Page 1

Glassmesteren Glassdesigner Cecilie Moi Sindum vet hvordan et godt glass får frem det beste i hver vin. tekst thomas berg  foto stine heilmann

Hva kjennetegner et godt vinglass? – Det kommer helt an på hva slags vin du skal drikke. Åpningen av glasset har mye å si. Har du en smal åpning må du bikke hodet godt bakover, og da treffer vinen et stykke bak på tungen som er delt inn i fire smaksområder: søtt, surt, bittert og salt. Vinen vil derfor smake helt annerledes alt ettersom hvor på tungen den treffer. En annen ting å tenke på er hvor mye luft man skal gi vinen. Et glass kan ha en smal tulipanform som sørger for at vinen er lukket, et annet kan ha en bred klokke som gir vinen en stor overflate og dermed mye luft. Mange viner trenger lufting og kan gjerne stå fremme en liten stund, mens andre viner blir helt flate av en slik behandling. Hvor mye man heller i glasset er en siste viktig ting, mine glass har en markant «knekk» på klokken, som indikerer at man skal fylle vin til det punktet i glasset. Hvilke glass har du laget? – Jeg lagde serien «Sentimento» for Hadeland Glassverk for fire år siden, og den består av to rødvinsglass, ett for champagne, ett for både rød- og hvitvin, ett for øl og mineralvann, ett for cognac og ett for en liten skarp en, som akevitt eller grappa. Hvordan foregikk arbeidet med serien? – Vi måtte jo drikke en del vin da, he-he. Nei, fra spøk til alvor: Jeg samarbeidet med en vinkjenner for å sikre at glassene ikke bare skulle se vakre ut, men også sørge for en optimal smaksopplevelse. For meg ble utfordringen å balansere det funksjonelle med det estetiske.

22  vinbladet 03/08

Cecilie Moi Sindum

Tidligere ansatt ved Hadeland ­Glassverk, som hun blant annet har laget ­glassene Sentimento og en konjakkflaske for. ­Glassene ble laget i samarbeid med en vinkjenner. Er nå frilanser bosatt i ­København. Designer fremdeles vinglass i tillegg til mye annet.

Du måtte altså lære en del om vin? – Jeg lærte masse. En ny erfaring var hvordan en og samme vin kan smake helt forskjellig alt ettersom hvilket glass du drikker den fra. Jeg ble overrasket over hvor mye mer det hadde å si enn jeg trodde. Nå er det ikke alle viner som er like følsomme og nyanserte, men er man interessert i vin, slik denne kjenneren var, så vet man hvilke som er sensitive i forhold til det å bli utsatt for oksygen, for eksempel. Det er kanskje dyrere viner som er mest ­sensitive? Enkelte viner vil «blomstre» ved å få lufte seg, det vil si at de faktisk får en rask modning i glasset, mens andre viner ikke bør utsettes for det, og det kan være uavhengig av pris. Alder på vinen, vintype, temperatur og hvor mye man heller i glasset er viktigere å legge vekt på når man skal servere den, enn hva du betalte for den. Derfor lagde du to forskjellige rødvinsglass? – Jeg kunne lagd tredve forskjellige, men i «Sentimento» ga jeg ett glass til to av hovedtypene innen rødvin: Burgunder og Bourdeaux. Veldig mange røde viner vil kunne drik-

kes av disse to typene glass. Bourdeaux skal ha en romslig klokke å lufte seg i. Det gjelder også Burgunder, men den skal ha en trangere åpning. Men et glass for både rød- og hvitvin? – Ikke sant: Er ikke det å sparke bena under alt det jeg har sagt nå? Men det er faktisk en god del viner, både røde og hvite, som kan trives i flere typer glass. Vi er vant med å tenke på at hvitvin skal ha høye glass, mens rødvin skal ha runde. – Slik er det her i Norden, ja, men på kontinentet er ikke det en selvfølge, og dette «allroundglasset» er blitt tatt godt imot både på restauranter og av vinkjennere. Det har ikke for stor lufteflate, og åpningen er verken bred eller smal, slik at du selv kan styre hvor i munnen vinen treffer. Flere hvitviner har faktisk godt av å drikkes fra et romslig glass. Også konjakkglasset i «Sentimento» er annerledes enn de tradisjonelle, runde; dette er mer tulipanformet, og avgjørelsen er tatt i samarbeid med kjennere. Men champagneglass skal være høye? – Ja, det er en helt egen type som skal ta vare på boblene i champagnen, og bør ha en smal åpning. Jeg har valgt å gi mitt en liten bredde så den får luftet seg litt, men ikke for mye. Når alt dette er sagt: Vinkulturen er en helt egen verden som består av mange trosretninger. Noen sverger til det ene, andre til noe annet, og du vil alltid møte noen med et annet syn. Det fine er at dette skaper rom for nye tanker og ny design.

03/08 vinbladet  23

Vinbladet  

Omtale i Vinmonopolets magasin

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you