CEEC, La revista dels socis. Nº01 I Gener 2021

Page 1

CEEC CEEC CEEC nº 01 | Gener 2021

LA REVISTA DELS SOCIS

CONEIX LES ORGANITZACIONS QUE ESTAN IMPULSANT LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA A CATALUNYA


Índex Silvia Estivill, Primagas Albert Pujades, QUALI Geotermia David Pon, Inergy David Comellas, AEInnova Francesc Soler, Loxone Silvia Sanjoaquín, Naturgy Miguel Angel Gallardo, ROCKWOOL PENINSULAR Josep Minguet, Vaillant David Pedrerol, INDUS Albert Ginestà, KfeW Systems Alejandro Rodríguez, Ibermática Daniel Montesinos, CITCEA - UPC Isabel Rayo, Suma Capital Narcís Armengol i Esther Izquierdo, ARCbcn Manel Sanmartí, IREC Santi Martínez, KM0 Energy Jordi Solé Muntada, Ecrowd! Aniol Esquerra, Ecoserveis Josep Castellà, Zehnder Group Ibérica Encarna Baras, Eurecat Eduard Salicrú, Salicru Gerardo Salvador, Seinon

03 06 11 15 19 23 27 32 35 39 43 48 52 57 62 67 70 73 77 81 87 90


Carta de la presidentaApreciada lectora, apreciat lector, Ens plau fer-te a mans una nova iniciativa del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), que hem engegat aquest 2020. Et presentem la primera revista del CEEC, aquesta publicació sorgeix com a recull de les entrevistes que s’han dut a terme aquest any 2020 als associats del nostre Clúster. En aquestes entrevistes, podreu conèixer als nostres socis, que treballen cobrint tota la cadena de valor de sector de l’energia de Catalunya, els quals ens donen una visió del sector des de l’òptica de l’organització que representen. A mida que anàvem realitzant les entrevistes, ens adonàvem de la riquesa del contingut de les mateixes, això va fer que decidíssim agrupar-les en un únic document que les poses en valor i que pogués ser difós al conjunt d’associats del CEEC i d’altres agents de l’entorn. Multinacionals, PIMES i centres de recerca i investigació ens presenten la seva organització, la seva missió, objectius i situació actual així com els projectes en els quals treballen. Tot aquest cicle d’entrevistes han ajudat a posar de manifest l’activitat i el talent de les organitzacions membres del CEEC que formen el teixit empresarial i de recerca del nostre país. La suma de totes aquestes entrevistes permet obtenir una visió de l’evolució, agents i perspectives del sector. A més a més, de la lectura d’aquestes se n’extrau un anàlisi de la situació del sector, en un moment com l’actual, d’incertesa derivada de la pandèmia del Covid-19, però també de grans oportunitats del sector de l’energia en el marc del procés de transició energètica que s’està produint a nivell global. Aquestes entrevistes, ens han permès, connectar directament amb les empreses que operen a Catalunya i que desenvolupen la seva activitat entorn a l’eficiència energètica, energies renovables, edificació eficient, industria eficient, mobilitat sostenible, xarxes intel ligents o digitalització de l’energia entre d’altres. A través d’aquesta publicació obrim una nova via de comunicació entre els associats del CEEC i la societat, que ens permet donar a conèixer el potencial de la indústria catalana així com les eines existents per a la descarbonització del país. Esperem que aquesta publicació, que iniciem aquest any 2021, i que esperem que tingui continuïtat en els propers anys, sigui del vostre interès. Desitgem que tots aquells que encara no ho heu fet us animeu a participar-hi i restem a la vostra disposició per a recollir els vostres comentaris i/o suggeriments per tal d’ampliar-ne els continguts. Rebeu una cordial salutació i cuideu-vos. Esther Izquierdo Martínez Presidenta Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC)Els socis


SilviaEstivill PRIMAGAS


SilviaEstivill

Corporate Affairs Director & Group European Parliment Liasion de Primagas Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització? Primagas forma part del grup multinacional familiar SHV Energy, d’origen holandès. La nostra missió és millorar les condicions de vida de les zones fora de la xarxa de gas, fent accessibles solucions energètiques eficients i netes. En aquestes zones, sovint les opcions energètiques disponibles no són tan àmplies com a les que si que hi ha xarxa de gas. Quina és l’activitat principal de la vostra organització? Som comercialitzadors de gas propà, de gas natural liquat i d’autogas. Durant el 2020 tenim previst incloure el biopropà. Principals magnituds de la vostra organització? 65 treballadors. Facturació del 2018: 35 millions d'euros. Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització?

Tenim una gran proximitat amb els nostres clients i oferim solucions energètiques que arriben pràcticament a qualsevol punt de la geografia, de manera que podem donar servei tant a particulars com a indústries de tot tipus siguin on siguin. Fem constantment “vestits a mida” pels nostres clients. La sostenibilitat també forma part del nostre ADN i per descomptat, prioritzem davant de tot la seguretat. A més a més, formem part d’un grup multinacional familiar i això de per si ja ens dona una gran fortalesa.

Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? Actualment estem treballant amb el llançament del biopropà, un producte amb origen 100% renovable i que contribueix a reduir fins un 90% de les emissions dels gasos d'efecte hivernacle. Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència? Som un gran exemple d’internacionalització, nosaltres som una de les unitats de negoci que té SHV Energy a 28 països. Estem a 3 continents (Europa, Àsia i Sud Amèrica). Què t’ha aportat ser soci del CEEC? Fem una valoració molt positiva. Ser socis del CEEC ens permet per una banda interactuar amb la comunitat energètica a Catalunya, tant des del punt de vista institucional com empresarial. Per altra banda, ens manté informats de les novetats que es van produint a nivell d’energia eficient a Catalunya. I per últim i no menys important, el CEEC ens ha demostrat que es preocupa per nosaltres com a socis ja que hi ha un diàleg freqüent per entendre les nostres necessitats i veure com ens poden donar suport.

04


Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial? Ens ha ajudat a interactuar a nivell institucional també amb altres empreses del nostre interès. Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir? Creiem que el que està fent al CEEC a dia d’avui és molt positiu, i ens agradaria que seguís per aquest camí. Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica? Ha de ser una mena de canalitzador de les inquietuds i aportacions dels socis respecte a la transició energètica cap a les institucions de Catalunya. Ha de fomentar que la transició sigui justa i que la veu de tothom sigui escoltada.

Caldrà veure quins recursos estaran disponibles per donar-hi suport i com es vehicularan. De tota manera és un tema tan important que confiem en que sigui essent prioritari i entre tots puguem contribuir a la transició energètica.

En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos? En ambdós casos s’han fet avenços a nivell normatiu tenint com a horitzons 2030 i 2050, però hem d’avançar més. Els propers mesos dependran molt de les conseqüències de la pandèmia del COVID19, depenent de com vagin les coses les prioritats poden canviar bastant.

Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació? Nosaltres hem optat pel teletreball des del primer dia i hem fet un gran esforç per que totes les funcions s’adaptessin a la situació actual mantenint el mateix nivell de servei i proximitat amb els nostres clients. A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva organització i/o sector? Encara és aviat per treure conclusions, hem de veure què va passant en les properes setmanes i fins i tot diria que mesos. I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica? Això també és difícil de dir ara mateix.

05


Albert Pujadas QUALI GEOTERMIA


Albert Pujadas

Gerent i director tècnic de QUALI Geotermia Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització? La nostra missió és apropar al consumidor a l’energia que té a sota els seus peus de forma gratuïta i respectant el medi ambient. La nostra visió és ser una empresa líder i de referència per la societat. Quina és l’activitat principal de la vostra organització? QUALI Geotèrmia S.L. es dedica a la construcció de camps de captació geotèrmics (instal•lació de sondes geotèrmiques) per a sistemes de climatització geotèrmica. L'equip de QUALI Geotèrmia té una àmplia experiència i ha participat en nombroses obres d’instal lació de sondes geotèrmiques i piezòmetres, tant per a habitatges unifamiliars com per edificis d'habitatges o de serveis,... Principals magnituds de la vostra organització?

Actualment, l’empresa té dos equips de treball amb un total de 6 treballadors a temps complert que el formen un encarregat de sondistes (experiència de més de 20 anys), dos sondistes i dos ajudants de sondista. També forma part de l’equip humà de l’empresa un geòleg que a banda de ser el director tècnic fa funcions de gerència.

Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització? Les nostres fortaleses són: L'equip que són encarregats de la instal lació de les sondes geotèrmiques tenen una àmplia experiència en aquest tipus de feina. Tenim una rendibilitat superior a la mitjana. La implicació del personal fa que la rendibilitat (metres de sonda instal lats) sigui superior a la que la competència pot oferir. QUALI Geotermia disposa d’equips de treball amb possibilitats de mobilitat i desplaçaments. Tanmateix cal tenir present que només serem competitius en zones geogràficament allunyades de la nostra seu (Girona) pel que fa a preus quan es tracti de projectes amb camps de captació superiors als 800 m (es pot considerar una debilitat).Tant a nivell de tècnics com d’operaris, QUALI Geotermia té una posició d’avantatge en la corba d’experiència. Aquesta experiència s’ha obtingut en els darrers 11 anys d’activitat en instal lació de sondes geotèrmiques. QUALI Geotermia disposa de dos equips amb maquinària per la instal lació de sondes geotèrmiques que ofereixen una alta fiabilitat i elevada productivitat. Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? Estem col laborant en el projecte PIXIL/Pyrenees Imaging eXperience: an

07


InternationaL network. Aquest projecte és un esforç de col laboració científictecnològica transfronterer (Espanya, França i Andorra) i multidisciplinari, amb l'objectiu de desenvolupar les eines més capdavanteres per a analitzar el subsòl, amb especial interès a afavorir el creixement de l'energia geotèrmica a la regió. El projecte contribuirà a fer de la zona transpirinenca un referent en tecnologia de caracterització del subsòl en els pròxims dos anys i la seva consecució espera servir d'impuls a la creació d'ocupació i riquesa en la zona, relacionats amb l'anàlisi i gestió de recursos naturals subterranis. PIXIL és un projecte que ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A EspanyaFrança-Andorra (POCTEFA 2014-2020).

Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència? A nivell de tota la Península Iberica (Espanya, Portugal i Andorra). També, té una certa incidència en el mercat del Sud de França. Què t’ha aportat ser soci del CEEC? Malgrat fa poc temps que QUALI Geotermia formar part del CEEC (2019) per nosaltres el CEEC ha suposat un avenç important en la capacitat d’incidir en la societat. Feia temps que el sector de la geotèrmia necessitava un espai de trobada per unir esforços dels diferents agents de la geotèrmia de cara a potenciar aquest sistema. També creiem essencial que el Geotèrmia, pugui ser per l’administració, les empreses o els particulars un punt de referència per consultes o assessoraments que els hi siguin necessaris. La “unió fa la força” i el fet de poder desenvolupar dins el CEEC el Grup de Treball de Geotèrmia CEEC, i en concret el Grup de Treball de

conjuntament amb més de 40 empreses/entitats amb interessos comuns ha enfortit el sector geotèrmic i evidentment també QUALI Geotermia com a empresa. Evidentment, també la nostra participació al Clúster ha permès conèixer a altres empreses que malgrat que no estan estrictament lligades a la geotèrmia sí que tenen interessos en l’energia (eficiència energètica, fotovoltaica, renovables, autoconsum,...). Per altra banda també la possibilitat de presentar els nostres serveis, sovint complementaris amb molts dels altres socis del CEEC.

Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial? És evident que a nivell de difusió de la geotèrmia en general, i per tant de difusió de l’activitat exclusiva de QUALI Geotermia en particular, crec que ha jugat un paper important. La participació de QUALI Geotermia en les diferents activitats plantejades pel CEEC ha permès el networking amb moltes més empreses que no teníem en la nostra cartera. També la proporció de visibilitat a través de la pàgina web del CEEC, malgrat que no tenim unes dades concretes, ha estat evident que tant a través de la pàgina de presentació dels socis com de l’apartat de notícies ha estat notòria. Intentem participar molt en l’apartat de notícies per der explotar aquesta opció al màxim. La marca “CEEC” li ha aportat un motiu més de confiança de cara als nostres clients. Aquest segell en forma de logo que utilitzem en tots els nostres documents (pressupostos, informes, ...) creiem que ens dóna prestigi. Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir? Crec que en línies generals s’està fent molt

08


bona feina. Tot és millorable i sempre podem exigir-nos més. Crec que ens hem d’unir al màxim i aprofitar les estratègies i sinergies de tots els grups de treball i empreses participants per poder ser un grup d’opinió i consulta el màxim de potent possible. En aquests temps que ens venen al damunt serà un aspecte clau per sobreviure. Màxima visibilitat de les empreses que hi participen com a socis en tots els esdeveniments. Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica? Des de QUALI Geotermia creiem que ha de ser una posició molt destacada. És cabdal que esdevingui un nexe entre l’expertesa dels socis del CEEC i l’administració. En realitat ambdós es necessiten i seria un error que no s’utilitzessin mútuament. Cal que el CEEC sigui el màxim de participatiu en totes les taules i grups de treball que es vagin creant, tant a nivell de Catalunya com a nivell d’Espanya i Europa. Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació? L’impacte ha estat molt important, doncs ens ha obligat a aturar tota la nostra ens ha obligat a aturar tota la nostra activitat productiva durant el període de confinament. També ens ha comportat, i ens comporta encara ara, una pèrdua d’eficiència organitzativa de la nostra activitat en la situació de semiconfinament del moment. L’aturada d’obres a causa de la incertesa i la manca de subministraments d’alguns recanvis ens ha portat a aturar un equip de perforació i anar a “mig gas” amb l’altre. La impossibilitat de fer obres lluny de la

nostra base, a causa de la manca de servei hoteler (allotjament i manutenció), també ens atura part de la nostra activitat. Tanmateix, el que ens preocupa més en aquest moment és com afectarà l’impuls que havia pres l’activitat del nostre sector després d’aquesta crisi sanitària. La incertesa de com afectarà aquesta crisi al mercat de la construcció i també com arrencarà el mercat. La nostra capacitat de readaptació a la situació actual és poca. La nostra activitat productiva és obra i per tant, sí que amb el màxim de mesures preventives, hem de treballar en un entorn de risc de contagi.

A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva organització i/o sector? Volem pensar que no ha d’afectar de forma substancial, doncs l’emergència climàtica continua essent-hi. I creiem que ara més que mai caldrà prendre mesures per fer-hi front, tanmateix caldrà un esforç per part de l’administració a través de mesures fiscals i de promoció de l’activitat, per tal d’incentivar l’aplicació de les renovables i de l’eficiència energètica. El dubte és, hi haurà prou recursos? I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia de la COVID-19 al panorama de la transició energètica? La manca de recursos per part de l’administració ja era un problema abans de la pandèmia i ara encara s’agreujarà més. Creiem que malgrat tot el paper de l’administració ha de ser important recolzant totes les iniciatives per part de grups de les diferents tecnologies i solucions. L’impuls també pot venir a través de la divulgació, conscienciació... que tenen un

09


cost econòmic assumible. Caldrà buscar estratègies que ens permetin l’impuls que necessita el sector per mantenir-se i tirar endavant. Haurem de ser més creatius que mai i buscar solucions que als clients els hi sigui d’interès. Caldrà més conscienciació que mai i buscar finançament a través del sector privat.

En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos? Crec que hi ha un llarg camí encara al davant, al meu entendre estem començant tant a nivell català com de l’Estat. Ara ens trobem en un encreuament de camins, cal que escollim el correcte. Per mi, el correcte és no aclaparar-nos per al moment que estem vivint de crisi i recolzar el sector al màxim. La geotèrmia, la fotovoltaica i l’autoconsum dotaran a les famílies, empreses i administració de competitivitat. A més, generarà llocs de treball i activitat econòmica que revertirà sobre la societat i l’economia del país. Com volem el futur pel nostre país i pels nostres?

10


David Pon INERGY


David Pon Director d'Inergy

Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització? La missió de la nostra organització és contribuir a l’estalvi en la despesa energètica dels nostres clients i avançar en la transició energètica mitjançant l’ús de software de gestió energètica i serveis de consultoria. Quina és l’activitat principal de la vostra organització? Proveïm el software SIE de comptabilitat i gestió de subministraments per facilitar la validació de la facturació, optimitzar els subministraments, i fer la comptabilitat, anàlisi i supervisió del consum i despesa energètica d’organitzacions multipunts públiques i privades. Principals magnituds de la vostra organització? Treballem 13 persones amb una facturació superior als 700.000 € Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització? En destacaria 3: En primer lloc, disposem d’una aplicació de gestió energètica que es

troba actualment implantada en més de 300 organitzacions públiques i privades, la qual cosa ens permet oferir un desenvolupament continuat i adaptat als diferents canvis legislatius, així com un benchmarking amb més de 10.000 edificis de diferents tipologies. D’altra banda, oferim una solució integral que inclou tecnologia i serveis, amb un equip de consultoria expert en gestió energètica que contribueix a l’assoliment del màxim estalvi econòmic i de consum dels nostres clients. També destacaria el potencial d’un equip humà altament motivat i compromès amb l’organització.

Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? A Inergy sabem que la solució als reptes que ens plantegen els nostres clients s’ha de basar en la innovació. Un element clau del nostre model d’innovació és el partenariat tecnològic amb el Bee Group, la unitat de recerca en bioclimatisme i eficiència energètica de CIMNE-UPC amb qui hem participat en diversos projectes internacionals. Darrerament, hem estat coordinadors del projecte FLEXEDINET finançat per la Unió Europea i orientat al desenvolupament d’aplicacions de gestió energètica intel ligent i flexible de parcs d’edificis. El projecte ha estat emmarcat en la Comunitat d’Energia de la iniciativa RIS3CAT. Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència? L’empresa té oficines a Barcelona i a Madrid però treballem arreu de l’Estat espanyol, amb presència més intensa en els mercats més madurs com Catalunya, Euskadi i Navarra.

