Issuu on Google+

CARSON ALEXANDER DRAIN

I

undergraduate ARCHITECTURAL portfolio


I


contact

phone: +64 021 2057 066 email: car sondrain@gmail.com

v tae

curriculum

postal address: 50 Canon Hill Crescent Mt Pleasant Christchurch 8018 New Zealand Linkedin

carson alexander drain

p h i lo s o p h y

e d u c atio n

e mployme n t so ftwa re

Arc hitec ture sho uld have life. It should be empathetic towards the cultural values of a community; yet challenge what is conventional in order to progress and better a society.

2016 Bach e l o r o f architectural studies Ar a I nsti tute of Canter bur y, New Zeal an d .

2016 In t e r n s h i p Lead b etter Car r.

Sketchup

2016 O SCAR R esp on si bl e for ch i l d r en ’s wel l b ei n g at sch ool & h ol i d ays.

AutoCad

2015 M us i c Tut o r p r i m ar y p er for m an ce mu si c .

Indesign

2013 Ch o r al Directer & accompanist Li n wood Col l ege , N Z

Acrobat

It should address the changing lifestyles of the new millennial and interact with the beliefs of the past.

2013 hig h s ch o o l diplo ma Linwood Col l ege , New Zeal an d

Archicad

Revit Photoshop

Premier Pro

Microsoft office

a wa rd s

e x h i bitio n

in te re sts

re fe re n c e s

2016 JASM AX sustai nable design aw ar d

2016 E XIT Arc hitec t ur al exhibitio n . Gr aduate stu d en t semester d esi gn pr ojects.

I am a cl assi caal ly tr ai n ed mu si ci an ; p i an o, gu i tar an d cl assi cal si n gi n g ( Ch r i stch u r ch Ci ty Ch oi r ) . I en j oy p ai n ti n g & d r aw i n g, h i ki n g, r oad cycl i n g, teach i n g & ed u cati on .

B e l f i o re B o l o g n a Head of D ep ar tm en t Ar ch i tectu r e Hon or ar y Con su l ar Agen t ( I taly)

2013 LIFT sc ho larship Chr i stchur ch Polytecni c I nsti tute of Technol ogy

K at h Van O l s t . E m p l oyer M t P l easan t O SC AR l td . B e r n ade t t e M ui r Ar ch i tectu r al D esi gn Tu tor AR A


I D K H U M J U N G V I L L AG E SCHOOL

P A V I L L I O N B U S I N E S S H U B

M O ACC


DE X

O

D U L A R O M M O DAT I O N

H I L L S I D E R E S I D E N C E

C O N T E R M P O R Y A R T G A L L E R Y


KHUMJUNG YEAR 3.

K H U M J U N G , N E PA L

Khumjung Vllage School (Alt 3970m)

N E PA L


G

Khumjung School N E PA L (alt. 4000m) built 1961 by S i r E d m u n d H i l l a r y, s u f f e r e d in the 2015 Nepalese ear thquake. The proposal is to take an established facility that has been integrated and accepted by the village c o m m u n i t y, a n d d e s i g n a replacement primar y and secondar y school for the 2000 inhabitants.

H I G H A LT I T U D E

I N AC C E S S A B L E T E R R A I NCASTE

I S O L AT E D

E X T R E M E C L I M AT E

SYSTEM

S E I S M I C AC T I V I T Y RELIGIOUS DIFFERENCES S A N I T AT I O N

N O H E AT I N G P R O V I S I O N

L I M I T E D N AT U R A L R E S O U R C E S

POLITICS

PRIMITIVE CONSTRUCTION LOW SOCIOECONOMIC

f r e e h a n d s k e t c h o f S i r E d m u n d P e r c i v a l H i l l a r y. 1 9 1 9 - 2 0 0 8


Mt Everest 8550m

Cho Oyu 8188m

Lhotse 8501m Khumbila 5751m

Ama Dablam 6812m

Khumjung Village Khumbila 5751m

Khumjung School

Khumbila 5751m

Khumjung Village 3970m

Khumbila 5751m

Ama Dabla 6812m

Khumjung Village

f r e e h a n d D R AW I N G S O F T H E K H U M J U N G E N V I RO N M E N T


am

Himalayan school design wins architectural award 16 Nov 2016

Find a Course

Enrol

A design for a Nepalese school originally established by Sir Edmund Hillary won third year Bachelor of Architectural Studies student Carson Drain the inaugural sustainability award recently. Bachelor of Architectural Studies student Carson Drain the inaugural Jasmax sustainability award with this design for a school in the Himalaya, originally built by Sir Edmund Hilary.

