Procordia

Page 1

Mat, miljö & människor Vårt ansvar – CSR 2011/12


© Procordia Food 2012 | Form: Fikon Design AB Text Caroline Alesmark Foto Kennet Ruona, sid 2-3, 8, 9, 16, 19, 23, 25, 36, Helén Knutsson, omslagsbild, sid 21, Leif Johansson, sid 5, Linda Lauterbach, sid 7 Anders Ebefeldt, sid 11, 12, 14, 15 Niclas Sandberg, sid 13 Åsa Larsson, sid 30 Andreas Hansson, sid 31 Fabian Björnstjerna, sid 39 Cecilia Sjöholm, sid 27, 32, 35


Procordia tillagar mat och dryck med kärlek och omtanke om människor och miljö.


INLEDNING

Vår syn på CSR Procordia är ett av Sveriges ledande livsmedelsföretag med välkända varumärken – vi brukar säga att vi har Sveriges godaste: Felix, Bob, Ekströms, Önos, Risifrutti, Grandiosa, Fun Light, Liva Energi, Den gamle fabrik och Paulúns.

Vi vill kunna erbjuda ett brett urval av mat och dryck som lämpar sig för olika tillfällen; frukost, mellanmål, lunch och middag. Vi vill erbjuda såväl ekologiska och hälsosamma alternativ som njutningsmat – ledstjärnan för oss i tillagningen av all mat och dryck som vi säljer är att den ska smaka gott och vara tillagad med kärlek och omtanke om människor och miljö. Förtroende ska genomsyra allt – vårt arbete, våra relationer, våra produkter och vår roll i samhället. Corporate Social Responsibility – CSR – handlar för oss om att vårda och utveckla förtroendekapitalet och bidra till en positiv samhällsutveckling genom att ta ansvar för mat, miljö och människor. Vi utgår från EUs definition och strävar efter att integrera miljöhänsyn, social och etisk hänsyn, konsumenthänsyn och hänsyn till mänskliga rättigheter i våra beslut. Genom att vara en trygg, pålitlig och ansvarskännande leverantör vill vi tillsammans med våra samarbetspartners bidra till ett hållbart samhälle. Vi vill även att våra medarbetare ska känna stolthet över att vara en del av Procordia. Detta är våra löften: • Vi ställer höga krav på den mat vi tillagar • Vi värnar om miljön • Vi arbetar för ett hållbart jordbruk • Vi har högt ställda krav på affärsetik och integritet • Vi arbetar med leverantörer som agerar ansvarsfullt • Vi är lyhörda gentemot omvärlden • Våra arbetsplatser ska ha en god, säker och utvecklande arbetsmiljö Vår CSR-strategi bygger på den internationella standarden för socialt ansvarstagande, ISO 26000. Genom vårt moderbolag Orkla har vi skrivit på FNs initiativ Global Compact, där vi förbinder oss att ta ansvar för mänskliga rättigheter, arbetsrätt och miljö samt motverka korruption. Vi är en del av Orklas hållbarhetsrapportering enligt GRI – Global Reporting Initiative.

4 Procordia CSR

Innehåll Inledning Vår syn på CSR

4

Mat, miljö och människor – vårt ansvar

5

Bra råvaror, goda recept och stort engagemang

6

Mat Vår kärlek till mat och dryck

8

Skolköket – barnen är vår framtid

12

Uppdrag: Att ge äldre och sjuka energi att orka mer

14

Mat – våra prioriterade områden

16

Miljö Vi vill skydda naturen

18

Hälsosammare och miljövänligare

20

Omtanke om miljön – det hållbara jordbruket

22

Miljö – våra prioriterade områden

24

Vårt miljöarbete i siffror

26

Människor Vår historia och företagskultur

29

Vi arbetar mot samma mål

30

Bageriet i Vansbro slår rekord

32

Medarbetare – våra nyckelområden, mål och aktiviteter

34

Våra medmänniskor

37

Kunskap och engagemang ger framgång

38


INLEDNING

Mat, miljö och människor – vårt ansvar För oss på Procordia handlar CSR om att vårda och utveckla förtroendekapitalet och bidra till en positiv samhällsutveckling genom att ta ansvar för mat, miljö och människor. CSR-rapportens syfte är att beskriva hur vi tar vårt ansvar, hur vi mäter och följer upp, och vilka utmaningar vi har. En av våra hjärtefrågor är att bidra till ett hållbart jordbruk. Under 2011 har vi arbetat med att ställa krav på och stötta IP-certifiering av våra kontrakterade grönsaksodlare. Vi gjorde också investeringar i vår anläggning i Eslöv för att kunna ersätta certifierad palmolja med rapsolja i friteringen och stekningen av Felix friterade potatisprodukter och köttbullar. Vi organiserade även tävlingen Årets FELIX för första gången – syftet är att lyfta fram och inspirera vardagshjältarna som lagar skolmaten. Hösten 2011 inledde vi ett omfattande arbete med att engagera medarbetare i utvecklingen av vår CSR-strategi enligt den nya internationella standarden för socialt ansvarstagande, ISO 26000. Vi har identifierat fyra områden som vi ska lägga extra stor kraft på att utveckla under de närmaste åren: CSR som styrinstrument, Vårt ansvar i leverantörskedjan, Vårt miljöansvar och Transparens och samhällsengagemang. CSR och ansvarskänsla ska vara en naturlig ingrediens i vår företagskultur och vår styrning och genomsyra vår utveckling av mat, dryck och förpackningar. Vi siktar högt när vi sätter våra mål. Det är min absoluta övertygelse att vi genom goda samarbeten, starkt och tydligt ledarskap och en ansvarskännande och värderingsstyrd kultur kommer att nå mycket långt. Jag ser fram emot att vara med på denna resa tillsammans med mina kollegor inom Procordia och våra kunder, leverantörer och samarbetspartners! Allt gott! – Kontakta mig gärna om du vill veta mer om hur vi arbetar med vårt ansvars-

Mikael Aru, vd Procordia mikael.aru@procordia.se

tagande eller har idéer och förslag som vi kan ta vidare i vårt CSR-arbete!

Procordia CSR 5


INLEDNING

Bra råvaror, goda recept och stort engagemang Maten och drycken vi tillagar och säljer når konsumenterna via dagligvaru- och servicehandeln samt via offentliga kök, storhushåll och restauranger.

Vi har en aktiv dialog med kunder och konsumenter för att kunna utveckla produkter och sortiment utifrån aktuella önskemål och behov. Vi erbjuder ett brett urval av mat och dryck för olika tillfällen – frukost, mellanmål, lunch och middag. Sedan lång tid tillbaka arbetar vi systematiskt med att utveckla vår matlagning så att den ska likna den i hemmet. Vi lagar mat från grunden med bra råvaror, goda recept och stort engagemang. All mat testlagas och bedöms i vårt provkök och tillagas sedan i större volymer och kärl på våra olika anläggningar runt om i landet. I Eslöv lagar vi färdigmat och potatisprodukter samt lägger in grönsaker. I Tollarp kokar vi sylt, marmelad, gelé och äppelmos och i Fågelmara gör vi våra såser, till exempel ketchup och dressingar. I Örebro tillagar vi Risifrutti, torra desserter och soppor. I Kumla gör vi drycker, kyld färdigmat och krämer. Och i vårt bageri i Vansbro bakar vi våra pizzor och pajer.

En del av Orkla Procordia har cirka 1 000 anställda och omsatte 3,3 miljarder kronor 2011. Vi ingår i den norska koncernen Orkla, som är noterad på Oslobörsen.

För mer information om oss och våra ägare besök gärna www.procordia.se och www.orkla.no

6 Procordia CSR

Vår affärsidé Procordia är ett svenskt företag som tillagar, marknadsför och säljer mat och dryck under starka, välkända varumärken.

Vår vision Vår kärlek till mat och dryck ska vinna svenska folkets hjärtan.

Våra kärnvärden Närhet Vi lever nära naturen, nära råvarorna och – framför allt – nära våra arbetskamrater och våra kunder. Vi har lärt oss en sak genom åren – den mat vi själva älskar, den älskar också våra konsumenter. Kärlek till mat och dryck Kärleken till mat och dryck är grunden för allt vi gör. I detta ingår kvaliteten på råvarorna, passionen för recepten, trygghet i tillagningen och säkerheten i leveransen. Nyfikenhet Vi arbetar för att utveckla framtidens mat och dryck. Nyfikenhet är vår drivkraft och vi är öppna för nya idéer, synsätt och smaker. Vi vill förnya oss och ta till oss nya recept, smaker och influenser som våra konsumenter och kunder efterfrågar.


INLEDNING

Våra varumärken Vi tillagar och säljer mat och dryck under en rad välkända varumärken: Felix, Bob, Ekströms, Önos, Risifrutti, Grandiosa, Fun Light, Liva Energi, Den gamle fabrik och Paulúns. Samtliga namn är skyddade och ägs av Procordia Food AB eller annan tredje part.

Våfflor kan vara så mycket mer än bara efterrätt. De blir precis vad du gör dem till. Här är några tips på smaskiga toppings.

Matiga förrättsvåfflor • Getost, sallad eller skott, tärnat päron, rostade solrosfrön och örter. • Crème fraiche, skivad rödlök, skånsk spickeskinka, chili efter smak, soltorkade tomater och örter. • Smetana eller yoghurt, dillkvist, räkor, tärnad tomat, limeskal eller limeklyfta.

Procordia CSR 7


MAT

Vår kärlek till mat och dryck Den mat och dryck Procordia tillagar ska vara god, näringsriktig, säker och prisvärd. Vi vill erbjuda såväl ekologiska och hälsosamma alternativ som njutningsmat.

Som ett av Sveriges ledande livsmedelsföretag påverkar vi svenska folkets hälsa, både direkt och indirekt. Vi vill finnas med vid varje måltid under dagen och vara en del av alla människors vardag. Vår mat och dryck finns i skafferier och kylskåp i de svenska hemmen, på skolan, inom sjukvården, äldreomsorgen, och caféer och restauranger. Vår roll är inte bara att erbjuda god, variationsrik, genomtänkt och näringsriktig mat. Vi vill även inspirera till bra matvanor och förenkla vardagen. Maten ska smaka gott, hålla hög och jämn kvalitet samt vara lätt och smidig att tillaga – ibland inom snäva ekonomiska ramar.

