Page 1


Solsona

Redacció

L’Assocació Volem Decidir de Solsona participa a la trobada de Consultes sobre la Independència celebrada a Arenys de Munt L’entitat impulsora de la consulta sobre la independència de Catalunya a Solsona, l’associació “Volem Decidir”, va ser present dissabte passat a la trobada celebrada a Arenys de Munt, que va reunir més de 110 entitats que estan impulsant les consultes sobiranistes als seus municipis

Entre els punts que es van debatre a la jornada es va parlar de la creació d’un sistema informàtic comú que permeti controlar la participació i validar la identitat dels votants en cada una de les consultes que se celebrin el 13 de desembre. Igualment es van abordar aspectes com les campanyes per fomentar la partcipació, la formació de voluntaris i les necessitats de logística (paperetes de vot, sobres, urnes...) que suposarà l’organització de la consulta. Per a més informació sobre aquesta iniciativa es pot consultar la pàgina web de l’assocació “Volem Decidir”: http:// solsonavolemdecidir.wordpress.com. A més l’entitat disposa del següent número de compte corrent per rebre aportacions econòmiques: 2100-3605-63-2100551117.

A la trobada hi van assitir més de 450 persones, que van aprovar el llistat dels 100 municipis que portaran a terme la consulta el proper dia 13 de desembre. La reunió del Consell Plenari de les Consultes sobre al Independència va servir per posar en comú el treball i les experiències de les diferents entitats que està impulsant la celebarció de consultes sobiranistes a Catalunya. A banda de Solsona, el Solsonès va ser representat a la trobada pels membres impulsors de la consulta sobiranista de Clariana de Cardener.

La Barra del Mia

Volem Decidir de Solsona no té clar on celebrar la consulta643 - Divendres, 30-10-2009


Solsona

Ajuntament de Solsona

L’Ajuntament trasllada a la consellera Serna la situació laboral de Solsona Representants municipals i dels empresaris es comprometen a dissenyar un pla estratègic Un pla estratègic

Davant l’elevat índex d’atur de la ciutat, que en aquests moments és de 694 persones, i la preocupant situació que genera la presentació d’expedients de regulació d’ocupació –quatre entre els mesos de setembre i octubre–, aquesta setmana l’alcalde, Xavier Jounou, i el regidor de Promoció Econòmica, Josep Caelles, s’han reunit a Barcelona amb la consellera de Treball, Mar Serna. També hi han assistit dos representants de l’associació d’Empresaris per al Solsonès. Segons ha explicat l’alcalde, “volíem fer-li saber de primera mà a la màxima responsable de la Generalitat en aquesta matèria la situació laboral del nostre municipi”. Per aquest motiu, s’ha fet un repàs als ERO tramitats des del març, un total de deu a la ciutat. També s’ha demanat a la consellera la possibilitat d’estudiar, de forma interdepartamental, la implantació de noves empreses al polígon industrial de Santa Llúcia.

643 - Divendres, 30-10-2009

Igualment, els solsonins han exposat a la titular del Departament de Treball la feina que s’està duent a terme a través de la Comissió de Promoció Econòmica del Solsonès, constituïda el març passat des del Consell Comarcal. Mar Serna ha suggerit a la delegació solsonina que es traci el model de creixement econòmic que es desitja per a la ciutat a través d’un pla estratègic, una proposta a la qual els representants municipals i de l’empresariat s’han compromès. A final de setembre hi havia registrades a Solsona un total de 694 persones desocupades, una xifra que representa el 82 per cent del total d’aturats del Solsonès. El sector industrial és el més afectat, ja que aporta el 35 per cent del total de persones sense feina, seguit del sector serveis, els aturats del qual representen el 30 per cent del total. Des del 16 de setembre s’han presentat a la Generalitat tres expedients per tancament de plantes solsonines i un ERO temporal d’una empresa constructora.
Solsona

Ajuntament de Solsona

Soterraran finalment la xarxa de serveis del carrer Sant Pau L’actuació arribarà més d’un any i mig després que s’enllestissin les obres d’urbanització del carrer L’Ajuntament de Solsona espera que en les properes setmanes es duguin a terme els treballs de soterrament de la xarxa de serveis d’electricitat, televisió per cable i telefonia del carrer Sant Pau de Solsona, el primer dels carrers del nucli antic que s’ha reformat a través dels ajuts del Pla de Barris. Les actuacions previstes permetran deixar les façanes dels edificis lliures dels cables elèctrics, de telefonia i de la televisió per cable que actualment pengen del carrer. L’actuació s’ha anat posposant repetidament i arriba més d’un any i mig després que s’enllestissin les obres d’urbanització del carrer. El regidor d’Urbanisme de Solsona, Martí Abella ha reconegut que el procés “ha estat lent” i ho ha atribuït “a la complexitat” d’arribar a acords satisfactoris entre les companyies prestadores de serveis, l’ajuntament i els veïns afectats. Així mateix, ha recordat que l’anterior govern municipal, que va inciar les obres del carrer Sant Pau, va començar els treball sense haver resol prèviament aquest punt del projecte. Ara el consistori confia que el soterrament de les línies es

Solsona

Redacció

El Centre de Formació d'Adults del Solsonès saturat amb 480 alumnes El Consell Comarcal del Solsonès vol que la Generalitat incrementi per aquest curs la dotació de professors al Centre de Formació d'Adults. En aquests moments, el Centre té matriculats 480 alumnes i hi ha 150 persones en llista d'espera. Aquest volum d'alumnat és atès per només cinc professors. Per aquest motiu, el Consell reclamarà a Educació que destini d'immediat més professors al centre i que no esperi a fer-ho el curs que ve, quan potser no serà necessari. El Consell Comarcal del Solsonès atribueix la saturació del Centre de Formació d'Adults a l'increment de l'atur i a les recomanacions de la Generalitat perquè els aturats aprofitin el període de temps que estan sense feina per formar-se.

faci efectiu en els propers dies després que tant l’empresa Electra del Cardener, encarregada del subministrament elèctric, com la responsable de la televisió per cable, Indesol s’hagin compromés a iniciar els treballs de soterrament dels seus cablejats. Abella espera la mateixa resposta per part de l’empresa Telefònica, tot i que, de moment, la companyia no ha concretat amb el consistori les dates en què es podria fer efectiu el soterramnet de la xarxa que té al carrer Sant Pau. Solsona va iniciar els treballs del Pla de Barris amb les obres de remodelació del carrer Sant Pau de Solsona, la primera actuació de reforma d’un dels eixos viaris del nucli antic de la ciutat previstos en el Pla d’Intervenció Integral del Nucli Antic. Les obres amb un pressupost de 340.557 euros tenien un termini d’execució de nou mesos. Tot i això, els treballs es van allargar més del previst fet que va provocar les queixes de veïns i comerciants de la zona.

Comarca

Redacció

El Solsonès assoleix un nou màxim de natalitat 2 de cada 5 nadons solsonins té un dels pares o tots dos estrangers Segons dades facilitades aquesta setmana per l'Institut d'Estadística de Catalunya, el Solsonès va registrar 176 naixements l'any 2008, xifra que suposa 37 naixements més que l'any anterior i un augment relatiu del 27%. Aquest increment supera la mitjana catalana, del 6'3%. Segons l'Institut d'Estadística, l'any 2008 s'ha registrat un màxim de naixements que no s'assolia des de final dels anys setanta. Aquest nou augment del nombre de naixements arriba en un moment en què l'escenari demogràfic de Catalunya ha sofert molts canvis, amb la forta onada migratòria i l'augment de l'esperança de vida. La taxa bruta de natalitat al Solsonès, és a dir, el nombre de naixements per cada mil habitants, se situa en 12'8, la setzena comarca més alta de Catalunya, per sobre de la mitjana, 12'2. Atenent a la nacionalitat dels pares, dels 176 naixements al Solsonès, en 104 (59'1%) els dos progenitors són espanyols. En 20 (11'4%) un dels progenitors és estranger i en 51 (29 %), tots dos són estrangers. Només en un no consta cap nacionalitat.

Comarca 2008 2007 2006 2005 2004 Solsonès 176 139 162 170 138 

643 - Divendres, 30-10-2009


643 - Divendres, 30-10-2009
Solsona

Ramon Estany

El teixit econòmic i turístic fa pinya a la Fira del Bolet Solsona acollí, el dissabte 24 i diumenge 25 d'octubre, la segona edició de la Fira del Bolet i del Boletaire del Solsonès. Després de l’èxit de l’any passat, el Patronat Comarcal de Turisme, organitzador del certamen, ha volgut augmentar l’oferta d’activitats. Una de les novetats més destacades és que el mercat del bolet i de productes artesans, que l’any passat va atreure prop de 2.000 visitants en una sola jornada, enguany es pogué visitar tots dos dies. Així doncs, la plaça Major s’omplí de parades els dos dies. Com que la Fira del Bolet d’enguany s’ha avançat un parell de setmanes, el certamen coincidí amb les Jornades Gastronòmiques del Solsonès. En el marc d’aquestes trobades, el divendres es va celebrar una degustació de productes Slow Food Terres de Lleida. També hi va haver un tast de productes locals elaborats pels restaurants que participaven a les jornades gastronòmiques, tots ells de la comarca. En la jornada de dissabte se celebraren diverses activitats. Una de les que es manté de la darrera edició és la sortida al bosc que organitza el Grup de Natura del Solsonès. En l’excursió, que començà a les 9 del matí, els participants van conèixer les diferents espècies de bolets que es poden trobar a la comarca.

o els Artesans del Solsonès, han aportat valor afegit a la Fira, que segons el president del Patronat de Turisme del Consell Comarcal, ha permès establir sinèrgies positives de cara a consolidar aquesta trobada. Els actes s'iniciaren divendres al vespre amb el tret de sortida de les V Jornades Gastronòmiques del Solsonès, a la sala Gòtica del Consell comarcal del Solsonès, acte que va ser presidit per Albert Muntada, president del Patronat de Turisme, Marià Chaure, president del Consell Comarcal del Solsonès, Gemma Guixé, presidenta del Gremi d'Hostaleria del Solsonès, i el cuiner Enric Millà, que oferí una interessant conferència i demostració de la cuina Slow Food. Dissabte a la tarda va tenir lloc la inauguració oficial de la Fira, a càrrec de les autoritats, amb la presència del president del Consell Comarcal, regidors comarcals i de l'ajuntament de Solsona, així com també de la diputada per CiU, Marta Alòs, que va visitar la fira. A banda de les parades de bolets, que anaven a preus força alts perquè no n'és temporada generosa enguany, els visitants a la fira van gaudir d'uns tastets gastronòmics a càrrec de d'una vintena d'establiments de la comarca, i tot, al preu de 5 euros: el pub Dock's Irish servia gambes amb cervesa, l'Sputnik, un còctel de cava amb camagrocs, La Criolla, Mandonguilles farcides de porc i vedella ecològics de cal Monegal, la Fada, vedella amb bolets, Roc Antic, raviolis de figa amb ceps, El caliu, pinxos i patates braves d'odèn, la mare de la Font, torradetes de pomes caramelitzades amb botifarra negra, i allioli de codony, Cal Bosch d'Ardèvol, Fricandó de vedella amb bolets, l'Hotel Villaró del bosch, costella de porc del país, fumada amb bolets, les Fonts del cardener, xipirons i gambes amb bolets, el Pi de Sant Just, coca farcida de remenat de bolets, El fermin, espardenyes amb llenegues, el Càmping del Solsonès, crema de fredolics al perfum de tòfona, el Buffi, crema de carbassa amb botifarra negra esparracada i camagrocs, el restaurant Gran Sol, carpaccio de ceps amb vinagreta de romaní i encenalls de granapadano, el restaurant Sant Ponç, canelons de bolets i el restaurant Forn de Su, coca d'escalivada. La Fira ha tornat a comptar amb la col·laboració del Grup de Natura del Solsonès, que va organitzar una sortida i una exposició per conèixer els bolets; del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, que preparà una xerrada amb Juan Martínez de Aragón titulada “Els bolets: conflicte d’interessos”; del comerç Artesania La Palmera, que realitzà una demostració de cistelleria, i de les empreses Can Solvi, Cap d’Urdet, L’obrador d’en Jordi i Can Puig, per organitzar el pinxo de la Fira.

El cuiner Enric Millà va fer una demostració de cuina Slow Food

D’altra banda, per dissabte també hi havia prevista la xerrada "Els bolets: conflicte d’interessos", que tingué lloc a les 7 de la tarda a la sala gòtica del Consell Comarcal del Solsonès. Després que alguns experts hagin denunciat que la passió que desperta el món boletaire pot comportar l’extinció de l’espècie, es parlà de possibles solucions, com ara del carnet del boletaire. Tot i que l’activitat estrella de la jornada de diumenge era el mercat de bolets i productes artesans, la plaça de Palau acollí, al llarg del matí, una trobada de col·leccionistes de plaques de cava. Tot seguit, a les 12 del migdia, es va fer el lliurament de premis al bolet més gros i al més original que hi havia a la plaça Major. La II edició de la Fira del Bolet i el Boletaire ha tancat portes amb bona nota, tot i que enguany no està essent un bon any de bolets. El bon temps, i especialment l'ampliació d'actes al dissabte a la tarda, amb l'adhesió de dferents entitats com el Gremi d'Hostaleria, la UBIC, l'Associació de Plaques de Cava 

643 - Divendres, 30-10-2009


Els bolets anaven molt buscats Les Fonts del Cardener i Roc Antic, en plena feina

La coca artesana de Llobera va triomfar La UBIC va repartir xocolata desfeta

Preparant els pinxos de la fira

A punt per servir els tastets

643 - Divendres, 30-10-2009
Solsona

Ramon Estany

Lliurament de premis de la Fira del Bolet i el Boletaire El diumenge al migdia, com a cloenda de la Fira, es va procedir al lliurament dels premis del concurs de dibuix i del bolet més gran i més estrany. - En els finalistes de dibuix, per 4t. Primària, el premi va ser per Àngel Pérez Torrecillas d'Arrels I, premi gentilesa Unió de Botiguers, Oriol Pallarés i formatges Blancafort - En la categoria de 5è de Primària, la finalista va ser Sabina Àlvares Múrcia, del Ceip Setelsis, premi gentilesa d'Unió de Botiguers, Oriol Pallarès i Mon Bolet. - En 6è de primària, la finalista va ser Núria Cardona, d'Arrels I, gentilesa de la UBIC, Oriol Pallarès. - I la guanyadora del concurs de cartells de la Fira, La Lorena Cristina Cojoc, del CEIP Setelsis, que rebé com a premi un lot de productes de la UBIC, Bolets Rovirasansa, bolets Joan López, Forn de Pa Guerres i Formatges Les Roques. - Pel que fa als premis dels bolets, el premi al més original va ser per Joan López, que s'endugué un record gentilesa de ganiveteria Pallarés, i el premi al bolet més gran va ser pel David i la Tània Bonillo, amb un pet de llop de 8 kg.

El conseller Baltasar inaugura la nova depuradora de Solsona El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, acompanyat pel director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Manuel Hernández, pels alcaldes de Solsona i Olius, Xavier Jounou i Ramon Sala, pel president del Consell Comarcal del Solsonès, Marià Chauré, i per altres autoritats locals inaugura avui divendres, 30 d’octubre, la nova depuradora de Solsona. Aquesta actuació ha consistit en la construcció d’una nova depuradora amb tractament biològic i reducció de nutrients, que millorarà el sanejament de les localitats de Solsona i Olius. Les obres han tingut un cost superior als 6,2 milions d’euros, finançats en un 85% pel Fons de Cohesió de la Unió Europea, permeten ampliar la capacitat de tractament de la planta i alhora aportar aigua tractada de millor qualitat al riu Negre, afluent del Cardener.

Solsona

La guanyadora del Concurs de Cartells

Finalista de 6è de primària

Solsona FM

El futur turístic de Solsona i el Solsonès, a debat a Solsona FM El proper dimarts 3 de novembre, a l’espai de tertúlia política Pluràlia, parlarem sobre com s’ha d’encaminar el futur turístic de Solsona i la comarca. Per debatre-ho, s’han convidat el regidor de Turisme, Josep Caelles, el portaveu del grup municipal de CiU, Jordi Riart, el president del Patronat Comarcal de Turisme, Albert Muntada, així com també representants de diversos sectors com el Gremi d’Hostaleria del Solsonès, l’Associació per a la Promoció dels Productes Artesans i de Qualitat del Solsonès, el Turisme Rural Associat del Solsonès i la Unió de Botiguers i Comerciants de Solsona. Podeu fer-nos arribar les vostres preguntes per correu electrònic a info@ solsonafm.cat o per telèfon al 973 48 42 25. Pluràlia s’emetrà, com sempre, dimarts a 2/4 de 9 del vespre (després d’El Rebost dels Contes) i la repetició dimecres a les 11 del matí. També podeu seguir aquest espai a través de www.solsonafm.cat.

Ajut per a la Llar d'Infants Municipal La Conselleria d'Educació a atorgat un ajut a l'Ajuntament de Solsona per al manteniment de la llar d'infants municipal per al curs 2008-2009 per un import de 147.600 euros.Oferta de treball Es necessita operari llauner/electricista amb experiència en instal.lacions de calefacció, aigua i electricitat industrial. Interessats envieu currículum a rocfalcon@rocfalcon.es 643 - Divendres, 30-10-2009


Solsona

Ramon Estany

Presenten la reestructuració del servei d'atenció a la fibromialgia i fatiga crònica La idea és que al centre Sanitari del Solsonès s'hi pugui trobar des de l'atenció primària en aquestes malalties, a través d'un metge de capçalera, fins al suport amb un equip de professionals que puguin fer un tractament.

El Solsonès és una comarca exemplar en l’atenció a les persones afectes de fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica. I s’està treballant perquè a partir de principi de l’any que ve es faci un pas més per millorar tant la diagnosi d’aquestes patologies com el tractament que reben els pacients. L’objectiu, una vegada més, per al Centre Sanitari, és evitar tant com sigui possible els desplaçaments a Manresa, on hi ha la unitat d’atenció de referència. Ho han anunciat en una xerrada el gerent del Centre, Joan Domènec, i una tècnica de programació de la Regió Sanitària Centre del CatSalut, Paulina Vinyas. Professionals de la salut admeten que tant la fibromiàlgia com la fatiga crònica continuen sent dues malalties tenyides per la controvèrsia, fins i tot entre els propis metges. Però progressivament es va avançant en la sensibilització del sector i en la millora de l’atenció El nombrós públic va omplir la sala cultural de l'Ajuntament de Solsona coneixement i informació en els mateixos serveis sanitaris, i que es mereixen els pacients. L'acte de presentació va tenir lloc a la sala cultural de els mateixos professionals. Davant la dificultat de diagnòstic i l'Ajuntament de Solsona, el passat dijous 22 d'octubre, amb tractament d'aquestes malalties es va buscar una porta d'entrapresència de l'alcalde de Solsona, Xavier Jounou, i la presiden- da en l'atenció primària. Es va consensuar una sèrie d'eines i ta de l'Assocaició catalana d'Afectats de Fibromiàlgia, Maite instruments que portessin a l'homologació del diagnòstic. Aquí entrava també el programa de formació en l'atenció primària, i Ribera. Vinyas va explicar que aquesta ha estat una batalla ini- la necessitat de que intervinguin professionals especialitzats. ciada l'any 2001, a la recerca d'adaptar un model gens fàcil per tractar aquestes malalties especials, cercant un model d'atenció Aplicació del model amb dues patologies que passaven com moltes malalties cròEs vol garantir un màxim de 90 dies de llista d'espera niques però que tenien una particularitat, i és que hi havia poc per accés a les unitats especialitzades que es localitzaran en cada regió sanitària. Si bé a la regió Centre en correspondria només un, a Manresa s'ha cregut oportú proposar que ja que tres hospitals d'aquesta regió disposen de professionals que treballen aquestes patologies, assumir el repte de posar 3 unitats en lloc d'una, ja que la regió centre té una gran extensió i tot el que sigui apropar al malalt el tractament és bo. En resum, Althaia, a Manresa, seguiria essent la unitat de referència, i els centres d'atenció primària estarien més formats i coordinats, comptant també amb la col.laboració de les associacions. Per la seva part, Joan Domènec, gerent del Centre Sanitari del Solsonès, valorà la possibilitat de crear a Solsona una estructura intermitja, partint dels valors afegits que disposem, amb el metge Antoni Fernàndez, amb una formació específica en aquesta àrea, disposant a més d'unes especialitats descentralitzades, en salut mental i rehabilitació. La idea, seria que aquí, al centre Sanitari del Solsonès, hi poguem trobar des de l'atenció Joan Domènec, gerent del centre Sanitari del Solsonès, Paulina Vinyas, tècnica de la regió sanitària Centre, Xavier Jounou, alcalde de Solsona, i Maite Ribera, primària del metge de capçalera, fins al suport necessari de tot presidenta de l'Associació catalana d'Afectats de Fibriomiàlgia. un equip que pugui fer el tractament. 643 - Divendres, 30-10-2009
Empresaris per al Solsonès

Josep M. Borés

Les opotunitats econòmiques del Solsonès L'economista Ramon Tremosa posa sobre la taula la situació actual i futura de l'economia

Juntament amb altres associacions empresarials de la comarca, des d'Empresaris per al Solsonès s'ha organitzat un cicle de xerrades amb el títol "les oportunitats econòmiques del Solsonès" Aquestes xerrades tenen dos objectius: Conèixer, a través d'una persona convidada, nous àmbits de treball on podem trobar oportunitats econòmiques per la comarca i facilitar l'intercanvi i la connexió entre els empresaris/àries que assisteixin a les xerrades. En principi està previst fer una xerrada mensualment, en un format de cafè per tal de facilitar l'assistència de tots els seus implicats. Dilluns passat va tenir lloc la primera xerrada a càrrec de l'economista i Eurodiputat Ramon Tremosa. L'acte es va iniciar amb una breu presentació a càrrec de Joan Carles Montaner, on ens va presentar el cicle de xerrades i va donar pas a Óscar Montserrat, sots-director del CTFC que es va mostrar molt orgullós que Empresaris per al Solsonès hagi triat el Centre per oferir aquests actes. Tot seguit, Ramon Tremosa va iniciar el seu parlament i ens va mostrar l'estat actual de la moneda europea, la visió dels altres països i les solucions que estan aportant per sortir de la crisi en la que estem envoltats. El sr. Tremosa aposta per les comunicacions i les infrastructures com a eixos principals i necessaris per ser competitius en el món proper i futur i vaticina un gran augment del protagonisme de la Mediterrània en l'escenari econòmic mundial en els propers anys. La franja Valenciana i Catalana que viu de cara al mar serà punt d'entrada de les mercaderies procedents d'Àsia i aquest fet posarà el nostre país en el punt de mira de la inversió mundial. Per Tremosa els ports, els aeroports i les comunicacions tant per tren com per carretera cap a altres països europeus és fonamental i tots els esforços polítics haurien d'anar dirigits a potenciar aquests sectors. En l'àmbit polític el sr. Tremosa va ser molt crític amb les mesures que han pres tant el Govern Espanyol com la incapacitat d'oferir altres vies de solucions per part de l'oposició i el missatge més important que ens va dirigir, com a empresaris, és que siguem més incisius cap als nostres polítics. Com a solucions i opcions de millora cap al Solsonès, Tremosa ens demana que tinguem clara la radiografia comarcal, punts forts i febles, que creem un grup de pressió cooperant entre tots els empresaris, promoure els acords i influenciar directament a la classe política i al Solsonès, més concretament, "el paisatge és un actiu, veneu territori". A la xerrada del sr. Tremosa hi van assistir una vintena d'empresaris de sectors ben diversos i tots vam poder gaudir de la seva experiència i visió econòmica futura. La propera xerrada organitzada per Empresaris serà el dimecres, 25 de novembre al Centre Tecnològic a les 4 de la tarda. Podrem escoltar Manel Jovells, director General d'Althaia. 10

Les frases - La revolució del coneixement fa que per primera vegada a la història un país pot ser capdavanter sense haver-ne estat mai per tradició. - La flexibilitat britànica ha de ser un model. - L'euro serà la moneda més segura. - La Mediterrània serà el centre comercial mundial. - L'empresari és el líder natural. - Cal un lobbi comarcal, cooperar entre empresaris i augmentar la capacitat d'influència cap als vostres polítics. - Vendre territori, vendre paisatge, això és un actiu a casa vostra. 643 - Divendres, 30-10-2009


Entrevista

Ramon Estany

"Hem de justificar mediambientalment l'activitat agrària i ramadera" L'eurdiputat català Ramon Tremosa (CiU) va abordar amb pagesos del Solsonès la política que es fa a Europa així com temes d'interès per la comarca. La xerrada va ser a la Sala Francesca de Llobera, el passat dilluns 26 d'octubre.

