Page 1

tijdschrift voor watersport en -recreatie: nieuws over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde wereld

# 48

De grootste Boot-community van België

BOOT MAGAZINE

TABLET-editie nr. 1 - 2017 Gebaseerd op de print editie van Bootmagazine nr. 48 - Jrg. 12 - nr. 1 februari - maart - april 2017 Print: € 4,90 - Tablet: € 1,99 BOOT 2017 febr. - maart - april

1

Interview Close encounters of the... walvis kind!

Albert Lauwerier, wegbereider zeilenunisportfederatie

Veranderen van boot, op zoek naar het hoe en waarom Proefvaren Saffier SE 33 Op e Op n wa en

te r. .. es t

ge

Zeeverhaal De rode boei Olympische Spelen, met lege handen?


2 febr. - maart - april 2017 BOOT

10 t/m 15 februari 2017 boot-holland.nl

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit

Bestel nu uw entreekaarten voordelig online Openingstijden Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag

10 februari 11 februari 12 februari 13 februari 14 februari 15 februari

13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 18.00 uur 13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 17.00 uur


Inhoud Bootmagazine nr. 48 (febr./maart/april 2017) Interview: Albert Lauwerier, wegbereider uni-sportfederatie Zeilen Op 1januari 2017 is de fusifederatie VYF – VVW van start gegaan. Een goede zaak, alhoewel eenzachte ‘financiële ‘ dwang nodig was om de weg te effenen.

Proefvaren met de Saffier SE 33, een stijlvolle dagzeiler

Een misschien wel waar, maar toch lichtjes verzonnen historisch zeeverhaal, waarbij William Turner collega kunstschilder John Constable voor schut zet.

We luisterden naar de rationele en andere argumenten van drie zeilers die de overstap maakten.

Close encounters o f the...walvis kind! Een waar gebeurd verhaal over een walvis die het roer van zeiljacht Nidri, onderweg naar de Caraïben, aan flarden beukt. Schipper Paul D’hooghe beschrijft hoe hij schip en bemanning zonder roer veilig naar Cassablanca loodst.

Wijn aan boord en wedstrijd De aperitiefwijnen uit de regio Pyrenéen Orientales staan deze keer op de proeftafel en zijn ook te winnen!

Kalender Watersportbeurzen voorjaar 2017 22 t/m 29 januari 10 t/m 15 februari 11-13 en17- 19 februari 8 t/m 12 maart 25 t/m 28 mei 29 t/m 3 sep

Boot Düsseldorf Boot Holland Belgian Boatshow Hiswa Amsterdam Boat Show Oostende voor anker Hiswa te Water

Düsseldorf Leeuwarden Gent Amsterdam Oostende Amsterdam

3

Veranderen van boot… Op zoek naar het hoe en waarom

BOOT 2017 febr. - maart - april

De rode boei


‘Fellow Jacques Rogge’

4 febr. - maart - april 2017 BOOT

Albert Lauwerier, wegbereider unisportfederatie zeilen

Albert Lauwerier, de past-voorzitter van de Vlaamse Yachting Federatie, kreeg tijdens de uitreiking van de ‘Sailor of the Year’ Awards 2016 de opmerkelijke titel toegewezen van Fellow Jacques Rogge. Hij vervoegt daarmee het rijtje van Paul Maes en Patrick van den Bulck, die de vorige jaren deze eretitel ontvingen.


F

Laveren Met een ongeëvenaarde stuurmanskunst laveerde hij tussen de klippen van clubs, verbonden en verenigingen. ,,Het Vlaams decreet op de unisportfederaties liet geen andere keuze, er wordt slechts een enkele federatie per sporttak erkend en dus ook gesubsidieerd. Er was dus wel een zachte dwang om tot een nieuwe fusie tussen VYF en VVW Recrea te komen”, aldus Albert Lauwerier. Samen met de voorzitter van VVW Recrea, Marc Persoons en een gemotiveerde delegatie, bracht hij dit tot een goed eind. Dat ging niet zonder slag of stoot, bijna twee jaar aan palavers gingen aan de fusie vooraf. Maar uiteindelijk kwam er een eerbaar compromis uit de bus en wist VVW Recrea het gros van zijn medewerkers onder te brengen bij de nieuwe fusievereniging waardoor ontslagen konden vermeden worden. De nieuwe unisportfederatie Zeilen zal ongeveer 26.000 leden tellen, daarvan zijn er iets meer dan 9.000 afkomstig van het vroegere VVW Recrea en 17.000 van de VYF, zij vertegenwoordigen 65 VYF-clubs en 27 VVW Recrea-clubs. ,,Voor een over-

5

Er is heel wat water naar zee gevloeid sinds de jonge Albert in 1956 in de havengeul van Nieuwpoort bij de K.Y.C.N de kneepjes van het zeilen in de vingers kreeg, aan boord van de Snipe van buurman en vriend Louis Dufaye. De zeilmicrobe zou hem niet meer loslaten. En blijkbaar is een dergelijke aandoening besmettelijk, want zijn kinderen kregen de smaak ook te pakken. Zo was hij terug te vinden als ‘zeilouder’ langs menige wedstrijdbaan en rolde hij in de functie van secretaris van de Optimist Klasse. Nu 30 jaar geleden, zette hij de eerste ‘Sailing for Ostend’ op het programma en werd bestuurder bij de Royal North Sea Yacht Club, waarvan hij een aantal jaren Commodore was. In 1990 werd hij aangesteld als Secretaris Generaal van het KBYV, met Sadi Claeys als voorzitter en als opvolger van Marcel Leeman. Vanaf 1992 werd Albert ook celhoofd bij het BOIC voor het Belgian Sailing team tot in 2004. En in 2000 kwam er een eerste fusie op zijn weg, deze van de LBWB-LWF naar de Confederatie watersport die later als de unisportfederatie VYF door het leven ging. Het engagement van Albert stond buiten kijf, hij profileerde zich als een bruggenbouwer in een zeilwereld die bol stond van de grote en kleine ego’s.

BOOT 2017 febr. - maart - april

ellow Jacques Roge is de hoogste waardering die iemand in de Belgische zeilsport kan krijgen. De erkenning wordt uitgereikt aan zeilers, coaches of officials met een uitzonderlijke doorzetting en verdienste. En Albert Lauwerier kreeg deze bekroning voor een meer dan indrukwekkende carrière in de zeilwereld. Zijn laatste realisatie, de fusie van de Vlaamse federaties, mag als een orgelpunt gezien worden van een loopbaan die zich over meer dan 50 jaar uitstrekt.


6 febr. - maart - april 2017 BOOT

Aan boord van de Tchaïka

,,

De tijd zal uitwijzen dat een open beleid de enige weg is.

Albert Lauwerier aan boord van ‘Varouna’ van Robert Guerman en Jacqueline Galland (foto revue Bateau 1960) tijdens de race Cowes-Dinard.

gangsperiode van twee jaar werden 7 VYF en 5 VVW bestuurders aangeduid. Dan volgen in 2019 verkiezingen en zal de Algemene Vergadering met gewone meerderheid van stemmen de 12 bestuurders kiezen. Per 50 aangesloten sporters wordt er een stem toegekend op de Algemene Vergadering”, vervolgt Albert Lauwerier die bij het afronden van de fusie zijn VYF-voorzitterszetel ter beschikking stelde. ,,De tijd is voorbij dat in de clubs een voorzitter eigenmachtig het beleid bepaalde, vandaag kan een vereniging maar goed functioneren wanneer een volledig betrokken bestuur zich inzet en op alle niveaus samenwerkt voor de vereniging.” Hij is blij dat hij de laatste paar jaar binnen de VYF met dergelijke topbestuurders heeft mogen samenwerken. Budget Het was de uitdrukkelijke wens van Sport Vlaanderen één federatie per sporttak te behouden. De komende vier jaar heeft de Vlaamse overheid dan ook extra budget voorzien om de nieuwe Zeilen federatie, nu ja, de wind in de zeilen te geven. Die omvat alle zeil-betrokken sporten, van recreatief tot topsport. Daar vallen ook het strandzeilen en de diverse surf disciplines onder evenals het Olympisch zeilteam. Eén grotere federatie heeft meer mogelijkheden om haar leden een kwaliteitsvolle dienstverlening aan te bieden, zoveel is duidelijk. Een fusie biedt kansen om de spanningen tussen de federaties uit het verleden definitief achter zich te laten en met één federatie kan de zeilwereld nu met één stem spreken met de verschillende overheden, sponsors en andere belangengroepen. Dat moet uiteindelijk tot tastbare voordelen leiden voor clubs en sporters. Denk maar aan een goede sportverzekering aan scherpe prijs en de ondersteuning van de clubs in hun sportieve werking voor de jeugd. Dat moet de weg effenen voor clubtalenten naar de internationale top. Op 1 januari 2017 is de fusiefederatie VYF – VVW effectief een feit en zitten de 15 personeelsleden samen in het ‘Huis van de Sport’ in Gent. Gaat Albert Lauwerier nu vanaf de zijlijn toekijken? ,,Het is mooi geweest, ik moet ook een beetje aan mijn gezondheid denken. Maar ik kijk met grote tevredenheid terug. Niet alles is gelopen zoals ik het graag zou gehad hebben, misschien een beetje logisch. Maar ik heb een ruime vriendenkring opgebouwd in de zeilerswereld en ik ga alle steun geven aan de mooie plannen die in de pijplijn zitten, zoals de uitbouw van een programma voor race-managers en de verder ontwikkeling van de VYF-cup. Weet je waar ik naar uitkijk, nu ik geen voorzitter en geen mandaten meer heb, zal ik vrij en open kunnen spreken. Er is nood aan onafhankelijke geesten die het goed menen met de zeilsport.” Inderdaad, de neutraliteit moet nog groeien, vanuit hun oude achterban houden sommige leden van de fusiefederatie de lijnen met vroegere commerciële organisaties nog strak aan. Maar ook hier zal de tijd uitwijzen dat een open beleid de enige weg is. (LVD) Interview: Leo Van Dorsselaer Foto’s: Georges Janssens / Archief Albert Lauwerier


Vaar uw dromen tegemoet! Wilt u ook een lekkere koffie, op elk moment van de dag? Aan boord het comfort van thuis ervaren? Kom vrijblijvend eens langs. Wij controleren, ontwerpen, leveren én installeren uw volledige elektrische systeem. Met onze systemen vaart u probleemloos uw dromen tegemoet!

NAVEX ELEKTRO Ko�erstraat 10 � �030 Antwerpen stand 3051


Saffier SE 33, een stijlvolle dagzeiler

T

oen we dan kans kregen om deze ‘ultimate’ daysailer te testen, stonden we bij wijze van spreken de volgende dag te trappelen op de steiger in Wemeldinge.

8 febr. - maart - april 2017 BOOT

De Belgische vertegenwoordiging voor Saffier Yachts is bij Eddy Verbinnen die X-yachts tot een succes maakte in België. Met Saffier in portefeuille doet hij geen enkele toegift op kwaliteit en zeileigenschappen, integendeel. De Saffier-reeks kan zowel als instap- of als uitstapzeiler beschouwd worden. Instappers die en kwalitatief hoogstaande dagzeiler zoeken die zich vlot laat bedienen, alleen of met een beperkte bemanning. Of de oudere zeilers die een stapje terug willen zetten, zonder aan kwaliteit in te boeten. Zij vinden in de Saffier een praktisch schip dat enorm veel zeilplezier verschaft. Saffier is een Nederlandse jachtwerf bij IJmuiden. Twee broers, Dennis en Dean Hennevanger, hebben de werf overgenomen van hun vader Richard die voorheen al in Australië enkele jachten bouwde. Zij brachten een eerste 6.50 m dagzeiler uit op de Hiswa in 1998. De mooie afwerking en de degelijkheid straalden ervan af wat tot een onmiddellijk succes leidde.

De Saffier SE 33 trok flink wat aandacht op alle beurzen waar hij getoond werd en de commentaren logen er niet om. De mooie lijnen en de kwalitatieve uitstraling wisten veel zeilers te bekoren.

Saffier brengt momenteel 6 modellen op de markt verdeeld over een Elegance reeks (23, 26 en 33 voet) en een Classic reeks (6.5 m cruise, 8 m cabin en 10 m cabin). Het is de Saffier SE 33 die van dichterbij gingen bekijken, nog voor eventjes de grootste van de vloot, want nog dit jaat wordt een 37 voet te water gelaten. Het was een prachtige najaarsdag maar met heel weinig wind aan de Oosterschelde. Dat maakt dat er weinig te beoordelen valt omtrent de echte zeileigenschappen. Maar tijdens de voorbije Antwerp Race had de boot indruk op ons gemaakt. Ondanks dat in cruising mode (zonder genaker) aan werd deelgenomen, kon iedereen goed zien dat dit bootje een enorm potentieel en snelheid in zich had. In het laatste deel aan de wind werden vele grotere boten terug voorbij gezeild.

Elegant Op het eerste zicht is deze bijna 10 m lange boot een pareltje voor het oog. De afkorting SE staat niet voor niets voor ‘Sailing Elegance’. Een ruime kuip, een goed toegankelijke kajuit, een vast maar ook wegneembaar windscherm en twee stuurwielen vallen onmiddellijk op. De goed uitgebouwde kajuit lijkt in tegenspraak met de primaire functie, het dagzeilen. Maar de werf positioneert deze boot als een cruiserdagzeiler en dat resulteert in een geslaagd compromis. Vlotte doorgang Inderdaad twee stuurwielen in plaats van één groot wiel of een helmstok: deze opstelling laat vlotte overstap van het ene boord naar het andere toe en tegelijk kan men ook gemakkelijk tussen de stuurwielen doorlopen. Dat geeft al aan dat de kuip zeer ruim is, voldoende plaats voor 10 personen. Een inboardmotor (Yanmar 2 cilinder dieselmotor) met saildrive onder de kuipvloer is makkelijk bereikbaar. De motor produceert weinig decibels en laat het schip snel door het water glijden. Onder de zitbanken is een grote zeilbak ingebouwd waar heel wat kan in weggeborgen worden. Een groot achterdek met eronder ook bergruimte herbergt ook een koelkast. Alle klampen aan dek zijn wegklapbaar. De polyester romp, gerealiseerd in vacuum bouwtechniek met 15 mm hard core schuimkern, heeft een extra ver-


sterkt kielvlak met massief laminaat, voorzien van 5 kielwrangen ter compensatie van de krachten op de kiel. Het dek is gebouwd volgens het sandwichprincipe, antislipstructuur in dek en op kuipvloer in gelcoat ingelamineerd. Het is verder voorzien van een voetlijst met waterloosgaten. De fraaie buiskap geeft de boot een eigen karakter. Op de winchconsole treffen we twee Harken selftailing lieren aan. De grootschootrail is gemonteerd op het achterdek, vertraagd door middel van blokken. In het voordek is een

Snelle zeiler Op de boegspriet (extra optie) kan een halfwinder of soortgelijk zeil worden aangeslagen. Op onze testboot is een volledig wegneembare Code Zero aangebracht die zeer gemakkelijk kan worden uit- en ingerold.

