Page 1

Foto: Scanpix

Guide

December 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

Sådan får du trænet – selvom du er alene

Styrk dit liv med Chris MacDonald


Sådan får du trænet – selvom du er alene

Det kan være rigtig svært at holde fast i træningen, hvis du mangler støtte eller møder modstand fra din familie. Er du den eneste, der træner hjemme hos jer, så lær her, hvordan du får trænet alligevel

Af Line Felholt i samarbejde med Chris MacDonald Dyrker din partner ikke motion, vil det være endnu mere op ad bakke for dig at få det gjort. - Vores nærmeste har en voldsom indflydelse på, om vi får dyrket motion eller ej. Selvfølgelig er der mennesker, som træner, selvom de er omgivet af folk, der ikke gør. Men det er mennesker, der har nået at etablere en vane, før de kom ind i de her omgivelser uden træning. For alle andre er det voldsomt svært at etablere en sund livsstil, hvis de nærmeste ikke følger med, siger Chris MacDonald. Motion er noget, vi i høj grad nedprioriterer på hinandens vegne. Især i en travl julemåned som december, hvor kalenderen i forvejen er fuld.

2

- Det er bemærkelsesværdigt, hvor ’gode’ vi er til at nedprioritere motion. Men motion bør ikke være et spørgsmål om luksus. Det er essentielt for vores sundhed og velbefindende. Og ting, der er essentielle, bør ikke kunne stryges fra kalenderen. Det skal ligge helt i toppen af prioriteringslisten og bør ikke være til forhandling i et parforhold, mener Chris MacDonald. Men den manglende støtte derhjemme kan faktisk bruges strategisk – så den alligevel hjælper dig. - I stedet for at sige, at partneren eller familielivet gør det håbløst for dig at træne, så brug det til at huske, hvor vigtige de er for din træning. Find ud af, hvordan du får din partner med ud at motionere eller find dig en træningsmakker. Det handler om at undgå at gøre det solo, lyder det fra Chris MacDonald.

Chris MacDonald kommer oprindeligt fra USA, men har boet i Danmark siden 1999. Han er uddannet cand. scient. i human fysiologi og er grundlægger af koncepterne Sundhed i Balance og Strong Body - Strong Mind. Hver uge skriver han i BT om, hvordan du styrker dit liv både fysisk og mentalt.

3


3 TIPS

Sådan får du dine nærmeste med 1. ’Tving’ dine børn

Motion er ikke en straf. Dine børn vil måske opfatte det sådan. Men en dag vil de takke dig. Der er intet vigtigere her i livet end at give gode vaner videre til vores børn. Motion er en vane, som du har et decideret ansvar for at give videre. Derfor skal du først og fremmest gå forrest ved selv at motionere, og dernæst skal du turde sætte krav til dine børn om, at de også gør det. Af sted med dem!

2. Overbevis din partner

Det kan være lidt sværere at tvinge din partner af sted. Men det er heller ikke den mest effektive metode. Viden er noget af det mest motiverende, der findes. Så sørg for at samle den rigtige viden om, hvorfor det er så vigtigt, at I motionerer, så I kan tale om det som noget faktuelt og ikke som en karakterbrist.

3. Ros dem

På engelsk hedder det ’encouragement’ – opmuntring. I det ord findes ordet ’courage’, som på dansk betyder mod. Når du opmuntrer din partner eller dine børn til at dyrke motion, giver du dem mere mod – og dermed gåpåmod. Masser af opmuntring, anerkendelse og ros både før, under og efter træning gør underværker for motivationen.

4

Li

Det e vss til s livsst r videnska mit ter il s be som b mit ter. Et s ligt bevist, t a l Engla ev offentli udie fra 20 t ggjor nd Jo 0 7, t u viser, at din rnal of Me i New dicine risiko over v , fo æ proce gtig øges r at blive n t , hv me d er ove is din par tn 37 r v æg tig. er

5


’Løbesko og grøntsager bliver lagt på hylden i julen’ UGENS TEMA: Undskyldninger Velkommen til en tilfældig vinterdag i mit liv. Klokken er 16.00. Jeg sidder i min lejlighed og overvejer. Skal, skal ikke? Der er et par timer til, at jeg skal ud at holde et aftenforedrag. Jeg har udskudt ’det’ hele dagen og jeg burde egentlig bare sparke mig selv i røven og få krydset dagens ’to do’-opgave af – træning. Men mit dovne instinkt er meget stærkt i dag. Det er koldt, mørkt og trist udenfor og min kæreste er lige kommet hjem og jeg vil egentlig hellere hygge med hende i vores varme lejlighed.

