__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

2021 | NUMMER 1.

Het recept van..

#BZHW #BZHW RECEPT UIT DE BUURT

ONTMOET... SASKIA DE VIN

“Waar met liefde gekookt wordt, smaakt het eten altijd lekker.”

“Je merkt dat er in Bezuidenhout-West heel veel behoefte is aan ontmoeting.”

Pag. 4

Pag. 7

NIEUWS Project #BZHW Bijzonder in Beeld, Lopend buurtje en Mini Masterchef ! Pag. 12


#BZHW MAGAZINE Dit allereerste #BZHW Magazine bevat "het recept" van onze wijk Bezuidenhout West in al haar geuren en kleuren. Dit magazine is onderdeel van het project #BZHW Bijzonder in Beeld van de #DigiDames

BZHW 2021 | NUMMER 1

Check BZHW.nl voor meer info.


#BZHW MAGAZINE 4 RECEPT UIT DE BUURT 7 ONTMOET..

10 EXTRA ONTMOET..

7

ZOEK DE VERSCHILLEN IN #BZHW! #BZHW BIJZONDER 12 IN BEELD

12

RECEPT UIT DE BUURT

NIEUWS

Wil Kraak deelt een van haar vele recepten met de lezers van het #BZHW magazine!

Enkele nieuwtjes om jou op de hoogte te houden van wat er gebeurt in de wijk en omgeving.

15

LOPEND BUURTJE

16

BUURTAGENDA

18 GRATIS LENTE FOTOSHOOT! WWW.BZHW.NL

3 | #BZHW MAGAZINE

BZHW 2021 | NUMMER 1

4

14 BUURT NIEUWS


Recept uit de buurt Voor deze allereerste editie van het #BZHWest magazine is het recept uit de buurt afkomstig van de 73-jarige Wil Kraak. Wil is 53 jaar getrouwd en heeft samen met haar man eigenlijk altijd al eigen bedrijven gehad. Naast het koken leest en tuiniert Wil graag en werkt ze veel met stoffen, bijvoorbeeld het bekleden van banken. Een persoon met veel hobby’s dus, maar vooral in een tijd waar persoonlijk contact erg lastig is, vindt Wil het leuk om te communiceren met recepten.

Wil heeft als recept een soep van knolselderij uitgekozen. Een ideaal recept voor de winter om jezelf lekker warm te houden. Het is een soep die makkelijk in grote hoeveelheden gemaakt kan worden voor uw gasten en het is makkelijk in te vriezen. Daarnaast kan je het serveren met allerlei toppings zoals spekjes, broodjes en pijnboompitten. En het kan er ook nog eens eindeloos gecombineerd worden met de ingrediënten zelf, bijvoorbeeld voor het maken van groentefrietjes.

“Waar met liefde gekookt wordt, smaakt het eten altijd lekker.” De taal van het koken is er één die veel gesproken werd bij Wil thuis. Haar vader verdiende vroeger champignons met zijn werk, maar haar moeder wist nooit wat ze hiermee aan moest. Op een vakantie in Oostenrijk kwam de familie Kraak in een restaurant uiteindelijk in aanraking met het recept van champignons op toast en Wil's moeder was gelijk verkocht; ze moest het recept weten. Het ontdekken van anderen hun recepten door middel van boeken en conversaties is iets wat Wil nog steeds koestert en het zorgt ervoor dat haar gasten elke keer wat nieuws op tafel krijgen!

4 | #BZHW MAGAZINE

Het leuke aan de soep is dat de keuze aan toppings compleet bepaald voor welke gelegenheid de soep geschikt is. Zo zou je voor kerst bijvoorbeeld reepjes forel in de soep kunnen doen. Smakelijk, Hollands en voor iedereen makkelijk te maken, wat wil je nog meer! Kijk snel op de volgende pagina voor de ingrediënten en het stappenplan.


5 | BZHW MAGAZINE


Een heerlijke soep die ideaal is voor in de winter om jezelf en/of vrienden en familie warm te houden.