Näring och hälsa För oss känns det både angeläget och naturligt att ha näring och hälsa som ett av våra fokusområden. Vi har varumärken som Paulúns och Liva Energi med starka hälsoprofiler och vi arbetar systematiskt med att se över näring och innehåll i alla våra recept. Vi har egna näringsexperter och dessutom en dietist som arbetar särskilt med att utveckla Liva Energi. Under de senaste åren har vi haft fokus på att se över socker, salt, fett och tillsatser i all vår mat och dryck för att minimera dessa i alla våra recept och produkter. För att främja folkhälsan väljer vi att använda joderat salt i våra produkter, trots att detta innebär en merkostnad för oss. Undantaget är våra grönsaksinläggningar – spadet hälls ändå ut av konsumenten. Vi deltar även i ett nationellt initiativ med målet att sänka den svenska saltkonsumtionen. Vi följer forskningsrön och samarbetar med universitet och högskolor. Under 2011 hade vi 12 800 kontakter med kunder och konsumenter genom vår konsumentkontakt. Kontakterna är värdefulla och vi följer noggrant upp dem – synpunkterna bidrar till vår produktutveckling. Konsumentkontakterna har till exempel resulterat i att vi lanserat laktosfri Risifrutti. Ärlig och god mat Procordia står för ärlig och god mat. En avgörande faktor för oss i utvecklingen av våra recept är smaken. Vi har lärt oss en sak genom åren - den mat vi

8 Procordia CSR


MAT

själva älskar, den älskar också våra kunder och konsumenter. Vi lägger därför stor kraft på att smaktesta vår mat och dryck. Vi tillagar vår mat och dryck i Eslöv, Tollarp, Fågelmara, Örebro, Kumla och Vansbro och säljer den huvudsakligen på den svenska marknaden. Volymmässigt är våra råvaror till största delen odlade i Sverige. Samtidigt är vi beroende av att köpa råvaror, ingredienser och andra varor från hela världen Vi vill att våra leverantörer lever upp till våra krav och värderingar. Vi strävar efter insyn i hela inköpskedjan när vi köper in råvaror, både från Sverige och andra länder. Procordia väljer att handla från leverantörer som kan ge säkra råvaror med hög och jämn kvalitet.

Ingredienser och tillsatser Sedan 1992 arbetar vi med att minimera och ta bort tillsatser. Många av de tillsatser vi använder förekommer även i matlagningen hemma i köket, t.ex. natriumbensoat, citronsyra och pektin. Tillsatser ska användas enbart när det är nödvändigt, de ska kunna motiveras och ha tydlig nytta för konsumenten. Vi undviker konserveringsmedel, smakförstärkare och andra tillsatser och byter ut dem mot naturliga alternativ – utom när de behövs för matsäkerhet och kvalitet. Vi använder helst naturliga färgämnen och aromer och använder inte industriellt framställda transfetter. Vi använder inte animaliska råvaror i produkter, där man inte förväntar sig det. Fun Light Green – sötad med steviolglykosider I början av 2012 lanserades FUN Light Green, sötad med steviolglykosider. Vi har utvecklat FUN Light under de senaste åren och i dag innehåller alla våra drycker från FUN Light endast naturliga aromer och färgämnen. FUN Light Green kompletterar FUN Light Original, som är sötad med aspartam. Sötningsmedlet steviolglykosider utvinns ur stevia, en ört inom familjen Asterväxter (Asteraceae) och släktet krysantemum (Chrysanthemum). Stevia kallas på svenska sötflockel, honungsplanta eller sockerplanta. Stevia har sitt ursprung i Sydamerika och har där använts som te-dryck sedan flera hundra år.

Procordia CSR 9


MAT

KRAV-märkta och ekologiska produkter Vi vill gärna tillaga och erbjuda ekologiska och KRAV-märkta produkter. Våra anläggningar i Fågelmara och Eslöv är KRAV-kontrollerade. Trots vårt mål att lansera fler KRAV-produkter minskade antalet från 21 till 16 produkter under 2011. Vi får in fler reklamationer på ekologiska produkter än på övriga produkter, eftersom de förstnämnda inte innehåller konserveringsmedel och därmed har kortare hållbarhet. Försäljningen av vår satsning Bob Be Natural saft, sylt och marmelad utan andra tillsatser än citruspektin, motsvarade tyvärr inte våra förväntningar utan lades ned. Däremot går Felix ekologiska ketchup bra. Det finns en ökande efterfrågan från offentlig sektor på KRAV-märkta och ekologiska produkter och vi fortsätter vår strävan att utveckla fler. Vi har bland annat lanserat Lunnaköttbullen och ekologiska potatisbullar för offentlig sektor. Omsorg om djuren I våra riktlinjer för kött och köttråvaror ställer Procordia krav på god djuromsorg. Köttet i våra produkter ska ha hög kvalitet och komma från djur som mått bra. Alla leverantörer av kött och köttprodukter måste uppfylla våra krav innan vi godkänner dem. Allt vårt färska griskött är svenskt. Det färska nötköttet köper vi huvudsakligen från Irland, Sverige, Österrike, Tyskland och Nederländerna. Vi märker inte våra köttprodukter med ursprungsland, eftersom vi köper från utvalda godkända leverantörer, inte från specifika länder. Vi gör regelbundet genomgångar av innehållet i all mat vi tillagar. Följande tillsatser och råvaror används inte i den mat och dryck vi lager och säljer i Sverige • industriellt framställda transfetter • genmodifierade råvaror (GMO) • bestrålade råvaror • azo-färgämnen • kinolingul • antioxidationsmedel bha och bht • natriumglutamat och andra smakförstärkare • sukralos

10 Procordia CSR

FELIX barometern Förtroende, nyfikenhet och lärande är självklara utgångspunkter för oss i alla våra relationer – det är viktigt för oss att veta vad våra kunder och konsumenter tycker. Under 2011 genomförde vi vardagsundersökningen FELIX barometern med hjälp av analysföretaget United Minds, för att få nya insikter i svenskarnas syn på vardagsmåltiderna. Tusen personer från 18 år och uppåt deltog i undersökningen och fick bl.a. svara på frågor om vem som bestämmer vad som ska ätas i hushållet, hur ofta de lagar mat på vardagar, hur vardagsmiddagen ser ut och hur lång tid matlagningen tar. Resultatet av undersökningen var glädjande. Svenska folket äter tillsammans och uppskattar vardagsmiddagen, det är samling runt matbordet i stort sett varje kväll. Svenskarna håller fast vid maten som samlingspunkt för gemenskap och viktiga diskussioner. Bilden av den stressade familjen som inte hinner äta ihop stämmer inte och det där med att vi bara lagar mat 12 minuter per dag stämmer inte heller – vi lägger en dryg halvtimme dagligen på matlagning. Sextio procent av svenska folket tycker det är okej att köpa förberedd mat och att man inte alltid behöver laga från grunden. Med hjälp av FELIX barometern kan vi ta reda på så mycket som möjligt om hur människor har det och i förlängningen göra det enklare för alla att kunna njuta av god, lagad mat i vardagen. Att mötas runt en måltid och att ha tid att sitta ner och samtala är en omistlig del av människans livskvalitet.

För mer information om vår mat och dryck, besök www.procordia.se


MAT

Vinnarreceptet från Skinteboskolan som tog hem segern i Årets FELIX 2011. Läs mer om Årets FELIX på sidan 14.

Skintebobiffar Färsbiffar med fetaost serveras med timjanrostad potatis, zuccini & citronsallad och en crème med rostad pumpa. Biffar (50 portioner) 5 kg färs 450 g fetaost 4 gula lökar 1 kg rödbetor 4 dl ströbröd vatten ca 3 msk salt och 3 msk svartpeppar Pumpacreme 600 g pumpa 10 dl crème fraiche 1 tsk salt 8 msk sweet chili

Procordia CSR 11


MAT

Skolköket – barnen är vår framtid Vi på Procordia vill påverka vad som serveras på det offentliga matbordet. Många av oss är själva föräldrar till skolbarn och har föräldrar och mor- och farföräldrar inom äldreomsorgen. Vi vill att de ska få näringsrik och god mat. Vi träffar regelbundet kostchefer från hela landet. Vi ordnar utbildningar och deltar ofta som föreläsare i olika kunskapsseminarier.

Högt näringsinnehåll och hög kvalitet I juni 2011 började en ny skollag gälla som innebär att kommunerna ska erbjuda kostnadsfria skolluncher med ett bra näringsinnehåll. Procordias mål är att våra produkter ska hjälpa skolmatspersonalen att kombinera rätter som uppfyller kraven. Vi prioriterar rena produkter med så få ingredienser som möjligt. Årets FELIX Under 2011 drog vi igång en nationell tävling för landets skolkök: Årets FELIX. Målet är att stimulera inspiration, matglädje och kreativitet och att starta en ny tradition som utmanar och ger eldsjälarna i skolköken ett erkännande. Finalen hölls i vårt provkök i Eslöv under ledning av TV-kocken Tina Nordström. De tre finalisterna - Nordhemsskolan i Göteborg, Närlundaskolan i Ekerö och Skinteboskolan i Billdal – tog sig till final på grund av de råvaror de använder i matlagningen, samarbetet mellan ledning och övrig personal i köket, hantering av svinn och hur de får eleverna att våga prova nya rätter. En jury bestående av proffs inom mat- och restaurangvärlden och skolelever bedömde lagens matlagning och Skinteboskolan vann med ”Kyckling i fenomenal sås” och ”Skintebobiffar med timjansrostad potatis” (se recept på sid 11). För att minimera svinn tog Brian Mårtensen, måltidsutvecklare på Procordia, efter finalen tillvara alla råvaror som inte använts, kokade en stor omgång soppa, och tog med den till Frälsningsarméns härbärge i Malmö.

12 Procordia CSR

Lunnaköttbullen Efterfrågan på ekologiska produkter från det offentliga köket växer, samtidigt är lägsta pris ofta avgörande. Lagstiftningen kring offentlig upphandling gör att skolorna har svårigheter att kunna köpa mat odlad i sitt närområde. För Procordia är det en utmaning att möta kraven på låga priser och samtidigt möta ökad efterfrågan på ekologiska produkter. Vi har tagit fram en upphandlingsguide som ska hjälpa det offentliga köket i sin kravställan. Under 2011 utvecklade vi även Lunnaköttbullen – ett samarbete mellan Procordia, KC-Ranch och Lunds kommun och en satsning på närproducerat. Lunnaköttbullen är gjord på KRAV-märkt naturbetesnötkött från KC-Ranch i Revinge och tillagad enligt SärNär-konceptet av Procordia i Eslöv. Djuren går lösa på naturbete på Revingehed året runt, får inget kraftfoder under vintern utan bara det ekologiska foder som skördats på plats. Alla djuren behandlas varsamt och med respekt. Transporten till slakteriet är en kort resa eftersom slakteriet ligger ca två mil från Revingehed Lunnaköttbullen, som är är döpt av elever i Lunds kommun, lanserades till skolbarnen i kommunen och fick i provsmakningen gott smakbetyg. Felix SärNär Nästan vart tredje skolbarn har någon form av allergi och cirka 5-8 procent av barnen är överkänsliga mot någon form av mat eller dryck. För att undvika att någon känner sig utanför är det viktigt att alla barn kan äta samma mat – Felix SärNär kan serveras till alla skolbarn. Samtliga produkter i sortimentet är garanterat fritt från gluten, mjölkprotein, sojaprotein, laktos och äggprotein. Produkterna är godkända av Livsmedelsverket som gör regelbundna kontroller av produktionen i vår anläggning i Eslöv. Tillagningen sker helt enligt de krav som gäller för allergenfri produktion av livsmedel med t.ex. slutna produktions- och ventilationssystem. Personalen är specialutbildad och har extra stränga matsäkerhetsregler att rätta sig efter. Dessutom är alla råvaruleverantörer speciellt granskade och godkända.


