Page 1

Declarada d’Interès Turístic i Artístic Nacional

PRO G RAM A CORPUSITGES2014 Del 21 al 29 de Juny

1

CORPUSITGES2014


INDEX

4 5 6 7 8-9 10-11 12-13 14-15 16 17 18 19 20 21 22 23 24-25

ORGANITZA Ajuntament de Sitges Comissió de Corpus DISSENY GRÁFIC Sara Matas AUTOR CARTELL Matías Krahn FOTOGRAFIES Josep M Alegre IMPRESSIÓ PROGRAMA Editorial MIC DIPOSIT LEGAL B-13372-2014

2

Salutació del Batlle de Sitges Salutació de la Pregonera Salutació de la Presidenta de la Comissió Autor del Cartell de Corpus 2014 Els Cartells La Catifa i l’Altar del Cap de la Vila Programa Els sabors de la festa del Corpus Participants 75è Exposició de Clavells Expositors 24ª Mostra de Bonsais i Suiseki Participants 56è Concurs d’Ornamentaciò Floral de Balcons, Finestres i Façanes Participants Mostra de Catifes L’ou com Balla Els Patis Col·laboradors Agraïments Plànol

3

CORPUSITGES2014


MIQUEL FORNS

MONTSERRAT MARCET

BATLLE DE SITGES

PREGONERA

El dijous següent a l’octava de Pentecosta celebrem el Corpus, una festa que a Sitges hem fet nostra i que, més enllà del sentit religiós de veneració pública del sagrament de l’eucaristia, vivim d’una forma lúdica, popular i també gastronòmica.

El Cap de la Vila tornarà a ser l’escenari central de l’acte religiós i, aquest 2014, els responsables de la seva elaboració són els expositors de l’Exposició de Clavells que celebra el 75è aniversari. A totes les persones implicades i a tot el poble de Sitges, felicitats per mantenir aquesta iniciativa que demostra com amb la suma de paciència, cura i dedicació el cultiu del clavell supera l’efímer de les flors. L’ou com balla, que ja tenia lloc a la Catedral de Barcelona el 1440, l’engalanament de patis balcons i façanes, ompliran Sitges dels perfums de les flors i de la creativitat dels seus dissenyadors. Us vull desitjar des d’aquestes línies que participeu en la celebració, que la feu viva i que Sitges es torni a vestir de flors, tan bé com sap fer-ho.

La festa es renova anualment amb noves propostes i aquest any la recentment estrenada Comissió, que presideix Núria Amigó, ben segur que depara noves idees per dinamitzar una celebració que es nodreix de múltiples elements. Els veïns amb les seves aportacions, disseny i incansable treball són indispensables per a l’elaboració de les tradicionals catifes que sumen més de 300.000 flors entre totes elles.

Miquel Forns i Fusté Batlle de Sitges

Montserrat Marcet i Soler, va néixer a Sitges, el setembre del 1954, des de ben petita va aprendre a estimar-se la seva vila doncs les seves tradicions es vivien molt especialment en la vida familiar. En viure al carrer Jesús ha contemplat processons, anades i vingudes dels sitgetans, així com les arribades dels turistes emprant el tren com a gran riuades de nous vinguts sorpresos per la bellesa de la població, els carrers polits i les façanes blanques, tot i que amb el temps reconeix que la població ha perdut molt de serenor i quietud. Cap cosa és perfecte i el signe dels temps ha deixat la seva petjada principalment en els pobles de la costa, tot i així, opina que “Sitges pot enorgullir-se de conservar les tradicions enriquint-les”.

del primer tram del carrer Jesús, fins que va cedir-li el testimoni a la Montse, qui mercès als estudis portats a terme a l’Escola d’Arts i Oficis “La Llotja”, serien els millors aliats per sortint-ne airosa del repte, sempre comptant amb l’ajut de la resta del veïnat. Més d’un any era fora, de la vila, degut al treball de dissenyadora i ja fos de prop o de lluny sempre era amatent en tot quan succeïa a Sitges, bategant-li el cor emocionat quant li deien que la tasca havia estat feliçment coronada, moltes vegades amb els entrebancs de la meteorologia fins arribar a portar el guarniment del carrer al millor port. Enguany la Montse té el compromís d’exercir de pregonera de la festa del Corpus, la seva timidesa no serà pas la millor aliada tot i que una vegada més enllestirà amb nota, ben alta, el repte.

