Høstens bøker 2019 - Cappelen Damm

Page 1


Š CAPPELEN DAMM AS 2019 ISBN 9788202648190 Postadresse: Cappelen Damm AS Postboks 1900 0055 Oslo Besøksadresse: Akersgt. 47/49, 0180 Oslo Telefon: 21 61 65 00 www.cappelendamm.no Papir: Galerie Fine Matt 80 g Trykk: Livonia Print Sia, 2019 Det tas forbehold om endringer i utgivelsesprogram og priser. Redaksjonen avsluttet juni 2019.


INNHOLD

INNHOLD Norsk skjønnlitteratur … 5

Font … 101

Oversatt skjønnlitteratur … 29

Energica … 109

Norsk krim … 40

Barnebokseksjon … 115

Oversatt krim … 43

Barnas Favoritter … 117

Norske serier … 49

Julebøker … 125

Sakprosa … 65

Småbarnsbøker 1–3 år … 131

Biografi … 66

Bildebøker … 137

Sudoku / quiz … 72

Lettlest … 145

Populærvitenskap … 73

Barnebøker fra 6 år … 155

Personlig utvikling … 74

Barneromaner fra 9 år … 163

Samfunn … 77

Ungdomsbøker … 171

Debatt … 83

Fakta barn … 175

Reportasje … 84

Pocket … 179

Historie … 85 Kulturhistorie … 90

Tittelregister … 209

Mat og drikke … 91

Forfatterregister … 215

Trend / Interiør … 94 Hobby & strikking … 96 Kalender … 99


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

NORSK SK JØNNLIT TER ATUR

NORSK

Romaner 6 Noveller 21 Lyrikk 23 Essay og antologier 25 Gjenutgivelser 26

¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢

¢¢

¢


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R

INGVAR AMBJØRNSEN

Ekko av en venn Etter mange år dukker Elling opp igjen. Han ankommer med NSB, og buss for tog fra Drammen. Hvor han har vært i alle disse årene, sier han ikke noe om. Men nå flytter han inn i sokkelleiligheten i en villa på Grefsen i Oslo, hos enkefru Annelore FrimannClausen.

ISBN: 9788202625139 Kr 399,I salg

FOR ET COMEBACK! «en genuint morsom bok, som kan tilby en perlerad av skinnende komiske øyeblikk. […] likevel ingen tvil om at dette egentlig er en ganske fryktelig historie. Fryktelig bra, dessuten!» Sindre Hovdenakk, VG «drivande godt, litterært handverk.» Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

Vi følger Elling der han etablerer seg på nytt, og skal håndtere hverdagen. Når han bare klarer å komme seg forbi Annelores kjøkkenvindu, handler han på den lokale Spar-butikken. Her kan han velge mellom to kassadamer, en frodig rødtopp med melkehud og søte fregner, eller en mystisk sorthåret som har litt ”gøy på danskebåten” over seg. Han drar ofte innom legesenteret, der den velsignede forværelsesdamen Signe Hanssen lar ham sitte i fred selv om han ikke har time. Og han drister seg frampå blant unge hipstere på den litterære kafeen Svanen. Et skjørt vennskap oppstår dessuten mellom huseier og leieboer. Når Annelore trekker i toalettsnoren der oppe, svarer Elling nede hos seg.

«Den vakreste Elling-romanen» Vidar Kvalshaug, Bok365 «Bare å glede seg» Finn Stenstad, Dagbladet

INGVAR A MBJØRNSEN er født i 1956, debuterte i 1981, og har utgitt bøker i flere sjangre – romaner, kriminalromaner, novellesamlinger, barne- og ungdomsbøker og essaysamlinger. Flere av bøkene til Ambjørnsen er filmatisert med stor suksess, og filmen Elling ble nominert til Oscar i 2001. Forfatteren har mottatt flere litterære priser, som Rivertonprisen, Brageprisen, Bokhandlerforeningens pris for «80-årenes beste barnebok», Riksmålsprisen og Bokhandlerprisen. Ambjørnsens bøker er utgitt i 26 land.

6


Utsikt til paradiset Første bok i serien om Elling. En bok om ensomhet. Sårt, og vanvittig morsomt. Elling er 32 år og lever alene i blokkleiligheten han delte med moren frem til hennes død. Han bruker tiden til å kartlegge livet til naboene ved hjelp av teleskop, samtidig som han bærer en nagende forelskelse til Gro Harlem Brundtland, kvinnen som representerer det eneste trygge i en kaotisk tilværelse.

ISBN: 9788202639747 Kr 179,-

N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R

INGVAR AMBJØRNSEN

INGVAR AMBJØRNSEN

Fugledansen Elling våkner på psykiatrisk institusjon, på rom sammen med Kjell Bjarne. To underlige mennesker nærmer seg hverandre, og et skjørt vennskap oppstår. I et tilbakeblikk møter vi også Elling og moren i et fortvilet forsøk på normal ferietilværelse i badebyen Benidorm. Ingvar Ambjørnsen mottok Brageprisen i 1995 for denne andre boken i serien om Elling. En intelligent, trist, men samtidig morsom roman.

ISBN: 9788202639761 Kr 179,-

INGVAR AMBJØRNSEN

Brødre i blodet Elling er travelt opptatt med å tilnærme seg virkeligheten fra sin nye base, en trygdeleilighet i Kirkeveien. Ved sin side har han Kjell Bjarne, en av hverdagens enkle apostler. Tilværelsen er skremmende, men likevel til å holde ut i små porsjoner. Og når Reidun Nordsletten trer inn på scenen, ferdig besvangret, og med et hjerte av gull, gir livets redde gutter alt de har og litt ekstra. ISBN: 9788202639778 Kr 179,-

INGVAR AMBJØRNSEN

Elsk meg i morgen I seriens fjerde bok opplever Elling igjen at virkeligheten er på vikende front. Men nå søker han kjærligheten. Hans utkårede er Elise, hun jobber i pølsebod og fordyper seg i bøker om UFOfenomenet. Elling har latt ting flyte en tid. Men nå som Elise er i bildet, er det helt greit for Elling å ta sin forhenværende kamerat Kjell Bjarne inn i varmen igjen. En beiler trenger all den oppbackingen han kan få.

7

ISBN: 9788202639808 Kr 179,-


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R

LARS SAABYE CHRISTENSEN

Byens spor – Skyggeboken Hva hører vi når vi lytter til byens lyder? Hvilke spor etterlater den i oss? Hvem er det i andre enden når det ringer?

ISBN: 9788202588762 Kr 399,Måned: August

Sentralt i Byens spor står Maj Kristoffersen, hennes skjebne er tett vevd sammen med byen og gatene hun lever i: Men like mye menneskene hun deler byen med, først og fremst barna, Jesper og Stine. Kvinnene i Røde Kors som utgjorde Fagerborgs usynlige sosiale ryggrad. Barna er blitt voksne, og tidene forandrer seg. Håp og drømmer får brynt seg på en verden som ikke lenger går på skinner. Voksesmertene preger dem alle når nye dører åpner seg og de gamle lukker seg.

Lars Saabye Christensen har lagt øret inntil byens konkylie og lyttet til dens spor. Med finstemt følsomhet avlytter han hver enkelt rille. Han ser lyset kaste skygger den ene veien når solen går ned over byen som en gang var, og den andre veien når solen står opp over en by som våkner til en ny tid. Uvegerlig reiser spørsmålet seg hvem er vi som bor i denne byen, dette landet og denne tiden – og hvem vil vi være?

Medrivende, storslått og tankevekkende avslutning på trilogien Byens spor. Første bok Byens spor – Ewald og Maj Andre bok Byens spor – Maj Tredje bok Byens spor – Skyggeboken

L ARS SA ABYE CHRISTENSEN (f. 1953) har siden debuten i 1976 utgitt en rekke romaner, dikt- og novellesamlinger. Ikke minst er han kjent for romanen Beatles fra 1984.

8


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R

LARS SAABYE CHRISTENSEN

Byens spor – Ewald og Maj «Her er han på sitt beste» Marta Norheim, NRK Medrivende og storslått start på ny trilogi fra Lars Saabye Christensen. Hva hører vi når vi lytter til byens lyder? Hvilke spor etterlater den i oss? Hvem er det i andre enden når det ringer? Vi møter Ewald og Maj Kristoffersen, og deres skjebne er tett vevd sammen med byen og gatene de lever i. De har sønnen Jesper som legen erklærer for «følsom». Disse og mange fler blir vi kjent med når vi legger øret inntil byens konkylie og lytter.

VG

Dagbladet

Adresseavisa

ISBN: 9788202584771 Kr 199,I salg

Fædrelandsvennen

LARS SAABYE CHRISTENSEN

Byens spor – Maj Sentralt i Byens spor står Maj, hennes skjebne er tett vevd sammen med byen og gatene hun lever i: Men like mye med menneskene hun deler byen med, først og fremst barna, Jesper og Stine. Kvinnen i Røde Kors som utgjør Fagerborgs usynlige sosiale ryggrad. Jespers kamerat Jostein som går i slakterlære og er på vei inn i arbeidslivet, et liv også Maj må tre inn i. For ting begynner å haste.

Fædrelandsvennen

Adresseavisa

VG

Stavanger Aftenblad

ISBN: 9788202622619 Kr 199,I salg

Dagbladet

9


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R

BEATE GRIMSRUD

Jeg foreslår at vi våkner En hvit konvolutt flyr gjennom lufta og inn i brevsprekken hos Vilde Berg. Hun står midt i livet. Hun har alt hun behøver. I konvolutten ligger beskjeden som skal snu opp-ned på tilværelsen – hun er blitt alvorlig syk. Livsglade og nysgjerrige Vilde har alltid stilt spørsmål til seg selv og verden, og hun har aldri tatt svarene for gitt. Når noe så selvsagt som ens eget liv kan opphøre, hvilke spørsmål stiller man seg da?

ISBN: 9788202612580 Kr 399,Måned: Oktober

Nå erfarer hun tiden som både knapp og utstrakt – hvor lenge må hun vente på svar, håp og bedring? Må hun skynde seg og bruke tiden godt?

Parallelt med fortellingen om Vilde som vil leve, fins alle historiene om henne som barn, da hun vokste opp innunder de sagnomsuste Dovrefjellene og da hun stjal en gullpenn fra farfar. Ut av gullpennen sprang fortellingene om den lengselsfulle og lekne rotta som håper å bli sett og elsket av reven med den vakre halen. Jeg foreslår at vi våkner er et nytt hovedverk i Beate Grimsruds forfatterskap. I romanen dirrer en naken nerve og en vill håpefullhet, kombinert med forfatterens egensindige energi og særegne humor.

BEATE GRIMSRUD (f. 1963) vakte oppmerksomhet med novelledebuten Det er grenser for hva jeg ikke forstår i 1989. Siden har Grimsrud utgitt en rekke kritikerroste bøker, og hun har blant annet mottatt Doblougprisen, Kritikerprisen og Sveriges Radios romanpris, og er blitt nominert til Brageprisen, den svenske Augustprisen og to ganger til Nordisk råds litteraturpris. Beate Grimsrud har også skrevet dramatikk for scene, radioteater, TV-dokumentarer og spillefilm, og i 2000 mottok hun Amandaprisen for filmen Ballen i øyet.

10


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R

ROY JACOBSEN og ANNELIESE PITZ

Mannen som elsket Sibir En sommerfuglsamlers erindringer fra Øst-Sibir De tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dörries (1852–1953) levde et liv som få i dag kan fatte. På sine eventyrlige reiser i Sibir gjennom 22 år samler han tigre, hjort, ørner, planter og sommerfugler. Som en blanding av Lars Monsen og Carl von Linné drar han alene i en slede tvers over hele Sibir. Kulde, skjønnhet og lidelser. Romanen er basert på hans erindringer – en fantastisk fortelling om natur, reiser og oppdagelser. Og et førstevalg for den som vil forstå hvor mye vårt forhold til verden og naturen har endret seg på bare litt over hundre år.

ISBN: 9788202638375 Kr 399,Måned: August

Illustrert med Dörries’ egne tegninger.

Mine foreldre ga meg mange navn, men kalte meg bare Fritz, og selv har jeg aldri undertegnet med annet, Fritz Dörries. Født inn i en kjent entomologfamilie var det vel bare å forvente at det også i meg skulle bo en overveldende kjærlighet til naturen. Allerede som fireåring ble jeg forhekset inn i de øst-sibirske ødemarker, ved synet av en sommerfugl med det magiske navnet Parnassius nomion, som min far viste meg en tegning av. Tegningen var laget av hans store forbilde, entomologen Gotthelf Fischer von Waldheim, en nær venn av Humboldt. Men sommerfuglen var ikke blitt fanget før, den eksisterte ikke i noen samling, bare på denne tegningen, og i Sibir.

ROY JACOBSEN (f. 1954) er en av Norges mest leste forfattere, utgitt i 37 land. Han har mottatt Vesaas-prisen, Bokhandlerprisen, Gyldendalprisen, Kritikerprisen, to ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris, samt IMPAC-prisen og Man Booker-prisen. ANNELIESE PITZ er født og vokst opp i Belgia, med tre språk samt latin og gresk på skolen, og kom til Norge i 1974. Pitz har en doktorgrad i lingvistikk fra Trondheim, har undervist i 24 år ved UiO, forsker på grammatikk, snakker også russisk. Gift med Roy Jacobsen siden 1978.

11


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R

TOR ÅGE BRINGSVÆRD

Den som har begge beina på jorda står stille (eller: Alveolene kommer!)

dette omslag et ka

Gud taler direkte til Billy Balantine. «Den som har begge beina på jorda står stille,» sier han, og Billy begynner å gå. Slik åpner en av de morsomste

n

ra fo

ndre verden!

og mest oppfinnsomme romanene i litteraturhistorien: fortellingen om frihetens muligheter og fantasiens nødvendighet. Boka gjenutgis i forbindelse med Bringsværds 80-årsdag og er utstyrt med et forord av Thomas Hylland Eriksen.

ISBN: 9788202639860 Kr 349,Måned: Oktober

TOR ÅGE BRINGSVÆRD (f. 1939 i Skien) har en stor produksjon bak seg. Han har fått mange priser, bl.a. Kritikerprisen, Rivertonprisen, Aschehougprisen, Doblougprisen, Riksmålsprisen og Ibsenprisen.

12


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R

PETTER BREVIK

Over veien Bokens hovedperson er en ressurssterk ung mann fra Oslo vest som blir diagnostisert med en alvorlig genetisk sykdom. I møte med familie og venner prøver han nokså halvhjertet å rømme fra sin tilstand. Underveis blir han gjenfortalt farens historie – en mann han ikke kjente og som han har arvet sykdommen fra. Over veien er en uutgrunnelig og angstpreget roman om arv, sykdom og sosialt fall. PET TER BREVIK (f. 1994 på Lillehammer) er bosatt i Oslo. Han debuterte skjønnlitterært med et bidrag i debutantantologien Signaler i 2017.

ISBN: 9788202638085 Kr 379,Måned: August

KJERSTI HALVORSEN

Ida tar ansvar Idas største frykt er terror. Bedre blir det ikke når hun på Blindern treffer Aksel, en ensom ulv med mistenkelig interesse for våpen. Han har havnet utenfor, og Ida må nå gå drastisk til verks: Hvordan skal hun redde Aksel – og verden? Og kanskje vel så viktig: Hvordan skal hun redde seg selv? Ida tar ansvar er en mørk og morsom debutroman om å overvinne frykten og om å finne sin oppgave i livet. K JERSTI HALVORSEN (f. 1993) er oppvokst i Lier. Hun er tidligere student ved Forfatterstudiet i Bø, og studerer nå psykologi ved UiO. Ida tar ansvar er hennes første bok.

ISBN: 9788202636739 Kr 379,Måned: August

13


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R

ERLEND LOE

Helvete Nyskilte Rakel har flyttet fra enebolig til rekkehus og har barna i oddetallsuker. I partallsukene har hun mye tid, og en dag bestemmer hun seg for å gå løs på hageflekken med den litt rustne spaden som står i skjulet. Ikke før hun har begynt å grave, støter hun på en lem som viser seg å føre lukt til helvete. Med umiskjennelig loesk blikk og humor blir vi med på en reise til mørkets hjerte. ISBN: 9788202639877 Kr 349,I salg

«Satans artig.» Stein Roll Adresseavisen

«Loe er verbalt vittig og satirisk.» Maja Troberg Djuve, Dagbladet

«[...] humrefaktoren er høy nok til at den er verdt de få timene det tar å lese denne lille boken, naivistisk illustrert av Kim Hiorthøy.» Sindre Hovdenakk, VG

ERLEND LOE (f. 1969) debuterte med romanen Tatt av kvinnen. Naiv.Super ble en stor suksess nasjonalt og internasjonalt og fikk raskt benevnelsen generasjonsroman. Erlend Loe har et omfattende forfatterskap i flere sjangre; romaner, barnebøker, gjendiktninger og filmmanus. Forfatterens bøker er solgt til 37 land. Han har mottatt en rekke litterære priser, bl.a. Tam-tam-prisen for Fisken (2006), Prix Européen des Jeunes Lecteurs, (Europeisk ungdomspris) for Naiv.Super (2006), Trondheim Kommunes kulturpris (2002), Bokhandlerprisen (1999), Cappelenprisen (1997) og Kulturdepartementets barnebokpris.

14


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R

THOMAS LUNDBO

Lyden av et liv Johann W. Brummel kunne vært nevnt i samme åndedrag som Sigmund Freud. Brummel er opptatt av lyd: Musikken og hørselen er utgangspunkt for hans dypdykk i menneskets psyke. Det er forfatteren òg, og når episoder fra hans eget liv dukker opp i boka, klinger de to historiene sammen. Lundbo har skrevet en morsom og tankevekkende roman om en av psykologiens mindre kjente pionerer fra Wien rundt 1900. THOM AS LUNDBO (f. 1971) debuterte i 2006 med den kritikerroste kortprosasamlingen Det som blir igjen. I 2010 utkom novellesamlingen Synkere og svevere. Han arbeider også som skjønnlitterær oversetter, hovedsakelig fra nyere fransk litteratur, og mottok Boklubbenes skjønnlitterære oversetterpris 2011 for sitt virke som oversetter.

ISBN: 9788202639501 Kr 379,Måned: September

LINE NYBORG

Hund som ser ned Siv har flyttet fra hus og mann med sønnen Adam. Han vil helst sitte på rommet og spille dataspill, mens Siv forsøker å starte på nytt. Hun møter to menn som trekker henne i ulike retninger. Men er det mulig å møte en ny uten å dra med seg fortida? Og hva vil det si å åpne seg for en annen? Hund som ser ned handler om tenåringer og tenåringsforeldre, om yoga og lidenskap og om forsøket på å strekke til.

LINE NYBORG (f. 1969) er fra Bardu i Troms, og debuterte med romanen Bare mamma som er Gud i 2010. Hund som ser ned er Nyborgs femte roman.

ISBN: 9788202636777 Kr 379,Måned: September

15


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R

GERT NYGÅRDSHAUG

Regnmakeren

ISBN: 9788202639167

I en ikke navngitt landsby holder urmaker Melkior Mussenden og han kone Mathilde til. Her leves livet stille og rolig. «Men hvorfor regner det bare her hos oss, når det er tørke overalt ellers i landet og verden?» spør beboerne seg. Regnmakeren er den tredje frittstående romanen om ekteparet Mussenden, og rommer både underholdning, besk samfunnskritikk og allmennfilosofiske problemstillinger.

Kr 399,-

Måned: August

GERT NYGÅRDSHAUG

Nøkkelmakeren I en navnløs by forsøker urmaker Mussenden fra romanen Klokkemakeren å løse Tidens gåte ved hjelp av en mystisk nøkkelmaker som en dag kommer vandrende gjennom kornåkeren. Nøkkelmakeren kan lage nøkler av en helt uvanlig sort som gjør at han får den Mektige Allierte som fiende.

ISBN: 9788202523466 Kr 169,-

I salg

«Godt balansert hyllest-harselas over et velfødd samfunn, truet av ytre krefter.» Ole Jacob Hoel, Adressevisen «Dette er Nygårdshaug på hans beste» Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

GERT NYGÅRDSHAUG

Klokkemakeren

ISBN: 9788202325022 Kr 169,-

I salg

Handlingen utspiller seg i en ikke navngitt by i et ikke navngitt land. Et besynderlig hull dukker opp der kirken har stått, og tiden begynner å oppføre seg unormalt. Klokkemakeren føyer seg inn i den fortellertradisjonen Nygårdshaug er mest kjent for, og som forbindes med navn innen sør-europeisk eller latin-amerikansk litteratur der fabelens form rommer undertekster med samfunnskritikk og almennfilosofiske problemstillinger.

16


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R

TORE RENBERG

Ingen tid å miste Når Edels mann går bort etter lang tids sykeleie, står en kvinne på 84 år tilbake med åpne og underlige dager. En fremmed tomhet kommer til syne, ensomhet og lengsel. Hva skal Edel fylle tiden med? Det er 1998. Edel er både munn- og fotrapp, lekker og elegant. Hun er årvåken i møte med mennesker, men også litt skarp i tungen, hvis noe skulle irritere henne. Og det er det jo en hel del som gjør. Suverene Edel har en innadvendt datter som ikke pynter seg, en datter moren synes skulle legge seg i selen for å få tak i et skikkelig mannfolk. Skal det være så vanskelig å male leppene en smule og fremstå noe innbydende? Og hvor er verden for øvrig på vei? At de ikke serverer poteter på kinarestauranten kan hun til nød lukke øynene for, men sånn folk slenger rundt seg med omtrentligheter og river ned alt som er pent, hva skal det bli av det hele?

ISBN: 9788202639181 Kr 379,Måned: August

Sammen med datteren Tove steller Edel i stand et enkelt arrangement. De to kvinnene skal møtes hver onsdag. For, som Edel sier, «å tilbringe litt tid sammen». I Ingen tid å miste blir vi kjent med to svært ulike kvinner sorgen har utpekt til nytt samvær. Renberg går tett på det bestandige, det forgjengelige og det forfengelige. Det er en slående enkel roman, kraftfullt lysende og humørfylt, fra en av våre store fortellere.

17

TORE RENBERG, (f. 1972, Stavanger) debuterte i 1995 med Sovende floke, som han mottok Tarjei Vesaas´ debutantpris for. Siden har han skrevet en rekke bøker for voksne og barn som blir lest av et stort publikum både i Norge og utlandet. Renberg har blant annet mottatt Bokhandlerprisen og P2-lytternes romanpris, og han har utmerket seg innen teater, musikk og film.


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R

HEDDA H. ROBERTSEN

Cut Piece Tre historier, én roman: En ung kvinne reiser til Frankrike etter et avbrutt kjærlighetsforhold. Kunstneren Lydia forbereder sin første utstilling og forelsker seg i en gift kunstkritiker. Og Consuela får brystkreft og bestemmer seg for å oppsøke sin tidligere elsker. Historiene veves sammen i en essayistisk, personlig og poetisk undersøkelse av kroppens tålegrenser og hva det koster å slippe noen nær. ISBN: 9788202636753 Kr 379,Måned: August

HEDDA H. ROBERTSEN (f. 1987) debuterte med romanen Skutt i filler av Mads Mikkelsen i 2008. Hun er utdannet ved Warwick University i England og Universitetet i Oslo. Cut Piece er hennes tredje roman.

KRISTIN BUVIK SIVERTSEN

Trening Viljens triumf

Hovedpersonen i Trening har blitt mor. Moderskapet, og kroppens forfall i kjølvannet av fødselen, konfronterer henne for første gang med tilværelsens fysiologiske begrensninger. Hun bestemmer seg for å ta grep og begynner på treningssenter. Full av fordommer trer hun inn i en ny verden av sterkt lys, klare farger og sosialt fellesskap som var ukjent for henne. ISBN: 9788202639525 Kr 379,Måned: September

KRISTIN BUVIK SIVERTSEN (f. 1986) bor i Oslo. Hun har en Master i Litteraturvitenskap fra Københavns universitet. Omsorg er hennes debut.

18


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R

KINE JEANETTE SOLBERG

Fortell om deg selv med hell Inga mister storebroren sin, sier opp jobben og blir i vanvare ansvarlig for en katts død. Broren til Inga kunne ringe og si at han var syk. At hun ikke fikk kontakte lege. At ingen andre forsto. Nå sitter hun igjen med en slags frihet. Hun går inn på nabolagspuben Creutz, bestiller en øl og en tallerken med rødspette. Fortell om deg selv med hell er en sørgmodig og uvøren roman.

ISBN: 9788202619060 Kr 379,Måned: August

KINE JEANET TE SOLBERG (f. 1984) har vokst opp på Kirkenær og bor i Oslo. Fortell om deg selv med hell er Solbergs første roman.

NAJA SØTJE-THOMASEN

Vi levde i går Du skal nok forberede deg på at faren din ikke blir så gammel. Mamma hadde sagt det til meg flere ganger. En ettermiddag ringer moren og forteller at faren er død. Som datter er hun nærmeste pårørende. Nå reiser hun til Skagen for å rydde etter ham. Gjennom minner og gjenstander tegnes et kjærlig og sammensatt portrett av en far som har strevd med å holde orden på livet og rusen i sjakk.

NA JA SØTJE-THOMSEN er født i 1987 i Danmark og bor i Norge. Vi levde i går er hennes første bok.

ISBN: 9788202602451 Kr 379,Måned: August

19


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R

MORTEN WINTERVOLD

Byen byen babyen Gjennom urgamle livsformer og en baby tar Wintervold oss med gjennom byens gater i sin diktsamling Byen byen babyen. ja kuskjellet det trenger vi lys i et lite vindu langt til havs ISBN: 9788202639532 Kr 299,Måned: August

MORTEN WINTERVOLD er født i 1981 og bor i Tromsø. Han har gått på forfatterstudiet i Bø og Tromsø, og er med i tidsskriftet Kuiper.

KNUT ØDEGÅRD

Fuglespråk Claus vokser opp i Etterkrigs-Molde som sønn av en frontkjemper. Farens avhandling om Heimskringlas opphav forsvant under bombingen av Leipzig. Det store huset i lia forfaller sakte, mens apati og sykdom brer seg i familien. En polsk fiolinist flykter til Molde, dit kommer en predikant fra Fiji og en tysk prins. Claus snakker med fuglene mens byens krigshelter blir drept på mystisk vis. ISBN: 9788202637613 Kr 379,Måned: August

KNUT ØDEGÅRD (f. 1945) debuterte som lyrikar i 1967 med Drøymaren, vandraren og kjelda. Sidan har han gjeve ut mange diktsamlingar, blant anna Stephensen-huset og Det blomstra så sinnssjukt. Han har også gjendikta utanlandske dikt til norsk, og hans eigne dikt er gjendikta til over 30 språk.

20


Hva gjør du når mobberen fra barneskolen setter seg i frisørstolen framfor deg? Når du som pensjonert barnelege blir oppsøkt av en tidligere pasient i villrede? Eller når tannlegejobben har gitt deg bakterieskrekk og du skal du ut i pappaperm? I Mari Andreassens novelledebut skildres møter mellom mennesker, og avgjørende øyeblikk i deres liv, med et fininnstilt blikk. M ARI ANDREASSEN (f. 1983) er fra Tromsø, der hun også har gått på Forfatterstudiet. Hun jobber med dramatikk og scenekunst. Hvor lenge varer vi er hennes skjønnlitterære debut.

ISBN: 9788202632601 Kr 379,Måned: August

N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – N O V E L L E R

MARI ANDREASSEN

Hvor lenge varer vi

INGEBORG ARVOLA

Plutselige varmegrader Gjennom vinduet på reisebyrået ser Lillian den russiske jenta skyve barnevogna med barnet til han som nylig var kjæresten hennes. Ved travbanen spiser en kvinne en dårlig pølse og får en visjon. I Middelhavet dykker Einar og henter opp objekter ingen må få vite om. Ingeborg Arvolas tredje novellesamling Plutselige varmegrader gir komiske, håpefulle, dystre og magiske fortellinger om menneskeliv.

ISBN: 9788202629700 Kr 379,Måned: August

INGEBORG ARVOL A er født i 1974 og har vokst opp i Pasvikdalen og Tromsø. Hun debuterte i 1999 med voksenromanen Korellhuset, og hun har skrevet flere romaner for barn og voksne.

21


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – N O V E L L E R

TOM INGAR ELIASSEN

Det en gang så vakre To naboer bytter tjenester. Et par tilbringer den siste dagen og natten hjemme, i påvente av en viktig operasjon. En mann ringer kona, hun er på byen for å finne den som skal gjøre henne gravid. En bryllupsgjest går seg en tur i mørket, da han kommer tilbake er alt forandret. Karakterene i denne novellesamlingen står overfor skjebnesvangre valg, og vi aner at livene deres aldri vil bli de samme. ISBN: 9788202639402 Kr 379,Måned: Oktober

TOM INGAR ELIASSEN (f. 1972) er født og bosatt i Halden. I 2013 debuterte han med novellesamlingen Ni favner og dypere. I 2017 fulgte han opp med novellesamlinegn Jeg har hørt det er fint der.

YLVA ØSTBY

Passasjerhistorier

ISBN: 9788202636746 Kr 379,Måned: August

En mor og sønn på forsoningscruise i Middelhavet. En kvinne som får sammenbrudd på Heathrow. Et vitne til en ulykke på bussen gjennom Oslo. Karakterene i Ylva Østbys lekne novelledebut strever med de samme spørsmålene uansett om de befinner seg i Tokyo, på Hovedøya eller på toget til Stavanger: Hvem er vi, i forholdet til andre mennesker, og stilt overfor våre egne minner? Hva er sant, og hva er ekte? YLVA ØSTBY (f. 1979) er nevropsykolog og forsker. Hun skrev sakprosaboka Å dykke etter sjøhester med Hilde Østby i 2016. Passasjerhistorier er hennes debut som skjønnlitterær forfatter.

22


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – LY R I K K

GRO DAHLE

Hjem, sier hunden Et hjem der døra er åpen, et hjem der vinduene er mørke, et hjem med dyne, et hjem som lages av to, et hjem der mennesker bråker, et hjem der en kan være alene, et hjem med en trone, et hjem med en hund. I hjemmet samles alle historier. I denne viltre, rike og undersøkende diktsamlingen spenner Gro Dahle opp et stort lerret og viser oss hva som fins innenfor veggene – og hva som kan forsvinne ut. GRO DAHLE (f. 1962) debuterte i 1987 med diktsamlingen Audiens. Hun skriver for barn og voksne, i en rekke sjangre, og har mottatt mange litterære priser, bl.a. Aschehougprisen 1998, Kritikerprisen 2014 og Triztan Vindtorns poesipris 2015.

ISBN: 9788202639204 Kr 299,Måned: Oktober

TUA FORSSTRÖM

Notater I serien NORD utgir vi de viktigste nordiske poetene fra nyere tid. Med sine kritikerroste diktsamlinger har Tua Forsström siden 1980-tallet vært blant den finlandssvenske litteraturens sterkeste stemmer. Hun har vunnet en rekke priser, deriblant Nordisk Råds Litteraturpris i 1998. Gunnar Wærness har gjendiktet hennes nyeste diktsamling fra 2018, der et jeg i sorg sitter tilbake etter å ha mistet barnebarnet i leukemi.

ISBN: 9788202638351 Kr 299,Måned: September

TUA FORSSTRÖM (f. 1947) debuterte i 1972 med En dikt om kärlek och annat, og har siden vunnet en rekke priser, deriblant Nordisk råds litteraturpris i 1998 for Efter att ha tillbringat en natt bland hästar.

23


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – LY R I K K

ARNE HUGO STØLAN

Gjennomtrekk Da far til Arne Hugo Stølan døde, måtte han (AHS) rydde dødsboet. I kjølvannet av dette arbeide oppsto tankene og refleksjonene som ligger til grunn for årets samling fra poeten.

ISBN: 9788202639518 Kr 299,Måned: September

ARNE HUGO STØL AN (f. 1955) debuterte i 1987 med samlingen Min tid med Mathilde, og har gjennom flere tiår skrevet og utgitt dikt. Han har også vært mangeårig litteraturanmelder i VG og undervist ved Skrivekunstlinjen på Nansenskolen.

HELGE TORVUND (RED.)