MAT

Procordia CSR 13


MAT

Uppdrag: Att ge äldre och sjuka energi att orka mer Vi vill lyfta mellanmålets betydelse för äldre och sjuka. Tillsammans med vår dietist utvecklar vi mat och dryck under varumärket Liva Energi.

Undernäring är ett stort problem bland många äldre idag. Många äldre och sjuka kanske inte har orken, aptiten eller förmågan att äta tillräckligt för att få i sig rätt mängd energi. Så många som en av tre sjuka äldre är undernärda och många fler ligger i riskzonen för undernäring. Undernäring kan bland annat leda till högre infektionsrisk, ökad risk för fall, svagare muskler och en försämrad livskvalitet. Det är mot den bakgrunden vi vill lyfta mellanmålets betydelse och utvecklar särskilt energität mat och dryck. Elin Börjvall är legitimerad dietist och sedan våren 2011 anställd på Procordia som kundansvarig för att arbeta med varumärket Liva Energi. Elin samarbetar, tillsammans med produktchefen Pernilla Fagerlin, med kostchefer, dietister och kostombud inom äldreomsorgen i utvecklingen av Liva Energi. – Efter att ha jobbat som dietist på vårdavdelningar och servicehus inom äldreomsorgen vet jag att det finns ett stort behov av produkter som underlättar både för de boende och för personalen. Därför känns det väldigt inspirerande och givande att arbeta med Liva Energi. För många äldre och sjuka med dålig aptit är det viktigt att äta ofta för att få i sig tillräckligt med energi och näringsämnen. Liva Energi är särskilt utvecklad för dessa personer. – Det finns inte alltid tid att förbereda energirika mellanmål ute i verksamheterna idag och då är det bra att kunna ta till något som är färdigt och anpassat efter behov hos äldre och sjuka. Det är faktiskt så mycket som 30-50 % av det dagliga energiintaget som bör komma från mellanmål för den som är äldre eller sjuk, förklarar Elin, och betonar: – Jag tycker att det är oerhört viktigt att maten och drycken ska smaka gott. Det är en förutsättning för att våra konsumenter ska få i sig det de behöver. Vi strävar därför alltid efter både god smak och bra innehåll och sammansättning. Under 2011 arrangerade Procordia utbildningsdagar kring kost och energi i Umeå respektive Norrköping för undersköterskor och kostombud på avdel-

14 Procordia CSR


MAT

ningarna inom äldreomsorgen. Kost- och energidagarna syftar till att utveckla kunskapen om de särskilda närings- och energibehoven hos våra äldre. Procordia har sammanlagt arrangerat fem kost- och energidagar under två års tid och fortsatt utbildningssatsningen under 2012. Under varumärket Liva Energi finns idag tre produkter; en nypondryck, en äppeldryck och en ost- och broccolisoppa. Alla tre produkterna är koloniala, det vill säga de kan oöppnade förvaras i rumstemperatur. Nypondrycken innehåller dubbelt så mycket kalorier som normal Ekströms nyponsoppa. Den proteinrika ost- och broccolisoppan innehåller dubbelt så mycket både energi och protein som Felix ost- och broccolisoppa. Fler produkter från Liva Energi kommer framöver.

Gott och enkelt recept Omelett med ost och broccoli 10 portioner 1 liter LIVA Energi Ost & Broccolisoppa 10 st ägg, 1,5 dl vispgrädde 40 %, salt , vitpeppar Vispa ihop alla ingredienser och häll upp i en smörjd ungsform eller braspanna. Grädda i 175° C i 15-20 min. Omeletten är färdig när den är fast i mitten.

Vill du veta mer om Liva Energi eller

Tips! Det går lika bra att göra en portion i ett glas. Vispa

har du idéer till nya produkter?

ihop ett ägg med 1 dl soppa, 1 msk grädde och kryd-

Kontakta Elin Börjvall på mail

dor. Ställ glaset i mikron ca 2 minuter.

elin.borjvall@procordia.se eller

Näringsvärde/portion: kcal 275 (kJ 1152) Protein 15 g Fett 22 g Kolhydrater 6 g

telefon 0413-58 55 66

Fler mellanmålstips hittar du på www.liva.se

Procordia CSR 15


MAT

Mat – våra prioriterade områden De områden som har särskild prioritet är

av smoothie utan tillsatt socker.

näring och hälsa, kvalitet och matens

Tillsammans med andra livsmedels-

innehåll och märkning. Här redovisar

företag deltar vi i ett nationellt initiativ

vi övergripande mål, viktiga aktiviteter

med syfte att sänka den svenska salt-

och hur vi mäter och följer upp utveck-

konsumtionen. Vi använder huvudsak-

lingen inom dessa områden.

ligen joderat salt i våra produkter.

Näring och hälsa

ar för undersköterskor och kostombud

Mål: Vi ska aktivt medverka till konsu-

kring mellanmålets betydelse. Vi har

menternas hälsa, välbefinnande och

nära och täta dialoger med våra kun-

matglädje. Vi ska erbjuda och tillhan-

der och konsumenter. Vi följer forsk-

dahålla produkter som underlättar för

ning inom området och samarbetar

konsumenten att välja god, variations-

bl.a. med Antidiabetic Food Centre

rik och näringsriktig mat.

vid Lunds universitet.

Så här arbetar vi för att nå vårt mål:

Så här mäter vi: Antal lanseringar med

Regelbundna genomgångar av

hälsomervärden och försäljningsut-

recept, produktutveckling och nylan-

vecklingen av dessa.

seringar. Ytterligare satsningar på Felix SärNär, ett varumärke för allergi-

Rödbetssås

Under året arrangerade vi utbildning-

Kvalitet

ker (tidigare Liva SärNär). Produkter

Mål för kvalitet och smak: Vår mat och

anpassade för äldre med behov

dryck ska ha hög och jämn kvalitet

av energirik mat under namnet Liva

när det gäller smak, doft, utseende

1 l grönsaksbuljong

Energi, samt nyttiga och naturliga

och konsistens. Den ska väcka nyfi-

4 dl matlagningsgrädde

matvaror under varumärket Paulúns.

kenhet samt alltid leva upp till – och

300 g färska kokta skalade rödbetor

Procordia har utvecklat och lanserat

helst överträffa – våra kunders förvänt-

(kokta i lätt saltat vatten)

ett antal lättsockrade drycker – nya

ningar.

varianter av befintligt sortiment, lättKoka upp buljongen och tillsätt mat-

sockrade drycker för restauranger

Så här arbetar vi för att nå vårt mål:

lagningsgrädde. Koka upp och slå

och storhushåll. 2012 lanserade vi

Regelbundna kvalitetstester av pro-

buljongblandningen i en mixer och

även FUN Light naturligt sötad med

dukter, regelbundna genomgångar

tillsätt rödbetorna. Mixa till en slät och

steviolglykosider. Vi erbjuder numera

av recept, produktutveckling och

vackert rosa sås. Serveras till fisk, fågel

laktosfri Risifrutti. Vi har också lanserat

nylanseringar. Kontroll av råvaror och

eller varför inte en vegetarisk rätt.

Risifrutti & smoothie, där sylten ersätts

leverantörer baserad på BRCs (British

16 Procordia CSR


MAT

Retail Consortium) internationella mat-

Så här mäter vi: Antal reklamationer,

re och större livsmedelsföretag. Vi

Så här mäter vi: Antal tillsatser, KRAV-

säkerhetsstandard.

synpunkter och förslag från kunder

har GDA-märkning (Guideline Daily

märkta produkter, nyckelhålsmärkta

och konsumenter som vi noggrant

Amount) på i stort sett alla våra kon-

produkter och GDA-märkta produkter.

Mål för kvalitet och säkerhet: Den mat

följer upp. Ackreditering enligt den

sumentprodukter. Procordia har sju

vi lagar ska smaka gott, se god ut och

internationella standarden ISO 17025,

nyckelhålsmärkta produkter, vilket är

Utmaningar Våra viktigaste utma-

vara säker att äta samt hålla hög och

samtliga våra anläggningar är kontrol-

en ökning med två produkter jämfört

ningar inom kvalitet, näring och hälsa

jämn kvalitet.

lerade av tredjepartsorgan enligt BRCs

med 2010. Antalet KRAV-märkta pro-

är att:

Global Standard for Food Safety.

dukter minskade från 21 till 16 produk-

• fortsätta göra recepten så rena

Så här arbetar vi för att nå vårt mål:

Vi är godkända för att göra kontrol-

Matens innehåll och märkning

ter under 2011. Samtidigt lanserade

som möjligt, utan tillsatser, med god

vi två nya KRAV-märkta produkter –

smak och utan att påverka matsäkerheten.

lerade analyser av livsmedel. Vårt

Mål: Vi ska använda noggrant utvalda

Lunnaköttbullen och ekologiska pota-

laboratorium är ackrediterat enligt

råvaror. Tillsatser ska bara användas

tisbullar. Satsningen på Bob Be Natural

internationella standarden ISO 17025.

när det är helt nödvändigt och varje

– Be Natural Saft, Be Natural Sylt och

Vi använder ett kvalitetssystem byggt

tillsats ska sakligt kunna motiveras och

Be Natural Marmelad – produkter utan

på the BRC Global Standard for Food

ha tydlig nytta för konsumenten. All

andra tillsatser än citruspektin – mot-

Safety. Vi genomför regelbundna kva-

märkning och näringsinformation ska

svarade tyvärr inte våra förväntningar.

litetsutbildningar för medarbetare.

förmedlas på ett seriöst och tydligt sätt

Samtliga drycker under FUN Light -

Under 2011 hade vi ca 12 800 kon-

så att kunder och konsumenter kan

drycken utan socker – innehåller idag

motsvarar våra konsumenters önske-

takter med konsumenter. Antalet

göra informerade och medvetna val.

enbart naturliga aromer och färgäm-

mål om fler hälsosamma, goda och

reklamationer sjönk med 12 procent.

• använda motsvarande råvaror som vid matlagning hemma – för att få en hemlagad, naturlig smak. • säkra försörjningen av råvaror med hög och jämn kvalitet till bra pris. • utveckla och sälja produkter som

nen. I mars 2012 lanserades dessutom

ekologiska produkter till bra pris. • utveckla informationen om våra

Samtliga Procordias anläggningar

Så här arbetar vi för att nå vårt mål:

FUN Light Green som sötas med stevi-

uppfyllde BRCs krav vid revisionerna

Regelbundna genomgångar av

olglykosider.

som genomfördes 2011. Alla anlägg-

recept vad gäller råvaror och tillsatser.

Europaparlamentets och rådets nya

ningarna fick Grade A, högsta betyg.