A casa va veure els pares dedicar-se amb estimació a les danses del país, “L’esbart Sitgetà” n’és una bona mostra on els seus progenitors van aconseguir aplegar un seguit del balls antics que mai seran oblidats, en Rafael Marcet, a més a més va dibuixar, fins ben gran, el disseny de la catifa de flors

Montserrat Marcet i Soler

4

5

CORPUSITGES2014


NÚRIA AMIGÓ

MATÍAS KRAHN

PESIDENTA DE LA COMISSIÓ

AUTOR DEL CARTELL DE CORPUS

La Festa de Corpus ja ha tornat i la nova Comissió encarregada de preparar-la s’estrena volent que sigui tan participativa com en anteriors edicions. Les sitgetanes i sitgetans que al llarg dels anys l´han preparat, han deixat a les nostres mans un dels signes més preuats de la nostra identitat i enguany ens toca a nosaltres viure molt de prop allò que és un privilegi i una experiència apassionant, amb la responsabilitat de mantenir la seva essència intacte però al mateix temps plena de vitalitat, perquè s’actualitza i es renova constantment.

L’ aroma i els colors de les flors, el sons de les gralles, la confecció de les catifes i l’amorós i pacient conreu dels clavells formen part del ritual d’una Festa que més enllà de creences i llocs d’origen, s’ha convertit en patrimoni dels sitgetans. Des de la Comissió d’enguany voldríem afegir el nostre esforç per a fer que aquest ‘tothom’ sigui cada cop més ample per a que en la preparació, en la participació i en la celebració ningú en quedés al marge i us convidem a no deixar-vos perdre cap de les activitats i celebracions que incorpora el programa del Corpus 2014. Participeu-hi, gaudiu-la tant intensament com pugueu, amb el desig que el seu record perduri fins el proper any.

Amb els anys, sense perdre les arrels religioses, espirituals i populars, s’ha anat incorporant al seu voltant elements nous com la decoració floral de patis o la gastronomia amb flors, mentre que hem pogut veure con d’altres desapareixien com per exemple, l’entranyable “Tren de les Flors” que des del any 1951 i fins la primera meitat dels anys 70, arribava des de Barcelona en una època on no existien les facilitats actuals pel desplaçament de tots els que volien compartir amb nosaltres el Corpus de Sitges.

Núria Amigó Presidenta de la Comissió

Matias Krahn ve d’una família d’artistes. És el tercer fill de l’escriptora de literatura infantil i poetessa María de la Luz Uribe i de l’il·lustrador i artista Fernando Krahn. Arribats a Sitges l’any 1973 procedents de Xile, van fer de la nostra vila la seva segona terra natal. La casa familiar es va convertir de seguida en lloc de trobada i de debat intel·lectual i artístic. Aquest entorn natural i els nombrosos viatges que la família realitzava, van propiciar que es decantés per l’art com a professió.

Del cartell que ha fet diu: “Els punts són flors, persones, cèl·lules d’un cos, peces d’un puzzle infinit, d’un riu interminable, colors de la vida esperant sempre ser reconeguts. Es tracta de tornar a certa essència del que aquesta celebració significa, capturar l’esperit del que hi ha darrera de la celebració, connectar amb el component sagrat que és el motor de la vida i de l’art”. De la pintura i de la seva relació amb ella: “La pintura es la meva vocació, la meva passió, el meu joc, la meva vida, em cura. Penso en ella com un procés de recerca constant”. “L’essència no està en les formes sinó en el contingut que està latent en elles perquè hi ha molta informació en les coses més senzilles i aparentment simples”. “Quedar-se amb lo conegut és, de vegades, la pitjor opció. A mesura que un arrisca, s’eixamplen els límits i s’és capaç de relacionar-se amb alguna cosa superior; penso que és aquest el propòsit tant de la vida com de l’art. Em veig com un instrument a disposició de quelcom més gran”.

Es va llicenciar en Belles Arts i va fer el doctorat l’Universitat de Barcelona. Des de l’any 1996 fins avui ha realitzat una vintena d’exposicions individuals i ha participat en més d’un centenar de col·lectives a galeries i museus d’art d’arreu del mon. Matias Krahn, que va créixer a la nostra vila, s’ha convertit en un dels nostres grans artistes joves internacionals. Quan li vàrem demanar la seva col·laboració per fer el cartell pel Corpus d’enguany, de seguida ens va transmetre el seu entusiasme per les coses de la vila.

