Issuu on Google+

P O RT F O L I O Maria Camila Coronado C.


Table of Contents

Uptown Mounds

[2]

CONVIVE II

[8]

POZ N Public Space Master Plan Feasibility

[16]

Fucha River Eco-Park

[18]

Museum of Modern Art for Bogota

[24]

Museum of National History for Buenos Aires

[28]

Museum of Wine for Santiago

[32]

Alpine Hutt

[34]

Resume

[45]


Uptown Mounds Resilient Urban Living by the River Nashville, TN Urban Land Institute Competition Entry Team Project 2014

Uptown Mounds is Downtown Nashville’s new residential neighborhood. It provides opportunities for healthier urban lifestyles and adapts to the site’s hydrological conditions. This new development helps transitioning towards an urban living that embraces the environment and fosters a healthy community. This project draws inspiration from the platform mounds built by the indigenous Mississippian culture. They occupied areas along the Mississippi River and its tributaries that were prone to flooding. The Mississippians built mounds to protect their most important and sacred buildings from the water. Uptown Mounds utilizes this design strategy to improve Nashville’s resiliency. Currently, the site experiences severe damage and disruption during flooding. This development combines a series of strategies to enliven the neighborhood and adapt it to floods. Uptown Mounds adds value to the property and ecology of the site by integrating the floodwaters with the landscape. The development is organized along a network of canals. It uses earthworks to create these floodways and raise the buildings on mounds. The excavated soil from the park along the Music City Bikeway and the canals is used in building these mounds. The canals create a network of green infrastructure that connects Uptown Mounds to Downtown and the Cumberland River, creating an articulation between both natural and urban environments at a regional scale. One of the main features of Uptown Mounds is the relocation of the Farmer’s Market to an existing warehouse structure that occupies the riverfront. This project recognizes the Market’s potential as cultural hub and reclaims the waterfront for the public. The new location enhances local economies and makes healthy food readily available to the community, while creating great potential for development on The Bicentennial Mall. The Music City Bikeway serves to link the city and the river. The Bikeway connects a series of Nashville’s cultural destinations through landscape infrastructure. Uptown Mounds becomes Nashville’s premiere urban neighborhood and a catalyst for a healthier and more resilient lifestyle.

[2]


[3]


The relationship between nature and the built environment is enhanced at every scale in order to create resiliency. The design of the buildings includes PV panels for energy production and green roofs for residential urban farming. Each block has a sump that collects rainwater from the green roof and the courtyard’s bioswale. This water can be reused for non-potable uses or poured back to the canals.


CONVIVE II Social Housing and Urban Design Choco, Quibdo National Student Competition - Third Prize Team Project 2007

[8]


The CONVIVE competition is done annually between the country’s schools of architecture. It promotes proposals that improve the habitat of the poorest places in Colombia. The project was located in the outskirts of the city of Quibdo in Choco in the middle of the rain forest. The proposed urban plan contemplated a Circunvalar Avenue combined with transversal creeks that acted as ecological corridors connecting the project with downtown Quibdo. This link aimed at recovering the ecological value of the creeks and unifying the city, which is currently disaggregated by the geographical features and local vegetation. The zonal planning took into account the neighboring areas. The project became a demonstration project for the development of new housing, as it created its relationship with the new facilities, bicycle paths, ecological corridors, and Circunvalar Avenue included in the plan.

[9]


[10]


[11]


The housing complex was proposed in a radial structure that took advantage of the terrain’s slope. It created large spaces between the housing blocks while preserving the local vegetation. A plaza was left as a link to the Circunvalar Avenue, where the new facilities are placed. From this plaza, a central commercial axis was traced serving as a hinge between the avenues and the bicycle routes. These in turn connected to the other side of the axis. The proposed zones for the neighboring constructed wetlands alleviated the city’s lack of a proper aqueduct and sewage system. Three types of housing were included in the proposal. They varied according lighting conditions of the location. Two of these had the possibility of establishing commerce on the first floor to promote local economies. The housing’s simple display was based on a reinterpretation of the traditional living quarters of the region, along with bioclimatic concepts related the local climate.

[12]


[13]


[14]


[15]


POZ North Public Space Master Plan Feasibility Bogota, DC Urban Development Institute of Bogota Professional work - Architect Contractor 2010

Tree Species - Landscape Identity [16]

The POZ North Master Plan was developed by the Urban Development Institute to plan Bogota’s expansion towards the north. The project seeks to avoid the trend of uncontrolled growth that has been a constant in the city, as this area represents the last piece of land left for expansion within the city limits. The feasibility study consisted in the pre-design and budget of the main and secondary roads of the area, as well as the public space of the project. The design was done following all the city’s current public space regulations. All the work was done in group, inside the projects office of the Urban Development Institute. My contribution was mostly concerned with the landscape design of the project. The project’s design sought to articulate the main ecological structure of the city, and to give each road an identity through tree species and landscape elements.


