Page 1

PANG PRINTS

Kasta dig i böljan blå i säsongens snyggaste och mest färgstarka badkläder

SPRING/SUMMER EDITION

3

duktiga klädskapare du bör hålla ett öga på

NYTT NORDISKT M AGASI N

SEMESTER KÄNSLOR Haka på semestertrenderna – från backpacking i Iran till storstadssemester i Detroit

BOOZT MAGAZINE

39,95 DKK | 54,00 SEK | 52,00 NOK | EUR: 5,40

SVERIGE/MARS 2018

COLOUR ME UP Blomstertryck, feminina sandaler, säsongens måste-sneakers och uppseendeväckande solglasögon – vi rustar din garderob för sommaren


HUGO BOSS Nordic ApS Phone +45 33 188000 hugoboss.com


Elegance is an attitude Ingeborga Dapkunaite


The Longines Master Collection


introducing the ultra fresh fragrance


Grow up your way. Drive

www.mercedes-benz.dk/growup


GET BETTER WITH AGE_ BECAUSE YOU’ R E WOR T H I T.

NIKOL A J C O S T ER-WA L DAU_


FIGHT SIGNS OF AGEING WITH THE POWER OF FRENCH VINE EXTRACT_

NOW AT BOOZT.COM

VITA LIFT INFUSED WITH FRENCH VINE EXTRACT VISIBLY REDUCES WRINKLES


SISÄLTÖ MODE 26 & 106 / SNEAKERTRENDER 90-talet gör comeback och så ska det vara sulor med volym. 42 & 64 / SUNNIES Sommarens must-have-solglasögon. 72 / ACCESSOARER Väskor, bälten, smycken och annat i kategorin ”very nice to have”. 76 / 2018-STATUS Stylisten och modeskribenten Rikke Wackerhausen avlägger sin årliga trendrapport. 82 / BARA TÅR Almanackan lovar sol, sena sommarkvällar och massor av sandaler. 98 / EMILI SINDLEV Influencern hjälper till med sommarens kläder till bröllopet, födelsedagen och trädgårdsfesten. 104 / KLASSIKERN Den vita skjortan – från nattskjorta till tidlös androgyn statussymbol.

ARTIKLAR 24 / DET RÖR SIG Inom film, konst, serier och litteratur. 28 / DESIGNER IN ACTION Vi har satt oss ned med svenska ATP Atelier, finska Marimekko och danska Munthe. 44 / SEMESTERTRENDER Chartersemestern är inte så het 2018, men vad gör vi istället? 66 / ÖGA FÖR SKÖNHET Bente och Jesper Lundquist har byggt en karriär på att upptäcka vackra ansikten. 84 / I HAVE A DREAM … Och det borde du också ha. Vi guidar dig till att bli en bättre drömmare. 124 / WE ARE FAMILY Bror, syster, man, hustru och pappa är de viktigaste komponenterna i Holzweilers framgångssaga. 130 / SÄTT ENA FOTEN FRAMFÖR DEN ANDRA Få fart på löpningen med våra löptips.

SKÖNHET 108 / VÅRDOFTER Få nys om vårens bästa dofter för henne och honom. 114 / SUMMER LOOKS GOOD Makeupartisten Anne Stausager testar skönhetsprodukter och rekommenderar favoriterna. 122 / NAGELLACK 3 nagellackstrender du måste ha koll på.

PANG PRINTS

Kasta dig i böljan blå i säsongens snyggaste och mest färgstarka badkläder

SPRING/SUMMER EDITION

3

duktiga klädskapare du bör hålla ett öga på

NYTT NORDISKT M AGASI N

SEMESTER KÄNSLOR Haka på semestertrenderna – från backpacking i Iran till storstadssemester i Detroit

BOOZT MAGAZINE

39,95 DKK | 54,00 SEK | 52,00 NOK | EUR: 5,40

SVENSKA/MARS 2018

COLOUR ME UP Blomstertryck, feminina sandaler, säsongens måste-sneakers och uppseendeväckande solglasögon – vi rustar din garderob för sommaren

I magasinet finns ett brett urval av produkter som kan köpas på Boozt.com. Om du skriver produkternas style-ID i sökfältet på Boozt.com hittar du snabbt och enkelt det du söker. Framsida: Klänning från Samsøe & Samsøe Style-ID: 16792617, 900 kr.


MARS 2018

SPRING IS HERE Ä

ntligen. Vår! Nu kan vi inte bara se fram emot ljusare dagar och ljumma vårvindar som lockar oss utomhus, vi kan även njuta av att en ny modesäsong är här. Vi välkomnar tunnare tyger och en mångfald av färger och mönster med öppna armar, och firar vårens ankomst med detta nummer av Boozt Magazine. Som alltid vill vi gärna både inspirera och vägleda. Inspirationen bjuder vi på med tips på allt från sommarens badmode till de senaste sneakertrenderna och outfiten för sommarfesten, medan makeupartisten guidar dig till produkterna som framhäver en läckert solkysst sommarglöd. Vårda kroppen: med fem handfasta löpningstips kan du se till att 2018 blir året när du gör slag i saken och på allvar drar på dig löparskorna. Men själen måste också vårdas, och finns det något bättre sätt än att resa ut i världen? Vår reseguide handlar om klassiska sätt att resa, men gemensamt för alla resmålen är en unik och genuin upplevelse. Backpacka i Iran, gör en roadtrip i Argentina eller satsa på en storstadssemester i Detroit. I detta nummer träffar vi också det framgångsrika äkta paret Bente och Jesper Lundquist, som har gjort karriär på att scouta de vackra ansikten som vi ser i tidningarna. Paret står nämligen bakom Scoop Models, som är en av Danmarks största model-

lagenturer genom tiderna. Vi stämde träff med dem för att prata om deras framgångsrika agentur, om att hitta nya ansikten med potential för catwalken och modemagasinens omslag världen över och om hur det går mode i vilka modeller som är populära. Ett annat framgångsrikt familjeföretag ligger strax utanför Oslo. De kreativa krafterna bakom det superheta klädmärket Holzweiler är en bror, en syster och hennes man. Träffa dem på sidan 124, och få inblick i hur en kontorsmiljö och ett showroom präglade av kreativitet har varit ett bärande element i Holzweilers framgångssaga sedan starten 2012. Samma nyfikenhet på kreativa processer och inspirationen bakom dem ligger till grund för vår Q&A-serie, som du hittar på sidan 28. Här kan du titta in i huvudet på krafterna bakom danska Munthe, finska Marimekko och svenska ATP Atelier. Och så kan du förstås ta del av mängder av inspirerande bildserier som inspiration för sommargarderoben. Ha en härlig vår och sommar och njut av innehållet i detta nummer av Boozt Magazine!

Cresta Brandt, Senior Brand & Campaign Manager

Kasper Staalsø, Strategy & Brand Director

REDAKTÖR: AMALIE HOLM (EGMONT) // REDAKTION: CRESTA BRANDT (BOOZT.COM) FRANK HAUBERG MADSEN (BOOZT.COM) OCH KASPER STAALSØ (BOOZT.COM) // BIDRAG FRÅN: KASPER ­LOUIS HORNBECK OCH ANDERS BOTHMANN // FOTO MODESERIER: CHRISTIAN FRIIS (BOOZT.COM) // FOTO: BOOZT.COM OCH PHILIP ØRNEBORG (EGMONT) // ART DIRECTION: JAKOB MØLLER (EGMONT) // KORREKTUR: BIRTHE EGDAL // LAYOUT & PRODUKTION: CREATIVE MARKETING EGMONT // PROJEKTLEDARE: PETER RAUN (EGMONT) // PROJEKTKOORDINATOR: ANJA NORDENTOFT (EGMONT) // FÖRSÄLJNING OCH MARKNADSFÖRING: BOOZT.COM // ANNONSFÖRSÄLJNING: BOOZT.COM // TRYCKNING: EGMONT PRINTING SERVICE.

22

/ Boozt Magazine


UPDATE

Vad ska du uppleva? Vilken serie ska du sträckkolla på? Hur ska du dofta? Och vilka nyheter kan du se fram emot på modefronten? Boozt tipsar dig om sommarens stora händelser inom kultur, litteratur och mode.

HALLELUJAH DE FLESTA har nog full koll på vem som står bakom hits som ”So Long, Marianne”, ”Hallelujah” och ”First We Take Manhattan”. Leonard Cohen trollband hela världen i sextio år med sin karakteristiska basröst och sina gripande texter. Bara några dagar innan han gick bort 2016 lade den kanadensiske sångaren sista handen vid sin bok ”The Flame”, som innehåller låttexter, prosa och mycket annat material som aldrig tidigare har publicerats. Boken kommer ut 2018 och förtjänar utan tvekan en plats på nattduksbordet.

24

/ Boozt Magazine


Klänning Rodebjer Style-ID: 17427615 1.999 kr

FLOWER POWER ETT OFRÅNKOMLIGT inslag i säsongens mode är blomstermönster i alla möjliga färgkombinationer. En extra god nyheter är samarbetet mellan Boozt och Rodebjer, som har resulterat i ett vackert, liljemönstrat print på den hållbara återvunna polyester som Rodebjer är känt för. De vackra plaggen säljs exklusivt hos Boozt från och med början av april.

PRESS PLAY

TV-SERIEUTBUDET för 2018 ser lovande ut. I synnerhet om du är en av alla oss som sitter klistrade framför skärmen när de stora streamingtjänsterna släpper sina nya, hårresande true crime-serier. Om vi ska

tro ryktena kommer uppföljaren till ”Making a Murderer” att ha premiär år 2018. Om andra säsongen är bara hälften så bra som den första kan du se fram emot många timmars binge-tittande under söndagarna på soffan.

IT’S ALL ABOUT THE ART TILL OCH MED den 11. maj 2018 kan du uppleva Norges hittills största retrospektiva presentation av den kontroversiella kropps- och performancekonstnären Marina Abramovics arbete, när Henie Onstad Kunstsenter slår upp dörrarna till den kritikerrosade utställningen ”The Cleaner”.

FÖRFÖRISKT FRÄSCH UNDER DET SENASTE året har väskmärket Proenza Schouler stulit uppmärksamheten i modellbilder och streetstylefotografier - särskilt med modellerna PS1 och PS11. Nu lanserar det exklusiva märket en ny, förföriskt fräsch parfym som du kan shoppa hos Boozt från och med slutet av april.

Sonja Henies vei 31, 1311 Høvikodden, Norge.

LINSLUS OM DU KÄNNER dig sugen på fängslande samtidsfotografi, workshops i gammaldags fototekniker, paneldebatter och soloutställningar med några av tidens stora fotografer ska du boka in 7–17 juni i kalendern. Då går nämligen Copenhagen Photo Festival av stapeln i den danska huvudstaden.

Boozt Magazine

/ 25


SNEAKER-LOVE/henne Om vi tittar närmare på säsongens sneakertrend på damsidan ser vi fullt ös med glitter plus rosa och beige nyanser. Dessutom kan vi se fram emot ett glatt återseende med de vita, sportiga 90-talssneakersen.

1. 11. 2.

10.

3.

9.

4.

8.

5. 7. 6.

1. Vagabond Style-ID: 16795230 1.000 kr

2. Custommade Style-ID: 17224744 1.800 kr

7. Vagabond Style-ID: 15897101 1.000 kr

3. Samsøe & Samsøe Style-ID: 16052476 1.499 kr

8. Vagabond Style-ID: 15900595 800 kr

4. Vagabond Style-ID: 15900595 800 kr

9. Garment Project Style-ID: 17086782 1.450 kr

5. By Malene Birger Style-ID: 15875189 2.399kr

10. ECCO Style-ID: 15143686 1.300 kr

6. Ganni Style-ID: 16660149 2.549 kr

11. Michael Kors Style-ID: 16783358 1.500 kr


RIHANNA, PUMA CREATIVE DIRECTOR AND STYLE ICON.


”DET ÄR EN HEL VETENSKAP ATT DESIGNA SKOR” Möt vännerna bakom det svenska skovarumärket ATP Atelier, Maj-La Pizzelli och Jonas Clason, som för fem år sedan tog modevärlden med storm med signatursandalen Rosa och som bara blir mer och mer uppmärksammade.

B

erätta något som folk inte vet om ATP Atelier ...

”En sak som inte många känner till är vad vårt namn betyder: All Tomorrow’s Parties. Sångerskan och skådespelerskan Nico var en viktig musa och inspiration för ATP Atelier från början när vi startade varumärket, och namnet är taget från sången ’All tomorrow’s parties’ som hon sjunger tillsammans med Velvet Underground.”

För de som inte känner till ATP Atelier, vilka buzzwords kännetecknar varumärket? ”Vårt varumärke bygger på skandinavisk design, italienskt konsthantverk, hållbarhet och minimalistisk lekfullhet.”

Vilken sko är ni mest stolta över att ha designat och varför? ”Det är alltid väldigt magiskt när man lyckas skapa en ikonisk produkt som t.ex. vår urbana, sensuella och moderna sandal Rosa. Den är en av våra bästsäljare och vår mest omdiskuterade sko sedan vi började. Fem år senare är den fortfarande populär och ses på många kvinnor med olika bakgrund och ålder.”

Vilka skotrender kan vi förvänta oss under våren? ”Vi lägger inte så mycket fokus

28

/ Boozt Magazine

SANDAL

Rosa-sandal, ATP Atelier Style-ID: 15285352 1 600 kr

på kortvariga trender, utan mer på långvariga teman och inspirationskällor. Vi inspireras av det vardagliga livet och de material som vi använder i tillverkningen. Men några av våra viktigaste element denna vår är taxklackar, tunna remmar, veck och ljusare färgsättning.”

Hur hamnade ni båda i skobranschen? ”Vi har alltid jobbat inom modebranschen. Jag (Maj-La) var tidigare produktchef på Filippa K i 13 år och Jonas var med och grundade det svenska märket Whyred. Vi hade varit vänner i många år och tillbringade en sommar tillsammans med våra familjer och vänner i Otranto i Italien. När vi gick genom staden hittade vi en liten studio där de tillverkade sandaler. Alla fick ett par och sen gick vi runt i dem


resten av sommaren. Så föddes idén till ATP Atelier. Varför tillverkade ingen en urban sandal? Just då fanns det inget liknande märke i Skandinavien som fokuserade på skor och lädervaror av hög kvalitet. Skor och väskor är en stor del av modebranschen som kräver mycket fokus och uppmärksamhet. De har en betydande roll när det gäller individuell stil. Det är det som gör dessa accessoarer så intressanta.”

Vad är det bästa med att designa skor? ”Det bästa med att designa skor är att själva processen påminner om arkitektur. Man designar ett objekt med olika komponenter där alla delarna ska passa perfekt, annars går det åt pipan. Det är en hel vetenskap.”

Vad är det som gör en sko till en bra sko? ”Hemligheten till en bra sko är passformen. Men det räcker inte med att den bara är bekväm: skons design och kvalitet ska också vara hållbar. En riktigt bra sko är pricken över i och lyfter hela din outfit – den är den viktigaste beståndsdelen. Börja med skorna och välj allt annat efteråt.”

Om ni fick välja ett årtionde då det designades flest coola skor, vilket skulle du välja och varför? ”60-talet! Estetiken kombinerade minimalism och lek perfekt. På många sätt var den perioden också revolutionerande. Kvinnor började att klä sig mer bekvämt, men inte mindre feminint.”