Matías Krahn

6

7

CORPUSITGES2014


CORPUSITGES2014

CORPUSITGES2014

Del 21 al 29 de Juny

21 al 22 de Juny al Passeig de la Ribera

8

9

CORPUSITGES2014


EXPOSITORS DE CLAVELLS DE SITGES “En els aires hi ha una festa que no es veu. Pels carrers, tothom sembla que porti vestit nou i que la ciutat estiga de si tota guarnida, ja abans de la pluja olorosa de la flor d’aquest dia i del voleiar en els balcons dels domassos de colors vius a la llum suau de la tarda, quan ressonen les campanes pausadament i amb gran majestat, i es senten músiques pertot. Tot sembla que canti. Tot vol dir quelcom molt gran que no pot dir-se amb paraules” JOAN MARAGALL

CATIFA I ALTAR DEL CAP DE LA VILA

Aquest any es commemora el 75è aniversari de la celebració de la I Exposició de Clavells i aquest és el motiu pel qual se’ns ha convidat als expositors a realitzar la catifa del Cap de la Vila.

La I Exposició de Clavells es va celebrar l’any 1918 i va ser inaugurada pel batlle Bonaventura Julià i Massó el 18 de maig d’aquell any en el Pavelló de Mar, impulsada per un grup d’amics que es reunien en el Café la Xarmada. Des d’aleshores l’Exposició ha viscut, però no sense interrupcions, la més important de les quals va ser durant els anys 30 i 40. L’any 1950 es va recuperar i ja s’ha mantingut ininterrompudament fins avui.

Nosaltres, els expositors, fem del cultiu del clavell un art i una manera de viure. En formem part d’aquest grup, una trentena de persones de tota edat, i molts de nosaltres hem heretat aquesta il·lusió pel cultiu i la cura del clavell dels nostres pares i dels nostres avis, fins al punt que a la mostra es poden presentar pares, fills i néts amb col·leccions diferents. “Veure créixer l’esqueix, mimar-lo, fins i tot parlar-li i cantar-li és un tret característic de qualsevol expositor. Patir per l’excés de sol o d’aigua, per les plagues o per qualsevol senyal inesperada fa que estiguem pendents d’ells com si fossin un més de la família”.

L’encàrrec i la responsabilitat de fer la catifa del Cap de la Vila l’atorga la Comissió del Corpus, i amb freqüència és un premi a alguna associació o institució de Sitges que faci anys o que celebri alguna efemèride destacada. Per a qui rep l’encàrrec és sempre una distinció i un honor amb què s’entra a formar part de la petita història del Corpus de la nostra població. Aquest any del 75è aniversari de l’Exposició de Clavells, la vàrem sol·licitar i l’hem rebut amb una gran alegria. La catifa que hem preparat per oferir als nostres convilatans està pensada amb motius del món del pagès, del cultivador i de la nostra tradició rural que hem de procurar que ni es perdi ni s’oblidi malgrat tots els canvis socials de cada època.

Distribuïm els esqueixos en el mes de setembre, els comencem a plantar entre novembre i desembre, fins al febrer els anem regant un parell de cops per setmana, i es cap al juny quan ja els reguem diàriament. L’èxit de tot plegat és una feina perseverant durant tot l’any que culmina quan els visitants poden gaudir de les nostres col·leccions en l’Exposició i nosaltres ens oblidem de la feinada que hem tingut durant tot l’any. Ja que la base de les catifes a la nostra vila ha estat sempre el clavell, estem convençuts que l’Exposició de Clavells és una part indestriable de la Festa del Corpus amb la qual sempre ens hem sentit molt identificats.

Així doncs, gaudiu del Corpus, de l’ou com balla, de l’Exposició de Clavells, de les catifes, de la processó i de tot el que Sitges ens ha preparat pel gaudi de sitgetans i visitants, tot esperant que la nostra catifa us faci sentir-vos més a prop de tot el que la nostra Festa del Corpus significa per a la nostra vila.

