Page 1


Editorial

Josep Maria Borés

Senyores i senyors, com a bons ciutadans i responsables que som tots, hem d'ajudar a fer més fàcil el reciclatge de les deixalles, sí!, però al tanto!, segons les últimes campanyes multimediàtiques, tenim un greu problema si ens caduca un yogurt a la nevera. tant greu que podem ser culpables de cometre quatre o cinc delictes morals i ecològics, sense ni saber-ho Si ens caduca un iogurt, d'entrada sóm culpables de malversar aliments i si se us acut de "fer-lo passar" ens podem sentir malament d'enverinar conscientment el nostre sistema digestiu i immunològic amb "bífibus" antics, caducats, o vells. Si optem per llançar-lo a les escombraries, hem de ser conscients de diverses accions. Cal que l'obrim, sí, sí, per llençar un iogurt caducat, cal obrir-lo i llençar el seu contingut al pot de l'orgànica, tot seguit obrirem el cubell dels envasos (que és diferent al dels plàstics) i tirar-hi el pot. La tapa, és fàcil: al cubell del metall. Que potser us havíeu pensat que un iogurt es pot llençar direntament al cubell de les escombraries?. No!. Es veu que ara ja no es pot fer. Reconec que m'ho fan cada dia més difícil. Si fos una persona "com cal" hauria de tenir a la cuina de casa, quatre cubells de diferents colors, quatre bosses d'escombraries (per no equivocar-me, de diferents colors i les del rebuig, resulta que han de ser biodegradables, especials... no em descuido pas del pot especial de l'oli usat, la capsa per les piles... i, com que actualment la majoria de cuines, encara són força "normals" molt em temo que aquest desplegament no s'aconseguirà mai d'implantar-se d'una manera mínimament correcta. Si, al final resulta que he de saver si un plàstic és un plàstic o un cartró de bric tota la vida és un embàs més que un paper... Sumeu a tot això que és més fàcil de dir que fer, i que, per molt que no es vulguem veure, la gent és la gent... ja us podeu imaginar com va. Ara diuen que he de fer una segona tria, l'envàs i el que no... i fixeu-vos bé que també ens han canviat criteris, el vidre resulta que ja no és vidre, un got trencat no el pots deixar al contenidor del vidre!!... i el suro del vi on va?, eh? on llancem el tap de suro del vi!. Ara pla!, senyors i senyores, m'acabo d'adonar que sóc un mal ciutadà.

Mentrestant els carrers es van emplenant dels recursos necessaris, contenidors de diferents colors i, al seu voltant, s'hi acumulen també "els dubtes", juguets vells, estants, algun electrodomèstic, una escombra, una capsa grossa, alguna fusta, porexpan... Les institucions també treballen, és evident, campanyes d'informació, perquè és necessari, tots estem inmersos en una manera de fer que ha estat acceptada i que a mi em sembla (o no em consta) que ningú es replanteja clarament. Un camió per a cada contenidor, cinc o sis voltes a la ciutat completes, per carregar tipus diferents de deixalles..., energia consumida només per carregar i transportar unes matèries primeres que ni tan sols separem bé. Doncs bé, per tranquil·litzar la meva consciència, tenim la sort que podem fer-ho bé a la contrària. La poma que menjo per postres, me la menjo tota! (0% residus), els macarrons que sobren per la orgànica no, pel gos! (un altre 0%). Comprem la fruita a granel, els ordinadors es reparen!, anar a comprar amb la cenalla, el paper ens el vénen a buscar i, un viatge setmanal a la deixalleria em soluciona tot el demés, tonner, piles, alumini. Però, em sembla que en lloc de facilitar les coses, vidre al vidre, paper al paper, plàstic al plàstic, ara hem de separar per tipus embàs si, embàs no. Vidre d'un tipus si, vidre d'un altre no... i dubto molt que aquesta campanya per aconseguir "bons i responsables ciutadans" tingui els resultats desitjats. Com no fem les coses més fàcils a la complicada tasca diària d'intentar fer-ho bé, em sembla que més d'un es rebotarà i fart dirà, ah si?, doncs apa, tot a la basura!.

Direcció: Josep M. Borés Redacció: Miquel Manzano Edició: Francesc Xavier Montilla - Marta Cases Textos: Eva Jané Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 - 25280 SOLSONA

Formen part de l'equip de suport de Celsona: Marcel Ribera - Montse Riu Montserrat Riu - J. Clavé - Ramon Gualdo Francesc Torres - Pere Borés - Enric Serra Josep M. Montaner - Candi Pujol Foto Resol - Foto Llàtzer - Lluís Closa

973 48 17 19

Celsona és una publicació independent i socialment justa, no necessitant ni fent ús de cap subvenció ni ajut públic per al seu funcionament.

info@celsona.com www.celsona.com

Dip. Legal: L-267-1997 - 1.200 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d'abril de 1997Pots accedir, llegir i descarregar molts exemplars de Celsona via electrònica anant directament a issuu.com/celsona/docs

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

La paradoxa del iogurt caducat


Ajuntament de Solsona

Olius

La Policia Local solsonina renova el seu únic cotxe

ACN

Detenen dues persones per un delicte de contraban de tabac valorat en més de 16.000 euros

La Policia Local de Solsona ha estrenat vehicle per al patrullatge. És un cotxe del mateix model que l’anterior, un Nissan Qashqai, amb més prestacions. Aquest canvi s’ha produït després d’expirar el termini del rènting, el contracte de lloguer amb què l’Ajuntament va adquirir el cotxe anterior el 2008. Aquest cotxe, equipat per al cos policial, s’ha renovat mitjançant el mateix sistema d’arrendament, amb un termini de quatre anys, però amb unes millors condicions, ja que el preu és inferior al que es pagava fins ara. Per fer-ho, el consistori va sol·licitar ofertes a tots els concessionaris de la ciutat. La flota de vehicles de la Policia Local consta d’un cotxe i una moto que s’utilitza sobretot a la primavera i l’estiu.

La detenció es va fer el 24 de gener després d’una investigació

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

La Guàrdia Civil va detenir a Olius dues persones per un delicte de contraban de tabac valorat en més de 16.000 euros. L’arrest és resultat d’una investigació feta a la comarca del Solsonès que va acabar amb la detecció, el 24 de gener, d’un turisme Seat matrícula espanyola i pocs minuts després d’un camió Man del Principat d’Andorra. Efectius de la unitat de la Guàrdia Civil van observar l’arribada a Olius de dos individus que traslladaven diversos paquets des del camió al turisme. En ser requerits per a la seva identificació un dels individus es va amagar sota el camió i l’altre va fugir, tot i que va ser interceptat als pocs metres. Els agents van detenir-los. Són un home de 58 anys i un altre de 34, tots dos veïns d’Andorra la Vella. Als vehicles es van localitzar un total de 3.760 paquets de tabac de contraban valorats en 16.186 euros. Per aquest fet es va procedir a la seva detenció com a suposats autors d’un Delicte de contraban (Llei Orgànica 12/95), sent posats a disposició del Jutjat d’Instrucció de Solsona en unió del tabac intervingut i vehicles utilitzats.

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013
Seguretat Vial

Miquel Manzano

Nous exàmens per obtenir el permís de conducció Preguntem a les autoescoles de Solsona Des d'aquesta setmana han entrat en funcionament els nous exàmens per obtenir el permís de conduir. Entre altres canvis, l'examen teòric és individualitzat per a cada aspirant i les preguntes s'obtenen d'una base de dades de 15.500 preguntes. Pel que fa a la prova de conducció, a partir d'ara hi haurà un examen de 25 minuts. Abans de començar, l'examinador podrà preguntar a l'aspirant aspectes tècnics del cotxe. Durant els 10 primers minuts l'aspirant haurà de fer una conducció autònoma, la resta del temps serà l'examinador qui dictarà el recorregut a la persona que s'examina. Per últim també es valorarà si es fa una conducció eficient o econòmica. Aquesta modificació també unifica per a tots els membres de la Unió Europea el termini de vigència del carnet de conduir. Hem volgut saber l'opinió de les autoescoles solsonines:

aprovar perfectament. Pel que fa a la prova de circulació pensa que no hi ha gaires canvis i aquests 10 minuts inicials tranquil· litzen als aspirants. Per ella un inconvenient sobretot per les noies és que ara s'han de mirar aspectes mecànics. Sobre si aquest canvi afavoreix la recaptació de diners diu que no implica gaire en el fet dels diners.

Autoescola Viladrich El Raül Viladrich opina que s'ha fet un canvi cap a millor i que ara és un examen més real. Amb la nova prova pensa que l'alumne mostra més el que sap fer. Segons ell, amb l'ampliació de la base de dades de les preguntes s'intenta evitar que es memoritzin preguntes i això afavoreix que l'alumne entengui i interioritzi els conceptes. Pel que fa a la dificultat de la prova creu que no és més complicat. A més recorda que a la província de Lleida fa 2 anys que ja es realitzava com a prova pilot i que per tant no ve de nou.

Autoescola Font

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

La Sònia Fernández de l'Autoescola Font explica que els alumnes estan una mica espantats pel fet que ara s'amplia el marge de preguntes de 8.000 a 15.500, però creu que podenCelsona 810 - Divendres, 1-2-2013


Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013
Consell Comarcal del Solsonès

Aurembiaix Sabaté, autora del cartell de la 61a edició de la Fira de Sant Isidre El director del certamen, Esteve Algué, ha destacat l’elegància de la imatge, combinant perfectament elements naturals amb la presència de símbols tradicionals de la fira com la vaca i la pagesia Durant el transcurs de la passada reunió de la comissió organitzadora de la 61a edició de la Fira de Sant Isidre, que se celebrarà a Solsona els proper 11, 12 i 13 de maig, s’ha decidit atorgar el Cartell de la 61a edició de la Fira de Sant Isidre a l’artista solsonina Aurembiaix Sabaté. El cartell guanyador és una pintura que empra la tècnica del gravat i la tinta xinesa. És de línia senzilla, austera i sobre fons blanc. En destaquen dos elements. Per una banda un cercle a la part superior de l’obra que representa la lluna com a homenatge a la pagesia pel lligam dels conreus amb els cicles lunars. Dins seu hi ha la silueta d’una vaca, com a animal més representatiu de la fira. I per l’altra, l’espiga de blat, a la part inferior de l’obra. Aquest símbol és una picada d’ullet a Sant Galderich, patró català de la pagesia i que va ser apartat per Sant Isidre. Al sant sempre se’l representa amb una espiga a la mà. El Director de la Fira de Sant Isidre de Solsona, Esteve Algué, ha manifestat que "a la comissió organitzadora de la fira ens ha agradat molt el cartell de l’Aurembiaix, combina perfectament elements naturals amb la presència de símbols tradicionals de la fira com la vaca i la pagesia i tot això unit a un disseny elegant, minimalista i modern".

Aurembiaix Sabaté

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Nascuda a Bell-lloc d’Urgell l’any 1980, Aurembiaix Sabaté viu a Solsona des de fa anys i ha rebut diversos premis artístics, entre els que destaquen la cinquena menció d´honor XXIII Premi de Pintura, 7è Internacional, homenatge a Joan Crous Vidal, i el 1r Premi LLEI D´ART. Els seus quadres han format part de l’ambientació sèries de TV3 com “Històries al Zoo” o “Ventdelplà”. Tot i la seva joventut, les seves obres han estat exposades en nombrosos espais artístics d’arreu de Catalunya com l’Espai d’Art del CAATB, la Sala Gòtica del Consell Comarcal del Solsonès, la Sala d’Art Valenti-Varo, el Museu Comarcal de l’Urgell de Tàrrega, la Sala Coma Estadella, la galeria d´Art Amat de Lleida, o la Galeria Setze de Martorell entre d’altres.Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013


Ajuntament d’Olius

Generació 2012, Benvinguts a Olius i afegí “volem que aquests infants neixin, creixin, es relacionin i s’arrelin al municipi que avui els dóna la benvinguda”. En l’acte l’acompanyaren la regidora de cultura, Marta Moreno, i la regidora de Benestar Social i Família, M.Àngels Taribó, la qual digué que “la població infantil i juvenil a Olius és força elevada i això fa que des de l’ajuntament haguem treballat durant aquests anys, i continuem treballant, per oferir els serveis necessaris per a infants i joves al municipi, perquè trobin en ell el necessari per a desenvolupar-se i sentir-se’n part”. En finalitzar l’acte es va realitzar una fotografia conjunta de tota la generació 2012 i les seves famílies que es farà arribar com a record de la diada.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

El darrer diumenge dia 27 de gener, a la sala d’actes de l’Ajuntament d’Olius, es va donar la benvinguda als 11 nadons que van néixer durant l’any 2012. L’objectiu de l’acte, presidit per l’Alcalde, és donar la benvinguda al municipi als nounats del poble i donar l’enhorabona a les seves famílies oferint els serveis del consistori a les seves necessitats. Durant l’acte se’ls va fer entrega d’una peça de joieria única amb motius del municipi, personalitzada amb el nom de l’infant i la data del naixement. Ramon Sala, l’Alcalde, manifestà “és un dels actes més gratificants que realitza l’Ajuntament, ja que el més important del poble no són els carrers ni el patrimoni, sinó les persones”

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013
Ajuntament de Solsona

L’Ajuntament amplia el Manual d’emergències del Carnaval de Solsona El Carnaval de Solsona tindrà a partir d’aquesta edició un Manual d’actuació per a emergències molt més ampliat respecte els anteriors. L’ha elaborat l’Ajuntament en el marc del Pla de protecció civil del municipi i s'aprovà ahir dijous, en el primer Ple ordinari de l’any. Paral·lelament, dimarts passat es va dur a terme la reunió de seguretat prèvia a la festa de representants i tècnics municipals, de l’Associació de Festes del Carnaval, els cossos de seguretat i emergències i la regidora de Governació, Isabel Roca. Aquest any s’ha fet la revisió ampliada del manual, que es realitza de forma quadriennal, tot i que se n’actualitzen les dades anualment. El document aprovat, s’enviarà a la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya perquè l’homologui i tindrà una vigència de 4 anys. En la reunió entre agents implicats en el protocol de seguretat del Carnaval, es va presentar el Pla d’emergències, es va preveure la ubicació de les ambulàncies i els bombers en cadascun dels actes de carrer i es van concretar els talls de trànsit necessaris, entre altres qüestions. El nou manual presenta diverses novetats respecte dels anteriors, entre les quals hi ha una relació acurada de tots els actes programats entre el dimecres de cendra i el dijous gras i les zones on es desenvolupen amb les seves principals característiques, incloses l’ocupació màxima prevista de persones i la identificació de les vies d’evacuació. A tall d’exemple, a la plaça del Ruc, un espai reduït de 115 metres quadrats, s’ha previst una concentració de 460 persones, a raó de quatre per

Representants municipals, dels cossos de seguretat i d’emergències, entre d’altres, reunits dimarts passat al consistori

La regidoria de Cultura regula la tramitació dels ajuts a les entitats La regidoria de Cultura de Solsona vol regular la tramitació de les subvencions a entitats o associacions culturals sense ànim de lucre a fi de millorar la programació anual d’activitats al municipi i realitzar una previsió pressupostària més ajustada. Per això un dels punts de l’ordre del dia del Ple municipal d’aquest mes, que se celebrarà dijous vinent, dia 31, serà l’aprovació de les bases d’una línia d’ajuts fins ara inexistent. Les bases, que se sotmetran a la deliberació del Ple, estableixen les condicions i el procediment a seguir per sol·licitar, concedir, justificar i pagar els ajuts en forma de convenis o bé de subvencions. Aquesta iniciativa constitueix, segons la regidoria de Cultura, “una doble via de participació, de l’Ajuntament en les activitats organitzades per les entitats i de les mateixes entitats en la programació i planificació de l’oferta municipal”. Per a la regidora, Sara Alarcón, aquesta regulació “és una manera d’acotar al màxim la petició i resolució dels ajuts”. Segons ella, representa “un acte de responsabilitat en els comptes públics i, per tant, una obligació en temps de contenció”. Es diferenciaran quatre tipus d’ajuts: la subvenció directa o conveni, una fórmula que es prioritzarà preferentment

en les col·laboracions pluriennals; l’ordinària, que s’atorgarà mitjançant concurrència competitiva; l’extraordinària, per a activitats puntuals no previsibles, i les aportacions a les festes de barri. Per primera vegada, entre altres aspectes, es fixaran terminis per a la presentació de la sol·licitud de subvenció, que serà d’un mes a partir de la publicació de les bases, la resposta per part de l’Ajuntament i la justificació, fins a final d’octubre. Fins ara l’Ajuntament subvencionava les activitats de les entitats a mesura que se sol·licitava el finançament, tot i que molts dels criteris que ara es posen per escrit són els que s’han estat aplicant en la valoració de les sol·licituds. A fi d’exposar aquests canvis i resoldre possibles dubtes, la regidoria de Cultura convoca les entitats culturals i sense ànim de lucre a una sessió informativa en què participaran l’alcalde, David Rodríguez, i la regidora de Cultura, Sara Alarcón. Tindrà lloc el dilluns 4 de febrer a les vuit del vespre a la sala cultural de l’Ajuntament. També hi són convidats els macips dels barris o altres persones que representen col·lectius organitzadors d’activitats culturals al municipi. 

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

metre quadrat, durant la penjada de dissabte a la tarda, i se n’han marcat com a vies d’evacuació principals el carrer del Castell en direcció al portal homònim i el carrer de Sant Josep. Una altra novetat d’aquest pla d’emergències és un apartat de conclusions d’anàlisi de risc en àrees de pública concurrència. Se’n diferencien els factors de risc interns, com incendis, explosions, problemes d’ordre públic o aglomeracions i altres, i els externs, com nevades i inundacions. El Pla d’emergències municipal del Carnaval de Solsona se centra únicament en els actes de carrer, atès que la Sala Polivalent i la sala Xelsa ja disposen de sengles plans d’autoprotecció.