CV MAJ-LA PIZZELLI Maj-La var tidigare produktchef på det välkända varumärket Filippa K i 13 år. Hon grundade även konsultfirman How, där hon hjälpte ledande svenska modeföretag att bli framgångsrika och lönsamma. JONAS CLASON Innan ATP Atelier var Jonas med och grundade det svenska modemärket Whyred. Han har också arbetat som chef för denim på Acne Studios och har nyligen startat ett eget jeansmärke, Jeanerica.

Ni använder ofta läder i er design, men kan ni tänka er att utforska andra material? ”Vi strävar alltid efter att utforska hållbarhet mer i detalj. Vi kommer inte att sluta använda läder som vårt grundmaterial, men vi slutar heller aldrig ifrågasätta hur det behandlas och produceras. Vi vill gärna se fler alternativ som är miljövänliga och socialt vänliga. Idag är utbudet för läder extremt begränsat eftersom det bara är omkring fem procent som är hållbart. Vi är stolta över att vara en av de få som arbetar med vegetabiliskt garvat läder, men du kan alltid göra mer, och du kan alltid bli bättre.”

Vad får ni mest inspiration ifrån? ”Från det dagliga livet. Vårt varumärke är mer ett sätt att leva på. Det handlar om de människor som vi möter och arbetar med, materialen och deras italienska ursprung och kvinnorna som använder våra skor.”

Vad är huvudmålet med ATP Atelier? ”Att skapa eleganta och hållbara skor och lädervaror av bästa kvalitet till ett bra pris. Alltid exklusiva, men ändå ett varumärke med en varm personlighet.”

Hur är det att vara två som leder den kreativa processen och vad bidrar ni båda med? ”Det är ingen tävling. Vi kompletterar varandra på många sätt. Jonas är mer praktiskt kreativ och har lättare för att se detaljer. Maj-La däremot ser alltid helheten, hur alla delar passar ihop och förvandlas till en hel kollektion. Båda egenskaperna är avgörande när man bygger upp ett varumärke.”

Har ni något personligt motto? Maj-La: ”Var försiktig med vad du önskar dig.” Jonas: ”Sträva alltid efter att bli bättre.”

Vad är er största framgång med ATP Atelier hittills? ”Det största vi har gjort som varumärke är att vi har lyckats nå så många ATP Atelier-kvinnor runt om i världen. Hon är en smart, modern kvinna som delar vår livsstil och som sätter kvalitet före kvantitet. Hon är inte begränsad av geografi eller ålder. Hon njuter av livets goda ting, precis som vi. Det är helt fantastiskt att veta att dessa kvinnor går runt i våra skor på Los Angeles, Tokyos, Dubais och Sydneys gator.

Boozt Magazine

/ 29


”DET SOM INSPIRERAR MIG MEST ÄR MÖTET MELLAN STAD OCH NATUR” Hon har fingret på pulsen när det gäller tryck och färger. Hon hittar sin inspiration i naturen och de fyra årstiderna. Hon är dessutom en av anledningarna till att det finska varumärket Marimekko blivit ett hushållsnamn. Möt ledaren bakom Marimekkos inredningskollektioner och tryckdesign, Minna Kemell-Kutvonen.

V

ad är det bästa med ditt jobb?

”Mitt jobb, generellt sett. Jag känner mig hedrad över att vara i det främsta ledet och få se ny design utformas, och över att jag får arbeta tillsammans med inspirerande kollegor varje dag. Det finns många tankar och observationer från samhället och vardagen bakom varje design och det är givande att följa hela designprocessen fram till slutprodukten.”

Vad är det största du åstadkommit som designer? ”Alla stora framgångar kräver mod att göra saker annorlunda eller på ett nytt sätt. Min största framgång var som teamledare för våra designers och tryckdesigners vid lanseringen av Marimekkos serviskollektion Oiva 2009. Eftersom Marimekko är känt för sina mönster, färger och särskilt textilier, så var keramik ett överraskande inslag i våra kollektioner. Oiva-servisen blev en modern klassiker nästan på en gång och visar våra mönster och färger på ett nytt sätt. I samband med Oiva-servisens lansering började vi även fundera på nya kombinationer inom bordsdukning.”

Vad var det som fick dig att börja med textildesign? ”Jag har alltid inspirerats av den stora helheten, rummet runt omkring oss och inte bara textilier. Trots att jag är chef för våra inredningskollektioner och tryckdesign idag, så började jag min bana med att designa färdigsydda

30

/ Boozt Magazine

kläder. För mig är det människorna som klär rummet. Det var så jag blev intresserad av inredning, rum och arkitektur. Detta omfattande tänkande är anledningen till att jag känner mig hemma på Marimekko.”

Var hittar du inspiration för att utforma nya mönster? ”Min största inspirationskälla är det liv som vi ser runt omkring oss. I mitt jobb som chef leder jag våra designers och ger dem instruktioner när de börjar utforma ett nytt mönster. Instruktionerna är ofta en blandning av kultur, konst, stadsliv och natur. Det som inspirerar mig mest är mötet mellan stadsliv och natur, hur det tillverkade förenas med naturens design. Det är intressant att se hur vissa sådana motsatser kan göra saker levande.”

Grundpelaren i Marimekkos design är det betydelsefulla mönstret. Vilka färger kommer vi att se under våren/ sommaren 2018? ”Vår- och sommarkollektionen 2018 är en blandning av grafiska, välkända Marimekko-mönster och handmålade blomstermotiv, designade av Marimekkos samtida designers. I denna kollektion ser vi också ett av Marimekkos mest populära randiga mönster, Tasaraita, tryckt i vävd bomull för första gången på Marimekkos interna tryckeri i Helsingfors. Under 2018 kommer vi dessutom att fira 50-årsjubileum för detta mönster, som ursprungligen designades i bomullstrikå och blev en symbol för unisexmode

i slutet av 60-talet – en symbol för jämställdhet. Naturen och de fyra årstiderna i Finland har alltid varit en stor inspirationskälla för Marimekkos kollektioner, och färgerna i vår- och sommarkollektionen 2018 kommer också från naturen. I vårkollektionen hittar vi naturens färger, som börjar växa fram efter en lång vinter. Inspirationen för sommaren har vi tagit från naturens frodighet.”

Vad anser du vara den viktigaste utvecklingen för samtida textilier de senaste 5–10 åren? ”Rasteriseringstekniken. Det är inte en ny teknik inom textiltryck, men den har gjort det möjligt att återskapa bildkvaliteten från designen till tyget. Vi använder och har utvecklat den mer och mer på Marimekko på senare år.”

Du arbetar också med Marimekkos hemkollektion. Finns det några speciella trender för heminredning som vi ska hålla ett öga på den här säsongen? ”I vår och sommar är det trendigt att använda flera lager i inredningen. Det har ju varit trendigt med en nästan klinisk inredning ett tag, men det börjar vi komma bort från nu genom att använda flera tyger och flera lager istället. En annan trend är att ha saker framme även om de inte används. Saker har ju en funktionell betydelse, men saker som t.ex. skålar och brickor är också viktiga för ett rums estetik.”

Hur skulle du beskriva inredningen i ditt eget hem? ”Mitt hem har en modern arkitektur

UNIKKO KUDDÖVERDRAG

Marimekko Home Style-ID: 17087354 395 kr

och badar i ljus – det är ett varmt och ombonat hem för min familj. Inredningen är mestadels vit. Det fungerar som en bra bakgrund för det färgstarka liv vi lever. Vi har konst från en konstnär som vi känner väl, böcker, tidningar och färgglada Marimekko-textilier, som kuddöverdrag och dukar, som byts ut ofta. Vi har gardiner i sovrummen men inte i vardagsrummet. Där har vi en öppen spis som håller oss varma på vinterkvällarna.”

Finns det något som du har designat eller arbetat med som du är särskilt stolt över? ”Jag är stolt över många saker i mitt arbete. Men jag är särskilt stolt över att vi har lyckats göra Marimekko så populärt bland så många människor, och att historien om våra mönster och färger lever vidare. Jag känner att jag har haft en stor del i detta.”

Finns det något du vill uppnå som designer som du inte uppnått hittills? ”Jag vill gärna se både handtryck och digitaltryck på vårt tryckeri i Helsingfors. Det skulle vara fascinerande att kombinera avancerad teknik med hantverk.”


CV MINNA KEMELL-KUTVONEN Minna är chef för designoch produktutveckling inom heminredning och tryck på Marimekko. Hon har studerat vid Kuopio Academy of Crafts and Design och senare vid Aalto University of Arts, och hon har haft olika positioner på Marimekko sedan 1992.

Boozt Magazine

/ 31


”JAG KAN NÄSTAN SE OM ETT PLAGG KOMMER ATT BLI EN BÄSTSÄLJARE REDAN I SKISSTADIET” Hon skapar sju kollektioner om året, har vunnit en mängd prestigefyllda modepriser och hon är anledningen till att varumärket utvecklats snabbt under de senaste åren. Möt den kreativa drivkraften bakom det danska klädmärket Munthe, designern och vd:n Naja Munthe.

K

ommer du ihåg när du visste att du ville bli designer?

”Ja, det var när jag såg ett program om Erik Mortensen som arbetade för Balmain. Det var då jag förstod att man faktiskt kunde jobba som designer.”

När har du som designer mest fjärilar i magen? ”Jag har nästan alltid fjärilar i magen precis innan en show. De finns alltid där även om jag gjort det flera gånger tidigare.”

Vad gör du när du får en idé till ett nytt plagg? ”Jag skriver ner den eller gör en snabb skiss av idén.”

Var hittar du inspiration till dina kollektioner? ”På alla möjliga ställen. Jag var i Japan förra året till exempel, och hittade inspiration till höst- och vinterkollektionen 2018, men det kan också vara från en utställning, en film eller en loppmarknad.”

Hur lång tid tar det oftast att utveckla en idé till en kollektion på catwalken? ”Vi börjar oftast designa kollektionen 6–9 månader innan en show, men det kan hända att vi lägger till nya idéer bara dagar före showen.”

32

/ Boozt Magazine

När vet du om en design är riktigt bra?

Vilken är din favoritdesign av dina egna designer och varför?

”Det är mestadels en magkänsla som kommer från att ha mycket erfarenhet. Men jag kan nästan se om ett plagg kommer att bli en bästsäljare redan i skisstadiet.”

”Det är svårt att välja en... Jag har designat tusen olika plagg och har alltid nya favoriter när en kollektion kommer ut.”

Vad är det mest överraskande i vår- och sommarkollektionen?

”Hon är mångsidig och mycket individuell som tur är. Hon tänker både praktiskt och extravagant och har inget emot att vara sportig ena dagen och klädd i långkjol den andra.”

”Det finns jättemånga fina mönster och nya siluetter.”

Nämn fem saker som vi måste ha i garderoben i sommar … ”Mina fem saker denna säsong är: en blå lackkjol, en oversize fuskpäls, röd/vit-randiga stickade tröjor, blå/ vit-randiga kjolar och en stor, blå jacquard-kappa.”

Vad är det bästa med ditt jobb? ”Att jag får göra det jag älskar. Det är en stor ynnest att kunna njuta av varje dag även om ingen dag är den andra lik.”

Vad är du mest stolt över att ha gjort? ”Jag är nog mest stolt över mina snart 25 år i branschen. Det är en bedrift i sig själv. Att min karriär dessutom går bättre än någonsin känns hur bra som helst.”

STICKAT

Vem är Munthe-kvinnan år 2018?

Munthe Style-ID: 17407253 2.099 kr

Vad är den största förändringen som skett sedan Munthe bytte namn från Munthe plus Simonsen till Munthe? ”Det är svårt att peka ut en specifik förändring eftersom jag ändrat det mesta på företaget. Det har varit viktigt för mig att bevara mitt DNA och mitt fingeravtryck inom alla områden, samtidigt som det skett en markant utveckling inom både design och företagsstruktur.”

Vad kan vi förvänta oss av Munthe i framtiden? ”Vi kommer att fortsätta ha samma strategi för design, tillväxt, distribution m.m. som vi lade fram för ett par år sedan.”

CV NAJA MUNTHE Utbildades vid Kolding Kunsthåndværkerskole och blev färdig designer i juni 1994. Strax därefter grundade hon Munthe plus Simonsen med Karen Simonsen, som hon träffat på skolan. 2014 nylanserade hon varumärket med det nya namnet Munthe. Naja Munthe har dessutom grundat livsstilsvarumärket Casa de Luxe by Naja Munthe, som säljer sköna krämer, heminredning m.m.


Boozt Magazine

/ 33


Kostym Tiger of Sweden Style-ID: 16689342 6.999 kr

T-shirt Filippa K Style-ID: 15866701 450 kr Motsatt sida:

Klänning Baum und Pferdgarten Style-ID: 17273577 3.199 kr

34

/ Boozt Magazine


BOHE MIAN D E S E R T I sommar satsar vi på en bohemisk look i brända färger och ökendammiga toner i lätta och luftiga material som flirtar med 70-talet.

Boozt Magazine

/ 35


Topp Ganni Style-ID: 17246305 1.299 kr

Jeans Baum und Pferdgarten Style-ID: 17273901 1.299 kr Motsatt sida:

Blazer Filippa K Style-ID: 17649161 3.500 kr

Topp Filippa K Style-ID: 16651644 550 kr

Nederdel Samsøe & Samsøe Style-ID: 16793162 999 kr

36

/ Boozt Magazine


Boozt Magazine

/ 37


Klänning Samsøe & Samsøe Style-ID: 16792617 1.299 kr

Solglasögon Vogue Eyewear Style-ID: 16681332 1.490 kr

Motsatt sida:

Skjorta Libertine-Libertine Style-ID: 17336757 999 kr

Shorts Mads Nørgaard Style-ID: 16892649 897 kr

38

/ Boozt Magazine


Boozt Magazine

/ 39


Klänning Rodebjer Style-ID:17427615 1.999 kr Motsatt sida:

Kappa Stine Goya Style-ID: 16492827 5.300 kr

Byxor Baum und Pferdgarten Style-ID: 17273894 2.599 kr

40

/ Boozt Magazine


Boozt Magazine

/ 41


HERE COMES THE SUN

Vårsolen har börjat kika fram och det betyder att säsongen för nya solglasögon är inne. Ska vi tro på trenderna som vi har skådat på Spring/Summer-catwalken bör du i år satsa på ett par glasögon som väcker uppseende. Du kan antingen välja de runda statement-solglasögonen, de feminina fjärilsglasögonen eller färgglada solbrillor i någon av regnbågens färger.

2

1

3

4

6

5

7

8

1. Ray-Ban, Style-ID: 16681405, 1.550 kr // 2. Vogue Eyewear, Style-ID: 16681332, 1.490 kr // 3. Michael Kors, Style-ID: 16681153, 2.000 kr 4. Prada Sunglasses, Style-ID: 16681376, 2.790 kr // 5. Ganni, Style-ID: 15448585, 1.649 kr // 6. Valentino Sunglasses, Style-ID: 16681296, 2.470 kr 7. Michael Kors, Style-ID: 16681384, 1.510 kr // 8. Guess, Style-ID: 14557280, 910 kr

42

/ Boozt Magazine


GENUINA OCH ENASTÅENDE SEMESTRAR 2018 Genuint, enastående och personligt är några av vår tids viktigaste buzzwords – även när det gäller resor. Men varför är det just dessa trender som kommit så i ropet och vart reser vi för att uppleva dem?