De Saffier-reeks is zowel bedoeld voor instap- als uitstapzeilers die een kwalitatief hoogstaande dagzeiler zoeken die zich vlot laat bedienen, alleen of met een beperkte bemanning.

9

De kuipbanken hebben een hoge ruggesteun, een breed zitvlak en voldoende diepte voor maximaal zitcomfort. Het achterdek kan als zonnedek worden gebruikt en geeft in de haven of voor anker makkelijk toegang tot het water. Een kuiptafel kan in de kuipvloer worden geplaatst. Het dek zelf is belegd met kunststof Esthec, zeer mooi ogende kunststof die amper van echte teak te onderscheiden valt. Het is makkelijk te onderhouden en afwasbaar met gewoon water.

,,

Dubbel stuurwiel, single handed te zeilen.

BOOT 2017 febr. - maart - april

ankerbak verwerkt. De rail voor de zelfkerende fok is in het dek geïntegreerd en wordt met één enkele schoot in bedwang gehouden. Op de console van de testboot treffen we een elektrisch lier aan, de luxe van deze winch, o.a. bij het hijsen van het grootzeil, wordt direct gesmaakt.

Een opvallend ruime kuip, plaats voor 10 personen en een riant zonnedek.


10 febr. - maart - april 2017 BOOT

De grote oppervlakte van dit zeil (40 m²) maken dat deze Saffier bij de minste wind snel reageert en aldus heel wat concurrenten het nakijken geeft. Echte zeileigenschappen konden we niet testen wegens te weinig wind, maar met een windkracht 2-3 bft schiet het schip plots echt vooruit. Bij stevige wind is dit een snelle boot, dat wordt bevestigd in de testverslagen van onder meer een Nederlandse magazine die de invoerder voorlegt. Zij hadden het geluk een test uit te voeren bij 16 knopen wind. Onder genaker noteerden zij een topsnelheid van 12 knopen. Aan de wind is het een rustige boot die wel

afleesbaar zijn vanaf de stuurpositie. Een quasi flushdek en geen reling maken dat het wel even wennen is om zich op het dek te bewegen. De uitvoering van het dek is echter zeer slipvast zelfs als het dek nat is. Dit was uiteindelijk een grote geruststelling. De Saffier SE 33 heeft niet alleen ons maar ook vele kijklustigen gecharmeerd. Een prachtige boot die alles in zich heeft om meer dan 100 % te genieten van het zeilen.

actief sturen vraagt, want hij reageert op het minste briesje. Stijlvol interieur, een ‘open

Onderdeks De Saffier SE 33 is een dagzeiler, maar onderdeks is een sfeervol interieur ingebouwd waardoor overnachten aan boord prefect mogelijk is. Vooraan in de piek is een dubbel bed waaronder ook een toilet is weggeborgen. Tussen de voorpiek en de kajuitbanken bevindt zich een klein kombuis. Twee personen kunnen slapen op de banken op de banken rond de wegneembare tafel. Op diezelfde banken vinden minstens vier personen een brede zitplaats. Heel wat kastjes boven de banken zorgen voor extra bergruimte en een overzichtelijk bord voor de elektrische installaties is eveneens ingebouwd. De diepgang is 1,70 m wat ertoe bijdraagt dat het schip zich zeer goed gedraagt bij hardere winden en windstoten. Mede hierdoor is een reef steken gemakkelijk uit te stellen, dat zou pas nodig zijn vanaf 18 knopen wind! Geruststellend Onderaan de boom op de mast zijn instrumenten gemonteerd die goed

daysailer ’ met slaapplaats voor

vier.

De kuipbanken hebben een hoge ruggesteun en bieden uitstekend zitcomfort.

Rail voor de zelfkerende fok is geïntegreerd en wordt met één enkele schoot in bedwang gehouden.

Een vast maar ook wegneembaar windscherm.

Een elektrische lier verhoogt het bedienings-gemak


BOOT 2017 febr. - maart - april

11

Technische gegevens: SAFFIER SE 33 Lengte romp: 9,60 m Lengte waterlijn: 9,40 m Breedte: 2,72 m Diepgang: 1,70 of 1,40/210 m Totaalgewicht: 2800 kg Ballast: 1100 kg

Vertegenwoordiging België:

Escape n.v. - Eddy Verbinnen Hooiweg 24a - B-2222 Itegem Tel +32 15 33 78 77 Mobiel: +32 475 287 162 E-mail: info@saffieryachts.be www.saffieryachts.be

Architect: D. Hennevanger Basisprijs: 103.950 EUR Geteste versie: 170.000 EUR

Tekst: Georges Janssens Foto’s: Georges Janssens en Saffier Yachts


BOOTMAGAZINE B-2-B Wat gebeurt er nu met VVW Recrea?

12 febr. - maart - april 2017 BOOT

Door de fusie van de Vlaamse Yachting Federatie en VVW Recrea tot de unisportfederatie zeilenwerd VVW Recrea een ‘lege schelp’ omdat de algehele sportwerking van het zeilen (inclusief strandzeilen) overging naar de fusiefederatie samen met de meeste werknemers. (zie artikel pg.5) Zo zal VVW Recrea verdwijnen, maar de vzw VVW blijft wel bestaan en zal zich verder toeleggen op de werking voor de clubs en sporttakken/activiteiten die niet opgenomen worden in de fusie zoals Duiken, Kano/Kayak en Toervaren. ,,VVW vzw zal zich ook blijven inzetten voor alle clubs die lid wensen te zijn en blijven van VVW en het ‘extra’ sportieve ter harte nemen”, aldus Marc Persoons, de mede-onderhandelaar van de fusie in zijn nieuwjaarsboodschap. ,,Daarbij zal VVW zich ook toeleggen op de andere facetten en uitdagingen van het verenigingsleven, denken we maar aan concessies, havenfaciliteiten, investeringen, milieu, administratie en zo meer.” Zo te zien een paar interessante domeinen waar ondanks het wegvallen van subsidies, toch nog een respectabele omzet te realiseren valt. Een meer dan mooie ‘troostprijs’ voor de VVW, niet? (LVD) De nieuwjaarskaart van VVW zal er volgend jaar zonder enige twijfel anders uitzien.

De Vlaamse Waterweg nv Waterwegen & Zeekanaal nv en nv De Scheepvaart zullen in januari 2017 opgaan in een nieuwe fusieorganisatie: De Vlaamse Waterweg nv. Zo ontstaat een sterke speler die het enorme potentieel van de binnenvaart kan verzilveren.

Tot nu toe vervulden deze twee organisaties ongeveer dezelfde taken. WestVlaanderen, Oost-Vlaanderen, VlaamsBrabant en een deel van Antwerpen waren het terrein van Waterwegen en Zeekanaal NV. In een ander deel van Antwerpen en in Limburg was nv De Scheepvaart actief. De organisatie wordt efficiënter, de dienstverlening en het beleid krijgen meer samenhang en alle geïnteresseerden krijgen één duidelijk aanspreekpunt. Speler van formaat De fusieorganisatie beschikt over een investeringsbudget van meer dan 220 miljoen euro per jaar. De 1.460 personeelsleden waken over 1.076 kilometer bevaarbare waterwegen in Vlaanderen, 1.100 kilometer dijken, 800 bruggen, 131 sluizen, 73 stuwen, bijna 200 km kaaimuren en 78 jachthavens.

Facelift voor Kanaal naar Charleroi In de komende jaren zal het Kanaal naar Charleroi een grondige facelift ondergaan. De bedoeling is om het transport van goederen over het water aantrekkelijker te maken. ​ e omgeving van het kanaal zal opgewaardeerd worden, D er komen betere voorzieningen voor fietsers en wandelaars wat een toeristische meerwaarde aan de streek zal geven. Het kanaal naar Charleroi stroomt tussen de verschillenden gemeenten door en doorheen een heel wisselend landschap.

De relatie tussen het kanaal en haar omliggende landschap is echter niet overal optimaal. Groenzones, wandelboulevards, rustpunten, autoluwe pleintjes en zoveel meer zullen de band met het kanaal en de waterbeleving versterken. Er wordt volgens een stappenplan gewerkt, zowel op het water als rondom het kanaal.

De binnenvaart vermijdt nu al elk jaar meer dan vier miljoen vrachtwagenritten: vrachtwagens die anders in de file zouden staan. Maar er is nog veel groeimarge. 182 Vlaamse steden en gemeenten worden doorkruist door een waterweg. 80% van alle Vlaamse bedrijven bevindt zich op minder dan 10 kilometer van een bevaarbare waterweg. ,,We mogen ons niet blindstaren op de file aan de voordeur, als er aan de achterdeur een watersnelweg open ligt”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.. ,,Het potentieel van de binnenvaart is nog groot. Met De Vlaamse Waterweg nv hebben we de krachtige organisatie om dat potentieel aan te boren.” In januari 2017 wordt de fusie van de waterwegbeheerders een feit. In de loop van het jaar krijgt de nieuwe organisatie echt vorm. Nog voor 1 januari 2018 zijn de voormalige nv De Scheepvaart en Waterwegen & Zeekanaal NV volledig opgegaan in De Vlaamse Waterweg nv. ,,We streven naar een gemiddelde groei van 2,8% meer vervoer via het water per jaar,” zegt Weyts. ,,Het aandeel van de binnenvaart moet vergroot worden tot minstens 18% waarvoor De Vlaamse Waterweg nv zal uitpakken met een sterk geïntegreerd marketingplan.”

Op http://www.kanaalnaarcharleroi.be/ kunnen de werkzaamheden gevolgd worden.


34 okt. - nov. - dec. 2015 BOOT

• VOLVO PENTA officieel dealer • Invoerder/dealer topmerken toebehoren: schroeven, aslijnen, boegschroeven, stuursystemen, anodes, verven, motoronderdelen... • Eigen werf te Zelzate • WINTERBERGING binnen & buiten • Inbouw boegschroeven, stuurinstallaties, motorinstallaties, elektronica, homokineetassen, aslijnen, … • SPECIALIST SCHROEVEN – eigen hersteldienst met jarenlange ervaring • Schilderwerken • MAX-PROP vaanstandschroeven

NIEUWPOORT INTERNATIONAL BOAT SHOW Bezoek onze stand Bezoek ons op de Belgian Boat Show. Profiteer van spetterende Profiteer van onze spetterende beursvoorwaarden! - Stand: 8303 beursvoorwaarden

Havenlaan 84, B-9060 Zelzate T 09/345.61.71 – F 09/345.61.47 info@carronmarine.be

www.carronmarine.be


Boot Holland,

14 febr. - maart - april 2017 BOOT

inspiratie voor de boeg

D Boot Holland vaart voor de vloot uit. Jaar op jaar toont de inspirerende beurs de nieuwste ontwikkelingen in de watersport. Boot Holland is hét moment om het nieuwe watersportseizoen in te luiden. Boot Holland is al ruim 25 jaar de favoriete watersportbeurs voor professionals en liefhebbers.

e beurs biedt een bijzonder en allround kijkje onder de waterlijn. Het maakt Boot Holland ideaal om sfeer te proeven, trends te spotten en gelijkgestemden te treffen.

vende sloepen- en vlettenbouwers en is er een speciale stand voor rond- en platbodems.

Allround Met allround bedoelen we ook allround: in Leeuwarden exposeert alles van elektronica tot motoren, en van toerisme tot klassenorganisati es. Uiteraard vindt u bij Boot Holland veel boten, heel veel boten. Motor- en zeiljachten, van staal en polyester tot hout en composiet, in alle soorten en maten.

Rond- en platbodempaviljoen Sinds jaar en dag is het rond- en platbodempaviljoen een belangrijk onderdeel van Boot Holland. Als echte botenbeurs voelt de beurs zich nauw verweven met de historie van de beroeps- en pleziervaart. Op het paviljoen staan naast rond- en platbodems ook ander historisch erfgoed en klassieke schepen. Daaromheen zijn er stands voor toeleveranciers actief in deze sector.

Toegankelijk Zo biedt Boot Holland de inspiratie die watersporters zoeken aan het begin van het seizoen. Met boten, motoren, accessoires, diensten, verenigingen en nog heel veel meer. Bovendien is Boot Holland zeer toegankelijk, dankzij schappelijke entreeprijzen en ruim voldoende parkeerruimte voor slechts € 4 per dag. Staalbouw Staalbouw vervult een prominente rol op Boot Holland. Vrijwel alle gerenommeerde Nederlandse bouwers van stalen schepen met een lengte van 9 tot 17 meter zijn bij elkaar in één hal te vinden. Deze staan aan de motorbootsteiger en daaromheen. In deze categorie presenteren zich jaarlijks meer dan 35 schepen op de beurs. Speciale typen Ook bij liefhebbers van typen die op het water minder gemeengoed zijn, staat Boot Holland prominent in de agenda. Zo exposeren in Leeuwarden enkele toonaange-

Zonder kapsones Boot Holland wordt ook wel eens de’ Beurs Zonder Kapsones’ genoemd. ‘t Is de minst opgeklopte, en daarmee de gezelligste. De beurs houdt zijn unieke staalbouw-specialisme hoog in het vaandel, maar waakt er tegelijk voor te smal van opzet te worden. Bestel nu uw entreekaarten voordelig online: www.boot-holland.nl De 27-ste Boot Holland heeft plaats van 10 tot en met 15 februari 2017 in het WTC-Expo in Leeuwarden.


GA VERDER & SNELLER VOOR

MINDER

BOOT 2017 febr. - maart - april

15

SUZUKI MAAKT HET VERSCHIL █

De zuinigste in zijn categorie dankzij het gepatenteerde Lean Burn systeem van Suzuki

Stiller dan eender welke buitenboordmotor ooit dankzij de resonator tot 2.500 toeren.

Het enige merk dat zowel links als rechtsdraaiende schroeven kan inzetten op dezelfde motor*

Volledige, intelligente, restyling

Info op www.suzuki-marine.be

Ontdek de nieuwe DF150AP & DF175AP en nog veel meer nieuwigheden op de Belgian Boat Show stand 8145

*Geldig voor alle type “AP“ motoren.


