NEX6

Page 1

CLAIRE
6 DE LINK Noordwijk en luchtvaart GOEDE START Nieuwjaarsgala NEXKIDS & Disney ’Ik geniet enorm van mijn
Noordwijk Exclusief voor en door Noordwijkers december 2013 € 5,95
MARIE
kinderen’

STYLE

Top Style 071 3612705 071 3612994 070 3998199

PASSIE VOOR AUTHENTIEKE CUSTOMMADE PAKKEN

Nieuw in onze collectie is Ben Borst CustomMade: unieke maatpakken en colberts naar eigen ontwerp. Wij helpen u graag bij het creëren van een elegante pasvorm en een stijlvol, eigentijds design dat bij u past.

De ambachtelijk vervaardigde pakken van Italiaanse kwaliteitssto en garanderen optimaal draagcomfort. Ervaar de luxe van puur maatwerk en u wilt niet anders meer. Daarom bewaren we uw maten in ons systeem. Uw ontwerp is binnen drie tot vijf weken klaar.

CUSTOM MADE

Men’s Fashion Hoofdstraat 73 | 2202 EV Noordwijk | T 071 364 70 36 Casual Wear Hoofdstraat 71 | 2202 EV Noordwijk | T 071 362 25 35 SHOP 24/7 BENBORST.NL

claire marie

COLOFON Hoofdredactie

Brian Issac

Redactie

Judith Booij, Karin Schillert, Caroline Spaans,

Art Director

Jeanette Rietmeijer

Vormgeving

Bureau Booy, Dirk-Jan Booij, Jeanette Rietmeijer, Lieke van der Biezen

Eindredactie

Lonneke Gillissen (RBLG), Anne Vollaard (De Redactiekamer)

Tekst

Julia van Bohemen, Judith Booij, Frans van Egmond, Dorine Holman, Brian Issac, Astrid Koelewijn, Linda Koreneef, Karin Schillert, Athene Souverijn, Caroline Spaans, Gerben Oostdam, Linda Versteege

Beeld

Sandra Aartman, John Asselbergs, Els Bax, Willem Krol, Damon Pijlman, Monica Stuurop, Marcel Verheggen, Van Reisen bouwmanagement & advies. Haar en visagie door Natasja van der Meer (Hair and Dare)

Illustratie

Alex Kok illustration

Adverteren

Brian Issac, sales@nexmagazine.nl

Rolf Duindam (RD Sales & Marketing)

Productie

Senefelder Misset

Verspreiding & Nabezorging

Mare Groep, afdeling post 0252 262 190

NEX Magazine

is een uitgave van NEX Publishers Noordwijk

NEX verschijnt twee keer per jaar en wordt huis aan huis in heel Noordwijk verspreid. Niets in deze uitgave, in welke vorm dan ook, mag worden gebruikt zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever is verantwoordelijk voor de inhoud van NEX magazine.

7 Editorial Brian Issac

10 Coverstory Marie Claire: ’Ik geniet van mijn kinderen’

14 Bekende Noordwijker Cees Vermaas

18 Talent David van Dord

23

28

32

Column Caro
24 Aangrijpend Een emotioneel beroep, taxichauffeur
In de voetsporen van familie Balk
Kunst
Kunst
de grote K
Pure passie Toppatissier Carlo Midiri 38 Sport Goed beslagen ten ijs
Column Julia van Bohemen 42 Noordwijk vanuit de lucht 44 Keun OrdinAir
en cultuur
met
34
41
inhoud DECEMBER 2013
6
de link Noordwijk en luchtvaart goede start Nieuwjaarsgala neXkids & Disney
Noordwijk
2013 4 NEX
’Ik geniet enorm van mijn kinderen’
Exclusief voor door Noordwijkers december

48 Noordwijkse luchten door Noordwijkse fotografen

54 Luchtvaart Vlieg met me mee

57 Noordwijk en luchtvaart

Riemen vast

74 Goed doel André Kuipers

78 Kensington Drummer Niles Vandenberg

84 Makelaars Ronde tafel

90 The Battle

Christendom versus Islam

94 Buitenlander in Noordwijk

Marianne en Martin Johansson

98 Hof van Holland Nieuwe kansen voor ’t Hof

102 Make-over van Ruud en Louky

104 Wellness

Ontspannen kan dichtbij

108 Space Incubator

Willy Wortel

110 Modelvliegen Toys for boys

113 NEXKIDS

Kleine rebellen pakken de macht

137 Column

Judith Booij

139 Partypics

Noordwijks vertier

144 Nieuwjaarsgala Wie is er niet geweest

»INHOUD 5 NEX

Voor 17.00 uur besteld op www.jewelzdirect.nl, dezelfde dag voor 20.30 uur in huis!

Vanavond een verjaardag en nog geen cadeautje?

Of wilt u een leuk horloge of sieraad dat past bij uw outfit voor het feest van vanavond? Geen probleem!

Wij leveren 7 dagen per week bij u aan huis, dus óók in het weekend. Kijk voor de exacte postcodegebieden op

onze site: www.jewelzdirect.nl.

JewelzDirect is de online winkel van: Jewelz aan Zee - Hoofdstraat 97, Noordwijk Van Der Zwart Jewelz - Hoofdstraat 6, Noordwijk

Noordwijk geeft je vleugels

Het is moeilijk te beschrijven en als je er niet woont lastig te begrijpen, het gevoel van leven aan zee. De – soms heel sterke – wind, het opstuivende zand, de aantrekkingskracht van de zee in de zomer, maar zeker ook in de winter. De inspiratie en energie die je hiervan krijgt zijn onbeschrijfelijk. Dit spoort het team van Noordwijk Exclusief telkens weer aan om een nog mooier en nog aantrekkelijker magazine te maken.

Maar onze kustplaats biedt veel meer dan strand en zee alleen. Wist u bijvoorbeeld dat er ontzettend veel luchtvaartpioniers in ons dorp wonen? Die F-16-straaljager stond natuurlijk niet zomaar op de Koningin Wilhelmina Boulevard. In deze editie nemen wij u dan ook graag mee op een ontdekkingsreis door Noordwijk en zijn luchtvaart.

En ook Noordwijk, the Space to be heeft een grote aantrekkingskracht op veel mensen. In deze editie staat daarom een interview met onze astronaut André Kuipers en een reportage over de ESA Business Incubator, met een greep uit alle technologie die daar wordt ontwikkeld. Burgemeester Lokker vertelt ten slotte bevlogen over de rol van Noordwijk in het Holland Space Cluster.

Vol trots presenteren we ook de terugkeer van NEX KIDS. Met maar liefst 24 pagina’s zijn de bengels back in business. Dankzij de bijzondere samenwerking met uitgeverij Sanoma, scheidend hoofdredacteur Thom Roep van Donald Duck en Disney, beschikt NEX over materiaal waar heel veel kinderen (en ook menig ouder) hun vingers bij zullen aflikken. De leerlingen van groep 5/6 van de DaVinci-school maakten bovendien vier eigen pagina’s, waarin ze laten zien hoe Schiphol er volgens hen uitziet in 2040.

En hoorde u ook een extra harde plof op uw deurmat? Dat klopt! Deze zesde NEX is het dikste magazine tot nu toe. Dankzij de steun van het bedrijfsleven en onze vele enthousiaste medewerkers, kunnen we dit geweldige magazine blijven maken, maar bovenal ook gratis blijven verspreiden. En daar zijn we heel blij om.

Vliegt u mee door de 148 pagina’s?

Met Noordwijkse groet,

PS. De redactie van NEX feliciteert art director Jeanette en haar vriend Pim met de geboorte van hun zoon Seger Mozus Rijpsma.

7 NEX
ISSAC uitgever »Editorial
brian

Sjoerd HoogervorSt iS een drukbezet man. de jonge ondernemer Heeft zijn Handen vol aan Het runnen van zijn drie Horecabedrijven: Yan tHai cuiSine, Hotel/reStaurant lekker en Hiro mina.

sushi en meer

»hiromina 8 nEX

Hoogervorst heeft er duidelijk plezier in en is zichtbaar trots op zijn bloeiende zaken. Samen met de horecabedrijven van zijn vader Henk, strandpaviljoen Blu Beach, het Prominent Inn Hotel, restaurant de Blauwe Gans en de Heeren van Noortwyck, hebben de Hoogervorsten ruim tweehonderd man in dienst. In het hoogseizoen zijn vijftien hiervan bij Hiro Mina werkzaam.

OOsters sfeertje

In april 2012 nam Hoogervorst ‘de oude Bon Bon’ over: ‘We wilden het idee van de brasserie behouden, maar daar een oosters concept aan toevoegen. Nu kan de klant bij binnenkomst kiezen uit de Japanse of de Europese keuken. Het is soms lastig om aan dit concept vast te houden, want in de brasserie kun je wel sushi bestellen, maar in het Japanse gedeelte geen spareribs. Dat is soms verwarrend. Maar het bijzondere oosterse sfeertje “aan de plaat”, willen we graag zo houden.’ Hiro Mina is een samentrekking van keizer en vorstin: Hiro betekent keizer, en Mina komt van Wilhelmina. Een leuk toeval is dat een van de drie Japanse koks Hiromi heet. Als het lekker weer is, kan

‘Versheid kunnen wij echt garanderen’

het restaurant ook nog eens uitgebreid worden met honderdtwintig terrasplaatsen. Tel daar de vijftig plekken in de brasserie bij op, plus de tachtig aan de plaat, en dan heb je een aardig groot restaurant.

een

avOndje uit

Hoogervorst: ‘Het all you can eat-concept zie je steeds vaker bij Japanse restaurants. Ik dacht altijd dat dit concept overal ongeveer hetzelfde was, maar niets is minder waar. De vis, op de tonijn na, laten we hier allemaal heel aanleveren en wordt door onze koks zelf geselecteerd. Als het langer dan een dag oud is, werken ze er niet meer mee. Ze letten op de ogen en de kieuwen, waaraan je kunt zien of de vis vers is. Die versheid kunnen wij echt garanderen. Bovendien is dineren in Hiro Mina echt een avondje uit. In het Japanse gedeelte ‘aan de plaat zitten’ is een unieke ervaring. Er is interactie met de kok, die alle gerechten live bereidt, en met de andere mensen die er zitten. Klanten kunnen natuurlijk ook kiezen voor meer privacy, door plaats te nemen aan een van de halfronde booth-seatings of aan een van de hoge tafels. Of door thuis te eten. Want Hiro Mina heeft ook take away sushi. Even van tevoren bellen of langslopen en de bestelling doorgeven, en de sushi wordt à la minute klaargemaakt.’

Brasserie

In de European Brasserie staan luxe Chesterfield-banken, waar onder het genot van een uitstekende kop koffie de ochtendkrant gelezen kan worden. Een lunch of diner behoort ook tot de mogelijkheden.

Hiro Mina, Koningin Wilhelmina Boulevard 9a, 071-3610446, www.hiromina.nl

9 neX
tekst: Caroline Spaans, beeld: Marcel Verheggen
10 NEX

Marie Claire Wellness

Marie Claire Noorlander (33 jaar) bracht een groot deel van haar jeugd door in Grand Hotel Huis ter Duin. Als dochter van de eigenaren van het hotel speelde ze samen met haar tweelingbroer op de trappen, waar nu haar eigen kinderen ook regelmatig te vinden zijn. ‘Het is heel bijzonder om te zien dat mijn kinderen zich hier net zo thuis voelen als ik.’

Of Thijn (4 jaar) en Jesper (2 jaar) later ook in het hotel zullen gaan werken, staat zeker niet vast. ‘Mijn kinderen mogen hun eigen keuzes maken. Net zoals ik dat van mijn ouders mocht. Dat alle kinderen in het hotel werkzaam zijn, is echt toeval. Het is heel leuk en bijzonder, maar echt geen opgedrongen feit. Het gaat erom dat je doet wat je echt leuk vindt.’

Nummer 1

Het moederschap staat bij Marie Claire op nummer 1. ‘Ondanks de drukte op mijn werk heb ik niet alleen een goede balans voor mezelf, maar ook voor de jongens weten te creëren. Ik geniet enorm van mijn kinderen, maar ik vind het ook fijn om een werkende moeder te zijn. Sterker nog: het moederschap heeft me gevormd tot wie ik nu ben. Het heeft me nog ambitieuzer gemaakt. Dat klinkt misschien gek, maar ik bedoel het positief. Toen ik moeder werd, kwam mijn leven beter in balans. Ik doe nu twee keer zo veel in dezelfde tijd. Ik kan beter prioriteiten stellen en de jongens geven mij kracht. Mijn vrije tijd breng ik door met de kinderen en dan vind ik het heerlijk om met mijn vrienden een hapje te eten. Pilates is voor mij ook absoluut een wekelijkse must!’

11 NeX »coverstory

MC

12 NEX
‘Het is belangrijk om goed te weten wat er speelt in de branche’’
tekst: Linda Versteege, beeld: Damon Pijlman, styling haar en visagie: Hair en Dare

Villa de Duinen, gebouwd in 1902 ligt op slechts vijf minuten van zee, strand en duinen. In deze prachtige villa te Noordwijk kunt u heerlijk genieten, totaal ontspannen en doet u nieuwe energie op. Een inspirerend en uniek hotel-restaurant waar u zich beslist thuis zult voelen! Naast het boutique hotel met elf unieke kamers heeft de

villa één van de beste restaurants van Noordwijk. Bovendien bieden wij u tijdens uw verblijf gratis toegang tot het luxe Azzurro Wellness, waar u heerlijk kunt genieten van alle fitness- en wellnessfaciliteiten. Verder zijn er aparte vergader- en besloten dinerkamers, voor een intiem familiediner of een zakelijke bijeenkomst.

Merry Christmas

Eerste Kerstdag

Woensdag 25 december

Ontvangst vanaf 18.00 uur

5-gangen kerstmenu à € 85,-

Drankenarrangement à € 45,-

Tweede Kerstdag

Donderdag 26 december

Ontvangst vanaf 18.00 uur

5-gangen kerstmenu à € 85,-

Drankenarrangement à € 45,-

Overnachting

Kamer per nacht

Grande Deluxe kamer € 245,-

Deluxe kamer € 225,-

Comfort kamer € 195,-

Op Kerstavond (dinsdag 24 december) is ons restaurant gesloten.

Hotel-Restaurant Villa de Duinen, Oude Zeeweg 74, 2202 CE Noordwijk aan Zee T: 071-364 8932 E: info@villadeduinen.nl I: www.villadeduinen.nl

14 NEX

C ees Noordwijk, het Aspen van Holland

Bedragen zijn relatief. Gareth Bale kostte Real Madrid honderd miljoen euro. De Nederlandse staatsschuld bedraagt zo’n vierhonderdvijftig miljard. En Noordwijker Cees Vermaas is CEO van NYSE Euronext Amsterdam, waar alleen al de uitstaande aandelen een totale waarde vertegenwoordigen van meer dan vijfhonderdvijftig miljard.

Na een studie aan de Technische Hogeschool van Rijswijk kwam Vermaas in 2002 in vaste dienst van Euronext, toen de Amsterdamse beurs en de aan haar gelieerde optiebeurs werden geconsolideerd in een Europese organisatie: NYSE Euronext, dat naast Amsterdam de beurzen van Brussel, New York, Parijs, Lissabon en de optiebeurs van Londen omvat. Vermaas was geen vreemdeling in het financiële Jeruzalem. Aan het eind van het vorige millennium had hij immers een interimklus voor de beurs gedaan, als IT’er in dienst van het toen nog blakende Computer Measurement Group. Zijn opdrachtgevers waren kennelijk zo tevreden over hem, dat ze hem een baan aanboden.

15 NEX
»BN’Er

De nieuwe financiële werelD

Ondanks de financiële crisis, waardoor het aantal noteringen van nieuwe bedrijven is teruggelopen, is Amsterdam qua handelsvolume sindsdien tien keer zo groot geworden. Dit is te danken aan de uitgestippelde weg om de nieuwe missie te realiseren. Vermaas stelt: ‘Wij willen de beurs teruggeven aan ondernemend Nederland door ons meer te richten op de financieringsbehoefte van het midden- en kleinbedrijf.’ Hij ziet een zonnige toekomst voor de beurs in Amsterdam, mits er wordt ingespeeld op veranderingen. ‘De fysieke beurs is geen oude wereld. Natuurlijk is de opmars van de schermen niet te stuiten, maar het is een uitdaging om te proberen het oude model te kantelen en te integreren in allerlei nieuwe ontwikkelingen. De digitale snelweg maakt Amsterdam toegankelijk voor alle uithoeken van de wereld, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Dat zorgt ook voor de essentiële volatiliteit.’ Van een negatief imago wil hij dan ook niets weten. ‘Je moet het minder plezierige imago van de financiële wereld niet doortrekken naar de beurs, niet alles op een hoop gooien. Het zijn de handelsplatforms buiten de beurs die voor het slechte imago hebben gezorgd. Wij zijn transparant en staan onder scherp toezicht.’

Op en tOp nOOrDwijker

Maar genoeg gepraat over geld en een imposante carrière. Zelfs in zijn statige werkkamer aan het Beursplein voelt Vermaas zich er ongemakkelijk bij. Hij praat liever over Noordwijk, ondanks het feit dat hij qua roots om de bloemenbadplaats heen cirkelt. Hij is geboren in Leiden, heeft een vader uit Katwijk en een moeder uit Leiden, is opgegroeid in Oegstgeest en is na een schooltijd in Amstelveen in Noordwijk komen wonen. Sinds de laatste maand van de vorige eeuw kan hij zich ook Noordwijkerhouter noemen. Dat laatste is net zo lang als het breed is, want zijn huis ligt op driehonderd meter van Noordwijk en vijf kilometer van ‘Kokkerhout’.

‘Ik voel me op en top Noordwijker,’ zegt hij. ‘Ik heb er lang gehockeyd en er een leuke vriendenclub aan overgehouden. Met name op en rond het strand kan ik genieten van momenten van schoonheid en zuiverheid. Als ik met mijn zoon aan het kitesurfen ben, denk ik niet aan zakelijke activiteiten en al helemaal niet aan geld. Dan ben ik straalverliefd op Noordwijk.’ Vermaas voegt eraan toe: ‘Kitesurfen is snowboarden zonder bergen en Noordwijk is wat dat betreft

fusie verliest

Noordwijk de grip op ontwikkelingen’

het Aspen van Nederland. Er staat vaak een perfecte bries. Het strand is schitterend, vooral nu met de strandtenten. De gemeente heeft ondernemers op de KW-Boulevard de ruimte gegeven om zich te ontplooien. Integraal denken is essentieel: alles staat of valt met de manier van samenwerken en samen denken. Ik heb bewondering voor de manier waarop de heren van Oranje in het verleden hebben laten zien dat zij de badplaatsontwikkeling positief stimuleren.’

Dat is leven!

Maar het is niet allemaal rozengeur. Wat hem stoort aan de gemiddelde Noordwijker is het ‘te kleine denken’: ‘Politici verzetten zich bijvoorbeeld met hand en tand tegen een fusie met omliggende gemeenten, maar verliezen daardoor de grip op ontwikkelingen. In de agrarische- en natuurgebieden gebeuren momenteel zaken die in de toekomst desastreus kunnen uitpakken.’ Vermaas staat echter aan de zijlijn en realiseert zich dat hij van daaruit weinig invloed

kan uitoefenen. Een entree in de politiek sluit hij niet uit, al zal Noordwijk daar lang op moeten wachten. ‘Ik heb er voorlopig de tijd niet voor. Mijn huidige ambities liggen ergens anders en daarvoor moet ik nu eenmaal de halve wereld over reizen. De tijd die me dan nog rest, steek ik liever in andere dingen. In kitesurfen en zo nu een dan een rondje golfen. Of in een wandeling met de hond op zondagmorgen naar het Langeveld. De vrijheid, de gedachte om alleen met jezelf te zijn, is onbetaalbaar. Of een borrel drinken in een van de strandpaleizen aan de Zuid Boulevard. Dat is leven!’ Los van het feit dat dit leven anno 2013 leuk is, ziet Cees Vermaas het ook als een investering. ‘Nu ben ik meer in het buitenland dan in Nederland. Londen is het financiële centrum van Europa, als het niet van de wereld is, en daar speelt zich het grootste deel van mijn zakelijke leven af. Ik realiseer me echter dat het belangrijk is om te werken aan een sociale status. Over tien jaar zal mijn werk een minder grote plek innemen in mijn leven en dan moet ik iets hebben om op terug te vallen.’ Zover is het echter nog niet, en tot die tijd is Vermaas een tevreden Noordwijker met een wereldbaan.

‘Door te vechten tegen
tekst: Frans
aangeleverd NYSE Euronext
van Egmond, illustratie: Alex Kok, beeld:

Voor je Voeten ga je naar het Voetencentrum

vijf jaar geleden startten medisch pedicures elise eisenga en Tineke alTena Met het voetencentruM. saMen Met podoloog cor eerdhuijzen, sportpodotherapeut johan den dulk en schoonheidsspecialiste / pedicure sandra de ridder hebben ze álles in huis oM voeTproblemen Te verhelpen en voeten optiMaal te verzorgen.

‘het belang van gezonde voeten wordt nog wel eens onderschat’, zeggen Tineke en Elise. In hun praktijk zien ze dagelijks heel wat voeten voorbij komen. ‘Likdoorns, ingegroeide teennagels, wratten, kalknagels, voetschimmel, nare aandoeningen die wij vakkundig behandelen en veelal volledig kunnen oplossen. Veel mensen gaan met voetklachten naar de huisarts, terwijl ze eigenlijk naar ons zouden moeten komen, omdat wij gespecialiseerd zijn in voeten! Daarnaast is het verstandig om regelmatig langs te komen, juist om

problemen te voorkomen. Eeltvorming is een veelgehoord en –gezien probleem. Pas als mensen bij ons zijn geweest en wij het eelt hebben verwijderd, merken ze hoe fijn dat voelt. Ze hadden er vaak niet echt last van, maar toch zitten hun voeten na de behandeling lekkerder in hun schoen!’

AllEs iN huis

De voetspecialisten die werken bij het voetencentrum hebben alle benodigde vakdiploma’s behaald en doen regelmatig aan bijscholing. ‘Inzichten veranderen en wij willen graag up-todate zijn als het gaat om de laatste technieken en beste behandeling. En er zijn specialisaties zoals voor behandeling van mensen met diabetes of reuma.’ In het Voetencentrum is ook het Yoga Centrum Noordwijk gevestigd, geleid door Elly Westgeest en Ayurwell van Wim Knoppert.

open huis

Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan organiseert het Voetencentrum op zaterdag 18 januari een open huis. ‘Tijdens het open huis kan iedereen kennis maken met het Voetencentrum!’ het Voetencentrum is gevestigd aan de offemweg 85. Bel voor meer informatie of het maken van een afspraak: 071 3623016 of mail info@ voetencentrumnoordwijk.nl. Meer info is ook te vinden op de website: www.voetencentrumnoordwijk.nl.

Met voetprobleMen of oM even lekker te ontspannen

17 NEX tekst en beeld: Linda Versteege

VINTAGE

horloges zijn het echt voor mij

18 NEX

Hij beHaalde zijn diploma professioneel uurwerkmaken in antwerpen, dicHt bij Het vuur van de diamantairs en juweliers. en dat is niet zomaar een opleiding: er studeren jaarlijks slecHts zeven mensen af. in het horloge-atelier van de 27-jarige DaviD van DorD aan de ’s-gravendijckseweg waan je je in lang vervlogen tijden. totdat je beter kijkt en ziet dat david ook alle moDerne technieken in Huis Heeft.

Na het vmbo in Katwijk deed David van Dord de havo aan het Vrijbergen in Leiden. Omdat hij nog niet duidelijk voor ogen had wat hij wilde gaan doen maar altijd al affiniteit had ‘met handel’, besloot hij International Business aan de hogeschool in Maastricht te gaan studeren. ‘Dat was wat mij betreft echter te theoretisch, ik voelde me daar niet op mijn plaats. In Maastricht had ik toevallig veel contact met juweliers en horlogemakers, en van een van hen kreeg ik het advies om iets met horloges te gaan doen. Ik ben toen inderdaad – bijna zonder aarzeling – de opleiding “professioneel uurwerkmaken” aan de TNA (Technicum Noord-Antwerpen) in België gaan doen, een driejarige, praktijkgerichte opleiding. Daar heb ik geleerd om met veel concentratie en op chirurgisch niveau, zittend bezig te zijn met mijn handen en ogen. Tijdens een van mijn stages zei een begeleider: “Je hebt het juiste zitvlees”, en daar had hij helemaal gelijk in. Ik vind het heerlijk om in mijn eentje te kijken naar wat er mis is met een uurwerk en rustig te zoeken naar de juiste oplossing.’

Startend ondernemer

David liep onder meer stage bij Amsterdam Diamond Center, Gassan Dam Square en Van der Gang Watches in Dokkum. Bij Gassan werkte hij op de afdeling Rolex Service Centre en TAG Heuer. Bij TAG Heuer vond hij het zo leuk dat hij daar in zijn vakantie is blijven doorwerken. Na zijn specialisatie en afstuderen als chronograaf, voor zowel mechanische als quartzhorloges, kreeg hij een baan aangeboden bij Van der Gang. Maar Dokkum ligt wel erg ver van Noordwijk, en hij zag zichzelf niet verhuizen. ‘Ik ben in Noordwijk geboren en getogen, heb hier mijn vrienden en kennissen en ken de omgeving goed.’ En dus besloot hij eind 2012 de sprong te wagen en

19 neX »talent

een eigen bedrijf te starten: Van Dord Watches. Hij kocht de inboedel op van een gepensioneerde uurwerkmaker, huurde een ruimte aan de ’s-Gravendijckseweg, richtte een atelier d’horlogerie in en sprak zijn brede netwerk aan.

Professioneel zakenman

Inmiddels weet David hoe zijn wereld in elkaar zit: ‘De concurrentie is groot, in deze wereld kent iedereen elkaar. Er werken veel ouderen als uurwerkmaker, die vaak al meer dan twintig jaar een relatie hebben met een juwelier. Sommigen gaan letterlijk door tot de laatste snik, dus het is lastig om daartussen te komen. Ik reken echter een scherpe prijs en dat helpt natuurlijk. Want vaktechnisch is er de laatste honderd jaar niet zo veel veranderd.’ Daarnaast handelt David in horloges. Hij is altijd op zoek

naar moderne én vintagehorloges voor de verkoop. ‘Vintagehorloges zijn het echt voor mij. Ze zijn uniek en vaak net even anders dan wat je in de reguliere handel ziet. Eigenlijk is dat net zoals bij klassieke auto’s. Ik hoop dan ook dat ik de komende tijd die directe in- en verkoop kan uitbreiden. Via beurzen, internet en relaties van relaties, bijvoorbeeld hier uit de omgeving. Als startend ondernemer is het zoeken. Wel of geen dure advertenties, welke investeringen zijn verstandig, hoe pak je de communicatie en pr aan? Maar ik doe vooral wat ik het liefste doe; bezig zijn in mijn atelier. En ik vind het leuk om hierin mijn eigen weg te vinden, daarom ben ik natuurlijk ook ondernemer geworden.’

Bevlogen amBachtsman

Het atelier van David is stijlvol en zo schoon als een operatiezaal. Naast de prachtige inboedel die zo uit de negentiende eeuw lijkt te zijn weggehaald, heeft hij natuurlijk ook de laatste moderne snufjes staan om anno 2013 zijn werk te kunnen doen. Maar het belangrijkst is, naar zijn eigen zeggen: het ambacht. ‘In elk horloge kom je iets anders tegen. Het zoeken naar de juiste oplossing is het echte ambacht, soms moet je een halfuur kijken voordat je het probleem gevonden hebt. En dan moet je nog het juiste onderdeel vinden, wat vaak lastig is omdat niet alles even gemakkelijk te verkrijgen is. En het is precisiewerk: bijvoorbeeld op de juiste plek de juiste olie geven. Of het polijsten: hoe ver moet je gaan? Voor je het weet is bijvoorbeeld een inscriptie niet meer leesbaar. Ik streef ernaar dat het horloge weer als nieuw oogt zonder dat het zijn uniciteit verliest, en natuurlijk dat het uurwerk ver binnen de norm loopt. Dat maakt dit vak zo prachtig.’

