Page 1


Solsona

Redacció

L’alcalde de Solsona es reuneix amb la premsa

Ajuntament de Solsona

L’Ajuntament solsoní posa a la venda per festes els quadres no adjudicats a la subhasta

L’alcalde de Solsona, David Rodríguez, es va reunir dimecres passat a l’establiment La cuca de llum amb la premsa local en el marc de la iniciativa “Un cafè amb l’alcalde”. Durant més d’una hora el batlle de Solsona va passar comptes de la gestió municipal del 2013. Es van tractar diversos temes d’actualitat, entre els quals, l’acord per revitalitzar el Museu Diocesà, el clúster de la biomassa que es vol desenvolupar al Solsonès i la relació de l’Ajuntament amb el CTFC.

Són una trentena de pintures de paratges solsonins d’entre 40 i 110 euros Des d’avui i fins al dia 7 de gener, els solsonins que no van poder assistir a la subhasta benèfica de quadres organitzada per la regidoria de Cultura diumenge passat tenen l’oportunitat de comprar les obres que van quedar sense adjudicar. L’Ajuntament les posa a la venda al mateix preu de sortida del dia de la subhasta. Els diners que es recaptin es destinaran igualment a La Marató de TV3 i al Fons d’emergència social de Solsona. Són un total de 29 obres que plasmen paratges solsonins d’artistes diversos que han participat als concursos de Pintura Ràpida de la Festa Major. S’hi troben treballs d’Ernest Descals, Antonio Romero, José Manuel Ruiz, Genís Colell, Isidre Macià i Josep M. Cases, entre d’altres. Els preus oscil·len entre els 40 euros, els més econòmics, i els 110 euros, els més cars.

Perspectives econòmiques positives Rodríguez va vaticinar que, després de dos anys aombrats per la crisi i el tancament de Tradema, el 2014 presenta perspectives econòmiques positives per al municipi. “No vull que els solsonins pensin que venc fum, però s’estan bellugant coses i el 2014 ha de ser l’any en què trenquem la tendència negativa”, va expressar. “Encara que la població no els percebi ara, s’estan produint moviments”, va avançar. A partir de divendres de la setmana vinent, dia 27, el batlle solsoní, David Rodríguez, reprendrà amb regularitat la iniciativa “Un cafè amb l’alcalde”, un canal directe d’intercanvi d’informacions i opinions amb la ciutadania. Tothom que vulgui conversar sobre aspectes generals de la ciutat de competència municipal podrà fer-ho al bar pub L’Aixeta a dos quarts de quatre de la tarda.

Inventari en línia Per veure els quadres i consultar-ne les característiques tècniques i els preus, l’Ajuntament ha penjat l’inventari amb totes les fitxes al web municipal (www.ajsolsona.cat). Es pot descarregar a través d’un bàner publicat a la portada. Les persones que estiguin interessades a adquirir alguna d’aquestes pintures disposen de temps fins al 7 de gener per presentar una instància a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament. Hi han d’especificar el número identificatiu de l’obra en qüestió. Per a més informació, poden contactar amb la regidoria de Cultura per mitjà de l’adreça electrònica cultura@ajsolsona.cat. En la subhasta benèfica de diumenge passat es van vendre una quarantena de quadres i es van recaptar un total de 3.345 euros per a La Marató i el Fons d’emergència social. Posteriorment, diversos ciutadans que no van poder participar-hi s’han mostrat interessats a comprar algunes de les obres.

Direcció: Josep M. Borés Redacció: Miquel Manzano Edició: Francesc Xavier Montilla - Marta Cases Textos: Eva Jané Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 - 25280 SOLSONA

Formen part de l'equip de suport de Celsona: Marcel Ribera - Montse Riu Montserrat Riu - J. Clavé - Ramon Gualdo Francesc Torres - Pere Borés - Enric Serra Josep M. Montaner - Candi Pujol Foto Resol - Foto Llàtzer - Lluís Closa

973 48 17 19

Celsona és una publicació independent i socialment justa, no necessitant ni fent ús de cap subvenció ni ajut públic per al seu funcionament.

info@celsona.com www.celsona.com

Dip. Legal: L-267-1997 - 1.200 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d'abril de 1997Pots accedir, llegir i descarregar molts exemplars de Celsona via electrònica anant directament a issuu.com/celsona/docs

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Solsona


Solsona

Miquel Manzano

La rotonda de la Cissa gairebé enllestida La rotonda de la Cissa està pràcticament enllestida. Al tancament d’edició del Celsona, s’estava acabant de posar unes llums de posició a la part elevada de la rotonda. Ho va explicar l’alcalde de Solsona, David Rodríguez, dimecres passat en la reunió que es va dur a terme amb la premsa. Pel que fa al cost de l’actuació, el batlle solsoní va explicar que no ho sap perquè està pendent que li ho comuniqui la Direcció General de Carreteres. De totes maneres, ha explicat que l’ens de la Generalitat “s’ha estalviat molts diners perquè només ha fet la part central de la rotonda; l’Ajuntament amb la brigada municipal i amb un mica de col·laboració externa ha fet l’entorn de la rotonda”. La Direcció General de Carreteres de la Generalitat, amb la col·laboració de la brigada municipal, va començar les obres d’aquesta rotonda a mitjan mes de setembre després de molts anys de sol·licitar-ho per part de l’Ajuntament per motius de seguretat viària. Tot i que inicialment s’havia planificat enllestir-la abans de l’inici del curs escolar, la introducció d’alguns canvis en el traçat, consensuats amb el consistori, va dilatar aquest termini.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

La rotonda té una amplada total de 32 metres de diàmetre. L’illa interior, que s’enjardinarà, és de 14 metres, mentre que s’han adequat dos metres d’amplada d’espai remuntable. D’aquí uns mesos, quan el temps ho permeti, l’Ajuntament acabarà d’endreçar la part central de la rotonda amb la plantació de gespa, arbusts i flors.

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013
Comarca

Consell Comarcal del Solsonès

El Consell Comarcal contractarà 19 aturats majors de 30 anys sense cap subsidi d’atur El Consell Comarcal del Solsonès contractarà dinou persones majors de 30 anys sense cap subsidi d’atur durant sis mesos a jornada completa a partir del pròxim 2014. La setmana passada el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) va resoldre afirmativament la sol·licitud presentada pel Consell Comarcal de contractar onze llocs de treball per realitzar diverses tasques als ajuntaments del Solsonès. Tanmateix, aquest dimarts l’ens comarcal va rebre una nova resolució que notificava l’augment de les persones contractades fins a dinou. La petició inicial que s’havia tramès des del Consell contemplava aquests dinou llocs de treball al Solsonès i, finalment, s’han concedit tots. En total el SOC atorgarà un ajut de 163.206,33 euros al Consell Comarcal per a fer Signatura dels convenis entre el Consell i els Ajuntaments de la comarca front a les despeses de la contractació de divuit peons i un tècnic coordinador. procés de selecció. S’entrevistaran a tots els preseleccionats pel Les tasques que han estat aprovades i que realitzaran SOC i es procedirà a la contractació dels que s’avinguin més a cadascun dels peons són: la construcció d’un nucli zoològic les condicions de cada lloc de treball i municipi específic. a Solsona -hi treballaran quatre persones-; la millora del sistema de recollida selectiva i manteniment dels espais públics i zones verdes de Sant Llorenç de Morunys -hi treballaran dues persones-; l’edició i muntatge en format digital del fons fotogràfic municipal i muntatge de la revista municipal a Olius; servei de neteja de paratges naturals de Lladurs; serveis de neteja de paratges naturals de Navès; adequació i manteniment dels espais naturals de Pinós; manteniment dels espais naturals de Riner; prevenció del patrimoni dels béns naturals de Clariana del Cardener; la potenciació i millora dels senders del municipi de La Coma i La Pedra; ordenació i manteniment d’espais públics a Llobera; gestió ambiental a la Molsosa; manteniment i conservació de boscos a Castellar de la Ribera; i gestió de residus de biomassa i manteniment de zones enjardinades al Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya. D’altra banda, s’ha concedit una plaça de personal tècnic i de suport que coordinarà i supervisarà les tasques de tot el grup de contractats. A més, aquest tècnic també realitzarà prospecció empresarial a l’entorn per tal de trobar oportunitats de reinserció laboral del grup quan s’acabi el contracte de sis mesos amb el Consell Comarcal.

Com es contractaran aquestes persones? El SOC confeccionarà un llistat amb totes les persones que gaudeixin dels requisits que demana aquesta convocatòria. Concretament, aquestes places es dirigeixen a aquelles persones de més de 30 anys i que ja no reben cap tipus de prestació d’atur. El SOC elaborarà la relació de persones que contenen aquestes característiques i les lliurarà al Consell Comarcal i als ajuntaments beneficiaris, que de forma conjunta, realitzaran el 

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

El finançament prové del SOC i els treballadors realitzaran diferents tasques als municipis de la comarca


Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013
La Marató 2013

Ajuntament de Solsona. Fotos: Josep Maria Borés, Miquel Manzano

La subhasta benèfica de Solsona recapta 3.345 euros per a La Marató i el Fons d’emergència social Es venen 43 quadres amb preus finals d’entre 40 i 240 euros La subhasta benèfica de quadres organitzada diumenge per la regidoria de Cultura de Solsona va aconseguir recaptar 3.345 euros. Un total de 22 persones van participar en aquesta convocatòria, una de les novetats d’enguany del programa d’activitats per a La Marató de TV3. La meitat dels diners es destinaran a aquesta iniciativa solidària i l’altra meitat, al Fons d’emergència social de Solsona. Amb aquest acte, realitzat a l’auditori de la Sala Polivalent amb la col·laboració desinteressada de Pere Rafart i Elis Colell, es van vendre 43 de les 75 obres que es van subhastar, procedents de diversos concursos de Pintura Ràpida de Solsona. Els preus de sortida van oscil·lar entre els 40 i els 110 euros, en funció de si els quadres havien estat premiats i si estaven muntats amb marc. A causa de l’interès demostrat, es va improvisar una segona ronda a partir de la qual es van vendre pintures que en un primer moment no havien tingut licitadors.

Els presentadors de l'acte van ser Elis Colell i Pere Rafart

Un oli sobre tela de l’artista palafrugellenc Josep Plaja va ser el que més va pujar, fins als 240 euros. Es titula Carrer Castell mullat i es va endur el primer premi en l’última edició del Concurs de Pintura Ràpida, el setembre passat. A més de Plaja, altres de les signatures apreciades que ahir es van subhastar van ser Antoni Subirana, Ernest Descals, Josep Vila Arimany i Antonio Romero. D’entre els autors locals, els solsonins van poder adquirir quadres de Lourdes Santamaria i Genís Colell. La regidora de Cultura, Sara Alarcón, valora molt satisfactòriament el desenvolupament de la subhasta i preveu que l’experiència es pugui repetir. “Ha tingut molt bona acollida, i s’ha constatat també els dies previs, durant l’exposició de quadres”, afirma. Alarcón opina que “l’objectiu s’ha aconseguit amb nota, tant pel que fa a l’organització com per l’adquisició d’obres”. La regidora agraeix la col·laboració dels presentadors i dinamitzadors, que “han facilitat molt la posada en escena”, i de tot l’equip de persones que hi van prendre part.

En total es van vendre 43 quadres

La subhasta benèfica va aconseguir recaptar 3.345 eurosCelsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Van participar-hi 22 persones


Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013
La Marató 2013

Escola Arrels

“La solidaritat no degenera” és el lema de la Marató de TV3 d’enguany que té com a punt central la investigació de les malalties neurodegeneratives. Amb la mateixa convicció, l’Escola Arrels no ha dubtat en col·laborar una altra vegada per posar el seu gra de sorra dins el projecte solidari d’aquesta campanya. És per aquest motiu que s’han organitzat un feix d’activitats diverses que involucressin tota l’escola durant cinc dies intensos i lucratius. Així doncs, des del passat divendres 13 fins al dimarts 17 de desembre, l’escola ha estat escenari de tot un seguit d’actes i esdeveniments solidaris. D’aquesta manera, l’alumnat de tots els cursos acadèmics ha pogut conscienciar-se sobre la gravetat de les malalties esmentades i la necessitat d’ajudar des del gest més petit. Pel que fa a la llar d’infants, el nens i nenes van muntar una paradeta de contes i punts de llibre que ells mateixos van confeccionar amb diferents tècniques. Aquest projecte va tenir la col·laboració de les famílies i va trobar el seu espai a la ciutat durant les darreres setmanes. A primària, els actes van realitzar-se principalment divendres passat. Els més petits van endinsar-nos al món nadalenc amb un lluït pessebre vivent ple de les escenes més característiques: el naixement, els dimonis, el mercat, els pastors i les seves ovelles, els reis… A la tarda, els alumnes de 4t ens van sorprendre amb la representació de l’obra Un conte

d'àngels i dimonis, de Miquel Rayó. I fins i tot aquest dimarts hi ha hagut un acte més: les nadales dels alumnes de 3r i CI, que han omplert els carrers i les places de Solsona. Finalment, els alumnes de secundària van organitzar una sèrie de tallers i activitats que no van deixar ningú indiferent. En primer lloc, hi va haver dues activitats d’iniciació en el tema, com va ser la xerrada sobre les malalties neurodegeneratives a càrrec d’una ponent de la Marató de TV3. Així mateix, hi va haver un sessió de cine amb crispetes que tenia la mateixa temàtica. Tot seguit, la resta d’activitats van ser molt diverses, com ara el concurs de postals de Nadal dels alumnes de la UEC amb la col·laboració de l’Amisol. La resta de cursos de secundària van vendre diferents articles al carrer, un taller de reparació i manteniment de patinets, neteja de cotxes, un esmorzar solidari entre alumnat i professorat, el sorteig d’una panera i l’sponsored run. Cal destacar també el dinar solidari organitzat per batxillerat, que va aplegar unes 150 persones i va ser amenitzat per la batucada Takumba i les actuacions de David Vives, Júlia Xandri i l’Escola de Dansa. El munt d’activitats realitzades per l’escola i la bona resposta de la població solsonina ens omple d’orgull i ganes de col·laborar en la pròxima Marató de TV3. És per això que agraïm la col·laboració de tothom i, en especial, la del nostre alumnat, des dels més xics als més grans, per haver-hi participat amb tanta il·lusió. Amb l’entusiasme i la dedicació de tots, l’Escola Arrels ha recaptat un fons de 4592.94 euros, més els 1050 euros aconseguits en la campanya “1 origami 1 euro”, organitzada per la Fundació Mútua General de Catalunya, i que fan un total de 5642.94 euros. Moltes gràcies per fer de la solidaritat una esperança en la investigació mèdica!Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Escola Arrels recapta 5.642,94 euros per la Marató


La Marató 2013

Redacció

Gala de Nadal Solidària de l'Escola de Dansa

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

L'Escola de Dansa de Solsona va organitzar una Gala de Nadal en favor de la Marató de TV3, dissabte dia 14 de desembre a 2/4 de 9 del vespre. L'exhibició va congregar molt de públic a la sala polivalent Hostal Nou - Llobera.

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013
La Marató 2013

Mares i pares d’Educació Infantil d’Arrels I

Pessebre vivent per la Marató de TV3

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Divendres passat dia 13, en el marc de les activitats per recaptar diners per La Marató de TV3, l’alumnat d’Educació Infantil d’Arrels I van fer un pessebre vivent molt bonic. Ens van donar la benvinguda els gegants de l’escola, la Tate i el Jordi, per tal d’iniciar el recorregut al pati del centre, on els nens i les nenes de P4 van preparar un mercat amb uns col·laboradors especials: un xai, conills i gallines; i oficis antics molt ben caracteritzats. A continuació el circuit ens va conduir cap a l’infern, on moltes petites fúries de P3 (les marietes) feien bullir les calderes del “Pere Buteru”. Seguidament vam visitar l’altra classe de P3, la dels cargols, i la vam trobar plena d’estrelles acompanyant els tres Reis d’Orient amb els seus patges i l’estrella de l’Anunciació. Finalment vam arribar al quadre de l’Anunciació, que ens el van preparar els nens i nenes de P5. Hi vam veure el portal, els pastors, les ovelles i les vaques molt ben vestides. Els armats van custodiar amb molta entrega tots els quadres del pessebre vivent i van contribuir a què l’esdeveniment fos un èxit! Agraïm molt la col·laboració de tots els pares i mares que van deixar material i van ajudar a muntar i desmuntar els decorats, i per descomptat, als mestres d’educació infantil que cada 3 anys transformen l’escola en una postal de Nadal.

10

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013


Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

11


La Marató 2013

Escola Bressol Petits gegants

Els Petits Gegants sonen per La Marató

Institut Francesc Ribalta

La Tómbola Solidària de l’Institut recapta 2.109,44 euros per a La Marató de TV3 La Tómbola Solidària de l’Institut Francesc Ribalta, que tingué lloc el passat 13 de desembre, fou un autèntic èxit. El nostre agraïment a tots i a l’especial col·laboració dels 128 comerços solsonins, sense els quals aquest projecte no hauria estat possible. La recaptació total fou de 2.109,44 euros, dels quals 455,30 els recollí l’AMPA gràcies al tast dels variats menjars que les famílies havien preparat a casa. Tothom va treballar molt. L’alumnat de 1r, 2n i 3r d’ESO foren els encarregats de recollir les donacions dels establiments solsonins. Aquestes, juntament amb les que feren el personal del centre, foren catalogades minuciosament pels joves del curs del PQPI. Els altres cursos participaren en altres activitats: la subhasta (1r de batx), les guitarres i el teatre (extraescolars), la flautada (1r ESO), els tallers d’empatia amb les malalties neurodegeneratives (CFGM Sociosanitari), la retolació de murals (CFGS Educació Infantil), la confecció dels cartells de sensibilització (alumnat de Visual i Plàstica). L’Ajuntament ens cedí l’espai i material divers Us volem donar les gràcies més sinceres a tots per l’acollida que heu dispensat al nostre projecte “Tómbola Solidària”. Moltes gràcies a tots per ser tan solidaris!.

Quina setmana més intensa, aquests dies hem fet moltes coses, hem portat menjar al tió, li hem cantat cançons, hem experimentat amb boles de Nadal... I sabeu què? Hem gravat un cd de cançons per la marató de tv3! Les nostres famílies van venir a l’escola i vam cantar moltes cançons! Va ser molt i molt divertit. Volem agrair al Joan Badia, ja que ens va ajudar a poder enregistrar el cd! Moltes gràcies, Joan! Ara aviat ja vénen les vacances de Nadal, així que molt bones festes a tothom i feliç 2014!

La Marató 2013

Redacció

L'Escola de Música recapta gairebé 600 euros per La Marató L'Escola Municipal de Música va anunciar a través de Facebook que en el Concert de Nadal del dissabte dia 14 de desembre, es van recollir 597,13 euros que aniran destinats a La Marató de TV3. 12

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

La Marató 2013


La Maratรณ 2013

Redacciรณ

L'Esplai amb La Maratรณ

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

L'Esplai Riallera va organitzar dissabte passat a la tarda una cantada de canรงons i venda de berenar al davant de l'Ajuntament. Aquesta activitat es va fer en benefici de La Maratรณ de TV3.

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

13


Vall de Lord

Montse Riu

Pastorets 4.0 recapta 1.011,11 euros per la Marató Des de l’Agrupament escolta Vall de Lord any rere any s’organitzen uns Pastorets relacionats amb temes d’acutalitat, sobretot polítics, tant d’àmbit local com estatal. En aquesta ocasió això succeïa el dissabte dia 19 de desembre a les 7 de la tarda i amb el teatre municipal ple a vessar. Vàrem poder veure l’Artur Mas fent de Sant Josep i l’Oriol Junqueres fent de Maria. El dimonis com ja era d’imaginar, eren entre d’altres el ministre Wert, el Barce- Les presentadores nas, el Crespo, la Camacho, la Botella, etc… Tota la representació va girar a l’entorn de dues marees, la marea verda de les Illes i la marea groga de la via catalana. A l’acte també va aparèixer en Quim Masfarré (el foraster), la Trinca, el Tricicle, l’Arturo Valls, un dels actes era el concurs televisiu que presenta Ahora Caigo, i un altre personatge tan conegut com l’Homo APM. Entre acte i acte es podia disfrutar de pauses publicitàries. Totes van ser molt divertides, però l’estrella d’aquestes va ser la interpretació que van fer del famós anunci de la Loteria de Nadal, amb els famosos cantants. Tot això va tenir una durada d’una hora i van poder aconseguir una molt bona recaptació, en total 1.011,11 euros, destinats íntegrament a la Marató de Tv3 d’enguany, dedicada a les malalties neurodegeneratives, tal i com les presentadores explicaven a l’inici de l’acte.

Anunci de la Loteria Nacional

La residència La Vall aconsegueix 1.232 euros per la Marató Des de la Residència La Vall cada any s’organitzen actes per la Marató, que cada setmana hem anat explicant. Diumenge a la tarda, dia que es feia la Marató de TV3, van obrir finalment la Guardiola que durant tots aquest dies era a la Residència i la portaven a cada un dels actes que realitzaven. A part d’aquestes aportacions que es feien, també sortejaven lots i dipositaven també els diners d’aquests sortejos en aquesta mateixa guardiola. Els diners que es van aconseguir en benefici per la Marató de TV3 dedicada a les malalties neurodegeneratives, ha estat de 1.232 euros.

Caminada de la Residència. Control amb xocolata desfeta i coca 14

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Públic assistent


Vall de Lord

Montse Riu. Fotos: Emma Solé

Els cavallistes i el country també amb la Marató de TV3 Els cavallistes i el grup de Country de la Vall de Lord, també s’organitzaven per oferir uns actes en benefici de la Marató de TV3 Els actes es duien a terme el dissabte dia 13 a les 11 del matí a la pista hípica municipal de Sant Llorenç de Morunys.

Demostració eqüestre

Allí oferien coca i xocolata als assistents, així com una demostració de ball country, una exhibició eqüestre i finalment oferien passejades a cavall per a tots els assistents que ho desitgessin. Tots aquests actes obtenien un import de 132 euros, destinats íntegrament a la Marató.

Demostració country

Vall de Lord

Redacció

Les Tremendines interpreten Els Pastorets a la residència d'avis de la Vall de Lord

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Les Tremendines van interpretar Els Pastorets el passat dia 8 de desembre a la residència d'avis de la Vall de Lord a Sant Llorenç de Morunys. La residència es va omplir per veure l'actuació d'aquest grup de teatre que inclou infants de 2 a 13 anys. Aquest acte es

va fer per recollir fons per La Marató de TV3, durant la representació es van dur a terme rifes, també hi havia una parada i guardioles per fer donatius. Al final es va repartir coca i xocolata per tots els assistents a l'obra de teatre de les Tremendines.

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

15


Comarca

ACN

El Solsonès impulsa la creació d’un clúster de la fusta i la biomassa per cohesionar el sector i fer-lo més competitiu El conseller d’Agricultura creu que s’ha de “valoritzar” una activitat econòmica que factura 1.670 MEUR anuals El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, juntament amb altres agents socioeconòmics del Solsonès, impulsa la creació d’un clúster específic de la fusta i la biomassa per cohesionar un sector que “no tenim prou desenvolupat”. En paraules del conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, si el sector va unit “pot ser més competitiu” i tenir una “major rendibilitat”. Amb tot, Pelegrí ha apuntat que han de ser les pròpies empreses les que acabin tirant endavant el clúster, malgrat que l’administració en sigui la impulsora. Un estudi revela que a Catalunya hi ha 2.406 empreses dedicades al sector forestal, que facturen 1.670 MEUR, i aprofiten un 30% dels metres cúbics de fusta disponibles als boscos. Arran del tancament de l’empresa solsonina Tradema -dedicada a la fabricació de taulers aglomerats- fa tot just un any, el departament d’Agricultura, juntament amb les administracions locals i agents socioeconòmics, van engegar un treball conjunt per donar valor al sector forestal que, segons el conseller Pelegrí, “a Catalunya no el tenim prou desenvolupat”. Per això, es va encarregar a l’agència ACC1Ó un estudi per analitzar si al país “hi ha prou massa crítica per crear un clúster de la fusta i la biomassa”. Per Pelegrí, la constitució d’un clúster permetria “donar major competitivitat a les empreses que puguin estar en un mercat globalitzat” i “buscar la dinamització econòmica d’un sector emergent i transcendent al país”. Amb tot, el conseller ha apuntat que, tot i que l’administració és l’impulsora del projecte, “han de ser les empreses o agrupacions empresarials les que constitueixin el clúster”. Per això, Pelegrí ha remarcat que des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) s’ajudarà a tirar endavant el projecte perquè “sigui una realitat el més aviat possible”. D’altra banda, el titular d’Agricultura ha apuntat que, tot i que el projecte s’impulsa des del Solsonès, no pot quedar circumscrit a una comarca sinó que “ha de tenir una dimensió catalana”. Segons Pelegrí, “fins ara no hem sabut donar valor a la fusta” i, per això, “tenim la necessitat de gestionar-la i valoritzar-la”. Pel conseller, hi ha diferents àmbits d’actuació amb potencial econòmic com ara la biomassa o el sector de la construcció.

fusta catalana és poc competitiva en costos; la dificultat per exportar el recurs forestal; el perfil poc emprenedor del sector; o la desaparició d’empreses de referència com Tradema. L’estudi conclou que la indústria local utilitza 600.000 metres cúbics de fusta provinents dels boscos catalans, mentre que hi hauria dos milions de metres cúbics pendents d’explotar. Per això, Ramis ha apuntat que el valor de la fusta en euros quan arriba al mercat és de 107 milions d’euros. Ramis ha aclarit que la gran diferència que hi ha entre la facturació de les empreses i el valor de la fusta que s’explota al país també s’explica perquè “moltes de les empreses del sector no utilitzen la fusta catalana en els seus processos de producció”. Davant la diversitat de negocis en el sector de la fusta, des de l’empresa que ha elaborat l’estudi apunten que l’opció més aconsellable és crear diferents clústers segons cada sector, tot i que podria haver-hi el paraigües d’un gran clúster de la fusta. En aquest sentit, Ramis ha explicat que el sector forestal s’estructura en el negoci de les serradores, el de la biomassa -per generació de calor i d’electricitat-, el dels palets i les caixes de fusta, el del suro, el de la fusta estructural i la construcció i els negocis nínxol -com els instruments de música, els marcs, les urnes, etc-. Pel responsable de l’estudi, el sector de la biomassa és el que presenta unes característiques més adequades per constituir-se en un clúster i, sobretot, la biomassa enfocada a la generació de calor. Les dades indiquen que al país hi ha 76 empreses dedicades a aquest negoci, que facturen 48,9 MEUR. Les conclusions de l’estudi apunten que es tracta d’un sector encara poc estructurat, que es troba en creixement i que hi ha una massa crítica, així com també una abundant matèria prima.

Un clúster estructurat per negocis L’empresa Cluster Development ha estat l’encarregada de presentar els resultats de l’estudi estratègic del sector forestal. El document revela que el sector de la fusta a Catalunya (sense incloure la manipulació de paper, cartró i venda de mobiliari) factura 1.670 MEUR anuals amb un total de 2.406 empreses. L’encarregat de presentar l’estudi, Lluís Ramis, ha posat sobre la taula un seguit de punts febles del sector com ara que la 16

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, durant la presentació de l’estudi sobre el clúster de la fusta i biomassa acompanyat per les persones encarregades de redactar el document.


Solsona

Miquel Manzano

L'Associació Viure i Conviure es dissol per la falta d'implicació dels seus associats L'entitat no pot cobrir les despeses L'Associació Viure i Conviure - Ateneu es dissoldrà el pròxim 31 de desembre "per la falta de col·laboració dels socis", segons ha explicat el secretari de l'associació, Pere Solé, al Celsona. L'Ateneu organitzava diversos actes com excursions, dinars... per cobrir les despeses, "però la gent no s'apunta", ha comentat el secretari. A aquest fet, se li afegeix que després de fer una assemblea extraordinària per proposar una nova junta, "no va sortir ningú", explica Solé. L'entitat havia sobrepassat els 200 socis, però últimament havia baixat fins als 140, i d'aquests només n'hi havia uns 35 d 'actius.

L'Ateneu informa: Durant el mes de gener de 2014 es podrà recollir tots els estris que els socis van aportar a l'entitat. Tots els socis que estiguin interessats a comprar estris de l'associació s'han de posar en contacte amb la junta.

Local de l'Ateneu situat a l’Avinguda Verge del Claustre

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

L'Ateneu va obrir a principi del 2011, per iniciativa d'alguns solsonins, entre els quals hi havia el Joan Subirà. El seu objectiu durant aquest temps ha estat ser un ateneu, una trobada d'amics on fer activitats diverses, com cinema, ball, dinars.

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

17


Solsona

Ajuntament de Solsona

Una cinquantena d’usuaris del Dispositiu d’Inserció Sociolaboral participen a les visites a empreses

S'enllesteix una nova millora en el paviment del barri de Josep Torregassa S’adequa l’entorn del bloc G i es programa per a l’any que ve la intervenció als blocs A, B i E L’Ajuntament de Solsona ha finalitzat una nova fase dels treballs de millora del paviment del barri de Josep Torregassa, una intervenció global que es va executant progressivament per donar resposta a una demanda veïnal històrica de la zona. Aquesta vegada s’ha col·locat panot i s’ha adaptat el paviment a l’entorn del bloc G d’habitatges, adjacent al carrer de Josep Vicenç Foix, on hi ha ubicat el Punt Òmnia. L’àmbit d’actuació ha estat de 310 metres quadrats i s’ha executat amb la contractació d’una empresa externa. Aquesta ha estat la segona fase que s’ha realitzat enguany, després que el febrer passat es millorés el paviment de l’entorn del bloc D. “Ens vam comprometre a avançar una part cada any, d’acord amb la disponibilitat de mitjans, i enguany n’haurem completat dues”, apunta l’alcalde, David Rodríguez. Amb tot, els treballs més costosos s’han deixat per al 2014. El consistori confia arranjar la zona interior dels blocs A i B i l’entorn de l’E. “Així, l’any que ve no hauran finalitzat totes les obres, però la intervenció quedarà molt avançada”, afegeix l’alcalde.

Grup participant a la visita a la Corporació Alimentària Guissona

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Més de 50 persones a l’atur han participat a les tres visites a empreses organitzades els últims mesos pel Dispositiu d’Inserció Sociolaboral de l’Ajuntament de Solsona. L’última, realitzada a la Corporació Alimentària Guissona, ha estat la més participada, amb 26 assistents. En aquesta darrera visita l’àrea de recursos humans de l’empresa ha explicat als usuaris del Dispositiu el procés de selecció de personal per entrar-hi a treballar. Des del Dispositiu d’Inserció Sociolaboral de la regidoria de Promoció Econòmica es valora molt satisfactòriament l’aprofitament d’aquesta iniciativa, ja que permet als usuaris dotar-se d’eines per orientar-se sobre les vies que han de seguir per reciclar-se i fer nova formació i per dirigir el propi procés de recerca de feina. La Corporació Alimentària Guissona, que té contractades 3.500 persones directament, va informar al grup solsoní que el perfil més demandat per incorporar a treballar és el de personal de manteniment i tècnics. El procés de captació per participar en la selecció es fa principalment a través del web de l’empresa. Així mateix, s’hi coordina un sistema de formació dual amb centres formatius de la zona adreçat a joves interessats en els camps de les indústries agroalimentàries, la informàtica i l’electromecànica.

Projectes de cooperatives Paral·lelament a la realització d’aquestes visites, abans d’acabar l’any finalitzarà l’últim curs formatiu organitzat pel Dispositiu d’Inserció Sociolaboral, que versa sobre la creació de cooperatives. Arran d’aquesta iniciativa, és previst que acabi consolidant-se alguna empresa d’aquest tipus al municipi. La regidoria de Promoció Econòmica confia mantenir el Dispositiu d’Inserció Sociolaboral el 2014 i així s’ha sol·licitat al Servei d’Ocupació de Catalunya, que el subvenciona. Abans de final d’any és previst que l’Ajuntament rebi una resolució en aquest sentit. 18

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013


Solsona

UBIC Solsona

La Grossa de Cap d’Any visita Solsona

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

La Grossa de Cap d’Any va ser divendres passat a Solsona. Passades les 12 del migdia la popular Grossa sortia des de l’avinguda Cardenal Tarancón en direcció al centre històric de la ciutat. Durant el camí molts solsonins es van acostar per fer-se una foto amb la Grossa, que anava acompanyada dels nans de Carnaval. Aquesta visita, que va finalitzar a 2/4 de 2, va ser guiada per la Unió de Botiguers i Comerciants de Solsona.

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

19


Comarca

Consell Comarcal del Solsonès

El Consell Comarcal finalitza les obres de restauració de l’edifici del molí fariner de l’antic salí de Cambrils Aquest dimecres al matí una comitiva formada pel president del Consell Comarcal, Joan Solà, acompanyat de l’equip de govern, per l’alcalde i els regidors d’Odèn, per representants del programa Leader i per representants de l’empresa rehabilitadora han visitat les instal·lacions restaurades de l’edifici del molí fariner de l’antic salí de Cambrils. Les obres de restauració van acabar-se durant el passat mes de novembre i han transformat la cara de les restes de l’antic salí de Cambrils. Un salí que degut a les seves característiques de muntanya i de funcionament és únic a Catalunya. Les obres han consistit en la rehabilitació de l’antic molí fariner condicionant les dependències interiors per a encabir-hi un Centre d’Interpretació del seu funcionament originari. En aquest sentit s’han habilitat tres espais d’exposició que mostren als visitants les tasques que s’hi realitzaven a través de plafons informatius Andreu Alet explicant els detalls de l'obra i de l’adequació de l’antic molí. També s’han fet treballs de restauració de la primera era d’assecatge i s’ha comarca i a tot el seu entorn”. Per això, Solà ha reblat que millorat l’entorn i els accessos. “quan s’hagi completat aquesta obra amb la segona i definitiva fase el Solsonès disposarà d’un enclavament turístic El salí de Cambrils una bona oportunitat de futur referent a tot el País”. L’actuació que ha portat a terme el Consell Comarcal al Per la seva banda, l’alcalde d’Odèn, Andreu Alet, ha municipi d’Odèn és especialment important pel desenvolupa- manifestat que “pel municipi és una obra molt necessària per ment econòmic, paisatgístic i turístic de la zona i de la comarca. mantenir la població i l’ocupació dels veïns, i els resultats A més, assegura el manteniment més genuí possible de les finals els palparem quan s’hagi acabat la segona fase”. Alet tradicions i les accions quotidianes dels nostres avantpassats. ha explicat que “l’agricultura i la ramaderia és un sector que El president del Consell Comarcal, Joan Solà, ha palesat només s’hi poden dedicar una part dels veïns, i que projectes que “la importància d’aquesta obra no es redueix a nivell amb valor afegit com les salines han de portar riquesa al terlocal, sinó que a part de revitalitzar Cambrils i el municipi ritori a partir de l’explotació de totes les activitats derivades d’Odèn, el salí serà un reclam turístic de primer ordre a la del turisme de qualitat i de salut”.

Centre d'Interpretació dins l'edifici del molí fariner 20

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Es preveu que les instal·lacions rehabilitades siguin un important punt d’atracció turística i econòmica de la zona i de la comarca


Comarca

Consell Comarcal del Solsonès

Les obres de restauració han tingut un cost de 320.299,99 euros i 67.263 euros d’IVA. S’ha comptat amb un ajut Leader per al seu finançament. Properament, l’Ajuntament d’Odèn completarà aquesta gran aposta amb una segona fase que transformarà una part de les salines en aprofitables pel bany. Aquest recinte projectat en la segona fase contindrà aigua salada amb propietats relaxants i curatives.

negut com el Salí, situat vora l’aflorament de la Font Salada i, l’altre, habilitat en el nivell inferior i de construcció posterior, anomenat les Cabanetes. En tot el recinte s’hi troben diferents edificis i espais com són les basses, la font d’aigua i sal, el molí fariner, les eres, el molí de pinso, el molí pelador i el molí i magatzem de sal. Les instal·lacions del salí de Cambrils daten de l’edat mitjana, sent una de les tres salines de terres d’interior més significatives, junt amb les de Gerri de la Sal i Vilanova de la Sal. Va cessar la seva activitat l’any 1963 i des d’aleshores que ha patit un deteriorament acusat degut a l’abandó. Tanmateix, amb aquestes obres s’ha restaurat i adequat de dalt a baix les ruïnes i restes existents. En la segona fase es completarà el complex amb els nous usos que disposarà el salí de Cambrils.

Unes salines úniques pel paisatge i la seva localització El conjunt del Salí de Cambrils s’estén per una longitud de 400 metres, amb un desnivell entre la cota superior i la cota inferior d’uns 50 metres. Està format per dos indrets: l’un co-

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El Banc del Temps del Solsonès tanca el 2013 amb més d’un centenar d’intercanvis El Banc del Temps del Solsonès ha celebrat aquesta setmana el seu primer aniversari. Un grup d’usuaris es van congregar per celebrar el nadal i fer balanç de l’any 2013. En total, en el seu primer any d’existència, el Banc del Temps ha realitzat 102 intercanvis entre la trentena d’usuaris que hi participen. El Banc del Temps del Solsonès és un servei que el Consell Comarcal va posar en marxa l’any 2012 per a intercanviar el temps dels usuaris de forma multilateral. Pel que fa la trobada, com sempre, tot es va desenvolupar sense el pagament en efectiu de diners i sota la col·laboració i aportació de tothom. D’aquesta manera, el sopar el van configurar els plats que cada usuari va dur de casa seva per compartir entre tots. Es van repassar les diferents activitats que s’havien dut a terme i també va haver-hi temps per actualitzar els serveis que es necessiten o s’ofereixen. Per la banda més lúdica, el sopar va comptar amb un amic invisible consistent en un regal fet a mà i també amb la realització de jocs de riure per cohesionar el grup.

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Usuaris del Banc del Temps al sopar de Nadal 21


Comarca

Miquel Manzano

El Consell Comarcal premia els millors dibuixos i nadales Enguany hi han participat 444 alumnes de diferents centres d'ensenyament del Solsonès El XXIV Concurs de nadales i dibuixos del Consell Comarcal ha comptat amb la participació de 444 obres, de les quals 166 han estat dibuixos i 278 nadales. Hi han participat alumnes de 9 escoles de la comarca: Llar d’infants Arrels, llar d’infants el Pi, Arrels I, CEIP Setelsis, CEIP Vall de Lord, Institut Francesc Ribalta, Arrels II, SI de Sant Llorenç de Morunys i Centre de Formació d’Adults del Solsonès. L'entrega de premis va ser dimecres passat a la Sala Gòtica del Consell Comarcal. Va entregar els premis la consellera comarcal d'ensenyament, M. Àngels Taribó. Fins a 10 categories van ser premiades i es van repartir una trentena de regals. Taribó va expressar “la satisfacció que tenim des del Consell Comarcal de veure aquest planter d’alumnes fruit del bon treball que realitzen totes les

escoles”. Així mateix, va destacar “l’esforç que realitzen els més grans de casa per seguir aprenent i ampliant coneixements a través del Centre de Formació d’Adults, que és el segon any que hi participen”. L’organització del Concurs de Nadales compta amb la col·laboració de l’Arxiu Històric Comarcal.

A.1 (2 anys) 1r- Rut Colilles Guàrdia- Llar d´Infants Pàrvum Arrels 2n- Martina Casafont Guilanyà - Llar d´Infants Pàrvum Arrels 3r- Aran Corbera Sorolla - Llar d´Infants Pàrvum Arrels

B.2 (10 a 11 anys) 1r- “Estrella” – Jordi Casaldàliga Vilafranca - Escola Arrels Primària 2n- “Pensaments” – Clàudia Rafart Medina– Escola Arrels Primària 3r- “Qui sap si agradaré...” – Anna Ginestà – Escola Vall de Lord

A.2 (3 anys) 1r- Bibiana Garriga Montaner– Escola Arrels Primària 2n- Sergi Serra Solé– Escola Arrels Primària 3r- Nisrin Rahou Hmidouch- Escola Setelsis

B.3 (12 a 13 anys) 1r- “Nadala” – Miquel Casafont Malé - Institut Francesc Ribalta 2n-“Històries de Nadal” – Judit Merino Moreno - Institut Francesc Ribalta 3r- “Records d’un Nadal” – Paula Jané Jolonch – Escola Arrels Secundària

A.3 (4 a 5 anys) 1r- Georgina Marsal Ortiz – Escola Setelsis 2n- Raquel Ruth Moileanu - Escola Arrels Primària 3r- Elisenda Marsal Ortiz- Escola Setelsis

B.4 (14 a 15 anys) 1r- “L’estrella” – Tomàs Jané Jolonch – Escola Arrels Secundària 2n- “Gerres de Nadal” – Marc Briend - Escola Arrels Secundària 3r- “Joiosa sobre la ciutat” –Damià Bonsfills Miralles – Arrels Secundària

A.4 (6 a 7 anys) 1r- Yasmina Rahou Midouch- Escola Setelsis 2n- Farah Bano Mghaiti - Escola Setelsis 3r- Maiol Irla Batet - Escola Setelsis

B.5 (16 anys a 59 anys) 1r- “Tren de joguina” – Nil Pujol Serra – Institut Francesc Ribalta 2n- “Nadal a Solsona” – Carme Vila Besora – CFA del Solsonès 3r- “Què és el Nadal?” – Queralt Ribera Badia – Institut Francesc Ribalta

B.1 (8 a 9 anys) 1r- “Desembre” – Núria Gilibets Fernández – Escola Setelsis 2n- “El meu pessebre” – Marcel Montaner Casafont - Escola Arrels Primària 3r- “Records de Nadal” – Ivan Pérez Torrecillas – Escola Arrels Primària

B.6 (més de 60 anys) 1r.- “Reflexió nadalenca” – Domènec Armengol – CFA Solsonès 2n.- “Nit de reis” – M. Claustre Vilalta Serra – CFA del Solsonès 3r.- “Bon Nadal 2013” – Antoni Moliner Arissa – CFA del Solsonès

Participants dibuixos: 166 - Participants nadales: 278 - Total participants: 444 22

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Guanyadors del concurs de nadales i dibuixos 2013


Comarca

Miquel Manzano

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Aquests s贸n els premiats del XXIV Concurs de dibuixos i nadales del Consell Comarcal

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

23


Comarca

Consell Comarcal del Solsonès

El Consell Comarcal del Solsonès organitza diferents cursos de formació per a treballadors públics comarcals

El Consell es manifesta en contra del Projecte de Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local del Govern de l’Estat espanyol

Durant el mes de desembre s’han impartit cinc cursos que el Consell Comarcal adreça al personal de les entitats locals del Solsonès

Curs de formació presencial

El Consell Comarcal organitza durant aquest mes de desembre cinc cursos de formació per al personal adscrit a les entitats locals de la comarca: ajuntaments, Consell Comarcal i Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya. Dins el marc del Pla Agrupat de formació continua 2013, el Consell Comarcal i la Diputació de Lleida -amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Municipis- realitza quatre cursos per videoconferència i un curs en forma presencial. Aquests cursos s’organitzen amb la voluntat de formar i adaptar als treballadors públics de la comarca als nous canvis que sorgeixen anualment en la legislació pública i administrativa de la Generalitat, de l’Estat Central o de la Unió Europea. Els cursos que s'han realitzat són els següents: SEPA (single euro payment area) Reglament 2260/212 del Parlament Europeu; Tramitació de llicències d’activitats; Llei orgànica 2/2012 d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera; Certificació energètica d’edificis existents; Comptabilitat pública als ens locals i gestió pressupostària amb ABSIS.

El passat dijous dia 12 de desembre, a les 12 del migdia, una representació dels treballadors del Consell Comarcal del Solsonès va sortir a davant de la façana del Palau Llobera a protestar per la nova regulació local que pretén desenvolupar el Govern de l’Estat. El president del Consell Comarcal, Joan Solà, va llegir el manifest unitari i va animar els treballadors i representants públics “a seguir desenvolupant la vostra tasca amb professionalitat i lleialtat a l’autonomia local i a legislació catalana”. L’acte de protesta, que no es va allargar més de cinc minuts, va acabar amb un aplaudiment dels presents. El Projecte de Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local tracta d’una llei que nega als municipis l’autonomia local i suposa una recentralització de competències, allunyant els serveis dels ciutadans. L’Associació Catalana de Municipis, conjuntament amb la Federació de Municipis de Catalunya i els sindicats UGT i CCOO, ha elaborat un manifest per tal de rebutjar la propera aprovació del projecte de Llei que pretén imposar el Govern de l’Estat. El manifest convoca a tots els representants locals, organitzacions sindicals, empleats públics així com entitats i col·lectius implicats en la gestió i prestació de serveis municipals. A més, destaca que, davant l’imminent aprovació de la Llei, el món local s’uneix per defensar un model de competències i serveis públics de proximitat i de qualitat, prestats per uns treballadors públics i eficients, ciutadans al servei de ciutadans i amb una ferma voluntat de servei i compromís. Assegura també que el Govern del PP no vol fer una simple actualització del nivell competencial municipal, sinó que es tracta d’una autèntica involució del règim local, que tindrà conseqüències socials en forma de majors desigualtats i un deteriorament i tancament de serveis que afectarà als veïns i veïnes i també als treballadors públics. Des del món local es lamenta que la reforma de l’Administració Local que es vol imposar no s’ha fet amb consens ni lleialtat institucional. Per aquest motiu, s’exigeix al Govern central que respecti la competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya sobre l’organització territorial i el règim local, aprovada en l’Estatut d’Autonomia, i explícitament la no invasió competencial recentralitzadora. 24

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Personal del Consell Comarcal escoltant el manifest


Concert de Nadal

Música IEI 2013. Municipis, territori i tu

La Ruta de les Estrelles

Navès

nou disc!

Diumenge, 29 de desembre Sala d’Esplai, 6 tarda música tradicional i celta

municipis, territori i tu

Ajuntament de Navès


Vall de Lord

Montse Riu

Des de fa uns dies la sala polivalent de la Piscina de La Coma i La Pedra ha instal.lat una caldera més silo de pèl.let per tal que aquest equipament disposi de calefacció. La sala polivalent de la piscina és una sala que ha sofert molts canvis durant aquests últims anys. A dia d’avui s’ha convertit en un equipament utilitzat durant molts dies de l’any. En passades actuacions s’havia adequat una zona per entitats i clubs, així com una zona de rocòdrom. Tot això sumat a la col. locació d’equipaments com taules de ping-pong i futbolí, s’ha convertit en un punt de trobada i diversió per molts joves, a més d’un lloc on passar les llargues tardes d’hivern. Aquest equipament en gran part no disposava de sistema de calefacció, nomès la zona de les entitats on hi havien radiadors elèctrics. A dia d’avui i gràcies als 3 circuits que

Sala de la piscina la Coma on s'ha instal.lat la biomassa

Sala de la piscina de la Coma on hi ha instal.lat el rocodrom i que actualment disfruta de calefacció de biomassa

s’han muntat, tot l’equipament es pot escalfar mitjançant una caldera de pèl.let. Aquesta instal.lació ha suposat un cost de 30.000 euros. D’aquests, la meitat han estat subvencionats per fons europeus, 14.000 euros per part de la Diputació de Lleida i els 1.000 euros restants els aporta el consistori. Aquesta és una manera de començar a introduir la biomassa als equipaments municipals. Depenent dels resultats de la sala polivalent i sempre que econòmicament sigui possible, s’intentarà instal.lar una caldera de pèl.let a l’Ajuntament, a dia d’avui s’escalfa mitjançant calefacció de gasoil. A l’edifici de l’Ajuntament també s’hi troba situada l’escola de la població. La valoració, però, dels costos que suposarà la calefacció de la sala polivalent de la piscina no es podrà fer fins passats els mesos d’hivern.

Èxit de participació en el curs de pastisseria creativa de Guixers L’Ajuntament de Guixers va organitzar un curs de pastisseria creativa, es van cobrir totes les places disponibles. Aquest curs es troba inclós dins del Pla de Politiques de Dones de la Vall de Lord, que forma part del Pla de Politiques de dones del Solsonès. Gràcies a la subvenció obtinguda des de l’Institut Català de la Dona i amb la col.laboració del Consell Comarcal es va poder dur a terme aquest curs-taller. Per tal de poder oferir més places es van fer 2 grups de 10 persones cadascun i en diferents dies, tot i això les places es van esgotar de seguida, gràcies a l’èxit del mateix. El curs destinat a aprendre les diferents tècniques de la pastisseria creativa en cupcakes, dolços i pastissos, es va dividir en dues parts, una per cada dia de curs.

El primer dia el van dedicar als cupcakes i a les galetes, com elaborar-les i com preparar el frosting per decorar els cupcakes, les participants van disfrutar molt decorantlos. El segon dia van fer un pastís amb fondant, que també va ser molt divertit. Fotos: Ajuntament de Guixers 26

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Biomassa a la sala polivalent de la piscina de la Coma


Vall de Lord

Navès

Montse Riu

Ja es prepara la tercera edició del fum, fum, fum

Consell Comarcal del Solsonès

La Fira Santa Llúcia de Navès informa sobre el correcte reciclatge de residus

Fa 3 anys va néixer aquest parc de Nadal a la Vall de Lord, i s’ha convertit en un referent de les festes nadalenques a la Vall. Enguany però, es modifiquen les dates. Sempre es feia passat cap d’any, en canvi en aquesta ocasió aquest parc de Nadal funcionarà els dies 26, 27, 28 i 29 de desembre. L’horari serà de les 16 a les 20 hores al pavelló municipal de Sant Llorenç de Morunys.

El punt informatiu de la campanya de sensibilització ambiental del Consell Comarcal del Solsonès es desplaça a Navès

Per tots aquests dies a part de les activitats fixes, s’han preparat una sèrie d’espectacles. El dijous dia 26 a les 18:30 conte il.lustrat La increïble història mai no escrita de Bobló Koffi amb Lluís Pinyot i Toni Ortiz. El divendres dia 27 a les 18:30 espectacle de Xarxa amb el pallasso Marcel Gros. El dissabte dia 28 a les 19h visita de l’honorable patge de SS MM els Reis d’Orient I finalment diumenge dia 29 a les 18:30 espectacle infantil amb Lluís Atcher. Cada dia a més a més es podrà disfrutar d’activitats com inflable, concurs, tallers, scalèxtric i altres novetats. Per tal de dur a terme aquest parc de Nadal comptaran amb la col.laboració d’ajuntament, empreses, etc.. El primer dia del parc, dia 26, es regalarà l’entrada als nens i nenes escolaritzats a la Vall de Lord . Aquest any el Parc de Nadal buscarà una mascota, per tal que es converteixi en la imatge i representació del Parc de Nadal, tant aquest any com en properes edicions.

Punt informatiu a la Fira de Santa Llúcia de Navès

El punt informatiu sobre la campanya de sensibilització ambiental “L’envàs al Solsonès es recicla més i millor” que promou el Consell Comarcal del Solsonès es va desplaçar a la Fira de Santa Llúcia de Navès. Durant els divendres de mercat a Solsona s’havia instal·lat aquest punt informatiu a sota la Torre de les Hores (plaça del Ruc), però amb la voluntat de fomentar el correcte reciclatge a tota la comarca la campanya es mobilitza fora de la capital aprofitant tot tipus d’actes i esdeveniments que congreguin un gran nombre de persones. A l’estand de la campanya els veïns i els visitants de Navès van trobar-hi els educadors mediambientals que donaven material informatiu, resolien dubtes i repartien les bosses de roba reutilitzable com obsequi de participació en la campanya. El pròxim divendres dia 20 de desembre es realitzarà l’últim punt informatiu al mercat de Solsona. Com sempre podreu trobar els educadors mediambientals i tot el material de la campanya a la paradeta de sota la Torre de les Hores, a la coneguda popularment com a plaça del Ruc. Tothom que passi pel punt informatiu rebrà la bossa de roba reutilitzable. Animeu-vos-hi, L’envàs al Solsonès es recicla més i millor!

Actes de l’ajuntament de Guixers Divendres dia 20 concert amb el grup de gala a 2/4 de 5 de la tarda a la Residència La Vall , acte organitzat per l’Ajuntament de Guixers.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Diumenge dia 22, caga tió dels nens i nenes de Guixers a les 5 de la tarda a l’Ajuntament.

Dissabte, 21 de desembre 2013 Sant Llorenç de Morunys

1r. Torneig benèfic de "Futbol sala femení" per la recollida d'aliments Llocs i horaris dels partits: 11h, 12h, 13h. Final: 16h al pavelló de St. Llorenç Vine i col.labora-hi!

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

27


Món empresarial

Redacció

Neix a Solsona el primer grup d’estalvi solidari territorial de Catalunya Vol impulsar projectes de negoci de petits emprenedors locals amb manca de finançament A principi d’any es constituirà formalment a Solsona el primer grup d’estalvi solidari territorial (GEST) de Catalunya. El formen una desena de solsonins interessats a posar el seu gra de sorra per reactivar l’economia local tot contribuint a materialitzar projectes de negoci de petits emprenedors. Aquest és el resultat d’una iniciativa impulsada per Empresaris per al Solsonès amb la participació de la regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Solsona a través d’un conveni amb la Fundació Seira. El GEST Solsona ha creat un fons d’estalvi comú per ajudar a finançar possibles iniciatives de Solsona i comarca. Inicialment disposen de 9.000 euros per a “aquells emprenedors que vulguin establir el seu propi negoci i que no reuneixin el finançament necessari per fer-ho a través de les entitats de crèdit tradicionals”, tal com explica el president del grup, Jordi Feliu. Hi pot optar tot tipus de projecte, de qualsevol sector, “sempre que sigui viable”. El GEST s’adreça especialment a “petits emprenedors”. A més del fons econòmic, el grup d’estalvi solidari territorial de Solsona disposa també de la figura del mentor o

Formació

tutor, que serà una persona especialitzada i coneixedora del món de l’empresa que acompanyarà les iniciatives mitjançant un assessorament detallat. Una vegada aquest grup s’hagi constituït, estudiarà els projectes que li arribin. Per això els seus responsables conviden tothom que tingui una iniciativa de negoci entre mans amb manca de finançament a posar-s’hi en contacte. Ho poden fer per mitjà d’Empresaris per al Solsonès, al telèfon 667666044, el correu electrònic info@empresarissolsones.com, o bé la seu de l’entitat, al despatx que té ubicat al viver d’empreses CEI Solsonès, a l’edifici del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya del Seminari (pujada del Seminari, sense número). Els integrants del GEST són ciutadans a títol particular de perfil divers que destinen part dels seus estalvis al projecte. El grup fa una crida a qui estigui interessat a contribuir a engruixir el fons a què s’hi posi en contacte també per mitjà dels mateixos canals. El principal requisit per poder-hi entrar, segons assenyala Jordi Feliu, és fer una aportació inicial de 1.000 euros.

CTFC

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Nova oferta formativa al CTFC Seminari El certificat de professionalitat és un document oficial que acredita a qui l’obté que és competent professionalment per a desenvolupar una activitat laboral d’acord amb les exigències de la producció i l’ocupació. És a dir, que té els coneixements i habilitats per desenvolupar-la, de forma correcta i d’acord amb les exigències del mercat. Un certificat de professionalitat acredita les competències professionals d’una persona, independentment de si aquestes s’han obtingut a través de l’experiència professional o de la formació. Concretament, es faran els certificats de professionalitat d’Activitats de gestió administrativa, de Màrqueting i compravenda internacional, de Creació i gestió de microempreses i d’Interpretació i educació ambiental. També s’ofereix un curs d’anglès i un de francès d’atenció al públic, de 220 hores de durada. Aquelles persones que realitzaran aquests cursos i que obtindran una avaluació positiva tindran la possibilitat de dur a terme una prova de certificació de nivell d’acord amb el Marc Europeu Comú de Referència per a Llengües en un centre capacitat per fer aquestes proves (totalment subvencionada). Aquests cursos, que s'oferiran durant els mesos de desembre i gener, són totalment subvencionats o cofinançats, pel Servei d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu. 28

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013


Allò que es veu i allò que no es veu

F. Xavier Ballabriga i Cases - Empresari i economista

Nelson Mandela i el col·lapse de l’economia Què té a veure Nelson Mandela amb l’economia? Ningú no diria que aquest gegant polític i moral del segle XX hi hagi fet res de notable...ans al contrari si hem de jutjar per la situació econòmica en que es troba el seu país. El líder traspassat fou un home de coratge, íntegre i generós, a l’ensems que un polític intel·ligent i astut. No fou un sant, que ningú no es confongui, fou un gran home d’acció i un gran líder que va evitar que el final de l’apartheid acabés en un bany de sang, i que va aconseguir que un poble, profundament dividit per l’odi de generacions, tanqués les ferides i convisqués en pau. Per cert, que per al sr. Rajoy, el més remarcable dels seus funerals fos que se celebressin en el mateix estadi on la roja havia guanyat el mundial de futbol ens dóna una idea precisa de la talla del personatge i de l’acarnissada competència entre

Formació

els dirigents polítics espanyols per a veure qui fa més el ridícul en l’escena internacional. Tornant a l’economia. Mai no hem d’oblidar que darrere les xifres del PIB o de l’atur, o dels balanços de les empreses hi ha persones, que actuen i es relacionen. I ho fan en un marc de valors que té profundes conseqüències en el camp econòmic. La catàstrofe actual té causes tècniques, certament, però no la podem separar de l’absència en la nostra societat dels valors que ha encarnat Mandela. Ni coratge ni intel·ligència per afrontar la crisi, ni integritat moral a l’hora d’embutxacar-se sous escandalosos en entitats bancàries intervingudes, ni generositat a l’hora de repartir esforços, per posar alguns exemples. El millor homenatge a Nelson Mandela seria començar a practicar alguna de les seves virtuts. No dubteu que l’economia també ho notaria d’immediat!