Figaro Bénéteau 3,

eerste in serie gebouwd wedstrijdjacht met foils

D

it is de opvolger van de Figaro Bénéteau 2 die dateert uit 2003, de eenheidsklasse waarmee het Franse solozeilcircuit wordt gevaren.

16 febr. - maart - april 2017 BOOT

Het prototype van de Bénéteau Figaro 3 wordt komende zomer afgeleverd. Het ontwerp van bureau Van Peteghem - Lauriot-Prévost (VPLP) is een semi-foiler, waarbij de gekromde zwaarden de romp tijdens het zeilen gedeeltelijk uit het water tillen en zodoende zorgen voor minder wrijving en dus een hogere snelheid. VPLP tekende voor de winnaars van de laatste twee edities van de Vendée Globe en maakt aanspraken op een nieuwe overwinning in de achtste editie die momenteel betwist wordt. 15 procent sneller Het eerste prototype is momenteel in aanbouw en wordt in de zomer van 2017 getest. ,,Met deze nieuwe Figaro Bénéteau 3 willen we een modernere en uitdagender boot leveren, met meer snelheidspotentieel dan zijn voorganger, maar even betrouwbaar ”, legt Vincent Lauriot-Prévost uit. Het is moeilijk in te schatten, maar de ontwerpers gaan uit van zo’n 15 procent snelheidswinst op de ruime koersen. Opmerkelijk is ook dat de ontwerpers de boot ‘bevrijd’ hebben van ballast. Het afgelopen jaar werd er op meerdere werven geëxperimenteerd met foils onder kielboten. Het meest recente voorbeeld zijn de semi-foilende IMOCA 60’s in de Vendée Globe.

De invloed van de racecatamarans uitgerust met ‘foils’ die de America’s Cup betwisten en de ‘foiling’ IMOCA 60’s die de Vendée Globe aanvoeren, kon niet uitblijven. De Franse werf Bénéteau presenteert de eerste in serie gebouwde monohull met foils, de Figaro Bénéteau 3.


omdat de foils een gedeelte van de dwarskracht leveren. De foil-zwaarden worden zo ontworpen dat in geval van aanvaring het zwaard zelf de zwakste schakel vormt; het zwaard breekt en de bootstructuur blijft intact. Serieproductie Van de Figaro Bénéteau 2 werden sinds 2003 zowat 100 exemplaren gebouwd. Dat de werf gelooft in het potentieel van de opvolger mag blijken uit de oprichting van de “Groupe Bénéteau Racing Division” een team dat in Cheviré Nantes (Loire-Atlantique) de serieproductie zal opstarten. Tegen eind 2018 moet een eerste reeks van 50 exemplaren van de Figaro Bénéteau 3 de werf verlaten. Die zullen mondjesmaat onder de zeilers verloot worden, dit om de sportiviteit binnen het circuit te waarborgen.

Lengte over alles: 10,85 m

17

Het nieuwe ontwerp voorziet in een meer naar achter geplaatste mast, een vaste boegspriet en een breed en vlak achterschip. De kiel is dieper en slanker uitgevoerd, dat kan

Specificaties

BOOT 2017 febr. - maart - april

De werking van de foils op de Figaro 3 is vergelijkbaar met deze van de IMOCA’s, alleen zijn de foils precies andersom gemonteerd. Bij de Figaro zorgen de kiel en brede romp voor stabiliteit. Door de snelheid van de boot duwen de foils de romp gedeeltelijk uit het water, als ware het vliegtuigvleugels. Daardoor neemt het nat oppervlak af en vermindert de weerstand van de boot door het water, en zeilt de boot harder. Naast opwaartse lift leveren de foils ook dwarskracht, tegen het verlijeren.

Romplengte: 9,75 m Lengte waterlijn: 9,00 m Breedte max.: 3,40 m Diepgang: 2,50 m Waterverplaatsing: 2,9 m3 Ballastgewicht: 1100 kg Zeiloppervlak:: 70 m2


18 febr. - maart - april 2017 BOOT

De rode boei

“V

ervelend, over de schouders van een collega kijken die de laatste hand legt aan zijn werk.” John Constable kan zijn irritatie moeilijk bedwingen maar William Turner trekt zich daar niets van aan. ,,Wie onzeker is kan een schilderij nooit met rust laten, gaan die vermiljoenen verfstipjes je werk redden John? Twijfel heeft nog nooit een meesterwerk opgeleverd”, poneert Turner. Een journalist van de The Morning Herald die het gesprek volgt, knikt. ,,Bij John Constable is twijfel, aarzeling en besluitloosheid onderdeel van zijn pallet”, voegt hij er smalend aan toe. Het is druk in het Somerset House in de City of Westminster in Londen waar de Royal Academy of Arts gehuisvest is. Morgen opent de grote zomertentoonstelling van 1833 haar deuren. De leden van de Royal Academy of Arts die door de jury geselecteerd zijn, stellen er hun werken tentoon. De vele rijke handelaars die Londen telt, kopen er de schilderijen en beeldhouwwerken om hun residenties te verfraaien. De dag voor de opening mogen de pers en de collegaschilders al een kijkje komen nemen. Veel kunstenaars brengen die dag nog een beschermend vernislaagje aan op hun werk. De dag kreeg al vlug de naam ‘Varnish day’. Sommigen maakten er gebruik van om nog een laatste verftoets toe te voegen. Was de ‘vernissage’ bedoeld om het werk nog wat op te smukken? , ,Belachelijk”, vindt William Turner. ,,Al die opsmuk… Het werk moet voor zich spreken. De wolken in dia-

Tekening: Dirk Huyghe Tekst: Leo Van Dorsselaer

loog met het water en het licht geven het ware beeld van een tafereel weer. Je moet de werkelijkheid niet schilderen, maar uitbeelden hoe je de werkelijkheid beleeft. ” De journalist knikt bevestigend. Waarom heeft William Turner als lid van de jury zoveel mislukte epigonen van de licht en lucht stijl geselecteerd, vraagt de krantenman zich af. Waarschijnlijk opdat zijn werk zich in positieve zin zou onderscheiden. Wie een goede beurt maakt op de


tentoonstelling kan rekenen op lucratieve opdrachten van de handelslui. John Mallord William Turner is een van de meest succesrijke schilders van de Royal Academy of Arts. Zijn imposante zeetaferelen met dreigende luchten, maken indruk op het publiek. In de tentoonstelling van 1833 hangt zijn werk ‘Hellevoetsluys’ toevallig naast het doek ‘Opening of Waterloo Bridge’ van John Constable. ,,Wat doet mijn werk naast dat van een plattelandsschilder”, fulmineert Turner. ,,Je hebt gelijk”, fleemt de journalist ,,Wat een stuk pleister, dat werk van Constable. Dat zal ik in The Morning Herald schrijven.”

De volgende dag gaat Turner een uurtje voor de officiële opening van tentoonstelling van de Royal Academy of Arts terug naar zijn doek ‘Hellevoetsluys’ en met een vodje werkt hij de rode verfklodder bij. Die is gelukkig nog niet droog, hij maakt er een boei van. De rode boei trekt als eerste de aandacht van de bezoekers. John Mallord William Turner (1775 – 1851) wordt vandaag nog steeds beschouwd als Engelands grootste romantisch ‘storm’schilder .

19

,,Ik moet toch eens natrekken welke idioot Constable’s doek net naast mijn werk heeft gehangen? Zijn schilderij is driemaal groter dan het mijne. Wel zielig als je met een groter formaat de meester moet overstemmen. Daar moet ik wat op verzinnen.” Turner haalt zijn schilderspallet boven en prepareert een flinke klodder rode verf. Midden in de grijsgroene zee knalt hij een rode spetter verf op het doek. ,,Ben je gek geworden”, roept de journalist uit, ,,je maakt je werk kapot.” ,,Als Constable vermiljoenen stipjes op zijn werk zet, mag ik toch ook een accentje toevoegen...”, monkelt Turner en laat de verbaasde collega schilders en recensenten achter.

,,Wat heb ik genoten van dat machtig spektakel, de wind gierde en zwiepte de golven hoog over dek, het licht brak het water in kristallen met honderden facetten, de wolken spanden een donkere kroon in de hemel. Dan voel je echt dat je leeft.” ,, Waren we er niet in geslaagd om het grootzeil te strijken en verder te lenzen hadden we nooit behouden de haven bereikt” , beklemtoont Charles Leslie. ,,Ik sla de storm hier van binnen in mij op en wanneer ik voor mijn doek sta, breng ik al het geweld van de natuur weer tot leven. Dan voel ik mij een meester van het licht, de lucht en het water...”

BOOT 2017 febr. - maart - april

Als landschapsschilder hanteert John Constable een pallet dat de vergelijking met Turner kan doorstaan en dat zint deze laatste niet. ,,Ik wil niemand in mijn buurt die pas toegelaten is tot de Academy,” stelt Turner. Hijzelf werd als 15-jarige toegelaten. John Constable werd pas in 1827 opgenomen in de Academy, hij was toen al in de veertig.

Op de treden van Somerset House loopt hij Charles Leslie tegen het lijf, een oude vriend, schrijver en schilder die lang in New-York woonde. Hij sleept hem mee naar de dichtstbijzijnde pub. ,,Wanneer gaan we nog eens zeilen”, vraagt Turner terwijl hij geniet van een pint. ,,Weet je nog vorig jaar in Plymouth toen we in een gezellige storm terecht kwamen?” ,, Gezellige storm... Turner je bent gek. Had ik je toen niet vastgebonden, was je overboord geslagen…”


Laser Radial, opvolging verzekerd

20 febr. - maart - april 2017 BOOT

Brons voor Emma Plasschaert op de Sailing World Cup Final te Melbourne, Australië, begin december 2016. Daarmee lijkt de opvolging van Evi Van Acker in de Laser Radial klasse verzekerd en bewijst het topsport team zijn waarde. Het goud en zilver was zo goed als zeker voor de Nederlandse Marit Bouwmeester en de Deense Anne-Marie Rindom. Spannender was de race voor de bronzen medaille. Emma begon haar medaillerace als vierde in het klassement, met vier punten achter op de Italiaanse Silvia Zennaro. Tijdens de medaillerace, waar enkel de top-10 aan mag deelnemen, tellen de punten dubbel en was alles dus nog mogelijk. Emma kwam als vierde over de finish en sprong over de Italiaanse naar de derde plaats in het eindklassement. Maité Carlier werd 11de en miste op een plaatsje na de deelname aan de medaillereeks van zondag. In de Laser klasse mannen werd Wannes Van Laer 14de . De volgende grote wedstrijd waaraan onze Belgische zeilers deelnemen is de World Cup in Miami, die 22 januari van start gaat.

Thomas Coville breekt record wereldomzeiling solo met 8 dagen Om 17u 57mn 30s op Kerstadg 25 december 2016, zeilde Thomas Coville met zijn trimaran Ultim’ Sodebo bij Quessant (Finistère) over de finishlijn en bracht daarmee het record van een solo wereldomzeiling op 49 dagen 3 uur 7 minuten en 38 seconden. Hij verbetert het vorige record van Francis Joyon met meer dan 8 dagen. Thomas heeft 28.400 mijl gedekt de opmerkelijke gemiddelde van 24,10 knopen (52.596 km tot 44 km/h). Dit was reeds de vijfde poging die Thomas Coville ondernam om dit record in handen te krijgen. Hij mislukte in 2007, toen het record sinds 2005 met ruim 71 dagen op naam stond van Ellen MacArthur, in 2008 kwam hij twee dagen te kort om het record van Joyon uit hetzelfde jaar te breken. In 2011 kwam hij in een windstilte terecht na Kaap Hoorn en in 2014 waren de weersomstandigheden hem niet gunstig gezind en moest hij na 14 dagen opgeven. Slechts drie zeilers in de wereld mengen zich in de strijd met multi-hulls rond de wereld non-stop en zonder hulp: Francis Joyon en Ellen MacArthur Thomas Coville.

Bronzen medaille voor Henri Demesmaeker en Isaura Maenhaut Van 14 tot en met 20 december vond in Auckland (Nieuw Zeeland) de Youth Sailing World Championships plaats. In de Nacra 15 behaalden Henri Demesmaeker en Isaura Maenhaut brons!


www.booty-yachts.be

Jachtcentrum Dintelmond Voor de zomer en de winter

Kom vrijblijvend eens langs voor een gesprek en een bezichtiging van onze mooie uitvalsbasis.

Artois, de meest volledige leverancier van coatings en constructiematerialen in de nautische sector!

Scheepswerven Jan Vandamme Werfkaai 45 B – 8380 Zeebrugge tel : + 32 50 37 58 50 info@scheepsbouw-vandamme.be www.scheepswerven-janvandamme.com

Bezoek ons op de Belgian Boat Show Stand 8518

21

www.dintelmond.nl • T +31 (0)167 522 894

Voor al uw nieuwbouw, restauratie, herstellingen en onderhoud. Gezellige en authentieke scheepswinkel. Kraanwerk tot 12 ton.

BOOT 2017 febr. - maart - april

Ook na het vaarseizoen de plaats voor uw jacht. Binnen in een van onze hallen of buiten.


22 febr. - maart - april 2017 BOOT

Open Noordzee Kampioenschap kampt met IRC – CR overlopers Het Open Noordzee kampioenschap is een Belgisch regelmatigheids criterium van vijf weekends wedstrijdzeilen met jachten op zee. Je zou zeggen een mooi seizoen 2016, ware het niet dat we merkten dat een aantal typische wedstrijdjachten van de IRC klasse overstapten naar de CR klasse, waardoor de filosofie achter de CR formule als een eerste stap naar het wedstrijdvaren en/of het wedstrijdzeilen in een recreatieve en familiale sfeer een beetje zoek is voor de eigenlijke doelgroep. Ook in de IRC klasse wordt daardoor het circuit minder aantrekkelijk door gebrek aan deelnemers, voornamelijk in IRC 1 en 2.

