Page 1

Foto: Scanpix

Guide

Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

1sid8er Slip af med sukkertrangen Test dig selv: Er du sukkerafhængig?


Kom sukkertrangen til livs INDHOLD: Sukkeralarm................................................................................................4-5 Jeg spiser et kilo slik om dagen................................................... 6-7 Afvænning 1: Tag en kold tyrker......................................................8 Afvænning 2: Sig langsomt farvel til sukkeret.............. 9-10 Sukker – elsket og hadet....................................................................14 Test dig selv: Er du sukkerafhængig?........................................15 Oversigt: Se hvor meget sukker du spiser......................16-17

PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 København K, Mail: plus@bt.dk, Web: www.bt.dk/plus og www.b.dk/plus, Ansv. chefredaktør: Olav Skaaning Andersen, Redaktør: Mette Bernt Knudsen, Bemærk: Der kan være omtalt forhold, der ikke længere er gældende. Se udgivelsesdato på forsiden af publikationen.

2


3


Sukker-alarm

Vi bør halvere vores forbrug af sukker. Alt for mange får diabetes og hjerte-kar-sygdomme Torben Bagge bagge@bt.dk Heidi Pedersen hped@bt.dk Du bør højst spise 20 gram sukker om dagen - svarende til fem teskefulde. Sådan lyder anbefalingen nu fra verdenssundhedsorganisation WHO, der slår alarm over et alt for højt sukkerforbrug. Konsekvensen er type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Sætter du tænderne i 150 gram økologiske minispeltkiks, eller drikker du en Yoggi drikkeyoghurt med blåbær eller hindbær, har du allerede overskredet WHO’s anbefalede dosis.

4

Det svarer nemlig til, at du indtager 12,25 teskefulde sukker. - Vi ved fra landsdækkende kostundersøgelser, at 37 pct. af alle voksne og 64 pct. af alle børn får mere sukker end anbefalet. Det er mange, siger Jeppe Matthiessen, seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet. Og han står ikke alene med sin bekymring. Også i England og i Holland advarer forskere mod sukkeret, som er, vurderer de, lige så farligt som cigaretter og alkohol, fordi man bliver afhængig. Sukkerindholdet bør reduceres med 30 pct. i alle forarbejdede fødevarer, lød f.eks. udmeldingen forleden i den engelske avis Daily Mail. Herhjemme er forskerne ikke så kontante i deres udmeldinger. Men de kan hurtigt blive


enige om, at sukkerforbruget bør begrænses, fordi det i den grad er skadeligt for vores helbred. Jeppe Matthiessen siger: - Hovedparten af det sukkerindtag, folk har, kommer fra slik og sukkersøde drikkevarer som f.eks. sodavand og saftevand. Det er tomme kalorier og ikke noget, der hverken mætter eller giver de nødvendige vitaminer, mineraler og kostfibre. Det kan i sidste ende give problemer med overvægt og dermed øge risikoen for type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Lagrer sig som fedt Indtager man sukker i store mængder, kan kroppen ikke nå at forbrænde al energiindtaget. Det betyder, at det i stedet vil lagre sig som fedt. Særligt fedtet omkring maven kan være farligt, fordi det som oftest ligger tæt omkring organerne. Dermed bliver kroppen dårlig til at styre blodsukkeret, som kan føre til type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Klinisk diætist og forfatter til bl.a. bogen ’Knæk sukkertrangen’ Charlotte Hartvig mener, at danskerne skal være bedre til at spise sukkerfrit, og det glæder hende, at der nu er kommet mere fokus på sukker frem for fedt, som i mange år har været udnævnt til den helt store synder: - Der er ingen grund til at være ’fedtforskrækket’. Umættede fedtsyrer, som man f.eks. finder i nødder og avocado, giver et stabilt blodsukker og en langvarig, stabil mæthed, siger hun. I dag har 306.638 danskere diabetes, mens ca. 420.000 lever med en hjerte-kar-sygdom. Fremskrivninger viser, at tallene vil stige, bl.a. på grund af vores usunde kostvaner og for lidt fysisk aktivitet. Den danske hyggekultur Der er flere grunde til, at mange danskere har svært ved at styre deres forbrug. En af dem er det skjulte sukker i mange madvarer, men også den danske ’hyggekultur’ får en del af skylden, når man spørger eksperterne: - Når man vil det godt for sine nærmeste, er

