Page 1

REVISTË E STUDENTËVE TË UNIVERSITETIT TË PRISHTINËS VITI XLIII, MARS 2011 Me kërkesë të Parlamentit të Studentëve të Universitetit të Prishtinës në afatin e prillit studentët mund t’i paraqesin nga dy provime

Editorial

DIMËR SE JO MAHI >>>FAQE 3

Bledar BERISHA

FSHS-ja MENDON ZHVENDOSJEN NË LIPJAN >>>FAQE 8 Florim MALIQAJ

BUTRINTI, TALENT I MADH I PUNIMEVE PREJ GURI >>>FAQE 10-11

INTERVISTË ME MINISTRIN E MASHT-it PROF. DR. RAMË BUJA

Buja: Për studentët do ta “thyejmë” ligjin, nëse është nevoja

Brendon BERISHA

QENDRA STUDENTORE PO RRITET ÇDO VIT >>>FAQE 13

“Prioriteti im kryesor do të jetë rritja e cilësisë mësimore në të gjitha nivelet e arsimit, duke filluar nga parashkollorët, fillorët, cikli i mesëm dhe deri tek arsimi i lartë. Por, pa i lënë anash as projektet infrastrukturore që kanë filluar dhe duhet përfunduar”, ka deklaruar ministri Buja. >>> FAQE 4-5

Adelinë SAHITI

ÇDO MUAJ NGA NJË PROVIM PËR ABSOLVENTËT E UP-së >>>FAQE 23

Leutrim MUSTAFA

STADIUM GJIGANT I PËRFAQËSUESES >>>FAQE 26

NDRYSHIMET NDODHIN NË FILLIM TË VITIT AKADEMIK “Studentët le të rrinë të qetë, sepse nuk do të ketë as ulje në shumë e as numrit të bursave dhe as rritje të semestrit. Kjo do të ishte jo e drejtë që tani të ketë ndryshme,” u shpreh Rugova >>> FAQE 9-10


Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

Editorial

Dimër se jo mahi Florim MALIQAJ

Dimri që po e lëmë pas, për studentët e Universitetit të Prishtinës, ka qenë me të vërtetë i ftohtë, si brenda ashtu edhe jashtë ambienteve të tij. Ka ndodhur kjo, sepse ngrohtorja e kryeqytetit“Termokos”, e kishte ndalur ngrohjen për t’u futur në gjumë të thellë dimëror, sipas saj si shkak i borxheve të mëdha të papaguara nga qytetarët e Prishtinës. Në “thesin”e madh të mos furnizimit me ngrohje ngaTermokosi ishte futur edhe Universiteti i Prishtinës. Ani pse zyrtarët e këtij të fundit pohojnë se jo që nuk i kanë borxh kësaj kompanie për “ngrirje”, por madje i kanë dhënë asaj 100 mijë euro avans për furnizim të rregullt. Ata që e pësuan më së shumti nga kjo papërgjegjësi totale e Termokosit, dhe e një pjese të qytetarëve të papërgjegjshëm që nuk paguan për ngrohje janë studentët e UP-së, ata të cilët gjatë periudhës përafërsisht dy mujore kanë qenë të detyruar t’i mbajnë ligjëratat në temperatura tejet të ulëta. E madje shumë herë ka pasur raste kur ligjëratat nuk janë mbajtur fare, ose janë mbajtur nëpër kafene. E kur ligjërata mbahet në kafene kuptohet e çfarë niveli mund të jetë ajo, “kafe – llafe”, dhe asgjë më shumë. Drejtuesit e UP-së, është dashur të bëjnë presion të vazhdueshëm në ngrohtoren e qytetit (e them presion të vazhdueshëm, sepse është bërë një presion, por jo i mjaftueshëm e që nuk ka pasur sukses). Nëse edhe dimri që do vije do të na zërë në këtë gjendje, atëherë mos vet për studentët. Por duhet të mendohet qysh tani për një lidhje të veçantë furnizim nga “Termokos-i”, në mënyrë që të ketë ngrohje rregullisht për UP-në, madje edhe atëherë kur kryeqyteti shkyçet. Nëse këtë nuk do të mund ta arrijnë, duhet të hyjë në funksion “Pani B”, të cilin e kanë menduar edhe Rektori Mujë Rugova, si dhe Ministri i Arsimit, Ramë Buja. “Plani B” do të nënkuptonte ngrohjen interne me ujë dhe rrymë nga vet UP-ja, për secilin fakultet. Do të ishin shpenzime shtesë, por studentë janë parapagues të rregullt të shpenzimeve që i bëjnë gjatë semestrave. Ata kanë ardhur për të mësuar në kushte normale, e jo të dridhen nga të ftohtit. Thjeshtë, studentët nuk kanë faj pse Prishtina i ka borxh Termokosit dhe shkaku i tyre të pësojnë edhe ata. Ky dimër ka qenë mësim për dimrin e ardhshëm. Ose, siç thotë populli “men për herën tjetër”. UP duhet të zgjidh njëherë e mirë problemin me ngrohje, sepse në të kundërtën, në kushte të tilla nuk do të ketë studim cilësor në këtë universitet. (Autori është kryeredaktor i revistës “Bota e Re”)

Impresum: Boton: Parlamenti i Studentëve i Universitetit të Prishtinës. Revista e studentëve “Bota e Re” Kryeredaktor: Florim Maliqaj; Zv. Kryeredaktor: Besarta Jakaj; Redaktor Përgjegjës: Emir Azemi; Redaktor: Dukagjin Avdyli; Redaktore: Adelinë Sahiti; Sekretar: Brendon Berisha; Lektor: Dukagjin Avdyli Adresa: Fakulteti i Filologjisë – Universiteti i Prishtinës, 10000 Prishtinë. E-mail: botaere2011@hotmail. com, florim.maliqaj@hotmail.com. 0DUV

PËRMBAJTJA Intervistë me ministrin Prof. dr. Ramë Buja - 4-5 Adelinë N. Sahiti: Bursat mbesin përsëri 900 €- 6 Adelinë Sahiti: Nëse Termokosi nuk ndryshon qasje, UP me alternativë për ngrohje - - - - - 7 Bledar Berisha: FSHS-ja mendon zhvendosjen në Lipjan - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 8 Florim Maliqaj & Dukagjin Avdyli: Ndryshimet ndodhin në fillim të vitit akademik - - - - 9-10 Florim Maliqaj: Butrinti, talent i madh i punimeve prej druri - - - - - - - - - - - - - - 10-11 Florim Maliqaj: Parlamenti Studentor bëri homazhe tek varrezat e Jasharajve - - - - - - 12 Brendon Berisha: Qendra Studentore po rritet çdo vit - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 13-14 Brendon Berisha: Uji i ngrohtë mbetet problemi nr. 1 për studentët e konvikteve - - - - - - - 15 Arlinda Thaqi: Gjashtë studentë fitues të projektit “TEMPUS”, në FSHS - - - - - - - - - - - 16 Adelinë Sahiti: `81-shi i harruar nga institucionet vendore - - - - - - - - - - - - - - - - - - 17 Elvinë Sefiu: Kutllofci, banorët në oborrin e UPsë afat deri në pranverë- - - - - - - - - - - - 18 Liridonë Gashi: Kafenetë dhe klubet vendtakimet e studentëve të UP-së - - - - - - - - - - 19 Besarta Jakja: Fakulteti Ekonomik, sasi apo cilësi?! - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 20 Emir Azemi: Mitrovicë, Fakulteti i Shkencave Teknike të Aplikuara pa objekt - - - - - - - - 21 Liburn Dakaj: Universiteti i Oksfordit- - - - 22 Adelinë Sahiti: Çdo muaj nga një provim për absolventët e UP-së - - - - - - - - - - - - - - - 23 Suzana Fazliu: …Kalorësi i Dijes…! - - - - - 23 Astrit Veliqi: Biblioteka dhe libri në Kosovë 24 Visar, përherë do të jesh në zemrat e studentëve të UP-së!!! - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 25 Leutrim Mustafa: Stadium gjigant i Përfaqësueses - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 26 Leutrim Ajeti: Messi&Ronaldo, magjistarët e futbollit modern - - - - - - - - - - - - - - - 27 Barsoleta & Kuriozitete - - - - - - - - - - - - 28 Disa nga aktivitetet dhe punët e realizuara të Parlamentit të Studentëve (PSUP) - - - - - - 29 Fjalëkryqi - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 30 


Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

Intervistë me Ministrin e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë: Prof. dr. Ramë Buja

BUJA: PËR STUDENTËT DO TA “THY “Prioriteti im kryesorë do të jetë rritja e cilësisë mësimore në të gjitha nivelet e arsimit, duke filluar nga parashkollorët, fillorët, cikli i mesëm dhe deri tek arsimi i lartë. Por, pa i lënë anash as projektet infrastrukturore që kanë filluar dhe duhet përfunduar”, ka deklaruar ministri Buja Florim MALIQAJ & Dukagjin AVDYLI

M

inistri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Ramë Buja, më 2 mars fitoi besimin e Qeverisë e Republikës së Kosovës që ta drejtojë institucionin më ta lartë arsimor në vend. Në ç’gjendje e gjeti arsimin kosovarë ministri Buja?, Cilat janë prioritetet e tij për këtë mandat katër vjeçar? Çfarë plane ka ai për tejkalimin e problemit të ngrohjes brenda ambienteve të UP-së ? Çfarë marrëveshje ka MASHT-i, për shkollimin e studentëve jashtë vendit? Për këto, si dhe për çështje tjera, Ministri i sapo zgjedhur, Ramë Buja flet në një intervistë për revistën studentore “Bota e Re”, i cili u shpreh se nuk përton ta “thyej” ligjin për të mirën e studentëve.

BOTA E RE: Në çfarë gjendje e keni gjetur Ministrinë e Arsimit z. Ministër? Buja: E kam gjetur relativisht mirë, pasi Ministri Hoxha ka bërë një punë serioze në tërë Kosovën, por ka pasur edhe disa defekte nëse mund ti quaj ashtu. Ai më shumë është marrë me infrastrukturën dhe aty ka bërë një punë të mirë ku tani kemi 90% infrastrukturë të realizuar. Nuk do të thotë që nuk është bërë punë edhe në infrastrukturën diturore intelektuale, por kjo ka lënë për të dëshiruar. BOTA E RE: Cilat oritetet tuaja për katër vjeçar? Buja: Priorkryesor do të jetë cilësisë mësinë të gjitha duke filluar nga

janë primandatin itet imi rritja e more nivelet,

parashkollorët, fillorët, cikli i mesëm dhe deri tek arsimi i lartë. Por, pa i lënë anash as projektet infrastrukturore që kanë filluar dhe duhet përfunduar. Do të vazhdoj rikualifikimi i mësimdhënësve që kanë qenë vetëm me shkollë të lartë. Ka filluar vitin e kaluar dhe do të vazhdoj edhe në mandatin tim, meqë do të rikualifikohen mbi 7 mijë mësimdhënës. Pastaj aftësimi i mësimdhënësve me teknologji informative, për të cilët do të instalohet një program i veçantë.

BOTA E RE: Këto ditë jeni takuar me Rektorin Rugova, cila ka qenë tema e diskutimit? Buja: I kam takuar veç e veç Rektorin Rugova dhe të gjithë dekanët e Fakulteteve të UP-së. Nuk kemi biseduar shumë sepse ishte takimi i parë, por Rektorit i kam thënë se ndonjëherë mund ta thyejmë ligjin për t’i ndihmuar Universitetit, por në asnjë mënyrë për t’i cenuar të drejtat e studentëve. Unë tash kam marr mandatin dhe besoj që bashkëpunimi ynë do të shkojë mirë dhe do t’i ndihmojmë që të përgatiten pedagogët sa më mirë. BOTA E RE: Studentët po ankohen për rritjen e semestrit për studimet Mastër, si e vlerësoni këtë dhe çka do të bëni nëse vazhdojnë ankesat? Buja: Ne de të shikojmë këtë mundësi se çka mund të bëjmë për t’ua lehtësuar atyre këtë fazë studimi, duke e ditur gjendjen sociale. Nëse ministri Hoxhaj e ka nënshkruar rritjen nga 200 në 300 euro për një semestër në studimet Mastër, atëherë duhet gjetur afatin kur mund të bëhet ndryshimi, dhe duhet analizuar se a mund të behet ai ndryshim. Por, studimet Mastër çdo kund janë një privilegj i njerëzve që kanë mundësia për të studiuar, sepse të gjithë nuk mund ta bëjnë një gjë të tillë. Çdo kund në botë Mastëri, dhe doktorata paguhen me një kosto më të lartë. BOTA E RE: A do ta ndihmoni Universitetin për shtypjen e literaturës në gjuhën shqipe, që po planifikon ta marr nga një shtëpi botuese nga Maqedonia?

Prof. dr. Ramë Buja - ministër i MASHT-it 

Buja: Më ka njoftuar Rektori për përkthimin e literaturës në gjuhën shqipe që është bërë në Shqipëri dhe Maqedoni. Ato që kanë qenë premtim nga Ministri Hoxhaj, se do ta ndihmoj UP-në. Në mandatin tim do të realizohet kjo dhe do të jetë e gatshme literatura moderne dhe e nevojshme për studentët. Në momentin që të miratohet buxheti, ne do të shikojmë mundësinë e ndihmesës. Nëse jo më herët, atëherë për 0DUV


Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

EJMË” LIGJIN, NËSE ËSHTË NEVOJA vitin akademik 2011/12, shumica nga kjo literaturë do të jetë e gatshme për studentët, nëse jo e tëra.

BOTA E RE: Është folur shumë edhe për mundësinë e rritjes së semestrit për studimet Barchelor? Buja: Është folur, por nuk janë rritur, ashtu siç ka qenë ka mbetur, pra në 50 euro për semestër. Unë gjatë mandatit tim do të insistoj që të mos ketë ndryshime. Nuk është qëllimi ynë që të ketë ngritje të pagesave. Andaj studentët të mos shqetësohen për këtë, sepse nuk besoj që do të ketë ndryshime. BOTA E RE: Digjitalizimi në Universitet ka filluar dhe nuk ka mbaruar ende, kur do të mbaroj? Buja: Ka filluar dhe nuk ka përfunduar në kohën që është planifikuar. Unë nuk jam edhe aq i informuar sepse nuk i kam shfletuar të gjitha dokumentacionet ende, pasi ka shumë pak kohë që kam marr detyrën. Por, digjitalizimi është proces që do të ndodhë, me gjithë vonesat që ka pasur. Fakulteti i Mjekësisë në këtë aspekt është para të tjerave, por shumë shpejt do të ndodhë një gjë e tillë edhe në Fakultetet e tjera, dhe studentët nuk do të kenë nevojë më të mbajnë indekse, pasiqë gjithçka do të shkojë në formë digjitale. BOTA E RE: Ndër problemet kryesore ka qenë furnizimi me ngrohje, a keni menduar se si të dilet nga kjo situatë? Buja: Nëse nuk bënë diçka Termokosi në këtë drejtim, atëherë duhet të mendojmë për zgjidhje alternative. Nëse nuk bëjmë zgjidhje me ngrohtoren e qytetit, atëherë dimri që do të vije do të na zë shumë keq. Jemi përkrahës që të ketë një zgjidhje që Universiteti të bëjë ngrohje interne në secilin Fakultet. Shpenzimet do të jenë të mëdha, por nuk kemi çka të bëjmë sepse nuk mund të zhvillohet proces i rregullt mësimor në temperatura të ulëta. BOTA E RE: Për profesorët të cilët nuk janë të rregullt në orët mësimore, a keni menduar të merrni masa? Buja: Shqetësohem dhe habitem kur studentët presin një orë ose dy dhe më pas marrin lajmin se profesori nuk do të vije. Mua më shqetëson shumë kjo e sidomos tani kur jam i pari i arsimit. Profesorët sot nuk kanë paga fyese, por solide. Mungesa e tyre në ligjërata është e paarsyeshme dhe e pa dinjitetshme. Ne jemi duke menduar për një formë të monitorimit pa cenuar anën legale, që të shohim se sa profesor janë të rregullt në letër, e sa në veprimet e tyre. Universiteti ka një autonomi veprimi. Ne do t’i shohim mundësit tona ligjore se për sa mund ta ndihmojmë realizimin sa më të mirë të procesit mësimor. BOTA E RE: Z. Buja, a mendoni që buxheti për UP-në është i ulët, nëse e krahasojmë më numrin e madh të studentëve? Buja: Po është i ulët, por këto janë kapacitetet që kemi për momentin. Ne do ta shikojmë mundësin e ndonjë fondi nga Qeveria apo ndonjë donacioni për ta ndihmuar Univer0DUV

sitetin Publik të Kosovës. Në momentin kur të kemi mundësi do ta bëjmë një gjë të tillë. Por edhe me këtë buxhet që ka UP mund të bëjë më shumë se sa ka bërë, duke eliminuar ato mangësi që ka pasur në të kaluarën.