Empresaris per al Solsonès

Els 7 pecats capitals dels emprenedors

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Dia: 23 de desembre. Hora: 16:00 a 19:00 hores Lloc: Centre Tecnològic (pujada del Seminari) Cal inscripció a: info@empresarissolsones.com Curs gratuït. Aquest curs s’imparteix en el marc del Conveni de col·laboració signat entre la Fundació Seira, l’Ajuntament de Solsona i l’Associació d’Empresaris del Solsonès.

OBJECTIUS - Reflexionar sobre el fet emprenedor, els seus riscos i la pròpia aposta personal i col·lectiva en tirar-lo endavant. - Identificar els elements febles de l’entramat que constitueix el propi projecte emprenedor, en el terreny de les actituds. - Adquirir sistemàtiques d’anàlisi de les problemàtiques específiques, alhora que la perspectiva necessària per posar-hi vies de solució.

Tradicionalment s’han definit els pecats capitals com aquells que destrueixen la vida de gràcia i creen l’amenaça de condemnació eterna. En emprenedoria existeixen també uns pecats que, quan són comesos, poden condemnar el projecte empresarial. En aquesta sessió de treball es proposa reflexionar sobre les actituds més positives de les persones emprenedores i dibuixar fórmules per impulsar-les. Evitant respostes de manual, que sovint es decanten excessivament vers les receptes, i realitzant a canvi un treball en equip aprofundit.

CONTINGUTS 1. Planificació versus prendre el pols al mercat 2. Parcialitat versus globalitat 3. Idealisme versus realisme 4. Desànim versus resiliència 5. Còpia versus innovació 6. Individualisme versus treball en xarxa 7. Grans idees versus lluita pel dia a dia

DESTINATARIS

CARACTERITZACIÓ

- Persones emprenedores en general. - Persones que necessitin una aproximació més o menys pragmàtica al fet emprenedor, partint de la realitat i les dificultats que comporta. - Pot ser d’interès per a persones inversores que necessitin aprofundir les seves capacitats d’anàlisi de possibles inversions.

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Sessió de 3 hores de durada. La jornada és eminentment pràctica i participativa; la persona docent actua com a motivadora i facilitadora. Llevat de petició prèvia amb anterioritat a l’inici de l’acció formativa, Aposta imparteix per principi en llengua catalana. 29


Entitats

Entitats

ICV-EUIA- Estel del Solsonès

Les pensions a debat al Club Estel

Estel del Solsonès

Coral Estel Tots els components de la Coral Estel amb el seu director, mossèn Joan Clos, volen felicitar el Nadal al personal i gent gran de la residència Pere Màrtir Colomés amb una cantada de Nadales el proper dia 23 de desembre a les 5 hores de la tarda. Desitgem que les festes siguin un temps de companyia i amor per a totes aquelles persones que no poden gaudir de bona salut per estar amb les seves famílies tant com voldrien.

El Club Estel va acollir dilluns 9 de desembre una xerrada a càrrec del sr. J. R. Mora, jubilat, expresident del CTFC i de l'INCAFUST

Gran torronada La presidència, la junta i tots els socis i simpatitzants del Club Estel volem celebrar l’arribada de les festes nadalenques amb la tradicional torronada que tindrà lloc al local del club el dissabte dia 21 a les 5’30 hores de la tarda. Cal apuntar-se personalment o trucar al telèfon 973 48 10 47. Us hi esperem a tots per brindar i desitjar-vos un bon Nadal i un feliç Any Nou.

A L’estat espanyol som 9 milions de pensionistes, 6 de jubilats i 3 d’altres afectacions, discapacitats, vídues..., constituint un 10% del PIB; la mitjana a Europa es del 13%. Aquestes xifres ens manifesten la importància d’aquest capítol tant per cada una de les economies domèstiques com per la global, activant o no el consum i per tant també la recuperació econòmica. Per aquesta raó el sistema de modificació –Pacte de Toledo- és àmpliament representatiu. El PP, abusant de la seva majoria, en prescindeix introduint dues modificacions fonamentals: A curt termini, substituint l’IPC com a criteri d’actualització, per una inintel·ligible fórmula que només garanteix un 0.25% d’augment que suposa una pèrdua real de poder adquisitiu. Molts juristes la consideren inconstitucional i tot. A mig termini, a partir del 2019, s’introdueix un factor de “sostenibilitat”, lligat bàsicament a l’esperança de vida –com que viurem més, haurem de cobrar menys-. No és veritat que no hi hagi alternativa: Amb una tercera part del frau fiscal reconegut, 100.000 milions d’euros, n’hi ha prou per cobrir totes les pensions sense retallar. Una política clara de creació de llocs de treball faria créixer els ingressos. Les despeses de gestió dels organismes gestors, com tota estructura d’estat, a càrrec del pressupost de l’Estat. El sistema és tan rendible que, amb aquestes mesures emboirades amb la crisi es pretén desmuntar el sistema públic per passar-lo a entitats privades que hi veuen un gran negoci.

Condol L’Associació de Jubilats del club Estel volem oferir el nostre més sincer condol i les nostres pregàries a la família i als amics de JUAN JESÚS GONZÁLEZ GUERRES, soci 119 de la nostra entitat, que ens va deixar de manera sobtada el dia 16 de desembre. Descansi en pau i que el nostre record

Cal informar-nos, actuar en la mesura de les nostres possibilitats i, a l’hora de votar, pensar en quins partits són els que respecten i defensen més els sistemes que van en benefici de la majoria de ciutadans/es i no dels grans aparells econòmics.

faci més lleugera aquesta pèrdua per a tots els que l’estimaven.

30

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Durant la xerrada es va parlar dels següents temes:


Entitats

Creu Roja El Solsonès

Campanya de recollida de joguines: Cap infant fora de joc. Ara jugues tu! Creu Roja Joventut del Solsonès ha iniciat, aquest mes de desembre, la campanya de recollida de joguines, aquest any sota el lema: “Cap infant fora de joc. Ara jugues tu!” En moments de crisi com el que estem vivint, els infants que viuen en situació de pobresa o d’exclusió social es troben davant d’una situació de pèrdua d’oportunitats (menys salut, menys èxits educatius, pitjors condicions d’habitatge, relacions socials deteriorades, més exposició a la violència), i davant d’una societat menys capaç i menys cohesionada. És per això que, des de Creu Roja Joventut, creiem oportú activar tots els recursos necessaris per a incidir en la millora d’aquesta situació. No hem d’oblidar que jugar és un dret dels infants, no un privilegi. Per aquest motiu, a part de recollir joguines noves que es distribuiran entre nenes i nens de famílies del Solsonès amb dificultats econòmiques, un dels objectius d’aquesta campanya és sensibilitzar i conscienciar a la població de les situacions de desigualtat econòmica i social existents al territori.

Les joguines esdevenen transmissors de valors socials, són un reflex del que ens envolta, són les eines amb les que els infants adquireixen coneixements i comportaments que formaran part dels seu bagatge com a persona. És per aquest motiu que és important que siguem conscients del què estem oferint als infants, i de la visió del món que els estem transmetent. Per tant, des de Creu Roja Joventut pretenem fomentar el valor pedagògic i la importància educativa de la joguina, entenent-la com un element vehicular per treballar la tolerància, el respecte i la igualtat.

- Educativa. Així es potencia el desenvolupament i les capacitats de l’infant. La joguina educativa és aquella que desperta la curiositat, l’interès per saber, l’ànim per a superar-se, el gust per compartir o, simplement, el riure. - No bèl·lica. Per tal d’evitar la violència i fomentar la cultura de la pau i la vida. - No sexista. És important que tant nens com nenes tinguin accés al mateix tipus de joguines, d’aquesta manera transmetrem valors d’igualtat i no caurem en els tòpics de rol. - Cooperativa / col·lectiva. Per transmetre els valors de solidaritat i respecte, i a la vegada potenciar la socialització i cooperació enfront l’individualisme.

Recollim joguines noves perquè tot infant es mereix jugar amb la mateixa qualitat.

POTS COL·LABORAR-HI:

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

- Portant joguines fins al 31 de desembre a la seu de Creu Roja El Solsonès: Ctra. de Manresa, Km 50 de Solsona. Tel. 973 48 06 52. - Fent una aportació econòmica al: 2100 0081 94 0200072496. Concepte: Campanya de recollida de joguines.

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

31

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Idees bàsiques per triar una bona joguina


Entitats

Càritas Arxiprestal de Solsona-Morunys

I, si aquest Nadal rebessis una carta de Jesús, T’imagines què podria dir-te? Com ja saps, durant la meva vida vaig demanar ben poques coses. Vaig demanar una fonda, abans de néixer, pensant sobretot en la meva mare. Vaig demanar a Zaqueu que m’allotgés a casa seva i a un altre bon amic l’estança per celebrar la Pasqua. Un parell de vegades vaig demanar aigua per beure. I també vaig demanar un petit ase per fer la meva entrada triomfal a Jerusalem i així no deixar malament el profeta Zacaries. Les coses no m’interessaven. M’interessaven les persones. Sobretot m’interessava l’amistat. No em cansava de demanar amics: amics que em seguissin, que s’unissin a la meva causa, que s’estiguessin amb mi, que continuessin la meva tasca. La meva tasca d’ara va en la mateixa línia. Mira, tinc moltíssimes ganes de continuar “fent el bé”, perquè veig tanta gent trista i necessitada... i que ho passa fatal! Em moro de pena de veure que molts infants no somriuen i moren prematurament. No puc suportar la imatge del jove que camina a la deriva, sense feina i sense futur, que es crema la vida amb qualsevol droga i s’enfonsa en l’infern del buit i de la desesperació... i no parlem tampoc d’una altra mena de violències i de guerres; i del que uns s’aprofitin dels altres, i que continuï havent-hi persones i pobles sense llibertat i sense dignitat. En fi, no et repetiré el que tu ja saps.

Entitats

Cartellera

AMISOL i Akústix

Concert de Nadal d’Akústix al Bar del Casal El divendres 27 de desembre a les 20:30, el grup Akústix oferirà, de forma gratuïta, el Concert de Nadal al Bar del Casal: un concert on es podran sentir els primers temes propis compostos pel grup, les versions acústiques que els caracteritzen i alguns clàssics nadalencs revisats. El Bar del Casal de Cultura i Joventut de Solsona és un espai acollidor, gestionat per un grup de treballadors del centre especial de treball de l’AMISOL, que ofereix un servei de restauració adreçat al públic, en general, i a les diverses entitats de la ciutat, en particular. Alhora, pretén ser un espai on es promogui la dinamització d’activitats culturals, solidàries o de lleure, i un punt de trobada per a la celebració d’esdeveniments de diversa índole, com podria ser, en aquest cas, el Concert de Nadal d’aquest grup solsoní. Així doncs, l’AMISOL i Akústix us animen a assistir a aquest concert i us desitgen molt bones festes! 32

Agenda Hospital Pere Màrtir Colomés Divendres, 20/12/2013 Representació del Pessebre Vivent a càrrec dels usuaris del centre. Dues representacions: d’11h. a 12h. matí i de 4.30h. a 5.30h. tarda. Sala d’actes i diferents estances del centre. Els diners recaptats en el Pessebre es donaran al Fons d’Emergència Social de Solsona. Dimarts, 24/12/2013 Festa de Nadal del centre amb la música d’en Josep Pensí. 4.00h. Sala d’actes. Divendres, 27/12/2013 Festa de Nadal a càrrec dels voluntaris del centre. Representació dels Pastorets. 4.30h. Sala d’actes.

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

El que et demano és que em deixis les teves mans perquè, amb elles, pugui continuar beneint i acaronant. Et demano que em deixis les teves cames perquè pugui acudir a les crides de tants desvalguts i per córrer rere dels qui estan allunyats o perduts. Et demano la boca per continuar dient bones notícies als pobres i denunciar els hipòcrites i opressors. Et demano els ulls per mirar amb tendresa i estima a tothom. Et demano el rostre per somriure a tothom, per somriure malgrat tot, per il·luminar totes les situacions amb una mirada de pau, d’alegria i sobretot d’esperança en un futur millor. En fi, et demano el cor perquè pugui continuar estimant a la meva manera. Si me’ls deixes, no cal que te’n desprenguis. Utilitza’ls com si fossin meus, com si jo te’ls hagués deixat. Somriu, encara que no en tinguis ganes, però sabent que sóc jo qui ho vol. Comparteix, encara que et costi, i pensa que jo sí que ho faria. Reconeix-me en tothom, accepta’ls i perdona’ls, com jo et perdono a tu. Estima’ls! No t’amoïnis, t’enviaré el meu Esperit, la meva força per actuar jo des de tu. T’ensenyaré la manera, et donaré la força i la capacitat. Tu i jo serem, t’ho asseguro, un Déu per a cada germà. T’ho demano per l’amor del Pare, pel dolor dels pobres i dels “nous” pobres a causa de la crisi, dels exclosos i marginats, per tot el que més t’estimis. Desitjant-te un bon i feliç Nadal, espero la teva resposta. Jesús de Natzaret

Estimat/da amic/ga:


Entitats

Junta Directiva del Centre d’Estudis Lacetans. Fotos: Ramon Estany

Francesc Casafont es nomenat soci d’honor del Centre d’Estudis Lacetans El passat divendres 13 de desembre, a l’Arxiu Comarcal del Solsonès, Francesc Casafont va ser nomenat soci d’honor del Centre d’Estudis Lacetans. En els seus estatuts fundacionals, la Junta Directiva pot nomenar soci honorari, ratificat per l’assemblea general de socis, a aquelles persones o institucions que s’hagin distingit per la seva tasca d’investigació, de divulgació o de preservació i protecció del patrimoni històric i cultural del Solsonès. Fa uns anys, la primera persona en ser nomenada soci d’honor va ser el doctor en història medieval Manel Riu, amb uns forts lligams amb la comarca. En l’última assemblea general de socis del Centre d’Estudis Lacetans, es va considerar que a dia d’avui, una de les persones que complien aquests requisits i que mereixien estar al costat del doctor Riu, era el Francesc Casafont, conegut per tots nosaltres i per tot Solsona com el Paco del Cafè Sport. Des de fa uns anys, el Paco ha estat una persona profundament generosa amb tots nosaltres, membres del Cel, i també amb el conjunt de persones del Solsonès que mercès a gent com ell, i a la seva contribució, ens han permès tenir un major coneixement de la nostra memòria històrica col·lectiva. D’això en pot donar fe la nostra companya Esther Miralles, a la que li ha pogut transmetre, d’una manera totalment desinteressada, tots els seus records i experiències de les èpoques convulses i complicades que li van tocar viure. Durant l’acte, i en presència de la Junta Directiva i socis que el van voler acompanyar, se’l va obsequiar amb una reproducció del rellotge de paret que durant molts anys va presidir el cafè Sport, i que actualment està penjat a la sala de lectura de l’Arxiu Comarcal. Els membres de la Junta del Centre d’Estudis Lacetans estem molt satisfets d’aquest nomenament i d'haver-li fet entrega d’un obsequi en record de la seva tasca.

Dia Internacional del Voluntariat

Ajuntament de Solsona

Crida a les entitats de Solsona a participar en la commemoració del Dia Internacional del Voluntariat

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Se celebra aquest dissabte a les sis de la tarda a la sala d’actes del Casal de Cultura i Joventut Les regidories de Cultura i Acció Social de Solsona fan una crida a les entitats de la ciutat a participar en la commemoració del Dia Internacional del Voluntariat, que tindrà lloc aquest dissabte, dia 21, a les sis de la tarda a la sala d’actes del Casal de Cultura i Joventut. Les associacions de voluntariat són convidades a exposar-hi les tasques que desenvolupen i les activitats que organitzen al cap de l’any. Solsona i la comarca se sumen per primera vegada a aquest reconeixement al col·lectiu de persones que dediquen part del seu temps a realitzar desinteressadament activitats

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

per la societat en els àmbits social, cultural o esportiu. És una iniciativa impulsada per Fènix i Creu Roja del Solsonès amb la col•laboració de l’Ajuntament, altres entitats i ciutadans a títol particular. La celebració del Dia Internacional del Voluntariat es concep com una festa oberta a la participació de tots els voluntaris del Solsonès i té la finalitat de fomentar el voluntariat entre la població. És un acte obert a tothom. Les associacions que vulguin exposar-hi la seva tasca poden comunicar-ho a través del correu electrònic cultura@ajsolsona. cat, o bé trucant al telèfon 973480050 (extensió 107).

