Page 1

Briek // Er is meer dan je werf alleen! //

Win jouw Barcelonatrip op blz 23

Sterk in renovatie! Gevel-Dak-Zolder-Badkamer

Vrouwen waar je kan op bouwen

EEN STAPJE IN DE WERELD Trendy tegels

NO 3

Hét Bouwpunt Magazine! Jaargang 2016


BRIEK / NO 3

14

16 10 // Vrouwen waar je kan op bouwen // Vrouw in de bouw

Renovatie zolder

// Zo geef je een extra kamer onderdak //

// Dokter Dak // Renovatie dak

4 // Fiks de façade // 12 // Door Brieks bril // 18 // ZenZones // 20 // Een stapje in de wereld // 22 // Mini is de max // Renovatie gevel

23 De grote omwenteling

PLS Lambda

Porotherm Lijm-Systeem

// Win jouw Barcelonatrip //

90°

1. Sterk & isolerend

De perfecte combinatie

λui = 0,185 W/mK

fmean≥ 10 N/mm²

2. De ‘rode’ bouwknopenoplossing Het verlijmd metselwerk behoort tot de isolatieschil

De budgetvriendelijke oplossing

3. Hoger rendement Sneller, eenvoudiger, goedkoper

www.porotherm.be

2

119149_Adv_A5_batibouw_NL.indd 1

29/02/16 17:13

Renovatie badkamer


EDITO

//Briek renoviert // Het najaar doet dromen van een warme, gezellige winter binnenshuis. Zonder kille gevels, tochtende daken en donkere ruimtes. In deze Briek vind je dan ook alles over renovatie van gevel tot zolder. We geven de vakman een overzicht van de nieuwste oplossingen, samen met handige tips. Dit Briek-magazine helpt je dus aardig op weg om een bestaande woning om te toveren tot een energiezuinige en sfeervolle thuis. Geen sfeer zonder verfijnde afwerking, bij Bouwpunt vind je een ruime collectie tegels. Briek duikt alvast in de laatste trends! Ook blijven we nieuwsgierig naar hoe bouwen en wonen er in de toekomst zal uitzien. Zo waait ‘The Tiny House Movement’ stilaan over vanuit de VS. En in deze editie mag de ‘female touch’ niet ontbreken: hoe gaat het met de vrouw in de bouw? We hadden alvast enkele fijne gesprekken. Een magazine boordevol inspiratie terwijl de Bouwpunt-vestigingen je graag verder op weg helpen. Succes!

MET RUIME MAGAZIJNEN

ONTDEK ONZE SFEERVOLLE

BOUWPUNT, DAT ZIJN 26 VESTIGINGEN

BRIEK.

SHOWROOMS VOL TEGELINSPIRATIE. 3


BRIEK / NO 3

// Fiks de façade //

RENOVATIE GEVEL

Gevelrenovatie voor profs Een knappe gevel is niet alleen het visitekaartje van een aangenaam huis, maar ook een belangrijke factor in energiebeheersing en vochtcontrole. Briek sprak enkele belangrijke spelers en kwam terug met deze slimme oplossingen en mooie suggesties voor een geslaagde renovatie.

Over de rooie … De wetgeving schept meer ruimte Voor één keer is grensoverschrijdend gedrag toegestaan. De nieuwe wetgeving over de rooilijn bepaalt dat het passeren van de rooi- of bouwlijn met maximum 14cm voor het aanbrengen van gevelisolatie voortaan geen reden meer hoeft te zijn voor het weigeren van een stedenbouwkundige vergunning. Hiermee wil de overheid zoveel mogelijk mensen aanzetten tot het investeren in energiebesparing. Deze nieuwe maatregel is ook ruimtelijk gezien goed nieuws, want binneninsolatie slorpt nu eenmaal plaats op. Wat zeker bij eerder bescheiden rijwoningen best vermeden wordt. Ook spouwmuurisolatie is niet altijd een aanrader. Het kan niet bij elke woning toegepast worden en kan voor onaangename verrassingen zorgen. De gevel mag niet te sterk lijden onder slagregen, tenzij hij eerst geïmpregneerd

4

Esthetische gevels met Beltrami

wordt, maar dan kan ook moeilijker ingesloten vocht eruit. De constructie mag ook niet dampdicht zijn, een no go bij geglazuurde bakstenen, gevels met een te dunne spouw of oude muurverven, woningen gelegen aan de kust,... Buitenisolatie! Een ander probleem bij oude woningen is spouwmuurvervuiling door resten puin, cementbaarden of ander achtergebleven bouwmateriaal. Die verhindert een gelijkmatige verdeling van het isolatiemateriaal in de spouw waardoor koudebruggen kunnen ontstaan. Met een beetje pech

zorgt dit na verloop van tijd ook voor plekken op de binnenmuur door gecondenseerd vocht. Over naar buitenisolatie dus. Doordat ze aan de buitenkant van je wandopbouw zit, vermijd je koudebruggen ter hoogte van vloeropleggingen, wandaansluitingen enzovoort en gaat er geen plaats verloren binnenin de woning. Dit is bouwfysisch de beste oplossing.

Let’s begin at the very beginning Een gevel degelijk renoveren pak je stap per stap aan. Te beginnen met een krachtig isolatiesysteem. Knauf is hierin één van de koplopers.

de goede bestendigheid tegen warmte-regencycli gevolgd door vries-dooicycli. Onze innovatieve SunJa-plaat is stabiel en makkelijk te hanteren. Zonder gevaar voor stofvorming of vervorming door directe zoninval, een typisch ongemak van grijze EPS-panelen. Wie op zoek is naar een doorlopende thermische isolatie, zal heel gelukkig zijn met Quix XL. Dit verbindingselement heeft geen pluggen nodig. Ze worden vervangen door metalen haken die worden uitgelijnd en geïntegreerd in het isolatiemateriaal. Zo krijg je een plintaansluiting zonder thermische brug.”

EPS-platen in wit geëxpandeerd polystyreen “De basis van de meeste van onze isolatiesystemen bestaat uit EPS-platen in wit geëxpandeerd polystyreen, minerale lijm en een wapeningsmortel. De ATG-goedkeuring en Europese ETA-attest staan onder andere garant voor

Knauf Quix XL: thermische isolatie en plintaansluiting


Oneffen oppervlak? Zo opgelost!

Open voegen? Eerst folie toevoegen

“Bij renovatie wordt vaak de oude gevelsteen weggehaald. De oppervlakte die dan tevoorschijn komt, is meestal heel oneffen. Door rotatie van koude lucht achter een harde plaat gaat een deel van het isolerend vermogen verloren. Utherm Wall Flex met zijn superflexibele en vochtbestendige laag minerale wol van 25mm op PIR-hardschuim - met tweezijdig dampdicht alu-laminaat - is hiervoor een heel efficiënt alternatief. Doordat de zachte laag minerale wol perfect tegen de muur aansluit, is de voorziene U-waarde gegarandeerd.

‘Doorkijkgevels’ met open voegen en grafische effecten met latjes of planken zijn de laatste jaren heel populair. Onder die constructies moet de isolatielaag beschermd en gecamoufleerd worden. Hoe je dat vakkundig aanpakt? Met DELTA®-FASSADE van Dörken.

Utherm Wall Flex is nu zo’n twee jaar op de markt en zowel plaatsers, bouwheren als architecten zijn razend enthousiast. De aannemers in het bijzonder, omdat Utherm Wall Flex een dankbaar en makkelijk product is om mee aan de slag te gaan, dankzij de handige formaten en de tand- en groefverbinding. De diktes voldoen aan de meest recente EPB-wetgeving. Aan ramen en deuropeningen volstaat een cuttermes om de hoekjes en de kantjes bij te werken, ook voor de minerale wol.” Pol Van Acker, Technical Support Manager Unilin

Natuurlijke gevelisolatie en minerale pleisters “Isolatie gaat over besparen en over het milieu sparen. Om dat helemaal tot in de puntjes te kunnen doen, ontwikkelde ons bedrijf als eerste natuurlijke gevelisolatie die voor een veilige mantel zorgt terwijl de gevel kan blijven ademen. De Diffutherm-plaat wordt gemaakt door fijngemalen spaanders van resthout te persen en met water te mengen. De tand-en-groefranden van de panelen voorkomen dat er warmte verloren gaat via de voegen. In combinatie met onze minerale pleisters ben je zeker van duurzame kwaliteit én schoonheid. Je kiest uit meer dan 300 kleuren universele mortel, krabpleister, schuurpleister of korrelpleister met een heel hoge weerstand en grote schokbestendigheid. Last but not least: onze professionele pleisterprofielen zorgen voor strakke oppervlakken, stevige buitenhoeken en rechte aansluitingen.” Mansour Marchouh, Senior Technical Manager Knauf

DELTA®-FASSADE van Dörken

“Bij deze nieuwe soort gevels met open elementen is duurzaamheid en esthetische waarde heel belangrijk. Bij renovaties wordt vaak niet alleen de gevel aangepakt, maar kiezen architecten en eigenaars ervoor om de woonruimte uit te breiden met een kubus of balkvorm op een plat dak of om bijgebouwen zoals een schuurtje meteen mee te verfraaien in dezelfde stijl.

Betrouwbare bescherming

Puur natuursteen

“DELTA®-FASSADE PLUS is een betrouwbare bescherming bij alle gevelconstructies met open voegen tot maximaal 20mm en een aandeel van 20% van de totale geveloppervlakte. Voor bredere voegen, tot maximaal 50mm en 40% van de geveloppervlakte, is er DELTA®-FASSADE S PLUS. Voor de toepassingen waarbij de brandweer een verhoogde brandweerstand eist, bieden we de brandwerende folie DELTA®FASSADE B aan. Alle producten functioneren trouwens ook feilloos bij gesloten gevelconstructies. De vraag stijgt sterk. Daarom breiden we ook de accessoirelijn steeds verder uit. Zo hebben we al speciale elastische lijm uit butyl-caoutchouc, uv-bestendige kleefband voor metaal, glas en hout, en flexibele hoeken voor water- of luchtdichte aansluitingen aan ramen en deuren.”

“Ons immense gamma natuursteen is volledig verkrijgbaar bij Bouwpunt. In principe kan elke natuursteen geplaatst worden aan een gevel, maar voor een optimaal en blijvend resultaat is het belangrijk om doordacht te werk te gaan. Een rijhuis in de stad krijgt minder te maken met zon en regen dan een vrijstaande woning op het platteland, maar is wel onderhevig aan luchtvervuiling. Terwijl voor de renovatie van een appartementsblok aan de kust rekening moet gehouden worden met de zilte lucht en striemende windvlagen. We voeren voortdurend testen uit om zeker te zijn dat klanten ook op lange termijn tevreden blijven over hun keuze.

Paul de Smet, Technisch commercieel verantwoordelijke Dörken

De achterliggende constructie met isolatie moet dan op een nette manier stevige bescherming krijgen tegen regen, wind en stof. En dat is wat onze ademende gevelfolie met acrylaatcoating doet. Bovendien is DELTA®-FASSADE PLUS uv- en scheurbestendig. Nog een groot voordeel: de constructie blijft licht in gewicht en het vezelvlies is niet te dik, dus makkelijk te hanteren, ook op koude dagen. In elke rol is een dubbele kleefstrook geïntegreerd.”

