Page 1


Solsona

Servei de Premsa de l'Ajuntament de Solsona

L’alcalde de Solsona considera prioritari desencallar la situació del Museu Diocesà i Comarcal Xavier Jounou diu que cal abandonar la dinàmica de "qui dia passa, any empeny" projectar el futur de l’equipament”. Quant a la proposta inicial de crear un consorci, i que es va congelar en la reunió de la setmana passada, l’Ajuntament no pressionarà en aquest sentit, en tant que el bisbat no n’és partidari i el Departament de Cultura no ho considera una prioritat en aquests moments. Xavier Jounou admet que "és evident que dins el Patronat hi ha diferents punts de vista sobre quina ha de ser la gestió del Museu", ja que alguna part considera que el sistema de funcionament dels primers 25 anys ja és el correcte, mentre que "d’altres pensem que en l’actualitat l’equipament es troba en un cert estancament i per sortir-ne cal treballar-hi conjuntament i donar resposta a les inquietuds plantejades pel CEL i les trenta entitats culturals i socials sotasignants del document que, a instàncies seves, es van traslladar al Patronat".

L’alcalde de Solsona, Xavier Jounou, ha declarat que és prioritari per a l’àmbit cultural de la ciutat modernitzar i posar al dia la fórmula de gestió del Museu Diocesà i Comarcal. Una setmana després de la reunió del Patronat del Museu i després de traslladar els resultats d’aquella trobada al Centre d’Estudis Lacetans (CEL), dilluns al vespre, l’alcalde afirma que l’aposta de l’Ajuntament passa per consensuar en el si del Patronat una sortida que garanteixi el futur de l’equipament. “Però no volem instaurar-nos en una dinàmica de qui dia passa, any empeny”, matisa Jounou. El consistori confia ara en la voluntat expressada per la resta de membres de l’ens gestor –bisbat, Generalitat de Catalunya i Consell Comarcal– d’arribar a un a acord sobre alguna fórmula de gestió que millori el funcionament diari del Museu i en potenciï el seu fons. L’alcalde està convençut que es faran passos endavant passat l’estiu, a partir de la reunió programada de la comissió d’estudi integrada per totes les parts. Entre altres esculls, per a l’Ajuntament “és una anomalia el fet que avui la col·lecció etnogràfica estigui separada del fons diocesà i sense museïtzar. A més, el fet que l’equipament no disposi de personalitat jurídica pròpia en dificulta una gestió àgil". Jounou assenyala que és conscient que la titularitat de les instal·lacions i de la major part del patrimoni del Museu és del bisbat, però “és del conjunt del Patronat d’on ha de sortir una estratègia per

Trobada amb les entitats el 3 de juny

Arran de l’entrevista que l’alcalde va mantenir dilluns amb membres del CEL, es va decidir convocar una nova reunió el proper 3 de juny amb el conjunt d’entitats que subscriuen les peticions de millora de la gestió del Museu. El consistori hi convidarà també els representants del bisbat i el Departament de Cultura. “Devem una explicació al moviment social preocupat per un dels equipaments culturals més importants de la ciutat i la comarca”, subratllà l’alcalde.

La Barra del Mia621 - Divendres, 22-05-2009


Solsona

Ramon Estany

La Generalitat oferirà formació per a les treballadores de Remco

La diputada d'ERC al Solsonès proposa noves línies d'ajut per a Tradema

Jordi Fàbrega va alertar que en tota la Catalunya central "no trobaríem cap altra comarca com la del Solsonès, amb un increment de la taxa d'atur anual del 114% . I això és un desequilibri que cal corregir" El delegat territorial del Govern a la Catalunya Central, Jordi Fàbrega, es va reunir dimarts a la tarda amb la comissió de Promoció Econòmica del Solsonès, amb l'objectiu de tractar diferents aspectes i peculiaritats de la crisi econòmica a la comarca. Entre les propostes més destacades, Fàbrega va anunciar que la Generalitat impulsarà uns cursos de formació per a les treballadores aturades de Remco, en el cas que l'empresa acabi tancant la seva planta a la ciutat solsonina, i promourà els plans d'ocupació al Solsonès per donar una sortida a les persones que no tinguin feina. Fàbrega va explicar que "davant la situació del possible tancament de Remco, a final de juliol, ens hem compromès amb el seu comitè d'empresa a crear un taller formatiu per a les dones, dirigit, bàsicament, a la llei de dependència". D'aquesta manera, es donaria una possible sortida laboral a les aturades i, al mateix temps, s'oferiria una resposta a la ciutadania del Solsonès que pateix una dependència. Fàbrega va apuntar que "pot ser un bon filó d'ocupació per aquest sector". La iniciativa, arrencaria a la tardor i s'intentaria traslladar també a altres sectors d'aturats solsonins. Jordi Fàbrega va afirmar també que els plans d'ocupació "no són una eina definitiva per solucionar la situació d'atur a la comarca, però sí que són un element pal·liatiu, perquè durant 6 mesos els desocupats poden disposar d'una feina". Altres línies d'actuació que s'han marcat des del Departament d'Innovació i Empresa per solucionar els problemes econòmics del Solsonès són els ajuts al sector empresarial de la comarca, ajuts al sector emprenedor, ajuts al Pladetur, ajuts a la dinamització del comerç solsoní, etc.

Carles Montoriol, president d'ERC al Solsonès, Laura Vilagrà, i David Rodríguez, secretari d'ERC al Solsonès

Laura Vilagrà es va reunir dijous passat amb el comitè d'empresa per buscar solucions a l'ERO La diputada d'ERC adscrita al Solsonès i alcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà, va visitar dijous de la setmana passada la comarca, on va mantenir una reunió amb el comitè d'empresa de Tradema i, posteriorment, amb Unió de Pagesos. Pel que fa a Tradema, Vilagrà creu que s'han de donar a conèixer les línies d'ajut que disposa la Generalitat per fer noves inversions a l'empresa i redreçar el seu model productiu. Així, Vilagrà va anunciar que demanarà al director dels serveis territorials d'Innovació, Universitats i Empresa a la Catalunya Central, Josep Maria Palau, que visiti l'empresa per a buscar possibles vies de sortida a l'ERO. Unió de Pagesos va traslladar a Vilagrà la importància per als forestals de la possible construcció de la planta de biomassa a Olius.

Iniciativa per Catalunya comença la campanya per les Europees a Solsona Tertúlia amb la diputada Laura Massana el dilluns 25 de maig Iniciada ja la campanya electoral per les eleccions europees del proper 7 de juny, la formació d'esquerres i ecologista ICV -EUA vol que els votants sàpiguen que el que es decideix a Europa ens afecta a tots. Per aquest motiu ha organitzat una tertúlia cafè amb Laura Massana, diputada d'ICV al Parlament de Catalunya, que atendrà les preguntes i qüestions de la gent que hi vulgui assistir, en una trobada fixada per dilluns 25 de maig, a les 8 del vespre, al cafè El Ral de Solsona.

Imatge de la trobada que es va celebrar al Consell Comarcal del Solsonès 621 - Divendres, 22-05-2009
Fira de Sant Isidre

Ramon Estany

La Fira de Sant Isidre ja es veu Nacional La 57 edició de la Fira de Sant Isidre es tanca amb un balanç més que positiu El bon temps i l'assistència de públic han fet de l'edició d'enguany, una de les més reeixides. Els organitzadors calculen unes 40.000 persones en tres dies i ja aspiren a tenir el títol de Fira nacional de Bestiar, fet que els permetria accedir a un major nombre de subvencions i ajuts, que faria que no depengués tant dels patrocinadors privats. El salt a la categoria de Fira Nacional va ser anunciat pel secretari general del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Xavier Castella, que en la visita que va fer el dissabte, va comunicar als responsables de la Fira que estan en disposició d'obtenir la catalogació de fira nacional de bestiar, deixant enrera l'actual de comarcal.

El president de la Diputació de Lleida va inaugurar la Fira

Jaume Gilabert destaca que s’ha d’apostar per la qualitat com a element de diferenciació en tots els sectors productius El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, va inaugurar divendres al migdia la 57a edició de la Fira de Sant Isidre de Solsona, que enguany es concebia com un important revulsiu per a l’economia comarcal. Tot i la conjuntura econòmica actual, el recinte firal es veié incrementat en aquesta edició pel creixement de les seccions de bestiar –uns 2.000 metres quadrats amb més de 450 animals– i artesania. "En un context difícil econòmicament i política, la Fira ha de tenir més nervi que mai, va posar de relleu Jaume Gilabert, perquè és un motor de dinamització econòmica, i va recordar que l’objectiu principal de certmens com aquest és el de generar negoci i economia al territori". El president de la Diputació va posar èmfasi en el caràcter ramader i agrícola de la Fira de Sant Isidre, que “la fa totalment nacional”. Així mateix, va qualificar d’”iniciativa excel·lent” l’aposta pel sector oví, que en aquesta edició comptava amb una vela pròpia de 300 metres quadrats. Gilabert va refermar el compromís de la Diputació amb un dels certàmens de més renom de la demarcació de Lleida i la Catalunya central. I va aprofitar l’ocasió per emplaçar el conjunt de sectors productius de la comarca a apostar per la diferenciació a través de la qualitat dels productes autòctons. En l’acte oficial d’inauguració, tampoc no van eludir referir-se a la crisi el president del Consell Comarcal, Marià Chaure, i l’alcalde de Solsona, Xavier Jounou. Chaure va descriure la Fira com “un exponent de la nostra comarca agrícola i ramadera". I va remarcar que "aquests són uns sectors que cal potenciar i als quals les administracions han d’oferir expectatives, ja que passen per moments durs”. Jounou, al seu torn, va subratllat que tot i que no es pot obviar la realitat econòmica, "només podem anar endavant si institucions, entitats i agents privats treballem colze a colze amb iniciatives com aquesta".

Demostració de l'Helicòpter del Cos de Mossos d'Esquadra, al camp de l'Escola Arrels II

Concurs de tala de troncs

Cafè Concert amb Cafè Trio a l'Envelat de la Fira 

621 - Divendres, 22-05-2009


SOLSONA:

Estrena xalet per

290 €

al mes

SOLSONA:

Estrena pis per:

114 €

al mes

SOLARS a Solsona a partir de 59.000€ Locals comercials en venda o lloguer

OLIANA: Estrena pis per:

107 €

al mes amb garatge

PONTS: Estrena pis per:

140 €

al mes amb garatge i traster

Consulti la nostra Web: SOLSONA PROTOR www.solsonaprotor.com Informació i venda a: 973 48 04 71 Pg. Pare Claret, 16, entressol 1 · SOLSONA · F. 973 484329

621 - Divendres, 22-05-2009
Fira de Sant Isidre

Ramon Estany

Venent els últims números de la rifa de la vaca i el vedell

Número premiat al sorteig del Poni per COFESTAS: 2.553 Número premiat de la Vaca de la Fira: 4.145

El bestiar boví ha presidit el certamen firal

Certamen de vaques i vedells La vela del Camp del Serra es va omplir amb grans exemplars de vaques i vedells. Els premis del concursos se'ls van emportar Josep Valls, de l'explotació del Governador, en la categoria de millor vaca salers; Fernando Puig, de Casa Salze, a la millor vaca aubrac; Dani Rovira, de l'explotació Torre de Montpol, a la millor vaca pirinenca; Joan Vilà, de l'explotació Cinca, a la millor vaca bruna; la ramaderia Cinca també al millor lot de vedells; el productor Joslen, de l'explotació Sant Miquel, a la millor vaca frisona; la SAT Taure, de l'explotació Monegal, a la millor vaca xerolesa; l'explotació Tulleuda a la millor vaca llemosina; i Josep Viladrich, de l'explotació de VilanovaToni Coll, a la millor vaca pinzgauer.

Exhibició de ferrar un cavall

Els artesans del Solsonès, decebuts L'únic punt negatiu de la fira ha estat el descontent dels artesans del Solsonès perquè s'han sentit desplaçats i abandonats. El que al principi semblava un bon lloc, la Plaça del Consell Comarcal, ha resultat un espai apartat de la Fira, empitjorat per una manca de senyalització des del primer moment. A banda d'això, els artesans han mostrat el seu disgust perquè se'ls ha repartit en diferents zones. Tot i que reconeixen que han augmentat el nombre considerablement, i no és facil encabir en un espai tants artesans, pensen que un indret idoni seria la Plaça Major.

RIFA DE LA FIRA

El número premiat ha estat el 9470 Aquest ha estat venut. Si el guanyador no surt abans del dia 25 de maig. Es tornarà a sortejar el dimarts 26 de maig.621 - Divendres, 22-05-2009


Fira de Sant Isidre

Ramon Estany

El personal de la taquilla del concert jove El grup de versions Zapping va oferir un concert de fira per als mĂŠs joves

Les puntaries van omplir la Carpa de la Fira

621 - Divendres, 22-05-2009
Imatges de la Fira

Ramon Estany

Josep Antoni Duran i Lleida, portaveu de CiU al Congrés dels Diputats a Madrid, va visitar la Fira de Solsona durant el divendres a la tarda. També va aprofitar per inaugurar, amb els militants d'Unió, la nova seu del partit, a Solsona

Demostració de l'ofici del vidre

Els joves de la Festa

Els artesans ocupaven diferents espais del nucli antic

Passejades infantils a cavall i en ponis al Camp del Serra

A la plaça Major podíem veure treballant als artesans del Solsonès

El Club Esquí Solsona mostrava el procés d'encerament dels esquís

L'Orquestra Gerunda va fer les delícies dels més balladors 

621 - Divendres, 22-05-2009


Imatges de la Fira

Ramon Estany

Gilabert va començar visitant els artesans del Solsonès Els cavalls van agradar a petits i grans

L'exhibició de com s'esquila una ovella va despertar molta expectació

L'stand de COFESTAS sortejava un poni

Aquestes cabres s'ho passaven d'allò més bé lluitant entre elles

La ràdio, dels 40 Principals, va ser present a la Fira

L'stand del SOM va ser un dels més visitats 621 - Divendres, 22-05-2009
Fira de Sant Isidre

Ramon Estany

Martí Abella, Pepi Villaró, Joan Sisquella, Marta Bergada, Xavier Jounou i M. Àngels Espar

Xavier Jounou beneeix el projecte del Camp del Serra "Ens sentim recolzats i encoratjats per la resposta positiva que estem rebent" Marta Bergada, de Quality Houses

és la joia de Solsona i com a tal l'hem de tractar, respectant l'entorn i els materials. És un projecte amb voluntat d'integració, pensat perquè tots vostès se'l sentin propi." I destacà que "ens sentim recolzats i encoratjats per la resposta positiva que estem rebent. Estem orgullosos i satisfets, malgrat som conscients que el nostre treball està en un inici, i que caldrà fer-ho molt bé per poder assolir la nostra fita". En el seu torn, l'alcalde de Solsona, Xavier Jounou, va recalcar la presència de la primera autoritat del municipi, acompanyada pel regidor i primer tinent d'alcalde en la presentació d'una promoció immobiliària: "Això no acostuma a succeir, i no tindria sentit si no fos perquè tots sabem on es vol ubicar aquesta nova promoció i sabem, els solsonins i solsonines, què és i què representa per a la ciutat i pel futur el Camp del Serra, i per tant, sabem que l'Ajuntament de Solsona, en el seu moment, en l'anterior legislatura, va creure convenient, va acceptar i va promoure i va aconseguir aquesta cessió de 3/4 parts del Camp, perquè fos un parc urbà en el futur." Jounou justificà, d'aquesta manera, el perquè de la seva presència com a primera institució solsonina en la presentació d'una promoció inmobiliària que ha d'esdevenir en el futur un "esperem i desitgem, espai adequat i adaptat per a que sigui un bon parc urbà, amb un pàrquing soterrat". L'alcalde solsoní, desitjà, finalment, que "fem les obres tan ben fetes com poguem, que les fem amb la màxima celeritat que poguem dins les possibilitats i que tinguin sortida com més aviat millor. Com més aviat ho poguem veure tot acabat, els dos edificis, i la plaça fetes, més aviat el Camp del Serra servirà per allò que necessiten els solsonins i solsonines." Tot seguit es va passar un audiovisual que mostrava les característiques tècniques i detalls del projecte del complex residencial.

"Sabem, què és i què representa per a la ciutat i pel futur el Camp del Serra" Xavier Jounou, alcalde de Solsona El passat divendres, 15 de maig, dins el marc de la Fira de Sant Isidre, i a la sala gòtica del Consell Comarcal del Solsonès, va tenir lloc la presentació pública del projecte del complex residencial del camp del Serra. L'acte va comptar amb la presència de Joan Sisquella, gerent del Camp del Serra Inversions, Marta Bergada, agent immobiliària de Quality Houses, Xavier Jounou, alcalde de Solsona, Martí Abella, regidor d'Urbanisme, i M. Àngels Espar, arquitecta del projecte. Marta Bergada va agrair la presència als assistents destacant que l'aposta i elecció per Solsona no ha estat a l'atzar. "Solsona encisa", afegí Bergada, "per la seva arquitectura, el seu emplaçament, el seu sol, el seu entorn, i sobretot, la seva gent, que porta arrelat al cor un petit tros de la seva ciutat. Gent amb valors i principis molt marcats, gent molt noble". La responsable de Quality Houses va recalcar que a ells també els va encisar, i per aquest motiu varen decidir aportar un granet de sorra per contribuir a la ciutat. Bergada va manifestar que "estem orgullosos d'estar aquí per presentar el treball de molts anys, el fruit d'alguna discòrdia i algun que altre enfrontament polític", però que "entre tots hem aconseguit equilibrar els pensaments i consensuar una estabilitat". Afegí l'agraïment als dos ajuntaments que "des de l'inici ens han donat suport" i conclogué que "el camp del Serra

10

621 - Divendres, 22-05-2009


Fira de Sant Isidre

Fira de Sant Isidre

Redacció

Motorclub Solsonès - J. M. Borés

Unes vuitanta persones assisteixen a la presentació del quart volum de La Cuina del Solsonès El passat divendres, 15 de maig, en el marc de la fira de Sant Isidre de Solsona, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya va presentar el quart volum de La Cuina del Solsonès. La presentació del llibre va anar a càrrec de la periodista gastronòmica de La Vanguardia, Cristina Jolonch. Jolonch va recordar les seves arrels solsonines, i va parlar del valor que donen els nostres cuiners més internacionals als productes senzills i bàsics que es troben a la natura i al bosc.

Trobada de Clàssiques El Motorclub Solsonès, organitzava diumenge al matí una trobada de clàssiques amb motiu de la Fira. Enguany hi ha hagut 44 motos participants a la trobada amb 62 participants i amb l'acompanyament de 3 cotxes clàssics, un Seat 850, un Renault Gordini molt ben conservat i un Citroen 2CV. En l'apartat motorista, destacava una Ducati 250 24 h de curses preciosa, algun sidecar BMW, un parell de Guzzi V50 una Motobi 500 Quatro, unes quantes lambretas i vespas així com les tradicionals Bultacos, Montesa, Ossa i alguna trialera clássica. A mig matí el grup de clàssiques van sortir en ruta, van esmorzar al Molí del Pont i, passant pel pantà de Sant Ponç van trencar cap a Freixinet, Su, el Miracle i Solsona altra vegada. Una ruta que es va fer a molt bon ritme, tot i l'edat d'alguna de les motos. A la tornada el públic de Fira va poder admirar les montures i es va fer entrega dels premis: Al pilot més jove, que va ser l'Albert Vitutia Nieto. Al més gran d'edat, que va ser Ramon Vila Sellarés. A la moto més antiga, que era una Sandrian de 1952 de Josep M. Mangas Campos. I al conductor més llunyà, que va ser també en Ramon Vila d'Esplugues de Llobregat.

La periodista Cristina Jolonch, Eduard Pallejà, del CTFC, i Albert Muntada, director de la Fira. Foto: Resol

Jolonch ha estat premiada aquest any amb el premi Nacional de Gastronomia en reconeixement a la millor tasca periodística de l’any 2008. Aquest premi, atorgat per la Real Acadèmia Espanyola de Gastronomia, és el més important que es concedeix a Espanya en matèria culinària. L’edició d’enguany del llibre de cuina recopila gairebé noranta receptes arribades des de punts molts diversos de la comarca i, com ja es va fer l’any passat, el llibre s’ha editat en tres idiomes, (català, castellà i anglès) per poder-ne fer una difusió molt més àmplia.

La presentació del llibre de receptes va tenir lloc a l'envelat de la Fira Foto: Resol 621 - Divendres, 22-05-2009

11


Fira de Sant Isidre

A.C.P. del Solsonès

El cava a la Fira Durant els tres dies de la Fira de Sant Isidre de Solsona d'aquest darrer cap de setmana, l'A.C.P. del Solsonès ha participat en la Fira d'entitats del Passeig de les Moreres amb una parada d'informació, de venda de cava, i de material de col·leccionisme. En aquests tres dies vàrem rebre les visites del Presi· dent de la Diputació de Lleida i de les nostres Autoritats Locals i Comarcals, així com de la Generalitat, que varen mostrar el seu interès per les plaques presentades de la Col· lecció de Municipis del Solsonès, i per aquesta creixent afecció del col·leccionisme de plaques de cava. La 6a Trobada d'intercanvi de plaques de cava es va celebrar el diumenge dia 17, tot gaudint de la nombrosa participació de col·leccionistes i de paradistes d'arreu, que varen omplir l'envelat gran des de bon matí fins el migdia. Amb l'assistència d'en Josep Colell i Solé, Alcalde de Llobera, i la del Regidor Jaume Badia, es va presentar, la placa de cava Rusinés de la col·lecció dels Municipis del Solsonès que correspon a aquest Municipi, i que té com a motiu una vis-

Fira de Sant Isidre

Presentació de la placa de cava amb les autoritats de Llobera

ta de la Torre de Peracamps. També es va presentar la placa commemorativa de la 6a trobada, que té com a motiu central el vistós disseny del cartell de la 57a Fira de Sant Isidre de Solsona.

Associació de Jubilats i Pensionistes “Estel del Solsonès”

Concurs de bitlles a la Fira Vam col·laborar el dia 16 de maig amb la fira de Sant Isidre amb un concurs de bitlles entre L'Arada de Sant Llorenç de Morunys i el nostre club i el resultat va ser de 456 punts L'Estel i 443 punts L'Arada i el final es va oferir un petit refrigeri amb agraïment a tots per la seva col· laboració. Moltes Gràcies. El Club 12

621 - Divendres, 22-05-2009


Fira de Sant Isidre

Fira de Sant Isidre

UBIC Solsona

Passarel.la de Moda de la UBIC

Felip Puig visita la Fira El secretari general de CDC va ser a Solsona diumenge passat per visitar la Fira de Sant Isidre, acompanyat d'alcaldes de CiU de la comarca Puig va destacar que la Fira torna a demostrar de nou que, malgrat la crisi, el dinamisme d'aquesta comarca, d'aquest país i de la seva gent, estan disposats a resistir i superar les dificultats. Puig va criticar "la dimissió d'un govern que no està responent ni amb coratge ni decissions ni propostes ni solucions", i afegí que "des de l'oposició hem d'aportar un punt de credibilitat i confiança i al mateix temps d'iniciativa". I adreçant-se a l'alcalde de Solsona, "que reclamava solucions a l'oposició, a qui ha de reclamar solucions és al seu govern, al tripartit, que en aquests moments està absolutament desaparescut." I subratllà que els actuals governants d'Espanya, Catalunya i Solsona, formen part del mateix projecte que està esgotat, sense idees i sense capacitat d'iniciativa. Puig va recordar que "mentre el 70% de les inversions de la Generalitat es concentrin al Baix llobregat i el Barcelonès, Solsona, el Solsonès i la Catalunya Central patiran la desatenció del Govern de Catalunya. Això és el que CiU vol canviar." Respecte als ajuts que el govern central ha establert per l'adquisició de vehicles i l'habitatge, Puig va advertir que es fa amb una visió massa oportunista i que atempta clarament la línia de flotació de la classe mitjana de Catalunya, ja que moltes famílies de classe mitjana deixaran de poder desgravar la compra del seu habitatge.

Els models a la pasarel.la. Foto: Foto Art

El passat dissabte 16 de maig a les 21h a l’envelat de la Fira de Sant Isidre es va tornar a celebrar la Passarel·la de Moda de la UBIC. Enguany les botigues que desfilaren van ser: Menta, Quitxalla, Dyferent, Davesas, LC7Jeans-La Cotillaira, Q-Jove, Gaudí Moda, Riu Esports Moda i Petit Petó. Per tant, aquest any cal destacar la participació d’un major nombre de botigues. La presentació va anar a càrrec de Gerard Trench i el públic va poder gaudir de l’actuació en directe del grup SéptimoA que acompanyava cada desfilada. Des de la UBIC es vol agrair als socis participants, als models, al Gimnàs Solsona, Gerard Trench i SéptimoA per haver fet possible la nova edició de la Passarel·la.

Actuació en directe del grup SéptimoA. Foto: Foto Art

Guanyador de la Wii Durant els tres dies de fira a l’estand de la UBIC es podia respondre una enquesta sobre el comerç solsoní. Tots els participants majors d’edat podien omplir una butlleta pel sorteig d’una Wii. Entre els més de 220 participants el guanyador va ser el solsoní RAMON BORÉS.

621 - Divendres, 22-05-2009

Ramon Estany

13


Fira de Sant Isidre

Amisol

Amisol - Després de la Fira de Sant Isidre Volem expressar el nostre agraïment a totes aquelles persones que han visitat el nostre estand durant aquests tres dies de fira. Més de 300 persones han participat en el concurs “Una imatge val més que 1000 paraules”, de les quals, una bona part, s’han interessat en rebre més informació de l’entitat. La venda d’articles de fusta confeccionats al taller ocupacional també ha tingut força bona rebuda tenint en compte que és el primer any que es realitza, destacant els imans de nevera amb motius florals com els objectes més sol·licitats. També volem fer arribar les gràcies a tots els voluntaris que han permès tenir l’estand les 12 hores diàries en actiu i a tots els col·laboradors, que amb els seus obsequis, han aconseguit que la gent s’il· lusionés amb el concurs i participés escollint les fotografies que més els han agradat (i que més endavant us explicarem perquè ho volíem saber). La llista de guanyadors amb el corresponent premi i col· laborador és la següent: Francesc Boix – 1 dinar o sopar per a 2 persones gentilesa de la Fonda Ca l’Agustí. Mercè Casas – Una bossa d’ordinador portàtil gentilesa de Caixa Catalunya i un rellotge gentilesa de “La Caixa”. Paquita Villanueva – Un lot de pintures gentilesa de Pintura i Decoració Grifell. Pau Borràs – Material d’acampada gentilesa d’Estació de Servei Setelsis. Mohamed Ben Moha – 1 maletí d’ordinador portàtil gentilesa d’Euroset. Miriam Montraveta – Una maleta de viatge gentilesa d’Estació de Servei Setelsis. Ovalid Madaoui – Un esmorzar per a 2 persones gentilesa de Pastisseria el Passeig i 2 pots de mel gentilesa de Casa Cavallera. Mercè Serra – 2 nits en bungalow per a 2 persones gentilesa de Càmping la Comella i una bossa de mà gentilesa de Caixa Catalunya. David Guixé – 1 dinar per a 2 persones gentilesa de Restaurant El Pi de Sant Just. Asunción Servitje – Una torradora gentilesa de “La Caixa”. Anna M. Mas - Una bossa de mà gentilesa de “La Caixa” i dues samarretes de nen/a gentilesa de CN Tèxtil.

I les 3 fotografies més votades han estat aquestes:

14

621 - Divendres, 22-05-2009


Fira de Sant Isidre

Fira de Sant Isidre

Sol del Solsonès

Ramon Estany

El Sol del Solsonès a la Fira de Sant Isidre

Gràcies des de Mans Unides Gràcies a tots els que heu col.laborat d'una manera o d'una altra amb la tómbola que hem organitzat per aquesta Fira

Autoritats locals i comarcals i del Director Territorial d’Acció Social i Ciutadania de Lleida de la Generalitat, el Sr. Carles Vega. Foto: Resol

El Sol del Solsonès, Associació de Familiars de Malalts Mentals i Drogodependents, com cada any ha participat a la Fira de St. Isidre celebrada els dies 15, 16 i 17 de maig a Solsona. Volem remarcar la bona participació de visitants i la gran afluència de públic. El nostre estand va ser un punt d’informació dels nostres projectes, dels articles artesanals realitzats a mà pels usuaris del club social i també es van realitzar dos bingos benèfics i jocs infantils per la quitxalla. Donem el nostre reconeixement i agraïment a totes les persones que han col·laborat en aquesta fira, així com a les autoritats locals, comarcals, Unió de Botiguers, Can Solvi i Gràfiques Dach. Felicitem també la comissió organitzadora de la Fira. Anunciem que estarem presents el proper dia 30 de maig a la tarda a la Fira Jove d’Entitats Juvenils a Llobera. I el diumenge dia 7 de juny a la Fira dels Caçadors al Parc de la Mina.

Als que ens heu donat regals, als que ens heu ajudat a preparar-la, als que heu venut butlletes i als que heu entregat obsequis, a tots els que heu comprat....GRÀCIES!!!! Amb l'esforç de tots hem aconseguit recollir la quantitat de 4.680, 92 euros, que aniran destinats íntegrament als dos projectes de cooperació que hem assumit enguany: un a Malawi (reconstrucció d'una escola rural) i un a Bolívia (dotació de metges i material a un centre sanitari). Així mateix informem que el número premiat en la Rifa de la bicicleta és el: 5835 (Qui el tingui pot trucar al 973480208 i la hi entregarem) Mans Unides Solsona

El president del Sol del Solsonès, Enric Serra, amb el secretari general del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Xavier Castella. Foto: Resol 621 - Divendres, 22-05-2009

15


Solsona

Josep M. Montaner i Reig

La totalitat d’entitats socials solsonines col.laboren amb el Pla d’emèrgencia social impulsat per l’Ajuntament Dilluns passat es van aprovar els requisits que hauran de complir les persones que vulguin acollir-se al fons d’emergència dotat en 5.000 euros La iniciativa impulsada per la regidoria d’Acció Social de Solsona amb l’objectiu d’ajudar les famílies que atravessen serioses dificultats econòmiques a causa de la crisi, ha rebut el suport majoritari de les entitats socials de Solsona que s’han sumat al projecte a través de diverses actuacions. El Pla d’emergència social compta ja amb el suport de 7 entitats de Solsona (Càritas Parroquial, Creu Roja, Mans Unides, Solsonès Obert al Món, Rottary Club, Volem Feina i el Consell de la Gent Gran) tot i que des de l’Ajuntament no es descarta que “s’hi puguin sumar altres associacions que vulguin col.laborar amb el projecte”, segons ha manifestat el regidor d’Acció Social, David Rodríguez, que ha qualificat de “molt positiva” la resposta de les entitats. De moment, el consistori solsoní ha dotat el Pla amb un fons inicial de 5.000 euros que servirà per cobrir les necessitats bàsiques de les famílies que es trobin en situació de risc i tinguin dificultats per fer front a la compra d’aliments, al pagament del lloguer de l’habitatge, la roba, els bolquers, la llet maternal, la llum o el gas. Però a més, el programa contempla altres actuacions com campanyes de sensibilització, donacions o accions concretes d’ajuda en les qual s’espera que les entitats hi tinguin un paper preponderant. Així mateix, el Consell Comarcal del Solsones també s’ha sumat al programa a través de la creació d’un Banc d’Aliments. “No es tracta només de fer aportacions monetàries, sinó d’ajudar i col·laborar en les diferents actaucions que s’estableixen en el pla”, ha explicat Rodríguez. Avui mateix, Rodríguez es reunirà amb els responsables de les entitats col·laboradores per acabar de perfilar el desplegament del Pla. La intenció de l’equip de govern és que les ajudes es puguin començar a tramitar al més aviat possible, després que aquest dilluns, s’aprovessin els requisits que hauran de reunir les persones susceptibles d’acollir-se als ajuts. De moment la regidoria d’Acció Social estima en una quinzena

Breus Solsona

les famílies de Solsona que podrien recórrer als ajuts previstos. Els Serveis Socials de l’Ajuntament seran els encarregats de fer l’avaluació i el seguiment de cada cas i l’Ajuntament preveu establir un sistema de contraprestacions -a través de treballs a la comunitat, voluntariat o formació- per les persones que no puguin retornar les ajudes. Així mateix també està previst que algunes de les ajudes es donin en forma de microcrèdits si els Serveis Socials ho creuen oportú.

Augmentar els recursos del Fons d’emergència Tot i que l’Ajuntament espera que els 5.000 euros amb que ha dotat el fons social d’emergència siguin suficients per fer front a les demandes d’ajut no descarta que s’hagin de buscar fórmules per incrementar els recursos. “Aquesta és una mesura inicial per respondre el més ràpidament possible a les situacions de risc que es puguin produir però si és necessari mirarem d’augmentar el fons”, ha asseverat Rodríguez. Entre les mesures que preveu el Pla hi ha la sol.licitud de subvencions a d’altres administracions, es promouran campanyes per a la recollida de donacions i es demanaran aportacions voluntàries. En aquesta línia ha situat Rodríguez la decisió de fer pagar 3 euros als assistents al tradicional dinar de jubilats i pensionistes de Solsona. Rodríguez ha explicat que els diners que es recullin aniran íntegrament al Fons Social, “mentre que l’Ajuntament continuarà assumint totes les despeses de la celebració com sempre s’ha fet”. Tot i ser la primera vegada que es cobrarà per assistir al dinar, Rodríguez considera que en una conjuntura de crisi com l’actual i quan hi ha tanta gent que ho passa malament “no seria de rebut celebrar una festa com aquesta sense fer cap gest cap als més desafavorits”. Rodríguez considera simbòlic el preu de 3 euros però a la vegada enormement solidari i destaca la bona predisposició del Consell de la Gent Gran en el moment de debatre la proposta.

Ramon Estany

L'ajuntament encarrega un projecte d'impacte acústic per l'edifici de la nova biblioteca

Solsona serà final d'etapa de la Volta a Catalunya per vehicles històrics

Atès que és necessari dur a terme el projecte d'aïllament i condicionament acústic i el projecte d'impacte acústic i control de sorolls i vibracions de la maquinària de climatització de l'edifici de la nova biblioteca situat al carrer del Castell, cantonada amb el carrer de Mirabalda, l'equip de govern ha adjudicat els projectes a Marcus Enginyeria Acustica i ICT's per un import de 6.792 euros.

El proper 25 de setembre, Solsona acollirà el final d'etapa de la 28a edició de la Volta a Catalunya per a vehicles històrics, organitzat pel Club Rally Classics.org. L'acte serà a la Plaça del Camp. A més, el camp del Serra acollirà un tram d'exhibició, entre les 20.00 i les 21.30 hores. 16

621 - Divendres, 22-05-2009


Solsona

Servei de premsa de l'Ajuntament de Solsona

Bona acollida del cicle ‘Explica’m un conte’ a la biblioteca municipal de Solsona L’última sessió del curs es durà a terme el dia 27 d’aquest mes El proper 27 de maig, la biblioteca municipal de Solsona acollirà la cinquena i última convocatòria d’aquest curs del cicle Explica’m un conte. Organitzada per la regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament de Solsona amb la col·laboració del Pla de Ciutadania i Immigració del Consell Comarcal i el suport de la Secretaria per a la Immigració i el Ministeri de Treball i Immigració, aquesta activitat té l’objectiu de sensibilitzar la població infantil sobre la diversitat de cultures que conviuen a Solsona.

Claustre Besora contant ”El cau del llop Dan”, el 28 d’abril

d’aquest cicle, si arriba el finançament sol·licitat, tal com s’ha fet en anteriors edicions. En qualsevol cas, “és una activitat que té una bona acollida” i que, per tant, té la continuïtat garantida el proper curs.

La solsonina Claustre Besora va ser l’encarregada d’explicar el conte El cau del llop Dan el passat 28 d’abril. Durant aquest curs, també han participat al cicle l’ucraïnès Ostap Sokhotskyy, la xilena Belén Cuevas i els joves d’origen marroquí Nordin El Morabiti i Ali Ben Khayi. El Grup de Teatre Lacetània també ha col·laborat en algunes de les sessions d’aquest curs. El dia 27 d’aquest mes, a 2/4 de 6 de la tarda, serà la romanesa Mariana Victoria Scarlatescu qui amenitzarà el conte. Lluïsa Camps, responsable del Pla de Ciutadania i Immigració i coordinadora d’aquesta iniciativa, ha avançat que enguany també s’intentarà editar un recull de les històries

L’activitat té per objectiu sensibilitzar els nens sobre la diversitat cultural 621 - Divendres, 22-05-2009

17


Solsona

Servei de premsa de l'Ajuntament de Solsona

El juny s’iniciarà la segona fase de les obres d’aïllament dels habitatges de Josep Torregassa S’estan realitzant els acabats de la intervenció en els blocs A, B, C i D Adigsa, empresa pública adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, preveu iniciar la segona i última fase de les obres d’aïllament dels habitatges socials del barri de Josep Torregassa de Solsona el mes de juny. Mentrestant, s’estan executant els acabats de la primera fase, corresponent als blocs A, B, C i D, començada l’estiu passat. El regidor d’Urbanisme, Martí Abella, ha visitat les obres aquesta setmana, juntament amb Jordi Arqué, aparellador d’Adigsa, i Rafael Fernández, president de l’Associació de Veïns de Josep Torregassa. En aquests moments, la Generalitat està valorant les ofertes presentades al procés de licitació de les obres que han de millorar la capacitat d’aïllament dels blocs E, F, G, H i I. Una vegada adjudicats els treballs, l’empresa constructora disposarà d’un termini de vuit mesos per executar-los. Adigsa adjudicarà l’actuació a una empresa diferent a la que s’ha encarregat de la primera fase, que ha tingut molts problemes de liquiditat.

Fernández, Arqué i Abella, en una visita de seguiment dels treballs, aquesta setmana

i l’Associació de Veïns en el marc del Pla director d’obres revisat per als barris d’habitatges socials de Catalunya. Quan finalitzin les obres es calcula que la Generalitat haurà invertit en aquest barri uns 900.000 euros.

Rehabilitació de les façanes La intervenció consisteix a refer les façanes dels habitatges ampliant-ne el gruix de les parets amb diverses capes aïllants que sumen uns 10 centímetres. Les obres d’aïllament corresponents als primers blocs s’estan completant aquests dies amb la col·locació d’escopidors a totes les finestres per evitar que entri l’aigua de la pluja. L’objectiu d’aquestes obres, reivindicades durant molts anys per aquest barri d’habitatge protegit, és millorar la qualitat de vida dels veïns resolent-ne els problemes d’humitat i fred. Segons Rafael Fernández, en algunes cases on ja s’ha refet la façana els dies freds d’hivern hi van percebre una diferència de quatre graus més de temperatura respecte abans. La rehabilitació dels immobles del barri de Josep Torregassa beneficiarà un total de 119 famílies. Són fruit d’un conveni signat l’octubre del 2006 entre Adigsa, l’Ajuntament

18

621 - Divendres, 22-05-2009


Solsona

Servei de premsa de l'Ajuntament de Solsona

Veïns propers a la depuradora de Solsona visiten la de Fondarella per comprovar-ne el funcionament Està previst que la nova EDAR solsonina es posi en marxa aquest estiu

Recorregut per les instal.lacions de la planta de Fondarella, molt similar a la solsonina

Els veïns més propers a l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Solsona han visitat recentment les instal· lacions de Fondarella (Pla d’Urgell), en una sortida organitzada per les regidories de Medi Ambient i Infraestructures. L’objectiu d’aquesta visita era comprovar el funcionament de la depuradora, ja que és molt semblant a la que s’està acabant de construir a Solsona –en obres des de final del 2007– i que és previst que es posi en marxa i supleixi l’existent aquest estiu. Prèviament, aquests ciutadans van poder fer un recorregut per les instal·lacions solsonines per conèixer-ne l’estat de les obres que està duent a terme l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el futur circuit de tractament les aigües residuals. Una de les principals preocupacions expressades pels veïns són les males olors que pot generar la depuradora, motiu pel qual es va considerar adient visitar una EDAR en funcionament i amb la mateixa tecnologia que la de Solsona. Per això es va visitar la depuradora de Fondarella. “Així els veïns podien comprovar l’impacte gairebé imperceptible de les instal·lacions sobre l’entorn”, afirma el regidor de Medi Ambient, Jordi Fraxanet, en referir-se a les olors i el soroll principalment. Fraxanet destaca que l’EDAR de Fondarella no genera olors desagradables, tot i rebre material amb un tipus de residus més delicats que els que van a parar a la planta solsonina.

Mentrestant, se n’estan enllestint els acabats constructius i urbanístics, d’adequació de l’entorn. Amb la nova infrastructura, la superfície d’evaporació, que fins ara era de 20.000 metres quadrats, es redueix aproximadament en un 80 per cent, motiu pel qual l’ACA garanteix que es posarà fi al problema de pudors que actualment pateixen alguns veïns de la partida de Santa Llúcia i del barri del Camp del Molí. A més, es tracta d’un model de depuradora biològica molt més avançat que l’existent i minimitza aquesta problemàtica. Entre altres característiques que presenta l’obra nova, hi ha la reducció de l’impacte atmosfèric de la planta, gràcies als bufadors i difusors de què disposa per administrar l’oxigen al recinte. Igualment, l’impacte visual serà menor amb l’enjardinament perimetral de les instal·lacions.

Última fase de treballs a l’EDAR solsonina

Aquesta visita s’emmarca en les setmanes prèvies a l’entrada en funcionament de la nova estació depuradora de Solsona, situada al mateix emplaçament que l’actual. Martí Abella, regidor d’Urbanisme i Infraestructures, ha assenyalat que entre aquest mes i el vinent començarà la fase de proves.

621 - Divendres, 22-05-2009

19


Breus Solsona

Ramon Estany

Pluràlia dedicat a Educació i Polítiques d'igualtat

L'Escola Municipal de Música incorpora la dansa en l'oferta educativa

Dimarts, l'espai de debat polític a Solsona FM es va dedicar als projectes i la tasca feta per l'ajuntament de Solsona en el camp de les polítiques d'igualtat i l'educació. Va ser, amb la participació de la regidora Encarna Tarifa (PSC) i Jordi Riart (CiU). Riart, amb aquest espai, s'ha reincorporat a l'activitat política, després d'un paréntesis per malaltia.

L’EMMS ja prepara el proper curs 09/10, és per aquest motiu que ja obert el període de preinscripció, de l’11 de maig al 5 de juny Com a novetats més importants cal destacar la introducció de la trompa a càrrec del professor Eugeni Sokhatsky, instrument de vent metall que s’afegeix a la trompeta, trombó i fiscorn; les assignatures de llenguatge i harmonia moderna i la música folk amb instruments tradicionals tot a càrrec de la professora Marta Andreu i finalment destacar les classes de dansa amb la professora Fina Comas, a partir dels 3 anys fins als adults, l’Escola ofertarà els programes de dansa clàssica (amb opció als exàmens de la Royal Academy of London), moderna, claqué, i dansa urbana. L’Escola aplica els següents descomptes: del 30% a les famílies nombroses, del 30% a les famílies amb dos fills a l’Escola, i del 50% als pensionistes Per a més informació podeu trucar a l’Escola de 5 a 9 de la tarda (973480563) o enviar un correu a: escola_musica@ajsolsona.net

...L'AJUNTA - MENTS de...

20

621 - Divendres, 22-05-2009


Breus Solsona

Ramon Estany

Arreglen la "Font de Canaletes" No. No és que les darreres celebracions blaugranes hagin causat desperfectes en aquesta font situada al capdamunt del Passeig Pare Claret de Solsona. És que feia temps que convenia un repàs al desguàs i les conduccions subterrànies de la font, que s'han vist afectades per l'implacable avanç de les arrels dels arbres. En aquest cas, s'ha enretirat les rajoles i s'ha hagut de tallar les arrels que afectaven la Font.

