Beeld Express 3/2016

Page 1

Ben je in je vrije tijd bezig met fotografie, film of multimedia, of kriebelen je vingers om eraan te beginnen? Het Centrum voor Beeldexpressie is je aanspreekpunt. Je krijgt er advies, informatie en documentatie op maat.

BEELD EXPRESS 3/2016

Centrum voor Beeldexpressie

Hou onze website, je mailbox of de volgende nummers in de gaten, want er volgen nog nieuwe voordelen! Je wordt lid voor € 25 (lidkaart met of zonder foto)! Jongeren tot en met 25 krijgen korting: zij betalen € 17,5.

www.beeldexpressie.be

EXPRESS

SEP / OKT

Tijdschrift van het Centrum voor Beeldexpressie vzw

een abonnement op het tijdschrift Beeld Express een lidkaart die erkend is door de Vlaamse gemeenschap gratis deelname aan alle wedstrijden georganiseerd door het Centrum voor Beeldexpressie een aanzienlijke korting (vaak 100 %) op alle door ons georganiseerde activiteiten (lezingen, projecten, cursussen en workshops, wedstrijden, exposities en evenementen) de ontlening van opname-, projectie- en expomateriaal een SABAM-regeling voor al wie muziek gebruikt bij films of AV-producties een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (+ rechtsbijstand) én lichamelijke ongevallen de mogelijkheid om financiële steun te bekomen voor een buitengewoon project kortingstarief (€ 6 i.p.v. € 8) bij een bezoek aan het FoMu Antwerpen regelmatig kans tot het winnen van dvd’s, boeken, tickets, … in Beeld Express bij aankoop van 2 tickets op vertoon van geldige lidkaart: reductieprijs bij Sphinx cinema Gent (www.sphinx-cinema.be) 10% korting op al je aankopen bij het fotolabo ONELAB fine art printing (www.onelab.be) 10 % korting op het ontwikkelen van films en op het printen en monteren van fotowerk bij Fotoshop Gent (www.fotoshopgent.be) 10 % korting bij fotolabo Milo-Profi (www.milo-profi.be) 10 % korting op alle aankopen, met uitzondering van Fine Art Scans, bij fotolabo Fotorama in Wevelgem (www.fotorama.be) 15 % korting op het bestellen van prints en op eindafwerking bij Beeldmakers photo labo in Aalst (www.beeldmakers-labo.com) kortingstarief bij een abonnement op het fotografietijdschrift Shoot (www.shoot.be) kortingstarief bij aankoop van een catalogus n.a.v. een expo in CC Hasselt (www.ccha.be) reductietarief bij voorstellingen Beursschouwburg (www.beursschouwburg.be) 10% korting en gratis verzending op het volledige aanbod in de webshop van Lannoo (www.lannooshop.be/beeldexpressie) korting op vertoon van je lidkaart bij aankoop van een festivalpas bij Toerisme Oostende die toegang geeft tot ALLE films op het Filmfestival Oostende van 9 tot 17 september 2016 (€ 25 i.p.v. € 30) (zie p. 26) 10 % korting van 15 september tot en met 30 oktober op vertoon van je lidkaart bij aankoop van een BredaPhoto-catalogus bij de bookshop in De Stadsgalerij, Oude Vest 34, Breda (festivalhart BredaPhoto) (zie p. 36) standaardkorting op vertoon van je lidkaart aan de kassa op alle filmvertoningen (m.u.v. opening, slot en special events) tijdens Film Fest Gent van 11 tot en met 21 oktober 2016 (zie p. 60) ledenkorting op een ticket voor het Lowland Photo Festival op 10 en 11 december 2016 in Kinepolis Antwerpen (€ 42 i.p.v. € 47 voor een dagticket of € 74 i.p.v. € 84 voor een weekendticket)

juni/juli/augustus - Afgiftekantoor Antwerpen X - P309297 - 5 x per jaar in maart, juni, september, november en januari

BEELD

Iedereen met een liefde voor beeldtaal kan bij ons terecht, maar leden genieten van extra voordelen en daar komen er weer enkele nieuwe bij:

2016


BEELD EXPRESS (oplage 5.400 ex.) nummer 3, jaargang 46, september/oktober 2016

Verschijnt 5 x per jaar in maart, juni, september, november en januari. Centrum voor Beeldexpressie, CvB vzw, erkend door de PSA, FIAP en UNICA Voorzitter en verantwoordelijk uitgever: F.  Van Vlaenderen, Rijsenbergstraat 130, 9000 Gent Tel. 09/220 29 15 e-mail: voorzitter@beeldexpressie.be Hoofdredacteur - redactieadres: Joke Embrechts Vorstermanstraat 7 bus 1.5, 2000 Antwerpen Tel.: 03/289 12 03 e-mail: hoofdredacteur@beeldexpressie.be Overige redacteurs: J. Coddé, M. de Koning, M. de Zwart, J. Embrechts, C. Goossens, M. Pylyser, M. Thysens, W.  Van Springel Inlichtingen, adreswijzigingen, publicitaire inlassingen, ...: Vorstermanstraat 7 bus 1.5, 2000 Antwerpen Tel.: 03/289 12 01 e-mail: sec@beeldexpressie.be Abonnementen: 25 euro per jaargang (5 nrs.) te storten op BE81 4144 1999 9124 (BIC: KREDBEBB) van CvB vzw, Vorstermanstraat 7- bus 1.5, 2000 Antwerpen, Meer informatie op onze website: www.beeldexpressie.be Alle artikels worden gepubliceerd onder de verantwoordelijkheid van de auteurs en dienen naar de hoofdredacteur gestuurd te worden. De niet gepubliceerde artikels worden tenzij anders afgesproken - niet teruggestuurd. Niets uit dit nummer mag gedeeltelijk of in zijn geheel overgenomen worden zonder uitdrukkelijke toestemming. Lay-out en prepress: K. Peeters Foto cover: © Pieter Clicteur (zie ook p. 26)

p. 16

© Walter Van Der PerreN h p. 28

KIJKEN & BEZOEKEN 02 Vincent 06 Analoog filmmateriaal centraal op ‘Celluloid’ 08 Evenwicht en kleur bij Lissa Van Eesbeeck 12 Imaging Unlimited op photokina 14 UIT in Vlaanderen 16 Verborgen Lichtheid: Een poëtische ode aan stopplaatsen door Walter Van der Perren 21 UIT met het Centrum voor Beeldexpressie 22 Unexposed: Gratis fotofestival in Leuven 26 Feesteditie Filmfestival Oostende 28 Openingsfilm ‘Everybody Happy’ 30 Peter Lindbergh: Een andere kijk op modefotografie 36 BredaPhoto mét fotowerk van leden 42 UIT met leden en aangesloten groepen 44 Het Nederlands Film Festival: verhalen die verteld mogen worden 45 Bij plaatjes horen praatjes 46 2de Bring Your Own Beamer (BYOB) Gent 48 Beeld in al zijn vormen in Luik. Verjaardagseditie BIP 54 Een ode aan home movies door Jasper Rigole 60 Nordic Cinema en Japanse film op Film Fest Gent 62 Unseen Photo Fair & Festival

VRAGEN 64 WIE contacteren WAARVOOR in het Centrum voor Beeldexpressie

IN HUIS HALEN 47 Productinfo 52 Boekennieuws 57 UIT op dvd

DOEN 19 Wedstrijd: Ciné Public 58 Wedstrijden 65 Wedstrijd: Making movies


Kevin Janssens - of is het Humphrey Bogart siert onze cover als master van het Filmfestival Oostende. Hun tiende verjaardag vieren ze daar al, in Oostende, met onder meer de wereldpremière van de nieuwste film van Nic Balthazar. Verder veel film in dit nummer met het Film Fest Gent en het Nederlands Film Festival, home movies in het Huis van Alijn, analoog filmmateriaal in EYE en twee filmwedstrijden, Ciné Public en Making Movies. Nog een feestvarken is BIP in Luik. Ook daar tien kaarsjes om alle vormen van beeld te vieren. Fotofestivals zijn er deze herfst trouwens genoeg: Unseen in Amsterdam en BredaPhoto mét werk van vier van onze leden. Dichter bij huis kan je in Leuven opkomend talent zoals Lissa Van Eesbeeck ontdekken tijdens Unexposed. Nog in Leuven brengt Walter Van der Perren een ode aan stopplaatsen. En niet te vergeten: eind september is er weer photokina in Keulen waar je de ongelimiteerde mogelijkheden van beelden, foto- en filmmateriaal kan ontdekken! Kansen genoeg om mooie beelden te zien en te maken. Geniet ervan en maak er een mooie nazomer van! Joke Embrechts hoofdredactrice p. 36

© Lin Zhipeng h


2

Vincent TEKST: Mats Pylyser / Stills uit ‘Vincent’

Vincent is een 17-jarige wereldverbeteraar met een depressie die al enkele zelfmoordpogingen achter de rug heeft. Wanneer zijn Franse tante Nicole plots voor de deur staat, ziet hij dit als een ideale kans om er met haar van door te gaan. Disfunctionele families, personages in de knoop met zichzelf en de ‘weg’ die haar heilzame kracht uitoefent; ‘Vincent’ is een tragikomische roadmovie die gebruik maakt van de klassieke ingrediënten van het genre en die verwerkt tot een mooi en gebalanceerd geheel. Christophe Van Rompaey kan voor zijn derde langspeler bovendien rekenen op een sterke Spencer Bogaert die met veel naturel de titelrol voor zijn rekening neemt. De rol van zijn compagnon de route wordt vertolkt door de Franse actrice Alexandra Lamy. In de bijrollen herken je ongetwijfeld Barbara Sarafian en Geert Van Rampelberg als de moeder en stiefvader van Vincent. We gingen op bezoek bij Jean-Claude van Rijckeghem, de scenarist en producent van ‘Vincent’. Jean-Claude heeft daarnaast onder meer ‘Adem’ en ‘Aanrijding in Moscou’ op zijn cv staan, die laatste eveneens met Christophe Van Rompaey in de regiestoel. Verder schreef hij verschillende historische jeugdromans. De stapel tekeningen die uitgespreid ligt over zijn bureau, verraadt dat hij momenteel bezig is met het schrijven van de dialogen voor een Franse oorlogsstrip. “Het idee voor ‘Vincent’ dateert intussen al van meer dan zes jaar geleden. Ik wilde iets doen rond een depressieve tiener die een innerlijke en uiterlijke reis maakt door Frankrijk. Dat 'Vincent' een roadmovie zou worden, lag dus al van in het begin vast. Het was iets dat ik nog nooit gedaan had, wat het natuurlijk alleen maar interessanter maakt. Christophe (Van Rompaey n.v.d.r.) vond het een boeiend concept en ik heb het scenario specifiek voor hem uitgeschreven. De backstories van de personages hebben we samen opgesteld. Deze komen weliswaar niet in de film, maar voor de acteurs vormen ze wel een belangrijke basis. Productioneel was het niet altijd even gemakkelijk omdat het een Franse co-productie is - er moest dus ook voldoende Frans in gesproken worden - maar ik vond het wel leuk om die twee talen in het script met elkaar te doen botsen.”

ZOU IK HIER MIJN ZATERDAGAVOND AAN GEVEN? “Als ik aan een film begin, probeer ik altijd eerst een treatment te schrijven van een tiental bladzijden - het verhaal uitschrijven in je eigen woorden, zeg maar. Het VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds n.v.d.r.) vraagt dat ook. Als je een verhaal op tien pagina’s kan vertellen en het blijft boeiend, dan weet je dat je op de goede weg zit. Een treatment geeft je ook een

êêê


KIJKEN & BEZOEKEN / Film

3


4

goed overzicht van je verhaal. In een uitgeschreven script van meer dan 100 pagina’s, verlies je dat wat. Maar evengoed werk je lang aan een treatment en besef je dat het niets gaat worden - dat ik er zelf mijn zaterdagavond niet aan zou willen geven. Voor mij is het altijd wel een maatstaf dat ik de film zelf graag zou willen zien. Eigenlijk schrijf je een scenario toch in de eerste plaats voor jezelf - en om de mensen ermee te verrassen natuurlijk - maar ik zou bijvoorbeeld geen verhaal kunnen schrijven in een genre dat mij niet interesseert. De meeste van mijn films zijn tragikomisch van aard. Dat zijn ook de films die ik zelf het liefst zie of, beter gezegd, de films die ik het liefst opnieuw zie omdat ik er iedere keer nog van kan genieten. Bij andere films zelfs films die ik erg goed vind - doe ik dat niet.”

“We worden omringd door clichés. Als scenarist is het de uitdaging om daarmee aan de slag te gaan.” “De beste ideeën komen doorgaans op tijdens het schrijfproces zelf, niet door te zitten mediteren of zo. (lacht) Vaak heb je een hele dag zitten schrijven en komt die ingeving ineens terwijl je naar huis fietst, omdat je dan helemaal doordrongen bent van je verhaal. Ik heb niet echt een eigen structuur waar ik aan vasthou. Vaak begin ik aan een scenario en vraag ik me af: ‘Hoe deed ik dat vorige keer nu weer?’ Elk verhaal leer je eigenlijk schrijven. Je moet denken aan structuur, maar tegelijkertijd moet je zeker ook de personages volgen. Bepaalde blockbusters zijn heel gestructureerd en werken zelfs volgens een bepaalde formule, maar je merkt daaraan dat de personages fel ondergeschikt zijn. Je hebt ook films die volledig personagegedreven zijn en daardoor minder structuur hebben. Ik probeer daarin altijd een evenwicht te zoeken.” “Als je aan een script begint, ga je automatisch op zoek naar gelijkaardige films. Je bekijkt ze om er uit te leren; om te kijken hoe dat soort verhalen in het verleden al verteld zijn en wat je dan niet gaat herhalen. Als je zo zaken tegenkomt die je ook wou doen, is dat natuurlijk vervelend (lacht), maar uiteindelijk is alles cliché. We worden omringd door clichés. De uitdaging in een scenario is om iets met die clichés te doen en ze zo fris mogelijk aan te brengen of om te keren. Alles is in principe immers al wel eens verteld.” “‘Il Sorpasso’ (van Dino Risi n.v.d.r.) was zeker een inspiratie voor 'Vincent'. Dat is een Italiaanse roadmovie uit de vroege jaren ’60, met héél veel conversaties in de auto. Een andere inspiratie was ‘Harold and Maude’, een

krankzinnige komedie van Hal Ashby, gemaakt in de context van de Vietnam-oorlog. Die film gaat over een jongeman die - net als Vincent - zelfmoord wil plegen, maar Harold doet altijd alsof. Bij Vincent ligt dat anders. Vincent heeft zeker wel de intentie om het te doen. Dat komt ook duidelijk naar voren in de scène aan de Eiffeltoren. Als film is 'Vincent' ook een stuk realistischer van opzet dan 'Harold and Maude'.”

DE ROL VAN DE PRODUCENT Met zijn productiebedrijf 'A Private View' is Jean-Claude van Rijckeghem haast altijd als producent betrokken bij de films waarvoor hij het scenario schreef. Maar wat is precies de taak van een filmproducent? “Een producent doet eigenlijk veel meer dan de mensen vermoeden. Als producent draag je de eindverantwoordelijkheid ten opzichte van distributeurs en televisiezenders - het eindresultaat moet immers overeenkomen met de film die je hen beloofd hebt - maar ook de financiële verantwoordelijkheid. Je moet een budget kunnen beheren, een ploeg samenstellen, scenario en montage kunnen beoordelen, ... Eenmaal de opnames begonnen zijn, heb je wel niets meer te doen. Tenzij ze ineens bellen omdat een scène niet marcheert of zo. (lacht) Ik lees altijd ruim op voorhand het scenario in detail door met de regisseur, zodat schrijver en regisseur overal hetzelfde vertellen. Sommige regisseurs vinden dat saai of hebben liever meer ruimte, maar zo werk ik het liefst. Doordat de essentie en de dramatische spanning van elke scène vast staat, krijg je ook meer ruimte voor improvisatie en details tijdens de repetities. Je voelt daar alles concreet worden, wat heel stimulerend werkt, ook voor een scenarist.” • Benieuwd naar het resultaat? ‘Vincent’ loopt vanaf 31 augustus in de zalen.


WIN !

Beeld Express geeft 5 duotickets weg voor ‘Vincent’. Mail voor 8 september 2016 naar com@beeldexpressie.be en maak kans om te winnen. Vermeld in je mail zeker je naam, lidnummer en adresgegevens. Je kan maar deelnemen aan 1 wedstrijd uit dit nummer. Veel succes! •

KIJKEN & BEZOEKEN / Film

5


KIJKEN & BEZOEKEN / Expo

6

Analoog filmmateriaal centraal op

‘Celluloid’ TEKST: JOKE EMBRECHTS / Foto's: EYE

EYE presenteert de internationale groepstentoonstelling ‘Celluloid’ met werk van kunstenaars die gebruikmaken van en reflecteren op de specifieke kwaliteiten van 16mm en 35mm filmmateriaal en filmapparaten. In een tijd van snell en bijna totale digitalisering van het bewegend beeld vestigen de makers aandacht op de bijzondere materiële eigenschappen van analoog filmmateriaal en filmapparatuur. In eigenzinnige en veellagige filminstallaties incorporeren de deelnemende kunstenaars Tacita Dean, João Maria Gusmão & Pedro Paiva, Rosa Barba en Luis Recoder & Sandra Gibson de eigenheden van het celluloid. Tacita Dean is een beroemd en belangrijk voorvechtster van het behoud van die unieke kwaliteiten van het celluloid. In 2011 maakte zij voor de Turbine Hall in Tate Modern een enorme en spraakmakende 35mm-installatie die nu voor het eerst in Nederland te zien zal zijn. Het Portugese kunstenaarsduo João Maria Gusmão & Pedro Paiva werkt met talloze 16mm-projectoren en projecties aan bijzondere en veellagige filminstallaties waarin zij op een filosofisch/antropologische manier het medium inzetten. Rosa Barba onderzoekt in haar werk de filmapparatus en maakt sculpturale installaties waarin het element tijd een belangrijke rol speelt. Het New Yorkse kunstenaarskoppel Sandra Gibson & Luis Recoder ten slotte brengt in sculpturen, installaties en live performances de magie van het celluloid materiaal naar voren, waarbij zij gebruikmaken van afwijkende lenzen, bijzondere filters en afgedankt filmmateriaal. Gebruikmakend van 16mm of 35mm filmmateriaal en de daarbij horende filmapparatus blazen deze filmmakers en kunstenaars het analoge, tastbare celluloid nieuw leven in. Zij benadrukken de onovertroffen kracht van het geprojecteerde, cinematografische beeld en bezingen de visuele rijkdom en kleurennuances van het filmmateriaal. Ook brengen zij projectoren en bijbehorende loop-systemen en projectortafels terug in de ruimte. Fenomenen als licht, tijd en beweging, maar ook karakteristieke eigenschappen als de perforatie, geluidssporen en het liggende ‘landscape’-formaat worden gretig onder de loep genomen. EYE opent, tegelijk met deze tentoonstelling, het nieuwe, state of the art EYE Collectiecentrum. Hierin wordt de enorme collectie celluloidfilms die EYE in bezit heeft ondergebracht en wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar, onder meer, het beheer en behoud van filmmateriaal. De expo wordt omlijst met een uitgebreid programma met films, talks en events in de filmzalen van EYE. •

‘Celluloid. Tacita Dean, João Maria Gusmão & Pedro Paiva, Rosa Barba, Luis Recoder & Sandra Gibson’ loopt van 17 september tot en met 8 januari 2017 in EYE Filmmuseum (IJPromenade 1) in Amsterdam, dagelijks 10 u. - 19 u.


7

20– 25 SEPTEMBER 2016 | KEULEN

IMAGING UNLIMITED BELEVEN Spannende producten, nieuwe artikelen plus actie en events. Daarmee wekt de photokina jouw creativiteit op het gebied van fotografi e en video! Actuele thema’s zoals bijvoorbeeld virtual reality, drones en light painting geven je heel wat redenen om op de opnameknop te drukken. Het maakt dan niet uit of je je fototoestel of smartphone gebruikt – of de nieuwste equipment ter plaatste leent. Ontdek op de photokina hoe je nog meer uit je foto’s en fi lms kunt halen.

