Page 1

Foto: Scanpix

Guide

Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

1sid4er Hold din vægt stabil 10 sunde vægtråd


INDHOLD: Tykke på skrump dør for tidligt.............................................. 4-5 ’Jeg har sluttet fred med min badevægt’.......................... 8-9 Overvægt i Danmark............................................................. 10-11 Hold din vægt stabil.................................................................12-13 Fødevarestyrelsens 10 kostråd.............................................. 13

PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 København K, Mail: plus@bt.dk, Web: www.bt.dk/plus og www.b.dk/plus, Ansv. chefredaktør: Olav Skaaning Andersen, Redaktør: Mette Bernt Knudsen, Bemærk: Der kan være omtalt forhold, der ikke længere er gældende. Se udgivelsesdato på forsiden af publikationen.

2


3


TYKKE PÅ SKRUMP Chokerende tal: Raske overvægtige risikerer at dø før tid, hvis ikke de holder en stabil vægt, viser ny dansk forskning Heidi Pedersen hped@bt.dk Torben Bagge bagge@bt.dk For en stor gruppe ellers raske overvægtige kan slankekure betyde, at de får et kortere liv, viser en helt ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse. Du skal styre langt uden om alle former for slankekure, hvis du vil undgå en for tidlig død. Sådan lyder det kontante råd i den nye rapport ’Skal overvægtige tabe sig?’ fra Vidensrådet, der går stik imod den gængse opfattelse om, at det er sundt for overvægtige at tabe sig. Paradoksalt nok konkluderer rapporten, at der er 15 pct. højere dødelighed blandt raske overvægtige (det vil sige folk med et BMI 25-30, red.), der taber sig, sammenlignet med de raske overvægtige, der bevarer vægten.

Tager på igen

Den nye, kontroversielle viden understreger behovet for, at man derfor ikke skal have fokus på at tabe sig, men i stedet fokusere på en sund livsstil. Det fortæller professor ved Aarhus Universitet Kim Overvad, der er en af forskerne bag rapporten:

4

- For denne gruppe er det bedst ikke at kaste sig ud i en masse kure for at tabe sig. De risikerer blot at tage det hele på igen, fordi kuren ikke blev fulgt af blivende livsstilsændringer. De skal lægge badevægten og målebåndet til side og i stedet koncentrere sig om, hvordan de lever et liv med sunde kostvaner og fysisk aktivitet, siger professoren. Forskerne ved endnu ikke med sikkerhed, hvorfor vægttab øger dødeligheden blandt overvægtige. Men en mulig forklaring kan netop være den måde, som vægttabet er opnået på, og om man svinger i vægt efter vægttabet. Samtidig er der risiko for, at man ved vægttab taber gavnligt fedtvæv omkring bagdel og lår eller muskelmasse i stedet for det skadelige fedt på maven. Kim Overvad understreger dog, at vægttab er godt, hvis man har udviklet tegn på sygdom - som for eksempel forhøjet blodtryk og tegn på type 2-diabetes - og dermed ikke er ’rask overvægtig’. I sådanne tilfælde kan vægten nemlig have indvirkning på, at sygdommen forværres.

der bogen ’Slankekurs’, hilser den nye viden fra Vidensrådet velkommen: - Nu ved vi med 100 pct. sikkerhed, at man skal gå gradvist frem, hvis man gerne vil opnå et sundt og varigt vægttab. Man skal indstille sig på, at man skal være på ’kur’ resten af sit liv, hvor man tager små skridt ad gangen ved at vælge noget sundere, end det man plejer, siger Per Brændgaard, der dog godt kan forstå, hvis man som overvægtig risikerer at blive en smule forvirret over det nye budskab: - Man må gerne tabe sig, hvis man er rask overvægtig. Men man skal gøre det ved at efterleve Sundhedsstyrelsens anbefalinger om fysisk aktivitet og Fødevarestyrelsens kostråd. Man skal virkelig passe på med at følge alle mulige kure. De gør nemlig ofte, at kroppens fedtdepoter har svært ved at følge med, fordi man taber sig hurtigt. Det kan føre til, at fedtet sætter sig de forkerte steder på kroppen, når man tager på igen efter hver kur- f.eks. omkring organerne, hvor de forvolder skade, siger han.