V

arje år beger sig hundratusentals sol- och badturister till klassiska charterdestinationer som Gran Canaria, Mallorca och Costa del Sol, och så har det sett ut de senaste 60 åren. Chartersemestern lever fortfarande och frodas. Men efterfrågan på unika semesterupplevelser ökar ständigt, även bland charterturisterna. Det framgår av en internationell rapport om resetrender från 2017. I den årliga rapporten “Travel Trends Report”, som bygger på data från TrekkSoft, en onlineresebyrå med 15 000 anställda reseagenter världen över, dras slutsatsen att känslan av det “genuina”, det “enastående” och det ”personliga” är avgörande för resenärernas val. av semesterdestinationer 2017. Detta överraskar inte kultursociologen, föredragshållaren, författaren och livsstilsexperten Emilia van Hauen: ”Det ligger helt i linje med den trend av individualiserad konsumtion som har rått under en längre tid men tagit fart på allvar under 90- och 00-talet. Det är en trend som även reflekteras i det sätt som vi helst semestrar på. Faktum är att trenden är ännu tydligare där.” ”I min senaste bok (“Succestyranniet – og vejen ud”, red.) skriver jag om hur semestern har fått en särställning hos människor. Och det är ju en särställning som är motiverad, eftersom semestern är den tidpunkt på året då vi är fria från vardagens plikter och då vi faktiskt har möjlighet att leva ut oss själva så mycket som möjligt. Det på semestern vi kan iscensätta den identitet och livsstil som vi innerst inne önskar var vår och som vi på ett eller annat sätt också innerst inne vill berätta om för omvärlden”. Hon understryker dock att detta inte ska uppfattas som att vi i grund

44

/ Boozt Magazine

och botten väljer resmål för andras skull, utan att behovet av att berätta om för omvärlden.” Hon understryker dock att detta inte ska uppfattas på så vis att vi i grund och botten väljer resmål för andras skull, utan att behovet att berätta och bekräfta berättelsen om oss själva ligger djupt kodat i oss. “Jag kan ju använda mig själv som exempel: Förra sommaren reste jag till Japan med mina döttrar. Japan är utan tvivel en hajpad destination, men landet är långtifrån tillräckligt hajpat för att vara en mainstream-destination. Därför passade det också perfekt in i berättelsen om mig: ’Kultursociologen som ägnar sig åt tidens trender och tendenser reser till Japan. Ja, självklart gör hon det!’ Men hade kultursociologen åkt på en bussresa till Hagen i Tyskland, hade berättelsen inte stämt”, förklarar Emilia van Hauen. : Samtidigt anser hon att den stigande efterfrågan på unika semesterupplevelser måste ses i ljuset av att vi generellt har bättre ekonomi. “Plötsligt har vi här i Norden fått råd att resa till Japan, Vietnam, Sydamerika eller något annat exotiskt land. Våra livsvillkor och antalet valmöjligheter har förändrats drastiskt. Det betyder samtidigt att våra förväntningar på extraordinära och speciella upplevelser under semestern har ökat”, avslutar hon. Det stora i-landsproblemet blir då hur och var vi ska resa för att följa våra förväntade resvanor. Det får du tips om här - från storstadssemestrar och yogaresor till en spektakulär roadtrip.


Grekland

Boozt Magazine

/ 45


Ett av de nya hippa kaféerna. Här är det Astro Coffee, som har öppnat mitt emot stans före detta centralstation, Michigan Central Station.

TVÅ ALTERNATIV TILL DEN KLASSISKA STORSTADSSEMESTERN “The Big Five” – det kallas storstäderna Paris, London, Rom, Berlin och New York. De tillhör nämligen världens mest välbesökta städer. Fullt förståeligt! De fullkomligt dignar av kultur, historia och gastronomiska upplevelser i världsklass. Men de tillhör alltså även de klassiska turiststråken som alla antingen har besökt eller kommer att besöka. Kanske är det därför Lonely Planet har hoppat över “The Big Five” i sin lista över resmål de föreslår att vi ska besöka 2018? Istället innehåller listan städer som verkar leva upp till nyckelorden i TrekkSofts ”Travel Trends Report 2017”: genuint, enastående och personligt.

46

/ Boozt Magazine

Alternativ storstadssemester i ...

DE T ROI T D etroit hamnar på andra plats i Lonely Planets lista över städer vi måste besöka 2018. Detta kanske överraskar många, eftersom Detroit för tankarna till ett apokalyptiskt, övergivet storstadsområde där den amerikanska drömmen förvandlades till en mardröm som kulminerade år 2013 och stadens tidigare identitet som ”motor city” gick förlorad. Men stadens elände och förfall satte fart på innovationen och kreativiteten som nu håller på att ge Detroit

en storstads-comeback av rang. I stadens centrum där gatorna tidigare ekade tomma , sjuder det av liv igen, byggkranarna reser sig mot himlen mot en bakgrund av nästan färdigbyggda skyskrapor, medan Detroit på markplan håller på att utvecklas till en äkta smältdegel av kreativa och innovativa själar. De tidigare övergivna byggnaderna befolkas nu av destillerier, cykelbutiker, hippa kaféer och gallerier. Och missa inte det stora antalet vackra

och unika boutique-hotell - ett måste att prova när du besöker staden år 2018. Varför: Eftersom Detroit är Michigans svar på Brooklyn i New York – en smältdegel av innovativa och kreativa unga människor. Bo: The Foundation Hotel. Stadens gamla brandstation, numera ett stringent genomfört boutique-hotell mitt i centrum. Adress: 250 W Larned St, Detroit, MI 48226.

Ät: Cass Café. Fångar in Detroit-andan med gallerikonst på väggarna, bohemstämning och ett kök som serverar soppa, sandwich och vegetariska delikatesser. Adress: 4620 Cass Ave, Detroit, MI 48201. Besök: Belle Isle. Mitt i Detroit River ligger parken Belle Isle. Här kan ni vandra, paddla kajak, promenera längs stranden och gå på zoo.


Alternativ storstadssemester i ...

SEVI LL A

F

rån att ha varit en tungt trafikerad stad är Sevilla idag en av världens mest cykelvänliga städer. Redan där får staden plus i kanten. Samtidigt har denna sydspanska stad lyckats locka till sig storslagen konst och arkitektur som bidrar till att skapa en spännande inramning. Sevilla bjuder på allt som vi i Norden förknippar med det vackra och charmiga Spanien: smala, slingrande kullerstensgränder, historiska slott, gotiska katedraler

(världens största ligger faktiskt här), lokala små tapasbarer och öppna torg med keramikfärgade bänkar. Dessa bänkar intas av Sevillas lokalinvånare när kvällen kommer och staden badar i den mjukt gula gatubelysningen, medan den ljumma kvällsluften fylls av sorlet från de runt 6 000 barerna, restaurangerna och öppna torgen och blandas med den söta doften från stadens många apelsinträd. Glöm Barcelona och Madrid – i år sticker vi till Sevilla!

Varför: Eftersom Sevilla i konkret form ger uttryck för Spaniens charm, historia och skönhet. Bo: Hotel Casa de Colón. Charmigt mellanklasshotell med fin och ljus innergård mitt i hotellet. Beläget i stadens gamla centrum, mellan katedralen och Plaza Nueva. Adress: Calle Hernando Colón, 3, 41004 Sevilla. Ät: Mamarracha. Tapasbar, givetvis. Men på

Mamarracha serveras en mer uppdaterad version av denna spanska nationalrätt. Adress: Calle Hernando Colón, 1-3, 41004 Sevilla. Besök: Alcazar-palatset. Färgsprakande mosaiker, sirlig stuckatur och exotiska pelargångar. Förutom det bjuder palatset även på en enorm park med dammar, palmer, apelsinträd och prunkande bougainvillea. Adress: Patio de Banderas, s/n, 41004 Sevilla.

Boozt Magazine

/ 47


TVÅ INDIVIDUELLA BACKPACK-RESOR Om “Thelma & Louise” var den bästa roadtrip-filmen någonsin, så är “The Beach” den ultimata back­ packer-filmen. Leonardo DiCaprio spelar en ung amerikansk backpacker som har begett sig till Thailand för att göra den genuina back­packer-resan, men istället hittar ett land som är översvämmat av turister. I filmen lyckas han komma över en karta som leder honom till den hemliga och på ytan idylliska och backpacker-fria ön med “The Beach”. Lite ironiskt är det allt att “The Beach” som filmen spelades in på idag är en ren turistfälla. Stranden är översållad av plastskräp och i vattnet flyter oljespill från de många turistbåtarna. Detsamma gäller på sätt och vis för stora delar av Thailand, som med 29,8 miljoner turister 2015 hörde till ett av världens mest turisttäta länder. Som tur är finns det alternativ!

Backpacka i ...

IRAN

M

edan en resa till Thailand faktiskt kan bekräfta eventuella fördomar om fulla backpackers och stökiga barer, får en resa till Iran kanske motsatt effekt. Inte minst på grund av den iranska befolkningen som är är vänlig, nyfiken och nästan överväldigande

48

/ Boozt Magazine

tillmötesgående när det gäller västerländska turister. Under det senaste året har USA och EU upphävt en rad sanktioner mot landet, vilket redan har bidragit till att det forna perserriket i öst lockar avsevärt fler turister. Iran räknar således med att siffran på fem

miljoner turister 2015 kommer att fyrdubblas till 2025. Det skriver Wall Street Journal och det är därför vi bör ge oss iväg dit så snart som möjligt. För uppskattar du som backpacker­ kultur, historia och storslagen natur, kommer du snabbt att förälska dig i Iran. Ta bara huvud-

staden Teheran som exempel. Här hittar du enorma basarer, muséer med konstsamlingar som faktiskt kan mäta sig med MoMA i New York, restauranger, artsy kaféer, moderna köpcentrum och inte minst smarta och västorienterade unga iranier. Packar du ryggsäcken och beger dig ut ur Teheran ,

väntar även där stora och potentiellt omvälvande upplevelser. Här kommer du att kunna uppleva de vackra stränderna ut mot Persiska viken eller vackra ökenlandskap och städer mot öst. Med lite extra varma kläder i bagaget, tält och sovsäckar kan du även fotvandra i de iranska bergen, och i bergsbyarna uppleva ett


Backpacka i ...

G R EK L A N D

D

et refereras ofta till backpacking som någon form av andlig resa. Men det är inte orimligt att fråga sig hur mycket andlig bildning det egentligen handlar om under en månads festande med sol, bad, och Full Moon-party på Koh Phangan. Inte för att det är något fel på sol- och badsemestrar och fullmånepartyn, men ska det vara en verkligt andlig resa bör du istället överväga att åka till Grekland på yoga-retreat. Här kan du både packa ryggsäcken och ö-luffa en dryg vecka innan du checkar in på ett av dessa två yoga-retreats. Itha 108: ligger på den grekiska ön Ithaka (Odysseus ö, om det låter bekant) och erbjuder yoga-retreater från maj till början av oktober. Du kan bo antingen i hus i venetianskinspirerad stil eller i mongoliska jurtor beroende på önskat prisläge. Oavsett vilket kommer du varje kväll att vaggas till sömns av det vilsamma vågskvalpet från det grekiska öhavet. Det bjuder även på en storslagen och fantastisk utsikt när morgonen gryr efter en god nattsömn.

iranskt folk vars tillvaro inte styrs av politik och religiösa regler. Hur länge: 1–2 veckor. När: Mars, april och maj. Iran har fastlandsklimat, vilket innebär extra heta somrar (i juli och september kan temperaturen stiga till 45 grader), medan det ofta kan bli kallt om vintern.

Kom ihåg:

q Ta ut pengar hemma! q Ladda ner offline-karta och WhatsApp för att kommunicera – Facebook är stängt på grund av censur. q Läs UD:s reseinformation så att du vet hur du ska agera samt vilka ställen du av säkerhetsmässiga skäl inte bör resa till.

Fullständigt fantastiska är även en träffande beskrivning av Itha 108:s yogalärare som, oavsett deltagarnas förkunskaper, alltid ser till att alla kan hänga med. Var: Ithaka När: Maj–oktober. Kontakt: itha108.com Pris: Ca 9 250 kr för 7 nätter. Gästkapacitet: 20.

Yoga Rocks: Hittar du på Kreta. Kreta, tänker du, redan en smula skeptisk inför tanken på att trängas med barnfamiljer och charterturister, men på denna soliga grekiska ö ligger en av landets bästa yoga-retreater. På Yoga Rocks (ja, ja, namnet är fånigt) kan du koppla av helt mellan dagens yogapass och bada eller läsa böcker i hängmattorna. Från slutet av april till början av oktober tar minst femton olika yogalärare vägen förbi Yoga Rocks för att presentera olika yogastilar som

varierar mellan teman som “Finding Balance”, “Funky Yet Deep Hatha” och “Ashtanga Chill Out”. På så sätt kan du boka den yogalärare och vecka som du tycker passar din yogaprofil allra bäst. Var: Kreta. När: April–oktober. Kontakt: yogaholidaysgreece.com Pris: Ca 7 500 kr för 7 nätter. Gästkapacitet: 20.

Boozt Magazine

/ 49


MA_ANN_Boozt_225x298_.indd 2

08/02/2018 10.17


Dubrovnik i Kroatien – numera kanske ännu mer känt som King’s Landing från tv-serien “Game of Thrones”.

TVÅ ENASTÅENDE ROADTRIPS Route 66, Grand Canyons ökenröda berg och en öppen Mustang. Det är bilder vi normalt förknippar med en klassisk roadtrip. Den är en självklar del av den amerikanska populärkulturen och där har vår berättelse om roadtrippen sitt primära ursprung. Ta “På drift”, Jack Kerouacs kultroman från 50-talet som beskrev en grupp unga amerikanska bohemer som i en existentiell ungdomsrevolt korsade den amerikanska kontinenten. Eller filmen “Thelma och Louise” – roadmovien framför alla andra – som i högsta grad gav uttryck för själva kvintessensen i den amerikanska roadtrip-drömmens frihetskänsla och “open road”. Det är med största sannolikhet den sortens böcker och filmer som fram till i dag har gjort att vi per definition tänker på USA när vi hör ordet roadtrip. Men man kan och bör bestämt säga ordet roadtrip på andra språk än amerikansk engelska.

Roadtrip på...

BA LK A N

G

illar du bildsköna kustlandskap, pittoreska världarvslistade byar och läcker mat, så är Balkan drömdestinationen för sommarens roadtrip – närmare bestämt länderna Kroatien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina. Balkanländerna är en ofta förbisedd roadtrip-­ destination, vilket är rätt underligt när man tänker

på hur lätt det är att ta sig dit och hur billigt och säkert det är att köra runt i dessa länder. Börja din resa i den världsarvslistade staden Dubrovnik i Kroatien – numera förmodligen mer känd som King’s Landing från HBO-serien “Game of Thrones”. Härifrån kör du söderut mot Montenegro, som bjuder på fler städer

på världsarvslistan, men även idylliska bergslandskap. Veva därefter ner bilrutan och kör moturs norrut, in i Bosnien-Hercegovina mot Sarajevo, där ni både kan få uppleva ett pulserande stadsliv (Sarajevo), naturparker och idylliska flodlandskap. Avsluta bilturen i Kroatien, vars vackra turkosblå kuststräcka och avspända livsstil utgör

en perfekt avrundning på sommarsemesterns balkanska roadtrip. Var: Kroatien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina. Hur länge: Minst 14 dagar. Kom ihåg: Undvik onödiga problem genom att informera hyrbilsföretaget om att ni kommer att korsa nationsgränser.

Boozt Magazine

/ 51


Roadtrip på ...

RU TA 4 0

Ä

r du ute efter en roadtrip-semester på längre än en vecka kan det mycket väl stå Argentina på flygbiljetten. Mer exakt är målet argentinska Ruta 40, en vägsträcka på mer än 5 000 km som börjar i norra Argentina och går ända ner till den sydligaste spetsen av detta vidsträckta land. Glöm USA och Route 66, Ruta 40 erbjuder en av världens i särklass mest genuina roadtrips. De snötäckta Anderna i gränsområdet mellan Argentina

Ruta 40:s bitvis slingrande grusvägar och Patagonien­regionens västvindar gör att du måste ha båda händerna på ratten.

