Page 1

I

I 16

INTERVIEW VRIJDAG 15 APRIL 2016

(W422/16)

“Durf eens origineel zijn en koop... antiek !” VEILINGMEESTER CARLO BONTE HOUDT EEN PLEIDOOI VOOR MEER ESTHETIEK EN ORIGINALITEIT IN HUIS, EN ADVISEERT DAARBIJ VANAF NU OOK ONZE LEZERS BRUGGE q Er zijn geen grenzen meer, meneer en mevrouw. En al helemaal niet in de wereld van kunst- en antiekveilingen. Bruggeling Carlo Bonte had dat jaren geleden al begrepen, en bouwde vanuit zijn geboortestad gestaag een intussen wereldwijd bekend veilinghuis uit. Zijn missie ? Iedereen warm maken voor kunst en antiek, “want er is voor elk wat wils : voor ieders smaak én budget”. Het hoeft heus niet altijd Ikea te zijn...

DOOR NANCY BOERJAN • Een mooi stukje antiek

in huis halen ? Een potentieel kunstwerk op de markt aanbieden ? Gewoon benieuwd naar wat dat erfstuk eigenlijk waard is ? Met dergelijke vragen kan je onder meer bij een veilinghuis terecht, waar een expert voor antwoorden zorgt en je richting een juiste aan- of verkoop leidt. Zo iemand is Carlo Bonte, die onze lezers vanaf 28 april bovendien begeleidt in hun vragen naar wat hun bezittingen écht waard zijn. Hierover lees je overigens alles in het kaderstuk rechts op deze pagina’s.

OOG VOOR SCHOONHEID Carlo Bonte studeerde management en bleek een getalenteerd makelaar, maar kreeg al vroeg ook de liefde voor esthetiek van zijn moeder mee. “Zij haalde graag mooie stukken in huis, zonder daar echt voortdurend mee bezig te zijn weliswaar. Maar net voor die feeling voor alles wat mooi en waardevol is, bleek ik net als zij al vroeg vatbaar. Dus toen ik stage liep bij Christie’s in London en later bij Partridge Fine Art werkte, een gerenommeerde Londense antiekzaak, hoorde ik wel eens zeggen dat ik the eye heb. Dat ik oog heb voor schoonheid, zeg maar...”, glimlacht Carlo. Hij gaf er dan ook algauw, als piepjonge kerel, advies aan de internationale jetset. Maar na vier jaar besloot hij toch terug naar Brugge te komen om er een lokaal veilinghuis verder uit te bouwen. Hij was er immers van overtuigd dat in deze snel evoluerende wereld de uitvalsbasis van zijn veilinghuis onbelangrijk is. “Wat telt in deze wereld vandaag is het bewaken van de kwaliteit die je aanbiedt – “mensen moeten vertrouwen hebben in ons oordeel” – , een transparante werking voor alle betrokken partijen, een uitgebreid netwerk onderhouden – “de internationalisering gaat in ijltempo verder, alle grenzen vallen weg” – en inspelen op het onlinegebeuren. Maar of je dat nu doet vanuit Brussel, Antwerpen of Brugge, maakt echt niks meer uit.” Zeven jaar later heeft Carlo Bonte zijn gelijk bewezen : vorig jaar veilde Bonte ongeveer voor meer dan 4 miljoen euro loten. En daarmee behoort hij vandaag tot de grootsten in ons land. “Wij halen stukken binnen uit heel het land, ons netwerk van kopers en verzamelaars strekt zich uit over zowat de hele wereld : dit verhaal is Brugge eigenlijk al lang ontgroeid.”

Carlo Bonte Veilingmeester PRIVÉ G Geboren in Brugge op 29 juli 1978. Zoon van Ludo Bonte en Christine Christiaens, en broer van Mélanie. G Getrouwd met Lore Budiharto. Samen hebben ze een zoontje Georges (1 jaar en 9 maanden) en dochterje Lily (2,5 maanden). LOOPBAAN Na studies Marketing-Management stage bij Christie’s Londen. Werd jongste veilingmeester ooit. Runt sinds 2004 Brugges oudste veilinghuis.

