Page 1

Amfi Roseby T: 71 25 10 75 www.caponemolde.no


: INNHOLD nr 1 | 2011

ARTIKLER OG ANNET SNADDER

Faste spalter Leder for Bymagasinet Portrett – Karita Bekkemellem Kulturkalender – hva skjer? Helse - ta vare på huden i vårsolen Bygløtt - Per Jølting Tannhelse - usynlig tannregulering Vin - Vin fra Argentina Gavetips Corner - Da Bugge tok grep Reise - Lofoten Filmguide Konkurranse - vinn en iPad 2!! Leserguide

09 14 18 22 24 36 40 44 46 52 56 58 60

Nye Opel Norge God mat til alle anledninger Liten, dyktig og tilgjengelig Kjøreopplæring i tiden Ren nytelse og velvære Spennende tider hos Kunstfagskolen

10

40

24

44

58

10 34 30 38 50 54


Grafisk design:

nyheter

Butikken er fylt med og vi kan friste med både:

-designsmykker i ekte sølv -vårskjerf i lekre farger -våre unike A&C smykker

Velkommen

til A&C Amfi Roseby

Pure Silver

Håndlaget 925 S

Amfi AmfiMoa MoaNORD NORD

T:T:70 7014 1491 9190 90

Se vårnyheter på www.ac.no


Grafisk design:


: leder UTGAVE 01 ANSVARLIG UTGIVER Vest Media AS Nedre Strandgate 45 6005 Ålesund www.bymagasinet.net

Kjære leser! Endelig går det mot vår! Lengre og varmere dager står for dør, men fortsatt er det rom for noen flotte fjellturer i påskesola. Og vi som trives best ved havet kan glede oss til en sommer som vi håper skal bli en av de bedre! Lukten av nyklipt gress, ”lyden” av sommerdekk, livet i gatene på dag- og kveldstid, listen er lang! Positivitet og optimisme i alle ledd Vi velger å være optimister og alltid fokusere på det positive. I vårt verdigrunnlag som bedrift står det at vi alltid skal være fokusert på å gjenspeile de beste sidene av ting! Dette er årsaken til at vi velger å gi ut et blad i det formatet og den papirkvaliteten som Bymagasinet har. Dette er et blad for deg som setter pris på visuell og innholdsmessig kvalitet. Vi strekker oss stadig mot nye mål, og jobber kontinuerlig for å oppfylle stadig strengere krav til redaksjonell kvalitet blant våre lesere! Vår rolle i Molde er å gjenspeile byen fra sin beste side, og tilby den lokale handelsstanden et spennende alternativ i jungelen av markedskanaler! Vi ønsker å bli det bladet som du ønsker å lese Siden dette bladet er vår første utgivelse i 2011 vil jeg igjen oppmuntre deg som leser til å gi oss feedback når du ser noe som kan forbedres! Uten dine tilbakemeldinger hadde vårt grunnlag for utvikling vært ikkeeksisterende. Derfor er vi helt avhengige av å være ydmyke ovenfor all konstruktiv kritikk, og stadig invitere deg som leser til å komme med god feedback! Vi ønsker å bli det bladet som du ønsker å lese! Basert på e-poster fra våre lesere har vi nå begynt å jobbe med konkurranser i bladet. I denne utgaven lodder vi ut en iPad 2, til den som kommer med den beste, konstruktive kritikken om bladet! Vi trenger nettopp DEG for å forbedre oss. ☺ Og sist, men ikke minst Bruk byen din for alt den er verd! Ingen by er perfekt, men du kan være en positiv faktor som bidrar til en sunn og spennende utvikling i Molde. En spasertur i sentrum er en investering i det lokale bylivet, og når du handler i butikker så bidrar du til økonomisk blomstring for den lokale handelsstanden! Kort sagt, byen er avhengig av nettopp deg! Vær bevisst, og bidra til å gjøre Molde til den byen du vil den skal være. Og med dette ønsker vi i Bymagasinet alle våre lesere en fantastisk vår med mange, flotte opplevelser!

Med Vennlig Hilsen

Følg oss på facebook: søk Bymagasinet!

Bymagasinet er et livsstil- og motemagasin lokalt forankret i Møre og Romsdal. Magasinet post-distribueres til alle husstander og næringsdrivende i Molde, samt utvalgte forretninger. I tillegg er også Bymagasinet å finne hos et stort utvalg butikker, caféer og venterom. Med et opplag på over 200.000 eksemplarer pr år, er vi fylkets største gratismagasin. Vårt fokus er handel, mote, interiør, livsstil, reise, mat og portrettering av kjente personer fra vårt distrikt.

JOURNALISTER Lars Johan Stokken Bjørn Sindre Høydalsvik Petter Håkon Petterson

FOTOGRAFER Bjørn Sindre Høydalsvik Lars Johan Stokken

ASSISTERENDE REDAKTØR Robin Sætre robin@bymagasinet.net

DAGLIG LEDER/ redaktør Sverre Bakke Hareide sverre@bymagasinet.net

GRAFISK Marianne Kvistad Hansen

BIDRAGSYTERE Øyvind Tveit Ola Gjendem

ANNONSE Spørsmål om annonsering: molde@bymagasinet.net

TIPS TIL REDAKSJONEN molde@bymagasinet.net +47 976 20 414 | +47 928 90 190

TRYKK Europrint Copyright © Bymagasinet har alle rettigheter reservert. Innholdet i magasinet må ikke reproduseres, gjengis eller på noen måte brukes uten tillatelse fra utgiveren.

Robin Sætre Assisterende Redaktør

BYMAGASINET VÅR 2011

09


bil

En av landets største aviser skriver: “ Er dette fremtiden?” Opel Ampera er en plugin-hybrid med framtidsrettet design.

[slatlem bil]

NYE OPEL NORGE Å lansere et bilmerke som har vært i Norge i over 50 år som nytt, høres litt for godt ut til å være sant. Men gjennom di siste år har Opel jobbet seg gjennom sine bilmodeller og relansert hele rekken. Dette er Nye Opel Norge. TEKST: Bjørn s. høydalsvik | foto: opels bildebank

Visjon: Topp 5 i Norge Samtidig med dette vil Opel også klatre på salgstoppen. For å stimulere til dette har de gått inn med kampanjer i alle segmentene. De tenker at dette vil de tjene på langsiktig, Opel skal opp og fram og bli et bilmerke for fremtiden. - Opel Norge har satt seg som mål om å bli blant de 5 best solgte merkene i 2011. Det ser vi på som et mulig mål når vi nå presenterer en full lineup av nye biler, smiler en tydelig fornøyd Erik Lystad i Slatlem Molde. Opels systematiske arbeid har allerede vist lovende resultater. Slatlem har tegnet flere nybilkontrakter i år enn på samme tid i fjor.

10

BYMAGASINET VÅR 2011


Opel Astra sports tourer er en av klassens vinnere, både på plass og pris.

»

Opel Corsa er en liten og sprek bil.

Med 1,2 liter bensinmotor og 70 hk er dette en sprek liten bil, som snuser på dråpene.

»

- Vi ser at bilene blir godt mottatt.

- Gjennom mange år har Opel gått gjennom sine bilmodeller og gjort kraftige forbedringer, både på design og innovasjon.

Borte er gubbestempelet, dette er moderne biler som tar tryggheten og erfaringen fra Opels historie videre og forener det med et spennende nytt uttrykk. Bilene scorer også høyt i brukervennlighet. Nye løsninger, som å felle ned baksetet ved en knapp i bagasjerommet, er bare en av de tekniske nyvinningene som vil gi deg som kunde en lettere hverdag. Topp også for miljøet Opel har også økt sine ambisjoner på å være blant de ledende på miljøteknologi, både når det gjelder utslipp og produksjon. Etter mange års utvikling kommer nå nye Opel Ampera, flaggskipet innen miljøteknologi hos Opel. Denne bilen er en såkalt PlugIn-hybrid. Det vil si at der er ingen mekanisk forbindelse mellom bensinmotoren og hjulene. - Denne bilen bruker en el-motor for fremdrift. Og kan kjøres som en ren el-bil opp til 64 km/t. Med hastigheter over dette starter en liten 1,4 liters bensinmotor som utelukkende lader batteriene. Bilen har en rekkevidde på over 500 km, og ved bykjøring er den praktisk talt fri for utslipp.

En av landets største aviser våget seg til spørsmålet ”er denne bilen fremtiden?”. Plugin Hybrid er blitt et gjennombrudd for bilindustrien. Siden de fleste bilturer er innenfor få km vil dette redusere bynære utslipp betraktelig. De fleste vil ha nok rekkevidde bare på batteriene.

Skulle en trenge mer plass, men ikke ønsker å gå hele veien til Insignia har Opel nå introdusert stasjonsvogn av Opel Astra. Dette er blitt en stor bil, som nærmer seg størrelsen i klassen over hos andre bilmerker. Opel Astra Sports Tourer har blitt en fenomenal bil.

- Ampera har vi ventet på en stund nå, og det ser virkelig lovende ut. Bilen er en 4 seter cupé med et helt rått design, forteller Erik Lystad begeistret.

- Smarte innovasjoner gjør dette til en av klassens vinnere, både på plass og pris. Her får du mye bil for pengene. Eksempel på innovasjon er å felle ned baksetet med en knapp fra bagasjerommet, og deksel over bagasjen som også fungerer som stropp for ekstra sikkerhet.

Når denne bilen kommer til butikken er sortimentet komplett og Slatlem drar opp som en av de ledende bilforhandlerne i utvalg, både på modeller og motoralternativer.

Ta gjerne turen å prøv bilen selv. 5 år/100.000 km

Lille Corsa og Astra Sports Tourer Mens vi venter på Ampera er det også mange andre nyheter hos Slatlem. Nye Opel Corsa er også kommet. Dette er en ypperlig bil om en ikke trenger den store plassen eller som ønsker en bil nr to. Med 1,2 liter bensinmotor og 70 hk er dette en sprek liten bil, som snuser på dråpene. - I kampanjemodellen følger det med Bluetooth, aluminiumsfelger og metalic lakk. Den kan leveres i Molde for 179,000. Ønsker man diesel koster 1,3 versjonen 199.000. På lille Corsa får man også varme i rattet som standard, noe som før var bare forbeholdt dyre biler. Dette er en virkelig flott bil som rommer 4 mennesker.

Opel har nå gått runden med alle modellene og leverer topp moderne biler i alle klasser. Det lå derfor i kortene at det var på tide å se garantien. Opel har nå forlenget denne til 5 år og 100.000 km. - Dette er selvsagt til stor fordel for våre kunder, men det sier også noe om hvor bra disse bilene er blitt. Her vil de fleste nyte mange gledelige feilfrie mil på veien, avslutter Erik Lystad i Slatlem Bil Molde.

Som Nye Opel sier selv: Wir leben Autos – Vi lever bil!

BYMAGASINET VÅR 2011

11


Restauranthuset fokus på service, kvalitet og gode matopplevelser

FRISTET? En ekte smaksopplevelse! FREDAG! Meksikansk buffèt

LØRDAG! Tapas buffèt

SØNDAG!

Familie buffèt

NYHET: Vi har begynt med sushi. Du kan få servert sushi av forskjellige varianter på restauranten også kunne “Ta Med hjem” ved bestilling. Spisestedet

har også selskapslokaler for barnedåp, konfirmasjon, vennelag etc.


karita bekkemellem

: portrett

DIREKTØREN FOR DE LANGE LINJER Etter en lang periode i politikken har Karita Bekkemellem det siste drøye året orientert seg mot næringslivet. Som leder for Legemiddelindustriforeningen får hun bekreftet helt nye sider ved seg selv. Men først litt uvesentlig bakgrunnsinformasjon. Tekst | petter håkon petterson Foto | scanpix.no

Det er nyttårsaften 1981. I kjellerstua på Bjørset er et tjuetalls ungdommer samlet til ”voksenfest”, sannsynligvis med kalkun på menyen. Denne kvelden er min første ordentlige erindring om Karita. Hun er 16 – undertegnede er 17. Snart skal hun sette igjen et voksent og markant spor. For undertegnedes del feires kvelden blant annet sammen med ny kjæreste, anskaffet tre dager i forvegen (det holdt ganske lenge, men det er en helt annen historie). Som ungdommer flest beveger vi oss ned mot sentrum av Molde frem mot klokken 00.00. Etter diverse nyttårsklemmer til kjente og ukjente går turen tilbake til Bjørset for å fortsette festen. Der ringer telefonen klokken 01.30. Den er til undertegnede og er fra en dypt fortvilet og forelsket ung jente som har sett undertegnede sammen med sin nye kjæreste. For jenta i telefonen har verden rast sammen denne kvelden. Hun forteller at hun i en lang periode har vært betydelig over gjennomsnittlig forelsket i meg. For undertegnede som 17-åring derimot, er denne henvendelsen bare en bekreftelse

14

BYMAGASINET VÅR 2011

på hvor ufeilbarlig og fortreffelig man er i denne alderen. Eller i det minste hvor ufeilbarlig og fortreffelig man selv mener man er. Undertegnede løper stolt tilbake til festen på kjellerstuen og avgir rapport om hva som har skjedd. Full av meg selv forteller jeg at NNs verden har rast sammen som en følge av at hun ikke kan få meg. Mine gjester er lydhøre og jeg er i sentrum av alt. Det er da hun reiser seg, en av festens yngste deltakere. Ber meg tie stille og ikke henge ut folk på den måten jeg nettopp har gjort. ” Dette kunne du holdt for deg selv. Man slår ikke kapital på andres følelser på en slik måte” ( ha meg unnskyldt for at dette sitatet helt sikkert ikke er hundre prosent korrekt gjengitt – 29 år og tre måneder er lang tid). Jeg vet ikke om jeg noen gang ble noe bedre menneske, men jeg ble ganske mye klokere av Karitas korreks denne kvelden. Og fra hva som helt sikkert var en vellykket fest (mine fester er alltid det) er det denne episoden jeg husker best. Vel, nok egosentrisitet. Men

poenget er at dama tidlig viste et menneskesyn man godt kan ha nytte av i de politiske posisjonene hun har hatt opp gjennom årene. Nå er det imidlertid legemiddelindustrien som drar nytte av Moldejenta. Det siste ett og et halvt året har hun jobbet som direktør for Legemiddelindustriforeningen, en jobb hun rett og slett ble headhuntet til. - Jeg er kjempefornøyd med min nye tilværelse. Da det ble klart at jeg skulle ut av politikken fikk jeg flere tilbud og henvendelser. Dette var ett av dem. Jeg måtte imidlertid vente ett års tid før jeg kunne slå til. Slik er nå en gang reglene når man skal ut av politikken og inn i næringslivet.

- Men jeg er veldig fornøyd med det valget jeg har tatt og de mulighetene jeg har fått... - Til forskjell fra å jobbe i politikken, eier jeg nå meg selv på en helt annen måte. Jeg er på alle måter


BYMAGASINET VĂ…R 2011

25

Karita i sine yngre dager. Dette bildet ble tatt i 1989.


