Page 1


Måleskjeer

Former

Kjøkkenvekt

Utstikkere Fargepasta Sugargun

Modelleringsverktøy Sprøytetipper

Deigskrape

Slikkepotter Kakeformer

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 12

29.01.13 12:42


Utstyr Sleiver

Jeg anbefaler følgende utstyr for å lykkes og gjøre arbeidet på kjøkkenet enklere. b Kjøkkenmaskin

kenvekt

b Håndvisper

(når du skal piske eggehviter i tillegg til annen røre) b Springform b 2

runde former, 20 cm i diameter i forskjellige varianter (Wonder Mold, sportsball, firkantet form og daisyform er brukt i boken) b Kjøkkenvekt b Desilitermål b Måleskjeer for nøyaktig mål b Avkjølingsrist b Blandeboller b Dørslag b Linjal/målebånd b Saks b Kakedeler b Spatula b Deigskrape b Liten skarp kniv – uten sag b Skjærehjul (jeg bruker et lite til pynt og et pizzahjul til å skjære rundt kanten når jeg legger lokk på kaker) b Plastkjevle med størrelsesringer i gummi for et jevnt lokk b Sprøytetipper og sprøyteposer. Et par koblere slik at det blir enklere å bytte tipp. b Dreieskive b Kakejevner (smoother) b Forskjellige utstikkere b Noen modelleringsverktøy b Sugargun (en maskin til å presse ut sukkerpasta i ulike størrelser og former) b Malepensler til liming av pynt og maling på kaker b Bakepapir b Pastafarger og fargepulver b Pappkakefat til etasjekaker b Trepinner/plastpinner til etasjekaker b Sukkertermometer (fås kjøpt i hobbybutikker og kakebutikker) b Noen sleiver, visper, slikkepotter osv. b Kakeformer

Rivjern

Spatula

13

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 13

29.01.13 12:42


1.

2.

4.

5.

7.

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 14

29.01.13 12:43


3.

ULike Teknikker Slik legger du lokk på kaker

6.

Når du skal kjevle ut lokk til kaker, anbefaler jeg å skaffe et plastunderlag og et plastkjevle. Da vil du merke at kjevlingen går mye lettere. Du får også tak i plastkjevler som har gummiringer i tre forskjellige tykkelser som du kan sette på enden. Da er du garantert et jevnt lokk. Plastunderlag finner du i enkelte butikker som selger kjøkkenutstyr. Stor plastkjevle finner du i butikker som selger kakeutstyr. Du kan også besøke en rørlegger og kjøpe et plastrør i den lengden du vil ha – det er et billigere alternativ. Disse rørene frakter vannet vi drikker, så det er ikke noe farlig å bruke dem. Jeg anbefaler deg å bruke en kakejevner (smoother) for å få en glatt og fin flate på kakelokket. En kakejevner er et redskap med en glatt flate og et håndtak som du stryker over flaten for å gjøre den glatt og jevn. Dekk kaken med et tynt lag krem før du legger på lokk. La det være igjen cirka 1 cm nederst på kaken hvor du ikke har krem. Da slipper du å få krem som blir presset ut og kommer til syne når lokket legges rundt kanten. Kjevle ut massen slik at den er 0,3–0,5 mm tykk. Det er ikke noe godt med et lokk som er altfor tykt. Bruk gummiringer, så får du riktig tykkelse og et jevnt lokk. Det lønner seg å kjevle ut lokket en del større enn du trenger. Da er det lettere å få en fin og rett kant nederst uten bulker og bretter.

8.

Løft lokket forsiktig over kaken. Bruk en kakejevner til å glatte ut toppen først. Da får du samtidig presset ut eventuelle luftbobler. Bruk høyre håndflate til å få lokket inn rundt kaken, mens du bruker venstre hånd til å justere lokket slik at kanten helt nederst blir rett og du unngår bulker eller overlapping. Når du har gjort dette rundt hele kaken, går du over med kakejevneren for å få en flat og glatt kake. Skjær deretter rundt langs kanten nede med et skjærehjul, slik at du får vekk all den overflødige massen. Skulle du være litt uheldig til å begynne med, kan du fint feste en dekorkant rundt kaken nederst. Den vil skjule eventuelle skavanker, samtidig som den gjør kaken dekorativ.

15

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 15

29.01.13 12:43


Slik farger du sukkerpasta og marsipan Når du farger sukkerpasta og marsipan må du prøve deg frem for å finne den fargen du ønsker. Jeg opp­ lever at marsipan ofte tar til seg farge fortere enn hjemmelaget sukkerpasta, fordi den er lysere. Når du skal farge sukkerpasta eller marsipan er det best å bruke fargepasta. Den er tykkere i konsistensen enn vanlig konditorfarge. Bruker du konditorfarge, vil du få en klissete og ubrukelig masse. Pastafargene er svært konsentrerte og derfor drøye i bruk. Begynn med å ta litt farge på en knivspiss eller cocktailpinne og stryk over massen du skal farge. Begynn så å elte fargen inn i massen. Synes du fargen blir for lys, tilsetter du litt mer farge. Men husk at det ikke skal så mye til når du bruker pastafarge. Den er som sagt svært konsentrert, så ikke bruk for mye med en gang. Det er lettere å tilføre enn å fjerne. Du kan også blande nye farger ved å elte sammen masse og flere farger. Husker du fargehjulet fra grunnskolen? Da lærte vi hva som skjedde hvis vi blandet de forskjellige grunnfargene. Gul og rosa masse kan for eksempel bli til en hudfarget variant. Svart og hvitt blir til grått. Rødt med litt svart i kan gi en dypere rødfarge og så videre. Husk å notere ned hva og hvor mye du brukte av hver farge hvis du blander deg frem til en flott farge. Da husker du det til neste gang du trenger fargen. Prøv deg frem og lek med fargene. Kanskje finner du frem til en ny og fantastisk farge ved en tilfeldighet. Fargepasta går stort sett fint å vaske av med vann og såpe, men noen av de sterkere fargene som blått og svart kan være vanskeligere å få av. Det er derfor lurt å skaffe seg engangshansker og ha liggende på kjøkkenet. Engangshansker får du kjøpt på apoteket eller i en vanlig matbutikk. Vær oppmerksom på at svart og rødt er vanskelige farger å blande når det gjelder sukkerpasta eller annen hvit masse – det går med mye farge. Skal du farge med disse fargene, anbefaler jeg at du farger massen dagen i forveien, siden fargen ofte setter seg bedre når den har ligget litt. Likevel blir jeg aldri helt fornøyd med resultatet. Det er enklere å farge vanlig marsipan med rødt og svart.

16

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 16

29.01.13 12:43


Slik maler du på sukkerpasta og bruker pulverfarge Det finnes mange spennende pulverfarger, både vanlige, metalliske og skinnende farger. Pulverfarger kan brukes til å male med. Drypp litt rejuvenator (en spesiell type sprit) i en liten skål. Rejuvenator får du kjøpt i kakebutikker. Du kan erstatte den med litt blankt brennevin (vodka). Ta litt pulverfarge på penselen, og rør den inn i rejuvenatoren eller alkoholen til fargen blir jevn. Deretter kan du male på kaken eller pynten. Årsaken til at det brukes brennevin, er at alkohol fordamper fort, slik at fargen tørker fort. Pulverfarger blir også fine på pynt hvis du ikke blander dem ut med rejuvenator. Det gjelder spesielt glanspulver. Bruk en rund pensel og spre pulveret jevnt over flaten du vil dekke. Det blir litt som å bruke pudder, og kalles ofte å «duste».

Du kan også male med pastafarger blandet i litt vann, men husk at det ikke må bli for fuktig, for da kan lokket bli ødelagt. For små detaljer eller skrift kan du bruke fargepenner. Du kan få kjøpt tusjer med spiselig blekk i mange forskjellige farger. Dette har jeg brukt på puslebildet av Ole Brumm (se kaken på side 92), da mange detaljer er så små at det er enklere å bruke en tusj og tegne det på. Et godt tips er å dekke en kake med et hvitt lokk, og gi pensler og farger til bursdagsbarnet – det er gøy å dekorere sin egen bursdagskake!

17

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 17

29.01.13 12:43


Slik lager du etasjekaker Å lage en kake i flere etasjer er enkelt og krever ikke så mye ekstra utstyr. Det som er viktig å passe på, er at man lager en stabil kake med pinner og pappkakefat, slik at kaken ikke synker sammen. Lag to kaker, for eksempel en som er 20 cm i diameter og en som er 15 cm. Fyll kakene og dekk dem med lokk hvis du skal ha det. Hvis ikke, dekker du dem med krem. Kaken som skal stå på toppen, trenger et kakebrett under seg. Kakebrett av papp får du kjøpt i butikker som selger kakeutstyr, eller du kan høre med den lokale bakeren. Det holder med et tynt brett i papp. Kakebrettet må ha samme diameter som kaken, siden brettet ikke skal synes. Den underste kaken trenger noen pinner i seg. Siden det kun er to etasjer, holder det med tre pinner satt i en trekant i midten. Den andre kaken settes oppå pinnene. Det finnes flere slags pinner. Butikker som fører kakeutstyr, selger noe som kalles plastic dowel rods, som du kan bruke som støtte i kaken. Hobby­butikker selger lange, ubehandlede trepinner som er på tykkelse med sugerør. Både plastrørene og trepinnene er lange, men de kan skjæres eller kuttes til ønsket lengde. Du kan også stikke sugerør med en grillpinne inni ned i kaken i en trekant midt i, slik at pinnene holder den øverste etasjen oppe. Det viktigste at du bruker noe som er ubehandlet og kan være i kontakt med mat uten at det fører til noe skade. Du finner ut hvor lang pinnen må være ved å sette den ved siden av kaken og måle. Den skal være like høy som kaken. Merk av med en penn eller blyant på pinnen. Kutt tre like lange pinner, og stikk dem ned i kaken i en trekant midt i, slik at pinnene holder den øverste etasjen oppe. Dekk hullene med kremen eller massen du har brukt på resten av kaken. Plasser den minste kaken midt på den største kaken. Synes du det er vanskelig å finne midten med bare øyemål, måler du opp og lager noen små merker der kaken skal plasseres. Dekk kanten rundt den øverste kaken med en krembord eller mønsterbord for å dekke skillet mellom kakene. Nå er kaken klar til pynting og servering.

TIPS

Du kan velge om du vil pynte kake ne hver for seg og deretter sette dem sammen eller montere dem først og deretter pynte. Hvis du sk al frakte kaken et annet sted er de t praktisk å pynt e først og så sette sammen de lene der kaken sk al serveres.

B

18

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 18

29.01.13 12:43


Bursdagskaker_Materie_397180.indd 19

29.01.13 12:43


1.

Slik lager du puslebilde Et puslebilde er en flott dekorasjon på en kake, og du trenger ikke mye utstyr for å lage det. Grunnen til at det kalles pusleteknikk, er rett og slett at du skjærer ut eller former biter og setter dem sammen til et bilde, som et puslespill. Dette er en enkel og anvendelig teknikk for å dekorere kaker. Du kan bruke et hvilket som helst bilde, så velg et som passer til hovedpersonen.

Dette trenger du: bbEt

bilde som du klipper opp i biter. Skriv gjerne ut en ekstra kopi som du beholder hel, slik at du kan bruke den som mal hvis du er i tvil om små detaljer. bbSukkerpasta eller marsipan i de fargene du trenger til bildet. bbEt lite skjærehjul. bbEn hobbykniv til små detaljer (går ofte under navnet craft knife). bbKniv. bbLitt vann eller spiselig lim og en pensel til å lime sammen bitene. bbCocktailpinner eller ubehandlede tannpirkere (jeg bruker dem mye, de er fine til å dytte på plass små ting).

2. Spiselig lim

Sugargun

20

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 20

29.01.13 12:43


3. Slik lager du Ole Brumm-bilde Enkle figurer som Ole Brumm er flotte figurer å begynne med. Etter hvert kan man prøve seg på mer detaljerte bilder. Skriv ut et bilde du finner på nett i passe størrelse. Klipp det ut. Kjevle ut litt oransje masse. Legg bildet av Ole Brumm oppå massen og skjær rundt med en hobbykniv eller et lite skjærehjul. Da har du hele grunnflaten av bjørnen. Klipp så bildet i deler. På dette bildet trenger jeg Ole Brumms ekstra bein som er nærmest oss og hans røde genser.

4.

Legg beinet oppå den oransje massen du allerede har kjevlet ut og bruk en hobbykniv og skjær det ut. Kjevle ut litt rød masse og gjør det samme med genseren. Sett så sammen alle delene slik at du får et bilde og fest dem sammen med spiselig lim eller vann. Bruk en fargepenn med spiselig blekk og tegn på detaljene som øyne, nese, øyenbryn, tunge osv. Bruk til slutt en sugargun for å lage den svarte linjen rundt figuren. Bruk litt spiselig lim eller vann for å feste linjen til figuren.

5.

21

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 21

29.01.13 12:43


Bringebærmarengs Blandingen av sprø marengsbunn, dekket med et tynt lag sjokoladekrem, pisket kremfløte og friske bringebær er en smaksopplevelse. Dette er min favoritt!

Du trenger:

Slik gjør du:

KAKE B UNN

KAKEBUNN

3 eggehviter

b Tegn

175 g sukker 1 ts maisenna 50 g mørk sjokolade, revet sjokoladekremfyll

¾ dl kremfløte 150 g mørk sjokolade kremfyll

4 ½ dl kremfløte 2 ts vaniljesukker 350 g friske bringebær

opp tre rektangler på 10 x 25 cm på bakepapir, og legg bakepapiret på en bakeplate. Det er akkurat plass til tre slike rektangler. b Sett ovnen på 140 °C. b Pisk eggehvitene til de er stive og står av seg selv. b Visp gradvis inn halvparten av sukkeret, og fortsett å vispe til marengsen er stiv og blank. b Vend forsiktig inn resten av sukkeret, maisennaen og revet sjokolade med en metallskje. b Ha marengsen i en kakesprøyte med cirka 1 cm åpning. Sprøyt striper tvers over bakepapirrektanglene. b Stek marengsen midt i ovnen i 1 ½ time. b Slå av ovnen, men la marengsen stå i ovnen til den er avkjølt. Ikke åpne ovnsdøren. b Fjern bakepapiret forsiktig fra marengsen. sjokoladekremfyll b Ha

kremfløten i en kjele, og la den koke opp. Ta kjelen av platen, og tilsett sjokoladen. Rør til sjokoladen har smeltet. La kremen avkjøles til den er litt tykkere.

kremfyll b Visp

kremfløten og vaniljesukkeret til krem.

PYNT b Bre

et tynt lag sjokoladekrem på hver marengsbunn. Pass på at det ikke blir for mye, da kan marengsbunnen fort knekke. b Legg den ene bunnen på et kakefat, og sprøyt krem over på en dekorativ måte. Fordel en tredjedel av bringebærene jevnt over kremen. b Legg neste bunn forsiktig oppå bringebærene, og gjenta med krem og bringebær. Husk at marengsbunnene fort kan knekke, så vær forsiktig når du legger dem over hverandre. b Legg forsiktig den siste bunnen på toppen, og gjenta med krem og bringebær.

60

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 60

29.01.13 12:44


Bursdagskaker_Materie_397180.indd 61

29.01.13 12:45


Bursdagsbløtkake med jordbær En bløtkake som ikke er dekket på sidene kalles ofte «naked cake». Kaken ser fristende ut når man ser at den er fylt med mange gode jordbærbiter.