10

11

CORPUSITGES2014


Programa Dm10/

Ds21 - Dg22/

PRESENTACIÓ DEL PROGRAMA DE LA FESTA DEL CORPUS

FIRA DE CORPUS DE PRODUCTES ARTESANALS

2014

Tot el dia Passeig de la Ribera

19:00Hs Jardí del Museu Romàntic

Ds21/

Dv13 - Dg29/

VISITA GUIADA “FLORS, TRADICIÓ I FESTA”

MISSA SOLEMNE

A càrrec d’AGIS GUIES DE SITGES

19:30Hs Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla

Després de la visita, confecció d’una catifa de flors a la plaça

PROCESSÓ DEL SANTÍSSIM SAGRAMENT

d’Eduard maristany amb totes les persones assisstents que hi

Acompanyat pels infants que enguany han fet la primera

vulguin participar

comunió, els feligresos, les pubilles, els Gegants, la Moixi-

22:00Hs Sortida des de la Societat Recreativa El Retiro

ganga, el drac i l’Àliga.

OBERTURA DE LA 75a EXPOSICIÓ NACIONAL DE

LA FESTA DEL CORPUS DES DE LA CUINA DELS

CLAVELLS I DE LA 24a MOSTRA DE BONSAIS I SUISEKI

RESTAURANTS

10:30Hs Jardins i Sala d’Actes de la societat Recreativa

3a Edició del Menú Floral maridat amb Malvasia de Sitges en

El Retiro

20:30Hs Baluard, plaça de l’Ajuntament, Bosc, Davallada,

Dg22/

Barcelona, Santiago Rusiñol, Jesús, Cap de la Vila, Major,

2014

diversos restaurants de la vila

PINTEM FLORS. TALLER INFANTIL

Dm17 - Dg29/

En acabar guarnirem les reixes de la porta principal de

l’Ajuntament amb flors, amb la col·laboració dels Museus de

TALLER DE CUINA AMB FLORS

Sitges

Impartit per les cuineres de Sitges i adreçat al públic adult

11:30Hs Plaça de l’Ajuntament

18:00 a 20:00Hs Aula Gastronòmica del Mercat Municipal

Organitza: Comissió de Corpus, Cuineres de Sitges i Slow

SORTIDA DE LES TRES PARELLES DE GEGANTS DE SITGES

Food Garraf i Penedès

Pl. Ajuntament, Major, Cap de la Vila i Àngel Vidal fins els jardins del Retiro

Dj19 - Dg22/

19:00Hs Plaça de l’Ajuntament

OBERRTURA DEL PATIS DEL CARRER ÁNGEL VIDAL 20:00Hs Carrer Ángel Vidal

MISSA VESPERINA DE LA VIGÍLIA

Acabada la celebració, trasllat i exposició solemne del

Dj19/

Santíssim a la seva capella. Vetllla de pregària a l’Eucaristia 19:30Hs Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla

ELS PERFUMS DE FLOR DEL VI. Tast de Malvasies de Sitges Prèviamnet es contemplarà el quadre de Joaquim de Miró,

INAUGURACIÓ DE LA 75a EXPOSICIÓ NACIONAL DE CLA-

la recolecció de la Malvasia (1895), que forma part de la

VELLS I DE LA 24a MOSTRA DE BONSAIS I SUISEKI

col·lecció d’art de la vila de Sitges, amb una breu explicació

LECTURA DEL TRADICIONAL PREGÓ DEL CLAVELL A CÀ-

a càrrec de Vinyet Panyella, Directora-gerent del Consorci

RREC DE LA SRA MONTSERRAT MARCET I SOLER

del Patrimoni de Sitges.

A continuació visita a l’exposició.

Organitza: Comissió de Corpus, Cuineres de Sitges i Slow

Els assisstents seran convidats a un petit refrigeri a càrrec de

Food Garraf i Penedès.

fruites i verdures LA SÍNIA (Mercat Municipal) i Caves Valldo-

Cellers participants: Fundació Hospital de Sant Joan, Vega

sera d’Olèrdola

de Ribes i Gerard Jané Ventura

20:00Hs Jardins de la societat recreativa El Retiro

19:00Hs Claustre del Palau Maricel

12

plaça de l’Ajuntament, Baluard

CONFECCIÓ DE LES CATIFES DE FLORS EN DIVERSOS CARRERS DE SITGES

Dj26/

Des de la matinada

75 ANYS D’EXPOSICIONS DE CLAVELLS

SOLEMNITAT DEL COS I LA SANG DE CRIST

“EL GLAMOUR A LA FESTIVITAT DEL CORPUS CHRISTI”

CORPUS CHRISTI)