Vi har både ekologiska och KRAV-

förordning – 1169/2011 – om tillhanda-

informationen för våra ekologiska

Vi följer forskningen när det gäller akry-

märkta produkter. KRAV-märkningen

hållande av livsmedelsinformation till

produkter.

lamid. Det vi tillagar ligger långt under

uppfyller EUs regler och ställer ytterliga-

konsumenterna innebär att samtliga

de indikativa gränsvärdena fastställda

re högre krav på djuromsorg, miljö och

livsmedelsföretag måste märka om

av EU. Vi arbetar med tillagningsanvis-

socialt ansvar. Noggranna rutiner för

sina produkter. Detta kommer att vara

ningar för att undvika att maten steks

hantering och märkning av allergener.

ett stort arbete under 2012 och 2013,

eller grillas för hårt i kundernas och

Under året begärde Procordia

då vi får se över våra produkter vad

konsumenternas egna tillagningspro-

klargörande vägledning från

gäller t.ex. textstorlek och näringsvär-

cesser. Vi kommer att fortsätta ana-

Livsmedelsverket gällande märkning,

desdeklaration.

lysarbetet på våra potatisprodukter

eftersom tillämpning och tillsyn av

under 2012.

lagstiftningen skiljer sig mellan mind-

produkters innehåll och ursprung. • utveckla och förbättra hanterings-

Procordia CSR 17


MILJÖ

Vi vill skydda naturen Vi vill att våra barnbarn och deras barn ska kunna njuta av livets goda och naturens skönhet på samma sätt som vi gör. Som ett av Sveriges ledande livsmedelsföretag har vi ett ansvar att värna om och skydda miljön och bidra till ett hållbart samhälle.

Att hushålla med våra resurser är ett ledord i allt vi gör. Det innebär att vi, när det är möjligt, återanvänder och återvinner för att undvika onödigt slöseri. Vi gör mycket för att vara resurssmarta i våra tillagningsprocesser. Detta gäller både vår användning av råvaror, förpackningar, energi och vatten. Våra viktigaste åtgärder för att minska energiförbrukningen är att kontinuerligt hushålla med våra resurser och investera i ny och mer energieffektiv teknik, att se till att vi utnyttjar de råvaror vi använder maximalt, att minska svinn och att ta hand om restprodukter på ett klokt sätt. Vi har flera exempel som visar oss att miljö och ekonomi går hand i hand – energibesparingar och översynen av hur vi reser är två exempel som medfört kostnadsbesparingar.

De 16 miljömålen Vi strävar efter att bidra till de 16 nationella miljömålen. Vi arbetar utifrån ett strukturerat angreppssätt med hjälp av vårt interna miljöledningssystem och nära samarbeten med kommuner och myndigheter, kunder och leverantörer. Vi ska – så långt tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt – välja råvaror, förpackningslösningar, produktionsmetoder, energiformer och distributionssätt som har lägsta möjliga inverkan på miljön. Vår största utmaning består i att prioritera våra insatser där de gör störst nytta. Vi vill kartlägga miljöbelastningen av våra produkter från jord till bord och tillbaka till jord igen. Genom att identifiera områden där vi har störst miljöpåverkan kan vi satsa våra tillgängliga resurser där de gör störst miljönytta. Läs mer om de 16 miljömålen på www.miljomal.se

Nytt miljöledningssystem Livsmedelsproduktion kräver mycket vatten och vi har satt upp mål för att minska vattenförbrukningen. Jordbruket, som våra råvaror kommer ifrån, påverkar också miljön. Vi ställer krav på våra leverantörer vad gäller utsäde, konstgödning, odlingsform och djurhållning. Vi samarbetar med våra kon-

18 Procordia CSR

traktsodlare av gurka och rödbetor för att skapa ett miljövänligare jordbruk genom att minska användningen av bekämpningsmedel och konstgödsel. Vi använder inte flyg för att transportera råvaror och produkter utan transporterar i stället med tåg, båt och lastbil. Vi arbetar systematiskt med miljöuppföljning. Det nya revisionsverktyget för miljöledningssystem som började användas 2010 har nu införts i samtliga Procordias anläggningar. Målet är att på ett effektivare sätt kunna följa upp brister i verksamheten och vidta åtgärder som kan leda till bättre hushållning med våra resurser. Till vår glädje har vi märkt att detta lett till att engagemanget bland våra medarbetare har ökat, kompetensen har höjts och miljömålen är tydligare och mer relevanta. Under 2011 har vi genomfört en omfattande kartläggning av vår energiförbrukning vid vår anläggning i Eslöv, för att se hur vi kan minska vår energikonsumtion. Ångpanneföreningen hjälper oss med tips och råd.

Vi vill minska matsvinnet När vi tillagar mat och dryck blir det rester över, som vi försöker ta hand om på bästa sätt för att gynna naturen och minska svinnet. Våra restprodukter används antingen som djurfoder hos lokala bönder eller för att producera biogas. Äppelskal och kärnhus när vi gör äppelmos i Tollarp används av traktens bönder till att mata kor. Ett annat exempel är degrester från vår pizzabakning i Vansbro som skickas till en grisbonde – under 2011 togs 694 ton tillvara på det sättet. Totalt blev 3 500 ton av våra restprodukter djurfoder under 2011. När vi kokar potatis får vi potatisskal och stärkelsehaltigt kokvatten över. När vi steker köttbullar samlar vi upp stekfettet. När vi kokat gröt blir det grötspill över under diskningen. Allt detta tas om hand och blir till biogas. Under 2011 blev 12 100 ton rester från våra tillagningsprocesser biogas. Gasen används till uppvärmning av hus och biobränsle i fordon. Bara i Eslöv värms 400 villor upp av biogas som kommer från våra restprodukter. I Kumla och Örebro hjälper restprodukter från oss till att driva stadsbussarna med biogas. Vi kommer att, tillsammans med kommunerna i de orter vi lagar vår mat och dryck, fortsätta att utveckla vår satsning på biogas. En sak är att minska matsvinnet i våra egna tillagningsprocesser. En annan att säkra att den mat och dryck vi tillagar inte slängs i onödan. Procordia


MILJÖ

strävar efter att minska kassationerna. Vi arbetar enligt den så kallade FIFOprincipen som står för First In First Out. Den innebär att vi hela tiden säkerställer att vi säljer de produkter som är kortast i datum först, på samma sätt som miljömedvetna butiker placerar produkter med kortare hållbarhet längst fram i hyllan så att dessa går åt först. När vi inte sålt produkter i tid säljs dessa till reducerat pris i våra personalbutiker eller väljer vi att skänka bort dem till behövande. Procordia har till exempel sedan över 20 år ett samarbete med ”Hjälp i stan” i Malmö som hämtar upp produkter med kort datum från vår anläggning i Eslöv och delar ut till behövande. När vi organsierade vår skolkökstävling Årets FELIX blev det rotfrukter och andra råvaror över. Vår måltidsutvecklare Brian Mårtensen kokade då en soppa av råvarorna och körde till Frälsningsarméns kök i Malmö.

Samarbete med odlare.Vi ställer krav på våra leverantörer vad gäller utsäde, konstgödning, odlingsform och djurhållning. Vi samarbetar med våra kontraktsodlare av gurka och rödbetor för att skapa ett miljövänligare jordbruk genom att minska användningen av bekämpningsmedel och konstgödsel.

Procordia CSR 19


MILJÖ

Hälsosammare och miljövänligare Rapsolja i stället för palmolja – vi gör Skåne gulare Under 2011 genomförde vi investeringar vid vår anläggning i Eslöv för att kunna ersätta certifierad palmolja med rapsolja vid stekning och fritering av potatis och köttbullar. Genom att använda rapsolja – i huvudsak svensk – minskar vi transporterna, stödjer de närodlande bönderna och får en nyttigare produkt. Vi har, fram tills nu, valt att använda certifierad palmolja på grund av dess goda stek- och friteringsegenskaper och konkurrenskraftiga pris. Vi har använt certifierad palmolja, framställd på ett sätt som tar hänsyn till miljö, lokalbefolkning och sociala frågor. Raps har inte varit något lämpligt alternativ, eftersom den innehåller mycket fleromättat fett och därför tål värme dåligt. Genom traditionell växtförädling har man lyckats skapa en rapssort vars olja lämpar sig bättre för fritering och stekning. Rapsolja är ett hälsosammare alternativ än palmolja, eftersom dess omättade fetter skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Övergången från certifierad palmolja till rapsolja inleddes i september 2011, av 1 200 ton palmolja bytte vi ut 500 ton till rapsolja. Under 2012 kommer vi enbart att använda rapsolja, utom i vissa ingredienser där det fortfarande krävs palmolja. För detta betalar vi för ett Green Palm-certifikat. Eftersom rapsoljan har andra egenskaper än palmoljan har vi fått göra investeringar i avloppshanteringen inför övergången till rapsolja. Vi har samarbetat med Reningsverket i Eslöv och investerat 2,5 miljoner för att kunna ta hand om resterna. Klimatsmarta förpackningar Vi vill att våra förpackningar tillverkas på ett ansvarsfullt sätt både när det gäller mat, människor och miljö. Eftersom vi har ett så brett sortiment av mat och dryck är det en utmaning att ta fram förpackningar som är både praktiska, säkra och miljöanpassade. Under 2011 tog vi ytterligare steg i Procordias CSR-arbete. Tillsammans med vår leverantör Tetra Pak fortsätter vi att utveckla användningen av förpackningar gjorda av FSC-certifierad skog. FSC är ett globalt erkänt märkningssystem och även det enda skogscertifieringssystem som stöttas av Världsnaturfonden WWF.

20 Procordia CSR

Av allt glas vi använder är 50 procent tillverkat av återvinningsglas. Vi använder inga klorerade plaster som bidrar till utsläpp av dioxinföroreningar, däremot ingår den klorerade plastföreningen PVC i locken till våra glasburkar. Vi har tvingats gå tillbaka till en tjockare plast på några av våra förpackningar, eftersom vårt försök med tunnare plast blev för tunn. Under 2011 har vi även börjat trycka direkt på förpackningarna i stället för att ha flera olika påsmaterial. Fördelen, förutom att vi minskar mängden förpackningsmaterial, är att vi behöver färre varianter av emballage hemma, vilket minskar risken för kassationer och därmed matsvinn. Procordia är anslutet till REPA, en del av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, och näringslivets system för återvinning av förpackningar. Genom att vara anslutna till REPA betalar vi en avgift för återvinningen av förpackningarna vi släpper ut på marknaden.

Säkra förpackningar Ett viktigt och självklart krav vi har på våra livsmedelsförpackningar är att de ska vara säkra och skydda innehållet. Ett vanligt förekommande ämne i livsmedelsförpackningar som konservburkar och andra metallförpackningar är bisfenol A (BPA) som bidrar till att skydda mat och dryck med lång hållbarhet. BPA är sedan många år tillbaka godkänt för livsmedelsförpackningar av europeiska och svenska myndigheter, men har nyligen debatterats och ifrågasatts, och förbjudits i förpackningar av barnmat. Vi är noga med att följa utvecklingen av myndigheternas rekommendationer. BPA ingår i lacken i konservburkar och metallock för våra grönsaksinläggningar och sylter som har lågt pH-värde. Lacken förhindrar att konservburken och locket rostar. Procordia har sedan våren 2010 tillsammans med våra leverantörer arbetat för att utveckla BPA-fria alternativ. Vi måste säkra att alternativen håller över tid och just nu provlagrar vi våra produkter med de nya förpackningarna. Genom lagringsprover säkerställer vi att ättika inte ska tränga genom lacken och framkalla rosthål på burken med matsäkerhetsrisker som följd. Vår utmaning är att hitta säkra alternativ som inte äventyrar matsäkerheten eller kvaliteten.