Fleire dikt om kjærleik Den folkekjære poeten Helge Torvund har igjen samlet det beste av kjærlighetsdikt fra hele verden. Her finner du klassiske kjærlighetsdikt på vers og korte snutter fra Instagram. 101 dikt til glede for alle som har tro på kjærligheten – og kjærlighet til poesien. Årets gavebok, igjen!

ISBN: 9788202629557 Kr 199,Måned: Oktober

HELGE TORVUND (f. 1951) debuterte i 1977 og har blant annet mottatt Hartvig Kirans minnepris, Nynorsk litteraturpris og Samlagsprisen. Han er en folkekjær poet som treffer mange lesere via Twitter.

24


Dikt Da Tønseth døde høsten 2018, etterlot han seg denne gripende diktsamlingen. Det er grunn til å tro at han anså den som komplett, og det er ikke foretatt endringer. Hans gamle venn og kollega Lars Saabye Christensen skriver i sitt etterord: «Dikterens sorg og tvil kommer til syne, men ikke uten latter […]. Å lese Andre morgener er å nærme seg og berøre avslutningen på et stort forfatterskap.» JAN JAKOB TØNSETH (1947–2018) var en prisbelønt lyriker, novellist, romanforfatter og gjendikter. Han fikk stor oppmerksomhet som romanforfatter med sin trilogi om ekskommunisten Hilmar Iversen.

ISBN: 9788202638320 Kr 299,Måned: September

N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – LY R I K K

JAN JAKOB TØNSETH

Andre morgener

FREDERIK SVINDLAND (RED.) OG MARIA NAVARRO SKARANGER (RED.)

Når verden plutselig forklarer seg for meg, og andre leseropplevelser Mange sterke forfatterskap lever sine hemmelige liv i skyggen av tidsklemma, Netflix og manglende anmeldelser. Maria Navarro Skaranger og Frederik Svindland prøver med denne antologien å få flere spennende forfattere frem i lyset. Sammen har de plukket ut et knippe favoritter og gitt dem ett oppdrag: Skriv om en norsk, samtidig forfatter som er viktig for deg. Og som flere bør bli klar over.

ISBN: 9788202638115 Kr 349,Måned: Oktober

FREDERIK SVINDL AND (f. 1985 i Bergen) Han debuterte med romanen Pelargonia i 2016. For denne ble han nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris, og han ble tildelt Saabye-stipendet for årets beste debut. Pelargonia ble også utgitt i Danmark.

25

M ARIA NAVARRO SK AR ANGER (f. 1994) fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for Alle utlendinger har lukka gardiner (2015). Den kom også ut i Danmark. I 2018 utga hun Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen).


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – G J E N U T G I V E L S E R

GEORG JOHANNESEN

Dikt i samling Skarpe, originale og slående dikt fra Georg Johannesen. Denne samlingen inneholder Dikt (1959), Ars moriendi (1965), Nye dikt (1966) og Ars vivendi (1999). Også noen dikt fra Kassandra (1967) og spredte dikt fra perioden 1971-2004 er tatt med. Ars Moriendi ble i 1990 kåret til den beste norske diktsamlingen i det tyvende århundre, og Ars Vivendi ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 2000. ISBN: 9788202638344 Kr 199,Måned: September

GEORG JOHANNESEN

Om den norske skrivemåten Eksempler og moteksempler til belysning av nyere norsk retorikk 1975–1980

ISBN: 9788202638337 Kr 199,Måned: September

Få, om noen, behersket aforismene og de uventede vendingene som Georg Johannesen. Gjennom alt han gjorde går det en kritisk tråd rettet mot konformitet og vanetenkning. Om den norske skrivemåten kom ut i 1981 og er en samling skriftstykker som belyser nyere norsk retorikk. Boken består av lærde avhandlinger, leilighetsdikt, forelesninger, kåserier, intervjuer, polemiske innlegg, enquêter og så videre.

26


Artikler og innlegg om kultur- og samfunnsspørsmål 1954–1974 Kåret til etterkrigstidens viktigste sakprosabok! Helt siden utgivelsen i 1975 har denne boka hatt en enestående posisjon blant norske forfattere og intellektuelle. Artiklene i Om den norske tenkemåten er skrevet over et spenn på 20 år. Til sammen viser de Georg Johannesens retoriske talent, men også hans evne og vilje til å analysere datidens litterære, kulturelle og politiske problemstillinger.

ISBN: 9788202621254 Kr 199,I salg

N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – G J E N U T G I V E L S E R

GEORG JOHANNESEN

Om den norske tenkemåten

GEORG JOHANNESEN

Høst i mars Johan Liman er i ferd med å miste synet. Bare én ting står i hodet på ham: Å få et siste glimt av sin tidligere kjæreste Liv. Kort tid etter gjensynet tar han et fatalt valg. Den forelskede tenåringen er blitt attentatmann for terrorgruppen Du Først. Hvordan kunne det ende slik? Georg Johannesens debutroman fra 1957 er en tragisk kjærlighetshistorie, men også en treffsikker analyse av sin samtid.

ISBN: 9788202621247 Kr 199,I salg

27


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

OVERSAT T SK JØNNLIT TER ATUR

NORSK

Romaner 6 Noveller 21 Lyrikk 23 Essay og antologier 25 Gjenutgivelser 26

¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢

¢¢

¢


O V E R S AT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R – L I T T E R Æ R E R O M A N E R

LAETITIA COLOMBANI

Fletten Tre kvinner, tre liv, tre kontinenter. India: Smita er urørbar, men hun drømmer likevel om utdannelse for datteren sin. Sicilia: Da faren blir utsatt for en ulykke, oppdager Giulia at familiebedriften er konkurs. Canada: Advokaten Sarah venter på forfremmelse da hun får kreftdiagnosen. Forbundet med hverandre uten å vite det, nekter Smita, Giulia og Sarah å godta skjebnen. De bestemmer seg for å kjempe. ISBN: 9788202612351 Kr 379,Måned: Oktober Oversetter: Astrid Kristoffersen

L AETITIA COLOMBANI er en fransk forfatter, skuespiller og regissør. Hun har regissert to langfilmer og skriver også for teater. Siden Fletten utkom i 2017, har romanen blitt oversatt til over 30 språk.

SIGRÍÐUR HAGALÍN BJÖRNSDÓTTIR

Den avstengte øya Da Island mister forbindelsen til resten av verden, blir drømmen om en selvforsynt nasjon, der islendere må leve i pakt med natur og tradisjon, en uhyggelig realitet. Den tidligere journalisten Hjaltí, konsertfiolinisten María, tenåringsdatteren Margret, og en isolert fjordboer forsøker å navigere i den nye virkeligheten – og å overleve. En velskrevet sidevender med politisk brodd og thrillerfaktor. ISBN: 9788202568030 Kr 379,Måned: September Oversetter: Tone Myklebost

SIGRÍÐUR HAGALÍN BJÖRNSDÓT TIR er journalist, nyhetsredaktør og forfatter. Den isolerte øya var den mest solgte boken på Island i 2016.

30


I Slutten på verdens ende finnes essay om kunst, miljø, økonomi og vennskapsforhold, men klimaangsten går som en høyspentledning gjennom mange av tekstene. Franzen er kjent for å beskrive menneskets jakt på mening i et fragmentert og postmoderne Amerika. Men hvordan skal mennesker finne mening i en verden på kanten av økologisk krise, der sjansene for å snu blir stadig mindre? JONATHAN FR ANZEN fikk sitt gjennombrudd med romanen Korrigeringer, som ble utgitt på norsk i 2002. På norsk fins også essaysamlingen Å være alene fra 2004, erindringsboka Mistrivselssonen fra 2007, Lenger unna, en essaysamling fra 2013 og Kraus-prosjektet, en dokumentarisk bok om å lese og oversette den tyske filosofen Karl Kraus. I 2015 kom romanen Renhet i norsk utgave.

ISBN: 9788202598174 Kr 379,Måned: August

O V E R S AT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R – L I T T E R Æ R E R O M A N E R

JONATHAN FRANZEN

Slutten på verdens ende

NIVIAQ KORNELIUSSEN

HOMO sapienne Vi møter fem personer, alle med tilknytning til den grønlandske hovedstaden Nuuk, der de strever med spørsmål omkring kjønn, seksualitet og identitet. Med innovativ språkbruk, treffende popkulturelle referanser, og spesielt innsiktsfulle skildringer av LHBTQ-personers liv, tar Niviaq Korneliussen pulsen på samtida i denne romanen. HOMO sapienne ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2014. NIVAQ KORNELIUSSEN (f. 1990) er født og oppvokst på Grønland. Hun har studert psykologi ved Universitetet i Aarhus. HOMO sapienne er oversatt til åtte språk og mottok flere prisnominasjoner.

ISBN: 9788202572457 Kr 339,Måned: September

Oversetter: Kim Leine

31


O V E R S AT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R – L I T T E R Æ R E R O M A N E R

LÁSZLÓ KRASZNAHORKAI

Seiobo der nede

ISBN: 9788202606848 Kr 379,Måned: August Oversetter: Ove Lund

Seiobo der nede består av 17 løst sammenhengende fortellinger der Krasznahorkai tar oss med på en reise gjennom tid og rom, fra Kyoto til Grenada, via Athen, Venezia og Paris. Det er en melankolsk, språklig briljant prosatekst som oppfordrer leseren til å åpne seg mot verden – og å dyrke evnen til å konsentrere seg om det sublime i kunsten. Seiobo der nede kom opprinnelig ut i 2008, og anses som et av forfatterens viktigste verk. L ÁSZLÓ KR ASZNAHORK AI (f. 1954) regnes som en av vår tids fremste litterære forfattere. I 2015 fikk han Man International Booker Prize for romanen Satantango. I august 2019 besøker han Norge for første gang.

AGOTA KRISTOF

Tvillingenes dagbok To unge brødre blir plassert hos sin grusomme bestemor på landet. Det er krig, og guttene utvikler en moral som gjør det mulig å overleve i en truende, hard verden. De lærer seg å være hensynsløse, milde og hjelpsomme alt etter hva situasjonen krever. Agota Kristofs uforglemmelige debut Tvillingenes dagbok ble skrevet for mer enn tretti år siden, men oppleves som ytterst relevant for vår samtid. ISBN: 9788202612283 Kr 339,Måned: August Oversetter: Willy Flock

AGOTA KRISTOF (1935–2011) ble født i Ungarn, emigrerte til Sveits etter oppstanden i 1956, og skrev på fransk. De tre romanene Tvillingenes dagbok, Beviset og Den tredje løgnen er de siste årene blitt gjenutgitt på en rekke språk.

32


Lucas skal på en dagstur fra Buenos Aires til Montevideo. Etter å vært uten inntekt i månedsvis er stemningen hjemme dårlig. Kona er på jobb om dagen og ute på byen på kvelden. Lucas er hjemme og tar seg av deres lille sønn. Det som holder ham gående, er tanken på den uruguayske kvinnen han møtte noen måneder før. Han planlegger å treffe henne igjen på sin lille tur til Montevideo.

PEDRO M AIR AL er argentinsk poet, essayist og romanforfatter. Han er født i 1970 i Bueno Aires. Kvinnen fra Uruguay er hans første bok på norsk og fikk blant annet den gjeve Tigre Juan-prisen i 2017.

ISBN: 9788202629427 Kr 379,Måned: September Oversetter: Christian Rugstad

TIMUR VERMES

O V E R S AT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R – L I T T E R Æ R E R O M A N E R

PEDRO MAIRAL

Kvinnen fra Uruguay

De sultne og de mette I en nær fremtid: Europa har stengt grensene, og millioner av mennesker fører ørkesløse liv i gigantiske flyktningleirer sør for Sahara. Da en av leirene får besøk av TV-stjernen Nadeche Hackenbusch, øyner den unge flyktningen Lionel en mulighet han vet han aldri vil få igjen. Med TV-publikummet i ryggen og Nadeche ved sin side, tar han og 150.000 flyktninger fatt på Den store marsjen mot Europa. Tyske TIMUR VER MES (f. 1967) erobret verden med Hitler-romanen Han er her igjen. I De sultne og de mette byr han på mer av sin språklekende og medrivende samfunnssatire – mot en alvorlig bakgrunn.

ISBN: 9788202627270 Kr 379,Måned: September Oversetter: Astrid Nordang

33


O V E R S AT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R – L I T T E R Æ R E R O M A N E R / F E E L G O O D

SIMON SEBAG MONTEFIORE

Rød himmel

ISBN: 9788202606084 Kr 399,Måned: September Oversetter: Monica Carlsen

Fengslet i Gulag for en forbrytelse han ikke har begått, slutter Benya Golden seg til en kosakkisk straffebataljon og blir overtalt til å kjempe mot nazistene. På en varm sommerdag i juni 1942 blir han og hans medsoldater sendt ut på farlige oppdrag på motstandernes jord. Benya innleder et forhold til en italiensk sykepleier ... En fengslende historie om lidenskap, mot og overlevelse, der døden er et hjerteslag unna. SIMON SEBAG MONTEFIORE har skrevet flere romaner og prisbelønte dokumentarbøker, blant annet Jerusalem, Stalin og Dynastiet Romanov. Bøkene hans er oversatt til 40 språk.

FREDRIK BACKMAN

Folk med angst Fredrik Backman er tilbake i storform i denne komedien om et gisseldrama på visning.

ISBN: 9788202549305 Kr 379,Måned: September Oversetter: Einar Blomgren

En mislykket bankraner låser seg inne på en visning sammen med en eiendomsmegler, to bitre Ikea-misbrukere, en høygravid kvinne, en suicidal mangemillionær og et kaninhode. Til slutt gir raneren opp og frigir alle gislene, men da politiet stormer leiligheten, er den tom ... I en serie dysfunksjonelle vitneavhør etterpå får vi høre alles versjon av hva som egentlig skjedde. FREDRIK BACK M AN (f. 1981) debuterte med En mann ved navn Ove, og har siden erobret store deler av verden med sine romaner. Han bor i Solna sammen med kone og barn.

34


Skyenes hemmelighet Katja er en lovende ballerina og Sasja en vellykket student, de er unge og forelsket da en tragedie rammer hjembyen Kiev i Ukraina. Etter at paret har emigrert til USA, viser konsekvensene seg av det som hendte. Sønnen Jurij blir født med en hjertefeil som gjør at han ikke kan gå på skolen. Maggie, en ambisiøs lærer, går med på å undervise ham hjemme, selv om det vekker til live vonde minner fra hennes egen barndom. ALYSON RICHM AN har skrevet til sammen sju romaner, og fem av dem fins på norsk: Hele livet på en dag, En himmel av brev, Et hav av minner, Timer av fløyel og Skyenes hemmelighet. Hun bor i New York sammen med mann og to barn.

ISBN: 9788202609566 Kr 379,Måned: September Oversetter: Tiril Broch Aakre

O V E R S AT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R – F E E L G O O D

ALYSON RICHMAN

JAN-PHILIPP SENDKER

Ved nattens ende Tredje del i den spennende trilogien fra Kina. Paul Leibovitz og samboeren rammes av alle foreldres verste mareritt: Den fire år gamle sønnen forsvinner. Han blir funnet igjen, men familien blir advart om at de som har bortført sønnen kommer til å gjøre et nytt forsøk. Det eneste sikre stedet er den amerikanske ambassaden i Beijing, flere tusen kilometer unna. Men hvordan skal de klare å komme seg dit? JAN-PHILIPP SENDKER fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Kunsten å høre hjerteslag. Ved nattens ende er siste bok i en trilogi fra Kina, der de to første er Hviskende skygger og Ensomhetens språk.

ISBN: 9788202610845 Kr 379,Måned: August Oversetter: Miriam Claire Lane

35


O V E R S AT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R – F E E L G O O D

ELIZABETH BERG

Historien om Arthur Truluv Dagene til Arthur Moses er helt like: Han steller i rosehagen, passer katten og drar til kirkegården for å besøke graven til sin avdøde kone og spise lunsjen sin der. En dag møter han 18 år gamle Maddy, og det blir starten på et helt uvanlig vennskap. Rørt over hvor snill og trofast Arthur er, gir Maddy ham etternavnet Truluv – ekte kjærlighet. ISBN: 9788202595036 Kr 379,Måned: August Oversetter: Elsa Frogner

ELIZ ABETH BERG er en amerikansk forfatter som har skrevet en lang rekke bøker. Hun er oversatt til 27 språk. Historien om Arthur Truluv er hennes første bok på norsk. Hun bor i nærheten av Boston, Massachusetts.

PAM JENOFF

Stjerner over Paris En dag i 1946 da Grace er på vei til jobb i New York, finner hun en koffert under en benk. Hun klarer ikke å motstå fristelsen til å åpne den, og oppdager flere fotografier av ulike kvinner. Kofferten viser seg å tilhøre Eleanor Trigg, leder av et nettverk med kvinnelige agenter som ble sendt fra London under krigen. Deres skjebne er et mysterium, og Grace bestemmer seg for å finne sannheten om dem. ISBN: 9788202615260 Kr 379,Måned: August Oversetter: Benedicta Windt-Val

PA M JENOFF har gitt ut flere historiske romaner, og har opparbeidet seg en stor leserskare. The Lost Girls of Paris er hennes andre roman på norsk, etter Skjulestedet. Begge bøkene har ligget på New York Times’ bestselgerliste.

36


Caroline våkner opp på et sykehus i Paris og husker ingenting. Hun er forvirret over å få vite at hun i årevis har levd et ensomt liv i en nedslitt leilighet i Rue de Cler. Sakte begynner hukommelsen å vende tilbake, og hun har vage minner om en mann og et lite barn. Hun forsøker å pusle sammen livet sitt, men har en følelse av å være i fare. Et gryende vennskap og et gammelt mysterium får tankene bort fra fortiden. SAR AH JIO har til sammen skrevet ti romaner, og bøkene hennes utgis i 27 land. Åtte av bøkene hennes fins på norsk, og de to resterende er under oversettelse. Hun bor i Seattle sammen med sine tre sønner og sin nye ektemann.

ISBN: 9788202624316 Kr 379,Måned: Oktober Oversetter: Mari Johanne Müller

O V E R S AT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R – F E E L G O O D

SARAH JIO

Alle blomstene i Paris

MARISSA STAPLEY

Ting å finne på når det regner Mae har alt: kjæresten Peter som elsker henne, en framgangsrik jobb i firmaet hans og en stilig leilighet. Men alt rakner den morgenen hun våkner og oppdager at det hele var bygd på løgner og at Peter er en svindler. Det er bare ett sted Mae kan dra: hjem til Alexandria Bay, den lille turistbyen der hun vokste opp sammen med besteforeldrene. Men alt er ikke som det pleier å være der heller. M ARISSA STAPLEY er kanadisk forfatter, journalist og kritiker. Ting å finne på når det regner er hennes første bok på norsk. Hun har til sammen skrevet tre romaner. Marissa Stapley bor i Toronto sammen med sin familie.

ISBN: 9788202610838 Kr 379,Måned: August Oversetter: Line Gustad Fitzgerald

37


ISBN: 9788202614041 Kr 113,Måned: August

¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

KRIM

NORSK Romaner 6 Noveller 21 Lyrikk 23 Essay og antologier 25 Gjenutgivelser 26

¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢

¢¢

¢


NORSK KRIM

TORKIL DAMHAUG

Se en annen vei I Budapest stjeler to hjemløse gutter noe de ikke burde stjålet, og kort etter jages de av byens mest hensynsløse jegere. Den norske medisinerstudenten Marlen Glenne trekkes inn i den dødbringende jakten ved en tilfeldighet. Eller skjer det for at hun skal måtte snu seg og se mørket i sin egen fortid? Se en annen vei er en intens psykologisk thriller fra et høstmørkt, vakkert og brutalt Budapest. ISBN: 9788202625993 Kr 379,Måned: September

«Torkil har en psykologisk verktøykasse som gjør at han evner å gi leserne et sjeldent innblikk i menneskesinnets irrganger.» Jørn Lier Horst «Torkils romaner handler om individer på avveie fra normalen, og han skriver i et vakkert språk.» Karin Fossum «Torkil er norgesmester i psykologisk krim. Sårbarhet og ondskap er en særdeles vellykket miks.» Unni Lindell

TORKIL DA MHAUG (f. 1958) debuterte med Flykt måne i 1996, en roman som fikk meget god mottakelse. Siden har han skrevet en rekke psykologiske thrillere som har fått mange norske og utenlandske lesere. To ganger har Torkil Damhaug vunnet Riverton-prisen, for Ildmannen (2011) og En femte årstid (2016).

40


NORSK KRIM

EYSTEIN HANSSEN

En kort evighet Norges råeste heltinne er tilbake! En brutal og spektakulær ransbølge herjer Norge. Profesjonaliteten i anslagene og mangel på spor gjør politiet maktesløse i jakten på gjerningsmennene. Politietterforsker Elli Rathke må bruke all sin kløkt, og hun finner etterhvert en forbindelse til den jugoslaviske borgerkrigen og en fryktet krigsforbryter. Elli og hennes kolleger må reise til dagens Sarajevo, en by der sårene fra fortiden fortsatt er åpne.

ISBN: 9788202638900 Kr 379,Måned: August

EYSTEIN HANSSEN (f. 1965) deler tiden sin mellom forfatterskap, filmprosjekter og PR-arbeid. Han debuterte skjønnlitterært med De ingen savner (2010).

HANS OLAV LAHLUM

Avklaringene 20 år gamle Vegard får en dramatisk beskjed en augustkveld i 2010. Faren hans har blitt påkjørt på en skogsvei utenfor Hamar. Vegard haster av gårde til sykehuset, men rekker ikke frem i tide. Politiet starter å etterforske saken som et kriminelt forhold, og Vegard står med ett overfor to viktige avklaringer i eget liv: Han er ikke bare nødt til å finne ut hvem faren hans faktisk var, men han blir også nødt til å finne ut hva som skjedde da han døde.

ISBN: 9788202639952 Kr 379,Måned: September

HANS OL AV L AHLUM er forfatter og historiker. I tillegg til politiske og historiske biografier har Lahlum hatt stor suksess som krimforfatter. Lahlums krimbøker oversettes til åtte språk.

41


NORSK KRIM

GARD SVEEN

Drømmenes gud Fra forfatteren av den Riverton-nominerte Bjørnen

ISBN: 9788202550813 Kr 379,Måned: August

1982: I et Beirut revet i filler av borgerkrig, og med israelske tanks rullende inn, møter en sykepleier og en gift ambassadør hverandre. Sammen med et knippe andre nordmenn holder de stand. I sommervarmen i 2017 blir den tidligere ambassadøren Leif Wilberg sprengt i lufta av en bilbombe. Hans kone, Hanna Svarstad, er sporløst forsvunnet. Tommy Bergmann, fra PST, skjønner at han må begynne å nøste i fortiden for å finne sannheten.

OM GARD SVEEN: «En norsk John Le Carré» Maria Årolilja Rø, Adresseavisen «... faktisk har denne anmelderen ikke sett et større forfattertalent på denne siden av Nesbø.» Harald Birkevold, Stavanger Aftenblad «Gard Sveen tager os ind i den grumme romantiske verden som kendetegner de gamle grandiose forfattere Eric Ambler, Graham Greene, John le Carré, Len Deighton og nutidens Charles Cumming.» Bo Tao Michaëlis, Politiken

GARD SVEEN (f. 1969) debuterte i 2013 med Den siste pilegrimen. For denne boka ble han tildelt Rivertonprisen, Glassnøkkelen og Maurits Hansen-prisen. I 2015 kom Helvete åpent og i 2016 Blod i dans. Den kritikkeroste fjerdeboka om politietterforsker Tommy Bergmann, Bjørnen, ble nominert til Rivertonprisen.

42


N O R S K K R I M / O V E R S AT T K R I M

MONIKA N. YNDESTAD

Ulmebrann Valgkampen er ikke over En buss står i full brann i en tunnel i Bergen. Alice Bratt, journalist i BA, skjønner raskt at dette ikke er en vanlig trafikkulykke. Hva er det som skjuler seg i det utbrente vraket? For Alice blir saken dypt personlig. I bussen var en av hennes gode venner, Hassan. Mens han ligger kritisk skadet på sykehuset, begynner Alice å få e-poster. Det er ni dager til byens nye ordfører skal velges.

MONIK A N. YNDESTAD (f. 1964) har lang erfaring fra nyhets- og krimjournalistikken i BA, og er en anerkjent journalist og forfatter. I 2013 fikk hun Nytt blod – Maurits Hansen-prisen for sin krimdebut Jentene fra balletten.

ISBN: 9788202628864 Kr 379,Måned: August

ALAFAIR BURKE OG MARY HIGGINS CLARK

Tornerosemorderen Casey Carter ble dømt for å ha drept forloveden sin for femten år siden. Hun har alltid hevdet sin uskyld. Men selv om hun har sonet straffen og nå er fri, lever hun fortsatt med ryktene. Hun hører hvisking i matbutikken og får seg ikke jobb. Tv-produsenten Laurie Moran møter Casey og tror på historien hennes. Hun bestemmer seg for å ha henne med i True Crime-programmet «Under mistanke». Det blir Caseys siste sjanse til å renvaske navnet sitt. M ARY HIGGINS CLARK har skrevet over 30 romaner som alle har toppet bestselgerlistene i en rekke land. Bare i USA har bøkene hennes solgt i over 100 millioner eksemplarer.

ISBN: 9788202592820 Kr 379,Måned: Oktober/November Oversetter: Gry Sønsteng

AL AFAIR S. BURKE (f. 1969) står bak to bestselgende krimserier. I 2014 slo den tidligere skrankeavdokaten og jusprofessoren seg sammen med Mary Higgins Clark.

43


O V E R S AT T K R I M

ROBERT GALBRAITH

Hvit død En plaget ung mann ved navn Billy ankommer privatdetektiv Cormoran Strikes kontor for å be om hjelp til å etterforske en forbrytelse Billy mener han var vitne til som barn. Han virker svært desorientert rundt det hele, og noen konkrete detaljer husker han heller ikke. Allikevel er det noe ærlig og oppriktig rundt Billy og hans historie, synes Strike. Men før han får stilt flere spørsmål, styrter Billy panisk ut av kontoret.

ISBN: 9788202626129 Kr 399,Måned: August Oversetter: Heidi Grinde

Mens han prøver å komme til bunns i Billys sak, er Strikes privatliv langt fra enkelt. Hans rolle som privatdetektiv lar ham ikke lenger jobbe i kulissene slik som før, og hans forhold til kollegaen Robin, som nå viser seg å bli uvurderlig i denne saken, er meget innviklet. Hvit død er en spenningsroman med et gripende mysterium, og en ekte pageturner fra begynnelse til slutt.

«Ambisiøs, sofistikert og utsøkt.» New York Times «Bekrefter Galbraiths eksepsjonelle evne som historieforteller.» Daily Mail «Fascinerende intrige i beste klassiske krimtradisjon.» Information

ROBERT GALBR AITH er pseudonym for J.K. Rowling. Når gjøken galer var første bok i serien om detektiv Cormoran Strike og assistenten Robin Ellacott. Deretter kom Silkeormen og Ondskapens kall. Hvit død er fjerde bok i serien.

44


O V E R S AT T K R I M

JOHN GRISHAM

Camino Island Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald blir stjålet fra biblioteket ved Princeton universitet. Tyvene blir tatt, men manuskriptet er sporløst forsvunnet. Bruce Cable eier en populær bokhandel på Camino Island i Florida, og ryktene sier at kjelleren i bokhandelen hans er et skattekammer av sjeldne manuskripter og verdifulle bøker. Hvordan har han fått tak i de litterære skattene? Den mislykkede, blakke forfatteren Mercer Mann får i oppdrag å infiltrere bokhandelen for å finne svar. JOHN GRISHA M (f. 1955) regnes som en av verdens aller største spenningsforfattere med mer enn 300 millioner solgte bøker. Med klassikere som Firmaets mann, Juryen, Regmakeren og Klienten har han hatt enorm suksess også i Norge.

ISBN: 9788202587413 Kr 379,Måned: August Oversetter: Truls Holst Kopperud

CARA HUNTER

I mørket En kvinne og et barn blir funnet innelåst i en kjeller, knapt i live og uidentifiserbare. Kvinnen kan ikke snakke, men det finnes profiler av savnede personer som matcher dem. Den forvirrede, gamle mannen som eier huset, påstår at han aldri har sett dem før. Hele nabolaget er i sjokk – hvordan kunne dette skje rett for nesen på dem? Kriminalinspektør Adan Fawley vet at ingenting er umulig, og at ingen er så uskyldige som de ser ut til. C AR A HUNTER er bosatt i Oxford, i en gate ikke ulik den hun beskriver i debutboken Hjemmets lune rede (2018). Hun har en doktorgrad i engelsk, er Sunday Times bestselgende forfatter og har solgt mer enn 750.000 bøker verden over.

ISBN: 9788202536947 Kr 379,Måned: August

Oversetter: Ulrik Farestad

45


O V E R S AT T K R I M

ARNALDUR INDRIÐASON

Hva mørket vet En turgruppe oppdager et lik dypt nede i isbreen Langjökull, trolig en forretningsmann som forsvant i området tretti år tidligere. Den gangen ble det gjort omfattende søk, men etter en langvarig politietterforskning sto de igjen uten svar. Konrad, den pensjonerte politimannen som ledet saken den gang, blir tilkalt for å gjenoppta etterforskningen.

ISBN: 9788202631451 Kr 379,Måned: September Oversetter: Silje Beite Løken

Hva mørket vet er den første boka i en ny, kritikerrost serie om den pensjonerte politimannen Konrad. ARNALDUR INDRI ÐASON (f. 1961) har to år på rad mottatt Glassnøkkelprisen for sine kriminalromaner. I 2005 ble hans bøker hedret med den engelske krimprisen Golden Dagger.

VAL McDERMID

Myrgraven Alice og ektemannen har reist til det skotske høylandet for å grave fram to verdifulle motorsykler fra annen verdenskrig. I graven finner de en mannsarm. En hel kropp blir til slutt gravd frem i myren. Først tror de at mannen har ligget begravet siden krigen, før de oppdager et par Nike joggesko. Sannheten som avdekkes er mer uhyggelig og omfattende enn Karen Pirie kunne forestille seg. ISBN: 9788202639969 Kr 379,Måned: August Oversetter: Henning Kolstad

VAL McDER MID har utgitt tretti romaner, blitt oversatt til over førti språk, og har solgt over ti millioner eksemplarer på verdensbasis. Hun har fått en rekke prestisjefylte priser, og flere av bøkene hennes er dramatisert for TV.

46


O V E R S AT T K R I M

ANTTI TUOMAINEN

Mannen som døde Jaakko Kaunismaa er en suksessfull mann i sin beste alder. En dag får 37-åringen den sjokkerende nyheten fra legen sin om at han er dødssyk. Og på toppen av det hele tilsier symptomene at noen over en lengre periode har forgiftet ham. Fast bestemt på å finne ut hvem det er som ønsker ham død, legger Jakkoo ut på en berg-og-dalbanereise hvor han møter noen svært spesielle karakterer og havner i de mest bisarre situasjoner.

ANT TI TUOM AINEN (f. 1971) er finsk forfatter. Han var en prisvinnende tekstforfatter i reklamebransjen før han debuterte med sin første spenningsroman i 2007. Romanen Veljeni vartija (Min brors vokter) kom i 2009, og for sin tredje roman Helbrederen (2011) ble han tildelt prisen for beste finske kriminalroman.

ISBN: 9788202627416 Kr 379,Måned: August Oversetter: Turid Farbregd

MALIN PERSSON GIOLITO

Prosessen I skyggen av et stort terrorangrep, har livet begynt å gå tilbake til det normale. Youssuf pugger til justentamen på biblioteket. Da han innser at to politimenn kommer mot ham, går hans tanker direkte til faren. Hva kan ha hendt ham? Men ubegripelig nok gjelder det Youssuf selv, hans navn har dukket opp i undersøkelsen av angrepet. I et samfunn med skyhøyt sikkerhetsnivå er ingenting viktigere enn kampen mot terrorisme.

M ALIN PERSSON GIOLITO har jobbet som advokat, og i Europakommisjonen i Brussel. Hennes store gjennombrudd som forfatter kom med kritikerroste Størst av alt, som blant annet ble kåret til Årets beste kriminalroman i Sverige.