En dan nu: extra schoon van buiten!

Stoneskins en rockpanels “Momenteel zijn veel mensen fan van robuuste en ruwe gevels. Stoneskins – vooral in het zwart – en rock- en stonepanels in aardetinten en roestkleur zijn dan ook heel gegeerd. Ze hebben het grote voordeel dat ze eenvoudig te plaatsen zijn en niet gevoegd hoeven te worden. Onze zaakvoerder zorgt ervoor dat we naast de populaire stenen in tal van formaten en afwerkingen ook verrassende en meer zeldzame soorten kunnen aanbieden. Hij bezoekt wereldwijd beurzen en groeves en heeft een neus voor creativiteit, klasse en kwaliteit. Zo koos hij voor de bekleding van de Arteveldetoren (KBC) in Gent voor de prachtige Galaxy Grey uit China. Onze vaste leveranciers worden trouwens regelmatig ter plaatse gecheckt, ook wat hun respect voor mens en natuur betreft. Voor specifieke en uitdagende projecten hebben we zelfs een geologe in dienst.” Laurence Roelens, Marketing manager Beltrami

Na de grondige voorbereiding is het nu tijd voor de aankleding. En ook daar staat de technologische evolutie niet stil. DELTA®-FASSADE van Dörken

Beltrami staat klaar om een stevig handje te helpen. Esthetische, hedendaagse en originele geveltegels en -platen zijn de dada van het duurzame bedrijf uit Harelbeke.

>>

5


Tek7architecten, Werner van Hoeydonck & Felix Bachot, Antwerpen

BRIEK / NO 3 RENOVATIE GEVEL

Het geniale van dit gamma zit hem onder andere in een paar belangrijke centimeters en een slimme oplossing voor moeilijk bereikbare plaatsen.

GW2-architecten, Raf Wouters, Blankenberge

// Fiks de façade //

Ook Wienerberger maakt een schitterend verschil

Steenstrippen in harmonie met de gevelsteen

Smallere gevelstenen voor meer isolatieruimte

Een originele gevel met Wienerberger Eco-brick-gevelsteen

Hij scheelt ook een pak in gewicht, waardoor hij makkelijker en energiezuiniger te vervoeren is en comfortabel in de hand ligt. Bovendien wordt de gevelconstructie niet te zwaar belast. Onze ontwerpers zorgden voor een hele waaier fantastische, tijdloze kleuren zoals Agora Grafietzwart, Zilvergrijs, Superwit en vele andere.“

“Wie het uitzicht van een traditionele gevelsteen verkiest maar toch voluit voor isolatie wil gaan met een minimale overschrijding van de rooilijn, maakt met de Eco-brick-gevelsteen van Wienerberger de juiste keuze. Deze steen is namelijk smaller waardoor er tot 3,5cm meer ruimte gecreëerd wordt. Ideaal om een volsteense muur te isoleren of een oude buitengevel af te breken, te isoleren en af te werken met een nieuwe gevelsteen.

“Nog een mooie nieuwe geveloplossing waar we fier op zijn: onze steenstrippen. Een originele manier om een gevel te bekleden en een slimme manier om moeilijk bereikbare plaatsen zoals oversteken van metselwerk te voorzien. Met hun beperkte dikte laten de steenstrippen zich heel vlot plaatsen zonder dat je daarbij deuren of ramen moet aanpassen. En eens ze zijn bevestigd, kan je ze nog nauwelijks onderscheiden van een gevel in volledig keramische gevelstenen. Wienerberger-steenstrippen zijn ongeveer 22mm dik en worden gezaagd van de originele volle

Wienerberger Eco-brick-gevelsteen

gevelsteen. Nagenoeg alle Terca en Desimpel gevelstenen uit ons uitgebreide aanbod zijn in deze vorm en als hoekstrip verkrijgbaar. Ze hebben dezelfde kwaliteit als de steen waaruit ze worden gezaagd. De basisstenen hebben namelijk allen de oerdegelijke Belgische kwaliteit, voldoen aan de hoge vereisten van het Benor-merk, zijn CE-gekeurd

en worden getest door ons eigen Quality Control Labo. Mits de juiste voorbereiding en het gebruik van een geschikte mortellijm kan je ze op vrijwel elke ondergrond plaatsen.”

Katrien Nottebaert, Marketingdirecteur Wienerberger

HELP De Bouwpunt-medewerkers lichten graag de technische eigenschappen en de plaatsingsinstructies in detail toe. Daarnaast adviseren ze je met plezier over de lijmen, mortels, (gekleurde) voegproducten en de elastische kitvoegen die je best gebruikt in functie van de gekozen gevelbekleding.

Om gevels van bestaande gebouwen moeiteloos te voorzien van energiebesparende warmte-isolatie heb je professioneel gereedschap nodig. Bij Bouwpunt vind je enkel topproducten, afgestemd op de hoge normen van echte vakmannen. Deze twee superbetrouwbare assistenten kunnen we je alvast van harte aanraden.

6

De accu-klopboorschroevendraaier SB 18 LTX BL Q I van Metabo: uitgerust met een unieke brushless motor en quick-systeem. In combinatie met de Metabo LiHD accu-technologie jouw garantie voor precisie, snelheid en kracht. En dit voor tal van toepassingen. De tweede must voor gevelsanering: Metaborenovatieslijpers met doeltreffende afzuiging. De RS 14-125 met diamantkomschijf en stofzuiger is bijvoorbeeld een bijzonder geschikte systeemoplossing.

Ad plaatser Briek 94x139.indd 1

29/06/16 12:54


Vraag nu je werfdoek met je eigen logo aan in je Bouwpuntvestiging ! Info en voorwaarden bij jouw Bouwpunt.

// Met een gerust geweten natuursteen kiezen //

Duurzame of verantwoorde natuursteen betekent dat zowel de ontginning, productie als handel ervan op een ethisch correcte manier verloopt. Zonder onderbetaalde, gedwongen of kinderarbeid, zonder onveilige of onhygiënische werkomstandigheden, zonder discriminatie, zonder illegale groevelicenties en zonder water- en bodemverontreiniging.

Jouw logo!

En je bent vertrokken

T 054 32 19 99 - www.dedoncker.be

Eigentijds in kleur en textuur. SupraCem PRO

Kleefmortel, SupraCem PRO wapeningsmortel Kleefmortel,en eindlaagpleister wapeningsmortel en (3 in 1)eindlaagpleister (3 in 1)

Beltrami onderneemt al jarenlang actief stappen voor ethisch ondernemen door in aankooplanden als India en China maatschappelijke en werkgerelateerde problemen aan te pakken. De zaakvoerders engageren zich hier ook in hun vrije tijd voor. Zo startte o.a. in 2013 een kleinschalig project om kinderarbeid uit te bannen in Budhpura, een afgelegen woestijndorp in de Indiase staat Rajasthan, waar veel zandsteen wordt aangekocht. Vorig jaar stapte London Stone, een andere Britse natuursteenimporteur, mee in het verhaal. Het project levert tastbare resultaten op: kinderen gaan nu terug naar school, zoals het hoort. www.nochildleftbehind.be

Wie natuursteen verhandelt, krijgt het materiaal van Moeder Natuur en dankzij hardwerkende mensen. Beltrami kiest er heel bewust voor om ook iets terug te geven: respect. Alle Beltrami-natuursteen vindt haar oorsprong in erkende en kwaliteitsgerichte steengroeves die nauwgezet opgevolgd worden.

TOTAALOPLOSSING VOOR GEVELISOLATIE. TOTAALOPLOSSING Eigentijds inVOOR kleurGEVELISOLATIE. en textuur.

ALLES IN ALLES IN ÉÉN ÉÉN

Nee tegen kinderarbeid

EPS 032 Besparende gevelisolatie, EPS 032 polystyreen met grafiet geëxpandeerd λBesparende = 0,032 W/(m.K) gevelisolatie, geëxpandeerd polystyreen met grafi et 040 Ook verkrijgbaar als EPS 035 en EPS λ = 0,032 W/(m.K) Ook verkrijgbaar als EPS 035 en EPS 040

QUIX XL

Plintaansluiting QUIX XLzonder thermische Plintaansluiting zonder brug geëxpandeerd polystyreen thermische brug λ = 0,035 W/(m.K) geëxpandeerd polystyreen λ = 0,035 W/(m.K)

Een gezond gebouw met optimale Een gezond gebouw met optimale thermische isolatie verschillende thermische isolatie biedtbiedt verschillende voordelen: gezond binnenklimaat, voordelen: eeneen gezond binnenklimaat, betere levenskwaliteit, enorme betere levenskwaliteit, enorme besparingen en een meerwaarde voor voor besparingen en een meerwaarde hethet gebouw. Knauf garandeert van van gebouw. Knauf garandeert sokkel tot dakrand een gevel volledig sokkel tot dakrand een gevel volledig vrij van bouwknopen. vrij van bouwknopen. www.knauf.be www.knauf.be

Fassadol TSR

NIEUW

Fassadol TSR om aanNIEUW Verf met felle kleuren te

gevelisolatiesystemen Verf met fellebrengen kleurenop om aan te zonder risico tot oververhitting. brengen op gevelisolatiesystemen zonder risico tot oververhitting.

121356-adv190x127gevelisolatie-NL.indd 1

121356-adv190x127gevelisolatie-NL.indd 1

8/09/16 11:43

7 8/09/16 1


BRIEK / NO 3

SERVICES HELP OPRUIM SESSIES EXPRESS

Een bouwkundig vraagstuk of een kleine vraag, vraag ons advies. Indien complex, kan één van onze experten naar de werf komen.

Op zoek naar een koopje? In onze opruimhoek vind je eindereeksproducten aan zachte prijzen.

Mis onze workshops niet en stel jouw vragen aan specialisten.

In volle actie en materiaal tekort op je werf? We leveren graag met spoed.

DELTA® beschermt waarden. Bespaart energie. Verschaft comfort.

4

DELTA®-FASSADE PLUS

De optimale bescherming tegen wind en vocht. 1 Met dubbele geïntegreerde kleefstrook.

3 Voor constructies met open voegen.

2 Waterdichte, dampopen folie. Langdurig bestand tegen UV-stralen.

4 Lucht- en dampscherm DELTA®-REFLEX PLUS.

1 3 2

info@doerken.be · www.doerken.be 16-512_AZ_FASSADE_PLUS_fl_frz_A4_quer_B.indd 2

8

22.09.16 11:51


PUBLIREPORTAGE

ROVE Architecten, Mechelen

1

PUN T

Spaar en relax 6

4

8

2 5

7

3 1

18

15

11

10 9

1

12PUNT

17

13 16 14

1

PUNT

Van 1 oktober t.e.m. 31 december verwent Bouwpunt je voluit. Van Ritualsproducten tot een wellnessarrangement; spaar en relax. Bij elke aankoop van €50, ontvang je één Bouwpunt. Deze actie is op maat van bouwprofessionals. Bekijk op bouwpuntspaaractie.be de deelnemende producten of informeer je bij jouw Bouwpunt. Van zodra je één van de deelnemende producten aankoopt, ben je automatisch ingeschreven. Geniet ervan!