MILJÖ

Procordia CSR 21


MILJÖ

Omtanke om miljön – det hållbara jordbruket Rödbetor och gurkor är viktiga råvaror för oss. De odlas i Skåne, Blekinge, Småland och på Öland. Att bidra till ett hållbart jordbruk genom nära samarbeten med och krav på våra odlare är en hjärtefråga för oss.

Vi lägger årligen in ca 8 000 ton rödbetor i olika varianter i vår anläggning i Eslöv. Rödbetorna odlas i Skåne och Blekinge och upptar ca 130 hektar odlingsmark, varav ca 5 % är ekologisk. Säsongen varar i ungefär 22 veckor och pågår samtidigt som potatissäsongen. Under tio intensiva veckor, med början i juli-augusti vilar ättiksdoften över Eslöv. Då rycker medarbetare in och arbetar extra för att klara av att lägga in årets skörd av gurka som ska täcka det kommande årets konsumtion. Av de 14 miljoner burkar med inlagd gurka som säljs i Sverige varje år kommer 10 miljoner från Procordia, där gurkor i olika former säljs under varumärkena Felix och Önos. Svenskarnas favorit är Önos Mor Annas gurka. Vår omsorg om mat, miljö och människor omfattar ett långsiktigt syn- och arbetssätt vad gäller livsmedelssäkerhet, miljöhänsyn, sociala frågor och etik, där vårt arbete med integrerad produktion spelar en central roll. – På 20 år har gurkskörden fördubblats per hektar samtidigt som mängden bekämpningsmedel, minskat med 25 %, säger Håkan Tuvesson, odlingschef på Procordia. Från säsongen 2012 ställer Procordia krav på att samtliga kontrakterade gurkoch rödbetsodlare ska följa regelverket för IP – integrerad produktion – och vara certifierade för att få kontrakt. IP-certifiering innebär att minimera användningen av energi, handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel, men ändå få ut en bra skörd. Certifieringen är en bekräftelse på att produktionen håller hög och jämn kvalitet samt att odlarna gör en kvalitetssäkring och arbetar med miljöhänsyn. Procordia har ett mycket nära samarbete med sina kontraktsodlare. Under odlingssäsongen hjälper Procordias odlingschef kontinuerligt odlarna med att t.ex. optimera och behovsanpassa gödslingen. För att hjälpa odlarna i övergången till IP-certifieringen har vi stöttat dem ekonomiskt. Säsongen 2012 har Procordia 19 IP-certifierade gurkodlare, varav två ekoodlare, och 19 IP-certifierade rödbetsodlare, varav fyra ekoodlare. Av Procordias

22 Procordia CSR

34 kontrakterade potatisodlare är två IP-certifierade. Målet är att samtliga potatisodlare också ska vara IP-certifierade till 2015. – För Procordias del är det bästa med IP-certifieringen att vi får bättre kontroll på helheten, både när det gäller miljö- och livsmedelssäkerhet. Det är bra att det finns ett system för kvalitetssäkring. Båda parter vill ha så bra skörd med så hög och jämn kvalitet som möjligt, förklarar Håkan. – Det kan vara saker som att ha skyddsavstånd till bäckar och att ta jordprover innan man börjar odla för att kunna gödsla rätt utan att övergödsla. Att bara använda bekämpningsmedel när det verkligen är motiverat, att sprutan ska vara godkänd och att gödspelspridaren ska vara kalibrerad. IP-odlarna ska ha ordning och reda, de ska bokföra när de gör olika moment och det ska vara lätt att kontrollera insatserna, fortsätter Håkan. Allt är inte nytt. Odlarna har redovisat en del av detta tidigare, t.ex. med odlingsanvisningar, odlingsjournaler och försäkran gällande livsmedelsäkerhet. En praktisk fördel med IP-certifieringen är att den årligen uppdateras med de senaste bestämmelserna. Själva certifieringen utförs av ett oberoende certifieringsföretag som går igenom gården vartannat år, vartannat år är det egenrevision. Dessutom tillkommer fem procent slumpmässiga revisioner.

IP-certifiering. IP-certifiering är en standard för produktsäkerhet. Själva certifieringen utförs av ett oberoende certifieringsföretag. Att bli IP-certifierad innebär att man uppfyller de krav som finns för livsmedelssäkerhet, hygien, spårbarhet och märkning. Det är en bekräftelse på att produktionen håller en hög kvalitet.


MILJÖ

Vår odlingschef Håkan Tuvesson har ett nära samarbete med våra kontraktsodlare. Här i samtal med Anders Jönsson från Södra Sandby, som driver en släktgård från 1700talet. Han är tolfte generationen på markerna, har odlat gurka, rödbetor och potatis åt Procordia sedan han tog över gården 1978.

Procordia CSR 23


MILJÖ

Miljö – våra prioriterade områden Vi arbetar med etablerade miljöledningssystem med väldefinierade mål och

detta har förbrukningen ökat.

vi 20 IP-certifierade odlare av gurka

konkreta handlingsplaner som vi regelbundet reviderar. Vi prioriterar att arbeta

Under 2010 filmade vi alla våra

respektive 17 som odlar rödbetor.

med Procordias klimatpåverkan. Detta omfattar energi- och transportfrågor,

avloppsstammar för att kontrol-

Odlarna fick ett visst ekonomiskt stöd

jordbruk och förpackningar. Här redovisar vi övergripande mål, viktiga aktiviteter

lera underhållsbehovet och vidtog

från Procordia vid övergången.

samt hur vi mäter och följer upp utvecklingen inom dessa områden.

åtgärder för att förhindra läckage till

Övergång från certifierad palmolja till

marken. I Tollarp har vi inlett ett mer

rapsolja för stekning och fritering av

per anläggning, avfallsmängder och

omfattande underhållsarbete av

potatis och köttbullar ser vi också som

kassationer.

avloppsledningarna. Sedan ett par år

en insats för att bidra till ett långisktigt,

tillbaka försöker vi vara effektivare och

hållbart jordbruk.

Klimatpåverkan Mål: Vi ska kontinuerligt minska vår

energiförbrukning och våra trans-

Genomförda åtgärder 2011:

samordna transporter i så stor utsträck-

porter och därigenom minimera vår

Det nya revisionsverktyget för miljöled-

ning som möjligt. Ett exempel är att

klimatpåverkan.

ningssystem har nu införts i samtliga

ättika numera levereras i tankbil

Mål: Minska mängden förpacknings-

Procordias anläggningar.

i stället för i tusenliterscontainer. ål: Vi vill bidra till ett långsiktigt,

material per enhet.

Förpackningar

Så här arbetar vi för att nå vårt mål:

Vi har arbetat med att minska ener-

Miljöarbete enligt ISO 14001, tydliga

giförbrukningen på olika sätt. Vi har

krav på leverantörer, återvinning av

t.ex. byggt om frysar till kylar i Eslöv,

Mål: Vi vill bidra till ett långsiktigt, håll-

Tydliga krav på leverantörer, samar-

avfall, effektivisering och omläggning

satt in nya rörelsedetektorer i Eslöv

bart jordbruk.

bete med leverantörer för att utveckla

av transporter, minskad vattenförbruk-

och Fågelmara, och bytt ut arma-

ning genom effektivisering i produk-

turer i Eslöv, Tollarp och Örebro. Vi

Så här arbetar vi för att nå vårt mål:

tion, tydliga riktlinjer för tjänsteresor

har dessutom förbättrat värme- och

Från säsongen 2012 ställer vi krav på

och användandet av miljöbilar som

ventilationsåtervinningen i Örebro

att samtliga kontrakterade grönsaks-

Så här mäter vi: Mängden förpack-

tjänstebilar. Nya bilar som köps in ska

och Eslöv. I Eslöv och Vansbro ser vi

odlare av gurka och rödbetor ska följa

ningsmaterial per produktionsvolym

uppfylla miljöbilskriterierna.

över möjligheterna att använda bio-

regelverket för IP – integrerad produk-

och år.

Vi strävar efter att minska kassatio-

gas eller bättre utnyttja producerad

tion – och vara certifierade för att få

nerna. När vi inte sålt produkter i tid

biogas i vår egen produktion. Vi har

kontrakt.

säljer vi dem till reducerat pris i våra

uppgraderat miljödatorn för mätning

personalbutiker eller skänker dem till

av kväveoxider i pannan i Eslöv – syf-

Så här mäter vi: Mängd bekämpnings-

per produktionsvolym ligger kvar på

behövande.

tet är att optimera förbränningen

medel och konstgödsel samt antal

samma nivå som under 2010 – 0,21 kg

och minska utsläppen. I Kumla har vi

IP-odlare.

förpackning per produkt.

Jordbruk

Så här arbetar vi för att nå vårt mål:

miljövänligare förpackningar, material och produktionsformer.

Genomförda åtgärder 2011:

Mängden förpackningsmaterial

Så här mäter vi: Vattenförbrukning,

minskat vår oljeeldning till förmån för

mängden avloppsvatten, innehållet

gasoleldning, vilket minskar koldioxid-

Genomförda åtgärder 2011:

märkt papper i tetra-förpackningar.

i avloppsvattnet, återvinning av för-

och svavelutsläppen. I Örebro har

Under 2011 ställde vi krav på att

Minskad tjocklek på oblaten av metall

packningsmaterial, energiförbrukning,

vi ett nytt sköljvattensystem som ska

våra gurk- och rödbetsodlare skulle

i förpackningen till vår Risifrutti ger

koldioxidutsläpp, tjänsteresor, utsläpp

minska vattenförbrukningen men trots

IP-certifieras. Inför säsongen 2012 har

mindre mängd aluminium per för-

24 Procordia CSR

Under 2011 började vi byta till FSC-


MILJÖ

packning. Vi har, på kundernas önskemål, utvecklat en ståpåse som alter-

• utveckla nya förpackningar med mindre miljöpåverkan som också

nativ förpackning för gurka som säljs

lever upp till kraven på hög matsä-

till restauranger och storhushåll – stå-

kerhet.

påsen tar mindre plats och är lättare

• säkra råvaruförsörjningen av ekolo-

att hantera som avfall. Vi tvingades

giska och närproducerade produk-

tyvärr öka tjockleken på filmen i några

ter.

av våra plastförpackningar igen, eftersom ytan blev för tunn. Vi har inlett ett arbete för att minska mäng-

• integrera miljödimensionen i affärsverksamheten i ännu högre grad. • hitta effektiva metoder för att

den plast i locken till BOB saft och Fun

utveckla och förstärka samarbetet

Light. Lagringsprover med bisfenolfria

med och kontrollen av våra leveran-

förpackningar pågår för att kunna ersätta bisfenol A i våra konserver och metallock.