BOTA E RE: A ka Ministria marrëveshje me Universitetet Evropiane, për shkollimin e studentëve jashtë vendit? Buja: Kemi marr një ofertë nga ambasada turke, që 20 studentë të Barchelorit, Masterit dhe të doktoratës të shkojnë për të studiuar në Turqi. Presim që të kemi edhe oferta nga Greqia, Finlanda, Irlanda dhe Norvegjia, pasi kemi marrë premtime nga këto vende. Nëse të gjitha këto oferta behën në Ministri, atëherë ne do të hapim konkurs transparent dhe ata që i plotësojnë kriteret do të fitojnë bursat dhe do të shkojnë në shkollim jashtë vendit. BOTA E RE: Si e shihni procesin e Bolonjës në UP? Buja: Procesin e Bolonjës nuk e shoh si dështim, por kur një gjë merret përgjysmë dhe nuk realizohet deri në fund, gjithsesi i ka pasojat e veta. Ky proces ka ecur shumë ngadalë edhe pse kemi hyrë me shumë entuziazëm. Do të ecim më këtë proces sepse nëse realizohet është një avancim. Mendoj që jemi ngutur pak në fillim, por një gjë është e sigurt që studentët nuk janë fajtor në këtë drejtim. III-të, ((Autorët e intervistës jjanë studentë të vitit të III të,, Gazetari))

Ramë Buja Ka lindur në fshatin Bujan të Lipjanit, me 5 dhjetor, 1958. Katër vite të shkollës fillore i ka kryer në fshatin Grackë, ndërsa katër vitet tjera i ka kryer në fshatin Kroishtë. Të mesmen e vazhdoi në drejtimin teknik në Maqedoni, për t’u rikthyer përsëri në Kosovë dhe regjistruar Fakultetin Ekonomik dhe atë Filozofik në të njëjtën kohë. Dymbëdhjetë ditë para se të diplomonte burgoset për të qëndruar atje gashtë vite (1984-1990). Pas lirimit nga burgu ai arriti të diplomonte në dy fakultetet, dhe më pas kreu magjistraturën dhe doktoratën. Ramë Buja është doktor i shkencave politike dhe profesor universitar në UP. Është i martuar, ka dy djem dhe një vajzë. Gjithashtu, Buja ka qenë ushtarë në Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës, në të cilën ishte edhe anëtarë i Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së. Drejtor i Shtabit për Marrëdhënie me Publikun, anëtarë i delegacionit të Kosovës në Rambuje për çështjen e Kosovës. Ka tri libra të botuara që trajtojnë tema politike dhe eseistike. 


Rev Re Revistë viissttë e studentëve stud st uden den enttë ëve ttë ëU Un Universitetit niv iver ersi site site teti tit të tit të P Pri Prishtinës rish ri htin ttiinës

Nuk është ulur e as zvogëluar vlera e bursës, e as nuk është shtrenjtuar semestri për nivelin Bachelor, por vetëm për Mastër

Bursat mbesin përsëri 900 € Adelinë N. SAHITI

S

“Studentët le të rrinë të qetë, sepse nuk do të ketë ulje të bursës, as zvogëlim të numrit të atyre që do të përfitojnë ato, e as ngritje të semestrit, e sidomos tash kur jemi në mes të vitit akademik”, ka thënë rektori i Universitetit të Prishtinës, Prof. Dr. Mujë Rugova

tudentët e Universitetit të Prishtinës, të cilët i plotësojnë kushtet e parapara me konkurs pa marrë parasysh numrin e atyre që e kanë arritur mesataren e nevojshme, do të përfitojnë përsëri bursën nga UP-ja, në vlerë prej 900 euro. Këtë e kanë konfirmuar për revistën tonë rektori i universitetit të Prishtinës, Dr. Mujë Rugova dhe kryetari i Parlamentit Studentor Selim Daku. Pas konfuzionit të shkaktuar nga disa studentë për zvogëlim të numrit të bursistëve e të shumës së saj, si dhe për rritje të pagesës për semestër, rektori Rugova siguroi studentët se një gjë e tillë nuk do të ndodh. “Studentët le të qëndrojnë të qetë, sepse nuk do të ketë ulje të bursës e as ngritje të semestrit, e sidomos tash kur jemi në mes të vitit akademik”, ka bërë të ditur Rugova. Në anën tjetër Selim Daku, kryetari i studentëve të UP-së, theksoi se ka pasur përpjekje nga ana e rektoratit që të zvogëlohet numri istudentëve që marrin bursë, por përfaqësuesit e studentëve nuk kishin pranuar një propozim të tillë. “Ka pasur tendenca që të ndryshohet numri i bursistëve nga 5-20 studentë për një fakultet. Nuk kemi marrë ndonjë arsyetim nga ana e rektoratit për këtë por ne nuk kemi pranuar këtë propozim”, theksoi Daku. Ndërkohë për tërë konfuzionin e krijuar tek studentët ai iu vë fajin partive politike që sipas tij kanë përdorur këtë si “propagandë për të fituar vota”. Studentët e UP-së, nga ana tjetër kanë deklaruar se janë të gëzuar që nuk kanë ndryshuar as numri i bursave dhe as shuma e bursës. Blerta Aliu, njëra ndër studentet e departamentit të gazetarisë, që këtë vit për herë të parë do ta gëzojë bursën është shprehur: “Po, tani kam mesataren 9.0 ashtu siç është kërkuar në konkurs, dhe jam e lumtur që dija dhe mundi ime që kam bërë tani po shpërblehet”, tha ajo. (Autorja e shkrimit është studente e vitit të III-të, Gazetari) 0DUV


Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

Nëse Termokosi nuk ndryshon qasje, UP me alternativë për ngrohje

Adelinë SAHITI

S

tudentët e Universitetit të Prishtinës gjatë tërë sezonit dimëror janë përballur me mungesë të ngrohjes që më pas ka ndikuar në mbarëvajtjen e ligjëratave, gjë e cila ka vënë në lëvizje përfaqësuesit studentor, por edhe Rektoratin dhe Ministrinë e Arsimit. I pari i Ministrisë së Arsimit Ramë Buja, ka pranuar se ky është një problem i vjetër, i cili po vazhdon të krijoj probleme për studentët dhe profesorët, por se institucioni që ai tash po udhëheq do të mundohet të gjej një zgjidhje sa më të shpejtë, për tejkalimin e kësaj situate. “Nëse nuk bëjmë ndonjë zgjidhje me ngrohtoren e qytetit, atëherë dimri që do të vije do të na zë shumë keq. Jemi përkrahës të idesë që Universiteti i Prishtinës të ketë ngrohje interne në secilin Fakultet. Shpenzimet do të jenë të mëdha, por nuk kemi çka të bëjmë sepse në të tillë gjendje nuk mund të zhvillohet proces i rregullt mësimor në temperatura të ulëta”, theksoi ministri Buja. Për mungesën e ngrohjes në UP është i informuar edhe rektori, Mujë Rugova, i cili në një intervistë për “Bota e Re”, fajin për këtë gjendje ua ka vënë borxhit të një pjese të qytetarëve të papërgjegjshëm të Prishtinës që nuk paguajnë për të pasur ngrohje. “Kemi kërkuar që të ketë 0DUV

“Jemi përkrahës të idesë që Universiteti i Prishtinës të ketë ngrohje interne në secilin Fakultet. Shpenzimet do të jenë të mëdha, por nuk kemi çka të bëjmë sepse në të tillë gjendje nuk mund të zhvillohet proces i rregullt mësimor në temperatura të ulëta”, theksoi ministri Buja

ngrohje, por ka qenë e pamundur, sepse nuk kemi pasur një linjë të veçantë prej tjerëve që të furnizohemi. Nëse nuk bëjnë diçka në këtë Termokosi, ne duhet të shkojmë më ngrohje vetanake të objekteve veç e veç. Kjo ngrohje do të bëhet me rrymë dhe ujë”, ka deklaruar Rektori Rugova. Situata e krijuar gjatë semestrit dimëror, ka vënë në alarm edhe strukturat udhëheqëse studentore, të cilët kanë dërguar një kërkesë tek rektorati për të ndërmarr diçka në këtë drejtim. “Kemi kërkuar nga rektorati, që t’i drejtohet Ministrisë së Arsimit, pasiqë Universiteti ka kryer borxhet që ka pasur ndaj Termokosit, duke i dhënë 100 mijë euro avans atij”, ka thënë Kryetari i Parlamentit Studentor, Selim Daku. Ndërkaq një student i Fakultetit të Filologjisë, Përparim Bublaku, për revistën deklaruar se disa herë ligjëratat janë mbajtur edhe jashtë ambienteve universitare shkaku i të ftohtit. “Mungesa e ngrohjes na ka detyruar që shpesh të mos i mbajmë ligjëratat, por ka pasur raste kur nga të ftohtit e madh që ka mbretëruar në muajt e kaluar, jemi detyruar që së bashku me profesorët ligjëratat t’i vazhdojmë në ndonjë lokal jashtë hapësirës universitare ”, ka thënë Bublaku. Ai gjithashtu tha se mbetet me shpresë që kjo gjendje do të ndryshoj për të mirë për vitin e ardhshëm, në mënyrë që studentët të mos dëmtohen me humbjen e ligjëratave. 


RevistĂŤ e studentĂŤve tĂŤ Universitetit tĂŤ PrishtinĂŤs

Fakulteti i Shkencave Sportive me infrastrukturĂŤ tĂŤ pamjaftueshme

FSHS-ja MENDON ZHVENDOSJEN NĂ‹ LIPJAN Bledar BERISHA

E

dhe pse, i ĂŤshtĂŤ premtuar se do tĂŤ caktohet parcela nga ana e komunĂŤs sĂŤ PrishtinĂŤs, pĂŤr ndĂŤrtimin e objektit tĂŤ ri tĂŤ Fakultetit tĂŤ Shkencave Sportive, njĂŤ gjĂŤ e tillĂŤ sipas dekanit tĂŤ kĂŤtij fakulteti, Ajvaz Berisha, ende nuk ka ndodhur. Dhe kjo vonesĂŤ ka bĂŤrĂŤ qĂŤ Berisha tĂŤ mendoj zhvendosjen e Fakultetit nga Prishtina nĂŤ Lipjan. “Kam menduar dhe shumĂŤ shpejt do tĂŤ kĂŤrkoj njĂŤ takim me kryetarin e Lipjanit, Shukri Buja. KĂŤrkesa ime do tĂŤ jetĂŤ qĂŤ tĂŤ na ndahet njĂŤ parcelĂŤ nĂŤ Lipjan dhe tĂŤ zhvendosemi nga Prishtina atje. Kjo do tĂŤ ishte njĂŤ gjĂŤ shumĂŤ e keqe pĂŤr komunĂŤn dhe UP-nĂŤâ€?, deklaroi Berisha, duke shtuar se ka bĂŤrĂŤ shumĂŤ kĂŤrkesa dhe ka pasur takime edhe me kryetarin e PrishtinĂŤs, Isa Mustafa, i cili ka marrĂŤ vetĂŤm premtime dhe asgjĂŤ mĂŤ shumĂŤ. “Jam takuar edhe me kryetarin Mustafa, dhe nga ai kam marrĂŤ vetĂŤm premtime. Kam bĂŤrĂŤ edhe kĂŤrkesa tĂŤ shumta, por thjesht nuk i ka interesuar askujt. Nuk e kuptoi se si kĂŤto institucione janĂŤ kaq tĂŤ papĂŤrgjegjshmeâ€?, u shpreh Berisha. NjĂŤ breng e tij ĂŤshtĂŤ sĂŤ brenda njĂŤ kohe tĂŤ shkurtĂŤr nuk do tĂŤ ketĂŤ vend pĂŤr studentĂŤt nĂŤ PrishtinĂŤ. “PĂŤr momentin janĂŤ mbi 800 studentĂŤ nĂŤ FSHS. NĂŤse nuk ndĂŤrmerret diçka brenda njĂŤ kohe tĂŤ shkurtĂŤr, atĂŤherĂŤ shumĂŤ shpejt do tĂŤ kemi probleme me infrastrukturĂŤ tĂŤ pamjaftueshme nĂŤ kĂŤtĂŤ fakultet. Edhe tani kemi probleme me orare tĂŤ ligjĂŤratave, sepse ka shumĂŤ studentĂŤ, kurse hapĂŤsirĂŤ tĂŤ pamjaftueshme. Ky objekt nuk i plotĂŤson kushtet as pĂŤrafĂŤrsisht pĂŤr zhvillimin e mĂŤsimit teorik dhe praktikâ€?, nĂŤnvizoi ai. NdĂŤrtimi i objektit tĂŤ ri tĂŤFSHS-sÍ, ka qenÍ prioritet i BerishÍs qÍ nÍ mandatin e parÍ, por qÍ sipas tij nuk ka mundur tÍ realizoi pÍr shkak tÍ arsyeve tÍ lartcekura. Por, ai thekson se nuk do tÍ ndalet, dhe nÍse fillon ndÍrtimi brenda njÍ kohe tÍ shkurtÍr, atÍherÍ brenda tri viteve objekti i ri do tÍ jetÍ i gatshÍm, i cili do t’i kishte 12 mijÍ metra katror me katÍr palestra me standarde evropiane. Universiteti i PrishtinÍs sipas tij qÍ tri vite ÍshtÍ duke ndarÍ buxhetin prej 500 mijÍ eurove pÍr fazÍn e parÍ tÍ ndÍrtimit, por qÍ as Rektorati nuk ka mundur tÍ ndikoi te Komuna e PrishtinÍs qÍ tÍ ndahet parcela.

Dekani Ajvazi: Fokusi ynĂŤ pĂŤrgatitja e kuadrove tĂŤ reja Fakulteti i Shkencave Sportive, ish-Fakulteti i KulturĂŤs Fizike, sipas dekanit Ajvaz Berisha ĂŤshtĂŤ fokusuar qĂŤ tĂŤ nxjerr kuadro tĂŤ reja dhe t’i pĂŤrgatit pĂŤr klubet e ndryshme sportive nĂŤ vend. NĂŤ kuadĂŤr tĂŤ fakulteti ĂŤshtĂŤ formuar Akademia e sporteve luftarake si dhe akademia e volejbollit. PjesĂŤ e kĂŤtij Fakulteti ka qenĂŤ klubi i volejbollit Universiteti i PrishtinĂŤs (kampion dhe fitues i kupĂŤs sĂŤ KosovĂŤs nĂŤ volejboll nĂŤ vitin 2010), por qĂŤ ĂŤshtĂŤ shuar pĂŤr shkak tĂŤ kushteve financiare. â€œĂ‹shtĂŤ shuar klubi, pĂŤr shkak se nuk ka investime nga donatorĂŤt, pasi ligji i sportit nuk iu ndihmon tĂŤ lirohen nga tatimet. Kryesisht jemi tĂŤ fokusuar nĂŤ formimin e kuadrove tĂŤ rejaâ€?, shtoi Berisha. GjatĂŤ mandatit tĂŤ tij Berisha deklaroi se ka arritur t’i harmonizoi programet mĂŤsimore sipas procesit tĂŤ BolonjĂŤs, mbajtjen e kurseve nĂŤ gjuhĂŤn angleze pĂŤr njĂŤ vit pa pagesĂŤ, dĂŤrgimin e studentĂŤve jashtĂŤ vendit pĂŤr studimet MastĂŤr, sigurimin e pajisjeve moderne nĂŤ vlerĂŤ prej 18 mijĂŤ eurove, si dhe disa projekte tĂŤ tjera tĂŤ vlefshme pĂŤr FSHS. (Autori i shkrimit ĂŤshtĂŤ student i vitit tĂŤ I-rĂŤ, Ekonomik)

0DUV


Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

Bisedë me rektorin e Universitetit të Prishtinës, Mujë Rugova

Ndryshimet ndodhin në fillim të vitit akademik “Studentët le të rrinë të qetë, sepse nuk do të ketë as ulje të të shumë e as numrit të bursave dhe as rritje të semestrit. Kjo do të ishte jo e drejtë që tani të ketë ndryshme,” u shpreh Rugova

Dr. Mujë Rugova - Rektor i UP-së Florim MALIQAJ & Dukagjin AVDYLI

R

ektori i Universitetit të Prishtinës Prof. Dr. Mujë Rugova, kishte menduar se do ta gjente UP-në në gjendje më të mirë, por ashtu nuk kishte ndodhur, dhe për lexuesit e revistës studentore, “Bota e Re”, rektori flet për të gjitha çështjet që kanë të bëjnë me këtë institucion. Si temë më aktuale që është trajtuar ditëve të fundit nëpër mediat vendore, ka qenë ajo për ngritje të pagës së semestrave dhe uljes së bursave. Për këtë rektori siguron studentët e UP-së, se një gjë e tillë nuk do të ndodh. “Studentët le të rrinë të qetë, sepse nuk do të ketë as ulje të të shumë e as numrit të bursave dhe as rritje të semestrit. Kjo do të ishte jo e drejtë që tani të ketë ndryshme. Ndryshimet ndodhin në fillim të vitit akademik e jo në gjysmë të tij”, u shpreh Rugova. Duke folur për gjendën aktuale në UP, dhe mossuksesin e sistemit të Bolonjës, sipas rektorit, futja në këtë proces në vitin 2001 ka qenë një nguti e UP-së. Por, sipas rektorit Rugova, një mandat tre vjeçar nuk është i mjaftueshëm për t’u arritur rezultate në përmirësim e kësaj gjendje. “Një mandat pesë vjeçar do të mjaftonte që të kemi rezultate konkrete. Burokracia ka qenë një ndër pengesat kryesore, jo vetëm në institucionet arsimore, por edhe në institucionet e tjera”, ka thënë Dr. Rugova. Ndër të tjera, rektori Rugova, theksoi edhe rëndësinë që ka hapja e Universiteteve më të vogla në qendra të ndryshme të Kosovës. Sipas tij këto do të kishin rëndësi të në dy rrafshe, si në atë politike ashtu edhe 0DUV

social. “Rrafshi social do të nënkuptonte shpenzime më të vogla të studentëve. Të marrim shembull një studentë nga Gjilani, që do të studionte atje do të shpenzonte shumë më pak, ndoshta vetëm në udhëtim kostoja e të cilit nuk do të ishte e lartë, kurse do të ushqehej në shtëpi. Ndërkaq rrafshi politik ka kuptimin, për shembull po të donte Serbia të themelonte një Universitet në Luginën e Preshevës, atëherë shqiptarët nga atje mund të vinin në Gjilan, për të kryer studimet”, potencoi Dr. Rugova. Problem tjetër jo i vogël për rektoratin ka qenë edhe mos respektimi i orarit mësimor nga ana e profesorëve, për të cilit sipas rektorit janë dhënë edhe ndëshkimit e parapara me rregulloren e këtij institucioni, e cila nuk përjashton as mundësinë e përjashtimit të atyre që nuk respektojnë këtë rregullore. Ndërsa sa u përket lidhjeve të UP-së me universitet tjera për mundësinë e vazhdimit të Mastërit në to, Dr. Rugova theksoi se UP po vazhdon të realizoj marrëveshjet e ndryshme që ka me disa Universitete evropiane, por që njëra prej tyre ka ngecur. “Kemi dërguar doktorant në Slloveni, (Lubjanë, Maribor), Kroaci, Turqi (Sakaria, Stamboll, Ankara), Izrael. Kemi depërtuar edhe në pjesën turke të Qipros, me të cilin vend kemi nënshkruar marrëveshje, por që nuk është realizuar deri më tani”, tha rektori.