ISBN: 9788202623210 Kr 179,Måned: September Oversetter: Monica Carlsen

47


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

NORSK NORSKE SERIER Romaner 6 Noveller 21 Lyrikk 23 Essay og antologier 25 Gjenutgivelser 26

¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢

¢¢

¢


NORSKE SERIER

JENNY MICKO

Aftenstjernen For Blanca på barneasylet i Bergen kan en drøm gå i oppfyllelse: Endelig får hun en mor og en far! Men hun har ikke før kommet til sitt nye hjem, så blir drømmen knust. Pleieforeldrene har ikke valgt henne av kjærlighet. Lotta vokser opp i velstand – og føler seg som verdens ensomste menneske. Fordi hun er annerledes, har hun ikke mange venner. Men alt Lotta ønsker seg, er å være som alle andre.

UTGIVELSER: AFTENSTJERNEN – NR. 6 – 9788202613099 – AUGUST AFTENSTJERNEN – NR. 7 – 9788202613105 – SEPTEMBER AFTENSTJERNEN – NR. 8 – 9788202613112 – DESEMBER

ELIN BREND JOHANSEN

Alvestad Ingrid Alvestad har levd et rolig liv blant overklassen i Christiania, men en dag mottar hun et oppskakende telegram. Faren er død, og Ingrid er arving til en storgård på Romerike. Snart tvinges Ingrid til å velge mellom forpliktelser og lengsler, mellom ansvar og drømmer. Det viser seg fort at hun slett ikke er velkommen på gården, hvor fortidens synder lurer i krokene. Seriens handling er lagt til Nedre Romerike på slutten av 1800-tallet.

UTGIVELSER: ALVESTAD – NR. 55 – 9788202614881 – JULI ALVESTAD – NR. 56 – 9788202614898 – SEPTEMBER ALVESTAD – NR. 57 – 9788202614904 – NOVEMBER

50


Anna er nitten år og datter av en tysk bergverksingeniør og en smeddatter fra Røros. Da faren dør i en gruveulykke i Tyskland, blir moren tvunget til å flytte tilbake til Røros med barna. Moren blir syk, og Anna lover å ta seg av broren, Heine. Anna drømmer om egen lykke, men kan hun finne lykken uten å bryte æresordet hun har gitt sin mor?

NORSKE SERIER

ANNIKKI ØVERGÅRD

Anna fra Røros

Bergstaden på begynnelsen av 1900-tallet.

UTGIVELSER: ANNA FRA RØROS – NR. 20 – 9788202613730 – AUGUST ANNA FRA RØROS – NR. 21 – 9788202613778 – SEPTEMBER ANNA FRA RØROS – NR. 22 – 9788202613785 – NOVEMBER

JANE MYSEN

Barn under månen Vi befinner oss i 1920-årenes Norge. 19 år gamle Maren Gregersen ser for seg en fremtid ved sin fars advokatkontor i Kristiania. Isteden blir hun sendt til Hadeland for å lære husstell. Maren ankommer i egen automobil og tar hele bygda med storm. Lederen blant rallarene ved Grua Bergverk er Günther, en svært sjarmerende mann. Gårdsgutten Kåre vil ha Maren, men får en rival i den vakre tyskeren.

UTGIVELSER: BARN UNDER MÅNEN – NR. 11 – 9788202614553 – JULI BARN UNDER MÅNEN – NR. 12 – 9788202614560 – AUGUST BARN UNDER MÅNEN – NR. 13 – 9788202614577 – SEPTEMBER BARN UNDER MÅNEN – NR. 14 – 9788202614584 – OKTOBER BARN UNDER MÅNEN – NR. 15 – 9788202614591 – NOVEMBER

51


NORSKE SERIER

TRINE ANGELSEN

Breidablikk Engeløya, 1862 En kald vinterkveld er Gabriel på vei hjem fra legebesøk, da hesten brått bykser til side. I veikanten ligger en jente, livløs. Den unge doktoren tar henne med seg, uten å nøle. I doktorgården blir det oppstandelse da den forkomne jenta blir brakt i hus. Hvem er hun, og hvor kommer hun fra? Ingen vet, og selv røper hun ingenting. UTGIVELSER: BREIDABLIKK – NR. 23 – 9788202612900 – JULI BREIDABLIKK – NR. 24 – 9788202612917 – SEPTEMBER BREIDABLIKK – NR. 25 – 9788202612924 – DESEMBER

INGER HARRIET HEGSTAD

Emma & Johannes Averøya, 1911 Emma Dal er sytten år og forelsket i barndoms­ vennen Olav. Moren synes ikke han er den rette, og vil at Emma skal flytte til tanten i Kristiansund for å gå i lære hos henne. Selv trives Emma aller best når hun kan være med faren ut i båten, eller hun kan stikke seg bort med skisseboken. Da en fremmed kunstmaler flytter til øya, får drømmen hennes om en dag å bli malerinne ny næring. UTGIVELSER: EMMA OG JOHANNES – NR. 15 – 9788202614423 – AUGUST

52


Kjærlighet og drama blant tatere og fastboende på slutten av 1800-tallet.

NORSKE SERIER

JANE MYSEN

Flammedans

Anna og Nikolai kjemper mot hat, fordommer og intriger. Vanskelighetene styrker familiebåndene, men reiselysten er vanskelig å kue. De er vingeklippet frem til Nora kan overta odelen på Øvre Garmo.

UTGIVELSER: FLAMMEDANS – NR. 95 – 9788202614652 – JULI FLAMMEDANS – NR. 96 – 9788202614669 – AUGUST FLAMMEDANS – NR. 97 – 9788202614676 – OKTOBER

ELISABETH HAMMER

Frostrose Vestfold, 1877 Adeline bor på barnehjem. Hun får for lite mat, har filler til klær og blir slått for den minste ting. Like før Adeline kan dra derfra for godt, skjer det noe utenkelig, og Adeline må ta et umulig valg. UTGIVELSER: FROSTROSE – NR. 3 – 9788202613006 – JULI FROSTROSE – NR. 4 – 9788202613013 – AUGUST FROSTROSE – NR. 5 – 9788202613020 – SEPTEMBER FROSTROSE – NR. 6 – 9788202613044 – OKTOBER FROSTROSE – NR. 7 – 9788202613679 – NOVEMBER FROSTROSE – NR. 8 – 9788202613686 – DESEMBER

53


NORSKE SERIER

SOLVEIG SUNDSET

Himmelbrann Da 17 år gamle Kristin mister alt på grunn av en kynisk konspirasjon, begynner hennes dramatiske kamp for rettferdighet og oppreisning. Tønsberg anno 1783 er en idyllisk by, men under overflaten syder det av intriger og maktbegjær. Mot alt dette kjemper en ung kvinne for kjærligheten og for det som rettmessig tilhører henne. UTGIVELSER: HIMMELBRANN – NR. 5 – 9788202613266 – JULI HIMMELBRANN – NR. 6 – 9788202613273 – AUGUST HIMMELBRANN – NR. 7 – 9788202613280 – OKTOBER HIMMELBRANN – NR. 8 – 9788202613297 – NOVEMBER

FRID INGULSTAD

Ingebjørg Olavsdatter Året er 1352. Svartedauden har herjet i Norge og lagt store deler av landet øde. I en utpint bygd i Eidsvoll sogn lever odelsjenta Ingebjørg. Hun er ung, sterk og vakker, men lever i en tid der mennene er få – og ettertraktede. Ingebjørg er ute og rir i skogen da hun kommer over liket av faren, som har vært savnet siden pestens dager. Blant levningene finner hun tre gjenstander som vil følge henne som en velsignelse – eller en forbannelse. Glemt er alle sorger da Ingebjørg svinger seg i dansen med Eirik fra Kolberud. De to forelsker seg og innleder et hemmelig kjærlighetsforhold. Men Ingebjørg vet at moren aldri vil tillate et giftermål mellom dem. Mor Elin har egne planer for datteren … UTGIVELSER: INGEBJØRG OLAVSDATTER–NR. 31– 9788202614256–JULI INGEBJØRG OLAVSDATTER–NR. 32 – 9788202614263–AUGUST INGEBJØRG OLAVSDATTER–NR. 33 – 9788202614270–SEPTEMBER INGEBJØRG OLAVSDATTER–NR. 34 – 9788202614287–OKTOBER INGEBJØRG OLAVSDATTER–NR. 35 – 9788202614294–NOVEMBER INGEBJØRG OLAVSDATTER–NR. 36 – 9788202614300–DESEMBER

54


I Oslos forsteder på 1950-tallet er livet herlig, og Jordbæråsen er husmødrenes lykkeland. Der bor de med sine små familier og vokter sine perfekte fasader med falkeblikk. Når kvinnen med to barn og ingen giftering flytter inn, blir idyllen brutt. Det er duket for intriger og avsløringer av uante dimensjoner.

NORSKE SERIER

SYNNØVE ERIKSEN

Jordbærdamene

UTGIVELSER: JORDBÆRDAMENE –NR. 25– 9788202612801–JULI

ANNE MARIE MEYER

Julie Kristiania, 1916 Julie Aronsen bor sammen med sin mor, som eier Fru Aronsens Hotel & Pensionat. De lever et godt liv, men krigen ute i Europa gjør det stadig vanskeligere for dem. Julie er venninne med Mathilda, som arbeider på konfeksjonsfabrikk, men når venninnen havner i trøbbel, blir vennskapet satt på prøve.

UTGIVELSER: JULIE–NR. 23– 9788202614379–AUGUST JULIE–NR. 24– 9788202614386–OKTOBER JULIE–NR. 25– 9788202614393–DESEMBER

55


NORSKE SERIER

TORILL THORUP

Livet på Solhaug Lier i Buskerud, 1924 Sørine vokser opp på den idylliske eplegården Solhaug. Etter morens død har hun blitt nært knyttet til morfaren, som tynges av skyldfølelse etter at en grusom tragedie rammet familien. Når faren brått gifter seg igjen, kommer stemoren Iselin til gården med en ugift sønn – og en fortid hun ikke vil snakke om. UTGIVELSER: LIVET PÅ SOLHAUG–NR. 14– 9788202613976–JULI LIVET PÅ SOLHAUG–NR. 15– 9788202613983–SEPTEMBER LIVET PÅ SOLHAUG–NR. 16– 9788202613990–NOVEMBER

JENNY MICKO

Lydias løfte Rosendal 1901 I vakre Rosendal er ikke alt like idyllisk som det ser ut. Under overflaten syder det av hat, ondskap og mørke hemmeligheter. Bygdas midtpunkt er skjenkestuen, som Lydia og moren hennes driver. Lydia kan «lese» mennesker, men når Rosendal hjemsøkes av uforklarlige mord, er hun svarløs. Hun søker trøst i naturen og hos dyrene, men vet ikke lenger hvem som er venn eller fiende … UTGIVELSER: LYDIAS LØFTE–NR. 1– 9788202634360–JUNI LYDIAS LØFTE–NR. 2– 9788202634377–JULI LYDIAS LØFTE–NR. 3– 9788202634384–AUGUST

56


Syndig kjærlighet og mørke hemmeligheter

NORSKE SERIER

TORILL KARINA BØRNES

Morild

Øya Mydla, 1920 Frida arbeider lange dager i saltebua og har mange plikter hjemme. I stjålne stunder dagdrømmer hun om nabogutten Sindre. En dag legger en båt til kai, og en velkledd ung mann stiger i land. Det er den nye eieren av kremmerstedet Solvik, og Frida klarer ikke å riste av seg følelsen av at hun har sett ham før. UTGIVELSER: MORILD–NR. 14– 9788202613747–JUNI MORILD–NR. 15– 9788202613754–AUGUST

MAY LIS RUUS

Papirslottet Bergen, 1808 Celia er atten år når hennes far selger huset og handelsgården i byen for å satse alt på krutt- og papirmøllen på idylliske Alvøen, som huser førti arbeidere og tjenestefolk. Underveis til sitt nye hjem blir de vitne til at en kvinne faller i sjøen fra en klippe. Den dramatiske hendelsen avdekker mørke hemmeligheter, og tilværelsen på landet blir ikke så fredelig som Celia hadde forventet. UTGIVELSER: PAPIRSLOTTET–NR. 11– 9788202614973–AUGUST PAPIRSLOTTET–NR. 12– 9788202614980–SEPTEMBER

57


NORSKE SERIER

MERETE LIEN

Rosehagen Handlingen foregår i Kragerø og Bergen på slutten av 1800-tallet. Emily har hukommelsestap fra tiden før hun fylte ti år, og leter nå etter sannheten om sin fortid. Men jo mer hun husker, desto viktigere blir det for visse personer å få henne til å tie. UTGIVELSER: ROSEHAGEN–NR. 88– 9788202613198–AUGUST

PIA PEDERSEN

Skjebnestier Hadeland, 1910 Det vesle småbruket Solenga ligger idyllisk til på vakre Hadeland. Men tilværelsen er langt fra rosenrød, og Lovise vokser opp i fattigdom. En natt får en gammel, synsk kone et grufullt varsel – om Lovise. Kona kvier seg for å si noe, for man må ikke endre skjebnestier. Lovise vet ingenting om dette og forelsker seg i bygdas nye klokker. Men hva er det han skjuler? UTGIVELSER: SKJEBNESTIER – NR. 8 – 9788202612757 – JULI SKJEBNESTIER – NR. 9 – 9788202612764 – SEPTEMBER SKJEBNESTIER – NR. 10 – 9788202612771 – NOVEMBER

58


Drøbak, 1909. Søstrene Josefine og Martine kommer for å bo hos tante Tulla etter å ha blitt foreldreløse. I strandhotellet ved siden av tantens hus er det et rom som ikke leies ut til gjester. Her ble nemlig en kvinne brutalt drept, og det blir sagt at kvinnene som går inn på rom 11, aldri kommer ut igjen ...

NORSKE SERIER

JEANETTE SEMB

Skjærgårdsliv

UTGIVELSER: SKJÆRGÅRDSLIV–NR. 41– 9788202613600–JULI SKJÆRGÅRDSLIV–NR. 42– 9788202613617–OKTOBER SKJÆRGÅRDSLIV–NR. 43– 9788202613624–DESEMBER

EVA J. STENSRUD

Skyggespill April 1940 Ingen tror at ondskapen vil ramme nettopp dem – men når tyskerne invaderer Norge, havner hamarjenta Inger Marie og familien hennes i begivenhetenes sentrum. De rømmer mot tryggheten, men møter et helvete, og hele tilværelsen snus på hodet. Inger Marie bestemmer seg for å kjempe – for familien, for friheten, og for kjærligheten. Kampen mot urett har sin pris. Men å gi opp ville være å svikte seg selv, og det er en umulig tanke for henne. UTGIVELSER: SKYGGESPILL–NR. 13– 9788202613433–JULI SKYGGESPILL–NR. 14– 9788202613440–SEPTEMBER

59


NORSKE SERIER

JORUNN JOHANSEN

Soloppgang Andrine Tronvik (17) bor i kummerlige kår på en gård på Kongsvinger. Den gamle festningen ruver på toppen av åsen. Hvorfor ser Andrine en halshugget kvinne på festningsmuren? Er hun et speilbilde fra en svunnen tid? Hvorfor føler Andrine at kvinnen er uskyldig? Livet forandrer seg radikalt for Andrine da hun oppdager hvilke hemmeligheter familien hennes bærer på. UTGIVELSER: SOLOPPGANG–NR. 80– 9788202614126–JULI SOLOPPGANG–NR. 81– 9788202614164–AUGUST SOLOPPGANG–NR. 82– 9788202614188–AUGUST SOLOPPGANG–NR. 83– 9788202614249–SEPTEMBER SOLOPPGANG–NR. 84– 9788202614447–OKTOBER SOLOPPGANG–NR. 85– 9788202614461–NOVEMBER SOLOPPGANG–NR. 86– 9788202614478–NOVEMBER SOLOPPGANG–NR. 87– 9788202614485–DESEMBER

FRID INGULSTAD

Sønnavind Sterk skildring av småfolks skjebne i arbeidermiljøet langs Akerselva. Året er 1905. Unge Elise arbeider på et spinneri og forsørger sin syke mor og to småbrødre, sammen med lillesøsteren Hilda. Faren har alkoholen tatt. Elise og forloveden Johan møter mange prøvelser som kan velte deres fremtidsplaner. UTGIVELSER: SØNNAVIND–NR. 97– 9788202615031–JUNI SØNNAVIND–NR. 98– 9788202615048–AUGUST SØNNAVIND–NR. 99– 9788202615055–OKTOBER SØNNAVIND–NR. 100– 9788202615062–DESEMBER

60


NY SERIE

En familie med hemmeligheter – tre søstre som ikke kjenner fortiden

NORSKE SERIER

MERETE LIEN

Tårnsvalene

Bergen, 1896. De tre søstrene Engevik er av god familie, men moren måtte forsake mye da hun giftet seg av kjærlighet, med en fri kunstnersjel. Når han ikke dikter skillingsviser, drømmer faren om å seile til fjerne farvann. Moren prøver å holde begge bena på jorden, men det er ikke lett når eventyret lokker. Lite aner Mathilde, Louise og Leah at hele deres fremtid kan falle i grus dersom den store seilasen settes ut i livet. UTGIVELSER: TÅRNSVALENE – NR. 1 – 9788202613129 – AUGUST TÅRNSVALENE – NR. 2 – 9788202613136 – SEPTEMBER TÅRNSVALENE – NR. 3 – 9788202613143 – OKTOBER TÅRNSVALENE – NR. 3 – 9788202613143 – DESEMBER

ELLINOR RAFAELSEN

Veien hjem To søstre. To skjebner. Sjalusi, kjærlighet og rivalisering. Johanna Abrahamsen og hennes to døtre lever et liv på solsiden, mens ektemannen, som er kaptein på en stor båt, er borte det meste av året. Nå er han ventet hjem, og gleden er stor. Men ikke alt blir som forventet, og vennskap og familiebånd settes på prøve. Katrine og Kornelia er så ulike som to søstre kan bli, den ene sjarmerer alle, den andre føler seg oversett og plages av sjalusi. UTGIVELSER: VEIEN HJEM–NR. 29– 9788202613907–JULI VEIEN HJEM–NR. 30– 9788202613914–SEPTEMBER

61

VEIEN HJEM–NR. 31– 9788202613921–NOVEMBER


NORSKE SERIER

YVONNE ANDERSEN

Årringer En hjertevarm og nær historie fra Lunderskog Silja Olafsen, eneste barn av sagbrukseier Arvid Olafsen, blir stående overfor et vanskelig valg. Skal hun gifte seg og føre slekten videre, eller skal hun trosse faren og ta over sagbruket? Midt i valget dukker det opp en fremmed i bygda. En omreisende tømmerfløter, kjent som Elvekongen. UTGIVELSER: ÅRRINGER–NR. 44– 9788202614041–AUGUST ÅRRINGER–NR. 45– 9788202614058–OKTOBER ÅRRINGER–NR. 46– 9788202614065–DESEMBER

62¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

NORSK

SAKPROSA

Romaner 6 Noveller 21 Lyrikk 23 Essay og antologier 25 Gjenutgivelser 26

¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢

¢¢

¢


SAKPROSA – BIOGR AFI

LARS MONSEN OG KJETIL STENSVIK ØSTLI

Lars Monsen – Mitt liv

ISBN: 9788202562939 Kr 449,Måned: September

Villmarksmannen Lars Monsen har fått sin egen plass i den norske folkesjela, og millioner av nordmenn har fulgt hans ekstreme livsstil og eventyrlige ekspedisjoner gjennom TV-serier og bøker. I en personlig og åpenhjertig biografi, ført i pennen av Brageprisvinner Kjetil Østli, forteller Monsen om fantastiske opplevelser fra sine utallige ekspedisjoner, men også om nær-døden opplevelser, om oppveksten som formet ham, om en heroinavhengig bror og et alkoholforbruk som kunne ført livet i en annen retning. Lars Monsen valgte tidlig et liv på siden av samfunnets krav og forventninger. For første gang forteller Norges mest myteomspunne villmarking om hva som formet ham, hva som driver ham – og hva livet har gjort med ham.

L ARS MONSEN (f. 1963) er forfatter, villmarks- og ekspedisjonsfarer, programleder i NRK og foredragsholder. Han står bak ekspedisjonssuksessen «Canada på tvers» og TVprogrammet Ingen grenser som vant «Gullruten 2010» som beste realityprogram. Lars Monsen er blant Norges fremste hundekjørere, og han har deltatt både i Femundløpet og i Finnmarksløpet. Han har tilbragt mer enn 4000 døgn i sovepose – halvparten vinterstid nord for Polarsirkelen. K JETIL S. ØSTLI (f. 1975) er journalist i A-magasinet. Han har vunnet både Arne Hestnes-prisen, NTBs språkpris og Schibsted Journalism Award i kategorien Best Storytelling. Med dokumentaren Politi & røver (2009) vant han også Brageprisen.

66


SAKPROSA – BIOGR AFI

ATLE NIELSEN OG ØYVIND ALSAKER

En for laget Solskjærs United-arv I løpet av sin første periode som manager for Manchester United gikk Ole Gunnar Solskjær fra gudebenådet redningsmann til fortvilet observatør av et kollektiv i krise. En for laget er en bok om verdens største fotballklubb og deres norske trener. Det er en historie om hva som skjedde da den gamle idéen om United møtte dagens virkelighet, om kollektivets betydning i superstjernenes tidsalder.

ISBN: 9788202637163 Kr 379,Måned: September

ATLE NIELSEN (f. 1956) har lang fartstid som journalist, forfatter, quizmaster og artist, og han har utgitt en rekke bøker for både barn og voksne. ØY VIND ALSAKER (f.1965) er en av Norges mest rutinerte og profilerte fotballkommentatorer, og har dekket engelsk fotball siden 1990-tallet.

WILBUR SMITH

På Leopard Rock Wilbur Smith ble født mellom to verdenskriger, og vokste opp i Sentral-Afrika i etterdønningene av andre verdenskrig. I denne boka deler han de ekstraordinære historiene som har inspirert bøkene hans. Som da han ble angrepet av løver og farlige haier, da han gikk seg vill i den afrikanske villmarken uten vann, og da han krasjlandet med et lite propellfly midt i jungelen. Han forteller om de tidlige nådeløse skoledager til skriveforløsning kom, og alle forelskelsene. WILBUR SMITH er et globalt fenomen: en verdensberømt spenningsforfatter med en etablert leserskare oppbygd gjennom femtifem års skriving. Bøkene hans har solgt i over 130 millioner eksemplarer.

ISBN: 9788202605469 Kr 349,Måned: August Oversetter: Henning Kolstad

67


Foto: Jan Haug

SAKPROSA – BIOGR AFI

ISBN: 9788202555559 Kr 449,Måned: Oktober

TOR BOMANN-LARSEN

Haakon & Maud VIII Med dette bindet avslutter Tor Bomann Larsen sin monumentale biografi over kong Håkon den VII og hans tid, det største biografiske arbeid i norsk litteraturhistorie. Med utgangspunkt i et unikt og tidligere ukjent kildemateriale gir forfatteren innblikk i Kong Haakons liv og virke. Men det prisbelønnede verket er også en utfyllende gjennomgang av det forrige århundres norgeshistorie, sett fra en helt spesiell vinkel, og skrevet med en litterær og historisk fortellerkunst ingen kan gjøre Bomann-Larsen etter. Bind VIII tar for seg tiden fra annen verdenskrigs slutt til kongens død i 1957. Arbeiderpartiets store epoke i norsk historie, med et kongelig overhode med overraskende stor forståelse for den sosialdemokratiske grunntanke, og et nært forhold til statsminister Einar Gerhardsen. Den dramatiske striden rundt norsk natomedlemskap, norsk ledelse i FN, kronprinsesse Märthas død, atomstrid, Myklesak, og til slutt kongens sykeleie og død. Bindet inneholder også et tilbakeblikk på den største kongsgjerning i nyere norsk historie – et liv og et verk som formet vårt blikk på det moderne monarki.

TOR BOM ANN-L ARSEN (f. 1951) er bosatt i Drammen. Bomann-Larsen har en av Norges vittigste og skarpeste penner, enten han bruker den til å skrive eller til å tegne. I de senere år er han mest kjent for det store verket om kong Haakon og dronning Maud, samt for biografiene om Sigurd Christiansen og Roald Amundsen.

68


SAKPROSA – BIOGR AFI

ISBN: 9788202225278 Kr 199,-

ISBN: 9788202225292 Kr 199,-

ISBN: 9788202246662 Kr 199,-

ISBN: 9788202273569 Kr 199,-

ISBN: 9788202421441 Kr 199,-

ISBN: 9788202447502 Kr 199,-

UTGIVELSER: Æresordet, Haakon og Maud bind V (2011), Da det gjaldt (2009), Makten, Haakon og Maud bind VI (2008), Vintertronen, Haakon og Maud bind III (2006), 1905 (2005), Folket, Haakon og Maud bind II (2004), Olavs første skitur (2003), Kongstanken, Haakon og Maud bind I (2002), Sporet fra ødemarken (2001), Livlegen (1999), Det usynlige blekk (1997), Den siste prinsen (1996), Roald Amundsen (1995), På skitur (1994), Den evige sne (1993), Lille Sonjas store pappa (1993)

ISBN: 9788202579562 Kr 199,-


SAKPROSA – BIOGR AFI

HANS OLAV LAHLUM

Reiulf Steen Historien, triumfen og tragediene

ISBN: 9788202303686 Kr 449,Måned: Oktober

Knapt noen politiker fra norsk etterkrigstid har engasjert folk like sterkt som karismatikeren og ideologen Reiulf Steen (1933–2014). Få kunne begeistre tilhørere og lesere som ham – og få har klart å bli så omstridt både i og utenfor eget parti. De aller fleste tidligere ubesvarte spørsmålene om Reiulf Steen og Arbeiderpartiet i hans tid, får sitt svar i denne lenge etterlengtede politiske biografien. HANS OL AV LAHLUM er forfatter og historiker. I tillegg til politiske og historiske biografier har Lahlum hatt stor suksess som krimforfatter. Lahlums krimbøker oversettes til åtte språk.

TORGRIM EGGEN

Axel Fra smokken til Ovnen. Storyen om Axel Jensen Den store biografien om forfatteren Axel Jensen som døde i 2003, 71 år gammel. Jensens liv ble et fantastisk, kaotisk og myteomspunnet eventyr, og Torgrim Eggen har som den første samlet trådene til dette enestående kunstnerlivet.

ISBN: 9788202315597 Kr 399,Måned: Oktober

TORGRIM EGGEN er født i Oslo 1958 og debuterte med romanen Gjeld i 1992. I tillegg til toneangivende og kritikerroste samtidsromaner er Eggen aktiv som spaltist, essayist og kritiker. Han har bakgrunn både som musikkjournalist, musikkavisredaktør og som utøvende musiker.

70


SAKPROSA – BIOGR AFI

MARTE SPURKLAND OG TERJE SPURKLAND

Pappas runer I desember 2017 fikk Marte Spurklands far, den annerkjente runeforskeren Terje Spurkland, påvist en ondartet svulst i høyre frontallapp i hjernen. Det skal gå ganske nøyaktig ett år før den tar livet av ham. I løpet av dette året går far og datter sammen gjennom hans siste manuskript, verket om vårt tidligste skriftspråk slik det femdeles finnes ristet inn i stener, pinner, benrester og på kirkevegger, hva det forteller om de som levde her før oss – og hva det forteller om oss. Det blir en datters siste reise inn i farens særegne og fascinerende livsverk.

ISBN: 9788202596392 Kr 379,Måned: Oktober

Men Pappas Runer er like mye beretningen om å se den man har sett opp til hele livet langsomt forsvinne: en fortelling om kjærlighet, lojalitet, fortvilelse, desperasjon – og de 24 tegnene som gjorde oss til et skrivende folk.

M ARTE SPURKL AND (f. 1977) er journalist og programleder. Hun har jobbet i NRK, DN og VG, og nå for TV2. Fikk Riksmålsforbundets lytterpris 2015 for VG-podcasten «Tett på», har tidligere skrevet Førstedamer: En dannelsesreise i kvinneliv (2005); Skjebnereisen: En norsk-russisk kjærlighetshistorie (2007), Klassen (2017) og vært redaktør for diktsamlingene Kjærlighet og Sorg (Humanist forlag).

71


SAKPROSA – SUDOKU / QUIZ

HANNE MCBRIDE

Julesudoku Gjør deg klar for talltrimmen som gir hjernetrim! Julesudoku har 100 brett – 10 lette, 30 middels, 30 vanskelige og 30 ekstra vanskelige. Alle brettene har bare én mulig løsning og skal kunne løses ved hjelp av logisk resonnement. Bokas innledning beskriver lønnsomme metoder, og løsning på alle brettene står bakerst i boka. For deg som er mer glad i tall enn bokstaver. ISBN: 9788202639303 Kr 99,Måned: Oktober

HANNE MCBRIDE har fått æren av å ha introdusert sudoku i Norge, dette lille japanske tallbrettet som utfordrer logikken din. Hun står bak flere sudokubøker.

MARIT O. BROMARK

Julequiz 2019 – 1000 spørsmål & svar Julequiz inneholder mer enn 1000 spørsmål og svar, og har egne spørsmål til voksne og barn. Her finnes det spørsmål innen mange ulike kategorier, og det er noe for enhver smak. Boken har også en egen del om julen med spørsmål om juletradisjoner, julemat, julefilmer, julesanger og jul generelt. Her kan du teste kunnskapene dine. Mye moro for hele familien gjennom hele julen! ISBN: 9788202639648 Kr 99,Måned: Oktober

M ARIT O. BROM ARK (f. 1974) er journalist, forfatter og oversetter. Hun har skrevet bøker om politikk og samfunn, samt en serie quiz-bøker.

72


Eller: Hvorfor dagdrømming kan redde verden Høsten 2016 syklet Hilde Østby med hodet først inn i en steinbro. Ulykken gjør at forfatteren blir veldig kreativ, og hun vil finne ut hvorfor. Gjennom essayistisk og journalistisk utforskning, presenterer Kreativitetskoden både ny hjerneforskning og kreativitetens kulturhistorie, samtidig som den samler kreative menneskers erfaringer. Og som forfatterens guide til kreativitetens gåter dukker Alice og den hvite kaninen fra Lewis Carrolls klassiker opp.

ISBN: 9788202635510 Kr 379,Måned: Oktober

SAKPROSA – POPUL ÆRVITENSK AP

HILDE ØSTBY

Kreativitetskoden

HILDE ØSTBY (f. 1975) er idéhistoriker, forfatter og journalist. Hun ga i 2016 ut boka Å dykke etter sjøhester sammen med søsteren Ylva Østby. Den er oversatt til over 20 språk.

NIELS CHRISTIAN GEELMUYDEN

Spermageddon Forplantningsevnen i fritt fall Fruktbarheten faller over hele verden, både blant mennesker og dyr. Stadig flere par er ufrivillig barnløse, og i den vestlige verden er sædkvaliteten redusert med nesten 60 prosent på mindre enn 40 år. Går vi mot en utryddelse av menneskeheten og andre livsformer? En spennende og tidsaktuell bok som angår deg og kommende generasjoner på en måte som få andre bøker gjør.

ISBN: 9788202616014 Kr 379,Måned: September

NIELS CHR. GEEL MUYDEN er utdannet statsviter, journalist og forfatter. Han har skrevet en lang rekke bøker, blant annet bestselgeren Sannheten på bordet, og har fått flere litterære priser.

73


SAKPROSA – PERSONLIG UT VIKLING

KRISTIAN HALL

Glad igjen! Hvordan bli kvitt depresjon steg for steg. Arbeidsbok

ISBN: 9788202636012 Kr 299,Måned: August

Gjennom sin bok Glad igjen! har Kristian Hall hjulpet mange mennesker med å få mer glede og mestring i livet. Arbeidsboken gjør det enda enklere å komme i gang og fullføre programmet! Ved hjelp av skjemaer som du fyller ut hver dag, uke for uke, ser du fremskrittene dine tydelig og blir ytterligere motivert. En rekke personer forteller i boken hvordan de har brukt programmet, og hva de har oppnådd. KRISTIAN HALL (f. 1977) er utdannet sivilingeniør og har i mange år hatt ulike lederstillinger i næringslivet. Siden han ble frisk av depresjon, har han jobbet aktivt for å hjelpe andre. Hall bor i Drøbak med kone og barn.

