RAD_web_351

Page 1

La fauna i flora del riu Ripoll trigarà almenys cinc anys en recuperar el seu estat natural

Coincidint amb el final de les obres de recuperació a les lleres del Ripoll, l’Ajuntament ultima una ordenança per regular l’ús del riu al seu pas per Ripollet i demana “respecte” a la ciutadania per facilitar la preservació d’un espai natural de 29 hectàrees.

actualitat- política

Teatre de qualitat a preus de ganga: la nova programació del Mercat Vell

El ple aprova el pla estratègic industrial a quatre mesos de les eleccions

Fets i gent: El bateig de la campana Joana i Misceŀlània ripolletenca

núm. 0351 Revista setmanal d’informació local gratuïta i independent www.al-dia.com tel. 93 691 68 76
p.06
actualitat -cultura
actualitat- coŀlaboradors p.14
p.07 De l’1 al 7 de febrer de
2023

Implicació per recuperar la popular passada dels

Tres Tombs

l Ripollet podia presumir fins a la pandèmia de tenir una de les passades dels Tres Tombs i festa de Sant Antoni més lluïdes de la comarca. La pandèmia però va atacar amb especial virulència a l'entitat que l'organitzava. Aquest mes de febrer tornarà la festa popular de la mà d'una nova comissió organitzadora, tres anys desprès de la última passada. Al febrer de 2020 es va celebrar la 127 edició i a finals d'aquest mes de febrer la 128. La Comissió ha fet una crida per demanar coŀlaboració a la ciutadania.

EN PORTADA Imatge del riu Ripoll. Coincidint amb la finalització de les obres de recuperació i neteja de la llera, l'alcalde Osuna i el regidor de Protecció del Medi, Eric Plata, van visitar dilluns la zona tant per subratllar la magnitud de l'obra feta com per demanar cura en la recuperació del riu.

L’escola Martinet anima “a fer soroll” per la inclusió i convida als centres locals a sumar-se a la protesta de l’AFFAC Cinc anys després de l'aprovació d'un decret modèlic per la inclusió a l'escola, mestres, famílies i alumnes protesten i denuncien la manca de recursos per implantar les mesures d'inclusió previstes.

Ripollet al Dia és una publicació setmanal gratuïta d’informació local fundada al 2000. Edita Vallès Publicitat SLU. Dia de sortida: dimecres. Dip. Legal: B-9751/2005 • Directora: Núria Ferrer • Redacció: Judit Josa (judit@ al-dia.com) • Departament comercial: Oriol Revaliente (comercial@al-dia.com) • Disseny: Rubén García • Redacció: c/ de Sant Martí, 82-84. 08290 Cerdanyola del Vallès (Barcelona) • Tel: 93 691 68 76

editorial 2 l’editorial l’editorial
núm. 0351
de què parlem p 7

Jornada de portes obertes Arxiu Municipal

Diumenge 5 de febrer de 2023

11 — 13 h

C. de la Salut, 18

Visites guiades a l’antic i al nou arxiu

Tallers familiars

PATRIMONI NATURAL // RECUPERACIÓ DE LA LLERA DEL RIU RIPOLL

La fauna i flora del riu Ripoll trigarà almenys cinc anys en recuperar el seu estat natural

l Durant les obres al riu Ripoll, iniciades al mes de setembre, els operaris han retirat 1.680 tones de residus, un miler de les quals són de canya americana i rizomes. La retirada de canya —amb rizomes de 70 cm de profunditat—, d’horts i residus de la zona d’entreponts i la resta de la llera ha permès que molts ripolletencs puguin veure per primera vegada el recorregut del riu al seu pas per Ripollet i gaudir d’un espai natural de 29 hectàrees. Coincidint amb la finalització de les obres, l’alcalde Josep Maria Osuna va voler destacar així la “magnitud” de l’operació, que ha tingut un cost d’1 Milió d’euros per a les arques municipals i que segons el mandatari, es comparable al deixar de donar l’esquena al mar de la Barcelona preolímplica. “Ripollet ha deixat de donar l’esquena al riu, s’hi ha posat de cara, per mirar-lo, gaudir-lo, estimar-lo i redescobrir-lo”, va dir dilluns en una visita a la zona, acompanyat pel regidor de Protecció del Medi, Eric Plata i els tècnics municipals de l’àrea.

Tant Osuna com Plata van aprofitar la visita per fer una crida a la població i recordar la “fragilitat” i “vunerabilitat” de l’espai, en vies de recuperació. El riu Ripoll trigarà almenys 5 anys en recuperar el seu estat natural, la fau-

na i flora originaria, motiu pel qual van demanar “cura” i “respecte”. També “paciència” per seguir l’evolució natural del riu.

L’operació de neteja, iniciada l’any 2019 amb unes primeres actuacions a la zona del Molí d’en Xec i que ha comportat feines prèvies com la realit-

zació d’un cens d’horts urbans o d’un protocol d’actuació per la protecció de les colònies de gats, és “un primer pas transcendental” i marcarà “un abans i un després al riu”, va sostenir Osuna que va parlar també el manteniment posterior i l’obtenció de fons Next Generatiu per a nous projectes al voltant de l’entorn fluvial.

En paraŀlel, Protecció del Medi està redactant els projectes executius per la creació de quatre àrees forestals a Can Pallarès, can Truites, Can Grases i el Molí de la Font, àrees amb zones de pícnic i joc infantil que actuarien de barrera al riu proporcionant espai d’esbarjo; i última la redacció d’una ordenança per regular l’ús del riu en un parell de mesos. L’Ajuntament publicarà recomanacions d’ús, al mateix temps que prepara activitats de descoberta de l’entorn. — Judit

actualitat 4 actualitat tema al dia núm. 0351
Josa Els regidors Eric Plata i Josep M. Osuna, alcalde de Ripollet, dilluns a la visita al Riu Ripoll - F. Judit Josa Un ciclista pedaleja pel cami del marge esquerra del riu Ripoll. Els Fons Next Generation es destinaran a Ripollet a arranjar el camí del marge dret del riu , completant l’anella verda - F. Judit Josa
Coincidint amb el final de les obres de recuperació a les lleres del Ripoll, qualificades d’actuació “històrica”, l’Ajuntament ultima una ordenança per regular l’ús del riu al seu pas per Ripollet i demana “paciència” i “respecte” a la ciutadania per facilitar la preservació d’un espai natural de 29 hectàrees.
Vols crear EL TEU... al teu balcó o terr assa? Trobada informativa al centre Cultural de Ripollet el proper 7 de febrer a les 19 h ACTIVITAT GR ATUÏTA per confirmar l’assistència Cal enviar un whatsapp al 646 27 32 90 o un correu a agrupacioripolletnatura@gmail.com

CULTURA // NOVA PROGRAMACIÓ D’ARTS ESCÈNIQUES AL MERCAT VELL

Teatre de qualitat a preus de ganga

El públic del Mercat Vell s’ha emocionat en una temporada d’arts escèniques excepcional. La programació de l’últim quadrimestre, presentada divendres, promet la mateixa qualitat. Les entrades per a associats ja estan a la venta i a partir del 13 de febrer ho estaran per al públic general, amb promocions per a joves i nous associats.

l La temporada d’arts escèniques 2022-2023 és d’aquelles que deixen satisfet a l’espectador i al programador. El Mercat Vell s’ha emocionat amb el guió de Guillem Clua i la interpretació d’Emma Vilarasau en l’Oreneta, ha rigut i plorat amb el Si tu t’en vas de Pepa Plana i ha exhaurit entrades amb el Master xof de Joan Pera o el Duke Ellington de Marcel Tomàs. “La programació de l’últim quadrimestre continuarà amb el mateix nivell “ va assegurar divendres la presidenta de l’Associació d’Espectadors del Teatre Auditori del Mercat Vell (AETMV), Laura Dulcet, en la presentació dels nous espectacles.

Entre finals de febrer i juny, pugen a l’escenari del Mercat Vell companyies ascendents com La Calòrica (24 de febrer), innovadores com les companyies de dansa i teatre La Maduixa (14 d’abril) i teatre i música Notte&Giorno (5 de maig), amb el tenor Antonio Fajardo, actors televisius com Eduard Buch o Sara Epigui, (10 de maig) èxits com Una Teràpia Integral (2 de juny) i revisions contemporànies de grans clàssic com són una Habitación propia de Virginia Wolf (24 de març) o la sarsuela Cançó d’amor i de guerra (16 de juny)

TORNA L’ESPAI ESCENARI

La programació del quadrimestre inclou un espectacle de màgia, Jugant amb la màgia, del mag Hausson (21 d’abril). La funció té l’aŀlicient afegit que s’ha programat com a espai escenari, una experiència de petit format en què els espectadors estan situats a sobre de l’escenari, en aquest cas, a tocar del mag.

La idea va sorgir al 2019 durant la celebració del 25 aniversari de l’Associació d’espectadors, entitat de voluntaris que gestiona la programació per adults d’arts escèniques del Mercat Vell i, després d’unes poques

i exitoses experiències es va haver de suspendre per la pandèmia. La proposta es recupera el proper divendres 10 de febrer, en l’últim espectacle del primer quadrimestre, el monòleg La idea d’Europa, de George Steiner, i en l’espectacle de màgia del 21 d’abril.

L’entrada per l’espai escenari és de 7 euros per al públic general, de 5 euros per als associats i gratuït per al soci total.