Conferència a càrrec de MIQUEL MARZAL, Historiador local

Misses del dia de Corpus

i Bibliotecari

Acabada la Missa de les 9, exposició del santíssim i trasllat a

19:30Hs Jardins de la societat Recreativa El Retiro

la seva Capella on romandrà exposat per a l’adoració perso-

Ds28/

nal fins després de la Missa de les 12

9:00, 10:00 i 12:00 Parròquia de St Bartomeu i Sta Tecla

SOPAR - BALL DEL CLAVELL

Sopar i sorteig d’una panera amb productes de la fira

L’OU COM BALLA

22:00Hs Jardins de la societat Recreativa El Retiro

10:30 a 15:00Hs Palau del rei Moro, Palau Maricel, Museu Romàntic i Hospital de Sant Joan Baptista

Dg29/

CERCAVILA DEL GEGANTS DE SITGES

ACTE OFICIAL DE REPARTIMENT DE PREMIS I CLOENDA

Pels carrers amb catifa que estan fora del recorregut de la

DEL CORPUS 2014

Processó del Santíssim

19:00Hs Jardins de la societat Recreativa El Retiro

GEGANTS DE LA VILA: Ajuntament, Major, St Domènec,

Al finalitzar l’acte de cloenda, concentració al santuari de

Aigua, Major, Tacó, Passeig de la Ribera, St Pau, Parellades,

Nostra Senyora del vinyet, per fer-li la tradicional ofrena

fins l’alçada del carrer Bonaire on s’agruparan amb els altres

col·lectiva de Clavells a la Verge.

GEGANTS MOROS I CUBANITOS: Ajuntament, Major, Nou,

La barqueta, guarnida de flors i música ens traslladarà al

Passeig de la Ribera, 1r de Maig, plaça Indústria, Marquès

santuari del Vinyet

de montroig, Parellades, fins l’alçada del carrer Bonaire on s’agruparan amb els altres.

CERCAVILA CONJUNTA: Bonaire, passeig de la ribera, Nou, Major i plaça de l’Ajuntament

13

CORPUSITGES2014


3MENÚ EDICIÓ FLORAL

ELS SABORS DE LA FESTA DEL CORPUS EN DIFERENTS INDRETS DE SITGES, PODEM GAUDIR DE VARIETATS GASTRONÓMIQUES, MENÚS FLORALS, GELATS, TAPAS, PASTISSOS... TOTS ELLS CONSTRUITS PER TENIR UN CORPUS AMB MOLT DE GUST

“Maridats amb Malvasia de Sitges”

TAPA CROMÀTICA

BEGUDES FLORALS A TOTS ELS XIRINGUITOS DE LES PLATGES

LA SALSETA ESMARRIS VILALTA DEHESA SANTA MARIA KVA LA PÈRGOLA LA NANSA LOS VIKINGOS LA CUCANYA DEL PORT INCIDÈNCIA DEL FACTOR VI ALENTI PIC-NIC ATZAVARA PORT

Caviar de Vi Blanc Pla de la Creu “Millor vi 2013 D.O Catalunya” Micuit de foie Reducció de maduixes amb Mòdena i Fstucs Flor comestible mini Pensaments Gelatina de Mango

Ds28 JUNY

LA FESTA DEL CORPUS DES DE LA CUINA DELS RESTAURANTS

13 / 29 JUNY

14

SOPAR DEL BALL DEL CLAVELL

GELAT D’HIBISCUS

Torradeta salada amb Hummus de Llenties Amanida de Brots verds i Flors amb Formatge Brie Crema de carbassó amb la seva Flor i encenalls de Pernil

C/PARELLADES

Mar i Muntanya de Pollastre amb Escamarlans

GELAT DE VIOLETA C/JESÚS

Gelat d’Espígol Pa i Vi

15

CORPUSITGES2014


PARTICIPANTS 75a EXPOSICIÓ NACIONAL DE CLAVELLS

EXPOSITORS 24a MOSTRA DE BONSAIS I SUISEKIS

Encarna Abellan_ Ada Almirall_ Rosa Andreu_ Albert Bigaire Anna Boix_ Ma Dolors Carbonell_J ordi Carbonell Freixes Josep Carbonell Freixes_ Ma Dolors Castellet_ Joan Comas Castellet Joan Comas Ferré_ Joan Manuel Enríquez_ Josep Fernández Fina Fontanet_ Guardería la formigueta_ Imma Ibáñez Rafael ibáñez Ribot_ Albert Llorenç_ Vinyet Marcet / APAG Sònia Mataix_ Judit Miró i Consol Civit_ Montse, Estela i Margarita Elisabet Olaria_ Laura Olivé Fornas_ Maite Perales_ Cándida Pérez Paquita Ràfols_ Ignasi Rubí_ Jèssica rubí González Lluïsa saltó i Carles Vidiella_ Ferran Vicente Avis de l’Hospital de Sant Joan_ Noies del garraf