I

n 2016 opende Nieuwpoort de competitie op het laatste weekend van april met een stevige Noorderwind van 5 tot 6 Beaufort op zaterdag dewelke zondag nog aanwakkerde naar kracht zeven. Zaterdag werden erbij de Koninklijke Yacht Club van Nieuwpoort voor IRC nog twee upwind-downwind banen gevaren maar zondag, bij de Watersportkring van de Luchtmacht, gezien de krachtige wind, enkel een baan rond de vaste Noorzeebetonning voor Nieuwpoort. De CR vloot kreeg op beide dagen een dergelijke “coastal” baan voorgeschoteld. 27 boten kwamen aan de startlijn voor deze seizoensopener. Tien dagen later richtte de Royal North Sea Yacht Club van Oostende de voorjaarsklassieker Oostende – Ramsgate en terug in. Om deze wedstrijd extra in de schijnwerpers te plaatsen werd een op-maat-gesneden nieuwe spinnaker verloot onder de deelnemers. Neem daarbij nog zonnig een prachtig zeilweer en zo traden niet minder dan 75 jachten op aan de strartlijn op Hemelvaartdag. Het zeiljacht Alena kwam zaterdag avond als winnaar van een nieuwe spi uit de loten-trommel. Het laatste weeken van juni werd het open Belgisch kampioenschap IRC gezeild tijdens de Light Vessel Race in Zeebrugge. Opnieuw prachtig zeilweer, 17 starters in IRC en 20 in CR. Op zaterdag avond het gerenomeerd Light Vessel Buffet, zondag avond werden de teams van Amaris2 en Picsou uitgeroepen tot Belgisch kampioen in respectievelijk IRC1&2 en IRC3. Eind augustus stond het Breskens Sailing weekend op het menu, tevens Open Nederlands kampioenschap IRC. 13 boten streden om de titel in IRC1&2, 8 boten in IRC3. De CR klasse kwam met 16 boten aan de start. Het eindklassement van het Open Noordzezekampioenschap zou dit jaar beslecht


BOOT 2017 febr. - maart - april

23

worden in Oostende. In de IRC1-2 klasse ging het gevecht om de eerste plaats tussen het team van Dunkerque “Les Dunes de Flandre” en het WSKLuM “IBA Sailing Team”, voor de derde plaats tussen Ragazza en Alegria. Bij de kleinere broertjes uit de IRC3 klasse werd om de titel gestreden tussen Capella van WV Breskens en Picsou van KYCN. En in de CR klasse kon zowel Juliette van de RNSYC als NRJ-Ball van VVW Nieuwpoort nog met de winst aan de haal gaan. Choppy zeetje Zaterdag krijgen we een choppy zeetje met 6 tot 10 knopen shifty wind dwars op de stroom. De CR jachten varen twee korte banen rond vaste betonning, beiden gewonnen door Juliette. De IRC vloten zeilen twee upwind-downwind banen, reeks 1 gewonnen door IBA S.T. en reeks 2 door Ragazza, in IRC3 reeks 1 gewonnen door General Tapioca en de tweede door Picsou. Daarna een drink op de pontons aangeboden door het team van Dunkerque Les Dunes de Flandre dat zijn A35 met mooie palmares verkoopt en zo na ruim 20 jaar deelname aan het ONZK, waarvan veschillende bovenaan het podium, andere horizonten opzoekt. En daarna een lekkere vissla met frietjes en een dessert in het clubhuis.

Zondag morgen na het gezamenlijk ontbijt was de wind nog steeds niet volledig gestabiliseerd en kregen de 3 klassen een coastal race voorgeschoteld, gewonnen door Juliette in CR, IBA S.T. in IRC1-2 en Capella in IRC3. Ondertussen werd voor beide IRC vloten een windward-leeward baan uitgelegd en werden nog 2 reeksen gevaren, De CR zeilde nog een tweede kortere baan rond de vaste betonning. IBA Sailing Team wint ook beide bananen en eindigt op de eerste plaats, gevolgd door Dunkerque Les Dunes de Flanfre en Alegria in IRC1-2. Picsou zeilt met een 2-2-1 naar de overwinning, gevolgd door Capella en Sorcier Noir in IRC3. In de CR klasse wint Juliette afgetekend met vier paaltjes, voor Monaqua en J-Venture. De winnaars in Oostende zijn ook we winnaars van het ONZK 2016.


• Open je evenement met een duidelijke briefing met respect naar alle zeilers toe. • Splits eens een evenement over twee weekends en overweeg eens een nachtwedstrijd.

24 febr. - maart - april 2017 BOOT

Door de steeds groeiende diversiteit in onze hobby’s en sportbeoefening klaagt menig jachteigenaar over het moeilijk bijeen krijgen van een ploeg die voldoende beschikbaar is, waarop topzeilers antwoorden dat het vormen, opleiden en motiveren van een ploeg inderdaag veel energie vraagt maar integraal deel uitmaakt van het wedstrijdzeilen. Voor 2017 blijven we bij 5 ONZK evenementen waarvan de drie beste resultaten zullen in acht genomen worden voor de eindrangschikking, maar worden volgende aanpassingen aan de formule gesuggereerd:

Wensen van zeilers Na de Antwerp Race hebben we met de organisatoren en een aantal zeilers eens overlopen wat kan bijgestuurd worden, waarbij voornamelijk geluisterd werd naar de wensen van de zeilers, die je als volgt kan samenvatten: • Geen korte upwind-downwind wedstrijden voor IRC, liever maximun 2 reeksen per dag van ongeveer 90 minuten met 2 spinnaker rakken (met aparte bovenboei voor IRC 1&2 en IRC3) • Ook elke dag een “coastal” baan, en geen banaalrond-de-boeien-rondje met ellenlange rakken maar een parcours waar voldoende variatie en taktische uitdagingen in zitten • Zorg dat er geen overlapping komt in clubwedstrijden van ONZK clubs en de ONZK kalender • Hou bij het bepalen van inschrijfgelden ook eens rekening met de L.O.A. en promoot je wedstrijd door eventueel een paar (jeudg)ploegen (gratis) uit te nodigen

• In Nieuwpoort zal het ONZK weekend bestaande uit de Challenge Van De Velde (KYCN) en de Challenge Jonnart (WSKLuM) in de praktijk georganiseerd worden over twee weekends waarbij op Zondag van het eerste weekend de Ch. Jonnart doorgaat en op de zaterdag van het tweede weekend de Ch. Van De Velde. • Bij de wedstrijd Oostende Ramsgate wordt opnieuw een op maat gesneden spinnaker verloot • RBSC zal in 2017 opnieuw de Light Vessel race organiseren als een middellange nachtwedstrijd met start op vrijdagavond 30/6 om 20u en aankomst (in normale omstandigheden) op zaterdagavond 1/7.


• Het open Belgisch kampioenschap IRC gevaren wordt in Oostende op het derde weekend van september.

Hopen op betere split We hopen zo een betere split tussen IRC en CR te krijgen door tegemoet te komen aan de wensen van de zeilers en ervaren CR zeilers met typische wedstrijdjachten te overtuigen over te stappen naar IRC terwijl toerjachten meer in CR thuishoren.

TEK-DEK: 100% IDENTEAK

Identeak Topdek is een geweldig alternatief voor teakhouten dekken. De voordelen spreken voor zich. Topdek is onderhoudsarm,zeer duurzaam, kleurecht, isolerend en waterdicht met een geweldige perfecte antislip. Daarnaast is het nieuwe 2G zo’n 30% lichter en minder warm

tekdek lakspuiterij osmosebehandeling schadereparatie refits jachtmakelaardij nieuwe jachten

dan de oude generatie.

Kom kijken! Topdek is een A-merk voor dekoplossingen. Ontdek de verrassende kansen, mogelijkheden en gunstige prijzen van

dealer van:

Lentelei 63 2650 Edegem Markweg Zuid 1-4 | 4794 SN Heijningen info@newpointmoverbo.nl | +31 (0) 167 522 393

T. 0032 475 777 765 E. info@boothoutshop.be

25

Aan allen wenst het Open Noordzeekampioenschap in 2017 een behouden vaart toe en we hopen jullie te ontmoeten op één van onze gezellige evenementen.

BOOT 2017 febr. - maart - april

Bovendien vragen we aan de organiserende clubs om in de mate van het mogelijke rekening te houden met de opmerkingen van de zeilers, met name maximaal 2 upwind-downwind races met 2 spinnaker rakken per dag aangevuld met een coastal race in te plannen en geen clubwedstrijden voor jachten in te richten op de data van de ONZK evenementen.


26 febr. - maart - april 2017 BOOT

Veranderen van boot… Op zoek naar het hoe en waarom

U

kent het wel, soms kriebelt het, zeker wanneer collega zeilers je oplopen en met een brede smile hun spiegel laten zien. Met een andere boot zou je de rollen kunnen omkeren, of toch niet? De avondwedstrijden die tal van clubs langs onze kust en in Zeeland organiseren zijn de broedplaats van de ‘veranderingsgedachten’. Daar wordt de zeiler met de neus op de feiten gedrukt. Ook al gaat het om vriendschappelijke wedstrijdjes, de drang om te presteren zit in elke zeiler een beetje ingebakken. Natuurlijk leiden vele wegen naar optimalisatie, bemanning oefenen, materiaal aanpassen… tot uitkijken naar een andere boot. Jonger, strakker, sneller… Het lijkt er wel op of zeilers een midlife crisis doormaken. Maar hoe wordt de keuze bepaald, wie heeft er inspraak? Gebeurt alles rationeel of spelen subjectieve elementen een rol? We luisterden naar de verhalen van drie zeilers die een overstap maakten.


O-Boel’eau,

van wind & zand naar wind & water

at is zo in het leven van Nicolas Boel, waarin strand en water een belangrijke rol spelen. Maar gelukkig zijn strand en water zijn toch onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een kleine kwarteeuw geleden was hij mede-eigenaar van een Melges 24, een heel sportieve, open zeilboot. Wegens familiale uitbreiding en andere prioriteiten werd deze verkocht.

Blokart strandzeilen, winter en zomer fun. Nicolas in actie.

Op zoek naar een sport als zeiler om tijdens de winter te kunnen beoefenen ontdekt Nicolas een compacte zeilwagen, de Blokart. En hij raakt in de ban van deze compacte strandzeiler/landzeiler. De Blokart is een door de wind aangedreven tuig op 3 wielen met een zeil, bestuurd met de handen. Het rijden levert sensaties op vergelijkbaar met karting, maar dan zonder de CO² uitstoot, of geur- en lawaaihinder. Zeilen was op een zéér laag pitje komen te staan omdat Nicolas enkel in de winter wat vrije tijd kon vinden. Hoe dat zo kwam? Wel in 2001 besliste hij samen met echtgenote Anne om hun gezamelijk bijna 20 jaar ervaring uit het bankwezen in te ruilen voor een zelfstandige activiteit.

27

De liefde voor het zeilen verdwijnt niet, verkleint ook niet maar blijft sluimeren, is stil aanwezig. Tot ze plots weer het hoofd opsteekt, onhoudbaar, niet te temmen.

BOOT 2017 febr. - maart - april

D


Het verhuren van kustrijwielen en fietsen. ,,NICO - Fun on Wheels” is na 15 jaar uitgegroeid tot een van de referenties van de Belgische kust, gevestigd op de Albert I Promenade op de vernieuwde zeedijk van Oostende.

28 febr. - maart - april 2017 BOOT

In zijn winterse vrije tijd was Nicolas veel bezig met strandzeilen, uiteraard met de Blokart, zowel commercieel als in wedstrijden. Tot twee jaar geleden een vriend hem uitnodigde om mee te varen tijdens een woensdagavond zeilwedstrijd georganiseerd door de North Sea Yachtclub in Oostende. ,,Ik had de smaak weer te pakken!” aldus Nicolas.

Interieur van ondergeschikt belang, het is niet de bedoeling om lange tochten te maken. De koelkast daarentegen...

Verlanglijstje De zoektocht naar een ‘mogelijke’ boot kon beginnen. Met de herinnering aan de vroegere Melges 24 kwamen vlot een paar eisen aan bod waaraan de boot moest voldoen. ,,Niet te diep steken, want dat zou het moeilijk maken om aan de Montgomerykaai te liggen, het dok heeft een beperkte diepgang. Het interieur was niet echt nodig vermits mijn vrouw niet super graag zeilt of toch zeker geen ambities heeft om lange tochten te maken. Een koelkast was wel noodzakelijk om de bemanning gelukkig te houden met een fris pintje (na de wedstrijd!). Een snelle boot, maar toch niet te groot als eerste boot en om shorthanded te kunnen varen en vooral toch wat comfort op het dek om te genieten van de zon in de haven (voor de vrouw dan). Al snel bleef de Archambault Grand Surprise als enige over uit de short list van mogelijke boten. Zitbankjes in de kuip, krachtig zeilplan met symmetrische en asymmetrische spi, verwarming en koelkast aan boord,... Overtuigen ,,De zoon moest niet overtuigd worden, maar mijn vrouw toch een beetje. De boot op zich is geen probleem, maar ze vond het nog net iets te vroeg gezien ons druk professioneel leven.

Woensdagavondwedstrijden van de RNSYC in Oostende, momenten van spanning en vriendschap.


Dit jaar hopen we, naast de woensdag avond wedstrijden, toch ook een aantal wedstrijden van het ONZK mee te kunnen varen. We zullen dit misschien in IRC doen, of nog een jaartje wachten om de boot nog beter onder de knie te krijgen!

boord bij een vriend had ik de smaak weer te pakken.

De zoektocht naar een mogelijke boot kon beginnen.”

29

Ambities De ambities voor het eerste jaar waren simpel: crew vinden en zo veel mogelijk woensdagavond wedstrijden mee varen. ,,Ik wou zeker geen kannibalisme plegen op bestaande crews, dus moest ik het een beetje verder zoeken. Tegen alle verwachtingen in viel dat nog redelijk mee. De zoon (meestal stuurman), de vorige eigenaar (een luxe!), vrienden van vroeger, mede blokart piloten,... Ik ben geweldig blij dat ik op al deze mensen kon rekenen. Zo wisten we in 2016 dan ook 7 van de 12 woensdag avond races mee te varen met een vierde plaats in het algemeen klassement. Enkel de grote jongens zoals Ragazza, Katmandu en Xtrmly bleven ons voor. Ook de Antwerp Race hebben we nog meegepikt. Daar hebben we een van onze leukste momenten meegemaakt aan een boei! Onder spi inlopen op en water vragen aan een XC50...

Nicolas Boel: ,,Na een wedstrijdje aan

BOOT 2017 febr. - maart - april

Toen ze net voor kerst in 2015 met de mogelijke naam O-Boel’eau (O van Oostende, Boel de familienaam en eau...) op de proppen kwam kon de aankoop niet langer uitgesteld worden. Nico moest ‘aan de slag’. “ Geheel toevallig uiteraard, vond hij een prachtig onderhouden Grand Surprise: de ‘Zigzag’. ,,De toestemming om een boot te kopen was wel het mooiste kerstcadeau dat mijn vrouw me kon geven.” Een paar mails/telefoons/bezoekjes later ligt in januari 2016 de Grand Surprise in de RNSYC.


