Page 1

Briek // Er is meer dan je werf alleen! //

Duik in de lente! ZWEMVIJVERS IN DE SPOTLIGHT

Bouwen: klassiek versus modern — Waterinfiltratie: het regent regeltjes — Spectaculaire technieken, nagelnieuwe materialen

NO 2

Hét Bouwpunt Magazine! Jaargang 2016


BRIEK / NO 2

20

// It’s a revolution //

// De natte droom // Waterweetjes.

Spectaculaire technieken, nagelnieuwe materialen.

16

4

// Kom van dat dak af // Waterinfiltratie.

12 22

// KlassiekModern //

8

// Klassiek Modern //

Bouwheer, architect, aannemer en Bouwpunt: samen sterk.

// Zonnekloppers //

Je zomer begint bij Bouwpunt!

De grote omwenteling

PLS Lambda

Porotherm Lijm-Systeem

7 11 15

// Door Brieks bril // // Platte daken // // Pottenkijken //

90°

1. Sterk & isolerend De perfecte combinatie

λui = 0,185 W/mK fmean≥ 10 N/mm²

2. De ‘rode’ bouwknopenoplossing Het verlijmd metselwerk behoort tot de isolatieschil De budgetvriendelijke oplossing

3. Hoger rendement Sneller, eenvoudiger, goedkoper

www.porotherm.be

Nieuw!

PLAATS OOK VELUX OP PLATTE DAKEN.

119149_Adv_A5_batibouw_NL.indd 1 DOOR DE VELUX GROEP.

2

29/02/16 17:13

// Loslopend wild //

Sportieve Bouwpunters.


EDITO

//Briek in bloei // Daar is de lente, daar is de zon… en daar is het buitenleven, want jaar na jaar wint het ook in België aan populariteit. Aperitieven op het terras, relaxen in de tuin, duiken in de zwemvijver; heerlijk toch. Alleen, om daar binnenkort ten volle van te kunnen genieten, moet dat buitenleven eerst vorm krijgen natuurlijk. En dus is dit tweede Briek-magazine een ideaal opwarmertje voor de zomer, boordevol bouwtips voor dat buitenleven! Zo keren we de zwemvijver bouwtechnisch binnenstebuiten, gaan we gewillig op de knieën voor de laatste terrastrends, zoeken we verkoeling in twee inspirerende woningen en hebben we het dossier waterinfiltratie helemaal voor jou uitgespit. Voilà, onze nieuwe dosis tips, tricks en inspiratie is rond, het Bouwpuntmateriaal ligt voor jou klaar, dus aan de slag en straks genieten maar! BRIEK.

63 RUWBOUWSPECIALISTEN 48 MANNEN VAN HET DAK 38 ISOLATIEADVISEURS 42 TUIN-TERRAS LIEFHEBBERS 55 TEGEL KENNERS 130 CHAUFFEURS EN 42 MAGAZIJNIERS ENZ.

Bouwpunt, dat zijn 23 vestigingen met 650 medewerkers die elke dag resoluut gaan voor meerwaarde en advies.

3


BRIEK / NO 2 ZWEMVIJVERS

// De natt e

Duik in helder en proper water: voorzie één derde als groene filterzone.

4


e droom // De do’s-and-don’ts voor de vijveraanleg

Je huis mag nog piekfijn afgewerkt zijn, eens de zomer begint wil je maar op één plek zijn: buiten. Eén ontspannend rustpunt in het bijzonder lijkt daarbij alsmaar aan populariteit te winnen in de tuin: de zwemvijver. Vier specialisten ter zake duiken samen met Briek in de wereld van de zwemvijvers en vissen er enkele mythes uit die maar eens ontkracht moeten worden. Zwemmen tussen de waterlelies met vissen aan je voeten, dat is de klassieke definitie van een zwemvijver, toch? Toch niet. Tijd om dat beeld even bij te stellen. De natuur groeit en bloeit nog steeds in de zwemvijver, maar vandaag wordt het zwemgedeelte steevast gescheiden van de groene plantenzone. Zo krijg je in één vijver twee zeer verschillende zones die elkaar nodig hebben en perfect in evenwicht houden.

Mythe 1: troebel water Laten we meteen een misverstand uit de wereld te helpen: in een zwemvijver zwem je doorgaans niet in vuil of troebel, maar in helder en proper water. En dat heb je volledig aan de plantenzone te danken die als biofilter fungeert. Vergeet de chemische zwembadfiltering; moerasplanten op een lavasubstraat en bijbehorende bacteriën klaren de klus. Tenminste als je plantenzone in verhouding is met je zwemgedeelte, dus voorzie toch één zesde van je totale vijvervolume als groene filterzone.

Een biologische filter draait natuurlijk niet van dag één op volle toeren, die moet je even tijd geven. ‘Het eerste jaar zit er heel weinig voedsel in de lava, wat wil zeggen dat er maar enkele planten in kunnen overleven,’ licht tuinaannemer Tom De Pauw toe. ‘Daarom gebruiken wij het eerste jaar

planten met een grote weerstand. Vanaf het tweede jaar zitten er meer voedingsstoffen in de filterzone en vervangen we die planten door planten naar de smaak van de klant. Dan is het ideaal om er bijvoorbeeld irissen of wat meer bloeiende moerasplanten in te zetten.’

Mythe 2: koud, lauw of warm water? ‘Het allerleukste aan een zwemvijver? Dat onze oprit op woensdagnamiddag vol staat met fietsen,’ lacht Tom De Pauw. ‘Neen, voor mij is dat ’s avonds laat thuiskomen en niet in de zetel, maar in de zwemvijver duiken. Zalig!’ ’s Avonds laat, zonder zon? Het kan, want een zwemvijver wordt alsmaar vaker verwarmd. Zo kan je het zwemseizoen verlengen en duurt het van pakweg april tot oktober. Al moeten we meteen zeggen: verwarmen blijft relatief. ‘Mensen zijn soms teleurgesteld in de temperatuur van hun zwemvijver,’ legt Stefan Willen uit. ‘Je moet er toch even bij stilstaan dat je een vijver nu eenmaal niet kan verwarmen zoals een zwembad. 27°C is het maximum, want de natuur in dit land is nu eenmaal niet subtropisch.’ Hoeft zwemmen op temperatuur niet voor jou? Een uitstekende ligging doet ook al wonderen. Denk dan aan een plekje in de zon en vooral uit de wind, zo koelen het water en jijzelf minder snel af.

>>

5


BRIEK / NO 2 ZWEMVIJVERS

Waterweetjes Een zwemvijver aanleggen is meer dan wat grond uitgraven. Het is door de jaren heen geëvolueerd tot een heus bouwwerk. Maar voor je een spade in de grond plant, geven onze professionals je graag enkele tips die vaak over het hoofd gezien worden:

Mythe 3: zwemmen tussen de vissen Zwemmen tussen de vissen oogt mooi, maar is allesbehalve ideaal. ‘Vissen staan synoniem voor meer fosfaten in je vijver en dus ook meer algengroei,’ zegt tuinarchitect Pieter Watelle. Als je weet dat één grote vis evenveel urine en mest produceert als een kleine hond, hoeven we je niet te zeggen hoezeer ze het biologische evenwicht van je vijver extra belasten. Gevolg: je filterzone moet veel groter zijn dan voorzien. ‘Bovendien brengt het zwemmen tussen de vissen ook stress mee voor hen. Daar kunnen ze ziek van worden, waardoor je je water moet gaan behandelen. En daarin zwemmen is ook niet optimaal,’ voegt Stefan Willen toe. Maar een zwemvijver zonder vissen is geen dode poel, vergeet het maar. Schaatsenrijders, waterjuffertjes, salamanders, kikkers en padden brengen natuurlijk leven in de brouwerij. Hoe meer, hoe beter!

Controleer zeker of je geen bouwvergunning nodig hebt voor je tuinproject. In regel ben je hiervan vrijgesteld als je zwemvijver en terras maximaal 80m2 omvatten, maar informeer je zeker bij je gemeente. Vaak bots je bij de aanleg van een zwemvijver op grondwater. In sommige gevallen is grondbemaling dan ook een must.

Al aan isolatie gedacht? Net als een huis kan je een verwarmde vijver ook isoleren, met harde styrofoam bijvoorbeeld. ‘Bovendien zorgt isolatie ook voor een veel aangenamer gevoel als je tegen een wand botst,’ zegt Stefan Willen. ‘En zo vermijd je ook de aftekening van de betonblokken door je folie.’

Let op met hoogteverschillen in de tuin, zodat er geen omgevingswater in je zwemvijver terecht komt. Ook de afwatering van je terras is uiteraard belangrijk. Tom De Pauw bezorgde ons alvast bijgaande schets die de verschillende stappen in het ‘bouwproces’ duidelijk aangeeft.

