Page 1


• Regiunea este formată din teritorii din câteva foste provincii

franceze: Provența, Teritoriul Papal Avignon, Nisa și sudul provinciei Dauphiné. Regiunea Provența a fost locuită încă din timpuri preistorice. A fost locuită de către Liguri și apoi de către celți, iar din 600 î.Hr. au fost înființate colonii grecești și feniciene. În secolul II î.Hr. romanii au început să ocupe progresiv regiunea, aceasta devenind treptat o provincie, numele francez provenind din latinescul provincia. După căderea Imperiului Roman, regiunea a decăzut foarte tare, suferind multiple invazii, din partea vizigoților în secolul V, al francilor în secolul VI, al arabilor în secolul VIII precum și numeroase raiduri ale piraților berberi. Între 1032 și 1246 regiunea a fot partea a Sfântului Imperiu Roman, și a devenit un fief al Regatului Franței din 1246, sub stăpânirea membrilor dinastiei Angevin până în 1481, când a fost moștenită de regele Ludovic al XI-lea. A fost incorporată definitiv în regatul Franței abia în 1486 iar diferite enclave au fost adăugate succesiv: Orange în 1672, Teritoriul Papal Avignon (un domeniu papal în 1791 și Nisa în 1860.


• Regiunea conține zone muntoase în partea de est,

reprezentând extremitatea sud-vestică a lanțului Alpin. Coasta mării mediterane în această parte este formată din relief abrupt ce izolează zone litorale. În partea vestică, relieful este sub forma unor câmpii în valea inferioară a Ronului care se varsă în Marea Mediterană printr-o deltă. Climatul este de tip mediteraneean, influențat de vântul dinspre nord ce coboară pe culoarul Ronului - Mistral. Regiunea este dens populată de-a lungul coastei în jurul orașelor Marsilia, Toulon și Nisa, și de-a lungul Ronului cea mai mare aglomerare fiind Avignon.


Elle est limitrophe de l'Italie dont elle est séparée par les Alpes méridionales. Au nord, elle voisine avec la région Rhône-Alpes et à l'ouest avec le Languedoc-Roussillon dont le Rhône marque la limite. La région PACA est baignée au sud par la mer Méditerranée. La région Provence-Alpes-Côte d'Azur regroupe six départements issus des provinces de l'Ancien Régime de Provence et du Dauphiné. Une partie du Vaucluse est issue de l'annexion du Comtat Venaissin pendant la période révolutionnaire et la rive gauche du Var des Alpes-Maritimes qui constituait le comté de Nice rattaché à la France en 1860 pendant le Second Empire (Le comté de Nice était une ancienne partie du duché de Provence avant 1388, date de la dédition de Nice à la Savoie). Le logo du conseil régional rappelle ces quatre régions en reprenant leur ancien blason dans certaines publicités.


• Cannes este cetatea Festivalului International al • • •

Filmului. Festivalul aduce in statiunea de la malul Mediteranei cei mai cunoscuti actori, regizori, scenaristi din lumea filmului. Cannes este o statiune exclusivista si pretentioasa cu vizitatorii ei. Ofera in schimb 3000 de ore insorite pe an si garanteaza intalniri de gradul zero cu celebritati din toata lumea. Palatul Festivalurilor si al Congreselor este un loc de "pelerinaj" pentru orice turist care se plimba de-alungul falezei La Croisette.


• Nisa este centrul Rivierei Franceze, Cote d'Azur, oras situat • • • • •

intre Marseille si MOnaco. Numele orasului vine de la grecescul Nikaia- victorie, pentru ca orasul a fost fondat in anul 350 BC chiar de greci. Orasul Nisa a fost orasul de vacanta al aristocratiei europene din sec al XIX lea. Cladirea hotelului Negresco , construit de romanul Negresco, este emblema turistica a orasului. Hotelul Negresco este si emblema de aur a unei eopoci apuse, Belle Epoque. Hotelul a fost construit dupa planurile unui arhitect celebru si talentat, Edouard Niemans.


• Oras maritim, Juan les Pins are 25 km de costa la mediterana.

• • Litoralul cu plaje naturale sau artificiale masoara 7 km.

• • Orasul are 4 porturi pentru ambarcatiuni private: Vauban, Gallice, Salis, Olivette.