* karita bekkemellem

mye friere. Og jeg er veldig glad for alle de positive tilbakemeldingene jeg får på at jeg gjør en god jobb. Legemiddelindustriforeningen er en bransjeorganisasjon for ca. 50 medlemsbedrifter med en samlet omsetning på drøye 18 milliarder kroner i året. Rundt 4000 mennesker er ansatt i bransjen i Norge. I følge Karita kom hun ikke til noe dekket bord da hun startet sitt virke. - Vår oppgave er å ivareta selskapenes interesser. I denne første fasen har jeg i stor grad vært beskjeftiget med å utarbeide en ny strategi for virksomheten. I dette arbeidet har jeg erfart hvor enormt mye jeg har lært i hjemfylket. Møre og Romsdal er en solid region for innovasjon, nytenkning og næringsliv. Samtidig ligger det massevis av utfordringer foran oss. I Norge er vi stadig i en oppbygningsfase hva forskning angår. Vi konstaterer at den kliniske forskningen går ned og dette er en utvikling vi må jobbe med å snu. Politiseringen av helsepolitikken må endres og utvikles. Det kan ikke bare dreie seg om sykehuskorridorer, fødeavdelinger og debatter om hvor et sykehus skal ligge. Vi vil også i stadig større grad jobbe blant annet for at alle de muligheter ny, innovativ behandling gir, kommer på dagsordenen, og ikke minst den forskningsmessige siden rundt det. I forhold til dette erfarer Karita Bekkemellem store forskjeller sammenlignet med det å jobbe i politikken. Der man som politiker på mange måter må gjøre opp en type perioderegnskap, i alle fall hvert fjerde år, dreier jobben i legemiddelindustrien seg først og fremst om langsiktighet. La gå at politikere pretenderer å jobbe langsiktig, men de må nå en gang forholde seg til at de skal gjenvelges, eller ikke gjenvelges.

16

BYMAGASINET VÅR 2011

- Forskning på og utvikling av nye medisiner og behandlingsformer tar lang tid. Nå står vi for eksempel overfor et sannsynlig gjennombrudd i forhold til malariavaksine. Det sørger et tungt miljø i Barcelona for. Lykkes man slik man tror i dag er man i mål om et par år. Slike vaksiner og medisiner tar ofte 10-12 år å utvikle. Kostnadene kommer fort opp i 10 milliarder før man er ferdig. Men dette er en type kostnader og en tidsbruk vi må ta oss råd til for å komme videre på disse områdene. Karita Bekkemellem er altså opptatt av å være i front i sin nye tilværelse. Men hun har ikke vært i front på alle områder. I forhold til nye, digitale medier har hun i følge seg selv vært en slow starter. - Jeg var sent ute både med Twitter og Facebook. Først kom jeg meg på Twitter, dernest, for et par måneder siden, på Facebook. Og jeg ser jo nå at jeg har gått glipp av noe mens jeg ikke var der. Nettverksbygging både jobbmessig og privat fungerer jo enda bedre når man bruker disse kanalene.

- Plutselig ser jeg bilder av barn til gamle venninner og skjønner da at det har gått noe tid siden sist vi så hverandre... - Og i jobbmessig sammenheng mener jeg at jeg har vært dårlig på nettverksbygging. Ikke desto mindre minner disse nye sosiale mediene meg på at jeg faktisk har bygget opp et stort nettverk gjennom min politiske karriere. Men sitt store nettverk innen politikken til tross; Karita ser ikke for seg noen snarlig retur til den politiske arenaen. Selv ikke om mange gjerne kunne tenke seg å se henne i en ny ministerrolle på et eller annet tidspunkt. Det hender ikke rent sjelden at hun får henvendelser

både fra kjente og ukjente pr sms hvor man tydeliggjør et ønske om at hun skal ikle seg en politisk rolle igjen. For Karita synes dette å være et tilbakelagt stadium. På grunn av en vanskelig sorti sist gang hun var i ministerposisjon? - Nei, det har ikke noe med saken å gjøre. Jeg legger ikke folk for hat, klarer ikke å være bitter i ettertid – sier heller fra der og da. Jeg er stadig utrolig glad i både Martin (Kolberg) og Jens (Stoltenberg). Jeg har jobbet tett på dem så lenge, stått opp for dem i ettertid og kunne stadig gitt høyrehånda mi for Jens. Jeg vet jeg har vært veldig lojal og at jeg ikke jobber som politiker i dag er helt uproblematisk. Akkurat nå har jeg det så bra i min nåværende jobb at andre alternativ ikke er aktuelle. Karitas politiske karriere har hun beskrevet nærmere i sin biografi som kom for en tid tilbake. Etter egne anslag har denne solgt om lag 10 000 eksemplarer så langt. - Når jeg først skulle gi ut bok kunne jeg ikke bare sitte der og jatte og lyve. Jeg har gått inn for å være dønn ærlig. Men boka kunne vært mye mer omfattende enn den faktisk ble; jeg satt inne med mye stoff som helt sikkert ville gitt medieoppslag av enda større dimensjoner enn det som faktisk ble. Men jeg valgte å la det være. Lojaliteten seiret med andre ord. Nå er det Legemiddelindustriforeningen som skal dra nytte av denne. Den relativt ferske direktøren har store ambisjoner om å bidra til at bransjen utvikles videre i årene som kommer. Og i motsetning til i politikken sitter hun på ingen måte på oppsigelse som kan inntreffe ved neste valg. Innen forskning og utvikling er fire år svært kort tid. Det kan være et langt løp hun har begitt seg ut på nå, Karita Bekkemellem.


- Jeg legger ikke folk for hat, klarer ikke å være bitter i ettertid – sier heller fra der og da... - Karita Bekkemellem

Karita angrer ikke på at hun gikk fra politikken til Legemiddelindustriforeningen hvor hun jobber nå. BYMAGASINET VÅR 2011

17


: KULTURKALENDER for barn| UNGE Barnas Lekeland

Barnas Lekeland i Romsdalsgt. 7 - 21 Åpent: Tirs – fre: kl. 11:00 – 20:00 . Lør – søn: kl. 11.00 – 18.00. Man: Stengt!

Skating I tillegg til den store utendørs skateparken har vi en innendørs skaterampe som er forbeholdt våre medlemmer.

Velkommen til en uforglemmelig bursdagsfeiring i Barnas Lekeland! Ta med dine venner på festen – vi ordner resten!

Spill Spillerom med Biljard og Airhockey. I tillegg har vi et bordtennisbord i cafeen.

Åpningstider: Man, tirs og ons: 18-22 Tors: 17-21, Fre : 19-24 , Lør: Stengt Søn: 18-22

Biblioteket Romsdalsmuseet www.romsdalsmuseet.no Tlf: 71 20 24 60

www.molde-bibliotek.no Åpningstider: Man - tors: 10.00 - 19.00 fre: 10.00 - 16.00. Lør: 10.00 - 14.00

ungdomsklubb Huset ungdomsklubb holder til på Bjørset, litt vest for Molde sentrum. Café I Caféen selger vi kaffe, kakao, godteri, sjokolade, pizza, brus og mye mer. Diskotek Vi har et flott diskotek, og arrangerer med jevne mellomrom DJ-kurs for de av våre medlemmer som er interesserte. Musikk Musikkverkstedet er utstyrt for et helt band, og vi har rundt ti band som øver her fast. Vi har også en scene der bandene får prøve seg på å opptre.

BYMAGASINET VÅR 2011 18 BYMAGASINET VINTER 2010/ 11 30

Småbarnstreff

Molde kirke - Hver tirsdag fra 11 - 12.30 Oppstart høsten 2010 er tirsdag 7. september. Vi starter med litt fri lek. Ca kl 11.15 går vi til musikkrommet hvor vi har sang, rim og regler. Opplegget varer ca 30 min. Fint om du har med matpakke til lunch. Kaffe/te og kjeks blir servert – kr 20 pr voksen.

Barna får: - Hjelp til å finne bøker om ulike tema. - 8 ukers lånetid på bøker - 1 uke lånetid på film - Mulighet for å tegne, legge puslespill og lese bøker. - Spise matpakka i eventyrrommet

Molde Bowling

Klatring

Bowling 1 kan også tilby underholdningsautomater og biljard. For de yngste har de barnebaner og lette kuler.

Moldeveggen

Huset

Ons & Tor: 10 - 21. Morgensvøm: 06 30 - 08 30 Fre: 10 - 21. Lør & Søn: 10 - 18

Tlf: 71 25 21 88 Man-Tor: 11.00-23.00 Fredag: 11.00-24.00 Lørdag: 12.00-24.00 Søndag: 12.00-23.00

Foreldre- og barn klatringen Torsdager kl 18.00-20.00 Axess klatreskole er et sammarbeidsprosjekt med moldeselskapet Axess AS og Romsdal Tindegruppe. Vårt mål er å kunne gi et skolefritidstilbud med høy kvalitet Aktivitetene vil vare fra skoleslutt ca. 13:30 til kl 16:30 hver tirsdag

Moldebadet

ønsker alle badeglade velkommen! Moldebadet eies av Molde kommune, og erstatter svømmehallen ved Idrettens Hus. Det gir innbyggerne i regionen og tilreisende et helt nytt tilbud innen trivsel, velvære, helse og idrett.

Åpningstider: Man: 14 - 21 . Tirs: 10 - 21 morgensvøm: 06 30 - 08 30

Barnas turlag www.mrtur.no

Langdalsbu Overnattingstur 02.04.2011 - Romsdalen og Eikesdalen Julneset fjæretur 08.05.2011 - Romsdalen og Eikesdalen Rødalssetra / Gjengkleiva 29.05.2011 - Romsdalen og Eikesdalen


hva skjer

for VOKSNE Bjørnsonhuset

- Rica Seilet Hotel Bjørnsonhuset Torget 4 6401 MOLDE Billettservice.no

Storyville JazzKlubb

www.moldejazz.no/2008/index.php?page_ id=6175 Norges eldste jazzklubb (etablert 1953). Med ukentlige konserter på Quality Hotel Alexandra Molde.

Strømsholmen - dykking

www.stromsholmen.no Ligger ca. 45 min. kjøring fra Molde. Artlanterhavsvegen er et av Europas beste dykkersentre.

Molde & Romsdal

Molde sentrum www.moldesentrum.no Åpningstider: Hverdager til kl. 17.00 Torsdager til kl. 19.00 Lørdager til kl. 16.00 Moldetorget: Man-fre: 10-20 Lørdag: 10-18

Basehopping

www.visitmolde.com Fjellene i Romsdalen og Eikesdalen er noen av verdens beste steder for basehopping. Kalskråtinden, Gridsetskolten og "Unionsveggen" er populære exit-steder i Romsdalen. I Eikesdalen anbefales Strandkolvet (Katthammaren), Aurstupet, Vikesaksa og Goksøyra. I Julsundet, 10 km vest for Molde, kan man hoppe fra Ravnfloget. Det er forbud mot basehopping fra Trollveggen. All basehopping i regionen foretas på eget ansvar.

Skarstua

Velkommen til eventyrlige Skaret! Skaret ligger bare 10 min. med bil fra Molde sentrum. Her finner du gamle bygninger, norske mattradisjoner, håndverk, lysstøyperi, glassblåseri og aktiviteter.

Turistforening

Kvassetind - Storbua , Måndalen 27.03.2011 Basecamp Gjevilvasshytta, Trollheimen 08.04.2011 - Trollheimen og Nordmøre med Fjordruta Morgådalstindan (1232 moh). Tinderangling på ski. 10.04.2011 - Romsdalen og Eikesdalen Klatreinstruktør sport 29.04.2011 - Romsdalen og Eikesdalen Torsbu fra Asbjørndalen, Tafjordfjella 29.04.2011 - Romsdalen og Eikesdalen Skitur i storslagen natur i østre del av Tafjordfjella, overnatting på selvbetjent hytte Torsbu ( 1351 moh ). Skjorta (1711 moh ) i Eresfjord 08.05.2011 - Romsdalen og Eikesdalen Topptur på ski til en av de mest karakteristiske toppene i Eresfjord

Trollkyrkja - Muldalsegga, Valldal 29.05.2011 - Sunnmørs- og Tafjordfjella Trollstigen og Breitinden (1797 moh). Topptur på ski 02.06.2011 - Romsdalen og Eikesdalen

MFK - hjemmekamper Sted: Aker stadion Molde FK - Tromsø

03.04.11 18:00

Molde FK - Stabæk

17.04.11 18:00

Molde FK - Rosenborg 08.05.11 18:00

Molde FK - Fredrikstad 19.05.11 19:00 Molde FK - Start

13.06.11 18:00

Molde FK - Sogndal

19.06.11 18:00

Molde FK - Aalesund

03.07.11 18:00

Molde FK - Haugesund 16.07.11 00:00 Molde FK - Vålerenga

31.07.11 18:00

Molde FK - Lillestrøm 21.08.11 18:00 Molde FK - Brann

11.09.11 18:00

Molde FK - Viking

25.09.11 18:00

Molde FK - Odd G.

16.10.11 18:00

Molde FK - Strømsg.

30.10.11 18:00

Molde FK - Sarpsborg 20.11.11 18:00

Skitur Vikesaksa 15.05.2011 - Romsdalen og Eikesdalen Klatrekurs inne til ute 19.05.2011 - Romsdalen og Eikesdalen Klatresamling Eresfjord 21.05.2011 - Romsdalen og Eikesdalen

19 25 25

BYMAGASINET BYMAGASINETVÅR VÅR2011 2011 BYMAGASINET VINTER 2010/ 11


: KunstKALENDER Kunstnersenteret Møre & Romsdal Sandvegen 4, 6413 Molde Åpningstider i Kunstbutikken: mandag stengt tirsdag - fredag 11:00 - 16:00 lørdag-søndag 12:00 - 15:00 Gratis adgang 24. april - 23.mai I hovedgalleriet

Minna Hannele Lappalainen «HOUSE & GARDEN » I utstillingen «House and garden» ser vi maleri og tegninger basert på snapshot fotografi fra Lappalainens egen hage, nærmiljø og reisemål. I prosjektgalleriet

Einar Bog «HULL» Dette prosjektet består av en serie fotografier. De samme bildene vises også på digital fotoramme i loop.

Maerz Contemporary

MAERZ Contemporary jobber både med unge, lovende kunstnere og mere etablerte og kjente kunstnere, i hovedsak norske og skandinaviske. Hoved-galleriet er lokalisert i Fjordgata 7, Molde. Maerz

Galleri fem

Bjørnsonhuset Fannestrandvn. 5, Molde

Åpningstider: Man-tys. stengt. Ons og Fre 12-16. Tor: 12-19. I utstillingsperiodar også ope Laur - Søn 12-15.