Recullen signatures contra la llei de l'avortament Partidaris del dret a viure, sota l'empar de l'església catòlica, van aprofitar aquests dies de Fira per recollir signatures contra la llei que facilitaria a les adolescents de 16 anys la possibilitat d'avortar sense permís dels pares. La recollida de signatures va tenir força èxit, i diumenge ja se n'havien recollit prop de 200. Més informació a www.derechoavivir.org.

621 - Divendres, 22-05-2009

21


Solsona

Ramon Estany

Han començat les obres al Vall Fred Mentre durin els treballs, la circulació del trànsit rodat és unidireccional en direcció Plaça del Camp Les obres estan pressupostades en 139.616 euros i s’executaran en un termini de quatre mesos. S’intervindrà en un tram de 659,64 metres quadrats, comprès entre els safareigs públics i el carrer dels Escolapis. El projecte, redactat pels serveis tècnics municipals, preveu l’ampliació de la vorera a l’indret dels safareigs, mentre que la part restant respectarà l’alineació actual. El material del paviment serà de pedra natural a fi de mantenir l’estètica noble dels acabats predominants a la zona perimetral del nucli antic. Així mateix, es mantindran els arbres existents i s’hi col·locarà escocells. De totes maneres, es respectaran les entrades als garatges dels veïns. La urbanització de la vorera del Vall Fred també inclou la millora de les instal·lacions de serveis. En aquest sentit, s’actuarà en la canalització de l’aigua i en un tram del clavegueram i es realitzarà un prisma per canalitzar els serveis de telefonia en previsió de futures necessitats.

Solsona

Afectació a la circulació viària

La circulació de vehicles serà unidireccional, en sentit ascendent, des del carrer dels Escolapis fins a la plaça del Camp i el passeig del Pare Claret. Aquesta mesura serà efectiva durant els quatre mesos que duri la intervenció. El consistori considera prioritari habilitar un pas obert per als vianants contigu al perímetre del Camp del Serra, motiu pel qual es fa necessari suprimir un carril temporalment. S’opta per permetre la circulació en sentit ascendent, ja que el Vall Fred és un eix principal per accedir a la plaça del Camp, el passeig i el nucli antic pel portal del Castell. En canvi, de baixada, hi ha més alternatives de mobilitat, com els carrers de Sant Agustí i Antoni Gaudí, la pujada del Castellvell i l’avinguda del Cardenal Tarancón.

Ajuntament de Solsona - Consell Comarcal del Solsonès (Servei d’Informació i Atenció a les Dones)

Una vintena de dones participen al curs de gestió d’empreses organitzat a Solsona El SIAD i la regidoria de Polítiques d’Igualtat encoratgen les participants a mantenir el lideratge malgrat la crisi Ha finalitzat a Solsona el curs de gestió d’empreses adreçat a dones empresàries, al qual han assistit 19 participants. L’han organitzat el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal i la regidoria de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Solsona, amb la col· laboració de la Cambra de Comerç. El curs, iniciat el 6 d’abril, ha estat de vint hores, en el decurs de les quals s’han tractat temes de comptabilitat i fidelització de la clientela, fiscalització de l’empresa i lideratge. Han impartit les classes Mercè Clavel, llicenciada en Ciències Empressarials i consultora, Margarida Crous, economista i professora de la Universitat de Lleida, i Hermínia Gomà, especialista en coaching. Segons l’organització, les participants han valorat positivament els continguts tractats, ja que “han respost a les seves necessitats”, i se’ls ha ofert la possibilitat de mantenir la formació contínua i un espai de trobada per intercanviar sinergies a partir de les experiències compartides. El SIAD i la regidoria de Polítiques

d’Igualtat feliciten les participants al curs i les animen a “continuar els seus projectes i els que estan en procés de germinar”, tal com apunta Carme Bosch, agent d’igualtat del consistori solsoní. “I les encoratgem a 22

mantenir el lideratge amb la difícil situació econòmica actual”, afegeix Bosch. En la mateixa línia, Hermínia Gomà va dir que “de les dones empresàries de Solsona se’n sentirà a parlar”. 621 - Divendres, 22-05-2009


Comarca

Ramon Estany

Diputació de Lleida - relació decrets març 2009 Aprova la justificació tramesa i el pagament de subvenció a favor de l’Ajuntament de Riner, per a la restauració de l’es· glésia de Sant Gabriel, 2.500 euros. Aprova certificació d’obra, PIM2006/172, de l’Ajuntament de la Molsosa, “Rehabilitació interior de l’edifici del consistori municipal”, i la transferència al seu favor de l’import de 26.865 euros. Aprova la modificació del cost de l’actuació, la justificació tramesa i el pagament de subvenció, a favor de l’Associació de Dones del Solsonès, per al calendari 2009 amb les Gegantes del Solsonès, 800 euros. Aprova la modificació del cost de l’actuació, la justificació tramesa i el pagament de subvenció a favor del Club Futbol Sala, per a les despeses de participació i desenvolupament del Club Futbol Sala Navés, any 2008, 840 euros. Aprova la modificació del cost de l’actuació, la justificació tramesa i el pagament de subvenció a favor de Caritas Arxiprestal de Solsona, per a les despeses d’assessorament legal a immigrants, 2.000 euros. Aprova la modificació del cost de l’actuació, la justificació tramesa i el pagament

Comarca

Sant Gabriel, de Riner, ha rebut un ajut de la Diputació

de subvenció a favor de l’Associació Tu· risme de la Vall de Lord, per a la X Edició BTT Lord Festival del Circuit Copa Catalana Internacional, Gran Premi Massi 2008, 12.000 euros. Aprova la justificació tramesa i el pagament de subvenció a favor de l’Ajunta· ment de Pinós, per a la Fira de productes artesans, 1.500,00 euros. Aprova la justificació tramesa i el pagament de subvenció a favor del C. C. del Solsonès, per a la I Fira del Bolet i del Boletaire del Solsonès, 1.500 euros. Aprova la justificació tramesa i el paga-

ment de subvenció a favor de l’Associació Pro Minusvàlids Solsona i Comarca, per a la pavimentació de part del pati exterior del Taller d’Amisol, 10.000 euros. Aprova la justificació tramesa i el pagament de subvenció a favor de l’Arcada Associació de Jubilats i Pensionistes de la Vall de Lord, per a un curset d’Informàtica, 320,00 euros. Aprova la modificació del cost de l’actuació, la justificació tramesa i el pagament de subvenció a favor del Club Fut· bol Solsona, per al 1r torneig Ciutat de Solsona i 1r Campus F.A.R. 1.55euros. Aprova la justificació tramesa i el pagament de subvenció a favor del Moto Club Solsonès, pera les despeses Organització del Campionat de Catalunya de resistència motos infantils, 1.200 euros. Aprova la justificació tramesa i el pagament de subvenció a favor de l’Associa· ció Amics de la Torre de Vallferosa, per a l’aplec a la Torre, 500 euros. Aprova la justificació tramesa i el pagament de subvenció a favor de l’Ajunta· ment de Pinell, per a l’arranjament de camins del municipi, 15.000 euros.

CTFC

Miquel Pueyo, delegat territorial de la Generalitat a Lleida, visita el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya El dimecres, 20 de maig, el delegat territorial del govern de la Generalitat a Lleida, Miquel Pueyo, acompanyat de Víctor Costa, responsable de la seva Oficina, va visitar les noves instal·lacions del CTFC i va mantenir diverses reunions de treball amb els responsables de l’àrea de Cooperació Internacional, de Biodiversitat i d’Aprofitaments fusters i biomassa, amb l’objectiu de conèixer les principals línies de treball que desenvolupa el Centre i poder intercanviar experiències amb el Centre d’Observació de l’Univers, promogut pel Consorci del Montsec, i de l’aeroport de Lleida Alguaire. Entre altres temes, els responsables del CTFC han exposat al Delegat Territorial els projectes de futur que té previst desenvolupar i la necessitat del suport institucional del Govern de la Generalitat i dels fons FEDER per tal de dur-los a terme. Pueyo ha visitat el nou edifici del Centre i s’ha mostrat gratament sorprès de les noves instal·lacions i de l’activitat que s’hi porta a terme. 621 - Divendres, 22-05-2009

23


Comarca

Redacció

La Diputació de Lleida cedeix un camió de bombers a l’ADF Sòl Verd del Solsonès El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, va lliurar divendres passat un camió de Bombers a l’ADF Sòl Verd del Solsonès per tal que aquesta entitat, conjuntament amb les de la Segarra, tinguin una major facilitat d’accés als incendis que es puguin produir aquest estiu a la zona Gilabert- que va estar acompanyat del diputat, Josep Cosconera- va arribar al Parc Mòbil de l’Ajuntament de Solsona, on va ser rebut per l’alcalde Foto de família davant el camió de Solsona, Xavier Jounou, i el president de l’ADF Sòl Verd, Armengol Riart, per tal de fer el lliuraFinalment, Xavier Jounou donà les gràcies al president ment simbòlic de les claus d’un camió de bombers, propietat de la Diputació per aquest camió que ajudarà a portar la tasca de la Diputació de Lleida. L’acte va comptar amb l’assistència de prevenció d'incendis, esperant, també, que no s'hagi de fer de representants dels bombers de Solsona, dels agents rurals servir gaire, "i l'any enfoca que serà un bon any, tot i que hi i de les ADF, així com del president del Consell Comarcal hagi un sotabosc important". del Solsonès, Marià Chaure, dels alcaldes de Solsona, Pinell, Llobera i la diputada provincial, i alcaldessa de Castellar de la Ribera, Teresa Canal. Ermengol Riart, president de l'ADF Sòl Verd, agraí el lliurament d'aquest camió, tot esperant que sigui una eina que porti a millorar el servei d'extinció d'incendis a la comarca, ja que el Solsonès és molt gran i sovint els desplaçaments són pesats i lents, fets amb vehicles lents com els tractors. El camió, serà més àgil i permetrà arribar més aviat allà on es necessiti. Per la seva part, Gilabert desitjà que no s'hagi de fer servir gaire, que estigui parat, perquè això voldria dir que no hi ha incendis, i que serà una eina important que ajudarà i donarà suport a les ADF.

Gilabert va lliurar simbòlicament les claus del camió a Ermengol Riart, president de l'ADF Sòl Verd 24

621 - Divendres, 22-05-2009


Pinell

L’ajuntament de Pinell estrena pàgina web L’Ajuntament de Pinell de Solsonès ha posat en marxa la seva nova pàgina web Aquesta pàgina web té com a principal objectiu informar tothom qui ho vulgui de l’actualitat del municipi, facilitar els tràmits que es poden fer a l’Ajuntament i oferir una imatge més renovada i més actual, ja que fins ara no disposàvem d’una pàgina web en condicions. Des de l'Ajuntament no podem desaprofitar l'oportunitat que ens ofereix Internet per donar a conèixer el nostre municipi a tothom que hi estigui interessat. Aquí hi podeu trobar informació sobre l’ajuntament, història, cases rurals... Volem que sigui un espai d’interconnexió, comunicació i informació i que pretén ser una eina àgil, fàcil i accessible per a conèixer el nostre municipi, les activitats i esdeveniments

que s’hi desenvolupen, l’organització i funcionament de l’Ajuntament i poder facilitar les gestions dels seus usuaris amb l’administració local. Volem agrair la col·laboració de les persones que ens han proporcionat informació i fotografies i animar a tots que, amb les seves aportacions, ens ajudin a crear i ampliar la nostra web. Només ens resta desitjar que visiteu aquesta pàgina http://pinell.ddl. net que, amb l'ajuda de tots i totes esperem millorar a poc a poc i, que ens sigui útil com a element de comunicació i col· laboració. Us recordem que hem canviat el correu electrònic: ajuntament@pinelldesolsones.cat.

Guia de serveis AUTOMOCIÓ

Garatge Montaner Carretera de Manresa, 1....................... 973 48 06 00 Dièresi Autoreparació, SCCL Carretera de Torà, 20............................ 973 48 03 21 Tallers Montsol, S.L. Avínguda Sant Jordi, 25........................ 973 48 27 05

ARTICLES DE REGAL

Articles de Regal Pellicer Carrer Sant Nicolau, 6. Solsona Telèfon: 973 48 11 59

BANCS I CAIXES

Ibercaja Plaça Camp, 8....................................... 973 48 03 09

BARS - RESTAURANTS

Restaurant Castell Carrer Castell, 8.................................... 973 48 00 78 Frankfurt Dasai Carretera de Sant Llorenç, 4................. 973 48 08 66 Only Party............................................. 973 48 29 17 Restaurant Trabucaire Carretera de Sant Llorenç, 1................. 973 48 00 27

CARNISSERIES

Carnisseria Angelina........................... 973 48 28 50 Carnisseria Palá Plaça Major, 4........................................ 973 48 02 64 Can Solvi Carretera de Manresa Piscis baixos...... 973 48 20 55 Carrer Castell, 35...................................973 48 11 67 Carretera de Torà.................................. 973 48 12 90

ELECTRODOMÈSTICS

Expert Rafart Carrer de la Bòfia, número 6 Telèfon: 973 48 31 32

ESPORTS

Ribera Esports Passeig Pare Claret, número 10 Telèfon: 973 48 15 47

FERRETERIES - TALLERS

Ferreteria Vilbar................................... 973 48 01 54 Ganiveteria Pallarès Carretera de Torà, 39............................ 973 48 01 60

GESTORIES

Gestoria Mas 75 anys al seu servei Avinguda del Pont, 4 Telèfon: 973 48 00 95

Joieries

Joieria Ester Carrer Sant Cristòfol, 3.......................... 973 48 28 52

MODA

Gaudí Carretera de Sant Llorenç, s/n.............. 973 48 31 55 Ca L’anita Al seu servei Carrer Castell, 14 Telèfon: 973 48 02 08 Torra Stil............................................... 973 48 39 46

OPTIQUES

Òptica Jané.......................................... 973 48 34 29

PAPERERIES - IMPRENTES

Apunts Gràfics..................................... 973 48 17 19 Gràfiques Muval................................... 973 48 04 10

pastisseries

La Lionesa Carrer Castell, 18.................................. 973 48 02 60

PINTURES

Benigno Alcázar, S.L. Carrer de la Bòfia, 16............................ 973 48 05 49

PERRUQUERIES

Perruqueria Bajona............................. 973 48 06 69 Perruqueria Eva Avd. Cardenal Tarrancón,1 Baixos........ 973 48 37 66 Perruqueria Nuri Carrer Sant Agustí, 12......................... 973 48 29 05

PERRUQUERIES

Perruqueria Lluïsa Carrer Llobera, 38 Telèfon: 973 48 26 55

PODOLOGIA

Peusà, Centre Podològic Carrer Gaspar de Portolà, 4.................. 973 48 16 09

QUEVIURES - BEGUDES

Begudes Delfí Carrer de la Bòfia, 10............................ 973 48 14 09 Cal Coll Carretera de Torà, 6.............................. 973 48 02 16

TAXI

Taxi Borés - 24 h. - 5 i 9 Places 973 48 11 31.......................................... 689 13 08 08 Taxi 24 hores - Fernando Antón Callén 661 819 121.......................................... 973 48 38 24 Autotaxi Ramon Castro Servei 24 h............................................ 608 93 81 37 Taxi Joan Parcerisa Janer.................. 620 72 81 05

TRANSPORTS

Autocars Tarrés Carrer Sant Miquel, 13.......................... 973 48 01 29 Transports I Logística J. Viladrich Carrer Castell, 50.................................. 973 48 09 09 Transports Joan Guilanyà Servei Grua + Transport Carrer Marià Fortuny, 9 Telèfon: 608 73 88 15

veterinàris

Clínica Veterinària Setelsis.............. 629 39 12 46

vivenda - construcció

Cuina Estel, S.l. Antiga Carretera de Berga..................... 973 48 20 07 Finques Planes Api núm. 7.491 - Des de 1975. Carrer Sant Miquel, 16 Telèfons: 973 48 35 25 - 973 48 35 26

Bombers: 973 48 10 80·Creu Roja: 973 48 06 52·Mossos: 088·Policia Local: 973 48 30 40·Urgències: 973 48 14 14

621 - Divendres, 22-05-2009

25


Oliana

Marcel Ribera – ARXIU FOTOGRÀFIC: Marcel Ribera

Visita Cultural

Amb l’arribada del bon temps, l’Associació de Dones d’Oliana va organitzar una nova excursió cultural Visitants al monestir de Sant Pere de Rodes.

Una visita guiada per les Runes d’Empúries és sempre gratificant i és una forma de veure “in situ”, la manera de viure dels avantpassats. Entre altres coses vam veure les restes d’una factoria metal.lúrgica (s.I a de C); L’Asklepeion, centre terapèutic i religiós; Factoria de Salaons, lloc d’elaboració de peix i salses, ... Un cop dins el museu vam admirar l’estàtua d’ Esculapi, el Déu Grec de la medicina, els romans van anomenar-lo Asclepi. És una meravella la figura en marbre blanc d’Asclepi fill d’Apol.lo i de Coronis. En aquests moments és la figura principal del museu.

Natura

L’Àpat del dinar va ser a la població de Sant Pere Pescador. Després d’alimentar el cos vam continuar alimentant el cervell, amb una altra visita guiada, aquest cop al Monestir de Sant Pere de Rodes. lloc situat en plena natura. L’esplendor del monestir se situa a partir del segle X. Aquest monestir va rebre grans donacions, també preceptes i privilegis dels papes i dels reis francs, com el que el 944 el convertí en abadia. Els primers indicis de decadència es troben a partir del segle XIV.

David Giralt i David Guixé

Un ocell amb més vides que un gat i solsoní de cap a peus Un poll de cabrota o gamarús (Strix aluco) va ser traslladat al centre de recuperació de Vallcalent. Al cap de pocs mesos, un cop recuperat, se li va col·locar una anella identificativa a la pota i es va deixar anar al Cap del Pla (Lladurs) el 12 de juliol del 2003, quan tenia menys d'un any de vida. Al cap de 4 anys, el 13 de juny del 2007 es va trobar atrapat a la xemeneia d’una casa de Solsona i va ser alliberat de nou sa i estalvi al Villaró (Olius). De manera increïble, la matinada del 26 d'abril de 2009 es va trobar el mateix ocell en una casa del nucli de Solsona, després de xocar amb els vidres d'un balcó. I una vegada

més, després de recuperar-se de l'estabornida, es va deixar anar al mateix lloc. És una història increïble d'un gamarús que té més vides que un gat. Una vegada més, l'anellament científic d'ocells ha demostrat ser molt útil per a conèixer determinats aspectes dels ocells que serien molt difícils d'obtenir d'altra manera (migració, supervivència). En aquest cas, però, el resultat ha superat les expectatives. Agraïments: Família Albareda, Centre de recuperació de Vallcalent, Oficina de especies migratorias del Ministerio de Medio Ambiente i Institut Català d’Ornitologia. 26

621 - Divendres, 22-05-2009


Associacions i Entitats

Casal Popular la Fura

Presentació del llibre "Els conflictes mediambientals a Ponent" El divendres 29 de maig a les 20:00h al Casal Popular la Fura amb en David Colell Orrit, autor del llibre Ipcena acaba de publicar Els conflictes mediambientals a Ponent, escrit per David Colell Orrit (Llobera, el Solsonès, 1972), vicepresident de l’entitat. El llibre, escrit amb vocació pedagògica i divulgativa, analitza uns dos-cents problemes causats per la mala gestió del territori i que tenen, com a víctimes, el medi ambient ―la fauna, la flora i les persones― i, com a botxins, les administracions i determinades empreses i particulars. Respon a la voluntat d’omplir un buit en els llibres d’Ipcena que, fins ara, eren d’un caràcter naturalista. L’objectiu principal és repassar els conflictes territorials de les comarques de Lleida, la Franja i Andorra ocorreguts en tres àmbits: Pirineus, Prepirineus i Plana de Lleida, des de la represa de la democràcia.

a la Segarra, la Corporació Alimentària de Guissona, Vall Companys, Inpacsa, les centrals hidroelèctriques, els embassaments, la xarxa elèctrica, la telefonia mòbil, les incineradores, l’aplicació de iodur de plata a l’atmosfera o els transgènics. A més, estan recollides les implicacions mediambientals del cas de Tor, de les estacions d’esquí, dels camps de golf, de la repoblació de l’ós bru i entre altres. També hi trobem les agressions sobre el Montsec, la Timoneda d’Alfés i l’Aiguabarreig Segre-Cinca, el futur incert de les banquetes del Canal d’Urgell, i l’afectació dels plans hidrològics. Finalment, es posa de relleu la tasca de les entitats i les plataformes en defensa del territori dels Països Catalans, com la “marea taronja” contra l’abocador de Gimenells i la mobilització per al desdoblament de la A-2 entre Cervera i Igualada. L’autor ha comptat amb la col·laboració d’Ignasi Aldomà (geògraf), Toni Costa (ambientòleg), Ramon Pollina (químic) i Joan Vàzquez (secretari general d’Ipcena), que ha dut a terme la tasca d’editor. El pròleg està signat per Lluís Visa, corresponsal a Lleida de El País i els epílegs són de Joan Vàzquez, Juan Carlos del Olmo (secretari general de WWF-Espanya) i Mercè Girona (membre de la Secretaria dels EdC). Així mateix el llibre recull un centenar de fotografies de diversos autors, entre els quals destaquen Fèlix Fernàndez i Jordi Bas. Les il·lustracions van a càrrec de Jordi Balasch i Paco Ermengol.

Què és un conflicte ambiental?

Per què els nostres governs permeten la destrucció del medi ambient? Com pot ser que les centrals eòliques acabin convertint-se en un problema ecològic? On s’han volgut construir abocadors? Quin és l’estat mediambiental de la ciutat de Lleida? Què ens reportarà la Xarxa Natura? La caça i la pesca són activitats sostenibles? Aquestes i altres qüestions troben una resposta en aquest llibre. Quatre anys de recerca, han dut l’autor a divulgar de forma àmplia i compromesa els conflictes que han generat a Ponent les autovies, l’AVE, els aeroports i els canals de regadiu. I la indústria: els projectes nuclears

Divendres de cinema al Casal Popular la Fura Els propers divendres 22, 29 de maig i 5 de juny al Casal Popular la Fura es farà un cicle de cinema. Les pel·lícules que es projectaran són les següents: DIVENDRES 22 DE MAIG. 22:30

seva mare viu còmodament creient que no ha canviat res. El que comença com una petita mentida piadosa es converteix en una gran estafa quan la germana de l’Àlex i alguns veïns s’encarreguen de mantenir la farsa per a que la mare de l’Àlex segueixi creient que al final Lenin va vèncer.

“Good Bye Lenin”

Dirigida per Wolfgang Becker Alemanya, 2003 Octubre de 1989 no era el millor moment per entrar en coma si vivies a l’Alemanya Oriental i això és precisament el que li passa a la mare de l’Àlex, una dona orgullosa de les seves idees socialistes. L’Àlex es veu immers en una complicada situació quan la seva mare desperta de cop vuit mesos després. Cap altra cosa podria afectar tant la seva mare com la caiguda del Mur de Berlín i el triomf del capitalisme a la seva estimada Alemanya Oriental. Per salvar la seva mare, Àlex converteix l’apartament familiar en una illa ancorada al passat, una espècie de museu del socialisme on la 621 - Divendres, 22-05-2009

DIVENDRES 29 DE MAIG 22:30

“El Hundimiento”

Dirigida per Oliver Hirschbieghel Alemanya, 2004 DIVENDRES 5 DE JUNY 22:30

“El Último rey de Escocia” Dirigida per Kevin McDonald EUA, 2007 27


Cartellera 16a Caminada popular de Solsona

Festa Major de Massarrúbies

Plaça del Camp (sortida) - 24 de maig, de les 8 a les 8.30 h

Diumenge 24 de maig de 2009 Matí, 11: Celebració de l'Eucaristia Migdia, 2/4 d'1: Futbol entre els equips Penya Pirineu- CE Arrels Juvenil. Es disputarà un trofeu donat per l'Ajuntament de Lladurs Tarda, 5: Inflable per a la quitxalla Tarda 6: Gran Ball amenitzat pel grup Duet Diamants.

El Centre Excursionista del Solsonès (CES) organitza la 16a Caminada popular de Solsona, que discorre també pels municipis d'Olius i Navès. Com és habitual, ofereix dos itineraris, un de 15 quilòmetres i un altre de 24. Aquest últim permetrà als participants gaudir de l'espectacularitat de les panoràmiques que ofereix el castell de Besora, a la Vall de Lord. Un dels indrets més pintorescos de la comarca, el cementiri modernista i l'església romànica de Sant Esteve d'Olius, ha estat l'escollit per establir-hi la parada per esmorzar. Per a més informació, podeu consultar el web de l'organització. El preu de la inscripció és de 6 euros (gratuït per als socis del CES).

Festa Major de la Serra de Sant Climenç 23 i 24 de maig de 2009-05-15

Dissabte, 23 21.30h Torrades i botifarres gratuïtes per sopar, amb concurs masculí i femení de “Pulsos”, concurs de “Titius”, joc del conill, joc d’estirar la corda i BINGO Seguidament, ball amb TRYFÀSIC.

Revisió de caixes niu

plaça del Camp (sortida) - 24 de maig, de 9 a 13 h El Grup de Natura del Solsonès organitza, un any més, una revisió de caixes niu oberta a tot el públic. La sortida es farà a les basses de Brics (Olius) i al riu Negre per comprovar quines espècies d'ocells han ocupat les caixes niu col·locades en edicions anteriors. La sortida es farà diumenge a les 9 del matí de la plaça del Camp i és previst tornar a la 1 del migdia. Hi col·labora l'Ajuntament de Solsona.

Diumenge, 24 12.00h Missa solemne a la capella de Sant Ció, repartiment del pa. L’aposta del conill i pica-pica gratuït. 19.00h Gran Ball amenitzat pel grup musical CRYSTAL. Hi haurà servei d’entrepans i el sorteig d’una panera. La Comissió de festes es reserva el dret de modificar el programa sense previ avis. Exceptuant la missa, tots els actes es realitzaran al Local de Sant Climenç. En tots els actes hi haurà servei de begudes.

El X Seminari d'Història de la Fundació Francesc Ribalta se centra en el catalanisme Sala gòtica del Consell Comarcal 23 de maig (inscripcions fins al 15 de maig)

Assaigs del Ball de bastons i cavallets En motiu de la Festa del Corpus, es realitzaran els assaigs de ball de bastons i cavallets del dia 8 al 12 de juny a la Plaça del Consell Comarcal. El ball de bastons a les 6 i els cavallets a les 7 de la tarda. Per a qualsevol consulta no dubteu a contactar amb la junta.

La Fundació Francesc Ribalta ha obert el termini d'inscripcions per participar al X Seminari d'Història, que tindrà lloc el proper 23 de maig a la sala gòtica del Consell Comarcal del Solsonès i que portarà per títol "El catalanisme en el nostre passat nacional". En el decurs de la jornada, intervindran els historiadors Albert Manent, que parlarà de la segona clandestinitat; Robert Vallverdú, amb el carlisme en l'època republicana com a tema central; Giovanni Cattini, amb una ponència sobre Enric Prat de la Riba; Josep M. Solé i Sabaté, que parlarà de llums i ombres sobre el president Lluís Companys; Josep M. Roig i Rosich, amb una xerrada sobre Francesc Macià, i Fermí Rubiralta, que oferirà una conferència sobre Daniel Cardona i el primer independentisme català.

Junta de l’Agrupació de Geganters de la Ciutat de Solsona

Concerts de maig de l'Escola Municipal de Música

Teatre Comarcal, i auditori de l'Escola - del 10 al 31 de maig Alumnes i professors de l'Escola Municipal de Música de Solsona amenitzen el mes de maig amb diversos concerts oberts al públic en general:

Club de Jubilats Estel del Solsonès El dia 6 i 7 de juny preparem el viatge a Lourdes com us vàrem informar.

Dijous 28 19 h Concert dels alumnes de pas de grau a l'auditori de l'Escola de Música

Anirem a un hotel de 3 * superior excel·lent, situat a prop de la gruta. Amb bufet lliure per esmorzar i la resta d'àpats al menjador. Tot inclòs amb el viatge, 125 euros per persona, habitació doble. Per a més informació, al mateix club i al tel. 973 48 10 47.

Diumenge 31 19 h Els instruments en la història de la música, segon concert familiar a càrrec dels alumnes al Teatre Comarcal 28

621 - Divendres, 22-05-2009


Cartellera VI Fira del Caçador

6 i 7 de juny de 2009 Solsona - Al parc de la Mina

Actes de celebració del 25è aniversari de la Penya Barcelonista de Solsona i Comarca

Dissabre, 6 de juny A partir de les 9 del vespre: Sopar popular per a tothom. A les 9.30 del vespre: Cantada d’havaneres amb el grup Marinada d’Agramunt. Hi haurà rom cremat per a tothom.

Diumenge, 24 de maig de 2009 10 del matí: Arribada de directius i exjugadors del FC Barcelona 10'15 h. Concentració d'epenyes i aficionats, a la Plaça del Camp de Solsona 10'30 h. Baixada en comitiva cap a l'Ajuntamernt, on seran rebuts per l'alcalde de Solsona, Xavier Jounou i Bajo. 11'00 h. Baixada en comitiva cap al Consell Comarcal del Solsonès, on seràn rebuts pel president del Consell Comarcal del Solsonès, Marià Chaure i Valls. 11'30 h. Ofrena en memòria de l'Excm. i Rvnd. Antoni Deig i Clotet (+), bisbe de Solsona i acèrrim culé. 12.00 h. Visita guiada pels carrers de Solsona. 14'00 h. Dinar de germanor al complex turístic Can Puig. A l'hora de dinar, hi haurà exposades les copes de la Lliga i del Rei de Futbol, i la copa del Rei d'Handbol. Qui ho vulgui, e spodrà fotografiar amb aquests trofeus. Durant el dinar se sortejaran camisetes i pilotes signades pels jugadors del Barça.

Diumenge, 7 de juny – Diada de la Fira A les 9.30 del matí: Trobada amb les autoritats i seguiment de la Fira. A les 10 del matí: Concurs de cant. Organitzat per la Societat El Passarell de Solsona. Hi haurà premi per als sis primers classificats de cada ploma. Exposició de races de gossos. A les 5 de la tarda: Cloenda de la Fira. El dissabte i el diumenge hi haurà servei de bar i entrepans.

“Catifa de Corpus 2009” Agrupament Escolta i Guia Pare Claret Com cada any, l’Agrupament Escolta i Guia Pare Claret de Solsona serà l’encarregat de realitzar la catifa de la plaça del Bisbe el diumenge de Corpus. Enguany volem obrir aquesta obra a la participació ciutadana. Per aquest motiu convoquem un concurs, perquè tothom tingui l’oportunitat de presentar una proposta del dibuix de la catifa de corpus. El tema d’aquest any és l’any Darwin, que commemora el 150è aniversari de la publicació del llibre L’origen de les espècies. Per participar-hi us podeu descarregar les bases del concurs i la plantilla de la plaça a: http:// catifacorpus2009.blogspot.com. I podeu entregar els vostres treballs a L’Obrador del Marc (Pg. Pare Claret, 19) a partir del dia 15 de maig i fins el 29 de maig. El veredicte del jurat es farà públic el dia 1 de juny. El veredicte es donarà a conèixer a través de la revista Celsona Informació el dia 5 de juny. Animeu-vos a participar-hi!

Inscripcions per al dinar de germanor, al telèfon 647 62 58 77 o contacteu per correu electrònic a secretaria@lapenya.cat o president@lapenya.cat fins el 22 de maig de 2009

Festa de l’Aplec de Santa Llúcia Diumenge, 24 de maig de 2009

Matí, 2/4 de 12: Missa En sortir: Coca i barreja per a tothom i ball vermut Seguidament: Dinar de germanor per a tothom que vulgui assistir-hi, a la plaça de Santa Llúcia. Venda de tiquets a: Perruqueria Nuri, Ferreteria Vílbar, Ca l’Anita (fins al divendres 22 de maig) Tarda 6: Gran Ball amb: Josep Subirana i el seu teclat Hi haurà servei de bar - Durant el ball es farà un sorteig Tots els actes seran gratuïts.

621 - Divendres, 22-05-2009

Exposició: 'Els miracles del Miracle' Museu Diocesà i Comarcal del 15 de maig al 31 de desembre, de dimarts a dissabtes, de 10 a 13 h i de 16 a 18 h; diumenges i festius, de 10 a 14 h

29


Concerts

Ramon Estany

Un concert ple d'emocions L'Escola Municipal de Música de Solsona ha encetat els concerts familiars del mes de maig, amb els quals es clou el curs. Diumenge passat, dia 10, al migdia va ser el torn del professorat de l'escola Municipal de Música, que van oferir un concert ple d'emocions. Eugeni Sokhatskyy (piano); Perduda, (E. Sokhatskyy) Marta Andreu (veu) i Eugeni Sokhatskyy (piano); Love me tender (V. Matson i E. Presley)

Mamen Barreña, Marta Lorenz, Carles Merino i Xavier Roig (viola, flauta, guitarra i violoncel); Quartet (F. Schubert) Òscar Barqué, Mercè Hervada i Eugeni Sokhatskyy (piano, piano i fiscorn); Fantasia (E. Sokhatskyy)

Òscar Barqué, Andreu Moreno i Eva Solà (Piano, bateria i veu); Autumn Leaves (J. Kosma) Eva Solà, Montse Vinadé i Mamen Barreña (veu, acordió i viola); Uno (M. Morés)

Marta Andreu i Òscar Barqué (veu i piano); On my own (C.M. Schönberg)

Marta Lorenz, Queralt Serra i Eugeni Sokhatskyy (flauta, clarinet i piano); El vals de les flors (E. Köhler) 30

Òscar Barqué i Anna Roure (trombó de vares i piano); Ària (E. Bozza) 621 - Divendres, 22-05-2009


Educació

IES Francesc Ribalta

Una setmana d’aprenentatge i de diversió: crèdits de síntesi a 2n i 3r d’eso Durant la primera setmana de maig, els alumnes de 2n i de 3r d’ESO de l’IES “Francesc Ribalta” van realitzar el crèdit de síntesi Els alumnes de 2n han treballat totes les matèries a través de Barcelona, visitant i estudiant els llocs més emblemàtics de la ciutat. “Tots aquests quatre dies van ser una experiència inoblidable en molts aspectes; ho tornaríem a repetir!” (Aixa i Ioana) “De tot el que vam visitar destaquem la Barcelona medieval, el mercat de la Boqueria, la torre Agbar i el Parc de la Ciutadella, on férem una activitat de biodiversitat urbana. Durant aquests quatre dies vàrem estar amb els nostres companys de la SES de Sant Llorenç de Morunys; ens va agradar molt” ( Laia, Berta i Anna) “Alguns ens vam quedar a l’Institut. La veritat és que esperàvem avorrir-nos molt, però no fou així. Vam haver de treballar molt: vam fer un tríptic sobre Barcelona i un pòster sobre l’Aquàrium, com si fos per als turistes que visi-

621 - Divendres, 22-05-2009

taven la ciutat per primera vegada. Ens ho vam passar bé fent aquest crèdit de síntesi i vam aprendre moltes coses de Barcelona que no sabíem.” (Marta, Mariano i Ismail) El dilluns, de bon matí, els alumnes de 3r d’ESO marxàvem cap a Odèn, on durant dos dies vàrem estudiar la realitat social, econòmica i natural del municipi. L’objectiu era proposar, des de la perspectiva que cada grup havia assolit, projectes per a dinamitzar la zona i així fer possible que els joves puguin continuar residint i treballant a casa seva. Vàrem aprendre el funcionament de les salines, el cultiu del trumfo, la gestió d’un bosc, les explotacions ramaderes, les possibilitats del turisme rural... Un aspecte molt interessant va ser la xerrada amb alguns

31

avis, la Lluïsa i el Celestí, que ens van explicar històries i vivències, que ens recuperaven la memòria històrica i els trets culturals diferenciadors: llenguatge, literatura, música... Ens vam poder adonar de la saviesa d’aquestes persones grans i de la importància de la transmissió oral entre joves i avis. No cal dir que el menjar a Cambrils va ser molt bo, vàrem caminar molt i l’allotjament al pavelló va ser un xic incòmode, però força divertit. El divendres, cada grup va presentar el seu treball i les propostes per al municipi, que van des de l’agricultura, la ramaderia, passant pel turisme rural fins als grups de recuperació de llegendes i costums. Els professors volem felicitar el comportament i el treball dels alumnes durant aquests dies, així com l’ajuda que, en tot moment, ens varen donar els companys del Centre de Natura d’Odèn. Volem destacar també, de manera especial, la carta que el Director del Camp d’Aprenentatge de Barcelona va fer arribar al centre: “Des del Camp d’Aprenentatge i en nom de tot l’equip de professors, volem destacar el comportament i l’actitud tan bona que ha tingut el vostre alumnat durant tota l’estada. Han mostrat bona predisposició al treball, educació, respecte a tothom i molt interès per tot allò que se’ls explicava. És digne de destacar el seu comportament quan hem viatjat amb transport públic: en tot moment han cedit el seu seient a altres persones que ho necessitaven més que ells. Així doncs, felicitats al vostre alumnat, a les seves famílies i a l’equip de professors del centre.”


Educació

Escola Arrels

Arrels, entre els més premiats de les convocatòries Enric Farreny, Sambori-Òmnium i Màrius Torres Els estudiants, d’ESO, cicles formatius i batxillerats, han anat a recollir els guardons a Lleida

Xavi Sànchez, Carles Tristany, Raquel Perramon, Raquel Anglarill, Kaouthar Challali, Alèxia Tristany, Clàudia Ridao i Chafik Challali, tots ells alumnes de secundària a l’Escola Arrels, han quedat guanyadors dels tradicionals premis de literatura jove Enric Farreny, a més de Mireia Brau amb el Màrius Torres, seguint la pauta dels darrers anys. El certamen, que se celebrà amb motiu de Sant Jordi, va dur a terme l’acte de lliurament de premis el passat dimecres 13, moment en que es va fer públic el veredicte del jurat. Josep M. Forné, president, va agrair la participació de l’Escola Arrels, tot felicitant el nivell literari dels treballs presentats pels alumnes d’aquest centre. A més, enguany, els guanyadors del XXXI Premi Enric Farreny en la Modalitat PROSA participaran del III Premi Sambori Òmnium, destinat a promoure l’ús literari de la nostra llengua, i adreçat a les escoles i instituts (públics, concertats i privats) del Principat, la Franja i la Catalunya del Nord. Pel que fa a la relació del guardonats, és la següent:

Premi Enric Farreny I.- Alèxia Tristany Casas - 1r premi II.- Clàudia Ridao Comas - 2n premi III.- Chafik Challali - 3r premi IV.- Raquel Perramon Cardona - 1r premi V.- Raquel Anglarill Riu - 2n premi VI.- Kaouthar Challali - 3r premi VII.- Xavier Sànchez Moreno 1r premi

VIII.- Carles Tristany Sànchez - Accèssit Premi Màrius Torres I.- Mireia Brau Villaró II.- Xavier Sànchez Moreno Premi Jaume Ferran I.- Xavier Sànchez Moreno

Ens coneixem, ens informem... estem orientats i decidim Activitats del Programa d’Orientació a l’estudiant per a 4t d’ESO Els empresaris ens expliquen com suporten la crisi econòmica i els ex-alumnes ens parlen de les seves experiències després de l’ESO Dins les activitats programades en el Programa d’Orientació de 4t d’ESO, el dimarts 28 d’abril es va portar a terme una taula rodona amb empresaris del Solsonès per tal d’apropar els alumnes al món de l’empresa. Els participants a la taula d’aquest curs han estat: Sr. Jordi Gavaldà, director de SIMET; Sra. Elisabeth Coll, gerent de Tallers i Grues Alcoll SL; Sra. Anna M. Viladrich, arquitecta; Sra. M.Pilar Masana, propietària de l’explotació agropequària Solé de Joval i Sra.Magda Salas, gerent i sòcia de Soljomag SL. La formació, la innovació i la polivalència professional, van ser conceptes que els empresaris van remarcar especialment ara que molts treballadors es troben a l’atur i poden aprofitar per formar-se i reciclar-se. Els nois i noies van poden escoltar en directe com està vivint el sector industrial del Solsonès l’actual crisi econòmica i com les empreses s’han hagut de diversificar, especialitzar o adaptar a la nova situació.

Per altra banda, el dia 5 de maig un grup d’ex-alumnes de l’escola ens van parlar de les seves experiències després de 4t d’ESO. La Marta Serrano, La Sílvia Torralba, la Sara Alarcón i la Laura Villaró ens van explicar molt bé com es van decidir, quin camí van seguir, com els ha anat....i a més van respondre a les preguntes que els alumnes de 4t els van plantejar, com per exemple quin paper van jugar els pares a l’hora d’ajudar-les a decidir-se, o bé si creien que s’havien equivocat. Els testimonis dels ex-alumnes suposen un “boom experiencial” per als nois i noies que els obre la curiositat i els ajuda a fer un paral·lelisme entre les seves vivències i les dels convidats. Des d’aquí volem agrair la sensibilitat de totes les persones que han participat en aquestes sessions d’orientació dels nostres alumnes. Moltes gràcies a tots! 32

621 - Divendres, 22-05-2009


Educació

Escola Arrels

L’escultura de Santa Joana a la Sagrada Família En un temps en que les noies no tenien gaires oportunitats de rebre una educació adequada, Joana de Lestonnac va ser la pionera que va portar a terme una tasca educativa que va tenir al llarg del temps ressò en moltes contrades. Entre elles, les escoles del nostre país . El Consell de Cent va demanar a l’orde de la Companyia de Maria de França que vingués a Barcelona a en· carregar-se de l’educació de les noies. La fundació va acceptar la proposta i així naixia la primera escola per a noies de tot l’estat. En la planificació de la Sagrada Família Gaudí havia previst que els educadors catalans o els que havien format part de la tasca educativa de la ciutat tindrien una façana dedicada. És per aquest motiu que el passat 28 d’abril es va col·locar l’escultura de Santa Jo·

ana a la façana del Naixement, xamfrà amb el carrer Mallorca. Francesc Carulla és l’autor de l’escultura de gran sensibilitat artística i detalls amb elements característics d’aquesta orde. La nena que l’acompanya està inspirada en una néta de l’escultor. L’estàtua medeix 2,85 m. d’alçada i pesa 4.000 quilos. Cada any pels volts de Sant Isidre, els alumnes de l’Escola de Primària Arrels, recordem a la gran educadora i pedagoga Sta Joana de Lestonnac. Aquest curs hem ideat un mural amb les torres de la Sagrada Família i les vam omplir amb frases referents a la vida de la Santa i els anhels de tots plegats per aconseguir un món millor. Vam reflexionar, rememorar i cantar. La tarda va acabar amb el gust dolcet d’un berenar de coca i xocolata.

Els Sants de la Setmana Divendres, 22 Santa Joaquima de Vedruna. Santa Rita de Càscia; santa Quitèria; santa Júlia; sant Ató. Dissabte, 23 Sant Desideri; sant Joan Bta. de Rossi. Diumenge, 24 Dedicació de la Basílica d'Assís; Maria Auxiliadora i altres advocacions: Providència, Strada...; sant Vicenç de Lerins; sant Genadi, santes Susanna i Afra, mrs., beat Joan Prado, prev. i mr. Dilluns, 25 Sant Beda el Venerable; sant Gregori VII; santa Maria-Magdalena de Pazzi. Sant Urbà I; santa Magdalena-Sofia Barat; santa Vicenta-Maria López Vicuña. Dimarts, 26 Sant Felip Neri. Sant Zacaries; sant Quadrat; sant Eleuteri. Dimecres, 27 Sant Agustí de Canterbury. Sant Juli; sant Berenguer. Dijous, 28 Dedicació de la catedral de Lleida (neoclàssica, 1781). Sant Germà; sant Emili; santa Maria-Anna de Jesús Paredes.