ONLINE-T ICKETS BESTELLE N

BESTELLEN EN DAARB IJ TOT 38% B ESPAREN! PHOTOKIN A.COM/TIC KETS

Imaging Unlimited – daar word je blij van! WWW.PHOTOKINA.COM

#PHOTOKINA

photokina-hotline: +49 1806 103 101 E-Mail: photokina@visitor.koelnmesse.de

220x135_PK16_Beeld Express_NL_BE.indd 1

13.07.16 09:45

Ah, eindelijk een beeld in onze advertentie. En we hebben nog steeds dezelfde naam.

Uit de vriendschappelijke fusie tussen een handvol Belgische drukkerijen en een

communicatiebureau, ontsproot DADDY KATE. Gewoon omdat het kan, weet u wel.

Want daar draait het bij ons om. Making things happen. Onze eigen grenzen verleggen, en graag die van onze klanten ook. Never stop learning. Neen, we zijn geen drukkerij. En neen, ook geen reclame- of communicatiebureau. Toch niet enkel dat.

Tot gauw www.daddykate.be @wearedaddykate


8

Evenwicht en kleur bij

Lissa Van Eesbeeck TEKST: Jan CoddĂŠ / Foto's: Lissa Van Eesbeeck

Evenwichtige composities met oog voor detail en overgoten met het mooiste daglicht: dat is de fotografie van Lissa Van Eesbeeck samengevat. Een zeer menselijke fotografie ook, alhoewel er eerder zelden personen op afgebeeld staan. Een fotografie die vertrekt vanuit het eigen gevoel, de eigen ervaringen en die een verhaal brengt. Lissa studeerde in 2014 af aan het Narafi (Luca School of Arts - Brussel). Nadien volgde ze een master in de culturele studies (KU Leuven). Tijdens deze brede masteropleiding focuste Lissa vooral op aspecten die verband houden met visuele communicatie zoals bijvoorbeeld beeldtaal op sociale media. Als jonge fotografe richt zij zich vooral op documentaire beelden, met een duidelijke band naar 'de mens'. Ze past een eenvoudige, eerlijke fotografische techniek toe en daglicht is haar favoriete lichtbron. Voor de schoolopdracht 'triptiek' maakte Lissa 3 beelden: een landschap, een portret van haar grootmoeder en een foto van het interieur van haar oma. Dit binnenaanzicht vormde de aanzet tot haar eindwerk 'Where I Live'. In het Leuvense St. Maartendal (veelal sociale woningen, hoogbouw) zocht ze contact met de bewoners en praatte ze over haar fotografische plannen om de woonwijk te documenteren. Sommige deuren bleven gesloten, maar vele deuren gingen open voor een vlotte, ondernemende fotografe als Lissa. Door de gesprekken met de bewoners maakte ze uitgebreid kennis met de mensen, en kon ze de reflectie van de persoon in de interieuraankleding in beeld brengen. Een erg tijdsintensief proces dat in de eerste plaats de sociale en communicatieve vaardigheden van de fotografe aanspreekt. Talrijke bewoners genoten van de aandacht die ze kregen en loodsten Lissa naar hun buren: de ene deur opende de andere en zo ontstond een bijzonder beeldverhaal van deze veelzijdige, multiculturele stadswijk. Het werd al snel duidelijk dat de aanwezigheid van de mens op de foto zelf geenszins noodzakelijk was om een sprekend beeld te maken. Het werd gaandeweg zelfs een uitdaging om een persoon te portretteren, zonder deze zelf af te beelden. De veelheid van elementen in het beeld die refereren naar de bewoner, gaven vaak voldoende diepgang aan het beeld en laten ons, als toeschouwer, de mogelijkheid om zelf de details te ontdekken en de nodige verbanden te leggen. Door de bewoners zelf niet in beeld te brengen, kon de volle aandacht

tijdens de opname naar een zeer evenwichtige beeldopbouw gaan, zorgvuldig uitgelicht door het aanwezige daglicht. Kleur is in dit alles zeker een belangrijke factor, zonder evenwel te domineren. Haar eindwerk werd onder meer geselecteerd voor Twens 2014 in Leuven. Het is een mooi voorbeeld van een constructief idee, dat doorheen het creatieve proces meer vorm krijgt en verder wordt uitgediept. Haar grote voorbeelden zijn onder andere Bieke Depoorter en Maroesjka Lavigna. In het werk van Maroesjka herkennen we inderdaad de subtiele beeldopbouw die Lissa inspireerde. Ook de esthetiek die ze in desolate landschappen weet in te brengen, spreekt Lissa zeer sterk aan. De bijzondere manier van reizen en de daaruit voortkomende fotografische verhalen bij Bieke Depoorter motiveren Lissa dan weer tot toekomstige fotografische


ontdekkingstochten, in minder evidente gebieden. Noorwegen, IJsland maar ook Zuid-Amerika staan op haar verlanglijstje. Momenteel heeft Lissa al heel wat gefotografeerd in Indonesië: los van de toeristische paden, maar nog wel in vrij comfortabele omstandigheden. Een selectie uit dit fotografisch werk is geselecteerd voor Twens 2016 (zie ook p. 22). Door haar huidige, eerder theoretische, masteropleiding heeft Lissa minder tijd om effectief te fotograferen. Om de voeling met haar beeldtaal levendig te houden spreekt ze geregeld de camera van haar smartphone aan. Als fotograaf heeft ze immers continue “de ogen open”. Vaak onverwacht, meestal onderweg, wordt ze zo aangetrokken door willekeurige situaties. De beelden die ze op deze manier maakt, vinden hun weg veelal naar haar Instagram-account. Maar ook deze 'snelle' beelden getuigen van een weloverwogen opgebouwde compositie, waarin kleur een essentiële rol speelt. •

êêê

KIJKEN & BEZOEKEN / Expo

9


KIJKEN & BEZOEKEN / Expo

10

Werk van Lissa Van Eesbeeck is te zien tijdens TWENS 2016, van 8 tot 25 september in CC Romaanse Poort in Leuven (zie ook p. 22). www.lissavaneesbeeck.be of www.instagram.com/l_issave


11


KIJKEN & BEZOEKEN / Beurs

12

Imaging Unlimited op

photokina Afspraak in Keulen TEKST: JOKE EMBRECHTS / Foto's: Photokina

We are picture. We are film. We are imaging. Unlimited! Dat is de kern van de nieuwe photokina, de grootste wereldwijde beurs voor de imaging-industrie. De tweejaarlijkse beurs photokina telde in 2014 183.00 bezoekers uit 160 landen en belooft voor deze editie een nieuw concept, een nieuwe aanpak en een nieuwe look ’n feel om zijn leidende rol in de imaging-branche te verzekeren. Ze willen nu op elk gebied, op elk niveau, over hun grenzen gaan, pushing the boundaries. Dat vertelde Christian Müller-Rieker, directeur Photoindustrie-Verband, op een persconferentie in mei in filmmuseum EYE in Amsterdam. “De foto- en imagingbranche verandert. Terwijl wij 15 jaar geleden misschien nog dachten dat de overgang van de analoge naar de digitale wereld de meest uitdagende ontwikkeling voor onze industrie zou zijn, hebben wij nu geleerd dat de overgang van de digitale naar de smartphonewereld heel wat veeleisender is voor onze technologie, de communicatie naar klanten enzovoort. Beelden veroveren ieder gebied van ons leven, zowel privé als zakelijk. Ontwikkeling betekent verandering en toch is er een constante die de drijvende kracht van al het handelen is en zal blijven: de foto! De mens leeft en handelt in plaatjes. Plaatjes spreken onze emoties aan en dat zal ook in de toekomst niet veranderen. Foto’s zijn zowel informatief als emotioneel. Het gaat niet alleen om het vastleggen en opslaan van herinneringen, maar ook om een informerende en emotionele storytelling in fracties van een seconde. Photokina staat voor de ongelimiteerde mogelijkheden van beeld.”

Markus Oster, Vice President Trade Fair Management Koelnmesse, vulde aan: “De photokina is veranderd! Photokina blijft dé plaats om goede foto’s, goede video’s en goed materiaal te beleven. In het verleden was photokina min of meer een productgeoriënteerd evenement. Nu willen we ook nieuwe en jongere bezoekers aantrekken met een eerder oplossingsgeoriënteerd multimedia-evenement. Die jongere doelgroep (14 tot 25 jaar) ontdekt de wereld van imaging door hun smartphone. Daarom ontwikkelen we een reeks events met live performances.” De grenzen tussen foto, video en andere technologieën worden soepeler, en daarop speelt photokina in door aandacht te besteden aan nieuwe segmenten. Oster: “Grenzen verschuiven betekent oude grenzen verwijderen en alle segmenten van het evenement voor nieuwe technologieën en nieuwe oplossingen openen. Voor de imagingbranche zijn dat thema’s zoals smart home-functies voor camera’s, cloud services, apps, wearables, audio en video, maar ook augmented en virtual reality. Het geeft jonge mensen een toegang tot de fotografie. In hal 9 komt dit allemaal aan bod. Nog in hal 9 biedt de ‘start-up area’ jonge, innovatieve bedrijven de kans om zich te presenteren.” Het thema video wordt ook een van de kernthema’s van de photokina 2016. Hal 5 wordt onder de naam ‘photokina motion’ een ruimte voor videoapparatuur en -gebruik. Op het hele beursterrein zal er ingezet worden op bewegend beeld via o.a. ledscreens met films, trailers en exposantenreclame. Astrofotografie - dat tot nu nog niet aan bod kwam op photokina - krijgt op de Piazza een eigen ruimte. Camera’s, objectieven en materiaal vind je onder het thema ‘Capturing unlimited’. Alles rond invoeren, bewerken en verwerken komt onder ‘Creating unlimited’. Licht en statieven vormen ‘Lightning unlimited’. Het aanbod dat zich met het opslaan, verbinden en overdragen van beelden en data bezighoudt, wordt onder ‘Sharing unlimited’ samengevat. En alle aanbiedingen en dienstverleningen rond afwerking, druk en presentatie vind je onder het thema ‘Presenting unlimited’.


13

Events Ook hier geldt: As far as the eye can see. Met meer dan 100 events voor en tijdens photokina. Unlimited dus. Oster: “Zo komt er een tweedaags event rond light art met de bekende kunstenaar Jan Leonard Wöllert. Behalve toespraken en workshops rond de thema’s light art photography, lange sluitertijd en light painting, is er ook een internationale tentoonstelling en zijn er light painting shows. Er zijn ontelbare live performances op het hele beursterrein, op de boulevard, in de passages en hallen om beeld nog meer ‘beleefbaar’ te maken. In een area op de Piazza is er de ‘photokina zoom’ met koorddansers, artiesten en spontane flashmobs die uitnodigen tot fotograferen en filmen. Het filmfestival focust op kortfilm. Bij de ‘VLOG CON’ voor videobloggers en YouTubers in hal 5 draait het uiteraard ook om bewegend beeld. Hier wordt op de bijzonderheden voor onlinefilmers ingegaan door live tutorials van YouTubers voor YouTubers. Een nieuw perspectief op foto’s, films en herinneringen vind je op de ‘photokina dimensions‘, met thema’s als 3D, virtual en augmented reality. En er is - last but not least - de nieuwe ‘photokina action hall‘ in hal 6 in combinatie met ‘Copter World‘. Hier nodigen parcours voor BMX en inline skaters uit tot actiefotografie. En elke bezoeker zal gefascineerd zijn door de vluchten met de fotodrones. Op twee parcours voor drones kan je testvluchten en behendigheidsvluchten maken en vliegwedstrijden houden.” De grote spelers uit de sector zoals Canon, Epson, Fujifilm, Leica, Nikon, Olympus, Panasonic, Ricoh, Sigma, Sony en Zeiss hebben hun komst al bevestigd. In totaal rekent de organisatie op circa 1.000 exposerende ondernemingen uit ongeveer 40 landen. Bovendien blijft photokina niet beperkt tot de grenzen van het immense beursterrein. Ook in de stad Keulen zal je grote projecties, workshops en veel fotografie en film kunnen vinden. Ook hier weer: imaging unlimited! Ben jij er ook bij in Keulen? •

Photokina loopt van 20 tot en met 25 september in de Koelnmesse in Keulen. Alle info en tickets via www.photokina.com (weekend dagtickets in online-voorverkoop vanaf € 12).


KIJKEN & BEZOEKEN / Agenda

14

UIT in Vlaanderen TEKST: JOKE EMBRECHTS / Foto: Hilde Van Hool

In de kalender op www.beeldexpressie.be verzamelen we een aanbod van activiteiten rond fotografie en film in Vlaanderen. Een greep uit het aanbod voor de komende maanden:

1 Sep sep

‘Waterloo XXL’

Mémorial 1815, Braine-l’Alleud Foto-expo met panoramafoto’s tot 25 september (€ 5) ----------------------------------------------

1

SEP

1

‘Hidden Heritage’ door Georges Kinder

Sint-Gorikshallen, Brussel Foto-expo tot 18 oktober (gratis) ----------------------------------------------

‘TALK’ SEP

Atomium, Brussel Digitale installatie tot 13 november (€ 12) ----------------------------------------------

1

Brussels Gallery Weekend SEP

Brussel Opening galerieseizoen met expo’s, debatten, rondleidingen tot 11 september (gratis) ----------------------------------------------

8

SEP

‘LOOh’ door Hilde Van Hool

Molen, Nijlen Foto-expo tot 18 september (gratis) ----------------------------------------------

10

Peter De Bruyne SEP

Ingrid Deuss Gallery, Antwerpen Foto-expo tot 5 november (gratis) ----------------------------------------------

16

FIFF SEP

Place d’Armes, Namen Internationaal Festival van de Franstalige Film tot 6 oktober (€ 30 FIFFPass) ----------------------------------------------

30

Brussels Street Photography okt Festival

28

Brussel Workshops, expo’s, lezingen, portfolioreviews en meer tot 30 oktober (gratis) ----------------------------------------------

En over de grens: Sep

‘Dynastie Marubi’

Foam, Amsterdam Foto-expo Albanese studiofotografie (€ 11) ----------------------------------------------

16

Benevisie 2016 OKT

Kapel Saint Louis en gemeentehuis, Oudenbosch, Nederland Internationale foto-expo fotobond Brabant-West en KAVF tot 31 oktober (gratis) ----------------------------------------------

8

Meer ontdekken via uitinvlaanderen.be.


DOEN / Filmwedstrijd

15

Kortfilmfestival Ciné Public biedt intussen al voor de vijfde keer een platform aan opkomend filmtalent. Fictie, documentaire en animatie, alle genres zijn welkom, op voorwaarde dat de films zonder subsidie gemaakt zijn. Als extra duwtje in de rug hebben we voor de cineasten, naast een vertoning in Cinema Zuid, ook meer dan € 3.000 aan prijzengeld te veil! Insturen t.e.m. 15 november 2016.

Call for entries (deadline 15 november 2016)

Voorwaarden // • Je woont en/of studeert in Vlaanderen of Brussel. • Je kortfilm (fictie, documentaire of animatie) is gemaakt in de periode 2015-2016 en duurt max. 30 min. • Je ontving geen steun van VAF, TAX Shelter of Screen Flanders. • Je werkte niet in opdracht van een omroep of productiehuis. Het volledige reglement en inschrijvingsformulier vind je op www.beeldexpressie.be.


16

Verborgen Een poëtische ode aan stopplaatsen door Walter Van der Perren TEKST: JOKE EMBRECHTS / Foto's: Walter Van Der PerreN

Walter Van der Perren doet aan slow photography. Fotografie om te ontdekken wat je op het eerste zicht niet ziet. Aanzet waren zijn fotografische impressies na een winterreis door IJsland. “Deze tijd heeft meer poëzie nodig.” In de fotografie van Walter Van der Perren zijn twee elementen belangrijk. “Enerzijds is er het gegeven dat vandaag alles zo hectisch loopt dat meer dan ooit stopplaatsen en stilstaan belangrijk zijn. Stilstaan is wel de allerlaatste optie vandaag. En toch zijn mijn foto’s een ode aan stopplaatsen. Dat was een ervaring die ik ook heel fel had in IJsland, door de leegte. Het tweede element van mijn ervaring in IJsland was dat nuances veel beter tot uiting kwamen daar. De nuances in wit bijvoorbeeld. Het licht baart er honderden tinten wit. Ik stond er oog in oog met een wonderlijk canvas, met de expliciete leegte, de nagalm van de oerkracht van onze aarde. Ik probeerde deze ervaring in beelden te vatten. En dat heeft me getriggerd om ook hier in mijn eigen omgeving op zoek te gaan naar ,wat ik dan noem, de onderlaag van het kijken. Naar die nuances. De IJslandfoto’s waren de aanzet, het begin.”

Subjectieve Fotografie De zoektocht naar die nuances kon ook perfect vertaald worden in zijn eigen omgeving. “Mijn foto’s zijn vaak met heel lange sluitertijd genomen, zodat ik veel makkelijker die nuances kan vastleggen. IJsland heeft me getriggerd om te leren kijken en om verder te kijken dan wat je op het eerste zicht ziet. Dat is eigenlijk de essentie. We zijn zo geconditioneerd door beelden: dat is een boom, dit is een huis. Wat ik probeer is om door die zaken heen te kijken. Het is leuk dat je dat ziet, maar er is nog veel meer. Er zit nog iets achter. En daarbij, een mens is altijd schatplichtig, heb ik heel veel gehad aan een stroming die mij bijzonder boeide, de subjectieve fotografie.” Het was dokter en autodidact fotograaf Otto Stienert (1915-1978) die met de term subjectieve fotografie bepaalde dat de realiteit eigenlijk een illusie is, want dat elk individu door zijn persoonlijke gevoelens, omgeving, opleiding en andere factoren de werkelijkheid anders ervaart. De subjectieve kijk van de fotograaf is dus heel belangrijk. “In België was vooral Julien Coulommier, een jaar of twee geleden overleden, een belangrijke exponent van die stroming. Ik heb hem ontmoet en hij heeft me enorm geïntrigeerd. Het poëtische aspect is dan ook iets dat ik heel belangrijk vind. En als ik zeg schatplichtig, dan zie ik ook Sarah Moon bijvoorbeeld. Bepaalde van haar werken spreken me zeer aan. Cy Twombly hetzelfde, en Saul Leiter. Dat zijn zo wat de verschillende boegbeelden die toch indruk op mij maken, waardoor ik ben beïnvloed in het op zoek gaan naar een eigen stijl.” êêê


Lichtheid KIJKEN & BEZOEKEN / Expo

17


KIJKEN & BEZOEKEN / Expo

18

Van der Perren heeft meestal een fototoestel mee als hij weg gaat. “Omdat het vaak in een klein hoekje zit. Een schaduw, een lichtinval. Ik laat me heel sterk leiden door het moment. Wat ik niet kan, is dingen in scène zetten. Ik word meer gefascineerd en aangetrokken door dingen die ik zie en die een ander misschien niet ziet. Voor mij is kijken luisteren met de ogen, en luisteren vind ik heel belangrijk. En dat kan je constant doen. Als ik een moment mis, is dat ook niet erg. Je moet niet alles willen vastleggen, dat kan niet. Ik wil me laten overvallen. De beste momenten zijn die wanneer je het niet verwacht of er niet te veel bij stilstaat.”