33


Entitats

Miquel Manzano

L'Agrupació de Geganters de Solsona valora el 2013

L'Agr upació de Geganters de Solsona va celebrar dissabte passat a la sala d'actes del Casal de Cultura l’assemblea general d’aquest any. Durant la sessió es van tractar diversos temes com la valoració del 2013, l'actualització del cens dels socis de l'entitat, l'estat de comptes, les altes i baixes de la junta i els projectes per al 2014. En primer lloc, el Macip Major, Jordi Solé va fer un repàs del 2013. Solé va valorar molt positivament l'avançament horari del passacarrers i va explicar que es continuarà fent de la mateixa manera. També va explicar als socis el desenvolupament de l'exposició que es va fer a Bèlgica amb la col·laboració dels geganters: Aquesta El Macip Major, Jordi Solé, va conduir l'assemblea de socis de l'Agrupació de Geganters mostra va comptar amb més de 3.000 visitants de diferents indrets del món. Projectes 2014 Pel que fa a l'exposició "Identitats", que va organitzar Un cop fetes les valoracions del 2013 es va explicar als l'entitat per Festa Major juntament amb l'Ajuntament de Solsona i la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, el Macip va socis els projectes per al 2014. El segon cap de setmana de maig és previst que Solsona comentar que "creiem que el resultat ha estat bo". Ara s'està participi en el Congrés de Gegants que es farà a diverses ciubuscant un ús a les dades que es van recopilar. També es va informar de la bona acollida que ha tingut tats de Catalunya. Els congressos parlaran dels elements de la samarreta d'enguany, "pràcticament se'ns han esgotat les festes, cada ciutat tractarà un tema concret. A Solsona s'ha totes", va explicar Solé. Per això, s'han reeditat 70 samarretes escollit el tema de "Les cases de la festa". D'altra banda, també hi ha la intenció de portar l'exde talla gran. A continuació, es va parlar de les restauracions posició que es va fer a Bèlgica per la pròxima Festa Major de de diversos improperis que hi ha hagut aquest any. Finalment, explicà el projecte d'un audiovisual pel Solsona. També hi ha la proposta de Televisió de Catalunya Quarto dels Gegants que s'està duent a terme i que es fa amb una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat d'incloure Solsona, per la seva llarga tradició folklòrica, en el a través de l'Obra Social La Caixa. Solé va fer una crida a la programa Terra de Gegants. S'està treballant per arribar a un gent que disposi de filmacions antigues de la Festa per poder- acord amb la televisió catalana en el tema econòmic. Un altre tema que l'Agrupació de Geganters té en ment les incorporar a l'audiovisual. és restaurar els vestits dels 4 gegants, ja que, tret de les capes, la resta de teles són dels anys 80. Per això, s'està buscant fiActualització de la base de dades nançament a través d'ajudes de la Generalitat. dels socis i estat de comptes 2013 En l'apartat de precs i preguntes Solé va proposar la Aquest últim any, l'Agrupació de Geganters de Solsona, possibilitat de canvis a la Capta dels Gegants, que es fa el dia ha fet una regulació i actualització de dades dels socis de 8 de setembre al vespre. El Macip va explicar que els darrers l'entitat. Després d'aquesta laboriosa tasca, han quedat 490 anys aquest acte té un desenvolupament difícil perquè "el dia socis actius (281 han pagat, 35 no han pagat, 94 menors i 80 8, és un dia atapeït d'actes de gegants", per això costa trobar no localitzats). L'assemblea va acceptar donar de baixa els 80 gent i participació, especialment del jovent. Solé va remarcar que és un element que pot ser modisocis amb els quals no s'ha pogut contactar. Pel que fa als comptes, l'entitat va iniciar el 2013 amb ficat perquè el protocol no marca com s'ha de fer la Capta de un romanent d'uns 450 euros. Aquest any hi ha hagut uns in- Gegants ni quan. La idea que té la junta dels Geganters és canviar-ne l’hogressos de 5.872 euros i unes despeses de 2.852 euros. Això fa ra a les 11 o les 12 de la nit. Amb això s'aconseguiria un doble un romanent total de 3.470 euros. Solé va explicar que "ara tenim una base per desen- efecte, d'una banda donar més rellevància a l'acte i al mateix temps apropar a la Festa a un sector de jovent que normalment volupar idees que puguin sorgir". D'altra banda, hi ha canvis a la Junta: n'entren a formar està inactiu o poc relacionat amb la Festa. De moment s'ha part el Roger Davins i la Júlia Carol. Surt de la Junta la Vanesa llançat la proposta i es continuarà debatent la proposta per tal d'arribar a una solució consensuada. Valverde. 34

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

A final d'any quedaran uns 400 socis actius després de l'actualització


Poesia

Opinió

Josep Maria Poblet

No, La Moreneta, no A Torroella de Montgrí hi ha uns terrissaires mats que al fer els caganers nostrats enguany, algú ho té que dir, se’ls hi ha girat el tupí. L’esperpèntica pensada d’assignar a nostra Patrona el rol de dama cagona, es mereix una xiulada car, enguany, l’heu ben cagada. Si us dic terrissaires mats és perquè amb un tros de fang heu ofès un símbol Sant, molts cristians, bisbes i abats i a totes les Montserrats. No empraré mai més diners en els vostres caganers.

Els camins del Senyor Aquests diumenges d'Advent els capellans en el sermó ens han anat predicant que en aquestes festes -com cada any- vindrà Jesús fet criatura, i que vol endreçar aquest món tan esbojarrat. I ens diuen que per tant "hem de preparar els camins del Senyor". El consell bé està prou bé, però com els podem preparar aquests camins? Perquè veig que per més bones autopistes i bons edificis que hi hagi, cada any plantifiqueu aquesta santa criatura en una cova, a un portal destartalat, amb fred i corrents d'aire, que el Minyonet ros i blanquet hi pot agafar una pulmonia. A més, el deixem mig despullat. És que som tanoques! No som gossos ni per dur-li un jersei de rebaixes. Sí, tota aquesta xerradissa és llenguatge figurat, i els camins que hem de preparar són el nostre cor i la nostra ànima, que n'hem d'arrencar de males herbes que hi van creixent, i treure les taques i netejar-ho. Però què voleu que us digui, no hi tenim pas gaire traça a netejar el cor i l'ànima. Els batecs del cor els ofega la tarja de crèdit, l'egoisme, l'enveja... Durant uns pocs dies potser agafem alguna engruna de bona voluntat, donem algun euro a Càritas, etc. Però nostra bondat dura de Nadal a Sant Esteve. Per això us deia, Jesuset, que si voleu venir, no vulgueu patir fred, no us exposeu a agafar una bronquitis o un grip com una casa de pagès. Abans de baixar, feu signar un contracte al papa Francesc que us asseguri que vetllaran perquè no tingueu fred. Ja sento, bon Jesús, com dieu: Qui és aquesta persona que es pren la llibertat de donar-me consells? Doncs, sóc una figura esprimatxada, escardalenca, desmanegada... Bé, us faig arribar un mini-currículum (alhora també pot ser útil "quan vingui aquella hora de temença" perquè Sant Pere em faci entrar més de presseta): El 1931 vaig ser batejat, el 1960 em vaig casar per l'Església, el 1961 vaig ser pare de família, el 1983 vaig fer un paper a l'obra de teatre Els baixos fons, el dia 30 de novembre del 2013 vaig signar a la campanya en favor de la Independència de Catalunya.... etc. Ja deveu saber on cau Catalunya. Sí, que ho sabeu; és una terra molt ufana, sota la capa del sol. Sí, ja hi heu estat. La Santa Espina ens ho certifica: "Déu va passar-hi en primavera, i tot cantava al seu pas." Bé, perdoneu, Diví Infant, la meva estrambòtica xerrameca, i rebeu una abraçada amb tot el respecte, i amb estimació.

http://www.planetasimi.com

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

L'acudit del Simi

Ramon Gualdo

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

35


Parròquia SANT CLIMENÇ

CAMBRILS

SANT FELIU DE LLUELLES

Nadal.- Missa a 2/4 d’1. Nadal i Visita Pastoral.- Per Nadal, dia 25, el senyor Bisbe farà la Visita Pastoral a la parròquia i presidirà l’Eucaristia, a les 11. St Esteve.-26, a les 12, Missa al Castell.

CASTELLAR DE LA RIBERA

Visita Pastoral.- Diumenge, dia 22, el senyor Bisbe farà la Visita Pastoral a l’església de Sant Joan i presidirà la Missa a les 11. Nadal.- Dia 25, Missa a les 11.

CLARÀ

Missa del Gall.- Dimarts, dia 24, a les 8 del vespre.

EL MIRACLE

Nit de Nadal.- Rés de Maitines, a les 11 de la nit. Missa del Gall, a les 12 nit. Nadal.- Missa a les 12 del migdia.

LA COMA

Nit de Nadal.- Missa del Gall, a les 12 de la mitjanit.

LA LLENA

Nadal.- Missa a les 12 del migdia.

LLADURS

Nit de Nadal.- Missa del Gall, a les 11 de la nit.

MADRONA

Missa del Gall.- Dimarts, dia 24, a les 5 de la tarda.

MONTPOL

Nit de Nadal al Santuari de Massarrúbies.- Missa del Gall, a les 9 del vespre.

NAVÈS

Missa del Gall.- A les 9 de la nit.

OGERN

Nadal.- Missa, a la 1 del migdia. Pastorets.- Per Sant Esteve, dia 26, a 2/4 de 7 de la tarda. També, dies 28 i 29.

OLIUS

Missa del Gall a la Cripta.- La vigília de Nadal, a les 10 de la nit.

PINELL

Nadal.- Missa a les 10 del matí.

SALLENT

Dia de Sant Esteve.- Missa a les 4 de la tarda.

Nadal.- Missa a 2/4 d’1 del migdia. Nadal.- Missa a les 12 del migdia.

SANT JUST-JOVAL

Nadal.- Missa a les 11 del matí.

SANT LLORENÇ DE MORUNYS

Missa del Gall.- A 2/4 d’11 de la nit. Cants acompanyats de l´orgue. Nadal.- Eucaristia a les 12 del migdia. Sant Esteve, dia 26, Visita Pastoral del nostre Bisbe a Guixers.- A les 10, Eucaristia a l´església de Valls (Guixers). A 2/4 d´1, Eucaristia a l´església St. Esteve de Sisquer

TIMONEDA

Nadal.- Missa a les 10 del matí.

SOLSONA Misses d’Advent amb els infants.S’acaba l’estada del Circ de l’Advent i després de l’actuació de l’ACRÒBATA, el MALABARISTA i el MAG, ara ens queda l’última actuació. Serà aquest diumenge, 22 de desembre, quart diumenge d’Advent, a la Missa de les 12 del Cor de Maria, hi haurà la participació del PALLASSO. La missa, amb la participació d’infants de catequesi i d’altres infants que s’hi vulguin afegir, tindrà un caire més infantil. Per la quitxalla, la jornada començarà una hora abans, és a dir, a les 11, per tal de passar el matí junts, compartint la fe, fent uns quants jocs i una sèrie d’activitats que ajudaran a celebrar tots plegats aquest temps de preparació per a la gran festa del Nadal, ja ben propera. Seria bo la participació de tota la comunitat parroquial en aquestes misses per tal que els infants se sentin acompanyats, tant pels familiars com pels feligresos habituals de cada setmana, i, així, entre tots ens puguem sentir una comunitat parroquial on hi ha des dels cristians més petits fins als més grans. Pessebres.- El pessebre que hi ha a l’església del Cor de Maria l’han muntat alumnes de 1r d’ESO de l’Escola Arrels d’aquí Solsona. Pessebre Vivent de la Residència i representació d’Els Pastorets.- Aquest divendres, dia 20, els avis de la Residència hi haurà el Pessebre Vivent. Hora: Matí d’11 a 12 i tarda de 2/4 de 5 a 2/4 de 6. Els fons dels donatius obtinguts seran 36

destinats al Fons d’Emergència Social. També es representaran els Pastorets a la Sala d’Actes del Centre, divendres vinent, 27 de desembre a 2/4 de 5 de la tarda. S’hi convida a tothom. Col•lectes per Càritas.- Les col·lectes de Nadal de la parròquia de Solsona s’entregaran íntegrament a Càritas. El sobre per a dipositar el donatiu el trobareu a la mateixa església. Si el lliureu un altre dia, també serà destinat a la campanya nadalenca.

HORARI DE LES MISSES PER NADAL Dia 24, dimarts: Companyia de Maria: A 2/4 de 7 del vespre. Catedral: A les 8 del vespre, Missa de Vigília a la capella del Claustre. Catedral: A les 12 de la nit, Missa del Gall, que presidirà el Sr. Bisbe, Mons. Xavier Novell Gomà. Dia 25, Nadal: Catedral: A les 10 del matí, 12 del migdia i 7 de la tarda. Hospital: A les 11 del matí. Nota: La Missa de Nadal de les 12 del migdia serà a la Catedral. A l’església del Cor de Maria aquest dia no hi haurà Missa. ***En aquesta Missa de les 12 a la Catedral, tots els infants que vulgueu, tal com s’ha fet durant les Misses d’Advent, podeu venir al Claustre de la Catedral a les 11.30 per preparar d’una manera especial la participació en la celebració del Naixement de Jesús. Dia 26, Sant Esteve: Com els dies feiners: A les 10 del matí al Claustre i a 2/4 de 8 del vespre a la Companyia de Maria. Trobada nadalenca amb els col· laboradors de la parròquia.- Hi haurà l’Eucaristia a 2/4 de 8 del vespre, al Cor de Maria, coincidint amb la Visita Pastoral del nostre Bisbe Xavier, i, a continuació, celebrarem la tradicional torronada. Serà aquest dilluns, 23 de desembre. Celebració Comunitària sobre el perdó.- Dins aquesta preparació espiritual per al Nadal i per tal de poder reflexionar junts la nostra relació d’amistat i de trencament d’aquesta amistat amb Déu, aquest divendres 20 de desembre, a les 9 de la nit, es proposa aquesta celebració a l’església del Cor de Maria. Tots junts, meditarem la Paraula de Déu, tot prenent consciència que no sempre

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

ALTÈS


Parròquia som prou fidels al seu Amor. A continuació, hi haurà la presència de diversos mossens per tal que qui ho desitgi pugui rebre l’absolució individual. Apostolat de l’Oració.- Ja hi ha les estampetes de l’Apostolat de l’Oració amb les intencions pel nou any 2014. Les zeladores i els qui en vulgueu podeu passar pel despatx parroquial a buscar-les.

DEMOGRAFIA ARXIPRESTAL DEFUNCIONS Solsona.- El 27 de novembre, Carme Rovira Haro, de 87 anys. • El 2 de desembre, Antonio Martín Castilla, de 86 anys. • El 2 de desembre, Joan Vilaseca Argerich, de 60 anys. • El 10 de desembre, Josep Solé Auguets, de 76 anys. • El 12 de desembre, José Cabrera Castilla, de 71 anys. • El 13 de desembre, M. Claustre Corominas Divins, de 92 anys.

PESSEBRES ARDÈVOL: Dies 26 i 29 de desembre, 1, 4, 6, 11 i 12 de gener. Dues sessions: 2/4 de 7 i 2/4 de 8, llevat del dia 6 que només hi ha la de 2/4 de 7. Informació i reserves: 973 47354 i 678 691 539, Glòria. SANT GUIM DE LA PLANA: Dies 21, 22, 26, 28 i 29 de desembre, 4, 11 i 12 de gener. Sessions a 2/4 de 7 (torrades amb all). Reserves: 973 550 978 VILANDENY (entre Sorba i Gargallà): Dies 25, 26 i 29 de desembre, i 1 de gener, a les 7 i a les 8. Informació: 93 744 11 34.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

PREGUEM PELS DIFUNTS SOLSONA: Dia 21.- A 2/4 de 7 de la tarda, a la Companyia de Maria, Jaume Camps Albets; Antònia Tarrés Fuster; germans Carme, Joan, Josep i demés família; esposos Dolors Albets Prat (45è a.) i Joan Canal Serra i família.A les 8 del vespre, al Claustre, Antònia Tarrés Fuster; germans Carme, Joan, Josep i demés família; Fernanda Balsera Horrillo (1r a.); Benvinguda Closa Barrera; Ramona Barrera Gelabert; Sofia Llorens i família; esposos Miquel Barrera Coll (5è a.) i Maria Mosella Vilaseca (9è a.); Pere Bajona Llorens i Claustre Vendrell Oliva; Joan Colell Cinca (9è a.) i Claustre Vilajosana Bajona (16è a.); Ramon Baiget i Concepció Cabestany. Dia 22.- A les 10 del matí, a la Catedral, Fernanda Balsera Horrillo (1r a.); esposos Miquel Barrera Coll (5è a.) i Maria

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Entitats Mosella Vilaseca (9è a.); Pere Bajona Llorens i Claustre Vendrell Oliva; Joan Colell Cinca (9è a.) i Claustre Vilajosana Bajona (16è a.); Joan Rafart Capdevila i Carme Joval Solanes; Fidel Vilardell Estany i Ramona Riba Sarri; Joan Mas i Adelina Villorvina i fills Miquel, Francisco i filla Anna; Ramona i fill Joan Manel; Montserrat Casadesús Guix i pels seus pares Manel i Núria i el seu germà Josep. A les 12, al Cor de Maria, Benvinguda Closa Barrera; Ramona Barrera Gelabert; Pilar Rodríguez Arias; família Ventura-Capdevila; Fernanda Balsera Horrillo (1r a.); esposos Ramon Riu Serra i Lola Vila Sangrà; Miquel Barrera Coll (5è a.) i Maria Mosella Vilaseca (9è a.); Pere Bajona Llorens i Claustre Vendrell Oliva; Joan Colell Cinca (9è a.) i Claustre Vilajosana Bajona (16è a.); Fidel Vilardell Estany i Ramona Riba Sarri; Joan Mas i Adelina Villorvina i fills Miquel, Francisco i filla Anna; Ramona i fill Joan Manel; Montserrat Casadesús Guix i pels seus pares Manel i Núria i el seu germà Josep. Dia 24.- A les 10 del matí, al Claustre, Núria Riu Folguera (16èa .). Dia 25.- A les 10 del matí, a la Catedral, Núria Folguera Riu (16è a.); Jaume Serra Jounou (28è a.); Antoni Guitart Reig; esposos Francisco Vilardell Viles i Teresa Armengol Canes; Joan Guilanyà Bertran i Teresa Canes Bernaus i fill Candi Guilanyà Canes; Josep M. Riba Escàriz i avis Miquel Riba Colilles i Rosa Sabata Solé; Jaume Capdevila Pensí i pares Josep Capdevila Rossells i Emília Pensí Font; Aurora Pensí Font; esposos Isidre Borés Jove i Rita Llena Llena. A les 12, a la Catedral, Narcís Grífol; Pilar Casafont Baraldès; Jaume Serra Jounou (28è a.); Antoni Guitart Reig; esposos Francisco Vilardell Viles i Teresa Armengol Canes; Joan Guilanyà Bertran i Teresa Canes Bernaus i fill Candi Guilanyà Canes; Isidre Borés Jove i Rita Llena Llena. A les 7 de la tarda, a la Catedral, Jaume Serra Jounou (28è a.); esposos Francisco Vilardell Viles i Teresa Armengol Canes; Joan Guilanyà Bertran i Teresa Canes Bernaus i fill Candi Guilanyà Canes. Dia 26.- A les 10 del matí, al Claustre, Jaume Serra Jounou (28è a.). A les 12, germans Rafart. A 2/4 de 8 del vespre, Jaume Serra Jounou (28è a.). Dia 27.- A les 10 del matí, Ramon Pujol Solé (12è a.). A 2/4 de 8 del vespre, Ramon Pujol Solé (12è a.). 37

Ass. Donants de Sang del Solsonès

Campanyes de donació de sang Dies: Dilluns 23 / Divendres 27 Hora: Tarda, de les 4 fins a les 9 del vespre Lloc: Auditori Sala Polivalent

El mes de desembre és una època on hi ha una davallada substancial de les donacions de sang que fa perillar l’estat òptim de les reserves. Això és degut principalment al canvi d’hàbits de la ciutadania en període de vacances nadalenques, on l’activitat baixa i a vegades es fa difícil accedir a la població per inclemències del temps com ara el fred o la neu. Tot i això, la necessitat de sang als hospitals i clíniques de Catalunya és constant per les intervencions quirúrgiques i els tractaments oncològics. Per aquest motiu, des de l’Associació de Donants de Sang del Solsonès, és un bon moment per seguir difonent el nostre missatge de la necessitat de donar sang i alhora fer una crida a la màxima participació de la població solsonina. També voldríem fer-vos saber que tothom que realitzi una donació de sang efectiva al llarg d’aquests dos dies de recollida, entrarà en el sorteig d’un lot de productes nadalencs gràcies a la col·laboració dels establiments SUMA Supermercats (Ctra. de Manresa,69) i ELS CONGELATS (C/.Castell,40) de Solsona. I aprofitem l’avinentesa, des d’aquí, per desitjar-vos a tots un Bon Nadal i un gran Any 2014 ple de salut i realitzacions personals, pau i amor. BONES FESTES!!!


