Page 1

LIFESTYLE TRAVEL GUIDE / 2014

SØNDAG, TRADISJONELL PIKNIKDAG FOR LOKALBEFOLKNINGEN PÅ

Reunion Island

Drikk lokal rom under fjerne himmelstrøk ELLER SMAK PÅ KRYDDERNE I KARIBIEN

Finn de lekreste råvarene på lokale markeder på Korsika

ATLANTERHAVSPERLEN

Biarritz


INNHOLD

03

Biarritz står for natur, store landområder, frisk luft og det gode liv

Fly, spis godt og nyt

06 04

Når du flyr med Air France, kan du alltid regne med god mat og velsmakende viner. Noen av de mest prisbelønte franske kokkene skal nemlig utarbeide menyen for våre langdistanseflyvninger fra Paris. Air France forplikter seg til å levere en god, typisk fransk matopplevelse på samtlige reiseklasser. Med denne unike arven viderefører vi vår tradisjon som verdsetter kvalitet, nytelse og eksklusivitet. Siden 2009 har Air France samarbeidet med Servair Culinary Studio under ledelse av Joël Robuchon. Du vil bli servert enkle, men raffinerte retter, fulle av overraskende gode smaker basert på førsteklasses råvarer, fra forrett til dessert, og selvsagt deilige oster. Og for å løfte måltidet til enda større høyder tilbyr vi viner og champagnetyper som er spesielt utvalgt av vår verdensberømte vinkjenner Olivier Poussier. Så velkommen om bord, og forbered deg på en smaksopplevelse!

Korsika gir deg alle grunnfargene: fjellene, havet, de blomstrende engene, korsikanerne og byene

14 Advini Fra Chablis til Chateauneuf du Pape, “life is easy”

10

Guadeloupe Island Et liten bit av Frankrike i Karibien

KJÆRE LESER, DET ER MEG EN FORNØYELSE å få dele dette Frankrike-tillegget med deg

også i år. I 2014 foreslår vi sol og smak samt nye destinasjoner – nå enda enklere å fly til. Med “art de vivre” og alle de opplevelsene du og familien kan glede dere over – her er 3 forslag, det ene mer forlokkende enn det andre. Har du hørt om “pelote basque” og piment d’espelette? Hvis ikke: Oppdag Biarritz – nytt og autentisk på én og samme tid. Visste du at Frankrike har mange spennende øyer? Du kan oppleve Korsika, Guadeloupe i Karibien eller Réunion i Det indiske hav. Hvis du vil oppleve eller gjenoppfriske en klassiker, så besøk den sørlige Rhônedalen, og gled deg over deres kulturelle arv og beskyttede natur, alt mens du nyter et glass Côtes du Rhône. Vi er uansett sikre på at Frankrike kan overraske deg igjen i 2014, og vi ønsker deg fornøyelig lesning og en riktig god reise.

· Benoit Chollet

Direktør Atout France Danmark, Norge, Finland

· ·

Kolofon: Rendez vous en France er utgitt av Atout France 14.mars 2014 . Tekst: Jane Kjølbye, Hanne Buxrud Niels-henrik Jensen, Christine Aby · Forsidefoto: Phovoir · Foto: S. Alessandri, Filliung, Hocquel Vaucluse, Karsten Bidstrup · Grafisk design: Birgitte Tommerup


BIARRITZ

05

BASKERLAND, PÅ ALLE MÅTER ET FANTASTISK OMRÅDE Her kan du nyte livet fra nord til sør, fra Anglet til Henday – for ikke å glemme Biarritz, Bayonne, Saint-Jean-de-Luz og de små landsbyene.