KNOLSELDERIJSOEP DIT HEB JE NODIG

Zo maak je het

1 knolselderij

1. Schil de knolselderij en snij deze in blokjes.

1 ui gesnipperd

2. Verwarm 2 el boter in een pan en laat de ui op

750 ml kippenof groentenbouillon 1 bekertje kookroom 1 bekertje crème fraîche 1/2 zakje bieslook 2 el boter

zacht vuur glazig worden (maar niet bruin!). 3. Laat nu de knolselderij 5 minuten meebakken. 4. Voeg de crème fraîche en de kookroom toe. Roer deze erdoorheen en verwarm het geheel. 5. Schenk de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. 6. Laat de pan, met de deksel erop, zachtjes sudderen gedurende 25 minuten.

topping

7. Maak de soep met een staafmixer glad.

Topping De toppings zijn naar eigen smaak te bepalen! Neem bijvoorbeeld reepjes gerookte kip of forel, verkruimeld uitgebakken ontbijtspek, gehakte geroosterde walnoten of geroosterde amandelsnippers. Bestrooi de soep met fijngeknipt bieslook en serveer in een groot soepbord met een soepstengel op de rand.

Tips & tricks 6 | #BZHW MAGAZINE

Knolselderij over? Van knolselderij kun je ook mooie frieten snijden en roosteren in een oven van 225°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg de knolselderij frieten erop, strooi er wat kruiden naar smaak over en druppel wat olijfolie erover. 20 tot 25 minuten in de oven en klaar!


Ontmoet... Saskia de Vin Bezuidenhout-West Als socioloog en community builder bij de gemeente Den Haag zet zij zich in voor verschillende Haagse buurten, waaronder Bezuidenhout-West. Hierbij is haar belangrijkste rol om de sociale samenhang in deze buurten te verbeteren. Dit doet ze door de wensen van de bewoners zichtbaar te maken voor de gemeente, om zo een brug tussen de bewoner en het stadhuis te creëren. Ze vraagt de bewoners van Den Haag waar ze naar op zoek zijn en kijkt hoe niet alleen de gemeente, maar ook de bewoners zelf dit vraagstuk in de toekomst aan kunnen pakken. In dit interview vertelt ze ons van alles over haar visie op en haar werk voor Bezuidenhout-West!

Een foto van "Buurtbakkie" , één van de projecten van Saskia binnen BezuidenhoutWest.

7 | BZHW MAGAZINE

Een kleine wijk en Saskia begrijpt goed waarom de bewoners het zelf soms “het vergeten dorp” noemen. “Zij (de bewoners) hebben wel echt het idee dat zij soms vergeten worden en dat er ook weinig aan hen gevraagd wordt: wat willen jullie nou eigenlijk met de wijk? Er is ook niet echt een visie over hoe Bezuidenhout-West er over 10 jaar uit moet zien.”

"Mensen wonen met heel veel plezier in Bezuidenhout-West en niemand wil er weg."

"Mensen wonen met heel veel plezier in Bezuidenhout-West en niemand wil er weg. Dit is ook wel vanwege het gemak, want je bent overal zo”, aldus Saskia. “Maar mensen vinden wel dat er vroeger veel meer sociale cohesie was, dus ze zorgden veel beter voor elkaar en de buurt. Er zijn heel veel actieve mensen, maar ook heel veel mensen die eigenlijk heel erg anoniem in de wijk wonen.“