»talent
‘Ik streef ernaar dat het weerhorloge als nieuw zonderoogt, dat het zijn uniciteit verliest’
20 neX
tekst: Dorine Holman, beeld: Monica Stuurop

3 starters

EEn goEd afschEid is EEn EErstE stap in dE vErwErking van hEt vErliEs

Linda Janmaat (42) is gediplomeerd uitvaartbegeleider en in 2013 gestart met haar eigen onderneming: Uitvaartzorg de Schelp. de schelp staat symbool voor afscheid nemen, voor een kostbare herinnering aan een vroeger leven. Een goed afscheid wordt een kostbare herinnering aan degene die gestorven is. ‘ik besef hoe kwetsbaar de mens is op het moment dat men iemand verliest. daarom ga ik zorgzaam en zorgvuldig om met elk afscheid. de wens van de overledene en de nabestaanden staat altijd centraal. Een goed afscheid is een eerste stap in de verwerking van het verlies.’ tegenwoordig is elke uitvaart uniek. ‘uitvaarten worden steeds persoonlijker. Er is ruimte om af te wijken van de ‘standaard’. daar sta ik voor open en ik denk graag mee hoe de uitvaart een afspiegeling kan zijn van iemands leven. daarbij kan ik voor ieders budget een gepaste en warme uitvaart verzorgen.’

www.uitvaartzorgdeschelp.nl

Rianne Cornelisse is orthopedagoog en richt zich met haar bedrijf Wereld Wijd Welkom op nederlandse ouders en hun (jongvolwassen) kinderen die voor hun werk in het buitenland wonen, hebben gewoond of gaan wonen. rianne: ‘als jongeren terugkomen naar nederland om te gaan studeren, of om hier te gaan werken, merken ze vaak dat ze toch niet zo nederlands zijn als ze dachten. de ervaringen die ze in het buitenland hebben opgedaan, kunnen ze vaak niet delen met leeftijdsgenoten. waar horen ze nu eigenlijk bij? daarbij zijn ze ineens volledig op zichzelf aangewezen en dat kan soms best pittig zijn.’ rianne begeleidt jongeren om weer te ‘wortelen’ in nederland. ‘ik laat ze hun kwaliteiten zien en ondersteun ze bij het maken van eigen keuzes. ik ga naar ze toe, praat met ze en denk mee. ze kunnen ten alle tijden op mij terugvallen als er iets is waar ze zelf niet uit komen. daarnaast begeleid ik ook jongeren van wie de ouders vertrekken naar het buitenland, maar die zelf in nederland achterblijven.’

www.wereldwijdwelkom.nl

begin dit jaar heeft Robert Bik de knoop doorgehakt en is hij voor zichzelf begonnen. ‘ik heb jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening (ruim 15 jaar bij de rabobank en daarna zeven jaar bij accountantskantoren). als je voor jezelf begint is het hard werken, maar het biedt vooral ruimte voor uitdaging en ontwikkeling’, zegt robert. Bik Accountancy & Advies werkt op basis van vaste prijsafspraken, helder en duidelijk, waarbij niet ieder telefoontje en bezoek als ‘meerwerk’ op de factuur komt. ‘Met deze transparante aanpak is mijn bedrijf boven verwachting gegroeid en heb ik inmiddels parttime ondersteuning van Monique van der plas op het gebied van administratieve dienstverlening.’ bik accountancy & advies levert maatwerk en er wordt altijd afgestemd op de wensen van de klant. ‘u doet zelf wat u wilt, kunt en/of leuk vindt. of u laat alles met een gerust hart aan ons over!’ bel ons eens voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek!

www.bik-accountancy.nl

21 NEX
transparantE aanpak
Mijn
groEid!
wEEr thuis voElEn in nEdErland na EEn jEugd in hEt buitEnland MEt onzE
is
bEdrijf bovEn vErwachting
Parallel Boulevard 214c

Turbulent hoogtepunt Ik word wakker na een korte nacht en struikel bijna over mijn nog openstaande koffer richting de badkamer. Om 7.30 uur vertrekt mijn vlucht. Van Noordwijk naar Schiphol is het gelukkig maar twintig minuten rijden.

Vliegen, ik word er altijd een beetje onrustig van. Een korte vlucht naar Lissabon kan ik nog net handelen, maar het vooruitzicht van een urenlange non-stop naar Bangkok of een toeristenklasje naar Singapore doet mij verlangen naar Prozac. Luidruchtige medepassagiers, onuitgeslapen cabinepersoneel en misselijkmakende turbulentie. Een jengelend kind in de stoel achter me die het tafeltje aan de rugleuning irritant op en neer blijft klappen en zijn maaginhoud met zure zoethoudertjes uitspuugt. Nee, lange-afstandsvliegen is niets voor mij. Tenzij de verloren uren in de lucht op prettige wijze worden ingevuld. Een spannende film, een aardige buurman. Of andersom: een aardige film en een spannende buurman. Er zijn reizigers die met een spannende medepassagier verder gaan dan een bijzondere dialoog. Veel verder. Daar bestaat zelfs een club voor: de Mile High Club (MHC). Leden delen met elkaar dat ze seks hebben gehad op grote hoogte. Ook heeft de club een website waarop leden hun ervaringen uitwisselen en T-shirts en sleutelhangers kunnen kopen. Sommige van die leden zeggen te fantaseren over piloten en stewardessen, maar voor het leeuwendeel is het de sensatie om ‘het’ op een verboden plek te doen en het risico om betrapt te worden. Ook heb ik begrepen dat menig crewmember uit ervaring kan meepraten over seksueel luchtverkeer. Overigens is de MHC in Nederland niet heel populair. Het zouden met name de Britten, Fransen, Brazilianen en Indiërs zijn die zich laten verleiden tot een vluggertje op grote hoogte. Twee jaar geleden werd een Australisch koppel dat werd betrapt in een Boeing-toilet direct na aankomst gearresteerd. Dat is nog eens een coïtus interruptus. En dit staat niet op zich. Veel vliegtuigmaatschappijen hebben daarom in hun algemene vervoersvoorwaarden opgenomen dat ‘passagiers zich dienen te onthouden van gedrag waar, naar redelijk oordeel van de vervoerder, andere passagiers mogelijk aanstoot aan kunnen nemen’. Mocht u geen weerstand hebben tegen een turbulent hoogtepunt: u bent gewaarschuwd.

Caroline Spaans schrijft, herschrijft, redigeert en corrigeert tal van tekstproducties: van advertenties tot relatiemagazines en krantenartikelen. Daarnaast is ze freelance fotograaf en redacteur bij

Telegraaf Media Groep.

23 NEX
beeld: Suzanne Bierens
»columN caro
Zwart op Wit, tekst & lay-out

Dirk van Dorp: ‘soms een lach, soms een traan’

Taxichauffeur: een emotioneel beroep

Elke keer weer maakt Dirk van Dorp, taxichauffeur bij Taxi Brouwer, bijzondere dingen mee. Het is dan ook leuk en gevarieerd werk.

‘Je ontmoet heel veel mensen en hebt tijdens het rijden ontzettend leuke, maar soms ook verdrietige gesprekken.’ Een greep uit zijn anekdotes.

24 NEX
25 NEX »aaNgrijpENd

Op 1e en 2e kerstdag kunt u vanaf 5 uur aanschuiven om te genieten van ons kerstmenu of het eten a la carte. Wij raden u aan tijdig te reserveren!

Telefoon 071 361 91 72 www.dekluchtnoordwijk.nl

en oudejaarsavond gesloten

Als uitzendorganisatie hebben we vaak te maken met het ‘vooroordeel’ dat flexwerkers duur zijn. Terecht? Of een misvatting?

Ga met ons in gesprek en bepaal het zelf

Wat wij ten eerste garanderen is een flexwerker die bij uw organisatie past. Iemand die niet alleen goed functioneert. Maar echt van toegevoegde waarde voor u is. In deze tijd waarin de economie weer aantrekt, kan een flexwerker veel voor u betekenen.

Kom tot de conclusie dat flexwerkers vooral iets opleveren

Bel voor een afspraak met Luba Noordwijk op T: (071) 361 92 36. Of stuur een e-mail naar noordwijk@luba.nl. We beloven dat wij uw organisatie vooruit helpen.

Café Jos Het kleinste en gezelligste café van Noordwijk aan Zee Quarles van Uffordstraat 126 2202 NK Noordwijk - 06 - 53489567 Kerstmenu €35,- p.p. a la carte blijft ook mogelijk
woensdags
DeKlucht_Nex4.indd 1 20-10-12 week42 00:19 Koningin Astrid Boulevard 107 Noordwijk aan Zee T +31 71 361 33 35 E mail@zonenzeebad.nl www.zonenzeebad.nl 1e & 2e kerstdag open! 3 gangen menu e 36,00 Week schotel e 17,50 inclusief brood en een glas wijn LUBA WERKT ALTIJD. BELOOFD! uitzendbureau www.luba.nl
FLEXWERKERS LEVEREN IETS OP! Esther
van der Eng. Consulent.

‘Toen zag ik pas daT die mevrouw achTerin zaT Te kreunen. ze had weeën. maar ze is nieT in de Taxi bevallen’

Dirk van Dorp was marineofficier en trad, zoals dat bij de marine gaat, met 52 jaar uit dienst. Omdat hij het niet zag zitten op zijn 52ste al ‘thuis achter de geraniums te zitten’, besloot hij bij Taxi Brouwer te gaan werken. ‘Ik had al vrij snel mijn taxipas in de pocket en kon direct aan de slag.’

Kleine wereld

Dirk maakt altijd bijzondere dingen mee. ‘Op een dag had ik een oud echtpaar in de taxi. Ik vroeg aan haar of ze voorin wilde zitten. Ja, zei ze, prima, want mijn man is een beetje doof en die zit daar best op de achterbank. We raakten aan de praat en zij vertelde dat haar man had gevaren. Nu kom ik uit een vaardersfamilie, mijn vader en opa hebben de grote zeesleepvaart gevaren. Dus vroeg ik bij welke maatschappij haar man had gevaren. Bij Smit, zei ze. Ik zei: “Ook toevallig, misschien kent hij mijn oom Bram wel.” Zij riep naar achteren of hij Bram van Dorp kende. Dat ontkende hij, maar hij kende wel Dirk van Dorp, mijn vader! Ze hadden elkaar al ruim 50 jaar niet meer gezien, dus ik pakte mijn telefoontje, wat eigenlijk niet mag, en zei tegen mijn 88-jarige vader dat ik een oud-collega van hem in de taxi had. We hebben mijn vader opgehaald en ze hebben de hele rit met elkaar zitten praten. Dat zijn toch leuke dingen.’

AstrAAl contAct

‘De meeste voorvallen vinden plaats tijdens Valys-ritten, vertelt Dirk van Dorp, ritten speciaal voor ouderen. ‘Een tijdje geleden had ik een oud Indisch dametje achterin en het was zo stil. Ik keek achterom en zag de mevrouw rechtop zitten met haar ogen dicht in een niet-natuurlijke houding. Ik vroeg: Mevrouw, gaat het wel met u? Waarop ze haar ogen opendeed en zei: “Ja hoor, prima. Ik heb op het ogenblik astraal contact met mijn overleden man.” Ik wist eigenlijk niet wat ik moest antwoorden.’

BevAlling

Een andere keer had Dirk van Dorp een vrouw achterin die aan het bevallen was. ‘Ik had het niet door. Het was een stel uit Somalië, uit het asielzoekerscentrum in Katwijk. Ze moesten naar het LUMC. Ik praatte met die knul en vroeg of ze op een bepaalde afdeling moesten zijn. Hij zegt: “Nou, mijn vrouw gaat bevallen.” Toen zag ik pas dat ze achterin zat te kreunen. Ze had weeën. Maar ze is niet in de taxi bevallen. Als dit wel was gebeurd, was de middelste naam Dirk geweest, dat zei hij nog.’

verdriet

In de taxi wordt ook weleens een traantje weggepinkt. Van Dorp: ‘Dan praten ze in alle vertrouwen bijvoorbeeld over hun onlangs overleden partner. Ook had ik laatst iemand in de taxi van wie een kind overleden was aan kanker.

Dat is natuurlijk verschrikkelijk, maar het komt voor, en daar moet je als taxichauffeur mee weten om te gaan. Daar praat je dan natuurlijk niet overheen.’

slAppe lAch

Met een Amsterdams ‘vrouwtje’ heeft hij eens verschrikkelijk gelachen. ‘Zij was al aardig op leeftijd; een lekkere Amsterdamse die naar Amsterdam Centrum moest. Nu ben ik daar niet zo bekend. We hebben natuurlijk wel navigatie, maar dat is niet altijd de meest logische weg. En dus nam zij de navigatie over. En iedere keer als we in haar buurt kwamen zei ze: Hier rechtsaf, en dan kon het weer niet. Dit gebeurde wel vier keer en we draaiden maar een beetje om dat buurtje heen. Zij zat te gillen en op haar knieën te slaan van het lachen. Dat werkte zo aanstekelijk dat ik ging meedoen. Toen we eindelijk bij haar huis waren, stapte ze nog hikkend van de lach uit.’

Kinderen

Taxi Brouwer vervoert ook kinderen van ’s Heeren Loo. ‘Een paar keer heb ik een jongen uit Noordwijk gereden. We hadden altijd veel plezier en hij kende mij bij naam. Toen ik hem vertelde dat ik over een paar jaar misschien ga verhuizen, reageerde hij heel emotioneel: dan zou hij mij nooit meer zien. Dat vond ik zo aandoenlijk. Je hebt ook snel een band met deze kinderen. Bij de autistische kinderen van ’s Heeren Loo moet je zorgen dat je op tijd bent.’

emoties verwerKen

Tijdens een werkdag met emotionele momenten, heeft Dirk van Dorp geen tijd om deze meteen een plekje te geven. ‘Van de ene klant ga je direct naar de ander. Als ik dan thuis ben, drinken mijn vrouw en ik nog een glaasje wijn en praten we over wat ik heb meegemaakt. Dat is goed. Zo kan ik er nog even over nadenken en het van me afzetten.’

27 neX
AAngrijpend»
tekst:
k arin s chillert, beeld: m arcel v erheggen

DIT IS GEEN VAK, DIT IS EEN ROEPING

ALTIJD AL WILDE ARIE BALK DE HORECA IN, MAAR OMDAT DE HELE FAMILIE SLAGER WAS, MOEST HIJ DAT OOK WORDEN. GELUKKIG KWAM ZIJN VROUW UIT DE HORECA EN WERD HET TOCH HET HOTELLEVEN. ZOON ALEXANDER HAD HET VIRUS OOK AL JONG TE PAKKEN. ‘HIJ IS NU DE KAPITEIN, IK DE MATROOS.’

In 1967 kochten Arie Balk en zijn vrouw An Hotel Astoria op de Emmaweg, een hotel zonder centrale verwarming of warm water. Tien jaar later namen ze hotel Marie Rose over, in dezelfde straat. ‘We hebben dit hotel voorzien van douches en toiletten, zodat de kamers op hetzelfde niveau kwamen als Astoria. Dan kun je uitwisselen met boekingen.’ Het was een tijd van hard werken. Arie Balk stond zelf in de keuken en zijn vrouw regelde het operationele deel. ‘Het was een andere tijd. Je verstuurde bijvoorbeeld heel veel kerstkaarten, want de respons hierop was altijd dat er werd geboekt. Dat is nu allemaal anders.’

PERFECTIONISME

Een aantal jaar later kwam Ab van der Wiel, directeur van Van der Wiel Bouw, bij Balk langs: hij had een hotel te koop. Arie Balk: ‘Samen met architect Van Egmond had hij een ontwerp voor een nieuw hotel gemaakt op deze plek, waar toen nog Hotel de Beuk stond. In eerste instantie zei ik nee, we hadden net twee hotels. Maar na een nachtje slapen heb ik toch ja gezegd. We hebben samen alle afspraken op een A4-tje gezet, handtekeningen eronder en klaar. En het is heel goed gegaan. In 1987 was de opening.’ Zoon Alexander Balk wist als

28 NEX
»IN DE VOETSPOREN VAN ’ ’
‘In bedrijven die van vader op zoon overgaan, gaat het goed of niet. Bij ons ging het goed’

klein kind al dat hij ook in het hotelvak wilde. ‘In Marie Rose mocht ik toen ik veertien was voor het eerst afwassen en later hielp ik in de bediening. Op mijn achttiende ging ik naar de Hogere Hotelschool. Maar het vak heb ik hier geleerd. Zowel van mijn vader als mijn moeder. En dan vooral van hun perfectionisme.’ Na zijn opleiding werkte Alexander Balk een halfjaar in Amerika, een leerzame periode.

‘Ik leerde er vooral ook hoe het niet moet,’ vertelt Balk junior. ‘Daar heb je veel aan. Vervolgens heb ik bij NH Golden Tulip gewerkt en daarna vroegen mijn ouders of ik naar huis kwam. Er was werk voor mij. Heel leuk, want dat was precies wat ik wilde.’

VAN VADER OP ZOON

De eerste twee jaar werkte Alexander Balk vooral met zijn moeder

samen, die voor het operationele deel zorgde. ‘Daarna nam ik haar taken over en hielp ik eigenlijk met alles. Eind 2010 heb ik het hotel definitief overgenomen.’ Vader Balk vult aan: ‘Er was totaal geen druk, het was niet zo dat hij erin moest. Ik zeg altijd: “Dit is geen vak, het is een roeping.” Het is hard werken en je moet het leuk vinden. Toen hij de zaak overnam, zei ik hem wel dat hij het heel moeilijk zou krijgen. Hij

29 NEX

is toch het zoontje van de baas. Dan sta je altijd met 10-0 achter.’ Balk junior: ‘Eigenlijk is er niets voorgevallen, niemand is weggegaan.’ De medewerkers die al sinds 1987 in dienst zijn, hebben Alexander nog meegemaakt als ‘vijftienjarig ventje’. Balk senior: ‘In bedrijven die van vader op zoon overgaan, gaat het goed of niet. Bij ons ging het goed. We hebben altijd onze eigen werkzaamheden gehad en dat is toen Alexander het overnam zo gebleven.’

IN dE famIlIE

Alexander Balk was op zijn beurt blij dat zijn vader bleef werken in de hotels. ‘Het grootste verschil is het operationele deel. Dat doe ik, want het reserveringsgedrag van de gasten is totaal veranderd. De laatste jaren is dit met internetboekingen hard gegaan.’ Balk senior: ‘Hij is nu de kapitein, ik de matroos.’ Een klein beetje verschil van inzicht was er wel. ‘Ik heb de afdelingshoofden meer verantwoordelijkheid gegeven,’ vertelt Alexander Balk. ‘Doordat ze vroeger alles zelf deden,

zaten mijn vader en moeder overal bovenop.’ Balk senior: ‘En natuurlijk kan het ook zo zijn dat mijn zoon op een dag zegt: “Pap, ik heb je niet meer nodig,” of dat ik er straks geen zin meer in heb. En ja, ik ga nu wel vaker op vakantie.’ Plannen om te groeien zijn er nog niet. ‘Enkel een verdieping erop, en het strandpaviljoen Alexander Beach Club, dat een vergunning voor het hele jaar krijgt,’ zegt Alexander Balk. ‘Maar ik wil niet te groot worden. Een tussenmaat, dat past bij mij.’ Balk senior: ‘Genoeg is genoeg inderdaad. Ik ben trots op mijn zoon en heel blij dat alles in de familie blijft.’

30 NEX
‘Ik ben trots op mijn zoon en heel blij dat alles in de familie blijft.’
tekst: Karin Schillert, beeld: Willem Krol
den Haan Wintersport Vliet Zuidzijde 24 2231 GJ Rijnsburg Telefoon: 071 402 13 01 www.denhaanrijnsburg.nl Vosselaan 156 2181 CD Hillegom Telefoon: 0252 527 120 www.skicentrumhillegom.nl Collecties van o.a: Sportalm Bogner Poivre Blanc Killy Armani Airforce Peak Performance Killtec etc. Kom binnen voor de nieuwe wintercollectie RESTAURANT EST. B Y W I L L E M S E SINCE 1930 Reserveren: Willemse1930.nl Dorpsstraat 30 | Noordwijkerhout | 0252 - 37 24 70 Aanbevolen door de uitgevers van NEX! Deukje? Welk deukje? Denk niet langer aan schade dan nodig is Brouwer Lisse & Noordwijk Adres Meer en Duin 10, 2163 HA Lisse Telefoon (0252) 417 153 E-mail lisse@absbrouwer.nl Internet www.absbrouwer.nl Vertrouwd, vakkundig en snel Adres Keyserswey 50, 2201 CX Noordwijk Telefoon (071) 361 5234 E-mail noordwijk@absbrouwer.nl Internet www.absbrouwer.nl 038 ABS Brouwer Ad 210x297mm FC.indd 1 20-09-13 15:17 Deukje? Welk deukje? Denk niet langer aan schade dan nodig is Brouwer Lisse & Noordwijk Adres Meer en Duin 10, 2163 HA Lisse Telefoon (0252) 417 153 E-mail lisse@absbrouwer.nl Internet www.absbrouwer.nl Vertrouwd, vakkundig en snel Adres Keyserswey 50, 2201 CX Noordwijk Telefoon (071) 361 5234 E-mail noordwijk@absbrouwer.nl Internet www.absbrouwer.nl 038 ABS Brouwer Ad 210x297mm FC.indd 1 20-09-13 15:17 Deukje?
deukje? Denk niet langer aan schade dan nodig is Brouwer Lisse & Noordwijk Adres Meer en Duin 10, 2163 HA Lisse Telefoon (0252) 417 153 E-mail lisse@absbrouwer.nl Internet www.absbrouwer.nl Vertrouwd, vakkundig en snel Adres Keyserswey 50, 2201 CX Noordwijk Telefoon (071) 361 5234 E-mail noordwijk@absbrouwer.nl Internet www.absbrouwer.nl 038 ABS Brouwer Ad 210x297mm FC.indd 1 20-09-13 15:17
Welk

Dat onze Noordwijkse Cultuur van oudsher velen heeft geïnspireerd, daar kun je niet omheen. Zo vond schrijver Susan Smit haar inspiratie in Noordwijk toen ze dichter Henriëtte Roland Holst beschreef.

En nog steeds staat ons dorp bol van de kunst en kunstenaars.

Kunst met de grote K

Mickeys edelsmederij

Na de onvergetelijke zomers met haar oma aan het Noordwijkse strand, vertrok Mickey op haar 24ste vanuit Duitsland naar Noordwijk om hier haar droom van edelsmid te verwezenlijken. Ze heeft een eigen galerie, eerst in de Ruyterstraat en sinds drie jaar in de Bomstraat, en ze maakt de prachtigste sieraden in opdracht. Mickey geeft met goud en zilver vorm aan het karakter en sentiment van de klant. ‘Mijn inspiratie krijg ik door de mensen en hun verhaal,’ zegt Mickey, ‘en dat probeer ik in mijn sieraden weer te geven.’ Op de vraag naar wat Noordwijk voor haar als edelsmid betekent, roept ze: ‘Uitwaaien!’ Wanneer de dagelijkse beslommeringen haar blijven bezighouden, loopt ze over het strand en kijkt ze naar al het moois om zich heen. Het geeft haar rust, energie en exact dat gevoel waardoor ze haar werk met liefde kan vormgeven.

Theo Swinkels heeft een aantal van zijn prachtige werken tentoongesteld in zijn stijlvolle glazen galerie in de Noordwijk Passage in de Hoofdstraat. Op jonge leeftijd raakte Swinkels gefascineerd door het realistisch weergeven van mensen en dieren en hij brengt dit in zijn tekeningen en schilderijen tot uitdrukking. De kunstenaar zoekt een balans tussen de persoonlijkheid van de geportretteerde en zijn eigen interpretatie daarvan. Zijn manier van schilderen met acrylverf op grote doeken, in opdracht of uit vrije hand, raakt en boeit de kijker. Daardoor wordt zijn werk door velen gewaardeerd.

32 NEX
Theo Swinkels
tekst: Astrid Koelewijn,
Stuurop
beeld: Monica

De gemoedelijke sfeer, prachtige natuur en frisse lucht vormen een creatieve basis. Deze uit zich bijvoorbeeld in het Schilderfestival, de beeldenroute en de creatieve producties van Kunstklank. Voeg dit samen met verschillende materialen, menselijke zintuigen en een vrije geest, en een voedzame bodem voor kunst en cultuur is een feit. De creatieve vruchten hiervan zijn in de vele Noordwijkse ateliers te bewonderen, maar er wordt ook kunst beoefend.

Museum Oud Noordwijk

In de oude visserswoning aan zee aan de Jan Kroonsplein 4, later verbouwd tot boerderij, zorgen vrijwilligers voor het behoud van de Noordwijkse historische cultuur. Met zijn stijlkamers en visserijzolder, klederdracht, modelbouw van bomschuiten, foto’s en archieven, maar ook een unieke collectie keramiek en tekeningen van Charlotte van Pallandt, biedt dit museum volop gelegenheid om de oude sfeer van Noordwijk te proeven. In de verschillende exposities worden hedendaagse kunstenaars geïnspireerd om het oude met het nieuwe te verbinden, waardoor dit museum het publiek steeds opnieuw weet te verrassen.

cultuurcafé

Als we het hebben over cultuur in Noordwijk, dan is het Cultuurcafé de plek in de kust- en bollenstreek waar liefhebbers van literatuur, kunst en muziek elkaar ontmoeten, uitdagen en inspireren. Sinds maart 2011 bieden drie ondernemers aan het Vuurtorenplein cultuur aan in de breedste zin van het woord, en op laagdrempelige wijze. En daar zijn ze blij om. Zowel voor Noordwijkers als voor bezoekers worden literaire activiteiten georganiseerd en schrijvers, muzikanten en andere kunstenaars uitgenodigd. Kortom, een unieke plek die bijdraagt aan de creativiteit en innerlijke groei van mensen.

SteigerART

Rian Verbeek van SteigerART heeft een galerie in de Van Limburg Stirumstraat in Noordwijk-Binnen. Haar prachtige schilderingen op steigerhout zijn inmiddels befaamd. Het is dan ook niet voor niets dat sinds 25 september háár koning Willem Alexander aan de muur van het gemeentehuis hangt, na het winnen van de portretwedstrijd. Rian heeft haar roots in Noordwijk en vindt daar ook haar rust en inspiratie. Ze zoekt voortdurend naar natuurlijke materialen om haar kunst aan te vullen, variërend van steigerhout, jutte tot krantenknipsels. In haar galerie is niet alleen haar werk te bewonderen, maar organiseert ze bovendien workshops. Daarnaast vinden ook andere schilders en beeldhouwers bij Rian een plek. De beelden van Ghislaine van Tongeren zijn standaard in de galerie van Rian te bewonderen en elke twee maanden vult ze haar thema aan met kunstwerken uit het hele land.

33 NEX K
kuNST EN culTuuR»

Pure Passie

ToppaTissier Carlo Midiri onTwierp MeT passie een showsTuk voor de presTigieuze wedsTrijd de ‘Dutch Pastry awarD 2013’ en sleepTe de eersTe prijs in de waChT MeT zijn inTerpreTaTie van heT TheMa sCary ForesT. de jury was vooral onder de indruk van zijn zeven smaken tellenDe taartje. ‘BesT een uiTdaging.’

34 NEX
35 NEX » purE passiE

Zeven scary ingrediënten in winnende taart

Hoewel de bescheiden patissier het niveau van de Dutch Pastry Award voorgaande jaren te hoog vond, is hij er in 2013 helemaal klaar voor. Bij het thema Scary Forest ziet hij al snel een zoet kunstwerk voor zich en besluit hij zich in te schrijven voor de wedstrijd. Viereneenhalve maand voor het plaatsvinden van deze prestigieuze awards begint hij met het nadenken over en het tekenen van zijn indrukwekkende chocoladestuk, dat maanden na de wedstrijd nog steeds in zijn winkel George Vis aan de Prins Bernhardstraat pronkt. Carlo is er trots op. ‘In het thema Scary Forest kun je met een boom komen, maar welke kant ga je dan op, tropisch met meer kleur, of een boom uit een donker bos? Het moest eng zijn, dus dacht ik meteen aan vleesetende planten, maar ook aan paddenstoelen, een elfje en een afschrikwekkend, schreeuwend gezicht. Maar niet alleen het verhaal moet kloppen, ook de kleuren moeten bij elkaar passen en bovendien moet alles in het stuk eetbaar zijn, dus van suiker, chocolade of marsepein. Best een uitdaging!’

INdrukwEkkENd ‘bostaartjE’

De jury van de Dutch Pastry Award beoordeelt het kunstwerk en het bijbehorende taartje, waarbij de taart voor 60 procent meetelt en het sierstuk voor de overige 40 procent. De acht juryleden letten op smaak, uiterlijk, techniek en structuur. En natuurlijk geldt: hoe meer techniek en beter de smaak, des te groter de kans om te winnen. ‘Behalve dat er heel veel tijd ging zitten in het ontwerp en het maken van het sierstuk, dacht ik ook na over het taartje. Uiteindelijk had de taart zeven smaken waarvan ik vond dat ze bij het thema pasten. Pistachecake, bosvruchtencompote, caramel crémeux, tropische fruitmousse, chocolademousse, vanillemousse en een krokante bodem. De jury is onder de indruk van deze smaakcompositie en de

36 NEX
tekst: Linda Koreneef, beeld: Damon Pijlman
‘Ik dacht meteen aan vleesetende planten en een afschrIkwekkend gezIcht’
»purE passIE

taart zelf is, naast het Scary-sierstuk, de reden waarom Carlo er met de eerste prijs vandoor gaat en de concurrent-patissiers achter zich laat.

