20200208 Lokaltidningen Växjö Alvesta

Page 1

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

ÅRGÅNG 1  VECKA 6  FEBRUARI 2020

Sid 12

BOSTAD: Bostadsinbrotten minskar

Sid 18

ALVESTA: Grimslövs Wärdshus har fått ny ägare

Sid 26

VÄXJÖ ALVESTA

Magic Spirit Quartet spelar i Alvesta

Foto: Pressbild

Växjö Bilförmedling etablerar sig i Kalmar

Sid 18

Lokaltidning en - stolt sponso r till Växjö Chari ty 2020 LOKALTIDNI

NGEN

DIN LOKALA GRATISTIDNING

Innergårdens loppmarknad, som ägs av Emelie Bergendorff, får inte vara kvar i Önskas gamla butikslokal på Klostergatan i Växjö. Foto: Hans Nilsson

Innergårdens loppmarknad tvingas flytta Sid 6

Hotad av boende på Vikaholm

Priserna på skogsfastigheter skjuter i höjden

Sid 4

Sid 4

Joakim Ahlberg, skogsmästare på LRF Konsult, och Annika Granquist, fastighetsmäklare och kontorschef på LRF Konsult för Växjö och Alvesta med kontor i Staglabergshuset. De har plockat fram siffror på sålda skogsfastigheter i Småland bland annat. Priserna på sålda skogsfastigheter har skjutit i höjden, de senaste tio åren har de ökat med hela 40 procent. Foto: Hans Nilsson.

Mån-fre 07-22, Lör-sön 08-22 Smålands största sortiment av vigsel & förlovningsringar

Sandgärdsgatan 8, Växjö

Sånger från 1200-talets i domkyrkan

Sid 14

20% rabatt

på Schalins ringar t.o.m 30/6 (Gäller ej solitärmodeller)

Storgatan 29, Växjö City | www.sohosmycken.se


2 VÄXJÖ ALVESTA KONTAKTUPPGIFTER Norrgatan 17 352 31 Växjö www.lokaltidningenvaxjo.se förnamn@lokaltidningenvaxjo.se

PRIVATANNONSER BOKAS PÅ: www.lokaltidningenvaxjo.se MEDIASÄLJARE (För annons ring:) Johan Ström 0709-41 44 95 Sebastian Lindgren 0708-63 78 21 Annonsbokning via mail: annons@lokaltidningenvaxjo.se JOURNALIST Hans Nilsson 076-109 89 95 NYHETSTIPS SKICKAS TILL redaktion@lokaltidningenvaxjo.se VD/ANSVARIG UTGIVARE Cecilia Petersson 0708-63 78 22 UPPLAGA 52.500 ex UTGIVNINGSOMRÅDE Växjö och Alvesta kommun DISTRIBUTION Under helgen av Svensk Direktreklam VID UTEBLIVEN TIDNING www.sdr.se/kontakt/reklamationer TRYCKERI Bold Printing, Malmö Miljöcertifierat enligt ISO 14001 BRA ATT VETA För ej beställt material ansvaras ej. Allt material i tidningen lagras digitalt, publiceras och tillhandahålls i digitala medier liksom i arkivdatabaser. Den som sänder in material anses medge sådan digital lagring och publicering.

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Vem behöver Greta Thunberg? V

ilken grupp tillhör du nu? Den som hatar mig eller den som stöttar mig? Är jag en primitiv bakåtsträvare eller en hjälte som inte går på olika konspirationsteorier? Två lag. Två grupper. Två åsikter. Alla hatare. Nej. Jag tillhör ingen av er. Jag varken hatar eller älskar Greta Thunberg. Varken stödjer eller är emot henne. Att vi ska värna om miljön är självklart. Oavsett om det är ett akut problem eller inte. Om jag har något jag har att invända är hennes påstående om barndomen. Ingen har tagit barndomen från henne. Hon har frivilligt eller med övertalning från hennes omgivning tagit på sig rollen som Messias. Hon har förflyttat sig från Östermalm till FN-skrapan i New York endast 16 år gammal. I hennes ålder fick man själv lämna sitt hem och sin barndom under vapenhot och hamnade, ja, på flyktingförläggning i Fur, Småland. Nej. Jag klagar inte. Jag bara jämför en 16-åring med en annan. Det andra är att Greta aldrig kommer att kunna leva ett normalt liv. Som alla barnstjärnor finns en mörk baksida av berömmelsen. Men den dagen den sorgen.

hovet av skådespeleri som fascinerar. Vi behöver inte Greta eller politiker för att bättra på miljön eller samhället. Vi behöver oss själva. VI är de som skapar och löser problem. Du och jag. Både du som fördömer och berömmer mig just nu. Bojkotta flyg i några månader, bilar, färjor. Bojkotta företag som förorenar i några månader. Och vad händer? Ju, röda siffror. Och när röda siffror (begrepp för förlust i finansvärlden) visas då reagerar kapitalismen. Företagen gör allt för att få dig tillbaka och göra det de älskar, visa svarta siffror (vinst) och tjäna pengar. De kommer att göra till och med det jobbiga eller som de påstår omöjliga, att vara verka miljövänligt. På bara några månader. Men vi är för lata och bekväma. Dömande och hycklande. Vi vill inte vara spelare. Vi vill hellre vara åskådare. Heja och hata. För vem orkar göra saker när man kan sitta med popcorn i handen i sin bekväma soffa och göra det människan älskar att göra, underhållas?

”För vem orkar göra saker när man kan sitta med popcorn i handen i sin bekväma soffa och göra det människan älskar att göra, underhållas?”

DET ÄR behovet av Greta som stör mig. Det är be-

radet efter Kristi födelse beskrev vad han menade var undergången för den romerska civilisationen. Han ansåg att romarna hade blivit svaga medborgare långt ifrån de stolta och heroiska romerska traditionerna. Juvenalis talade hånfullt om bröd och skådespel om de gåvor av vete och andra livsmedel som den romerska aristokratin erbjöd de lägre klasserna i samband med stora skådespel. Gåvorna blev ett sätt att distrahera de lägre klasserna från rådande samhällsproblem och de övre klassernas överflöd. Orden var i sig en kritik mot regeringsmakten som var tvungen att distrahera romarna för att undvika protester. Vad är dagens bröd och skådespel tror du?

JOHN CUROVAC KRÖNIKÖR

PS. För 2000 sedan: Panem et circenses. (Latin för bröd och skådespel) Uttrycket bröd och skådespel nämndes första gången av den romerske diktaren Juvenalis som under det första århund-

Foto: Hans Nilsson

Veterinärklinik, Hundsim, Rehabilitering, Friskvård, Butik och Inomhusträningshallar.

Växjö Simsällskap startar en ny termin vecka 9!

www.smadjursdepan.se

Besök vår hemsida www.vaxjosimsallskap.com för bokning och mer information.

Hundsim, Inomhusträningshallar. Butik med stort och brett sortiment

Vid frågor, kontakta kansliet på telefon 0470-466 50 eller skicka ett mejl till kansli@vaxjosimsallskap.com

@

Följ oss på Instagram och Facebook

Modern Veterinärklinik, Hjalmar Petris väg 36, Växjö Rehabilitering, Friskvård.

Veterinärklinik, Hundsim, 0470-55 41 00 Rehabilitering, Friskvård, Butik och Inomhusträningshallar. www.smadjursdepan.se

Följ oss på Instagram och Facebook Hjalmar Petris väg 36, Växjö

Hjalmar Petris väg 36, Växjö 0470-55 41 00

0470-55 41 00

www.smadjursdepan.se

NYHET!

GYNEKOLOGI OCH INTIMBEHANDLINGAR Vi erbjuder en variation av möjligheter som syftar till att förbättra och/eller föryngra de kvinnliga könsorganen. Dessa behandlingar ger dig bättre spänst och hudkvalitet, minskad torrhet, minskad smärta vid samlag, minskad inkontinens men framförallt förbättrat sexliv. Du förbättrar den sexuella dysfunkionen genom att stimulera collagen och öka cirkulationen. För din trygghet och bekvämlighets skull utförs alla ingrepp inom estetisk gynekologi av en kvinnlig läkare som är specialiserad inom gynekologisk kirurgi.

Vi erbjuder ett komplett utbud av:

• • • • •

Kosmetisk intimkirurgi PRP Behandling O-Shot Filler och botox Laserbehandling Intim lightning Boka tid eller ställ dina frågor till oss.

Storgatan 7, 352 30 Växjö Tel 073 – 744 81 64 • info@dermalane.se www.dermalane.se

@


Ny köksmiljö! Stor kampanj på Smedstorp kök från Österlen och danska designkök från Nettoline!* Kampanjen gäller på kökssnickerier över 60 000 kr från Smedstorp och över 35000 kr på Nettoline, t.o.m. 31/3-2020. Går ej att kombinera med andra kampanjer.

50% på vitvaror

till ditt nya drömkök, när du beställer ditt nya kök hos oss!* Vi ritar upp ditt nya kök utan kostnad

Vi firar 4

8

Växjö Smedjegatan 2. Tel: 0470-76 28 00 E-post: vaxjo@elon.se Vard. 10-18 Lör: 10-14 Sön: 11-15 carlssons.com

Växjö

*Exempel: Köp ditt nya kök för 80.000 kr, köp vitvaror för 40.000 kr. Du betalar endast 20.000:- för vitvarorna.

1970-2 år! 020


4

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Kiddes ägare hotad av boende på Vikaholm: ”De skulle ge mig stryk” VÄXJÖ. Den 29 februari upphör livsmedelsbutiken Kiddes Nära Dej på Vikaholm på grund av dålig lönsamhet. Nu berättar mannen bakom butiken, Kjell Johansson, att han har blivit motarbetad av några boende på Vikaholm ända sedan starten i juli förra året. - De hotade att ge mig stryk och sa att de inte ville ha mina pengar på Vikaholm, säger Kjell Johansson. Det var i juli 2019 som livsmedelsbutiken Kiddes Nära Dej öppnade på Vikaholm i Växjö. Bakom satsningen stod Kjell Johansson, som med stor framgång drivit hissfabriken Hydroware i Alvesta i många år. Butiken startade med Christian Kidde Carlsson som chef och med totalt 4, 6 anställda. Men efter bara ett drygt halvår lägger nu Kiddes Nära Dej ned. Samtliga anställda är uppsagda. - Jag blev förblindad av läget på Vikaholm och att upptagningsområdet är så stort. Jag insåg inte att folk är så prismedvetna att de hellre kör tre och en halv ki-

lometer till stormarknaden än går till Kiddes och betalar mer för samma livsmedel, medger Kjell Johansson. KIDDES NÄRA Dej har omsatt 400 000 kronor i månaden. Men enligt Kjell Johansson skulle butiken ha behövt omsätta 1, 5 miljoner kronor i månaden för att den skulle ha varit lönsam. - Det var 250 kunder i butiken varje dag, det är en bra siffra. Men de handlade bara för 60 kronor i snitt per kund, och det är ju inte tillräckligt, förklarar han. Kjell Johansson avslöjar nu att han och Kidde inte har varit välkomna på Vikaholm hos vissa boende. - Vi har blivit motarbetade på Vikaholm från början av några personer. Vi förstår inte varför, kanske är det av avundsjuka. Det är tre män som har försökt stoppa mig, de har eldat på andra boende att de inte ska handla på Kiddes, säger Kjell Johansson. - De har sagt till mig att de inte vill ha mig och alla mina pengar på Vikaholm. Nu har inte detta med den dåliga lönsamheten att göra, men det inte roligt när de står utanför och blänger in i butiken. De är arga och bittra människor.

Det var glada miner i juli 2019 när Christian Kidde Carlsson och Kjell Johansson hade öppnat livsmedelsbutiken Kiddes Nära Dej på Vikaholm i Växjö. Men nu har de meddelat att butiken upphör den 29 februari på grund av dålig lönsamhet. Mannen bakom butiken, Kjell Johansson, berättar nu att han och Kidde har blivit motarbetade av några boende på Vikaholm ända sedan starten i juli förra året. Foto: Hans Nilsson.

FÖR ETT tag sedan råkade Kjell Johansson träffa dem utanför sin bostad. Då hotade de honom med stryk, enligt honom själv. - Jag kom ut på gården och där stod de. ”Jag ska slå dig jättehårt bakom örat din jävel, vi vill inte ha dig på Vikaholm”, sa en av dem. Jag har ett vittne som kan intyga att det är sant, men jag har inte polisanmält det. Polisen

har fullt upp med annat, säger han. Kjell Johansson har inga planer på att lämna Vikaholm. Han har ett 5-årigt hyresavtal på lokalen att fullfölja, med nära 4, 5 år kvar. - Antingen driver jag det vidare i egen regi med ett bensinmacksortiment med godis, läsk, chips och lite bananer och äpplen, ett utlämningsställe med näthandel

och med begränsade öppettider. Eller så fixar jag så att någon annan hyr lokalen. ATT KIDDES Nära Dej nu upphör påverkar inte alls Kjell Johanssons planer på att driva lanthandel med livsmedel i Ströbergs gamla butikslokal i Torne. Han har köpt fastigheten och öppnar den 1 maj, vilket Lokaltidningen var först

med att rapportera om förra året precis som med Kiddes på Vikaholm. - Det är en helt annan sak på landet där har folk långt till stormarknaden. Jag tror fortfarande på Kiddes som idé, ett utlämningsställe med näthandel där man kan beställa mat till exempel, säger Kjell Johansson. HANS NILSSON

Priserna på skogsfastigheter skjuter i höjden VÄXJÖ. Priserna på sålda skogsfastigheter har gått som en raket i flera år. De senaste tio åren har de ökat med 40 procent i Småland och Blekinge, enligt LRF Konsult. - Priserna har aldrig tidigare varit så höga som nu, säger Annika Granquist, kontorschef på LRF Konsult i Växjö som byter namn till Ludvig & Co den 10 mars. Om man har mycket pengar över och vill ha en stabil och trygg investering över tid kan det vara en bra idé att köpa en skogsfastighet. Det menar Joakim Ahlberg, skogsmästare på LRF Konsult, och Annika Granquist, fastighetsmäklare och kontorschef på LRF Konsult för Växjö och Alvesta med kontor i Staglabergshuset i Växjö. DE HAR plockat fram siff-

ror på sålda skogsfastigheter i Småland och Blekinge bland annat. Det senaste året har priserna ökat med 11, 5 procent, de senaste fem åren med 28 procent och de senaste tio åren med hela 40 procent. Hur ska man förklara detta? - Det är sällan en skogsfastighet byter ägare numera, det är stort tryck på att köpa och det är större efterfrågan än det finns utbud på skogsfastigheter, förklarar Joakim Ahlberg. - Många har mycket pengar som de vill använda i skog som en långsiktig investering. Det är en mer stabil och tryggare placering än aktier på börsen, säger Annika Granquist och fortsätter: - Man vill ha en skogsfastighet för att kunna jaga eller hyra ut till jaktlag, eller för att plocka svamp och njuta av naturen. Eller mest för ägandet i sig.

LRF KONSULT sålde drygt 30 skogsfastigheter i hela Kronobergs län under 2019. En

lite mindre skogsfastighet på 27 hektar i södra Sverige kan kosta 3 miljoner kronor

i snitt, enligt en beräkning av LRF Konsult. - Snittåldern på en köpare

- Många har mycket pengar som de vill använda i skog som en långsiktig investering. Det är en mer stabil och tryggare placering än aktier på börsen, säger Annika Granquist, kontorschef på LRF Konsult för Växjö och Alvesta med kontor i Staglabergshuset och Joakim Ahlberg, skogsmästare på LRF Konsult.

av en skogsfastighet ligger på 53 år och säljaren är 67 år i medel, och det är oftast en man i båda fallen, säger Annika Granquist. LRF Konsult, som är rådgivare inom ekonomi, juridik, affärsrådgivning och mäkleri, kommer snart byta namn. Från och med den 10 mars i heter LRF Konsult Ludvig & Co istället. Detta efter att ett av de stora svenska riskkapitalbolagen Altor har köpt 75 procent av LRF Konsult i en köpesumma som är hemlig, och där LRF äger 25 procent. - Det känns positivt med Altor, men vi vet inte så mycket än. Namnet Ludvig är efter Ludvig Nanneson som grundade LRF Konsult 1918, berättar Annika Granquist.