C-Duce,

een lange en hobbelige tocht

B

30 febr. - maart - april 2017 BOOT

ij drie jeugdvrienden: Peter Vermeire, Matthias Devriendt en Patrick Jacquet stak de zeilpassie de kop op en daar was geen ontkomen aan. Al 10 jaar dromen ze ervan om na hun zeilcarrière in de zwaardboten de draad weer op te pikken. Ze beslissen om samen een zeiljacht te kopen. Neen, geen hobbel-bobbel cruiser, maar een racer of op zijn minst en racer-cruiser. Comfort aan boord is van ondergeschikt belang. De basisvoorzieningen moeten er zijn, slaapbanken, een kookstelletje en een toilet. Een badkamer, dat is ballast. Hoe krijg je dat verkocht aan de familie, want de bedoeling is om naast het wedstrijdcircuit ook af en toe een cruiseweekend met het gezin te plannen. Toen kregen ze een ingeveing, zij haalden het trendy begrip ‘glamping’ van stal, een samentrekking van ‘glamorous camping’. En dat is net wat zij hun gezin willen bieden. De jachthavens bieden ruimschoots voldoende faciliteiten om ‘glamping’ mogelijk te maken. Een weekje dagtrips, steeds van haven naar haven, dat zien de respectievelijke families wel zitten. Kijken over de grenzen Zij beginnen rond te kijken, laten hun blik langs diverse halftonners gaan en komen vrij vlug bij de JOD 35 terecht, de Jeanneau One Design weet een uitstekende prestatielijst voor te leggen en niet onbelangrijk, het prijskaartje is relatief ‘doenbaar’. De JOD is een mooi schip en prijs-kwaliteit gewijs krijg je veel boot voor je geld. Zij beperken hun zoektocht naar de boot niet tot ons land maar zien het hele Europese continent als hun thuishaven. Zo gaan ze een paar JOD 35’s bekijken in Portugal en komen uiteindelijk in Baionna, Spanje terecht.

Hou je vast wanneer een clubje vrienden zeilplannen maakt, dan kan er van alles gebeuren. Drie mannen, drie midlife crisissen en één boot, alle ingrediënten voor een spannend avontuur.

Met de boot, bouwjaar 1992, was intensief wedstrijd en kon een indrukwekkend palmares voorleggen. Dat sprak natuurlijk tot de verbeelding. Er was ook een uitgebreid zeilgarderobe beschikbaar en ‘naïef als we toen waren’ hebben we dat laten meespelen in onze aankoopbeslissing, legt Patrick uit. Nadien hebben we vastgesteld dat die zeilen echt uitgezeild waren niets meer voorstelden dan een gewoon bedlaken. Aankoop werd in juni 2015 gesloten en toen begon wat de ene een ‘miserietocht’ zou noemen en de anderen omschrijven als ‘het grote avontuur’. Biskaje trotseren De vrienden beslissen om zelf de Golf van Biskaje over te zeilen en de boot naar Oostende te brengen, als dat geen leuke ervaring zou zijn. Mathias neemt de organisatie op zich en regelt alles voor een vlotte overtocht. Met goede moed stappen ze op een zonnige zaterdag op het vliegtuig in Zaventem. Wat ze toen nog niet konden vermoeden was dat hun bagages achterbleven op het tarmac. Daar stonde ze in Baionna met alles behalve de noodzakelijk zeilspullen. Het


BOOT 2017 febr. - maart - april

31

zou tot donderdag van de daarop volgende week duren voor de valiezen terecht waren. Door de professionele verplichtingen van de teamleden was er toen geen tijd meer om nog over te varen, terug naar af dus. Mast gebroken Met lege handen teruggekeerd, tijd voor een crisisvergadering. Laten we een schipper vragen om de boot over te varen, want zelf ontbreekt ons de tijd. Het is

Een badkamer aan boord, dat is ballast. Hoe krijg je dat verkocht aan de familie?

intussen half augustus 2015. Een goed en wijs besluit en de ingehuurde schipper verzekert hun dat zij hem binnen een zestal dagen in Oostende mogen verwachten. Met de boot. En toen werd het stil. Tot een dag voor de E.T.A. (Estimated Time of Arrival) de telefoon rinkelde. De schipper met slecht nieuws. Mast gebroken. De man had de boot naar een haventje in de buurt van Biaritz gebracht en daar konden ze de schade gaan opmeten. Gelukkig waren ze correct verzekerd. De boot op het droge gezet en op zoek naar een nieuwe mast. Na tal van kopzorgen was uiteindelijk de boot in de lente 2016 weer zeilklaar. Roer in eigen handen We beslisten om nu weer het roer in eigen handen te nemen. Van haven naar haven ‘hoppend’ hebben we zo de boot naar Oostende gebracht. Deze tochten hebben ons al een eerste reeks schitterende momenten opgeleverd. ,,Het is toch


32 febr. - maart - april 2017 BOOT

een heel ander gevoel,’ aldus Patrick. ,,Wij hebben samen met de vrienden vroeger heel vaak een boot gecharterd in het Middellandse zee gebied, maar nu is het toch anders. Met je eigen boot varen geeft en totaal ander gevoel. Daar komt bij dat wanneer er iets fout gaat, je het zelf moet oplossen. Maar toch zou ik deze ervaring het voor geen geld willen missen.” Nu zijn de vrienden klaar om hun eerste doel waar te maken, al de woensdagavond wedstrijden meepikken. De spreadsheets met de planning rollen uit de printer want het team wil in elke wedstrijd minstens met 5 man aan boord op het wedstrijdwater verschijnen. De eerste zeilervaringen zijn alvast heel positief. De JOD 35 doet wat zij er zich van voorgesteld hadden. Budget Wat wel een beetje tegenviel was het oorspronkelijk geraamde budget. Door alles wat er diende vervangen te worden is dit fors hoger uitgevallen. Wat is er zoal vernieuwd? ,,Ik zal een lijstje maken van wat onveranderd gebleven is,” antwoordt Patrick. ,,Dat is de romp en de kiel en daarmee hebben we het gehad.” Een van de redenen waarom de vrienden in dit zeilavontuur stapten is ook om de vriendschapsbanden weer wat nauwer aan te halen. ,,Iedereen zit in een levensfase waarin het werk en het gezin alle tijd opslorpen. Het excuus om een middagje of avond te gaan zeilen met de vrienden is dan ook altijd mooi meegenomen. En het feit dat er ook familietochtjes op het programma staan, zorgt er voor dat het gezin niet verwaarloosd wordt. Meer zelfs, de zeilmicrobe van de ouders tast, hoe kan het anders, ook de kinderen aan. Zo groeien zij naar de prachtige beleving die het zeilen toch is.”

Goede raad Wie zich in een gemeenschappelijk zeilavontuur wil storten, denkt vooraf best even na. - Een boot met een indrukwekkend zeilpalmares oogt dan misschien mooi, een dergelijk exemplaar kopen is misschien niet ons beste beslissing geweest. Maar toegegeven, het was een koopje. Al het materiaal is tijdens het intensief wedstrijdzeilen extreem beproefd geweest en is dan ook aan vervanging toe. Dat neemt een flinke hap uit het budget. Voordeel is wel dat je de uitrusting kan kiezen die je voorkeur geniet. - Koop enkel maar een boot met vrienden die je echt heel goed kent. Er komen zoveel problemen en probleempjes op je af dat je mekaar volledig moet vertrouwen om de aankoop en het onderhoud tot een goed eind te brengen. Wij zeilen al ruim 20 jaar samen en dat willen we graag, met veel passie, nog minstens even lang blijven doen.”


BOOT 2017 febr. - maart - april

33

Welkom in onze wereld Belgian Boat Show 11-13 & 17-19 februari 2017 Hal 8 stand 8405

www.marina-oostende.be

Dr.E. Moreauxlaan 3 – 8400 Oostende 059 32 00 28info@marinayachtingcenter.be


Ragazza, het pure zeilplezier primeert

34 febr. - maart - april 2017 BOOT

Z

e zijn pas 40 geworden en dan ben je nog klaar voor een nieuwe uutdaging, zonder compromissen. Na ruim 20 jaar waren zij het dinghy-gevoel nog niet kwijt geraakt en daar in de verte op de tweedehandsmarkt lonkte een Ker 11.3. James Ker is een Britse bootdesigner en -bouwer die de laatste 15 jaar in het wedstrijdcircuit meerdere winnende ontwerpen had afgeleverd. De Ker 11.3 die in Lelystad te koop lag, deed het hart van het Ragazza team een slag sneller slaan. Zullen we of toch niet? Binnen 10 jaar kunnen we een uitdaging op topniveau niet meer aan... Het werden een paar maanden van wikken en wegen en na een stevige prijsonderhandeling werd de knoop doorgehakt. De J 35 kreeg een plaatje ‘te koop’ op de achtersteven en de Ker 11.3 werd de nieuwe Ragazza. Het team bleef ongewijzigd, alleen haakte een van de vorige mede-eigenaars af. Racen en cruisen Met de vorige boot was een mooie combinatie van racen en cruisen mogelijk. Tussen de wedstrijden door stonden ook vakantietochtjes met gezin of vrienden op het programma. Met de nieuwe boot is die combinatie niet meer mogelijk. Daarom haakte een van de eigenaars af, maar hij blijft wel een enthousiast teamlid. Geen compromissen De Ker is een uitgepuurd, haast ascetisch ontwerp, met een zuivere romp die tot de verbeelding spreekt en zo prachtig getuigd...

Oud dinghy-zeilers gaan steeds weer op zoek naar de unieke zeilsensaties die een zwaardboot biedt. Nadat team Ragazza in de IRC-klasse met zijn J 35 een fantastisch parcours had afgelegd, vonden Bert en Jan het tijd voor een volgende stap.

Mede-eigenaar Jan wordt bepaald lyrisch wanneer hij het over de nieuwe Ragazza heeft. ,,We hebben geen compromissen gesloten, het pure zeilplezier staat voorop. Ook al is het ontwerp al een paar jaar oud, het potentieel van de boot is verbazingwekkend. En daar doen we het voor. Het dinghy- gevoel, de snelheid van het planeren, het glijden over het water, de boot heeft het allemaal. Het is gewoon fantastisch om dit met ons team te kunnen beleven.’’ Het comprisloze geldt natuurlijk ook voor het interieur. Met een beetje goede wil zou je het ,zen’ kunnen noemen. Het is op zijn zachtst gezegd spartaans. Er is geen stromend water, geen badkamer, alleen een tweepits gasvuur, allemaal een beetje primitief, maar ze slapen uitstekend aan boord. We hebben wel een warme luchtverwarming geplaatst, bedoeld om het seizoen te rekken. We willen vroeg in het seizoen kunnen starten en lang kunnen doorzeilen.


Rating afgestraft ,,Met de huidige rating worden we wel afgestraft,” beweert Jan, ,,maar daar moeten we leren mee leven. Nu gaan we voor de line honours. Het is een heel snelle boot, die beloont en straft. Als je niet goed zeilt, gaat alle snelheid eruit. Maar omgekeerd, wanneer alles goed afgesteld is, schiet de boot vooruit, hij maakt makkelijk snelheid.”

Het is zoeken om het juiste evenwicht, de optimale trim te vinden, maar dat maakt het zeilen ook uitermate boeiend.

35

,,

procent bestaat natuurlijk niet, maar na 6 maanden bereikten we toch 95 procent van het potentieel van de boot en het team. Met onze nieuwe Ker 11.3 staan we na een half seizoen op 75 procent en ik schat dat we nog vele maanden zullen nodig hebben om 95 procent te bereiken. Het is zoeken om het juiste evenwicht, de optimale trim te vinden, maar dat maakt het zeilen ook uitermate boeiend. De rating is een ding, maar als team het beste uit de boot halen, dat geeft de meeste voldoening.”

BOOT 2017 febr. - maart - april

100 procent bestaat niet ,,Bij onze vorige boot, de J 35, hadden we na drie maanden 90 procent van de boothandeling onder de knie. 100


36 febr. - maart - april 2017 BOOT

Close encounters of the...

A

l uren kijken mijn zes medezeilers mij met angstige ogen aan. Al laten zij het niet blijken en proberen ze zo goed als ze kunnen hun twijfels te verdringen en mij niet met vragen te overladen... Niets liet vermoeden dat we in deze situatie zouden kunnen belanden. We hadden alles voorbereid, we waren helemaal klaar voor onze grote overtocht naar Gran Canaria toen we, ondertussen al meer dan 24 uur geleden, de trossen losgooiden in de jachthaven van Gibraltar. Maar laten we beginnen bij het begin!

Het is pikdonker. Nog twee uur en de zon komt op. Ik verlang er naar, want dan zullen we eindelijk weten waar we aan toe zijn. Dit avontuur duurt nu al te lang, de onzekerheid mag niet aanslepen.

Drie weken geleden startte ons avontuur op een zonnige herfstmorgen in de haven van Porto Coufos op het Griekse schiereiland Sidonia, in het noord-oostelijk deel van de Egeïsche Zee. We zouden met onze “Nidri”, een Skipper 53 zeilboot van Griekse makelij, de hele Middellandse Zee doorkruisen en de Atlantische Oceaan oversteken. Om voor Kerstmis het anker te droppen in de blauwe wateren van de Caraibische Zee rond Trinidad en Tobago! We, dat waren Russel, mijn Zuid-Afrikaanse crewmate en ikzelf. En een amalgaam van steeds wisselende bemanningsleden die aan- en af zouden monsteren in de opeenvolgende stopplaatsen van ons traject.. Het was een goed plan: het schip, onze onvolprezen Nidri, had zijn deugdelijkheid al meermaals bewezen tijdens de 5 voorbije charterjaren in de Griekse Zeeën, en ook de bemanning was er klaar voor. De timing zat goed: begin oktober is nog ruim op tijd om de zeilen te hijsen vóór de herfststormen het oostelijk deel van de Middellandse zee onveilig beginnen te maken. De eerste etappes verliepen allemaal min of meer volgens plan, hoewel er ook dan al af en toe een -weliswaar overkombare- kink in de kabel kwam... Maar daar hebben we het in een later relaas wel eens over. Onze laatste bemannings-switch was gebeurd in Malaga en de nieuwe crew met mijn beide dochters, twee van hun Ierse vrienden en Filip, onze Vlaamse meezeiler, waren al een beetje ingeslingerd toen we de straat van Gibraltar binnenvoeren op zondagavond. We gingen daar nog eens goed eten vooraleer we de dag daarna de boeg van de Nidri richting Gran Canaria zouden sturen.


walvis kind!