der ofte slik til børnene og alkohol til de voksne. Det er sjældent, at vi hygger os med frugt og grønt. Det er en kultur, der - set fra et sundhedsmæssigt synspunkt - ikke er særlig hensigtsmæssig, og som er svær at ændre, siger seniorrådgiver Jeppe Matthiessen. Alligevel er der også gode tendenser at spore ifølge klinisk diætist Anke Hagen ved Diætisterne på Frederiksberg: - Jeg oplever, at folk er mere bevidste om, hvad der er sundt, og at den bevidsthed vokser. Jeg tror ikke altid, det er viljen, der mangler, men mere manglende viden om, hvor meget sukker der er plads til i en fornuftig kost. Til at finde de mindre sukkerholdige produkter kan nøglehulsmærket være et rigtig godt værktøj, siger hun. At det kan være svært at nedsætte sit forbrug af sukker, vidner flere studier om. Amerikanske undersøgelser har f.eks. afsløret, at rotter og mus bliver afhængige af sukker på linje med ko-

kain.

5


Jeg spiser et kilo slik om dagen Torben Bagge Heidi Pedersen Spejlæg til morgenmad. Ikke det, der steges på panden, men dem fra Haribo. Sådan kan 32-årige Tanya Vinther godt finde på at begynde dagen: - Jeg spiser slik hele døgnet. Så føler jeg, at min krop kommer i balance. Hvis ikke Tanya Vinther får sine daglige rationer af skumfiduser og Twix - nemt op til et kilo om dagen brederreder uroen sig hurtigt: - Jeg kan blive helt desperat. Jeg tror, man godt kan sammenligne det med et alkoholmisbrug, siger Tanya Vinther, der bor i Holstebro sammen med sin kæreste. Sommetider kan hun finde på at stå op midt om natten for at lede efter slik i skabene. Og hvis ikke favoritterne – vingummi og chokolade – er til rådighed, kaster hun sig i stedet over ’noget mindre spændende’ som bolsjer og karameller. Tanya Vinther vejer 86-87 kg. I løbet af de seneste otte år har hun taget 30 kg på. Det går hende på, at hun ikke kan styre sin trang til søde sager. For tiden er den særlig slem, fordi hun ikke har noget arbejde og dermed mere tid. - Jeg har talt med mange diætister i løbet af de seneste år, og de har givet mange gode råd, som f.eks. at man skal spise mange små måltider for at holde sit blodsukker stabilt. Men det er ikke noget, der har virket. Jeg føler ikke, jeg kan lade være med at spise slik, siger Tanya Vinther.

6


Oven i slikket kommer kager i løbet af dagen og noget is om aftenen. På månedsbasis kan det let løbe op i 2.500 kr. eller mere. Blodpropper Hun har netop fået besked fra lægen om, at hun har tegn på type 2-diabetes. Hun har allerede haft to blodpropper i benene på grund af åreforkalkning. - Jeg vil gerne have et langt liv, men det tror jeg ikke, jeg får, hvis jeg bliver ved på den her måde. Jeg kan godt blive lidt flov over, at jeg spiser så meget, og jeg ved jo godt, at jeg ikke kan tabe mig, så længe jeg bliver ved. Det er bare lidt svært at regne ud, hvad man skal gøre.

Tanya Vinthers dagsration (en typisk dag) Morgenmad: 5-7 stk. vingummi, en kop kaffe, nogle Twix (chokoladebarer, red.), yoghurt med jordbærsmag, lidt wienerbrød

Formiddag: En håndfuld vingummier og nogle Twix Frokost: To skiver rugbrød med spegepølse og æg. Eftermiddag: En skål med slik Aftensmad: Frikadeller, kartofler og sovs. Aften: En liter is til at dele med kæresten samt slikskål med vingummi og chokolade. Nat: Sommetider slik fra skabe og skuffer.