Dit soort fotografie kom je niet zo vaak tegen. “Het is een verhaal dat moet vervolledigd worden door de toeschouwer. Vandaar dat er bewust ook geen titels bij de werken staan. Ik maak graag foto’s waarvan je zeker niet op het eerste zicht ziet wat het is. Die vraag is ook niet zo belangrijk. Ieder voor zich moet dat invullen. De foto’s geven beetje bij beetje hun verschillende lagen prijs. Afhankelijk van je gemoedstoestand of van de context waarin je zit

êêê


19


20

kan je er andere dingen in zien, elke keer iets nieuws ontdekken. Dat spreekt mij sterk aan. Het klinkt misschien vreemd, maar van de meeste foto’s weet ik niet meer waar ze genomen zijn. Ik hou dat voor mezelf niet bij, en ben er ook blij om dat ik het vergeet. Anders blijf je het linken en dan gaat voor een stuk ook de magie weg. En een beetje magie in deze rationele tijd is toch niet onbelangrijk. Met de foto’s hoop ik dat mensen ook nuances gaan zien. En, het is misschien een statement in deze tijd, maar men heeft heel veel nuances nodig vind ik. Nuances in heel verschillende kleuren bijvoorbeeld. Kleuren die anders enorm tegengesteld zijn, kunnen elkaar toch vinden. Dat vind ik een mooi beeld voor deze tijd waarin het vinden van tegenstellingen toch heel belangrijk is. Het zien van nuances wordt zo de perfecte remedie tegen een strak omlijnd zwartwitdenken en in de pas lopen. Slow photography als emancipatie van de blik. Vandaar ook de titel ‘Verborgen lichtheid’. Lichtheid staat voor nuances, en ook voor de dingen zien die we soms niet zien, het verborgene. Het poëtische van het leven, de lichtheid van het bestaan.” Walter Van der Perren wil er nog wel even op doorgaan. “Maar er zijn wel tendensen waarnaar ik evolueer. Zo wil ik graag figuren, personen gaan fotograferen. Het moet niet heel scherp zijn, weer terug die nuances, maar je moet wel zien dat er een persoon op de foto staat. Als je naar personen of situaties gaat en je wil niet ensceneren, is dat wel minder voor de hand liggend.” Uitdaging genoeg dus. Ontdek zelf de kracht van stilstaan en waarnemen in zijn beelden op de expo of in het boek. •

De foto-expo ’Verborgen lichtheid' door Walter Van der Perren opent op vrijdag 14 oktober om 20 u. en is verder te bezoeken tot en met 23 oktober in Galerij ’t Oogenblik (Tiensestraat 37) in Leuven, woensdag zondag, 13 u. - 18 u. Er zijn ook foto’s van Walter Van der Perren te zien in de groepsexpo ‘En Passant’ van fotografencollectief SEEN. Deze expo opent op vrijdag 9 september om 20 u. en is daarna te zien tot en met zaterdag 15 oktober in CC De Borre (Speelpleinstraat 10) in Bierbeek, maandag zaterdag, 10 u. - 22u. Zijn boek ‘Verborgen lichtheid’ is te koop via zijn website www.wvdp.eu voor € 28.


UIT met het

Centrum voor Beeldexpressie TEKST: Margot Thysens, Mats Pylyser, Wouter Van Springel

PHOTO VIEW 2016 SEP

Gemeentehuis, Zonhoven Fototentoonstelling tot 30 september (gratis) -----------------------------------------------

1

PHOTO VIEW 2016 okt

CC Den Blank, Overijse Fototentoonstelling tot 30 oktober (gratis) -----------------------------------------------

6

L2562 okt

Gemeentehuis, Schelle Fototentoonstelling tot 23 oktober (gratis) -----------------------------------------------

15

FILMFORUM OOST-VLAANDEREN okt

ARENA ANTWERPEN NOV

CC de Warande, Turnhout Feedbackmoment voor fotografen (€ 7,5) -----------------------------------------------

21

ARENA WEST-VLAANDEREN NOV

Academie, Menen Feedbackmoment voor fotografen (€ 7,5) ----------------------------------------------

26

CINE PUBLIC MRT

Cinema Zuid, Antwerpen Kortfilmfestival (vanaf € 5) -----------------------------------------------

11

Lokalen Close-Up Film en Video, Sint-Niklaas Lezing film (gratis) -----------------------------------------------

24

STANDPUNTEN OOST-VLAANDEREN okt

Lakenmetershuis, Gent Lezing fotografie (gratis) -----------------------------------------------

27

FILMFORUM ANTWERPEN okt

Lokaal KCLG Agfa, Mortsel Lezing film (gratis) -----------------------------------------------

28

PHOTO VIEW 2016 nov

CC de Warande, Turnhout Fototentoonstelling tot 27 november (gratis) -----------------------------------------------

5

ZOOM ’16 nov

Fotomuseum, Antwerpen Lezingen, rondleidingen, feedbackmomenten en workshops rond fotografie (€16/18) -----------------------------------------------

12

STANDPUNTEN VLAAMS-BRABANT NOV

Lokalen Foto Gamma, Leuven Lezing fotografie (gratis) -----------------------------------------------

16

FILMGALA 2016 NOV

GC Den Bussel, Keerbergen Filmfestival (gratis) -----------------------------------------------

20

No®way / © Hilde Ghesquiere / Expo Photo View 2016 h

Alle info over onze activiteiten op www.beeldexpressie.be.

KIJKEN & BEZOEKEN / Agenda

21


22

Unexposed Gratis fotofestival in Leuven

TEKST: JOKE EMBRECHTS / Foto's: Dieter Vanfraechem, Raul Canibano

De voorbije 4 jaar is Unexposed erin geslaagd fotografie een volwaardige plaats te geven in het culturele landschap van Leuven. Het fotocollectief Unexposed steekt dit jaar een tandje bij met een gratis fotohappening op vijf Leuvense locaties. Unexposed? Wel ja, je kan op dit festival zelden of nooit eerder getoonde tentoonstellingen van binnen- en buitenlandse fotografen ontdekken. Eenentwintig fotografen, vijf tentoonstellingen met onontdekt talent, gratis en voor niks. Wat wil een mens nog meer?

TWENS In het fotocircuit neemt TWENS een prominente plaats in. Wie fotowerk van een opkomende generatie professionele en semiprofessionele fotografen wil ontdekken, zit als gebeiteld bij TWENS 2016. De laureaten van vorige edities publiceren nu reeds in binnen- en buitenlandse kranten en tijdschriften en genieten aandacht tijdens internationale fotofestivals en portfolio reviews. Deze vierde editie van TWENS toont een staalkaart van eindwerken die ambitieuze jonge fotografen uit de meest gerenommeerde fotografiescholen in België presenteren. Een onafhankelijke jury Roel Jacobs (fotograaf-kunstenaar), Eva Wittocx (curator Museum M Leuven) en Tim Dirven (human intrest reportagefotograaf) maakte een tentoonstellingsselectie van 10 fotografen. Deze jury koos voor de werken van An Denteneer, Tomas Bachot (ook laureaat in 2015 en DOC*WERK winnaar 2015), Lissa Van Eesbeeck (ook laureaat in 2015, zie ook p. 8), Dieter Van Caneghem, Dieter Van Fraechem, Hanne Van Assche, Kevin Faingnaert, Mariska D'Haene, Nathalie Vissers (lid en ook te zien in Photo View 2016) en Zoë Parton (ook laureaat in 2015). De organisatoren van Unexposed kenden een wildcard toe aan Sander du Floo (NL) en Flor Maesen. Hun foto’s kan je bewonderen in de kapel van 30CC/ Romaanse Poort (Brusselsestraat 63). Op deze TWENS-expo kan je ook een inkijkboek vinden met een selectie verdienstelijke inzendingen, onder de noemer 'De Uitdagers'.

êêê

g © Dieter Vanfraechem / Latent Envelopment


KIJKEN & BEZOEKEN / Fotofestival

23


24

Galerie ’t Oogenblik In deze galerie (Tiensestraat 37) toont de Cubaanse fotograaf Raul Canibano met ‘El corazon cubano’ op onnavolgbare wijze zijn talent om het dagelijkse leven in Cuba in beeld te brengen. Zijn zwartwitfotografie overstijgt het puur documentaire: de gelaagde beelden zijn niet alleen esthetisch erg geslaagd maar zitten ook boordevol intimiteit en menselijkheid. Deze voormalige lasser ging eind jaren '80 aan de slag als reportagefotograaf met een Russische camera en veelal vervallen pellicule en oude chemicaliën. Raul werkt gewoonlijk met een 28 mm groothoekobjectief wat de verbondenheid met zijn onderwerp ten goede komt. Geen voyeur dus, maar een deelnemer. Dat resulteert in tijdloze beelden vol mededogen. ‘El corazon cubano’ is de eerste solotentoonstelling van Raul Canibano in ons land. Je kan hem ontmoeten in de galerie op zaterdag 10 september om 17 u.

KUL documentatiecentrum Kadoc Hier (Vlamingenstraat 39) tref je uitmuntend werk van Belgische en buitenlandse documentaire fotografen. De in Vlaanderen minder bekende namen Brigitte Grignet, Sarah Joveneau, Jean-Marc Van Tournhoudt komen hier aan bod, naast Roel Jacobs met zijn reeks 'Isolated Rowhouses', Eline 't Sant, Martyn Lucas (VS) en Charles Habib (Zwitserland).

Huis Oosterlynck en studio IJsbreker In huis Oosterlynck (Vlamingenstraat 79) krijg je inzage in het intimistische fotowerk 'Odes' van de Chinese fotograaf Taca Sui. In de grafische studio van IJsbreker (Engels Plein 35/0104, Vaartkom) kan je ook dit jaar, op 17 en 18 september, terecht voor een fotoboek showcase en coaching en heb je inzage in prachtige fotoboekuitgaven in samenwerking met de Zweedse papierfabrikant 'Arctic Paper'. Rep je naar Leuven en laat je verrassen door dit nieuw en onbekend talent! • g © Raul Canibano / Tierra Guajira. Manati 1999

De tweede editie van ‘Unexposed Fotocircuit’ loopt van 9 tot en met 25 september op verschillende locaties in Leuven. De openingsuren van de verschillende expo’s en alle info kan je vinden via www.unexposed.be.


KIJKEN & BEZOEKEN / Fotofestival

25


26

Feesteditie Filmfestival Oostende TEKST: JOKE EMBRECHTS / Foto's: Pieter Clicteur

Dit jaar bestaat het filmfestival van Oostende tien jaar. En dat moet gevierd worden! De tiende editie wordt een feesteditie met tal van nieuwigheden. Enkele voorbeelden: de opening wordt er eentje in echte Cannesstijl (zie p. 28), er is de oprichting van de Ensor Academie en het Gala van de Ensors dat dit jaar een groot feest wordt voor de volledige filmindustrie en op 16 september is er de Flanders Film Meeting, een dag voor de filmindustrie, in het teken van coproductie. Tijdens de slotdag op zaterdag 17 september kan het grote publiek in Kinepolis terecht voor ‘the Best of the Fest’: alle films die tijdens FFO16 in de prijzen zijn gevallen worden die dag nogmaals vertoond en ze hebben ook nog een marathonserie in petto. Maar first things first: de master.

Master Voor deze tiende verjaardagseditie mag acteur Kevin Janssens de honneurs als Master waarnemen. Hij volgt Maaike Cafmeyer op, die vorig jaar gastvrouw van het festival was. Aangezien Kevin Janssens als Master zijn voorliefde voor film noir en films met een sterke visuele cinematografie wilde betuigen, werd op zoek gegaan naar een concept voor affiche en promo dat hier bij aansluit. Het resultaat is een knipoog naar één van Kevins idolen, Humphrey Bogart. “Als kind werd ik enorm geïntrigeerd door de sfeer die dit genre met zich meebrengt: het mystieke, de somberheid, de melancholie, de corruptie maar ook de grafische stijl en natuurlijk de wondermooie vrouwelijke hoofdrollen zoals Rita Hayworth, Lauren Bacall, Marlene Dietrich, Ava Gardner en vele anderen. Stuk voor stuk sterke vrouwen die hun mannetje konden staan tegenover de sterke mannen van die tijd, zoals Burt Lancaster, Orson Welles, George Montgomery en - voor mij de meest hard-boiled film noir detective - Humphrey Bogart”, aldus Kevin Janssens. Janssens bengt op de poster van de tiende editie van Filmfestival Oostende een eerbetoon aan zijn jeugdheld Humphrey Bogart. Bovendien brengt hij ook het film noir thema terug tot leven in de promospot van het festival met een knap staaltje acteer-, maar

ook regiewerk van zijn hand! Zijn debuut als regisseur. Ook het café van het festival zal helemaal ondergedompeld worden in een Hollywoodsfeer. In de Masterselectie van Kevin zitten onder meer ‘Casablanca’ (Michael Curtiz - 1942), ‘Raging Bull’ (Martin Scorsese - 1980), ‘Apocalypse Now’ (Francis Ford Coppola - 1979), ‘On the waterfront’ (Elia Kazan - 1954) en ‘Heat’ (Michael Mann - 1995). Al deze films kan je tijdens het festival op groot scherm zien.

Ensors Een van de hoogtepunten van Filmfestival Oostende is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse filmprijzen, die dit jaar plaats vindt op vrijdag 16 september. Al jaren beslist een jury, samengesteld uit experten uit het audiovisueel landschap maar ook uit andere kunstdisciplines, over de beste prestaties van het voorbije Vlaamse filmjaar. Radiopresentator Jan Hautekiet mag een topjury voorzitten die bestaat uit acteur Gene Bervoets, scenarist Carl Joos, art director Merijn Sep, actrice Tiny Bertels, regisseur Nic Balthazar, producent Peter De Maegd, D.O.P. Didier Frateur, muzikant Jef Neve en kunstenaar Rinus Van de Velde. Jan Hautekiet neemt de fakkel over van Jan Leyers. Hij vond het alvast een hele eer om deze Ensor Jury te mogen voorzitten. “Ieder jaar stellen we een nieuwe jury samen van experten die in hun vak een crack zijn. We zorgen er niet alleen voor dat we de diverse filmberoepen vertegenwoordigen binnen de jury maar we betrekken ook andere kunstdisciplines. Het is opnieuw een zeer mooie en sterke jury geworden”, aldus artistiek directeur Peter Craeymeersch. “Dit jaar is het al de 7de editie van de Ensors en het is duidelijk dat dit het jaarlijkse hoogtepunt is om onze Vlaamse Films te belonen met de prestaties van het voorbije jaar. Nooit voorheen waren er zoveel inzendingen als dit jaar en dit bewijst de creativiteit van de Vlaamse audiovisuele sector en haar belang voor het nationaal bioscoopbezoek. Dit jaar strijden uitstekende films van zowel debutanten als van gevestigde waarden voor Ensors in 13 categorieën.”


In de stad Het filmfestival van Oostende zal in de hele stad voelbaar zijn. Naar goede gewoonte trekken ze met het ‘Filmcafé on tour’ naar de ontmoetingscentra en enkele volkscafés, waar ze verschillende films vertonen die kans maken op een Ensor. Zo wil FFO het publiek nog dichter bij de filmwereld betrekken. In de cafés zijn er telkens enkele cast- en crewleden van de film aanwezig. Tijdens het festival kan je dagelijks in het Cultuurcentrum De Grote Post terecht voor een interessant debat rond film, met nationaal en internationaal talent. Focus WTV zendt van maandag 12 tot en met vrijdag 16 september opnieuw een dagelijks filmjournaal uit, met gesprekken met acteurs, regisseurs,... Het festival is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt in Oostende en omstreken. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK! Competitie en de onontdekte films uit de Taste Of Europe competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Een filmfestival met een eigen ‘smoel’. •

FFO16 vindt plaats van 9 tot en met 16 september in Oostende. Alle info via www.filmfestivaloostende.be. Als lid krijg je korting op vertoon van je lidkaart bij aankoop van een festivalpas bij Toerisme Oostende die toegang geeft tot ALLE films op het Filmfestival Oostende (€ 25 i.p.v. € 30).

KIJKEN & BEZOEKEN / Filmfestival

27


28

Openingsfilm

‘Everybody Happy’ TEKST: JOKE EMBRECHTS / Stills uit ' Everybody Happy’

De nieuwe langspeelfilm van Nic Balthazar zal de jubileumeditie van het Filmfestival van Oostende openen. Net zoals de voorbije jaren krijgt talent van eigen bodem dus opnieuw een prominente plaats op het festival. De opening wordt er eentje in echte Cannes-stijl. Voor deze wereldpremière van ‘Everybody Happy’ zal het iconische Kursaal Oostende voor de gelegenheid omgedoopt worden tot ‘Kinepolis Kursaal’. Nooit eerder werd het prestigieuze Kursaal opengesteld voor een filmvertoning, maar voor deze 10de feesteditie worden alle registers opengetrokken. ‘Kinepolis Kursaal’ zal plaats kunnen bieden aan 2.000 genodigden. Het is dan ook de eerste keer dat een Vlaamse film in een zaal met een dergelijke capaciteit in première gaat. Daarnaast zal de film eveneens aan het publiek

voorgesteld worden in verschillende zalen van het Kinepoliscomplex van Oostende. Festivaldirecteur Peter Craeymeersch is opgetogen: “We zijn uitermate trots om opnieuw te mogen openen met een Vlaamse topfilm. ‘Everybody Happy’ is cinematografisch een zeer sterke film over een universeel maar ook bijzonder actueel thema. Het is voor ons een hele eer dat Nic Balthazar ons festival heeft gekozen om zijn film te lanceren.” “Het is fantastisch om de jubileumeditie te mogen openen van een festival dat al zoveel heeft gedaan voor de Vlaamse cinema. Het is voor ons dan ook de gedroomde manier om ‘Everybody Happy’ aan het publiek voor te stellen. Een film maken vergelijkt men vaak met een kind ter wereld brengen. Het was alvast een lekkere copulatie”, lacht regisseur Nic Balthazar. “Een bevalling in aanwezigheid van 2.000 mensen lijkt me dan ook absoluut een spannende gedachte. En daarbij hoop ik uiteraard dat everybody even happy zal zijn met de film als wij dat nu al zijn.”


De film In ‘Everybody Happy’ kruipt Peter Van den Begin in de rol van Ralph Hartman, een succesvolle komiek die geconfronteerd wordt met een jonge, rijzende ster binnen het comedywereldje. Maar meer nog dan door de moordende concurrentie, wordt hij onderuit gehaald door zijn eigen knagende onzekerheid. Zijn grootste vijand is zijn eigen negativisme. De film gaat in op de alsmaar groeiende prestatiedruk in onze maatschappij en de vaak catastrofale gevolgen voor wie die druk niet aankan. Bijzonder aan de film is dat rasechte acteurs voor het eerst in hun carrière ook daadwerkelijk als stand-up comedian voor een live - en betalend - publiek hebben opgetreden. “Als je een beetje bij je zinnen bent, dan doe je zoiets met figuranten, die je kan laten klappen en lachen op bevel,” zegt regisseur Nic Balthazar. “Maar omdat zoiets zo zwaar ingaat tegen de geest van comedy, kozen we voor deze gewaagde rock-'n-rollmanier van opnemen. We zijn er onderhand immers ook wel redelijk zeker van dat deze straffe acteurs er ook een echte super comedy show van weten te maken. Ondertussen was het gewoon een extra dat het publiek ook live kon meemaken hoe een film voor hun ogen gemaakt werd.” Net zoals eerder met ‘Ben X’ en ‘Tot Altijd’, snijdt Nic Balthazar - op zijn eigen onnavolgbare manier - opnieuw een heel actueel thema aan dat heel veel mensen beroert. Naast Peter Van den Begin zien we ook Barbara Sarafian, Josse De Pauw, Jeroen Leenders, Rik Verheye, Leen Dendievel, Kamal Kharmach en Veerle Malsschaert in de voornaamste rollen.