Literatura më e avancuar për studentët tani në duart e ministrisë Një ndër problemet që po e përcjell në vazhdimësi universitetin publik është mungesa e literaturës në gjuhën

Mujë Rugova Ka lindur me 1945 në Rugovë. Ka përfunduar shkollën fillore në Axhaj. Shkollën e mesme e ka përfunduar në Pejë në drejtimin Shkenca Shoqërore. Mësimin e ka vijuar në gjuhën serbe për shkak se në atë kohë nuk ka pasur mundësi tjetëer. Pasi përfundoi shkollën e mesme, ai regjistroi Kiminë në UP dhe pa u bërë katër vite i përfundoi me suksese studimet në Prishtinë, ku më pas hyri si asistent. Masterin e kreu në Zagreb në Kimi-Fizik dhe Kimi-Radioaktive. 78-80 në Zagreb kreu edhe Doktoratën. Ka qenë në krye të demonstratave të ndryshme që janë mbajtur kundër shtetit serb.
Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës shqipe. Por, tani sipas të parit të UP-së në këtë drejtimin është ofruar një mundësi e “artë”, e cila nuk duhet lëshuar. Republika e Maqedonisë përkthen 500 tituj të teksteve nga dhjetë Universitete më me renome të botës, në gjuhën shqipe, dhe se ai nuk do të heq dorë nga kjo mundësi e ofruar. “Firma që i boton këto libra na është ofruar që ne të paguajmë vetëm letrën dhe anën teknike të shtypit dhe të mos paguajmë përkthimin, as të drejtën e autorit. Kështu një libër që kushton 100 euro ne na kushton 25 euro. Ose një titull që kushton deri në 500 euro, ne na kushton 50 euro. E kam njoftuar ministrin Hoxhaj, i cili ka qenë dakord, por që nuk ka bërë diçka konkrete. Kam biseduar me ministrin Tafai, edhe ai ka shprehur interesim për këtë gjë. Ne duhet ta marrim përsipër këtë punë si komb dhe ta paguajmë të gjithë se bashku”, nënvizoj rektori Rugova. Çështja tani ka mbetur në duart e Qeverisë, dhe nëse kjo e fundit vendos që të botoj 500 ose 1000 kopje, sipas Rugovës për 3 apo 5 muaj librat do të jenë në duart e studentëve.

BUTRINTI, TALENT Florim MALIQAJ

K

a filluar të merret me gdhendjen e gurit që nga shkolla fillore dhe pak vite më vonë skulptura e tij ishte ajo që u përzgjodh nga Fakulteti i Arteve që t’i dhurohet ish-kryeministrit të Britanisë së Madhe, Tony Bler, me rastin e marrjes së çmimit “Dr. Honoris Causa” nga Universiteti i Prishtinës. Edhe pse nuk ishte i pranishëm për të përjetuar këtë moment të rëndësishëm të karrierës së tij, djaloshi nga Rixheva e Klinës Butrint Morina, ndihet krenar që puna e tij është vlerësuar lartë nga pedagogët e tij. “Nuk kam qenë kur i është dorëzuar Rugova: Jemi ngutur me sistemin e Bolonjës skulptura ime Tony Blerit, por fakulteti ma ka kërkuar Sistemi i Bolonjës ka filluar të zbatohet në kohën kur dhe unë nuk kam hezituar t’i them po. Ka qenë një institucionet vendore kishin pak kompetenca, dhe kjo punim që ka simbolizuar miqësinë”, theksoi Morina. sipas Rugovës është arsyeja pse janë ngutur në adapI frymëzuar nga profesori i shkollës së mesme, Hysni timin e këtij sistemi. “Kemi hyrë sa për sy e faqe. Nuk Jakupi, i cili kishte parë talentin e tij në gdhendjen e kemi qenë të përgatitur. Tani kemi ecë përpara dhe jemi punimeve artistike, Butrinti rrëfen për ne, se të qenit i vetmi universitet i akredituar në rajon. Shikoni universkulptor është ëndërr që tani po e jetëson. “Ëndërr e sitetet evropiane, si ai i Zagrebit, Lubjanës, etj, shumë kam pasur që të bëhem skulptor. Kam filluar të mervonë kanë hyrë në Bolonjë. Së paria e kanë studiuar mirë rem me skulpturë në shkollën e mesme, pastaj jam programin këtë program”, tha rektori, i cili megjithatë regjistruar në Fakultetin e Artit në UP. Për momentin këtë proces nuk e konsideron dështim. Ai më pas mori jam në studimet mastër dhe gjithçka po shkon mirë”, shembull Fakultetin Juridik të cilin e kanë bërë 3 vjeçar, deklaroi Morina. Vitin e kaluar ka përfunduar Fakultetin e më pas këta studentë nuk janë punësuar askund, arsye e Arteve, dega skulpturë, në Universitetin e Prishtinës kjo që ka detyruar universitetin t’i kthej në katër vite (UP), me notë mesatare 9.5, për çka edhe është shpërstudimet. Një temë që ka hapur një debat të madh, ka blyer me mirënjohje nga Fakulteti i Arteve qenë ideja e rektorit për të futur gjuhën shqipe si lëndë Skulptori klinas, shpjegoi edhe fillimet e tij të para obliguese në të gjitha fakultetet, dhe ai ende qëndron me punën e gurit. “Në fillim kam punuar kryesisht prapa kësaj ide duke thënë se “ me pas që e dimë mirë qafore dhe gjëra të thjeshta që kërkoheshin më shumë nuk kish qenë departamenti i gjuhës dhe letërsisë shqnga njerëzit. Kurse më pas kam filluar të punoi edhe ipe në UP-së”. emblema të UCK-së, pasi kishte interesim të madh. Ndërsa për problemin me të ftohtit që ka pasur UPKam punuar edhe buste të ndryshme të figurave ja, rektori Rugova është shprehur se UP nuk i ka borxh ngrohtores së qytetit. Përkundrazi ne i kemi dhënë 100 mijë euro avans. Por, edhe përkundër kësaj kemi mbetur pa ngrohje shkaku i borxhit të qytetarëve të Prishtinës. Kemi kërkuar që të ketë ngrohje, por ka qenë e pamundur, sepse nuk kemi pasur një linjë të veçantë që të furnizohemi. Nëse nuk bëjnë diçka në këtë drejtim që të kemi një linje të veçantë, ne duhet të shkojmë në ngrohjet e objekteve veç e veç. Me rrymë dhe ujë.

Butrint Morina

Mesazhi i Rektorit për studentët Punoni, mësoni, paraqisni ankesat këtu ose te Parlamenti i Studentëve, aty i keni përfaqësuesit e juaj. Nuk ka rast që e kam kthyer dikë që ka ardhur në rektorat. Më është dashur ta lakoj rregulloren e punës që t’i bëjë dy provime për afatin e prillit për të mirën e studentëve, edhe pse realisht ky afat nuk ekziston. 

0DUV


Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

TI I MADH I PUNIMEVE PREJ GURI

të mëdha të historisë shqiptare, në mesin e të cilave ka qenë ajo e komandantit legjendar Adem Jasharit”, nënvizoi ai. Që Butrinti ka talent është e pamohueshme, gjë e cila edhe më shumë vërtetohet me faktin se me punë guri janë marr dhe merren edhe familja e tij. Por Butrinti ua ka kaluar pothuajse të gjithë brezave të tjerë, pasi arti që nxjerr në gur është i veçantë. Kjo punë sipas tij është e mundimshme dhe kërkon një përqendrim të madh. “Është lodhje fizike dhe psikike. Duhet pasur koncentrim gjatë punës, sepse mund të ndodhë që të dështoi punimi që ke planifikuar. Ka pasur edhe raste të tilla, por që kanë ndodhur shumë rrallë”, është shprehur Morina. Gjithashtu ai shtoi se në punimet e tij, trajton tema nga jeta e përditshme.

Butrinti mori vendin e parë në Berlin

e mesme profesionale “Lasgush Poradeci”, nga Kijeva, në të cilin vend ai përfundoi me zell shkollën fillore dhe të mesme. Me kalimin e viteve ambiciet dhe dëshirat e tij janë gjithnjë e më të mëdha, ndërsa tani shpreson që shumë shpejt të marr pjesë në simpoziume ndërkombëtare.

Prof Islamaj: Morina studenti më i mirë që kam pasur

Butrinti në vitin 2010, ka qenë pjesë e Profesori i lëndës së skulpturës Aziz Eurotrip-it, shëtitje nëpër vende e ndryshme Islamaj deklaroi se Butrinti është studenti më të Evropës, për studentët e dalluar. Ai në një i mirë dhe më i kompletuar që ka pasur, prej garë të organizuar në Berlin, të quajtur “City vitit 2001, që kur punon në Fakultetin e Arteve Realy”, që kishte të bënte me vizatim, zuri vennë UP. “Butrinti është student shumë i dalluar në din e parë në mesin e studentëve nga vendet e degën e skulpturës dhe mund të them se është Ballkanit. Më 28 qershor, 2009, ai ka organizuar studenti më i mirë dhe më i përgatitur që kam një ekspozitë në Bibliotekën Kombëtare në pasur deri me tani. Madje ai është përgatitur para Prishtinë, së bashku me dy kolegë të Fakultetit kohe dhe mund të konkurroj edhe jashtë vendit të tij. Nga Fakulteti i Artëve Butrinti mori mirëndhe atë pa pikë problemi”, deklaroi Islami, duke johje për punimet e bëra në vitin 2009. shtuar se Morina, përveç që është i dalluar Ndërkohë çmimi i parë që e ka në skulpturë, ai është i pranuar Morina, ka qenë dalluar edhe si person në shkollën e mesme i pjekur dhe i mençur. Kjo statujë i është dhuruar Tony Blair-it nga (Autori i shkrimit në një ekspozitë në UP-ja me rastin e marrjes së çmimit Doctor është student i vitit të Malishevë, ku ka Honoris Causa III-të, Gazetari) përfaqësuar shkollën 0DUV
Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

Parlamenti Studentor bëri homazhe tek varrezat e Jasharajve Florim MALIQAJ

K

ryetari i Parlamentit të Studentëve, Selim Daku, së bashku me anëtarët e institucionit që ai drejton, dhe me anëtarët e Këshillave të Fakulteteve të Universitetit të Prishtinës, me 6 mars (e diele), bënë homazhe në varrezat e familjes Jashari. Këtë vizitë studentët e bënë për nderë të 13 vjetorit të rënies heroike të komandantit legjendar Adem Jasharit dhe familjes së tij. Edhe pse e diela ishte ditë paksa e ftohtë, kjo nuk i pengoi studentët që të marrin rrugën drejt Prekazit heroik. Me të hyrë në Drenas, vend jo shumë larg Skenderajt, vendlindjes së komandantit legjendar, vëreheshin vetura të cilat kishin marrë rrugën në drejtim të Prekazit, për të bërë homazhe në varrezat e familjes Jashari. Prekazi ishte vërshuar nga numri i madh i njerëzve që bënin homazhe tek varrezat. Grupi i studentëve, (afërsisht 30) nën udhëheqjen e kryetarit Daku, vunë një kurorë tek varri i komandantit Adem Jashari dhe u përkulën para tij dhe para gjithë dëshmorëve të familjes Jashari. Pas këtij homazhi nga studentët e UP-së, tek dera e kullës na priste Baca Rifat, së bashku me “Ademin i vogël”, i cili i fliste dorë për dore secilit që hynte në kullë. Brenda në kullë na uroj mirëseardhje djali i komandantit legjendar, Lulëzim Jashari. Ai i falënderoi të gjithë që kishin ardhur për të ndarë dhimbjen me familjen e tij, tash e 13-të vite me radhë. “Faleminderit shumë për vizitën që po na bëni. Ne u jemi mirënjohës të gjithëve që po vini dhe po na vizitoni këtyre ditëve. Ardhja e shumë njerëzve këtu po na heq dhimbjen që kemi për anëtarët e tjerë. Jeni të mirëseardhur sa herë që dëshironi. Ne jemi këtu gjithmonë dhe derën e kemi për ju të hapur për ju dhe për të gjithë që dëshirojnë të vinë këtu”, tha Lulëzim Jashari. Kurse, në emër të Parlamentit të Studentëve foli kryetari Seli Daku. “Vendosem të vijmë që t’iu vizitojmë së bashku me anëtarët e parlamentit të studentëve dhe të Këshillave të Fakulteteve. Të gjithë studentët dhe populli i Kosovës i janë mirënjohës familjes Jashari, dhe falë tyre ne sot e gëzojmë lirinë”, i tha Daku djalit të komandantit legjendar.

Kryesia e Parlamentit Studentor të Universitetit të Prishtinës Selim Daku Kryetar i Parlamentit të Studentëve Vendlindja: Gjilan Data e lindjes: 24.09.1987 Fakulteti Ekonomik dhe i Edukimit Organizata (USPE) Mentor Hasani - Nënkryetar për çështje organizative dhe akademike Vendlindja: Vushtrri Data e lindjes: 23.11.1985 Fakulteti i Filozofisë (Shkenca Politike) – Master (Historia e kohës së re) Organizata (LSR) Haxhi Luma - Nënkryetar për marrëdhënie ndërkombëtare Vendlindja: Kaçanik Ditëlindja: 30.05.1985 Fakulteti i Mjekësisë Organizata (UPS-UP) Fazli Jashari - Sekretar i përgjithshëm Vendlindja: Skenderaj Data e lindjes: 30.09.1898 Fakulteti Ekonomik Organizata: (UPSK) Senatorët e Parlamentit të Studentëve të UP-së: Selim Daku Vendlindja: Gjilan Data e lindjes: 24.09.1987 Fakulteti i Edukimit Organizata (USPE) Gazmend Maliqaj Vendlindja: Malishevë Data e lindjes: 01.01.1984 Fakulteti i Mjekësisë Organizata: (UPS-UP) Dardan Camaj Vendlindja: Pejë Data e lindjes: 18.05.1989 Fakulteti Ekonomik Organizata: (UPS-UP)

Esat Belaj Vendlindja: Istog Data e lindjes: 19.02.1984 Fakulteti i Mjekësisë Organizata: (LSR) Samir Bytyqi Vendlindja: Therandë Data e lindjes: 08.02.1986 Fakulteti i Mjekësisë Organizata: (LSI) Arian Janova Vendlindja: Drenas Data e lindjes: 18.10.1985 Fakulteti i Filozofisë Organizata (LSR) Selver Xhelili Vendlindja: Gjilan Data e lindjes: 22.03.1985 Fakulteti i Ndërtimtarisë dhe Arkitekturës Organizata: (USPE) Komisionet e Parlamentit Studentor të UP-së: Komisioni për Marrëdhënie me Jashtë Komisioni për Proces Mësimor Komisioni për Minoritete Komisioni për të Drejtat e Studentëve Komisioni për Kulturë dhe Sport Komisioni për Ankesa Komisioni për Informim Komisioni për Studime Komisioni për Financa Komisioni për Ambient Komisioni për Mirëqenie Sociale Anëtarët e PSUP-së Selim Daku (USPE) Mentor Hasani (LSR) Haxhi Luma (UPS-UP) Fazli Jashari (UPSK) Ekrem Zajmi (PS) Leutrim Gruda (PS) Arbon Selimi (ASUP) Hysni Mustafa (PS) Valmira Dragusha (PSUP) Megim Pirraku (VSUP) Shaban Duraku (USSH) Hateme Hoxha (USSH) Florentina Pacollli (LSI) Qendresa Qitaku (UPS-UP) Fatbardha Mustafa (USPE) Labinot Reshani (LSR) Dardan Iseni (LSI)

Lulëzimi edhe njëherë tregoi modestinë e tij gjatë përcjelljes së studentëve nga kulla e tij, duke mos hezituar që të bënte edhe fotografi me të gjithë ata që shprehnin dëshirë të fotografoheshin me të. Pas vizitës në Prekaz, studentët u kthyen në Prishtinë, për t’iu rikthyer mësimit dhe punës së tyre, por që gjithmonë do të jenë mirënjohës për familjen Jashari dhe për gjithë dëshmorët që e thanë jetën për lirin që e gëzojmë sot. (Autori i shkrimit është student i vitit të III-të, Gazetari) 

0DUV


Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

Intervistë me drejtorin e Qendrës së Studentëve, Fatmir Sfishta

QENDRA STUDENTORE PO RRITET ÇDO VIT “Jemi të angazhuar që çdo vit të punojmë për të mirën e studentëve. Në secilin vit ka përmirësime të kushteve. Çdo konvikt e ka sallën e leximit, po ashtu janë pajisur me inventar të ri, me frigoriferë e disa gjëra të tjera. Ka ende punë për tu bërë, por besoj që do t’ia dalim që këtë qendër ta bëjmë moderne”, deklaroi Drejtori i QS-së, Fatmir Sfishta Brendon BERISHA

