BOKTIPS #2 – Februar & Mars 2020

Page 1

DEMENS BREMS

TEKNIKKENE SOM HOLDER HJERNEN FRISK

Jaran Dammann er bygdekrimmens mester

Sara Lossius DAMEN BAK INGEFÆR PODCAST

100

EVENTYRLIGE ÅR MED KJELL AUKRUST

«Det er ikke modig å være feminist i Norge. Det er en plikt» MARTA BREEN

#2 – 2020 FEBRUAR & MARS MA: 8160252112394 CAPPELEN DAMM

GRATIS magasin

Trygve Skaug er tilbake

Ikke slipp er en samling av dikt til trøst, dikt som oppmuntrer, dikt som utfordrer og dikt som fenger.

Boktips er et magasin til inspirasjon for bokelskere. Les mer på www.boktips.no


«Dette er rent gull!» Elin Brend Bjørhei, VG

Elin Brend Bjørhei, VG

Vebjørn Rogne, Bok365

«Rett og slett briljant» Cathrine Krøger, Dagbladet

STEPHEN FRY

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«Taushet er gull.» Vebjørn Rogne, Bok365


6. BOK I SERIEN DE SYV SØSTRE

Vinterens store

LESEOPPLEVELSE

Lidenskap, drama og romantikk

«… nok en formidabel pageturner.» Guri Hjeltnes, VG


8

14

TRYGVE SKAUG IKKE SLIPP

DET UNGE STJERNESKUDDET

Oyinkan Braithwaite

26

100 Ã…R MED KJELL AUKRUST

JAPAN SPESIAL

19

HANNE GELLEIN

18 BYGDEKRIMMENS MESTER

fra side 56

Jaran Dammann

Innhold

48

AUBERGINE OG TAHINI


40 DEMENS BREMS TEKNIKKENE SOM HOLDER HJERNEN FRISK

74

LEÏLA SLIMANI

66 DARWIN I BYEN

FRA NATUR TIL BYTUR

HVORDAN BLI EN SKANDINAVISK FEMINIST

MARTA BREEN

NIKLAS NATT OCH DAG

INDRE FRED SOM VARER AUDUN MYSKJA

30

23

38

62 EN NY VÅR FOR HAGESTELL


LEDER

Trygve Skaug i alle kanaler husk at du er langt nede nå og at jeg har veldig lange armer Boktips I flere uker har folk kunne se Trygve Skaugs dikt som det over på installasjoner mange steder i Norge. Samtidig har det vært dikt på boards og plakater over hele landet. I fjor lå Trygve Skaugs diktsamling Følg med nå på toppen av bestselgerlisten for skjønnlitteratur. Det skjer ikke ofte. Sist en diktsamling toppet den listen var i 1985, og da var det Rolf Jacobsens Nattåpent. Nå er Trygve Skaug ute med en ny diktsamling: Ikke slipp. Allerede etter en uke føk den rett inn på andreplass på bestselgerlisten for skjønnlitteratur. Det er så flott at Norge igjen har fått en poet som når ut til store lesegrupper.

Utgave #2 - våren 2020 Cappelen Damm

Dette Boktips-magasinet er fullt av stoff om nye bøker. Når det nå nærmer seg både Krimfestivalen og påske, finner selvsagt presentasjon av mange krimromaner. Vi kan friste med masse kvalitetskrim bl.a. en norsk krimdebutant: Hanne Gellein, en norsk krimforfatter med Norges mest originale krimhelt: Jaran Dammann og en nigeriansk prisvinnende krimforfatter: Oyinkan Braithwaite.

Omslagsfoto: Cappelen Damm

Som vanlig får du presentert bøker fra hele Cappelen Damms utgivelses-portefølje for voksne. Her er presentasjoner av for eksempel en praktbok om Kjell Aukrusts forfatterskap, flere bøker om Japan og Marta Breens bok: Hvordan bli en skandinavisk feminist. Vi håper at Boktips frister til mer lesning. Husk at du finner enda mer stoff på boktips.no.

Knut Gørvell Salgs- og markedsdirektør 6 • Boktips

MA 8160252112394 Ansvarlig utgiver: Cappelen Damm AS Redaktør: Knut Gørvell Design & layout: Kamilla Ildahl Berg

Trykk: Zoom Grafisk AS Papir: 80 gr. G-Print, 200 gr MultiartSilk Det tas forbehold om endringer i utgivelsesprogram og priser. Cappelen Damm Sentralbord: 21 61 65 00 Besøksadresse: Akersgata 47/49, 0180 Oslo Postadresse: Postboks 1900, 0055 Oslo

@cappelendamm @boktips


boktips.no Det du vil lese.

– et nettsted som skaper leselyst.

Boktips • 7


8 • Boktips


Boktips • 9


LYRIKK

T R YG V E S K AU G : I K K E S L I P P

F Y RTÅ R NET

Utsolgte diktsamlinger og titusenvis av følgere til tross; Trygve Skaug er mest opptatt av at vi ikke må slippe taket i hverandre.

T

siden prøvde jeg å ikke bry meg om hvem som leser det jeg la ut, men det har endret seg. Jeg kjenner dem jo, jeg bryr meg om dem. En god del av diktene i Ikke slipp har blitt skrevet med noen fjes i hodet.

Noen av dem har samlet seg i vintersola på toppen av St. Hanshaugen, en gjeng jenter og gutter i slutten av tenårene, begynnelsen av tjueårene. Trygve Skaug ruver ett hode over alle, i sort frakk og snille øyne. De prater sammen som om de har møttes før, og det har de, i alle fall noen av dem.

Følger magefølelsen Da diktsamlingen Følg med nå! kom i fjor, var det første gang en diktsamling lå på toppen av bestselgerlistene siden 1985. Når han nå gir ut sin sjette diktsamling, Ikke slipp, forsvant førsteopplaget på et par dager. Det har han et nøkternt forhold til.

rygve Skaug: En skjeggete fyr som bare vil spre litt lys til de som trenger det. Vi skal ikke begynne å sammenligne ham med Jesus, men han har en hengiven følgerskare, det skal han ha. 110 000 Instagramfølgere i skrivende stund.

Poesi til folket – Jeg har vært på kanskje 40 konserter, sier Hedda (23). Hun oppdaget Trygve Skaug da en venninne var på en av konsertene hans i 2016. Siden har hun fulgt ham, på Instagram og ute i verden. – Jeg tror mange kjenner seg igjen i det han skriver fordi diktene hans er så åpne og korte, sier Runa (19). For flere av dem var det Trygve som fikk dem til å få øynene opp for poesi som noe mer enn noe man måtte analysere på skolen. Et par av dem skriver selv. Da han etterlyste folk på Instagram til å lese opp ett av diktene hans på film, meldte folk seg umiddelbart.

– Jeg har bare prøvd å ikke tenke så mye på sånne ting, for da blir jeg så bevisst på det, og det farger det jeg skriver. Det vil jeg ikke. Det er mange som spør om hva som er publiseringsplanen min på Insta for eksempel, og da skjønner jeg ikke spørsmålet. Det er veldig viktig for meg at jeg poster det jeg kjenner at skal ut der og da.

– Jeg kaller det ikke fans, det er mer at vi er en gjeng. En gjeng som tenker like tanker, sier sier Trygve Skaug litt senere, over kaffe og rundstykke innerst på Baker Hansen. – Jeg spiller mye konserter, og da ses vi ofte. For noen år

Lyriske behov Ikke alle er med på gruppeklemmen. Morgenbladet kaller instagrampoesien ”poesilignende tekster”, men påpeker også at dagens lyrikk ikke makter å ”tilfredsstille det lyriske

10 • Boktips

Skaugs fire første diktsamlinger er selvpubliserte, mens Følg med nå! og Ikke slipp gis ut på Cappelen Damm. – Det er veldig fint å jobbe med en redaktør, å få noen andres blikk på tekstene. Det er en ærlig sak å se tilbake og tenke at ”tja, den hadde jeg kanskje ikke gitt ut i dag”.


TRYGVE SKAUG er en av de mestselgende lyrikerne i Norge, med over 25 000 solgte bøker på eget forlag. Den folkekjære poeten har nesten 110 000 følgere på Instagram, og når ut til et bredt publikum i alle aldere. Følg med nå, hans diktsamling for ungdom, har så langt solgt flere enn 9000 eksemplarer. I kjent stil treffer Trygve Skaug leserne i både magen og hjertet, og gjør poesien tilgjengelig for alle.

behovet som fortsatt finnes i befolkningen – trangen til å finne lyriske uttrykk for grunnleggende følelser som håp, lengsel, lykke, sorg.” Det gjør derimot utvilsomt Trygve Skaug.

– Det er hyggelig at det er ulike blikk på det jeg skriver, sier Skaug. – Noen ganger er det bare deilig at en formulering står i en bok. Hvis jeg som fjortenåring hadde slått opp i en bok og lest noe, hadde jeg tatt det inn på en annen måte enn om mammaen min hadde sagt det 500 ganger. Da er den siden til deg som trengte at det sto i en bok, ikke til alle de som synes at det er en helt selvfølgelig formulering.

Litt lys til overs Med 110 000 instagramfølgere kommer det også meldinger fra folk som føler at de kan betro seg. Skaug har måttet innse at han først og fremst har ansvar for sin gjeng; kona si, de tre barna deres. – Men hvis jeg har litt lys til overs, så vær så god, her, ta litt lys. Så får jeg låne litt lys av andre når jeg trenger det. Det må vi dele på, liksom. «Lys», forklarer han, er alt som gjør noens dag bedre enn den var. Fra 0 og oppover. – Det er det samme med bistand. Vi i Norge har veldig mye til overs, så selvfølgelig skal vi se til at vi deler det med andre. Hvert år donerer Skaug en større sum til et veldedig prosjekt, blant annet gjennom salg av T-skjorter i samarbeid med den etiske T-skjorteprodusenten Fair & Square. De siste to årene har pengene gått til bygging av skoler i Manila. Boktips • 1 1


LYRIKK

FOTO: Agri Soltanpanah

Bokomtale

– Utdanning er viktig. Det er nøkkelen til å løfte et samfunn eller en familie ut av fattigdom. Det får så mange positive ringvirkninger i samfunnet. – Hva slags ansvar har vi for å fikse verden? – Vi kan jo passe på å ikke slippe der vi har noe å holde i. Hvis du ser noe som trengs å dras i, noe du kan gripe tak i – søppel på bakken – plukk det opp. Vi må gjøre det vi kan. Michael Moore sa i en samtale med Greta Thunberg: «Ja, båten er full av vann, men hvis du har en øse, må du prøve å gjøre noe. Du sitter ikke bare og ser på.» Vi må ikke miste håpet. Ikke slippe taket Diktene hans er også en form for lys, håper han. – Jeg håper det i alle fall ikke er mørke. Målet med boka er at den skal havne i bunken som gjør verden til et bedre sted. Enten bidrar du negativt eller positivt, det er ikke noe i mellom. Og jeg har ambisjoner om å havne i den gode bunken. Han legger de store hendene rundt hvert sitt håndledd. – Ikke slipp er til folk som er på begge sider av grepet. En klamrer seg fast og holder på å falle ned, den andre klamrer seg fast for å dra ham opp. Vi må ikke slippe taket i hverandre. TEKST: MAJA HATTVANG LARSEN

1 2 • Boktips

TRYGVE SKAUG: IKKE SLIPP ISBN: 9788202655051 KR 299,-

Ny diktsamling fra den bestselgende poeten Trygve Skaug! Ikke slipp er en samling av dikt til trøst, dikt som oppmuntrer, dikt som utfordrer og dikt som fenger. I kjent stil treffer Trygve Skaug leserne i både magen og hjertet, og gjør poesien tilgjengelig for alle.

Vi minner om

TRYGVE SKAUG: FØLG MED NÅ ISBN: 9788202619183 KR 299,-


LYRIKK

husk at du er langt nede nĂĽ og at jeg har veldig lange armer #verdensfinestepublikum

Boktips • 1 3


Blod er tykkere - men vanskeligere å fjerne fra teppet - enn vann

OY I N K A N B R A I T H WA I T E

FORNØYELIG LAGOS-NOIR Det unge nigerianske stjerneskuddet Oyinkan Braithwaite er Booker-nominert og hyllet av pressen for debut-romanen Min søster er seriemorder – en utsøkt, mørk roman om familie, lojalitet og rivalisering.

14 • Boktips


Boktips • 1 5


Korede innser at søsteren ikke bare er kaldblodig, men også en lat seriemorder, som regner med at Korede skal komme og rydde opp.

OYINKAN BRAITHWAITE bor i dag i Nigeria, men har vokst opp vekselvis i Lagos og London. I London har hun studert jus og kreativ skriving og jobbet flere år i forlag. Debutromanen Min søster er seriemorder har begeistret en samlet internasjonal presse. Guardian har kalt det unge talentet «en litterær sensasjon». Braithwaite ble Booker-nominert i 2019. FOTO: © STUDIO 24

16 • Boktips


KRIM

Korede – den pliktoppfyllende betrakteren Romanen handler om de to søstrene Korede og Ayoola, som har vokst opp med en sadistisk far og en dominerende mor i pent strøk i Lagos. Faren deres døde i en ulykke for noen år siden, og de to søstrene stoler bare på hverandre. Det er storesøsteren Korede som er betrakteren og romanens jeg-forteller. Hun er hardtarbeidende, pliktoppfyllende, forsiktig, en kvinne menn ikke legger særlig merke til. Lillesøsteren Ayoola er Koredes rake motsetning: lat, selvopptatt, forfengelig, guddommelig vakker – med klare narsissistiske trekk. Ayoola – den late og kaldblodige Historien starter dramatisk med at Korede får en telefon fra lillesøsteren, som forteller at hun har drept kjæresten sin. Men dette er ikke det første «uhellet» Ayoola har vært involvert i. Selv om Ayoola påstår at hun handlet i selvforsvar, må Korede innse at søsteren ikke bare er kaldblodig, men også en lat seriemorder, som regner med at Korede skal komme og rydde opp. Korede er glad i søsteren og gjør det som forventes av henne: Hun finner frem plasthansker, klor og vaskeklut og drar for å fjerne alle spor. Søskenlojaliteten på prøve Til daglig jobber Korede som sykepleier ved sykehuset i byen og dagdrømmer om Tade, en av sykehusets mest respekterte leger.

Søskenlojaliteten settes imidlertid på prøve da Ayoola en dag tropper opp på sykehuset og begynner å vise interesse for Koredes hemmelige flamme. Korede blir redd: Vil Ayoola komme til å drepe Tade også? Hvordan kan hun forhindre en ny «ulykke»? Klarer Korede å bryte ut av mønsteret som Ayoolas pliktoppfyllende beskytter? Spenning og satire Braithwaithe bruker elementer fra både spenning og satire når hun skildrer det sammensatte båndet mellom de to søstrene. Inspirasjonen til romanen har forfatteren fått fra egen familie. Selv er hun eldst i en søskenflokk på fire og har alltid vært opptatt av de ulike rollene søsken har i en familie. I Nigeria har storesøsteren et særlig ansvar, og ulikt et vennskap, velger man ikke sine egne søsken. Man har dem, enten man vil eller ikke, hele livet. Slentrende og sanselig lagos-roman Min søster er seriemorder er garantert ulik ALLE andre seriemorder-thrillere du har lest, selv om historien inneholder drap, store mengder blod, uhygge, og til og med en politietterforskning. Det er ikke rart at Oyinkan Braithwaites slentrende, sanselig, makabre og morsomme lagos-roman har blitt en formidabel internasjonal suksess.

Bokomtale

OYINKAN BRAITHWAITE: MIN SØSTER ER SERIEMORDER ISBN: 9788202645298 – KR 379,OVERSETTER: HENNING J. GUNDERSEN

Nominert til Bookerprisen i 2019

Nominert til International Dublin Literary Award i 2020

Vinner av LA Times Book Prize for «Beste thriller» i 2019

Vinner av Amazon Publishing Reader’s Awards for «Beste debutroman» i 2019

Vinner av Anthony Award for «Beste roman» i 2019

Utvalgt til Guardian, Daily Mail og Cosmopolitans «Beste sommerbok» i 2019

TEKST: IDA CLEVE Boktips • 17


KRIM

J A R A N DA M M A N N : Ø Y E N S T I K K E R

Bygdekrimmens mester Øyenstikker er den tredje krimromanen om et helt unikt etterforskerpar: Uteliggeren Claus og lensmannen Georg. Nok en nervepirrende krimroman lagt til det naturskjønne Fagernes.

JARAN DAMMANN: ØYENSTIKKER ISBN: 9788202658106 – KR 379,-

JARAN DAMMANN (f. 1966) er utdannet tømrer og økonom. Han har tidligere skrevet seks humorbøker og spenningsromanene Mørkets ansikt (2012) og Dødstimen (2018).

N

oen har sjanglet barføtt oppover en fjellside ved Fagernes. Den forsofne uteliggeren Claus følger sporene i snøen og finner en skadet og bevisstløs gutt. Samtidig blir lensmann Georg Bråten kontaktet da en anleggsarbeider finner et lik nedgravd i en grøft.

Vi minner om

JARAN DAMMANN: DØDSTIMEN ISBN: 9788202567330 – KR 379,-

18 • Boktips

FOTO: AGNETE BRUN

Øyenstikker er den tredje krimromanen om et helt unikt etterforskerpar i norsk krim: uteliggeren Claus og lensmannen Georg. Jaran Dammann lager nervepirrende krimromaner lagt til det naturskjønne Fagernes.


KRIM

HANNE GELLEIN: ALLE FUGLER SMÅ HANNE GELLEIN: ALLE FUGLER SMÅ ISBN: 9788202658243 – KR 379,-

HANNE GELLEIN (f. 1978) bor i Trondheim og jobber som sykepleier på Barneklinikken på St. Olavs hospital. Hun har tidligere gått på Cappelen Damms krimforfatterskole. Alle fugler små er hennes debutbok.