Utmaningar Vår största utmaning består i att prioritera våra insatser där de gör störst

törer inom jordbruket. • fortsätta arbeta med IP-certifiering av våra grönsaksleverantörer. • minska kassationerna från produktionen, även om det i dag kommer till nytta som biogas och djurfoder. • ta fram miljökriterier för våra leve-

nytta. Vi vill i vårt kommande strategi-

rantörer att leva upp till och därefter

arbete kartlägga miljöbelastningen av

följa upp att kraven följs.

våra produkter från jord till bord och tillbaka till jord igen. Genom att säkra att vi fokuserar på områden där vi har störst miljöpåverkan kan vi satsa våra tillgängliga resurser där de gör störst miljönytta. Utmaningar Våra viktigaste utmaning-

ar inom miljö är att: • minska energiförbrukningen och öka andelen el från förnyelsebara energikällor utan att det påverkar produktion och konkurrenskraft negativt.

Procordia CSR 25


MILJÖ

Vårt miljöarbete i siffror Här intill presenterar vi hur viktiga nyckeltal inom miljöområdet utvecklats de senaste åren. Procordia vidtar ständigt åtgärder för att minska energiförbrukningen och varje år sätts miljömål för att minska denna genom olika energibesparingsprojekt. Andra initiativ är vattenbesparande åtgärder och att delta i biogasprojekt. Procordia har minskat energiförbrukningen med ca tolv procent sedan 2006. Vattenförbrukningen har ökat med 0,94 procent jämfört med 2010. Detta beror på att vi producerar fler och mer komplexa produkter, som leder till fler produktbyten och fler rengöringscykler. Framförallt Örebroanläggningen har ökat sin vattenförbrukning. Produktionsvolymen har gått ner med 2,1 procent vilket lett till att koldioxidutsläppen minskat med 4,6 procent. Jämför man energiförbrukning och koldioxidutsläpp per ton produkt så är de oförändrade jämfört med 2010. Under 2010 gick 13 500 ton restprodukter till biogas, under 2011 var det 12 100 ton. Vi producerade mindre under 2011 än under 2010 och därför blev det också mindre mängd restprodukter som kunde användas till biogas. Under 2011 sjönk antalet KRAV-produkter från 21 till 16, främst på grund av vikande efterfrågan bland konsumenterna i handeln. Däremot ser vi en ökad efterfrågan på ekologiska produkter från offentlig sektor. Vi lanserade under 2011 Lunnaköttbullen och ekologiska potatisbullar för den offentliga sektorn. Procordia lanserade sina första KRAV-märkta produkter redan 1994. .

Energiförbrukning (MWh)*

Energiförbrukning (MWh)/ Produktionsvolym (ton)* 1,15

220000 210000

1,10

200000

1,05

190000

1,00

180000

0,95

170000

0,90

160000

2007

2007

2008

2009

2008

2009

2010

2011

2010 2011

CO2 (ton)/Produktionsvolym (ton)

Produktionsvolym (ton) 200000

0,20

150000

0,15

100000

0,10

50000

0,05

0 2007

2008

2009

2010

2011

Vattenförbrukning (m3)/ produktionsvolym (ton)

0,00 2007

2008

2009

2010 2011

Ekologiska produkter i antal 25

8,00

20

7,75 7,50

15

7,25 7,00

10

6,75

5

6,50

0

6,25 2007

2008

2009

2010 2011

2007

2008

2009

2010 2011

*Energiförbrukningen ökade 2010 huvudsakligen till följd av ändrad potatishantering, dvs. av strukturella skäl.

26 Procordia CSR


MILJÖ

Följ gurkans väg från jord till bord på www.youtube.com genom att söka på Procordia och gurka.

Procordia CSR 27


MÄNNISKOR

Procordia fick ta emot Orklas Grand Prize vid Annual Orkla Growth Award för sitt ledarskap och arbete med att skapa bred tillväxt inom företaget.

28 Procordia CSR


MÄNNISKOR

Vår historia och företagskultur Vår historia sträcker sig långt tillbaka i tiden, redan 1875 grundades Ekströms i Örebro. Procordia handlar i grunden om fyra starka entreprenörer – Henrich Eberhard Ekström, Ragnar Wollin, Herbert Felix och Frank-Olof Jansson.

De var sanna innovatörer, var och en med förmågan att ta vara på råvaror i närområdet och utveckla nya välsmakande och bekväma produkter. Ekströms satte den första chokladkakan på marknaden. Ragnar Wollin gjorde prisbelönt vin. Felix var först med ketchup och potatismos och han står också bakom den svenska favoriten Bostongurka®. Frank-Olof Jansson lanserade apelsinsaft i Sverige. De fyra männen grundande var sitt företag som numera är Procordia. Vi är stolta över vår historia och att vi har lyckats utveckla vårt arv. Kärnan i verksamheten består fortfarande av god mat och dryck. Det finns ett starkt engagemang kring och stolthet över företaget, våra produkter och varumärken. Kulturerna har förenats i den gemensamma kärleken till mat och dryck och det är den som är hjärtat i allt vi gör. Alla våra medarbetare ska agera i enlighet med de etiska riktlinjerna i Procordias och Orklas uppförandekoder. Förtroende ska genomsyra allt – vårt arbete, våra relationer, våra produkter och vår roll i samhället. Företagskulturen ser vi som ett av de viktigaste instrumenten för att leva upp till vårt ställningstagande. Vi inledde ett omfattande internt värderingsarbete 2011. Vi genomförde workshops med fler än 200 medarbetare kring vår kultur och vision. Att det finns en stark, gemensam företagskultur – trots olikheter mellan våra orter – blev mycket tydligt i detta arbete. Kvalitet, vänlighet och omtanke återkom som starka värdeord. Vi ska fortsätta att bygga vår värdegrund och företagskultur mot ett ökat ansvarskännande som en strategi för att stärka engagemang, motivation och stolthet hos våra medarbetare.

Utmärkelser Vi är mycket stolta över att vi uppmärksammats med en rad utmärkelser under 2011, vilket vi ser som ett kvitto på att vi under flera år arbetat långsiktigt och systematisk med tillväxt och utveckling inom livsmedelsbranschen. Vid Annual Orkla Growth Awards tog vi emot Orklas Grand Prize för vårt ledarskap och arbete med att skapa bred tillväxt inom företaget. Vi var även nominerade i kategorierna bästa innovation, bästa reklam och bästa förpackningslösning. Procordias VD Mikael Aru utsågs av livsmedelsbranchen till ”Influencer of the Year 2011”. Han blev även vice ordförande i branschorganisationen Livsmedelsindustrierna (LI), samt styrelseledamot i Svenskt Näringsliv. Vår försäljningschef Peter Thulin, nominerades till Årets försäljningschef 2011 vid Sveriges största och branschöverskridande tävling Bonniers ”Sales Awards”. I en oberoende undersökning bland livsmedelsbutiker utsågs Procordias säljkår till Sveriges bästa. Deltagande butiker fick bl.a. bedöma kriterier som pålitlighet, återkoppling, säljarens kunskaper och förmåga att informera om nyheter. Under 2011 vann vi Silverägget vid Guldäggsgalan för reklamfilmen för Felix Ketchup: ”Vi som äter ketchup till allt utom pannkakor”. I jakten på Sveriges bästa landskapsmat inom ramen för projektet ”Sveriges bästa mat,” som delfinansieras av Jordbruksverket, var Procordia en av vinnarna av utmärkelsen ”Husmansbord Skåne 2011" med Önos Mor Annas Smörgåsgurka.

Procordia CSR 29


MÄNNISKOR

Vi arbetar mot samma mål Medarbetarnas engagemang, kunskap och kompetens är nyckeln till våra framgångar. Genom att se och utveckla individen utvecklar vi företaget.

Vi arbetar med prestationsstyrning – övergripande affärsmål bryts ned till avdelningsmål och individuella mål som följs upp i utvecklingssamtalen. Vi arbetar systematiskt med program för ledarförsörjning och karriär- och kompetensutveckling, som vi kopplar till bedömning av prestation och beteende.

Vår väg framåt Hos oss genomgår medarbetare kontinuerliga funktionsutbildningar. Vi erbjuder dels olika egna utbildningar för ledare och medarbetare, dels utbildningar inom Orklas akademier. Vi satsar på att utveckla sju goda vanor som filosofi inom företaget. Under 2011 blev Procordia certifierat för att själv hålla i utbildningarna och omkring 50 ledare och specialister genomgick utbildningen ”Sju goda vanor”. (Se faktaruta.) De sju goda vanorna är verktyg som hjälper både individen och organisationen att utvecklas, må bättre och bli effektivare för att skapa ett vinnande företag. Målet med programmet är att ge deltagarna metodik för snabbare problemlösningar genom bättre kommunikation och samarbete. Metodiken har fått ett väldigt starkt och positivt gensvar i organisationen. Vi lägger också kraft på att arbeta med HMS – Hälsa, miljö, säkerhet och PPS – Procordia produktionssystem på våra arbetsplatser. Procordia har varit en av initiativtagarna till ett gränsöverskridande traineeprogram inom ramen för Skånes Livsmedelsakademi. I slutet av november 2011 diplomerades första generationen traineer. Från Procordia deltog Karolina Bjurehag, Henrik Skoogh och Jenny Vestin som nu gått vidare till olika positioner inom Procordia. Stolta producenter av barnmat År 2011 var ett, i flera avseenden, betydelsefullt år för oss. Det gick bra för oss och vi vann en rad utmärkelser inom flera områden. Men samtidigt avslutade vi tyvärr ett mångårigt samarbetsavtal med Semper, vilket ledde till att vi fick säga upp 27 medarbetare i Eslöv.

30 Procordia CSR

Ursprungligen berördes ett 50-tal av våra tjänster i Eslöv. Genom affärsutveckling, naturlig avgång och olika stödinsatser minskades antalet till att omfatta 27 tjänster. Som arbetsgivare är vi aldrig nöjda med att behöva säga upp medarbetare, men det är viktigt för oss att lösa situationen på bästa sätt med hänsyn till och respekt för våra medarbetare och omtanke om individen. Vi har försökt hjälpa de som är direkt berörda på bästa sätt för att de ska komma vidare i arbetslivet. Vi är stolta över att i över 50 år ha tillagat barnmat på glasburk för Semper. Det har varit ett hedrade uppdrag som vi värdesatt högt. Våra medarbetare i Eslöv har medverkat till att driva kunskapsutvecklingen framåt och deras arbete har präglats av stort engagemang och yrkesstolthet. Vi har utvecklat til�lagningsmetoder, bl.a. metoden att göra barnmat med bitar i. Anledningen till att vårt mångåriga samarbete avslutades var att vi inte lyckades komma överens om ett nytt samarbetsavtal som var tillräckligt lönsamt för båda parter.

Sju goda vanor. Stephen R. Covey, professor i ledarskapspsykologi, studerade 200 års managementlitteratur för att ta reda på vad som gör människor framgångsrika i den bemärkelsen att de når sina mål och kan göra det om och om igen. Han identifierade sju vanor för att nå framgång som presenteras i boken ”De sju goda vanorna”: 1. Var proaktiv – hur vi lär oss att välja våra reaktioner och var vi lägger vår energi. 2. Börja med slutet i sikte – om hur vi sätter mål i stort och smått. 3. Gör det viktigaste först – få tid till det som är viktigt, inte bara det som är bråttom. 4. Tänk vinna-vinna – leta efter ömsesidiga fördelar. 5. Försök först förstå, sedan bli förstådd – om konsten att kommunicera effektivare genom att först lära oss lyssna. 6. Skapa synergi – utnyttja varandras olikheter. 7. Vässa sågen – hitta tid och motivation till ständig egen utveckling.