AspirAnt-lid

toppAtissiersteAm

De Noordwijkse patissier wint niet alleen een oorkonde, een medaille, de officiële koksbuis en een trofee. Hij krijgt ook vijftienhonderd euro om vrij te besteden aan een cursus, die hij graag wil doen in Frankrijk, volgens hem hét land van de patisserie. Maar de belangrijkste prijs is zijn benoeming tot aspirant-lid van het Nederlands patisserie team. ‘Het is een eer en bovendien is het ontzettend boeiend om deel uit te maken van dit team toppatissiers. Je woont vergaderingen bij, leert van elkaar, neemt deel aan informatiedagen voor jonge banketbakkers, maakt reizen ter inspiratie voor het vak en bovenal is het gezellig en inspirerend.’

pAssie voor de zAAk

Hoewel het winnen van de Dutch Pastry Award de passie van Carlo nog verder aanwakkerde én hij zich een jaar lang de beste patissier van Nederland mag noemen, blijft hij ook met twee benen op de Noordwijkse grond staan. Met plezier bakt hij elke dag gebakjes, macarons en prachtige taarten voor zijn klanten. Terwijl de herfstachtige chocolaatjes en bonbons in de etalage staan en hij intussen ook zelf confitures maakt, denkt hij alweer na over het volgende seizoen, namelijk de winter en kerst. Wat geen Noordwijker kan zijn ontgaan, is de metamorfose van de winkel in 2011. Carlo heeft de zaak, die hij in 2002 overnam van George Vis, een strakke look met paarse accenten gegeven, en zet zo zijn eigen signatuur op de patisserie. Hij vindt het heerlijk om creatief bezig te zijn en kan die passie in al zijn producten kwijt. ‘Nou ja, misschien het minst in de koekjes, want die zijn hoe ze zijn, maar als ze mooi uit de oven komen kan ik daar ook echt van genieten.’

37 neX

Goed beslagen ten ijs aan de GooweG

Koorts is vervelend, en hoge koorts nog meer. Maar ijskoorts is andere koek: ijskoorts is lekker. IJskoorts is verlangen. Het is duimendraaiend en trappelend van ongeduld wachten op die ene

verlossende mededeling: It giet oan!

Ondanks alle berichten over de opwarming van de aarde, wordt in Nederland al zes winters op rij gereden op natuurijs. Met als hoogtepunt de aanhoudende vorstperiode van het afgelopen jaar. De vrijwilligers van NIJC Gevers hadden hun handen overvol aan het sneeuwvrij houden van de 400 meter-baan. In gesprek met een aantal diehards van de grootste sportvereniging van Noordwijk, in het clubhuis aan de Gooweg. Het zijn stuk voor stuk gezellige, toegankelijke mensen, dus het ijs was snel gebroken.

NIJC GEvErs

Het bestuur van NIJC Gevers telt negen leden, waarvan Jan de Ridder er een is. Jan is tevens voorzitter van de ijsbaancommissie. Mirjam de Ridder is secretaris van het bestuur, en geeft al tien jaar les aan recreanten. Ze heeft ook vijfentwintig jaar schaatsles gegeven aan de jeugd. Crista Zierlein is bestuurs- en jeugdcommissielid van TV De Gevers, en Arjan van der Meer is bestuurslid en coördinator van de IJsrunners. Peter Weterman is voorzitter van de tenniscommissie, bestuurslid van NIJC Gevers en een geboren Tukker, maar hij woont al zo lang in Noordwijk dat hij aardig is ingeburgerd. Het gezelschap bestaat dus uit tennissers en schaatsers, dat is een bijzondere combinatie.

38 NEX

SchaatSEN

EN tENNiSSEN

Jan: ‘We zijn al sinds 1892 een schaatsclub en sinds 1968 op deze locatie, voorheen schaatsten we op de ‘Kogo’ bij de Boerenburgerweg, waar nu het hertenkampje is. Maar hier aan de Gooweg wordt ook al 36 jaar getennist.’ Peter: ‘Als vereniging willen we zowel de schaats- als de tennissport uitdragen, ook in onze naamgeving. Onze naam is nu NIJC Gevers.’ Jan: ‘Het complex heet Jonkheer Gevers, genoemd naar de schenker van de grond. We hebben destijds slechts honderdduizend gulden voor de grond moeten betalen, dus het kwam min of meer neer op een schenking. Wij zijn de enige sportvereniging in de regio die helemaal selfsupporting is, en niet afhankelijk van gemeentesubsidie.’

DE NiJc JEugD

Het aantal leden is redelijk constant, bij zowel de tennissers als de schaatsers. Maar bij de schaatsjeugd is jarenlang een flinke piek geweest. Mirjam: ‘Op zaterdagmiddag vertrok-

ken we soms met meer dan tweehonderd kinderen naar De Uithof in Den Haag, waar we voorheen schaatsten. Nu ligt dat aantal stabiel op de honderd.’ Het Wantveld biedt in het schaatsseizoen op zaterdagmiddag altijd een gezellige en sportieve aanblik: de NIJC jeugd in hun rood-wit-blauwe trainingspakken, schaatstassen en gekleurde mutsen. Ze worden afgezet en uitgezwaaid door hun ouders of opa en oma, en vertrekken in twee grote bussen naar de schaatsbaan. Het lijkt wel een schoolreisje. Seizoenenlang ging dat in de richting Den Haag, maar sinds 2011 wordt er geschaatst op de kunstijsbaan in Haarlem. Daar schaatst de hele club bij elkaar, zowel de recreanten, jeugdrecreanten, marathongroep als de wedstrijdrijders. De IJsrunners, vroeger de Uithof-jeugd, schaatsen daar nu ook. Maar het liefst schaatsen ze natuurlijk op de eigen Jonkheer Geversbaan aan de Gooweg. En dat kan dus gelukkig al zes jaar op rij. Jan: ‘Als het vriest, is het net of een soort virus uitbreekt:

iedereen komt helpen. Zodoende kunnen we al na twee dagen strenge vorst de ijzers onderbinden en schaatsen we op ons eigen natuurijs.’

SchaatStalENt

Op de vraag of er nog een Sven Kramer of Ireen Wüst in de top tussen de NIJC Gevers jeugd zit, antwoordt Jan: ‘We hebben zeker weten schaatstalent in huis. Bijvoorbeeld Michael Heemskerk en Walter Looijesteijn.’ Arjan: ‘En momenteel zitten er een paar hele goede in de jeugd A- en B-pupillen waarvan we zeggen: die komen we straks tegen in de selectie. Ook hebben we enkele marathonschaatsers die het heel goed doen.’ De tennisvereniging haalt het grote talent gewoon naar de Gooweg: ‘Sjeng Schalken gaf in 2012 een clinic tijdens een open toernooi,’ vertelt Crista.

39 NEX tekst:
Caroline Spaans, beeld: Ruud Heemskerk (archief NIJC Gevers) en Daan de Meester (luchtfoto’s)
SPORt»
‘We hebben zeker weten schaatstalent in huis’

‘Iedereen mocht toen intekenen om met hem te trainen. En Jan Siemerink heeft de zeven nieuwe probounce-tennisbanen geopend. Dat zijn de banen die op het middenveld van de schaatsbaan liggen, op deze all weather-banen kan zomer en winter gespeeld worden.’ Ze vervolgt: ‘De KNLTB heeft sinds september een hele nieuwe opzet voor de jeugdcompetitie ingevoerd. De groepen zijn onderverdeeld in drie kleuren: rood voor de kinderen van zes tot acht, oranje voor die van negen tot elf en groen voor de kinderen vanaf elf, twaalf jaar. Met de nieuwe ingevoerde worldtour-wedstrijden komen alle verenigingen uit de regio naar een tennispark toe. Iedere eerste zondag van de maand, negen keer per jaar, met uitzondering van de maanden

december, januari en februari. De computer selecteert de kinderen die tegen elkaar spelen, waardoor ze elkaar allemaal een keer treffen. Wij waren de eerste hostvereniging en hadden de primeur om het computersysteem uit te testen, en dat verliep uitstekend.’

TENNissEN EN schaaTsEN op maaT

Peter: ‘Vorig jaar zijn we ook voor het eerst met wintertennis begonnen, en sinds dit jaar hebben we een samenwerking met Tennishal Vinkenveld met vier banen. Hoewel je bij NIJC Gevers – zolang er geen ijs is – ook uitstekend op de probounce-banen kunt spelen, was er veel vraag naar overdekte banen. Hier worden veel jeugdlessen gegeven in de wintermaanden. Peter: ‘Bij de tennis ligt het aantal jeugdleden rond de tweehonderdvijftig. Om het tennissen voor de jeugd te stimuleren, hanteren we een lage lidmaatschapsbijdrage van vijfendertig euro per jaar. Voor dat geld mogen kinderen een heel jaar vrij tennissen en krijgen ze ook een aantal inlooplessen. Arjan: ‘Bij de IJsrunners schaatst de jeugd tot twaalf jaar. Daarna ga je òf naar de wedstrijdschaatsers, òf naar de jeugdrecreanten. Vanaf ongeveer achttien jaar kun je terecht bij de recreanten, dit zijn schaatsers die graag (weer) willen gaan schaatsen, maar er zijn ook oude wedstrijdschaatsers bij die nu bij de recreantengroep schaatsen. Ook is er nog een actieve marathongroep, die wekelijks wedstrijden rijdt in Haarlem.’

DE ToEkomsT vaN NiJc GEvErs

Jan: ‘Afgelopen winter hadden we vijftienduizend bezoekers op onze natuurijsbaan: een absoluut hoogtepunt.’

Peter: ‘Over vijfentwintig jaar hopen we dat we zowel de schaats- als de tennisliefhebbers enthousiast bij de sport kunnen blijven betrekken, dat we op een goede manier met de Jonkheer Geversbaan omgaan en dat de baan veel blijft betekenen voor (sportief) Noordwijk. We hebben enorm geïnvesteerd, om het park zo te upgraden dat het als ijs- maar ook als tennisbaancomplex er echt heel goed uitziet.’

40 NEX
‘Afgelopen winter hadden we vijftienduizend bezoekers op onze natuurijsbaan’

Meer dan dertig centimeter blauw Het is nu zo’n veertien jaar geleden dat ik met mijn gezin koos voor een Deense vakantie. Het noorden heeft ons altijd al getrokken en Denemarken werd de eerste stap. Er volgde een heerlijke week en op de terugweg hielden we een koffiestop in Friesland. In de knusse uitspanning keken mijn lief en ik elkaar aan en dachten hetzelfde. Eenmaal terug in Noordwijk, belde ik de dag na die vakantie een aantal makelaars. Het duurde niet lang voordat we onze biezen pakten en gingen verhuizen. Twaalf jaar lang woonden we op het Friese platteland, in een kerkje uit 1864. We verbouwden het eigenhandig tot een woning en onze vier kinderen, waarvan de jongste de oer-Friese naam Djûke krijgt, hebben er een geweldige jeugd. Licht, lucht en ruimte, dat zijn de kernwoorden van ons bestaan. En rust, op het geluid van de trekker van de buurman na. Toen de kinderen richting de puberteit kwamen, besloten we dichter bij de stad te gaan wonen. Er diende zich al snel een nieuwe liefhebber voor ons idyllische plekje aan. Nu wonen we in het ‘bûtenfjild’ van Ljouwert, vrijwel aan de bekende Bonkevaart. En ook al spreken we hier over een nieuwbouwwoning, ik heb nog altijd een uitzicht vol groen en bevind me onder veel lucht. We kunnen zwemmen in de uitloper van ‘De Bonke’ en wie weet kunnen we er de komende winter weer op schaatsen. Het is fantastisch.

Vanmorgen las ik een berichtje van een oud-klasgenoot uit Noordwijk, dat de ochtendwandeling op het strand haar veel goed had gedaan. Mijn hart maakte meteen een sprongetje: het geluid van de zee, dat is wat ik soms mis.

Ik hoor zo de meeuwen weer krijsen, boven de haven recht voor mijn huis. Als ik mijn ogen sluit kan ik er met gemak een onstuimige branding bij bedenken.

Zittend achter mijn

bureau meet ik vanaf de horizon precies 22 centimeter groen naar beneden en ruim 30 centimeter blauw naar boven. Dan raak ik het kozijn, maar dat blauw loopt voorbij het kozijn nog veel verder door.

schrijver, schilder en beeldend therapeut

julia van Bohemen

Lucht!

41 NEX
beeld: Julia van Bohemen
»columN

VroEgEr

LICHTPUNT IN NOORDWIJK Ooit

In 1444 werden op de plek waar de Vuurtoren nu staat al vuren gestookt voor de oriëntatie van de lokale visserij die na zonsondergang nog naar huis moesten komen. Het licht werd alleen ontstoken als de vissers op zee waren. De huidige vuurtoren werd in 1921 gebouwd en is gemaakt van baksteen en bewapend beton. De toren heeft een lichthoogte van ruim 33 meter. Er zijn zes verdiepingen en een trap met 108 treden. In 1923 werd het licht voor het eerst ontstoken en liep het hele dorp uit.

42 NEX
tekst: Karin Schillert

hEdEN

In John Asselbergs boek ‘Noordwijk van Boven’ zien we dezelfde plek maar dan tientallen jaren later. De vuurtoren is sinds 1980 een rijksmonument. De toren mag niet niet meer van binnen worden beklommen, alleen de buitenkant kan nog worden bewonderd. Het Vuurtorenplein staat de laatste jaren meer in de belangstelling dan de Vuurtoren zelf. De staat van dit plein is al heel lang een doorn in het oog van de Noordwijkse Gemeente en de bewoners. Een passende oplossing is er helaas nog steeds niet. Gelukkig is het lichtpunt er altijd…

‘Noordwijk van Boven’ van John Asselbergs. Een boeiend naslagwerk met schitterende foto’s van fotografen Jan van Haarlem en Paul Weterings.

43 NEX Nu
» Noordwijk vaNuit dE lucht

Vijftig tinten

44 NEX
»KEUN

roze

Met Noordwijkerhout als buurgemeente zou je denken dat de diehard carnavalliefhebber naar ‘hiernaast’ gaat voor het jaarlijkse hos- en verkleedfeest in februari. De Brabantse invloed maakt deze gemeente volgens kenners ‘de enige gemeente boven de rivieren waar ze echt weten wat carnaval is.’

Maar de Noordwijkse PaRtygirls denken daar heel anders over.

‘In Noordwijk heerst een (h)echte carnavalscultuur. En niet alleen wij vinden dat.’ zegt Manon Stokman, een van de oprichters van PaRtygirls. ‘Het is een beetje het gevoel van après-ski. Sommigen uit onze groep kennen elkaar al bijna vijfentwintig jaar. Dus carnaval vieren doen we echt gewoon hier, in Noordwijk.’ Ik ontmoet de dames bij Stokman thuis, in Noordwijk-Binnen. Het is zondagochtend elf uur. Er is cappuccino, chocolade, verse cake en gezelligheid.

VEEL VERSCHILLENDE OUTFITS

Alle aanwezigen zijn bijna van hetzelfde geboortejaar: 1968, het jaar dat de carnavalsvereniging werd opgericht. Stokman: ‘Wat ons bindt is dat we allemaal van carnaval houden. In al die jaren zijn we in heel wat verschillende outfits naar het carnaval geweest. Door de jaren heen werd de groep steeds selecter en werd er een naam bedacht: de PaRtygirls met een grote P en een grote R, omdat we ook veel pr-werkzaamheden deden. Op het hoogtepunt van ons bestaan waren we met vijftien vrouwen. Bij carnaval is elk jaar anders: er is elk jaar een andere prins en elk jaar een ander thema en daar spelen wij op in met onze outfits. Wat ons zo uniek maakt, is dat alles wat we aan hebben voor 98 procent zelf bedacht, ontworpen en gemaakt is.’ De dames beginnen soms rond Pasen al met het verzinnen van een nieuwe outfit. Ze geven het zelf toe: het moet niet gekker worden. Met het carnaval nog in het lijf, zijn ze al bezig met het nieuwe seizoen! Belangrijk is dat de groep goed in balans is: als je niet goed kunt naaien, kun je weer op andere vlakken helpen. In-

45 NEX

‘WE BEDENKEN, ONTWERPEN EN MAKEN

BIJNA ALLES ZELF’

zet en betrokkenheid wordt op prijs gesteld, anders is het niet leuk. Aan meelifters hebben ze niks.

IN VOL ORNAAT

‘2010 was ons topjaar, toen we OrdinAir waren.’ vertellen ze. ‘We hebben een avond gehad als stewardessen, eentje als duivelinnen en engelen en eentje in een disco-outfit met bijpassend afrokapsel. We zijn altijd enorm op dreef. Bij de OrdinAir-outfit klopte alles tot in detail. Naast kokerrokjes, shawls, colberts en hoedjes, hadden we zelfs visiteen naamkaartjes, en een eenmalig bulletin voor “aan boord”: het OrdinAirtje en een trolley met spullen die je aan boord kon kopen. Hierop stonden onder meer barbiepoppen in dezelfde outfit als wij. Uiteraard ontbraken ook de roze stewardessenkoffertjes niet. We hadden zelfs een veiligheidsinstructie! Daar stonden we dan mee te zwaaien en bij het toilet zeiden we: “Mind your step!” We bleven zo lang mogelijk in onze rol. Die roze laarzen bijvoorbeeld, kwamen we tegen op de Albert Cuyp. Die kleur! Wij schaffen dat aan voor carnaval, maar er zijn vrouwen die dat kopen voor het eggie. De marktkoopman was in ieder geval blij met ons. Hij was los!’

ELK JAAR EEN UITJE

Ze merken allemaal dat het carnaval ‘achteruit’ gaat, althans in bezoekersaantal. Het bal masqué is afgeschaft en de kroegentocht op maandag begint tegenwoordig pas om vier uur ’s middags. Vroeger was dat al om een uur. Voor de groep betekent

‘REIZIGERS WILDEN MET ONS OP DE FOTO EN WIJ GINGEN OP ZOEK NAAR EEN PILOOT’

dat dat ze het ‘carnavalsgat’ op maandag moeten vullen tot vier uur. ‘Niet zo moeilijk hoor,’ vertellen de dames, ‘want we vullen dat in met een uitje in het thema van hoe we op dat moment zijn verkleed. Zo gingen we naar het strand als “viswijven”, waren we bij de brandweer als “brandweervrouwen” en hadden we een high-tea als Gooische Vrouwen. Inclusief parelketting en Burberry-broekrok. Maar echt hilarisch was die bewuste maandag op Schiphol, tijdens ons OrdinAir-jaar. Want stel je voor: je wandelt de vertrekhal in en daar staan elf vrouwen in een roze stewardess-outfit. Reizigers wilden met ons op de foto en wij gingen op zoek naar een piloot. We keken om ons heen met een blazer en pilotenpet in de hand. Potentiële gegadigden spraken we aan, waarbij we zeiden: “We hebben een maatschappij en stewardessen. We zoeken alleen nog een piloot.” Hilarisch.’

SAMEN VOORBEREIDEN

De onderlinge communicatie tussen de dames verloopt via de mail of via de groepsapp: ‘Vijftig tinten roze’ genaamd. In carnavalstijden loopt de mailbox snel vol en blijft de groepsapp voortdurend afgaan. Maar ook buiten carnavalstijden zien de dames elkaar regelmatig. Verjaardagen worden met een gemeenschappelijke borrel gevierd en regelmatig wordt een workshop, filmpje of avondje theater gepland – want stel je voor dat de agenda te leeg raakt. Ook wordt lief en leed samen gedeeld, want deze groep dames is goed voor een lach en een traan. Als het om volgend jaar gaat, krijgt het idee voor carnaval 2014 al vorm. De stof voor de kleding is in huis en er is volop voorpret. Maar er wordt geen tipje van de sluier opgelicht. Het enige wat ze kwijt willen, is dat ze geïnspireerd werden tijdens een concert van de Toppers. Wordt het dan iets met veren en glitters? Ze lachen geheimzinnig, maar zeggen niets. Afwachten dus, tot het komende Noortukse carnaval.

46 NEX
Tekst: Caroline Spaans Foto: Willem Krol
»KEUN

Voor echt Hollands rundvlees!

Hollands rundvlees, van Noordwijkse weide

Ons rundvlees is één van onze specialiteiten, er gaat dan ook niets boven een vertrouwd stukje ouderwetse kwaliteit. Voor ons rundvlees hebben wij een vaste mester, Kees Westgeest.

De runderen groeien in vrijheid op en eten alleen datgene wat ze echt lekker vinden, gras en lekkere klavertjes. Rust en nostalgie zijn de ingrediënten voor echt lekker vlees. Onze klanten kiezen dan ook bewust voor kwaliteit, dat doet ons goed. De runderen zijn van het type “dikbil” die bekend staan om hun grote spierontwikkeling. Het vlees is mooi mager, smaakvol en botermals.

T F I E Gemotiveerd  personeel  nodig?      Op  zoek  naar  een  passende  baan?      Heeft  u  opdrachten? 2012 Mare groep adv 190x133,5.indd 1 24-10-12 13:33
Krijn van der Bent, keurslager Kerkstraat 50, Noordwijk Tel. 071-361 27 20 www.vanderbent.keurslager.nl

noortukse

luchten

NEX heeft een viertal Noordwijkse fotografen gevraagd om een foto in te sturen met het thema ‘’lucht”. De fotograaf mocht het thema vrij interpreteren. Hier ziet u het resultaat

48 NEX

Daar ligt dat water - dat schitterende water. Zie hoe het schittert, het schitterspreekt, het schittertrompettert in de lucht in de donzige gonzige fijne satijne luchtdat droogzilvere opzwemmende water in dat rondomblauwe dronkkoude dronkdiepe water, ‘t is een zee bleek sprekend schuim een woordenmond in het ruim schreeuwende door de gonswind naar het hemelruim, dat streefwater, dat geerwater, dat wilwelwater, het valt al voorover met zijn onhoorbaar geschater te plonzen te lachen met ‘t gezicht onder watero het oogt hoog, pijlend hoog, het overstroomt elkaar valt aan, valt aan, ver en ver, daar daaren nu ligt het weer schaterend uit te lachen naar alle kanten, alsof ze wat zagen, de lucht is boven wittig teer, rondom valwolken en vergaande boomerijen om, niet heel ver is het al gestroomde nevel, molens en boomen even, even. (Herman Gorter)

49 NEX
» NoordwijksE luchtEN
©Els Bax

Vliegen is een beetje dromen Zonder einde en begin. Ergens weggaan, ergens komen en de droom daar tussenin: aan de wolken kunnen raken, dichter bij de sterren zijn en de wereld kleiner maken. Klein, klein, kleiner, kleinst....

Dromen is een beetje vliegen, fladderen in het begin leren stijgen, hoger komen tussen twee gedachten in. Even aan de wolken raken, even bij de sterren zijn en de wereld kleiner maken.

Klein, klein, kleiner, kleinst...

Leren vliegen, toch weer dalen, zien opnieuw omhoog te komen, grijpen en het net niet halen, dat is dromen.

Dromen is toch blijven vliegen, Weer beginnen bij het begin.

Dromen is een beetje liegen, tegen beter weten in.

(Mies Bouhuys)

50 NEX
©Daan de Meester

HEMEL

De hemel is geen zaal met honderdduizend lichtjes met goud en diamant en engelengezichtjes

de hemel, ‘k weet het niet wat ze er mee bedoelen wel weet ik dat ik af en toe de hemel zélf kan voelen.

(Toon Hermans)

51 NEX » NoordwijksE luchtEN
©Hans Vink

oplossing van Ricoh levert

Huis

ter Duin geld en tijd op

De samenwerking tussen Grand Hotel Huis ter Duin en Ricoh Document Center Haaglanden is een uitstekend voorbeeld van het feit dat netwerken met goede bekenden kan leiden tot business. “Ik kan laten zien wat Ricoh kan betekenen voor Huis ter Duin als het gaat om het optimaliseren van factuurprocessen”, stelt Carl Smink, directeur van Ricoh Document Center Haaglanden. “Aan de andere kant probeer ik bijeenkomsten van Ricoh of andere contacten uit mijn netwerk bij Huis ter Duin plaats te laten vinden.” Een effectieve samenwerking tussen twee bekenden die anders wellicht niet tot stand was gekomen.

Grand Hotel Huis ter Duin was aan vervanging van het printernetwerk toe. Smink was een logische gesprekspartner. Ricoh is immers de grootste leverancier van kopieerapparaten en printers in Nederland. Ricoh verkoopt in Nederland haar producten en diensten onder andere via een aantal franchisenemers. Ricoh Document Center Haaglanden is daar één van. “Als zelfstandig bedrijf vragen wij altijd wat er precies gebeurt in een organisatie”, vertelt Smink. Ricoh Document Center Haaglanden werkt met software-oplossingen die bedrijfs- en documentprocessen optimaliseren en daardoor een efficiëntieslag teweeg kunnen brengen.

Ricoh Document Center Haaglanden kan een belangrijke rol spelen voor bedrijven om hun beheer te optimaliseren. Binnen Grand Hotel Huis ter Duin is Olaf Moolhuysen verantwoordelijk voor de cash flow. Het is zijn wens om alles wat met facturen te maken heeft vooraf vast te leggen, om problemen en tijdverspilling te voorkomen. Het komt wel eens voor dat

een factuur niet goed is, of dat mensen nog vragen hebben. “Dat wilden we ondervangen. Hierdoor zijn we in aanraking gekomen met document scanning”, vertelt Moolhuysen. “Omdat we vooraf weten wat de kosten zijn, kunnen we onze cash flow daar mee beïnvloeden.” Als een factuur binnenkomt, wordt deze op een scanner geplaatst. De software-oplossing van Ricoh haalt alle benodigde gegevens automatisch uit de factuur en matcht die gegevens met de order die eerder in het systeem is geplaatst. Omdat de factuur vooraf al gefiatteerd is, zet de software de factuur meteen klaar voor betaling. Geen boekingshandeling meer. “Het mooie van de software is, dat er na het scannen geen menselijke handeling meer aan te pas komt”, verduidelijkt Smink. Moolhuysen is na het testen met de moeilijkste crediteuren overtuigd dat dit systeem tijdwinst op gaat leveren. “De administratie gaat nu op een andere manier kijken naar openstaande saldi. In het verleden stuurde je aan op mensen die nog moesten fiatteren, nu weet je op voorhand dat dit al gebeurd is.” Smink ervaart dat ondernemers bij het horen van Ricoh Document Center Haaglanden niet meer alleen aan kopieerapparaten en printers denken. “De bekendheid met onze software-oplossingen begint op gang te komen. We worden regelmatig gevraagd om te komen praten over het verbeteren van documentprocessen. Ik wil natuurlijk nog steeds die kopieerapparaten en printers verkopen, maar ik heb het liever over procesmatige zaken, dan kunnen we ook daadwerkelijk iets toevoegen.”

Ricoh Document Center Haaglanden

De Hooge Krocht 23, 2201 TP Noordwijk

T 071 – 402 0019, F 071 - 402 0521

carl.smink@ricoh.nl • www.ricohdocumentcenter.nl

Software
NoordwijksE luchtEN» 53 NEX
It is not a journey Every journey ends But we go on The world turns and we turn with it Plans disappear Dreams take over But where ever I go There you are My luck, my faith, my fortune (Chanel No. 5)
©Monica Stuurop

Het moeten mannen met uitstraling zijn en vrouwen met een mooi hoofd. Cliché, of zit er ook een kern van waarheid in? En de One Mile High Club? ‘Die bestaat. Meer kan ik er niet over zeggen.’ Cees Rodenburg, gezagvoerder bij Martinair, vliegt een Boeing 747. Hij vertelt over zijn gevleugelde beroep.

Vlieg met me mee

»luchtvaart 54
NEX
tekst: Judith Booij, beeld: Willem Krol

nood moet het vliegtuig in negentig SeConden leeg kunnen zijn’

CEES, gezagvoerder, vliegt een Boeing 747

‘Mijn vader was KLM-vlieger, en ik ben met veel plezier werkzaam bij Martinair. Ik heb mijn hart volledig verpand aan deze maatschappij. Voorheen heb altijd passagiers gevlogen, maar nu vlieg ik vracht en soms ook gevaarlijke stoffen. Dat gebeurt volgens strikte voorschriften. Alles wordt gelabeld, gecheckt, nog een keer gecheckt. Veiligheid gaat voor alles. Het is een zeer avontuurlijke baan, zeker geen negen-tot-vijf-baan. En dat veel vrouwen ons uniform sexy vinden? Daar kunnen we inmiddels mee omgaan! We zien veel van de wereld, daardoor doen we veel bijzondere ervaringen op. Overal ter wereld hebben we onze eigen tentjes om bijvoorbeeld lekker lokaal te kunnen eten, en weten we waar het gezellig is. Soms is er de mogelijkheid om je partner mee te nemen op een vlucht. Voor hen is dat natuurlijk ook een heerlijk uitstapje, en het is fijn om zo nu en dan de ervaringen op het werk met elkaar te kunnen delen.’

Veiligheid

‘In de luchtvaart zijn we niet snel van de kaart. We ondergaan jaarlijks vliegtechnische onderzoeken. We doen elk halfjaar praktijkexamen in een simulator, waarbij we de meest voorkomende noodsituaties moeten oplossen. De crew is er ook echt voor de veiligheid. Als je denkt dat ze er alleen maar zijn om je van eten en drinken te voorzien, strookt dat totaal niet met de realiteit. Daarmee doe je deze mensen echt tekort. Bij nood moet het vliegtuig

in negentig seconden helemaal leeg kunnen zijn. Het vervelendste dat ik heb meegemaakt, is agressie aan boord. Ooit had ik een keer een grote groep mensen aan boord, waarvan er uiteindelijk vijf volledig ‘doordraaiden’. De reden? Het had met onvrede over de maaltijd te maken. Het escaleerde uiteindelijk zodanig dat ik bij aankomst om aanwezigheid van de Koninklijke Marechaussee heb gevraagd. Dat is toen ook gebeurd, maar het blijft voor de hele bemanning een nare gebeurtenis om mee te moeten maken.’