HANS NILSSON


5

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Sport har aldrig varit billigare!

70:-

499:80:PANOS EMPORIO MAGIC BRA W. Sport-bh med få sömmar, bra komfort och brottar brottarrygg. Damstorlekar.

REFIT EXETUBE. Exetube är ett effektivt träningsredskap av latexslang med fasta handtag.

DUNLOP OMEGA RACKET. Padelracket. Seniorstorlekar.

KARHU SPEED TEE M/W. Träningströja i ett snabbtorkande material. Herr- och damstorlekar. Finns även till Junior 60:-

VÄLKOMMEN TILL STADIUM OUTLET Handelsplats I11, Växjö. Öppet mån-fre 10-19 Lörd 10-17 Sönd 11-17 Handla även på stadiumoutlet.se

Badrumsveckor 7-17 februari

Dags att renovera badrummet? Årets nyheter är äntligen här och vi firar det med 20% på stora delar av vårt badrums- och bastusortiment. Vi har något för alla plånböcker och smaker.

Kostnadsfri planeringshjälp

BAD & BASTU

20%

20% rabatt på hela Svedbergs sortiment av badrumsprodukter.

(utvalt sortiment)

20% rabatt på hela Hafas sortiment av badrumsprodukter.

Förverkliga din badrumsdröm Kom igång genom att ta hjälp av en av våra Projektplanerare.

...och många, många fler!

Marketenterivägen 3, Växjö Öppettider: Vard 7-19, Lör 9-17, Sön 9-17 Erbjudandet gäller på ordinarie pris t.o.m. 17 februari 2020 eller så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel.

Reservation för slutförsäljning.

80:-


6

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Innergårdens loppmarknad tvingas flytta - här ska det bli saluhall VÄXJÖ. Efter en trög start för Innergårdens loppmarknad i Önskas gamla butikslokal på Klostergatan i Växjö har loppisen fått ett rejält lyft. Men snart måste ägaren av loppisen, Emelie Bergendorff, flytta ut för här ska det bli en saluhall, enligt planen.

med en cafédel och fem salustånd som säljer lokal mat från Småland och Öland och även från länder som Spanien och Italien. Här ska bland annat finnas ostar, oliver och charkuterivaror. - Det blir en saluhall i mindre tappning. Vi har funderat på en saluhall i Växjö förut, min far ville ha det i den gamla järnvägsstationen för 15-20 år sedan. Nu kan det bli av och jag tror att det blir ett lyft för Växjö, det här är något positivt som kan locka mer folk till centrum, säger Gustaf Rappe.

- Jättetråkigt, men jag letar efter en ny lokal till min loppis, säger hon. Rappe Fastigheter som äger Önskas gamla butikslokal vill ha in en annan verksamhet. Man för just nu förhandlingar med en person som vill driva en saluhall i lokalen. - Vi siktar på att det ska bli en saluhall som öppnar i höst. Men inget är klart än. Vi förhandlar med en intressent, en lokal profil, och vi har sökt bygglov för en saluhall, förklarar Gustaf Rappe, fastighetsägare. I saluhallen är det tänkt att det ska finnas en bistro

NÄR EMELIE Bergendoff fick veta detta blev hon sorgsen. - Det känns vemodigt. Jag hyr två månader i taget så jag vet ju att det är en tillfällig lösning, men jag trivs så bra här. Vi har det så roligt, vi är som en familj. Det är tråkigt att jag måste flytta, men jag har minst kontrakt till den 1 april, förklarar Emelie Bergendorff. - Jag tror ju på det här, det

Innergårdens loppmarknad, som ägs av Emelie Bergendorff, får inte vara kvar i Önskas gamla butikslokal på Klostergatan i Växjö. Rappe Fastigheter vill ha in en saluhall i lokalen. - Det känns vemodigt, men jag lägger inte ned Innergårdens loppmarknad. Jag har ringt runt till flera hyresvärdar i Växjö för att hitta en ny lokal, säger hon. Foto: Hans Nilsson

finns ett behov av second hand och loppis. Det ligger i tiden med hållbarhet, återbruk och miljö. Så jag

lägger inte ned Innergårdens loppmarknad. Jag har ringt till flera hyresvärdar i Växjö för att hitta en ny lo-

kal och jag har haft möte med Växjö citysamverkans vd Nils-Petter Nilsson om det.

EA K 13. ERS 00 CO Ko R -1 m och 6.0 NER s 0 f pri

14 februari

ALLA CITY Ö J X TOR I VÄ AM-RU R

CH-K PUSS-O

a r klapp e l l e a , kram Pussa, j, kille, bästis din tje ller någon e morfar n du anna ! har kär

HANS NILSSON

SP

IAN R E L L RGA E NOTES É N TEG LOV F O L år WAL fyll v ch lek o Notes r ä k Sprid l of Love fulla Wal kärleks med ord!

ÖNSKAS GAMLA butikslokal hade stått tom i nästan ett år när Innergårdens loppmarknad öppnade på julskyltningen. Då var det fullt med säljare och kunder, men dagen efter fanns det bara en ensam säljare i den 500 kvadratmeter stora lokalen. Det var tufft i hela december. - Jag låg sömnlös många nätter, det var svettigt. Folk hade annat att göra än att gå på loppis inför julen, säger Emelie Bergendorff. Efter nyår har det lossnat ordentligt och fler och fler kunder och säljare hittar till lokalen. - Det tar tid att nå ut till människor. Nu är det nya kunder hela tiden, särskilt vid lunchtid på onsdagar och på lördagar och söndagar. Då är det fullt med folk här, säger Emelie Bergendorff.

DAG

i Växjö City Vi ses på stan!

vaxjocity

d Väx kärle Vi b jö C k m jud ity! ed o ss go er p dis åb , u my p sig rat o bbel , th äng ch ! rån

VINN T VLING! V MATNA Å BILJETTER TTEN D TILL EN 16 APRIL! 6C GP Ƃ P D Puss-oc KNF K PÁIQP CX h-Kr Lägg u am-rutorna pp på och tag insta ga #mittv axjocit y


HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN STENA LINE

Bara den unika arkitekturen gör Moesgaard Museum till ett utflyktsmål (bild uppe till vänster). Kaféliv och charmiga smågator väntar i Århus latinkvarter. Från Your Rainbow Panorama kan du uppleva staden från ovan (bild till höger). Foto: VisitAarhus och Runi-Photopop (latinkvarteret)

Århus välkomnar nyfikna hallänningar: ”Härlig vibe” Hallänningarna har koll på att den nya rutten med Stena Line går från Halmstad till danska Grenå, nära storstaden Århus. Däremot är de lite mer osäkra på vad som faktiskt finns att göra på andra sidan Kattegatt. Här kommer därför en liten guide – från en dansk. Trots att Århus är en pulserande storstad med närmare 350 000 invånare – 20 procent av dem är studenter – är det gångavstånd till allt. Vid ett besök hinner man därför med många upplevelser på bara ett par dagar. – Att campus ligger mitt i city skapar en härlig vibe. Här finns allt från restauranger med Michelinstjärnor till mysiga caféer och populära food markets, berättar Anne Hübner, marknadschef på Visit Aarhus. ”Som att gå runt i himlen” En av de häftigaste utsikterna över Danmarks näst största stad får du från taket på Århus konstmuseum ARoS. I en 150 meter lång cirkulär glastunnel, konstverket Your Rainbow Panorama, kan du vandra runt och se staden genom regnbågens alla färger. – En fantastisk och rolig upplevelse, det känns som att gå runt i himlen, säger Anne.

Moderna konstverk finns det gott om, men här finns också muséer som berättar om Århus och Danmarks historia. Inne i staden finns bland annat Den Gamle By, ett friluftsmuseum med hus från 1800-talet. Här finns även möjlighet till kortare tidsresor. – Ett helt kvarter har byggts upp i 70-talsmiljö, in i minsta detalj. Det känns som att komma hem till tidigare generationer, berättar Anne Hübner om Remember the 1970s. Interaktivt och spektakulärt museum

70-talskvarteret i Den Gamle By.

Utanför stadskärnan väntar en varierad natur med nationalparkernas skogar och sjöar såväl som den vackra kustlinjen. Här finns stora möjligheter till aktivitetsfyllda dagar, lika mycket för paren som för barnfamiljerna. Ett exempel på ett populärt besöksmål, ungefär 20 minuter söder om Århus, är en av Danmarks mest spektakulära byggnader: Moesgaard Museum (MOMU).

när MOMU gör en utställning handlar det inte om dammiga glasmontrar, utan här jobbas det mycket med filmdukar, ljud och ljus. – Allt berättas på ett underhållande och utbildande sätt, därför har MOMU blivit så populärt, säger Anne Hübner. Halmstad och Århus knyts ihop

– Det är ett väldigt speciellt och interaktivt museum som erbjuder fantastiska tillfällen att själv ta plats i historien, säger Anne Hübner. Ett exempel på det är en av de mest omtalade aktiva utställningarna, På väg mot katastrofen – Pompeji och Herculaneum. Besökarna får här ta del av mer än 250 objekt som lånats in från italienska museum och som för första gången visas utanför Italien. Som vanligt

Om du blir nyfiken på Århus och vill åka dit kan du lämna bilen hemma. Från Halmstads central, där du kan köpa biljett till Stena Lines tur över Kattegatt till Grenå och Århusregionen, går bussar till färjan. – Och på den danska sidan kan du ta tåget ned till Århus. På det sättet knyter vi ihop städerna, förklarar Mona Ulvåknippa på Stena Line.

Missa inte våra Golden Deals: goldendeals.stenaline.se Reser du med Stena Line får du i år fri entré för barn eller 20 % rabatt på över 100 attraktioner, restauranger och museer.

HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN STENA LINE

För bokning ring: 0770-57 57 00 Läs mer och boka på stenaline.se


8

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

4H-gården återigen drabbad av klotter:

”Barnen känner sig otrygga”

För några veckor sedan hade någon klottrat på fönster och dörrar, på den nya toaletten för besökare och på hästransporten på 4 H-gården på Hovshaga, vilket Lokaltidningen skrivit om. Skötare, personal och styrelse lyckades återställa gården, men toaletten behövde man extern hjälp med. Det här polisanmäldes som skadegörelse. MEN NYLIGEN var det dags igen. Någon har den här gången klottrat på bland annat fönster, fasader, dörrar och anslagstavlor på gården.

Att sanera klottret kostar en hel del pengar. Växjö 4H har en självrisk på 4 500 kronor. Det motsvarar 225 ponnyridningsrundor, guidade visningar, 45 halvtimmesridningar, flera kalas eller djurfoder som håller deras djur mätta i 2-3 månader. MEN DET värsta är att barnen tar mycket illa vid sig av det som har hänt. - Några av våra aktiva medlemmar är i 10- till 12-årsåldern och de pratar mycket

- Det värsta är att barnen inte känner sig trygga på gården längre. De undrar varför det är någon som vill dem ont, säger Sofia Lindwall Ek, anställd gårdsmästare på 4 H-gården. Foto: 4H

om det här nu. De målar och sköter om gården och djuren och de ser gården som en trygg plats. Men nu känner de att det är någon som vill dem ont och de kan inte förstå varför, säger Sofia Lindwall Ek, anställd gårdsföreståndare på 4 H-gården. - Det här är jättetråkigt och vi är oroliga för att det ska eskalera. Vi har polisanmält det, och vi ska kontakta kommunen och föreslå kameraövervakning. Vi funderar på att låta ideella sova över på gården på helgerna och vi har bett grannar att hålla ögonen öppna och ta promenader förbi gården, säger Sofia Lindwall Ek. Den här 4 H-gården är populär och det senaste året har man fått ett uppsving med besökare och lördagsöppet. Här finns det hästar, får, getter, kaniner, höns och minigrisar och man har aktiviteter för barn och ungdomar hela året. HANS NILSSON

Återigen har 4H-gården på Hovshaga drabbats av omfattande klotter. Foto: Privat

Lokala avvikelser kan förekomma. Vid löpande avtal gäller 2 mån uppsägning.

VÄXJÖ. Växjö 4 H-gård på Hovshaga har återigen drabbats av omfattande skadegörelse med klotter. - Det värsta är att barnen inte känner sig trygga på gården längre. De undrar varför det är någon som vill dem ont, säger Sofia Lindwall Ek, gårdsföreståndare på 4 H-gården.

träning för hela familjen GYMKORT FR.

389:/ MÅN

s

O

@n

or

SP

ÖR IN JF

es

INGEN STID! BINDNING

L

Gym Gruppträning Crosscage Personlig tränare Fria vikter Seniorklubb Virtuell träning Kidz Club Ungdomsträning Sol & relax TRIGGZ Bonusprogram Wellness Online Generösa öppettider

NORDIC WELLNESS ERBJUDER DIG

Vi erbjuder dig det senaste inom träning och friskvård

d ic well n


GÖR NÅGON GLAD PÅ ALLA HJÄRTANS DAG

ETT PRESENTKORT – MÅNGA BUTIKER

Till någon du tycker om Pulsen är hög inför Alla hjärtans dag den 14 februari. På Grand Samarkand i Växjö finns mer än 70 butiker, kaféer och restauranger som har allt du behöver för att skämma bort dina nära och kära. Gör någon glad med en fin present eller varför inte ett presentkort som kan användas i alla våra butiker. Välkommen till Smålands mest spännande köpcentrum, vi hjälper dig med gåvan.

Vardagar 10–20, helger 10–18 • grandsamarkand.se • Växjö


10

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

De vill ge röst åt sitt älskade Araby: ”Vi är inga monster, vi är människor” VÄXJÖ. - Vi är inga monster, vi är människor, säger Maria Lopez i inledningen av föreställningen ”Älskade Araby” som har premiär på Regionteatern i Växjö den 13 februari, och där hon, Iman Hussein och Ellie Stjerna vill återta berättandet om Araby, den plats de bor på och älskar. När Lokaltidningen besöker Regionteatern repeterar Maria Lopez, Ellie Stjerna och Iman Hussein sina texter och hur de ska agera i den dokumentära teaterföreställningen ”Älskade Araby”, under ledning av regissören Andreas Dahl. Orden kommer direkt från hjärtat när de berättar om hur det är att bo och leva i Araby. Manuset bygger på deras upplevelser och på intervjuer som Andreas Dahl, husregissör för Medborgarscenen och dramapedagog på Regionteatern, har gjort med boende i Araby.

”Vi tittar på lite nya perspektiv på Araby utan att skriva någon på näsan.” POLISEN ANSER att Araby är ett särskilt utsatt område med kriminella gäng, bilbränder, stenkastning på polisen och utanförskap. Nyligen började polisen ka-

Maria Lopez och Iman Hussein har bott i Araby i många år och Ellie Stjerna är relativt ny i området. Från och med premiären den 13 februari till den 3 april i Växjö ska de här tre kvinnorna framföra sina berättelser i 16 föreställningar av ”Älskade Araby”. Foto: Hans Nilsson

meraövervaka området med drönare. I ”Älskade Araby” vill Maria, Iman och Ellie berätta om ett annat Araby, om ett område de trivs och känner sig hemma i. Maria Lopez och Iman Hussein har bott i Araby i många år och Ellie Stjerna är relativt ny i området. Från och med premiären den 13 februari till den 3 april i Växjö ska de här tre kvinnorna framföra sina berättelser i 16 föreställningar av ”Älskade Araby”. Efter varje föreställning erbjuds ett samtal med publiken.

EN FÖRESTÄLLNING som nästan blir till ett försvarstal för Araby och de människor som bor där. - Det finns fördomar mot tjejer i slöja. Jag vill ta det tillfälle som ges här att ta plats, jag vill ge min röst åt tjejer som bär slöja och som har den hudfärg jag har, säger Iman och fortsätter: - Araby är mitt hem, jag känner mig trygg i Araby. Jag älskar att bo i Araby, det finns så mycket som är bra här. Det finns en stark gemenskap och många i området engagerar sig i föreningar och i samhället.