Her kan du nyte livet fra nord til sør, fra Anglet til Henday – for ikke å glemme Biarritz, Bayonne, Saint-Jean-de-Luz og de små landsbyene. Feststemning er på dagsordenen; en fest full av farver og atmosfære! Det er kun Baskerne som kan feste hele året, noe det også gjøres rundt omkring i de fleste landsbyene. Biarritz står for natur, store landområder, frisk luft og det gode liv. Denne atlanterhavsperlen surfer i dag på ungdommens bølge. Byene Biarritz, Bayonne, Anglet og Saint-Jean-de-Luz er kjent for personligheter som Napoleon III og Eugénie. Man går ikke på kompromiss med bordets gleder, som er sjenerøse og inspirerende. Det finnes ikke noe bedre enn en tur til de lokale mathallene i enten Biarritz, Bayonne eller St-Jean-de-Luz, der du finner de beste produktene – eller hva med en rusletur på det lokale markedet Quintaou i Anglet? Området har lenge vært kjent blant golfspillere, surfere, rugbyspillere og tilhengere av spa og thalassoterapi, og du kan også glede deg over det storslåtte bakkelandskapet som stuper ned fra Pyreneene til havet. Hvis du fortsatt er i tvil om den beste tiden å reise på, så husk at Baskerland kun har én årstid: hjertenes årstid. GÅ IKKE GLIPP AV:

Biarritz: Musée de la Mer Aquarium · akvariet i Biarritz, Cité de l’Océan · museum om havet, Musée Asiatica · museum for asiatisk kunst Bayonne: Musée Basque – museum om Baskerland og dets kultur, Sainte Marie-katedralen Anglet: Izadia, 14h stor park og besøkssenter, der du kan oppleve det biologiske mangfoldet i de kystnære våtmarkene I resten av Baskerland: Toget i Rhune, Château d’Abbadia, Château d’Urtubie, Ludvig XIVs bolig i Saint-Jean-de-Luz. FOR MER INFORMASJON:

tourisme.biarritz.fr/en · anglet-tourisme.com · terreetcotebasques.com · bayonne-tourisme.com saint-jean-de-luz.com · tourisme64.com · biarritz.aeroport.fr

Cotebasques MG 3516emmy

TYPISKE PRODUKTER FRA REGIONENE

· Baskerkake, terte med mandler eller sorte kirsebær fra Itxassou Ardi gasna, den eneste osten fra Baskerland som er laget med 100 % ikke-pasteurisert sauemelk. · Den finnes i mange ulike varianter: tørre og litt bløte, unge og raffinerte, milde og sterke. Mamia, yoghurt laget av ostemasse av sauemelk servert med honning · Skinke fra Bayonne · Irouléguy-vin · · Piment d’Espelette, sterkt krydder VÅRE GODE ADRESSER

Restaurant Les Rosiers. Andrée Rosier er fra området og vet hvordan å kombinere sine flagrende gener med sin kunnskap av høy gastronomi. 32 Avenue Beau Soleil à Biarritz · restaurant-lesrosiers.fr

NYHETER fra Oslo med SAS

Le Chistera. tradisjonelt kjøkken med friske råvarer og gode priser. 42 Rue Port Neuf , Bayonne · lechistera.com

2005 0511 PORT DB

Quais Halles rosesmini

Vue Anglet3©Balloide

Ilura, Hotel La Réserves restaurant. Restauranten har den beste utsikten mot havet i Saint-Jean-de-Luz og serverer originale retter med lokale råvarer fra Baskerland. hotel-lareserve.com Restaurant Briketenia. Rue de l’église, Guéthary · briketenia.com Chateau de Brindos. Gastronomisk restaurant med en Michelin-stjerne som tilbyr 3-retters lunsjmeny til 33 euro – mandag til lørdag. 1, allée du château, Anglet · chateaudebrindos.com


KORSIKA

07

FJELLET I HAVET Med sine grønne fjell og en eventyrlig utsikt over det krystallklare havet er dette “juvelen” av de best bevarte øyene. Middelhavsøya har en særpreget livsstil og en utpreget storslått natur. Det er enkelt å komme komme seg dit fra Oslo direkte med reiseselskapet Langley. At Korsika er en “grønn øy”, skyldes den unike topografien i Middelhavet. Faktisk så fortjener den sitt kallenavn som “fjellet i havet” med sine 120 topper på over 2000 meters høyde og med snø som ligger frem til våren. Den har 25 elver som krysser øya på vei ned til Middelhavet. I tillegg har Korsika den mest varierte kystlinjen med en total lengde på over 1000 km. KORSIKA ER EN FRANSK ØY PREGET AV EN UNIK MIDDELHAVSKULTUR.