11 10

9

8

6

7

5b

5 1 1 2 3 4 5 5b

Folie Afstandhouders Bewapeningsnet Gewapend beton 300kg/m³ Holle betonsteen 29x19x19cm Mortellaag

2

3

4

Dit artikel kwam tot stand met de hulp van tuinaannemer Stephan Boute en Bouwpunt Deketelaere, tuinaannemer Tom De Pauw en Bouwpunt Van der Gucht, tuinaannemer Stefan Willen en Bouwpunt Deckers, tuinarchitect Pieter Watelle en Bouwpunt Van den Braembussche. www.stephanboute.be www.tuinaanlegdepauw.be www.willen-maesen.be www.watelle.be

6 Doorvoer PVC-buis 7 Magere beton 150kg/m³ + 8 9 10 11

En ten slotte: neem je tijd. ‘Voor een woning trekken mensen enorm veel tijd uit, maar voor de omgevingswerken hebben ze vaak veel minder geduld,’ zegt Stephan Boute. ‘In een ideale wereld zou je toch ook op een volledig jaar moeten rekenen om een tuinaanleg met zwemvijver af te werken. Idealiter gebeuren de grondwerken dan in de zomer, verhardingen volgen in het tussenseizoen en aanplantingen in het winterseizoen. Dan heb je tegen de zomer een optimaal resultaat.’

opgieten stepocblokken Cementbewapening Beschermdoek + EPDM-folie Kleefcement Deksteen

Bouwpunt B ouwpunt levert alles....

voor uw natte droom Terrasje doen

Pootje baden met Bouwpunt

Een zwemvijver doet je niet meteen denken aan betonstenen, waterdichte mortel, bewapeningsnetten of isolatie en toch zit het er allemaal in, goed verstopt onder het water en de planten. Maar ook: goed verstopt onder zware omstandigheden en hoge druk. Daar waar het oog niet bij kan, wil je met je bouwmaterialen toch het zekere voor het onzekere nemen en kiezen voor kwaliteit. Het levende bewijs van Bouwpunts kwaliteit? Onze vier specialisten. Niet voor niets halen zij sinds jaar en dag hun bouwmaterialen bij Bouwpunt.

6

Aperitieven, zonnebaden of bijkomen van het zwemplezier; een terras is onontbeerlijk in de tuin. Met een groot aanbod buitentegels en tonnen advies staat Bouwpunt klaar om ook je terras helemaal zomerproof te maken. Onze specialisten zetten alvast de trend en schuiven onder andere de Bouwpunt klinkers, kleiklinkers, keramische buitentegels en travertin als hun favoriete materialen naar voor. Tom De Pauw: ‘Mijn persoonlijke topper is hun Vietnamese arduin, die heb ik ook zelf gebruikt in mijn tuin. Bouwpunt is voor mij ook meer dan alleen een leverancier van bouwstenen. Ik ga daar voornamelijk omdat ze mij professioneel altijd kunnen helpen.’ Zin om je terrasplannen concreet maken? Lees op pagina 8 en 9 meer over het Bouwpunt aanbod.

30 JAAR ERVARING…

… en kennis in het onderhoud van tegels en natuursteen Professioneel advies bij Bouwpunt over: ■ Het onderhoud van tegels en natuursteen ■ Het renoveren van bestaande vloeren ■ Tips voor het verwijderen van vlekken

www.bouwpunt.be

EUROSIL B.V.B.A · Heirbaan 50 · B-2640 Mortsel · Tel. 03/366.39.09 · e-mail: info@eurosil.be www.lithofin.be


// Door Brieks bril // 2

1

1 / Altrex dakladders

Li HD R

2 / Dewalt

Dakladders ontwikkeld voor jouw comfort

T E C H N O L O GY

6-delige voordeelset 18 volt

De Altrex dakladders werden ontwikkeld met hulp van een aantal professionals uit de sector. De specifieke vorm van zijn sporten zorgt voor comfort en optimale plaats voor de voeten. Een uitsparing aan de onderkant van de sport laat toe om de ladder evenwichtig aan de voorziene nokhaken te bevestigen. Deze dakladder is leverbaar in 4 lengtes die bruikbaar zijn achter elkaar: 2, 3, 4 en 5 m. De afstand tussen de sporten is 30 cm. Tevens is er een dakhaak die ervoor zorgt dat de ladder goed vast komt te zitten op de nok van het dak.

Deze 6-delige voordeelset van Dewalt verzamelt alles wat je nodig hebt: een schroef-/klopboormachine, een slagschroevendraaier, SDS + combihamer, haakse slijper, cirkelzaag en een multitool. Ook 5.0Ah accu’s, een XR multilader, koffers en een carrier vind je in deze set terug.

4

4 / Metabo LiHD

5

Revolutionaire accu-technologie voor topprestaties

3

3 / Isover Vario XtraSafe Meer mogelijkheden, nog meer veiligheid Met haar nieuwe Vario XtraSafe damp-/luchtscherm heeft Isover opnieuw een bekend systeem verder vervolmaakt. De nieuwe Vario Xtra productfamilie biedt een brede waaier aan functionele en efficiënte oplossingen voor hellende daken, buitenmuurisolatie aan de binnenkant of extreme omstandigheden, zoals winterwerven. Dankzij de nog sterkere variabiliteit op gebied van waterdampdiffusie (Sd-waarde: 0,3m – 20m) past Vario XtraSafe zich zeer nauwkeurig aan, zelfs onder de extreemste klimaatomstandigheden. Het membraan kan vlot geplaatst worden door slechts één persoon. Dankzij een speciaal klittenbandsysteem kleeft het membraan makkelijk aan de Vario XtraFix strips en kan het ook gemakkelijk losgemaakt worden voor correctie.

De combinatie van nieuwe hoogrendementscellen en de volledig nieuw ontwikkelde componenten van de accu-pack zorgt voor 67% meer kracht, 87% meer autonomie en 100% langere levensduur. LiHD maakt toepassingen onder zeer zware omstandigheden mogelijk, die tot nu toe alleen voorbehouden waren aan sterke machines op netvoeding.

5 / Rectavit Drystone Hou opstijgend vocht tegen met deze handige kit Rectavit Drystone gel is een solventvrij en gebruiksklaar injectiesysteem op basis van siloxanen en silanen voor het blokkeren van opstijgend vocht. Eenvoudig in te brengen met een kokerpistool in boorgaten in een horizontale mortelvoeg van de muur. Verspreidt zichzelf en vormt een efficiënte waterafstotende barrière. De handige combibox volstaat voor de behandeling van 12m muur.

7


BRIEK / NO 2 TERRASAANRADERS

ACO’s oog voor detail

Kies je roosterkleur in harmonie Waar het afvoergootje vroeger de look van je terras radicaal doorbrak, gaat datzelfde gootje vandaag op een heel andere manier met de aandacht lopen. Sinds enkele jaren kan je bij ACO je RAL-kleur kiezen als roosterkleur (naast de basic grijstinten die bij Bouwpunt standaard in voorraad zijn) om dat functionele gootje harmonieus te laten opgaan in je buitenschrijnwerk en gevel. Zo kan je dichtbij de woning blijven en ook het water uit de raamprofielen gemakkelijk opvangen. Mag het nog een tikkeltje spitsvondiger zijn? Dan is ACO’s Euroline Discreet Inox een voltreffer. Vergeet dat rooster, alleen een fijn sleufje blijft over. Subtieler dan deze kom je ze niet tegen! Wil je het inox materiaal juist meer naar voren laten komen, kies dan voor het inox lengtestaafrooster. Pure klasse!

// Zonnek

Je zomer begin

De eerste lentezon is een geheugensteuntje. Het doet je eraan denken om dat terras en de tuin nog snel aan te pakken voor de zomer echt begint. Moeite met kiezen? Voor deze toppers op, in en rond het terras gaan wij alvast op de knieën.

Geen natte voeten meer

Je terras op het droge

8

Een terrasje doen, dat mag gerust dagelijkse kost zijn. Een terrasje aanleggen liever niet. Dat wil je één keer goed doen en nadien nooit meer, dus kijken we verder dan je tuintafel lang is. Naar de afwatering bijvoorbeeld. Ons klimaat trakteert je nu eenmaal het hele jaar door op regen, maar dat zou je niet aan je terras mogen zien. Om je een handje te helpen, pakt ACO uit met heel wat vooruitstrevende toepassingen.

Om je op het droge te houden, zijn ACO’s waterabsorberende infiltratieblokken - ACO Infiltration Line - of kratten - Infiltra - veruit de meest diepgravende oplossingen. Figuurlijk dan, want letterlijk vallen de graafwerken die erbij horen best mee. Onze tuinen worden alsmaar kleiner en dat heeft ACO helemaal begrepen. Doordat hun toepassingen handig en compact zijn, zou je de graafwerken gerust zelf kunnen uitvoeren en komen

Infiltratieblokken, compact en handig


Megategels en Eco-Solutions

Esthetiek én functionaliteit Omdat alsmaar meer mensen zich bewust worden van de regelgeving omtrent waterinfiltratie, wint ook het waterpasserende gamma Eco-Solutions van Stone & Style aan populariteit. Noem deze tegels een kruisbestuiving tussen esthetiek en functionaliteit, want hiermee staat je oprit of terras zelf in voor de infiltratie van het regenwater in de ondergrond. Al kunnen ook de Megategels het water een handje helpen, tenminste als je een open voeg van 10% voorziet. En laat die stortbuien nu maar komen.

loppers //

nt bij Bouwpunt! integreren zijn dat iedereen ermee aan de slag kan. Dus waar wacht je nog op? Lees ook het artikel over waterinfiltratie op p16.