- Folk frågar mig hur jag kan bo i Araby. Det skrivs så mycket om Araby och det vinklas så negativt ofta, så har det alltid varit, inflikar Maria, som har bott i området sedan 1983 och fött sina barn och sett dem växa upp och flytta från området. ELLIE ÄR från Hovmantorp och har bara bott i Araby ett par år. Men hon stortrivs. - Jag blev varnad för att flytta till Araby. Många pratar om att det ska vara så farligt här med gäng, men jag har inte sett ett enda gäng och jag har aldrig känt

mig hotad här, säger Ellie. - När jag och min kille flyttade in här var det direkt en granne som frågade om vi behövde hjälp med något, så var det inte i Hovmantorp. Där hälsade man inte ens på grannen i kvarteret. Jag känner mig friare här, man får vara som man vill i Araby. ANDREAS DAHL har jobbat med att förbereda ”Älskade Araby” i ett år. Han tror att föreställningen kan nyansera bilden av Araby åt en del i publiken. - Vi tittar på lite nya perspektiv på Araby utan att

Din gåva är viktig! Med hjälp av din gåva kan vi tillsammans hjälpa olika lokalt förankrade organisationer och föreningar. Din gåva går oavkortat till ideella förmånstagare via stiftelsen Växjö Charity. Var med du också! Ge en gåva - swisha valfritt belopp till 123 160 1194 i meddelande skriv LT och ditt namn. Tack.

skriva någon på näsan. Många i Växjö är jättetrötta på den negativa bilden av Araby. Men det är inte bara gullegull i den här föreställningen, vi berättar om problemen i området också, säger Andreas Dahl. - Och vi har medvetet valt att ha tre kvinnor. Det är ju bara killar och män annars som får tala om Araby och som märks när det händer något där.

HANS NILSSON


En bra bilaffär börjar hos Kronobergs Bilaffär

Utförsäljning av Opel modellår 2019 OPEL PERSONBIL

PASSA PÅ!

Astra Sports Tourer Månadskostnad

1.495:-* /mån

BEGRÄNSAT ANTAL!

enjoy 1,0 T 105 HK

(+ev lacktillägg) fr. OPEL PERSONBIL Ord.pris fr. 209.900:Lägg till pluspaket för 10.000 kr. 179.900 kr Skatt 1.344:-/år

179.900:-

Astra 5D

enjoy 1,0 T 105 HK inkl pluspaket

179.900:-

(+ev lacktillägg) fr. 179.900 kr Ord.pris fr. 209.900:Skatt 1.590:-/år

*36 månader, 30% kontant, 5,45% ränta, ca 50% restvärde. Reserverar oss för sedvanlig kreditprövning, eventuella ändringar eller tryckfel. Astra bränsleförbrukning blandad körning: NEDC: 4,7–6,5, WLTP: 5,6–7,6 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning: NEDC: 107– 149, WLTP: * 4,25% ränta, 36 mån, ca 50% restvärde, 20 % kontant.. Reserverar oss för sedvanlig kreditprövning, eventuella ändringar eller tryckfel. 127–172 g/km. WLTP-värdena är baserade på Mixed Combined och är tills vidare preliminära.Astra Bilarna på bilden blandad kan vara extrautrustade. bränsleförbrukning körning: NEDC: 4,7–6,5, WLTP: 5,6–7,6 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning: NEDC: 107– 149, WLTP: 127–172 g/km. WLTP-värdena är baserade på Mixed Combined och är tills vidare preliminära. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Kampanjen gäller så långt lagret räcker. Med reservation med för felskrivning. Kampanjen gäller så långt lagret räcker. Med reservation med för felskrivning.

Öppettider:

opel.se

Hejaregatan 6 Växjö. Tel 0470-71 91 10 www.kronobergsbil.se

Mån-fred 9-18 Lör 10-15

Se fler bilar på www.kronobergsbil.se

Vinterkampanj hos Kronobergs Bilaffär

KANONPRISER PÅ SUZUKI SWIFT OCH VITARA 4X4!

VÅRA POPULÄRA SUZUKI SWIFT ÅTER I LAGER – BEGRÄNSAT ANTAL!

Suzuki ger dig alltid mycket för pengarna. Nu kan du passa på att få ännu mer! Under våra kampanjveckor har vi fina rabatter vid köp av en ny Suzuki Swift eller Vitara 4x4 i lager. Välkommen in på en provtur!

VITARA FRÅN

SWIFT FRÅN

1.395:-

1.595:-

/MÅN*

/MÅN*

VITARA 1.0T BOOSTERJET 4x4 JUST NU FRÅN SWIFT 1.2 AUTOMAT INKL. METALLIC JUST NU FRÅN

199.900:-**

169.900:-**

Hejaregatan 6, Växjö. Öppet: mån – fre 9 –18, lör 10 –15 Bränsleförbr. bl. körning WLTP: 5,0-7,8 l/100 km. CO2 113-176 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans och 12 års garanti mot genomrostning. *36 månader, 30% kontant, 5,45% ränta, ca 50% restvärde. **Gäller vid köp av ny Suzuki Swift eller Vitara 4x4 så långt lagret räcker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra erbjudanden och rabatter. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade.


12

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

VÄLKOMMEN TILL KIDDES I VIKAHOLM!

LÄSK

NYHET!

Coca-Cola, Fanta, Sprite, 150cl

2 för

39:90 35 + PANT

/ST

FALUKORV RING SCAN 800 G

NY PANTMASKIN!

PANTA SNABBT HOS OSS!

Superföretaget hittade inte mark i Växjö - valde Kalmar istället VÄXJÖ. Det snabbväxande företaget Växjö Bilförmedling skulle behöva tredubbla sin yta och nyanställa 20 personer - men varken kommunen eller privata aktörer har kunnat hjälpa dem att hitta lämplig mark i Växjö. Nu har Växjö Bilförmedling därför valt att etablera sig i Kalmar istället. - Det löste sig snabbt med lokal via kommunen. Nu satsar vi på att utveckla vår verksamhet i Kalmar, säger Magnus Mårtensson, vd på företaget. I höstas skrev Lokaltidningen om Växjö Bilförmedling AB på Arabygatan 57 mitt emot Bilprovningen. Tidningen Veckans Affärer hade utsett Växjö Bilförmedling till ett superföretag. De hade klarat högt ställda krav på lönsamhet, tillväxt och avkastning på kapital och de hade den tolfte största procentuella siffran när det gäller hastigheten på kapitalomsättningen bland 717 superföretag i Sverige.

Växjöretaget, som hjälper både privatpersoner och företag att göra smidiga bilaffärer, har ökat omsättningen med 20 till 50 procent och vuxit med en anställd varje år sedan starten för runt tio år sedan. 2018 omsatte man 102 miljoner kronor. MEN I höstas berättade Magnus Mårtensson, vd och delägare, att Växjö Bilförmedling var trångbodda. Företaget skulle kunna växa från 9 till 30 anställda och omsätta ännu mer om man hittade lämplig mark att bygga på någon annanstans i Växjö. - Vi har pratat med Växjö kommun om olika tomter. Bland annat finns det ledig mark vid Biltema som vi är intresserade av, men politikerna har ju inte beslutat än om den nya simhallen ska byggas där eller på något annat ställe, sade Magnus Mårtensson i höstas. Nu har det gått tre månader och inget har löst sig när det gäller ny och lämplig mark och större lokal för Växjö Bilförmedling i Växjö.

DÄRFÖR HAR man vänt blicken österut - mot Kalmar istället. Där har man hittat en stor lokal nära Kalmar lasarett för samma typ av bilförmedling som man har i Växjö. - Vi satsar på att utveckla vårt företag i Kalmar istället, i början av januari startade vi bilförsäljningen där. Vi har en anställd säljare till en

början och i april blir det en säljare till. Målet är att växa och att det ska bli lika stort som i Växjö på sikt, förklarar Magnus Mårtensson. Växjö Bilförmedling har många kunder från Öland, Mönsterås, Oskarshamn och Kalmar. En etablering i Kalmar passar därför bra där, påpekar Magnus Mårtensson. Han tycker dessutom

att det var enkelt att hitta en ledig lokal i Kalmar. - Vi gick in på Kalmar kommuns hemsida och fyllde i en intresseanmälan och sedan tog det bara någon månad innan vi fick svar från ett privat företag, säger han.

HANS NILSSON

Magnus Mårtensson, vd och delägare på Växjö Bilförmedling på Arabygatan, med de andra delägarna Daniel Svensson och Daniel Jones. Nu har de hittat en lokal i Kalmar och satsar på att utveckla verksamheten där istället för i Växjö eftersom de inte hittade lämplig mark i Växjö. Foto: Hans Nilsson

NÄRBUTIK MED MER ÄN 1500 ARTIKLAR

▶ Lokal utlämning för näthandel ▶ Urshultsbagaren levererar färskt bröd 6 dagar/veckan ▶ Tidningar och magasin ▶ Café & mötesplats med Växjös godaste kaffe - Coffedreams

Avgiften för tillstånd för sprängning och skjutning har höjts

Babek Barzani

- Gårdsbutik mitt i stan -

ÖPPET 9-21 ALLA DAGAR

Du hittar oss mitt i Vikaholm! www.kiddes.se

Polisen påminner nu om att man har höjt avgifterna för tillVälkommen! stånd atttid använda offentlig plats, ordna offentlig tillställJagförhar för dig. ning eller en allmän sammankomst. Foto: Hans Nilsson.

VÄXJÖ. Polisen påminner nu om att man har höjt avgifterna för tillstånd för att använda offentlig plats, ordna offentlig tillställning eller en allmän sammankomst. För att få använda dessa krävs det ofta tillstånd av polisen. Men man måste betala in en ansökningsavgift innan polisen kan behandla ansökan. De avgifterna höjdes den

1 januari i år, påminner nu polisen om på Facebook. För allmän sammankomst är kostnaden för ansäkan 320 kronor, för offentlig tillställning 870 kronor, användande av offentlig plats 870 kronor och penninginsamling enligt lokal kommunal föreskrift 320 kronor. Dessutom användande av pyrotekniska varor som fyrverkeri 870 kronor och till-

stånd för sprängning 1 660 kronor och skjutning inom detaljplanelagt område 1 660 kronor. Om man vill bedriva hotell- och pensionat 4 600 kronor och installation av larm 2 900 kronor.

HANS NILSSON

Vår hjärtspecialist

Babek tid för dig - eller är orolig för hudförändringar? Har duhar hudbesvär – vi förbättrar vårdsverige

Specialistläkargruppen Achima Care Växjö har lediga tider hos vår hjärtspecialist.

ViFöretag hjälper dig får snabb hjälp och privatpersoner med hälsokontroll, ultraljud, arbets-EKG, med diagnos och körkortsintyg och liknande. behandling! Ring redan idag!

Du måste Maria Nilsson inte bo i Växjö och du behöver är specialistläkare ingen remiss för i hudsjukdomar och att boka. har de senaste åren varit verksam vid Skånes universitetssjukhus och vid hudmottagningen Kalmar Länssjukhus.

0470-33 97 50

Achima Care Växjö

www.achima.se

är specialistutbildad hudläkare och har varit verksam vid Specialistläkargruppen Växjö i drygt 20 år.

Man betalar en fast avgift för läkarbesöket, men får sedan även bekosta ev åtgärder och provtagningar. Detta gäller även barn/ungdom. Frikort gäller ej och ej heller utgår reseersättning från annat landsting. I gengäld har vi möjlighet att erbjuda korta väntetider och remiss behövs ej.

Hudspecialisterna i Växjö, Specialistgruppen Achima Care Specialistläkargruppen Storgatan 42, 352 Storgatan 42,32 Växjö info.vaxjo@achima.se 352 32 Växjö

Ingrid Munksgaard

Både Maria och Ingrid arbetar helt privat, vilket innebär en högre patientkostnad per besök än inom offentligfinansierade vården.

På uPPdrag aV region Kronoberg

0470-33 97 50 Knappval 2.


13

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Behöver din hund klippas eller trimmas? Min ambition är kvalitet före kvantitet.

Ring 076-6202501 för pris och bokning.

Va r m t n! e m m o k l vä Ma ri a

Jag finns i Helgevärma, mellan Bergsnäs och Öjaby @palserianvxo

Vi löser ROTavdraget!

@

Erfarna snickare och elektriker! VÅRA ERFARNA VETERANER HJÄLPER DIG MED BÅDE MINDRE OCH STÖRRE HANTVERKSUPPDRAG.

BOKA IN DINA INOM- OCH UTOMHUSPROJEKT REDAN IDAG!

vaxjo@veterankraft.se | tel: 0470-52 95 40

GARE VI SÖKER FÖRMv aÅx jNo cShTA a r i t y. s e A n s ö k p å w w w.

1,5 MILJONER INSAMLAT 2019

VAD ÄR EN FÖRMÅNSTAGARE?

ANSÖK SENAST 31 MARS 2020

Tillsammans med Kronobergs näringsliv kunde vi överräcka 1,5 miljoner kronor till lokala förmånstagare. Det gör att de kan fortsätta sitt viktiga arbete för att hjälpa människor i vår närhet.

En förmånstagare kan vara en förening eller organisation med lokal förankring, som har möjlighet att få medel till sin verksamhet. Under 2020 vill vi ha er hjälp att nominera vem eller vilka som skall få chans till stöd.

Besök www.vaxjocharity.se och läs mer om vår verksamhet. Här kan du även ansöka om stödet eller tipsa om en organisation som du tycker vår stiftelse borde stödja.

Santhe Dahl Invest AB


14

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Sånger från 1200-talets Växjö framförs i domkyrkan VÄXJÖ. Den 15 februari i domkyrkan framförs gregorianska sånger som skrevs i Växjö för runt 800 år sedan till S:t Sigfrids ära. Vid konserten släpps en ny skiva med inspelningen av sångerna, som har producerats av Sterling Records i samarbete med Smålands Musikarkiv i Växjö. - Det här är sånger som har legat i dvala sedan början av 1500-talet, det känns hisnande, säger Mathias Boström, chef för Smålands Musikarkiv. Mathias Boström ser stolt ut när han berättar om utgivningen av cd:n ”Sigfridsofficiet från 1200-talet” på Sterling Records. Skivan finns att köpa först efter konserten klockan 16.00 till 17.30 i domkyrkan den 15 februari. Och det är en stor händelse i Smålands Musikarkivs historia, som har fått 400 exemplar att sälja totalt. Det är inte varje dag de är med och producerar en skiva med gregorianska sånger framförda på latin och som kan nå hela den katolska världen. - Den här skivan kommer få en internationell räckvidd. Det känns spännande och jättekul, säger Mathias Boström. SKIVAN SPELADES in i Hemmesjö nya kyrka i höstas med Smålands Musikarkiv som producent. Vid inspelningen ledde Karin Strinnholm Lagergren, do-

cent i musikvetenskap på Linnéuniversitetet, ensemble Gemma (Emelie Roos, Dorothea Knust och Kristin Jonzon) i sånger ur det äldre Sigfridsofficiet. - Hemmesjö kyrka har en fin akustik och man får ett bra inspelningsljud. Kyrkan ligger dessutom en bit från vägen, förklarar Mathias Boström. PÅ INSPELNINGEN möts gregoriansk sång och vevliraspel av Johannes Geworkian Hellman, som anses vara en av Sveriges mest lovande unga musiker inom tidig musik och folkmusik. - Vevlira är som en medeltida synt. Det går att välja mellan olika klanger och rytmeffekter samtidigt som man spelar melodin, förklarar Mathias Boström. I Växjö domkyrka får man höra hur vevlira låter när Johannes Geworkian Hellman samarbetar med En-

Har du två timmar i veckan att avvara på att hjälpa ungdomar och vuxna med läxor? Eller vill du hjälpa karriären på traven och

Mathias Boström, chef för Smålands Musikarkiv, är mycket stolt över cd:n ”Sigfridsofficiet från 1200-talet” som producerats i samarbete med Sterling Records. - Skivan kommer få en internationell räckvidd. Det känns spännande, säger han. Karin Strinnholm Lagergren, docent i musikvetenskap på Linnéuniversitetet, är med på inspelningen och vid konsertversionen i domkyrkan den 15 februari. Foto: Hans Nilsson

semble Gemma. Recitatören Thomas Eklöf läser dessutom ur Sigfridslegenden och kammarkören Sankt Sigfrid medverkar i några av de gregorianska sångerna. SÅNGERNA PÅ skivan ”Sigfridsofficiet från 1200-talet” är till Smålands apostel S:t Sigfrids ära och tillhör den

äldst bevarade musiken i Sverige. - De här sångerna har tillkommit i Växjö på 1200-talet, de skrevs av präster och munkar som jobbade där domkyrkan ligger idag. Men de har legat i dvala sedan början av 1500-talet i samband med reformationen. De blev tillgängliga först 2010 igen.