Carnaval 2013

Comparsa Gegant Boig

30 anys de comparsa Gegant Boig Va ser la primera del Carnaval de Solsona

Escut 30 Aniversari (Disseny Carla Pallarès)

Foto de la comparsa l'any que en va fer 10

hem de tenir present abans d’endinsar-nos en la història d’aquesta comparsa és que l’any de creació es remunta al 1983, però tot i això encara ara es tracta d’una comparsa viva, plena de moviment i participativa entorn els actes del Carnaval solsoní.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

L'escrit que es presenta a continuació pretén recollir, presentar i deixar constància de la primera comparsa que va néixer entorn el Carnaval de Solsona. Per aquest motiu s’ha fet un recull de les activitats més destacades portades a terme. Un aspecte que

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013
Comparsa Gegant Boig

Primer de tot, ens centrarem en el les idees de futur que teníem per fer avançar terme “comparsa”. Aquest és de collita el Carnaval, tenint en compte que el nostre pròpia de la Comparsa Gegant Boig, ja que objectiu era “col·laborar amb l’Associació en el moment de creació els 50 membres per fomentar i fer més gran el Carnaval van debatre en diverses ocasions sobre solsoní”. A l’Associació no li feren gaire quin qualificatiu era millor: colla?, grup?, gràcia les nostres idees i ens va aconsellar comparsa?, penya?, etc. Finalment, vàrem (prohibir) no ballar al costat del Gegant decidir anomenar-nos comparsa. I a causa Boig, entre d’altres “consells”. d’aquesta decisió actualment al Carnaval Des del mateix any 1984, la comtrobem més de cent comparses, que s’anoparsa fa el seu propi programa de mà, que menen d’aquesta manera a causa de la nostra es reparteix a tots els membres i hi consten decisió. Tenint en compte que si haguéssim tots els actes que organitza l'Associació i els Principal escut de la Comparsa decidit dir-nos penyes, grups o colles; actupropis de la comparsa, com per exemple: el alment hi haurien més de 100 penyes, grups o colles. dinar dels Boixos, el sopar de gala, etc. Pel que fa referència a les bates de carnaval, en un primer Aquell any, al 1984 es va portar a terme una de les acmoment eren negres fent referència de les bates dels tractants tivitats més sonades del Mercat: L’airboig, en altres anys es va de bestiar de les fires, més endavant van passar a ser de colors fer el Metro. A partir del 1998, el Mercat el realitzem al carrer depenent del gust de cada persona. Però els primer grups de de l’Aixeta, fent el nostre propi espectacle. jovent que van presentar al Carnaval uniformats tots iguals van L’any 1985, la Comparsa Gegant Boig va decidir decorar ser la Comparsa del Gegant Boig: bata vermella amb una capa la capa de la bata amb un “escut” amb forma de “xut” en hoverda i un complement, una boina negra. I els Bufons: bata de menatge al mussol que porta el Gegant Boig. Any rere any, s’ha rombes. A continuació, l’any següent, van sortir uniformats la seguit amb aquesta tradició: s’ha fet un “escut” en referència al comparsa dels Buturuts (blancs, vermells i amb picarols)... Carnaval de l’any anterior. Moltes de les comparses actuals, han Al 23 de febrer del 1984, la Comparsa es va presentar fet també seu aquest costum. Tot i això, alguns en lloc d’anoa l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona, per exposar menar-lo “escut” l’anomenen “parxe”. Els escuts que s’han fet durant els anys de vida de la comparsa són: 1986 elefants, 1987 escut de la comparsa, 1988 pots, 1989 pitets amb pipes, 1990 senyals de trànsit, 1991 cotxe, 1992 paquets de regal, 1993 dues avionetes, 1994 pastissos, 1995 cadires, 1996 ampolles de cava, 1997 fantasmes, 1998 bolquers, 1999 gitanes-sevillanes, 2000 mocadors de monobra, 2001 pingüins, 2002 vaquetes, 2003 bosses, 2004 ninots de neu, 2005 indis, 2006 contenidors, 2007 putes, 2008 coronació, 2009 25è aniversari, 2010 avionetes, 2011 Cupido, 2012 toro. Un acte conegut del Carnaval actual, com és la penjada de banderes, té l’inici en aquesta comparsa. L’any 1985, al darrere de les dues llotges que compra la comparsa any rere any (quins anys aquells que s’havia fet 30 hores de cua per aconseguir-les!!), vam penjar un gran llençol amb l’escut de la comparsa, creat al 1983. Hem de tenir en compte que, després de la nostra actuació, les comparses ens barellem per poder penjar la pancarta en el millor lloc. L’any 1987 la C.G.B. va portar a terme la primera “penjada”, ara conegudes com “enramades”. Les penjades es van començar a fer el dissabte de carnaval al matí. Aquesta primera penjada va ser “La gran potada”, que va consistir en engalanar des del portal del Pont fins al del carrer Castell amb cortines i altres elements decoratius fets amb més de 12.000 llaunes de refresc. A partir d’aquest any, cada Carnaval es decora el carrer d’una manera diferent: 1987 pots, 1988 estenedor, 1989 senyals de trànsit, 1990 “pròximament...”, 1991 embolicada , 1992 avió al portal, 1993 resum dels anys anteriors, 1994 cadires, 1995 ampolles de cava, 1996 fantasmes, 1997 bolquers, 1998 toros i banderetes, 1999 tanca taronja, 2000 boles de neu, 2001 vaques, 2002 bosses de la compra, 2003 llums de nadal i LA GRAN POTADA carnaval 87

10

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Carnaval 2013


Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Carnaval 2013

Comparsa Gegant Boig

neu al terra, 2004 banderes dels països del món, 2005 bosses d'escombraries verdes, 2006 papers de Salamanca, 2007 coronació, 2008 resum dels 25 anys, 2009 avionetes de iogurt de plata (guanyadora del concurs d’enramades), 2010 cors i mans amb el dit alçat “tengo una corazonada”. Hem de tenir present que els membres de comparsa després de fer la penjada, actualment, van al “Dinar dels Boixos” i conjuntament després van anar al Ball d’Assaig. Tot i això, en els seus inicis els “Dinars de Boixos” servien per recollir els boixos per les corones dels enterraments. Des de l’any de creació de “la Coordinadora de comparses”, l’any Portada del programa de 1988 1987, i durant els 3 o 4 anys que va celebrar-se, la comparsa del gegant boig hi va participar acti- Boig dedicarà la decoració del carrer Castell a aquest aniversavament per millorar entre tots el Carnaval. Aquest mateix any ri. També s'han confeccionat unes dessuadores amb el mateix la Comparsa va ser la portada del programa del Carnaval. En motiu. Finalment la Comparsa compartirà un pastís amb la aquest mateix any es va presentar una cançó el dia del Ball resta de membres de la família Boja al sopar de bojos que es d’Assaig: Pot” tenint en compte que a l’any següent es va pre- duu a terme cada any. sentar la cançó: El Pixapí. També vam organitzar varis “xous” com L’Escala HI-FI i vam participar en les diverses Revistes a la Sala Xelsa, organitzades per l’Associació. Al 1988, la Comparsa va rebre el seu primer Gegant Boig, el número 17. Gràcies al fet de fomentar l’enterrament del Carnestoltes. Al 1991, vam rebre el segon, el número 27, gràcies a la penjada de l’any anterior, la Gran Potada. El carnestoltes de l’any 1991 va ser un membre molt estimat dins d’aquesta comparsa i que n'ha estat president durant molt anys, aquest és Robert Ribalta. Al 1992, vam decidir fer la nostra pròpia mascota: El Mam, un gegantó d’escuma amb els colors de la comparsa. Al 2010, després de proposar-ho a la resta de comparses dels Bojos, se n’han fet 3 més, un per cada comparsa: mocós, geganteta i geganta boja. Des del 1998, la Comparsa organitza l’acte de les katifes durant el dissabte al matí. Al 2000, un ex membre de la comparsa va ser el Carnestoltes, Ton Ramonet. Al 2003, la Comparsa va registrar legalment els seus estatus com a associació regulant les seves activitats, essent reconeguda d’aquesta manera per la Generalitat de Catalunya. Al 2008, vam enregistrar el primer curtmetratge: L’ombra del Boig. Durant tots aquests anys hem col·laborat mot activament amb el Carnaval des de la música sorda, disfresses infantils i grans, curses de boits, coques, figues i vi blanc, guerres de farina, tasqueo, arribades, enterraments, mercats, penjades, etc. Per últim ens agradaria deixar constància que ser de la Comparsa és alguna cosa més que portar una bata i fer sopars: és un orgull, sentiment que es transmet de pares a fills. Per celebrar la fita dels 30 anys la comparsa del Gegant

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

11


Carnaval 2013

Miquel Manzano

La comparsa Foguereta compleix una dècada L'any 2003 un grup d'amics van formar la de Carnaval a mitja tarda els fogueretes es comparsa Foguereta. El nom de la comparsa concentren al carrer del Bou per vestir-se, prové de l'antic lokal que tenia aquesta empolainar-se i convertir-se en personatges colla d'amics al carrer del Bou. La bata de ficció per participar en l'arribada del rei és de color blau amb flames de color de la festa. groc i taronja. Des de l'inici la intenció L'any 2007, coincidint amb el va ser col·laborar amb el Carnaval trasllat de l'arribada a la carretera de organitzant o participant en alguns Torà, tots els membres de la comparsa actes de la festa. es disfressen d'animals per simular Així l'any 2004 s'aconsegueix l'arca de Noe a la carrossa del vaixell. recuperar la baixada de boits, en hores A l'edició següent els fogueretes baixes des de feia alguns Carnavals. van donar vida als personatges de la míL'any següent es torna a organitzar tica sèrie japonesa de dibuixos animats la baixada convertint la plaça MaBola de Drac. jor en un infern amb la Draca com a Al 2009 van ser estrelles de la múprotagonista. sica recreant entre altres als Beatles, Alaska, Al 2006 l'Associació de Festes del Monserrat Caballé o Freddie Mercury. Carnaval fa un reconeixement a la comparsa Al Carnaval 2010 les Barbies amb l'enFoguereta entregant-li el Boig número 122. voltori original van desfilar entre les carrosses Aquell mateix any la sala Xelsa acull el Bou Nou solsonines, cada nina es va caracteritzar d'alguna Alguns dels membres de la Show, un espectacle revista on es van combinar forma peculiar. comparsa Foguereta actuacions individuals com l'Eugenio, bricomania... amb una obra de teatre anomenada Les Claustrines. L'aposta d'acte de l'any següent va ser tornar a fer Els Gladiadors com s'havia fet en alguna altra edició del Carnaval. La Xelsa es va transformar en un "culiseu" ple de trepidants proves, fins i tot es va muntar una piscina plena d'escuma. Últimament, a més de participar al Kara o kè? i a altres proves carnavaleres, l'any 2010 es dinamitzà el Sopar de Comparses.

L'arribada de S.M. Carnestoltes Un dels moments més esperats pels membres de la comparsa és l'arribada de S.M. Carnestoltes. Cada dissabte

Els Legos van guanyar el premi de l'arribada de l'any 2011

Fa dos anys la comparsa va guanyar el premi de l'arribada amb els Legos. L'any passat els fogueretes es van disfressar de personatges amb sobrepès sortits d'una coneguda multinacional americana.

Festival a Cal Novell El que en principi va començar com un clàssic sopar de comparsa acompanyat de música l'any 2007, s'ha convertit en un acte oficial de Carnaval coincidint amb el desè aniversari. Per això, la comparsa Foguereta convida a tothom al Festival a Cal Novell que es celebrarà dissabte de Carnaval a la nit a la plaça Palau. Festa Foguereta a la plaça Palau, l'any passat. Foto: Pere Cuadrench 12

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

La celebració serà dissabte de Carnaval amb el Festival a Cal Novell


L'entrevista

Miquel Manzano

"...Hem agafat un cacic d’un poble i un vell republicà que s’odien, però en el fons han compartit moltes coses..." Valentí Vilaginés, director de La casa dels llums vermells Demà dissabte s’estrena l’obra de Teatre dels Follets de les Obagues La casa dels llums vermells. Aquesta nova entrega promet ser molt picant i de ben segur farà passar una bona estona al públic solsoní. L’escriptor i director, Valentí Vilaginés, ens explica alguns detalls de l’obra poques hores abans de l’estrena a la sala Polivalent Com ha estat el retrobament dels Follets de les Obagues després de 6 anys? Increïble. Tothom s’ha implicat com mai. Fins i tot la Junta de Carnaval ens ha facilitat al màxim les coses, han treballat molt i s’han abocat totalment amb l’obra. Aquest any ha estat el que hem tingut més temps per assajar i posar a punt l’obra. Tot apunta al millor moment.

escriure. Un cop ho vaig tenir vaig pensar com lligar el tema de la casa de senyores amb altres fils argumentals. Aquesta vegada m’he inspirat amb els mítics Don Camilo i Pepone, eren pel· lícules que representaven l’alcalde comunista i anticlerical d’un poble i el capellà de dretes. Sempre es feien la vida impossible però en el fons eren amics. Amb aquest fil hem agafat un cacic d’un poble i un vell republicà que s’odien, però en el fons han compartit moltes coses.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Fins ara totes les obres dels Follets s’han fet en clau solsonina criticant aspectes de l’actualitat local. Aquesta nova obra de teatre és diferent, oi? Sí, perquè aquesta ja va néixer diferent. Aquesta obra va ser un encàrrec del Joan de la Rossa per l’Ateneu, no va ser concebuda pel Carnaval. Però passat el temps, vam parlar amb els de Carnaval i els va interessar molt. Sobre l’argument vam estar pensant quin tema podíem tractar, finalment ens vam decidir per una obra que podia anar d’una casa de senyores. Al Joan de la Rossa li agradava aquest humor directe.

El paper estelar és per a les folletes... És clar, perquè qui omple La casa dels llums vermells són elles, els demés hi passen. Elles fan un paper que no és fàcil. Se’ls ha exigit molt i han donat molt. Elles ni cobren per fer el paper ni estan a Barcelona, estem a Solsona... Tothom s’hi ha entregat al 100%, potser el més difícil és la seva situació, tot de cop unes noies normals les posem amb actituds provocatives i amb situacions extremes. Tan forta és aquesta obra per tot l’enrenou que s’ha format? Nosaltres vam començar amb la broma de que s’obria un prostíbul perquè vam pensar que si aconseguíem atreure la gent perquè vingués s’ho passarien molt bé. Un cop aconseguit que la gent parlés del prostíbul, que fins i tot se n’ha parlat fora de Solsona, vam tenir la sort que va sorgir aquesta plataforma que ens va acabar d’ajudar a fer més soroll. Nosaltres vam començar amb la broma i aquesta gent s’ho ha agafat en sèrio i ara no volen que s’exhibeixi aquesta obra. A nosaltres personalment ens ha anat molt bé que sortís aquesta plataforma. Volem agrair el paper de la plataforma i també la posició de l’Ajuntament que ha estat al costat del Carnaval.

Per tant anirà dedicada al Joan de la Rossa... Evidentment que li dedicarem. Aquesta obra està escrita perquè ell m’ho va demanar, és una comanda seva. La casa dels llums vermells serà exportable? Sí. Encara que quan es concep una obra és una cosa i quan es comença a assajar s’afegeixen detalls i petites coses de Solsona... però és una obra molt exportable. Es podria fer a Manresa, Lleida o Sanahuja. En què t’inspires per escriure una obra de teatre com aquesta? Per mi el més complicat per escriure és saber què vull

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

13


Carnaval 2013

Ass. de Festes del Carnaval / Redacció

Pixats de ruc, la nova beguda del Carnaval

Comparsa Geganteta

La Comparsa Geganteta amplia plantilla

Des de l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona tenim la intenció d’impulsar una beguda típica per al Carnaval de Solsona, tal com passa en altres poblacions o festes de renom, com és la barreja de la Patum a Berga, la Pomada de Menorca o la Mamadeta a Tarragona. Creiem que pot ser un complement original per a la festa i una manera de donar més renom al Carnaval, a la ciutat i a la comarca. Per aquest motiu hem preparat un combinat propi sota el nom de Pixats de ruc, els ingredients del qual són un secret més ben guardat que el de la Coca Cola! Només podem avançar que és per a majors de 18 anys i amb la ment inquieta! Durant aquest Carnaval els podreu trobar als següents establiments: Bar Cantàbric, Cal Cabanes, Petit Cafè, Cal Jaume, L’Olivera, L’Espiga, el 3/14, l’Aixeta, La Criolla, el Fermin, el Castell, Only Party, el Racó, la Cabana d’en Geli i bar Casal. El preu de la beguda és anticrisi: 1 euro el gotet.

Avorrits del gris hivern? Cansats d’estar escarxofats davant del televisor? Poseu rosa a la vostra vida i sigueu feliços! No us pregunteu què pot fer la Geganteta per vosaltres, sinó que podeu fer vosaltres per la Geganteta! Requisits: • Tenir entre 18 i 25 anys • Ser un grup de 8 a 15 persones • Tenir empenta, iniciativa, ganes de treballar i savoir faire Envieu currículum del grup amb els noms, cognoms, edats i les vostres característiques, habilitats i propostes a comparsageganteta@gmail.com o dipositeu-lo a la bústia rosa que trobareu al bar El Ral durant el Carnaval.

Us animem aquest carnaval a fer els vostres brindis amb els nous Pixats de ruc!

NO ÉS BROMA. COMPTEM AMB VOSALTRES!!!

Diables La Xera

Curs de formació per participar al correfoc

Carnaval 2013

Club de Jubilats Estel

Jubilats al lloro

Avui divendres 1 de febrer, es durà a terme el curs de formació per a la gent que estigui interessada a participar al correfoc de Carnaval. Es farà a les 19:30 al local de reunions de l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona. És un requisit indispensable per a participar com a diable en el correfoc: realitzar aquest curs i ser major d’edat. Recordem també, que el dissabte dia 2 de febrer hi haurà el taller de foc per a nens, on podran conèixer com funciona un correfoc, i així poder gaudir més del correfoc infantil de Carnaval. Es farà a les 12 del migdia al pati de davant de la sala Polivalent. Us hi esperem a tots! Salut i foc!

La Junta del Carnaval de Solsona, seguint la tradició d’anys anteriors, ha encomanat al Club de Jubilats Estel l’organització del ball de disfresses conegut com “Jubilats al lloro”. El dimecres dia 13 de febrer, a les 4 de la tarda s’obriran les portes de la Sala Polivalent on per la modesta quantitat de 5 euros podeu assistir i participar en el concurs de disfresses amb bons i abundants premis cedits per diferents entitats de restauració solsonines i també ballar a discreció amb el nostre conegut i jove artista Marc Anglarill Pasquina que cada cop ens sorprèn amb un nou i variat repertori que ens obligarà a moure’ns sense parar. No hi falteu. Us ho passareu bé i podreu degustar un berenar de coca i xocolata, obsequi de la Junta del carnestoltes solsoní.

Comparsa Mata-Rucs

Parc infantil i esmorzar Diumenge dia 3 de febrer a partir de les 10 del matí a la plaça del Camp: Parc infantil i seguidament esmorzar popular. Tothom hi és convidat. 14

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Carnaval 2013


Ajuntament de Solsona

L’alcalde recull peticions dels veïns del barri de St. Antoni de la Plana La brigada municipal de Solsona realitzarà diverses actuacions de millora del paviment en punts concrets del barri de Sant Antoni de la Plana. Així mateix, s’estudiarà la possibilitat d’instal·lar un pas de vianants elevat al carrer de la Carrera per minorar la velocitat dels vehicles. Aquestes són algunes de les peticions que l’alcalde, David Rodríguez, va recollir ahir de l’associació de veïns. Va ser en el marc de la ronda de visites d’atenció als barris que el batlle realitza periòdicament. Rodríguez va mantenir una trobada amb el president de l’entitat, Antonio Ruiz, i altres membres de la junta. També hi van ser presents el cap de la brigada municipal i el coordinador de l’Ajuntament. Els representants veïnals van exposar un llistat d’actuacions que consideren prioritàries per executar al barri, i l’alcalde va traslladar-los la voluntat de l’Ajuntament d’anar millorant progressivament la qualitat de vida dels diferents sectors del municipi sempre que sigui econòmicament viable i en funció de la disponibilitat dels operaris municipals. Segons els veïns, al carrer de la Carrera hi ha un risc elevat d’atropellaments a causa de la velocitat a què hi circulen alguns vehicles. D’aquí que sol·licitin un pas de vianants elevat. D’altra banda, en una de les illes de contenidors del barri s’ha

David Rodríguez amb representants de l’associació de veïns

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

malmès el ciment i representa un perill de caiguda per a la gent gran que hi llença les escombraries. També s’han produït caigudes a la vorera del carrer de la Carrera a l’altura de Mn. Jacint Verdaguer a causa del tipus de rajoles de la vorera. Per aquest motiu s’hi aplicarà una solució per fer el paviment menys lliscant. Finalment, s’estudiarà conjuntament amb la Policia Local la possibilitat d’introduir alguna modificació en la mobilitat de la zona, ja que tant el carrer del Metge Cots com el de Falp i Plana són en el mateix sentit de circulació. Entre d’altres, l’alcalde també es va comprometre a fer d’intermediari amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (antiga Adigsa) i la companyia elèctrica local per altres qüestions pendents de resoldre a la via pública de la zona.