Unes 30 persones van assistir a la xerrada

-I la declaració de zones protegides? No pot ser que Catalunya tingui un 30% de la seva superfície protegida i en canvi Alemanya un 6% i França un 5%. I tot això ha anat endavant per la complicitat del govern d'aquí.

-És fa feina a Europa? Europa és una administració que funciona, enfront del desgavell dels governs de Madrid i Barcelona Hi ha molts fils que, si els estires, et responen. Una part molt important de la meva feina és la defensa de qüestions sobre la reforma de la PAC i els ajuts al sector agrari i ramader. Els governs d'aquí desconeixen totalment la vida a pagès, prenent decisions a Barcelona sense conèixer el territori ni voler conèixer-lo. En canvi, Europa està canviant en aquest sentit. I no ens creguem que Europa és molt gran. Tampoc no són tants. La Comissió Europea té 15.000 funcionaris, però és que a Madrid n'hi ha 400.000. No presentem Brussel.les com la capital de la burocràcia, perquè, si els truques, en dos dies els tens al despatx.

-Què en pensa, de la protecció de les aus i el Segarra-Garrigues? No m'agrada com s'ha portat el tema del Segarra-Garrigues. M'agradaria veure quins informes ha enviat el govern de Catalunya durant aquests sis anys, i amb quina sensibilitat s'ha fet. A tot Europa és compatible el regadiu i els ocells. Molt em temo que els informes s'han fet des d'un despatx. -Cap a on va el futur de la pagesia? Hem de resistir aquests anys durs, però a Europa, afortunadament, s'està canviant en relació a l'agrigultura i la ramaderia, cada cop més es valora l'autosuficiència agroalimentària, igual que en el cas de l'energia. Cal ser menys dependent del petroli i del gas algerià. Estic a favor de les energies renovables i també de la nuclear. Les noves generacions de centrals nuclears són més segures. Els països de fora d'Europa que vulguin exportar productes a la UE caldria que complissin les mateixes mesures de seguretat alimentària que s'exigeixen als europeus. Hem de sensibilitzar a la gent de Barcelona perquè valori el producte agroalimentari català. També cal trobar un equilibri entre el petit comerç i les grans superfícies. Europa veu que si ens ho carreguem tot, despoblarem el món rural. Hi ha una sensibilitat transversal en molts partits europeus que posa en valor que la gent visqui al territori i que s'hi guanyi bé la vida. Cal que el propi pagès acabi comercialitzant el seu producte, amb una marca pròpia local i específica. M'imagino el pagès del segle XXI amb una producció del bestiar que pastura lliurement, i complementant els seus ingressos amb altres serveis com el turisme rural.

-Per què cada cop costa més rebre ajuts d'Europa? Tota aquella ramaderia i agricultura que pugui justificar mediambientalment la seva existència podria seguir tenint suports públics i subvencions. Això és molt clar en el cas dels xais i en el cas dels vedells i de les vaques, perquè netegen el sotabosc i mantenen els prats. Tot allò que puguem justificar mediambientalment pot tenir garantit la subvenció futura més enllà del 2010. Això en el cas del porc costa més de justificar, però sí que amb plantes de compostatge i d'utilització de residus pot tenir certa justificació. Hem de començar a pensar com justifiquem mediambientalment la continuïtat de les subvencions que rep la nostra ramaderia, perquè la defensa del sector passarà per aquí. -Com valoreu la gestió de l'aigua a Catalunya? No estic en contra de portar l'aigua de Lleida a Barcelona, però si ho fem, cal que ho expliquem clarament, i en tot cas, indicant les contrapartides. Jo estic a favor del transvassament del Roine perquè resol definitivament el problema de l'aigua.

643 - Divendres, 30-10-2009

11


Comarca

CTFC

El Rural Living Lab del CTFC, reconegut com a espai social d’innovació El Rural Living Lab Pirineus (RLLP) ha estat una de les candidatures seleccionades d’entre les 45 presentades a tot Espanya en aquesta primera convocatòria d’Espais Socials d’Innovació (ESdI), coordinada des del Grup ECOLAB de la Plataforma Tecnològica Espanyola de Tecnologies per a la Salut, el Benestar i la Cohesió Social (Evia). Aquest reconeixement s’ha oficialitzat en el marc de les II Jornades d’Espais Socials d’Innovació, celebrades a Màlaga els

dies 15 i 16 d’octubre en col·laboració amb el grup TRAGSA i l’Institut d’Innovació per al Benestar Ciutadà (I2BC). El propòsit d’aquest reconeixement oficial de l’ESdI és estructurar ecosistemes oberts d’innovació en cooperació per poder vertebrar futurs projectes de recerca i innovació, a tot el territori i en tots els sectors, sobretot en els que la tecnologia pugui ser un vehicle per millorar i cohesionar la vida dels ciutadans.

El CTFC promou l’ocupació de la dona en el sector de la biomassa i l’energia forestal Organitza cursos per a dones al Pallars Jussà, a l’Anoia i a la Segarra durant el mes d’octubre femenina. Aquestes jornades formen part del programa Projectes Innovadors del Servei d’Ocupació de Catalunya i està adreçat a dones en situació d’atur de municipis inferiors a 500 habitants.

L’objectiu d’aquesta iniciativa són el coneixement de l’estructura i funcionament de la bioenergia forestal, i en especial la sensibilització dels agents econòmics del territori sobre les potencialitats del sector de la bioenergia per a l'ocupació

El CTFC a la XXXI Fira Concurs d’Andorra la Vella El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ha participat en la XXXI Fira Concurs d’Andorra la Vella en col·laboració amb l’Associació de Pagesos i Ramaders del Principat d’Andorra (APRA), per donar a conèixer al públic els projectes que porta a terme en relació a l’estudi de la producció de plantes aromàtiques i medicinals i la comercialització dels productes derivats, així com l’estudi sobre la producció d’una o vàries varietats trumfes que puguin respondre, amb un nivell de qualitat alt, a les exigències dels consumidors. L’estand ha comptat amb el suport tècnic dels professionals encarregats de la direcció d’ambdós projectes pertanyents al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i l’empresa Midi Agro Consultant respectivament. Ambdós projectes compten amb el finançament del Govern d’Andorra, i el patrocini de la Banca Privada d’Andorra que recolza el desenvolupament d’activitats per diversificar l’agricultura. Amb la finalitat de diversificar l’agricultura, l’Associació de Pagesos i Ramaders del Principat d’Andorra porta a terme, amb el recolzament del Govern, un pla de recerca sobre un model de producció i transformació d’espècies de plantes aromàtiques i medicinals que requereixen condicions específiques de les zones de muntanya en el que, prioritzant la qualitat, s’ha d’arribar a l’obtenció de productes d’identitat nacional amb un alt valor afegit. L’estudi, que es va iniciar l’any 2008, té una durada de 4 anys, i per desenvolupar-lo s’ha

Fotografia de M. Luisa Luna. Parcel.la de la Massana

cercat el recolzament tècnic del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i de la seva àrea específica de Productes Secundaris del Bosc, avalant la seva aptitud la seva presència en molts àmbits concernents a la investigació, la producció i la comercialització de les plantes aromàtiques i medicinals. Els assajos s’estan desenvolupat en un total de 8 parcel·les distribuïdes per les parròquies de Canillo, Encamp, la Massana, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany.

12

643 - Divendres, 30-10-2009


Comarca

Oliana

CTFC

El ctfc, premiat a Viladrau com a Castanyer de Plata

Ricard Pérez

L’eurodiputat Ramon Tremosa visita Oliana

Divendres passat, 23 d’octubre, en el marc de la 15a Fira de la Castanya a Viladrau, es va fer el lliurament de guardons a persones o institucions que d’una manera o altra han treballat per la cultura catalana. Com a “Castanyer de Plata” es va atorgar un reconeixement a en Carlos Colinas, del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, per la seva aportació científica en la lluita contra la malaltia del xancre dels castanyers de Viladrau, el Montseny i de Catalunya en general. Va recollir el premi Carles Castaño. Els ‘Castanyers de Plata’ són escollits pels firaires de la Fira de Viladrau, i enguany també el va rebre, a més del CTFC, en Ramon Pagès, poeta local de festes, actes i esdeveniments de tota mena a Viladrau.

El passat dilluns 26 d'octubre l’Eurodiputat de Convergència, Ramon Tremosa, va visitar el municipi d’Oliana. Tremosa, que durant la campanya electoral ja s’havia compromès amb els membres de Convergència d’Oliana, va visitar la vila acompanyat d'alguns regidors de CiU del municipi, Ventura Roca i Victòria Betriu, així com del cap local, Ricard Pérez. Tremosa va voler conèixer de primera mà les inquietuds dels veïns sobre l’afectació per la construcció del pantà de Rialb, la construcció de la nova variant de la C14 i sobretot per les repercusions que aquestes noves infrastructures tindran tant en la pagesia, com en el comerç, en el turisme i en altres activitats com la pesca. Durant el matí també va visitar les empreses locals Taurus i Exquisitarium, interessant-se per la situació comercial i empresarial de dues empreses de característiques diferenciades, però que desenvolupen la seva activitat des d’una zona de muntanya. Tremosa va interessar-se per la relació de les empreses de la zona amb la resta de països de la Unió Europea i també per les relacions comercials amb la Xina. Ramon Tremosa forma part dins del Parlament Europeu de la delegació per la Xina. Finalment, Ramon Tremosa, va oferir la seva condició d’eurodiputat per treballar des de Brussel·les amb la intenció d’impulsar i desencallar projectes, que tot i no ser directament competència d’Europa sí que se’ls pugui donar una empenta des de la institució europea, com per exemple els recs de secà i el llac de cua del pantà d’Oliana.

En aquesta edició la ‘Castanya de Plata’ es va atorgar a la Plataforma pel dret a decidir, per la seva implicació amb les entitats que promouen les consultes populars i el ‘Pelló de Plata’ al sr. Josep Maria Castellet, editor i impulsor d’activitats culturals i acadèmiques, per la seva implicació en el foment de la nostra cultura. Els dies 24 i 25 d’octubre s’ha fet la Fira a Viladrau, amb venda de castanyes, mostra de feines tradicionals, exposicions, música en viu pels carrers, tallers infantils, música tradicional en viu, Fotofira, concurs de fotografia i activitats per a tots el públics: passejades comentades, passejades en poni, tallers infantils,....

El comissionat per a universitats i recerca, Joan Majó, visita el CTFC Divendres passat, 23 d’octubre, va visitar el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya Joan Majó, Comissionat per a Universitats i Recerca de la Generalitat. El màxim responsable d’Universitats i Recerca del govern català es va reunir amb l’equip de direcció del CTFC i va poder conèixer les instal·lacions de l’entitat, els projectes en els quals s’està treballant i els objectius i el pla estratègic pels propers anys.

643 - Divendres, 30-10-2009

13


Vall de Lord

Dolors Pujols

La Knauf, una “fàbrica de guix” a Guixers L’any 1991 entrava en funcionament la fàbrica de producció de guix laminat de la multinacional alemanya Knauf a Guixers. La proximitat amb la zona d’extracció de la matèria primera va possibilitar la implantació d’una factoria amb dues línies de producció –una de preparació del guix i l’altra de fabricació de plaques- a aquest municipi. Hem parlat ambThomas Stiefvater, que és director de la fàbrica des del març del 2008. És la primera vegada que atén a la premsa no corporativa i ens ha explicat el funcionament i la filosofia empresarial de Knauf Guixers. Actualment “la Knauf” compta amb 81 treballadors en plantilla. La crisi també ha fet estralls en el sector i durant l’any 2008 van haver de reduir un torn de la plantilla. D’aquesta vuitantena d’assalariats, la meitat són de la Vall de Lord, l’altra meitat del Berguedà i uns pocs de Solsona. A banda d’aquests treballadors propis de l’empresa, la Knauf genera més llocs de treball a través d’empreses externes. És el cas de l’empresa de la Vall de Lord “Serra del Verd” (que porta la gestió de la cantera), del servei de neteja i d’altres empreses del sector del transport. “Sempre intentem afavorir empreses de la zona”, comenta Stiefvater.

Exportacions a França

“Donem gràcies als nostres veïns francesos”, ironitza el director de fàbrica. El mercat espanyol està molt tocat per la crisi però Knauf Guixers cobreix tota la zona del sud de França (que per altra banda els queda més propera que molts territoris de l’estat espanyol).

Explotació del guix Knauf compta actualment amb dues canteres obertes al terme municipal de Guixers. Una a Coll de Berla i la que anomenen “Madtthias”, ubicada prop del trencant a Llinars, a la carretera que uneix Sant Llorenç amb Berga. S’estan fent nous estudis de zones de guix. Tot i que la durada del recurs depèn d’altres factors, principalment de la productivitat, Thomas Stiefvater assegura que actualment “tenim reserves per 20 anys tranquil·lament”.

Producció de plaques de guix laminat

La restauració forestal i agrícola

La fàbrica Knauf compta amb dues línies de fabricació ubicades en plantes diferents. Una està dedicada a la preparació del guix i l’altra a l’elaboració de plaques. En total 20.600 metres quadrats d’instal·lacions entre naus, magatzems i oficines. Tot i que en un principi produïen únicament plaques de 1.200 mil· límetres d’ample, actualment Knauf Guixers en fabrica també de 600 i 900 mm. respectivament. Tots aquests productes estan fabricats amb guix 100% natural a diferència d’algunes plantes de la multinacional alemanya on es fabrica amb guix sintètic. Tot i que fins fa poc la planta de Guixers era l’única ubicada a la península ibèrica, el març de l’any passat es va inaugurar una nova fàbrica a Escúzar, a 30 km. de Granada. Alguns treballadors de la planta de la Vall de Lord s’hi van desplaçar per aportar-hi els seus coneixements. Aquesta nova instal·lació compta amb més tecnologia i més moderna “però la placa de Knauf sempre és de qualitat”. Stiefvater explica que més tecnologia vol dir més eficiència i per això, a la planta de Guixers, “seguim el criteri de modernització contínua”.

Un cop s’ha acabat l’explotació del guix a les canteres, comença el treball de restauració de l’entorn. A knauf asseguren que és possible una explotació minera sostenible i en posen com a exemple la restauració de l’antiga cantera de Sant Feliu, la primera que va obrir a Guixers la multinacional. Actualment, compta amb 10 hectàrees de terreny restaurat. En el cas de la cantera “Madtthias”, l’orografia permet un procés paral·lel d’extracció i restauració al mateix temps. El projecte d’explotació ja contempla l’estudi de l’impacte mediambiental i l’informe que emet el Departament de Medi Ambient al respecte és vinculant, com explica l’enginyer de mines de la factoria, Manuel Juan.

Vinculació amb la comarca Knauf destina prop de 25.000 euros anuals en col· laboracions amb entitats i esdeveniments de la comarca del Solsonès. “Ho assumim com a un fons social”, ja que no es 14

643 - Divendres, 30-10-2009


Vall de Lord

Dolors Pujols

La Coma

Redacció

La Coma i la Pedra opta als ajuts de la Generalitat per completar les millores de la urbanització del Port del Comte Thomas Stiefvater

tracta d’operacions de màrqueting” expliquen els responsables de Knauf Guixers. Equips de futbol de la comarca, festes i esdeveniments de la Vall de Lord, la fira de Sant Isidre o la caminada de Canalda són tan sols alguns exemples de la llarga llista d’entitats que reben suport econòmic.

La carretera de Berga La notícia que a principi de mes la Generalitat va aprovar la realització d’un estudi previ al condicionament de la carretera entre Berga i Sant Llorenç ha estat molt aplaudida a Knauf Guixers. Des dels inicis de l’activitat a la fàbrica, hi han hagut molts contactes amb l’administració per aconseguir una millora substancial d’aquesta via de comunicació. Les constants exportacions amb el sud de França fan que la ruta per Berga resulti més eficaç per als transportistes. El dèficit en les vies de comunicació a la Vall de Lord era un dels principals handicaps de l’empresa als seus inicis. Només s’hi accedia per la carretera de Berga o per l’antiga carretera de Solsona, que passa per Coll de Jou. Els tràilers que utilitzaven aquesta darrera via passaven pel mig del poble, amb tots els perills que això comportava. La carretera de la Llosa ja va ser doncs un pas important.

El director Thomas Stiefvater és el director de la fàbrica des del març del 2008. Però aquest enginyer mecànic porta 12 anys a Knauf. Abans va estar a la seu de la multinacional alemanya a Brasil, ubicada a Río de Janeiro, on era el cap de manteniment. Aquesta fàbrica és més petita que la de Guixers, “allà la gent encara no és conscient que també es poden fer parets amb plaques de guix, com passava fa uns anys aquí”, bromeja. 643 - Divendres, 30-10-2009

L’Ajuntament vol enllestir els treballs d’adequació de la urbanització en 6 anys. L’Agència Catalana de l’Aigua i el consistori acorden la construcció de dues depuradores per donar servei a l’estació i a la urbanització

Carrer Picapinyes

L’Ajuntament de La Coma i la Pedra ha sol.licitat a la Generalitat una subvenció de 135.818 euros per a la redacció dels projectes d’adequació de 8 carrers de la urbanització del Port del Comte, els últims del complex residencial construït a final dels anys 70 i que encara estan per urbanitzar. D’aquesta manera La Coma i la Pedra és, de moment, l’únic municipi del Solsonès que s’ha acollit a la línia d’ajuts per regularitzar i millorar urbanitzacions amb dèficits urbanístics impulsada per la Generalitat a través del departament de Política Territorial i Obres Públiques. A més de rebre recursos econòmics per costejar l’elaboració dels projectes executius d’obres, els ajuntaments beneficiats podran disposar de crèdits a baix interès per finançar les obres i actuacions que es derivin dels projectes d’adequació de les urbanitzacions. A canvi, el consistori s’haurà de comprometre a realitzar les obres segons el calendari fixat. En aquest sentit, l’alcalde de La Coma i la Pedra, Marc Escarré ha recordat que el consistori que presideix “ja fa anys” que inverteix per adequar la urbanització del Port del Comte i confia que aquesta línia d’ajuts permeti “continuar la complexa feina de deixar la urbanització en perfecte estat”. Igualment, Escarré ha explicat que la xarxa bàsica de la urbanització del Port del Comte està pràcticament finalitzada i només resta adequar l'última fase dels teballs, corresponent a 8 carrers els quals encara estan per asfaltar i dotar de la xarxa de serveis. A banda de les ajudes que el consistori preveu obtenir en aquesta convocatòria d’ajuts, l’Ajuntament executarà l’any vinent les obres d’urbanització dels carrers Cadí i Picapinyes, que sufragaran els veïns i el consistori a través de contribucions especials. Escarré ha confirmat que les converses amb els propietaris estan molt avançades i que en les properes setmanes es reuniran totes les parts per acabar de perfilar el projecte que preveu asfaltar aquests dos carrers i dotar-los de la xarxa d’aigua, clavegueram, llum i telefonia. Així mateix, l’Ajuntament té la intenció d’executar les obres de dos nous carrers de cara l’any 2011. Amb aquest ritme l’alcalde confia que “en 6 anys es puguin enllestir els 8 carrers que queden per urbanitzar i deixar la urbanització enllestida”, tot i que que el cost aproximat de les obres, proper als 2 milions d’euros, “no ho posarà gens fàcil”, matisa Escarré.

Construcció de dues depuradores

Una altra de les millores que properament s’introduiran a la urbanització del Port del Comte serà la construcció de 2 depuradores. L’Ajuntament disposa del compromís de l’ACA per tirar endavant les obres -aprovades i adjudicades l’any 2003que permetran dotar l’estació i la urbanizatció del Port del Comte de dues plantes depuradores de les aigües residuals. Segons ha explicat l’alcalde, les obres tindran un pressupost global de prop de 600.000 euros que finançarà íntengrament l’ACA i permetran fer un tractament correcte de les aigües residuals, atès que en l’actualitat no es disposa de cap instal.lació d’aquest tipus a la zona. 15


Vall de Lord

Dolors Pujols

Restauren el retaule de l’altar major de la Pedra El retaule barroc ha estat traslladat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya Un conveni entre la Parròquia de la Coma, el bisbat i l’ajuntament del municipi ha permès la restauració del retaule barroc que presideix l’altar major de l’església de la Pedra. Es tracta d’una obra que data del 1682 i que és d’autor desconegut, com ha explicat Mn. Joaquim Calderer, responsable de patrimoni del Bisbat de Solsona. El passat dijous, 20 d’octubre, un equip del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, ubicat a Valldoreix, va desmuntar l’obra sota la supervisió de la restauradora Claustre Augé. El rector de la Coma Mossèn Ricard Cots i l’alcalde del municipi Marc Escarré van també ser presents a l’església així com Mn. Calderer, del bisbat. Aquesta actuació forma part d’un projecte de més ampli de restauració del conjunt monumental de La Pedra.

Operaris del Centre de Restauració desmuntant el retaule

La Generalitat encarrega l’estudi previ al condicionament de la carretera entre Sant Llorenç i Berga

Es prepara el Primer Concurs d’Ous d’Euga El conegut compositor Albert Guinovart ha composat una peça expressament per a l’ocasió El primer concurs d’Ous d’Euga de la Vall de Lord tindrà lloc el proper 15 de novembre a la Plaça Major de Sant Llorenç de Morunys. La proposta de la junta de l’Associació de Turisme de la Vall de Lord neix amb l’objectiu d’esdevenir una festa d’àmplia participació popular. Més d’una trentena d’inscrits participaran al concurs d’Ous d’Euga, denominació que reben les carabasses a Sant Llorenç dels Piteus segons una rondalla popular de Jacint Verdaguer. Els premis s’atorgaran segons el pes i a més n’hi haurà un d’especial a la carabassa més original. Paral·lelament al concurs, s’ha organitzat una fira que gira també a l’entorn dels ous d’euga i els grallers i geganters estrenaran el “Ball de l’Euga”, una peça cque ha composat expressament per a l’ocasió el conegut compositor Albert Guinovart. Els assistents podran tastar productes elaborats amb aquest aliment. A partir de les 10 del matí es podran presentar les carabasses, a 2/4 d’1 es presentarà el “Ball de l’Euga” i a la una del migdia està previst que hi hagi la inauguració de la festa amb autoritats locals i comarcals. L’organització ha demanat la col·laboració de comerços, restaurants i artesans de la Vall de Lord proposant-los que ofereixin productes d’ous d’euga. L’associació de turisme ha organitzat aquest acte amb el suport del Consell Comarcal del Solsonès i de l’Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys.