- Men man kan inte veta hur man sjöng de här sångerna på 1200-talet. Det här blir historiskt informerade framföranden, där man tar till sig den information som finns och gör en tolkning av den, säger Mathias Boström.

HANS NILSSON

Sångerna på skivan ”Sigfridsofficiet från 1200-talet” är till Smålands apostel S:t Sigfrids ära och tillhör den äldst bevarade musiken i Sverige. Foto: Pressbild

STOLTA ÅTERFÖRSÄLJARE AV

ta ett större ansvar som frivilligledare? Kontakta vaxjo@redcross.se för att veta mer de båda uppdragen och hur du anmäler intresse!

Din insats gör skillnad för någon annan.

Och dig.

Kupan Second Hand Mån - fre 10:00-18:00, lördag 10:00-14:00 Café mån -fre 8:45-16, lördag 10-13:30 Arabygatan 31, 352 46 Växjö Tfn: 0470 - 270 90

Marketenterivägen 25, Växjö. 0470-484 99 mån-fre 10-19. lör 10-16. sön 11-16 www.babyproffsen.se

Följ oss på Facebook

@ 


Svensk kedja

DIN OPTIKER

Skattar i Sverige

WWW.AOPTIK.SE

AOPTIK FIRAR AL

TACK ALLA KUNDER! AOPTIK VÄXER NYHET A E L

PROGRESSIVA GLASÖGON

R

50% 1000 KR *

PÅ ALLA MÄRKESBÅGAR

RABATT PÅ EUROPAS BÄSTA PROGRESSIVA GLAS

*Göller vid köp av kompletta glasögon.

EUROPAS BÄSTA PROGRESSIVA GLAS Prisbelönt Silmo d'Or -Intuitiv

BRA

fr

BÄTTRE

3500:-*

fr

BÄST

4500:-*

ETT ENKLARE GLAS

Intuitiv

TM

5500:-*

1

fr

SENASTE TEKNIKEN

6500:-

EUROPAS BÄSTA PROGRESSIVA GLAS

*Kostnad tillkommer för övrig märkesbåge, högbrytande glas och behandling. *1 Pris gäller med kupong.

Annie

Ulrika Magnus Madeleine

Växjö Storgatan 28 Tel 0470-249 00

Ann-Sofi Katarina

Pia

Ida

Alvesta Järnvägsparken 3 A Tel 0472-131 11

Ann-Sofi Katarina Emilia

Camilla

Lindha

Ljungby Kungsgatan 4 D Tel 0372-622 22

Ann-Sofi

Anders

Eva

Katarina

Pia

Älmhult N Espl 16 Tel 0476-144 44

Kostnadsfri delbetalning 0:- ränta 0:- aviavgift 0:- uppläggningsavgift. GRATIS ÖGONUNDERSÖKNING* HELT UTAN KÖPKRAV

Utförd av Socialstyrelsen leg. optiker

Svensk kedja

Vår affärsidé = hög kvalité till lågt pris Ring för tidsbokning

Skattar i Sverige

Värdecheck

710:RABATT*

E L PÅ GLAS/BÅGE L Gäller progressiva E R Gäller enkelslipade

Gäller dubbelslipade

*Gratis ögonundersökning gäller glasögon, ej linser, recept och intyg. 710kr rabatt gäller vid köp av kompletta glasögon. Erbjudanden går ej kombinera med varandra.

50 %

ALLA MÄRKESBÅGAR* *Gäller vid köp av kompletta glasögon.

Värdecheck

1000 KR

RABATT PÅ EUROPAS BÄSTA PROGRESSIVA GLAS


16

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Anna Bergström föreläser om stalking den 20 februari på Studieförbundet Vuxenskolan i Växjö. Foto: Pressbild

Anna berättar om hur det är att bli stalkad taget om dottern, mest för att dottern skulle få det bra, men även för att hon själv inte skulle gå under mentalt. Hon har skrivit en bok om detta som heter ”Stalkad till galenskap”. Föreläsningen tar avstamp i boken, men den lämnar även utrymme för egen reflektion och tips på olika förhållningssätt. I slutet av föreläsningen kan man ställa frågor. HANS NILSSON

VÄXJÖ. Tonsättaren Jesper Nordin beskriver sin musik som modern konstmusik som har sina rötter i rock- och folkmusiken. Den 14 februari på Palladium får Växjöpubliken chansen att höra hans elektroakustiska musik när den möter barockens och romantikens mästare. Jesper Nordin är en flerfaldigt prisbelönade tonsättare. Han har skrivit musik för Göteborgssymfonikerna, Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester och för Finlands radios symfoniorkester och BBC Scottish Symphony Orchestra. Barockmästaren Henry Purcell, som har kallats ”den viktigaste brittisk-födde tonsättaren vid sidan om Elgar” är mest känd för sin opera Dido och Aeneas, men Purcell komponerade också mängder av annan musik

trots att han endast blev 36 år gammal. Redan som 20-åring komponerade han sina Fantazias, som anses vara hans första betydande kompositioner. Efter paus blir det Brahms andra stråkkvintett, där både wienervals och ungersk csárdás kan höras.

I konserten fredagen den 14 februari på Palladium klockan från 19.00 till 21.00 medverkar Musica Vitae, Malin Broman, på violin och som konstnärlig ledning och Jesper Nordin, elektronik. Musiken som framförs är Henry Purcell – Fantazia nr:

Mer info på vaxjo.se/konsthall

Vernissage

Lördag 8 februari kl. 11 – 14 Utställningen pågår t o m 22 februari.

Vivianne Otsa Eva Wärn

Målning av Vivianne Otsa

Kreativt skapande från 6 år lördagar kl. 13-15, fritt inträde

Pia Carlström måleri

Vernissage 1 februari kl 11-16

Kimmo Hakonen grafik

Öppettider: Tisdag, onsdag, torsdag 12 – 17, lördag 11 – 14.

Lör 11-16, sön 13-16, mån 17-19, tis 17-19, ons 17-19 Storgatan 20, Alvesta 070-2779718

Våra bästa restips: St. Petersburg 7 d fr 4 840:- . Italien Runt med Capri 14 d fr 14 140:. Toscana 9 d fr 6 440:- . Hollandskryssning 7 d fr 8 440:- . Lago Maggiore 9 d fr 7 940:. Kroatien Runt med Dubrovnik 13 d fr 10 940:- . Normandie 7 d fr 5 940:. Dourokryssning 8 d fr 19 140:- . Skottland med Orkneyöarna 11 d fr 15 340:. Budapest 7 d fr 4 540:- . London 7 d fr 5 540:- . Bad Gastein 9 d fr 6 240:- . Alsace, Bourgogne & Champagne 9 d fr 7 440:- . Baltikum Runt 9 d fr 5 840:- och många fler!

❤ ❤

800:Upp till

KRYSSET 5 VECKA

Valentine -ka m p a n j!

D | S TO R S TÄ

R IN G ER | VA N D

K R YSSNIN A R | FLO D

rabatt på alla resor

Alltid med

ELLER I CHAT

LEGOLAS VAR EN SÅDAN PÅ BIL FRÅN LIBANON

SJÖNG I THE CARDIANS

SAMSTÄMMIG

BESTÄLL NYA

N KATALOGE

2020! 40

år

Jubileum 2020

2020 ! du vill ha den

Världen som

MOSSLIKNANDE VÄXT

mer!

Flyg från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg/Oslo. Anslut från ca 80 orter till våra klimatsmarta bussresor!

Läs mer om allt som ingår på: •

040-600 00 00

scandorama.se/valentine

eller boka på din resebyrå!

Alltid med guide!

AREA MOTIV- FD TYSK AREA ELTJUT ATION KONCERN HAR HAR P3 P3

--

Venedig

- och mycket

O V E R A L L

ORSAKSBUNDEN

GAR

guide!

Normandie

Gardasjön med ssning Treflodskry nd England & Skottla Baltikum Runt

STÄLL

TJURIG RIDSPORT

ETT ÖL

FÖRA ÖVER PENGAR SO R R | V INR E

T R O A L L K A R S Y L E N D A S T G I R E R A E N I G C L A V F L O JOE LABERO

ÖVER

Boka senast 18/2 Gäller alla avresor 4/4-31/10 Uppge kampanjkod: ”Valentine”

R U N D R E SO

HANS NILSSON

Tonsättaren Jesper Nordin kan ses och höras den 14 februari på Palladium i Växjö där hans elektroakustiska musik möter barockens och romantikens mästare. Foto: Pressbild

En spännande utställning 1 februari - 3 mars

Lördagslabb på Växjö konsthall

1, 5, 6 & 12, Henry Purcell – In nomine for 7 parts, Jesper Nordin – 3rd Retrospective for Violin and String Orchestra. Efter paus: Johannes Brahms – Stråkkvintett nr 2 G-dur op 111.

FLYKTIG VÄG FÖR TIMMER

STYVSINT

D E O A N P V E I R U S A V L V A B N H Ö J D L A H A R M T T L E BRÄNSLE

VILLE ENA IRLAND UGGLA

SMILA FEM

SKÅPBIL

GRINAT

KVÄVE

INLEDER HÖSTEN

TIDIG LEDARE

TON 6 ETT TILLÄGG TIDNING I PÅ BREV HUDIK

KRAFT FÖRFÖRI FYSIK ISK

RYSSJA

..

HÄR SKÖTS DET 1931

Å D A L E N

KORT HERRFÖRLAGA DOCKA

ÅTERBUD EN SVÄNG

O K U A R E I N F I G O D H O

SVÅR ATT ÖVERVINNA

FIGHTBAND

FLIKER IN LEG

POPPIS AKVAVIT KVÄVE

--

RÄTT LÖSNING

A V H O P P

MUSICERAR

L L I G A R G A R R Å P D

FÖRESKRIFT

GRAM

..

OBORSTAD PETA

SÖDERMANSLANDS LÄN

© Content Central. Halvkrysset 2013-B05. Foto: Unsplash

VÄXJÖ. Torsdagen den 20 februari är det Världsdagen för social rättvisa. På Studieförbundet Vuxenskolan i Växjö uppmärksammas det med en föreläsning av Anna Bergström om stalkning, från klockan 19.00 till 20.30. Hon kommer berätta om hur man lever med att bli ”stalkad till galenskap”. Det är en självupplevd livshistoria. I sex år låg Anna Bergström i en infekterad vårdnadstvist. Till slut valde hon att släppa

Elektronisk musik möter barockens mästare


17

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Välkommen till nya

TRATTORIA Lunch

mån-fre 11.30-13.30 Kom in och upplev vällagad och okomplicerad mat i en trivsam och avslappnad miljö. Aktuell meny hittar ni på hemsidan! Vi har fantastiska konferensmöjligheter och erbjuder även Catering!

Queen Machine heter hyllningsbandet och den 14 februari spelar de i Växjö. Foto: Pressbild

Hjärtligt välkommen till Växjös restaurang mitt på Teleborg – Nya Växjö city Robban med personal!

Queen hyllas i konserthuset VÄXJÖ. Fredagen den 14 februari blir en högtidsstund för alla i Växjö som älskar Queen. Då spelar nämligen det som anses vara Europas främsta hyllningsband till Queen på Växjö Konserthus. Queen Machine heter hyllningsbandet och man har

gjort flera turnéer världen över. Nu är det Växjös tur att få uppleva det skandinaviska bandet Queen Machine live. Sedan 2008 har Queen Machine framfört tolkningar av Queens låtar på ett autentiskt och underhållande sätt. Med en växande publik världen över har bandet spe-

lat bland annat med The National Symphony Orchestra of London och tillsammans med operasångerskan Louise Fribo. Hyllningsbandet har vid flera tillfällen medverkat i TV. Konserten börjar 19.30 och varar till 21.30 med en paus.

Trattoria Science Park Videum Science Park Framtidsvägen, 351 96 Växjö Tel. 0470-72 33 22 info@trattoriasciencepark.se

www.trattoriasciencepark.se GRATIS PARKERING!

@ 

HANS NILSSON

På scen i Alvesta våren 2020

Tisdag 11 februari Per Gudmundsson & Bengan Jansson • Grimslövs Folkhögskola Fredag 14 februari Nicke Borg • Popcorner, Alvesta KulturKällare (www.popcorner.nu) Fredag 21 februari Trio Knapert • SeniorKonsert, Alvesta KulturKällare Lördag 22 februari Magic Spirit Quartet • Alvesta Jazz&Blues, Alvesta KulturKällare Lördag 22 februari Örongodis – Anders Nilsson, Emelia Sallhag och Susanne Andrén samt orkestern Sega • Alvesta Teaterförening, Thalia, Folkets Hus. Ges även söndag 23 feb, lördag 29 feb och sönd 1 mars Torsdag 5 mars Jocke Wikström Trio • KulturSoppa, Alvesta KulturKällare Lördag 7 mars Torbjörn Zetterberg Den stora frågan • Alvesta Jazz&Blues, Alvesta KulturKällare Onsdag 18 mars St Sigfrids Jazzlinje: Musik av kvinnliga kompositörer Alvesta Jazz&Blues, Alvesta KulturKällare Lördag 21 mars The Bullet • Popcorner, Alvesta KulturKällare Torsdag 26 mars Frank Sinatra Tribute, Anders Anton• KulturSoppa, Alvesta KulturKällare Lördag 28 mars Parallel Activity • Alvesta Jazz&Blues, Alvesta KulturKällare Lördag 28 mars Émilie och Voltaire •Alvesta Teaterförening, Thalia, Folkets Hus Fredag 3 april Oväsen • SeniorKonsert, Alvesta KulturKällare Lördag 4 april Sisters of Invention • Alvesta Jazz&Blues, Alvesta KulturKällare Söndag 5 april Marie Bergman & Lasse Englund • Musikriket, Moheda Bio Torsdag 16 april Vox Vitae • KulturSoppa, Alvesta KulturKällare Fredag 8 maj Ingela Wahlgren o Rune Lindquist • SeniorKonsert, Alvesta KulturKällare

FÖRKÖP: www.biljettkiosken.se/alvestakulturbiljett MER INFO om kultur i Alvesta: www.alvesta.se • www.mohedabio.se www.kulturenshusalvesta.se • www.alvestajazzoblues.se


18

ALVESTA

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Ingela har tagit över Grimslövs Wärdshus: Rättviksspelmannen Per Gudmundson och dragspelaren Bengan Janson spelar på folkhögskolan i Grimslöv den 11 februari. Foto: Pressbild

Två av Sveriges finaste folkmusiker spelar i Grimslöv GRIMSLÖV. Två av Sveriges främsta folkmusiker kommer till Grimslövs folkhögskola och spelar den 11 februari: Rättviksspelmannen Per Gudmundson och dragspelaren Bengan Janson. Musikriket är Musik i Syds satsning på att sprida olika typer av musik till hela Kronoberg och Skåne. Man börjar med turnéer som går i folkmusikens tecken. Det är därför två av Sveriges finaste folkmusikanter spelar i Grimslöv på folkhögskolan, Ekhagen, tisdagen den 11 februari klockan 19.00. Per Gudmundson på fiol har i många år spelat med trion Frifot och dragspelaren Bengan Janson har spelat med alla från Kalle Moreaus till Anne Sofie von Otter och Östen med Resten. Duon spelade 2018 in sin första gemensamma skiva Hjeltamôs, som vann en Grammis.