12


Què t’ha aportat ser soci del CEEC? Les aportacions són diverses, en particular el networking, l’accés a trobades amb experts i decisors del sector, coneixement sobre l’actualitat del sector i també, cal dirho, gaudir de la Nit de l’Eficiència Energètica, un espai de trobada del sector de caràcter més informal i festiu, que ha esdevingut tot un referent. Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial? Des del meu punt de vista, el Clúster fa un treball molt complet i amb un caràcter força innovador. Per nosaltres ha estat un recurs per fer networking amb altres socis i una font de coneixement sobre les tendències del mercat pel futur. Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir? En un futur marcat per la incertesa i la crisi econòmica, la venda dels nostres serveis serà sense dubte el més prioritari. En aquest sentit, totes les activitats que puguin contribuir a fer que les empreses sòcies puguin arribar als seus clients i generar contractes tindran un gran valor. D’altra banda, el paquet normatiu i les polítiques i recursos econòmics que està mobilitzant la Unió Europea per a la Transició Energètica són molt notables. Crec que el Clúster, com a lobby, hauria de vetllar perquè tot aquest marc supramunicipal es vegi reflectit en les futures lleis de transició energètica de Catalunya i altres figures normatives que es desenvolupin. D’una banda, necessitem que la normativa estableixi obligacions i terminis clars al sector públic i privat en les polítiques d’energia i clima, i d’altra que aquestes obligacions vagin acompanyades

d’una dotació de recursos econòmics suficients per dur-les a terme. Això podria ser un factor de tracció efectiu del nostre mercat. És el que han fet altres comunitats autònomes de l’Estat, i Catalunya no s’hauria de quedar enrere.

Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica? El CEEC ha de consolidar-se en el seu rol de dinamitzador, aglutinador i altaveu del sector. Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació? La incidència sobre l’activitat de consultoria i la d’innovació i desenvolupament de producte ha estat escassa a curt termini perquè la companyia ja tenia els recursos, procediments de treball i la cultura requerida per fer teletreball des del primer dia. L’impacte s’ha focalitzat a l’àrea comercial, que en aquest cas sí que ha quedat molt limitada en la seva activitat, particularment en l’obertura de nous clients. A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva organització i/o sector? Haurem d’aprendre a conviure i prendre decisions amb l’absoluta incertesa de saber què passarà en el mitjà i llarg termini. Si la sortida de l’actual crisi sanitària i econòmica és en “V” haurem patit un daltabaix que ens farà perdre l’any 2020 però que ens donarà perspectives de recuperació a l’any 2021. Al contrari, si la sortida és en “L” i es perllonga més enllà en el temps, l’afectació serà molt més

13


profunda i la pràctica totalitat dels sectors es veuran afectats.

I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica? No considero que siguem un sector particularment afectat per la pandèmia, ho som solament conjunturalment en la mesura que tota l’activitat econòmica queda afectada i tot està interconnectat. No obstant això, a llarg termini i pel període 2021-2030 el nostre sector hauria de ser un dels que puguin sustentar el desenvolupament econòmic de les societats europees. Aquesta és, si més no, una de les apostes de la Comissió Europea en la seva estratègia per la recuperació de la pandèmia, així com el paquet d’Energia Neta de la UE que és un element tractor de primer ordre. En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos? Amb l’arribada del nou Govern l’any 2018, hi ha hagut un punt d’inflexió pel que fa a les polítiques de transició energètica a Espanya. En un període de temps molt curt s’han accelerat processos de transformació del model energètic enquistats i bloquejats durant molts anys, i s’ha posat el canvi climàtic com a problema de primer ordre en l’agenda política espanyola. Malgrat la conjuntura creada per la pandèmia, sóc optimista sobre l’impuls de la transició energètica durant aquesta dècada que tot just hem començat. Les variables normatives, polítiques, tecnològiques, econòmiques i socials es troben més alineades que mai per avançar positivament.

14


David Comellas AEINNOVA


David

Comellas Director general i soci d'AEInnova

Ens podries explicar quins són la vostra visió/missió/objectius com a organització? La nostra missió és investigar i desenvolupar sistemes de generació d’energia termoelèctrica destinats a la recuperació de calor residual dels processos industrials per tal d’oferir una tecnologia innovadora, millorant l’eficiència energètica de la gran indústria i reduint l’impacte ambiental. Volem convertir-nos en l’empresa líder en recerca i desenvolupament de sistemes basats en tecnologia termoelèctrica per la indústria 4.0, sent reconeguts pel nostre compromís amb la creació d’un món més just, ètic i sostenible. Els nostres objectius són impulsar la implementació de sistemes d’eficiència energètica basats en termoelectricitat en la indústria i l’eliminació de les bateries de liti en els sistemes IoT (Internet de les coses industrials) en el marc de la quarta revolució industrial.

Quina és la activitat principal de la vostra organització? Partint del coneixement dels sistemes termoelèctrics estem desenvolupant dues línies de solucions per a la indústria: En primer lloc, una solució sense fils i autoalimentada per calor residual, i per tant sense bateries de liti, per a la monitoratge de processos industrials i maquinària en gran indústria anomenada INDUEYE (Industrial Eye). En segon lloc, un sistema modular de generació d’energia per a la recuperació de calor residual industrial basat en el principi termoelèctric que anomenem ‘WHRU’ (Waste Heat Recovery Unit). També enfocat a la gran indústria per millorar-ne l’eficiència i reduir el seu impacte ambiental. Principals magnituds de la vostra organització? L’empresa, amb seu a Terrassa, compta actualment amb 18 treballadors, majoritàriament de perfil tècnic i científic. Som una startup nascuda l’octubre de 2014 i que ha anat creixent mentre desenvolupava la tecnologia, rebent nombrosos premis tant nacionals com internacionals. Quines són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització? Bàsicament, hi ha 3 aspectes distintius: L'equip. Altament qualificat, multidisciplinari i balancejat amb una orientació a la recerca aplicada. La tecnologia disruptiva. Combinem les últimes tecnologies en electrònica, materials, telecomunicacions i informàtica per crear solucions industrials d’alt valor afegit. I aliances estratègiques. En l’àmbit de la recerca col laborem amb les universitats i centres de recerca més prestigiosos d’Europa a través de projectes

16


amb finançament públic. En l’àmbit industrial tenim aliances amb els principals actors tecnològics i amb els principals actors dels sectors productius que serveixen d’espais privilegiats per a la validació tecnològica dels nostres desenvolupaments.

Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? Com s’ha comentat abans estem en fase de desenvolupament de producte. El més destacat és el que anomenem INDUEYE. Es tracta del primer sistema industrial de sensorització sense fils autoalimentat per la calor (Autonomous Wireless Sensors Networks). La indústria necessita cada cop més digitalitzar els seus processos i màquines en el seu camí cap a la transició a la ‘Indústria 4.0’ (4a Revolució Industrial). Els sistemes existents al mercat són difícils d’implementar i molt cars quan es tracten de dispositius cablejats o bé requereixen canvis periòdics de bateries amb l’elevat cost de manteniment i alt impacte ambiental quan es tracta de dispositius sense fils. INDUEYE és una plataforma IoT d’extrem a extrem (des de la sensorització de processos i màquines fins a la monitorització), multisensor, sense fils i, el més rellevant, sense bateries. El sistema està dissenyat amb una tecnologia electrònica de molt baix consum i alimentat per tecnologia termoelèctrica, que aprofita la calor present en els processos o màquines que es volen sensoritzar. D’aquesta forma, eliminem els elevats costos de manteniment provocats pels canvis de la bateria i l’impacte ambiental que provoquen la seva fabricació i reciclatge, mantenint tota la flexibilitat i facilitat d’implantació

característica dels sistemes sense fils. La nostra tecnologia està patentada a Europa, als Estats Units i a Canadà i ha estat doblement cofinançada per la Comissió Europea en el marc d’un programa LIFE+ (projecte HEAT-R) i un programa H2020.

Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència? Actualment encara no hem iniciat les vendes, però tenim empreses interessades en la tecnologia a Europa (principalment Alemanya, Espanya i Itàlia), als Estats Units i als Emirats Àrabs, entre d’altres. Què t’ha aportat ser soci del CEEC? Ser socis del CEEC ens ha aportat, a banda de nombrosos i valuosos contactes al sector de l’energia, un bon coneixement del sector, oportunitats de networking i negoci i un acompanyament en tots els temes que els hem plantejat. També ens ha aportat una visió i presència internacional gràcies als “Disruptours” organitzats. Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial? El CEEC està completament alineat amb la nostra missió i ens ha facilitat coneixement i valuosos contactes per al seu acompliment, a banda d’un acompanyament constant. Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir? Per a una empresa del nostre perfil segurament serveis de consultoria en certificació de producte o protecció de la PI serien d’utilitat. Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició

17


energètica? La transició energètica és imparable però ha de ser accelerada i en aquest sentit el paper a jugar pel CEEC és fonamental. Cal alinear a tots els actors, posant un clar focus i facilitant la relació amb els ‘stakeholders’. També cal tenir un interlocutor amb les administracions per ajudar-les en el desenvolupament del cos normatiu, per tal que s’ajusti a les necessitats de la societat i el sector. En definitiva, ha de jugar un paper de catalitzador, actuant de forma bidireccional en aquest procés que no només s’ha de portar a terme sinó que cal accelerar. Com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia de la COVID-19 al panorama de la transició energètica? La transició energètica no s’hauria de veure negativament afectada per la COVID-19, sinó al contrari. S’ha demostrat arran del virus SARS-CoV la fragilitat de la nostra societat i per extensió de la nostra economia davant de fenòmens extraordinaris i inesperats, que de fet és molt probable que es repeteixin en el futur, entre altres causes per la desforestació i el canvi climàtic. La transició energètica és un factor clau per remetre aquests dos fenòmens, però també ha de portar-nos nous models de gestió i noves tecnologies que ens facin menys dependents dels actuals models energètics i industrials, i per tant menys vulnerables en el futur. És possible que en el curt termini hi hagi afectacions però són molt conjunturals i per tant no han d’alterar la transició energètica en el mitjà termini.

transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos? Malauradament i malgrat els esforços fets, tant Catalunya com a Espanya no es troben en el punt que els correspondria en relació amb la transició energètica. En un territori amb una enorme disponibilitat de recursos renovables i sostenibles, amb la predisposició dels inversors a finançar nous projectes, és difícil de justificar aquest fet que només pot ser imputable a la negligència de certes autoritats i a les decisions legislatives i reguladores que han pres en el passat i que no han estat capaces de corregir, ni davant de l’exigència de la societat que les escull. Cal que no es malmeti l’oportunitat de liderar una transició energètica que no només és imparable, sinó que també és absolutament necessària. Encara som a temps de convertir-nos en líders, només cal voluntat política, en tant que tenim el coneixement tècnic, el talent humà i la capacitat de finançar-ho.

En quin punt ens trobem actualment de la

18


Francesc Soler LOXONE


Francesc Soler Director de la delegació de Loxone a Espanya

Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització? La nostra visió és ser l’empresa de referència en solucions automatització intel ligent, simples, de confiança i universals. Donar a conèixer el significat d’automatització en un edifici, diferenciant-lo del “control”. L’automatització permet fer treballar tots els sistemes existents en un habitatge / edifici de manera coordinada per tal de millorar l’eficiència energètica, seguretat, confort... En definitiva, tenir edificis el més sostenibles possible amb un funcionament automàtic, el propi sistema ha de ser capaç de prendre les decisions més adequades en cada moment, depenent de les condicions internes y externes en cada un dels moments. La nostra missió és ajudar a millorar i simplificar la manera com es treballa en les instal lacions, fer que les instal lacions siguin cada vegada més intel ligents combinant el control dels diferents sistemes existents (il luminació, clima, protecció solar, renovació aire, energies renovables...). El nostre objectiu és reduir les instal lacions convencionals al màxim,

ajudant a fer créixer un model de construcció sostenible. No només basat en elements passius (aïllament, orientació, estanqueïtat...) sinó que tingui en compte l’aportació que té un sistema actiu, que ens faci pujar o baixar les persianes depenent de la demanda de calor o fred interior... el que ve a ser un sistema intel ligent. Crec que és un dels camps on hi haurà més demanda en els propers anys, ja que els últims tres ens estan donant la raó. Si ofereixes un sistema d’automatització robust, intel ligent i a preus raonables, permets que el client recuperi la seva inversió de manera més ràpida. Les empreses instal ladores, enginyeries, arquitectures ja han mostrat molt interès a oferir aquest tipus de producte per implementar-ho en els seus projectes.

Quina és l’activitat principal de la vostra organització? L’activitat principal que fem és donar a conèixer el sistema a les empreses del sector, fer formacions per professionals, ajudar-los a créixer en el món de l’automatització, tant des del suport de màrqueting com tècnic. També recollim les necessitats del nostre mercat per poder desenvolupar noves solucions en software i hardware que complementin el nostre sistema. Principals magnituds de la vostra organització? A la delegació d’Espanya som 10 treballadors. A escala global superem els 300 treballadors, amb una facturació prevista d’aquest any de 110M€. Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització? Som una empresa innovadora, des que vam néixer el 2009, no hem parat

20


d’innovar tant en els nostres productes com en el nostre software de control. Una altra de les nostres principals fortaleses és la compatibilitat, cada nova versió de software és compatible amb tots els dispositius. El 2009 quan vam treure el nostre ‘Miniserver’ (el cervell del sistema), utilitzava la versió 1.0 de software. Ara mateix aquest producte treballa sota la versió 11. Gràcies al seu sistema operatiu que permet actualitzacions, pot anar adaptant-se i adquirint noves funcionalitats. Una altra fortalesa és que no treballem al ‘cloud’ (núvol), ja que no necessitem internet per funcionar. Tot el control es fa en local (com en la majoria d’instal lacions industrial) i ens recolzem a internet per la connexió remota, l’enviament de missatges... Per aconseguir oferir un bon servei gaudim d’una xarxa de professionals que ens permet aconseguir una alta qualitat en el nostre producte.

Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? Ara mateix estem en diferents projectes. Estem treballant per cobrir les necessitats de la gent gran pel que fa a facilitar la seva experiència d’habitatge. També estem desenvolupant una altra iniciativa pionera relacionada amb les residències de persones amb discapacitat intel lectual a través d’un edifici de nova planta, on combinem eficiència energètica, automatització, avisos...

defineix molt, i vam creure que podríem aportar la nostra visió respecte a l’automatització dels edificis per augmentar aquesta eficiència.

Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial? Ens ha ajudat a fer contactes en camps diferents dels que havíem accedit fins ara, així com donar a conèixer la nostra filosofia a altres empreses amb les quals col laborem actualment. Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir? El ‘Who Is Who CEEC’ està molt bé, ja que moltes vegades falta informació de quines empreses formem part del Clúster i que segur que ens podem ajudar. Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica? Fonamental ha de ser el contacte directe amb les administracions, que al final són les que tenen capacitat normativa, de donar exemple i apostar per l’eficiència energètica i l’autosuficiència com una eina estratègica de futur.

Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència? Tenim presència a tots els països de la Unió Europea, als Estats Units i la Xina. Venem a 99 països en total.

Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació? La veritat és que som una empresa acostumada a la mobilitat, l’adaptació al teletreball va ser immediata i sense problemes. Vam, i estem, apostant pels continguts i els webinars, aprofitant que els professionals estaven més a casa, vam treballar molts continguts que fossin interessants.

Què t’ha aportat ser soci del CEEC? Crec que la part d’eficiència energètica ens

A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva organització i/o

21


sector? Crec que no tindrem massa afectació, estem entrant molt al mercat i el fet de proposar una solució flexible, econòmica i adaptada a les necessitats de cadascú, ens facilita que no tinguem previsió negativa, al contrari. I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica? No n’estic segur, però si ha d’afectar d’alguna manera hauria de ser de manera positiva, per tenir clar cap a on cal anar, començar a cuidar el nostre entorn i fer un món més sostenible. Aquesta és l’única manera d’evitar més possibles repeticions de la COVID-19. Hem de ser responsables amb l’equilibri natural, la transició energètica és bàsica en aquest aspecte. En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos? La veritat és que no tinc gaire clar quins són els objectius dels diferents governs. Suposo que ara mateix deuen estar molt limitats per la falta de recursos econòmics i de la mirada “curta” dels comptes de despeses. Tots coneixem molts edificis de l’administració amb una despesa energètica altíssima i no s’aposta per millorar la seva eficiència i així reduir la factura. En aquest cas crec que l’administració hauria de ser més flexible i apostar per l’eficiència energètica en les seves instal lacions.

22


Silvia Sanjoaquin NATURGY


generació, distribució, comercialització i serveis.

Silvia

Sanjoaquín

Responsable d'innovació a Client Naturgy

Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització? La nostra missió és atendre les necessitats energètiques de la societat oferint productes i serveis de qualitat respectuosos amb el medi ambient. Estem presents a tota la cadena de valor, des del subministrament d’energia fins a la comercialització i serveis posteriors. La nostra visió és ser líders en continu creixement amb presència multinacional oferint productes de qualitat i respectuosos amb el medi ambient. Contribuir positivament a través d’un compromís global. Els nostres objectius són la orientació a client, el compromís amb els resultats, la sostenibilitat, interès per les persones, responsabilitat social i la integritat a tots les nivells de la companyia. Quina és l’activitat principal de la vostra organització? És el negocis d’electricitat i gas, des de la

Principals magnituds de la vostra organització? Estem presents a 28 països, més de 18 milions de clients i 11.847 empleats. A Espanya som la companyia més gran integrada en gas i electricitat. Ebitda ordinari de 4.668 milions d’euros, un 5,8% superior al del 2018. El 2019, l'import net de la xifra de negocis va ser de 23.035 milions d’euros. Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització? Tenim un model de negoci centrat en la creació de valor per tal de donar resposta al model industrial basat en: considerar la transició energètica com una oportunitat, ser una empresa competitiva i àgil, transformar a través de la digitalització i posicionar el client com a centre del model. Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? Per la nostra organització, la innovació forma part de la nostra cultura d’empresa mitjançant: la creació de nous productes, serveis i models de negoci, transformació de la nostra relació amb el client i anticipació als canvis de l’entorn. Dins de l’organització tenim diverses activitats i projectes. Per exemple: el projecte Growsmarter dins del programa H2020 en el que s’han desenvolupat 12 solucions en l’àmbit de la rehabilitació energètica d’edificis, integració d’infraestructures urbanes i mobilitat sostenible per tal de satisfer les necessitats socials, ambientals i econòmiques. Des de Naturgy formem part del projecte RIS3CAT CoSin creada per la Generalitat de

24


Catalunya i impulsada per Acció en el que l’objectiu principal és desenvolupar combustibles sintètics que permetin l’emmagatzematge de forma química i poder resoldre el repte que presenten les energies renovables a gran escala.

Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència? Tenim una forta presència als mercats energètics d’Espanya, Mèxic, Brasil, Xile, Argentina, i Panamà. Cal ressaltar que el nostre equip està format per 11.847 persones, de les quals prop del 50% treballen fora d’Espanya. Què t’ha aportat ser soci del CEEC? Formar part de la xarxa que disposa entre empreses, entitats de l’àmbit tecnològic i de recerca. Així com ampliar la xarxa de connexió i crear sinergies de coneixement i de valor amb les diferents entitats públiques i privades, i Institucions que hi formen part. Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial? Dins dels objectius que tenim és oferir serveis i solucions sostenibles i d’acord amb les necessitats dels clients. Els objectius del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) van molt lligats a la nostra àrea i ens permet saber més sobre altres entitats o institucions, així com donar a conèixer el que fem des de Naturgy, compartir opinions, objectius entre altres. Estar a la última de novetats i tendències del sector i particularitats del territori. Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació? A nivell intern, els treballadors de Natugy, plenament conscients de la situació, vam

començar a enviar iniciatives des de les diferents àrees de l’empresa. Tothom volia ajudar. Es va crear llavors el projecte “Tu Idea Suma”, a través del qual s’han rebut més de 250 propostes d’actuació. Entre elles s’han cedit llits de la Universitat Corporativa a l’hospital del Corredor de Henares de Coslada, s’han fabricat viseres de protecció facial amb impressores 3D que s’han donat a hospitals. I a més, entre els treballadors de Naturgy, l’empresa i el seu Consell d’Administració hem donat 2,3 milions d’euros a Creu Roja per comprar material sanitari. Naturgy a nivell d’organització interna també va ser proactiu i de seguida va habilitar les eines i tots els mecanismes de seguretat possibles per adaptar totes les feines que es poguessin al teletreball (un 75% de la plantilla ha estat teletreballant des de llavors), garantint i reforçant les mesures i protocols de seguretat per aquells treballadors (ex. tècnics del gas, etc) que han seguit treballant perquè tots puguem tenir subministrament continuat de llum i de gas durant aquest període. A nivell extern hem realitzat més d’una vintena d’accions per tal d’ajudar als clients, als nostres proveïdors i a la societat posant el nostre granet de sorra. Accions per clients: Ajornament de factures d'electricitat, gas i serveis per a més de 4 milions de clients domèstics, empreses i pimes; atenció mèdica gratuïta a través de videotrucada; reforçament d’infraestructures crítiques; assessorament sobre l’estalvi energètic; i adaptació al Servei d’Atenció al Client. Algunes de les accions a nivell de societat han estat: oferir un any de reparacions elèctriques i de gas gratuït per a personal sanitari, cossos i forces de seguretat, membres de l'exèrcit i bombers, subministrament d'electricitat i gas gratuït a hotels i residències que han començar a enviar iniciatives des de les

25


diferents à rees de l’empresa. Tothom volia ajudar.

26


Miguel Ángel Gallardo

ROCKWOOL PENINSULAR


Miguel Ángel

Gallardo Director de la unitat de negocis de ROCKWOOL PENINSULAR Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització? La nostra missió és “Alliberar l’energia natural de la roca per enriquir la vida moderna”. ROCKWOOL aposta per la llana de roca com a material imprescindible per a un futur sostenible. El Grup aprofita les fortaleses de la roca per superar els reptes globals als quals s'enfronta la societat actual, com la urbanització, la salut i el benestar, l'escassetat de recursos o el canvi climàtic. Quina és l’activitat principal de la vostra organització? ROCKWOOL Peninsular és una empresa dedicada a la fabricació i comercialització

de productes i solucions d'aïllament de llana de roca per a edificacions. La llana de roca és un material versàtil que forma la base del negoci ROCKWOOL i que s'ha convertit en un element clau per afrontar els reptes mediambientals a nivell global. La roca, la matèria primera amb què es produeix, és una font inesgotable, ja que la Terra genera 38.000 vegades més de roca cada any. Els productes ROCKWOOL s'apliquen en un 40% en infraestructures industrials -fàbriques, centres logístics i magatzems-, un 40% en habitatges i un 20% en edificis del sector serveis -oficines, centres educatius i hospitals, entre d'altres.

Principals magnituds de la vostra organització? ROCKWOOL Group està present a 39 països, té 46 plantes productives, 11.000 treballadors i treballadores, 2.757 milions d’euros en facturació el 2019 i 372 milions d’euros en beneficis el 2019. A nivell peninsular, ROCKWOOL té una oficina a Barcelona, una fàbrica a Caparroso, 250 treballadors i treballadores, 97 milions d’euros de facturació el 2019 i 11 milions d’euros en beneficis el mateix any. Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització? Els principals trets distintius de la nostra organització es poden sintetitzar en tres apartats: La nostra marca: pertanyem a una empresa amb 80 anys d’història, que és reconeguda internacionalment com el líder i expert en fabricació de llana de roca. Tenim un sòlid prestigi per la nostra qualitat i per la nostra contribució a la sostenibilitat. El nostre equip: un equip que ens dóna força, i no només els nostres treballadors, sinó els nostres clients i col laboradors, que han estat i són claus pel nostre

28


desenvolupament. En les nostres actuacions ens guiem pels valors de ROCKWOOL: ambició, integritat, responsabilitat i eficiència. El nostre producte: estem dedicats a la producció de llana de roca des de fa més de 80 anys. El fet de no produir altres materials aïllants ens fa ser els experts més qualificats en el nostre producte, únic al mercat per la unió d’excel lents propietats tèrmiques, acústiques i de resistència al foc, així com per la seva durabilitat i una reciclabilitat sense fi.

Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? A ROCKWOOL orientem la nostra innovació a dues àrees: A nivell de producte, seguim processos d’innovació incremental constantment per optimitzar les propietats de la nostra llana, millorant les seves prestacions i la eficiència en la producció. A nivell de sistemes constructius que integrin la llana de roca, com per exemple el Rockzero, llençat recentment a Dinamarca, que consisteix en murs estructurals de llana de roca que garanteixen un confort excepcional i absència de ponts tèrmics. Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència? Com s’indica mes amunt, ROCKWOOL està present en quasi quaranta països arreu del món, i amb les nostres capacitats d’exportació assegurem que els habitants de qualsevol indret del món es poden beneficiar de les qualitats del nostre producte. Què t’ha aportat ser soci del CEEC? Ho valorem positivament, doncs ens ha permès conèixer de prop el sector de

l’eficiència energètica a casa nostra i buscar maneres d’impulsar el lideratge que Catalunya ha de tenir, com a referent que és, amb un networking molt interessant. No podem oblidar la capacitat d’escolta activa per part de CEEC pel que fa els nostres interessos, entenent sempre que no és fàcil satisfer a tothom.

Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial? No som aquí per a buscar un retorn de la nostra inversió. En el nostre ADN va el perfil associatiu i el convenciment de que sols no faríem res. I en això ens hem centrat, en que el CEEC pugui ajudar a millorar la vida moderna en base a l’ús eficient de l’energia. Després d’un contacte amb presidència, i quan portàvem uns anys com a socis, vam veure la necessitat d’aprofundir en la relació, i de donar un salt a la Junta Directiva, on hem intentat reforçar algunes àrees estratègiques i operatives del Clúster. Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir? De vegades manca una mica d’ambició en l’acció a nivell institucional. Quan ets un actor de referència en el sector -com és el cas del CEEC- la teva veu s’ha de sentir arreu i t’has guanyat el dret a ser escoltat, i això s’ha de capitalitzar en favor de tots, tant membres com, especialment, la societat civil. Òbviament que també ha de tenir un perfil tècnic i buscar la vessant tecnològica de les empreses, fomentant la col laboració i les sinergies empresarials, per tal de poder oferir solucions avançades a problemes complexes. Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició

29


energètica? La resposta va lligada a la pregunta anterior. Ha de fer d’altaveu, i per tant, agafar un major rol de lideratge, servint per a vehicular totes aquelles inquietuds i/o requeriments dels socis que representen de manera molt transversal a l’energia eficient. I especialment, trobar l’equilibri per a que la transició sigui justa per a tothom. Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació? En primer lloc des de ROCKWOOL ens solidaritzem amb les persones que malauradament han patit la malaltia directament o a les seves famílies i amistats. Responent a la pregunta, des del principi de l’estat d’alarma les nostres prioritats han estat dues: la seguretat dels nostres empleats i continuar donant servei als nostres clients. Treballant des de les nostres llars, hem aconseguit satisfactòriament els dos objectius, mantenint una estreta relació amb els nostres clients.

extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica? Confio en que la pandèmia pot marcar un punt d’inflexió i en certa forma ajudar-nos a repensar les nostres prioritats i quins són el model de planeta i el model urbà que volem. En aquest sentit deia abans que podíem sortir reforçats d’aquesta crisi, que pot ajudar en certa forma a canviar la perspectiva a moltes persones. En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos? Ens trobem en un punt en el que cal necessàriament donar un pas endavant: des de fa anys hi ha una certa unanimitat en pensar i dir que una transició energètica es necessària però ara hem d’actuar. Hem de posar en marxa polítiques serioses i efectives ja o cada dia que passi serà mes complicat assolir els objectius. Sabem que el CEEC pot jugar-hi un paper clau, i us seguirem recolzant en tant puguem.

A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva organització i/o sector? En aquests moments és molt difícil preveure quin serà el futur a mig termini. Les previsions econòmiques no són bones, però a més a més estan dominades per la incertesa. Jo personalment sóc optimista i penso que si tots des de les nostres empreses, actuem amb responsabilitat i sentit comú, podem sortir reforçats d’aquesta situació i superar la crisi abans del que es pensa. I com creus que afectarà la situació

30


Josep Minguet VAILLANT


Josep

Minguet Director Regional Delegación Cataluña y Baleares de Vaillant Nos podrías explicar cuál es vuestra visión/misión/objetivos como organización? Somos la empresa premium, líder en soluciones de climatización sostenibles y responsables, que permiten a nuestros clientes disfrutar del máximo confort. Nuestra misión es ofrecer a nuestros clientes las soluciones de climatización más eficientes y con la última tecnología. ¿Cuál es la actividad principal de vuestra organización? Ofrecer sistemas de calefacción, ACS y Climatización. ¿Principales magnitudes de vuestra organización? Contamos con una amplia red comercial distribuida a nivel nacional y una red oficial de servicios de asistencia técnica. ¿Cuáles son los principales rasgos distintivos/fortalezas de vuestra

organización? Indudablemente somos conocidos por la calidad y garantía de nuestros productos. Apostamos por la innovación, por la eficiencia energética y eso se refleja en nuestros productos y en los servicios que ofrecemos a los profesionales. Estamos con ellos en todas las fases de desarrollo de su negocio, apoyándoles con herramientas y servicios que faciliten su día a día. Por otro lado, tenemos una red de Servicios de Asistencia Técnicas Oficial a nivel nacional, que conoce a la perfección nuestros productos, ya que los técnicos son formados en cada uno de ellos y que garantizan el mejor rendimiento de los mismos. Innovación: ¿Estáis desarrollando algún proyecto que queráis destacar? ¿Nos lo podrías describir brevemente? Nuestra marca es un referente a nivel de innovación tecnológica desde hace más de 145 años. Somos una marca Premium del sector de la calefacción en el que nuestras calderas han sido referente como las más avanzadas del mercado. Nos encontramos en un año crucial, en el que apostamos por la bomba de calor, concretamente por aerotermia. El pasado mes de abril lanzamos una nueva gama, la aroTHERM split y en unas semanas lanzamos la primera gama de bombas compactas con refrigerante natural desarrollada por Vaillant. Internacionalización: A fecha de hoy, ¿en qué mercados tenéis presencia? Pertenecemos a un Grupo con presencia internacional en los principales mercados europeos y, en España contamos con 6 oficinas regionales: Norte y Aragón, Cataluña y Baleares, Levante y Canarias, Andalucía, Centro y Noroeste.

32


¿Qué te ha aportado ser miembro del CEEC? Para Vaillant es muy importante estar implicado en temas de eficiencia energética y poder relacionarse con otros actores vinculados con nuestro sector y afines con objetivos similares. ¿Cuál ha sido el papel del CEEC a la hora de cumplir con vuestra misión empresarial? Nos ha permitido participar en foros en los que nos ayuda a tener diversas visiones así como establecer contactos con diversas organizaciones vinculadas a la eficiencia energética. ¿Qué le pedirías al CEEC? ¿Qué servicios/productos consideras que debería ofrecer? Creo que a día de hoy ofrece un gran abanico de productos y/o servicios y que se van incrementando continuamente. ¿Qué posición crees que ha de ocupar el CEEC dentro de este contexto de transición energética? La cantidad de organizaciones que configuran el clúster con sus diversos grupos de trabajo hace que tengamos un papel muy importante a nivel de información, impulsión y difusión de la necesidad de transformar los modelos energéticos hacia otros más eficientes y sostenibles. ¿Podrías explicar brevemente qué impacto ha tenido para tu organización de la implantación del estado de alarma? ¿Cómo os habéis readaptado a la situación? Nuestra prioridad ha sido garantizar en la medida de lo posible la seguridad de nuestros trabajadores y clientes siguiendo las recomendaciones de las autoridades

sanitarias. Hemos implantado el protocolo de trabajo desde casa, asegurando el funcionamiento de los servicios que gestionamos habitualmente.Además, hemos desarrollado diferentes webinar y cursos de formación online con el objetivo de que nuestros clientes pudiesen seguir al día en asuntos de normativas, refrigerantes así como nuevas tecnologías etc…

¿A medio plazo cuál crees que será la afectación para tu organización y/o sector? Entendemos que habrá profesionales a los que esta situación les haya afectado muy directamente, pero confiamos, y nosotros vamos a poner todas las medidas que estén en nuestras manos, en que esta excepcional situación pase pronto y podamos recuperarnos a corto plazo. ¿Y cómo crees que afectará la situación extraordinaria causada per la pandemia de la COVID-19 en el panorama de la transición energética? Lamentablemente hemos tenido que sufrir desgracias personales y esto siempre es negativo y triste.Pero desde el punto de vista de la transición energética creo que todos hemos reflexionado un poco y hemos visto como la contaminación se reducía, mejoraban la calidad de los ríos, etc. Esto espero que nos lleve a tomarnos más en serio el cuestionarnos ciertos modelos energéticos y trazar un camino hacia la sostenibilidad, productos más eficientes y en resumen hacia la reducción de la contaminación en general. ¿En qué punto nos encontramos actualmente de la transición energética en el ámbito catalán? ¿Y en el español? ¿Hacia dónde iremos en los próximos meses? Yo soy optimista y creo que se están

33


haciendo muchas cosas para hacer este cambio de modelo. No es sencillo ni será tan rápido como desearíamos, pero está claro que en los últimos tiempos, gracias a los cambios normativos, la propia concienciación de los usuarios y la incorporación al mercado de productos muy eficientes y relativamente asequibles, hace que cada vez el cambio sea más firme y rápido.Por tanto, mi opinión es que esto crecerá a un ritmo cada vez más rápido y espero que todos sigamos contribuyendo a ello como hasta ahora.

34


David Pedrerol INDUS


David

Pedrerol

Director executiu d'Indus Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització? INDUS ha destacat per ser una organització tècnica i econòmicament independent i totalment deslligada de qualsevol altra empresa. En conseqüència, disposa de total llibertat per escollir les solucions tècniques més convenients pel client. L'objectiu de l'empresa és donar valor afegit al món industrial mitjançant el nostre personal tècnic, donar el màxim servei al client, i cuidar l'organització en el que es refereix als treballadors i l'empresa. Quina és l'activitat principal de la vostra organització? Disseny de projectes d'enginyeria i arquitectura. Des dels inicis, Indus ha treballat principalment en l'entorn industrial, o l'entorn on el càlcul d'estructures ha estat un factor clau en el desenvolupament del projecte. A Barcelona, dues de les obres més emblemàtiques en aquest sentit que hem treballat, han estat la torre de Collserola, i l'ampliació de la tercera graderia del Camp

Nou. Per altra banda, en l'àmbit industrial, dins del nostre portfoli podem explicar que hem fet la planta més gran d'Europa de Coca Cola, l'ampliació de la SEAT dels anys 90 amb 160.000m2 o la General Motors dels anys 80. Indus compta amb clients que confien en la nostra organització des de fa molts anys. Tenim a Laboratoris Esteve o Nutrexpa (Ara Idilia Foods i Adam Foods) que es remunten als anys 60, Cobega (Coca Cola) o San Miguel dels anys 70, com tants d'altres que tot i que els interlocutors d'un cantó i l'altre han anat variant, s'ha mantingut l'estreta relació que sorgeix a l'hora de fer projectes, fins a dia d'avui.