Susana Barba_ Família Carbonell Massip_ Enric del Campo Bayarri_ Antonio ramírez Carbonell_ Carme Rodríguez Caballer_ Imma Rodríguez caballer_ Carles serrat Vázquez_

JURAT: SANTI SAUC _ JOSEP VENTURA _ PERE QUADRAS _ PERE CABOT

“La majoria de les espècies es coneixen amb els noms de Clavell, Clavellina o Clavellet. Són plantes originaries d’Euràsia, amb algunes espècies Africanes o de l’Amèrica subàrtica. Generalment són plantes herbàcies perennes, i les seves fulles son de disposició oposada i simples. Les flors, tenen cinc pètals i el seu fruit és una càpsula. Les formes obtingudes per a jardineria, tenen les flors molt més grosses i vistoses que les silvestres”

16

Ds21 al Dl23 10:30 a 14:00Hs 16:30 a 20:30Hs Dg horari intensiu

Dv20 alDg22 10:30 a 14:00Hs 16:30 a 20:30Hs Dg horari intensiu

Jardins del Retiro C. Ángel Vidal

Jardins del Retiro C. Ángel Vidal

“Suiseki és una paraula Japonesa que fa referència a una petita roca amb la forma i colors de la qual podem recordar a un paisatge o objecte de la natura”. “Bonsai paraula japonesa que el seu significat vol dir cultivar en safata. Es una arbre normal i corrent el qual es manté petit en podar-li les branques i arrels, i mantenint-lo dintre d’un volum reduït de terra i necessita moltes atencions”. 17

CORPUSITGES2014


PARTICIPANTS 56è CONCURS D’ORNAMENTACIÓ FLORAL DE BALCONS, FINESTRES I FAÇANES

PARTICIPANTS MOSTRA DE CATIFES INDIVIDUALS

Alpe Conceptes Plastificats C/ Sant Bonaventura,13 1º1ª Antonio Flores García C/ Mestre Magí Casanovas,24 1º1ª Antonio Juhé Jacas Passeig de la Ribera,10 1º Chus Pérez Ramirez C/ de l’Aigua,20 1ª Dolores López Moya C/ Sant Lli,4 1º1ª Esperanza Almirall Pelegrí C/ de l’Aigua,19 baixos Francesc Marsé Rodríguez C/ Francesc Gumà,1 1º1ª Francisca Ràfols Gual C/ Sant Crispí,13 1º1ª Irene Herrero del Barrio C/ Sant Josep,33-35 1º2ª Isabel Osete Rufete C7 Perpetuo Socorro,30 átic Jaime Llorens Moreno Camí del Coll,20 baixos Juan Adame Verdú C/ Sant Honorat,50 2º3ª Juana Garrido Cazalla C/ Pau Casals,14-22 2º2ª M.Dolores Carbonell Tutusaus C/ Sant Damià,10 2º2ª Manuela Gázquez Pérez C/ Pau Barrabeitg,9 Miguel Vicente Vallespin C/ D’en Tacó,7 baixos Núria Andreu Almirall C/ Àngel Guimerà,10 1º Purificación Adell Querol C/ Escoles Pies,15 1º1ª Rosa M Muntané Peris Passeig de Vilanova,3 2º1ª