Bouwen en verbouwen begint op bouwpunt.be

// ER ZIT MEER IN JE GEVEL DAN JE DENKT… //

Zo’n 20% winst bijvoorbeeld! Want bij een grondige renovatie van hellend dak en de gevel van je woning met duurzame keramische materialen, kan je woning bij verkoop maar liefst 20% meer opbrengen. Dat toont een testproject aan van Wienerberger, de fabrikant van keramische bouwmaterialen en -oplossingen. Kijk even mee.

Slim geïnvesteerd

De transformatie

Het testproject is een ideale woning om uit te lichten: een typische rijwoning in de stad, zoals je er in België heel wat vindt. We hebben de cijfers even op een rijtje gezet.

Van een saaie rijwoning naar een moderne stadswoning met langere levensduur; de transformatie is compleet. De keramische dakpannen en gevelstenen zien er niet alleen goed uit, ze zijn ook van de hoogste kwaliteit, kunnen tegen een stootje en hebben bijzonder weinig onderhoud nodig. Bovendien kan de gevel volledig naar eigen smaak ingekleurd worden, want het assortiment van Wienerberger biedt een rijke variëteit aan kleuren, vormen en afwerking. Boordevol energie Hou je energie vanaf nu binnenshuis, want deze nieuwe bouwschil laat niets meer ontsnappen. De gevel en het nieuwe schrijnwerk van het proefproject voldoen aan de huidige EPB-eisen (U = 0,24 W/ m²K). Met een U-waarde van 0,15 W/m2.K presteert het dak zelfs nog beter. Kortom, geniet van rendement op financieel, esthetisch én energetisch vlak!

Een blijvende meerwaarde voor de woning en een comfortabele en aangename thuis voor de bewoners!

Meerwaarde vs. kosten 100.000 83.200 gevelrenovatie isolatie + gevelafwerking 51.400 renovatie hellend dak + dakvlakramen

36.300

buitenschrijnwerk 21.500 ruwbouwwerken aanbouw Euro

Meerwaarde door bouwschilrenovatie

Kosten bouwschilrenovatie (incl. BTW)

9


BRIEK / NO 3

DokterDak

RENOVATIE DAK

Torenhoge energierekeningen? Een huis dat er niet helemaal happy uitziet? Tijd voor een juiste diagnose en de beste remedies. Zo komt er snel veel beterschap in zicht voor dat versleten of ongeïsoleerde dak. Een gezonder huis kost minder

Plat dak Dakramen Gevelplaten

Hellend dak Dakisolatie

Zink

VOOR

DAKDEKKERS

Iedereen thuis bij Bouwpunt

Bouwpunt kent jouw vak. Hellende daken, platte daken, bij Bouwpunt vind je niet alleen een groot assortiment en een grote voorraad dakbedekkingsmateriaal, maar ook alle dakisolatiematerialen, onderhoudsproducten en accessoires, samen met een vat vol expertise.

Bouwen en verbouwen begint op bouwpunt.be

BEZOEK ONS! Vrijdag 25 november STAND 59

Power to the roof!

Een dak isoleren en de zolder als woonruimte gebruiken, lukt perfect met Powerroof isolatieplaten van Recticel Insulation die op de draagstructuur worden bevestigd. Je plaatst het onderdak en isoleert in één handeling, handig en heel efficënt.

10

• uitstekende isolatie (λ= 0,022 W/mK) • eenvoudige en snelle plaatsing, zelfs bij ongelijke keperafstanden • doorlopend isolatieschild • ideaal voor renovatie en restauratie: de bestaande dakstructuur en binnenafwerking blijven behouden • stevig en vormvast • isolatie en onderdak in één dankzij Rectivent onderdakfolie, samen met de aluminiumbekleding • verhoogde brandveiligheid • gemakkelijk combineerbaar met dakvlakramen • weinig snijresten, dus heel economisch • veilige, duurzame en doel-

Een hellend dak beslaat een grote oppervlakte van de bouwschil van een huis. Als het niet of slecht geïsoleerd is, zoekt de warmte niet alleen haar weg naar boven, maar ook naar buiten … Een degelijk gerenoveerd dak zorgt voor een aangenamer binnenklimaat en een interessantere energierekening. Daarnaast stijgt de waarde van de woning instant, omdat ze mooier én zuiniger is. Nog een plus: de overheid staat klaar met financiële tegemoetkomingen.

Premies die de pijn verzachten

Voorwaarden: de werken zijn door een aannemer uitgevoerd, de woning is meer dan 5 jaar oud, de Rd-waarde van de isolatie bedraagt minstens 2,5m2/Kw. Het maximumbedrag van teruggave is 3.070 euro voor 2016. Neem alvast een kijkje op energiesparen.be/subsidies/subsidiemodule en www.premiezoeker.be. Vernieuwde renovatiepremie Bij een volledige woningrenovatie moet je vanaf nu twee keer een aanvraag indienen bij het Agentschap Wonen-Vlaanderen in jouw provincie. Het voordeel? Meer tijd voor je renovatie en je kan de investering spreiden. Het maximale bedrag blijft hetzelfde: 10.000 euro voor beide premies samen.

Hier kan je aankloppen 1. Je netbeheerder (Eandis of Infrax), voor verschillende soorten isolatie, waaronder dakisolatie en zoldervloerisolatie. 2. De Vlaamse overheid, voor ramen met hoogrendementsbeglazing, dak-, muur- en vloerisolatie. Afhankelijk van je inkomen kan je op deze uitgaven 20 tot 30% terug krijgen, met een maximum van 10.000 euro. 3. Het provincie- en/of gemeentebestuur (afhankelijk van de gemeente), voor dakisolatie. 4. De fiscus, voor dakisolatie. Je kan 30% belastingvermindering krijgen.

Hoeveel premies kan je ontvangen? Het bedrag van de premies hangt af van het type werk. Het minimumfactuurbedrag moet 2.500 euro per type bedragen. Voor structuur, dak en buitenschrijnwerk is er geen maximum factuurbedrag. Voor elektrische of sanitaire installatie is het maximum 3.750 euro, voor centrale verwarming is dit maximum 7.500 euro.

treffende bevestiging • ATG en ATG/H gekeurd, Keymark kwaliteitslabel voor extra garantie

Bovendien zijn er geen onderbrekingen ter hoogte van de houten constructie, en dus geen warmteverlies. Op eenvoudigere daken isoleer je met Powerroof Maxx nog sneller, dankzij de op voorhand verkleefde, dampopen onderdakfolie.

Als de isolatie tussen de houten spanten niet correct is geplaatst, dan ontsnapt warmte via de kieren. Die warme lucht condenseert tussen de isolatie en het onderdak, met druppelvorming en vochtproblemen als gevolg. De houten constructie zorgt bovendien voor thermische onderbrekingen. Een gepeperde energierekening is het resultaat. Een ononderbroken, luchtdicht isolatieschild bovenop de dakstructuur is een slim alternatief. Powerroof isolatie houdt de warme en koude luchtstromen gescheiden. Dat beperkt het risico op condensatie.

Opgelet! Sinds 1 juli 2016 worden deze premies afgebouwd. Blijf dus niet bij de pakken zitten en ga de investering aan!

Isolatie tussen de spanten met thermische onderbrekingen

Doorlopend isolatieschild met Powerroof® dakisolatie zonder thermische onderbreking


k

Met de juiste instrumenten aan de slag De kwaliteit van je werkmaterialen en gereedschappen bepaalt in grote mate de kwaliteit van je werk. Daarom verkoopt Bouwpunt alleen die dingen die je in de positieve zin kunnen verrassen.

Met de Metabo pendelslagreciprozaag SSEP 1400 MVT het perfecte toestel in handen voor het doorzagen van dakramen, kanthout, bouwplaten en buizen. Met de Metabo tafelcirkelzaag TS 254 ben je uiterst flexibel en mobiel, dankzij het onderstel met trolleyfunctie. Ideaal voor het op maat zagen van alle soorten balken, platen en hout. De accu-boorschroefmachine BS 18 LTX Quick beschikt over een heel hoog koppel voor zeer zware schroefwerkzaamheden bij dakmontage en in de houtbouw.

Voor de plaatsing van de SIGNY-pannen van MONIER.

dige vervanger van oude leien. Ze klikken mooi in elkaar en hebben een fijne neus waardoor ze niet dik op het dak komen te liggen. Tot slot raadt Briek ook WAKAFLEX van MONIER aan als esthetisch alternatief voor loden strips.

Bij Bouwpunt kan je niet alleen dakbedekkingsmateriaal zoals dakpannen kopen, maar ook alle dakisolatiematerialen, onderhoudsproducten en accessoires.

Het type SIGNY, de kleidakpan van groot formaat – 10 stuks per vierkante meter – is uitzonderlijk vlak dankzij de vervaardiging in gipsmallen. Een must voor een strakke, architectonische designlook. Nog een aanrader: de keramische FONTENELLE-pannen, een volwaar-

Tevens hebben we alle expertise in huis voor het luchtdicht afwerken van je dak. Onze vestigingen hebben altijd een ruim assortiment en een grote voorraad.

Het grootste voordeel van deze innovatieve variant in de bestaande productlijn, is het hoge akoestische comfort. Sarking Comfort zorgt ervoor dat het geluid van weg- en luchtverkeer en striemende regen 10 keer meer gedempt wordt dan bij een klassieke sarkingoplossing. Dankzij hun houtvezelonderdak verhogen de platen ook de totale isolatiewaarde, die al heel performant is door de PIR-isolatie.

En het strakke hedendaagse effect erna. Een schitterende opwaardering van het gebouw.

Neem Neem deel deel aan aan onze onze praktijkopleidingen! praktijkopleidingen! Neem deel aan onze praktijkopleidingen! Inschrijving Inschrijving Inschrijving mogelijk mogelijk vanaf vanaf vanaf 55mogelijk september september

Unilin Sarking Comfort

UTHERM Sarking Comfort zijn PIR-isolatieplaten, aan beide zijden voorzien van een alu-laminaat en aan de buitenzijde afgewerkt met een houtvezelonderdakplaat van 35mm. Met dit systeem komen de isolatieplaten aan de bovenzijde van de draagconstructie, waardoor koudebruggen uitgesloten worden. De tand- en groefverbinding in de houtvezelplaat verzekert bovendien een perfecte aansluiting. Je kan er direct latten en pannen op aanbrengen.

Het voorbeeld hiernaast, op een werf in Pepingen, spreekt voor zich.

Een dag in het VELUX Opleidingscentrum Een dag in het VELUX Opleidingscentrum om onze nieuwigheden en om onze nieuwigheden en handige tips & tricks te ontdekken handige tips & tricks te ontdekken

Onze medewerkers houden graag gratis spreekuur voor al je vragen. Zonder afspraak. Onderstaande remedies kunnen ze je alvast van harte aanbevelen.

De eerste akoestische sarkingisolatieplaat

Stuk voor stuk hoogkwalitatieve materialen die zich vlot laten plaatsen en voor instant voldoening zorgen. Zowel bij trotse dakdekker als bij de fiere huiseigenaar.