MÄNNISKOR

Procordia CSR 31


MÄNNISKOR

Bageriet i Vansbro slår rekord I Vansbro har vi vårt bageri. Ofta vilar en lockande chokladdoft runt byggnaden – då bakas det Ekströms kladdkaka på en av linjerna. Andra dagar bakas det Grandiosa pizza, Felix ost- och skinkpaj eller Ekströms smulpaj.

Sabina Dahlberg arbetar i vårt bageri i Vansbro.

32 Procordia CSR

Procordias anläggning i Vansbro ligger strax intill vattnet, där Vanån rinner ihop med Västerdalälven. Bostadshus och skog ramar in byggnaderna och bara några hundra meter härifrån passerar varje sommar tusentals simmare när Vansbrosimmet drar förbi och då det svåraste lär vara kylan. – Det är vanligt att grannarna säger att de blir hungriga på grund av doften, kommenterar Joel Wiklund, PPS-coach i Vansbro och anställd sedan tio år. Han fortsätter: – Procordia är en viktig arbetsgivare i kommunen, som är känd för att vara en bra arbetsplats. Innanför det nybyggda kontorslandskapet ligger produktionen där det råder febril aktivitet. Människor är i rörelse, stansar ut deg och övervakar doseringen av fyllningarna. Här finns fyra linjer – två för pizza och två pajlinjer där den ena är för både mat- och dessertpaj. Bageriet i Vansbro är ensamma i Sverige om att baka inbakade pizzor i stenugn för försäljning i butikernas frysdiskar. Procordia har haft verksamhet i Vansbro sedan 1979 och idag arbetar här runt 120 heltidsanställda. Vansbro är känt inom Procordia för sin speciella anda – inställningen att allting går att lösa – och man möts av många glada leenden här. Det finns en stolthet över verksamheten och bygden – närheten till naturen, Vansbrosimmet, Vasaloppet och den årliga älgjakten förenar. Delaktighet, driv och initiativkraft är självklarheter, och att kriga för sin arbetsplats om det behövs. För några år sedan blev personalen orolig när de märkte att man började tappa volym. I stället för att avvakta och bara hoppas på det bästa, ringde man VD Mikael Aru och bad honom komma för att diskutera hur utvecklingen kunde vändas. – Vi var oroliga för jobben, vi ville inte bara stå och vänta, så vi sa till honom: Prova att utmana oss så ska vi försöka fixa det här. Och det lyckades. Mikael Aru satte ihop en handlingsplan och en styrgrupp som blev en grund till var vi är i dag. Vi fick in fler produkter, vilket resulterade i en väldig tillväxt. 2011 var ett mycket lyckat år för oss – 2010 producerade vi 9 120 ton och


MÄNNISKOR

2011 slog vi rekord med 9 656 ton, förklarar Joel med ett stolt leende. Anläggningen i Vansbro har arbetat med PPS – Procordia produktionssystem – sedan 2009. PPS är ett LEAN-baserat produktionssystem som handlar om attityd och arbetssätt för att skapa mervärde. PPS är ett sätt att engagera medarbetarna till att bidra i den kontinuerliga utvecklingen genom ständiga förbättringar. Detta är en väg att skapa en trivsam, utvecklande och säker arbetsplats. Här kommer också HMS – Procordias arbete med hälsa, miljö och säkerhet – in. – Om man ska visualisera är PPS ett husbygge, där arbetet med HMS kommer först – att vi har en säker arbetsplats, att människor mår bra här och får möjlighet att utvecklas. Det handlar om att skapa en så säker arbetsmiljö som möjligt med noll skador på människor, miljö och verksamhet. Sedan kan vi koncentrera oss på PPS, där kärnan är att fokusera på att skapa en bra kvalitet för kunden och slopa moment i våra arbetsprocesser som inte tillför något mervärde, förklarar Joel. – Vi har ett grundengagemang, en god stämning och en nyfikenhet här i Vansbro. De anställda vill vara med och förändra och förbättra, inte bara slentrianmässigt göra samma sak. Ingenting är omöjligt, vi säger inte nej till något utan vi försöker fixa det. Det är en väldigt bra bas för positiv utveckling inom produktionen – alla vill åt samma håll. Och det har ju gett resultat, avslutar Joel.

Linda Olsson och Joel Wiklund känner på pizzadegen.

Procordia CSR 33


MÄNNISKOR

Medarbetare – våra nyckelområden, mål och aktiviteter En god arbetsmiljö där trivsel, hälsa och säkerhet på arbetsplatsen värderas högt, är nyckelfrågor för oss. Vi genomför regelbundna medarbetarundersökningar som följs upp av förbättringsplaner. Genom utbildning, processer, goda rutiner och checklistor försöker vi öka trivsel och hälsa och minimera de risker som våra medarbetare utsätts för i sitt arbete. Här redovisar vi övergripande mål och viktiga aktiviteter samt hur vi mäter och följer upp utvecklingen inom dessa områden.

Arbetsmiljö

– målsättningen för 2011 var 1 500.

Mål: Arbetsmiljön på Procordia ska

Sjukfrånvaron fortsatte ligga på en

vara motiverande, trivsam och säker.

stabil nivå. Den korta sjukfrånvaron för 2011 ligger på 2,1 procent och den

Så här arbetar vi för att nå vårt mål:

långa på 1,1 procent.

Partsammansatta arbetsmiljögrup-

Under året hade vi flest maskinrela-

per, personalpolicy, riskbedömningar,

terade olycksfall, men i de rapporte-

utredning och åtgärder vid avvikelser,

rade tillbuden ligger fokus på mobil

årlig plan och uppföljning, medarbe-

utrustning och fall/fallande föremål.

tarundersökningar. Riktlinjer för och

Vi arbetar med träning, jobbobserva-

utbildningar i säkerhet, utveckling och

tioner, utbildning, hjälpmedel samt att

utbildning av ledare och skyddsom-

fortsätta bygga bort situationer som

Ett nytt fackligt samarbetsavtal träf-

revisionerna. All personal i Tollarp är nu

bud, dialog med medarbetare. Vi

medför tunga lyft.

fades 2011, i dag deltar samtliga fack-

utbildade inom HMS och involverade i

genomför årliga revisioner inom hälsa,

Under 2011 införde vi ett friskvårdsbi-

ordföranden i arbetet.

HMS-arbetet.

miljö och säkerhet – HMS – på våra

drag och lanserade Förmånsskafferiet

Vi inrättade en särskild arbetsmil-

anläggningar.

– ett webbaserat verktyg som visar

jökommitté för tjänstemän i Eslöv för

Så här mäter vi: Frisknärvaro, sjuk-

Arbetsmiljön fortsatte utvecklas, anta-

total ersättning och andra förmånser-

att öka fokus på denna grupp medar-

frånvaro, arbetsskador och tillbud.

let H1:or – olyckor med frånvaro – var

bjudanden till våra anställda.

betare i HMS-arbetet.

H-värde (antal olycksfall med sjukfrån-

det lägsta sedan HMS-arbetet inled-

Personalomsättningen under 2011 var

I Eslöv har anläggningen satsat på

varo per miljoner arbetade timmar).

des 2008, från 21 till 15. Däremot har

normal, vilket tyder på hög trivsel inom

kompetensutveckling, nya investe-

F-värde (antal sjukskrivningstimmar till

H2:orna – olyckor utan frånvaro med

organisationen. Procordia sa upp

ringar samt nytt systemskydd för avvi-

följd av olycksfall per miljoner arbe-

medicinsk omvårdnad – ökat. Totala

27 personer i Eslöv i samband med

kelserapportering.

tade timmar).

antalet tillbud (som vi vill öka för att

avveckling av barnmatstilllagningen

I Tollarp blev anläggningen grön i

öka säkerheten) under 2011 var 1 661

för Semper.

både miljö och hälsa- och i säkerhets-

34 Procordia CSR


3,00 1200

2,00

900

1,00 Kvinnor Män 0

600

Medarbetare

300 anställda, män och kvinnor Antal

Mål: Vi ska vara en attraktiv arbets-

Mål: För att nå våra affärsmål vill vi

plats präglad av öppenhet, jäm-

att våra medarbetare och ledare ska

ställdhet och mångfald.

0 1500

bidra med det bästa av sin förmåga genom tydliga mål och beteendekri-

Så här arbetar vi för att nå vårt mål:

Jämställdhetsplan och mångfalds-

5,00 600 4,00 300 3,00 0 2,00

1500 plan, utveckling och utbildning för

Vi arbetar utifrån medarbetarskaps-

2007

ledare och skyddsombud, dialog 1200 med medarbetare.

och ledarskapskriterier, vi har kontinuer-

Vi är cirka 1 000900 anställda, varav

liga utvecklingssamtal och medarbe-

42 procent kvinnor 600 och 58 procent

1,00

2006

2007

5,00

inom företaget. Utveckling, utbildning

är 37 kvinnor – 380procent. Andelen

av och dialog med medarbetare.

2006 är2007 kvinnor i ledningsgruppen tre av2008

Korttidsfrånvaro 4,00

Den årliga ledar- och kompetens-

nio. Under 2011 avslutade vi vår

översynen visar att kompetensfrågor

framgångsrika6,00 satsning ”Strategiskt %

står högt på agendan hos samtliga

nätverk för kvinnor”, vars syfte varit

chefer. Under 2011 genomförde vi åtta

att få in fler kvinnliga chefer.

5,00 4,00

satsningen på utbildning av chefer

Så här mäter vi3,00 Nöjt medarbetarin-

och specialister inom 7 goda vanor.

dex (NMI) och2,00 jämställdhetsmått.

Dessutom genomgår personalen löpande funktionsspecifika utbildningar och utbildningar drivna av Orkla. Under hösten 2011 startade Procordia

Utmaningar Våra viktigaste utma0 ningar inom arbetsmiljö är att: 2007 2008 2009 • minska antalet arbetsskador och

förbättra arbetsmiljön samtidigt

plattform, värderingar, mission och

som vi effektiviserar verksam6,00 % vår I den tryckta broschyren

ett flertal workshops inom organisationen, där 200 anställda deltog.

5,00 2010

står talen från 2005, är det ett fel? Skadet vara från eller 2007 bättre 2006 ta tillvara

5,00

• engagera och

4,00

idéer och kunskaper från alla med-

(NMI) och ledarindex.

2010

2007

2008

2009

2010

2011

2011

50

0 600

2007

2008

2009

2010

2011

2006

2007

2008

2009

2010

2009

2010

2011

0

Total sjukfrånvaro* 6,00 % 5,00 4,00 3,00 2010

2011

2,00 1,00

I den tryckta broschyren

2007 2008 står talen från 2005,2009 är det

0 2010

2007

2011

2008

ett fel? Skadet vara från 2006 eller 2007

10

2,00stoltheten och • fortsätta stärka

1,00

0

vikänslan. 1,00

50

0

2007

2008

2009

2010

2011

0 2007

2008

2009

2010

2011

40 2007

2008

2009

2010

2011

30 20

50

2010

*4,00 Redovisat enligt Orkla och norsk modell, där frånvaro mer än 365 dagar i följd inte medräknas. 2011 6,00 % I den tryckta broschyren 3,00 står talen från 2005, är det 50 5,00 ett fel? Skadet vara från 2,00 2006 eller 2007 40 4,00 1,00 30 3,00 0 20 2,00 2007 2008 2009 2010 2011

3,00förbättringsarbete. arbetare i vårt

Så här mäter vi: Nöjt medarbetarindex

2009

300

20106,00 % I den tryckta broschyren 3,00 står talen från 2005, är det 5,00 ett fel? Skadet vara från 2,00 2006 eller 2007 4,00 1,00 3,00 0 2007 2008 2009 2,00

0% 6,00

1,00

het.

2009

1,00

en översyn av företagets varumärkesvision. Under hösten 2011 genomfördes

2009

2008

Kvinnor Män

0% 6,00

ledarskapsutbildningar samt fortsatte

2010

2008

10 900

tjänstemän. Av300 Procordias 98 chefer

ner. Årlig genomgång av kompetensen

2009

2007

Antal arbetsskador med frånvaro

40 1500 30 Kvinnor Män 1200 20

män, 629 kollektivanställda och 359

tarundersökningar med handlingspla-

2008

6,00 900 %

terier. Så här arbetar vi för att nå vårt mål:

2006

1200

MÄNNISKOR

10 0

50 40 30

Procordia CSR 35

Kvinnor Män


MÄNNISKOR

36 Procordia CSR


MÄNNISKOR

Våra medmänniskor Våra leverantörer Vi köper råvaror från hela världen. När vi väljer varifrån vi ska köpa våra råvaror, ingredienser och förpackningar är följande våra kriterier: produktkvalitet, leveranssäkerhet, pris, utveckling/innovation, kvalitetssystem och etiska parametrar. Vi tar ansvar för arbetsförhållanden och mänskliga rättigheter hos våra leverantörer och har förbundit oss till detta genom att hela Orklakoncernen anslutit sig till FNs tio principer i ”Global Compact”. Principerna omfattar mänskliga rättigheter, arbetsrättsliga frågor, miljö och korruption riktade mot företag. För att kunna kontrollera att arbetsförhållanden, miljöarbete och kvalitet klarar de krav vi ställer har vi anslutit oss till systemet Sedex – Supplier Ethical Data Exchange – där företag inom bl.a. livsmedelsindustrin och dagligvaruhandeln samarbetar för att göra revisioner och kontroller av leverantörer i t.ex. Asien och Sydamerika. Vi värderar kontinuerligt nya samarbeten och har t.ex. under 2011 inlett samarbete med Exportrådet i värderingen av tänkbara kinesiska leverantörer. Procordia och Orkla gör också regelbundna besök och egna kontroller hos våra leverantörer. Thomas Nyström är CSR-ansvarig i vår inköpsorganisation och driver frågor kring etisk handel. Bärplockarnas villkor Som ett led i vårt ansvarstagande vill vi säkerställa att bärplockarna som arbetar för våra leverantörer i Sverige har det bra. Vi har inga bärplockare som är direkt anställda hos oss, utan för en dialog med våra leverantörer. Inför säsongen 2011 hade vi ett rundabordssamtal med våra leverantörer för att skapa samsyn kring problembilden och för att tydliggöra våra krav som kund. Vi kräver dokumentation från leverantörerna för att kunna se att allt går rätt till. Vi granskar genom att följa upp hur det ser ut med t.ex. anställningskontrakt, arbetstider och löner. Vi gör också besök på plats för att kontrollera att det vi kommit överens om efterlevs och att plockarnas arbets- och boendevillkor är acceptabla. Samhällsengagemang Vi brinner för god mat och dryck och vill bidra till goda matvanor och god hälsa. För Procordia är sponsring en del av vårt varumärke som ska spegla våra värden och stärka bilden av Procordia som ett matföretag med Sveriges godaste varumärken. Vi väljer främst att engagera oss i lokalsamhället i de orter där vi är

verksamma - Vansbro, Kumla, Örebro, Fågelmara, Tollarp och Eslöv - eftersom våra medarbetare ofta själva är engagerade i föreningslivet. Eslöv firade 100-årsjubileum 2011 och vi engagerade oss på olika sätt i jubileet. Vi stödjer lokala föreningar och aktiviteter som bidrar till aktivitet och välmående bland barn och ungdomar och som ökar kunskapen om kost, motion och välmående. Vi delar årligen ut ungdomsstipendier tillsammans med Kumla kommun till ungdomar som utvecklats inom idrott, konst eller hantverk. Vi sponsrade ett nytt kök i ett barnkollektiv utanför Göteborg, som tillhör Kumla kommun. Procordia stödjer ”Vilda Vansbro vinkeln”, som är en uppfinningstävling för högstadieelever i Vansbro. Vi stödjer årligen Vasaloppet och Vansbrosimningen. Under Vasaloppet dricks ca 50 000 liter Ekströms blåbärssoppa. De nationella satsningar vi gör ska ha brett genomslag. Genom Grandiosa sponsrar vi Svenska Fotbollsförbundet.

Internationellt stöd och samarbete Procordia ingår i nätverket Öresund Executives, som bildades 2011. Nätverket har fokus på socialt ansvarstagande och regional utveckling och är en mötesplats för beslutsfattare inom näringsliv, universitet, högskolor och organisationer. Det kombinerar möjligheten att göra affärer, utbyta idéer och kunskap, skapa dialog för samhällsutveckling regionalt samt att driva gemensamma CSR-projekt. Öresund Executives första gemensamma CSR-satsning är ett samarbete med Hand in Hand att stödja ett nystartat projekt i Swaziland vars mål är att 4 500 kvinnor ska utbildas i entreprenörskap. Visionen är att minska fattigdom genom att skapa arbete och inkomster. Nätverket skänkte 200 000 USD (cirka 1,2 mkr) till Hand in Hands projekt i Swaziland. Procordia stöttar projektet med 50 000 kronor. Procordia har sedan några år skänkt sin julklapp till Hungerprojektet i stället för att skicka gåvor till affärskontakter. Hungerprojektet arbetar för att avskaffa hunger och fattigdom i världen. Arbetet bedrivs av 275 000 volontärer i Afrika, Asien och Latinamerika. Vi stöttade projektet med 75 000 kronor 2011.

Procordia CSR 37


MÄNNISKOR

Kunskap och engagemang ger framgång Praktikanter och studenter Procordia tar emot praktikanter, lönebidragsanställda, praoelever, studenter och examensarbetare. Vi är noga med att det måste finnas någon ansvarig för stöd och handledning. Vi organiserar även utbildningsaktiviteter och studiebesök av olika slag. Sommartid tar vi gärna emot studerande ungdomar som vikarier – en möjlighet för dem att få industrierfarenhet under utbildningen. Våra samarbetspartners Procordia tror på goda relationer, nätverk och kunskaps- och erfarenhetsutbyte för att få människor att växa och bygga framgångar. Vi stödjer utbildningar och samarbetar gärna med universitet och högskolor. Vi vill vara i framkant i utvecklingen av framtidens mat och dryck och följer med stort intresse de senaste forskningsrönen. Vår VD Mikael Aru har engagerat sig i styrelsen för Skånes Livsmedelsakademi och flera andra medarbetare inom Procordia sitter med som rådgivare i olika organisationer, Advisory Boards och styrelser. Antidiabetic Food Center Diabetes blir allt vanligare i västvärlden och forskning visar att människors kosthållning både kan minska och öka risken för diabetes. Procordia följer utvecklingen inom diabetesområdet och stödjer forskningscentret Antidiabetic Food Center vid Lunds universitet. Forskarna arbetar med att utveckla livsmedelskoncept som kan minska frekvensen av diabetes, fetma samt hjärt- och kärlsjukdomar. Nya studier lyfter fram att en kombination av livsmedel med bevisat goda hälsoeffekter märkbart kan minska risken att drabbas av åldersdiabetes och hjärt- och kärlsjukdomar samt förbättra minnet. Några exempel är nypon som skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar, mjölkproteinets speciella inverkan på blodsockret samt korns och rågs hälsoeffekter. Procordia har aktivt deltagit sedan starten 2007 och framför allt varit engagerade i arbetet med att undersöka olika komponenter i frukt och bär och deras påverkan på vår hälsa. Genom vår kunskap om frukt och bär hjälper vi till genom att tillaga prover som används i forskningsstudierna.

38 Procordia CSR

Herbert Felixinstitutet Herbert Felixinstitutet är ett centrum för opinionsbildning, erfarenhetsutbyte och forskning om invandringens och entreprenörskapets betydelse för samhällets utveckling. Institutet arrangerar varje år ett antal seminarier som dels belyser invandringens betydelse för Sveriges utveckling, dels bidrar till att öka förståelsen mellan kulturer. Genom institutet delfinansierar Procordia en treårig gästprofessur inom området ”Invandrares entreprenörskap”. Den innehas av professor Monder Ram, son till indiska invandrare i Storbritannien, chef för forskningsinstitutet CREME – the Centre for Research in Ethnic Minority Entrepreneurship – och SBERG – Small Business and Enterprise Research Group – på De Montfort University of Leicester. Vi värdesätter konsumenternas åsikt Under 2011 hade vi 12 800 kontakter med kunder och konsumenter genom vår konsumentkontakt. Kontakterna är värdefulla och vi följer noggrant upp dem – synpunkterna bidrar till vår produktutveckling. Förutom kontakt med våra konsumenter har vi regelbundna möten med våra kunder inom dagligvaruhandeln, storhushåll och restaurang samt industri och export. Vi strävar efter en öppen dialog med alla våra intressenter, som förutom kunder och konsumenter består av bransch-, konsument- och miljöorganisationer, leverantörer och kommuner samt myndigheter som Livsmedelsverket och Konsumentverket. I början av 2012 lanserade vi en ny webbplats med tydligare fokus på vårt ansvarstagande. Besök oss gärna på www.procordia.se


MÄNNISKOR

Något gott och enkelt efteråt Prova vår kylda Ekströms Pannacotta. Följ tillagningsanvisningarna på förpackningen. Toppa Pannacottan med hallon och skivade jordgubbar. Strö över krossade, hårda saltlakritskarameller och du får en spännande och läcker dessert. Njut!

Procordia CSR 39


Om du vill veta mer om hur vi på Procordia arbetar med vårt ansvar, får du gärna ta kontakt med:

Göran Sajland, miljö- och kvalitetschef, 0413-654 78, goran.sajland@procordia.se Christian Pålsson, miljö och lagstiftning, 0413-652 84, christian.palsson@procordia.se Cecilia Sjöholm, kommunikationschef, 0413-58 55 34, cecilia.sjoholm@procordia.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.