LIVSSTILEN OG GASTRONOMIEN. JORDSMONNET OG SMAKENE . Jordbruket kan ikke betegnes som dyrking i stor

skala. Det er et primitivt konsept, en arv av lyset, og et minne som følger generasjoner i ualminnelige tider. Øya har duften av en god ost, salt smak av kjøtt, den gule honningen som smaker av identitet, duft av kjeks eller sjokolade, og den søtlige brente smaken av myrtlikør.

Fisken: Lokale fiskevarianter tilbys i alle dens former: grillet, bakt, i suppe, og den uunngåelige “Bouillabaisse” Spekematen: er viden kjent og gjenkjennes på kvaliteten og er fra “frittgående griser” og föringen er nesten utelukkende av eikenøtter og kastanjer: Figatellu (pølse av lever), Coppa (svinekam), Lonzu (svinekjøtt), Salamu (salami), prisuttu (skinke) Ostene : Gjetost og ost av fåremelk

© ATC S.Alessandri porto

Brocciu: delikat laget av myse, melk sau eller geit, og har sin egen merkevare: Appellation d’Origine Controlée. Nytes alene, søtet eller saltet, og brukes også i mange forskjellige oppskrifter (cannelloni, omeletter, kaker).

dyrke kastanjer og ale opp ville griser. En øy som har gitt verden både Napoleon og Christopher Columbus, noe som i seg selv er nokså spesielt. To år senere var det første hotellet klart for innrykk, og siden den gang har Langley fløyet ned skandinaver som vil oppleve noe annerledes på sin solferie. Hotellet i Calvi har fått selskap av et usedvanlig storslått hotell i Ile Rousse. Vi har etter hvert lært oss alt det som er spennende og fint på øya, og hver uke ankommer gjester som vil utforske Korsika på sin egen måte. De finner sin egen strand, de vandrer og klatrer i fjell og sykler i hjulsporene til Tour de France. De går på jakt etter keramikk i byene, de får kulinariske lykkeopplevelser i det som er en kombinasjon av det franske og det italienske kjøkkenet og de prøver øl med kastanjesmak.

Kastanjemel: Alltid hjemmelaget, og som grunnlag for mange retter, inkludert “polenta”, som er den mest berømte og i bakverk. Kastanje spilte en gang en nøkkelrolle i øyas økonomi. Olivenolje: velsmakende og sunt, det viser en middelhavstradisjon hvor oliventreet var “konge”. En fjerdedel av frukthagene ligger i regionen Balagne.

De slapper av ved poolen, smaker hjemmetråkket rosévin, lar barna bestille iskrem på fransk, utforsker kastanjeskoger, rir langs elver, kjører spennende småveier omkring på øya, spiller golf ved havet, danser i måneskinn - og bare nyter utsikten og følelsen av Middelhavet der ute og de fantastiske fjellene der oppe.

LANGLEY OPPDAGER ØYA TIL CHRISTOPER COLUMBUS. På en seiltur sommeren 1992 havnet Pontus Langley i Calvi,

Vi forstår fortsatt ikke hvorfor Columbus ville ut i verden, men vi forstår hvorfor Napoleon alltid vendte tilbake hit, til Skjønnhetens øy.

på Korsika i Middelhavet. Han hadde aldri sett noe liknende, det var kjærlighet ved første blikk. Øya var vill og vakker, og i Calvi virket det som om tiden hadde stått stille. Det var som på rivieraen på 50-tallet. Da han ikke så ett eneste høyhushotell langs strendene, måtte han spørre en bareier om grunnen til det ... – Vi liker ikke høye hus, monsieur. Saken var klar. Dette var ikke Mallorca, det var noe helt nytt og eget. Hit skulle Langley bringe folk fra Skandinavia, for at de også skulle få oppleve skjønnheten, havet, himmelen, fjellene og ikke minst bli kjent med korsikanerne. Stolte, egenrådige og vennlige. Et øyfolk som ikke var så opptatt av å fiske, men foretrakk å