7


TAG EN KOLD TYRKER Afvænning 1

En række slankeeksperter anbefaler den ’sukkerafhængige’ at tage en kold tyrker - at kvitte det store sukkerforbrug her og nu. I stedet for at trappe ned langsomt. Her er nogle råd, der kan gøre det lettere:

1. Spis hovedmåltider rige på protein og sundt fedtstof. Det sikrer et mere stabilt blodsukker. Det kan f.eks. være en hel dåse tun oveni grøntsagerne og MINDST to spiseskefulde olivenolie.

2. Spis hver tredje time for at stabilisere dit blodsukker. Begynd altid med en proteinrig morgenmad. Spis mange magre og mættende proteiner som magert kød, ost, fisk og skaldyr. Det stabiliserer blodsukkeret.

3. Til dessert: Nettet vrimler med sukkerfrie opskrifter på både kager og desserter. Find dem f.eks. på hjemmesider med kuren LCHF (Low Carb High Fat). Pas dog på skjult sukker i f.eks. dadler og rosiner. 4. Sørg for at have noget sukkerfri tyggegummi eller lakrids parat, som kan tilfredsstille den søde tand. 5. Sørg for at holde pauser i arbejdet. Så det måske ikke bliver helt så nødvendigt at hælde sukker på hjernen, fordi man har kørt for hårdt på i lang tid. 6. Gør noget, der stimulerer de samme områder i hjernen, som sukker gør. Det kan være motion, sex, latter, yoga - alt, hvad der kan give ro og velvære.

Kilde: Klinisk diætist Charlotte Hartvig, kostklinikken Immanuel o.a.

8


SIG LANGSOMT FARVEL TIL SUKKERET Afvænning 2

Skift langsomt de usunde vaner ud med mere sunde. Det er den eneste sikre vej ud af sukkerafhængigheden, lyder rådet fra ernæringsforsker Per Brændgaard. - Når man forbyder sig selv at spise sukker, stiger trangen til at spise sukker som regel. Man kan måske godt holde sig helt fra det i 14 dage, men så ’falder man i’ og ender med at spise endnu mere sukker end før, man besluttede at tage ’en kold tyrker’. Det er dokumenteret i talrige ernæringspsykologiske undersøgelser, at når man forbyder sig selv at spise noget, som man har lyst til, så stiger lysten til lige præcis det, siger Per Brændgaard.

og man undgår pludselige tilbagefald. Små skridt kan på den måde føre til meget store ændringer. Det tager bare længere tid, siger Per Brændgaard, der i sin nye bog ’Slankekurs’ giver gode råd om, hvordan man kvitter sukker. Her er nogle af hans gode råd: 1. Begynd med at gøre noget andet for at stresse ned, før du spiser sukker, f.eks. ligge passivt foran fjernsynet i en halv time.

En ’små skridt’-strategi er løsningen:

2. Mærk efter, om det egentlig er sukker, du hungrer efter, inden du kaster dig over det – måske er det søvn eller selskab, du egentlig har behov for nu.

- Når man vænner sig gradvist til de sundere valg, kan systemet nå at følge med,

3. Spis et stykke slik mindre, end du plejer hver dag. Gradvist mindre og mindre.

9


4. Erstat sukker med tørret frugt på dine havregryn, i hjemmebagte i kager, spis dette i stedet for slik, osv. 5. Vælg light sodavand i stedet for sukkerholdig sodavand. 6. Skift til chokolade med højere kakaoindhold. 7. Lad dig ikke forføre af kvantumsrabatter på slik og kager. 8. Køb mindre størrelser end du plejer, f.eks. en lille slikpose etc.

10

9. Hæld slikket op i en lille skål eller anret et stykke kage på en tallerken, inden du spiser det. Hold resten uden for syns- og rækkevidde. 10. Lad være med at gøre andet end at spise, når du spiser. Lad være med at se fjernsyn osv. En ting ad gangen. Hvis noget andet tager din opmærksomhed imens, fylder du dig mere - også med de sukkerholdige ting, viser forskning. Kilde: Den nye bog ’Slankekurs’ af Per Brændgaard


11


Få dine kilo til at rasle af Fibramin indeholder den første EUgodkendte plante, som med dokumenteret effekt, bidrager til vægttab, når det indtages som del af en energireduceret kost.