L’Associació d’espectadors ha iniciat aquesta setmana la campanya de venda d’entrades preferents per als associats i a partir del 13 de febrer, s’obre la venta per al públic general al web www.espectadorsripollet.cat.

PROMOCIONS PER A NOUS ASSOCIATS I PER A JOVES

La seva presidenta Laura Dulcet ha explicat que durant aquesta temporada l’Associació d’Espectadors ha incrementat el nombre d’associats.

A banda de contribuir al manteniment de l’entitat, els socis gaudeixen d’avantatges i descomptes en les entrades, que tenen un cost per al públic general de 16 euros. L’entitat manté per al segon quadrimestre de la temporada la promoció Estrena’t amb

entrades a 12 euros. El carnet costa 10 euros a l’any, però dona accés als abonaments i a entrades amb descompte, entre altres avantatges. Amb l’afany d’apropar el teatre a tots els públics i què l’economia no sigui un impediment, l’Associació manté una promoció d’última hora per a joves de 18 a 25 anys, amb entrades a 5 euros a taquilla, el mateix dia de l’espectacle.

Totes les funcions compten amb una presentació prèvia al vestíbul del teatre, mitja hora abans de la funció i un servei d’acollida a l’espectador, on s’ofereixen patates xip, galetes i begudes. Les explicacions per situar l’espectador són un dels valors afegits de l’entitat, que, a banda de seleccionar i programar els espectacles, actua com a dinamitzadora de la cultura local.

La programació d’arts escèniques professionals es completa amb les emissions en directe d’òpera i ballet, el dia 1 de març , l’òpera Turandot i el 19 d’abril, el ballet Giselle i es complementa amb les audicions musicals de Nits de música (14 sessions) i les trobades mensuals del club de lectura el Cafè Literari (4 sessions) —Judit Josa

6 actualitat ciutat actualitat núm. 0351
FEBRER INTENS DE TEATRE: La programació del segon quadrimestre de la temporada arrenca el 24 de febrer. Abans però, hi ha dues funcions més: aquest divendres 3, Buffalo Bill a Barcelona amb Ramon Madaula i Raquel Sans i el dia 10, La idea d’Europa de George Steiner

L’escola Martinet anima “a fer soroll” per la inclusió i convida als centres locals a sumar-se a la protesta de l’Affac

l El dia de l’educació, dimarts de la setmana passada, les famílies, els professionals i la direcció de l’escola institut el Martinet van concentrar-se davant del centre per reclamar a la Generalitat que compleixi el decret de 2017 per una escola inclusiva. Segons famílies i comunitat educativa, falten recursos per atendre a les aules els més de 200.000 infants i joves catalans amb necessitats específiques de suport educatiu. L’acció, amb la lectura de dos manifestos i el tall del carrer lateral del centre, s’emmarcava en una protesta convocada a Catalunya per les Associacions Federades de Famílies de Catalunya (AFFAC) amb el lema ‘Jo també hi vull anar.’. Els convocants espera que tingui continuïtat amb la implicació de la resta de centres educatius locals i de l’Ajuntament de Ripollet, amb qui volen redactar un manifest conjunt. —JJR

POLÍTICA // PLE MUNICIPAL DE GENER

El govern aprova al ple el pla estratègic industrial entre les acusacions de l’oposició de “brindis al sol”

l El ple municipal de Ripollet va aprovar dijous passat, en la sessió ordinària de gener, el pla estratègic de Ripollet. A escassos 4 mesos de les eleccions municipals, els grups de l’oposició van abstenir-se al considerar-ho un “bríndis al sol”, en paraules del nou portaveu de Ciutadans, Francisco Javier Tàpia

Després de felicitar la tasca de l’Associació d’Empreses de Ripollet, el grup del PSC va justificar la seva abstenció al considerar el pla com un estudi necessari i no un pla estratègic.

El pla estratègic industrial, amb una trentena de les 70 accions previstes en

marxa, pretén posicionar Ripollet com un lloc atractiu per treballar i viure, segons va explicar la regidora Txell Caler en la defensa del punt.

La redacció del pla es va començar a desenvolupar arran del tancament de l’empresa Sintermetal, al juliol del 2020. Els terrenys industrials suposen el 21% del territori municipal de Ripollet, motiu pel qual el pla es proposa créixer de forma qualitativa i no quantitativa, amb l’enfortiment del teixit empresarial i la creació d’un hub de formació professional. Una altra dels eixos de treball se centra en la humanització dels polígons industrials. —JJR

nomenclator

L’ANC proposa recordar l’1-O dedicant-li una rotonda

Ripollet per la independènciaANC Ripollet ha entrat a registre una petició per reclamar que el nomenclàtor de Ripollet incorpori el nom de la Plaça de l’1 d’octubre per recordar el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i retre així homenatge a la memòria popular. L’entitat, que demana que la proposta arribi a la Comissió del Nomenclàtor de Patrimoni i sigui aprovada al ple, proposa batejar la rotonda en la intersecció dels carrers de la Font de Can Mas amb carrer Indústria com a Plaça de l’1 d’Octubre. - Redacció

actualitat ciutat 7 actualitat 0351 EDUCACIÓ // INICI DE LA CAMPANYA ‘JO TAMBÉ HI VUL ANAR’
La protesta davant de l’escola institut Martinet, dimarts de la setmana passada, va acabar entre aplaudiments i tocs de xiulet perquè, cinc anys després d’aprovar-se el decret d’escola inclusiva, “cal fer soroll”

Cartes dels i les lectores FESTES POPULARS Per recuperar la passada de Tres Tombs, posa la teva part,

soci de la Comissió Organitzadora de la Festa de Sant Antoni

La nova junta de La Comissió Organitzadora de la Festa de Sant Antoni va decidir en una de les seves primera reunions

reduir la quota de soci/a, que ara se situa en 20 euros. Bona part d’aquesta quota anual s’empra per a obsequiar als propis socis amb les coques que reben en els dies de la festa.

Probablement, la quota de soci és l’única cosa que ha baixat de preu en els últims anys. Tot ha pujat de manera espectacular però l’esforç davant d’aquesta situació econòmica no el faran els socis i sòcies.

Ser soci d’una entitat com aquesta, suposa un orgull, perquè quan la gaudeixis i la gaudeixin moltes més persones, pots pensar que tu, has posat el teu granet de sorra.

Ser soci també és reconèixer l’esforç a les persones que voluntàriament inverteixen el seu temps. Quan acudim a un acte d’una festa popular, el gaudim i no ens parem a pensar quantes persones són necessàries per a realitzar unes certes activitats. Per exemple, la Passada dels Tres Tombs, la policia local òbviament porta la batuta però també necessitem moltes persones que ajudin a controlar tot el circuit. Posa la teva part, fes-te soci!

Tothom que vulgui ser soci o els que faltin per renovar, han de passar per la botiga Moda Silvestre del carrer padró 42 Comissió Organitzadora de la Festa de Sant Antoni

ESPORTS// TENNIS TAULA // CTT RIPOLLET

Aina Mogas campiona Catalunya universitària

contundent 5 -1 contra el Club Atlético San Sebastian.

Mateixa sort van tenir els nois del Clínica Dental Vírgen del Pilar, que en un partit molt disputat van perdre per 4-2 contra el Natació Mataró. L’equip del WBT van caure derrotats per un contundent 6 – 0. I l’equip de 1era. Catalana va perdre 3-4 amb els Lluïsos de Gràcia. Tancant un cap de setmana negatiu pel que fa referència a les lligues que disputat el CTT Ripollet.

Pel que fa referència la resta d’equips del CTT Ripollet els resultats van ser: Segona B: CTT Vilafranca –CTT Ripollet 5 – 1

l Dues jugadores de l’Autoescola Tatchepol Ripollet van participar al campionat Catalunya Universitari, disputat a les Borges Blanques el passat diumenge 29 de gener. Aina Mogas va ser la campiona en individual, quedant la seva companya

Judith Gutiérrez en tercera posició. Pel que va la proba de dobles les dues jugadores van aconseguir un altre pòdium aconseguint la segona posició. Pitjor sort van tenir les seves companyes d’equip que van desplaçar-se fins Sant Sebastian i van perdre per un

3era. A: Juma Ripollet “B” –Sallent 4- 2

3era. A: Valls de Torroella –Juma Ripollet “A” 2 – 4

3era. B: Tot Motor Cerdanyola CTT Ripollet – Torelló 4 – 3

– Text i foto: CTT Ripollet

8 opinió opinió col·laboradors núm. 0351
LES CARTES DELS LECTORS S’HAN D’ENVIAR A: Ripollet@al-dia.com Ripollet al dia publica opinions, rèpliques i suggeriments d’interès, respectuosos vers les persones, amb un màxim de 15 línies (en format Word), que podran ser extractats o resumits per motius d’espai o per millorar-ne la comprensió. Per a la publicació de les cartes ha de constar en el text: nom i cognoms de l’autor, DNI, domicili i telèfon. Sense aquestes dades no s’acceptarà cap text. La redacció no atendrà trucades, visites ni cartes sobre textos no publicats, retallats o extractats.
fes-te
“Ser soci d’una entitat com aquesta, suposa un orgull, perquè quan la gaudeixis i la gaudeixin moltes més persones, pots pensar que tu, has posat el teu granet de sorra.”