52

/ Boozt Magazine

och Chile tornar upp sig vid horisonten och du färdas under resan längs Ruta 40 genom hisnande dalar, dammiga månlandskap, sömniga vilda västernliknande byar och en mängd olika nationalparker. Detta gäller självfallet bara om du har tänkt dig att köra hela Ruta 40. För här handlar det inte om en roadtrip som du kör iväg på i en öppen Mustang. Vill ni avverka alla 5 000 km, hyr en fyrhjulsdriven bil, se till att

ha ett reservhjul (och förmågan att byta det) samt extra dunkar med bensin och inte minst en rutinerad bilförare. Ruta 40 består nämligen till stora delar av smala och slingriga grusvägar, samtidigt som Patagonien-regionens kraftiga västvindar plötsligt kan slå in från sidan. Om det känns för riskfyllt och överväldigande är ett gott råd att du håller dig till den norra delen av vägen. Sträckan mellan Salta- och Men­doza-regionen.

Den kan nämligen räcka för att du ska få ett argentinskt roadtrip-äventyr. Här färdas du genom högt belägna ökenområden med eldröda berg, vackra landskap och Mendozas otaliga vinområden, vars frodiga och idylliska odlingar tycks sträcka ut sig så långt ögat når, med de majestätiska Anderna som bakgrund i väst. Var: Ni kan starta resan i 1: Salta (nära gränsen mot Bolivia), 2: Mendoza (Argentinas vinland) eller

3: El Calafate (södra Patagonien). Hur länge: Ruta 40 från norr till syd: Minst 4 veckor. Salta–Mendoza: Minst 1 vecka. När: Mars–september rekommenderas. Kom ihåg: q En bra vindjacka (om du kör till Patagonien). q Att tanka fullt – det kan vara långt mellan bensinmackarna. q Lamorna som ofta korsar vägen i flock.


The essence of time


C O L O U R F U L S U M M E R Vi rekommenderar enkla klänningar i starka färger, som med ett par sneakers eller snygga sandaler ser till att looken blirsportig, feminin och ledig på en och samma gång.

Klänning Baum und Pferdgarten Kommer snart Bikiniöverdel Lovechild 1979 Style-ID: 16898966 1.249 kr Solglasögon Ganni Style-ID: 15448585 1.649 kr

54

/ Boozt Magazine


Boozt Magazine

/ 55


Skriv produktens Style-ID i sökfältet på Boozt.com och hitta det du söker snabbt och lätt.

Blazer Hope Style-ID: 17166663 2.500 kr

T-shirt Samsøe & Samsøe Style-ID: 16055590 400 kr

Byxor Libertine-Libertine Style-ID: 17337180 1.599 kr

56

/ Boozt Magazine


Klänning Custommade Kommer snart

Clutch Designers Remix Style-ID: 14768455 875 kr

Boozt Magazine

/ 57


58

/ Boozt Magazine


Blazer Custommade Style-ID: 17224718 2.199 kr

Byxor Custommade Style-ID: 17224711 1.699 kr Motsatt sida:

Klänning Gestuz Style-ID: 16479767 1.899 kr

Sneakers Ganni Style-ID: 15505977 2.799 kr

Boozt Magazine

/ 59


60

/ Boozt Magazine


Kostym J. Lindeberg Style-ID: 3915301 4.000 kr

Skjorta Filippa K Style-ID: 15345302 1.000 kr Motsatt sida:

Blazer Stine Goya Style-ID: 16493115 4.000 kr

Byxor Stine Goya Style-ID: 16493005 2.900 kr

Sandal Stine Goya Style-ID: 16493120 2.200 kr

Boozt Magazine

/ 61


Byxor Libertine-Libertine Style-ID: 17337159 1.499 kr

Polo NN07 Style-ID: 17689072 1.199 kr.

62

/ Boozt Magazine


WE DRESS PEOPLE FOR MODERN LIVING. JLINDEBERG.COM


THE SUN IS OUT På herrsidan domineras vårens solglasögontrend av de klotrunda John Lennon-glasögonen i en uppsjö av färger och material. Även kantiga D-frames och klassiska Raybans gör comeback denna säsong.

1

3

2

4 5

7 6

1. Ray-Ban, Style-ID: 12589297, 1.310 kr // 2. Polo Ralph Lauren, Style-ID: 16681394, 1.670 kr // 3. Ray-Ban, Style-ID: 16681303, 1.770 kr 4. Dolce & Gabbana, Style-ID: 16681374, 4.540 kr // 5. Persol, Style-ID: 16681159, 2.440 kr // 6. Emporio Armani Sunglasses, Style-ID: 16681323, 1.450 kr // 7. Ray-Ban, Style-ID: 15607015, 1.629 kr

64

/ Boozt Magazine


MODELLBYGGARNA Den före detta danska toppmodellen Bente Lundquist ser något som andra inte ser. Det är därför modellagenturen Scoop Models, som hon har drivit tillsammans med sin man i 25 år, är så framgångsrik. Från sitt kontor i Köpenhamn guidar de modellerna genom en karriär framför kameran, både i och utomlands.

D

et gick kanske lite för fort när Bente Lundquist för några år sedan körde bil i Köpenhamn. Plötsligt fick hon tvärbromsa eftersom hon höll på att köra på en kille på cykel. Killen stirrade ilsket på henne och skulle precis ge henne en rejäl utskällning, när Bente Lundquist vände hela situationen genom att rulla ner rutan och säga: ”Jag ber så hemskt mycket om ursäkt. Förresten tycker jag du ser väldigt bra ut. Skulle du kunna tänka dig att bli modell? Jag har en modellagentur.” Det ville killen, som nu såg överraskat glad ut, gärna. ”Han heter Erik och är fortfarande modell hos oss. Jag stoppar folk överallt. När jag handlar, på Tivoli, överallt. När jag är ute och går på stan, framförallt när jag har solglasögon på sommaren, skannar jag alla människor i närheten. Folk blir alltid glada när jag stoppar dem. För några månader sedan stoppade jag en tjej som våra kunder redan är intresserade av att jobba med. Men hon är bara 14 år så hon måste vänta ett par år innan hon kan börja jobba utomlands. Tills dess får hon träna på mindre jobb i Danmark. Hon har mycket att lära sig, men vi kan förbereda henne så att hon är ett proffs när hon är klar”, berättar Bente Lundquist. Vi träffar henne och maken Jesper Lundquist på Scoop Models kontor i centrala Köpenhamn. De stora och ljusa lokalerna är minimalistiskt inredda, och detaljerna som fyller

66

/ Boozt Magazine


SCOOP MODELS Modellagenturen grundades 1993 av Bente och Jesper Lundquist. Idag är den en av Skandinaviens största modellagenturer. Scoop Models har även en celebrity-avdelning för skådespelare, musiker och idrottsstjärnor. Dessutom har Scoop nyligen skapat en avdelning för influencers, Scoop Social, som erbjuder företag exponering genom populära profiler på sociala medier.

Boozt Magazine

/ 67


Till att börja med tänkte jag: ”Lägg av, de där kan väl aldrig bli modeller” om vissa av tjejerna hon upptäckte. Men sedan, när jag såg bilderna, tänkte jag: ”Man kan inte tro att det är samma person.” - Jesper Lundquist

Bente Lundquist är själv före detta dansk toppmodell. Som 15-åring blev hon upptäckt av en fotograf – sex månader senare var hon i Paris.

väggarna vittnar om företagets verksamhet: På en tavla har man skrivit upp datumen för årets modeveckor världen över och i ett mötesrum hänger porträttbilder av några av de ca 500 modellerna, något fler kvinnor än män, som arbetar för agenturen. Jesper Lundquist sköter bland annat kontraktsförhandlingarna med kunderna. Han säger att det är förmågan att upptäcka en potentiell modell som har gjort att företaget nu har funnits i 25 år och hela tiden vuxit stadigt. I dag har man femton medarbetare. ”Bente kan se om någon är fotogenique. Till att börja med tänkte jag: ”Kan hon verkligen jobba som modell?” om vissa av tjejerna hon upptäckte. Men sedan, när jag såg dem på bild, tänkte jag: ”Man kan knappt tro att det är samma person.” De modeller hon har upptäckt under åren har utgjort grunden för företaget. Ett exempel är Ina”, säger Jesper Lundquist och pekar ut i korridoren där det hänger en stor bild av en rödhårig modell med page. ”Bente upptäckte henne på Tivoli. Vidare har vi Laura Hagested, med flera Gucci-kampanjer bakom sig, och Sarah Dahl, som har varit exklusiv på Louis Vuittons modevisningar i fyra säsonger. För att inte tala om Kirstin Liljegren, som flyger jorden runt som en skottspole. De är modeller som de stora utländska klädskaparna slåss om. De har utstrålning och power.”

68

/ Boozt Magazine

Bente Lundquist vet själv hur det är att bli stoppad på gatan. Hon upptäcktes själv av en fotograf i Köpenhamn 1970, när hon var 15 år. Sex månader senare var hon i Paris. NEWTON VISADE VÄGEN Jobbet gjorde snart den unga danska modellen spyfärdig. Inte mentalt, men bokstavligt: Under ett fotojobb för den legendariske fotografen Helmut Newton skulle Bente kasta håret bakåt för en pose. Hon fick upprepa kastet om och om igen tills Newton var nöjd med bilden. Det lärde henne en hel del om vad som krävdes för att vara modell, och de många uppdragen gav henne ett värdefullt nätverk. Inte minst tiden i Paris gav henne en inblick i vilken typ av människor som har potential att arbeta som modell. ”Min förmåga att upptäcka modeller utvecklades bland an- nat när jag fick chansen att studera toppmodeller i sminkrummet hos Helmut Newton. När modellerna var osminkade kunde jag se deras drag och symmetriska ansikten. Sedan såg jag hur vackert det blev med modellsmink på ett sådant ansikte. Sedan såg jag hur vackert det blev med makeup på ett sådant ansikte. Newton var mycket perfektionistisk. Han gick igenom allt in i minsta detalj.” Efter fem år i Paris, Milano och London flyttade hon tillbaka till Danmark, träffade Jesper och fortsatte jobba som modell parallellt BENTE LUNDQUIST med sina designstudier. Hon startade även en Hon var 16 år när hon begav modellskola där hon utsig till Paris för att jobba som modell och hon blev snabbt en bildade nya modeller i av fotografen Helmut Newtons yrket. Efter ett par år hos favoritmodeller. Hon figurerar Unique Models, som hon bland annat på många av bilderna i de berömda fotoböckvar med och grundande, erna med Newtons arbeten. lämnade hon agenturen. Tillbaka i Danmark gick hon Folk i branschen fortsaten designutbildning, arbetade te dock att fråga om hon bland annat som stylist och startade en modellskola innan kunde skaffa fram nya hon 1993 grundade Scoop modeller, och med tiden Models. mognade tanken på att starta en ny byrå. Jesper Lundquist hade pluggat JESPER LUNDQUIST juridik, hade erfarenhet Studerade juridik från 1968 av att driva eget och hade till 1973. 1971 startade han bland annat startat flera sitt första diskotek , 15 Watt, klädföretag och klubbar i Köpenhamn och i samma i Köpenhamn. Kombinaveva även flera klädföretag. Sedan grundade han den tionen av deras erfarenlegendariska rockklubben heter ledde till att de Daddy’s Dance Hall, som senbildade Scoop Models år are blev diskoteket Daddy’s och fanns kvar ända fram till 1993. Det skulle egent1995. Förutom detta har han ligen bara vara en liten varit involverad i flera andra agentur, men den växte restauranger, teatrar och barer stadigt. i Köpenhamn.


1993 startade Bente och Jesper Lundquist Scoop Models. Det skulle bara vare en liten agentur, men ett rea­lityprogram på DR satte fart på affärerna på allvar.

Boozt Magazine

/ 69


”Ungdomarna har fått upp ögonen för att det finns olika typer av modeller och tycker ingen specifik typ är coolare än någon annan.” - Bente Lundquist

”Vårt stora genombrott kom i samband med en realityserie om Scoop. Den hette ’Modellerne’ och visades fler gånger på TV. Det var en seriös serie och där fick vi ett genombrott”, säger Jesper Lundquist. Verksamhet utomlands för 60 % av agenturens omsättning. Bland annat har man stora kunder som Gucci, Prada och Louis Vuitton, som klarar sig bra även under finanskriser. ”Vi har inte haft några riktigt dåliga perioder, men självklart har det varit tufft”, säger Bente Lundquist. ”Så pass tufft att om jag skulle göra det igen, skulle jag säga nej. Men det finns samtidigt en stor tillfredsställelse i att hjälpa nya modeller: se hur de sköter jobbet och är smarta och är hälsosamma, se dem tjäna pengar, skaffa sig lägenhet och utbilda sig vid sidan av modelljobbet”.

Kirstin Liljegren

Mathias Lauridsen

TOPPMODELLER Agenturens två största namn just nu är Kirstin Liljegren och Mathias Lauridsen, båda bosatta i New York. Scoop representerar flera stora internationella modeller, t.ex. Naomi Campbell, Cara Delevingne och Natasha Poly.

Jesper och Bente Lundquist på Scoop Models kontor i centrala Köpenhamn.

70

/ Boozt Magazine

NYA TYPER AV MODELLER Med tiden har modet förändrats. Det gäller inte bara kläderna utan även vilken typ av modeller som efterfrågas, berättar makarna Lundquist. På 50-talet var det en betydligt stelare stil som gällde, både för modellernas poser och deras håruppsättningar. På 60-talet var det populärt med väldigt smala modeller, som legendariska Twiggy. Under 70-talet, när Bente Lundquist själv var internationell modell, skulle man helst likna den franska filmstjärnan Brigitte Bardot och ha höga kindben. På 80- och 90-talet ändras skönhetsidealet igen, och en ny look blev inne. Modellbranschen influeras även av populära filmer och skådisar: Gwyneth Paltrow och Nicole Kidman är exempel på två skådespelerskor som har påverkat modellbranschens efterfrågan med sin unika look. Även på herrsidan har trenderna ändrats. Förut var idealet att manliga modeller skulle vara vuxna män, men på senare tid har designers som till exempel Hedi Slimane utgått från ett yngre ideal, som motsvarar efterfrågan för kvinnliga modeller. Det har även skett en förändring som skapat utrymme för modeller med mer speciella och ovanliga utseenden - personer som tidigare inte kunde jobba som modeller eftersom de inte hade de traditionella ”modellmåtten”. Det är ett fenomen som kallas ”street casting”. ”Vi hade en tjej som var max 165 cm. Hon såg väldigt speciell ut, håret var klippt på ett särskilt sätt och hon hade en stark personlighet. Hon hade en unik look som framhävde designernas plagg. Men är man inte rätt typ räcker det inte att ha en sned näsa eller


Idag står utländska kunder för 60% av agenturens omsättning, tack vare prominenta kunder som Gucci, Prada och Louis Vuitton.