Du kan kun tabe dig, hvis du forbrænder flere kalorier, end du indtager. Sådan er det. Alligevel findes der en slags genvej til vægttab, hvor du sætter følelsen af sult og lysten til at spise, på stand-by. Fibramin er et helt nyt naturmiddel, som indeholder den første EU-godkendte fiberplante, der med dokumenteret effekt, kan øge dit vægttab, når du er på slankekur.

Bevist slankeeffekt Idéen bag Fibramin er enkel: Når du føler dig mindre sulten, spiser du mindre. Hver tab-

let indeholder fiberplanten konjakrod, der i maven kan opsuge sin egen volumen hele 200 gange. Du indtager Fibramin-tabletterne sammen med et stort glas vand. I maven opløses tabletterne, og fibrene opsuger vandet, som derved fylder en del af mavesækken. Så får din mave noget at arbejde med, og du får en naturlig mæthedsfornemmelse. Studier har vist, at den effekt gør det meget lettere at tabe sig.

Tab dig – helt enkelt Tag Fibramin-tabletterne en halv time før hvert hovedmåltid. På den måde får du en naturlig mæthedsfornemmelse gennem hele dagen. Så bliver det meget lettere for dig, at forbrænde flere kalorier end du indtager. På den måde får du nemmere ved at tabe dig – helt uden at føle sult.

Bestil nu! 82 30 30 40 eller www.wellvita.dk Prøv Fibramin – 1 måneds forbrug kun kr. 199,Prøv Fibramin i 1 måned til halv pris - kun kr. 199,-. Herefter sørger vores leveringsservice for, at du får tilsendt Fibramin hver måned for kun kr. 199,-. Med vores fordelagtige leveringsservice sikre, vi dig den optimale effekt og bed-

12

ste pris. Husk du kan holde pause eller stoppe leveringerne, når du ønsker det. Bestil på telefon 82 30 30 40 alle hverdage fra kl. 8.00 - 16.00 eller på www.wellvita.dk.


Sådan virker Fibramin

Den væske du indtager med Fibramin-tabletterne opsuges af det specielle fiber, og fylder en del af mavesækken, og gør dig derved hurtigere mæt.

Mad Mad

Fibramin

ET GODT TILBUD

19900

Spar 120,-

Direkte til din postkasse Fibramin leveres direkte i din postkasse, så du undgår turen til posthuset. I pakken er der vedlagt et girokort, som du betaler senest 14 dage efter modtagelsen. Der tillægges kr. 39,- i porto pr. forsendelse.

TRUSTPILOT

10 Perfekt 9.0 af

13


SUKKER KET 20 sundhed

MANDAG 3. FEBRUAR 2014

Redigeret af Paul Vensman

– ELS OG HADET

Smagsløgene aktiveres, og maden blandes med spyt. Kort efter at sukkeret rammer tungen, sendes signal til hjernen om, at du nu spiser noget sødt.

De største producenter af sukker findes typisk i tropiske klimaer i Brasilien, Cuba, Indien og Mexico. Før man lærte til moderne fremstillingsmetoder af sukker, pressede inderne den lidt grumsede saft ud af sukkerrørene eller suttede på dem som en form for slikkepind. Senere fandt de ud af at koge sukkersaft fra rørene ind til krystaller og derved fremstille en slags fast sukker.

CENTRALNERVESYSTEMET

Forskning viser, at sukker kan binde sig til receptorer i centralnervesystemet, hvor det har en smertestillende virkning. Babyer, som har fået sukkervand, føler mindre smerte og er langt roligere end babyer, der kun får vand, viser forsøg.

HAR DU SUKKER PÅ HJERNEN? Sådan påvirkes du

SUKKERETS HISTORIE

Under Napoleonskrigen (1803-1815) spærrede Napoleon for de oversøiske handelsveje, så man ikke kunne importere råsukker til Europa. Som erstatning fandt man ud af, at det var muligt at udvinde sukker af sukkerroer. Over halvdelen af det sukker, der produceres i dag, stammer dog stadig fra sukkerrør.