BÀSQUET// CRÒNICA 28 I 29 DE GENER

El sènior femení cau al Barneda front del CE Sant Nicolau per 56 a 59

Els resultats no reflecteixen el lliurament dels equips blaus, que van lluitar a les pistes on jugaren.

l Jornada agredolça per les esquadres blaves. Jugaren 8 formacions, 3 aconseguiren vèncer i la resta caigueren davant els seus adversaris.

El sènior femení va rebre a les sabadellenques del CE Sant Nicolau. Les blaves començaren el partit desconnectades, fet que les del Lau aprofitaren per anar-se’n a l’electrònic. Fetes les correccions escaients, les locals capgiraren el marcador. 19 a 13 al primer quart arribant amb 39 a 25 a la mitja part. El joc interior del CB Ripollet va fer mal a les visitants. Però no defalliren i lluitaren fins al darrer moment. Supliren la falta de centímetres amb verticalitat, triples i ganes de guanyar el partit. El tercer quart es tancà 47 a 37. I el darrer i definitiu es va decidir en els darrers minuts, superant les visitants l’equip local, de vegades desconnectat i sense idees.

L’esquadra infantil va jugar al Barneda amb Els Monjos BC. Clara victòria per 64 a 24. El sènior B va caure a la pista del CB Saps – SD Espanyol. 69 a 60. El júnior, tot i lluitar fins al final, van encaixar uan derrota enfront del Joventut Les

Urgència de punts

Corts. 76 a 79. El Copa Catalunya va tancar el seu partit amb una important victòria a domicili. Jugaven a la pista de l’AE Badalonès i venceren 57 a 72. Diumenge el Sots21 va caure a la pista del CB Centelles. 65 a 49. El Sots25 masculí va perdre a casa de la UE Gaudí. 62 a 55. Malgrat la derrota, conserven el primer lloc de la classificació. El Sots25 femení va endur-se el derbi comarcal amb la UE Barberà per 59 a 31.

Els equips benjamí i aleví del club van jugar sengles partits amb el Gassó i Vidal i el Ramon Fuster A, respectivament.

ELS PRÒXIMS PARTITS

El cap de setmana dels equips blaus començarà el dissabte 4 de febrer. El Sots21 rebrà al Barneda al CB Coll. A partir de les 16h. La resta de partits es jugaran el diumenge. L’infantil jugarà un derbi a casa del CB Cerdanyola. A partir de les 9.30h. El júnior també es quedarà a la comarca. A les 13.30h jugarà a la pista de la UE Sant Cugat. Ben dinats, el Sots25 masculí obrirà el vespre al Barneda. A partir de les 16h s’enfrontarà al Sagrat Cor Sarrià. El Sots25 femení jugarà a partir de les 17.45h a casa de la UE Montgat. Hi haurà un doble enfrontament i derbi CB Ripollet

BÀSQUET// GASSÓ I VIDAL

El sènior A del CB Gassó s’imposa al CB La Salle Horta per 86 a 74

l El Cadet masculí del CB Gassó va rebre al SE Sant Joan de Mata. El resultat fou de 76 a 67 favorable als lila i negre. El sènior A s’enfrontà al CB La Salle Horta. Guanyaren per 86 a 74. I les Sots25 van perdre a la pista del BC Tecla Sala, per 47 a 34. El partit que havia de jugar el Sènior B a El Papiol s’ajorna fins al 16 de febrer.

I LA PROPERA JORNADA ... El cap de setmana començarà per al CB Gassó dissabte a les 12h, quan el cadet visitarà la pista del CB Sant Just. Ben dinats, a les 17h, el sènior A jugarà un derbi comarcal al fustam del CB Nou Badia del Vallès. Una hora més tard, el Sots25 femení defensarà el Barneda enfront del CB CIC. L’endemà el sènior B jugarà a partir de les 10h i al Barneda amb el Sant Quirze BC. – Text: J.J.

– UE Barberà. Els primers equips jugaran al Barneda a partir de les 18h. I els segons equips jugaran al fortí blau des de les 19.50 h. Les sèniors femenines jugaran a Sabadell. A la pista del Sabadell BQ Vallès. A partir de les 19h.– Text: J.Jorba.

FUTBOL SALA

l El primer equip del FS Ripollet no va jugar el passat cap de setmana per l’abandonament del rival, el CFS Elx. Suma els punts en joc – els il·licitans es van retirar el desembre, amb la competició iniciada – però segueix com a fanalet vermell de la classificació. Tornarà a jugar el proper cap de setmana, a la pista del Club FS Picassent. Un equip que si ens refiem de la posició al taulell, està a l’abast dels ripolletencs. El partit de la primera volta, jugat el 8 d’octubre al Joan Creus, va acabar en victòria per als de l’Horta Sud per 3 a 5. Ara hi ha urgències per al combinat de Sergio Oruj que esperem que assoleixin en forma de punts. – Text: J J.

El CH Ripollet guanya a domicili 3 a 4 al parquet del CE Cornellà

HOQUEI

l Els gols de García, Anthony, Blanco i Pérez van segellar la victòria del CH Ripollet al pavelló del Cornellà. Els punts en joc van tornar cap al poble i situen l’esquadra ripolletenca en la zona mitjana de la classificació. La setmana vinent el CH Ripollet rebrà a la UE d’Horta, segon en la classificació del grup 2A de primera catalana. – Text: J Jorba

Foto: Moment del partit del CH Ripollet, extreta de @ch_ripollet

actualitat 10 actualitat esports núm. 0350

Suspès per incidents el partit del primer equip del CF Ripollet al camp del CFA Can

Rull Rómulo Tronchoni

La suspensió s’ha produït al minut 70, quan els locals han marcat un gol

FUTBOL

l Partit d’alta tensió, tal com reflecteix l’acta. L’àrbitre ha ensenyat moltes targetes als sabadellencs i als ripolletencs. 6 grogues i 3 vermelles per als locals i 2 grogues i 3 vermelles per als visitants. El partit s’enverina en tornar dels vestidors i el gol fa saltar pels aires l’encontre. El pròxim partit del primer equip vermell i negre es jugarà al municipal el 5 de febrer, a les 12.25 h. Rebrà a la UD Sant Llorenç. El segon equip va empatar a 1 gol amb l’AE Bon Pastor. El gol el va fer Fernández. El diumenge vinent rebran al FC Valldoreix. A les 19.30 h. El juvenil de 1a divisió va guanyar 3 a 0 al CF Base Montcada. Gols de Lanza, Talbi i González. Dissab-

HANDBOL// LA CRÒNICA

Sènior Handbol Ripollet

HANDBOL CLARET 35 - CLUB

HANDBOL RIPOLLET 25

l Les baixes per lesió més els xavals que per assumptes personals o laborals no podien jugar, va fer que aquest partit l’anéssim a disputar amb només nou jugadors. A les 13,15 hores de diumenge es donava el començament de la trobada contra l’handbol Claret al pavelló de la Verneda a Barcelona.

La primera part, va començar anotant

te vinent, a les 18.15 h, rebran al FC Cerdanyola del Vallès. L’infantil de 1a divisió va vèncer per 4 a 0 a l’At. Polinyà. Dianes de Tormo (2), Ramírez i Zahino. El pròxim matx dissabte, a partir de les 16.15 h en-

CH. Ripollet

l A CASA

Pròxim partit Diumenge 5 de Febrer a les 12.30 al JOAN CREUS. US ESPEREM per animar els nostres jugadors al Joan Creus

primer nosaltres. Les defenses però, s’imposaven als atacs, costava molt anotar. Al minut 10, el marcador estava amb un 3 a 2. El CH Ripollet no podíem anotar, la defensa local en una defensa 6-0 i amb jugadors veterans interceptaven els nostres atacs, però tot i així, es treballava bé, si perdíem alguna pilota, baixàvem a defensar, no donàvem cap pilota per perdut, es jugava bé, tot i que ens costava anotar. La nostra defensa també

front del CF Sabadell Nord. El prebenjamí es va imposar 3 a 2 a l’Escola F. Sabadell.– Text: Jordi Jorba

Foto: Prebenjamí del CF Ripollet. Font twitter @RipolletCF

funcionava. Es va arribar al descans amb un 14 a 9, però cal destacar que en aquesta primera meitat havíem fallat 3 penals.

La segona meitat, va començar igual que la primera,: seguíem jugant bé, anotàvem amb més facilitat, els nostres jugadors seguien jugant bé, al minut 15 el marcador reflectia un 24 a 20, però, a poc a poc se’ns anaven acabant les forces, només teníem 2 canvis i els nostres jugadors notaven l’esforç realitzat. Es van començar a perdre bàsquets en atac, això ho aprofitava l’equip local per recuperar bàsquets i anotar en el seu equip. A poc a poc es va anar incrementant la diferència en el marcador fins al 35 -25 final.

En resum, un partit en què durant 45 minuts juguem molt bé, però que en els últims minuts ens manquen alguns canvis per poder donar descans. Pel Club Handbol Ripollet han jugat: Rubén, Arnau, Rai, Sergio, Guillem, Adrià, Joel, Albert i Marc.— Text i foto CH Ripollet

actualitat actualitat esports 11 0351

nous catalans

anar a visitar l’exposició Al Vallès, som gent de vinya! al Museu Molí d’en Rata i ens van explicar que hi havia vinyes, cosa que no havia llegit a Internet, i em va semblar molt interessant.