HVORDAN KOMME SEG TIL KORSIKA? Med turoperatørselskapet Langley tilbys ukentlige avganger til Korsika direkte fra Oslo /Gardermoen på sommeren. Langley.no – telefon 22 60 99 59 VISIT-CORSICA.COM


REUNION ISLAND

09

La Reunion Grande anse beach copyright IRT- E. Virin

© Franck Grondin

SØNDAGSPIKNIK PÅ REUNION ISLAND: Ikke bare en tradisjon, men en institusjon.

SØNDAG, TRADISJONELL PIKNIKDAG FOR LOKALBEFOLKNINGEN PÅ

Reunion Island

Reunion Island ligger i Det indiske hav og er en fjern, fransk tropeøy det er lett å reise til fra Europa. Réunion Island ligger 800 km øst for Madagaskar og utgjør sammen med øyene Mauritius og Rodrigues øygruppen Maskarenene. REUNION ISLANDS 2500 km rommer uendelig mange forbløffende severdige steder fulle av kontraster. 2

Den grønne Reunion Island med urskog og tre store naturskapte kalderaer; den blå Reunion Island med lagunene i Saint-Gilles, Saint-Leu og Saint-Pierre; den gylne Reunion Island med de 30 km lange gylne strendene langs kysten, der det blåser en forfriskende bris; og den mangefargede Reunion Island med de tropiske blomstenes fargeeksplosjoner i hagene og de maleriske kreolske hyttene. 1. august 2010 kom Reunion Islands vulkaner, kraterdaler og kløfter på UNESCOs verdensarvliste.

Den holdes med familie eller venner og er en populær begivenhet på hele øya, hele året rundt. Hvordan får man søndagen til å gå på Réunion Island? Om det regner, stormer, er kaldt eller varmt, om man er ung eller mindre ung – søndag er dagen da man drar på piknik. I piknikkurven finnes verken sandwich eller salat. Hver deltaker har med en gryte med cari* som varmes over bål på stedet. Eller man tar med ingrediensene og tilbereder sin cari på bålet. I tillegg til den tradisjonelle cari serveres “riz jaune” eller “riz zembrocal”, henholdsvis ris med gurkemeie og ris med røde bønner eller poteter. Rougail, tradisjonell krydret chiliblanding, gir smaken en siste piff. På søndager blir de 350 innrettede piknikområdene over hele øya fylt med familier. Hvilke steder som er mest benyttet avhenger av årstiden. Piknikområdene ved kystene er mest benyttet om vinteren. Omvendt er de høytliggende stedene mest benyttet i sommerhalvåret for å nyte godt av det kjøligere klimaet. Lunsjpiknik og luftskifte på én og samme tid. VÅRE GODE ADRESSER

Hoarau Armande Marie: 3, chemin Raoul Hoarau – Trois Mares 97430 Le Tampon. Kreolsk kjøkken, tilberedt over åpen ild: typisk atmosfære Restauranten har fått utmerkelsen Maître Restaurateur. Restauranten i hôtel Blue Margouillat: Gastronomisk og raffinert kjøkken finner du på restauranten i hôtel Blue Margouillat · Impasse Jean Albany 97436 Saint-Leu · blue-margouillat.com Gå ikke glipp av markedet i Saint-Paul, som ligger ved bukten langs sandstranden med sort sand, der man innimellom kan være så heldig å få se delfinene boltre seg. Det er marked her hver fredag (hele dagen) og hver lørdag formiddag.