Tree Container Proposal

Road Intersections

Road Sections [17]


Fucha River Eco-Park River Restoration Project Bogota, DC Final Career Project Individual Project 2009

[18]


[19]


Water Treatment Process

Zones of the Park

[20]

Location


Section through The River

Section through The Plazas


Park Layers

Architecture

One of the most serious problems in the city of Bogota, is the loss its rivers to the collection of waste waters. The worst situation can be found in the industrial areas within the city. In these areas, waste is directly discharged into water streams, visibly contaminating them. The project is located on the banks of the Fucha River, one of the three most important rivers in Bogota. The river is an ecological link between the city’s Eastern Mountain Range and Bogota River to the west. For this reason, the park becomes a point of attraction, helps shape the corridor, and weaves the fabric of the city’s public areas.

Tree canopy

At a local scale, the Fucha River acts as a physical boundary between a new residential area and an established industrial area. The park then serves a dual function: first to serve as a place of recreation and a service provider for the new population; and second to mitigate the impact of the industrial area. Within the park are located a series of green areas, services and facilities around a water surface. All the different spaces have their own theme and are built from the local vegetation. Both native and nonnative vegetation are used for the wetland ecosystem. The tours are arranged organically, according to the geometry of the water surface, which is located inside the river’s ancient flood plain. This serves as a reminder of the fact that for thousands of years, Bogotá was a region filled with wetlands. The park is designed from a sustainable city concept. It is a metropolitan park that functions as a natural treatment plant for the waste water produced by the nearby industries. The park has a combination of constructed wetlands and bioswales that receive the polluted water and process it to return clean water to the Fucha River. The project thus creates environmental awareness, and performs a specific action that benefits the entire city.

Grass

Meadows

Water

[22]


[23]


Museum of Modern Art for Bogota Inspired by the work of Alvaro Siza Bogota, DC Team Project 2008

[24]


The project was designed starting from an analysis of Alvaro Siza Vieira’s work and his architectural concepts. The museum is located in the same location as the existing museum in downtown Bogota and consists of 2 parts in equilibrium. The first block contains the public spaces: a library and a cafÊ bar. The second one contains a volume for showrooms and a horseshoe- shaped auditorium. The auditorium becomes a large cylinder that intersects the empty space left by the horseshoe. These two parts are connected by a semicircular volume that acts as a juncture and becomes the entrance to the building. The project used various elements of Siza’s style and architectural language. Within these elements, for example, is the suggestion of spatial continuity, the use of cylindrical skylights, the appearance of a baseboard at certain points, the generation of anthropomorphic analogies on the facades and the perception of the building as a large, white, solid volume.

First floor Plan [25]


[26]


Lighting and Acousticts

Auditorium Section [27]


Museum of National History of Buenos Aires Urban Regeneration Project Buenos Aires Exchange Semester at the University of Buenos Aires Individual Project 2008

[28]


The project is located in the southern dock of the city of Buenos Aires. The area is currently a port and industrial area with potential for urban regeneration and the development of high-rise housing and urban facilities. The museum is inserted into a park near the Río de la Plata. It blends with the landscape and is mounted atop the Rio de la Plata as an extension of the park’s terrain, creating a green roof; a large piece of public space over the river. The project consists of a series of interconnected volumes, which contain the various parts of the program. Two parallel bars with exhibition halls, and a volume across with the public areas of the museum: the library and the cafeteria. These volumes make up the central space of the main hall, which is based on a principle of open space, where closed spaces are arranged as hermetic boxes, floating within space. Access to the museum is given by a ramp that sinks into the ground like a dark cave. When reaching the main hall, the dark cave-like space becomes open and fully illuminated.


First Floor Plan

Second Floor Plan

[30]


Lighting Studies

Project image

[31]


Museum of Wine for Santiago The Break Santiago de Chile Competition entry Professional Team Project 2010

The project is located in the San Cristobal Hill in the city of Santiago. The idea of the competition was to reassert the importance of wine as the national symbol of Chile, through a major urban action. The proposal puts the museum within a trench across the mountain and creates a link between the city’s north and south. There are various exhibition halls along the route, evoking different senses through the materials. Smell, touch, taste, sight and hearing come into full immersion in the project. It elicits the idea of a cava as a grotto and man’s intervention of land to cultivate wine.

[32]


[33]


Alpine Hutte - Hochwildehaus Eye of the Mountain

EYE OF THE MOUNTAIN

Oetz Valley, Austria Team Project 2013

The Hochwildehaus is located in the Alps at 2800m above sea level and it serves as a place to stay for hikers. The idea of the Project was to design new quarters for the Hochwildehaus that could house 25 guests and a host only during the summer months when the hut is used. The building is an aerodynamic volume that is placed according to the wind, the views and the solar path of the site to respond to its surroundings. It blends with the landscape through form and function. It opens itself in the common areas to the views, and provides very compact spaces in the private areas to keep the heat inside. The project is energy independent given the characteristics of its location. It uses a combination of multiple systems to achieve this. It is a resilient building in a difficult environment. It uses solar PV panels on the roof and solar air collectors on one of the outdoor walls to heat different areas of the building and through a radiant core and a wall of the dining area. It also utilizes thermal collectors on the deck railing to heat the water. The water is usually taken from the glacier. The project is designed for fast construction. Due to its location, the construction materials have to be carried by helicopter, and need to be put in place as fast as possible. The design uses laminated wood prefabricated panels that can be carried by helicopter and assembled in three days.