Sneller dan een ConCorde

‘Op weg naar Barbados, met nog zo’n tweehonderd kilometer te vliegen, hoorden we bij ons eerste contact ook een British Airways Concorde oproepen, die ook nog eens vrijwel tegelijkertijd met ons zou aankomen. Als wij nummer twee zouden zijn, moesten we op hem wachten. Dat zou ons een hoop brandstof kosten. Dus hebben we alle trucs uit het boek toegepast om als eerste te landen, er zijn ook in het luchtruim voorrangs-

regels! Later in het hotel kwam de gezagvoerder van de Concorde volledig bezweet naar me toe en hij vroeg of ik de captain was van de Martinair. Waarna hij zei: ‘How on earth did you land before us, we’re a Concorde, the supersonic jet!’ Hoe ik in hemelsnaam vóór hem had kunnen landen, zij waren een Concorde en het snelste verkeersvliegtuig ter wereld! Dat hebben we hem later onder het genot van een Piña Colada uitgelegd!’

Bijzonder

‘In 1988 was ik co-piloot in opleiding tijdens een vrachtvlucht op een DC10 naar Gabarone. Wat we vervoerden was geheim. Het bleek later het interieur van de Amerikaanse ambassade aldaar te zijn. Alle vracht werd uitgeladen op de plaats van bestemming. Op alle dozen stond een stip met een kleur, in ellenlange rijen stonden allemaal mannen met petten op met een kleur en op de weg stonden vrachtwagens, ook allemaal met een verschillende kleur. Die kleuren correspondeerden met de gekleurde stippen op de vracht. Het was indrukwekkend om te zien hoe goed dat georganiseerd was. Je maakt veel bijzonders mee.’

55 neX
‘Bij
‘Ons unifOrm sexy?
Daar kunnen we inmiDDels mee Omgaan’

The sky is no limit!

De Dutch Aviation Group is een vereniging van bedrijven en organisaties die ondersteuning verlenen aan de lucht- en ruimtevaart industrie met hun kennis, expertise en ervaring in complexe hedendaagse aangelegenheden. De leden (members) van de Dutch Aviation Group zijn toonaangevende Kennisinstituten, Onderwijsinstellingen en Adviesbureaus.

Noordwijk de thuisbasis!

De Dutch Aviation Group realiseert haar doelstellingen door de organisatie van netwerkbijeenkomsten en symposia, waar u als lid toegang tot heeft. Het lidmaatschap van de DAG biedt nog een aantal extra voordelen zoals 2 vrijkaarten voor het jaarlijks symposium De Nederlandse Luchtvaartagenda, uitnodigingen voor themabijeenkomsten, naamsvermelding op de website van de DAG, gebruik DAG logo (volgens voorschriften) en een VIP kaart voor Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. www.dutchaviation.nl

Kijk op www.dutchaviation.nl voor de ledenlijst en verdere actuele informatie.

JOIN THE CLUB!

WAT IS DE LINK TUSSEN NOORDWIJK EN LUCHTVAART? NEX GING OP ONDERZOEK EN HET RESULTAAT BLEEK VERBLUFFEND TE ZIJN.

VAST Riemen

Drie Noordwijkse organisaties zetten zich in voor de lucht- en ruimtevaart. De Dutch Aviation Group (DAG) organiseert vier bijeenkomsten per jaar in onze congreshotels. In mei de Luchtvaart Lentebijeenkomst een prominente spreker samen met een aspergeproeverij. In juni en december de DAG van het Luchtrecht In november het symposium de Nederlandse Luchtvaartagenda. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartfonds (NLF) verleent jaarlijks de Lucht- en Ruimtevaart Prijzen aan het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs.

Het Da Vinci Comité (DVC) brengt een eerbetoon aan mensen en organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van lucht- en ruimtevaart. Het bijzondere Da Vinci Diner werd gehouden voor André Kuipers in 2012 en voor de Koninklijke Luchtmacht in 2013. Er stond een echte F-16 op de boulevard en er werd een concert van de Koninklijke Luchtmacht Kapel aangeboden aan de Noordwijkse bevolking.

57 NEX »LUCHTVAART
NOORDWIJK VAART WEL BIJ DE LUCHT- EN RUIMTEVAART

DE KONINKLIJKE DAKOTA , MET REGISTRATIE PH-PBA EN GEDOOPT PRINSES

AMALIA KENT EEN HEEL BIJZONDERE GESCHIEDENIS. HET BIJNA ZEVENTIG

JAAR OUDE VLIEGTUIG IS SINDS 1995 EIGENDOM VAN DE STICHTING PRINS

BERNHARD ALPHA EN IS IN BRUIKLEEN GEGEVEN AAN DE DUTCH DAKOTA

ASSOCIATION (DDA). HET TOESTEL IS OPERATIONEEL ERFGOED VAN DE NEDERLANDSE LUCHTVAART EN IS ONDERDEEL VAN DE MOBIELE COLLECTIE NEDERLAND.

DE DAKOTA beauty of the sky

58 NEX

Vijf uur voor de invasie op D-Day begon, dropte deze Dakota vijf parachutisten van de 505de Parachute Infantry Regiment boven Sainte Mère Église in Normandië. In maart 1945 was deze Dakota een van de paar duizend vliegtuigen die werd ingezet tijdens de Brits-Amerikaanse operatie waarbij ruim zestienduizend parachutisten werden gedropt. De grootste luchtlandingsoperatie ter wereld die ooit op een en dezelfde dag en locatie heeft plaatsgevonden.

EEN STUKJE HISTORIE

In 1975 werd het vliegtuig, ooit door prins Bernhard voor een dollar overgenomen van generaal Dwight Eisenhouwer, buiten gebruik gesteld en ter beschikking gesteld aan het Aviodrome. Daar stond de Dakota lange tijd weg te roesten. Anne Cor Groeneveld richtte in maart 1982 de Dutch Dakota Accociation op, en hij wilde het toestel laten restaureren. Aviodrome stemde echter niet in met restauratie. Maar bij het afscheid van prins Bernhard, als vlieger

59 NEX »LUCHTVAART

‘Deze Dakota nam prins Bernhard over voor één dollar, van Eisenhouwer’generaal

in oktober 1994, vroeg de prins of Groeneveld zijn Dakota niet kon opknappen. In april 1995 werd de oprichting van de Stichting Prins Bernhard Alpha op Paleis Soestdijk een feit. De prins benoemde Groeneveld als voorzitter, Ton van Soest, de intendant van Koninklijk Paleis Soestdijk en Kasteel Drakensteyn, als vice-voorzitter, en thesaurier Rob de Nie als penningmeester. De stichting wist de benodigde drie miljoen gulden bijeen te krijgen met behulp van het bedrijfsleven. Ten behoeve van de restauratie reisden de prins en Groeneveld in 1996 naar Engeland. Daar maakten ze de allerlaatste vlucht met een Dakota met registratie G-BVOL, die ze na de inspectievlucht kochten om de motoren en onderdelen te kunnen gebruiken voor de restauratie van de PH-PBA. De G-BVOL staat nu in een voormalig KLM-kleurenschema geëxposeerd in het Aviodrome. In 1998 presenteerde de stichting het compleet gerestaureerde vliegtuig aan de koninklijke familie, vertegenwoordigers van het kabinet en de luchtvaartsector.

OFFICIËLE DOOPPLECHTIGHEID

Na overleg met de prins kreeg de DDA in 2004 toestemming van toenmalig prins Willem-Alexander en prinses Máxima, om de Dakota de naam PH-PBA Prinses Amalia te geven. De doopplechtigheid vond plaats op 7 december 2010, de verjaardag van de prinses. De plechtigheid werd uitgevoerd door de laatste luchtvaartpioniers – zoals KLM-president-directeur Peter Harman hen noemde –Martin Schröder en Anne Cor Groeneveld.

MOTORMUZIEK

Met de terugkeer van de DDA naar Schiphol dit jaar, keerde ook de Koninklijke Dakota terug op zijn thuisbasis. Hierover zei operationeel directeur van Schiphol Ad Rutten deze zomer, tijdens een lunch in Hotels van Oranje: ‘Wie zijn verleden niet koestert, is de toekomst niet waard.’ Het zal velen genoegen doen om de vertrouwde motormuziek van deze beauty of the sky te horen, en haar schoonheid te bewonderen.

De Dakota heeft een grote rol gespeeld in de tweede wereldoorlog, maar ook daarna met o.a. voedseldroppingen.

De KLM heeft de met de Dakota belangrijke bestemmingen toegankelijk gemaakt voor het publiek en Noordwijker

Martin Schröder maakte met zijn Martinair Europa toegankelijk voor de vankatieganger. Het is daarom begrijpelijk dat KLM de DDA met haar Dakota operaties van harte ondersteunt.

60 NEX
tekst: Caroline Spaans, beeld: Dutch Aviation Group

PRINS BERNHARD en een gezamenlijke oude liefde

Ik heb een afspraak met Ton van Soest, oud-intendant van Koninklijk Paleis Soestdijk en Kasteel Drakensteyn. We treffen elkaar op een warme zomerdag in augustus, in het mooie Noordwijkse appartement van zijn vriend Anne Cor Groeneveld.

61 NEX
62 NEX

We gaan zitten op een groot balkon met uitzicht op zee en strand. Met de geluiden van meeuwen, golven en strandvertier zachtjes op de achtergrond. We drinken een koel glas droge witte wijn. Het leven lacht ons toe. Ik realiseer me dat ik tegenover twee bijzondere mensen zit. Van Soest, decennialang de rechterhand en vertrouwensman van prins Bernhard. Maar ook: straaljagerpiloot met elfhonderd Starfighter-uren en een slordige tienduizend vlieguren achter zijn naam. En Groeneveld, onder meer oud-gezagvoerder bij Transavia, luchtvaartpionier en oprichter van de Dutch Dakota Association. Beide heren zijn dragers van het Erekruis in de Huisorde van Oranje. Het wordt een gesprek dat ik niet snel zal vergeten, met vele mooie anekdotes over de luchtvaart in het algemeen en prins Bernhard in het bijzonder.

TwEEdEkkErTjE

Van Soest en Groeneveld herinneren zich de eerste keer dat ze zelf vlogen goed. In een tweedekkertje, met een leren kap op en de wind om hun hoofd. Groeneveld: ‘Geen piloot vergeet ooit het moment waarop hij voor de eerste keer solo gaat. Dat is zo’n bijzonder gevoel, die derde dimensie. Bij piloten wordt dan traditioneel je stropdas afgeknipt. Iedereen weet dan: je hoort erbij.’ Hij voegt eraan toe: ‘Ik weet nog goed dat ik na afloop op de weg Rozendaal-Breda-Tilburg reed, op de middelste baan.’ Hij zegt glimlachend. ‘Achter me reed een auto en de chauffeur toeterde en seinde met zijn koplampen. Ik hield me aan de snelheid, ging naar rechts en liet de ongeduldige man langszij. Tijdens het passeren keken we elkaar aan en ik kreeg een minachtende blik. Maar ik dacht: “Ach man, jij kunt nog geen vliegtuig landen.”’

HoNdErd HEiligE urEN

Van Soest: ‘Op mijn drieëntwintigste, na mijn eindexamen gymnasium, kwam ik bij de Koninklijke Luchtmacht. Ik werd uitgezonden naar Amerika om daar mijn vliegopleiding te doen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had ik vlieg-

tuigen zien overkomen van de geallieerden, waaronder een jachtvliegtuig, de P-51 Mustang. Toen dacht ik: als ik toch ooit eens in zo’n vliegtuig zou mogen vliegen. En verdomd zeg, aan het eind van mijn opleiding mochten acht deelnemers een Combat-training voor Korea op de Mustang doen. Honderd heilige uren waren dat voor mij, fantastisch. Dit vliegtuig is de evenknie van de Spitfire, maar dan Amerikaans en het had, naast het feit dat het een jachtvliegtuig was, het grote voordeel dat het grote afstanden kon afleggen zonder refueling. Dit vliegtuig was het eerste vliegtuig dat Amerikaanse bommenwerpers begeleidde tot boven Berlijn … en weer terug. In die tijd was dat heel bijzonder. Tijdens de oorlog heb ik ooit op één dag de vliegtuigen geteld die richting Duitsland gingen en weer terug. Dat waren er vijfduizend.’

PriNs BErNHard

Voordat Ton van Soest werd aangesteld als detachementscommandant van de Nederlandse vliegopleidingen in Canada, had hij een positie in de vlieg- en bedrijfsveiligheid bij de Koninklijke Luchtmacht in Zeist. Een maand voor hij terugkwam uit Canada werd hij benaderd voor een positie aan het hof. ‘Hiervoor heb ik toen bedankt, omdat mij een vliegende functie in het vooruitzicht was gesteld. En omdat ik op dat moment al vijftig was, ging mijn voorkeur daarnaar uit. Ik wilde zo lang mogelijk blijven vliegen.’

Vanaf zijn vliegopleiding in Amerika in 1952 vloog Van Soest in Nederland de eerste straaljagers, en hij is blijven vliegen tot 1982. ‘Ik moest eigenlijk nog maar anderhalf jaar werken voordat ik met functioneel leeftijdsontslag kon gaan, maar ik werd in 1981 opnieuw benaderd of ik voor prins Bernhard wilde werken. Voor drie jaar. Het werd echter langer. Ik heb nagediend zoals dat heet, gedurende twee jaar als adjudant van Hare Majesteit de Koningin. Daarna was mijn functie formeel “Intendant koninklijk en particulier domein paleis Soestdijk”. Ik was dus ook rentmeester, had boerderijen onder mijn beheer, huurwoningen en landerijen met pachtboeren. Dat was compleet anders dan wat ik voorheen deed. Ik kreeg een heel zelfstandige functie. Als adjudant van de koningin

63 NEX
» PriNs BErNHard
‘Met ons deelde prins Bernhard vriendschap, loyaliteit, aanhankelijkheid en het vlieggevoel’

kreeg ik tevens de organisatie in handen van het luchttransport van de koninklijke familie. Ik was elke dag in gezelschap van prins Bernhard. In de ochtend ging ik naar Den Haag, naar het staldepartement, en daar begon mijn dienst om half zeven ’s ochtends. Tussen de middag ging ik naar paleis Soestdijk om daar de zaken af te handelen.’

Dakota-liefDe

Als voorzitter van de Dutch Dakota Association (DDA) had Groeneveld in 1982 een verzoek ingediend of de prins beschermheer wilde worden van de DDA, waarop de prins Van Soest vroeg om eerst poolshoogte te gaan nemen. Eenmaal in de hangar op Schiphol-Oost, de thuisbasis van de DDA, ontmoetten Van Soest en Groeneveld elkaar, samen met een bijzondere club enthousiastelingen met een gezamenlijke oude liefde: de Dakota. Van Soest: ‘Ik zag gepensioneerde techneuten, die heel nostalgisch, loyaal en toegewijd bezig waren. Voor hen was de Dakota een heilige vliegmachine. En Anne Cor had ze op de een of andere manier allemaal bij elkaar weten te scharrelen. Ze waren diep in hun hart zelfs liever in die hangar dan bij moeder thuis, ha! Ik was er diep van onder de indruk. Terug op Soestdijk vroeg de prins: “En? Hoe was het?” En ik antwoordde: “Ik ben perplex. Het ziet er daar zo goed georganiseerd uit!”, waarop de prins het beschermheerschap toezegde.’ Groeneveld vult aan: ‘En de prins heeft ons nooit in de steek gelaten. Als je zijn vriendschap had, had je die voor het leven. Hij was een bijzonder loyale man. Hij stond altijd voor iedereen klaar en hij heeft ook zoveel betekend voor de Nederlandse luchtvaart. Met ons deelde hij vriendschap, loyaliteit, aanhankelijkheid en het vlieggevoel.’

Vliegen op geVoel

Ooit werd in Lelystad een airshow geopend met een Dakota. Prins Bernhard was gevraagd om samen met mij de Dakota te vliegen. Groeneveld vertelt: ‘Het was boos weer. Slecht zicht, storm. De prins, toen 78 jaar oud, had al een tijdje niet gevlogen. Maar hij had wel honderd keer vaker in een Dakota gevlogen dan ik. Hij vloog de Dakota als het regeringsvliegtuig. Hij had een uitstekende “vlieghand” zoals je dat noemt, alsof hij nooit anders had gedaan. Wij noemen dat “vliegen vanuit de seat of your pants”. Hij had ook de spirit en de adrenaline van de generatie jachtvliegers. Als we nu vliegers opleiden, willen we dat ze die spirit niet hebben, omdat we nu twee mensen in de cockpit hebben die een intelligent vervoerssysteem bedienen. En de mentaliteit van de mensen die nodig is om zo’n digitaal vervoerssys-

teem te bedienen, is anders dan de generatie vliegeniers, die dat vroeger met gevoel en vaardigheid moesten doen. Dat waren meer Top Gun-achtige mensen. Daarna kreeg je piloten die nu verkeersvliegers zijn.’ Van Soest vult zijn vriend aan: ‘Toch zit daar een gevaar in. Tegenwoordig zijn piloten teveel computerachtig geprogrammeerd. Iemand die het “vlieggevoel” heeft, kan bij calamiteiten meteen de situatie overpakken en weet zo te handelen dat een vliegtuig met problemen toch kan blijven vliegen of een goede landing maakt. Wij willen eigenlijk dat er aan de huidige vliegopleiding iets wordt toegevoegd, namelijk de echte praktijk, los van de grond. Want je leert pas vliegen als je driedimensionaal bezig bent geweest, dat leer je niet op de grond. Ook al is alles tot in detail gesimuleerd, je moet los van de grond zijn.’

angstige momenten

Groeneveld: ‘Je mag luchtig praten over vliegen, maar toch is het serious business. Als piloot heb je een grote verantwoordelijkheid. Ik heb veertienduizend uur gevlogen en dat waren actuele vlieguren.’ Van Soest: ‘In de beginperiode van het straalvliegen werd je geklokt vanaf het moment dat je airborn was (dus wielen op) totdat je landde. Ik heb in een logboek bijvoorbeeld 53 minuten staan. Taxiën en opstarten telde niet mee, zoals in de verkeersluchtvaart geldt.’ Op de vraag of hij ooit bang is geweest, antwoordt

Van Soest: ‘Ik ben meerdere malen in een situatie geweest dat ik dacht: nu is het afgelopen, maar ik ben nog nooit met angst in het vliegtuig gestapt.’ Groeneveld dan misschien? ‘Ik

64 neX
‘Geen piloot verGeet ooit het moment waarop hij voor de eerste keer solo Gaat’

ben wel eens uitgestapt met trillende knieën. Maar in de cockpit doe je je ding. Ik heb een paar keer bijster mazzel gehad. Horrorscenario’s waarbij er in één keer een vliegtuig vlak langs je cockpit komt. Secondenwerk. Een emotionele reactie op dat moment is er niet, want je doet wat je is geleerd. Boosheid, frustratie en schrik komen daarna pas. Toch ís het en blijft het een prachtjob.’

Binding met noordwijk

Van Soest woont in de provincie Utrecht, maar komt heel regelmatig naar Noordwijk. Vaak om een bezoek te brengen aan Grand Hotel Huis ter Duin. Van Soest: ‘Mijn binding met

Noordwijk is eigenlijk mijn vriendschap met de familie Noorlander. We kennen elkaar vanaf 1990, net na de heropening van het nieuwe gedeelte van het hotel. Er was toen een symposium dat georganiseerd was door Anne Cor. Ik begeleidde de toenmalige kroonprins Willem Alexander.’ In Grand Hotel Huis ter Duin was al een Dakota-conference room aanwezig, de huidige Van Herwaarde Lounge. Jarenlang werden daar de bijeenkomsten gehouden met het comité van aanbeveling van de DDA. En nog ieder jaar komen Van Soest en Groeneveld met een aantal vrienden bij elkaar op de verjaardag van Prins Bernhard in Noordwijk. De groep deelt een erva-

ring, namelijk de prins van dichtbij te hebben gekend. Van Soest: ‘Dan heffen we het glas op de man die we zo waarderen en van wie we ook heel veel terugkregen. Dat vinden we een mooie traditie. We hebben hem, naast vele anderen natuurlijk, beter gekend dan wat er in de media over hem is geschreven. We prijzen ons gelukkig dat wij prins Bernhard als mens hebben leren kennen.’

»
prins Bernhard
65 neX tekst: Carline Spaans, beeld: Dutch Aviation Group
‘Tegenwoordig zijn piloTen Teveel
computerachtig
geprogrammeerd’

jaar100

DEZE DAG WAS WAS BEDOELD VOOR ALLE NOORDWIJKERS

Militaire Luchtvaart

IN 2013 VIERDE NEDERLAND 100 JAAR MILITAIRE LUCHTVAART IN ONS DORp. AAN DE KONINKLIJKE LUCHTMACHT WERD IN NOORDWIJK HET DA VINCI DINER AANGEBODEN IN AANWEZIGHEID VAN DE TOp VAN DE LUCHTVAARTSECTOR SAMEN MET pOLITIEKE EN AMBTELIJKE VERTEGENWOORDIGERS. DE ORGANISATIE WAS IN HANDEN VAN HET NOORDWIJKSE DA VINCI COMITÉ.

66 NEX

Het Da Vinci Comité organiseert activiteiten die in het teken staan van lucht- en ruimtevaart. Een succesvol diner in 2012, na de nationale ontvangst van astronaut André Kuipers, was aanleiding tot de oprichting van het comité. Bij de festiviteiten voorafgaand aan het tweede Da Vinci Diner, op vrijdag 11 oktober, werden ook de inwoners van Noordwijk betrokken met een concert van de kapel van de Koninklijke Luchtmacht, op de Koningin Wilhelmina Boulevard. De spectaculaire fly by, die zou worden uitgevoerd door een F-16, een Apache gevechtshelikopter en een Spitfire, ging door de slechte weersomstandigheden helaas niet door. Het aansluitende diner in Hotels van Oranje werd mogelijk gemaakt door de Da Vinci Friends: dertien organisaties en instellingen uit de top van de lucht- en ruimtevaartsector.

MoMENt vasthoudEN

Voorzitter Anne Cor Groeneveld en secretaris Rick van der Vlugt mochten rekenen op de aanwezigheid van enkele vip’s, waaronder de top van het Commando Luchtstrijdkrachten onder leiding van luitenant-generaal Sander Schnitger. Uiteraard was ook burgemeester Jan Pieter Lokker een van de ruim honderddertig aanwezigen. Groeneveld: ‘Het comité wil het moment van 11 oktober graag vasthouden, omdat het concert en de fly by was bedoeld voor alle Noordwijkers en omdat we toch maar mooi de hele luchtvaarttop bij elkaar hadden in Hotels van Oranje. Best uniek, want als dat al gebeurt is het op Schiphol.’ Het comité kijkt terug op een geslaagde dag.

Op zaterdag 9 november werden de Nederlandse lucht- en ruimtevaartprijzen uitgereikt. Het jubileumjaar werd afgesloten met het congres ‘De Nederlandse Luchtvaartagenda’, op maandag 18 november in Grand Hotel Huis ter Duin.

67 NEX
da viNci diNEr»
Tekst: Caroline Spaans, beeld: Willem Krol

Twee keer per jaar in Noordwijk

De DAG van het Luchtrecht

Het luchtrecht, oftewel officieel ‘het geheel van rechtsregels betreffende het verkeer en vervoer door de lucht’, staat elk halfjaar in de belangstelling van de Dutch Aviation Group (DAG). Op maandag 9 december vindt alweer de vijfde DAG van het Luchtrecht plaats.

Deze dag staat terecht in de belangstelling, want veel mensen hebben immers regelmatig te maken met aspecten van het luchtrecht. En dat zijn niet alleen luchtvaartjuristen die in dienst zijn van luchtvaartbedrijven, waaronder luchthavens en luchtvaartmaatschappijen, en advocaten die op vaak gespecialiseerde kantoren bezig zijn met ‘luchtvaart-issues’. Ook ‘consumenten’ van luchtvaartbedrijven krijgen met luchtrecht te maken. Denk bijvoorbeeld aan de vele discussies over geluidsproductie bij het gebruik van luchthavens, de emissie van vliegtuigen, en aan luchtvaartmaatschappijen die soms vluchten moeten annuleren of te maken hebben met vertraging. Kunnen gedupeerden, zoals passagiers en aanbieders van vracht, in bepaalde gevallen ergens hun recht halen?

Het proGrAmmA

De DAG van het Luchtrecht wordt in het Noordwijkse Huis ter Duin gehouden. Deze bijeenkomst begint met een overzicht van de luchtvaartwetgeving die is ingevoerd sinds de vorige bijeenkomst, een half jaar eerder dus. We bespreken ook de luchtvaartwetgeving die in ontwikkeling is, en naar verwachting binnenkort ingevoerd zal gaan worden. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor Europa en wereldwijd: luchtvaart is immers vooral een inter-

nationale aangelegenheid. Elke DAG van het Luchtrecht kent steeds twee specifieke thema’s, die door ter zake kundige sprekers worden ingeleid. Zo behandelden we onderwerpen als passagiersrechten bij annulering en vertraging van vluchten, hadden we het over het toezicht van de autoriteiten op luchtvaartactiviteiten en vroegen we ons af of we van incidenten en ongelukken moeten leren of dat alleen de verantwoordelijke gestraft moet worden. We behandelden ook aspecten van commerciële ruimtevaart, een verschijnsel dat in opkomst is in onder meer de Verenigde Staten (Richard Branson) en in Curaçao (SXC). Elke DAG van het Luchtrecht wordt afgesloten met een borrel, waar ook alle in Nederland werkzame luchtvaartjuristen welkom zijn.

De DAG in 2013

Burgemeester Lokker spreekt met André Kuipers in het ISS Ruimtestation.

De DAG bijeenkomsten in Noordwijk worden druk bezocht. Charmante DAG gastvrouwen heten u welkom.

Voor de komende DAG van het Luchtrecht op 9 december 2013 staan twee interessante thema’s op het programma: de situatie rond broeikas-emissies in de luchtvaart, het Emission Trading Scheme (ETS) en actuele juridische ontwikkelingen rond onbemande vliegtuigjes, populair ook wel ‘drones’ genoemd. Kortom, er zijn genoeg onderwerpen om ook in de komende jaren de DAG van het Luchtrecht mee te vullen!

tekst: Mr J.W.E. Storm van ’s Gravesande beeld: Monica Stuurop
68 neX

Elk jaar in Noordwijk een symposium:

De Nederlandse Luchtvaartagenda

De Dutch Aviation Group (DAG) draagt bij aan het versterken van de Nederlandse Lucht- en Ruimtevaart, door kennisuitwisseling en samenwerking, in binnen- en buitenland. Op 18 november jl. werd in Huis ter Duin het jaarlijkse congres georganiseerd.

De grootste luchtvaart-netwerkorganisatie organiseert jaarlijks de Luchtvaart Lentebijeenkomst, het symposium “de Nederlandse luchtvaartagenda” en twee maal de DAG van het Luchtrecht in Noordwijk.

Burgemeester Jan Pieter Lokker opende het DAG congres in Huis ter Duin met een toelichting op het Space Cluster.

Noordwijkers Prins Pieter Christiaan, voorzitter Anne Cor Groeneveld met Honeywell directeur John Brussel.

3. Directeur Luchtvaart van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu gaf een toelichting op de luchtvaartontwikkelingen.

4. Sprekers Athar Husain Khan Secretaris-Generaal Association of European Airlines, Air-France-KLM directeur Erik Varwijk en Ad Rutten Operationeel directeur van Schiphol.

69 NEX 1 2
3
4 1. 2.

DeleN is VermeNigVulDigeN

Van der Vlugt is geen onbekende in Noordwijk, naar eigen zeggen groeide hij op ‘met het zand tussen m’n tenen en het zeezout in m’n haar’. Hij is nog maar 26 lentes jong, maar heeft een indrukwekkende staat van dienst bij verschillende Noordwijkse horecabedrijven, zowel op de werkvloer als in sales en marketing. Van der Vlugt studeerde af aan de hogere hotelschool en proefde aan de werksfeer bij food & beverages van vijfsterrenhotels op Bonaire en Brisbane. Sinds 2009 heeft hij zijn eigen uitzendbureau: R&M Exclusive Hospitality Services, waarmee hij voor zijn klanten, waaronder Grand Hotel Huis ter Duin en Hotels van Oranje, tijdelijk personeel werft.

