Page 1

MAGAZINE VOOR DE MEDEWERKERS VAN CFE / VERSCHIJNT 4 MAAL PER JAAR / #4-2016

#04

THIS IS HOW WE MAKE THE DIFFERENCE

ON SITE VOORBEELDSCHOOL Volledig passief gebouwd

BRUGGEN BOUWEN Out of Africa – boeiend avontuur

2.000 LEDLAMPEN De bebakening van landingsbanen


START

DE XL-FACTOR

DE WIND IN DE MOLENS Op 18 september 2016 werd het kabelinstallatieschip ‘Living Stone’ te water gelaten in de La Naval scheepswerf in Bilbao, Spanje. Het was Sarah Tommelein, echtgenote van Vlaams viceminister-president en minister van Energie Bart Tommelein, die het schip plechtig doopte. Tideway zal de Living Stone inzetten voor de bouw van windmolenparken op zee. Daarvoor beschikt het schip op het benedendek over twee enorme draaitafels, elk met een capaciteit van 5.000 ton kabel, goed voor meer dan 200 km kabel. Mocht dat niet voldoende zijn, dan is er op het bovendek nog ruimte voor een derde draaitafel met een capaciteit van 2.000 ton. Dankzij een eigen ontwikkelde innovatie kunnen we met de Living Stone sneller kabels leggen dan met eender ander kabelinstallatieschip. De eerste opdracht van de Living Stone is het Hornsea Project Onewindmolenpark op 120 km van de kust van Yorkshire, dat gepland is in het tweede kwartaal van 2017.

10.000 TON KABELCAPACITEIT MEER DAN 200 KM KABEL 3.500 M2 DEKOPPERVLAKTE 100 PERSONEN AAN BOORD

VICKY COSEMANS

Head of Communications

2   CFE ON SITE THIS IS HOW WE MAKE THE DIFFERENCE


IN DIT NUMMER

08 15

12 06

WIN EEN VERBLIJF IN LANDAL PARKS (ZIE LAATSTE PAGINA EN DOE MEE!)

6

8

SAMEN NAAR 2020 H ET PROJECT AMBITION 2020 WERD DEZE LENTE GESTART OM DE TOEKOMST VAN CFE CONTRACTING UIT TE TEKENEN EN KOMT NU ECHT OP KRUISSNELHEID.

BRUGGEN BOUWEN IN DIT NUMMER ZOOMEN WE IN OP NIEUWKOMER CAROLINE, OLIVIER DIE TERUG IN BELGIË IS EN BERTRAND DIE DE FAKKEL AAN EMMANUEL DOORGEEFT.

10

DIEFSTAL PIKKEN WE NIET! HET MATERIAAL OP BOUWPLAATSEN IS EEN FELBEGEERDE BUIT VOOR DIEVEN. OMDAT VOORKOMEN ALTIJD BETER IS DAN GENEZEN: 6 HANDIGE EN NUTTIGE TIPS.

Scan de QR-code en zie zelf hoe de Living Stone te water werd gelaten!

12

HET TEAM VAN LAMCOL 24 UUR MEE MET HET TEAM VOOR EEN BLIK ACHTER DE SCHERMEN BIJ LAMCOL, PRODUCENT VAN HET BOUWMATERIAAL VAN DE TOEKOMST: CROSS LAMINATED TIMBER (CLT).

14

DRIE DIVISIES, TAL VAN NIEUWE VERWEZENLIJKINGEN

F OCUS OP ENKELE STRAFFE WERKEN EN NIEUWE CONTRACTEN.

22

FRISSE WIND DOOR POLEN  MARIUSZ RODAK, DE NIEUWE GENERAL MANAGER VAN BPI POLSKA, PRAAT OVER ZIJN TOEKOMSTVISIE EN HOE DE VASTGOEDSECTOR MEE PROFITEERT VAN EEN GEZONDE POOLSE ECONOMIE.

HEB JE EEN GOED IDEE of een leuke suggestie voor een artikel of wil je reageren op wat je gelezen hebt? Mail naar communication@cfe.be. 3  


SPRAAK MAKERS

SAMEN OPBOUWEND VOORUITGAAN. Na een carrière van ruim 30 jaar, eerst als Financieel Directeur en vervolgens als CEO en bestuurder bij Ackermans & van Haaren – de hoofdaandeelhouder van CFE – kijk ik uit naar een nieuwe uitdaging als voorzitter van de raad van bestuur van CFE. De groep is me niet onbekend, want sinds 1986 zetel ik in de raad van bestuur van DEME. Investeren om competitief te blijven, is een piste die me na aan het hart ligt. Als bestuurder, als ondernemer en als industrieel. Cijfers zijn belangrijk maar ik begrijp ook graag wat er achter de cijfers steekt. Transparantie is onmisbaar om risico’s correct te kunnen inschatten en beheersen, wat de essentie van ondernemen is. Toch zijn het in de eerste plaats de mensen die het succes van een onderneming bepalen. De kennis van onze medewerkers en hun werkcapaciteit, daar heb ik zeer veel respect voor. Het is duidelijk dat er in de groep enorm veel knowhow en ‘métier’ aanwezig is. En passie! CFE heeft een interessante evolutie doorgemaakt en is uitgegroeid tot een sterke, gediversifieerde groep rond drie polen. Zo zijn we in Waterbouw de nummer 1 in de wereld wat betreft de realisatie van offshore windmolenparken. In Contracting maken we het verschil met doordachte, efficiënte processen. En ook in Vastgoedontwikkeling hebben we doorheen de jaren een solide, winstgevende positie uitgebouwd. Bovendien versterkt de ene poot de andere, dat is een mooie troef. Dé vraag voor mij is: hoe kunnen we in soms moeilijke marktomstandigheden vooruit blijven gaan? Niet stagneren en mee evolueren, liefst sneller dan de rest, dat is de ambitie. De sleutelwoorden daarin zijn voor mij: creativiteit, flexibiliteit én inzetten op operational excellence. Onze focus verscherpen is belangrijk. Zowel op onze kernmétiers als geografisch waar we ons moeten richten op de landen waar we de hoogste toegevoegde waarde kunnen bieden.

“EEN GROEP DIE GROEIT EN WAAR MENSEN ZICH ONTWIKKELEN EN GEDREVEN ZIJN, DAT IS HET MOOISTE DAT ER BESTAAT.” We moeten ons inschrijven in de grote trends die ons operationeel sterker maken. Denk aan de snel evoluerende technologie en digitalisering. Ook de sectoren waarin we actief zijn, zijn aan grondige en voortdurende verandering onderhevig. Zeker in de bouw waar nieuwe technieken in toenemende mate een ander licht werpen op het bouwproces. Willen we onze positie uitbouwen, dan moeten we vandaag inzetten op de duurzame bouwoplossingen van morgen! Kortom, het zijn boeiende tijden voor ieder van ons. Als we niet evolueren, gaan we achteruit. Maar als groep vooruitgaan, houdt in dat elke medewerker mee evolueert. Dit betekent dat ieder van ons moet openstaan voor verandering en uitdagingen als kansen zien. Samen opbouwend vooruitgaan, dat lijkt me een mooie ambitie.