Magisk mix av marockansk musik och psykedelisk rock ALVESTA. Lördagen den 22 februari kör Alvesta Jazz & Blues igång vårsäsongen med en konsert med Magic Spirit Quartet i Kulturkällaren klockan 20.00. Orkestern bildades efter att trumpetaren och slagverkaren Goran Kajfeš och trummisen Stefan Pasborg spelade med sångaren och multimusikern Majid Bekkas i Marocko för ett par år sedan. Det gav blodad tand och Jesper Nordenström tillkom sedan på piano, orgel och synth. De har nu släppt sitt debutalbum på det tyska skivbolaget ACT. Majid Bekkas spelar på ett basliknande instrument, guembri. Hans röst bidrar till att musiken landar i gränslandet mellan traditionell marockansk gnawamusik, ökenblues, psykedelisk rock och jazz.

”Det är ett fantastiskt hus” GRIMSLÖV. Efter att ha stått öde i fyra år har nu Grimslövs Wärdshus fått en ny ägare och ett nytt liv. Det är Ingela Karlsson som har Speedy Budbilar i Vislanda som har köpt huset och som nu ska driva värdshuset. - Det här ska bli en mötesplats i Grimslöv, det ska bli väldigt roligt, säger hon. Måndagen den 27 januari klockan 07.00 öppnade Grimslövs Wärdshus igen efter att varit stängt i fyra år. Här erbjuds det fika i caféet i frukostsalen, dagens lunch, uthyrning av lokaler för möten, konferenser och andra evenemang. Dessutom finns det sju dubbelrum för bed and breakfast. - Det har börjat bra, det kom folk redan på morgonen och köpte frallor första dagen och på lunchen har det väl varit ett 30-tal gäster varje dag. Det har ökat varje dag, men det är klart att det krävs mer för att det här ska gå, säger Ingela Karlsson, Grimslövs Wärdshus nya ägare. Hade lanthandel i Dädesjö Ingela Karlsson är vd för åkeriet Speedy Budbilar med tio fordon i Vislanda. Ett företag hon har haft sedan 1989. Hon är van vid att driva två företag samtidigt. - Jag hade lanthandel i Dädesjö från 1997 till 2008 och det handlar ju om mat precis som värdshuset. - Jag har funderat på att köpa värdshuset i ett par år. Jag tycker det är väldigt roligt med mat och jag brinner för närproducerat. Vi kommer jobba en hel del med det och med ekologiskt, förklarar Ingela Karlsson. SOM EN tillfällig lösning har hon till en början anlitat en pensionerad kock för att laga maten och hon själv är på

NYTT P-HUS

RÅDMANNEN

I ALVESTA CENTRUM! Storgatan 11c, infart på gården efter Rachels skönhetsbutik.

Grimslövs Wärdshus har öppnat igen med ny ägare. Det är Ingela Karlsson som har Speedy Budbilar i Vislanda som har köpt huset och som nu ska driva värdshuset. Foto: Privata

plats ibland och fixar med mackor. Dessutom har en kallskänka börjat jobba på halvtid på värdshuset. Den 10 februari börjar en fast anställd kock på heltid. Det är klassisk svensk husmanskost som gäller, men vegetariska och veganska alternativ kommer också att erbjudas.

- Vi erbjuder även smörgåstårtor, landgångar och tårtor som vi gör själva på plats, säger Ingela Karlsson. DET HAR redan krävts en hel del investeringar i huset. Efter att ha stått öde i fyra år utan underhåll fanns det en del saker att göra med huset innan hon kunde öppna.

- Det var ju hål i taket och det regnade in och det var hål i diskrummet så det läckte ut vatten till exempel. Men det är ett fantastiskt hus, det har jag alltid tyckt när jag kört förbi eller varit här på julbord, säger Ingela Karlsson. - Visst är det mycket jobb med det här huset, det är över 500 kvadratmeter som ska städas och det är mycket att sköta. Men jag tycker att det finns mycket glädje i att arbeta hårt, jag gillar det. NU VÄNTAR Ingela Karlsson på att få rättigheter att sälja alkohol. Det tar upp till fyra månader. - Jag vill ha en lokal pub i värdshuset. På sommaren ska man kunna sitta ute på verandan här och ta en öl och äta en bit mat. - Det här ska bli ett klassiskt värdshus och en mötesplats. Jag kommer att erbjuda bussbolagen som ordnar resor att de kan stanna till här och äta middag dessutom, som det var förr, säger hon.

Ingela Karlsson i Vislanda har köpt Grimslövs Wärdshus. Den 27 januari öppnade hon värdshuset igen för gäster. Hon är dessutom vd för åkeriet Speedy Budbilar i Vislanda sedan 1989. Foto: Privat

HANS NILSSON

CATEinRa ING –allt för D festligheter!

Exotisk planka

99:-

min 4 pers per pers

Smörgåstårta

65:-

per pers fr

Varm mat

enl ök!

Bufféer och sallader för avhämtning! Bror Pehrssons Möbler Blädingev 17, Alvesta. 0472-14160

• Personbilsdäck • Lastbilsdäck • Traktordäck

• Däckhotell • Service • Fälgar

Alvesta Regummering AB Fabriksgatan 10. Tel: 0472-108 56

vet vilka däck du behöver


19

ALVESTA

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

!

Påminnelse helgens gudstjänster Söndag 9 februari kl 10, Himlalivsgudstjänst, Lekaryds kyrka, kl 18 Ro för själen, Härlövs kyrka.

Välkommen i församlingen Juni Liljeström döpt i Alvesta kyrka den 25 januari 2020 Wilma Thorén, döpt i Alvesta kyrka den 25 januari 2020

på gång Personalen på Skogskyrkogården i Alvesta varnar för att det är mycket vildsvin i farten i närområdet och man ber besökare att vara extra noga med att stänga grindarna så att vildsvinen inte tar sig in på kyrkogården. Foto: Alvesta församling

Vildsvin vid kyrkogården - besökare uppmanas stänga grindarna ALVESTA. Personalen på Skogskyrkogården i Alvesta varnar för att det är mycket vildsvin i farten i närområdet. Man uppmanar besökare att vara extra noga med att stänga grindarna. - Vi vill ju inte att vildsvinen ska ta sig in och böka och välta gravstenar, säger Mikael Hjertquist, vaktmästare. Precis utanför Skogskyrkogården i Alvesta finns det en

kompost. Där har personalen sett att vildsvin har varit och bökat den senaste tiden. Därför känner man en viss oro för att vildsvinen ska ta sig in på kyrkogården och böka sönder gräsmattor och välta gravstenar.

na. Man vill absolut inte ha in vildsvin på kyrkogården. - Det är mycket vildsvin i området nu, men än så länge är det inga vildsvin som har tagit sig in på kyrkogården, påpekar Mikael Hjertquist, vaktmästare på Skogskyrkogården.

ALVESTA FÖRSAMLING går till och med ut på Facebook och ber besökare av kyrkogården att stänga grindar-

HANS NILSSON

I samarbete med ”Talare som gör skillnad” Föreläsningar i Alvesta församlingshem. Vi bjuder på kaffe och macka. Fri entré!

kl 18-19.30

26/3: Ulrika Ringeborn – Det var bara något jag sa - hur tänkte jag där? Om effekter av samarbete mellan språk och tanke. Hur vi pratar och hur vi tänker påverkar oss själva, vår omvärld och hur vi har det. Vårt språk och våra tankar hör ihop och att vara medveten om hur vi väljer att tänka och uttrycka oss får effekter. Ulrika Ringeborn berättar i detta föredrag bland annat om hur man kan hitta nya perspektiv och göra medvetna val.

27/2: Lars Hornborg – Känslor: Vem bryr sig? Och varför du borde! De flesta av oss har lärt oss från barnsben att ”dåliga” känslor ska undvikas. ”Gråt inte!” säger vi till barnet, och så fortsätter det. Men både forskning och terapeutisk erfarenhet visar tydligt att alla känslor är lika viktiga. Undantryckta känslor leder till avstängdhet som är en kärnkomponent i depression och besläktad emotionell ohälsa. Dags för nya vägar ut ur mörkret!

Aengeln Englund – Ett digitalt arv. Har sociala medier ändrat hur vi tänker på döden? I början av 2016 gick min hustru Ann-Louise hastigt bort. Det fick mig att öppna ögonen för allt vi lämnar efter oss i det digitala, och att försöka få människor runt omkring mig att börja fundera på hur vi i framtiden ska kunna hantera den här typen av frågor. – Vad händer med dina konton? – Hur kan anhöriga komma åt bilder och dokument? – Vilken hjälp kan man få? – Hur kan du förbereda dig själv? Ett digitalt arv är en föreläsning om allt som finns kvar när vi inte längre gör det.

När orden inte säger det vi vill ha sagt!

Eva Broman – Viktiga kunskaper för att orka ett helt arbetsliv och behålla en hög prestations förmåga. Vi fördjupar oss i hur kroppen och hjärnan fungera ihop och andningens påverkan på stress, prestation och hälsa. Ett vetenskapligt område som kallas tillämpad psykofysiologi. Medvetenhet om hur hjärnan tolkar, lagrar och använder information gör att vi kan undvika stress, missförstånd och konflikter. Du får enkla redskap för snabb och effektiv återhämtning.

23/4: Sophie Rålin – Konsten att hitta guldkornen i stället för sandkornen – se det positiva i det som känns tungt Genom att förändra invanda tankemönster kan vi själva påverka hur vi mår. Om vi tänker positiva och accepterande tankar direkt på morgonen blir vår dag förhoppningsvis lite gladare och troligtvis får vi också lättare att möta de motgångar och prövningar som vi utsätts för. Trots många tuffa utmaningar, svårigheter och sorger i livet går det att hitta guldkornen i stället för sandkornen. “The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem” /Jack Sparrow

ALVESTA FÖRSAMLING Som barn kommunicerar vi naturligt genom olika slags språk och uttrycksformer men som vuxen har de flesta enbart ett - ordet. Med skapande språk (måleri, metaforer, sagor, rörelser) kan vi utforska tankar och ge uttrycka för en nyanserad dialog med andra och oss själva.

LÖRDAG 17 AUG Skapande språk handlar inte om att vara konstnärlig eller fantasifull, utan om att vara människa.

Kyrkan mitt i byn 19/3 kl.13-15 21/4 kl.13-15

SÖNDAG 18 AUG

Sofi Aronsson – Drömmen – en dialog med vårt visare Jag Varför är det bra att sova på saken? Hur kan vi minnas och tolka drömmarna? Varsla mardrömmar om något ont som kommer hända? Kan drömmar förutspå händelser? Vad vet drömmen om oss som vi inte själva vet?

Händer i veckan Måndag 10 februari

Musik i sommartid

Kl 9.30 - 11.30 Små och Stora, Kyrkskolan. Ledare Christina Elmersson.

Tisdag 11 februari

9.30 - 11.Babycafé, Kyrkskolan. Ledare Christina Elmersson

Onsdag 12 februari Kl 13 - 15 Små och Stora, Kyrkskolan. Ledare Christina Elmersson. Kl 18.30 - 19 Ungdomsmässa, Alvesta kyrka. Annesophie Färdigh.

Torsdag 13 februari

Boka rådgivning med Torbjörn Du vet väl om att vi har ett bokningsbart bankkontor i Alvesta? Boka en tid med Torbjörn, han hjälper dig att låna, spara och placera. Ring 0470-72 00 85 eller gå in på LFkronoberg.se/alvesta

Kl 14-16 Torsdagsgemenskapen, Hjortsberga församlingshem (fd Tisdagsgemenskapen)

Fredag 14 februari Kl 14 Andakt med Eva Carlsson, i Kyrkan Mitt i Byn

Söndag 16 februari Kl 11 Sjung för Guds skull, en lovsångsgudstjänst, Hjortsberga kyrka. De äldres dag. Kören Harmoni, sång. Lunch serveras efter gudstjänsten i församlingshemmet. Annesophie Färdigh. Kyrkbil kan bokas.

Kyrkan Mitt i Byn Kyrkan mitt i byn 14 februari Alla hjärtans-dag.

Vi bjuder på hjärtegod kaka till kaffet. Nya öppettider:

Öppet tisdagar, torsdagar och fredagar kl 13-16. Lördagsöppet sista lördagen i månaden.

Välkommen! www.svenskakyrkan.se/alvesta


20

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

KRYSSET 6 VECKA

Lösning publiceras i nästa nummer!

NOGA SYNAT

KF-ÄGD TIDNING

UNG MAN

DÖRRÖGA FÖRE DIEGO & MARINO

FÖRSAKA ÖVERLÄMNATS LITEN LYA ÅKER BALLONG INTE DOM

PÅ BIL FRÅN UNGERN

UDDE

.

LÅNGT O FÖR GUTE PARTISK

PÅGÅR

KORT FÖR SKYLTKANSAS GAS

ÄRR

BRONS

EN GOJA

VINDSTÖT

DREAMHACK

En trygg vardag Hemsjukvård och hemtjänst till samma pris som hos kommunen Hög tillgänglighet och personlig kontakt Körning till vårdcentral från 0 kr Matdistribution

Ring oss på 0470-57 55 80 För att kunna välja oss som utförare av hemsjukvård och hemtjänst behöver du ha beslut om hemtjänst från omsorgsförvaltningen. Vi arbetar på uppdrag av Växjö kommun och är godkänd utförare samt har verksamhetstillstånd från IVO

ÄR HERR NILSSON LOVA ATT GÖRA SKÅDA ALLMOGEBÅT

SKREV LES MISÉRABLES

SVÅRAVGJORT

TJAT .

TYSKT AB

FAHRENHEIT

FORTFARANDE

STANNIOLEN

VAPENFÖRRÅD

BOKSTAV NR 28

OFÖRSKÄMD

VARA AKTIV

SÅVIDA

--

BEST

FRÖSKAL

FAGER

KRYDDAR SV. RÖSTBRÖD SÄNKA SKÅDIS OCH EFTER 22 SPRIT

NOLL ETT

SLUT I MUSIKALISK SATS

KRAFTIG STÖT

RUSSIA TODAY

STAMFAR TILL HUND

ETT SLOTT OCH EN ÖL BOKSTAV FÖR KALMAR LÄN

DRIVA PÅ

© Content Central. Halvkrysset 2013-B06. Foto: Envato

NÅDIG BUDGET INNAN "L"


21

MOTOR

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

DAHLQVISTS RACE

DAHL QVIS CHEC TS K

10 00 0 Gäller

kr

utvald a bilar!

VI HAR BILAR KVAR I LAGER MED DEN LÅGA SKATTEN!

Detta erbjudande finns på ett stort antal nya person & transportbilar i lager av våra DAHLQVISTS EDITION modeller. Kom in till oss redan idag och gör årets bästa affär! Förregistrerade 30 december med ”gamla skatten”, därmed sparar Du 3 års Fordonsskattetillägg på 5 412 kr – 24 225 kr beroende på modell. Dessutom bjuder vi på Dahlqvistscheck värde upp till 10 000 kr att använda till vinterhjul, tillbehör, och serviceavtal på våra redan pressade priser & paket. Först till kvarn..! FORD ECOSPORT DAHLQVISTS EDITION

215 700 kr

DAHLQVISTS RACE fr.

ORD. PRIS FRÅN: 233 838 kr Vi har även AWD!

Sparar Fordonsskattetillägg 7 413 - 11 530 kr (+ CHECK 5 000 kr att nyttja*)

FORD CONNECT DAHLQVISTS EDITION

174 900 kr (ex) DAHLQVISTS RACE fr.

ORD. PRIS 200 780 KR (ex)

Sparar Fordonsskattetillägg 8 412 kr (+ CHECK 5 000 kr att nyttja*)

DAHLQVISTS EDITION UTRUSTNING • ST-Line 17 Aluminiumfälgar • ACC-Klimatanläggning • Eluppvärmd framruta • Eluppvärmd läderratt • Exteriört sportpaket, Svartlackerat tak • Delläderklädsel med röda sömmar • Bi-xenon, inkl. LED varselljus • Farthållare, Regnsensor • SYNC med 8" färgpekskärm • Förarassistanspaket, • Parkeringspaket mm.