Fugler og faenskap Se opp for Hanne Gellein – årets mest spennende krimdebutant

P

atolog Silje Andersen har nettopp flyttet fra en tung fortid til Trondheim. Under obduksjonen av en ung gutt oppdager hun en skjebnesvanger sammenheng.

FOTO: GUNN ANITA SUND

Dommer Ingeborg Witsøe Berg er fortsatt i sorg over datteren Maja som mistet livet i en ulykke. Mens hun forbereder en viktig rettssak, oppdager Ingeborg en kjøttmeis inne i huset. To spørsmål dukker opp: Hvordan kan datterens yndlingsfugl ha tatt seg inn i et lukket rom? Og hva hendte egentlig da Maja druknet i Nidelva?

Boktips • 19


KRIM

MALIN PER SSON GIOLITO

Skriver gripende om de svakeste i samfunnet

2 0 • Boktips


KRIM

Bokomtale

Forfatteren av Størst av alt er tilbake med en sterk krim om en merkelig gutt.

A

lex Andersson er en merkelig gutt. Han havner stadig i nye slagsmål, har vanskelig for å konsentrere seg på skolen og halvsover i timene. Det er bare så vidt han snakker, og når han sier noe, banner han bare. Men en dag oppdager legen hans noe som får henne til å slå alarm. Hun mener å ha forstått hvorfor Alex har problemer. Mistankene tas på alvor. Alex tvangsflyttes, og politiet starter en etterforskning for å finne ut hvem det er som har behandlet ham så dårlig. Sophia Weber, deleier i et lite advokatbyrå i Gamla Stan, får oppdraget som Alex´advokat. Han er sju år og veier knapt tretti kilo. Han kan verken tiltales eller straffes, kan ikke klokka og har ingen peiling på hva en advokat faktisk gjør. Likevel er det han som skal gjøre Sophia berømt.

MALIN PERSSON GIOLITO BARE ET BARN ISBN: 9788202646899 – KR 379,OVERSETTER: KARI ENGEN

«Det er noe med forfatterens samfunnskunnskaper som er respektverdig.» GÖTEBORGS-POSTEN

«Historien om Alex traff meg rett i hjertet. Persson Giolito beskriver den strie lille slåsskjempen med en sånn ømhet ... Forholdet mellom Alex og læreren hans Lisa viser hvor viktig skolen er for utsatte barn.» MEDNASENIENBOK.BLOGSPOT.COM «Bare et barn er velskrevet og forbløffende lettlest (med tanke på temaet) ... Det er både skremmende og fryktelig ubehagelig lesning, og jeg kjøper tvert at Malin Persson Giolito vet hva hun snakker om!» LOTTENSBOKBLOGG.WORDPRESS.COM

TEKST: MARIANN FUGELSØ NILSSEN Vi minner om

MALIN PERSSON GIOLITO har jobbet som advokat, og i Europakommisjonen i Brussel. Hennes store gjennombrudd som forfatter kom med kritikerroste Størst av alt, som blant annet ble kåret til Årets beste kriminalroman i Sverige.

PROSESSEN ISBN: 9788202623210 KR 179,OVERSETTER: KARI ENGEN

UTOVER ENHVER RIMELIG TVIL ISBN: 9788202621957 KR 179,OVERSETTER: KARI ENGEN

STØRST AV ALT ISBN: 9788202582043 KR 179,OVERSETTER: KARI ENGEN

Boktips • 2 1


KRIM

SOFIE SARENBR ANT

FIONA BARTON

En seriemorder rammer samfunnets mest utsatte

Fri, frank og forsvunnet

«Det er få som skildrer vår overfladiske samtid bedre», mener svenske Dagens Nyheter.

Politiet hørte til i en annen verden – i den man så på tv og i avisene. Ikke i deres.

En ung kvinne er død, under uforståelige omstendigheter. I minnestunden står det en som betrakter de sørgende på avstand, en som selv ikke vil bli sett. Samtidig blir en rekke av Stockholms rom-tiggere drept, og etterforskerne på saken rammes også. Politiet famler i mørket, og med livet som innsats arbeider Emma Sköld i det skjulte. Faren hennes Evert, den tidligere politimesteren, vil hjelpe henne. Han har en klar idé om hvor man kan begynne å lete.

Når to attenåringer forsvinner i Thailand, tvinges familiene deres inn i det internasjonale søkelyset: desperate, blottlagt og grenseløst bekymret. Journalist Kate Waters jobber hardt for å være først ute med historiene, den første som avdekker sannheten – og denne hendelsen er ikke et unntak. Men denne gangen blir hun personlig involvert. Og mens saken om de savnede jentene avdekkes, viser det seg at til tross for avstanden, er faren nærmere enn du tror ...

Tiggeren er den femte boken i serien om etterforskeren Emma Sköld.

«(...) mesterlig skrevet, et enestående plott og godt tempo (...) usedvanlig gode fortellerteknikker og med dyp innsikt i enhver karakter (...)» Bustle

SOFIE SARENBRANT (f. 1978) er svensk forfatter, journalist og fotograf. Krimbøkene hennes er solgt til 12 land og har solgt mer enn 1,3 million eksemplarer. Forfatteren bor i Bromma i Stockholm.

SOFIE SARENBRANT: TIGGEREN ISBN: 9788202625757 – KR 379,OVERSETTER: HENNING J. GUNDERSEN

2 2 • Boktips

Britiske FIONA BARTON er en erfaren journalist som i en årrekke har skrevet for Daily Mail og andre store britiske aviser. Hun traff blink med sin debutroman, Enken, som et samlet britisk pressekorps har gitt glimrende anmeldelser.

FIONA BARTON: MISTENKT ISBN: 9788202639570 – KR 379,OVERSETTER: CARINA WESTBERG


KRIM

NIKLAS NATT OCH DAG: 1794 ISBN: 9788202660413 – KR 379,OVERSETTER: HENNING J. GUNDERSEN

N I K L A S N AT T O C H DAG

Stockholm, 1794 Söta bror er ikke så søt i Niklas Natt och Dags 1700-tallskrim.

Vi minner om

Niklas Natt och Dag viser at han er langt fra ferdig med sin brutale og nakne skildring av det sene 1700-tallets mørke kroker. En mor sørger over datteren som ble drept på bryllupsnatten sin. På Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, sitter en ung adelsmann og fortviler over den grufulle forbrytelsen han er anklaget for. NIKLAS NATT OCH DAG bor Stockholm og arbeider som skribent. Hans forfedre slo ihjel Engelbrekt, mistet hovedstaden til Kristian Tyrann og ble tvunget til å flykte fra landet etter å ha krevd Jean Baptiste Bernadottes abdikasjon.

NIKLAS NATT OCH DAG: 1793 ISBN: 9788202586607 – KR 379,OVERSETTER: HENNING J. GUNDERSEN

Boktips • 2 3


KRIM

H A R L A N CO B E N

JOHN LE CARRÉ

Rus, vold og farskjærlighet

Skremmende samtidsportrett

En tenåring havner på skråplanet og leder faren inn i en mørk underverden.

Russland og Brexit truer i kulissene i denne elegante spionthrilleren.

Simons tenåringsdatter er avhengig av stoff – og typen sin – som mishandler henne. Hun har gjort det klart at hun ikke ønsker å bli funnet. Men så, ved en tilfeldighet, støter faren på henne i Central Park. Hun er ikke den jenta han husker. Den unge kvinnen han ser, er skrekkslagen. Da faren trygler henne om å bli med hjem, begynner hun å løpe, og han følger etter. Hun leder ham inn i en mørk, livsfarlig verden.

Nat, en førstisju år gammel veteran fra Storbritannias utenriksetterretning, tror hans dager som hemmelig agent er over. Men trusler fra hovedkvarteret i Moskva drar Nat tilbake til jobben. Han må ta over The Haven, en av London Generals nedlagte stasjoner, med en gjeng spioner av ulik kvalitet. Mandager spiller Nat badminton med den inadvendte og ensomme Ed. Ed hater mange ting. Og med alt hatet drar han Nat inn i et politisk drama som vil fange dem begge.

HARLAN COBEN er tidenes første forfatter som har mottatt alle de tre store krimprisene i USA, både Edgar, Shamus og Anthony Award, og han har tronet på bestselgerlistene over hele verden. Han bor i New Jersey med kone og fire barn.

HARLAN COBEN: DATTER SAVNET ISBN: 9788202658526 – KR 379,OVERSETTER: SISSEL BUSK

2 4 • Boktips

«En fri agent er et skremmende portrett av vår tid ...» WATERSTONES JOHN LE CARRÈ er født i 1931. Han har vært lærer ved Eton, og tilknyttet den britiske utenrikstjenesten. Gjennombruddet som forfatter skjedde med Spionen som kom inn fra kulden fulgt av en ærerik rekke bestselgere.

JOHN LE CARRÉ: EN FRI AGENT ISBN: 9788202635138 – KR 379,OVERSETTER: HEIDI GRINDE


KRIM

JANE HARPER

MIK AEL A BLEY

Tre brødre blir til to…

Justis(minister)-mord

…og familiehemmeligheter graves opp på den australske landsbygda.

En sekretærs selvmord gjør det vanskelig for justisministeren.

To brødre møtes ved gjerdet som skiller deres ødeliggende storfegårder i Queenslands utmarker. Nathan og Bub Bright har ikke sett hverandre på flere måneder, selv om de er hverandres naboer; mellom gårdene deres er en biltur på tre timer. Deres tredje bror, Cameron, ligger død på bakken mellom dem. Hva fikk Cameron til å reise ut hit, alene, under den nådeløse solen?

Den kontroversielle justisministeren Louise Bohman våkner en morgen opp til beskjeden om at sekretæren hennes er funnet død. Tilsynelatende er det selvmord, men snart går mistankene i retning mord, og mye taler for at justisministeren selv er innblandet. I media henges Bohman ut og portretteres som et monster.

Mistenksomheten vokser, og Nathan blir tvunget til å grave i familiens hemmeligheter. JANE HARPER er bosatt i Australia. Tørke (2017) var hennes første krim og ble en stor internasjonal bestselger. Villspor ble nylig kåret til årets beste ovarsatte krim i Sverige.

MIKAELA BLEY har vært innkjøpssjef i TV4, men er nå forfatter på heltid. Hun hadde stor suksess med debuten Lycke i 2015, og Louise er hennes tredje roman om den ærgjerrige journalisten Eller Tamm. Mikaela bor i Stockholm med mann og to barn.

Vi minner om

JANE HARPER: VILLSPOR ISBN: 9788202638771 – KR 379,VI MINNER OM: FALSK NATUR – ISBN: 9788202611743 – KR 379,OVERSETTER: CARINA WESTBERG OG MAREN BARLIEN GUNTVEDT

MIKAELA BLEY: LOUISE ISBN: 9788202627492 – KR 379,-

Boktips • 2 5


2 6 • Boktips

FOTO: HENRIETTE BERG-THOMASSEN


100 EVENTYRLIGE ÅR MED Kjell Aukrust

Boktips • 2 7


BIOGR AFI

K J E L L AU K R U S T O G A N D E R S H E G E R : K J E L L AU K R U S T S V E R D E N

Sjuogtredve mil nordover, litt øst og oppover, akkurat der månen går opp i Bellingmoskaret – akkurat der ble Kjell Aukrust født for 100 år siden.

F

or 100 år siden ble det født en gutt høyt oppe i Østerdalen. Han var utålmodig, utforskende og undrene som unger flest. Men til forskjell fra andre sluttet han aldri å være noe av det, selv etter at han grodde til. Livet gjennom skulle han beholde det nysgjerrige og lekende blikket på verden som barn har, og som gjør den ny og skinnende hver morgen. Kjell Aukrust vokste opp på Storsteigen i Alvdal, som den yngste av tre barn. Faren var stortingsmann, onkelen en av landets mest kjente diktere, og slekta var full av mer og mindre betydningsfulle personligheter. Men Kjell selv var ikke mye av et skolelys, lenge så det ut til at det ikke skulle bli noe av ham. Han ville bare en ting – han ville tegne. Fra han kunne holde i en blyant, lå han langflat over papiret og formidlet hva han så. Til slutt lot faren ham prøve å gjøre et levebrød ut av det. Med tid og stunder skulle den skolesvake guttungen bli landets mest elskede forteller siden Asbjørnsen og Moe. Figurene han mante fram, dels fra minnene om barndommen, dels fra sin utemmede og ustoppelige fantasi var som et tryllespeil han holdt opp for hele folket. Først var det bare tegningene – av folk og fe hjemmefra, av nisser i fjøset og gamle gubber på landhandelen, ungjenter og sjarmører på dans, småbarn barn i lek, månen som hang skeivt over fjellkammen eller en falleferdig seterstøl i lav augustsol. Alt han hadde sett. Siden kom ordene. Fortellinger og påfunn, skapninger han diktet opp eller hentet frem. Småstubber og anek2 8 • Boktips


BIOGR AFI

Bokomtale

100

års jubileet til Kjell Aukrust 19.03.2020

doter ble til bøker, bøker ble til radio, TV, teater, film – Kjell Aukrust var over alt. Historiene ble lest av hundretusener, filmen fra Flåklypa er norgeshistoriens mest populære, dukker og leker formet over hans figurer ble allemannseie. Alvdal hadde fram til hans tid bare vært kjent for en og annen skiløper, samt jevnlige kulderekorder. Kjell Aukrust tegnet bygda rett inn i nasjonens hjerte.

Tre generasjoner nordmenn har latt seg trollbinde av Kjell Aukrusts sprudlende fortellerglede og fantastiske strek. På sin unike måte har han fanget et helt folks karakter, og skildret oss i alle varianter – fra Ludvigs vare og poetiske undring, via Reodor Felgens ustyrlige oppfinnsomhet, til Solan Gundersens ryggesløse fandenivoldskhet. Men det Aukrustske univers er større og mer mangfoldig enn de fleste er klar over. Til hans hundreårsdag gir vi denne rike og mangfoldige presentasjonen av Kjells verden, der høydepunktene fra hans verk blir presentert for nye og gamle lesere.

UTRDAG FRA BOKA KJELL AUKRUST OG ANDERS HEGER KJELL AUKRUSTS VERDEN ISBN: 9788202663551 – KR 449,OMSLAG IKKE KLART

Boktips • 29


M A R TA B R E E N :

– Det er ikke modig å være feminist i Norge.

e t e D

3 0 • Boktips

! t k i l p r en


SAKPROSA

Da Marta Breen besøkte Russland for å snakke om norsk kvinnekamp, ble hun møtt av rosa pepperkaker og goodie-bags. Kanskje er det derfor verden trenger en innføring i skandinavisk feminisme.

V

i må holde på de prinsippene og verdiene som er viktig for oss i Norge. Mye av den positive tilbakemeldingen vi får i utlandet, handler om at de er takknemlige for at vi sier akkurat det vi mener, at vi ikke pakker inn noen ting, sier Marta Breen. Hun har lenge vært en slags riksfeminist, med 10 bøker og hundrevis av spaltemetre bak seg om kjønn og likestilling. Men med Kvinner i kamp, boka hun laget sammen med tegner Jenny Jordahl, har hun også fått et navn internasjonalt. Boka ble solgt til 27 land, mange av dem steder der feminismen ikke kan sies å stå særlig sterkt: Russland, Brasil, Ungarn, Polen og Serbia, for å nevne noen. – Dette er land der ting går bakover, der patriarkalske ledere har tatt makta. Vi får det ikke ordentlig med oss her – det kommer én «crazy» nyhet fra Polen og én fra Russland, men vi ser ikke sammenhengen. Det er det jeg prøver å skrive om i den nye boka, at ting henger sammen, sier Breen. Feminisme med 18-årsgrense Den nye boka heter Hvordan bli (en skandinavisk) feminist, og er et praktisk oppslagsverk bestående av 20 punkter som oppsummerer noen av Breens viktigBoktips • 31


SAKPROSA

ste lærdommer fra et liv som feminist. Ideen til boka ble til som et direkte resultat av de spørsmålene hun som skandinav har fått i utlandet. Kvinnene er nysgjerrig på hvordan vi får det til her i det mest likestilte hjørnet av verden.

– Kvinner finner seg ikke lenger i å være «den andre», det seksuelle kjønnet. – Når jeg blir intervjua, forholder de seg ofte til meg som om det jeg sier er veldig kontroversielt. De spør flere ganger: «Kaller du deg feminist?», noe jeg tenker burde være opplagt når jeg har gitt ut ti bøker om feminisme. Men de synes det er modig, sier Breen. Selv synes hun ikke at hun er spesielt modig, særlig i forhold til kvinnene hun har møtt i mer patriarkalske land. I Russland har Kvinner i kamp fått 18årsgrense og selges innpakket i plast(!), på grunn av et kapittel om LHBT. Etter et av Breens foredrag reiste en jente i 20-årene seg opp og fortalte at hun visste at hun aldri kom til å komme ut som homofil for sine foreldre. Andre fortalte om stadig nye facebook-sider 32 • Boktips

som ble lagt ned igjen og igjen. Det setter ting i perspektiv. – Det er ikke modig å være feminist i Norge. Det er en plikt. Alle burde være feminister, sier Breen. En fjerde trendbølge De siste fem årene kan det virke som mange er enige med Breen. I løpet av det hun kaller den fjerde feministiske bølgen, har feminismen blitt trendy. Men det er nettopp det: en bølge. – Vi skal ikke lenger tilbake enn fem år, før det ikke var sånn i det hele tatt. Jeg ga ut boka Født feminist i 2014, og da var vi veldig usikre på om vi i det hele tatt skulle ha ordet «feminist» i tittelen, forteller Breen. Det samme året la KrF frem forslaget om innføring av reservasjonsrett for leger (LINK). Den masseprotest-mobiliseringen som fulgte, ble starten på bølgen vi nå er inne i, med #metoo (LINK) som et foreløpig høydepunkt. Der den første bølgen handlet om kvinners myndighet og stemmerett, den andre om abort og reell likhet i arbeidslivet, den tredje om trange kjønnsroller og ulike former for seksualitet, mener Breen at den fjerde bølgen kan defineres som et oppgjør med «det mannlige blikkets definisjonsmakt». – Kvinner finner seg ikke lenger i å være «den andre», det seksuelle kjønnet. Selv om vi har mange ret-


SAKPROSA

tigheter og likestiling på papiret, henger mye av kulturen igjen. Det handler om seksuell trakassering, men også om overseksualiseringen av kvinner i populærkulturen og samfunnet generelt. Hvorfor er våre kropper seksuelle, der menns er nøytrale? sier Breen.