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

15


Comarca

Consell Comarcal del Solsonès - Ajuntament de Solsona

Consell i Ajuntament col·laboren en el Seminari de coordinació d’educació ambiental al Solsonès El Servei Educatiu del Solsonès ha impulsat el Seminari de coordinació d’educació ambiental. Es tracta d’una actuació adreçada a docents relacionada amb el coneixement dels aspectes més distintius del Solsonès. L’activitat és conjunta per a tots els centres de la comarca i s’hi han inscrit un total de 18 docents de tots els centres d’educació infantil, primària i secundària de la comarca. Imparteix el seminari el Cedricat i el financen conjuntament el Consell Comarcal del Solsonès i l’Ajuntament de Solsona. Se’n preveuen realitzar cinc sessions presencials, que finalitzaran el proper 16 de maig, i diverses tasques mitjançant l’espai virtual Moodle. Els objectius d’aquesta iniciativa són fomentar l’intercanvi d’experiències entre tots els centres de la comarca i crear una xarxa estable de relacions; reflexionar, proposar i consensuar actuacions de millora o bones pràctiques; incidir en l’entorn proper (famílies, institucions, empreses

CTFC

Plataforma en defensa de la sanitat pública del Solsonès

La Plataforma en defensa de la sanitat pública valora els canvis anunciats al Centre Sanitari

El CTFC participa a la V Fira de la Tòfona del Berguedà

La Plataforma en defensa de la sanitat pública del Solsonès s’ha reunit per valorar els canvis que s’han anunciat que es portaran a terme pròximament al Centre Sanitari del Solsonès, tal com van explicar els responsables del Catsalut i SEM el passat dia 16 de gener. La Plataforma no veu clar la implantació del servei d’atenció 061 i la reorganització del servei d’urgències al Solsonès. Tenim constància d'incidències en l’atenció als usuaris amb el telèfon 061 en comarques veïnes, segurament degut a que no es dediquen els recursos que serien necessaris per oferir un bon servei als pacients. Per aquests motius recollim l'oferta que va fer el senyor Oriol Morera de Catsalut el darrer dia 16 i volem ser presents a la Comissió de seguiment de la implantació del nou servei al Solsonès. Pensem que és important que un col·lectiu interessat en la sanitat pública a la comarca pugui ser present per fer un seguiment de la implantació. Per aquest motiu farem una petició formal al Consell Comarcal del Solsonès per formar part de la comissió. Per altra banda també creiem que en aquests moments que els pressupostos públics s’aprimen és més necessari que mai revisar i optimitzar les despeses de gestió del Centre Sanitari, ja que si es redueixen les despeses no caldrà retallar més serveis en el futur i es podrà reduir les llistes d’espera que tenim en algunes especialitats.

La fira, organitzada per l’Ajuntament d’Olvan, Ibertruf i el CTFC, comença aquest dijous a Cal Rosal El CTFC participa amb diferents activitats en la V Fira de la tòfona del Berguedà. La fira comença avui, amb una jornada tècnica sobre les condicions del cultiu de la tòfona negra. El proper dissabte, 2 de febrer, a la tarda, el CTFC organitza un Taller dels Sentits, que porta per títol Viatge a l’interior de la tòfona. A través de l’observació amb microscopi, es podrà veure com són les tòfones des d’un punt de vista científic. El taller serà conduït per Christinne Fischer, investigadora del CTFC. Durant aquests dies, a més de les parades de tòfona i productes selectes, es duran a terme diferents activitats, com sopars gastronòmics, conferències, classes de cuina, el IV concurs de joves cuiners i el concurs de gossos tofonaires. Més informació: www.firadelatofona.com

16

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Comarca

i societat) per a conscienciar sobre aspectes ambientals, i donar a conèixer el treball que realitzen els propis centres educatius.


L'entrevista

Consell Comarcal del Solsonès

"...Gràcies al Banc del Temps, he aconseguit conèixer gent i firmar un contracte de treball..." Jordi Rodríguez, primer usuari del Banc del Temps del Solsonès El Banc del Temps del Solsonès és una iniciativa que el Consell Comarcal del Solsonès ha promogut des del mes d’octubre. Es tracta d’una xarxa on tothom pot inscriure’s per intercanviar temps, per tal de simplificar la vida quotidiana intercanviant necessitats per habilitats, sense ànim de lucre ni cap mediació monetària. Fer-se usuari del Banc del Temps del Solsonès és tan fàcil com entrar al blog http://bancdeltempsdelsolsones. wordpress.com i omplir la fulla d’inscripció. Actualment el Banc del Temps ja disposa de més de dotze usuaris a la comarca. Jordi Rodríguez és un jove nascut a Barcelona que fa cinc mesos va venir a viure a Solsona amb la Naiara, la seva parella. Arribaren a Solsona sense amics ni família. Els dos estaven a l’atur. Ara, gràcies al Banc del Temps del Solsonès, els seus coneixements i les seves habilitats, a poc a poc han aconseguit feina a Solsona, coneixen a molta gent a la comarca i són uns entusiastes de l’intercanvi d’habilitats entre la gent per tal de millorar la vida dels altres.

serveis econòmicament molt cars i gràcies al Banc del Temps puc accedir-hi. Com interactueu entre els usuaris del Banc del Temps? Mensualment ens reunim, en aquestes reunions es presenten els nous usuaris. Intercanviem els números de telèfon i el correu electrònic, cadascun de nosaltres expliquem quins són els serveis que oferim i a partir d’aquí ens truquem entre nosaltres i iniciem l’intercanvi de serveis. Així de senzill.

Què significa per a tu el Banc del Temps del Solsonès? És una manera de poder introduir-me a la societat solsonina d’una forma fàcil i còmoda. Em permet relacionar-me amb la gent d’aquí. He donat a conèixer els meus coneixements i a canvi he rebut serveis que necessitava. I gràcies al Banc del Temps del Solsoès, he aconseguit conèixer gent i ja he firmat un contracte laboral.

A qui recomanaries el Banc del Temps del Solsonès? Jo ho recomano moltíssim!! Sobretot a la gent jove, perquè tots tenim molt a oferir i alhora també tenim mancances a cobrir. Existeixen una gran varietat de serveis a escollir i crec que és una experiència molt positiva. Estic molt content de formar part del Banc de Temps del Solsonès i vull animar a la gent del Solsonès que s’hi apunti.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Com vas conèixer aquesta iniciativa? Vaig venir al Consell Comarcal del Solsonès, em van informar i em van donar un full d’inscripció pel Banc del Temps. Tant la meva parella com jo vàrem ser els primer usuaris del Banc del Temps. A partir d’aquí hem assistit a reunions mensuals amb altres usuaris i això ens ha permès conèixer als altres usuaris i començar a intercanviar serveis. Quins serveis ofereixes? Actualment jo ofereixo als altres usuaris del Banc del Temps del Solsonès serveis de transport per a la gent gran, entrenament personal, recollida de llenya, fer la compra per a la gent gran i serveis de bricolatge i pintura a nivell bàsic. També ofereixo a fer de DJ en festes o celebracions. A canvi, una de les meves demandes és el poder conèixer rutes BTT de la comarca, tallar els cabells, serveis d’estètica i cuidar animals. Quins serveis valores més positivament del Banc del Temps del Solsonès? Valoro molt els serveis medicinals o curatius com la meditació, el reiki, el quiromassatge o el coaching. Són uns

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

17


Montse Riu

LLunArt

Curs de fruticultura ecològica de muntanya Aquest curs s’organitza a la Vall de Lord amb la col.laboració de l’Associació per a la Promoció i el Desenvolupament de la Vall de Lord. La iniciativa ha sorgit després de les primeres plantacions de pomes de muntanya. Aquest curs s’impartirà a l’Hotel Monegal de Guixers del 2 de febrer al 16 de març. Els horaris seran els dimecres de 15 a 19 i els dissabtes de 8:30 a 13:30, amb una durada total de 60 hores. Els objectius del curs seran: -Dotar a l’alumnat d’una base teòrica sobre fruticultura ecològica, en especial sobre la producció de poma -Complementar aquesta base amb treball pràctic i visites a experiències establertes que facilitin l’assentament de l’ensenyament -Reflexionar i valorar les alternatives que ofereix l’agricultura ecològica per a una major sostenibilitat de l’activitat agrària. El curs va adreçat principalment a persones relacionades amb el món agrari que vulguin millorar o iniciar-se en la fruticultura ecològica.

Imatge de les plantacions de pomeres

El passat dissabte es duia a terme a l’església de Sant Martí de Guixers, coneguda popularment com les Volianes, la primera edició de LlunArt. LlunArt neixia de la recerca i reivindicació de l’art místic. Vetllada per convergir la mística de les expressions artístiques del passat i el present. La vetllada combinava les explicacions de la història i el valor arquitectònic de la capella a càrrec de l’Associació Cultural Vall de Lord amb la música del grup local L’Esguard de la Nit. L’Esguard de la Nit va nèixer l’any 2009, quan l’Alfons, l’Ingrid i l’’Àngel començaven a gestar els fonaments d’una cançó d’autor, impregnada de mísitica i arrelada al llegat popular. De mica en mica aquesta proposta musical ha evolucionat. L’acte va comptar amb la col.laboració de l’Ajuntament de Guixers, l’Associació Cultural Vall de Lord, la parròquia de Guixers, l’Esguard de la Nit i l’Escorxador. A un mòdic preu de 3 euros els assistents van poder gaudir d’una extraordinària vetllada, tant a nivell musical com per les explicaions històriques que s’hi van sentir. La vetllada va ser un èxit, omplint de gom a gom la bonica capella. L’acte començava amb una explicació sobre la història de la capella, a càrrec de Francesc Regàs, membre de l’Associació Cultural Vall de Lord, i continuava amb el concert de l’Esguard de la Nit. Aquests van oferir un ampli repertori. Al acabar el concert, i a demanda del públic assistent encara van oferir 2 temes més. A tot el públic assistent se’ls feia entrega d’un díptic amb una mica d’explicació de la història de la capella, així com el repertori i el perquè de LlunArt. Esperem que d'iniciatives d’aquest tipus, se’n puguin fer més a la Vall; és una manera d’introduir-se al món de l’art musical i a la història dels bonics indrets de la Vall.

Presentació de la Campanya Tracta’m bé a la Vall de lord El passat 25 de gener al vespre es presentava a la Vall de Lord la campanya Tractam’bé, destinada a la prevenció dels maltractaments a la gent gran, que ja està en funcionament des del juny. Aquesta presentació es duia a terme al Teatre Municipal de Sant Llorenç de Morunys. Aquesta va consistir en el següent: Obertura de l’acte a càrrec de M Àngels Taribó, consellera comarcal, Taribó explicava d’on havia sorgit aquesta iniciativa i en el punt que es trobava a dia d’avui. Per continuar, lectura d’alguns fragments de les històries que s’havien publicat a la revista Celsona, juntament amb explicacions dels diferents tipus de maltractaments a càrrec de les tècniques del projecte. Seguidament, passi de 2 curts per veure 2 tipus de maltractament, per seguir amb explicacions més tècniques sobre què és un maltractament, quin tipus n’hi ha, quines persones poden ser més susceptibles de patir-ne, etc… a càrrec d’una doctora del Centre Sanitari i de les assistents socials del Solsonès.

Torn obert de consultes i dubtes i tancament de l’acte a càrrec de la regidora de Benestar Social de Sant Llorenç de Morunys, Pilar Garcia. Garcia agraia a tothom la seva assistència i col.laboració en actes com aquests. 18

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Vall de Lord


Vall de Lord

Montse Riu

Actes de Sant Antoni Durant la festa de Sant Antoni es van haver de suspendre alguns actes degut a inclèmencies metereològiques. Aquestes es duran a terme el proper dia 2 de febrer a la tarda.

Els acordionistes de la Vall Els acordionistes de la Vall, el Borda i el Nogueres, posen música a tots els actes que es fan des del Club de Jubilitats i Pensionistes de l’Arcada. Sempre que se’ls demana col.laboren de manera totalment desinteressada en aquests actes. És per això que des de l’Arcada se’ls vol agrair la seva col.laboració i companyia. No serien el mateix les diferents festes sense la seva música. També cal destacar que en molts dels actes que es fan a la Vall hi col.laboren, com la jornada literària i musical del Sol del Solsonès, l’Escenari per l’Estaca, etc. Sempre acompanyats amb els seus acordions.

Els actes que es faran seran: -Presentació del video promocional turístic de la Vall de Lord a les 5 de la tarda al Teatre Municipal de Sant Llorenç de Morunys a càrrec de Cesar Pasadas

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

-Recreació històrica de la tràgica crema del 19 de gener de 1823, aquesta es realitazarà a ¾ de 7 de la tarda a la plaça de la Canal.

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

19


Oliana

Marcel Ribera – Arxiu fotogràfic: Marcel Ribera

Assemblea Nacional Catalana - Alt urgell

Reg Es porta a terme, en diferents punts de la vila d’Oliana, la col.locació d’una canonada per poder portar aigua per regar terrenys, ja que d’una altra manera no hi podia arribar aquest líquid.

El dimecres dia 23 l’Assemblea Nacional Catalana i l’Associació de Municipis per la Independència van convocar una concentració popular davant l’Ajuntament, conjuntament amb totes les forces polítiques, entitats i persones d’Oliana que van voler adherir-s’hi. L’alcalde de la nostra Vila i el seu equip de govern hi van donar suport. En l’esmentada concentració es va llegir el Manifest sobre la Declaració de Sobirania del Poble de Catalunya.

Catifa feta amb serradís de colors (una localitat de Catalunya)

Detall d’un dels punts on es posa la canonada

Sortida (família irreal)

Mobiliari urbà

Aspecte actual d’una de les baranes.

Algunes de les persones que van gaudir de l’obra

20

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

El passat 27 de gener un grup de persones d’Oliana, Solsona, Ponts, etc.,vam anar a passar el dia a Barcelona, entre altres llocs vam aprofitar per anar al Teatre Victòria i veure el musical La Familia Irreal. En aquests temps en que estem, sempre és agradable i bo poder gaudir d’obres que ens fan riure i a vegades oblidar-nos del present, que de ben segur no ens fa riure tant.

Vora el riu Segre hi ha el canal que porta l’aigua dels regants; fa uns anys s’hi va col.locar una barana de fusta, algú va treure el cargol que mantenia cada peça del conjunt de la barana i així va quedar ... no és l’únic tros de barana que hi ha malmès... En aquestes alçades seria bo que cadascun de nosaltres estiguéssim mentalitzats que formem part d’una comunitat i com a tal, cal que respectem qualsevol cosa que formi part del conjunt del poble.


Obra Social ”la Caixa”

L’Obra Social ”la Caixa” destina 3.000 euros a la Fundació Isidre Esteve És una entitat que té com a objectiu principal millorar la qualitat de vida de les persones amb lesió medul·lar L’Obra Social ”la Caixa” a Lleida reafirma el seu compromís a la comarca de l’Alt Urgell realitzant una col·laboració a la Fundació Isidre Esteve, per donar suport a les activitats i programes que aquesta desenvolupa. La Fundació Isidre Esteve és una entitat que té com objectiu principal millorar la qualitat de vida de les persones amb lesió medul·lar, i transmetre que l’esport pot ser una escola de valor humans i una eina de superació personal. Així doncs, la voluntat de la Fundació Isidre Esteve és recolzar i impulsar projectes que tinguin com a objectiu: Millorar la mobilitat de les persones que pateixen lesió medul·lar i normalitzar al màxim el seu dia a dia; Utilitzar l’esport com a eina de motivació i superació; Contagiar l’optimisme i l’esperit de superació de l’Isidre Esteve a persones amb lesió medul·lar i altres col·lectius amb situacions complicades; Contribuir a la investigació mèdica entorn a la lesió medul·lar; i recolzar, de manera específica, projectes que afavoreixen el dia a dia de persones amb lesió medul·lar o amb risc d’exclusió social a l’Àfrica, degut a la vinculació de l’Isidre Esteve amb el continent. El desenvolupament de programes de caràcter social constitueix la prioritat fonamental. La superació de la pobresa infantil a Espanya, el foment de l’ocupació entre col·lectius amb dificultats, l’atenció a persones amb malalties avançades i la promoció de l’envelliment actiu i saludable són les línies de treball més destacades. Al costat d’elles, l’entitat im-

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

pulsa programes educatius i d’investigació, projectes dirigits a la conservació del medi ambient i la divulgació de la ciència i iniciatives per a l’aproximament de la cultura a públics de totes les edats i nivells de formació. Els 500 milions d’euros de pressupost al 2012 s’han distribuït de la següent manera per àrees d’actuació: 331 milions d’euros es destinen al desenvolupament de programes socials (67%); 69 milions a impulsar propostes culturals; 68 milions a la promoció d’iniciatives científiques, mediambientals o d’investigació; i 32 milions de suport a projectes educatius.

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

21


Parròquia SOLSONA

CAMBRILS

Festa de la Presentació del Senyor.Dissabte, 2 de febrer, a les 10 del matí, es farà la benedicció de les candeles a la Missa del Claustre. També al vespre, a 2/4 de 7 de la tarda, a la Missa de la Companyia de Maria es beneiran i es lliuraran candeles a tothom.

Festa de la Candelera.- Diumenge, 3 de febrer, a 2/4 de 12, Missa amb benedicció de candeles i processó. Festa de la Candelera.- Diumenge, 3 de febrer, és la Presentació del Senyor. A les 11, Missa i benedicció de candeles.

LA COMA

La Candelera i Sant Blai.- Dissabte, 2 de febrer, a les 6 de la tarda, benedicció de candeles i fruits de Sant Blai.

LA SELVA

Festa de la Candelera, a Marsinyach.Diumenge, 3 de febrer, a la 1, Missa i benedicció de les candeles i dels fruits de sant Blai.

LA TORRETA

Festa de la Candelera.- Diumenge, 3 de febrer, a les 12, Missa i benedicció de candeles i fruits de Sant Blai.

LINYA

Festa de la Candelera.- Dissabte, 2 de febrer, a les 7 del vespre, Missa i benedicció de les candeles i fruits de Sant Blai.

MONTPOL

Festa de la Candelera i Santa Àgata a Massarrúbies.- Diumenge, 3 de febrer, celebrarem la festa de la Candelera i de santa Àgata, la patrona dels dones. A les 12 del matí, benedicció de les candeles a l’atri, Missa i, tot seguit, benedicció del pa de Santa Àgata.

NAVÈS

Festa de la Candelera i Sant Blai.Diumenge, 3 de febrer, a les 11, Missa i benedicció de les candeles i fruits.

ODÈN

La Presentació del Senyor.- Aquest dissabte, 2 de febrer, a les 12, Missa i benedicció de candeles.

OGERN

Missa a Massarrúbies.- Diumenge, dia 3, no hi haurà Missa. Tothom està convidat al Santuari de Massarrúbies on celebrarem la Candelera i Santa Àgata i rebrem el pa beneït.

