denk als je dat niet zou doen, je al snel te gretig bent om de dag alweer in te vullen." W: "Ik vind het wel lekker om even gewoon 's morgens wakker te worden en helemaal een blanco dag voor je te hebben, dat is wel iets waar ik naar uitkijk. Maar het kan best zo zijn dat we na twee weken denken van nou, en nu? En dan denk ik dat de agenda zich ook weer zo vult." Beide sluiten niet uit eventueel nog tijdelijk als waarnemer of scen-arts aan de slag te gaan. Y: "Net wat zich aandient. Vervanging bij ziekte of vakantie in één van de praktijken in Langedijk zou ook bijvoorbeeld kunnen voorkomen."

We krijgen heel veel brieven, kaarten, mensen spreken ons aan, dat is heel lief. Y: "De hele organisatie moest ook om, geen inloopspreekuur, het laagdrempelige, waar we voor stonden, dat kon niet meer. De praktijk en medewerkers hadden daar ook best onder te lijden, het was alleen nog maar bellen, bellen en bellen. En de huisbezoeken in volle bepakking erin en er ook weer uit. Dan stond je daar na het afscheid van de patiënt buiten in de stromende regen jezelf weer uit te pakken. Dat zijn dingen die je niet zo gauw meer vergeet. Dat heeft het misschien wel iets versneld. In het begin stond het eindpunt wel op de leeftijd van 60 maar dat verschoof steeds een jaar.' W: "En toen waren we 60 en zeiden: nu al stoppen, wat een onzin! En toen hebben we besloten: we houden het gewoon op 65. Zo is het eigenlijk gekomen en we zijn niet burn-out en we hebben er nog steeds heel veel plezier in en het is gewoon een pracht vak! Wat Yvonne beaamt: ‘We zouden het zo weer over doen."

VERKNOCHT GERAAKT W: "Wellicht moeten we ook wel een beetje afkicken daarin. Zo nu en dan nog een dagje aan het werk. Maar ik denk dat de toekomst meer ligt in het vrijwilligerswerk en zulk soort zaken. Maar zoals gezegd; eerst ff niks!"

W: "Ja, we blijven in Broek op Langedijk wonen in de dokterswoning, het is wel wat groot, maar een huis waar we heel erg verknocht aan zijn geraakt. Veel aan opgeknapt, prachtig gelegen met een mooie tuin aan het water. Dus we blijven daar zitten."

Y: "Het is ook wel raar hoor. 31 maart is echt onze laatste werkdag en 1 april is de omzetting en dan is het gedaan, dan leveren we de sleutels in. Echt heel raar."

Y: "We zijn hier wel geworteld zo door de tijd heen en we voelen ons echt thuis zo tussen die Langedijkers." W: "En wat ook leuk is, we hebben meer tijd ook om

21

gewoon te wandelen. Yvonne niet meer met de hond, dus nu moet ik mee… Maar je komt mensen tegen en ineens heb je dan een gesprek, het wordt gewoon een andere wereld voor ons. Dat lijkt me ook heel leuk, minder gehaast zijn. En meer tijd om met de boot te varen, niet meer denken: pfff, wat vaart dat ding langzaam zeg, ik moet eigenlijk met een uurtje al weer terug zijn. Ik heb er enorm veel plezier in en dat kunnen we nu ook meer doen. Nu stap je in en je hoeft verder helemaal niks."