© VELUX GROUP ® HET INTEGRA EN ZIJN HANDELSMERKEN GEBRUIKT ONDER LICENTIE DE GROEP. © 2016 © 2016 2016 VELUX VELUX GROUP GROUP ® VELUX, ® VELUX, VELUX, HET VELUX HET VELUX VELUX LOGO,LOGO, LOGO, INTEGRA INTEGRA EN io-homecontrol EN io-homecontrol io-homecontrol ZIJN GEREGISTREERDE ZIJN GEREGISTREERDE GEREGISTREERDE HANDELSMERKEN HANDELSMERKEN GEBRUIKT GEBRUIKT ONDER ONDER LICENTIE LICENTIE DOORDOOR DOOR DE VELUX DE VELUX VELUX GROEP. GROEP.

Eerste hulp bij zwak dak

Ze zijn eenvoudig te plaatsen en leveren extra tijdswinst op doordat het onderdak al bevestigd is aan de PIR-plaat. Zo is het dak in eentwee-drie waterdicht.

5 september

En dan de schoonheidsoperatie POSTEL 20 van MONIER - het getal staat voor het aantal stuks per vierkante meter - is een variabele keramische stormpan, uitermate geschikt voor renovatie. Je kan er immers zowel in de hoogte als in de breedte mee schuiven, wat de nood tot verzagen tot het minimum beperkt. De perfecte aansluiting en waterdichtheid blijven gegarandeerd. Mooi meegenomen bij bestaande gebintes die niet altijd symmetrisch en loodrecht zijn. De pannen met glad oppervlak worden op rode en op donkere scherf gemaakt. De tweede - in de massa gekleurde - versie heeft als voordeel dat er bij het verzagen of slijpen geen rode klei tevoorschijn komt, zodat je zeker bent van een volledig egaal kleurvlak. Ze zijn heel hard gebakken, waardoor ze zelden breken.

VELUX VELUXopleidingen: opleidingen:een eenideale idealetool, tool,voor voorde deuitbreiding uitbreidingvan vanuw uwactiviteit. activiteit. VELUX een ideale tool, voor de uitbreiding van uw activiteit. Schrijf Schrijfuuopleidingen: in invoor vooréén éénvan van onze onze modules: modules: u in voor één van onze modules: -Schrijf Basiskennis Basiskennis Basiskennis kennis --Uitgebreide Uitgebreide kennis Uitgebreide kennis --INTEGRA INTEGRA®®oplossingen oplossingen (elektrisch (elektrisch&&op opzonne-energie) zonne-energie) ® INTEGRA & op zonne-energie) --Vervanging Vervangingoplossingen van vanvensters vensters(elektrisch en enbeglazingen beglazingen Vervanging en beglazingen --Oplossingen Oplossingenvan voor voorvensters platte plattedaken daken Oplossingen voor platte daken

PROGRAMMA PROGRAMMA EN EN PROGRAMMA EN INSCHRIJVINGEN INSCHRIJVINGEN OP OP INSCHRIJVINGEN OP pro.velux.be pro.velux.be pro.velux.be

Gratis Gratis––Exclusief Exclusiefvoor voorprofessionelen professionelen--Geeft Geeftrecht rechtop opopleidingspremies opleidingspremies Gratis – Exclusief voor professionelen - Geeft recht op opleidingspremies

11 VELUX_ad_trainingcenter2016_297x210.indd VELUX_ad_trainingcenter2016_297x210.indd 11

13/07/16 13/07/16 12:17 12:17

VELUX_ad_trainingcenter2016_297x210.indd 1

13/07/16 12:17


BRIEK / NO 3

1 / Brown Master BIO Cooler Hét alternatief voor airco’s Met de nieuwe BIO Cooler biedt Brown een mooi alternatief voor airco’s. De belangrijkste voordelen van deze Cooler? Er is geen installatie nodig, noch een gasaansluiting. De BIO Cooler is bovendien ook nog eens bijzonder milieuvriendelijk!

Isolatie Gipsplaten Crepi

Cementplaten

2

Pleisters 1

VOOR

AFWERKERS

Iedereen thuis bij Bouwpunt

Natte of droge afwerking, bij Bouwpunt vind je alle expertise en materialen voor interieurwerken, bezetwerken en droge afbouw. Zijn gevelpleisters jouw vakgebied? Bouwpunt weet alles over minerale krabpleister of siliconenharsgebonden crepi. Ook vind je bij ons alle producten om gipskartonplaten schildersklaar te zetten. Zo kan je zonder zorgen aan de slag!

Bouwen en verbouwen begint op bouwpunt.be

12

BEZOEK ONS! Dinsdag 29 november STAND 59

2 / Dewalt AC100-Pro Het lijmanker dat alles aankan Dewalt heeft nu een styreenvrij vinylester lijmanker. Dé chemische oplossing voor het najaar, want hij is bestand tegen koude omstandigheden en watergevulde gaten. Ook heeft hij een snelle uithardingstijd en hoog belastingsvermogen. Hij is goedgekeurd voor zowat elke toepassing en basismateriaal: beton, metselwerk, achteraf geïnstalleerd wapeningsstaal en seismische belasting.


3

3/ Eternit Mikado

6 / Tec7 HP Clean

7 / Rubi voegenkrabber

De strakke en vlakke dakpan voor een hedendaags dak

Een veilige reiniger voor alle natuurlijke vervuiling

Probleemloos voegen verwijderen

Mikado is de nieuwste middelgrote keramische dakpan van Eternit. De vlakke, gladde pan sluit perfect aan bij de hedendaagse minimalistische architectuur. Alle Mikadopannen worden geproduceerd uit zorgvuldig geselecteerde Duitse klei waar6 / Metabo LiHDverzekerd door een topkwaliteit wordt. Met METABO LiHD-technologie naar ongekende hoogtes

HP Clean is een biologisch afbreekbare reiniger. Je kan hem inzetten tegen alle soorten natuurlijke vervuiling. Met HP Clean kan je zowel groenaanslag, wijn- of bloedvlekken als andere vlekken van natuurlijke oorsprong eenvoudig verwijderen. 8 / Prof mag Praxis - Galaxy Bovendien het ook in contact LED-verlichting komen met voedingswaren. Je kan de reiniger dus met een Modernste LED-technologie gerust hart gebruiken voor je in een zeer lichte en compacte oven, frituurketel, gootsteen, behuizing dampkap enz. De HP Clean is verkrijgbaar in 1l, 5l en in 25l. De GALAXY is een milieuvriendelijke werflamp, samengesteld uit een robuuste, zeer lichte en compacte behuizing. De werflamp is voorzien van een kabeloprolsysteem dat zorgt voor een eenvoudig transport zonder een wirwar aan kabels. De GALAXY kan worden gemonteerd op een statief (LM 0225E) dankzij de twee voorziene gaten in de beugel. Hij is handig en gemakkelijk verplaatsbaar door een comfortabel Soft-Grip handvat. Met een vermogen van 45W genereert de GALAXY een lichtstroom van 3800 lumen dankzij de 100 SMD LED’s. Aan de achterzijde is een schakelaar voorzien die in twee standen kan gezet worden (50% en 100%), net als twee stopcontacten voor het aansluiten van andere elektrische toestellen. Bovendien geldt er op LED-verlichting een garantie van 3 jaar.

De grote haakse slijper 230mm van Metabo betekent een revolutie in accutechnologie met topprestaties. De combinatie van revolutionaire hoogrendementscellen en de volledig nieuw ontwikkelde componenten van de accu-pack zorgt ervoor dat zijn maximale kracht extreem lang ter beschikking staat. De Metabo LiHD 5,5 Ah zorgt voor 67% betere prestaties en 87% langere looptijd in vergelijking met De technisch geconstrueerde en Li-ion 5,2 Ah. diepgeprofileerde kop- en zijsluiOok uniek is de 3 jaar garantie op ting garanderen een regendicht alle Li-ton en alle LiHD batterijen, dakvlak dat bovendien perfect ongeacht het aantal laadcycli. beschermd is tegen hoge windbelasting. Mikado wordt gelanceerd in 3 kleuren: Natuurrood, Leikleur Engobe en Matzwart Engobe.

7 / Zekler 412RDB Gehoorbescherming met aangename extra functies Zekler 412RDB is het neusje van de zalm in de gehoorbescherming. Deze6 uiterst comfortabele hoofdtelefoon heeft een ingebouwde FM-radio, omgevingswaarneming en draadloze Bluetooth® technologie. Hierdoor kan je tijdens het werken naar muziek luisteren en oproepen ontvangen. De slimme technologie zorgt ervoor dat de muziek gepauzeerd wordt wanneer je een oproep ontvangt, maar dat je veiligheid gegarandeerd blijft door de omgevingswaarneming. De handige “Side Tone” functie zorgt er dan weer voor dat de persoon aan de andere kant van de lijn je perfect hoort, ook al sta je in een zeer luidruchtige omgeving. De brede oorkussens geven een constante beugeldruk en zorgen voor een comfortabel gebruik. Bovendien kan je deze gehoorbescherming zo’n 23u gebruiken!

// Door Brieks Bril // B 5

4 / Zekler 412RDB

4

7

9 / Prof Praxis - Galaxy LED-verlichting Modernste LED-technologie in een zeer lichte en compacte behuizing De GALAXY is een milieuvriendelijke werflamp, samengesteld uit een robuuste, zeer lichte en compacte behuizing. De werflamp is voorzien van een kabeloprolsysteem dat zorgt voor een eenvoudig transport zonder een wirwar aan kabels. De GALAXY kan worden gemonteerd op een statief dankzij de twee voorziene gaten in de beugel. Met een vermogen van 45W genereert hij een lichtstroom van 3800 lumen. Aan de achterzijde zijn twee stopcontacten voor het aansluiten van andere elektrische toestellen.

8 / Metabo LiHD

Met METABO LiHD-technologie naar ongekende hoogtes

Gehoorbescherming met aangename extra functies Zekler 412RDB is het neusje van de zalm in de gehoorbescherming. Deze uiterst comfortabele hoofdtelefoon heeft een ingebouwde FM-radio, omgevingswaarneming en draadloze Bluetooth® technologie. Hierdoor kan je tijdens het werken naar muziek luisteren en oproepen ontvangen, maar blijft je veiligheid gegarandeerd door de omgevingswaarneming. De handige “Side Tone” functie zorgt er dan weer voor dat de persoon aan de andere kant van de lijn je perfect hoort, ook al sta je in een zeer luidruchtige omgeving.

Deze handige elektronische voegenkrabber van Rubi heeft een ergonomische handgreep en 3 snelheden. De eenvoudig verwisselbare mesjes zijn uitgerust met 2 hardmetalen tandplaatjes die de voeg snel verwijderen zonder de tegels te beschadigen. Afhankelijk van de voegbreedte kun je de krabber gebruiken met mesjes van 1,5, 2, 3 en 4mm breed. Standaard krijg je er ook 2 mesjes bij zodat je snel van start kan gaan.

De grote haakse slijper 230mm van Metabo betekent een revolutie in accutechnologie met topprestaties. De combinatie van revolutionaire hoogrendementscellen en de volledig nieuw ontwikkelde componenten van de accu-pack zorgt ervoor dat zijn maximale kracht extreem lang ter beschikking staat. De Metabo LiHD 5,5 Ah zorgt voor 67% betere prestaties en 87% langere looptijd in vergelijking met Li-ion 5,2 Ah. Ook uniek is de 3 jaar garantie op alle Li-ton en alle LiHD batterijen, ongeacht het aantal laadcycli.