Illustratie: © semolina / 123RF Stockfoto

37

Tekst & foto’s: Paul D’hooge, skipper of Quattordici

Het vertrek uit Gibraltar deed ons niet echt pijn en met de moraal helemaal on top en een viertal zeildagen in het verschiet losten we de landvasten richting Altlantische Oceaan. De oversteek van de straat ter hoogte van Tanger bracht wel wat spanning teweeg: het is écht wel zo’n beetje te voet de E17 oversteken op het spitsuur. Gelukkig kwam mijn -niet indrukwekkende- kennis van de lichten uit het internationaal scheepvaartreglement nog goed van pas! We realiseerden ons net op tijd (het was ondertussen midden in de nacht) dat onze koers, haaks op het uitvarend verkeer naar het westen, ons perfect tussen twee schepen in stuurde.....die aan mekaar hingen met een honderden meter lange (en onzichtbare) stalen kabel! Jawel, de lichtjes waren er allemaal, de rode, de groene en de witte, netjes op de juiste plaatsen, om aan te duiden dat het hier om een lange zeesleep ging! We konden dus op tijd rechtsomkeer maken en wachten tot deze horizontale guillotine gepasseerd was. Want zonder mast op de oceaan dobberen stond niet in ons plan. En zo zeilden we onze eerste morgenstond tegemoet, de boeg naar het zuidzuidwesten gericht, langs de westkust van Marrokko. Het leek een voorspoedige reis te gaan worden: de 20 knopen wind uit het noorden zorgden voor een comfortabele 6 knopen snelheid (De “Nidri” is geen sportzeiljacht) en er werden al snel plannen gesmeed hoe feestelijk de nachten op Gran Canaria gingen worden. De dag verliep zoals in de mooiste zeezeilboekjes wordt beschreven. We zagen dolfijnen die ons vergezelden en voor de boeg langs scheerden. We zagen verticaal uit het water springende tonijnen van ver en van dichtbij, en… als klap op de vuurpijl: een reuzegrote (dat was het echt) bultrug walvis! De zon was al bijna onder en de bemanning maakte zich al klaar voor de eerste nacht op de echte oceaan toen hij kwam aangezwommen. Majestueus gleed hij langs de Nidri heen, met langzame indrukwekkend soepele en nauwelijks merkbare bewegingen. En we hoorden hoe hij zijn adem door het spuitgat joeg bovenaan zijn kop, en zagen hoe

BOOT 2017 febr. - maart - april

Veel is er van dat plan niet gekomen want in Gibraltar bleek gewoon alles gesloten. De Engels aandoende straatjes en stegen lagen er desolaat bij. Alleen nabij een wat kramikel Chinees restaurant was er wat leven. De combinatie van chinese kost en Engelse green peas levert echter geen culinaire hoogstandjes op, bleek al snel. We hebben aan boord dan maar onze laatste Europese avond gevierd.


een pluim van gecondenseerde waterdamp de lucht werd ingespoten. We werden er sprakeloos en stil van. Ook een beetje angstig.. het beest was zo lang als de Nidri (16 meter is niet niks)en volgens wat ik er over gelezen had woog zo’n exemplaar toch wel 20 ton! Daar wilden we geen aanvaring mee!

38 febr. - maart - april 2017 BOOT

De walvis bleef op korte afstand van de Nidri meezwemmen terwijl de zon langzaam onder ging in een steeds donker wordende zee. Uiteindelijk hoorden we nog enkel af en toe de waterdamp ontsnappen uit het spuitgat dat zich – naar wij hoopten- op veilige afstand van de Nidri voortbewoog als deel van dat ongelooflijk aantal kilo vis dat een walvis moest voorstellen… Vanaf 9 uur ‘s avonds begonnen wij aan de nachtwacht en Lies was als eerste van dienst. Een tweede bemanningslid fungeerde als standby-matroos en nadat de zeilen tot “nachtstand” waren gereduceerd zocht de rest van de bemanning de warme kooi op voor een -naar het zich liet aanzien – rustige nacht. En met een bultrog walvis als nachtwaker in de buurt.

Afscheidsdiner aan boord in Gibraltar.

Onderweg naar Gran Canaria.

Iets na 12 uur ‘s nachts gebeurde het dan! Ik werd wakker door een plotse draaiende beweging van de boot, gevolgd door een kreet van de stuurman (vrouw) in de kuip net boven mijn hoofd: “paps, de boot luistert niet naar het roer, help, we zijn stuurloos….” Ik stommelde naar buiten en kon enkel vaststellen dat we inderdaad alle kanten uit dobberden, de giek heen en weerslingerend onder de klapperende zeilen terwijl de boot rolde en stampte op de golven. Ik trok het luik open boven de roerkoning: waarschijnlijk was de kabel van het kwadrant gevallen, of was de borgpen uit de roeras gevallen… Maar nee, niets van dat alles: de kabel zat perfect rond het kwadrant gespannen en de roeras draaide keurig mee met de beweging van het stuurwiel.. Wat was er toch gebeurd daar beneden? De motor durven we niet te starten: mocht er een obstructie zitten in de buurt van het roer of de schroef riskeerden we nog meer problemen. Stel dat we de schroefas of de schroefbladen zouden buigen of breken! Afwachten tot we ter plaatse (onder water dus) konden gaan kijken wat er aan de hand was! En nu is het dus nog twee uur voor er voldoende licht is… Het worden lange uren Uiteindelijk is de zon er weer en kunnen we onder water een kijkje gaan nemen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want onze stuurloze boot stampt en slingert ongeconroleerd op de deining en de golven die nu uit alle richtingen schijnen te komen. Met een koord om het middel spring ik het water in en duik naar beneden. Wat ik te zien krijg bevestigt onmiddellijk mijn bange vermoeden: het roer is weg… althans dat is mijn eerste gedachte als ik onder het schip zwem en enkel de kale roeras tegen het donkere water zie afsteken. Een tweede duik brengt meer klaarheid:het volledige roerblad is van de as afgescheurd en hangt horizontaal onder het schip met slechts een paar polyestervezels vastgehecht aan de bovenkant van de as… Hoe is dat gebeurd? Het is hier verdorie meer dan 1000 meter diep! Er liggen geen rotsen onder de waterspiegel, geen zwevende containers, geen zware deining… was het dan die walvis? Want die is wel weg! In geen velden -pardon- zeeënte bekennen. We kunnen het hem spijtig genoeg niet vragen...


Geen roer! WAT NU? Les 1 : geen paniek! We zetten koffie en bepalen onze positie. We zitten ter hoogte van Casablanca en een kleine 80 mijl uit de kust. Dat weten we dus. Les twee: veiligheid van schip en bemanning. Er is geen onmiddellijk gevaar. Het schip is intact, er zijn geen lekken, geen gaten, geen brand! Als we van dat stampen en slingeren afgeraken kunnen we weer helder denken! De schroef is vrij en dus kunnen we de motor starten. Die doet het gelukkig, en voorzichtig vermeerderen we het toerental. Langzaam komen we terug in beweging en vermindert het stampen en slingeren van onze Nidri tot een aanvaardbaar niveau. Oef. Dat is al dat. Nu nog het grootzeil reven en de giek vastsjorren. Voorlopig zijn we veilig.

Het roer in twee stukken.

39

In de Straat van Gibraltar.

Ik ga aan de radio zitten: pan pan, pan pan…. De procedure voor het melden van een serieus probleem. We hebben enkel een vhf aan boord (marifoon zeggen de Nederlanders) dus daarmee halen we door de ether met wat geluk 50 mijl. Niet voldoende om de kust te contacteren en hulp te vragen. Pan pan, pan pan…. En kijk… de radio kraakt en piept als antwoord op onze oproep en uiteindelijk komt er een stem uit de luidspreker van een Russisch vrachtschip in de buurt. We kunnen het schip niet zien want het zit achter de horizon, maar toch slaken we een zucht van verlichting: we zijn niet alleen op deze onmetelijke plas. Ik vertel mijn verhaal aan de marconist. Gelukkig verstaat hij mijn Engels. De kapitein slaapt zegt hij. Hij zal hem wekken en de situatie uitleggen. Blijf ondertussen stand-by en houd goede moed! Ik wacht met de microfoon in de hand.. Wat moet ik straks beslissen? Het leven van mijn kinderen en dat van hun vrienden staat op het spel. Het mijne ook natuurlijk, en dat van Russell. Maar wij hebben het wel een beetje zelf gezocht allemaal, het grote avontuur. Ik kan kiezen uit een pak mogelijkheden, de ene al wat riskanter dan de andere. - we laten ons oppikken door de Rus en laten onze Nidri achter op de Oceaan. Maar dan zijn we de boot kwijt! - we varen door naar Las Palmas, want de wind zit voorlopig in de juiste hoek. Maar dat kan snel veranderen en we hebben geen roer! - we keren terug naar Tariffa in Portugal, dan zijn we terug in Europa.Maar dat is tegenwind en niet erg aanlokkelijk. Plus: geen roer. - we zetten koers naar Casablanca in Marokko, de dichstbijzijnde haven. Maar daar hebben we geen zeekaarten voor.

BOOT 2017 febr. - maart - april

Een beetje experimenteren met de snelheid leert ons al vlug dat er misschien toch nog wat te sturen valt: met lage toerentallen (1 tot 2 knopen) draait het schip langzaam over stuurboord en als we de snelheid verhogen gaat de koers over naar bakboord! We kunnen dus een quasi rechte koers varen bij een snelheid van ongeveer 3 knopen… het is als zonder handen met de fiets rijden… Maar met die snelheid zijn onze mogelijkheden heel erg gelimiteerd! We zitten op de Atlantische oceaan, meer dan 24 uur van de kust verwijderd op een praktisch stuurloze boot! En met 7 mensen aan boord, waarvan 6 minder dan 25 jaar oud!


40 febr. - maart - april 2017 BOOT

Ik denk het ene, dan weer het andere. Schip verlaten? Naar Tarifa? Gewoon doorvaren… Ik zweet, mijn gedachten schieten heen en weer. Dan komt de stem van de kapitein van het vrachtschip door de luidspreker: Good morning, Dobre ytre! Ik vertel ook hem nog eens het verhaal. Hij luistert en wacht een paar tellen met zijn antwoord. Dan komt het: ik ben een twintigtal mijl van jullie vandaan zegt hij. Ik wil mijn koers wel veranderen en jullie oppikken. Maar jullie boot sleep ik niet mee, die moeten jullie achterlaten. Slik! Ik vraag de kapitein naar de laatste weersverwachtingen: er is niets speciaals te melden. Een depressie verdiept zich zuid-oostelijk van onze positie maar er is geen onmiddellijk gevaar van slecht weer. En ineens staat mijn besluit vast: we gaan onze Nidri niet verlaten! Het is erop of eronder. We zetten koers naar Casablanca. We kunnen het! We hebben 24 uur kalm weer nodig en een goede dosis geluk. We gaan ervoor! Ik bedank de kapitein voor de aangeboden hulp en vraag hem onze situatie en positie door te geven aan de havenautoriteiten van Tariffa. En of ze een oogje in het zeil willen houden. Dat belooft hij mij, en hij wenst ons een goede vaart en behouden aankomst. En dan wordt het stil in de radio… en aan boord. We staan er weer alleen voor.

The crew, schipper en matroos, Paul en Russell.

We verdelen de taken: de meisjes zorgen voor het ontbijt en de inwendige orde aan boord. De mannen bekijken hoe we naar Ca sablanca moeten komen. Kaarten hebben we niet (dit is pré gps en gsm tijdperk), buiten een wegenkaart van Afrika! Daar staat Casa op als een rood bolletje aan de rand van een blauwe vlek die de Oceaan moet voorstellen. Begin daar maar eens mee te navigeren. Maar goed, dat zijn zorgen voor morgenvroeg! Als het meezit zijn we bij het ochtendgloren in Marokko. In de stad van Humprey Bogaert. We moeten wel onze snelheid kunnen verhogen, want met drie knopen zijn we veel te lang onderweg!En als het weer omslaat een vogel voor de kat! Hoe krijgen we meer vat op onze vaarrichting en onze stuurcapaciteit? Ineens heb ik het: we maken van onze Nidri een Venetiaanse Gondola: de spinakerboom wordt onze helmstok! We sjorren een paar reserve-vloerplaten (uit een ander verhaal) als roerblad op het ene eind (mijn dochters waren bij de scouts) en maken een scharnierende verbinding op het achterschip! Aan het werk! En ja, na een uurtje sjorren en duwen en trekken krijgen we ons roersysteem operationeel en hangen onze vloerplaat-roerbladen in het oceaanwater achter ons. Russell is de helmstokman: hij is de grootste en sterkste van de hoop en er komt heel wat kracht aan te pas om de boot op koers te brengen en te houden. Maar het lukt! We hijsen de genua tot 70 % van zijn maximum en onze snelheid loopt op. Onder de druk van de 3 a 4 beaufort wind die gelukkig voor ons uit de juiste hoek waait halen we bijna 6 knopen. Euforie aan boord. Een loodzwaar gewicht valt van mijn schouders. We hebben een plan, het is haalbaar, we voeren het uit, iedereen aan boord gelooft er in. Yes we can! De uren volgen elkaar op, we krijgen een zekere routine, we wisselen Russell af aan het roer, we navigeren, we eten, we tellen de mijlen, we


Casa... blanco!

De port control geeft ons instructies om naar de haveningang te manoeuvreren. Een half uur op 270 graden, dan ruimen naar 300 graden en op koers blijven tot we de ingang van de haven zien. Opnieuw oproepen dan en wachten op instructies. De haven van Casablanca is groot en druk bevaren maar ze gaan ons helpen en ons binnen laten zodra het kan. Nog even en we zijn in veiligheid. Toch riskeer ik het niet om op eigen kracht de Nidri naar binnen te loodsen. Ik vraag hulp en ze beloven mij een boot te sturen om ons binnen te slepen. Oef! We vinden de havenhoofden en ontwaren het kleine bootje dat op ons afstevent. Gered! Een paar uur daarna is alles voorbij en liggen we aan een geimproviseerde steiger in een hoekje van de haven. Gereserveerd “pour les plaisanciers”… We kijken naar elkaar en weten dat we door het oog van de naald gekropen zijn. Welkom in Marokko!

41

We worden naar binnen gesleept in Casablanca.