KONINGSDAG EN DE OPTOCHT Y: "Koningsdag vinden we hartstikke leuk. Die karren, die rijden dan langs ons huis, maar onze kinderen hebben hier ook op school gezeten. In de beginjaren zaten ze ook op die kar. Verkleedpartijen, Alibaba en de veertig rovers, meehelpen de kar te schilderen, er zit veel gedachtegoed aan de optocht verbonden. De jongste presteerde het om halverwege de Dorpsstraat er af te stappen, die had het gehad, hahaha." "We vinden die traditie leuk en hebben veel waardering voor het vrijwilligerswerk wat daarin gaat zitten. En zo groot als Koningsdag hier wordt aangepakt, dat kenden we ook niet. De saamhorigheid van een dorp komt daar zo mooi in terug." W: "Net als de Sinterklaas intocht, vinden we ook geweldig en de optocht met Koningsdag, dat dan maar allemaal geregeld wordt, wat een werk moet daar ook inzitten. Petje af!" W: "We hopen Koningsdag in Broek te zijn en natuurlijk de vlag uit te steken. Het is een oude vlag die fantastisch past bij het huis. Het smoelt gewoon. Hij is al eens hersteld en van mijn ouders geweest. Het is een hele grote vlag die hangt uit het zolderraam." Y: "Ik vind het een prachtig gezicht al die vlaggen in de straat en het is ook een beetje een sport, wie hem het eerste heeft uithangen. De buurman is ook altijd snel, die wint dus meestal, hahaha. Willem moet altijd helemaal de zolder op en die lange stok uit het zolderraam steken. Maar prachtig als hij weer hangt! En mogelijkerwijs komen we op het Havenplein een kijkje nemen, dus graag tot dan!"


22

2022 BROEKER KONINGSDAG

Oranje boven!

De Groot en Slot wenst u een prettige Koningsdag!

groenmeesters, meesterlijk groen

De Groot en Slot B.V.

tuinontwerp | aanleg | onderhoud www.groenmeesters.nl 072 - 57 57 120

Westelijke Randweg 1 1721 CH Broek op Langedijk T +31 (0)226 33 12 00 E info@degrootenslot.nl www.degrootenslot.nl Volg @DeGrootenSlot:

Leading in Allium, inspired by you.


2022 BROEKER KONINGSDAG

23


24

2022 BROEKER KONINGSDAG


2022 BROEKER KONINGSDAG

25

HET SENIOREN PAVILJOEN Woensdag 27 april

Vanaf 12.30 uur

De ouderen uit ons dorp zijn dit jaar van harte welkom in ons speciale SENIOREN PAVILJOEN. Een speciaal opgebouwde en overdekte ruimte op het Havenplein waar senioren (ca. 70+) vanuit een riante zitplaats alle Koningsdag activiteiten kunnen volgen. Dit om ontmoeting en verbinding te stimuleren tussen senioren onderling en met de deelnemende jeugd aan onze activiteiten.

DE ZESKAMP Woensdag 27 april

Vanaf 14.00 uur

Voor het achtste jaar in successie wordt De Zeskamp georganiseerd. Het Broeker Havenplein is het toneel waar diverse basisschoolteams het tegen elkaar opnemen om te strijden om de felbegeerde eerste prijs. Er zijn weer diverse spannende spellen samengesteld. Natuurlijk is het ook leuk om te komen kijken en de diverse teams te komen aanmoedigen! Schrijf jouw team in op onze website, www.broekerkoningsdag.nl.

BELANGRIJKE INFO voor jouw BEZOEK aan de ORANJEWEEK Kom je ook gezellig bij ons an bij de festiviteiten rond de Broeker Koningsdag? Leuk! Je bent van harte welkom op onze feestlocatie op het Havenplein! Graag vragen we je rekening te houden met buurtbewoners en respectvol met de omgeving om te gaan, dan is het voor iedereen leuk. Je kunt de festiviteiten op de volgende manieren bezoeken:

Het live videoverslag, met reportages vanaf diverse plaatsen in Broek, is te zien op groot scherm in het paviljoen en er is ruim uitzicht op de feesttent en De Zeskamp op het Havenplein.

Het paviljoen is gratis toegankelijk voor iedereen uit de gemeente van juist deze doelgroep. Er is bediening aanwezig en hulp voor wie slecht ter been is. Ook is er een (mindervalide) toilet aanwezig.

Alles onder het genot van een gratis aangeboden kop koffie of thee. Daarbij is er natuurlijk ook gebak, verzorgd door Marijke Groet, de winnaar van 'Heel Dijk en Waard Bakt'. Ook een advocaatje met slagroom wordt geserveerd en er is oranjebitter!

Een feestelijke viering van Broeker Koningsdag in de nieuwe gemeente Dijk & Waard, speciaal voor senioren, ontmoeting, verbinding, jong en oud, genieten, beleven en proeven!