Muziek Henny Vrienten (voormalig zanger van de Nederlandse groep Doe Maar) heeft de muziek geschreven en dook de studio in met Triggerfinger die de muziek samen met hem uitvoert. “Ik vind het een fantastische band. Ik ga precies de muziek maken die ik wil maken en hoop dat Triggerfinger die gaat spelen”, zei Henny Vrienten vooraf. “Maar de neuzen staan dezelfde kant op, ze zijn erg enthousiast”, voegde hij daar lachend aan toe. Vrienten werkte al eerder met Nic Balthazar samen. In 2012 maakte hij de muziek voor diens film ‘Tot Altijd’. “Dit is voor mij helemaal een droom die uitkomt”, zegt Balthazar. “Vier helden voor de prijs van één. De manier waarop Henny wou opnemen, werkelijk bijna live voor het filmdoek, is ook absoluut uniek, en voor mij een totale kick”. Triggerfinger zette niet enkel mee de schouders onder de soundtrack, ze deden ook een cameo-appearance tijdens de finale van de film, waarin onder meer Peter Van den Begin en Barbara Sarafian een stand-up comedy set brachten voor een live-publiek. Het belooft alvast een originele film over een actueel maatschappelijk thema te worden. Mis je kans niet om deze film in wereldpremière te ontdekken in Oostende. • ‘Everybody Happy’ is op 9 september de openingsfilm op het Filmfestival van Oostende. De film loopt vanaf 28 september in de zalen.

KIJKEN & BEZOEKEN / Film

29


KIJKEN & BEZOEKEN / Expo

30

Peter Lindbergh Een andere kijk op modefotografie TEKST: JOKE EMBRECHTS / Foto's: Peter Lindbergh

Kunsthal Rotterdam pakt uit met het eerste grote retrospectief in Nederland van de legendarische Duitse fotograaf Peter Lindbergh. ‘A Different Vision on Fashion Photography’ is een ode aan deze pionier van de modefotografie en zijn veelzijdige oeuvre en toont de meest iconische foto’s. Gastcurator Thierry-Maxime Loriot kreeg van Peter Lindbergh exclusief toegang tot zijn persoonlijk archief om een tentoonstelling en boek samen te stellen, gewijd aan vijfendertig jaar modefotografie. De Kunsthal toont deze tentoonstelling - die uit meer dan 220 foto’s bestaat - en zorgt voor de internationale tournee (na deze wereldpremière reist de expo langs gerenommeerde musea in Europa, de Verenigde Staten en Canada). Het spectaculaire overzicht van Lindberghs oeuvre bevat exclusief materiaal: van niet eerder getoonde beelden, persoonlijke aantekeningen, storyboards, rekwisieten, polaroidfoto’s, contactafdrukken, films tot monumentale afdrukken. Lindberghs pure zwart-witfoto’s zijn al vanaf het begin van de jaren tachtig koersbepalend voor de modefotografie. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke modefotografen. ‘A Different Vision on Fashion Photography’ is een ode aan zijn veelzijdige oeuvre van 1978 tot nu. De multimediale tentoonstelling presenteert, met aandacht voor Lindberghs creatieve wereld en passies, negen verschillende thema’s: Supermodellen, Modeontwerpers, Zeitgeist, Dans, Doka, Het onbekende, Het witte doek, Iconen en een exclusieve Rotterdam Gallery. De Rotterdam Gallery - gefotografeerd voor het oktobernummer van de Nederlandse Vogue en speciaal voor de tentoonstelling gemaakt - toont Lindberghs shoot met Nederlands topmodel Lara Stone en opkomend talent Elise Hupkes in de haven van Rotterdam. Peter Lindbergh introduceert een nieuw realisme in de modefotografie. Met tijdloze beelden herdefinieert hij de normen van schoonheid. Lindberghs beeldspraak wordt beïnvloed door de taal van film en door een spel met de sterke, eigenzinnige vrouw, de femme fatale, de heldin, de danseres en de actrice. Zijn oeuvre kenmerkt zich door portretten die een zekere onbevangenheid en fysieke gratie uitstralen. Curator ThierryMaxime Loriot, die het concept bedacht, licht toe: “Deze tentoonstelling is niet een chronologisch overzicht, maar een verhaal waarin je de wereld van Peter Lindbergh ontdekt door zijn unieke kijk, thematiek en zijn samenwerkingen met kunstenaars als Pina Bausch en Jenny Holzer. Het laat ook het humanisme in zijn werk zien vanuit een sociale context. De tentoonstelling zegt veel over zijn eigen visie op leeftijdsdiscriminatie, schoonheid en vrouwelijkheid, over sociale kwesties en over de grenzeloze creativiteit en verbeelding in zijn foto’s.”

Ook Emily Ansenk, directeur van de Kunsthal, is lyrisch over de expo: “Het is voor mij een eer om weer samen te werken met curator ThierryMaxime Loriot na het enorme succes van ‘The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk’ in Rotterdam in 2013, vooral omdat we dit project van het begin tot het einde samen doen, inclusief de internationale tournee. Peter Lindbergh is een kind van zijn tijd, maar tegelijkertijd is zijn werk moeilijk te dateren. De foto’s die hij nu maakt zouden net zo goed decennia geleden gemaakt kunnen zijn en omgekeerd. Hij heeft zo lang mogelijk vastgehouden aan zijn analoge fotografie, die hem in staat stelde om zijn modellen te ‘beeldhouwen’. Het artistieke proces bestaat eruit iets te laten verschijnen, en is vol van onverwachte gebeurtenissen. Juist nu, nu de jongere generatie via Instagram, Facebook en andere sociale media overspoeld wordt door beelden, acht de Kunsthal het van belang om zijn grote en kleine fotoafdrukken te laten zien, ingelijst en aan de muur gehangen, gegroepeerd rond een vooraf bedacht idee van de curator. Het werk spreekt tot de verbeelding en maakt in het echt veel meer indruk dan een klein plaatje op een smartphone of in een tijdschrift. Deze tentoonstelling is niet alleen het verhaal van een andere mening over mode en modefotografie, maar is ook een nieuwe visie op mode en de maatschappij. Het is fantastisch om met Peter Lindbergh samen te werken, die heel royaal zijn ideeën en ervaringen met ons deelt.”

êêê

g John Galliano, Paris, France, 1996, Harper’s Bazaar © Peter Lindbergh / Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery


31


32

OVER DE TENTOONSTELLING Van supermodellen en couturiers tot moderne dans ‘Supermodellen’ toont Lindberghs foto’s van de toentertijd jonge, nog onbekende modellen onder wie Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Christy Turlington en Tatjana Patitz. Aangevuld met video-interviews en recente foto’s van de reünie van de supermodellen laat Lindbergh zien dat zij 25 jaar later nauwelijks aan schoonheid en persoonlijkheid hebben ingeboet. In de vroege jaren tachtig weet Lindbergh de vaste codes van de mode-industrie te doorbreken en geeft hij merken als Comme des Garcons, Giorgio Armani, Prada, Donna Karan en Azzedine Alaïa aanzien. Zijn samenwerking met vijfentwintig modeontwerpers uit verschillende tijdperken en de wijze waarop Lindbergh hun wisselende modehuizen gestalte geeft, komt ruimschoots aan bod in het thema ‘Modeontwerpers’. Sinds jaren is dans een van Lindberghs grote inspiratiebronnen. Hij werkt aan een visuele geschiedenis van dans met fotoseries gebaseerd op beroemde dansers en choreografen, van Sergei Diaghilev, Georges Balanchine en de Bolshoi tot hedendaagse dans van de Spaanse danser en choreograaf Blanca Li en het New York City Ballet. Van bevriend tijdgenoot Pina Bausch maakt hij in 2001 een documentaire getiteld ‘Der Fensterputzer’ en als eerbetoon aan de grote choreografe Martha Graham portretteert Lindbergh Madonna in ontwerpen van Japanse designers.

Zeitgeist en sciencefiction Het dualisme tussen de seksen inspireert Lindberghs humanistische benadering en hij ondermijnt de rigide conventies van de mode-industrie door zijn speelse omgang met het mannelijke en vrouwelijke. Gendervraagstukken en politieke statements komen aan bod in ‘Zeitgeist’ met fotoseries waaronder ‘Give Peace a Chance’, die hij in 2006 voor Harper’s Bazaar maakt en een serie met als titel ‘A New Age’ voor de Italiaanse Vogue, in 2014 gemaakt in nauwe samenwerking met de Amerikaanse conceptueel kunstenaar Jenny Holzer. In tijden waarin retoucheren van foto’s gebruikelijk is, kiest Lindbergh voor natuurlijke schoonheid, met evenveel nadruk op persoonlijkheid als uiterlijk - en viert hij de elegantie en sensualiteit van de oudere vrouw. In een interview uit 2014 verklaart hij: “Dit zou de verantwoordelijkheid van hedendaagse fotografen moeten zijn: vrouwen - en uiteindelijk iedereen - te bevrijden van de terreur van jeugd en perfectie.” Hiermee geeft hij aan dat er meer is wat een persoon interessant maakt, ongeacht zijn of haar leeftijd, dan normen voor schoonheid en jeugd. In ‘Het onbekende’ komt Lindberghs fascinatie voor sciencefiction naar voren en is zijn roemruchte serie uit 1990 met het Deense model Helena Christensen en de

Amerikaanse actrice Debbie Lee Carrington te zien, die velen beschouwen als de eerste verhalende fotoreportage in de modebladen. Ook een video-installatie, storyboards, aantekeningen en vreemde kostuums en rekwisieten die hij bij zijn shoots gebruikte, zijn te zien.

Het witte doek & Iconen Lindberg wordt vaak ‘The Poet of Glamour’ of de ‘Photographer of Truth’ genoemd, maar hij beschouwt zichzelf meer als een tegenstander van de schone schijn, aangezien hij alle ideeën over sociale status in zijn beelden van tafel veegt. Hiërarchie krijgt totaal geen ruimte in zijn foto’s. Hij vangt het moment van de waarheid en viert de natuurlijke schoonheid van de persoon die hij voor de lens heeft. De ‘Iconen’zaal is opgezet als een visuele reis door vier decennia van tijdloze beelden met iconische figuren uit de popcultuur, van Kate Winslet tot Charlotte Rampling, en van Eddie Redmayne tot Keith Richards. ‘Het witte doek’ toont de invloeden van de vroege Duitse films en filmdecors op Lindberghs werk.

Lindberghs oeuvre in context Filmfragmenten en interviews met betrokkenen, modellen en acteurs belichten Lindberghs oeuvre vanuit hun samenwerking met de fotograaf. Lindberghs film ‘Models, The Film’ (1991, 52 minuten) is ook te zien met interviews met onder andere Grace Coddington, Nicole Kidman, Mads Mikkelsen, Cindy Crawford en Nadja Auermann. êêê


h Duisburg, Germany, 1984, Vogue Italia © Peter Lindbergh / Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery

h Parma, Italia, 1990 © Peter Lindbergh / Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery

g Uma Thurman, Los Angeles, USA, 2011 Vogue Italia © Peter Lindbergh / Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery

KIJKEN & BEZOEKEN / Expo

33


KIJKEN & BEZOEKEN / Expo

34

OVER PETER LINDBERGH Peter Lindbergh staat bekend om zijn gedenkwaardige cinematografische beelden en wordt gezien als een van de meest invloedrijke hedendaagse fotografen. Hij is geboren in 1944 in Lissa (Duitsland) en brengt zijn jeugd door in Duisburg. Hij werkt als etaleur voor een plaatselijk warenhuis en schrijft zich in het begin van de jaren zestig in bij de Akademie der Künste in Berlijn. Hij herinnert zich van deze jaren: “Ik gaf er de voorkeur aan actief op zoek te gaan naar wat Van Gogh - mijn idool - inspireerde, in plaats van de verplichte portretten en landschapjes te schilderen zoals dat op de kunstacademie onderwezen werd.” Hij woont bijna een jaar in Arles, in navolging van Van Gogh, en gaat dan al liftend op reis door Spanje en Noord-Afrika. Later studeert hij vrij schilderen aan de hogeschool voor de kunsten in Krefeld, en in die tijd wordt hij beïnvloed door conceptuele kunstenaars als Joseph Kosuth. Voordat hij afstudeert ontvangt hij in 1969 een uitnodiging om zijn werk tentoon te stellen in de befaamde avant-gardistische Galerie Denise René-Hans Mayer. In 1971 verhuist hij naar Düsseldorf en krijgt hij belangstelling voor fotografie. Hij werkt twee jaar als assistent van de Duitse fotograaf Hans Lux en opent daarna zijn eigen studio in 1973. Als hij in eigen land steeds meer bekendheid krijgt, sluit hij zich aan bij het blad Stern, samen met fotografielegenden als Helmut Newton, Guy Bourdin en Hans Feurer. In 1978 verhuist hij naar Parijs om zijn carrière verder uit te bouwen. Zijn humanistische benadering en idealisering van vrouwen onderscheiden hem van de andere fotografen. Hij richt zijn blik op de ziel en de persoonlijkheid. Zijn visie brengt die twee elementen puur voor het voetlicht in all honesty en daarbij vermijdt hij stereotypen. Hij prefereert een gezicht met slechts een vleugje make-up, onopgesmukt, op een manier die de authenticiteit en de natuurlijke schoonheid van de vrouwen die hij fotografeert, versterkt. Lindbergh biedt na de jaren tachtig een nieuwe interpretatie van vrouwen, zonder teveel aandacht te besteden aan de kleding. In zijn eigen woorden: “Als je de mode en de kunstgrepen wegneemt, dan zie je de echte persoon.” De Britse journaliste Suzy Menkes wijst erop dat “zijn weigering te buigen voor de gladde perfectie Peter Lindberghs handelsmerk is. Het is de essentie van de beelden die in de onopgesmukte ziel van een persoon kijken, hoe bekend of beroemd degene die poseert ook is.” Peter Lindbergh is de eerste fotograaf die een verhalend element in zijn modefotoseries introduceert, en zijn storytelling leidt tot een nieuwe visie op kunst en modefotografie. In de loop der jaren creëert hij beelden die de geschiedenis van de fotografie markeren vanuit een minimalistische benadering van de postmodernistische fotografie. In 1988 vergaart Lindbergh internationale roem en lanceert hij de carrière van een nieuwe generatie modellen die hij net had ontdekt, door ze samen te fotograferen, gekleed in witte overhemden. Een jaar later fotografeert hij Linda Evangelista, Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington en Tatjana Patitz, toen jonge modellen, voor het eerst samen voor de

cover van het legendarische januarinummer van Vogue UK in 1990. Lindberghs Vogue-foto’s inspireren popster George Michael, initiatiefnemer van de ‘Supermodels Movement’ die later nagevolgd werd door Gianni Versace, om de iconische video te maken voor zijn lied ‘Freedom ‘90’. Daarmee luidt hij het tijdperk van de celebrity models in, dat het beeld van de moderne vrouw herdefinieert. In het meinummer 2016 van het gerenommeerde blad Art Forum zegt Lindbergh in het interview met journalist Isabel Flower: “Een modefotograaf zou een bijdrage moeten leveren aan het bepalen van het beeld van de hedendaagse vrouw en man in hun eigen tijd, om een zekere sociale of menselijke werkelijkheid weer te geven. Is de hedendaagse door de commercie gedreven manier van werken niet heel surrealistisch als ze alle tekenen van leven en levenservaring wegpoetst, als ze de wezenlijke persoonlijke waarachtigheid van het gezicht zelf wegpoetst?” Lindberghs werk is het meest bekend van zijn simpele en onthullende portretten en zijn stillevens. Foto’s waarin invloeden van de vroege Duitse films, de wijk vol bedrijven waar hij in zijn jeugd woonde, dans- en cabaretvoorstellingen, maar ook van landschappen en het heelal zichtbaar worden. Lindbergh werkt al sinds het eind van de jaren zeventig samen met gerenommeerde modemerken en -bladen. In 2016 krijgt Lindbergh voor de derde keer, een unicum, de opdracht om de 2017-uitgave van de Pirelli-kalender samen te stellen. Dit is de eerste keer in het vijftigjarige bestaan van de iconische kalender dat een fotograaf meer dan twee keer de opdracht krijgt om de fotografie ervan te verzorgen. Zijn werk is


35

h Michaela Bercu, Linda Evangelista & Kirsten Owen, Nancy, 1988, Comme des Garçons advertising campaign, S/S 1988 © Peter Lindbergh / Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery

onderdeel van permanente collecties van musea over de hele wereld en wordt getoond in belangrijke musea en galeries, zoals in het Victoria & Albert Museum in Londen of Centre Pompidou in Parijs. Peter Lindbergh heeft een aantal alom geprezen films en documentaires geregisseerd: ‘Models: The Film’ (1991); ‘Inner Voices’ (1999), dat de prijs voor beste documentaire won op het internationale filmfestival van Toronto in 2000; ‘Pina Bausch, Der Fensterputzer’ (2001) en ‘Everywhere at Once’ (2007), verteld door Jeanne Moreau en gepresenteerd op de filmfestivals van Cannes en Tribeca (New York). Hij woont afwisselend in Parijs, Arles en New York. Mis deze iconische expo niet en plan alvast je weekendje Rotterdam! •

‘Peter Lindbergh. A Different Vision on Fashion Photography’ is van 10 september tot en met 12 februari 2017 te zien in Kunsthal (Museumpark, Westzeedijk 341) Rotterdam, dinsdag - zaterdag 10 u. - 17 u., zon- en feestdagen, 11 u. - 17 u. Op zaterdag 10 september om 13 u. is er een publiek gesprek tussen Peter Lindbergh en gastcurator Thierry-Maxime Loriot, waarin zijn werk, inspiraties en verhalen aan bod komen. Aansluitend kunnen bezoekers hun boek laten signeren. Alle info via www.kunsthal.nl.

WIN ! Beeld Express geeft twee duotickets weg voor deze expo. Mail voor 8 september 2016 naar com@beeldexpressie.be en maak kans om te winnen. Vermeld in je mail zeker je naam, lidnummer en adresgegevens. Je kan maar deelnemen aan 1 wedstrijd uit dit nummer. Veel succes! •


KIJKEN & BEZOEKEN / Fotofestival

36

BredaPhoto mét fotowerk van leden

TEKST: Joke Embrechts/Monique de Zwart (masterclass) / Foto's: Jan Maschinski, Nathalie Vissers, Ronny Janssens, Petra van der Put

BredaPhoto viert het feest van de fotografie. In het historisch stadscentrum en het hippe gebied Belcrum exposeren bijna 70 internationaal befaamde fotografen en opkomende talenten in de buitenruimte en in beeldende kunstinstellingen. Een state of the art van de actuele autonome fotografie, met als thema YOU! Met dit thema gaat BredaPhoto in deze zevende editie op zoek gaat naar de creativiteit én de kwetsbaarheid van de zelfredzame mens. Na decennia waarin de verzorgingsstaat er voor iedereen was, is het nu de beurt aan het flexibele en vindingrijke individu. Velen zien dit als een kans en grijpen die met beide handen aan. Mensen beginnen bedrijfjes of kunstprojecten waarvoor ze zelf of via een crowdfunding de financiering regelen in plaats van op subsidie te wachten. Bewoners frissen hun wijk op met kleinschalige initiatieven om zo het buurtgevoel te versterken. Maar zelfredzaamheid is lang niet altijd een eigen keuze. Het kan ook bittere noodzaak zijn nu de overheid zich meer en meer terugtrekt uit sectoren als huisvesting, de zorg voor zieken en ouderen, de studiefinanciering voor jongeren, en kunst en cultuur. De ‘participatiesamenleving’, een Nederlandse term, die ervoor in de plaats komt roept iedereen op om mee te doen en verantwoordelijkheid te nemen in plaats van achterover te leunen. BredaPhoto wil in 2016 zowel de voor- als de nadelen hiervan belichten.