Q

endra e Studentëve në Prishtinë, që prej vitit 1960, kur është themeluar, e deri në vitin 2008 kishte vetëm pesë (5) konvikte. Por, para tri viteve Ministria e Arsimit ndërtoi konviktin nr. 6 me kushte moderne, ndërkohë e njëjta ministri po investon në ndërtimin e konviktit nr. 7, i cili pritet të jetë i gatshëm prej tetorit të këtij viti. Shtimi i numrit të studentëve për çdo vit në Universitetin e Prishtinës, ka bërë që institucionet përkatëse të angazhohen në rritjen e vendbanimit për studentët. Drejtori i QS-së, Fatmir Sfishta, u shpreh i kënaqur me bashkëpunimin e qendrës që ai drejton me institucionin më të lartë arsimor në vend. Sfishta, që në këtë post ka ardhur në fund të vitit 2008, theksoi se kushtet për studentët për çdo vit po përmirësohen. “Jemi të angazhuar që çdo vit të punojmë për të mirën e studentëve. Secilin vit ka përmirësime të kushteve. Çdo konvikt e ka sallën e leximit, po ashtu janë pajisur me inventar të rinj, me frigorifer e disa gjëra të tjera. Ka ende punë për t’u bërë, por besoj që do t’ia dalim që këtë qendër ta bëjmë një qendër moderne”, deklaroi Sfishta. Ai u shpreh se ka një projekt të gatshëm dhe pritet vetëm të sigurohen donatorët. “E kam një projekt i cili ka të bëjë me hapësirën e gjelbër dhe me infrastrukturën e QS-së. Ka mbetur të sigurojmë disa donatorë që do na ndihmojnë, pasiqë nuk kemi mjetet për realizimin e tij. Besoj që shumë shpejt do të fillojmë realizimin e këtij projekti”, shtoi Sfishta. Aktualisht në QS, banojnë 3161 studente dhe studentë, të cilët janë të banojnë në gjashtë konvikte. Sipas drejtorit

Konvikti nr. VI 0DUV

Fatmir Sfishta

Sfishta, nëse krahasohen kushte e QS-së, me kushtet e studentëve në vendet e rajonit, atëherë kosovarët qëndrojnë mirë. “Në Maqedoni ka raste që në një dhomë banojnë 5-6 studentë, ndërkaq tek ne më së shumti 3 studentë banojnë në një dhomë. Po ashtu sipas tij, kushte më të mira nuk ka as në Shqipëri as në Malin e Zi. Gjatë këtij viti drejtori Sfishta dhe stafi i tij kishin një sfidë të madhe me të ftohtit në qendër, sepse ngrohtorja e qytetit “Termokos”, nuk e ka mundur furnizuar me ngrohje QS-në, dhe kështu qendra është dashur të fus në funksion ngrohtoren e saj, e cila sipas Sfishtës ka shkaktuar harxhime të mëdha financiare. Në kuadër të QS-së funksionon edhe Mensa e studentëve, në të cilën ushqehen shumë studentë. Sa u përket kushteve në Mensë, Sfishta deklaroi: “Janë kushte të favorshme dhe ushqim shumë i mirë. Studentëve iu bie të paguajnë 40%, ndërsa shpenzimet tjera i heq QS-ja. Interesimi për t’u ushqyer në Mensë është i madh. Aktualisht janë mbi 3500 studentë të cilët ushqehen”.

Konvikti nr. VII 


Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

QS-ja pa staf mjekësor Para tri viteve në Qendrën e Studentëve ishte stafi mjekësor, i cili përkujdesej për studentët. Kurse tash e tri vite nuk është më, pasiqë Departamenti Komunal i Shëndetësisë e ka tërhequr në diku tjetër. Madje sipas drejtorit Sfishta, nuk dihet se kur mund të kthehet. “Nuk ka staf mjekësor. Është tërhequr dhe është transferuar në një vend tjetër. Ne kemi kërkuar që të kthehet por një gjë e tillë nuk ka ndodhur. Do të kërkoj një takim me Ministrin e Shëndetësisë dhe të bisedojmë për këtë çështje. Kërkesat për mjek janë të mëdha, nuk ka ditë që deri në pesë herë nuk vjen ambulanca”, u shpreh ai.

Pas konviktit nr. 5, edhe 3-shi me ngrohje solare Furnizimi me ujë të ngrohët në këtë qendër dallon prej një konvikti në tjetrin. Konviktet 1, 2, 3 dhe 4, kanë ujë të ngrohët vetëm tri herë në javë, nga një orë e gjysmë. Konvikti nr. 6 ka ujë katër herë në javë, kurse i vetmi që ka ujë çdo ditë është konvikti nr. 5, i cili vitin e kaluar është kompletuar me pajisje të cilat mundësojnë ngrohjen përmes rrezeve solare. Por sipas drejtorit Sfishta, rrugën e konviktit nr. 5, do ta ndjekin edhe dy konviktet e tjera. “Një konvikt do ta financojmë me buxhetin tonë dhe ai do të jetë 3-shi, dhe shumë shpejtë do të fillojnë punimet. Kurse, një konvikt do ta financoi Ministria e Energjisë dhe Minierave, e cila ka premtuar një gjë të tillë. Këto projekte besoj që do të realizohen deri në tetor”, tetor , potencoi Sfishta.

3.5 – 4 milion euro ka buxhet Qendra e Studentëve për një vit. Mbi 2 milion realizohen nga të hyrat vetanake, kurse 1.5 milion nga Ministria e Arsimit.

Numri i studentëve në secilin konvikt: I . 436 (Meshkuj) II. 480 (Meshkuj) III. 605 (Femra) IV. 494 (Meshkuj) V. 768 (Femra) VI. 378 (Femra) Gjithsej 3161 studentë /te

2 milion l euro investime në Palestrën l ““1 Tetori”” Studentët që janë banues të konvikteve nuk kanë qendër sportive ku mund të zhvillojnë aktivitetet e tyre fizike. Edhe pse Palestra “1 Tetori” është shumë afër, ajo nuk është në gjendje të mirë dhe nuk i plotëson kushtet për aktivitete sportive. Por, sipas Sfishtës shumë shpejtë pritet të investohen 2 milion euro në rinovimin e palestrës nga Komisioni Evropian. “Komisioni Evropian i ka procedurat të cilat nuk mundem t’i shpejtojmë. Unë besoj që brenda vitit 2011 punët mund të fillojnë. Premtime kemi marrë dhe besoj që do të realizohen dhe kështu studentët të kenë një qendër ku do të zhvillonin aktivitetet e tyre sportive”, nënvizoi Sfishta.

QS-ja me Vajërlles Edhe pse në QS deri para një muaji kishte vetëm një sallë interneti në të cilën ishin 15 kompjuter, tani studentët do të kenë mundësi të kyçen në internet në tërë hapësirën e qendrës pa pagesë, pasi që një gjë të tillë ia ka mundësuar Telekomi i Kosovës, që ka vendosur Vajërles në konviktin 5 dhe 6 dhe përmes tyre mbulohet tërë hapësira. Kjo ishte kërkesë e drejtuesve të QS-së. (Autori i shkrimit është student i vitit të I-rë, Gazetari)

Menza e studentëve 

0DUV


Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

Fjala e Studentëve

Uji i ngrohtë mbetet problemi nr. 1 për studentët e konvikteve Brendon BERISHA

N

ë këtë bisedë me studentë kemi marrë mendimin e tyre se çfarë mendojnë ata për konviktet në të cilat banojnë. Gjithashtu këta studentë pasiqë edhe ushqehen në Mensë, kemi marrë mendimin e tyre rreth ushqimit që ofrohet aty. Në intervistë kemi marrë studentë nga konvikte të ndryshme në mënyrë që ta pasqyrojmë sa më mirë jetën në to. Pyetjet që u janë bërë të gjithë studentëve kanë qenë: 1. Çfarë mendoni për kushtet që i ofron konvikti juaj, a i plotëson kushtet për jetesë? 2. Çka mendoni për ushqimin që ofron Mensa, sa është cilësor?

Bledar Berisha (Konvikti 1) Si pas mendimit tim kushtet të cilat i ofron konvikti nr. 1 janë mesatarisht të mira. Në dhomë kemi nga një frigorifer, inventari është relativisht i mirë, pastërtia është në nivelin e duhur .Ne pronë te Qendrës se Studenteve kemi sallën e leximit, sallën e internetit, tani në çdo konvikt e kemi Vajërllesin për t’u kyçur në internet. Por një gjë e cila më brengos është që ujë të ngrohtë kemi vetëm tri herë në javë. Sa i përket mensës mendoj që ushqimi është mjaft i mirë. Me ketë çmim të cilin e paguajmë besoj që ushqimi është mjaft i mirë. Të jesh student është kënaqësi, por të banosh në konvikt është kënaqësi e veçantë.

Fitim Gashi (Konvikti 2) Konvikti nr. 2 ofron kushte relativisht të mira. E mira e kësaj është se të gjitha dhomat janë të pajisura me frigoriferë, inventari është goxha i mirë, si dhe pastërtia është në nivelin e duhur. Një e metë e këtij konvikti është se vetëm tri herë në javë kemi ujë te ngrohtë, gjë që nuk na mjafton. Sa i përket Mensës mendoj qe ushqimi është i mirë. Por, si problem tek ushqimi i mensës e shoh përsëritjen e të njëjtës meny pothuajse çdo ditë.

Dafina Thaçi (Konvikti 3) Uji i ngrohtë është ndër problemet kryesore në Konviktin nr. 3, dhe në shumicën e konvikteve. Rryma është në

0DUV

nivel, po ashtu edhe uji i ftohët dhe pastërtia. Në përgjithësi nëse i krahasojmë çmimin dhe kushtet, atëherë nuk të themi që kushtet janë të dobëta. Edhe ushqimi në Mensë është i mirë dhe ka zgjedhje deri diku.

Alban Marleku (Konvikti 4) Konvikti nr. 4 në krahasim me konviktet nr. 1 dhe nr. 2 është me i mirë dhe me kushte më të mira, por nëse e krahasojmë me konviktet nr. 5 dhe 6 kushtet janë shumë më të dobëta .Pastërtia në konvikt nuk është edhe aq keq, por brenga e të gjithëve është uji i ngrohët që mund ta shfrytëzojmë vetëm tri herë në javë, dhe atë me një orar të papërshtatshëm. Gjatë stinës së dimrit breng kryesore ishte edhe ngrohja, ngase ngrohja e qytetit nuk funksiononte fare. Sa i përket Mensës, ushqimi edhe pse është i njëjti për çdo ditë është në nivel të duhur sa i përket pastërtisë dhe shijes. Mendoj se çmimi i Mensës është shumë i arsyeshëm dhe i favorshëm për studentët.

Drita Berisha (Konviktit 5) Kushtet në konviktin nr. 5 janë shumë të mira. Çdo dhomë është e pajisur me frigorifer, inventari është i mirë, pastërtia është në nivel të lart, kemi edhe sallën e leximit, kemi vajërlles për tu kyçur në internet. Një gjë të cilën e shoh si problem për të gjitha konviktet përveç konviktit tonë është ujë i ngrohtë. Në konviktin tonë uji ngrohet me rreze solare. Me një fjalë konvikti i plotëson të gjitha kushtet për jetesë. Ndërsa, sa i përket Mensës ushqimi është mjaft i mirë. Pastërtia atje është në nivelin e duhur.

Kaltrina Veselaj (Konvikti 6) Kushtet në konviktin nr. 6 janë me të mira në krahasim me konviktet e tjera. Pastërtia është në nivelin, inventari gjithashtu, kemi sallën e leximit dhe të televizorit. Ajo çka nuk është e mirë në këtë konvikt, është se ujë të ngrohtë nuk kemi më shumë se tri herë në javë. Sa i përket Mensës, ushqimi është deri diku i mirë, kurse menyja është e njëjtë për çdo ditë. Edhe në mensë pastërtia është mjaft e mirë. Për 30 euro në muaj mendoj që ja vlen të shkosh për t’u ushqyer aty. (Autori i shkrimit është student i vitit të I-rë, Gazetari)
Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

Gjashtë studentë fitues të projektit “TEMPUS”, në FSHS Arlinda THAQI

G

jashtë (6) studentë të Fakultetit të Shkencave Sportive, të Universitetit të Prishtinës, kanë përfituar nga projekti “TEMPUS”, i cili financohet nga Komisioni Evropian (KE). Ismet Shalaj, Faton Tishukaj dhe Masar Xhakaj, me të përfunduar studimet Barchelor në Prishtinë, kanë fituar të drejtën e vazhdimit të Masterit në Universitetin e Romës në kuadër të këtij projekti. Njëherazi këta janë edhe studentët e grupit të parë që në vitin 2009 kanë përfituar nga projekti i lartpërmendur. Kurse, këta studentë brenda afatit të paraparë i kanë mbaruar studimet Mastër në kryeqytetin italian. Ndërsa, përfitues të projektit të dytë kanë qenë, Besim Ademi, Egzon Shala dhe Agron Pllana, të cilët janë në përfundim të moduleve. Kordinatori i këtij projekti Musa Selimi, i cili njëherazi është edhe prodekan dhe profesor në FSHS-së, deklaroi se kjo është një mundësi e mirë që po iu ofrohet studentëve, si dhe shtoi se ky projekt do të vazhdoi edhe këtë vit. “Deri me tani kemi dërguar jashtë vendi për Mastë gjashtë student, ku tre nga grupi i parë i kanë mbaruar studimet, kurse tre të tjetër janë në përfundim e sipër. Edhe në këtë vit do t’i dërgojmë tre ose katër studentë. Projekti është tre vjeçar, por në bazë të bashkëpunimit të mirë që kemi, besoj që do të vazhdojmë edhe në vitet e ardhshme”, deklaroi Selimi. Ai gjithashtu shtoi se këtë vit do të dërgohen edhe pesë (5) profesor në Universitete të ndryshme, për t’u trajnuar se si të zbatohen planprogramet dhe çfarë përmbajtje kanë lëndët e tyre. Trajnimi i tyre sipas Selimit do të zgjasë dy javë.

Pajisje dhe kurse të gjuhës angleze Përveç dërgimit të studentëve për shkollim jashtë vendit, FSHS-ja ka përfituar edhe në pajisje laboratorike si dhe dy kurse intensive të gjuhës angleze. “Kemi përfituar pajisjet laboratorike shkencore që na kanë ardhur në fakultet, të cilat shumë shpejt do të instalohen që të bëhet trajnimi i të gjithë stafit të profesorëve dhe asistentëve për përdorimin e tyre. Këto pajisje do të shërbejnë për kryerjen e të gjitha matjeve të studentëve – sportistëve, si: matjet antoprometike, fiziologjike si dhe disa matje të tjera që janë të rëndësishme për sportistët”, u shpreh koordinatori i projektit “TEMPUS”, duke thënë se kanë përfituar edheTë drejtën për të studiuar jashtë vendit e kanë fituar studentët me notë të lartë mesatare, si dhe përparësi e madhe ka qenë njohja e gjuhës angleze. Është formuar komisioni brenda FSHS dhe e ka bërë përzgjedhjen.

dy kurse intensive të gjuhës angleze, ku disa profesor, student dhe stafi administrativ i kanë ndjekur pa pagës. Deri të bashkëGjatë një takimi punimi sipas Selimit, ka ardhur kur të koordinatorit ai dhe Dekani Ajvaz Musa Selimi në Romë Berisha kanë qenë në disa takime parapërgatitore në Tiranë, prej ku më pas iu ka lindur ideja që ta realizojnë një projekt të përbashkët për harmonizimin e planprogrameve, në mënyrë që studentët kosovarë të kenë mundësi të barabarta me gjithë studentët në Evropë. Më pas ai shtoi se me mjaft suksese i kanë kryer draftet e Bachelorit, janë në finalizim të draftit të Masterit evropian që do të aplikohet edhe në Kosovë, si dhe fillimi i përgatitjeve të doktoratës që do të jenë në kuadër të doktoratave evropiane. “Projekti i përbashkët i Fakultetit tonë me atë të Tiranës dhe Tetovës në kuadër të “Tempusi-t”, është shpallur projekti më i suksesshëm për vitin 2010”, përfundoi koordinatori, Musa Selimi.