Het Da Vinci Comité, waar Van der Vlugt deel van uitmaakt, staat onder voorzitterschap van luchtvaartpionier Anne Cor Groeneveld. Bij bijzondere gebeurtenissen of jubilea wordt een Da Vinci Diner georganiseerd: een eerbetoon aan de betrokken personen en organisaties. Op 30 augustus 2012 werd het eerste diner georganiseerd, ter gelegenheid van de Nationale Ontvangst van astronaut André Kuipers. Omdat deze gelegenheid een goede manier bleek om tot een ontmoeting en gedachtewisseling over een bepaald thema te komen en tegelijk personen en organisaties te eren, werd het Comité opgericht. Van der Vlugt vertelt: ‘Mijn intrede bij het DVC kwam eigenlijk pas tijdens het tweede diner, dat 11 oktober 2013 werd gehouden in Hotels van Oranje. In september vorig jaar zijn Anne Cor en ik om de tafel gaan zitten. Het eerste diner was zo’n succes, dat Anne Cor daar de tweede keer nog meer vorm aan wilde geven. Hij vroeg mij of ik onder zijn vleugels mee wilde doen, om het DVC verder uit te breiden en secretaris te worden. Dat is ook kenmerkend voor Anne Cor: hij is bij veel dingen die hij doet bezig om zaken over te dragen. Ik ken hem al mijn hele leven. Anne Cor is al jarenlang de vaste bridgepartner van mijn oma en is ook bevriend met mijn ouders.’ Van der Vlugt komt zelf niet uit de lucht- of ruimtevaart, maar Groeneveld wilde jonge mensen uit Noordwijk bij het DVC betrekken die hij blindelings kan vertrouwen. Van der Vlugt zegt: ‘Ik ben het met Anne Cor’s lijfspreuk eens: delen is vermenigvuldigen. Wanneer je wat je weet deelt met anderen, kunnen zij er ook van leren.’

70 NEX
Het Da Vinci comité organiseert gelegenheden waarbij
‘ontmoeting en gedachtewisseling over lucHt- en ruimteVaart’ plaatsvindt, rond bepaalde thema’s en jubilea. SecretariS rick Van Der Vlugt vertelt meer over deze organisatie.
Tekst: Caroline Spaans, beeld: Els Bax

In 2016 en 2019 staan twee grote luchtvaartjubilea op het programma: honderd jaar Schiphol en honderd jaar KLM. Van der Vlugt vertelt: ‘Het DVC wil hier graag een ondersteunende rol in spelen, om mensen en organisaties op lucht- en ruimtevaartgebied bij elkaar te brengen. We zoeken “Da Vinci friends” bij elkaar, die ons daar onder meer financieel bij kunnen ondersteunen.’ Van der Vlugt was zeer onder de indruk van de happening op 11 oktober: ‘Als je alleen al ziet welke gasten bij dit tweede Da Vinci diner acte de présence geven, geweldig! Ik vond het zeer indrukwekkend. En dat allemaal in het kleine Noordwijk. Ik heb dan wel een tijd in het buitenland gewoond, maar Noordwijk blijft een zeer boeiende plaats om naar terug te keren. En dat niet alleen vanwege mijn roots, maar ook door de combinatie van strand en alles wat de badplaats te bieden heeft.’

Van der Vlugt was zeer onder de indruk van de happening op 11 oktober: ‘Als je alleen al ziet welke gasten bij dit tweede Da Vinci diner acte de precense gaven, geweldig! Ik vond dat zeer indrukwekkend. En dat allemaal in het kleine Noordwijk. Ik heb dan wel wat tijd in het buitenland gewoond, maar Noordwijk blijft altijd een zeer boeiende plaats om naar terug te keren. En dat is niet alleen vanwege mijn roots, maar ook door de combinatie van strand en al datgene wat de badplaats nog meer te bieden heeft.’

71 NEX
Rick van deR vlugt
‘Ambitieuze horecAjongen in de wereld
» rick vaN dEr vlugt
vAn lucht- en ruimtevAArt’

Nederlands Lucht- en Ruimtevaart Fonds

Luchtvaarttalent in de prijzen

Voor de tweede maal reikte het NLF de Nederlandse Luchten Ruimtevaart Prijzen uit in Noordwijk.

Het NLF werd opgericht op 24 april 2012 door een samenvoeging van het Gen. Snijders Fonds (1932) en het Nationaal Luchtvaart Fonds (1934), vroeger het FokkerVan den Berch van Heemstede Luchtvaart Fonds. En, inmiddels voor de tweede maal, reikte het NLF de Nederlandse Lucht- en Ruimtevaart Prijzen uit in Noordwijk.

Het ligt in de bedoeling om hiervan een jaarlijks evenement te maken waar studenten, samen met vertegenwoordigers van de opleidingsinstituten, een ontmoeting hebben met overheid en bedrijfsleven. Bij die gelegenheid worden prijzen uitgereikt voor het Middelbaar Beroepsonderwijs, Hoger Beroepsonderwijs en het Wetenschappelijk Onderwijs.

72 NEX

Feestelijk onthaal in Noordwijk

De winnaars van de Nederlandse Lucht- en Ruimtevaart prijzen 2013 voor het Middelbaar

Beroepsonderwijs, Hoger Beroepsonderwijs en het Wetenschappelijk Onderwijs.

De genomineerde Jesse van Kuijk, die een “human powered aircraft” bouwde, met Ltgeneraal Sander Schnitger en Lt-generaal bd. Ben Droste.

Jaap Liethof, directeur van de Hotels van Oranje, wethouder Bas Brekelmans en Voorzitter van de Commissie Nederlandse Lucht- en Ruimtevaart Prijzen Anne Cor Groeneveld.

NLF voorzitter Lt-generaal bd. Ben Droste, Martin Schröder, burgemeester Lokker met Hotels van Oranje eigenaar Bram Mol.

Mevrouw Lokker met de echtgenotes van het Fondsbestuur, de dames Schröder, Groeneveld, Brink en Droste

73 NEX
» LUCHT- EN RUIMTEVAART

ruiMtevaart, hoogtevrees en goede doelen

Hij is net een jaar terug na een verblijf van 193 dagen in het iSS. Zijn ruimtereiZen, onderscHeidingen en lofbetuigingen dwingen diep reSpect af: Ze Hebben Hem vereeuwigd in de gescHiedenisboeken. neX kreeg de mogelijkHeid om Hem persoonlijk te ontmoeten: dr. andré KuiperS, ruimtevaarder.

Zijn vriendelijke gezicht en lachende ogen maken hem zeer toegankelijk. Maar praten met een astronaut is en blijft iets heel bijzonders. We praten over het goede doel, maar uiteraard ook – hoe kan het ook anders – over gewichtloosheid en zijn ervaringen buiten de dampkring. Kuipers steekt van wal: ‘Na mijn verblijf in het ISS krijg ik wekelijks verzoeken om mijn naam te verbinden aan goede doelen. En ik ben inmiddels betrokken bij verschillende organisaties, zoals bijvoorbeeld het Wereld Natuur Fonds, waar ik ambassadeur van ben. Ik heb na mijn eerste ruimtereis zelf contact opgenomen met deze organisatie, omdat ik bezorgd ben over de kwetsbaarheid van onze aarde. Ook het Emma Kinderziekenhuis benaderde me, of ik voor hen wat wilde doen. Ooit was ik daar werkzaam als coassistent. Omdat ik zelf vader ben, vond ik dat een goede organisatie om mijn naam aan te verbinden. De WE-foundation is ook een stichting waar ik nauw bij betrokken ben. Deze organisatie zet zich in voor kinderen met een stofwisselingsziekte. Het probleem met een stofwisselingsziekte is dat het hier niet gaat over één ziekte, maar over een scala van verschillende ziektes, waarvan er misschien maar driehonderd patiënten op de hele wereld zijn. Omdat hier zo weinig over bekend is, is het financieel niet interessant voor de farmaceutische industrie. Terwijl deze ziekte verhoudingsgewijs meer slachtoffers eist dan kinderkanker. Van de kinderen met kanker overleeft ongeveer 75 procent en van kinderen met een stofwisselingszieke overlijdt 75 procent.’

Donaties op De goeDe plek

Deze drie goede doelen worden gesteund door de André Kuipers

Stichting. Kuipers houdt regelmatig lezingen bij organisaties, scholen of verenigingen die geen budget hebben om sprekers als hij uit te nodigen. Maar ze hebben bijvoorbeeld wel een budget vanuit een fonds, waarmee ze een donatie kunnen doen. Kuipers: ‘En daarvoor is deze stichting opgericht. Ik gaf bijvoorbeeld onlangs een lezing voor de Nederlandse Vereniging voor Luchtvaartgeneeskunde. Ik ben daar lid van, en geef zo’n lezing natuurlijk gratis. Maar wat zij hebben gedaan, is spontaan geld inzamelen toen ik daar kwam praten. En dat geld gaat naar de stichting.’ De stichting bestaat sinds januari 2013. Het is nog een heel gepuzzel met bank en belasting omdat Kuipers samen met de secretaris en penningmeester Anne Cor Groeneveld wil zorgen dat alle donaties ook daadwerkelijk daar terecht komen waar het hoort. Kuipers: ‘Anne Cor ken ik vanuit de vliegwereld. Hij is betrokken bij een aantal andere organisaties en kent

74 neX
t ekst: Caroline s paans f oto: Willem k rol en m arcel v erheggen
‘Op aarde heb ik hOOgtevrees, maar niet in een vliegtuig Of in de ruimte’

het klappen van de zweep. Zodoende vind ik hem de aangewezen persoon om dit op te pakken. Hij regelt alles.’

Technische doelen

Kuipers ondersteunt ook andere organisaties. Een daarvan is de Stichting Hoogvliegers. Dit is een organisatie van piloten die met terminaal zieke kinderen een rondvlucht maken. De piloten doen dat als vrijwilliger, maar er zijn wel kosten aan verbonden, bijvoorbeeld om een vliegtuig zodanig in te richten dat er een brancard in kan. Kuipers: ‘Dat is een van de luchtvaartdoelen waar ik mijn naam aan verbind. Verder ben ik ook ambassadeur van TechniekPact: een samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, overheid en onderwijsinstellingen, om meer jeugd de techniek in te krijgen. Dat doen we door middel van studiebeurzen, stageplaatsen en imagoverbetering. In deze functie praat ik op scholen, ben

ik op lerarenconferenties en enthousiasmeer ik de doelgroepen. Ik wil ook graag een technisch doel hebben. Dat kan ook luchtvaart gerelateerd zijn. Mijn speerpunten zijn lucht- en ruimtevaart en techniek, de medische wereld en natuurbehoud. Ik geef heel veel lezingen op verschillende locaties en voor verschillende instellingen, maar ik geef de voorkeur aan partijen die betrekking hebben op deze speerpunten.’

Mond vol Tanden

‘Tijdens mijn presentaties zijn de vragen van kinderen vaak heel interessant,’ vervolgt hij. ‘En soms weet ik

niet eens het antwoord. Zo stond ik eens voor een zaal met tweeduizend mensen. Ik had allemaal vragen beantwoord, en toen kwam er een jongetje van een jaar of negen die vroeg: “Wat is de temperatuur van de uitlaatgassen van een raket?” Hij lacht bij de herinnering: ‘Tja. Toen stond ik dus met m’n mond vol tanden.’ Kuipers komt graag op scholen. Maar de pakweg achtduizend Nederlandse basisscholen kan hij natuurlijk niet allemaal afgaan. ‘Ik zou graag scholen willen bezoeken buiten de Randstad, op Schiermonnikoog bijvoorbeeld, of in de Achterhoek. Maar de meeste verzoeken komen uit het westen

75 neX » goed doel

Een Noordwijks initiatief

De Stichting Da Vinci Comité organiseert Lucht- en Ruimtevaart bijeenkomsten rond bepaalde thema’s of jubilea. Bij bijzondere gebeurtenissen of jubilea wordt een Da Vinci Diner aangeboden als eerbetoon aan personen en/of organisaties.

Het eerste Da Vinci Diner vond plaats in de Hotels van Oranje aansluitend aan de Nationale Ontvangst 2012 in Noordwijk van astronaut André Kuipers. Naar aanleiding van dit succesvolle diner, werd het initiatief genomen tot de oprichting van het Da Vinci Comité.

Het tweede Da Vinci Diner, op 11 oktober 2013, stond in het teken van honderd jaar Militaire Luchtvaart waarbij de lucht- en ruimtevaartsector een saluut bracht aan de Koninklijke Luchtmacht in aanwezigheid van de top van de Lucht- en Ruimtevaart sector en politieke en ambtelijke vertegenwoordigers.

De naam Da Vinci is gekozen uit bewondering voor de beroemde architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist Leonardo da Vinci.

www.davincicomite.nl

des lands. Hij richt zijn blik schuin omhoog en strijkt met duim en wijsvinger langs zijn kin. ‘Eigenlijk zou ik ze gewoon moeten bellen en zeggen dat ik dat wil doen. Ha! Dan geloven ze vast niet dat ik het ben!’ Terwijl hij dit vertelt komt nog een herinnering naar boven: ‘Dat heb ik overigens tijdens mijn verblijf in het ISS meegemaakt. Kinderen mochten via Estec vragen inleveren die ze mij wilden stellen, en ik beantwoordde die dan vanuit de ruimte. De beschikbare tijd om te bellen is beperkt. Ik hoorde op een gegeven moment dat ik de vraag van een jongetje net niet had kunnen beantwoorden. Ik vond dat zo sneu, dat ik besloot de vragensteller persoonlijk terug te bellen. Maar het jongetje geloofde niet dat ik het was! Ik heb tien minuten uit de ruimte met deze jongen gesproken maar ik heb hem niet weten te overtuigen.’

Smell of Space

De astronaut krijgt veel dezelfde vragen tijdens interviews, maar dat vindt hij niet erg. ‘Die vragen verwerk ik dan in mijn volgende presentaties. Gewicht-

diE

loosheid bijvoorbeeld, ontstaat niet omdat je ver van de aarde bent. Want je bent maar zo’n vierhonderd kilometer van de aarde verwijderd. Als je recht omhoog gaat, val je gewoon naar beneden. De truc is dat je in een hele snelle baan gaat; je valt steeds naar de aarde toe maar je valt zo hard vooruit, dat je steeds achter de horizon valt en dat ver-

oorzaakt die gewichtsloosheid. Maar er zijn vragen die nieuw zijn en er zijn vragen waarop ik het antwoord niet weet.’ Op mijn vraag naar hoe de ruimte ruikt, glimlacht hij: ‘Het is moeilijk uit te leggen als je het nooit hebt geroken. Boven in het ISS heb je gewoon lucht die wordt gereinigd, en die is van goede kwaliteit. Maar in de ruimte heb je geen lucht en ruik je niks. Zodra er een ander ruimteschip is aangekoppeld en je maakt het luik open, dan zie je het metaal dat is blootgesteld aan de ruimte. Dat heeft een specifieke geur. We noemen dat the smell of space.’

In een achtbaan

Ook een astronaut heeft zijn angsten: ‘Op aarde heb ik hoogtevrees als ik op een hoog gebouw of langs een bergwand sta, maar niet in een vliegtuig of in de ruimte.’ In het ruimtestation is hij niet bang geweest. ‘Als je voor het eerst tijdens je astronautentraining zes uur onder water in een ruimtepak zit, dan voel je je wel vreemd. Maar boven had ik geen last van claustrofobie of andere angsten. De lancering voelt alsof je in een achtbaan zit, het is een prettige spanning. De terugkeer is het gevaarlijkst, maar je moet een beetje fatalistische instelling hebben: je moet toch terug, dus je gaat gewoon zitten in die capsule en je doet je ding: ervan uitgaande dat alles goed gaat. Als het mis gaat, is het gauw gebeurd.’

Op aarde heb ik hoogtevrees. Niet als ik vlieg, maar als ik op een gebouw sta bijvoorbeeld. En als ik duik heb ik het alleen als ik op de bodem sta en omhoog kijk. Dan denk ik: ‘Oeps, het is hier wel erg diep’.

tweede woonplaatS

Noordwijk heeft voor Kuipers een speciaal plekje in zijn hart. ‘Estec is natuurlijk het grote technische ruimtecentrum waar voor mij veel begonnen is. Door Estec kwam ik in Noordwijk. Met deze plek heb ik een lucht- en ruimtevaartband en ik voel me hier thuis. Ik kom regelmatig in Huis ter Duin, het Palace Hotel en in Hotels van Oranje omdat daar veel bijeenkomsten zijn. Maar ook privé kom ik hier graag. Ik ken Martin Schröder, die hier woont, en Anne Cor natuurlijk goed. Voor mijn werk heb ik altijd veel moeten reizen, dus ligt het voor de hand dat we heel dicht bij Schiphol wonen. Maar Noordwijk is en blijft een soort tweede woonplaats voor mij.’

77 neX » goed doel
‘Er zijn vragEn
niEuW zijn En Er zijn vragEn Waarop iK hEt antWoord niEt WEEt’

Het oogsten is begonnen

»drummer niles vandenberg 78 neX

Op zeven magere jaren volgen zeven vette. Althans, in de Bijbel. Dit lijkt echter ook op te gaan voor Noordwijker Niles Vandenberg, drummer van de populaire band Kensington. De weg naar de top was lang en vol obstakels, maar zijn vurige wens om een succesvol muzikant te worden is uitgekomen. ‘Mijn doel is altijd geweest om bekend te worden met een band en dat is redelijk gelukt.’

Serene rust heerst aan de Noordwijkse kust. De Grent is nagenoeg verlaten op een doorsnee donderdagmiddag. Het lijkt een dag als zovele, maar niet voor Niles Vandenberg. De drummer heeft een vrije dag, een zeldzaamheid in het hectische leven van de 32-jarige Noordwijker. 2013 betekende voor Kensington hun doorbraak en Vandenberg waande zich de afgelopen maanden in een achtbaan, met daarin het ene na het andere avontuur.

Tijd voor bezinning

Op het moment van spreken is het leven van Vandenberg enigszins genormaliseerd. Tijd voor bezinning dus. ‘Nu het rustiger wordt, ga je het filmpje vaker in je hoofd afspelen. Dan besef je pas hoeveel we hebben meegemaakt,’ vertelt Vandenberg. Het is bijna te veel om op te noemen. ‘Het was een erg drukke zomer. We hebben op zestig festivals in binnenen buitenland gespeeld. Daarmee waren we de meest spelende festivalband van het jaar.’ Een specifiek hoogtepunt benoemen vindt Vandenberg lastig. ‘Het zijn er meerdere. We hebben op Pinkpop gestaan, op het hoofdpodium. Geweldig, maar dat

79 neX

17.000 NederlaNders dachteN: kom, we gaaN eveN Naar keNsiNgtoN kijkeN.

was aan het begin van de zomer. Daarna waren er nog veel mooie momenten, zoals op Jakarta. En we hebben ook nog op Sziget gespeeld, waar 17.000 Nederlanders dachten: kom, we gaan even naar Kensington kijken.’

Na jaren van geleidelijke groei brak Kensington door bij het grote publiek. ‘Het begon in januari. We speelden op Noorderslag, een groot festival in Groningen, waar we de meest spelende band waren. Op dat moment hadden we een megahit bij 3FM, tweette vervolgens Coldplay over ons en werd bekendgemaakt dat wij op Pinkpop zouden gaan spelen. Toen ontplofte het wel. Daarna werd onze bekendheid ook wat breder en werd bijvoorbeeld onze grote plaat Home Again niet langer enkel op 3FM gedraaid, maar ook door Q-music en Radio 538. Dan bereik je een heel ander publiek; niet alleen mensen die bandjes leuk vinden, maar ook mijn buurvrouw bij wijze van spreken.’

DE wEg DEr gElEiDElijkhEiD

Met de doorbraak van Kensington verwezenlijkte Vandenberg een langgekoesterde droom. Al van jongs af aan stelde hij zichzelf ten doel om ‘bekend te worden met een bandje’. Dat verlangen verdween niet met de jaren. ‘Soms vroeg ik me weleens af: wordt het nu niet treurig? Ik heb jaren in de put gezeten. Iedereen om je heen gaat verder met zijn leven, krijgt een vaste baan en maakt carrière. Ik bleef maar een beetje achter en vasthouden aan die droom. Maar uiteindelijk is het gelukt en is het treurige er wel vanaf,’ grijnst hij.

Noordwijks logo

Noordwijker Marc van der Holst is huisontwerper van Kensington. Hij heeft o.a. bovenstaande cd-inlay vormgegeven. Ook de website van Kensington is door een Noordwijker bedacht. Tim Holland tekende voor het ontwerp van de site.

Vandenberg vluchtte na het afronden van het conservatorium in Amsterdam tijdelijk naar Duitsland, naar München. Zijn eerste bandje Griffin was na tien jaar uiteengevallen. Op zoek naar een nieuwe uitdaging, deed Vandenberg succesvol auditie bij de winnaar van het Duitse Idols. ‘Op dat moment kon ik voor het eerst leven van muziek maken,’ vertelt hij. ‘Toen dat uit elkaar viel en ik weer moest gaan werken, ben ik bij mijn pa in de bouw aan de slag gegaan. Dat was natuurlijk wel een domper.’

‘Later, toen ik bij Kensington kwam – dat was in 2008 – heb ik ook nog jarenlang stenen moeten tillen om de band er naast te kunnen doen,’ vervolgt Vandenberg.

‘Kensington was niet winstgevend. We boekten weliswaar bescheiden succesjes maar konden er geen brood van kopen. Maar ieder jaar gingen we iets vooruit. Ik denk dat we daar ons huidige succes aan te danken hebben, dat we

80 NEX
tekst: g erben o ostdam, beeld: Bart h eemskerk

weg der geleidelijkheid bewandeld hebben.’ Pas anderhalf jaar geleden besloot Vandenberg zich fulltime op Kensington te richten.

DE stap wagEN

Hoewel Kensington zijn uitvalsbasis in Utrecht heeft, is Vandenberg Noordwijk altijd trouw gebleven. Hij voelt zich thuis aan de kust, hoewel hij niet veel onderneemt in Noordwijk. ‘De plekken waar je mij kunt vinden zijn de sportschool en de kroeg,’ grijnst hij. ‘Ik ga vaak ’s ochtends vroeg om acht uur sporten bij Azzurro, anders vind ik het te druk. En als ik het wat rustiger heb, probeer ik op donderdag of in het weekeinde wel even een drankje te gaan doen –liefst een wodkaatje. Voornamelijk in het Koffiehuis en heel zelden ook eens in de 19. Ik kan me overal vermaken en als ik bekenden tegenkom, vind ik het al snel gezellig.’

Dat Vandenberg in Noordwijk niet heel bekend is, valt volgens hem wel te verklaren. ‘Ik heb in mijn jeugd weinig omgang gehad in Noordwijk, behalve dat ik een vriendje had dat ook uit Noordwijk kwam. Samen fietsten we naar school in Leiden. Vanaf mijn achttiende ben ik wel een beetje uitgegaan hier en kwam ik weer in contact met de Noordwijkse broeders.’ Vandenberg overweegt overigens om zijn vleugels elders uit te slaan. ‘Ik overweeg de laatste tijd of ik wil verhuizen en waarnaartoe dan. Enerzijds wil ik in Noordwijk blijven, anderzijds denk ik dat ik misschien toch eens de stap naar Amsterdam moet wagen.’ We zullen het zien, want van Kensington gaan we nog veel horen. Dat is een ding dat zeker is.

81 NEX
»
DrummEr NilEs vaNDENbErg

EVERY DAY IS A BEACH

Volg Noordwijk Marketing ook op Twitter & Facebook!

Onder de naam VisitNoordwijk is Noordwijk Marketing actief op Facebook, Twitter en YouTube. Blijf op de hoogte van evenementen, nieuws en geniet mee van de mooiste foto’s en filmpjes.

VisitNoordwijk VisitNoordwijk VisitNoordwijk Holland

DAY

Online visitekaartje Noordwijk vernieuwd en mobiel

Dit najaar is de nieuwe website van Noordwijk Marketing live gegaan. De site is niet alleen op je computer & laptop te bekijken maar hij doet het ook uitstekend op je mobiele telefoon en tablet. Op deze site: acties, evenementen en andere leuke dingen om te doen in Noordwijk en omgeving. Zeker interessant dus voor Noordwijk & regiobewoners! www.noordwijk.info.

Noordwijk Marketing, ook actief in de winter

Na een prachtige zomer en een mooi najaar wordt er bij Noordwijk Marketing niet stilgezeten. In de koude maanden is er juist extra bedrijvigheid in het pand aan de Grent. Alles wordt weer klaargestoomd voor het nieuwe seizoen: folders, plattegronden, magazines en campagnes… vanaf maart 2014 ligt alles weer vers op de plank. Daarnaast promoot de citymarketingorganisatie alle seizoenen in Noordwijk, want of het nu voorjaar, zomer, herfst of winter is: every day is a beachday!

Winter in Noordwijk: Feel good season

Als er in de winter sneeuw is gevallen, verandert het Noordwijkse duinlandschap in een prachtig wintersportdorp aan zee. De duinpistes zijn na een laagje sneeuw snel ‘geopend’ en ook al zijn de dagen kort en is de temperatuur laag, skiën, snowboarden en sleeën de kids erop los.

Warmte

Op zoek naar warmte, gezelligheid en heerlijk eten? Bekijk de Noordwijk Restaurant App, gratis te downloaden in de App Store van je telefoon of tablet. Op deze applicatie zie je in één oogopslag wat de Noordwijkse restaurants te bieden hebben.

Winter 2013/2014

December

8 dec

Mountainbike beachrace

Muzikale Kerstwandeling

Kerstconcert The Seaside Singers

11 t/m 15 dec Kerst op Keukenhof

13 dec Adventsconcert Vesperkoor

Muziek Verlicht Binnen

14 dec Winterfeest anno 1850

15 dec Klamuze Concert

21 dec Kleijnkoor, Carols bij Kaarslicht

21 dec t/m 6 jan Kerstbioscoop in De Muze

26 dec Levende Kerststal

28 dec Oliebollenklim Oude Jeroenstoren

Januari

1 jan Nieuwjaarsduik St(r)andplaats Nederzandt New Years Splash

2 jan Nieuwjaarsgala

4 jan Nieuwjaarsconcert

26 jan Muziek in Jeroen

Februari

2 feb Klamuze Concert

15 t/m 22 feb

23 feb

Maart

9 mrt

23 mrt

Voorjaarsbioscoop in De Muze

Winterserie Muziek in Jeroen

Klamuze Concert

Winterserie Muziek in Jeroen

Kijk voor een compleet en actueel overzicht op: www.noordwijk.info

» NOORDWIJK MARKETING

Zeeweg te noordwijk

laatste2herenhuizen

deeerstewoningenvandit stijlvollenieuwbouwprojectverkocht. herenhuizen slaapkamersenzijnvolledige Dewoningenmetmaar gebouwd,woonlagenwordendeelstegenhet waardoordeachtertuin hogerniveauligt.Delivingop woonlaagheeftdaardooreen devoorzijdeendetuinaan achterzijde.Hetzorgtvoormaximale uwwoonkamer.

meer informatie

• Nieuwbouwwoningmeteen woonoppervlakvanca.198m2

• 4slaapkamersen2badkamers

• Volledigeonderkelderd

• Separatebuitenberging

• Tuinophetzuiden

• Energiezuinig/duurzaam,voorzienvan warmteterugwinnendventilatiesysteem

vanaf€487.500,- v.o.n.

071-3619365

WILLEM ALEXANDERPARK 54

NOORDWIJK AAN ZEE

Op geliefde locatie in Noordwijk aan Zee, met prachtig weids uitzicht over de duinen en nabij het strand, de zee, boulevard en op loopafstand van het centrum gelegen goed onderhouden vrijstaande villa met inpandige garage en berging. Zonnige tuin en terrassen rondom. Parkeergelegenheid voor meerdere auto’s op eigen terrein. Bouwjaar ca. 1974. Perceeloppervlakte ca. 603 m2, woonoppervlakte ca. 180 m2 en inhoud ca. 450 m3, uitbreiding mogelijk.

DOBBELMANNDUIN 13

NOORDWIJK AAN ZEE

Op rustige locatie in Noordwijk aan Zee op loopafstand van winkelcentrum, het strand, de zee en boulevard gelegen halfvrijstaande moderne Urban villa met fraai weids uitzicht. Zonnige tuin op het zuid westen en parkeergelegenheid voor meerdere auto’s op eigen terrein. Bouwjaar ca. 1964, maar in 2006 geheel onder architectuur gemoderniseerd en gerenoveerd. Perceeloppervlakte ca. 429 m2, woonoppervlakte ca. 200 m2 en inhoud ca. 560 m3.

849.000,- k.k.

LEEUWENHORSTLAAN 6

NOORDWIJK AAN ZEE

Op prachtige locatie met veel privacy gelegen, royale halfvrijstaande hoekwoning (6 slaapkamers) met ruime garage, oprijlaan voor meerdere auto’s en een ca. 12 meter diepe achtertuin op het zuidoosten. Bouwjaar 1972, inhoud ca. 550 m3, woonoppervlakte ca. 195 m2 en perceeloppervlakte ca. 321 m2. De woning verkeert in goede staat van onderhoud. De kozijnen aan de binnen- en buitenzijde zijn recent geschilderd en voorzien van dubbel glas, glad stucwerk wand- en plafondafwerking. Wij bieden u deze woning aan zonder keuken, toilet en badkamer(s). Offertes t.b.v. keuken, toilet en badkamer(s) liggen op ons kantoor ter inzage.