ORANJEFEEST OP HET PLEIN Woensdag 27 april

Vanaf 12.00 uur

Je bent op Koningsdag van harte welkom op het feestelijke Havenplein van Broek op Langedijk! Op en rond het plein zijn tal van leuke dingen te zien en te doen. Er zijn springkussens, dance demo’s, gezellige livemuziek en diverse spectaculaire speeltoestellen. Daarnaast kun je je ook nog eens prachtig laten schminken! Bovendien is er dit jaar ook weer de spectaculaire Sweeper en kun je gebruik maken van diverse springkussens! En natuurlijk is er ook weer van alles te eten en te drinken. Kortom, meer dan genoeg redenen om een kijkje te komen nemen!

MUZIKALE OPTREDENS BROEKER KONINGSDAG Twee Bier Zonder Baco Broers Marc en Hans Groenland brengen de gezelligheid in de tent. Met een breed repertoire: smartlappen, golden oldies t/m de palingsound uit Volendam. DJ Jacco Silver De bekendste DJ uit de kop van Noord-Holland maakt er een groot feest van, op en rond het plein!

OP DE FIETS Je kunt je trouwe tweewieler parkeren nabij de feesttent op het Havenplein op de daarvoor aangegeven plaatsen. Fietsen die elders worden geplaatst kunnen, omwille de veiligheid, van deze plek worden verwijderd.

MET DE AUTO Ondanks dat we aanraden de festiviteiten lopend, fietsend of met het openbaar vervoer te bezoeken, kun je ons ook met de auto bereiken. Parkeren kan op het parkeerterrein van het winkelcentrum Broekerveiling, op ca. 5 minuten loopafstand van de festiviteiten.

MET DE TAXI Er zijn diverse taxi-bedrijven die je kunt inschakelen om je naar het Havenplein te laten vervoeren. Tip: bestel van te voren een taxi die je ook weer komt ophalen op het Havenplein, dit scheelt onnodig lang wachten.

The Hits Toffe live coverband met zestallige bezetting. Deze groep sluit de Broeker Koningsdag 2022 tot in de late uurtjes af! Met hits uit het repertoire van o.a. Dua Lipa, Douwe Bob, Blöf en Doe Maar.


26

2022 BROEKER KONINGSDAG

Handelskade 22 / 1723 MZ Noord-Scharwoude / 085 - 073 1913 www.nhbg.n


2022 BROEKER KONINGSDAG

Broeker Werf 1, 1721 PC Broek op Langedijk Telefoon: 0226 313 934

www.delangedijk.nl

Full AV Service Voor elk vraagstuk hebben wij de juiste oplossing! (4K) meercamera videoregistraties

Evenementen Vergaderingen Presentaties Festivals Optredens Seminars

Ledschermverhuur

Outdoor Indoor

Mobiel Modulair

Vraag ons gerust naar alle mogelijkheden Dulleweg 12 | Broek op Langedijk | www.schoonproducties.nl | Tel. 0226 345 372