”Jag upplever att modeller idag generellt är mycket sunda, då de har mer fokus på kroppen och karriären än någonsin tidigare. De tränar och äter sunt.” - Jesper Lundquist

fixa punkfrilla. Men att lyckas som modell handlar inte bara om att ha en unikt sned näsa eller fixa punkfrilla. Man måste kunna utstråla rätt känsla och ha en stark personlighet, annars fungerar det inte på modevisningar eller fotojobb”, förklarar Bente Lundquist. ”Street cast är ingen stor del av vår omsättning ännu, men den ökar”, säger Jesper Lundquist”. ”En del modeller har till exempel inte den typiska modell-looken, men de har något annat.” Kunderna efterfrågar fortfarande den traditionella modell-looken, förklarar de båda agenturägarna. Hos ungdomar ser de dock en tendens att det inte nödvändigtvis är specifika utseenden som efterfrågas. ”Ungdomarna har fått upp ögonen för att det finns olika typer av modeller, och de tycker inte att någon typ är coolare än den andra. En del plagg passar bäst på en person med en alldeles egen look”, säger Bente Lundquist. BRANSCHEN HAR RYKTE OM SIG ATT VARA FARLIG ”Jag upplever att dagens modeller generellt är mycket hälsosamma”, säger Jesper Lundquist”. De har mer fokus på karriären än någonsin tidigare. Då tränar och äter de sunt. Idag inger modellyrket respekt. Modellerna lär sig språk, mognar snabbt och bygger upp sitt självförtroende. Jag tycker det är en bra start på livet. De flesta av våra modeller

utbildar sig och har modelljobbet vid sidan av, så att de slipper gå ut i arbetslivet med en stor studieskuld”. Bente Lundquist säger att varken Scoop eller andra agenturer låter modeller jobba om de har blivit för smala. Det ingår i agenturernas ansvar att vara observanta på att modellerna tar hand om sig själva och håller vikten på ett hälsosamt sätt. ”Vi har haft modeller som plötsligt har gått upp tio kilo, och om de inte sedan tidigare har haft en balans i kost och träning kan det bli ohälsosamt att försöka styra vikten. Vi försöker hjälpa till så gott vi kan genom att ta upp frågan om att leva hälsosamt, men man måste samtidigt vara försiktig så att de inte utvecklar en ätstörning. Vi har en avdelning – Scoop Body & Mind – som i en sluten grupp på Instagram ger modellerna goda råd om mat och träning. Vi anordnar temakvällar för modellerna där de får lära sig att ta hand om kroppen och erbjuds olika former av träning”, berättar Bente Lundquist. Paret börjar skruva rastlöst på sig i stolarna. Arbetet pockar, vilket det gör en stor del av dygnets timmar. De blir ofta sittande på kontoret till framåt åtta på kvällen. De tar sällan ledigt, men känner sig inte frestade att sluta arbeta med agenturen. ”När vi var helt nystartade och ringde någon i New York, var det ingen som brydde sig om att prata med oss. Nu är vi stora och respekterade. Det är kul att bygga upp något och få kredd för det man har åstadkommit”, säger Jesper Lundquist.

Boozt Magazine

/ 71


IT’S ACCESSORIES O’CLOCK!

En ny säsong betyder nya fina accessoarer som är precis vad du behöver för att lyfta din våroutfit. Vi har studerat catwalken och valt ut några av säsongens hetaste accessoarer. Det är allt från stora stråhattar till glittersstrumpor och gnistrande smycken.

Hårspänne Stine Goya Style-ID: 14065331 300 kr

Halsband Maria Black Style-ID: 15827844 1.499 kr

Armband Bud to Rose Style-ID: 17198749 299 kr

Örhängen Sophie by Sophie Style-ID: 16608349 1.290 kr

Parfym Yves Saint Laurent Style-ID: 17227977 575 kr

72

/ Boozt Magazine


Väska Royal Republiq Style-ID: 16876564 1.400 kr

Stråhatt Seafolly Style-ID: 16822771 304 kr

Sjal Lauren Ralph Lauren Style-ID: 16699027 995 kr

Strumpor By Malene Birger Style-ID: 15860653 399 kr

Väska Calvin Klein Style-ID: 16896843 1.699 kr

Boozt Magazine

/ 73


ACCESSORIES IT UP

Accessoarer för män blir allt mer populära, och de vår- och sommarkollektioner för 2018 som visas på catwalkerna bjuder på mängder av spännande accessoarer som tar din look till nästa nivå. Vi ger dig säsongens senaste trender, där gamla bekanta som fiskarhattar och blommiga sjalar gör comeback.

Fiskarhatt Polo Ralph Lauren Style-ID: 16695779 895 kr

Sjal Eton Style-ID: 15243900 1.495 kr

Bälte Polo Ralph Lauren Style-ID: 16695859 795 kr

Ryggsäck Eastpak Style-ID: 9993983 599 kr

Skriv produktens Style-ID i sökfältet på Boozt.com och hitta det du söker snabbt och lätt.

Väska Tiger of Sweden Style-ID: 15733667 3.499 kr

74

/ Boozt Magazine

Väska Coach Style-ID: 16894549 3.500 kr


Manschettknappar HUGO Style-ID: 16127782 799 kr

Mobilskal HUGO Style-ID: 15799945 599 kr

Klocka ORLO Style-ID: 15677843 2.300 kr

Korthållare Morris Style-ID: 16509270 299 kr

Slips Tommy Hilfiger Tailored Style-ID: 16263761 600 kr

Parfym Ralph Lauren Fragrance Style-ID: 17227695 625 kr

Boozt Magazine

/ 75


TRENDRAPPORT VÅR/SOMMAR 2018

T

änk utanför ramarna – var modig när du väljer kläder. Spring/Summer 2018 handlar om integritet och personlighet. Tro på dig själv och på att du är härlig som du är. Designerkollektionerna lyser av optimism, lekfullhet och glädje. Här finns vilt blomstrande tryck, modiga och glada färger, framförallt pasteller, och coola referenser till sportvärlden. Nu är modet bekvämt igen, och ger dig utrymme att vara dig själv. Mixa kors och tvärs från kollektionerna och uttryck vem du är med stolthet och glädje. PLASTIC FANTASTIC Nytänkande och alternativa material som plast var ett återkommande tema hos många designers, så förtvivla inte om det blir dåligt väder i sommar. Designers som Chanel, JW Andersson och Marc Jacobs har alla använt plast på nyskapande sätt i sina kollektioner. I synnerhet Chanels genomskinliga höga gummistövlar kommer att göra succé på Instagram. 80-TALET ÄR TILLBAKA Färger, silhuetter och massor av ryschpysch – 80-talet är tillbaka, med prinsessan Diana som stilikonen framför andra. Saint Laurents show framför Eiffeltornet var en av de vackraste någonsin, och den gav oss en riktig flashback till 80-talet.

ÄNTLIGEN HAR DU RÅD MED EN PICASSO Både Prada, Balanciaga och Calvin Klein visade tryck med motiv från konsten eller tecknade figurer, eurosedlar och jätteblommor. Ett fiffigt sätt att skaffa sig en Picasso. LILA OCH ANDRA PASTELLER Både hos Ganni och Baum und Pferdgarten, och i synnerhet hos Victoria Beckham och Loewe bjöds det på vackra nyanser av lavendel, mintgrön och andra fina färger som får det att vattnas i munnen på dig. SPORTY LIFE Du kommer inte undan träningsoveraller, sweatshirts och löparshorts, men om du vill tona ner det sportiga kan du kombinera dina trackpants med en spetsblus med krås à la prinsessan Diana eller en t-shirt ovanpå en skjortblus. SNEAKERTIME! Gummiskorna lever, med allt högre och mer futuristiska sulor. Se bara på Acnes, Balenciagas och Louis Vuittons supercoola sneakers, som med största säkerhet kommer att vara ett favoritmotiv på Instagram hela sommaren. De kan matchas med såväl en klänning eller en tracksuit som ett par herrbyxor. Kom ihåg: inget är fel, allt är rätt, och allt kan matchas.

Ha det så kul!

Rikke Wackerhausen Rikke Wackerhausen har jobbat som stylist både hemma och utomlands under de senaste 15 åren. Hon skriver regelbundet i Boozt Magazine om nya trender och tipsar om hur du väljer plagg för att skapa en unik garderob. Rikke är även stylist för Boozts huvudkampanjer. Hon bor i Köpenhamn med sin man och deras två barn.

76

/ Boozt Magazine


Marimekko

Solglasögon Michael Kors Style-ID: 16681279 2.000 kr

Stickad tröja Samsøe & Samsøe Style-ID: 13755428 999 kr

GLASSIGA PASTELLER Alla färger som får det att vattnas i munnen. Rosa, lila, pistagegrönt och citronsorbetgult med ljusblått strössel. Nu är det mjukglassfärger som gäller. Sommarens absoluta topptrend, med djupa rötter i det glada 80-talet, fixar du lätt på egen hand. Det är bara att blanda pasteller som i en gammaldags glassstrut. Alternativt kör du ton-i-ton-looks som på catwalken, bland annat hos Victoria Beckham och Loewe, med skor i en kontrastfärg som bryter av.

Klänning Vanessa Bruno Style-ID: 17085049 2.900 kr

Blus Mango Style-ID: 16733551 349 kr

Skor Samsøe & Samsøe Style-ID: 15806547 1.499 kr

Baddräkt Filippa K Style-ID: 14958243 900 kr

Boozt Magazine

/ 77


Rihanna

Keps Sweatshirt Designers Remix Style-ID: 17348048 1.300 kr

Ralph Lauren Golf Style-ID: 16345467 217 kr

SPORTY SPICE Sport-BH Calvin Klein Style-ID: 16162371 270 kr

Det sportiga är en återkommande trend som vi har sett mycket av under de senaste fem åren. I år präglas den av ännu mer lekfull färgglädje och kvinnlig styrka, som hos Baum und Pferdgarten, som med sin vår- och sommarkollektion 2018 hyllar girlpower och en sund och stolt självkänsla. Blanda korta toppar och säckiga sweatpants i glada färger, kombinera t-shirts med långa chiffongkjolar och dyrka din inre idrottsstjärna utan att bli det minsta svettig.

Klänning 2ND DAY Style-ID:15892663 1.800 kr

Bikiniöverdel Tommy Hilfiger Style-ID: 17021759 550 kr

Bikiniunderdel Klänning Designers Remix Style-ID: 17347139 2.550 kr

78

/ Boozt Magazine

Tommy Hilfiger Style-ID: 17021108 550 kr

Baum und Pferdgarten


Gigi Hadid

Baddräkt Seafolly Style-ID: 16822851 1.322 kr

Skjorta Part Two Style-ID: 16069171 1.000 kr

Klänning French Connection Style-ID: 17087239 2.249 kr

Topp Lovechild 1979

Gestuz Style-ID: 16479697 1.599 kr

Klänning Gestuz Style-ID: 16087557 1.999 kr

KÖP BLOMMOR, KÖP BLOMMOR! Efter att ha varit här, där och överallt i heminredningen har det blommiga kommit till garderoben. Blommiga tapeter har blivit vackra helmönstrade prints hos alla märken. Gucci har gjort undersköna blomsterprints för säsongen och dessutom även lanserat sin helt nya parfym Bloom. Längre norrut är det i särskilt märken som Lovechild och Gestuz som har satt blomstertryck på klänningar, kostymer, skjortor och skor. Satsa på den storblommiga, fullt utslagna grafiska looken, och blanda gärna olika tryck.

Kavaj Lovechild 1979 Style-ID: 16898704 2.999 kr

Boozt Magazine

/ 79


NYA MÄRKEN HOS BOOZT Hos Boozt håller vi oss alltid uppdaterade med säsongens mode, de senaste trenderna och de nyaste märkena från hela världen. Här får du en kort introduktion till fem spännande nya märken som vi är otroligt stolta över att kunna presentera. 4

4

3

Klänning

Skjorta

Notes du Nord Style-ID: 17334881 2.349 kr

Vero Moda Style-ID: 17642950 499 kr

Klänning Notes du Nord Style-ID: 17334315 2.049 kr

1

1

Jeanskjol

Topp

Vero Moda Style-ID: 17642450 519 kr

Áeron Style-ID: 16968070 2.650 kr

Klänning Áeron Style-ID: 16968091 3.300 kr

3

5

5

2

2

Pumps

Ballerinaskor

Stilettklackar

Pumps

Repetto Paris Style-ID: 17391950 3.100 kr

Repetto Paris Style-ID: 17391250 2.050 kr

Aldo Style-ID: 17447650 799 kr

Aldo Style-ID: 17821800 649 kr

1 Áeron En unik kombination av kvalitet, innovativt hantverk och ledig elegans. Det är den korta beskrivningen av de skräddarsydda byxor med hög midja, asymmetriska kavajer, oversized tröjor och minimalistiska klänningar som Áeron står för.

2 Aldo Aldo är ett ledande modemärke när det handlar om accessoarer och skor för både honom och henne. Det är de utsökta detaljerna, hantverket och säsongsbetonade trenderna inspirerade av modemetropolernas catwalks som kännetecknar Aldo.

3 MM/VM Malene Malling är en institution i den danska modebranschen. Den före detta Cover-redaktören är idag kreativ chef på Vero Moda vars kollektion MM/VM präglas av hennes sensuella, coola och alltid trendsäkra modeapproach.

4 Notes du Nord ”You’re already unique – dress accordingly”, lyder mottot hos danska Notes du Nord. Ett genomgående drag som präglar deras kollektioner är fokus på detaljer, färger och mönster, där inspirationen hämtats från både då och nu, naturen och vår tids unika powerkvinnor.

5 Repetto Repetto var en liten butik som sålde balettskor i 40-talets Paris. 1965 klev Brigitte Bardot in genom dörren. Hon önskade sig ett par skor som likt balettskorna andades av elegans. En önskan som gick i uppfyllelse och som fortsätter att uppfyllas i Repettos handgjorda, unika ballerinaskor.

Boozt Magazine

/ 81


Happy Feet Kalendern avslöjar att tiden är kommen att visa benen och låta fötterna lufta sig. Förra året var det bekväma sandaler med grova klackar som gällde, men denna säsong präglas modebilden av tunna remmar och feminina detaljer.

4. 10.

9.

5.

2.

8.

1. 7.

6. 3.

1. Lauren Ralph Lauren, Style-ID: 17063738, 995 kr // 2. Lauren Ralph Lauren, Style-ID: 17063852, 995 kr // 3. Shoe the Bear, Style-ID: 17285458, 1.200 kr // 4. Notabene, Style-ID: 15898854, 3.400 kr // 5. Dune London, Style-ID: 16996949, 960 kr // 6. Notabene, Style-ID: 16684350, 2.700 kr // 7. Dune London, Style-ID: 17304449, 890 kr // 8. ATP Atelier, Style-ID: 16966960, 2.900 kr // 9. Angulus, Style-ID: 16436543, 1.499 kr // 10. Dune London, Style-ID: 17303915, 890 kr

82

/ Boozt Magazine


NEW SS18 COLLECT IO N


ARE YOU A DREAMER? Vi drömmer för lite, hävdar experterna. Men hur kan vi bli bättre på att drömma om framtiden? Och varför är det överhuvudtaget viktigt att vi ägnar tid åt en sådan sak? Det och mycket annat kan du läsa mer om här, där två ledande experter inom området tittar närmare på vår förmåga att drömma.