Aulestad gård

Bjørnstjerne Bjørnsons hjem

GalleriFem, Romsdalsgata 5, 6413 MOLDE. epost: post@moldebymuseum.no

Vi presenterer en ny utstilling i Vognskjulet hver sesong!

Molde Kunstforening

Molde Tamilsk Kunst og Kultur

Fannestrandvn. 5, Molde En av byens kunstgalleri som formidler profesjonell kunst gjennom hele året.

Molde Bymuseum

Skolevegen 3, 6411 Molde Telefon: 41 21 42 12

TIPS til kunstkalenderen? Skriv en mail: molde@bymagasinet.net

Byvandringer og fortellerkvelder i Molde er to av spesialitetene til Molde bymuseum. Vi skreddersyr vandringer for alle anledninger. Kontakt Molde bymuseum for temavandringer eller generelle vandringer, nattvandringer eller vandringer på høylys dag. T: 71 25 59 48

Fotokunst av Einar Bog Maerz Contemporary

Kunstforeningen

Ålesund, tatt fra trappene opp til Fjellstua.

Kunst av Minna Hannele Lappalainen

20

BYMAGASINET VÅR 2011

Salatskåler designet av Celsius glass studio


- den komfortable måten å spare strøm på

La oss gjøre deg fornøyd!

www.ielektro.no Tlf. 71 40 40 40

BYMAGASINET VÅR 2011

25


Ta vare på huden i

helse

vårsolen!

Visste du at 90% av aldringstegnene vi ser i huden vår, kommer av solen? TEKST & foto: MOLDe hud og kroppspleie

fiende, ikke solkremen! Vær raus med solkremen, oppfordrer Hege Åfløy, medeier av salongen. Det viser seg at vi bruker omtrent halvparten av anbefalt mengdre solkrem og det er viktig å smøre seg ofte.

Daglig bombaderes huden med UVA- og UVB-stråler, som bryter ned huden, gir økt dannelse av brune pigmentforandringer og gjør at huden din blir grovere.

- Mer alvorlig er faren for hudkreft; risikoen økes betraktelig for hver kraftig solforbrenning du har, før fylte 18 år. Solkrem bør derfor være en del avdin hudpleie, uansett alder. Plages du med at urenhetene popper frem når du bruker solkrem, er det antageligvis mineralolje, paraffin liquidum eller lanolin i produktet og disse ingrediensene tetter igjen porene, og kan føre til at en får kviser eller sorte prikker. Parfyme i solkrem er også fy-fy, siden parfyme er noe av det mest allergifremkallende huden kan utsettes for, foteller Torill Dalset ved Molde hud- og kroppspleie. Dermalogica og Nimue har fine solprodukter med god konsistens, og du trenger ikke være redd for at huden tettes igjen med disse produktene. Dermalogica har også en lettere lotion med solfaktor som man kan blande inn med krem og få spf 17 eller brukes alene og har da en spf på 30. I salongen vår har vi også mineral make up fra Pure colors som man børster på huden med et naturlig solfilter med faktor 17. Make up som er mild mot huden og som man kan bruke hver dag, forteller Hege.

22

BYMAGASINET VÅR 2011

Det finnes ufornuftige måter å sole seg på, og det finnes fornuftige. Skal en oppholde seg i solen på en forsvarlig måte, må en ta utgangspunkt i hvilken hudtype en har. Hudtypen din bestemmer hvilken solbeskyttelse du bør ha. Jo lysere og mer ømfintlig hud en har jo høyere faktor. Vi anbefaler at man bruker solfaktor hele året, selv på en dag der det er overskyet da solstrålene vil komme gjennom skylaget. Dette på grunn av at ozonelaget stadig svekkes og blir tynnere. Spf 15 bør være laveste solfaktor og jo mer sol jo høyere spf bør en ha. Solbeskyttelsen vil redusere skadevirkningene av solen og du får en penere brunfarge. Å skrubbe huden før man soler seg kan gi en brunfarge som blir jevnere og sitter bedre. Husk at det er solen som er hudens verste

Husk at after sun alltid skal brukes når man har vært i solen, ikke bare om man har blitt solbrent. Ha after sun med deg på stranden og smør deg godt før du forlater stranda, presiserer Hege og Torill. Dette vil kjøle ned huden og virke reparerende etter at huden har blitt utsatt for uv-stråler. After sun hydrator fra Nimue inneholder vitamin C som er en kraftig antioksidant som er kjent for å redusere de skadelige effektene av soleksponering. Produktet inneholder også peppermynte olje, agurk og melon som virker kjølende, beroligende og fuktighetsgivende på huden. I tillegg til å bruke solkrem kan man også beskytte seg mot solen ved å bruke f.eks. solhatt/caps/solbriller. En viktig regel er å unngå å sitte for mye i solen mellom 10 og 15 på dagen, da solen står høyest på himmelen.

Tenk solbeskyttelse og nyt solen på en fornuftig måte!


Pizza meny

Alle våre pizzaer er laget på ferske bunner som vi baker i vårt eget bakeri i Romsdalsgata 1, de inneholder tomatsaus og osteblanding Nr.

Stor (40 cm)

Salater og småretter: PASTASALATER

1: Skinke og ananas

kr 185,-

serveres med focaccia brød og smør

2: Ost (Margarita)

kr 128,-

• Husets pastasalat med bl.a. skinke, div, gr.saker og hvitløk

3: Ananas, sjampinjong, løk og paprika

kr 185,-

• Med kylling, mango & aioli, div. gr.saker

• Med kylling, karri og div. gr. saker

FOCACCIA SANDWICH

kr 81,-

4: Tigersaus, mais, rødløk, tomat, sjampinjong og nachos-chips

kr 196,-

5: Skinke, paprika og provencekrydder

kr 185,-

6: Kjøttdeig og skinke

kr 185,-

7: Skinke, pepperoni og løk

kr 185,-

8: Kjøttdeig, pepperoni, løk og paprika

kr 192,-

9: Marinert biffkjøtt, kjøttdeig, skinke, pepperoni, purreløk og paprika

kr 224,-

10: Marinert biffkjøtt, tigersaus, løk, purreløk og ananas

kr 196,-

11: Marinert biffkjøtt, mais, løk og kreolsk krydder 12: Marinert kylling, mango chutney, løk, jalapenós, ananas, sjampinjong og purreløk

kr 81,-

• CLUB SANDWICH med kylling, aioli, bacon, tomat og salat • SANDWICH med seranoskinke, pesto, tomat og salat • KYLLING I KARRIDRESSING, tomat og salat

KAKER kr 36,-

kr 196,-

pr. kakestykke pris fra Spør oss om dagens anbefaling

kr 214,-

DRESSINGER

kr 20,-

kr 224,-

15: Hvitløksmarinert scampi, tigersaus, jalapenós, ananas og paprika

kr 224,-

16: Marinert kylling, marinert biffkjøtt, søt chilisaus, mais, jalapenós og kreolsk krydder

kr 203,-

17: Marinert kylling, hvitløk, tomat og purreløk

kr 196,-

18: Kjøttdeig, løk, hvitløk, mais, jalapenós og nachos-chips. Serveres med rømme og salsa

kr 214,-

19: Marinert biffkjøtt, løk, sjampinjong, purreløk og blåmuggost

kr 196,-

20: Kjøttdeig, søt chilisaus, løk, ananas og nachos-chips

kr 190,-

21: Seranoskinke, mais, tomat og rødløk. Serveres med ruccola og parmesan

kr 223,-

GLUTENFRI PIZZA (30 CM) Kr 20,- lavere enn stor pizza-pris.

Hvitløksdressing, rømme, salsa, bearnaise

MINERALVANN 1,5 L

kr 39,-

Pepsi Cola, Pepsi Max, 7Up Free, Solo, Villa Champagne, Farris Blå, Farris Lime, Ananas LEVERINGSTILLEGG

kr 65,-

MINIMUMSORDRE FOR LEVERING (inkl. leveringstillegg)

kr 210,-

Romsdalsgt. 1 Tlf. 71 20 00 27 EKH.no

13: Marinert biffkjøtt, hvitløksmarinert scampi, purreløk, søt chilisaus og kreolsk krydder

Jan-11. Med forbehold om prisendringer og endring av menyinnhold

BYMAGASINET VÅR 2011

25


BYGLØTT

: BYGLØTT Per Jølting

Københavneren som portretterte hus i Molde Moldepanoramaet var ikke dansken Per Jølting opptatt av. Fjellene var for langt unna, de var ikke på ”tale-hold”. Han likte å vandre rundt, - eller sykle med skisseblokken og gjerne en kulepenn som redskap. TEKST & bilder: ola gjendem

Sammen med Per, og mange ganger Nils Parelius, fartet jeg rundt i det Romsdalske landskapet på oppdagelsesturer. På jakt etter motiver. På jakt etter det trivelige samværet. De kvikke replikkene, og snurrig observasjonene. Etter møter med andre mennesker. Planlagte eller ikke. Flere av disse ekspedisjonene ut i det ukjente Romsdal er omtalt i Pers tekster, - i avisartikler og bøker. Nils eller jeg som sjåfør og co-sjåfør ut i det voldsomme norske. Per kjørte bil med oss. Ellers var han syklist, på en sykkel som ikke for hastig frem gjennom landskapet. Og vi hadde en bil som lot seg stoppe.

Kunstneren krotet ned raske skisser og noen ord på konseptpapiret. De ble senere omsatt til tegninger, malerier eller, som han kanskje er mest kjent for, til linoleumssnitt. Og dikt. Og tekster. Utgitt i nesten årlig bøker. Per Jølting var både dikter og tegner. Hver for seg sto hans arbeider støtt, - men de hørte sammen. Du kan godt nyte tegningene og grafikken uten å lese. Du må gjerne lese uten å kaste et blikk på bildene, men sammen danner tekstene og bildene en større og rikere enhet.

Vis meg huset ditt, og jeg kan fortelle deg hvem du er sa den engelske filosofen John Ruskin. Per Jølting kunne sagt det samme. Og han hadde sine preferanser: - Som bildemaker foretrekker jeg ”gamle hus” som inciterer meg mer enn hus av nyere årganger. (Om enn ikke fanatisk. Det være sagt med en gang). …. En kjensgjerning er det: på mine streiftog etter motivene, ”finner” jeg mer eller mindre bevist fram til det viltvoksende ”romantiske” landskapet eller hus full av skjebne, av tildragelse eller hus ”som er død i skjønnhet”. (Fra Dager under åpen himmel ).

24

BYMAGASINET VÅR 2011

Innimellom funderinger omkring menneskers liv og levnet og husenes grimme skjebner funderer han over eget liv: -Jeg arbeider ikke med ord/billedkunsten min, for tidsfordriv. Jeg har ingen tid å fordrive. Jeg har mangel på tid. Livet er en engangsforeteelse. Det må en huske på. Tilsynelatende ”driver” kunstnere tiden bort. Det er feilaktig. Kunstnere flest” akkumulerer opp” inn imellom strevet deres. Å skape kunst er en utfordring! Jeg tar nølende den tilkastede hansken opp! For å si det banalt: jeg kan ikke la være. Jeg liker å stri med det kunstneriske stoffet. Med verktøyet mitt. Jeg føler tilfredsstillelse, og en yrende glede stiger fram i meg, når jeg fornemmer, eller synes å fornemme, at arbeidet lykkes. Jeg føler meg lykkeligere, rikere, ettersom den kunstneriske prosessen skrider fram. (Fra Dager under åpen himmel). Sommeren 1951 reiste Per for første gang til Molde og Romsdal. - For meg uforglemmelig. Især reisen ned gjennom Romsdal. Aldri før hadde jeg vært ute for noe lignende. For et landskap. Vilt. Forrevet. Majestetiske/ utilnermelige fjell. Skapt i tidenes morgen. Da jorden ennå var ung og under forvandlingens lov. Og plutselig skifter landskapet karakter. Ble grønt. Frodigt. Idyllisk. Smilende. Og seilturen fra Åndalsnes ut fjorden en opplevelse! Uavladeligt smellet synsinntrykk mot de følsomme hornhinnene mine.

Ankommet Molde var jeg utaset fysisk og psykisk. Smertende øyne… Trett. Trett. (Fra Inne i fjordene) -Det er i arkitektur at menneskeleg verdimedvet manifesterar seg for Jølting, som uttrykk for livshaldning og livsstode. Eit hus er ikkje berre ein stad å vera, men ein stad ein uttrykker seg gjennom – og blir forma av. Med dette får dei fine hus og miljøstudiane hans dobbelt verdi: I det grafiske uttrykket er det både fin utnytting


Vinter i Glomstuvegen. (Dalehuset med lĂĽven)

Jusundvegen, Steinbruddet.

Aprildag. Nini Roll Ankers veg. (Impregnertbygg)

Reknesmoloen med fyrlykta.

Brohuset. Jugentstil. Parkvegen. BYMAGASINET VĂ…R 2011

25


BYGLØTT *

av flate og linjer – og haldning. Skrev Knut Ødegård i Aftenposten i 1976. Per hadde mange gode venner. Han hadde mange interesser og var heftig opptatt av det som rørte seg i tiden. Kontaktflaten var stor. En av vennene var redaktør Hans Stette i Sunnmørsposten. Stette var kunstkjenner og skrev mye om det som rørte seg på den fronten i avisa. I forbindelse med en omtale av en bok utbrakte han følgende gratulasjon: Vi gratulerer Molde med en tilflyttende vernende ånd. Per forsvarte ikke utsatte bygg med harde hugg og sterke ord. Han portretterte og holdt opp for oss hus med levde liv og uskrevne historier. Viste oss dem som ikke selv ropte høyt. Mange av disse bygningene er borte. - Utviklingen ser ikke ut til å la seg stopp her til lands som hans gode venn Nils Parelius sa. Mange av dem lever videre i Pers portretter av hus, og i hans tekster. Per Flor Jølting ble født i 1920 i København og han døde i Molde i 1993. Per var utdannet typograf og arbeidet blant annet i Ålborg Stiftstidende. Han arbeidet også som antikvarbokhandler og som skipsbygger hos B&W, Burmeister & Wains Maskin- og Skibsbyggeri i København. I 1949 giftet Per seg med Hjørdis Linder fra Molde. Allerede i 1950 kom hans første bok: Små forsøg. Han var hele tiden maler og forfatter. I 1972 flyttet Hjørdis og Per fra København til hennes hjemby. I Romsdal Folkeblad var bildekunstneren Peter Fiskergård journalist og Per Jølting fant fort en god venn i ham. Gjennom årene trykket avisa svært mange av Pers tekster og bilder. Stoff som etter hvert ble til bøker, - mange bøker. Per laget portretter av hus. Sterke, forenklede portretter med få detaljer. Arketypiske objekter med fine stemninger og stor grad av gjenkjenning. Gjennom et langt kunstnerliv portreterte Per Jølting et stort antall hus, ikke bare i Molde. Han reiste i hele Romsdal og på Røros og i København. Per Jølting var en vernende ånd.