TEMPUS Është një organizatë, e cila funksionon në kuadër të Komisonit Evropian. Sekretaria e tyre i përgatit projektet të cilat më pas financohen nga KE-ja. Janë projekte të përbashkëta të shteteve të ndryshme. Si bartës është Universiteti i Shkencave Sportive në Romë dhe partnerë të italianëve janë edhe Universitetet e tjera, si ai i Këlnit, në Gjermani, i Athinës në Greqi, i Vjenës në Austri si dhe disa bashkëpunëtorëve nga Universitetet e tjera. Benificionet e këtyre projekteve i kanë edhe Universiteti i Prishtinës, i Tiranës dhe ai i Tetovës, më konkretisht Fakultetet e Shkencave Sportive. (Autorja e shkrimit është studente e vitit të III-të, Juridik)

0DUV


RevistĂŤ e studentĂŤve tĂŤ Universitetit tĂŤ PrishtinĂŤs

RetrospektivĂŤ

`81-shi i harruar nga institucionet vendore   

     (përveç atyre që ishin pjesëmarrës aktiv), revoltën dhe thirrjen e studentëve të Universitetit të Prishtinës për Kosovën Republikë Adelinë SAHITI

N

jĂŤ revoltĂŤ pothuajse spontane nga ana e studentĂŤve tĂŤ Universitetit tĂŤ PrishtinĂŤs, tĂŤ cilĂŤt me 4 mars 1981 kĂŤrkonin kushte mĂŤ tĂŤ mira nĂŤ mensĂŤn e studentĂŤve, arriti tĂŤ shndĂŤrrohet nĂŤ kĂŤrkesĂŤn dhe dĂŤshirĂŤn e çdo shqiptari qĂŤ kĂŤrkonte liri dhe tĂŤ drejta tĂŤ barabarta me popujt tjerĂŤ tĂŤ ishJugosllavisĂŤ. ShĂŤrbimi policor serb pati sjellje brutale ndaj studentĂŤve dhe mĂŤ pas paraburgosi njĂŤ numĂŤr tĂŤ madh tĂŤ tyre, veprim ky qĂŤ ishte shtysĂŤ e fort pĂŤr studentĂŤt qĂŤ tĂŤ organizoheshin edhe mĂŤ shumĂŤ me datĂŤ 11 po tĂŤ njĂŤjtit muaj. Alarmi ishte vĂŤnĂŤ kudo, nĂŤ tĂŤ gjitha shtresat e shoqĂŤrisĂŤ, pĂŤr tĂŤ vazhduar me tubime e demonstrata deri nĂŤ prill. Sa mĂŤ kĂŤmbĂŤngulĂŤse qĂŤ ishin protestat dhe kĂŤrkesat e demonstruesve aq mĂŤ i ashpĂŤr bĂŤhej regjimi, i cili nĂŤ territorin e ish-KrahinĂŤs Socialiste tĂŤ KosovĂŤs, vendosi sĂŤ pari “Gjendje tĂŤ jashtĂŤzakonshmeâ€?, e mĂŤ pas edhe “Shtetrrethimâ€?. NjĂŤri ndĂŤr studentĂŤt e asaj kohe i cili mĂŤ pas edhe u dĂŤnua me 15 vite burgim tani profesor, Bajram Kosumi, ndĂŤr tĂŤ tjera pĂŤr revistĂŤn “Bota e Reâ€?, u shpreh se jo tĂŤ gjithĂŤ kanĂŤ harruar demonstratat e 81-shit. “E kanĂŤ harruar disa struktura politike me qĂŤllim apo pa tĂŤ. NĂŤ fakt e ka harruar Qeveria e

KatÍr vitet e para pas demonstratave, nga organet e sigurimi serb janÍ dÍnuar 4 mijÍ veta. GjatÍ periudhÍs 1981-1990 si rrjedhÍ e zinxhirit tÍ demonstratave janÍ vrarÍ 183 qytetarÍ civil dhe 63 ushtarÍ shqiptarÍ nÍ armatÍn Jugosllave. JanÍ dÍnuar 1346 ushtarÍ dhe 10 mijÍ civil pÍr kundÍrvajtje politike. 3500 persona kanÍ vuajtur dÍnimin mesatar me burg prej 7 vjetÍve. Çdo i treti shqiptarÍ nÍ KosovÍ ÍshtÍ keqtrajtuar nga policia, kurse mÍ 1990 janÍ helmuar mbi 7 mijÍ nxÍnÍs dhe student kryesisht femra. 0DUV

KosovĂŤs, njĂŤ pjesĂŤ e partive politike e jo shoqĂŤria nĂŤ pĂŤrgjithĂŤsi. Aktivitete tĂŤ shumta do tĂŤ realizohen e janĂŤ realizuar gjatĂŤ kĂŤtij viti. Ka njĂŤ interesim mendoj nĂŤ rritje, pĂŤr tĂŤ folur pĂŤr vitin 81â€?, theksoi Prof. Kosumi. Sipas tij, kjo ndodh pĂŤr faktin se viti 1981, ĂŤshtĂŤ vit i kthesĂŤs nĂŤ historinĂŤ mĂŤ tĂŤ re tĂŤ shqiptarĂŤve, dhe ka ndikuar e ka prekur interesat gjeostrategjike jo vetĂŤm tĂŤ tyre. NdĂŤrkohĂŤ profesor Kosumi, duke dashur tĂŤ ngre njĂŤ paralele nĂŤ mes tĂŤ viteve ‘80 -90’ dhe kohĂŤs sotme pĂŤr rolin e studentĂŤve, thotĂŤ se roli i tyre ka ndryshuar. “Tani pĂŤr studentĂŤt detyrĂŤ patriotike ĂŤshtĂŤ qĂŤ tĂŤ dalin ekspert. Nuk besoj se kanĂŤ nevojĂŤ tĂŤ kyçen nĂŤ zhvillimet politik. Klasa udhĂŤheqĂŤse e studentĂŤve tash do tĂŤ duhej tĂŤ luftonte shumĂŤ pĂŤr tĂŤ krijuar cilĂŤsi nĂŤ mĂŤsimâ€?, tha Kosumi. StudentĂŤt qĂŤ dalin nga universitetet kosovare, sipas tij janĂŤ larg njĂŤ studenti mesatar evropian pĂŤr çka edhe kĂŤrkon nga studentĂŤt e UPsĂŤ qĂŤ nĂŤ fund kur tĂŤ pajisen me diplomĂŤ, tĂŤ dalin ekspert nĂŤ atĂŤ lĂŤmi tĂŤ studimit qĂŤ tĂŤ jenĂŤ konkurrent tĂŤ denjĂŤ me studentĂŤt nga cilido vend i Bashkimit Evropian. Duke parĂŤ interesimin e paktĂŤ tĂŤ institucioneve vendimmarrĂŤse nĂŤ KosovĂŤ dhe medias, studentĂŤt dhe profesorĂŤt kĂŤrkojnĂŤ qĂŤ tĂŤ pĂŤrkujtohen mĂŤ shumĂŤ demonstratat e 81it, ngase sipas tyre kĂŤto demonstrata ishin filli i shtetĂŤndĂŤrtimit tĂŤ KosovĂŤs. 


RevistĂŤ e studentĂŤve tĂŤ Universitetit tĂŤ PrishtinĂŤs

KUTLLOFCI, BANORĂ‹T NĂ‹ OBORRIN E UP-SĂ‹ AFAT DERI NĂ‹ PRANVERĂ‹ ElvinĂŤ SEFIU

N

jĂŤzet e njĂŤ familje do tĂŤ vazhdojnĂŤ tĂŤ jetojnĂŤ nĂŤ dy objekte tĂŤ vjetruara, tĂŤ cilat do tĂŤ qĂŤndrojnĂŤ nĂŤ oborrin e Universitetin e PrishtinĂŤs (UP), deri nĂŤ pranverĂŤ tĂŤ kĂŤtij viti. KĂŤtĂŤ e ka konfirmuar Prorektori pĂŤr burime dhe infrastrukturĂŤ i UP-sĂŤ, Enver Kutllovci, i cili theksoi se fati i kĂŤtyre objekteve do tĂŤ mbes pezull deri nĂŤ pranverĂŤ kur edhe pritet tĂŤ rrĂŤnohen. NdĂŤrsa, nĂŤ vend tĂŤ tyre ĂŤshtĂŤ menduar tĂŤ zbatohet projekti pĂŤr rregullimin e hapĂŤsirĂŤs universitare, mbĂŤshtetur nga Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit HapĂŤsinor. Ai mĂŤ tej tha se vetĂŤm gjashtĂŤ familje tĂŤ vendosura nĂŤ objektin prapa Fakultetit tĂŤ Shkencave Matematiko-Natyrore kanĂŤ dokumente zyrtare pĂŤr banim tĂŤ pĂŤrkohshĂŤm. “Universiteti nuk ka buxhet tĂŤ ndajĂŤ pĂŤr strehimin e familjeve. Ă‹shtĂŤ punĂŤ e komunĂŤs strehimi i tyre. Ne mund tĂŤ bĂŤjmĂŤ zgjidhje pĂŤr ata qĂŤ kanĂŤ letra, dokumentacion zyrtar, qĂŤ iu janĂŤ dhĂŤnĂŤ nga universitetiâ€?, shpjegon Kutllovci. NdonĂŤse njĂŤri ndĂŤr objektet nĂŤ hapĂŤsirĂŤn e UP-sĂŤ, ai prapa Fakultetit tĂŤ KimisĂŤ ĂŤshtĂŤ i rinovuar dhe i pĂŤrshtatshĂŤm pĂŤr banim, objekti para BibliotekĂŤs KombĂŤtare ĂŤshtĂŤ nĂŤ gjendje tĂŤ rĂŤndĂŤ, dhe banorĂŤt e vendosur nĂŤ tĂŤ pĂŤrballen vazhdimisht me kushte tĂŤ vĂŤshtira pĂŤr jetesĂŤ. NdĂŤrkaq, V. Pretreshi, punonjĂŤsi i stafit teknik i Universitetit tĂŤ PrishtinĂŤs jeton qĂŤ nga viti 1973 nĂŤ objektin 

pĂŤrballĂŤ BibliotekĂŤs KombĂŤtare. Ai nĂŤ kĂŤtĂŤ objekt jeton me familjen e tij 13 anĂŤtarĂŤshe, dhe fĂŤmija mĂŤ i madh i tij ĂŤshtĂŤ 13 vjeçar. Ata vazhdimisht janĂŤ tĂŤ rrezikuar nga sĂŤmundje tĂŤ ndryshme nĂŤ mungesĂŤ tĂŤ higjienĂŤs dhe tĂŤ njĂŤ objekti mĂŤ tĂŤ pĂŤrshtatshĂŤm pĂŤr jetesĂŤ. Pretreshi dhe kryefamiljarĂŤ tĂŤ tjerĂŤ tregojnĂŤ se nĂŤ rast tĂŤ ndonjĂŤ urdhri pĂŤr lirimin e objektit nuk kanĂŤ ku tĂŤ shkojnĂŤ dhe kujt t’i drejtohen, dhe pĂŤr kĂŤtĂŤ presin ndonjĂŤ zgjidhje nga Komuna e PrishtinĂŤs. Familjet e vendosura nĂŤ kĂŤto objekte universitare janĂŤ kryesisht nga Prishtina, dhe njĂŤra prej tyre ĂŤshtĂŤ familja e Agim Gashit, ligjĂŤrues nĂŤ DegĂŤn e BiologjisĂŤ, FSHMN. Ai thotĂŤ se aneksin e tij e ka blerĂŤ nga njĂŤ person i nacionalitetit serb pas luftĂŤs njĂŤzet mijĂŤ euro dhe se nĂŤ tĂŤ ka investuar edhe dyzet mijĂŤ euro tĂŤ tjera. Gashi kĂŤtĂŤ objekt e konsideron pronĂŤ private dhe tĂŤ pakontestuar duke thĂŤnĂŤ se “statusi i objektit ĂŤshtĂŤ privatâ€?. LicencĂŤn pĂŤr banim ai pohon se e ka marrĂŤ nga BashkĂŤsia pĂŤr VetĂŤqeverisje e Interesit (BVI), sikurse edhe 5 familjet tjera qĂŤ jetojnĂŤ aty. NdĂŤrkaq Prorektori Kutllovci e mohon kĂŤtĂŤ, duke thĂŤnĂŤ se kĂŤto familje posedojnĂŤ dokumente tĂŤ regjimit serb, dhe se pronat ku ata janĂŤ vendosur nuk figurojnĂŤ tĂŤ regjistruara nĂŤ institucionet kosovare . Komuna e PrishtinĂŤs ĂŤshtĂŤ ajo qĂŤ ka premtuar zgjidhjen e rastit tĂŤ kĂŤtyre familjeve deri nĂŤ pranverĂŤ tĂŤ 2011-ĂŤs, zyrtarĂŤt e tĂŤ cilit pas njĂŤ takimi tĂŤ zhvilluar me drejtuesit e UP-sĂŤ, familjet qĂŤ banojnĂŤ nĂŤ dy objektet brenda hapĂŤsirĂŤs universitare do tĂŤ mund tĂŤ transferoheshin nĂŤ banesat sociale tĂŤ ndĂŤrtuara nĂŤ lagjen “ Fusha e pajtimitâ€? nĂŤ PrishtinĂŤ. (Autorja e shkrimit ĂŤshtĂŤ studente e vitit tĂŤ III-tĂŤ, Gazetari) 0DUV


Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

KAFENETË DHE KLUBET VENDTAKIMET E STUDENTËVE TË UP-së Liridonë GASHI

S

humica e të rinjve kanë deklaruar se kanë kohë të lirë dhe atë e shfrytëzojnë në mënyra të ndryshme, si në kafene , klube, internet kafe, por ka edhe te tjerë që gjatë kohës së lirë merren me aktivitete sportive. Koha e lirë e tyre varet shumë nga puna që ata bëjnë dhe angazhimet ditore që ata kanë, sepse ka studentë që punojnë dhe studiojnë , por ka të tillë që përveç studimeve nuk kanë ndonjë obligim tjetër. Se si e kalojnë kohën e lirë studentët e UP-së për revistën “Bota e Re’’ studenti i Fakultetit Ekonomik Ilir Hasani tha: “Kohën e lirë e kaloj duke shikuar ndonjë film, dal me shoqëri për kafe, lexojë ndonjë vepër ose tash është koha e internetit”. Ndërsa sa i përket leximi ai u shpreh se në ditë lexon afër 2 orë mesatarisht, e nëse del me shoqëri për kafe del një herë në javë. “Edhe sporti është një aktivitet që unë e preferoj shumë gjatë kësaj kohe meqenëse nuk jam i punësuar”, është shprehur Iliri. Ndërsa, Faton Krasniqi përveç punës që bën dhe obligimet që ka në fakultet, tregon se gjënë kohë për t’u relaksuar, por gjithsesi mësimi është prioriteti i tij. “Tash që jam student kam më tepër angazhime për të studiuar e pjesë e këtyre angazhimeve është edhe puna që bëj, por kjo s’do të thotë se nuk gjejë kohë të lirë për vete. Gjejë kohë për gjithçka, madje edhe për të dalë me shoqëri. Padyshim që shoqëria është ajo e cila më shoqëron mua në çdo aventurë. Ndërsa klubet dhe sporti janë pikat që na bashkojnë dhe njëherazi më ofrojnë kënaqësi dhe pushim”, ka thënë Krasniqi. Fatoni shprehet optimist se në të ardhmen për rininë e Kosovës nuk do të jenë vetëm klubet, kafenetë dhe internet kafet, vendtakimet e tyre, por ai shpreson se institucionet do të bëjnë diçka më tepër për rininë, në mënyrë qe ata të kenë më shumë hapësirë për zhvillimin e aktiviteteve dhe rekreacioneve të ndryshme. Ndërkaq për studenten e cila po studion në Fakultetin e Filologjisë, Bukurije Surdulli, koha e lirë është e kufizuar meqenëse ajo gjatë gjithë kohës merret me angazhime te ndryshme dhe ka shumë pak kohë të lirë për t’ia kushtuar vetës. “Sa isha njëkohësisht në punë dhe në fakultet nuk kisha fare kohë të lire ngase tërë dita dhe kalonte e angazhuar”, shprehet Bukurija. Ndërsa ajo shprehet se vikendin e pret me shumë entuziazëm për të shkuar në familje, ndërsa kur gjënë pak kohë të lirë gjatë javës ajo frekuenton internetin dhe kafenetë. ndërsa biblioteka është vendi që ajo frekuenton më së shpeshti. “Në përgjithësi jemi duke lexuar shumë pakë, nuk e di se si do të jetë e ardhmja për studentët e Kosovës, dhe vetëm shpresa për ditë më të mira na bënë optimist, përndryshe nuk po shohë asgjë pozitive. Politikë dhe vetëm politikë, kanë harruar që ne jemi popullata më e re në Evropë, dhe në këtë aspekt institucionet tona po bëjnë shumë pak” përfundon ajo. 0DUV

Por ka edhe student të cilët shumë pak ose aspak nuk kanë kohë të lirë, madje për shkak të angazhimeve të mëdha ata harrojnë se kur ka qenë hera e tyre e fundit që kanë dal me shoqëri për t’u argëtuar, në mesin e tyre është Liridon Dumani, student në Fakultetin Teknik dhe në kolegjin universitar, AABRIINVEST. Ai për revistën “Bota e Re” është shprehur optimist për të ardhmen duke theksuar se puna, angazhimet e shumta dhe përkrahja e familjes janë bazamenti i tij dhe fuqia që e bënë të besoj në të ardhmen. Koha e lirë për të është shumë e kufizuar. “Do të doja të thosha se kam kohë të lirë, mirëpo kjo fjalë shumë pak ose aspak ekziston në fjalorin tim, kam shumë angazhime në fakultete, por edhe në punë. Pak kohë të lirë kur gjejë e shfrytëzoj që të jem me familje” tha Liridoni. Ndër të tjera ai shtoi se dikur sa ishte në shkollën e mesme kafenetë e qytetit të Prishtinës ishin vendtakimet me shoqërinë e tij. “Në shkollën e mesme gjithçka ishte ndryshe, në kohën e lirë organizonim parti por edhe merreshim me aktivitete sportive, e tash gjërat kanë ndryshuar me vet faktin që më ka ndryshuar edhe statusi jetësor”, përfundoi Liridoni. Sipas deklarimeve të studentëve të UP-së, koha e lirë e tyre është e kufizuar sepse jo vetëm fakulteti është obligim i tyre, por meqenëse edhe kriza ekonomike në vend është e rëndë ata detyrimisht janë të obliguar të punojnë punë të ndryshme qoftë edhe me orar të zgjatur vetëm që të shkollohen për t’u sistemuar në të ardhmen në ndonjë punë adekuate. Ka shumë studentë që studiojnë në fakultete të ndryshme, mirëpo puna që ata bëjnë zakonisht nuk ka të bëjë asgjë me fakultetin që ata janë duke e kryer. Si rast për ta marrë shembull është Valbona Shabanaj, e cila është e detyruar të punojë një market ndërsa studion në Fakultetin Juridik. E për kohë të lirë ajo është shprehur se: “ndoshta vetëm një orë në ditë mund ta llogarisë si kohë të lirë, por kjo nuk më mjafton që të dal me shoqëri ose të dal thjeshtë për një shëtitje. Shumë rrallë dal, jo pse nuk kam dëshirë , por nuk gjejë kohë”, ka thënë studentja Shabanaj. Të gjithë këta studentë që u intervistuan, u shprehen se presin ditë më të mira, pas përfundimit të studimeve të kenë një vend të punës që do t’i përshtatej studimit të tyre, e pas kësaj faze do të mund të mendonin më shumë për kohën e lirë dhe menaxhimin e saj. (Autorja e shkrimit është studente e vitit të III-të, Gazetari)
Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