Små skridt ad gangen

Stigende overvægt

Ernæringsekspert Per Brændgaard, der i næste uge udsen-

I dag er en stor del af den danske befolkning overvægtige.


P DØR FOR TIDLIGT 54 pct. af mændene og 39 pct. af kvinderne har et BMI på over 25. Tallene er steget markant siden 2. Verdenskrig og stiger fortsat. Professor Kim Overvad betegner overvægt som ’et stort samfundsproblem’:

- Det ideelle ville være, hvis overvægt ikke opstod overhovedet. Men det kan være svært med den livsstil, som mange af os fører med sidestillende arbejde og for meget stress, siger Kim Overvad.

5


Få dine kilo til at rasle af Fibramin indeholder den første EUgodkendte plante, som med dokumenteret effekt, bidrager til vægttab, når det indtages som del af en energireduceret kost.

Du kan kun tabe dig, hvis du forbrænder flere kalorier, end du indtager. Sådan er det. Alligevel findes der en slags genvej til vægttab, hvor du sætter følelsen af sult og lysten til at spise, på stand-by. Fibramin er et helt nyt naturmiddel, som indeholder den første EU-godkendte fiberplante, der med dokumenteret effekt, kan øge dit vægttab, når du er på slankekur.

Bevist slankeeffekt Idéen bag Fibramin er enkel: Når du føler dig mindre sulten, spiser du mindre. Hver tab-

let indeholder fiberplanten konjakrod, der i maven kan opsuge sin egen volumen hele 200 gange. Du indtager Fibramin-tabletterne sammen med et stort glas vand. I maven opløses tabletterne, og fibrene opsuger vandet, som derved fylder en del af mavesækken. Så får din mave noget at arbejde med, og du får en naturlig mæthedsfornemmelse. Studier har vist, at den effekt gør det meget lettere at tabe sig.

Tab dig – helt enkelt Tag Fibramin-tabletterne en halv time før hvert hovedmåltid. På den måde får du en naturlig mæthedsfornemmelse gennem hele dagen. Så bliver det meget lettere for dig, at forbrænde flere kalorier end du indtager. På den måde får du nemmere ved at tabe dig – helt uden at føle sult.

Bestil nu! 82 30 30 40 eller www.wellvita.dk Prøv Fibramin – 1 måneds forbrug kun kr. 199,Prøv Fibramin i 1 måned til halv pris - kun kr. 199,-. Herefter sørger vores leveringsservice for, at du får tilsendt Fibramin hver måned for kun kr. 199,-. Med vores fordelagtige leveringsservice sikre, vi dig den optimale effekt og bed-

6

ste pris. Husk du kan holde pause eller stoppe leveringerne, når du ønsker det. Bestil på telefon 82 30 30 40 alle hverdage fra kl. 8.00 - 16.00 eller på www.wellvita.dk.


Sådan virker Fibramin

Den væske du indtager med Fibramin-tabletterne opsuges af det specielle fiber, og fylder en del af mavesækken, og gør dig derved hurtigere mæt.

Mad Mad

Fibramin

ET GODT TILBUD

19900

Spar 120,-

Direkte til din postkasse Fibramin leveres direkte i din postkasse, så du undgår turen til posthuset. I pakken er der vedlagt et girokort, som du betaler senest 14 dage efter modtagelsen. Der tillægges kr. 39,- i porto pr. forsendelse.