Saskia's bijdrage Saskia geeft toe dat, mede door corona, het de laatste tijd niet makkelijk is geweest om actief een toevoeging te blijven leveren aan Bezuidenhout-West: “Iedereen bleef binnen, alle activiteiten stopten, je kunt dan ook nergens meer naartoe en het wijkcentrum was ook dicht, dus toen ben ik er eigenlijk wat minder naartoe gegaan.” Wel heeft ze, omdat ze zelf ook druk bezig is met andere wijken, gevraagd of haar collega Community Builder Marsha Rietbergen de bewoners wilde ondersteunen met het opknappen van de huiskamer van het wijkcentrum. Dit is nu in volle gang. Voor de pandemie heeft Saskia zich vooral bezig gehouden met het ondersteunen van bewoners die een wijkvereniging wilden oprichten. “Er waren een aantal actieve bewoners (in de wijk), maar die hadden zich nog niet geformaliseerd", vertelt ze. “Daar (de bewoners) heb ik gesprekken mee gevoerd en we hebben ook een aantal wijkbijeenkomsten georganiseerd.” Uit deze gesprekken bleek uiteindelijk dat best een aantal bewoners een bijdrage wilde leveren aan de wijk, vertelt Saskia. “Toen heb ik ze met de voorbereidingen geholpen en uiteindelijk is daar een echte wijkvereniging uit voortgekomen.” Op www.bzhw.nl is meer informatie te vinden over de wijkvereniging.


Mensen komen in grote getale naar de camper van Saskia.

“Zij (de bewoners) hebben wel echt het idee dat zij soms vergeten worden."

8 | #BZHW MAGAZINE


Saskia vertelt dat er ook nog wat andere projecten op de planning stonden, zoals het aanpakken van de achtertuinen, maar dit is allemaal stil komen te liggen door corona. “Dat gaan we wel weer oppakken hoor, maar ja, dat heeft wel nog even tijd nodig, want mensen zijn echt nog wel voorzichtig met dicht bij elkaar komen. Dat is gewoon nog lastig."

De toekomst Mede door de ligging van de wijk, kan Saskia zich voorstellen dat de toekomst van Bezuidenhout-West onzeker is. Zij hoopt dat de bewonersvereniging Bezuidenhout-West beter op de kaart kan gaan zetten zodat de wijk zich alleen maar meer en beter kan profileren. Juist een wijkje met veel sociale huurwoningen zo dichtbij het centrum is heel belangrijk voor de diversiteit van de stad. Daarnaast heeft Saskia ook het nodige veldwerk verricht om een gezellige plek in de buurt te creëren voor de bewoners. “Je merkt dat er in Bezuidenhout-West heel veel behoefte is aan ontmoeting, maar dat er gewoon geen plekken zijn waar mensen dat graag doen. Het wijkcentrum vinden ze ongezellig, hopelijk nu niet meer, maar toen wel.” Daarom heeft Saskia een tijdje in de wijk gestaan met een gehuurde camper onder de naam “Buurtbakkie”, om zo onder het mom van een bakkie te kunnen kijken naar wat er speelt in de wijk. “Daar had ik een leuk terrasje van gemaakt en dat was soms echt heel druk, dat we wel met 20 tot 30 man rondom die camper stonden. Nou dat was echt supergezellig.”

"Wat ik voor hen zou hopen is dat het wijkcentrum echt een centraal middelpunt wordt van de wijk waar een heel divers aanbod is." 9 | #BZHW MAGAZINE

“Je merkt dat er in BezuidenhoutWest heel veel behoefte is aan ontmoeting.”

Er zijn dus ook nog genoeg ambities en wensen vanuit Saskia voor de wijk. “Wat ik voor hen zou hopen is dat het wijkcentrum echt een centraal middelpunt wordt van de wijk waar je niet alleen maar kan bingoën en kan koken, maar waar een heel divers aanbod is. Waar je bijvoorbeeld ook naar de huisarts kan, of een inloopspreekuur van de politie, of je huiswerk kan maken als je broertjes en zusjes thuis allemaal te veel herrie maken. Het zou een multifunctionele ruimte moeten worden die er ook aantrekkelijk uit ziet", sluit Saskia af.


ZOEK DE VERSCHILLEN De volgende pagina's bevatten foto's, gemaakt in onze vertrouwde wijk. Per foto zijn er 5 verschillen te vinden. Kun jij ze allemaal vinden? Kijk voor de antwoorden op pagina 12. De antwoorden staan daar ondersteboven.