Kleiklinkers overal

Authentiek of modern, de kleiklinker!

er geen extra kosten bij kijken. De blokken hoor je in een groenzone te plaatsen, de kratten kunnen ook onder verharde oppervlakten zoals je terras, oprit of tuinpad. Maar het is vooral opmerkelijk dat ACO’s systemen zo gemakkelijk te

Twijfel je over de look van je terras of oprit? Wij helpen je een handje en lichten enkele trendy toepassingen uit. Zoals de kleiklinker van Wienerberger bijvoorbeeld. Waar die vroeger gekend stond als een klassieker voor elk zuiders aandoend terras, zet die vandaag in tinten van zwart en grijs ook zijn stempel als een moderne en strakke klinker. En dat die kleur levenslang meegaat en niet vervaagt door weer en wind, daar

staan ze op bij Wienerberger. Bovendien kan je ook altijd je eigen touch toevoegen aan jouw klinker door te spelen met verschillende formaten en getrommelde of ongetrommelde klinkers.

Creëer je ruimtegevoel met beton Naast de kleiklinkers kunnen we ook niet voorbij de grootformaattegels. En als daar eentje in uitblinkt, dan is het wel Stone & Style. Hun Megategels van 100x100x6cm vind je in verschillende afwerkingen en kleuren. Het formaat zorgt voor een ruimtelijke illusie bij kleine tuinen en een imposante look bij grotere tuinen.

Strak en modern in grootformaattegels van Stone & Style

Al een hele tijd neemt de Megategel een hoge, zeg maar zeer hoge vlucht. Zelfs van die aard dat Stone & Style de lijn nu uitbreidt met een 100x100cm-tegel die 4cm dun is, wat deze tegel ideaal maakt om

>>

ook voor het dakterras te gebruiken. Een absoluut lichtgewicht onder de betonnen tegels.

9


BRIEK / NO 2 PUBLIREPORTAGE

Prachtig en krachtig keramisch! Zeg een nieuwe technologie, zeg heel wat nieuwe voordelen! Zo gaat het ook in de wereld van de keramische terrastegels. Tegenwoordig worden die geperst op een dikte van 2cm en daar weet de Italiaanse tegelfabrikant Lea Ceramiche alles van! Ze zetten de indrukwekkende voordelen even op een rijtje.

Het beste uit twee werelden met 2cm dikke tegels In System L2, haar uitgebreide gamma van 2cm dikke kwaliteitstegels, brengt Lea Ceramiche alleen het allerbeste uit twee werelden samen. Denk aan groot onderhoudsgemak met de esthetische kenmerken van natuursteen, beton of hout. In eerste instantie zijn deze tegels de optimale keuze voor je terras, oprit of zwembad, maar ook in parken, voetpaden, sauna’s en publieke zwembaden zitten ze als gegoten!

Technische topper Met z’n uitstekende technische kwalificaties garandeert System L2 een resultaat dat de tand des tijds perfect doorstaat. Dankzij de hoge breukweerstand kunnen deze tegels zelfs gebruikt worden voor de aanleg van opritten die heel wat gewicht te verduren krijgen en waar bijvoorbeeld vrachtwagens dagelijkse kost zijn. Een staaltje kracht én schoonheid; want in het breed kleurenpalet vind je ongetwijfeld jouw favoriete imitatie van natuursteen, beton of hout!

CONNECT TO BETTER

Slim omgaan met regenwater

Wavin Infiltratiepakket Volledig conform de regelgeving – Geen risico op afkeuring. Laat een verantwoord en hygiënisch hergebruik van het regenwater toe. Vergt een beperkt en eenvoudig onderhoud. Geen dure rekeningen van reinigingsfirma’s. Altijd de juiste oplossing, ongeacht de grondwaterstand en het opgelegde infiltratievolume. Een complete oplossing die een jarenlange, vlekkeloze werking garandeert. Verkrijgbaar is bij uw favoriete Bouwpunt vestiging. Connect to better op www.wavin.be Watermanagement | Verwarmen en koelen | Waterdistributie | Riolering | Kabelbescherming

10

LET O

P!

VER VOOR PLICHT PRIV VLAAMS ÉWON E INGEN

Plaatsing Naargelang de toepassing kan je de tegels op verschillende manieren plaatsen. Zo kunnen ze droog geplaatst worden op gras of grind, verlijmd worden op chape om vervolgens op te voegen of op tegeldragers geplaatst worden, wat de ideale toepassing is voor zowel klassieke terrassen als dakterrassen. Bovendien reikt Lea ook de nodige hulpstukken aan, zoals zwembadboorden, roosters en traptreden op 2cm dikte. Kortom, alles voor je totaaloplossing in om het even welke stijl!

Mee met de trends De vraag naar 2cm dikke tegels blijft toenemen en de Cliffstone reeks is daar het gedroomde antwoord op. Deze reeks bestaat zowel in 2cm als in 1cm dikte, waardoor je een prachtige eenheid kan vormen tussen je woning en je tuin. Door te spelen met formaten en afwerkingen in dezelfde stijl creëer je een modern en trendy geheel. Natuurlijk vind je deze nieuwe reeks ook bij Bouwpunt!


PUBLIREPORTAGE

// RubberShell // de referentie voor platte daken

Op nog geen jaar tijd groeide RubberShell uit tot de referentie in het afdichten van platte daken. Hoog tijd dus om het gamma uit te breiden, want na de 1,6mm RubberShell – vooral bedoeld voor waterkering en afwerking van goten – pakt SealEco nu ook uit met een volwaardige RubberShell-dakfolie. Bouwpunt organiseerde alvast verschillende Bouwpunt Sessies voor dakdekkers onder begeleiding van de RubberShell instructeur.

Klein verschil, groot resultaat RubberShell combineert de vlotte verwerkingseigenschappen van bitumineuze producten met de gekende troeven van EPDM, maar het grote verschil met vergelijkbare producten ligt in de verhouding tussen de EPDM-bovenlaag en de bitumineuze onderlaag. De EPDM-laag van 1,5mm dik t.o.v. de 1mm onderlaag staat zelfs toe een aantal kleine oneffenheden makkelijk op te vangen zodat men ten allen tijde een mooi vlak en strak oppervlak verkrijgt. Dit is een belangrijk esthetisch aspect waar architecten erg gevoelig voor zijn. Daarnaast is het een totaal ander materiaalmengsel dan bij soortgelijke systemen en de interne wapening maakt de mechanische kimfixatie op geballaste en gelijmde daken zelfs compleet overbodig. Zo scoort RubberShell bij de dakwerker met z’n zeer eenvoudige plaatsing.

BRICKS & BRICK SOLUTIONS

Uitgelicht

En aan de slag!

Het nieuwe RubberShell-membraan wordt geleverd in rollen van verschillende breedtes: 85cm en 170cm. Vooral de bredere rollen van 170cm zijn erg in trek omwille van het sterk verminderde aantal naden en dus werkuren op het dak. Met een levensverwachting die 50 jaar overschrijdt, is dit vooral ook een financieel en ecologisch interessante keuze. Het wordt niet aangetast door continue contact met (stilstaand) water en is sterk UV-bestendig. Grote temperatuurswisselingen zorgen voor bewegingen in het gebouw, die op hun beurt makkelijk worden opgevangen door de hoge flexibiliteit van deze dakfolie. Ook de uiteenzettingen van de verschillende aanwezige materialen worden probleemloos opgevangen zodat de afdichting steeds gewaarborgd blijft. De functionaliteit en integriteit van het membraan wordt gegarandeerd tussen -30°C tot 120°C. En dat zonder enige chemicaliën, chloorverbindingen of weekmakers!

Niets wordt aan het toeval overgelaten met de lancering van het nieuwe RubberShell-membraan: alle testen zijn achter de rug zodat de CE-markering al behaald is en de ATG in aanvraag. Zin om aan de slag te gaan? De verschillende accessoires zijn reeds in stock bij jouw Bouwpunt. RubberShell is niet zomaar een dakmembraan, maar een compleet systeem dat uit beperkte producten bestaat omdat het compatibel is met zichzelf. Iedereen die reeds in contact kwam met het materiaal en een opleiding volgde, was laaiend enthousiast. Bij die opleiding hoort niet enkel een oorkonde van expert, maar je krijgt er ook constante hulp, opvolgingen en evaluaties van onze ervaren technici bovenop. De wereld verandert snel, de bouwsector misschien nog sneller. Door constant bijscholingen, werfopvolgingen en evaluaties te organiseren, speelt SealEco heel kort op de bal om de kwaliteit van het product te garanderen en de kwaliteit van de dakwerker te onderlijnen.

na

voor

E-BOARD BUITENMUURISOLATIE. UW NIEUWE GEVEL MAG GEZIEN WORDEN. UW ENERGIEFACTUUR OOK! na

E-BOARD: DE SLIMME 2-IN-1OPLOSSING WAARMEE U BUITENMUREN ISOLEERT ÉN RENOVEERT. E-Board bundelt isolatiepanelen (EPS-HR), gevelsteenstrips, lijm en schroeven in één handig totaalpakket. U plaatst E-Board snel en makkelijk zelf, of laat dat door uw aannemer doen. Advies en begeleiding van start tot finish? Als u wilt, komt een E-Board-specialist u tips en advies geven op de werf.