Connect with us

The award was established by Jasmax who will sponsor it for five years. Drain’s design for the challenging project was informed by his love of humanitarian work. “Originally the site was the first school that Sir Edmund Hillary built in 1961. He built a collection of them as part of the Himalayan Trust and this was the first one I looked at. I talked to my grandfather and it turns out he knew the guy who was running the school, Jim Strang, who is teaching the Nepalese teachers how to teach the New Zealand curriculum.” Drain interviewed Strang, including the interview as part of his exhibit in the EXIT end of year show, along with a model of the school and concept plans. The concept design shows the inaccessibility of the school, high in the Himalayan sherpa village of Khumjung. Social sustainability was a strong focus of the design. The site also demanded this – at 4000m, four to five days walk from the nearest road, the project demanded collaboration, reuse of materials and sensitivity to the social fabric of Khumjung Village, essentially a Sherpa village, with a mix of wealth and poverty and different religious views. Bachelor of Architectural Studies student Carson Drain the inaugural Jasmax sustainability award with this design for aitschool in the Himalaya, builtnearby by Sirbut Edmund “Everything you bring, has to be carried in. They originally have an airfield it's onlyHilary. for light materials. So I've http://www.ara.ac.nz/news-and-events/news/himalayan-school-design-wins-architectural-award got different aspects of the community coming together to create something that is owned and operated by the community. The award was established by Jasmax who will sponsor it for five years.

The concept design shows the inaccessibility of the school, high in the Himalayan sherpa village Khumjung.

Social sustainability was a strong focus of the design. The site also demanded this – at 4000m, four to five da walk from the nearest road, the project demanded collaboration, reuse of materials and sensitivity to the soc fabric of Khumjung Village, essentially a Sherpa village, with a mix of wealth and poverty and different religio views.

“Everything you bring, it has to be carried in. They have an airfield nearby but it's only for light materials. So I got different aspects of the community coming together to create something that is owned and operated by community.

Page of 3 have to bring them up. Then how the men wou “For example the materials they've got out there, the1 sherpas able to assemble the design, the children and the elderly would be able to help create the structure and the women would be able to weave the panels for the internal spaces.”

“For example they'veproject got outwas there, the sherpas to humanitarian bring them up. Then how the men would be Drain’s designthe for materials the challenging informed by his have love of work. able to assemble the design, the children and the elderly would be able to help create the structure and the women would be able to weave the panels forEdmund the internal spaces.” “Originally the site was the first school that Sir Hillary built in 1961. He built a collection of them as part of the Himalayan Trust and this was the first one I looked at. I talked to my grandfather and it turns out he knew the guy who was running the school, Jim Strang, who is teaching the Nepalese teachers how to teach the New Zealand curriculum.” Drain interviewed Strang, including the interview as part of his exhibit in the EXIT end of year show, along with a model of the school and concept plans.

http://www.ara.ac.nz/news-and-events/news/himalayan-school-design-wins-architectural-award

Page 1 of 3

Drain's design maximises solar gain to capture the sun's warmth as there are no resources availa for heating the buildings.

The current school is a traditional bricks and mortar building that has been partially destroyed by earthquake “They predicted that due to the Himalayan fault, there will likely be another earthquake in 10 years, so that is influence into my design, how to seismically protect it.”

Drain's design maximises solar gain to capture the sun's warmth as there are no resources available for heating the buildings. The current school is a traditional bricks and mortar building that has been partially destroyed by earthquakes. “They predicted that due to the Himalayan fault, there will likely be another earthquake in 10 years, so that is an influence into my design, how to seismically protect it.” To do this, Drain used the concept of a Gabion basket; a steel basket that holds rubble and stone and has more flexibility than traditional building methods. Also improving on traditional design, Drain would open the building to the south to make the most of solar gain and capture heat. In the resource-challenged villages, warm buildings are given a low priority, but with good design the children could be warmer while they learn. Drain plans to travel to Scandinavia next year with a view to studying his Masters there, attracted by the

To do this, Drain used the concept of a Gabion basket; a steel basket that holds rubble and stone and has mo flexibility than traditional building methods. Also improving on traditional design, Drain would open the build the south to make the most of solar gain and capture heat. In the resource-challenged villages, warm buildin are given a low priority, but with good design the children could be warmer while they learn. Drain plans to travel to Scandinavia next year with a view to studying his Masters there, attracted by the

Breeze Rober tson

http://www.ara.ac.nz/news-and-events/news/himalayan-school-design-wins-architectural-award


I v i d e o i n t e r v i e w e d N Z K h u m j u n g t e a c h e r- e d u c a t o r J i m S t r a n g ( H i m a l a y a n Tr u s t & Q S M r e c i p i e n t ) t o u n d e r s t a n d t h e s o c i a l context and the educational circumstance of rural Nepal.