Do It Yourself Je eigen zaken regelen: het geeft je een gevoel van trots. Dat zeiden de anarchistische punkers al in de jaren zeventig en tachtig. Do It Yourself ! Je hebt de overheid niet nodig, vonden ze, noch grote bedrijven of je familie. Neem zelf je eigen muziek op en omzeil de grote platenlabels, begin je eigen tijdschrift in plaats van naar de mediabedrijven te luisteren, start je eigen buurthuis in plaats van op de gemeente te wachten. Doe het lekker zelf! Tegen het consumentisme en tegen de betutteling! De DIYcultuur van de punkers weerklinkt daar waar mensen in binnen- en buitenland het heft in eigen hand nemen. Kent de zelfredzaamheid dan geen keerzijde? Toch wel. Grote kans bijvoorbeeld, dat wie minder assertief of vastberaden is, niet profiteert van de vrijheid om het lekker zelf te mogen doen. Mensen zonder sterk sociaal netwerk of voldoende geld om zelf zorg of andere diensten in te kopen: kunnen zij het hoofd boven water houden? En komen er ook burgerinitiatieven voor de slechtste wijken van de stad? Het appèl op de zelfredzaamheid dreigt zo een tweedeling in de maatschappij te veroorzaken: tussen mondige burgers die hun weg wel weten te vinden en goede zorg kunnen betalen, en de groep die door een gebrek aan kennis, daadkracht of geld achter blijft. BredaPhoto gaat in binnen- en buitenland op zoek naar de kansen en de gevaren, en bekijkt de mooie en de minder mooie kanten daarvan.

Fotografen Internationaal gerenommeerde kunstenaars exposeren zij aan zij met een nieuwe generatie fotografen tijdens dit tweejaarlijks fotofestival. Al bevestigde fotografen zijn Carl de Keyzer, met de eerste museale tentoonstelling van zijn nieuwste project ‘Cuba, La Lucha’ (zie ook Beeld Express 1/2016) en de Nederlandse fotografen Jaap Scheeren en Coralie Vogelaar. Zij verbeelden hun blik op de term ‘vrijstaat’ en bouwen fotografische installaties onder de titel ‘MOTI VRIJSTAAT’ in MOTI, Museum of the Image. Daarnaast hebben vijf fotografen uit vijf continenten, Baudouin Mouanda, Bryan Schutmaat, Alejandro Cegarra, Yannis Kontos en Jia Dai Tengfei, nieuw werk gemaakt waarin zij de impact van de terugtrekkende overheid laten zien. Dit werk is onderdeel van het project ‘The Absent State’, een samenwerking tussen BredaPhoto en World Press Photo, en vind je op de binnenplaats van Breda’s Museum. Tijdens het festival zijn er tientallen rondleidingen, lezingen, boekpresentaties, talkshows, meetups en workshops voor verdieping, kennisuitwisseling en een frisse dosis inspiratie. Nieuw deze editie is dat BredaPhoto zich verspreidt over twee levendige gebieden in de stad. Het historische stadscentrum én het rauwe gebied Belcrum staan gedurende 7 weken in het teken van de fotografie. De sfeervolle Stadsgalerij aan de Oude Vest, naast de buitententoonstelling in het Chassépark, vormt het hart van BredaPhoto. Hier vind je de horeca met een zomers terras, bookshop en diverse programmaonderdelen.


37

h © Jan Maschinski

Masterclass amateurfotografen Naast exposities biedt BredaPhoto verdiepingsprogramma’s en participatieprojecten op alle niveaus. Eén daarvan is het Masterclasstraject voor amateurfotografen, waarin zij gedurende vijf maanden les kregen van professionals. Dit jaar: Peter de Krom, Jan Rosseel en Mariska van Zutven. Geïnteresseerde amateurfotografen uit Nederland en België konden hiervoor een portfolio met motivatie insturen. Uit de inzendingen werden via een portfoliospeeddate de uiteindelijke deelnemers geselecteerd. In een intensief begeleidingstraject van vijf bijeenkomsten is gewerkt aan een eigen project binnen het festivalthema YOU. 27 fotografen, waaronder acht uit België (waarvan 4 CvB-leden!), exposeren hun eindresultaten tijdens het festival in de voormalige zoetwarenfabriek De Faam, één van de nieuwe festivallocaties aan de Liniestraat 19 in Breda.

moeilijkste: 'kill your darlings'. We leerden van de masters én van elkaar. Mooi om zien hoe al die totaal verschillende ideeën op amper vijf maanden tijd uitgroeiden tot een heuse expo.”

Eén van de Vlaamse fotografen is Raf Van Daele (Bornem). Hij biedt ons een kijkje in de wereld van vzw's en ontelbare vrijwilligers die zich inzetten voor medemensen in nood in een vluchtelingenopvang. Leen Caremans (Mechelen) neemt ons mee naar een groene zone aan de Brusselse rand, waar al meer dan twee jaar actie wordt gevoerd tegen de komst van een megagevangenis. En Tessa Ooms (Oostmalle) was regelmatig te gast in een gezin dat een thuis biedt aan pleegkinderen met een beperking en daarnaast ook opvang biedt aan straathonden die elders geen kans meer maken. Raf: “Maand na maand evolueerde mijn project maar zag ik ook de projecten van de collega-studenten uitgroeien en bijgestuurd worden. Focussen was de leidraad. Wat wil je de toeschouwer tonen? Waar wil je naartoe? De eindselectie maken was uiteindelijk nog het

Ook het autonome werk van Lies van Wemmel (Kapelle-op-den-Bos) vond een plaats in het thema. Lies: “Ik heb vooral geleerd wie ik ben als fotograaf en dat het belangrijk is te weten waarom een beeld je aanspreekt of niet. De lessen hebben er voor gezorgd dat ik me meer bewust ben van het feit dat een beeld een verhaal op zich dient te zijn of een verhaal wordt door de juiste combinatie met andere beelden. Het is vooral een bewustwordingsproces geweest.” êêê

Leen: “Mijn doelstelling was om me te leren focussen op één project, het verder uitdiepen en het selecteren van foto’s. Dankzij de verschillende sessies en de opvolging van de masters is het project voor mij meer dan geslaagd.”


KIJKEN & BEZOEKEN / Fotofestival

38

4 CvB-leden Maar liefst 4 van de 8 geselecteerde Vlaamse amateurfotografen - Gerda Staepelaere, Ronny Janssens, Petra van der Put en Nathalie Vissers - zijn lid van het Centrum voor Beeldexpressie. Gerda Staepelaere (Duffel) vroeg zich af: waaraan hechten we ons zo dat we er geen afstand van kunnen doen en het maar blijven koesteren? Vaak is het dat ene stukje speelgoed of die ene pop die je je leven lang meeneemt. Ronny Janssens (Zandvliet) ging op zoek naar wat er gebeurt wanneer de zelfredzaamheid van de mens ophoudt of door omstandigheden niet meer zo vanzelfsprekend is. Waar vind je dan nog je band met thuis. En Petra van der Put (Minderhout) laat zien hoe het in de praktijk werkt met de zelfredzaamheid en het eigen netwerk van burgers rondom de zorg. Gerda: “Ik zou het zo opnieuw doen, en zou het iedereen aanraden om zijn kans te wagen! Al vanaf de selectieronde was het een geweldige ervaring. Op de speeddate kreeg ik al meteen een heleboel constructieve feedback. De masters deden me dingen in mezelf en mijn werk inzien waar ik nog niet eerder bij stilstond. Zelfs al mocht ik toen afgevallen zijn, zou ik al naar huis gegaan zijn met meer dan ik gekomen was. Ook tijdens de masterclass heb ik op korte tijd erg veel bijgeleerd. En dan niet alleen over hoe een reeks op te bouwen, of hoe een concept uit te werken, maar vooral ook wat betreft communiceren over je werk.” Ronny: “Ik heb veel mooie en nieuwe dingen gezien, zelf veel moeten werken en fijne begeleiding gehad. Ik kijk al uit naar het resultaat van onze noeste arbeid.” Petra: “Ik ben graag bezig met fotografie, maar moet ook een doel hebben om naar toe te werken. En ik ben zeer geïnteresseerd in goede feedback, maar die is niet altijd makkelijk te krijgen. Ik vond de masterclass leerzaam, vooral ook door het zien van werk van de anderen en de feedback daarop.” Nathalie Vissers (Leuven) vond in YOU een ‘Space to Dream’. Fantaseren over het verlaten van onze aarde en het opnieuw beginnen op een andere planeet. Misschien is zo’n nieuwe start wel de ultieme vorm van zelfredzaamheid en creativiteit. Nathalie: “Door de masterclass heb ik voor het eerst langere tijd aan één project gewerkt. Er werd gewerkt naar een concreet doel en elke masterclassdag betekende een nieuwe deadline om je project uit te werken en te vervolledigen. Hierdoor werden er grote vorderingen gemaakt in korte tijd. De kers op de taart is natuurlijk dat onze foto’s te zien zijn tijdens BredaPhoto.” Interesse in meedoen aan zo’n masterclass? Hou dan Beeld Express in de gaten. Over twee jaar volgt er een nieuwe kans om je aan te melden. En voor nu: plan je bezoek aan Breda! En vergeet zeker de voormalige zoetwarenfabriek De Faam niet te bezoeken voor de foto’s van onze leden uit de masterclass. Ook het werk van Magnumfotograaf Carl De Keyzer vind je daar. •

êêê


39

Š Ronny Janssens h


KIJKEN & BEZOEKEN / Fotofestival

h Š Petra van der Put

Op vertoon van je lidkaart krijg je van 15 september tot en met 30 oktober 10 % korting bij aankoop van de BredaPhoto-catalogus bij de bookshop in De Stadsgalerij, Oude Vest 34 (festivalhart BredaPhoto).

g Š Nathalie Vissers


41

BredaPhoto loopt van 15 september tot en met 30 oktober op heel veel locaties in Breda. Met een BredaPhoto passepartout (online ₏ 16) zijn alle parels van BredaPhoto te bezoeken: de festivallocaties, exposities, activiteiten en de boottocht tussen Belcrum en het centrum. Je krijgt er bovendien nog enkele leuke extra’s bij. Alle info via www.bredaphoto.nl.


42

UIT met leden en aangesloten groepen TEKST: JOKE EMBRECHTS / foto: Eddy Verloes

In de kalender op www.beeldexpressie.be verzamelen we het aanbod van fototentoonstellingen, filmprojecties en –festivals, workshops en lezingen van onze leden, aangesloten foto- en filmclubs en provinciale organisaties. Je kan er ook zelf je aanbod invoeren. Wil je ook hier verschijnen? Stuur dan bijkomend een mailtje aan com@beeldexpressie.be. Een greep uit het aanbod voor de komende maanden:

sep

11

‘A matter of light’ door Horst Einfinger

Galerie Pinsart, Brugge Foto-expo tot 16 oktober (gratis) ----------------------------------------------

sep

‘Enigma’ door Zinkae

Palmarium Plantentuin UGent, Gent Foto-expo tot 25 september (gratis) ----------------------------------------------

16

Fotokring De Krakeling sep

sep

1

‘De Foto’s van King Arthur’ door Luc van Uytvanck

VDAB-gebouw, Sint-Niklaas Foto-expo tot 28 oktober (gratis) ----------------------------------------------

Koninklijke Fotokring Licht en sep Schaduw

3

Gemeentelijke Feestzaal Depot Deluxe, Hemiksem 67ste Fotosalon met gasttentoonstelling tot 4 september (gratis) ----------------------------------------------

sep

‘Cuba Libre’ door Eddy Verloes

Galerie EXPOTEMPO, Knokke-Heist Foto-expo tot 4 december (gratis) ----------------------------------------------

3

Adobe Lightroom door VBF sep

GC De Bosuil, Overijse Studiedag (gratis) ----------------------------------------------

10

Koninklijke Fotoclub Herentals sep

CC ’t Schaliken, Herentals Foto- en digisalon tot 11 september (gratis) ----------------------------------------------

10

Koninklijke Fotokring Imago sep Hamme

10

Feestzaal Den Bond, Hamme 51ste Beneluxsalon tot 19 september (gratis) ----------------------------------------------

Fotoclub Scherp Zicht sep

GC Den Egger, Scherpenheuvel-Zichem Fotosalon tot 11 september (gratis) ----------------------------------------------

10

CC De Abdij/Koetshuis, Geraardsbergen 49ste Fotosalon en 7de digitale voorstelling tot 18 september (gratis) ----------------------------------------------

16

Koninklijke Fotoclub Focus sep Meerhout

17

Gemeentelijke Basisschool De Duizendpoot, Meerhout 54ste Clubsalon tot 18 september (gratis) ----------------------------------------------

sep

VLF en Fotogroep ISO400

CC de Adelberg, Lommel Provinciaal salon en fotosalon fotoclub tot 18 september (gratis) ----------------------------------------------

17

sep

23

‘Enter the art of photography’ door Revaf

Vleeshuis, Lier Fotosalon tot 2 oktober (gratis) ----------------------------------------------

Anthony Koninklijke Fotoclub sep Herentals

30

Zaal ’t Hof, Herentals 50ste Fotosalon tot 2 oktober (gratis) ----------------------------------------------

Fotografencollectief Appelterre sep

Zaal Pax, Ninove (Appelterre-Eichem) 36ste Fotosalon tot 3 oktober (gratis) ----------------------------------------------

30

Koninklijke Fotoclub Focus okt Boechout

1

Gildenhuis, Boechout Fotosalon tot 4 oktober (gratis) ----------------------------------------------


okt

6

‘Metamorfose’ door Dirk D’Hulster

CC Het Perron, Ieper Foto-expo en audiovisuele installatie tot 6 november (gratis) ----------------------------------------------

Fotoclub Iris okt Begijnendijk-Betekom

7

Oude Jongensschool, Begijnendijk Fotosalon tot 8 oktober (gratis) ----------------------------------------------

DIFO okt

De Heischuur, Oud-Turnhout 38ste Fotosalon tot 9 oktober (gratis) ----------------------------------------------

7

okt

VTB Fotoclub Wetteren

CC De Poort, Wetteren 31ste Fotosalon tot 23 oktober (gratis) ----------------------------------------------

21

Multimedia door WVFD okt

CC Groene Meersen, Zedelgem Podium voor West-Vlaamse clubs met een multimediale werking (gratis) ----------------------------------------------

22

JEP Deurne okt

Districtshuis, Deurne 51ste Fotosalon tot 30 oktober (gratis) ----------------------------------------------

28

Fotogroep Nete en Aa OKT

Dag van de Vlaams-Brabantse okt Fotografie

GC De Volle Vaart, Grobbendonk Fotosalon tot 1 november (gratis) ----------------------------------------------

Foto Total okt

Cultuurhuis de Bijl, Zoersel Foto-expo met poëzie tot 20 november (gratis) ----------------------------------------------

13

CC, Asse Provinciaal fotosalon tot 29 oktober (gratis) --------------------------------------------- Kunstzaal Onder de Toren, Hasselt 12de Fotosalon tot 23 oktober (gratis) ----------------------------------------------

14

Fotoclub Focus-Point okt

Zaal Don Bosco, Schoten 1ste Foto-expo tot 16 oktober (gratis) ----------------------------------------------

28

Paul Bulteel OKT

29

OKT

Visueel Lichtaart

Ontmoetingscentrum, Lichtaart 35ste Fotosalon tot 1 november (gratis) ----------------------------------------------

29

14

Cameraclub Halle okt

CC De Oude Post, Halle 37ste Fotosalon tot 23 oktober (gratis) ----------------------------------------------

14

West-Foto West-Digitaal okt

Parochiaal Centrum Het Lokaal, Veldegem Fotosalon WVFD tot 16 oktober (gratis) ----------------------------------------------

15

Fotografische Kring okt Dendermonde

15

Mariakring, Dendermonde 68ste Regionaal fotosalon tot 17 oktober (gratis) ---------------------------------------------Veel meer info via de kalender op www.beeldexpressie.be.

KIJKEN & BEZOEKEN / Agenda

43


KIJKEN & BEZOEKEN / Filmfestival

44

Het Nederlands Film Festival:

verhalen die verteld mogen worden TEKST: Marieke de Koning / Still: SamuEl in the Clouds

Van 21 tot en met 30 september vindt in Utrecht de 36ste editie van het Nederlands Film Festival (NFF) plaats. Korte en lange films, van arthouse tot mainstream, maar ook televisiedrama’s, games, interactieve projecten en activiteiten voor jong en oud. Voor ieder wat wils! Het NFF viert filmische prestaties, bevraagt de feiten en verbindt de filmcultuur met publiek en samenleving. Met 150.000 bezoeken is het Nederlands Film Festival één van de grootste filmfestivals van Nederland.

Vlamingen op het NFF

losmaken, gevraagd om een film te selecteren die zij bewonderen om zijn zeggingskracht en die volgens hen inzicht biedt in een wereld die nu te weinig aandacht krijgt. Enkele gastprogrammeurs zijn Neske Beks (‘De Kleenex Kronieken’), Alex Boogers (‘Alleen met de goden’), Karin Amatmoekrim (‘Het Gym’) en Gülsah Dogan (‘Naziha’s Lente’). Alvast een voorproefje: Gülsah Dogan koos een film van de Belgisch/Marokkaanse Hadja Labib: ‘Geduld, je komt in het paradijs’.

Crossovers

Op het Nederlands Film Festival blijft de Vlaamse (film)cultuur zeker niet onderbelicht. Zo gaan ‘Langs de Kapellekensbaan’ van André Schreuders over het kunstenaarschap van Louis Paul Boon en films over de Vlaamse schrijvers David van Reybrouck en Annelies Verbeke (naar regie van Dick Tuinder en Simone de Vries) in première. Daarnaast wordt de Vlaams-Nederlandse coproductie ‘Samuel in the Clouds’ van Pieter van Eecke vertoond en schitteren Vlaamse sterren Thomas Ryckewaert, Johan Leysen en Sam Louwijck in vele Nederlandse producties zoals ‘Waldstille’, ‘Grijs is ook een kleur’ en ‘Vechtershart’.

Tijdens het NFF worden de grenzen verkend tussen de visuele kunsten, muziek, games en alle andere vormen van media. Zo kan iedereen (makers, professionals en amateurs) tijdens het programma Bring Your Own Beamer zijn eigen kunstwerken beamen, worden videoclips op groot doek vertoond met een livevertolking van de muzikant ervoor en kunnen festivalbezoekers tijdens het gameevent INDIGO de nieuwste Nederlandse videogames uitproberen. Tevens worden de Dutch Game Awards uitgereikt: van beste art direction en muziek tot beste student game. Vorig jaar sleepten Vlaamse game developers twee awards in de wacht. Als resultaat organiseert België dit jaar haar eigen variant: de Belgian Game Awards.

Onontdekte parels

Dé prijzen

Vergelijkbaar met de niet-competitieve secties van internationale filmfestivals als de Berlinale en Cannes wordt in het programma het ‘Forum van de Regisseurs’ een podium geboden aan regisseurs die artistieke risico’s nemen. Het gaat om must see-films, die het debat over filmkunst aanjagen en zich hierbij niet laten leiden door publiekswensen of commerciële kansen.

Jaarlijks hoogtepunt en zinderende finale van het festival is de uitreiking van de grote Nederlandse filmprijzen: de Gouden Kalveren. Deze worden mede toegekend door de Dutch Academy for Film (DAFF). Benieuwd wat een film Gouden Kalf-waardig maakt? In de Gouden Kalveren Loge komen tijdens het festival makers en andere deskundigen samen om hun licht te laten schijnen op de nominaties en te bespreken waarom juist díe cameravoeringen of acteerprestaties zo uitmuntend zijn. •

In het teken van onontdekte parels zijn verschillende filmmakers en schrijvers, die met hun verhalen en meningen tongen en hersens Geïnteresseerd om met eigen ogen de prachtfilms en interessante evenementen van het NFF te aanschouwen en een tripje naar onze noorderburen te maken? Houd www.filmfestival.nl in de gaten voor het laatste festivalnieuws en de start van de kaartverkoop. Het hele programma staat vanaf 7 september online.


Bij plaatjes horen praatjes TEKST: Truus Roeygens / FOTO: Jacky Denis

De zwarte encyclopedie al staat nergens op de wereld een beeld van haar -men herkent haar meteenzij is de tandem voor ivoren woestijnen op haar lippen zingen oceanen ze heeft lief met het zonne-orgaan klimt in het boetekleed van een vreemde -onze simpele kijk op de oplosbaarheidHoeveel maal land is honger? Hoeveel maal zee is dorst? Hoeveel maal duizend is honderd? Hoeveel maal zand is stof? Hoeveel maal verdrukking is boenhout? Hoeveel maal dood is echt? Hoeveel allemaal? voor een ‘like’ op haar gezicht

Deze pagina is een coproductie tussen het Centrum voor Beeldexpressie en Creatief Schrijven. Zin in meer praatjes bij plaatjes? Bezoek de website www.creatiefschrijven.be.