Du trenger:

Slik gjør du:

KAKE B UNN

KAKEBUNN

5 egg

b Sett

150 g sukker

b Smør

150 g hvetemel ¾ ts bakepulver FYLL O G PY NT

6 dl kremfløte 3 ts melis 2 kurver jordbær 1 kurv blåbær

ovnen på 175 °C. en kakeform, 20 cm diameter, og legg bakepapir i bunnen. b Pisk egg og sukker til hvit og luftig eggedosis. Du skal kunne snu bollen på hodet uten at eggedosisen renner ut. b Sikt hvetemel og bakepulver i eggedosisen slik at kaken ikke får klumper. b Vend de tørre ingrediensene forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott. b Ha røren i formen. Sett den rett inn i ovnen, for sukkerbrød tåler ikke å bli stående før steking. Da faller kaken sammen. b Stek kaken på nederste rille i ovnen i cirka 30 minutter. Kaken skal bli gyllen og er ferdig når den slipper formen. Bruk eventuelt en kakepinne for å sjekke om den er ferdig. b La kaken avkjøles på en rist. FYLL OG PYNT b Del

jordbærene i biter, men gjem noen hele til pynt på toppen. kremfløten stiv sammen med melis. b Del sukkerbrødet i tre lag. Legg et av lagene på et fat. b Dynk de tre bunnene med litt melk. b Ha en tredjedel av kremen på kakebunnen og legg halvparten av jordbærbitene over kremen. Pass på at de kommer helt ut på kanten også, slik at de synes når du legger neste bunn over. Gjenta. b Ha til slutt resten av kremen kun på toppen av kaken og pynt med jordbær og blåbær. b Visp

62

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 62

29.01.13 12:45


Bursdagskaker_Materie_397180.indd 63

29.01.13 12:45


Sjokoladeoverraskelse Dette er en tyskinspirert kake med syrlig syltetøy, krem og sjokolade. Den ser ut som en vanlig bløtkake, men når du skjærer i den, kommer sjokoladeoverraskelsen.

Du trenger:

Slik gjør du:

KAKE B UNN

KAKEBUNN

2 ½ dl melk

b Sett

50 g kakao

b Smør

100 g sukker 100 g margarin/smør, romtemperert 150 g sukker 4 ts vaniljesukker 2 egg 175 g hvetemel 1 ½ ts bakepulver

ovnen på 175 °C. to kakeformer, 20 cm i diameter, og legg bakepapir i bunnene. b Bland melk, kakao og sukker. Kok opp under omrøring, og la avkjøles. b Rør margarin/smør, sukker og vaniljesukker hvitt i en kjøkkenmaskin. b Tilsett eggene, ett av gangen. Rør egget godt inn før du tilsetter neste egg. b Bland hvetemel og bakepulver, og rør det inn vekselvis med kakaoen som nå er avkjølt. b Ha røren i formene. b Stek kakene på rist i nederste del av ovnen i 20–30 minutter. b La kakene stå noen minutter i formene før du hvelver dem over på en rist. b La kakene avkjøles, og del hver kake i to slik at du får fire bunner. FYLL OG PYNT

FYLL O G PY NT

b Visp

6 dl kremfløte

b Riv

3 ts melis 100 g sjokolade ca. 2 dl aprikossyltetøy

kremfløten sammen med melisen til det blir stivt. eller høvle sjokoladen. b Bre et lag syltetøy på den nederste bunnen, og deretter et lag stivpisket krem. Legg på neste bunn, så syltetøy og krem. Gjenta med den tredje bunnen. b Legg den siste bunnen på toppen og press forsiktig ned. b Dekk kaken med et tynt lag krem på toppen og sidene. Bruk en Wilton tipp nr. 21 (eller tilsvarende) og sprøyt rundt kanten på kaken. Dryss rikelig med sjokolade på toppen. b La kaken stå noen timer i kjøleskapet før servering, da blir den saftigere. b Pynt med fargerike bursdagslys.

64

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 64

29.01.13 12:45


Bursdagskaker_Materie_397180.indd 65

29.01.13 12:45


Fyldig sjokoladekake Dette er en mektig sjokoladekake for alle sjokolade­ elskere, så det holder å dekke kaken med krem og ikke fylle den. Pynt med fargerike cakepops.

Du trenger:

Slik gjør du:

KAKE B UNN

KAKEBUNN

250 g kokesjokolade

b Sett

100 g margarin/smør

b Smør

6 eggeplommer 75 g sukker 100 g malte mandler 6 eggehviter KREM

ovnen på 175 °C. en kakeform på 24 cm i diameter, og legg bakepapir i bunnen. b Smelt kokesjokolade og margarin/smør i en mikrobølgeovn eller over vannbad. b Pisk eggeplommer og sukker lyst til eggedosis. b Tilsett de malte mandlene og den smeltede sjokoladeblandingen. b Pisk eggehvitene stive, og fold dem inn i røren. b Stek kaken i cirka 45 minutter. b La den avkjøles på en rist.

200 g kokesjokolade

KREM

50 g margarin/smør

b Ha

1 ½ dl kremfløte

kokesjokolade, margarin/smør og kremfløte i en bolle. Smelt alt sammen over vannbad eller i en mikrobølgeovn. b Rør godt sammen til en krem. b La kremen avkjøles til den er smørbar. b Bre kremen over og rundt sjokoladekaken.

Cakepops Det finnes to måter å lage cakepops på – enten av kakerester eller ved å steke små, runde kuler av kakerøre i en silikonform eller et jern beregnet for dette. Velger du å lage cakepopsene av kakerester, smelter du en plate sjokolade i en mikrobølgeovn eller over vannbad, og blander den med kakerester til en fast deig. Av deigen ruller du små kuler på størrelse med pingpongballer.

b

b

b

Hvis du vil steke cakepopsene i en form eller et jern, kan du bruke oppskriften på neste side, som er nok til 32 stykker. Til denne kaken er det brukt 8 cakepops. De du ikke bruker kan du putte i fryseren til en senere anledning.

66

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 66

29.01.13 12:45


b

b

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 67

29.01.13 12:45


Marihøne- og biekake Disse kakene er søte og gjør seg bra som bursdags­ kaker for de minste barna, både gutter og jenter.

