Page 1

Foto: Scanpix/Iris

Guide

Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

1sid6e r

TRÆK VEJRET BEDRE

og få mere energi

Sådan trækker du vejret

Det gør vejrtrækning for dig


TRÆK VEJRET BEDRE OG FÅ ENERGI

INDHOLD:

Træk vejret bedre og få mere energi..................................... 4 Det gør vejrtrækning for dig...................................................... 6 Sådan trækker du vejret..............................................................10 Nervesystemet................................................................................10 Gode råd..............................................................................................10 Åndedrætasbølgen A-Z................................................................11 CASE: Vejrtrækning kan løsne sorg........................................12

PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 København K, Mail: plus@bt.dk, Web: www.bt.dk/plus og www.b.dk/plus, Ansv. chefredaktør: Olav Skaaning Andersen, Redaktør: Mette Bernt Knudsen, Bemærk: Der kan være omtalt forhold, der ikke længere er gældende. Se udgivelsesdato på forsiden af publikationen.

2


3


Træk vejret bedre og få mere energi Bliv mere bevidst om dit åndedræt, og styrk både din krop og ydeevne Af Dorthe Brøker Kristensen plus@bt.dk

Du trækker vejret 20.000 gange i døgnet. Men har du nogensinde tænkt over hvordan? Det burde du måske, for åndedrættet har stor betydning for dit velbefindende. - Jo bedre du er til at trække vejret og ilte blodet, jo bedre kapacitet og mere energi får du. Åndedrættet er en stor kraft, som du kan have gavn af at lære at bruge bevidst i din hverdag. Faktisk kommer 90 procent af din energi fra åndedrættet, siger Lotte Paarup, der er uddannet fysioterapeut og har åndedrættet som et af sine specialer. Hun holder foredrag, skriver bøger om blandt andet åndedrættet og er indehaver af sitet, Åndedrættet.nu. Den firedobbelte verdensmester i fridykning, Stig Åvall Severinsen er en af dem, der har lært at udnytte sin vejrtrækning optimalt. Han har verdensrekorden i at holde vejret under vand i hele 22 minutter, og han presser gang på gang sin krop til det maksimale, senest i Grønland, hvor han svømmede 152,4 meter under isen på kun en mundfuld luft.

I trance

- Mange udnytter kun 60-70 procent af deres lungekapacitet, så der er et kæmpe uudnyttet potentiale. Heldigvis er det ikke svært at gøre vejrtrækningen mere effektiv, siger han, der

4

har skrevet bogen, ’Træk vejret’, og er indehaver af firmaerne, BlueConsult og Breatheology, hvor han blandt andet gør sine kunder klogere på åndedrættet. At holde vejret beskriver Stig Åvall Severinsen som at være i trance eller at falde i staver. Han har trænet sig op til at befinde sig i en form for passiv bevidsthed, men har altid en lille kanal åben til det ydre miljø. Han sammenligner det måden, dine ører er vågne, mens du sover. I en travl hverdag har mange glemt det dybe, rolige og naturlige åndedræt, men ifølge Stig Åvall Severinsen, er det bare om at komme i gang med at øve sig. - Når du styrker dine lunger, kan du optage mere ilt og dermed få mere energi til hver enkelt celle i kroppen. For at nå dertil kræver det, at du vender opmærksomheden indad, og det kan i sig selv være en udfordring. Hverdagens stress er en væsentlig årsag til, at du ikke trækker vejret ordentligt. Men kan du ikke slappe af, kan du heller ikke mærke dit åndedræt, så du er nødt til at finde ro. Det behøver ikke være mere end 5-10 minutter, hvor du finder et roligt sted, slukker telefonen, trækker vejret dybt ned i maven og mærker efter, hvordan det egentlig føles. Efterhånden som du får større bevidsthed omkring dit åndedræt, vil du opleve større velvære og mere overskud, fordi dit daglige ubevidste åndedræt bliver dybere og mere roligt, siger han.