Amb un pressupost d’uns 86.000 euros, l’estudi ha d’estar enllestit en quatre mesos El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha encarregat l’estudi previ per fer el projecte de millora de la carretera que uneix Sant Llorenç amb Berga. L’informe estudiarà el traçat d’uns 32,5 quilòmetres. L’alcalde de Sant Llorenç, Enric Roures, s’ha manifestat partidari de la construcció d’un túnel d’uns 3,5 quilòmetres al Coll de la Mina per així millorar les condicions d’un dels trams més sinuós del traçat. Tot i així Roures explica que veu “difícil que la Generalitat opti per aquesta opció ja que dispararia el pressupost”. La millora d’aquesta via de comunicació, que aproparia la Vall de Lord amb l’eix del Llobregat, ha estat molt reivindicada pels ajuntaments de Sant Llorenç. El fet que la titularitat de la carretera fos compartida per les Diputacions de Lleida i Barcelona respectivament en va dificultar durant molt temps un projecte de millora integral. Actualment la carretera depèn de la Generalitat de Catalunya. El gegant Lleïr porta un ou d’euga 16

643 - Divendres, 30-10-2009


Oliana

Clariana de Cardener

Anna Simon i Ampurdanès

Ajuntament de Clariana

La fira de Tots Sants a Oliana

Curset de socorrisme a Clariana de Cardener

Des d’Internet, cada dia, les arts endevinatòries del màrqueting dirigit apunten al blanc dels nostres gustos. Anticipen destins i desigs. El producte ens troba i ens magnetitza, creant-nos necessitats ineluctables. Al carrer, estem envoltats per la semiòtica esotèrica del logotip. Els anuncis de televisió ens abdueixen amb els himnes rituals de les seves tornades enganxoses. És l’art POP(ular), la bellesa per les masses, que ens ven amb cossos exuberants des d’un perfum a un paquet de macarrons. Tot pensant amb l’ocultisme sensorial de la publicitat subliminal arriba el metro, amb vagons de color roig Coca-Cola, i em comença a venir la set…. Estratègies comercials intel·ligents i deliberades, però que mai no superaran la temptació de l’olor dolça dels xurros calents. Ni l’esclat de colors i perfums que s’escapa de la paradeta dels sabons. Ni el sabor pecaminós dels bocins de xocolata negra que ens obliguen a caure en la gola de provar i comprar. Ni l’art de la paraula dels firaires que amb un joc de malabars de paraules, gestos i somriures ens fan compradors satisfets. Ni aquella espècie d’atracció profunda i íntima cap a un cert producte d’artesania; una atracció per aquest art únic i incrustat de bocins de personalitat, en oposició al producte POP(ular) i “en cadena”. Potser és per això, per aquesta barreja de sensacions directes i productes més singulars i personals, que les fires sobreviuen amb bona salut en la societat de consum. I és per això, que des de l’Organització de la Fira de Tots Sants d’Oliana s’aposta un any més per promoure la fira de mostres i d’artesania de manera paral·lela i complementària a la fira de “calces i sostens”. El cartell d’enguany de la Fira de Tots Sants incorpora algunes novetats. S’ha ideat o consolidat la plaça de l’Ajuntament com a espai gastronòmic. Una de les activitats innovadores que cal remarcar-ne és la demostració de cuina a base de truita de riu i truita de patata que s’hi realitzarà en tres sessions (a 2/4 de 12, a 2/4 d'1 i a 2/4 de 2 del matí), i que es farà a càrrec de l’Escola d’Hostaleria Joviat de Manresa. En el mateix espai, a la 1 del matí, tindrà lloc la degustació gratuïta de canapès a base de truita de riu organitzada per Productes Pisicultors i Truites del Segre. Però l’activitat més destacable serà l’exposició “Fem Memòria del Pantà”, que pretén commemorar el cinquantè aniversari de la inauguració del Pantà d’Oliana. A l’exposició hi podrem trobar panells amb fotografies de particulars, retalls de premsa, plànols i maquetes en que es mostra el projecte inicial del pantà, etc. També s’anirà projectant al llarg de tot el dia un vídeo amb imatges del NODO, on apareix Franco inaugurant el pantà, i de la riuada de l’any 82. A més a més, tindrà lloc la XIII Mostra Ramadera, la tercera ediciò del “Carrer dels Artesans”, la “II Trobada d’Antiguitats”, el III Curset d’iniciació de motos d’enduro, la II Trobada de Cotxes Clàssics de l’Alt Urgell, la mostra de rellotges antics “Un pas pel Temps”, demostracions d’artesans, una ballada de gegants i un taller participatiu de joves diables, passejades amb rucs i altres activitats per “firar-se” al gust de tothom. Fins diumenge i bona Fira!

Els dies 17 i 24 d’octubre es va impartir un curset de socorrisme, que ha estat subvencionat en part, per la Secretaria de Joventut del Departament d’Acció Social i Ciutadania Ha estat realitzat per en Romà Aliste Quer i ha tingut una assistència de 13 persones. Les dues seccions del curs van constar d’una part de teoria i una altra de pràctica, en les quals vàrem aprendre com actuar davant de certes situacions d’emergència i els passos que cal seguir.

643 - Divendres, 30-10-2009

Comarca

Consell Comarcal del Solsonès

El 14 finalitza el termini per a les beques de desplaçament i residència La sol·licituds s’han de presentar al centre educatiu on l’alumne estigui matriculat Els alumnes que durant aquest curs acadèmic estudien ensenyaments de formació professional, cicles formatius de grau mig i superior, ensenyaments artístics d’arts plàstiques i disseny, CFGM O CFGS i ensenyaments esportius i resideixen en una comarca amb baixa densitat de població podran sol·licitar la corresponent beca de desplaçament i de residència, sempre i quan s’hagin de desplaçar un mínim de 30 km o haver de residir fora del seu domicili familiar per assistir a les classes. Els alumnes que es vulguin acollir aquest ajuts és necessari haver sol·licitat una beca per al mateix ensenyament i concepte de les convocades pel Ministeri d’Educació per al curs acadèmic 2009-2010. La sol·licitud s’ha de formular en el model oficial que es pot obtenir a través de l’adreça electrònica www. gencat.cat/educació i s’ha de presentar en el centre educatiu on el sol·licitant estigui matriculat per al curs corresponent a la convocatòria. Les famílies es poden adreçar al Servei comarcal de Joventut del Solsonès per a més informació o bé trucar al telèfon 973 48 35 16. 17


Parròquia

Ramon Estany

BESORA

SANT FELIU DE LLUELLES

CAMBRILS

SANT JUST-JOVAL

Tots Sants. Missa i visita al Cementiri a les 4 tarda. Tots Sants: Pregària al Cementiri en sortir de Missa.

CASTELLVELL

Missa mensual: Diumenge vinent, 8 de novembre, a les 4 de la tarda.

Tots Sants: Diumenge, dia 1, Missa a les 10. Visita al Cementiri: Diumenge vinent, festa de Tots Sants, en sortir de la missa de 2/4 de 12 farem la visita al cementiri per recordar els difunts de la Parròquia i pregar per ells.

LA COMA

SISQUER

LA PEDRA

SOLSONA

Dia dels Difunts: Dilluns, 2 de novembre, Missa al Cementiri. Tots Sants: Pregària al Cementiri en sortir de Missa.

LINYA

Tots Sants: Missa i visita al Cementiri a les 12. Dia dels difunts: Dilluns, 2 de novembre, Missa a les 7 del vespre.

LLINARS

Tots Sants: Missa i pregària al Cementiri.

MADRONA

Celebració de Tots Sants: Dissabte, dia 31, a les 6 de la tarda, Missa de Tots Sants i pregària al Cementiri pels difunts.

NAVÈS

Tots Sants: Missa a 2/4 de 5 i visita al Cementiri. Dia dels difunts: Dilluns, 2 de novembre, Missa a les 9 del matí.

Dia dels Difunts: Demà dilluns, dia 2, a les 10, Missa i pregària al Cementiri. Conferència de la germana Feixes: Aquest dissabte, 31 d’octubre, a les 5 de la tarda, a la Sala de la Casa de la Parròquia, la germana Feixes ens farà una xerrada sobre el tema Viure en plenitud. Tothom hi està convidat. Xerrada: Càritas o l’opció preferencial pels pobres.- Som conscients que col· laborar amb Càritas ens pot ajudar a ser feliços? Què vol dir “l’opció pels pobres”? Eduard Fonts, psicòleg i teòleg, ens contestarà a aquestes preguntes i altres que ens puguem fer, de 10 a 12 del matí, a la Sala de la Casa de la Parròquia. Organitza Càritas de la zona del Cardener. És molt important la teva presència.

Festa de Tots Sants: Diumenge vinent, festa de Tots Sants, a 2/4 de 5 de la tarda ens trobarem a la capella del Cementiri per fer una pregària pels nostres difunts, especialment pels que ens han deixat durant aquest darrer any. Recordem que a les 7 del vespre hi haurà la Missa Conventual a la Catedral, com cada diumenge... Commemoració de Tots els fidels difunts: El dilluns, 2 de novembre, serà el Dia dels Difunts. A 2/4 de 12 del matí, Missa a la capella del Cementiri. Missa pels malalts: Demà dilluns, dia 2, a la Missa de 2/4 de 8 del vespre de la Companyia de Maria es pregarà molt especialment pels malalts de la Parròquia. Si algú vol que s’esmenti algun familiar i amic en particular, ho pot demanar al mossèn abans de la Missa o a algun membre de l’Equip de visitadors de malalts. Vine a pregar per ells! Escola de Formació de Laics: Dissabte, 7 de novembre, al Seminari, durant el matí es farà la jornada oberta a tothom per commemorar els 10 anys d’aquesta institució. Ens alegrarem de la teva presència.

VALLS (Guixers) Visita al Cementiri.- Diumenge vinent, 8 de novembre, Missa a 2/4 d’11 i pregària al Cementiri.

Records

ODÈN

Tots Sants: Pregària al Cementiri en sortir de Missa.

OLIUS

Tots Sants: Missa i visita al Cementiri.

PINELL

Lluís Soler i Comelles

Festa de Tots Sants.- Diumenge, dia 1, a les 10 del matí, Missa de Tots Sants i pregària al Cementiri pels difunts.

va morir a casa, el dimarts 27 d’octubre 2009, a l’edat de 92 anys

PREIXANA Missa i visita al cementiri.- Diumenge vinent, 8 de novembre, a les 10.

SALLENT

Celebració de Tots Sants: Dissabte que ve, dia 31, a les 4 de la tarda, Missa de Tots Sants i visita al Cementiri.

SANT CLIMENÇ

Tots Sants: Diumenge, 1 de novembre, a 2/4 de 12, Missa de Tots Sants i visita al Cementiri.

El primer treballador de casa nostra vas ésser tu, l’octubre de 1956 començares al garatge Montaner, al 1961 continuares a la gasolinera Setelsis, fins que et vas jubilar, aquesta família Montaner - Colomés, sempre t’hem recordat com un home de pau. No tenies enemics ni coneixies l’enveja. Estimaves a tothom i tothom t’estimava. Has pogut gaudir tants anys de l’amor i la companyia de la teva família la Claustre i la Trini que tant has estimat i elles ni un moment t’han deixat. Has tancat els ulls per sempre, i has deixat un tresor infinit, una vida un amor i una pau, que sempre recordarem Estacio Servei Setelsis

18

643 - Divendres, 30-10-2009


Oliana

Marcel Ribera. Arxiu fotogràfic: Marcel Ribera

Marroc (I) (Ciutats Imperials) Un any més hem anat a visitar un nou país, una nova cultura, la qual cosa vol dir conèixer in situ la forma de viure en altres llocs. Abans de marxar, hem pres alguna precaució, com per exemple posar-nos la vacuna de l’hepatitis... Viatjar sempre enriqueix el nostre cervell i la nostra ment... És bo que en anar a visitar un altre país, abans ens informem dels principals llocs a visitar i que en arribar al destí ja disposem “d’una cultura”, que a mesura que estem en aquell lloc anirem ampliant amb la nostra estada. També és interessant (si és possible) saber almenys, les quatre coses principals i donar les gràcies amb la llengua del país on anem... En aquest cas, el primer idioma oficial és l’àrab marroquí, cal dir però que hi ha molta gent que parla dialectes de l’idioma Bereber. S’utilitza molt l’idioma francès. A les regions del nord també es parla espanyol, degut a l’època que va ser “territori colonial espanyol”. Amb el passaport a punt, comencem el nostre viatge pensant en dues paraules que es repetiran molt, durant la nostra estada al Marroc :“Salam alikum” com a salutació (que la pau sigui amb tu) i “sukram” (gràcies)... Arribem a Algeciras on dinem. Tarifa, ens traslladem al Port per embarcar en el ferry que ens porta fins a Tanger, aquí sopem... En aquesta primera trobada amb el país ja veiem que coneixerem i gaudirem de coses que fins ara són desconegudes per nosaltres. Un nou dia ens espera. Visita a Tànger, ciutat que és cruïlla de civilitzacions i també no oblidem que és una ciutat estratègicament situada entre el mar Mediterràni i l’oceà Atlàntic, és la porta d’entrada al continent Africà. Entre altres coses es pot gaudir de la Medina, el Gran Socco, el Petit Socco, la Mesquita de Siddi Bouabid.... Una de les coses que ens crida l’atenció en aquestes ciutats del Marroc són les sortides i postes

“Algeciras” el Ferry a punt

de sol, són imatges que tan sols es poden veure i viure aquí. A la nit descansem a l’Hotel Ramadà Les Almohades (boulevard Mohamed VI). Posteriorment ens traslladem cap a la ciutat de Meknes, ciutat històrica fundada pels berberiscos durant el segle XI envoltada per una gran muralla de 40 torres. Són interessants les visites a la Medina, el Palau Dar el Kevira, el mausoleu del sultà Moulay Ismail... L’economia de la ciutat es mou gràcies a coses tradicionals com pot ser la ceràmica, articles de pell... Durant la visita vam poder veure diferents portes d’entrada a la ciutat, aquests llocs són una meravella de treball fet amb filigranes tal i com ells tan sols saben treballar, per exemple la porta de Khemis... És d’admirar el Graner Reial on van a parar part de les collites, posteriorment quan arriba un any de vaques flaques, el rei reparteix el gra entre la població. Certament el Marroc és un país de colors i olors. És un lloc on cada cosa s’aprofita al màxim, especialment en els llocs on hi viuen els més pobres. És un viatge on s’aprèn moltes coses, especialment els que venim d’un país on disposem quasi de tot...

Típica imatge de Tànger

643 - Divendres, 30-10-2009

Ritual de fer l’esmorzar

19


Comarca

Redacció

Relació de decrets dictats pel President de la Diputació Durant el mes de setembre Atorga a favor de l’Associació de Turisme de la Vall de Lord, una subvenció per a l’organització de “XI Copa Catalana Internacional i Lord Festival Vall de BTT Open d’Espanya BTT 2009”, 12.000 euros. Aprova la justificació tramesa i el pagament de subvenció a favor de la Mancomunitat d’Aigües del Solsonès, per al condicionament de la xarxa d’abastament d’aigua al nucli d’Enfesta, 9.799,65 euros. Aprova la modificació del cost de l’actuació, la justificació tramesa i el pagament de subvenció a favor de l’Ajunt. d’ Olius, per a la reparació de coberta i interior de la rectoria del Castellvell, 2.500 euros. Aprova la justificació tramesa i el pagament de subvenció a favor de l’Ajunt. de Llobera, per a la construcció d’un parc infantil, 10.000 euros. Atorga a favor de la Societat de Caçadors de Solsona una subvenció per a les despeses de la Fira del Caçador, 1.000 euros. Aprova certificació d’Obra DL-2008/771, de l’Ajunt. de Pinós, “Pavimentació del camí del nucli de Sant Just d’Ardèvol, 2a fase”, i la transferència al seu favor de l’import de 54.379,70 euros. Dóna conformitat a la modificació i actualització de dades de l’actuació: “Sala polivalent, 4a fase” de l’Ajunt. de Solsona.

Durant el mes d’agost Aprova el retorn de fiança a favor de Tableros Tradema SL, permís d’obres núm. 101/2001, 1.202,02 euros. Aprova certificació núm. 7, 2a pròrroga del contracte de conservació semi-integral carreteres xarxa viària zona 2, comarques: l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Solsonès, a favor de M. y J. Grúas SA, 94.029,52 euros

Partits politics

JERC

Es constitueix la nova federació regional de les JERC Catalunya Central Les JERC del Solsonès, el Berguedà, el Bages, Osona, Lluçanès i Moianès s'uneixen per constituir la nova federació regional de les JERC en un Congrés Regional celebrat a Cardona, iniciant-se d'aquesta manera un nou cicle per les JERC de la Catalunya Central

Isaac Peraire, nou Portaveu de la federació regional de les JERC Catalunya Central

El passat dissabte, 24 d'octubre, es va constituir la nova federació regional de les JERC Catalunya Central. El Congrés Regional es va dur a terme a l'antic teatre Calín de la vila de Cardona, que va acollir l'assistència de militants i convidats. La nova federació regional de les JERC queda integrada per les comarques del Solsonès, el Berguedà, el Bages, Osona, Moianès i Lluçanès, que havien estat parts integrants de les antigues federacions regionals de la Catalunya Central. Així, les antigues JERC-Osona-Ripollès-Lluçanès i la Regió7 formada pel Solsonès, Berguedà i Bages que havien treballat per separat queden dissoltes per donar pas a la nova federació regional. Durant el Congrés es van debatre i aprovar per unanimitat les ponències que marcaran els objectius i les línies a seguir per part de l'organització d'aquesta zona pels propers dos anys. A continuació el torn va ser per la breu presentació per part dels candidats a liderar aquest projecte, amb la complicitat i amb l'ajuda de tota la militància integrant de la zona. La candidatura, formada per membres de les diferents realitats territorials de la nova regional, va ésser escollida al complet rebent un ampli suport per part de tota la militància sota els següents càrrecs:Isaac Peraire, de Prats de Lluçanès, Portaveu Regional, Mònica Grandia, de Berga, Secretària d'Organització, Xavier Rubió, de St. Vicenç de Castellet, Secretari de Finances, Sara Olmos, de Manresa, Secretària d'Igualtats, Josep Culí, de Sant Pere de Torelló, Secretari de Formació, Joan Codina, de Castellterçol, Secretari d'Agitació i de Medi Ambient, Josep Arisa, de Centelles, Secretari de Campanyes, Gerard Bajona, d'Odèn, Secretari de Política Institucional, Òria Rovira, de Rupit, Secretària d'Imatge i Comunicació. En acabar, la Mesa formada per Sara Alarcón, de Solsona, Xavier Castellana, de Vic, i Eulàlia Company-Juberó, de Cardona, va donar per acabat el Congrés. Tot seguit es va finalitzar la jornada amb un dinar per apropar la gent de tots els territoris i per començar a establir llaços, amistat i companyonia. D'aquesta manera s'inicia un nou cicle que representarà un punt important d'inflexió de les JERC del nostre país, juntament amb el treball i la implicació dels nous agents implicats a la Catalunya Central. 20

643 - Divendres, 30-10-2009


Educació

CEIP Setelsis

Les classes dels Nans, els Óssos i les Àligues vam marxar de bon matí cap a Can Bajona Després d’esmorzar vam fer moltes activitats: donar menjar als animals, pujar al cavall, anar a pasturar les ovelles, tocar els conills i les gallines...

Per recuperar forces ens van donar un bon dinar!!! Que amb una bona passejada pel bosc, vam fer baixar!!!!

Sisè a Ràdio Solsona Una de les activitats que ens agrada fer a l’àrea de llengua catalana és aprendre a fer una entrevista. Aquest curs, els alumnes de sisè, com que sabíem per les tutores que més endavant vindrien els mossos d’esquadra a fer-nos una sessió informativa sobre “Internet segura”, hem trobat adient entrevistar el cap de la comissaria dels mossos. En una sessió prèvia van venir a fer-nos una xerrada un agent i un sotsinspector. Es tractava de donar-nos una visió general de la seva professió.

Xerada a la biblioteca

Posteriorment, a classe, vam preparar un seguit de preguntes per fer-les al cap de la comissaria i, en grups de cinc, entràvem a l’estudi de la ràdio i ens convertíem en periodistes per un dia.

Va ser una experiència molt enriquidora! Si ens voleu escoltar, sintonitzeu Solsona FM (107.5) dilluns, 2 de novembre a les 11 del matí; dijous, 5 de novembre a les 7 de la tarda i dissabte, 7 de novembre a les 5 de la tarda.

Entrevista al sr. Vidal

643 - Divendres, 30-10-2009

21


Educació

Ramon Estany

Tornen les castanyes Com ja és tradició a Solsona per aquestes dates de Tots Sants, l'alumnat de 4t. d'ESO de l'IES Francesc Ribalta i l'Escola Arrels II tornen a vendre castanyes per recaptar fons per als seus respectius viatges de fi de curs. Els de l'IES Francesc

Un grup de castanyers i castanyeres de l'IES Francesc Ribalta

Ribalta fan el seu viatge a Itàlia, mentre que els de l'Arrels II aniran a París. Les parades eren situades en quatre indrets estratègics de Solsona. Arrels eren al Portal de les Monges i a la Torre de les Hores. I l'IES Francesc Ribalta, al Passeig Pare Claret i al capdavall del Carrer Sant Miquel.

La paradeta d'Arrels

Educació

Equip educatiu de la llar d'infants “el pi “

La festa dels pinyonets Dimecres dia 14 d´octubre vam celebrar per primer cop a l´escola la festa dels pinyonets. Aquesta festa la vam dedicar als infants que el curs passat feien P-2 i enguany ja no són a l´escola. Els nens i nenes que aquest curs són a l´escola també hi eren convidats. Així es van interelacionant infants de diferents cursos... Vam guarnir el pati molt festivament i vam berenar coca i xocolata desfeta ben calentona.. Va quedar boníssima....!!!! Més tard vam fer ball i xerinola pels infants i així vam despedir una nova festa que ja forma part de les nostres activitats de tardor a la Llar d´Infants EL PI.

22

643 - Divendres, 30-10-2009


Educació

Escola Arrels

Cicle mitjà visita les Salines de Cambrils Ja feia dies que estava programada i el divendres 23 d’octubre, vam fer l’excursió cap a les salines de Cambrils. Com que dos dies abans havia plogut, estàvem a punt d’anul·lar-la, però per sort no ho vam fer. Feia un dia assolellat i la claror i el blau del cel ens van acompanyar tota la jornada. Vam esmorzar al mirador de Serra Seca. Des d’allà dalt vam gaudir de la vista de molts cims i carenes i de l’aigua entollada a la vall. L’escultura de la bicicleta commemorativa del Tour de França, ens deixava veure des de les seves rodes un mar de núvols. Quan vam arribar a Cambrils vam anar a les salines. Ens van explicar que la sal havia sigut un negoci i que els romans pagaven als seus soldats amb sal. Vet aquí perquè els pares

Educació

cobren el salari! O per dir que una cosa és cara, es diu que és salat. L’itinerari començava en una esplanada on s’entollava l’aigua salada i es deixava evaporar per obtenir la sal. Després seguíem el camí cap a una font que rajava aigua molt salada. Diuen que amb tres litres d’aquesta aigua es pot obtenir un quilogram de sal. Vam trobar diferents molins i finalment un nou lloc on evaporen l’aigua i obtenen sal. Vam omplir una bosseta de sal cristal·litzada. A la tarda vam visitar Roc Falcon, el centre de cria de falcons. Vam observar les parelles de falcons amb un plomatge majestuós, les seves cuixes força arrodonides, urpes tensades i aquell bec aguilenc. Muntanya, aigua, sal, natura i una mica de cultura!