BOOT 2017 febr. - maart - april

controleren de knopen, we denken aan Marokko… Het weer blijft goed, de wind blijft ons verder duwen naar het oosten. Tegen valavond zijn we nog 40 mijl van de kust verwijderd. Halfweg… morgenvroeg maken we landval. In het ongewisse want we hebben geen kaarten van de Marrokaanse kust. Van slapen komt niet veel terecht… Slapen doen we wel als we er zijn. Het is nu niet lang meer. ‘s Nachts verzwakt de wind echter, en onze snelheid valt terug naar 4 knopen… Maar kom, nog slechts 36 mijl te gaan. We turen de horizon af in de hoop iets te ontwaren maar ik weet dat we nog veel te ver uit de kust zijn om iets te zien. Het is een heldere nacht, dat wel. Mijn “Lights and Signals of the North Atlantic” boek vertelt me dat het licht van de vuurturen van Casablanca pas vanaf 20 mijl afstand kan waargenomen worden. Maar toch… ik zie een licht aan de horizon! Het is geen schip, het is geen ster, het is geen fata-morgana! Het is een licht! Een sterk licht! Het knippert niet, het flikkert niet, het schijnt gewoon. Het wordt sterker met het uur… Zijn we dan al zo dicht bij de kust? Is onze navigatie fout? Wat loopt er nu weer verkeerd? We hebben geen kaart, geen gps! We moeten vertrouwen op onze navigatiekunst. Gegist bestek, waarschijnlijkheidsdriehoek, dead reckoning. Maar het licht is er, dat kan niemand ontkennen. De adrenaline doet zijn werk.. Vijf uur… straks wordt het dag. We roepen op de radio: Casablana Radio Casablanca Radio… En ja! Ze horen ons! Ici le port de Casablanca. A vous… Ik leg hen de situatie uit. Ze luisteren aandachtig. Ik vertel hen vanwaar we komen, wie we zijn. Dat we geen detailkaarten hebben, dat we geen roer hebben, dat we graag zo snel mogelijk binnen willen. Ze hebben begrip voor onze situatie. Ze vinden ons op hun radar! Hoera! We zitten op koers, en op de vooropgestelde tijd. En dat licht dan ? Dat was een enorme baken. Op de top van de Hassan 2 moskee. Godsdienst! Een licht in de duisternis?


Lekkers langs kant en wal Een selectie van de ‘vis- en watergeoriënteerde’ berichten en restaurantbesprekingen in samenwerking met ‘Tasted4You.be’ samengesteld door culinair journalist René Van Hoof.

42 febr. - maart - april 2017 BOOT

Sam Van Houcke, viskok van het jaar 2017 Sam Van Houcke van restaurant Onder de Toren in Hansbeke maakte volgens de jury het lekkerste en origineelste gerecht klaar met tongschar in de hoofdrol op de Nationale Horecawedstrijd tijdens Horeca Expo in Gent. Sam Van Houcke steekt naast enkele prijzen ook de titel van ‘Viskok van het Jaar 2017’ op zak. De Nationale Horecawedstrijd is voorbehouden aan professionele koks. De uitdaging bestaat erin het lekkerste en origineelste gerecht op de kaart te zetten met de Vis van het Jaar, ditmaal tongschar, als hoofdingrediënt. De deelnemers stuurden hun recept met een schets van de presentatie naar VLAM (het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw). Vijf finalisten werden geselecteerd en bereidden op 21 november live in de demonstratiekeuken van Horeca Expo hun gerecht. De finalisten: Olivier Dumalin van Atelier – Culinaire, traiteur Ducheyne in Brugge, Jeremy Girvan van Chef à domicile GJCOOK in Brussel, Sam Van Houcke van Restaurant Onder de Toren in Hansbeke, Hendrik Dequeker van Restaurant Kok au Vin in Brugge en Bart Gils van Resto Signatuur in Hoogstraten. Sam Van Houcke won met het gerecht ‘Tongschar – zeekraal – kokkels – venkel – tom ka kai’. Recept winnend gerecht: Ingrediënten (voor 4 personen): Tongschar, 600 g netto tongschar, 50 ml olijfolie, 150 g hoeveboter, peper, fleur de sel, 200 g zeekraal, 50 g gezouten boter, kokkeljus, 200 g kokkels, 3 sjalotten, 1 teentje knoflook, 1 stengel selder, 1 eetlepel boter, 200 ml Nouilly Prat, 50 ml room, 350 ml kokkelvocht, 100 ml gevogeltebouillon, limoen. Tom ka kai: 1 ui, 1 teentje knoflook, ½ chilipeper, 1 stengel citroengras, 1 stukje gember, 8 limoenblaadjes. Olijfolie, 4 champignons, 500 ml gevogeltefond, 3 eetlepels vissaus, 500 ml kokosmelk, 2 eetlepels sushi-azijn, Koriander, beetje sesamolie, 2 venkels,

Sam Van Houcke, viskok van het jaar 2017. 300 g gevogeltefond; 100 g room, 4 g agar, 30 ml olijfolie; 20 ml sushiazijn, peper en zout. Krokant Zuurdesem: 200 g zuurdesembrood, 50 ml anijsolie. Afwerking: Dille Bereidingswijze Tongschar: Kuis de tongschar op en halveer op de graat. Bak 5 minuten aan in boter op het vel. Verwijder de graat, kruid en bak kort verder in de oven. Zeekraal: De zeekraal kort koken en verfrissen, nadien opwarmen in gezouten boter.


Tom ka kai: Sueer de ui, knoflook, chilipeper, gember en citroengras, voeg limoenblaadjes en champignons toe. Bevochtig met gevogeltefond en vissaus, voeg sesamolie en koriander toe. Reduceer tot de helft en voeg de kokosmelk, sap en zeste van limoen en sushiazijn toe.

Gemarineerde venkel: Venkel fijnsnijden. Marineer met olijfolie, sushi-azijn en peper en zout. Krokant van zuurdesem: Zuurdesem fijnsnijden, besprenkel met anijsolie en bak krokant af. Afwerking en presentatie: Dresseer de zeekraal met de kokkels, nadien de tongschar en werk af met de tom ka kai, de schelpjes en gemarineerde venkel. Werk af met de dille en zuurdesem. Bereidingstijd: 1u45

Net voor het Lamotcomplex en hotel Novotel is dit restaurant ingeplant aan de oevers van de Dijle en vond het een onderkomen in een statig herenhuis dat in 1791 voor rekening van Willen van Segvelt, een gefortuneerde koopman, werd opgetrokken. In 1931 werd het gebouw aangekocht door de brouwerij Lamot die er decennia lang, het kantoorgedeelte onderbracht samen met het administratieve zenuwcentrum van de brouwerij en dit tot in 1995. De restauratie van het gebouw ‘ De Rom’ toenaam die het in de 19de eeuw meekreeg, startte in 2004 en werd het sluitstuk van de herwaardering van de Lamotsite. De classicistische gevel werd volledig gerestaureerd en ook binnen in het gebouw werden enkele delen beschermd o.m. de statige trap. Puro met een specifieke eet- en drankcultuur opende in de loop van 2006. Van bij de start was het de bedoeling om van Puro een gezellige ontmoetingsplaats te maken, toegankelijk voor een zeer brede laag van de bevolking. ‘s Ochtends kan men er genieten van een uitgebreid ontbijt, ‘s middags van een lunch of de à la carte suggesties en ook ‘s avonds kan men er uitgebreid tafelen. Bovendien verwelkomt Puro zijn gasten de ganse dag voor een pintje, een leuke babbel of en vlugge snack. Op de bovenverdieping bevindt zich een apart restaurantgedeelte voor een 120-tal gasten. De eetcultuur spitst zich niet alleen toe op traditionele bereidingen maar geeft ook lokale specialiteiten en seizoensgebonden suggesties alle aandacht. Inzake de drankcultuur is het logisch dat een ruime verzamelingen bieren

wordt gepresenteerd, maar ook het wijnassortiment is behoorlijk ruim met toppers uit de traditionele wijnlanden maar eveneens suggesties uit de ‘nieuwe wereld’. Wij genoten bij onze proeverij van huisgemaakte kaaskroketten die krokant op een slaatje met partjes citroen werden gepresenteerd, mooi goudgeel en krokant en best smeuïg, een leuk voorgerecht. Even krokant, goudgeel en smeuïg bleek de kroket van fazant, deze was gevuld met fijne stukjes fazant en een kastanjecrème en kreeg een zoetzure decoratie mee van rode biet. Delicaat pittig, met aparte smaaksensatie, ook hier een mooi voorgerecht. Levendig evenwicht

43

Schelpje venkel: Venkel fijnsnijden en opzetten in gevogeltefond. Mixen en room toevoegen, breng op smaak. Voeg agar toe, verwarm tot 90°C en lepel in vormpjes. Koel af in de frigo en ontvorm.

Restaurant Puro – Mechelen

BOOT 2017 febr. - maart - april

Kokkels: Sjalotten, selder en knoflook in boter sueren, bevochtigen met Nouilly prat. Kokkels toevoegen; Kort garen. Voeg aan de kokkeljus room en tom ka kai toe. Laat infuseren. Zeven en verfrissen met limoen. Jus opwarmen en luchtig mixen.

Langs de oevers van de Dijle...

De hazenrug, rosé gehouden, kreeg een fijne canneloni mee met groene kool, pastinaak, quiche, panetta en veenbes. Een overvloedig bord met uiteenlopende smaaktoetsen die uiteindelijk in een levendig evenwicht samenvloeiden. De balontin van fazant werd getooid met truffel en pistache, mini-witloof en morieltjes en aardappelen fine champagne. Ook hier vloeiden de smaakaccenten in een behoorlijk evenwichtig palet samen. Beide gerechten werden leuk decoratief gepresenteerd. Positief bij Puro is alleszins het feit dat een behoorlijk assortiment wijnen per glas kunnen worden geconsumeerd. Puro – Guldenstraat 20 -2800 Mechelen Tel 015- 33 68 22 – www.puro-mechelen. be Culinaire commentaren Ta s t e d 4 y o u :

2 minutes

ruime gelagzaal met makkelijke tafels, banken en stoelen -aperitief zonder enige knabbel. Decoratieve presentaties


Langs de oevers van de Maas... Brasserie du Quai – Namen

44 febr. - maart - april 2017 BOOT

Aan de voet van de Luxemburgbrug over de Maas in Namen wordt op de oevers van deze imposante stroom een volledig nieuw wooncomplex opgetrokken. Vlakbiij de brug werd op de benedenverdieping van het eerste woonblok een moderne brasserie ingeplant die met grote vensterpartijen de gasten een intense blik biedt op het leven op de stroom. Het grote zonovergoten en zo nodig verwarmde windvrije terras is een leuke aanvulling en biedt zelfs in de herfst een aangename plek om te vertoeven. Brasserie du Quai is andermaal een initiatief van Michel Grenier en Thierry Van Damme die in de regio Brussel en Waals Brabant reeds zorgden voor de uitbouw van de Brasserie de l’Alliance in Braine l’Alleud en Brasserie Six Colonnes in Waterloo. Brasserie du Quai in Namen transformeert, door de aanwezigheid van een uitgelezen oester- en zeevruchtenbar, de onverbreekbare link met de kracht van het levende water, tot een passionele gedrevenheid die de gasten optimaal verwent. Brasserie du Quai biedt een verzorgd en stijlvol hedendaags interieur dat zich uitsplitst in een 100-tal zitplaatsen, enerzijds langsheen de grote vensterramen waardoor het kleinste spiertje zonlicht de ruimte overspoelt, maar eveneens enkele leuke en gezellige hoekjes vormt waar men met familie of vrienden van de ruime kaart kan genieten. Het personeel doet terugdenken aan de verzorgde Parijse bistro’s , het is uitgedost in lange witte rok en zwart vestje en geeft het geheel een extra klassiek, vintage tintje en vormt tevens een leuk aantrekkingspunt.

De kaart van Michel Grenier is opgebouwd rond dagverse marktproducten met o.m. een lunch en een 3-gangenmenu, als extra suggestie zijn er vanzelfsprekend een aantal seizoengebonden alternatieven. In de namiddag fungeert de brasserie vanaf 14u30 en dit tot 18 uur als een tearoom waar men ook kleine snacks kan verkrijgen. Indien nodig serveert men graag glutenvrije gerechten en aangepaste gerechten voor gasten met bepaalde allergieën. Wij genoten als introductie bij onze proeverij van een assortiment oesters, zowel de olérons als de fines de claires leken recht uit het zilte zeewater te zijn gevist. Heerlijk fris, super ziltig en zonder het minste spoor van enig gruis, een subliem voorgerecht waarvoor je zonder meer terugkeert naar Namen. Wildsuggestie Als hoofdgerecht kozen we voor een wildsuggestie. De reefilet bleef leuk rosé, super mals en genoot van een leuk garnituur, smeuïge en zeemzoete bosbessen, heerlijk gemarineerde peertjes en een vleugje bitter van het Brabants witloof. Geserveerd met een creatie van

enerzijds pompoenpuree en anderzijds herfstachtige puree van kastanjes, een heerlijke en lekkere bereiding met ruim smaakpalet. Ook onze fazant op Brabantse wijze werd een leuk en lekker gerecht, mooie reepjes filet met extra boutje, werden op subtiele wijze overgoten met een romige jagerssaus en kregen mooi gebruinde cichonettes en een assortiment kroketten mee. Het extra potje jagerssaus bleef onaangeroerd maar vormde wel een leuke attentie. Als afsluiter een verrassende capuccino van rood fruit en smeuïge coupe brésilienne met slagroom. Als compagnon kozen we voor een Patache d’Aux, Médoc 2012, Cru Bourgeois, een soepele en kruidige wijn met zachte smaak die door de Cabernet Sauvignon, minimum 60% van de druiven, een leuke finesse en mooie structuur meekrijgt. Brasserie du Quai – rue du Quai 9 – 5000 Namen Tel 081- 657 003 – www.brasserieduquai.be Culinaire commentaren Ta s t e d 4 y o :

3

minutes

leuke, moderne brasserie - zeer attente bediening - mooi smaakpalet, leuke presentaties- uitmuntende zeevruchtenbar - leuke locaties

Tekst: René Van Hoof (www.tasted4you.be)


Langs de zeedijk in Heist... Bartholomeus Dit restaurant pal op de zeedijk in Heist geniet niet alleen van een mooie ligging maar vormt een ideale combinatie en permanentr uitdaging voor meesterkok Bart Desmidt, autodidact, een van de North Sea chefs, om dagelijkse zilte creaties op het bord te serveren. Voor de naamkeuze lijkt ‘Bartholomeus’ een logische keuze, perfect passend bij de voornaam van de chef. De achterliggende betekenis van een in Nederland vaak voorkomende jongensnaam duidt evenwel op ‘vorenterkker’ of ‘voortrekker’, een gegeven dat naadloos aansluit bij Barts vernieuwende creaties en promotor van dagverse ingrediënten met open blik op de rijkdommen van de Noordzee.

mede door de talrijke kunstwerken aan de muur en de samenwerking met kunstgalerij G. Pieters waardoor regelmatig nieuwe schitterende contrasten en kleuren, het restaurant een eigentijdse uitstraling meegeven. De kunstwerken zijn voor de chef tevens een onuitputtelijke inspiratiebron die hem aansporen om zijn dresseertechnieken te verfijnen, maar tegelijk aangeven dat ‘humor’ in de keuken, net als in de kunst, en de presentatie een centrale rol vervullen. De chef’s tafel naast de keuken biedt de gasten een perfecte blik op de drukke en intense bezigheden in het hart van het restaurant. Gastvrouw Sandra Desmidt-Vandegeuchte zorgt samen met sommelier Marino Opsomer voor een attentievolle bediening waarbij het ganse team feilloos op sleeptouw wordt genomen.