Creu Roja Sitges Plaça del Baluard Escola Olive Tree Plaça de l’Ajuntament Colla Jove de Castellers de sitges Plaça de l’Ajuntament IES Vinyet Plaça de l’Ajuntament COL·LECTIVES OWLS Education C/ D’en Bosc Veïns del c/ Santiago Rusiñol C/ Santiago Rusiñol Museus de Sitges-Fundació Stämpfli C/ D’en Bosc Casino Prado Suburense 4t Tram c/ Jesús Agrupació de Balls Populars de Sitges C/ D’en Bosc Miquel Marzal 3r Tram c/ Jesús Cercle Artístic de Sitges C/ D’en Bosc Marina paulí 1r Tram c/ Jesús Òmnium Garraf C/ Barcelona Expositors de Clavells de Sitges Cap de la Vila Camil Roca 2n Tram c/ Jesús Ariadna Font - Rosa Junyent 1r Tram c/ Major Veïns del carrer Sant Pau i C/ Sant Pau Rosa Peris 3r Tram c/ Major Richmond International School Institut Joan Ramon Benaprès 6è Tram c/ Major Amics del carrer de l’Aigua C/ de l’Aigua Veïns del c/ Bonaire C/ Bonaire Veïns de la plaça Indústria Plaça Indústria AGIS Plaça Eduard Maristany ESCOLES Club de Mar Sitges Passeig Marítim Escola Esteve Barrachina 5è Tram c/ Jesús Sunway Playa Golf Passeig Marítim CEIP Maria Ossó 2n Tram c/ Major Hospital Sant Joan Hospital sant Joan CEIP Miquel Utrillo 4t Tram c/ Major Residència Les Magnolies Residència Les Magnolies Piscina Municipal “CATIFA VERTICAL” Camí de la Fita s/n Escola Pia de Sitges 5è Tram c/ Major CEIP Agnès de Sitges Plaça de l’Ajuntament La Sitgetana Craftbeer 1r Tram c/ Sant Bartomeu

JURAT: AGUSTÍ ALBORS _ VINYET CASOLIVÉ _ VIKI GALLARDO _ PILAR LLOPIS _ ROSA Mª MATAS _ PERE MONTANÉ

18

19

CORPUSITGES2014


L’OU COM BALLA

ELS PATIS DEL CARRER ÁNGEL VIDAL Xavier Miret i Mestre L’ ou com balla del Corpus de Sitges La Xermada,N.15 (2000)

PATI BLAU Recreació del quadre de Santiago Ruseñol “EL PATI BLAU” Atrezzo de Joan Roca i projecció de Xavi Gázquez

L’ou com balla és un costum originari de Barcelona i sempre vinculat amb la diada del Corpus. Sobre el seu origen, Joan Amades en el Costumari Català el situa cap el s.XVII. Es considera Sitges, on al s. XVII es fundà la confraria de la Minerva especialitzada en el culte eucarístic, una de les primeres poblacions de fora de Barcelona on amb més freqüència es van muntar ‘ous com balla’ per Corpus, tenint constància de la seva presència des de fa més de 125 anys. Ja en 1886 és va fer una glorieta formant una cascada de boix i canyes amb un brollador en el què s’hi posà un ou com balla al carrer del Progrés, l’actual Illa de Cuba, per tal de celebrar la seva incorporació al recorregut de la processó de Corpus. En els anys1922 i 1923 les cròniques de l’època registren l’embadaliment de la canalla davant l’ou que pujava, baixava, tombava i retombava dalt del raig de l’aigua del brollador que es muntà al Cap de la Vila. A partir dels anys 50 del s. XX a l’altar que una o altra entitat han muntat al cap de la Vila per la diada de Corpus s’hi ha vist més d’un cop l’ou com balla com a element al·legòric i decoratiu. Des d’aleshores és un element festiu més de la diada de Corpus i en els darrers anys s’ha consolidat de manera cada any el podem contemplar a diferents espais de la Vila.

REIXA DE LA CASA NÚMERO 16 Flors elaborades amb material reciclable, ampolles de plàstic i oueres de cartró Avis i àvies del Centre de Dia l’Aplec

PATI DE CAN FERRET Mar de Clavells Muntatge de flors de paper i xarxa de pescar Residents de l’Hospital de Sant Joan

ENTRADA ALS JARDINS DEL RETIRO Flors de ganxet “Comando Crochet”