621 - Divendres, 22-05-2009

33


Parròquia

Ramon Estany

CAMBRILS Aplec de Santa Pelaia.- Dissabte vinent, 30 de maig, a la 1, Missa a la capella de Sant Pelaia amb els feligresos de Cambrils i la Vall d’Alinyà.

CANALDA

Festa Major de l’Ascenció.- Diumenge, 24 de maig, Missa a la 1.

GUIXERS

Festa Major de Sant Martí de les Vo· lianes - Diumenge vinent, 31 de maig, a 2/4 d’11, en la festa de la Pentecosta, Missa i benedicció del pa.

EL MIRACLE

Vetlla de Pregària.- Aquest divendres, 22 de maig, a les 9 del vespre, trobada de nois i noies del Bisbat per pregar a la Mare de Déu, dins dels actes de la celebració dels 550 anys. Tothom hi està invitat.

MADRONA

Missa de Pentecosta.- Dissabte vinent, dia 30, Missa a 2/4 de 8 de la tarda.

MONTPOL

Festa del Perdó a Massarrúbies.- Diumenge, 24 de maig, a les 11 del matí, benedicció del terme i tot seguit la celebració de la Missa.

NAVÈS

Capella de Santa Llúcia.- Diumenge, 24 de maig, a les 11, Missa i benedicció del terme.

SANT CLIMENÇ

Festa Major de la Serra a Sant Ció- 24 de maig, en la festa de l’Ascensió, a les 12, a la capella de Sant Ció, Missa i benedicció del pa i del terme. Missa de la Pentecosta.- Diumenge, 31 de maig, Missa a les 10 del matí.

SANT JUST-JOVAL

Festa de la rosa a Joval.- Diumenge, dia 24, a 2/4 de 12, Missa en honor de Santa Rita i benedicció de les roses a l’església parroquial de Joval, on es venera la imatge de santa Rita.

TORREDENEGÓ

Aplec de Sant Jaume.- Aquest diumenge, 24 de maig, festa de l’Ascensió, Missa a les 12 (no a les 11 com havíem anunciat) i benedicció del pa a la capella de Sant Jaume dels Tracs.

SOLSONA Festa de Santa Joaquima de Vedruna, a l’Hospital.- Divendres, 22 de maig, a les 11 del matí, a l’església de l’Hospital se celebrarà la Missa en honor de santa Joaquima de Vedruna. Tothom hi està convidat. Confirmació 2009.- Aquest diumenge, 24 de maig, a la Missa de 2/4 d’1 de la Catedral, el senyor Bisbe Jaume Traserra i Cunillera administrarà el sagrament de la Confirmació a 10 nois i noies de la Parròquia, que són: Montse Auguets Canes, Eva Capdevila Fornell, Lluís Codina López, Maria Freixes Casas, Marta Grifell Torres, Anna Montraveta Clotet, Jordi Pallaruelo Ollé, Marta Pleixats Villaró, Esther Real Vives i Moisès Riba Bajona. S’han pres seriosament la fe cristiana i els agradarà que els acompanyem junt amb els seus familiars i padrins. Partida de Santa Llúcia.- diumenge, 24 de maig, a 2/4 de 12, Missa i benedicció del terme a la capella de Santa Llúcia, al Vinyet. Jornada dels mitjans de comunicació de l’Església.- Diumenge trobareu un sobret al Full Diocesà i també a l’entrada de les esglésies perquè pugueu fer el vostre donatiu a la missió que l’Església té encomanada, que és anunciar la salvació i els valors cristians al món d’avui a través dels mitjans de comunicació, com són premsa, ràdio i TV. Sentim-nos-en responsables. Concert al Cor de Maria.- El proper diumenge, dia 31, després de la Missa de 2/4 de 12, la Coral Caelum de Barcelona ens oferirà un concert del seu repertori. Unció dels malalts.- El senyor Bisbe administrarà el sagrament de la Unció dels malalts el dia 7 de juny a la Catedral, a la Missa de 2/4 d’1. Si desitgeu rebre aquest sagrament és convenient que ho comuniqueu a la Parròquia o a algun visitador de malalts. El dia 3 de juny, a la tarda, el senyor Bisbe també administrarà aquest sagrament a l’església de l’Hospital. 34

Lliurament premis Concurs Biblic Catalunya Dia: 30 de Maig (dissabte) a les 11 del matí Bisbat de SOLSONA: Col.legi Arrels de Secundària - Av. Carde· nal Tarancón, 49 SOLSONA Premis Individuals Marc Segues Codina Escola Arrels I - Solsona Jarin Beatrici Remirez Col.legi El Carme - Mollerussa Gerard Claret Escola Diocesana de Navas - Navàs Accéssit Personal Claudia Ortiz Tribó Ceip Sant Miquel - Miralcamp Judit Fernandez Cabral Ceip Sant Jordi - Navas Marina Sanchez Oviedo Ceip Jaume Balmes - Cervera Maria Bragos Duch Ceip Jacint Verdaguer - Tàrrega Aina Vall Pina Col.legi Sant Josep - Navas Claudia Fierrez Sant Marti Ceip Sta. Maria - Avià Marc Santasusana Canal Col.legi La Salle - Berga Raluca Mester Bianca Arrels II - Solsona Claudia Sabata Font Col.legi La Salle - Berga Premis per Escoles Col.legi Mare De Deu Del Carme Cardona Fundacio Privada Mare De Deu Del Carme - Bellpuig Col.legi Anunciata - Gironella Escola Diocesana de Navas Navàs Premis Catequesi Parroquia De Suria - Suria 621 - Divendres, 22-05-2009


Bisbat de Solsona

Ramon Estany

El diaconat, una realitat naixent Trobada de diaques de Catalunya a Solsona

El passat dissabte, 16 de maig, una vintena de diaques d'arreu de Catalunya, acompanyats molts de les seves esposes, es van reunir al Seminari de Solsona per participar en la trobada anual de germanor que realitzen cada any en una diòcesi diferent. Mn. Aureli Ortín, diaca de la diòcesi de Barcelona i organitzador de la trobada, va valorar molt positivament la jornada, que va ser coorganitzada per Solsona, mitjançant Mn. Josep M. Vilaseca, delegat del ministeri diaconal a la diòcesi de Solsona. La trobada es va iniciar a les 11 del matí, amb l'arribada dels diaques que van poder assistir a una interessant conferència sobre el Sant Dubte d'Ivorra, a càrrec del rector d'Ivorra, Mn. Fermí Manteca. La història del Sant Dubte, que l'any vinent se'n commemorarà el Mil.lenari, relata com va sorgir la sang de Crist d'un calze mentre el capellà d'Ivorra tot fent la consagració, va tenir un moment de dubte sobre la presència de Crist en l'Eucaristia. Després d'explicar aquests fets, i les diferents relíquies que se'n conserven, hi hagué una estona de conversa i posada en comú de propostes de cara a properes trobades. A la una del migdia, va tenir lloc l'eucaristia a la capella del Seminari, presidida pel Bisbe de Solsona, Mons. Jaume Traserra, que els acompanyà seguidament en el dinar. A la tarda, els diaques i acompanyants pogueren visitar la Catedral de Solsona, per acabar resant les Vespres a la Capella del Claustre. 621 - Divendres, 22-05-2009

84 diaques arreu de Catalunya Els diaques, la funció dels quals és ajudar als preveres en l'ofici de l'eucaristia, no estan capacitats, però, per la consagració de l'eucaristia ni per al sagrament del perdó, però poden fer tots els altres. A Catalunya n'hi ha 84: 40 a Barcelona, 16 a Sant Feliu de Llobregat, 7 a Terrassa, 5 a Tarragona, 6 a Lleida, 1 a Solsona, 2 a Tortosa, i 7 a Vic. Mn. Ortín, diaca de Barcelona, destaca, però, els 25 candidats a diaca que ho seran properament, mostra de la vitalitat d'aquest sagrament. Cal tenir en compte que a Solsona, n'hi ha 3 que s'estan preparant. És, però, en valoració de Mn. Aureli Ortín, una vocació que va creixent lentament, en consonància amb l'Església, que, però, no soluciona la problemàtica de l'escassetat de preveres. Amb tot, és important el paper d'ajut i servei a la comunitat cristiana. El fet que no n'hi hagi tants, de diaques, és degut a que es demana un seguit de condicions i de preparació i formació, d'un mínim de 3 anys, fet que no és fàcil. Ortín exposa que el diaconat va creixent a poc a poc, i que a nivell català està plenament consolidat. Cal tenir en compte que en 40 anys, des que es va instituir amb el Concili Vaticà II, els diaques arreu del món ja són uns 36.000, i a nivell d'Espanya, uns 300. 35


L'entrevista

Consell Comarcal del Solsonès i Pla Inicia xarxa per la creació d’empreses

Alla Sirenko

és la propietària de la franquícia Natur House de Solsona Nascuda a Ucraïna, fa 10 anys que viu a Catalunya i 8 a Oliana. És mare de família i va obrir la seva pròpia empresa l’any 2007; té contractada una dietista per donar-li suport a la botiga. Tel. 973 484284 - Pg. St. Antoni M.Claret, 18 25280 Solsona Què la va animar a crear la seva empresa? L’experiència i èxit del meu marit en el seguiment d’una dieta en un altre establiment de Natur House va ser el motiu principal pel qual vam obrir aquest establiment aquí a Solsona. La principal motivació era donar a conèixer que el pes és molt més que un aspecte físic o de bellesa, moltes vegades influeix en la salut. El meu marit em va animar molt a tirar endavant el projecte i en ell hi vaig trobar tot el suport necessari per poder obrir el negoci el 2007.

Creu que les dones tenen majors dificultat a l’hora d’obrir un negoci propi, pel fet de ser dones? En el meu cas, crec que he tingut majors dificultats pel fet de ser estrangera que pel fet de ser dona. Però, en general, la dona sempre té major dificultat per obrir un negoci pel tema de la conciliació familiar, a diferència dels homes que si porten un negoci fan allò i ja està. Ara amb la botiga he guanyat flexibilitat d’horaris en el sentit que els nens en període de vacances poden estar amb mi a la botiga; per contra, mai no pots deixar la botiga per sortir a fer gestions amb ells.

Què és el que més valora de ser autònoma? La independència en el treball i poder prendre les meves pròpies decisions. Ara bé, cal trencar els tòpics que el propietari d’un negoci és només el que mana, s’ha de treballar i treballar més que mai.

Va aconseguir algun tipus d’ajut per part de l’administració? Quins tipus d’ajuts creu que s'haurien de millorar i/o crear? Vaig demanar ajudes econòmiques però encara no estan concedides. Tinc constància que si hagués obert el negoci l’any 2008 m’hagués pogut acollir a més subvencions i més favorables.

Quins objectius perseguia en la fase de creació de l’empresa? Poder transmetre els resultats i l’alegria que havia experimentat el meu marit. I ara que ja té l’activitat en funcionament, quins són els principals reptes que es planteja a curt i mig termini? A curt termini mantenir l’activitat, tot i la crisi; per això mantenim la publicitat en les principals publicacions comarcals. A mig termini, augmentar les vendes i obtenir beneficis, i compartir l’alegria dels nostres clients.

Nomeni dues coses que ara faria diferent. Ara milloraria la meva assessoria empresarial perquè en el procés de creació segurament m’hauria pogut estalviar diners. Faria més publicitat dins i fora de la comarca, tot i que encara estic a temps de fer-ho.

Quines necessitats pretén cobrir el seu producte i/o servei? La filosofia dels establiments Natur House és cobrir els actuals problemes de nutrició, ja sigui per la mala alimentació o per l’estrès. Oferim diferents dietes i productes segons les necessitats del client, ja sigui per perdre pes o per guanyar-ne, per l’estrès, per als esportistes i també per aquelles persones que volen deixar de fumar.

Expliqui’ns alguna anècdota que visqués en el desenvolu· pament de la seva idea empresarial. Vaig verificar que realment a vegades les dones sí que som una mica pesades, ja que mentre van durar les obres em passava el dia dient això i allò als paletes; ells ja es queixaven, ja, però jo a la meva. Tot i això, van quedar sorpresos que em passés dies sencers muntant jo sola les prestatgeries, i és que les dones, a part de manar, treballem molt.

En la fase prèvia de creació, va redactar el pla d’empresa? Li va ser útil? Ho recomanaria? En el meu cas no vaig redactar el pla d’empresa, però crec que m’hauria estat molt útil haver-ho fet. Sí que ho recomanaria per tal de tenir previstos alguns dels aspectes que després et vas trobant.

I per acabar, què diria a totes aquelles dones que amb una bona idea empresarial no s’atreveixen a dur-la a terme? Que el món no és per als covards. I que si tantes dones ho hem aconseguit per què elles no han de poder. Doncs, som tant o més capaces que els homes. 36

621 - Divendres, 22-05-2009


La Casa de pagès

Jaume Clavé

La Serra de Sant Jaume

La casa

El Joan

De lluny estant, sembla un vaixell en la ratlla de l’horitzó, que va navegant a poc a poc en aquest mar verd del Solsonès. Per això es troba al fil de la serra, amb una gran panoràmica sobre les serres del Pirineu enmig de les quals s’alça majestuós el massís del Pedraforca. Per l’altre costat es contemplen ben a prop els edificis del Miracle, sorgits arran de l’aparició de la Verge Nena de la que enguany se’n celebra els 550 anys amb un gran seguit d’actes religiosos i culturals.

Alguna noia faria bé d’embarcar-se en aquest vaixell perquè hi trobaria un capità solter i eixerit. El Joan Cinca no s’ha dedicat a la pagesia, se’n va anar a Barcelona a fer de camiller. Potser degut al seu pas pel Seminari, va descobrir la seva veta literària i ara escriu poesies i contes, amb molta imaginació i molta riquesa de paraules. Ja ha guanyat més d’un premi i té un bloc a Internet on ens brinda algun dels seus escrits, com aquest que és un joc de mots que es llegeixen del dret i del revés. A veure si els trobeu: Sovint tinc la sort del talp pres al plat de la serp. De lluny veig com llu l’ull de l’ofidi, que s’atansa reptant pel tros. Atordit, intento moure el meu cos balb com un soc. Em ve al cap que en aquest món només som un mos sense nom. Faig el cor fort com un roc, en el meu pensament neda un ram d’esperança llençat al mar, voldria pescar-lo amb l’ham a la mà. De cop es gira el torb, em desplaça i rodolo com un brot de tell esqueixat pel vent. De tantes tombarelles tinc el cos las, defallit, fins i tot quan tasto la llet per refer-me trobo que fa un cert gust de sal. A poc a poc trec l’urc, faig un aüc sec, cru, i estrepitós, i la serp esporuguida gira cua. Fuig al sever revés.

Els germans Fanta Al Pepitu, de cabells blancs i un xic ondulats, el trobareu sempre als matins en algun bar de la ciutat fent la tertúlia amb els amics i a les tardes treballant a casa, que a pagès sempre hi ha feines per fer. “El meu padrí, ens diu, va comprar la Serra a final del segle XIX. Eren dos germans i dues germanes de cal Fanta, i als quatre els van comprar una propietat per cadascun. A una germana la Torra de Sant Just, a l’altra cal Jenet, a un germà el Castell de Sant Climenç i a l’altre la Serra de Sant Jaume. No s’entén d’on van treure tants diners. Potser va ser perquè el seu pare seria el quin s’havia venut Cinca de Lladurs, d’on descendim els Cinca, però, si ja havien comprat cal Fanta, com els podien sobrar encara tants diners? Ja s’han mort els que podien aclarir aquest misteri”.

Els focs del 98 “Aquí ho van arrasar tot. Érem al cor del foc. Només van quedar quatre pins pinyoners vora casa i les alzineres. Reconec que ens ho van pagar bé, si tenim en compte que d’aquells pins ara no en faríem res, tal com van els preus. I això que ens els van pagar a preu de fusta i no de pal. Ara, al seu lloc, hi han crescut els roures i ja hi comencen a néixer pins. Amb aquestes pluges enguany faran una gran crescuda. Vam replantar pins, però són millors els que surten pel seu natural. I ara es paga més el roure perquè se’n fa llenya”. 621 - Divendres, 22-05-2009

www.desdelaserra.blogspot.com 37


Sortides

Fogueretes

Ruta gastronòmica Foguereta 2009 CAL RIAL, BUSA

FORN DE SU, SU

La segona sortida de la Mostra Gastronòmica Foguereta fou el cap de setmana passat, al Forn de Su. Prèviament, i com esdevindrà en les següents sortides, s’havia de fer una visita gairebé obligatòria: El santuari del Miracle.

El passat 11 d’abril, va començar la Ruta Gastròmica Foguereta 2009. Aquesta es crea amb l’objectiu de conèixer millor la nostra comarca, així com la seva rica i variada gastronomia, tot visitant diferents i preciosos indrets del Solsonès i gaudint de la nostra cuina en restaurants i masies que tenim molt a prop de casa nostra. Així doncs, la Ruta va començar amb una arrossada a Cal Rial, a la serra de Busa. Primerament, es va realitzar una caminada per l’altiplà, tot visitant el mirador de Busa des d’on es pot gaudir d’una fantàstica panoràmica, i arribant fins a la presó, un increïble racó amb història pròpia, amb unes vistes de vertigen, i on segurament es pot gaudir d’un dels millors paisatges del nostre país. Després de la visita, guiada pel Sergi Rodríguez, vam baixar amb la panxa buida fins a Cal Rial, on ens esperaven amb l’arròs de muntanya a la taula. Cal Rial es una casa de pagès de tota la vida, preciosa i en un entorn idíl·lic de paratges verds. Un cop a dalt vam menjar l’arròs, i després una graellada de carn a la brasa bona a més no poder. Finalment i de postres, “natilles” casolanes, com mana la tradició, i n'hi va haver alguns que gairebé se n’acaben les existències. En fi, Cal Rial, un lloc 100% recomanable, amb un servei hospitalari i encantador, on es dina al menjador de la casa pràcticament amb la família. Molt bon menjar, gent encantadora, entorn de postal, i a un preu més que assequible... què més es pot demanar?

Per fer una mica de gana, vam fer una visita per l’entorn del Santuari, i finalment ens hi vam endinsar. Pere Cuadrench ens va fer una visita guiada pel recinte, i ens va descobrir històries amagades en aquell racó del Solsonès que molts de nosaltres desconeixíem. Davant la impossibilitat d’entrar a veure el restaurat retaule per motius cerimonials, vam decidir fer cap al Forn de Su. El restaurant està dotat d’un ambient càlid, que et fa sentir com a casa. Després de demanar els primers i els segons, es va acordar fer una visiteta al poble després de dinar, per pair una miqueta. Van arribar els primers i a primera vista va destacar l’abundància i la perfecta presentació dels plats. Seguidament i només tastar-los va destacar la qualitat de la cuina del restaurant. Després de demanar els segons, amb gran varietat de brases i estofats, es va procedir a les postres i cafès, en una sala annexa, per això de poder fumar. Finalment, i després de la xerrameca, visita al poble de Su, petit però molt bonic, ben cuidat i amb un bon restaurant. Bon servei, plats elaborats i gran assortit i varietat, on no va faltar el bon menjar i a un preu molt raonable. Apuntat a l’agenda dels llocs per repetir.

Bon Profit!

Bon profit! NOTA:La pròxima sortida serà a principi de juny a Vilasaló, a Sant Llorenç de Morunys.

Direcció: Josep M. Borés Redacció: Ramon Estany - Josep M. Montaner - Dolors Pujols Edició: Francesc Xavier Montilla - Marta Cases Textos: Eva Jané Publicitat: Manoli Ortigosa Oficina: Ctra. de Torà, 25 - 25280 SOLSONA

Formen part de l’equip de suport de Celsona: Pep Mia - Candi Pujol - Lluís Cornet - J. Clavé - Marcel Ribera Montserrat Riu - Enric Serra - F. Torres - J.H. - Ramon Gualdo - Jordina Tarré Foto Resol - Foto Llàtzer

info@elsolsones.net - www.elsolsones.net - 973

48 17 19

Dip. Legal: L-267-1997 - 1.350 exemplars El primer número de Celsona Informació va sortir el 4 d’abril de 1997

38

621 - Divendres, 22-05-2009


Opinió

Josep M. Borés

Se'ns ha trencat una corda del violí Explica una anècdota que un solista de violí estava tocant davant un auditori selecte, ple a rebossar. Al seu darrera, una gran orquestra que l'acompanyava amb solemnitat. De reüll, aquest intèrpret mirava a un director complagut que li marcava el ritme de la simfonia. En un moment àlgid de la interpretació, per desgràcia, se li trenca una corda del violí i el cor del solista es va fer petit de cop. El moment es fa etern i, mentalment, el músic veu com la següent nota és necessària la corda trencada. En aquell moment la idea d'aturar el concert és gairebé forçosa. No es pot interpretar l'obra d'aquella manera, calia canviar de violí, però ningú tret del director, que va obrir els ulls com taronges, no se'n va adonar. El músic va optar per una segona opció... suant com mai ho havia fet en un escenari, li faltaven dits per aconseguir els acords de la melodia. El jove va fer sortir totes les seves virtuts i experiència i el concert va finalitzar amb una gran ovació per part del públic. Aquell concert havia represen-

Sóc persona

tat l'esforç més gran que havia fet damunt d'un escenari i va aconseguir la recompensa del reconeixement i el van alçar al grau de gran mestre. Doncs a tots els empresaris, botiguers, comerciants, emprenedors i treballadors d'aquest país, se'ns ha trencat una corda del violí. Cadascú, a casa seva, veu com als acords de la nostra cançó, hi ha alguna nota que no es pot tocar i tenim dues opcions, de la mateixa manera que el jove intèrpret. Podem optar per aturar-ho tot i esperar que ens duguin un nou violí ajustat i reparat. Però molts de nosaltres crec que hem fet bé i hem optat per la via difícil. Avui més que mai, cal que sorgeixi de dins nostre l'artista experimentat que fa servir tots els dits de la mà perquè la nostra simfonia soni amb tot el virtuosisme i que, a oïdes del gran públic, continuï sonant la música. Dins nostre el cor també pateix però l'esforç valdrà la pena, n'estic segur, suarem i ens sortiran butllofes a les mans, però el reconeixement final ens l'haurem guanyat. Segur.