SPINOZAWEG 14

NOORDWIJK AAN ZEE

Op een toplocatie in de Noordwijkse Zuidduinen gelegen moderne vrijstaande villa met zonnige terrassen en 2 vrijstaande bergingen. Woonoppervlakte ca. 300 m2, inhoud ca. 1.000 m3 en perceeloppervlakte ca. 1.180 m2. De villa is gebouwd in 1982 en in 2009 onder architectuur volledig gerenoveerd. Zeer luxe & compleet afgewerkt met veel maatwerk en oog voor detail. Verder o.a. voorzien van verlichtings- en klimaatplan, door de gehele villa halogeen inbouwspots, gietvloeren in combinatie met White Wash Frans eiken vloerdelen, vloerverwarming en vloerkoeling, glad stucwerk als wand- en plafondafwerking, hoge plinten, etc. Rondom een vrijwel onderhoudsvrije aangelegde (duin)tuin met beregeningsinstallatie en ruime zonnige terrassen op het zuiden. Voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein.

1.995.000,- k.k.

ONabij de oude dorpskern van Noordwijk-Binnen op geliefde locatie gelegen goed onderhouden, karakteristiek en sfeervol halfvrijstaand woonhuis met ruime aangebouwde berging en zonnige tuin (ca. 30m2) op het Zuiden. Bouwjaar 1931. Perceeloppervlakte ca. 169 m2, inhoud ca. 375 m3.

® BONNIKE MAKELAARDIJ Abraham van Royenstraat 95 - 101 Noordwijk aan Zee Telefoon 071 36 193 65 mail@bonnike.nl www.bonnike.nl 298.000,- k.k. 795.000,- k.k. 498.000,- k.k. IJMUIDERSTRAAT 47
NOORDWIJK
TE LAAT!
nieuwe
nieuwbouwwoningen
www.bonnike.nl

ronde tafel gesprek makelaars en hyPotheekadviseur

Het aantal bezichtigingen neemt weer toe. Er kan veel meer dan mensen denken!

85 NEX

Bertil van Wijk

Makelaardij Van Wijk

Ruim twintig jaar actief in de financiële dienstverlening en makelaardij. Sinds vier jaar gestart met eigen onderneming.

Paul de Bruin De Bruin Makelaardij

Al 21 jaar werkzaam in de makelaardij. Sinds 15 jaar een eigen kantoor in Noordwijk.

Bart Oude Veldhuis

Voorham Makelaars

19 jaar werkzaam bij Voorham Makelaars.

In 1999 het bedrijf overgenomen. Philip Bonnike Bonnike Makelaardij

25 jaar actief in de makelaarsbranche zowel bedrijfsals huizenmarkt. Sinds 13 jaar een eigen kantoor.

Jim Glasbergen

Bonnike Makelaardij

1,5 jaar geleden afgestudeerd Commerciële Economie, na stage bij De Bruin Makelaardij nu werkzaam bij Bonnike Makelaardij.

Paul Rietveld De Hypotheker

Ruim 25 jaar werkzaam als hypotheekadviseur en sinds 2007 als zelfstandig onafhankelijk adviseur gevestigd in Noordwijk.

EEN kwEstiE vaN durvEN EN doEN’

De huizenmarkt is tijdens de crisis hard geraakt. sinds 2008 dalen de huizenprijzen en ze liggen nu ongeveer 21 procent lager. door De prijsDaling en maatregelen van de overheid trekt de markt nu weer wat aan. het einDe van De crisis lijkt in zicht.

Het aantal bezichtigingen neemt toe! NEX sprak met Noordwijkse makelaars over de veranderingen van de afgelopen vijf jaar en over de toekomst van de huizenmarkt, die zij positief inzien. Tijdens de goede jaren kon het niet op. Huizen werden voor torenhoge prijzen verkocht, soms al binnen een week. We weten allemaal dat die tijd voorbij is. We zijn er alleen nog niet aan gewend. De makelaars wel. Die hebben zich steeds weer aangepast aan de nieuwe, veranderende markt. Kopers en verkopers moeten de realiteit vaak nog onder ogen zien. Verkopers krijgen niet meer de prijs die ze jaren geleden zelf wel moesten betalen voor hun toenmalige droomhuis. En kopers zijn soms te voorzichtig, of laten zich niet goed voorlichten tot welk bedrag ze nu eigenlijk verantwoord kunnen lenen. ‘Er kan vaak veel meer dan kopers denken!’, aldus Paul Rietveld.

KaNsEN EN doorstromiNg

Voor kopers zou je kunnen zeggen dat het juist een gunstige markt is. Starters kunnen vanwege de gedaalde prijzen nu wel een eigen huis financieren. Als dat toch net niet lukt, kunnen ze gebruik maken van een starterslening. Een andere kans

86 NEX

voor starters zijn de plannen om leegstaande kantoorpanden om te bouwen tot startersappartementen. ‘Voor de doorstroming is dat echter weer minder goed nieuws’, zegt Bertil van Wijk. ‘Deze startersappartementen worden door een ontwikkelaar verkocht waardoor te koop staande appartementen in het bestaande segment minder snel verkocht zullen worden. Het gevolg hiervan is dat de doorstroming dus stopt. De particuliere verkopers binnen het bestaande segment zijn wel de potentiële kopers van andere woningen, de ontwikkelaars zijn dat niet. Het bestemmen en ombouwen van kantoorpanden tot woningen zal dus gefaseerd moeten verlopen met een juiste blik op vraag en aanbod en een verantwoorde belangenafweging van alle partijen binnen de Noordwijkse woningmarkt. De kansen voor doorstromers liggen in de mogelijkheid om door te stromen naar een hoger segment dan ze vooraf dachten. Hoewel dat in Noordwijk niet altijd op gaat. Paul de Bruin: ‘Dat komt met name doordat er in Noordwijk weinig woningen te koop staan in de prijsklasse van 350.000 tot 550.000 euro. Hierdoor kunnen mensen in het onderliggende segment niet doorstromen naar dit bovenliggende segment, met als gevolg dat mensen ervoor kiezen niet te verkopen maar te gaan verbouwen. Omdat doorstromen naar een nóg hoger segment financieel niet haalbaar is.’

HogE prijzEN

In verhouding zijn de huizenprijzen in Noordwijk gemiddeld nog altijd hoger dan in omliggende gemeenten. Om de simpele reden dat Noordwijk nog steeds een geliefde

plek is om te wonen. ‘Ik zie nog steeds dat mensen hier een tweede of derde huis kopen. Mensen zijn bereid te investeren in stenen’, zeggen Philip Bonnike en Bart Oude Veldhuis. ‘Noordwijk is een badplaats met internationale allure en met veel toegevoegde waarde voor jong en oud. Met de prachtige plannen van Hotels van Oranje zal dit alleen maar sterker worden. Wij hebben een prachtig mooi dorp met multifunctionele faciliteiten, daar wil je toch wonen?! Onze taak om dit te promoten richting de Noordwijkse woningmarkt.’ Toch is het voor veel starters nog altijd te duur in Noordwijk. In omliggende gemeenten krijg je meer voor minder. ‘Noodgedwongen vertrekken Noordwijkers daarom toch nog naar omliggende gemeenten. Er moet dus worden na-

gedacht over hoe we de Noordwijker in Noordwijk kunnen houden’, aldus de makelaars.

iN gEsprEk

De vraag hoe de woningmarkt in Noordwijk weer gezond te krijgen en te houden, staat ook bij de gemeente hoog op de agenda. De Noordwijkse makelaars zouden hierover graag in gesprek gaan met de gemeente Noordwijk. Over de doorstroming, starterslening, maar ook over ande -

87 NEX
»makElaars
‘Wij hebben een prachtig dorp met multifunctionele faciliteiten, daar Wil je toch Wonen?!’
tekst en beeld: Linda Versteege

‘EEN AANKOOPMAKELAAR

VERDIENT ZICHZELF GEMAKKELIJK TERUG’

van bijvoorbeeld een scheiding en werkeloosheid. ‘Hier liggen kansen!’, aldus de makelaars.

AANKOOPMAKELAAR

re zaken. Een andere vraag van de makelaars is waarom de gemeente Noordwijk enkele nieuwbouwprojecten in Noordwijk door een niet-Noordwijkse makelaar laat verkopen? En ook constateren de makelaars dat er een tekort is aan goedkopere huurwoningen, wat de startersmarkt in Noordwijk frustreert. Nog een punt van aandacht is de restschuldproblematiek. Banken zijn niet bereid de restschuld bij verkoop mee te financieren met als gevolg dat mensen hun huis niet kunnen verkopen in geval

Wat tot slot opvalt in Noordwijk, is dat kopers vaak op eigen houtje een huis kopen, terwijl het in andere steden vrijwel ondenkbaar is om geen aankoopmakelaar in de arm te nemen. ‘Mensen denken dat ze het zelf allemaal weten, maar áls er problemen zijn met een huis, dan kan een aankoopmakelaar veel voor je betekenen’, aldus de makelaars. De praktijk leert dat een aankoopmakelaar in de onderhandeling ook vaak een lagere koopprijs realiseert dan wanneer de mensen dit zelf doen. Ook op

juridisch en bouwkundig gebied kan de aankoopmakelaar een grote rol van betekenis spelen. Conclusie: Een aankoopmakelaar verdient zichzelf gemakkelijk terug.

TOEKOMST

Hoe de toekomst van de woningmarkt eruit ziet, is lastig te voorspellen. Voor nu is in ieder geval een positief ontwikkeling gaande. Het consumentenvertrouwen neemt toe en dat heeft een positieve uitwerking op de woningmarkt. Het advies van de makelaars? ‘Als je nadenkt over kopen of verkopen, kom dan langs om te praten. Wij kunnen je een realistische inschatting geven van de mogelijkheden!’

laatste 2 herenhuizen

In korte tijd zijn de eerste woningen van dit kleinschalige nieuwbouwproject verkocht. De laatste 2 stijlvolle herenhuizen hebben 4 slaapkamers en zijn volledige onderkelderd. De woningen met maar liefst 4 woonlagen worden deels tegen het duin gebouwd, waardoor de achtertuin op een hoger niveau ligt. De living op de eerste woonlaag heeft daardoor een balkon aan de voorzijde en de tuin aan de achterzijde. Het zorgt voor maximale privacy in uw woonkamer.

Voor meer informatie

• Nieuwbouwwoning met een woonoppervlak van ca. 198m2

• 4 slaapkamers en 2 badkamers

• Volledige onderkelderd

• Separate buitenberging

• Tuin op het zuiden

• Energiezuinig/duurzaam, voorzien van warmteterugwinnend ventilatiesysteem

vanaf € 487.500,- v.o.n.

nz77.nl
exclusieve nieuwbouw woningen aan de nieuwe Zeeweg te n oordwijk
071 - 36 19 365

Sinds 1 januari betaal je bij een bank of hypotheekwinkel een vergoeding voor advies en bemiddeling. Ook bij De Hypotheker. Wij vinden het belangrijk dat je meteen weet waar je aan toe bent. Daarom vertellen we tijdens ons eerste gesprek, dat altijd kosteloos is, wat we voor je kunnen doen en welke kosten daaraan verbonden zijn. ‘Maar bij een bank liggen die advieskosten lager’, hoor ik wel eens. Ja, dat klopt vaak. Maar daarbij is de blik op korte termijn gericht. Tijd voor een eerlijke vergelijking op lange termijn, vindt De Hypotheker. Kijkende naar de héle looptijd van je hypotheek: ben je dan bij een bank, of bij een hypotheekwinkel goedkoper uit?

Der uit bij ba Nk

goedkoopste oplossing. Sterker nog, per saldo ben je daar stukken duurder uit. Bovendien geldt: hoe hoger je hypotheekbedrag en hoe langer de rentevasteperiode, hoe groter de besparing bij een hypotheekwinkel. Stel, je

Elk kind verdient het om veilig en gezond op te groeien

hebt een hypotheek van 100.000 euro, met een rente die voor 10 jaar vast staat. Dan bespaar je bij een hypotheekwinkel 380 euro. Maar bij een hypotheek van 400.000 euro en een rentevasteperiode van 20 jaar, pak je maar liefst 41.277 euro (!) voordeel.

Elk kind verdient het om veilig en gezond op te groeien

Hoe kunnen die verschillen zo oplopen? Omdat een hypotheekwinkel een zeer breed aanbod aan hypotheken heeft, is de kans groter dat hier voor jou de aantrekkelijkste lening tussen zit. Kijk daarom verder dan de eenmalige advieskosten, raad ik je aan.

Elk kind verdient het om veilig en gezond op te groeien

Elk kind verdient het om veilig en gezond op te groeien

Elk kind verdient het om veilig en gezond op te groeien

Het antwoord op deze vraag is kraakhelder: bij een hypotheekwinkel, zoals De Hypotheker. Onderzoeksbureau MoneyView vergeleek onlangs 59 hypotheken volgens 28 verschillende klantsituaties. Van een jong stelletje met een laag hypotheekbedrag tot twee veertigers met een hoger hypotheekbedrag. In geen enkele van de 28 klantsituaties bood een bank de

Elk kind verdient het om veilig en gezond op te groeien

Een objectieve hypotheekadviseur schetst altijd het totaalplaatje: wat is voor jou het meest voordelig? Daarbij vergelijkt de adviseur alle aspecten, van productvoorwaarden tot rente. Maak gerust een afspraak en kom langs voor advies. Het eerste gesprek is voor onze rekening! Kijk voor meer informatie en een uitgebreide vergelijking op hypotheker.nl.

De Hypotheker Noordwijk

Elk kind verdient het om veilig en gezond op te groeien

De Hypotheker steunt UNICEF in haar werk voor de meest kwetsbare kinderen wereldwijd.

De Hypotheker steunt UNICEF in haar werk voor de meest kwetsbare kinderen wereldwijd.

De Hypotheker steunt UNICEF in haar werk voor de meest kwetsbare kinderen wereldwijd.

De Hypotheker steunt UNICEF in haar werk voor de meest kwetsbare kinderen wereldwijd.

Iedere dag sterven 19.000 kinderen aan oorzaken die vaak eenvoudig te voorkomen zijn. De Hypotheker doneert daarom € 50,- per afgesloten hypotheek aan UNICEF.

De Hypotheker steunt UNICEF in haar werk voor de meest kwetsbare kinderen wereldwijd.

Iedere dag sterven 19.000 kinderen aan oorzaken die vaak eenvoudig te voorkomen zijn. De Hypotheker doneert daarom € 50,- per afgesloten hypotheek aan UNICEF.

Iedere dag sterven 19.000 kinderen aan oorzaken die vaak eenvoudig te voorkomen zijn. De Hypotheker doneert daarom € 50,- per afgesloten hypotheek aan UNICEF.

Iedere dag sterven 19.000 kinderen aan oorzaken die vaak eenvoudig te voorkomen zijn. De Hypotheker doneert daarom € 50,- per afgesloten hypotheek aan UNICEF.

Iedere dag sterven 19.000 kinderen aan oorzaken die vaak eenvoudig te voorkomen zijn. De Hypotheker doneert daarom € 50,- per afgesloten hypotheek aan UNICEF.

De Hypotheker Noordwijk steunt uNIcEF in haar werk voor de meest kwetsbare kinderen wereldwijd.

Iedere dag sterven 19.000 kinderen aan oorzaken die vaak eenvoudig te voorkomen zijn. De Hypotheker Noordwijk doneert daarom € 50,- per afgesloten hypotheek aan uNIcEF!

De Hypotheker steunt UNICEF in haar werk voor de meest kwetsbare kinderen wereldwijd.

Iedere dag sterven 19.000 kinderen aan oorzaken die vaak eenvoudig te voorkomen zijn. De Hypotheker doneert daarom € 50,- per afgesloten hypotheek aan UNICEF.

VErScHIl lOOpT Op TOT 41.000 EurO CoN sume N t voor H ypot H eek veel Duur
steunt Ook voor jou zoeken we, volstrekt onafhankelijk, de optimale financiële oplossing. En alles is goed geregeld. Noordwijk Parallelboulevard 214D (071) 362
25 30
steunt Ook voor jou zoeken we, volstrekt onafhankelijk, de optimale financiële oplossing. En alles is goed geregeld. Noordwijk Parallelboulevard 214D (071) 362 25 30
Noordwijk Parallelboulevard 214D (071) 362 25 30
steunt
steunt Noordwijk Parallelboulevard 214D (071) 362 25 30
steunt Noordwijk Parallelboulevard 214D (071) 362 25 30
steunt

christendom

Nel Hogervorst-van Kampen is pastoraal werker bij Maria ter Zee, centrum voor geloof en cultuur, in Noordwijk. ‘We zijn van deze tijd en we hopen een gastvrije kerk te zijn waar iedereen welkom is. Tegen mensen die aan de rand van de samenleving zitten, mensen met ziektes en eenzame mensen willen we ook zeggen: je hoort erbij.’

Als ik bij de parochie aanbel staat nel hogervorst buiten met een vrouw te praten. Ze gebaart dat ze eraan komt. ‘Je ziet altijd mensen die je nog even wil spreken,’ zegt ze iets later aan tafel, ‘het is altijd druk.’ En dat kan ook niet anders met een parochie van achtenhalf duizend leden. ‘Hiervan is een kleine groep, zo’n honderd tot tweehonderd mensen, actieve kerkgangers. De overige mensen zijn ingeschreven en min of meer betrokken. We hebben veel vrijwilligers en ook veel activiteiten. Bijvoorbeeld bezoekgroepen voor zieken en mensen die iemand aan de dood verloren hebben, Baby Hope [het inzamelen van babyspullen, red.], zangkoren, de jongerengroep M25 en nog veel meer.’

Wat is hEt bElaNgrijkstE vErschil

tussEN hEt christENdom EN dE islam?

‘Bij mij komt als eerste de belangrijkste overeenkomst naar boven. Dat wij één God hebben, één bron die liefde is, die geen onderscheid maakt tussen mensen. We willen ook allebei vrede. We willen het leven en niet de dood. Het grote verschil is dat wij Jezus hebben, een vredelievend mens als voorbeeld, die zei “Word je op de ene wang geslagen, keer dan de andere toe.” Hij leefde zo dat mensen zeiden: “Hij lijkt wel de zoon van God”, en later: “Hij is de zoon van God.”’

lees verder op pag 92

90 NEX

In Noordwijk-Binnen liggen de locaties op loopafstand van elkaar: de moskee en de rooms-katholieke kerk. Ze huisvesten twee verschillende religies, waarin wordt opengestaan voor iedereen die langs wil komen. Maar er zijn ook verschillen. In twee korte gesprekken onderzoek ik voor NEX welke dit zijn.

islam

in de moskee in Noordwijk-Binnen word ik hartelijk ontvangen door Hassan Cherkaoui, de voorzitter van de Islamitische Vereniging in Noordwijk. ‘Iedereen is hier welkom,’ zegt hij. ‘We staan als moskee helemaal open en iedereen mag vragen stellen.’ Na een korte rondleiding gaan we in het vrouwengedeelte zitten, op de eerste verdieping. Bij een kopje thee vertelt Cherkaoui dat tussen de vijftig en zestig Noordwijkse gezinnen de moskee bezoeken. Dit is niet alleen voor het gebed. Er wordt ook Arabische les gegeven aan kinderen, en Nederlandse les aan vrouwen. En er zijn vaak lezingen.

Wat is hEt bElaNgrijkstE vErschil tussEN dE islam EN hEt christENdom?

‘Er is niet heel veel verschil tussen deze religies. De moslims geloven in alle profeten, dus ook in Mohammed, hij was de laatste profeet. De moslims geloven ook in Jezus, maar zien hem niet als God of zoon van God. Er zijn ook andere verschillen, maar dit is het belangrijkste.’

hoE staat dE islam tEgENovEr vrouWENEmaNcipatiE?

‘Vrouwen en mannen zijn in de Koran gelijk. Sommige mensen denken dat islamitische vrouwen worden onder-

91 NEX
lees
op pag 92 » thE battlE
verder

mag vragen stellen In de moskee’

Hoe staat de katHolieke kerk tegenover vrouwenemancipatie?

‘We hebben een nieuwe paus en die vindt dat de vrouw een belangrijke taak heeft in het leven en hij noemde ook de vrouwen in de kerk belangrijk. Verder is het natuurlijk een ouderwets mannenbolwerk. Als vrouw kun je in onze kerk geen ambt bekleden, je kunt geen priester of diaken worden. Af en toe doet dat mij zeer, maar ik kan het ook weer loslaten. Ik mag deze plek innemen en kan hier veel betekenen.’

en tegenover geboortebeperking?

‘In de leer van de kerk is het de bedoeling dat je in een huwelijk kinderen gaat krijgen.

Maar mensen hebben hun eigen geweten. Het is niet meer zoals vroeger “gaat heen en vermenigvuldigt u”, we leven wel in 2013. Je bent lid van de katholieke kerk maar ook een mens van deze tijd.’

en abortus?

‘Als er mensen zijn die tot die keuze komen, in wie weet wat voor noodsituatie, is het ieders eigen verantwoording. Maar in de officiële leer is het niet geoorloofd.’

is Het wijzen op de eigen verantwoordelijkHeid meer van deze tijd?

‘Er zullen best nog priesters zijn die mensen dingen verwijten of verkondigen dat het je niet goed zal vergaan. Maar dat is wat mij en mijn collega’s hier betreft, van vroeger. Er zijn ook niet zoveel mensen meer die biechten. Als ze een priester willen spreken dan kan dat ook hier aan tafel.’

Hogervorst-Van Kampen besluit: ‘We hebben veel moois te bieden en hebben een prachtig verhaal, maar het komt er vooral op neer dat je er voor elkaar bent.’

drukt. Maar dat is niet waar. Een vrouw heeft in de islam een hoge status. Voor de komst van Mohammed werden vrouwen erg onderdrukt op het Arabisch schiereiland. Er waren toen veel prostituees, verkrachtingen en mishandelingen en er vond veel overspel plaats. En het ergste was dat kleine pasgeboren meisjes soms levend werden begraven. Maar toen Mohammed kwam met de islam, is dat allemaal gestopt. De vrouw werd daarna behandeld zoals God het wilde.’

en Hoe staat de islam tegenover geboortebeperking?

‘Het gebruik van middelen voor geboortebeperking is bij ons geen gewoonte. Dat is ook omdat in onze cultuur de kinderen later voor de ouders zorgen.’

en abortus?

‘Het is in principe niet toegestaan om abortus te plegen, tenzij onder strikte voorwaarden. En die voorwaarden zijn te lang om op te noemen, dan heb ik een halve bladzijde nodig.’

en als iemand de verboden dingen negeert?

‘Dat doe je zelf, je moet er dan zelf mee leren omgaan. Islam is niet hetzelfde als moslim zijn, begrijpt u? Als ik gewoon de Koran en Soennah [overleveringen van de profeet, red.] volg, dan hoef ik niet bang te zijn. Maar als ik doe wat ik wil is het een ander verhaal. Mensen zien alleen dat iemand moslim is, maar wat hij doet is niet altijd islamitisch. En dat is een verschil.’

We praten nog even na over zijn kinderen, de goede buren van de moskee (‘We zijn een soort familie’) en de tijden van het gebed. En dan trek ik mijn schoenen aan en verlaat ik de moskee, weer een stukje wijzer geworden.

’De paus noemDe vrouwen in De kerk belangrijk’
92 neX
‘Iedereen
tekst: Karin Schillert, beeld: Monica Stuurop

Ouddeken Advies: alles onder één dak

Ouddeken Assurantiën wordt Ouddeken Advies. Eigenaar Norbert Ouddeken:

‘We bieden meer dan alleen maar verzekeringen. We zijn ook dé onafhankelijk adviseur als het gaat om hypotheken, bankzaken en toekomstplanning.’

Norbert Ouddeken is al vanaf 1990 actief in het verzekeringsvak. Sinds 2011 werkt hij vanuit het kantoor aan de Sint Jeroensweg, waar Regiobank en Ouddeken Advies gevestigd zijn. ‘Centraal in het dorp, zodat onze klanten – zowel particulier als zakelijk – gemakkelijk binnen kunnen lopen voor vragen of advies,’ zegt Norbert. ‘De persoonlijke benadering is een van onze pluspunten. We kennen onze klanten en nemen echt de tijd voor ze. Ook kunnen ze gewoon binnenlopen zonder afspraak.’

vAN AdviEs tOt AfhANdEliNg

Sinds dit jaar werkt Ouddeken Advies via een nieuw abonnementsysteem. Norbert: ‘Waar andere bedrijven werken op provisiebasis, werken wij via een vast abonnementtarief. Een helder en duidelijk afgesproken tarief, waarbinnen al onze werkzaamheden vallen. Van advies tot afhandeling. We onderzoeken waar de meest voordelige verzekering kan worden afgesloten. Dat kan voor elke verzekering weer een andere maatschappij zijn. Daar merkt de klant echter niets van. Die heeft ons gewoon als aanspreekpunt en wij regelen alles achter de schermen.’

REgiObANk

Ook voor geldzaken biedt Ouddeken Advies de beste oplossing. Hierover zegt Norbert: ‘Regiobank is de buurtbank, waar je nog steeds je geld kunt opnemen aan de balie. Waar je een spaarrekening met een goede rente kunt openen. Net zoals andere banken, maar dan persoonlijker. De combinatie van Regiobank en Ouddeken Advies biedt een totaaloplossing voor elke klant. Mijn eerste advies? Loop eens binnen om kennis te maken, dan bekijken we samen of we ook voor u de beste oplossing kunnen bieden.’

OuddEkEN AdviEs sint Jeroensweg 16 2201 NX Noordwijk (071) 362 13 10 www.nouddeken.nl

93 NEX
N
OuddEkEN AdviEs»

wij ons echte Noordwijkers voelen

HEt ZwEEdsE EcHtpaar Marianne en Martin Johansson wilde graag in het buitenland wonen. eigenliJk kon dat overal ziJn, Maar toevallig werd het nederland. ‘we wonen nu dertien Jaar in noordwiJk en er is gEEN bEtErE plEk oM te leven.’

94 NEX
Marianne en Martin Johansson
95 NEX »buitENlaNd

Marianne en Martin ontMoetten elkaar op de universiteit in uppsala ‘Ze gingen samenwonen in Göteburg, waar ze allebei studeerden. Een paar jaar later trouwden ze. Martin werkte toen in de ruimtevaart bij Ericsson en Marianne werkte parttime als ombudsvrouw en in de politiek. Ze wilden graag naar het buitenland. Martin had via zijn werk contact met ESA (European Space Agency) en kreeg een baan aangeboden bij Estec. En zo kwamen ze in Nederland, in Noordwijkerhout. In eerste instantie voor twee jaar. Uiteindelijk werden het negen jaren. Nederland beviel prima. Hun tweede kind werd hier geboren en Marianne was actief bij het Rode Kruis. Toch kwam regelmatig de vraag naar boven of ze hier nog wilden blijven. Toen kreeg Martin de kans om in Frankrijk te werken en besloten ze om daarnaartoe te verhuizen. Maar Nederland bleef trekken en na vier jaar kwam er een mogelijkheid om weer terug te gaan. ‘Deze tweede periode

wilden we naar Noordwijk,’ zegt Martin. ‘Wij houden van de zee, de kust en van zeilen.’ Nu wonen ze hier alweer dertien jaar. ‘Geen betere plek om te leven. We hebben hier alles: vrienden, werk, de zee en het is niet te groot en niet te klein.’

Wonen in nederland

Martin: ‘In het begin is het moeilijk, want je kent geen woord Nederlands en het is essentieel om de taal te spreken. Ik kreeg een paar lessen via Estec, maar had er eigenlijk geen tijd voor. Marianne ging sneller, zij volgde een cursus Nederlands. Alleen als we iets in het Nederlands probeerden te zeggen, kregen we in het Engels antwoord. Het heeft dus even geduurd. Verder moet je contacten gaan leggen. Onze eerste vrienden kregen we door Estec en via hen kwamen we weer in contact met mensen in een Nederlandse kring. En zo leerden we langzaamaan meer mensen kennen. In het buitenland gaan wonen kost veel energie.’ ‘We hebben nu een aantal heel verschillende kennissenkringen,’ vult Marianne aan. ‘Ik werk onder andere als gids in de Jeroenstoren en ik bemoei me graag met de politiek. Verder ben ik lid van Lions in Leiden. Door mijn eigen onderneming voor interculturele begeleiding op maat, ben ik ook lid van de Zweedse kamer van Koophandel. En Martin zit sinds twee jaar bij Rotary Noordwijk.’ Martin: ‘Een buurman vroeg me hiervoor. We wonen in een leuke straat. Vijf jaar geleden heeft Marianne hier samen met een buurvrouw het midzomernachtfeest georganiseerd. Sinds die tijd kent iedereen elkaar en vieren we ieder jaar dit feest.’