Escola Arrels II

Els llibres digitals ja entren a formar part de l'Escola Arrels aquest curs Alumnes d'ESO són els primers a utilitzar els “digital text” en diferents crèdits per a situar-se entre els centres capdavanters en aquest nou format El sistema d'introduir els llibres digitals (digital text) en les matèries dels estudiants d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) ja és una realitat a l'Escola Arrels, que ha posat en marxa el nou format coincidint amb el centres capdavanters del país, tal com havia proposat el govern català. Per tal de poder introduir el digital text a les classes, deixant enrere el format paper, el professorat ha hagut de fer una formació específica mentre que les pròpies aules del centre s'han hagut d'adaptar a les noves necessitats, amb projectors, ordinadors i pantalles enlloc de pissarres, entre altres equipaments. D'entrada han iniciat l'ús dels llibres digitals els estudiants de tercer curs d'ESO en alguns dels crèdits en els quals la interactivitat amb la matèria que s'imparteix facilita encara més l'aprenentatge amb l'alumnat. Així, entre els principals exemples, l'Escola ha destacat l'assignatura de Química, on els nois i noies poden veure fins i tot les partícules en moviment, fet que era impossible en els llibres tradicionals. 643 - Divendres, 30-10-2009

Amb la incorporació del digital text a les aules, aquest centre educatiu ha fet tota una aposta per a la modernització de les seves instal·lacions, la dotació de nous equipaments informàtics i la preparació dels estudiants en un dels sistemes més novedosos d'aprenentatge que s'està consolidant com un dels objectius de futur. 23


Educació

ZER del Solsonès, Zona Escolar Rural del SOLSONÈS

Jornades de mestres d’escola rural de Catalunya a l’Alt Empordà La ZER del Solsonès participa en les Jornades En el marc de les Jornades d’Escola Rural que cada dos anys organitza el Secretariat d’escoles Rurals de Catalunya, juntament amb la Federació de Moviments de Renovació pedagògica, els mestres i les mestres de les escoles rurals de Catalunya s’han trobat aquest passat cap de setmana, 23 i 24 d’octubre de 2009, a l’Alt Empordà. Des de fa gairebé 30 anys, el Secretariat organitza aquestes trobades que apleguen mestres i altres persones de la comunitat educativa dels pobles, per tal de debatre temes d'interès i avançar en la qualitat educativa. El Secretariat està format per professorat que treballem a escoles rurals d’arreu de Catalunya, fa tres dècades que ens anem trobant un dissabte per trimestre en diferents punts del país per tal de compartir idees, inquietuds i experiències. Sempre amb el ferm propòsit de donar valor i millorar l’educació als pobles. Cada dos anys fem unes Jornades a diferents indrets de Catalunya (Berga, Juneda, l’Escala, ...) per tal d’ampliar i obrir

Educació

els nostres treballs, compartir debats i reflexió i afavorir l’intercanvi d’experiències. Enguany el tema de les 15es Jornades va ser: “Competències per a un poble educador” Cada vegada més conscients que l'Educació no és funció exclusiva de l'escola, en aquestes jornades vam reflexionar per tal d'avançar plegats cap uns pobles realment educadors per totes les persones que hi vivim. Els mestres que treballem a les escoles rurals del nostre país, apostem per les escoles de poble, petites i públiques i per la seva qualitat. Participar en les Jornades i en el Secretariat, de forma activa, és un dels objectius del Claustre de mestres de la Zona Escolar Rural del Solsonès, per tal de treballar des de la renovació pedagògica, juntament amb les altres ZERs de Catalunya. Per més informació sobre les 15es Jornades i el Secretariat d’Escoles Rurals de Catalunya, podeu consultar la web: www.erural.pangea.org

CEIP Setelsis

De colònies a l'Alt Empordà Els dies 14, 15 i 16 d’octubre, els alumnes de quart de l’Escola Setelsis vam anar de colònies. Vam estar en un indret on els rellotges eren tous, els elefants tenien les potes molt llargues, plovia dins dels cotxes, i al sostre de les cases hi havia oberta una porta dels somnis. No us penseu que vam anar gaire lluny. Vam visitar l’obra de Dalí a l’Alt Empordà i vam aprofundir el tema del surrealisme que, des de fa dies, treballem a l’escola. A part vam fer de turistes i vam visitar varis pobles de l’Alt Empordà. Ens ho vam passar d’allò més bé i el que vam aprendre ens servirà per continuar treballant a l’escola l’obra de Dalí. 24

643 - Divendres, 30-10-2009


Educació

IES Francesc Ribalta

Coneixem els nombres... I el parlament? El passat dia 22 d’octubre tots els alumnes de 4t d’ESO vam anar a Barcelona a visitar CosmoCaixa i el Parlament. Vam sortir de Solsona a les 8 en punt per arribar al moll de Barcelona a 2/4 d'11 dl matí. L’autocar ens va deixar a l’entrada del Cosmocaixa, allà ens van fer una interessant explicació sobre l’origen dels nombres (com comptaven a l’antiguitat i el perquè dels nombres que fem servir ara) i vam poder fer alguns experiments que ens demostraven tot el que ens explicava el nostre guia. En acabar l’exposició vam poder visitar lliurement el CosmoCaixa i gaudir de totes les activitats lúdiques que hi havia a l’apartat de ciència. Sortint del CosmoCaixa vam anar a dinar al Maremàgnum i vam poder passejar-nos una estona pel centre comercial. A la tarda vam anar a visitar el Parlament, per sort vam poder entrar tots a la vegada i no vam haver de fer dos torns i esperar fora 40 minuts. El recorregut pel Parlament va ser interessant i diferent del que ens esperàvem, ens van explicar l’arquitectura i la decoració del Parlament i també el seu desenvolupament al llarg de la història. Vam poder seure a les

butaques dels diputats a la Sala de Plens i allà ens van fer la major part de l’explicació i al final vam poder fer-hi fotos. A les 2/4 de 8 del vespre vam agafar l’autocar que ens va retornar a Solsona i vam deixar enrere un llarg dia de pluja. Laura Coromina Boix i Aldana Nahir Gargiulo Ferrera

Associacions i Entitats

Club L'Estel del Solsonès

El Club "l'Estel del Solsonès" El Club Organitza el dia 8 de novembre un viatge sorpresa. Sortida a 2/4 de 8 del matí de l'estació d'autobusos. Per més informació, adreceu-vos al mateix club. Tel. 973 48 10 47. El Club

Sortida a Sabadell El dimarts 27 d’octubre de 2009, els alumnes de 3r ESO hem marxat d’excursió a les nou del matí de l’estació d’autobusos de Solsona. Estava previst visitar Sabadell. A l’autocar tots estàvem molt excitats. En arribar a Sabadell hem esmorzat davant de l’observatori on, a continuació, ens han explicat la vida de les estrelles a través d’un PowerPoint. Llavors, el primer grup ha anat a la cúpula, on hi ha el telescopi, i ha observat el Sol; mentrestant, el segon grup ha omplert un dossier sobre els estels. Aleshores hem canviat els papers. Després de dinar teníem tota la tarda per voltar per Sabadell i fer les fotos per al concurs fotogràfic. Tornant a Solsona tots teníem una sensació d’haver après més i d’haver-nos-ho passat bé. Martin Kuspert, 3r ESO A

643 - Divendres, 30-10-2009

Cartellera

Ramon Estany

Solsona premiarà els millors pessebres S'han aprovat les bases del concurs de pessebres per aquest nadal 2009, en que hi podran participar totes les famílies, escoles, entitats i persones de la ciutat que s'apuntin entre els dies 16 de novembre i 15 de desembre a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament (OAC). Els pessebres hauran d'estar exposats al públic entre els dies 20 de desembre del 2009 i 6 de gener de 2010. La sala d'exposicions cedida serà el Celller de Ca l'Aguilar. Els pessebres participants al concurs hauran d'estar situats en aparadors o llocs de fàcil visibilitat. I, com a mínim, s'hauran de poder veure de 6 de la tarda a 9 del vespre. Els pessebres participants hauran d'estar degudament senyalitzats amb el rètol que s'entregarà a l'OAC en el moment de la inscripció. Hi ha dues classificacions: pessebres clàssics i moderns. S'entregaran un total de 14 premis de 60 euros cadascun. El jurat passarà entre els dies 24 i 31 de desembre. El veredicte es farà públic el dia 6 de gener de 2010, a les 7 de la tarda a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Solsona, on tot seguit es farà entrega dels premis. 25


Associacions i entitats

ACP del Solsonès

Bolets i cava Aquest darrer cap de setmana vàrem participar amb els actes de la II Fira del Bolet i del Boletaire del Solsonès, que va organitzar el Patronat Comarcal de Turisme del Solsonès en els dies 23 al 25 d’octubre. Diumenge, de bon matí, es va muntar una parada de venda a la Plaça de Palau, on es podia adquirir el cava i els materials per al col·leccionisme de plaques. Tot seguit es va dur a terme la Trobada de Tardor de les 10 del matí fins gairebé les 2 de la tarda. La nombrosa participació de col·leccionistes d'arreu va omplir la plaça, envoltant tota la font. En la Trobada, i amb l'assistència d'en Josep Maria Casafont Augé, Alcalde de Navès, així com d’altres autoritats locals i del Consell Comarcal, vàrem presentar la placa de cava Rusinés de la col·lecció dels Municipis del Solsonès, que correspon en aquest Municipi, i que té com a motiu central una reproducció del Monument a Jofre el Pilós, Aquesta imatge ha estat cedida per en Joan Mondragón, Montserrat Sallent, M. Àngels Olives, i el Consell Comarcal. Conjuntament, es va presentar la placa de la II Fira del Bolet i del Boletaire del Solsonès (Disseny de J.R. Francesch), que es va entregar per gentilesa del Consell Comarcal del Solsonès. Al mateix temps es va presentar la placa de l’Entitat solsonina, Club Patinatge Solsonès.

Associacions i entitats

Des d’aquí el nostre agraïment a tots els que vàreu participar, col·leccionistes d’arreu, paradistes i a tots els Ens Locals i Comarcals que amb la vostra col·laboració heu fet possible la Trobada de Tardor, i la Fira; també el fem extensiu als veïns de la Plaça de Palau per la seva paciència amb la nostra invasió, i naturalment, als amics del Patronat i de la Pastisseria El Passeig pels seus tastets.

Sol del Solsonès

Ens visita l’Associació de Salut Mental de Sants El passat dissabte 24 d’octubre, familiars i usuaris de l’associació de malalts mentals de Sants van visitar el Sol del Solsonès. Van arribar a la seu del Sol i després de les salutacions i un petit esmorzar, vam anar a fer una visita, guiada per la professional Montse, pel casc antic de Solsona, al pou de gel i a la catedral. Seguidament es va anar a dinar a Font de Goters. Van compartir un dia esplèndid i ple de complicitat, en tot moment acompanyats per les monitores del Sol: Noemí, Carla, i pel president del Sol. Esperem poder-ho repetir ben aviat!!! Volem agrair a l’ajuntament de Solsona i al Mossèn Joan Clos per organitzar-nos una visita tan complerta.

II nit Literària i musical del Sol del Solsonès a Cardona Dissabte 7 de novembre de 2009 a 2/4 de 10 de la nit, tindrà lloc al teatre els Catòlics de Cardona, la II Nit literària i musical del Sol del Solsonès. Organitzada per Ajuntament de Cardona i Creu Roja de Cardona. Els guanys aniran destinats al Pla Estratègic Antidroga del Solsonès i rodalies.

26

643 - Divendres, 30-10-2009


Associacions i Entitats

Ramon Estany

La Coral Club Sant Jordi participà a la Nit del Sol El passat dissabte 24 d'octubre, la Coral del Club Sant Jordi de Solsona va cloure musicalment la VII Nit del Sol al Teatre Comarcal.

Racó d'Art

Marta Ricart. L’Àtic. L’Escola d’Arts de Solsona. imatges www.remidaday.blogspot.com

El racó de l’art Davant el creixent interès des de diversos sectors educatius del Solsonès per conèixer noves formes de comprendre l’art i incorporar-los a la pràctica quotidiana, neix el racó de l’art. El racó de l’art és un espai quinzenal que es proposa obrir camins creatius tot reflexionant i presentant propostes artístiques i creatives des d’una perspectiva contemporània.

Art i cultura per a tothom Des de fa anys, en el nostre país trobem com hi ha hagut una voluntat institucional creixent per apropar l’art i la cultura a la població. Al llarg dels darrers anys, s’han construït biblioteques, museus, centres d’art, auditoris, etc. que permeten un accés majoritari a diferents productes i esdeveniments artístics i culturals. Aquest fet, anomenat democràcia cultural, es proposa apropar els béns culturals a les persones. Però quin paper dóna a la població aquest model de gestió cultural? Doncs el que majoritàriament tenim en molts àmbits del nostre entorn, el de consumidors. Sovint, però, també ens passa que desconeixem molts dels productes culturals que se’ns ofereixen perquè no hem tingut ocasió de conèixer-los més a fons i ens quedem aleshores a la porta de molts d’aquests espais sense saber ben bé què hi anem a buscar. La construcció d’espais que possibiliten un major accés a la cultura és realment molt necessari, però també ho són altres maneres d’aproximar-se i comprendre l’art i la creativitat que vagin més enllà del rol de consumidors que sovint prenem. És quelcom que no hi estem massa acostumats en el nostre país però que si mirem d’altres contextos, veiem com l’art també pot prendre un paper actiu i participatiu. Els artistes treballen conjuntament amb d’altres professionals (de la sanitat, l’educació, etc.) per construir propostes que impliquin a les persones, 643 - Divendres, 30-10-2009

Elaborant materials

les seves comprensions i maneres de representar i construir la realitat. És el que s’anomena democratització cultural i que es basa en la construcció col.lectiva i plural de cultura des de les pròpies persones. Així, l’art no té perquè representar solsament el treball d’un artista sinó que també pot implicar una comunitat i un context a veure amb l’espai on se situa l’acte creatiu.

Un exemple. Un exemple d’aquest treball conjunt, el trobem a la ciutat italiana de Reggio Emilia, on en el marc d’una proposta educativa municipal, (la ciutat educadora), s’ofereixen diversos espais intergeneracionals que les persones comparteixen aprenent, creant i construint productes culturals. Per exemple a la ciutat hi ha el centre de reciclatge creatiu anomenat REMIDA, que a partir de material de rebuig d’empreses i altres sectors, construeix tallers creatius i propostes artístiques intergeneracionals que sorgeixen dels mateixos habitants de la ciutat i que acaben en formats expositius. Des de la manipulació de diversos materials sota una finalitat artística, els participants descobreixen el valor de la creativitat alhora que expressen les seves inquietuds i les comparteixen amb una comunitat. Aquest projecte es pot veure a: www.remidaday.blogspot.com 27


Associacions i Entitats

Cartellera

Redacció

El Fons Social de Solsona ajuda més d’un centenar de solsonins L’Ajuntament preveu ampliar la seva aportació al fons degut a les dificultats econòmiques que la crisi està comportanta a algunes famílies solsonines El Fons d’Emergència Social impulsat per l’Ajuntament de Solsona ha atès, en els menys de 7 mesos que porta en funcionament, un total de 108 persones i 28 famílies amb problemes per accedir als serveis bàsics com l’habitatge, el menjar o els medicaments. El programa, que compta amb el suport de diverses entitats socials de Solsona a més d’aportacions de particulars, ha permès al consistori disposar d’un fons econòmic per ajudar les famílies que atravessen serioses dificultats econòmiques a causa de la crisi. Actualment el nombre de famílies que estan reben algun tipus d’ajut provinent del fons ascendeix a 14 però els responsables dels Serveis Socials de l’Ajuntament solsoní apunten que la xifra podria augmentar en els propers mesos. “La percepció que tenim és que la situació s’està agreujant i preveim que d’aquí en endavant hi hagi més demandes per accedir al fons”, apunten des del serveis socials municipals que s’encarreguen de fer l’avaluació i el seguiment dels casos. Per la seva banda, l’Ajuntament ja ha avançat que de cara l’any vinent ampliarà l’aportació econòmica al fons que, inicialment va ser de 5.000 euros ja que

segons ha explicat el regidor de Benestar Socials de Solsona, David Rodríguez “preveiem que el 2010 la situació de crisi es mantindrà i necessitarem eines per ferhi front”. Les previsions més pessimistes apunten que els efectes de la crisi es podrien agreujar el 2010 si es manté la manca d’oferta de llocs de treball que es podria combinar amb la finalització, en molts casos, de les prestacions d’atur. Els ajuts, als qual es poden acollir totes les persones empadronades a Solsona amb un mínim d’un any d’antiguitat, han permès fer front al pagament d’aliments, lloguers, medicaments o productes de primera necessitat com bolquers i la seva acceptació comporta unes contraprestacions com la realització de cursos d’orientació professional i de català. Així mateix es prioritzen els casos més greus en què els sol.lcitants no disposen dels ingressos mínims per poder sufragar les despeses bàsiques de subsistència. El Pla d’emergència social compta amb el suport de 7 entitats de Solsona (Càritas Parroquial, Creu Roja, Mans Unides, Solsonès Obert al Món, Rottary Club, Volem Feina i el Consell de la Gent Gran) a més del Consell Comarcal del Solsonès, la Diputació de Lleida, La Caixa i el setmanari Celsona Informació. Rodriguez ha valorat molt positivament la col.laboració de les entitats, empreses, institucions i particulars que han donat suport a la iniciativa fent aportacions al compte que el consistori ha obert a La Caixa: 2100-0081-98-0200353739.

28

Ramon Estany

S'enceta un nou concurs de postals de Nadal La regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Solsona ha aprovat les bases del VII Concurs de Postals de Nadal, per tal d'escollir la il.lustració de la nadala que el consistori de Solsona editarà enguany. La temàtica de l'obra se centrarà en les festes nadalenques. Hi poden participar tots els solsonins i solsonines interessats, i els treballs hauran de ser de 14 x 18'5 cm, en disposició horitzontal o vertical. El procediment i les tècniques són lliures. L'obra no se signarà, i s'adjuntarà en un sobre tancat amb el nom i les dades de contacte de l'autor. Es poden entregar les propostes fins al dia 20 de novembre a la 1 del migdia a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament (OAC). L'obra guanyadora es premiarà amb 200 euros. El lliurament del premi tindrà lloc el dia 6 de gener de 2010 a les 7 de la tarda a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Solsona. El veredicte tindrà lloc el dia 26 de novembre i es comunicarà al guanyador. Les obres no seleccionades podran ser recollides a partir del dia 27 de novembre, al mateix OAC, mentre que la peça guanyadora quedarà en propietat del consistori.

643 - Divendres, 30-10-2009


XERRADES - taula rodona Celebració de l’any Amades a Cardona

Dia 30 d’octubre de 2009, a 2/4 de 8 del vespre, a la biblioteca Marc de Cardona, inauguració de l’exposició “Joan Amades: la memòria del poble” i presentació del butlletí Cardona Oberta núm. 70, editat pel Foment cardoní, dedicat íntegrament al folklorista. Dia 31 d’octubre a 2/4 de 7 de la tarda, al teatre Els catòlics, projecció de les pel. lícules de Raul Contel Estimat Amades i la rondalla L’amic de la mort. El Cinema Amateur Cardoní projectarà una pel· lícula sobre folklore cardoní.

MÚSICA JAM SESSION

Divendres, 30 / octubre a 2/4 de 12 de la nit A la SALA SPUTNIK

Guia de serveis AUTOMOCIÓ

Garatge Montaner Carretera de Manresa, 1 ......................... 973 48 06 00 Dièresi Autoreparació, SCCL Carretera de Torà, 20 .................................973 48 03 21 Tallers Montsol, S.L. Avinguda Sant Jordi, 25...........................973 48 27 05

ARTICLES DE REGAL

Articles de Regal Pellicer Carrer Sant Nicolau, 6. Solsona Telèfon: 973 48 11 59

BAnCS I CAIXES

Ibercaja Plaça Camp, 8 ................................................973 48 03 09

BARS - RESTAURAnTS

Restaurant Castell Carrer Castell, 8............................................ 973 48 00 78 Frankfurt Dasai Carretera de Sant Llorenç, 4 ................ 973 48 08 66 Only Party.............................................973 48 29 17 Restaurant Trabucaire Carretera de Sant Llorenç, 1 ................ 973 48 00 27

CARnISSERIES

CINEMA 20 anys de projeccions

ACTIVITATS Festa de la Castanyada

Diumenge dia 8 de novembre a les 6 de la tarda, al Enguany, el Cicle de Pro· restaurant Bon dia, de Sant Llorenç de Morunys. jeccions que organitza el Centre Festa i ball en directe amb: Els acordionistes de Excursionista del Solsonès arriba "La vall" a la 20a edició. I ho fa amb 4 ses· sions interessants, totes al teatre XERRADES - taula rodona Comarcal de Solsona, gratuïtes, els dissabtes a 2/4 de 10 del ves· pre, durant el mes de novembre. La primera sessió serà el dia 7, amb "El camí de Sant jaume català", a càrrec de M. An· tònia Viladrich, M. Àngels Vila, Ramona santaeulàlia, Jaume El proper 7 de novembre l'Associació d'Ajuda Creus i José M. Garcia, una pro· Contra el Càncer organitza una xerrada sobre jecció de 40 minuts sobre aquest "Programa informatiu d'alimentació per a maitinerari de més de 300 km, fet per lalrs de Càncer en tractament" i "Orientació a etapes des de Montserrat fins a familiars a càrrec del Malat" oferts per la Dra. Santa Cilia de Jaca (Osca). Ha es· Antonieta Marahona, metgessa especialista en tat una activitat programada des nutrició. Será a Mobles BGV al Pol. Ind. Pronisa, del Centre i que s'ha realitzat al d'11 a 2 del migdia. Tots els interessants truqueu llarg d'aquests darrers dos anys. al César 647 626 034

Pla acció Solsona, serveis i prestacions Contra el Càncer

FERRETERIES - TALLERS

Ferreteria Vilbar.................................973 48 01 54 Ganiveteria Pallarès Pol. Ind. Els Ametllers, Par. 37.............. 973 48 30 54

GESTORIES

Gestoria Mas 75 anys al seu servei Avinguda del Pont, 4 Telèfon: 973 48 00 95

JOIERIES

Joieria Ester Carrer Sant Cristòfol, 3..............................973 48 28 52

MODA

Gaudí Carretera de Sant Llorenç, s/n.............973 48 31 55 Torra Stil................................................ 973 48 39 46

OPTIQUES

Òptica Jané.......................................... 973 48 34 29

PAPERERIES - IMPREnTES

Apunts Gràfics.................................... 973 48 17 19 Gràfiques Muval.................................973 48 04 10

PASTISSERIES

Carnisseria Angelina........................973 48 28 50 Carnisseria Palá Plaça Major, 4 ................................................ 973 48 02 64 Can Solvi Carretera de Manresa Piscis baixos..973 48 20 55 Carrer Castell, 35 .......................................... 973 48 11 67 Carretera de Torà.........................................973 48 12 90

La Lionesa Carrer Castell, 18...........................................973 48 02 60

ELECTRODOMÈSTICS

Perruqueria Bajona......................... 973 48 06 69 Perruqueria Eva Avd. Cardenal Tarrancón,1 Baixos .....973 48 37 66 Perruqueria Nuri Carrer Sant Agustí, 12.............................973 48 29 05 Perruqueria Lluïsa Carrer Llobera, 38 Telèfon: 973 48 26 55

Expert Rafart Carrer de la Bòfia, número 6 Telèfon: 973 48 31 32

ESPORTS

Ribera Esports Passeig Pare Claret, número 10 Telèfon: 973 48 15 47

PInTURES

Benigno Alcázar, S.L. Carrer de la Bòfia, 16..................................973 48 05 49

PERRUQUERIES

PODOLOGIA

Peusà, Centre Podològic Carrer Gaspar de Portolà, 4 ...................973 48 16 09

QUEvIURES - BEGUDES

Begudes Delfí Carrer de la Bòfia, 10..................................973 48 14 09 Cal Coll Carretera de Torà, 6....................................973 48 02 16

TAXIS Taxi Borés - 24 h. - 5 i 9 Places 973 48 11 31 ....................................................689 13 08 08 Eva Borés 24 h. - Fins a 9 Places 973 48 39 17.................................................... 630 11 16 39 Taxi 24 hores - Fernando Antón Callén 661 819 121 ......................................................973 48 38 24 Autotaxi Ramon Castro Servei 24 h .......................................................608 93 81 37 Taxi Joan Parcerisa Janer...............620 72 81 05

TRAnSPORTS Autocars Tarrés Carrer Sant Miquel, 13 ..............................973 48 01 29 Transports I Logística J. Viladrich Carrer Castell, 50 ......................................... 973 48 09 09 Transports Joan Guilanyà Servei Grua + Transport Carrer Marià Fortuny, 9 Telèfon: 608 73 88 15

vETERInàRIS

Clínica Veterinària Setelsis. ....... 629 39 12 46

vIvEnDA - COnSTRUCCIÓ

Cuina Estel, S.l. Antiga Carretera de Berga .....................973 48 20 07 Finques Planes Api núm. 7.491 - Des de 1975. Carrer Sant Miquel, 16 Telèfons: 973 48 35 25 - 973 48 35 26

Bombers: 973 48 10 80 • Creu Roja: 973 48 06 52 • Mossos: 088 • Policia Local: 973 48 30 40 • Urgències: 973 48 14 14 643 - Divendres, 30-10-2009

29


Opinió

Joan Roma i Cunill, President Fed.XI del PSC

Poesia

Rous Canal

Melanconia

Carreteres a Berga És evident que les dues principals vies de comunicació entre la comarca i Berga necessiten actuacions urgents. Molt especialment la de Sant Llorenç perquè, per traçat i antiguitat, ja li toca ser totalment renovada. En aquest cas, estic d’acord amb l’alcalde de Sant Llorenç que convindria pensar en un túnel de considerables dimensions per salvar el tram més complicat i que fa del tot impossible la seva ampliació, i l'anul·lació d’un llarg tram de corbes. El problema dels túnels és el seu cost, i la durada de les obres. En aquest segon aspecte, és igual perquè quan s’ha esperat un grapat d’anys, afegir-ne algun més no ve d’aquí. Però proposar una sortida tècnica que encareixi notablement el projecte sí que pot constituir un impediment a l’hora de negociar-ho amb la Generalitat. I més en aquests temps de crisi generalitzada. Amb tot, crec que és la millor solució, pel fet que altres traçats obliguen a variar notablement el pas de la carretera pel territori, provocant un impacte visual important i modificant la connexió d’algunes cases i nuclis. És qüestió, doncs, de trobar els diners complementaris per realitzar l’obra segons el projecte més ambiciós. És temps de poques alegries pressupostàries, però es pot pensar en executar el projecte en diverses fases que permetin el finançament en més de dos o tres exercicis. Tard o d’hora, la crisi acabarà i vindran nous temps, amb més capacitat d’inversió. Fa pocs dies es va aprovar el Pacte Nacional d’Infrastructures. Un pla que contempla les inversions en aquest sector des d’ara i fins l’any 2026. En concret són 100.000 milions d’euros que transformaran el país i el posaran al dia, en matèria d’infrastructures essencials perquè el país pugui ser competitiu a tots els nivells. Esperem , doncs, que un acord per fases, resolgui la renovació d’una carretera que fa anys i anys és reivindicada tant per Sant Llorenç, com per tot el Berguedà. L’altra carretera de connexió, la C-26 de Solsona a Berga i Ripoll, sí que té més concretada la renovació i d'aquí ben poc podrem veure-ho sobre el terreny. El tram Solsonès, de Navès a Montmajor, està redactat i amb el finançament previst de cara l’any vinent. I la seva continuació cap a Ripoll també es farà realitat d'aquí un parell d’anys. Poc a poc, doncs, aquesta via serà l’autèntic eix pre- pirinenc. Una via d’enllaç transversal, cada vegada més utilitzada per tota mena de vehicles. I una via també turística que permetrà potenciar les activitats d’aquest sector a nivell territorial. El cost d’aquestes carreteres és elevat, degut a les característiques del terreny, especialment la de Sant Llorenç. Però ha arribat el moment de complir compromisos i estic segur que la Generalitat els complirà. En la C-26 ja hi ha una planificació rigorosa. En el cas de la de Sant Llorenç, esperem tenir-la d'aquí pocs mesos.