Sergi Ballespí. Doctor en Psicologia

De la vida al restaurant i de la cuina al plat En un antic castell de pedra, al costat de la Bisbal, ara hi ha un bonic hotel-restaurant. Jo vaig poder seure al costat de la finestra, divisant tota la vall. Més que una finestra era com un finestral, amb tot un gruix de vidre que anava de dalt a baix, just fins al terra. Un entorn agradable, una grata companyia... i tot i això no vaig poder evitar sentir la conversa. A la taula de la vora, un senyor cridava el cambrer, i quan aquest va venir això és el que es van dir: - Disculpi! - Senyor... - Això no és el que jo he demanat, perdoni. - Com diu, senyor? - Sí, que aquesta no és la vida que jo havia demanat. - Mhm. El senyor potser no sap que no acostumem a servir la vida que desitgen les persones. - Ah, no? I com és? - Així funciona, senyor. - Però... això no té sentit, jo m’havia demanat una vida i això no s’hi assembla de res! - Ho lamento, senyor. - Però escolti, miri, ei! No marxi! - Si el senyor em disculpa... He d’atendre els altres clients.

Quina vida més “perra” devia pensar aquell senyor. I també el gat 621 - Divendres, 22-05-2009

Tot just llavors, o bé aleshores, uns copets a la finestra em van fer girar el cap. Era un gat. Un gatet grisós amb una ferida a la galta, com una mossegada a mig curar. Se li veia l’os. S’havia enfilat a la taula que llindava amb la nostra a l’altra banda del vidre, a la terrassa del restaurant. Hauríem pogut dinar a la terrassa, però aquell dia feia fred. I aquell gat allà fora, pobre... Es volia refregar contra nosaltres, buscant carícies, però s’acabava refregant contra aquell gruix de vidre insípid i fred amb un gest estranyat, com si allò tampoc no fos el que ell s’havia demanat. I mirava de posar una pota a la nostra taula, però tornava a topar amb aquella estranya cosa transparent que li ho impedia. I segurament tenia gana, perquè feia per tastar dels nostres plats fumejants, acostant el morro al vidre o temptejant amb la poteta. Però no podia. I el senyor del costat es mirava el que li havien portat amb el mateix desconcert però sense intents ni barreres, estorat. Quina vida més “perra” devia pensar aquell senyor. I també el gat. Podem parlar-ne a www.socpersona.blogspot. com o em pots escriure a sergi.ballespi@uab.cat

39


Opinió

M. Nadal

Opinió

Preàmbul Diguem que no sé massa com començar, ja que aquest escrit no es pot allargar gaire. Les moltes coses que voldria dir o comentar aquí... toca resumir-les. En primer lloc, parlaré de l'escrit de l'amic F. Torres al Celsona del 24 d'abril passat, on esmenta gent de Soslona, com el sr. Mario Corominas, el jutge sr. Gual i el sr. Fernando Pla. Als dos primers, els coneixia. El sr. Pla no sé qui és (o era?). I pel que en diu el Torres no dubto pas que es tracta (o tractava?) d'una gran persona. I sobre la veritat dels “señoritos andalusos”, en aquest moment avui voldria dedicar-li al mateix Torres (pels seus moralitzadors escrits, anècdotes i exemples, i també pels obsequis dels seus llibres i dedicacions) una extraordinària poesia de Miguel Hernández, també en la seva joventut pastor de cabres, però d'indomable esperit de superació i que no s'avergonyí mai de la seva humil condició. Andaluces de Jaén, aceituneros altivos, decidme en el alma ¿quién? ¿quién levantó esos olivos? Andaluces de Jaén, no los levantó la nada, ni el dinero, ni el “señor” (señorito) sino la tierra callada, y vuestro trabajo y sudor. Unidos al agua pura, y a los planteles, también unidos los prefiero a la hermosura de los troncos, retorcidos. ¿Cuántos siglos de aceituna? Los pies y las manos presos sol a sol, y luna a luna, llena pesan sobre vuestros huesos? Jaén: levántate brava, sobre tus piedras lunares, ¡no vayas a ser esclava, con todos tus olivares! Andaluces de Jaén, aceituneros altivos, decidme en el alma ¿de quién? ¿de quién son estos olivos? Oh! Andaluces de Jaén, yo deseo para vosotros tiempos mucho mejores ¡y por descontado vuestro bien!

Àngels Espeig i Juangran

La fibromiàlgia és real Sembla que finalment, en trobar amb les investigacions de l’Hospital del Mar lesions en la musculatura dels pacients de fibromiàlgia, es demostra que els dolors dels afectats són reals. http://www. imim.es/noticias/view.php?ID=97 Després de masses anys de patiment i sobretot d’incomprensió, esperem que s’obri un camí d’esperança per a nosaltres, doncs la majoria som titllats de malalts imaginaris, sapròfits, maniàtics, neuròtics que només pretenem viure del “cuento”. I més si després de molts intents aconseguim una invalidesa, fins fa poc, era per considerar-nos malalts mentals i no pas pel dolor i cansament constant i invalidant que patim. Potser seria hora que més d’un entonés el seu “mea culpa”, especialment els metges que ens han atès de mala manera agreujant els nostres mals degut a la seva indiferència i mala actuació. Ignorar la malaltia ha influït negativament i en molts casos ha destruït persones i famílies senceres. És fàcil imaginar el martiri que significa anar de metge en metge rebent gairebé sempre males cares, ineptitud i prepotència. Esperem que ara, amb les proves evidents, deixi de ser una malaltia maleïda, s’inverteixi en investigació (dels diners recollits a la Marató, per malalties que cursen en dolor, diuen que no se n’ha rebut ni un cèntim) i es trobi finalment quelcom per tal de guarir-nos i poder integrar-nos socialment. Personalment, i moltíssima gent, hem trobat força millora amb l’ozó i no podem entendre perquè Salut es mostra tan tancada al respecte. Per tal de col·laborar en la difusió de la malaltia i facilitar que se’ns comprengui i respecti, he penjat un escrit novel·lat, a la web www.joescric.com, amb el títol Estimar-me, per què no? Es pot descarregar gratis i m’agradaria molt compartir-lo amb vosaltres.

Poesia

Joana Cervera

Gotes d'aigua Quina excusa no trobaria per recuperar els teus ulls que tan sovint s'adormen a l'estora del buit. En espera, sempre a l'espera instants de finestra, de fixat estand quina excusa no em dóna el dia per seduir les oïdes i en l'alenar callar-te, estimar-te quina paraula no em caldria per traduir-te de nou i deixar que les notes, gotes d'aigua em retornin l'escala, d'una cançó 40

i a poc a poc sentir quan de bé em fa l'excusa quan cau la nit i em despulles de mans i... ja està. 621 - Divendres, 22-05-2009


Opinió

Opinió

Ramon Gualdo

JH

Torna el neguit?

Analfabetisme religiós

Algú ens vol tornar a posar neguit al cos? Ens vol portar por i desorientació? Parlo de l’Estatut. Cada dos per tres apareixen veus, com veus de fantasmes, i ens diuen que el nostre Estatut, el Tribunal Constitucional el pot deixar retallat, que el pot deixar rebaixat, o que el pot deixar descafeïnat… A veure: Hi ha algú que ha entrat a mitja nit als despatxos del T.C. amb una llanterna i ha fet fotocòpies de documents, apunts notes? A algú que és amic o bé que és cosí de segon grau d’un d’aquells senyors del Tribunal, tot fent un cafetó li han fet xerrar secrets? Què carai passa? Doncs, parlem-ne. Si ens clavessin una plantofada d’aquestes, fóra una jugada bruta, fóra una putada. Perquè tot construint el nostre Estatut vam omplir tots els papers que s’havien d’omplir. El text va caminar amb passes dignes pels camins legals. Va ser aprovat pels ciutadans de Catalunya. I ara ens el volen potinejar? Per un altre cantó: Prou que ha rebut trompejades de traïdor aquest Estatut: Un recurs del PP, amb això es mostra anticatalà, encara que ara vulgui fer veure que serà moderat i correcte. Doncs, si per un cantó i per un altre, ressonen les veus de la por, nosaltres hauríem d’aixecar la nostra veu, peró una veu clara, valenta, forta, dient que allò que amb esforç hem construït, un text correcte, un tribunal no ens l’ha d'enderrocar de manera barroera. A veure si encara haurem de tornar a engegar aquell clam vigorós: “No serem moguts!”

Ha sonat l'alarma. L'han feta sonar els professors d'història, i especialment de la història de l'art. Els nostres nois i noies en general, no saben un borrall de religió i d'història sagrada. La major part no han obert mai una Bíblia. Per aquesta raó aquests professors se senten incapaços d'explicar unes assignatures que es basen en gran part en temes religiosos.

Poesia

Manel Celdoni

La culpa és, sens dubte, del sistema educatiu espanyol. Als sistemes germànic i britànic, per exemple, no se'ls ha acudit mai excloure dels plans d'estudi el coneixement obligatori de la cultura religiosa. Segons Juan Carlos Rodríguez, es deu en bona part a un laïcisme bel.ligerant, més propi del s. XIX que del XXI, que sembla que vulgui esborrar tot vestigi religiós de la nostra societat, com a nefast per a una sana humanitat i el seu progrés.

Amb ella Amb ella no em canvià la vida però sí que m’ajudà a entendra-la millor. A la vida, a ella i sense ella.

Però no s'han adonat que amb l'aigua de la banyera llençaven també la criatura. Que, carregant-se la religió, es carregaven tota una cultura i uns valors basats en una tradició religiosa, la tradició judeo-cristiana. "El més preocupant -diu Reyes Mate- no és la descristianització del país, sinó la deshumanització de les noves generacions".

Si feia temps havia descobert la biologia com l’origen del perquè de moltes coses, amb ella vaig descobrir la poesia la meva poesia sentiments inspirats, i comunicats amb paraules escrites aquelles que surten del cor o del record.

Per altra banda, és greu l'advertència que ens feia un mestre magribí. Avui dia, deia, es parla molt del diàleg entre cultures i civilitzacions. Però, amb qui dialogarem, si vosaltres sou els primers que ens amagueu la vostra pròpia cultura?

Amb ella també vaig descobrir un nou color, que ja hi era, el blau però no el blau del cel ni el blau del mar eren els blaus dels humans.

Per la mateixa raó a dalt esmentada, reconec que els alumnes haurien d'adquirir també els coneixements elementals de la mitologia, ja que gran part de l'art i de la literatura renaixentista es basa en la mitologia clàssica. Tot i que no crec que es pugui dir que aquesta hagi mai arribat a configurar la nostra cultura i societat, tal com ho ha fet la tradició judeo-cristiana.

D’ella em vaig enamorar i ara sense ella! Sentiments 621 - Divendres, 22-05-2009

El filòsof Reyes Mate descriu el drama d'aquesta manera: "Els joves no saben qui són Adam i Eva i per tant no poden comprendre la grandesa de la Creació pintada per Miquel Àngel a la Capella Sixtina; no saben res de la litúrgia de difunts i per consegüent no poden estremir-se amb el Rèquiem de Bizet; no han llegit l'evangeli de Lluc i per això no els diu res l'Oratori de Nadal de Bach; no han sentit contar la Història Sagrada i no poden de cap manera llegir el llibre obert que són les catedrals medievals; no poden desxifrar l'estremidora Llegenda del Gran Inquisidor, de Dostoievski, perquè ningú no els ha presentat Jesús de Natzaret."

41


INFLEXIONS

Inflexions

Poesia

Genís Cardona Quan la vaig veure per primera vegada portava els cabells tenyits de blau elèctric i els llavis d’un vermell semblant al d’una rosella. Un vestit de cuiro blanc fins a sobre genoll. Hauria pogut aparèixer a les pàgines d’un còmic japonès, o baixar d’una càpsula del temps, viatgera d’una distòpia futurista on s’ha difuminat completament la línea que separa la vida orgànica de la sintètica, el carboni del silici. Vaig tornar a coincidir amb ella dos mesos més tard, i vestia de forma molt elegant, clàssica, gairebé colonial, com un personatge femení d’Scott Fitzgerald. Aquell dia vam bescanviar unes paraules, i li vaig descobrir un accent impossible d’identificar. Podia ser igualment canadenca amb pares grecs que noruega educada a una escola portuguesa. Possiblement la seva procedència era molt més complicada, però. La tercera ocasió fou a la festa d’aniversari d’un conegut. Vam parlar de música, de literatura, d’art, i he de reconèixer que els seus interessos tenien igual d’exhaustius que d’exquisits. Duia els cabells molt curts, rossos, semblava una nena d’ulls blaus immensos disfressada amb una gran jaqueta negra, clivellada de ferro, i unes botes matusseres, de motociclista. El dia que me’n vaig enamorar, o que vaig reconèixer que me n’havia enamorat, em va explicar que, sota la seva aparença de noieta acabada de sortir de l’adolescència, en realitat, tenia més de dos-cents cinquanta anys i que era precisament gràcies a canviar constantment d’aparença, sempre precisa i diligent, que havia aconseguit despistar la mort durant tot aquell temps. Quan l’anava a buscar no se’n sortia de trobar-la, i fugia a la cerca d’altres víctimes més predisposades. Durant els anys que vam viure plegats es va operar dues vegades els pits, primer per augmentar-los i després per reduir-los, es va posar i treure pírcings de

llocs sovint inversemblants, es va tenyir els cabells de tots els colors de l’espectre visible, se’ls va tallar seguint tots els estils inventats, i en va inventar de nous, va vestir-se diferent cada dia, va maquillar-se i tatuar-se el cos, va canviar de feina i de nom sempre que en va tenir l’oportunitat i no va canviar de parella ja que, segons ella, si era prou escrupolosa amb la resta, la meva inalterable presència constituïa només un petit risc que, donades les circumstàncies, estava disposada a córrer. I vam ser feliços, o tot el feliços que poden ser dues persones que comparteixen existència. El dia del meu funeral anava de dol rigorós. Els llavis i les ungles les havia pintat de negre i fins i tot s’havia perfilat una llàgrima negra a la galta dreta, sota els seus immensos ulls verds. Mai no havia dut aquella indumentària, mai no s’havia maquillat d’aquella manera. I mai més no ho tornaria a fer. http://poetaperundia.blogspot.com

Álex González Moya

Volver contigo… Duele el amor, cura la soledad… La distancia es eterna entre dos labios… Duele el adiós, no cesa la ansiedad… Y ya ni los recuerdos son consuelo…. El deseo no cesa, de estar a tu lado… Un helado de fresa

no apagará mi fuego… El lado de la mesa ha quedado vacío,… El lado de la cama, ya no tiene sentido…. Y grita la esperanza… De volver, sí, contigo Para siempre Contigo..

42

621 - Divendres, 22-05-2009


Poesia

Poesia

Josep Maria Poblet

Rei de copes

Montse Agut

Barça sempre endavant

Guardiola dictà les lleis, a tots els seus jugadors: “Fem un partit majestuós que juguem davant dels Reis”

I en Gorka un gran porter, que amb més d’una gran parada evita una golejada de les que no cauen bé.

I els nois, que són obedients, a l'estadi de Mestalla, posen el contrari a ratlla, i ensenyen de nou les dents

Messi, Eto’o, Busquets i Keita Pinto, Alves i Touré, Xavi, Puyol i Piqué, fan, amb Bojan, la gran feina.

als Lleons de San Mamés, que tot i marcar primer (en Toquero, un davanter) veuen que el Barça en sap més.

També juguen al final Pedro, Sylvinho i Hleb, tots són part d’eixa coral que dirigeix tan bé en Pep.

Després d’una galopada en Yayà Turé veu porta, i empata, burlant a Gorka, malgrat sa gran estirada.

L’afició de San Mamés encoratjà el seu equip malgrat rebre un bon estrip d’uns impecables culés.

Ja en la segona part en Messi que fa el que vol, marca un bell segon gol model de destresa i art.

La Copa ja és al sarró, i en vindran moltes més mentre mani aquest entès que nasqué a Santpedor.

Poc després el camp tremola car en Bojan, genial, fica el tercer, ran del pal... que posa en peu tot Linyola.

Un déu per una gran festa que ja és gloriosa història... a mi em resta en la memòria l’art genial vist sobre gespa.

I en un xut directe en Xavi, fa un gran gol, digne dels déus. En Xavi és, de cap a peus, un crack fabulós... un savi.

I al final gran xerinola, mentre tots els jugadors mantegen, fent els honors, al seu mestre, en Pep Guardiola.

Jugadors del Barcelona són guapos i ben plantats espero us vagi bé sempre són els nostres enamorats. Sabeu fer bones jugades el dia que va de tomb i marcar gols molt fantàstics són del milloret del món. Vostre color és blaugrana i un bell escut sobre el pit que a sota un cor hi batega amb orgull de dia i nit. No sabeu com ens agrada quan marqueu el famós gol tot l'equip en participa mai no és honra d'un de sol. Espero de tots vosaltres als quals jo us admiro tant que Catalunya i el Barça siguin del més important. I aquesta Copa d'Europa que ara esteu defensant la guanyeu amb molta honra i seguint sempre endavant.

Envieu-nos els vostres articles, opinions... abans de DIMECRES al migdia al nostre correu electrònic o porteu-los a la nostra oficina.

info@elsolsones.net Ctra. de Torà, 25 - SOLSONA 621 - Divendres, 22-05-2009

43


Futbol

Futbol

CF Solsona

CE Arrels

Alevins | 15-5-09

Aleví Segona Divisió | Grup 32 | 16-5-09

Avinyó, 2 - CF Solsona, 1

CE Moià, 3 - CE Arrels, 0

Colell, Mihai, Íker, Marcel, Genís, Víctor, Roger, Kevin, Guillem, Testagorda i Xavi (1). També: Pelegrina, Marsinyach, Nil, Gregory, Ramon, Joan i Cots.

Ennuec una altra vegada sobre terra El partit va començar amb un Solsona molt adormit. Les primeres ocasions de gol les tenien els locals fent perillar la porteria de l’Albert Colell, però sense èxit. Els blaus també van tenir la seva ocasió de perill i potser la més bona, tret del gol, ja que en una jugada del Nil per banda aconseguia una centrada on Kevin va enviar la pilota a fora de porteria, per ben poc, des de dins l’àrea petita. En la següent jugada l’Avinyó s’aprofita d’un desajustament El Genís, cada dia defensiu dels escapolats per tal d’aconseguir el més voluntariós al camp primer gol del partit i avançar-se en el marcador amb una gran passada de la mort. Així s’arribava al descans. La segona part del partit es va veure un Solsona amb una altra cara i amb ganes de jugar la pilota, i ben aviat es van trobar amb les seves jugades de perill, però sense fortuna. Però al min. 10 una centrada de Joan l’aprofita en Xavier perquè amb un cop de cap superés al porter i així ficava les taules en el marcador. El Solsona va buscar en tot moment la victòria, tot i que les coses no sortien com nosaltres volíem, i ni els factors que no depenien de nosaltres mateixos tampoc no ajudaven, ja que l’àrbitre va fer repetir un tir de falta que havia acabat en gol per part dels blaus. I la mala sort arribaria d’hora o tard i va ser en l’últim minut quan un xut ras dels bagencs es colava al fons de la porteria posant el definitiu 2 a 1 favorable als locals. La sort, però, ha de canviar en forma de treball, ja que estem de pega en els partits perduts per la mínima.

Tennis

Marc Sala, Josep Ma. Duró, Albert Manyoses, Marc Pallaruelo, Livian Castillo, Oriol Palou, Guiu Montaner, LLeïr Moreno, Eduard Torra, Miquel Pujol, Marouane Hajji, David Estany, Pau Grifell, Mohamed El Madani, Arnau Juanco.

Gran partit, però mal resultat L’equip solsoní va viatjar a Moià dissabte a la tarda per disputar un partit que es va jugar en una hora no gens habitual: a les 7 de la tarda Va ser un enfrontament complicat per l’aleví de l’Arrels, ja que el Moià és el líder de la lliga i practica un gran futbol. Tot i així els va costar guanyar. Marc Sala, cada La primera part va començar amb partit millor a la els locals fent una forta pressió a tot el porteria camp i els visitants aguantant molt bé i intentant fer el seu joc. En una jugada molt ben trenada pel Moià va arribar el primer gol posant-los per davant el marcador, i quan només quedava un minut pel descans, en una jugada desafortunada pels de Solsona, un dels nostres jugadors, tot intentant allunyar la pilota, la va introduir en pròpia porta, arribant a la mitja part amb un dos a zero. La segona part va continuar igual, amb un Moià que volia més i un Arrels que continuava lluitant i tenint les seves oportunitats. A les acaballes del partit va arribar el tercer dels locals després que l’àrbitre xiulés un penal molt dubtós. Volem destacar l’actuació del nostre porter, el Marc Sala, que va salvar ocasions claríssimes de gol, i tornar a felicitar tot el grup de jugadors. VAN JUGAR UN GRAN PARTIT!