Restaurant Bartholomeus – zeedijk 267 – Knokke-Heist

Tel 050- 51 75 76 – www.restaurantbartholomeus.be

Gesloten op dinsdag, woensdag en donderdag.

45

Het interieur van restaurant Bartholomeus is verfrissend fraai, een tikkeltje luxueus maar vooral intens en stijlvol, dit

De keuken van Bart Desmidt is uiterst verfijnd met oog voor detail, essentieel voor Barts creativiteit is de noodzaak dat alle ingrediënten duidelijk herkenbaar blijven in de diverse bereidingen. Werken met dagverse producten die aan strenge kwaliteitsregels moeten beantwoorden is een absoluut gegeven waarbij hij elk compromis uitsluit. Als extraatje schuilt achter tal van bereidingen een verhaaltje, deels echt, deels fantasie. Vlaggen, ballen, zandkastelen … zijn taferelen die je dagelijks op het strand beleeft, activiteiten die men ook in zijn creatieve presentaties weervindt. Een stevige portie Noordzee is een vast onderdeel van zijn kaart en menu’s en vergeten vissoorten, lees niet rendabele bijvangsten maar lekkere producten, worden met respect behandeld en vergasten de klanten op unieke smaakcombinaties.

BOOT 2017 febr. - maart - april

Gasten kunnen en lunchen en dineren met zicht op zee en ’s avonds kun je via de grote ramen ook de lichtjes bewonderen die de haven van Zeebrugge sieren. Op zowat een kwart eeuw tijd is Bart uitgegroeid tot een van onze gastronomische boegbeelden en wordt hij niet alleen door gastronomen en fijnproevers gewaardeerd, maar krijgt hij, volkomen terecht, ook het nodige respect van de culinaire gidsen. Na zijn eerste Michelinster leek de weg naar een volgende bekroning open te liggen maar ondanks de intensieve passie van himself met ondersteuning van het volledige team, moest er 12 jaar worden getimmerd vooral hij zijn tweede Michelinster wist binnen te halen.


Wijn aan boord, proeven van de Roussillion

46 febr. - maart - april 2017 BOOT

In deze editie besteden we aandacht aan de prachtige regio in het meest zuidelijke puntje van Frankrijk, de Roussillion waarvan jullie een uitgebreid en kleurrijk reisverslag kunnen lezen op onze site: http//bootmagazine.be. We zijn op zoek gegaan bij de drie supermarkt wijnen uit deze regio. Makkelijk was het niet maar we hebben toch 3 representatieve flessen gevonden en voorgeproefd. Hieronder ons persoonlijk proefverslag. « Les Aspres » reserve 2012 van Gérard bertrand AOP Côtes du Roussillon Les Aspres Colruyt: 7,15 euro Aspre is Catalaans voor “dor” en dat typeert onmiddellijk deze rode wijn gemaakt van een blend van zuiderse rassen als grenache, mourvèdre en syrah. Deze ‘cru’ is slechts een peulschil groot, met 46 Ha wijngaarden en een jaarlijkse productie van nauwelijks 1.500 hectoliter, maar uitkijkend op de statige Canigou, met zijn 2780 meter, de hoogste berg van de regio. Stevige 15 % vol alcohol maar die zit mooi geïntegreerd in het smeuïg donker fruit, vooral rijpe cassis en pruim, zuiderse kruiden en aangename toetsen van cacao en chocolade. Veel smaak en body. Geenszins lomp maar best stevig en gespierd. Voor wie houdt van zonovergoten wijn.

“Banyuls Traditionnel” – Hors d’Age van Reflects de France Carrefour: 8,35 euro Deze zoete Banyuls ‘Hors d’Age’ komt van de Grenache noir druif die groeit op de leisteen wijngaarden in terrasbouw gelegen aan zee tussen de dorpen Collioure en Banyuls sur Mer. Deze wijn heeft vrij lang gerijpt op houten foeders bij de wijnboeren van Banyuls sur Mer die de wijnen voorzien van mooie houttoetsen, kruidigheid en geconfijte vruchtjes. Deze ‘dessertwijn’ is perfect bij chocolade desserten of blauwe schimmelkazen. Zelfs met wildpaté of foie gras komt deze wijn mooi tot zijn recht.

« Les Trois Mats – Maury – 3 ans d’age Delhaize: 9,35 euro Deze donker kersenrode zoete “Vin doux Naturel” uit de MAURY appelatie laat zien wat men daar met de Grenache noir druif kan bereiken. Het is een blend van 3 verschillende jaren en daarom is dit een mooie mix van zeer fruitige wijn en licht gerijpte traditionele Maury. Zeer mooi bij een chocolade mousse van ‘Zwarte’ chocolade of met wat nougat. Je kan deze zelfs lichtjes koud serveren bij een toastje foie gras.


In 2017 op vakantie met een zeiljacht langs de Griekse eilanden?

BOOT 2017 febr. - maart - april

(Grand Soleil 52, 16 meter lang zeiljacht)

Tot ziens in Griekenland!

Uw bemanning Paul en Lien heten u graag welkom aan boord, maar kom eerst even bijpraten op de Belgian Boat Show 2017, Gent! www.nidriglobalsailing.com - paul@nidriglobalsailing.com België: 00 32 494 086 564 - Griekenland 00 30 6974 899 875

47

Beleef een unieke zeilvakantie in Griekenland aan nooit geziene prijzen, aan boord van “Quattordici”


2

2,5

3

3,5

4

4,5

5

5,5

6

6,5

7

8

7,5

B

1,5

A

1

85,

C D E F G I

48 febr. - maart - april 2017 BOOT

H J K L M N O

Wedstrijd ,,Wijn aan boord” In de foto hierboven, een mooi zicht op de baai van het Zuid-Franse schildersdorpje Collioure, zijn drie details van de wijnflessen die besproken worden in deze editie verstopt. Zoek de juiste positie van deze details en noteer de coördinaten van het middelpunt op basis van de letters en de cijfers in de rand van de foto. Ga naar de site bootmagazine.be en klik op de rubriek ‘Wedstrijd’ en vul de drie posities in en... Vergeet de Schiftingsvraag niet! Op zondag 16 april 2017 is vlucht 3598 van Brussels Airlines met vertrek vanuit Marseille gepland om 12:45 u met aankomst voorzien in Brussel om 14:30 u. Geef het juiste tijdstip waarop deze vlucht zal landen zoals medegedeeld op het online aankomstbord van de luchthaven. Voorbeeld: Fles 1: A 7 / Fles 2: F 3,5 / Fles 3: M 5,5 - Schiftingsvraag: 14::22 (Geen correcte antwoorden)

De drie deelnemers die de juiste posities invulden en het antwoord op de schiftingsvraag het dichts benaderden, winnen een wijnpakket bestaande uit de drie flessen besproken in deze editie. De wedstrijd sluit op zaterdag 15 april 2016 om 24:00 u. In de elektronische nieuwsbrief Bootmagazine Mail van april 2017 worden antwoorden en winnende e-mail adressen bekend gemaakt. De winnaars wordt gevraagd hun postadres door te geven voor het einde van de maand. Succes!


Er zat niets anders op dan op één motor terug te keren naar Blankenberg. Gelukkig werd de melding van de drenkeling kort erna geannuleerd. Terug in de haven bleek bij inspectie dat de stuurboordmotor gesneuveld was. Dat brengt de VBZR nu zelf in (financieel) zwaar weer Reddingsboot Straffe Hendrik is 23 jaar oud en een onmisbaar schip voor slecht weer en hoge golven. Het is een werkpaard voor extreme weersomstandigheden en heeft al meer dan 1000 reddingsacties op haar naam staan. ,,Het is dan ook een zware

Your partner on the road www.maradlago.be

opdracht als je dit stoere schip als het ware steunend en kreunend terug moet varen naar de thuishaven”, aldus Joeri Vermoeren voorzitter van de VBZR. De VBZR is al 35 jaar een vrijwilligersorganisatie die 24 op 7 belangeloos klaar staan voor reddingsacties op zee. Nu de Straffe Hendrik niet meer in te zetten is blijven de reddingsboten Sterken Dries en de Rescue Lions over. Hoe het nu verder moet met deze reddingsboot is nog en groot vraagteken? De reparatie kan in het slechtste geval oplopen tot vele tienduizenden euro’s. ,,We hopen dat er zich iemand aanbiedt die ons werk apprecieert en een financiële oplossing kan bieden”, zegt Joeri Vermoeren voorzitter van de VBZR.

Steun voor VBZR is welkom, zie: http://vbzr.net

Uw specialist in zeilboot- en yachttransport doorheen Europa

Mar@Lago BVBA Ossebilkstraat 19 8211 Aartrijke 050 / 20.85.32 Franky: 0473 / 86.22.85 info@maradlago.be

49

Half januari tijdens een dringende interventie ‘drenkeling voor de kust van Knokke’ ging het met de motor van de grote reddingsboot Straffe Hendrik van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst (VBZR) goed fout. Ter hoogte van Zeebrugge viel de oliedruk plots weg en de motor maakte een onheilspellend geluid.

BOOT 2017 febr. - maart - april

Zware schade aan motor reddingsboot Straffe Hendrik


Schonere diesel wint terrein

50 febr. - maart - april 2017 BOOT

Aan de drijvende watersportwinkel

Jos Boone in Middelburg werden drie van de vijf brandstofpompen voorzien van Shell GTL Fuel. Dat is een ‘schone’ dieselbrandstof die gemaakt is van aardgas. Via een ingewikkeld proces wordt dat aardgas omgezet in een synthetische diesel die zonder aanpassingen direct in elke dieselmotor gebruikt wordt. Naast de sterke reductie van NOx en fijnstof heeft GTL nog gunstige eigenschappen. Het product is biologisch afbreekbaar, het heeft een CFPP (Cold Filter Plugging Point) van -20°C. Tevens heeft het een Cetaangetal van 70, wat betekent dat de ontbrandings-

snelheid van de brandstof bijna twee keer zo snel is als bij gewone diesel. Door deze schone verbranding wordt de smeerolie minder belast met roetdeeltjes wat een gunstig effect heeft op eventuele vervuiling van de motor. Daarnaast vermindert het geluid van de motor met 4 dB. De prijs van GTL diesel is slechts € 0,15 duurder per liter dan gewone diesel, wat wil zeggen dag een tankbeurt van 70 liter ongeveer € 10 meer kost. GTL diesel is blijkbaar nog niet verkrijgbaar in België, wel in Nederland en daar zijn de klantenreacties heel positief. Heel wat rondvaartboten zweren bij deze schone diesel omdat de passagiers, ongeacht de windrichtng, geen last hebben van de geur van de uitlaatgassen. Bij een passage in Middelburg is een stop bij Jos Boone misschien een gelegenheid om de schone diesel eens uit te proberen, want deze Shell GTL Fuel is een zogenaamde ‘drop in fuel’, dat wil zeggen dat het gemengd kan worden met gewone diesel.

Colofon: Bootmagazine Belgium - driemaandelijks Travelsize editie - 4 x per jaar: gratis Tableteditie - 4 x per jaar: € 1,99 Artsize editie - 2 x per jaar: € 4,90 www.bootmagazine.be Hoofdredacteur: Leo Van Dorsselaer mob. + 32 (0)475 67 03 02 Medewerkers: Jef Beernaeert, Paul Bolsius, Marleen De Geest, Herwig De Weerdt, Henk Dheedene, Dirk Huyghe, Georges Janssens, Dirk Sledsens, Mark Vekemans. Coverbeeld: © semolina / 123RF Stockfoto Redactie & administratie: KIM vzw / Bootmagazine - Zemstweg 10 B-1850 Grimbergen - België tel. +32 (0)15 61 11 52 mail: editor@bootmagazine.be Advertenties nautische sector: Carine Devogelaere, Blankenberge +32 (0)475 34 30 20 Advertentiewerving mediacentrales & reclamebureaus: Moizo, Antwerpen Peter De Vester +32 (0)497 55 15 41 Individuele en groepsabonnementen, zie www.bootmagazine.be Uitgave in samenwerking met de Vlaamse Pleziervaart Federatie vzw (VPF)

Bootmagazine is lid van de Unie van de uitgevers van de Periodieke Pers

Automerken maken steeds vaker dure speedboten Steeds meer automerken wagen zich aan een exclusieve speedboot met herkenbare details van de automodellen. Autorai.nl zet deze peperdure speedboten van automerken op een rijtje Soms blijft het bij een concept, maar er zijn ook exemplaren die je

daadwerkelijk kunt kopen. Een indrukwkkende collectie waar Aston Martin, Bugatti, Corvette, Ferrari, Lamborghini, Lexus, Mercedes-Benz en Porsche er alles aan doen om de schoonheidsprijs in de wacht te slepen. (autorai.nl) Foto: Lexus Sport Yacht

Verantwoordelijk uitgever: L. Van Dorsselaer, Zemstweg 10 B-1850 Grimbergen - België


Bezoek onze vernieuwde website: www.marine-technics.be BOOT 2017 febr. - maart - april

En ‘like’ ons ook op Facebook: Marine Technics Zeebrugge

51


52 febr. - maart - april 2017 BOOT

Pleziervaart verzekerd!

Bezoek ons op de Belgian Boat Show, stand 3024

Verzekeringen: HDI-Gerling NL / Delta Lloyd HDI-Global - Baloise Insurance Delta Lloyd Euromex EUROMEX / Post & Co / DAS Post & Co - DAS

We insure the yacht of all European citizens

www.indumar.be Thonetlaan 96 2050 Antwerpen Tel : 03/219.20.02 Fax : 03/219.20.04 info-insurance@indumar.be

polis op maat

tot 40% korting (no claim)

werelddekking

wedstrijddekking voor zeiljachten

ongevallen opvarenden

advies, begeleiding, taxatie

zekerheid en deskundigheid

onafhankelijke rechtsbijstand

Bootmagazine editie 48 - febr./maart/april 2017  
Bootmagazine editie 48 - febr./maart/april 2017  

Bootmagazine editie 48 - febr./maart/april 2017 Jaargang 12 - nr. 1 Tijdschrift voor watersport en -recreatie: nieuws over zeiljachten, moto...

Advertisement