10 | #BZHW MAGAZINE


ZOEK DE VERSCHILLEN

11 | #BZHW MAGAZINE


#BZHW BIJZONDER IN BEELD "Geef je op als Buurtreporter! Jong én oud zijn welkom"

Veel mensen kennen haar al van gezicht: met haar zilverkleurige jas en zilverkleurige lovertjes rugzak zie je haar van ver al aan komen lopen. Wie is ze eigenlijk en wat doet ze? Cynthia had vroeger een Webdesign bedrijf en heeft nu een eigen Trainingsbureau: de #DigiDames. Ze is door Saskia (blz 7 ) gevraagd om de website voor BZHW.nl te maken. Dat vond ze zo leuk dat ze er een heel project van wilde maken om ervoor te zorgen dat de website een bloeiend community platform wordt. Dat gaat ze doen met het Project #BZHW Bijzonder in Beeld, door Buurtreporters op te leiden in Smartphone fotograferen en Smartphone filmen. Ook krijgen ze een stukje Grafische vormgeving. De Buurtreporters plaatsen dan hun eigen stukje op de website. Ook gaat Cynthia een aantal Mini-events organiseren. We kunnen alvast verklappen dat er iets met Internetveiligheid voor jeugd, jongeren en senioren komt (wat zet je wel en niet op het net etc. ) én dat er hopelijk in de zomervakantie een ...Mini Master Chef komt!

"Mini Masterchef in BZHW!" Antwoorden "Zoek de verschillen" Het kabelstoeltje, het paaltje, het waarschuwingsbordje, een wolkje, het tweede rode doek

Foto 3

De lijn in het veld, het basketbalnet, een bankje, de klok, een raam

Foto 2

Het witte busje, het raam, een paaltje, het brandweerbusje, de toren

Foto 1

12 | #BZHW MAGAZINE

Ontmoet... Cynthia Telting Op Burendag, zaterdag 25 september komt er een heus #BZHW Award event waarin er Awards uitgereikt zullen worden aan o.a. de Leukste Bewoner, de Beste Reporter met de leukste of meeste verhalen, de Liefste Straat en het Lekkerste Recept. Interesse en wil je je opgeven als Buurtreporter of als Mini Masterchef? Of wil je ook leren je eigen kookboekjes te maken? Check de website BZHW.nl/bzhwbijzonderinbeeld voor meer info!


donde Elke maart rdagmiddag in in Bezuid Wijkcentrum enhou t West van 15.30 tot 17. 00 u

Meld j e snel aan!

Kookboekjes Maken! Je gaat met Canva, een supermakkelijk én leuk online grafisch programma, samen met Cynthia van de #DigiDames, je eigen mooi vormgegeven kookboekje met je eigen recepten maken. Met dit programma kun je trouwens ook flyers & posters maken, van die mooie Insta posts én verjaardagskaartjes! Meld je nu aan bij Jeugdwerker Marilyn via 06-81688744 of m.weber@voorwelzijn.nl

Voor Bezuidenhout West kids van 6 tot 12 jaar


BUURTNIEUWS VANDALISME WIJKCENTRUM T ijdens de jaarwisseling zijn er

LEER JE WIJK EN JE BUREN BETER KENNEN EN MELD JE AAN VOOR LOPEND BUURTJE!

en

oor dit project maakt je een foto van je favoriete V kunstwerk of plek in de buurt, samen met een

vervolgens is er op nieuwjaarsdag

beschrijving van Bezuidenhout-West in één woord. De

een

verschillende

ruiten van het wijkcentrum van Bezuidenhout-West

poging

tot

vernield

brandstichting

inzendingen

zullen

uiteindelijk

een

gedaan. Hoewel er uiteindelijk geen

kunstwerk tot leven brengen dat een nieuwe kijk op je

grote brand is ontstaan, is de deur

buurt en buurtbewoners oplevert!

van het wijkcentrum wel beschadigd. Geïnteresseerd? Lees meer op de volgende blz. of Er is momenteel een onderzoek

kijk op: www.kunstverbind.nl/lopendbuurtje/

gaande. Als je informatie hebt dan

Bron: Kunst Verbind

kun je anoniem contact opnemen met de meldlijn van de politie: 08007000

Bron: Omroep West

WELKOMSTVIDEO VOOR NIEUWE BEWONERS SCHENKWEG e Schenkweg 58-60 is een nieuwe D woningvoorziening voor personen die (nog) geen eigen woning of woonplek hebben. Op deze locatie krijgen ze begeleiding op het gebied van huisvesting en financiën.