Kronisk træthed

Føler du dig kronisk træt? Bliver du hurtigt


udmattet? Eller er du stresset? Grunden kan ifølge Lotte Paarup være den helt banale, at du ikke trækker vejret optimalt. Stig Åvall Severinsen kalder ligefrem åndedrættet for dit personlige tilstandsbarometer, og har på egen krop erfaret, hvordan han kan afhjælpe eksempelvis stress ved at arbejde bevidst med sin vejrtrækning. - Jeg er ikke nogen supermand. Jeg rejser rundt i verden og har en hektisk hverdag, og jeg glemmer også vejrtrækningen ind i mellem. Men når jeg kommer i den situation, ved jeg, hvilke redskaber, der virker. At trække vejret gennem næsen og puste langsomt ud slår ethvert stresskursus. At sidde og trække vejret langsomt nærmest katapulterer dig over i det autonome nervesystem, hvor særligt den beroligende parasympatiske del er interessant i denne sammenhæng. Nøglen til at kontrollere dit stressniveau ligger nemlig i at kunne aktivere denne del af dit nervesystem på kommando, og det bedste værktøj til dette er åndedrættet, siger Stig Åvall Severinsen.

nerelt lever meget i hovedet og ikke så meget i kroppen. Men der er grund til at ændre fokus. - Vi overlever jo, men trækker vi vejret bare en anelse bedre, får vi det markant bedre. Gevinsten er meget stor, og det giver hurtigt bonus. Tager du en dyb og bedre vejrtrækning lige nu, vil du med det samme mærke en forskel.

Træk vejret rigtigt

Skal du optimere din vejrtrækning, handler det ifølge Lotte Paarup ikke om at trække vejret mere, men snarere om at gøre det mere hensigtsmæssigt og bedre. Og det vil sige, at du skal have gang i nogle gode dybe vejrtrækninger, hvor du virkelig kan mærke maven udvide sig. Derudover skal dine vejrtrækninger kunne mærkes tredimensionelt. Det vil ifølge Lotte Paarup sige fra bækken til hoved, både udvendig og indvendigt. - Det er altså ikke nok, at du kan mærke maven udvide sig, du skal også have fat i og kunne mærke både ryg, ribben og bækken, og det kræver at du graver lidt dybere og begynder at undersøge hvordan du trækker vejret, ikke kun i toppen af brystkassen men hele vejen ned, siger Lotte Paarup. Trækker du vejret rigtigt, er der flere gevinster ud over, at du booster dit energiniveau. - Åndedrættet påvirker selv de fineste nervetråde og dermed alle dine organer, din hormonproduktion og dine tanker. Selv om natten vil du opleve en effekt i form af dybere og mere rolig søvn, siger Stig Åvall Severinsen. Vejrtrækningen er ifølge Lotte Paarup vanvittigt overset i vores del af verden, hvor vi ge-

5


Det gør vejrtrækningen for dig ●●Forøger din lungekapacitet, så du har langt større motorkraft til fysisk udfoldelse. ●● Fungerer som dit indre brusebad, hvor affaldsstoffer renses ud, og ny næring sendes rundt via den øgede blodcirkulation.

●●Nedsætter stress. Et godt åndedræt virker som en beroligende pille for dit nervesystem. ●●Ved bare et enkelt godt åndedrag sænkes mængden af stresshormon, der sendes rundt i kroppen. ●●Virker som en sprøjte, der sender energi rundt i kroppen og ilt ud til hver eneste lille celle. ●●Giver færre muskelspændinger blandt andet gennem bedre balance i nervesystemet. ●●Giver ro til natten og fungerer som den bedste sovepille. ●●Virker positivt på hovedpine, blandt andet i kraft af bedre balance i nervesystemet, muskulaturen og kropsholdningen. ●●Optimerer din fordøjelse ved at massere organer og tarme ved hvert åndedrag. Kilde: Lotte Paarup, Åndedrættet, stress, søvn og slank Få masser af inspiration og øvelser på åndedrættet.nu eller breatheology.com

6


7


Er du træt og mangler energi? Du har måske allerede læst om Energo! Energo stjal overskrifterne i mange danske aviser, fordi det nu var bevist, at produktet, effektivt og hurtigt, kunne fjerne træthed og give ny energi til krop og hjerne.

Man tror det er løgn – men den er god nok. Det virker! Når man først har prøvet naturmidlet Energo på sin egen krop, bliver man overbevist. Allerede få dage efter at man er startet på produktet, kan man mærke hvordan trætheden forsvinder og energien vender tilbage.