LUC BERTRAND

Voorzitter van de raad van bestuur van CFE - DEME - Ackermans & van Haaren 4   CFE ON SITE THIS IS HOW WE MAKE THE DIFFERENCE

MAYA

CREËERT

BUZZZZ IN POLEN In Polen begint CFE Polska dit jaar nog aan de bouw van Holiday Park Kowatny, een nieuwe internationale trekpleister voor de mensen achter Plopsaland. Het nieuwe park zal in totaal 206 hectare groot zijn en binnen enkele jaren twee themaparken, hotels, een bungalowpark, een winkelgebied en een restaurantgebied omvatten. De eerste fase bestaat uit het openen van het nieuwe Mayaland Kowatny in 2018, een volwaardig indoor pretpark vergelijkbaar met het bestaande Mayaland Indoor De Panne.


SPORTIEVE TOPPERS

Die vind je overal binnen onze groep. Zo namen CFE Brabant en BPI op 22 september deel aan de Immorun en kaapte het mannenteam van CFE Brabant de eerste plaats weg. DEME nam op zijn beurt eind augustus deel aan ‘Climbing for Life’. Je kan hen in actie zien door de QR-code hieronder in te scannen.

WEBSITES IN EEN NIEUW JASJE Recent kregen de websites van CFE Brabant, CFE Polska en Leloup allemaal een nieuwe ‘look’. CLE volgt binnenkort (we houden je op de hoogte).

Ook de collega’s van CFE Polska scoorden met twee teams op de Warszawa Business Run op 4 september. Het team van Warsaw (bovenste foto met Magda Szolucha, Ryszard Wojciechowski, Anna Surdek, Francois Huge en Adam Ołdziejewski) liep 4.200 meter, het Krakówteam (onderste foto met Paweł Larysz, Paweł Drewniak, Tomasz Zielonka, Natalia Łopatowska en Kamil Trybuś) nam 3.800 meter op de teller.

Benieuwd naar het resultaat? DEME naar de top

MEESTERLIJK DOEK

DEME BINNENKORT

Scan de QR-codes hieronder in om de nieuwe sites op je smartphone te ontdekken of typ de url in je browser!

OP JE SCHERM!

Als Onderneming van het Jaar 2015, werd DEME genomineerd samen met topbedrijven uit meer dan 50 landen voor een prijs tijdens het prestigieuze event ‘The World Entrepreneur Of The Year’ (WEOY) in Monte Carlo. Uiteindelijk won een ander bedrijf, maar zoals Alain Bernard, CEO van DEME stelt: “Het was beslist een inspirerende ervaring.” Yan Guinaudeau is naast beheerscontroller bij CLE ook schilderes. Gevoelens en emoties zijn haar voornaamste inspiratiebronnen. Zo kwam ze op het idee om een schilderij te maken van de Pulvermühle-brug in Luxemburg, een project waar ze sinds vijf jaar samen met de teams van CLE, BAGECI en BAM Lux aan werkt. Intussen mag haar werk Luxemburg vertegenwoordigen op een internationale tentoonstelling die dit jaar in China plaatsvindt.

DEME inspireerde op haar beurt dan weer de programmamakers van Woestijnvis. Die volgden DEME tijdens de uitreiking voor een nieuw VIERprogramma over ondernemerschap: ‘Gouden Gids’. Dat verliep zo vlot, dat de tv-makers ook opnames gaan maken op werven en schepen van DEME en tijdens het sportevent ‘Climbing for Life’ in Alpe d’Huez. Meewerken aan tvprogramma’s past niet onmiddellijk in de bedrijfscultuur van DEME maar dit is wel een uitstekende gelegenheid om het ondernemerschap binnen de groep te belichten!

www.cfebrabant.be

www.cfe.com.pl

www.leloup.be


MIJN JOB

AMBITION 2020 CFE CONTRACTING KIJKT NAAR

DE TOEKOMST

Het project Ambition 2020 werd vorige lente gestart en komt deze herfst echt op snelheid. De bedoeling is de toekomst van CFE Contracting uit te tekenen. Ambition 2020 is meer dan een roadmap, het is een collectieve denkoefening om de krachten te bundelen en de mentaliteit te creëren om nog verder te gaan. Raymund Trost, CEO van CFE Contracting, geeft een woordje uitleg.

RAYMUND TROST

CEO van CFE Contracting

HOE IS HET IDEE VOOR HET PROJECT AMBITION 2020 ONTSTAAN? Alles begon in maart 2016. We zaten een hele dag samen met het Uitvoerend Comité van CFE Contracting om onze ambities en nieuwe koers uit te tekenen. Ons bedrijf beschikt over een uitzonderlijk erfgoed, dat ons steunt en ervoor zorgt dat we trots zijn op ons werk en onze realisaties. Maar nu dringt de vraag ‘waar willen we naartoe?’ zich op. We blikten terug op het verleden, zagen wat werkte en niet werkte en dat bracht ons bij een gemeenschappelijk toekomstgericht project: Ambition 2020. WORDT IEDEREEN BIJ HET PROJECT BETROKKEN? Ja, we willen een omgeving creëren waarin iedereen zich betrokken voelt, op alle niveaus. Wat betekent dat concreet? Om te beginnen zullen we een veertigtal leidingge-

6   CFE ON SITE THIS IS HOW WE MAKE THE DIFFERENCE

venden en verantwoordelijken van de verschillende filialen opnemen in het proces. Eind mei organiseerden we samen met hen een eerste strategische denkoefening over de toekomst. We kwamen een hele dag samen in de prachtige Muziekkapel Koningin Elisabeth. Een erg speciale plek, omdat ze gerenoveerd werd door CFE. De kapel heeft bovendien een belangrijke geschiedkundige waarde en staat symbool voor een groot toekomstproject dat steunt op uitzonderlijke talenten die willen uitblinken in hun vak. BINNEN CFE CONTRACTING IS ER EEN GROTE VERSCHEIDENHEID AAN VAKGEBIEDEN EN KNOWHOW EN TEGELIJK EEN STERKE CENTRALE BASIS. WIL U DAT BIJZONDERE KENMERK VERSTERKEN? CFE Contracting is een waar mozaïek van talenten. Dankzij Ambition 2020 kunnen we die talenten kristalliseren over de diversiteit van onze vakgebieden heen, door


ONZE AMBITIE

VOOR:

2020 © Alley

• Zorgen voor een grote diversiteit van mannen en vrouwen die hun talenten verenigen om vernieuwende oplossingen voor te stellen aan onze klanten volgens de engagementen die werden aangegaan • Voortdurend streven naar uitmuntendheid • Een referentie zijn in de wereld van de contracting

VERSCHILLENDE

WORKSHOPS ROND AMBITION

ons op de buitenwereld te richten, op de tevredenheid van onze klanten. In onze sector zijn het verantwoordelijkheidsbesef en de motivatie van elk individu onmisbaar. We kunnen immers niet alles vanuit één centraal punt beheren. Want het is op de werf dat alles moet gebeuren. De gemeenschappelijke processen, het delen van goede praktijken en doeltreffende begeleidingsstructuren zijn tegelijkertijd troeven die we moeten benutten om alle krachten te bundelen. DE GROEP CFE KENDE DE LAATSTE JAREN HEEL WAT VERANDERINGEN. ZORGDE DAT VOOR ONGERUSTHEID? De herstructurering zorgde bij sommigen inderdaad voor een gevoel van onzekerheid. De medewerkers van CFE zijn stuk voor stuk gepassioneerde mensen. Ze houden van hun job en zijn trots op hun projecten en realisaties. Zouden zij zich wel herkennen in de nieuwe structuur? Ze hebben er in elk geval zin in! En

dankzij Ambition 2020 willen we deze structuur ook echt gestalte geven. WAT GAAT ER NU GEBEUREN? De groep van 40 zal jaarlijks drie of vier keer samenkomen. Er werden ook werkgroepen opgericht (zie kaderstuk) om nog meer medewerkers te betrekken bij deze vooruitgang. We willen een versnelling hoger schakelen richting uitmuntendheid door een betere uitwisseling van onze goede praktijken zonder een te zware administratie te creëren, meer bepaald door een ware digitale werkplek te creëren. Het intranet zal evolueren naar een platform waar iedereen alle informatie terugvindt om zijn/haar dagelijkse taken zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Ambition 2020 wordt onze leidraad voor de komende jaren. Uitmuntendheid is immers geen toestand maar een manier van denken. Het is geen bestemming, maar een traject.

2020

• Finance: samenwerking, goede praktijken, efficiëntie, businesspartner • Operations: goede praktijken delen, raam­ overeenkomsten • Aankopen: goede praktijken delen, de kracht van een groep benutten • Operational excellence: ontwikkeling van een bedrijfscultuur • Verbetering van ons personeelsbeleid

EEN MAANDAG IN

SEPTEMBER ... Op 26 september kwamen de verschillende werkgroepen van Ambition 2020 opnieuw samen om de eerste vooruitgang te bespreken en ieders ideeën en vaststellingen te evalueren. Elke werkgroep stelde ook een actieplan voor. Dankzij de constructieve inbreng van alle deelnemers was deze dag een echte verrijking. Wat we vooral onthouden, is de dynamiek van de jonge deelnemers en de ouderen, die jong van geest zijn. Zij lanceerden al een voorstel voor een interne communicatietool. Extra opsteker: er is een uitgesproken wil om samen te werken en de kracht van de groep te benutten om onze goede praktijken uit te wisselen.

7  


3X PORTRET

BRUGGEN

BOUWEN Eerste werkdag of jaren ervaring: elke collega legt zijn eigen parcours af. CFE On Site brengt drie portretten en evenveel verhalen.

OUT OF AFRICA Toen Olivier Mahieu in de zomer van 2011 naar Tsjaad vertrok, had hij geen idee in welke mate deze ervaring zijn leven zou veranderen. “Ik verbleef er vier jaar, voornamelijk voor de werf van het politieke centrum en het Grand Hôtel in Ndjamena, de hoofdstad van het land. Een grootschalig project met meer dan 30 bedienden en 1.000 arbeiders. Een boeiend avontuur ook, niet alleen op professioneel maar ook op persoonlijk vlak. Ik ontmoette er immers mijn echtgenote, die er op missie was voor Unicef. Ons oudste dochtertje bracht trouwens de eerste zes maanden van haar leven in Tsjaad door.” Olivier Mahieu is sinds de zomer van 2015 terug in België. Momenteel werkt hij voor CFE Brabant op de Tivoli-werf in Brussel. “Terugkeren naar Tsjaad? Zeker niet uit­gesloten, maar eerst de projecten in België tot een goed einde brengen!”

BOEIEND AVONTUUR

“We moesten de laatste maanden zeer strikte veiligheidsnormen respecteren maar toch blijft het een onvergetelijke ervaring.”

8   CFE ON SITE THIS IS HOW WE MAKE THE DIFFERENCE


NIEUWE START BIJ FINANCE DE FAKKEL DOORGEVEN Project Manager is een job met veel verantwoordelijkheid. Je wordt het niet zomaar. Om een goede Project Manager te worden, werd de functie van Assistant Project Manager in het leven geroepen. Sinds juni bekleedt Emmanuel Barbier deze functie bij Druart. En daarbij kan hij rekenen op een ervaren mentor: Bertrand Sail. “Eerst moet je de kneepjes van het vak leren. Pas daarna is het tijd voor het echte werk”, benadrukt Emmanuel. “Bertrand leert me heel veel bij en werkt erg stipt. Ik hoop dat ik op een dag een werf kan leiden zoals hij dat doet.” “Onze werkrelatie is ook voor mij heel nuttig”, voegt Bertrand eraan toe. “Emmanuel is enthousiast en bruist van ideeën en creativiteit. Hij zet me opnieuw aan het denken en zorgt voor een nieuwe wind op de werven.”

NIEUWE WIND

“De Project Manager is de dirigent van de werf. Van voorbereidende studies over goedkeuring van budgetten door de klant tot opvolging van de werken. Wij doorlopen elke fase.”

Na zeventien jaar bij een grote informaticamultinational startte Caroline Vanderstraeten in de lente bij CFE als Finance Director voor Contracting. “Ik wilde opnieuw in België werken en terug meer interactie met mijn collega’s. En dat in een bedrijf waar ik trots op kan zijn. De projecten en realisaties van CFE voldoen volledig aan dat criterium. Ik sta nog elke dag versteld van hun waarde en diversiteit!” “De structuur van CFE is zowel gecentraliseerd als opgedeeld in divisies met een hoge graad van autonomie. En dat is een pluspunt. Die doeltreffendheid kan bovendien verhoogd worden door onze goede praktijken en ervaringen nog meer te delen. Het is meteen een van mijn doelstellingen.”

WAARDE & DIVERSITEIT

“De opdracht van de dienst Finance bestaat niet alleen uit het controleren van de financiën. We willen ook een toegevoegde waarde leveren om het bedrijfsproject te ondersteunen. Ik ga vaak naar de filialen om te weten wat er leeft.” 9  


SAFETY

DIEFSTAL

OP DE WERF

SAFETY IN PRAKTIJK OP DE WERF VAN DOCKS

Niet evident om de veiligheid gedurende drie jaar te garanderen op een werf die meer dan een kilometer lang is … De teams van BPC Brabant werkten daarom samen met Securitas om een innovatief systeem te installeren. “Eerder dan een dure 24/24-bescherming, kozen we ervoor camera’s met thermische detectie te installeren, alsook 360°-bollen die via wifi aan een server zijn gelinkt”, vertelt werfleider Arnaud Matthys. “Dankzij dit systeem hebben we verschillende indringers gespot nog voor ze een misdrijf konden plegen. In drie jaar hebben we zo nog geen enkele diefstal te betreuren. Omdat we de beelden 31 dagen bewaren, kunnen we ze ook nog gebruiken voor de follow-up van de site of de oorzaak te vinden voor schade aan onze werken.”