Què recomanaries a algú que acaba d’arribar a Catalunya?

Curiositat lingüística

Quines llengües es parlen al teu lloc d’origen?

Nom:

Alexandra Quiceno

País originari:

Veneçuela

Aprendre sobre la cultura i la identitat cultural. La gent de vegades no ho entén però si fas l’esforç d’aprendre sobre la història d’aquesta regió pots entendre la identitat catalana. És molt bonic preservar-la, i la llengua també.

I si visitéssim el teu lloc d’origen? Anar a Mérida, la ciutat més alta dels Andes. Té un telefèric que és el més alt del món. És molt bonica la vegetació, la gent és molt amable i simpàtica... Els andins tenim fama de ser molt cordials i agradables.

Per què estudies català?

Perquè és la llengua de la meva nova ciutat i, tot i que no és tan popular com l’anglès o el francès, els idiomes només sobreviuen si els parlem. Quan tingui fills no vull ser la típica mare que a les reunions de pares de l’escola es queixa que no entén el català.

Quin curs fas de català?

Ara faig Elemental.

A Veneçuela hi ha llengües indígenes però tristament no s’ensenyen a l’escola i la població en general no les parla. Jo parlo castellà, anglès i català.

Ens dius alguna paraula o expressió típica d’allà?

Quan algú sempre diu que sí diem que és una “persona dos pedidas”. Vol dir que ningú li ha de dir dos cops de venir, que sempre diu que sí a la primera.

Quina és la teva paraula preferida en català?

D’on ets?

Soc de Veneçuela, dels Andes, de la ciutat de San Cristóbal.

Com va ser la teva arribada a Catalunya?

Vaig arribar el 2015 sola, per trobarme amb la meva parella, que vivia aquí.

Per què vas escollir Ripollet per viure?

Quan jo vaig arribar a Catalunya vivíem a Cerdanyola i després ens vam traslladar a Palau-solità i Plegamans.

Què t’agrada de la ciutat?

Quan em vaig traslladar aquí vaig buscar informació a Internet sobre Ripollet i vaig llegir que plantaven blat i cereals. I llavors amb la classe d’Elemental 1 vam

Algun truc per aprendre català?

A vegades escolto música pel YouTube, com per exemple Txarango.

I, per sort, el meu company és valencià i la seva llengua és el català. Estic acostumada a escoltar-lo i també utilitzo la llengua amb els amics que són d’aquí, ja que sé que els fa iŀlusió.

És fàcil parlar català al carrer?

Ara m’estic forçant a parlar-lo més sovint. Abans em passava com a tothom, que em feia vergonya per por d’equivocar-me. Però sé que si no el parlo no milloraré. I al final no passa res si t’equivoques.

Hi ha alguna cosa de la societat catalana que t’hagi sorprès?

Aquí tot és més lent. La gent fa pauses, van a fer un cafè, s’ho pre-

M’agraden molt les paraules que tenen “i” a l’última síl·laba, com “melic”. Ho trobo bonic i melòdic.

nen amb més calma. Al principi em va semblar massa lent, però ara veig que a Amèrica correm massa. M’agrada que els catalans es prenguin el seu temps per connectar amb la gent.

Al principi també em va semblar estrany el pa amb tomàquet, que ara ja prenc per esmorzar, i també el tió, el caganer... Quan faig de guia de tours d’arquitectura sempre ho explico als turistes. Els dic coses de la cultura catalana i la història perquè entenguin la identitat catalana.

Què trobes a faltar de la teva terra?

Les fruites exòtiques i tropicals. En canvi, aquí hi ha fruites que allà no tenim, com els nabius. n

12 nous catalans opinió núm. 0351

El bateig de la campana Joana

Ripollet és un poble que encara conserva el toc de les campanes. Ens diuen les hores i els quarts i de tant en tant, ens anuncien les festes més destacades o els moments més sentits. Per qui signa i per molta gent, tenen un gran valor. Escoltant-les, sabem que som a casa, que som a Ripollet

Les sofertes campanes tenen nom. A més, se les bateja en una gran cerimònia molt viscuda per la comunitat creient i el poble en general. Dit això, recuperem un article que publicava el Diario de Cataluña. Barcelona en l’edició del 15 de desembre de 1852.

“Nos escriben de Ripollet con fecha del 13, se celebró en aquel dia una función religiosa poco comun, consistiendo en el bautizo de una campana de bastante tamaño, nombrándola Juana. La ceremonia fué precedida de un solemne oficio á grande orquesta. La misma orquesta durante el bautizo tocó varias piezas, y tanto á la entrada de la iglesia como á la salida acompañó al cuerpo municipal, clero, junta de la obra, padrinos y séquito compuesto de mas de cincuenta personas de los mas lucido del pueblo: por la tarde y

Foto: La Iŀlustració Catalana. 15 de maig 1892. Dibuix de J. Subietas- Lleopart. La imatge és curiosa. S’aprecia el campanar vell, a l’esquerra. El nou - l’actual - està a la dreta. Atenció com era l’horta del poble. Res a veure amb el que hi ha actualment ... A la pàgina de la dreta, vista aèria del campanar del fotògraf Joan Serrano, portada del calendari de Ripollet al dia 2023.

á espensas de los compadres, se reunió todo el cortejo en la casa del cura, en donde se sirvió un esquisito refresco, brindándose por la prosperidad, union y mayor aumento del pueblo, lo menos que por el tan digno sacerdote que lo dirige. la comarca aguarda impaciente la voz de la tal Juana (sic) creyendo que por Navidad se dejará oir por primera vez en aquellos valles y sierras, Entre

14 opinió opinió col·laboradors núm. 0351 FETS I GENT //

RECULL DE PREMSA //

Miscel·lània ripolletenca

El corresponsal de Ripollet del rotatiu barceloní El Dia Gráfico, una capçalera de tendència republicana, recollia en un text publicat a l’edició del 30 de maig de 1930 diverses notícies del poble. Una d’elles plasmava com canviaven les coses amb la novíssima república, proclamada el 14 d’abril. Per exemple, els noms dels carrers i places. La peça periodística informava dels canvis. Vegem-los. El carrer de Sant Jaume passava a ser el de Francesc Layret; Isabel II per Castelar; N. Sra. dels Àngels per avinguda del 14 d’abril; N. Sra de Montserrat per avinguda de Salmerón; Sant Sebastià per Ruiz Zorrilla; Sant Joan per García Hernández; Calvari per Fermín Galán; Sant Esteve per Estanislau Figueras; Rambla de Sant Jordi per avinguda d’Alcalá Zamora; plaça de Clos per plaça de Macià i plaça de Buxó per plaça de la República. Aquests noms van canviar-se quan els feixistes van ocupar Ripollet, el 26 de gener de 1939. Un

cop caiguda la dictadura i de manera progressiva es restauraren els noms previs al 30 de maig de 1930. Probablement uns noms que mai deixaren d’usar-se per part de la gent del poble. Cas curiós és el carrer d’Isabel II que va passar a ser carrer d’Isabel la Catòlica. Entre reines va quedar la cosa.

RUMORS I RÀDIO MACUTO

Escriu el corresponsal en l’article esmentat que el poble anava ple de les males pràctiques de productors de llet afegien al líquid aigua amb l’objectiu d’augmentar la producció.

L’alcalde, Magí Girbau Baqués, assabentat del rumor, va ordenar als agents sota la seva autoritat, secundats per una comissió de regidors, captessin mostres de llet directament a les botigues el dilluns de Pasqua. L’inspector municipal de l’època, Adolf Vives, va analitzar les mostres resultant falsos els rumors de possible adulteració.

tanto la juventud del pueblo celebró por su parte la fiesta con un baile estraordinario.”

La campana va complir amb les seves obligacions, ben instaŀlada en el campanar del poble. Va passar el temps i l’edifici va presentar problemes estructurals que aconsellaren el seu enderrocament. El bisbat ho va ordenar el 1882. S’esbocà un campanar de cúpula més baixa amb teules en forma d’escata, una part del qual encara es conserva avui en dia adossat a la façana.

UN NOU CAMPANAR

I es va construir un de nou, finançat amb l’ajut econòmic de Maria Torras i Olivé, del Mas Duran. Una filantropa que també va fer donació del nou rellotge i la seva maquinària francesa. De la construcció en va tenir cura el mestre d’obres local Muç Dausà. L’any 1894 es va enllestir el nou campanar. L’actual. És de planta quadrada, excepte el tram superior, octogonal. Està fet amb maó vist el qual, als trams centrals, adopta un perfil en ziga-zaga que emmarca les finestres. Els rellotges dels quatre cantons estan enquibits en un marc quadrat de ceràmica. El coronament és emmerletat i al capdamunt hi ha un penell de forja, amb petites campanes.

Què va passar amb la campana Joana i les seves companyes? Visqueren fins a la Guerra Civil, quan van ser foses per a fabricar material bèŀlic. Les quatre noves campanes, les actuals, van ser comprades pels propietaris dels molins de cartó local, a la Foneria Barberí d’Olot el 1945.