• Marsilia (în franceză Marseille, occitană

Marselha) este al doilea cel mai mare oraș din Franța. Situată în vechea provincie franceză Provence (Provença în occitană) și pe coasta Mediteranei, este cel mai mare port comercial al țării. Marsilia este prefectura departamentului Bouches-du-Rhône și capitala regiunii Provence-Alpi-Coasta de Azur. • Are o populație de 820.900 locuitori (2004), care ajunge la peste 1.550.000 în aglomerarea urbană Marsilia-Aix-en-Provence.


• Marsilia a fost evanghelizată începând cu secolul I. Potrivit •

legendei, predicator ar fi fost Lazăr, Marta și Maria, cei trei frați prieteni ai lui Iisus Hristos. În secolul IV se stabilește la Marsilia monahul Sfântul Ioan Casian, de origine din Dobrogea, și pune pe picioare monahismul galic. Acesta s-a născut în anul 365 într-o așezare situată la gurile Dunării. A fost călugăr al Betleem, călugăr pelerin în Egipt, diacon la biserica Saint-Jean-Chrysostome în Constantinopole, preot la Roma. În primăvara anului 416, el ajunge la Marsilia și se stabilește acolo. Construiște o criptă peste mormintele a doi martiri pentru a sarbatorii Euharistia. Era un obicei ai Bisericii sa alature sarbatoarea Sacrificiului lui Iisus cu sărbătoarea sacrificiului celor care au murit pentru El, iar mormintele pe care se ține slujba erau întotdeauna ale unor martiri. Absida aceste cripte a dispărut. Cripta a fost modificată în secolul al XIII-lea. Din perioada paleocrestină au rămas numeroase urme ale venerării: stâlpi decorați, sculpturi, încrustații: figuri biblice, monograme ale lui Iisus. Sfântul Casian a murit în anul 435.


• Toulon este un oraș în Franța, prefectura •

departamentului Var, în regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur. Toulon este un oraș în sudul Franței și un mare port militar pe coasta mediteraneană,este un centru important pentru constructii navale, de pescuit, producerea vinului, și fabricarea echipamentelor aeronautice, armament, hărți, hârtie, tutun, de imprimare, pantofi, si echipamente electronice.


• Nisa (Nice în franceză, Niça în occitană,

Nizza în italiană) este un oraș în sud-estul Franței, pe coasta Mării Mediterane, la poalele Alpilor Maritimi. Orașul are 360 mii de locuitori și este al 5-lea ca mărime oraș din Franța.


• Nisa este un important centru turistic și stațiune balneară,

fiind supranumită "capitala Coastei de Azur" ( Côte d'Azur). Printre principalele obiective turistice se numără Muzeul Matisse, Muzeul de Arte (situat în Palatul Koțebu), palatulmuzeu Massena (sec. XVIII-XIX), orașul vechi cu palatulmuzeu Lascaris (sec.XVII) și catedrala Saint Reparat (sec. XVII), grădina și ruinele castelului (sec. XI-XVII), ruinele orașului roman Cimenelum (inclusiv amfiteatrul roman din sec. I-II), mănăstirea franciscană din Cimiez (sec. XIIIXVII) cu un superb rozariu, grădina botanică Phoenix cu cea mai mare seră din Europa, teatrul de operă (sec. XIX), catedrala ortodoxă rusă (sec.XIX) ș.a.


• Nisa este situată în regiunea

Provența-Alpi-Coasta de Azur, și este centrul administrativ al departamentului Alpii Maritimi. Este deasemenea cel mai mare oraș din Franța ce nu este capitală regională; capitala regională este orașul Marsilia, mult mai mare decât Nisa. La momentul actual, primăria orașului este deținută de Christian Estrosi, ales în anul 2008. El este membru al partidului Uniunea Populară, grup politic care-l susține pe Președintele Nicolas Sarkozy.


• Avignon este un oraș în sudul Franței,

prefectura departamentului Vaucluse în regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur.


• Avignon este situat pe malul stâng al •

Ronului în departamentul Vaucluse, la 640 km sud-est de Paris și la 80 km nord-vest de Marsilia. Centrul istoric din Avignon a fost înscris în anul 1995 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Este supranumit si orasul celor 99 de saruturi. O legenda provensala spune ca o tanara si-a gasit sufletul pereche in Avignon abia dupa ce a sarutat pentru a 99 oara acelasi barbat.


referat despre franta  

• Cannes este cetatea Festivalului International • Palatul Festivalurilor si al Congreselor este un loc pretentioasaCannesesteostatiuneexclu...