5/ Rectavit Fast Forward Snel verlijmen van grote vlakken en moeilijke materialen Met Fast Forward maakt Rectavit het verlijmen heel wat gemakkelijker: spuiten, even aandrukken en je bent klaar! De lijm kleeft onmiddellijk, is geschikt voor zowel tijdelijke als permanente contactverlijming en is één- of tweezijdig aan te brengen. Fast Forward is verkrijgbaar als spray of als canister. Beide uitvoeringen vind je ook in een combibox.

9

8

13


BRIEK / NO 3 RENOVATIE ZOLDER

UITDAGING 1

LICHT Voor

Een donkere en duffe plek waar zelfs de Ghostbusters niet in durven... Op klaarlichte dag het licht moeten aansteken om te kunnen werken of spelen is no fun.

De oplossing Breng daglicht binnen via kwalitatieve, betrouwbare dakramen. Voor een optimale lichtinval heb je voldoende spreiding nodig. Daarom is het beter om meerdere kleine dakvensters langs beide kanten van het dak te plaatsen dan één grote. Om de ruimte een aangenaam binnenklimaat te geven, moet de totale glasoppervlakte minimaal 12% van het vloeroppervlak van de kamer bedragen. Ongeveer 20% is ideaal.

Bewoonbare oppervlakte

van 10 tot

15m2

De boel de boel laten op zolder is jammer. Hij leent zich namelijk prima als leuke speelkamer, gezellige hobbyhoek, hippe fitnessruimte, stille meditatieplek of chique logeersuite. Een voor-en-na met alleen maar voordelen.

Nodige lichtoppervlakte

van

x12%=

1,20 tot 1,80m2

Op Batibouw 2016 stelde VELUX zijn nieuwe dakvenster voor: hout omhuld met wit afgelakt polyurethaan. Een extra heldere troef, assorti met de hedendaagse Belgische muren waarvan 85% wit is. De innovatieve acrylverf op waterbasis is onderhoudsvriendelijk en bestand tegen uv-stralen. Elk onderdeel wordt individueel geverfd voor assemblage, waardoor het hout natuurlijk kan bewegen zonder barsten in de verf te veroorzaken. Het venster krijgt ook een behandeling tegen vocht en schimmel. Dakramen met een wentelende opening maken het mogelijk om een meubel onder het venster te plaatsen. Een uitzetbare opening vergroot het ruimtegevoel. Het Integra-dakvenster van VELUX met afstandsbediening is super voor plaatsing op een moeilijk bereikbare hoogte. En sowieso een slim

Helpers van het hoogste niveau Deze twee professionele machines zijn verkrijgbaar bij Bouwpunt. Net als alle andere aanraders op deze pagina’s. Veel werkplezier!

14

// Zo geef je een extra kamer onderda

idee: automatische sluiting bij regen, verschillende standaardfuncties en daarnaast programmeerbaar naar wens. Het werkt op een fotovoltaïsche zonnecel waardoor geen bekabeling of elektriciteit nodig is. Een rolluik of buitenste zonnescherm zorgt voor een goede klimaatregeling, muggengaas houdt vervelende bezoekers buiten en maken het verduisteren mogelijk. Bij FAKRO, waar de dakvensters verkregen kunnen worden in hout (naturel of wit-gelakt, in acryl of polyurethaan-lak) of in PVC, wordt er bijkomend veel aandacht besteed aan de thermo-isolerende waarden van de producten. Zo is er het FTT U8(VSG) Thermo dakraam met zijn Uw

De nieuwe afkortzaag KGSV 72 Xact SYM van Metabo is als mobiele alleskunner een echte aanwinst voor de werf. Een unieke combinatie van paneelzaag met trekfunctie en precieze plintenzaag met symmetrisch verstelbaar aanslagsysteem.

Op zoek naar een bijzonder mobiele en robuuste compressor voor persluchtgereedschap? Hier is de olievrije compressor Power 400-20 W OF.

VELUX

van 0,58 W/m²K met één beglazingspakket en in combinatie met het geïsoleerde Thermo-gootstuk. De proSky-dakvensters van FAKRO met grote hoogtematen garanderen voldoende lichtinval en een gelijkmatige lichtverspreiding. Ook Galeria van FAKRO heeft zijn naam niet gestolen: een prachtig groot dakvenster waarvan de ramen een balkon vormen. De bovenste vleugel vormt een tuimeldak dat naar boven opent. De onderste vleugel kan naar voren worden uitgeschoven waardoor het balkon makkelijk te bereiken is. Bij het terugschuiven van het onderste venster glijden de veiligheidsbalustrades aan beide zijden in het venster zodat ze niet meer zichtbaar zijn op het dak. Netjes! De meeste producten van FAKRO dragen het FSC-label voor duurzaam bosbeheer. Een correcte plaatsing is cruciaal voor de goede werking van een dakvenster.

FAKRO

Montage in de diepte +3cm

Montage in de diepte 0cm

Montage in de diepte -3cm

Hogere montage op het niveau N (+ 3cm) laat het dakvenster meer boven het dakoppervlak uitsteken. Zo kan het zijn functie beter vervullen bij ongunstige weersomstandigheden zoals veel sneeuwval. Terwijl een diepere montage in de constructie het warmteverlies beperkt en de esthetiek van het dak verbetert.

Na En toen was er licht. En lucht. En ruimte. Dankzij vakkundig geplaatste dakramen. Welkom in het vergeten paradijs dat Zolderkamer heet.


ak //

hoekje. De kleine plaat is ook heel licht, dus makkelijk door één persoon te dragen en te plaatsen. De 4 afgeschuinde zijden en het tand-en-groefkliksysteem rondom maken het plaatje compleet. Komt er een extra badkamer op zolder? Geen probleem. Het isolerende gipskarton is waterwerend. Je bevestigt de kleine platen op een uitgelijnde lattenconstructie met behulp van de speciale gipskartonschroeven. De voegen, binnen- en buitenhoeken werk je even snel en makkelijk af als gewoon gipskarton. Met de grote Eurothane G isolatieplaten (260cm hoog en 60 of 120cm breed) kan je snel kamerhoog isoleren. Deze platen hebben rechte boorden en zijn voorzien van een standaard gipskartonplaat van 9,5mm.

De Eurothane G isolatieplaat heeft een kern in hard PIR-schuim, aan één zijde bekleed met een gipskartonplaat. Tussen het gipskarton en de isolatie zit bovendien al een dampremmende laag. Dankzij de sterke en blijvende isolatiewaarde kan je Eurothane G heel dun toepassen.

Na He he, veel beter! Warmte binnen, tocht buiten. Een behaaglijke ruimte waar je graag urenlang vertoeft, in eender welk seizoen. Nog goed nieuws: binnenisolatie betaalt zichzelf terug.

UITDAGING 3

op vloerverwarmingssystemen of voor het afwerkbaar maken van vloeren. Uit een groot aantal proeven blijkt dat aan de hoge eisen voor woningscheidende vloerconstructies wordt voldaan. Om geluidsoverdracht via de wanden te voorkomen, breng je vooraf randstroken aan. Die randstroken van Fermacell tegen de wanden bestaan uit minerale wol.

GELUID Voor

Is dat een kudde olifanten die passeert op zolder?! De oplossing De droge dekvloersystemen van Fermacell zijn ideaal voor een snelle, duurzame en effectieve geluidsisolatie. Zowel bij massief materiaal als beton, als bij holle baksteenvloeren, vloeren met houten balklagen en vloeren met stalen profielen of dragers. De afbouwplaten zijn vervaardigd uit gips en gerecycleerde papiersnippers en kennen een hoge stabiliteit, schokbestendigheid en brandveiligheid. Ze bevatten geen ongezonde bindmiddelen of geuroverlast en zijn superlicht om mee te werken. Geïmpregneerd met een waterafstotend middel en in verschillende formaten gesneden. Voor de plaatsing moeten de vloerelementen volledig ondersteund worden door een draagkrachtige en droge constructieve vloer. Als de ondergrond te oneffen of te ruw is, kan je de opbouwhoogte precies op niveau brengen met een egaliseermiddel, droge of gebonden egalisatiekorrels van Fermacell. Door de handige liplasverbinding zijn de vloerelementen snel en eenvoudig aan te brengen. Na het onderling verlijmen en vastschroeven ontstaat een superstevige en hoog belastbare vloer.

Het feit dat de vloerelementen zwevend worden geplaatst en verwerkt in ‘sleepverband’ heeft als voordeel dat ze na het uitharden van de verlijming te belopen zijn en dat de topvloer snel kan wor-

den geplaatst. De vloerelementen kunnen worden afgewerkt met uiteenlopende vloerbedekkingen: tapijt, kurk, parket, linoleum, marmoleum, tegels …

Handige app Voor verwerkers van droge dekvloeren: een app met o.a. een geluidsisolatiedemo en een decibelmeter. Gratis via www.fermacell.be.

Na Wat een verademing. Rust en privacy gegarandeerd.

FERMACELL Vloerelementen: het ideale plaatje voor elke vloer

De vloerelementen van FERMACELL zijn perfect voor het renoveren van betonnen en houten vloeren. Ze zijn warmte- en

De vloerelementen bestaan in verschillende kant-en-klare uitvoeringen met of zonder onderlaag. Fermacell presteert prachtig op het vlak van geluidsisolatie, maar kan ook heel goed dienst doen als brandbeveiliging,

contactgeluidisolerend. De vloerelementen zijn bovendien brandwerend en na montage direct beloopbaar. Dat maakt de FERMACELL Vloerelementen tot de ideale renovatieplaat voor elke vloer.

Voor meer informatie www.fermacell.be

Het ideale plaatje

1800100115FER-Adv Floor Forum A4.indd 1

UITDAGING 2

TEMPERATUUR

31-08-2012 15:25:00

Meer dan enkel witte dakvensters ...

Voor

Bibberen en beven. Niet meer voor spoken, maar wel nog van de kou. En van ellende, zodra je je energiefactuur krijgt …

De oplossing Zorgvuldig isoleren is de boodschap. Maar zonder te veel binnenruimte te verliezen. Over naar Eurothane G van Recticel Insulation. Een slimme en afdoende twee-in-een-oplossing: isolatie én gipskarton. Hiermee isoleer je en werk je tegelijk af. Bovendien zijn muren tot in de nok snel behangof schilderklaar. De platen zijn beschikbaar in drie formaten. De kleinste plaat (120 op 60cm) is ideaal om zolders mee te renoveren. Dankzij het compacte formaat krijg je ze makkelijk door de zolderopening en kan je vlot manoeuvreren tot in het verste

STERK OP ALLE TERREINEN

www.fakro.be

15


BRIEK / NO 3 VROUW IN DE BOUW

“Het is een aparte maar heel aangename wereld. Vol joviale mannen zonder kapsones die rechtuit zeggen wat ze denken en al eens graag zwanzen.”