Bestil nu! 82 30 30 40 eller www.wellvita.dk Prøv Energo – 2 måneders forbrug kun kr. 75,Prøv Energo i 2 måneder til halv pris - kun kr. 75,-. Herefter sørger vores leveringsservice for, at du får tilsendt Energo hver 2. måned for kun kr. 149,-. Med vores fordelagtige leveringsservice sikre, vi dig den optimale effekt og bed-

8

ste pris. Husk du kan holde pause eller stoppe leveringerne, når du ønsker det. Bestil på telefon 82 30 30 40 alle hverdage fra kl. 8.00 - 16.00 eller på www.wellvita.dk.


Få m ere ud Fortsætter man med Energo over længere tid, kan man tydeligt mærke, at man får mere overskud i hverdagen, pludseligt har man energi til at gøre ting, man ikke fik gjort, da man var træt og udkørt.

af d age n

Hvad er hemmeligheden? Energo er en ny banebrydende tablet mod træthed og manglende energi, der er baseret på en unik kombination af planterne schisandra og rosenrod. Disse planters virkning mod træthed og manglende energi, blev oprindeligt udviklet til russiske astronauter. De havde brug for at holde deres energiniveau oppe under de krævende flyvninger i rummet. Det er den viden, der i dag kan hjælpe alle danskere, der gerne vil slippe af med trætheden, og have energien og overskuddet tilbage i hverdagen.

Overbevisende effekt Planterne i Energo har gennemgået et stort forskningsprogram, der har bevist den gode virkning. I det sidste danske studie, oplevede hele 86% af forsøgspersonerne, at energien vendte tilbage og trætheden forsvandt.

”Jeg var nok den der blev mest overrasket over virkningen af Energo, det er helt vild, min træthed er væk og jeg har fået en helt ny energi. ”

Tidligere Dovne Robert, nu kendt som "Friske Robert"

Positiv omtale i aviserne Energo har i den sidste tid fået megen omtale i store danske aviser. Vi tog nemlig udfordringen op og lod produktet teste på ”Dovne Robert”, som efter kort tid på Energo, kunne mærke så stor forskel, at aviserne nu beskrev ham som ”Friske Robert”. Vil du også slippe for trætheden, så prøve Energo og få din naturlige energi tilbage.

STARTTILBUD

7500

Spar 74,-

Direkte til din postkasse Energo leveres direkte i din postkasse, så du undgår turen til posthuset. I pakken er der vedlagt et girokort, som du betaler senest 14 dage efter modtagelsen. Der tillægges kr. 39,- i porto pr. forsendelse.

TRUSTPILOT0 f1 Perfekt 9.0 a

9


Sådan trækker du vejret Af Dorthe Brøker Kristensen Foto: Lotte Paarup

Det optimale åndedræt beskrives bedst som en bølge. Det er nemlig den form, bevægelse og fornemmelse, du skal have kroppen, når du trækker vejret bevidst. Tænk på åndedrættet som en bølge, der ruller ind over kroppen på indåndingen og tilbage igen på udåndingen. Når du trækker vejret ind, skal du føle bevægelsen forplante sig fra bugvæggen, op til ribbenene og brystkassen. Eller føle åndedrættet starte fra haleben og korsben og for-

plante sig op gennem rygsøjlen på bagsiden. Så du udvider dig tredimensionelt. Når du ånder ud, skal du bare lade luften sive ud, til du mærker brystet, ribbenene og maven falde helt tilbage på plads. Tag dig god tid til udåndingen, gerne længere tid end indåndingen. Når du ånder ud, tømmer du lungerne for affaldsstoffet, kuldioxid. Udåndingen giver slip på affaldsstofferne, men er også vigtig, fordi den stimulerer den beroligende del af dit nervesystem, det såkaldt parasympatiske system. Tag en kort pause, inden du igen ånder ind.

Nervesystemet

Gode råd

●● Dit nervesystem består af både det sympatiske og det parasympatiske system. Begge regulerer kroppens vitale funktioner og påvirkes af fysiske og mentale faktorer. Det sympatiske nervesystem aktiveres særligt af stress, og gør kroppen klar til kamp. Det er en akut overlevelsesmekanisme, der øger hjertefrekvensen, blodtrykket og mængden af blodsukker. På engelsk en såkaldt ’fight or flight respons’.