Club Futbol Solsona

Crònica CF Solsona base:

2a Catalana Grup 5 Jornada 14 (Ds.14 de desembre de 2013)

Els Juvenils s’imposen al líder

FC Alcarràs, 1 – CF Solsona, 1

Cap de setmana de partits emocionants, els que es van poder veure aquest cap de setmana. El sènior B va remuntar el seu partit després d’anar perdent 0-2 i en un final d’infart. El juvenil va aconseguir la victòria de mèrit de la jornada al tombar el líder i els val per a situar-se a la part alta de la taula. I l’infantil per la seva banda va fer el millor partit seu de la temporada i es va imposar amb una golejada a un bon equip que no s’esperava un Solsona tan fort.

Vilaró, Carrio, Martin, Comelles, Puig, Codina, Alarcon, Robert, Sena, Climent i Arturo. També: Àngel, Axel, Sarri, Remí i Múrcia. Gols: Min. 22 (1 a 0). Min. 36 (1 a 1) Arturo.

De poder a poder,... empat!! El Solsona es va desplaçar a Alcarràs amb la intenció de sumar i allunyar-se de la zona baixa de la classificació. Els solsonins, que començaven a recuperar algun jugador, es van plantar al Segrià, predisposats a combatre el joc combinatiu dels locals però, d’inici, res de res. Els locals dominaven el joc, però sense perill. I, en una contra que no semblava dur excessiu perill, els locals es van avançar després de rematar una pilota morta que Joan, en primera instància, havia aturat. El Solsona va fer un tímid esforç i va agafar les regnes del partit per empatar-lo, mitjançant Arturo. I, fins al final del primer temps, el joc es va tornar insípid i insuls per les dues parts. El Solsona, a la mitja part, es va posar les piles, va carregar bateries i en vint-i-cinc minuts va fer-se amo i senyor del partit. El porter local va desbaratar fins a cinc clares ocasions de gol. I, en l’últim quart d’hora, l’Alcarràs va tornar a agafar les regnes del partit. Edu, que havia entrat per Joan, va salvar als blaus en ueos clares ocasions dels locals; però és que el Solsona també va tenir les seves. Al final, en l’últim minut, Joan Solé “Solvi” va patir una xoc, fortuït, en que es va trencar el nas i farà que estigui unes setmanes de baixa. A l'igual que, la setmana que ve, el Solsona no podrà comptar amb Puig i Sala que estan sancionats. Molts ànims al Joan i esperem que es recuperi aviat. La bona notícia és que Jordi “Rodri”, després, de superar una lesió de sis mesos, ha rebut l’alta i a partir del gener podrà entrar a l’equip. Diumenge que ve, a les 4 de la tarda, rebrem al segon classificat, l’Albi. L’equip de les Garrigues està pletòric en aquest inici de lliga i, a les ves files, hi compta amb el golejador de Catalunya: Francesc Salat que, ell sol, porta la xifra de 28 gols. Més que 11 dels 17 equips que juguen a la Segona Catalana del Grup 5.

En futbol 7, partidàs de l’equip aleví contra el líder però que va anotar el gol de la derrota local a l’últim minut de partit. En benjamins, partits complicats on el benjamí A torna amb un sabor agredolç de Matadepera i el benjamí B va jugar un amistós contra l’Artesa de Segre amb jugadors tots de 2n any. Bon paper dels prebenjamins també a l’empatar a casa del líder Puigreig i imposar-se còmodament en el cas del Prebenjamí B. En l’apartat de fèmines, dues derrotes. L’equip gran va disposar de nombroses ocasions a la segona part per guanyar el partit. Però una excel·lent actuació de la portera contrària i la mala sort ho van impedir i l’equip entrenat per Jordi Balletbó va aguantar el tipus els dos primers quarts al Vic, líder sense perdre cap partit i amb una mitjana de 10 gols per partit, però va rendir-se a la superioritat osonenca que va exercir la condició de líder.

El sènior B va protagonitzar la remuntada de la jornada

Resultats partits 14 i 15 de desembre

Horaris partits: 21 i 22 de desembre

38

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Futbol


Futbol

Atletisme

CE Arrels

Resultats CE Arrels - Jornada 10

Club Fondistes del Solsonès-Prosetel

33a Pujada a la Seu Vella - Lleida

Sergi Rodríguez i Ceracela Pasa s’imposen a la Seu Vella

EQUIPS.................PARTIT.................................. RESULTAT Juvenil A.................Súria - CE Arrels ................................ 5 - 3 Juvenil B.................Descansa...................................................... Cadet.......................Manresa - CE Arrels............................. 2 - 4 Infantil A................Descansa...................................................... Infantil B.................Fruitosenc - CE Arrels.......................... 1 - 5 Aleví A....................Minorisa - CE Arrels............................. 1 - 2 Aleví B....................Puigreig - CE Arrels.............................. 9 - 0 Benjamí A...............Cardona - CE Arrels.............................. 4 - 1 Benjamí B...............Puigreig - CE Arrels.............................. 8 - 1 Prebenjamí..............La Salle - CE Arrels.............................. 6 - 4 FS Sènior A.............Teià - CE Arrels..................................... 5 - 2 FS Sènior B.............Vedruna Balaguer- CE Arrels............... 0 - 6 FS Cadet-juvenil.....CE Arrels - Esparreguera...................... 9 - 3

Diumenge dia 15/12/2013, amb molt de fred i molta boira, es va disputar la popular cursa “Pujada a la Seu Vella” de Lleida, amb la participació de més de 1.000 inscrits, dels quals el més ràpid va fer un temps de 32’30 minuts i el més lent 1’27 h. Els Fondistes del Solsonès van estar representats per Josep Alconchel, Fabián Navarro, Pilar Bonache i Sílvia Navarro. Un recorregut molt bonic i força pla, que va recórrer el Parc de la Mitjana, les hortes, i per finalitzar l’últim quilòmetre amb la forta pujada a la Seu Vella”. Josep Alconchel va fer un temps de 49’18 minuts entrant al lloc 428 de la general. Fabián Navarro va fer un temps de 50’54 minuts entrant al lloc 519 de la general. Pilar Bonache va entrar al lloc 805 de la general amb un temps 1’01 h. Sílvia Navarro va fer un temps de 1’04 h entrant al lloc 828 de la general. La cursa va ser guanyada per Sergi Rodríguez de l’Esports Querol, que va creuar la meta amb un temps de 32’30 minuts. Segon va ser Ricard Pastor dels Xafatolls amb un temps de 33’38 minuts. I tercer va entrar Antoni Carulla del Carulla-Abadal amb un temps de 33’44 minuts. En categoria de dones, es va imposar Ceracela Pasa de l’Esports Querol amb 38’28 minuts, seguida de Rosa Esparch del Sicoris amb un temps de 40’44 minuts, i tercera va ser Raquel Marques del EKKE, amb un temps de 41’56 minuts. L’últim atleta (de 79 anys) va fer amb un temps d’1 hora i 27 minuts.

Propera jornada 11 EQUIPS.................PARTIT............................................HORA juvenil A.....................Descansa............................................................... Juvenil B.....................Balafia – CE Arrels.....................20:00 (Dissabte) Cadet...........................Descansa............................................................... Infantil A....................Navàs – CE Arrels.................... 10:30 (Diumenge) Infantil B.....................La Salle - CE Arrels.................... 12:45 (Dissabte) Aleví A........................Minorisa - CE Arrels.................. 10:00 (Dissabte) Aleví B........................Cardona - CE Arrels.....................11:30 (Dissabte) Benjamí A...................Callús - CE Arrels....................... 10:00 (Dissabte) Benjamí B...................Descansa............................................................... Prebenjamí..................Descansa............................................................... FS Sènior A.................Can Clos - CE Arrels...................16:45 (Dissabte) FS Sènior B.................Alcoletge- CE Arrels....................17:45 (Dissabte) FS Cadet-juvenil.........Manresa – CE Arrels...................13:15 (Dissabte)

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Pròximes curses 26 de desembre Cursa de l’Indiot Mollerussa, 8 km. (curses nens) 29 de desembre cursa dels Nassos Oliana, 10 i 5 km. 31 de desembre cursa dels Nassos, Barcelona 10 km. 31 de desembre Sant Silvestre de Berga 5 km 31 de desembre Sant Silvestre de Lleida 10 km Més informació Ribera Esports ,www.atletisme.com i www.fondistesolsones.org

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

39


Futbol sala

Consell Comarcal del Solsonès

Lliga Divisió d'Honor Catalana Futbol Sala Grup 3 jornada 9: (Partit ajornat)

Lliga futbol sala comarcal Jornada 12 - 14 i 15 de desembre

CFS El Catllar At. Futbol Sala Solsona Trepovi

Llobera – Castellar de la Ribera...........................................3-1 Montmajor – Sant Llorenç de Morunys............................. 11-1 Navès – Lladurs................................ No es disposa de resultat St. Climenç – KC Odèn “Braseria Bogart”..........................3-7 Clariana de Cardener – L’Auba Freixinet........................... 11-1 FS Olius – Ardèvol.............................................................13-1 FS Solsona – Bar Castell..................................................... 4-6 Guixers La Pèrgola – Clínica Veterinària El Solsonès......10-2

Equip patrocinat per TREPOVI

Sènior masculí dissabte 21 de desembre del 2013, 19h Pavellons Municipals de Solsona (pavelló nou) Lliga Divisió d´Honor Catalana Futbol Sala, jornada 10:

F. Sala Solsona Trepovi - Mare Molas Reus CFS US HI ESPEREM!!!

PARTITS AJORNATS L’Auba Freixinet-Montmajor............................................... 0-6 Ardèvol-Navès......................................................................2-2

Lliga 1a Divisió Catalana Futbol Sala G. 5 J. 9:

Alpicat CFS, 6 FS Solsona B Electrica De Guixes, 10

CALENDARI PARTITS AJORNATS Llobera-Fs Solsona “Estanc de Baix: (ds, 28 - 19h a Llobera)

Equip patrocinat per ELÈCTRICA DE GUIXÉS

JORNADA 13 - 21 i 22 de DESEMBRE Castellar de la Ribera – Montmajor (ds 21, 16.30h a Castellar) Sant Llorenç de Morunys – Navès (ds 21, a les 17 h a Lladurs)... Lladurs – Sant Climenç KC Odèn “Braseria Bogart” – Clariana de Cardener (ds 21, 17.30 h a Castellar) L’Auba Freixinet – FS Olius Ardèvol – FS Solsona Bar Castell – Guixers La Pèrgola (dg 22, a 11.00 pavelló) Llobera-Clínica Veterinària El Solsonès (ds, 21 - 19h Llobera)

Classificació general

Futbol Sala Solsona

Pj..... Pg... Pe....Pp... Gf... Gc.....Pts

Sènior masculí B diumenge 22 de desembre, 12:30 h Pavellons Municipals de Solsona (pavelló nou) Lliga Primera Divisió Catalana Futbol Sala, jornada 10:

F.S. Solsona B Elèctrica de Guixés Futsal Cafeteria Sandra Casa Aragó LLeida US HI ESPEREM!!!

Lliga 1a Divisió Juvenil Futbol Sala. G 3. J. 10:

Futbol Sala Solsona Naves, 4 Escola F. Pobla Segur i Comarca, 2 Equip patrocinat per NAVES

Bar Castell 12.......11....... 0.......1......51..... 20......... 33 FS Olius 12.......10....... 0.......2......66..... 19......... 30 Llobera 11........9....... 1.......1......48..... 13......... 28 Guixers “La Pèrgola” 12........8....... 2.......2......67..... 32......... 26 Kc Odèn “Braseria Bogart” 12........8....... 1.......3......55..... 26......... 25 Castellar de la Ribera 12........7....... 1.......4......44..... 27......... 22 Lladurs Cap del Pla 11........7....... 1.......3......38..... 24......... 22 Montmajor 12........5....... 1.......6......47..... 43......... 16 FS Solsona Estanc de Baix 11........5....... 1.......5......37..... 36......... 16 Sant Climenç 12........5....... 0.......7......43..... 46......... 15 Sant Llorenç de Morunys 12........4....... 1.......7......36..... 56......... 13 Ardèvol 12........3....... 1.......8......29..... 59......... 10 Clariana de Cardener 11........2....... 1.......8......27..... 50........... 7 Clínica Veterinària “El Solsonès” 12........1....... 2.......9......25..... 70........... 5 L’Auba Freixinet 12........1....... 0...... 11.....13..... 71........... 3 Restaurant Sant Llúcia Navès 11........0....... 2.......9......13..... 47........... 2

Juvenil masculí diumenge 22 desembre, a les 12h Pavelló Municipal de Gimenells Lliga Primera Divisió Juvenil Futbol Sala, jornada 11:

Gimenells CD - Futbol Sala Solsona Navès Lliga 1a Divisió Cadet Futbol Sala G. 3 J. 11:

Futbol Sala Solsona, 2 Alcarràs FS, 5 Cadet masculí dissabte 21 de desembre del 2013, 16 h Centre Esp. Sant Julià de Lòria (Andorra) Lliga Primera Divisió Cadet Futbol Sala, jornada 12:

Sant Julià C.E - Futbol Sala Solsona

Golejadors

Lliga 1a Divisió Infantil Futbol Sala. G. 3. J11:

EQUIP..........................................GOLEJADOR........ GOLS

Vedruna Balaguer CE, 4 Futbol Sala Solsona, 1

Olius................................................ Jordi Ritort.........................18 Montmajor...................................... Josep Muntada...................17 Olius................................................ Xavi Valverde....................15 Lladurs............................................ Jose García.........................15 Bar Castell...................................... Toni Cardona......................15 Solsona “Estanc de Baix”............... Sergi Alcázar.....................14 Guixers............................................ Carles Solé.........................14 Bar Castell...................................... Carles Pisa..........................14 Montmajor...................................... Josep Fernández.................13

Infantil masculí diumenge 22 de desembre,11h Pavellons Municipals de Solsona (pavelló nou) Lliga Primera Divisió Infantil Futbol Sala, jornada 12:

Futbol Sala Solsona - Balaguer C.F.S. US HI ESPEREM!!! 40

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Futbol sala


Bàsquet

CB Solsona. Fotos: Lluís Closa

El bàsquet del cap de setmana

Jornada 13 Campionat de Catalunya 3a Categoria

Aquest proper cap de setmana s’atura la competició per tots els equips de promoció i el sènior femení del C.B. Solsona per les vacances de Nadal. Només l’equip sènior masculí jugarà el diumenge a Cervelló .

Jugadors:, D.Vendrells, M.Bensalah, R.Comas , F.Codina, G.Soler, C.Bueno, M.Pera, A.Ramon, J.Carol, Èric Masdenpinós. Parcials: (12-13), (28-35), (37-53), (54-68).

CB Solsona 54 – CB Artes “B”, 68

Desplaçaments:

El dissabte dia 14 de desembre el sènior masculí del CB Solsona afrontava la 13a jornada del campionat de Catalunya de 3a contra un dels líders de la categoria que arribava a Solsona amb una bona ratxa de resultats. El partit començava bé pels interessos solsonins, que veien com les accions ofensives acabaven amb cistella gràcies a l’encert dels jugadors. L’Artés es limitava a aprofitar l’eficàcia en atac fruit dels avantatges que els donaven les transicions defensa-atac. Després d’un primer quart de màxima igualtat els visitants s’enduien el parcial per un puntet de diferència. La tònica del segon període no canviaria gaire, tot i que les defenses es posaven les piles i feien més complicada la fluïdesa de la pilota i per tant aconseguir situacions fàcils per anotar. S’arribava al descans amb 7 punts favorables als visitants, si bé hauria pogut ser tot el contrari si els jugadors locals haguessin tingut un encert de cara a cistella mitjanament decent tant en tirs lliures com en tirs de 3. La represa va ser clarament a favor dels visitants, que clavaven un parcial desfavorable als solsonins degut a les facilitats defensives i el rebot ofensiu, que donava segones i terceres opcions als jugadors de l’Artés, que, evidentment, no desaprofitarien i tancaven el partit amb una màxima diferència de 25 punts en aquest tercer quart que ja seria molt difícil de remuntar. Al darrer quart els jugadors taronges donaven una passa endavant i s’enduien el parcial degut a la ràbia que feia no haver pogut estar amb els jugadors visitants fins al final.

Dia................ Hora.... Categoria.............................Equip Local Diumenge, 22.. 10,30..... Sènior Masc........................A.E. MVP Cervelló A Resultats corresponents a la jornada anterior: Categoria...........Equip Local Equip Visitant Mini Masc......... CB Solsona, 84 - Paidos-Asfe B, St. Fruitós de Bages, 39 Premini Mixt .... CB. Solsona, 63 - CB Corbera Vermell, 28 Infantil Masc..... CB Solsona, 58 - CB Corbera, 75 Cadet Masc....... CB Solsona, 53 - CB Castellet, 50 Sènior Masc...... CB Solsona, 54 - CB Artés B, 68 Júnior Masc....... CB Solsona, 71 - CB Abrera, 53 Infantil Fem...... Remacat S. A. Súria, 70 - CB Solsona, 20 Mini Fem.......... Paidos-Asfe B, St. Fruitós de Bages, 54 - CB Solsona, 68 Júnior Fem........ UE St Cugat 3, St. Cugat Del Vallès, 72 - CB Solsona, 50 Sènior Fem....... CB Castellbisbal, 45 - CB Solsona, 40

La setmana que ve ens visita un CEB Cervelló a partir de les 10:30h del diumenge dia 22. Partit important de cara a tenir la tranquil·litat necessària per les vacances de Nadal per seguir treballant per la segona volta que s’iniciarà el 2014.

Celebració nadalenca del CB Solsona Divendres, 20 de desembre

Entre les 18:30 i les 21:00 h., tradicional TORRONADA per a tots els jugadors/res i entrenadors/res del club.

Dissabte , 28 de desembre Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

21:00 h.: Sopar de Nadal d’entrenadors, ajudants, junta directiva i col·laboradors del Club.