FORD FOCUS ACTIVE DAHLQVISTS EDITION

223 400 kr DAHLQVISTS RACE fr.

ORD. PRIS FRÅN: 255 000 kr Vi har även Kombi & Automat!

Sparar Fordonsskattetillägg 5 412 – 7 134 kr (+ CHECK 5 000 kr att nyttja*)

DAHLQVISTS EDITION FORD TRANSIT UTRUSTNING DAHLQVISTS EDITION • 1,5 TDCi 100hk L2 Euro 6.2 DAHLQVISTS RACE fr. • Bränsledriven värmare • AC/Luftkonditionering • Bluetooth/handsfree • Radio med rattreglage ORD. PRIS 300 710 KR (ex) • Eluppvärmd vindruta Sparar Fordonsskatte• Dragkrok, Farthållare • LED belysning i skåp tillägg 18 801-24 225 kr • Mellanvägg med genomlastningslucka (+ CHECK 10 000 kr att nyttja*) • Sätespaket 30,2 sitssoffa • Dimljus mm

239 900 kr (ex)

DAHLQVISTS EDITION UTRUSTNING • Active 17" aluminiumfälgar • Förhöjd markfrigång med 30 mm • Hasplåtar fram & bak • Unik SUV-inspirerande look • Valbara körlägen inkl. snöläge • ACC-Klimatanläggning • SYNC med 8'' pekskärm, Bluetooth • Säkerhetspaket, Adaptiv farthållare • Vägskyltsidentifiering, Backkamera • Uppvärmbar läderratt & vindruta • Komfortpaket, Parkeringspaket mm

FORD KUGA ST-LINE DAHLQVISTS EDITION

DAHLQVISTS EDITION UTRUSTNING • 350 L3 2,2 TDCi 130hk Euro 6.2 • Automat • Bränsledriven värmare • AC/Luftkonditionering • Bluetooth/handsfree • Eluppvärmd vindruta • Dragkrok, Farthållare • LED belysning i skåp • Inklätt skåp, golv i gjuten plast • Parkeringssensor fram & bak • Säkerhets-/Teknisk utrustning mm

FORD RANGER DAHLQVISTS EDITION

274 900 kr

DAHLQVISTS RACE fr.

ORD. PRIS 323 700 kr

E85/Etanol – års skatt fr. 1 009 kr/år (+ CHECK 10 000 kr att nyttja*)

305 900 kr (ex) DAHLQVISTS RACE

ORD. PRIS FRÅN 385 640 KR (ex)

Sparar Fordonsskattetillägg 14 824 kr (+ CHECK 10 000 kr att nyttja*)

DAHLQVISTS EDITION UTRUSTNING • ST-Line 18" aluminiumfälgar • Exteriört stylingpaket inkl. svarta sidoventiler • Dinamica klädsel i läder/textil • ACC-Klimatanläggning • Värmare med appstyrning • Aktiv parkeringsassistans inkl. P-sensor • SYNC 3: 8" färgpekskärm NAVIGATION • Uppvärmbar läderratt & vindruta • Adaptiva Bi-xenonstrålkastare • Backkamera, handsfree baklucka • Stora säkerhetspkt, Adaptiv farthållare mm

DAHLQVISTS EDITION UTRUSTNING • 3,2 TDCi 200hk Double Cab 4WD Euro 6.2 • Automat • Wildtrak 18" aluminiumfälgar • Bränsledriven värmare • ACC/Klimatanläggning • Skinnklädsel • Förarassistans & säkerhets pkt + • Dragkrok, Adaptiv Farthållare • Eluppvärmd vindruta • Navigationssystem Ford SYNC/ Backkamera • Off-road pkt mm

Ovan är exempel. Vi har fler Dahlqvists Edition modeller förregistrerade 30 december med ”gamla skatten” och Dahlqvistscheck

värde upp till 10 000 kr, som personbilar Ford Focus Titanium, Focus Active Business, Edge, S-Max, Mustang. Transportbilar Ford Transit Courier, Transit Custom med pressade priser & paket. Först till kvarn..!

Dahlqvists Bil AB Hammerdalsvägen 1, Växjö Telefon : 0470-70 70 70 www.dahlqvists.se

Hässleholm | Kristianstad | Växjö | Ängelholm

facebook.com/dahlqvists

Bilmarknaden Måndag - Fredag Lördag

09.00 - 18.00 10.00 - 14.00

Servicemarknaden Måndag - Fredag

07.00 - 17.00

Alltid 300 Go Further

Nu finns våra bilar på wayke.se

fabriksnya & begagnade bilar i lager!*

Ford Bränsledeklaration blandad körning: Focus WLTP 4,9-6,6 l/100 km, 128-149 g/CO2/km, NEDC korr: 3,6-5,5 100km, CO2 94-127 g/km. Kuga WLTP 11,7-14,7 l/100 km, 192-228 g/CO2/km, NEDC korr: 10,6-12,3 100km, CO2 174-204 g/km. Miljöklass Euro 6. Dahlqvists Check 5.000:- (EcoSport, Focus, Courier & Connect), 10.000:- (Kuga, Edge, S-Max, Custom, Transit & Ranger). *Alla checkar inkl. moms. Erbjudanden gäller förregistrerade bilar i lager, kan ej kombineras med andra erbjudanden eller rabatter. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustad. Garanti gäller 5 år eller 10.000/15.000 mil beroende på modell. Vi reserveras oss för ev ändringar och fel i annonsen. Fråga våra kunniga säljare så berättar det mer! * Inom Dahlqvist-gruppen.


22

MOTOR

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Med inspiration från 90-talet MOTOR Ford har hämtat inspiration från 90-talet när de tagit fram designen på årets Fiesta WRC som ska tävla i FIA World rally Championship 2020. – Designen är hämtad från tidigt till mitten av nittiotalet. Mönster och trender från den eran är verkligen aktuella just nu, så jag ville skapa något i den stilen samtidigt som designen fortfarande kändes trendig och relevant idag, säger Phil Dixon, grafisk designer.

Vi har marknadens största utbud av hybridbilar! - Vilken hade passat dig? - Vilken skatt hade passat dig?

Ford Fiesta WRC som ska tävla i FIA World rally Championship 2020. Foto: Drew Gibson

TFÖRSÄLJNING

Växjö & Ljungby

Delbetala enkelt med

åra sista Yaris

MECAkortet

Aygo bensin från 119.900 kr Privatleasing fr. 1.795 kr Skatt 1.836 kr

Dags att serva eller reparera bilen? VI SERVAR ALLA BILAR

Oavsett märke eller modell. Låt oss ta hand om din bil! Boka din tid hos oss idag.

Yaris Hybrid från 196.900 kr Privatleasing fr. 2.823 kr Skatt 1.426 kr

1 st kvar

Atracco Ljungadalsgatan 6, Växjö 0470-77 11 00 www.atraccoauto.se Mån-fre: 07:00-17:00

NSIS E V A A T O Y TO C-HR Hybrid från 239.900 kr Privatleasing fr. 3.495 kr Skatt 1.590 kr

2 st kvar

NU 229 900:-

Corolla Touring Sports 6 st Hybrid fr. kvar 246.900 krNU 244 900:-

1 st kvar

Privatleasing fr. 3.695 kr Skatt 1.754 kr

KOMPL A YOTA A YOTA TA NYA TOYOTA VINTE ETTA RHJU INGÅR L

GÖR ETT BILKLIPP I FEBRUARI! 92.900:-

hybrid fr. 339.900 krKO KOCamry KK K KL K OO OE O M M ME MTM MPL P PTO P P LME LTL LT E ETkr TPT TIN TL TA AV A ATP AE A Privatleasing fr. 3.995 VINV V V V VINTER ETTA ININ IN IN T T T T T E E E E E E RHJRUR R R R H H H H H HJU J J J J J U U U U U L kr LLIN L LL Skatt 2.328 IN INGÅR2010 LAUDI A4 / 2.0 TFSI / QUATTRO / DRAG / 211HK, GIN G G GÅIN ÅIN ÅIN Å ÅÅ R RR R GG RR

ÖRSÄLJNING hos Toyota i Växjö & Ljungby

IS NSIS SIS NSIS VENSIS SIS

Bilverkstad Skadeverkstad Billackering Beg. bildelar

16200 mil

39.900:-

2011 FORD FOCUS 1.6 / 1-ÄG / NYSERV / TDCI / 90HK, 14 000 mil

44.900:-

44.900:-

2007 AUDI A6 2,4 / MAN / 177 HK /, 20175 mil

2008 VOLKSWAGEN GOLF 1,9 TDI / DSG AUT / 105 HK / NYBES, 19795 mil

DIG RAMFÖR N AR HAR ÖR FÖR SOM FRAMFÖR DIG FRAMFÖR DIG VET DIGVAD DIG DIG DU HAR FRAMFÖR DIG

Corolla 5D Hybrid TOYOTA från 236.900 kr

KOMPL VINTER ETTA HJU INGÅR L

ENSIS

Privatleasing fr. 3.595 kr Skatt 1.672 kr

ETT URVAL AV VÅRA BILAR

VAD DU HAR FRAMFÖR DIG

stnad från

5

RAV4 4WD Hybrid

Välkommen från 342.900 kr Privatleasing fr. 4.595 kr Skatt 3.066 kr först till kvarn på en provBegränsat antal, Omgående leverans – ny bil till semestern! körning! Erbjudandet gäller så långt lagret räcker

SPORTS 8 BENSIN kr/mån*

EX N PRIVATLEASING

Fördelaktiga skatteregler!

n

n*

Välkommen att kontakta någon av oss!

SING öpet ng kerhet äkerhet på å et köpet med på köpet köpet på högsta påköpet köpet säkerhet på köpet

och enkelt bilinnehav midigt år digt tt asing får du smidigt du och ett och för ett smidigt enkelt din enkelt och smidigt Avensis enkelt bilinnehav och bilinnehav och enkelt bilinnehav så enkelt får du bilinnehav bilinnehav ett smidigt och enkelt bilinnehav ekväm bilbekväm med extra m om skostnad. mlig ch och enen bekväm rymlig bekväm och rymlig Du och biloch får bil med bekväm med dessutom bekväm bilextra med extra bilextra bil med enmed rymlig extra extra och bekväm bil med extra ögsta säkerhet på köpet vecklade aktiva säkernyutvecklade trågnyutvecklade så det ingår påingår köpet. nyutvecklade det det nyutvecklade Bland nyutvecklade aktiva aktiva annat aktiva säkersäkerså aktiva säkeraktiva ingårsäkerdet säkernyutvecklade aktiva säkerAvensis så får du ett smidigt och enkelt bilinnehav mer a.se se yota rår yota.se på på toyota.se Safety toyota.se Sense. Läs mer på toyota.se dessutom en rymlig och bekväm bil med extra

4 st

NU 169 900:-

and annat så ingår det nyutvecklade aktiva säkerkvar nse. Läs mer på toyota.se

Med reservation för eventuella tryckfel och 1 ändringar st

kvar

BESÖKSADRESS Verkstadsgatan 3

ÖPPET BILFÖRSÄLJNING Måndag - Fredag 09.00 - 18.00 Lördag 10.00 - 15.00 Söndag stängt

TELEFON 0470-57 11 30

VÄXJÖ −VÄXJÖ LJUNGBY

www.toyotavaxjo.se

Färg

DITT KLIPP PRIS

Vi har många fler bilar på www.bilpunktenkronoberg.se

YOTA SERVICES: EXEMPEL MED FLEX PRIVATLEASING, MÅNADSKOSTNAD INKL SERVICE, BASERAD PÅ FAST 36 MÅNADER, 4500 MIL, OCH GARANTERAT RESTTTER. -31. R. H OCH FLEX RABATTER. ÖVRIGA * TOYOTA KAN ÖVRIGA *FINANCIAL PRIVATLEASING, TOYOTA EJRABATTER. *KOMBINERAS FINANCIAL RABATTER. TOYOTA FINANCIAL FINANCIAL *MÅNADSKOSTNAD TOYOTA SERVICES: *MED SERVICES: TOYOTA AVTAL FINANCIAL SERVICES: EXEMPEL FINANCIAL EXEMPEL OCHINKL ÖVRIGA SERVICES: EXEMPEL MED SERVICES: SERVICE, MED FLEX RABATTER. FLEX MED EXEMPEL PRIVATLEASING, BASERAD EXEMPEL PRIVATLEASING, FLEX * MED TOYOTA PRIVATLEASING, PÅ MED FLEX FAST FLEX MÅNADSKOSTNAD FINANCIAL MÅNADSKOSTNAD PRIVATLEASING, RÄNTA, PRIVATLEASING, MÅNADSKOSTNAD 36 SERVICES: MÅNADER, INKL MÅNADSKOSTNAD INKL MÅNADSKOSTNAD EXEMPEL SERVICE, 4500 SERVICE, INKL MIL, MED SERVICE, BASERAD OCH BASERAD FLEX INKL GARANTERAT INKL BASERAD PRIVATLEASING, SERVICE, PÅRÄNTA, PÅ SERVICE, FAST FAST RÄNTA, PÅ BASERAD RESTRÄNTA, BASERAD FASTMÅNADSKOSTNAD 36RÄNTA, 36 PÅ MÅNADER, MÅNADER, PÅ FAST FAST 36RÄNTA, MÅNADER, 4500 RÄNTA, 4500 INKL 36 MIL, 36 MÅNADER, MIL, 4500 SERVICE, OCH MÅNADER, OCH MIL, GARANTERAT GARANTERAT BASERAD 4500 OCH 4500 GARANTERAT MIL, MIL, PÅ RESTOCH RESTFAST OCH GARANTERAT GARANTERAT RÄNTA, REST- 36 RESTMÅNADER, REST- 4500 MIL, OCH GARANTERAT RESTRLÄMNING AV BILEN. UPPLÄGGNINGSOCH AVIAVGIFT SAMT SKATT OCH AVGIFTER FRÅN TRANSPORTSTYRELSEN TILLKOMMER. RESERVATION FÖR EV.MED TRYCKFEL OCH H BITERAS S /MIL) ITAGE ID SLITAGE AVIAVGIFT VID ÅTERLÄMNING ÅTERLÄMNING OCH DEBITERAS VID DEBITERAS SKADOR SAMT ÅTERLÄMNING AV SKATT VID UTÖVER AV VID BILEN. ÅTERLÄMNING BILEN. OCH ÅTERLÄMNING AV NORMALT UPPLÄGGNINGSAVGIFTER BILEN. UPPLÄGGNINGSAV UPPLÄGGNINGSSLITAGE FRÅN AV BILEN. BILEN. OCH TRANSPORTSTYRELSEN DEBITERAS UPPLÄGGNINGSOCH AVIAVGIFT UPPLÄGGNINGSAVIAVGIFT OCHVID AVIAVGIFT SAMT ÅTERLÄMNING SAMT OCH SKATT OCH AVIAVGIFT TILLKOMMER. SKATT SAMT AVIAVGIFT OCH SKATT OCH AV AVGIFTER SAMT BILEN. AVGIFTER OCH SAMT MED SKATT UPPLÄGGNINGSAVGIFTER RESERVATION FRÅN SKATT FRÅN OCH TRANSPORTSTYRELSEN OCH TRANSPORTSTYRELSEN AVGIFTER FRÅN AVGIFTER FÖR TRANSPORTSTYRELSEN OCH EV. FRÅN AVIAVGIFT FRÅN TRYCKFEL TRANSPORTSTYRELSEN TRANSPORTSTYRELSEN TILLKOMMER. SAMT TILLKOMMER. OCHMED PRISSKATT TILLKOMMER. MED OCH MED RESERVATION TILLKOMMER. AVGIFTER RESERVATION TILLKOMMER. MED RESERVATION FRÅN FÖR FÖR TRANSPORTSTYRELSEN MED EV. RESERVATION EV. RESERVATION TRYCKFEL FÖR TRYCKFEL EV.PRISTRYCKFEL OCH FÖR OCH FÖR PRISEV.PRISTILLKOMMER. EV. TRYCKFEL OCH TRYCKFEL PRIS-OCH MED OCH PRISRESERVATION PRISFÖR EV. TRYCKFEL OCH PRISRasmus Lindkvist Tom Wigstrand Jesper Petersson 5 L/100 KM OCH 139–149G/KM. BILEN PÅ BILDEN ÄR EXTRAUTRUSTAD. NG: LEFÖRBRUKNING BLANDAD KÖRNING: ID ILDEN 6,0–6,5 BLANDAD 6,0–6,5 ÄR L/100 EXTRAUTRUSTAD. KÖRNING: 6,0–6,5 L/100 KÖRNING: KM OCH KM L/100 OCH 6,0–6,5 OCH CO2-UTSLÄPP 6,0–6,5 139–149G/KM. KM 139–149G/KM. OCH L/100 L/100 139–149G/KM. KM VID KM OCH BILEN BLANDAD OCH BILEN 139–149G/KM. PÅ 139–149G/KM. PÅ BILEN BILDEN BILDEN KÖRNING: PÅ ÄR BILDEN BILEN ÄR EXTRAUTRUSTAD. BILEN 6,0–6,5 EXTRAUTRUSTAD. PÅ ÄR PÅ BILDEN EXTRAUTRUSTAD. L/100 BILDEN KM ÄR ÄR EXTRAUTRUSTAD. OCH EXTRAUTRUSTAD. 139–149G/KM. BILEN PÅ BILDEN ÄR EXTRAUTRUSTAD. RAS MED AVTAL OCH ÖVRIGA RABATTER. * TOYOTA FINANCIAL SERVICES: EXEMPEL MED FLEX PRIVATLEASING, MÅNADSKOSTNAD INKL SERVICE, BASERAD PÅ FAST RÄNTA, 36 MÅNADER, 4500 MIL, OCH GARANTERAT RESTFörsäljare Försäljare Försäljningschef

ÖVER NORMALT SLITAGE DEBITERAS VID ÅTERLÄMNING AV BILEN. UPPLÄGGNINGS- OCH AVIAVGIFT SAMT SKATT OCH AVGIFTER FRÅN TRANSPORTSTYRELSEN TILLKOMMER. MED RESERVATION FÖR EV. TRYCKFEL OCH PRIS0470-57 116,0–6,5 34 L/100 KM OCH0470-57 11 32BILEN PÅ BILDEN ÄR 0470-57 11 33 CO2-UTSLÄPP VID BLANDAD KÖRNING: 139–149G/KM. EXTRAUTRUSTAD.