Meer weten? www.e-board.be 089 56 02 64 Of bezoek één van onze toonzalen.

11


BRIEK / NO 2 IN DE SPOTLIGHT

// Klassiek

Bouwheer, architect, aanneme

Een droom wordt een plan. Dat plan wordt een materiaallijst. Die materiaallijst wordt een werf. Die werf wordt een nieuw huis. Dat nieuwe huis wordt een thuis. Dankzij alle betrokkenen die het beste van zichzelf geven.

De klassieke charme van baksteen en blauwe steen In Schepdaal mocht Briek een kijkje nemen in een stijlvolle pastorijwoning. Een fiere bouwheer vertelt: “We zien graag rode baksteen en blauwe steen vonden we altijd al geweldig – mooi, warm en onderhoudsvriendelijk. Over de stijl van het huis en de architect hoefden we niet na te denken. We zijn blij dat André Van Nechel

12

ons nog heeft kunnen helpen voor hij met pensioen ging. Een fantastisch iemand om mee samen te werken. Hij heeft heel wat huizen hier in de streek ontworpen. Mijn vrouw en ik zijn fervente fietsers, zo gaven we onze ogen onderweg

flink de kost. Na een diepgaand gesprek met André over onze ideeën, kwam hij met zijn creatie. Het derde plan was er bonk op. Voor de façadestenen onderhandelde ik rechtstreeks met Bouwpunt. Ik wilde een nieuwe soort steen, de Tongerse Rijnvorm, omdat die maar 10 % porositeit heeft. Dat maakt een groot verschil, zeker aan de regenkant waar doorsnee gevelstenen vaak meer vocht te verwerken krijgen dan ze tijdig weer kunnen afgeven.” Ook aannemer Marc De Brabanter is enthousiast: “Een hele schone bouw waar we veel voldoening uithaalden. Wij hebben zo’n tof beroep, dat gevoel probeer ik door te geven aan de jonge mensen die nu bij mij werken. De architect van dit huis had ook een enorme liefde voor zijn werk. En hij richtte


Modern //

er en Bouwpunt: samen sterk zich zowel tot de bouwheer als tot de aannemer, spande nooit samen met een van de twee. Dat gecombineerd met Bouwpunt is ideaal. Ik heb liever alle dagen goede service dan een chique relatiegeschenk voor nieuwjaar. Als je samen klantgericht projecten goed uitwerkt, dan volgt er automatisch goede reclame voor alle partijen.”

Hedendaags en één met het landschap In Vollezele bezocht Briek een moderne woning van de hand van architect Bart Wouters (www.studiowad.be) die voor de realisatie samenwerkte met Lanneer en Zonen. De eigenaar is een tevreden man: “We wilden geen opvallende woning maar een die harmonieus samenvloeit met de omgeving en duurzaam is. Ze werd diep in de helling gebouwd. Daarvoor moest er gestut worden met keermuren. Niet evident, maar Laurent is een aannemer die van dit soort uitdagingen houdt. En hij respecteerde strak de timing. In maart 2014 werd er de eerste keer gegraven, in december 2014 was ons huis al intrekklaar. Voor de ruwbouwmaterialen vertrouw je erop

dat je aannemer voor kwaliteit gaat en die dingen haalt op een plek die niet te ver weg is. Mijn vader, schoonvader en ik konden zelf ook terecht bij Bouwpunt voor afvoerbuizen, siliconen, tegellijm enzovoort. We werden er vriendelijk en snel bediend.” Laurent Lanneer zelf is vooral trots op de gevel van dit

project. “Dit is een hele speciale en tegelijk discrete façadesteen. Hij heeft een ongelijk oppervlak en een dunne voeg die niet extra opgevoegd wordt, hierdoor ontstaat een gecementeerd effect. Het was de eerste keer dat we ermee aan de slag gingen en het resultaat is super, al zeg ik het zelf (lacht).”

>>

13


BRIEK / NO 2 IN DE SPOTLIGHT

De grote omwenteling

PLS Lambda

Porotherm Lijm-Systeem

// Klassiek Modern //

90° 1. Sterk & isolerend De perfecte combinatie

λui = 0,185 W/mK fmean≥ 10 N/mm²

2. De ‘rode’ bouwknopenoplossing Het verlijmd metselwerk behoort tot de isolatieschil De budgetvriendelijke oplossing

3. Hoger rendement Sneller, eenvoudiger, goedkoper

www.porotherm.be “Meer dan 200 woningen per jaar, dat doe je niet zomaar.” Aan het woord: Jos Borremans, al 19 jaar in trouwe dienst van Bouwpunt De Doncker. Briek vroeg zich af of er momenteel veel gebouwd of eerder verbouwd wordt. “Het laatste jaar gaat het opvallend veel om nieuwbouw. Al onze aannemers bevestigen dat. Op termijn komen er ongetwijfeld weer meer verbouwingen. De bouwgrond is niet onuitputtelijk en het wordt moeilijker om een grote lening te krijgen bij de bank.” Meer dan tweehonderd woningen per jaar, gemiddeld een vijftal per aannemer, dat is niet niks … “Daar komt heel wat bij kijken, maar wat je met passie doet, dat doe je goed. We hebben genoeg specialisten en gedreven werkkrachten in huis, onze dispatching werkt vlot en er zijn drie grote depots. Het gebeurt zelden dat we iets niet in huis hebben. Een grote troef, want mensen kunnen en willen niet meer wachten. Daarnaast beschikken we over moderne vrachtwagens – ook met grote kranen, zodat we moeiteloos kunnen leveren tot op de vijfde verdieping.” In welke materialen zijn jullie gespecialiseerd? “Isolatie, geveldragers, stenen, maar ook nieuwe materialen zoals lijmblokken – PLS van Wienerberger bijvoorbeeld. In onze volledig vernieuwde tegeltoonzaal in Affligem vind je de laatste vloertrends. Voor droogbouw – gyproc, pleisterwerk, crepi, stukadoor – hebben we twee specialisten in huis. Bij ons is trouwens iedereen welkom voor advies: aannemers, architecten en eigenaars.”

14

119149_Adv_A5_batibouw_NL.indd 1

Bouwpunt levert alles....

voor Klassiek of Modern SCHEPDAAL Bouwpunt leverde onder andere: • Gevelstenen Tongerse Rijnvorm van Wienerberger • Isolatie Eurowall van Recticel • Snelbouwstenen Porotherm van Wienerberger • Potten en balken van Koraton • PVC-buizen van Wavin • Gewelven Rector beton

VOLLEZELE Bouwpunt zorgde voor: • Isolatie Eurowall van Recticel • Snelbouwstenen Porotherm van Wienerberger • PVC-buizen van Wavin • Kimblokken van Xella • Betonlateien van Koraton

29/02/16 17:13


IN DE FRIGOBOX Waaruit bestaat een gezonde broodlunch? Een gezonde broodlunch zorgt voor 30% van de aanbevolen dagelijkse energiebehoefte. Gemiddeld 600 kcal voor vrouwen en 750 kcal voor mannen. Graanproducten – vooral volkoren en bruin brood – zijn een goede bron van complexe koolhydraten, ze bevatten veel voedingsvezels en zorgen voor een langere verzadiging. Naargelang het energieverbruik: 7 tot 12 sneden van 35 gram per dag voor mannen. Kies voor smeervetten rijk aan onverzadigde vetzuren. Handige truc: je herkent ze aan het feit dat ze zacht en makkelijk smeerbaar zijn als ze uit de koelkast komen. Een mespuntje (5 gram) per snede brood is voldoende.

Op culinaire ontdekkingsreis in Werfland Wat blijkt? De meeste werkmannen hebben helemaal geen brooddoos mee. Een frigobox, een broodzak en aparte potjes en pakjes met beleg, dat wel. Kaas, salami, confituur, choco: alle klassiekers zijn aanwezig. Voor de restjes van de vorige dag of een verse warme maaltijd (of twee, drie) schrikt de gemiddelde werkman ook niet terug. Andere culinaire uitspattingen: een potje gehakt, wat mosterd en een snuifje zout en peper om zelf de perfecte américain te bereiden.

// Pottenkijken //

Eigen kok

Dankzij een microgolf, frigo en waterkoker kan er goed gekookt worden in de containers. Want hun werfmaaltijden klaarmaken, dat doen de mannen zelf. Slechts een enkeling wordt elke dag opnieuw verrast met wat moeder de vrouw klaarmaakte.

Gezond beleg is een kwestie van afwisseling en hoeveelheid.

Fruit en groenten De meeste werkmannen denken ook aan hun gezondheid: bananen, yoghurt, kiwi’s, appelsienen, home made soep, tomaten … Hier speelt cultuur een rol: Belgen gaan vaker voor fruit, buitenlandse werkkrachten eerder voor groenten. De gemeenschappelijke factor? Ook energie zoeken in chocolade, snoep, koeken en een thermos straffe koffie. Vrijdag is naar plezante gewoonte frietjesdag.

Wat eet de gemiddelde werkman op de werf? Brood of een warme maaltijd? Pakt hij het gezond aan of is de verleiding van een makkelijk pak frieten te groot? Briek heldert het mysterie op.