AUDUN MYSKJA

Kunsten å finne ro

ISBN: 9788202609177 Kr 379,Måned: Oktober

Hva betyr det å føle indre ro og fred, og hvor finner vi den? Legen Audun Myskja inviterer oss til refleksjon og tilbyr ulike kroppslige teknikker og øvelser for å støtte og roe oss selv i alt fra hverdagsstress og følelsesmessige stormer til sykdom og livskriser. Vi får verktøy til å møte hverdagen med større ro, trygghet og tillit, og til å bli bedre kjent med hvem vi egentlig er.

DR.MED. AUDUN MYSK JA er lege, forsker og forfatter. Han har lang erfaring i å hjelpe mennesker med å finne ro, fred og indre frihet gjennom kurs, retreater, foredrag og bøker.

74


Dropp grubleriene – slipp fri fra nedtrykthet og depresjon med metakognitiv terapi Metakognitiv terapi har dokumentert effekt på lettere former for depresjon, og studier viser at man kan bli kurert – i tillegg på kort tid. Ifølge forskningen bør man betrakte sinnet som et filter, der alt passerer, med mindre vi aktivt velger å stoppe opp ved noe. Vi skal ikke forandre negative tanker til positive, men la tankene være og bry oss mindre om dem. Her forklarers hvordan vi kan gjenoppta kontroll med tankene og få livsgleden tilbake. PIA C ALLESEN er en dansk metakognitiv psykolog, klinikksjef og forfatter med en doktorgrad fra Manchester University.

ISBN: 9788202622534 Kr 379,Måned: August Oversetter: Tone M. Anderssen

SAKPROSA – PERSONLIG UT VIKLING

PIA CALLESEN

Lev mer tenk mindre

ÅSE FRAFJORD JOHNSON

Livet bare er «Du er jo et helt apotek!» Per Fugelli Åses sprudlende livsledsager og beste venn, Ivar, er død. Hjernesvulst. Tegninger og tekst blir til – og utgitt som boka Livet er, og solgt i 3500 eksemplarer. Mye har skjedd – Nye tekster og bilder har vokst fram, og resulterer i boka Livet bare er. Livet er blir til Livet bare er ..., ikke som vi skulle ønske det er. Valget vi har, er hvordan å leve det.

ISBN: 9788202621117 Kr 349,Måned: August

ÅSE FR AFJORD JOHNSON er utdannet adjunkt og har jobbet i barne- og ungdomsskolen. Har erfaring som veileder og foredragsholder, og er aktiv som akvarellmaler. Deltatt på ustillinger og selger bilder.

75


SAKPROSA – PERSONLIG UT VIKLING

TORKIL FÆRØ

Kamerakuren Slik du takler livet, takler du talt «Du har makt over sinnet ditt og ikke ytre hendelser. Innse dette, og du vil finne styrke.» Marcus Aurelius.

ISBN: 9788202605711 Kr 399,Måned: September

Bedre mestring er grunnleggende for bedre helse. Kamerakuren er en kombinert teori- og arbeidsbok om grunnleggende mestringsteknikker som bruker fotografering for å synliggjøre dem. Vær her nå. Se små ting og gjør dem store. Rett blikket mot verden. Aksepter det som er. Finn det som fungerer. TORKIL FÆRØ er utdannet lege ved Universitetet i Oslo. Han har jobbet i snart 20 år som allmennlege/ legevaktslege. Siden 2009 har han arrangert over 40 fotoworkshoper i ni land.

HENRIK HERREBRØDEN

Ti idrettsutøvere som søkte hjelp – og fikk det

ISBN: 9788202621407 Kr 349,Måned: Mai

Denne boken er bygget opp rundt ti historier om unge idrettsutøvere som møtte motgang og utfordringer på sin vei, men som fant en måte å løse dem på. Boken gir eksempler på temaer man kan reflektere over og øvelser man kan gjøre for å bli sterkere mentalt og dermed en bedre utøver. Boken er skrevet for unge idrettsutøvere og for alle som arbeider med idrett og ungdom. HENRIK HERREBRØDEN er utdannet psykolog fra Universitetet i Bergen. Idrettspsykologi er hans fordypningsemne, og han arbeider mye med mental trening, både i samarbeid med idrettslag og med enkeltutøvere.

76


SAKPROSA – SAMFUNN

OLE MARTIN MOEN OG AKSEL BRAANEN STERRI

Aktiv dødshjelp Etikk ved livets slutt Ole Martin Moen og Aksel Braanen Sterri tar for seg argumentene for og mot å tillate aktiv dødshjelp. De gjør den etiske debatten om aktiv dødshjelp klar og forståelig, og presenterer de sterkeste argumentene på begge sider. Forfatterne tar selv til orde for at aktiv dødshjelp bør bli tillatt og skisserer en modell for hvordan dette kan reguleres.

ISBN: 9788202594848 Kr 299,Måned: Mai

OLE M ARTIN MOEN (f. 1985) har doktorgrad i filosofi og er forsker ved Universitetet i Oslo og førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge. AKSEL BR A ANEN STERRI (f. 1987) er statsviter og doktorgrads­stipendiat i filosofi ved Universitetet i Oslo.

HENRIK SYSE

På den ene side ... Om ambivalens, tvetydighet og saker som har to sider I en offentlig debatt som blir stadig mer polarisert, oppfordrer Henrik Syse til mindre skråsikkerhet og til å se flere sider av saken. Ikke for tvilens egen skyld, men fordi grunnleggende prinsipper som menneskeverd og fredelig sameksistens tvinger oss til det. I sin underholdende og tilgjengelige stil gir Syse interessante og aktuelle eksempler fra politikk og samfunnsliv. HENRIK SYSE er filosof og forfatter. Han arbeider som forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) og er en ettertraktet foredragsholder. Han har utgitt flere bøker, blant annet Måtehold i grådighetens tid, Noe å tro på og Det vi sier til hverandre.

ISBN: 9788202639655 Kr 379,Måned: Oktober

77


SAKPROSA – SAMFUNN

BEATA ERNMAN, MALENA ERNMAN, GRETA THUNBERG OG SVANTE THUNBERG

Huset brenner Om en familie og et klima i krise

Dette er historien om hvordan Greta Thunberg ble den hun er i dag – rollemodellen som startet den første skolestreiken for klimaet i august 2018. Gretas mor, operasangeren Malena Ernman, forteller åpent og gripende om en familie i krise, om diagnoser og sammenbrudd, men fremfor alt om klimakrisen som påvirker oss alle. ISBN: 9788202636852 Kr 379,Måned: August Oversetter: Lene Stokseth

M ALENA ERNM AN er operasanger, og SVANTE THUNBERG er skuespiller. Sammen har de barna GRETA THUNBERG og BEATE ERNMAN. Familien bor i Stockholm. GRETA THUNBERG (f. 2003) startet den første skolestreiken i Stockholm i august 2018, noe som var begynnelsen på en internasjonal bevegelse. I 2019 mottok hun Fritt Ords pris sammen med Natur og Ungdom.

78


SAKPROSA – SAMFUNN

GRETA THUNBERG

Streik for klimaet Ingen er for ung til å gjøre en forskjell

«Jeg vil at dere skal få panikk.» I august 2018 bestemte Greta Thunberg seg for ikke å gå på skolen. Handlingen utløste en global bevegelse for tiltak mot klimakrisen. Talene hennes har skapt historie, og i Streik for klimaet er talene samlet. Boken er et rop for å få folk til å våkne og kjempe for planeten – og vår felles framtid. ISBN: 9788202644840 Kr 199,Måned: August

GRETA THUNBERG (f. 2003) startet den første skolestreiken i Stockholm i august 2018, noe som var begynnelsen på en internasjonal bevegelse. I 2019 mottok hun Fritt Ords pris sammen med Natur og Ungdom. Hun bor i Stockholm sammen med familien.

79


SAKPROSA – SAMFUNN

VEGARD TENOLD AASE

Alt det du elsker skal brenne I 2012 infiltrerte den norske journalisten Vegard Tenold Aase tre av USAs mest ideologisk ekstreme nasjonalistmiljøer. Alt det du elsker vil brenne gir et skremmende og forstemmende innblikk i disse miljøene som nå har funnet ny styrke, og tar leseren med til den mørke og paranoide vrangsiden av Amerika, en verden der den hvite rase trues og fienden lurer bak hvert eneste nye gatehjørne. ISBN: 9788202599409 Kr 379,Måned: August Oversetter: Morten Hansen

VEGARD TENOLD A ASE (f. 1979) er en prisvinnende norsk journalist utdannet ved Columbia University. Han har jobbet for Dagens Næringsliv, The New York Times og Rolling Stone Magazine.

RUNE OTTOSEN, TERJE TVEDT OG TORMOD HEIER (RED.)

Libya: Krigens uutholdelige letthet

ISBN: 9788202634421 Kr 399,Måned: August

Hvilke lærdommer kan vi trekke av bombingen av Libya i 2011? Var krigføringen i tråd med krigens folkerett? Brøt norske myndigheter grunnloven i forbindelse med krigsdeltagelsen? Levde media opp til sitt samfunnsoppdrag så lenge krigføringen i Libya pågikk? Ble det norske folk holdt for narr om de egentlige årsakene til krigen? Og hva ble konsekvensene av Libya-krigen for nasjonen Libya, RUNE OT TOSEN er professor emeritus ved OsloMet og styremedlem i Norsk PEN. TOR MOD HEIER er oberstløytnant i Hæren, fagbokforfatter og ansatt ved Forsvarets stabsskole. TER JE T VEDT er historiker, forfatter og filmskaper. Han er professor i historie ved Universitetet i Bergen og professor II ved Universitetet i Oslo.

80


SAKPROSA – SAMFUNN

TORE LINNÉ ERIKSEN

Afrika Fra det første mennesket til i dag Ikke i noen annen verdensdel har mennesker levd like lenge som i Afrika. I denne boka tas vi med på en spennende reise helt fra de første samlere og jegere til våre dager. Forfatteren formidler oppdatert kunnskap og nye perspektiver, og løfter fram afrikanske bidrag til vår felles globalhistorie. Boka er rikt utstyrt med bilder og kart.

TORE LINNÉ ERIKSEN er faglitterær forfatter, historiker og professor emeritus i utviklingsstudier ved OsloMet. Han har utgitt flere lærebøker i historie og bøker med temaer fra afrikansk historie.

ISBN: 9788202566326 Kr 499,Måned: September

ÅRSTEIN JUSTNES

De falske fragmentene og forskerne som gjorde dem til dødehavsruller

Siden 2002 har over 100 nye dødehavsrullfragmenter kommet på antikvitetsmarkedet. Denne boka forteller historien om antikvitetshandlerne som solgte dem, manuskriptsamlerne og institusjonene som kjøpte dem for hundretusener av dollar, og forskerne som gjorde dem til dødehavsruller.

ÅRSTEIN JUSTNES er professor ved Institutt for religion, filosofi og historie ved Universitetet i Agder og leder for forskningsprosjektet «The Lying Pen of Scribes».

ISBN: 9788202566395 Kr 299,Måned: November

81


SAKPROSA – SAMFUNN

BENTE KALSNES

Falske nyheter Løgn, desinformasjon og propaganda i den digitale offentligheten

ISBN: 9788202581176 Kr 249,Måned: August

Falske nyheter. Post-sannhet. Alternative fakta. De siste årene har gitt oss nyord på rekke og rad. Men selv om begrepene er nye, så er ikke fenomenene det. Det nye ligger i måten det falske produseres, distribueres og konsumeres på via internett og digitale medier. Boken viser hvordan falske nyheter og desinformasjon, effektivt spredd via sosiale medier, er en alvorlig trussel mot demokratier.

BENTE K ALSNES er førsteamanuensis i kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania.

OLAV BREEN

O Vestland, Vestland Denne reisehåndboka tar deg med gjennom Vestlandets landskap og viser vei til et vell av turmuligheter, museer, krigsminner og gamle kirker, alt med fyldig og oppdatert bakgrunnsinformasjon. Gjennom tekst og flotte bilder kan folk med og uten kjennskap til de "gamle" fylkene Hordaland og Sogn og Fjordane, bli mye bedre kjent med alt landsdelen har å by på. ISBN: 9788202566517 Kr 449,Måned: November

OL AV BREEN har utgitt flere reisebøker, blant andre Kristiansand – en mangfoldig by, Sør-Norge sør, Sør-Norge nord, Det glitrende Sørlandet, Kystriksveien, Nordsjøvegen og Ryfylkevegen.

82


S A K P R O S A – D E B AT T

FRANK ROSSAVIK

Best å holde kjeft? En liten bok om ytringsfrihetens krise Frank Rossavik har en lang karriere som journalist, forfatter, redaktør og kommentator i norsk presse, han har spesielle forutsetninger for å uttale seg om spørsmålene han tar opp til drøfting i denne boken: Står ytringsfriheten slik vi kjenner den – som demokratiets bærende premiss – under et press vi ikke ser konsekvensene av? Rossavik har fulgt utviklingen i samfunnsdebatten med et skarpt blikk i en årrekke. FR ANK ROSSAVIK (f. 1965) er politisk kommentator i Aftenposten og forfatter av flere kritikerroste biografier og andre bøker.

ISBN: 9788202541965 Kr 379,Måned: August

MARIANNE MARTHINSEN OG MARIA S. WALBERG

Rødt lys Det store skatteranet og hvordan vi kan stoppe det

Gapet mellom ekspertene på skatteflukt og de som deltar i samfunnsdebatten er for stort. Med Rødt lys vil Maria Schumacher Walberg og Marianne Marthinsen redusere dette gapet og ta debatten et skritt videre fra den moralske fordømmelsen: Hvordan kan vi gi flernasjonale selskapers bruk av skatteparadis rødt lys? Hvilke tiltak kan vedtas av Stortinget uten at det forutsetter internasjonal enighet?

ISBN: 9788202598365 Kr 379,Måned: August

M ARIANNE M ARTHINSEN (f. 1980) er politiker (Ap) og medlem av Stortingets Utenriks- og Forsvarskomité. M ARIA SCHUM ACHER WALBERG (f. 1982) er samfunnsøkonom og rådgiver i LO.

83


S A K P R O S A – R E P O R TA S J E

GURO HOFTUN

Eldreliv

ISBN: 9788202602253 Kr 399,Måned: September

Eldreliv – til deg som er i live handler om å være gammel i dagens Norge, og om å være pårørende. Boka gir humørfylte, alvorlige og ærlige fortellinger om blant andre Per, majoren som ikke lenger har uniformsjakke med blankpussede bevis på sin posisjon. Knut Erik (78) og Randi (78) som fant hverandre i godt voksen alder, Rukhshana (66) som ønsker at barna tar vare på henne i alderdommen, og Trine som måtte holde sin psykisk syke mor på avstand for å redde seg selv. En rød tråd gjennom Eldreliv er forholdet mellom forfatter Guro Hoftun og mamma Vesla (82) – et mordatter-forhold der omsorgsbyrden er i ferd med å forskyves, mens samtalene dreier seg om livet som er levd, dagene som skal leves, døden som kommer – og spørsmålet: Kan en voksen datter oppdra sin mor?

Hoftun deler sterke og kompliserte fortellinger om mange lange liv, og viser fram det mangefasetterte bildet av det å bli eldre i Norge. Dette er en bok alle – pårørende og eldre – kan bli grepet av og ikke minst få bruk for. Eldreliv gir inspirasjon, trøst og innsikt. Da Guro Hoftun utga boken Storbarnsliv i 2015, utløste den en landsdekkende samtale om unge mennesker. Boken ble nominert til Brageprisen.

GURO HOFTUN (f. 1970) har også skrevet skjønnlitterære romaner. Hun debuterte med romanen Anfall i 2011, fulgt av ungdomsromanen Ord på S (2015) og Svensken (2018).

84


SAKPROSA – HISTORIE

TOM KARP

God nok ledelse Hva ledere gjør i praksis God nok ledelse – hva ledere gjør i praksis er basert på norsk forskning på ledelse. Forfatterens hensikt med boka er å menneskeliggjøre ledelse. Forskningen viser at det er behov for å løfte ledelsesfaget ned fra pidestallen og gjøre det til noe hverdagslig; la ledelse handle om vanlige, feilbarlige mennesker og hva de, så godt de kan, gjør for å lede andre i en norsk kontekst og kultur. TOM K ARP er professor i ledelse ved Høyskolen Kristiania, og professor II ved Nord universitet og Høgskolen i Innlandet. Dette er hans femte fagbok på norsk.

ISBN: 9788202613327 Kr 289,Måned: Juni

EYSTEIN HALLE

Bomber over Oslo Det fatale flyangrepet på Victoria terrasse nyttårsaften 1944

Angrepet på Victoria terrasse nyttårsaften 1944 var et av de mest ødeleggende som rammet Norge under krigen, og muligens det mest mislykkede britene gjennomførte under hele krigen. 79 sivile nordmenn ble drept i aksjonen. Hendelsen har likevel vært lite omtalt, og Hjemmefrontens rolle har vært lite kjent. Dette er en dramatisk og medrivende beretning om en hendelse fra andre verdenskrig som fremdeles har ukjente sider.

ISBN:9788202599324 Kr 449,Måned: August

EYSTEIN HALLE (f. 1968) er skribent og oversetter. Han har en bachelorgrad i engelsk språk.

85


SAKPROSA – HISTORIE

MARY BEARD

SPQR Romerrikets historie Mary Beard tar for seg 1000 års historie og viser hvorfor Romerrikets historie fortsatt er svært viktig. Imperiets erobringer, grusomhet og dekadanse brukes til skrekk og advarsel. Modellen for borgerskap, sikkerhet og individets rettigheter er en del av våre sivilisatoriske idealer den dag i dag. I denne definitive historien gir Beard et nytt blikk på Romerriket. ISBN: 9788202605254 Kr 449,Måned: September Oversetter: Eve-Marie Lund

M ARY BEARD (f. 1955) er professor ved Newnham College i Cambridge og medlem av British Academy og American Academy of Arts and Sciences. Hun har skrevet flere bøker, blant annet Kvinner & makt – et manifest.

VOLKER WEIDERMANN

Oostende 1936 Stefan Zweig og Joseph Roth Sommeren før mørket falt

ISBN: 9788202624682 Kr 379,Måned: August Oversetter: Ute Neumann

I denne internasjonale bestselgeren skriver Volker Weidermann innsiktsfullt og engasjerende om europeiske eksilforfattere og intellektuelle, blant dem Stefan Zweig og Joseph Roth, som samlet seg i en belgisk badeby før 2. verdenskrig. Hitler hadde forbudt bøkene deres, men her kunne de nyte sommeren, livet og vennskapene før mørket senket seg over Europa. VOLKER WEIDER M ANN (f. 1969) er litteraturredaktør i Der Spiegel. Han har skrevet en rekke biografier og litteraturhistoriske verk.

86


SAKPROSA – HISTORIE

SIMON SEBAG MONTEFIORE

Historiens skrift Brev som forandret verden Den kritikerroste historikeren Simon Sebag Montefiore har plukket ut over hundre brev, fra antikken til det 21. århundre. Noen er edelmodige og inspirerende, noen er avskyelige og skakende. Montefiore er en mesterlig forteller, og her viser han hvorfor disse brevene er obligatorisk lesning – hvordan de gir oss innsikt i fortiden, beriker nåtiden og kaster nytt lys over fremtiden. SIMON SEBAG MONTEFIORE har skrevet flere romaner og prisbelønte dokumentarbøker, blant annet Jerusalem, Stalin og Dynastiet Romanov. Bøkene hans er oversatt til 40 språk.

ISBN: 9788202639907 Kr 379,Måned: September Oversetter: Eivind Lilleskjæret

MARIA ROSVOLL

Zolo Karoli En europeisk historie

Zolo Karoli er beretningen om en norsk rom-skjebne før den annen verdenskrig, slik den er avtegnet i dokumenter og politirapporter. Maria Rosvoll var medforfatter på den rystende Et uønsket folk fra 2017, som dokumenterte den årelange forfølgelsen av «sigøynere» i Norge. I årets bok tar hun for seg en familie som jages fra land til land i et Europa som ikke vil vedkjenne seg dem, inntil reisen ender i gasskamrene.

ISBN: 9788202590161 Kr 379,Måned: August

M ARIA ROSVOLL er historiker og prosjektkoordinator ved HL-senteret. Hun har arbeidet sammen med norske rom siden 2006.

87


SAKPROSA – HISTORIE

DAG KULLERUD

Dagen

ISBN: 9788202605131 Kr 449,Måned: August

Gjennom Dagens 100-årige historie har avisa overlevd noen av de kraftigste feidene i norsk pressehistorie – det er til dels fantastiske historier som ikke minst skyldes motsetningen mellom det å være en ideologisk styrt avis og journalistiske og redaksjonelle hensyn. Dagen ble stiftet som en ideologisk avis – et kamporgan som er politisk uavhengig, men også uavhengig av kristne religiøse retninger. DAG KULLERUD (f. 1952) er norsk journalist og forfatter. Han har jobbet i NRK og i Dagbladet, hvor han blant annet var leder av politisk avdeling og kronikkredaktør. Han har skrevet flere skjønnlitterære bøker og en rekke sakprosabøker.

ALFRED FIDJESTØL

Lyden av Oslo Oslo-Filharmoniens historie 1919–2019 Oslo-Filharmonien fyller 100 år i 2019, og historien om et av Europas ledende symfoniorkestre fortelles for første gang på 50 år. Lyden av Oslo er en uavhengig, selvstendig og kritisk gjennomgang av orkesterets hundreårige historie. Det er ikke bare en institusjonsbiografi, men et portrett av landet og byen som denne institusjonen til enhver tid virket i. ISBN: 9788202635503 Kr 399,Måned: September

ALFRED FIDJESTØL (f. 1971) har tidligere utgitt en rekke kritiskkerroste bøker, deriblant flere institusjonsbiografier, og mottok som første sakprosaforfatter Sult-prisen i 2014.

88


SAKPROSA – HISTORIE

VICTOR NORMAN

En liten åpen by Fortellingen om Risør 1873–2018 Boken forteller om Risørs vei fra velstående seilskuteby, via fritt fall i 1910, egalitær samling i bånn etterpå og fredelig industriby etter krigen, til dagens vakre småby med postindustriell veksthemming. Den forteller om sjøfolk og utvandrere og kvinnepionérer, om ustyrlige avisredaktører og lavkirkelige opprørere, om teselskaper og avholdskamp, om skjær og seiling og sommergjester – og mye mer.

ISBN: 9788202624453 Kr 499,Måned: Juni

VICTOR NOR M AN (f. 1946) er født og oppvokst i Risør, er samfunnsøkonom og professor emeritus ved NHH hvor han var rektor 1999–2001. Han har vært statsråd i Bondevik II-regjeringen og er fast spaltist i DN.

PER ARVID ÅSEN

Hagevekster og hagebruk på 101 norske fyr Folket på fyrstasjonene ville gjerne ha muligheten til å dyrke jorda. Matauk var viktig, og hagebruk var en del av dette. Å se ting spire og gro var oppløftende for fyrfolket. Prydplanter spredte glede i hverdagen. Boka tar for seg 101 fyr langs hele norskekysten, og omtaler hagebruket i tiden da fyrene var bemannet, samt beskrivelse av de plantene som fortsatt står igjen på fyrstasjonene.

ISBN: 9788202610227 Kr 499,Måned: Juli

PER ARVID ÅSEN (f.1949) er botaniker og arbeider som førstekonservator ved Naturmuseum og botanisk hage, Universitetet i Agder. Han har tidligere skrevet bøkene Illustrert Algeflora og Norske klosterplanter.

89


S A K P R O S A – K U LT U R H I S T O R I E

FREDRIK SJÖBERG

Mamma er gal og pappa er full

ISBN: 9788202608279 Kr 379,Måned: August Oversetter: Alexander Leborg

Et forsvunnet maleri dukker opp etter hundre år. Det viser to deprimerte femteåringer på Den franske rivieraen, begge født 1906. Når Fredrik Sjöberg ser bildet, skjønner han at det skjuler en historie. Jentenes mødre var søstrene Lisa og Eva fra den eksentriske og stormfulle familien Adler i Gøteborg. De var sterke kvinner på jakt etter geniale, men uutholdelige menn. Mamma er gal og pappa er full er en familiehistorie om kjærlighet og glemsel.

FREDRIK SJÖBERG (f. 1958) er en av Sveriges mest markante forfattere. Han er også kulturskribent, kritiker, oversetter og biolog, og særlig kjent for den halvt selvbiografiske trilogien Fluefellen, Flyktkunsten og Rosinkongen.

TOR ÅGE BRINGSVÆRD

HYPP

ISBN: 9788202622152 Kr 399,Måned: August

Oppfølgeren til den kritikerroste VOV. Nå handler det om hesten. Hesten har vært sett opp til, beundret og respektert – som venn og hjelper, som gudenes dyr, som skaper og frelser, men først og fremst som vår følgesvenn. HYPP er en fantasieggende reise gjennom fire tusen år, i rolig litterært trav eller forrykende galopp – som alltid ansporet av den nysgjerrighet og fortellerglede som er særegen for Tor Åge Bringsværd.

TOR ÅGE BRINGSVÆRD (f. 1939 i Skien) har en stor produksjon bak seg. Han har fått mange priser, bl.a. Kritikerprisen, Rivertonprisen, Aschehougprisen, Doblougprisen, Riksmålsprisen og Ibsenprisen.

90


S A K P R O S A – M AT O G D R I K K E

TRINE SANDBERG

Trines hverdagsmat Trine Sandberg med det hun kan aller best – hverdagsmat. Her er retter som ikke tidigere har vært samlet mellom to permer, mat som er enkel og rask å lage, og passer store som små, akkurat slik vi ønsker god hverdagsmat skal være. Her er alt du ønsker å spise i hverdagen. Flere av rettene er basert kun på grønnsaker. Du kan også unne deg dessert i hverdagen. Her har matglede i fokus.

ISBN: 9788202638795 Kr 399,Måned: September

TRINE SANDBERG er Norges største matblogger og bestselgende kokebokforfatter. Trine har flere bloggpriser bak seg og fikk også Vixen Influencer Awards 2017 Årets business.

91


S A K P R O S A – M AT O G D R I K K E

ANNE-KAT. HÆRLAND, BJÖRN SVENSSON, MARTIN FJELD

Kokken, bakeren, hun komikeren og mat de elsker

ISBN: 9788202606268 Kr 399,Måned: September

Mat fra en av Norges beste kokker, brød fra profesjonell surdeigsbaker, tekst av en av Norges mest slagferdige kvinner: Anne-Kat. Hærland har intervjuet kokken Bjørn Svensson og bakeren Martin Fjeld, slik at du blir bedre kjent med deres drivkraft og evne til å bringe ingredienser og smaker til nye høyder. Rettene er enkle å lage, fremgangsmåtene er tydelig forklart. Tekstene som binder det hele sammen, er både morsomme og lærerike.

ANNE-K AT. H ÆRL AND er prisbelønt komiker og forfatter, også kjent fra «Nytt på nytt». BJÖRN SVENSSON har drevet Oscarsgate restaurant og Fauna, nå driver han Galt. Han har fått Michelin-stjerne for alle tre. M ARTIN FJELD er baker som har spesialisert seg på surdeig. Han står bak Ille brød.

92


Finngaard deler sine beste oppskrifter på bl.a. havrekaker, sjakkruter, sjokoladesnitter, ingefærkaker og honningkaker. Kjente klassikere som franske madeleinekaker og italienske biscotti hører også med, og julekakene er heller ikke glemt. Boken har inspirerende tekster om småkakenes historie og tradisjoner, og du får en rekke gode baketips. Småkakene er enkle å bake, gode til kaffen og populære gaver.

ISBN: 9788202602529 Kr 379,Måned: Juli

S A K P R O S A – M AT O G D R I K K E

KARI FINNGAARD

Småkaker fra mormors kjøkken

K ARI FINNGA ARD jobber som frilans journalist, stylist og fotograf og er ivrig opptatt av alle bordets gleder. Hun har i en årrekke levert matreportasjer til Lev Landlig og skrevet flere kokebøker, bl.a. Mormors kaker og Mitt landlige kjøkken.

ROBERT SMITH-HALD

Godt øl Bryggerens beste råd Dette er ølboka for alle som vil lære å brygge et øl som er smakfullt og personlig. Godt øl er basert på Roberts filosofi om å gjøre det enkle enkelt. Han tar deg også med på en sprudlende øl- og gjærreise, og gir deg all den viten du trenger. Du kan begynne med Roberts oppskrifter, deretter kan du prøve deg fram selv. Lag ditt eget øl tilpasset din smak, her får du råd av en profesjonell brygger.

ISBN: 9788202595852 Kr 399,Måned: September

ROBERT SMITH-HALD er norsk-amerikaneren som vendte hjem med nye ideer om ølbrygging. Han holder kurs om hvordan man brygger på en enkel måte, har vunnet priser for ølet og er også sanger/låtskriver.

93


S A K P R O S A – T R E N D/ I N T E R I Ø R

HALVOR BAKKE

Mer eventyrlig oppussing

ISBN: 9788202639310 Kr 459,Måned: September

I Mer eventyrlig oppussing tar interiørog møbeldesigner Halvor Bakke deg med til fjells, sjøs og skogs for å pusse opp og innrede forskjellige hytter. Du får innblikk i hvordan han og hans team forvandler middelmådige feriesteder til hytteperler, og du får vite hvordan du med praktiske løsninger kan oppnå ditt hytteparadis. Halvor viser også fram sitt eget paradis og private hytte, Boblebu.

HALVOR BAKKE er interiør- og møbeldesigner og kjent programleder i TV3 for blant annet serien Eventyrlig oppussing. Halvor har skrevet flere flotte innredningsbøker.

94


S A K P R O S A – T R E N D/ I N T E R I Ø R

ANDERS RØYNEBERG

Plantelykke Stell og innred med grønne planter Anders Røyneberg, også kjent som Arctic Gardener, gir de beste tipsene om hvilke grønne planter du bør velge og om hvordan du steller dem. Han forteller entusiastisk om hvordan du kan innrede og style hjemmet ditt rom for rom med ulike planter og om hvilke postive effekter plantene har. Boken inneholder også en egen del med planteportretter. ANDERS RØYNEBERG arbeider som terapeut, skribent og foredragsholder. Han har fått over 40 000 følgere på Instagram siden har startet @arcticgardener i 2017.

ISBN: 9788202618841 Kr 349,Måned: August

NINA SKARRA

Skap din drømmegarderobe med system, stil og bærekraft Ta kontroll over klesskapet og finn din personlige stil – til glede for både deg selv og miljøet! Suksessdesigner Nina Skarra hjelper deg til å gjøre færre innkjøp og feilkjøp med sin kunnskap om kledelige snitt og farger, kvalitet og miljøvennlige tekstiler. I Ninas ni-trinns skaprens rydder du for å finne din personlige stil i ditt eget klesskap, og komiker Else Kåss-Furuseth har stilt hele sin elleville garderobe til disposisjon for å vise hvor lett og morsomt det kan gjøres.

ISBN: 9788202602093 Kr 379,Måned: September

NINA SK ARR A er den første skandinaven som har vist kleskolleksjonene sine på Mercedes Benz New York Fashion Week. Hun er internasjonalt anerkjent for sine vakre gallakjoler og kolleksjoner forankret i bærekraft, gjennomsiktig produksjonsprosess og biologisk mangfold.

95


SAKPROSA – HOBBY OG STRIKKING

BIRGER BERGE

Moderne tradisjonsstrikk I Moderne tradisjonsstrikk vil du bli inspirert til å strikke herlige plagg til dame og herre. Du finner oppskrifter på gensere, kofter, halser, luer og votter – moteriktige og bruksvennlige plagg. Og ikke minst, strikk til hjemmet er med. Her er bl.a. fine grytekluter, trekk til drikkeflasken og trekk til blomsterpottene, men også tversoversløyfe og slips, og et belte til finkjolen. ISBN: 9788202605322 Kr 379,Måned: September 25–65 år

BIRGER BERGE er utdannet historiker og arbeider på Holbergprisen, UiB. Han er opptatt av tradisjonelt håndarbeid og bruker mye tid på å utvikle strikkemønstre som viser den rike tradisjonen vi har.