Carlo Bonte bouwde ‘zijn ‘veilinghuis in Brugge in zeven jaar uit tot een belangrijke speler op de internationale markt. (Foto’s Tom Brinckman)

VOET IN HUIS IN CHINA

“Of wij dit nu doen vanuit Antwerpen of Brugge, maakt niks meer uit”

Carlo was ook een van de eersten om het groeiende belang van de Aziatische markt in zijn sector te onderkennen. “Veel Chinezen hadden ontdekt dat in onze contreien heel wat Chinese kunst terug te vinden was, en begonnen dat massaal op te kopen. Daar hebben wij op ingespeeld. Intussen kopen Chinezen nu ook Westerse kunst op, en volgen ook andere Aziatische landen. Het is een enorme markt, met gigantische mogelijkheden, en wij hebben er intussen een stevige voet in huis.” Toch wil hij niet alleen gezien worden als ‘de

man van de Chinese vazen’: “Aziatische kunst is uitgegroeid tot een specialisatie voor ons. De vraag naar Chinese kunst heeft nu een hoogtepunt bereikt. Dit is dus hét moment voor wie nog Oosterse kunst in huis heeft, om het eens te komen tonen. Maar je kan hier met élk kunstobject of meubel terecht. Of dat nu iets middeleeuws is, of design, Afrikaanse kunst of juwelen...” En iedereen mag alles aanbieden ? “Toch wel, ja. Natuurlijk kan je altijd wel wat meer informatie over een object op het internet vinden, en zo een idee krijgen van de mogelijke waarde. Al


I

INTERVIEW VRIJDAG 15 APRIL 2016

(W422/17)

is die informatie ook niet altijd even betrouwbaar. En wij aanvaarden ook niet om het even wat. Maar ik heb liever dat iemand tenminste komt vragen of een object iets waard is, en we die persoon dan desnoods toch naar een rommelmarkt moeten verwijzen, dan dat er een mooi stuk verloren gaat omdat dat niét gebeurt. Mijn medewerkers staan hier elke ochtend klaar om dat soort advies te verlenen. Je bent ook daarna volledig vrij om met dat stuk, als het inderdaad waardevol blijkt, te doen wat je wil : het gewoon houden, zelf verkopen of laten veilen.”

aanmoedigen om de stap toch te zetten. Doorbreek de stereotypen. Dúrf eens origineel te zijn !” En hoewel de mooiste objecten door zijn handen gaan, die soms enorme bedragen waard zijn, vindt Carlo niet dat mensen zich al te zeer aan al dat moois moeten hechten : “Geniet van schoonheid, voor die korte tijd dat we op deze aardbol rondlopen... Waarom zou je iets wat je mooi vindt en je kan permitteren niet kopen ? En het dan een tijd later gewoon weer van de hand doen ? Maar word nooit afhankelijk van wat je bezit ; daar is nog nooit iemand gelukkiger van geworden.”

ANTIEK IS HOT Ook de tijdsgeest hielp Carlo een handje in het uitbouwen van een vooraanstaand veilinghuis. “Er wordt wel eens gezegd dat we in bewogen tijden leven, en dat is ook zo. Maar ik merk dat de belangstelling voor kunst en antiek niet vermindert, integendeel. Zeker de huidige generatie dertigers en jonge veertigers heeft interesse om te investeren in iets moois. Ze durven out of the box te denken. En dan gaan ze niet wéér naar Ikea, maar komen ze eens een kijkje nemen op een veiling. En ontdekken er dat antiek een enorm veelzijdige lading dekt, waar ook zij plots iets opmerken, dat ze gewoon prachtig vinden : een vondst, een objet d’art !”, lacht hij. “De eclectische stijl is niet voor niets dé stijl van vandaag : waarom zou een oud voorwerp geen blikvanger in een modern interieur kunnen zijn. Jongeren staan daarvoor open. En wie het tot nu toe niet aandurfde, kan ik niet genoeg

WAT DOÉT EEN VEILINGHUIS ? G Carlo gaat er prat op dat je bij hem of één van zijn intussen zes personeelsleden terecht kan met om het even welke vraag over een stuk antiek of kunstwerk dat je in je bezit hebt. Je komt er meer te weten over een werk, en kunt er de werkelijke waarde van laten schatten. “En dat verloopt altijd correct. In geval van twijfel halen we er andere kenners bij.”