Consell Esportiu del Solsonès

Presentació de la Unitat Didàctica de Tennis a les escoles Dimecres, 20 de maig de 2009, al Pavelló Municipal d’Esports de Solsona El Consell Esportiu del Solsonès, la Unió de Consells Esportius de Catalunya i la Federació Catalana de Tennis van dur a terme una sessió de formació per a professors d’educació física a les instal· lacions esportives municipals de Solsona. El curs, que va ésser teòric i pràctic, va iniciar-se a les 10 del matí amb una presentació de la unitat didàctica que corresponia a la part teòrica, on es va mostrar els continguts a treballar. Més tard, a 2/4 de 12, es va passar a la part pràctica i, al pavelló, es va passar a treballar tots els continguts que inclou la unitat didàctica. Una vintena de professors de la Catalunya central i de les terres de Lleida van poder gaudir tots d’aquesta nova experiència. 44

621 - Divendres, 22-05-2009


Futbol

CE Arrels

Futbol Sala Escolar Femení

Les Garrigues, 1- Arrels, 13 Èrika Bernadó, Marta Puig (2), Natàlia Pujol, Natàlia Klymyuk (3), Alba Serra (1), Sara Campabadal (2) i Júlia Carol (5). Sheila (lesionada però fent equip). Entranadors: Lluís Pujol i Ivan Klymyuk

Arrels a la final Dissabte passat l’Arrels s’enfrontava contra la comarca de Les Garrigues per disputar la final provincial de futbol sala escolar, o en altres paraules, per decidir qui representaria la província de Lleida a la final de Catalunya. Cal dir que ni un equip ni l’altre no sabia amb què es trobaria, i això va fer que sortissin al camp amb una mica de por, però amb moltes ganes de guanyar. Encara que sembli estrany, vist el marcador, els primers cinc minuts van ser força igualats. Fins i tot Les Garrigues van començar guanyant. Però tot i que l’Arrels ho veia una mica difícil, les ganes i l’esforç van fer que pogués remuntar el partit d’una manera espectacular, de manera que anaven al descans amb un marcador d'1-6. A la segona part, l’Arrels sortia més tranquil, però cada vegada creixia més, fins que va dominar el partit totalment, fent set gols més. Noies, endavant que ja hi som!

L'espurna del Mia

621 - Divendres, 22-05-2009

45


Futbol Sala

CECR Cambrils

Territorial catalana sala | grup II | temporada 2008/09 |jornada 30

CECR Cambrils, 4 - Altafulla FS, 4 Dani, Guàrdia, Sabata, Pau, Obiols (1), Carles, Jesús (2), Kata (1), Bernat.

Final a una bona temporada. A pensar en la següent Ja ha passat una altra temporada, la tercera que aconseguim mantenir la categoria de Territorial Catalana. Enguany no ens ha calgut patir tant (també hem patit, sinó no seríem el Cambrils) i a part del resultat (desena posició final) cal destacar que aquest any ha regnat un gran ambient a l’equip: jugadors, entrenador, delegat, afecció, membres de la directiva,... tots hem estat una pinya, i quan les coses no han anat bé (set derrotes consecutives a la primera volta i l’equip cuer) no hi hagut cap retret vers ningú i només s’ha pensat en seguir treballant. Aquest dissabte, a part de jugar el partit amb l’Altafulla (partit de “costellada” amb 4 a 4 final) hi va haver una reunió prèvia entre jugadors, entrenador i delegat, per veure les intencions de cadascú de cara a la propera temporada. La intenció majoritària dels jugadors fou continuar amb el projecte del C.E.C.R. Cambrils i sembla que una temporada més sortirem a competir amb tota la il·lusió del món, sabent les dificultats que comporta mantenir un equip de futsal a la categoria on estem per un poble com Cambrils. Ara s’inicia el difícil procés de concretar les altes i les baixes de cara a la temporada vinent. De baixes n’hi pot haver una o dues, però cal acabar de parlar amb els jugadors i concretarho; les altes aniran en funció de les baixes però es buscarà fitxar uns 3 o 4 jugadors. Com cada any, sabem la dificultat que representa trobar jugadors que vulguin integrar aquest projecte (desplaçaments llargs, dificultat de trobar pistes per entrenar, categoria complicada,...) ara bé, respecte a altres temporades cal dir que l’equip ha crescut (millor futsal enguany, entrenaments més intensos, més actitud i compromís per part dels jugadors,...) i que enguany hi ha una certa “estabilitat”: continua gairebé tot el bloc i continua l’entrenador. En fi, ara als jugadors els toca descansar i recuperar forces. Al míster, trobar jugadors i preparar la temporada vinent. I a la directiva, mirar de trobar el finançament suficient per continuar el projecte. També cal dir que després del partit vam fer un sopar final de temporada a “Ca l'Agustí” amb jugadors, entrenadors, delegats, junta directiva, Ajuntament i tota la nostra afecció. Com sempre, fou un èxit rotund. Durant el sopar es va fer entrega de trofeus al “Màxim golejador” i “Millor jugador”, que fou Jesús Cases; al “Jugador que més ha evolucionat” Carles Altarriba; i a la “Millor afeccionada” que fou l’Andrea (aquest, sens dubte, fou el premi més merescut).

Per concloure direm que aquesta temporada, malauradament, l’Èric no ha pogut jugar. Cal fer saber que ha estat un exemple de suport incondicional a l’equip i un exemple de superació encomiable. Esperem i desitgem que l’any que ve ens pugui ajudar. A ell i el Furni, dir-los que els seguim esperant.

Resultats partits jornada 30 CAPELLADES C. F. S. BELAFER-GRUAS CABO FRAGA MONTSANT, F. S. SANT VICENÇ, F. S. CORNELLA, F. S. C.E.C.R. CAMBRILS SANT JULIÀ, C. E. MARISTES GUERIN

2 2 7 11 3 4 8 1

5 2 3 3 3 4 4 6

SANT SADURNÍ F. S. A. E. J. RIERA MATADEPERA, A. B. SANTO ANGEL CCR/A E GIMNÀSTIC DE TARRAGONA ALTAFULLA, F. S. GELIDA INDUSTRIAL, F. S MONTSENY, C. E.

Classificació Territorial Catalana Grup 2 Temp. 08-09 EQUIP Sant vicenç F. S. Sant Sadurni F. S. Riera, A. E. J. Montsant, F S. Montseny C. E. Capellades C. F. S. Matadepera, A. B. Altafulla F. S. Gelida Industrial, F. S. Cambrils C. E C. R. Belafer-Gruas Cabo Fraga Gimnàstic de Tarragona Sant julià, C. E. Maristes Guerin Cornella, C. F. S. Santo Angel CCR/A E 46

J

30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30

G

22 22 20 17 14 14 15 13 14 12 12 10 8 9 6 3

E

5 4 5 2 6 4 1 5 2 3 3 3 9 1 3 2

P

3 4 5 11 9 12 14 12 14 15 15 17 13 20 21 25

GF

151 136 112 148 125 140 134 112 119 111 119 114 104 84 102 99

GC

74 84 73 103 108 141 133 109 116 116 128 126 127 142 138 192

DG

+77 +52 +39 +45 +17 -1 +1 +3 +3 -5 -9 -12 -22 -57 -36 -93

Punts 71 70 67 53 48 46 46 44 44 39 39 33 33 28 21 11

621 - Divendres, 22-05-2009


Futbol Sala

Futbol Sala

Servei de Premsa del Consell Comarcal

Jornada 29 16 i 17 de maig

1a territorial Grup V

Borges "B", 5 Navès Club Futbol Sala "A", 4

Guixers / Castellar de la Ribera............................................. 1-1 Clariana de Cardener / Olius . ............................................... 3-5 Clínica Vet. "El Solsonès" / Solsona . ................................... 1-4 Ardèvol / Lladurs Sputnik...................................................... 1-7 L’Auba Freixinet / Llobera.................................................... 2-6 Exc. J. Ribera / Sant Climenç................................................ 6-2 Expert Rafart Navès / Montmajor . ....................................... 6-2

Ivan, Àlex, Serena, Borés, Reig .També Lluís, Pau i Divins. Entrenador: David Estany.

Derrota amb gust de victòria Dissabte es va jugar un partit intens al pavelló del Borges, amb retard, ja que hi havia competició de tennis taula. A 2/4 de 6 va començar el partit amb les consignes clares: s’havia de guanyar per poder assegurar la permanència. A més, sabíem que els de Borges no ens ho posarien fàcil. O sigui: hauríem d’apretar de valent, tot i sabent que eren superiors en la taula. El partit no podia començar millor. Lluís culmina una contra iniciada per la defensa del Navès, puja el 0 a 1 al marcador i els de Borges intenten entrar. Però la defensa funciona. I així, en una altra sortida a la contra, fem el segon. Lluís torna a marcar de fort xut, l’especialista dels forts xuts. Però la sorpresa cau sobre els jugadors de Navès quan en un còrner ens marquen de xut ras i ja no queda temps per res més. Anem a la mitja part amb un 1 a 2. A la segona part, els de Navès baixem un pèl el nostre físic, però amb la sort de cara, així que Divins -de jugada personal- marca el 3r gol quan portàvem 10 minuts de joc. Seguidament, robem una altra pilota, Lluís amb la cama marca un altre gol, i l’eufòria és poca pels jugadors de Navès. Falten 6 minuts i el Borges està nerviós. Els de Navès baixen físicament i comença la remuntada del Borges, que en 4 minuts ens clava 4 gols i coloca el 5 a 4 al marcador. Amb els intents del Navès de jugar de 5, només es va crear una jugada, en què Lluís xuta i després d’aquest Àlex envia el rebot al pal. Aquí tenien l’empat, va ser mala sort. Al final, el Navès salva la categoría gràcies a la derrota de l'Alpicat enfront el Puiggròs. Per tant, la derrota ja no feia tant mal en saber aquest resultat. La setmana que ve juguem contra el Trumes de Cervera a les 16h., que pot quedar 4t si ens guanya el partit per no perdre.

Classificació general LLOBERA GUIXERS CASTELLAR DE LA RIBERA SOLSONA CLARIANA DE CARDENER BAR CASTELL EXCAVACIONS J. RIBERA LLADURS SPUTNIK SANT CLIMENÇ SANT LLORENÇ DE MORUNYS L'AUBA FREIXINET CLÍNICA VET. "EL SOLSONÈS" EXPERT RAFART NAVÈS ARDÈVOL MONTMAJOR OLIUS EQUIP GUIXERS SOLSONA EXCAVACIONS J.RIBERA BAR CASTELL GUIXERS SANT CLIMENÇ BAR CASTELL LLADURS SPUTNIK

Navès

PJ 29 29 29 29 29 28 29 29 29 28 29 29 29 29 29 29

PG 27 22 20 18 17 16 15 13 11 11 9 8 7 5 3 3

PE 1 3 4 3 2 2 4 5 2 1 5 3 6 5 4 2

PP 1 4 5 8 10 10 10 11 17 16 15 18 15 19 22 24

GF 136 189 100 126 99 116 128 123 89 131 74 73 79 87 70 86

GC 48 83 52 67 79 88 89 127 96 150 88 110 110 142 170 160

PUNTS 82 69 64 57 53 50 49 44 35 34 32 27 27 20 13 11

GOLEJADOR DAVID SERRA PEDRO OSWALDO XAVI CAZORLA DAVID ALBAREDA EDUARD TRIPIANA ALBERT BORRAS CARLES PISA DANI GONZÁLEZ

GOLS 61 41 40 34 34 32 29 28

Jornada 30 - 23 i 24 de maig Castellar de la Ribera / Olius Ionel Clínica Veterinària El Solsonès / Sant Llorenç de Morunys (Dissabte, a les 17h al Pavelló) Moreno Bar Castell / Lladurs Sputnik Ionel Llobera / Ardèvol Moreno Sant Climenç / L’auba Freixinet Moreno Montmajor / Exc. J. Ribera Felices

C. Castell, 8 Solsona 973 48 00 78

Partits ajornats Jornada 29

Sant Llorenç de Morunys / Bar Castell (divendres, 22 de maig a les 21 h a Sant Llorenç) ADRIÀ 621 - Divendres, 22-05-2009

47


Bàsquet

CB Solsona - Fotos: Lluís Closa

Campionat de Catalunya Sènior Femení (3a Cat.)

Campionat mini femení

CB Solsona, 40 CB Martorell-Solvin, 31

Júlia Castillo, Thaissa Gouveia, Júlia Sala, Maria Villaró, Núria Cardona, Maria Rodríguez, Nona Rovira. Parcials: 2-18 3-10 7-14 4-10 / 3-14 5-11 0-16 4-15

CB Solsona, 28 - JET Terrassa, 108

Elena Sierra 13, Sònia Jiménez 2, Paula Vilaginés 4, Alba Llorens 4, Anna Estany 10, Laura Viladrich 1, Clara Tordesillas 6, Rosor Barrera, Jasmine Caita, Júlia Carol. Parcials: 19-8 / 8-13 / 6-5 / 7-5.

L’equip mini femení, esponsoritzat per TALLERS FARRÀS, no pot evitar una contundent derrota enfront d’un dels millors equips del grup. I amb l’agreujant de no disposar de totes les jugadores; només són 7 les solsonines que han disputat aquest matx. Malgrat la superioritat de les terrassenques; tant física com numèrica, no ha estat un domini aplastant. Les joves solsonines s’han defensat mentre força han tingut. Han fet una demostració d’entrega exemplar, recordem que són 48 minuts de joc. Deixant de banda el resultat, que amb aquesta diferència de condicions no té ni importància, s’ha de valorar i felicitar l’actitud de l’equip.

Calendari del cap de setmana del Club Bàsquet Solsona Penúltima jornada de la temporada. Aquest cap de setmana finalitza la competició el sènior B; i desitgem que també sigui la darrera jornada per al primer equip, perquè això voldrà dir que s’haurà guanyat el segon partit de les fases de permanència.

Un discret partit, un discret resultat L’equip esponsoritzat per obres i construccions: BRICHS i CARLES ESTANY DIAZ, tanca la temporada amb una curta victòria. Després d’un bon inici de partit, on les solsonines han passat per sobre les rivals; pocs podíem pensar que al final del partit hi hagués aquest resultat tan discret. El primer quart el domini ha estat absolut i això s’ha traduït en el marcador; però en el segon, de mica en mica, les barcelonines han trobat la manera de frenar l’atac de les locals. A més a més, a les acaballes d’aquest, un parcial de 0-8 les ha tornat a posar al partit. Al descans, la diferència era de 6 punts favorable a les de casa. Els dos últims quarts han estat deslluïts i plens d’errades per part dels dos equips. El Martorell ha arribat a col·locar -se a tant sols 3 punts per sota, però en cap moment no ha posat en perill la victòria de les solsonines. Al final, el resultat reflecteix el que s’ha vist a la pista.

Partits a casa: Dia

Hora

Categoria

Equip Visitant

Dissabte, 23

16,00

Cadet masc.

C. B. NAVÀS

Dissabte, 23

17,30

Preinfantil masc.

C. B. LLÍVIA

Dissabte, 23

19,00

Premini masc.

C. B. LLÍVIA

Desplaçaments: Dia i Hora

Hora

Categoria

Equip Local

Dissabte, 23

09,00

Mini masc.

NAT'S Asfe St. Fruitós

Dissabte, 23

09,15

Mini fem.

La Salle Bages

Dissabte, 23

09,30

Premini masc.

Remosa SA Súria

Dissabte, 23

16,00

Cadet B fem.

CB Prats de Lluçanès B

Dissabte, 23

18,00

Sènior B masc.

ACB Palau, Palau de Plegamans

Diumenge, 24

12,30

Cadet A fem.

AE l’Esquitx, Sant Sadurní d’Anoia

Diumenge, 24

19,00

Sènior A masc.

SE St. Joan de Mata, a Barcelona

Fases de permanència

AMICS DEL BÀSQUET: ACOMPANYEU EL PRIMER EQUIP A BARCELONA EN EL TRANSCENDENTAL PARTIT DE DIUMENGE El segon partit (...i esperem que definitiu) es juga a les 7 de la tarda al polisportiu “Ignasi Iglesias”, carrer de Palomar 48, cantonada Torras i Bages, al costat de la parada de Metro de Torras i Bages. 48

621 - Divendres, 22-05-2009


Bàsquet

CB Solsona

Campionat de Catalunya Sènior Masculí 2a Cat.

TB Assessors CB Solsona, 67 - SE St. Joan de Mata "A", 50

Marcel Riu (6), Quico (13), Xavi Viladrich (11), David García (12), Jordi Vives (5), Joan Padró (0), Xavi Merino (7), Jordi Ramon (13), Dani Vendrells (0), Oriol Gavaldà (0). Parcials: Min. 10 / 18-14. Min. 20 / 31-26. Min. 30 / 45-37. Min.40 / 67-50.

Partit dur, nervis, i primera victòria en les fases Primera i importantíssima victòria del TB ASSES· SORS CB SOLSONA en el primer partit de les fases de descens.

carregaven de faltes fent que el darrer quart hagués de començar amb l’amenaça de perdre l’avantatge assolit, 45-37 al final dels primers 30 minuts. A partir del minut quatre del darrer període, però, els solsonins es van treure els nervis del damunt, i a base d’apretar encara més la defensa zonal (gran partit del júnior, Marcel Riu en la primera línia defensiva) es van aconseguir uns contraatacs ràpids que permetien per fi sentenciar el partit i augmentar la diferència fins al darrer minut. De moment el primer pas ja està donat, ara resta el més complicat: donar el segon i definitiu en una de les dues opcions restants. El segon partit es disputa a la pista barcelonina, segurament una de les més complicades de la temporada, donat el seu petit tamany i la pressió del públic. Cal saber jugar amb la necessitat barcelonina de guanyar, centrar-nos en el partit i deixar les coses supèrflues que poden envoltar el partit. Tenir el cap a lloc, jugar amb els nervis locals i un joc fred, faran segur que tinguem moltes opcions de guanyar aquest partit i segellar definitivament la permanència en la categoria. Aquest segon, i esperem que darrer partit de l’eliminatòria, el jugaran els nois del TB ASSESSORS CB SOLSONA aquest diumenge 24 a les 19 hores. El matx serà al poliesportiu “Ignasi Iglesias”, carrer Palomar, 48, cantonada Torras i Bages, al costat de la parada de Metro de Torras i Bages. Esperem que qualsevol afeccionat solsoní que pugui es desplaci per donar ànims als nostres jugadors en aquest vital encontre.

En un partit jugat diumenge passat al matí al pavelló solsoní, els locals aconseguien sumar el primer punt en un play-off enfront del Sant Joan de Mata “A” barceloní, en una eliminatòria al millor de 3 partits. El partit va ser de molts nervis donada la importància de l’eliminatòria, i amb un joc molt dur permès pels àrbitres (però sense mala intenció per part de cap dels dos equips). Tota la primera meitat va ser molt igualada. Els taronges, gairebé sempre per davant en el marcador, realitzaven una bona defensa que, juntament amb el desencert visitant des de fora de la línia de triple, permetia uns petits avantatges entre 2 i 8 punts. El joc interior solsoní es mostrava superior en el rebot, i només algunes errades en atac del nostres feien que no ens poguéssim començar a distanciar clarament. Durant el tercer quart el joc continuà amb les mateixes característiques. Els nervis per part dels dos equips feien difícil veure anotar els jugadors, i les defenses s’imposaven als atacs. Els visitants continuaven provant fortuna des de fora amb poc encert, mentre els solsonins acumulaven errors des de la línia de tirs lliures, amb un percentatge realment dolent (només 8 encerts de 24 tirs). El Quico, que va jugar un partit excel·lent mostrant bons símptomes de recuperació, i el Merino i el Ra per dins, es

Pre-Infantil Masculí | 16-5-09

CB Vilotarrada 61 - CB Solsona, 59 Aleix S., Abdila 2, Roger 10, Martì 4, Aleix G. 10, Marc G. 4, Pau 19 i Eric 10. Parcials:6-8. 11-7, 13-12, 9-11, 6-11 i 16-11

El Dissabte 16 de maig a les 10.30 el Pre-Infantil del C.B. Solsona es va desplaçar fins a la localitat de Sant Joan de Vilatorrada per jugar contra C.B. Vilatorrada. Quan perdones ho pagues, aquesta es la frase per resumir el partit, els solsonins sempre van ser millors jugan a basquet , pero quan tocaba trencar el partit els taronges van començar regalar rebots a perdre pilotes, etc. No vam saber tancar el partit per no arribar igualats al final, els jugadors del Vilatorrada son l’antibasquet,

621 - Divendres, 22-05-2009

caminen amb la pilota agafada tiren pedres a la canasta, no fan faltes, si no antiesportives. Pero els propis pares del vilatorrada no saben que es un partit de basquet actuen igual que els pares de futbol(intimidar al arbit, insults etc). El arbit va començar be el partit pero els pares del vilatorrada el van intimidar i va deixar de pitar passos dobles i moltes faltes, aquest partit l’ haguessim guanyat si l’hagussi pitat un arbit de mes edat i no pas un noi de 15 o 16 anys.

49


Esports d'associació

Trial

Consell Esportiu del Solsonès

Fase Territorial d’esports d’associació

P.X. General Manager

Carla Calderer, 4a en el trial de Sant Fruitós del Bages (Manresa)

Dissabte, 16 de maig de 2009 Instal·lacions esportives de les terres de Lleida

La pilot de Trial de Sant Llorenc de Morunys ja comença a competir després d'una llarga recuperació de més de 8 mesos i ja fa bons resultats. El Moto Club Baix Berguedà ens va sorprendre un cop més amb un GRAN TRIAL acollint uns 70 corredors. Carla Calderer es va quedar a les portes del podi aconseguint un meritori 4t lloc a la Categoria de ROJOS.

EQUIPS DE FUTBOL SALA

Cadet femení: Escola Arrels 2 (1res classificades de grup en Jornada Final) Juvenil femení: IES Francesc Ribalta (2nes classificades en Jornada Final)

EQUIPS DE FUTBOL 7

CLASSIFICACIÓ

Infantil masculí: IES Francesc Ribalta (2ns classificats en Jornada Final) Juvenil masculí: IES Francesc Ribalta (2ns classificats en Jornada Final)

1r Francesc Terricabres..................................................................................21 punts 2n Antonio Ramonet........................................................................................... 31 “ 3r Javier Gil....................................................................................................... 42 “ 4a Carla Calderer................................................................................................ 46 “ 5è Joaquim Cistero............................................................................................. 52 “ 6è Jordi Ramonet............................................................................................... 52 “ 7a Elisabet Solera.............................................................................................. 72 “

Fase Nacional de Tennis Taula Individual:

El passat dissabte, 16 de maig, en Daniel Coll i Leal de l’IES Francesc Ribalta va participar a la Fase Nacional dels JEEC en categoria cadet masculí a Les Borges Blanques i va ésser eliminat a la Fase de grups.