Principals magnituds de la vostra organització? Tenim 80 treballadors i en el darrer exercici vam facturar 5M€. Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització? Els principals trets que ens identifiquen són tenir un gran equip tècnic pluridisciplinari, el fet de tenir molt poca rotació i estar dotats de finançament propi. Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? Les tendències del mercat ens porten a evolucionar o desaparèixer. És per això que Indus procura estar sempre per davant, invertint el que requereixi l'ocasió per evolucionar. Per posar un exemple, avui està a l'ordre del dia parlar que es fan projectes BIM. A Indus fa uns 10 anys que treballem amb programes BIM, i estem pendents i en constant evolució d'aquesta metodologia, ja que es pot aplicar tant a l'arquitectura, com a estructures, instal lacions o instal lacions de procés. Cada especialitat té un BIM diferent que

36


s'adapta millor al seu disseny, dibuix i informació que surt mecànicament, evitant errors d'amidament o transcripció d'un programa a un altre. En qualsevol cas, procurem sempre estar atents a nous programes informàtics que ens ajudin a millorar qualsevol procés de treball relacionats amb l'elaboració de projectes d'enginyeria i arquitectura.

Internacionalització: A dia d'avui, a quins mercats teniu presència? Indus treballa de forma permanent a Portugal i a Ghana. Per altra banda, ha treballat en gran part del continent africà. Què t'ha aportat ser soci del CEEC? El CEEC és un punt de trobada de professionals del sector. Sempre ens plau veure'ns i comentar projectes o notícies d'actualitat. Quin ha estat el paper del CEEC a l'hora de complir la vostra missió empresarial? Encara no hem tingut l'oportunitat de col laborar en aquest aspecte. Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d'oferir? A mi em sembla bé el que ja fa. Quina posició creus que ha d'ocupar el CEEC dintre d'aquest context de transició energètica? La de "influencer" energètic en el nostre àmbit nacional, sent una màquina de proporcionar informació i reclamar els "drets" dels inversors i promotors en energia neta. Podries explicar breument quin ha estat l'impacte per a la teva organització de la implantació de l'estat d'alarma? Com us heu readaptat a la situació?

Indus ja tenia a més d'un terç de la seva plantilla preparada per teletreballar, ha calgut adaptar a la resta, però les incidències no han estat en cap cas greus, i tothom teletreballava des del primer dia.

A mitjà termini quina creus que serà l'afectació per a la teva organització i/o sector? Hi ha moltes incògnites de la situació que vivim actualment. Sobre el volum de projectes que habitualment ens contracten els nostres clients, pot passar de tot...Sobre la forma de treballar, encara que veiem que el teletreball és factible, només ho considerem per casos excepcionals. L'elaboració de projectes amb més de 5 persones implicades de diferents departaments, es gestiona molt millor de manera presencial. I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia de la COVID-19 al panorama de la transició energètica? Tenim dos temes a tractar de manera important en el que es refereix a transició energètica: En primer lloc, la inversió es desvia cap a aquest sector perquè té molt recorregut, per tant donarà força feina i encàrrecs en aquest sentit. En segon lloc, el fet que els treballadors puguin o hagin d'agafar per obligació el cotxe, per evitar el transport públic i així els contagis, pot augmentar greument la contaminació. Per altra banda, si cal més recurrència de transport públic per evitar aglomeracions, també implicarà major consum. En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l'àmbit català? I en l'espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos? Des del meu punt de vista, estem a l'edat mitjana en el que es refereix a promoure accions per millorar l'energia.

37


produïda de recursos nets. Una nefasta política estatal va fer frenar de mala manera, una prosperitat en aquest àmbit que just ara comença a veure la llum.

38


Albert Ginestà KFEW SYSTEMS


tranquil litat, innovació tecnològica, col laboració entre empreses aplicant el win-win, dinamisme/adaptació a i pel client, professionalitat de la nostra gent i escoltar el client.

Albert

Ginestà Gerent de KfeW Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització? La nostra missió és ser el col laborador de confiança que dona tranquil litat als nostres clients, ens responsabilitzem de mesurar i diagnosticar els accionaments en els processos crítics de producció i de predir anticipadament possibles aturades, això comporta més disponibilitat de màquines, optimitza la producció i en redueix el cost. La nostra visió és convertir KfeW en la referència del sector industrial pel que fa a confiança, tranquil litat i innovació, quant a l'anticipació d'esdeveniments no desitjats en accionaments, sempre des del respecte i la col laboració entre clients, proveïdors i KfeW Systems. Fer que KfeW Systems sigui una empresa de creixement sostenible i rendible, que no ha de perdre mai els seus orígens, combinant passió, experiència i dinamisme. Els nostres valors són: respecte entre persones, confiabilitat i generació de

Quina és la activitat principal de la vostra organització? KfeW Systems permet disposar de solucions per planificar aturades de producció, monitorar accionaments en entorns perillosos per a les persones i conèixer, en tot moment, l’estat dels accionaments. Principals magnituds de la vostra organització? Avui dia encara som petits, realment som una start-up catalana amb socis catalans. Els socis de KfeW Systems són 3 empreses amb molta experiència en el món industrial des de fa més de 30 anys. KfeW Systems fa servir recursos de les 3 empreses segons necessitats. Quins són els principals trets distintius/fortaleses de la vostra organització? La tecnologia, coneixement, solució complerta. La integració de dades a tots els nivells, cloud i servidor local. La fabricació i desenvolupament propi. Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? Estem desenvolupant un nou producte orientat a vibracions i temperatura, amb comunicacions de llarga distància i de molt baix consum, amb un preu molt competitiu per a tota mena d'accionaments industrials que compartirà plataforma gràfica amb els altres productes de la companyia.

40


Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència? Actualment treballem tot el territori peninsular, amb un gran interès a SudAmèrica i França.

està servint per cobrir alguns temes, però que en cap cas és una solució sinó un complement. Readaptant-nos utilitzant grans dosis de paciència, motivació i positivisme, tot anirà bé!

Què t’ha aportat ser soci del CEEC? Conec el CEEC des de fa uns quants anys i sempre he cregut que era un clúster on és bo participar.

A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva organització i/o sector? Espero una arrencada progressiva per a després de l'estiu que coincidirà amb el retorn presencial a la feina, junt amb un increment del consum, que tot i discret, ha de fer que a poc a poc arribem a una espècie de velocitat de creuer com fins abans de l'estat d'alarma. Això si no hi ha un nou rebrot que ens faci tornar enrere, si és així, no ho vull ni pensar, però segur que això no passarà.

Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial? Visibilitat empresarial i accions de networking. Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir? Jo li demanaria al clúster accions de visibilitat amb els usuaris finals, poder arribar d'una manera més directa a les empreses, la majoria dels socis fabriquem producte o oferim serveis a d'altres. Arribar a aquests altres d'una forma més amplia, seria ideal. Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica? Penso que el clúster té la posició, el coneixement i el prestigi per ser un dels referents més importants en aquesta transició i parlo no només professionalment sinó també en l'àmbit formatiu i cultural de cara a la ciutadania de Catalunya i resta de l'estat. En podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació? Breument, ha estat un absolut desastre. Tot aturat. L'adaptació ha estat mitjançant la tecnologia de comunicació remota que

I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica? Barrejo situació real amb desig però penso que és una oportunitat per donar un cop d'afecte a aquest tema. Fins ara molts crèiem que una cosa així no podia passar perquè només ho veiem als llibres i pel lícules, ara hem viscut i vivim l'autèntica vulnerabilitat de les persones vers a escenaris no planificats i per tant penso que la nostra resistència al canvi ha millorat. La transició energètica pot deixar de ser una transició i ser una realitat al 100%. En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos? Tinc sensacions però no dades concretes, crec que anem avançant però no al ritme que el planeta necessita o mereix. Vivim en un món i societat complexa, on

41


per descomptat, mai plou al gust de tothom, tot i que veiem els desastres actuals i el que els científics ens diuen, és més fàcil mirar cap a un altre costat. Avancem. Cada cop hi ha més polítiques en aquesta direcció i lleis però els grans lobbys encara no han començat pràcticament a fer res, quan aquests facin un moviment ho notarem. Està clar que el detonant per fer realitat la transició serà la ciutadania i no els que tenen interessos econòmics en contra del canvi de model energètic. El tancament de les centrals alimentades amb carbó aquest mes és sense dubte una gran notícia que ens ha de continuar donant força.

Voldries destacar alguna cosa que consideris oportuna? Voldria destacar la gran tasca del CEEC en la seva funció com a divulgador de bones pràctiques energètiques davant d'empreses i ciutadania. Ja són més de 10 anys amb aquest repte i es digna d'elogi la seva junta directiva des de la primera fins a l'actual i també un reconeixement a les persones que componen l'equip de gestió del CEEC i en especial el seu gerent que fa un magnífic treball amb els socis. Felicitats i llarga vida al CEEC!

42


Alejandro Rodriguez

IBERMĂ TICA


oportunidades para todas las personas, sin condicionantes de raza, etnia, género, creencias u orientación sexual. Emprender, crear, innovar y probar con atrevimiento, ofreciendo al mercado nuestra pasión e ilusión por las tecnologías punteras y sus aplicaciones prácticas.

Alejandro Rodríguez

Director de Ibermática en Cataluña, Baleares y Andorra ¿Nos podrías explicar cuáles son su visión/misión/objetivos como organización? Podríamos resumirlo en ser reconocida como una organización para trabajar basada en la excelencia, que ofrezca al mundo soluciones inspiradoras y creativas, que sean útiles y causen admiración. Para ello, nuestra misión es impulsar una organización dinámica y responsable con servicios tecnológicos de la más alta calidad, de los que nuestros profesionales sientan legítimo orgullo y que los clientes recomienden. Tenemos como objetivos prioritarios: Actuar con afán colaborador, responsabilidad, pragmatismo, constancia y cuidado por los detalles.Relacionarnos con nobleza, complicidad y sinceridad, acompañando lealmente a quienes nos confían sus desafíos. Personalizar nuestras propuestas a cada necesidad desde la cercanía y el conocimiento mutuo. Garantizar igualdad de trato y

¿Cuál es la actividad principal de su organización? Somos una compañía global de servicios IT que lleva operando en el mercado desde 1973. Nuestra actividad se centra en las áreas de consultoría, servicios de infraestructuras, integración de sistemas de información, outsourcing e implantación de soluciones integradas de gestión empresarial. Asimismo, estamos presentes en los principales sectores de actividad (Finanzas, Seguros, Industria, Servicios, Telco & Media, Salud, Utilities y Administración Pública), donde ofrecemos soluciones sectoriales específicas. A través de esta amplia oferta de soluciones y servicios avanzados, mejoramos la eficiencia e impulsamos la transformación digital de las organizaciones. ¿Principales magnitudes de su organización? A nivel global, 240 millones de euros de facturación y 3.518 profesionales repartidos en 20 centros operativos en diferentes países. Respecto al ámbito geográfico de Catalunya, Baleares y Andorra, las magnitudes son de 15 millones de facturación y 350 profesionales. ¿Cuáles son los principales rasgos distintivos/fortalezas de su organización? Adaptamos los proyectos de TI y transformación digital a todos los sectores de actividad, prestando especial atención a los desafíos particulares de cada cliente y adaptándonos a sus necesidades, pero sin

44


perder de vista las realidades tecnológicas globales. En este sentido la industria 4.0 y los proyectos de transformación digital son focos claros de especialización. Cloud, Analytics, Movilidad, Social Business, Ciberseguridad, Blockchain, Cloudture, IoT o Bimodal IT son algunas de las tecnologías que ponemos a disposición de los clientes para afrontar la nueva era digital. Por otra parte, nuestros servicios más tradicionales buscan elevar la eficiencia de los procesos de los clientes. El estudio sobre externalización más extenso en España en la actualidad, elaborado por Whitelane Research en colaboración con Quint Wellington Redwood, siempre nos ha situado en la primera posición en sus indicadores con la mayor puntuación, otorgada por las propias empresas, año tras año. Además, contamos con una elevada cifra de profesionales certificados en Lean IT, una metodología que busca eliminar todo lo superfluo de los procesos para lograr la máxima eficiencia.Finalmente, y conscientes no obstante que la globalización es imparable, consideramos que la primera línea de servicio a nuestros clientes debe ser siempre local con personas que conozcan y compartan las mismas inquietudes que nuestros clientes y es por eso que llevamos dos años creciendo de manera muy intensa en Catalunya y reforzando nuestra estructura.

Innovación: ¿Está desarrollando algún proyecto que desee destacar? ¿Nos lo puedes describir brevemente? En la situación actual podemos destacar uno desarrollado para frenar la propagación de la Covid-19: EPIDIG, el primer sistema de detección temprana de exposición al virus que permite, a través del teléfono móvil, rastrear los casos positivos de infección garantizando la

privacidad del ciudadano. El proyecto está ya en funcionamiento y ayuda a reducir la curva de contagios, al localizar de manera automática a las personas con las que ha estado en contacto un infectado por coronavirus. En concreto en el sector energético, podríamos hablar del proyecto para desarrollar una plataforma tecnológica basada en Inteligencia Artificial que incrementa de manera notable la eficiencia en el mantenimiento de los parques eólicos. Utilizando técnicas de Analítica y Big Data, el sistema es capaz de diagnosticar y prescribir las mejores pautas de actuación en las incidencias que se pudieran producir, incluso adelantándose a ellas. De manera más transversal, y alineada con la “nueva normalidad”, Ibermática ha hecho un esfuerzo adicional por innovar y adaptar tu oferta con nuevos servicios, su apuesta por el nuevo puesto de trabajo (Flex Workplace), Smart Access, garantías en los puestos de trabajo, ciberseguridad, etc.

Internacionalización: ¿A día de hoy, a qué mercados tiene presencia? Contamos con centros operativos en varios países de Latinoamérica, Estados Unidos, Portugal y Andorra. Desde ellos ofrecemos un servicio al cliente basado en la flexibilidad, empatía, la visión de cliente y el acompañamiento. No obstante, bajo mi responsabilidad están las Oficinas de Barcelona y Andorra, que hemos crecido de forma muy considerable estos dos últimos años y, si el COVID nos lo permite, seguiremos creciendo tanto en personas como en servicios que prestamos de manera local. Es un ejemplo de ello, desde el punto de vista de la ciberseguridad, la reciente creación de un SOC en Barcelona para dar servicio al resto de Europa.

45


¿Qué te ha aportado ser socio del CEEC? Para nosotros, ser socios del Clúster de la Energía Eficiente de Catalunya es un acto de coherencia. Porque siempre hemos creído en la cooperación sectorial y, además, porque siempre hemos apostado fuerte en el terreno de la eficiencia energética. El CEEC, en particular, ha demostrado ser un clúster dinámico y muy activo. Nos ha aportado visibilidad, oportunidad de explicar nuestras capacidades y, como no, un valioso networking sectorial. La verdad es que nos sentimos muy cómodos y satisfechos de formar parte del clúster. ¿Cuál ha sido el papel del CEEC a la hora de cumplir su misión empresarial? El CEEC ha sido un altavoz inmejorable para hacer llegar nuestro offering de compañía, tanto el sectorial como el más transversal. También valoramos mucho el papel del CEEC como coordinador de iniciativas, buscador de sinergias entre socios y comunicador de las novedades del sector. Nos sentimos respaldados y acompañados por el CEEC. ¿Qué le pedirías al CEEC? ¿Qué servicios/productos consideras que debería ofrecer? Continuar su importante labor para identificar nuevas oportunidades y espacios de encuentro y trabajo en proyectos para la transición energética, en los que, en particular, las nuevas tecnologías sean un catalizador como han demostrado en otras transiciones. ¿Qué posición crees que debe ocupar el CEEC dentro de este contexto de transición energética? Consideramos que el CEEC es un agente clave para la Vigilancia Estratégica, para el seguimiento de los planes de recuperación post-COVID

y de las oportunidades que se vislumbran, considerando: el contexto internacional, la Estrategia de la Comisión Europea para la Integración del Sistema Energético como parte del European Green Deal, los importantes cambios a nivel normativo e institucional en España y Cataluña, las iniciativas de los asociados del CEEC y los distintos programas de ayuda al respecto.

¿Podría explicar brevemente cuál ha sido el impacto para tu organización de la implantación del estado de alarma? ¿Cómo se ha readaptado a la situación? Nos afecta en la medida que afecta a nuestros clientes. La práctica totalidad de nuestros profesionales, casi el 100%, trabaja desde sus hogares desde la primera semana de confinamiento, y nuestra operatividad no se ha visto afectada. Pero si nuestros clientes paralizan su actividad, también sus inversiones, entre ellas las que tienen que ver con el apartado tecnológico, y ahí claramente nos vemos condicionados. A medio plazo, ¿qué crees que será la afectación para tu organización y/o sector? Como te contestaba en la anterior pregunta, nos afectará, también a medio plazo, en la medida que afecte a nuestros clientes, pero creemos que el sector tecnológico será de los que antes retomen el crecimiento, pues precisamente la tecnología será un factor fundamental en la nueva normalidad, ayudando a las empresas a ser más eficientes y digitalizar sus procesos. En general, prevemos continuar con un nivel de crecimiento anual importante en este sector, ahora mucho más intensivo en el uso de las TICs para acometer proyectos de transición energética. Ayudará a balancear la situación de otros sectores como industria o servicios.

46


¿Y cómo crees que afectará la situación extraordinaria causada por la pandemia del Covid-19 al panorama de la transición energética? La transición energética ya no es sólo una necesidad sino uno de los motores de la reactivación económica y el empleo. Los proyectos de inversión en energías renovables, la electrificación en base a tecnologías verdes y redes inteligentes, las infraestructuras y plataformas para la movilidad eléctrica, entre otras muchas iniciativas, son una prioridad. En este sentido, el consenso a nivel de Europa, tanto en el plano institucional como entre los principales agentes del cambio, hace posible que estos proyectos cuenten con un respaldo firme y continuado, a pesar de las incertidumbres y problemas que solucionar en el camino.