PIKKEN WIJ NIET! Van kleine werktuigen over kostbaar bouwmateriaal tot grote machines zoals bulldozers … het is de felbegeerde buit van dieven op Belgische bouwplaatsen. Maar ook hier geldt de wijsheid: voorkomen is beter dan genezen.

De cijfers liegen er niet om: één op twee bouwbedrijven wordt jaarlijks geconfronteerd met één tot drie diefstallen op hun werven. Goed voor een totale schade van minstens 50 miljoen euro per jaar. Puur verlies trouwens, want veel materiaal kan je niet verzekeren omdat het te gemakkelijk kan gestolen worden. Wat we daartegen kunnen doen? De beste bescherming is preventie. Een omheining plaatsen, kettingen en hangsloten gebruiken, het materiaal opslaan in containers of het op het einde van de werkdag terug meenemen ... het zijn elementaire maatregelen. Helaas volstaan ze niet altijd. Ook de overheid is zich hiervan bewust en sinds een aantal jaren krijgt de politie speciale opleidingen rond diefstal op de werf. 10   CFE ON SITE THIS IS HOW WE MAKE THE DIFFERENCE


NUTTIGE TIPS Ook al bestaan er geen waterdichte oplossingen, we kunnen het dieven wel zo moeilijk mogelijk maken zodat ze - hopelijk - snel ontmoedigd geraken. Alvast enkele handige tips:

1. Sluit niet alleen ‘s nachts

voertuigen af, maar ook overdag.

2. Ligt de bouwplaats in een

dichtbewoonde buurt, stel je materiaal dan goed zichtbaar op.

3. Vervlecht materiaal in elkaar. 4. Maak op het einde van de dag de

inventaris op van het gereedschap.

5. Neem na het werk het diefstalge-

voelige materiaal en gereedschap terug mee.

6. S luit gebouwen in aanbouw goed af.

WAT TE DOEN BIJ DIEFSTAL OP DE WERF? Geef de diefstal onmiddellijk aan bij de politie. Hoe sneller de aangifte, hoe groter de kans dat het gestolen materiaal opgespoord kan worden. Zorg dat je altijd foto’s en registratieformulieren van de verdwenen goederen bij de hand hebt. De politiediensten kunnen het gestolen materiaal alleen maar met zekerheid identificeren als ze over de nodige gegevens beschikken.

IT SAFETY

BESCHERM JE TEGEN WORMEN, PAARDEN EN ANDERE VIRUSSEN

Als je weet dat er elke vier seconden een nieuw computervirus gelanceerd wordt, dan begrijp je dat bescherming geen overbodige luxe is. Bij CFE doen we dat onder meer met de antivirussoftware van Sophos. En ook jij kan het programma gratis thuis op je eigen pc installeren. “Virussen verspreiden is big business geworden”, zegt Chief Information Security Officer, Geert Van de Wielle. “Je kan ze aankopen om bedrijven en particulieren aan te vallen. Een goed antivirusprogramma, zoals Sophos, is de eerste stap om je te beschermen. De thuisversie biedt jou dezelfde beveiliging als de versie voor bedrijven. Niet twijfelen dus. Surf naar www.sophos.com, registreer je en download het programma.” LOSGELD Welke soorten virussen zijn er en tegen welke beschermt Sophos? Geert Van de Wielle: “Je hebt computerwormen die zichzelf verspreiden en Trojaanse paarden die de hacker toegang geven tot je pc. Keyloggers stelen persoonlijke informatie en via ransomware wordt je pc gegijzeld totdat je losgeld betaalt. En zo zijn er nog een aantal. Een goed antivirusprogramma

IT-SECURITY IN

CIJFERS

beschermt tegen de virussen die het kent. Je begrijpt dat met elke vier seconden een nieuw virus, dit niet volstaat.” POKÉMON GO “Het is ten sterkste aangeraden om voorzichtig te zijn met vreemde bestanden, websites en e-mails. Vertrouw evenmin usb-sticks die je her en der krijgt. Hackers spelen ook in op de hype van het moment. Zo circuleert er een mail die je uitnodigt om Pokémon Go op je pc te installeren. Maar het gaat om ransomware die je computer vergrendelt en losgeld eist. Sommigen denken misschien ‘het is mijn computer maar’. Maar als je thuis aan een document werkt, dat op een onbeveiligde usb-stick zet en die inplugt op het werk, dan is dit voldoende om een virusuitbraak te veroorzaken.” Een gewaarschuwd gebruiker is er dus meer dan twee waard!

1.200 2009 COMPUTERS BIJ CFE

LAATSTE GROTE VIRUSAANVAL BIJ CFE

DAGELIJKS MAAKT CFE

10.000 INKOMENDE VIRUSSEN ONSCHADELIJK

11  


24U/TEAM

1

CLT, DE HOUTEN REVOLUTIE

In Marloie, vlak bij Marche-en-Famenne, ontwerpt en produceert Lamcol het bouwmateriaal van de toekomst: Cross Laminated Timber, afgekort CLT. Bij deze technologie gaan hout en robotica hand in hand. Grote troef? CLT is een duurzame, ecologische en uiterst efficiënte oplossing op de werf. Philippe Courtoy, zaakvoerder van Lamcol, geeft ons een blik achter de schermen.

C

LT biedt vele voordelen. Het is een ecologisch materiaal en zijn CO2-uitstoot is erg laag. Bovendien is een zeer snelle droogbouw mogelijk. Een feilloze voorbereiding en een perfecte uitvoering zijn dan ook een must om dit waar te maken.”

12   CFE ON SITE THIS IS HOW WE MAKE THE DIFFERENCE

“Het begint allemaal bij het ontwerp. De tekenaars en ingenieurs doen de nodige berekeningen. (1) Daarna meten en tekenen ze de verschillende elementen die nauwgezet worden gereproduceerd zodat ze meteen klaar zijn om op de werf gemonteerd te worden (2).”

“De tekeningen worden integraal in 3D gemaakt. Vervolgens worden de bestanden geëxporteerd naar de robot (4) die de stukken fabriceert. Ook na deze fase komen er bijna geen mensen meer aan te pas, behalve dan bij de afwerking. We kunnen ons dus geen fouten veroorloven.”


3

2

4

5

3

8

6

7

“Zodra de klant, de architect en de studiebureaus het ontwerp hebben goedgekeurd, wordt het door de operator geëxporteerd naar de digitale machine (3). Die werkt volledig zelfstandig en beschikt over een werktafel van 48 meter lang op 5,5 meter breed met 5 werkassen. Afhankelijk van wat er nodig is, treden de 15 snijonderdelen automatisch in werking.” “Een van onze bijzonderheden is dat we deze hoogstaande technologie koppelen aan een manuele

controle. Het controleren van de stukken en de afwerking gebeurt handmatig, net als enkele nauwkeurige bewerkingen (5).” “Zodra de stukken klaar zijn voor montage worden ze uitgerust met schroeven om ze te kunnen heffen (6). Die schroeven zijn nodig om de stukken naar de werf te vervoeren, maar ook om ze daar te kunnen hanteren (7)(8). Pas aan het einde van de werken worden ze verwijderd, zodra alles gemonteerd is.”