●● I hvile bør du altid trække vejret gennem næsen. Dine næsebor er mindre end munden, derfor tager det længere tid for luften at nå lungerne. Det stimulerer lungernes elasticitet.

●● Modsat er det parasympatiske nervesystem beroligende. Det sænker hjerterytmen og blodtrykket, øger fordøjelsen og optagelsen af næringsstoffer. På engelsk kaldes det ’rest and digest’. Det dominerer især under afslapning, spisning og søvn og giver plads til hvile og genopbygning. Denne del af nervesystemet kan aktiveres ved vejrtrækningsøvelser. Kilde: Stig Åvall Severinsen

10

●● Mind dig selv om dit åndedræt så ofte som muligt. Tager du bare fem gode, dybe vejrtrækninger, vil du mærke en stor forskel. Registrer mindst en gang dagligt dit åndedræt. ●● Tænk altid på at gøre din vejrtrækning dybere og roligere. Tag et frikvarter ved computeren, i køen i supermarkedet eller ved køkkenbordet. Lav 5-10 dybe vejrtrækningsbølger – og husk de gode afslappende udåndinger.


ÅNDEDRÆTSBØLGEN

a-z

●● Læg dig på ryggen i en god hvilestilling. Læg eventuelt underbenene på en stol, eller fodsålerne op ad en væg. ●● Mærk hvordan ryggen hviler mod gulvet, og slap af i lænden. ●● Det er vigtigt at hoved, nakke, skuldre og bryst er afspændt og hviler mod underlaget. Læg den ene hånd på maven og den anden ved de nederste ribben. ●● Sæt gang i en dyb vejrtrækning, hvor du først mærker en udvidelse af bugvæggen, fortil, til siderne og i lænden. Forestil dig, at du fylder lungerne med luft og fylder op fra bunden af. ●● Fortsæt din indånding og mærk, hvordan udvidelsen forplanter sig videre op til ribbenene, der folder sig ud som en paraply – mod siderne (ikke op mod skuldrene). På udåndingen giver du bare efter, og lader luften flyde ud igen. Lad brystkassen og resten af kroppen smelte ned i underlaget. Tag dig god tid og forestil dig, at luften siver ud af tre balloner, en i brystet, en bag ribbe-

nene, og en i maven. ●● Pres ikke luften ud, bare slap af og lad den sive ud. læg mærke til, om du møder modstand i kroppen et sted på vejen. Dette område skal du have ekstra fokus på. Læg for eksempel en hånd på stedet. ●● Når du træner åndedrætsbølgen, skal du bruge større vejrtrækninger, end du normalt vil gøre i hvile. ●● Forestil dig, at åndedrætsmusklen skal bevæge sig helt ned mod bughulen på hver eneste indånding og helt op igen på hver eneste udånding. ●● Åndedrætsbølgen er for de fleste nemmest at udføre liggende. Øv dig alligevel i at bruge den i alle mulige andre stillinger. Prøv f.eks. at ligge på maven og på siderne. Med tiden kan du f.eks. lave åndedrætsøvelser, mens du ser tv. Kilde: Lotte Paarup. Få mere inspiration på åndedrættet.nu På bt.dk kan du finde videoer, der viser dig øvelserne.

11


VEJRTRÆKNING

kan løsne sorg Peter Smed søgte hjælp i åndedræts-terapi, da hans kone døde Af Dorthe Brøker Kristensen Foto Anja Wium

For to år siden mistede Peter Smed sin kone. Kun 45 år gammel døde Jette af kræft. Fire måneder gik der, fra parret fik at vide, at hun var syg, til Peter Smed stod ved Jettes kiste i kirken. Bagefter havde han brug for hjælp for at finde sin vej gennem sorgen. - Jeg havde brug for hjælp til at få det godt igen, da min kone døde, siger Peter Smed. Han gik til psykolog, men da han senere hørte om åndedrætsterapi fik han lyst til at prøve det. Ifølge åndedrætsterapeut Anja Wium kan det være gavnligt at arbejde terapeutisk med sit åndedræt, uanset om det er hovedpine, sorg, stress eller noget helt fjerde, man tumler med. - I åndedrætsterapien arbejder vi med at løsne op for de spændinger og fortrængninger, vi lagrer i kroppen livet igennem. Du kan kalde det et indre styrtebad, forklarer Anja Wium, der mener, at åndedrættet er et overset, men vigtigt redskab for at få den bedst mulige livskvalitet. Et år efter Jettes død, mødte Peter Smed Anja Wium. De blev kærester, men efter et stykke tid blev han også klient i hendes åndedrætsterapi. Da han første gang lagde sig på briksen, var det uforklarlige smerter, han gerne ville have hjælp til. - Efter at jeg var blevet alene, døjede jeg med smerter i den nederste del af maven. Smerter som jeg flere gange havde været til lægen med.