TRUSTPILOT

10 Perfekt 9.0 af

7


’Jeg har sluttet fred med

Marianne Klüver, 59, har sagt farvel til alle yoyo-slankekurene, som hun mener ofte ender med at forkorte livet. Hun har forsonet sig med, at badevægten nogenlunde konstant peger på 130 kilo. Foto: TV2 8


d min badevægt’

Marianne Klüver har droppet de evige slankekure, som hun frygter bare forkorter hendes liv Torben Bagge bagge@bt.dk Heidi Pedersen hped@bt.dk - Jeg har sluttet fred med mig selv – og med badevægten. Ikke flere slankekure, som udpiner kroppen. Hvis jeg var fortsat med kurene, ville jeg være død i dag. Marianne Klüver, 59, kendt fra TV2s succes-serie ’Livet er fedt’, har forsonet sig med, at pilen på badevægten nogenlunde konstant peger på 130 kilo. - Lidt provokerende sagt: Jeg vil hellere dø med bagerens gåsebryst i munden – end en økologisk gulerod. Et liv med evige slankekure, med sort samvittighed og en vægt, der farer op og ned, er hverken morsomt eller sundt. Det er logik for burhøns, at det går hårdt ud over både stofskifte og de vitale indre organer – hjerte, nyrer, lever osv. Man flytter ikke ’ustraffet’ rundt på bjergene af fedt, griner Marianne Klüver, der dog stadig med mellemrum hopper på badevægten for at sikre sig, at pilen ikke laver for store udsving. En opgave, hun dog ikke finder helt let.

Vil ikke leve i askese

- Helt ærligt: Jo federe man er, jo sværere er det at holde vægten i ro. Efter mange år

som svært overvægtig har jeg i dag problemer med bentøjet. Jeg kan ikke gå så langt, før det gør ondt, og oveni har jeg fået problemer med balancen. Jeg har således svært ved at få motioneret nok. Dvs. jeg har lettere ved at tage på.

Hvis jeg var fortsat med kurene, vill ejeg være død i dag Marianne Klüver, 59, kendt fra TV2s succes-serie ’Livet er fedt’ Marianne Klüver forsøger at spise mere fedtfattigt og grønt, men insisterer dog på, at der også skal være plads til det ’usunde’. - Nydelsen er vigtig. Jeg vil f.eks. ikke undvære en god kage. God mad er en vigtig del af det sociale. Jeg vil ikke leve et liv i askese. Det ville harmonere meget dårligt med min grundlæggende karakter. Jeg er en meget glad og udadvendt person, siger Marianne Klüver, der også er overbevist om, at hun har arvet anlægget for at være lidt for rund. - Det genetiske spiller uden tvivl en væsentlig rolle. De fleste i min familie er enten buttede eller direkte fede. Det lader sig ikke sådan ændre. Men oveni er jeg overbevist om, at

overvægt i meget høj grad er resultat af de traumer og belastninger, livet har budt på. Både i barndom og voksenliv. Jeg har tidligere levet i et voldeligt parforhold. Det har helt givet spillet ind. I det hele taget interesserer vi os ikke nok for hjernen, når det handler om fedme, siger den 59-årige pensionist, som var på alles læber, dengang hun var hovedperson i tv-programmet ’Livet er fedt’. - Det var en sjov periode. Den store opmærksomhed, jeg fik på tv, og som jeg stadig sporadisk oplever, gav mig et pænt skud selvtillid, så jeg blev bedre til at forsone mig med overvægten. Jeg kan sige helt ærligt, at jeg ikke frygter at dø af min overvægt. Jeg frygter kun et liv uden glæde og nydelser.

9


OVERVÆGT I DANMARK 54 procent af danske mænd og 39 procent af danske kvinder har et BMI over 25 - dvs. er moderat overvægtige.

54%

39%

MÆND

KVINDER

Svær overvægt er også et udbredt problem: 14 procent af danske mænd og 13 procent af kvinderne har et BMI over 30 - dvs. er svært overvægtige.