B

ronnie Ware, australisk sjuksköterska inom palliativ vård, intervjuade under flera år döende patienter om vilka fem saker de ångrade mest i sina liv och skulle ha velat göra annorlunda om de hade haft möjlighet. Överraskande nog stod samma svar överst på listan hos en överväldigande majoritet av patienterna: ”Jag skulle önska att jag hade varit modig nog att leva mitt liv mer som jag själv ville, och inte efter andras förväntningar på mig.” Det patienterna generellt ångrade mest handlade om att de inte hade levt ut sina drömmar. Vi som fortfarande har livet framför oss kan kanske ta det som ett tecken på att vi borde syna vår förmåga att följa våra drömmar. Det anser lyckoexperten, författaren och föredragshållaren Louise Luxhøi. Enligt henne drömmer vi för lite. Hon får stöd av life-coachen Natalie Dahl: ”Kanske skulle vi, för vår egen skull, lära oss av patienternas misstag, ändra kurs i livet och börja följa våra drömmar redan idag?” Drömmarna är en GPS till ett gott liv Men varför är det så viktigt att vi aktivt stannar upp och lägger tid på att reflektera över saker som just hopp och framtidsdrömmar? Enligt Louise Luxhøi är det egentligen väldigt enkelt: ”Drömmar fungerar som en GPS för att skapa ett gott liv. De är lysande stjärnor som vi strör ut på vägen framför oss för att bättre kunna navigera oss fram till det vi vill uppnå. Allt som vi föreställer oss kommer att ge oss mer lycka i framtiden. Det är viktigt att drömma

84

/ Boozt Magazine

eftersom drömmarna hjälper oss att identifiera vad vi tycker om och vad vi värdesätter i våra liv, och så ger de oss en fingervisning om hur vi bör agera”, säger hon och fortsätter: ”Samtidigt skapar drömmandet mer lycka i nuet, eftersom förmågan att drömma handlar om att kunna föreställa sig en bättre framtid för sig själv eller andra. Om man drömmer om något har man en positiv förväntning om att drömmen kan gå i uppfyllelse. Den positiva förväntningen föds ur hopp. Att ha hopp är faktiskt den magiska superkraft som ger oss lust att drömma och kraft att följa drömmarna. Forskningen visar att männi­skor som hoppas är gladare och uthålligare när det gäller att nå sina mål, och även mer flexibla i förhållande till hur de ska nå sina mål och drömmar. När vi förstår vilken kraft det ligger bara i att hoppas, har vi redan kommit en bit på vägen mot en ljusare framtid”, menar Louise Luxhøi. Anser du att vi har blivit sämre på att drömma än vi har varit tidigare? ”Det är svårt att säga om vi drömmer mer eller mindre. Men de sociala medierna bidrar nog till att vi exponeras mer för andra som lever ut sina drömmar och därmed börjar vi kanske jämföra våra liv med den idealiserade bilden av andras tillvaro. Det kan mycket väl skapa en känsla av otillräcklighet som inte är sund för oss. Omvänt kan det även skapa en del nya ambitioner och man kan bli inspirerad av människor som är passionerade och lever ut sina drömmar”, säger Louise Luxhøi.


”I have a dream that one day on the red hills of Georgia, the sons of former slaves and the sons of former slave owners will be able to sit down together at the table of brotherhood.” Martin Luther King Amerikansk medborgarrättskämpe

Boozt Magazine

/ 85


SEX FAKTORER SOM PÅVERKAR DRÖMMARNA Barn har sällan problem när det gäller att formulera framtidsdrömmar. I barns framtidsdrömmar kan man bli president, bo på ett slott tillsammans med sin prins, tolv barn, fyra hundar och två katter. Men med stigande ålder upplever många att framtidsdrömmandet upphör. Detta finns det, enligt Nathalie Dahl, fem förklaringar till.

1.

Jantelagen begränsar våra fantasier. ”Du ska inte tro att du är något.”

Nathalie Dahl är Certified Law of Attraction Coach, Master Life Coach, NLP Coach, författare, skribent och föredragshållare. Grundare av Anturi Life Coaching, se lykkeeksperten.dk

2. Dålig självkänsla hindrar många från att önska sig något stort. ”Jag förtjänar det inte”, säger en inre röst. Om du fick höra negativa saker om dig själv i barndomen eller av ditt ex , kan sådana bilder hålla i sig riktigt länge.

3. Man vet inte exakt vad man vill. Mer än 90% av alla människor vet inte vad de önskar sig på sikt. De tänker oftast på vad de inte önskar sig, istället för att drömma om vad de vill uppnå. 4. Man är inte i balans, är stressad, bekym-

rad, ledsen, förvirrad o.s.v. När tankarna är kaotiska har man helt enkelt inte kraft över att låta sina drömmar växa.

5. Man har inte tid att drömma eftersom

man tänker på andra, mer praktiska, saker och alltid är tillsammans med någon, sitter framför tv:n, datorn o.s.v. Louise Luxhøi lägger till ytterligare en punkt på listan:

6. En persons gener kan också spela roll

för hur positivt ens sinne är. Om du är mer positiv är din tendens att drömma om något större eftersom du även har hopp om att det kan hända. Det omvända gäller om man är mer negativt lagd.

86

/ Boozt Magazine


SÅ KARTLÄGGER DU DINA DRÖMMAR Självhjälpsböcker, bucket-listor och SMART-modeller – det finns en rad strategier som du kan använda för att bli bättre på att drömma. Louise Luxhøi och Nathalie Dahl ger dig här en överblick över de metoder som praktiseras mest idag och som du lätt kan implementera eller testa i din vardag.

SMART-MODELLEN

BUCKET-LISTAN

Vill du bli en bättre drömmare ska du enligt Louise Luxhøi känna till SMART-modellen som kan hjälpa dig att planera och nå dina mål.

Bucket-listor har blivit ett populärt verktyg för att finna hopp och drömmar inför framtiden, berättar Louise Luxhøi:

”SMART-modellen tvingar dig att ta ställning till de relevanta frågorna som ska besvaras när drömmar ska kartläggas och förverkligas. Bara genom att börja titta närmare på dessa frågor, ökar du sannolikheten att nå dina mål.”

Specifikt – Exakt vad vill du uppnå?

Mätbart – När har du nått målrt? Attraktivt – Varför orkar du

kämpa för att nå detta mål?

Realistiskt – Har du de faktiska resurser som krävs för att nå målet? Tidsbestämt – När är din deadline? MEDITATION Nathalie Dahl poängterar att en drömmande tillvaro kräver att du trivs med dig själv. Om du vantrivs, känner dig stressad eller är deprimerad är det snudd på omöjligt att formulera framtidsdrömmar. Därför föreslår Nathalie Dahl att du lägger in meditation i din vardag. ”Meditation är ett enastående verktyg för att skapa det inre lugn som krävs för att ge plats för drömmande tankar”, säger hon.

Vill du bli inspirerad av andras personliga bucketlistor, kan du hitta en uppsjö av böcker på temat. Läs t.ex. ”The Bucket List – 1000 Adventures Big & Small” av Kath Stathers. ”På din bucketlista skriver du ner alla de drömmar som du vill hinna uppnå innan du checkar ut från livet. Börja med att identifiera de 10 första drömmarna. Vad drömmer du om? Att åka på safari i Afrika? Att lära dig åka rullskridskor? Att genomföra Berlin Mara­thon? Att bli chef på ditt jobb? Att kunna gå i pension som 60-åring? Att hjälpa en fattig familj i Nepal? Att laga världens bästa lasagne? Häng upp listan på ditt kylskåp eller något annat synligt ställe så att du ofta blir påmind om att den finns. Och så är det viktigt att listan innehåller både små och stora drömmar. Om målen är för stora eller för långsiktiga sjunker nämligen motivationen och man blir lätt handlingsförlamad.” Louise Luxhøi är fördragshållare och författare till boken ”Mental topform – Effektive strategier til at modvirke stress og øge din trivsel”. Du kan läsa mer om Louise Luxhøi på louiseluxhøi.dk

Boozt Magazine

/ 87


”The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.” Eleanor Roosevelt Amerikanska presidentens hustru och medborgarrättskämpe

KAN MAN DRÖMMA FÖR MYCKET? ”Att drömma är ju att ha tankar kring framtiden, så ja, om vi alltid låter vår hjärna ägna sig åt tankar om framtiden, missar vi det som sker i nuet. Det kan hindra oss från att vara närvarande i nuet, med människorna omkring oss, och vi kan även tappa bort oss själva. Det är väldigt bra för vårt psykiska välbefinnande att ”besöka” våra drömmar, eftersom de ger oss motivation och handlingskraft. Däremot är det kontraproduktivt att hela tiden befinna sig i en drömtillvaro, eftersom det inte för oss målet att förverkliga våra drömmar. Men det är sällsynt att folk drömmer för mycket. Det är ett större problem att de drömmer för lite,” menar Louise Luxhøi.

88

/ Boozt Magazine


LOUISE LUXHØI: SÅ BLIR DU EN BÄTTRE DRÖMMARE 1. Boosta ditt hopp. Hoppet är den starkaste drivkraften när det gäller att agera för att förverkliga sina drömmar. Så ta en närmare titt på vad det är du hoppas på. Skapa eventuellt en speciell dagbok där du varje dag skriver ner en sak som du hoppas ska hända. Om inte detta är möjligt eftersom du inte har något du hoppas på överhuvudtaget, så skriv ner en sak du är tacksam för och en sak som redan har hänt som du är glad över. Genom att fokusera på de bra sakerna som har skett, triggar du positiva känslor och skapar mer plats för hopp inför framtiden. När du har bestämt dig för ett visst mål är det viktigt att du bryter ner det i små uppnåbara delmål. Du boostar ditt hopp varje gång du uppnår ett delmål. Din motivation förstärks och detta ökar sannolikheten att du når ända fram till slutmålet.

”Alla våra drömmar kan gå i uppfyllelse – om vi är modiga nog att att följa dem.” Walt Disney

2. Låt inte ett misslyckande definiera dig. Vi lyckas ju inte alltid med det vi företar oss och absolut inte på första försöket. Om du redan har mött ett nederlag, se det som en erfarenhet som kan hjälpa dig att lära dig något nytt eller ta tillfället i akt att be någon om hjälp. Du får inte ge upp bara för att du inte lyckas uppnå det du drömmer om på första försöket. Ofta måste du våga dig ut ur din bekvämlighetszon för att uppnå nya mål. Utanför bekvämlighetszonen känns det otryggt och din hjärna kan kanske försöka sabotera din dröm. Vid denna kritiska tidpunkt är det viktigt att vara ihärdig, att fokusera på målet. Du bygger upp ditt självförtroendegenom att försöka närma dig din dröm – du saboterar den genom att ge upp.

3. Hitta en hejaklacksledare. Om du har någon i ditt liv som tror på dig och som du själv litar på, kan det bidra till att öka din tillit till din egen förmåga. Detta förstärker din självkänsla och gör dig modigare så att du vågar

kasta dig ut i nya saker. Om du har en god vän som du vet värdesätter dig kan du fråga om hen har tid att vara din hejaklacksledare. Tillsammans ska ni avsätta tid att prata om dina drömmar och om de saker som kommer i vägen för drömmarna. Det kan också vara en god idé att anlita en mentor eller en skicklig coach, som kan ge dig stöd att våga följa dina drömmar. Den sociala faktorn, alltså att du kan dela dina drömmar och mål med någon, är avgörande för drömmarnas förverkligande.

4. Älta dina framgångar. Om vi bara fokuserar på mål och drömmar som ligger långt bort i framtiden, missar vi möjligheten att sola

oss i glansen av det som sker just nu eller som har hänt tidigare. Du har säkert en lång rad framgångar i bagaget – små segrar som du kanske har glömt. Men du kan hämta bra energi till nya drömmar genom att faktiskt även älta dina framgångar lite, och inte bara motgångarna. Tänk tillbaka på några av de framgångar du har uppnått. Vad gjorde du för att uppnå dessa, vilka speciella kompetenser använde du dig av och hur kändes det efteråt? Skriv ner detta och berätta eventuellt om dina framgångar för familj eller vänner. Du kan återuppleva känslan av stolthet över att ha uppnått ett bra resultat genom att berätta om det, och detta ger dig ny självkänsla och extra bränsle att försöka följa nya drömmar.

Boozt Magazine

/ 89


Baddräkt French Connection Style-ID: 17308849 749 kr

Solglasögon Prada Style-ID: 16681059 3.010 kr

Örhängen Maria Black Style-ID: 16847249 299 kr

90

/ Boozt Magazine


FÄ R G S TA R K A T RYC K Dyk ner i böljan den blå iförd en bikini eller baddräkt med färgstarka tryck, volanger, frukter och fina mönster.

Boozt Magazine

/ 91


92

/ Boozt Magazine


Överst:

Baddräkt Stine Goya Style-ID: 16492855 1.200 kr Nederst:

Bikini Nué Notes Style-ID: 16896497 1.099 kr Motsatt sida:

Bikini Mads Nørgaard Style-ID: 17331989 1.026 kr

Boozt Magazine

/ 93


Bikiniöverdel Becksöndergaard Style-ID: 16683149 349 kr

Bikiniunderdel Becksöndergaard Style-ID: 16682561 349 kr

Stråhatt Seafolly Style-ID: 16822771 304 kr

Örhängen Maria Black Style-ID: 15827853 899 kr Modsat side:

Baddräkt Lovechild 1979 Style-ID: 16899057 1.249 kr

94

/ Boozt Magazine


Boozt Magazine

/ 95


Baddräkt Designers Remix Style-ID: 17348697 1.300 kr

Örhängen Maria Black Style-ID: 16847249 299 kr

96

/ Boozt Magazine


Boozt Magazine

/ 97


”DET ÄR DETALJERNA SOM SKAPAR EN LYCKAD FESTLOOK” Man hinner knappt blinka så är det dags att dra på sig finkläderna igen. Nu väntar sommarens många fester. Vi har slagit oss ihop med en av Danmarks största mode-influencers, stylisten Emili Sindlev, som här förebygger sommarens klädkriser och guidar dig till den perfekta outfiten för bröllopet, födelsedagen eller trädgårdsfesten.

V

ilken blir årets stora trend när det gäller outfits till sommarens fester? ”Festlooks är mycket individuella. Det handlar om vem man är och vilken fest man ska gå på. Dock finns det framförallt en stark tendens: De senaste åren har trenderna i stor utsträckning handlat om att hålla det så enkelt som möjligt, men i årets våroch sommarkollektioner har det åter blivit inne att ta ut svängarna lite mer i den egna looken. Det ser vi både på catwalkens kläder och smink. Där bär man gärna festliga klänningar , använder färgstark ögonskugga à la 80-talet och går i höga klackar. Vi har blivit modiga igen. Detsamma gäller designerna som rör sig över en mycket bredare färgpalett än tidigare.”

98

/ Boozt Magazine

OM EMILI SINDLEV En av Danmarks största modeinfluencers med 142 000 följare på Instagram. Hon arbetar dessutom som frilansstylist på modemagasinet Eurowoman och på TV 2 Danmark. Besök emilisindlev.com eller kolla in @emilisindlev för mer inspiration.

Vad är ett måste för en lyckad festlook? ”Det är detaljerna som skapar en lyckad festlook. Du behöver inte investera i nya kläder varje gång du ska gå ut. Det går alldeles utmärkt att pimpa en gammal klänning ur garderoben med rätt detaljer: Sätt upp håret annorlunda än du brukar ha det, ta på dig ett par stora glittriga örhängen, roliga strumpor, skor med strass eller lägg på en färgad ögonskugga. Jag älskar själv att ta på mig något nytt när jag ska på fest, men det är de små detaljerna som gör skillnad.” Vilket är det största misstag man kan göra med en festoutfit? ”Man ska aldrig gå i kläder man inte känner sig bekväm i. Här har jag en huvudregel: Tvekar du så finns det bara en sak att göra - byt direkt!