Jordi JORBA

Periodista

opinió opinió 15 col·laboradors núm. 0351

l’agenda

QUEDA’T A RIPOLLET

Propostes, idees, plans i activitats per fer a Ripollet des del dimecres 1/2 al dimarts 7/2

DIMECRES 1

ACTIVITAT POLÍTICA

XERRADA: “ECONOMIA I FUTUR”

A les 19.30 h, al Centre Cultural de Ripollet (Rambla Sant Jordi, 2)

Joan Canadell, Diputat al Parlament de Catalunya i expresident de la Cambra de Comerç de Barcelona, oferirà una xerrada sota el títol “Economia i futur”. L’acte està organitzat per Junts per Ripollet.

DIJOUS 2

FORMACIÓ FAMÍLIES

XERRADA: “EL PAPER DE LES FAMÍLIES EN LA PREVENCIÓ DELS TRASTORNS DE LA CONDUCTA ALIMENTÀRIA”

A les 17.30 h, en línia

Xerrada per a les famílies de l’IES Can Mas sobre els trastorns alimentaris Per prevenir casos d’anorèxia, bulímia i altres trastorns

CARNAVAL 2023. DEL 15 AL 22 DE FEBRER Ripollet celebrarà el Carnaval del 15 al 22 de febrer amb el lema #CarnavalViu, per viure més que mai el Carnaval al carrer després que la Rua de Carnaval del 2022 se celebrés amb restriccions per la pandèmia. Un total 15 comparses i prop de 1000 persones s’han inscrit fins ara a la Rua de Carnaval que rindrà lloc el proper 18 de febrer i començarà a les 17.30 h, al carrer de Sarrià de Ter, acabant al parc de Gassó Vargas, i estarà encapçalada pels Diables de Ripollet i la Banda de Música de la Societat Coral ‘El Vallès’. El mateix 18 de febrer se celebrarà el ball de nit jove a l’aire lliure, a la Plaça de Joan Abat i un dia abans, el divendres 17, el carnaval infantil, també a la plaça de Joan Abat.

de la conducta alimentaria (TCA)

és clau percebre els signes d’alerta i saber on obtenir assessorament.

FITA Fundació, una entitat sense ànim de lucre per prevenir i sensibilitzar sobre la salut mental, imparteix una sèrie de formacions per a famílies d’instituts , en un cicle de xerrades en línia organitzat per l’Ajuntament de Ripollet per cada un dels centres educatius.

CONTES QUITXALLA

HARRY POTTER BOOK NIGHT

A partir de les 17.30 h, tota la tarda, a la Biblioteca Municipal (Carretera de l’Estació, 40)

Inauguració del Racó Harry Potter amb més de 60 documents dedicats a la saga i les següents activitats.

17.30 h. Llibreta d’encanteris. Taller per a infants de 6 a 8 anys. A càrrec d’Anna Nieto, de Talleret Craft.

18.15 h. Dibuixa en Harry Potter. Taller per a infants de 8 a 12 anys amb Manel Sánchez

18.30 h. Llibreta d’encanteris.

16 l’agenda l’agenda
núm. 0351

l’agenda

COM

SORTIR A L’AGENDA DEL RIPOLLET AL DIA?

Envia les teves activitats i propostes a ripollet@al-dia.com amb 10 dies d’antelació Tel. 93 691 68 76

Taller per a infants a partir de 8 anys. A càrrec d’Anna Nieto, de Talleret Craft.

Inscripció: biblioteca@ripollet. cat o 935 864 230.

CONCURS IĿLUSTRACIÓ

VEREDICTE DEL CONCURS DE CARTELLS DE FESTA MAJOR

A les 19 h, al Centre Cultural (Rambla Sant Jordi, 2)

El creador del disseny guanyador del Concurs de Cartells de Festa Major 2023 rebrà un premi de 700€. El veïnat ha votat la proposta guanyadora entre les tres finalistes escollides pel jurat.

DIVENDRES 3

ARTS ESCÈNIQUES

TEATRE: BUFFALO BILL A BARCELONA

A les 20.30 h, al Teatre Auditori del Mercat Vell (Plaça Onze de Setembre)

Espectacle amb Ramón Madaula i Raquel Sans. A les 20 h. Presentació en el vestíbul a càrrec del director de la Revista de Ripollet, David Rúa i coŀloqui amb els intèrprets al finalitzar la funció. Dins la programació estable de l’ AETMV

Entrades a espectadorsripollet.cat. Si quedessin entrades, els joves de 18 a 25 anys disposarien a taquilla de 10 entrades a 5 €.

DISSABTE 4

FORMACIÓ FAMÍLIES

XERRADA: NYAM, NYAM, BON PROFIT!

De 10 a 12 h, a l’Escola Bressol Municipal La Rodeta del Molí Xerrada pedagògica per a famílies amb infants de 0 a 3 anys. A càrrec de l’equip de psicologia del CDIAP DAPSI Cerdanyola i el suport de l’alumnat del Cicle Superior d’Educació Infantil de l’IES Lluís Companys.

Aquesta xerrada forma part del cicle El racó de la petita infància, del Pla Educatiu d’Entorn de Ripollet 20202023.

Cal inscripció prèvia a ripollet. cat, a l’apartat d’Educació.

FESTIVAL MUSICAL CONCERT D’HIVERN DE L’ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA

A les 17.30 h, al Teatre Auditori del Mercat Vell (Plaça Onze de Setembre)

Els alumnes de l’Escola Municipal de Música ofereixen el Concert d’hivern

ACTIVITATS FAMILIARS

TALLER “EN TERRES DE VINYA, TOTS ELS CISTELLS SÓN BONS”

A les 18 h, al CIP Molí d’en Rata

Taller per aprendre a fer un cistell de canya.

Informació i reserves a molidenrata@ripollet.cat o al telèfon 935 946 057.

l’agenda l’agenda 17
núm. 0351
EXPOSICIÓ A LA SALA D’ART DEL CENTRE CULTURAL, FINS AL 28 DE FEBRER. “Art & Blues Rock Experience” Mostra pictòrica i d’il·lustracions de Jordi M. Extremera

l’agenda

Exposicions: Tot el que es pot veure a Ripollet aquest mes de febrer

CENTRE CULTURAL

Rambla de Sant Jordi, 2. Feiners i dissabtes de 10 a 13 h, i de 18 a 21 h. Diumenges i Festius, tancat.

DIBUIX

“Temps de COVID”

A la Sala 1 Fins a l’1 de febrer

Exposició del dibuixant de Ripollet Miguel Bocanegra basada en el confinament, l’aïllament a casa, el que va pensar l’autor i el que el va ajudar a superar-ho.

PINTURA I IL·LUSTRACIÓ

“Art & Blues Rock

Experience”

A la Sala d’Art Fins al al 28 de febrer

Mostra pictòrica i d’iŀlustracions a càrrec de Jordi M. Extremera

DIUMENGE 5

EQUIPAMENTS MUNICIPALS

PORTES OBERTES AL NOU ARXIU MUNICIPAL

D’11 a 13 h, a l’Arxiu Municipal (c. de la Salut, 18)

dedicada als orígens del blues passant pel rock’n’roll.

CIP MOLÍ D’EN RATA

C. Molí d’en Rata, 1 Horari: Dimarts de 9.30 a 13 h i de 16 a 19.30 h; dissabte d’11 a 14 h i de 17 a 20 h i diumenges i festius d’11 a 14 h. Visites concertades a molidenrata@ripollet.cat

MEMÒRIA HISTÒRICA

“Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i de supervivència” Fins a l’1 de juny.

Mostra que repassa la cuina catalana durant la Segona República, un instant de gran creativitat i forta voluntat per oferir una mirada nova i modernitzadora.

FOTOGRAFIA I OBJECTES

“Protagonistes: ripolletencs que deixen petjada”

Dedicada a set personalitats de

GENT GRAN BALL AL CASAL D’AVIS

De 18 a 20 h, al Casal d’Avis

Activitat oberta, organitzada pel Casal d’Avis Música a càrrec de Latinos. Preu entrada: 4 €.

DILLUNS 6

FORMACIÓ ENTITATS

“LLEI D’ASSOCIACIONS: QUÈ POT FER I QUÈ NO POT FER UNA ASSOCIACIÓ”

De 19 a 21 h, al Centre Cultural

S’organitzaran els tallers familiars “El Ripollet d’ara i abans” i “Com enquadernar documents”.

TEATRE QUITXALLA

PETIT MERCAT VELL: ELMER, L’ELEFANT DE COLORS

A les 18 h, al Teatre Auditori

A càrrec de Tutatis Distribucions. Per a infants a partir de 4 anys.

Entrades: Centre Cultural, teatreauditoridelmercatvell.cat o a taquilla una hora abans.

Curs gratuït amb certificat d’assistència.

Inscripció prèvia al Centre Cultural o a ripollet.cat.

CLUB LECTURA

BOOK CLUB: BREAKFAST AT TIFFANY’S, DE TRUMAN CAPOTE

A les 19 h, a la Biblioteca

A càrrec de Laura Patricio

Inscripció: biblioteca@ripollet.cat o 935 864 230.

Ripollet que han destacat fora de l’àmbit local com l’artista Emma Maleras. el tenor Gaietà Renom o l’escultor Josep Brull

MEMÒRIA

“Ripollet i la mesura del temps”

Exhibició permanent de la maquinària de l’antic rellotge del campanar de Sant Esteve.

PATRIMONI

“El pa de la diversitat”

Exposició pedagògica sobre la producció de pa, recollint el patrimoni dels molins fariners que antigament donaven vida a Ripollet.