KIJKEN / Gedicht

45


KIJKEN & BEZOEKEN / Byob

46

2de Bring Your Own Beamer (BYOB) Gent TEKST: JOKE EMBRECHTS / foto: V   icky Boghaert

BYOB is een internationaal kunstconcept, waarbij kunstenaars gewapend met beeld en beamer een locatie voor één avond helemaal overnemen! Op 28 oktober palmt Bring Your Own Beamer opnieuw zowat elke vrije ruimte van het Gentbrugse KERK in. Vorig jaar kwamen 75 digitale kunstenaars er met hun beamer hun werk tonen, dit jaar mikt de organisatie op 100 deelnemers. Bring Your Own Beamer is een idee uit de koker van de Nederlander Rafaël Rozendaal en is, naast kaas, het leukste Nederlandse exportproduct. BYOB is, aldus Rozendaal, een “open source exhibition concept”. Iedereen kan er eentje organiseren, het enige wat je hoeft te doen is een plek vinden, kunstenaars uitnodigen en hen vragen om hun projector mee te brengen. In Gent worden 100 projectieoppervlakken voorzien op muren, zuilen en plafond voor beginnende makers, (kunst)studenten, VJ’s, professionele videomakers of digitale hobbyknutselaars. Samen bouwen ze een tijdelijke expositie van licht, fotografie, video, live coding, (interactieve) installaties en 3D mapping. “Nog voor de inschrijvingen goed en wel van start gingen kregen we al 15 erg verscheiden inzendingen binnen”, zegt Hannes D’Hulster van organisator Nerdlab. “Het gaat van fotografie over experimentele film naar vreemde installaties. Artiesten brengen hun eigen projector mee en bedekken alle mogelijke oppervlaktes, niet alleen muren maar ook doeken en mensen. Makers komen samen om te try-outen en van elkaar te leren. Zonder curatie, volledig vrijwillig. Iedereen die bezig is met Virtual Reality, projection mapping, Knects of leap motion mag zijn of haar ding komen doen. Deze grote verscheidenheid maakt BYOB interessant voor maker en bezoeker.” Ga dat zien en laat je verbluffen door een explosie aan visuele experimenten die enkele topkunstenaars voor je maakten. Ben je bezig met fotografie, video, live coding, (interactieve) installaties en 3D mapping en heb je zin om je werk te tonen en deel uit te maken van BYOB 2016? Schrijf je dan snel in via www.byobgent.be of nerdlab.be/byobgent. •

BYOB Gent is een evenement van Nerdlab en Circa, stevig ondersteund door KERK, Lichtfestival, Mediaraven en Setup.

BYOB Gent is gratis en gaat door op 28 oktober, vanaf 20 u. tot middernacht, in KERK (Kerkstraat 24) in Gentbrugge. Wie wil komen kijken vindt alle info via www.facebook.com/events/1100021720044666/. Inschrijven om te beamen (tot 1 week voor het evenement, er zijn 100 plaatsen) kan via www.byobgent.be.


Productinfo TEKST: Carl Goossens

Panasonic AG-AC30 uit de professionele stal voor de amateur

Xiro explorer 2 vliegt nergens tegen Drones worden alsmaar populairder. De grote drempel is meestal het besturen. Meestal is hun prijs niet van die aard dat een vliegongevalletje ongestraft voorbij gaat. Xiro heeft nu ook een drone die voorzien is van een radar om zo hindernissen op zijn baan te detecteren en een ongeval te vermijden. Daarenboven beschikt hij natuurlijk over alle andere vlieghulpmiddelen zoals automatisch opstijgen en landen, terug naar huis komen, gpsstabilisatie en zo meer. Ook op het gebied van beeldopname is hij niet te onderschatten, met een 4K-camera op een gimbal die de camera in alle richtingen stabiliseert. Het radarsysteem bestaat uit een aantal camera’s die er voor zorgen dat de drone ook perfect binnen gebruikt kan worden, waar geen gps-ontvangst is. Het ‘anti-botsingsysteem’ zorgt ervoor dat je niet tegen muren aanvliegt en de cameraatjes dragen er toe bij dat hij ook binnen perfect op zijn plaats blijft hangen. Met de standaardbatterij kan je hem zo een 25 minuten in de lucht houden. Het camerabeeld kan je volgen op een smartphone in een 720p resolutie tot 1km ver. Deze drone zou ongeveer € 1.300 gaan kosten.

Panasonic professional camera solutions komt met een kleine palmrecorder op de markt. In tegenstelling tot zijn grootte beschikt deze camera toch wel over een groot aantal professionele trekjes met vooraan zijn beeldkwaliteit. Dankzij zijn uitgekiende beeldstabilisatie, afmetingen en laag gewicht is deze camera uitermate geschikt voor reportagewerk. Zijn grote lichtgevoeligheid en het ingebouwde ledlampje, dat goed is voor 360 lux, leveren ook hun bijdrage. De AG-AC30 onderscheidt zich van andere compacte camera’s door enkele professionele trekjes zoals de mogelijkheid om focus, diafragma en zoom via lensringen te bedienen. Ook de XLR-microfoonaansluitingen vinden we normaliter enkel op professionele camera’s terug. De aanwezigheid van twee geheugenkaartsleuven laat toe om zeer lange opnames te maken doordat de camera, wanneer een geheugenkaart vol is, automatisch naar de andere geheugenkaart overgaat en je ze kan verwisselen tijdens de opname. Opvallend is echter dat dit nieuwe beestje geen 4K-resolutie registreert en je genoegen zal moeten nemen met Full HD. De geschatte verkoopprijs is € 1.600.

Zoom IQ6 gebruik je IPhone 6 als hoogkwalitatieve field audio recorder Ze bestaan in alle formaten, de kleine geluidsrecorders die je toelaten om eender waar hoogkwalitatieve microfoonopnames te maken. Je zal wel al gemerkt hebben bij interviews tijdens nieuwsuitzendingen dat er soms een smartphone voor de mond van de geïnterviewde gehouden wordt. Als je met een smartphone een opname maakt met de ingebouwde microfoon of een externe microfoon aangesloten op de analoge microfoonaansluiting van de telefoon, ben je beperkt door de kwaliteit van die analoge ingang. Die laatste is in de meeste gevallen eerder twijfelachtig. Een iPhone beschikt over een nogal vreemde digitale input waar door sommige fabrikanten op een slimme manier gebruik van gemaakt wordt. De Zoom IQ6 doet dit en voert onmiddellijk een digitaal signaal de iPhone in. In de microfoon zit een analoog-digitaal converter die er voor zorgt dat de opnames aan de hoogste kwaliteit gebeuren. Hierdoor kan je een iPhone 6 (of gelijkwaardige) voor minder dan € 100 omtoveren tot een hoogkwalitatieve geluidsrecorder. •

IN HUIS HALEN / Filmmateriaal

47


48

Beeld in al zijn vormen in Luik Verjaardagseditie BIP

TEKST: JOKE EMBRECHTS / Foto's: Sarah Vanagt, stephen gill, jan van ijken

Deze tiende editie van BIP (Biennale Internationale de la Photographie et des arts visuels) is omgedoopt tot Biennale de l'Image Possible ofte Biënnale van het mogelijke beeld. Nog te ontdekken tot 16 oktober in en rond Luik! Het festival, dat voordien altijd doorging in de lente, vindt voortaan plaats in het najaar. BIP, georganiseerd door het cultureel centrum van Luik ‘Les Chiroux’, brengt beeldende kunstenaars samen die internationaal erkend zijn maar ondersteunt ook jong talent, in het bijzonder van de Federatie Wallonië-Brussel.

Biennale de l’Image Possible In een wereld waar het visuele in al zijn vormen een centrale rol inneemt in onze verhouding met de ander en de maatschappij, is ‘l’Image Possible’ een nieuwe benaming die de inzet en actualiteit wil onderzoeken van het ‘beeldworden’ van de wereld. Door voortdurende technologische ontwikkelingen, de vermenging van artistieke disciplines en de massale aanwezigheid van afbeeldingen op schermen in het dagelijkse leven, beïnvloeden verschillende soorten beelden uit diverse domeinen (artistiek, cultureel, media, intiem, …) elkaar steeds meer. Veel kunstenaars kiezen een medium omdat het hen het meest geschikt lijkt voor een specifiek idee. Ze gaan makkelijk van foto naar video, over objecten, het picturale, installaties, mapping, en zelfs hologrammen of performance. Deze editie plaatst fotografie, net zoals de andere media, in netwerken waar hybriditeit en het door elkaar lopen van grenzen, statuten en genres beslissend is. BIP, als in Biennale de l’Image Possible, wil met deze en de volgende edities getuigen van deze problematiek van de (on)macht van het beeld in de 20ste en vooral 21ste eeuw. L’Image Possible vervangt voortaan het traditionele thema. De prospectieve dimensie van ‘possible’, met zelfs bijklanken van hoop, brengt ons naar heterogene en gemixte visuele werelden. BIP verdedigt kunst die risico’s neemt, andere kunsten in vraag stelt, ze beïnvloedt en zich laat besmetten. Na de thematische aanpak van de vorige edities (Territorium, Controle, Liefde, Geloof, ...) richt BIP zich nu op een meer vrije en open benadering van het visuele veld, steeds meer gemixt, en altijd rijk aan invloeden. Video’s, films, foto’s, projecties, nieuwe media en installaties worden samen voorgesteld

en onderzoeken, bevragen of spelen met de mogelijke vormen en gevarieerde statuten van het analoge of digitale, stilstaande of bewegende beeld. Alle ‘mogelijke’ beelden dus.

Nieuwe plek in Luik Het dynamische centrum en het hart van BIP2016 is de wijk Outremeuse, met de site Le Manege de la Caserne Fonck - een spectaculaire ruimte bekend bij de liefhebbers van theater en concerten - als centraal punt. ‘Les Ecuries’, naast de Manège de la Caserne Fonck, is de ontmoetingsplek voor bezoekers en nieuwsgierigen. Je kan er info vinden, boeken en tickets kopen, het film- en videoprogramma ontdekken, iets drinken of gratis expo’s ontdekken!

êêê


h serie hackney flowers © stephen gill

f Invisible Mothers © Sarah Vanagt

KIJKEN & BEZOEKEN / Fotofestival

49


KIJKEN & BEZOEKEN / Fotofestival

50

Andere tentoonstellingen, waaronder talrijke OFFtentoonstellingen, vinden een beetje overal in de stad, in de provincie Luik en zelfs tot in de Euregio plaats. Naast tentoonstellingen stelt BIP dit jaar een belangrijk evenementenluik voor in Les Ecuries. Concerten, conferenties, lezingen, projecties, ontmoetingsdagen, een groots internationaal fotoboekfestival op 8 en 9 oktober,... Ontdek het volledige programma via de website.

De expo’s De Manège de la Caserne Fonck verwelkomt in haar zeer grote ruimte (meer dan 1.500 m2) de expo ‘The Possible Image’, die de vele banden en ambiguïteiten onderzoekt tussen visuele aan- en afwezigheid. De schommelingen, tegenstellingen en spanningen tussen het zichtbare en onzichtbare (zowel letterlijk als op metaforische wijze) maken deel uit van de fundamentele fascinaties in alle kunsten, en in het bijzonder de mechanische en digitale. Deze fundamentele vragen (Wat verbergt het zichtbare ons? Van wat zijn het onzichtbare, het gemaskerde, het onbepaalde de getuigenissen of sporen?) worden hier herzien door vijf kunstenaars die elk sinds lang deze problematiek onderzoeken. De expo stelt, omkaderd door twee ‘punctuaties’ (een onweerstaanbare video van Jan Van Ijcken (NL) en een installatie van de Canadees Michael Snow), vijf minisolotentoonstellingen voor rond een representatieve waaier van het werk van elk van deze kunstenaars. Joana Hadjithomas en Khalil Joreige (LIB), cineasten en beeldende kunstenaars, maken afbeeldingen en verhalen over het uitwissen van historische zones en over verwachtingen, verloren verhalen om opnieuw te activeren. Sylvain Couzinet-Jacques (FR) is een jonge fotograaf die door de kwaliteit en gedurfde radicaliteit van zijn werk laureaat was van het programma ‘Immersion’ van Fondation Hermès. Emmanuel Van Der Auwera (B), in 2015 door de Federatie Wallonië-Brussel geselecteerd voor een solo op Art Brussels, vertrekt van delicate vragen aan de hand van objecten en afbeeldingen, stilstaand of in beweging, die worden gecreëerd door wetenschap en techniek. Richard Mosse (IRL) toont een brede selectie van zijn reeks ‘Infra’, foto’s in groot en klein formaat die, op ongeziene wijze, de oorlog in Congo onthullen. Dankzij een bijzondere lens voor militair gebruik, de Kodak Aerochrome, tonen de foto’s infraroodbeelden die ontstaan tijdens het ontwikkelen in roze varianten. Sarah Vanagt (B) is geschiedkundige, cineaste en beeldend kunstenares. Sinds vele jaren werkt ze met geprojecteerde en

geïnstalleerde afbeeldingen, gebaseerd op een verdiepte documentatie en een intieme persoonlijke betrokkenheid. In Hangar B9 werkten BIP en MADmusée samen aan de tentoonstelling ‘Transcendent DIY’, die het werk belicht van mentaal gehandicapte kunstenaars, outsiders, amateurs of kunstenaars die buiten de lijntjes kleuren. Deze persoonlijkheden worden op deze expo samengebracht rond fotopraktijken die zijn gebaseerd op bricolage. Buiten het klassieke canon, zonder impliciet charter, zonder standaard, verlaten de geselecteerde kunstenaars de platgetreden paden. Met o.a. werk van de Belg Michael Dans. In Salle Capitulaire toont Stéphanie Roland, een jonge Brusselse kunstenares, aan de hand van een reflectie over fotografie multidisciplinair werk dat onder andere gebruik maakt van digitale kunst. Ze werkt met diverse thema’s (geografie, psychologie, sociologie) en vormen (projectie, 3D-printer, foto-installaties, …). Charley Case werkt sinds meer dan 20 jaar aan een discrete en koppige praktijk die nauw verbonden is met het leven. Hij werkt met verschillende media en vormen, van tekeningen over beeldhouwwerken, via video, foto, installaties en tags. Voor deze editie palmt Charley Case de hele ruimte in van la salle des Chiroux met een nooit eerder geziene installatie en producties. In Galerie Satellite tonen de jonge Belgische fotografen Nagib Chtaib en Laurent Gelisse hun werk. In La Space vind je werk van de Nederlandse Charlotte Lagro, en Galerie Les Drapiers toont werk van de Belgische Edith Dekyndt. Ontdek veel meer in Luik, en maak er een leuke daguitstap van! •

WIN !

Beeld Express geeft 10 vrijkaarten t.w.v. € 10 weg voor BIP2016. Mail voor 8 september naar com@beeldexpressie.be en maak kans om te winnen. Vermeld in je mail zeker je naam, lidnummer en adresgegevens. Je kan maar deelnemen aan 1 wedstrijd uit dit nummer. Veel succes! •


51

h The Art of Flying / Black and white - video still Š jan van ijken

BIP2016 loopt nog tot en met 16 oktober, woensdag - zaterdag, 14 u. - 19 u. , en zondag, 10 u. - 18 u. in Caserne Fonck (rue Ransonnet 2) en op andere locaties in Luik. Op vrijdag 14 oktober is er een groot finissagefeest met een uitzonderlijk verrassingsconcert en de voorstelling van de resultaten van alle workshops, stages en animaties die kinderen en volwassenen hebben gemaakt tijdens BIP2016! Alle info via www.bip-liege.org.


52

Boekennieuws TEKST: JOKE EMBRECHTS

the cyanide lake improve their sex life Een van de laureaten van DOC*WERK 2015 was Tomas Bachot. Bachot maakte - met zijn DOC*WERK-beurs -verschillende reizen naar de Roemeense goudregio en legde zijn kennismaking met de streek vast in foto's en interviews. Na 498 uren op de bus, 34.792 foto’s, 2 hondenbeten, 47 interviews en 289 aangeboden shots Țuică (een traditionele Roemeense alcoholische drank) is er nu eindelijk dit fotoboek, uitgegeven in eigen beheer. Je kan het boek in voorverkoop online bestellen en hem zo helpen bij het uitgeven. Doen! Those who eat fish from the cyanide lake improve their sex life, Tomas Bachot, 204 p., 3 booklets 16,5 x 24 cm, € 18 in voorverkoop via www.thosewhoeatfishfromthecyanidelakeimprovetheirsexlife.com

Horizon In zijn nieuwe boek verkent de Antwerpse fotograaf Bert Danckaert, sinds de jaren 1990 een grote naam in de wereld van de internationale kunstfotografie, nieuwe horizonten. De vertrouwde muren, straathoeken en voetpaden zijn er nog steeds, maar het hermetische en extreem minimalistische heeft plaatsgemaakt voor meer humor, meer leven. Horizon toont een fotograaf die naar het toppunt van zijn kunnen groeit. Het boek bevat een tekst van Alison Nordström, een wereldvermaarde fotografie-experte. Ze was lange tijd 'Curator­at­large' bij het George Eastman House of Photography in New York, het grootste en oudste fotografiemuseum ter wereld. Ze wordt als een autoriteit beschouwd in de internationale kunstwereld. Nieuw en verrassend werk om zeker te ontdekken! Van 22 september tot en met 20 november loopt er ook een expo bij Roberto Pollo Gallery in Brussel. Horizon, Bert Danckaert, Uitgeverij Lannoo, 164 p., 23 x 30 cm, hardcover, isbn 9789401437653, € 39,99

Smartphone Filmstudio Een leuke doebox voor kinderen vanaf 7. Dat mag je verwachten van deze doos. De box wordt een beamer die ervoor zorgt dat je met je smartphone op de muur kan projecteren. Maak je eigen verhaal en filmscript. Shoot je eigen film met je smartphone. Monteer de filmpjes op je computer. En beam ze op de muur. De doos bevat een praktische handleiding vol tips en stap-­voor-­s tapopdrachten. Je vindt er een storyboardboekje in, leuke filmtickets en een grappige popcorndoos. Van de eerste doos in deze reeks, ‘Animatiestudio’, werden meer dan 7.000 exemplaren verkocht. Dat belooft voor deze opvolger. Een leuke cadeautip om je (klein)kinderen de eerste kneepjes van het vak te leren! Vanaf begin oktober in de winkel of online (mét korting als lid!). Smartphone Filmstudio, Bryan Michael Stoller, Uitgeverij Lannoo, 48 p., 22,5 x 18,6 cm, box + paperback + extra’s, isbn 9789401438780, € 19,99 (vanaf 4 oktober)


Cuba Libre Het tweede fotoboek (uitgegeven in eigen beheer) van CvB-lid Eddy Verloes, ‘Cuba Libre’, kwam er naar aanleiding van een wekenlang verblijf in Cuba eerder dit jaar. Verloes trok met een paar Cubanen het eiland rond per taxi. Hij wou met eigen ogen zien hoe Cuba er anno 2016 voor staat. Cubanen willen enerzijds tradities bewaren, maar anderzijds staan ze te popelen om economisch vooruit te gaan. De grote vraag is: wat na Raúl Castro? Zal hun land overspoeld en ingepalmd worden door westerse consumptiedrang of zal het allemaal zo'n vaart niet lopen? Westerlingen willen burgers uit communistische landen wel eens vereenzelvigen met vogels die in een kooi geboren zijn en die denken dat vliegen een ziekte is. Die gedachte van de (vogel)kooi nam Verloes als leidmotief voor zijn Cuba-project. Op de cover zie je allemaal vogelkooien aan een huisje van een Cubaanse vrouw hangen. De ondertitel bij het boek is niet voor niks: Your perspective on life comes from the cage you were held captive in. Zijn fotografie is diepmenselijk en met een oprecht respect voor de Cubaan en zijn verleden. De nodige symboliek en een vleugje humor, zo wat zijn handelsmerk, ontbreken ook niet. Op 3 september opent een Cubaanse latinoband de bijhorende expo in Galerie EXPOTEMPO in Knokke-Heist (zie p. 42). Allen daarheen! Cuba Libre, Eddy Verloes, Uitg. Blurb, 106 p., 33 x 28 cm, hardcover, € 50 tijdens expo, € 100 online via Blurb

Those who eat fish from Belgium Resized Een klein land verkleind. België zoals je het nooit eerder zag. Na het succes van ‘Antwerp Resized’ zet fotograaf Jasper Léonard zijn tocht voort en brengt hij heel België in beeld. Vanaf hoogtewerkers, daken en torens, hangend uit een helikopter of met behulp van drones, maakt hij bevreemdende beelden van alle uithoeken van het land. Bekende landmarks maar ook typisch Belgische 'bouwsels' en een aparte blik op de al even uitzonderlijke ruimtelijke ordening. Met zijn speciale Tilt Shift-lenzen toont hij België in miniatuurvorm. Een curiosum en hebbeding en een origineel foto- en cadeauboek. • Belgium Resized, Jasper Léonard, Uitgeverij Lannoo, 144 p., 13 x 19,5 cm, hardcover, isbn 9789401434614, € 17,99 (vanaf 25 oktober)

Leden van het Centrum voor Beeldexpressie krijgen 10 % korting én gratis verzending bij de aankoop van ‘Horizon’, ‘Smartphone Filmstudio’ en ‘Belgium Resized’ via de webshop van Lannoo (w w w.lannooshop.be/ beeldexpressie).