Groenten en snoep? Groenten – soep of rauwkost – bevatten ook veel voedingsvezels en helpen om de hoeveelheid beleg binnen de perken te houden. Als aanvulling mag je een gezond dessert nemen: een stuk vers fruit of een potje yoghurt. Chocolade en snoeprepen kunnen af en toe, maar deze snelle suikers geven slechts een korte energiestoot, gevolgd door een dip …

Havermoutpap Het opvallendste menu van de dag? Pasta met tomatensaus als ontbijt. In de volgende pauze was het de beurt aan soep met rijst. Als vieruurtje volgde havermoutpap. En ‘s avonds een boterhammetje dan? Nee hoor, gewoon opnieuw een warme maaltijd!

Schafttijd! In de zomer wordt er vaker overgeschakeld op slaatjes. Zware maaltijden en zwoele werkdagen zijn geen gelukkige combinatie. De maaltijden en tussendoortjes worden over het algemeen goed gespreid. Hoe de pauzes eruitzien? Met zijn allen rond de tafel van de container, smartphone in de ene hand en – dat spreekt voor zich – de laatste Briek in de andere.

Welk beleg kiezen? Neem 1 snede beleg per 2 boterhammen. Gebruik mosterd, pickles, augurken, zilveruitjes en kruiden als extra smaakmakers. Beperk het gebruik van zoet zoals choco- en speculaaspasta en kies voor minder vet: • kippenfilet, kalkoenham, gekookte ham, rosbief, varkensgebraad, gerookte vleeswaren, zelfgemaakte vleessalade • gerookte zalm, heilbot, vis uit blik ‘op eigen nat’ (tonijn, makreel, sardientjes …) – bronnen van goede vetzuren • magere kaas (<20 gram vet per 100 gram) • vleesvervangers en eieren

Goede raad van de diëtiste

Met medewerking van: Bouwwerken De Baets Cloet Bouw

Mogen werkmannen meer eten? De dagelijkse energiebehoefte hangt af van leeftijd, geslacht en de hoeveelheid fysieke activiteit. Iemand die zware lichamelijke arbeid doet, heeft doorgaans meer energie nodig dan iemand die bureauwerk doet. Goed uitgebalanceerde maaltijden voorkomen vervelende dipjes. Start met een goed ontbijt, neem volwaardige hoofdmaaltijden, gezonde tussendoortjes en drink voldoende.

Hoeveel moeten we drinken? Ons lichaam bestaat voor meer dan 70% uit water. Dagelijks verliezen we gemiddeld 2,5 liter vocht. Uit onze vaste voeding (daar horen ook soep en halfvolle melk bij) halen we ongeveer 1 liter. De rest vullen we best aan met water, thee of koffie. Zonder suiker of met een gezonde vervanger zoals stevia. Bij warm weer en intensieve arbeid is meer drinken een must. Drieke Debussche - Diëtiste

15


BRIEK / NO 2 WATERFINFILTRATIE

// Kom van Het regent regeltjes 6

5

3

4

2

1 Regenwaterput

1

2 Kiezelsteentjes 3 Grasdallen

4 Infiltratieblokken 5 Bufferbekken 6 Groendak

Grasdallen, een goedkope en rechtstreekse infiltratie

Eén plotse stortbui, meer heeft het straatbeeld de jongste jaren niet nodig of het water staat haar aan de lippen. Letterlijk en figuurlijk. Een nieuwe verordening moet daar verandering in brengen. Briek trekt zijn gummilaarzen aan en baant zich een weg door de wetgeving en haar innovatieve toepassingen.

16

De wetgeving van dichtbij Omdat Vlaanderen steeds meer verstedelijkt, weet het water tussen de verharde ondergronden niet altijd waar het heen moet, terwijl de rioleringen de massale toevloed amper kunnen slikken. Sinds 1 januari 2014 moeten strengere maatregelen ervoor zorgen dat wateroverlast uitblijft en dat we het water duurzamer kunnen

omleiden. Hoe dan? Door het in eerste instantie zoveel mogelijk te hergebruiken. Wat we niet hergebruiken mag niet onmiddellijk afgevoerd worden, maar moeten we zoveel mogelijk in de grond laten dringen, zodat uiteindelijk slechts een kleine hoeveelheid water met vertraging wordt afgevoerd. Oké, dat klinkt logisch, maar hoe loopt dat in de praktijk?

3 opties Heel concreet zijn er drie opties voorhanden om op jouw perceel het water slim om te leiden: een regenwaterput, een infiltratievoorziening of een bufferbekken. Of een combinatie van die elementen, want voor heel wat mensen met bouw- of verbouwplannen is een regenwaterput verplicht. De regenwaterput is intussen een

goed ingeburgerde oplossing, de andere alternatieven zijn dat minder. Wanneer kies je bijvoorbeeld voor bufferen of infiltreren? De opnamecapaciteit van je grond speelt hierin een grote rol. Stevige kleigrond bijvoorbeeld maakt infiltratie-investeringen zinloos, want de grond neemt van nature te weinig water op. Voor je aan de slag gaat, kan een bodemtest je uitsluitsel geven.


dat dak af //

Infiltreren kan je leren

Woon je in drinkwatergebied? Ook dan is infiltreren niet voor jou weggelegd. Maar geen nood, bufferen is een degelijk plan B.

Oppervlakkige of ingrijpende, goedkope of dure infiltratievoorzieningen, de waaier aan mogelijkheden is ruim. Kiezelsteentjes, waterdoorlatende voegen of grasdallen rondom je huis zijn een voorbeeld van rechtstreekse en goedkope infiltratie. Maar je kan doortastender te werk gaan met ondergrondse infiltratievoorzieningen zoals infiltratiebedden, -tunnels, -buizen of -blokken. Vooral deze laatste, de infiltratieblokken, zijn een flexibele en populaire toepassing,

ook voor de particuliere tuin. Je kan je het systeem voorstellen als een reeks absorberende blokken achter elkaar die samen een infiltratielijn vormen. Doorheen de blokken loopt een leiding die het water afgeeft aan de blokken, terwijl zij het op hun beurt zachtjes in de grond laten sijpelen. Zo vereist deze voorziening geen afvoerpunten achteraan in je tuin. En - mooi meegenomen - het is een kolfje naar de hand van elke doe-het-zelver, want de plaatsing en aansluiting is kinderspel. Het aantal blokken dat je nodig hebt, hangt uiteraard af van

je hoeveelheid verharde oppervlakten, gaande van je oprit tot je dak. In regel vraagt 100m2 verharding een infiltratievoorziening met een buffercapaciteit van 2500 liter. Reken dus op 25 liter per m2. Eens jouw capaciteit en aantal blokken bepaald zijn, graaf je een diepe sleuf, plaats je de blokken en sluit je ze aan. Nadien grond erover en klaar. Heb je geen diepe tuin? Dan kan je eventueel twee lijnen in parallel leggen met enige afstand ertussen. De ACO Infiltration Line

Een flexibele oplossing van Wavin (onder) of ACO (boven)

rotswollen blokken uit natuurlijk lavagesteente bieden Briek een mooie infiltratie-oplossing aan. Alternatief? Kunststoffen opbouwkratten met een geotextiel, zoals het Wavin infiltratiepakket (zie kaderstuk op de volgende pagina) en de ACO Infiltra, of een betonnen infiltratieput. Beton zorgt ervoor dat je infiltratievoorziening steviger is. Nadelen: dit kan je niet zomaar snel in je eentje plaatsen en bij hoog grondwater is een betonnen put minder aangewezen omdat deze diep geplaatst wordt.

>> 17


BRIEK / NO 2 WATERFINFILTRATIE

Plan B: bufferen op z’n best

Groendaken, aantrekkelijk, luchtzuiverend én isolerend

Laat je grond te weinig water door? Heb je te maken met verharde oppervlakten van een grote omvang? Kortom, gaat het infiltreren moeizaam? Dan kan je best bufferen in plaats van infiltreren. Een regenwaterput of -installatie, een groen- of vegetatiedak of een gewoon bufferbekken zoals een vijver houden het neergevallen water tijdelijk op en voeren het vertraagd af. Eentje in het bijzonder wint steeds meer aan populariteit: het groendak.

Het is de buffer die de waterbeheersing én de looks heeft. Bestaande uit sterke, levende vetplanten mag je deze dakbedekking op z’n minst aantrekkelijk noemen. Bovendien zorgt dit dak voor verhoogde biodiversiteit en brandveiligheid. Het extra luchtzuiverende, isolerende en geluiddempende effect krijg je er zomaar bovenop.

Groendak, Briek doet de test Briek nam de proef op de som met: het Eccosedumsysteem. Dit volledig voorbegroeid daksysteem is er een van Belgische makelij en kan je heel gemakkelijk zelf plaatsen. Het bestaat uit kanten-klare, modulaire trays van 8-11 kg/stuk die je eenvoudig op maat kan snijden en zowel horizontaal als verticaal aan elkaar vastklikt.

Het Eccosedumsysteem probeert je dak zo min mogelijk te belasten en weegt, afhankelijk van de hoeveelheid water die het vasthoudt, tussen 35 en 48 kg/m2. Een groendak is ook niet goedkoop, al kan je haar prijs wel afzwakken met subsidies die steeds afhankelijk zijn van het type groendak. Nu nog jouw voorkeur voor plantjes kiezen en aan de slag.