14%

13%

MÆND ••kend din BMI

Undervægt: BMI under 18,5

KVINDER

Normalvægt: BMI 18,5- 24,9 Moderat overvægt: BMI 25,029.9 Svær overvægt: BMI 30,0-34,9

10


11


Hold din vægt stabil

10 sund vægtråde

Heidi Pedersen hped@bt.dk Torben Bagge bagge@bt.dk

Vejer du for meget, er en striks slankekur ikke automatisk den gyldne løsning. En ny dansk forskningsrapport slår fast, at risikoen for at dø efter sådan en slankekur er 15 procent højere i sammenligning med overvægtige, som nøjes med at holde vægten. Den nye danske forskningsrapport lægger en bombe under ellers indgroede opfattelser af, hvad slankning gør ved vores kroppe. Per Brændgaard, ernæringsforsker og slankekonsulent for Sundhedsstyrelsen, er fortaler for, at man går langsomt og forsigtigt frem, når de overflødige kilder skal smides. Det har han skrevet om i Sundhedsstyrelsens bog ’Små skridt’, og det er også temaet i en ny bog, ’Slankekurs’, som udkommer 31. okt. (forl. Pretty Ink). Her er nogle af hans nye råd til, hvordan man holder vægten under kontrol.

12

●● Begynd med at give slip på alle slankekure og stresse helt ned. ●● Bevæg dig mindst 30 minutter om dagen, f.eks. i form af rask gang til og fra dine daglige gøremål – øg omfanget af bevægelse gradvist over en periode. ●● Tag små skridt i retning af drikkevarer, der indeholder færre kalorier – f.eks. ved at gå fra caffe latte til sort kaffe, når du er på café, eller ved at vælge kildevand på flaske i stedet for en sukkerholdig sodavand, når du er på tanken. ●● Spis efter din sultfornemmelse (’hullet i maven’), dvs. vent med at gå i gang med et hovedmåltid, til du er tilpas meget sulten, og hold op med at spise, når sulten er væk - og gør noget andet end at spise, når du ikke er fysisk sulten. ●● Tag små skridt i retning af mad, der giver større mæthed og sundhed pr. kalorie, end du plejer – f.eks. ved at spise mere fuldkorn, frugt og grønt og mindre slik og smør. ●● Drik på en ’mindful’ måde, når du drikker øl, vin og drinks – drik hver mundfuld, som

om den er ny, og hold op med at drikke, når den intense nydelse er væk. ●● Ret din opmærksomhed på selve sansningen af maden (altså synet, duften, smagen, følefornemmelsen og lydene), mens du spiser din mad - så mætter den meget mere (uanset hvad du spiser). ●● Indfør ’slankekursen’ gradvist og fokuseret – et trin ad gangen, f.eks. over 12 uger. ●● Du behøver ikke have Xfaktor for at tabe dig. Du skal bare have T-faktor: Tid… vær tålmodig og giv vægten tid til at gå ned. ●● Husk at spise usund og fedende mad indimellem – det er en vigtig del af din samlede kost. Kilde: Cand. scient i human ernæring Per Brændgaard (bogen Slankekurs, der udkommer 31. okt.).


Sundhedsstyrelsen anbefalinger for fysisk aktivitet for voksne: ●● Vær fysisk aktiv med moderat til høj intensitet mindst 30 minutter om dagen ud over almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter ●● Vær fysisk aktiv mindst 2 gange om ugen med høj intensitet i mindst 20 minutter for at vedligeholde eller øge konditionen og muskelstyrken

Fødevarestyrelsens 10 kostråd: 1) Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv 2) Spis frugt og mange grønsager 3) Spis mere fisk 4) Vælg fuldkorn 5) Vælg magert kød og kødpålæg 6) Vælg magre mejeriprodukter 7) Spis mindre mættet fedt 8) Spis mad med mindre salt 9) Spis mindre sukker 10) Drik vand

13


14

Hold din vægt stabil preview  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you