ARNE & CARLOS, KARI HESTNES, BIRGER BERGE, BENTE PRESTERUD, LINDA MARVENG OG ISELIN HAFSELD

Norsk strikkedesign

ISBN: 9788202615819 Kr 399,Måned: Oktober

Her får du oppskrifter på 30 herlige plagg av noen av Norges fremste strikkedesignere. Arne & Carlos har bl.a. en ny damegenser inspirert av de klassiske skigenserne fra 50-tallet. Kari Hestnes har som ett av bidragene en kjole, sommerlig og flørtete i uttrykket, perfekt for mindre og større anledninger. Birger Berge har en tidsriktig og flott herregenser og votter preget av Vestlandets natur. Blant Bente Presteruds bidrag finner du en herregenser, inspirert av tradisjonelle mønstre, men med moderne, spennende farger. Linda Marveng viser bl.a. en trendy genser med et slående fletteopplegg, og med tilhørende hals og alpelue. Fra Iselin Hafseld får du bl.a. en unik damegenser med mønster som kan virke grafisk, men som likevel er tuftet på norske tradisjonsmønstre.

96


Strikk med stil tar pulsen på motebildet, og her vil du finne mange av dine nye favorittplagg. Deilige gensere og jakker som er perfekte i bybildet, men også på skogstur. Romantiske plagg perfekte til en nydelig sommerkveld. Kosesokker til en kjølig høstkveld når du skal slappe av i sofaen med et strikketøy, og selvsagt er den kjente Lindteingenseren med. Mange av plaggene er enkle og raske å strikke, gled deg!

ISBN: 9788202629649 Kr 379,Måned: Oktober

SAKPROSA – HOBBY OG STRIKKING

TOVE LINDTEIN

Strikk med stil

TOVE LINDTEIN er en lidenskapelig og entusiastisk strikker. Hun er opptatt av variasjoner i motebildet og er kjent for sine smakfulle strikkedesign. Tove har frilansoppdrag for flere garnleverandører.

KRISTIN THORSNES

Heilt spesiell Sy til kids, tweens & queens En inspirerende bok for deg som vil sy klær selv. Du får mer enn 40 oppskrifter med fire mønsterark i full størrelse for å sy klær til barn og dame. Her er blant annet bodyer til babyer, tøffe shortser og topper til småbarn, kule bukser og hettegensere til skolebarn, kjoler og trøyer til større barn og voksne. Alle oppskriftene er nøye forklart, og en detaljert syskole forklarer deg teknikkene.

KRISTIN THORSNES er utdannet frisør og make upartist. Hun driver firmaet Heilt spesiell der hun holder kurs og foredrag om å sy klær til barn og voksne.

ISBN: 9788202599270 Kr 399,Måned: August Foto: May B. Langhelle og Roar Bjørkhaug

97


SAKPROSA – HOBBY OG STRIKKING

DENISE SAMSON

Sommerlig strikk og hekling

ISBN: 9788202634841 Kr 399,Måned: Juni

La deg inspirere til å strikke og hekle herlige sommerplagg til baby, barn, dame og herre. Du kan lage lekre plagg som jakke, genser, kjole, topp, tunika og poncho. Eller hva med noe til hjemmet – sengeteppe, badematte, håndkle eller klut? Med 40 oppskrifter å velge mellom er det lett å finne nye favoritter. Forfatterens tips og forklaringer gjør det enkelt og morsomt å komme i gang med nye prosjekter. DENISE SA MSON er en pasjonert strikker og hekler, og har i mange år levert egne design til ukepressen. Sommerlig strikk og hekling er hennes fjerde bok. Hun har også oversatt en rekke håndarbeidsbøker.

SARAH LONDON

Fargeglade bestemorsruter 25 herlige hekleoppskrifter

ISBN: 9788202636913 Kr 349,Måned: August Oversetter: Denise Samson

Teknikken med å hekle bestemorsruter kommer opprinnelig fra Afghanistan, men den har etter hvert blitt allemannseie. I Fargeglade bestemorsruter gir forfatteren Sarah London nytt liv til tradisjonen. Med sine sprelske og uventede fargekombinasjoner komponerer hun heklearbeider som du kan pynte opp hjemmet ditt med. Her er ideer til hvert rom i huset: stue, kjøkken, spisestue, soverom og bad.

98


Kom i julestemning ved å hekle din egen julepynt! Hekle julepynt inneholder gode hekleoppskrifter på klassisk julepynt til moderne hjem. Du kan utvide julepyntsamlingen din og sette ditt eget preg på julehjemmet med alt fra vakre julekuler, stjerner og hjerter til små vimpler, fugler og lyshus. Lag gjerne noen ekstra, de vil bli populære gaver! Boken er fylt med vakre bilder av julepynt på juletreet, i vinduet og ellers i hjemmet. HEIDI OG PIA JOHANNESEN er søsken som hekler og strikker, designer og utarbeider oppskrifter. De har en forkjærlighet for naturlige og bærekraftige produkter i avstemte, rolige farger.

ISBN: 9788202638955 Kr 349,Måned: November Oversetter: Kaja Kvernbakken

S A K P R O S A – H O B B Y O G S T R I K K I N G // K A L E N D E R

HEIDI OG PIA JOHANNESEN

Hekle julepynt

IBEN SANDEMOSE

Kalender 2020 Årskalenderen utkommer for 29. gang! Temaet for 2020 er livsglede. Nok en gang har forfatteren laget en klok, vakker og humoristisk kalender – en liten perle, et kunstverk, noe å smile litt av hver dag. Kalenderen er den perfekte gaven til deg selv eller dem du er glad i. Det er alltid lett å kjenne seg igjen i Iben Sandemoses skildringer av livets oppturer og nedturer.

ISBN: 9788202639327 Kr 199,Måned: Oktober

IBEN SANDEMOSE (f. 1950) er forfatter, billedkunstner, tegner og illustratør. I sin lange karriere har hun utgitt årskalendere og flere bøker og er særlig kjent for barnebokserien om Farmor og Fiat.

99


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

FONT

NORSK Romaner 6 Noveller 21 Lyrikk 23 Essay og antologier 25 Gjenutgivelser 26

¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢

¢¢

¢


F O N T – O V E R S AT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R

CHIGOZIE OBIOMA

Et kor av minoriteter En menneskelig skytsånd – en chi – fører ordet i denne storslåtte fortellingen om kjærlighet og tap. Hønsebonden Chinonso vil skaffe seg utdannelse for å få kvinnen han elsker, men veien til universitetet blir farefull. Med elementer fra Homers Odyssé og nigeriansk Igbo-mytologi blir Chinonsos reise en episk historie om møtet mellom tradisjon, modernitet og identitet.

ISBN: 9788281695009 Kr 379,Måned: August Oversetter: Tone Formo

CHIGOZIE OBIOM A (f. 1986 i Nigeria) er bosatt i USA. Han underviser i kreativ skriving ved University of Nebraska-Lincoln. Hans prisbelønnede debutroman, Den forbudte elven, utkom på norsk i 2017.

102


35-årige Peri lever familielivet i Istanbul. En dag vekker et gammelt fotografi til live minner fra studietiden ved Oxford-universitetet. Mellom venninnene Shirin og Mona følte Peri seg alltid fanget i midten mellom frimodighet og tro – en evig tviler. Hvor stor er avstanden mellom den Peri er i dag, og den hun kunne ha blitt? En intens, utforskende roman om kjærlighet, frihet og religion. ELIF SHAFAK (født i Frankrike 1971) er Tyrkias mest leste kvinnelige forfatter. Hun er også en engasjert politisk kommentator og foredragsholder. Shafaks bøker er utgitt i over 40 land.

ISBN: 9788281694996 Kr 349,Måned: August Oversetter: Bente Klinge

F O N T – O V E R S AT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R

ELIF SHAFAK

Tre døtre av Eva

YAN LIANKE

De fire bøkene I distrikt 99, en underavdeling av en kjempemessig arbeidsleir i en isolert del av Henan-provinsen, sitter en gruppe høyt utdannede mennesker fengslet for deres vaklende tro på den kommunistiske ideologien. Med sin skarpe og poetiske prosa forener Yan Lianke politisk satire og fabel i en roman om den universelle kraften i vennskap, kjærlighet og tro i møte med grotesk undertrykkelse. YAN LIANKE (f. 1958) er utdannet ved universitetet i Henan og kunstinstituttet til Folkets hær. Han debuterte i 1978 som skribent for Hæren. Han har mottatt en rekke prestisjetunge priser. Yan Lianke bor i dag i Beijing.

ISBN: 9788281695016 kr 179,Måned: September Oversetter: Brit Sæthre

103


FONT – FOTO

Norges fotoalbum 1920–1929

ISBN: 9788281695139 Kr 379,Måned: September

Bli med på en informativ, morsom og nostalgisk reise gjennom 1920-tallets Norge. I denne kritikerroste fotobokserien finner du muntre blinkskudd og stolte sportsøyeblikk, dramatiske reportasjefotografier, bildene som kledde av makten, unike tidsbilder fra nordmenns dagligliv og vakre naturfotografier. Kjente samfunnsaktører skriver om viktige bilder sett fra sitt fagperspektiv, gjennom hele serien.

KEN OPPRANN

Fem hundre sekunder fra solen

ISBN: 9788281693135 Kr 449,Måned: September

Gjennom de siste tretti årene har den prisbelønte dokumentarfotografen Ken Opprann reist verden rundt og fotografert mennesker i det offentlige rom, fra fødsel til død, i lek og arbeid, glede og sorg. I Fem hundre sekunder fra solen er dette dokumentariske og kunstneriske arbeidet samlet i en vakker og gripende fotobok. Oppranns fotografier handler om menneskeverd, og om alt som binder oss sammen. KEN OPPR ANN (f. 1958) har studert foto ved Academy of Art i San Francisco. Opprann har utgitt flere bøker og vunnet en rekke priser for sine arbeider.

104


F O N T – M AT O G D R I K K E

LISE FINCKENHAGEN

God mat hele uka Den dyktige kokken og matformidleren Lise Finckenhagen presenterer lekre oppskrifter i avis og radio hver eneste uke, og i denne boken finner du 140 av folkets favoritter – for første gang samlet mellom to permer. Her inspireres du til å lage velsmakende retter til alle ukens dager og anledninger – fra halvtimesretter og grønne middager til fredagskos og søndagsklassikere. Og naturligvis er det ryddet plass til Finckenhagens søte fristelser.

ISBN: 9788281695122 Kr 399,Måned: September

LISE FINCKENHAGEN er en av Norges mest profilerte kokker og har solgt over 100 000 kokebøker i Norge. Hun har jobbet ved flere tre-stjerners restauranter i Frankrike og Spania, og er den første norske kokken som fikk innpass hos El Bulli. I 2009 ble hun kåret til årets matformidler.

105


F O N T – K U LT U R H I S T O R I E

OLE MATHISMOEN

Trettitre norske trær og hva de har vært vitne til I Norge vokser det ti milliarder trær. I denne boken møter du 33 av dem. Den prisbelønte journalisten Ole Mathismoen tar oss med på en kulturhistorisk natursti til de eldste og største trærne som vokser rundt om i landet vårt. Her møter vi hule eiker og urgamle furuer, mange av dem har opplevd og overlevd vikingtiden, svartedauden, heksebrenning, danskekonger og verdenskriger. ISBN: 9788281695146 Kr 399,Måned: Oktober Foto: Stig B. Hansen

OLE M ATHISMOEN (f. 1961) er utdannet tømmerhogger og journalist. Han har vært ansatt i Aftenposten siden 1983, som politisk journalist og som klima- og miljøjournalist. Han har utgitt flere bøker.

106


F O N T – N AT U R

PER ROGER LAURITZEN

Omveier Fjellturer i pionerenes fotspor I denne boka har den erfarne turbokforfatteren Per Roger Lauritzen plukket frem noen av sine beste turopplevelser. Han har konsentrert seg om kjente fjellområder i det sydlige Norge, hvor han har vandret i gamle spor både på ski og til fots. For Lauritzen er det å gå tur noe mye mer enn og ta seg frem fra A til B. Han er i likhet med de fleste andre opptatt av naturen omkring seg, men har i tillegg en unik interesse for historien i disse fjellområdene. PER ROGER L AURITZEN (f. 1956) er fra Sandefjord og bor i Asker. Han har utgitt et stort antall tur- og naturbøker. Han er kjent som redaktør i DNT, nå for NAF, og er en ettertraktet foredragsholder.

ISBN: 9788202639914 Kr 399,Måned: August

REIDAR ANDERSEN OG ESPEN SØILEN

Jegere Fra franske vinmarker til norske elgskoger Homo sapiens har en nær 300 000 år lang historie sterkt knyttet til vår utnyttelse av naturens ulike ressurser. Våre forfedre kan selvfølgelig følge sin historie enda lenger tilbake. Jegere er en fortelling om sapiens´jakthistorie. Historien starter der hvor vår art hadde sin opprinnelse. På veien dit får leseren innblikk i hvordan vi erobret jaktmarkene fra andre arter og tok oss sjøveien til Norge. REIDAR ANDERSEN (f. 1953) har en cand.real. eksamen fra Universitetet i Oslo (1981) og en doktorgrad i biologi fra NTNU (1989).

ISBN: 9788202639594 Kr 379,Måned: August

ESPEN SØILEN er generalsekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF). Søilen er tidligere avdelingsdirektør for internasjonalisering og europapolitikk i NHO. Han er utdannet historiker med hovedfag fra Universitetet i Oslo og en doktorgrad fra Norges Handelshøyskole. Han har også bakgrunn som forsker, foreleser og forfatter.

107


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

NORSK

ENERGIC A

Romaner 6 Noveller 21 Lyrikk 23 Essay og antologier 25 Gjenutgivelser 26

¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢

¢¢

¢


Foto: Nick Hopper

ENERGICA – SJEL , KROPP OG SINN

SJAMAN DUREK

Spirit Hacking Forfatteren forklarer på jordnært vis hva sjamanisme er; han tydeliggjør at det ikke er en religion, men en levemåte med potensial til å kunne endre livet ditt til det bedre. Han deler praktiske metoder og teknikker fra hans egen sjamantradisjon som kan hjelpe deg til å få kontakt med din personlige kraft, fri deg fra frykt og velge en livsvei basert på kjærlighet, sann styrke og en positiv livsanskuelse.

ISBN: 9788202645564 Kr 379,Måned: Oktober Oversetter: Kari Kahrs

«Hollywoods hotteste mentor.» Marie Claire «Sjaman Durek vil rett og slett endre din oppfatning av virkeligheten.» Paul Hawken, miljøforkjemper, gründer, journalist og forfatter «Dypt innsiktsfullt.» Mike Dooley, foredragsholder og bestselgende forfatter «Jeg fatter ikke hvordan han greier å gjøre de tingene jeg har vært vitne til.» Dave Asprey, teknologi-gründer og Silcon Valley-investor, og bestselgende forfatter

DUREK VERRET T, Sjaman Durek, er sjaman i tredje generasjon. Han trekker på en rik arv av gammel visdom i sitt arbeid med å vise oss at et sjamanistisk levesett er et bærekraftig valg i vår kaotiske tid.

110


ENERGICA – SJEL , KROPP OG SINN

ANN TODHUNTER BRODE

Kroppens visdom Forfriskende og inspirerende om alt sinnet trenger å vite om kroppen for at du skal kunne forbedre helsen og velværet. Verdifull innsikt og jordnære, praktiske teknikker forklart trinn for trinn setter deg i kontakt med kroppens visdom. «Brodes perspektiv er overmodent i sitt holistiske og balanserte syn på hva det betyr å være menneske,» sier Larry Dossey, lege og forfatter. ANN TODHUNTER BRODE, healer og terapeut gjennom 40 år, setter søkelyset på kroppens visdom. Boken er spådd å bli en klassiker innenfor sin sjanger.

ISBN: 9788202606381 Kr 359,Måned: August

Oversetter: Ole Gorseth Augestad

LEE HARRIS

Energien taler Oppskriftsbok for vekst og forvandling med praktiske råd og inspirasjon på de områder som betyr mest for de fleste av oss: kjærlighet, parforhold, penger, personlig kraft og uttrykk, livshensikt samt fysisk og følelsesmessig velvære. Forfatteren formidler kjærlighetsfylte kanaliserte budskap fra en gruppe åndelige veiledere han kaller Z-ene som han har hatt kontakt med i nærmere 20 år. LEE HARRIS er viden kjent, også i Norge, for sine foredrag, workshop-er samt mediale og musikalske evner, og som kanal og avleser av energi.

ISBN: 9788202634568 Kr 359,Måned: August

Oversetter: Kari Kahrs

111


ENERGICA – SJEL , KROPP OG SINN

TRISH MACGREGOR OG ROB MACGREGOR

Lær å snakke med ånder En veileder i å identifisere og tolke tegn, symboler og synkroniteter. Du lærer å forstå betydningen av gjenstander, lyder, lukter, drømmer og mønstre, og hvordan du responderer. Med teknikker og øvelser basert på meditasjon, kontakt med kraftdyr, endrede bevissthetstilstander m.m. som har til hensikt å øke din sensitivitet for ånder og trygt kunne interagere med dem.

ISBN: 9788202639716 Kr 359,Måned: Oktober Oversetter: Ole Gorseth Augestad

TRISH M ACGREGOR er forfatter og kursholder i tarot og astrologi. ROBERT M ACGREGOR er bestselgende forfatter som samarbeider med filmregissør George Lucas og forsker på «overnaturlige» fenomener.

ANTHONY WILLIAM

Sellerijuice I sin femte bok om helse og den underliggende årsaken til sykdom tar mediet Anthony William for seg stangsellerien og de healende egenskapene til saften av denne kraftfulle anti-inflammatoriske grønnsaken når det gjelder en lang rekke plager og problemer. Sellerijuice er gunstig for blant annet fordøyelsen, blodsukkeret, blodtrykket, vekten og adrenalinnivået foruten å nøytralisere og avgifte lever og hjerne. ISBN: 9788202641511 Kr 399,Måned: November Oversetter: Benedicta Windt-Val

ANTHONY WILLIA M, medisinsk klarsynt og forfatter av hittil fire bestselgere, ble født med evnen til å kommunisere med en åndelig kunnskapskilde som gir ham nøyaktig informasjon om sykdom og helse.

112


ENERGICA – SJEL , KROPP OG SINN

SANDRA PUGLIESE

Vitaminfylt vann 50 fargerike forslag med flotte fargebilder og informativ tekst som viser deg hvordan du lekende lett gjør naturlig sunt vann enda sunnere. Frukt, bær, urter, krydder, grønnsaker og blomster løfter det livgivende vannet til et nytt nivå og hjelper deg til å møte anbefalt daglig inntak. Vitaminfylt vann gjør godt for ganen, øyet og fordøyelsen!

ISBN: 9788202646608 kr 379,Måned: September Oversetter: Kari Kahrs

SANDR A PUGLIESE er opptatt av mat som medisin og har utgitt en lang rekke kokebøker med fokus på smak, sanselighet og sunnhet. TINA BROK HANSEN er fotograf og stylist med bl.a. mat som spesialfelt.

113


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

BARNEBØKER Barnas favoritter … 117 Julebøker … 125 Småbarnsbøker fra 1-3 år … 131 Bildebøker … 137 Lettlest … 145 Barnebøker fra 6 år … 155 Barneromaner fra 9 år … 163 Ungdom … 171 Fakta barn … 175

¢

¢

¢

¢

¢¢

¢

¢¢

¢


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

BARNA S FAVORIT TER

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


B A R N A S FAV O R I T T E R – B A B B L A R N A

Babblarna Bursdag hos Babblarna

ISBN: 9788202639471 Kr 129,Måned: August 0–3 år

Babblarna vekker nysgjerrighet og lyst til å lære, og gir en utmerket start til å utvikle språket tidlig. I disse bøkene får barnet en sentral rolle når dere leser og de får gjette på hva som skal skje. Bursdag hos Babblarna er morsom å bla i alene, men det er enda mer gøy å lese den sammen! Pek, spør og snakk om alt Babblarna må ordne til det store bursdagsselskapet.

Babblarna Stampelang med Babblarna Velkommen til Babblarnas verden. Her treffer du Babba, Bibbi, Bobbo og Dadda, Diddi og Doddo. Følg med Tut og Pling og ta med Babblarna en etter en til en lydlek-dans. ISBN: 9788202639488 Kr 129,Måned: August 0–3 år

Når småbarn babler og leker, trener de aktivt på språklyder, språkmelodi og ulike ord. I disse bøkene får barnet en sentral plass når dere leser – og de får gjette på hva som skal skje.

118


Daniel Tiger er en populær karakter på NRK Super, elsket av både jenter og gutter. I denne boken kan du bli med til Daniel Tigers nabolag, og her er det mye å oppdage! Med morsomme aktiviteter bak hver klaff kan barna øve seg på å lete og finne, telle og sammenligne. Boken har et praktisk håndtak som gjør at du lett kan ta den med overalt.

B A R N A S FAV O R I T T E R

Daniel Tiger Jeg liker deg

ISBN: 9788202628444 Kr 179,Måned: Juli

Oversetter: Anne Hansen 1–3 år

Daniel Tiger Do-bok Do-trening blir mye morsommere med denne koselige boken! Trykk på lydknappene, hør på spylelyden og syng do-sangen med Daniel Tiger. Boken har et praktisk håndtak som gjør at du lett kan ta den med overalt.

ISBN: 9788202628437 Kr 149,Måned: Juli

Oversetter: Mette Torvund 1–5 år

119


B A R N A S FAV O R I T T E R

TOR ÅGE BRINGSVÆRD OG ANNE G. HOLT

Karsten og Petra Duestien barnehage

ISBN: 9788202560157 Kr 179,Måned: September Illustrert av: Anne G. Holt 1–3 år

Bli med Karsten og Petra i Duestien barnehage. Her kan voksen og barn lese sammen om ting som skjer i barnehagen og være med barna på ulike aktiviteter. Karsten og Petra får være med å lage mat, de går på tur, de kler seg ut, tegner og mye mer! En pappbok med faner og et gjenkjennelig tema for de yngste barnehagebarna. TOR ÅGE Bringsværd (f. 1939) har en stor produksjon bak seg, både for barn og voksne. Han har skrevet romaner, noveller, dramatikk, bildebøker og lettlestbøker, og han har fått en lang rekke priser.

ERIC HILL

Tassens brannbil

ISBN: 9788202623142 Kr 179,Måned: August Oversetter: Anne Hansen 1–3 år

En pappbok som er god å holde i og lett å bla i for de minste, utformet som en brannbil og med lyd og lys. Bli med Tassen og opplev en morsom dag på brannstasjonen! Den enkle streken, de sterke fargene og gjentakelsene gjør at barna fester seg til den lille gule valpen med de karakteristiske brune flekkene. Og så er han så søt! Bøkene om Tassen er blant de mest populære barnebøkene gjennom tidene.

120


En vakker høytlesningsbok full av fine og finurlige fortellinger om den glade mummifamilien og de mange vennene deres i Mummidalen. Boken er gjennomgående fargerikt illustrert, og historiene er varme og morsomme. Bli med Mummitrollet, Snorkfrøken, Sniff, Lille My og alle de andre på eventyr i den forunderlige Mummidalen. Historiene er hentet fra TV-serien med samme navn, som igjen er basert på Tove Janssons verdensberømte Mummi-univers.

B A R N A S FAV O R I T T E R

Eventyr fra Mummidalen

ISBN: 9788202639242 Kr 249,Måned: Oktober

Oversetter: Hulda Westberg Sparbo 3–6 år

1 21


B A R N A S FAV O R I T T E R

THORBJØRN EGNER

Thorbjørn Egner sangbok

ISBN: 9788202638931 Kr 349,Måned: Oktober 3–6 år

En stor, flott sangbok med et stort utvalg kjente Thorbjørn Egner-sanger. Boken inneholder sangtekster av Thorbjørn Egner, med melodier av Thorbjørn Egner, Christian Hartmann, Bjarne Amdahl og flere. Alle sangene har noter og besifring og er illustrert med Thorbjørn Egners tegninger. En klassisk gavebok til dåp, bursdager og andre anledninger. THORBJØRN EGNER har skrevet og illustrert bøker for både voksne og barn, men er mest kjent for sine barnebøker. Han fikk sitt store gjennombrudd i 1949 med Karius og Baktus.

MARTIN HANDFORD

Hvor er Willy? Den utrolige boken Hei, Willy-jegere! Bli med på ny jakt etter Willy i denne utrolige boken!

ISBN: 9788202626044 Kr 249,Måned: August Oversetter: Lotte Holmboe 4–12 år

Prøv å finne Willy og vennene hans mens du springer opp og ned Tidskorridorene, rusler rundt Den flotte blomsterhagen, følger med på Den store fruktkrigen, besøker Klovnebyen og reiser til mange andre gøyale fantasi-landskap! Hvor er Willy?-serien har solgt over 71,5 millioner bøker verden over.

122


Endelig en ny og hjertevarm historie fra Pulverskogen! En dag finner Pulverheksa en våt og frossen valp utenfor døren. Hun tar den med inn og vasker og gir den mat. Men det er ikke bare lett for Hokus og Pokus, som er vant til å være kjæledeggene til Heksa. Bryr hun seg ikke om dem lenger? Pulverheksa er blitt en moderne klassiker, velkjent for alle barn i alderen 3 til 8 år.

ISBN: 9788202637514 Kr 279,Måned: September 3–6 år

B A R N A S FAV O R I T T E R

INGUNN AAMODT

Pulverheksa og valpen

INGUNN A A MODT har jobbet som barnebokforfatter på heltid siden 1998 og har utgitt en lang rekke bøker for barn og unge. Hun står blant annet bak bøkene om Pulverheksa, som hun også illustrerer selv.

1 23


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

JULEBØKER

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


JULEBØKER

HANNE HAGERUP OG HILDE HAGERUP

Snøfall – høytlesningsbok 2019 Snøfall er tidenes mest sette julekalender på NRK Super. Denne høytlesningsboken er skrevet av Hilde og Hanne Hagerup og vakkert illustrert av Ane Lysebo Gustavsson.

ISBN: 9788202638108 Kr 349,Måned: Oktober 5–9 år Illustrert av Ane Gustavsen

Selma er 9 år og foreldreløs. Hennes høyeste ønske er å få en familie, og dette skriver hun i et brev som hun sender til julenissen. Brevet finner veien til nisselandsbyen Snøfall, og etter hvert havner også Selma der, selv om Snøfall er et sted der vanlige mennesker ikke har innpass. Men Selma er kanskje ikke et helt vanlig menneske? Kort tid etter at Selma ankommer Snøfall, begynner dramatiske ting å skje. Julenissen er plutselig forsvunnet, og andre krefter tar over. Hvis ikke Selma og vennene hennes klarer å finne julenissen, forsvinner alt det gode han står for, og selveste julaften står på spill. I boken kan vi for første gang lese Selmas historie – en magisk, litterær og spennende tekst som står på egne ben i forhold til TV-serien. Denne boken er den perfekte gave til alle som elsker julen!

HANNE HAGERUP er bosatt i Fredrikstad. Hun har jobbet med diverse teaterprosjekter, bl.a. som regiassistent på Nattergalen av H. C. Andersen (Nationaltheatret). HILDE HAGERUP er forfatter i undervisningsstilling ved Norsk barnebokinstitutt. Hun debuterte som forfatter i 1998 med ungdomsboka Bølgebiter, og har senere skrevet en rekke prisbelønte bøker for barn, ungdom og voksne.

126


JULEBØKER

1 27


JULEBØKER

ASTRID LINDGREN

Jul i Bakkebygrenda

ISBN: 9788202600389 Kr 229,Måned: September Oversetter: Jo Tenfjord Illustrert av: Ilon Wikland 3–6 år

Ingen jul uten Astrid Lindgrens klassiske julefortellinger. Alle barna i Bakkebygrenda hjelper til med juleforberedelsene. De setter opp julenek til småfuglene, og de går til skogen for å hogge juletær. Det lukter godt av pepperkakebaking, og alt er så vakkert og julete at man nesten får vondt i magen.

A STRID LINDGREN (1907–2002) er en av verdens mest leste barnebokforfattere. Hennes bøker er oversatt til nesten 100 språk og har blitt populære filmer og tv-serier. Hun mottok mange priser og utmerkelser for sitt forfatterskap, som preges av oppveksten i Småland.

128


JULEBØKER

Min første jul Bli med på tur i julenissens slede! Trykk på lydknappene og hør koselige julelyder mens du ser på de søte illustrasjonene.

ISBN: 9788202628420 Kr 149,Måned: Juni Oversetter: Anne Hansen 1–3 år

GUDNY INGEBJØRG HAGEN

Blåtimen Jul i Blåfjell Jul i Blåfjell – 20-årsjubileum i 2019! Koselig høytlesning i adventstiden. I dette vakre juleheftet får du møte igjen alle nissene i Blåfjell, og du får høre om hva Turte må rekke nede i bygda i løpet av den fine, men korte blåtimen. Du får også treffe tåketrollet Skodde. Hun blir kjent med blånissebarna, men så forsvinner Krekling. Vil de klare å finne ham, før blåtimen renner ut og mørket kommer? Noen av de kjente sangene finnes også i heftet, med tekst, noter og besifring.

Folkets favoritt! «Jul i blåfjell er tidenes beste norske julekalender.» – Dagbladet (des. 2018)

1 29

GUDNY INGEBJØRG Hagen (f. 1954) er forfatter og dramatiker og har skrevet manus til en rekke barnetv-serier for NRK.

ISBN: 9788202639815 Kr 129,Måned: November 5–50 år


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

SM ÅBARNSBØKER 1-3 ÅR

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


S M Å B A R N S B Ø K E R 1-3 Å R

En ny serie om den lille nysgjerrige hunden Ib, klok og selvsikker som et barnehagebarn, og like modig. Sendes på NRK Super. PETER NORDAHL OG RASMUS BREGNHØI

Ib slukker en brannmann

ISBN: 9788202624736 Kr 129,Måned: Juni Oversetter: Barbro Semmingsen

Ib har oppdaget røyk. Det brenner i en container, og en brannmann holder på å slukke brannen. Men det er i ferd med å ta fyr i brannmannens bukser! Bøkene om Ib er humoristiske og sjarmerende, og passer godt som utgangspunkt for samtaler med de minste barna. Selv en liten hund kan finne på mye rart.

PETER NORDAHL OG RASMUS BREGNHØI

Ib tar av støttehjulene

ISBN: 9788202624736 Kr 129,Måned: Juni Oversetter: Barbro Semmingsen

En historie om hunden Ib og hans venn, musen. Hvem er stor, og hvem er liten? Musen er i hvert fall liten når den har støttehjul på sykkelen. Er Ib liten når han bruker trehjulssykkel? Og er det egentlig bedre å være stor enn å være liten? Ib er omsorgfull og ærlig, og har en vilter fantasi. Sendes på NRK Super.

132


Verdens søteste kattunger samlet i en bok! Se på de nydelige bildene, les om de utrolige livene til kattungene og lær morsomme kattefakta. En spennende, lettlest og lærerik bok for alle små kattevenner. I samme serie finnes også boken Verdens søteste dyreunger.

ISBN: 9788202609078 Kr 279,Måned: September

S M Å B A R N S B Ø K E R 1-3 Å R

Verdens søteste kattunger

Oversetter: Camilla Stendov 0–5 år

Dyr i skogen Klapp pelsen og hør dyrelydene Hva sier reven? Og hva sier ekornet? Klapp den myke pelsen, så hører du det! I denne boken får du se koselige bilder av dyrene, stryke på den myke pelsen deres og høre ekte dyrelyder. Serien Klapp pelsen og hør dyrelydene er lek og lær-bøker for alle små dyrevenner. Les også bøkene om Dyr i snøen, Dyreunger, Gårdsdyr, Kjæledyr og Husdyr.

ISBN: 9788202637644 Kr 149,Måned: September

Oversetter: Mari Fjell

0–3 år

Dyr i snøen Klapp pelsen og hør dyrelydene Hva sier isbjørnungen? Og hva sier huskyen? Klapp den myke pelsen, så hører du det! I denne boken får du se koselige bilder av dyrene, stryke på den myke pelsen deres og høre ekte dyrelyder. Serien Klapp pelsen og hør dyrelydene er lek og lær-bøker for alle små dyrevenner. Les også bøkene om Dyr i skogen, Dyreunger, Gårdsdyr, Kjæledyr og Husdyr.