Ibermática siempre ha tenido vocación de servicio y de acompañamiento a sus clientes. La cercanía y la relación de confianza es “marca de la casa” de Ibermática. Es por ello que nos satisface comprobar que el Clúster hace suyos estos mismos principios hacia sus socios. Las relaciones de confianza son y serán, cada vez más, la clave de relaciones empresariales exitosas y duraderas.

¿En qué punto nos encontramos actualmente de la transición energética en el ámbito catalán? ¿Y en el español? ¿Hacia dónde iremos en los próximos meses? En Ibermática, como compañía especializada tanto en el sector de Energía y Utilities como en procesos de Transformación Digital, estamos ya colaborando en iniciativas para la transición energética. En este sentido, confirmamos que hoy en día estamos en la situación idónea para abordar nuevos y más importantes proyectos, y alcanzar los objetivos de la transición. Tenemos la madurez tecnológica, la capacitación, el talento y los polos de innovación necesarios para hacerlo. En los próximos meses, se tomarán decisiones importantes en este sentido respecto de proyectos para 2020-2022. ¿Querrías añadir algo que consideres oportuno?

47


Daniel

Montesinos CITCEA-UPC


recerca i la innovació en la gestió de l'energia elèctrica, des de desenvolupar equips basats en electrònica de potència que en permetin una gestió més eficient, fins a desenvolupar algorismes que permetin un millor ús de l'energia.

Daniel

Montesinos Director de CITCEA-UPC

Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització? El CITCEA-UPC és un centre de recerca i innovació tecnològica en l'àmbit de l'energia elèctrica. Forma part de la Universitat Politècnica de Catalunya i les activitats que desenvolupa en aquesta àrea les realitza amb la voluntat de transferir el coneixement a la societat de vàries maneres, sigui formació o col laboració en projectes. El CITCEA-UPC és un referent en moltes de les activitats de recerca que realitza tant a nivell nacional com internacional i la seva voluntat és continuar sent-ho. La voluntat del CITCEA-UPC és proveir a la societat de professionals preparats amb la darrera tecnologia per millorar l'ús de l'energia i fer un món més sostenible. Quina és l'activitat principal de la vostra organització? La nostra activitat principal se centra en la

Principals magnituds de la vostra organització? El CITCEA-UPC compta amb l'actualitat amb 11 professors del Departament d'Enginyeria Elèctrica de la UPC i fins a 60 persones més entre enginyers, estudiants de doctorat, de màster i de grau. Compta també amb un petit equip de gestió. Com a centre universitari, és totalment autofinançat en base als projectes i activitats que pugui generar, que en els darrers anys ha estat al voltant dels 2,2 M€ per any. Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització? El nostre tret distintiu al respecte de la majoria de socis del CEEC és el fet que siguem un centre de recerca i innovació. La nostra fortalesa és la capacitat de poder donar la volta a les coses i mirar-les des d’una perspectiva diferent. Això pot aportar valor a les empreses i fer que els seus projectes siguin disruptius. També ens permet aplicar tecnologies diferents en entorns diferents. Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? Estem desenvolupant molts projectes d’innovació. Darrerament estem impulsant molts projectes per tal de millorar la distribució de l’energia elèctrica. Fer-la més eficient, més segura, amb la intenció d’incrementar l’ús de les energies renovables, i els vehicles elèctrics sense haver de fer grans inversions en

49


infraestructura. En aquest sentit treballem en diferents direccions. Una és en el desenvolupament de serveis de planificació, operació, gestió i manteniment predictiu basats en Intel ligència Artificial. D’altra banda, en el desenvolupament dels equips d’electrònica de potència que han de permetre aquesta revolució: carregadors V2G, integració de bateries, sistemes HVDC per interconnectar els parcs eòlics offshore, entre molts d’altres.

Internacionalització: A dia d'avui, a quins mercats teniu presència? La nostra presència internacional se centra sobretot a Europa, per marc de recerca, tot i que hem fet i estem realitzant projectes a l'Orient Mitjà i a Amèrica del Sud. Què t’ha aportat ser soci del CEEC? El CITCEA-UPC participa del CEEC des dels seus inicis. Un dels objectius del CITCEAUPC és donar suport a totes les iniciatives d’aquest tipus que treballin per un millor ús de l’energia. I tant bon punt vam saber de la creació del CEEC vam col laborar amb ell. Ser soci del CEEC és una oportunitat única per poder compartir experiències, opinió i coneixement. Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial? Participar del CEEC ens ha portat a conèixer una mica millor el teixit empresarial català dedicat a la millora de l’ús de l’energia. Per la nostra activitat és fonamental per tal de copsar les inquietuds del sector i veure les seves tendències. D’aquesta manera podem aportar les solucions que el sector demana Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d'oferir?

Al CEEC li demanaria que fos també una plataforma per promoure entre els joves la necessitat de fer del món que tenim un món més just. De corresponsabilitzar-los. I de fomentar les vocacions que calen per fer-ho.

Quina posició creus que ha d'ocupar el CEEC dintre d'aquest context de transició energètica? El paper del CEEC pot ser fonamental com a eina de debat i consens entre tots els agents que han de participar d'aquesta transició. La visió molt tecnològica dels membres del CEEC és un factor important a tenir en compte en aquesta transició. Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació? Per sort, bona part de la nostra activitat de recerca i innovació es pot fer des de casa, i el fet de pertànyer a la Universitat Politècnica de Catalunya ens ha permès disposar des del minut 0 de totes les eines per fer-ho. Evidentment hem perdut el contacte directe de grup, però la sensació és que això tampoc està sent un problema molt greu. Som un grup de gent força jove, adaptat a la tecnologia. A mitjà termini quina creus que serà l'afectació per a la teva organització i/o sector? Les retallades previstes segur que afectaran l'activitat de recerca finançada amb fons públics i, també imagino, que les empreses aniran amb molta més cura a l'hora de fer les seves activitats d'innovació. Malgrat tot, en aquest període fins a finals de juliol, encara no s'han percebut aquestes sensacions. Esperem que només quedin en sensacions. I com creus que afectarà la situació

50


extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica? Aquesta pandèmia pot ser una oportunitat per repensar el treball i amb ell també els usos energètics. La mobilitat se n’ha vist afectada i el consum domèstic també. Per tant, això ha de portar canvis en aquesta transició energètica. En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos? Malauradament parlem molt de generar més energia verda, quan hauríem d’estar parlant de consumir menys energia. La bombeta més eficient és aquella que no cal posar-la en marxa. Caldria fer un esforç en millorar l’eficàcia del sistema energètic per reduir-ne l’ús, però sobretot cal una nova cultura, uns nous hàbits en l’ús de l’energia.

51


Isabel Rayo SUMA CAPITAL


Isabel Rayo Associada de l’equip Suma Capital

Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització? Suma Capital és una gestora independent de fons de Capital Risc basada a Barcelona amb dues estratègies d'inversió diferenciades: Infraestructures Sostenibles i Capital Creixement. El nostre propòsit és sumar el nostre compromís per construir el futur en el qual creiem, un futur responsable, sostenible i inclusiu que permeti el desenvolupament de les temàtiques socials i mediambientals. A Suma Capital creiem que la generació de valor es basa en una visió holística orientada a oferir el millor rendiment possible per les empreses i els projectes on invertim i les seves parts vinculades (accionistes, clientes, proveïdors, empleats i comunitat) en benefici dels nostres inversors i de la societat en el seu conjunt. Quina és l'activitat principal de la vostra organització? A través dels fons d'infraestructures financem actius relacionats amb la transició energètica i l'economia circular, promovent l'ús més eficient de l'energia i impulsant la seva generació a partir de

fonts renovables, així com les iniciatives destinades a l'aprofitament i valorització dels residus, sigui per generar energia o per obtenir nous recursos. A través dels fons de 'Growth' acompanyem els empresaris per fer realitat els seus plans de creixement i internacionalització prenent participacions en el capital de les seves empreses.

Principals magnituds de la vostra organització? Suma Capital compta amb un equip format per 18 professionals basats a Barcelona, gestiona més de 300 milions d'euros i més de 25 participades. Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització? En destacaria tres: 1. D'una banda, comptem amb un equip amb un gran potencial i compromès amb la filosofia de l'organització ("Growing together"). Treballem de manera molt propera amb els socis de les nostres participades, oferint solucions flexibles i ràpides adaptades a cada cas concret i acompanyant-los en el desenvolupament dels seus projectes per tal de maximitzar el seu valor. 2. D'altra banda, Suma Capital ha estat pionera en el llançament de fons específics destinats exclusivament a la transició energètica i l'economia circular. Invertim en projectes de mida mitjana que, pel seu volum d'inversió, acostumen a tenir més dificultats per obtenir finançament. 3. Finalment, també destacaria el nostre compromís amb la nostra Política d'Inversió Responsable, la qual posa especial èmfasi en la integració de l'ESG (Environmental, Social and Governance) com un mitjà per identificar els riscos i oportunitats associats a les nostres inversions, ja que el nostre objectiu és disposar d'un triple retorn: financer, social i

53


mediambiental, amb la voluntat de quantificar-ho i reportar-ho als nostres inversors i a la comunitat.

Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? Destacaria la nostra capacitat i flexibilitat per invertir en projectes amb tecnologies diferents, que fa que puguem tenir una cartera molt diversificada. Fins ara hem invertit en projectes de generació d'energia renovable amb tecnologia solar fotovoltaica, eficiència energètica, mobilitat, xarxes de calor amb biomassa, biogàs, cogeneració i tractament de residus orgànics. Sempre busquem donar suport a la innovació en les temàtiques de transició energètica i economia circular i estar atents a les noves tendències del sector per continuar invertint en noves tecnologies com per exemple bateries, hidrogen, smarts grids, etc. Internacionalització: A dia d'avui, a quins mercats teniu presència? Des de les nostres oficines basades a Barcelona, invertim en projectes i companyies principalment a Espanya i puntualment a Europa. Des del fons d'Infraestructures invertim en projectes relacionats amb la transició energètica i l'economia circular amb un volum d'equity d'entre 5 i 25 milions d'euros. Fora d'Espanya hem invertit a França, Alemanya, Grècia i UK. Què t'ha aportat ser soci del CEEC? Ser socis del CEEC ens ha permès donar a conèixer la nostra activitat com a inversors en l'àmbit de la transició energètica, entrar en contacte amb empreses del sector que desenvolupin projectes en els quals potencialment podem invertir i estar al corrent de l'actualitat del sector, així com de les noves tendències i innovació.

Quin ha estat el paper del CEEC a l'hora de complir la vostra missió empresarial? Sobretot ha estat un espai de networking on trobar oportunitats de col laboració, així com una oportunitat per donar a conèixer la nostra activitat com a inversors en el sector. De fet, Suma Capital va ser un dels primers socis financers del CEEC, creiem en un espai global dedicat a la transició energètica on es puguin trobar tots els actors del sector i posar en contacte projectes i inversió. Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d'oferir? La transició energètica jugarà un paper clau i transversal en els pròxims anys, amb unes necessitats d'inversió molt importants. En aquest sentit, crec que totes les activitats que puguin ajudar a posar en contacte empreses amb projectes madurs i potencials inversors, donar a conèixer les noves tendències i dinamitzar el sector seran molt interessants. Quina posició creus que ha d'ocupar el CEEC dintre d'aquest context de transició energètica? El CEEC hauria d'ocupar una posició de dinamitzador del sector. En aquest sentit, crec que és molt encertat el recent canvi de nom d'Eficiència Energètica a Energia Eficient perquè va molt en línia amb aquesta posició més global. Podries explicar breument quin ha estat l'impacte per a la teva organització de la implantació de l'estat d'alarma? Com us heu readaptat a la situació? A nivell d'activitat no hem tingut un impacte molt rellevant. Gràcies a un pipeline sòlid de projectes en un estat avançat, hem continuat invertint i generant noves oportunitats. Alguns dels

54


projectes que es trobaven en fase de construcció han patit retards, però sense impacte important a mitjà termini. Per tal d'adaptar-nos a la situació, hem adoptat diferents mesures com la implantació del teletreball per a tots els empleats, la constitució d'un Comitè COVID-19 setmanal per fer un seguiment detallat de les inversions i la comunicació permanent als inversors sobre la situació de la cartera i els potencials impactes. A nivell del portfoli, hem donat suport constant a les nostres participades i assistència en l'obtenció de finançament i contractació de cobertures principalment.

d'Europa com d'Espanya per fer de la Transició Energètica un dels pilars principals de la recuperació post Covid-19.

En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l'àmbit català? I en l'espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos? El nou govern d'Espanya ha donat un impuls important a la transició energètica, creant una vicepresidència específica i posant el canvi climàtic en el centre de l'agenda política. El mes de maig es va iniciar la tramitació del projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica per assolir la neutralitat en carboni l'any 2050, fixant objectius més ambiciosos d'acord A mitjà termini quina creus que serà amb els objectius marcats per la UE i els l'afectació per a la teva organització i/o Acords de París. sector? Des del fons d'Infraestructures, invertim en Tot i que la crisi actual genera moltes actius que pertanyen a sectors essencials incerteses, crec que, més que mai, totes les (transició energètica i economia circular) variables estan alineades perquè la els quals, en general, tenen baixa transició energètica sigui el sector clau de correlació amb el cicle econòmic. Tenim la pròxima dècada. Tant Espanya com contractes a llarg termini i fluxos de caixa Catalunya tenen voluntat i capacitat per estables i recurrents. Per això, actualment una recuperació verda, tant per la no estimem que la crisi del COVID-19 disponibilitat de recursos com pel modifiqui significativament les coneixement tecnològic, que hauria de expectatives del fons a mitjà termini. permetre aprofitar les oportunitats de la transició energètica en termes de modernització de l'economia, de I com creus que afectarà la situació reindustrialització i de creació d'ocupació extraordinària causada per la pandèmia en la reconstrucció post Covid-19. del COVID-19 al panorama de la transició energètica? Crec que és un sector que no es veu Alguna cosa més que vulguis destacar? particularment afectat per la crisi actual i M'agradaria destacar la nostra voluntat de que serà un dels principals tractors continuar donant suport a tots els socis del econòmics de la pròxima dècada. Segons CEEC en el finançament dels seus el Banc Europeu d'Inversions, es necessita projectes. una inversió de 270 bn€ anuals per assolir els objectius 2030 de la UE per una Europa sostenible, i aquestes necessitats continuaran augmentant per arribar a l'objectiu d'una Europa neutra en carboni l'any 2050. A tot això s'afegeix l'aposta tant

55


Narcis Armengol i Esther Izquierdo ARCBCN


companyia de persones que aposten per la professionalitat, el coneixement, la confiança, l'empatia, la proximitat, el compromís i el medi ambient com a eix vertebral de les nostres accions.

Narcís Armengol i Esther Izquierdo Director general i directora del departament de Consultoria Energètica i Sostenibilitat Ens podrieu explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització? A ARCbcn visionem un futur on el respecte pel medi ambient i un mercat cada vegada més global i competitiu demanaran empreses especialitzades que tinguin una alta capacitat d'adaptació i coneixement en les tecnologies que aniran en constant evolució. I aquestes empreses especialitzades estaran en un context d'ecosistema d'aliances estratègiques. Dins aquest context la missió d'ARCbcn és aportar coneixement i serveis de qualitat, d'alt valor afegit, per a la millora del confort de les persones i la preservació del medi ambient. Desde la vessant de l’enginyeria i la innovació com a bases de la nostra feina. I ho volem fer des de Barcelona al Món. Els nostres valors guien les nostres decisions, tenim present que som una

Quina és l’activitat principal de la vostra organització? La nostra activitat principal és satisfer les necessitats i preocupacions dels nostres clients de manera molt personalitzada i amb projectes molt ad hoc en el món de les instal lacions, de l'energia i la sostenibilitat. La nostra experiència al llarg dels anys ens ha fet ser una empresa de referència en l'àmbit de l’enginyeria, la consultoria d’instal lacions, la consultoria legal, la consultoria d’energia i medi ambient, i els projectes R+D+i. L'ADN de la nostra empresa es representen cinc pètals d'una flor: (i) El pètal del medi ambient: forma part de nosaltres tenir present i conscienciar de manera prioritària en la preservació del medi ambient. (ii) El pètal de l’energia: considerem l'energia com un dret fonamental i sent l'eficiència energètica tant en la producció com en l'ús de l'energia un dels nostres objectius en cada una de les feines que portem a terme. (iii) El pètal de les instal lacions complexes: el nostre objectiu és aportar coneixement i serveis de valor, per tant som capaços i ens agrada plantejar instal lacions de complexitat per resoldre els reptes dels nostres clients. (iv) El pètal de legal: com a partners dels nostres clients ens encarreguem d'aconseguir el compliment normatiu de les seves instal lacions per a la màxima tranquil litat i amb la màxima eficàcia. (iv) El pètal de R+D: la innovació és un dels nostres pilars d’empresa, apostem per la innovació perquè és la manera d’evolucionar i poder

57


estar segurs d'oferir les millors solucions als nostres clients. El centre del nostre ADN es troba el BIM (Building Information Modeling), metodologia de treball col laborativa per a la creació i gestió dels projectes de construcció que defensem fermament. L'objectiu és centralitzar tota la informació d’un projecte en un model d’informació digital creat per tots els seus agentsARCbcn va néixer l'any 2012 amb la fusió entre les companyies Armengol Enginyers i RC Enginyers. El nostre nom ARCbcn està inspirat en la paraula “ARC”, com a símbol de connexió, el nexe d'unió entre la fusió dels dos noms i com a concepte bàsic "arc" a l’enginyeria. És des d'aleshores que ARCbcn treballa aportant coneixement i valor tenint en compte una xarxa de col laboradors arreu del planeta per poder compartir i evolucionar conjuntament des de Barcelona al món.