Dd22 10:30 a 15:00Hs

PALAU MARICEL

HOSPITAL ST JOAN

MUSEU ROMÀNTIC

20

PALAU DEL REI MORO

Decorats des de Dj19 al Dg22

PATI BLAU

REIXA DE LA CASA N.16

PATI DE CAN FERRET

21

COMANDO CROCHET

CORPUSITGES2014


COL·LABORADORS ART NATURA

BAR EL CABLE CAKES HOUTE COUTURE PATRICIA ARRIBALZAGA CAVERDOS CENTRE DE DIA L’APLEC CINE CLUB SITGES COMANDO CROCHET FINCA VILADELLOPS FLECA 9 deFLORISTERIA Art Natura FORN L’Eco Sitges Bar el Cable Maringà BRISA FLORISTERIA MIRABENT FUNCakes Houte Couture Mercat municipal Patricia Arribalzaga DACIÓ HOSPITAL ST GARMerceriaJOAN Requena Caverdos Museus de Sitges OLIVIER DEN CENTER GELATERIES Centre de dia l’Aplec Pastisseria Calderón GES GREMI D’HOSTELERIA HOTEL Cine Club Sitges Pastisseria Massó Comando Crochet JARDINERIA DOLCE SITGES BORPastisseria Sabaté Finca Viladellops Perfumeria venus DAS LA Fleca SITGETANA CRAFTBEER Forn 9 Piscina Municipal Brisa L’ECO DEFloristeria SITGES MARINGÀ MERPizzeria Cap de la Vila Floristeria Mirabent Productes Flower CAT MUNICIPAL MERCERIA REFundació Hospital St Quiosc de l’ Alba QUENA MUSEUS DE SITGES PASJoan Residència Avis Hospital center TISSERIA Garden CALDERÓN PASTISSERIA de St Joan Gelateries Olivier Restaurant la Cucanya MASSÓ PASTISSERIA SABATÉ PERGES Avinguda Sofía Spa Hotel d’Hosteleria FUMERIAGremi VENUS PISCINA MUNICIVi mes VI Hotel Dolce Sitges XamaniLA VILA PROPAL PIZZERIA CAP DE Jardineria Bordas Xocolatl DUCTES LaFLOWER QUIOSC DE L’ Sitgetana Craftbeer ALBA RESIDÈNCIA AVIS HOSPITAL DE ST JOAN RESTAURANT LA CUCANYA AVINGUDA SOFÍA SPA HOTEL VI MES VI XAMANI XOCOLATL 22

AGRAÏMENTS AGRUPACIÓ BALLS POPULARS AGUSTÍ ALBORS AJUNTAMENT DE SITGES ANGELINA SALESAS ANNA GRIMAU ANTON RAFECAS ASSOCIACIÓ CUINERES DE SITGES ASSOCIACIÓ DE SERVEIS TURISTICS DE PLATGES DE SITGES CAVAS VALLDOSERA CERÁAgrupació Balls populars Josep Ventura MICAS MARCÉ EXPOSITORS DE Agustí Albors La Sínia CLAVELLS FAMÍLIA CAMPS GUMÀ Ajuntament de Sitges Maria Grau Angelina Salesas Matías Krahn FAMÍLIA GARRIGA COTS GUILLERAnna Grimau Mercat Municipal MO NEFFKE ROCA PUAnton Rafecas JOANMiquel Marzal Associació Cuineres de Sitges Montserrat Marcet JADÓ JOSEP M ALEGRE JOSEP Associació de serveis turistics Pere Cabot de Platges de sitges VENTURA LA SÍNIA MARIA GRAU Pere Quadras Cavas Valldosera Pere Montané MATÍAS KRAHN MUNICICerámicas Marcé MERCAT Pilar Llopis Expositors de Clavells PAL MIQUEL MARZAL MONTSESlow Food Garraf i Penedès Família Camps Gumà Recreativa elPERE retiro RRAT MARCET PERE Societat CABOT Família Garriga Cots Tradi-club associació Guillermo Neffke QUADRAS PERE MONTANÉ PILAR Valentí Mongay Joan Roca Pujadó Viki Gallardo LLOPIS SLOW FOOD GARRAF I Josep M Alegre Gázquez romo PENEDÈS SOCIETAT XaviRECREATIVA EL RETIRO TRADI-CLUB ASSOCIACIÓ VALENTÍ MONGAY VIKI GALLARDO XAVI GÁZQUEZ ROMO 23

CORPUSITGES2014


1 2 3 4 5 6

ESMARRIS LA SALSETA LA NANSA ALENTI KVA VILALTA

LA PÉRGOLA LOS VIKINGOS 9 ATZAVARA PORT 10 PIC-NIC 11 LA INCIDÈNCIA DEL FACTOR VI 12 LA CUCANYA DEL PORT 7

8

L’OU COM BALLA

6

CATIFES CERCAVILA GEGANTS PROCESSÓ EXPOSICIÓ CLAVELLS, BONSAI I SUISEKI

8

5

ELS PATIS 7

11

4 10

2

P U NT S D’INT ERÉS

R E S TA U R A N T S M E N Ú F L O R A L

1

3

12 9

24

25

CORPUSITGES2014

Corpus2014sitges  
Corpus2014sitges  
Advertisement