In tegenstelling tot een ter plaatse aangebrachte begroeiing, is dit groendak niet seizoensgebonden en kan je het het hele jaar door aanbrengen. Bovendien kan het niet enkel op een plat dak, maar ook op daken met een beperkte helling. Zit je groendak in de weg om je dak te inspecteren?

Het financiële plaatje

Koppel het eenvoudig los wanneer je dakwerkzaamheden wil doorvoeren en klik het nadien opnieuw vast. De lijst met voordelen is lang, maar er horen ook twee nadelige aspecten bij: het gewicht en de kostprijs. Een zwaar groendak vraagt een zware dakconstructie, let dus goed op het gewicht van je groendak.

Of je nu grote of kleine werken doorvoert om het water op en rond je huis te verwerken; je verlicht de druk op de riolering. En dus verlicht je gemeente de druk op jouw budget, want voor wat hoort wat. Lokale overheden geven namelijk een premie die varieert van gemeente tot gemeente. Informeer je bij de technische dienst of milieudienst van jouw gemeente en recupereer je investeringen!

// Op het droge in één, twee, drie // Bouwpunt zet alles op een rijtje voor uw afwatering

Kies voor zekerheid met het

// Wavin Infiltratiepakket // In het kader van de infiltratieverplichting voor nieuwbouw privéwoningen heeft Wavin een oplossing ontwikkeld (bestaande uit o.a. een infiltratiebekken en een zeef/zandvangput) die niet alleen moeiteloos tegemoet komt aan de verordening maar die ook garant staat voor jarenlang zorgeloos infiltreren.

De cijfers in een notendop

De verordening legt minimumbepalingen op wat betreft infiltratieoppervlakte. Veel geperforeerde putten voldoen hier niet aan en riskeren afgekeurd te worden. Met de oplossing van Wavin loopt men dit risico niet. Bovendien laat het toe om het regenwater hygiënisch (geur- en kleurloos) te hergebruiken. De unieke zeef- en zandvanger van Wavin vraagt een minimum aan onderhoud. Bij vele andere oplossingen slibt de infiltratievoorziening snel dicht en dient men voor de reiniging beroep te doen op dure reinigingsbedrijven. Verder kan de infiltratieoplossing zowel onder de oprit als in de tuin geplaatst worden, zowel bij laag als hoog grondwater. De infiltratiebekkens laten zich ook gemakkelijk koppelen zodat je steeds aan de juiste infiltratiecapaciteit komt. Het Wavin Infiltratiepakket vind je bij alle Bouwpuntvestigingen.

• Sinds 2005 is een regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en bepaalde renovaties. Sinds 2014 is de wetgeving verstrengd en moeten woningen en nieuwe gebouwen groter dan 100m2 een regenwaterput voorzien van minimum 5.000 liter. Gebouwen met een groendak ontsnappen aan deze verplichting.

• Voor nieuwbouw, uitbreiding en verbouwing is infiltratie verplicht op percelen van minstens 250m2. • Verharde oppervlakten van 40m2 of groter dienen aangesloten te worden op een voorziening. Hetzelfde geldt voor daken. • Hoe groot je infiltratievoorziening moet zijn? Voorzie 25 liter per

aangesloten m2 verharding of dakoppervlak. • Voorzie per 100m2 minstens 4m2 infiltratie-oppervlakte. (De infiltratieoppervlakte is het totaal van de buitenste zijwanden van de infiltratievoorziening, tel de bodem niet mee.) • Heb je een regenwaterput van 5.000 liter? Dan mag je 60m2 van je berekening aftrekken.

Let op! • Voor nieuwe verkavelingen moet een collectief bufferings- en infiltratiebekken aangelegd worden. • Het oppervlaktewater van verhardingen mag niet naar de regenwaterput omwille van mogelijk lichte vervuiling. Je mag die wel achter de regenwaterput op de infiltratievoorziening aansluiten. • Bovengronds gelden dezelfde regels als ondergronds: hou het water weg van je perceelgrens. Neem met je infiltratievoorzieningen voldoende afstand van de buren.

18


Spaar je in het zweet!

Nieuw!

1

PUN T

Van 1 april t.e.m. 30 juni pakt jouw Bouwpunt uit met een sportieve spaaractie.

SOLESIA,

Van crosstrainers over sporthorloges tot wellnesspakketten; spaar je in het zweet en ga uitgedost en afgetraind naar huis. Bij elke aankoop van €50, rijf je één Bouwpunt binnen. Deze spaaractie is exclusief voor professionals. Meer info vind je bij jouw Bouwpunt en op www.bouwpuntspaaractie.be. Hier kan je al de deelnemende producten bekijken en je bent automatisch ingeschreven zodra je één van deze producten aankoopt. En… start!

HET PERFECT GEÏNTEGREERDE ZONNEDAK ∆ Geen storende opbouwpanelen ∆ Budgetvriendelijke zonnestroomoplossing

6

∆ Eenvoudige en snelle installatie ∆ NIEUW: Quarto dekking met grootformaat leien (60/32)

10 9

11 Vraag de Solesia brochure op via info@eternit.be en test de online calculator op www.eternit.be/nl/solesia.

16

2

1600

∆ 25 jaar garantie ∆ 100% regendicht

7 5

320 490

1

Solesia 127 Wp voor Alterna leien 60/32 Quarto dekking

1 12

1

15

1

PUNT 14

NT PU

13

1

PUNT

1

8

4

PU NT

3

www.eternit.be

// Soudatight // Je E-peil goedkoop en drastisch doen dalen? Werk aan de luchtdichtheid van jouw woning! Als BEN-voorloper pakt Soudal de naden, kieren en aansluitingen helemaal luchtdicht aan.

Vloeibaar… Met 2020 en de BEN-standaard in het vooruitzicht is Soudatight LQ het uitverkoren product. Dit vloeibaar en gebruiksklaar product

Het nieuwe vloeibare membraan voor luchtdichting kan eenvoudig met een muurborstel worden aangebracht op de zone die luchtdicht dient gemaakt te worden. Deze hoogwaardige vezelversterkte polymeerpasta droogt uit tot een elastisch membraan en kan nadien overpleisterd worden indien nodig. Het product is watergedragen, dus solventvrij en zeer emissie-arm; het voldoet zo ook aan de zeer strenge eisen van het EC1 Plus label.

Of liever airless? Lijkt een verspuitbare formule van dit product je nog handiger? Daarom bestaat nu ook Soudatight SP!

Karakteristieken Soudatight LQ/SP • Gebruiksklaar; aan te brengen met muurborstel • Vezelversterkt (enkel LQ) • Watergedragen, reukloos • Kleurindicator (droging) • Elastisch en luchtdicht • Zeer emissiearm (EC1 Plus) • Overpleisterbaar

19


BRIEK / NO 2 LIFE & STYLE

// It’s a re Spectaculaire technieken, nag

Doorschijnend en elegant beton dankzij optische vezels - Litracon

Toen de mens begon te bouwen, was hij niet meer te stoppen. Steeds op zoek naar sneller, steviger, slimmer. De sector vindt zichzelf telkens opnieuw uit. De laatste uitvindingen zijn ronduit verbluffend, maar het einde van de creativiteit is nog lang niet in zicht.

3D wordt licht én sterk

Transformers De tijd dat beton gewoon beton was en glas simpelweg glas is voorbij. Bouwmaterialen worden steeds flexibeler en multifunctioneler. Zo voegde een Hongaarse architect optische vezels toe aan beton en maakte het zo doorschijnend. Aan de universiteit van Zürich vond men dan weer dakbedekking uit die kan ‘zweten’. Het materiaal neemt water op wanneer het regent en laat dat vocht pas los als de temperatuur sterk stijgt. Door die verdamping blijft het in het gebouw lekker koel, zonder airco. Intelligent glas laat op warme dagen zonlicht door maar houdt de hitte buiten door de korte infraroodgolven terug te kaatsen. Op koude dagen laat het beide toe. En ‘s nachts maakt het zichzelf ondoorzichtig om zo de warmte binnen te bewaren. Fotovoltaïsche cellen worden ingebouwd in tegels,

20

aluminiumframes of in de ramen zelf. Een pak mooier dan zonnepanelen op het dak. Ook isolatie maakt een ware metamorfose door. Phase-shifting materialen op basis van olie kunnen tot 98% energiebesparing opleveren. Ze worden vloeibaar als de temperatuur stijgt en slaan de overtollige warmte op. Als de ruimte afkoelt, stollen ze en geven ze de energie terug af. In een gebouw van de universiteit van Washington vervangt een laagje van amper 1,25 centimeter van dit materiaal zomaar eventjes 25 centimeter isolerend beton. Decennia geleden al ontwikkelde de NASA de ultralichte maar superisolerende aerogel of frozen smoke. Vandaag is die onder de naam Thermablok beschikbaar voor gebruik op werven.

Ondertussen zijn ook 3D-printers geen sciencefiction meer. Cement, glas, plastic afval uit de oceanen, zout … ze gaan de machine in en komen er in direct inzetbare vormen weer uit, perfect volgens ontwerp. Met holle structuren en doordachte patronen wordt bespaard op materiaal en gewicht, terwijl de sterkte enorm toeneemt. Prachtige constructies die vroeger heel duur of onmogelijk waren, komen nu vlot binnen handbereik.