26

BYMAGASINET VÅR 2011

Hus ved fjorden. (Bjørset/Julsundvegen/Strandheimvegen).

Bygevejr Regnen kommer lige tilpas. Dråberne trommer og trommer på vinduerne, og spiller en rask melodi på tagstenernes tangenter og løber syngende i kloakkernes kummer og plutselig før vi venter det, er bygen forbi.

Morgen Paradisisk ro Luften kølig som æter Solen anes som en rødmen Stillheden brydes af en harkende bådmotor. (Fra: Ny litteratur for sjette. 1979)

(Fra: Grønne Dage. 1957) Vinterlandskap Fyksneen nedbrød landskapets struktur og det ble merkelig tomt og utslukt Men da vinden løp trett og himlen ble høy tegnedes profilen opp igjen om enn knapt så markant som før; et landskap mindre kantet mer bløtt og rundt som det lå under vinterlyset og åndet nesten uhørligt. (Fra: Hendelser. 1979)

Udkanter I byens flossede udkanter sneens snavsede linned i opløsning: rådner under nybyningernes stiladser. (Fra antologien: Iberisk sommer. 1970)


BLI FIN TIL VÅREN Glyco mask – en oppstrammende leiremaske som virker rensende og fjerner døde hudceller. Etterlater huden din myk og med en frisk glød. Maskepensel og ansiktskluter følger med masken.

Vitamin C moisture mist – en fuktighetsspray med antioksidanter fra vitamin C. Sprayes på og gir fuktighet til huden din. Den beskytter også huden din mot frie radikaler og kan brukes over make up gjennom hele dagen.

Pris 379,-

Pris 540,Nimue Sun C - Solkremer med UV A og UV B beskyttelse, kremene er fri for olje/fett og har en anti-age effekt på huden. 100ml krem Fra 350,-

Hydro lip therapy – balsam for leppene dine! Ved daglig bruk vil den minske de synlige tegnene på fine linjer rundt leppeområdet. Pris 135,-

Alpha lipoic activator - gjør huden din strammere og gir den mer liv! Serumet tilfører huden din antioksidanter ved hjelp av vitaminer og minsker dermed de skadelige effektene ved forurensning fra miljøet. Cell hydrating complex – en blanding av aromatiske oljer som beskytter og gir mye fuktighet til huden din. Perfekt for selv den mest sensitive hud!

Pris 870,-

Pris 399,Pure colors mineral foundation – Foundation bestående av rene mineraler, har naturlig solfilter i seg spf 17. Børstes på med kost og gir en god dekkevne uten å se for sminket ut. Pris 395,Pure colors inneholder ikke Bismuth Oxycloride.

Storgata 12-14 Tlf: 916 40 013 www.m-h-k.net Åpningstider: Man-tirs-ons-fre 10-17, tors 10-19 og lørdager 10-15

Torill og Hege gir deg gode råd om hud og kroppspleie. BYMAGASINET VÅR 2011

25


Utendørs massasjebad Unn deg et arctic Spa fra Polarbad Norges mest solgte utendørs massasjebad!

• eneste som spesiallager lokk som holder fem mann, og dermed all snølast • Eneste med tilgang rundt hele badet for enkel og rimelig service på stedet • eneste med egenproduserte roterende dyser for maksimal massasje • Eneste som tilbyr helautomatiske rensesystemer ved bruk av saltvann • eneste med nøytralt dokumentert markedets laveste strømforbruk • Eneste med landsomfattende forhandler- og servicenettverk • eneste med integrert armert glassfibersokkel under badet • Eneste som spesialbygger for kalde strøk av verden • eneste med et prisbelønnet nydelig design • Eneste som kan oppgraderes ved behov

Vi er kåret til ÅRETS FORHANDLER

i europa 5 år på rad!

www.polarbad.no

Grafisk design:

VERDIKUPONG Polarbad Vest aS, molde Fannestrandveien 83 6416 molde

Åpningstider: man-fre 10:00 - 18:00 lør 11:00 - 15:00

/ Polarbad Vest aS, Ålesund

lerstadveien 506 b, 6018 Ålesund

Alle som tar med kupongen til butikken i Molde eller Ålesund, innen 1. juni 2011 får fritt installert saltsystem til verdi av

kr. 19.900,-

ved kjøp av Arctic eller Coyote bad.

tlf: 905 52 233 e-post: molde@polarbad.no web: www.polarbad.no mobil: (+47) 917 67 946 tlf: (+47) 70 15 11 07

e-post: vedeld@polarbad.no


EL LE m EL LE

Alt under ett tak! Hos Apollonia Tannklinikk® kan du og hele familien din få et helhetlig tannhelsetilbud. Du trenger ikke oppsøke en ny klinikk når nye behov dukker opp. Apollonia Tannklinikk® behandler deg gjennom livets ulike faser, og har kompetansen til å være med hele veien. Det er en god følelse å være i trygge hender. Vi vil alltid ditt beste og dette er vårt utgangspunkt i møte med enhver utfordring innenfor våre spesialfelt. Vår ambisjon er å bli de beste på tannhelse, og det handler i hovedsak om å gi god hjelp til kundene våre. I dag er vi Nordvestlandets største* med 88 pleiende hender tilknyttet klinikken. Vi er tannpleiere, allmenntannleger (som er godkjent for implantatprotetikk med trygdestønad og lystgass) og spesialister som gir deg et helhetlig tannhelsetilbud innen fagfeltene allmenn tannbehandling, tannregulering, kirurgi, tannkjøttbehandling, oppbygging av tenner og implantater. *Kilde: www.purehelp.no

ImplANTATer - erstatter en eller flere tenner - kort behandlingstid - tidlig belastning av implantatene - trygdestøtte

TANNkjøTT behANdlINg - rens - kirurgi - forebygging - trygdestøtte

AllmeNN

TANNregulerINg

- fasetter

- voksne og barn

- kroner/broer

- enkle og større

- rotbehandling

korreksjoner

- hvite fyllinger

- usynlig streng

- lystgass

- trygdestøtte for voksne

- trygdestøtte

Telefon 70 10 46 70 Keiser Wilhelmsgt. 25, Ålesund www.apollonia.no

og barn


frisør

[klippekompaniet]

&

Liten, dyktig tilgjengelig

Midt i Storgaten finner vi trivelige Klippekompaniet, en liten frisørsalong med fokus på den enkelte kunde. Fordelene med å være liten er mange forteller daglig leder Torill Hustad. TEKST & foto: bjørn s. høydalsvik

Fra stor til liten Hun har før jobbet i større sammenhenger og merket at hun fikk svært liten kontakt med de enkelte kundene. Hun så for seg at dette kunne gjøres på en annen måte og startet høsten 2008 opp Klippekompaniet i Storgaten i Molde sentrum.

hverandre et løft. - Vi er egentlig fire vidt forskjellige personer, og alle har sin måte å jobbe på. Det synes jeg er positivet, vi ønsker ikke å låse oss til en spesiell måte å klippe på, men heller utfordre hverandre til å tenke nytt. Tips og ideer svirrer fritt i salongen, smiler hun.

- Jeg så faren med å være stor, det hele kunne bli litt fabrikk. For stort fokus på høyt tempo må tilslutt gå ut over kvaliteten, forklarer Torill.

Det som samler dem er deres nysgjerrighet, ikke minst til faget. I det store og hele er det et svært åpent miljø, her får alle rom til å utvikle seg.

Hun ønsket å skape en salong som skulle være mer synlig for den enkelte kunde. Det synes hun de har lykkes med sammen med to frisører og en lærling. De får en bedre kontakt til de enkelte faste kundene som kommer stadig igjen. Det lille miljøet er spesielt godt rettet mot å gi

- Det var ikke et bevisst valg å være så forskjellige, men det har vist seg å være nyttig. Vi ønsker ingen kopier. Den ene frisøren, Cathrine har også drevet mye med konkurransefrisering, som alle har lært mye av.

30

BYMAGASINET VÅR 2011


»

- Jeg så faren med å være stor, det hele kunne bli litt fabrikk... - Torill Hustad

Klippekompaniet ønsker å møte kundens behov, og være deres personloge frisør.

Avgjørende beliggenhet Klippekompaniet har fått en formidabel mottakelse. De hadde samme omsetning etter 2 måneder som det tok 4 år å bygge opp der hun jobbet før. Det skyldes nok hovedsakelig beliggenheten tror hun. - Ja, beliggenheten har vært helt avgjørende for den veksten, vi har i dag like mye drop-inkunder som faste. Likevel ser vi en tendens at drop-inkundene også blir faste, selv om de ikke bestiller på forhånd. Dette håper vi skyldes at vi gjør en god jobb, forteller Torill muntert. Klippekompaniet vil være en dame og herrefrisør med kundens ønsker i fokus. De nye kundene kommer gjerne fra andre frisører og er ”klar for noe nytt”. De ønsker å komme med nye ting, men det er ikke dermed sagt at kunden er klar for noe nytt hver gang. Derfor er det viktig med en god dialog mellom kunden og frisør.

»

- Det er litt enklere for oss som en liten frisør å kjenne igjen kunden. - Vi ser hvem som kommer i timeboken og kan forberede oss til hver kunde. Samtidig planlegger vi litt hva vi skal gjøre neste gang og kan være i tenkeboksen underveis.

Schwartzkopf Klippekompaniet er en ren Schwartzkopf frisør. For å holde seg oppdatert på trender er de med på kurs når det slippes ny kolleksjon til høst og vår. Slike kolleksjoner er ofte veldig ekstreme, men de plukker med seg ideer som de toner ned til sine kunder.

- Det er veldig inspirerende frisyrer de kommer med, vår jobb blir å gjøre de til våre frisyrer, forklarer Torill. Alt henger sammen - klær, personlighet og hår. Klippekompaniet jobber med å se sammenhengen. Enkelte kan være rocka på håret, mens andre kler mer klassiske frisyrer. - Vi opplever også at kundene er veldig bevist på seg selv. De vil gjerne fortelle oss hvor mye forandring de vil ha. Enkelte har også med fotografier fra blader og lignende. Vi er der for å ta kundens ønsker på alvor.

Neglestudio Torill Hustad ivrer også for Klippekompaniets neglestudio. Dette har blitt veldig populært, og er blitt et marked i seg selv. Ikke lenger er det slik at de kommer til frisøren og samtidig steller neglene, nå er dette ofte egne avtaler ved siden av frisørdriften. - Dette har eksplodert de siste årene. Flere og flere oppdager hvor bra det blir når en spesialist får stelle neglene. Våre nordiske negler er ikke av de sterkeste, derfor trengs det forsterkninger eller påstøpninger om en ønsker lange negler. Salongen tilbyr støpning av kunstnegler, forsterkninger, franske negler og forlenginger. - Prøv dette og bli overbevist, smiler Torill.

Alt er lov Når vi nå nærmer oss lysere tider er det også modent for forandring. Alt er lov i dagens motebilde og sommeren innbyr til lysere farger som går til lette og lyse klær. Hos Klippekompaniet står de klar for å imøtekomme dine ønsker med den oppfølging og hjelp en liten salong kan gi. De er kort og godt – liten, dyktig og tilgjengelig.

BYMAGASINET VÅR 2011

31


* 1 kupong pr. kunde

T l f : 7 1 2 7 4 0 2 0 w w w. s e n t r u m k j o r e s k o l e . n o

Vi viser deg veien til førerkortet

Levèr denne kupongen, og du får hele Du finner oss på: MOLDE STORSENTER

20%

På Fører prøven!

* Gjelder visst du tar full kjøreopplæring hos oss.

sentr umkjoreskole.no/ Tlf: 71 27 40 20


Grafisk design:

VI INKLUDERER ALLE!!

Gjør dine små venner en tjeneste, og ta din neste handel på BUDDY!

Hei! Hvor skal du?

Tar meg en tur på Buddy!

Molde storsenter

Åpningstider: 10 - 20 (18)

Tlf: 71 25 71 10

www.buddy.no


hotell

Lekker Sushi servert hos Restaurant Gørvel

God mat til alle anledninger

H

otell Molde er mer en et hotell, det er også et restauranthus. Her finnes det et utvalg av spisesteder og underholdning for enhver smak , og til alle døgnets tider. Hva med sunne lunsjwraps, eller nyte en bedre middag i godt lag til å avslutte kvelden foran en deilig tapasbuffet. Alt dette og mer til finnes her.

34

BYMAGASINET VÅR 2011

TEKST & foto: bjørn s. høydalsvik


»

Ny bardisk og oppgraderte vegger hos Bare Blå. Her er stedet å treffe venner eller møte nye folk.

Ta lunsjen på RØD: På dagtid gir de store vinduene nok lys til å gjøre stedet lyst og trivelig. Her er stedet for en oppkvikkende lunsj... Lunsjstedet RØD Det første som møter en når en går inn fra Storgaten er spisestedet Rød. Med sitt moderne preg og store vindusflater er dette et yppelig sted for lunsjmøter og vennetreff. Her får en sunne lunsjretter og tilbehør. Hva med sunne lunsjwraps med kylling eller kalkun? Eller franske Crêpes, en slags pannekake, som går like godt til salt som søtt?

- På lørdagen er kanskje ukens høydepunkt med tapasbuffet. Lekkert tillagede småretter gir god stemning i lokalet. Spesielt populært blant vennegjenger som kommer sammen for å hygge seg, gjerne med noe god vin til.

Rød er det kjernen i konseptet til Hotell Molde. Stedet fikk en oppgradering i fjor sommer med ny bardisk og buffet og er blitt virkelig flott. Rød endrer også karakter fra dag til kveld og natt. På dagtid gir de store vinduene nok lys til å gjøre stedet lyst og trivelig. Her er stedet for en oppkvikkende lunsj. Når kvelden kommer dempes lyset og stedet oppleves lunt og stemningsfullt.

Baren Bare Blå Videre inn i lokalet kommer vi til Bare Blå, kaffebar og bar. Lokalet er blitt åpnet opp og fått nye vegger etter oppussing i fjor. Nå er lokalet knyttet mer sammen med Rød, men med en mer uformell stil. Her er det mulighet for å spille spill som de har flere av, Ludo, TP eller kort.

- Et perfekt sted for vennetreff eller bare oppleve litt god mat i trivelig lag, forteller resepsjonssjef Borghild Christie. Sammen på laget har hun restaurantsjef Lynn-Mary Rovik Sylte, barsjef Vidar Hattrem og kjøkkensjef Baskaran Sinnathamby. Teamet jobber aktivt for å utvikle de ulike konseptene videre.

Selv om de alltid skal få plass, kan det være lurt å bestille bord. Dette er virkelig sosial mat som alltid høyner kvelden til det ytterste.

arrangementer hvor en kan velge tapas, koldtbord og tradisjonelle retter fra Rød.