IN HUIS HALEN / Boeken

53


54

Een ode aan home movies door Jasper Rigole

TEKST: JOKE EMBRECHTS / Foto's: Huis van Alijn

De expo ‘Homeless Movies’ in het Huis van Alijn in Gent brengt een ode aan home movies, ooit vastgelegd in intieme familiekring, bedoeld om het familiegeheugen op te bouwen. Beeldend kunstenaar Jasper Rigole (Brugge, °1980) verzamelt al jaren home movies die hij vindt op rommelmarkten, garageverkopen en in tweedehandszaken. Hij analyseert, catalogiseert en digitaliseert ze en bouwt zo aan wat hij een archief van andermans herinneringen noemt. Deze persoonlijke souvenirs gunnen ons een blik op het verleden van onbekenden. Ze verbeelden de vrijetijdscultuur en het dagelijks leven van toen, maar onthullen ook iets over de makers van de films. Welke momenten hebben ze gekozen om vast te leggen (of niet)? Hoe brengen ze hun wereld in beeld? Jasper Rigole ziet zichzelf zowel als archivaris, als onderzoeker en als kunstenaar. Hij verdiept zich in de films en creëert er iets nieuws mee. Bij elk werk heeft Jasper Rigole een tekst geschreven, gebundeld in een bezoekersgids. Gedreven door een passie voor familiefilm bewandelden Jasper Rigole en het Huis van Alijn de afgelopen jaren een gelijkaardig parcours. Op eenzelfde moment startten beiden onafhankelijk van elkaar met het verzamelen van deze visuele herinneringen. In 2004 lanceerde het Huis van Alijn een oproep 'Gezocht: bewegend beeld'. Er kwam een massale respons. Meer dan 4.000 filmrolletjes, zowel 8mm-, 9,5mm- en 16mmfilm, werden de afgelopen jaren naar het museum gebracht. Het was de start van de opbouw van een digitaal filmarchief, van de jaren ‘20 tot de jaren ‘90. Zowel de expo ‘Het dagelijks leven in bewegend beeld’ (2006) als de expo ‘Gent in bewegend beeld’ (2007-2008) lieten een deel van deze beelden zien. De filmbeelden zijn een onuitputtelijke en fascinerende bron voor de studie van het dagelijks leven. Het is de eerste keer dat een hedendaags kunstenaar tentoonstelt in het Huis van Alijn. Niet alleen worden een aantal installaties van Jasper Rigole getoond, de komende maanden resideert de kunstenaar ook in dit huis. Hij gaat er aan de slag met de filmcollectie van het museum en interfereert in het museumverhaal. Als Artist in Residence gaat Jasper Rigole in dialoog met de museumpresentatie, de collectie en het publiek. Voor kinderen (4+ en 7+) zijn er gratis zoektochten in de expo.

Home Movies bij de buren Terwijl Jasper Rigole met zijn home movies het Huis van Alijn inneemt, krijgen verschillende films uit de eigen museumcollectie tijdelijk een nieuwe thuis in de buurt (Patershol, Kraanlei, Oudburg, Sluizeken, Geldmunt en Kleine Vismarkt). Verschillende handels- en horecazaken geven deze familiefilms een plek in hun vitrine. Uit de rijke collectie werden 17 films geselecteerd en die keuze is niet toevallig. Ze verwijzen telkens op een subtiele manier naar de locatie in de wijk of naar de zaak zelf. Passanten krijgen diverse beelden te zien, waaronder


uniek historisch beeldmateriaal met Gent in de hoofdrol. Zo zie je in de schaduw van het Gravensteen een amateurfilm over de bezetting van het Gravensteen door studenten in 1949. Anderzijds tonen ze meer intieme home movies die persoonlijke herinneringen in beeld brengen, zoals een reis naar Mallorca, feestelijkheden rond geboorte en huwelijk, verjaardagen en allerlei huiselijke taferelen. Het oudste filmpje dateert uit de jaren 1930, de meest recente beelden laten de Gentse Feesten anno 1982 zien. Met ‘Home Movies bij de Buren’ haalt het Huis van Alijn de films niet alleen uit de privésfeer waarin ze ooit gemaakt werden, maar ook uit het museum. Door ze een plaats in de publieke ruimte te geven, wil het Huis van Alijn met deze films mensen verrassen, op plaatsen waar ze het niet verwachten.

Wordt verwacht: zes filmcabines in de stad ‘Homeless Movies’ treedt nog verder buiten de museummuren. Zes kunstenaars gaan aan de slag met de filmcollectie van het museum. Het resultaat daarvan zal vanaf 15 oktober te zien zijn in zes filmcabines, verspreid over de Gentse binnenstad.

Online Het Huis van Alijn toont en deelt haar collectie op zoveel mogelijk manieren, ook online. Zo kan iedereen van thuis uit snuisteren in het digitaal fotoalbum en filmarchief en de online geluidenbank. Dit gebeurt op diverse platforms en kanalen. Ontdek een selectie van meer dan 100 home movies uit de collectie van het Huis van Alijn online via www.huisvanalijn.be/ collection/bewegend-beeld en www.vimeo.com/huisvanalijn.

Home Movie Day Op zaterdag 15 oktober is het internationale Home Movie Day. In (film)archieven, musea, bibliotheken en universiteiten overal ter wereld staan die dag home movies in de kijker. In het Huis van Alijn kan je een exclusieve rondleiding door de expo volgen met Jasper Rigole als gids (11 u., € 4 excl. museumtoegang, reserveren via info@huisvanalijn.be)). Later op de dag dopen ze Studio Alijn om tot Studio Home Movie (14 u. - 18 u.,

KIJKEN & BEZOEKEN / Expo

55


KIJKEN & BEZOEKEN / Expo

56

gratis). Ga er snuisteren in de digitale filmcollectie van het museum. Op de visietafel kan je samen met een museummedewerker je eigen 8mm of super8 films bekijken en je kan er terecht met al je vragen over het digitaliseren van je films. Een aanrader, of zoals Roderik Six over Jasper Rigole zei in Knack begin dit jaar: “Wie ooit de inboedel van een overleden familielid heeft gesorteerd, weet het: de mens is een onverbeterlijke hamsteraar...Griezelig dwangmatig en tegelijk met een wetenschappelijke air toont Jasper Rigole aan dat onze selfie- en verzameldrang niet nieuw is.” •

WIN ! Beeld Express geeft 3 duotickets weg voor deze expo. Mail voor 10 september 2016 en maak kans om te winnen. Vermeld in je mail zeker je naam, lidnummer en adresgegevens. Je kan maar deelnemen aan 1 wedstrijd uit dit nummer. Veel succes! •

‘Homeless Movies’ door Jasper Rigole loopt nog tot en met 15 januari 2017 in het Huis van Alijn (Kraanlei 65) in Gent, maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag, 9 u. - 17 u. en zaterdag, zondag, feestdagen en schoolvakanties, 10 u. - 18 u. Alle info via www.huisvanalijn.be (€ 6).


UIT op dvd TEKST: JOKE EMBRECHTS

Krigen

De Deense commandant Claus Michael Pedersen en zijn mannen vechten in Afghanistan voor hun leven, waarbij ze trachten een verschil te maken en zichzelf te overtuigen dat het allemaal de moeite waard is. In Denemarken probeert Maria, de vrouw van Claus, zich te redden met haar drie kinderen die hun vader missen. Wanneer Claus in een gevecht met de Taliban samen met een zwaargewonde soldaat geïsoleerd raakt neemt hij de beslissing om het gebied te laten bombarderen zodat de reddingshelikopter sneller ter plaatse kan zijn. De missie slaagt en de jonge soldaat overleeft. Wanneer in de ruïnes van de gebombardeerde gebouwen de lichamen worden gevonden van elf Afghaanse vrouwen en kinderen wordt Michael echter beschuldigd van een oorlogsmisdaad. Plots is hij verwikkeld in een rechtszaak en een strijd om te overleven en zijn familie te behouden. De film is gemaakt in docudramastijl, zonder glamour en met een beweeglijke handcamera. Rustig observeert de regisseur hoe de commandant-vader klem komt te zitten. Melodrama wordt vermeden, heftige emoties zorgvuldig gedoseerd. Een meer dan beklemmende film, die zeker voer voor discussie geeft. De film kreeg een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse Film en werd geselecteerd voor het Filmfestival van Venetië. Krigen, Tobias Lindholm, September Film Distribution, 115 min., taal: Deens, ondertiteling: Nederlands, Frans

Affliction Begin 2014 brak er in Guinee een ebola-epidemie uit. Het uiterst besmettelijke en erg dodelijke virus verspreidde zich al gauw over de hele Westkust van Afrika. ‘Affliction’ neemt ons mee naar Liberia, Sierra Leone en Guinee en toont hoe het virus vanaf ‘patient zero’ zich razendsnel verspreidde over het hele gebied. Patiënten, dorpshoofden, lokale en internationale hulpverleners getuigen over angst en uitsluiting, over bijgeloof en stigma, over het leven in quarantaine, de hoge tol bij het verplegend personeel en het gebrek aan interesse van de internationale gemeenschap. Zij die de ziekte overwinnen wacht vaak een moeilijke terugkeer naar de dagdagelijkse realiteit. Regisseur Peter Casaer was zelf jarenlang werkzaam binnen het humanitaire veld en dat voel je. De documentairemaker neemt je mee diep binnen de kern van een humanitaire crisis, als insider gaat zijn aanwezigheid - en die van de camera - haast op in het geheel, waardoor hij een authentiek en erg oprecht verhaal kan schetsen. ‘Affliction’ is een pakkend verhaal van angst en frustratie, van stigma en ongeloof, van verdriet en lijden. Maar ook een inspirerende getuigenis van hoop, opluchting, moed en kracht. Een film die de ver-van-mijn-bed-show tot diep onder je huid brengt. Affliction, Peter Casaer, Dalton Distributie, 70 min., taal: Engels, Frans, Nederlands, Spaans, ondertiteling: Engels, Nederlands, Frans

Belgica Twee broers, Frank en Jo, zijn elkaar uit het oog verloren. Totdat Frank gaat werken in het café van Jo. Een gouden zet, want binnen de kortste keren wordt Belgica dé hotspot van het nachtleven. Een zelfverklaard oord van verderf, waar de rock-‘n-roll van de bezwete muren spat. The sky lijkt the limit, voor even dan, want het nachtleven is een verslavende trip en de wereld staat nooit stil. Met een soundtrack van Soulwax en glansrollen voor Tom Vermeir en Stef Aerts als de twee broers. Wel de eerste film van Felix van Groeningen (‘The Broken Circle Breakdown’ en ‘De helaasheid der dingen’) die niet de verhoopte bezoekersaantallen haalde in de cinema, maar zeker het bekijken waard! Belgica, Felix van Groeningen, Lumière, 127 min., taal: Nederlands, ondertiteling: Nederlands, Frans •

WIN !

Beeld Express geeft 5 dvd’s van ‘Belgica’ en van ‘Affliction’ en 2 dvd’s van ‘Krigen’ weg. Mail voor 10 september 2016 naar com@beeldexpressie.be en maak kans om te winnen. Vermeld in je mail zeker je naam, lidnummer en adresgegevens. Je kan maar deelnemen aan 1 wedstrijd uit dit nummer. Veel succes! •

IN HUIS HALEN / Dvd

57


DOEN / Wedstrijden

58

wedstrijden

TEKST: JOKE EMBRECHTS / foto's: Cultuurcentrum Brugge, Kei Nomiyama

Op onze website www.beeldexpressie.be verzamelen we lopende foto- en filmwedstrijden. Een overzicht:

Internationaal Fotosalon Royal Photo Club Cominois 1ste internationaal fotosalon open voor alle fotografen georganiseerd door Koninklijke Fotoclub Cominois (Komen) met drie secties: PI kleur, PI zwart-wit en PI Creativiteit (kleur). Max. vier beelden per sectie. Alle info via www.phoccom.be, uiterste inzenddatum: 10 september 2016

Fotowedstrijd Brussels Street Photography Festival Verbonden aan de eerste editie van het Brussels Street Photography Festival loopt een wedstrijd in vier categorieën: straatfotografie (alleenstaand en/of serie) en straatfotografie genomen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (alleenstaand en/of serie). Finalisten worden tentoongesteld tijdens het festival en maken kans op geldprijzen, waarvan het totaalpakket meer dan 4.500 euro bedraagt. Alle info via https://www.bspfestival.org/en/contests, uiterste inzenddatum: 15 en 25 september 2016

Fotowedstrijd Diaclub Duffel Fotowedstrijd ingericht door Digiclub Duffel met digitale beelden (Cat B). Inschrijvingsgeld per beeld bedraagt € 1,50. Alle info via www.beeldexpressie.be -> wedstrijden, uiterste inzenddatum: 16 september 2016

CvB Photo Awards 2016 De Prijs van Vlaanderen heeft sinds dit jaar een nieuwe naam: CvB Photo Awards. De medailles/trofeeën zijn vanaf 2016 vervangen door geldprijzen. Foto’s op papier en geprojecteerde digitale beelden. Thema ‘Dans en Muziek’. Ook fotoreeksen M/CP met vrij thema. Alle info via www.beeldexpressie.be -> wedstrijden, uiterste inzenddatum: 1 oktober 2016

Fotonale Brugge Cultuurcentrum Brugge organiseert, i.s.m. het Centrum voor Beeldexpressie en Shoot, Fotonale Brugge, een fotowedstrijd met aansluitend een tentoonstelling. Het thema van deze vijfde editie is 'FOCUS'. Dit onderwerp mag je als fotograaf zo breed mogelijk en vrij interpreteren. Je mag maximaal 3 foto's inzenden. Deelnemen is gratis en voor iedereen mogelijk! Alle info via www.brugge.be/fotonale-brugge-deelnemen, uiterste inzenddatum: 4 oktober 2016


59

Grote Prijs Paul Martin Fotowedstrijd georganiseerd door SFNK voor zwart-witfoto's en kleurenfoto's. Het onderwerp is vrij. Alle info via www.sfnk.be/paul_martin.html, uiterste inzenddatum: 14 oktober 2016

Digiview 2016 Fotowedstrijd georganiseerd door SFNK met 1 discipline, PI (Digitale beelden voor projectie), met 3 categorieën (vrij onderwerp, natuur (zie definitie) en portret - model). Max. 4 werken per auteur/per categorie. Alle info via www.sfnk.be/digiview.html, uiterste inzenddatum: 14 oktober 2016

Filmwedstrijd Waaslandse Videoclub Temse De club daagt alle jeugdige filmers uit om met een videocamera, smartphone of actiecamera een kort filmpje te maken van max. 5 minuten en dat met hen te delen. Het onderwerp kies je zelf en de aanpak ook. De club projecteert de beste filmpjes op groot scherm tijdens hun galaprojectie op 18 november in theaterzaal Roxy in Temse.

h © Kei Nomiyama, Japan / Winner 2016 Sony World Photography Awards

Sony World Photography Awards De grootste fotografiewedstrijd ter wereld, de Sony World Photography Awards, viert zijn 10de verjaardag met nieuwe categorieën binnen Professional, Open en Youth. Ook de jacht op de beste Belgische fotograaf is geopend: die wordt onderscheiden met de Belgium National Award. Alle info via www.worldphoto.org, uiterste inzenddatum: 5 januari 2017

2de Digitaal Salon Vorselaar Nationaal Nationaal salon georganiseerd door de Vorselaarse Fotovrienden. Digitale beelden met twee onderwerpen: vrij onderwerp en natuur. Maximum 4 beelden per discipline. Alle info via www.vorselaarsefotovrienden.be, uiterste inzenddatum: 29 januari 2017

Alle info via challenge2016@videoclubtemse.be.

Veel meer wedstrijden via www.beeldexpressie.be en doorklikken naar ‘wedstrijd’. Wil je je wedstrijd op onze website en hier zien verschijnen? Stuur dan een mailtje aan com@ beeldexpressie.be.


KIJKEN & BEZOEKEN / Filmfestval

60

Nordic Cinema en Japanse film op Film Fest Gent TEKST: JOKE EMBRECHTS / Foto: jerroen willems

Voor het programma van de 43ste editie haalt Film Fest Gent de inspiratie uit weerszijden van de aardbol. Beginnend bij het noordelijkste puntje van Europa voor de focus op Nordic Cinema tot aan het verre oosten voor de spotlight op Japan. Van de Zweedse invasie in Hollywood ten tijde van de stomme film tot aan de Deense Dogma 95 beweging: de Nordic regio heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van de wereldcinema. Film Fest Gent kijkt met haar Focus op Nordic Cinema dan ook voorbij de ‘krimi-wave’ waar de regio momenteel om bekend staat. “Met ons filmprogramma gewijd aan de Nordic Cinema laten we zien dat sterk, intelligent en meeslepend drama uit de schaduwlanden uit het Noorden niet beperkt blijft tot misdaadliteratuur en populaire tv-series maar ook terug te vinden is in de hedendaagse filmproductie uit deze regio”, zegt artistiek directeur Patrick Duynslaegher. “Films die gevoelig minder zwaartillend en duister zijn dan het cliché laat vermoeden. Films waarin ook plaats is voor gortdroge humor, psychologische finesse, prikkelende sensualiteit, maffe komedie en een flinke portie maatschappelijk engagement. Vaak maken cineasten uit Scandinavische landen en uit IJsland en Finland films die niet zomaar in hokjes te vangen zijn, omdat ze zich bewegen op het raakvlak van artistieke inspiratie en commerciële noden - en het beste uit twee werelden proberen te verzoenen.” Reeds bevestigde films die je binnen de Nordic Focus kan gaan zien, zijn het Zweedse ‘Yarden’ (‘The Yard’) van Måns Månsson, het Zweedse/Noorse/Deense drama ‘De allvarsamme leken’ (‘A Serious Game’) van Star Wars ‘actrice turned director’ Pernilla August en, passend binnen de sterke jeugdfilmtraditie uit de regio, de Noorse kinderfilm ‘Solan & Ludwig: De grote kaasrace’ van Rasmus A. Sivertsen.

Film Fest Gent meets Greta Garbo De Focus op Nordic Cinema wordt kracht bijgezet door voor het officiële campagnebeeld te kiezen voor de grootste filmster die de regio ooit heeft voort gebracht: Greta Garbo. “De in Zweden geboren Greta Garbo werd in 1925 na amper één Zweedse en één Duitse film door Louis B. Mayer naar Hollywood gelokt, om daar onder contract bij zijn MGM-studio een van de mythische godinnen van het witte doek

te worden. Vanwege haar raadselachtige allure ging ze de geschiedenis in als de Zweedse sfinx. Het echte mysterie van Garbo schuilt in de spirituele dimensie achter het adembenemende masker. Wat er precies van Garbo uitgaat is zeer complex, hoe zou het anders meerdere generaties in de ban houden? Het gaat om een sublieme mengeling van mysterie en raffinement, melancholie en ironie, vrouwelijkheid en mannelijkheid,” aldus Duynslaegher.


61

Spotlight op Japan Niet in het minst om de 150ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Japan en België in 2016, maar met name om de rijke cinematografische geschiedenis zet Film Fest Gent dit najaar ook een Spotlight op Japan. Patrick Duynslaegher: “In de sectie Spotlight Japan brengen we het nieuw of onbekend talent onder de aandacht van een van de grootste nationale filmindustrieën ter wereld. Het land van Yasujiro Ozu, Akira Kurosawa en Kenji Mizoguchi telt ook nu filmmakers die ons verrassen en meeslepen met hun originele of provocerende visie op hun land en hun geschiedenis en dit in een unieke stijl die met geen andere filmcultuur te vergelijken valt. Naast de nieuwe titels van films die zelden de reguliere bioscoop halen, is er ook een retrospectieve sectie met enkele sleutelfilms van de Japanse new wave regisseur Nagisa Ôshima, de meest kritische en filmisch innovatieve regisseur van zijn generatie.” Verspreid over verschillende festivalsecties (Competitie, Gala's & Specials, Classics) toont het festival de breedte van de Japanse cinema met onder andere de zwarte komedie ‘Lowlife Love’ van Eiji Uchida en ‘Harmonium’ van Kôji Fukada (winnaar juryprijs Un Certain Regard Cannes). In het ‘Tribute to Nagisa Ôshima’ vertoont het festival naast de films ‘Boy’ uit 1969 en ‘Death by Hanging’ uit 1968 ook de klassieker ‘Merry Christmas, Mr. Lawrence’. Filmmuziekcomponist Ryuichi Sakamoto, in deze film te zien naast

David Bowie, zal tijdens het World Soundtrack Awards Gala op 19 oktober in Gent aanwezig zijn om een Lifetime Achievement Award in ontvangst te nemen.

World Soundtrack Awards De 16de editie van de World Soundtrack Awards staat volledig in het teken van de scores van de beste recente tv-series en de legendarische reeksen uit onze jeugd. Van ‘Dynasty’ tot ‘House of Cards’: muziek uit de huidige top tv-series en de grootste hits uit het collectieve geheugen staan centraal. Het 43ste Film Fest Gent loopt van 11 tot en met 21 oktober in Gent. De World Soundtrack Awards vindt plaats op 19 en 20 oktober in Capitole Gent, met het Gala en de Award ceremonie op 19 oktober en een extra WSA-concert zonder ceremonie op 20 oktober. Alle info via www.filmfestival.be of www.worldsoundtrackawards.com. Als lid van het Centrum voor Beeldexpressie krijg je op vertoon van je lidkaart aan de kassa de standaardkorting op alle filmvertoningen (uitgezonderd opening, slot en special events).


62

Unseen

Photo Fair & Festival Amsterdam middelpunt nieuwe fotografie TEKST: JOKE EMBRECHTS / Foto's: Felicity Hammond, Christto & Andrew

Unseen is dé internationale fotografiebeurs met festival volledig gericht op nieuwe fotografie. De vijfde editie van Unseen presenteert een toplijst van 53 deelnemende internationale galeries. Zij brengen op Unseen Photo Fair de meest recente ontwikkelingen in de hedendaagse fotografie door opkomend talent en ongezien werk van gevestigde namen te tonen. Zo is er o.a. werk te zien van Isaac Julien, Anton Corbijn, Antoine d’Agata en Zanele Muholi. De beurs is bovendien een belangrijke plek voor discussie, dialoog en de uitwisseling van creatieve ideeën met een gevarieerd programma vol lezingen, debatten en een boekenmarkt, waar professionals en geïnteresseerden uit de internationale fotografiewereld elkaar ontmoeten.

Unseen Photo Festival Een week voordat de centrale beurs op het Westergasfabriekterrein opent start de tweede editie van het Unseen Photo Festival. Dit festival speelt zich af in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. Dat is een van de mooiste oude arbeidersbuurten van Europa, bekend door de wereldberoemde bouwstijl van de Amsterdamse School, die in 2016 100 jaar bestaat. Tien dagen lang is deze wijk, die grenst aan het beursterrein, het toneel voor een vol programma met diverse tentoonstellingen en activiteiten, die op verschillende locaties te bezoeken zijn. Unseen werkt daarvoor samen met diverse culturele instellingen, academies, fotografen en kunstenaars- en buurtinitiatieven door de hele stad, die op een verrassende en onconventionele wijze fotografie presenteren. Zoals de expositie van jonge hedendaagse Japanse fotografen in Galerie Josilda da Conceição, in samenwerking met Panasonic/LUMIX. Andere evenementen zijn o.a. presentaties en workshops rond zogenaamde Do-It-Yourself-PhotoZines, ‘Artists’ Recipes’ in buurtrestaurant Hembrug & Zaandammer, een selfieproject door jongeren van De Pit samen met ouderen van verzorgingstehuis De Bogt en meer.

Het Schip De hoofdlocatie en uitvalsbasis voor Unseen Photo Festival is Museum Het Schip. Begin juli opende het museum een nieuwe vleugel: de school. De hoofdpresentatie van Het Schip die hier jaren zal staan, toont de

h Show Room: The Language of Living, 2016 © Felicity Hammond, photographic / installation - inkjet print on perspex, wooden structure, foam, LED lights


ambachtelijke kant van de Amsterdamse School. Unseen zal daarom juist hier inspelen op een thema dat aan deze bijzondere locatie raakt en bovendien zeer actueel is in de hedendaagse fotografie: het ambacht. Behalve de speciale tentoonstelling die hier zal te zien zijn, wordt op deze locatie ook een Collecting Course gegeven in samenwerking met Foam én kan je er een heerlijke festivallunch nuttigen in het ‘festivalcafé’.

Anton Corbijn: gastcurator tentoonstelling over ambacht in fotografie De expo ‘TOUCHED - Craftsmanship in Photography’ in Museum Het Schip, samengesteld door de internationaal befaamde Nederlandse fotograaf / filmregisseur Anton Corbijn, toont werk van twaalf internationale fotografen. Ze geven gezamenlijk een bijzonder beeld van de wijze waarop hedendaagse kunstenaars gebruik maken van ambachtelijke fotografische processen, of fotografische afdrukken verwerken tot unieke objecten. In de hedendaagse fotografie zien we een groeiende hang naar ambachtelijkheid en uniciteit als tegenhanger voor de alom aanwezige digitale technologie van deze tijd. ‘TOUCHED’ weerspiegelt deze belangrijke ontwikkeling en brengt bijzonder werk samen van veelal jonge kunstenaars die internationaal steeds meer furore maken. Tegelijkertijd geeft de tentoonstelling een spannende inkijk in de rijkdom van de hedendaagse fotografie. In ‘TOUCHED’ is werk opgenomen van Dirk Braeckman, Antony Cairns, Gerard Fieret, Adam Jeppesen, Paul Kooiker, Susanna Kraus, Thomas Mailaender, Nerhol, Taiyo Onorato & Nico Krebs, Miroslav Tichý en Daisuke Yokota. En dan nog dit: elk jaar geeft Unseen een getalenteerde kunstenaar de opdracht om het campagnebeeld te maken. Dit jaar kozen ze voor het kunstenaarsduo Christto & Andrew. Het duo Christto Sanz & Andrew Weir (°1985, Puerto Rico, °1987, Zuid Afrika) maakt zeer gestileerde en kleurrijke beelden waarmee ze de constructie van identiteit in de huidige maatschappij onderzoeken en visualiseren. Hun spectaculaire presentatie ‘The Politics of Sport’ kan je zien in het Amsterdamse openluchtzwembad ‘Het Brediusbad’! Tien dagen lang is Amsterdam dé place to be voor elke fotografieliefhebber uit binnen- en buitenland. Naast vele expo’s zijn er rondleidingen, lezingen, workshops en vele andere events. Dat wil je niet missen! •

h Flex Offense, 2016 © Christto & Andrew

WIN !

Beeld Express geeft 5 duotickets weg voor het Unseen Photo Festival. Mail voor 10 september 2016 naar com@beeldexpressie.be en maak kans om te winnen. Vermeld in je mail zeker je naam, lidnummer en adresgegevens. Je kan maar deelnemen aan 1 wedstrijd uit dit nummer. Veel succes! •

De Unseen Photo Fair heeft plaats van 23 tot en met 25 september in Westergasfabriekterrein in Amsterdam. Het Unseen Photo Festival loopt van 16 tot en met 25 september in Spaarndammerbuurt en in de rest van Amsterdam. Alle info en tickets via www.unseenamsterdam.com (dagtickets voor de beurs vanaf € 17,5).

KIJKEN & BEZOEKEN / Beurs & festival

63


VRAGEN / Contact

WIE contacteren WAARVOOR in het Centrum voor Beeldexpressie? 64

Directeur: Karel Geukens Tel. 03/289 12 01 e-mail: karel.geukens@beeldexpressie.be ---------------------------------------------Verantwoordelijke communicatie en hoofdredactie Beeld Express: Joke Embrechts Tel. 03/289 12 03 e-mail: com@beeldexpressie.be ---------------------------------------------Verantwoordelijke vorming: Wouter Van Springel Tel. 03/289 12 05 e-mail: vorming@beeldexpressie.be ---------------------------------------------Verantwoordelijke evenementen: Margot Thysens Tel. 03/289 12 04 e-mail: margot@beeldexpressie.be ---------------------------------------------Verantwoordelijke projecten: Mats Pylyser Tel. 03 289 12 06 e-mail: mats@beeldexpressie.be ---------------------------------------------Grafisch vormgeefster: Kim Peeters Tel. 03/289 12 02 e-mail: graficus@beeldexpressie.be ---------------------------------------------Verantwoordelijke ledenbeheer, financieel beheer, erkenning salons: Paula Hannes Tel. + Fax 014/58 41 74 e-mail: sec@beeldexpressie.be ---------------------------------------------Algemene inlichtingen, meldingen kwaliteits-begeleidingen, provinciale manifestaties & cursussen, cue-sheets SABAM, medailles & trofeeën, adreslabels, ontlening materiaal, verzekering B.A., beheer fotomateriaal: Sandra Gillis Tel. 03/289 12 00 e-mail: info@beeldexpressie.be ---------------------------------------------Centrum voor Beeldexpressie Adres: Vorstermanstraat 7- bus 1.5 2000 Antwerpen

IBAN: BE81 414 4199991 24 BIC: KREDBEBB

Openingsuren: van maandag tot donderdag, 9 u. - 17 u., en op vrijdag, 9 u. - 16 u. ----------------------------------------------

Voorzitter: Freddy Van Vlaenderen Rijsenbergstraat 130, 9000 Gent Tel. + Fax 09/220 29 15 e-mail: voorzitter@beeldexpressie.be ---------------------------------------------Secretaris: Jan Coddé Van Praetlei 99, 2170 Merksem Tel. 03 644 47 02 e-mail: Jan@JanFoto.be ---------------------------------------------Penningmeester: André Degent Kommanderijstraat 48, 3800 Sint-Truiden Tel. 011 68 85 53 e-mail: andre.degent@telenet.be ---------------------------------------------Beheerder AV-materiaal: Daniël De Vetter Honoré Drubbelstraat 1, 9041 Oostakker Tel. 09/355 91 02 e-mail: daniel.videoclubgent@gmail.com ---------------------------------------------Commissaris CvB-fotowedstrijden: Freddy Van Gilbergen Smisveldstraat 33, 3370 Boutersem Tel. 016/73 57 76 e-mail: wedstrijd@beeldexpressie.be ----------------------------------------------

PRAKTISCHE INFO:

Voor het tijdschrift Beeld Express wordt de info voor de UITrubriek ten laatste 1 maand voor de verschijningsdatum en voor redactionele tips ten laatste 2 maanden voor verschijningsdatum verwacht via com@beeldexpressie.be.

Beeld Express 1 Beeld Express 2 Beeld Express 3 Beeld Express 4 Beeld Express 5

verschijningsdatum deadline materiaal

1 maart 1 juni 1 september 1 november 1 januari

1 januari / 1februari 1 april / 1 mei 1 juli / 1 augustus 1 september / 1 oktober 1 november / 1 december


BEELD EXPRESS (oplage 5.400 ex.) nummer 3, jaargang 46, september/oktober 2016

Verschijnt 5 x per jaar in maart, juni, september, november en januari. Centrum voor Beeldexpressie, CvB vzw, erkend door de PSA, FIAP en UNICA Voorzitter en verantwoordelijk uitgever: F.  Van Vlaenderen, Rijsenbergstraat 130, 9000 Gent Tel. 09/220 29 15 e-mail: voorzitter@beeldexpressie.be Hoofdredacteur - redactieadres: Joke Embrechts Vorstermanstraat 7 bus 1.5, 2000 Antwerpen Tel.: 03/289 12 03 e-mail: hoofdredacteur@beeldexpressie.be Overige redacteurs: J. Coddé, M. de Koning, M. de Zwart, J. Embrechts, C. Goossens, M. Pylyser, M. Thysens, W.  Van Springel Inlichtingen, adreswijzigingen, publicitaire inlassingen, ...: Vorstermanstraat 7 bus 1.5, 2000 Antwerpen Tel.: 03/289 12 01 e-mail: sec@beeldexpressie.be Abonnementen: 25 euro per jaargang (5 nrs.) te storten op BE81 4144 1999 9124 (BIC: KREDBEBB) van CvB vzw, Vorstermanstraat 7- bus 1.5, 2000 Antwerpen, Meer informatie op onze website: www.beeldexpressie.be Alle artikels worden gepubliceerd onder de verantwoordelijkheid van de auteurs en dienen naar de hoofdredacteur gestuurd te worden. De niet gepubliceerde artikels worden tenzij anders afgesproken - niet teruggestuurd. Niets uit dit nummer mag gedeeltelijk of in zijn geheel overgenomen worden zonder uitdrukkelijke toestemming. Lay-out en prepress: K. Peeters Foto cover: © Pieter Clicteur (zie ook p. 26)

p. 16

© Walter Van Der PerreN h p. 28

KIJKEN & BEZOEKEN 02 Vincent 06 Analoog filmmateriaal centraal op ‘Celluloid’ 08 Evenwicht en kleur bij Lissa Van Eesbeeck 12 Imaging Unlimited op photokina 14 UIT in Vlaanderen 16 Verborgen Lichtheid: Een poëtische ode aan stopplaatsen door Walter Van der Perren 21 UIT met het Centrum voor Beeldexpressie 22 Unexposed: Gratis fotofestival in Leuven 26 Feesteditie Filmfestival Oostende 28 Openingsfilm ‘Everybody Happy’ 30 Peter Lindbergh: Een andere kijk op modefotografie 36 BredaPhoto mét fotowerk van leden 42 UIT met leden en aangesloten groepen 44 Het Nederlands Film Festival: verhalen die verteld mogen worden 45 Bij plaatjes horen praatjes 46 2de Bring Your Own Beamer (BYOB) Gent 48 Beeld in al zijn vormen in Luik. Verjaardagseditie BIP 54 Een ode aan home movies door Jasper Rigole 60 Nordic Cinema en Japanse film op Film Fest Gent 62 Unseen Photo Fair & Festival

VRAGEN 64 WIE contacteren WAARVOOR in het Centrum voor Beeldexpressie

IN HUIS HALEN 47 Productinfo 52 Boekennieuws 57 UIT op dvd

DOEN 19 Wedstrijd: Ciné Public 58 Wedstrijden 65 Wedstrijd: Making movies


Ben je in je vrije tijd bezig met fotografie, film of multimedia, of kriebelen je vingers om eraan te beginnen? Het Centrum voor Beeldexpressie is je aanspreekpunt. Je krijgt er advies, informatie en documentatie op maat.

BEELD EXPRESS 3/2016

Centrum voor Beeldexpressie

Hou onze website, je mailbox of de volgende nummers in de gaten, want er volgen nog nieuwe voordelen! Je wordt lid voor € 25 (lidkaart met of zonder foto)! Jongeren tot en met 25 krijgen korting: zij betalen € 17,5.

www.beeldexpressie.be

EXPRESS

SEP / OKT

Tijdschrift van het Centrum voor Beeldexpressie vzw

een abonnement op het tijdschrift Beeld Express een lidkaart die erkend is door de Vlaamse gemeenschap gratis deelname aan alle wedstrijden georganiseerd door het Centrum voor Beeldexpressie een aanzienlijke korting (vaak 100 %) op alle door ons georganiseerde activiteiten (lezingen, projecten, cursussen en workshops, wedstrijden, exposities en evenementen) de ontlening van opname-, projectie- en expomateriaal een SABAM-regeling voor al wie muziek gebruikt bij films of AV-producties een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (+ rechtsbijstand) én lichamelijke ongevallen de mogelijkheid om financiële steun te bekomen voor een buitengewoon project kortingstarief (€ 6 i.p.v. € 8) bij een bezoek aan het FoMu Antwerpen regelmatig kans tot het winnen van dvd’s, boeken, tickets, … in Beeld Express bij aankoop van 2 tickets op vertoon van geldige lidkaart: reductieprijs bij Sphinx cinema Gent (www.sphinx-cinema.be) 10% korting op al je aankopen bij het fotolabo ONELAB fine art printing (www.onelab.be) 10 % korting op het ontwikkelen van films en op het printen en monteren van fotowerk bij Fotoshop Gent (www.fotoshopgent.be) 10 % korting bij fotolabo Milo-Profi (www.milo-profi.be) 10 % korting op alle aankopen, met uitzondering van Fine Art Scans, bij fotolabo Fotorama in Wevelgem (www.fotorama.be) 15 % korting op het bestellen van prints en op eindafwerking bij Beeldmakers photo labo in Aalst (www.beeldmakers-labo.com) kortingstarief bij een abonnement op het fotografietijdschrift Shoot (www.shoot.be) kortingstarief bij aankoop van een catalogus n.a.v. een expo in CC Hasselt (www.ccha.be) reductietarief bij voorstellingen Beursschouwburg (www.beursschouwburg.be) 10% korting en gratis verzending op het volledige aanbod in de webshop van Lannoo (www.lannooshop.be/beeldexpressie) korting op vertoon van je lidkaart bij aankoop van een festivalpas bij Toerisme Oostende die toegang geeft tot ALLE films op het Filmfestival Oostende van 9 tot 17 september 2016 (€ 25 i.p.v. € 30) (zie p. 26) 10 % korting van 15 september tot en met 30 oktober op vertoon van je lidkaart bij aankoop van een BredaPhoto-catalogus bij de bookshop in De Stadsgalerij, Oude Vest 34, Breda (festivalhart BredaPhoto) (zie p. 36) standaardkorting op vertoon van je lidkaart aan de kassa op alle filmvertoningen (m.u.v. opening, slot en special events) tijdens Film Fest Gent van 11 tot en met 21 oktober 2016 (zie p. 60) ledenkorting op een ticket voor het Lowland Photo Festival op 10 en 11 december 2016 in Kinepolis Antwerpen (€ 42 i.p.v. € 47 voor een dagticket of € 74 i.p.v. € 84 voor een weekendticket)

juni/juli/augustus - Afgiftekantoor Antwerpen X - P309297 - 5 x per jaar in maart, juni, september, november en januari

BEELD

Iedereen met een liefde voor beeldtaal kan bij ons terecht, maar leden genieten van extra voordelen en daar komen er weer enkele nieuwe bij:

2016