27


28

2022 BROEKER KONINGSDAG


2022 BROEKER KONINGSDAG

4 MEI HERDENKINGEN Traditiegetrouw plaatst de Stichting Oranje Activiteiten op 4 mei een krans bij monument De Stier in Noord-Scharwoude. Op deze dag zijn er diverse herdenkingsactiviteiten, georganiseerd door het 4 mei comité Langedijk welke door hen in onderstaand artikel worden beschreven: In Nederland zijn jaarlijks diverse herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle slachtoffers samen. Ook in Langedijk staan we stil bij de slachtsoffers van de Tweede Wereldoorlog, slachtoffers van latere conflicten en vredesmissies. De herdenking vindt traditiegetrouw plaats in Noord-Scharwoude en in Sint Pancras. In Noord-Scharwoude zal de herdenking dit jaar op een andere wijze plaatsvinden dan u gewend bent. Dit jaar is er namelijk vooraf géén bijeenkomst in het Kloosterhof. We nodigen u echter allemaal uit bij het Monument ‘De Stier’ in Noord-Scharwoude. Daar wordt na een kort woord van welkom (rond 19.50 uur) door een vertegenwoordiger van de gemeente, om precies acht uur twee minuten stilte gehouden en het Wilhelmus gezongen met begeleiding van harmonie Exelsior. Vervolgens worden kransen en bloemen gelegd, door het Gemeentebestuur, het Centraal Oranje Comité, Nederlandse veteranen, Rode en Groene Baretten, namens de familie Zijp, scholieren en lopers van het bevrijdingsvuur. Na de kranslegging zal er dit jaar een ‘speciale herinnering’ plaatsvinden tijdens de rondgang om het plantsoen: portretten van de gevallenen die op monument vermeld staan, zullen worden getoond door een familielid of dorpsgenoot, rondom het plantsoen. Ook is er voor iedereen gelegenheid om bloemen bij het monument te leggen tijdens de rondgang.

TEL. 06 14 11 66 23

In Sint Pancras vindt dit jaar de herdenking wederom plaats bij het monument aan de Bovenweg ter hoogte van de spoorwegovergang. Voorafgaand vindt om 19.00 uur een bijeenkomst plaats in de Regenboogkerk, waar predikant John Bijman en een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur zullen spreken. Bijzonder is dat dit jaar nabestaanden van oorlogsslachtoffers uit Sint Pancras aanwezig zullen zijn en dat in de kerk portretten hangen van degenen die zijn omgekomen. Om 19.30 uur vertrekt de stille tocht vanaf de kerk richting het monument. Ook zal er een stille tocht vanuit Alkmaar zich bij het monument voegen. Bij het monument speelt muziekvereniging Irene en worden er door verschillende plaatselijke instanties en verenigingen kransen en bloemen gelegd. Ook hier zal er een kort gesproken woord zijn. Om klokslag 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen. De inwoners van de gemeente wordt verzocht om vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok te hangen. Op donderdag 21 april organiseert het 4 mei comité Langedijk de jaarlijkse verzetslezing, door historicus en schrijver Arie Kaan over Nederlands-Indië. Nadere informatie: zie www.langedijkherdenkt.nl.

29

BEVRIJDINGSFESTIVAL OP 5 MEI Op 5 mei wordt de vrijheid gevierd en ook in (vh.) Langedijk zal hier weer aandacht voor zijn. Het Bevrijdingsfestival Langedijk zal na twee jaar afwezigheid het podium weer openstellen naast café De Knip in Oudkarspel. Dit jaar wordt het bevrijdingsvuur door een team enthousiaste fietsers opgehaald bij hotel De Wereld in Wageningen. Vanaf 15.00 uur zal de vlam door de jeugd van diverse sportverenigingen in estafettevorm door Sint Pancras en Langedijk heen gedragen worden. Rond 16.00 uur wordt het bevrijdingsvuur bij De Knip verwacht en daarmee wordt het festival symbolisch geopend. DJ Jacco Silver zal voor veel entertainment zorgen en feestband Trots speelt daarna het dak eraf. In de middag zal er een fietstocht georganiseerd worden. Langedijk kent een aantal plaatsen met een eigen verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. Deze fietstocht van ongeveer een uur zal langs deze plekken gaan en zullen deze verhalen verteld worden. Voor de kinderen zijn er diverse springkussens opgesteld. E.e.a. wordt georganiseerd door Stichting Bevrijdingsfestival Langedijk. Meer informatie op www.deeljevrijheid.nl.


30

2022 BROEKER KONINGSDAG

Specialisten in groene gewassen

TB&S teelt voor een groene toekomst! Zo leveren bijvoorbeeld meer dan 4000 zonnepanelen energie voor onze koelhuizen en bieden we diverse biologische alternatieven van onze producten.

Tip! Bezoek www.spitskool.com voor diverse recepten van onze producten! Vronermeerweg 1 | 1834 AX Sint Pancras www.spitskool.com

Spitskool Rode Spitskool Witte en Rode Kool Chinese Kool Paksoi Flespompoen Biologische Spitskool


2022 BROEKER KONINGSDAG

Geniet van ons schitterende terras en het moderne maar tegelijkertijd warme interieur.