Akkurat nå er feminisme veldig trendy, men det varer nok ikke, sier Breen. – Alle de foregående bølgene har hatt en «backlash». Er den uunngåelig også for bølgen vi er inne i nå? – Ja, det tror jeg. Men så lenge man er våken, trenger det ikke være så farlig. Begynner man derimot å sove i timen, mister man plutselig rettigheter igjen. Det skjer hele tiden: I Alabama tok de bort abortretten, i Russland fjerna de en lov mot å slå kona si! Så langt har vi vært flinke til være våkne her hjemme, mener Breen. Men som feminist er man nødt til å tåle å bli upopulær.

Bokomtale

MARTA BREEN HVORDAN BLI (EN SKANDINAVISK) FEMINIST ISBN: 9788202661410 – KR 299,-

I denne håndboka samler Marta Breen trådene i noen av likestillingsdebattene hun har deltatt i. Hun oppklarer myter og misforståelser rundt feminisme og oppsummerer hovedbudskapet fra sine tidligere tekster. Samtidig gir hun leseren noen slagkraftige tips til hvordan man kan oppnå mest mulig likestilling i livet og i kjærligheten.

– Akkurat nå er feminisme veldig trendy, men det varer nok ikke, sier Breen. Behold dine roser Hvordan bli (en skandinavisk) feminist er den sjuende boka på rad Breen gir ut i forbindelse med kvinnedagen, 8. mars. I Norge er dagen først og fremst en kampdag og hundretusenvis går i tog over hele landet. Slik er det ikke overalt, forteller Breen. Mange steder blir dagen feiret som om det var en blanding av morsdagen og Valentine. Da hun var invitert på et feministarrangement i Russland, ble hun overrasket over hvor sukkersøtt det hele var. – Det var goodie-bags og rosa pepperkaker. Det er sånn de markerer feminisme i Russland. Det er jo veldig sørgelig, sier Breen. Selv hadde hun blitt sint om hun fikk blomster denne dagen.

MARTA BREEN (f. 1976) har skrevet en rekke bøker om feminisme, kjønnsroller og kvinnehistorie. Blant dem er Født feminist, F-ordet, Om muser og menn, samt de illustrerte bestselgerne 60 damer du skulle ha møtt og Kvinner i kamp.

Boktips • 3 3


SAKPROSA

Feminisme handler om å jobbe for prinsippet om at kjønn ikke skal begrense deg på noen måter. Det gjelder på alle områder i livet. – De blomstene kan jeg få hvilken som helst annen dag, men på 8. mars vil jeg at du skal gå med meg i tog. Jeg sier som Marta Tikkannen, som jeg også siterer i boka: «Behold dine roser, dekk av bordet istedet.» – Ikke ett feministmiljø Årets 8. Mmars-markering blir nok betydelig mer saklig. Breen skal holde en rekke foredrag, blant annet på Oslo Met, Litteraturhuset og i Sørumsand. Hva mener hun er den viktigste saken i år, lurer du kanskje på? Det er et spørsmål Breen kategorisk avviser, skriver hun i boka. – Jeg oppfordrer også andre til å ikke føle seg presset til å svare på det spørsmålet. Det er med på å redusere bevegelsen veldig. Breen mener at feminisme handler om å jobbe for prinsippet om at kjønn ikke skal begrense deg på noen måter. Det gjelder på alle områder i livet. Derfor er det villedende å redusere det til én enkelt sak. – Man burde ikke skrive feminismen i én-tall. Det finnes ikke ett feministmiljø, ikke én kvinnebevegelse, sier Breen. TEKST: HÅVARD RØSÆG

Vi minner om MARTA BREEN OG JENNY JORDAHL: KVINNER I KAMP: 150 ÅR MED FRIHET, LIKHET, SØSTERSKAP ISBN: 9788202559410 – KR 299,-

3 4 • Boktips


VELKOMMEN TIL

JAPAN SPESIAL D I S S E KO M M E R :

SAYAKA MURATA forfatter av Døgnåpent. En internasjonal litterær sensasjon under oversettelse til 35 språk. INA STRØM aktuell med En japansk vår tidligere kjent for den kritikerroste utgivelsen Alt dette er Tokyo. INGUNN KYRKJEBØ er aktuell med tittelen Kraften i tomme tanker. Kunsten å tenke ingenting. I århundrer har japansk kunst og kampkunst søkt måter å foredle mennesket på, og essensen finnes i begrepet mushin – tom tanke. I TILLEGG KUNSTNERISKE INNSLAG OG SMAK AV JAPAN GJENNOM MAT OG DRIKKE 27. MARS KL. 17.00 // CAPPELEN DAMM AS AKERSGATA 47/49 – OSLO – GRATIS «Pølser og politikk» er et annerledes litteraturarrangement, der politiske diskusjoner og analyser avløses av musikk, kåserier, opplesninger og annen underholdning.


Denne er til gutta! «Ikke tenk så mye på hva slags mann du skal være, men hva slags menneske du vil bli», sier Trygve Skaug. Han er en av fem mannlige forbilder i boka Brev til en sønn, som kommer som en utstrakt hånd til det ekstreme kjønnet.

G

utter er det ekstreme kjønnet. De raskeste og de som kommer sist. De mest robuste og de mest sårbare. De siste 40 årene er forventningene til en norsk gutt, mann og pappa ekstremt forandret. «La menn være menn!» skriver sinte menn på nettet. «Snakk med 3 6 • Boktips

sønnene deres!» sier politiet før russetiden. «Lær guttene deres å oppføre seg», ber kvinnene etter #metoo. Men hva er det gutter i dag må vite? Hva slags menn vil vi ha, og hva betyr det å lykkes for en gutt i dag? Brev til en sønn er et fortrolig brev til dagens gutter om alt mødre og fedre trenger å snakke med dem om. Gjennom fem sterke og personlige historier om poeten Trygve Skaug, flyktningen Hakim Lindland Rahimi, miljøkrigeren Simen Knudsen, feltpresten Einar Norbotten, og moren til en verdensmester, Kristine Gølin Haddal som er moren til Karsten Warholm, tar Kristin M. Hauge opp aktuelle temaer som psykisk helse, klimatrusselen, likestilling, prestasjonskrav og samfunnets svartmaling av gutter i skolen. Det er nær historiefortelling om fem ulike liv i det likestilte, moderne og flerkulturelle Norge – om kraf-


SAKPROSA

Bokomtale

KRISTIN M. HAUGE BREV TIL EN SØNN 5 FORTELLINGER FOR LIVET ISBN: 9788202630102 KR 399,-

Gutter er det ekstreme kjønnet. De raskeste og de som kommer sist. De mest robuste og de mest sårbare.

ten i relasjoner, om å vinne, miste, og finne sin plass og sine verdier. De fem historiene kommer fra mannlige forbilder som gir råd til neste generasjon gutter, de gir dem 10 råd for livet og et berørende og aktuelt budskap om hvordan de kan finne sin plass og sine verdier som gutt og mann. «Hauges mini-biografier er fortettet samtidshistorie av godt merke», skrev Klassekampens anmelder, Mimir Kristjansson om Brev til en datter. Den kritikerroste boken handlet om kvinnekamp for nye generasjoner. Dette er oppfølgeren og nå handler det om nye og overraskende budskap til guttene fra mannlige forbilder og rollemodeller.

Gutter er det ekstreme kjønnet. De raskeste og de som kommer sist. De mest robuste og de mest sårbare. I denne boken får du aktuelle og berørende budskap til dagens gutter fra poeten, flyktningen, feltpresten, miljøkrigeren og moren til en verdensmester. Fem sterke historier om kraften i relasjoner, om å vinne, miste, og finne sin plass og verdier i det moderne, flerkulturelle og likestilte Norge. KRISTIN M. HAUGE jobber som portrettskribent, frilansjournalist og rådgiver i journalistikk og sosiale medier. Hun har 20 års bakgrunn som nyhetsreporter i VG og utgavesjef/digitalredaktør i KK.

Vi minner om

KRISTIN M. HAUGE BREV TIL EN DATTER ALT DU BØR VITE FORDI DU ER JENTE ISBN: 9788202557881 KR 379,-

Boktips • 37


INDRE FRED SOM VARER Det er lett å bli overveldet i en stadig uroligere verden. Da er det godt lege Audun Myskja kan lære oss å skru kokeplata på null.

3 8 • Boktips


HELSE

Bokomtale

H

vordan takler vi følelsen av alltid å ha for mye å gjøre, problemer i en relasjon, eller at vi blir overveldet av sosiale medier? Eller om det skjer en krise i livet og vi går ned for telling? Kunsten å finne ro handler om å skape en stabil indre ro ved hjelp av en mengde helt konkrete verktøy, som for eksempel det gode morgenritualet, pusteøvelser og høneblunder i løpet av dagen, nærværs- og bevissthetsøvelser, hvordan bryte tankesurr, følelses- og krisehåndtering. Vi får hjelp til det forfatteren kaller å skru kokeplata på null. Vi kan godt ha positivt stress, kokeplata på seks. Bare vi klarer å skru den ned igjen. Det aller verste er å gå med kokeplata på tre eller fire over lang tid. Å være konstant litt småstressa.

AUDUN MYSKJA KUNSTEN Å FINNE RO ISBN: 9788202609177 – KR 379,-

Hva betyr det å føle indre ro og fred, og hvor finner vi den? Legen Audun Myskja inviterer oss til refleksjon og tilbyr i tillegg ulike kroppslige teknikker og øvelser for å støtte og roe oss selv i alt fra hverdagsstress og følelsesmessige stormer til sykdom og livskriser. Vi får verktøy til å møte hverdagen med større ro, trygghet og tillit, og til å bli bedre kjent med hvem vi egentlig er.

Vi får verktøy til å møte hverdagen med større ro, trygghet og tillit, og til å bli bedre kjent med hvem vi egentlig er. I denne varme og nydelig skrevne boka får vi en veiviser til å møte hverdagen med større ro, trygghet og tillit, til å lytte til hva den indre stemmen forteller oss, og bli bedre kjent med hvem vi er og hva vi vil. Da kan vi oppnå indre fred og balanse og stå støtt på beina gjennom livets utfordringer.

DR.MED. AUDUN MYSKJA er lege, forsker og forfatter. Han har lang erfaring i å hjelpe mennesker med å finne ro, fred og indre frihet gjennom kurs, retreater, foredrag og bøker. FOTO: CAROLINE ROKA

Boktips • 39


M E N S V I V E N T E R PÅ D E M E N S :

TEKNIKKENE SOM HOLDER HJERNEN FRISK

Demens er ikke uunngåelig. Begynner du nå, kan teknikkene Demensbrems hjelpe hjernen til en frisk alderdom.

H

vorfor er det slik at noen husker godt hele livet, mens andre husker mye dårligere? I en studie oppga 72 % i alderen 30 til 70 år at det å miste hukommelsen er deres største bekymring med å bli eldre. Demenspasienter koster den norske stat 30 milliarder i året. Nærmere 100 000 nordmenn har aldersrelatert demens, og tallet øker stadig. Tenk om vi kunne påvirke vår biologiske alder og føre en livsstil som holder hjernen frisk lenger? Aldersrelatert demens innebærer tap av hukommelse, dømmekraft og evnen til å ta vare på seg selv. Det finnes ikke noen snarvei eller magisk pille for å unngå demens, men sykdommer og livsstilsforhold som fed4 0 • Boktips

me, diabetes, sosial isolasjon, høyt blodtrykk og hørselstap bidrar til utvikling av demens. Prosessene som fører til demens og tap av hukommelse, oppstår flere tiår før symptomene kommer, derfor må man forebygge tidlig. Men det finnes en demensbrems! Boken inneholder en tre-stegs-metode med konkrete råd som som gir deg god hukommelse og holder hjernen frisk lenger. Ta grep om din aldring, forbedre din hjerne og forebygg demens innenfor rammene satt av dine gener. Lær hvordan du kan styrke nervecellene dine, holde blodårene til hjernen friske og sørge for godt vedlikehold av hjernen. Du får motivasjon til å sette i gang


HELSE

Bokomtale

Tenk om vi kunne påvirke vår biologiske alder og føre en livsstil som holder hjernen frisk lenger? ANDREAS ENGVIG: DEMENSBREMS: GOD HUKOMMELSE HELE LIVET ISBN: 9788202629311 – KR 379,-

med vaner og tiltak som reduserer de aldersrelaterte demensformene, og du får et litt bedre liv underveis fordi du får en bedre hjernehelse. Boken oppsummerer all forskning om hva som kan påvirke utviklingen av demens og hvordan vi beholder god hukommelse hele livet. Forfatteren er overlege med doktorgrad på aldring og hukommelse. Han arbeider også på Hukommelsesklinikken og er en god formidler, både i foredrag og i media. Han forteller morsomt og bruker bilder vi forstår, som en beskrivelse av hjernens renovasjonssystem og hvordan hjernen tar ut søpla, eller om synapsene beskrevet som små fergesamband mellom en nervecelle og en annen, der man jo ved stor aktivitet må utvide sambandet for å tillate mer trafikk over fjorden. Innimellom får du ulike hjernetreningsoppgaver som utvider ditt fergesamband. Dette er en forskningsbasert, praktisk håndbok som hjelper leseren å gjøre livsstils- og helsevalg som holder hjernen frisk lenger.

Ta grep om din aldring, forbedre din hjerne og hold hukommelsen ved like. Lær hvordan du kan styrke nervecellene, holde hjernens blodårer friske og sørge for godt vedlikehold av hjernen. Dette er en forskningsbasert, praktisk håndbok om livsstils- og helsevalg for god hjernehelse og hukommelse gjennom voksenlivet.

ANDREAS ENGVIG er lege ved Oslo universitetssykehus, Ullevål og hjerneforsker med doktorgrad på hukommelse og aldring. FOTO: ANNA-JULIA GRANBERG/BLUN-

DERBUSS

Boktips • 4 1


HELSE

BANEBRY TENDE FOR SKNING:

Alzheimers-pasienter får hukommelsen tilbake

DALE E. BREDESEN: STOPP ALZHEIMER – HVORDAN VI KAN FOREBYGGE OG REVERSERE HUKOMMELSESSVIKT OG MENTAL SVEKKELSE ISBN: 9788202602949 – KR 399,- // OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL

Internasjonal bestselger! «Et monumentalt arbeid»

Det har ikke vært mulig å bli frisk av Alzheimers sykdom. Før nå.

DAVID PERMUTTER, FORFATTER AV BESTSELGEREN SUNN TARM, KLART HODE.

I

Stopp alzheimer presenterer nevrolog Dale E. Bredesen det løfterike resultatet av mange års forskning: Et nytt blikk på hvordan og hvorfor hjernen blir angrepet av Alzheimer's sykdom, og ikke minst hvordan den kan repareres på et tidlig stadium. Bredesen mener at plakket i hjernen, som ofte har fått skylden for sykdommen, kun er hjernens måte å beskytte seg mot angrep på. Det er ikke årsaken til alzheimer. En rekke pasienter har fulgt og følger Bredesens banebrytende program, og ni av ti viser bedring etter tre–seks måneder. Personer som allerede har begynt å glemme og kanskje har måttet slutte i jobb eller med ulike aktiviteter, får hukommelsen tilbake. Dale Bredesen er professor og alzheimer-forsker ved Universitetet i Californa.

4 2 • Boktips

DR. DALE E. BREDESEN er professor i nevrologi ved University of California (UCLA) og spesialist på Alzheimers sykdom etter mer enn 30 års forskning.


MARIT O. BROMARK: HYTTEQUIZ 2 1000 SPØRSMÅL & SVAR ISBN: 9788202646127 – KR 99,-

HANNE MCBRIDE: KILLER-SUDOKU 5 VANSKELIGHETSGRADER MED TIDSANGIVELSE ISBN: 9788202661113 – KR 99,-

HANNE MCBRIDE: PÅSKE-SUDOKU 5 VANSKELIGHETSGRADER MED TIDSANGIVELSE ISBN: 9788202622800 – KR 99,-

MARIT O. BROMARK: PÅSKEQUIZ 2020 1000 SPØRSMÅL & SVAR ISBN: 9788202661434 – KR 99,-

Boktips • 4 3


S A R A L O S S I U S : I N G E FÆ R P O D C A S T

FOTO: JENNY MARIE SUNDVOLD LUNDSTØL

Norges største helsepodcast blir bok! 4 4 • Boktips


HELSE

Suksess blir ofte forbundet med hva mennesker har oppnådd, ikke hvordan de har det Podcast-dronningen Sara Lossius snakker til 140,000 hver måned i podcasten Ingefær. Hennes nye bok lærer oss hvordan små forandringer kan gjøre oss litt lykkeligere.