Asseguda sobre d´una pedra a dalt de tot de la muntanya; està plovent i m´agradaria aturar el temps encara que només fos per una estona. La boira em difumina per aquestes contrades totes les paraules que m´han dit; algunes doloroses, d´altres de ben sentit profund. Coberta del misteri de la nit... Coberta de la solitud... Coberta del silenci... Aïllada del tot i de tothom m´agradaria trobar-me enfront de si mateixa i enfront de l´altra, sense revestiment de cap mena. Cauen les llàgrimes com cauen les fulles dels arbres. La pau del cor s´aferma en la nuesa, em costa definir aquest pes, no ho diré amb gaires paraules; hores de tristesa. Ja no cerco el sol ni la seva llum sinó el trobament de la vida en totes les nits. La foscor. L´interrogant. El dolor. La unitat inseparable. Amb la mirada quieta.... com la neu es fon mica en mica i no saps com ni perquè... La llum no descansa encara sobre el meu rostre només ell sap alçar els ulls de la cendra que un dia flamejava. I un dia esplèndid de sol ens aplegarà a l'ombra de l´alzinera de casa, un àpat de germanor, on cadascú vindrà amb el cistell de la seva collita.

Els Sans de la Setmana Divendres, 30: Sant Marcel, i els seus fills Claudi, Rupert i Victorí, mrs.; santa Eutròpia; santa Zenòbia. Dissabte, 31: Sant Alfons (Alonso) Rodríguez; sant Quintí; sant Volfang; santa Lucil·la. Diumenge, 1: Tots sants. Dilluns, 2: Commemoració de tots els fidels difunts. Dimarts, 3: Sant Martí de Porres. Sant Ermengol; sant Pere Almató. Els innombrables màrtirs de Saragossa; santa Sílvia; sant Malaquies. Dimecres, 4: Sant Carles Borromeu. Sants Vidal i Agrícola; sant Fèlix de Valois; santa Modesta. Dijous, 5: Sant Zacaries i santa Elisabet (o Isabel), pares de Joan Baptista; sant Magne; santa Bertil·la; beata Àngela de la Creu. 30

643 - Divendres, 30-10-2009


Salut

Josep Lluís Retuerto i Mancisidor, Osteòpata

L'espatllat de pit existeix (des del punt de vista de l'osteopatia) Dins de l'ampli ventall dels "dolors populars", "l'espatllat" ocupa un lloc preferencial. Tractat, des dels temps antics, amb procediments manuals, basats en experiències antigues, els problemes es tractaven com bonament es podia, amb bons resultats. L'osteopatia sí té resposta per al "què" i el "per què" la persona afectada per l'espatllat té: malestar general, nàusees, vòmits, mareigs, apatia, cansament, etc. D'entrada direm que el nostre cos funciona amb dos sistemes d'ordres que van des del cervell fins al nostre organisme. Els nervis són com fils elèctrics que transmeten ordres i sensacions. en el primer cas, el del sistema automàtic, aquests nervis surten directament del cervell. Són dotze per a cada mitja part del cos humà i són els encarregats de regular les funcions vitals: vista, olfacte, gust, oïda, equilibri, cor, respiració, digestió, etc. En el segon cas, el del sistema voluntari, els nervis surten directament de la medul·la espinal, a través de la columna vertebral, i van cap als braços, mans, tronc, abdomen, cuixes, cames, etc. Aquests dos sistemes són AUTÒNOMS i INDEPENDENTS, però no estan AÏLLATS l'un de l'altre! D'aquests dotze parells de nervis cranials, el parell X, anomenat nervi neumogàstric o nervi vague, és qui porta les ordres al cor (sobre la freqüència de les pulsacions), als pulmons (sobre la freqüència de la respiració) a l'estómac (sensació de gana o desgana) a part de l'intestí (més o menys rapidesa en el trànsit intestinal), etc.

643 - Divendres, 30-10-2009

Dels nervis raquidis -a nivell de la 6a, 7a, 8a i 9a vèrtebra dorsal-, surten uns nervis que es dirigeixen cap al cor, pulmons, estómac, fetge, intestí, etc. amb ordres d'ajuda muscular, de moviment o sensacions com el dolor, l'ardor, arcades, etc. Quan per les causes que siguin (esforços, tensions, disgustos, accidents, etc.) aquestes vèrtebres queden girades una sobre l'altra, o la musculatura dels costats i els nervis que les mouen queden contracturades, i pessigades les arrels nervioses, aquestes s'irriten produint-se una sèrie d'informacions falses i errònies. Aquest nivell de l'esquena, els dos Sistemes nerviosos estan interconnectats per ponts d'unió, resulta que un problema de la columna vertebral irrita el Sistema automàtic, produint alteracions molt importants en els òrgans que reben les ordres del Sistema vital, és a dir: El MAL DE L'ESPATLLAT DE PIT. Amb tot, la saviesa popular, va confondre el nom perquè el problema radica a l'esquena i no al pit. El tractament d'aquest problema ha de començar per identificar quina zona i quin costat de la columna vertebral estan afectats. Un cop localitzats, s'han de treure les contracutres musculars amb suaus manipulacions i recol·locant, si és necessari, cada vèrtebra en la seva correcta articulació. En alliberar la pressió sobre les arrels nervioses, eliminem el problema de l'espatllat. L'osteopatia amb l'ajuda de la rehabilitació funcional i la medicina convencional, resol el problema de manera senzilla, suau, fàcil i sense efectes secundaris. No ens oblidem d'Aristòtil quan diu: "El moviment és vida!"

31


Opinió

M Nadal

Els vasos xinesos Un emperador xinès tenia col·leccionats en el seu palau, una vintena de vasos de fina porcellana, segurament els més bonics i valuosos d’aquell temps, que hi havia en tot el seu vast gran Imperi. Pero passà que un dels seus servidors, sense voler, en trencà un, en un descuit seu. El príncep s’enfadà moltíssim, tant que, ofuscat pel que ell considerava una “tragèdia”, va ordenar que el mandarí fos condemnat a mort, a pesar de les súpliques d’aquest. L’endemà, i prop de la sentència, es trobava entre el públic un vell «brahman» (sacerdot) que caminava penosament, amb l’ajuda d’un bastó… Es presentà al palau dient a l'emperador, –"Sr. jo tinc un secret, per reparar el vas trencat… sense que s’hi noti res, feu-me conduir al lloc on es troba la vostra rica col·lecció." El príncep el cregué, i el portà devant de la mateixa, tal com havia demanat, però… ni tan sols es trobà prop dels dinou vasos que quedaven, amb una passada ràpida del seu bastó, els tirà a terra, quedant tots a mil trossos. Miserable! Què acabes de fer? Exclamà l’emperador, amb una ràbia i indignació amb prou feines continguda: "–Això és greu de veritat, ho pagaràs molt car!" –"Jo he fet el meu deure -li respon el sacerdot- Cada un d’aquets dinou vasos, amb el temps podrien prendre la vida a una persona. A un fidel servidor vostre! Preneu ara la meva, per tots els que estaven exposats a perdre-la, és això suficient?"

Opinió

El príncep és va quedar seriós, molt impressionat, de la saviesa d’aquelles paraules. I de la fermesa, convicció i to en que foren dites.. Recapacità uns moments i digué: –"Maleït vell, potser tens raó, tots aquests valuosos vasos potser són inferiors al preciós valor que té la vida d’una criatura humana!" Acte seguit donà ordres que fos perdonada la vida del seu servidor, que involuntàriament havia tingut la desgràcia de trencar-ne un!

Reflexió Amb la millor intenció, penso que aquesta senzilla i curta historieta, si arrelés ben fort, a la gent de bé, pau i bona voluntat, i més sobretot als promotors de guerres, revolucions, conflictes de tota mena, que per odis, poder, religions, etc. no s'hi miren gens en sacrificar la vida de molts als seus “particulars” interessos, com cada dia estem veient. La vida humana hauria d’ésser sagrada, respectada i ajudada en tot el possible. No fa gaire temps llegia al “Mensajero” (Bilbao) que a l'Índia, quan neix una nena alguns, masses, la liquiden abandonant-la, ofegant-la, o moltes vegades amb un cop sec, de garrot, al clatell (com un conill). Diuen que per no augmentar la població i així suprimir “natalitat” i de passada boques, ja que allí impera en molts llocs la fam, com a tants llocs del món! No fora millor -es pregunten molts- evitar l’embaràs, en lloc d’arribar a aplicar aquests “mètodes”? Que cadascú pensi com vulgui, o com pugui! Si en som capaços.

Pere Espinal

Un gran afecte d’agraïment al Ramon Junyent d’Ogern Molt estimat amic, estic molt content d’haver rebut la teva carta. Em va agradar veure que tu fas el camí que jo segueixo. Si a tu et fan gràcia els meus escrits és perquè mirem el bé de la gent i realcem la seva dignitat proclamant les bones obres que fan. Tu no vas parar fins que em vas trobar per donarme la il·lusió de les humils coses que puc fer. M’agradaria algun dia poder-nos trobar i fer una xerradeta, ja que tots dos tenim bons sentiments. Una de les coses que vas posar a la carta són les boniques estampes del Perdó de la mare de Déu de Massarrúbies i de la Vila. Això vol dir que tots dos anem pel bon camí, ens agrada de felicitar les persones que la vanitat els desprecia. Quan era jovenet tot aquest terreny, vaig seguir-lo quan amb el meu pare anàvem a treure el carbó d’aquelles rases amb els “machus” i el posàvem allà on el camió el podia carregar;

i també a Ogern una infinitat de vegades. He tingut l'oportunitat d’anar a missa en aquelles esglésies tan boniques que teniu, com Monpol, Massarrúbies, Timoneda, Sant Joan i Santa Magdalena de Ceuró, per la seva festa Major. Vosaltres seguiu les boniques activitats que els capellans us han ensenyat: Ms. Jaume Sarri, Ms. Jordi Sala i ara Ms. Ignasi Montraveta. Que per molts anys perdurin les vostres il·lusions a celebrar els Pastorets i les boniques tradicions. Quan jo trepitjava aquests barrancs i rases a treure’n el carbó, el pare de Ms. Ignasi se l’emportava amb el camió del Ton de Llorenç. La meva idea de posar-te la resposta a la revista Celsona, perquè sigui exemple a la gent, que a les coses boniques se'ls ha de donar agraïment. Rebràs el més afectuós agraïment del teu amic que ha rebut tan bonic present. 32

643 - Divendres, 30-10-2009


Opinió

Jaume Garriga. Coordinador al Solsonès de la Unió de Pagesos de Catalunya.

Pagesos vulnerables Malauradament, els pagesos catalans ja estem acostumats a rebre bastonades, tal i com haureu pogut veure darrerament als mitjans de comunicació. Això és fruit de la forma d’actuar dels cossos policials (no entraré a valorar-ho) i de la desesperació d’un col·lectiu que dia a dia veu mermada la seva capacitat de subsistir. Hi ha, però, un altre tipus de bastonades que fan més mal i no surten als mitjans i que ens condueixen a l’actual situació dels pagesos. Aquesta situació crítica ve donada per diversos motius, com la davallada dels preus dels productes agraris, la monopolització del comerç i l’augment progressiu dels costos de producció. A això cal sumar-hi molts altres factors, entre els quals hi ha la burocratització de l’Administració, l’importació d’aliments de països tercers sense cap mena de control sanitari, els preus abusius de la terra fruit de l’especulació, o la designació arbitrària de zones Zepa i la inclusió de nous territoris en zona vulnerable per contaminació de nitrats. Pel ressò que ha causat a la nostra comarca aquesta darrera directiva, m’agradaria fer-ne algunes consideracions. Una zona és declarada vulnerable per nitrats quan la seva concentració a les aigües subterrànies és superior a 50 mg/l o bé si es pot superar aquest límit si no es fan les actuacions per evitar-ho. El recent decret 136/2009 crea noves zones vulnerables que se sumen a les designades els anys 1998 i 2004. A més, regula l’aplicació de dejeccions ramaderes i altres fertilitzants, i estableix condicions per a ampliar o instal·lar noves granges. Podríem entendre aquesta ampliació, que afecta els municipis de Clariana, Solsona, Olius, Riner, Pinós i La Molsosa, si no fos perquè les dades analítiques són del tot insuficients, no s’estimen altres orígens de nitrats (alguns nuclis urbans no disposen de depuradora), i s’inclouen municipis sencers seguint

Opinió

els límits administratius però sense criteris tècnics (Pinós i La Molsosa es troben en part a la conca del Segre). La nostra organització ja ho va posar de manifest en les al·legacions que vam presentar a l'esmentat decret, i que van ser desestimades en la seva totalitat. Altres aspectes destacats són la limitació a 170 kg de Nitrogen per hectàrea en comptes de 210 kg com fins ara, i la regulació de les distàncies mínimes d’aplicació respecte a habitatges i explotacions ramaderes. A la nostra comarca això no hauria de suposar un gran problema, ja que la càrrega ramadera és baixa i els nostres cultius (blat, ordi, colza...) tenen unes necessitats inferiors als màxims permesos. El nou marc regulador també estableix un calendari per l’aplicació de les dejeccions ramaderes i altres fertilitzants nitrogenats. Els períodes en què no es poden aplicar es redueixen. Això sí que ens pot suposar un greu inconvenient, ja que la reducció del període d’aplicació comportarà un augment de la capacitat d’emmagatzematge, amb unes inversions que no són productives sinó mediambientals i que els pagesos no estem en condicions de fer-hi front degut a la greu crisi que viu el nostre sector. La nostra economia ja està prou malmesa! És per això que, el passat 21 de setembre, el nostre sindicat va interposar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya un Recurs Contenciós-Administratiu contra aquesta normativa. I ens queda molta feina per fer encara, defensant de forma lliure (com els companys de Reus) els interessos dels pagesos i pageses de Catalunya. PD: Si voleu ampliar informació o teniu dubtes de com pot afectar aquesta normativa a la vostra explotació feu-nos una visita a la nostra oficina, estem a la vostra disposició!

Ramon Gualdo

Una aventura? Doncs, potser sí consultes sobiranistes Alguns líders polítics, i altres persones que no són partidàries de la consulta sobiranista, la qualifiquen com "una aventura", tot donant al mot un sentit pejoratiu, negatiu. Sabeu què? Que us agafo la paraula, però jo la vesteixo amb el to positiu, optimista... Sí, amics. aquestes consultes sobre la independència, a més a més de tenir diferents significats i sentiments, "també" poden ser una aventura. És que en aquest món, és bo que hi ensopeguem alguna aventura. Perquè si no n'hi trobem cap, la vida de les persones i dels pobles, resultaria ensopida, rutinària, massa rígida. Si ens posem de cara a les consultes, ens enbranquem en una aventura apassionant, engrescadora. I no vol pas dir que sigui fàcil, perquè pel camí hi podem trobar esbarzers 643 - Divendres, 30-10-2009

que ens deixin la pell esgarrinxada, o bé pedruscall que ens llagui els peus. Perdó, renoi! Amb la caminada empaitem la llibertat. Fem les primeres passes. D'aquí un temps en podem fer unes altres. Ens llancem de cap, perquè creiem en la possibilitat d'un país lliure. Hi tenim fe. Però, atenció: "fe no és esperar... no esperem que l'arbre doni fruits sense podar". I en aquesta aventura hi hem de treballar. Sí, "encara que l'ossada ens faci mal". Val la pensa que ens llancem en aquesta feina, perquè és un desig molt viu pensar en un país lliure. Ho va dir Josep Pallach: "Un home no és pas lliure si el seu poble és esclau". Doncs sí: Volem un país... on "hi neixin flors a cada instant". 33


Opinió

Jordi Fraxanet. Regidor de Medi Ambient i del Vinyet de l’Ajuntament de Solsona

L’Ajuntament no presta el servei d’escombraries al Vinyet? L’Ajuntament de Solsona cobra un servei que no dóna. Així encapçala el seu escrit l’Associació de Veïns de Sant Bernat en l’anterior número d’aquesta revista. Permeteu-me que aporti arguments i dades per demostrar que aquesta acusació no és certa. Sant Bernat, com les altres tres partides del Vinyet, disposa del servei de recollida d’escombraries. Ja que parlen del nombre de contenidors, us diré que al Vinyet n’hi ha 9 per donar servei a 184 cases, mentre que als carrers del nucli urbà de Solsona n’hi ha 65 per a un total de 3.749 habitatges. Si fem un càlcul ràpid comprovarem que els veïns de l’àmbit rural tenen un contenidor per cada 20 cases i els de la resta del municipi en disposen d’un per cada 58 domicilis. Això significa que els habitants del Vinyet són tractats com a ciutadans de segona? Vull aprofitar aquestes línies per fer una mica de pedagogia sobre els residus del municipi. El rebut que s’envia als domicilis cada trimestre és en concepte de la taxa d’escombraries, però cal entendre que també s’hi inclou el cost de la recollida dels contenidors, la taxa que cal pagar a l’abocador quan hi portem els residus, el preu de la deixalleria municipal, que és un servei gratuït a disposició de tots els habitants de Solsona, i la recollida de l’entorn dels contenidors de selectiva. Parlem de 400.000 euros anuals, que cal pagar entre tots. I per aquest motiu, la taxa és diferent per a cada tipus de domicili i establiment comercial, proporcional als residus que pot generar i al servei de què disposa. Per aclarir algunes falses afirmacions de l’article al qual faig referència, he de recordar també que la taxa de recollida d’escombraries del Vinyet es va aprovar per Ple municipal el desembre del 2007 i es va començar a aplicar fa un any i mig, quan encara no havia arribat la crisi. Si algun ciutadà de Solsona té dificultats per pagar el rebut pot acudir als Serveis Socials de l’Ajuntament, que l’atendran i estudiaran el seu cas. L’escrit de l’Associació de Veïns també diu que “el problema amb el servei de recollida de deixalles que estem patint des de fa temps” s’ha vist “incrementat últimament per la decisió de l’Ajuntament de cobrar-nos una taxa”. Resulta que fa temps no pagaven cap tribut i rebien un servei reduït, però el rebien. Per tant, no podien queixar-se per un servei que no pagaven. Considerem que els serveis

de cost zero són injustos, ja que algú altre acaba pagant una part que no li toca. Ara ja abonen el servei i, per això, s’ha millorat: s’han instal·lat tres nous contenidors en el darrer any. També tenen una bonificació en la taxa del 21% atès que hi ha una distància superior fins als contenidors. Els veïns del Vinyet generen residus en major o menor mesura, utilitzen els serveis municipals i, per tant, és lògic i just que paguin una taxa proporcional, com passa en molts municipis rurals de l’entorn. Una altra qüestió és si electoralment ha convingut a anteriors equips de govern perdonar aquesta ordenança fiscal a canvi de possibles vots. Entenc que a ningú no li agrada començar a pagar una taxa que no pagava, però no ho hem de confondre amb una manca del servei. En aquests moments, des de la regidoria de Medi Ambient s’està preparant la recollida de la fracció orgànica i el servei s’iniciarà durant el primer semestre del 2010. Els veïns del Vinyet rebran una proposta diferenciada, consistent en l’ús d’autocompostadors per als que voluntàriament accedeixin a utilitzar-los, que estaran exempts de la nova taxa de recollida. Considero que aquesta proposta no discriminarà els ciutadans, ans al contrari, tindrà en compte la situació i necessitats del Vinyet. Espero que aquests arguments us hagin esclarit la política de la regidoria de Medi Ambient i del Vinyet de l’Ajuntament de Solsona de no discriminar ni tractar com a ciutadans de segona als vinyetans. Estem treballant per millorar les vostres condicions de vida i per salvaguardar aquesta zona del municipi per a les futures generacions. La recent senyalització rural, l’asfaltatge dels camins a través del Departament d’Agricultura i Acció Rural i altres actuacions són proves de la nostra voluntat. No em sap greu que una associació de veïns que hem ajudat a gestar des de l’Ajuntament faci un escrit al Celsona. Allò que em sap greu és que es facin afirmacions que falten a la veritat i es vulgui confondre l’opinió pública. Pensem que és necessari que la societat civil estigui organitzada, i encara amb més motiu al Vinyet, ja que d’aquesta manera podran traslladar amb més eficàcia les seves demandes al consistori i a altres administracions. Però cal evitat amagar les veritats. No em mal interpreteu, la meva actitud respecte a les demandes del Vinyet després d’aquest article serà igual d’oberta que la que he demostrat fins ara, i per al conjunt de les quatre partides. 34

Poesia

Josep Maria Poblet

No s’afligeixi, bon home Vull dir-li, senyor Rajoy: “Vostè viu, senyor, a la lluna, car al meu barri ni una noia d’aquí, ni cap noi parla en català. L’heroi és qui ha la gran fortuna de no perdre’s en la duna rara que és mon país, oi? Avui, aquí, en ma Nació no hi ha cap nin que no creixi sabent molt bé el seu idioma. Li dic sens mala intenció: Sr. Rajoy, no pateixi, tot va molt bé. Punt i coma. Vostè ignora, com l’Alejo, les virtuts d’un parlar “añejo”

Violins i violons Encara, avui, no he entès què hi fan tants vips poc traçuts vagarejant asseguts en els escons del Congrés. Molt es creuen gent de pes, però en l’escó alacaiguts han d’obeir esmaperduts sos caps de fila i poc més... Veureu mirant les poltrones com molts que avui diuen sí, ahir juraven que no. Segons bufa el vent, t’adones que qui avui toca el violí, ahir tocava el violó. Malgrat els seus disbarats tots són músics ben pagats.

643 - Divendres, 30-10-2009


Opinió

Poesia

Jaume Claver

Xemtrails i més xemtrails… Com voleu que plogui?

Segons argot Semblaria que el temps aprèn a conjugar el millor verb: tardoreja de finestra, a l’aguaït de l’aiguat i, del que em lleva daltabaix d’un bulebard la rosa moderadament viu aquest allegro sense sostre. I ara, aquest blau que no és del cel m’agradaria tant fós un docent que no veig, emprant l’assignatura a temps, del temps inici de passes, cúmuls de primària així com ens va bé saber: educació vial, pel fre de reverència davant la càmera digital àdhuc altra cosa és pujar, crèixer conjuntament i, amb lluna natural. A recer d’aquest matí de diari a diari es fa matí on els greuges són del groc com el vesc al pi, de Formentor de tres branques una, etziba el vent transvessament de fetge i, cerebel. Faig imposició segons argot ídem la transferència sens llibreta però, és qui dóna qui autoritza o no, un traspàs entre entitats qui fa el reclam? ictus meningític i, cardíac hom a la vorera i, ja pots domiciliar a l’àgora de metàfora, si cal cap editorial no pot signar: la poesia és trivial.