Moeder van drie, zakenpartner en kraanmachinist Kathleen Ots, 45 jaar

Zes op zeven samen met haar echtgenoot aan de slag als zelfstandige aannemer. Personeelsbeleid en administratie inbegrepen. Mijn man en ik runnen een eigen zaak met acht werknemers: D’hoe nv in Herfelingen. We zijn gespecialiseerd in ruwbouw. Overdag ben ik vaak mee op pad. Ik rijd met de vrachtwagen, bedien de torenkraan en laad en los met de heftruck. Het papierwerk – offertes, facturen, lonen – schiet wel eens over tot ‘s avonds ... Het is hard werken op verschillende vlakken dus. Gelukkig kreeg ik hiervoor van thuis uit de juiste spirit mee. Mijn ouders hadden een transportbedrijf. Onze dochter is 15, onze oudste zoon 21 en de jongste 12. Door onze lange werkdagen groeien zij ook heel zelfstandig op. Ze trekken goed hun plan en respecteren onze keuze. Onze jongste schreef in zijn laatste vaderdaggedicht: “Je bent er niet veel maar als je er bent, is het wel heel leuk!” Opvolging voor de zaak zit er niet in, maar dat maakt voor ons niet uit. Het belangrijkste is dat de kinderen iets gaan doen waar ze zelf in geloven en wat ze graag doen.

Zelf zou ik de afwisseling en vrijheid van mijn job niet meer kunnen missen. Het is fysiek zwaarder als vrouw, in de drukste periodes ben ik op het einde van de dag bekaf. En het weer kan ons ook fameus parten spelen. Maar dat weegt niet op tegen het plezier en de voldoening. De verbaasde blikken soms zijn ook onbetaalbaar. (lacht) Als ik ergens arriveer waar ze me nog niet kennen, zie ik mensen kijken van: “Oei, een vrouw en zo’n grote machine, als dat maar goed komt …” Een tijdje later is het gegarandeerd: “Goed gedaan, ge kunt er nogal mee weg zeg!”

// Vrouwen waar je kan op bouwen // De bouwsector is niet de meest voor de hand liggende werkplek voor vrouwen. Briek sprak met drie charmante dames die er met veel plezier hun mannetje staan. Ze weten van aanpakken, vervelen zich nooit en willen niet meer ruilen.

Powerroof ® Maxx: snel geïsoleerd, maximaal beschermd Met Powerroof® Maxx zet uw plaatser vaart achter de isolatie van uw hellend dak. Dankzij de op voorhand verkleefde onderdakfolie, de zelfklevende overlappen en de rasterbedrukking is uw dak nog sneller klaar. Powerroof® Maxx bovenop uw dakconstructie creëert bovendien een doorlopend isolatieschild. Zo maken koudebruggen, condensatie en warmteverlies geen kans. En de uitstekende isolatiewaarde (0,022 W/mK) krijgt u er bovenop. Ontdek onze nieuwe isolatieoplossingen op www.recticelinsulation.be

16

isolatie voor hellende daken, nu nóg beter


Handige meisjes, grijp jullie kans!

In de ene hand een balpen, in de andere een troffel Lien Hemerijckx, 26 jaar

De bouwsector is één van de belangrijkste in de Belgische economie

Ecologisch bouwen, van vader op dochter Veerle Hofman, 41 jaar

Ik groeide op in de bouwsector, mijn papa is aannemer. Toch was het voor mij niet zo evident toen ik hier twee jaar geleden begon. Je moet echt je mannetje kunnen staan. De reactie ‘aan dat poppemieke hoeven we het niet te vragen, want die gaat het toch niet weten’ is me niet vreemd ...

Het milieuvriendelijke zit in m’n bloed. Bouwen voor mensen die bewust kiezen voor een duurzame houtskeletbouw is voor mij een eer en een genoegen. Als kind ging ik al met mijn vader op pad. Op mijn 15 stond ik beton te maken en te metsen. Ik studeerde af als industrieel ingenieur bouwkunde.

Nu ben ik vertrouwd met de klanten, materialen en mogelijkheden. Maar soms komen er nog vragen waar ik niet meteen een antwoord op weet. Om nog sterker te staan en een nog betere service te kunnen bieden bij Bouwpunt, ga ik af en toe op werfbezoek. En ik schreef me in bij Syntra voor een avondopleiding ‘aannemer metsel- en betonwerken’. Een geweldige beslissing. Heel leerrijk en leuk om te doen. In het eerste jaar waren we met 14. Ik als enige vrouw. De nagelstylistes in spe keken raar op toen ik met mijn werkkoffer passeerde, en mijn klasgenoten dachten eerst dat ik me van lokaal had vergist (lacht). Maar toen we onze eerste muur mochten metsen, was ik een van de drie die de 70% haalde. Naast praktijk krijgen we ook theorie. In het tweede jaar leren we nu bijvoorbeeld om plannen te lezen en een kostenberekening te maken.

Dit is sowieso een heel boeiende periode voor ons. We waren jaren geleden pioniers in bio-ecologische bouwalternatieven. Sindsdien komen er in sneltempo verbeterde technieken en materialen bij die we inzetten bij nieuwe huizen en renovaties.

De schoolbanken zijn nog lang niet in evenwicht in evenwicht In het TSO en BSO blijven de typische jongens- en meisjesrichtingen bestaan. In veel bouwgerelateerde opleidingen is er zelfs geen enkel meisje te bespeuren. Meisjes zijn lief, jongens stoer.

Daar blinken meisjes uit in afwezigheid. In de richtingen Ruwbouw, Dakwerken en Steenbewerking zit zelfs geen enkel meisje. “Er bestaan nog altijd uniseksrichtingen met geen of nauwelijks leerlingen van het andere geslacht. Vaak gaat het om opleidingen voor knelpuntberoepen op de arbeidsmarkt” arbeidsmarkt”, aldus het RoSa in hun rapport. “Jongens willen problemen oplossen” Het laatste woord is voor sociologe Mieke Van Houtte van de

NI

Een cliché dat helemaal lijkt te kloppen volgens het genderexpertisecentrum Rol en Samenleving (RoSa). Toch als we de onderwijsstatistieken van het schooljaar 2013-2014 mogen geloven. Geen vrouw in de bouw Wat blijkt? Jongens in het technisch en beroepsonderwijs halen hun neus op voor zorgopleidingen. Ze zijn wel oververtegenwoordigd in alles wat met de bouw te maken heeft.

Universiteit Gent. Zij zoekt in De Standaard naar een verklaring. “Meisjes kiezen voor werken met mensen, voor zorg en voor de combinatie met het gezin. Jongens willen problemen oplossen en gaan voor prestige. Dat kun je alleen omkeren door aan te tonen dat ook klassiek mannelijke beroepen rond mensen kunnen draaien.” In het technisch onderwijs vormen jongens met 57% de meerderheid. Dat geldt ook voor voltijds (54%) en deeltijds (67%) beroepsonderwijs.

KIES VOOR SARKING COMFORT PIR + HOUTVEZEL

EUW

10 x

RE

E

Klussen als luchtdichting en isolatie pakken mijn vader en ik zelf aan. Ik ben van nature al sterk en sportief, maar werken op de werf houdt me extra fit. Nog een mooi voordeel, al kom ik soms wel mijn fysieke grenzen tegen. Het enige wat ik echt graag zou veranderen, is het weer. Meer zon en minder regen zou heerlijk zijn. Een ander voordeel van dit werk is namelijk ook niet te onderschatten: dat je veel buiten werkt. Kortom: de ideale work-out! (lacht)

Deze sector vertegenwoordigt meer dan 75.000 ondernemingen, voornamelijk kmo’s. Dat is meer dan 10% van de Belgische ondernemingen. Goed voor meer dan 200.000 werknemers en 50.000 zelfstandigen, hetzij meer dan 7% van de globale tewerkstelling.

BET

Van die veelzijdigheid hou ik ook in mijn job. Ik hoor van vanalles iets te weten en ben constant in contact met aannemers en particulieren. Meisjes die overwegen om ook in deze sector te stappen, raad ik aan om het zeker te proberen. Het is een aparte maar heel aangename wereld. Vol joviale mannen zonder kapsones die rechtuit zeggen wat ze denken en al eens graag zwanzen.

Het plan was om elders nog wat ervaring op te doen, maar toen kwam er plots een groot project aan en ben ik meteen aan de zijde van mijn vader beland. We vormen een tandem die enkel met onderaannemers werkt. We hebben geen eigen personeel, dus moeten zelf alles regelen en oplossen. Af en toe is dat vloeken, maar de variatie en de ontmoetingen met klanten en leveranciers houden het interessant.

ERING

Bezield door duurzaam wonen. Een krak in organiseren, coördineren en opvolgen. Onmisbare rechterhand van haar vader.

Je klant slaapt in een kamer op zolder en droomt ervan om niet gewekt te worden door verkeerslawaai… Kies dan voor Sarking Comfort, een isolatieplaat met houtvezelonderdak voor een optimale geluidwering, een direct waterdicht dak en een hogere isolatiewaarde.

W

Werkt fulltime aan de onthaalbalie bij Bouwpunt De Doncker in Affligem. Volgt een avondopleiding ‘aannemer metsel- en betonwerken’ bij Syntra.

D GELUI

WAT ALS JE KLANT DAKISOLATIE MET EEN OPTIMALE GELUIDWERING VRAAGT ?

Het tand-groefsysteem levert een luchtdichte verbinding op én je plaatst isolatie en onderdak in één beweging. Iedereen blij. VOOR NIEUWBOUW & RENOVATIE

TIJDBESPARENDE PLAATSING

Meer informatie op www.unilininsulation.com

PERFECT WIND- EN WATERDICHT DAK OPTIMALE GELUIDWERING TOT 10 KEER BETER

HOGERE TOTALE ISOLATIEWAARDE

17


// ZenZ

BRIEK / NO 3 RENOVATIE BADKAMER

Luxelooks in de privé Wellness en Wie een huis of feelgood appartement koopt om te renoveren Wellness in eigen huis wordt alsmaar populairder. Zo zijn er of zijn bestaande douches met ingebouwde infrarood- of uv-stralers, ligdouches stek up-to-date wil waarin je – net als in de hamam maken qua woon– heerlijk tot rust komt op een verwarmde steen, inloopdouches comfort, heeft met ingebouwde verwarming in de glaswand en baden met meestal nood aan bluetoothontvangers voor onteen nieuwe badkamer. spannende geluidsgolven van je lievelingsmuziek. Met meer schoonMaar, misschien nog het belangheid en comfort. rijkste van al, de materialen om En zonder lekken een badkamer te renoveren maken ook een enorme revolutie door. en schimmels. Daardoor is het nu mogelijk om op

Doordacht aan de slag Omdat een sanitaire ruimte nu eenmaal een plek is waar veel water en damp komen en gaan, zijn de juiste voorbereiding, kwalitatieve materialen en een perfecte plaatsing een absolute must. Daarvoor is Bouwpunt de perfecte partner.

van vormgevingsmogelijkheden: een aflegvlak, een complete naar wens op te bouwen douchewand en prachtig te combineren met een bank uit de Sanoasa-serie. Hiermee speel je volledig in op de behoefte aan meer comfort in de badkamer.

Aangename vloeren en knuffelwanden Maar dat is nog maar het begin. Dankzij de geïntegreerde elektrische weerstandskabel van Schlüter®-DITRA-HEAT-E kan – met een plaatsing om de drie noppen – de vloer als vlotte comfortverwarming ingezet worden.

redelijk korte tijd knappe resultaten te halen op het vlak van esthetiek, waterdichtheid en hygiëne.