E

n maidag for fire år siden sa jeg opp min faste jobb som kommunikasjonsrådgiver, for å lage helsepodkasten Ingefær på fulltid. Jeg hadde lenge ønsket å jobbe for meg selv, og hadde et brennende ønske om å formidle helhetlig helsestoff på en lettfattelig og inspirerende måte. I løpet av alle årene med intervjuer av kunnskapsrike og kloke mennesker har jeg lært om temaer så ulike som lys og mørke, mobilbruk og hukommelse, styrketrening og hvile, selvfølelse og suksess. Underveis i arbeidet med Ingefær innså jeg at alle bitene jeg hadde plukket opp, til sammen ble et stort puslespill som kan påvirke helsen og gi et godt liv med litt lykkeligere hverdager. Det puslespillet er blitt til boken du nå holder i hånden. Lykke og det gode liv pleide å være et spørsmål for filosofer. I dag er dette mer koblet mot ytre faktorer som materielle goder eller et vakkert utseende. Vi kobler bevisst eller ubevisst en veltrent kropp eller dyr veske til et vellykket liv, mens realiteten ikke er så enkel. Suksess blir ofte forbundet med hva mennesker har oppnådd, ikke hvordan de har det. Lykkeforskning viser imidlertid at det som gjør oss lykkelige, er gode relasjoner og å dele opplevelser med dem vi er glad i. Mye av det vi stresser over og higer etter er med andre ord ikke det som egentlig gjør oss lykkelige. Penger, for eksempel, gjør oss lykkeligere inntil et visst nivå, deretter har det liten påvirkning

på lykken. Når vi kjøper nye ting, stiger lykkenivået en liten stund, før det går tilbake til nivået du hadde før du anskaffet deg tingen. Temaer innen helse, ofte redusert til kun trening og kosthold, fokuserer hovedsakelig på hvordan vi ser ut eller kan se ut, fremfor kroppsglede og livsglede. Vi lever i et samfunn som ikke nødvendigvis er godt tilrettelagt for et litt lykkeligere liv. Moderne jobber er ofte stillesittende, vi er mye innendørs, har enkel tilgang på usunn mat, sover gjerne for lite, forstyrres av lys og inntrykk via mobil og sosiale medier, og et hektisk liv fører for mange til at de nære relasjonene ikke blir pleiet så ofte som ønskelig, med ensomhet som mulig resultat. Hvordan samfunnet er, er kanskje ikke lett å gjøre noe med. Men heldigvis kan vi selv gjøre enkle grep for å få bedre vaner som gir mer overskudd og et litt lykkeligere liv. Disse vanene kan være knyttet til søvn, mobilbruk, jevnlig trening, bedre middager, flere naturopplevelser per måned, helst i fellesskap med andre. Ofte skal det ikke så mye til for å få mer energi og glede i hverdagen. Denne boken bygger på intervjuer blant annet med gjester på podkasten, på forskning og erfaringer fra eget liv, og inneholder en rekke teknikker som kan gjøre deg litt lykkeligere. I boken fokuserer jeg verken på utseende eller det materielle. Jeg fokuserer på hva som påvirker hvordan vi har det og hvordan vi tar det, slik at vi kan bli litt lykkeligere. Forhåpentligvis har jeg skrevet en bok som gjør deg godt, og som gir deg ulike teknikker som kan fungere i ulike situasjoner og faser av livet. Teknikkene kan hjelpe deg til å bli din egen bestevenn, til å ta gode valg og til å lage vaner for en best mulig hverdag – og dermed et litt lykkeligere liv.

Boktips • 4 5


HELSE

TEKNIKKENE DU FÅR I LITT LYKKELIGERE KAN GI DEG:

1.

Enda flere gode vaner, og færre uvaner. Med teknikkene du lærer i boken, blir det enklere å etablere nye vaner, og kvitte seg med vaner du ikke ønsker å ha i livet ditt. Å endre en vane er ikke altfor vanskelig hvis du har teknikkene til å gjøre det. Gode vaner får deg nærmere dit du vil, både privat og profesjonelt. Jeg har med disse teknikkene fått bukt med flere uvaner jeg lenge slet med å bli kvitt, og innarbeidet flere vaner som har gitt meg mer overskudd og glede i hverdagen. Småspising på kveldene er det blitt mindre av, og jeg har gjenopptatt dagbokskrivingen min, som gir meg en indre ro før leggetid.

2.

Mer overskudd. Overskudd i hverdagen betyr overskudd til å fylle livet med det du synes er gøy og gir mening, enten det er å stelle i hagen, sykle i skogen, leke med barna, klatre på karrierestigen, trene til maraton eller pusse opp stuen. Det er ikke alle dager eller perioder av livet vi har masse energi, men ved hjelp av teknikkene fra boken kan du gi deg selv det ekstra piffet du trenger på daffe dager. Selv om sofaen ofte virker fristende, er det heller en luftetur, en kjapp økt med kettlebells, en god smoothie eller en liten meditasjon som kan gi meg den energien jeg trenger. Jo mer overskudd, desto raskere kan du klare å oppnå det du ønsker i livet.

Bokomtale

SARA LOSSIUS: LIVET DITT OG DEG HELSE LIVSSTIL VALG VANER. GODE RÅDE FRA INGEFÆR PODCAST ISBN: 9788202656300 – KR 349,-

Her får du kunnskap om hvor mye som påvirker hvordan du har det, hvordan du tar det, hvordan du er i samspill med andre, og hvordan du presterer. Forfatteren står bak Norges største helsepodcast, Ingefær, og har samlet de beste helse- og livsstilsrådene fra sine sendinger. Innholdet bygger på eksisterende forskning fra de ulike feltene boka dekker, kombinert med anekdoter fra forfatterens eget liv, og historier og kunnskap fra relevante fagpersoner. Boka har fokus på helhetlig helse, og gir konkrete verktøy til hvordan du kan påvirke din egen fysikk og psyke.

3.

Bedre helse, både fysisk og psykisk. God helse gir frihet til å leve det livet du selv ønsker. Helsen vår påvirkes ikke bare av trening og kosthold, men også av natur, relasjoner, stress og søvn. Jeg skal utdype alt dette etter hvert, og lære deg å utnytte det til din fordel. Det jeg ikke kan love deg, er fravær av sykdom – jeg blir også forkjølet, eller rammet av omgangssyke – men jeg kan gi deg kunnskap om hvordan du kan stelle pent med deg selv, uansett livssituasjon. Du får tips om hva som gjør helsen din godt, både fysisk og psykisk, og om hva som kan virke mer negativt på den. TEKST: SARA LOSSIUS – UTRDAG FRA BOKA

4 6 • Boktips

SARA LOSSIUS driver Norges største helse- og livsstilspodcast, Ingefær, med over 140 000 nedlastinger i måneden. Hun er tidligere kommunikasjonsrådgiver fra blant annet Hafslund og IKEA og har en master i sosialpsykologi fra LSE. Hun er også mental trener fra Raw Trening og har jobbet som CrossFit-instruktør. Sara brenner for at kvinner skal ha det godt i livene sine og med seg selv og lever som hun formidler i både bok og podcast.


HELSE

J E N S O S C A R J E N S S E N : N AT U R E N S F I L O S O F I

Gammel filosofi for en ny tid 2000 år gamle tanker om ro holder seg overraskende relevante i dagens urolige verden.

JENS OSCAR JENSSEN: STOISK RO – LIVSVISDOM FOR VÅR TID ISBN: 9788202655372 – KR 379,-

O

mfatter stoikernes syn på: Hva er et menneske? Hvorfor lever vi ikke gode liv? Finnes det en Gud, eller finnes bare Naturen? Hvorfor er vi mennesker i stand til å oppleve sympati? Hva vil det si å leve med seg selv på en måte som er forenlig med et godt liv? Hva er nøkkelen til å leve i tråd med Naturen? Hva er visdom? Det handler om «å leve i tråd med naturen» og det snakker rett inn i dagens miljø- og klimafokus. Stoisismen tilbyr en enkel, men sammenhengende lære om det gode liv, basert på Naturen og menneskenaturen som et rasjonelt, sosialt dyr, ikke på gudstanken. Her tilbys teknikker for stressmestring. Stoisismen er en livsfilosofi som er enkel å mestre, og den lærer oss å takle motgang. Den lærer oss å leve med døden og den lærer oss å tenke selv. Stoisismen lærer oss også å unngå selvmedlidenhet og passifiserende følelser.

JENS OSCAR JENSSEN skrev sin masteroppgave i filosofi om Johannes av Korsets lære om forening med Gud. Han har tidligere utgitt boken Det mystiske mennesket – en samtale med Johannes av Korset.

Her tilbys vi enkle resonnementer som kan anvendes på ulike praktiske problemstillinger, for eksempel kjærlighetsforhold, familierelsjoner, identitetsspørsmål, politiske spørsmål osv. osv. Stoisismen appellerer til visdomssøkere, og den appellerer nok også til de litt mer filosofisk interesserte. Sist men ikke minst inneholder stoisismen en forklaring avhva slags innstilling til livet som leder til indre uro og harmoni, og hvordan det gjøres i praksis.

FOTO: ÅSMUND HOLIEN MO

Boktips • 47


V I DA R B E R G U M : AU B E R G I N E O G TA H I N I

Rett fra det istanbulske kjøkken Fra hjemmet i Istanbul bringer Vidar Bergum tyrkiske tradisjoner til 40.000 månedlige blogglesere her i Norge. Aubergine & tahini er hans andre samling.

4 8 • Boktips


Boktips • 49


MAT & DRIKKE

V I DA R B E R G U M : H U M M U S O G G R A N AT E P L E

Ovnsbakte grønnsaker og halloumi med grønne linser Det er viktig å ha noen retter som du nærmest kan lage i blinde, som redder deg de dagene du ikke har ork til å bruke så mye som én kalori på å planlegge middagen. For meg er denne retten, som har vært med meg uten særlige endringer i over ti år, selve symbolet på en slik. Jeg endrer av og til grønnsaker etter hva jeg har for hånden, men denne kombinasjonen er den originale og, synes i alle fall jeg, den aller beste. Server med yoghurt og en frisk salat ved siden av. Gir 2–3 porsjoner.

INGREDIENSER 2 aubergine, delvis skrelt og skåret i 2 cm terninger 2 store røde paprika, skåret i 3 cm biter 250 g halloumi, skåret i 3 cm biter 1 ts tørket oregano eller timian (kan sløyfes) 5 ss (0,75 dl) olivenolje 5 hele allehånde 1 laurbærblad 250 g (3 dl) tørre grønne linser 1 hvitløksfedd, presset med flatsiden av en kniv 2 rause håndfuller (30 g) bladpersille (uten tykke stilker), hakket 2 ss extra virgin olivenolje, eller etter smak vann salt og pepper

5 0 • Boktips

SÅNN GJØR JEG DET 1. Forvarm stekeovnen til 230 grader, over­og undervarme. Kle et stekebrett med bakepapir. 2. Bland sammen aubergine, paprika, halloumi, oregano eller timian og olivenolje, samt litt salt og pepper. Fordel på steke­brettet. Stek midt i ovnen til grønnsakene er gylne i kantene og møre inni, 20–30 minutter. Rør et par ganger underveis om grønnsakene truer med å bli veldig brente i kantene. 3. Samtidig, ha linser, hvitløk, allehånde, laurbærblad og 6 dl vann i en kasserolle. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La putre til linsene er møre, alt fra 12 til 20 minutter eller mer, avhengig av typen. Ta av varmen og renn av eventu­elt overflødig vann. Ta ut allehånde, laurbærblad og hvitløk. 4. Ha linsene og bladpersillen over på stekebrettet og bland alt forsiktig sammen. Smak til med salt og pepper. Server med en gang.


MAT & DRIKKE

Bokomtale

VIDAR BERGUM AUBERGINE OG TAHINI HVERDAGSMAT FRA TYRKIA, MIDTØSTEN & BORTENFOR ISBN: 9788202639112 – KR 399,-

I boken vil du finne mange vegetariske oppskrifter til alle måltidene dine, men også spennende kjøttretter. Og gryterettene er virkelig hjemmelaget mat. Det er også den sosiale maten, mat du inviterer venner og familie på og med et bugnende bord av velsmakende og duftende retter, med og uten kjøtt. Som en perfekt avslutning, tyrkisk kaffe og noe søtt. Alt dette og mer til får du oppskrifter på her.

VIDAR BERGUM er bosatt i Istanbul hvor han jobber med matrelaterte prosjekter. Herfra driver han bloggen Et kjøkken i Istanbul som ble kåret til Årets nisjeblogg av Mathallen og Godt.no i 2016.

Vi minner om VIDAR BERGUM: HUMMUS OG GRANATEPLE MAT FRA TYRKIA OG MIDTØSTEN ISBN: 9788202565022 – KR 399,-

Boktips • 51


SAKPROSA

M AT T H A I G : L I V E T PÅ D E N N E R V Ø S E P L A N E T E N

Hvordan unngå å bli gal i en gal verden Matt Haig er en fyr som kan krangle på internett i timesvis. I sin nye bok skriver han klokt og morsomt om hvordan man kan la være.

V

erden går stadig raskere, og det virker ikke som det finnes noen brems. Stress og angst er på fremmarsj i den vestlige verden. En hektisk og nervøs planet skaper hektiske og nervøse liv. Vi er mer påkoblet, men føler oss stadig mer ensomme. Vi pådyttes bekymringer for alt fra klimapolitikk til vår egen kroppsmasseindeks. Hvordan kan vi beholde fatningen på en planet som driver oss fra forstanden? Hvordan kan vi beholde vår menneskelighet i en teknologisk verden? Hvordan kan vi oppnå lykke når alle krefter rundt oss er tjent med at vi befinner oss i en konstant tilstand av engstelse? For Matt Haig ble disse spørsmålene etter hvert spørsmål om liv og død, og han begynte å lete etter koblinger mellom hvordan han hadde det og verden rundt ham. Han hadde allerede skrevet om sin egen mentale helse i Grunner til å leve videre. Men spørsmålet denne gangen var ikke: Hvorfor skal jeg leve videre? Denne gangen var spørsmålet mer omfattende: Hvordan kan man leve i en gal verden uten selv å bli gal? Livet på den nervøse planeten er en vittig, intelligent, personlig og livsviktig utforskning av lykke i det 21. århundret. 52 • Boktips

Ting som er raskere enn de pleide å være Post. Biler. Olympiske sprintere. Nyheter. Databehandlingskapasitet. Fotografier. Scener i filmer. Økonomiske transaksjoner. Reiser. Befolkningsveksten i verden. Avskoging i Amazonas. Navigering. Teknologiske fremskritt. Forhold. Politiske begivenheter. Tankene i hodet ditt. MATT HAIG (f. 1975) er en britisk bestselgende forfatter for voksne, men har også vunnet Blue Peter Book Award og er blitt nominert tre ganger til Carnegie Medal for barne- og ungdomsbøkene sine.

MATT HAIG: LIVET PÅ DEN NERVØSE PLANETEN HVORDAN BLI LYKKELIG I DET 21. ÅRHUNDRET ISBN: 9788202661472 – KR 379,- // OVERSETTER: EVE-MARIE LUND


PÅ KINO NÅ!

gsbok Høytlesnin tsbok e og aktivit Forleng kino-opplevelsen med bøkene om Elleville Elfrid. Boktips • 5 3


STRIKK FOR ALLE SESONGER

VÅRENS FINESTE STRIKKEBOK FRA WITRE DESIGN IDA WIRAK TRETTEVIK: WITRE DESIGN – EN STRIKKERS ÅR ISBN: 9788202624590 – KR 399,-

5 4 • Boktips


TREND & HOBBY

STRIKK TIL ALLE ANLEDNINGER

Strikk for livet! Med denne strikkeboka kan du gå livet i møte i stilfullt strikk.   Helle Siggerud har latt seg inspirere av livets faser og laget vakre og bruksvennlige plagg med gode snitt. Boken er delt inn i seks faser – Storken kommer, Barndom, Fra barn til voksen, Hverdagsliv, Dronning for en dag og Veien videre. Det er flest plagg til kvinner, men også flotte design til barn, herre og hund. Boken har over 30 strikkedesign, bl.a. jakker, gensere, vester, sjal og votter, samt sømbeskrivelser på noen plagg.

Følg forfatteren på instagram @hellessyskrin

HELLE SIGGERUD har strikket og sydd å lenge hun kan huske. En karriere som kommunikasjonsrådgiver er nå byttet ut med utdanning som bunadtilvirker. Hun driver en systue i Lørenskog hvor hun syr bunader og utvikler strikkedesign.

HELLE SIGGERUD: STRIKK TIL ALLE ANLEDNINGER ISBN: 9788202627126 – KR 399,Boktips • 5 5


JAPAN SPESIAL Det hviskes om at Tokyo er det nye New York. Og som vertsby for årets sommer-OL blir nok ikke interessen noe mindre med det første. Her er bøkene som tar deg med langt inn i det vakre og merkelige øylandet i øst​.

5 6 • Boktips


KARI GJÆVER PEDERSEN OG CHRISTINE ISTAD: HVORDAN KOMME TIL NIRVANA UTEN Å DØ FØRST ISBN: 9788282201575 – KR 449,-

MARIE KONDO: MER RYDDEMAGI ISBN: 9788202577339 – KR 179,- – OVERSETTER: KAJA RINDAL BAKKEJORD

SAYAKA MURATA: DØGNÅPENT ISBN: 9788281695238 – KR 349,- – OVERSETTER: MAGNE TØRRING

MARIE KONDO: MAGISK OPPRYDDING RYDD DEG LYKKELIG MED KONMARI-METODEN ISBN: 9788280878045 – KR 179,- – OVERSETTER: SIGRID HESJEVOLL Boktips • 57


JA TAKK, JAPAN!

5 8 • Boktips


JAPAN SPESIAL

Bokomtale I N A S T R Ø M : E N J A PA N S K VÅ R

OL i Tokyo vil prege sommeren. Mens vi venter, kan vi bli med Ina Strøm gjennom landet som har evnen til å ta pusten fra alle som besøker det.

INA STRØM EN JAPANSK VÅR ISBN: 9788202624583 KR 399,-

J

ournalist og forfatter Ina Strøm gav i fjor ut debutboka si, Alt dette er Tokyo, til fine kritikker og gode salgstall. I vinter la hun ut på ei ny reise, denne gang fra sør til nord i Japan, fra subtropisk klima til snøstormer. Ina Strøm skriver nært, engasjerende og befriende ærlig og veldig morsomt om sine forsøk på å forstå japanerne og å passe inn i et land som på så mange måter er fjernt fra Norge. Vi får være med på en helt spesiell reise som starter i det tropiske sør hos en 85 år gammel enke med fem kjærester, via pilegrimsleder, tempelbyer og røykfylte buler til vi til slutt ender blant akkar, urfolk og snøsmelting i nord. En japansk vår tar oss med gjennom et land som har evnen til å ta pusten fra alle som besøker det.

INA STRØM er utdannet journalist og har en bred erfaring fra media, blant annet fra ulike redaksjoner i NRK. Hun har vært praktikant ved Norges ambassade i Tokyo og reist jevnlig til Japan.

Vi minner om

INA STRØM: ALT DETTE ER TOKYO JAPAN SETT FRA GATEPLAN ISBN: 9788202629373 – KR 199,-

Boktips • 59


Mushin og kunsten å monotaske Lukk øynene og prøv å tenk på ingenting. Vanskelig, ikke sant? I Kraften i tomme tanker tar Ingunn Kyrkjebø oss med til Japan for lære oss å stoppe den evige tankestrømmen.

T

enk deg om før du handler, er et råd vi hører ofte. Det rådet får du ikke i denne boken. I stedet får du vite hvor bra det å ikke tenke kan være for livet ditt, både mentalt, fysisk og kreativt. I århundrer har japansk kunst og kampkunst søkt måter å foredle mennesket på, og essensen finnes i begrepet mushin. Mushin betyr «tom tanke» og er høyeste nivå man kan nå innen zenbuddhisme og kampkunst. Den tomme tanken var også en svært viktig del av samuraienes liv, for den skjerpede tilstanden du er i når du oppnår å tenke på ingenting,

6 0 • Boktips

kunne bety seier i stedet for død på slagmarken. Det ligger gull i tomme tanker, men om du prøver, vil du fort oppdage hvor vanskelig det er å gjøre noe så enkelt som å ikke tenke. Kraften i tomme tanker tar deg med på en reise, via japansk kultur og moderne vitenskap, inn i den tomme tankens rike. Du lærer at store valg krever like mye energi som små, og at du burde øve deg på å bli en monotasker i stedet for en multitasker. For skal du få gjort mer, gjør mindre, og hva skjer når du jobber ned ditt ego?


JAPAN SPESIAL

Det ligger gull i tomme tanker, men om du prøver, vil du fort oppdage hvor vanskelig det er å gjøre noe så enkelt som å ikke tenke.

SITAT FRA BOKA «Vi tenker hele tiden. Mellom 50 000 og 60 000 tanker i døgnet, ifølge flere nettsteder. 80 prosent av disse tankene skal være negative, og 95 prosent er visstnok de samme repeterende tankene som dagen før. Det kan virke som om vi utsetter oss selv for en god porsjon unødvendig plagsom tankegang, som vi i tillegg resirkulerer.

Bokomtale

INGUNN KYRKJEBØ KRAFTEN I TOMME TANKER. KUNSTEN Å TENKE INGENTING ISBN: 9788202650582 – KR 379,-

MUSHIN: Mushin er en tilstand hvor sinnet er fritt for tanker, og kroppen fri for begrensningene som tankene skaper, og er høyeste bevissthetsnivå i zenbuddhisme og japansk kampkunst.

Men vi er etterkommere av folk som var skeptiske, sannsynligvis en av grunnene til at de faktisk overlevde. Tilhørighet til flokken var i tidligere tider livsnødvendig for oss og ligger dypt nedfelt i genene våre. Av alle de mange negative tankene vi elter i tankekverna, er de fleste rettet mot oss selv. Strømmer av tåpelige ting vi har gjort, eller kan komme til å gjøre, eller som andre kan tro vi har gjort, som kan føre til noe så fatalt som å bli sparket ut av flokken. Noe som ikke er livsfarlig for oss lenger, men likevel føles slik. Kanskje tankeløshet kunne være et godt alternativ til all denne kverningen. Eller enda bedre: være løst fra tankene sine. Forskjellen er ganske stor.»

INGUNN KYRKJEBØ har vært gravende journalist, reporter, programleder og regissør i over 25 år, både i NRK og TV2. Interessen for Japan startet allerede som 19-åring, da hun studerte kunstfag og lærte raku, keramikkunst som er knyttet opp til den japanske te-seremonien. Ingunn har trent kampkunst i flere år og har svart belte i karate.

Boktips • 61


HAGE

En ny vår for hagestell! Beskjæring forynger og holder planter friske. Frukttrærne bærer mer frukt, rosene blir frodigere og hekken tettere. Boken inneholder de beste rådene om hvordan du beskjærer i hagen. Du får vite hvilke redskaper som egner seg, hvordan du legger snittene, og når det er tid for å beskjære trær, busker, hekker, roser og klatreplanter. Gode forklaringer og nøyaktige tegninger gir deg kunnskap og inspirasjon til å beskjære riktig slik at du kan nyte en frodig og velstelt hage.

KENNETH INGEBRETSEN OG TOMMY TØNSBERG: BESKJÆRING I HAGEN TRÆR BUSKER ROSER KLATREPLANTER HEKKER ISBN: 9788202641597 – KR 299,-

TOMMY TØNSBERG (f. 1980) er tidligere redaktør for Hageselskapets blad, Norsk Hagetidend. Han er en populær og kunnskapsrik foredragsholder og forfatter av flere hagebøker. KENNETH INGEBRETSEN (f. 1977) er gartner og tidligere redaktør for medlemsbladet Blomstervennen i Blomstervenners Klubb. Sammen med

KENNETH INGEBRETSEN OG TOMMY TØNSBERG STAUDER – HVILKEN PLANTE HVOR ISBN: 9788202579449 KR 349,-

62 • Boktips


HAGE

HAGEPOCKET

KENNETH INGEBRETSEN OG TOMMY TØNSBERG KRUKKER OG POTTER – ISBN: 9788202608477 KR 199,-

KENNETH INGEBRETSEN OG TOMMY TØNSBERG DYRK FRUKT OG BÆR – ISBN: 9788202608484 KR 199,-

TOMMY TØNSBERG OG KENNETH INGEBRETSEN URTER OG SPISELIGE BLOMSTER ISBN: 9788202579043 – KR 199,-

TOMMY TØNSBERG OG KENNETH INGEBRETSEN GRØNNSAKER ISBN: 9788202579050 – KR 199,-

BESTSELGER

TOMMY TØNSBERG: HAGEKALENDER ISBN: 9788202579067 – KR 199,-

EVA ROBILD: DYRKING I PALLEKARM ISBN 9788202477899 – KR 299,Boktips • 6 3


6 4 • Boktips


FEMTI PL ANTER SOM ENDRE T HIS TORIENS GANG

Plantehistorie er kulturhistorie Visste du at i middelalderens Europa var svart pepper verdt mer enn gull? Og at Vestens tørst etter te hadde stor skyld i kinesernes massive opiumsmisbruk på 18-1900-tallet?

BILL LAWS: FEMTI PLANTER SOM ENDRET HISTORIENS GANG ISBN: 9788281695115 – KR 399,OVERSETTER: BODIL ENGEN

I

denne boken som har gjort stor internasjonal suksess, blir du bedre kjent våre planters fascinerende historier. Bill Laws tar for seg 50 vekster og formidler på kunnskapsrikt og underholdende vis hvordan de har bidratt til å endre historiens gang. Bokens innhold er tilpasset den norske flora og norsk kulturhistorie, og boken er nydelig illustrert med botaniske tegninger, kunst og fotografier.

BILL LAWS er en britisk forfatter og journalist som har spesialisert seg på natur og hage. Laws har jobbet for BBC, vært spaltist for the Guardian og Telegraph i tillegg til at han har utgitt en rekke bøker.

Boktips • 6 5


M E N N O S C H I LT H U I Z E N : DA R W I N I B Y E N

Fra natur til bytur Du har hørt om byløver, men hva med by-rev og bypapegøyer?

V

i er på full fart mot en fremtid der tre fjerdedeler av jordas befolkning bor i byer, og store deler av planetens areal har blitt urbanisert. Når mye av det som er igjen er dekket av jordbruk, beitemark og plantasjer – hvor skal da naturen gjøre av seg? I Darwin i byen viser Menno Schiltuizen oss at evolusjonen i byene skjer mye raskere og på mer forunderlig vis enn Darwin noensinne våget å drømme om.

MENNO SCHILTHUIZEN: DARWIN I BYEN EVOLUSJON I GATENES JUNGEL ISBN: 9788281695191 – KR 399,OVERSETTER: INGER SVERRESON HOLMES

MENNO SCHILTHUIZEN (f. 1965) er en nederlandsk evolusjonsbiolog med fast forskerstilling på Naturalis Biodiversity Center i Nederland.

6 6 • Boktips


B J Ø R N V I DA R L E R Ø E N : F Ø DT T I L R I K D O M

Slik ble vi verdens rikeste land I skrivende stund teller oljefondet 10 491 657 787 929 kr. Hvordan kom vi hit? BJØRN VIDAR LERØEN FØDT TIL RIKDOM: EN REISE I NORGES OLJEALDER ISBN: 9788281695214 – KR 399,-

P

å lille julaften for 50 år siden ble det første store oljefunnet gjort i den norske delen av Nordsjøen. Dermed gikk startskuddet for det eventyret som i dag har gitt Norge en nasjonal formue på svimlende 10 000 milliarder kroner. I tillegg har olje- og gassindustrien vært lokomotivet i en verdensledende teknologiutvikling, den har gitt arbeid og økonomisk velstand til titusener av nordmenn, og den har vært avgjørende for store deler av vår kyst. ORD TIL LESEREN

BJØRN VIDAR LERØEN (f. i Bergen 1950) er en av de fremste kjennerne av norsk oljehistorie. Han har tilbrakt hele sitt yrkesaktive liv i tilknytning til industrien. Av bakgrunn er han journalist i bl.a. Aftenposten og Bergens Tidende. Han har skrevet en rekke bøker, bl.a. Statoils 30-årshistorie, Norske Shells 100-årshistorie, historien om Oljedirektoratet og Petoro og om feltene Troll og Gullfaks.

Ett fat olje er 159 liter. Har du mange nok, blir du rik. Det ble Norge. Oljen og gassen har forandret vårt land for alltid. Alle medaljer har likevel både forside og bakside. Forsiden er rikdommen. Baksiden er klimaproblemene. Det er kanskje ikke lenger god latin å skrive en bok om olje. Men Norge har en oljehistorie som ikke kan eller skal fornektes eller forties. Jeg har skrevet denne boken i en brytningstid, i det vi kan komme til å kalle overgangen fra oljealderen til klimaalderen. Synet på olje og gass er i fundamental endring, fra å ha blitt sett på som en mulighet og velsignelse, til langt på vei å bli oppfattet som en trussel og forbannelse. Vi er på jakt etter nye energiløsninger som gradvis kan løsrive oss fra avhengigheten av den fossile energien. I det store bildet er det et tankekors at da Norges oljealder startet, var kampen mot fortsatt utbygging av vannkraft en viktig del av agendaen i samfunnet. Et halvt århundre senere er kampen mot flere vindmøller på land blitt et tema. Energi er en avgjørende forutsetning for den sivilisasjon vi kjenner, men energi skaper både utvikling og konflikt. Bjørn Vidar Lerøen

Boktips • 67


SAR AH JIO: KJÆRLIGHETENS ANSIK T

Flere former for kjærlighet Hun selger i millioner verden rundt, men har likevel en forkjærlighet for Norge: – Jeg er utrolig glad i maten og i nordmenns rolige vennlighet, sier feelgood-stjernen Sarah Jio.

H

vis det var like enkelt å forstå menn som å velge en blomst, ville Jane i Kjærlighetens ansikt vært den lykkeligste kvinnen på

jorden. Jane jobber i en blomsterbutikk og er ekspert på å lage vakre buketter. I kjærlighetslivet, derimot, har hun ikke like stor suksess, men hun har en helt spesiell gave, en evne til å se ekte kjærlighet, og forblir en håpløs romantiker. På sin 29-årsdag mottar hun et mystisk gratulasjonskort hvor det står at hun må finne seks ulike typer kjærlighet før hun fyller 30, ellers vil det få fatale konsekvenser. Når Jane faller for en forsker som ikke tror på kjærligheten, frykter hun at skjebnen hennes er beseglet.

6 8 • Boktips

Inspirert av Love Actually Kjærlighetens ansikt ble påbegynt da Sarah Jio selv gikk igjennom en utfordrende og smertefull periode i livet, og ting ofte fremstod som uklare og forvirrende for henne, spesielt kjærligheten. – Jeg begynte å tenke på hvor fantastisk det ville være å ha som gave å faktisk kunne se kjærlighet på en bestemt måte. Det ble inspirasjonen til Kjærlighetens ansikt og til karakteren Jane, forteller Jio. – Jeg har også latt meg inspirere sterkt av fortellerteknikken brukt i min favorittjulefilm Love Actually, og elsker å fortelle flere historier som etter hvert veves sammen, sier Jio. Seks ulike typer kjærlighet Under research-prosessen dykket Sarah Jio blant annet ned i psykologivitenskapelige teorier, og forstod at kjærlighet ikke bare finnes som én universell følelse.


SKJØNNLITTER ATUR

– Kan du si litt om de seks forskjellige kjærlighetstypene Jane får beskjed om å finne før hun fyller 30? – Kjærlighet er flere typer følelser. Noen er lidenskapelige og intense, andre er sjalu og flyktige i sin måte å elske på. Kjærlighetsformene har navn som Agape, Pragma, Eros og Ludus. Jeg syntes det virket spennende å knytte disse ulike nyansene av kjærlighet til ulike karakterer i fortellingen og se hvordan livene til karakterene utfoldet seg, forteller Jio.

Kjærlighet er flere typer følelser. Noen er lidenskapelige og intense, andre er sjalu og flyktige i sin måte å elske på. Valentinsdagen Med valentinsdagen like rundt hjørnet, og i forbindelse med en bok som handler om så mange ulike avskygninger av kjærligheten, er det naturlig å spørre Jio om hvordan hun selv feirer dagen. – Jeg er så «cheesy»!, utbryter Jio. – Jeg elsker kjærligheten, som jeg alltid pleier å si. På valentinsdagen liker jeg å leke med mine tre små sønner (jeg serverer dem frokost på hjerteformede tallerkener), og gir alltid mannen min en spesiell gave. Og så pleier jeg å kle meg i rødt, og jeg har alltid på et par hjerteøredobber, forteller hun. Norges-venn Sarah Jio har vært i Norge ved flere anledninger. Hun er blitt glad i landet vårt, og er veldig takknemSARAH JIO (f. 1978) er en amerikansk internasjonalt bestselgende forfatter. Hun har skrevet ti romaner, og bøkene hennes utgis i 27 land. Hun blogger (sarahjio.com) og bor i Seattle sammen med sine tre sønner og sin nye ektemann.

Boktips • 69


SKJØNNLITTER ATUR

lig for all støtten hun får fra sine norske lesere. – Norge er et så vakkert og interessant land! Jeg er utrolig glad i maten og i nordmenns rolige vennlighet. En ting jeg også har lagt merke til når jeg har vært på besøk, er at det i Norge er så mange mennesker som elsker bøker og det å fortelle historier, sier Jio. Måtte øve på å finne tid til skriving Som mor til tre aktive gutter har Sarah Jio lært seg å skrive i korte intervaller, som for eksempel tidlig på morgenen, mens guttene trener fotball og mens hun er på reise. Hun har øvd seg på å klare å skrive i kaotiske situasjoner, fordi det antakelig ikke ville bli noen tid til skriving om hun skulle satt seg ned og ventet på et rolig, perfekt øyeblikk. – Det eneste forutsigbare i mitt liv som forfatter er at det er uforutsigbart, på den måten at hver dag er forskjellig fra den neste. Nylig fullførte jeg faktisk et helt kapittel av den nye boka mi på flyet mens en baby gråt høylytt i setet bak meg, forteller Jio. Magi i hverdagen I Kjærlighetens ansikt er det et snev av magisk realisme man ikke finner i de andre bøkene hennes. Sarah Jio påpeker at også det virkelige liv har masser av magiske øyeblikk, bare man ser godt etter. – For meg finnes det ikke noe mer magisk enn alt det jeg er blitt velsignet med i livet. Jeg har en jobb jeg brenner for, tre fantastiske barn og ekte kjærlighet. Jeg kunne ikke ønsket meg mer, sier Jio. Hun forteller at hun for tiden jobber med en ny roman som finner sted i London, og at hun storkoser seg med prosjektet. – Boka har et veldig interessant premiss som jeg er spent på hvordan vil fungere. Jeg kan nesten ikke vente med å dele boka med mine norske lesere!

Bokomtale

SARAH JIO KJÆRLIGHETENS ANSIKT ISBN: 9788202625122 – KR 379,OVERSETTER: MARI JOHANNE MÜLLER

JANE WILLIAMS blir født under en vinterstorm med en helt spesiell gave: evnen til å se ekte kjærlighet. Som barn er Jane mye syk og har ikke mange venner, og på sin 29-årsdag er hun en ensom, håpløs romantiker. Hun mottar et gratulasjonskort hvor det står at hun må identifisere seks ulike typer kjærlighet før første fullmåne etter sin 30-årsdag, ellers vil det få fatale konsekvenser. Så faller hun for en vitenskapsmann som ikke tror på kjærligheten ...

Vi minner om

SARAH JIO ALLE BLOMSTENE I PARIS ISBN: 9788202624316 –KR 379,OVERSETTER: MARI JOHANNE MÜLLER

70 • Boktips


SKJØNNLITTER ATUR

LUC Y DILLON

ANN O ’ LOUGHLIN

En utstrakt hånd på tunge dager

Familiebånd, utholdenhet og medlidenhet

En taust barn og tanten hennes finner glede i hverandres sorg.

Familien står på spill i Ann O'Laughlins mektige og rørende roman.

Ny, varm bestselger fra Lucy Dillon! Nancy er fire år og snakker hele tiden. Men en dag endrer alt seg. Foreldrene skal skilles, faren flytter ut, og Nancy slutter å snakke. Eva er Nancys tante, og sakte, men sikkert blir hun kjent med den lille niesen sin, som fortsatt ikke sier et ord. Eva og Nancy bærer på hver sin sorg, men det gryende vennskapet gjør underverker for begge.

Irske Margo har akkurat mistet ektemannen sin, og hun skjønner ikke hvordan hun og datteren skal klare å leve videre uten ham. Så mottar hun et brev som snur opp ned på alt: Ikke bare har hun mistet sin mann, nå står hun i fare for å miste datteren også.

LUCY DILLON vokste opp i Cumbria og studerte engelsk ved Cambridge. Hun arbeidet mange år i bokbransjen før hun ble forfatter på heltid. Lucy Dillon bor i en liten landsby utenfor Hereford.

ANN O´LOUGHLIN er en anerkjent journalist, og har jobbet i Irish Independent, Evening Herald og Irish Examiner. Hun har gitt ut tre bøker på norsk, og bor på østkysten av Irland sammen med ektemann og to barn.

Vi minner om

Vi minner om

LUCY DILLON: ALT JEG ØNSKET MEG – ISBN: 9788202566951 – KR 379,VI MINNER OM: DER LYSET SLIPPER INN – ISBN: 9788202643942 – KR 179,OVERSETTER: BENTE RANNVEIG HANSEN

ANN O’LOUGHLIN: MIN MORS DATTER – ISBN: 9788202639730 – KR 379,VI MINNER OM: MINNETEPPET – ISBN: 9788202643690 – KR 179,OVERSETTER: LINE GUSTAD FITZGERALD Boktips • 7 1


LO R I N E L S O N S P I E L M A N : S Ø S T R E N E F R A T O S C A N A

Forbannet være kjærligheten! Nydelige Toscana er kulissene i Lori Nelson Spielmans nye roman om solfylt romantikk og en forbannelse som har gått i generasjoner.

L

ori Nelson Spielman er forfatteren av En liste for livet og Bortenfor stjernene. Nå kommer det en ny roman der handlingen er lagt til Italia og vakre Toscana. Det er en inderlig generasjonshistorie som tar oss med til de magiske gatene i Italia der en gammel legende avdekker familiehemmeligheter. En nydelig blanding av familie, vennskap og kjærlighet. En feiring av livet og kjærligheten – som en anmelder har sagt.

Tre kusiner går sammen om å bryte en familieforbannelse som sier at de aldri vil finne den store kjærligheten. Oppdraget fører dem ut på en virvelvind av en reise gjennom det vakre italienske landskapet. Helt siden den dagen Filomena Fontana kastet en forbannelse over sin søster for mer enn to hundre år siden, har ikke en eneste "andrefødt datter" i familien Fontana funnet kjærlighet som varer. Noen, som den andrefødte Emilia, bosatt i Brooklyn, er fornøyd med singellivet og mener at det hele bare er en tilfeldighet. Hennes sensuelle og smådesperate kusine Lucy, derimot, er overbevist om at forbannelsen er reell. Kusinene blir nokså fortumlet når deres grandtante Poppy ringer dem med et oppsiktsvekkende tilbud: Hvis de blir med henne på en reise til Italia, lover hun at forbannelsen vil bli brutt - ved at Poppy på sin 80-årsdag møter sitt livs kjærlighet på trappen utenfor Ravello-katedralen. Mot en bakgrunn av venetianske kanaler, toskanske marker og idylliske landsbyer ved Amalfikysten, blomtrer romantikken, skjebner blir beseglet og fami-

7 2 • Boktips


SKJØNNLITTER ATUR

liehemmeligheter blir avdekket - hemmeligheter som kan true familien langt mer enn hundre år gamle forbannelser.

Bokomtale

Lori Nielsen Spielman er en New York Times bestselgerforfatter. «Emilia Fontana er en prinsesse med fornuft i dette deilige, moderne eventyret der kjærlighet er unnvikende, håp er en illusjon og en flere århundrer gammel forbannelse fortsatt er gjeldende ... nåtid og fortid veves sammen i kunstneriske vendinger ...» ADRIANA TRIGIANI, NEW YORK TIMES BESTSELGENDE FORFATTER AV TONY'S WIFE

«... en nydelig blanding av familie, vennskap og kjærlighet. Denne inderlige generasjonshistorien tar leseren med til de magiske gatene i Italia der en gammel legende avdekker familiehemmeligheter ...» CHANEL CLEETON, NEW YORK TIMES BESTSELGENDE FORFATTER AV DA VI FORLOT CUBA

«... en fantastisk reise gjennom Italia ... en feiring av livet og kjærligheten.» YANGSZE CHOO, NEW YORK TIMES BESTSELGENDE FORFATTER AV THE NIGHT TIGER

«Lori Nelson Spielman skriver vakkert om selvoppdagelse, tilgivelse og kjærlighet ... en innsiktsfull og hjertelig roman om sterke familiebånd, som noen ganger også kan være begrensende ... en hjerteskjærende kjærlighetshistorie ... fengslende lesning!» MEG DONAHUE, USA TODAYS BESTSELGENDE FORFATTER AV YOU, ME AND THE SEA

LORI NELSON SPIELMAN SØSTRENE FRA TOSCANA ISBN: 9788202616953 – KR 379,OVERSETTER: KAJA RINDAL BAKKEJORD

Tre kusiner går sammen om å bryte en familieforbannelse som sier at de aldri vil finne den store kjærligheten. Oppdraget fører dem ut på en virvelvind av en reise gjennom det vakre italienske landskapet. Med på reisen er deres grandtante Poppy, som i løpet av turen håper å bli gjenforent med ungdomskjæresten hun aldri har glemt.

LORI NELSON SPIELMAN debuterte med En liste for livet, som er under oversettelse til et trettitalls språk og har toppet bestselgerlistene i flere land. Søstrene i Toscana er hennes fjerde på norsk. Hun bor i Michigan sammen med mannen sin.

Vi minner om

LORI NELSON SPIELMAN BORTENFOR STJERNENE ISBN: 9788202595029 – KR 379,OVERSETTER: KAJA RINDAL BAKKEJORD

LORI NELSON SPIELMAN LISTE FOR LIVET ISBN: 9788202509095 – KR 179,OVERSETTER: KIRSTI VOGT

Boktips • 73


EN SØKEN ETTER Å FØLE SEG LEVENDE FOTO: NTB / SCANPIX

Leïla Slimani ble en verdens-sensasjon med Vuggesang. Nå utgis også debutromanen på norsk – og det er ingen mindre neglebitende opplevelse.

74 • Boktips


SKJØNNLITTER ATUR

Bokomtale L E Ï L A S L I M A N I : I U DY R E T S H AG E

L

eila Slimani fikk et voldsomt gjennombrudd verden over med Vuggesang, som solgte 700 000 eksemplarer og skaffet Slimani den prestisjefylte Goncourt-prisen i 2016. I udyrets hage er Slimanis debutroman fra 2014. Den fikk tyske Die Welt til å konkludere at «Ingen skriver mer interessant om vår tids avgrunner enn Leila Slimani», mens Libération kalte bokens hovedperson Adèle «en moderne Madame Bovary». Ytre perfeksjon, indre uro Adèle lever et liv der det ytre ikke mangler noe. Hun jobber som journalist i en kjent avis og bor i en strøken leilighet nær Montmartre med kirurgektemannen og deres lille sønn. De drar på spennende feriereiser og tilbringer helgene ved havet. Men det perfekte livet gjør Adèle alt annet enn lykkelig. Hun begynner å strene gatelangs for å treffe nye menn, hun har sex med fremmede og med venner av ektemannen. Hun vet at hun er i ferd med å miste kontrollen, og at hun risikerer å miste familien. Likevel setter hun alt på spill, igjen og igjen. Som i Vuggesang utforsker Slimani i denne romanen hjemmet som en arena for voldsutøvelse, undertrykkelse og ufrihet. Historien om Adèle, som gang på gang tar enorm risiko for å kjenne på friheten hun mistet da hun stiftet familie, er en fascinerende beretning om avhengighet, seksualitet og søken etter å føle seg levende. Den er skrevet i et korthugd, røft og direkte språk. Det er en beretning som forhekser leseren, får hen til å svette, lide og kjenne på spenningen og uhyggen Adèle opplever. «Årets nifseste» og terningkast 6 Fjorårets Vuggesang fikk strålende mottakelser også her hjemme. VGs Elin Brend Bjørhei var svært begeistret i sin sekser-anmeldelse. Under overskriften «Årets nifseste» skrev hun: «Sjelden har jeg lest en bok som er så nifs i all sin enkelhet. Vuggesang er en sterk og urovekkende roman som får leseren til å reflektere over hvordan vi lever våre liv i dagens samfunn, og hva som kan gå tapt i vår streben etter lykke og selvrealisering. (…) Vuggesang er en gjennomtrengende thriller som etterlater et fysisk ubehag – og undertegnede var satt ut i flere dager etter siste setning. Vuggesang kan fort stående som årets nifseste og mest urovekkende leseopplevelse.»

LEÏLA SLIMANI: I UDYRETS HAGE ISBN: 9788202640002 – KR 379,OVERSETTER: AGNETE ØYE

LEÏLA SLIMANI er en franskmarokkansk forfatter og journalist, f. 1981. Hun romandebuterte i 2014 med I udyrets hage, og fikk et verdensomspennende gjennombrudd med Vuggesang, som kom på norsk i 2019.

Vi minner om

VG HAMAR ARBEIDERBLAD ADRESSEAVISEN VUGGESANG ISBN: 9788202646936 – KR 179,OVERSETTER: THOMAS LUNDBO

Boktips • 75


SKJØNNLITTER ATUR

ROBERTO BOL AÑO: AMULET T

12 dager på toalettet Bolaño skriver mesterlig om LatinAmerikas skjebne fra 1968 til nå. Dette blir en uhyggelig historie. Det blir en detektivhistorie, en hardkokt grøsser. Selv om det ikke vil virke sånn. Det vil ikke virke sånn, fordi det er jeg som forteller. Det er jeg som snakker, så det vil ikke virke sånn. Men egentlig er det historien om en grusom forbrytelse.»

ROBERTO BOLAÑO: AMULETT ISBN: 9788202619305 – KR 379,OVERSETTER: KRISTINA SOLUM

ROBERTO BOLAÑO (1953–2003) Ville detektiver etablert ham som en av de viktigste forfatterne i den spansktalende verden. Utgivelsen av hans mesterverk 2666 året etter han døde, stadfestet ham som Latin-Amerikas ledende forfatter.

Hun som sier dette er AuxilioLacouture: Den meksikanske poesiens mor. Høyreist, tynn, blond, hun som ble kjent som den eneste personen som sto i mot militærets overtagelse av universitetet i 1968. Hun gjemte seg på dametoalettet i 12 dager. Mens hun venter inne på do, uthungret, begynner hun å minnes sitt liv og tenker på tennene hun har mistet, på vennene, poetene, men snart befinner hun seg i en underlig tilstand, i et slags merkelig, kaldt landskap og i lugubre barer der «Sjelens mørke natt tar seg gjennom Mexico bys gater og feier alt med seg.» Samtidig som hun kravler rundt på toalettets måneopplyste flisegulv. Dette en bok som på mange måter forteller om hva som gikk galt i Latin Amerika i 1968 og fremover, inkludert kuppet mot Allende, men også om hvordan de unge som vokste opp på den tiden etter hvert skal bli til det nye håpet for kontinentet. Og at disse «spøkelsesungdommens» kampsang er en sang som handler om deres mot, glede og begjær. Og denne sangen er deres amulett.

76 • Boktips

Vi minner om

ROBERTO BOLAÑO EN STJERNE I DET FJERNE ISBN: 9788202395476 – KR 379,OVERSETTER: HANS PETTER BLAD OG KRISTINA SOLUM

ROBERTO BOLAÑO: 2666 ISBN: 9788202395469 – KR 449,OVERSETTER: KRISTINA SOLUM


SKJØNNLITTER ATUR

VA L E R I A L U I S E L L I

SAR A MESA

En familie og en flyktningkrise

Introvert vennskap

Boka som var blant både Barack Obama og New York Times favoritter fra fjoråret.

40 år gjør ingen forskjell når båndet som oppstår er tidløst og ekte.

En familie i New York pakker bilen og drar ut på langtur sørover. I Mellom-Amerika og Mexico befinner tusenvis av barn seg på sin egen reise, en reise nordover til USA. Ikke alle vil komme frem til grensen. Arkiv over bortkomne barn vever sammen disse to reisene og skaper en mesterlig roman med mange lag – en bevegende, brennende historie om hva det vil si å være menneske i en umenneskelig verden. VALERIA LUISELLI er født i Mexico City i 1983. Hun skriver romaner og essay og er oversatt til en rekke språk. Arkiv over bortkomne barn er hennes andre bok på norsk.

To ensomme mennesker møtes i parken, og et vennskap oppstår. De forstår at de er sjelevenner selv om det er en aldersforskjell på førti år. Bollekinn er en bevegende fremstilling av en ung jentes ensomhet og et vakkert vennskap mellom to introverte mennesker. Det er også en interessant utforsking av gryende kvinnelig seksualitet og en advarsel mot å hoppe på forhastede konklusjoner. SARA MESA (Madrid, 1976) er spansk poet og forfatter. Bollekinn er hennes tredje roman og første oversatt til norsk.

Vi minner om

VALERIA LUISELLI: ARKIV OVER BORTKOMNE BARN – ISBN:9788202572099 – KR 399,VI MINNER OM: DE VEKTLØSE – ISBN: 9788202572082 – KR 379,OVERSETTER: INGRID MEFALD HAFREDAL

SARA MESA: BOLLEKINN ISBN: 9788202626426 – KR 379,OVERSETTER: KRISTINA VICTORIA VAHL Boktips • 7 7


SKJØNNLITTER ATUR

EDGAR BUR Å S: DU OG JEG, ALFRED

D E B U TA N T ! F R E D R I K L I L L E B Y

Hjem, kjære smart-hjem

Vårens morsomste debut?

Om det menneskelige hos hus, dyr og folk i en dystopisk fremtid.

Fredrik Lilleby skriver om kreative lengsler i kontorlokalene og liv som ikke ble helt slik de kunne blitt.

Norge, et godt stykke inn i fremtiden. Elias bor i et hus, og huset heter Alfred. Alfred kan tenke og snakke, og han gir ly for det farlige gule regnet som faller fra himmelen med ujevne mellomrom. Men Alfred vet også at Elias har en kriminell fortid. Vil hemmeligheten komme for en dag? Og hva skjer når en robotflyktning dukker opp utenfor huset? Må han ta seg av henne? Hva skal Elias gjøre?

Helge Kaspersen er sorenskriver i Fløtterud tingrett. Han har et lunkent forhold til både jobben og familien. Kaspersen har alltid ønsket å bli kunstner. Og han har fortsatt aspirasjoner i den retning. Nå er det gatefoto som gjelder. En dag tar han et bilde av dommerkollegaen, Bibbi, idet hun gaper over ei pølse. Skal han publisere bildet? Og skal han besøke den lokale thai-massasjen?

EDGAR BURÅS vokste opp i Belgisk Kongo som barn av et norsk misjonærpar. I 2009 måtte han førtidspensjonere seg på grunn av malaria. Burås har tidligere utgitt barneboken Ungawa (Ena forlag, 2018).

FREDRIK LILLEBY (f. 1981) skriver, leser og fotograferer. Han bor i Oslo og jobber til daglig som jurist. Lilleby har tidligere publisert en tekst i debutant-antologien Signaler.

Vi minner om

EDGAR BURÅS: DU OG JEG, ALFRED – ISBN: 9788202659356 – KR 379,VI MINNER OM: MORDET PÅ LEMUEL GULLIVER OG DEN SANNE BERETNING OM HANS UKJENTE REISE – ISBN: 9788202606282 – KR 379,-

78 • Boktips

FREDRIK LILLEBY: SORENSKRIVEREN SOM VILLE BLI GATEFOTOGRAF ISBN: 9788202660468


SKJØNNLITTER ATUR

PE TER SERCK : MOT MØRKE T

S I G U R D H E L S E T H : S K U G G A R AV G L A S

Krigens arr i et kunstnersinn

Haiku-dystopier

Når den tyske maleren Georg mister synet, dukker vonde minner opp.

Sigurd Helseth utforsker og utvider den japanske haiku-tradisjonen.

Er det mulig å fjerne seg fra fortiden? Georg er kunstner og opprinnelig tysk, men reiste til Oslo etter annen verdenskrig. Nå er han i ferd med å miste synet, samtidig som forferdelige barndomsminner fra en krigsherjet hovedstad trenger seg på. Peter Serck tegner et rikt portrett av Georg, maleren fra Berlin. Mot mørket er en roman om hvordan krigens realiteter fortsetter å prege et menneskeliv.

Å lese haikudikt er å sjå. I denne samlinga smelter den tradisjonelle japanske diktforma saman med meir dystopiske visjonar. Naturen speler ei sjølvstendig rolle, men det sanselege og mytiske møter etter kvart raserte landskap, krig, metall og kaos. Slik byr dikta til Sigurd Helseth på stadig nye overraskingar. I Skuggar av glas står ting og hendingar fram for oss fornya og viktige.

PETER SERCK (f. 1957). Forfatterskapet hans utforsker sammenhengene mellom den objektive virkeligheten, subjektet og språket vi bruker for å gripe vår egen eksistens.

SIGURD HELSETH er født i 1945 i Ålesund og debuterte i 1975 med diktsamlingen Samfunnet tetner til.

PETER SERCK: MOT MØRKET ISBN: 9788202658458 – KR 379,-

SIGURD HELSETH: SKUGGAR AV GLAS ISBN: 9788202658434 – KR 299,-

Boktips • 79


SKJØNNLITTER ATUR

Denne våren kommer Boktips med et helt eget magasin for barn og ungdom. S A M A N TA S C H W E B L I N

STIKK TIT TEL

Fremtidens kjæledyr

Overskrift.