Bij de opneining in november 2020 hebben meerdere bewoners uit de buurt een welkomst video gemaakt. Kijk op www.bzhw.nl/welkom/ om de video zelf te bekijken! Bron: Gemeente Den Haag

14 | #BZHW MAGAZINE


BUURTNIEUWS L eer

LEER JE WIJK EN JE BUREN BETER KENNEN - MELD JE AAN VOOR LOPEND BUURTJE!

je wijk en je buren beter kennen met Lopend Buurtje! Heb je een Lopend Buurtje pakketje in de brievenbus gevonden? Dan is jouw buurtje aan de beurt. In het pakketje zit informatie over dit leuke en verbindende project. En ook……een deel van een kunstwerk! Namelijk het Lopend Buurtje Kunstwerk waarmee je samen met je buren een begin kunt gaan maken. Op de planning staat verder een Buurt Wandeling, een stemronde voor de Lopend Buurtje Prijs en uiteraard de onthulling van het kunstwerk. En……..let ook op in de wijk: wie weet loop je de mannen van Team Lopend Buurtje tegen het lijf bij spontane, leuke en verbindende activiteiten! Meer informatie? Kijk op www.lopendbuurtje.nl. Lopend Buurtje is een project van Stichting KunstVerbind en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag. Leuk als je mee doet! Meld je aan op www.lopendbuurtje.nl.

15 | #BZHW MAGAZINE


BUURTNIEUWS NIEUWE SCHOOLGEBOUWEN

DE GEMEENTE DEN HAAG KOMT MET “HAAGS SAMENSPEL”

e gemeente Den Haag zal in de komende D jaren ruim 23 miljoen euro investeren in nieuwe schoolgebouwen. Hiervan zal 16 miljoen euro geïnvesteerd worden in de bouw van

twee

nieuwe

basisscholen

in

Bezuidenhout. Nutsschool Bezuidenhout kan het aankomende jaar ook aan de slag met het nieuwe budget. D e gemeente Den Haag heeft een

Bron: Vastgoedjournaal

plan met verbeteringen opgesteld om zo

AGENDA WIJK & DIENSTEN CENTRUM BZHW

Ma Di

09.30 - 11.00 Hooked (breien en haken) 21+ 13.00 - 16.00 Sjoelen 40+ 14.30 - 16.30 Inloop Serviceplein 21+ 18.30 - 23.00 Biljarten 21+

de participatie tussen bewoners en de gemeente

te

Verbeterpunten

in

verduidelijken bewoners

verbeteren. dit

hoe

mee

plan

zijn:

en

waarover

mogen

beslissen,

duidelijkere verwachtingen over wat de

10.00 - 12.00 Quilten21 + (om de week) 10.00 - 11.30 Sport Vrouwen 40+ 12.00 - 14.00 Chinese Dansles 21+ 19.00 - 23.00 Basketbal 21+ 19.00 - 22.30 Klaverjassen 21 +

gemeente wel of niet kan doen, meer aantonen wat er al is in de buurt en wat hierop aangesloten kan worden en meer

Wo

Do

duidelijkheid geven over initiatieven

09.15 - 10.15 Ouderen in Balans 50+ 10.45 - 13.00 Koffieclub 21+ 19.00 - 23.00 Troef call 21+

vanuit de gemeente.