Bongerdlaan 3 1747 CA Tuitjenhorn Tel. 0226 - 390 620 www.hollebolleboom.nl

Oostelijke Randweg 15 1723 LH Noord-Scharwoude Tel. 0226 - 312 166 www.duikerdel.nl

Op een van de mooiste plekjes in Broek op Langedijk ervaart u de ongecompliceerde sfeer van Marktzicht Eten & Drinken.

Dorpsstraat 95 1721 BC Broek op Langedijk Tel: 0226 - 724 734

E-mail: info@marktzichtetenendrinken.nl www.marktzichtetenendrinken.nl

Bijlestaal 64 / 1721 PW Broek op Langedijk www.broekerberg.nl

Oranjevereniging, wederom bedankt weer voor jullie inzet en enthousiasme!

Dijk 126, Broek op Langedijk Tel.: 0226 315 827

31


BROEKER KONINGSDAG

2022! 22 T/M 27 APRIL

VRIJDAG 22 APRIL / VANAF 19.00 UUR

ZATERDAG 23 APRIL / VANAF 20.00 UUR

ZONDAG 24 APRIL / VANAF 14.30 UUR

GIGA BROEKER MUZIEKQUIZ

IK HOU VAN HOLLAND PARTY

U2 ZONDAGDIENST

Muzikale kenniswedstrijd voor teams met DJ Dave. Pagina 5.

Met o.a. Robbert van der Steenhoven, Joey Nicolay en Danny de Munk. Pagina 9.

Kerkdienst met Jan Andries de Boer en muziek van een U2-coverband. Pagina 9.

MAANDAG 25 APRIL / VANAF 18.30 UUR

DINSDAG 26 APRIL / VANAF 18.00 UUR

DINSDAG 26 APRIL / VANAF 20.00 UUR

DIJK & WAARD EXPO

GALA OF THE YEAR

DE NACHT VAN DE KONING

Unieke expositie over de nieuwe gemeente Dijk & Waard. Pagina 9.

Glitter & glamour feest voor basisschoolleerlingen. Pagina 9.

Feestelijke avond met Volendamse muziek van The Cats Aglow. Pagina 13.

WOENSDAG 27 APRIL / VANAF 10.00 UUR

WOENSDAG 27 APRIL / VANAF 11.00 UUR

WOENSDAG 27 APRIL / VANAF 10.00 UUR

ORGEL & TULPEN PARADE

DE OPTOCHT

LIVE TV REPORTAGES

Draaiorgelmuziek en een bos tulpen voor de oudere Broekers. Pagina 13.

Deze bonte stoet is hét startsein van Broeker Koningsdag. Pagina 13.

Vanuit onze tv-studio op het plein verzorgen we een live uitzending. Pagina 13.

WOENSDAG 27 APRIL / VANAF 12.30 UUR

WOENSDAG 27 APRIL / VANAF 12.30 UUR

WOENSDAG 27 APRIL / VANAF 14.00 UUR

DANCE DEMO'S

HET SENIOREN PAVILJOEN

DE ZESKAMP

Diverse spectaculaire dance demo's van dansschool 5SIX78 Dance. Pagina 19.

De ouderen van de nieuwe gemeente ontmoeten elkaar. Pagina 25.

WOENSDAG 27 APRIL / VANAF 12.00 UUR

WOENSDAG 27 APRIL / VANAF 13.00 UUR

WOENSDAG 27 APRIL / VANAF 12.30 UUR

FEEST OP HET PLEIN

DE FIETSTOCHT

MUZIEK OP HET PLEIN

Met springkussens, 'the sweeper', hapjes en drankjes. Pagina 25.

www.broekerkoningsdag.nl

Sportieve puzzeltocht door de regio van Dijk & Waard. Pagina 19.

Competitieve strijd op het plein voor basisschoolleerlingen. Pagina 25.

Optredens van Twee Bier Zonder Baco, DJ Jacco Silver en The Hits! Pagina 25.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.