PINELL

Festa de la Candelera.- Diumenge, 3 de febrer, a les 10 del matí, Missa amb benedicció de candeles i fruits de Sant Blai.

SANT JUST-JOVAL

Missa i benedicció de candeles.- Diumenge, 3 de febrer, a les 11 del matí, Missa amb benedicció de candeles.

Jornada Mundial de la Vida Consagrada.- Dissabte, 2 de febrer, les Comunitats Religioses de Solsona i d’El Miracle s’aplegaran a la Companyia de Maria per tal de celebrar la Jornada de la Vida Consagrada, amb els següents actes: 18.10h, Pregària de Vespres; 18.30h (hora vespertina de costum), Eucaristia, presidida per Mn. Joan Casals, responsable de Vida Consagrada al bisbat de Solsona. A continuació, hi haurà un refrigeri obert a tothom. A les Comunitats Religioses solsonines els plaurà molt que les acompanyeu en aquest acte en el qual es pregarà per la vida consagrada, tot demanant a Déu que vulgui beneir la nostra Església amb noves vocacions. Festa de Sant Blai.- Aquest diumenge, després de la Missa de les 10 del matí de la Catedral, es farà la benedicció dels fruits i la veneració de la relíquia. Pregària pels malalts.- Dilluns, 4 de febrer, a la Missa de 2/4 de 8 del vespre de la Companyia de Maria, pregarem d’una manera concreta pels malalts de la nostra Parròquia. Si algú vol encomanar algun familiar o amic en especial, que ho digui al mossèn abans de la Missa o algun membre de l’Equip de visitadors de malalts. Vida Creixent.- A la trobada del dilluns, 4 de febrer, no es treballarà el tema. Se celebrarà la festa dels patrons de Vida Creixent, Sant Simeó i Santa Anna. Serà una trobada d’amistat i als qui us sigui possible es participarà a l’eucaristia de 2/4 de 8 del vespre a la Companyia de Maria. Missa diària a les 8 del matí.- La Parròquia de Solsona ofereix una Missa a les 8 del matí, a l’altar del Sagrat Cor a la Catedral, per facilitar l’assistència a aquelles persones que treballen o que els va millor participar-hi en aquest horari. Els dies d’aquesta Missa són de dilluns a divendres, excepte els dies festius que caiguin entre setmana on hi hagi les altres misses programades com els diumenges. Habitualment serà presidida pel Sr. Bisbe. A continuació, a 2/4 de 9, també s’ofereix la possibilitat diària de fer el rés de Laudes. 22

Cursets Prematrimonials.- Es faran els dies 25, 26 i 27 de febrer, a les 10 de la nit, a les sales parroquials del Cor de Maria.

La Parròquia de Solsona us convida al SOPAR ALPHA

«Explora el sentit de la vida» DIA: dijous, dia 14 de febrer de 2013. LLOC: al Palau Episcopal. HORA: a 2/4 de 9 de la nit. Podeu demanar informació i confirmar la vostra assistència a la Parròquia de Solsona (tel. 973 48 01 23) o bé al mòbil 661 84 84 47. No us el perdeu!

PREGUEM PELS DIFUNTS SOLSONA: Dia 2.- A 2/4 de 7 de la tarda, a la Companyia de Maria, Josefina Santamaria Llena i Ignacio Martínez López. A les 8 del vespre, al Claustre, Josep Barrera Coll (13è a.); Jaume Casafont Aldabó (39è a.) i família. Dia 3.- A les 10 del matí, a la Catedral, esposos Salvador Gilibets i Núria Ribalta, i la seva filla: Rosa, i germans; esposos Joan Parera Rosas i Teresa Pons Pallarès, i fills; esposos Joan Costa Orrit i Maria Canrubí Cardona; Ramon Cardona Pallarès (20è a.); Josep Freixes Vila i la seva filla: M. Carme Freixes Prat; esposos Pere Miralles Capdevila (7è a.) i Laura Pujol Folch (5è a.), i per Antoni Miralles Capdevila (6è a.); esposos Gaspar López García i Elvira González Santos, i per Roser Vilardell López (21è a.); Anton Rafart Planes; Josep Barrera Coll. A les 12, al Cor de Maria, Emília Freixes Estany (5è a.); Ramir Vilà Freixes (2n a.); Ramon Call Fornell (3r a.); Josep Barrera Coll; esposos Ramon Miralles Algué i Antònia Capdevila Morera; Josep Freixes Vila i la seva filla: M. Carme Freixes Prat; esposos Pere Miralles Capdevila (7è a.) i Laura Pujol Folch (5è a.), i per Antoni Miralles Capdevila (6è a.); esposos Gaspar López García i Elvira González Santos, i per Roser Vilardell López (21è a.). A les 7 de la tarda, a la Catedral, Josep Barrera Coll; esposos Ramon Miralles Algué i Antònia Capdevila Morera; Josep Freixes Vila i la seva filla: M. Carme Freixes Prat; esposos Pasqual Massana Rovira i Ramona Anyé Manovellas. Dia 5.- A les 10 del matí, Ramon Cardona Pallarès (20è a.); Joan Aubarell Angrill (8è a.) i pares: Àngel i Rosalia. Dia 6.- A les 10 del matí, Bonaventura Codina Coll (14è a.) i pel seu fill: Josep Feliu Codina (35è a.). Dia 7.- A 2/4 de 8 del vespre, Caterina Planas (16è a.).

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

CASTELLVELL


Glossa

Xavier Novell, bisbe de Solsona

Perquè constatis la solidesa de l’ensenyament rebut L’Evangeli d’avui és la presentació de la predicació pública de Jesús a Galilea segons l’evangelista Lluc. La selecció litúrgica dels textos hi afegeix els primers versets de l’Evangeli on s’afirma la naturalesa històrica, àmplia i fidedigna de l’Evangeli. Aquest deixeble de Pau, que reconeix implícitament no haver conegut directament a Jesús – ara jo, havent-me informat minuciosament de tot des dels orígens –, pertany al grup dels barons apostòlics, perquè com diu el Concili: “allò que, per manament de Crist, els Apòstols varen proclamar, després ells i els barons apostòlics, sota la inspiració de l’Esperit Sant, ens ho transmeteren en escrit per a fonament de la fe”(DV 18). El Concili, en la Constitució Dogmàtica sobre la Revelació Divina (Dei Verbum), cita el començament de l’Evangeli d’aquest diumenge quan sosté la historicitat dels evangelis: “La Santa Mare Església ha sostingut i sosté amb fermesa i amb el màxim de constància que els quatre evangelis esmentats, la historicitat dels quals afirma sense cap vacil·lació, transmeten fidelment allò que Jesús, Fill de Déu, mentre vivia entre els

Òbit

homes, féu i ensenyà realment amb vista a llur salvació eterna” (DV 19). El Catecisme explica pedagògicament aquest número de la Dei Verbum distingint en la formació dels evangelis tres etapes: la vida i l’ensenyament de Jesús, la tradició oral i els evangelis escrits. Entorn de la historicitat dels evangelis han corregut mars de tinta. Al llarg de la història personatges de tota mena – començant per heretges i acabant per novel·listes, divulgadors i cinematògrafs àvids de vendes fàcils – han qüestionat l'autenticitat, la inspiració, la inenarrància, la canonicitat dels textos del Nou Testament. Segurament molts de vosaltres no coneixeu el significat d’aquests conceptes i, potser per això, quan els amics o veïns us qüestionen sobre la veracitat i historicitat dels evangelis en una sobretaula o arran d’una notícia us quedeu sense saber què dir. Sanem aquesta llacuna, perquè cap llibre antic no gaudeix de tanta credibilitat com els evangelis. La lectura d’aquest tema en el Concili i en el Catecisme és molt interessant (DV núms.11-20 i CEC núms. 101-133).

Marcel Ribera – Arxiu fotogràfic: Marcel Ribera

III Jornada Ecumènica de la diòcesi de Solsona

El sr. Jesús Pallarès durant la presentació d’un llibre

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Òbit (Peramola) A mig mes de gener ens va deixar el sr. Jesús Pallarès (Can Boix de Peramola). Era el patriarca de Can Boix. Va escriure llibres, alguns, segurament el recordaran amb la publicació del llibre: Fusta de Boix. Des de les pàgines de l’Informatiu Celsona volem fer arribar el nostre condol a la família.

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

El proppassat 19 de gener es va realitzar al Seminari de Solsona la III Jornada Ecumènica. Aquestes jornades, organitzades per la delegació d’Ecumenisme i Relacions Interreligioses i l’Escola de Formació de Laics, es realitzen en el context de la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians i malden per sensibilitzar el teixit diocesà en relació a la importància de l’ecumenisme. Enguany es va tenir el privilegi d’acollir com a ponent al professor Antoni Matabosch i Soler, figura pregona de l’ecumenisme català. El seu esforç ecumènic ha quallat en la redacció de sengles llibres i en l’assistència a totes les Assemblees Generals del Consell Mundial de les Esglésies. A través de dues ponències, el Dr. Matabosch va il·lustrar els assistents sobre els Decrets de Llibertat Religiosa i d’Ecumenisme del Concili, fent comprendre fins a quin punt ambdós van canviar per sempre més la fesomia de la Catòlica i l’abast del seu compromís irrenunciable envers l’ecumenisme. Una segona xerrada a manera de primícia donava notícia de la seva experiència personal arran de 50 anys d’ecumenisme: entrevistes a figures ecumèniques mundials sota la pressió del KGB, contactes amb personalitats excepcionals del món ecumènic… i moltes altres anècdotes vàries que van fer gaudir d’allò més a les nombroses persones que s’hi reuniren. Després de les ponències i una ulterior presa de paraula del públic a manera de preguntes, el bisbe Xavier de Solsona va dirigir una pregària ecumènica en la qual totes les confessions cristianes es van veure representades.

23


Sol del Solsonès

Sortida del Sol del Solsonès Anem a fer la volta al món El dia 5 de febrer, la família del Sol del Solsonès se’n va d’excursió. Sortirem de Solsona a les 10 del matí i ens n’anirem a visitar el Monestir de Sant Benet, a Sant Fruitós del Bages. Realitzarem un recorregut amb guia pels espais més emblemàtics del monestir; l’església, el claustre, el celler i les cel·les de la galeria de Montserrat, que ens permetrà posar-nos a la pell dels habitants del monestir. En acabat, ens desplaçarem al Parc de l’Agulla, ens n’anirem de pícnic. I després de dinar, arribarem a Manresa, per tal de visitar la famosa Cova de Sant Ignasi. Després de realitzar aquesta última visita, ens disposarem a tornar cap a Solsona. Qui estigui interessat a participar en aquesta excursió, es pot posar en contacte amb nosaltres als telèfons 973 48 36 83 / 650 86 70 25 fins dilluns 4 de febrer. El preu pels socis es de 10 euros i els no socis 15 euros, inclou autocar i entrada.

Durant uns mesos, els membres del club social del Sol del Solsonès, han realitzat el taller “La Volta al Món” amb la tècnica Maria Díaz. En aquest taller, els usuaris trien un país i durant dues sessions aprenen la història, cultura, gastronomia, esports, economia i detalls curiosos del país. En la tercera sessió, ens disfressem amb alguna cosa típica del país i escoltem música del lloc mentre degustem algun menjar famós de la contrada. És un taller que ha tingut molt bona acollida perquè entre d’altres hem conegut Qatar, Noruega, Nepal, Suïssa i Portugal.

Ateneu Nou horari de l'Ateneu

De dilluns a divendres de 3 de la tarda a 8 del vespre Hem visitat als víkings de Noruega

El proper dia 24 de febrer de 2013

Dinar de socis

Com tots els anys oferim als nostres socis un dinar gratuït. És imprescindible tenir la quota pagada del 2013. Per més informació, al local de l'Ateneu.

El proper dia 10 de febrer de 2013

Carnaval

Ball de disfresses i entrepans de botifarra. Per més informació, al local de l'Ateneu. Hem estat a la Suïssa dels rellotges amb precisió 24

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Hem meditat amb els monjos de Nepal


Comunitat islàmica del Solsonès

En nom d’Allah, el Misericordiós, el Compassiu Arran dels desafortunats esdeveniments que feien al·lusió al Profeta de l’Islam, (caricatures, pel· lícules, etc.), i l’enrenou que això suscità, des de la Comunitat islàmica del Solsonès, vàrem creure oportú compartir amb la nostra comunitat les ensenyances del Profeta Muhàmmad (que la pau i les benediccions siguin amb ell, en endavant (saw)), amb l’objectiu de fer arribar a hom, el seu exemple de vida i les bondats que predicava, aquestes que transcendeixen a qualsevol credo, cultura o nacionalitat. Amb aquest rerefons i valent-nos d’aquestes dates concurrents al naixement del Profeta, si Celsona i vosaltres ens ho permeteu, tot esperant la bona guia del Senyor, avui iniciem aquesta humil sèrie de publicacions mensuals, on podrem descobrir més sobre la seva vida i ensenyances. Abans d’iniciar l’àrdua empresa que ens ocupa, convé recordar que sobre la vida del Missatger, s’han abocat rius de tinta, s’han posat dades i senyals a totes les seves vivències. Per tant, nosaltres només us traslladem la informació que els experts han posat al nostre abast. Tanmateix, volem citar la nostra principal obra de referència; Ramadan, Tariq. MUHAMMAD, Vida y enseñanzas del Profeta del Islam. Barcelona: Ed. Kairós, març 2009. Amb l’objectiu d’acotar i fer més amena aquesta lectura, hem optat per organitzar-ne els capítols d’una forma més sintètica que no pas l’autor. El resultat és el següent:

essent el precursor dels profetes, a Muhàmmad (saw) com a cúspide dels missatgers, la tradició musulmana reconeix i es reconeix en el conjunt del cicle de la profecia, que inclou des dels enviats més cèlebres (Abraham, Noè, Moisès, Jesús, etc.) fins als menys coneguts. De tots els missatgers, la figura més important en el llinatge de Muhàmmad (saw), és sens dubte Abraham. Tant en l’Alcorà com en el llibre del Gènesis, es relata la història d’Agar, serventa d’Abraham, que donà a llum al seu primer fill, Ismael. Sara, la primera esposa d’Abraham, que posteriorment donaria a llum a Isaac, li demanà al seu marit que allunyés a la seva serventa i el seu fill Ismael. Abraham portà a Agar i Ismael a una vall llunyana de la península aràbiga anomenada Bacca, lloc que actualment s’identifica com la Meca. Aquest exili i separació posterior, quan Abraham els abandonà al desert, és un mandat diví, que protegirà i beneirà als descendents d’Abraham nascuts d’Agar. A les invocacions d’Abraham sobre el seu fill, respongué Déu en el Gènesis: “Quant a Ismael, també t’he escoltat. Jo el beneiré i faré d’ell una gran nació”. Així doncs, des de l’estricte punt de vista dels fets, el Profeta Muhàmmad (saw) és descendent dels fills d’Ismael, i per tant, forma part d’aquesta “gran nació” que anunciaven les escriptures. Abraham, és llavors el seu “pare” en el sentit primer de la paraula, i la tradició islàmica refereix que les oracions d’aquest pare estenen la seva benedicció al seu descendent, l’Últim Profeta, així com al lloc en el que deixà a Agar i a Ismael, on, anys més tard, hagué de patir la terrible prova del sacrifici del seu fill, i a on finalment erigiria amb ell, la Casa sagrada de Déu (la Kaaba). En aquesta antiga vall de Bacca que avui coneixem com “La Meca”, és precisament on nasqué l’últim dels enviats de Déu a la humanitat: Muhàmmad ibn ‘Abdullah, que portà el missatge del record de l’Únic, dels profetes i de la Casa sagrada. A través dels temps, generació rere generació, el Profeta de l’Islam ha ocupat i seguirà ocupant un lloc privilegiat en la vida i consciència dels musulmans. Sobre ell caigué la responsabilitat de rebre i transmetre l’últim llibre revelat, l’Alcorà, que ressalta de forma reiterada la posició imminent i singular de l’Enviat de Déu, al mateix temps profeta, anunciador, model i guia. Fou solsament un home, però actuà per transformar el món tal com regia la Revelació i les inspiracions que rebia de Déu, el seu Educador (arRabb). I és aquesta humanitat assumida, elegida i inspirada, la que fa de Muhàmmad (saw) un exemple i una guia per als fidels musulmans.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

1. Antecedents 2. Infància 3. Personalitat i recerca espiritual 4. La revelació 5. El missatge i l’adversitat 6. Resistència, humilitat i exili 7. L'Hègira (emigració) 8. Medina 9. Ensenyances i derrota 10. Retorn a la Meca En aquesta primera entrega, us posarem en antecedents, a fi d’introduirnos de forma gradual i poder situar millor la vida del Profeta Muhàmmad (saw).

1. ANTECEDENTS Des del principi, Allah envià a la humanitat profetes i missatgers a qui havia confiat el missatge, el record de la seva presència, els seus manaments, el seu amor i la seva esperança. Des d’Adam

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

25


Club de Jubilats Estel

Jo recordo que… Així comencem algunes converses els nascuts a mitjan segle passat, o sigui, els que a partir dels 60 ja complerts volem recordar les coses de la nostra infància i de la nostra joventut. Quan encara no sabíem on teníem les cervicals, les articulacions, la columna, etc. Ara ja ens falla la memòria. Per això volem agrair a la Dra. Ingrid Charques la interessant conferència sobre aquest aspecte que va impartir el dia 24 de gener al local del Club Estel i que ens preocupa a molts de nosaltres. Intentaré fer un resum del que jo vaig entendre i em va tranquil· litzar bastant. No és correcte parlar de demència senil. Hi ha una pèrdua lògica de memòria amb l’edat, com podem perdre visió, oïda o cabell. Es coneix com el deteriorament cognitiu lleu. (On he deixat les claus?, ara no recordo què volia explicar, on he deixat el cotxe, etc) . És en aquests casos quan els tallers de memòria són eficaços. Una bona teràpia per tenir la ment activa i compensar el deteriorament d’alguna zona cerebral són les lectures, l’observació, el llenguatge, el càlcul, la percepció, parlar amb els amics, etc. Hi ha abundant material preparat per facilitar-ne la pràctica. Quan el deteriorament cognitiu és greu la mateixa família és la primera de notar-ho. Per determinar-ne les causes cal acudir a un professional ja que cada cas és diferent i obtenir així un diagnòstic precoç que freni el desenvolupament de la

malaltia. Si heu tingut algun conegut o familiar amb Alzehimer no cal explicar el patiment que produeix en el pacient i sobretot en els que l’envolten i l’estimen. Per últim, com a agraïment a la Dra. Ingrid, he de dir que el Solsonès compta amb una Unitat de Memòria a la que podem acudir, composta per: Dra. Ingrid Charques (metgessa general). Lda. Sílvia Gilibets (psicòloga clínica). Dr. Rafael Blesa (cap de servei de neurologia de l'Hospital St. Pau). Dr. Alberto Lleó (cap clínic de neurologia de l'Hospital St. Pau). Dr. Giménez-Salinas (psiquiatra).