Du trenger:

Slik gjør du:

en sportsballform

b Bruk

rød, svart og gul masse, samt litt hvitt og blått til øyne

b Stek

modelleringspasta til å lage vinger på bien runde utstikkere i forskjellige størrelser modelleringsverktøy med en litt spiss kant eller eventuelt en strikkepinne skjærehjul skarp kniv spiselig lim pensel bakepapir spagettistrå til følehornene

Sportsballform

en sportsballform og fyll begge de to delene med kakedeig. en kake i hver av de to formene. b Begynn med å lage vingene til bien i Mexican paste. Kjevle ut deigen, og skjær ut to like vinger. Legg vingene til side, og la dem tørke. Det beste er å lage dem minst en dag i forveien. b Fyll kakene og dekk dem med et tynt lag krem. Ikke bruk for mye krem, da kan kaken miste den særegne formen. b Dekk den ene kaken med gult lokk. Kjevle ut svart masse, som du skjærer i to–tre like store remser. Legg dem over det gule lokket. Det skal være et ansikt foran på figuren, så legg den første remsen litt inn mot midten. Sett kaken i kjøleskapet mens du fortsetter med marihønekaken. b Kle kaken med rødt lokk. Marker forsiktig skillet på vingene med et kakeverktøy eller en strikkepinne på toppen av marihøna. Begynn bak der hodet skal sitte og fortsett videre helt ned. b Trykk ut svarte sirkler, tre store og tre litt mindre, som du limer fast på hver sin side av kroppen. b Begynn så med ansiktene. Lag to like ansikter, ett til bien og ett til marihøna. Rull to klumper med svart masse til svakt ovale kuler. Trykk dem litt flate. Lag øyne med hvit, blå og svart masse. Rull kuler i forskjellige størrelser, og trykk dem flate. Lim dem på ansiktene. Marker munn med et verktøy eller en strikkepinne. Lim deretter ansiktene på hver sin kake. b Rull fire pølser til følehorn. Stikk et spagettistrå gjennom dem, slik at de blir stive. La det stikke litt spagetti ut på hver side av pølsene. Fest følehornene ved å stikke spagettistråene ned i hodet. Ha litt lim på festet. Rull deretter fire små kuler, som du limer på toppen av pølsene, der litt av spagettistrået stikker ut. b Skjær to snitt på hver side av biekaken der vingene skal sitte. Stikk vingene ned i kaken. Vær forsiktig, for de kan fort brekke. b Hvis du har masse til overs kan du lage noen blomster av dem – røde og hvite, blå og hvite eller gule og hvite, til å ha lys i. Rull ut noen kuler, og press dem litt flate, men de må være tykke ellers vil lyset ikke stå stødig. Plasser dem rundt bien og marihøna på kakefatet, og stikk et bursdagslys ned i midten på hver blomst.

82

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 82

29.01.13 12:45


Bursdagskaker_Materie_397180.indd 83

29.01.13 12:45


Hello Kitty-kake Å lage figurkaker er lettere enn du tror. Du bruker samme fremgangsmåte på alle figurer du ønsker å lage, men bytter bare ut bildet. Figurer som Ole Brumm, Elias, dinosaurer, smurfer og så videre kan du fint lage på samme måte. Hvis du vil lage en større kake ut ifra en langpannekake, skriver du bare ut et bilde over to sider og teiper de to sidene sammen.

Du trenger:

Slik gjør du:

en rektangulær kakebunn, stekt i liten langpanne

b Skriv

et bilde av Hello Kitty hvit masse til kakelokk litt rød (eller annen farge til klærne), svart og oransje masse til detaljene på figuren skjærehjul skarp kniv sugargun hvite perler spiselig lim pensel

ut et bilde av Hello Kitty, og klipp det ut. Legg det oppå kaken. rundt bildet med en skarp kniv. Pass på at du skjærer rett ned, slik at du får en rett kant rundt kaken. Kakebitene som blir til overs, kan du lage cakepops av. Du kan servere dem sammen med kaken eller legge dem i fryseren til en senere anledning. b Fyll kaken og dekk den med et tynt lag krem. b Smør også et tynt lag krem på sidene av kaken før du legger på lokk. b Kjevle ut et lokk som er litt større enn kaken, og legg det forsiktig over kaken. Stryk over toppen av kaken med en kakejevner, slik at du får presset lokket forsiktig ned, fjernet eventuelle luftbobler og får et glatt lokk. b Nå er det viktig å være helt ren på hendene. Skyv massen inn mot kanten av kaken med håndflatene. Bruk håndflaten som en kakejevner, og fjern alle ujevnheter. b Skjær vekk all overflødig masse fra kaken med et skjærehjul. Gå over med en kakejevner på toppen og sidene til slutt. b Klipp ut kjolen av figuren du brukte til å skjære ut kaken med. Du bruker den samme teknikken som ved et puslebilde. Kjevle ut litt rød masse, og legg kjolen over. Skjær rundt bildet med et skjærehjul. Fest kjolen på kaken. Jeg har laget kjolen først og deretter lagt den på kaken. Deretter har jeg laget ermene og til slutt den ene armen som er nærmest oss, når vi ser bildet ovenfra. b Rull to svarte kuler til øyne, som du gjør litt ovale før du trykker dem flate. Fest øynene på kaken. Gjør det samme med nesen, men her bruker du en liten bit oransje masse. Rull ut to tynne pølser til værhår. Del hver pølse i tre, og fest værhårene til kaken. På bildet ser du hvor øyne, nese og værhår skal plasseres. b Lag en blomst som du fester oppe ved det ene øret, i samme farge som kjolen og med en oransje sirkel i midten. b Pynt med perler, både kjolen og blomsten. b Bruk en sugargun til å lage en lang tynn svart pølse som du legger rundt figuren til slutt. På den måten får du markert figuren bedre og den blir litt mer tegneserieaktig. b Skjær