ISBN: 9788202637668 Kr 149,Måned: September

Oversetter: Mari Fjell

0–3 år

133


S M Å B A R N S B Ø K E R 1-3 Å R

Følelser

ISBN: 9788202635909 Kr 149,Måned: September Oversetter: Anne Hansen 1–3 år

Hvordan føler du deg når du får ros for en flott tegning? Eller når favorittleketøyet ditt blir ødelagt? Eller når du legger deg etter en lang dag? Med denne boken kan barna lære å sette ord på følelsene sine. Les om de ulike situasjonene Henrik opplever, se på uttrykkene hans i de søte illustrasjonene og bla i den lille boken for å finne det riktige ordet for hvordan han føler seg.

Jeg kan si tusen takk!

ISBN: 9788202635916 Kr 149,Måned: September Oversetter: Anne Hansen 1–3 år

Hva bør du si når du ber om å få noe? Eller når du støter borti noen ved et uhell? Eller når du får besøk? Med denne boken kan de yngste barna lære hvordan man bruker noen av de vanligste høflighetsfrasene. Les om de ulike situasjonene Lilly opplever, se på de søte illustrasjonene og bla i den lille boken for å finne de ordene som passer.

134


S M Å B A R N S B Ø K E R 1-3 Å R

Tre små griser Fire figurer og en brett-ut-bok!

Tre små griser vil leve i sus og dus, og bygge seg hus. Men du må hjelpe dem med å lure den store, stygge ulven! Lek med de fine figurene og les det klassiske eventyret – nå på rim.

ISBN: 9788202636234 Kr 149,Måned: Juli

Oversetter: Anne Hansen 1–3 år

135


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

BILDEBØKER

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


BILDEBØKER

ARNE SVINGEN OG KAMILA SLOCINSKA

Når kaniner blir redde

ISBN: 9788202630621 Kr 299,Måned: August 3–6 år

Barsk og vakker bildebok om å være barn i en verden i krig. Mamma sier Noah løper raskere enn geværkuler, og det er bra, for noen ganger smeller det utenfor blokka de bor i. Alt vil gå bra, sier mamma. Mamma passer på Noah, og Noah passer på Ville Kanin. Men en dag treffer en bombe blokka, og både mamma og Ville Kanin blir borte. «Så vakker at man kan gråte» Politiken ARNE SVINGEN (f. 1967) har skrevet en lang rekke populære og prisbelønte bøker for barn, ungdom og voksne. KAMILA SLOCINSKA (f. 1981) er dansk illustratør og kunstner.

ASTRID LINDGREN

Alle skal sove

ISBN: 9788202643997 Kr 229,Måned: Oktober 3-6 år Oversetter: Trond Brænne Illustrert av: Marit Törnqvist

Alle skal sove er en vakker bok om å langsomt falle til ro. Illustrasjonene er inspirert av den svenske naturen, sommerlyset og følelsen av å være en liten del av et stort univers. Opprinnelig er Alle skal sove godnatt-sangen fra filmene om Bakkebygrenda. Nå i bokform for første gang. ASTRID LINDGREN (1907–2002) er en av verdens mest leste barnebokforfattere. Hennes bøker er oversatt til nesten 100 språk og har blitt populære filmer og tvserier. Hun mottok mange priser og utmerkelser for sitt forfatterskap, som preges av oppveksten i Småland.

138


BILDEBØKER

MARIT LARSEN OG JENNY LØVLIE

Der Agnes bor Låtskriver og musiker Marit Larsen debuterer som forfatter med bildeboka Der Agnes bor. Agnes har bodd i tredje etasje i bygården hele livet. En dag flytter Anna inn, og Agnes må ta innover seg at husets mange hemmeligheter ikke lenger bare er hennes. For hva er egentlig et hjem, og hvem får kalle det hjemme?

ISBN: 9788202618131 Kr 279,Måned: Oktober 3–6 år

Der Agnes bor er en historie om å være ny og om å høre til, nydelig illustrert av Jenny Løvlie.

M ARIT L ARSEN (f. 1983) er blant våre mest kjente og kjære låtskrivere. JENNY LØVLIE (f. 1990) er en norsk illustratør bosatt i Cardiff. I 2019 vant hun den prestisjetunge Waterstones Children’s Book Prize for bildeboka The Girls.

139


BILDEBØKER

PAUL MCCARTNEY

Hei Bestebra! Dette er boken om Bestebra – han er fryktløs og eventyrlysten og har fantastiske triks på lur! Bestebra tar med seg de fire barnebarna sine og et magisk kompass på en virvelvind av eventyr. Bli med når de rir på flyvefisker, rømmer fra et snøskred eller unnslipper en flokk med ville bøfler!

ISBN: 9788202631840 Kr 279,Måned: September Oversetter: Lars Saabye Christensen 3–6 år

En magisk reise jorden rundt for alle barn og barnebarn fra musikklegenden Paul McCartney. Og du rekker akkurat hjem til leggetid! Historien er levende og vakkert illustrert av kunstneren Kathryn Durst og oversatt til norsk av Lars Saabye Christensen.

© MPL Communications/Mary McCartney

PAUL MCC ARTNEYS karriere har vært enestående produktiv og innflytelsesrik. På 60-tallet forandret han verden med The Beatles. Paul utviklet seg etter hvert videre som soloartist og med Wings – og har samarbeidet med et utall verdenskjente musikere. Paul har mottatt 18 Grammy-statuetter, og i 1997 ble han slått til ridder av dronning Elizabeth for sitt bidrag til musikken. Paul er dypt engasjert i dyrenes rettigheter og miljøvern og er talsmann for flere ulike organisasjoner. Han er også stolt bestefar.

140


BILDEBØKER

GRO DAHLE OG KAIA DAHLE NYHUS

Grevlingdager Gro Dahle skriver om skolevegring. Alt var så lett før. Pim likte å gå på skolen. Dagene var lyse og fulle av glede. Men plutselig vil ikke Pim gå på skolen. Verken mamma eller Pim vet hvorfor. Det blir vanskeligere for hver dag som går, og Pim graver og graver. Noe må gjøres. Men er Pim seg selv lenger?

ISBN: 9788202639884 Kr 279,Måned: Oktober 6–9 år

Grevlingdager er nok en viktig bildebok fra Gro Dahle, nydelig illustrert av Kaia Dahle Nyhus. GRO DAHLE (f. 1962) og Kaia Dahle Nyhus (f. 1990) har samarbeidet om flere bildebøker om viktige temaer for barn. Grevlingdager er deres sjette bok sammen.

KAIA LINNEA DAHLE NYHUS

Sjokoladeskurken Ny bildebok fra Kaia Dahle Nyhus om å ha en hemmelighet, og få enda flere. En liten sjokoladeskurk ledes ut i nattemørket til et hemmelig møte. Her er de skumleste og rareste skurkene samlet, de som har gjort langt verre ting enn å stjele sjokolade. Men hva skal de med en simpel sjokoladeskurk? En spennende liten fortelling for alle som har opplevd å ta noe de ikke skulle.

ISBN: 9788202637170 Kr 279,Måned: September 6–9 år

K AIA DAHLE Nyhus (f. 1990) debuterte i 2014 med Vil du høre en hemmelighet?, som hun mottok NBUs Debutantpris for. Sjokoladeskurken er hennes sjette bildebok.

141


BILDEBØKER

MARIA LILLEBO

Oscar Wildensky og den fantastiske gå-seg-bort-dagen

ISBN: 9788202615307 Kr 279,Måned: August 3–6 år

Hils på Oscar Wildensky, en stor og flink gutt! Oscar må bli med mamma til byen for å handle. Å gå i butikker er det kjedeligste Oscar vet! Men da mamma blir borte for ham, er Oscar plutselig alene i byen. Endelig er han fri! Men hvor er egentlig mamma? Og er det noen som følger etter ham? En spennende, varm og nydelig illustrert bildebok av debutant Maria Lillebo.

M ARIA LILLEBO (f. 1982) er tidligere journalist og grafisk designer, og jobber til daglig som kommunikasjonsrådgiver for Deichmanske bibliotek. Oscar Wildensky og den fantastiske gå-seg-bort-dagen er hennes første bildebok.

142


143


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

LET TLEST

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


20 ÅR I 2018 LØVEUNGE 4–7 år

MIN FØRSTE LESELØVE

Kun én setning på hver side. Perfekt for de aller ferskeste leserne.

Perfekt for de som akkurat har begynt på lese. Tilpasset nybegynner-leseren.

6–9 år

LESELØVE 7–11 år

For de som har begynt å oppnå leseflyt. Bøkene passer for barn fra syv år som opplever gleden ved å lese en hel bok selv.

Alle løvene har tre kategorier: skjønnlitteratur, fakta og gåter.


LET TLEST – LØVEUNGE

HENNING LYSTAD

Oda gir gass Spenstig og gøyal Løveunge med masse fart! Oda har så innmari lyst på is, men det er tomt i fryseren. Hva gjør Oda da? Hun gjør det eneste rette, låner bilen til pappa. Oda synes det enkelt å kjøre bil. Hun finner lett gassen, men oj da, hvor er bremsen? Dette er en perfekt historie for startleseren. Det er vind i håret, og klesvasken flyr over hekkene.

ISBN: 9788202635039 Kr 169,Måned: August 4–7 år

HENNING LYSTAD (f. 1972) har tegnet til en rekke lettlestbøker, og jobber også som designer og tegnelærer. Han er utdannet på kunstskole og har vært leder for et kunstgalleri. Henning elsker tegneserier, kaffe og kjemperoboter. Oda gir gass er hans første bok som forfatter.

JENNY J. JACOBSEN

Hvilket dyr? En gåtebok om merkelige og morsomme dyr! Hvert oppslag har bilde av fire dyr. Leseren skal gjette hvilket som er riktig svar. Hvilket dyr har lengst ører? Hvilket dyr har størst bæsj? Og det viktigste av alt: Hvilket dyr er flinkest til å lese? Perfekt for nybegynnerleseren som vil finne ut rare fakta om rare dyr. Her vil både barn og voksne lære nye ting.

ISBN: 9788202639150 Kr 169,Måned: August 4–7 år

JENNY J. JACOBSEN er født på den skumle østkanten av Oslo. Der finnes det dype skoger og mange rare dyr. Hun er ekstremt opptatt av dyr og er spesielt fascinert av leseløven. Dette er hennes første bok.

147


LET TLEST – LØVEUNGE

MARI KJETUN

Svaret er sjiraff

ISBN: 9788202635060 Kr 169,Måned: August 4–7 år

Nyttig og unyttig kunnskap om en av de vakreste og underligste skapningene på jorda. Sjiraffen er utrydningstruet, og barn trenger å lære om dette fascinerende dyret. Visste du at sjiraffen hater å bli våt og er livredd for torden? Eller at den kan fylle en bærepose med bæsj hver dag? Sjiraffen er kanskje det rareste dyret på kloden. Her er boka med alt du vil vite!

M ARI K JETUN (f. 1966) er forfatter og har skrevet 13 barne- og ungdomsbøker. Fem handler om sjiraffer. Når hun ikke besøker sjiraffer, skriver og fotograferer hun. Dette er Maris første faktabok.

ANNELI KLEPP

Leona i rottetrøbbel

ISBN: 9788202635015 Kr 199,Måned: August 6–9 år

Bli med på et nytt serieeventyr for startleseren som elsker en sprelsk historie. Møt Leona: Hun finner på de rareste ting og havner alltid i trøbbel. Med seg har hun sin forsiktige kompis, Felix. Han er fornuftens stemme – som alltid blir overhørt av Leona. I denne første boken finner Leona en rotte som hun MÅ ta med seg på skolen. Trøbbelet er et faktum. Til alle barn som elsker rampete historier!

ANNELI KLEPP (f. 1966) elsker barn og bøker, derfor har hun skrevet mange bøker for barn. For eksempel seriene Tor og Mia og Lines verden. Hun har også skrevet ungdomsromaner og skolebøker.

148


Alle barn elsker en brakende fis og en god stinkehistorie! Det er klassisk. Henrik vil ikke gjøre noe galt og hvert fall ikke slippe en fis i offentlighet. Plutselig begynner han å slippe brakere både i butikken og på fest. Det viser seg at det er prompetrollet som står bak stinkbombene. Han mener Henrik må lære seg å omfavne sin indre fis. BJØRN OUSL AND (f. 1959) er tegneserieskaper, illustratør og barnebokforfatter. Han har mottatt flere priser for sine barnebokillustrasjoner og for tegneseriene, som også er utgitt i andre land.

ISBN: 9788202635046 Kr 199,Måned: August 6–9 år

LET TLEST – MIN FØRSTE LESELØVE

BJØRN OUSLAND

Prompetroll

149


LET TLEST – MIN FØRSTE LESELØVE

MARTIN VON DÜRENFELDT

Verdens farligste

ISBN: 9788202636197 Kr 199,Måned: August 6–9 år

Skummelt om farlige skapninger. En krokodille er skummel. Men er det verdens farligste dyr? Hvilke er de tøffeste, de skumleste og de sinteste dyrene? Hvem bør du passe deg for der ute? Og hvor finnes de? Finnes noen i Norge? Verdens farligste tar for seg dyr fra hele verden, både dyr du kjenner til og dyr du aldri har hørt om. Boken er illustrert med fryktinngytende fotografier.

M ARTIN VON DÜRENFELDT ble oppfostret av ulver på de sibirske stepper. Så flyttet han til Oslo. Det var mye verre. I dag reiser han verden rundt og leter etter morsomme og farlige dyr.

STEFFEN SØRUM OG JOHN S. JAMTLI

Krigere

ISBN: 9788202636180 Kr 199,Måned: August 6–9 år

Spennende og overraskende fakta om krigere gjennom tidene. Hva var spesielt med samuraier? Eller tempelriddere og vikinger? Vi blir kjent med hva som gjorde dem og mange flere berømt og beryktet i sin samtid, men også hvorfor de har fått en så viktig plass i verdenshistorien. Denne boka er et must for små gamere, her får de historien om de virkelige krigerne. STEFFEN R.M . SØRUM (f. 1976) er førsteamanuensis ved Norsk barnebokinstitutt hvor han underviser i kreativ skriving. Han har skrevet for barn, ungdom og voksne og er mer opptatt av historie enn fantasy.

150


LET TLEST – LESELØVE

BJØRN F. RØRVIK OG EIVIND GULLIKSEN

99 helt ko-ko dyregåter Gjør deg klar for 99 helt ko-ko dyregåter du garantert ikke har lest før! Hva slags plagg kan du lage hvis du har to små ormer? Svar: Kortormet genser Hva sier hundene når de lurer på noe? Svar: Voffor det? Likte du Bjørns nye dyregåter? Og hva med 102 irriterende teite dyregåter? Da vil du elske denne! Her får du til og med ekstrabonus med pølsebod og kakedisk!

ISBN: 9788202635022 Kr 199,Måned: August 7–11 år

BJØRN F. RØRVIK (f. 1964) står bak massevis av gøyale bøker, bl.a. om Bukkene Bruse (ill. Gry Moursund), om Mesterdetektiven Purriot (ill. Ragnar Aalbu) og Dyregåter (ill. Eivind Gulliksen).

JILL MOURSUND

Zombiene kommer! Slik overlever du Du tror kanskje ikke apokalypsen kommer? Der tar du feil! Hvordan skal man overleve når verden oversvømmes av zombier? Du trenger mat, vann, et sted å være, en gjeng som du stoler på. Hvordan kan man tilkalle hjelp når ingen telefoner, internett eller politi eksisterer? Darwin har skrevet ned alt du trenger å vite når zombiene kommer. Håndboka hans er den ultimate overlevelsesguide.

ISBN: 9788202635053 Kr 199,Måned: August 7–11 år

JILL MOURSUND (f. 1971) er illustratør og har hovedfag innen visuell kommunikasjon fra Kunsthøyskolen i Oslo. Hun illustrerer bøker både for seg selv og for andre.

151


LET TLEST – LESELØVE

JØRN JENSEN

Kasper skårer

ISBN: 9788202639891 Kr 199,Måned: August Oversetter: Øystein Rosse 7–11 år

Til alle fotballfrelste Kasper er glad i å sparke fotball, og vil gjerne være med på et ordentlig lag. Problemet er at han ikke har noen ordentlige fotballsko, men når han får låne kameratens, er det bare å sette i gang på trening. En bok om å lære seg fotball og ikke gi seg – selv ikke når man skårer selvmål. Ny utgave av bestselgeren som har solgt over 30.000.

JØRN JENSEN har skrevet utallige lettlestbøker siden han begynte å skrive for barn i 1987. Han har fått den danske Skriver-prisen for sine lettlest-bøker. Veldig mange av bøkene er oversatt til norsk.

JON EWO OG REIDAR KJELSEN

Otto Monster i familietrøbbel Det er grusomt, guffent og gærent, og veldig gøy! Otto lever i en monsterverden der alt er snudd på hodet. Men det kan bli for mye av det fæle, selv for monstre. For eksempel når Ottos kusine Beate Bølle kommer på besøk, og verdens største pytonslange rømmer fra dyrebutikken til far. Da er grensen nådd. For alle. ISBN: 9788202639211 Kr 199,Måned: August 7–11 år

JON EWO er født i Oslo i 1957. Han har jobbet som konsulent, redaktør, forfatter, frilanser og forlegger. Han har skrevet en rekke barne- og ungdomsromaner og sakprosatitler. Jon Ewo har vunnet flere priser. Bl.a. Brageprisen og Riksmålsprisen.

152


LET TLEST – LESELØVE

JON EWO OG REIDAR KJELSEN

Otto Monster vil også bli syk

Det er grusomt, guffent og gærent, og veldig gøy! Otto Monster vil bli syk! Alle de andre monstrene er syke og kan sitte på plenen og kosefise og drikke grønsj. Selv er han frisk som en fisk, helt til han en dag blir veldig dårlig. Og da kommer monsterlegene på besøk ...

JON EWO er født i Oslo i 1957. Han har jobbet som konsulent, redaktør, forfatter, frilanser og forlegger. Han har skrevet en rekke barne- og ungdomsromaner og sakprosatitler. Jon Ewo har vunnet flere priser. Bl.a. Brageprisen og Riksmålsprisen.

ISBN: 9788202639228 Kr 199,Måned: August 7–11 år

CECILIE WINGER OG IRENE MARIENBORG

Norgeshistorien på 1–2–3 Norgeshistorie med humor! Hvordan har Norge blitt som det er blitt? Hvordan var det å leve her under bronsealderen? I vikingtiden? Eller enda verre, under svartedauden? Hvorfor har Norge blitt et så rikt og trygt land? Boken gir et raskt og humoristisk dykk i de forskjellige tidene som har skapt Norge slik vi kjenner det i dag. En smakebit på hvor intenst spennende den norske historien er!

ISBN: 9788202636937 Kr 199,Måned: August 7–11 år

CECILIE WINGER (f. 1964) jobber med det hun syns er aller morsomst: Hun skriver, leser og oversetter bøker. Dessuten bor hun i Oslo, den aller fineste byen i Norge. Flaks for henne!

153


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

BARNEBØKER FR A 6 ÅR

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


BARNEBØKER FR A 6 ÅR

J.K. ROWLING

Harry Potter og Ildbegeret Fjerde bok i den illustrerte klassikerserien om Harry Potter. Prisbelønte Jim Kay løfter Harry Potteruniverset i denne fortryllende festen av en bok – perfekt både for trofaste fans og nye lesere.

ISBN: 9788202476014 Kr 399,Måned: Oktober Oversetter: Torstein Bugge Høverstad Illustrert av: Jim Kay 6-99 år

«Jeg elsker å se Jim Kays tolkning av Harry Potters verden, og jeg føler meg beæret og takknemlig for at han fortsetter å låne talentet sitt til den.» J.K. Rowling. «En triumf» Telegraph

Den prisbelønte forfatteren J.K. ROWLING står bak verdenssuksessen Harry Potter. De 7 bøkene i serien har solgt over 500 millioner eksemplarer, blitt oversatt til 80 språk, og blitt til 8 filmer av WarnerBros.

156


BARNEBØKER FR A 6 ÅR

MARTIN WIDMARK

Nelly Rapp og snømannens hemmelighet Ny bok i Martin Widmarks suksesserie om monsterdetektiven Nelly Rapp. Nelly Rapp har lært seg å håndtere monstre og andre farlige skapninger ved hjelp av likevekt, lærdom og list. Men holder det når hun møter en av de siste snømennene som er igjen på jorda? En lettlest serie med spennende historier, akkurat passe skummelt for ferske lesere.

ISBN: 9788202635817 Kr 199,Måned: August Oversetter: Hilde Matre Larsen Illustrert av: Christina Alver 6–9 år

MARTIN WIDMARK

Nelly Rapp og vampyrenes ball Ny bok i Martin Widmarks suksesserie om monsterdetektiven Nelly Rapp. Nelly Rapp har lært seg å håndtere monstre og andre farlige skapninger ved hjelp av likevekt, lærdom og list. Men holder det når hun forsøker å bli hørt i det internasjonale vampyrvalget? En lettlest serie med spennende historier, akkurat passe skummelt for ferske lesere.

M ARTIN WIDM ARK er blitt kalt «barnas Agatha Christie», og med 26 bøker om LasseMajas detektivbyrå passer det bra. Martin har vært lærer og vet hva barn liker å lese!

ISBN: 9788202638528 Kr 199,Måned: August Oversetter: Hilde Matre Larsen Illustrert av: Christina Alver 6–9 år

157


BARNEBØKER FR A 6 ÅR

MARTIN WIDMARK

LasseMajas Detektivhåndbok Har du lyst til å starte ditt eget detektivbyrå? I denne boka deler Lasse og Maja for første gang sine aller beste tips til nye detektiver. Lær deg hvordan du undersøker et åsted, intervjuer vitner, skriver hemmelige brev og knekker alibi. Med på kjøpet får du også den helt nye fortellingen «En bra detektiv». ISBN: 9788202630591 Kr 199,Måned: September Oversetter: Nina Aspen Illustrert av: Helena Willis 6–9 år

M ARTIN WIDM ARK er blitt kalt «barnas Agatha Christie», og med 26 bøker om LasseMajas detektivbyrå passer det bra. Martin har vært lærer og vet hva barn liker å lese!

ENDRE LUND ERIKSEN, GISLE NORMANN MELHUS OG REGINE TOFTEN HOLST (ILL.)

Dyrenes detektivbyrå: Kattenapperen Ny detektivserie full av spenning og humor!

ISBN: 9788202610494 Kr 249,Måned: September 6–9 år

Nora elsker dyr og er kjempeglad for å være aspirant i Dyrenes Detektivbyrå. Sammen med den pensjonerte mesterdetektiven Carl Berner og den hyperaktive minken Mirja er hun klar for å etterforske alt av dyresaker i den lille byen Nordlund. Men en dag forsvinner kattungen til ei jente i klassen. Og Nora blir selv mistenkt! Hvordan skal dette gå? Perfekt lesning for små detektivspirer!

158

ENDRE LUND ERIKSEN OG GISLE NORMANN MELHUS fikk ikke leve ut detektivdrømmen som barn, men mange år senere fant de løsningen: De kunne dikte opp sine egne kriminalmysterier! Slik ble Dyrenes Detektivbyrå født. REGINE TOF TEN HOLST (f. 1993) er fra Honningsvåg i Finnmark, men bor i et bøttekott i Bergen og jobber som illustratør når hun ikke må sove.


BARNEBØKER FR A 6 ÅR

BJØRN OUSLAND

Drømmetreet Spennende og akkurat passe skummel tegneserieroman for unge lesere. Peder og Pip forviller seg inn i en merkelig, rotete butikk. Storesøster vil gjerne kjøpe noen mystiske drømmefrø, men de er ikke til salgs. Eller, frøene er ikke til salgs for penger, men hvis hun gir bort lillebroren sin … Her begynner et eventyr som både vil begeistre og glede de små leserne – og kanskje skremme dem bitte litt!

ISBN: 9788202626822 Kr 279,Måned: August 6–9 år

BJØRN OUSL AND (f. 1959) er tegneserieskaper, illustratør og barnebokforfatter. Han har mottatt flere priser for sine barnebokillustrasjoner og for tegneseriene, som også er utgitt i andre land.

HELENA HEDLUND

Det fine med Kjersti Hva gjør man når man har stjålet lærerens gullring uten at man visste det? Hvordan sier man nei, når man ikke vil leke, og hvordan får man satt en stopper for løgner når det er akkurat som om de lever sitt eget liv? En treffsikker fortelling om hemmeligheter, vennskap og om hvor vanskelig det kan være å skille fantasi fra virkelighet når man er syv år. HELENA HEDLUND (f. 1978) er en svensk forfatter, dramatiker og skuespiller. Det fine med Kjersti er hennes debutroman. For romanen fikk hun Den svenske forfatterforeningens debutantpris.

ISBN: 9788202623647 Kr 249,Måned: August

Oversetter: Nina Aspen Illustrert av: Katarina Strömgård 6–9 år

159


BARNEBØKER FR A 6 ÅR

BJØRN F. RØRVIK OG RAGNAR AALBU

Purriot og den hodeløse kvinnen Barnekrim full av humor og gøyale ordspill!

ISBN: 9788202608590 Kr 279,Måned: August 6–9 år

Sent en vårkveld er Purriot og kona Paprika på fuglelytting ved Hurlumvannet. Plutselig hører de et fælt skrik og et stort plask. – Vi er nødt til å undersøke! sier Paprika. På bunnen av sjøen finner Purriot en kropp. Uten hode! Dette ser ut til å bli Purriots verste sak noensinne. Men det er noe som ikke stemmer ... Sjette bok om mesterdetektiven Purriot.

BJØRN F. RØRVIK (f. 1964) står blant annet bak bøkene om Reven og Grisungen og bildebøkene om Bukkene Bruse. R AGNAR A ALBU (f. 1966) er illustratør og forfatter og har utgitt en lang rekke bøker.

160


BARNEBØKER FR A 6 ÅR

161


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

BARNEROM ANER FR A 9 ÅR

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


BARNEROMANER FR A 9 ÅR

TORE AURSTAD OG CARINA WESTBERG

Snushanen Hilmar: Mordet i hønsegården

ISBN: 9788202598600 Kr 279,Måned: September 9–12 år

Morsom og hardkokt dyrekrim-noir for barn! Snushanen Hilmar får et livsfarlig oppdrag. Hvem drepte hanen Gregory? Var det reven Koldbrand? De to småtuppene? Eller Outclaws-gjengen? Hilmar må være både modig, smart og kvikk i nebbet. Lille Spiro hjelper til, men kan en snushane og en småspurv overliste en gjeng hardkokte skurker? En dyrisk spennende kriminalsak utspiller seg i hønsegården. C ARINA WESTBERG (f. 1972) er oversetter og forfatter. TORE AURSTAD (f. 1972) er også oversetter og forfatter. Carina og Tore bor i Oslo og ga ut sin første bok sammen i 2004.

SAMUEL BJØRK OG INGVILD KRISTIANSEN

Detektivene på Torshov: Det forsvunne perlekjedet

ISBN: 9788202616830 Kr 279,Måned: August 9–12 år

Ny, illustrert detektivserie fra bestselgende krimforfatter Samuel Bjørk! Kim går i 6. klasse på Torshov i Oslo. Da fotballkarrieren blir lagt på hylla grunnet en skade, bestemmer Kim seg for å starte en detektivklubb sammen med vennene sine. De har fast møteplass på tørkeloftet. SA MUEL BJØRK er en av Norges mest kjente krimforfattere og største eksportvarer innen krimsjangeren. Detektivene på Torshov: Det forsvunne perlekjedet er hans første barnebok. INGVILD TH. KRISTIANSEN (f. 1993) har studert illustrasjon ved Høyskolen Kristiania og bor på Torshov. Dette er hennes debut som barnebokillustratør.

164


BARNEROMANER FR A 9 ÅR

TOM ERIK FURE

Benny går berserk Benny elsker julen over alt på jord. Sjokket er derfor stort da foreldrene forteller at familien i år skal feire jul i Syden. Katastrofe! Benny vet ikke alt her i livet, men én ting er han skråsikker på: Sydenturen må stoppes. Han må gå berserk. En hysterisk morsom, ellevill og hjertevarm historie om å være midt mellom barn og ungdom, og oppleve at ingenting er som før.

TOM ERIK FURE (f. 1984) er utdannet skuespiller, har lang fartstid som bokhandler, og leser over gjennomsnittet mye barne- og ungdomslitteratur.

ISBN: 9788202630492 Kr 279,Måned: Oktober 9–12 år

BENNY GÅR BERSERK er hans debutbok.

165


BARNEROMANER FR A 9 ÅR

TEGNESERIEBØKER BASERT PÅ DEN POPULÆRE TV-SERIEN PÅ NRK SUPER.

GISLE HALVORSEN OG THOMAS SEEBERG TORJUSSEN

ZombieLars – Bok 3 Det blir stadig verre å være levende ulevende, ninja eller heks i Bekkebakken. Men Lars og gjengen er ikke de eneste fremmede. Det finnes også andre som velger å skjule hvem og hva de er. Når Lars blir kidnappet av FMAF og begravet, har gjengen vår fått nok. ISBN: 9788202627898 Kr 249,Måned: August 9–12 år Tegneseriebok

GISLE HALVORSEN og THOMAS SEEBERG TORJUSSEN

ZombieLars – Bok 4

ISBN: 9788202627904 Kr 249,Måned: September

Situasjonen tilspisser seg i Bekkebakken. Ikke alle fremmede vil hverandre vel, det får både Tess og Robert erfare. Det sies at Fremmedlegionen verver fremmede barn som spioner, men vil Lars og gjengen være med? Er fremmedelskerne egentlig noe bedre enn sine motstandere? En tegneserie basert på Gullrutevinneren på NRK Super.

Tegneseriebok

GISLE HALVORSEN er manusforfatter, produsent og regissør, kjent for bl.a. AF1. THOMAS SEEBERG TORJUSSEN er manusforfatter, og står bak blant annet Kampen for tilværelsen og Koselig med peis.

166


BARNEROMANER FR A 9 ÅR

MAX ESTES

Flommen Flommen er en spennende tegneserie om naturkrefter, og om hvordan mennesker og dyr er knyttet sammen. Det er flom, og en mann må evakuere sammen med hunden sin. Hunden stikker av, og eieren havner på en heftig tur alene. Han finner en skadet ørn som viser seg å få en større rolle etter hvert. En visuelt sterk historie fra illustratør og forfatter Max Estes.

ISBN: 9788202629786 Kr 299,Måned: Juni 9–12 år

M A X ESTES (f. 1977) er en amerikansk illustratør bosatt i Norge. Han har utgitt flere tegneserieromaner og bildebøker.

MARI MOEN HOLSVE

Ingen slipper unna En løs oppfølger til Ingen sover trygt i natt, som vant Bokslukerprisen 2019. Det er ett år siden Skymdals seriemorder herjet, og nå skjer det igjen! Hvem er det som skremmer ungdommer til taushet? Hva er det de har sett som har skremt dem sånn? Og hvem kan være nestemann? Er det noe rart Thale vil rømme fra bygda så fort som overhodet mulig? Tør du bli med tilbake til hele Norges grøsserbygd? M ARI MOEN HOLSVE (f. 1986) debuterte i 2006, og ble nominert til Uprisen for Rasp (2009). Hun fikk Arks barnebokpris i 2011 for Halvgudene og Bokslukerprisen i 2019 for Ingen sover trygt i natt.

ISBN: 9788202639419 Kr 279,Måned: September 10–14 år

167


BARNEROMANER FR A 9 ÅR – NRK

ANNE WISLØFF

Lik meg Hva er egentlig utestenging? Et blikk, en kommentar, mangel på likes, en snapgruppe du ikke ble en del av – eller en bursdag du ikke var invitert i?

ISBN: 9788202630034 Kr 279,Måned: Juni 9–12 år

Gjennom NRK Supers populære dramasatsning LikMeg har en bred målgruppe fått ta del i hvordan den nye mobbingen, som altfor mange barn og unge opplever hver dag, kan foregå. LikMeg – Oda og Arins dagbok er skrevet som en dagbok fra to perspektiv. Ved å lese om jentenes dilemmaer, indre kamper og smerte, får leseren innsikt i mer om den usynlige mobbingen enn det som har blitt vist i serien. Ingen er ansvarlige, men alle er med på den ekskluderingen som foregår på den sosiale arenaen der barn og ungdom befinner seg. Boken er sterk lesning for både barn og foreldre. Som i serien ligger bokens styrke i autentisiteten. Garantert sug i magen!