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Associació en Defensa dels Animals de Solsona

26

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013


Miravé

Cartellera

Jaume Clavé

Festa de Sant Vicenç de Miravé

Exposició

Congo, perill de riqueses Lloc: pati gòtic del Consell Comarcal del Solsonès Dates: del 30 de gener al 12 de febrer del 2013 Horari: De dilluns a divendres: De 8 del matí a 3 de la tarda. De dilluns a dijous: De 4 a 7 de la tarda Organitza: Associació de Dones del Solsonès

Parlem amb l’escriptor Jaume Cabré de l’obra “Les veus del Pamano” Dia: divendres 22 de febrer. Hora: 7 de la tarda Lloc: Sala d’actes de l’Ajuntament de Solsona Organitza: Associació de Dones del Solsonès

EXPOSICIÓ: Diumenge passat, 27 de gener, es va omplir de gent l’església parroquial de Miravé per commemorar el seu patró sant Vicenç. Gent de tots els veïnats: Clarà, Sant Climenç, Brics, Pinell, Llobera i també de Solsona. Va presidir l’Eucaristia mossèn Lluís Grifell, que glossà la vida del sant màrtir, nascut a Osca i contemporani i paisà de sant Llorenç amb el qual la història ha confòs alguns fets. Al final de la missa es van venerar les relíquies de sant Vicenç i dels altres tres sants vinculats a la parròquia: sant Fecund, sant Lliberat i santa Vicenta, mentre es cantaven els seus goigs. Tot seguit, es féu la benedicció del pa, repartit enguany pel Ramon Bajona, masover de Gispets. Cal notar el bonica que és l’església romànica de Miravé, en forma de creu al seu interior i encimbellada dalt d’un planell, batut pel vent pels quatre costats de l’horitzó. El seu parell de magnífiques campanes fan sentir el seu repic molt lluny, tant com perquè se sentissin de Sant Climenç estant, un poble que fins al segle XIX encara pertanyia a la parròquia de Miravé. Acabem com els goigs:

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Puix ens diu l’experiència que és molt gran vostre valer: Implorem vostra clemència Sants Patrons de Miraver.

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

27

‘Quaderns de viatge, memòria popular en super 8 mm’ Sala cultural de l’Ajuntament L’Arada porta a Solsona l’exposició itinerant del projecte “Quaderns de viatge, memòria popular en Super 8 mm”. Horari de la mostra: Dissabte 2 de febrer: D’11 a 14 h - De 16 a 18 h Diumenge 3 de febrer: De 17 a 19 h

Podeu trobar els actes del Carnaval de Solsona a La Guia


El racó de Fènix

Xerrades

Fènix preveu iniciar aquest any un programa d’assessorament i suport psicològic als pacients de càncer i als seus familiars

Miquel Manzano

Victor Küppers va emplenar el Teatre Comarcal en un acte organitzat per l'A mpa de l'Institut Francesc Ribalta amb el suport d'Empresaris per al Solsonès. La xerrada es va celebrar dimecres passat al vespre i va tractar sobre l'entusiasme. Des del principi Küppers va deixar clar als assistents que no explicaria res de nou, però amb els seus Victor Küppers comentaris va fer reflexionar al públic i va explicar el que es pot fer per no perdre l'ànim. Segons va explicar, les persones transmeten sensacions i per ell "n'hi ha que van a 30.000 watts i gent que va fosa". El formador va il·lustrar aquest concepte amb exemples que ens trobem a la vida quotidiana i es va posar el públic a la butxaca amb el seu bon humor. Küppers va parlar de la crisi i de la situació econòmica que estem vivint i va deixar clar que "un pot perdre l'ànim, però quan perds l'ànim ho has perdut tot". Per tal d'evitar una caiguda de l'entusiasme va reblar que "ens hem d'adonar del que és important i muntar la nostra vida al voltant del que és important". Tot seguit, va explicar com protegir l'estat d'ànim, "ens hem d'adonar que som uns privilegiats, hi ha coses fantàstiques a la nostra vida". Finalment, Victor Küppers va recomanar a tots els assistents posar-se il·lusions i saber escollir una bona actitud per tenir un bon estat d'ànim.

Un dels objectius de l’associació Fènix és la prestació de suport psicològic als pacients oncològics i les seves famílies per tal de donar resposta a les demandes d’ajuda, assessorament i orientació en el procés de la malaltia i fases posteriors. Per aquest motiu, a través de convenis amb institucions, com la Fundació Althaia i Centre Sanitari del Solsonès, i amb l’ajuda dels fons recaptats en els diversos actes que Fènix organitza durant l’any, s’iniciarà properament un servei de psicooncologia amb atenció periòdica, inicialment cada quinze dies, a Solsona. El programa pretén cobrir diverses fases del procés amb atenció personalitzada o bé en grup, en funció de les necessitats: Fase de diagnòstic: Detectar les necessitats emocionals, psicològiques i socials per poder-los orientar, facilitant la percepció del control sobre la malaltia. Fase de tractament: Potenciar estratègies per fer front a les alteracions causades pels diferents tractaments (quimioteràpia, radio...) que ajudin al pacient i la seva família. Fase lliure de malaltia: Facilitar l’expressió de les preocupacions i de la por, establint empatia i una bona comunicació per tal d’incentivar la realització de plans de futur i activitats. Fase de recidiva: Caracteritzada per un estat de xoc més intens que en la fase de diagnòstic on són freqüents els estats d’ansietat i depressió. Aquí la intervenció es basa en l’adaptació al nou estat patològic. Els dies i l’horari d’atenció es farà públic en les properes setmanes, però les persones interessades poden contactar amb Fènix: Tel: 634 555 817 - e-mail: fenixsolsones@gmail.com

El públic va gaudir molt de la xerrada de Küppers 28

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Victor Küppers: "T'has d'adonar del que és important i muntar la teva vida al voltant del que és important"


Xerrades

SOM-CEL-Fura

Plataforma Aturem el Fracking

L’oposició al fracking s’estén amb força

On són els diners de la sanitat pública? Amb aquesta pregunta es podria resumir el contingut de la xerrada que Marta Sibina i Albano Dante van fer divendres passat a la sala cultural de l’Ajuntament. De manera molt amena, els dos redactors de la revista cafeambllet.com van fer un repàs de l’organització de la sanitat a Catalunya: la part pública i la part concertada. Van anar desgranant la relació entre les dues xarxes, l’administració i diferents grups empresarials. També van explicar com després de fer greus denúncies documentades i perfectament fundades, els únics que de moment s’han assegut davant del jutge són ells dos. Van esmentar la gran solidaritat que han viscut arrel de la seva injusta condemna i la seguretat que cal continuar lluitant perquè els corruptes retornin els diners públics.

Jaume Moya i David Garcia (membres de la PAF) en un moment de la xerrada al Casal la Fura de Solsona

Aquest passat cap de setmana, la Plataforma Aturem el Fracking va celebrar un seguit de xerrades simultànies donant a conèixer l’amenaça que sobre el país planteja la fractura hidràulica. Dissabte 26, Bellpuig i Solsona van acollir dues conferències per part dels membres de la PAF en les quals es va informar de què era el fracking i quines les transformacions irreversibles que afectarien el medi natural, l’economia i la xarxa social dels territoris. Vora 150 persones van acudir a les dues convocatòries i es van interessar pels efectes d’aquests projectes, la identitat dels seus promotors i pel paper que els municipis i els consells comarcals poden jugar a l’hora d’aturar aquesta amenaça. Els propers caps de setmana les xerrades es reproduiran a Tàrrega, Tornabous, Guissona i Artesa de Segre, entre d’altres llocs de la geografia catalana. Per altra banda, la llista dels municipis amb mocions aprovades d’oposició al fracking s’ha augmentat amb l’adhesió dels consistoris de Torrefeta i Florejacs, Pinós, Pinell de Solsonès, a banda d’altres que han anunciat la seva voluntat de sumar-s’hi i comunicar-ho al Departament d’Empresa i Ocupació, ens encarregat d’autoritzar o denegar les llicències. Des de la Plataforma es preveu convocar una propera trobada de tots els alcaldes dels municipis afectats per algun permís d’exploració d’hidrocarburs a Catalunya per signar un manifest comú. http://aturemfracking.wordpress.com/

Casal Popular la Fura

Si fa un any, en la primera xerrada que van fer a Solsona, es van centrar en la part que havien investigat més a fons, la sanitat al Maresme i la Selva, aquest any el discurs era més global ja que algunes dades es podien extrapolar arreu de Catalunya: per exemple la forma de comunicar ajustaments en els serveis sanitaris. El debat que es va generar va ser molt interessant i va posar de relleu la realitat del Solsonès o la notícia que aquell dia havia saltat a la premsa, el pressumpte cas de corrupció de Xavier Crespo. Per saber-ne més podeu seguir informats a http://www.cafeambllet.com/press/

Miquel Manzano

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

La Fura celebra 7 anys El Casal Popular la Fura va celebrar dissabte passat el 7è aniversari amb una jornada repleta d'activitats de tot tipus i per a tots els públics. Els organitzadors van programar entre altres, un dinar popular, jocs i animació per a la mainada, una interessant xerrada sobre el fracking i un concert de versions variades amb 3 I LA CABRA. Durant tot el dia hi va haver una molt bona assistència als actes previstos.

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

Una de les activitats programades 29


Opinió

Mireia Canals i Botines, Diputada al Parlament de Catalunya CiU

Els processos d’independència tenen un sentit. Un conjunt de persones, majoritàries en un territori, no es proposen canviar de pertinença nacional de manera extemporània, sinó que el que succeeix és que allà on es troben hi són de manera del tot incòmoda, amb una situació que no els permet viure de manera digna. El referèndum d’independència és l’eina que utilitzen els pobles en aquests casos. És un tipus de referèndum d’autodeterminació en el qual els ciutadans d’un territori, generalment un país amb cultura, llengua i història pròpies, decideixen si aquest territori s’hauria de convertir en un estat independent. És un instrument democràtic de consulta popular que permet exercir un tipus de democràcia directa i participativa vers la ciutadania, que pot decidir, sense intermediaris, quin ha de ser el futur jurídic del seu territori. Aquest tipus de referèndum gaudeix de legitimitat i validesa legal, ja que el dret internacional recull el dret a l’autodeterminació dels pobles. Cito textualment: “Tots els pobles tenen dret a l’autodeterminació. En virtut d’aquest dret determinen lliurement el seu estatut polític i procuren també pel seu desenvolupament, econòmic, social i cultural.” Article 1 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de les Nacions Unides, ratificat per Espanya el 27 de juliol de 1977.

d’ocupació i el manteniment de la cohesió social i de l’estat del benestar, aquests dos darrers en una situació que s’agreuja a cada moment que passa. Catalunya podria passar aquests temps difícils sense tant patiment ni tants temors i tants col·lectius afectats. Podria ser diferent, perquè aquest país genera prou recursos amb el seu propi esforç per poder fer-ho. Dependre tant d’altres acaba sent negatiu per a la manera de viure de la societat catalana. Si depenguéssim més de nosaltres mateixos, això seria d’una altra manera. El Govern intentarà actuar en tot moment en base a consensos. Tothom sap que la votació que va tenir lloc dimecres al Parlament va ser una votació de caràcter històric, de gran transcendència, que orienta el país cap on mereix anar, i això requereix la voluntat i disposició de consensos amplis a favor del dret a decidir. No és un caprici d’una formació, això de la declaració de sobirania i el dret a decidir. Hi ha un mandat del poble de Catalunya, que no es pot menystenir i que és allò que es va decidir a les urnes. Molts catalans hem arribat a la conclusió que, si ens hem de fiar del govern espanyol, no anirem bé. Això ho diem en base a l’experiència, i, després d’unes quantes dècades, ja som molts, unes majories representades al Parlament. Si podem ser autònoms, la gent haurà de patir menys i podrem sortir d’aquesta crisi de manera més serena. Per acabar com començàvem, val a dir que és per aquest motiu que els processos d’independència tenen un sentit.

Però, quina lliçó ens fan aprendre aquests processos? Al possible referèndum català el precedeixen més d’una quinzena de referèndums, que ens fan aprendre que la radicalitat democràtica és l’instrument més clar i rigorós per dur-lo a terme, des del que es va celebrar el 1905 a Noruega fins al del 2011 al Sudan del Sud. Pel que fa al referèndum d’independència de Noruega (que en aquells moments formava part de Suècia), l’índex de participació va ser del 85,38%. El “No” va obtenir el 0,05% i el “Sí” el 99,95% dels vots. El cas del Sudan del Sud és similar: el “Sí” es va imposar amb un 98,83 % dels vots, i el Sudan del Sud es convertí oficialment en un nou país independent el dia 9 de juliol de 2011. Però no tots els casos han estat tan clars. L’any 2011 Montenegro va convocar el seu referèndum, en el qual es preguntava “Vol que la República de Montenegro sigui un estat independent amb ple reconeixement legal i internacional?”. Montenegro formava aleshores part de la federació de Sèrbia i Montenegro, la constitució de la qual reconeixia el dret d’ambdues repúbliques a separar-se’n si així ho decidien. A més a més, la Unió Europea havia imposat com a condició per reconèixer la independència de Montenegro que més de la meitat de l’electorat votés i que el “Sí” obtingués més d’un 55% dels vots. El “Sí” va obtenir el 55,5% i el “No” un 44,5%. El dret a decidir el nostre futur com a poble i com a nació ara apareix amb molta legitimitat, i la composició del Parlament li dóna una força rellevant. Els programes electorals i la legitimitat de les urnes van ser molt clars per encarar l’exercici del dret a decidir per part del poble de Catalunya. Tenim el repte col·lectiu d’intentar mantenir l’estat del benestar, la cohesió social i exercir el dret a decidir, un gran repte de legislatura que no es pot separar de la resta. Un repte que va íntimament lligat a la recuperació econòmica, la creació 30

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Els processos d’independència tenen un sentit


Partits polítics

ACN/Redacció

Junqueras assegura que la Llei d’unitat de mercat “portarà a la ruïna milers de botiguers i comerciants del país” El president d’ERC torna a demanar “que assumeixin responsabilitats” aquells dirigents polítics de partits que s’han beneficiat de malversacions de fons públics En el marc del Congrés Regional d’ERC de la Catalunya Central que es va celebrar a Solsona dissabte passat, Oriol Junqueras es va mostrar convençut que la Llei d’unitat de mercat aprovada pel govern de l’Estat “portarà a la ruïna i farà la vida més difícil a milers de botiguers i comerciants del país”. Tot i això, no es va mostrar sorprès de la seva aprovació perquè “estem acostumats que el govern espanyol prengui decisions en contra dels drets, dels interessos i les necessitats dels ciutadans de Catalunya”. Per això, va insistir a defensar la necessitat que el futur de Catalunya l’han de decidir els seus ciutadans mitjançant un referèndum i es va mostrar convençut que, aleshores, “aquestes decisions tan negatives i que destrueixen el teixit comercial, els ciutadans no les prendrien”. El president d’ERC va remarcar que l’estat espanyol té més de 400 expedients oberts per violació de la competència comunitària per saltar-se directives europees, sent l’estat “que més directives europees se salta”. En aquest sentit, va assegurar que es tracta “d’un cas similar”.

“Estem davant una qüestió política que es resol democràticament” En resposta al govern de l’Estat que ha encarregat un informe jurídic per veure si es pot impugnar la declaració de sobirania aprovada pel Parlament, el republicà va afirmar que els ciutadans de Catalunya ja estan acostumats que “el govern de l’Estat impugni i ho porti tot al TC, fem el que fem i opinem el que opinem”. Per això, no es va mostrar sorprès que l’executiu de Rajoy també vulgui fer el mateix amb la declaració de sobirania aprovada pel Parlament. Junqueras va reiterar que més enllà de les consideracions jurídiques que vulgui fer el govern espanyol “estem davant una qüestió política que es resol democràticament i amb els vots dels ciutadans”. Per això, va dir que la voluntat d’ERC passa perquè els ciutadans votin “per posar el futur de Catalunya a les mans dels ciutadans i no d’uns dirigents polítics, en aquest cas del PP, que es dediquen a impugnar davant dels tribunals qualsevol decisió que pren el poble de Catalunya”. El republicà va defensar que “a Catalunya i en qualsevol lloc del món una majoria de 85 a favor i 41 en contra es considera una majoria absolutíssima i qualificadíssima” i, per tant, “és evident que la voluntat de 41 no pot condicionar ni es pot imposar a la voluntat majoritària de 85 diputats al Parlament”. Oriol Junqueras va fer aquestes afirmacions durant el Congrés Regional d’ERC de la Catalunya Central que es va celebrar dissabte passat a Solsona. A continuació va tenir lloc un dinar popular a la Sala Polivalent. Tot seguit, Junqueras va oferir una conferència als ciutadans de Solsona i als militants del partit.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Responsabilitats als malversadors de fons públics Després de fer-se pública la sentència del ‘cas Pallerols’ que declara a UDC responsable civil subsidiària i a “títol lucratiu”, sense referir-s’hi explícitament, Junqueras es va mostrar “preocupat i profundament indignat” davant els casos de corrupció “que inunden molts partits de l’Estat i malauradament també de Catalunya” i va tornar a reclamar que assumeixin responsabilitats aquells dirigents polítics dels partits que s’han beneficiat de malversacions de fons públics. Així mateix, va acusar aquells partits “que s’atreveixen a acusar els altres tot i tenir centenars de casos d’imputacions i de condemnes” a les seves files.

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

31


Poesia

Ramon Gualdo

Continuem parlant de que "Catalunya vol viure en llibertat" Fa pocs dies a l'espai Opinió, comentant el tema sobiranista, deia que hauríem de treballar de cara a viure en llibertat i sense defallir malgrat la resistència i els entrebancs amb què toparíem. Doncs avui hi afegeixo que a més a més dels que ens diuen "no" i fan la guitza des d'allà més enllà, aquí, a casa mateix, també hi ha sectors, polítics o gent destacada que fan feines semblants. Per exemple, líders manaires del PP, o de Ciutandans, tampoc no volen consultes ni sobiranisme, ni un país en llibertat. En les seves xerrades ho diuen tal com raja. Per exemple, la senyora Alicia ha engiponat una frase, i l'ha dit més d'un cop. Més o menys és això: "El president Mas, en lloc de combatre la crisi, ens aboca a una aventura sobiranista". Jo, en aquesta expressió, hi faria dues observacions: Una: En els mots "en lloc de combatre...·", penso que es poden fer les dues coses alhora: combatre la crisi i anar preparant un futur de cara a la llibertat, perquè al mateix fer la feina es va veient com està el pati i es pot estar atent a la necessitat d'aconseguir un país lliure. Una altra: La senyora Alicia en pronunciar el mot "aventura", en aquesta ocasió sembla que hi posi un to negatiu o despectiu. Doncs, jo, canvio la fonètica i el so de fons, i hi puc posar el to positiu a la paraula. I tant! Senyora Alicia: ...Lluitar per la llibertat del poble, sí que és una aventura apassionant, és una aventura engrescadora, que fins i tot pot anar acompanyada d'il·lusió, d'alegria i d'esperança. Doncs, de cara a la feina! Un fet important: Tenim una Declaració de Sobirania de fa pocs dies. Ha de ser un element de força, ple de vigor, per anar treballant encara amb més entusiasme, per arribar a viure en llibertat. Però, fixeu-vos com va el món: un cop presentada la Declaració, PP i Ciutadans ja burxaven per desballestar-nos la parada. I en aquells verals de ministeris i de l'Imperi prepotent de l'Estat, van notar com un terratrèmol. I el senyor Rajoy les hi clavava sense engaltar. Va dir que aquesta Declaració Sobiranista no serveix per res. Jo crec que aquests mots són un menyspreu i una manca de respecte vers les Institucions catalanes. I després de la befa, arribaven les amenaces. Busquen advocats savis i experts intel·ligents per veure si la Declaració es pot dur al Tribunal. Això és mala intenció, és voler atacar unes accions democràtiques, fetes a Catalunya. Ens volen fotre la barraca de potes enlaire. Per això, nosaltres hem d'actuar amb més fermesa que mai i amb més energia que mai.