IN HET VOLGENDE NUMMER: DRUART

“Met CLT kunnen we uiterst snel en zonder geluidsoverlast werken. Net als bij een zelfbouwmeubel gebruiken we de plannen om de stukken in elkaar te zetten. En alles past perfect!”

Scan de code in om te zien hoe het bouwproces met CLT verloopt. 13  


WERK AAN DE WINKEL ***OPENER***

BAGGERWERKEN, WATERBOUW EN MILIEU De nadruk die DEME op innovatie en techniek legt, brengt niet alleen tijdswinst maar zorgt meteen ook voor een ware recordprestatie bij het baggeren van het Panamakanaal. p. 16

CONTRACTING Louis Stevens & Co stond met 340 uitgeruste bebakenings­ bakken, 2.000 led-lampen en 367 km kabel in voor de heraanleg van een landingsbaan bij Brussels Airport. p. 18

VASTGOEDONTWIKKELING Mariusz Rodak, de nieuwe General Manager van BPI Polska, vertelt ons zijn toekomstvisie en de nieuwe wind die doorheen de Poolse economie en vastgoedsector waait. p. 22

14   CFE ON SITE THIS IS HOW WE MAKE THE DIFFERENCE

Groene stroomvoorziening dankzij Merkur, bodemsanering in Noorwegen, heiwerken in Rotterdam, een nieuw winkelcentrum in Bergen, nieuwe scholen in Anderlecht en Berlaar, het delen van kennis en het inzetten van CLT-houtbouw voor studentenkoten in Brussel. De teams van de groep CFE benutten hun kennis in de meest uiteenlopende domeinen. Ontdek in dit magazine de nieuwste realisaties van de polen Bagger- en Waterbouwwerken en Milieu, Contracting en Vastgoedontwikkeling.


BAGGERWERKEN, WATERBOUW & MILIEU

DEME HELPT GROENE STROOMVOORZIENING Wist je dat in 2020 in Duitsland verschillende steenkool- en kerncentrales buiten dienst worden gesteld? Merkur, een windturbinepark in de Noordzee (op ongeveer 45 km ten noorden van de Duitse Borkumeilanden), zal dan ook perfect bijdragen tot het instandhouden van de energievoorziening en tegelijk een belangrijke bijdrage leveren aan hernieuwbare energie. Na de voltooiing van het project zullen de 66 turbines jaarlijks ongeveer 1.750 GHw schone stroom genereren. Voldoende om maar liefst 500.000 huizen van stroom te kunnen voorzien. De installatie van de offshorefunderingen zal van start gaan in augustus 2017 en het hele project wordt voltooid in maart 2019.

In augustus jl. werd de ‘financial close’ getekend, wat zoveel betekent als groen licht om met het project van start te gaan. Eén van die financiële partners is DEME. Alain Bernard vertelt hierover: “Met onze investeringen in het Merkur-project blijft DEME een toonaangevende speler op het vlak van de ontwikkeling van offshore windenergieprojecten in Duitsland en daarbuiten. GeoSea, de specialist van DEME inzake complexe offshore waterbouwprojecten, zal de bouw van Merkur Offshore op zich nemen. Ons specialistenteam in Bremen zal een belangrijke rol spelen bij de uitvoering van het project, dat een betekenisvolle bijdrage zal leveren aan de energietransitieplannen van Duitsland.”

GROENE STROOM VOOR

500.000 HUIZEN

66 1.750 TURBINES

GHW SCHONE STROOM

15  


173

KALENDERDAGEN SNELLER KLAAR DAN GEPLAND

RECORDPRESTATIE DEC SANEERT NOORS BLACKPOINT “DE HOGE EISEN SPELEN IN ONS VOORDEEL: NIET ELK BEDRIJF KAN DIT AAN.”

Valoy is een bijzondere locatie in Noorwegen, op zo’n twee uur rijden van de hoofdstad Oslo en staat bekend als de ‘Noorse Rivièra’. Helaas bleek de raffinaderijsite een stevige saneringsbeurt nodig te hebben … Exxon Mobile, de grootste beursgenoteerde speler in de olie- en gasmarkt, gaf die opdracht aan DEC en een Noorse partner. Het volledige terrein van 27 hectare zal worden afgegraven, de afgevoerde grond 16   CFE ON SITE THIS IS HOW WE MAKE THE DIFFERENCE

wordt gereinigd en een deel van het afval geëxporteerd. Als laatste stap wordt de site dan aangevuld met zuiver materiaal. DEC zit nu in de beginfase van het project en midden 2019 moet de sanering rond zijn. Voor Project Manager Hendrik Nollet zijn het niet zozeer de technische aspecten die voor moeilijkheden kunnen zorgen, de uitdaging ligt hem vooral in het voldoen aan de administratieve eisen van de klant: “Zo moeten we elke

batch van 100 tot 300 ton vervuilde grond of zuurteer afzonderlijk onderzoeken om dan op de gepaste manier te verwerken. In totaal gaat het om 220.000 m3. Dat betekent: 700 initiële controles op 250 werkdagen. En dan zijn er nog extra controles omdat elke batch traceerbaar moet zijn doorheen het hele proces. Verder moeten we alle plannen en method statements vooraf ontwikkelen en goedkeuren. Maar eigenlijk spelen die hoge eisen ook in ons voordeel: niet elk bedrijf kan dit aan.”


NIEUWE CONTRACTEN

EERSTE BAGGERCONTRACT IN MAURITIUS DEME is, 100 jaar na de opening van het Panamakanaal, al meer dan acht jaar betrokken bij diverse grote werken voor de verbreding, verdieping en uitbreiding ervan. Bij de laatste opdracht werd bovendien een recordprestatie neergezet: geen 540 maar 366 kalenderdagen om de Pacifische toegang tot het kanaal te verbreden en verdiepen. Met andere woorden: de opdracht was 173 kalenderdagen sneller klaar dan gepland! De reden voor dit succes vind je in de nadruk die DEME legt op innovatie en techniek, een houding die ook zorgt voor een stevig competitief voordeel bij aanbestedingen én voor het realiseren van projecten in recordtijd. Zo werden er nieuwe freeseenheden voor de cutters ontwikkeld waardoor de ‘d’Artagnan’ de vulkanische ‘outcrops’ succesvol kon baggeren. Het resultaat: sinds juli 2016 kunnen zeer grote containerschepen gebruik maken van het gemoderniseerde kanaal.

HEIWERKEN IN ROTTERDAM

DIMCO bouwt samen met Dredging International en een derde partner aan de nieuwe Offshore Terminal Rotterdam in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam. De bouwwerken die onder meer een kademuur van 460 meter betreffen, startten in januari 2016 en dienen opgeleverd te worden in juni 2017.

DIMCO zorgt bij dit alles voor een essentiële bijdrage door de heiwerken uit te voeren voor de kademuur die opgebouwd is uit een combiwand. Projectleider Gerry Jonckheim ligt verder toe: “DIMCO is hierin gespecialiseerd en werkt met eigen materiaal en een zeer ervaren ploeg. Een niet te onderschatten voordeel.”