The design is passive solar and uses local and recycled materials that are applicable to the environment and circumstance. The walls are constructed from gabion baskets -the cages easily transpor table and seismically stable. The south facing facade is south facing for solar gain and is fully glazed with a cabled system having recycled car windshields which are laminated, UV treated and stackable for transpor tation.

SCHOOL

26,400 800

6,500 800

2,900

800

12,600

6,600

1,600

3,200

COOKHOUSE

GREENHOUSE

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

roofing iron insulation membrane trusses cabling gabion stone walls framing and plastic anchor blocks landscaped corridor insulated louvres windshield facade

TOILET BLOCK

SCHOOL GROUNDS

N nor th SCALE

GSEducationalVersion

1:1000

scale 1:1000

scale 1:250


sherpas: material to site

children/elderly: gabion walls

men: roof & windshield faรงade

women: insulation materials


The philosophy of this project was community integ ration; looking at how without money a community could collaboratively build together and create something of cultural, educational, technological significance.


teepee form development

An entrepreneurial business hub in a central city location, the pavillion has the flexibility to adapt and cater for a variety of tenants and interchange.

B


BUSINESS PAVILLION TRANSITIONAL BUSINESS HUB Inexpensive and highly versatile transitional

architecture

YEAR 3


INTERNAL ELEVATION NORTH

INTERNAL ELEVATION EAST

I N T E R N A L N O R T H E L E V AT I O N

42,000

I N T E R N A L E A S T E L E V AT I O N

3,100

INTERNAL ELEVATION SOUTH

INTERNAL ELEVATION WEST

I N T E R N A L S O U T H E L E V AT I O N

I N T E R N A L W E S T E L E V AT I O N

1:500 SCALE

1,800

Condemned land + volunteer labour + salvaged materials -Pavillion is relocated when land becomes tenated again.

3,000

29,000

P RO S P E C T I V E S I T E D R AW I N G S .

2

The Thorncrown chapel designed by E. Fay Jones where the relationship between solid and void is a critical design component. This fluidity between space is what this proposal hopes to accomplish; a entrepreneurial Ground business hub in a central city location, where the building is reduced to the structural and servicing essentials with the flexibility to adapt and cater for a variety of tenants. The site is located adjacent to the EPIC business hub, encouraging an interchange of clients and resources.

Floor (1)

The Thorncrown chapel designed by E. Fay Jones where the relationship between solid and void is a critical design component. This fluidity between space is what this proposal hopes to accomplish; a entrepreneurial business hub in a central city location, where the building is reduced to the structural and servicing essentials with the flexibility to adapt and cater for a variety of tenants. The site is located adjacent to the EPIC business hub, encouraging an interchange of clients and resources.

1

The Thorncrown chapel designed by E. Fay Jones where the relationship between solid and void is a critical design component. This fluidity between space is what this proposal hopes to accomplish; a entrepreneurial business hub in a central city location, where the building is reduced to the structural and servicing essentials with the flexibility to adapt and cater for a variety of tenants. The site is located adjacent to the EPIC business hub, encouraging an interchange of clients and resources.


butyl roofing membrane flashing insulation cavity plywood sheet 30mm (2400x1200mm0) plywood internal lining perimeter joist 3800mm (overlaps into adjoining module) joists 2400mm steel cap bolted to structure to secure cross lap joint internal space -walls formed by thermal roller blinds upper perimeter joist 2400mm (100x100mm) lower perimeter joist 2400mm (100x100mm) blocking member for end of module group 1400mm (100x100mm) vertical structural member 3320mm (200x200mm) shared by adjoining module