L'acudit del Simi

Josep Maria Poblet

La corrupció La frase és d’en Duran i Lleida: “La corrupció és de fa anys el guió que el pària i el governant han seguit amb zel constant” Sembla que aquest gran polític ni s’immuta ni és gens crític amb els lladres del país ja que l’hispànic xoriç té uns drets i alhora un torn cíclic. Al Prohom que plega tip del càrrec que l’ha enriquit, l’Estat, fent una obra pia, li atorga una canongia per viure molt més retip. Tots els Prohoms jubilats acaben, oidà, endollats en empreses de serveis que per nodrir bé el nou peix deixen els clients pelats. Aquí el poble veu i calla eixes immoralitats. Som sols quatre agosarats que mostrem, sovint, la dalla. Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Opinió

www.planetasimi.com

32

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013


Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Opinió

Marcel Colell

Opinió

Agrupació del PSC Solsonès

Dret a decidir –I-

Canvis radicals i urgents

Abans d’entrar en matèria, vull disculpar-me amb les persones que pertanyen a la Junta del Centre Sanitari no com a càrrecs polítics sinó com a representants d’entitats de la societat civil; en l’escrit de la setmana passada ho havia d’haver expressat. Avui entrem en un altre aspecte d’aquest “dret a decidir” que per alguns, quan decideixen ells, és la tapa que ho dissimula tot. Ara ens volen fer independents energèticament, amb una tècnica més que moderna que s’anomena fractura hidràulica o fracking; en anglès, que sona millor. Resumint molt, es tracta de perforar el terreny i injectar aigua, sorra i productes químics a una pressió molt alta provocant explosions que fan que s’alliberi i pugi a la superfície el gas que contenen algunes roques a gran profunditat. Entre 1.500 i 5.000 m. Ni els que la defensen més aferrissadament en neguen els perills. Aquest fet ha produït un rebuig majoritari de la societat catalana. I de tots els països; alguns, com França, ja l’han prohibit. A Catalunya no sabem de cap ajuntament, de cap color polític, que hi estigui a favor; les al·legacions, mocions en contra o declaracions de lliure de fracking són nombrosíssimes. Aquí, Solsona, Pinós, Pinell, Llobera... Però, el negoci és el negoci i, com que no es pot amagar més, Cuní, Bassas, Mazo i tota la Brunete Catalana de tertulians i Cia. han de sortir a parlar-ne en nom del progrés i de la independència energètica. Eh que us sona?. Ni que fos veritat, hauríem de veure si el preu ho justifica; però una mirada a les empreses promotores demostra tota una altra cosa: ENAGAS (abans alemanya); Montero Energy, amb 3.000 euros de capital social (sí, sí, 3.000) amb domicili a La Castellana, promoguda per un basc especialitzat en “pelotazos” fent de franquícia de multinacionals americanes i canadenques. Per si no n’hi hagués prou, com que per aquesta activitat és necessària gran part de l’aigua disponible a Catalunya, doncs es privatitza ATLL, per cert a preu de “saldo” amb una empresa madrilenya, i es posa l’aigua a un preu inaccessible per la majoria dels i les catalans i catalanes; així es podrà destinar a afers més rendibles i, si en queda una mica, ben contaminada. De passada, m’agradaria saber què en pensen de tot això els hipercrítics amb la baixada de La Llosa quan el govern de Catalunya era d’esquerres. El Consell Comarcal del Solsonès és dels pocs organismes locals que encara no s’ha pronunciat sobre el fracking, amb l’excusa de que cal informació d’experts. Evidentment la informació serà a porta tancada i altament restringida, al cap i a la fi, el fracking té una relació directa amb la salut. Per alguns, tot és negoci.

Estarem tots d’acord que s’ha d’acabar de manera radical i urgent amb els escandalosos casos de corrupció i males pràctiques, a nivell públic i privat. I deixem clar que no volem només parlar de partits, ajuntaments, governs autonòmics o central, sinó també d’empreses privades. Darrerament hem pogut comprovar com bancs i caixes s’han comportat durant anys com autèntics depredadors de tot el que tenien al seu abast. El resultat han estat milers de milions desapareguts, en mala gestió, en sous d’escàndol, o en crèdits a amics i parents, i altres conductes, totalment fora de lloc. Bona part de la greu crisi que patim prové d’aquestes actuacions i no pot ser que quedin sense investigació ni càstig. Sota la denominació de “mala gestió” s’hi amaguen conductes totalment delictives i no pot ser que aquests casos a nivell polític es considerin “corruptes” i a nivell privat, simplement males pràctiques. No poden haver-hi dues vares de mesurar. Davant el greu panorama actual, només hi ha una sortida política: la de canvis radicals i urgents, en tots els àmbits i a tots els nivells, començant pels partits polítics, però passant per les empreses privades, i molt especialment per les entitats financeres. Es lògic escandalitzar-se per determinats sous públics, però molt més escandalosos són sous privats, acordats per consells d’administració que no tenen el control ni la supervisió dels accionistes, com hem pogut veure en centenars de casos. Amb tot, queda clar que l’àmbit polític és el més delicat i el més urgent perquè d’aquí en depèn la credibilitat de la pròpia democràcia. En aquest sentit, podem anunciar que el Partit socialista, tant a nivell català com a nivell estatal, han acordat tirar endavant uns canvis tan profunds que res no serà igual quan es tanqui aquest procés. S’aprofita aquest any que no hi ha cap elecció a la vista, per dedicar-se de ple a renovar i regenerar la composició i funcionament del partit socialista. S’han creat diverses ponències perquè tothom pugui participar-hi en uns processos oberts, participatius i totalment transparents. Queda clar que volem donar exemple i per donar-ne cal ser valents i decidits. Sense por d’anar per camins desconeguts, però ambiciosos a l’hora de provar noves fórmules de funcionament. Els socialistes hem estat innovadors al llarg de tota la història, i en aquest moment, convé, més que mai, ser modèlics en tot. És urgent tallar la corrupció, castigar-la i evitar la seva reproducció. En aquest sentit, considerem que els procediments haurien de tenir el caràcter d’urgents i les investigacions, de plena prioritat, per escurçar terminis i aconseguir sentències properes en el temps. No pot ser que qualsevol cas que surti avui, sigui motiu de procés d'aquí de 8 o 10 anys. Una justícia lenta no és justícia, i encara provoca més perplexitat i indignació en els ciutadans. Hem dit ja el camí que emprèn el PSC en aquest camp, però tots els altres partits han de prendre nota i fer els canvis que creguin oportuns. El resultat ha de ser que en poc temps, tant ells com les administracions públiques, i també les entitats privades han de disposar d’unes regles de joc que retorni la confiança dels ciutadans. Una crisi com la que estem vivint, exigeix una exemplaritat en el comportament públic i privat que fins ara no hem vist. És hora de demostrar-ho en fets.

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

33


CF Solsona

CE Arrels

Resultats partits 26 i 27 de gener

Resultats CE Arrels - 26-27 de gener

1r Equip...............................................CF Solsona, 3 - Vilanovenca, 0 Sènior "B"...........................................CF Solsona "B" - Va descansar Juvenil "A"...........................................CF Solsona, 0 - Bellpuig, 0 Juvenil "B"...........................................CF Solsona "B", 2 - Santpedor "B", 3 Cadet .................................................CF Solsona,1 - Puigcerdà, 8 Infantil................................................CF Solsona, 6 - Castellbell Vilar, 1 Aleví "A"..............................................CF Solsona, 4 - Guardiolenca, 2 Aleví "B"..............................................CF Solsona "B", 1 - Cardona "B", 10 Benjamí "A".........................................CF Solsona, 4 - Cardona, 3 Benjamí "B".........................................CF Solsona "B", 6 - Cardona "B", 1 Prebenjamí "A".....................................CF Solsona, 4 - Pirinaica, 2 Prebenjamí "B"....................................CF Solsona "B", 3 - Súria, 1 Femení................................................CF Solsona, 12 - Balaguer, 0

Juvenils......................... Puigcerdà - CE Arrels (ajornat) Cadets........................... Sallent, 1 - CE Arrels, 8 Infantils......................... Cardona, 1 - CE Arrels "A", 8 CE Arrels "B" (descansa) Alevins.......................... Pare Ignasi Puig, 5 - CE Arrels "A", 4 Castellgalí, 3 - CE Arrels "B", 8 Benjamins..................... Berga, 5 - CE Arrels "A", 4 Berga, 4 - CE Arrels "B", 3 Prebenjamins................. Minorisa, 5 - CE Arrels "A", 4 (amistós) Futbol Sala Sènior........................... CE Arrels "A", 2- La Concòrdia, 1 CE Arrels "B", (partit ajornat) Base.............................. Mataró 4 - CE Arrels, 4

Propera jornada - 2 i 3 de febrer (Camp Municipal de Solsona)

Juvenil Segona Divisió. Grup 18 Arrels, CE "A" / Sallent, CE "A": Dissabte, 5 tarda

Horaris partits 2 i 3 de febrer

Infantil Segona Divisió. Grup 25 Arrels, CE "A" / Navàs, CE "A": Diumenge, 10 matí

1r Equip...............................................Diumenge 3 (fora) - Bellpuig (16 H) Sènior "B"...........................................Diumenge 3 (casa) - Torà (16 H) Juvenil "A"...........................................Dissabte 2 (fora) - At. Segre "B" (17 H) Juvenil "B"...........................................Dissabte 2 (fora) - Sant Salvador (12 H) Cadet .................................................Dissabte 2 (fora) - Artés (12:30 H) Infantil................................................Dissabte 2 (fora) - Vilomara (10:30 H) Aleví "A"..............................................Diumenge 3 (fora) - Navàs "B" (12 H) Aleví "B"..............................................Dissabte 2 (fora) - Puigreig "B" (10 H) Benjamí "A".........................................Dissabte 2 (fora) - La Salle (10 H) Benjamí "B".........................................Dissabte 2 (fora) - Fruitosenc "C" (11:30 H) Prebenjamí "A".....................................Dissabte 2 (fora) - Paidos Verd (10:30 H) Prebenjamí "B"....................................Dissabte 2 (fora) - Manresa "C" (12:45 H) Femení................................................Diumenge 3 (fora) - Mollerussa (14 H)

Infantil Segona divisió. Grup 26 Arrels, CE "B" / La Salle Manresa, CF "B": Dissabte, 10 matí Aleví quarta divisió. Grup 16 Arrels, CE "A" / Vilomara, CF "A": Diumenge, 12 migdia Aleví Quarta Divisió. Grup 15 Arrels, CE "B" / Fruitosenc, FC "C": dissabte a 2/4 de 12 Benjamí Tercera divisió. Grup 13 Arrels, CE "A" / Moià, CE "B": diumenge, 12 migdia Benjamí Tercera divisió. Grup 14 Arrels, CE "B" / Vilomara, CF "B": dissabte, 2/4 i cinc de 12 del migdia Prebenjamí 7. Grup 12 Balafia, CFUE "D" / Arrels, CE "A": Dissabte, 11 del matí Futbol Sala Sènior divisió d'honor Catalana Femení, Grup 1 Arrels, CE "A" / (Descansa) Sènior Primera Divisió Femení Futbol Sala, Grup 2 Arrels, CE "B" / Vedruna Balaguer CE: dissabte A 16 tarda Divisió d´honor Femení Base, Grup 1 Arrels, CE / Rubí CEFS "A": diumenge, 11 matí

34

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Cadet Segona Divisió. Grup 18 Arrels, CE "A" / Santpedor, CF "B": Dissabte, 3 tarda


CB Solsona

Solsona Patí Club

Foto: Lluís Closa

Per 4t any consecutiu, Mercè Llordella entra al Pla Pilot de patinatge artístic al CAR de Sant Cugat

Propera jornada

El bàsquet del cap de setmana Aquest cap de setmana juguen tots els equips federats del Club Bàsquet Solsona. Hi ha 4 partits a casa i 6 desplaçaments. Tots els partits es disputen dissabte.

Partits a casa:

Dia................ Hora...............Categoria...............................................Equip Visitant Dissabte, 2..... 09,15.............. Cadet fem.........................................................CB Olesa Dissabte, 2..... 10,45............. Mini fem..................................................CB Lliçà d'Avall Dissabte, 2..... 12,00............. Júnior fem.......................................................CE Gelida Dissabte, 2..... 19,00............. Sènior fem 3a. Cat......................... AESEB, de l'Hospitalet

Desplaçaments:

Dia................ Hora...............Categoria.................................................. Equip Local Dissabte, 2..... 10,45............. Mini masc.....................Catalana Occident Manresa Blanc Dissabte, 2..... 16,00............. Pre mini mixt .......... CB Castellar B de Castellar del Vallès Dissabte, 2..... 16,00............. Cadet masc..............................CB Llívia - Puigcerdà Verd Dissabte, 2..... 16,00............. Júnior masc.........Sagrada Família - Claror B de Barcelona Dissabte, 2..... 16,30............. Sènior masc. 3a. cat....................................... CB Artés B Dissabte, 2..... 17,30.............. Infantil masc..........................Joviat - La Salle Manresa B

Resultats corresponents a la jornada anterior:

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Premini mixt..............................CB Solsona, 42 / CB Abrera, 19 Mini masc..................................CB Solsona, 68 / CB Llívia - Puigcerdà Blau, 48 Infantil masc..............................CB Solsona, 50 / CB Artés, 59 Sènior masc. 3a. cat...................CB Solsona, 66 / CB Corbera B, 64 Júnior masc...............................CB Solsona, 55 / Climasol - Roser B, 48 Júnior fem.................................CB Solsona, 110 / Joventut Sant Vicenç dels Horts, 21 Sènior fem 3a. cat......................CB Solsona, 33 / Remacat - SA Súria, 61 Mini fem....................................CB La Garriga, 57 / CB Solsona, 56 Cadet fem..................................Bàsquet Sitges, 64 / CB Solsona, 42

Ester Fornell, entrenadora nacional, i Mercè Llordella

El dia 15 de gener, al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallès, es van celebrar les proves per entrar a formar part dels esportistes seleccionats pel Pla Pilot de patinatge Artístic. La patinadora del Solsona Patí Club, Mercè Llordella, va poder-hi participar acompanyada per la seva entrenadora Ester Fornell. Varen ser unes proves molt selectives on els esportistes que hi participaven havien de reunir uns requisits previs per poder accedir-hi, a més a més les proves eres molt tècniques valorant multitud d’elements seguits per un dels programes per a poder valorar la coreografia conjuntament amb els elements tècnics, també valorats en els exercicis anteriors. Després de la prova han donat el nom dels esportistes seleccionats i la nostra patinadora solsonina, per quart any consecutiu, ha aconseguit accedir-hi. Aquest és un programa per accedir a una beca per esportistes d’alt nivell i la nostra patinadora està a la recta final d’aquesta selecció on cada dues setmanes es valora la progressió de cada esportista al costat de l’equip tècnic de cada patinador, i es marquen els objectius a aconseguir pel següent entrenament. Aquest dimarts dia 29 de gener, vàrem tenir el primer entrenament d’aquest programa on es van donar una sèrie de requisits a nivell d’hores d’entrenament, preparació física i artística, tipus de programes per a competicions, etc. que haurem d’anar perfilant durant la temporada 2013 per a poder aconseguir el màxim rendiment d’aquestes futures promeses d’esportistes d’alt nivell. És un privilegi tenir una esportista solsonina en aquest programa i desitgem poder seguir complint amb els requisits necessaris, ja que tècnicament els nostres tècnics i esportistes estan dins dels millors. Moltes felicitats, Mercè! Moltes felicitats, Solsona Patí Club!

Partit Sènior masculí contra Corbera

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

35


Futbol sala

PB Solsona

Lliga comarcal

Resultats Territorial Catalana Futbol Sala J14: 26 i 27/1/2013

JORNADA 16

PB Solsona trepovi, 1 Torrent de Cinca-Massalcoreig FS, 4

Montmajor / KC Odèn "Brasseria bogart"............................................. 4-6

Jugadors: Seuba (C), Eli, Montra, Pau, Joan (cinc inicial), Ivan, Sera, Carles, Hazel, Reig i Toni Gil. Entrenador: Joan Guardia. Delegat: Josep Vidal. Baixes: Sam i Moncu. Gols: Carles (1 a 1 minut 25). Equip patrocinat per TREPOVI

JORNADA 17 - 26 i 27 de GENER Sant Llorenç de Morunys / FS Solsona "Estanc de Baix"...............................5-4 Guixers "La Pèrgola" / Ardèvol..................................................................11-0 Castellar de la Ribera / Auba Freixinet........................................................ 6-2 Bar Castell / Lladurs Cap del Pla................................................................5-4 Clínica Veterinària "El Solsonès" / Clariana de Cardener .............................. 1-3 Llobera / Olius "Solmèdic"......................................................................... 2-2 Sant Climenç / Montmajor......................................................................... 8-2 Restaurant Santa Llúcia de Navès / KC Odèn "Braseria Bogart"..................... 2-8

Preferent Catalana Futbol Sala J14: 26 i 27/1/2013

CFS Navès Lumen PB Solsona B, 2 - Fraga F. Sala, 1 Equip patrocinat per LUMEN

Juvenil 1a Divisió Futbol Sala Jornada 11: 26 i 27/1/2013

PB Solsona, 2 - Autonayox Tàrrega, 1

JORNADA 18 Guixers "La Pèrgola" / FS Solsona "Estanc de Baix" (dis. 2, 17 h pavelló) Castellar de la Ribera / Ardèvol Lladurs Cap del Pla / Auba Freixenet Clariana de Cardener / Bar Castell Olius "Solmèdic" / Clínica Veterinària "El Solsonès" Montmajor / Llobera Restaurant Santa Llúcia de Navès / Sant Climenç KC Odèn "Braseria Bogart" / Sant Llorenç de Morunys (dis. 2, 18.45 h)

Propera jornada Sènior masculí: Dissabte 16 de febrer, a les 19 hores al Pavelló de Cambrils, Territorial Catalana Futbol Sala, jornada 15:

Cambrils CECR - PB Solsona Trepovi

Sènior masculí Dissabte 16 de febrer, a les 16 hores. Pavelló Municipal de Juneda. Preferent Catalana Futbol Sala, jornada 15:

Classificació general

Juneda FS - CFS Navès Lumen Penya B

..................................................................Pj.....Pg.....Pe..... Pp.....Gf.......Gc.... Pts

Olius Solmèdic.............................................. 17......14.......3....... .......102......24.......45 Guixers "La Pèrgola"................................... 17......13.......3.......1......118.......28.......42 Bar Castell.................................................... 17......13.......2.......2.......85.......39....... 41 FS Solsona Estanc de Baix........................... 17......12.......4.......1.......92.......40......40 Llobera......................................................... 16.....10.......3.......3.......72.......29......33 Castellar de La Ribera................................. 17.......9........3.......5.......58.......41.......30 KC Odèn "braseria Bogart".......................... 17.......7........5.......5.......61.......59.......26 Sant Climenç................................................. 17.......7........3.......7.......74.......81....... 24 Lladurs Cap del Pla...................................... 17.......7........3.......7.......57.......50...... 24 Clariana de Cardener................................... 16......7........3.......6.......51.......56...... 24 Sant Llorenç de Morunys.............................. 16......4........3.......9.......49.......62....... 15 Montmajor.................................................... 17.......4........  .......13......32.......96....... 12 L'Auba Freixinet........................................... 17.......3........2......12......23.......76....... 11 Clínica Veterinària "El Solsonès"................. 17.......2........2......13......38.......84........8 Ardèvol......................................................... 17.......1........1......15......27.......97.........4 Restaurant Sant Llúcia Navès...................... 16......  .........2......14......22.......99........2

Juvenil masculí Dissabte 2 de febrer, a les 11 hores Pavelló Municipal d´Alcarràs Juvenil Primera Divisió Futbol Sala, J10:

Alcarràs FS - PB Solsona

Futbol Sala

Consell Comarcal

CECR Cambrils

Territorial catalana sala - G 2 Temporada 2012/13 - J14

Alforja FS, 4 - CECR Cambrils, 1

Bona primera part... Però derrota

Golejadors

Jugadors: Marc Barbens, Joan Obiols, Serena, Sabata, Chivu, Ferni, Bernat, Pere, Jordi Obiols (1), Kata.