FOTOGRAFIA

“Ripollet, un passeig en el temps

Mostra fotogràfica que testimonia l’evolució urbanística de Ripollet amb l’exhibició de fotos antigues i modernes.

DIMARTS 7

FORMACIÓ FAMÍLIES

XERRADA: “EL PAPER DE LES FAMÍLIES EN LA PREVENCIÓ DELS TRASTORNS DE LA CONDUCTA ALIMENTÀRIA”

A les 17.30 h, en línia

Xerrada per a les famílies de l’IES Lluís Companys sobre els transtorns alimentaris. A càrrec de FITA Fundación.

TERTÚLIA QUITXALLA

CLU B DE LECTURA INFANTIL

GOMET BLAU: REVOLUCIÓ A LA BOTIGA D’ANIMALS, D’ANA JUAN

A les 17.30 h, a la Biblioteca

Per a infants de 5 a 7 anys. Inscripció prèvia.

CONTES QUITXALLA

TROBADA INFORMATIVA

SOBRE HORTS URBANS A CASA

A les 19 h, al Centre Cultural

Trobada de gent interessada a fer un hort urbà a casa seva, i formar part del projecte “Terrats Verds”. Organitza: Associació Ripollet Natura

18 l’agenda l’agenda
núm. 0351

PARLEM SOBRE EL CÀNCER

l El proper dia 4 de Febrer és el Dia Mundial contra el Càncer, una iniciativa liderada per la Unió Internacional Contra el Càncer des de l’any 1999 a París. L’Objectiu és mobilitzar i conscienciar a la societat per a la prevenció i el control de la malaltia. En aquesta ocasió es porta a terme la campanya per segon any consecutiu “Tancar l’escletxa d’atenció”. Amb aquest lema es volen reduir les desigualtats que existeixen a l’accés de serveis oncològics de qualitat en tot el món.

El càncer és una de les principals causes de mort a Espanya. Un de cada tres homes, i una de cada quatre dones seran diagnosticats de càncer al llarg de la seva vida. Almenys un terç de tots els casos de càncer poden evitar-se. La prevenció constitueix la millor estratègia. Cal apostar per fer un estil de vida saludable:

•Realitzar exercici físic de forma continuada

•Abandonar el consum de tabac i/o alcohol

benestar FARMÀCIES DE GUÀRDIA

DIMECRES 01 FEBRER

RIZAL

C. Rizal, 1D (Ripollet)

DIJOUS 02 FEBRER

HIDALGO-VALLS

Av. de Canaletes, 29 (Cerdanyola)

DIVENDRES 03 FEBRER

C. SELVA

C.Torrent,12 (Cerdanyola)

DISSABTE 04 FEBRER

ST ANDREU (DIA)

•Controlar l’estrès

•Protegir la pell de l’exposició solar

•Disminuir el consum de greixos saturats(embotits, mantega, etc...) i augmentar els insaturats (peixos, oli d’oliva, etc...)

•Evitar els aliments hipercalòrics (sucre i derivats)

•Consumir aliments que aportin fibra (pa integral, verdures, fruites lleguminoses, etc...)

A la farmàcia trobaràs campanyes contra el càncer de colon en col·laboració amb l’hospital de referencia de la zona. Com a professionals sanitaris podem donar-te informació sobre els dubtes que puguis tenir o assessorar-te si ja estàs fent algun tractament per tal de mitigar els possibles efectes secundaris

Farmacia ELS Pinetons: C/Palau Ausit,1 Ripollet Tel 936917059 n

C. Sant Andreu, 4 (Ripollet)

MERCAT (DIA)

C. Nou, 58 (Ripollet)

RIZAL (DIA)

C. Rizal, 1D (Ripollet)

L’AUDITORI (NIT)

C. Lluna, 6 (Ripollet)

DIUMENGE 05 FEBRER

ST ANDREU (DIA)

C. Sant Andreu, 4 (Ripollet)

RIZAL (DIA)

C. Rizal, 1D (Ripollet)

DILLUNS 06 FEBRER

MERCAT

C.Nou, 58 (Ripollet)

DIMARTS 07 FEBRER

LLUÍS

C. d´Altimira, 18 (Cerdanyola)

20 benestar i bellesa consells de bellesa

coses de casa

COLORS QUE T'ENAMORARAN AQUEST 2023

l Els colors canvien de tendència cada any, i això es nota no solament en el món de la moda, sinó també en les tonalitats que es porten a casa. I, com cada any, Pantone ja ha triat el seu to per al 2023, que no és un altre que el Viva Magenta. Es tracta d'un color arrelat en la naturalesa que descendeix de la família del vermell i expressa un nou senyal de força. Podem integrar-lo en la nostra llar en paper pintat, o en algun auxiliar o complement de menor grandària, com per exemple un puf o els coixins que tenim al sofà. A més, la paleta cromàtica per al 2023 s'amplia amb altres tonalitats:

Tons que imiten la naturalesa: com ja s'ha comentat en diferents oca-

sions, els materials i teixits d'origen natural i sostenible continuen sent tendència absoluta aquest 2023. Això es tradueix en dissenys de fibres naturals i en l'ús de colors terra, grocs o verds en totes les seves varietats.

El blau reina de nou: i guanya protagonisme per als mobles més grans de la casa. Ofereix moltes possibilitats, des de la gamma cromàtica més suau, com el pastís o el turquesa o el blau gel, fins als més potents com el blau cobalt.

Tons teula i daurats: una proposta atrevida que ens brinda un resultat cridaner però molt elegant. Sempre podem usar el color daurat en petites dosis per a no recarregar

coses de casa

l'ambient. És ideal per a utilitzar en marcs de quadres, petits mobles, llums, etc.

REDACCIÓ:AMICn

de
decoració, interiorisme, moda de la llar 21
coses
casa
Ripollet

BENEFICIS QUE OBTÉ UN GOS QUAN EL RASPALLES

CURRY: Soc una boleta de neu, super divertit i afectuós. Estic esperant tenir uns papis que em vulguin. M’adoptes???

l Igual que per a nosaltres la cura del nostre cabell és important, el del nostre gos també ha de ser-ho. I no solament pensant en la part d’estètica exterior, sinó que és essencial per a la salut del nostre gos, com també per a la nostra.

Aquests són els beneficis de mantenir el pèl del nostre gos en perfecte estat amb raspallades freqüents:

T’agrada mantenir la teva casa lliure de pèls? La millor manera d’aconseguir-ho és pentinar-lo diàriament. D’aquesta manera, els pèls quedaran en la pinta i no per tota la llar.

És bo acostumar al gos des de cadell a ser raspallat diàriament o cada dos dies. Així evitarem que el raspallat esdevingui un mal de cap.

Quan pentinem al nostre gos també ens podem adonar de si té puces o

qualsevol altre problema en el pelatge que pugui afectar la seva salut. L’hora del raspallat, a poc a poc, s’anirà convertint en un moment per a estrènyer llaços i donar-li una mica de manyagues.

Raspallant al nostre gos diàriament, es reduiran notablement els banys; ja no hauràs de fer-ho tan seguit. Recorda raspallar l’àrea de les seves potes, i utilitza un drap o una esponja humida per a netejar els cabells bruts prop de les peülles. D’aquesta manera podràs controlar infeccions i problemes en l’àrea.

Recorda: Si veus que el teu gos perd més pèl del normal o que té alguna irritació, ferida o sensibilitat cutània, acudeix immediatament al veterinari.

Redacció - AMIC n

URGEIXEN CASES D’ACOLLIMENT valents i amb experiència a socialitzar gats amb por. Només gràcies a elles podem salvar gatets del carrer.

ANIMALES Ripollet www.animalesripollet.org

animalades 22 animalades per a la nostra mascota
Adopta’ls
www.al-dia.com
info@animalesripollet.org

CONSELLS A TENIR EN COMPTE ABANS DE COMPRAR UN VEHICLE DE SEGONA MÀ

lLa compra de vehicles de segona mà està en auge, tant, que l’any passat, 2 de cada 3 cotxes que es van vendre, eren usats. I no és d’estranyar, tenint en compte la pujada de preus dels automòbils nous.

Adquirir un cotxe que no sigui nou, pot suposar-nos un gran estalvi en la nostra butxaca, per la qual cosa és una bona opció a tenir en compte si no volem o no podem dedicar molt de pressupost a aquesta finalitat. No obstant això, abans de decidir-nos a comprar, hem de tenir en compte una sèrie d’aspectes per a no portar-nos cap sorpresa desagradable amb posterioritat.

Aquests són els passos més aconsellables que haurem de seguir sempre:

- Busca i compara prèviament entre diverses ofertes, i decideix-te per un model que s’adeqüi a les teves necessitats. No pel fet que estigui més barat, hem de comprar un més gran o més luxós del que realment ens fa falta.

- Sol·licita un informe de titularitat a la DGT. Aquest tràmit només costa 9 euros i es pot realitzar o a través d’una gestoria o bé directament en la pàgina web. És un document que ens donarà molta informació sobre tots els propietaris que ha tingut l’automòbil, si té la ITV passada o si existeix algun embargament sobre aquest.

- Sol·licita el llibre de manteniment per a veure

si totes les revisions estan al dia. En la mesura que ens sigui possible, és aconsellable que li doni un cop d’ull també un mecànic de confiança.