Principals magnituds de la vostra organització? Actualment, ARCbcn està format per 31 persones, 4 socis professionals i 27 treballadors de diferents perfils acadèmics, la majoria d’ells ampliats amb postgraus i màsters tècnics, de project management i de gestió empresarial, de reconegudes universitats i escoles de negocis, formant equips multidisciplinaris. ARCbcn s’organitza en diversos departaments: Projectes i Consultoria Tècnica, Consultoria Legal, Consultoria Energètica i de Sostenibilitat i Projectes R+D+i. A part, les àrees transversals d’Administració, Comunicació i Marketing&Comercial. Des de la seva formació ARCbcn ha tingut un creixement constant i sostingut, tant des del punt de vista d’equip com de facturació.

Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització? El principal actiu de la nostra organització és, sens dubte l’equip de persones que en formem part, pel seu coneixement, experiència i aportació de valor als projectes i a la pròpia organització, així com a la vocació de servei als nostres clients. També com a tret distintiu i fortalesa destaquem tres aspectes essencials que són part imprescindible de tots els nostres projectes: la tecnologia, la digitalització i la innovació. Com a darrer punt de fortalesa, volem destacar la nostra experiència i especialització en sectors d'alta complexitat tècnica. Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? Hem participat, i participem constantment, en diversos projectes innovadors, relacionats en diverses àrees de l’enginyeria: Geotèrmia, Digitalització de l’Energia, Eficiència en Data Centers… Per mencionar-ne un, el darrer que hem obtingut ha estat un projecte del CDTI orientat a sistemes de digitalització de l’energia en l’entorn de les comunitats locals d'energia, mitjançant l’ús de tecnologia blockchain. Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència? El nostre mercat principal és nacional, tot i que també participem en diversos projectes internacionals. En l’àmbit dels projectes relacionats amb R+D+i, participem en projectes col laboratius, principalment amb organitzacions europees. Aquests projectes ens permeten la

58


col laboració internacional amb organitzacions diverses (universitats, centres de recerca, administracions, empreses privades, …) en el que ens facilita un ecosistema d’aliances per ampliar el nostre coneixement i serveis als nostres clients.

Què t’ha aportat ser soci del CEEC? El CEEC ens ha obert la possibilitat a conèixer noves empreses, solucions i persones amb les que compartim sinergies i interessos dins del sector de l’energia. Aquest 'networking' ens ha a permés possibilitats de col laboració reals amb altres socis , així com visibilitat en el sector. Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial? En el CEEC ha estat un facilitador tant en la formació com en l’aprenentatge i en la recerca de 'partners' i de tecnologies. Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir? Pensem que al llarg dels anys el CEEC ha anat incorporant serveis de valor i utilitat, essent actualment un dels clúster de Catalunya amb més socis i activitats. Creiem que cal seguir impulsant l’àrea d’innovació promovent projectes col laboratius entre socis. Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica? El CEEC actualment ja ocupa un paper rellevant en aquest context com a interlocutor principal de les diverses administracions. A més, actua com a catalitzador entres les organitzacions que ja en formen part.

Tanmateix, una oportunitat, i a la vegada necessitat, que planteja la transició energètica serà l'aparició de nous models de negoci i noves oportunitats de productes i serveis, totes elles amb necessitat de finançament de capital. El CEEC podria plantejar-se si vol jugar un paper més actiu en aquest context.

Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació? Malgrat que aquesta situació excepcional ha impactat en certes planificacions i en certes oportunitats de negocis, ARCbcn s’ha mantingut ferma i ha seguit endavant sense parar la seva activitat cap dia des de que es va declarar l’estat d’alarma. Tots els treballadors han continuat treballant des de casa i actualment combinen el teletreball amb la presencialitat d’una forma flexible i adaptada a les necessitats de cadascú. Tot i que ARCbcn ja era una empresa força digitalitzada, aquest fet ha accelerat encara més l‘ús de tecnologia i eines de col laboració. A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva organització i/o sector? Francament ningú ho sap. Tot i que estem parlant d’una situació molt traumàtica i nova com a societat, des del punt de vista empresarial som prudents, però no perdem l’esperança, ja que la nostra empresa es basa en fonaments que són, i seguiran essent, necessaris a curt, mig i llarg termini: tecnologia, innovació i coneixement en les àrees de l’enginyeria, l’energia i la sostenibilitat. I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del

59


COVID-19 al panorama de la transició energètica? La transició energètica és del tot imparable i ja ha començat fa un temps. Pensem que el principal risc de la situació provocada per la crisis COVID-19 serà en l’alentiment d’aspectes legislatius i en menys mesura de possibilitats de finançament. En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos? La transició energètica és global, i en el nostre cas molt marcada per les directives europees. Pensem que tant l’ICAEN com l’IDAE tenen una visió encertada i compartida entre ells, amb ganes d’impulsar reformes en aquest àmbit. La clau serà el suport polític i la disponibilitat de recursos que cadascun pugui obtenir dels pressupostos respectius. Tanmateix, pensem que la transició energètica no ha d’anar liderada només per les administracions públiques, sinó que aquesta ha d'anar acompanyada de la iniciativa empresarial i de la innovació. La capacitat de cada territori d’evitar l'aturada de la transició energètica i d’atreure innovació i capital serà fonamental pels propers anys i dècades.

60


Manel Sanmartí INSTITUT DE RECERCA EN ENERGIA DE CATALUNYA (IREC)


Manel Sanmartí

Director de l'Àrea de Desenvolupament Corporatiu i Transferència de Tecnologia de l’IREC Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització? La nostra missió és contribuir al desenvolupament sostenible de la societat i augmentar la competitivitat de les empreses en l’àmbit de l’energia mitjançant la recerca a mitjà i llarg termini, la innovació i el desenvolupament de nous productes tecnològics, així com la disseminació de coneixement rellevant per a la ciutadania. La nostra visió és esdevenir un centre d’excel lència i una organització de referència internacional en el camp de l’energia a través de la recerca, el desenvolupament i la innovació, i treballant de manera coordinada amb l’administració, la indústria i les universitats. Els nostres objectius i fites generals són Impulsar el canvi energètic i la transformació tecnològica a partir de l’excel lència científica. Liderar el

desenvolupament de noves tecnologies energètiques que donin resposta a les necessitats de les empreses del sector. Treballar amb l’administració en la definició de les estratègies sòcioeconòmiques per estimular la transformació energètica. Esdevenir un líder d’opinió en el sector de l’energia.

Quina és l’activitat principal de la vostra organització? La recerca en l’àmbit de l’energia, la innovació i el desenvolupament tecnològic de nous productes i serveis al sector energètic, així com la disseminació del coneixement rellevant per a la ciutadania i la societat. Principals magnituds de la vostra organització? L’IREC té actualment dues seus: la principal a Barcelona, i una segona seu al campus Sescelades de Tarragona. Actualment comptem amb 120 treballadors i un volum de negoci aproximadament de 7 M€ anuals. Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització? Són: Excel lència científica i reconeixement a nivell nacional i internacional. Recerca aplicada propera a la societat i a la indústria. Línies de recerca associades a energia i sostenibilitat, laboratoris de primer nivell, projectes i resultats punters. Projecció internacional i lideratge a nivell català de l’ecosistema I+D+i. Sinergies internes i externes interdisciplinàries i, per tant, de rellevància per a més sectors industrials. Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? El resultat més clar han estat els projectes

62


de la Comunitat RIS3CAT energia, un ecosistema de recerca i innovació liderat per l’IREC i finançat per ACCIÓ que inclou més de 35 socis i 100 associats. Tots ells desenvolupen 3 projectes de I+D i 4 projectes d’innovació en xarxes intel ligents, nous combustibles sintètics, eficiència energètica en edificació, digitalització de l’energia i sostenibilitat. En 3 anys hem produït més de 50 nous productes i serveis, implementat 3 projectes pilot industrials i 190 demostradors a nivell residencial, tot generant més de 23 nous llocs de treball directes. Per exemple, s’ha instal lat una unitat de producció de gas renovable per a injecció a xarxa a l’EDAR de Sabadell, s’han instal lat bateries de segona vida, plaques fotovoltaiques de nova generació gestionades per un sistema d’optimització energètica a la biblioteca de Montgat i s’ha digitalitzat i modernitzat la xarxa elèctrica de distribució de la zona de Caldes amb sensòrica i automatització. Per altra banda, estem liderant una iniciativa tecnològica prioritària (ITP) a nivell nacional amb la col laboració d’empreses, altres centres de recerca i plataformes tecnològiques per a desenvolupar el concepte ‘Districtes d’Energia Positiva a Espanya i Europa’. El nostre grup de nanoiònica i piles de combustible, liderat pel Dr. Albert Tarancón (ICREA/ERC) està desenvolupant aplicacions i tecnologia per a la generació i aprofitament d’hidrogen renovable a la indústria i altres sectors d’aplicació. Com a resultat de la nostra recerca els últims 10 anys, hem creat recentment una spin-off de l’Institut, Energueia SL, que ofereix una plataforma software per a la gestió de la demanda (CASE).

Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència? Més del 50% de la nostra activitat es desenvolupa a Europa, principalment en projectes col laboratius H2020 i equivalents, amb empreses i altres centres de recerca de reconegut prestigi. Estem presents en diferents associacions i comitès de referència internacional com ara la “European Energy Research Alliance” (ERRA) o l’Agència Internacional de l’Energia (IEA). Des de fa uns anys, estem ampliant la nostra presència internacional en altres països i continents amb col laboracions als Estats Units, Amèrica del Sud, l’Orientmitjà i la Xina. Què t’ha aportat ser soci del CEEC? El CEEC ens garanteix accés al teixit industrial del sector energètic a Catalunya i ens ajuda a crear l’ecosistema de transferència de tecnologia per l’IREC. A més a més, també ens ajuda a reforçar col laboracions internacionals a través de les missions a l’exterior. Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial? L’IREC ha estat implicat amb el CEEC des de la seva fundació. Considerem al CEEC un element essencial i un soci preferent de l’ecosistema energètic català per poder desenvolupar la nostra activitat i, en concret, per assegurar la col laboració amb el teixit empresarial i transferir-hi el coneixement generat per l’IREC, augmentant així la competitivitat del sector. Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir?

63


Que jugui un paper més important i decidit amb les administracions a nivell català, nacional i europeu, i que aposti per la internacionalització del nostre sector donant suport als seus socis. Per altra banda, li proposaria que consolidi els lligams amb entitats com l’IREC per tal de reforçar i potenciar l’ecosistema I+D+i del sector energètic català.

Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica? Ha de generar i dinamitzar l’ecosistema empresarial, ser interlocutor i pont amb administracions i altres associacions industrials per defensar el posicionament del sector energètic. Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació? L’àmbit de la recerca es caracteritza per la seva flexibilitat i adaptació, i en aquestes circumstàncies dramàtiques hem fet el millor que sabem fer, ser creatius i buscar noves maneres de continuar i potenciar la nostra activitat. Ens hem centrat principalment a mantenir l’activitat dels laboratoris i els projectes en curs. Tot i que per la nostra activitat tenim poca incidència en el camp de la salut, quan ha estat possible hem col laborat cedint material per al sector sanitari. A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva organització i/o sector? Com a centre de recerca l’activitat dels nostres laboratoris és fonamental, així doncs, tots els nostres esforços han anat a consolidar protocols de treball per

preservar la seva activitat com a font de creació del coneixement de l’IREC. Entenem que la transició energètica és un element clau per la lluita contra l’emergència climàtica i la sostenibilitat de la nostra societat, per tant, la nostra activitat està garantida com ho prova el nou ‘Green Deal’ de la Comissió Europea. El que si esperem és un endarreriment en el desenvolupament d’alguns projectes i iniciatives lligades al sector energètic.

I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica? A curt-mitjà termini amb retards i/o limitacions pressupostaries, tot i que a nivell nacional això ja va sent estructural i no només fruit de la pandèmia. En tot cas, fonamentalment crec que reforçarà totes les polítiques i sectors adreçats a la millora de la qualitat de vida del ciutadà, i com a conseqüent, la transició energètica es veurà reforçada. En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos? A Catalunya tenim un gran ecosistema de recerca fruit d’una política pública constant d’aposta pel talent i l’excel lència. Això genera molt coneixement i grans oportunitats de transferència de tecnologia. El sistema empresarial català estava poc acostumat a treballar en aquest ecosistema, tot i que recentment està obrint-se i generant més oportunitats. Esperem que això sigui l’inici d’una reindustrialització de la nostra economia, apostant per la tecnologia com a vector de desenvolupament.

64


A nivell nacional el panorama de la recerca és preocupant, tot i que a nivell innovació s’estan fent grans esforços.

65


Santi MartĂ­nez KM0 ENERGY


organització? El debat permanent, el treball en equip, l’aplicació de metodologia ‘AGILE’ per la gestió de projectes, l’atenció permanent a noves tecnologies, les aplicacions i solucions.

Santi

Martínez Director general de KM0 Energy

Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització? La missió és fer que la transició energètica sigui una realitat. La nostra visió és que volem ser un agent de referència, en l’execució de projectes de transició energètica. Els nostres objectius són transformar el sistema energètic actual cap a un model renovable, eficient i distribuït, en el que la ciutadania té el màxim protagonisme. Quina és l’activitat principal de la vostra organització? Ens dediquem a la descarbonització de la societat. Principals magnituds de la vostra organització? 10 persones i xifra de negoci de 325 mil € previstos per 2020. Quins són els principals trets distintius/fortaleses de la vostra

Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? Liderem el projecte IREMEL, de l’IDAE, per definir els mercats locals d’energia a Espanya. Per a la Diputació de Girona, estem fent pilots de Comunitats Energètiques Locals a tres municipis. A dos municipis de la província de Lleida, per iniciativa dels seus consistoris estem planificant xarxes d’autoconsum compartit, que seran la llavor de futures Comunitats Energètiques Locals. Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència? Al moment de la fundació de l’empresa vam decidir ser actius, especialment, per col laborar en la transició energètica de Catalunya, i és aquest el territori en el que centrem la major part de la nostra activitat. Què t’ha aportat ser soci del CEEC? Ens ha aportat networking de qualitat, coneixements i oportunitats per presentar projectes amb consorcis relacionats als Clústers. Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial? Fins ara ens ha sigut molt útil com a altaveu de les nostres activitats. Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir? No soc capaç d’afegir res, doncs considero que exerceix plenament les seves funcions com a clúster.

67


Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica? Ha de relligar els interessos dels seus membres, ja que “energia eficient” porta implícita la transició energètica. Serà important el posicionament públic del Clúster, parlant en nom dels associats. Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació? Pràcticament no hem tingut cap impacte. Des del primer dia hem treballat de forma descentralitzada. Quan es va poder tornar a l’oficina ho vam fer un dia i vam considerar que no ens aportava res, així que seguim teletreballant. Pel que fa els negocis, des del principi hem treballat tant amb el sector públic com el privat, així que, durant els últims mesos la contractació s’ha mogut més cap al sector públic, però creiem que assolirem el pressupost que vam preveure fa un any. A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva organització i/o sector? Hi ha massa incertesa per a fer previsions d’aquesta mena. Si és cert el que ens diuen des d’Europa, que l’economia verda serà el nou motor per al continent, com que és el nostre àmbit de treball, aprofitarem l’impuls, però falta veure com reaccionen les PIMEs i l’Administració amb l’arribada de fons específics. I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica? La percepció és que, com a mínim no ha rebaixat l’interès per actuar a favor de la transició energètica. El concepte ‘emergència climàtica’ havia passat desapercebut fins ara i no s’ha tractat com

a tal. En canvi, amb la crisi sanitària provocada per la COVID-19, tothom l’ha vist com una veritable emergència. S’ha escrit bastant sobre la relació entre una i altra emergència i la seva causalitat i, per tant, es pot preveure més credibilitat i activitat a favor de la transició energètica.

En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos? Afortunadament, la legislació i normativa emesa des de la presa de possessió de la ministra Ribera, ha canviat l’escenari a nivell Espanyol, que podria complir els objectius de percentatge de generació renovable, però mantenint el model de grans capitals aplicats a grans inversions energètiques centralitzades, i no aprofitar per fer la transició social. El desgovern a Catalunya, sumat a la falta històrica d’interès de les nostres institucions per l’execució d’una estratègia energètica, tornen a deixar el país al vagó de cua. L’absència d’un projecte consensuat de país, deixa l’escenari en mans de les forces del mercat que poden ser contradictòries amb les del territori i els seus habitants.

68


Jordi SolĂŠ Muntada ECROWD!


Vam començar a operar el 2014 i ara ja tenim més de 4.500 persones registrades a la nostra plataforma, que han finançat 130 préstecs a projectes per un total de 6 milions d’euros.

Jordi Solé Muntada Director de la Plataforma Ecrowd

Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització? A Ecrowd volem fer possible que la transició energètica sigui protagonitzada, localment i de forma distribuïda, per les empreses i organitzacions (comunitats de propietaris, comunitats energètiques, ajuntaments...) directament de la mà dels ciutadans, i preferentment dels més propers o vinculats a cada instal lació. Quina és l’activitat principal de la vostra organització? Ecrowd és una Plataforma de Finançament Participatiu (PFP, figura regulada i auditada per la CNMV i el Banco de España) amb la que es poden tramitar préstecs col lectius, directes dela gent cap a les empreses i organitzacions, per a la implantació d’instal lacions d’energies renovables o d’estalvi energètic. La nostra plataforma compta amb l'acreditació d’ACCIÓ - Agència per a la Competitivitat de l'Empresa de la Generalitat. . Principals magnituds de la vostra organització?

Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització? Hi ha un requisit qualitatiu imprescindible per a la publicació d’un préstec a la plataforma: que sigui per finançar participativament una inversió que tingui impacte positiu sobre el medi ambient o la societat. Fomentem la participació en els finançaments de les persones més properes a cada projecte: empleats o clients d’una empresa, veïns d’un municipi, pares i mares d’una escola... per tal que cada campanya de captació de fons, en forma de préstec col lectiu, es converteixi també en una forma d’enfortir i engrandir la comunitat de persones que són vinculades al projecte. Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens els pots descriure breument? A banda del finançament participatiu a empreses, hem estat pioners en l’aplicació dels préstecs col lectius a instal lacions de comunitats de propietaris i d’ajuntaments, i ara també volem ser-ho per a les comunitats energètiques. També hem entrat ja en el finançament de projectes fotovoltaics en format PPA, finançant a l’instal lador. Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència? La nostra activitat, per motius regulatoris principalment, està actualment focalitzada en el finançament de persones jurídiques amb seu a l’estat espanyol.

70


Què t’ha aportat ser soci del CEEC? Ens ha aportat visibilitat dins del col lectiu empresarial relacionat amb les energies renovables i l’estalvi energètic, així com la possibilitat de connectar directament amb les empreses del sector. Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial? La nostra és una activitat relativament nova, i poc coneguda encara, i la pertinença al CEEC ens ajuda a difondre-la més enllà dels nostres propis canals. Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir? Creiem que ha de continuar en la línia d’anar proposant més activitats per fomentar el coneixement mutu entre els seus membres, per tal de fer aflorar més sinèrgies i tot el gran potencial de cooperació que hi ha. Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica? Ha de tenir un paper molt actiu en el foment de la implantació de la cultura de l’eficiència energètica i la urgent implantació de les energies renovables, perquè entre tots lluitem contra l’emergència climàtica que tenim al damunt i a la que malauradament no se li dona la importància que té. Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació? Per una banda tot l’equip ha estat teletreballant. Per l’altra hem hagut d’afegir la valoració de l’efecte Covid-19 sobre l’activitat de les organitzacions que

sol liciten finançar-se a la nostra plataforma. Finalment, hem patit algun endarreriment (o anul lació) en la presa de decisions de diverses organitzacions que estaven a punt de presentar la seva campanya de finançament participatiu a la nostra plataforma.

A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva organització i/o sector? Creiem que l’activitat relacionada amb la transició energètica per a les empreses -en general- s’anirà recuperant, i que alhora creixerà fort en altres àmbits com el finançament a les comunitats de propietaris i als ajuntaments, alhora que entrarem amb força amb les comunitats energètiques. I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica? Creiem que tots els sectors relacionats amb la transició energètica tindrem un millor comportament que el de la resta de l’economia. En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos? S’ha avançat molt darrerament en tot l’entramat legislatiu per eliminar barreres a la implantació de les energies renovables, però encara hi ha camp per millorar i simplificar la legislació. També calen incentius públics a l’ús del finançament participatiu, com ja passa a d’altres països europeus, per afavorir els projectes que es financen amb participació popular per davant dels que només beneficien a les empreses més grans i sense cap impacte

71


econòmic per al territori on s’implanten.

Vols indicar qualsevol altre assumpte que consideris oportú de destacar? Les empreses que creguin en els valors de la participació ciutadana i la sostenibilitat tenen en Ecrowd l’eina que farà possible que els seus projectes d’energies renovables i estalvi energètic tirin endavant. I la pròpia campanya de recaptació de fons serà un important altaveu dels seus valors corporatius envers la sostenibilitat i una palanca pera la implicació de les persones (també empleats, clients o proveïdors) en els seus projectes.

72


Aniol Esquerra ECOSERVEIS


innovadores i construïm ponts entre la ciutadania i la tecnologia, el mercat, la recerca i la innovació.

Aniol

Esquerra CEO d’Ecoserveis Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització? Ecoserveis té com a missió dissenyar i implementar accions innovadores per promoure un model energètic més just i sostenible ambiental, social i econòmicament, basat en l’ús eficient i compartit dels recursos energètics renovables, i que permeti donar resposta a les necessitats dels diferents actors de la societat. La visió d’Ecoserveis és consolidar-se com a referent en cultura energètica i en solucions energètiques innovadores per al conjunt de la societat. Quina és l’activitat principal de la vostra organització? Som una consultora estratègica i d’innovació focalitzada en els aspectes tècnics i socioeconòmics de l’energia, el clima i la mobilitat sostenible. Identifiquem necessitats emergents de la societat en aquests àmbits, desenvolupem solucions

Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització? Aportem rigor i un ampli coneixement del sector energètic i dels seus actors principals. Som una consultora relativament petita i el nostre equip és altament versàtil. Tenim capacitat per a establir sinergies productives en diferents àmbits d'actuació. Ens especialitzem en el treball local i internacional. Generem un gran impacte a petita i gran escala. Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? Hi ha dues iniciatives europees que acabem d’iniciar i que ens engresquen especialment i que posen el focus en la innovació social i tècnica. La primera és UPSTAIRS, un projecte H2020 dut a terme en cinc països europeus, a través del qual es desenvoluparà un marc comú de treball que permetrà dinamitzar el mercat energètic i impulsar la participació en el si de les comunitats energètiques. Per la seva banda, SENDER és un projecte H2020 d’innovació centrat en l’assessorament a comunitats energètiques per a la gestió de la demanda energètica amb criteris d’eficiència, econòmics i de petjada de CO2. Nosaltres ens encarreguem de dur a terme el treball en innovació social pel que respecta a les estratègies de participació comunitària i som líders del paquet de treball centrat en monitorització energètica. Internacionalització: A dia d’avui, a quins

74


mercats teniu presència? La nostra oficina està ubicada a Barcelona i tenim presència a Catalunya, l’Estat espanyol i Europa (a través de projectes dins dels programes H2020, Erasmus + i licitacions nacionals i internacionals). Què t’ha aportat ser soci del CEEC? El més important ha sigut l’establiment de sinergies entre membres del Clúster, difusió de coneixement i creació de noves oportunitats de mercat. Ens ha permès enfortir la nostra professionalització com a consultora estratègica a través de l’apropament a altres empreses del sector energètic. Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial? Valorem especialment la possibilitat de conèixer de primera mà el treball de camp de les empreses del sector energètic. Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir? Crec que seria molt profitós que el CEEC tingués més implicació en la formació i assessorament laboral juvenil. Per exemple, establint convenis amb universitats per tal d’apropar les empreses i els centres de formació i d’impulsar als joves i la seva introducció tant al mercat de treball com al de l’emprenedoria. Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica? Ha de fer de pont entre l’administració pública i els seus membres i ha de continuar impulsant el treball cooperatiu per a assolir els objectius 2050 de la UE. Podries explicar breument quin ha estat

l'impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació? La situació va congelar el flux de capital públic de l’entitat i ens ha obligat a millorar de forma molt ràpida tots els processos digitals i de gestió de l’organització. Ens hem hagut d’adaptar de forma simultània a la gestió dels projectes i les iniciatives en curs, i ho hem aconseguit de forma exitosa fins ara. A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva organització i/o sector? Haurem consolidat la digitalització de l’entitat, tant pel que fa al teletreball com a la gestió de la informació i l’oferta de serveis com per exemple l’organització d’esdeveniments. I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica? De forma immediata l’afectarà negativament, especialment per la necessitat d’assignar fons públics a resoldre la crisi sanitària. Tanmateix, crec que cal ser optimistes: a mitjà i llarg termini la gent estarà més conscienciada sobre la necessitat de comptar amb un sistema productiu més sostenible perquè ja haurà viscut de prop una part dels efectes de l’emergència climàtica. En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos? Crec que tant a nivell català com en l’espanyol s’està posant massa èmfasi en l’autoconsum fotovoltaic. La transició energètica va més enllà de tecnologies

75


específiques com la fotovoltaica o els vehicles elèctrics. Ens cal fer innovació social per tal d’acceptar com a societat el canvi de paradigma energètic que necessitem. Crec que en els propers mesos es treballarà en una nova definició de la mobilitat, tant de persones com de la informació.

76


Josep Castellà ZEHNDER GROUP IBÉRICA


confortable i eficient, amb productes innovadors i ecològicament sostenibles.

Josep

Castellà Country Manager de Zehnder Group Ibérica Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització? Aspirem a millorar la qualitat de vida de les persones amb solucions excel lents per a garantir interiors saludables i confortables. Volem millorar la qualitat de vida interior amb un alt contingut d’eficiència energètica, per això la nostra missió s’ha basat sempre en tres eixos: salut, confort i eficiència. Col laborem en la construcció d’habitatges, blocs i ciutats de baix consum energètic i garantim la salubritat i salut als seus interiors. Quina és l’activitat principal de la vostra organització? Zehnder Groupés pioner europeu en ventilació interior confortable amb recuperació de calor i un dels líders més antics en tecnologia i disseny a la indústria de radiadors. El seu objectiu és proporcionar solucions a mesura per a aconseguir un clima interior saludable,

Principals magnituds de la vostra organització? La previsió de facturació per aquest 2020 és de 8 milions d’euros. Tenim 35 treballadors, 23 persones en plantilla i 12 col laboradors externs. Quins són els principals trets distintius/fortaleses de la vostra organització? Per a nosaltres el servei és molt important en tot el cicle de vida del producte. Oferim servei d’assessorament tècnic durant l’execució, des del punt de vista del fabricant, i de divulgació i formació per al client final. Venem un producte de molta qualitat, fabricat i desenvolupat a les nostres fàbriques europees i, per complir les expectatives, el servei també ha de ser molt alt. Aquest nivell de servei cal donarlo a tota la cadena: des de la preparació del projecte, a l’execució i al client final, etc. Per això, considerem que el capital humà de la companyia és de gran qualitat. Per a nosaltres hi ha tres valors importants que van de la mà: el servei als clients, un producte excel lent i un equip humà de molt bona qualitat. Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? És molt difícil escollir un sol projecte... en tots els projectes que duem a terme sempre aportem la nostra visió, el nostre granet de sorra en projectes d’edificació de molt baix consum. Com a fabricants de producte estem estretament vinculats a estàndards de construcció d’alta eficiència (Passivhaus, Minergie), desenvolupant projectes pioners i innovadors a tot el món.

78


Dins de cada ciutat, en l’àmbit residencial/comercial, els projectes que duem a terme destaquen per ser innovadors i ambiciosos en qüestions de reducció de la demanda energètica.

Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència? Formem part d’un grup internacional a escala mundial: des de Zehnder Group Ibérica gestionem Espanya, Andorra i Portugal. Què t’ha aportat ser soci del CEEC? El CEEC ens ajuda a prendre perspectiva del sector, estem en contacte amb moltes empreses del sector productiu i energètic que desenvolupen productes sostenibles; el clúster ens proporciona la capacitat d’estar connectats al mercat, d’aprofitar sinergies entre empreses del sector. D’aquesta manera, i gràcies a aquestes visions alineades amb altres companyies, podem tenir un control de l’actualitat del sector. Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial? En l’àmbit local és una entitat que ajuda a vincular-se amb d’altres del sector. Més enllà de les activitats que ofereix el CEEC, com les fires, sessions de treball o l’organització de la Nit de l’Eficiència, ens ajuda a donar visibilitat a la nostra tasca com empresa. Ens dóna reconeixement i visibilitat com una de les empreses que treballen en termes de sostenibilitat. Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir? Seguir treballant en la línia de la segmentació i potenciar més sinergies entre les empreses que treballem en les mateixes àrees.

Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica? El CEEC pot aportar el coneixement i pressionar a les administracions perquè es compleixin els objectius que ens proposem. És més difícil per a nosaltres com a empresa privada, per això el CEEC ha de ser el nostre portaveu, l’impuls que necessitem per tal que la transició energètica sigui efectiva. El clúster és el que dóna sentit, el que farà que la nostra veu sigui escoltada. Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació? El sector es va aturar per complet durant el confinament total, nosaltres també, però després ens hem recuperat i les perspectives són bones: estem molt a prop de complir amb els objectius que teníem establerts pel 2020. La part menys negativa de la pandèmia és, potser, que la gent és més conscient que en l’entorn residencial cal construir habitatges que aportin benestar. Aquesta és potser una oportunitat per fer un canvi, per construir de forma sostenible. A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva organització i/o sector? Afectarà deforma positiva, la gent serà més conscient de noves formes de construir i edificar, de la importància d’una bona qualitat d’aire interior. I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica? No té per què afectar, pot haver desplaçat la urgència en l’agenda, però a mitjà

79


termini crec que serà més fàcil convèncer a les administracions i a l’usuari final de la necessitat d’aquest canvi.

80


Encarna Baras EURECAT


Encarna Baras

Sustainability Business Manager a Eurecat Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització? Des d’Eurecat, proveïm el sector industrial i empresarial amb tecnologia diferencial i coneixement avançat, per donar resposta a les necessitats d'innovació de les empreses, amb l’objectiu de potenciar la seva competitivitat i contribuir al canvi cap a un model productiu més eficient i sostenible. El valor afegit que aportem permet accelerar la innovació i reduir-ne els riscos, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Quina és l’activitat principal de la vostra organització? Creem i millorem productes, serveis i processos, conjuntament amb l’empresa, des de la idea fins a la industrialització, a partir de recerca aplicada i desenvolupament tecnològic, serveis tecnològics avançats, consultoria

tecnològica, formació especialitzada, valorització i difusió del coneixement. Dins aquesta dinàmica, acompanyem les empreses des de la conceptualització de la innovació fins al seu escalat precomercial, el diagnòstic, l’estratègia, la construcció d’iniciatives, la planificació, la realització de la prova de concepte i de la prova de mercat, el desenvolupament, l’escalat industrial i el suport en la gestió del canvi.

Principals magnituds de la vostra organització? Eurecat aplega l’experiència de més de 650 professionals, generem una facturació superior als 50 milions d’euros anuals i donem servei a més de 1.700 empreses en els àmbits industrial, digital i biotecnològic i en matèria de sostenibilitat, de les quals el 50 per cent són petites i mitjanes empreses. Tenim instal lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Amposta, Tarragona, Vila-seca i Xile i participem en més de 200 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i comptem amb 88 patents i 7 spin-off. Som la quarta organització privada de recerca i innovació a Espanya en captació de fons del programa H2020, del qual actualment, tenim més de 65 projectes en execució. Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització? Sumem capacitats i experiència multisectorial i multitecnologia, amb l’objectiu d’aportar les millors idees i solucions integrals als reptes més complexos de les empreses, en àmbits com la Indústria 4.0, l’economia circular, les ciutats intel ligents, la nutrició personalitzada, la medicina predictiva o l’economia digital, entre moltes altres àrees.

82


Som un centre tecnològic avançat amb un alt grau de coneixement i especialització en set grans àmbits per donar resposta integral als principals reptes socials, econòmics i mediambientals, que van des de la tecnologia de l’aigua, els dispositius mèdics, la nutrició personalitzada, els polímers funcionals, la Intel ligència Artificial en entorns industrials, els materials lleugers i la robòtica avançada. A més, Eurecat està reconegut com un KET Technology Centre per la Comissió Europea per la seva estreta col laboració amb les pimes per a les seves activitats de recerca i innovació orientades a mercat. En paral lel, enfortim la nostra capacitat innovadora a nivell internacional participant en els Digital Innovation Hubs i els Open Innovation Test Beds.

Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? Eurecat participa en el projecte RECIBIL, que fomenta i incrementa la circularitat de les bateries de vehicles híbrids i elèctrics i desenvolupa nous protocols d’identificació d’usos, a través de l’anàlisi del cicle de vida, per a bateries de segona vida. RECIBIL té l’objectiu d’ajudar els diferents agents, des de fabricants d’automòbils i usuaris de bateries fins a empreses de reciclatge, entre d’altres, en el procés de gestió final de vida de la flota de vehicles elèctrics, que es preveu desplegar a nivell europeu i mundial durant els propers anys, així com en totes les operacions de reciclatge i valorització. Eurecat participa en el projecte a través de la Unitat de Waste, Energy and Environmental Impact (WEEI) que aporta l’anàlisi de la funcionalitat de bateries d’automoció gastades; el desenvolupament de models físics per a la classificació de bateries; el reciclatge

’químic per a la recuperació de metalls i l’anàlisi econòmica i ambiental. La Unitat WEEI també dona suport en l’avaluació de l’operació real de bateries de segona vida i en la recuperació de components principals. D’altra banda, el projecte també compta amb la participació de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat, que participa en l’automatització del procés de desmantellament i la Unitat de Desenvolupament de Producte, que s’encarrega de l’estudi de la fabricació de nous Battery Packs amb cel les de segona vida. Les innovacions impulsades pel projecte es validaran en una planta de Melilla, la primera d’aquestes característiques a nivell mundial, que permet integrar bateries de segona vida a una central de producció elèctrica amb l’objectiu de donar suport a l’estabilitat del sistema elèctric d’una ciutat autònoma.

Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència? Disposem d’una estratègia d’internacionalització que respon a tres grans objectius: donar suport a les empreses en el seus processos d’internacionalització a través de la innovació tecnològica, potenciar col laboracions estratègiques a nivell internacional i comercialitzar el portfoli de productes i serveis del centre. Enguany, a més, hem inaugurat a Santiago de Xile la nostra primera seu internacional a Llatinoamèrica, amb l’objectiu d’augmentar la proximitat amb l’ecosistema d’innovació xilè, un país amb les empreses i institucions del qual col laborem des de fa anys en el desenvolupament de projectes d’innovació de gran valor afegit orientats a augmentar la competitivitat i sostenibilitat del teixit industrial i empresarial.