Ville du hatt et digitalt dyr som styres fra den andre siden av verden?

Ingress

Forstyrende, intelligent, morsomt og perverst. En Kentuki er et digitalt kjæledyr som styres av en annen person et ukjent sted i verden. Gjennom tilsynelatende harmløse og søte databamser gir Kentukiene deg tilgang til andres private liv. Via slike skamløse blikk oppdager vi at det å stole på fremmede kan føre til fantastiske eventyr, overaskende kjærlighet eller total skrekk.

xxxxxxx

FORFATTER xxxxxxx xxxx

SAMANTA SCHWEBLIN (Buenos Aires, 1978) er tildelt en rekke priser for sine originale og urovekkende bøker. Hun regnes som en av Latin-amerikas fremste, unge forfattere. Kentuki er hennes andre roman. BOKTIPS MAGASINET BARN OG UNGDOM VÅREN 2020 MA: 8160251912391

Vi minner om

Magasinene er gratis! SAMANTA SCHWEBLIN: KENTUKI – ISBN: 9788202619077 – KR 379,VI MINNER OM: FEBERDRØM – ISBN: 9788202497972 – KR 379,OVERSETTER: SIGNE PRØIS

8 0 • Boktips

Send en mail til boktips@cappelendamm.no META dersom du ønsker magasinene våre tilsendt i posten


HA DE BESTE FORFATTERNE PÅ ØRET: LARS SAABYE CHRISTENSEN INGVAR AMBJØRNSEN ELSE KÅSS FURUSETH MARTE SPURKLAND LARS KEPLER GRO DAHLE HELSESISTA Og mange flere

Boktips • 8 1


POCKET: KRIM

Stavanger Aftenblad Tvedestrandsposten

Fædrelandsvennen

T O R K I L DA M H AU G

H A N S O L AV L A H L U M

Kongen av psykologisk krim

Uavklarte forhold på flere plan

To hjemløse barn roter seg borti ungarsk mafia i krim-konge Torkil Damhaugs roman.

Når faren til idéhistoriestudenten Vegard dør i en bilulykke under uklare omstendigheter, dukker et 25 år gammelt mysterium opp i kjølvannet.

Se en annen vei er en intens psykologisk thriller fra et høstmørkt, vakkert og brutalt Budapest. I Budapest stjeler to hjemløse gutter noe de ikke burde stjålet, og kort etter jages de av byens mest hensynsløse jegere. Den norske medisinerstudenten Marlen Glenne trekkes inn i den dødbringende jakten ved en tilfeldighet. Eller skjer det for at hun skal måtte snu seg og se mørket i sin egen fortid? «I denne vidtfavnende, forviklingsrike teksten forenes sjelelig dybde, ytre spenning, politisk-historisk utsyn og moralfilosofisk alvor. (...)» STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD

Avklaringene er en original historie om et far-sønnforhold, men også en tankevekkende psykologisk roman om behovet for å få avklart store spørsmål i egen tilværelse. «Det er en kløktig og intelligent intrige – og løsning! – Lahlum har pønsket ut. Den er original, og troverdig, og finurlig i sin kombinasjon av akademisk tilnærming og solid mellommenneskelig forankring.» OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN

«Det er kort og godt en tekst uten ett ord for mye, full av spenning og psykologiske detaljer.» BJØRN FREDHEIM, FÆDRELANDSVENNEN TORKIL DAMHAUG: SE EN ANNEN VEI ISBN: 9788202661939 – KR 179,-

82 • Boktips

HANS OLAV LAHLUM: AVKLARINGENE ISBN: 9788202661953 – KR 179,-


POCKET: KRIM

Stavanger Aftenblad

GARD SVEEN

EYSTEIN HANSSEN

Norges svar på John le Carré

Et brutalt ran, en jugoslavisk krigsforbryter og en datter på tre år

De grufulle hendelsene i Beirut, 1982 danner bakteppet i denne heseblesende Tommy Bergman -thrilleren.

Norges råeste krimheltinne, Elli Rathke, har sitt å stri med også i denne sjuende boka fra Eystein Hanssen.

1982: I et Beirut revet i filler av borgerkrig, og med israelske tanks rullende inn, møter en sykepleier og en gift ambassadør hverandre. Sammen med et knippe andre nordmenn holder de stand. I sommervarmen i 2017 blir den tidligere ambassadøren Leif Wilberg sprengt i lufta av en bilbombe. Hans kone, Hanna Svarstad, er sporløst forsvunnet. Tommy Bergmann, fra PST, skjønner at han må begynne å nøste i fortiden for å finne sannheten.

En brutal og spektakulær ransbølge herjer Norge. Profesjonaliteten i anslagene og mangel på spor gjør politiet maktesløse i jakten på gjerningsmennene. Politietterforsker Elli Rathke må bruke all sin kløkt, og hun finner etterhvert en forbindelse til den jugoslaviske borgerkrigen og en fryktet krigsforbryter. Elli og hennes kolleger må reise til dagens Sarajevo, en by der sårene fra fortiden fortsatt er åpne.

Fra forfatteren av Den siste pilegrimen og Bjørnen

«... Hanssen har levert en thriller som holder spenningen og drivet helt til siste slutt.»

«Gard Sveen er en ekte kritikerfavoritt. Jeg melder meg gjerne inn i fanklubben, for Drømmenes gud er en intens, fortettet thriller ...»

TARALD AANO, STAVANGER AFTENBLAD

TARALD AANO, STAVANGER AFTENBLAD

GARD SVEEN: DRØMMENES GUD ISBN: 9788202661960 – KR 179,-

EYSTEIN HANSSEN: EN KORT EVIGHET ISBN: 9788202661946 – KR 179,Boktips • 8 3


POCKET: KRIM

SIGBJØRN MOSTUE

M O N I K A N . Y N D E S TA D

Høy puls, høyt over bakken

Valgkampen er ikke over

Himmelen skal gråte blod er en thriller-reise av de sjeldne.

En buss står i full brann i en tunnel i Bergen. Alice Bratt, journalist i BA, skjønner raskt at dette ikke er en vanlig trafikkulykke. Hva er det som skjuler seg i det utbrente vraket? For Alice blir saken dypt personlig. I bussen var en av hennes gode venner, Hassan. Mens han ligger kritisk skadet på sykehuset, begynner Alice å få e-poster. Det er ni dager til byens nye ordfører skal velges.

Den kreftsyke, tidligere spesialsoldaten Even Stubberud skal på sitt siste oppdrag: en enkel eskortetjeneste av en terrorist til Somalia. Flyet fra Oslo blir overtatt av kaprere, og terroristen satt fri. Den eneste som kan redde 245 passasjerer fra den visse død er en ubevæpnet, syk mann uten noen kunnskap om det å fly. Sigbjørn Mostue har skrevet en forrykende fortelling som også griper oss i hjerterøttene – noen ganger må man tape alt, for å vinne det viktigste. «Dette er uten tvil Sigbjørn Mostues beste utgivelse til nå. [...] en bok som bør leses i sommer.»

«Dette er en sjeldent god kriminalroman, en uforglemmelig og treffsikker favoritt i norsk krimlitteratur.» SIMEN INGEMUNDSEN, BOKTIMMY «Yndestad skuffet ikke denne gangen heller, for dette er en forrykende historie, med tankevekkende bivirkninger.» TINE SUNDAL, BOKBLOGGER

SIMEN INGEMUNDSEN, BYGDEBLADET

SIGBJØRN MOSTUE: HIMMELEN SKAL GRÅTE BLOD ISBN: 9788202647254 – KR 179,-

8 4 • Boktips

MONIKA N. YNDESTAD: ULMEBRANN ISBN: 9788202661977 – KR 179,-


VG

HAMAR ARBEIDERBLAD

ADRESSEAVISEN

BERGENS TIDENDE

Et samfunnskritisk dagmamma-mareritt «Denne prisvinnende romanen har en sjokkartet virkning. (...) Slimanis følsomme, direkte og jordnære språk kommer til sin fulle rett i Thomas Lundbos finstemte oversettelse. Språket skaper en nervøs uro under den tilsynelatende barnevennlige overflaten.» GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE

«Vuggesang er et briljant eksempel på at selve forbrytelsen langt fra er det viktigste elementet å fokusere på. Det essensielle er motivet, drivkreftene som leder opp til ugjerningen.» AFTENPOSTEN «En intens roman som på finurlig vis avdekker avgrunnen mellom herskap og tjenere i det moderne klassesamfunnet. Leïla Slimani har med Vuggesang skrevet en dypt original og skremmende roman om tiden vi lever i, kamuflert som en psykologisk thriller.» OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN

«Årets nifseste! Vuggesang er en gjennomtrengende thriller som etterlater et fysisk ubehag - og undertegnede var satt ut i flere dager etter siste setning. Vuggesang kan fort bli stående som årets nifseste og mest urovekkende leseopplevelse.» ELIN BREND BJØRHEI, VG LEÏLA SLIMANI: VUGGESANG ISBN: 9788202646936 – KR 179,- OVERSETTER: THOMAS LUNDBO Boktips • 8 5


POCKET: KRIM OG SPENNING

TOM EGELAND (FESTIVALFORFATTER) VAL McDERMID (UK) – ALEX MICHAELIDES (UK) JØRN LIER HORST – TORKIL DAMHAUG UNNI LINDELL – TRUDE TEIGE – ADRIAN McKINTY (UK) YRSA SIGURĐARDÓTTIR (ISL) HANS OLAV LAHLUM GUNNAR STAALESEN – OYINKAN BRAITHWAITE (NIG) CAMILLA GREBE (S) – NICOLA RAYNER (UK) SOFIE SARENBRANT (S) – JESSICA FELLOWES (UK) STEFAN AHNHEM (S) – NIKLAS NATT OCH DAG (S) TOVE ALSTERDAL (S) – ANDERS DE LA MOTTE (S) – MIKAELA BLEY (S) STINA JACKSON (S) – HELENE FLOOD – RAGNAR JONASSON (ISL) ØISTEIN BORGE – JØRGEN BREKKE – ASLAK NORE – GARD SVEEN CHRIS TVEDT – MONIKA YNDESTAD – INGAR JOHNSRUD JØRGEN JÆGER – TORE AURSTAD & CARINA WESTBERG MYRIAM BJERKLI – FRITS DE BOURG – JARAN DAMMANN EYSTEIN HANSSEN – SIGBJØRN MOSTUE – INGEBJØRG BERG HOLM ØRJAN KARLSSON – FRODE EIE LARSEN – RUTH LILLEGRAVEN AGNES MATRE – JAN MEHLUM – RANDI FUGLEHAUG – HANNE GELLEIN SVEN PETTER NÆSS – JAN-ERIK FJELL – ESPEN SKJERVEN – SVEN G. SIMONSEN THOMAS ENGER – BENDIK MONDAL – HELÉN VIKSTVEDT – TORBJØRN HARR JAN-PAUL BREKKE – FRITHJOF JACOBSEN – PÅL GRØNDAHL – SILJE ELIN MATRE

8 6 • Boktips


POCKET: KRIM OG SPENNING

DAV I D B A L DA CC I

ROBERT HARRIS

Reel og Robie er tilbake

München 1938: En spion ved maktens bord

Will Robie og Jessica Reel må bevise at de fortsatt er det beste teamet der ute. Men kan de klare å overvinne en agent som har vært gjennom et treningsprogram som ville tatt livet av de fleste? En gammel mann dør på et sykehus i et fengsel i Alabama. Et dødelig spill er i gang, og denne gangen blir det personlig for Reel og Robie. Konsekvensene kan bli katastrofale, og det er ingen feimargin. Denne gangen kan innsatsen bli for høy.

Fra en av verdens mestselgende thrillerforfattere, Robert Harris, forfatter av den kritikerroste Fedreland og Cicero-trilogien, kommer München, en helstøpt spionthriller om bedrag og troskap, lojalitet og svik, satt mot bakteppet av den skjebnefulle München-konferansen i september 1938. «Briljant konstruert spionroman.» THE GUARDIAN

«Harris er en vidunderlig overbevisende historieforteller.» THE SCOTSMAN

DAVID BALDACCI: I KRYSSILDEN ISBN: 9788202661298 – KR 199,- – OVERSETTER: ROAR SØRENSEN

ROBERT HARRIS: MÜNCHEN ISBN: 9788202647230 – KR 179,- – OVERSETTER: MONICA CARLSEN

Boktips • 8 7


POCKET: KRIM

H A R L A N CO B E N

A R N A L D U R I N D R I DA S O N

Hva om det beste i livet ditt er basert på en løgn?

Islandsk og iskaldt

Han dukker opp som fra intet, kanskje i en bar, på en parkeringsplass, i en dagligvarebutikk. Ingen vet hvem han er. Ingen vet hva han vil. Men det han vet, kan ingen nekte for. Når han hvisker ordene i øret ditt, faller verden i grus.

En turgruppe oppdager et lik dypt nede i isbreen Langjökull, trolig en forretningsmann som forsvant i området tretti år tidligere. Den gangen ble det gjort omfattende søk, men etter en langvarig politietterforskning sto de igjen uten svar. Konrad, den pensjonerte politimannen som ledet saken den gang, blir tilkalt for å gjenoppta etterforskningen.

Adam Price har alt. Før han møter den fremmede, som forteller redselsfulle hemmeligheter om Adams kone Corinne. Da han velger å konfrontere henne, går det perfekte livet i oppløsning.

HARLAN COBEN: DEN FREMMEDE – NETFLIXUTGAVE ISBN: 9788202661656 – KR 179,- – OVERSETTER: SISSEL BUSK

8 8 • Boktips

Hva mørket vet er den første boka i en ny, kritikerrost serie om den pensjonerte politimannen Konrad.

ARNALDUR INDRIDASON: MØRKET VET ISBN: 9788202661984 – KR 179,- – OVERSETTER: SILJE BEITE LØKEN


POCKET: SKJØNNLITTERATUR

Spansk sommer, suspekt selvmord Politimannen Héctor Salgado har vært suspendert en tid, men er nå tilbake i tjeneste ved politikammer i Barcelona. Han får i oppdrag å etterforske en tilsynelatende enkel sak: En tenåringsgutt fra overklassen har begått selvmord ved å kaste seg ut fra et takvindu. Men var det et selvmord? Salgado og hans kollega nøster opp tråder som fører tilbake til en sommer som alle har glemt, sommeren da lille Iris druknet. Effektiv og drivende spenning.

VG

NETTAVISEN LIVSSTIL

ANTONIO HILL: DE DØDE DUKKENES SOMMER ISBN: 9788202577476 – KR 179,OVERSETTER: CHRISTIAN RUGSTAD

Idylliske alper, gamle synder

FREDRIK BACKMAN

Fredrik Backman er et fenomen

I en liten italiensk alpelandsby blir politietterforskeren Teresa Battaglia tilkalt til en bemerkelsesverdig mordscene: En mann er funnet død, og øynene hans er revet ut. Ved siden av ham er det reist et fugleskremsel av kopper, tau, grener – og offerets blodige klær.

Fredrik Backman er tilbake i storform i denne komedien om et gisseldrama på visning.

Teresa, som er ekspert på forbryterprofiler, er ikke i tvil om at morderen vil slå til igjen.

«(...) han inntar en suveren pallplass blant nålevende forfattere – i mi bok.»

«(...) en ny historie som sjarmerer og hensetter leseren i alle stemninger, fra sorg og bekymring til latter og glede.» GURI HJELTNES, VG

TOR HAMMERØ, NETTAVISEN LIVSSTIL

«Fredrik Backman er et fenomen» Sydsvenskan, Sverige

ILARIA TUTI: BLOMSTER OVER INFERNO ISBN: 9788202643973 – KR 179,OVERSETTER: SIV ERLE WOLD

FREDRIK BACKMAN: FOLK MED ANGST ISBN: 9788202661908 – KR 179,OVERSETTER: EINAR BLOMGREN Boktips • 89


POCKET: SKJØNNLITTERATUR

Fra forfatteren av bestselgeren Den røde adresseboken Elin er en fremgangsrik fotograf i New York. Hun er gift med Sam, og sammen har de en datter på 17. En dag får hun brev fra barndomsvennen som var hennes livbøye under oppveksten på Gotland. Brevet minner henne på fortiden hun har gjort alt for å fortrenge, og som ikke engang hennes nærmeste kjenner til. Hun fylles med skam over det som fikk henne til å flykte og aldri vende tilbake.

SOFIA LUNDBERG ET SPØRSMÅLSTEGN ER ET HALVT HJERTE ISBN: 9788202647292 – KR 179,OVERSETTER: KARI ENGEN

JAN - PHILIPP SENDKER

Siste del av Sendkers Kina-trilogi Nok en nydelig Nicholas Sparks-bok Hope står ved et veiskille. Hun er usikker på om kjæresten hennes er den rette, og når faren blir syk, drar hun til hytta i Sunset Beach i North Carolina for å ta noen vanskelige avgjørelser. Tru har blitt tilkalt til USA fra Zimbabwe av en mann som hevder at han er faren hans. På Sunset Beach håper han å nøste opp i mysteriet som har omgitt morens liv, men han blir ledet i en uventet retning.

NICHOLAS SPARKS: ET VALG FOR LIVET ISBN: 9788202647322 – KR 179,-

9 0 • Boktips

På en reise til Kina blir sønnen til en amerikansk journalist bortført. Gutten blir funnet, men familien frykter at kidnapperne vil gjøre et nytt forsøk. Det eneste sikre stedet er den amerikanske ambassaden, flere tusen kilometer unna. Men hvordan skal de komme seg dit når politiet og det militære er på jakt etter dem? Tredje bok i Jan-Philipp Sendkers dramatiske trilogi med handling fra Kina.