- Fes una revisió ocular exterior exhaustiva. Comprova punts importants com l’estat de la xapa i la pintura, el funcionament de les llums o l’estat dels pneumàtics.

- Sol·licita una prova de conducció per a observar el comportament del cotxe en funcionament: estat dels frens, canvi de marxes, aire condicionat i calefacció, etc.

- Informa’t de les garanties que t’ofereixen. Si la compra és a un particular, aquest no té per què donar cap, però almenys has de saber

que existeix un període de sis mesos contra els vicis ocults que pogués tenir el vehicle. Si la compra és a una empresa de compravenda o a un concessionari, el mínim concedit de garantia serà d’un any.

- Comprova que se’t fa el lliurament de tota la documentació original del vehicle: fitxa tècnica, permís de circulació, contracte de compravenda, ITV en vigor, justificant del pagament de l’últim rebut de l’impost de circulació, contracte de compravenda i document del canvi de titularitat.

- Prioritza la compra de cotxes de fabricació posterior al 2015, sobretot si vius o circules per zones de baixes emissions.

Redacció - AMIC n

motor cotxes i motos 23 motor Compromis amb la ciutat Ripollet Revista setmanal d’informació local gratuïta i independent www.al-dia.com - tel. 93 691 68 76 Motor cotxes i motos

OLIVES VERDES VS NEGRES: QUINA DIFERÈNCIA

HI HA ENTRE ELLES?

l L’oliva és, tal com sabem, el fruit d’un dels arbres més emblemàtics de la nostra cultura, l’olivera, i un aliment indispensable en la Dieta Mediterrània. Al nostre país es conreen més de 200 varietats diferents, destinant-se pràcticament, el 90% del total produït, a l’elaboració d’oli. Encara que es pot pensar que les olives verdes i les olives negres són diferents, en realitat són les mateixes, sent el grau de maduració, l’única cosa que les diferencia.

Per tant, les olives verdes, són aquelles que es recol·lecten quan el fruit encara no ha madurat, i per al seu consum, han de ser tractades amb

solucions alcalines a base de salmorres, que retiren la seva amargor i fan que el seu sabor sigui agradable. Les olives negres, en canvi, són fruits molt més madurs. En ser recol·lectades de forma més tardana, el seu sabor és fumat i més dolç i la seva grandària acostuma a ser més gran, perquè hi ha hagut temps que creixin més. Pel mateix motiu, acostumen a ser més tendres que les verdes, les quals tenen una textura més ferma.

Però no tot són diferències. Ambdues, són riques en nutrients, vitamines (sobretot l’E), minerals (calci, ferro i magnesi) i àcids grassos, al

mateix temps que contenen moltes propietats beneficioses per al nostre organisme. Entre elles:

- Prevenen malalties cardiovasculars.

- Regulen els nivells de colesterol.

- Són antioxidants.

- Milloren les nostres defenses.

- i tenen propietats antiinflamatòries, entre moltes altres.

Redacció: AMIC n

24 gourmet
plats, receptes i consells gourmet
gourmet plats,
receptes i consells

farmàcies de guàrdia - telèfons d’interes

HORÒSCOP

ÀRIES (21/3 al 20/4)

Vius un moment ideal per aprofundir en el teu costat sensible i vulnerable. Vols dormir millor i decideixes fer canvis al dormitori. Trobada amb una amistat que viu lluny.

CRANC (Del 22/6 al 21/7)

Estàs més connectat a la teva intuïció i fas les coses escoltant el que sents. T’agradaria viure a prop de l’element aigua i no descartes una mudança per apropar-t’hi.

BALANÇA (Del 24/9 al 23/10)

Has decidit amanyagar-te una mica més i comences alguna teràpia o tractament per alleugerir el cos i la ment. L’amor pot sorgir a la feina o en alguna formació o conferència.

CAPRICORN (Del 22/12 i el 20/1)

Cerques la tranquil·litat en el teu dia a dia i t’allunyes de persones conflictives o malintencionades. Al sector laboral tens les coses més clares i no et deixes trepitjar.

TAURE (Del 21/4 al 20/5)

Una persona amiga té la pretensió de ser quelcom més i t’ho farà saber. Treballes, concentradament en solitari, en silenci i amb molta energia, per assolir un repte personal.

LLEÓ (Del 22/7 al 23/8)

El Sol a Casa VII i Venus a Casa VIII afavoreixen les interaccions profundes. Si tens parella és hora de deixar l’egoisme de costat. Bon moment per les inversions en general.

TELÈFONS

Dhanna Astròloga - Redacció AMIC

ESCORPÍ (Del 24/10 al 22/11)

Són dies per passar-ho bé i et diverteixes amb activitats d’allò més senzilles. Passes bons moments amb els fills. Algú s’ha fixat en tu i et segueix en una xarxa social.

AQUARI (Del 21/1 al 19/2)

Pots rebre uns diners que esperaves des de fa temps. Vols fer un “pla renove” de l’armari i surts de shopping. Forta atracció per una persona estrangera o que viatja molt.

BESSONS (21/5 al 21/6)

Venus a Casa X col·labora positivament en la teva carrera professional i en una millora dels ingressos. Si tens un vessant artístic, s’obren portes per donar-te a conèixer.

VERGE (Del 24/8 al 23/9)

S’activa el sector de la parella i si no gosaves avançar cap a la persona del teu interès, t’hi apropes amb seguretat. A la feina destaques pels teus dots de lideratge.

SAGITARI (Del 23/11 al 21/12)

Et reconcilies amb algú del passat. Poses la llar al dia comprant alguns objectes per decorar-la o per tenir-hi més confort. En l’amor estàs en “stand-by”. No et decideixes.

PEIXOS (Del 20/2 al 20/3)

Venus entra al teu signe i endolceix la teva vida amb alguna agradable sorpresa. Estàs de més bon humor. Desprens encant i no et costa posar-te a la gent a la butxaca.

LA NOIA DEL VATICÀ: LA DESAPARICIÓ D’EMANUELA ORLANDI (NETFLIX)

Aquest any 2023, concretament el proper 22 de juny, es compleixen 40 anys de la misteriosa desaparició de la jove italiana Emanuela Orlandi.

Possiblement, aquesta desaparició hauria estat catalogada com una més de les centenars de milers que es produeixen al món, si no fos perquè es tractava de la filla un funcionari de la Prefactura de la Casa Pontifícia molt proper a la seva santedat el Pare Joan Pau II .

A dia d’avui, encara no se sap què va ser el que realment va passar. El cas d’Emanuela Orlandi és un dels successos més coneguts d’Itàlia, pel misteri que envolta la seva desaparició, perquè es tracta de la filla d’un funcionari de la Prefectura de la Casa Pontifícia, i per les proves que, durant 40 anys, apunten des de la intervenció de la màfia italiana fins a la Cúria Romana. Encara que van existir nombroses comunicacions anònimes, entre les quals cal destacar una trucada telefònica per demanar un intercanvi (la noia per Ali Ağca, empresonat per intentar assassinar a Juan Pablo II), mai es va aconseguir saber si Emanuela continuava amb vida.

Són tots aquests successos els que s’expliquen a la docusèrie de Netflix estrenada l’any passat. Dirigit per Mark Lewis, l’obra fa un repàs a les teories que van envoltar el misteri de la desaparició d’Orlandi. Dividit en 4 parts d’una hora de duració cadascuna, la docusèrie intenta analitzar i donar llum sobre alguns dels successos més sonats del cas. “El silenci és el més dolorós que pot patir una família”

26 serveis
serveis
SANITAT Ambulàncies Urgències 061 Ambulàncies 93 712 03 03 Alcohólics Anònims 93 317 77 77 Al-ANON 932 01 21 24 CAP Ripollet 93 594 64 20 CAP La Farigola 93 691 95 89 CAP Pinetons 93 594 65 37 CAP II Cerdanyola-Ripollet - Urgències 93 594 22 16 CAP II Cerdanyola-Ripollet - Visites 93 594 21 11 Centre de Salut Mental (St Joan de Déu) 93 580 96 77 Centre de Medicina Correctiva 93 580 20 19 Centre de Dia Can Vargas 93 692 93 21 Creu Roja 93 691 61 61 Hospital Parc Taulí 93 723 10 10 SERVEIS Emergències 112 Bombers 085 Policia local . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 092 Policia local comissaria 93 504 60 06 Policia Nacional 93 691 12 55 Mossos d’Esquadra 112 Avaries Aigua 900 304 070 Avaries Gas Natural 900 750 750 Avaries Telèfon 1002 Butà 93 725 62 77 ENHER-Fecsa 900 770 077 Correus 93 691 62 02 Funerària Truyols 93 580 97 10 Esglèsia de Sant Esteve 93 692 15 85 Oficina Local de Català 93 586 45 73 Tanatori Ripollet 93 592 05 81 TRANSPORTS Taxis 93 580 27 27 / 93 729 07 07 Taxis Ecológicos . . . 935 800 800 / 93 580 50 70 Renfe 93 691 88 69 Sarbus 902 287 000 / 93 580 67 00 Autocars Font 93 580 18 18 EQUIPAMENTS I SERVEIS MUNICIPALS Ajuntament 93 504 60 00 Centre Cultural 93 504 60 25 Biblioteca 93 586 42 30 Casal de joves 93 504 60 24 Casal d'Avis 93 580 49 95 CIP Moli d'en Rata 93 594 60 57 Teatre Auditori de Mercat Vell 93 580 91 92 Ripollet Radio 93 594 21 64 Patronat Municipal Ocupacio 93 580 76 42 Club de la Feina 93 591 02 72 Casa de Natura 670 29 12 77 Centre Obert la Placeta 93 586 34 22 Poliesportiu PAME 93 692 97 52 Pavelló Joan Creus 93 692 97 52 OAC Ripollet 93 504 60 00 Defensor del Ciutadà 93 504 60 28 ALTRES Ripollet al dia 93 691 68 76 Ofina de Treball 93 586 34 10 Jutjat de Pau 93 691 83 04 Centre Parroquial 93 580 60 95 ASSOCIACIONS DE COMERCIANTS Unió de Comerciants 658 96 08 65 Gremi d'instal.ladors 93 691 65 52 Paradistes del Mercat Municipal 93 691 34 00 Gremi d’hosteleria 93 692 11 48 ASSOCIACIONS DE VEÏNS CC Pont Vell 93 580 46 11 Associació de Sant Andreu 669 89 76 75
EL SERIENYOLENC G-man Germán A. Benitez www.noticiasenserie.com