ANNE WISLØFF er regissør og manusforfatter i NRK. Hun har skrevet og regissert historier for og om barn siden 1997, og var med på å starte NRK Supers første nettdramaserie, Sara, i 2008. Siden dette har hun vært sentral i utviklingen av nettdramaserier på NRK Super, og i 2018 etablerte hun seg som serieskaper, på serien Lik meg. Samme år var hun med på å vinne Emmy for Jenter sesong 8.

168


BARNEROMANER FR A 9 ÅR

Klassen var veldig veldig stille. Kanskje alle egentlig tenkte at det var Luna, men ingen turte å si noe. – Altså, Noen HAR jo gjort det, fortsatte Luna. Herregud, at hun tør, tenkte jeg. – Enten er det Oda eller så er det noen av dere, sa hun. Noen snudde seg og så på meg. Jeg så ned i pulten, men jeg kjente blikkene deres. Også begynte jeg å gråte. – Er det deg, Arin? spurte Sofie. Det hørtes ikke ut som om hun trodde det kunne være meg. Jeg klarte ikke å snakke. Jeg lurte på om jeg bare skulle si det og bli ferdig med det. Men jeg klarte ikke å stoppe å gråte. Alle satt bare helt stille og så på meg, og jeg satt og så ned i pulten så de ikke skulle se tårene, men de dryppa jo ned på naturfagsboka. – Hallo, Arin, var ikke dere VENNER’a? sa Erik.

Jeg merka plutselig at jeg holdt pusten uten å vite om det. Jeg følte meg svimmel i hodet, og måtte trekke pusten dypt for å liksom få luft inn i hodet igjen. Men det var som om alt var tåkete, både inni og utenfor meg.

05.06.2019 10:08

169

Lik meg_Oda og Arins dagbok_materie_linjeskift.indd 206


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

UNGDOM

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


UNGDOM

TALE KROHN ENGVIK

#Helsesista – Våg å være

ISBN: 9788202578589 Kr 349,Måned: Oktober 12–18 år

Hele Norges helsesøster, Tale Maria Krohn Engvik, tar «Helsesista»universet fra Snapchat til bok! Hun bryter tabuer og når ut til mange som ellers ikke ville tatt kontakt med den tradisjonelle helsetjenesten. I denne boken skriver hun om temaer som barn og unge lurer på, og som kan være vanskelig å snakke åpent om. Kaostanker, selvmordstanker, kropp, forelskelse, bildedeling og sex – ingenting er tabu!

TALE KROHN ENGVIK – bedre kjent som Helsesista, er helsesykepleier. Hun driver Snapchatkontoen «Helsesista» for å for å nå bredere ut til ungdom ved å kommunisere med dem på deres egen arena. Med en miks av seriøs kunnskap, humor og personlighet når hun ut til opp mot 200 000 følgere på Snapchat daglig.

172


UNGDOM

JOHN S. JAMTLI

Sabotør – Operasjon Muskedunder Den sanne krigshistorien – slik du aldri før har lest den! Nord-Norge, september 1942. Tolv spesialsoldater er på sabotasjeoppdrag. Målet er kraftverket i Glomfjorden. Tegneserien følger sabotørene tett: over fjellet, i tåke og uvær og med fienden i hælene. Operasjon Muskedunder er langt fra noen ufarlig jobb. Den unge Linge-soldaten Sverre Granlund er veiviser. Dette er hans historie.

ISBN: 9788202623159 Kr 279,Måned: August 12–18 år

JOHN SIGVART JAMTLI (f. 1982) er fra Mo i Rana. Han er illustratør, serieskaper og konseptdesigner. Han har blant annet gitt ut seriealbumet DASS og tegneseriebøkene Sabotør og Norges Ninjakommandør.

173


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

FAK TA BARN

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


FA K TA B A R N

KIRSTI BLOM og ROLF ANKER IMS

Lemen Ny bok i Polarserien! En unik faktabok for barn om det lille, hissige fjelldyret lemen.

ISBN: 9788202639006 Kr 249,Måned: September 9–12 år

Visste du at lemenet lager tuneller under snøen på fjellet og at de kan løpe i rasende fart selv om det er helt mørkt? Eller at de bokser og biter hverandre, viser tenner, hyler og skriker? Denne boken skildrer lemenets korte levetid med flotte bilder og enkel tekst. KIRSTI BLOM (f. 1953) skriver sakprosa og skjønnlitterære bøker, og er en anerkjent foredragsholder. ROLF ANKER IMS (f. 1958) er professor ved Institutt for arktisk og marin biologi ved Universitetet i Tromsø.

LISE OSVOLL

Supertorsken Fisken som bygde Norge

ISBN: 9788202630515 Kr 279,Måned: Oktober 9–12 år

Møt Supertorsken, fisken som bygde Norge! Visste du at torsken har spilt en sentral rolle i norgeshistorien? Vikingene, for eksempel, hadde ikke kommet seg så langt utenfor landegrensene hadde de ikke hatt fisken som proviant. Supertorsken er en gjennomillustrert faktabok som passer for barn fra 6 år og oppover. Boka er et spennende utgangspunkt for å diskutere og videre utforske vår egen historie. LISE OSVOLL (f. 1979) er illustratør, nordlending og prisbelønnet animasjonsfilmregissør. Hun har laget en rekke kinofilmer og TV-serier for barn. Supertorsken er hennes første illustrerte bok for barn.

176


Sprø rekorder, merkelige fenomener og utrolige fotografier! Les om vulkaner som spruter ut blå lava, frisører som setter fyr på folks hår, undervannskonserter, merkelige byggverk og mye mer. Ripley's Believe It or Not! er en internasjonal suksess med mer enn 100 attraksjoner i 10 land. I denne boken kan du lese om noe av det merkeligste Ripley´s har dokumentert gjennom 100 år med rariteter.

FA K TA B A R N

Ripley's Believe It or Not! 100 år med rariteter!

ISBN: 9788202638719 Kr 299,Måned: September

Oversetter: Camilla Stendov 9–99 år

TARJE HOLTVEDT OG ÅSHILD SKADBERG

Helt sant! Helt sant! er en annerledes faktabok om rare og spennende hendelser i verdenshistorien. Boka er proppfull av rare fakta, kule bilder og utrolige fortellinger fra hele verden, og lar barna lære historie på en morsom og uvanlig måte. Dette er en opplevelsesbok for historieinteresserte lesere, og passer like godt hjemme som på skolen.

ISBN: 9788202616861 Kr 299,Måned: September 9–12 år

TAR JE HOLT VEDT (f. 1967) og ÅSHILD SKADBERG (f. 1968) er samboere, journalister og forfattere. Åshild har tidligere skrevet flere bøker for barn. Helt sant! – spennende hendelser fra verdenshistorien er deres første bok sammen.

17 7


¢

¢

¢

¢¢

178

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

POCKET Barn & Ungdom … 180 Norsk skjønnlitteratur … 182 Oversatt skjønnlitteratur … 187 Oversatt krim og spenning … 193 Samfunn og historie … 200 Natur … 202 Livsstil og personlig utvikling … 204 Livets bibliotek … 205

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


POCKET – BARN OG UNGDOM

MICHAEL STILSON

Bare spille ball Bare spille ball handler om å elske fotball, men ikke å være forberedt på de harde realitetene. Den handler om å prøve å glemme en jente, og klare seg uten en far. Og den handler om å vinne – uten å miste seg selv.

ISBN: 9788202622688 Kr 179,I salg

13–16 år

Fredrik står foran sitt livs viktigste kamp. Bare han herjer på kanten som vanlig, er proffdrømmen innen rekkevidde. Men de siste dagene før finalen forandrer alt seg. Vinner av Uprisen 2019. Vinner av Trollkrittet 2018, prisen for fjorårets beste skjønnlitterære barne- eller ungdomsbokdebutant. «Imponerende god debut om fotball, ungdom, forelskelse og de vanskelige valgene. [...] han [har] med sin debutroman skrevet seg rett opp i øverste sjikt i eliteserien» Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen

n, Marie og Hares beskjed om ael er død. m nysgjerrige. Etter skolen tar ar en titt inn gjennom ael. Bare for å se. Synet som

MARI MOEN HOL SVE

drap, sa Hares. pt Jon Michael.

MARI MOEN HOL SVE

gda Skymdal – og morderen har

vant Bokslukerprisen 2019.

ISBN 978-82-02-64455-0

www.cappelendamm.no

MARI MOEN HOLSVE

Ingen sover trygt i natt

VINNER AV EN ERPRIS BOKSLUK 2019

ISBN: 9788202644550 Kr 179,-

Måned: August 10–14 år

En morgen i oktober får Håkon beskjed om at klassekameraten Jon Michael er død. Det brå dødsfallet gjør Håkon, Marie og Hares nysgjerrige. Etter skolen tar de en omvei hjem, forbi Jon Michaels hus. Der er det sykebil og politi, og Håkon tar en titt inn gjennom vinduet til Jon Michael. Bare for å se. Synet som møter ham er grotesk. En morder er løs i Skymdal – og morderen har bare så vidt begynt.

180

Ingen sover trygt i natt vant Bokslukerprisen 2019. «Den er sykt bra,» sa juryen i sin begrunnelse.


De blå ulvene er femte bok i Ingvar Ambjørnsens legendariske spenningsserie om kompisene Pelle og Proffen. Proffen er i opprør: Tanta hans er slått ned på åpen gate av to ungdommer som ødela pelskåpa hennes med spraymaling – med hilsen «De blå ulvene». Dermed er Pelle og Proffen på sporet i en ny sak – men det er ikke alltid at fienden er like lett å få øye på ...

ISBN: 9788202585044

POCKET – BARN OG UNGDOM

INGVAR AMBJØRNSEN

De blå ulvene

Kr 169,-

Måned: Oktober 9–12 år

INGVAR AMBJØRNSEN

Flammer i snø Flammer i snø er sjette bok i Ingvar Ambjørnsens legendariske spenningsserie om Pelle og Proffen. Kompisene og detektivene Pelle og Proffen får nok en sak i fanget de må løse. I denne boken følger Pelle og Proffen et hett spor: påsatte branner i gamle leiegårder på Grünerløkka. ISBN: 9788202585051 Kr 169,-

Måned: Oktober 9–12 år

INGVAR AMBJØRNSEN

Etter orkanen Etter orkanen er sjuende bok i Ingvar Ambjørnsens legendariske spenningsserie om Pelle og Proffen. I Etter orkanen forvandles en fredelig påskeferie til et våkent mareritt. Det er vanskelig å overse et småfly som styrter nesten i hodet på en. Og når mennesker i nød faller i klørne på pengegriske kynikere, må Pelle og Proffen ta saka! ISBN: 9788202585068 Kr 169,9–12 år

1 81

Måned: Oktober


P O C K E T – N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R

INGVAR AMBJØRNSEN

Utsikt til paradiset Første bok i serien om Elling. En bok om ensomhet. Sårt, og vanvittig morsomt. Elling er 32 år og lever alene i blokkleiligheten han delte med moren frem til hennes død. Han bruker tiden til å kartlegge livet til naboene ved hjelp av teleskop, samtidig som han bærer en nagende forelskelse til Gro Harlem Brundtland, kvinnen som representerer det eneste trygge i en kaotisk tilværelse. ISBN: 9788202639747 Kr 179,I salg

INGVAR AMBJØRNSEN

Fugledansen Elling våkner på psykiatrisk institusjon, på rom sammen med Kjell Bjarne. To underlige mennesker nærmer seg hverandre, og et skjørt vennskap oppstår. I et tilbakeblikk møter vi også Elling og moren i et fortvilet forsøk på normal ferietilværelse i badebyen Benidorm. Ingvar Ambjørnsen mottok Brageprisen i 1995 for denne andre boken i serien om Elling. ISBN: 9788202639761 Kr 179,I salg

182


Brødre i blodet Elling er travelt opptatt med å tilnærme seg virkeligheten fra sin nye base, en trygdeleilighet i Kirkeveien. Ved sin side har han Kjell Bjarne, en av hverdagens enkle apostler. Tilværelsen er skremmende, men likevel til å holde ut i små porsjoner. Og når Reidun Nordsletten trer inn på scenen, ferdig besvangret, og med et hjerte av gull, gir livets redde gutter alt de har og litt ekstra. ISBN: 9788202639778 Kr 179,I salg

P O C K E T – N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R

INGVAR AMBJØRNSEN

INGVAR AMBJØRNSEN

Elsk meg i morgen I seriens fjerde bok opplever Elling igjen at virkeligheten er på vikende front. Men nå søker han kjærligheten. Hans utkårede er Elise, hun jobber i pølsebod og fordyper seg i bøker om UFO-fenomenet. Elling har latt ting flyte en tid. Men nå som Elise er i bildet, er det helt greit for Elling å ta sin forhenværende kamerat Kjell Bjarne inn i varmen igjen. En beiler trenger all den oppbackingen han kan få.

1 83

ISBN: 9788202639808 Kr 179,I salg


P O C K E T – N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R

LARS SAABYE CHRISTENSEN

Byens spor – Ewald og Maj «Her er han på sitt beste» Marta Norheim, NRK

ISBN: 9788202584771 Kr 199,I salg

Medrivende og storslått start på ny trilogi fra Lars Saabye Christensen. Hva hører vi når vi lytter til byens lyder? Hvilke spor etterlater den i oss? Hvem er det i andre enden når det ringer? Vi møter Ewald og Maj Kristoffersen, og deres skjebne er tett vevd sammen med byen og gatene de lever i. De har sønnen Jesper som legen erklærer for «følsom». Disse og mange fler blir vi kjent med når vi legger øret inntil byens konkylie og lytter.

VG Dagbladet Adresseavisa Fædrelandsvennen

184


P O C K E T – N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R

LARS SAABYE CHRISTENSEN

Byens spor – Maj

Sentralt i Byens spor står Maj, hennes skjebne er tett vevd sammen med byen og gatene hun lever i: Men like mye med menneskene hun deler byen med, først og fremst barna, Jesper og Stine. Kvinnen i Røde Kors som utgjør Fagerborgs usynlige sosiale ryggrad. Jespers kamerat Jostein som går i slakterlære og er på vei inn i arbeidslivet, et liv også Maj må tre inn i. For ting begynner å haste.

Fædrelandsvennen

ISBN: 9788202622619 Kr 199,I salg

VG Stavanger Aftenblad Adresseavisa

1 85

Dagbladet


P O C K E T – N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R

BEATE GRIMSRUD

Å smyge forbi en øks

Å smyge forbi en øks er en rik roman; tragisk og ustyrlig morsom på samme tid. En original families indre liv er skildret med varme og dyp innsikt. ISBN: 9788202529499 Kr 179,Måned: September

«Beate Grimsrud – anbefales!» «En oppfinnsom, fantasifull roman om en annerledes familie, syv søsken, mor og far i utkanten av et nytt boligområde […]» Brikt Jensen, Dagbladet

GEORG JOHANNESEN

Dikt i samling

ISBN: 9788202638344 Kr 199,Måned: September

Skarpe, originale og slående dikt fra Georg Johannesen. Denne samlingen inneholder Dikt (1959), Ars moriendi (1965), Nye dikt (1966) og Ars vivendi (1999). Også noen dikt fra Kassandra (1967) og spredte dikt fra perioden 1971–2004 er tatt med. Ars Moriendi ble i 1990 kåret til den beste norske diktsamlingen i det tyvende århundre, og Ars Vivendi ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 2000.

186


I distrikt 99, en underavdeling av en kjempemessig arbeidsleir i en isolert del av Henan-provinsen, sitter en gruppe høyt utdannede mennesker fengslet for deres vaklende tro på den kommunistiske ideologien. Med sin skarpe og poetiske prosa forener Yan Lianke politisk satire og fabel i en roman om den universelle kraften i vennskap, kjærlighet og tro i møte med grotesk undertrykkelse.

ISBN: 9788281695016 Kr 179,Måned: September

Dagbladet

Oversetter: Brit Sæthre

P O C K E T – O V E R S AT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R

YAN LIANKE

De fire bøkene

1 87

Stavanger Aftenblad


P O C K E T – O V E R S AT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R

RENITA D'SILVA

En modig datter

ISBN: 9788202643645

1929: Da hennes upassende kjærlighetsforhold blir avslørt, velger Lucy fornuftsekteskap i stedet for et liv i skam. Sammen med James, ektemann og eier av en kaffeplantasje, legger hun ut på den lange reisen til sitt nye hjem i India. Da hun treffer Gowri, en ung kvinne som vokter et tempel, vekkes nysgjerrigheten. Hun vil finne ut mer om henne, og hvorfor hun må leve i isolasjon, langt borte fra familien.

Kr 179,Måned: August

Oversetter: Mette I. Gudevold

NINA GEORGE

Den lille bistroen i Bretagne

ISBN: 9788202645182

Marianne er godt voksen og vil ut av sitt kjærlighetsløse ekteskap. På en tur til Paris kaster hun seg i Seinen, men blir berget av en forbipasserende. Mens hun forsøker å komme til hektene på sykehuset, får hun se et maleri av en idyllisk havneby. Det blir inspirasjonen som gjør at hun bestemmer seg for å legge ut på et siste eventyr – til Bretagne. Der oppdager hun en ny side ved seg selv.

Kr 179,-

Måned: August Oversetter: Benedicta Windt-Val

KRISTIN HANNAH

Det store ødet Vi møter Allbright-familien. Verden er i forandring. Idealismen og uskylden fra tidligere generasjoner er tapt. Verden er et skremmende sted. For denne familien er den beste løsningen å flytte langt vekk, til Alaska, Amerikas siste utpost. Der håper de å finne fred, styrke og frihet. ISBN: 9788202645410 Kr 179,Måned: September

188

Oversetter: AnnMagritt Sævold

«En sterk og medfølende familiefortelling.» People Magazine


Havanna 1959: Elisa tilhører sosieteten og er i stor grad skjermet for det voksende politiske opprøret på Cuba. Helt til hun innleder et hemmelig forhold til en lidenskapelig revolusjonær. Miami 2017: Marisol vokste opp med bestemoren Elisas romantiske fortellinger om Cuba, før hun ble tvunget til å flykte under revolusjonen. Elisas siste ønske var at Marisol skulle strø asken hennes i det landet hun var født.

ISBN: 9788202643713 Kr 179,Måned: September

Oversetter: Kurt Hanssen

P O C K E T – O V E R S AT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R

CHANEL CLEETON

Neste år i Havanna

ANN O'LOUGHLIN

Minneteppet

ISBN: 9788202643690 Kr 179,Måned: August

Oversetter: Line Gustad

189

Connie har mistet alt hun var glad i, og når hun må forlate New York og flytte til et forfallent herskapshus i Irland, håper hun å finne svar på hvorfor ektemannen pløyde alle pengene deres inn i det falleferdige Ludlow Hall før han døde – uten å fortelle henne det. Hun forsøker å unngå landsbyboerne – helt til hun blir presentert for Ludlow-fruene, syforeningen som trenger et møtested for å sy minneteppene sine.


P O C K E T – O V E R S AT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R

LUCINDA RILEY

Månesøsteren Månesøsteren er bok nummer 5 i serien De syv søstre, og her er det Tiggy som skal finne tilbake til sine røtter. Idet vi møter henne, befinner hun seg i det skotske høylandet, på en isolert eiendom som drives av den gåtefulle Charlie Kinnaird. Her treffer hun også Chilly, en eldre sigøyner som hevder at det er forutbestemt at han er den som skal lede henne tilbake til røttene i Andalusia i Spania.

ISBN: 9788202643546 Kr 199,Måned: August Oversetter: Benedicta Windt-Val

LUCINDA RILEY

De syv søstre

ISBN: 9788202491376 Kr 199,Oversetter: Benedicta Windt-Val

Maia og de fem søstrene hennes er samlet i barndomshjemmet, et vakkert og tilbaketrukket slott ved Genèvesjøen i Sveits. De har akkurat fått vite at Pa Salt, mannen som adopterte dem, er død. Hver av søstrene får et spor som skal lede dem til deres opprinnelse. Maias spor fører henne til et forfallent herskapshus i Rio de Janeiro i Brasil, og her begynner hun å nøste opp sin egen historie.

190


Dette er Allys historie, og sporene adoptivfaren har etterlatt henne for at hun skal finne tilbake til sitt opphav, fører henne til Bergen. Her skal det vise seg at også Edvard Grieg kommer til å spille en rolle i oppnøstingen av en historie full av dramatikk og kjærlighet. ISBN: 9788202529918 Kr 199,Oversetter: Benedicta Windt-Val

LUCINDA RILEY

P O C K E T – O V E R S AT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R

LUCINDA RILEY

Stormens søster

Skyggesøsteren Dette er tredje bok i den storslåtte serien De syv søstre. Star er den mest gåtefulle av søstrene, og hun vil nødig gi slipp på tryggheten hun opplever i vennskapet med søsteren CeCe. Til slutt bestemmer hun seg likevel for å følge sporet faren har gitt henne for at hun skal finne opphavet sitt. Sporet fører henne til et gammelt antikvariat i London, og blir samtidig starten på en helt ny tilværelse.

ISBN: 9788202563943 Kr 199,Oversetter: Benedicta Windt-Val

LUCINDA RILEY

Perlesøsteren

ISBN: 9788202601829 Kr 199,Oversetter: Benedicta Windt-Val

191

Det eneste sporet CeCe har i jakten på sitt opphav, er et gammelt fotografi og navnet på en kvinnelig pioner som bodde i Australia for over hundre år siden. Denne kvinnen møtte sin skjebne her i form av to tvillingbrødre og en formue basert på perlefiske. Når CeCe kommer hit, er det noe dypt inne i henne som påvirkes av aboriginkulturen, og endelig får hun en følelse av å høre til.


P O C K E T – O V E R S AT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R

POPPY ALEXANDER

25 dager til jul

ISBN: 9788202626938

Kr 179,Måned: September

Kate likte vanligvis julen. For bare noen få år siden ville hun ha pakket inn julegavene i september og startet julebaksten i november. Men det var før ektemannen dro ut i krigstjeneste og ikke kom hjem igjen. Nå er hun ensom, og sønnen Jack trenger en jul han kan huske. Kate behøver et julemirakel, og hvis det ikke er et på vei, må hun skape sitt eget. Hun har planlagt alt, men man kan ikke planlegge for det uventede.

Oversetter: Miriam Claire Lane

DEBORAH RODRIGUEZ

Margarita-onsdager Deborah Rodriguez ble tvunget til å flykte fra Afghanistan og forlate både vennene og den lille kafeen hun hadde startet i Kabul. Det viser seg imidlertid at livet hjemme i USA heller ikke blir enkelt.

ISBN: 9788202598426 Kr 179,Måned: August

Oversetter: Kurt Hanssen

Etter et år i California har hun fått nok, og hun gjør nok et utradisjonelt valg. I en alder av 49 år pakker hun bilen, og sammen med katten Polly setter hun kursen mot en liten havneby i Mexico for å skape seg et nytt hjem.

VALERIA LUISELLI

De vektløse I Mexico City begynner en ung mor i et lunkent ekteskap, å skrive om sin tid i New York. «En andpusten blanding av glede og forskrekkelse over alt det går an å gjøre mellom to permer.» Klassekampen ISBN: 9788202645144 Kr 179,Måned: August

192

Oversetter: Ingrid Mefald Hafredal


Robert Puller, storebroren til spesialagent John Puller, har sittet inne to år. Han ble dømt for landsforræderi og er plassert i landets eneste militære høysikkerhetsfengsel. Robert, tidligere major i det amerikanske flyvåpenet, klarer det umulige: Han rømmer fra fengselet og etterlater seg en en ukjent, død mann på cellen sin. Lillebroren blir satt til å etterforske saken.

ISBN: 9788202627584 Kr 199,Måned: September

Oversetter: Roar Sørensen

BELINDA BAUER

P O C K E T – O V E R S AT T K R I M O G S P E N N I N G

DAVID BALDACCI

Flukten

Bristepunktet En kveldende varm sommerkveld sitter tre søsken alene igjen i en bil. Moren har gått for å ringe etter hjelp. Hun har overlatt ansvaret til eldstemann, Jack, som kun er elleve år. Men moren kommer aldri tilbake. «Bristepunktet er muligens hennes mesterverk.» Jarle Natland, Stavanger Aftenblad.

ISBN: 9788202643676 Kr 179,Måned: August

Oversetter: Guro Dimmen

LEE CHILD

Midnattsmøte I vinduet på en pantelånersjappe får Jack Reacher øye på en West Point-skolering fra 2005. Den er knøttliten, og må ha tilhørt en kvinnelig soldat. Reacher er selv West Point-mann, og vet hva hun måtte gjennom for å få ringen. Hvorfor pantsatte hun den? Han bestemmer seg for å finne henne og gi henne ringen tilbake. ISBN: 9788202645083 Oversetter: Kurt Hanssen

193

Kr 179,Måned: August


P O C K E T – O V E R S AT T K R I M O G S P E N N I N G

HARLAN COBEN

Ikke gi slipp Små og store løgner kan ødelegge forhold, familier – til og med en hel by.

ISBN: 9788202643652 Kr 179,-

I femten år har etterforskeren Nap lett etter svar. Om hvordan broren ble drept og hvorfor kjæresten Maura dro. Da Mauras fingeravtrykk dukker opp i en mistenkts bil, får Nap svar som leder til nye spørsmål; om jenta han elsket, barndomsvenner han trodde han kjente, og om den forlatte militærbasen like ved barndomshjemmet hans.

Måned: August

Oversetter: Sissel Busk

CLIVE CUSSLER

Keiserens hevn

ISBN: 9788202637767 Kr 199,Måned: Oktober

Oversetter: Roar Sørensen

Et brutalt bankran under Monaco Grand Prix gjør at Oregon-selskapets «offshore»-konto tømmes. Uten midler blir Juan og gjengen hans nødt til å stole på en gammel venninne fra Juans dager i CIA. Sammen må de klare å spore opp den mystiske hackeren. Men bankranet er bare første del i en plan som kan resultere i millioner av dødsfall og ødelegge hele verdensøkonomien. 11. bok i Clive Cusslers Oregon Files-serie

194


Åpen sjø er tredje bok i den kritikerroste Berger og Blom-serien – en klaustrofobisk, intenst og mørk thriller av beste Arne Dahl-merke. Sam Berger er mistenkt for et drap han ikke har begått, og Molly Blom ligger i koma. Berger flykter ut i skjærgården, der han venter på ordre fra Säpos øverste sjef. Men det er umulig å vite hvem han kan stole på, og hvem som har skjulte agendaer. «Krim i toppklasse.» Tor Hammerø, Nettavisen

ISBN: 9788202643553 Kr 179,Måned: August Oversetter: Einar Blomgren

P O C K E T – O V E R S AT T K R I M O G S P E N N I N G

ARNE DAHL

Åpen sjø

ØISTEIN BORGE

Jeg er nummer 13 I hans mørke sinn er drap en kunst – nå skal han signere sitt mesterverk I september 2017 blir en norsk utvekslingsstudent funnet drept i en park utenfor Amsterdam, tatt av dage med en boltpistol. Kriminaletterforsker Bogart Bull sendes sørover med første fly. I den nederlandske hovedstaden befinner det seg en mann som kaller seg Rezník og betrakter seg selv som en grensesprengende kunstner.

ISBN: 9788202646974 Kr 179,Måned: August

Og Rezník har så vidt begynt. Et nytt drap finner sted, denne gangen med et våpen som forbløffer politiet ...

195


P O C K E T – O V E R S AT T K R I M O G S P E N N I N G

ROSLUND & HELLSTRÖM

Udyret

ISBN: 9788202643850

I en svensk småby leverer en far sin datter i barnehagen. Noen timer senere blir hun funnet voldtatt og drept. Politiet står maktesløse, og faren til jenta tar saken i egne hender. Plutselig jager politiet ikke lenger en pedofil, men en far som har hevnet sin datters død. Folk engasjerer seg i saken, og det blir demonstrasjoner til støtte for faren. Saken tilspisser seg: Hvilket liv er mest verdt?

Kr 179,Måned: August

Oversetter: Kari Bolstad

ROSLUND & HELLSTRÖM

Boks 21

ISBN: 9788202643867

I en leilighet får en ung kvinne 35 piskeslag. En desperat mann blander vaskemiddel i amfetaminet han selger. En rullestol raser ned en trapp, og den som sitter i den, går rett i veggen. På likhuset sikter en mann rundt seg med pistol og tar levende og døde som gisler. Førstebetjent Ewert Gren må plutselig lede flere ulike etterforskninger – fra en operasjonssal på akutten.

Kr 179,Måned: August

Oversetter: Henning Kolstad

ROSLUND & HELLSTRÖM

Oppreisningen På finlandsfergen blir en dansende mann angrepet av dansebandets vokalist, Johan Schwartz. Under avhørene skjønner Ewert Gren én ting: Her er det mye som ikke stemmer! For Schwartz døde egentlig på vei til sin egen henrettelse i et amerikansk fengsel. ISBN: 9788202643836 Kr 179,Måned: August

196

Oversetter: Henning Kolstad


Det er vinter og bitende kaldt. Førstebetjent Ewert Gren har 32 uløste saker på pulten, da en død kvinne blir funnet i kjellergangene under et av Stockholms sykehus. Ewert Grens og hans team tvinges ned i tunnelene under gatene på jakt etter en morder. Her under byen oppdager de at mennesker lever sine hverdagsliv i en underjordisk verden ingen visste om.

ISBN: 9788202644031 Kr 179,Måned: August

Oversetter: Henning Kolstad

P O C K E T – O V E R S AT T K R I M O G S P E N N I N G

ROSLUND & HELLSTRÖM

Jenta under byen

MALIN PERSSON GIOLITO

Prosessen

ISBN: 9788202623210 Kr 179,Måned: September Oversetter: Monica Carlsen

197

I skyggen av et stort terrorangrep, har livet begynt å gå tilbake til det normale. Youssuf pugger til justentamen på biblioteket. Da han innser at to politimenn kommer mot ham, går hans tanker direkte til faren. Hva kan ha hendt ham? Men ubegripelig nok gjelder det Youssuf selv, hans navn har dukket opp i undersøkelsen av angrepet. I et samfunn med skyhøyt sikkerhetsnivå er ingenting viktigere enn kampen mot terrorisme.


P O C K E T – O V E R S AT T K R I M O G S P E N N I N G

LISA GARDNER

Den perfekte familie Et hjem er forvandlet til et åsted: Fire av familiens medlemmer er brutalt drept. Mens den siste, seksten år gamle Roxy, er savnet. D.D. Warren og Flora Dane må finne jenta, og til bunns i om hun har klart å rømme fra en hensynsløs drapsmann eller om jenta selv er en morder.

ISBN: 9788202643683

Ny thriller i den bestselgende serien om D.D. Warren.

Kr 179,Måned: August

Oversetter: Linda Marie Vikaune

ARAMINTA HALL

Vår egen grusomhet Forholdet er slutt. Spillet er i gang. Mike og Verity hadde en lek de kalte Suget. De lekte den for å bevise at Verity elsket Mike. At hun trengte Mike. Nå når Verity er gift med en annen mann, tar leken en dødelig vending. ISBN: 9788202643706 Kr 179,Måned: August

Oversetter: Toril Hanssen

«Pirrende godt om farlig begjær.» Cathrine Krøger, Dagbladet

C.J. TUDOR

Gullungen C.J. Tudor følger opp suksessen Krittmannen, og leverer veldreven psykologisk spenning og et djevelsk oppsiktsvekkende mysterium som vil sjokkere og tilfredsstille selv den mest erfarne leser.

ISBN: 9788202643577 Kr 179,Måned: August

Oversetter: Guro Dimmen

Adresseavisen

Hamar Arbeiderblad

198


Mørk storm Spenning, heltemot og kjærlighet i en gripende thriller om familien Courtney Den modige Saffron Courtney reiser til England i jakten på nye eventyr. Der møter hun idealisten Gerhard von Meerbach, hvis velstående bror er nazi-sympatisør. Sammen forsøker Saffron og Gerhard å hanskes med ondskapen som kaster tunge skygger over Gerhards familie og resten av landet.