De volgende veiling van kunst en antiek in Veilinghuis Bonte, Kardinaal Mercierstraat 20 in Brugge, vindt plaats op dinsdag 7 en woensdag 8 juni.

“Geniet van schoonheid, voor die korte tijd dat we hier rondlopen...”

carlobonte.be

H een o eb je ud pro in huis nkstu k wa waard arvan je de e niet kent? Je twij f e lt , is waard evol o dit f brol?

Laat het ons weten en wij vragen het oordeel van een expert. Insturen is eenvoudig Neem een foto van je vaas, beeld, schilderij of ander antiek stuk en stuur die door voor 11 mei – samen met een korte beschrijving – naar schatjerijk@kw.be.

HOE VERLOOPT EEN VEILING ? G

Een veiling heeft een hoog showgehalte. Maar dat betekent allerminst dat er geen uitgekiende strategie achter het gebeuren zit. “Als veilingmeester moet ik al mijn verkooptalenten uitspelen tijdens een veiling, maar dat betekent allerminst dat ik zomaar iets doe. Ik weet van elk stuk dat onder de hamer komt, wat het is, welk verhaal eraan vastzit, en wat het waard is. Ik zou het niet anders kunnen verdragen”, vertelt hij.

G Je kan je goederen elke ochtend van maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 12 uur laten schatten. Naast het veilinghuis Deze Chinese siervaas Bonte is dan ook parking voorzien, zodat je alles gemakkelijk in (Transitie-periode) werd verkocht tijdens de veiling en uit kan laden.

e eigenaars e ge aa s van a de geselecteerde gese ectee de stukken stu De krijgen een telefoontje en we regelen een o ontmoeting.

Er wordt tijdens een veiling geboden door mensen in de zaal – een 200-tal – en er zijn vijftien telefoonlijnen ter bevan midden maart ll. voor schikking om bieders uit België, 60.000 euro. China, Brazilië,... van dienst te G Of je het stuk dan al of niet zijn. “Mijn personeel moet Neverkoopt, en al of niet via het derlands, Frans en Engels spreken, én we veilinghuis, beslis je zelf. Het veilinghuis hebben ook een Chinese dame in dienst.” bemiddelt desgewenst voor jou met een

G Maar je kan in een veilinghuis ook gewoon binnenlopen op zoek naar een mooi meubel of decoratie voor je woning. Dan kan je er alvast grasduinen in het aanbod, en vervolgens tijdens de veilingen een bod uitbrengen op je favoriete stuk.

G Omdat het veilinghuis van Carlo Bonte o.a. gespecialiseerd is in Aziatische kunst, organiseert het huis drie keer per jaar een grote veiling van Chinese kunst. Daartoe reist Carlo telkens voor tien dagen naar China waar hij verzamelaars bezoekt en reclamecampagnes in kunstmagazines en gespecialiseerde media opzet. Daarover lees je meer op de site van het huis, die intussen ook vertaald is in het Chinees.

G Daarnaast kan er ook online geboden worden. “Sedert vorig jaar werken we tijdens de veilingen samen met zes internationale partners ; telkens twee in Europa, China en Amerika”, legt Carlo uit. “Dat betekent dat zes personen via evenveel computers in contact staan met een kopersnetwerk in die verre landen, waar men in real time meebiedt. Die aanpak heeft het aantal mogelijkheden enorm opgedreven.” En dat verklaart meteen ook waarom een veiling in Brugge in het Engels verloopt...

G En onlineveilingen zijn dan wel een booming business. Maar er is voorzichtigheid geboden, meent Carlo: “Ik moet regelmatig mensen ontgoochelen, die menen iets waardevols gekocht te hebben via een veiling online. Het is belangrijk om te weten of je met een bonafide organisatie te maken hebt. Bij twijfel blijf je er beter weg.”

Het verslag slag van de keuring lees je in onze KW-reeks KW reeks Schat je rijk: elke week in KW van 29 april t.e.m. 27 mei

OB654621

uitgebreid netwerk van potentiële kopers, en sleept zo doorgaans de beste prijs uit de brand.

G

DB231278D6

Profile for Carlo Bonte Auctions

Krant van West Wlaanderen/Brugsch handelsblad 15 april 2016  

Krant van West Wlaanderen/Brugsch handelsblad 15 april 2016  

Advertisement