Schlüter®-DITRA-HEAT-E Elektrische oppervlaktemperatuurregeling aan de wand en op de vloer

Schlüter-Systems KG · Schmölestraße 7 · D-58640 Iserlohn Tel.: +49 2371 971-261 · Fax: +49 2371 971-112 · www.schlueter-systems.com Schlüter-Systems KG · BeNeLux Bureau · Schotelven 28 · B-2370 Arendonk Tél.: +32 14 44 30 80 · Fax: +32 14 44 30 81 · benelux@schlueter.de · www.schlueter.be

18

Anz_DITRA-HEAT-E 105x148mm.indd 1

07.07.16 08:42

Gegarandeerd waterdicht en langer een warm bad

Weg spanning!

Wedi-bouwplaten zijn onmisbaar onder elke tegel en hebben een grote meerwaarde voor elke vochtige ruimte als waterdichte en schimmelvrije oplossing. De panelen sluiten naadloos op elkaar aan en zijn tegelijk licht, warmteisolerend, stabiel en variabel inzetbaar. Bye bye badwater dat te snel afkoelt! Wedi Fundo is in talrijke formaten en met verschillende Wedi-afvoeren beschikbaar. Neem bijvoorbeeld de Fundo Riolito Discreto-elementen die veilig en eenvoudig te verwerken zijn. Een fraaie wandafvoer met tal

De elektrische oppervlaktemperatuurregeling Schlüter®-DITRAHEAT-E is in een handomdraai te installeren, én een heel sterk staaltje op technisch vlak. Daarenboven is Schlüter®-DITRA-HEAT-E ideaal voor renovatie dankzij de lage opbouwhoogte. Door thermische, mechanische of technische belasting ontstaat er spanning tussen tegelvloer en ondergrond. De ingenieuze ontkoppelingsmat van SchlüterSystems neutraliseert deze spanning zodat de vloer in alle stabiliteit optimaal zijn taak kan vervullen en schadevrij blijft.

In een tegelwand van keramiek of natuursteen kan het systeem om de twee noppen toegepast worden, waardoor het als volwaardige verwarming functioneert en je een bijzonder comfortabele douche met knuffelwand creëert. Bovendien kan de temperatuurregeling aan de binnenzijde van een buitenwand.


ones // komt bij renovaties van appartementen ook het monteren van vloertegels op houten platen (multiplex WBP, OSB of spaanplaat type B) geregeld voor.

Voorkom het loskomen van tegels 1

2 3

4

Nieuw over oud spaart tijd en geld Een oude badkamer uitbreken is een vrij intensief karwei. De oude tegels verwijderen neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Veel mensen kiezen daarom om de nieuwe tegels op de oude te plaatsen. Dat is een prima optie als je het goed voorbereidt en de regels van de kunst respecteert. Hiervoor kan je op Weber badkamer- en natuursteenlijm vertrouwen als ervaren partner. Juist lijmen Matte designprofielen Een bijkomende troef: in combinatie met de KERDI-banden van Schlüter-Systems ben je 100% zeker van waterdichting. Tevens kan je met de designprofielen Schlüter®-TRENDLINE, een volledig nieuw gamma gelanceerd in een nieuwe laktechniek die een mooie matte structuur geeft, helemaal up-to-date werken: hetzij ton-sur-ton ofwel met verrassende contrasten.

De tegellijm die je gebruikt voor het plaatsen van de nieuwe tegels, is ook geschikt voor het bevestigen van het ontkoppelings- en waterdichtingsmembraan. De keuze van deze tegellijm hangt af van het formaat van de nieuwe tegels. De specialisten van Bouwpunt maken je graag wegwijs in het Weber-aanbod en vertellen je ook of je al dan niet een hechtprimer nodig hebt alvorens te betegelen. Naast het plaatsen van tegels op een bestaande betegeling,

5 6

7

Controleer de hechting van de bestaande ondergrond door er zachtjes met een hamer op te kloppen. Verwijder holklinkende en zwak hechtende delen. Haal vuil weg en ontvet de ondergrond. Dat lukt prima met water met een flinke scheut azijn of met ammoniak bij zware vervuiling.

Samen wassen we dit varkentje moeiteloos Wanneer je bouwmaterialen en gereedschappen bij Bouwpunt koopt, ben je zeker van topkwaliteit, correcte prijzen en deskundig advies. Wil je het gereedschap uitproberen voor je het aankoopt? Vraag dan zeker wanneer Bouwpunt een volgende infosessie of workshop plant. Tijdens deze demonstratiedagen kan je namelijk al je vragen stellen aan specialisten én de technische prestaties van de gereedschappen zelf uittesten.

De 18 V haakse slijper WB 18 LTX BL 125 Quick van Metabo is net zo krachtig als een machine op netspanning. En met de langnekschuurmachine LSV 5-225 werk je sneller, comfortabeler en schoner. Veel werkplezier!

Vul waar nodig op met tegellijm, voor gaten dieper dan 1cm gebruik je een herstellingsmortel. Respecteer de droogtijd. Schuur lichtjes over de oude tegels om ze op te ruwen en reinig dan terug de ondergrond. Voorzie in vochtige ruimtes een waterdichting onder de tegels ter preventie van vochtinfiltratie via tegels en/of voegen.

Renoveer je badkamer met Weber

Zo plaats je tegels op hout 1 2 3

4

Vermijd lokalen met een vloeroppervlakte groter dan 20m². Gebruik houten platen van minimum 19mm dikte. Plaats geen tegels die groter zijn dan 1.200cm² en pas dubbele verlijming toe indien ze groter zijn dan 400cm². In het geval dat de oude tegels worden uitgebroken, is het mogelijk dat de muren eerst uitgevlakt moeten worden alvorens met de tegelwerken te starten. Dit gebeurt best met een waterwerende cementering.

19 Briek juni 2016.indd 1

17/06/2016 9:1


BRIEK / NO 3 TRENDY TEGELS

// Een stapje in de wereld // Tegels kunnen een heel positieve impact hebben op de sfeer en het comfort in huis. Briek helpt je graag om de gewenste beleving te creĂŤren aan de hand van vijf inspirerende looks. Kijken, dromen, waarmaken!

20


Trendy tegels Meer inspiratie Trend 5

Infinity Een woonkamer waarvan de vloer doorloopt in het terras. Een oprit in dezelfde blauwe hardsteen als de inkomhal. Dit zijn maar twee voorbeelden van hoe interieur en exterieur samen één oneindig knappe leefruimte kunnen vormen. Deze trend brengt je naadloos bij stijlvol en evenwichtig. Professioneel Bouwpunt-advies is hierbij extra belangrijk want van dezelfde tegelsoort heb je vaak een andere afwerking nodig, naargelang ze binnen of buiten wordt gebruikt.

Trend 3

More is more Extra groot is de max. Rechthoekig of vierkant, tot maar liefst 120 op 120 centimeter. Tegels om u tegen te zeggen dus. Eén volstaat voor de aankleding van een toiletruimte. Grotere kamers krijgen er instant karakter door en lijken optisch ruimer. Een mix van verschillende megaformaten werkt speels maar blijft aangenaam rustig. De vloer ziet er bovendien langer nieuw uit omdat er minder voegen zijn die kunnen vuil worden of verslijten.

Trompe l’oeuil Is het hout? Is het marmer? Is het graniet? Nee, dat is het niet. Het zijn keramische tegels die hun duurdere of meer fragiele collega’s met glans evenaren. Als je erover waakt dat de voegen ultrasmal zijn en ton-sur-ton gevuld worden, want dat is het geheim van de perfecte lookalikevloer of -wand. Buiten de hoge slijtbestendigheid en het onderhoudsgemak is er nog goed nieuws: zowel hout als beton kunnen als ondergrond dienen. Naast het imiteren van natuurlijke materialen, lenen keramische tegels zich ook prima voor fotoprints van bijvoorbeeld kantmotieven.

Veel knowhow en een superruim, hoogkwalitatief aanbod tegels. De professionele en ervaren adviseurs van Bouwpunt wijzen je graag de weg naar je droomvloer, -wand of -terras. Ook als je iets heel bijzonders in gedachten hebt.

PLASPACTUNA®

WATERDICHTE DUNBESTRIJKING

Denk oude fabriek, denk pakhuis, denk loft. Zie stoere cementtegels. Groot en effen, of wat kleiner met vintage bloemenpatronen of geometrische retrodessins zoals in oude industriële keukens. Een ruwe look die tegelijk harmonieus en huiselijk is door zijn zachte kleuren en gepolierd oppervlak. De indrukwekkende eenvoud van bruut beton, met een geniaal architectonisch effect en een fascinerend ruimtegevoel. Deze minimalistische stijl leent zich prima voor binnen en buiten.

Trend 2

Tegelspecialist gezocht? Gevonden!

Van harte welkom voor meer info over de plaatsing, technische prestaties en voor- en nadelen van je favoriete tegelsoorten. Ook voor de juiste lijmen en betrouwbare afwerkings- en onderhoudsproducten ben je bij ons aan het juiste adres.

Trend 1

Industria

• Bekijk het uitgebreide digitale lookbook op www.bouwpunt.be. • Bezoek één van onze 16 toonzalen en outdoorshowparken. Op de website vind je moeiteloos de Bouwpunt-vestiging in jouw buurt.

EIGENSCHAPPEN § Funderingsmuren beschermen § Regenwaterputten afdichten § Vochtige plaatsen in kelders, putjes,

betonnen buizen… afdichten § Beschikbaar in wit & grijs

Trend 4

Artisanat Het betere handwerk met Portugese, Spaanse en Marokkaanse roots. Vaak met schitterend vernis als finishing touch. Azulejos, zelliges en andere typisch zuiderse tegels brengen authenticiteit, charme en gezelligheid in huis. Het zijn warme sfeermakers in een landelijk interieur en onverwachte, artisanale eyecatchers in een strakkere, moderne woning. De tegels variëren qua diepte en reflectie. Het kleurenpalet is ronduit heerlijk: leliewit, ravenzwart, turkoois, saffraangeel, sienna ... In één tint of in een prachtig patchwork van decoratieve mozaïekpatronen.