84

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 84

29.01.13 12:46


Bursdagskaker_Materie_397180.indd 85

29.01.13 12:46


Sjørøverkake En sjørøverkake slår aldri feil i et barneselskap. Dette er en enkel og dekorativ kake med alle de viktigste elementene: treplanker som på et sjørøverskip, en sjørøvergutt og gullmynter.

Du trenger:

Slik gjør du:

en rund kakebunn

b Fyll

brun masse til å dekke kaken med (bruk gjerne sukkerpasta med kakao)

b Kjevle

en litt stor rund utstikker og noen mindre runde utstikkere skjærehjul spiselig lim pensel

b

sjokoladegullmynter

b

mattepreger eller kjevle med tremønster

b

hudfarget, svart, hvit, rød og litt blå masse til ansiktet

kaken og dekk den med et tynt lag krem. ut massen og skjær ut en sirkel like stor som kakens overflate. Bruk kakeformen som mal. Dekk toppen av kaken med sirkelen. Bruk en kakejevner og glatt den ut. b Kjevle ut mer masse og skjær i strimler. Preg strimlene med et tremønster ved hjelp av en matte eller kjevle med mønster. b Fest en og en strimmel loddrett langs siden av kaken. b Se trinn for trinn-bilder av hvordan du lager mønsteret på siden av kaken og ansiktet til sjørøvergutten på neste side. b Begynn så med å lage sjørøvergutten. Skjær ut en sirkel i hudfarget masse til ansiktet. Skjær ut en like stor sirkel i rød masse, men skjær vekk den nederste delen av sirkelen. Du skal sitte igjen med en halvsirkel som skal være tørkle på hodet til sjørøveren. Fest dette til ansiktet. b Skjær ut to bladformede biter og rull en liten ball som presses litt flat til tørkledelen som skal se ut som en knute. Trykk ut hvite sirkler i to forskjellige størrelser som du fester på tørkleet. b Lag øyet til sjørøveren av små sirkler som du legger oppå hverandre – først hvit, så blå og så svart. Skjær ut en øyelapp. b Lim på øyet og øyelappen. Rull en rund ball av hudfarget masse og lim på som nese. b Bruk sugargun til å lage en tynn svart pølse til munn og som snor til øyelappen. Lim fast. b Fortsett å lage en lang svart pølse med sugargun og fest rundt hele ansiktet og tørkleet til piraten. Dette er ikke nødvendig, men jeg synes ansiktet kommer mer frem og det blir litt tegneserieaktig, noe som gjør motivet finere. b Pynt med mange gullpenger rundt kaken, gjerne av sjokolade.

86

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 86

29.01.13 12:46


b

b

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 87

29.01.13 12:46


1.

2.

3.

4.

5.

6.

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 88

29.01.13 12:46


Prinsessekake

modelleringspasta til kronen

b Begynn

en mal til kronen som skal stå på toppen en rund utsikker plastfolie og en termos to hjerteutstikkere, en liten og en stor en rund kake, 20 cm i diameter og en rund kake, 15 cm i diameter trepinner og pappfat rosa og hvit masse skjærehjul rosa og hvite sukkerperler, 4 mm pinsett diamantpreger perlekantform prinsessekroneform spiselig lim pensel

med å lage kronen som skal stå på toppen av kaken. Denne lager du dagen i forveien eller tidligere. b Lag en mal av papir til kronen ved å tegne 5 spisse trekanter ved siden av hverandre som henger sammen nederst. Klipp den ut. (Se detaljbilder på neste side.) b Kjevle ut modelleringsmasse. Legg malen oppå massen og skjær ut. b Bruk en rund utstikker til å skjære ut en overgang mellom hver trekant i kronen. b Dekk en termos eller lignende med plastfolie. Det viktige er at du har noe som er høyt og rundt i passe størrelse som du kan legge kronen rundt når den skal tørke. Legg kronen rundt termosen, opp ned, til tørk. Pass på at du får satt sammen skjøten fint. Legger du kronen rundt termosen riktig vei, vil kronetuppene falle bakover. b La kronen tørke minst et døgn. b Når kronen har tørket limer du på hjerter i samme farge som kaken. b Fyll kakene og dekk dem med et tynt lag krem. Penest blir de hvis kakene er like høye. Den minste kaken skal stå på et pappfat som har akkurat samme diameter som selve kaken. Pappfatet skal ikke synes, men være til støtte når kakene stables oppå hverandre. b Kjevle ut rosa masse og dekk begge kakene. b Sett den ene kaken i kjøleskapet mens du pynter den andre. b Begynn å pynte den nederste kaken. Sett den på et kakefat og dekk den med en hvit perlekant. Fyll perleformen med hvit masse og press det godt ned ved hjelp av et kjevle. Ta en skarp kniv og skjær forsiktig vekk den overflødige massen. Pass på at du ikke skjærer i selve formen. Press perlekanten ut av formen og fest den til kaken ved hjelp av spiselig lim. Hvis du ikke har en perlekantform kan du rulle små runde kuler som du limer fast. b Lag små prinsessekroner ved hjelp av den lille kroneformen. Dytt hvit masse nedi formen og kjevle over. Skjær vekk overflødig masse med en skarp kniv, men pass på at du ikke skjærer i formen. Press kronen ut. Du trenger ca. 8 kroner. Skjær forsiktig vekk det hjertet som allerede er på kronen og lim på et lite rosa hjerte i stedet, slik at de blir like kronen som skal stå på toppen. Fest dem rundt kaken med spiselig lim. b Gå over til den andre kaken. Bruk en diamantformpreger til å lage mønsteret. Hvis du ikke har det, kan du bruke en ren linjal og en strikkepinne til å lage linjer med slik at du får det samme mønsteret. Lag en liten fordypning i hvert kryss, der linjene møtes.