Superpowers

Natuur aan het werk

Nanotechnologie geeft bouwingrediënten wonderlijke krachten. Een eerste voorbeeld van deze moderne alchemie zijn Carbon Nanotubes. Ze worden gebruikt om beton te wapenen en maken betonijzers en ijzernetten overbodig. Andere composietmaterialen combineren glas met staal, of plastic met carbonvezel. Daarnaast bestaan nog tal van extreem sterke, ultralichte en vuurbestendige vervangers voor staal, hout, glas, beton en steen. Keramische materialen bijvoorbeeld, die geweldige thermische en elektrische isolators zijn, semigeleiders of zelfs piëzo-elektrisch. Van houtpulp wordt een prima vervanger voor plastic gemaakt: nano-crystalline cellulose. Transparant en in verhouding tot zijn gewicht acht keer sterker dan staal.

Beter isoleren is beter voor de natuur en de portemonnee. Maar als die isolatie zelf ook nog eens groen is, dan wordt het helemaal een goed verhaal. Daarom laten bio-ingenieurs uit de mix van restproducten van de landbouw en fungal mycelium – een soort schimmel die sterke bindingseigenschappen heeft – bijzonder performant isolerend materiaal groeien. Veel nieuwe bouwmaterialen zijn trouwens biomimetisch: rechtstreeks geïnspireerd op het vernuft van moeder Aarde. Nog een schitterend staaltje hiervan is een spinnenweb. IJzersterk en vederlicht tegelijk. Wetenschappers hebben lang geprobeerd om dit materiaal synthetisch na te maken, met beperkt resultaat. Tot een team van het MIT Media Lab echt back to nature ging en zijdewormen aan


Back to nature: zijdewormen bouwen een volledig paviljoen

evolution // elnieuwe materialen.

100kg tillen zonder moeite? Exoskeleton spaart je rug!

Panasonic & ActiveLink

het werk zette om een volledig paviljoen te spinnen. Maar ook kleinere organismen kunnen grootse dingen doen. Betonnen constructies repareren bijvoorbeeld. In Nederland experimenteert men volop met bacteriĂŤn die in actie schieten zodra er water binnendringt via een scheurtje of barstje. De beestjes maken de zwakke plek dan netjes dicht. Nog even geduld, dit cement is bijna op de markt.

Safety ďŹ rst Machines, gereedschap of materiaal kwijtraken door diefstal of slordigheid betekent een hoop geld- en tijdverlies. Gelukkig zijn er nu elektronische track-and-tracesystemen. Je bevestigt een tag op het voorwerp en het gps-signaal zorgt

ervoor dat je het non-stop kan volgen en indien nodig terugvinden. Nog een fantastische aanwinst, voor je arme rug deze keer: exoskeletons. Robotpakken die deels werken op je spierkracht en deels op de input van de computers waarmee ze uitgerust zijn. 100 kilogram oppakken zonder een krimp te geven of je evenwicht te verliezen, wordt hiermee perfect mogelijk. Panasonic biedt binnenkort in samenwerking met ActiveLink zijn eerste exoskeletons te koop aan. En onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology ontwikkelden een riem met geniale robotarmen die een extra handje kunnen toesteken. Benieuwd welke creatieve en hoogtechnologische duizendpootdingen er nog onderweg zijn.

Het stijlvolle interieur voor buiten. Wie de stijl en klasse van zijn woning wil vertalen naar de buitenomgeving, vindt in de kleiklinkers van Wienerberger een ideale partner. Ze zijn verrassend mooi en duurzaam en lenen zich perfect voor de aanleg van opritten, terrassen, tuinpaden ...

ZEG NIET ZOMAAR KLINKER TEGEN EEN KLEIKLINKER ! Wienerberger nv, Kapel ter Bede 121, B-8500 Kortrijk Tel. 056 24 96 38, Fax 056 22 87 11, info@wienerberger.be, www.wienerberger.be Showrooms: Kortrijk 056 24 95 88, Londerzeel 052 31 10 10 Surf naar www.wienerberger.be voor meer info over ons gamma of breng een bezoekje aan onze showrooms in Kortrijk of Londerzeel.

OPMAAK ADV A5.indd 1

29/02/16 15:58

21


BRIEK / NO 2 LIFESTYLE & SPORT

// Loslope Heel wat Bouwpunters vreten met veel plezier loopkilometers en nemen graag deel aan wedstrijden en events. Briek ging op pad en kwam terug met twee aanstekelijke getuigenissen en een bergje aanraders.

De Digitsole loopschoen ziet er niet alleen geavanceerd uit. Hij is het ook. Via een app houdt hij je prestaties bij en het aantal calorieën dat je verbrandde. Hij verwarmt met plezier je voeten en geeft licht in het donker. Daar staat wel een stevig prijskaartje van 420 euro tegenover. Wil je het economischer maar wel professioneel aanpakken? Met Saucony, Brooks of Asics ben je zeker van optimaal loopcomfort. Zij vormen een perfect team met compressiekousen van Herzog. Die stimuleren je bloeddoorstroming, wat helpt tegen verzuring en verkramping. Een echte must voor de langeafstandsloper. De rest van je outfit bestaat het best uit nauw aansluitende kledij, in een aangename stretchy en ademende stof. Nike gaat met zijn nieuwe loopbroeken nog een stapje verder. Pro Hypercool Max Tight, Power Speed Tight en – speciaal voor de dames – Zoned Sculpt Tight zijn op en top functioneel design. Ze ondersteunen je

natuurlijke bewegingen en geven je meer spiercontrole. Bovendien regelen ze je lichaamstemperatuur en voeren het zweet netjes af.

2 Op het ritme van je hart Krijg je een kick van rennen met muziek? Dan zijn de nieuwe oortjes van Under Armour de investering van 230 euro waard. Ze meten je hartslag, waardoor ze tijdens het lopen nummers kiezen die bij jouw hartritme passen. Zo krijg je een soundtrack die harmonieus met je mee loopt.

3 Verken de stad op een drafje Tien of twaalf kilometer lang langs, over en door beroemde en verborgen straten, gebouwen, tunnels ... Dat is Urban Trail® in Antwerpen, Gent, Brussel, Brugge, Mechelen, Doornik, Bergen en Namen. Geschikt voor iedereen die er zin in heeft. Om het aangenaam en veilig te houden, start een Urban Trail® in verschillende waves en is er een deelnemerslimiet.

4 De vijf meest exotische marathons ter wereld Is België niet warm of groot genoeg voor jou? Begin dan alvast te sparen en te trainen voor deze unieke loopervaringen: Aloha loopparadijs Hawaii! www.honolulumarathon.org

In de Indian Summer van Buffalo naar de beroemde watervallen. www.niagarafallsmarathon.com

Rennen op rode aarde. www.australianoutbackmarathon.com

Een krachtmeting met Kenia. www.safaricommarathon.com

De Chinese Muur, zoetzuur … www.great-wall-marathon.com

5 Briek praatte – lichtjes buiten adem – met snelle jongens Kristoff Ongenaet en Kurt Vanquathem KRISTOFF ONGENAET, ZAAKVOERDER O.V.B. GENT

“Evenwicht door variatie.” Ik heb altijd al gesport maar sinds augustus 2013 leg ik me toe op lopen. Op 21 juni 2015 waagde ik me aan de halve marathon tijdens Midnight Sun in het Noorse Tromsø. In die periode blijft het daar 24 uur op 24 licht. Heel speciaal. Ik maakte er de klik voor iets wat ik met mijn 45 jaar en 100 kilo niet meer voor mogelijk hield: een volledige marathon. In mijn hoofd was dat voor de happy few, de übersportievelingen. Maar vijf maanden later was het zover in Valencia. Die mythische afstand lopen was voor mij een echte mijlpaal. Het doet echt heel wat met je lichaam en geest. Zelfs de strafste lopers hebben het op een gegeven moment lastig. Ik kan je verzekeren

www.sport.be/nnurbantrailseries/2016

Marathons de wereld rond

1 Slimme schoenen, kousen en broeken

Warme voeten en je prestaties bijhouden met Digitsole

Under Armour, muziek op het ritme van je hart

dat je je existentiële vragen stelt als je met een loden zon op je bol aan het afzien bent, terwijl je het ene terrasje na het andere passeert. (lacht) En toch ging ik nu in maart volop voor Barcelona. Maar een freak of een asceet zal ik nooit worden want daarvoor eet en drink ik te graag. Maar het lopen zorgt er wel voor dat ik gezonder leef en me supergoed voel. Er is meer variatie in mijn eetpatroon en ik verbrand een pak calorieën. Ik ben daarnet tijdens mijn middagpauze nog gaan lopen. Even douchen en de rest van de dag krijgt een nieuwe dynamiek. Voor een marathon moet je kilometers in je benen hebben dus loop ik gemiddeld drie à vier keer in de week. Dat doe ik met een fantastische personal coach: marathonman Stefaan Engels. Hij is mijn extern geweten. Ik heb een deal met hem: als hij ooit niet kan, mag hij me pas vijf minuten na het afgesproken uur afbellen, zodat ik al klaar sta in mijn loopkleren en dan toch maar vertrek. (lacht) Mijn favoriete loopplek is de Blaarmeersen. Met Bouwpunt deden we onder mijn impuls met 20 ploegjes mee aan de aflossingsmarathon Ekiden in Brussel. Dat was ook tof. Samen sporten creëert een band en zorgt zo voor meer collegialiteit. Bovendien presteren fitte mensen beter en kunnen ze meer incasseren. Dat merk ik ook bij mezelf.