TIPS VOOR GEBRUIK Poreuze ondergronden voorbevochtigen Aan te brengen in 2 lagen voor een totale laagdikte van 2 à 3 mm

De toepassingen en gebruiksmogelijkheden van onze producten zijn talrijk zodat geen eenduidige toepassingsrichtlijn kan voorgeschreven worden. Alle productinformatie geeft de stand van kennis van onze producten weer op het moment van publicatie dezer. Alle suggesties en aanbevelingen aangaande het gebruik van onze producten zijn daarom louter illustratief. Alvorens onze producten te gebruiken en om zeker te zijn dat het door u gewenste resultaat bereikt wordt, pas het product toe op een kleine en weinig opvallende plaats. Vraag steeds de technische fiche van onze producten! Zie website www. compaktuna.be. Raadpleeg onze “Technische Dienst”. Deze is kosteloos ter beschikking op ons groen nummer 0800/92279. De Nederlandstalige tekst is exclusief bindend. Versie 10/02/2014. P.T.B. bvba is EN ISO 9001 gecertificeerd met nummer BE 04/01432

CHECK OOK ONZE VERNIEUWDE WEBSITE! Industriepark III - Industriepark Zwijnaarde 6 T +32 (0)9 221 11 16 § F +32 (0)9 221 85 01 E info@compaktuna.be § www.compaktuna.be

A5 Plaspactuna NED-DEF.indd 1

0800 92 279

U KAN ONS RAADPLEGEN OP ONS GROEN NUMMER

21

29/08/16 09:26


BRIEK / NO 3 LIFE & STYLE

Mini

is de

Max

Doet compacter wo

Een woning met drie slaapkamers en een garage voor twee auto’s was lang de woonstandaard waar de gemiddelde Belg zich een heel leven naartoe werkte. Maar daar komt dus stilaan verandering in, want ons droomhuis gaat op dieet. DÊ woontrend van het moment neemt ons mee op een kuur van downsizen, ontspullen en compacter wonen.

22


© Tiny House Belgium

nen ons royaler leven? All you need is less

De nieuwe luxe

Ontspullen

Less is more. Het is een platgetreden cliché, maar het omvat toch maar mooi de essentie van The Tiny House Movement, dé nieuwe woontrend die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Of beter: de nieuwe woonfilosofie, want naast de esthetische factor spelen ook heel wat sociale, economische en ecologische redenen mee. De achterliggende feiten kennen we intussen: onze populatie en vastgoedprijzen dikken aan, terwijl de bouwgrond net slinkt. En dat terwijl de gemiddelde oppervlakte van onze woningen sinds de jaren ’70 alleen maar is toegenomen. Tot 2007, toen de financiële crisis toesloeg en er vooral bij jonge, Amerikaanse kandidaat-kopers wrevel groeide. Een te grote lening voor een te ruime woning met daarin te veel spullen zorgde voor een te grote voetafdruk. Trop was te veel. Tijd om de cirkel te doorbreken met een nieuw ideaalbeeld.

Binnen The Tiny House Movement kiezen mensen er bewust voor om eenvoudiger, duurzamer, goedkoper en kleiner te gaan wonen. En met kleiner bedoelen we drastisch kleiner, want waar de woning van de gemiddelde Vlaming zo’n 120m2 omvat, streeft een tiny house naar een oppervlakte van 8 à 24m2. Alleen, om misbruik te voorkomen moet een huis volgens de regelgeving wel aan een bepaalde minimumoppervlakte voldoen. Om niet onder die noemer te vallen, werden heel wat van deze microhuisjes dan maar voorzien van een stel wielen. Compact én verplaatsbaar; een dubbele dosis luxe van de eenvoud.

Minihuisjes mogen dan de toekomst zijn, maar zijn we er klaar voor?

Ronde en rechthoekige regenwatertanks Van 1.000 tot 6.000 liter Intensieve en extensieve waterzuiveringen van 0 tot 30 inwoners EN 12566-3

STOOKOLIETANKS voor verwarming en verdeelstations, rond en rechthoekig van 1.200 tot 4.950 liter

EN 13341

Uitgebreid assortiment afscheiders EN 858 Boralit NV Nijverheidslaan 12, BE 9880 Aalter—België—2016 Tel: +32 (0)9 375 11 11 Fax: +32 (0)9 375 22 22 E-mail: sales@boralit.be www.boralit.com

GRATIS

Win jouw Barcelonatrip Keihard bouwen en verbouwen om dan zalig te genieten van het bruisende Barcelona. Briek beloont een vakman met een citytrip voor 2 personen. Ga naar www.bouwpunt.be, vul de wedstrijdvragen in en win jouw reis.* *Informatie en voorwaarden: www.bouwpunt.be

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

BORALIT DOET U EEN UITZONDERLIJK AANBOD PRODUCTEN. Platte regenwatertanks 2.500 en 5.000 liter

Want in onze woonoppervlakte snijden is één ding, in ons wooncomfort nog net iets anders. Compact wonen zonder aan comfort in te boeten, dát wordt de grote uitdaging van de toekomst. Als een woning van 20m2 net te drastisch klinkt, dan kan je ook in een iets groter huis volgens de tiny filosofie proberen te leven. ‘Ontspullen’ is daarbij het werkwoord dat men binnen deze trend graag vervoegt. Beeld je in dat je in een microhuis gaat wonen en trek gerust de nuttigheid van elk object in huis in twijfel. Meer spullen staan niet gelijk aan meer geluk, net integendeel. Dus zuiver je bezit uit, want het is een begin om je manier van wonen bij te schaven.

SWEATER MET KAP

Actie enkel geldig bij Snickers Workwear werkbroeken, zolang de voorraad strekt. Niet cumuleerbaar met andere acties.

© Tiny House Belgium

Natuurlijk zat deze trend er al even aan te komen, maar pas sinds kort slaan - na de Nederlandse en Franse - ook de Belgische varianten en producenten aan. Zoals Tiny House Belgium, dat al vanaf 35.000 euro en op zes weken tijd een artisanaal microhuis kan afleveren. Hiervoor krijg je een zelfvoorzienende woning op een trailer - mét zonnepanelen, luchtwarmtepomp en wateropvang - die heel sterk aanleunt bij onze standaardbouwnormen. Een Vlaamse wetgeving rond de huisjes bestaat nog niet. Voorlopig sluiten ze dan ook aan bij de woonwagens en recreatiewoningen en kan je je dus niet laten domiciliëren in zo’n miniwoning. Maar een uitzondering op de regel hangt wel in de lucht, want de Stad Gent denkt als Belgische voorloper bijvoorbeeld al aan een Tiny Houses Park waar zo’n 10 à 20 huisjes kunnen thuiskomen.

BIJ AANKOOP VAN 2 WERKBROEKEN

(*)

Op z’n Belgisch

POMPPUTTEN voor allerhande toepassingen

Kleiner gaan wonen vergt minder onderhoud, maar wel méér creativiteit. Een goed plan van je woning en modulaire en multifunctionele meubels kunnen wonderen verrichten. Opklapbare tafels, stoelen, sofa’s of bedden bieden het ene moment ruimte, het andere moment functionaliteit. Van een trapkast, over een hoogslaper tot een verrolbaar kookeiland; functionaliteit hoeft ook al lang niet meer lelijk te zijn. Integendeel. And remember: eenvoud is luxe. Schrik om alsnog je vier muren op te lopen? Sta er dan even stil bij dat het Tiny House-principe ervan uitgaat dat je sowieso meer buitenshuis gaat leven. Idealiter horen steden hier ook hun steentje aan bij te dragen door structureel meer ademruimte te voorzien. Grote plannen voor kleine huisjes, dat belooft.

23


HET RUIMSTE AANBOD IN HET MOOISTE KADER

BOUWPUNT BREIDT UIT

Bouwpunt Van der Gucht

Bouwpunt Van den Braembussche

Bouwpunt Van der Gucht te Temse opende begin september zijn nieuwe showroom. 1.500m2 gloednieuwe toonzaal met een ruime collectie tegels naast ook dakpannen, bouwmaterialen en gereedschappen. Een sfeervol en overzichtelijk kader waar je alle inspiratie én materialen vindt voor bouwen en verbouwen.

Bouwpunt is steeds dichtbij in jouw buurt. Zo opende Bouwpunt Van den Braembussche recent een nieuwe vestiging te Brugge met een totale oppervlakte van 60.000m2. In de Pathoekeweg huist nu een ruim magazijn en een bouwshop met een grote voorraad aan materialen. Grondstoffen en bouwmaterialen kunnen per schip aangeleverd worden. Ook de nieuwe betoncentrale is de moeite waard met zijn capaciteit van meer dan 200m3 stortbeton/uur.

1 Aalter: Botha Brug Zuid 21

23 Tienen: André Célis Ambachtenlaan 16

2 Affligem: De Doncker Bellestraat 24

24 Tongeren: Jorissen Vrijheidweg 11

3 Borchtlombeek: De Doncker Knoddelstraat 36

25 Wetteren: De Witte Oosterzelesteenweg 121-123

4 Braine-le-Château: Carimat Matériaux Parc Industriel 31

26 Zedelgem: Deketelaere Berkenhagestraat 9

5 Brugge: Van den Braembussche Pathoekeweg 188

Of ga naar bouwpunt.be voor een Bouwpunt in jouw buurt!

14

26 18

19

6

5

En ook…

20

Ontdek ook de nieuwe Bouwpunt-vestigingen te Oud-Turnhout en te Tienen. Deze laatste heeft 1.000m2 shop en 300m2 toonzaal, zo vind je er zeker wat je zoekt.

21

17

16

22

1

8

13

15

7

12

25 2

10

9

11 23

3

24

4

6 Eeklo: Van den Braembussche Brugsesteenweg 303 7 Elen-Dilsen: Deckers Rijksweg 881 8 Gent: O.V.B. Nieuwevaart 143

Eco-brick : ®

9 Kozen: Droogmans Weyerstraat 31

het verschil zit hem niet alleen in zijn slanke lijn.

10 Leuven: André Celis Kol. Begaultlaan 83 11 Lubbeek: André Celis Staatsbaan 119 12 Molenstede-Diest: Stals Reppelsebaan 72 13 Ninove: De Doncker Nederwijk-Oost 281 14 Oostende: Vanden Berghe Plantijnstraat 5 15 Oudenaarde: Ottevaere Meersbloem-Leupegem 21

+ u wint aan uitstraling, want de Eco-brick is nu verkrijgbaar in diverse nieuwe kleuren uit het aanbod gevelstenen van Terca en Desimpel. + u wint aan woonruimte, want de steen neemt binnenin de woning minder plaats in. + u wint ruimte als u verbouwt en aan de buitenzijde wil na-isoleren. + de lichtere steen maakt een energiezuiniger transport mogelijk, én dat is goed voor ‘t milieu.

Ontdek Eco-brick in onze showrooms in Londerzeel of Kortrijk. Of vraag uw brochure aan via info@wienerberger.be.

16 Oud-Turnhout: Van Pelt Steenweg op Ravels 175 17 Overpelt: Kwanten Stuifzandstraat 44

www.wienerberger.be

18 Ruddervoorde: Deketelaere Sijslostraat 78 19 Schoten: Van Pelt Kanaaldijk 25 20 St.-Antonius-Zoersel: Van Pelt Kapellei 157 21 St.-Antonius-Zoersel: Van Pelt Kwikaard 118 22 Temse: Van der Gucht Eurolaan 3

Eco-brick is minder breed, zo kunt u tot 3,5 cm meer isoleren en dat is super energiebesparend.

Traditioneel formaat WF

Eco-brick WF6,5

Verantwoordelijke uitgever: Adimat cvba, Kortrijksesteenweg 90 G2, 9830 Sint-Martens-Latem. Concept en vormgeving: Vandekerckhove&Devos - Redactie: Vandekerckhove&Devos - Fotografie: Kris Vandamme. De gegevens in dit magazine mogen niet worden gereproduceerd of gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Prijzen en premies geldig onder voorbehoud van drukfouten en wijzigingen.

HOTSPOTS

Profile for Bouwpunt

Briek 3  

Briek 3