12

Anja hjalp mig til at tune tankerne ind på det, der nagede. Det var det, jeg trak vejret på.

Slip spændinger

Åndedrætsterapi kan blandt andet hjælpe til at slippe følelser og spændinger, der hindrer at man lever fuldt ud, mener Anja Wium. Målet er at skabe større harmoni mellem det mentale, det følelsesmæssige og det fysiske plan – altså mellem tankerne, følelserne og kroppen. Sessionerne strækker sig over halvanden time, hvor Anja Wium først sporer sig ind på, hvad klienten har brug for at sætte fokus på. Herefter går selv selve åndedrætsdelen i gang. Terapien varer 45 minutter, hvor klienten bliver guidet til at trække vejret på en bestemt måde. - Vi er verdensmestre i at holde vejret, når livet gør nas, jeg guider til det modsatte. Lange dybe vejrtrækninger, der kører i et konstant flow uden pauser. Det gennemilter kroppen, og det er for mange en helt anderledes måde at opleve deres krop på, siger Anja Wium. Hvad enten vi har problemer på hjemmefronten eller på jobbet, kan det være svært at give los og åbne op. - Ofte ikke mindst når vi er stressede eller har noget andet, vi bøvler med, trækker vi vejret helt oppe i brystkassen. Det er ikke hensigtsmæssigt, hvis du vil udnytte din vejrtrækning optimalt. Fokuserer du på din vejrtrækning, løsner den ekstra ilt, de spændinger eller ømme punkter, du har i kroppen. Du kommer i en tilstand af lethed, hvor det bliver nemmere at overgive dig og få forløst det, du arbejder med. Samtidig giver jeg en blid afspændende mas-


sage, der lader energien arbejder sig helt ned i kroppen, forklarer hun.

Fokus på kroppen

Peter Smed vil ikke beskrive sig selv som specielt alternativ, men havde han kendt til åndedrætsterapien, ville han have valgt det fremfor sine samtaler med psykologen, dengang Jette døde. - I åndedrætsterapien var der i højere grad fokus på kroppen. Ligesom hos psykologen beskrev jeg overfor Anja mine oplevelser med at miste. Men det ekstra element med vejrtrækningen fik mig til at løsne op i kroppen og hovedet. Jeg blev guidet til at trække vejret mere bevidst, og det føltes helt anderledes at have

dette element med fremfor bare at tale. For en gangs skyld lod jeg kroppen klare arbejdet, fortæller han. Peter Smed kalder tilstanden, han kom i, når han arbejdede bevidst med sin vejrtrækning for ’nærmest magisk’ og beskriver følelsen som ’berusende’. - Nogle gange fik jeg billeder frem på nethinden. Andre gange følte jeg mig langt væk. Jeg var vågen, men alligevel et andet sted. Når jeg blev kaldt tilbage, oplevede jeg en forløsning uden lige. Jeg var sådan glædeligt beruset, og det sitrede i hele kroppen. Der blev helt sikkert frigjort noget, og det gav en god følelse indeni. Efter få sessioner havde jeg fået løsnet så meget op, at mavesmerterne forsvandt.

Peter Smed søgte hjælp i åndedræts-terapi, da hans kone døde 13


Peter Smed søgte hjælp i åndedræts-terapi, da hans kone døde

Peter Smed søgte hjælp i åndedræts-terapi, da hans kone døde

Er du nysgerrig – læs mere på åndedrætsterapi.dk 14


15


Få meget mere indhold på PLUS for 29 kr. per måned Vi publicerer nye guider hver eneste dag året rundt om: Rejser Sundhed

Slank

Se mere på bt.dk/plus eller b.dk/plus Privatøkonomi 16

Motion

Træk vejret bedre og få mere energi preview  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you