b

Slik gjør du:

b

Du trenger:

b

Nesten alle småjenters drøm er vel å være prinsesse. En rosa kake med prinsessekroner og perler må være midt i blinken for en liten prinsesse.

89

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 89

29.01.13 12:46


b Skjær

til tre trepinner eller plastpinner som du stikker ned i den største kaken som skal stå nederst. Sett så den lille kaken oppå den store kaken. Pass på at du får den lille kaken midt på den store, bruk gjerne en linjal og mål. Se også Slik lager du etasjekaker på side 18. b Fortsett så å pynte den øverste kaken. Lag en perlekant, se beskrivelse over, og lim fast nederst på kaken. Nå får du også dekket skillet mellom de to kakene. b Bruk en pinsett til å løfte opp hvite sukkerperler, dypp baksiden i litt spiselig lim og fest dem fast i den lille gropen. Fortsett rundt hele kaken. b Sett til slutt på kronen på toppen. Bruk gjerne litt spiselig lim under kronen slik at du får festet den. Lim fast rosa sukkerperler rundt kronen nederst. Bruk igjen pinsett og spiselig lim for å feste dem. Du må ikke bruke pinsett, men jeg synes det forenkler jobben, siden perlene er små.

TIPS

ne hver for seg du vil pynte kake Du kan velge om montere dem dem sammen eller og deretter sette fra al kte kaken et pynte. Hvis du sk først og deretter først og så sette praktisk å pynte annet sted er det eres. al r kaken sk serv sammen delene de

B

Perlekantform

Diamantformpreger

Mal til kronen på toppen Hjerteutstikker

90 90 B u rs dag s k a k e r

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 90

Prinsessekroneform

29.01.13 12:46


Bursdagskaker_Materie_397180.indd 91

29.01.13 12:46


Ole Brumm-kake Denne kaken er pyntet med et puslebilde. Du kan bytte ut Ole Brumm med en hvilken som helst annen figur. Jeg anbefaler at du starter med enkle figurer og deretter øker vanskelighetsgraden etter hvert som du får mer trening.

Du trenger:

Slik gjør du:

rund kakebunn

b Begynn

blå masse til å dekke kaken med skjærehjul hvit masse til bokstaver og kant nede rundt kaken bokstavutstikkere perlekantform litt oransje, rød og svart masse til selve figuren hobbykniv sugargun til å lage svart tynn pølse rundt figuren svart og rød fargepenn med spiselig blekk

med å lage figuren som skal dekorere kaken. Se hvordan du lager det under teksten Slik lager du puslebilde på side 20. b Kjevle ut hvit masse og stikk ut bokstaver som du skal bruke til å skrive på kaken med. Hvis de får ligge en stund og tørke før du løfter på dem, holder de fasongen bedre. b Fyll en rund kake og dekk den med et tynt lag krem. b Kjevle ut blå masse og legg det som lokk på kaken. Sett kaken på et fat. b Lag en perlekant som du limer fast nederst rundt kanten på kaken. Fyll perleformen med hvit masse og press det godt ned ved hjelp av et kjevle. Ta en skarp kniv og skjær forsiktig vekk den overflødige massen. Pass på at du ikke skjærer i selve formen. Press perlekanten ut av formen og fest den til kaken ved hjelp av spiselig lim. Hvis du ikke har en perlekantform, kan du rulle små runde kuler som du limer fast. b Fest figuren på kaken med litt spiselig lim. Pass på at du bestemmer deg for hvor bokstavene skal ligge, slik at du gjør plass til dem. b Lim til slutt på bokstavene. Legg dem gjerne på kaken før du limer dem fast, slik at du ser om du er fornøyd med plasseringen.

spiselig lim pensel

Bokstavutstikkere

92

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 92

29.01.13 12:46


Bursdagskaker_Materie_397180.indd 93

29.01.13 12:46


Monsterkake Monsterkake kan være morsomt å lage til en barnebursdag med litt skremmende effekter. Mange barn synes det er spennende med monstre, romvesener eller andre figurer, noe som gjenspeiler seg i mange av barnetegnefilmene som er laget. Dette monsteret er ganske snilt.