Diumenge, 29 de desembre Expedició del CB Solsona al Nou Congost de Manresa per gaudir del partit de l’ACB La Bruixa d’Or – Bilbao Basket. Reserva d’entrades als Delegats d’equip i Junta Directiva fins al divendres dia 20. Punt de concentració el diumenge 29: a les 11:30 h. a la porta del Nou Congost. El CB SOLSONA us desitja unes Bones Festes i un millor any 2014. Cadet masculí

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

41


Bitlles catalanes

Antoni Márquez

Lliga d’hivern “Cal Monegal” 1a. Jornada. 15 de desembre de 2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

El passat diumenge, es va iniciat la Lliga d’Hivern de Bitlles Catalanes, patrocinada per Cal Monegal, a la plaça de l’Olivera del Pi de Sant Just a Olius. 12 equips jugant tots contra tots durant quatre jornades. 66 partides en total. Aquesta primera jornada ha estat molt generosa amb la climatologia, amb sol i bona temperatura que va fer que els participants i assistents no aprofitessin els punts de foc instal· lats per l’organització. Tant de bo ens respecti el temps en les properes jornades. Tots els equips a punt, excepte l’Olius Júnior Groc amb problemes de salut d’alguns components i l’Arcada Blava que no va completar la plantilla. Aquests equips només sumen els punts dels jugadors presents. Els únics equips invictes d’aquesta jornada i que encapçalen la classificació són l’Olius X i La Plana A. Els primers van tenir una partida molt renyida guanyada en extremis per 1 punt contra l’Olius Z. La plana A per la seva banda va derrotar el Solsona, un dels favorits d’aquesta lliga. Destaca també l’ajustadíssim triomf de l’Estel sobre l’Arcada Grana per un punt. Els equips Júniors per la seva banda continuen en la fase d’aprenentatge i de segur que poden donar algun ensurt quan trobin un punt de regularitat.

Resultats Estel............................ Solsona........................ 131..............141 La Fura........................ Olius Jr G................... 116............... 45 Arcada Gr................... Arcada Bl.................... 104............... 48 La Plana A.................. Olius Jr N.................... 117...............102 La Plana Z................... Olius Z......................... 133..............137 Olius K........................ Olius X........................ 93................151 Arcada Bl.................... Estel............................. 38................101 Arcada Gr................... Olius X........................ 111.............. 127 La Fura........................ Solsona........................ 98................142 La Plana A.................. Olius Jr G................... 123............... 24 La Plana Z................... Olius Jr N.................... 143............... 93 Olius K........................ Olius Z......................... 118..............141 Estel............................ Arcada Gr.................... 115..............114 Arcada Bl.................... La Fura........................ 39................. 94 Solsona........................ La Plana A................... 113............. 125 Olius Jr G................... La Plana Z................... 24................144 Olius Jr N.................... Olius K........................ 84................115 Olius X........................ Olius Z......................... 131..............130 42

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013


Lliga de botifarra

CDC i JNC del Solsonès, Xavier Solà i Bosch, Coordinador de La Lliga de Botifarra

Lliga de la botifarra, 10 anys Resultats jornada 8

Classificació general

Llobera – Olius Groc..........................................................7-3 Cambrils – Càmping...........................................................5-5 Olius Negre – Freixinet.......................................................4-6 Sant Climenç – Navès.........................................................5-5 Lladurs – C. de la Ribera....................................................4-6 Solsona, Descans

EQUIPS.................... PJ... PG...PE..... PP... PSG....PSP.. PSE...PSP....Punts Olius Negre................. 8...... 6.......1........ 1....... 51....... 29....... 0......7349.......... 13 Llobera........................ 8...... 5.......3........ 0....... 47....... 33....... 0......7196.......... 13 Lladurs........................ 8...... 4.......1........ 3....... 43....... 37....... 0......6287............9 Càmping El Solsonès 7...... 2.......3........ 2....... 35....... 35....... 0......6060...........7 Navès........................... 7...... 2.......3........ 2....... 35....... 35....... 0......5963............7 C. de la Ribera............ 7...... 3.......1........ 3....... 33....... 36....... 1......5020............7

Pròxima jornada, 22 de desembre

Sant Climenç............... 7...... 2.......2........ 3....... 34....... 36....... 0......5577............6

Cambrils – Navès..........................Diumenge 6h, La Casanova

Solsona Can Mascaró 7...... 2.......2........ 3....... 32....... 37....... 1......5140............6

C. de la Ribera – Càmping........... Diumenge 6h, Local Social

Cambrils..................... 7...... 1.......2........ 4....... 30....... 39....... 1......5338............4

Olius Groc - Olius Negre................... Diumenge 6h, Bar Olius

Freixinet...................... 7...... 1.......2........ 4....... 31....... 36....... 1......5257............4

Freixinet – Lladurs...................... Diumenge 6h, Local Social

Olius Groc................... 7...... 1.......2........ 4....... 27....... 43....... 0......4929............4

Solsona - Sant Climenç................ Diumenge 6h, Can Mascaró

PSG= Partides guanyades - PSP= Partides perdudes PSE= Partides empatades - PSP= Punts de partit

Llobera....................................................................... Descansa

Lliga de botifarra

Antoni Márquez

Lliga de la Botifarra del Solsonès 2013-2014

8a. Jornada

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

La 8a. jornada ens deixa sorpreses i moviments a la classificació Els dos equips d’Olius encapçalen i tanquen la classificació de la lliga després d’aquesta jornada. Els Grocs a la seva visita a Llobera, van passar de l’empat a perdre per 7-3 en dos últims dats de dues partides, d’aquesta manera els guanyadors de la darrera lliga atrapen a l’equip Negre d’Olius que va ser derrotat pel Freixinet. Tots dos passen a encapçalar la lliga amb 13 punts i 4 d’avantatge sobre el Lladurs, que es manté en tercera posició malgrat la derrota a casa davant el Castellar, que es manté a la zona mitja de la taula. Dues noves partides empatades aquesta jornada. Cambrils – Càmping del Solsonès i Sant Climenç – Navès. En el cas del Càmping i Navès, l’empat és el resultat més freqüent. La classificació es pot ajustar una mica més tenint en compte que els tres primers classificats, han de descansar en les tres properes jornades que tanquen la primera volta.

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

43


Educació

Educació

Escola Setelsis

Anar amb bicicleta... amb seguretat!

Escola Bressol Petits gegants

Ara ve Nadal! Aquests dies a l’escola ja tenim a punt l’arbre, el pessebre, i sabeu què? El dimarts va arribar el senyor tió, tenia molt fred, així que el vam tapar amb una manta ben abrigadet. Durant tots aquests dies l’hem cuidat molt i li hem donat de menjar, sabeu què li agrada molt? les peles de mandarina, les galetes i la xocolata! S’ho menja tot, no deixa res al plat, és un golafre, aquest tió. L’anem a veure i li cantem cançons de Nadal, perquè així fa una rialla ben gran. Aviat farem la festa de Nadal a l’escola, i moltes sorpreses més, ja us ho anirem explicant!. Fins la propera!

Recentment, a la nostra escola i a altres indrets de Solsona, han instal·lat aparcaments de bicicletes. Això ha fet que molts nens i nens s’animin a anar amb aquest mitjà de transport tan divertit i que ens ajuda a fer salut. Cal, però, fer-ne un bon ús. Per aquesta raó, un Policia Local, el sr. Josep García, ha visitat els grups de tercer, quart, cinquè i sisè i ens ha donat molt bons consells sobre com hem de circular amb bicicleta de manera segura. Els de sisè n’han fet aquest resum perquè tots els nens i nenes en facin un bon ús:

Quan vas amb bicicleta...

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

1. Has de portar casc. 2. Has d’anar ben equipat: roba ben ajustada, guants... 3. Has de revisar bé: la pressió de les rodes, els frens, els llums... 4. No et pots distreure ni amb el mòbil ni amb auriculars. 5. Has de respectar els senyals. 6. Pel carrer no pots fer bots. 7. Has de vigilar de no fer mal a cap vianant. 8. Si es fa fosc has de dur armilla reflectant. 9. Sempre que puguis evita la carretera. 10. Si vas per carretera, sempre per la dreta. Volem agrair al sr. Josep García que sempre ens atengui tan amablement.

44

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013


Educació

Llar d’Infants El Pi

Des de la Llar d’Infants El Pi us volem desitjar Molt bones festes!!!

anar-hi enganxant objectes decoratius que elles mateixes havien preparat. Després, ens van posar una nadala ben marxosa “Aquest nadal estic content” i ens van animar a ballar-la. Moltes gràcies per la vostra visita! I preparant, preparant el Nadal, divendres, entre tots (infants i educadores), vam muntar l’arbre –“a Christmas tree”que hem posat a l’entrada de l’escola; quan vulgueu podeu passar a visitar-lo!!! Però, sense dubte, l’arribada més esperada ha estat la del nostre amic, el tió!!! Silenciós, cautelós i una

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Doncs si fa uns dies us explicàvem que a l’escola ja s’ensumen perfums de Nadal, que ja preparem la decoració i ens aprenem cançons i versets, aquesta setmana us podem dir que no som pas les úniques que ens preparem per aquesta època de l’any tan entranyable. Dilluns passat, a l’escola, vam tenir la visita de les noies del cicle formatiu d’educació Infantil de l’IES Francesc Ribalta que ens van venir a plantejar una activitat: guarnir l’arbre de Nadal. Ens van preparar un arbre de cartró ben “xulo” i ens van convidar a

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

45

mica enfredolicat l’hem trobat a l’entrada de la Llar d’Infants; l’hem convidat a passar i li hem guardat un lloc d’honor al costat de l’arbre, a l’entrada!!! Ara, cada dia, li anem posant les peles de la fruita que ens mengem a mig matí i. . . quan el tinguem ben tip segur que cagarà un munt!!! Esperem que a tots/es vosaltres, el tió us cagui d’allò més, que els reis us portin tot el que desitgeu i que passeu aquest dies de Nadal envoltats d’aquells a qui estimeu. Que tingueu molt bon festes i una gran entrada al 2014!!!


Educació

Institut Francesc Ribalta

Divendres passat, dia 13 de desembre, l’alumnat de 1r de Batxillerat de l’Institut Francesc Ribalta vam visitar l’arxiu comarcal i l’arxiu diocesà. Allà vam poder veure com guarden i classifiquen els documents que els arriben, quina història s’amaga en tots ells... Ens va agradar molt la xerrada, ja que vam poder conèixer part del nostre patrimoni i adonar-nos de la informació tan útil que hi podíem trobar per a la realització d’alguns dels nostres treballs de recerca. El nostre agraïment a Mossèn Bartrina i al sr. Jordi Torné per haver-nos dedicat el seu temps i per apropar-nos a una realitat tan propera però, en ocasions, desconeguda.

Col·laboració de l’alumnat del CFGS d’educació infantil amb les escoles bressol i llar d’infants del Solsonès La setmana passada, les alumnes de 2n curs del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Educació Infantil de l’Institut Francesc Ribalta van col·laborar amb les diferents escoles i llars d’infants de la nostra comarca, explicant dites, contes, i cantant cançons de l’hivern i de Nadal a l’alumnat infantil. L’activitat s’ha valorat molt positivament perquè ha permès aplicar a la realitat els coneixements adquirits a l’aula. Volem fer arribar el nostre agraïment al CEIP Setelsis, a l’Escola Arrels Llar d’infants i Primària, a l’Escola bressol Els Gegants, a l’Escola El Vinyet i a la Llar d’infants El Pi. Gràcies per obrir les portes als nostres estudiants. 46

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Els alumnes de 1r de Batxillerat visiten els arxius


Educació

Concursos

Escola Arrels

Batxillerat a la ciutat comtal

Rànquing del concurs (tancat a data 13 de desembre de 2013 i recomptat amb tots aquells participants que tenen una puntuació superior als 50 punts) Us exposem el primer rànquing del concurs Menutenigmes d’aquest curs. Ja veieu que la diferència de punts entre alguns dels participants és mínima. Per tant, des d’ara i fins al febrer cada encert valdrà una de les places a la gran final. A causa de diversos empats, hi ha alguns participants que comparteixen posicions. Us animem a seguir així i a continuar esprement les neurones per escalar posicions. Encara queden molts menutenigmes per jugar i pot passar qualsevol cosa. El gener ens esperen enigmes molt difícils i amb puntuacions altes per poder remuntar posicions. Us garantim emoció fins al final! De tota manera, animem tots els infants, hagueu participat fins ara o no, a jugar a resoldre els menutenigmes: és una forma divertida i amena d’aprendre paraules i de treballar amb família o, fins i tot, amb els companys d’escola. L’important és participar i aprendre coses noves cada dia.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

A les portes de les vacances de Nadal, l’alumnat de batxillerat de l’Escola Arrels II, tant de 1r com de 2n, va realitzar una sortida a Barcelona dimarts passat L’objectiu era fer un tast dels temes que més els interessen dins el món laboral, a més de gaudir d’una obra teatral. Per començar, van separar-se els alumnes científico-tecnològics i alumnes humanístico-socials ja de bon matí, per tal que les visites fossin adequades segons cada itinerari acadèmic. D’una banda, els primers van anar al campus nord de l’UPC i van participar a dos tallers molt interessants: “Les sorres movedisses. Per què la sorra es converteix en un fluid?” i “El perquè de les inundacions de Nova York i Venècia. Quines solucions pot aportar l’enginyeria civil?”. D’altra banda, els alumnes del batxillerat humanístico-social van dirigir-se als estudis de TV3, on van poder visitar totes les instal·lacions. Concretament, van poder assistir als estudis de programes tan emblemàtics com el Telenotícies i El divendres. A més, van tenir l’ocasió de ser presents durant la gravació de la roda de premsa de la Marató. A la tarda van reunir-se tots i van recórrer Barcelona des d’una vessant històrica. Per fer-ho, primer van visitar el jaciment del Born per comprendre la societat de l’època que comprèn els segles XV i XVIII. Més tard, van reviure la realitat social i política de la Barcelona de 1714 i la Guerra de la Successió amb una visita guiada. Finalment, al vespre van dirigir-se al Teatre Poliorama per veure la representació de Bits, la darrera i última obra del Tricicle, on a partir del símil entre el bit i el gag, unitats mínimes d’informació i d’humor, respectivament, l’alumnat de l’Escola Arrels II va poder riure’s de la crítica surrealista de la vida quotidiana. Així doncs, Barcelona va ser l’escenari d’un dia en què l’alumnat de Batxillerat va poder defugir l’exigència del nivell acadèmic al llarg d’una jornada més amena.

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

Ajuntament de Solsona

Les posicions són les següents: CONCURS MENUTENIGMES Posició..... Nom /Família/Classe.. Cognoms.......................Població.............Punts 1.........................Pau............... Subirà Gilibets...............Solsona............... 168 2.........................Laia.............. Comajuncosa Charques...St Ll. de Morunys.. 165 3...................... Família............ Santos Viladrich.............Solsona............... 159 3........................ Aina.............. Vilaseca Sala.................Olius................... 159 3.........................Laia.............. Vilaseca Sala.................Olius................... 159 4........................ Arlet.............. Serra Segués.................Solsona............... 156 5........................ 6è A.............. Escola Arrels..................Solsona............... 141 5........................ 6è B.............. Escola Arrels..................Solsona............... 141 6........................Berta.............. Aubarell Brichs..............Solsona............... 138 7....................... David............. Casaldàliga Cots............Solsona................114 8....................... Arnau............. Lupiañez Oriola.............Solsona............... 108 8...................... Guillem............ Lupiañez Oriola.............Solsona............... 108 9....................... Carles............. Feixas Vila....................Solsona............... 105 10.......................Berta.............. Graus Pascuet................St Ll. de Morunys....93 10.....................Mariona............ Gruas Queralt................Solsona.................93 10.......................Martí.............. Gruas Queralt................Solsona.................93 11....................... Júlia.............. Arumi Colell..................Guixers..................84 12...................... Roger............. Romero Flores...............Solsona.................72 13...................... Albert............. Altarriba Ramells...........Olius.....................60 14....................... Joan.............. Vilaseca Casafont..........Solsona.................54 14....................... Jordi.............. Vilaseca Casafont..........Solsona.................54 Durant el mes de gener es publicarà el proper rànquing. Penseu que a l’agenda de Nadal hi trobareu menutenigmes nadalencs per resoldre durant aquestes festes, també puntuables per al concurs! BONES FESTES I MENUTENIGMEGEU! 47


L'entrevista

Miquel Manzano - Fotografies: Marc Ramonet

"...Cada any intento revelar-me al destí que em va escriure Folch i Torres als Pastorets..." Satanàs, Pere Cuadrench i Tripiana

Cada any està a punt de triomfar, però al final no pot implantar el mal al món. Ho aconseguirà en aquesta edició d’Els Pastorets? Oh! Maleïda ma estrella! Cada any intento revelar-me al destí que em va escriure Folch i Torres als Pastorets, però la força de ser l’obra teatral catalana més representada de tots els temps m’ho posa molt difícil. De totes maneres aquesta batalla colossal entre la llum i la foscor és constant. El bé i el mal, la veritat i la mentida, la llibertat i l’opressió, en definitiva la vida i la mort, estan en lluita constant a l’interior de cada persona durant tot l’any. El naixement de Jesús, símbol del bé, representa un punt d’inflexió en el transcurs de la meva història. Sempre succeeix al final, a últim moment, quan els homes ja estan a punt de perdre l’esperança i quan la foscor està a un pas de triomfar.

que em va crear em va condemnar per sempre més a l’abisme. Això, precisament, em fa molt pròxim als homes, conec les seves debilitats i aspiracions, perquè jo també les he tingut. He de dir que la societat actual és francament vulnerable als meus deliris diabòlics, perquè sovint llueix una escassetat de valors que fonamentin la seva moral i la faci infranquejable. Cal reconèixer que la primera meitat del s. XX , per les forces del mal, va ser sembrada d'èxits! Més tard, la debilitat de la democràcia m’ha permès corrompre finalment aquest sistema polític que feia molts anys que se’m resistia. Aconseguir influir a les esferes de poder i a les cúpules religioses, era, només, qüestió de temps. Pere Cuadrench fa 12 anys que representa a Satanàs Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Potser fora d’Els Pastorets ho té més fàcil... Cal tenir en compte que tinc l’honor d’haver estat el causant de la primera batalla de tots els temps. No va ser a la terra, sinó al cel, i el meu intent de revelar-me contra el mateix

Sant Miquel "...és el millor guerrer que té el cel i la nostra pugna és eterna..." 48

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013


L'entrevista

Miquel Manzano - Fotografies: Marc Ramonet

Cal substituir en Llucifer per algú més eficaç? Llucifer és el meu servent més poderós. Però el seu orgull i les ganes de revelar-se fan que no llimi prou bé els seus propòsits. Els dimonis no tenim respecte per a res i encara menys per les jerarquies que establim nosaltres mateixos a la força. Llucifer no és una excepció. Totes les escomeses que li proposo no les fa adequadament i tot contribueix a què el naixement de Jesús es precipiti. Finalment no em queda cap més opció que córrer el risc d’anar a calar foc al portal de Betlem jo mateix, abans però, i després d’una llarga discussió, li encomano una gran tasca. Cal anar a la cort del rei Herodes per fer-li entendre que està a punt de néixer un rei que els governarà a tots. Un rei de reis. La por a perdre el poder que Llucifer transmetrà a Herodes i per extensió a tots els homes serà present, per benefici nostre, al llarg de tota la història. I serà el causant de grans genocidis!