System of Systems = Resiliency

[34]


Fidelitashut

+2864 m

58

m

+2865 m

+2868 m

Hochwildehaus

23 m

20

m

Zollhaus

Cable car line

+2859 m

[35]


Section

[36]


E 6:00

9:00

03:00

N

12:00

00:00

21:00

S

15:00

18:00

W

First Floor Plan

Climate Analysis

Second Floor Plan

[37]


68 ยบF / 20 ยบC

65 ยบF / 18 ยบC

Unconditioned

Conditioned

Thermal Comfort concept

Building use

Heating Kitchen / Dining

15000

Heating Main Volume

30000

Domestic hot water 10000

25000

Lighting Other

5000 0

Renewables

PV

-5000

Solar Thermal Solar Air

-10000 -15000

Building Use

Energy Balance [38]

35000

Renewables

CHP

Back up system CHP

ANNUAL ENERGY USE (kWh)

ANNUAL ENERGY USE (kWh)

Ventilation 20000

20000 15000 10000 5000 0

Baseline Energy Use Comparison

Design


Dinning interior

Construction Phases [39]


PV 20ยบ

PV Tiles

Energy generation

Inverter CHP

Solar Thermal Collectors

ERV

Solar Air Collectors

Ventilation and heating Mechanical ventilation CHP Water heating

Hot Water System

Environmental Controls

[40]

Backup energy system

HRV

Inverter


Operable windows / Natural ventilation

Energy generation

PV Tiles

Radiant wall

Inverter Water Tank

Exhaust air Air Heat Pump Radiant heating

[41]


Section

[42]


Image of the Project

[43]


Maria Camila Coronado Cabrera mc.coronadoc@utexas.edu 512-2015700 2518 Leon St. Apt 312 Austin, TX 78705 Portfolio: http://bit.ly/1hzLO9e

Education LEED Green Associate GBCI 2014 Post Professional Master of Architecture Specialization in Sustainable Design University of Texas at Austin Austin, TX Expected graduation - May 2014 Bachelor of Architecture Minor in French Language and Culture Universidad de Los Andes Bogotá, Colombia 2010

Software Skills Autocad Revit Equest Sketchup Illustrator Photoshop Indesign ArcGis Office

Languages Spanish French English

Work experience in Architecture and Urban Design Architect at the Urban Development Institute of Bogotá - IDU August 2010 – July 2012 Assistance in diverse projects related to architecture, public space design, urbanism, landscape architecture, and administrative work for the Projects Department. Support the urban design office inside the Projects Department, as landscape architect in the feasibility study for Bogota’s North Zone Planning Project -POZN. Collaboration in the creation of the Monuments inventory of Bogota, to transfer them to the Cultural Patrimony Institute of the City -IDPC. Help in the development of the Bank of Projects of the Institute including the diagnosis, evaluation, and prioritization. Assistance in the creation of a data base of public space projects for the development plan of the 2012 - 2016 mayoral period. Review of the design for the sidewalks of the Parkway in Bogota, and proposal of a landscape architecture improvement. Collaboration with Architect Jairo Coronado 2008 /2009 / 2010 Collaboration with the architectural drawings of the following projects: Villa Soledad houses [2010] , House in Zipaquira [2009], and Cafeteria for ECOPETROL provincia [2008].

Work experience in Research Graduate Research Assistant at the University of Texas at Austin Spring 2013 Research assistance for Professor Fernando Lara. Development of interviews and co-authorship for the article Drawing Institutions. The Interviews were performed to 17 architects on different Latin American countries to inquire about the processes of public space construction in the region. The article was presented in the SAL -Seminario de Arquitectura Latinoamericana- of 2013 in Bogota.

Graduate Research Assistant at the Universidad de Los Andes January 2010 - March 2011 Research about the work of Colombian architect Rogelio Salmona, and its relationship with the development of Bogotá. Production of graphic material for the research project ‘s book. Coordination of the project, and administrative duties for publication.

Honors and Awards First Prize Architecture and Urbanism Prize Cogburn Family Foundation The University of Texas at Austin 2014 Third Prize CONVIVE II - National Student Competition Architecture and Urban Design ESCALA Magazine 2007 Honorable Mention Final Career Project Universidad de Los Andes 2010 Graduate Dean’s Prestigious Fellowship Supplement University of Texas at Austin 2013-2014 Cum Laude Degree for Academic Excellence Universidad de Los Andes 2010 Third place National Exam of Higher Education Architecture Section 2009



Portfolio Maria Camila Coronado