Fakulteti Ekonomik, sasi apo cilësi?! Besarta JAKAJ

M

e rreth 11 mijë studentë, Fakulteti Ekonomik ka numrin më të madh të studentëve në Universitetin e Prishtinës. Ky fakultet ofron studime në katër departamente dhe pesë programe studimore ku bëjnë pjesë: Banka dhe financa, Kontabilitet, Ekonomix, Marketing dhe Menaxhment. Përveç në Prishtinë, ku është baza e tij, vitin e fundit janë hapur degët në dy qytete të tjera të Kosovës, Pejë dhe Gjilan. Kjo me qëllim të ofrimit të mundësisë për studim edhe atyre që për shkak të kushteve sociale apo për arsye të tjera nuk mund të vinë në Prishtinë. Drejtimi më i kërkuar viteve të fundit në kuadër të këtij fakulteti dhe pothuajse në krejt Universitetin është ai Banka dhe Financa ku për çdo vit konkurrojnë mijëra kandidatë. Numri i madh i studentëve që pranohen çdo vit krahas numrit të vogël të stafit mësimdhënës dhe hapësirës që nuk plotëson as standardet minimale paraqesin një realitet të dhimbshëm. E sa mund të bëhet fjalë për cilësi në këtë situate?! Sipas Dekanit të fakultetit Skënder Ahmeti,

kushteve teknike për punë në këtë fakultet. Këtu përfshihen: rregullimi i amfiteatrove, sallave, dhe bibliotekës. Dekani thekson se cilësia në këto dy vitet e fundit është rritur mjaft dhe tani është në një nivel relativisht të kënaqshëm edhe pse mbetet edhe shume për tu bërë. Në anën tjetër studentët përveç që pajtohen në disa pika me dekanin, ata i kanë edhe shqetësimet e tyre. Ekrem Ahmeti përfaqësues i studentëve, thotë se edhe përkundër punës mjaft të madhe që është duke u bërë nga menaxhmenti aktual ka mjaft gjëra që duhet përmirësuar. Ai poashtu në mes të tjerash si problem e sheh numrin e madh të studentëve dhe thotë se kjo ua pamundëson edhe profesorëve që t’i kushtojnë mëviteve të fundit nën menaxhimin e tij janë duke u bërë hapa të rëndësishëm në përmirësimin e këtyre kushteve që lidhen drejtpërsëdrejti me rritjen e cilësisë. “Në kuadër të kornizës buxhetore vazhdimisht kam insistuar në rritjen e stafit mësimdhënës dhe tani në shumicën e lëndëve ka dy e më shumë profesorë, që ishte edhe kërkesë e vazhdueshme e studentëve”, ka deklaruar dekani Ahmeti. Po ashtu orari i punës në fakultet është zgjatur, kjo me qëllim të shfrytëzimit sa më të mirë të asaj hapësire që disponon fakulteti. Sa i përket zbatimit të reformave sipas Bolonjës, Fakulteti Ekonomik ka bërë hapa mjaft të rëndësishëm. Aktualisht në shumicën e lëndëve ligjërimi modern me metodat bashkëkohore të konkretizimit edhe vlerësimit është sipas kritereve të Bolonjës. Vlerësimi bëhet në mënyrë të vazhdueshme gjatë gjithë vitit, ku marrin pjesë: Vijueshmëria në ligjërata, punimet seminarike, kolokviumet (së paku dy gjatë një semestri), puna praktike dhe në fund provimi përfundimtar. Si e arritur tjetër e kohëve të fundit dekani sheh edhe investimet që janë bërë në përmirësimin e

shumë kohë punës interaktive me studentë. Ndërsa, Pranvera Gashi, studente e vitit të dytë, Banka dhe Financa, thotë se “pritja e madhe dhe tollovitë që bëhen si gjatë paraqitjes së provimeve edhe gjatë hyrjes në provime u shkaktojnë mjaft stres atyre”. Ndërsa, sa i përket raportit profesor - student ajo mendon se është në nivel të pakënaqshëm. Në këtë situatë ku të gjithë pajtohen se numri i madh i studentëve është pengesë serioze së bashku me kushtet e tjera që u përmenden më lart për zhvillimin e cilësisë ne mbesim me shpresë që të jetësohet thënia "Ku ka sasi, ka edhe cilësi". (Autorja e shkrimit është studente e Fakultetit Ekonomik)

0DUV


Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

MITROVICË, FAKULTETI I SHKENCAVE TEKNIKE TË APLIKUARA PA OBJEKT Emir AZEMI

F

akulteti i Shkencave Teknike të Aplikuara në Mitrovicë, i cili këtë vit shënon 50 vjetorin e themelimit, vazhdon të përballet me mungesën e hapësirë së mjaftueshme për studentë. Dekani i FSHTA në Mitrovicë, Dr. sc. Avdi Salihu, tha se është hedhur hapi i parë për ndërtimin e një objekti të ri, i cili do t’ua lehtësonte punën studentëve dhe stafit akademik që të japin më të mirën e tyre.“Kuvendi komunal i komunës së Mitrovicës ka bërë hapat e parë në këtë drejtim. Kuvendi ka miratuar vendimin për ndarjen e 16.7 hektarëve tokë, për ndërtimin e objektit për fakultetin tonë. Më realizimin e këtij projekti do të finalizohet strategjia jonë për ofrimin e hapësirave të nevojshme dhe adekuate për studentët”, deklaroi Salihu. Ky fakultet përveç numrit të vogël të sallave dhe klasave për zhvillimin e procesit mësimor, duhet të ndaj objektin me Fakultetin e Xehetarisë dhe Metalurgjisë. Edhe përkundër kushteve të vështira dhe ligjërimit që 20 vite jashtë objekteve të tyre, për rektorin Salihu ky institucion akademik ka dhënë një kontribut të konsiderueshëm në përgatitjen e kuadrove të shumta, e veçanërisht kuadrove për punë në “Kompleksin Trepça”. Për punë më efikase, Salihu me stafin e tij kanë përgatitur një strategji për të cilën thotë se tanimë ka filluar të zbatohet. “Strategjia jonë konsiston në tri faza. Faza e parë lidhet me sigurimin e mjeteve laboratorike që tashmë ka përfunduar. Faza e dytë konsiston në sigurimin e mjeteve për hulumtim. Kurse faza e tretë ka të bëjë me sigurimin e objektit. Fakulteti ynë ofron mundësi për përgatitjen adekuate profesionale të studentëve. Kemi labora-

0DUV

torë dhe kabinete për zhvillimin e punës praktike që paraqet elementin kryesor në institucionin tonë”, sqaroi Salihu. FSHTA, aktualisht ka 750 studentë dhe 39 profesor e asistent, dhe i pari i këtij fakulteti nuk heziton të lavdëroj punën që bëjnë profesorët duke thënë se janë profesional dhe të rregullt. Por, kërkon një angazhim më të madh edhe nga studentët. “ Unë konsideroj që të rinjtë kanë potencial për të ardhmen e Kosovës, prandaj edhe duhet t’i kushtojmë një rëndësi të veçantë aftësimit të tyre. Të rinjtë duhet të drejtohen në sektorë cilësorë, e sidomos në shkenca inxhinierike, sepse vendi ynë ka nevojë për të tilla kuadro. Ata duhet të punojnë sa më shumë në këtë drejtim, sepse vetëm me punë suksesi është i garantuar”, përfundoi Salihu. Ndryshe nga rektori Premtim Hasani, student në Fakultetin e Xehetarisë dhe Metalurgjisë, dega Teknologji Ushqimore, ankohet për mungesën e profesorëve. “Kushtet që ky institucion ofron për studime janë relativisht të ulëta. Profesorët nuk janë të rregullt, nuk respektohet orari. Gjithashtu edhe kushte teknike si ngrohja nuk janë në nivel. Sa u përket mjeteve për zhvillimin e punës praktike, ato i kemi e që na ndihmojnë shumë në përgatitjen tonë profesionale”, tha Hasani. Ndërsa, studenti i degës së Teknologjisë së Përgjithshme, Valon Sinani, përveç mungesës së herëpashershme të profesorëve, si problem tjetër që po u pengon në zhvillimin profesional është mungesa e mjeteve adekuate për punë praktike. “ Ne kërkojmë dhe e shtrojmë si nevojë imediate sigurimin e një objekti për të zhvilluar mësimin në kushte normale. Gjithashtu edhe lëndët zgjedhore nuk janë të përshtatshme për drejtimin tonë. Kurse, sa i përket punës së administratës jemi jashtëzakonisht të kënaqur”, ka thënë ai. (Autori i shkrimit është student i Fakultetit Filozofik)
Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

Universiteti i Oksfordit

Liburn DAKAJ

U

niversiteti i Oksfordit (The University of Oxford) është universitet publik që ndodhet në qytetin Oksfordit, në Mbretërinë e Bashkuar. Për nga vjetërsia, llogaritet si universiteti i dytë në botë ndërsa i pari në vendet anglisht folëse. Edhe pse data e saktë e themelimit të universitetit mbetet e paqartë, ekzistojnë të dhëna që në këtë universitet mësimi të ketë filluar qysh para shekullit 11-të, në periudhën e viteve 914-915. Tani në krye të universitetit të Oksfordit është Rektori Lord Pattem, të cilin post do ta mbajë deri në vdekje, ndërsa zv. rektor është Andrew Hamilton, i cili “de facto” është edhe udhëheqës i universitetit. Përgjegjësi të veçanta për mbarëvajtjen e mësimit dhe studimeve në përgjithësi kanë edhe pesë pro-zëvendës rektorë. Aktualisht në universitetin e Oksfordit studiojnë 20 mijë e 330 studentë, prej tyre 11 mijë e 766 studentë janë në studime themelore universitare, ndërsa 8 mijë e 701 persona janë në studime postdiplomike. Ky universitet ka 38 kolegje dhe 6 Holle të Përhershme Private, ku secila prej tyre posedon strukturë të mjaftueshme për zhvillimin e mësimit dhe aktiviteteve të tjera. Të gjithë studentët rezident dhe stafi akademik duhet të jenë anëtarë të një kolegji apo holli, e po ashtu edhe anëtarë të universitetit. Kolegjet mblidhen së bashku në Konferencën e Kolegjeve ku diskutojnë për rregulloret dhe mënyrat e veprimit me Administratën Qendrore të Universitetit. 

Studimet themelore universitare janë të fokusuara në punën praktike, 1-4 studentë kalojnë një orë me një profesor akademik duke diskutuar rreth punës së tyre javore, zakonisht ndonjë ese (si në shkenca humane, më tepër në ato shoqërore, diçka nga matematika, fizika dhe shkencat tjera). Studentët zakonisht kanë një ose dy orë praktikë në javë, dhe mund t’i mbajnë ato edhe me profesorët akademik të ndonjë kolegji tjetër, pra jo vetëm të kolegjit të tyre. Këto punë praktike plotësohen me ligjërata, orë mësimore dhe seminare, të cilat organizohen nëpër departamente. Universiteti është përgjegjës për mbajtjen e provimeve dhe dhënien e diplomave. Dhënia e dy strukturave të provimeve është si parakusht për diplomën e parë. Struktura e parë e provimeve, e quajtur si “Honour Moderation” (Moderim Nderi) apo edhe “Preliminary Examinations” (Provimet Paraprake), zakonisht mbahen në fund të vitit të parë (pas dy semestrave në studimet për Drejtësi, Teologji, Filozofi, Psikologji Eksperimentale ose Psikologji, Filozofi dhe Fiziologji, ndërsa pas pesë semestrave në rastin e studimeve Klasike). Struktura e dytë e provimeve, “The Final Honour School” (shkurt Finals), mbahet në fund të studimeve diplomike. Kandidatët e suksesshëm marrin diplomën e rangut të parë, të dytë apo të tretë, qoftë më i lartë apo më i ultë, në bazë të performancës së tyre në ‘Finals’. Rezultati më i shpeshtë arrihet në rangun e dytë më të lartë, derisa i pari është përgjithësisht parakusht për studime diplomike. Rangu i “parë i dyfishtë” pasqyron rezultatin e parë në të dy diplomat si në “Honour Mods” dhe “Finals” Diplomat e studimeve për nivelet Mastër dhe Doktor epen në të gjitha lëndët që studiohen në nivel diplomik në universitet. (Autori i shkrimit është student i vitit të I-rë, Gjuhë dhe Letërsi Angleze) 0DUV


Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

Çdo muaj nga një provim për absolventët e UP-së Adelinë SAHITI

A

bsolventët e Universitetit të Prishtinë, që nga ky vit akademik do të kenë mundësi t’iu nënshtrohen provimeve për çdo muaj, por vetëm pasi t’i kenë kryer ligjëratat. Këtë e ka konfirmuar edhe kryetari i Parlamentit të Studentëve, Selim Daku, i cili më tej ka shtuar, se kjo është edhe një e arritur tjetër e organit që ai drejton, e cila do të jetë dobiprurëse për studentët. “Që nga marsi ky vendim do të jetë i aplikueshëm. Ndërsa nota do të vendoset në afatin e rregullt”, ka theksuar Daku. Kjo mundësi ndonëse nuk po ofrohet për herë të parë për studentët e UP-së, këta të fundit këtë e shohin si hap pozitiv, pasi që sipas tyre kjo do të jetë një mënyrë më e shpejtë e përfundimit të studimeve. Absolventja e Fakultetit Juridik, Dafina Buçaj është dhe sipas saj kjo metodë ka si anën pozitive për studentë ashtu edhe atë negative për administratën e fakultetit të saj, i cili sipas Buçajt edhe tani është i ngarkuar. “Ka shumë studentë që iu duhen edhe një vit më shumë për të kryer studimet për faktin që ekzistojnë dy apo tri afate. Tash do të kenë mundësi t’i paraqesin çdo muaj dhe të përgatiten më mirë për provime. Në anën tjetër kjo ka me shkaktua shumë probleme për administratën si te Fakulteti Juridik, ku janë me mijëra studentë sepse do të bëhet rrëmujë e madhe me i paraqit provimet, mandej për t’i rregulluar listat dhe gjetjen e sallave”, theksoi ajo. Ndryshe nga studentja Buçaj, zyrtari për mësim në Fakultetin Juridik Agim Bahtiri, deklaroi se për punonjësit e administratës së Fakultetit Juridik,paraqitja e provimeve çdo muaj nga ana e absolventëve nuk paraqet problem. “Afati i prillit shkakton më shumë pengesa dhe tollovi pasi që janë lejuar nga dy provime, dhe gjatë kësaj periudhe mbahen edhe ligjëratat, dhe nuk kemi salla të mjaftueshme”, tha Bahtiri. Më tej ai theksoi se një lehtësi e madhe për stafin e administratës, është kohëzgjatja e afatit për të paraqitur provimet dhe puna me orar të zgjatur gjatë kësaj periudhe. “Afati është 10 ditë, kemi katër referentë dhe orari është zgjatur deri në orën gjashtë apo shtatë, andaj me një organizim më të mirëfilli dhe me punë efikase, tejkalohen vështirësitë”, përfundoj Bahtiri. Për dallim nga fakultetet e tjera në atë të mjekësisë kjo formë e paraqitjes së provimeve është aplikuar vazhdimisht, dhe jo me numër të kufizuar të provimeve. Absolventi i Fakultetit Mjekësisë dhe senator i i UP-ës, Samir Bytyqi, thekson se ko formë është shumë e qëlluar duke pasur parasysh zgjatjen e studimeve në FM. “Është një ndihmesë e madhe për studentët e Fakultetit të Mjekësisë, duke pasur parasysh se studimet janë shumë të vështira, dhe kjo poashtu është lehtësim për studentët për shkak të kohëzgjatjes së tyre”, tha Bytyqi. Si njëri ndër iniciuesit e kësaj ide për t’u aplikuar edhe në fakultetet e tjera Bytyqi është i bindur se kjo do të jetë në favor të studentëve dhe se administratat nëpër fakultete me një organizim të duhur nuk do të kenë probleme në punën e tyre. 0DUV