JAN-PHILIPP SENDKER: VED NATTENS ENDE ISBN: 9788202661922 – KR 179,- – OVERSETTER: MIRIAM CLAIRE LANE


POCKET: SKJØNNLITTERATUR

Prisen for baskernes borgerkrig

En stor roman om en liten by

En roman om skyld og tilgivelse, vennskap og kjærlighet som viser hvordan terrorisme angriper kjernen i et samfunn og et fellesskap, og hvor lang tid det tar før man forsones.

Historisk roman i eksotisk, europeisk tjuende århundre-setting. En bredt anlagt slektshistorie og internasjonal bestselger. Første verdenskrig raser, og i en liten landsby i SørItalia blir det født en gutt og ei jente, med bare noen minutters mellomrom.

«Det er lenge siden jeg har lest en roman som er så overbevisende, bevegende og så briljant konstruert.» MARIO VARGAS LLOSA BOKEN BLIR OGSÅ HBO-SERIE I LØPET AV 2020.

I skyttergravene på slagmarken har fedrene deres nettopp dødd. Nå er alle mennene i Vitantonios familie døde – alle 21. Alle unntatt Vitantonio.

DAGBLADET

FERNANDO ARAMBURU: FEDRELAND ISBN: 9788202661991 – KR 199,OVERSETTER: KRISTINA SOLUM OG ØYUNN RISHØI

RAFEL NADAL: ARVEN FRA FAMILIEN PALMISANO ISBN: 9788202663186 – KR 179,OVERSETTER: KAJA RINDAL BAKKEJORD

Mannen som døde

En beksvart hemmelighet lest av 200 000

Jaakko Kaunismaa er en suksessfull mann i sin beste alder. En dag får 37-åringen den sjokkerende nyheten fra legen sin om at han er dødssyk. Og på toppen av det hele tilsier symptomene at noen over en lengre periode har forgiftet ham. Fast bestemt på å finne ut hvem det er som ønsker ham død, legger Jakkoo ut på en berg-og-dalbanereise hvor han møter noen svært spesielle karakterer og havner i de mest bisarre situasjoner.

En dag Tanya Dubois kommer hjem finner hun mannen sin død. Han har falt ned trappen. Men hun velger å ikke ringe politiet. I stedet tar hun seg en real whisky, svinger bortom sin elsker for en siste hyrdestund og begir seg på flykt. Hvorfor? Er det noe i hennes fortid? «En slik spennende, karakterdreven thriller begrepet «page-turner» ble oppfunnet for.» THE BOSTON GLOBE

«En spennende thriller (med en dose humor).» THE NEW YORK TIMES REVIEW ANTTI TUOMAINEN: MANNEN SOM DØDE ISBN: 9788202661748 – KR 179,OVERSETTER: TURID FARBREGD OG MAREN BARLIEN

LISA LUTZ: PASSASJEREN ISBN: 9788202643966 – KR 179,OVERSETTER: KJELL JØRGEN HOLBYE

Boktips • 9 1


POCKET: SKJØNNLITTERATUR

Å rekonsturere et forsvunnet liv

Ingen liv er så vanskelige at de ikke kan bli fortalt om

En dag ser Patrick Modiano en annonse i en avis fra 1941 der 15-åringen Dora Bruder etterlyses. Han blir ikke kvitt sitt mentale bilde av den jødiske jenta i det tyskokkuperte Paris. Han begynner å rekonstruere livet hennes, fra hun forsvinner en kald desemberkveld i 1941 til hun blir transportert til Auschwitz i 1942.

Da 14-årige Turtle for første gang opplever ekte vennskap, tar hun verden inn med et nytt blikk. Hun ser at tilværelsen sammen med faren, einstøingen Martin, er både uholdbar og farlig. Hun må rive seg løs, og det ved hjelp av overlevelsesteknikkene faren har lært henne.

SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD

DAGBLADET

GABRIEL MICHAEL VOSGRAFF MORO, VG

STAVANGER AFTENBLAD

PATRICK MODIANO: DORA BRUDER ISBN: 9788202647261 – KR 179,OVERSETTER: TOM LOTHERINGTON

GABRIEL TALLENT: MIN ENESTE ELSKEDE ISBN: 9788202647094 – KR 179,OVERSETTER: STIAN OMLAND

Mesterens gjennombrudd

Tanker fra en prests dødsleie

Ville detektiver var boken som etablerte Roberto Bolaño som det store, nye håpet i latinamerikansk litteratur. I romanen møter vi en rekke mennesker. I sentrum for dem alle står Arturo Belano og Ulises Lima. De er sentrale medlemmer av en gruppe undergrunnspoeter som kaller seg viscerale realister. De unge poetenes odysse er også en detektivhistorie: De er på sporet av den legendariske poeten Cesárea.

Den katolske presten Sebastián Lacroix ligger for døden. Han lar tankene drive og forsøker å finne fred med seg selv og det han har opplevd i livet. Tankene dreier seg om mennesker han har møtt, om litteratur og Pinochets diktatur i Chile.

ROBERTO BOLAÑO: VILLE DETEKTIVER ISBN: 9788202619152 – KR 199,OVERSETTER: KRISTINA SOLUM

9 2 • Boktips

ROBERTO BOLAÑO: CHILENSK NOKTURNE ISBN: 9788202630607 – KR 179,OVERSETTER: CHRISTIAN RUGSTAD


POCKET: SKJØNNLITTERATUR

Hamar Arbeiderblad

Bygdebladet

GUNN MARIT NISJA

BRIT T K ARIN L ARSEN

Folkehøyskole – det viktigste året i livet?

Kvinne søker svar

Fire venninner. Et år på folkehøyskole. De skulle være venner for livet.

På en campinghytte i skogen sitter en kvinne og leter etter de riktige ordene. Hun vil skrive, men blir stadig dratt mot en branntomt i utkanten av bygda. Hvem var mannen som bodde i det utbrente huset? Og hvilken sammenheng har hans historie med hennes egen? Kvinnen søker etter svar, og sakte, men sikkert avdekkes hemmelighetene. Britt Karin Larsen er tilbake med en sterk og medrivende roman.

1967. Fire jenter drar hver til sitt etter et spennende og omveltende år ved Lundavang Folkehøgskole. De lover hverandre at de aldri skal miste kontakten. Over førti år senere sitter Ingrid igjen alene etter at mannen Arvid brått har gått bort. En søndagsmorgen ringer en av de gamle venninnene uventet. Snart vekkes både kjærlighet og konflikter til live. Kanskje er det ikke for sent for dem likevel ...

«(...)sjelden har hun lykkes til de grader i å skape spenning, smerte og sårhet.» GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD

«En vakker, unik, medrivende og stemningsfull historie, der vennskap, kjærlighet og meningen med livet står i fokus.»

«Britt Karin Larsen er forfatteren for de svake. På en sterk måte. Slik er også Berøringen, hennes siste roman.» CATHRINE LORAAS MØYSTAD,

SIMEN INGEMUNDSEN, BYGDEBLADET

ØSTLENDINGEN

GUNN MARIT NISJA: ETTER OSS ISBN: 9788202647285 – KR 179,-

BRITT KARIN LARSEN: BERØRINGEN ISBN: 9788202661717 – KR 179,Boktips • 93


POCKET: SAKPROSA

Hele historien bak en av våre verste overgrepssaker I 2016 sto elleve kvinner og menn i Tysfjord fram i media og fortalte om seksuelle overgrep. Politietterforskning har avdekket totalt 151 seksuelle overgrepssaker, de fleste sakene med tilknytning til det lulesamiske miljøet i Tysfjord. Dette er beretningen om hvordan samfunnet sviktet formidlet gjennom et av ofrenes historie – en historie om voksnes ansvar for barn, og den klassiske konflikten mellom storsamfunnet og små, lukkete miljøer.

ANNE-BRITT HARSEM: DEN MØRKE HEMMELIGHETEN I TYSFJORD ISBN: 9788202661786 – KR 179,-

Ø Y V I N D A L S A K E R O G AT L E N I E L S E N

Hvorfor skammer vi oss så mye?

Obligatorisk pensum for fotballfolk

I løpet av sin første periode som manager for Manchester United gikk Ole Gunnar Solskjær fra gudebenådet redningsmann til fortvilet observatør av et kollektiv i krise. En for laget er en bok om verdens største fotball-klubb og deres norske trener. Det er en historie om hva som skjedde da den gamle idéen om United møtte dagens virkelighet, om kollektivets betydning i superstjernenes tidsalder.

ØYVIND ALSAKER OG ATLE NIELSEN: EN FOR LAGET SOLSKJÆRS UNITED – ISBN: 9788202661861 – KR 179,-

9 4 • Boktips

Følelsen skam er utskjelt og ubehagelig, men den er en naturlig del av det å være menneske. Skammen er det vi håper andre ikke får vite, eller det vi gremmer oss over at de vet. Det som vil gjøre at folk vil synes mindre om oss. Hva skjer i hjernen og kroppen når følelsen oppstår, og hvorfor påfører vi andre skam? En morsom og lett tilgjengelig bok med eksempler fra litteratur og forskning.

HELENE FLOOD AAKVAAG: HEI, SKAM EN BOK OM FØLELSEN SKAM, HVORFOR DEN OPPSTÅR OG HVA DEN GJØR MED OSS ISBN: 9788202661793 – KR 179,-


POCKET: SAKPROSA

VEGARD TENOLD A A SE

TORE REM

En rystende skildring av vår tids hat

Jens Bjørneboe – mannen og myten

I 2012 infiltrerte den norske journalisten Vegard Tenold Aase tre av USAs mest ideologisk ekstreme nasjonalistmiljøer. Alt det du elsker vil brenne gir et skremmende og forstemmende innblikk i disse miljøene som nå har funnet ny styrke, og tar leseren med til den mørke og paranoide vrangsiden av Amerika, en verden der den hvite rase trues og fienden lurer bak hvert eneste nye gatehjørne.

En kritikerrost biografi om en av de viktigste, mest myteomspunnete og mangfoldige forfatterskikkelsene i det tjuende århundrets Norge. En biografi om Jens Bjørneboe forteller historien om rikmannssønnens oppvekst i Kristiansand på 1920-tallet, et ungdomsopprør som ender i vanære, krigsår i eksil, en sensasjonell diktdebut og den store samfunnsdebatten rundt skoleromanen Jonas. Til sist kommer den sterke historien om Bjørneboes storhetstid og forfall på 1960- og 70-tallet.

«Fascinerende reportasjeverk som gir innsikt i drivkreftene bak rasisme.» BJARNE ROBBERSTAD, KLASSEKAMPEN

Rem tegner et nytt og fyldesgjørende bilde av Bjørneboes liv og virke.

VEGARD TENOLD AASE: ALT DU ELSKER, SKAL BRENNE ISBN: 9788202661809 – KR 199,- – OVERSETTER: MORTEN HANSEN

TORE REM: EN BIOGRAFI OM JENS BJØRNEBOE: SIN EGEN HERRE OG FØDT TIL FRIHET ISBN: 9788202645878 – KR 249,-

Boktips • 95


AKADEMISK

En innføring i museenes historie, hensikt og virkemåte

En kort introduksjon til korstogene

Kunnskap og begeistring er en historie-, innførings,- og lærebok om museer. Boka gir en grundig innføring i hvor museene kommer ifra, hvordan de har utviklet seg, og hvordan de finansieres. Boka drøfter også museumsfilosofiske spørsmål som verdigrunnlag, samfunnsrolle og ideologiske betydning. Hvordan berøres ulike grupper av den virksomheten som foregår der? Og hva er egentlig museumsvirksomhet godt for?

Boka gir en faglig oppdatert framstilling av korstogene fra Europa, som startet på 1000-tallet. Boka drøfter blant annet hva korstogene var (og ikke var), hvilken rolle bevegelsen har spilt i utformingen av både middelalderens og det moderne Europa, hvordan synet på korstogene har skiftet etter middelalderen og hvorfor fenomenet stadig dukker opp i ulike sammenhenger.

harald høiback

kunnskap og begeistring

kun nskap og begeistring en innføring i museenes historie, hensikt og virkemåte

HARALD HØIBACK KUNNSKAP OG BEGEISTRING – EN INNFØRING I MUSEENES HISTORIE, HENSIKT OG VIRKEMÅTE ISBN: 9788202645236 – KR 449,-

PÅL BERG SVENUNGSEN EN KORT INTRODUKSJON TIL KORSTOGENE ISBN: 9788202665579 – KR 299,-

Klassikeren Europa tar form endelig i ny utgave!

De avgjørende første årene

Europa tar form tar for seg middelalderens Europa og viser hvordan det vestromerske imperium først ble avløst av den østlige og vestlige kristenheten, og deretter av den islamske kulturen fra 600-tallet av. En sentral utviklingslinje i boken er hvordan det kristne Vest-Europa utviklet seg fra å være et tilbakeliggende område, til å bli en stadig mer dominerende maktfaktor mot slutten av perioden.

Boken forklarer hvorfor kjærlighet er avgjørende for hjernens utvikling og belyser hvordan samspillet mellom barnet og foreldrene i de første leveårene får varige og viktige følger. Forfatteren gir en tilgjengelig og inspirerende beskrivelse av de seneste funnene innen nevrovitenskap, utviklingspsykologi og nevrobiologi. Boken er en verdifull og utrolig populær veileder for både foreldre og fagpersoner.

SVERRE BAGGE EUROPA TAR FORM – ÅR 300 TIL 1350 ISBN: 9788202645601 – KR 549,-

9 6 • Boktips

SUE GERHARDT KJÆRLIGHET GJØR EN FORSKJELL – HVORDAN KJÆRLIGE FØLELSER FORMER BARNETS HJERNE ISBN: 9788202634919 – KR 469,-


AKADEMISK

Analyse i praksis

Språklig samhandling

Å analysere et kvalitativt materiale er utfordrende. I denne boken blir du tatt med inn i den praktiske analyseprosessen, skritt for skritt. Eksemplene er fra reelle masterprosjekter, og du får se tidlige utkast til analyse, forslag til hvordan de kan forbedres og ferdige analyser. Forfatteren beskriver også ulike teoretiske innganger og gir referanser til videre lesing.

Boka gir en helhetlig og faglig oppdatert innføring i språklig kommunikasjonsteori og diskursanalyse. Gjennom et rikt, autentisk eksempelmateriale presenterer forfatteren begreper og metoder for å analysere samtaler og tekster i det virkelige liv. Sentrale temaer i boka er hvordan språklige valg bidrar til å danne sosiale relasjoner mellom mennesker og til å skape ulike oppfatninger av virkeligheten.

TRINE ANKER ANALYSE I PRAKSIS – EN HÅNDBOK FOR MASTERSTUDENTER ISBN: 9788202533304 – KR 229,-

JAN SVENNEVIG SPRÅKLIG SAMHANDLING – INNFØRING I KOMMUNIKASJONSTEORI OG DISKURSANALYSE ISBN: 9788202626181 – KR 549,-

Kunst og undervisning i Steinerskolen

Barna og seksualiteten

Hva er egentlig en steinerskole? Hvilket menneskesyn arbeides det ut fra? Hvorfor har de kunstneriske fagene så stor plass?

Sexologen og terapeuten Margrete Wiede Aasland tar i denne boken for seg hvordan barn utforsker sin egen og hverandres kropp på ulike alders- og utviklingstrinn. Hun viser hvordan voksne kan møte barna på en god måte når de leker «seksuelle leker», onanerer eller spør om seksualitet. Boken er skrevet for studenter og yrkesutøvere som arbeider med barn. Den er også nyttig for foreldre eller andre som har omsorg for barn.

Hanne Weisser fører oss inn i Steinerskolens pedagogikk og metodikk. Hun viser gjennom skolens historie, gjennom skolens undervisning og gjennom de kunstneriske fagene – tegning og maling, fortelling, sang og musikk – hvordan pedagogikk kan være en kunstnerisk virksomhet.

HANNE WEISSER KUNST OG UNDERVISNING I STEINERSKOLEN ISBN: 9788202667603 – KR 399,-

MARGRETE WIEDE AASLAND BARNA OG SEKSUALITETEN ISBN: 9788202616649 – KR 259,-

Boktips • 9 7LOMMEKJENT – TAR DEG RETT TIL HJERTET AV BYEN! Våre nyeste storbyguider leder deg rett til hjertet av byen! Topplister – byens aller beste – Gode kart og løst utbrettskart

KR 199,PER STK

AMSTERDAM LONELY PLANET LOMMEKJENT – ISBN: 9788202590574 • BANGKOK LONELY PLANET LOMMEKJENT – ISBN: 9788202590598 BARCELONA LONELY PLANET LOMMEKJENT – ISBN: 9788202611323 • BERLIN LONELY PLANET LOMMEKJENT – ISBN: 9788202611347 • BUDAPEST LONELY PLANET LOMMEKJENT – ISBN: 9788202536466 DUBROVNIK LONELY PLANET LOMMEKJENT – ISBN: 9788202611309 • FIRENZE OG TOSCANA LONELY PLANET LOMMEKJENT – ISBN: 9788202580216 KRAKOW LONELY PLANET LOMMEKJENT – ISBN: 9788202501044 • LISBOA LONELY PLANET LOMMEKJENT – ISBN: 9788202611354 • LONDON LONELY PLANET LOMMEKJENT – ISBN: 9788202611286 NEW YORK LONELY PLANET LOMMEKJENT – ISBN: 9788202611316 • PARIS LONELY PLANET LOMMEKJENT – ISBN: 9788202611330 • PRAHA LONELY PLANET – ISBN: 9788202590581 PHUKET LONELY PLANET LOMMEKJENT – ISBN: 9788202501099 • REYKJAVIK LONELY PLANET LOMMEKJENT – ISBN: 9788202536459 • ROMA LONELY PLANET LOMMEKJENT – ISBN: 9788202580223 SAN FRANCISCO LONELY PLANET LOMMEKJENT – ISBN: 9788202580049 • STOCKHOLM LONELY PLANET LOMMEKJENT – ISBN: 9788202536350


Blod er tykkere - men vanskeligere å fjerne fra teppet - enn vann

«Skarp, eksplosiv og hysterisk morsom» NEW YORK TIMES