CultuurversChillen

Dat er cultuurverschillen bestaan tussen Zweden en Nederland, zijn de twee met elkaar eens. Marianne: ‘De Nederlanders zijn meer open en veel directer. Het is leuk dat iedereen elkaar gedag zegt, dat kennen wij niet.’ Verder is in Zweden werk belangrijker en hebben vrouwen een fulltime baan. ‘Als ‘luxe huisvrouw’ word je daar anders bekeken. Zweden had ook al vroeg kinderdagverblijven en bijvoorbeeld ruime openingstijden voor winkels. Maar Nederland is flexibeler, de mogelijkheid om hier parttime te werken is veel groter.’ Het ouderschapsverlof is in Zweden weer beter, vinden ze. Daar hebben zowel mannen als vrouwen een halfjaar verlof, zodat de baby het eerste jaar bij de ouders is. Een ander verschil is veiligheid. ‘In Zweden zijn we gek, soms té gek op veiligheid. In het verkeer wordt de fietshelm vaak gebruikt en is deze verplicht voor kinderen tot vijftien jaar.’ Ook vinden ze dat Nederland een goed zorgsysteem heeft. ‘In Zweden kun je geen afspraak met je eigen huisarts maken, zoals hier. Je moet naar een centraal punt en dan is het afwachten welke dokter je helpt en hoe lang je moet wachten, het kan soms heel lang duren.’

typisCh nederlands

Martin en Marianne ontvangen regelmatig vrienden en familie uit Zweden en dan worden echte Noordwijkse hotspots bezocht. ‘We gaan dan naar Noordwijk-Binnen, de Jeroenstoren, de Hoofdstraat, de visrokerij en het strand. En we vertellen over de kustversterking. We laten alle verschillen zien.’ Typisch Nederlands vinden beiden toch wel een patatje mét, Sinterklaas, Koninginnedag en al het oranje op straat tijdens Nederlandse feesten. ‘Het brengt de mensen samen,’ zeggen ze. ‘Wij zitten nu ook thuis in het oranje naar voetbal te kijken, soms met een Zweeds vlaggetje.’ ‘We hebben in Noordwijk een heerlijk oud huis gevonden en daar wonen we nu, samen met onze jongste zoon. Onze twee andere kinderen wonen in Zweden. Het is hier rustig, dicht bij alles en in een mooie, gezellige buurt met lieve buren. Het is onze favoriete plek. We voelen ons nu echte Noordwijkers en weten niet of we naar Zweden teruggaan, we beslissen nooit vooruit,’ zegt Marianne. ‘We gaan het zien,’ besluit Martin.

‘We hebben hier alles: vrienden, Werk en de zee’
Achter de tralies in de gevangenis van de Jeroenstoren.
tekst: Karin Schillert, beeld: Els Bax

Start Holland Space cluSter

NederlaNdse ruimtevaart stevig op de kaart

Burgemeester Lokker is voorzitter van het Holland Space Cluster (HSC). Directe aanleiding voor de vorming van het HSC zijn dreigende rijksbezuinigingen op ruimtevaartbudgetten.

Andere doelstellingen zijn: de ruimtevaart versterken door de samenwerking binnen de sector te intensiveren en het optimaliseren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

Maandag 4 november gaf minister Kamp van economische Zaken het startschot voor het Holland Space Cluster. Met het HSC worden de krachten gebundeld van alle partijen die te maken hebben met ruimtevaart.Veel ruimtevaartactiviteiten concentreren zich in de regio Noordwijk, Leiden en Delft, maar ook bedrijven en instellingen buiten de regio zijn aangesloten. Noordwijk is trots op ESTEC, de grootste vestiging van ESA.

Space to be

‘Sinds het André Kuipers heeft mogen huldigen, merk je dat Noordwijk steeds vaker wordt geassocieerd met Space. Daarom wordt Noordwijk steeds meer de Space to be!’, vertelt burgemeester Lokker. Zijn eigen passie voor ruimtevaart ging tot voor kort echter niet veel verder dan het lezen van Kuifjes reis naar de maan. ‘Ik raakte enthousiast toen ik ontdekte welke invloed ruimtevaarttechnologie heeft op ons dagelijks leven, zoals mobiele telefonie, internet en televisie, maar ook dijkbewaking en precisielandbouw. We zeggen in Noordwijk ‘elke dag een stranddag’, maar dan moet je wel weten wat voor weer het wordt.’

bundeling van krachten

De overheid heeft nog niet voldoende oog voor ruimtevaart en de invloed van deze branche op de Nederlandse economie, vindt Lokker. ‘In andere landen wordt hiervoor veel meer geld vrijgemaakt. Daardoor zie je dat opdrachten steeds vaker in het buitenland worden uitgevoerd. En dat willen wij voorkomen! Een van de doelstellingen van het HSC is om de bijdrage van de regering aan ESA ESTEC structureel te verhogen. De internationale concurrentie neemt toe en de overheid moet blijven investeren om bij te blijven. Alleen dan houd je de mensen met de juiste kennis in Nederland. Dat is ook goed voor Noordwijk. Deze mensen wonen en werken hier. Er worden congressen georganiseerd. De ruimtevaart is van wezenlijk belang voor de Nederlandse én de Noordwijkse economie.’

Samenwerken

Een belangrijke doelstelling van het HSC is om de onderlinge samenwerking tussen bedrijven te versterken. ‘Zorgen dat de juiste mensen op het juiste moment met elkaar aan tafel zitten om te kijken wat ze van elkaar kunnen leren’, zegt Lokker. ‘Daarnaast staat ook onderwijs hoog op de agenda. De komende jaren loopt het tekort aan technisch personeel op. De ruimtevaart kan een belangrijke rol spelen om jongeren te interesseren voor een technische opleiding. Het is voor de sector van groot belang dat toptalent voor Nederland behouden blijft door goede opleidingen en hoogwaardige werkgelegenheid.’

Bestuur HSC

Het nieuwe bestuur, dat met dit werkprogramma aan de slag gaat, bestaat uit Arnaud de Jong (directeur Dutch Space en voorzitter SpaceNed), Han Wensink (directeur BMT Argoss), Huub Röttgering (directeur Sterrewacht, Universiteit Leiden), Karel Wakker (voormalig rector magnificus TU Delft en voormalig directeur SRON), Jan Pieter Lokker (burgemeester van Noordwijk), Govert Veldhuijzen (gedeputeerde provincie Zuid-Holland). ESA ESTEC en het Netherlands Space Office vervullen een waarnemerspositie.

tekst: Linda Versteege, beeld: Monica Stuurop
André Kuipers en Bas Brekelmans.
97 neX
Minister Henk Kamp en Jan Pieter Lokker.

Nieuwe kansen voor het Hof

Vier initiatiefnemers hebben de handen ineengeslagen voor de herontwikkeling van Hof van Holland. Twee van hen, Nico van Hese en Leon van Reisen, vertellen hoe ze tot deze stap zijn gekomen. Van Hese: ‘Joop van den Anker, de vroegere eigenaar van het Hof, werkte voor mijn vader, die eigenaar was van het Palace Hotel. We hebben altijd contact gehouden met de familie en toen het Hof na het faillissement verpauperde, kriebelde het iedere keer weer als ik er langsreed. Ik heb een achtergrond in de horeca, maar ik werk ook dagelijks met vastgoed. Na lang studeren en veel wikken en wegen hebben we uiteindelijk het Hof kunnen aankopen. Zo is voor mij als nazaat van het Palace de

»Hof van Holland 98 nEX

Na jaren van leegstand wordt het Hof van Holland dan eindelijk opgeknapt. De herontwikkeling bestaat uit horeca in de historische gelagkamer, zo’n twaalf appartementen voor jongeren en senioren, alsmede circa 9 woningen voor een brede doelgroep. Het Leidsch

Dagblad beschreef het oordeel van de Noordwijkse politiek al: ‘Het project Hof van Holland heeft de wind in de zeilen en is een voorbeeld voor Noordwijk.’ Hoe het begon.

cirkel rond.’ Van Reisen vult aan: ‘Ik zit aan tafel namens mijn bouwmanagementbedrijf, heb veel affiniteit met monumenten en heb medewerkers in dienst die hier echt deskundig in zijn. Nico en ik werken voor deze ontwikkeling in een viermanschap samen met William Kraan en Jaco van Halen.’

EEn uitdagEnd plan

In 2012 werd al vastgesteld dat hotelexploitatie niet meer rendabel was op deze plek. De investering werd te groot, om tot een gezonde exploitatie te komen. Daarnaast was de voorwaarde van de gemeente dat herbestemming naar woonfunctie mogelijk zou zijn, maar wel met be -

houd van de horeca. Van Reisen: ‘Dit was de basis voor het plan. Een uitdaging, horeca in combinatie met woningbouw. Je moet rekening houden met luxe appartementen boven een locatie waar wordt geborreld en gegeten. Dit betekent een sfeer waarin het geluidsniveau binnen de perken moet blijven.’

99 nEX

WAARDEVOL VOOR EEUWEN

In maart van dit jaar maakte de Noordwijkse, in Parijs gevestigde architect Bart Akkerhuis in opdracht van de vier initiatiefnemers een stedenbouwkundig plan, primair opgesteld vanuit de gedachte aan ruimte, groen en pleinen. Aanpalend is er dan nieuwe ruimte om te bouwen, was zijn idee. Concreet betekent dit dat naast de luxe appartementen boven het Hof; de Ankerhof twaalf kleine appartementen krijgt, geschikt voor starters en singles. Ook komt er nieuwbouw in de vorm van een negental bijzondere woningen met elk een gevarieerd en historisch gevelbeeld. Het geheel krijgt voor Noordwijkse en Bollenstreek-begrippen een unieke sfeer en karakter. Van Reisen: ‘Waardevol voor de komende tientallen jaren, maar liever nog – net zoals het Hof en de Voorstraat – voor eeuwen!’

PLEISTERPLAATS

De Raadscommissie en B&W zijn inmiddels unaniem akkoord met de principeaanvraag en het stedenbouwkundig plan, en de wens is medio 2014 te starten met de bouw. Voor het zover is, moet de vergunning met bestemmingswijziging worden aangevraagd: in principe een halfjaar durend traject. Zodra de vergunning is aangevraagd, wordt met de verkoop van de appartementen gestart. Hiervan moet minsten 70 procent zijn verkocht voordat met de bouw wordt begonnen. Intussen wordt er wel al gewerkt aan de invulling

van het restaurant. Van Hese: ‘Dit wordt in ieder geval laagdrempelig, tussen grandcafé en restaurant in. Een pleisterplaats voor alle Noordwijkers, Bollenstrekers en toeristen, waar je komt voor een goede kop koffie en verse appeltaart, maar zeker ook voor een betaalbare maaltijd met een goed glas wijn en na afloop een lekkere borrel!’

AANPAKKEN WAT JE KUNT

‘In Noordwijk-Binnen is de herontwikkeling van het Hof niet het enige dat moet gebeuren,’ vervolgt Van Reisen. ‘We praten daarom met betrokkenen ook over infrastructuur, verkeerscirculatie, winkels in de Kerkstraat en het weer levendig maken van het Kloosterplein.’ Voor het Kloosterplein heeft Van Reisen samen met de winkeliersvereniging, enkele vastgoedontwikkelaars en De Oude Dorpskern een initiatief ontwikkeld en samen met architect Dirk van Berkel een eerste breed gedragen plan gemaakt. ‘Noordwijk-Binnen moet weer op de kaart worden gezet,’ vindt hij. ‘Van het succes en de toekomst van Noordwijk-Binnen hangt veel af. Er zijn volop mogelijkheden, waaronder natuurlijk een heropend en herontwikkeld Hof van Holland. Het is nu aanpakken wat je aanpakken kunt.’

100 NEX
‘TOEN HET HOF NA HET FAILLISSEMENT VERPAUPERDE, KRIEBELDE HET IEDERE KEER WEER ALS IK ER LANGSREED’
tekst: Karin Schillert, beeld: Leon van Reisen

‘Op elk mOment gezelligheid’

Het is best lastig om de sfeer van Café Rosser goed te verwoorden. Eigenlijk moet je er gewoon eens binnenlopen om het zelf te ervaren, maar we doen toch een poging: ouderwets gezellig, verse koffie, lekkere broodjes, elke dag een smaakvolle daghap en met muziek van toen en nu.

Of het nou om half negen ’s ochtends is, om drie uur ’s middags of elf uur ’s avonds, in Café Rosser kun je altijd terecht: het café is zeven dagen per week vanaf acht uur ’s morgens tot in de late uurtjes geopend. De keuken is open van 08.00 tot 19.30 uur. De Rosser heeft veel vaste gasten die na het uitlaten van de hond een bakkie komen doen en met elkaar het nieuws van de dag doornemen. Ouders die na het wegbrengen van de kinderen even aanschuiven, voordat hun dag echt van start gaat. En mensen die, voor ze naar hun werk gaan, de krant komen lezen.

Daghap

De Rosser begon vijf jaar geleden als café, maar al vrij snel werd er vanwege de vraag naar een lekkere hap op vrijdag saté met friet geserveerd. De saté viel zo goed in de smaak dat werd besloten om elke avond een daghap te serveren. Inmiddels kan er dan ook dagelijks van een wisselende,

lekkere Hollandse pot van aardappels, groente en vlees worden genoten. En in het weekend natuurlijk van de friet. Op caferosser.nl is wekelijks te lezen wat de pot schaft.

amsterDamse horeca-avonD

Het is elk weekend feest in Café Rosser en af en toe worden er ook thema-avonden georganiseerd. Er is de slagersavond met Krijn van van der Bent, er was ooit een ‘Rosser zaagt het jaar doormidden’-feest en geregeld treden zangers op. Nieuw is de Amsterdamse horeca-avond op de maandag, ontstaan vanuit het idee dat mensen die in de horeca werken in het weekend nooit een stapavond hebben, omdat ze dan aan het werk zijn. Op maandag zijn veel zaken dicht en kan het personeel bij Rosser komen feesten. En natuurlijk is iedereen welkom die gewoon zin heeft in een gezellige maandagavond. Tot ziens!!

op deze v.l.n.r. Joop, mike, cees en chris. vaste gasten van de rosser.

café rosser»
101 neX tekst eb beeld: Linda Versteege
gastvrouw anja vink

DE MAKE-OVER VAN

Ruud en Louky

Louky Crama, Noordwijk, 29-12-1943, Samenwonend met Ruud van Drunen, 4 kinderen plus aanhang, 6 kleinkinderen, kweekschool Leiden, Onderwijs Bond, Gemeenteraad, Juf, Witte School, Klaverweide, Jutter, Raadslid Gemeente Noordwijk tot 1994, Jubileumcommissie Oranjevereniging Noordwijk Binnen 100 jaar, Raad van toezicht Groot Hoogwaak, Voorzitter Theater de Muze.

Ruud van Drunen, Schiedam, 19-9-1945, Rotterdam, Samenwonend met Louky Crama, HBS b, HBO Biochemie, Reportagefotografie, Nascholing Biochemie, Unilever Researchlaboratorium, Amnesty International, Bibliotheek Maassluis, Penningmeester Fotoclub Unilever, Vanaf 1999 in Noordwijk, Fotograaf Gemeente Noordwijk en Bollenstreek Omroep.

Aan deze metamorfose werkten mee: HAIR AND DARE HAIRSTUDIO

Bij hair and dare word je op een persoonlijke en professionele manier geholpen. Jouw wensen zijn het uitgangspunt voor een passend haar advies. Ze geven jou en je haar de aandacht en comfort die je verdient.

AMAZING DAMESMODE

Al 23 jaar gevestigd in de Hoofdstraat en biedt op haar 100 m2 een overzichtelijk aanbod van draagbare, sportieve damesmode in de maten 36 - 46. Pasvorm en kwaliteit gaan hier onlosmakelijk hand in hand. Amazing beschikt ook nog eens over een uitstekende service en eigenaar Marian Janssen geeft met haar 32 jaar evaring in de branche een tailormade advies.

tekst: Brian Issac, beeld: Sandra Aartman
»
102
MAKE-OVER
NEX
103 NEX

Amazing damesmode

Al 23 jaar gevestigd in de Hoofdstraat en biedt op haar 100 m2 een overzichtelijk aanbod van draagbare, sportieve damesmode in de maten 36 - 46. Pasvorm en kwaliteit gaan hier onlosmakelijk hand in hand. Amazing beschikt ook nog eens over een uitstekende service en eigenaar Marian Janssen gee met haar 32 jaar evaring in de branche een tailermade advies.

In dit seizoen draait de verwarming weer op volle toeren, ook wordt door de weersinvloeden onze huid weer danig op de proef gesteld. Hierdoor raakt onze huid uit balans, raakt geirriteerd, vaak vormen zich schilferige rode plekjes. Dit is een veelvoorkomend probleem van een, droge vochtarme huid, wat zich vaak te kennen geeft als een trekkerig gevoel, vooral na het douchen. Dit is op te lossen door het gebruik van het Hydra B5 serum van medik8, deze is speciaal ontworpen ter verbetering van het vochtgehalte van de huid. Het serum bevat huid verzachtende vitamine B5 (pantotheenzuur) en vocht verhogende hyaluronzuur, die in staat is tot 1000x haar eigen gewicht in water en dus helpt bij het herstellen van de vochtarme huid, de toename van de huid soepelheid en de verschijning van fijne lijntjes en rimpels. Het serum zorgt voor 24 uur non-stop hydratatie van de huid.

In de winter werkt de stofwisseling op een laag pitje, waardoor men makkelijker in gewicht toeneemt. Om de stofwisseling-omzet te laten stijgen, voegt u 5 gram gedroogde blaaswier toe in 250 milliliter water. Laat dit 5 minuten koken, zeef het en drink dagelijks een kopje hiervan.

In de winter is de natuur langzamerhand aan het opruimen, ook voor jou is dit seizoen de tijd  om alles los te laten wat je niet meer nodig hebt...

Hoofdstraat 21

Noordwijk

Tel: 071 3646012

Eet volwaardige voeding en zorg goed voor je lichaam. Wij helpen je er uiteraard graag mee!

Last van statisch haar?

Spray wat haarlak op een kam of borstel en haal het door je haar. Geen kam of borstel van metaal, daar wordt het nog statischer van.

Massage helpt spanningen te verminderen en zorgt dat u uw weerstand zowel fysiek als emotioneel verhoogt. Maak een afspraak en laat deze winter uw energie stromen.

Wintertips ellness

Al decennia lang bezoeken mensen Noordwijk om tot rust te komen. Vroeger als bedevaartsoord, tegenwoordig als wellnessbestemming, zee, strand, spa en beauty.

Ontdek zelf wat Noordwijk te bieden heeft aan ontspanning.

Bescherm uw huid tegen vrije radicale en kou met een hoge

dosering Vitamine E in uw dagcrème zoals de Lanèche Repair Complex E

Kies voor groente & fruit dat vol vitamine C zit, dit is een sterke antioxidant die ontstekingen tegengaat. Bessen, kiwi, granaatappel, citroen, maar ook groenten als broccoli en spruitjes zitten er vol mee. Neem tussen de 500 –2000 mg per dag voor een gezonde huid.

105 NEX »WELLNESS

DIVERSE MASSAGES

BIJ MASSAGEPRAKTIJK

LOS & STEIJVERS

Bij Los & Steijvers kunt u terecht voor diverse vormen van massage:

Klassieke Massage, Sportmassage, Kinesiotaping, Voetreflexzonemassage, Bindweefselmassage, Shiatsu, Aqama®massage (ideaal bij zwangerschap), Manuele Lymfedrainage, Stoelmassage en Meridiaantherapie.

Vaak pas ik een combinatie van verschillende technieken toe om een eventuele klacht zo goed mogelijk te kunnen behandelen. Wist u dat mijn behandelingen grotendeels vergoed worden door de meeste aanvullende zorgverzekeringen? U heeft hiervoor géén verwijzing nodig.

Van Galenstraat 11 - a 06-20631536

www.noordwijkzeemassage.nl

Aangesloten bij de BATC (www.batc.nl)

Volgens onderzoek neemt door massage het hormoon oxytocine toe. Dit bevordert het ontspannen van de spieren en verlaagt de bloeddruk. Vooral tijdens de donkere maanden waarbij u blootgesteld wordt aan kou is het activeren van de bloedsomloop middels massage geen overbodige luxe. Massage neemt spierblokkades weg en heeft een verlichtend effect bij pijn. U voelt zich fit en helder van geest. Tevens verbetert het immuunsysteem zodat u minder kans heeft op winterkwaaltjes als griep en verkoudheid. Korting voor de NEX-lezer van € 5,- op een massage van 50 minuten. Vermeld de code 0102 (geldig tot maart 2014). De Ruyterstraat 69, 06-39754724, www.zensitivitynoordwijk.nl

VOOR MAN EN VROUW, SENSE 4 BEAUTY & FEET

Sense 4 Beauty & Feet is dé schoonheidssalon in Noordwijk waar man en vrouw, jong en oud terecht kan voor vele behandelingen. Wij bieden vele behandelingen voor handen, voeten en gelaat. U moet hierbij denken en cosmetische behandelingen, maar ook gespecialiseerde en huidverbeterende behandelingen. Wij werken samen met de AcneSalon die gespecialiseerd is in het behandelen van de Acne huid. Deze behandelingen worden vaak deels of volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Kortom voor iedereen is de juiste behandeling mogelijk.

Achterzeeweg 12, 071-3647544

www.sense4beauty.nl

HYDRATING SHAMPOO

In de winter heeft je haar vocht nodig, deze Hydrating shampoo van Moroccanoil is een zacht reinigende shampoo die uitgedroogd haar hersteld en hydrateert. De shampoo bevat arganolie dat het haar helpt te voeden en het weer gezond maakt. De kleur van het haar wordt beschermd tegen kleurvervaging.

• vrij van sulfaten en parabenen

• beschermt de kleur

• het haar word hersteld optimale hydratatie

Bomstraat 17, 071 - 3618707

www.hairanddare.nl

106 NEX
BIJ ZENSITIVITY FIT EN HELDER VAN GEEST
S
MOROCCANOIL
VAN HAIR AND DARE

olympia sport and HealtH

Bij Olympia kun je altijd meedoen aan de nieuwste lessen en gebruik maken van de nieuwste apparatuur. Wil je individueel of in groepsverband sporten? Het kan allemaal en op de tijden die jouw het beste uitkomen. Wij staan 7 dagen per week voor je klaar en je kunt je kindje (gratis) onderbrengen in onze mooie kinderhoek terwijl jij sport. Ook kun je na afloop van je training even lekker genieten van het stoombad of de infraroodsauna. Vraag gratis een proefles aan via onze site!

De Hooge Krocht 33

071 - 4012204

www.olympiasport.nl

Nieuwste techNiekeN vaN Happiness aan Zee

Voor acne, kalknagels en plaatselijk afvallen. Sinds kort werkt men bij Happiness aan Zee met de nieuwste en fijne lasertechniek voor o.a. kalknagels en acne. De effectiviteit van de behandeling met deze speciale (en bij ons pijnloze) lasers, zo is uit onderzoek en ervaring gebleken, kan oplopen naar 85-98% al na de eerste kuur! De resultaten voor acne met deze laser zijn al na 1 week zichtbaar. Bij iedereen werkt het even goed. Cavitatie (liposuctie zonder naalden).

Dit is uitermate geschikt voor zones die men niet kwijtraakt d.m.v. sporten of diëten. Na 6 behandelingen kan de omvang van je buik, billen, benen al met 12-15 cm zijn afgenomen. Voor alle zones en voor mannen en vrouwen mogelijk.

Golfbaan 4, 06 - 26250728

www.schoonheidssalonhappinessaanzee.nl

Altijd al last gehad van ongewenste roodheid in het gezicht die u liever kwijt bent dan rijk? Wilt u eindelijk eens af van die vermoeide gelaatstrekken?

Eigenaresse Fanny van den Berg ontvangt u graag in haar gloednieuwe schoonheidssalon aan de Voorstraat te Noordwijk. Ze biedt diverse schoonheidsbehandelingen aan die zijn afgestemd op de behoeften van haar klant. Haar team bestaat uit een gekwalificeerd huidtherapeute en een gespecialiseerd cosmetisch arts. Bij Beauty & Huidinstituut Voorstraat staan service en kwaliteit hoog in het vaandel. De salon biedt nét dat beetje extra op het gebied van huidverbetering, zoals vermindering van couperose, definitief ontharen en het vervagen van fijne lijntjes in het gezicht. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bel voor meer informatie. Voorstraat 117, 06 - 43 27 40 79, www.beautyvoorstraat.nl

107 NEX »wEllNEss
Bij Beauty & Huidinstituut Voorstraat kaN het allemaal
O

ESA

Silicon Valley IN NOORDWIJK

Business Incubation Centre (ESA BIC) is gevestigd op het Space Business Park in Noordwijk. Hier worden startende ondernemers gefaciliteerd en geïnspireerd om hun ideeën, die gekoppeld zijn aan ruimtevaarttechnologie, om te zetten in commerciële bedrijven: ‘The space you need to get your business off the ground.’

Martijn Seijger is directeur van ESA BIC Noordwijk. Niels Eldering, van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA, is verantwoordelijk voor de implementatie van ESA BIC in Europa. Seijger begint: ‘Incubation Centre kun je vertalen als “broedplaats”. Bij ons krijgen startende bedrijven die een product maken dat is gekoppeld aan ruimtevaarttechnologie of -kennis, de kans om een succesvolle onderneming te worden. Startende bedrijven staan vaak voor soortgelijke uitdagingen en vragen, zoals het vertalen van een technologisch gedreven bedrijfsplan naar een echte onderneming. We selecteren starters, bieden huisvesting en coaching en stellen ons (internationale) netwerk open voor deze bedrijven. Via onze partners in het

Space Business Support Centre kunnen we voor toegang tot publiek of privaat kapitaal zorgen, en andere diensten aanbieden: op het gebied van intellectueel eigendom, accounting en technisch advies. Het gaat hier om kennisoverdracht, elkaar stimuleren en inspireren. Je zit hier dicht bij het vuur.’

onTsTaan Van esa bic

Eldering: ‘In 1990 richtten we ons in eerste instantie op bestaande bedrijven die producten maakten met gebruik van de technologie van de ruimtevaart. Enkele jaren later kregen we steeds meer ondernemers aan de deur die wel een product of idee hadden, maar nog geen bedrijf. Dit had natuurlijk meer risico. We kunnen dan wel kijken of de technologie toepasbaar is, maar dan is het nog niet in de markt gezet. We besloten dit gestructureerd aan te pakken. Begin 2003 hebben we daarom het eerste incubatiecentrum opgezet bij Estec, ESA’s technologie en onderzoekscentrum. In 2008 gaf het Space Business Park toekomstkansen en hebben we hier samen met onze partners, Netherlands Space Office, TNO, Rabobank Bollenstreek, Ministerie van Economische Zaken, Gemeente Noordwijk, Provincie Zuid Holland en NL development, het ESA BIC verder laten groeien. We zitten met opzet op een bedrijventerrein, tussen de bedrijvigheid, maar met onze eigen identiteit. En we kunnen de deur natuurlijk niet sluiten voor starters in andere landen. Daarom hebben we in meerdere lidstaten van de ESA ook incubatiecentra opgezet. Ze staan nu in Duitsland, Engeland, België, en Italië. En binnenkort in Spanje en Frankrijk.’

Regionale onTwikkelingssTRaTegie

Eldering vervolgt: ‘In de huidige kenniseconomie is zo’n incubator essentieel voor de economische ontwikkeling in de regio. Het geeft beweging. We trekken een smeltkroes van jonge

Voor meer informatie: www.sbic-noordwijk.nl en www.esa.int/ our_activities/ Technology/TTp2

bedrijven, volwassen bedrijven, ervaren en minder ervaren ondernemers aan. Die kunnen van elkaar leren. Dit is dus een regionale ontwikkelingsstrategie. De lokale ondernemer is de motor om internationale kennis de wereld in te helpen.’

Technische Toepassingen

Seijger: ‘We huisvesten nu vijfentwintig bedrijven in diverse sectoren en er is ruimte voor veertig bedrijven. De tijd van incubatie tot afzwaaien is gemiddeld twee jaar. Aangezien incubatie een regionale ontwikkelingsstrategie is, verwachten we van de bedrijven dat ze zich gedurende de incubatie in het European Space Business Innovation Centre (ESBIC) vestigen. Een voorbeeld van een bedrijf is B4bikes. Zij bedachten de stoere elektrische e-cruiser. De ruimtevaartlink is hier: hoe kan ik het bereik van een batterij in een elektrische fiets groter maken en hoe kan ik de batterij efficiënt opladen en gebruiken? Bij een satelliet moet je ook heel zuinig omgaan met energie, en dus met batterijen. Je kunt niet even een astronaut naar boven sturen om een batterij te vervangen. Een efficiënt batterijmanagementsysteem zorgt dat dit ook niet nodig is, en deze efficiëntieslag wordt nu bij de e-cruiser toegepast. Een ander voorbeeld is Exxfire. Dit bedrijf heeft een blussysteem ontwikkeld voor servers. Het gaat erom dat bij oververhitting de server zodanig geblust wordt dat de hardware goed blijft. Dit aandrijfsysteem van kleine stuurraketjes wordt gebruikt als brandblussysteem.’

plaaTsbepaling meT saTellieT

Eldering: ‘Het gaat niet alleen om technische toepassingen. We stimuleren ook het gebruik van plaatsbepaling met behulp van de satelliet. Zo

gaat het bedrijf Toogethr dynamic car sharing aanbieden. Op het moment dat je een lift wilt hebben en er iemand aan het rijden is die hiervoor openstaat, rekent het systeem uit wie het dichtstbij is en wat de route is. En zoekt het vervolgens iemand voor je om mee te rijden.’

silicon Valley

Eldering besluit: ‘Een belangrijk aspect van incubatie is dat je de lokale middelen activeert. De ondernemer die zich niet realiseert welke ondernemingskansen er liggen vanuit de ruimtevaart, moet je wakker schudden. En de investeerder die zich niet realiseert dat hier in Noordwijk “Sicilon Valley” zit, die moet je zeggen: “Kijk eens in je achtertuin. Er zijn hier mooie kansen en daarvoor hoef je niet naar Amerika.” De regio optimaal benutten: ook dat is incubatie.’

tekst: Karin Schillert, beeld: Monica Stuurop
esa bic»
109 neX
ondernemers
‘We trekken een smeltkroes van
aan’

ModelVliegen Is fantastIsch!