...Kalorësi i Dijes...! Suzana FAZLIU

Ç

do gjë gumëzhin Në çdo cep dëgjohen zërat,, ata zëra që vazhdojnë si ushtare për triumf... Dita agon,,, por e njëjta sikur dje,,, kalorësi i dijes drejt frontit të diturisë, i etur për të marre dhe sunduar kohën në duar te tij. Çdo gjë për të është “bote magjike”,,, refren i dijes e merr,,, e shtrëngon,,, e mbështjell,,, dhe ne fund ia zë frymën,,, Valle sa duhet të jetë kjo maratonë...?! edhe sa here ka për t’u ulur në karrigen e bibliotekës,,,? edhe sa kohe kanë për t’u parë fytyrat e njëjta,,,?! misteri vazhdon,,, Fjalët e reja vinë e shtohen në fjalorin mistik,,, sa vjen e shtohet edhe “lodhja e bukur”... ... “Prishtina djep i pishtarëve të dijes”...vendi pret,,, ...pret pranverën me lulet më të bukura,,, rinia kërkon qiellin e lirë për fluturim,,, zogjtë e dijes të gatshëm për shtegtim koha vrapon. Si shiu i nëntorit që kërkon shpirtra te etur..si bora e janarit qe kërkon duar te ngrira, ashtu edhe kalorësit e dijes kërkojnë horizont marshi. Beteja vazhdon...!!! Si dje,,, sot,,, ashtu edhe nesër,,, vazhdon e nuk ndalet,,, kush gjeneral,,, kush oficer,,, kush ushtar, pozita të ndryshme por me vizion të njëjtë! Dikush kokulur dhe i zhgënjyer me veten... dikush me një buzëqeshje të theksuar... dikush i kënaqur me sfidën e kaluar simbol- “të qenët student” Bota sillet në duart tona,,, çdokush diku e me diçka gjen veten e tij. Aventurat e reja sa vinë e bëhen edhe rrëfyesit tanë,,, Prapë na marrin, na shtrëngojnë, na mbështjellin,,, prapë na bëjnë për vete,,,!!! E bukur është edhe “lufta” për të zënë vend për t’i dëgjuar “urdhëratë e komandantit”... Art- edhe beteja për të qenë të gatshëm për përgjigje,,, e shumë zhgënjyese thënia “po pse nuk e dhashë këtë përgjigje?”... Liderët e së ardhmes po vinë,Vendi në pritje me duar të hapura reliktet e dijes po ndërtojnë “ura me shkronja të arit”. ..Eh mesnata,,,!!! E bukur dhe e heshtur,,, e ka gjetur një student të fjetur me “ditarin e jetës” në kraharor,,, dashuria për dije e verboi dhe e bëri për vete...! Tik-taket e orës të shoqërojnë dhe ta bëjnë gjumin e zhytur nën meloditë e bukura...! .......shshshshshshshshshsh....!!!!!!studenti po ëndërron, Ai ëndërron zgjimin. E si qe tik-taku edhe akrepat e orës 8:00 duhet t’i gjejnë në front,,,!!! sepse--“ai nuk është i marrë të jetë përherë i mençur”.... i tilli është i “dënuar”... si kalorës i dijes,,,!!! (Autorja e shkrimit është studente e Fakultetit Ekonomik) 


Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

BIBLIOTEKA DHE LIBRI NË KOSOVË Astrit VELIQI

Ë

shtë thënë e diskutuar shumë për bibliotekën dhe primatin e saj kulturorë e universitar në Kosovë, megjithatë pothuajse në të gjitha rastet trajtimi i saj në raport me librin dhe vlerat e tij ka qenë jo i drejtë dhe goxha sipërfaqësor. Biblioteka gjithnjë është konsideruar si një margaritarë e dijës, leximit dhe studimit në veçanti, por një perceptim i tillë në shumë raste ka rezultuar më shumë në bazë të logjikës së shëndoshë se bibliotekat shërbejnë vetëm për lexim, që në rastin konkret tek ne edhe janë të tilla. Në Kosovë sikur është bërë tashmë traditë që bibliotekat të shfrytëzohen vetëm për lexim e për çështje studimore mund të flasim fare pak. Pa menduar gjatë, në këtë plan pa dashje lindin një sërë pyetje të kësaj natyre që si në lajthitje edhe e kërkojnë një gjykim të duhur. Athua vallë në këtë periudhë bibliotekat kanë mbetur paksa të heshtura, ngase librin në sirtarët e saj gjithnjë e më shumë po e mbulon pluhuri, duke mbetur më shumë si një dekor, e aq ma keq larg lexuesit të pasionuar dhe të etur për të. Edhe pse në të kaluarën , ka pasur një mungesë të madhe të librit në çfarëdo lëmije, ku lexuesit, studentët, intelektualët, por edhe botuesit kanë bërë udhëtime të gjata për ta pasur në bibliotekën e tyre librin e tyre të preferuar. Megjithatë, edhe pse gjërat kanë ndryshuar për të mirë , ku librin mund ta gjesh pothuaj në çdo skaj rruge, bibliotekë, librari etj, në këtë mes lexuesi është ai që si duket e ka braktisur me të madhe leximin e tij.

Interneti kafetë dhe lojërat e fatit para librit Pikërisht bota e internetit dhe komunikimit virtual, ka bërë që libri të mbetet në harresë dhe të shërbejë si dekor, ngase

kompjuteri dhe interneti në kohën tonë po luajnë rolin e asistentit të dëgjueshëm për secilin nga ne. Andaj, marrë në përgjithësi e sidomos, edhe bibliotekat nuk e kanë primatin e dikurshëm, edhe pse në kushtet moderne e bashkëkohore, ato në shumë raste po mbesin të heshtura dhe boshe, ngase vendin e tyre po e zënë dukshëm kafetë, klubet e natës, lojërat e fatit etj. Sido që të jetë, një kaos i tillë është duke mbizotëruar tash e një kohë të gjatë, ku leximi i pakët i librit e në veçanti mos studimi i tij nga studentët bënë që Kosova gjithnjë e më shumë të prodhoj pseudo-vlera, dhe pseudo-intelektual, në vend të vlerave të mirëfillta. (Autori është student i vitit të III-të, Gazetari)

Zot Frymë e jotja më mbulon Në çdo cep të plagës sime Si një fije pranverore Që lulëzon në horizont Dritë e jotja me krijoi Ndër ujvara të trazuara Zot kerkoj strehë Në fosilet e bardha Në kristalet e ngrira Në dorën tënde Mbyllet sinjali i ndezur Unë krahë pulëbardhe ...frymë njeriu Tek ju gjëj shpëtimin.

LULE (MAJIT) Je farë pranverore E rritur në lëndinë Aromë jotja natyrore Me mbulon në çdo stinë Je frytë Perëndie E puthur nën shi Frymë e jotja engjëllore Me jep forcë më bën magji Buzët tua marrin jetë Kur në to bie shi E fletët bëhen flakë Kur puthën nën çati Shpirt njeriu të përkëdhel Nën heshtjen e mërdhirë Asgjë tjetër më nuk je Veç botë e Perëndisë

Astrit VELIQI ( letrar, poet, gazetar) 

0DUV


Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

Përkujtojmë studentët dëshmorë

Visar, përherë do të jesh në zemrat e studentëve të UP-së!!!

V

isar Sinani lindi më 22 qershor 1984 në Tetovë. Rrjedh prej një familje patriotike të qytetit të Tetovës. Ishte djali i tretë i babë Ramadanit dhe nënë Shpresës. Mësimet e para i kishte marrë në shkollën fillore “Istikgball” të Tetovës,në të cilën dallohet si nxënës shumë i mirë. Si i vogël ishte dalluar me shkathtësitë e tij në fushën e medieve konkretisht në moderim. Emisioni “Bota e fëmijëve” i drejtuar për dy vite më radhë nga ai, bëhet emisioni më i dëgjuar në Tetovë, atë kohë Visari ishte në klasën e pestë të shkollës fillore. Në ndërkohë, prindërit e regjistrojnë në shkollën e Ulët të Muzikës në Tetovë, aty për tre vite me radhë ndjek orët për piano dhe me sukses e kryen ciklin e ulët. Paralel me muzikën, regjistron shkollën e mesme të mjekësisë në Tetovë, drejtimi Teknik Dhëmbësh, dhe për katër vite me radhë shquhet si nxënës i dalluar. Ti dojë Kosovën e Shqipërinë, mëson nga i ati Ramadani dhe nëna Shpresa. Vargjet e poezive për dashurinë ndaj Sharrit, të cilat i kishte thurur babai, qenë inspirim i madh që Visari të lidhet deri në vdekje me këtë vend. Ai i kishte dhënë betimin vëllait të tij të madh Arsimit, më 9 korrik 1997 (në Gostivar me ç’rast policia maqedonase e rrah keq vëllain e, Visarit), se do të vijë dita kur Visari do të marr hak, dhe në asnjë çast nuk e kishte harruar e as lënë pas dore. Familja Sinani, është njëra nga familjet me të njohura te asaj ane për atdhedashuri e trimëri. I ati i Visarit, në fund të viteve të 60-ta u nda nga ditari i gjimnazit të Tetovës dhe nga nxënësit e tij, për shkak të pjesëmarrjes në demonstratat e atëhershme që kërkonin flamur e më shumë të drejta për shqiptarët në Maqedoni. Kurse vëllai Betimi ishte pjesëtar i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës që nga viti 1999. Përveç aftësive të tij të mëdha që kishte për prezantim, muzikë e mjekësi, Visari aftësitë e tij i zhvillon edhe në fushën e letërsisë- poezi. Ndërkohë që jep kontributin e tij edhe duke ndihmuar të dëbuarit nga Kosova, që ishin vendosur në Tetovë. Në moshën 17 vjeçare, saktësisht në ditën e përfundimit të vitit të tretë të shkollës së mesme me sukses shembullor, sjell dëftesën në shtëpi bashkë me të mbi tryezë le një pusullë në të cilën shkruan: “Prindër të dashur unë mbarova vitin e tretë me sukses të shkëlqyer ashtu si deshët ju. Nuk mund të rrijë më duarkryq, nuk mund ta shoh popullin tim se si vuan. Po i bashkohem radhëve të Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare. Mirupafshim në Liri...”. T’i bindë eprorët për t’iu bashkuar radhëve të Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare, nuk ishte edhe aq lehtë, ngase ai ishte shumë i ri në moshë. Por, ja se si e kujton atë kohë njëri nga komandantët e UÇK-së: “Kur erdhën një grup djem me të cilët ishte edhe Visari, për të gjithë mendova se mund të bëhen ushtar, por jo për Visarin!, mirëpo këtë mendim e ndryshova menjëherë të nesërmen. Visari pa iu trembur syri, radhitet në vijën e parë të frontit, duke e dëshmuar premtimin se do të jetë i gatshëm të luftoj në çdo moment”, vazhdoni ai. Pas nënshkrimit të Marrëveshjes së Ohrit, Visari nuk u duk më askund, as në parti politike, e as në ndonjë aktivitet publik, 0DUV

Visar Sinani jo se nuk mund të inkuadrohej, por se në asnjë moment nuk pajtohet me mjerimin që e kaploi “ushtarin e thjeshtë”, për padrejtësitë që i bëheshin shqiptarëve në Maqedoni. Fatkeqësisht këto padrejtësi po vazhdojnë edhe pas rënis së Visarit. Regjistron fakultetin Juridik në Universitetin e Prishtinës, por me mend e zemër ishte i lidhur me “Tetovën e tij”, ku kthehej kohë pas kohe për t’i vizituar familjen dhe të afërmit. Në Kosovë takon shumë shokë e shoqe, me të cilët i ndan brengat. Këtu njihet me ish-luftëtarë, e bij atdhetarësh të cilët ia shtojnë edhe më tepër atdhedashurinë, por edhe mllefin ndaj armiqve shekullorë. Prej ditës kur trimi tetovar, bëhet pjesë e UCK – së, kurrë nuk e kishte lëshuar nga dora armën, të cilës lamtumirë do t’i thotë në përleshjet e fundit me policinë maqedonase në Malësinë e Sharrit -Brodec. Kontakti i fundit me familjen ishte telefonata, të cilën ditën e luftimeve në Brodec, Visari ia kishte bërë nënës Shpresë. “Nënë, bëhu e fortë, unë punën time e kam kryer. Ma bëj hallall qumështin që m’ke dhënë dhe dije se nuk të kam korit. Bëhu e fortë se do të bëhet më mirë. E ke Arsimin dhe Betimin. Unë po iki në rrugën e lirisë. Bëhu e fortë...”, kishte thënë në fund të bisedës lulkuqja e tetovës. Ndërkaq e dashura e tij, pas rënjes së Visarit, i drejtohet atij me shpresë se do ta dëgjoj diku larg në amshim: “Visar, do më mungosh shumë dhe nuk e di pse më le të vetme, por të falë, se jam e vetëdijshme që atdheu kishte nevojë për ty dhe gjakun tënd. Jam krenare që desha një trim të rrallë. Trupi yt tash tretet në errësirën e dheut, po dije o shpirti im engjëllor se nuk do harrohesh kurrë. Në zemër do të ruaj si thesarin më të shtrenjtë të jetës sime...” Përveç vendit që Visari ka, në zemrën e vajzës që e donte, e të cilën do ta bënte nuse, ai zë një vend nderi në zemrën e madhe të popullit shqiptar, për të cilin u flijua.

Visar Sinani I tha jetës, “Për ty luftoj!” I tha vdekjes, “Të sfidoj!” I tha hasmit, “Nuk më tremb!” Dhe i vdekur, jam në këmbë!” 


RevistĂŤ e studentĂŤve tĂŤ Universitetit tĂŤ PrishtinĂŤs

NĂŤ Lipjan, kĂŤtĂŤ vit nis tĂŤ ndĂŤrtohet stadiumi me pĂŤrmasa olimpike

STADIUM GJIGANT I PĂ‹RFAQĂ‹SUESES

GjatĂŤ kĂŤtij viti, nĂŤ Lipjan pritet tĂŤ fillojĂŤ ndĂŤrtimi i njĂŤ stadiumi gjigant me pĂŤrmasa        Leutrim MUSTAFA

B

renda dy vitesh, Kosova pritet tĂŤ bĂŤhet me njĂŤ stadium gjigant, i cili do tĂŤ shĂŤrbejĂŤ pĂŤr ndeshjet e PĂŤrfaqĂŤsueses. Ky objekt sportiv me pĂŤrmasa olimpike do tĂŤ ndĂŤrtohet nĂŤ qytetin e Lipjanit, ndĂŤrsa punimet do tĂŤ nisin gjatĂŤ kĂŤtij viti. Projekti ideor ĂŤshtĂŤ i njĂŤ kompanie italiane, e cila do tĂŤ financojĂŤ kĂŤtĂŤ projekt, qĂŤ kap vlerĂŤn e 22 milionĂŤ eurove. Objekti gjigant do tĂŤ ketĂŤ kapacitet prej 30 mijĂŤ ulĂŤsesh. Kryetari i KomunĂŤs sĂŤ Lipjanit, Shukri Buja, thotĂŤ se stadiumi do tĂŤ ndĂŤrtohet mbi bazĂŤn e partneritetit publiko – privat. â€œĂ‹shtĂŤ ndĂŤr projektet mĂŤ tĂŤ mĂŤdha sportive qĂŤ janĂŤ ndĂŤrtuar ndonjĂŤherĂŤ nĂŤ KosovĂŤ. Stadiumi do tĂŤ ndĂŤrtohet nĂŤ qendrĂŤn e re tĂŤ qytetit tĂŤ Lipjanit. Do tĂŤ kĂŤtĂŤ plot 30 mijĂŤ ulĂŤse. I gjithĂŤ sporti i KosovĂŤs do tĂŤ pĂŤrfitojĂŤ me kĂŤtĂŤ projektâ€?, ka thĂŤnĂŤ Buja. I pari i Lypjanit zbulon se tashmĂŤ kjo komunĂŤ e ka projektin nĂŤ dorĂŤ. “Kompania ka dorĂŤzuar projektin nĂŤ komunĂŤ, ndĂŤrsa punimet me gjasĂŤ do tĂŤ fillojnĂŤ kĂŤtĂŤ vit, derisa stadiumi pritet tĂŤ bĂŤhet gati brenda dy viteshâ€?, ka shtuar Buja.

Me norma ndĂŤrkombĂŤtare NĂŤse deri mĂŤ tash futbolldashĂŤsit dhe Federata e Futbollit tĂŤ KosovĂŤs kanĂŤ pasur dyshime se ku do tĂŤ luajĂŤ PĂŤrfaqĂŤsuesja e KosovĂŤs nĂŤ momentin e pranimit nĂŤ instancat ndĂŤrkombĂŤtare, numri njĂŤ i Lipjanit, thotĂŤ se ky problem tashmĂŤ ĂŤshtĂŤ zgjedhur. “Stadiumi i ri do t’i plotĂŤ-

30 mijĂŤ shikues Ky stadium planifikohet tĂŤ ketĂŤ ulĂŤse pĂŤr 30 mijĂŤ shikues. Sipas kryetarit tĂŤ KomunĂŤs sĂŤ Lipjanit, Shukri Buja, stadiumi do t’u shĂŤrbejĂŤ tĂŤ gjitha sporteve, e mĂŤ sĂŤ shumti PĂŤrfaqĂŤsueses sĂŤ KosovĂŤs nĂŤ futboll sojĂŤ normat ndĂŤrkombĂŤtare dhe sigurisht se atĂŤ mund ta shfrytĂŤzojĂŤ edhe PĂŤrfaqĂŤsuesja e KosovĂŤs nĂŤ futboll. VĂŤrtet ĂŤshtĂŤ kĂŤnaqĂŤsi tĂŤ kemi njĂŤ stadium tĂŤ tillĂŤ nĂŤ shtetin tonĂŤ tĂŤ riâ€?, pohoi Buja. Deri mĂŤ tash Kosova nuk ka pasur asnjĂŤ stadium, i cili i plotĂŤson kushtet pĂŤr zhvillimin e ndeshjeve ndĂŤrkombĂŤtare. â€œĂ‡do sportist mund ta shfrytĂŤzojĂŤ kĂŤtĂŤ stadium, pasi ai do tĂŤ jetĂŤ me pĂŤrmasa olimpikeâ€?, tha ai.

Ndihmon edhe komuna Projekti nĂŤ fjalĂŤ do tĂŤ ndĂŤrtohet nĂŤ njĂŤ hapĂŤsirĂŤ prej 10 hektarĂŤsh. GjashtĂŤ prej tyre tashmĂŤ i ka ndarĂŤ Komuna e Lipjanit. “Komuna do tĂŤ participojĂŤ me gjashtĂŤ hektarĂŤ tokĂŤ, qĂŤ janĂŤ pronĂŤ komunale, kurse katĂŤr hektarĂŤ do tĂŤ shfrytĂŤzohen nga pronat privateâ€?, u shpreh Shukri Buja, duke vlerĂŤsuar se qyteti i tij do tĂŤ pĂŤrfitojĂŤ mĂŤ sĂŤ shumti nga ky projekt. “QytetarĂŤt e Lipjanit duhet tĂŤ jenĂŤ mĂŤ tĂŤ lumturit me ndĂŤrtimin e kĂŤtij stadiumi gjigant, pasi aty sigurisht se do tĂŤ hapen edhe shumĂŤ vende tĂŤ punĂŤsâ€?, pohoi ai. Buja zbuloi se stadiumi do tĂŤ kĂŤtĂŤ edhe qendrĂŤn rekreativo – sportive.

FFK nuk ĂŤshtĂŤ informuar Projektit nĂŤ fjalĂŤ mĂŤ sĂŤ shumti i gĂŤzohet FFK-ja, por kjo e fundit nuk ka dĂŤgjuar pĂŤr njĂŤ gjĂŤ tĂŤ tillĂŤ. Sekretari i FFK-sĂŤ, Eroll Salihu, thotĂŤ se nĂŤse ndodh njĂŤ gjĂŤ e tillĂŤ, atĂŤherĂŤ do tĂŤ ishte fantastike. “Kemi dĂŤgjuar vetĂŤm fjalĂŤ, asgjĂŤ konkrete jo. NĂŤse do tĂŤ bĂŤhej ajo, do tĂŤ ishte njĂŤ shembull i shkĂŤlqyeshĂŤm se si njĂŤ komunĂŤ e vogĂŤl arrin tĂŤ bĂŤjĂŤ diçka tĂŤ madhe. Me 30 mijĂŤ shikues, ĂŤshtĂŤ stadium me standarde tĂŤ UEFA-s. Paramendoni, do tĂŤ ishte dyfish mĂŤ i madh se stadiumi i PrishtinĂŤs, qĂŤ zĂŤ rreth 16-17 mijĂŤ shikuesâ€?, deklaroi Salihu. Shkaku i mungesĂŤs sĂŤ stadiumit, muajin e kaluar dĂŤshtoi miqĂŤsorja e PĂŤrzgjedhjes sĂŤ Raiffeisen SuperligĂŤs me gjigantin kroat, Dinamo Zagreb. (Autori ( i shkrimit ĂŤshtĂŤ student i viti i III-tĂŤ,, Gazetari))

22 Plot 22 milionĂŤ euro do tĂŤ kushtojĂŤ projekti i stadiumit me pĂŤrmasa olimpike, i cili do tĂŤ fillojĂŤ tĂŤ ndĂŤrtohet sivjet nĂŤ qytetin e Lipjanit, nga njĂŤ kompani italiane. 

0DUV


Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

Messi&Ronaldo, magjistarët e futbollit modern Leutrim AJETI

F

utbolli ende vazhdon të jetë sporti më i popullarizuar në botë. Madje shumë njerëz anembanë botës nuk do ta paramendonin jetën pa futbollin. Që prej se ka filluar të luhet futbolli (për herë të parë në Angli), gjithmonë kanë lindur talent që kanë mahnitur gjithë njerëzimin. Edhe sot në botën e futbollit ka shumë talent, por ata që dallohen prej të tjerëve dhe që i japin një bukuri te papërshkrueshme futbollit me magjitë e tyre, janë argjentinasi Lionel Messi dhe portugezi Kristiano Ronaldo. Messi ndonëse është shumë i shkurtër, vetëm 1.69 cm, ka mahnitur të gjithë me cilësitë e tij, madje nga shumëkush ai llogaritet të jetë futbollisti më i mirë i të gjitha kohërave. Messi është argjentinas por që vjen nga akademia e futbollit të Barcelones. Ishte vetëm 12 vjeçar kur erdhi në Spanjë për t’u shëruar nga një sëmundje e eshtrave dhe ishte klubi Katalunas, ai që i ndihmoi për t’u shëruar Messit. Shërimi i kishte kushtuar Barcelonës 1 milion dollar, por ajo që bëri Barcelona për talentin argjentinas tash i është stërshpërblyer pasi që ai këto dy vitet e fundit është zgjedhur futbollisti më i mirë në botë dhe pa të loja e Barcelonës as që mund të imagjinohet. Messi tani është vetëm 23 vjeçar,dhe së bashku me Ronaldinhon janë dy lojtarët e vetëm në histori të futbollit që kanë marrë nofkën ''Jashtëtokësorët''. Në drejtim të Barcelonës vijnë oferta marramendëse vetëm e vetëm për ta pasur atë në skuadrat e tyre, por dëshira e Messi Messi-tt është që Barcelonës tt’ii mbetet gjith gjith-

Emri: Lionel Andrés Messi Data e Lindjes: 24-06-1987 Vendi i Lindjes: Santa Fe(Argjentinë) Pozita: Sulmues Gjatësia: 169 cm Pesha: 67 kg Numri: 10 Argjentina: 54 ndeshje 16 gola Barcelona: 256 (173) 0DUV

Emri: Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro Data e Lindjes: 05.02.1985 Vendi i lindjes: Funchal, Madeira,( Portugal) Pozita: Mesfushor Ofanziv Gjatësia: 1.86 cm Pesha : 80 kg Numri: 7 Portugal: 80 ndeshje 26 gola Sporting: 25 (11) Man Utd: 292 (118) Real Madrid: 77 (70) monë ë besnik, b ik për ë t’ia t’i kthyer kth atë të që ë kkampioni i i aktual kt l i SSpanjës jë bëri për shërimin e tij. Messi madje ka thyer rekordin duke u shpallur dy herë radhazi lojtari më i mirë në botë si 23 vjeçar.

Ronaldo rivali kryesor Ndërkohë që rivali më i madh i tij vazhdon ende të mbetet Cristiano Ronaldo. Portugezi vjen nga një vend që njihet si vendi që gjithmonë ka pasur futbollistë të mëdhenj. Ai që kur nga u transferua Sportingu i Lisbonës, ne Angli te Manchester United, si 17 vjeçar, filloi të shkëlqejë madje në sezonin 200708 ishte i mrekullueshëm, duke kontribuar në shumë tituj të fituar nga Manchester United dhe me plotë meritë atë vit ishte shpallur lojtari më i mirë në botë. Pas një karriere shume të suksesshme në Man. Utd. , në verë të vitit 2009 Ronaldo transferohet në Real Madrid, për t’u bërë rivali i drejtpërdrejtë i Lionel Messi-t, dhe njëherazi transferi më i shtrenjtë i të gjitha kohërave. Ai i kushtoi klubit mbretëror 94 milion euro. Edhe në Real Madrid Ronaldo ka vazhduar me formën e tij të mrekullueshme por që ende nuk ka arritur të fitoj asnjë titull me këtë skuadër. Disa gazeta në Spanjë në bazë të analizave të tyre kanë dalë me një qëndrim se Ronaldo është më i kompletuar se Messi. Në mesin e tyre ka qenë gazeta “Marca”. Padyshim që cilësitë e Ronaldos vërtet janë të pamohueshme pasi ka një shpejtësi të jashtëzakonshme dhe një shkëputje të mrekullueshme në ajër, pastaj është një ekzekutues fenomenal i gjuajtjeve të lira. Vitet në vazhdim mbeten si dëshmi për të na treguar se cili do të jetë ndoshta Mbreti i Futbollit në histori të sportit më të popullarizuar. (Autori I shkrimit është student i vitit të III-të, Gazetari) 


RevistĂŤ e studentĂŤve tĂŤ Universitetit tĂŤ PrishtinĂŤs

KURIOZITETE Barsoleta

Polici dhe mĂŤsuesja

Vjen polici me marre fÍmijÍn e tij nÍ foshnjore (çerdhe) dhe e vet mÍsuesja: - Zotni cili ÍshtÍ fÍmija juaj - S’ka lidhje, ma jep cilindo prej tyre - i thotÍ polici Edhe ashtu duhet me kthye nesÍr kÍtu prapÍ

Amerikani dhe shqiptari KanÍ qenÍ shqiptari dhe amerikani ulur nÍ njÍ lokal. Afrohet kamerieri dhe e pyet sÍ pari amerikanin: -çka po pini? - Ai thotÍ Gjoni Voker Uiski. –po ti, i thotÍ shqiptarit? Shqiptari thotÍ: -Shaban Teslica Koka KollÍ.

Zoti dhe njeriu NjÍ njeri e pyet Zotin: Zot sa janÍ pÍr ty 1 mijÍ vjet? Zoti i thotÍ: Sa njÍ sekondÍ PrapÍ njeriu e pyet: E 1 milion Euro? Zoti: Sa 1 centi Njeriu: Zot a ma jep njÍ cent? Zoti: Prit 1 sekondÍ Pse japonezet janÍ populli me i mençur ne bote ? - Sepse nuk kanÍ biondina. Qysh mundohet me e mbyte biondina peshkun? -Duke ja shti kryet nÍ ujÍ. Pse biondina merr shkallet kur shkon me ble najsen? - Se ka ni qÍ ishin rrit çmimet. Pse biondina mban sheqer nÍn jastÍk? -PÍr me pas gjumin e ÍmbÍl. Pse biondina pinÍ varakin? -PÍr me pastrua fjalorin Pse e mban biondina thikÍn ne frigorifer? -Se ÍshtÍ armÍ e ftohtÍ.

-FÍmija amerikan Michael Kimi, nga Pensakola e Florides, ÍshtÍ mÍ inteligjenti nÍ rruzullin tokÍsor. Si 6 vjeçar mbaroi shkollimin e lartÍ. Dhe si 10 vjeçar mbrojti tezÍn e doktoraturÍs -Rekordi i gjumit mÍ tÍ gjatÍ ÍshtÍ 18 dite, 21 ore e 40 minuta. MbajtÍsi i kÍtij rekordi pas vÍnies se rekordit ka pasur halucinacione, paranoja, humbje tÍ pÍrqendrimit dhe tÍ memories. - Spermatozoidi i miut ÍshtÍ mÍ i madh se spermatozoidi i elefantit. - Pleshtat kane shkaktuar njÍ numÍr mÍ tÍ madh vdekjesh se gjithÍ luftÍrat e tÍ gjitha kohÍrave. - PÍrsÍri pÍr pleshtat. Ato kanÍ qenÍ shkaku i vdekjes sÍ njÍ tÍ tretÍs sÍ popullsisÍ nÍ EvropÍ nÍ shekullin XIV. - Macet pÍrdorin mustaqet pÍr tÍ matur gjerÍsinÍ e vrimave apo vendeve tÍ ngushta dhe pÍr tÍ kuptuar nÍse trupi i tyre ÍshtÍ nÍ gjendje tÍ kalojÍ nÍ kÍto vrima. - Disa aligatorÍ (lloj krokodili) Kineze dhe Amerikane, gjate stinÍve tÍ ftohta futen poshtÍ dÍborÍs dhe qÍndrojnÍ aty pÍr muaj me radhÍ duke lÍnÍ jashtÍ vetÍm nofullat pÍr tÍ marrÍ frymÍ. - NÍ qoftÍse i ngrihet bishti njÍ kanguri, ai nuk mund tÍ kÍrcejÍ mÍ sepse bishti i shÍrben pÍr tÍ balancuar peshÍn. - DÍgjimi i njÍ delfini ÍshtÍ aq i mprehtÍ saqÍ mund tÍ dÍgjojÍ njÍ tingull mbi 20 km larg. - KÍrmijtÍ mund tÍ flenÍ deri nÍ 3 vite nÍ qoftÍ se kushtet klimatike nuk janÍ tÍ mira. - BletÍt kanÍ 5 sy, 3 tÍ vegjÍl mbi kokÍ dhe 2 mÍ tÍ mÍdhenj nÍ ballÍ.

- ShumĂŤ ElefantĂŤ peshojnĂŤ mĂŤ pak se gjuha e njĂŤ Balene tĂŤ KaltĂŤr. - Peshkaqeni i BardhĂŤ mund tĂŤ qĂŤndrojĂŤ disa muaj pa ngrĂŤnĂŤ - Nuk ekzistojnĂŤ 2 zebra me tĂŤ njĂŤjtat vija tĂŤ zeza. - Kur njĂŤ kĂŤlysh gjirafe lind, bie nga njĂŤ lartĂŤsi prej 2 metrash pa pĂŤsuar asgjĂŤ.

VrasĂŤsi mĂŤ i madh serik i tĂŤ gjitha kohĂŤrave: Behram, njĂŤ indian, lider i njĂŤ kulti ĂŤshtĂŤ vrasĂŤsi mĂŤ i madh nĂŤ seri qĂŤ historia e njerĂŤzimit ka njohur ndonjĂŤherĂŤ. Ai ĂŤshtĂŤ dĂŤnuar pĂŤr vrasjen e 931 njerĂŤzve nga viti 1790 deri nĂŤ vitin 1830. Sipas dĂŤshmive ai i vriste viktimat duke pĂŤrdorur rroba.

Celulari mĂŤ i shtrenjtĂŤ nĂŤ botĂŤ: Zvicerani, peshku i artĂŤ ĂŤshtĂŤ celulari mĂŤ i shtrenjtĂŤ nĂŤ botĂŤ. Ă‹shtĂŤ $1.3 milion pĂŤrbĂŤrĂŤsit teknik, 1800 diamante, 18 karatĂŤsh me arĂŤ tĂŤ bardhĂŤ.

Femra mĂŤ e pasur nĂŤ botĂŤ: Femra mĂŤ e pasur nĂŤ botĂŤ pĂŤr momentin ĂŤshtĂŤ Liliana Bettencourt nga Franca, zotĂŤruesja e gjigantit tĂŤ kozmetikĂŤs, L'Oreal. Pasuria e saj mendohet tĂŤ jetĂŤ rreth $20.7 miliardĂŤ.

NjerĂŤzit mĂŤ tĂŤ pasur tĂŤ botĂŤs sĂŤ muzikĂŤs: Rolling Stones $88 milion Jay-Z $83 milion Madonna $72 milion Bon Jovi $67 milion Elton John $53 milion Celine Dion $45 milion Tim McGraĂŤ $37 milion 50 Cent $33 milion Sean (Diddy) Combs $23 milion Justin Timberlake $20 milion

Pse biondina e merr litarin me veti kur ulet ne kompjuter? -PĂŤr me u lidh me internet. Sa barsoleta janĂŤ me biondina? -AsnjĂŤ sepse tĂŤ gjitha janĂŤ tĂŤ vĂŤrteta. Si i zĂŤnĂŤ polici peshqit? E kap njĂŤ peshk dhe i thotĂŤ: "Fol ku janĂŤ tjerĂŤt!!" 

0DUV


Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

Disa nga aktivitetet dhe punët e realizuara të Parlamentit të Studentëve (PSUP): -

Zbritja e tarfisë së semestrit nga 75 në 50 euro.

-

Lirimi nga Semestrat për disa studenetë të nivelit Mastër.

-

Mundesia e fitimit të bursave për studentët që kanë mesataren e notës të nevojshme për nivelin Mastër.

Kthimi i shumës së bursës në 900 euro, shumë e cila më herët është bërë 600 euro, dhe ruajtja e të drejtës për ta fituar bursën të gjithë ata që e arrinë mesataren ne nevojshme pa marrë parasysh numrin e tyre. Rregullimi me 70% të kredive ose provimeve, pra me të dyja mundesit për të arritur kushtin për regjsitrimin e vitit të ri akademik. -

Mundësia që studentët të cilët i kanë kryer ligjeratat, pra absolventët, t’i nënshtrohen cdo muaj nga nje provimi.

-

Gjatë gjashtë muajve PSUP-ja ka mbajtur 14 mbledhje me Parlamentin Studentor dhe me Këshillat e Fakulteteve.

-

Heqja e taksave për provimet master.

-

Nxjerrja e 2 provime për afatin e Prillit.

-

Preojektin kundër duanit.

-

Procesin e moniturimit të profesorëve për ngritjen e cilësisë në arsimin e lartë.

Aksioni “Me ju”, në ndihmë të 100 familjeve të përmbytura në Shkodër, me ndihma ushqimpre. Këtë ndihmë e mundësuan: FSK-ja, Doganat e Kosovës, Ben-aff, Agmia Centre, Fabrika e Mobileve Bini, Mulliri në Prugoc, Prof.. Blerim Zhabari, Compact Group, dhe Studentet e UP-së. Bashkëpunimin e mirë me Këshillat e Studentëve. Bashkpunimi me Këshillin Kombëtarë Stdentor Shqipatrë. Parlamentin e Studentëve të Universitetit të Tetovës, Unionin e Studentëve të Universitetit të Shkupit, Rrjetin e studentëve eksellent, Kuvendin e të rinjve të Kosovës, si dhe me Këshillin e Studentëve të Universitetit Politeknik të Tiranës. Si dhe takime të ndryshme përfshirë edhe disa kryetarë të komunave.

0DUV
Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

Bota e Re

Bota e Re

Bota e Re

Bota e Re

Bota e Re0DUV


Bota e re, mars 2011  
Bota e re, mars 2011  

Revistë e studentëve të Universitetit të Prishtinës

Advertisement