Fase Nacional d’Atletisme:

Diumenge, a les pistes d’Atletisme d’El Prat de Llobregat es va dur a terme la Final Nacional dels JEEC d’atletisme aleví i infantil. El Solsonès hi va participar amb els següents atletes i resultats:

1000 metres IM------Daniel Canals SES St. Llorenç de M.-----Desqualificat Llanç. Pes------------Daniel Canals SES St. Llorenç de M.-----4rt (9,77 m) Llanç. Pes------------Rossend Roca CEIP Setelsis-------------10è (7,26 m) Salt de Llargada-----Núria Cases-- SES St. Llorenç de M.-- 10na (3,88 m)

Cinema de Muntanya i Aventura

Ramon Estany

Projecció de les pel·lícules guanyadores del Festival Internacional de Cinema de Muntanya i Aventura Teatre Comarcal- 24 de maig, 19 h El Cicle Caixa Sabadell de Cinema de Muntanya fa una parada al teatre solsoní amb la col·laboració del Centre Excursionista del Solsonès. Solsona forma part de l'itinerari del Cicle de Cinema de Muntanya organitzat per l'Obra Social Caixa Sabadell. Amb la col·laboració del Centre Excursionista del Solsonès, es projecten al Teatre Comarcal les pel·lícules guanyadores del 26è Festival Internacional de Cinema de Muntanya i Aventura de Torelló.

dès Ingvar Thorisson, és un documental sobre l'ascensió a l'Ama Dablam, considerada una de les munyanyes més boniques del món.

Ama Dablam - Beyond the Void (60 min.), de l'islan-

L'entrada a la projecció de tots dos films és gratuïta.

Play Gravity (52 min.), del suís Samuel Gyger, explica el procés de preparació de dos esportistes per dur a terme el descens de les muntanyes alpines Eiger, Mönch i Junfrau, l'un amb esquís i l'altre amb parapent.

50

621 - Divendres, 22-05-2009


Atletisme

Fondistes del Solsonès - Prosetel

Josep Lluís Marichica i Rosa Maria Esparch s’imposen a la 3a cursa Corriol de Solsona Diumenge dia 17 de maig de 2008 a les 10 hores i a tro de ”trabuc” es va donar la sortida a la tercera cursa Corriol de Solsona amb 267 participants. La cursa és per camins del Vinyet, per bosc i corriols, sobre una distància aproximada de 10’600 km. Aquesta edició ha estat marcada per la forta demanda d’inscripcions, que lamentablement no s’ha pogut absorbir totalment, per no devaluar la qualitat de la cursa. Des de la sortida es va formar un grup capdavanter, en el que estaven l’Albert Moliner i Sancho Ayala, que van portar el pes de la cursa els primers kms. fins que Josep Lluís Marichica va anar cap al davant, seguit de Xavier Sahuquillo i els dos solsonins. Josep Lluís Marichica del CAVA es va presentar tot sol a la meta amb un temps de 36’43 minuts, segon va ser Xavier Sahuquillo del Borges amb un temps de 36’50 minuts. Sancho Ayala i l’Albert Moliner, dels Fondistes del Solsonès, van entrar tots dos junts tercer i quart respectivament, amb un temps de 37’48 minuts i 5è va entrar Francesc Jove del Xafatolls, amb un temps de 37’56 minuts. En categoria de dones, la guanyadora va ser Rosa M. Esparchs del Sicoris, amb un temps de 44’37 minuts. Segona va entrar Maria José Gallardo del Xafatolls, amb un temps de 47’44 minuts i tercera va entrar Ester Armengau amb 48’06 minuts, seguida de Teresa Forn amb 48’18 minuts i 5a va entrar Assumpta Vila amb 51’01 minuts. En categoria de menys de 18 anys, el guanyador va ser Simon Aymerich amb 40’45 minuts, segon va entrar Víctor Cortina amb 43’28 i tercer va ser Marc Aranda amb 45’36 minuts. En categoria homes de més de 45 anys, el guanyador va ser Jaume Lara amb 39’27, segon va ser Joan Torrens amb 40’58 i tercer Luiz Lahoz amb 41’06 minuts. En categoria dones de més de 45 anys, la guanyadora va ser Pepita Montiel amb 56’42, seguida de Mª Jesús Apari· cio, i tercera va entrar Maria Ferrer amb 58’42 minuts. L’atleta més gran va ser José Ignacio Piñol, de 74 anys, que va fer un temps d'1 hora i 9 minuts, i el més jove Sergi Brau, de 13 anys, amb un magnífic temps de 45’57 minuts.

Cal esmentar la gran participació d’atletes de la Comarca del Solsonès, un total de 45 inscrits. . Des d‘aquí felicitar a l’organització per la bona feina que estan fent en aquesta i animar-los perquè l’any vinent es pugui millorar una mica entre tots i puguem gaudí dels entorns solsonins tot fomentant l’atletisme. L’Organització vol agrair a tots els col·laboradors el seu ajut.

Pròximes curses:

31 de maig....... Cursa de Policies i Bombers de Catalunya.... 10 km...............Vic 31 de maig....... Pujada de Bagà a Coll de Pal 31 de maig....... Marato per relleus a Lleida 7 de juny.......... Cursa de la Guineu Bellpuig....................... 10 km. 14 de juny...... Cursa de Fons d’Almacelles........................ 10 km. 14 de juny........ Pineda de Mar.......................................... 10 km 14 juny............ Cursa d’Almacelles.................................... 10 km. 14 de juny........ Cros de Balsareny..................................... 10 km.......... Lleida 20 de juny........ Cursa del Foc .......................................... 10 km...........Olesa 28 de juny . ..... 2a Cursa de Muntanya del Solsonès (Puigarnau Pubilló) Canalda(Odèn) Més informació Ribera Esports , www.atletisme.com i www.fondistesolsones.org 621 - Divendres, 22-05-2009

51


Caminades

Centre Excursionista del Solsonès

Última etapa de primavera Camí de Sant Jaume Una trentena de persones, la majoria socis del Centre Excursionista del Solsonès, vam anar a fer un parell d’etapes del Camí de Sant Jaume els dies 9 i 10 de maig. A Selgua, passat Monzó, vam començar a caminar en direcció a un poble que vèiem lluny dalt d’un turó, Berbegal. Allà vam dinar, ens vam refrescar a la font i vam fer el cafè al bar del poble. Vam veure grans extensions planes de camps verds sembrats amb moltes flors a banda i banda dels camins. Finalment, després de fer uns 25 km, vam arribar a un poblet molt tranquil anomenat Pertusa. Des de prop de l’església vam veure el riu Alcanadre passar sota el pont de pedra. L’autocar ens esperava per portar-nos al càmping El Puente de Rodellar, on vam dormir en casetes de sis persones. Per arribar-hi vam passar per Bierge on volíem visitar un molí d’oli, però era ja tard i estàvem cansats. Molts vam pensar que aquesta zona del parc natural de la Serra de Guara, coneguda internacionalment per fer escalda, descens de barrancs, buscar bolets, etc. valia la pena visitar-la en una altra ocasió amb més temps. Tot i que a la nit va ploure, els dos dies ens va fer molt bon temps per caminar i el diumenge vam fer uns 27 kms més fins al poble de Tierz. Vam passar sempre per pobles molt petits com Antillón, Fañanás i Ola fins arribar a una torre de vigilància pels incendis, des d’on es veia Osca a baix, bastant a prop. L’autocar ens va portar al restaurant per fer un bon merescut dinar i vam tornar a Solsona ben satisfets. Ara continuarem el camí el dia 26 i 27 de setembre per fer un parell d’etapes més que ens portaran a visitar el famós castell de Loarre i la col·legiata de Bolea. Vam començar el camí de Sant Jaume a Montserrat l’any passat i la majoria de gent ha fet totes les etapes, però si algú es vol afegir al grup al setembre, ho podeu comunicar al Centre Excursionista del Solsonès.

52

621 - Divendres, 22-05-2009


Patinatge

Solsona Patí Club

El Solsona Patí Club fa un bon paper en la segona volta d’Iniciació de les categories “C”, “A” i “Debutants” El 3 de maig se celebrava la segona volta del campionat d’iniciació de les categories “C”, “A” i “DEBUTANTS” a la localitat de Torrent de Cinca”. En la categoria “A” hi participaven representant al club les patinadores Paula Martínez i Marta Miró. La Paula feia un disc molt correcte sense cometre cap error en els elements obligatoris i executant perfectament un salt de la categoria superior; així es feia amb la quarta posició i es quedava fregant el podi a molt poques dècimes de la tercera classificada. La Marta sortia a pista molt concentrada i patinava amb molta seguretat. Sols va cometre un petit error en un dels integratius lliures, la qual cosa la va conduir fins a la vuitena posició. Tots els membres de l’equip tècnic del club que van acompanyar els patinadors durant aquesta competició, Ester Fornell, Xavi Orrit i Montse Auguets, volen felicitar la Paula, la Marta, la Jèssica, la Mercè i el Genís pels resultats obtinguts i per la seva constant dedicació i sacrifici en els entrenaments. Moltes felicitats a tots!

Paula Martínez i Mercè Llordella convocades de nou pel Programa de detecció de talents de la Federació Catalana de Patinatge

En la categoria “DEBUTANTS” la Jèssica Pallarès patinava amb l’elegància i l’estil que la caracteritzen, feia un molt bon programa i aconseguia el bronze de la categoria. Per la seva banda, la Mercè Llordella mostrava una enorme millora respecte la darrera competició i quedava en setzena posició. En la categoria dels més petits, la categoria “C,” hi participava en Genís Rescalvo. En Genís va patinar d’una forma força correcta i aconseguia fer tots els elements obligatris sense cap dificultat i la dinovena plaça. Cal destacar que tots els patinadors participants del club en la competició van estar-se tot el dia al pavelló de Torrent animant els seus companys; així com també va assistir-hi la junta directiva al complert al llarg de la jornada.

621 - Divendres, 22-05-2009

El passat dissabte 2 de maig, tenia lloc a Lleida la segona concentració dels patinadors que formen part de l’ARC-LLEIDA d’aquesta temporada 2009. Els patinadors que estan inclosos en aquests programes d’alt rendiment han estat seleccionats directament des de la Federació de Lleida i a tots ells se’ls obliga a complir uns mínims per poder formar-ne part; i si la seva progressió a nivell esportiu no és l’esperada se’ls exclou del programa. Les patinadores Mercè Llordella i Paula Martínez han estat convocades per segona vegada, i han assolit a la perfecció els mínims que se’ls exigia, de manera que seguiran en aquestes jornades en properes ocasions. Aquesta vegada els entrenaments de l’ARC-LLEIDA van anar a càrrec de l’entrenadora Cristina Gibaja, la qual va remarcar el potencial que tenen ambdues patinadores solsonines de tan sols 8 anys. Volem felicitar la Mercè i la Paula pel seu constant progrés i les animem a seguir treballant així. 53


Celebracions

Ramon Estany

Solsona amb el Barça

Celebrant la Lliga

Celebrant el títol

Esperant la Champions

Aquesta colla de marrecs, van celebrar, més que ningú, la victòria del seu equip. VISCA EL BARÇA!!!!!!!!!

Pujant a Canaletes

Hem descobert on s'amaga "l'avi del Barça" 54

621 - Divendres, 22-05-2009


Teatre

Teatre

El grup Coll d’Arques de Navès actua a Llobera

Anna i Hellen, una història basada en fets reals

Divendres vinent, 29 de maig, el grup de Teatre Coll d’Arques de Navès representarà l’obra “Quan ell és ell... i ella”, de Nicasi Camps, al local social de Llobera. L’actuació serà a les 10 de la nit i s’emmarca en el Solsjove 2009. Us hi esperem!!!

Ràdio Si vols, 100 !!!

Avui divendres, 22 de maig, al SI VOLS estem de celebració: en fem 100 !!! Per celebrar, com cal, aquests més de tres anys de ràdio, volem oferir un programa especial; especial quant a durada, ja que passarem de l’hora i mitja habitual; especial quant a col·laboradors, perquè hi serem tots, els habituals i els eventuals; especial quant a músiques, perquè sentirem cançons que han sonat durant aquests 100 programes; i especial quant a convidats, perquè escoltarem onze de les persones que han estat convidades del SI VOLS. Us convidem a celebrar amb nosaltres aquestes 100 estones inoblidables de ràdio!! Us esperem, com sempre, el divendres, a 2/4 de 9 del vespre (després d’El Rebost dels Contes), o a les repeticions del diumenge, a 2/4 d’11 del matí i dimarts, a les 4 de la tarda. PER MOLTS MÉS !!

Concerts

Ramon Estany

Els Foten Soroll fan possible una vetllada inoblidable Divendres passat, coincidint amb la Fira, i com ja ens tenen acostumats des de fa alguns anys, la mítica formació solsonina de rock de finals dels 60 va tornar a omplir la sala Sputnik de Solsona amb les cançons i els temes de la història del rock. En aquesta ocasió, el Tripi, el Pep Sànchez, el Joan Badia, el Tarrés i el Pere Bonet han estat acompanyats pel saxo del Pere Cuadrench, i han reforçat la veu amb tot un crack de la cançó, el Dani Solé. 621 - Divendres, 22-05-2009

Grup de Teatre Lacetània

55

Sóc nascuda al 1.880 als Estats Units, a Tuscumbia, Alabama. Quan tenia 19 mesos d’edat una estranya malaltia em deixà cega, sorda i, en conseqüència, muda. Recordo que jo era la petita i fantasmagòrica Hellen. No intentava sortir del buit que m’envoltava perquè aquest buit per a mi era incomprensible. Tampoc no cercava la mort, perquè ignorava el seu significat. Per a mi, res no formava part de res. Sovint, sentia la ira dins meu, no pas per les emocions, sinó pels cops rebuts en topar constantment amb els objectes. Recordo les meves llàgrimes, no puc recordar per què plorava. Jo no coneixia la paraula, cap paraula. No existia per a mi ni la bellesa ni el color ni la simetria ni la proporció, ni el so ni la llum, només l’instint, l’olfacte, el gust i el tacte... Així és com comença l’obra de teatre que el grup de teatre Lacetània presentarà els dies 6 i 7 de juny al teatre comarcal. Hellen Keller, sorda, cega i muda va aconseguir parlar i expressar-se gràcies al llenguatge de signes que en aquells temps s’havia començat a inventar. Tot va succeir quan la benestant família dels Keller va contactar amb tota mena d’especialistes per intentar guarir la seva filla, però no hi va haver res a fer. Aleshores, la família Keller es va plantejar d’educar la seva filla i d’aquesta manera la petita Hellen va conèixer la que seria la seva institutriu i intèrpret per tota la vida, Anna Sullivan. Anna Sullivan, cega de naixement però guarida a l’edat adulta, va ensenyar Hellen a parlar, a escriure en Braille i la va educar per tal que pogués portar una vida com qualsevol altra persona. Anna lletrejava totes les paraules a la mà de Hellen fent que les seves mans esdevinguessin els seus ulls i orelles. I així, Hellen es va anar perfeccionant amb l’estudi del llenguatge de signes i del Braille i va ser la primera persona sordcega a llicenciar-se a la universitat. La seva vida va estar marcada per l’esforç, la voluntat i les ganes de viure. Al grup hem pensat que val la pena de recrear la vida d’una persona que n’ha marcat a tantes altres i és per això que vam escollir l’adaptació de l’obra de William Gilbson que en versió catalana s’anomena “Anna i Hellen”. Podreu veure el resultat d’aquesta obra els dies 6 i 7 de juny a les 22h i a les 19h respectivament. I esperem que a vosaltres us gratifiqui tant veure-la com a nosaltres fer-la.


Societat

La senyoreta Barbens amb els seus exalumnes Aquesta parella tan joves i eixerits el dia 26 de maig, si els trobeu, feliciteu-los, pels seus 25 anys de casats! felicitats de part de la famĂ­lia

Ep, la foto!

Ramon Estany

Per molts anys

El Ramonsin ja tĂŠ 50 anys. Quan el veieu, feliciteu-lo! Moltes felicitats! Poker de festa

Comiat de soltera molt urbana

La colla del nuvi, en un racĂł 56

621 - Divendres, 22-05-2009


Un cafè amb....

Ramon Estany

"Els temes que preocupen a les dones, també són d'interès per a tothom" Pilar García Jiménez, 61 anys, de Sant Llorenç de Morunys Presidenta de l'Associació de Dones del Solsonès -Des de quan formes part de l'Associació?

Quins són els objectius per a tu de l'Associació de Dones del Solsonès?

Pràcticament des dels seus inicis, ara fa prop de 5 anys.

Principalment, dinamitzar les activitats de les dones al Solsonès, amb una idea mot àmplia de la cultura i de temes puntuals de la societat. I sobretot, no quedar-nos tancades a casa. Cal buscar temes d'actualitat, proposats per les sòcies. I tots els temes que preocupen a les dones, també són d'interès per a tots i tothom. Pel que fa a l'Associació, ja està força consolidada. Som entre 40 i 50 associades, i l'únic que ens falta és disposar d'un local propi. El que fem servir actualment ens el deixa el Sol del Solsonès. Però la perspectiva és bona i hi ha ganes de fer moltes activitats.

-Què et va moure a ser part de l'Associació?

Doncs perquè fa 8 o 9 anys que estem vivint a Sant Llorenç (venim del Maresme), el meu marit i jo, i ho vaig veure com una manera de conèixer i prendre contacte amb la gent. I és que a l'Associació hi ha senyores de molts pobles i municipis diferents de la comarca. N'hi ha que són pageses, i n'hi ha que no, i és fantàstic per tenir un coneixement d'on estem visquent. Al ser una comarca tan dispersa de població, és una iniciativa que trobo molt bonica. Ens reunim un cop al mes, amb les noies d'aquí Solsona, una ve de Pinós, l'altra de la Molsosa, jo vinc de Sant Llorenç... Recentment heu canviat la Junta, de la qual tu ets la nova presidenta.

Sí, és un tema que marquen els estatuts. De fet, cada dos anys s'han de canviar els càrrecs. Fins ara n'havia estat la Maria Díaz, però vam pensar que calia una renovació, perquè tants anys en la mateixa tasca cansa. I per altra banda, no som moltes, ja ens agradaria ser-ne més, però en ser una associació reduïda, la feina es reparteix entre poques. I quins canvis hi ha hagut a la Junta?

Pràcticament s'ha renovat tota la Junta. Ens hem posat les piles, i ben decidides, hem fet un canvi total. Encara que tinc el concepte que som un grup i no hi ha d'haver ningú per damunt dels altres, en fer la llista, de primer em van posar a mi. La vicepresidenta és la Ramona Santaeulària. Formen part de la Junta, a més a més, la Claustre Vilaseca, la Concepció Cases, la Susanna Sabaté, la Montse Martínez i la Montserrat García. -Quins serveis ofereix l'Associació de Dones del Solsonès?

13 ANYS

Bàsicament de dinamització i oferta d'activitats per les dones del Solsonès (conferències, cursos, xerrades, etc). Per l'experiència ens hem trobat que les senyores que són de pagès tenen molta feina, entre tenir cura dels avis i familiars, explotacions agràries a les que s'hi han de dedicar, i deu n'hi do de la feinada. I hi ha moltes senyores que si bé no estan treballant remuneradament, sí que estan ajudant als fills. L'altre dia, entre totes, vam decidir anar al Teatre a Barcelona a veure una obra, i ens ho vam passar molt bé. Una altra de les activitats que volem posar en marxa és un grup de lectura. Ajuntar-nos un cop al mes i comentar un llibre. És una manera més d'estar al dia. 621 - Divendres, 22-05-2009

APTA

X-M per la er E co 0 MO N OR mpra ,5 SN ÍGE d'u 0 AL TRUO NES na en Eur IEN S LO trad o ÍGE CON BE a s NA TR ZNO S A

X-MEN ORÍGENES LOBEZNO Divendres, 22: 10.15 nit (dia de l’espectador) Dissabte, 23: 10.15 nit Diumenge, 24: 7.30 tarda Dilluns, 25: 10.15 nit

VA L

p

MONSTRUOS CONTRA ALIENÍGENAS Dissabte, 23: 6.15 tarda Diumenge, 24: 5.15 tarda 57


Llibres

Ramon Estany

"Instint de mare", cinquè llibre del concurs de relats de dones L'acte de presentació va tenir lloc dissabte de fira, a la Sala Gòtica del Consell Comarcal del Solsonès El concurs de relats escrits per dones, que convoca l'Associació de Dones del Solsonès, ha arribat ja a la cin· quena edicó. Els relats triats en aquest llibre mostren un munt de facetes i peripècies de les dones del nostre món, un fet que destacà la presidenta de l'Associació, Pilar García, com a mostra de la creixent presència de les dones en diferents àmbits. Des del testimoni en primera persona o des de l'objectiva distància, en aquests textos assistim a la duresa de la vida malalta, forassenyada, desagraïda o en descomposició; però també assistim a la calma de la reflexió i el record, al joc de l'humor lluminós, a la fragància de la festa i l'agraïment, de la dansa i de l'amor. Tal com va explicar la vicepresidenta de l'Associació i membre del jurat, Ramona Santaulària, va anar presentant els nou relats escollits pel llibre, destacant-ne les seves qualitats. En l'acte es va donar un petit trofeu a les tres autores dels relats que encapçalen el llibre, Tate Gualdo, per Final de campanya, Helen Flix, per La cuidadora i Carme Torrent per Instint de mare. També es va donar un agraïment a la resta d'autores que participen al llibre: a "La Carassa de la Costera", per Diari

Pilar García, presidenta de l'Associació de Dones del Solsonès, dirigí unes paraules als assistents

personal i intransferible o Mare meua, com passa el temps, a Helena Gil per Nueva etapa, a Júlia Arza, per Anar en dansa, a Anna Simon per El meu primer abril, a Maria Padró per Júlia i a Eulàlia Molins per Quatre cartes a vida o mort.

Tate Gualdo

Helen Flix

Carme Torrent

Anna Simon

Maria Padró

Eulàlia Molins 58

Júlia Arza

621 - Divendres, 22-05-2009


Passatemps

Marta C.

Les 7 diferències Durant els dies de Fira els carrers de Solsona han viscut una extraordinària animació. Sabríeu trobar les 7 diferències entre les dues fotografies...

L'Acudit del Simi

621 - Divendres, 22-05-2009

59


Celsona 621  

Divendres 22 de maig de 2009

Advertisement