Mil

2008 Opel Corsa 1.3 / CDTI / EcoFlex / 75Hk ................................................10085 .......................Grå ............38.900:2011 Nissan Qashqai 1.5 dCi / MAN / DRAG / NAVI /............................. 15810 .................SVART ............69.900:2008 Mercedes-Benz C 220 CDI / AUT 5-G / 170 HK /.........................24503 .................MGRÅ ............79.900:2012 Volkswagen Caddy 1,6 TDi / DSG AUT / 102 HK..........................17410 .......................VIT ............59.900:2010 Volkswagen Touran 7-Sits / 2,0 TDI / AUT /170 HK / R-LINE.....19089 .......................VIT .............79.900:2010 Nissan Navara 2,5 dCi / MAN / 171 HK / NYSEV / NY BES........... 27600 .................SILVER ............89.900:2007 Volkswagen Transporter / 1.9 TDI / DRAG / 102Hk.....................17400 ........................VIT ............44.900:2015 Nissan Navara Doubel CAB / 3,0 dCi V6 / AUT / 231 HK...........19787 .................SILVER ..........189.900:2005 Volvo XC90 2,5 T / AWD / AUT / 210 HK.............................................. 20607 ..................SVART .............59.900:2002 Volkswagen Golf 2,0 / AUT / 115 HK / NYBES.................................18675 .................SILVER ............29.900:2012 Mercedes-Benz Vito 116 CDi / AUT/ 163 HK / NYSERV..............17961 .................SVART ..........159.900:2009 Volvo V50 1,8 FlexiFuel / 125 HK / MAN........................................19550 ...................LGRÅ ............39.900:2013 Nissan Navara 3,0 dCi V6 / AUT / 4x4 / 231 HK.......................... 25991 .................SVART .........149.900:2007 Honda Accord AeroDeck / 2,2 i-CTDi / 140 HK / NYBES............. 15650 .....................GRÅ ............49.900:2009 Ford Ranger 2,5 MZR-CD / 4x4 / MAN / 143 HK.......................... 16030 .....................GRÅ ............99.900:2010 Nissan Navara D40 / 2,5 dCi / 4x4 / AUT / 171 HK........................... 24414 .......................VIT ...........84..900:2010 Peugeot Expert 2,0 HDi / MAN / 120 HK......................................... 16173 .................SVART.............39.900:2010 Peugeot 207 1,4 VTi / Man / 95 HK / NYBES.....................................13657 ..................SVART ............39.900:2009 Dodge Journey 2,7 / AUT / 185 HK / NYBES / 7sits.......................... 13252 ......................BLÅ ............74.900:2009 Kia Picanto 1,1 ECO / MAN / 65 HK / NYBES.................................... 7525 ..................SILVER ............39.900:2012 Volkswagen Passat 2,0 TDI / BlueMotion / MAN / 140 HK........21633 ......................RÖD ............69.900:-

Mån-Fre 10-18, Lörd 10-14, Sönd enligt tidsbokning

010-206 68 06 Allbogatan 62, Alvesta


23

MOTOR

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

seat.se

Gör årets bästa klipp nu i helgen! Djärv, snygg och smart design. SEAT Ibiza är utvecklad för såväl smidig stadstrafik som utsträckta landsvägar. Just nu erbjuder vi en kampanjmodell, rikligt utrustad från grunden med exempelvis automatlåda, intelligent mediasystem, automatisk klimatanläggning och Front Assist. Kompakt format med stor körglädje, komfort och säkerhet. Njut av vägen – hela vägen.

Bilen på bilden är extrautrustad. Bl. körning 6,2 l/100 km, CO2 139 g/km. Miljöklass EU6. *Gäller vid finansiering via SEAT Financial Services; Fri service i 3 år/4.500 mil, assistans och nybilsgaranti i 3 år/9.000 mil (det som infaller först). **SEAT Privatleasing 36 mån, max 3.000 mil, ingen särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (januari 2020). Ev. övermil och onormalt slitage debiteras utöver leasingavg. liksom ev. tillval. Uppl.- och admin. avgift tillkommer. Vi reserverar oss för ev. ändringar och avvikelser.

SEAT Ibiza Style TSI 115 hk automat Utrustad med bl.a. • Bluetooth • 6,5" Mediasystem • Front Assist • Parkeringssensorer bak • 2-zons klimatanläggning • Farthållare • Metallic mot tillägg

Privatleasing 36 mån 3000 mil**

1.995:- /mån

**

Köp från

Atteviks SEAT, Växjö Storgatan 81 Tel: 0470-75 31 80

173.900:-

Atteviks SEAT, Jönköping Skiffervägen 3 Tel: 036-34 88 98

ett kvalitetsbegrepp

7

229.500 kr

179 .500 kr

159.500 kr

104.900 kr

9

99.500 kr

109.500 kr

99.000 kr

SKA DU SÄLJA DIN BIL? 175.000 kr

189.500 kr

339.500 kr

139.500 kr

187.900 kr

Skicka en förfrågan eller ring

047071 15 15

129.500 kr

109.500 kr

och vi svarar inom

189.500 kr

24 h

349.000 kr

Vi tar hand om försäljningen av din bil! I 10 år så har vi hjälpt tusentals kunder till deras livs smidigaste bilaffär. Genom att anlita oss för att sälja sin bil så får du som kund tid till annat som är viktigare i livet. Vi sköter allt i försäljningsprocessen och du får ett förväntat förmedlingspris direkt på plats av våra säljare. 139.500 kr

Arabygatan 57, Växjö 0470 - 71 15 15,

www.vaxjobilformedling.se info@vaxjobilformedling.se


24

BOSTAD

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Panta plastförpackningarna BOSTAD Panta burkar och flaskor känner vi alla till, men nu kan du även panta plastförpackningar. Det är Orkla-varumärket Grumme som vill se till att alla tomma förpackningar rengöringsprodukter hamnar i rätt återvinningsbehållare. Genom ett samarbete med Pantapå kommer konsumenterna via en app få rabatt på andra Grumme-produkter när man scannar den tomma förpackningen och slänger den på återvinningsstationen. – Vi arbetar för att kunna få ett cirkulärt kretslopp för alla våra förpackningar. Därför gläds Orkla åt samarbetet med PantaPå eftersom det både ger konsumenter incitament att återvinna mer, samtidigt som det underlättar för oss som ett stort dagligvaruföretag att få till ett bättre kretslopp för våra plastförpackningar, säger Sofie Ek, kommunikationschef på Orkla Sverige

Striddes Färghandel

en.nu, Lokaltidningen Växjö: Arabygatan 41 en.nu, en.nu, Lokaltidningen Lokaltidningen Tel: 0470-10112 y schoolbook p, expanderad 1,5 p Öppet14 Månd-torsd 7-18 y schoolbook 14 p, expanderad 1,5 fred 7-16, lörd 10-14 schoolbook 10 p, fet, expanderad 1,5 p yentury schoolbook 14 p, expanderad 1,5 p p entury schoolbook 10 p, fet, expanderad ury schoolbook 9 p, expanderad 1,5 p entury schoolbook 10 p, fet, expanderad 1,5 1,5 p p ury schoolbook 9 1,5 w century schoolbook 9 p, expanderad ury schoolbook 9 p, p, expanderad expanderad 1,5 p p 1,5 p w 9 1,5 schoolbook 14 p, expanderad 4p w century century schoolbook schoolbook 9 p, p, expanderad expanderad 1,5 p p schoolbook 14 p, expanderad 4 p ry schoolbook 7 p, ej expanderad schoolbook 14 p, expanderad 4 p ry 7 ej Vi ger liv till ry schoolbook schoolbook 7 p, p, nytt ej expanderad expanderad

en en ningen en ningen ningen

dina trägolv!

VÄXJÖ 073-533 26 26 www.finagolv.se

Mest hållbar Även årets badrumstrender går i naturliga färger och toner. Foto: INR

Årets badrumstrender BOSTAD Kökstillverkarna har redan börjat visa upp årets nyheter som går i den starka trenden naturliga färger, ett val som vi även spås göra till badrummet. Nu vill vi bli ett med naturen, även när vi befinner oss i badrummet, menar Iconic nordic rooms, som har tagit fram två tydliga stilar, ”Bionica” och ”Industrial Sway”. Den förstnämnda går i neutrala toner i beige, vete, vitt och creme med inslag av ljusgröna eller blå toner medan den sistnämnda har en stilren framtoning, präglad av modern arkitektur och skandinavisk design med en sval färgskala.

5 0 h a v i d R u ske n 5 50 0 h ha a v v ii d d R Ru u ske ske n n

Färre söndagsvisningar Värnamo Sandvik 1:4 Vä r rnda vmi do sSj öann d v ik 1 :4 1 8 0 0 - t a lVs ä gå Rv u si k e 1 n :. 4A v s t å n d rnamo Sand

t1i8l 0 l 0V- ät ar n Leanm. mAhvus lt tå nc d a l sagm å or dc av i 3d 5s k j ömn oRcuhs k 1800-talsgård vid sjön Rusken. Avstånd 7 akmmo. cJaa k t - kom c ho fcihs kLearm ä tmt .h u l t c a till Vä1 rn 35 till Värnamo ca 35 km och Lammhult ca 17 km. Jakt- och fiskerätt. 17 km t - goscmha frik. sk w.wJwa. k s ko s ee r ä t t . w w w . s ko g s m a r k. s e w w w . s ko g s m a r k. s e

SKOGSMARK S O M SK K070-33 O 88G G394,S Smats.andersson@skogsmark.nu MA AR RK K Mats Andersson

Örjan Carlsson 070-33 070-33 88 88 394, 349, mats.andersson@skogsmark.nu orjan.carlsson@skogsmark.nu Mats Andersson Mats Andersson Örjan Carlsson 070-33 070-33 88 88 394, 349, mats.andersson@skogsmark.nu orjan.carlsson@skogsmark.nu Örjan Carlsson 070-33 88 349, orjan.carlsson@skogsmark.nu

STÄLLBARA SÄNGAR

BOSTAD Svenska mäklare vill minska antalet visningar av bostäder på söndagar. Är ditt söndagsnöje att gå på visningar av bostäder? Då kan det nöjet komma att bli ett minne blott. Enligt en undersökning bland Mäklarsamfundets medlemmar vill 62 procent av de svarande mäklarna dra ner på antalet söndagsvisningar. Frågan ställdes mot bakgrund av att flera ledande mäklare i Oslo kommit överens om att minska antalet visningar på söndagar. – Mot bakgrund av resultatet kommer Mäklarsamfundet att lyfta frågan om söndagsvisningar i branschen. Det är inte otänkbart att vi i Sverige kommer att få se en liknande utveckling med färre söndagsvisningar, menar Björn Wellhagen, vd Mäklarsamfundet.

RAMMADRASSER

BOSTAD För andra året i rad har Riksbyggen utsetts till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen. Sustainable Brand Index B2B, som är Nordens största studie om hållbarhet, visar att Riksbyggen återigen är det företag inom fastighetsbranschen som är mest hållbart, följt av Wallenstam, Klövern och Vasakronan. – Det är fantastiskt roligt och hedrande att Riksbyggen för andra gången utses till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen. Vi är stolta men inte nöjda. När det gäller hållbarhet ligger de stora utvecklingsfaserna fortfarande framför oss och det är en utmaning vi kommer att jobba hårt med de kommande åren, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Veckans tips: Torka rätt BOSTAD Hur du väljer att torka din tvätt påverkar klimatet, därav kan du göra skillnad genom att välja det mest energieffektiva sättet. Faktum är att det är torkprocessen som kan vara den allra största energiboven när du tvättar och har du möjlighet är det alltså bäst för miljön att hängtorka tvätten. Det minskar dessutom slitaget på kläderna. Ett annat tips för att minska energiförbrukningen i den gemensamma tvättstugan är exempelvis att köpa torktumlare och torkskåp med värmepump, något som halverar energiförbrukningen jämfört med traditionella modeller.

Visste du VEM

TAR HAND OM DIGflavonoider, NÄRrikligtDU SOVER att äpplen innehåller med C-vitamin samt kalium och pektin som är bra för magen och tarmarna?