Hypothalamus regulerer bl.a. appetit, væskebalance, fedt- og kulhydratomsætning. Når vi spiser sukker, frigøres dopamin n i visse dele ele af el hjernen.. Dopamin in opfattess som en 'belønning' af hjernen.. SSukker Hypothalamus h påvirkerr b p beløn beløn-ningscentret n ntret på samme måde som mange sa beroligende b ende medikamenter og narkotiske stoffer. n

MUNDEN

Vi har svært ved at undvære det det. Det giver os et 'sus' af velbehag. Men samtidig mærker vi et strejf af dårlig samvittighed, når vi spiser løs Inden opdagelsen af sukkeret, der udvindes fra enten sukkerrør eller -roer, spiste vores forfædre bl.a. honning og dadler for at opleve den lykkeagtige tilstand i kroppen. Selve sukkerets historie rækker mere end 3000 år tilbage i tiden. Det kom først til Europa omkring år 1100 og blev udbredt blandt den brede befolkning omkring 1700. Indtil da var det forbeholdt de rige.

HJERNEN

BLODOMLØBET

Sukker opfattes som 'dejligt', fordi det så hurtigt optages af hjernen. Øget blodsukker kan føre til hurtigere omdannelse af tryptofan til serotonin, som gør, at vi føler os tilfredse. Men nedturen bliver mindst lige så voldsom en times tid senere, når blodsukkeret fjernes fra blodcirkulationen.

LEVEREN

Sukker er en kemisk blanding af glukose (druesukker) og fruktose, De er bundet sammen, men skilles i tarmsystemet. Både glukose og fruktose omsættes i kroppen, men de tager forskellige veje gennem fordøjelsen. Mens størstedelen af glukosen forbrændes i musklerne og alle kroppens celler, går fruktosen til leveren. Her lagres overskuddet som fedt. Et højt forbrug af sukker kan påvirke fedtstofskiftet og i værste fald ødelægge leveren.

SUNDHEDSSTYRELSENS ANBEFALINGER

MAVESÆKKEN

Maks. indtag af tilsat sukker pr. dag (forudsat at du er fysisk aktiv, dvs. 60 min/dagen + høj intensitet 20-30 minutter x 2 ugentligt) Kvinder over Piger 11-14 år: Børn 0-3 år: O gange pr. dag 15 år: Maks. Maks. 50 gange pr. dag Børn 3-6 år: Maks. 55 gange pr. dag Drenge 11-14 år: 40 gange pr. dag Mænd over 15 år: Maks. 60 gange Børn 7-10 år: Maks. Maks. 70 gange pr. dag pr. dag 50 ggange pr. dag

Der tilsættes mere væske, og pH-værdien sænkes ved, at der nu aktiveres mere mavesyre (saltsyre).

BUGSPYTKIRTLEN

Der udskilles insulin som svar på sukkerindtaget, og der sendes signaler til fedtcellerne om at optage fedt fra blodet og lagre det.

DE TOMME KALORIER

Sukker indeholder kun energi (kalorier). I modsætning til frugt, som ud over deres naturlige sukkerindhold også indeholder vitaminer, mineraler og fibre. Hvis maden indeholder for mange tomme kalorier, optager de pladsen for sundere madvarer, og der vil være en risiko for, at man ikke får dækket sit behov for vitaminer og mineraler. Det anbefales, at en sund kost højst bør indeholde tilsat sukker svarende til 10% af kostens energiindhold.

FARESIGNALERNE

1 14

Du udvikler tolerance. Kroppen vænner sig til et stadigt højere forbrug.

TARMENE

Sukker optages fra tyndtarmen. Her udskilles stoffer, som stimulerer udskillelsen af insulin og dæmper appetitten.

2

Du får abstinenser. Suget og behovet for de søde sager vokser. Du føler behov, selv om du næsten lige har spist noget sukkerfyldt.

3

Du mister kontrol. Selvbeherskelsen forsvinder. Ligger der en n pose slik på bordet, skall du bare tømme den.


sundhed 21

MANDAG 3. FEBRUAR 2014

Test dig selv Er du sukkerafhængig?