Undskyldningerne er mange... Heldigvis kender min kæreste mig rigtig godt og da hun finder ud af, at jeg endnu ikke har gjort dagens gode gerning, så bruger hun sin unikke kvindelist og siger: ’Tror du ikke, at det er en god idé at løbe en tur inden dit foredrag? Det plejer at give dig så meget god energi – fysisk og mentalt - og hvis du gør det nu, kan vi lige nå at hygge inden du skal af sted. Den lille opfordring eller rettere opmuntring betyder, at jeg rent faktisk får dagens træning i hus, selvom oddsene var nærmest ikke eksisterende. Mere skal der ofte ikke til! For rigtig mange mennesker er årsti

6

holde fast i sine sunde strategier/vaner, hvis ens partner står med korslagte arme og siger: Seriøst?!? Har du virkelig tænkt dig at løbe, inden vi skal til juletræsfest og vi skal også til julefrokost i aften, så hvad havde du egentlig forestillet dig…? Så i en travl juletid vil jeg gerne opfordre jer alle: Vær bevidst om, hvordan I påvirker mennesker omkring jer, for det betyder alverden. Vælg med omhu. Jeg vælger opmuntring og opbakning i december, så der også bliver plads til mine løbesko. Hvad vælger du? Stay strong, stay graceful!

den, julens travlhed og dermed mangel på tid ikke den mest optimale kombination, hvis sundheden skal holdes i balance. Løbesko, grøntsager og de sunde strategier bliver lagt på hylden, så der kan blive plads til julefrokoster, julegaveindkøb og julehygge. Og det skal der naturligvis også være plads til, men det ene udelukker vel ikke det andet, og det er min erfaring, at vores omgivelsers opmuntring og opbakning betyder meget, især når vi har travlt. Det kan eksempelvis være svært at 7


GUIDE

Sådan holder du fast trods modstand 1. Print en liste

Begynd med at skrive en liste over de ting, du prioriterer i dit liv. Skriv motion ind et sted i toppen, print listen ud og hæng den op et sted, hvor du dagligt ser den. Den visuelle ’reminder’ er god til at minde dig og dine nære om, hvor vigtigt motion er i dit liv.

2. Afsæt tiden

Skriv ned i din egen men i høj grad også din partners kalender, hvornår du skal træne. Præcis som du gør, når du skal ud med en veninde eller til et aftenmøde. Det er med til at understrege, at din træning er en fast aftale, du har med dig selv og dine nære.

3. Forpligt dig

Forpligt dig, forpligt dig, forpligt dig. Det kan ikke sige for mange gange, hvor afgørende det er, at du forpligter dig i forhold til din træning. Du kan forpligte dig på mange måder, men den allermest effektive er over for andre. At leve op til andres forventninger er en kæmpe motivationsfaktor. En metode er at vælge en holdsport.

4. Brug apps

En anden metode er at gøre brug af en app, der følger dig som en slags træningspartner. Trackingsystemer som Endomondo og Nike+ hjælper dig med at sætte mål for din træning samtidig med, at de følger dine fremskridt. Vælg en app, der giver dig mest mulig feedback – og som sparker dig bagi ved at sende dig en sms, hvis du ikke kommer ud at træne som planlagt.

8

9


5. Skab et helle

Træning er ikke kun en fysisk aktivitet, det er også et frirum, som du besøger nogle gange om ugen. Dit helt personlige hellested. Husk dig selv – og dine nære – på, at det er din tid. Ligesom det er personlig kvalitetstid at sætte sig ned og læse endnu et par kapitler i en god krimi.

6. Del dit overskud

Når du holder fast i din træning og dit frirum, vil payoff’en blandt andet være større overskud fra din side. Husk at dele det med dine nære ved at være mere til stede, når du er sammen med dem. På den måde høster de også frugterne af din alenetid, og det vil motivere dem til at bakke dig op.

7. Giv din

partner alenetid

Husk også at betale tilbage for de timer, du tager for dig selv, ved at give din partner præcis samme friheder. ’You give a little, you get a little’. Hvis du ’får lov’ til at træne – også her i den travle juletid – så sørg for, at din partner også får friaftener.

10

Sådan får du trænet selvom du er alene - preview  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you