Du trenger:

Slik gjør du:

to runde kakebunner med en diameter på 15 cm

b Begynn

en halv sportsballkake grønn masse til å dekke kaken med skjærehjul litt hvit, blå og svart masse til øyet runde utstikkere til øyet spagettistrå til antennene spiselig lim pensel

med å fylle de to kakebunnene med krem. Sett dem oppå hverandre. Ha krem på toppen av de to kakene som nå står oppå hverandre, og sett til slutt den halve runde kaken på toppen. Du får en halv rund kake ved å steke kaken i en halv sportsballform. b Dekk så hele kaken med et tynt lag krem. b Kjevle ut grønn masse til lokk og legg det over kaken. Glatt ut toppen og øverste del av kaken med en kakejevner, men la resten av lokket bare falle naturlig ned i fine bølger. Skjær rundt kanten nede med et skjærehjul. b Trykk ut en stor sirkel av hvit masse som skal være øyet. Lim det et godt stykke oppe på kaken. Lag en ny sirkel i blå masse som du limer på den hvite. Så lager du en mindre svart sirkel som du limer på den blå. Til slutt kan du lage en bitte liten hvit sirkel som du legger i overgangen mellom det svarte og blå i øyet. Da får øyet litt mer liv. Nå har du laget et stort øye som du limer på. b Kjevle ut litt svart masse, og skjær den ut til en månesigd som skal være munn. Skjær ut noen spisse trekanter i hvit masse som skal være tenner. Lim tennene på den svarte munnen. Lim på munnen under øyet. b Rull ut to pølser til antenner i samme farge som kroppen. Stikk et spagettistrå gjennom antennene slik at de blir stive. La det stikke litt spagetti ut på hver side. Fest antennene ved å stikke spagettistråene ned i hodet. Bruk litt lim i festet. Rull ut to små kuler som du fester med lim på toppen av antennene der det stikker ut litt spagettistrå.

94

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 94

29.01.13 12:46


Bursdagskaker_Materie_397180.indd 95

29.01.13 12:46


TIPS Lag gjerne flere capser da kakebunnen er litt lite n, eller ser ver muffins elle r cakepops i tillegg.

D

Capskake Capskake kan være et alternativ til ungdommer, eller kanskje til far. Kanskje junior i huset har en favorittcaps som du kan kopiere? Dette er et forslag til hvordan du kan lage en caps, men du kan gjerne pynte med bursdagsbarnets egen favorittlogo, enten det er en hiphopcaps, en gangstercaps, en New Era-caps eller noe annet.

Du trenger:

Slik gjør du:

en kakebunn stekt i en halv sportsballform

b Hvis

blå og litt rød masse skjærehjul modelleringsverktøy med tagger til å lage søm og en med litt spiss kant til å lage linjer to sirkelutstikkere av forskjellig størrelse spiselig lim pensel

du vil fylle kaken med krem, bruk bare et tynt lag slik at kaken ikke mister formen. b Dekk deretter kaken med et tynt lag krem. b Kjevle ut blå masse og dekk kaken. Legg kaken på et fat. Skjær ut bremmen til kapsen og legg den inntil kaken. b Lag linjer i capsen, seks linjer som alle møtes på toppen av capsen. Bruk et verktøy med tagger og lag sømmer på hver sin side av linjene. Lag også søm langs kanten av bremmen. b Rull ut en kule av rød masse og press den litt flat. Lim den fast på toppen av capsen der alle linjene møtes. b Kjevle ut litt rød masse og lag en C for Chicago Cubs. Stikk ut en sirkel og en mindre sirkel inne i den, slik at du sitter med en bokstav O. Skjær vekk en bit til høyre slik at du sitter igjen med en C. Lim den fast på fronten av capsen.

Sportsballform

96

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 96

29.01.13 12:46


Bursdagskaker_Materie_397180.indd 97

29.01.13 12:46


Sukkersøtt Denne pastellfargede kaken i to etasjer er noe for alle barn. Du kan lage kaken i de fargene bursdagsbarnet liker best. Rundt kanten er det festet tyggegummi­ kuler for et fargerikt innslag.

Du trenger:

Slik gjør du:

en rund kake, 20 cm i diameter og en rund kake, 15 cm i diameter

b Fyll

trepinner og pappfat rosa, lilla og hvit masse skjærehjul tyggegummikuler i forskjellige farger spiselig lim pensel kakelys i forskjellige farger

kakene og dekk dem med et tynt lag krem. Penest blir de hvis kakene er like høye. Den minste kaken skal stå på et pappfat som har akkurat samme diameter som selve kaken. Pappfatet skal ikke synes, men være til støtte når kakene stables oppå hverandre. b Kjevle ut lilla masse og dekk den største kakebunnen. Sett kaken på et fat. Kjevle ut hvit masse som skal være litt større en diameteren på kaken. Legg gjerne kakeformen til kaken oppå den hvite massen slik at du har et mål å forholde deg til. Ta et skjærehjul og skjær i bølger rundt kakeformen. Fest den hvite massen på det lilla lokket, slik at bølgene kommer over kanten på kaken. b Kjevle ut rosa masse og dekk den minste kaken. Kjevle ut hvit masse og gjenta det du gjorde med den største kaken. b Skjær til tre trepinner eller plastpinner som du stikker ned i den underste kaken. Sett så den lille kaken oppå den store kaken. Pass på at du får den lille kaken midt på den store, bruk gjerne en linjal og mål. b Dekk den nederste kanten på begge kakene ved å lime fast tygge­ gummikulene. Du kan også rulle dine egne kuler av sukkerpasta eller marsipan og feste rundt kanten. b Rull noen kuler av rosa og lilla masse, antall kuler etter antall lys du skal ha på kaken. Sett kulene i en sirkel på toppen av kaken og fest dem med spiselig lim. Press forsiktig ned et kakelys i hver kule.

98

Bursdagskaker_Materie_397180.indd 98

29.01.13 12:46


Bursdagskaker_Materie_397180.indd 99

29.01.13 12:46

Bursdagskaker  
Bursdagskaker  

Lag flotte bursdagskaker.