KONTINENTALSÄNGAR

TILLVERKNING FÖR HAND I SMÅLÄNDSKA TORPSBRUK Vår sängfabrik och butik ligger på den småländska landsbygden. Här tillverkar vi allt på beställning. Helt utan mellanhänder, och du kan köpa till fabrikspriser.

fr 8.900 KR

Nyproduktion Växjö – uthyrning pågår Intresset är stort för våra nybyggda hyreslägenheter på Höstvägen 24. Välkommen att boka visning på vaxjo@victoriapark.se

Anmäl intresse på www.victoriapark.se

fr 4.180 KR

fr 6.360 KR

Vitanda Sängar 0472 200 33 · info@vitanda.se · vitanda.se

30 nya hyresrätter

2 rok 55 kvm 3 rok 72 kvm


25

BOSTAD

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Allt svårare för unga att köpa bostad BOSTAD Situationen för unga som vill köpa bostad blir allt sämre i landet och är inte längre enbart ett storstadsproblem. Det visar en rapport som Prognoscentret har tagit fram på uppdrag av HSB. Hindren för unga som vill köpa en bostad blir allt större och möjligheten till en egen bostad har försämrats drastiskt under de senaste tre åren. Trots att flera studier tidigare visat på liknande resultat har politikerna inte tagit frågan på allvar, menar HSB i rapporten ”Stängda dörrar” och som riktar kritik till dagens bostadspolitik. – Resultatet är oroväckande. Glappet mellan bostadsmarknadens insiders, de som har kunnat göra bostadskarriär och bor relativt billigt, och bostadsmarknadens outsiders, ofta unga som får hoppa mellan dyra otrygga boenden, har vuxit de senaste tre åren. Det är ett kraftigt underbetyg till regeringens insatser för att lösa bostadskrisen, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

I studien har man undersökt möjligheterna att köpa en bostad i 20 större kommuner för tre typer av hushåll: en hemmaboende 23-åring, ett 27-årigt par och en ensamstående 30-åring med barn. För två av dessa typhushåll har möjligheterna till att få banklån förvärrats drastiskt. FÖR 23-ÅRINGEN är det nu omöjligt att klara bankernas kvar-att-leva-på-kalkyler i tolv av 20 större kommuner, jämfört med sex kommuner 2015, enligt rapporten. För den separerade 30-åringen med barn är resultatet liknande och nekas lån i åtta av landets största kommuner, jämfört med tre kommuner 2015. – Nu ser vi vilka effekter en utebliven social bostadspolitik kombinerat med benhårda kreditkrav från regering och banker har fått, säger Anders Lago. Det är bara för det 27-åriga paret som situationen inte har förvärrats. BOLÅNETAK, SKÄRPTA amorteringskrav och höga krav på räntor anges som avgö-

Det blir allt svårare för unga att köpa en bostad. Foto: Felix Gerlach

rande orsaker i rapporten där bankernas KALP-kalkyler, dvs den summa pengar som ett hushåll måste ha kvar att leva på efter att alla räntekostnader, boendekostnader och övriga levnadskostnader är betalda, sätter stopp för bostadsdrömmarna för landets unga. HSB efterlyser nu snabba åtgärder för att råda bot på problemet där de påpekar

Vad är din bostad värd? Boka en mäklare för en kostnadsfri värdering när det passar dig boka.skandiamaklarna.se

att Sverige är ett av få länder i Europa som inte har något stöd till unga vuxna som ska flytta till sin första bostad. – Stöd till bosparande och ändrat bolånetak i form av ett statligt startlån till unga för att underlätta deras inträde på bostadsmarknaden behövs snarast. De unga har inte råd med fler förlorade år i bostadspolitiken, säger Lago.

RAPPORTEN VISAR också på att en stor del av ökningen av så kallade blancolån, dvs lån utan säkerhet, härstammar från bostadsmarknaden. Typhushållet 23-åringen tvingas enligt studien att ta blancolån på över 100 000 kronor i 16 av 20 kommuner för att komma upp i insatsen på 15 procent. År 2005 behövdes lånet endast i en kommun. – Mycket tyder på att ök-

ningen av blancolån de senaste åren till stor del beror på ungas svårigheter att finansiera sina bostadsköp. Det är såklart bekymmersamt eftersom det blir väldigt mycket dyrare och osäkrare att tvingas ta den här typen av lån.

ANDREAS LINDEGREN

DIN MÄKLARE I VÄXJÖ ATT KÖPA ELLER SÄLJA EN BOSTAD ÄR STORT – OCH FÖRTJÄNAR DEN EXPERTIS DET KRÄVER. TA HJÄLP AV OSS PÅ SKANDIAMÄKLARNA I VÄXJÖ FÖR ATT FÅ UT MESTA MÖJLIGA AV DIN BOSTADSFÖRSÄLJNING, OAVSETT VAR I KRONOBERGS LÄN DU BOR. VÅRA FASTIGHETSMÄKLARE KAN GE RÅD I ALLT FRÅN HUR DU STYLAR DIN BOSTAD INFÖR FOTOGRAFERING OCH FÖRSÄLJNING, TILL NÄR DET ÄR BÄSTA TIDEN PÅ ÅRET ATT KÖPA ETT SOMMARHUS.

SkandiaMäklarna Växjö Honnörsgatan 12

352 36 Växjö

E-post vaxjo@skandiamaklarna.se

Anton Andersson 073-511 98 23


26

BOSTAD

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Bostadsinbrotten minskar BOSTAD Ökade brottsförebyggande åtgärder har gett resultat. Under 2019 minskade antalet anmälda bostadsinbrott i Sverige till rekordlåga siffror. Under 2019 minskade antalet bostadsinbrott i landet till rekordlåga siffror. Det visar en kartläggning som försäkringsbolaget If utfört. I kartläggningen har de analyserat antalet anmälda inbrottsstölder som sker i relation till antalet bostäder i ett område, med hjälp av statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, och SCB. TOTALT ANMÄLDES 14 648 stöldinbrott i hela landet under 2019, vilket är det lägsta på 40 år och som registrerats i Brottsförebyggande rådets statistik, som sträcker sig tillbaka till 1982. Framför allt är det i södra Sverige som antalet anmälningar minskat kraftigt, något som tros bero på ökade och omfattande brottsförebyggande åtgärder. I till exempel Kävlinge, Lomma och Osby har antalet anmälningar mer än

halverats under de senaste fem åren. EN AV de mest effektiva åtgärderna anses vara Grannsamverkan, det vill säga när de boende i ett område under organiserade former håller uppsikt över varandras boende och upprättar kommunikationskanaler för misstänkta händelser. – Grannsamverkan är en av de mest effektiva insatserna för att hålla inbrottstjuvar borta. Bra kontakt med grannarna minskar risken för bostadsinbrott betydligt, och vi har också sett att det leder till förbättrad trygghetskänsla, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på försäkringsbolaget If. ENLIGT EN tidigare undersökning minskar risken för inbrott med i snitt 26 procent för de som har initierat Grannsamverkan i sitt bostadsområde, enligt Brå. En färskare studie som presenterades av Samverkan mot brott, Sambo, visar på ett ännu mer effektivt resultat, en minskning med 36 pro-

En av de mest effektiva förebyggande åtgärderna anses vara Grannsamverkan. Foto: Grannsamverkan

cent i områden där grannsamverkan initierats, samtidigt som initiativet ledde till ett ökat antal gripanden av Polisen och en förbättrad trygghetskänsla bland de boende. RÅDET FRÅN försäkringsbolaget till alla bostadsområden som saknar Grannsamverkan är därför tydligt, starta Grannsamverkan! – Det är något som vi länge har uppmuntrat, säger Josefin.

ÄVEN OM antalet inbrott minskat totalt sett finns det områden som går i motsatt riktning, bland annat Uppsala och Stockholm och kommuner som Vallentuna, Knivsta och Solna. I Heby kommun har de mer än fördubblats. – Vilka områden ligorna väljer att koncentrera sig på kan skilja sig från år till år. Förra året ser vi att de riktat in sig på Uppsala och Stockholm. Problemet är att vi inte vet var de kommer att slå

till nästa gång. Det är viktigt att alltid vara aktsam och noga med att skydda sig, säger Josefin och fortsätter: – Det rör sig sällan om spontaninbrott begångna av enskilda gärningsmän som snabbt behöver pengar. I majoriteten av fallen handlar det om välorganiserade ligor, ofta utländska. BLAND DE mest eftertraktade stöldgodsen står smycken i guld, kontanter och klockor högt på tjuvarnas lista.

– Tjuvar vill helst ha saker som är lätta att både bära med sig och sälja vidare. Det gäller att få med sig så stora värden som möjligt på ett enkelt sätt. En vanlig metod är att tjuven direkt postar stöldgodset till utlandet, för att inte ertappas med det. Just nu ser vi att guld är mest eftertraktat – särskilt nu när guldpriset är så högt, säger Josefin Hamilton.

ANDREAS LINDEGREN

KONTORSLOKALER Blädingevägen Alvesta

Dags för takbyte?

Nyrenoverade kontor på Blädingevägen 32 i Alvesta. FD Alvedoor. Markplan. Lokalen har 2 st handikapptoaletter, personalrum och stor parkering. Uthyres omgående Hör av er för mer information.

Få gratis offert på takrenovering! Vill du få ett fast pris på komplett takläggning, takrenovering eller annat takarbete? Hör av dig till oss så berättar vi mer hur vi kan hjälpa dig med ditt takbyte.

010-33 33 130 - info@jsfastigheter.se - www.jsfastigheter.se

NU FINNS NYBE ÄVEN I VÄXJÖ

Tryggt takbyte!

Vi utför takrenovering till både bostadsrättföreningar och familjehus. Vi har resurser för att åta oss takarbete i alla storlekar.

Lång erfarenhet!

Takläggare som vet vad som krävs för ett lyckat takbyte. Vi besitter över 20 års erfarenhet inom takrenovering och takläggning.

VI UTFÖR TAKARBETE I BLAND ANNAT BORÅS, GÖTEBORG, JÖNKÖPING, ULRICEHAMN, ALINGSÅS, SKÖVDE OCH KUNGÄLV!

www.gotatak.se

Kundservice 010-207 00 98 E-post: info@gotatak.se Telefontid vardagar 10-17 Helger och övrig tid kan ni mejla oss på info@gotatak.se

KONTAKTA OSS: 0470-55 66 77 info.vaxjo@nybeab.se • www.nybeab.se

Till oss kommer du för att bygga nytt, bygga om eller bygga ut. En byggentreprenad med över 50 år i branschen.

NYBE – för allt ditt byggande ENERYDA • VÄXJÖ • ÄLMHULT


27

BOSTAD

2020 VECKA 6

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Såld

Såld

AlexanderSåld Franzén

Såld

Fastighetsmäklare

alexander.franzen@lansfast.se

FAMILJEVILLA PÅ ÖSTER

VILLA I HELGEVÄRMA INTILL RÄPPEKANAL

Modernt hus i genomgående fint skick med ett attraktivt och barnvänligt läge. Ett öppet i två plan med källare, öppen FAMILJEVILLA PÅboende ÖSTER spis, härlig atmosfär och sociala ytor. Modernt hus i genomgående fint skick med ett attraktivt och ADRESS FREDSGATAN 27, VÄXJÖ barnvänligt källare, öppen BOAREA 184läge. KVMEtt / 6öppet ROK boende BIAREAi två 149plan KVMmed TOMTAREA 832 KVM spis, härlig PETER atmosfär och sociala ytor. 0470-74 74 01 MÄKLARE STILLMAN TELEFON

Vackert läge intill Räppe kanal som mynnar ut i Helgasjön.

En lyckad husaffär börjar ofta med ett möte med vår mäklare Alexander. Det bästa han vet är att hjälpa köpare och säljare vidare i livet. Privat är ADRESS FREDSGATAN 27, VÄXJÖ BOAREA 184 KVM / 6 ROK BIAREA 149 KVM TOMTAREA 832 KVM det familjen, villan och motorsporten som får MÄKLARE PETER STILLMAN TELEFON 0470-74 74 01 hjärtat att banka lite extra. Främsta styrka:Såld Omtänksam och målmedveten Såld

Gedigen 1 I1/2HELGEVÄRMA - plansvilla på stor tomt. Åretruntbonad VILLA INTILL RÄPPEKANAL vinterträdgård med utgång till Jaccuzzi. Vackert intill Räppe kanal mynnar ut i Helgasjön. ADRESSläge MJÖLNARVÄGEN 23,som VÄXJÖ Gedigen 1/2 KVM - plansvilla påBIAREA stor tomt. BOAREA1242 / 8 ROK 95Åretruntbonad KVM vinterträdgård med utgång till Jaccuzzi. TOMTAREA 2 011 KVM ENERGIKLASS E ADRESS VÄXJÖ0470-74 74 01 MÄKLAREMJÖLNARVÄGEN PETER STILLMAN23, TELEFON BOAREA 242 KVM / 8 ROK BIAREA 95 KVM TOMTAREA 2 011 KVM ENERGIKLASS E MÄKLARE PETER STILLMAN TELEFON 0470-74 74 01

Såld

Såld

Såld

Såld

Såld

Såld

VILLA PÅ HOV

VILLA HOVSHAGA

VILLA TELEBORG

Härlig familjevilla med stor potential. Fina sällskapsutrymmen, välplanerat kökHOV med matplats, badrum och tre bra sovrum. VILLA PÅ Dessutom finns en mysig gillestuga med golvvärme och öppen spis! Härlig familjevilla med stor1,potential. ADRESS KORNETTVÄGEN VÄXJÖ Fina sällskapsutrymmen, välplanerat med badrum tre bra sovrum. BOAREA 109kök KVM / 4matplats, ROK BIAREA 109och KVM Dessutom mysig gillestuga med TOMTAREAfinns 652 en KVM ENERGIKLASS E golvvärme och öppen spis!

Stor och välskött familjevilla på fint läge nära Hovshagaskolan. Stora sällskapsutrymmen, VILLA HOVSHAGA5 sovrum och lättskött trädgård med baksida med sydvästläge. Stor och MIDDAGSVÄGEN välskött familjevilla2, på fint läge nära Hovshagaskolan. ADRESS VÄXJÖ Stora sällskapsutrymmen, 5 sovrum och lättskött trädgård medD BOAREA 173 KVM / 7 ROK TOMTAREA 851 KVM ENERGIKLASS baksida med sydvästläge. MÄKLARE MARCUS AXBO TELEFON 0722-18 83 70

Välplanerad villa lugnt belägen på norra Teleborg. Fina sällskapsutrymmenTELEBORG och fem sovrum. Trädgård med baksida i härligt söderVILLA och västerläge. Välplanerad villa lugnt 3, belägen ADRESS GLASVÄGEN VÄXJÖpå norra Teleborg. Fina sällskapsutrymmen och fem/ sovrum. Trädgård med baksida BOAREA 178 KVM 7 ROK TOMTAREA 1 086 KVM i härligt söderoch västerläge. MÄKLARE MARCUS AXBO TELEFON 0722-18 83 70

ADRESS 1, VÄXJÖ MÄKLAREKORNETTVÄGEN ANDY JEREZ TELEFON 0761-37 83 24 BOAREA 109 KVM / 4 ROK BIAREA 109 KVM TOMTAREA 652 KVM ENERGIKLASS E MÄKLARE ANDY JEREZ TELEFON 0761-37 83 24

ADRESS MIDDAGSVÄGEN 2, VÄXJÖ BOAREA 173 KVM / 7 ROK TOMTAREA 851 KVM ENERGIKLASS D MÄKLARE MARCUS AXBO TELEFON 0722-18 83 70

MÄKLARE MARCUS AXBO TELEFON 0722-18 83 70

1:A HOV

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Kvadratsmart bostad med kortVäxjö cykelavstånd till centrum. Lyxigt helkaklat badrum med Sangärdsgatan 51:A 0470-74 74uttag 00 för tvättmaskin. Stabil och välskött HOV förening. I avgiften ingår värme, vatten, hushållsström och kabel-TV vaxjo@lansfast.se www.lansfast.se/vaxjo Kvadratsmart bostad med kort cykelavstånd till centrum. Lyxigt ADRESS NORREGÅRDSVÄGEN 3B, VÄXJÖ

helkaklat badrum uttag för tvättmaskin. Stabil och välskött BOAREA 43,5 KVMmed / 1 ROK Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Alvesta förening. avgiften ingår TELEFON värme, vatten, hushållsström och kabel-TV MÄKLAREI KIM GROMER 0705-50 62 26 Centralgatan 3ADRESS 0472-130 30 ADRESS GLASVÄGEN 3, VÄXJÖ NORREGÅRDSVÄGEN 3B, VÄXJÖ BOAREA 178 KVM / 7 ROK TOMTAREA 1 086 KVM BOAREA 43,5 KVM / 1 ROK alvesta@lansfast.se www.lansfast.se/alvesta MÄKLARE KIM GROMER TELEFON 0705-50 62 26


DESIGN NYHET

¬ SHAPE ART¬GRÅ Upplev Modern Retreat på HTH i Växjö, där du alltid kan ventilera din köksdröm med våra köksexperter. Du kan också se mer på hth.se

EN FRISTAD FÖR LIVET Det är känslan av att återfå kontakten med jorden. Det är livets krav som skjuts åt sidan. Det är fristaden där du landar i det väsentliga. Här får du ny energi och möjlighet att fokusera tankarna. Skapa din egen fristad med HTH:s nyhet Modern Retreat. Ett modernt men samtidigt klassiskt kök som skapats för att växla ner vardagens tempo. En vacker design som bärs av eleganta grå ytor som tillsammans med de synliga skåpramarna ger köket dess unika karaktär. Här är hjärtat alltid på rätta stället.

HTH VÄXJÖ Mörners väg 112 • Tel. 0470-799840 • www.hth.se