Page 1

I

SCHAT JE RIJK

Nu op

VRIJDAG 20 MEI 2016

(W422/43)

kw.be

VIDEO! Herbeleef de kampioenenviering van Club Brugge in geuren en kleuren www.kw.be/clubbrugge

Een prachtige hofdame uit koraal

Deze hofdame werd gesculpteerd uit een tak witte koraal. “De waarde zou een stuk hoger liggen, mocht dit beeld uit bloedkoraal gemaakt zijn”, aldus Carlo Bonte. (GF)

Grafdelver Kevin Rombaux treedt na zijn uren op als ‘De Mugge van Brugge’

www.kw.be/hogerlager

Deze week trok deze foto met een dame uit koraal de aandacht van veillingmeester Carlo Bonte. Een prachtig beeldje, alleen jammer dat de koraal niet rood is. “Rood is immers symbool voor geluk en dus zeer gegeerd”, aldus Carlo Bonte.

“Op de foto was ons eerst niet zo duidelijk om welke uitbeelding het gaat. In eerste instantie dachten we aan één van de vele godinnen uit het Chinese pandemonium, maar we houden het er nu definitief op dat het hier een, uiteraard chique, hofdame betreft”, gaat Carlo Bonte van start. “Dit is zeker te merken aan haar kledij, die in dit geval refereert naar de mode onder de Ming dynastie (1368-1644). Niet alleen haar kledij verwijst naar haar rang, ook de ruyi-scepter die ze in haar handen houdt, verwijst naar macht en symbolisch naar geluk en zegen voor de bezitter. Symbolisch in deze afbeelding zijn ook de prunusbloesems die staan voor kracht en doorzettingsvermogen.”

EEUWENOUDE TAK KORAAL “Een chique, machtige, Chinese dame dus en zonder twijfel vervaardigd uit een, in dit geval toch, eeuwenoude tak koraal. Op basis van de foto en de hand vermoeden we dat het beeldje zo'n 18 centimeter is”, schat Carlo. “En zo weten we ook dat de tak eeuwenoud moet zijn: koraal is opgebouwd uit uiterst minieme poliepjes en het duurt honderden jaren voor zo’n tak volgroeid is.” Hard werk voor de natuur dus. “En die tak wordt dan door een duiker in één seconde afgebroken... Het is logisch dat koraal onder de zogenaamde CITES-wetgeving (de Conventie over de Internationale handel in Bedreigde Soorten, red.) valt: het mag

niet verhandelend worden, behalve dan als het vóór 1 maart 1947 verworven is”, legt Carlo uit.

WIT OF ROOD “Het beeld is gemaakt van witte koraal, maar eigenlijk zouden we moeten zeggen ‘overwegend wit’, want subtiel als Oosterlingen zijn hebben ze gebruikgemaakt van de lichte kleurverschillen en het meest prominente roze detail in de tak aangewend om het gezicht in te sculpteren.” Het koraalfragment werd vermoedelijk ‘geplukt’ in de Japanse Zee. Daar komt witte koraal met zalmkleurig roze details het meest voor. “Koraal heb je in alle kleuren van het spectrum die zich bevinden tussen wit en zwart. De soort echter waar de Chinese klanten het meest fervent naar op jacht zijn, is het bloedkoraal en met name de dieprode variante. Rood staat namelijk in China onvoorwaardelijk symbool voor geluk.” “Dus, niettegenstaande het hier een heel mooie sculptuur betreft, die volgens ons inschatten dateert uit de eerste helft van de 20ste eeuw, en die voor zover we kunnen uitmaken op de foto toch tamelijk groot is, is de waarde van dit object toch lager dan mocht het om een rood tweelingzusje gaan. We schatten de waarde op ongeveer 1.500 à 2.500 euro”, besluit Carlo, die er ook nog aan toevoegt dat de Aziatische klant erop staat dat de items in perfecte staat zijn. “Iets om zeker rekening mee te houden als verkoper.” (SRA)

Onze eigenzinnige West-Vlaamse selectie voor het EK 2016

www.kw.be/onze23 Exclusief voor onze a abonnees

NIE MISS MET SHAUNI “Het is mijn droom om rally te rijden met mijn papa. Op de sprint TBR in Roeselare is het zover”

www.kw.be/NieMiss DB183978L5

Mediargus

Profile for Carlo Bonte Auctions

Krant van West Vlaanderen/Brugsch Handelsblad 20 mei 2016  

Krant van West Vlaanderen/Brugsch Handelsblad 20 mei 2016  

Advertisement