ISBN: 9788202643584 Kr 179,Måned: August

Oversetter: Henning Kolstad

PETER SWANSON

P O C K E T – O V E R S AT T K R I M O G S P E N N I N G

WILBUR SMITH

Alle disse vakre løgnene Få dager før Harry går ut av college ringer stemoren Alice med sjokkerende nyheter. Faren hans er død, og politiet tror det er selvmord. En fortelling om besettelse, hevn og kaldblodig mord.

ISBN: 9788202643669 Kr 179,Måned: August

Oversetter: Kari Engen

19 9

«I tillegg til å vere uhyre velskriven, er boka lettlest, raffinert og overraskande intelligent, sjølv med såpass enkle komponenter. Med andre ord: ein veldig vellukka thriller!» Elisecathrin.com


POCKET – SA MFUNN OG HISTORIE

MICHELLE ROBINSON OBAMA

Min historie I sin selvbiografi inviterer Michelle Obama leserne med inn i sin verden. Hun skildrer opplevelsene som har formet henne, fra barndommen på sørsiden av Chicago til tiden hun tilbragte på verdens mest kjente adresse.

«Reflektert og personlig bok fra USAs tidligere førstedame, Michelle Obama.» Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

ISBN: 9788202644185 Kr 199,Måned: August Oversetter: Eve-Marie Lund og Hilde Østby

«Historien Michelle Obama forteller i sine nye memoarer er både sjarmerende og morsom ...» Guri Hjeltnes, NRK

TORBJØRN RØE ISAKSEN OG KÅRE WILLOCH

Alt med måte Politiske samtaler

ISBN: 9788202644208 Kr 179,Måned: August

Kåre Willoch har bekledt praktisk talt alle vesentlige politiske verv i etterkrigstiden, og har som få andre satt sitt stempel på norsk historie. Thorbjørn Røe Isaksen er aktiv høyrepolitiker og for tiden næringsminister. I denne boken samtaler de to om tidens store spørsmål – blant annet populisme, miljøvern, ulikheter og en internasjonal utvikling der tyngdepunktene forflytter seg av usikkerhet.

200


Dette er en historie om popmusikken og musikkindustrien – en moderne kulturhistorie som strekker seg gjennom 200 år fra den industrielle revolusjon til den digitale pionértida. Det er en fortelling om skaperne av popmusikken og om idéene deres: fagfolk, arbeidsfolk, forretningsfolk, kolleger, rivaler, håndverkere, kunstnere, stjerner, ikoner som har skrevet, produsert, sunget, spilt og solgt sanger som har påvirket mennesker over hele verden.

ISBN: 9788202644222 Kr 199,Måned: Oktober

POCKET – SA MFUNN OG HISTORIE

AUDUN MOLDE

POP. En historie

ATLE GRØNN OG HANS OLAV LAHLUM

Sjakkgeniene Dette er sjakkens verdenshistorie fortalt gjennom portretter av de 16 verdensmestrene fra 1886 fram til i dag og en bok som kan leses av både sjakkanalfabeter og vordende verdensmestere. Sentralt i historien skrevet av Norges mest kjente sjakkommentatorer er dessuten spørsmålet om sjakkgeniets vesen: Hvilke personligheter og karakterer skjuler seg bak de geniale sjakktrekkene?

ISBN: 9788202644192 Kr 199,Måned: August

201


P O C K E T – N AT U R

PEDER W. CAPPELEN

Alene med vidda

ISBN: 9788202645052 Kr 179,Måned: September

Alene med vidda har inspirert og begeistret forfattere og lesere i over femti år. Peder W. Cappelen tilbringer noen måneder i en liten steinbu langt inne på Hardangervidda. Her jakter og fisker han, mens vinteren går over til vår og alt i naturen fødes på ny. Bokas storhet kommer til uttrykk gjennom en særegen sensibilitet overfor naturen. Cappelen har en egen evne til nærmest å lytte frem naturen rundt seg.

INGRID RØISE KIELLAND

Natur og ungdom Aksjonene som endret norsk miljøkamp I løpet av 50 år har Natur og Ungdom utviklet seg til å bli Norges mest aktivistiske ungdomsorganisasjon. I denne jubileumsboka fortelles Natur og Ungdoms historie ved å levendegjøre noen av deres mest interessante aksjoner gjennom tidene, og gjennom disse si noe om utviklingen av miljøsak og aktivisme i Norge. ISBN: 9788202646035 Kr 179,-

Måned: September

NIELS CHRISTIAN GEELMUYDEN

50 fordeler med å passere 50

ISBN: 9788202640088 Kr 199,-

Måned: August

Vi vet mye om det som blir verre med alderen. Ikke fullt så ofte rettes søkelyset mot alt som blir bedre. Hva om det å passere 50 er bedre enn å være ung? Hva om det er best av alt? Niels Chr. Geelmuyden skriver med humor og varme om alt vi kan glede oss til etter fylte 50 år, basert på den forbløffende rikholdige forskningen som finnes på feltet. Velkommen til besteparten av livet!

202


Få mer av det som betyr mest Gjennom å utfordre deg på hvordan du tenker om hva som tilfører ditt liv mening, hva som er dine viktige verdier og på hvordan du gjør dine valg, håper Carina Carl at hun kan gjøre det lettere for deg å leve et meningsfullt liv slik du selv ønsker. Med enkle verktøy lærer du hvordan du kan forenkle livsstilen din og organisere din mentale innboks. Bli kvitt tankemylderet og fokuser på hva som gir deg energi!

ISBN: 9788202639631 Kr 179,-

Måned: August

REBECCA DENNIS

Bevisst pust

POCKET – LIVSSTIL OG PERSONLIG UT VIKLING

CARINA CARL

Tenk enkelt

Pusteøvelser for bedre helse og mer energi Lær deg hvordan du kan utnytte pustens kraft for å lindre bekymringer og stress, bedre immunforsvaret og forholde deg til sinne og depresjon på en konstruktiv måte. I prosessen opplever du at du føler deg roligere samtidig som du får mer energi, at du blir fokusert samtidig som du er avslappet. Bevisst pust er en praktisk guide med enkle pusteøvelser som gir deg bedre fysisk og psykisk helse.

ISBN: 9788202643874 Kr 179,Måned: August

Oversetter: Kari Kahrs

DALAI LAMA OG HOWARD C. CUTLER

Kunsten å være lykkelig

ISBN: 9788202624569

Kr 179,Måned: August Oversetter: Monica Carlsen

203

Boken er et samarbeid mellom Dalai Lama og den amerikanske psykiateren Howard C. Cutler, M.D., og ført i pennen av sistnevnte. I sine samtaler diskuterer de bl.a. romantikk, familie, helse og jakten på makt og rikdom, og viser hvordan vi kan utvikle evnen til å bekjempe usikkerhet, sinne, sorg, ensomhet, angst og bekymring, og slik bli bedre til å takle livets med- og motgang.


POCKET – LIVSSTIL OG PERSONLIG UT VIKLING

JOHN GRAY

Menn er fra Mars, kvinner er fra Venus – kunsten å forstå det motsatte kjønn Forfatteren gir tips og råd for hvordan menn og kvinner skal kommunisere for å få det bedre sammen. Det dreier seg om to kjønn, to språk, to verdener. Lær deg å motivere, stimulere og forstå det motsatte kjønn. ISBN: 9788202645120 Kr 179,Måned: August

Oversetter: Jorunn Carlsen

ANETTE PREHN

Forstå barnehjernen og styrk den for livet klokere selv)

ISBN: 9788202639587 Kr 179,Måned: August

Oversetter: MetteCathrine Jahr

Hjernen er formbar og i konstant utvikling. Ved å bruke enkle knep som stimulerer hjernen, kan du forbedre barnas evne til å lære nye ting, takle endringer, regulere følelser og mestre livet. Det er aldri for sent å lære hjernens spilleregler. Hjernesmarte vaner utvikler ditt barns hjerne – og din egen! Boka har morsomme eksempler fra hverdagen, og gir deg en rekke praktiske verktøy du kan bruke med ditt barn.

ECKHART TOLLE

En ny jord En av vår tids fremste spirituelle lærere kaster sitt skarpe blikk på menneskehetens nåværende situasjon og viser oss at verdens problemer skyldes vår identifisering med egoet og dets stolthet og maktbegjær. Når vi avslører egoets spill og gir plass til den høyere bevisstheten i oss, skjer oppvåkningen av seg selv. Bevissthetens lys er alt som skal til. Vi er dette lyset. ISBN: 9788202645137 Kr 179,Måned: August

204

Oversetter: Vigdis P. Fretheim


POCKET – LIVETS BIBLIOTEK

LIVETS BIBLIOTEK BØKER MED MENING! I vår egen samtid kommer de menneskelige livsproblemer tilbake: Ønsket om å sette kritisk søkelys på de evige dypere spørsmål Hvordan forstå og forholde oss til utfordringen vi møter i vår egen tid gjennom klassiske tekster? Hvordan kan vi bevare vår menneskelighet i møte med en ny verdensorden gjennom klassiske tekster? Hva kan vi lære av klassikerne? Hva kan klassikere som Erich Fromm og Viktor Frankl og andre lære oss om oss selv og vår egen tid?

DIALOG MELLOM GENERASJONER Serien kan danne utgangspunkt for møter mellom nye og etablerte stemmer i norsk offentlighet.

205

FOR HVEM Et allment publikum med interesse for psykologi, filosofi, etikk, menneskesyn, verdier og eksistensielle spørsmål. Studenter og fagpersoner.


POCKET – LIVETS BIBLIOTEK

JEAN-PAUL SARTRE

Kvalmen

ISBN: 9788202624507 Kr 249,Måned: September Oversetter: Brikt Jensen

En filosofisk debutroman og Sartres ypperste skjønnlitterære arbeid. Påbegynt som en artikkel om kontingensen (det som er logisk mulig, men ikke nødvendig), utviklet til en bred orkestrering av forfatterens erfaringer i Le Havre med tittel «Essay om åndens ensomhet», gitt et mer dramatisk forløp under de Beauvoirs veiledning, sendt forlaget med tittelforslag «Melancholia», og utgitt med tittel Kvalmen.

TOLLAK B. SIRNES

Sinnets helse

ISBN: 9788202624521 Kr 249,Måned: September

100 prosent normalitet er en ideal fordring, som knapt noe menneske når opp til. Vi presenteres her for 10 punkter, der det mest sentrale er følelsesmessig modenhet. Hva innebærer det å være følelsesmessig moden? Bl.a. evne til saklighet, realitetsprinsippet kontra lystprinsippet, moden samvittighet, selvstendighet, evnen til å elske andre, fornuftig sinne, sunne forsvarsmekanismer, god seksualtilpasning m.m.

JOHANNES SLØK

Eksistensialisme

206

ISBN: 9788202624491 Kr 249,Måned: September Oversetter: Bernt Vestre

«Eksistens er ikke kun å være til, men betyr å være til på en bestemt måte. Eksistensen er kravet om å realisere seg selv som eksisterende. Menneskets evner, livssituasjon, oppgaver og innsats, er det bare når det har kalt det hele tilbake til seg selv som den som først er eksisterende. Når mennesket virkeliggjør sin eksistens og begrunner sitt livsinnhold i sin egen eksistens, blir det virkelig til.»


En bok om mening og om å søke det meningsfulle. Boken er strengt tatt to-i-én. «Erfaringer i konsentrasjonsleiren» og «Grunnbegreper i logoterapien». Først en klok og varm redegjørelse om å leve i et helvete, et absolutt menneskeskapt helvete. Deretter logoterapien med sitt navn fra «logos» som kan oversettes med «ord», «mening», og også «ånd». En terapitradisjon som er opptatt av å søke og skape mening.

ISBN: 9788202624545 Kr 249,Måned: September Oversetter: Johan B. Hygen

POCKET – LIVETS BIBLIOTEK

VIKTOR E. FRANKL

Livet må ha mening

ERICH FROMM

Om kjærlighet Er kjærlighet kunst? Da krever den også innsikt og innsats. Eller er kjærlighet en lystfølelse, som ved et «lykketreff» kan være så «heldig» å overleve? Denne lille boken går ut fra det første, mens de fleste mennesker i våre dager utvilsomt tror det siste. Boken ønsker å vise at kjærlighet er en følelse som ingen burde hengi seg til og nyte uten å ta hensyn til sin egen modenhetsgrad.

ISBN: 9788202624477 Kr 249,-

Måned: September Oversetter: Amund Hønningstad

ALDOUS HUXLEY

Erkjennelsens Porter/The Doors of Perception ble utgitt første gang i 1967/1954. Den fikk svært gode kritikker den gang. Huxley skildrer sine erfaringer under innflytelse av meskalin. Dette er en skarpsindig og avslørende diskusjon om menneskelige og filosofiske problemer som angår oss. Beskrivelsene av estetiske og etiske verdier gir en forståelse av hvordan kunstnere og seere og vi selv reagerer.

ISBN: 9788202624514 Kr 249,Måned: September Oversetter: Niels Chr. Brøgger

207

Erkjennelsens porter


¢

¢

¢

¢¢

208

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

TIT TELREGISTER

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


TITTELREGISTER

#Helsesista … 172 100 år med rariteter! … 177 101 norske fyr … 89 25 dager til jul … 192 50 fordeler med å passere 50 … 202 99 helt ko-ko dyregåter … 151 Afrika … 81 Aftenstjernen … 50 Aksjonene som endret norsk miljøkamp … 202 Aktiv dødshjelp … 77 Alene med vidda … 202 Alle blomstene i Paris … 37 Alle disse vakre løgnene … 199 Alle skal sove … 138 Alt det du elsker skal brenne … 80 Alt med måte … 200 Alvestad … 50 Andre morgener … 25 Anna fra Røros … 51 Avklaringene … 41 Axel … 70 Babblarna … 118 Bare spille ball … 180 Barn under månen … 51 Best å holde kjeft? … 83 Bevisst pust … 203 Blåtimen … 129 Boks 21 … 196 Bomber over Oslo … 85 Breidablikk … 52 Bristepunktet … 193 Brødre i blodet … 7, 183 Bursdag hos Babblarna … 118 Byen byen babyen … 20 Byens spor – Ewald og Maj … 9, 184 Byens spor – Maj … 9, 185 Byens spor – Skyggeboken … 8 Camino Island … 45 Cut Piece … 18 Dagen … 88 Daniel Tiger … 119 De blå ulvene … 181 De falske fragmentene … 81

De fire bøkene … 187, 103 De sultne og de mette … 33 De syv søstre … 190 De vektløse … 192 Den avstengte øya … 30 Den lille bistroen i Bretagne … 188 Den perfekte familie … 198 Den som har begge beina på jorda står stille (eller: Alveolene kommer!) … 12 Den utrolige boken … 122 Der Agnes bor … 139 Det en gang så vakre … 22 Det fine med Kjersti … 159 Det store ødet … 188 Detektivene på Torshov: Det forsvunne perlekjedet … 164 Dikt i samling … 26, 186 Do-bok … 119 Drømmenes gud … 42 Drømmetreet … 159 Duestien barnehage … 120 Dyr i skogen … 133 Dyr i snøen … 133 Dyrenes detektivbyrå: Kattenapperen … 158 Ekko av en venn … 6 Eksistensialisme … 206 Eldreliv … 84 Eller: Hvorfor dagdrømming kan redde verden … 73 Elsk meg i morgen … 7, 183 Emma & Johannes … 52 En for laget … 67 En kort evighet … 41 En liten åpen by … 89 En modig datter … 188 En ny jord … 204 Energien taler … 111 Erkjennelsens porter … 207 Et kor av minoriteter … 102 Etter orkanen … 181 Eventyr fra Mummidalen … 121 Falske nyheter … 82 Fargeglade bestemorsruter … 98 Fem hundre sekunder fra solen … 104 Fire figurer og en brett-ut-bok! … 135 Fisken som bygde Norge … 176

210


Haakon & Maud VIII … 68 Harry Potter og Ildbegeret … 156 Hei Bestebra! … 140 Heilt spesiell … 97 Hekle julepynt … 99 Helt sant! … 177 Helvete … 14 Himmelbrann … 54 Historien om Arthur Truluv … 36 Historien om verdensmesterne … 201 Historiens skrift … 87 Hjem, sier hunden … 23 HOMO sapienne … 31 Hund som ser ned … 15 Huset brenner … 78 Hva mørket vet … 46 Hvilket dyr? … 147 Hvit død … 44 Hvor er Willy? … 122 Hvor lenge varer vi … 21 HYPP … 90

I mørket … 45 Ib slukker en brannmann … 132 Ib tar av støttehjulene … 132 Ida tar ansvar … 13 Ikke gi slipp … 194 Ingebjørg Olavsdatter … 54 Ingen slipper unna … 167 Ingen sover trygt i natt … 180 Ingen tid å miste … 17 Jeg er nummer 13 … 195 Jeg foreslår at vi våkner … 10 Jeg kan si tusen takk! … 134 Jeg liker deg … 119 Jegere … 107 Jenta under byen … 197 Jordbærdamene … 55 Jul i Bakkebygrenda … 128 Jul i Blåfjell … 129 Julequiz 2019 – 1000 spørsmål & svar … 72 Julesudoku … 72 Julie … 55 Kalender 2020 … 99 Karsten og Petra … Kasper skårer … 152 Keiserens hevn … 194 Klapp pelsen og hør dyrelydene … 133 Klokkemakeren … 16 Kokken, bakeren, hun komikeren og mat de elsker … 92 Kreativitetskoden … 73 Krigere … 150 Kroppens visdom … 111 Kunsten å finne ro … 74 Kunsten å være lykkelig … 203 Kvalmen … 206 Kvinnen fra Uruguay … 33 Lars Monsen – Mitt liv … 66 LasseMajas Detektivhåndbok … 158 Lemen … 176 Leona i rottetrøbbel … 148 Lev mer tenk mindre … 75 Libya: Krigens uutholdelige letthet … 80 Lik meg … 168

211

Gjennomtrekk … 24 Glad igjen! Hvordan bli kvitt depresjon steg for steg. Arbeidsbok … 74 God mat hele uka … 105 God nok ledelse … 85 Godt øl … 93 Grevlingdager … 141 Gullungen … 198 gå-seg-bort-dagen … 142

Høst i mars … 27

TITTELREGISTER

Fjellturer i pionerenes fotspor … 107 Flammedans … 53 Flammer i snø … 181 Fleire dikt om kjærleik … 24 Fletten … 30 Flommen … 167 Flukten … 193 Folk med angst … 34 Forstå barnehjernen … 204 Fortell om deg selv med hell … 19 Frostrose … 53 Fugledansen … 7 Fugledansen … 182 Fuglespråk … 20 Følelser … 134 Få mer av det som betyr mest … 203


TITTELREGISTER

Livet bare er … 75 Livet må ha mening … 207 Livet på Solhaug … 56 Lyden av et liv … 15 Lyden av Oslo … 88 Lydias løfte … 56 Lær å snakke med ånder … 112 Mamma er gal og pappa er full … 90 Mannen som døde … 47 Mannen som elsket Sibir … 11 Margarita-onsdager … 192 med pølsebod og kakedisk … 151 Menn er fra Mars, kvinner er fra Venus … 204 Mer eventyrlig oppussing … 94 Midnattsmøte … 193 Min første jul … 129 Min historie … 200 Minneteppet … 189 Moderne tradisjonsstrikk … 96 Morild … 57 Myrgraven … 46 Mørk storm … 199 Månesøsteren … 190 Natur og ungdom … 202 Nelly Rapp og snømannens hemmelighet … 157 Nelly Rapp og vampyrenes ball … 157 Neste år i Havanna … 189 Norges fotoalbum 1920–1929 … 104 Norgeshistorien på 1–2–3 … 153 Notater … 23 Nøkkelmakeren … 16 Når kaniner blir redde … 138 Når verden plutselig forklarer seg for meg, og andre leseropplevelser … 25 O Vestland, Vestland … 82 Oda gir gass … 147 og hva de har vært vitne til … 106 og styrk den for livet … 204 Om den norske skrivemåten … 26 Om den norske tenkemåten … 27 Om kjærlighet … 207 Omveier … 107 Oostende 1936 … 86 Oppreisningen … 196

Oscar Wildensky og den fantastiske … 142 Otto Monster i familietrøbbel … 152 Otto Monster vil også bli syk … 153 Over veien … 13 Papirslottet … 57 Pappas runer … 71 Passasjerhistorier … 22 paul mCcartney … 140 Perlesøsteren … 191 Plantelykke … 95 Plutselige varmegrader … 21 Politiske samtaler … 200 POP. En historie … 201 Prompetroll … 149 Prosessen … 47 Prosessen … 197 Pulverheksa og valpen … 123 Purriot og den hodeløse kvinnen … 160 Pusteøvelser for bedre helse og mer energi … 203 På den ene side ... 77 På Leopard Rock … 67 Regnmakeren … 16 Reiulf Steen … 70 Ripley’s Believe It or Not! … 177 Rosehagen … 58 Rød himmel … 34 Rødt lys … 83 Sabotør – Operasjon Muskedunder … 173 Se en annen vei … 40 Seiobo der nede … 32 Sellerijuice … 112 Sinnets helse … 206 Sjakkgeniene … 201 Sjokoladeskurken … 141 Skap din drømmegarderobe … 95 Skjebnestier … 58 Skjærgårdsliv … 59 Skyenes hemmelighet … 35 Skyggespill … 59 Skyggesøsteren … 191 Slik du takler livet, takler du talt … 76 Slik overlever du … 151 Slutten på verdens ende … 31 Småkaker fra mormors kjøkken … 93

212


Zolo Karoli … 87 ZombieLars … 166 Zombiene kommer! … 151 Å smyge forbi en øks … 186 Åpen sjø … 195 Årringer … 62

TITTELREGISTER

Snushanen Hilmar: Mordet i hønsegården … 164 Snøfall – høytlesningsbok 2019 … 126 Soloppgang … 60 Solskjærs United-arv … 67 Sommeren før mørket falt … 86 Sommerlig strikk og hekling … 98 Spennende hendelser fra verdenshistorien … 177 Spermageddon … 73 Spirit Hacking … 110 SPQR … 86 Stampelang med Babblarna … 118 Stefan Zweig og Joseph Roth … 86 Stjerner over Paris … 36 Stormens søster … 191 Streik for klimaet … 79 Strikk med stil … 97 Supertorsken … 176 Svaret er sjiraff … 148 Sønnavind … 60 Tassens brannbil … 120 Thorbjørn Egner sangbok … 122 Ting å finne på når det regner … 37 Tornerosemorderen … 43 Tre døtre av Eva … 103 Tre små griser … 135 Trening … 18 Trettitre norske trær … 106 Trines hverdagsmat … 91 Tvillingenes dagbok … 32 Tårnsvalene … 61 Udyret … 196 Ulmebrann … 43 Utsikt til paradiset … 7, 182

213

Ved nattens ende … 35 Veien hjem … 61 Verdens farligste … 150 Verdens søteste kattunger … 133 Vi levde i går … 19 Vitaminfylt vann … 113 Vår egen grusomhet … 198


¢

¢

¢

¢¢

214

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

FORFAT TERREGISTER

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


F O R FAT T E R R E G I S T E R

Aalbu, Ragnar … 160 Aamodt, Ingunn … 123 Aase, Vegard Tenold … 80 Alexander, Poppy … 192 Alsaker, Øyvind … 67 Ambjørnsen, Ingvar … 6, 7, 181, 182, 183 Andersen, Yvonne … 62 Andersen, Reidar … 107 Andreassen, Mari … 21 Angelsen, Trine … 52 Arne & Carlos … 96 Arvola, Ingeborg … 21 Aurstad, Tore … 164 Backman, Fredrik … 34 Bakke, Halvor … 94 Baldacci, David … 193 Bauer, Belinda … 193 Beard, Mary … 86 Berg, Elizabeth … 36 Berge, Birger … 96 Bjørk, Samuel … 164 Björnsdóttir, Sigríður Hagalín … 30 Blom, Kirsti … 176 Bomann-Larsen, Tor … 68 Borge, Øistein … 195 Breen, Olav … 82 Bregnhøi, Rasmus … 132 Brevik, Petter … 13 Bringsværd, Tor Åge … 12, 90, 120 Brode, Ann Todhunter … 111 Bromark, Marit O. … 72 Bruke, Alafair … 43 Børnes, Torill Karina … 57 Callesen, Pia … 75 Cappelen, Peder W. … 202 Carl, Carina … 203 Child, Lee … 193 Christensen, Lars Saabye … 8, 9, 184, 185 Clark, Mary Higgins … 43 Cleeton, Chanel … 189 Coben, Harlan … 194 Colombani, Laetitia … 30 Cussler, Clive … 194 Cutler, Howard C. … 203 D’Silva, Renita … 188 Dahl, Arne … 195

Dahle, Gro … 141, 23 Damhaug, Torkil … 40 Dennis, Rebecca … 203 Durek, Sjaman … 110 Dürenfeldt, Martin von … 150 Eggen, Torgrim … 70 Egner, Thorbjørn … 122 Eliassen, Tom Ingar … 22 Engvik, Tale Krohn … 172 Eriksen, Endre Lund … 158 Eriksen, Synnøve … 55 Eriksen, Tore Linné … 81 Ernman, Beata … 78 Ernman, Malena Ernman … 78 Estes, Max … 167 Ewo, Jon … 152 Fidjestøl, Alfred … 88 Finckenhagen, Lise … 105 Finngaard, Kari … 93 Fjeld, Martin … 92 Forsström, Tua … 23 Frankl, Viktor E. … 207 Franzen, Jonathan … 31 Fromm, Erich … 207 Fure, Tom Erik … 165 Færø, Torkil … 76 Galbraith, Robert … 44 Gardner, Lisa … 198 Geelmuyden, Niels Christian … 73, 202 George, Nina … 188 Giolito, Malin Persson … 47, 197 Gray, John … 204 Grimsrud, Beate … 10, 186 Grisham, John … 45 Grønn, Atle … 201 Gulliksen, Eivind … 151 Hafseld, Iselin … 96 Hagen, Gudny Ingebjørg … 129 Hagerup, Hanne … 126 Hagerup, Hilde … 126 Hall, Kristian … 74 Hall, Araminta … 198 Halle, Eystein … 85 Halvorsen, Gisle … 166

216


Korneliussen, Niviaq … 31 Krasznahorkai, László … 32 Kristiansen, Ingvild … 164 Kristof, Agota … 32 Kullerud, Dag … 88

Ims, Rolf Anker … 176 Indriðason, Arnaldur … 46 Ingulstad, Frid … 54, 60 Isaksen, Torbjørn Røe … 200

MacGregor, Trish … 112 MacGregor, Rob … 112 Mairal, Pedro … 33 Marienborg, Irene … 153 Marthinsen, Marianne … 83 Marveng, Linda … 96 Mathismoen, Ole … 106 McBride, Hanne … 72 McDermid, Val … 46 Melhus, Gisle Normann … 158 Meyer, Anne Marie … 55 Micko, Jenny … 50, 56 Moen, Ole Martin … 77 Molde, Audun … 201 Monsen, Lars … 66 Montefiore, Simon Sebag … 34, 87 Moursund, Jill … 151 Mysen, Jane … 51, 53 Myskja, Audun … 74

Jacobsen, Jenny J. … 147 Jacobsen, Roy … 11 Jamtli, John S. … 150, 173 Jenoff, Pam … 36 Jensen, Jørn … 152 Jio, Sarah … 37 Johannesen , Georg … 26, 27 Johannesen , Heidi … 99 Johannesen , Pia … 99 Johannesen, Georg … 186 Johansen, Elin Brend … 50 Johansen, Jorunn … 60 Johnson, Åse Frafjord … 75 Justnes, Årstein … 81

Lahlum, Hans Olav … 41, 70, 201 Lama, Dalai … 203 Larsen, Marit … 139 Lauritzen, Per Roger … 107 Lianke, Yan … 103, 187 Lien, Merete … 58, 61 Lillebo, Maria … 142 Lindgren, Astrid … 128, 138 Lindtein, Tove … 97 Loe, Erlend … 14 London, Sarah … 98 Luiselli, Valeria … 192 Lundbo, Thomas … 15 Lystad, Henning … 147 Løvlie, Jenny … 139

F O R FAT T E R R E G I S T E R

Halvorsen, Kjersti … 13 Hammer, Elisabeth … 53 Handford, Martin … 122 Hannah, Kristin … 188 Hanssen, Eystein … 41 Harris, Lee … 111 Hedlund, Helena … 159 Hegstad, Inger Harriet … 52 Heier, Tormod … 80 Hellström … 196, 197 Herrebrøden, Henrik … 76 Hestnes, Kari … 96 Hill, Eric … 120 Hoftun, Guro … 84 Holst, Regine Toften … 158 Holsve, Mari Moen … 167, 180 Holt, Anne G. … 120 Holtvedt, Tarje … 177 Hunter, Cara … 45 Huxley, Aldous … 207 Hærland, Anne-Kat. … 92

217

Kalsnes, Bente … 82 Karp, Tom … 85 Kielland, Ingrid Røise … 202 Kjelsen, Reidar … 153 Kjetun, Mari … 148 Klepp, Anneli … 148


F O R FAT T E R R E G I S T E R

Nielsen, Atle … 67 Nordahl, Peter … 132 Norman, Victor … 89 Nyborg, Line … 15 Nygårdshaug, Gert … 16 Nyhus, Kaia Dahle … 141 Nyhus, Kaia Linnea Dahle … 141 O’Loughlin, Ann … 189 Obama, Michelle Robinson … 200 Obioma, Chigozie … 102 Opprann, Ken … 104 Osvoll, Lise … 176 Ottose, Rune … 80 Ousland, Bjørn … 149, 159 Pedersen, Pia … 58 Pitz, Anneliese … 11 Prehn, Anette … 204 Presterud, Presterud … 96 Rafaelsen, Ellinor … 61 Renberg, Tore … 17 Richman, Alyson … 35 Riley, Lucinda … 190, 191 Robertsen, Hedda H. … 18 Rodriguez, Deborah … 192 Roslund … 196 Rossavik, Frank … 83 Rosvoll, Maria … 87 Rowling, J.K. … 156 Ruus, May Lis … 57 Rørvik, Bjørn F. … 151, 160 Røyneberg, Anders … 95 Samson, Denise … 98 Sandberg, Trine … 91 Sandemose, Iben … 99 Sartre, Jean-Paul … 206 Semb, Jeanette … 59 Sendker, Jan-Philipp … 35 Shafak, Elif … 103 Sirnes, Tollak B. … 206 Sivertsen, Kristin Buvik … 18 Sjöberg, Fredrik … 90 Skadberg, Åshild … 177 Skaranger … 25 Skarra, Nina … 95

Slocinska, Kamila … 138 Sløk, Johannes … 206 Smith, Wilbur … 67, 199 Smith-Hald, Robert … 93 Solberg, Kine Jeanette … 19 Spurkland, Marte … 71 Spurkland, Terje … 71 Stapley, Marissa … 37 Stensrud, Eva J. … 59 Sterri, Aksel Braanen … 77 Stilson, Michael … 180 Stølan, Arne Hugo … 24 Sundset, Solveig … 54 Sveen, Gard … 42 Svensson, Björn … 92 Svindland, Frederik … 25 Svingen, Arne … 138 Swanson, Peter … 199 Syse, Henrik … 77 Søilen, Espen … 107 Sørum, Steffen … 150 Søtje-Thomasen, Naja … 19 Thorsnes, Kristin … 97 Thorup, Torill … 56 Thunberg, Greta … 78, 79 Thunberg, Svante … 78 Tolle, Eckhart … 204 Torjussen, Thomas Seeberg … 166 Torvund, Helge Torvund … 24 Tudor, C.J. … 198 Tuomainen, Antti … 47 Tvedt, Terje … 80 Tønseth, Jan Jakob … 25 Vermes, Timur … 33 Walberg, Maria S. … 83 Weidermann, Volker … 86 Westberg, Carina … 164 Widmark, Martin Widmark … 157 William, Anthony … 112 Willoch, Kåre … 200 Winger, Cecilie … 153 Wintervold, Morten … 20 Wisløff, Anne … 168 Yndestad, Monika N. … 43

218


219

F O R FAT T E R R E G I S T E R

Ødegård, Knut … 20 Østby, Ylva … 22 Østby, Hilde … 73 Østli, Kjetil Stensvik … 66 Øvergård, Annikki … 51 Åsen, Per Arvid … 89


N O TAT E R :

220


221


N O TAT E R :

222


223