Men man bör dock utmana sig själv lite. Man ska vara sann mot sig själv, men samtidigt inte vara rädd för att experimentera med färger, material och nya kombinationer. Det bör vara en del av folks personlighet att de även utvecklas rent visuellt.” Hur blir man modigare när det gäller kläder och accessoarer? ”Är du typen som går klädd mycket i svart, grått, blått och vitt rekommenderar jag att du satsar på lite tryck och läckra material inom de färgnyanser du redan har i garderoben. Istället för att kasta dig ut i en orange klänning med blå blommor, kan du börja med en svart klänning med orange blommor och gradvis bli lite modigare i ditt klädval.”


TRÄDGÅRDSFESTEN Sommaren är årstiden för trädgårdsfester, och Emili Sindlevs råd är att satsa på en blommigt mönstrad kjol, en t-shirt med tryck, framträdande örhängen och ett par vita sneakers som du kan dansa i ända till den ljusa gryningen. Looken är både praktisk och uppklädd på en och samma gång.

Solglasögon Ray-Ban Style-ID: 16681317 1.770 kr

Örhängen Julie Sandlau Jewelry Style-ID: 17092149 1.375 kr

T-shirt Gestuz Style-ID: 16087584 499 kr

Sneakers Lacoste Shoes Style-ID: 17056770 1.099 kr

Kjol Lovechild 1979 Style-ID: 16899249 1.899 kr

Boozt Magazine

/ 99


FÖDELSEDAGEN Frågar vi Emili Sindlev ska man lägga lite mer krut på de festliga detaljerna inför sommarens födelsedagsfester. Hon föreslår färgglada stilettklackar, kjol med volym, kråsskjorta och cat eye-solglasögon med färgade linser.

Solglasögon olglasögon Vogue Eyewear Style-ID: 16681332 1.490 kr

Stilettklackar By Malene Birger Style-ID: 15875156 3.099 kr Kjol Ganni Style-ID: 16703749 4.149 kr

Skjorte Baum und Pferdgarten Style-ID: 16987380 1.499 kr

Boozt Magazine

/ 101


BRÖLLOPET

Om bröllop står på schemat i sommar rekommenderar Emili att du väljer en fin blommig klänning, glittrande örhängen och ett par tuffa stiletter som kan skapa kontrast mot den feminina klänningen.

Klänning Lovechild 1979 Style-ID: 16899149 2.999 kr

102

/ Boozt Magazine

Stilettklackar Alexander Wang Style-ID: 16632351 5.179 kr

Örhängen Bud to Rose Style-ID: 17198659 499 kr


3 TIPS FÖR DEN VITA SKJORTAN Tona ner detaljerna: Undvik ett överflöd av detaljer. Det känns lätt lite för mycket med blå sömmar eller röda knappar på en vit skjorta. Kvalitet och pris: Du behöver inte köpa de allra dyraste märkena. De svenska mellanklassmärkena (Tiger of Sweden, Filippa K och J. Lindeberg) håller

104

hög kvalitet, och även danska Mads Nørgaard är suverän på vita skjortor. Tvätt: Om du inte ska lämna in den på kemtvätt (vilket den vita skjortan förtjänar) ska du alltid använda tvättpåse, köra skontvättprogrammet (max 30 grader) och hänga upp skjortan på tork så fort tvättprogrammet är klart.

/ Boozt Magazine


THE

WHITE COLLAR STORY

D

et finns få plagg som i lika hög grad som den vita skjortan kan sudda ut gränserna när det gäller tid, säsonger och kön. Dessutom har de flesta – både män och kvinnor – minst en vit skjorta i garderoben. Den klär de flesta och kan som mycket få andra plagg ge vilken outfit som helst en touch av klass och elegans. Den vita skjortans historia sträcker sig ända tillbaka till antiken. Då användes den dock främst som nattskjorta, och det var inte förrän på 1700-talet som den vita skjortan började anta den form som är välbekant för oss idag. På den tiden pryddes den vita skjortan av stora kragsnibbar, broderier och krås, och den var en symbol för välstånd, makt och inflytande. Symbolvärdet finns till viss del kvar än i dag, men på 1700-talet handlade det helt enkelt om att det behövdes pengar för att ha råd med tvätt så ofta som vita skjortor krävde, och mycket pengar var liktydigt med mycket makt. Direktörer och androgyna kvinnor Vi får fortsätta vår tidsresa ända till 1920-talet innan vår tids vita skjorta föds. Den symboliserade fortfarande välstånd och makt. Man talade om män som var "white collar” till skillnad från andra som var "blue collar”, och syftade på direktörernas rena, vita skjortor i kontrast till fabriksarbetarnas blåkläder som smutsades av arbetet. Under 1950-talet började kvinnor för första gången använda den vita skjortan, med Katherine Hepburn som förebild. Den gav kvinnor möjlighet att framställa sig själva som glamorösa, sexi-

Tommy Hilfiger Style-ID: 6853503 1.000 kr

BOSS Style-ID: 16149485 1.099 kr

ga och androgyna, och den trenden höll i sig under hela 1970-talet, när den vita skjortan matchade kvinnornas kjolar och byxdressar. Diane Keaton gjorde den vita skjortan hipp i Woody Allen-filmen Annie Hall, och Patti Smith bar den på omslaget till sitt debutalbum Horses från 1975.

Den amerikanska filmstjärnan Katharine Hepburn.

Under 1990-talet blev den vita skjortan en motvikt till de neonfärgade 80-talsskjortorna, men det var inte förrän i samband med Vogues 100-årsjubileumsnummer som dess ikonstatus slogs fast en gång för alla. Omslaget pryddes av 90-talets hetaste supermodeller, som alla bar – ja, just det – vit skjorta! Om den vita skjortan kommer att finnas på omslaget till Vogues 200-årsjubileumsnummer får vi låta vara osagt. Men med största sannolikhet kommer vi fortfarande att bära vit skjorta då. Källor: theconversation.com, b.dk, information.dk, wsj.com

GANT Style-ID: 15794149 999 kr

Polo Ralph Lauren Style-ID: 16740449 995 kr

Boozt Magazine

/ 105


SNEAKER-LOVE/honom Vagabond Style-ID: 16785049 900 kr

ECCO Style-ID: 13811328 1.500 kr

BOSS Orange Style-ID: 15801370 1.499 kr

Sneakers har dominerat modevärlden på både herr- och damsidan i många år, och det finns inga tecken på att det kommer att ändras under 2018 - snarare tvärtom. Flera modehud bjuder på ett brett urval av sneakers i sina SS18-kollektioner och har liksom Louis Vuitton låtit modellerna bära sneakers på catwalken under vår- och sommar-modeveckan i Paris. Om du vill följa säsongens sneakertrend ska du skaffa ett par med tjocka sulor som verkligen sticker ut - oavsett kön.

BOSS Green Style-ID: 15801469 1.999 kr

Diadora Style-ID: 16916850 1.499 kr

Polo Ralph Lauren Style-ID: 11037095 1.195 kr

På herrsidan domineras 2018 års sneaker inte bara av den grova sulan utan också av stora loggor och hikingmodeller, gärna från ECCO eller något annat av de stora outdoormärkena. 106

/ Boozt Magazine


-1-

-2-

-5-

-3-

- 6-

-4-

108

/ Boozt Magazine


DOFTEN AV VÅR

PARFYMER FÖR HENNE Våren är här och det betyder att det är dags för nya parfymer att flytta in i badrumsskåpet. Denna säsong vill vi att ditt luktsinne ska aktiveras av lätta och feminina dofter med lätta stråk av citrus och söt vanilj.

-7-

-1-

-4-

GUILTY ABSOLUTE POUR FEMME Gucci, 90 ml Style-ID: 17208126 850 kr

EVER BLOOM GINZA FLOWER Shiseido, 30 ml Style-ID: 16226451 809 kr

-2-

-5-

ULTIMATE BEACH NIGHT Clean, 60 ml Style-ID: 17690350 549 kr

L’EAU D’ISSEY PURE Issey Miyake, 50 ml Style-ID: 17208161 820 kr

-3-

-6-

OLYMPÉA AQUA Paco Rabanne, 50 ml Style-ID: 16405127 770 kr

DANS MA BULLE Carven, 50 ml Style-ID: 17691250 739 kr

-7THE SCENT Hugo Boss, 50 ml Style-ID: 17206085 970 kr

Boozt Magazine

/ 109


2.

1.

3.

4.

5.

6.

Skriv produktens Style-ID i sökfältet på Boozt.com och hitta det du söker snabbt och lätt.

DOFTER FÖR HENNE 1. Versace, Yellow Diamond Intense, 50 ml, Style-ID: 16380047, 530 kr // 2. Marc Jacobs, Daisy Eau So Fresh Twinkle, 75 ml, Style-ID: 17264857, 760 kr // 3. Prada, La Femme L’Eau, 50 ml, Style-ID: 17305949, 865 kr // 4. Coach, Floral, 50 ml, Style-ID: 16427769, 665 kr // 5. Clean, Fresh Linens, 60 ml, Style-ID: 17690650, 769 kr 6. Marc Jacobs, Daisy Dream Twinkle, 50 ml, Style-ID: 17263971, 760 kr

110

/ Boozt Magazine


13956-#17314-1_225x298_225x298_THE_SCENT_FOR_HER_KV_DUAL_CPS_-_ONLY_ASIA_CMYK_Backlited.indd 1

29/01/2018 16:04:35


3.

1.

2.

5.

4.

7.

6.

DOFTER FÖR HONOM 1. Paco Rabanne, Invictus Aqua, 50 ml, Style-ID: 16405106, 625 kr // 2. HUGO BOSS, The Scent for Him, 100 ml, Style-ID: 17206093, 1.050 kr // 3. Calvin Klein, CK One Summer, 100 ml, Style-ID: 15796475, 540 kr // 4. Abercrombie & Fitch, First Instinct Blue Men, 50 ml, Style-ID: 17206349, 565 kr // 5. Prada, L’Homme L’Eau, 50 ml, Style-ID: 17305851, 725 kr // 6. HUGO BOSS, Urban Homme, 75 ml, Style-ID: 17206359, 585 kr // 7. Coach, Man, 60 ml, Style-ID: 16427885, 550 kr

112

/ Boozt Magazine


SOMMARGLÖD För att framhäva din solkyssta sommarglöd kan du med fördel använda en klar, knallig färg. Du kan använda färgat nagellack, en sjal i håret eller en detalj i makeupen för att på ett vackert sätt framhäva hudens sommargyllene glöd. Titta här, och låt dig inspireras till en varm sommarlook.

ÖGON Metallic-ögonskugga Burnt Sugar/Bobbi Brown Style-ID: 15807665, 485 kr

ANSIKTE Tinted Moisturizer Nude Fnish SPF 15/Bobbi Brown

Style-ID: 15806789, 405 kr

Bronze Goddess Powder Bronzer/Estée Lauder Style-ID: 16141039, 450 kr

Eyeliner Cream Shaper Chocolate Lustre/ Clinique Style-ID: 16138164, 185 kr

Läppbalsam SPF 15/ Bobbi Brown Style-ID: 15806666, 225 kr

NAGLAR Nagellack Big Apple Red /OPI Style-ID: 15888879, 165 kr

BIKINI Lovechild 1979

Style-ID: 16898966, 1.249 kr

114

/ Boozt Magazine


HÅR Windle and Moodie Oceanic Spray Style-ID: 15779867, 235 kr

ÖGON Metallic-ögonskugga Burnt Sugar/Bobbi Brown Style-ID: 15807665, 485 kr

ANSIKTE Tinted Moisturizer Nude Fnish SPF 15/Bobbi Brown

Style-ID: 15806789, 405 kr

Bronze Goddess Powder Bronzer/Estée Lauder Style-ID: 16141039, 450 kr

Eyeliner Cream Shaper Chocolate Lustre/ Clinique Style-ID: 16138164, 185 kr

Läppbalsam SPF 15/ Bobbi Brown

Style-ID: 15806666, 225 kr

KROPP Nuxe Gold Dry Oil Style-ID: 15805144, 399 kr

SJAL Baum und Pferdgarten Style-ID: 17274856, 899 kr

BADDRÄKT Samsøe & Samsøe

Style-ID: 16791768, 699 kr

Boozt Magazine

/ 115


ÖGON Eyeliner Infallible Gel Crayon 10 I’ve Got the/ L’Oréal Paris Style-ID: 16177957, 79 kr

ANSIKTE Glam Bronzer Healthy Glow/L’Oréal Paris Style-ID: 16178244, 145 kr

LÄPPAR Läppbalsam SPF 15/ Bobbi Brown Style-ID:15806666, 225 kr

NAGLAR La Laque Couture 04 Corail Colisée/Yves Saint Laurent Style-ID: 15806764, 260 KR

116

/ Boozt Magazine


LÄPPAR Lips Tint in Oil 6­ Peach Me Love/ Yves Saint Laurent

Style-ID: 15868477, 310 kr

ANSIKTE Bronze Goddess Powder Bronzer/ Estée Lauder Style-ID: 16141039, 450 kr

SOLGLASÖGON Dolce & Gabbana

Style-ID: 15190757, 5.450 kr

Boozt Magazine

/ 117


MASCARA Vattenfast mascara är ett måste när det är varmt ute. Den här mascaran ger perfekt volym och håller hela dagen utan att flaga.

FIXA LOOKEN FOUNDATION En enastående läcker och lätt foundation som lägger sig fint och naturligt på huden samtidigt som den skyddar, eftersom den innehåller SPF 15. Clinique Style-ID: 16449593 340 kr

BRONZER Detta matta bronzing powder kan både användas för att ge huden en superläcker solkysst look och för contouring.

Estée Lauder Style-ID: 16141039 450 kr

HIGHLIGHTER Använd highlightern som den är eller blanda den med din foundation för att ge hyn en läcker lyster.

BRUN UTAN SOL En praktisk brun utan sol-produkt som gör att du ser färgen direkt och inte behöver överraskas av ränder och missfärgningar. Den ger huden en vacker glöd och massor av fukt.

Yves Saint Laurent Style-ID: 15806610 320 kr

Lancôme Style-ID: 15834518 335 kr

Yves Saint Laurent Style-ID: 15868927 330 kr

BLUSH Den här multiprodukten kan användas både som ögonskugga, blush och bronzer. Supersmart! Bobbi Brown Style-ID: 15807665 485 kr

Boozt Magazine

/ 119


ANSIKTSSERUM/ ANSIKTSOLJA Det här är ett helt genialt nattserum. Jag behöver inte komma ihåg något annat än att applicera det strax innan jag går och lägger mig, så sköter serumet resten av jobbet medan jag sover. Under natten tillför det massor av fukt, vårdar på djupet och avlägsnar avfallsämnen från cellerna. Estée Lauder Style-ID: 16072467 730 kr

ANNES SOMMARFAVORITER

SALTVATTENSSPREJ Jag vill helst inte ägna en massa tid åt håret, så jag älskar den här saltvattensprejen. Jag sprejar den i handdukstorrt hår, låter det lufttorka och vips har jag läckert böljande strandhår Smidigt!

Sommaren är snart här och nu är det hög tid att preppa hud, hår och naglar. Makeupartisten Anne Staunsager har testat mängder av produkter. Här rekommenderar hon några av sina personliga favoriter.

Windle & Moodie Style-ID: 15779867 235 kr

SOLKRÄM Solkräm för både ansiktet och kroppen är givetvis ett måste på sommaren. Den här kan vattenfasta varianten för både vuxna och barn kan användas både till ansiktet och kroppen, så du har allt i ett! Biotherm Style-ID: 15888518 365 kr

EN LÄTT FOUNDATION På sommaren tycker jag att du ska låta hudens fräknar och naturliga lyster skina igenom din foundation. Eventuellt kan du blanda din egen foundation med lite kräm för att få en lättare och mer transparant version. Denna foundation är lätt, ger huden extra lyster och innehåller SPF 20. Shiseido Style-ID: 15797887 480 kr

LÄPPOMADA MED LITE FÄRG En diskret färgad läppbalsam med sheasmör som återfuktar och fräschar upp läpparna. Jag älskar den där silkeslena känslan på läpparna.

James Read Style-ID: 15914245 295 kr

EN GRADUAL TAN Ett enkelt och överskådligt alternativ till brun utan sol. Jag smörjer in mig ett par gånger i veckan så att huden får en vacker gyllene lyster.

Clarins Style-ID: 15798171 195 kr

Nails Inc Style-ID: 15889372 189 kr

ETT SOMMARNAGELLACK Jag älskar glitter och ibland målar jag bara en enda nagel med glitter så att den blir lite som ett smycke.

Anne Staunsager är en av Danmarks bästa och mest prisbelönta makeupartister. Anne är Boozts fasta skönhetsexpert och ger råd vad gäller säsongens looker och trender. Hon är 37 år, har arbetat i branschen sedan 1998, och bor med sin familj i Köpenhamn.

120

/ Boozt Magazine


TIPS

Om du vill att nagellacket ska hålla längre än några dagar finns det tre tips som är bra att känna till. För det första är det viktigt att du skjuter ner nagelbanden och tar bort fett från naglarna med nagellacksborttagning innan du börjar. För det andra bör du bearbeta naglarnas yta med en buffer så att den ruggas upp och blir mer mottaglig för nagellacket. Sist men inte minst ska du alltid använda både basoch topplack om du vill ha ett resultat som håller.

Nails Inc. Style-ID: 15889372 199 kr 122

/ Boozt Magazine

OPI Style-ID: 15888879 165 kr

Essie Style-ID: 16918932 129 kr

Yves Saint Laurent Style-ID: 15806678 255 kr

Lancôme Style-ID: 6416719 220 kr


PURPLE RAIN

Det är inte bara för kläder och accessoarer vi ser nya vårtrender. Vår- och sommarkollektionerna på catwalken bjuder dessutom på trendiga färger och tekniker för nagellack. Vi guidar dig till lacken, färgerna och dekorationerna du behöver för att fixa vårnaglarna.

TRE NAGELTRENDER ATT HÅLLA KOLL PÅ När vi zoomar in på catwalkbilderna står det klart att det finns tre stora nagellackstrender som vi måste följa i vår.

-1-

COLOR HUNT Nyss var det naket och beige som dominerade, nu syns istället knalliga färger på både kläder och nagellack. I vår kommer vi därför att se naglar lackade i fem, eller tio, olika färger. Det behöver inte vara olika nyanser av samma färg utan kan vara helt olika färger, och färgfesten kan med fördel även innehålla glitternaglar.

Lancôme Style-ID: 16416440 220 kr

Yves Saint Laurent Style-ID: 15806678 255 kr

-2-

NAIL ART På modefronten 2018 kommer vi att se ett hav av klänningar i mönster och färgstarka tryck. Nageltrenden följer med. 2018 ska vi nämligen ha Shellac-naglar i alla tänkbara former och i regnbågens alla färger. Naglarna ska framhäva din personliga stil. Därför kommer vi att se naglar med prickar, tärningar, ränder ... you name it. Bara fantasin sätter gränsen för dina naglars konstnärliga uttryck.

OPI Style-ID: 15888879 165 kr

-3-

PURPLE RAIN Varje år analyserar företaget Pantone trender och strömningar i samhället för att välja den färg de tror blir årets färg inom kosmetik- och modebranschen. I år föll valet på Pantone Ultra Violet. De stora modehusen har redan tagit till sig färgen, och därför kan vi med största säkerhet se fram emot en vår med ett stort urval av nagellack i olika lila nyanser.

Essie Style-ID: 16092760 129 kr

Nais Inc. Style-ID: 15889398 189 kr

Boozt Magazine

/ 123


124

/ Boozt Magazine

Foto: Monica Strømdahl

FamiljefĂśretaget: Syskonparet Susanne och Andreas Holzweiler, samt Andreas fru Maria (t.v.).


HOLZWEILER BER ÄT T EL S E N O M E N F R A MG Å N G S R I K SYS KO N D U O Ett kreativt tänkande syskonpar, en äkta hälft och en pappa med känsla för logistik samt en kollektion av lyxiga sjalar – det är komponenterna som det norska märket Holzweilers framgångssaga bygger på.

Holzweiler Agency Lysaker Brygge 23 1366 Lysaker Norge

2

012 släppte syskonparet Andreas och Susanne Holzweiler sin första kollektion av exklusiva kashmirsjalar i olika färger och tryck. Lanseringen blev startskottet för familjeföretaget, som idag består av 40 medarbetare, med Andreas fru Maria som Head of Design. Man deltar i shower under de internationella modeveckorna, har samarbeten med några av världens största samtida konstnärer och en uppsjö av populära ready-to-wear-kollektioner för både damer och herrar. Vi besökte Holzweilers vackra showroom och kreativa kontorslandskap strax utanför Oslo – en plats som präglas starkt av de framgångar som syskonduons företag haft under senare år. Här kom vi in på hur man skapar de bästa ramarna för ett kreativt modeföretag.

Vad exakt i er inredning är det som bidrar till

att ge er idéer som kan utvecklas på nya sätt? ”Att vi sitter i ett öppet landskap, att nästan inga har fasta platser, att det mesta i vårt showroom kan ändras hela tiden och att alla de olika avdelningarna ligger så tätt intill varandra. Det skapar energi och teamarbete plus en intern kommunikation och dialog som inspirerar oss varje dag.” Varför är det så viktig för er med en kreativ kontorsmiljö? ”De flesta av våra uppdrag genomförs i team. Vår kreativa och öppna miljö är inkluderande och gör det lätt för alla på företaget att bidra med idéer, känna sig som en del av gemenskapen och inte ha kul på jobbet. Många av våra kollektioner skapas på, och många av kläderna skulle aldrig ha blivit lyckade om vi inte hade haft den kreativa kontorsmiljö vi har. Den kreativa kontorsmiljön är en stor del av Holzweilers DNA, it’s all about hanging together – #hangwithholzweiler.” Om ni skulle nämna en sak i ert kontorslandskap som ni absolut inte kan vara utan, vad skulle det vara och varför? ”Ett långt/stort bord där vi kan sitta allihopa tillsammans. Långbordet bidrar till fantastiska samtal och till att vi tar del av varandras arbetsdag, både när vi äter lunch och när vi bara sitter bakom varsin Mac-dator och jobbar. Det finns något otroligt trivsamt,

Holzweilers vackra showroom och kreativa kontorslandskap strax utanför Oslo – en plats som präglas starkt av framgång.

inkluderande och energiskapande i att sitta och jobba tillsammans runt ett stort bord, även om alla är fokuserade på sitt.” Vem står bakom inredningen? ”Snøhetta (en av Norges mest hajpade arkitektbyråer som bland annat ligger bakom Oslos hyllade operahus, red.anm.) står för den nya inredningen som vi lanserar i

Boozt Magazine

/ 125


”Vår kreativa och öppna miljö är inkluderande och gör det enkelt för alla på företaget att bidra med idéer, känna sig som en del av gemenskapen och inte ha kul på jobbet. Den kreativa kontorsmiljön är en stor del av Holzweilers DNA, it’s all about hanging together – #hangwithholzweiler.”

126

/ Boozt Magazine


Holzweilers debutkollektion av lyxsjalar blev en sådan braksuccé 2012 att det norska modemärket expanderade med en klädkollektion 2014.

vårt showroom i Paris i mars och som sedan ska integreras i vårt showroom i Oslo. Inredningen i båda våra butiker i Oslo står det tysk-franska arkitektkontoret Gonzalez Haase för.” Hur ofta gör ni ändringar i inredningen? ”Vi gör små ändringar varje säsong. Större ändringar genomförs med två till tre års mellanrum.” Vad kännetecknar er inredningsstil? ”Fram tills nu har det varit att kläderna ska stå i fokus. Men med den nya inredningen från Snøhetta, där vi har deltagit i designen av våra egna möbler, har vi låtit oss inspireras direkt av en av våra kärnprodukter, den som vår historia startade med, nämligen sjalen. Annars tror jag att det som kännetecknar inredningen är att den är flyttbar och kan förändras hela tiden.” Hur resonerade ni när det gällde val av material för inredningen? ”Att man ska kunna använda den på olika sätt, och att det alltid ska vara möjligt att förändra den på ett enkelt sätt. Materialvalet får inte överskugga kläderna, som ska stå i fokus, men däremot gärna bidra till att framhäva kollektionen.” På vilket sätt stöder inredningen ert DNA på Holzweiler? ”Hela den nya inredningen från Snøhetta är på sitt sätt formad som en sjal. Den är organisk, den är en plats där mjukt och hårt, människor och byggnader möts och blir en komplex helhetsupplevelse. Det öppna landskapet och att vi inte har fasta platser utan alltid flyttar runt bidrar också till att vi är öppna, inkluderande och alltid i förändring och rörelse.” I vilket rum utvecklas flest nya idéer? ”Runt det stora bordet, men även när vi är

Boozt Magazine

/ 127


Det är runt det stora bordet som många av företagets nya idéer och tankar föds.

Tillsammans med Holzweilers hoodies är det fortfarande lyxsjalarna som är klädmärkets mest sålda produkter.

utanför huset, på resa o.s.v. Ibland behöver vi lämna våra invanda miljöer. Vi behöver inte nödvändigtvis resa utomlands. Ofta får vi massor av idéer genom att gå tillsammans på en utställning i Oslo och sedan prata på ett kafé efteråt.”

glada över vårt långbord. Här kan många samlas oavsett om det är till lunch, ett möte eller bara för att slå sig ner och jobba var och en för sig men ändå sitta tillsammans. Det skapar en dynamik, stämning och en samlingsplats som vi alla älskar. Hang together!”

FAKTA OM HOLZWEILER En kollektion av lyxsjalar blev 2012 startskottet för det Oslobaserade klädmärket Holzweiler – ett familjeföretag med syskonparet Susanne och Andreas Holzweiler som de kreativa hjärnorna bakom allt. Över en natt tog sjalarna den norska modevärlden med storm, och 2014 utvidgades Holzweiler till att även omfatta en klädkollektion. Precis som för sjalarna har inspirationen hämtats från det omkringliggande samhället och konsten som avspeglar detta. Kollektionerna är således ett direkt resultat av samarbeten med konstnärer världen över.

Er vårkollektion innehåller massor av färger, medan er inredning primärt går i svart och vitt – hur kommer det sig? ”Det är för att vi vill att kläderna ska stå i fokus, och det kan lätt bli rörigt om även interiören bjuder på för många färger. Men framöver kommer vi att leka mer med färger i interiören.” Vilken är er mest sålda produkt? ”Det är vår sjal och våra hoodies.” Vilken stämning beskriver bäst ert kontor? ”Kreativt kaos!” Vilket är ert bästa inredningstips? ”Vi är, som jag har nämnt flera gånger, otroligt

128

/ Boozt Magazine

Hoodie

Sjal

Holzweiler

Holzweiler

Style-ID: 16897296 1.600 kr

Style-ID: 17105649 1.300 kr

Andreas Holzweiler, CEO Susanne Holzweiler Røe, Brand/Creative Director Maria Skappel Holzweiler, Head of Design


KLARA, FÄRDIGA,

LÖP!

Våren är inte bara den tid på året då du börjar höra fågelkvitter och plötsligt kan njuta av kaffet i vårsolens glans. Våren är även startskottet på en ny löpsäsong. Oavsett om du är inbiten året-runt-löpare eller trivsellöpare som bara drar på dig löparskorna när vädret är bra, finns det en rad praktiska tips som kan göra vårens löpsäsongen till din bästa någonsin.

130

/ Boozt Magazine


6 TIPS

FÖR EN FIN LÖPSÄSONG -1-

-2-

VÄLJ RÄTT LÖPARSKOR Rätt löparskor är a och o för en bra löpsäsong. Eventuella skador undviks och löprundan blir betydligt mer glädjefylld om du har rätt skor på fötterna. Eftersom det kan vara rena djungeln att ta reda på vilken löparsko som passar inte bara din fot utan även din löpstil, kan du med fördel ta vägarna förbi någon av de stora sportbutikerna. De har normalt anställda medarbetare som kan hjälpa dig testa din löpstil på ett löpband och utifrån detta guida dig till rätt sko.

KARTLÄGG DIN TID Oavsett om vårens löpsäsong är din första eller ska bli din bästa, är det avgörande att du redan nu påbörjar planeringen av din träning. Hur många dagar i veckan ska du träna? På vilka dagar? Och hur långt ska du springa? Fördelen med en noggrant genomtänkt träningsplan är att det blir enklare att prioritera träningen och ge passen samma vikt som annat du lägger in i kalendern, till exempel kompismiddagen eller födelsedagsfesten.

3 GENVÄGAR TILL MER ENERGI Har du svårt att hitta motivationen att ge dig ut på löpturen kan det beror på att du saknar energi. Här är tre genvägar att få tillbaka orken i vardagen:

-3-

BOOSTA MOTIVATIONEN Behöver du boosta motivationen kan det vara en god idé att löpa med en träningsapp. Det finns en hel uppsjö av olika appar, så det handlar bara om att hitta en som passar just dina behov. Nike+ Run Club-appen är perfekt för dig som vill konkurrera med dig själv och registrera dina framsteg, medan Zombies, Run! är en blandning mellan en träningsdagbok och ett spel för de mer fantasifulla löparna som vågar låta sig jagas av zombier under löprundan.

1. Stäng av din smartphone en timme före läggdags eftersom det blå ljuset från skärmen hämmar frisättningen av sömnhormonet melatonin. 2. Ät säsongens grönsaker och satsa på de gröna. 3. Se till att alltid äta frukost, men hoppa över kolhydraterna.

-4-

STÄLL UPP NÅGRA MÅL Har du gjort en paus kan det vara tufft att komma igång med en ny löpsäsong. Därför är det viktigt att du ställer upp ett antal realistiska och konkreta mål redan i inledningsfasen så att du håller motivationen uppe hela säsongen. Ett sätt att konkretisera ditt mål på är att anmäla dig till ett spännande tävlingslopp i slutet av löpsäsongen. Det kan vara ett lopp i en storstad, i utlandet, på ett berg eller ett mindre lopp anordnat av den lokala löparklubben. Det "tvingar" dig att hålla igång träning-

-5-

TA DET LUGNT I BÖRJAN En bra löpsäsong invigs bäst genom att du kör igång lugnt med träningen. Kör du för hårt direkt, riskerar du att löparskorna hamnar längst bak i garderoben och samlar damm snabbare än de kom på. Det optimala är att göra en plan där du börjar i lugn takt och sedan ökar träningsmängden successivt. Det gör att du får större utbyte av träningen och minskar risken för överbelastningsskador.

DET BEHÖVER DU

Anorak Under Armour Style-ID: 15849922 699 kr

Topp Casall Style-ID: 15814911 399 kr

Träningssko Under Armour Style-ID: 14975745 1.099 kr

Sport-BH Puma Sport Style-ID: 16797156 500 kr

Träningstights Röhnisch Style-ID: 16324226 999 kr

Boozt Magazine

/ 131


armanibeauty.com Boozt_Si Passione_225x298mm.indd 1

the new fragrance

14/02/2018 09.36

Profile for Boozt Magazine

Boozt Magazine Sweden SS18  

Boozt Magazine Sweden SS18