De Mauritius Ports Authority kiest DEME voor baggerwerken in de haven van Port Louis, een contract met een totale waarde van 41 miljoen euro. Dit is het eerste contract dat DEME in Mauritius binnenhaalt, en het bevestigt meteen ook DEME’s sterke aanwezigheid en ervaring op het Afrikaanse continent. Voor DEME betekent dit contract baggerwerken in verschillende bodemcondities, waaronder rots. Daarvoor wordt de krachtige rotscutterzuiger ‘Ambiorix’ ingezet, die werd ontworpen voor het baggeren van zware grond en rots.

HORNSEA PROJECT ONE DEME’s dochterbedrijf Tideway heeft het contract binnengehaald voor de aanleg van de kabels voor het ‘Hornsea Project One’, ‘s werelds grootste offshore windturbinepark vóór de kust van Yorkshire (V.K.). De werkzaamheden starten begin 2017 met de trajectstudie en de laatste exportkabel wordt midden 2019 gelegd en beschermd. Tideway zal hiervoor werken met het nieuwste schip ‘Living Stone’.

TIDEWAY BESTE WERKGEVER 2016 Het Nationale Business Succes Award Instituut heeft Tideway bovendien verkozen tot Best Presterende Werkgever 2016 in de Natte Waterbouwbranche. De jury was onder de indruk van de innovatieve aanpak en knowhow waardoor de DEME-dochter zeer hoog scoort op klantentevredenheid. “Het management van Tideway realiseert zich dat het personeel het belangrijkste kapitaal is van de onderneming en het hecht dus veel aandacht aan het welzijn en de betrokkenheid van de medewerkers”, zo luidde het juryrapport.

17  


CONTRACTING

BERGEN ZIET HET

GROOTS

ALLES OVER OPENBARE

AANBESTEDINGEN

Openbare aanbestedingen zijn anders dan privéprojecten. Ze vergen echt teamwork, vanaf het moment van de inschrijving tot de klantendienst achteraf. Door ze op de juiste manier aan te pakken, kunnen de werven geoptimaliseerd en de marges verhoogd worden. Vanuit die vaststellingen kwam de directie van BPC Liège, Hainaut en Namur op het idee om al haar medewerkers hierover een opleiding te geven. De opleidingen werden in juni gegeven door juridisch verantwoordelijke Julie Pirotte. Vijf voormiddagen lang werden de medewerkers vertrouwd gemaakt met de bijzondere kenmerken van openbare aanbestedingen. “Voor BPC Wallonië is dit een gloednieuw domein”, vertelt Julie Pirotte. “Het was dus noodzakelijk dat iedereen tegelijk mee op de trein sprong. Zonder het volledige team erbij te betrekken, kunnen we een aanbesteding onmogelijk binnenhalen.” De opleiding was dan ook een succes. Momenteel wordt er gewerkt aan nieuwe opleidingen over specifieke onderwerpen voor elk beroep. Wordt vervolgd ... 18   CFE ON SITE THIS IS HOW WE MAKE THE DIFFERENCE

START: 2015 STATUS: AFGEROND OPPERVLAKTE: 6.000 M2

2000 LEDLAMPEN VOOR GERENOVEERD TARMAC Elke 15 tot 20 jaar moeten de landingsbanen van Brussels Airport opnieuw aangelegd worden. Daar komt ook een omvangrijk elektriciteitsluik bij kijken: de bebakening. Die houdt de verlichting in op taxiwegen, naderingen en de startbaan zelf. Een kolfje naar de hand van Louis Stevens & Co. “340 uitgeruste bebakeningsbakken, 2.000 ledlampen en 367 km kabel later, konden we mooi op tijd dit project opleveren aan de klant”, licht projectleider Gilles Ooms toe. 1 MAAND VOLCONTINU “Vorige zomer hadden we al de andere landingsbaan onder handen genomen. Voor dat project kregen we toen drie maanden de tijd. Nu hebben we op één maand dubbel zoveel werk verzet. Dat lukte dankzij een goede voorbereiding. We werkten ook met nagenoeg dezelfde ploeg als verleden jaar en waren dus perfect op elkaar ingespeeld. Bovendien hebben alle aannemers en onderaannemers zware inspanningen geleverd. We waren 13 tot 14 uur per dag, 7 op 7 aan het werk. Dat is helemaal anders dan een normale werkweek waarin je je tijd verdeelt over verschillende langlopende projecten.”


Het Bergense winkelcentrum Les Grands Prés is het grootste in Wallonië en het tweede grootste in België. Goed voor 100.000 m² winkelruimte en een honderdtal winkels. Het reusachtige centrum onderging zopas een dubbele uitbreiding die in twee fasen werd uitgevoerd door BPC Hainaut. “De werken duurden zo’n 18 maanden”, vertelt projectingenieur Frédéric T’Siobbel. “De eerste uitbreiding was klaar in februari. Hierbij werd het winkelcentrum verbonden met de Ikea-winkel en kwam er extra ruimte voor een tiental nieuwe winkels. Fase twee werd in juni afgerond en de opening vond plaats in augustus. We zorgden voor meer dan 6.000 m² bijkomende ruimte, opnieuw goed voor een vijftiental nieuwe winkels. De totale oppervlakte van het winkelcentrum werd met 30 % vergroot.” Werken in een openbare ruimte is altijd moeilijker, onderstreept Frédéric T’Siobbel: “We gebruiken speciale beschermingen en tussenwanden om de shoppers zo weinig mogelijk te hinderen met lawaai, rook of stof. Onze teams werkten onvermoeibaar verder om de deadlines perfect na te leven. Op een werf zijn er altijd wel kleine problemen, maar deze verliep erg vlot. Een geslaagd project!”

32

KM ZAAGSNEDE IN HET ASFALT

START: 26 JULI 2016 OPLEVERING: 26 AUGUSTUS 2016 STATUS: AFGEWERKT

SCHOOLGEBOUW COMBINEERT DESIGN EN DUURZAAMHEID

START: 26 JULI 2016 OPLEVERING: 26 AUGUSTUS 2016 STATUS: AFGEWERKT TEAM: FILIP FOCQUET, ANTOON D’HULST, BRUNO CLAES EN SIEGFRIED MEESTERS

Duizend leerlingen van het Instituut Heilig-Hart van Maria Berlaar namen op 1 september hun nagelnieuwe school in gebruik. Anderhalf jaar zagen ze de nieuwbouw met 35 klaslokalen groeien. “Dit is de derde School van Morgen die we opgeleverd hebben”, zegt projectingenieur Filip Focquet. “Daarbij is het dBM-principe altijd belangrijk. Dat staat voor design, build en maintenance. Het houdt in dat we de aanbestedingsplannen moeten vertalen naar uitvoeringsplannen, die rekening houden met het esthetische en het duurzame. Die twee verenigen is niet altijd vanzelfsprekend, maar nodig om de onderhoudskosten in de komende 30 jaar te beperken. Daarbovenop komen dan nog alle normeringen over toegankelijkheid, akoestiek ... Zelf vind ik de gebogen zuidgevel van 81 lopende meter een huzarenstukje. De balken ervan zijn binnenin zichtbaar en dus in zichtbeton uitgevoerd. Ook de uitkraging van 10 meter in de noordgevel is een mooie prestatie. Die hebben we traditioneel bekist, gewapend en gestort, en ook daar blijft de onderzijde zichtbaar.” Intussen is de tweede fase, de bouw van een nieuwe sporthal, van start gegaan. 19  