Sant Climenç............................................Albert Caelles..............................................45 Guixers "La Pèrgola".................................David Serra.................................................25 FS Solsona "Estanc de Baix".....................Ivan Alsina.................................................. 24 FS Solsona "Estanc de Baix".....................Sergio Alcázar.............................................22 FS Solsona "Estanc de Baix".....................Sergi Beltran...............................................20 Guixers "La Pèrgola".................................Carles Solé.................................................. 19 Olius "Solmèdic"......................................Marc Casafont............................................. 18 Olius "Solmèdic"......................................Sergi Montraveta......................................... 17 Bar Castell...............................................Carles Pisa.................................................. 17 Olius "Solmèdic"......................................Jordi Ritort.................................................. 16 Guixers "La Pèrgola".................................Eduard Tripiana........................................... 16 Guixers "La Pèrgola".................................Francesc Pérez............................................. 16

Dissabte, 16 de febrer, al Pavelló municipal de Cambrils 19 h. Territorial catalana sala - G2 - J15

CECR Cambrils Penya Barcelonista Solsona Us hi esperem!!!!

36

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Futbol sala


Bitlles

Antoni Márquez

3a. Jornada lliga d’hivern de bitlles catalanes “Trofeu bar l’Olivera”

27/01/2013 - 3a. Jornada Olius Z........................ Càmping............................................87.....................74 Estel............................ Solsona B........................................ 111...................128 La Plana 1................... Olius X.............................................120...................131 Olius K........................ La Fura.............................................128...................106 Càmping..................... Arcada...............................................89...................140 Olius X........................ Solsona A........................................109...................146 La Plana 2................... Olius K.............................................133...................116 Solsona B................... Olius Jr............................................132...................106 Estel............................ La Fura............................................. 118.....................89 Solsona B................... Solsona A........................................146...................107 Arcada........................ Olius Jr............................................126.....................62 La Fura....................... Càmping..........................................129...................106 Arcada........................ La Plana 2........................................ 119...................131 Olius K........................ Olius X...............................................99.....................97 La Plana 1................... Olius Jr............................................ 113.....................87 Solsona A................... Olius Z.............................................127...................114 Estel............................ La Plana 1........................................125...................104 Olius Z........................ La Plana 2........................................145...................135

A la tercera, la climatologia ens ha respectat. Un dia amb el cel mig enteranyinat i sense vent, que ha ajudat a fer una jornada força interessant. El Solsona B ha guanyat les seves partides i, combinat amb una derrota de cadascú de Solsona A i Arcada, fa que tots tres encapçalin la classificació. La Plana 1 i Estel els segueixen a dos punts i la Plana 2 que figura a continuació, formen la part alta de la classificació. Olius X i Olius Z lluitaran per ser el millor equip local i Càmping i La Fura intentaran desfer el seu empat actual. Olius K intentarà sumar per sobrepassar els dos anteriors i Olius Júnior continuaran jugant per agafar experiència. Última jornada, la del proper diumenge dia 3 de febrer, on es decidirà finalment aquesta lliga d’hivern.

Classificació ..................... Jug.....Gua..... Emp...... Per.......Pf....... Pc...... Punts Solsona B............. 9........... 7............. 0..............2.........1222..... 1048..............14 Solsona A............. 9........... 7............. 0..............2.........1158..... 1056..............14 Arcada.................. 9........... 7............. 0..............2.........1131...... 954...............14 La Plana 1............. 9........... 6............. 0..............3.........1134..... 1078..............12 Estel...................... 9........... 6............. 0..............3..........964....... 859...............12 La Plana 2............. 9........... 5............. 0..............4.........1086..... 1039..............10 Olius X.................. 9........... 4............. 0..............5.........1056..... 1085................8 Olius Z.................. 9........... 4............. 0..............5.........1018..... 1044................8 Càmping............... 9........... 3............. 0..............6..........974...... 1098................6 La Fura................. 9........... 3............. 0..............6..........921...... 1005................6 Olius K.................. 9........... 2............. 0..............7.........1008..... 1132................4 Olius Jr................. 9........... 0............. 0..............9..........722....... 996.................0

Classificació Individual ................................... 1..... 2......3.....4..... 5......6...... 7..... 8..... 9..Promig

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

1 Emili Quesada Gavilán 6 0... 56.....60....44...... . ...... ...... 50...... . ...48..... 8,83 2 Carme Colell Llena......44... 42....... .....41.... 56.....60....... . ... 48....52...... 8,17 3 Felip Falla....................52... 50.....56....39...... . ....47..... 48...... . ...49...... 8,12 4 Toni Márquez...............56... 43....... .....54.... 48.....43..... 52...... . ...44...... 8,10 5 Álex Andreu................... ...... . ...... .....42.... 31.....44..... 52.... 50....53...... 7,56 6 Manel Sampons..........50... 50....... .....56.... 45.....29....... . ... 38...... ....... 7,44 7 Jose Antonio Ferrer.....37... 48.....44....52.... 41.....44..... 50.... 34...... ....... 7,29 8 Lídia Burés..................42... 34....... .....44.... 47.....56..... 39...... . ..... ....... 7,28 9 Ramon Montraveta......41... 43.....44....46...... . ...... ...... 38.... 46....47...... 7,26 10 David Cervilla.............. ...... . ...... .....40.... 50.....52..... 41...... . ...33...... 7,20 11 Migue Ferrer..............54... 38.....38...... ....... . ...... ...... 45.... 44....40...... 7,19 12 Toni Ferrer.................36... 40.....36....56.... 56.....41....... . ..... . ...36...... 7,17 13 Josep Santaeulària....50... 46.....50....39.... 42.....32..... 50.... 30...... ....... 7,06 14 Isaac Cases................. ...... . ...... .....42.... 52.....44..... 38.... 44....34...... 7,06 15 Ramon Valls...............35... 42....... .....36.... 46....... ...... 49...... . ...44...... 7,00 16 Pablo Vitutía................ ...... . ...... ....... ..... 46.....41..... 48.... 34....40...... 6,97 17 Dolors Vila.................34... 45....... ....... ..... 48.....37..... 42.... 54....31..... 6,93 18 Marcel•lí Xandri.........44... 56....... .....39...... . ....37..... 30...... . ..... ....... 6,87 19 Manuel Nogales........46... 52.....40...... ..... 32....... ........ . ... 40....34...... 6,78 20 Albert Vendrells.........47... 56.....36...... ....... . ...... ...... 34.... 32....38...... 6,75 21 Joan Serra.................44... 48....... ....... ..... 37.....25....... . ... 26....56..... 6,56 22 Jaime Fenoy.............34... 47....... .....36...... . ....44..... 44...... . ...30..... 6,53 23 Teresa Torra...............35... 35.....29....50.... 39....... ........ . ... 43....38...... 6,40 24 Joan Ribera................37..... . ...... .....32.... 31.....52..... 39...... . ..... ....... 6,37 25 Jesús Moreno.............. ...... . ...... .....50.... 42.....41..... 39.... 30....27.... 6,36-

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

37


Centre Excursionista del Solsonès

Mavi Gil es proclama campiona de Catalunya de Raquetes de Neu

Mavi Gil aconsegueix la 1a posició en l'última prova del circuit Arcs a Súria El diumege passat va tenir lloc l’última prova del circuit Arcs amb l’espectacular circuit a Súria, de 12km i 1000m de desnivell positiu per corriols molt tècnics i un recorregut força exigent pels forts desnivellls i pel tipus de terreny. A les 10 de matí es donava el tret de sortida a 202 participants, entre els quals, de l’Equip de Curses i Marxes del Centre Excursionista del Solsonès, van participar Jordi Masdenpinós, Josep Codina, Jordi Borés, Jordi Rodríguez i Mavi Gil. En categoria femenina, la victòria ha estat per Mavi Gil, seguida de Silvia Zúñiga i Teresa Aguiló (AE Diedre).

Classificacions de l’Equip de Curses i Marxes:

Mavi Gil, de l’Equip de Curses I Marxes del Centre Excursionista Solsonès, va proclamar-se Campiona de Catalunya de Raquetes de Neu 2013 i guanyadora de la primera Gormanda Blanca, puntuable per a la VI Copa Catalana, que es va disputar dissabte passat a l’estació de Boí Taüll Resort. La cursa, organitzada pel Club Excursionista de Vilaller, va obrir el calendari oficial de raquetes de neu de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). En total 122 persones d’arreu de Catalunya i l’Aragó van participar en la prova nocturna, que va donar el tret de sortida a les 6 de la tarda a l’estació de Boí Taüll Resort a la cota 2.016m. Les fortes ràfegues de vent que hi va haver durant el dia van obligar a modificar el recorregut i les distàncies de les dues proves, que finalment van ser de 5 quilòmetres en el cas de la Copa. La pròxima prova de la Copa Catalana tindrà lloc a les Valls d’Àneu el 17 de febrer.

Volcat

Montse Riu

La Volcat torna a la Vall de Lord La Volta a Catalunya amb BTT torna a la Vall de Lord. La prova es disputarà els propers 29, 30 i 31 de març En aquesta ocasió a la Vall hi serà tot el dia 31, últim dia de la prova. Aquesta tercera etapa, que discorrerà per la Vall de Lord, sortirà de Sant Llorenç de Morunys i arribarà a La Coma. Es tracta del segon cop que aquesta volta torna a la Vall. La Volcat serà de 3 etapes: 1a etapa: Igualada-Manresa 2a etapa: Manresa-Cardona 3a etapa: Sant Llorenç de Morunys-La Coma i La Pedra

Foto de l'edició anterior 38

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Josep Codina.......................................................01:37:23 Jordi Rodríguez....................................................01:39:53 Mavi Gil............................................................. 01:40:00 Jordi Masdenpinós............................................... 01:41:28 Jordi Borés..........................................................01:50:07


Atletisme

Club Fondistes del Solsonès - Prosetel

Sancho Ayala, campió d’Aragó amb el seu club Campionat de cros per clubs, comunitat d’Aragó Diumenge dia 27 de gener de 2013, es van disputar els Campionats d’Aragó de cros individuals i de clubs de totes les categories. Més de 800 atletes van participar en aquests campionats de cros comunitat d’Aragó. Sancho Ayala ja va participar la setmana passada als campionats de Catalunya de cros individuals (quedant subcampió de veterans) i aquest diumenge ha participat als campionats absoluts d’Aragó, amb el seu club federa:t l’Hinaco Monzón. El cros es va disputar al Parc Miguel Servet d’Osca, sobre un circuit de terra al qual havien de donar 5 voltes, fins a completar els 10’560 kms. A les 9’30h van començar els més menuts i a les 12’30h es va disputar la prova "reina" de sèniors i de clubs, en la qual participava Sancho Ayala.

Pròximes curses:

3 de febrer quart i mitja marató de Granollers 17 de febrer Cursa i Canicros de Canaltostes (Puigverd) 10 km 24 de febrer 10 i mitja marató de Balaguer. 3 de març cros de Mollerussa 7 km 3 de març cursa de muntanya de Manresa 14 km 3 de març mitja marató de Montornés (campionat de Catalunya) Més informació Ribera Esports , www.atletisme.com i http://www.fondistesolsones.org/

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

La cursa va ser guanyada per l’atleta de l’Eritrea, Kiflon Siun, nou campió d’Aragó absolut de cros, amb un temps de 31’20 minuts. Segon i medalla de plata, Antonio Abadia de l’Scorpio amb un temps de 31’37 minuts. Tercer i medalla de bronze l’atleta del Bikila David Solis amb 31’59 minuts Sancho Ayala va entrar al lloc 15 de la general amb un temps de 34’27 minuts. L’últim atleta va entrar amb un temps de 39’23 minuts, aquesta marca fa veure el bon nivell que hi havia a la cursa. Les dones feien 6’420 km, i la guanyadora va ser Irene Pelayo del Piélagos amb un temps de 23’03 minuts. Segona va entrar Luisa Larraga de l’Scorpio amb un temps de 23’16 minuts. I Tercera va ser Alicia Diago d’Atletas 97 amb 24’03 minuts. Per clubs, els guanyadors van ser els atletes de l’Hinaco Monzón, que van ficar els seus 6 homes entre els 20 primers. Segon va ser el club de Calatayud i en tercer lloc l’Scorpio.

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

39


Consell Esportiu del Solsonès

Gesport

Xavier Jove s’imposa a la 4a Duatló del Solsonès

Jocs Esportius Escolars de Catalunya, Curs 2012/13 - Solsona - 25 de gener de 2013

Fase comarcal d’Escacs

Divendres passat es va disputar la fase comarcal d’escacs, on diferents escaquistes del Solsonès van lluitar de valent per alçar-se amb la victòria. D’ells, els dos primers de cada categoria defensaran el nom de la comarca a la propera Fase Territorial dels Jocs Esportius de Catalunya, els propers mesos de febrer i març. El campionat va comptar amb la participació d’una quinzena d’escaquistes. Cal agrair el suport d’en Joan Figueres, com a organitzador. Es va disputar el campionat de les categories benjamina, alevina i infantil. Tot seguit en podeu observar les classificacions finals i algunes fotografies.

Podi per equips

Diumenge dia 27 de gener es va celebrar a la zona del pantà de Sant Ponç (Clariana de Cardener ) la 4a edició de la Duatló del Solsonès com a prova puntuable per al campionat de Catalunya de duatlons de muntanya. Concretament varen ser 134 valents i valentes que van participar d’una prova amb un excel·lent nivell de participants i que a la vegada van gaudir d’un paissatge i circuit envejable per a la pràctica d’aquest esport. El recorregut d’enguany constava de 6 km de cursa a peu amb desnivell pronunciat, 24,3 km de tram en btt i finalment un recorregut de 3,5 km altra vegada a peu. El guanyador en categoria masculina va ser el jove Xavier Jove (CERR Igualada) amb un temps d'1h 32’ 30’’ i va ser Ragat Debats (C.N. Reus Ploms) en categoria femenina qui es va adjudicar la victòria amb un temps d'1h 52’ 21’’. El millor participant local va ser Xavier Farré quedant en la posició 62 amb un temps d'1h 57’15’’. Un cop acabada la cursa els atletes van ser obsequiats amb la samarreta commemorativa, un entrepà de botifarra i nombrosos sortejos de material esportiu. Des de l’organització volem donar les gràcies als nostres col·laboradors i patrocinadors com: Consell comarcal del Solsonès, Diputació de Lleida, Aj. Calriana de Cardener, Aj. d’Olius, TKS Sports, Motos i Bicis Farràs, Coca-Cola, Hotel Crisami, Buff, Dya, Can Solvi i Tandem. Per veure resultats a www.triatlo.org

Benjamins

1.- Serafín William Rodríguez Breillet ..................................Escola Setelsis 2.- Roger Altés Moré...........................................................Escola Setelsis 3.- Nil Vantolra Rodríguez...................................................Escola Setelsis 4.- Eloi Falp Freixes............................................................Escola Setelsis 5.- Abel Vendrells Parcerisa.................................................Escola Setelsis 6.-Aleix Viladrich Sarri....................................................... Escola Arrels 1

Alevins

1.- Miquel Mujal Vilaseca....................................................Escola Setelsis 2.- Àlex Sala Reig...............................................................Escola Setelsis 3.- Ferran Algué Cases........................................................Escola Setelsis 4.- Antoni Rodríguez Castro.................................................Escola Setelsis 5.- Guiu Altés Moré.............................................................Escola Setelsis 6.- Arian Lanuza Rodríguez..................................................Escola Setelsis 7.- Josep M. Guiu Pacheco...................................................Escola Setelsis

Infantil

1.- Èric Ferrer Triano..............................................Institut Francesc Ribalta

Sortida 40

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Duatló


Escacs

Botifarra

Club d’Escacs Elefant de Solsona

Victòria èpica!

La lliga de botifarra

Diumenge passat, va aparèixer la millor cara de l’Elefant de Solsona

Resultats Cambrils / Solsona.......................................................... 3-7

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Contra el Baix Segre (Mequinensa), per ordre de forces, l’Elefant de Solsona presentà la següent alineació: J.Figueras (1), X.Sendarrubias (1), J.Tordesillas (0), M.Anton (1), R.Pujol (0), J.Bajona (0), C.Martos (1), J.Blanch (0), E.Ferrer (1) i J.Serra (1). Amb important victòria solsonina 4 – 6.

Navès / Lladurs ..............................................................5-5 Olius Groc / Freixinet.....................................................5-5 Sant Climenç / Olius Negre............................................4-6 Llobera / C. de La Ribera.............................................. 6-4

Figueras va encetar el marcador. Davant un atac Tarrash contra la defensa francesa, va entregar un cavall en pseudosacrifici; el rival va forçar per impedir la recuperació i va ometre una forta combinació en la qual perdia qualitat i posició. El jove Erik, amb només 13 anys i davant un rival 200 punts ELO superior, va conduir una defensa francesa sòlidament. A la sortida del mig joc guanyava qualitat material, en arribar al final, 4 peons contra 3, li donaven una gran victòria. Blanch, sortint de les línies teòriques principals, no va poder assegurar taules amb una posició de dames i peons; els 200 punts ELO de diferència van pesar. Serra, també inferior en ELO -140 punts, va trampejar la partida fins un final de torres i alfils, on, amb paciència, va saber aprofitar la debilitat de peons del rival. Martos, després d’una combativa defensa francesa davant un rival amb 200 punts ELO més, va saber combinar l’atac i la necessària defensa de l’enroc, fins fer-lo caure en un parany. Tordesillas no va treure suficient profit del gambit... Lluitador habitual, no va claudicar fins que perdia l’opció de fer pujar el seu darrer peó. Bajona, com la resta de la 2a meitat de l’equip, sofria el desequilibri de 200 punts ELO. Ni la sorpresa de l’obertura Bird, no podia donar-li el punt. Anton, jugador rapidíssim en moure, fins i tot davant una irregular Bird, va veure perillar la partida estona, però el salts dels seu cavall al final van aprofitar un descuit per capgirar el sentit del punt. Pujol, fruit d’una obertura irregular, contra un rival 100 punts ELO superior, feia un sacrifici que no sorgia efecte. Amb desavantatge aguantava fins al final de partida, però desfavorable. Amb un 4-5 al marcador, la partida que decidia era la de Sendarrubias, que va sofrir un fort atac i un cop refet, anava pressionant els dos peons més febles del rival. Després d’hores i al límit del temps, entregava torres per dama i posició decisiva, que li donava el punt personal i la victòria d’equip. La classificació comença a estirar-se amb els solsonins a mitja taula: amb 2 victòries, Almenar i Vallfogona; amb 1’5, Mollerussa i Vilanovenc; amb 1 l’Elefant; amb 0’5, Balàfia, Baix Segre, La Seu i Guissona; amb 0 resta l’Andorra-B.