FAKTA OM REUNION ISLAND Les mer om Réunion Island på norsk på REISE.REUNION.FR

REISE Med Air France via Paris fra Oslo og Stavanger , eller fra Paris med Air Austral eller Corsair. Du kan også fly via Mauritius med Air Mauritius HOVEDBY Saint-Denis. TIDSFORSKJELL FRA OSLO bare +3 timer om vinteren og +2 timer om sommeren. VALUTA Euro. TEMPERATUR Fra 15 °C i fjellene til 25 °C ved kysten i den kjølige årstiden (mai–november) og over 30 °C ved kysten i den varme årstiden (desember–april).


Fredrik Skavlan på vinreise i Frankrike

man ler og har det gøy. Preget av dagens mange inntrykk, er det nok smart å få noen timer på øret før morgenen plutselig lugger oss i håret dagen derpå. Med litt vondt i hodebunnen våkner vi, men det er på tide med søndagsmarkedet i hovedgaten og proviantering til togturen sørover. Ingen søndag i Frankrike uten en skikkelig piknik. Og den skal vi ta på TGV´n sørover mot Provence. SUR LE PONT D´AVIGNON Vel fremme i sør. Alle i minibussen slår plutselig over på fransk og synger en

gammel skolesang da vi passerer et skilt som forteller om en bro. Vi er tydeligvis så påvirket av glede, et glemt B-språk fra ungdomsskolen og en fransk tilfredshet så da vi stopper utenfor et tilsynelatende stort herskapshus i hjertet av gamlebyen i Avignon, kommer inn i det som viser seg å være et hotell, går det muligens litt i ball for oss. Helheten, rommene vi får tildelt, spisesalen, palmehagen, bakgården og beliggenheten, i en sidegate til det storslåtte pavepalasset og katedralen Notre-Dame des Doms d´Avignon – gjør oss litt utslått og utslitt. Men alle pavene som hadde sete i Avignon, hvilte sikkert ikke mye de heller – det er snart på tide å spise litt igjen etter en rask spasertur gjennom det historiske sentrumet.

Fra Chablis

TIL CHÂTEAUNEUF DU PAPE

Written by Hanne Buxrud

Life is easy. Så stor, men likevel så liten. Chablis. Bare ordet starter en viss spyttsekresjon i munnen. Friskt, syrerikt. Østers og mineralrikt. Eple, hav og eleganse. Joda, dette skal vi klare. Som sagt, stor vin. Men overraskende nok, en bitteliten by. Helt klart mer en landsby. Men den har det vi nordmenn så gjerne lengter etter når vi vil være litt alene. Et par gater med butikker og kafeer. Noen gode slakte- og ostebutikker. Bakeriet hvor du får den beste baguetten og selvfølgelig et deilig marked hver søndag, hvor du finner alt fra damer som lager blodpølser mens barna står henrykt og ser på, til birøktere med 8 typer honning, alle de lokale ost- og pølseprodusentene, deilig ”fast food” som blir laget på stedet, ferske østers, samt litt nips. Så er gavene hjem til oss selv og barna reddet. Vi plukker opp formiddagsmaten i disse butikkene og kommer oss raskt inn på det lille hotellet som Laroche har midt i den lille byen. PERLEHØNA OG EN 1992-ÅRGANG Det er Madame Gweanel Laroche som helt klart gjør denne

kvelden til en fest. Med hennes kokekunster, gode viner, en deilig peis og musikk fra Fredrik sin spilleliste, så blir lørdag til søndag. Ferden – fra consommé av skalldyr med små, hjemmelagede fiskeboller, lår fra perlehøne med en deilig choucroute og datteren i huset sin fantastiske Pavlova, til et raskt nachspiel på hotellet, gikk så altfor fort, som det gjerne gjør når

Vi synker ned i deilige stoler i en av stuene på hotellet, det spilles musikk som man skulle tro var tilpasset av en feng shui-ekspert. Det er ikke noe annet å gjøre enn å bestille sofistikerte drinker á la James Bond. Shaken eller stirred – det kan være det samme. Vi fortsetter praten om mat, som har vart i 3 dager nå. Alle matretter og drinker som har sine historier om hvordan de ble oppfunnet. -Kylling Marengo! Det var retten Napoleons kokk improviserte av det lille han hadde etter slaget ved Marengo. Ettersom Napoleon hadde vunnet, anså han retten for sin lykkerett fra da av, tror jeg. Vi skravler videre. Dype stoler, Skavlan snakker, han spør, vi spør. Det er nesten fredag igjen. Avslutningsvis denne kvelden, er det ikke musikk, men en deilig middag på hotellet. Châteauneuf-du-Pape holder oss med selskap gjennom alle rettene og etter desserten får vi et besøk i vinkjelleren på hotellet som sikkert kunne vært en pave verdig. Ja, sett bort fra flasken med Fernet Branca, da. Som vi fant i en av hyllene. Altså, vi var verdige. CHÂTEANEUF-DU-SKAVLAN Etter deilig frokost er det tid for vandringer vinmarken og

etter hvert vinsmaking. Dette er helt klart et helt annet klima enn det vi opplevde i nord. En engasjert dame fra produsenten Ogier tar oss med opp i markene som ligger på noen høyder. Forbausende annerledes ”terroir” enn det vi er vant til å se vinrankene strekke seg utover i. Med en så stor variasjon i jordsmonnet som vi ser her, lærer vi at dette selvfølgelig vil ha noe å si mht påvirkning av vinene. Her er vinmarker som er dekket med store, hvite steiner (holder bra på varmen). Rett over veien står stokkene som på en sandstrand. Andre steder finner vi grus og leire. Skolelysene er tent hos alle og vi gleder oss til klasserommet.At paven fant hovedsetet sitt i Avignon, finner vi forståelig da vi selv setter oss rundt smakebordet hos Ogier. Først får vi smake viner fra de 4 forskjellige jordsmonnene som man finner i området. En veldig spennende måte å finne ut av hvordan smaken av terroir faktisk kan gi utslag. Fredrik får plutselig en litt større oppgave enn han hadde sett for seg. –Smak deg frem til en god blanding. Her har du 4 flasker uferdig vin. Om det er en følelse av pavenes tidligere nærvær her vi sitter i Chateauneuf-du-Pape, noe som helt klart stimulerte til høykvalitets druedyrking, eller om det er Fredrik Skavlan som faktisk ikke er tapt bak en vintønne, så får han skryt for å være et naturtalent i blending. Amatøren, som han beskjedent kaller seg, blander, smaker, blander og smaker, og etter flere forsøk, sitter han der med en høst- og vintervin. –Altså, skulle jeg tilbragt mye tid på en øde øy, så ville jeg valgt denne. “La Bonne Vie” rødvin fra Ogier illustrert av Fredrik Skavlan

CHÂTEAUNEUF DU PAPE

11


VINN

GÅ IKKE GLIPP AV DE STORE BEGIVENHETENE I 2014 – DET BLIR ENDA ET BEGIVENHETSRIKT ÅR I FRANKRIKE

reise og opphold

Total verdi kr

15 900

100-årsmarkeringen av 1. verdenskrig, store sportsbegivenheter, utstillinger og mye mer. Her kommer en oversikt, så kryss av i kalenderen! 2014 – HISTORISK TURISME I FRANKRIKE – HELE ÅRET

Opplev vakre Paris Hotel du Collectionneur Arc de Triomphe Paris beskrives som gjenoppståelsen av et Art Decohotell. Hotellet har en helt eksepsjonell beliggenhet i hjertet av Paris, en kort gåtur fra Champs Elysées og ikke langt fra mote- og kunstgalleriene i rue du Faubourg Saint Honoré. Alle rommene og suitene er designet i Art Deco-stil. Noen av rommene, inkludert Presidential Suite, har balkong med en fantastisk utsikt over Paris og Eiffeltårnet.

Opplev vakre Paris Gå inn på tara.no for å være med i konkurransen. Siste frist er 23. april 2014. VINN reise og opphold Gjester som bor i “executive-etasjen” har adgang til en privat lounge med alle fasiliteter. For å slappe av tilbys Spa Mozaic med et vell av behandlinger. Restauranten “Le Safran” har terrasse ute i hagen og serverer et raffinert fransk kjøkken og “Le Purple Bar” har en chic og hyggelige atmosfære.

For å være med i konkurransen må du svare riktig på følgende spørsmål: Hvilken stilretning er hotellet inspirert av?

A: Barokk B: Rokokko C: Art Deco

For mer informasjon: www.hotelducollectionneur.com www.rendezvousenfrance.com www.airfrance.no En heldig leser kan vinne: • Reise for 2 personer tur/retur fra Oslo eller Stavanger til Paris med Air France økonomiklasse. • 3 netters overnatting på 5-stjerners Hotel du Collectionneur i Paris, på dobbeltrom med frokost inkludert. • En gastronomisk middag for to. Premiens verdi er kr 15 900.

Billettene kan brukes når vinneren selv ønsker innen 31.12.2014 og ved ledig kapasitet.

Gå inn på tara.no for å være med i konkurransen. Siste frist er 23. april 2014.

Frankrike er i 2014 sentrum for to store begivenheter – 100-årsmarkeringen av 1. verdenskrig og 70-årsmarkeringen av D-dagen og slaget i Normandie. 500-ÅRSMARKERINGEN AV ANNA AV BRETAGNES DØD – HELE ÅRET

Loire-slottene minnes en av Frankrikes mest innflytelsesrike dronninger. 150-ÅRSMARKERINGEN AV TOULOUSE-LAUTRECS FØDSEL

KLIMT & VIENNE, A CENTURY OF GOLD AND COLOURS. FRA 7. MARS 2014 TIL 15. JANUAR 2015, BAUX DE PROVENCE

Utstillingen tar deg med på en reise gjennom 100 års wienermalerier til hjertet av de lyse, fargerike verker av Gustav Klimt, hans samtid og kunstnerne han inspirerte. ÅPNING AV MUSÉE SOULAGES I RODEZ – 24. MAI

Museet, som vil være en fremtidig referanseplattform for oppdagelsen av moderne og nåtidig internasjonal kunst, vil presentere over 500 verker og dokumenter fra kunstneren Soulages.

GJENÅPNING AV MUSÉE PICASSO I PARIS – JUNI

Museet, som ligger i Hôtel Salé, åpner igjen etter nesten 5 års renovering.

ÅPNING AV DEN LILLE PRINSENPARKEN I ALSACE – SOMMER

Dette er den første attraksjonsparken som er viet Den Lille Prinsens univers. Parken åpner i Ungersheim nær Mulhouse. VM I HESTESPORT I NORMANDIE. FRA 23. AUGUST TIL 7. SEPTEMBER

VM i hestesport er en av de største sportsbegivenhetene innenfor hestesporten og arrangeres hvert 4. år. MAYAENE – 3000 ÅRS SIVILISASJON I PARIS. FRA 30. SEPTEMBER TIL 8. FEBRUAR 2015

Denne utstillingen samler over hundre verker fra mexicanske og mellomamerikanske kulturinstitusjoner.

ÅPNING AV FONDATION LOUIS VUITTON I PARIS. SEPTEMBER/OKTOBER 2014

Nytt kunstnerisk og kulturelt senter, plassert i den vestlige delen av Paris, som presenterer en samling av moderne kunst og arrangerer skiftende utstillinger. 10. UTGAVE AV DEN TRANSATLANTISKE REGATTAEN ROUTE DU RHUM. FRA 25. OKTOBER TIL 2. NOVEMBER

Den mest kjente transatlantiske kappseilasen, som organiseres hvert 4. år og starter ved havnen i SaintMalo i Bretagne og ender i Point-à-Pitre på Guadeloupe. JEFF KOONS I PARIS FRA 26. NOVEMBER TIL 27. APRIL 2015

Pompidou-senteret organiserer denne første europeiske retrospektive utstillingen for den moderne kunstneren Jeff Koons.

FRA AUGUST TIL SEPTEMBER 2014 ER DET TID FOR VINHØST I HELE

Frankrike

EVENTS I FRANKRIE

13


w77 for atout france-ctig

© guadeloupe stills copyright

GUADELOUPE ISLAND

14

farger

SOMMERFUGLEØYA I ROMMENS

Guadeloupe i Karibien er en eksotisk bit av Frankrike. Man betaler med euro, språket er fransk, og befolkningen er en sjarmerende blanding av europeere, afrikanere og kreoler. Det kreolske kjøkken er i særklasse, det samme er den lokale Rhum agricole. Drømmen om kritthvite sandstrender, varm sand mellom tærne, palmer med mildt sus i toppen og lyden av rullende bølger fra et turkisfarget hav lever i beste velgående hos mange. I den drømme-verdenen er det bare å rekke ut hånden, og vips har man edle dråper av god og vellagret rom i glasset. Eller kanskje er det en annen av de karibiske spesialiteter, Ti´punch eller Planteur punch, som skjenkes opp? Men hvorfor nøye seg med å drømme? I Guadeloupe får de karibiske drømmene luft under vingene. Kun en god dagsreise med Air France fra Paris ligger Frankrikes oversjøiske departement Guadeloupe. En eksotisk bit av Frankrike, hvor man betaler med euro, språket er fransk, og befolkningen er en sjarmerende blanding av europeere, afrikanere og kreoler. Innflygningen til flyplassen ved departementets hovedby Pointe-à-Pitre er helt fantastisk. I fugle-perspektiv ligger i alt fem grønne øyer vakkert anbragt på det turkisfargede havet i møtet mellom Atlanterhavet og Det karibiske hav. Med litt fantasi kan man se de to største øyene, Grande-Terre og Basse-Terre, likner en sommerfugl med utslåtte vinger. Øyene ligger i tett symbiose, kun adskilt av en smal kanal.

tønnelagringen og selges i en fortynnet utgave som drikkes som «Ti´sec». Når man reiser rundt i Guadeloupe, blir man igjen og igjen bydd på et glass, eller rettere på to. For talemåten og tradisjonen med én til hvert ben er utbredt i Guadeloupe. Ofte er det høflig selvbetjening ved et vakkert pyntet bord i et hjørne av baren, restauranten, hotellets lounge eller hvor nå mennesker møtes. Det klassiske utvalget er lys Rhum, saft fra sukkerrør, lime og Planteur punch. SLIK LAGES DEN: Lys Rhum tilsettes saften fra sukkerrør. En skive eller et stykke lime vris over

glasset. Serveres med eller uten isbiter.

Øygruppen er også målet for den berømte transatlantiske kappseilasen Route du Rhum. Dette løpet finner sted hvert 4. år, og nettopp i år 2014. Starten går i Saint-Malo i Bretagne 25. oktober med ankomst til Guadeloupe 2. november.

FAKTA OM GUADELOUPE ISLANDS Les mer om Guadeloupe Islands på norsk på VISITGUADELOUPE.NO GÅ IKKE GLIPP AV – Smak på solmodnede mangofrukter, ananas eller annen eksotisk frukt – en sann opplevelse! Nyt en kopp kaffe på La Maison du Café, Habitation La Grivelière. Du bør også smake på Accra – små, delikate “fiskeboller” stekt i olje, som ofte serveres som aperitiff – og husk også å smake på “nasjonalretten” colombo.

REISE – med Air France via Paris fra Oslo og Stvanger, eller fra Paris med XL Airways, Air Caraïbes eller Corsair. Du bør unngå å reise mellom august og oktober. TIDSFORSKJELL FRA OSLO -5 timer om vinteren, -6 timer om sommeren. TEMPERATUR Mellom 27 °C i juli og 24 °C i januar.

© Guadeloupe Tourist Board

DRIKKEN ER RHUM En stor hit på Guadeloupe er den hvite Rhum agricole. Den hopper over


Savouring à la Française. Menus created by renowned chefs, champagne, wine, cheeses, pâtisseries... Indulge in true French cuisine.

airfrance.com

MAKING THE SKY THE BEST PLACE ON EARTH

LIFESTYLE TRAVEL GUIDE / 2014