Dimecres passat, 28 d’octubre, vam sofrir una de les fumigades més brutals que es recorden i segur que seria igual a gran part dels països civilitzats. Aneu a saber què ens van tirar? I encara hi ha solsonins que es pensen que la culpa del canvi climàtic i de la consegüent sequera la té el seu pobre cotxe. Tot el mes d’octubre ha estat tal com es va pronosticar, cosa que no té permès de fer cap meteoròleg: una terrible batalla dalt del cel entre xemtrails i núvols que s’acostaven. Hauria plogut molt més que no ha fet. Armes silencioses, armes climàtiques mundials. No us cregueu els qui us diuen que és el carburant dels avions. Perquè es condensi en esteles fa falta molt fred i sempre dura només uns minuts. Què volen? Que els avions fumiguin pel davant i pels costats? Dimecres passat tot el cel va quedar ple dels aerosols metalífers. Podíem veure unes X grandioses, que actuen de senyals perquè puguin bombardejar la zona via satèl·lit amb emissions elèctriques de baixa freqüència, les quals escalfen l’aire i també ... els cervells, causant estats depressius. Els il·luminati, govern paral·lel mundial, ens tenen ben ensopits i anestesiats i, com un ramat de bestiar, ens portaran a (?).

Direcció: Josep M. Borés Redacció: Ramon Estany - Josep M. Montaner - Dolors Pujols Edició: Francesc Xavier Montilla - Marta Cases Textos: Eva Jané Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 - 25280 SOLSONA

643 - Divendres, 30-10-2009

Joana Cervera

Formen part de l’equip de suport de Celsona: Pep Mia - Candi Pujol - Lluís Cornet - J. Clavé - Marcel Ribera Montserrat Riu - Enric Serra - F. Torres - J.H. - Ramon Gualdo - Jordina Tarré Foto Resol - Foto Llàtzer

info@elsolsones.net - www.elsolsones.net - 973

48 17 19

Dip. Legal: L-267-1997 - 1.350 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d’abril de 1997

35


Futbol

CF Solsona

Campionat de Cat. | 1a Territorial | Grup 5

Juvenil | 24 octubre

CF Solsona, 0

CE Puigreig, 2

FC Andorra, 0

CF Solsona, 0

CF Solsona: Juanjo, Codina, Jean (Piera), Alcázar, Jiménez (Rodri), Freixes, Obiols, Alarcón (Serra), Cots, Novelles (Solé) i Miki. També Barcons i Moreno. Entrenador: Pedro Aliste. FC Andorra: Kevin, Cristian, Adrian (Llanas), Emili, Maneiro, Andorrà (Dousa), García (Buxó), Joel, Veiga, Toscano i Martín. També Somoza, Salvadores i Godswill. Entrenador: Richard Imberson.

Barcons, Puig, Bernat, Aleix, Miki, Liyak, Oriol, Aresté, Sarri, Chennoufi i Marc. També: Remí, Andreu i Marcel.

El sr. Lobera Lamas va dirigir l’encontre, auxiliat pels srs. Radouane i Romero. La seva actuació va ser bastant bona, tot i que van mostrar algunes targetes innecessàries, abstenint-se en d’altres de més mereixedores. Pel Solsona, en van veure de grogues: Jean i Obiols. Per l’Andorra, grogues: Joel, Veiga, Emili, Cristian i Maneiro (2), per tant també vermella. Els jugadors andorrans li van reclamar un parell de penals en l’àrea solsonina, no atenent als seus arguments. L’Andorra, un dels aspirants a les places d’ascens, va venir a Solsona amb una defensa ben plantejada. Els homes alts pujaven a les rematades de faltes i còrners, sense representar domini sobre els solsonins, que també estaven ben col.locats. Entre el minut 30 i el 35 el joc va ser molt intens, volent cada equip trencar l’organització de l’altre, sense aconseguir-ho cap dels dos. En el 42’ es produeix l’expulsió del visitant Maneiro, per doble amonestació, la qual cosa va fer pensar en una segona part diferent. Així va ser. Va ser l’Andorra qui va agafar la iniciativa del partit, ajustant la posició d’alguns dels seus jugadors: Martín va passar a lateral esquerre, Veiga es va posar en el lateral dret del mig camp, sempre en funció atacant, portant perill constant per aquella banda, donada la seva bona tècnica individual, provocant diverses situacions compromeses per als solsonins. No per això els solsonins es van acovardir, més aviat al contrari. Van tractar de tu a tu els experimentats visitants. El porter Juanjo va tenir intervencions que van permetre mantenir la seva porteria a zero, però l’"Ui!" dels afeccionats es va sentir més d’una vegada. El porter visitant Kevin també va tenir intervencions espectaculars, sobretot en l’últim minut, desviant al pal i a còrner una falta llançada magistralment per Miki. Amb aquest empat final, el Solsona es col.loca en la vuitena posició de la taula, amb 9 punts. Ara, a esperar (i desitjant-ho) un resultat favorable al camp de La Pobla de Segur.

PROPERA JORNADA Diumenge, 1 de novembre de 2009, a les 4 de la tarda, al Camp Municipal d’Esports de La Pobla de Segur, Campionat de Catalunya de Primera Territorial (Grup 5). FC LA POBLA DE SEGUR & CF SOLSONA.

NOTA En la relació dels membres de la Junta, en el póster central de la Revista Celsona, hi mancaven Emili Agut, José-M. Castillo i Joan Puig. La mancança es va produir per error de l’informador Pere Jaray, que demana disculpes.

La diferència està en caminar o córrer Partit clarament amb dues cares que ens ensenya que l’equip és capaç del pitjor i del millor depenent de les ganes i respecte cap als rivals des del minut 0 al 90. La primera part va ser totalment horrible, sense joc, un mig del camp desaparegut que jugava caminant, pilotades verticals sense sentit, falta de concentració en posicionament tant en joc real com en joc a pilota aturada,... tot i això el resultat no era d’escàndol ja que els verd i vermells tan sols van ser capaços de batre Barcons en una jugada de llibre on, després de treure el porter, el 1r davanter la pentina perquè entri en diagonal el 2n, aquest centri i es culmini el gol a plaer. A la represa, domini total i absolut dels blaus, que van tancar el Puigreig en el seu propi camp. El joc tenia criteri, alternatives a banda i banda, circulació de pilota, ajudes,...tan sols faltava acabar de definir bé l’última jugada...i, és clar, com més a prop estava l’empat, arribava la sentència al minut 85 i en l’únic xut dels verds en tota la segona part, amb un senyor golàs des de la frontal a la sortida d’un còrner. En definitiva, dues cares que ens han de servir per ser més humils i treballadors si volem progressar. Aquesta setmana ens visita el Berga, invicte a la categoria.

Cadet | 24 octubre

Pirinaica, 1 CF Solsona, 0 Román, Vlad, Flavio, Marc, David A, David S, Arnau, Jaume, Axel, Mariano, Isma, Dani, Aleix, Joan, Guillem, Gerard, Abdellah.

Falta de convicció El dissabte passat es disputà el que en teoria havia de ser un partit assequible pels blaus, però un cúmul de circumstàncies van esvair les aspiracions dels nostres. El joc del Solsona era poc precís i un xic tímid. En el minut 7 de la primera l’equip local fa l’únic gol del partit i a partir d’aquí el joc va entrar en una dinàmica de poc control de la pilota i amb més ocasions pels de casa. Bon partit en defensa A la segona el Solsona dominava i de l’Ismael Soria semblava que la remuntada era possible, però en ser un camp de terra, el toc que tenia la pilota i les moltes faltes comeses pels de casa (algunes d'importants no assenyalades) varen fer que el Solsona no es trobés a gust sobre el terreny de joc, desaprofitant així les ocasions per marcar i capgirar el resultat. Ànims, que en vindran de millors!! 36

643 - Divendres, 30-10-2009


Futbol

CF Solsona

Infantil | 24 octubre

Benjamí “A” | 24 octubre

Navarcles, 1 - CF Solsona , 7

Valls de Torroella, 3

Albert C, Marcel, Joan, Àlex V, Àngel, Víctor, Nil, Xavier, Àlex S, Serni, Genís, Amir, Kevin, Albert T, Ossama i Arnau.

CF Solsona, 4

Primera victòria a Primera!

Ajustat, però tornem amb els tres punts

El matx es presentava molt emocionant, ja que s’enfrontaven dos rivals directes pel descens de la categoria. El partit va començar amb un Navàs molt concentrat i volent fer mal en tot moment a la porteria defensada per l'Albert Colell, i van disposar de grans ocasions per fer algun que altre gol. De mica en mica els blaus es van anar trobant a gust sobre el camp i a poc a poc s’anaven acostant a Magnífic partit de l’Ossama la porteria rival. Fruit d’això ens van xiular un penal a favor i Àngel transforma en gol la pena màxima. A partir d’aquest moment el Solsona va desplegar un bon futbol directe i amb èxit a la porteria rival, fet que va fer que a la mitja part els escapolats arribessin amb una diferència de 0 a 4. La segona part va començar amb la mateixa tònica que va acabar: amb un Solsona penetrant molt bé a la defensa rival, i un Navàs que les veia venir i al moment d’atacar feien una gran contra. Conseqüència d’això els nostres van encaixar l’únic gol del partit en una errada de la defensa solsonina. Al final, el partit va acabar amb un 1 a 7 favorable als nostres. Bon partit ofensivament i cal aprendre d’alguns errors defensius comesos. Felicitem tothom pels 3 punts aconseguits, i a seguir amb el cap amunt que els resultats ja acompanyaran. A seguir treballant.

Aleví | 24 octubre

Salle de Manresa, 8 - CF Solsona , 1 Agustín, Arnau, Ramon, Cots, Àitor, Mihail, Íker, Guillem, Ricard, Genís, Fran.

Malgrat el resultat, això pinta millor El partit que es va disputar el passat dissabte a les instal· lacions de l’escola de La Salle, va ser un partit difícil pel nostre equip. Al fet de ser 11 jugadors justos, és a dir, sense canvis, s'hi va sumar el condicionant del terreny de joc, que més que un camp de futbol semblaven arenes movedisses. Aquest darrer fet va provocar l’esgotament final dels jugadors. El partit va començar molt igualat, però el fet de situar-se per davant va provocar un increment d’intensitat dels de casa (amb 7 jugadors a la banqueta). Abans de la segona part, dos còrners magistralment tirats van suposar els dos gols que significaven el 3-0 a la mitja part. Al començament de la segona part va arribar el 4-0. Però lluny de decaure l’ànim els nostres van anar a totes i van conseguir el gol que inaugura el compte golejador de la temporada: Un bon gol de Ricard després d’una jugada col·lectiva. El que segueix no té més història ja que el físic no va aguantar més i ells van fer entrar gent de refresc. En conclusió, un nou partit perdut, però una evolució que no queda amagada rere els resultats. Per tant, dissabte següent serà un altre partit i, ho esperem, un passet més d’aquesta evolució. 643 - Divendres, 30-10-2009

37

Segon partit i segona victòria per la mínima. Un partit travat i jugat de tu a tu es va resoldre per als blaus, pocs minuts abans d’acabar el partit, favorable als escapolats. Els autors dels gols varen ser Andrei i Adrià amb dos gols cadascun.

Benjamí “B” | 24 Octubre

Gimnàstic de Manresa "C", 14 CF Solsona "B", 3 Marta Bajona, Àlex García, Oriol Grau, José Manuel Macías, Miquel Mujal, Eduard Navío, Joaquín, Pau Puig, Gerard Robles, Xabi Rodríguez.

La sortida de pilota condemna l’equip Només començar el partit va arribar el primer gol del nostre equip, que va desconcertar l’equip contrari. L’alegria va durar poc perquè minuts més tard encaixàvem el gol de l’empat i el nostre porter va haver de ser substituït després Hat-trick de l’Eduard d’una forta topada amb un davanter manresà. Un seguit de gols de l’equip contrincant va desinflar l’equip, acabant la primera part amb el resultat de 7 – 1. Amb il·lusions renovades iniciàvem la segona part: després d’una jugada trenada i amb una passada de l’Oriol, l’Eduard marcava el segon. Vam lluitar al terreny de joc sense gaire encert i al final de la segona part arribava el 3r, un golàs des de mig camp. Ànims per a millorar partit a partit!

Horaris partits Partits | Jornada 31 d'octubre Juvenil: CF Solsona / Berga ... 2/4 de 4 de la tarda Cadet: CF Solsona / Súria.........2/4 de 6 de la tarda Infantil: CF Solsona / Igualada "B".......11 del matí Aleví: CF Solsona / Puigreig....... 3/4 de 10 del matí Benjamí "A": CF Solsona / Gironella.........1/4 de 2 Benjamí "B": CF Solsona / Avinyó "B"....... 1/4 d'1 Prebenjamí: CF Solsona / Manresa "C"....... 1/4 d'1 Femení: Manlleu / CF Solsona.............7 de la tarda Babies * Horaris Modificats


Futbol

Futbol

CF Solsona

Classificacions

Prebenjamí | 24 octubre

Puig-reig 2002, 18 - CF Solsona, 0 Miquel Bautista, Enric Planes, Roger Martínez, Nil Vantolra, Pere Calvo, David Gilanyà, Alexis Pérez Dani Pavón, Ramon Angulo, Joel Barbero i Arián Lanuza.

L’edat no perdona

de Tercera Regional 3a Cat. territorial | Campionat de Lliga 2009/2010 Grup 22 | Jornada 5

Primer partit oficial de la temporada 09-10 de l'equip prebenjamí. El resultat, 18-0, mostra la gran superioritat contrària davant dels solsonins. Cal posar èmfasi en el detall que aquest any, la majoria de nens i nenes de l'equip només tenen cinc anys i juguen davant d'equips amb jugadors de set (d'aquí la Els més petits, com gran diferència en el marcador). Els blaus el Daniel, van jugar el tot just comencen a familiaritzar-se amb la seu primer partit pilota mentre que la resta d'equips els porten un parell d'anys d'avantatge. El més important, però, és que els nostres gaudeixin de la pràctica de l'esport... els resultats arribaran amb el temps. No cal preocupar-se. Tot al contrari!! Ànims i passeu-vos-ho molt bé!

Femení cadet-juvenil | 24 octubre

CF Solsona, 0 -Seva, 6 Olga R., Mercè C., Marta P., Carla A., Clàudia R., Núria R., Gemma C., Sara C., Marta A., Núria C., Aixa N., Carla A., Iria P., Tània R., Naïr F., Belén S.

Derrota davant un equip superior El femení del CF Solsona segueix progressant com a equip, tot i que aquest cop amb una derrota davant un equip més sòlid i madur. El partit va començar amb un Solsona tancat amb camp propi per l’equip visitant, que pressionava més enllà de la línia de mig camp i feia que les solsonines tinguessin problemes a l’hora de trenar jugades atacants i es veiessin obligades a defensar. Les visitants van demostrar la seva eficàcia a davant. I amb dos grans llançaments de fora l’àrea i jugades ben trenades es va marxar al descans amb un marcador de quatre gols en contra. A la represa, però, un Solsona més ben situat al camp i amb les idees més clares, va quallar un bon segon temps aportant més perill, que va obligar a la portera visitant a fer alguna intervenció de mèrit, com un u contra u de l’Aixa i un penal assenyalat a favor de les solsonines. Les visitants, en canvi, van fer valer la seva experiència a la categoria i en les poques ocasions que van tenir van anotar dos gols més que van fer inútils les esperances blanc i blaves. Tot i la derrota, cal destacar l’actitud de les jugadores locals, que no es van rendir en cap moment i de ben segur que si seguim treballant aconseguirem bons resultats aviat.

C. Castell, 8 - Solsona 973 48 00 78 38

643 - Divendres, 30-10-2009


Futbol

CE Arrels

Cadet| 1a Divisió | Grup 9 | Jornada 5 |

Juvenils Arrels

Arrels, 3

Arrels, 4 - Sallent, 2 Magí, Pere, Ramon, Palla, Oliva, Besora, Jorge, Codina, Adrià, Oriol, Manzano, Bones, Marc, Moncu, Ali i Xavi.

Emocionant partit Emocionant partit, perquè no es va decidir fins al minut 28 de la segona part, ja que vam haver de remuntar fins a dues vegades un gol en contra del Sallent. La primera part es va desenvolupar sota un clar domini per part nostra al mig del camp, amb arribades i ocasions. I, com la setmana passada, el Sallent -a la primera ocasió que ens arriba a porteria, defensada per Magí, amb una falta molt ben llançada per part del Sallent- ens posa el 0 a 1. Ens tocava remuntar un gol advers, com les dues setmanes anteriors. L'equip es llança en busca de l’empat i passem a dominar el partit per complet, mentre el Sallent ens amenaçava a la contra fins al minut 33, quan Codina remata al fons de la porteria una passada de Pere: L'1 a 1. Els 12 minuts restants vam tenir vàries ocasions per avançar-nos al marcador, però no les vam saber aprofitar. Arribem al descans. A la represa intentem donar-li més ritme i rapidesa al joc, ja que controlàvem la pilota i el partit. Però la sort es torna a aliar al Sallent després d’una jugada de l’Arrels que acaba amb una rematada de Moncu al pal. Passem del possible 2 a 1 a l'1 a 2. Després d’agafar-nos en una contra, el partit es tornava a complicar. Ens tocava remuntar una altra vegada. La pilota continuava sent nostra però vam entrar en un fase de molt centre campisme per part nostra, sense aprofundir, fins al minut 14, quan Oriol marca de falta directa i ens posem 2 a 2. A partit d’aquí l'Arrels entra en una fase de domini i de bon joc, amb moltes arribades a porteria, fins al minut 28 (talla Ramon, obre a Palla, passa a Moncu, que passa a l’espai a Oriol, que creua la pilota a la part contrària del porter: un gran gol). A partir, d’aquí continuem dominant, però correm els riscos de les contres del Sallent, que -sincerament- les feia molt bé. Calia recompondre la defensa, ja que fins aquest moment ens trobàvem quasi tot l'equip buscant el gol. La vam recompondre i al minut 36 Manzano remata a gol una centrada de Palla per banda esquerra: 4 a 1. Amb el gol del Manzano sentenciàvem un partit que se'ns va complicar bastant. Claus del partit: el domini del partit, l’actitud de l’equip després de jugar amb el marcador en contra. A destacar: el futbol que estem realitzant aquests últims partits junt al gran grup que formen aquests 21 jugadors. Puntuació del partit: 8

Infantil | 1a Divisió | Grup 9

CE Arrels 3 - CE Sallent 3 Lluís, Arnau, Houssein, Guiu, Ivo (3-3), Josep M, Guillem (1-3), Oriol, David , Roger (2-3) , Maruan, Miquel, Xavi i Livian.

Remuntada !!!!

L’equip infantil del CE Arrels va disputar aquest cap de setmana passat el quart partit de lliga davant el CE Sallent, un equip que va arribar a Solsona amb les idees molt clares i amb molta empenta per endur-se els punts en joc, de manera que als quinze minuts de joc ja dominava al marcador per un clar 0 a 3. Aquest fet feia preveure que el partit acabaria en un altra golejada per als solsonins. Però, lluny d’enfonsar-se, els nois del Vicenç van començar a tocar la pilota i a crear ocasions a la porteria rival i abans d’anar als vestidors ja havien retallat la diferència en dos gols, fets pel Guillem i el Roger. Amb el resultat de 2 a 3 començava la segona part amb les mateixes ganes per part dels dos equips d’endur-se la victòria. Els visitants van tindre alguna ocasió, que el porter Lluís va aturar sense cap problema. Quant als de casa, en la sortida d’un còrner l’Ivo va rematar de cap i feia l’empat a tres gols a manca de 10 minuts per acabar el partit. Aquest va ser una bogeria, ja que significava la gran reacció dels infantil d’Arrels. Els últims minuts van ser de molts nervis, ja que tant uns com altres podien desequilibrar el marcador. Però la mes clara ocasió la va tenir el Roger, que en l’últim minut va estavellar una pilota al pal. Aquest resultat i el joc que han fet els nois donen molt bones impressions i ànims de cara al que resta de campionat. Aquest dissabte visitarem el camp de l’EFO 87, on intentarem continuar la línia de joc mostrada dissabte passat. 643 - Divendres, 30-10-2009

39

Manresa, 2 Xavi, Comelles, Raul, Murcia, Toni, Bernat, Pasqual, Nourdin, Gerard, Robert, Guilli. També: Pau, Ferran, Márquez, Ollé, Sala i Marc. Gols: Robert i Nourdin (2).

Intractables a casa A la cinquena jornada de lliga vam rebre el Manresa B, un equip format per jugadors de primer any. Durant la primera part, als verds ens va costar agafar el ritme del partit. El Manresa es mostrava un equip molt treballat sobre el camp i ens van marcar el 0 a 1 al minut cinc. Això ens va fer despertar i la reacció va ser ràpida gràcies a la contra amb una jugada del “pichichi” Robert. La segona part va estar marcada per les expulsions, ja que l’àrbitre va tenir un criteri una mica fi de cara a totes les jugades del partit. Els locals ens vam quedar amb deu i els visitants amb nou. Tot i així, el Manresa va apretar fins al final. Cal tenir en compte els dos grans gols de Nourdin, el segon d’una gran classe. Cal remarcar el treball realitzat per tot l’equip, ja que realitzen un joc molt vistós i amb moltes ganes. Aquesta setmana anem cap a Osona al camp del Vic Riuprimer (Dissabte, a 3/4 de 12 del matí). Sort!!

Els Infantils Aquest dissabte es desplaçaran al camp del Sant Pau de Manresa, equip que ha guanyat els dos partits que ha disputat.


Futbol

Sant Llorenç de Morunys

Infantil | 2a Divisió | Campionat de Lliga 09/10 | Grup 18 | Jornada 3 | 25/ 10/09

Arrels CE, 2 - St Llorenç de Morunys, CE, 3 Sant Llorenç de Morunys: Èric Mancha, Carles Puig, Jordi Romero, Guillem Quiroga, Xavier Ballarà, Ramon Freixa, Joel Canals, Lleïr Graus, Guillem de Marimon, Jonathan Santos, Josep M. Rovira, Joan Graus, David Canals, Josep Algué, Albert Bastida i Víctor Pàmias. Entrenadors: Josep Canals – Ramon Freixa. Delegat: Jordi Cases. Primera part (0-2) Segona part (2- 3). Gols: Joel Canals (2) Lleïr Graus (1). CE Arrels: Marc Sala, Marc Pallaruelo, Arnau Montaner, Miquel Serra, Guiu Montaner, Arnau Juanco, Ferran Moreno, Oriol Palou, Roger Oriola, Lleïr Moreno, Manel Vila. També: Àitor Colell, Livian Castillo, Marc Gonzàlez, Eduard Torra, Anna Magin, Laia García, Mohamed El Madani. Gols: Lleïr (2)

El derbi comarcal pel Sant Llorenç Diumenge passat el Sant Llorenç, C.E. va disputar un bon partit contra l’Arrels C.E. i es va emportar els tres punts de Solsona. El Sant Llorenç va començar dominant el partit i va disposar de vàries ocasions, però el primer gol no va arribar fins ben avançada la primera part, quan en un ràpid contraatac el Joel va aixecar la pilota per sobre del porter local. A partir del gol l’equip encara va jugar amb més confiança i seguidament va arribar el segon.

Futbol Sala

Tot just començada la segona part el Lleïr va fer el 0 a 3 que deixava el partit pràcticament sentenciat. Però la insistència de l’equip local i la relaxació del Sant Llorenç va fer que l’Arrels no es donés per vençut i aconseguís marcar dos gols que el tornaven a ficar en el partit. Malgrat tot, el Sant Llorenç va aturar els contraatacs locals i el partit va acabar amb un 2 a 3. El proper dissabte dia 31 d’octubre de 2009, juguem a les 11 del matí, al camp de les Morunyedes, contra el Puig-reig.

CERC Cambrils

Territorial Catalana | G. 2 | Temp. 09/10 | J. 4

el gran joc de cinc del Cambrils als últims cinc minuts. Dissabte vinent juguem a Cambrils amb el Linyola, un equip que porta set punts i està a la part alta. Serà un partit complicat, però esperem que amb el suport de la nostra afecció el puguem treure endavant. Dissabte, 30 d’octubre, al Pavelló municipal de Cambrils: Territorial Catalana Grup 2 a les 7 de la tarda, jornada 5, el CECR Cambrils - Linyola FS. Hi esteu tots convidats !!!!!!

Gelida FS, 4 - CECR Cambrils, 2 Dani, Obiols (1), Sabata, Pau, Chivu, Ignasi, Carles, Jesús (1), Bernat, Kata, Ivan

Derrota davant un gran equip Aquest passat cap de setmana el Cambrils va caure derrotat a la pista del Gelida en un partit de gran intensitat i en que els locals van demostrar que són un dels clars aspirants al campionat. El Gelida va portar en tot moment la iniciativa, amb un gran joc ofensiu de quatre i amb una forta pressió a tota la pista. Amb tot, al descans es va arribar amb 1 a 2 pel Cambrils, gols de doble penal d’Obiols i Jesús. A la segona part els locals de seguida van empatar i després del penal injust es posaven per davant. Acte seguit, en una errada de marcatge feien el quart. Així, al minut cinc ens havien remuntat. D’aquí fins al final, gran intensitat i millor joc del Cambrils, amb ocasions per escurçar distàncies que no aconseguíem materialitzar i expulsió injusta del Chivu. Cal destacar

Resultats jornada 4 P. B. Castelldefels................... 3 - 3............... Montseny CE CD Gelida Industrial, FS........... 4 - 2............. Cambrils, CEC R Linyola, CF............................ 2 - 8..................Capellades CFS Altafulla FS........................... 6 - 2......................Berga FS, CE Salou, FS "B"......................... 3 - 3.......................... CFS Aldea Gimnàstic de Tarragona......... 4 - 3.......................Alforja, CFS Bel.-Gruas Cabo Fraga.......... 3 - 2...................... Montsant, FS Matadepera, AB..................... 3 - 5..............Bar Rest. Morenos 40

643 - Divendres, 30-10-2009


Futbol Sala

PB Solsona

Penya, 4

Resultats Jornada 4 L´Ametlla de Merola CE / Pallejà FS....................................3-2 Balaguer CFS / Can Tito Vilanova Camí.............................4-3 Olímpic Floresta / Sant Vicenç CFS.....................................2-3 Sant Sadurní FS / Salou FS...................................................5-5 FS Marfil Santa Coloma / St. Andreu de la Barca CFS....... 3-6 Riera de Cornellà AEJ / Tàrrega FS.................................... 5-4 PB Solsona / JiP Prats de Rei............................................ 4-3 Casa Alcalà CFS / Esparreguera CFS................................. 6-4

Prats de Rei, 3 Bitxi, Ritort, Xero, Eli, Ivan Alsina, (cinc inicial) Quique, Ricardo, Joan, Ferni, Sam, Jordi i Carles Enric.

La Penya fa pinya La Penya, amb una gran actitud, recupera l’autoestima i es refà de la derrota davant l’Esparraguera mitjançant una victòria contra el Prats de Rei. L’equip solsoní va oferir una bona imatge davant la seva afició i es va endur els tres punts en joc que el situen en la tercera posició del campionat havent aconseguit nou punts de dotze possibles. La Penya va vèncer el Prats de Rei després d’una treballada victòria. El Partit va començar sense un dominador clar. Ambdós equips es troben més còmodes jugant al contraatac i, en canvi, tenen més dificultats en l’elaboració del joc. Això feia que els atacs d’uns i altres fossin ràpids i les pèrdues de pilota una constant. Les defenses s’imposaven als atacs. En aquest context d’anada i vinguda era difícil de preveure quin dels dos equips marcaria primer. I els primers en avançar-se en el marcador foren els visitants en el minut 8 de joc, després d’una bona jugada d’atac que agafava per sorpresa la defensa solsonina. Aviat, però, la Penya igualaria el partit. Un contraatac molt ben portat per Ricard i Xero, el finalitzava el capità col· locant l’empat al marcador en el minut 12. Els darrers minuts del primer temps seguiren la mateixa dinàmica però ja no hi hauria cap més gol fins després del descans. En la segona meitat la Penya va tornar a sortir una mica adormida, com en el partit davant de l’Esparraguera. En aquesta ocasió, però, el desconcert no va ser tan evident, sobretot gràcies al Bitxi, que amb tres o quatre parades de mèrit va evitar el segon gol visitant. Després d’aquests primers minuts crítics l’equip blaugrana va tornar a prendre el pols al partit. A mesura que madurava la segona meitat, la Penya s’apropava amb major insistència a la porteria rival i en una jugada afortunada l’equip solsoní aconseguia avançar-se al marcador. Un servei de banda a dintre de l’àrea picava a les cames d’un jugador visitant i el rebot es col·lava al fons de la porteria en el minut 27. Pocs minuts després una recuperació de pilota d’Ivan Alsina permetia a Eli empènyer l’esfèrica al fons de la porteria aprofitant la passada de la mort del pivot local. Amb el 3 a 1 al marcador es va arribar als darrers cinc minuts. L’hora de la veritat. Els dos equips arribaven a aquest tram final amb cinc faltes i els dobles penals foren els protagonistes. El primer en disposar d’un doble penal i marcar-lo va ser el Prats de Rei, que escurçava distàncies a manca de quatre minuts. Un minut més tard, però, era la Penya qui disposava de la pena màxima per recuperar l’avantatge. Sam, amb una sang freda digna d’elogi, enviava una pilota suau a l’esquerra del porter visitant que suposava el 4 a 2. Llavors, els visitants van sortir a jugar amb cinc jugadors de camp i la Penya va haver de suar sang per defensar el resultat. Els visitants, a manca de 20 segons, van escurçar, un altre cop, la diferència en el marcador. Però ja no tindrien temps per més. Els punts es quedaven a casa. 643 - Divendres, 30-10-2009

Classificacions:

Equip 1 Riera de Cornellà AEJ 2 Olímpic Floresta 3 PB Solsona 4 Sant Vicenç CFS 5 Sant Sadurní FS 6 FS Marfil Santa Coloma 7 Esparreguera CFS 8 Balaguer CFS 9 St. Andreu de Barca CFS 10 Can Tito Vilanova Camí 11 Pallejà FS 12 Salou FS 13 L'Ametlla de Merola CE 14 Casa Alcalà CFS 15 JiP Prats de Rei 16 Tàrrega FS

Futbol Sala

Pj 4 4 4 4 4 4 4 4 4 3 4 4 3 4 4 4

Pg 4 3 3 3 2 2 2 2 2 1 1 1 1 1 0 0

Pe Pp Gf Gc 0 0 17 10 0 1 24 9 0 1 14 10 0 1 14 14 2 0 29 13 0 2 20 15 0 2 18 15 0 2 16 14 0 2 18 18 1 1 14 12 1 2 11 17 1 2 12 22 0 2 7 8 0 3 11 16 1 3 11 17 0 4 8 34

Dif Pts 7 12 15 9 4 9 0 9 16 8 5 6 3 6 2 6 0 6 2 4 -6 4 -10 4 -1 3 -5 3 -6 1 -26 0

PB Solsona

Jornada 2 | 24-25/10/2009

PB Solsona, 4 Esparreguera CFS, 2 Raquel, Elena, Anna, Nuvi, Ester, Merxe, Paula, Alba Guilanyà i Clàudia. Entrenadors: Ramon Trilla i Josep Maria Guitart. Delegat: Josep Vidal. Gols: Elena, Ester i Merxe (2). Lesionades: Neus i Alba Colell, Jess

Bon començament de lliga Les noies de la Penya van jugar el seu primer partit de lliga. Van fer una gran primera part i van aconseguir arribar al final de la primera part amb un clar 3 a 0. El primer gol a favor a la lliga va arribar molt aviat, al primer minut: l´Elena va marcar amb un xut de falta directa. El segon gol va arribar pocs minuts més tard: amb una jugada l'Ester va Elena, autora del fer pujar el segon gol. I pocs minuts abans primer gol a la lliga de la mitja part, la Merxe va fer el tercer. A la segona part les jugadores de la Penya es van relaxar i les visitants van pressionar i van fer els seus gols. Tot i així, la Penya no va abaixar la guàrdia i amb una jugada, on la Merxe va robar la pilota al mig del camp, va fer un gran gol superant a la portera. Cal destacar la Raquel -que va fer molt bones parades- i el debut en lliga de la Clàudia i l´Alba Guilanyà. I en general, tot l'equip va estar molt concentrat durant tot el partit. De part de tot l'equip, esperem que les jugadores lesionades es recuperin aviat! 41


Futbol Sala

CE Arrels

Cadet Juvenil femení | divisió d’honor

Arrels "A", 15 Collbató, CE "’A", 1 Èrika Bernadó, Alba Serra (2), Natàlia Pujol, Laura Esteve (3), Natàlia Klymyuk (5), Judit Colilles (2) i Meritxell Jordana (3). Entrenadors: Miquel Serra. Delegat: Lluís Pujol.

Bona estrena a divisió d’honor Avui ha estat el primer partit oficial de la temporada, després de no haver pogut jugar el primer partit. A destacar el bon debut de les noves jugadores: Judit amb 2 gols, Laura amb 3 gols i la Meritxell amb 3 gols i uns xuts impressionants. A destacar també la tanca Natàlia Pujol, que no en deixa passar una i el gran partit de la Natàlia Klymyuk. El resultat ha estat molt clar, ja que les 7 jugadores d’Arrels han estat concentrades des del minut 1. Durant la primera part, les jugadores del Collbató no han donat gaire feina a la portera de Solsona. Els gols han arribat l’un darrere de l’altre i el marcador final a la mitja part era un contundent 7-0 a favor de les de Solsona.

A la segona part, després de moltes espentes i rodolons, el marcador ha anat pujant fins arribar a un claríssim 15-0. Les jugadores d’Arrels, molt relaxades, han vist com les jugadores de Collbató s’acostaven a la porteria discretament. Minuts abans d’acabar-se el partit, les jugadores de Collbató han estat capaces de marcar el gol de l’honor després d’una falta indirecta causada per una cessió a la portera. Desitgem que la temporada continuï així.

FS femení | Sènior

Arrels ''A'', 4 - Vallirana AE ''B'', 3 Gore, Mireia C, Mireia V, Pilar, Eva, Nerea, Natàlia, Alba, Elena, Joan Casado (entrenador) i Joan Isanta (delegat)

Debut excel·lent Després de l’ascens de categoria aconseguit l’any passat, les noies sènior de l’Arrels es disposaven a començar la temporada contra un dels rivals més durs de la lliga. Les locals, que han mantingut el mateix equip de la temporada passada, tret d’un parell de baixes, van sortit fidels al seu estil de joc, atacant i pressionant més enllà del mig camp. Per contra, les visitants efectuaven un joc de contenció i es sabien plantar molt bé al darrera, tot creant perill en jugades aïllades al contracop. El partit, dominat amb joc i ocasions per les nostres, se’ns posà de cara amb un gol de la Pilar i un altre de la Mireia Vila. No obstant, el Vallirana no tirà la tovallola i amb dues arribades a porta aconseguia empatar. Ràpidament, l’Arrels, amb un gol de Vila, contrarrestava la situació. A partir del gol local, les contràries van augmentar el joc violent i agressiu en què varen dur el partit. Accions que l’àrbitre no tallà i que portaren l’equip verd a la confusió i a

la descol·locació. En aquest context, en una jugada desafortunada, cometíem un penal que les jugadores del Vallirana no desaprofitaren per empatar altre cop el resultat. Tanmateix, quedava la traca final. A falta de poc per acabar, en una jugada de contracop de les nostres, la Mireia aconseguia el gol de la victòria, i el seu particular hat-trick. D’aquesta manera, es desfeia el joc embolicat que havia establert l’equip visitant i es feia justícia en el marcador. Cal destacar la gran mà que s’inventà la Gore per poder aturar un fortíssim xut creuat quan l’equip estava més tocat i l’entrada, a la segona part, de la Natàlia i l’Alba, que havien pujat del Juvenil per reforçar l’equip i que aportaren una dosi d’oxigen per poder contenir el joc físic de les rivals. Aquest cap de setmana, tornarem a jugar a casa. Aquest cop contra CE Alehña demà dissabte a dos quarts d’onze al pavelló municipal. Us esperem a tots!

42

643 - Divendres, 30-10-2009


Futbol Sala

Futbol Sala

Castellar de la Ribera

Castellar de la Ribera, 0

Servei de Premsa del Consell Comarcal

Jornada 4 | 10 I 11 d’octubre Lladurs Sputnik – Castellar de la Ribera..............................1-2 Sant Llorenç De Morunys – Montmajor.............................. 4-4

Parador "A", 0 Santi, Vilana, Vilaseca, Marc i Pep. També Vicenç, Àlex i Divins.

Jornada 6 | 24 i 25 d’octubre

Empat amb regust

Bar Castell – Solsona............................................................1-2 Guixers “La Pèrgola” – Olius6-0 Llobera – Clariana de Cardener........................................... 4-2 Sant Climenç – Ardèvol....................................................... 6-4 Lladrus Sputnik – Excavacions J. Ribera........................... 11-5 Sant Llorenç De Morunys – Esp.freixinet........................... 2-4 Clínica Vet.”el Solsonès” – Castellar de la Ribera...............0-7 Expert Rafart Navès – Montmajor........................................2-3

Aquest passat dissabte el Castellar va disputar el quart partit de la temporada davant el Parador "A". En la primera part els dos equips van disposar de diverses ocasions de gol. Era un anar i tornar constant. La primera part va ser molt igualada: els dos equips havien disposat d'ocasions, però cap no les va finalitzar. A la repressa, vam veure més del mateix, ocasions i més ocasions, tot i que amb més superioritat per part del Castellar de la Ribera. Tot i això, el gol no va arribar, ja que el porter visitant ho va parar tot: va tenir una molt bona actuació en aquest partit, i va mantenir la seva porteria a zero davant les 32 vegades que va arribar a xutar el Castellar. Un partit que hauria pogut tenir un resultat molt diferent, però gràcies a l'actuació del porter del Parador va finalitzar amb un 0 a 0. Val a dir, també, que el Castellar va sortir a jugar amb la nova equipació, canvi respecte el passat any, amb samarretes taronges. Us deixem la nova foto d'equip. La setmana que ve ens desplaçarem a Cervera, partit que començarà a les 4 de la tarda. Ànims!!!!

Classificació General

Equips Pj Pg Pe Pp Gf Gc Punts Solsona,................................6......6..... -..... -.... 23.....5............ 18 Castellar de la Ribera...........6......5..... -..... 1.... 26.....8............15 Llobera.................................6......5..... -..... 1.... 23.....7............15 Bar Castell.......................... 65..... -.....1... 20... 10....15................ Guixers "la Pergola".............6......4.....1.... 1.... 42....15............13 Sant Climenç........................6......4.....1.... 1.... 40....19............13 Olius.....................................6......3..... -..... 3.... 12....13..............9 Expert Rafart Navès.............6......3..... -..... 3.... 20....22..............9 L'Auba Freixinet...................6......3..... -..... 3.... 12....23..............9 Montmajor............................6......2.....1.... 3.... 19....37..............7 Lladurs Sputnik....................6......2..... -..... 4.... 26....24.............6 Clínica Vet. "el Solsonès"....6......2..... -..... 4.... 12....22..............6 Ardèvol.................................6......1..... -..... 5.... 13....33..............3 Excavacions J. Ribera..........6...... -.....2.... 4.... 19....33..............2 Sant Llorenç de Morunys.....6...... -.....1.... 5.... 14....30..............1 Clariana de Cardener...........6...... -..... -..... 6..... 9.....28..............0

Jornada 7 | 31 D’octubre i 1 De Novembre - - - - - - - -

643 - Divendres, 30-10-2009

43

Bar Castell / Guixers “La Pèrgola” (Dissabte, a 2/4 de 5 de la tarda a Castellar de la Ribera) Olius / Llobera (Dissabte, a 1/4 de 6 de la tarda a Olius) Clariana del Cardener / Sant Climenç (Dissabte, a les 4 de la tarda a Clariana de Cardener) Ardèvol / Lladurs Sputnik (Dissabte, a 2/4 de 7 de la tarda a Ardèvol) Excavacions J. Ribera / Sant Llorenç de Morunys (Dissabte, a les 4 de la tarda a Freixinet) Esp. Freixinet / Clínica Vet.”el Solsonès” (Dissabte, a les 5 de la trda a Freixinet) Castellar de la Ribera / Expert Rafart Navès (Dissabte, a 2/4 de 6 de la tarda a Castellar de la Ribera) Montmajor / Solsona (Dissabte, a 2/4 de 7 de la tarda a Castellar de la Ribera)


Bàsquet

CB Solsona

Campionat de Catalunya | Sènior Masc. | 2a Cat.

Júnior masculí

Dots Sant Quirze BC. “A”, 70

AE l’Hospitalet “B”, 57

TB Assessors CB Solsona, 63

CB Solsona, 59

Quico Rafart (7), Xavi Viladrich (0), Valentí Farràs (1), Albert Caelles (7), Roger Comas (14), Dani Vendrells (7), Ferran Torres (12), Jordi Ramon (15), Oriol Gavaldà (0). Parcials: Min. 10 / 22-10. Min. 20 / 32-23. Min. 30 / 46-41. Min.40 / 60-60. Pròrroga / 70 - 63.

Valentí.F 6, Martí.R 4, Oriol.G 11, Joan.T, Bryan.T, Beto.T, Joan.P 7 (1 triple), Alexis.P 7. (1 Triple), Pau.A.C 4, Dani.V 16 (2 triples), Albert.S i Moha.B 4. Parcials: 18-16/ 17-5/ 15-21/ 7-17.

Arbitratge deficient

Primera victòria a camp contrari...Gran victòria

Cinquena derrota consecutiva del TB ASSESSORS CB SOLSONA, que -tot i jugar un bon partit a estones- va acabar perdent un partit que ens situa a dia d’avui a la cua de la classificació del Grup 2 de la Segona Catalana. Durant el primer període, els solsonins van sortir a la pista adormits, i un primer parcial de 12-0 pels de Sant Quirze obria les primeres escletxes importants al marcador. Un temps mort dels taronges va fer despertar els jugadors, introduint un canvi de dinàmica que permetia començar a reduir les diferències. Els segons deu minuts serviren per veure una gran defensa solsonina (deixant els locals en només 10 punts). Tot i que el desencert en atac dels taronges no permetia reduir gaire la distància, els de Sant Quirze trobaven immenses dificultats per poder fer bons llançaments, i acabaren, com s’acostuma a dir, “demanant l’hora”. La segona part va continuar amb la mateixa dinàmica del final de la primera. Només els errors solsonins i la pèrdua de pilotes no permetien consolidar la remuntada al marcador. Tot i així, els solsonins es posaven per primer cop al davant en el marcador el minut 36 de partit, amb un avantatge de 3 punts (46–49). Aquí sorgiren els nervis que ens van fer cometre algunes errades greus i tornar a anar per sota. Però en uns darrers i disputats segons, s’aconseguia igualar l’electrònic i forçar la pròrroga. Malauradament, el temps extra no va permetre agafar-se a l’excel·lent tònica de la segona meitat sinó que va ser una còpia del primer període. Un parcial de 10-3 donava la victòria final als locals (situats en la quarta posició de la classificació). Un cop més el Jordi Ramon es mostrava molt lluitador en atac, tot i la inferioritat física en la lluita amb els pivots contraris, ajudat pel Ferran. Cal destacar també que el Roger comença a ser el jugador que tots esperem, tot i la manca de ritme que li ha de fer prendre més decisions importants. El mal arbitratge que reflecteix el titular ve per l’excessiva duresa que van permetre els col·legiats, i que va perjudicar excessivament els solsonins, que amb algunes baixes per motius laborals i de salut, no van saber adaptar-se al desavantatge físic i ficar les mans. Segons els comentaris al final del partit de l’entrenador solsoní Joan Pujol: “Excel·lent, l’actitud defensiva, i millorable; però en atac ens costa molt jugar la pilota sense tenir por de cometre errors”. Aquest cap de setmana estem segurs que podrem recuperar el camí de les victòries si se segueix amb la bona actitud que es va veure en aquest partit. El TB ASSESSORS CB SOLSONA rep el Granollers, amb només una victòria més que els taronges en el seu caseller. Serà molt important l’escalf de tot el públic solsoní aquest dissabte a les 7 de la tarda al pavelló “vell” solsoní. 44

Els júniors es van desplaçar fins a Hospitalet al camp dels colíders, que encara no havien perdut cap partit. El primer quart va ser d’intercanvi de cistelles per als dos equips. El parcial, a final de quart era de 18-16. Les màximes diferències havien estat de -4 i +2. Al segon quart els locals van ser molt superiors: de part dels visitants només anotava un jugador i el parcial era de 17-5, per arribar a la mitja part 35-21. A la represa, els locals sortien a sentenciar el partit i amb un parcial de 9-4 agafaven la major renda al marcador 4425(min 24). A partir d’aquest moment els solsonins es van posar amb una zona 2-3 i pressionant molt i corrent al contraatac van retallar les diferències abans d’acabar el quart per arribar així a l’últim quart 50-42, després d’un gran parcial de 4-16. Al darrer quart els jugadors taronja van continuar treballant en defensa i a falta d'1 minut i mig es posaven 1 punt per davant: 54-55. L’últim minut els solsonins van saber mantenir la pilota i rebre dues faltes, cosa que ens va permetre perdre més temps... Bona segona part. Hem vist que -si juguem amb concentració i mosseguem en defensa- podem fer molta feina. Ara, a no baixar el ritme i hem d’anar treballant més i més.

El bàsquet del cap de setmana Atenció al partit del primer equip, el TB ASSESSORS CB SOLSONA, que juga aquest dissabte a les set de la tarda contra el CB GRANOLLERS B i necessita el suport de l’afició solsonina.

Partits a casa (pavelló vell): Dia i hora

Categoria

Ds. 31, 12.00h Ds. 31, 16.00h Ds. 31, 17.30h Ds. 31, 19.00h

Pre-mini masc. CB Vilatorrada Cadet masc. Bàsquet Navarcles Júnior masc. Dots St. Quirze BCA Sènior masc. 2a. Cat CB Granollers Abolafio B

Desplaçaments:

Dia i hora Ds. 31, 09.30h Ds. 31, 10.30h Ds. 31, 17.30h

Categoria Cadet fem. Infantil masc. Sènior fem.

Equip Visitant

Equip Local Bàsquet Navarcles CB Vilatorrada CB Torelló B

Descansa el Mini masculí. Consulteu la informació actualitzada a la web del club (www.cbsolsona.com). 643 - Divendres, 30-10-2009


Bàsquet

Bitlles catalanes

CB Solsona

Ramon Estany

Partit suspès

Crónica Infantil masculí

CB Solsona, 81 - CB Llívia, 58 El Club de Bitlles Solsona es va quedar sense poder jugar el passat cap de setmana, en el partit contra el Tudela, per ajornament del partit. D'aquesta manera, amb els resultats de la resta dels equips de la Tercera Divisió de Bitlles de Lleida, grup B, l'equip solsoní baixa provisionalment a la tercera plaça, amb un partit menys. El proper diumenge, els solsonins juguen a casa rebent al Sió d'Agramunt B.