1

Får du det bedre af at spise slik, hvis du er i dårligt humør?

8

Tænker du på sukker eller dessert, selvom du ikke er sulten?

A) Altid

A) Altid

B) Sommetider

B) Sommetider

C) Aldrig

C) Aldrig

2

Får du det bedre af at spise hurtige kulhydrater (f.eks. brød, pasta, kartofler), hvis du er i dårligt humør? A) Altid B) Sommetider C) Aldrig

3

Får du dårlig samvittighed over den mængde kulhydrater eller søde sager, du indtager? A) Altid B) Sommetider C) Aldrig

4

Er du ude af stand til at fejre en fødselsdag eller anden festlig lejlighed uden at skulle spise noget sødt? A) Altid

9

Kan du komme igennem dagen uden en kop kaffe med sukker, en kop kakao, sodavand, saftevand eller en eller anden form for energidrik? A) Altid B) Sommetider C) Aldrig

SÅDAN PRODUCERES SUKKER:

10

Kapitulerer du ud på eftermiddagen og går på jagt efter noget sødt, du kan spise eller drikke, og som vil hjælpe på din sukkertrang? A) Altid B) Sommetider

SUKKERRØR

C) Aldrig

Dyrkes i varme egne. Sukkerrøret, der er en 4-6 meter høj græsart, høstes, før planten går i blomst. Væksten standser efter 10-12 mdr.

11

Får du hovedpine/humørsvingninger eller andre symptomer, hvis ikke du spiser sukker?

B) Sommetider

A) Altid

C) Aldrig

B) Sommetider C) Aldrig

5

Har du prøvet at skære ned på dit indtag af sukker? A) Altid B) Sommetider C) Aldrig

6

Har du prøvet at skære ned på dit indtag af kulhydrater? A) Altid B) Sommetider C) Aldrig

7

Spiser du søde sager i smug, eller lyver du om, om hvor meget sukker du spiser? spis A) Altid B) Sommetider C) Aldrig Tekst: Torben Bagge, Heidi Pedersen

SUKKERROER Dyrkes i tempererede egne og er råmateriale for sukkerproduktion i Danmark. Frø sås i marts. Smagen og udseende af hvidt sukker er ens for rør og roer.

12

Sørger du for at have slik og søde sager i huset eller andre steder? A) Altid B) Sommetider

HØST

C) Aldrig

RESULTAT FLEST A’er: Du er afhængig af sukker, og det kan være skadeligt for dit helbred. Det vil være en god ide at skære ned på dit forbrug. FLEST B’er: Du spiser for meget sukker. Men ved at skære ned på dit forbrug kan du undgå at blive fuldstændig afhængig.

Sukkerroerne i Danmark høstes fra september til oktober. Det bliver til ca. 400.000 ton sukker årligt.

PRODUKTION

FLEST C’er: Du klarer dig fint og har styr på dit sukkerforbrug.

Efter rensning og snitning af roerne begynder forarbejdning på sukkerfabrikken: I grove træk koges, centrifugeres og tørres, før de ender som hvidt sukker.

MERE NÆSTE SIDE

GRAFIK: Fagerheim/Öberg/Kilde: Nordicsugar.com Foto: Iris

NATION AF SUKKERGRISE NA Hv dansker, stor som lille, Hver sp spiser i gennemsnit over 41 kg su sukker om året. Det er mere end 10 gram om dagen. 100

4

Du forsømmer andre ting. Sukkerafhængigheden er total. Du tænker nærmest konstant på slik, kager, is og andre søde sager. Det går ud over koncentration og arbejdsevne, kan mærkes på økonomien, og måske har det også sociale konsekvenser.

5

Du ved, det er skadeligt, men magter ikke at bryde den onde cirkel. Det høje sukkerforbrug øger i sidste ende risikoen for bl.a, diabetes, hjerte-karsygdomme, overvægt og fedme, Men sukkertrangen er for stærk til, at det får dig til at stoppe.

15


22 Sundhed

Se hvor meget sukk MANDAG 3. FEBRUAR 2014

Redigeret af Jacob Poulsen og Klaus Moe

Wienerbrød, 4 tsk.