KRISTOFF

nd wild // KURT VANQUATHEM, VERANTWOORDELIJKE TEGELS BIJ BOUWPUNT DEKETELAERE “De foto werd gemaakt door Jan Masyn, een dierbare vriend die ook voor Bloso fotografeerde, maar waarvan ik helaas te vroeg afscheid moest nemen.”

“Al die endorfines die vrijkomen, maken dat ik beter verkoop.” Vroeger rookte ik twee pakjes per dag. Toen ik daarmee stopte, schoot mijn gewicht naar de 102 kilo. Vandaag zijn er daar 32 af. Ik begon te lopen in 2003. Op 3 juli 2005 liep ik in Brugge mijn eerste marathon. Op mijn verjaardag. Ik deed het in 3 uur 34. Mijn supporters blij, maar ik niet echt.

Bouwpunts gele trui Bouwpunters zijn zowel loopfanaten als fietsfanaten, daarom creëerden we een eigen fietsoutfit.

PLAATS OOK VELUX OP PLATTE DAKEN.

Vertrouw op VELUX... Beveel uw klanten ook de VELUX kwaliteit aan voor platte daken.

• Dubbele veiligheidsbeglazing • Akoestische & thermische isolatie

• Veelvuldige toebehoren • Uitgerust met regensensor

XBE 10011-0314 © 2014 VELUX GROUP ® VELUX, HET VELUX LOGO, CABRIO, INTEGRA, io-homecontrol EN Pick&Click! ZIJN GEREGISTREERDE HANDELSMERKEN GEBRUIKT ONDER LICENTIE DOOR DE VELUX GROEP.

KURT

Ik wilde graag onder de 30 finishen. Dat lukte me tien maanden later in Rotterdam: 3 uur 24. Dat is een van mijn mooiste herinneringen. Ik voelde me zo fit na afloop dat ik nog naar de kleedkamer ben gerend. De halve marathon van Sluis en de Urban Trail in Brugge waren ook heel leuk. Nu loop ik nog twee keer in de week. Voor mijn job is dat heel belangrijk. Al die endorfines die vrijkomen, maken dat ik beter verkoop. Ik loop altijd alleen omdat ik onderweg creatief word en er dan ideeën en oplossingen komen. Het liefst loop ik op zondagmorgen heel vroeg door het bos. De natuur wordt wakker, je ziet reeën en ander wild, prachtig! Als het te koud is, train ik op de loopband in de fitness. Ik ben ook gestart met fietsen en ga deze zomer de Mont Ventoux doen. Binnen 1 jaar, als ik 50 word, wil ik hem aan de drie zijden oprijden op één dag. Het lopen geeft me hier de basisconditie voor. Maar het heeft me al veel meer geschonken. Nieuwe klanten bijvoorbeeld. Voor en na wedstrijden leer je heel wat mensen kennen. Zo mocht ik al leveren aan Koen Naert, die Berlijn liep in 2 uur 10 en nu geselecteerd is voor de Olympische Spelen. Groot West-Vlaams talent. Luc Van Lierde is ook klant bij ons.”

• Gebruiksgemak

Meer informatie en praktische installatiefiches op pro.velux.be

Ontdek en bestel je outfit in je lokale Bouwpunt!

RR_041507_Ann_Toits_Plats A4_NlFR.indd 1

7/09/15 10:55


2

1 Aalter: Botha Brug Zuid 21

13 Oostende: Vanden Berghe Plantijnstraat 5

2 Affligem: De Doncker Bellestraat 24

14 Oudenaarde: Ottevaere Meersbloem-Leupegem 21

3 Borchtlombeek: De Doncker Knoddelstraat 36

15 Overpelt: Kwanten Stuifzandstraat 44

4 Braine-le-Château: Carimat Matériaux Parc Industriel 31

16 Ruddervoorde: Deketelaere Sijslostraat 78 17 Schoten: Van Pelt Kanaaldijk 25

5 Eeklo: Van den Braembussche Brugsesteenweg 303 4

1

3

6

// Van ruwbouw tot tegelvloer // Wij maken er een punt van

1 2 3 4 5 6

19 St.-Antonius-Zoersel: Van Pelt Kwikaard 118

7 Gent: O.V.B. Nieuwevaart 143

5

Alle mogelijke bouwmaterialen in huis hebben is één ding. Er alles over weten nog iets heel anders. Bij Bouwpunt hebben we ons gespecialiseerd in de beste materialen én het beste bijbehorende advies. Ruwbouw, dakbedekking, isolatie, pleister, terras en tuin. Wij maken er graag een punt van. Een Bouwpunt.

18 St.-Antonius-Zoersel: Van Pelt Kapellei 157

6 Elen-Dilsen: Deckers Rijksweg 881

Ruwbouw Dakbedekking Isolatie Pleister Terras Tuin

20 Temse: Van der Gucht Eurolaan 3

8 Kozen: Droogmans Weyerstraat 31

21 Tongeren: Jorissen Vrijheidweg 11

9 Leuven: André Celis Kol. Begaultlaan 83

22 Wetteren: De Witte Oosterzelesteenweg 121-123

10 Lubbeek: André Celis Staatsbaan 119

23 Zedelgem: Deketelaere Berkenhagestraat 9

11 Molenstede-Diest: Stals Reppelsebaan 72 12 Ninove: De Doncker Nederwijk-Oost 281

13

23 16

Of ga naar bouwpunt.be voor een Bouwpunt in jouw buurt!

17

5

18

19

15

20

1

7

14

6

11

22 12

2

9

3

10

8 21

4

Duurder drinkwater en minder grondwater, Derbigum® helpt met alternatieven voor regenwaterrecuperatie. Drinkbaar water wordt een kostbaar goed, daarom is het aangewezen om er spaarzaam en doordacht mee om te springen. Regenwater kan voor veel toepassingen aangewend worden, van sanitaire tot hergebruik in de tuin voor besproeiing of fonteinen. Daarvoor moet het echter van goede kwaliteit zijn. Derbigum biedt hier oplossingen voor. Derbigum hecht in zijn bedrijfsstrategie veel belang aan behoud van het milieu en is al een tijdje bezig met de ontwikkeling van adequate oplossingen voor het recupereren van regenwater. Een plat dak is immers perfect geschikt voor de recuperatie van regenwater mits het bekleed is met de juiste dakbedekking. Regenwater is echter pas herbruikbaar als het ook van goede kwaliteit is.

www.derbigum.be

Speciaal voor regenwaterrecuperatie: DERBIGUM® AQUATOP. Deze bitumen dakbaan met bovenkant in speciale, donkergrijze, acrylcoating behoudt de pH-waarde van het regenwater zodat het kan hergebruikt worden.

Met esthetische afwerking: DERBIGUM® ARTE. Deze bitumen dakbaan is afgewerkt met een gelijkaardige, lichtgrijze, coating voor meer esthetische doeleinden. Doordat ook deze afwerking pH-neutraal is, is het regenwater herbruikbaar voor andere doeleinden.

Regenwater recupereren én passief koelen: DERBIBRITE® NT. Dankzij de witte coating op deze dakbaan kan je zowel regenwater recupereren als het zonlicht reflecteren. Door de weerkaatsing van de zonnestralen warmt het dak minder op en blijft het koeler binnen. Je bespaart dus op je kosten in airconditioning want je ruimte warmt niet alleen minder snel op, de lucht die het airconditioningstoestel aanzuigt is ook minder warm en heeft dus minder koeling nodig.

Zuiver ecologisch met de eerste plantaardige dakbaan ter wereld: DERBIPURE®. Gemaakt zonder één druppel bitumen, maar met dezelfde eigenschappen als passieve koeler en pH-neutrale dakbaan als de Derbibrite NT. Deze dakbaan, gemaakt uit plantaardige bestanddelen, is zo uniek dat het een Cradleto-Cradle certificaat bezit.

Synthetische oplossing met VAEPLAN®-dakbanen. Deze dakbanen bestaan in een witte of grijze uitvoering en zijn ook uiterst geschikt voor het recupereren van regenwater. Het Duitse Nehring Instituut heeft deze dakbanen uitvoerig getest en bevestigt, met een certificaat, dat het water, afkomstig van deze dakbanen, zelfs drinkbaar is.

Bureau R. Coussée & K. Goris

A4-Briek.indd 1

7/03/16 13:56

Verantwoordelijke uitgever: Adimat cvba, Kortrijksesteenweg 90 G2, 9830 Sint-Martens-Latem. Concept en vormgeving: Vandekerckhove&Devos - Redactie: Vandekerckhove&Devos - Fotografie: Kris Vandamme. De gegevens in dit magazine mogen niet worden gereproduceerd of gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Prijzen en premies geldig onder voorbehoud van drukfouten en wijzigingen.

// Bouwpunt à la carte //

Profile for Bouwpunt

Briek 2  

Briek 2