Roger 9, Abdellah 3, Èric 23, Aleix G. 15, Caelles 15, Garrido 8, Pau 8, Aleix.S, Martí. Ent: Pere Riu. Ajudant: Mohamed Bensalah

"23" Michael Solsona Partidàs, el que es va veure al pavelló municipal de Solsona el passat dissabte. Un equip solsoní pletòric va apallissar tot un equipàs com el Llívia. Dic equipàs perquè aquest equip l’any pasat jugava a nivell A. El partit va anar igualat els primers dos quarts. Però amb un bon parcial els de Solsona van poder marxar del marcador i obrir una bona escletxa que els assegurava la victòria. Des d'aquí vull felicitar els nois de l’equip de Solsona, ja que han demostrat ser un bon equip i han fet un treball excepcional per poder guanyar. Felicitats, campions! Pròxim partit: 31/10/09 CB Solsona - CB Vilatorrada

Tercera B | Jornada 4 | 24/25-10-09

Equip infantil masculí

643 - Divendres, 30-10-2009

45


Patinatge

Solsona Patí Club

El Solsona Patí Club participa al II Campionat de Festivals Ciutat d’Esplugues El passat 24 d’octubre el Club de Patinatge Artístic d’Esplugues de Llobregat va organitzar el II Campionat de Festivals Ciutat d’Espluges, i el Solsona Patí Club va tenir-hi representació amb la coreografia “Tornant a casa”. El campionat va comptar amb la participació d’onze clubs més provinents d’arreu de Catalunya. Totes les coreografies participants van destacar per la seva espectacularitat coreogràfica, les seves figures alçades i els excel·lents vestuaris. El disc del Solsona Patí Club es va quedar fregant el podi, malgrat això va rebre nombroses felicitacions per l’originalitat i l’acurat atrezzo i els meravellosos vestuaris, tot en acord amb cadascuna de les coreografies. Des d’aquí voldríem agrair al C.P.A. d’Esplugues de Llobregat que comptés amb nosaltres en aquesta competició i volem felicitar els patinadors i les patinadores del Solsona Patí Club que van participar en aquesta espectacular competició pel seu magnífic treball. També volem agrair a tots els pares dels patinadors del Solsona Patí Club per haver ajudat en tot moment, tant en el maquillatge i l'atrezzo com en el recolzament als nostres competidors.

Dues patinadores del Solsona Patí Club pugen a podi en la primera copa d’iniciació d’Alcoletge El passat diumenge el C.P. Alcoletge celebrava la seva 1a Copa d’Iniciació en motiu de la inaguració de la seva pista polisportiva. Durant el matí es van realitzar les competicions dels grups “B” i “E”, i a la tarda de les categories “C”, “A” i “Debutants”. En la categoria “B” hi participava la patinadora solsonina Gemma Colilles. La Gemma va fer un molt bon disc, sense cometre cap error en els

elements obligatoris i realitzant correctament un integratiu lliure que pertany a dues categories per damunt del seu nivell. Això va fer que aconseguís una excel·lent vuitena plaça (una categoria amb més de 30 patinadors i tots ells d’alt nivell). En la categoria “A”, Marta Miró feia una actuació que ratllava la perfecció, amb molta velocitat i elegància, mostrant la seva constant millora. La Marta es va fer amb l’argent del campionat a tan sols unes dècimes de la primera classificada. En la categoria “Debutants”, la Jèssica Pallarès aconseguia fer un disc molt net, aguantant tots els salts i fent les cabrioles amb les rotacions pertinents i de forma molt correcta (sent l’única patinadora del seu grup en fer-ho). La bona actuació de la Jèssica es va veure afectada per la imparcialitat dels jutges a l’hora de valorar les diferents actuacions, que va ser una constant al llarg de tota la competició,

46

la qual cosa va fer que acabés damunt del podi amb el bronze del campionat. Moltes Felicitats Gemma, Marta i Jèssica!

643 - Divendres, 30-10-2009


Atletisme

Club Fondistes del Solsonès-Prosetel

V 10 kms. urbans de Manresa Diumenge dia 25 d’octubre a 2/4 d'11 del matí es va disputar la 6a edició dels 10 Kms. urbans de Manresa, amb sortida i arribada al Passeig Pere III, amb la participació de més de 700 atletes. El club Fondistes del Solsonès va tenir una nombrosa participació amb sis dels seus atletes, que van tenir una destacada actuació quedant al lloc 14 de la general per equips. Lluís Villaró amb un temps de 38’41 minuts, va entrar al lloc 74 de la general, rebaixant en més d’un minut la seva marca de l’any passat. Maurici Tarrés va entrar al lloc 136 de la general amb un temps de 41’10 minuts. Eduard Bosch va entrar al lloc 190 de la general amb un temps de 42’44 minuts. Jordi Pujantell va entrar al lloc 369 de la general amb un temps de 47’25 minuts. Marc Mitjavila va entrar al lloc 377 de la general amb un temps de 47’58 minuts. I Jaume Creus va

Excursions

entrar al lloc 477 de la general amb un temps de 50’20 minuts rebaixant la seva marca en més de 3 minuts.

Pròximes curses

1 de novembre: 10 km. Pont de Vilomara i Rocafort 7 de novembrae: Pujada a Sant Crist 10 kms. Balaguer. 8 de novembre: Mitja Marató de Salou 8 de novembre: Mitja Marató de Castellbisbal Més informació: Ribera Esports i www.atletisme.com http://fondistesdelsolsones.blogspot.com/

Ajuntament de Pinell

Excursió a la comarca de l’Urgell El passat dissabte 24 d’octubre, una cinquantena de veïns del municipi de Pinell, vam fer una sortida a Vallbona de les Monges i a Verdú, organitzada per l’Ajuntament de Pinell. Aquest any hem visitat l’”Agropecuària l’Olivera” de Vallbona de les Monges, una petita cooperativa nascuda l’any 1974, on ens van explicar el procediment d’elaboració del vi. Vam visitar el seu celler i vam poder gaudir d’una cata de vins. Tot seguit, vam visitar el monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges, un dels monestirs inclosos en la ruta dels Císters, on vam poder escoltar les seves pregàries cantades. Després de dinar, ens vam desplaçar cap a Verdú, on vam visitar “Ceràmica Roca Caus”. Allí vam poder veure un antic forn d’origen morú, vam gaudir d’una demostració de com s’elabora una peça de

Excursions

terrissa i vam visitar la seva exposició de 200 m2. Seguidament vam anar a veure el museu del joguet, en el que s’hi poden veure autèntiques peces úniques. Vam passar tots junts un dia ben agradable i divertit i amb ganes de poder-ho repetir.

Club Excursionista Pirineu

VI Esquiada de tartera L’activitat es durà a terme el proper 31 d’octubre al Port del Comte El recentment inaugurat club excursionista Prepirineu organitza una baixada de tartera amb esquís. És la sisena edició d’aquesta activitat que en les cinc anteriors ocasions han organitzat els pisters del Port del Comte. El preu de la inscripció inclou l’esmorzar i és de 3 euros per als socis i 6 643 - Divendres, 30-10-2009

euros per als que no ho són. També s’ofereix la possibilitat d’inscripció al dinar que tindrà lloc després de l’esquiada. Per participar en aquesta activitat, cal inscripció prèvia i els interessats poden informar-se a la pàgina web de l’entitat: www.ceprepirineu.com. 47


Records

Neus Mujal

Vells i bonics records El dia 25 d’octubre ha estat un dia especial per a un grup de persones que vàrem viure a la casa que avui en diuen “Casa Morató”. L’ajuntament de Solsona, sota la iniciativa del regidor Martí Abella, ha tingut el detall i la consideració d’invitar els ex-veïns de la casa per fer-nos una visita guiada (abans no l’ensorrin) amb explicacions històriques i arqueològiques del sr. Cascante. Segons el gran treball de recerca fet per la Mireia Brau, la finca constava de dues cases, la principal “Casa Morató” i una caseta adjacent, que van ser comprades per Carles Morató l’any 1753 i 1759 respectivament. Però per a nosaltres, que quan hi vivíem no en sabíem res, dels Morató, va ser durant molts i molts anys, Cal Pujantell, Cal Molins i més tard Cal Guàrdia. Als anys 50 i part dels 60 hi vivíem 5 famílies: els Quer, els Martinet, la família de la Queralt, els de Cal Pujantell i els de Cal Molins. Ha estat una trobada de veïns amb les nostres arrels i vivències de la infantesa i joventut. Quants records! Quantes vivències hem reviscut i sentit dins nostre! Recordo una casa que ja era molt vella quan jo era petita i que, per les raons que fossin, els veïns vam arranjar molt poc. Era casa nostra i formava part natural del nostre entorn, no teníem cap problema per viure en aquell “casalot vell”, ja que per a nosaltres era un des millors llocs de la ciutat, davant

Ep, la foto!

l’Ajuntament i al C. Castell, lloc on passàvem totes les hores jugant amb els nens del carrer quan no estàvem a l’escola. En aquesta visita hi hem anat molts dels que hi vàrem néixer i viure, però també han volgut venir els nostres fills i néts que havien sentit parlar de la casa. Hem hagut de tenir molta cura perquè està tot apuntalat i el sr. Cascante patia per la nostra integritat física, però nosaltres ens sentíem rejovenits recordant els anys que hi vàrem viure, explicant anècdotes i revivint tots els racons. Ha estat realment un matí molt ben aprofitat, una trobada de veïns que ens ha fet molta il.lusió, un retornar a imatges i vivències llunyanes, però no oblidades, que han deixat una gran empremta dins nostre. Gràcies, Martí, gràcies Cascante, pel regal que ens heu ofert. Tots els veïns de “Cal Morató” us n'estem molt agraïts.

Ramon Estany

Ep, la foto

De festa al bar Pau

Per molts anys, Mariano

Part de l´equip femení de la Penya Barcelonista de futbol sala (n'hi faltava algunes) i els entrenadors, de celebració a l'Aixeta 48

643 - Divendres, 30-10-2009


Concerts

Ramon Estany

El Sol del Solsonès celebrà la VII Nit Literària i Musical El passat dissabte 24 d'octubre, unes 200 persones van omplir el Teatre Comarcal de Solsona per assistir a la vetllada musical i literària del Sol del Solsonès, un acte destinat a recaptar fons i sensibilitzar la població sobre les malalties mentals i les drogodependències. L'acte va comptar amb la presència del regidor d'Acció Social i benestar de l'Ajuntament de Solsona, David Rodríguez, que excusà l'absència de l'alcalde de Solsona, Xavier Jounou, per motius de salut.. També hi van assistir els regidors de l'ajuntament de Solsona, Josep Lluís Caelles i Martí Abella, el president del Consell Comarcal del Solsonès, Marià Chaure, així com una nodrida representació d'entitats socials de la comarca. La vetllada, que va ser conduïda pels presentadors Núria Bonet i Ramon Segués, va ser oberta per unes paraules del regidor d'Acció Social i Benestar, David Rodríguez, que recordà l'exemple del president nordamericà Franklin D. Roosvelt, que va superar les adversitats d'una malaltia, per ser un gran president, i en aquest punt, Rodríguez va subratllar el paper de l'Associació del Sol del Solsonès, com a suport i com un bastó per a moltes famílies a les quals ha ajudat a caminar en la malaltia. Obriren les actuacions musicals l'Àtic Taller Musical (Marta Real, Núria Canes i Anna Segués), Leonor Manau amb Hello Dolly i El continental, els Akustix (Mònica Mendoza, Marc Montraveta i Teresa González) amb Collarets de llum i Al.leluia. Ben avançada la vetllada, es presentà al públic un nou grup, Rostolls del passat, que interpretaren tres peces. A continuació, fou el torn de l'Elisa Buil i el Josep Cornella, que oferiren Oblivion i Georgia on my mind. La part literària anà a càrrec de la Maria Pilar López, que llegí la narració La niña. Continuant amb l'audició, Tate Gualdo i Natàlia Pujol

El grup Akustix

interpretaren Nostalgia i Saltiamo. Enfilant la recta final del concert, fou el torn del grup d'acordions i de música tradicional folk de l'Escola Municipal de Música de Solsona (Nina Aguilera, Natàlia Pujol, Tània Bonillo, David Colillas, Maria Freixes, Clara Vilanova, Marta Grifell, Judith Gangolells, Laia Mateu, Arnau Picó, Martí Farràs, Guillem Soler, Pau Grifell, Cristina Pujol, Marc Segués, Alba Casaldàliga, Eudald Viladrich i Albert Bajona). I les darreres actuacions van ser el Joan Badia i l'Anna Oliva, i la Coral del Club Sant Jordi (sota la direcció de Macià Pedrosa). L'acte es va cloure amb el parlament d'agraïment a càrrec del president de l'entitat, Enric Serra, i el president del Consell Comarcal, Marià Chaure, que recordà les paraules de la revolució francesa,"llibertat, igualtat i fraternitat", aplicables també al treball que es fa des d'entitats com el Sol del Solsonès.

L'acudit del Simi

643 - Divendres, 30-10-2009

49


Motos

Vicmel

El cap de setmana del 17 i 18 d’octubre han visitat la comarca del Solsonès un grup de motoristes que gaudeixen fent mototurisme. Una trobada merament turística i en cap cas competitiva. El gust per la moto, el gust de conéixer regions, gent i costums, els porta cada cap de setmana a viatjar i recórrer les carreteres, tant de la península com de l’estranger. El grup que ha estat a Solsona era de gent de Barcelona, Burgos, Osca, Lleida, Tarragona i Vizcaya. En total, 50 persones en 22 motos i 4 vehicles de suport van formar una caravana que durant dos dies va gaudir de les meravelles de la comarca. Alguns ja corrien per Solsona el divendres, però el grup important va arribar el dissabte 17. El punt de reunió va ser a la plaça Sant Roc a les 9 del matí. Després de les corresponents acreditacions, entrega d’equipament i d’esmorzar, van fer una visita a peu pels carrers del casc antic i posteriorment ho van fer pujats a caball de la moto. El dissabte es va fer ruta passant pel Miracle, Su, Freixinet, el pantà de Sant Ponç i es va fer una aturada a la parròquia de Sant Esteve d’Olius, on van visitar el cementiri Modernista i la cripta. Novament sobre les motos es van dirigir al pantà de la Llosa del Cavall, Sant Llorenç de Morunys, Coll de Jou, Timoneda i, aprofitant la ruta per on va passar el Tour de France, van arribar a Cambrils, on van dinar. Havent dinat, la ruta va ser curta i el grup es va allotjar al poblat rural de Pubilló-Puig Arnau, instal.lacions que van gaudir fins el diumenge després d’esmorzar. La ruta del dia els va dur a visitar les fonts del Cardener i van sortir en direcció a la Seu d’Urgell, fent parada per reagrupar-se al mirador del Coll de la Trava. El dinar i la clausura de la Moto-ruta va ser feta a Montanisell.

Durant tota la ruta la climatologia es va poder suportar i gràcies al cel clar i net han pogut divisar els meravellosos paisatges, conèixer una mica la comarca i els han quedat ganes de moto perquè han fet pocs quilòmetres, (250 en dos dies), però plens d’alegria i amistat. Des d’aquí volem agrair la col. laboració de l’Ajuntament de Solsona, Circuit de Catalunya, Circuit d’Alcarràs, Ciutat del Motor (Alcañiz), Museu de la Moto de Bassella, Cuines BGV, maquinària agroforestal Pujol, Motocard, Moto 2 (MBW motos Lleida), perruqueria Nuri, Treck Europa, Versàtil Interiorisme, Hotel Sant Roc i poblat rural Pubilló-Puig Arnau.

50

643 - Divendres, 30-10-2009


Motor Club Solsonès

Podis a l'Endurada de Canadell El Miki guanya a veterans i Xavier Subirana i Albert Cardona, segons en les seves categories El passat diumenge dia 18 es va celebrar a Calders la IV Edició de l'endurada del Canadell, prova que organitza el Moto Club Manresa, puntuable pel Campionat de Catalunya, en la qual varen prendre part 215 pilots. En aquesta prova­ hi varen prendre part el Xavier Subirana i el Marc Serena a la categoria júnior, l'Albert Cardona a sènior B, i el Miki Malé i el Ramon Andreu a veterans. El recorregut discorria per un traçat de 45 kms. amb dos controls i dues proves especials cronometrades de 4 i 6 kms. Els pilots de la categoria sènior B i júnior donaven tres voltes i sis cronos i els veterans dues voltes i quatre cronos. El recorregut no tenia dificultat, però els temps entre controls eren força justos, cosa que va fer que un nombrós grup de pilots penalitzessin als controls horaris. Els nostre pilots varen fer tres podis. El Miki es va imposar en la categoria veterans, el Ramon Andreu va tenir avaria i es va veure obligat a abandonar tot just en acabar la primera crono. El Xavier Subirana va fer segon a la categoria júnior, i el Marc Serena quinzè. L'Albert Cardona, segon a sènior B. Al campionat de Catalunya el Miki és líder a veterans. l'Albert Cardona, segon a sènior B. La propera cursa és a Valls de Torroella el pròxim 22 de novembre.

643 - Divendres, 30-10-2009

51


Societat

El diumenge dia 1 de novembre el Gerard fa 18 anys, Per molts anys!! T’ha costat però ja hi has arribat. Felicitats de part de la família

Si coneixes aquest municipal, felicita’l perquè el dia 1 fa 50 anys. Moltes felicitats, Pepe, de part de la teva família.

Feliç aniversari de part dels teus amics que t'estimen

Sabíeu que el Xavier de 6è va guanyar un superdia de por al Tibidabo? Si el voleu veure sintonitzeu el canal TDT del Súper3 divendres 30, a les 12 del matí, i dissabte 31, a 1/4 i mig de 4.

Curiositats

Una llimona rara, rara

El Manolo González ens mostra aquest rovelló de 17 centímetres que ha collit al Solsonès

Fixeu-vos quina llimona més curiosa, per un costat és normal i corrent, però de l'altre, li surten altres llimones del seu interior, n'hi ha tres o quatre d'enganxades totes deformades i de formes estranyes, com "àliens". El llimoner és del Paco de Santa Perpètua de la Mogoda i ens ha comentat que, d'aquest tipus, l'arbre n'ha fet tres. 52

643 - Divendres, 30-10-2009


Penya Blanc-i-Blava del Solsonès

Solsona

Visita a Montserrat

Ajornen fins al desembre el seminari d’autoocupació Les regidories de Joventut de Solsona i Olius han ajornat per al cap de setmana de l’11 i el 12 de desembre el seminari d’autoocupació per a persones d’entre 18 i 30 anys. Potenciar les habilitats emprenedores i la capacitat de generar idees innovadores dels joves i animar-los a crear la seva pròpia empresa és un dels objectius principals d’aquesta activitat, que s’emmarca en el Pla Local Mancomunat de Joventut. El termini d’inscripcions s’allarga fins al dia 9 de desembre. Aquest seminari, que es realitzarà a la sala d’actes del Casal de Cultura i Joventut de Solsona, s’estructura en una primera part consistent en un taller d’habilitats emprenedores i generació d’idees i una segona dedicada al procés d’elaboració d’un pla d’empresa. La Fundació Privada per a la Promoció de l’Autoocupació de Catalunya serà l’encarregada d’impartir el curs, que combinarà les exposicions teòriques magistrals amb l’anàlisi participativa de casos reals, l’avaluació del potencial emprenedor de les persones participants, i l’aplicació pràctica dels continguts. Aquest seminari és gratuït, però cal inscriure-s’hi prèviament, atès que les places són limitades. Les inscripcions es poden fer fins al dia 9 de desembre a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Solsona o bé al consistori d’Olius.

El passat 17 d’octubre de 2009, una representació de la Penya Blanc-i-Blava del Solsonès va anar a visitar Montserrat i a saludar el pare Josep Maria Cardona, el mateix monjo que va rebre l’actual entrenador de l’Espanyol, Mauricio Pochettino, quan l’equip estava vorejant l’abisme la temporada anterior. El pare Cardona, amb família al poble de Freixinet, va estar molt content de rebre la visita d’un periquito veí del Miracle. Van estar parlant força estona i el monjo els va comentar que molts equips de tot arreu van a visitar el monestir de Montserrat. Va voler remarcar que com a seguidor blanc-iblau està orgullós del nou estadi de Cornellà-El Prat i del gran increment de socis de l’entitat.

Sorteig

Mobles de curia Miralles

Mobles de cuina Núria Miralles Fa entrega del Microones a la sra. Jordina Tubau, de Manresa, que va ser l'afortunada del sorteig que l’empresa de mobles de cuina Núria Miralles va dur a terme durant la Fira de l’Empelt del passat dia 4 d’octubre a Llobera.

643 - Divendres, 30-10-2009

Ajuntament de Solsona

53


Història

Ramon Estany. Fotos Arxiu Particular

Les obres del Palau Episcopal mostren noves restes de la muralla de Solsona Amb motiu de les obres de rehabilitació del Palau Episcopal de Solsona, els tècnics han aprofitat per furgar en les restes soterrades de l'antiga muralla de Solsona, fent-ne l'obligat seguiment arqueològic. Ajudats de maquinària i manualment, s'ha deixat a la vista un traçat de la muralla, localitzant el fossar i un dipòsit d'aigües residuals, que l'any 1896 es va tapar per fer la galeria coberta que construí aleshores el bisbe de Solsona, Ramon Riu i Cabanes, i que posteriorment va ser enderrocat per la Guerra Civil. També es sospita, encara que caldrà seguir estudiant les restes de la construcció, que ens trobem davan una porta d'accés a la ciutat, a través de la muralla. L'interès d'aquest punt és perquè hi conflueixen diferents construccions relacionades amb la muralla, com una galeria, una claveguera i la canalització de les aigües que abocaven les fonts de Solsona. El seguiment d'aquestes restes va a càrrec de l'empresa Arqueopatrimoni, i caldrà veure què es decideix des de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat respecte a la seva conservació, si deixar-les al descobert, o bé tornar-ho a tapar tot després d'haver-ho senyalitzat adequadament. El que és segur és que no s'hi podrà fer cap obra com baixos o garatge, en aquest indret. Recentment s'ha deixat a la vista una torre al Vall Fred

Perímetre de la Muralla de Solsona, vista en un plànol de Solsona del segle XVI. Imatges de les noves restes descovertes

Torre de la Muralla al Vall Calent 54

643 - Divendres, 30-10-2009


Flaix notícies

Conferències

Ramon Estany

Un nou grup musical a Solsona

Ramon Estany

Poc públic a la projecció d'Endeutats sobre la teranyina

Es van presentar en la passada VII Nit Literària i Musical del Sol del Solsonès, celebrada al teatre Comarcal de Solsona el dissabte 24 d'octubre. Són el grup "Rostolls del passat", format aquest any, i que l'integren Anna Oliva, Joan Segués, Pere Segués, Alfred Segués i Josep Albets. Van interpretar tres peces: "La casa del Sol Naixent", "La llum", i "La festa".

La sala gòtica del Consell Comarcal va acollir el passat 26 d'octubre, a les 7 de la tarda un documental sobre els efectes del sobreendeutament en quatre famílies diferents El documental Endeutats sobre la teranyina narra la història de quatre famílies de renda i procedències diferents que es veuen afectades pel sobreendeutament. A més dels drames personals, especialistes de diversos àmbits, com economistes, advocats, psicòlegs, jutges i altres experts, analitzen els factors econòmics, socials i culturals que porten a aquesta situació. Aquest documental, portat a Solsona per l'Oficina Comarcal d'Informació al Consumidor, pretenia generar un debat sobre l'endeutament i el consum. Malgrat que l'entrada era lliure, i l'interès del tema, tan sols hi van asssistir unes 6 persones.

Sopar maridat de London Gin al Fermin i l'Sputnik El passat divendres 23 d'octubre, una vintena de gourmets solsonins van reunir-se al restaurant Fermin de Solsona per gaudir de tota una experiència pels sentits i pels amants de la bona taula: un sopar maridat amb London Gin Els participants van poder degustar un Negroni amb Cloïsses, un carpaccio de vedella amb Bloddy Mary, un Aroma Dry amb salmó marinat, caneló de patata, morro i foie amb cava Gin, Dama Blanca amb Ventresca, Hamburguesa amb Dry Martini de Ceps, Daikiri Coco amb pinya, i de postres, un sorbet de Gin tònic. I per acabar, un cigaló especial de London Gin i un Gin Tònic Twist a l'Sputnik.

643 - Divendres, 30-10-2009

Queixes pel soroll del pas elevat a l'Av. Card. Tarancón Els veïns d'un immoble situat al costat del nou pas elevat de l'Avinguda Cardenal Tarancon s'han queixat a l'ajuntament pel soroll que provoquen els vehicles quan passen per sobre de les reixes d'aquest pas. L'ajuntament s'ha compromès a instar a l'empresa constructora del pas elevat que dugui a terme les actuacions necessàries per solucionar aquest problema.

55


Celsona 643  
Celsona 643  

Divendres 30 d'octubre de 2009

Advertisement