Restaurant Gørvel Som sagt har restauranthuset Hotell Molde restauranter og spisesteder for alle anledninger. Det ypperste av matopplevelse står Restaurant Gørvel for. Her serveres ypperste klasse matopplevelser pakket inn i en rolig og lun atmosfære. Sørvisen er på topp med et absolutt krav om at servitørene ikke skal løpe. Alt er med på å gi den rette opplevelsen. - Restauranten har blitt veldig godt mottatt og folk merker den ekstra sørvisen. Stedet er perfekt for foretningsmiddager eller til et fint høydepunkt i hverdagen, forteller restaurantsjef Lynn-Mary.

- Her samles det mange studenter eller venner som bare er ute for å ta en øl og hygge seg. Bare blå er også et flott sted å samles midt i uken...

Rød er et meget populært sted. Her er det folk fra tidlig lunsjtider til langt på natt. Spesielt på kvelden er det et yrende liv. Rundt påsketider vil også uteserveringen åpne. Temakvelder er spesielt populære og hver torsdag serveres det potetball mellom 12 og 19. Denne kan også tas med hjem til en meget hyggelig pris. Fredagskvelden er meksikansk aften. Da holdes stemningen høy av trubadur, et meget populært tiltak.

I kjelleren finner vi Mørkerød som er restauranthusets nattklubb i helgene. Stedet er også spesielt godt egnet for arrangementer og Molde Hotell leier ut til barnebursdager og andre begivenheter. Med så mye god mat på huset har man mye å velge i. - Her kan man velge i hele menyen på Rød, smiler Lynn-Mary. Huset leverer også catering til store og små

Menyen er spennende komponert av kjøkkensjef Baskaran Sinnathamby. Her trekker han inn råvarer fra regionen og kombinerer dette med sydligere smaker og retter. Her finnes et utvalg av skalldyr og fisk fra lokale fiskere, eller hva med Urtemarinert lammecarre á la Holst?

- Vi bygger på en lokal tradisjon og over hundre år med spisested på tomten, forteller Baskaran. Med denne tradisjonen i bevisstheten har restauranthuset Molde Hotell utviklet et konsept som vil fange de fleste, enten man er ute etter en bedre middag eller vi feste langt inn i natten med gode venner. Alt dette å mer finnes hos Molde Hotell. - God mat for alle anledninger!

BYMAGASINET VÅR 2011

35


: tannhelsetips Usynlig tannregulering For noen kan tradisjonell tannregulering by på ubehag og i verste fall tap av livskvalitet. Mennesker med skjeve tenner vil kanskje ikke ha dette i tillegg. Artister eller voksne som jobber mye med mennesker ønsker ikke den visuelle forstyrrelsen en tradisjonell regulering gir. Da kan en usynlig regulering være ideelt. Kjeveortoped Nils Jørgen Selliseth ved Apollonia Tannklinikk har mer enn 8 års fartstid innen feltet med mange hundre vellykkede behandlinger bak seg. I fjor presenterte han noen av sine behandlede pasienter i European Society of Lingual Orthodontics og ble første norske tannlege som er aktivt medlem i foreningen. Med dette ligger Ålesund langt fremme i dokumentert kompetanse på usynlig streng. Fire metoder I dag kan barn og ungdom opp til 18 års alder få økonomisk støtte ved alvorlig tannstillingsfeil. Det kan også noen få voksne, men de aller fleste voksne må betale for tannbehandling selv. Det er tre kategorier voksne som trenger tannregulering: De som har hatt skjeve tenner siden de var barn; tannstillingsfeilen har kommet i voksen alder, eller de som har hatt regulering i ung alder som nå er gått tilbake.

Behandlingen presenteres for pasienten.

Knottene er på plass og strengen settes i. Strengen er myk og kjennes ikke ubehagelig, men er samtidig sterk nok til å flytte på tennene.

Usynlig streng er montert. Apparaturen er spesiallaget for pasientens tenner og blir dermed ekstremt slank for best mulig pasientkomfort.

Apollonia sin usynlige regulering er tilpasset hver enkelt pasient. Kostnadene blir litt høyere, men en er sikrere på å få et godt resultat etter behandlingen. Planlagt behandling Behandlingen blir planlagt sammen med pasienten slik at en får et inntrykk av hvordan resultatet kan bli før behandlingen starter. Pasienten får god oppfølging gjennom hele prosessen. Avhengig av hvor mye som skal gjøres vil behandlingen ta et halvt til to år.

4 typer tannreguleringer Synlig regulering 1. Tradisjonelle stålknotter 2. Gjennomsiktige porselensknotter Usynlig regulering 3. Innvendig streng 4. Avtakbare skinner Kontaktinfo: nils.jorgen@apollonia.no

Strengen er montert. Therese Hessen (27) hadde skjev midtlinje og overbitt. Etter ett år med streng i overkjeven var overbittet normalt og midtlinjen korrekt. I begynnelsen vil strengen være merkbar, men man venner seg til den fort. Tannregulering er en gradvis prosess uten smerter.


2 stk ID Wax Kr 199,-

Renati m/toalettveske Kr 199,-

Osis Dust It + Body Me Kr 250,-

STUDENTRABATT - 20 % VELKOMMEN Hilsen Cathrine, Torill, Catharina og Linn

Storgata 10-14

Tlf: 71 20 03 00


bil

[sentrum kjøreskole]

Kjøreopplæring i tiden Hvordan gjøre kjøreskolen tilgjengelig? Hvordan tilby elvene god og seriøs opplæring? Hvordan trene fremtidens sjåfører til å bli bevisst på sine egne ferdigheter og holdninger og dermed sikrere sjåfører? Dette er bare noen av de målene Sentrum Kjøreskole jobber med daglig. TEKST & foto: Bjørn s. høydalsvik

Tilgjenglighet i tiden For å nå de målene har Sentrum Kjøreskole jobbet mye med å sørge for god og tilgjengelig informasjon. Hver enkelt elev får sin egen konto på nettet. Her kan eleven sjekke sine avtaler, følge med på antall timer og sjekke opp i betalinger. Det tradisjonelle timekortet ikke brukt lenger. - Dette har vært godt mottatt hos våre elever som er vant med å bruke nettet. Dagen før kjøretimen mottar også eleven en SMS-påminnelse om timen. I tillegg til nettkontoen får hver elev en usb-stikk når de blir kunde hos oss. Her ligger all nødvendig informasjon eleven trenger for å opplæringen så enkel og god som mulig. Her finner eleven også grundig forklaring på hvorfor de ulike elementene i opplæringen er med, forteller kontoransvarlig Sissel Heggdal. Hun er oftest den første elevene møter på kontoret og er med på å gi nødvendig informasjon og oppdaterer avtalene hver enkelt elev har med kjøreskolen, eller kanskje bare for en betryggende prat før første kjøretime.

Godt faglig miljø Sentrum Kjøreskole skal gi nødvendig kompetanse som eleven skal sitte igjen med etter endt opplæring. Sammen med eleven bygger de kunnskaper, ferdigheter og holdninger som skal skape gode bilførere. - Vårt mål er ikke å drive førerprøvetrening, det gir ikke gode eller sikre sjåfører, forklarer Ove Heggdal, daglig leder i Sentrum Kjøreskole.

38

BYMAGASINET VÅR 2011

Sammen med faglig leder, Magne Falk, jobber de stadig med å forbedre det faglige innholdet i opplæringen. De jobber mye med holdninger og vil ikke bare få elevene gjennom et minimum av opplæring for at de skal så vidt stå på oppkjøringen. - Vi vil gi elevene akkurat den treningen de trenger. Vi vil ikke at de skal kjøre mer enn nødvendig, men heller ikke mindre. Det blir fort kostbart om eleven stryker på oppkjøringen, samt at det gir eleven mye frustrasjon. Vi har lite konflikter om fremdrift mellom elev og trafikklærer. Mye av opplæringen i dag er lovpålagt, men for å gjennomføre denne må eleven være på et visst nivå. Og der er Sentrum Kjøreskole veldig bevist, de vil levere en trygg og god opplæring hvor eleven sitter igjen med en god følelse av mestring. Kunnskaper, ferdigheter og holdninger gjør eleven best mulig rustet å til ta de riktige valgene for å overleve i trafikken. - Konsekvensen av dette er at man lett består førerprøven, samt starter sitt liv som sjåfør med trygghet og ro rundt egne ferdigheter. Vi har tro på opplegget vårt og opplever nesten ikke stryk på førerprøven.

God dialog For å sikre kvaliteten på undervisningen er det viktig med god dialog gjennom hele opplæringen. Både elev og lærer skal være enige om progresjonen og eleven skal være trygg på at både trafikklærer og sensor er

på elevens parti. - Vi jobber for at elevene skal være så fornøyd at de vil anbefale sine venner å velge Sentrum Kjøreskole, sier Ove Heggdal. Det ideelle er å ta kontakt med kjøreskolen allerede ved fylte 16 år. Da kan man få god opplæring og unngår mye konflikter med nervøse foreldre. Lærer man rett fra starten av vil dette gi et godt grunnlag for mengdetreningen hjemme når eleven er på førerprøvenivå. - Ikke minst vil eleven selv føle seg mye tryggere på egne ferdigheter og gjør de riktige tingene, noe som gir bedre sjåfører. Noen foreldre ønsker også å sitte på under noen timer for å bedre forstå hva som skal trenes på, dette anbefaler Sentrum Kjøreskole på det sterkeste.

Grunnopplæring For å starte denne opplæringen må elever som ikke har fylt 25 år ha trafikkalt grunnkurs. Her råder det i dag mye misforståelser. Kurset skal etter opplæringsforskrften være en innføring til trafikkopplæringen og ikke et teorikurs. Innholdet i Grunnkurset er: Trafikkopplæringen, Grunnleggende forståelse for trafikk, Mennesket, Øvelseskjøring, Førstehjelp og til sist Mørkekjøring. - Mye av tiden på dette kurset blir brukt til risikoforståelse. Eleven må være bevist


Fra førstehjelpskurset: "Risikofortåelse i fokus. Førstehjelpskurs inngår i trafikalt grunnkurs.

Kontoransvarlig Sissel Heggdal forklarer elevene om opplæringen.

på sine valg, nytter ikke å si at ”det ble bare slik”. En skal forstå hvorfor det ble slik, dermed også ta valg som gjør at man unngår ubehaglige situasjoner og i verste fall ulykker. Kurset er et holdningsskapende kurs over 17 timer. Det inneholder om hva samfunnet forventer av dagens bilførere. Kurset er ment for å skape en interesse for at førerkortet ikke bare er noe en kan få, men at de må ha kunnskap samt vise ansvar og ferdigheter.

- Vi trives godt på jobben og dette gode miljøet merker også eleven.

»

- Kurset blir holdt i våre lyse og moderne lokaler i Molde Storsenter, i sentrum av Molde. Her er også vårt utgangspunkt for kjøretimene. Sentrum Kjøreskole ser på seg selv som en seriøs aktør er med i Autoriserte trafikkskolers landsforbund. (ATF). Trafikksikkerhet er i høysetet, det er også grunnen til at opplæringen har blitt mye mer obligatorisk med årene. Sentrum Kjøreskole jobber aktivt for å følge regelverket nøye.

- Sentrum Kjøreskole skal gi eleven ro og trygghet til å skaffe seg de rette ferdighetene til å bli en dyktig sjåfør, avslutter Ove Heggdal og Magne Falk.

Dette mener de er det som skal til får å være en kjøreskole i tiden!

Rammesak: En lykkelig sjåfør Eleven Theresa Kerubino Kuanyn har endelig lappen i boks. Hun sier det har vært

»

- Nå skal jeg hjem å feire med kake, smiler en lykkelig fersk bilfører. - Theresa Kerubino Kuanyn

avgjørende den tryggheten Sentrum Kjøreskole har gitt henne. Det gjorde at hun var avslappet og hadde roen under førerprøve. - Nå skal jeg hjem å feire med kake, smiler en lykkelig fersk bilfører. Du bor utenfor sentrum, føler du deg trygg nok til å kjøre i byen fra nå av uten kjørelærer ombord? - Ja, uten tvil. Jeg kjenner jeg mestrer bilen og omgivelsene, og gleder meg til å kjøre alene i bilen.

BYMAGASINET VÅR 2011

39


vin

: vin

VINLANDET ARGENTINA

E

t av de for tiden mest interessante vinland utenom Europa er utvilsomt Argentina. Landet er den desidert største vinprodusenten i Sør- Amerika, der Chile er en god nummer to. Forskjellene mellom disse to landene er imidlertid betydelig – både hva gjelder vin og kulturelle forhold forøvrig. TEKST: ØYVIND TVEIT | FOTO:FLICR.com

Skal du bare lære deg bare to stikkord om Argentinsk vin, kan det sammenfattes i M&M; MENDOZA og MALBEC! Mendoza er desidert viktigste vindistrikt, og Malbec er desidert viktigste druetype. Men selvfølgelig er bildet mer omfattende enn som så...

40

BYMAGASINET VÅR 2011

Vingeografi La oss begynne med en titt på kartet. Argentinsk vinproduksjon er i sin helhet lokalisert i et nord-syd-gående belte på østsiden av Andesfjellene. Den desidert største konsentrasjonen finner man i Mendoza-disktriktet en knapp times flytur rett vest for Buenos Aires.

Nordover dyrkes det vin opp til Salta-distriktet, og sydover ned til Patagonia. Mendozadistriktet er lokalisert på 32/33. breddegrad, hvilket i vår del av verden tilsvarer Nord-Afrika (som definitivt er for varmt for dyrking av kvalitetsvin!)

”Høyfjellsvin” Grunnen til at man likevel kan produsere


*VINLANDET ARGENTINA

Kartutsnitt av Argentina med vinområdet Mendoza markert i rødt.

Argentina

Vinspaltist Øyvind Tveit

Druer kvalitetsvin på slike breddegrader i Argentina er landskapenes høydebeliggenhet. Mendoza-distriktet ligger f.eks. 900-1200 meter over havet, og i de nordligste distrikter dyrkes sågår vin i over 2000 – ja unntaksvis opp til 3000 høydemeter! Ingen andre steder i verden dyrkes vindruer så høyt. Til sammenligning ligger Europas høyeste vinmark (i Syd-Tirol) ca. 1000 m.o.h. Klimaet er selvfølgelig også en viktig forutsetning for den etterhvert høye kvaliteten på argentinsk vin. Et solrikt innlandsklima som likevel har brukbart med nedbør og godt tilfang av smeltevann fra Andesfjellene i den tørreste perioden. Store temperaturforskjeller både mellom årstidene og dag/natt virker positivt på druer- og vinkvalitet. Et stabilt og forutsigbart klima sørger også for å gi relativt jevn årgangskvalitet. Årgangene kan derfor normalt betegnes som ”gode til meget gode”!

Argentinas etterhvert ubestritte flaggskipsdrue er MALBEC. Druen regnes å ha blitt importert fra Bordeaux midt på 1800-tallet, men dyrkes i Frankrike i dag hovedsaklig i Cahors-distriktet i sydvest-Frankrike. Malbecdruen ser ut til å være skreddersydd for det argentinske klimaet, og ingen steder i verden oppnås tilsvarende høye kvaliteter på denne råvaren. Andre viktige rødvinsdruer er Bonarda, Cabernet Sauvignon og Syrah. Selv om Argentina først og fremt er kjent for rødvin, produseres også noe hvitvin. Her er Torrontés den viktigste og mest særegne druen. Argentina har de siste par tiår tiltrukket seg et stort antall vininvestorer fra Europa og Nord-Amerika. Summen av relativt rimelig vinmarksareal, rimelig arbeidskraft og godt kvalitetepotensiale har i sum vært meget tiltrekkende faktorer. Med disse investeringene har man naturlig nok også fått tilført

kompetanse og erfaring. Summa summarum: Argentina er i høyeste grad et vinland å følge med på! Utvalget av argentinsk vin i Norge er egentlig forbausende bra. Alt i alt er hele 180 viner tilgjengelig på polet, derav ca. 145 rødviner.

Her er noen gode kjøp: - 13693 Caballero de la Cepa Malbec 2008 (100,-) - 46101 Argento Malbec 2009 (103,-) - 40277 Alamos Malbec 2008 (105,-) - 10645 Jean Bousqet Malbec 2008 (115,-) - 41823 Masi Passo Doble 2008 (120,-) - 32404 Carrascal 2006 (125,-) - 46104 Catena Malbec 2007 (143,50)

BYMAGASINET VÅR 2011

41


VIN i norge 1:

VINGÅRDEN TUEN – NORSK VINPRODUSENT! Nylig hadde vi gleden av å overvære noe så uvanlig som en smaking av norsk vin! Men – det lages da ikke vin i Norge? Jo, det gjør faktisk det!

Vin fra Tuen gård på Åndalsnes

Johan Setnes heter han – lektoren fra Veblungsnes ved Åndalsnes som allerede i 1980 begynte å produsere vin på gården sin som forlengst er døpt VINGÅRDEN TUEN. Denne vinterkvelden hadde Johan tatt med seg et knippe av sine viner til en tilstelning ved restaurant C&C i Ålesund. Og – bare for å slå det fast med en gang - smakingen overgikk langt våre forventninger! Her kom råvaresmaken frem på en imponerende måte, i viner som dertil var godt avstemt i forhold til konsentrasjon, syre og sødme. En annerledes, men altså riktig så god vinopplevelse! Det hele begynte som nevnt for 30 år siden, med en produksjon av 30 liter vin. I dag produseres det ca. 2000 liter vin årlig på

42

BYMAGASINET VÅR 2011

Tuen. Fremdeles ikke noe stort volum når man sammenligner med vinprodusenter ute i verden, men her er til gjengjeld lidenskap og engasjement lagt ned i hver eneste flaske! Råstoffet i vinene fra Vingården Tuen er selvfølgelig ikke vindruer. Johan har istedet satset hovedsaklig på bær og frukter fra norsk natur – både fra kultiverte og fra ville lokale vekster. Produksjonen foregår dessuten etter økologiske prinsipper. Med en såvidt begrenset totalproduksjon, må vi si at Tuen imponerer med et nesten utrolig utvalg av anvendte råvarer. Av hele 16 kultiverte sorter bær og frukt finner vi f.eks. bringebærvin, nypevin og svarthyllebærvin, mens

det blandt ville bær og vekster bl.a. finnes løvetannvin, heggebærvin og bjerkesevjevin. Det som etterhvert vel må kunne betegnes som et livsverk i seg selv, har sågar avstedkommet en egen bok; ”Vin med smak av natur” – utkommet på Cappelen forlag. Første opplag på 4000 eksemplarer er utsolgt, og et nytt opplag er snart underveis. Vinene fra Vingården Tuen er dessverre ikke å finne på polet. Johan Setnes tilbyr imidlertid bedrifter og privatpersoner omvisning i sine vinkjellere på Setnesstuen. Han byr da selvsagt også på smaksprøver av sine edle dråper. Finn ut mer på www.tuenvin.no


VIN *

VIN i norge 2:

TYSK SUPERPRODUSENT

VIL LAGE RIESLING-VIN I KRISTIANSAND! To kalde vintre til tross; klimagrensen for dyrking av vindruer har i løpet av de siste tiårene flyttet seg gradvis nordover. Mens man for 50 år siden holdt den 52. breddegrad for en slik grense, har man i løpet av det siste tiåret lykkes med å dyrke frem mode vindruer på friland flere steder syd i Danmark og Sverige – ikke minst på Gotland. Gjennomsnittstemperaturen på Gotland ligger imidlertid en halv grad under tilsvarende i Kristiansand i Norge! En av Tysklands mest berømte vinprodusenter er Klaus Peter Keller fra distriktet Rheinhessen sydvest for Frankfurt. Keller nyter stor respekt blant vinkjennere verden over, og vinene hans hører til Tysklands aller mest etterspurte (noen tilnærmet umulig å få tak i!). Nettopp denne karen har satt seg fore å dyrke riesling-druer for vinproduksjon i Norge! Foranledningen til det hele var en sprø idè lansert av Kellers daværende norske

vinpraktikant; En ung kvinne fra Kristiansand og Norge. Hun jobbet en periode hos Keller for å lære seg alle sider av det å lage vin. Utrolig nok tente Keller på ideen. Med praktikantens bistand søkte og fant man en egnet ”vinmark” i Kristiansand. Et lite stykke Norge i en sydvest-vent skråning, med et granittholdig jordsmonn ikke ulikt det man kan finne i gode vinmarker i Alsace-regionen i Frankrike, ble dermed i 2008 beplantet med 130 rieslingstokker hentet opp fra Tyskland! Det hele er må selvfølgelig i betydelig grad anses som et forsøksprosjekt, i og med at kommersiell dyrking av denne druetypen ikke har vært prøvd i Norge tidligere. Keller regner med at det kan bli vanskelig å få frem tørr kvalitetsvin med de klimatiske betingelsene som tross alt råder, men kanskje vil man lykkes med å produsere spesialiteten ”Eiswein” – en dessertvin-spesialitet laget på ”ny-frosne” druer som da plukkes først tidlig på vinteren? Om noen år får vi svaret!

Klaus Peter og Julia Keller sammen med vinskribent Øyvind Tveit

Vinmark i vinterskrud.

BYMAGASINET VÅR 2011

43


VÅRNYTT

dette må du bare ha!

44

BYMAGASINET VÅR 2011

Badekuler (Me Bath) med herlig duft fra Molde hud og kroppspleie 99,Amber sun scrub fra Molde hud og kroppspleie 149,Jeans fra Zizzi, 799.Skjerf fra Arts and Crafts 349,Capone: 2-pack Muchachomalo, 400,Smykke m ferskvannsperler fra Arts and Crafts 398,Aseco: Nyhet fra SNÖ of Sweden, CHIC armlenke 349,Aseco: Allianseringer i hvitt gull m. diamanter fra kun 1390,-


ålesund kunstFAGskole DIN LOKALE BOBILFORHANDLER på VEsTNEs

2-åriG kunstFAGskole

“sAts kreAtivt Få mer ut Av livet” – Ingar, student på Kunstskolen

teGninG FArGe 3d Form GrAFikk GrAFisk desiGn - Italiensk kvalitet og design! kom å se vår utstilling.

kunsthistorie

Vestnes Tlf: 71 18 14 46 w w w. b o b i l e r. n e t kreAtiv kommunikAsjon

murAle mAlinGsteknikker

søknAdsFrist 20.mAi 2011 Stort utvalg! Kom innom for å se våre utstillinger. www.AlesundkunstFAGskole.no Vestnes Tlf: 71 18 14 46 www.bobiler.net BYMAGASINET VÅR 2011

17

EL LE mEL LE

Din lokale bobilforhanDler på Vestnes


: corner

TEKST & foto | lars johan stokken

Da Bugge tok grep MFK-målvakt Espen Bugge Pettersen (30) kjemper nå om å være landslagets førstekeeper. Slik har det ikke alltid vært. TEKST: | lars johan stokken foto: | Molde fk & lars johan stokken

Ifølge pappa Per har Espen Bugge Pettersen alltid vært glad i mat. Etter hvert ble det for mye av det gode, og i 2006 tok den daværende Sandefjord-målvakten grep.

stod i stampe. Derfor bestemte jeg meg for å legge om kostholdet og ta tak i treningsarbeidet, sier Bugge.

TO LANDSKAMPER - Jeg hadde blitt ”kraftig” fordi jeg hadde i meg lettvindt og usunn mat, supplert med brus og snop. Fram til da hadde jeg som keeper levd på talentet mitt, men på et tidspunkt opplevde jeg at karrieren min

46

BYMAGASINET VÅR 2011

Omleggingen til et sunnere kosthold og økte treningsdoser ga avkastning. Han kjempet seg inn i landslagstroppen og står i skrivende stund oppført med to landskamper. I fjor sommer tok han ett steg opp på

karrierestigen da han forlot Sandefjord til fordel for Molde. Vel, Sandefjord-supporterne ville nok ikke sagt at det var et steg opp å gå til MFK sommeren 2010. De blå-hvite stod med begge beina i nedrykkstriden da Bugge kom til klubben. Det hele snudde da Uwe Rösler overtok trenerroret, og keeper-Bugge var sentral i snuoperasjonen da Molde berget


plassen i Tippeligaen med solid margin.

får sjansen til å spille utenlands.

OPP- OG NEDTUR - Framtida for MFK ser unektelig lysere ut nå enn den gjorde i fjor sommer. Men allerede den gang så jeg at klubben hadde potensial. Når i tillegg byen ga et positivt inntrykk, ble valget enkelt da jeg fikk muligheten til å skifte klubb. Høsten ble jo veldig bra, og mange jevne kamper bikket vår vei.

ringen. Det endte med at Eiks juniorlag vant hele tevlinga.

Bugge ble nemlig den avgjørende faktoren straffesparkkonkurransene i 16-delsfinalen, semifinalen og finalen!

BRANT HÅNDA Espen Bugge Pettersen var en aktiv kar med høy smerteterskel da han vokste opp i Tønsberg på 80- og 90- tallet. Guttungen havnet stadig på legevakta. Det kunne være på grunn at han ramlet ned fra et tre, han flenget opp armen på en spiker eller at han slo hull i hodet etter et fall i asfalten. Den verste opplevelsen hadde han imidlertid da han som 6-7-åring fant en moped i skogen. Han skrudde likegodt av bensinlokket og hev en brennende fyrstikk oppi tanken. Hendelsen kunne fort ha gjort slutt på en kommende keeperkarriere, men det endte med en lettere forbrenning på hånden. Da Bugge ble pappa for fem år siden, fikk gutten navnet det megetsigende navnet Storm. - Dagene hans er fulle av knall og fall, så han lever opp til navnet. Han er en aktiv kar som jeg ser veldig mye av meg selv i. Men alt i alt hadde jeg en god barndom, og jeg var heldig i valg av foreldre. Nå ønsker jeg å gi videre til Renate på to år og Storm de samme gode verdiene jeg fikk i oppveksten, sier målvakten.

KONGE I STRAFFEKONK Ett av Bugges beste fotballminner er fra 16-årsalderen da han var med Eik Tønsberg til Dana Cup i Danmark. Han spilte for guttelaget i cupen, men var reserve for juniorene. Siden han var en støver til å redde straffespark, ble han byttet inn foran straffesparkkonkurransene i juniorturne-

- Statistikken min er ikke like god i eliteserien, men det kan ha med at det er sjelden klubben min har fått straffespark imot de siste sesongene, forklarer Bugge.

SOLSKJÆR ENTUSIASTISK Han kom til Sandefjord i 2002, og han fikk være med på fotballoppturen i hvalfangerbyen. Klubben rykket opp i Tippeligaen høsten 2005 og spilte cupfinale året etter. I sesongene etter har vestfoldingene kloret seg fast i toppdivisjonen fram til nedrykket i fjor høst. - Foran fjorårets seriestart med Sandefjord tenkte jeg: ”Dette går ikke bra”, og jeg fikk rett. Nå har jeg en helt annen følelse.

- Det er fryktelig mye spennende som skjer i MFK nå... - De nye spillerne virker lovende, og vi har bra kvalitet på treningene. Keepertrener Richard Hartis er veldig god, og Solskjær er entusiastisk. Det er rett og slett gøy å få være med på dette, og jeg tror det er mange Tippeliga-spillere som kunne tenkt seg å ha vært i MFK nå. Selvfølgelig blir det spennende å se om vi takler presset, men jeg har en veldig god følelse for at det blir bra. Målet må være å komme blant de 5-6 beste i kommende sesong, slår Bugge fast. - Hvilke ambisjoner har du på egne vegner?

Hittil er semifinalen mot Rosenborg i 2006 karrierens høydepunkt. RBK var klare favoritter på hjemme på Lerkendal. - Den kampen var helt absurd! Vi vant 5-3 etter å ha scoret på alle sjansene våre. Rosenborg hadde et hav av store sjanser. Flere ganger ble det reddet på streken bak meg, og i tillegg smalt ballen i treverket gjentatte ganger. Den største nedturen min kom imidlertid i finalen mot Fredrikstad. Da tapte vi, og jeg gjorde ingen god kamp. - Hvilken spiller har du slitt mest mot? - Vålerengas Morten Berre! Ingen har scoret flere mål på meg enn ham. Han dukker alltid opp på irriterende vis. - Hvilken spiller har imponert deg mest i det siste? - Det må være Børre Steenslid som kom fra Viking. På den første treninga hans etter overgangen hadde vi avslutningstrening. Plutselig kastet han seg i lufta på akrobatisk vis og presterte et veldig godt gjennomført brassespark. Han scoret ikke, men jeg har aldri sett en midtstopper gjøre noe lignende!

JEG ER SOM EN ROBOT Det sies at fotballkeepere er ”spesielle i hue”. Bestekamerat fra Sandefjord-tiden, Thomas Eftedal, sier at Bugge er den mest normale keeperen han har vært borti. Selv sier Solskjærs sisteskanse at han er en tosidig person.

- Det er stor forskjell på hvordan jeg opptrer på banen og som privatperson. På banen kjefter jeg på lagkamerater og blir sint når ting går mot meg. En gang ødela jeg tåa da jeg sparket i en metallkoffert etter

- Målet er å bli landslagets førstemålvakt! Dessuten vil jeg stå så bra for Molde at jeg

BYMAGASINET VÅR 2011

47


Espen Bugge Pettersen *

et tap. I et halvt år etterpå spilte jeg med smerter i en fotballsko som var to nummer for stor. Men utenfor banen er jeg rolig og rasjonell. - Blir du sint eller redd i blant? - Jeg kan ikke huske sist jeg var redd, og sint blir jeg sjelden. Samboeren min sier jeg kan være litt robot innimellom.

FAMILIEMANN Han liker det meste når det gjelder musikk, men Dire Straits` ”Brothers in Arms” er favorittlåta. - Den er litt trist, men samtidig handler den om å ta vare på hverandre og sette pris på det man har. - Hva med bøker og film? - Jeg leser ikke bøker. Når det gjelder film, er nok ”Ben-Hur” fra 50-tallet den beste. Jeg liker nemlig filmer som handler om mennesker som slår nedenifra. - Har den tematikken referanse til ditt liv? - Ja, kanskje det. Jeg fikk aldri det store gjennombruddet i ung alder, og jeg har kjempet for å komme der jeg er i dag. - Hva er din beste opplevelse i livet? Mfk målvakten håper laget takler presset de står ovenfor, men har en god magefølelse.

»

- Målet må være å komme blant de 5-6 beste i kommende sesong... - Espen Bugge Pettersen

48

BYMAGASINET HØST 10

- Jeg er en familiemann, og det å få unger topper alt jeg har opplevd. Det var veldig spesielt å være tilstede under fødslene.

»

- Hva er det man ikke vet om deg?

- Jeg er utrolig lite fotballinteressert... - Det er først når det drar seg mot semifinale og finale jeg ser på VM. Likevel er jeg glad i å se på TV. Egentlig er jeg et sofadyr som er god på zapping!


En medisinsk laserklinikk Vi tilbyr behandling for:

EFFEKTIVE BEHANDLINGEN MOT FETT OG CELLULITTER!

Laserbehandling utføres av lege - resultatet er mindre fett!

MOLDE: Verftsgata 10 (inng. sør, 5 etasje) tlf 980 94 067 ÅLESUND: Moloveien 3B, 2 etasje, tlf 902 27 146 TIMEBESTILLING: Ring mellom 12-16 mandag til fredag. Send gjerne sms eller e-post til post@medilaser.no

www.medilaser.no

VI SØKER DRIFTIGE SKRIBENTER FOR REDAKJONELLE OPPDRAG I MOLDE-REGIONEN.

VIL DU VÆRE MED I TEAMET VÅRT, SÅ SEND OSS EN SØKNAD MED ARBEIDSPRØVER TIL MOLDE@BYMAGASINET.NET

SPIRDESIGN foto:Crestock

LASER DEN MEST

• Laser lipolysis Smartlipo • Rynker - fraksjonell laser SmartXide • Akne • Blodkar • Hårfjerning • Botox • Fillers


velvære

[polarbad]

Ren nytelse og velvære

D

u føler at du lever. Tilnærmet vektløs omslutter varmen i vannet deg. Velværet og roen innhenter deg, huden pleies, musklene masseres og leddene får en fortjent pause. TEKST: Fridgeir walderhaug

Et sted for velvære Alt dette under åpen himmel i all slags vær. Et Polarbad blir fort din beste tilflukt, gjerne sammen med familie og venner. - Eller kolleger, skyter Frank Vedeld inn. Han er daglig leder i Polarbad Vest AS i Breivika, og vet hva han snakker om. - Det er nemmelig ikke sjelden at vi kommer på jobben en tidlig morgen og finner teknikerne våre i ett av bassengene ute ved Lerstadveien. Da har de morgenmøte før de tar fatt på arbeidsdagen. Som ivrig bruker av et Polarbad forstår Frank Vedeld godt sine medarbeidere.

Bare må bade - Har du prøvd er det nesten umulig å la være. Selv bruker jeg det hver dag i perioder, i alle fall flere dager i uken. Og det beste er at du kan bruke det i all slags vær. - På iskalde kvelder slik vi har sett nå i år? - Ja, faktisk mest på slike kvelder, i følge mine kunder. De fleste innehaverne av et Polarbad nyter å kunne sette seg ut i bassenget, slappe av og se opp på en klar stjernehimmel. Du vet, med temperaturer på litt over kroppens normale 37 grader er kroppen din i Karibia. Samtidig kan du puste inn sunn og frisk norsk luft. Det kan ikke beskrives.

Skeptisk? Vi nordmenn er naturlig skeptiske og kan ha

50

BYMAGASINET VÅR 2011

foto: fridgeir walderhaug, bjørn s. høydalsvik

fordommer mot det meste, også investeringsobjekt som et Polarbad. Vedeld har hørt alle journalistens innvendinger før. Er det ikke dyrt i drift? Hva med ulumskheter i vannet? Er det ikke mye styr og jobb å måtte rense alt hele tiden? Og fryser det ikke til om vinteren? - Det siste først; På Bjorli, hvor vi i vinter har hatt over 200 basseng i drift, snakker vi om kalde og solide vintre. Der har vi aldri opplevd problemer med kulden. Faktisk er disse kanadisk produserte bassengene tilpasset polare strøk og tåler ekstreme temperaturer. De er isolert etter våre klimaforhold, er robuste og tåler mye. Faktisk er det kun ising som kan skade utstyret, men om du får strømkutt i minus 30 vil det gå flere uker før man har et frostproblem. Så lenger er ikke strømmen borte. Du møter et godt oppvarmet Polarbad året rundt. - Stå på hele året? Er ikke det å invitere til svimlende strømregninger? - Faktisk koster det mindre enn å abonnere på avisen. Mellom 100 og 150 kroner måneden rekker.

Sosialt - Rensejobben sørger bassenget for selv. De moderne systemene med saltvannsrensing gir deg bekymringsfrie stunder i bassenget året rundt, og ikke som før der du måtte klore etter antall badende. Nedsenket i det varme vannet har man ”fri”

fra internett og TV. I tillegg til nytelse og kroppspleie er et slikt basseng en unik sosial ramme. Folk koser seg og prater sammen i et Polarbad. Frank Vedeld blir ivrig. Trolig kunne frontene i Midtøsten oppnådd mye om fredssamtalene hadde skjedd nettopp i et Polarbad. - Alle som har tenåringer vet jo det. Kunder hos oss sier klart at de endelig får pratet med ungdommene sine igjen. Får du familien opp i et Polarbad kommer de gode samtalene kommer fort.

Unikt for huden - Saltmengden er rundt ti prosent av saltmengden i sjøvann, og på saltnivå med tårene dine og det som er i huden din. Salt er naturens måte å rense på og det gir i tillegg store gevinster for huden. Et Polarbad er faktisk et fullverdig SPA. Altså velvære, ro, helse og nytelse. Kroppen pleies ved at muskler masseres og mykes opp. Stive og vonde ledd blir myke og føles som nye. For ikke å snakke om huden. I et Polarbad med saltrensing, uten skadelige kjemikalier, kan du ligge så lenge du vil uten at du får ”oppvaskhender” eller hud som er skrukkete. Tvert imot får huden pleie, sier Vedeld. - De aller fleste velger saltrensing, noe som er fantastisk for folk som sliter med tørr hud, eksem og psoriasis. Dessuten gir et saltrensende basseng et klarere og mer innbydende vann.


ÅRETS FORHANDLER: For femte år på rad ble Polarbad Vest AS kåret til ”Dealer of the year” i Florida USA. Det er Frank og Lisbeth Vedeld svært fornøyd med.

Et Polarbad kan kjøpes i mange fasonger og størrelser. Siste tilskudd på stammen er familiebassenget Arctic Ocean. Et bad der hele familien kan svømme, trene og bevege seg i det varme vannet.

øker. Slagstoff skilles ut, og siden kroppen bortimot er vektløs sparer du leddene for belastning.

»

- Her kan ungene dykke mens du trener, slapper av eller får massasje. Syden blir ikke et så viktig reisemål lenger. Når du ligger der og titter på himmelen kan det være at sydenflyet flyr forbi. Da kan du tenke at du er heldig som kan ta en liten ”syden-ferie” i eget basseng når som helst – året rundt!

Godt for hele deg Polarbad er også massasje. Mange toppidrettsutøvere har Polarbad som en viktig del av det totale bildet for å yte maksimalt, deriblant Rosenborg og Stabækk fotballklub..

- Kroppen får en virking av sauna. Blodsirkulasjonen blir stimulert og

- Hos oss får du også en ny modell med utstyr for trening når du bader, dermed er bassenget også blitt et treningsstudio.

Komplett levert Alle argumenter er pulverisert. Fristelsen for et nytelsesrikt bad snike seg på. Men har vi plass hjemme? Også den tanken feies ut av Vedeld.’ - Eneste kravert er en jevn flekk i hagen eller en veranda som tåler vekten. Alt leveres komplett med bekymringsfrie fem år med på stedet service og et tykt isolerende sikkerhetslokk med lås. Badet fylles med vann fra en hageslange og kobles til strøm, en installasjon som tar 2-3 timer. Dermed er det bare å invitere til et friskt bad, noe godt

og drikke, en god samtale og velvære du siden ikke vil være foruten.

Møter folk Det blir en travel sesong for Frank Vedeld og Polarbad Vest. I tillegg til butikkene i Breivika i Ålesund, i Molde og filialer i Kremmergaarden og på Bjorli for å gi alle kundene der god service, har de tatt over Sogn og Fjordane distrikt. Foreløpig med servicefolk og montører. - Vi har også en del messer og festivaler som skal besøkes. Først ”Aktiv Fritid” i Sunnmørshallen 19. til 20. mars. Videre er det ”Båt og Sjøliv” samme sted 8. til 10. april, ”Båtfestivalen” i Ålesund 13. 16. juli, og ”Molde-Jazz” 18. til 23. juli. Kundene er våre beste ambassadører når de får besøk i badene sine. Vår klare strategi er å yte best mulig service, sier han.

BYMAGASINET VÅR 2011

51


: reise

LOFOTEN Lofoten er kjent for godt fiske og storslått natur, spekkhoggersafari og idyllisk fiskevær. Den varme Golfstrømmen gjør klimaet i Lofoten mye mildere enn i andre områder i verden som er like langt nord, som Alaska og Grønland. KILDE: www.visitnorway.com/ www.lofoten.no FOTO: Johan Berge/ morguefile.com, div.

Klima Kystklimaet i Lofoten gjør vintrene milde og somrene forholdsvis kjølige. Januar og februar er de kaldeste månedene, med en middeltemperatur på minus 1 grad. Juli og august er varmest med middeltemperatur på 12 grader. Mai og juni er tørrest, med middelnedbør på 40 mm regn.

ting du må se Fuglefjellene på Røst og Værøy Ved Værøy og Røst finner vi noen av Norges tetteste kolonier med hekkende sjøfugl, for ikke å glemme Nord-Europas rikeste fuglefjell rett sør for Røstlandet. Den mest kjente arten er Lundefuglen. Det arrangeres fuglesafari fra både Værøy og Røst. Måstad og Eidet Dette er områder med verdifullt kulturmiljø, som forteller om næring, fraflytting og drama-

52

BYMAGASINET VÅR 2011

tisk omlegging av nærings- og bosettingsmønstre. Historien her forteller om høstingskulturen i fuglefjella, fiske på Lofothavet og særegenhetene ved det lille samfunnet på Værøy. En del av husene står fortsatt igjen og benyttes som fritidsboliger. En fottur fra Nordlandet til Måstad i midnattssol er en opplevelse for livet. Les mer om fotturer på Værøy. Lofotodden og Moskenesstraumen Moskenesstraumen er et verdenskjent naturfenomen og oppstår på grunn av tidevannet som presses i langs Lofotveggen. Ved Lofotodden finnes det hulemalerier som vitner om bosetting langt tilbake i tiden. I nyere historie var området bebodd av fiskere som ønsket å slippe unna væreierne lenger inn i Moskenes. Beboerne her ble tvangsflyttet av staten på 50 - tallet. Det kjøres båtturer fra flere steder i Moskenes ut til dette området. Reinefjorden og Bunesstranda Fra Reinefjorden finnes utallige varianter av

postkort og panoramabilder, da Lofotnaturen er på sitt mest dramatiske her. Trange fjorder omgitt av steile fjell, ispedd sandstrender og smale striper med bosetting. Om sommeren er det daglige avganger med skyssbåt fra Reine eller du kan nyte en fascinerende kajakktur, om været tillater det. Rambergstranda Ramberg byr på scenario av det typiske Lofoten. En fantastisk lang sandstrand med det åpne havet mot nord og delvis omkranset av majestetiske fjell. Ønsker du spektakulære bilder anbefales en stopp her. Ved Rambergstranda er det tilrettelagt med parkering og på selve Ramberg finner du både butikker, serveringssteder og overnatting. Stamsund Stamsund er et fiskevær med mer moderne preg. Her er et av Hurtigrutens to stoppesteder i Lofoten. Om sommeren er det Stamsund Internasjonale Teaterfestival som er høyedpunkt.


Fakta om NORDNORGE: - Nordnorge er betegnelsen for en del av det nordlige Norge. Nordnorge utgjør tre fylker i Nordland,

Haukeland og Utakleiv Her finner du Lofotens største hvite sandstrand i storslått natur. Haukelandsstranda brukes flittig som badestrand og kan gi følelser av sydligere strøk. Lofotr Viking Museum Bosettingen i Lofoten strekker seg omlag 9000 år tilbake og har spesielt siden 1000 - tallet vært et maktsenter i form av handel med fisk. På Lofotr kan du observere og ta del i Vikingenes historie i Lofoten. Stedet museet ligger på var en av høvdingsetene i NordNorge under jernalderen.

Troms og Finnmark. - Med sine 113.000 km2 er Nordnorge nesten tre ganger så stort som Danmark. - Nordnorge har omkring 464.100 innbyggere, som er omkring 10% av Norges befolkning.

Henningsvær Henningsvær er et levende fiskevær med tett bebyggelse og smale gater. En tur rundt om i "Værret" kan lett gi assosiasjoner til Venezia. her finner du mange små nisjebutikker som byr på håndtverk i form av glass, formgivning og bakekunst. En rekke restauranter og overnattingsanlegg gjør Henningsvær komplett.

Foto: Johan Berge

Vågakallen og Kallestranda Fjellet Vågakallen er kjent gjennom trollmytene og henger sammen med sagnene om både Torghatten og De Syv Søstre på Helgeland. Kalle er et yndet friluftsområde som byr på badeliv, utgangspunkt for klatreopplevelser og hulevandring. Svolvær Svolvær er det eneste tettstedet med bystruktur, den første byplanen er datert 1925. Byen har vært preget av en stor utvikling de siste 10-årene med utbygging av flere større rorbuanlegg, hoteller, restauranter og butikker. Lofoten Kulturhus åpnet i mai 2009 og har gitt regionen en felles storstue. En god miks av gallerier, kaféliv og besøkspunkter i spektakulær naturskjønnet har gjort Svolvær til et naturlig utgangspunkt for opplevelser. Raftsundet og Trollfjorden Dette er et av høydepunktene på hurtigruteturen mellom Vesterålen og Lofoten. Trollfjordens spesielle formasjon og historie kan ta pusten fra hvem som helst. Hurtigruta går denne leia sydgående om ettermiddagen og nordgående om kvelden. Fra mai til september stopper den i selve Trollfjorden. Fra kaia i Svolvær går det mange daglige natursafari og sightseeing turer.

AKTIVITETER I LOFOTEN Natursafari Hver høst svømmer silda og spekkhoggerne opp til Tysfjord og Vestfjorden, hvor de skal tilbringe vinteren. Fra midten av oktober til midten av januar blir det arrangert natursafarier i Lofoten. Det benyttes store passa-

sjerbåter eller gummibåter på safariene, hvor målet er å komme tett på naturlivet i Lofoten og observere blant annet spekkhoggere og havørn. Opplev nordlyset Lofoten er et av de beste stedene i verden for å oppleve nordlyset. Ønsker du mer inngående kunnskap om dette naturfenomenet, kan du besøke Polarlightcenter i Laukvik. Vil du være sikker på å få se nordlyset, finnes det en sms-tjeneste som forteller når det vil vise seg. Dra på fisketur Dra til sjøs og prøv fiskelykken! Opplev spenningen og atmosfæren ombord i fiskebåten, og la deg bergta av det unike, lofotske landskapet. Hver vinter reiser hundrevis av fiskeentusiaster til Lofoten for å delta i VM i skreifiske. Spill golf dag og natt Nærheten til havet, de røffe Lofot-fjellene og det stadig skiftende, arktiske lyset gjør Lofoten Golf Links på Hov til noe mer enn bare en golfbane. Her kan du spille golf i midnattssol.

Fra midten av mai til tidlig august kan du spille golf dag og natt - ja, i 24 timer om du vil. Vandring og sykling En sykkeltur i Lofoten byr på unike naturopplevelser. Med riktig bekledning og utstyr kan du sykle Lofoten rundt også utenom den travle sommersesongen. Vandrerutene og fjellturene i Lofoten går fra de enkle til de mer utfordrende, og alle er garantert å gi deg naturopplevelser som tar pusten fra deg. Havrafting Åpent hav, bratte fjell, trange sund og små holmer. Skiftende lys og krystallklart vann. Gummibåtene som benyttes er robuste og førerne er erfarne sjømenn som kan fortelle anekdoter og vise gjemte perler underveis. Kajakk Den britiske avisen The Guardian har kåret Lofoten til å være blant de ti beste stedene å padle havkajakk i verden. I kajakken kommer du tett på naturen. Les mer om sykkelruter, båtturer, pakketurer mm.: www.lofoten.no og www.visitnorway.com

BYMAGASINET VÅR 2011

53


Spennen skole

Spennende

tider

– hos Ålesund Kunstfagskole

D

et er mer populært enn noen gang og kunstnerspirer fra inn- og utland gjør alvor av karrieren. Ålesund Kunstfagskole utdanner kunstnere, og en ny digital hverdag setter slett ingen demper på det tradisjonelle kunstfaget – som for øvrig også er i utvikling.

TEKST: runar andersen

foto: bymagasinet, runar andersen

»

Det males og tegnes, formes og produseres. Kunstfagskolen i Ålesund pulserer av liv og er full av kommende kunstnere i ulike kategorier. Skolen som i flere år har markert seg i toppsjiktet blant landets kunstfagskoler tilbyr en toårig utdannelse innenfor visuell kunst. Tjueto elever blir tatt inn på skolen hver høst og blir nøye plukket ut etter opptaksprøve og motivasjonsfaktor. Men kunst er så mangt og mulighetene er mange. Derfor gir skolen alle elever en grunnutdanning det første året, før selve fordypningen tar til. Vi har et sterkt faglig fokus og ønsker hele tiden å tilrettelegge for den kunstformen hver enkelt elev opplever et talent i. Samtidig gir første året en dybde og en bredde som elevene vil nyte godt av resten av karrieren, forklarer Oliver Hanken som er inspektør på skolen i Ålesund.

Tradisjon tro Det er en etablert skole vi er på besøk hos denne gangen. Siden etableringen i 1974 har skolen gjennomgått flere utviklingsfaser. Kunsten er stadig i utvikling og da må man holde seg oppdatert på det som skjer. Men den tradisjonelle kunsten er fremdeles hovedvalget for godt og vel halvparten av studentene.

54

BYMAGASINET VÅR 2011

Vi har 40 studenter der ca halvparten driver med tradisjonelle kunstfag. Med det mener vi maleri, modellering og grafikk.

Samtidig så er det viktig å ikke bare formidle kunsten i seg selv, men også å finne filosofien bak – det er noe elevene må lære seg, påpeker Hanken. En digital hverdag

film, og til å undervise plukker vi lærere med spesialiteter på sine områder. For ikke lenge siden hadde vi inne en lærer som har arbeidet med spillutvikling hos Funcom, veldig interessant, smiler Oliver mens han tar god slurk av kaffen. I tillegg undervises det i grafisk produksjon med Photoshop og andre kreative dataprogrammer.

Følg drømmen

Spe

Digitaliseringen i samfunnet gjennomsyrer alle områder i hverdagen, dette gjelder i høyeste grad kunsten, som også har gjennomgått en aldri så liten digital revolusjon. Den grafiske bransjen er i dag digitalisert med bruk av datamaskin og programvare enten man gjør det for hånd eller ei. Det samme gjelder flere andre typer kunst, som kanskje du ikke var klar over lå inne under kunstfagets paraply. - Vi er for lengst i gang med digitale medium innenfor kunstfaget. For ikke lenge siden var vi ferdig med en kortfilm som hadde visning sist fredag, så film er i aller høyeste grad en form for kunst. Vi jobber også med animasjon opp mot dataspill og

For kunstnere handler det i stor grad om å følge en drøm, samtidig som man benytter seg av den skapende siden i mennesket. Vi har alle et forhold til kunst på den ene eller andre måten, og for noen er det selve essensen i livet. Hos Ålesund kunstfagskole står utvikling av talentet sentralt - da er det mindre viktig hvilken type kunstner du vil være - så lenge du gjennom dine ferdigheter kan skape ditt eget uttrykk i form og farge. - Vi arbeider mye med det å ha en idè, og deretter å kunne ta denne til neste stadiet der man faktisk utfører et stykke arbeid. Vi er også opptatt av å gå i dybden på det vi gjør, og at man gjennom det skal få en forståelse om hele prosessen. Du skal som kunstner kunne sette ord på det du holde på med, og sånt blir det kunstnere av, presiserer en entustiastisk inspektør.


nde

Elevene hadde bla. en spektakulær underholdning ute på gata i Ålesund.

Etter å ha fullført første skoleår kan man fortsette på år nummer to. Her går man virkelig inn i de ulike emnene og fordyper seg i sin spesialitet. Det er på en måte her man utvikler talentet man selv sitter inne med.

»

Dette er biler for hele året.

Man avslutter siste del av andre år med en fordypning i sitt eget felt.

- Til slutt holder vi en stor utstilling av studentenes egen kunst, som for øvrig holder et høyt nivå.

Fra kunstutstillingen til elevene ved Kunstfagskolen.

- Dette er noe vi har øvd på hele veien, og nå kan faktisk studentene holde en utstilling helt selv, smiler Hanken.

Helhetlig kunst Som du har fått med deg er det relativt stor takhøyde på Ålesund Kunstfagskole. I tillegg til en grundig innføring i kunsthistorie, tradisjonell kunst og ulike teoretiske emner, får du også mye praksis og en stor mulighet til personlig utvikling. Ifølge Oliver Hanken varierer det fra år til år hvilken type kunst som dominerer, men selv i en digital hverdag står tradisjonelle kunstfag sterkt.

enne Det varierer hva studentene er opptatt av, også fra år til år. Selv om bruk av digitale medium har skutt fart ser vi likevel et sterkt fokus på tradisjonell kunst. Det tror jeg også vil fortsette i fremtiden, og så åpner vi også opp for nye former samtidskunst etter hvert som de kommer frem, avslutter Oliver Hanken hos Ålesund kunstfagskole.

Søknad

Dersom du ønsker å søke studieplass ved Ålesund Kunstfagskole bør du gjennomføre en opptaksprøve. Du kan også søke opptak på grunnlag av realkompetanse. Se skolens egne nettsider for mer informasjon www.alesundkunstskole.no

Det var masse flott kunst å se på! Stolte elever viser oss verkene sine.


: FILMNYTT Kilde: www.filmweb.no

RØdhette og varulven Premiere: 01.04.2011 Regi: Catherine Hardwicke Skuespillere: Amanda Seyfried, Shiloh Fernandez, Gary Oldman, Lukas Haas, Virginia Madsen, Billy Burke, Michael Shanks, Julie Christie Manus: David Johnson Genre: Drama / Thriller Nasjonalitet: Canada / USA Språk: Engelsk Produsent: Leonardo DiCaprio, Jennifer Davisson Klloran, Alex Mace, Jim Rowe, Julie Yorn Produksjonsselskap: Warner Bros. Pictures Musikk: Brian Reizell Kinodistribusjon: SF Norge Produksjonsår: 2011 Fra regissøren av Twilight kommer en helt ny vri på den klassiske historien. Forhold deg til historien - vokt deg for ulven.

rio Premiere: 08.04.2011 Originaltittel: Rio Regi: Carlos Saldanha Skuespillere: Jesse Eisenberg, Anne Hathaway, Leslie Mann, Rodrigo Santoro Genre: Animasjon / Barnefilm / Familiefilm / Komedie Nasjonalitet: USA Produksjonsår: 2010 Blu er en litt nerdete Ara-pappegøye fra et lite sted i Minnesota. Han reiser på eventyr til Rio de Janeiro hvor han møter Jewel...

Varg Veum -Dødens drabanter Premiere: 08.04.2011 Originaltittel: Dødens drabanter Regi: Stephan Apelgren Skuespillere: Trond Espen Seim, Lene Nystrøm, Bjørn Floberg, Line Verndal, Vegard Hoel Genre: Krim Nasjonalitet: Danmark / Norge Språk: Norsk Produksjonsselskap: Cinemiso Kinodistribusjon: SF Norge Produksjonsår: 2011 Line Verndal, Lene Nystrøm, Vegard Hoel samt Trond Espen Seim og Bjørn Floberg spiller alle i Veum-filmen Dødens drabanter, basert på Gunnar Staalesens kjente bokserie om den bergenske detektiven.

56

BYMAGASINET VÅR 2011

hjelp, vi er russ Premiere: 15.04.2011 Regi: Kenneth Olaf Hjellum Skuespillere: Erlend Fougner, Bjørnar Nilsen Øksenvåg, Marte Aunemo, Even Vesterhus, Kristi-Helene Engeberg, Kristoffer Gustavsen, Vinh Duy Nguyen, Kristoffer Joner, Are Kalvø, Aslag Guttormsgaard Manus: Stig Frode Henriksen, Kenneth Olaf Hjellum Genre: Komedie Nasjonalitet: Norge Språk: Norsk Produsent: Terje Strømstad, Benedicte Aubert Ringnes, Kjetil Omberg Produksjonsselskap: Tappeluft Pictures Kinodistribusjon: Euforia Film Produksjonsår: 2011 Markus og Robert er endelig ved målet. 12 års skolegang er nesten over og alt de har lært skal skylles bort med en russetid ingen har opplevd maken til. Problemet er bare at de befinner seg i Ødvåg, Norges aller minste og mest forblåste lille høl, og at penga de skulle feire for er søkk borte. På toppen av det hele har de en rektor som har satt seg fore å gjøre livet deres så surt som mulig, og en lokal lensmann som liker å bøtelegge folk nesten like godt som han liker jenter på 16 ...

warrior Premiere: 15.04.2011 Regi: Gavin O'Connor Skuespillere: Jennifer Morrison, Tom Hardy, Nick Nolte, Kevin Dunn, Bryan Callen Manus: Gavin O'Connor, Anthony Tambakis, Cliff Dorfman Genre: Action / Drama Nasjonalitet: USA Språk: Engelsk Produsent: Greg O'Connor Produksjonsselskap: Mandate Kinodistribusjon: SF Norge Produksjonsår: 2010 Actionfilmen "Warrior" kan beskrives som en moderne versjon av Rocky, handlingen utspiller seg i et kampsportmiljø der to brødre kjemper for å vinne sin fars kjærlighet, sine venners respekt - og sin familie.

skrik 4 Premiere: 20.04.2011 Produksjonår: 2011


Din lokale bobilforhanDler på Vestnes

DIN LOKALE BOBILFORHANDLER på VEsTNEs

- Italiensk kvalitet og design! kom å se vår utstilling.

Vestnes

Tlf: 71 18 14 46

w w w. b o b i l e r. n e t

Stort utvalg! Kom innom for å se våre utstillinger. Vestnes

Tlf: 71 18 14 46

www.bobiler.net BYMAGASINET VÅR 2011

53


: konkurranse

VINN NYE iPAD 2!!! Bli medlem på facebook, og delta i konkurransen vår om en iPAD 2!! vi publiserer konkurransen vår der, 25 mars. (du må bli medlem av gruppen vår innen 1. mai for å delta). vi sees på facebook!;)

VINN EN iPAD 2!! TYNNERE; LETTERE OG RASKERE!

Illustrasjonsfoto av en iPAD


STUDIETILBUD 2011 Ingeniørfag Automatiseringsteknikk Byggingeniør Dataingeniør Produkt- og systemdesign Skipsdesign

Biologiske fag Bioingeniør Marine- og biologiske fag Medisinsk og marint årsstudium

Forkurs Y-veien

Maritime fag Nautikk Shipping og logistikk Shipping og økonomi

Helsefag Sykepleie

Økonomisk-administrative fag Eksportmarkedsføring Handels- og serviceledelse Innovasjonsledelse og entreprenørskap Internasjonal logistikk Økonomi og amdinistrasjon Økonomi og ledelse MASTERSTUDIER Produkt- og systemdesign Skipsdesign

Hei du, de beste ideene skapes sammen! Martinus, Silje, Stian, Cecilie, Lene og Anders, studenter

Besøk oss på: www.hials.no


: leserguide Appolonia | 70 10 46 70 Arts & Crafts | 71 40 07 21 Aseco | 71 25 55 50 Buddy | 71 25 71 10

Polarbad | 90552233

Capone | 71 25 10 75

Sentrum Kjøreskole | 71 27 40 20

Hotell Molde as | 71 20 30 00

Slatlem bil | 71 24 91 60

Hos Gyda | 71 20 00 27

Sparebank1 Nordvest | 03 900

Høgskolen i Molde | 71 21 40 00

Zizzi | 71 40 28 19

Høgskolen i Ålesund | 70 16 12 00

Ålesund kunstfagskole | 70 12 63 15

HTH Molde | 71 20 05 20

Tussa24 | 70 04 62 00

Hårfint | 71 25 68 82 I Elektro as | 71 40 40 40 Klippekompaniet | 71 20 03 00 Løviknes Caravan | 71 21 93 37 Molde hud og kroppspleie | 91 64 00 13 Medilaser | 90 22 71 46

60

BYMAGASINET VÅR 2011

Neste magasin kommer Juni 2011

Magasin Molde 01  

Vårutgaven av Bymagasinet Molde