VOORBEELDSCHOOL

START: 2014 OPLEVERING: AUGUSTUS 2016 OPPERVLAKTE: 9.000 M2

De Anderlechtse school ‘Les Trèfles’ is niet zomaar een school. Alle schoolgebouwen en de sportzaal zijn passief gebouwd en ‘voorbeeldgebouwen’. Een heuse uitdaging aangezien deze openbare gebouwen niet van bij het begin als passiefgebouw waren ontworpen. Het startschot voor deze werf werd gegeven in 2014. De werken waren tijdig klaar voor het begin van het nieuwe schooljaar 2016. CFE Brabant, met Thierry Laroy als projectleider, stond in voor de volledige realisatie: “Om een passiefbouw tot een goed einde te brengen, moet je er van bij de eerste bouwfasen rekening mee houden. Ons hele team ging de uitdaging aan en het resultaat mag er zeker zijn. De luchtdichtheid van de school is vandaag bijna twee keer zo hoog, want dat is een vereiste voor passiefbouw.” “We werkten er ook in bijzondere omstandigheden en dat vergde de nodige creativiteit. Zo werd de school gebouwd op 1,30 meter Argexkorrels. Dat is een ecologisch materiaal om traditionele vloerisolatie te vervangen. Het maakt de werken aan de riolering en de funderingen bijvoorbeeld wel een stuk moeilijker. De teams van CFE Brabant hebben laten zien wat ze kunnen en gingen hier perfect mee om.” 20   CFE ON SITE THIS IS HOW WE MAKE THE DIFFERENCE


BETONNEN ‘TAFEL’ MET INDRUKWEKKENDE DIMENSIE In augustus 2015 startte MBG, in een tijdelijke handelsvennootschap, met de bouw van een Delayed Coker Unit ofwel een installatie die hoogzwavelhoudende oliën gaat bewerken tot transportbrandstoffen op de raffinaderij Exxon Mobil Antwerpen. De ‘table top’, te vergelijken met een tafelblad op poten, is het meest in het oog springende deel van het project. De indrukwekkende dimensies spreken tot de verbeelding: de betonnen plaat is 2 meter dik, 55 meter lang en 13 meter diep. Ze rust op 10 kolommen van 2 bij 2 meter en steekt 30 meter boven het maaiveld uit. In deze constructie zijn 6.900 m3 beton en 588 ton wapening verwerkt. “100 arbeiders werkten er in twee shiften aan tussen oktober 2015 en augustus 2016. We zijn fier dat de verantwoordelijken van Exxon zeggen dat onze veiligheid en kwaliteit tot voorbeeld strekken voor andere aannemers”, vertelt projectleider Jan Tack. “Op onze ‘tafel’ wordt door een andere aannemer nog een staalstructuur van ongeveer 70 meter geplaatst. De hele constructie, die een hydrokraker is om nog meer rendement te halen uit ruwe olie, zal de skyline van de Antwerpse haven bepalen.”

DEEL KENNIS, NIET LOUTER INFORMATIE Welke technieken en technologieën bestaan er om kennis optimaal te delen binnen een bouwbedrijf ? En hoe gebeurt dat nu in België? Het zijn actuele vragen waarop kersvers Executive Master in Major Construction Projects Bens Bervoets een antwoord zocht. Zijn thesis kaapte op 23 juni 2016 de eerste prijs van de Vereniging van Belgische Aannemers weg, ter waarde van 1.500 euro. Bens werkt al 9 jaar voor MBG. Welke suggesties heeft hij voor zijn eigen werkgever en andere bouwbedrijven? “De rendementen van werkzaamheden kennen we heel goed. Een metselaar heeft bijvoorbeeld 30 uur nodig voor die ene muur. Maar dat is het beheren van informatie, niet van kennis. Die heeft een andere waarde. Weet je welke manier van uitvoeren de beste is, afhankelijk van de randvoorwaarden? Daar draait het écht om. Dat soort kennis zit nu vaak in de hoofden van mensen en niet in het bedrijf zelf. Als een personeelslid vertrekt, verliest een aannemer dus een pak knowhow. Er zijn technieken en technologieën om meer kennis in de organisatie te krijgen. Een voorbeeld daarvan is een wiki-platform waarop medewerkers formeel hun bijdrage posten die collega’s eventueel ‘ranken’. Zo motiveer je de mensen om kennis te delen en krijg je een verzameling van organisationele kennis.”

“Een tweede suggestie is meer werk maken van een echte ‘knowledge culture’. Daarbij breng je mensen bewust in contact met elkaar en wordt kennisdeling als een onlosmakelijk onderdeel van de dagelijkse taken gezien. Concreet is de quickscan een interessante techniek. Daarbij denken enkele collega’s bij de beginfase van een project samen na over wat er o.a. verkeerd zou kunnen lopen. Zo gebruik je de kennis en ervaring van mensen die niet bij het project betrokken zijn en verlaag je de kans op faalkosten. Met als extraatje meer kennisdeling, collegialiteit en verbondenheid tussen de projecten onderling. Dat laatste is een typisch probleem in de bouwsector.” 21  


VASTGOEDONTWIKKELING

POLEN HEEFT DE WIND MEE Polen maakt momenteel een belangrijke economische evolutie door. De mooie resultaten van BPI Polska tonen aan dat ook de vastgoedsector mee profiteert van deze ontwikkeling. Het Poolse filiaal van CFE kreeg bovendien sinds kort een nieuwe General Manager: Mariusz Rodak, architect en ingenieur van opleiding. Hij sprak met ons over zijn toekomstvisie voor BPI Polska en de goede gezondheid van de Poolse economie.

