Page 1


FORORD Hagen vår ligger 682 meter over havet, i den norske fjellheimen, og er inspirert både av den tradisjonelle «English Cottage Garden» og klosterhager med høye murer. Det er et fristed hvor man kan gjemme seg vekk og drømme. Hver vår skjer et mirakel. Først skyter liljer, krokus og primula frem fra vissent løv og bladverk. Alt skjer fort og snart står veronika og valmuesøster og lyser opp i hagen med sine blå blomster, som en avspeiling av himmelen og vannet. Trær, blomster og busker skjermer mot innsyn, og danner et skjold mot verden utenfor. Smale steinlagte stier i rød murstein, som blir skinnende røde etter ei regnskur, hjelper til å holde ugress unna. Steinbedene blir varme i solen og gir liv til planter på usannsynlige steder. Etter hvert gir også plantene hverandre ly: De sterke beskytter de svake og mindre hardføre. På kort tid blir dagene lange og tar over for natten, men det gjør ingenting: Sove kan vi gjøre når vinteren kommer. Hagen vår skal være frodig med mange rom: Steder som passer med forskjellige tider på dagen eller året. Den skal ha steder for sol og steder for skygge. Åpne plasser og lune kroker. Skjulesteder og badeplasser. Hagen er en forlengelse av huset, en del av interiøret, der friserte hekkplanter danner høye vegger i grønne rom, og gir inspirasjon. Og inspirasjon får vi ofte fra hagen. Stopper vi opp for ideer er det ingen ting som virker bedre mot idétørke enn å grave litt i jorden. Blomster og planter, farger og former – ingenting kan måle seg med naturens egen design! Vi ønsker deg velkommen inn i vår egen lille verden. Her får du se litt av hagen og noen av de prosjektene vi har laget med inspirasjon fra den. Noen små håndarbeider å pusle med, som er med på å gjøre hus og hage litt triveligere. Noen store prosjekter som kan ta lang tid å få ferdig, men så handler det heller ikke om å bli fort ferdig. Er det noe vi har nok av, så er det tid. De store arbeidene er koseprosjekter og ting man gjør om det regner og er kaldt ute, eller om man bare vil sitte stille og la tankene fly mens hendene jobber.

92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 4

28/11/12 09.59


Vi har skapt vür egen hage etter engelsk forbilde. Hagen er et fristed, der man kan sitte og drømme seg vekk og benken er en favorittplass for ü sitte og hekle eller strikke.

92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 5

28/11/12 09.59


INNLEDNING Når vi kom til jernbanestasjonen som nå er vårt hjem, fantes det ikke noen hage. Hele tomten var en grå perrong bestående av tettpakket grå grus, og vi fant fort ut at vi ikke kom til å klare å få noen spade i jorden og grave opp, nettopp fordi det ikke var noe jord å hente der. Dermed startet et prosjekt som kom til å løpe parallelt med alt det andre vi driver med: Å bygge opp vår hage.

92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 9

28/11/12 09.59


Den som planter en hage, planter lykke Vi har bokstavelig talt bygget hagen oppå perrongen. Vi har fraktet store steiner, jord og murstein for hånd for å få laget blomsterbedene og gangene. Vi begynte lengst bort fra huset og har jobbet oss mot det, og det var flaks! Hadde vi startet nærmest huset og jobbet oss utover, hadde hagen blitt mye mindre. Det kan vi si, nå som vi vet hva vi ga oss inn på. Men uansett hvor mye jobb det har vært, og hvor mye jobb vi har foran oss, har hagen gitt oss mange store belønninger. Vi tenkte aldri på at hagen kom til å bli en av våre store inspirasjonskilder. I starten tenkte vi mer på den som en koselig plass å ha om sommeren. Men så skjedde det: Med blomstene og hekkene på plass, flyttet det masser med liv inn på den tidligere så tomme og triste perrongen. Frosker, bier, sommerfugler og andre insekter, som vi ikke hadde sett der tidligere, dukket opp, og en grå og trist perrong ble etter hvert forandret til et nydelig og frodig paradis som vi kunne trekke oss tilbake til. Og da kom også inspirasjonen. Vi ble fascinert av insektene og sommerfuglene, noe som har fulgt oss siden hagen ble til: Sommerfugler og bier har vi brukt som inspirasjon til strikkemønster i veldig lang tid, og de praktfulle fargene i hagen har inspirert oss til mange nye fargekombinasjoner. Alle oppskriftene i denne boka er knyttet til hagen vår: Enten er prosjektene direkte inspirert av den, og blomstene eller insektene som finnes her, eller så er det ting til å bruke ute, på terrassen og uteplassene.