D’on treu la força per continuar tot i fer tants anys que surt derrotat? En primer lloc tinc l’al· licient d’intentar canviar el curs de la història. Si puc evitar el naixement de Jesús i l’esperança que genera als homes, tot serà diferent. També em mou, perquè negar-ho, l’esperit de revenja. Des del naixement de Jesús tots els reptes que he plantejat tard o d’hora han estat superats. Vaig intentar temptar directament a Jesús al desert i durant el procés que el va dur a la creu. Em va superar sempre amb armes tan poderoses com són la veritat i la humilitat. Les meves demostracions grandiloqüents de poder van ser inútils. La força definitiva me la dóna l’home quan no creu en ell mateix. Vostè apareix en tots Els Pastorets de Catalunya. Què tenen d'especial els de Solsona? Els Pastorets de Solsona fa molts anys que es representen pel grup de teatre Lacetània i es pot dir que ja han esdevingut una tradició local. Esdevé una autèntica escola de teatre on persones de totes les edats tenen l’oportunitat de pujar per primer cop a l’escenari, o bé consolidar la seva experiència. Inevitablement recordem a molts solsonins interpretant algun personatge dels pastorets, algun fins i tot durant molt anys. Aquest fet contribueix, entre moltes altres coses, a fer més gran la nostra memòria col·lectiva. Cal destacar que els diversos passatges del guió d’Els Pastorets o l’adveniment de l’Infant Jesús, de Josep Maria Folch i Torres, són coneguts per tothom, pel fet d’haver-se representat durant tants anys, i sovint, de forma familiar, fem ús d’expressions típiques del text al nostre dia a dia. Els Pastorets de Solsona tenen un component tradicional important. Una de les característiques més peculiars són els seus decorats de tela, pintats per artistes locals, que evoquen als paisatges impressionistes del pintor solsoní Tomàs Boix. Des de la construcció del teatre nou s’han anat incorporant novetats tant interpretatives com escenogràfiques, d’efectes especials o bé musicals, a fi d’oferir un espectacle rigorós i de qualitat.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Quin entrenament segueixen les Fúries de l’Infern? Són formades en un règim absolutista i no poden qüestionar mai la meva infal·libilitat. Les alimento de debilitats humanes, d’aquesta manera sempre són capaces de detectar les injustícies del món i les descabdellen sense compassió. Les Fúries de l’infern estan en constant moviment. Es poden esmunyir per qualsevol esquerda, fins i tot les que hi ha al cor de les persones. La seva voracitat no té límits i les que representen un pecat capital tenen un poder inigualable sobre les persones. Ha preparat alguna estratègia per combatre a St Miquel? Sant Miquel és el millor guerrer que té el cel i la nostra pugna és eterna. Jo també era un arcàngel. Era el més perfecte, el que portava la llum i al qui Déu tenia més confiança. Quan em van desterrar a l’infern Sant Miquel va passar a ser el primer dels enemics. He pensat mil i una estratègies per destruir-lo i és impossible. L’arcàngel és la llum i aquesta sempre acaba amb l’ombra, així que l’enfrontament directe és inviable. De totes maneres hi hauria la possibilitat de convèncer-lo perquè s’unís a la causa de l’infern, la causa dels àngels negres. La meva perdició també podria arribar a ser, algun dia, la seva!

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

49


Societat

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electr貌nic

El dissabte passat la generaci贸 del 83 vam celebrar els nostres 30 anys!!! Estem fets uns juvenils!

50

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013


Cartellera Orfeó Nova Solsona

Inauguració de l’exposició albareda365

25 de desembre

Concert de Nadal “nadalesjazz” al Teatre Comarcal de Solsona a 2/4 de 10 del vespre.

Inauguració de l’exposició albareda365 (2013_365dies_365quadres). Tindrà lloc el proper dissabte 21 a les 20h. Sala Sant Jordi. Solsona. Aquesta exposició es podrà visitar fins al 6 de gener. L’horari d’obertura és els festius, de 12 a 14 h i de 18 a 20 h, i els feiners, de 18 a 20 h. http://albareda365.blogspot.com

28 de desembre

Cantada de Nadales pels avis de la Residència. 4 tarda.

28 de desembre

Cantada de nadales pels carrers del nucli antic. 7 tarda.

Orfeó Nova Solsona

Canvi d'ubicació del concert de Nadal de l'Orfeó Enguany el tradicional concert de Nadal es canviarà d’ubicació i es realitzarà al Teatre Comarcal de Solsona, el dimecres 25 de desembre a 2/4 de 10 del vespre. Esperem que aquest petit canvi no sigui molèstia per a vosaltres.

Els Artesans per Nadal Exposició Sala d'exposicions Ajuntament de Solsona Divendres, dissabtes, diumenges i festius de 18h a 20h

Ballada de sardanes amb la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona

Mercat de Nadal Portal del Castell. Dissabte 21 de desembre de 11h a 20h

Dijous 26 de desembre a les 12 del migdia a la plaça Major Serà la darrera sessió del curs de sardanes però és oberta a tothom.

Punt de venda "El Raconet de Nadal" Issim (carrer Castell,38)

Obrint armaris! Mostra d’objectes del Museu no exposats

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El Museu D. i C. de Solsona, amb motiu de la commemoració del 30è aniversari de la remodelació i reobertura del Museu, ha portat a terme el muntatge d’una exposició que porta per títol Obrint armaris! Mostra d’objectes del Museu no exposats. Lloc: Nova sala d’actes Manel Boixader Dates: Fins al 31 de desembre del 2013 Hi esteu tots convidats!

El proper dia 23 de desembre, entre les 7 i les 8 del vespre, podreu trobar el cor Solsona Gospel School cantant nadales pels carrers i places de Solsona. Us hi esperem!!

Podeu consultar l'agenda de Nadal a: www.ajsolsona.cat

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

51


Societat

El passat dissabte dia 14 de desembre, la generació de 1963 vam celebrar haver complert 50 anys amb un bon sopar .Va ser un èxit! I ja s’han escollit macips per repetir-lo l’any que ve.

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

SUSEJ NOCRALA ALAS. Aquest guaperes el dia 22 del 12 del 2013 farà 50 anyets. Si us el trobeu feliciteu-lo. De part de tots!!!

52

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013


Ràdio

Tallers

Solsona FM

Solsona FM emet programació especial de Nadal Des de fa uns dies ja es poden sentir les felicitacions de Nadal que ens ofereixen els alumnes de P3 de l’escola El Vinyet. Sonen cada dia a ¼ de 10 del matí, a ¼ de 2 del migdia, a ¼ de 5 de la tarda i a ¼ de 8 del vespre. A partir del dilluns 23 i fins al dia de Reis, l’equip d’Informatius detalla cada dia l’agenda d’activitats nadalenques que hi ha a Solsona. L’Agenda de Nadal s’emet diàriament a ¾ de 9 del matí, ¾ de 12 del migdia, ¾ de 4 de la tarda i ¾ de 8 del vespre. També a partir del dilluns 23 i fins al 5 de gener, El Rebost dels Contes es transforma en un racó de poesia amb els poemes de Nadal que reciten els alumnes de 6è de l’Escola Arrels. Serà de dilluns a divendres a 2/4 de 9 del matí i les 9 del vespre i la repetició de tots, el dissabte a les 9 del matí. En aquest mateix període també emetrem els treballs guanyadors del concurs de nadales que convoca anualment el Consell Comarcal del Solsonès. Es podran sentir de dilluns a divendres a 2/4 de 10 del matí i a 2/4 de 6 de la tarda. I a la radiofórmula musical us oferim la millor selecció de novetats de música nadalenca.

Els butlletins es transformen en l’Anuari 2013 I a partir del dilluns 23, els butlletins informatius diaris es converteixen en l’Anuari 2013. Cada dia desgranarem un bloc temàtic de les qüestions que han centrat l’actualitat local i comarcal durant l’any. Seran a la 1 del migdia, a les 8 del vespre i l’endemà a les 9 del matí.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

La regidoria d’Acció Social de Solsona proposa als joves dos tallers gratuïts de ganxet i grafits per festes Inscripcions gratuïtes per a nois i noies d’entre 12 i 17 anys fins dilluns vinent Dar rerament s’ha estès la moda de fer-se un mateix complements amb ganxet. Un dels més utilitzats durant els mesos d’hivern és el coll o buff. La regidoria d’Acció Social organitza un taller adreçat als joves per confeccionar aquesta peça de roba artesanalment. Així mateix, per als que es decantin per l’art amb esprais, proposa un taller per aprendre a pintar grafits. Són dues activitats gratuïtes pensades per oferir a la població de 12 a 17 anys propostes de lleure alternatives durant les vacances de Nadal. Les places són limitades i cal inscriure-s’hi prèviament fins dilluns vinent, dia 23, per mitjà del correu electrònic cultura@ ajsolsona.cat. El taller de ganxet es durà a terme els dies 30 de desembre i 2 de gener de dos quarts de dotze a una del migdia a l’auditori de la Sala Polivalent. L’impartirà Marta Andreu, impulsora de la marca De Puntetes (facebook.com/depuntetesidellana). En aquest cas els participants han de portar el material, un cabdell de llana i un ganxet del número 12. “Pintem un grafit” és el títol de l’altre taller que impartirà l’artista solsoní Genís Colell els dies 2 i 3 de gener de dos quarts de cinc a sis de la tarda al vestíbul de la Sala Polivalent. El grafit és una de les tècniques en què s’ha especialitzat Genís Colell, guanyador de diversos concursos de pintura.

SOLSONA FM – PROGRAMACIÓ 2013/2014

Programació Especial Nadal Anuari 2013: de dilluns a dijous a la 1 del migdia (repeticions el mateix dia a les 8 del vespre i l’endemà a els 9 del matí) del 23 de desembre al 2 de gener

Ajuntament de Solsona

Programació Regular

Salut amb Creu Roja: de dilluns a divendres a 2/4 d’1 del migdia De vacances fins el 6 de gener

L’Informatiu: divendres a la 1 del migdia i a 7 de la tarda (repeticions dissabte i diumenge a les 3 Racó de poesia: dilluns a les 9 del matí (repetició dissabte a la 1 del migdia) Tornem el 13 de gener de la tarda) Entre Tots: dissabte a les 10 del matí (repetició El Compromís Ciutadà: diumenge a les 8 del Felicitacions P3 Vinyet: cada dia a ¼ de 10 del matí, ¼ dimarts a les 10 del matí) Demà últim programa vespre En Femení: dimecres a les 10 del matí (repetició de 2 del migdia, ¼ de 5 de la tarda i ¼ de 8 del vespre abans de vacances fins el 6 de gener Electrozona: dissabte a 2/4 d’11 de la nit (repetició diumenge a les 10 del matí) De vacances fins el 8 Agenda de Nadal: cada dia a ¾ de 9 del matí, ¾ de 12 dimecres a 2/4 de 10 del vespre) Tornem l’11 de de gener Poemes 6è Arrels: de dilluns a divendres a 2/4 de 9 del matí i a les 9 del vespre (repetició dissabte a les 9 del matí) del 23 de desembre al 5 de gener

del migdia, ¾ de 4 de la tarda i ¾ de 8 del vespre del 23 de desembre al 6 de gener

GPS: divendres a les 8 del vespre (repetició dilluns Rodamóns: dilluns a les 10 del matí (repetició a 2/4 de 10 del vespre) Concurs Nadales Consell Comarcal: de dilluns a diumenge a les 11 del matí) Vacances del 30 de L’Aula: diumenge a les 12 del migdia (repetició divendres a 2/4 de 10 del matí i a 2/4 de 6 de la tarda dimecres a les 12 del migdia) desembre al 5 de gener gener

107.5 FM - www.solsonafm.cat · Busca’ns al Facebook i al Twitter · Més informació: 973 48 42 25 - info@solsonafm.cat

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

53


En recordança

A Josep Solé Auguets, pessebrista del cel L’altre dimarts al captard, al cel es va sentir una veu: “HA ARRIBAT UN MANETES!” Es veu que coneixien molt bé les maquetes dels Padres, l’Hospital, els Escolapis o la del Palau Llobera, encara que molts d’ells parlaven d’un pessebre, tan gran que ja gairebé no cabia enlloc. És que no es cansava mai de fer créixer el pessebre; era ben bé una dèria, una vocació. Hi posava hores, enginy, paciència però sobretot molt d’amor i tendresa. Ajuda'ns ara, Josep, des del cel, a anar per la vida amb un cor agraït, vivint a fons, estimant els altres i sembrant llavors de pau al nostre entorn. T’estimem. La teva família.

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

El pessebre del Josep Solé muntat al pati gòtic del Consell amb l’Albert i el Marc, dos dels seus néts

54

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013


Tradicions

Alba Santaeulària. Fotos: Ramona Santaeulàlia

El Pessebre Vivent - Pastorets de la Ribera Salada

Estem treballant amb les novetats d’aquest any Els Pastorets es van començar a Ogern assajant al garatge de ca la Ramona i no s’han deixat de fer mai després de més de 30 anys. Per tant alguns dels actors d’ara, com el Satanàs, ja havien fet de nen Jesús! Per una banda és un avantatge perquè molts actors hem après el paper a còpia de sentir-lo i no hem hagut d’estudiar, per una altra banda és un inconvenient perquè de vegades no sabem ben bé el que diem i hem agafat alguns vicis. Aquest any això s’ha fet palès quan ha vingut l’Aleix Albareda en alguns dels assajos. Normalment l’Elis Colell, el Josep Santaeulària i el Pep Vila s’encarreguen de dirigir i tenen molta paciència, però realment l’Aleix ha fet molt bones aportacions, tot i que caldrà saber posar-les en pràctica adequadament. També tenim un Rovelló i una Isabeló nous de Solsona que són bastant joves però que se’n surten molt bé. Els Pastorets de la Ribera Salada al ras i a cobert són realment únics, ja que combinen escenes de Pastorets d’exterior i d’interior. Primer la gent es troba amb quadres plàstics de començament de segle XX on podem veure alguns oficis tradicionals d’un poble com Ogern. Aquest any hi hem afegit el quadre de fer formatge i mató, el fuster, l’àvia de 94 anys filant etc., s’ha renovat vestuari, s’ha allargat el recorregut passant per una zona boscosa, darrere el local social. La gent quan arriba al quadre de la casa de pagès, troba l’escena dels pastors Lluquet i Rovelló que somien amb àngels, dimonis, el naixement, etc. A partir d’aquest moment el públic segueix els rabadans pel poble i veuen escenes de l’època de Jesús fins que arriben al local social i allà la gent poden veure una versió reduïda dels Pastorets, només els quadres principals per poder entendre la història de Folch i Torres. El darrer element també important és l’entrepà de botifarra, la beguda i la tertúlia dins el local. Pessebre vivent, Pastorets i sopar per 8 euros és realment un preu raonable, si no ho coneixeu, ara és el moment, si ja heu vingut podeu tornar per veure les novetats, actors i figures

noves, fins i tot estrangers. També ens podeu recomanar o comprar entrades per regalar per Nadal.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Les representacions seran el 26, 28 i 29 de desembre a 2/4 de 7 de la tarda a OGERN. Reserva d'entrades al tel. 973 46 27 53

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

55


Educació

CFA del Solsonès

El CFA del Solsonès us desitja unes bones festes Des del Centre de Formació de Persones Adultes del Solsonès us desitgem unes bones festes nadalenques i un millor 2014

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

L’alumnat, el professorat i tot l’equip us enviem els nostres millors desitjos: salut, pau, treball, amistat, formació... i us obsequiem amb les següents fotografies que també podeu veure a la nostra web (www.xtec.cat/cfasolsones).

56

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013


Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

57


Música

CFA del Solsonès

Miquel Manzano

L'Escola Municipal de Música ofereix una audició al bar Casal

El bar Casal va acollir dimecres passat al vespre una audició de l'Escola Municipal de Música. Van actuar el Marc Casaldàliga amb la bateria oferint Mardy Bum de G. Artic Monkeys. Seguidament, el Guillermo Morales a la guitarra elèctrica va interpretar Rabadà i Nostalgia in Times Square de Ch. Mingus. Va cloure l'acte una actuació del grup Stucats que està format per Ion Izquierdo, David Closa, Lleïr Santaeulària, Bernat Alavedra i Derek Zinger.

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Educació

58

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013


Televisió

Publicacions

Canal Taronja

El Canal Taronja ja ha començat a operar al Solsonès

Josep Maria Borés

Ha sortit El Vencill, la revista del municipi d'Olius

Un equip permanent a la ciutat, cobrirà les principals notícies perquè tota la Catalunya central vegi allò que passa a la comarca A partir d'avui matei x, els veï ns d'Olius començaran a rebre a casa seva la primera edició d'El Vencill d'Olius, una revista d'informació del municipi que vol ser un punt d'unió i de trobada de totes les inquietuds i iniciatives d'Olius. La revista amb informació municipal, història i social servirà de pont per unir "la gran diversitat que es troba al municipi, amb veïns del món rural, el món urbà, la pagesia i la indústria, de la muntanya i de la plana, de la masia i del xalet, de la tradició i la modernitat, de l'ahir, de l'avui i del demà" com ens comenta el Ramon Sala, alcalde d'Olius en la salutació d'El Vencill. El Vencill es publicarà tres vegades l'any i en aquesta primera edició compta amb 16 planes d'informació, una entrevista a la persona més gran d'Olius, la Filomena Panina, una passejada històrica als moments de les escoles del municipi i el Cementiri d'Olius, a més d'un recull de les activitats socials que s'han dut a terme aquest any passat al municipi. El Vencill d'Olius, s'uneix a les edicions que diversos municipis del Solsonès fan especialment per a atendre les necessitats dels seus veïns. Així tenim l'Escatxiruta de Riner, El Bocamoll de Castellar de la Ribera o El Babau de Navès. Des del Celsona felicitem aquesta iniciativa i us desitgem ànims i constància per afrontar les properes edicions amb la seguretat que El Vencill d'Olius cohesionarà veïns i coneguts en un nou punt de trobada.

El nou equip del Canal Taronja al Solsonès entrevistant el president de la UBIC

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El Canal Taronja de televisió ja té una delegació fixa a Solsona. Tal com va avançar Albert Muntada, responsable del projecte, les càmeres d’aquest mitjà de comunicació s’han instal·lat de forma contínua a la comarca per tal de donar cobertura informativa als esdeveniments més rellevants del Solsonès. La primera filmació ja va tenir lloc divendres passat, coincidint amb la visita de la Grossa de Cap d’Any a la ciutat, convidada per la Unió de Botiguers. Les notícies del Solsonès s’emetran dins els espais informatius del Canal Taronja a les 8 del vespre i a 2/4 de 10 de la nit, de dilluns a divendres, amb redifusions els caps de setmana. El fet de disposar d’uns estudis al centre de Solsona, permet també que les notícies s’editin des d’aquí i, ben aviat, es puguin veure ampliades per la televisió per cable i per Internet. L’objectiu és anar guanyant espais del Solsonès a la Catalunya central, amb l’emissió d’entrevistes, reportatges, col·loquis i altres actuacions.

Celsona 855 - Divendres, 20-12-2013

59


Celsona 855 w  

Divendres 20 de desembre de 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you