83


Què t’ha aportat ser soci del CEEC? El CEEC ens ajuda a contactar amb les empreses del sector per tal que siguin coneixedores de les potencialitats d’Eurecat com a organització que pot recolzar i ajudar-les en es seu camí cap a la innovació, en totes les nostres àrees d’actuació. D’altra banda, donades les capacitats multisectorials d’Eurecat, ens permet també treballar conjuntament amb la resta de clústers que en formem part, amb una oferta integrada que també pot ser d’utilitat per a les empreses del CEEC, per tal de millorar la seva competitivitat a través de la innovació. Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial? Des d’Eurecat es valora molt positivament el valor afegit del Clústers com a organitzacions de gran utilitat per col laborar en el procés d’apropament de la recerca aplicada a les empeses. En concret, en el cas del CEEC, Eurecat n’ha format des dels seus inicis, ara forma part de la seva Junta Directiva, i ha participat de forma activa en la dinamització de la estratègia d’innovació al sector d’empreses i organitzacions de l’àmbit energètic a Catalunya. Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir? Des d’un punt de vista estratègic, el CEEC hauria de convertir-se en el referent en les iniciatives vinculades amb energia a Catalunya, sent el nexe entre els sector públic, privat i els proveïdor de coneixement. Pel que fa referència a les grans empreses, hauria de ser un objectiu del CEEC incloure-les al seu portafoli amb el compromís de generar projectes transformadors, que permetin participar a PIMES i centre tecnològics i de recerca com a proveïdors de tecnologia i

coneixement des de Catalunya, generant un ecosistema d’innovació constant, apropant oferta i demanda dintre dels seus associats, o dels altres clústers catalans.

Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica? Els reptes que comporta la transició energètica, requereixen de l’impuls de l’administració i el compromís de les empreses i la societat, però també el desenvolupament de tecnologies que els facin tècnica i econòmicament viables. El CEEC hauria de ser l’engranatge que facilités que les empreses i organitzacions associades juguessin un paper protagonista en el procés de transformació, a través de mecanismes de dinamització de projectes amb l’ajuda de l’administració. Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació? El compromís d’Eurecat amb les empreses i la implicació amb la societat és més gran que mai en aquests moments d’incertesa arran de la Covid-19. Les nostres capacitats i expertesa estan orientades en fer possible que la innovació arribi al teixit econòmic i social per ajudar a la recuperació, tant des del punt de vista sanitari com des de l’angle econòmic i empresarial. La digitalització ha fet possible que moltes empreses s’hagin pogut adaptar ràpidament al nou escenari i hagin trobat fórmules per donar servei als seus clients, a la vegada que la innovació està demostrant que és una aliada estratègica clau per obrir noves maneres d’avançar idavant d’un panorama tan excepcional.

84


A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva organització i/o sector? La transició́ ecològica, la digitalització i la reindustrialització són puntals dels fons europeus de recuperació que han de contribuir a establir les línies que marcaran el futur escenari econòmic i social. Des d’Eurecat, estem preparats per aportar solucions tecnològiques capdavanteres per sumar amb tots els agents públics i privats i donar forma als projectes tractors que han de marcar la diferència, incidint en les àrees i sectors on hi ha realment oportunitats estratègiques i diferencials, com és el cas de les noves fonts energètiques. I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica? L’impacte més directe de la pandèmia en l’àmbit energètic està sent la reducció del consum per causes que en un principi podrien semblar conjunturals, derivades de l’aturada de l’activitat, però que poden convertir-se en estructurals i profundes per la seva persistència en el temps. També pot afectar les estratègies empresarials d’inversió relacionades amb aspectes ambientals, per haver de dedicar recursos a altres prioritats. No obstant, la pandèmia ha incrementat la conscienciació sobre la crisi climàtica i ambiental, i bona part dels recursos públics que es destinaran a la recuperació econòmica, inclouran els aspectes ambientals com prioritaris. Això, sumat a la competitivitat i rendibilitat de les fonts d’energies renovables pot ajudar a accelerar la implementació d’aquest tipus de tecnologies. En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en

l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos? En l’àmbit català s’ha definit uns objectius ambiciosos però necessaris en quant a la implementació de fonts renovables i a mesures d’eficiència energètica. Com a punts febles es podria destacar la necessitat de recolzar més el sector industrial en el seu procés de transformació cap a una economia baixa en carboni, que redundaria en una millora de la seva competitivitat. També seria necessari impulsar grans projectes innovadors i transformadors en l’àmbit energètic, impulsats des de l’administració. En l’àmbit espanyol, hi ha una manca sistèmica de recursos destintats a la recerca, en general, però especialment en l’àmbit energètic, i si be hi ha iniciatives de recolzament a la innovació, són clarament insuficients tenint en compte els reptes que s’han d’abordar i les grans capacitats de coneixement disponibles a nivell nacional. Hi ha algun altre assumpte que voldries destacar? La innovació resultarà imprescindible per aconseguir els objectius de descarbonització i transició energètica. Les energies renovables ja són competitives respecte les convencionals, però encara hi ha reptes lligats a la seva integració massiva en el sistema, de manera que quedi garantida la seguretat, continuïtat i qualitat del subministrament, com a mínim amb els nivells actuals. D'altra banda, cal plantejar els projectes amb visió global, al llarg de tot el seu cicle de vida, per avaluar correctament els seus impactes i prendre les decisions correctes. Finalment, destacar que el suport del sector públic i privat a la innovació és clau per avançar en la millora de la competitivitat de les empreses.

85


Eduard Salicrú SALICRU


Eduard Salicrú

Conseller Delegat de Salicru Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització? La missió de Salicru és assegurar la disponibilitat energètica amb el màxim nivell de qualitat i fiabilitat. Per aconseguirho, la nostra empresa investiga i desenvolupa equipament d’electrònica de potència per garantir un subministrament elèctric continu, net i fiable. La nostra visió és continuar sent un referent en el sector amb els nostres equips i solucions energètiques, per donar resposta a les necessitats dels nostres clients. Quina és l’activitat principal de la vostra organització? L'activitat de Salicru se centra en el desenvolupament, fabricació i comercialització d'equips d'electrònica de potència que protegeixen els sistemes industrials, professionals i domèstics dels problemes que provoquen les incidències en el subministrament elèctric. Principals magnituds de la vostra

organització? Salicru és la primera empresa nacional en electrònica de potència a Espanya i és líder en cadascun dels seus productes, dins del segment de fabricants nacionals, especialment pel que es refereix als Sistemes d'Alimentació Ininterrompuda (SAI/UPS). A Espanya és també on es produeix el major volum de vendes dels seus productes. Els mercats més importants són Catalunya i Madrid, amb un 44% de totes les vendes. La facturació de Salicru al 2019 va ser de 53 milions d'euros. Un 50% de la facturació va correspondre a les vendes en el mercat nacional, amb un volum de 27 milions d'euros, mentre que les vendes per exportació van ser de 17 milions d'euros (33%), i els serveis agregats van ascendir a 8 milions d'euros (17%). Respecte al nombre de treballadors, Salicru compta actualment amb una plantilla de 218 treballadors, que anualment produeixen més de 90.000 equips. Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització? Destacaria la nostra experiència després de 55 anys d'activitat i la capacitat d’adaptar-se a l'evolució del mercat de l'electrònica de potència, la qual cosa ens ha permès convertir-nos en un centre de transferència tecnològica de primer ordre en el camp de l'electrònica de seguretat. Això, ha estat possible gràcies a la nostra aposta per la recerca, desenvolupament i innovació tecnològica (I+D+i) com a estratègia de creixement industrial. Anualment, destinem una mitjana del 4% de la facturació de Salicru a l'Àrea de Recerca i desenvolupament Tecnològic (I+D+i), un percentatge molt superior al 1,28% de la mitjana de les empreses

87


nacionals tecnològiques o del 1,87% de la mitjana europea. Així, l'any 2019, Salicru va destinar gairebé 2 milions d'euros en la cerca de noves solucions en les àrees de la indústria, les tecnologies de la informació, les telecomunicacions, l'enllumenat públic o les energies renovables.

Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? A Salicru tenim molt present l'objectiu d'impulsar un procés continu de millora dels seus productes i serveis. Darrerament, per exemple, estem treballant en el desenvolupament d’uns SAIs monolític i modular i uns sistemes d'alimentació DCDC i AC-DC per a alta velocitat ferroviària. I a nivell de serveis, destacaria la creació d’una Secció Internet of things (IoT) per a oferir resposta a les noves necessitats de competitivitat de la Indústria 4.0. I, especialment, per a optimitzar la connectivitat dels productes de Salicru i oferir solucions cloud a mesura de les necessitats de protecció i seguretat dels seus clients. Per a això, ja es compta amb un equip d’enginyers dedicat a desenvolupar solucions IoT per a l'empresa i poder “paquetizar” productes IoT per a tercers com és el cas de la nova família de productes NIMBUS pensats per a donar solucions de connectivitat. Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència? L’esperit emprenedor i l’estratègia d’internacionalització de Salicru han aconseguit que avui en dia l’empresa tingui presència en més de 70 països, vetllant per oferir un subministrament elèctric de qualitat als seus clients. Europa i Àsia són els seus principals mercats, amb unes quotes del 38% i 29%, respectivament.

Per aquesta tasca comercial, comptem amb el suport de vuit filials a la Xina, França, Hongria, Marroc, Mèxic, Perú, Portugal i Orient Mitjà, així com diferents delegacions comercials a tota Espanya.

Què t’ha aportat ser soci del CEEC? Sobretot coneixement del sector industrial energètic de Catalunya, a banda d’oferir la possibilitat d’accés a noves oportunitats de negoci i d’establir col laboracions professionals amb altre socis del clúster. Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial? Per nosaltres el CEEC és una entitat estratègica i capdavantera que ens ha ajudat a ser més competitius en un sector tant important per l’economia com l’energètic. Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir? El seu suport per continuar promocionant l’energia eficient a la industria, fomentant la col laboració entre les empreses que tinguin més afinitat o siguin complementàries en els seus àmbits d’actuació. Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica? Ha de ser un referent del sector a Catalunya i actuar com a interlocutor amb les administracions catalana, espanyola i europea, per defensar els interessos de les empreses que som socis. Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació? La nostra empresa no ha estat aliena a la

88


situació actual i, conseqüentment, hem sofert l'impacte econòmic derivat de la incertesa que ha provocat aquesta pandèmia. I també ens ha afectat a nivell de recerca, producció, comercial, etc. al tenir que restringir els torns de treball i adequar-nos als protocols d’actuació fixats per les autoritats, amb les limitacions que això ha comportat.

dada positiva és que s’han registrat nombroses instal lacions noves d’autoconsum fotovoltaic, tant a l’àmbit català com a l’espanyol, especialment a nivell domèstic. En canvi a nivell industrial, si que ha afectat als projectes de noves plantes de generació solar fotovoltaica o eòliques, però les perspectives de futur són bones, no excel lents com es preveia abans de la pandèmia.

A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva organització i/o sector? Malauradament, aquesta pandèmia ha afectat a tots els sectors i per descomptat també al nostre, amb el fre a nombrosos projectes i inversions tant en el mercat nacional com internacional, que ha alentit la demanda dels productes energètics associats a aquests. Crec que el ritme de la recuperació econòmica serà determinant per a establir de quina forma evolucionarà el sector.

Però crec que els fons d’ajudes europees post-COVID-19, que contemplen un paper rellevant a la descarbonització de l’economia, pot ser la gran oportunitat per l’enlairament definitiu de les energies renovables, un creixement alineat amb els objectius de lluita contra el canvi climàtic d’Europa.

I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica? Encara no ho podem saber amb exactitud, però algunes de les tendències ens indiquen un repunt de les inversions en energies netes, especialment de l'energia solar fotovoltaica i eòlica, una circumstància que sens dubte ens ajudarà a superar la feble situació econòmica actual. En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos? Durant la pandèmia de la COVID-19, una

89


Gerardo Salvador SEINON


generació/consum energètic estigui interconnectat. Tenim més de 15.000 ubicacions monitoritzades i això només està començant.

Gerardo Salvador

Soci fundador de SEINON

Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització? El nostre repte social i mediambiental és incrementar la productivitat i sostenibilitat de les empreses ajudant a reduir emissions de CO2 fent ús de la mínima energia possible. Volem ser el col laborador tecnològic que ajudi a controlar els KPIs per a fer possible la transició energètica en cada empresa, facilitant la disminució en el consum energètic i econòmic, i ajudar a implementar tres dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts per les Nacions Unides a empreses de tota mena: l’ODS7, ‘Energia assequible i no contaminat’; l’ODS 9, ‘Indústria innovació i infraestructura’; i l’ODS 13, ‘Acció pel clima’. Quina és l’activitat principal de la vostra organització? Representar la informació energètica de manera personalitzada mitjançant un software cloud, fàcil de gestionar, amb exactitud, seguretat i integrant sistemes de tercers dels quals recollim o als que enviem dades fent que tot el conjunt de

Principals magnituds de la vostra organització? Doncs som un equip petit de dotze persones que té una xarxa de més de 200 col laboradors, amb un soci present en 5 continents, 90.000 treballadors i més de 15.000 milions d’euros en ingressos: SUEZ. Així que tenim una dualitat de petita-gran empresa força interessant. Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització? El client és el centre de la nostra estratègia. És fàcil de dir, però complicat de dur a terme. Volíem anar més enllà per tal de satisfer el màxim possible les necessitats dels nostres clients i per fer-ho hem destinat els nostres recursos a fer molt flexible la nostra eina. Per exemple, avui dia, els clients de Seinon gaudeixen del nostre servei, però és un servei tan adaptat a les necessitats de cada client que és difícil veure que ambdues eines són producte de Senion. Per que quedi més clar us poso un exemple pràctic: en un hospital som un ‘dashboard’ de cada planta amb consum de KWh/m2 i generació fotovoltaica; en un centre logístic som un simulador de tarifes elèctriques i un comprovador de que no estem pagant més del toca; en una cadena de retail som l’alarma que avisa a manteniment i activa un telecontrol. També part del nostre ADN es fer aliances. Treballem sempre amb un ‘partner’, el que vol dir que nosaltres ens encarreguem d’arreplegar i representar la dada on calgui, però és aquest ‘partner’ el que dona el servei d’assessorament energètic i s’encarrega d’establir els objectius a

91


complir.

Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? Ja hem anunciat la versió beta del simulador de factures amb les noves tarifes elèctriques que s’implementaran l’1 d’abril de 2021. És una solució molt útil perquè permet fer la simulació anticipada amb el teu històric de dades, i això permet que les recomanacions de potencies a contractar i tarifes siguin molt exactes. El potencial d’estalvi econòmic és enorme amb una simple monitorització del comptador fiscal, incloent els PRIME/DLMS, amb els que som compatibles. Tenim projectes molt grans en avaluació ara mateix i tot va en la mateixa direcció, reduir petjada de carboni, integrar sistemes, i facilitar la detecció d’ineficiències energètiques. Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència? Treballem a: Xile, República Dominicana, Mèxic, Colòmbia, USA, Itàlia, UK i Marroc. Tenim la sort que és un producte local que es pot utilitzat de forma global a tot el planeta. Què t’ha aportat ser soci del CEEC? Contactes, formació, coneixement del sector, i diversió (si es pot emprar aquest substantiu en un context professional) en especial a la Nit de l’Eficiència Energètica que molts trobem a faltar. També voldria destacar la bona feina que realitza tot l’equip liderat per en Francesc, que et fan sentir a prop , encara que et trobis a centenars de quilòmetres de distància. Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial?

Crec que al principi ens ha ajudat a donar a conèixer Seinon com a solució de monitoratge energètic, i en els últims temps ens ha aportat una radiografia molt interessant del nostre sector, actualitat i una defensa dels interessos que tenim com a col lectiu empresarial.

Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir? A mi m’agradaria que el CEEC fos una organització a nivell europeu, em sembla que és de les millors organitzacions sectorials en les que hem estat en els últims 10 anys. Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica? Ser un promotor de la descarbonització. Un exemple per a la societat i amb un codi deontològic que no li faci caure en el “greenwashing”, del que personalment estic fart de veure a les notícies corporatives de tota mena d’empreses. Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació? El meu soci Juan Vicente va ser un visionari i va implementar un protocol de teletreball després de la suspensió del Mobile World Congress, així que gràcies a la seva visió (i no a la meva que estava molt confiat) el dia que va començar l’Estat d’alarma es va continuar en total normalitat operant tots els servidors, atenció a clients i sense que ningú des de fora veiés una discontinuïtat. La part més complicada és que nosaltres també desenvolupem el nostre ‘datalogger’ i analitzador, així que vam tindre que aprovisionar material per a no

92


tindre un trencament d’estoc, que per fortuna, no va succeir.

A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva organització i/o sector? Es complicat, però penso (com a molts) que estem en una situació de dopatge a força d’ERTEs i crèdits. La petita empresa si no ha pogut estalviar, no podrà tornar el crèdit i s’enfonsarà. Crec que és inevitable perquè: hostaleria, turisme, teatres, cinemes, hotels, acadèmies, gimnasos, càterings... no han ingressat en aquest 2020 el que tenien planificat i les despeses de personal, lloguer, energia, comunicacions, seguretat social, deutes, tributacions... han continuat. Hem d’actuar amb prudència però sense por.

barats al súper. Jo encara em sento un extraterrestre circulant en bicicleta amb sabates i camisa, quan en altres llocs d’Europa es perfectament normal amb una pitjor climatologia. Si no ens creiem el missatge del canvi climàtic més enllà d’una manera de facturar i fer negoci, la transició energètica serà només això, un negoci i res més.

Voldries indicar qualsevol altre assumpte que consideris oportú de destacar? Moltes gràcies per l’entrevist, us convido a visitar i participar amb els vostres comentaris a gerardosalvador.com, un blog en el qual parlo de tant en tant de sostenibilitat i empreses.

I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica? Sóc optimista perquè crec que molts ja veuen que, amb pandèmia o sense pandèmia, frenar el canvi climàtic només és possible descarbonitzant l’energia. La transició energètica l’hem de fer sí o sí. No tenim altre escenari. En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos? Hem fet avanços, però no suficients. El ‘greenwashing’ fa pensar que estem anant en una direcció boníssima i que totes les empreses ho fem molt bé, però la realitat és altra. Els directius que parlen d’autoconsum i transició energètica instal lant fotovoltaiques, no tenen cap problema en conduir en grans cotxes de combustió fòssil, portar els nens a un col legi a 50Km, comprar productes d’Amèrica del Sud o Àsia perquè són més

93
Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.