L

yk k e !

10 Da er vi klare til å fotografere boken og bruke vår egen hage som bakgrunnskulisse.

92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 10

28/11/12 09.59


92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 78

28/11/12 10.00


ET LAPPETEPPE AV BLOMSTER Hagen vår er bygget opp på samme måte som vi hekler lappetepper: Ingen plan, bare mange farger. Planter blir flyttet på hvis vi ser at de ikke trives, ikke fordi fargene er «feil». Her er ingenting feil. Vi prøver å sette sammen planter som blomstrer til forskjellige tider, for å ha blomstring fra tidlig vår og til den første snøen kommer. I de blomsterbedene der vi har noen uker uten at stauder blomstrer, ordner vi det med å sette inn store potter med sommerblomster. Ofte er hagen veldig vakker når den første snøen kommer og noe fortsatt er i full blomst. Oransje californiavalmuer mot snø er vakkert, eller frosne blå asters.

92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 79

28/11/12 10.00


Blomsterengen

Mus og hippier koser seg med piknik i blomsterengen.

Flaks at Hippie tok med seg egenhendig heklet pledd: I blomsterengen kan man ligge på et bed av blomster og hvile ut mellom arbeidsøktene.

Magnus Hagemus har jobbet hardt hele dagen. Så deilig at det finnes en blomstereng i hagen, der han kan ta en velfortjent pause i dag!

Det er så deilig her! Hippie får så lyst å ta av seg de fine skoene som er pyntet med primulablomster, for å springe barfot i havet av blomster.

80

92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 80

28/11/12 10.00


Blomsterengen finner man lengst bort, på sørsiden av hagen. Vi lar de ville blomstene vokse fritt der, og slår gresset kun en eller to ganger hver sommer. Men vi slår ikke hele plenen, kun en liten stripe som danner en gangsti. Så er tanken at blomstene vil frø seg overalt der vi ikke har fjernet gresset. Dette blir vår lille eng, et nydelig lappeteppe av blomster.

Mmmmm, vi har dekket på med mye godt fra hagen: bringebær, blåbær, jordbær og kirsebær, samt kaker og te.

Hagen vokser seg frem like tilfeldig som lappeteppene. Noen ganger blir det så fullt av planter i et bed at vi må lage nye bed der det er plass. Dette beskriver vår filosofi, både når det gjelder hagebruk og håndarbeid!

81

92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 81

28/11/12 10.00


92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 83

28/11/12 10.01


Fugleskremsel Hippie tar sommerjobb som fugleskremsel. Ingen skal si at Hippie er storforlangende. Å tilbringe sommeren på en pinne i kjøkkenhagen er da helt greit. Det er bare fint å kunne jobbe for maten. Hun er heller ikke alt for skummel, man vil da ikke skremme livet av hunder, katter, fugler eller småkryp. Man vil bare skremme de litt, nok til at de holder seg borte fra tomatplanter og sånt.

92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 84

28/11/12 10.01


92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 101

28/11/12 10.04


92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 103

28/11/12 10.04


92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 131

28/11/12 10.02


92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 132

28/11/12 10.02


Noen planter lever sitt eget liv, gullklokkebusken som hadde gule blomster i mai, har nå hvite store klokker. Det er den hvite fagerklokken som har slått rot inne i busken og strekker seg mot solen. Det er helt fint, der skal den få være, så lenge den vil. Tiden er inne for å notere hva som bør flyttes neste vår, hvem som fikk det for trangt denne sommeren. Frø kan strøs i potter så snart de er modne. Om de spirer har man noe å dele med venner. Hortensiaer og roser i potter må settes inn, de skal sove til neste påske, da får de vann og lys, og vi får vakre blomster. Ingen ting klippes ned før til neste år, så all næring går tilbake til planten og jorden. En siste runde med luking der det trengs, en siste kamp mot skvallerkål: Vi plukker blader og håper de vil gi opp en vakker dag. Det lukter godt, det lukter høst. Etter hvert er det bare å gi opp for vinteren, dekke til det som bør dekkes til og trekke innomhus. Så kan man bare vente på våren, drømme og legge planer for neste år samtidig som man hekler, strikker og broderer og har det koselig på mørke vinterkvelder. Man tar rett og slett med seg litt av sommeren inn i den kalde årstiden. Og sant å si, sommeren er lang, og da er det litt godt å kunne trekke inn og bli der noen måneder. Takk for oss, vi ønsker en riktig God Sommer!

136

92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 136

28/11/12 10.03

handarbeid_fra_hagen  
handarbeid_fra_hagen