Page 1


Mia og Mons sitter i bilen pü vei til farmor. Hvert ür feirer de jul hos henne, og i morgen er det endelig julaften! Men før julaften er det lille julaften: Den store pepperkakebakedagen. Da hjelper Mia og Mons farmor med ü lage ordentlig jul i huset.


– Der er dere jo, superhjelperne mine! smiler farmor i døråpningen. – Det var godt at dere kunne komme i år også! Det ville vært så slitsomt å bake hundre sorter julekaker helt alene! – Er det sant farmor, har du virkelig tenkt å bake hundre sorter? spør Mia. – Tja, nei, det er vel mulig vi nøyer oss med åttifire i år, ler farmor og blunker til pappa. – Men jeg er på langt nær ferdig likevel!


I gangen kommer pusen Per. Han mjauer og stryker seg rundt beina til Mia og Mons. – Pusipus! Mia klør ham bak ørene og gir ham en kyss midt på snuten. Pusen Per legger seg på rygg og maler som en liten strikkmotor. Pusen Per har bodd hos farmor så lenge Mia kan huske. Mia synes Per er verdens deiligste katt. Når hun og Mons er på overnattingsbesøk, sover han alltid sammen med dem i farmors store seng.


– Skynd dere, kom inn før dere slipper ut varmen og alle jule­ duftene! Farmor forter seg til kjøkkenet for å bytte stekeplate i ovnen. Mia tar av seg klær og støvletter. Mons løper som alltid rett inn med yttertøy og støvler. Ytterdøren står fortsatt på gløtt. Pusen Per smyger ut, setter seg på trappen og kikker nysgjerrig ut i vinterkulden. Akkurat da kommer det et lite luftdrag som tar tak i døren og lukker den bak ham.


På farmors kjøkken er det julekaos. – Kan jeg bake pepperkakeslott med prinsesse og rosa glasur? spør Mia. – Du kan bake akkurat det du ønsker, sier farmor med et stort smil. – Jeg vil bake pepperkakeborg med kanoner, riddere og en stor skummel pepperkakedrage, roper Mons. – Typisk lillebror! Du vil alltid gjøre det samme som meg, sier Mia.


Farmor tar den siste pepperkakeplaten ut av ovnen. – Nå skal det bare kjølne litt, så kan dere lime sammen pepper­ kakehusene deres, sier farmor. – Men pass på at Per ikke kommer opp på bordet og setter fotspor i glasuren slik han gjorde forrige jul! Husker dere det? Farmor humrer litt for seg selv. Så stopper hun plutselig opp og kikker rundt seg. – Hvor er han forresten? Han pleier da alltid å være på kjøkkenet når vi baker. – Han sover sikkert ute i stua, sier Mia. Akkurat nå er hun mer opptatt med å få pepperkaketaket på plass. Og nå sklir pipa gjennom glasuren og ned over hustaket. Hjelp! Farmor klarer å fange opp hele pipa og ler høyt. – Oj! Oj! Hun slikker av fingrene. – Altfor mye glasur!


Krumkakejernet er varmt. Mons får lov til å legge en stor skje krumkakerøre i jernet. – Midt i, sier farmor og peker på nesa til Mons. – Den første krumkaken er til Per, sier Mia. – Ja, klart det. Farmor holder stolt opp den første krumkaken, rynker litt på nesen og ser etter Per. Han er fortsatt ikke på kjøkkenet.


© CAPPELEN DAMM AS, 2008 Omslagsillustrasjon: Solveig Lid Ball Design: Elisabeth Vold Bjone / Solveig Lid Ball Papir: 150g Arctic Volume Skrift: Sabon 13/17 Repro: RenessanseMedia Trykk og innbinding: Livonia Print, Latvia 2010 ISBN 978-82-02-27996-7 2. opplag 2010 Det må ikke kopieres fra denne bok i strid med åndsverkloven eller avtaler om kopiering inngått med KOPINOR, Interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Kopiering i strid med lover eller avtaler kan medføre erstatningsansvar og inndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel. www.cappelendamm.no

Mia, Mons og Pusen Per av Camilla Unger og Solveig Lid Ball  

Det er lille julaften, og Mia og Mons baker pepperkaker hos farmor. Plutselig oppdager de at pusen Per er borte.

Mia, Mons og Pusen Per av Camilla Unger og Solveig Lid Ball  

Det er lille julaften, og Mia og Mons baker pepperkaker hos farmor. Plutselig oppdager de at pusen Per er borte.