guia comercial

GUIA COMERCIAL

ESCOLES DE BALL I GIMNASOS

FOTÒGRAFS

guia comercial adreces i telèfons 27
ADVOCATS Advocats Ripollet 935802921 ANIMALS DE COMPANYIA I VETERINÀRIA Centre Veterinari Ripollet 935807684 Faunarama 935940044 / 936925991 ANTENES TV Alpe 935921902 AUTOESCOLES Tatchepol 936917779 BARS I RESTAURANTS Can Martí 935912734 Casa Andreu 931718156 Casa Juanita 935640034 La Mar Chica 936920501 Cheer 935946252 Miyabi 938679033 Sushi & Lai 934995111 BELLESA Naturhouse 93-6927458 ELECTRODOMÈSTICS Electrorambla 936926678 Electrooferta 935608029 CONSTRUCCIÓ I REFORMES DGR Marbres 934616199 Paños Rodrigo . . . . . . . . 935864616
Gali 936928302 Yoshikan Dojo
ENSENYAMENT English Torras 935806648 Mt Idiomes 935949706 Kumon 932504174 FERRETERIES Ferreteria Ripollet
655066386
936929265
Joan Serrano
GESTORIES Gestoría Carreter Felip INFORMÀTICA Cerdanyola Informática Millenium Tecnology INSTAL·LACIONS ELÈCTRIQUES I CALEFACCIÓ Gaservéis IMMOBILIÀRIES Espai D4 Llargués Nova Rambla Ripollet Serveis Immobiliaris JOIERIES Riera Romagosa LLAR D’INFANTS Somnis Les Rialles ODONTOLOGIA Clínica Virgen del Pilar ÒPTIQUES Óptica Fábrica PERRUQUERIA CANINA Faunarama Sant Jaume 935912977 REPARACIÓ I VENDA DE COTXES Citroën 935751349 Hermacar 935922752 MODA I CONFECCIÓ Cisa 935863159 My Style 931549148 VINOTEQUES Vinalium 933483429 ANUNCIAR-TE AQUÍ 93 691 68 76 VOLS CONTACTA AMB NOSALTRES
635026797

sudoku - mots-encreuats - sopa de lletres

SUDOKU

passatemps

DIFICULTAT: BAIXA

L’objectiu és omplir, amb les xifres de l’1 al 9, una quadrícula de 81 caselles (9x9) dividida en subquadrícules de 3×3, partint d’algunes xifres ja collocades i sense repetir-ne cap en una mateixa fila, columna o subquadrícula.

LA SOLUCIÓ

SOPA-FOTO DE LLETRES

Redacció

Busca dins d’aquest garbuix de lletres el nom del que surt les fotos.

ESCACS

Juguen

Redacció - AMIC

LA SOLUCIÓ SOPA DE LLETRES

28 passatemps
B S I I D U E G A A C Y A D D I E A W B I I N L A V E S P A D F P X O G U I C U N J N U X N H I P O P O T A M N L Y R D R C K E F A R I R A T P E N A T F J F U B G I A Y J Q C N U C Q U X F U R A Q W J D F K R R A H Q S B T E M A I J D C U Q I N B S I I D U E G A A C Y A D D I E A W B I I N L A V E S P A D F P X O G U I C U N J N U X N H I P O P O T A M N L Y R D R C K E F A R I R A T P E N A T F J F U B G I A Y J Q C N U C Q U X F U R A Q W J D F K R R A H Q S B T E M A I J D C U Q 1. RUC· 2. RATPENAT · 3. NYU · 4. FURA 5. PUMA · 6. HIPOPOTAM· 7. AVESPA· 8. ESCORPI
LA SOLUCIÓ
moviments SI VOLS APRENDRE MOLT MÉS SOBRE ELS
ALTRES JOCS,
CONÈIXER-NOS! INSCRIPCIONS OBERTES!
INFO:
Th1, gxh1=D+, Dxh1# NIVELL BÀSIC
Blanques i fan escac i mat en 2
ESCACS I
VINE A
MÉS
626 57 07 70, escacspalauausit@gmail.com
Compromis amb la ciutat Ripollet Revista setmanal d’informació local gratuïta i independent Pots trucar prèviament al 936 916 876 o envia un mail a comercial@al-dia.com i t’informarem També pagament amb targeta

A QUÈ ES DEDICA UN HEADHUNTER

l Un headhunter o buscatalents és un professional que s’encarrega de trobar i reclutar candidats, generalment d’alt nivell, per a ocupar llocs de treball en empreses. Aquests professionals solen tenir experiència en el camp de la cerca d’ocupació i una àmplia xarxa de contactes en el món laboral.

Existeixen dos tipus principals

d’headhunters:

- Els headhunters interns

- I els headhunters externs.

Els headhunters interns treballen dins d’una empresa i s’encarreguen de trobar candidats per a ocupar llocs de treball dins

d’aquesta. Generalment, els busquen a l’exterior, però també podrien detectar treballadors que ja estan dins l’organització i que poden ser aptes per a una vacant superior i que d’una altra manera, podrien passar desapercebuts pels caps o directius.

D’altra banda, els headhunters externs, són professionals independents contractats per una empresa per a trobar candidats per a ocupar llocs en altres empreses.

A més d’aquests dos tipus principals, també existeixen headhunters especialitzats que s’enfoquen a trobar candidats per a ocupar llocs específics, o d’un sector o

camp concret, com la tecnologia o les finances.

Quant als mètodes de cerca, els headhunters utilitzen una varietat de tècniques per a trobar candidats, incloent-hi la recerca en bases de dades, dins les xarxes socials o en web d’ocupació. També fan servir la seva xarxa de contactes personals per a trobar candidats que no estan activament en la recerca de feina però que poden ser interessants per al lloc en concret.

Redacció:AMIC n

despatx legal 30 despatx legal consell d’advocats i juristes

Truca al 93 691 68 76 o envia el text, el nom i telèfon de contacte a comercial@al-dia.com. Cada paraula costa 1€ per a quatre setmanes. Pots abonar el cost en efectiu o per transferència.

OFERTES DE TREBALL

A FERRETERIA TORRE DEL PI ESTEM BUSCANT AMANTS DEL BRICOLATGE, LA LLAR I DE TOT L’UNIVERS FERRETER PER FORMAR PART DEL NOSTRE EQUIP DE VENDA. POSAREM A LA TEVA DISPOSICIÓ

TOTA LA NOSTRA LLARGA EXPERIÈNCIA EN EL SECTOR. COM A VENEDOR/A ASSESSORARÀS ELS NOSTRES CLIENTS I COL·LABORARÀS EN LA IMPLANTACIÓ I SEGUIMENT DELS PRODUCTES. CONTRACTE INDEFINIT - JORNADA COMPLETA CURRÍCULUMS A FERRETERIA@TORREDELPI. CAT-686126180

OFERTES SEÑORA SE OFRECE PARA CUIDADO DE PERSONAS MAYORES TEL 643185241

CHICA BUSCA TRABAJO DE CUIDADO DE PERSONAS MAYORES POR LA NOCHE. TEL. 612262693

CHICA BUSCA TRABAJO CUIDADORA. CON EXPERIENCIA. TEL. 613026397

CHICA BUSCA TRABAJO DE CUIDADO DE PERSONAS MAYORES. DE LUNES A VIERNES. INTERNA O EXTERNA. TEL. 641275141

ALTRES

ES LLOGA PARQUING ZONA QUATRE CANTONS. T.636117735

TRANSPORTE Y MUDANZA. ECONOMICA. ARIEL. TEL. 668562414

NEMADI VIDENTE ESPECIALISTA EN AMOR Y RETORNO DE LA PAREJA INMEDIATO. NEGOCIOS ATRAE CLIENTES, SUERTE, SALUD, MAL DE OJO, TRABAJO, IMPOTENCIA, PROBLEMAS FAMILIA. CON RAPIDEZ Y EFICACIA. RESULTADOS 48 HORAS Y 100% GARANTIZADOS. TEL. 658911022 CON WHATSAPP.

classifi cats ofertes de feina - lloguer - compravenda - traspas 31
classifi cats
Compromis amb la ciutat www.al-dia.com - tel. 93 691 68 76