Classificació Equips Llobera

Pj..... Pg....Pe..... Pp Psg.....Psp.... Pse.......Psp.....Punts 6........3......2....... 1 34........26......... .........4801........8

Cambrils

6........3......2....... 1

34........25......... .........4677.........8

Lladurs

6........2......4....... 0

32........28......... .........4523.........8

Olius Negre

6........4......0....... 2

36........24......... .........4462........8

Navès

6........3......1....... 2

27........31........ 2.........4099........7

Solsona

6........3......1....... 2

30........29........ 1.........4059........7

Sant Climenç 6........2......1....... 3

29........31......... .........4265.........5

Freixinet

6........1......2....... 3

27........32........ 1.........4244.........4

Olius Groc

6........1......2....... 3

26........34......... .........4191.........4

C. de La Ribera 6........0......1....... 5

24........34........ 2.........4022........1

PSG: Partides guanyades. PSP: Partides perdudes. PSE: Partides empatades. PSP: Punts de partit

Pròxima jornada 17 de febrer Navès / Cambrils............................................Diumenge 6h, Local Social Solsona / Sant Climenç...................................Diumenge 6h, Bar El Casal Olius Negre / Olius Groc..................................Diumenge 6h, Bar Olius Freixinet / Llobera..........................................Diumenge 6h, Local Social Lladurs / C. de La Ribera.................................Diumenge 6h, Local Social

Els del Solsona guanyen a Cambrils La Lliga de Botifarra va camí de la recta final, i com més va més emocionant està! El Cambrils, que tenia una oportunitat de donar un cop d’efecte, perd a casa contra el Solsona. El Lladurs, que aquest any és el rei dels empats, treu un punt del Navès. El Freixinet, remunta un 5 a 0 i també treu un empat a casa de l’Olius Groc. El Sant Climenç cau a domicili amb l’Olius Negre. I el Llobera guanya a Castellar per un just 6 a 4. Quatre equips a 8 punts i dos a 7. I només en queden 6 per disputar. Sort a tots!

Diumenge vinent, a casa, seria molt positiva una nova victòria contra La Seu. Des de 2/4 de 10 i durant tot el matí, us esperem a l’auditori de la Sala Polivalent La frase triada per la setmana és: “Sobresortir en els escacs, Watson, és signe d’una ment intrigant.” (Sir Arthur Conan Doyle, escriptor britànic, 1859-1930).

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

CDC i JNC del Solsonès, Xavier Solà i Bosch, Coordinador de La Lliga de Botifarra

41


Els petits gegants

L’hivern és de color blanc! Aquesta setmana ja deixem de banda l’hivern, per començar amb el carnaval Hem fet un munt d’activitats per descobrir què és tot allò que passa a l’hivern, hem pogut observar que l’aigua si la deixem al pati es glaça, hem experimentat amb papers de colors de l’hivern, fins i tot un dia al teatre de l’escola, ens van

explicar un conte amb titelles que parlava sobre un conillet que buscava menjar a l’hivern. Ens ho hem passat molt i molt bé i hem après moltes coses!

Llar d’infants Els Piteuets

AMPA Els Piteuets

Taller de pares de l’AMPA Els Piteuets: Cap a un nou diàleg amorós Com afecta la maternitat-paternitat a la relació de parella? Aquesta va ser una de les propostes de treball del taller per a pares organitzades des de l’AMPA de la llar d’infants dels Piteuets.

idealitzada d’aquestes fluctuacions en la persona, la parella i la família són bàsiques per bastir un nou diàleg amorós en el si de la parella. Aquest diàleg ha d’observar quatre eixos: Comunicació, tendresa, premis i cura: són els quatre pilars que cal tenir presents en el dia a dia, si permeten cuidar a la parella. Finalment i per completar la informació, la Marta ens va recomanar la lectura del filòsof: José Antonio Marina, Escuela de parejas; en aquest llibre s’afirma: “Que las parejas funcionen es un asunto prioritario en el desarrollo de los niños”. Les sessions del taller de pares que plantegem des de l’AMPA de la llar d’infants Els Piteuets busquen el major benestar dels nostres fills/es i obtenir eines per afavorir un entorn familiar harmònic. Són obertes a tothom que hi estigui interessat, ha estat un aprenentatge aquest espai de coneixement i agraïm els pares que vénen a compartir les nostres inquietuds i molt especialment a la Marta Coll que de manera altruista es va preparar i exposar aquestes idees /conceptes que segur que ajudaran a enriquir el nostre rol de pares i mares. La propera sessió del taller de pares serà sobre l’educació de gènere en la primera infància el proper 16 de març de la mà de la Maribel Bella, especialista en polítiques de gènere i igualtat.

El passat dissabte la mare de tres fills i psicopedagoga Marta Coll va fer-nos una sessió d’anàlisi i reflexió sobre aquesta interessant qüestió. En el transcurs de quasi dues hores la Marta va crear un espai de reflexió i vam treballar conjuntament per afavorir la comprensió del rol pares/mares i com aquest afecta al rol de parella. Un dels objectius era comprendre els canvis (personals, socials, econòmics, biològics,...) que suposen l’adveniment i la realitat de la maternitat/paternitat en l’àmbit de la parella per tal d’adquirir eines per adaptar-nos el millor possible a la nova dinàmica familiar/conjugal. L’esquema de la xerrada va incloure una anàlisi de les situacions que precedeixen, les del moment del part i dels canvis que impliquen el procés de filiació. En el transcurs de la sessió es varen fer reflexions respecte els canvis més rellevants en els aspectes: socials, laborals, professionals, hormonals i també neuropsicològics. La psicopedagoga afirma que una comprensió clara i poc 42

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Comunicació, tendresa, premis i cura


Solsona FM

Castellers de Solsona

Camins torna als dissabtes al matí

Casteller, on vas?

El magazín de la gent gran retorna al seu horari habitual: els dissabtes a les 12 del migdia. Des de l’inici de temporada havia passat a la tarda però arran de les peticions de l’audiència s’ha optat perquè Camins s’emeti de nou els dissabtes al migdia. La repetició es mantindrà els dijous a les 10 del matí.

Els Castellers de Solsona estrenem video promocional per motivar els castellers a venir a l’assaig en aquesta nova temporada 2013. Es tracta d’un gag del famós anunci de "l’envàs on vas?". Us adjuntem l’enllaç del video a youtube: http://youtu.be/WLFoz8zerig

PROGRAMACIÓ SOLSONA FM

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

www.solsonafm.cat

L’Informatiu: divendres a 2/4 de 2 del migdia i a les 8 del vespre (repetició dissabte i diumenge a les 3 de la tarda) Salut amb Creu Roja: de dilluns a divendres a 2/4 d’1 del migdia Camins: dissabte a les 12 del migdia (repetició dijous 10 del matí) NOU HORARI! Electrozona: dissabtes a 2/4 d’11 de la nit (repetició dimecres a 2/4 de 10 del vespre) Entre Tots: dissabte a les 10 del matí (repetició dimarts a les 10 del matí)

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

En Femení: dimecres a les 10 del matí (repetició diumenge a les 9 del matí)

La Tarda (La Xarxa): de dilluns a divendres de 4 a 7 de la tarda

Nova Orleans-Solsona, en una estona: divendres a 2/4 de 10 del vespre

En Guàrdia (Cat. Ràdio): dilluns a les 10 del matí (repetició divendres a les 10 del matí)

El Rebost dels Contes: de dilluns a divendres a 2/4 de 9 del vespre (repetició dissabte a les 9 del matí) Transmissió dels plens municipals: dijous a les 9 del vespre (quan s’escaigui) Rodamóns: dimarts a 2/4 de 10 del vespre (repetició diumenge a les 10 del matí) 43

Més informació a: www.solsonafm.cat http://solsonafm.blogspot.com Facebook Twitter | 973 48 42 25 info@solsonafm.cat


Miquel Manzano

Foto: Miquel Manzano - Celsona

Esports

Club Futbol Solsona B (Temporada 2012-13)

Foto: Miquel Manzano - Celsona

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

A dalt d’esquerra a dreta: Dani Romero, Èric Tarifa, Carles Pérez, Jordi Sánchez, Roger Garriga, Albert Viladrich (entrenador), Isidre Angrill (president), Manel Planes (delegat), Nil Camañes, Víctor Moreno, Ricard Irla, David Romero. A sota d’esquerra a dreta: Carles Valverde, Albert Borràs, Bernat Planes, Marcel Riu, Joan Josep Rovira, Marc Sabata, Ricardo Roures, Arnau Planes, Oriol Gilibets

Guixers “La Pèrgola” - Lliga Comarcal 2012-13 A dalt d’esquerra a dreta: Lluís Barbens, Marc Costa, David Carreira, Eduard Solé, Àlex Estany. A sota d’esquerra a dreta: David Serra, Marc Angrill, Carles Solé, Albert Mujal, Francesc Pérez 44

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013


Escola El Vinyet

Un món per descobrir a través dels projectes - Què té a dins? Aquí comença la nostra aventura, per descobrir què s’hi amaga dins d’un rellotge. En petits grups escrivim allò que nosaltres pensem que tindrà: Tot seguit, en gran grup, ens enriquim posant totes les idees en comú. Junts compartim i aprenem les reflexions que hem fet, tot justificant-les i aclarint els petits dubtes que van sorgint. Ara ja podem obrir el rellotge i descobrir què hi ha realment i alhora ens fem una altra pregunta: Tindrà el mateix un rellotge d’agulles i un rellotge digital? Ho investiguem: ho

mirem amb la lupa, el microscopi, desmuntem totes les peces, busquem per Internet, ... Finalment hem quedat sorpresos de la quantitat de peces que hi ha dins dels rellotges i la varietat de piles que hi ha, fins i tot algunes són de ferro. Hem après que els rellotges d’agulles funcionen amb engranatges i els digitals a partir d’un xip... Demà tornarem a iniciar una altra aventura que de ben segur ens aportarà nous coneixements.

Escola Arrels I

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Lliscant per la neu Durant els dies 16, 17 i 18 de gener, els alumnes de Cicle Superior de l’escola Arrels vam anar a esquiar al Port del Comte. Malgrat el fred, disfrutàrem molt de la neu i de l’esquí compartint emocions i bons moments amb els companys i amb els nens de les altres escoles. Fins i tot vam gravar un lipdub lliscant per la neu. El podeu visitar al web de la nostra escola. Tot plegat va ser una bona aventura!

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

45


Comerç i empresa

IPSIC – Beep Solsona

IPSIC – Beep Solsona fa entrega dels premis del seu sorteig Benvingut.2013 quals hi podíem trobar productes tant del sector tecnològic com el de l’oci i de l’esport. Aquí podeu observar les fotografies dels guanyadors de l’edició d’aquest any. I us animem a tots i totes a participar en les pròximes edicions. Aprofitem l’avinentesa per agrair a tots els nostres clients la confiança dipositada en nosaltres.

Castellers de Solsona

Jaume Vendrell

Feli Pelegrina

Xavier Riu

Jordi Pallarès

Jordi Jané 46

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Durant aquest més de gener, s’ha dut a terme el sorteig i l’entrega dels premis Benvingut.2013 entre els diferents participants que varen adherir-s’hi, amb les seves compres, durant aquestes passades festes d’entrada al nou any. L’entrega dels premis s’ha fet a la mateixa botiga de BEEP Solsona, i s’han repartit un total de sis premis entre els

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013


Llengua Consorci per a la Normalització Lingüística.

Servei Comarcal de Català del Solsonès

Vine i aprèn català (febrer-juny 2013)

De febrer a maig, en la modalitat Parla. cat semipresencial al Solsonès es poden seguir cursos de català tutoritzats dels nivells elemental, intermedi i suficiència, tant per consolidar coneixements de llengua oral com per assolir un bon domini de la llengua general. La inscripció a aquests cursos es tancarà el 3 de febrer (matrícula 7 de febrer). I de març a juny, s’ofereix un curs de nivell superior (D) a distància, per perfeccionar coneixements de llengua catalana. Les sessions presencials i la prova final d’aquest curs es duran a terme a Solsona. La inscripció estarà oberta fins al 10 de febrer (matrícula 18 de febrer). Les inscripcions es poden fer per Internet (http://www.cpnl.cat/xarxa/cnllleida/) o presencialment al Servei Comarcal de Català del Solsonès.

Convocatòria de proves de llengua catalana (2013)

Solsona posa en marxa el programa Nereu Escolar per fomentar l’exercici físic i l’alimentació saludable Comença amb una desena de famílies, però les inscripcions es mantenen obertes al llarg del curs Aquesta setmana s’ha dut a terme la primera sessió pràctica del programa Nereu Escolar a Solsona, promogut a la ciutat per l’Ajuntament, que s’allargarà fins a final de curs. Es tracta d’una sèrie de sessions orientades a conscienciar l’alumnat de primària i les seves famílies sobre la importància de l’exercici físic i l’alimentació saludable. Les coordina l’Associació Nereu i les implanta el consistori amb el suport del Centre Sanitari i una subvenció de la Diputació de Lleida.

Moure’s, jugar i gaudir Aquesta iniciativa, que és oberta a totes les famílies de Solsona, té l’objectiu de prevenir i combatre l’obesitat, el sobrepès i el sedentarisme infantils i promocionar un estil de vida saludable. D’una banda, consisteix en la sessió d’una hora setmanal d’activitat física –els dimecres de sis a set de la tarda a les instal·lacions de l’escola Setelsis– durant la qual els nens i nenes es familiaritzen amb una àmplia gamma d’esports, com el bàsquet, el futbol, el corf bol, el beisbol o el frisbee, entre d’altres. Un tècnic contractat per l’Ajuntament dirigeix les classes. Tal com explica Iván Castro, director tècnic de l’Associació Nereu, “s’adapta l’esport al nen i no a la inversa”. D’aquesta manera “s’aconsegueix que l’infant es mogui, jugui i gaudeixi”. Així mateix, es fan petits tallers teòrics i pràctics per treballar l’alimentació. Les famílies, per la seva banda, durant el curs rebran quatre sessions d’assessorament, dues sobre exercici i dues sobre hàbits alimentaris, en què es tractaran els mateixos continguts que rebran els fills. Per ara una desena de famílies participen al programa Nereu, però les inscripcions es mantenen obertes al llarg del curs. Es poden cursar en línia, a través del web www.nereu.es, o bé presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

La Direcció General de Política Lingüística ha publicat la convocatòria per al 2013 de proves de llengua catalana per obtenir els certificats de coneixements de llengua catalana en els nivells bàsic, elemental, intermedi, de suficiència i superior. La preinscripció es pot fer per Internet i estarà oberta del 8 al 27 de febrer. El calendari d’aquesta convocatòria es pot consultar al portal de la Llengua catalana: http://www20.gencat.cat/portal/site/Llengcat

Ajuntament de Solsona

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

47


Societat

El Màrius aquest dissabte dia 2 de febrer fa 80 anys Per molts anys de part de la família.

Aquests nois el proper dimecres dia 6 de febrer faran anys. L'Aixa en farà 18 i l'Albert 20. Els volem felicitar de part de la família i amics!

48

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013

Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Felicidades, cariño, ya que ayer día 30 cumplistes 50 años. De parte de tu marido y tus hijos, que te quieren mucho


Escola Arrels

Alumnes de C.I. de l’Escola Arrels

Ja ens preparem!!! Però no han estat els únics que han ballat perquè nosaltres també ho hem fet, els Gegants, el Xut,... El moment més divertit però ha estat quan les mestres també han hagut de ballar, hem rigut molt. Per últim volem donar les gràcies a la Colla Gegantera i a l’Associació de Festes del Carnaval que com cada any ens han fet passar una tarda molt animada.

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Els alumnes de cicle inicial aquest dimarts hem anat a veure els Gegants de Carnaval a la Sala Polivalent. Primer ens han deixat tocar i jugar amb els gegants, tots volíem posar-nos a sota i sobretot fer picar l’ullet del Xut. Tot seguit els nois i noies de la Colla Gegantera ens han fet alguns ballets, el Xut, el Compte de l’Assaltu, l’Olímpic, el Pep dels Oriols, el Tòfol,...

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

49


Si desitgeu alguna fotografia de les que surten publicades, us les podem enviar per correu electrònic

Escola Arrels Alumnes de C.I. de l’Escola Arrels

50

Celsona 810 - Divendres, 1-2-2013


Pàrvum Arrels

Ens preparem per Carnaval

Els nens i nenes de la llar d’infants ja tenim ganes que sigui carnaval, per això el passat dilluns vam anar a la sala polivalent a veure els gegants. Allà vam poder tocar-los, ficar-nos a dins, ballar el bufi amb ells....Ens ho vam passar d’allò més bé!! Ja estem preparats per carnaval!!

Escola Arrels

Demaneu-nos-les a: info@celsona.com

Salut, sí! Amb el programa SI! Durant aquest curs, a l’escola Arrels, portem a terme el Programa SI!, el programa de salut integral que promou la Fundació SHE. Presidida pel Dr. Valentí Fuster, la Fundació SHE neix amb el repte de millorar la salut cardiovascular en la nostra societat i ho fa, entre d’altres activitats, a través del Programa SI!, un projecte de promoció de la salut que fomenta estils de vida saludable. Durant el curs es proposen diferents iniciatives, algunes per compartir amb la família, com missatges de salut, receptes saludables o la participació en la setmana de la salut. Enguany ha estat el Cicle Mitjà qui s’ha incorporat al Programa que ja està en el tercer any d’implantació a l’escola i que el proper curs ja comptarà amb tot l’alumnat ja que es preveu posar-lo en marxa al Cicle Superior. L’escola Arrels és una de les 47 escoles de tot Catalunya, l’única de la comarca del Solsonès, que forma part d’aquest ambiciós projecte que pretén incidir en quatre components bàsics pel creixement dels nostres alumnes com a persones • Adquisició d’hàbits d’alimentació saludable. • Pràctica d’activitat física. • Coneixement del funcionament del cos i del cor. • Desenvolupament dels factors de protecció envers les

Celsona 810 - Divendres, 1-2 -2013

Alumnes de CI fent un esmorzar saludable.

addiccions. Això, a Educació Infantil i a Primària, es potencia a través del treball de les emocions i els sentiments. Com podeu veure, la promoció d’hàbits saludables esdevé un valor prioritari que pretén anar més enllà de l’escola per fer-la arribar a les famílies a través dels nostres alumnes. Si voleu saber més coses d’aquest programa podeu anar a la pàgina web de la Fundació SHE, www.fundacionshe.org 51


Celsona 810  
Celsona 810  

Divendres 1 de febrer de 2013

Advertisement