‘Ik ben gefascIneerd door de luchtvaart en doe het modelvliegen al vIjfenveertIg jaar,’ vertelt thomas Wigmore, pennIngmeester van model vlIeg klub valkenburg. ‘mIjn huIs staat vol met modelvliegtuigen en Ik krIjg weleens commentaar van mIjn vrouw dat het teveel ruImte In beslag neemt.’

Het clubhuis van de Model Vlieg Klub bevindt zich op het voormalige Marine Vliegkamp Valkenburg. Hier komen de circa vijfenzestig clubleden wekelijks bij elkaar om aan hun hobby te werken. In de ruimte staat alles wat ze nodig hebben om de modellen te bouwen, zoals apparatuur om te schuren en te zagen. ‘Mijn hobby is begonnen toen ik piloot wilde worden,’ zegt Wigmore. ‘Ik ging daarom naar de Luchtvaart Nijverheidsschool. Het punt was alleen dat je als piloot geen bril mocht hebben. Helaas had ik een bril nodig en kon ik de opleiding niet meer doen. Ik ben toen als boordwerktuigbouwkundige gaan werken.’

Oefenen vOOr het brevet

‘Modelvliegen doe ik al heel lang. Het is een fantastische hobby waarin je van alles kwijt kunt, maar er komt heel veel bij kijken. Het begint met het bouwen. Je werkt met hout, metaal en elektriciteit en je moet ook schilderen en plakken. Het model dat je maakt moet goed gebouwd zijn en ook technisch kloppen.’ Want dan komt het vliegen. Je kunt dit alleen doen op een modelvliegveld en je leert het van een instructeur. Dit doe je overigens niet in één dag. Het begint met circuits vliegen, om te leren je model op koers te houden. Het landen en opstijgen doet in eerste instantie de instructeur. Daarna is het oefenen en voorbereiden op het brevet. Met het brevet op zak mag je dan eindelijk solo!

een bijzOndere hObby

Veel modelvliegers vinden zweven het mooiste dat er is. Anderen houden meer van kunstvliegen, waarbij het gaat om de perfecte beheersing van een model in de lucht. En helikopters zijn ook weer een aparte tak. Omdat de helikopter een machine is zonder eigen stabiliteit, moet hij continu in toom gehouden worden. Dit vraagt veel ervaring.

Al met al is modelvliegen een bijzondere hobby, waarover de modelvliegers eensgezind zeggen: ‘Het bouwen is best wat werk. Maar het moment dat jouw model, jouw creatie zich losmaakt van de grond… blauwe lucht onder de vleugels… dat blijft fantastisch!’

110 neX
Na een oproep op Facebook werd NEX getipt door de Noordwijkse Nancy Wigmore over de hobby van haar vader.
‘een fantastIsche hobby waarIn je van alles kwIjt kunt’
tekst: Karin Schillert, beeld: Modelvliegklub Valkenburg
»modelvliegen 111 neX
….voor een mooi en gezond gebit! Ook in 2014 Esthetische tandheelkunde Jeugd - preventieplan V.I.P. behandelingen Mondhygiëniste Tanden bleken Geopend van 7:00 – 21:00 Orthodontie L i k e o n s o p … d e n tal 4 u e n v o l g o n s v i a @ t p d e n t a l 4 u www.dental4u.nl Weteringkade 3 2201SK Noordwijk 071-3612640 Kijk voor meer info & inschrijven op:
113 NEX »NEXkids
© Disney
Kleine rebellen grijpen de macht

Wat wil je

We vroegen aan een aantal kinderen van de Noordwijkse School wat ze later, als ze groot zijn, willen worden. Voor sommige kinderen is dat een moeilijke vraag, omdat ze het echt niet weten. Maar er zijn ook kinderen die juist wel heel goed weten wat ze dan willen gaan doen. We vroegen het aan Wesley, Eva, Eloise, Felice, Amelie, Lysanne en Fleur. En dit is hun verhaal…

Lysanne

OPPASSER

EN KAPSTER IN EEN HONDENSALON Noordwijk-Binnen.’

Allebei: ‘Wij zijn Amelie en Lysanne en we zijn allebei zeven jaar. We houden erg van honden en daarom willen we later een hondensalon in

Amelie: ‘Ik wil hondenkapper worden

en ook schrijver.’

Lysanne: ‘Ik wil hondenoppasser worden en honden opvoeden die

mishandeld zijn.’

Allebei: ‘We zijn geen hartsvriendinnen want er zit bij ons allebei nog een vriendin tussen. Maar we hebben bijna nooit ruzie, dus samenwerken is geen probleem.’

»NEXkids

worden?

Beroep: BINNENHUISARCHITECT

‘Ik ben Wesley en ik ben elf jaar. Later wil ik binnenhuisarchitect worden. Toen ik nog klein was wilde ik eerst hotels ontwerpen en ook zelf een hotel hebben. Maar eigenlijk vind ik het ontwerpen van het interieur het allerleukste. Mijn eigen kamer verander ik ook weleens, dan zet ik de meubels anders. Het allermooiste vind ik een huiselijk interieur met lekker zachte meubels en ik hou van de kleur beige.’

Beroep: VEEARTS

‘Ik ben Eva en ik ben tien jaar. Later wil ik veearts worden, speciaal voor paarden, want dat zijn mijn lievelingsdieren. Ik ben gek op dieren en ik weet nu al dat ik in Friesland wil wonen op een boerderij. Daar heb ik dan dertien honden, drie of vier paarden en veel kippen voor eieren, koeien en varkens voor vlees en schapen voor wol. Ik wil ook een biologisch winkeltje beginnen. Drie dagen in de week ben ik dan veearts en vier dagen sta ik in de winkel en werk ik op de boerderij.’

Felice

Beroep: STEWARDESS

‘Ik ben Felice en ik ben acht jaar. Later wil ik stewardess worden. Ik weet dat nu sinds een maand. Omdat het leuk is om overal naartoe te gaan. En het pakje vind ik leuk en het hoedje. Een stewardess helpt ook iedereen en bedient de mensen. Van bedienen hou ik het meeste. Ik heb een keer met mijn zusje stewardess gespeeld en ik denk dat ik het wel kan.’

115 NEX
Eva Wesley

Beroep: PROFESSIONEEL TENNISSER

‘Ik ben Eloise en ik ben tien jaar. Later wil ik professioneel tennisser worden. Toen ik zeven jaar was begon ik met tennissen, en na een jaar zat ik bij de tennisbond. Ik train nu ongeveer acht uur per week en speel iedere week een wedstrijd. Ik wil wereldberoemd worden. Maria Sharapova is mijn grote voorbeeld en ik kijk veel naar finales in Wimbledon op televisie. Ik ben er nog nooit geweest, maar we gaan er wel een keer naartoe.’

Ik wil wereldberoemd worden' '

Beroep: ZANGERES

‘Ik ben Fleur en ik ben negen jaar. Later wil ik popzangeres worden. En als dit niet kan word ik juf, en mijn derde keus is stewardess. En niet piloot, zoals mijn vader. Mijn lievelingszangeres is Katy Perry en mijn lievelingszanger is Jan Smit. Ik zing meestal in mijn kamer en heb nog geen zangles omdat ik altijd heel veel te doen heb. Ik weet eigenlijk niet of ik goed kan zingen, maar ik wil in ieder geval graag beroemd worden.’

»NEXkids
Eloïse Fleur tekst: Karin Schillert, beeld: Monica Stuurop Wieger (9) Fedde (13) siMs freeplay csr racing

KINDEREN VAN BASISSCHOOL DE JUTTER INTERVIEWEN WETHOUDER BAS BREKELMANS

Gisteren had ik als lunch 1 10 e je j oe o ke k ko s es

Het is dinsdagochtend half negen. De kinderen van da Vinci groep zeven en acht van basisschool de Jutter zitten niet op school, maar in de oude raadzaal in het gemeentehuis. Ze hebben in de klas geoefend met het voeren van een debat en gaan nu aan wethouder Bas Brekelmans hun vragen stellen.

Terwijl de limonade wordt uitgedeeld zegt de wethouder na zijn

welkomstwoord: ‘Mijn naam is Bas. Ik ben een van de vier wethouders van Noordwijk. We hebben het werk verdeeld en ik ben de wethouder voor bouwen, wonen, werken, toerisme en strandzaken.’ En dan mogen de kinderen hun hand opsteken voor de vragen. In de klas hebben ze hier al over nagedacht. En het waren zo veel vragen dat we ze niet allemaal kunnen vermelden. We hebben er daarom een paar uitgekozen die we aan iedereen willen laten lezen.

KOMT U VAAK OP HET STRAND?

‘Ja, heel vaak, dat vind ik leuk. Vooral in mijn zwembroek en met mijn handdoek. Maar ik moet natuurlijk ook naar het strand om te kijken of alles goed gaat.’

HOE LANG DENKT U NOG

WETHOUDER TE BLIJVEN?

‘Tot volgend jaar maart, dan kan Noordwijk weer kiezen wie er in de gemeente komt.

Ik doe mee met de verkiezingen en mensen kunnen op mij stemmen.’

WAT DOET U ALS U NIET WERKT?

‘Dan ga ik wandelen, fietsen of tv-kijken. Maar dat gebeurt helaas niet zo vaak, het is hier altijd heel druk.’

118 NEX
tekst: Karin Schillert, beeld: Willem Krol
»NEXKIDS

BENt u Blij dat hEt NoordwijksE straNd dE BlauwE vlag hEEft gEkrEgEN?

‘Ja, dit is een onderscheiding voor een schoon strand en het betekent dat hier goed wordt schoongemaakt. Maar het beste is natuurlijk als je zelf het strand schoonhoudt en alles meeneemt en in afvalbakken stopt.’

wat is hEt BElaNgrijkstE waar u als wEthoudEr voor woNEN mEE BEzig BENt?

‘Ervoor zorgen dat er woningen zijn voor mensen van twintig jaar en ouder. Op deze leeftijd zoeken ze hun eerste huis en dat is vaak duur.’

hoE doEt u dit daN?

‘Er zijn altijd bedrijven die willen bouwen. Ik zeg dan dat mag, maar een klein deel van de woningen moet ook goedkoop zijn, zeg maar drie van de tien.’

wat viNdt u hEt vErvElENdstE vaN uw wErk?

‘Ik vind het hartstikke leuk, maar het is wel druk. Ik werk vaak van ’s mor-

gens acht uur tot soms wel half twaalf ’s avonds. Mijn kinderen liggen dan al in bed en dan zie ik ze niet meer.’

wat doEt u daN vaN ’s morgENs vroEg tot ’s avoNds laat?

‘Vooral praten. Dat is vergaderen en mensen ontvangen, soms wel ieder uur. Dit zijn bijvoorbeeld bouwers of mensen uit de toeristische sector. Maar met jullie praten is natuurlijk wel het leukst.’

hEEft u daN wEl tijd om tE EtEN?

‘Dat lukt inderdaad niet altijd. Gisteren had ik als lunch tien koekjes.’

wat viNdt u hEt BElaNgrijkstE voor Noordwijk?

‘Dat de mensen die hier wonen en werken het hier leuk vinden en dat ze hier van alles kunnen doen. En bedrijven moeten hier ook graag willen zitten.’

BENt u wElEENs Bij dE koNiNg op BEzoEk gEwEEst?

‘Nee, maar misschien komt hij nog weleens een keer in Noordwijk. En dan lijkt het mij leuk om Máxima een hand te geven!’

Tot slot poseren de kinderen met de wethouder en de meesters op de trap van het gemeentehuis. Dan is het tijd om weer naar school te gaan, en ook de wethouder moet weer aan het werk. De kinderen vonden het een leuke en leerzame ochtend.

119 NEX

VLIEG MEE METe anees Pla Pa l

Misschien hebben jullie de film Planes in de Herfstvakantie in de Muze al gezien. Zo niet, dan vertellen we je even in het kort waar deze supergrappige Disneyfilm overgaat.

Dusty is een sproeivliegtuigje met een groot hart dat héél graag mee wil doen aan de meest spannende en opwindende luchtrace rond de wereld. Hij droomt ervan om al zijn hoogvliegende helden voorbij te vliegen. Dusty heeft alleen een klein probleem. Hij is niet echt gemaakt om te racen en hij heeft, heel erg vervelend voor een vliegtuig, last van hoogtevrees.

Gelukkig krijgt hij hulp van Skipper, een oorlogsveteraan (dit is iemand die voor zijn land in de oorlog heeft gevochten). Skipper kan heel goed vliegen en hij gelooft in Dusty. Hij moedigt Dusty aan om de race toch te gaan vliegen. Ook andere nieuwe en oude vrienden helpen Dusty om moedig te zijn en zo hoog te vliegen als hij nooit had durven dromen…….

© Disney tekst: Karin Schillert, beeld: Linda Versteege
NEXkids» © Disney

DONALD FOREVER ck Du Du

Hoe word je hoofdredacteur van de Donald Duck? ‘Een goeie vraag,’ zegt Thom Roep, de hoofdredacteur die veertig jaar lang de Donald Duck en alle andere boeken van Walt Disney maakte.

‘Daar heb ik nog nooit over nagedacht. Je moet in ieder geval heel veel van stripverhalen weten en de mensen die voor je werken enthousiast maken.’

Daarnaast moet je volgens Thom Roep ook wel een beetje geluk hebben. ‘Toen ik in 1973 begon, was ik redacteur. Een paar jaar later werd ik chef en omdat men gelukkig tevreden was over mijn werk, werd ik weer later hoofdredacteur.’ De kinderen van de Noordwijkse School hadden heel veel vragen aan Thom, die door hun school was uitgenodigd om te vertellen over het ‘vrolijke weekblad’ Donald Duck. Het was ook wel een bijzondere dag. Thom ging deze zomer met pensioen en dit was één van de

122 NEX »NEXkids

laatste keren dat hij zo’n grote groep kinderen over Donald Duck kon vertellen. Eerst maar eens over de geschiedenis van het stripverhaal in het algemeen. ‘Hoe het stripverhaal is ontstaan? Heel lang geleden hadden holbewoners een stier gevangen. Zij wilden dit aan iedereen vertellen en omdat nog niemand kon lezen of schrijven, maakten ze tekeningen op de muren van de grotten: de eerste striptekening! Een tekening om te vertellen wat er was gebeurd dus. Daarna gingen mensen teksten bij dit soort plaatjes zetten. En zo ontstond eigenlijk het allereerste stripverhaal, want “strip” betekent strook, een strook van allemaal plaatjes achter elkaar.’

WOERD SNATER

Daarna vertelt Thom over Walt Disney, de eerste meneer die strips voor kinderen ging maken en de eerste strip met Mickey Mouse bedacht. In Nederland kwam deze strip in de krant De Telegraaf. Een paar weken later stond daar ineens een eend bij en dat was Donald Duck. Die heette toen nog Woerd Snater. Pas in 1950 werd het Donald Duck. ‘En weten jullie hoe de Donald Duck iedere week wordt gemaakt,’ vraagt Thom. Op de redactie van Donald Duck zitten schrijvers en tekenaars. De schrijver maakt eerst een ruwe schets van het verhaal, waarna de tekenaar gaat tekenen. We hebben allemaal voorbeelden van Walt Disney, hoe de figuren moeten worden getekend. Als de tekeningen klaar zijn, komt de tekst erbij. Donald Duck is trouwens ook in Noordwijk geweest, in de Oranje Hotels. En hij zat bij Estec, in een speciaal nummer over de ruimtevaarder André Kuipers.’

VRAGEN

Nadat Thom nog heeft verteld dat Donald Duck nu al 61 jaar in Neder-

123 NEX 'WIE ZIJN DE OUDERS VAN KWIK, KWEK EN KWAK?'
© Disney

‘DONALD DUCK IS OOK IN NOORDWIJK GEWEEST. IN DE HOTELS

VAN ORANJE. EN HIJ ZAT BIJ ESTEC.

land is en nog steeds gekke avonturen beleeft, zegt hij gelukkig: ‘Maar hij verandert niet, want hij kan geen oude opa worden, zoals bij mensen gebeurt. Dat willen we toch niet?’ Dan mogen de kinderen alle vragen stellen die ze maar willen en gaan er heel veel vingers omhoog.

Wie zijn de ouders van Kwik, Kwek en Kwak?

‘Hun moeder heet Dumbella. In 1938 schreef ze aan oom Donald een briefkaart, dat de neefjes bij hem kwamen logeren. Ze heeft ze nooit meer opgehaald.’

Vragen jullie aan bekende mensen of ze in de strip willen?

‘De meeste beroemde Nederlanders vinden het leuk. Bijvoorbeeld Peter R. de Vries, hij is Peter Diepvries in de strip. Hij belde ons nog op om 25 extra Donald Ducks voor zijn familie te vragen.’

Waarom is Donald Duck zo dom?

‘Slimme vraag. Dat hij zo dom is, maakt hem zo leuk. Als hij heel slim zou zijn, moesten we er niet zo om lachen!’

Wat ga je straks missen?

‘Dat ik niet meer van tevoren weet wat er in Donald Duck komt. Maar het minst zal ik de lange vergaderingen missen met mijn baas, die alleen maar centjes wil verdienen.’

Wat ga je na 13 augustus doen?

‘Dan denk ik: hé, het is precies veertig jaar geleden dat ik voor de eerste keer op mijn brommer naar de redactie van Donald Duck ging. Maar die dag doe ik helemaal niets en op 14 augustus ga ik de nieuwe Donald Duck weer lezen.’

Wil jij ook iets vragen?

Op de website van Nex, www.noordwijkexclusief. nl, kun je alle vragen lezen die de kinderen van de Noordwijkse School aan Thom Roep stelden. Heb jij ook nog een vraag voor Thom? Mail dan naar redactie@ nexmagazine. nl en wij zorgen ervoor dat je een antwoord op je vraag krijgt.

»NEXKIDS
© Disney © Disney
125 NEX NEXkids» © Disney
© Disney 126 NEX »NEXkids

k e eu ! l r urenen!

WIE VAN JULLIE MAAKT DE ALLERMOOISTE KLEURPLAAT? Zonder kleurtjes is deze tekening toch niet zo mooi. Wie de mooiste maakt, krijgt van NEXKIDS een prijs. In drie leeftijdscategorieën wordt er een winterboek beschikbaar gesteld door Uitgeverij Unieboek en Boekhandel van der Meer. Pak daarom maar snel je kleurpotloden of je stiften en maak er iets moois van. Je kunt je tekening uiterlijk 31 december 2013 inleveren bij boekhandel van der Meer. De winnaar wordt op de website van NEX, www.nexmagazine.nl op 12 januari 2014 bekend gemaakt. Veel succes!

LEKKER
Email Telefoonnummer NEXkids» © Disney
Naam Leeftijd

EINDELIJK IS HET ZOVER. OP EEN OCHTEND ZIT IK IN DUINRELL IN WASSENAAR, WAAR DE TINADAG PLAATS ZAL VINDEN. IK BEN ONDER DE INDRUK ALS IK DUIZENDEN MEIDEN VAN MIJN EIGEN LEEFTIJD ZIE STAAN WACHTEN. EVEN LATER GAAN DE HEKKEN OPEN EN WORD IK BIJNA ONDER DE VOET GELOPEN DOOR DE GILLENDE MENIGTE. IK GEEF OOK TOE AAN HET GEVOEL EN REN ER GILLEND ACHTERAAN.

GLITTER &

EN DERTIENDUIZEND GILLENDE MEIDEN

De sfeer op deze dag is helemaal geweldig. Overal staan kraampjes. Met de bonnen die iedereen kreeg bij de ingang, kun je leuke hebbedingetjes krijgen. Het is overal wel druk, maar ik laat me natuurlijk niet zomaar wegsturen of wegdrukken. Omdat ik een kijkje achter de schermen mag nemen, heb ik mijn personal shopper bij me. Dat heeft zo zijn voordelen. Ik mag overal kijken en mijn ps draagt mijn tassen. Ik moet toegeven dat het erg over de top is, maar het werkt prima. Nadat ik de kraampjes heb bekeken, worstel ik mezelf een weg naar het podium waar tal van superleuke artiesten gaan optreden. Mainstreet en B-Brave bijvoorbeeld, maar ook Alessandro, Jeronimo, Monique Smit & Tims Douwsma. En ik heb een afspraak met Lisa, Amy en Shelley, om ze aan de tand te voelen over allerlei zaken.

VRAGEN STELLEN

Lisa, Amy en Shelley zijn drie mooie dames die het publiek opzwepen met hun nummers. Zodra ze optreden zie je het publiek meeswingen en meezingen. Ook ik ga automatisch mee in de golf van energie. Zodra ze van het podium af gaan, ren ik met mijn personal shopper – die ineens verandert in mijn personal assistent – backstage om ze te ontmoeten. Ik ben best zenuwachtig,

want het zijn toch BN’ers en ik ben slechts een tiener die zich moet zien te handhaven tussen 12.500 anderen. Hoe zouden ze zijn? Leuk of afstandelijk? Er valt een hele last van mijn schouders als ik zie dat ze oprecht aardig zijn! Het kan niet anders dan dat ze stapels liefdesbrieven krijgen. Daar vraag ik dan ook meteen naar. Ze beginnen te lachen. ‘Nou, niet zo veel hoor!’ zegt Lisa. ‘In het begin kregen we tekeningen en knuffels, zeker na het Songfestival. Nu krijgen we veel berichtjes via Facebook, YouTube en Twitter.’ Shelly neemt het woord over. ‘En die berichtjes variëren. Er wordt weleens gevraagd of we willen trouwen.’ De volgende vraag gaat natuurlijk over gadgets. Welke gadgets zijn een must? Alle ogen zijn direct gericht op Lisa. ‘Lisa is onze gadgetfreak!’ lacht Amy. ‘Ze is de enige die een liefdesrelatie met haar iPhone heeft!’ We lachen allemaal. ‘Inderdaad, dat klopt. En mijn nieuwe laptop, een Apple iMac 11 inch, is zo schattig en lief! Die moet je gewoon hebben.’ Zowel Lisa, Amy als Shelley doen meer dan alleen zingen. Zo hebben ze ook stemmen ingesproken bij diverse films en series, zoals de nieuwe sinterklaasfilm en de serie Zeke & Luther. Maar waar kijken ze zelf naar? ‘GTST,’ roepen ze in koor. ‘En we hebben ook wel iCarly gevolgd. Onze favoriete radiozender is 538 en Q-music en bij Efteling Radio hebben we onze eigen show gehad.’

»NEXKIDS 128 NEX
‘IK OVERLEEFDE
EEN SUPERLEUKE TINADAG’
Tekst
en beeld: Krista Souverijn

DE BELANGRIJKSTE MAN IN HUN LEVEN

Maar genoeg over televisie en radio gepraat, we stappen over op fashion. Lisa, Amy en Shelley hebben geen vaste kledingstijl. Het wisselt; dan weer rock, dan weer casual, maar op het podium heeft hun kleding toch een hoog glamourgehalte. En waar moet je tegenwoordig zijn om te shoppen? Na enig overleg zijn ze eruit. ‘Het centrum van Hilversum is heel cool, maar ook wel dat van Breda.’ We praten gezellig verder, alsof we al jaren vriendinnen zijn. Dan komt het gesprek uiteindelijk op het vieren van Kerstmis en Oud en Nieuw. Ze zijn meteen enthousiast. ‘Dat is één groot familiefeest!’ lacht Lisa. Amy en Shelly noemen om beurten: ‘Muziek, dansen, lichtfeest, ballonnen, sneeuwmachine!’ Ze vertellen glunderend dat ze tijdens Oud en Nieuw met sterretjes rond de tafel dansen. ‘Maar we steken geen vuurwerk af, we houden het bij sterretjes,’ zegt Lisa. We eindigen het gesprek op een gevoelige manier. Want de drie vertellen dat ze erg aan hun familie hangen en er trots op zijn. Vooral hun vader is voor alle drie de belangrijkste man in hun leven. Hij schrijft hun liedjes en maakt de leuke clips, voor televisie en YouTube.

Na het gesprek gaan we nog even met zijn allen op de foto. Het voelt best bijzonder dat ik Lisa, Amy en Shelley heb mogen interviewen.

SPANNENDE ONTMOETINGEN

Tijd om te landen! Er staan nog meer shows op het programma. Maar onderweg naar het podium kom ik backstage Ralf Mackenbach tegen. Ik stel hem een paar vragen. Hij blijkt in 6 vwo te zitten. Hij krijgt vaak liefdesverklaringen en hij probeert de afzenders altijd persoonlijk te beant-

Van links

naar rechts: Kelly, Anne, Madelief, Jasmijn en Sterre. Athene op de voorgrond

129 NEX

’Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt’

woorden. Speciaal voor Tinadag zit hij vandaag in een gelegenheidsband met Jeronimo, Ian Thomas en Dioni van B-Brave. Ik vraag hem wat het meest bizarre is dat hij ooit heeft meegemaakt. Daarop zegt hij: ‘Zonder twijfel was dat mijn deelname aan Sterren Springen. Ik heb enorme hoogtevrees. Als je dan bovenop die duikplank staat en je kijkt naar beneden... brrr.’ Na een snelle foto ga ik weer verder. Ik kom Aliya en Jeronimo tegen, samen met schrijfster Maren Stoffels, en ook Monique Smit en Tim Douwsma. Ook maak ik kennis met Iris en Lucien, door wie iedereen op het podium wordt aangekondigd. En als klap op de vuurpijl zie ik ook nog eens de bandleden van B-Brave. Wauw! Als ik ze spreek, blijkt dat ook zij ook stapels liefdesverklaringen krijgen, die ze ook nog eens allemaal beantwoorden. En wat doen ze eigenlijk met al die spullen en knuffels die ze op het podium toegeworpen krijgen?

‘De spullen worden verzameld en verdeeld,’ zegt Jai. ‘En de knuffels sparen we op en delen we later uit in een kinderziekenhuis.’ Ik ben onder de indruk en scoor nog een foto met deze vijf knappe jongens.

EEN SPETTEREND OPTREDEN

Na het optreden van Monique en Tim is het tijd voor de knaller van de dag: Mainstreet. Ik sta recht voor het podium en kijk achter me. Een stukje naast me zie ik Lisa, Amy en Shelley staan, we zwaaien naar elkaar. Ik zie ook nog andere artiesten staan en ik lach naar ze. Iedereen lijkt wel zenuwachtig. De zaal is afgeladen, met ongeveer iedereen die in Duinrell te vinden is. Dan worden ze aangekondigd en het luide gejuich (of, beter gezegd: gegil) overstemt alles.

Vervolgens komen ze op en omdat ik vooraan sta krijg ik van alles over me heen gegooid: knuffels, eten, brieven, ballen. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Ze geven een spetterend optreden en het lijkt wel of iedereen helemaal in de zevende hemel is. Na het optreden ren ik weer backstage. Ik krijg handtekeningen en een foto. Helaas kan ik ze niet interviewen. Maar dat geeft niet, want ik sta nog helemaal te dromen...

EEN GROOT FEEST

Met mijn personal shopper ga ik nog een keer langs de stands en kraampjes. Ik ervaar nog even de achtbaan en de zweefmolen en ik overleef ook de Splash, met op de achtergrond nog optredens van Jeronimo, DR J&I en SaVaNNa. Ik denk terug aan een superdag. Ik heb 13.000 tieners overleefd! En heel veel BN’ers ontmoet! Het was in één woord: top. En dat allemaal dankzij de hulp van al die mensen, zonder wie ik deze dag niet op deze bijzondere manier had kunnen beleven.

»NEXKIDS 130 NEX

Da Vinci groep 5-6 van

de Jutter presenteert

Schiphol 2040

Deze bladzijden zijn gemaakt door: Matthew, Lucas, Kai, Yannick, Cas, Sjoerd, Bastiaan, Torrence, Daan, Neil, Daniël M, William, Thomas, Jesper, Daniël vd P, Thijs en Willem

131 NEX
THEATER | BIOSCOOP | FILMHUIS BIOSCOOP van 20 december t/m 5 januari www.demuzenoordwijk.nl 071 - 364 62 26 Poster 3_135x100.indd 1 04-11-13 16:45 Parallelboulevard 14 - 071 36 108 74 www.pannenkoekenhuisje.nl