SCALE

Generic Axonometry

1:20

1:20


RUBBLE

VAC A N T / D O R M A N T P R O P E RT Y

TIMBER PYLON POLES RECYCLED TIMBER

S C R A P M E TA L

STEEL DRUMS

TRUCK CANOPY PA L L E T S

Condemned land + volunteer labour + salvaged materials

This concept explores the fluidity of space and the seamless transition through the interior and external spaces. The space is constructed from timber struc足tural members which interlink, similar to a teepee structure. Spaces are enveloped by a tem足 porary, removable membrane which provides the external shell and internal partitions. It will have waterproof, acoustic and insulation properties and will permit the alteration of spaces within the structure by simply wrapping the membrane around the structural members as de足 sired. Services are ducted below the floor underground to be procured as necessary by ten足 ants. The structural members will have a temporary

Tissue paper sketch model


CO O

S I T E N E G O I AT I O N

L

DI

RE

MA

M

O

TE

VA

NA TE

TE

RI

GN SI DE

Y

STRUCTURAL MODELS

S

NC

ground

AL

NA V O L U N T E E R A S S E M B LY


The GALLERY of CONTEMPORARY ART is centralized around movement. How the spatial dynamics of the galler y change the psychological journey of visiters and the s w a m p y, w i l d i m p e r f e c t i o n s juxtapose the crisp, ar tificial forms of the g a l l e r y, creating a sanctuar y of ar t.

GALLERY CONTEMPORARY ART GALLERY

YEAR 2


north

boardwalk

access stair & lift

stairwell building vehicle access

parking garage ramp(down) entrance ramp(up)

restuarant

stair

barbadoes st

stairs(down) ammenities

void kitchen

lift

ammenities

gallery ramp(down)

ramp(up)

garage

artist’s studio

gallery

gallery

ramp(up)

ramp(down)

moorhouse ave floorplan. basement 1:500 scale

how we feel ing different environments? Enclosed/Exposed

galleries central core

wings enveloping the user

canvas structure -hooped suppor ts ripples. of canopy and galler y relationships. tensile forms have fluidity and life

adjustable galler y ceiling space for intimate viewing or grand presence

floorplan. ground floor 1:500 scale


Achieving the spatial varience between galleries; the ceiling is suspended canvas draper y that can be raised or lowered as it is required for exibition spaces.


Project 118 Clifton Tce is divided up into small dwellings of a 'village' where each hut exemplifies the role of the different members and elements of a c o m m u n i t y.

RESIDENTAL 1 1 8 C L I F TO N T E R R AC E

a house that embodies the social environment of a village

YEAR 2


L


VIEWS

S E P E R AT E G U E S T H O U S E / S T U D I O

P R I VAC Y TIMBER

S E P E R AT E D M A S T E R

B U I LT I N S TA G E S

D I S P L AY O F A R T C O L L E C T I O N POOL

L I B R A R Y / W I N D O W S E AT

S U S TA I N A B L E LOUVRES

1.5 MIL BUDGET

-CLIENT REQUIREMENTS


ACCOMMODATION YEAR 2

M O D U L A R A C C O M M O D AT I O N

Adaptable accommodation; sleeping pods, living & sanitary units.


pitched ceiling

Insulated panels (fireproofed) Internal steel linings Alternate window & door units

Wo o d f l o o r p a n e l & f u r n i s h i n g s Reclined headboard for ergonomic posture Closet

RU

UC

ST

Foundation: filled with ballast & dug in ground (Or used as overhead storage for lower units)

N

IO

N

CO

DESIGN

Subfloor frame (ser vices below)

E US T EN

CO

ST

G

RESALE

UD

N

RE

N

NS

IO

TR

CT

PI

C o n s t r u c t e d f r o m  prefabricated p a n e l s .  M o d u l e s a r e f l a t packed & shipped to anywhere in the world to be assembled quickly using unskilled l a b o r. Units fix together creating multi-pod spaces that s t a c k a t o p o n e a n o t h e r.

IP

.

Structural columns (ser vices run through core)

SH

N

Junction points for columns

BRIEF Refit out an existing building with student acommodation for a uni campus.

BEDROOM MODULE


Commissioned por traiture. Freehand drawing with graphite pencil


‘ A s a n a r c h i t e c t , y o u d e s i g n f o r t h e p r e s e n t , w i t h a n a w a r e n e s s o f t h e p a s t , f o r a f u t u r e w h i c h i s e s s e n t i a l l y u n k n o w n .’ SIR NORMAN FOSTER


undergraduate ARCHITECTURAL portfolio