MARIUSZ RODAK

General Manager BPI Polska

DE POOLSE ECONOMIE BLAAKT VAN GEZONDHEID ... Dat klopt. De werkloosheid was nog nooit zo laag, de groei is duidelijk voelbaar en de levensstandaard stijgt. Bovendien trekt de markt steeds meer investeerders aan. Vastgoedrapporten spreken – naargelang de bronnen – van een vraag naar 1 tot 3 miljoen appartementen op de Poolse markt. Maar de tijden veranderen, dat zien we nu al. We zullen de standaarden van West-Europa heel snel benaderen. De vastgoedsector ziet er erg veelbelovend uit. 22   CFE ON SITE THIS IS HOW WE MAKE THE DIFFERENCE

POLEN MAAKTE OOK IN 2004/2008 AL EEN GROTE ECONOMISCHE SPRONG VOORWAARTS. ZIJN DE RESULTATEN NU VERGELIJKBAAR? Neen, want in die periode was de economische bloei bovenal voordelig voor Warschau. Het ging namelijk vooral over kantoorprojecten in de hoofdstad. En ook de internationale spelers bevestigden hun aanwezigheid. Vandaag zien we een sterke ontwikkeling in provinciesteden als Krakau, Łódź, Wrocław, Poznań en Gdańsk. Een van de belangrijkste troeven van BPI Polska is dat we niet alleen in Warschau, maar ook buiten de hoofdstad actief zijn, in tegenstelling tot veel van onze internationale concurrenten. WELKE SECTOREN ZIEN ER VANUIT DE VASTGOEDSECTOR VEELBELOVEND UIT? De residentiële markt is erg intensief. We zien er een echte evolutie op het vlak van kwaliteit. De Polen willen steeds meer luxe wanneer ze een woning kiezen. Een betere verbinding, een betere bereikbaarheid met het openbaar vervoer, meer diensten en meer comfort. Ze zijn veeleisender geworden, zowel voor de ligging als voor de bijhorende dienstverlening. Maar ook de kantoren blijven niet achter.

De regionale markt groeit ook in dit domein en dat is helemaal nieuw. Warschau blijft het zakencentrum van Polen, maar de activiteiten breiden steeds meer uit buiten de hoofdstad. IDEALE OPPORTUNITEITEN VOOR BPI POLSKA ... We kunnen rekenen op onze internationale knowhow én kennen de Poolse markt perfect. We bevinden ons dus inderdaad in een uitstekende positie. Door mijn jarenlange ervaring in Duitse en Oostenrijkse bedrijven begrijp ik de noden en uitdagingen van een lokale markt en internationale concurrentie volledig. U WERKT NOG MAAR ENKELE MAANDEN BIJ BPI EN HEBT EEN FUNCTIE MET VEEL VERANTWOORDELIJKHEID. BENT U AL GOED GEÏNTEGREERD? Ik heb me onmiddellijk geïntegreerd in de structuur van BPI. Het team is heel open en professioneel en de samenwerking verloopt erg vlot en efficiënt. Wanneer er zich een opportuniteit aandient, is iedereen meteen gemotiveerd. Mijn ambitie? Ik wil onze activiteit verdubbelen en onze synergie en de informatiestroom tussen de verschillende vestigingen in Polen verbeteren. Mooie uitdagingen voor de komende jaren!


OP KOT! START: ZOMER 2017 (VERWACHT) OPLEVERING: ZOMER 2018 (VERWACHT) STATUS: BOUWVERGUNNING LOPENDE

De studentenpopulatie neemt sterk toe en de markt van de studentenkoten is booming business. Tegen 2020 zou België zo’n 10.000 extra studenten mogen verwelkomen. En dat zorgt uiteraard voor interessante investeringsmogelijkheden. BPI ging in het zuiden van de Brusselse Dansaertwijk dan ook van start met zijn eerste multiresidentiële project. Op een oppervlakte van 2.500 m² worden 94 studentenwoningen gebouwd. Bijzonderheid: als bouwmateriaal werd er gekozen voor kruislaaghout of Cross Laminated Timber, afgekort CLT.

OPPERVLAKTE: 2.500 M2

“CLT is het materiaal van de toekomst”, vertelt Béranger Dumont, projectverantwoordelijke bij BPI. “Het is ecologisch en tegelijk duurzaam. Met dit materiaal werken we ook sneller op de werf en is er minder overlast voor de buurtbewoners. De start van de werken is gepland voor de zomer van 2017 en het einde voor de zomer van 2018, zes maanden sneller dus dan bij een klassieke bouwwerf ...” Het proefproject kreeg de naam ‘Camusel’ en wordt een echt uithangbord. “Bij BPI zijn we van mening dat de toekomst van de bouwsector bij CLT ligt. En net dat willen we laten zien. De techniek is voor veel van onze vakmensen nog nieuw, maar verplicht ons om te vernieuwen en een voortrekkersrol te spelen.” De koten worden per eenheid verkocht. Er komt een beheersysteem via een makelaar zodat investeerders zo goed als zeker zijn van de rendabiliteit, zonder zich te moeten bekommeren om het administratieve aspect.

© Arter Architects

BPI realiseerde in 2010 het eerste multiresidentiële passiefbouwproject in Brussel met de naam Zuid Zweden. Het bedrijf is dus een pionier op het vlak van duurzame projecten.

23  


WEDSTRIJD

WIN

EEN VERBLIJF IN LANDAL GREENPARKS (t.w.v. € 350)! Als actieve medewerker van de groep CFE geniet je via www.mycfediscount.be van honderden kortingen en voordelen bij talrijke handelszaken, winkelketens, pretparken en webshops. Blokker, HUBO, Pizza Hut, Carrefour, Ici Paris XL, A.S. Adventure en webshops als Zalando en Apple, het zijn maar een paar namen uit het uitgebreide aanbod. Maar daar stopt het niet bij. Als je vóór 25 november 2016 naar www.mycfediscount.be surft, maak je bovendien kans op een mooie prijs of gratis tickets! LANDAL GREENPARK Of je nu op zoek bent naar actie of net naar rust en gezelligheid, een verblijf in een Landal Greenpark is het perfecte antwoord. Surf nu snel naar www. mycfediscount.be, neem deel aan de wedstrijd en maak kans op een weekend- of midweekverblijf ter waarde van € 350*. TICKETS TE WINNEN!

5 x 4 tickets voor Eurospace Center** De ruimte verkennen in de 5D-cinema, zelf ervaren hoe het voelt om op de maan te wandelen of met je gezin deelnemen aan het nieuwe rollenspel ‘Space Heroes’? Het kan allemaal in het Eurospace Center. 4 tickets voor de Efteling*** De Efteling is een uniek attractiepark met spannende en betoverende attracties in een natuurlijke omgeving. Door de sprookjesachtige sfeer en het brede aanbod is er voor ieder wat wils. De Efteling, het leukste uitje voor de hele familie. 2 duotickets voor Aqualibi + rugzakjes**** In Aqualibi kan je surfen op golven van het golfslagbad of genieten van de heerlijke jacuzzi. Waterpret voor de kleintjes wordt gegarandeerd door de ‘Mini Beach’. Of je kan de verschillende waterglijbanen uitproberen, waaronder de nieuwe en spectaculaire ‘Flash’ waar je een snelheid van 50 km/u kan halen! * Bekijk de voorwaarden op www.mycfediscount.be ** Geldig tot december 2018 *** Geldig tot maart 2017 **** Geldig tot 31 oktober 2017

CFE

COLOFON VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Ann Vansumere CONCEPT, REDACTIE, LAY-OUT: FOTO’S: CFE, DEME, Jeroen De Vlaminck, Jonas Roosens, Philippe van Gelooven, Tom d’Haenens, Yan Guinaudeau, Ackermans & van Haaren, ADEB/VBA INFOGRAPHIC & ILLUSTRATIE: Alley Bedankt aan alle collega’s die hebben meegewerkt aan dit nummer!

Profile for Brigitte Vleghels

CFE On Site  

CFE On Site  

Advertisement