Yoggi drikkeyoghurt med hindbær og blåbær (330 ml), 6,5 tsk.

Kellogg’s All Bran (skål uden mælk), 3,5 tsk.

Activa laktosefri yoghurt med jordbær (125 g), 4 tsk.

Tørret abrikos, (en håndfuld), 3 tsk.

Spinat (en skål), 1/4 tsk.

Hindbær (en håndfuld), 3 tsk.

Malaco Familieguf (900 g), 130,5 tsk.

Twix chokoladebar (85 g), 9,75 tsk.

Kinder æg (1 stk), 2,5 tsk.

Filur sodavandsis, 2 1/4 tsk.

Pære (1 stk), 3 tsk.

Magnum Classic, 6 1/4 tsk.

Honning (1 spsk), 3 tsk.

Tørret frugtmix (en håndfuld), 6 tsk.

Lossepladsen (170 g), 37,75 tsk.

Haribo Matador Mix (170 g), 20,5 tsk.

Vindrue (en håndfuld), 1,5 tsk.

Twister is, 3 tsk.

Bagel, 1,2 tsk.

Hvidt toastbrød (1 skive), 1 tsk.

16

Banan (1 stk), 7 tsk.

Cantaloupe-melon (en halv), 6 tsk.

Sød kartoffel (en stor), 25 tsk.

Blåbær (en håndfuld), 1/2 tsk.

Toblerone mælkechokolade (400 g), 56 tsk.

Samba flødebolle (19,2 g), 2 tsk.

Chokofant (27 g), 4 tsk.

Mariekiks (3 ruller ialt 600 g), 28,5 tsk.

Panda lakrids (400 g), 50 tsk.


Sundhed 23

ker du faktisk spiser MANDAG 3. FEBRUAR 2014

Innocent Smoothie med jordbær og banan (250 ml), 6,5 tsk.

Fanta (1/2 l) 12,5 tsk.

Avocado (1 stk), 1/4 tsk. Sun Maid rosiner (en lille snack-pakke), 7 tsk. Quinoa, (en skål). 1/4 tsk.

Coca-Cola (1/2 l), 12,5 tsk.

Olivenolie (1 flaske) intet sukker Økologiske fuldkornskiks (200 g), 12,5 tsk. Rynkeby saft (1 glas), 5 3/4 tsk. Aubergine (1 stk), 1/2 tsk

Vodka tonic (et glas) 3 tsk.

Baileys (30 ml.), 1,5 tsk.

Økologisk Drikkeklar Hyldeblomst (330 ml), 8 tsk.

Æble (1 stk), 3 tsk.

Sojasauce (1 spsk.), 1/4 tsk.

Mandler (en håndfuld), 1/3 tsk.

Pasta (en skål), 1/2 tsk.

Smarties chokoladeknapper (216 g), 34 tsk.

Vodka tranebær drik (et glas) 6 tsk.

Croissant, 1 tsk.

Trope Berry nøddebar (35 g), 3,25 tsk.

Rødvin (stort glas), 1/4 tsk. Tørret ananas (100 g), 9,75 tsk.

Heinz Baked Beans (en dåse), 5 tsk.

• Sådan gjorde vi

Anvendte måleenheder: 4 gram sukker: 1 tsk. En skål: 100 gram Et glas: 200 ml Stort glas; 250 ml

Heinz tomatketchup (1 spsk), 1 tsk.

Thise skyr med skovbær og tranebær (140 g), 2,75 tsk.

Økologiske minispeltkiks (150 g) 6,75 tsk.

Risifrutti med kirsebær (175 g), 3,5 tsk.

Tør hvidvin (stort glas), 1/4 tsk.

BT-research: Eva Østergaard, Torben Bagge og Heidi Pedersen Kilder: Tandlægeforeningen, Fødevarestyrelsen, DTU, The Times. Foto: Tandlægeforeningen

17


Få meget mere indhold på PLUS for 29 kr. per måned Vi publicerer nye guider hver eneste dag året rundt om: Rejser Sundhed

Slank

Se mere på bt.dk/plus eller b.dk/plus Privatøkonomi 18

Motion

Slip af med sukkertrangen preview