10.00 - 11.00 Spreekuur WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) 13.00 - 15.00 Knip en Naailes 18+ (0,50 ct per keer) 13.00 - 15.00 Nederlandse Conversatieles 40+ 15.30 - 17.00 Kook boekjes maken voor kids van 6-12 jaar (van tevoren aanmelden!) 18.30 - 23.00 Biljarten 21+ 20.00 - 22.00 Sport 21+

Er worden nu initiatieven genomen vanuit de gemeente om ervoor te zorgen dat er ook echt verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. Heb je

Vr

12.00 - 16.00 Chinese Dansles 21+ 19.00 - 22.00 Sport 30+

echter nog zelf tips of ideeën over betere buurtparticipatie, dan

Za

10.00 - 11.00 Tai Chi 21+ 12.00 - 14.00 Voetballen 21+ 17.00 - 19.00 Badminton 40+

kun

je

mailen

naar

haagssamenspel@denhaag.nl .

Bron: Gemeente Den Haag

Zo

09.00 - 12.00 Sport 30+ 18.00 - 23.00 Basketbal 21+ Bingo (1e zondag van de maand) Troefcaldrive (2e zondag van de maand)

16 | #BZHW MAGAZINE

Vanwege Corona liggen alle (m.u.v. de kinder-) activiteiten in het Wijk & Diensten Centrum aan het Jan van Riebeekplein 90 stil. Check daarom altijd de website voor de meest up to date informatie!

www. bzhw.nl


BUURTNIEUWS AGENDA JEUGD EN JONGEREN WIJK & DIENSTEN CENTRUM BZHW

Ma Di Wo

Do

15.30 - 17.00 Huiswerk 7+ 15.30 - 17.00 Voetbal 7-12 jaar 18.00 - 20.00 Sport & Bewegen | Fit /Conditie 13+

15.30 - 17.00 15.30 - 17.00 18.30 - 19.00 19.15 - 19.45

Girlsclub 7-12 jaar Conditie & Coördinatie 7-12 jaar Bootcamp 15+ Interval Run for Fun 15+

13.30 - 14.30 14.30 - 15.00 14.30 - 16.30 15.00 - 16,30 18.00 - 20.00

Dans | Warming up ( bewegen & dans) 7-12 jaar Thee Time 7-12 jaar Voetbal 7-12 jaar Jeugdactiviteiten 7-12 jaar Sport & Bewegen 13+

15.30 - 17.00 15.30 - 17.00 16.00 - 17.00 18.30 - 19.00 19.15 - 19.45

Jeugd activiteit | Meer info volgt 4-12 jaar Kookboekjes maken met de Kookclub 6-12 jaar Gymzaal 4-12 jaar Bootcamp 15+ (voorlopig niet) Interval Run for Fun 15+ (voorlopig niet)

Vanwege Corona liggen alle (m.u.v. de kinder-) activiteiten in het Wijk & Diensten Centrum aan het Jan van Riebeekplein 90 stil. Check daarom altijd de website voor de meest up to date informatie! 17 | #BZHW MAGAZINE

www. bzhw.nl


Ook lid worden van de Wijkvereniging? Heb je een interessant verhaal of lekker recept en wil je ook in ons #BZHW magazine? Heb of ken je een opa of oma die in Bezuidenhout West woont die hun levensverhaal willen vertellen? Geef je dan nu op via onze website BZHW.nl of stuur een mailtje naar cynthia@digidames.nl of een appje naar 06-24294569 ovv #BZHW Magazine.

19 | #BZHW MAGAZINE


Aan de bewoners van dit pand

Dit allereerste #BZHW Magazine bevat "het recept" van de wijk Bezuidenhout West in al haar geuren & kleuren en is tot stand gekomen door studenten Creative Business van de Hogeschool Inholland. Coördinatie, aanvullende tekst, beeld & eindredactie door Cynthia Telting van de #DigiDames. Met dank aan Jos Spijkers voor de correctie en taalsuggesties en de Gemeente Den Haag voor het mogelijk maken van het #BZHW Bijzonder in Beeld project.

Kijk voor meer informatie op: www.bzhw.nl

Profile for bzhw

#BZHW Magazine nr 1.  

#BZHW Magazine nr 1.  

Profile for bzhw
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded