Page 1

SKOLER I SKOVBO KOMMUNE

GAMMERØD SKOLE


Den første skole i Gammerød blev antageligvis bygget omkring 1742 som en følge af Christian d.6. ”Forordning om Skolerne på Landet” fra 1739. Forordningen stiller som den første danske skolelov krav om obligatorisk skolegang for alle børn over 6 år – rig som fattig. Forordningens formål vægtede først og fremmest undervisning i den kristne lære, herunder Martin Luthers Lille katekismus. Sekundært skulle der undervises i regning, læsning og skrivning.

Den ældste skole i Gammerød


Der er formentlig tale om nybyggeri, idet Gammerød skole synes mere solid og højere end bøndergårdene. Der findes dog ingen dokumenter, der kan belyse, hvornår oprettelsen helt eksakt var.

I dag er adressen Magleskovvej 8

Dateringen omkring 1742 bygger på kirkebogsstudier, idet vi første gang støder på Gammerød Skoles første lærer, Jens Andersen, da han optræder som fadder ved en barnedåb i byen den 8.juli 1742.


I 1907 var den gamle stråtækte skole blevet for utidssvarende. Den nye skole blev bygget ½ km øst for Gammerød, formentlig for at ligge bedre for det område, skolen dækkede, nemlig Stubberup, Gammerød og Hegnede.


Skolestuen lå som en tilbygning bag lærerboligen. Thorvald Viggo Jensen var lærer her indtil 1912. Han blev afløst af Ejnar Jensen.


I dag er adressen Gammerødvej 3


Gammerød skole blev nedlagt i 1940, og børnene blev overflyttet til den nybyggede centralskole i Borup. Ejnar Jensen fulgte med som førstelærer ved centralskolen.


SKOVBO LOKALHISTORISKE ARKIV ÅBNINGSTID: TORSDAG 13-19 TLF. 57 52 20 13 SKOVBOARKIV@KOEGE.DK

Profile for Køge Byhistoriske Arkiv

Gammerød skole  

Udstilling fra Skovbo Lokalhistoriske Arkiv

Gammerød skole  

Udstilling fra Skovbo Lokalhistoriske Arkiv

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded