Albert Bonniers Förlag Sommarkatalog 2023

Page 1

albert bonniers förlag nyheter sommar 2023

Den 23 februari ifjol var jag på sportlov i Berlin. Oron låg tung över staden, alla visste att det bara var en tidsfråga innan ryska förband skulle korsa gränsen till Ukraina. På kvällen gick Berlinborna ut på gatorna för att visa sin sympati och många stannade vid Brandenburger Tor som nu var upplyst i Ukrainas färger. Det gula och det blå sken som trotsiga signalfärger mot den vintermörka himlen.

Några veckor senare passerade jag staden igen. På Berlin Hauptbahnhof trängdes nu ukrainska flyktingar med tyska hjälparbetare i febril aktivitet. Jag kände mig vilsen i det overkliga vimlet men folket på plats agerade som om de visste exakt vad som behövde göras: Europa hade sett detta förut, människorna här hade kriget i sitt muskelminne, allt var bekant för dem.

Ett år senare lamslår kriget fortfarande vår kontinent. Vi svenskar märker det indirekt, men skyhöga elpriser och Natoanslutning är påminnelser om att livet förändrats, också för en skyddad nation som vår. En epok är över och bilden av Europas historia, arv och framtid måste uppdateras, kanske också revideras.

Själv kände jag efter februari 2022 ett intensivt behov av att läsa mer om just de här frågorna. Detta krig är också ett krig om historieskrivningen, som den världsberömde historikern Serhii Plokhy konstaterade vid tiden för krigets utbrott. I sommarens utgivning hittar ni klassisk semesterläsning av bästa märke, men också böcker – av bland andra Plokhy – som berättar om Europas närhistoria. Det gläder mig att vi kan ge ut dem, men det säger mycket om vår tid att de kommer vara relevanta långt efter att sommarsäsongen klingat ut.

Välkomna till Albert Bonniers Förlag, sommaren 2023.

2
foto © Caroline Andersson

Love hack

ISABEL NYLUND

Julia och Niko möts på en svartklubb i Stockholm och från den stunden är det de två. Det är som på film! Tillsammans ska de erövra världen. Och de ska aldrig bli som alla andra.

Eller?

Femton år senare är det visserligen fortfarande

Julia och Niko. De har två barn och ett radhus ihop, hon jobbar med ”content”, han har precis startat en liten firma inom vinimport. Men – surprise! –

Julia kan inte bli kvitt känslan att livet borde kännas lite mer.

Under en parmiddag glider samtalet in på fördelarna med ett öppet förhållande. Redan samma kväll stöter Julia på Mahir, en bekant från tonåren som numera är framgångsrik krögare, och en gnista tänds. Julia kan inte släppa kvällens stora samtalsämne. Måste man nöja sig med den vardagströtta och osexiga tvåsamheten? Kan Julia och Niko knäcka tidernas love hack?

En fartfylld och träffsäker samtidskomedi om kärlek, besatthet, sex och monogami.

Isabel Nylund, född 1988 i Stockholm, är verksam som manusförfattare, dramaturg och utvecklingschef på ett av Sveriges största filmbolag. Love hack är hennes debutroman.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Sara R Acedo format Inbunden, e-bok, ljudbok utgivningsmånad Maj mediekontakt Hanna Bäärnhielm, hanna.baarnhielm@bonnierforlagen.se Moa Åkne, moa.akne@bonnierforlagen.se

foto © Sofia Runarsdotter
DEBUTANT

Aases död

AASE BERG

En påbörjad förvandling till apatisk djuphavsblobb byter riktning på grund av kriget, den utmattade modersinstinkten och en rovdjursaggressivitet som vägrar slockna. Det jagande jaget återvänder i livsavgörande dödskamp trots att minnet är grumligt och hjärnan är tom.

Efter två romaner och en essä om djur är Aase Berg tillbaka i den poetiska världen med diktsamlingen Aases död. Lika obönhörlig och uppfordrande ärlig, lika knäpp och glasklart skarp som alltid.

Yra, vakna!

ANNA HALLBERG

”Det var ett lugn som kom starkt, plötsligt, med en smäll.”

Lyckan i att inte veta. Något kommer snart att hända. Yra, vakna! är en diktsamling som utspelar sig på en scen. Maria berättar för sig själv om att följa solen. På scenkanten sitter två män och dinglar med benen. På golvet rör sig figuriner i olika rutiner. Poesin tar plats, backar undan, kliver fram igen. Om det går att göra rum för en händelse. Om det är möjligt att ta emot ljus och lek, vad som trots allt lever.

Aase Berg, född 1967 i Stockholm, debuterade 1997 med diktsamlingen Hos rådjur och har därefter gett ut allt från essäer och romaner till ungdomsböcker och sakprosa. Aase Berg är även litteraturkritiker och har bland annat tilldelats Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen och Aftonbladets litteraturpris. Hennes senaste bok är Spöket (2022).

genre Poesi format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Augusti mediekontakt Janina Rak, janina.rak@bonnierforlagen.se

Anna Hallberg, född 1975 i Härnösand och i dag bosatt i Dalen i Stockholm, är poet och litteraturkritiker. Hallberg debuterade med diktsamlingen Friktion 2001 och har sedan dess gett ut ytterligare sju diktsamlingar. Hon har tilldelats ett flertal priser, bland annat Gerard Bonniers lyrikpris 2021, och nominerats två gånger till Nordiska rådets litteraturpris.

genre Poesi omslagsformgivare Nina Ulmaja format Kartonnage, e-bok utgivningsmånad Augusti mediekontakt Hanna Bäärnhielm, hanna.baarnhielm@bonnierforlagen.se

4
foto © Sara Mac Key foto © Sofia Runarsdotter

Och väggarna förvandlades till världen runt omkring

JOHANNA EKSTRÖM, SIGRID RAUSING

”Jag ser upp från skrivboken och tror att en katastrof just inträffat, inträffar, snart kommer att inträffa.”

Johanna Ekströms anteckningsböcker från åren 2019 till 2022 är en plats där tankar prövas, där skrivandet blir kropp och läsandet liv, där kärlek och kärlekssorg formuleras, där drömmarna vidgar en tillvaro som krymper av pandemin och cancerdiagnosen. Gles snö faller utanför sovrummet, en skata slår sig ner på taket mittemot, dottern sjunger Lalehs ”En stund på jorden”. Och väggarna förvandlades till världen runt omkring innehåller ett urval texter ur Johanna Ekströms efterlämnade anteckningar, tillsammans med vännen Sigrid Rausings reflektioner. Det är en tankebok i skuggan av döden. Ett sorgearbete. Ett avbrutet samtal som fortsätter.

Johanna Ekström, 1970−2022, författare och konstnär, debuterade som tjugotvååring med diktsamlingen Skiffer och gav därefter ut ett tiotal böcker i olika genrer, bland annat de självbiografiska skildringarna Om man håller sig i solen (2012) och Meningarna (2020).

Sigrid Rausing, född 1962, är socialantropolog, förläggare och författare. Hon driver det brittiska bokförlaget Granta Books och tidskriften Granta. På Albert Bonniers Förlag har hon tidigare gett ut Anteckningar från en kolchos (2014) och Malström (2018).

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Helene Stevenberg format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Maj mediekontakt Anna-Karin Korpi-Öhlund, anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se

foto © Caroline Tibell foto © Tom Rausing

Ett liv till ÅSA AVDIC

USA, 1921. Första världskriget är slut och världen sörjer sina döda. Spiritisten Thomas Bradford annonserar efter en assistent. Svarar gör Ruth Doran, en medelålders änka med en bortglömd utbildning. Tillsammans börjar de utforska möjligheten att kontakta den andra sidan, men allt ska få oanade konsekvenser. Ett liv till handlar om när människor faller handlöst – in i varandra och ut i det okända.

Åsa Avdic är journalist och programledare, bland annat för Morgonstudion i SVT, och författare. Hennes fascination för såväl spökhistorier som kärlekshistorier går hela vägen tillbaka till barndomen. Ett liv till är hennes andra roman.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Sara R Acedo format Inbunden, e-bok, ljudbok utgivningsmånad Augusti mediekontakt Anna-Karin Korpi-Öhlund, anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se

6
foto © Thron Ullberg

DEN FÖRSTE

Marit Furn

ALBERT BONNIERS FÖRLAG

Den förste

MARIT FURN

Tänk praktfulla kostymer, inspirerade Erik. Tänk kröning och flaggor. Tänk en känsla av folklig triumf och gemenskap. Jag är säker på att det finns en massa relevant kritik mot Gustav Vasa. Men var sak har sin plats. Ett nationaldagsfirande är knappast rätt tillfälle att dra ner brallorna på symbolen för Svea rike.

Efter att en gång ha varit känd som ”den unge ångvälten” i huvudstadens kulturliv har Eriks mediekarriär plötsligt gått i stå. I hopp om en nystart och en mer autentisk tillvaro köper han en gård i Dalarna, men blir snart indragen i de lokala konflikterna och märker lika snart att han tycker om det. När Erik får bygden att sätta upp en storslagen pjäs om Gustav Vasa blir han den förste bland jämlikar, en furste av både modernt och uråldrigt snitt.

Marit Furn har skrivit en underfundig och dråplig roman om kultur och arv, ensamhet och makt, om ett Sverige där i går och i dag kan te sig förvillande lika.

Marit Furn, född 1977, är utbildad journalist och arbetar som bildkonstnär och skribent. Hon debuterade 2016 med den uppmärksammade romanen Skuggan, som nominerades till både Borås Tidnings debutantpris och Katapultpriset.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Sigge Kühlhorn format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Maj mediekontakt Anna-Karin Korpi-Öhlund, anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se

ROMAN
foto © Sofia Runarsdotter
7

Raka vägen hem

Trettio år efter tragedin som aldrig nämns möts de tre syskonen i sitt barndomshem för att förbereda begravningen av sin pappa. Jack har flugit in från Los Angeles, sjukt stressad över sin ofärdiga roman, och Robin vill bara spela fotboll som när han var grabb. Isa har tillbringat halva sitt liv med att försöka glömma sin ungdomskärlek som bodde tvärs över fälten, och Fanny, Isas 16-åriga bonusdotter, önskar sig långt ut i världsrymden. Över barndomshemmet vilar den stora tragedin – vad hände med syskonens syster? Varför pratar de inte om Indra? Kommer dagarna i huset att få syskonen att mötas på riktigt igen och återerövra något av det de ägde tillsammans som barn?

Raka vägen hem är en roman om förlust och saknad men också om stor, varm kärlek.

Klara Grede, född 1974, är bosatt i Stockholm och arbetar som lärare. Hon debuterade 2019 med Det vi glömde säga Raka vägen hem är hennes andra roman.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Michael Ceken format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Juni mediekontakt Jenny Helldahl, jenny.helldahl@bonnierforlagen.se Moa Åkne, moa.akne@bonnierforlagen.se

8
foto © Karl Nordlund

Skäret

CILLA NAUMANN

Målarrocken är öppen. Hälarna är spruckna, tånaglarna gula, oklippta. Hon står still framför målningen. Det grå håret sticker fram under kepsen. Runt halsen hänger glasögonen i bandet. Hon håller penseln i höger hand och stöder armbågen med vänsterhanden. Hon svettas lite, pannan blänker, hon är mycket blek. Det är självporträttet hon håller på med.

Marianne är en framgångsrik konstnär som alltid hållit dörren till sin ateljé stängd. Nu arbetar hon med en sista målning som ingen ännu har fått se. Dottern Anna står plötsligt ensam efter ett långt äktenskap och har bråttom för att hinna leva fullt ut igen. Under en sista natt försöker mor och dotter, tätt sammanbundna av sin familjehistoria, greppa livet som det blev.

Skäret berättar om de levande och de döda, om skapandets stängda dörrar. Om konstens pris och kärlekens. Om att tiden är en vän.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Johan Petterson format Inbunden, e-bok utgivningsmånad April mediekontakt Anna-Karin Korpi-Öhlund, anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se

Cilla Naumann, född 1960, debuterade 1995 med romanen Vattenhjärta, som belönades med Katapultpriset för årets bästa debut, och fick sitt stora genombrott med Dom (2000). Sedan dess har hon skrivit många romaner och ungdomsböcker, mottagit De Nios Vinterpris, nominerats till Augustpriset och

Sveriges Radios romanpris. Hennes senaste roman var den hyllade Den oändliga familjen Hon är också verksam som översättare.

©
foto
Thron Ullberg

Håkan Nesser, född 1950, har sedan debuten 1988 utkommit med fler än trettio böcker: romaner, kriminalromaner, uppväxtskildringar och novellsamlingar. Hans böcker har sålt i över tjugo miljoner exemplar och blivit översatta till ett trettiotal språk. Nesser är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet och har tilldelats en rad litterära priser genom åren, senast det norska internationella hederspriset Den gylne revolver och Svenska Deckarakademins utmärkelse Grand Master.

genre Svensk skönlitteratur omslagsformgivare Ilse-Mari Berglin format Inbunden, e-bok, ljudbok utgivningsmånad Augusti

mediekontakt Anna Tillgren, anna@annatillgren.se

Det kom ett brev från München HÅKAN NESSER

Det är jul, pandemiåret 2020, och den kände konstnären Ludvig Rute bjuder – på tvärs mot alla restriktioner – in sina syskon till firande i avlägsna Sillingbo. Han har något han vill säga dem. De har inte setts på många år och stämningen är minst sagt spänd. Det blir inte bättre av att ett mord inträffar under julnatten.

Paret Barbarotti–Backman kallas in och påbörjar en utredning som under ett ymnigt snöande och i pandemins slagskugga nästan erinrar om en gammal engelsk deckare. Åtminstone inledningsvis. Frågan är: Finns det en utomstående gärningsman eller är det ”all in the family”? Och i det förflutna?

Det kom ett brev från München är den åttonde boken i serien om kommissarie

Gunnar Barbarotti och hans kollega och sambo Eva Backman.

foto © Jo Voets
10

En instängd man PER HELLGREN

Sommaren 1958. Polisen utreder ett våldsamt sexualmord på en äldre kvinna i Västmanland. Kriminalkonstapel Rydin och hans kolleger vid riksmordkommissionen i Stockholm letar efter en osedvanligt brutal mördare i ett hett sommarlandskap där vittnen berättar om en cyklande man. Vårvintern 1965. Boende på Bergsgatan 57 i Stockholm klagar på en kraftig odör. En död man påträffas i en lägenhet. Kriminalassistent Lampell vid våldsroteln fördjupar sig i mysteriet. Hur har gärningsmannen tagit sig ut ur lägenheten som är helt tillbommad inifrån?

En instängd man skildrar det mödosamma polisarbetet med två mordfall i en annan tid. För den läsare som kan sin svenska deckarhistoria framträder här en kärleksfull hyllning till Sjöwall & Wahlöö och det som kan kallas det svenska deckarundrets inledning.

Per Hellgren, född 1974 och bosatt utanför Strängnäs, har bland annat skrivit en bok om Per Wahlöö och arbetar som kulturjournalist. En instängd man är hans första kriminalroman.

PER HELLGREN

genre Spänning omslagsformgivare Miroslav Sokcic format Inbunden, e-bok, ljudbok utgivningsmånad Maj mediekontakt Jenny Helldahl, jenny.helldahl@bonnierforlagen.se

foto © Karl Nordlund KRIMINALROMAN ALBERT BONNIERS FÖRLAG

Mari Jungstedt har sedan debuten 2003 med Den du inte ser etablerat sig som en av Sveriges mest framgångsrika spänningsförfattare.

Hennes böcker är sålda till omkring 25 länder, har filmatiserats för tysk tv och sålt i nära sju miljoner exemplar bara i Sverige.

genre Spänning

omslagsformgivare Sofia Scheutz

format Inbunden, e-bok, ljudbok utgivningsmånad Maj

mediekontakt Sissel Hedqvist, sissel.hedqvist@bonnierforlagen.se

Hanna Bäärnhielm, hanna.baarnhielm@bonnierforlagen.se

Det slutna rummet MARI JUNGSTEDT

När högsäsongen på Gotland står för dörren hittas tvåbarnsmamman Olivia Wide mördad i ett av öns populäraste turistmål, Lummelundagrottan. Kvällen före hade hon deltagit i en mörkertur inne i grottgångarna. Hur kunde en mördare slå till mitt under turen?

Kommissarie Knutas leder jakten på gärningsmannen. Fallet visar sig ha kopplingar till ett grottmysterium i Norrland många år tidigare och den höggravida Karin Jacobsson ger sig dit på eget bevåg – för att hamna mitt i ett livsfarligt drama.

12
foto © AnnaLena Ahlstrom

Christina Erikson, född 1973, är uppvuxen i Småland och bosatt i Svartå, Närke. Hon debuterade som deckarförfattare 2014 med Morsarvet och har även skrivit böcker tillsammans med Thomas Erikson. Jag, Forsete är den sjätte fristående boken i serien om kriminalkommissarie Elias Svensson och Cornelia Lind, numera konsult på polismyndigheten.

Jag, Forsete

I Stockholms undre värld är det oroligt sedan Agnes Granat internerats på högriskfängelset Hinseberg och där brutalt mördats. Även en vakt hittas mördad utanför murarna och polisen famlar i mörkret. När ett fall som sedan länge varit dött och begravet gör sig påmint finner sig kriminalkommissarie Elias Svensson plötsligt kämpande för sitt liv, och även Forsete tvingas ta itu med sitt förflutna …

genre Spänning

omslagsformgivare Miroslav Sokcic

format Inbunden, e-bok, ljudbok utgivningsmånad Juli

mediekontakt Sissel Hedqvist, sissel.hedqvist@bonnierforlagen.se

Moa Åkne, moa.akne@bonnierforlagen.se

13
foto © Maria Östlin

”Sensationellt bra.”

Lee Child

”Svårt beroendeframkallande.”

Publishers Weekly

”En ond tid är en gangstersaga av den gamla skolan, omöjlig att lägga ifrån sig.”

Rumaan Alam

Deepti Kapoor växte upp i norra Indien och arbetade under många år som journalist i New Delhi. Hon har tidigare skrivit romanen Bad Character. I dag bor hon i Portugal tillsammans med sin man.

genre Spänning

originaltitel Age of Vice

översättare Julia Gillberg

omslagsformgivare Gregg Kulick, bearbetning av Ingrediensen AB

format Inbunden, e-bok

utgivningsmånad Juni

mediekontakt Hanna Bäärnhielm, hanna.baarnhielm@bonnierforlagen.se

Sissel Hedqvist, sissel.hedqvist@bonnierforlagen.se

En ond tid

DEEPTI KAPOOR

En tidig morgon i New Delhi kör en lyxig Mercedes rakt in i ett nattläger för fattiga daglönare. Fem människor dör. Den chockade man som grips för brottet arbetar för familjen Wadia, en av Indiens mest inflytelserika familjer. Varför befinner han sig i bilen och vad är det han döljer?

En ond tid utspelar sig i maktens absoluta centrum, där skillnaden mellan brottslighet och politik är hårfin. Sunny, arvtagare till familjen Wadias affärsimperium, är en eftertraktad playboy som drömmer om att förändra familjens skamfilade rykte. När han träffar Neha, en ung journalist, kommer hans drömmar och familjens krav omedelbart på kollisionskurs med varandra. Det kommer an på Ajay, Sunnys undergivne tjänare, att organisera deras hemliga möten. Men Ajay bär också på en hemlighet. Och har en hämnd att utkräva. En ond tid är en gastkramande thriller och en episk släktkrönika om det moderna Indien, där pengar, kontakter och familjeband avgör allt. Den för tankarna till klassiska berättelser om makt, korruption och släktlojaliteter, som Gudfadern och Succession

foto © Matthew Parker
14

John Green

Imorgon och imorgon och imorgon

GABRIELLE ZEVIN

Sam och Sadie träffas på ett sjukhus 1987. Sadie besöker sin cancersjuka syster och Sam återhämtar sig från en bilolycka. De två ensamma själarna förenas i den gemensamma kärleken till dataspel, och när de av en slump möts igen åtta år senare inleder de ett samarbete som för dem till oanade höjder: de blir superstjärnor i spelvärlden.

Men i verkligheten är saker och ting inte lika fulländade som i spelens virtuella värld. Imorgon och imorgon och imorgon följer Sam och Sadie genom åren av professionell framgång och personliga motgångar, samtidigt som samhället och deras relation förändras.

Gabrielle Zevin har skrivit en förtrollande roman om kärlek, men inte en kärleksroman. Den har tagit världen med storm, bland annat utnämndes den till Amazon Book of the Year.

Washington Post

Gabrielle Zevin, född 1977, är en amerikansk författare bosatt i Los Angeles. Hon har gett ut en rad romaner, på svenska senast Livet enligt Fikry (2015). Gabrielle Zevin har även skrivit flera ungdomsböcker och filmmanus. Hon har nått stora framgångar internationellt och är översatt till 39 språk.

genre Utländsk skönlitteratur

originaltitel Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow

översättare Niclas Nilsson

omslagsillustration The Great Wave (detalj) av Katsushika Hokusai. The Metropolitan Museum of Art, New York

omslagsformgivare John Gall, bearbetning av Ingrediensen AB

format Inbunden, e-bok

utgivningsmånad Juni

mediekontakt Sissel Hedqvist, sissel.hedqvist@bonnierforlagen.se

Moa Åkne, moa.akne@bonnierforlagen.se

15
foto © Hans Canosa
”En av de bästa böcker som jag läst.”
”En tour de force.”

Kvinna utan mask

HANNE-VIBEKE HOLST

1930-tal. Sonja vill bli konstnär och söker sig mot sin mors vilja till en konstskola i Köpenhamn. Snart befinner hon sig i en miljö där allt tycks möjligt, där idealism och experiment frodas, och där konsten och sexualiteten blir en del av motståndet mot den framväxande nazismen.

När kriget bryter ut är Sonja i Paris och hänger med surrealisterna. Allt ställs på sin spets. Hur långt är Sonja beredd att gå för att försvara sin konst, sin kärlek? I denna verklighetsbaserade roman skildrar Hanne-Vibeke Holst mästerligt Sonja Ferlov Mancobas kompromisslösa kamp för konsten och kärleken, och tecknar samtidigt en levande bild av Europas mörkaste decennier.

Hanne-Vibeke Holst, född 1959, är författare och journalist. Hon gjorde stor succé med trilogin om tv­journalisten Therese Skårup och har sedan dess skrivit en lång rad romaner, bland annat den bästsäljande trilogin Kronprinsessan, Kungamordet och Drottningoffret (2002–2008) som senare filmatiserades. Samtidsromanen Som pesten (2018) handlar om en dödlig pandemi. Hanne­Vibeke Holst har belönats med flera priser och även utsetts till ”Danskarnas favoritförfattare”.

”Kvinna utan mask är en imponerande historisk roman om en stor dansk konstnär.”

Jyllands-Posten

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel Kriger uden maske översättare Djordje Zarkovic omslagsformgivare Simon Lilholt/imperiet.dk, bearbetning av Ingrediensen AB format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Augusti mediekontakt Anna Tillgren, anna@annatillgren.se

foto © Les Kaner

The New York Times

Louise Kennedy växte upp i närheten av Belfast. Hon har skrivit för The Guardian, The Irish Times och BBC Radio 4 och har även gett ut novellsamlingen The End of the World Is a Cul de Sac. Innan hon blev författare arbetade hon som kock i nästan trettio år. Hon bor i Sligo, Irland.

Över gränsen

LOUISE KENNEDY

Nordirland, 1975. När småskollärarinnan Cushla möter försvarsadvokaten Michael på familjens pub borde hon veta bättre än att falla för honom. Han är protestant, äldre, gift. Gradvis dras hon in i hans sofistikerade värld, samtidigt som terrorn eskalerar runt omkring dem. I skolan tvingas Cushla och eleverna dagligen hantera följderna av det sekteristiska våldet, och när Michael åtar sig att försvara några unga katoliker blir det uppenbart att omgivningen kommer att reagera. De har passerat flera gränser, i en värld där överträdelser har ett högt pris.

Louise Kennedys debutroman är en berättelse om kärlek och klass, i hjärtat av den nordirländska konflikt som kallas för ”the troubles”. Den har hyllats av en enig kritikerkår och utsågs också till årets irländska roman 2022.

genre Utländsk skönlitteratur

originaltitel Trespasses

översättare Klara Lindell

omslagsformgivare Lauren Peters-Collaer, bearbetning av Ingrediensen AB

omslagsillustration Detalj av In a Bar av Frederick William Elwell, olja på duk, 1943/© Ferens Art Gallery/ © Estate of Frederick Elwell. All rights reserved 2022/Bridgeman Images

format Inbunden, e-bok

utgivningsmånad Augusti

mediekontakt Janina Rak, janina.rak@bonnierforlagen.se

17
foto © Courtesy of Louise Kennedy
”Briljant, vacker och hjärtskärande.”

Natalia Ginzburg (1916–1991) är författare till dussintals essäer, pjäser, noveller och romaner. År 1963 tilldelades hon det prestigefyllda Stregapriset. Ginzburg var politiskt aktiv under hela sitt liv, bland annat som ledamot i det italienska parlamentet.

genre Utländsk skönlitteratur

originaltitel Le voci della sera

översättare Johanna Hedenberg

omslagsformgivare Lotta Kühlhorn

format Inbunden, e-bok

utgivningsmånad Maj

mediekontakt Janina Rak, janina.rak@bonnierforlagen.se

Kvällens röster

NATALIA GINZBURG

Elsa är tjugosju och ogift i en sömnig italiensk by under åren efter andra världskriget. Hon bor kvar i det enkla barndomshemmet tillsammans med sin far och sin hypokondriska mor, som ständigt oroar sig över dotterns civilstånd. I hemlighet har Elsa förälskat sig i Tommasino, den yngste sonen i en välbärgad och inflytelserik fabriksägarfamilj. Elsa fantiserar om en framtid med Tommasino, men drömmen hotas av omgivningens förväntningar.

Kvällens röster är en roman om en by och dess invånare, om skuggan efter fascismen, om den första stora kärleken och om tillfällen som rinner ut i sanden. Natalia Ginzburgs klassiker från 1961 utges i nyöversättning av Johanna Hedenberg, som även har skrivit förordet till utgåvan.

18
foto © Archivio fotografico Giulio Einaudi editore

Time

George Saunders, född 1958, debuterade 1996 och gjorde sig snabbt känd som en egensinnig novellist, en satiriker med stort hjärta. Det publika genombrottet kom med novellsamlingen Tionde december 2013 och när debutromanen Lincoln i bardo tilldelades Bookerpriset 2017 befäste Saunders sin ställning som en av USA:s viktigaste samtida författare.

Befrielsedagen

GEORGE SAUNDERS

I Befrielsedagen fortsätter novellmästaren

George Saunders att på sitt karaktäristiskt skruvade sätt belysa vad det innebär att vara medmänniska: ”Du frågade om det är meningen att du ska stå passiv och se din väns liv ödeläggas ... som din morfar bönfaller jag dig att inte underskatta kraften/faran i det rådande läget.” Är det av kärlek eller rädsla som brevskrivaren uppmanar sitt barnbarn att inte stå upp för vännen som gripits för motstånd mot staten? I novellen ”Kärleksbrev” ställs frågan om medmänsklighet på sin spets.

Befrielsedagen handlar om historieberättande och ansvar, om mod och civilkurage, om cynism och slaveri och om det utsiktslösa men ändå nödvändiga motståndet mot makten. När samtidens omvälvande globala kriser får verkligheten att närma sig dystopin lämnar Saunders berättelser ett djupare avtryck än någonsin.

genre Utländsk skönlitteratur

originaltitel Liberation Day

översättare Niclas Nilsson

omslagsformgivare Daniela Juvall

format Inbunden, e-bok

utgivningsmånad Augusti

mediekontakt Janina Rak, janina.rak@bonnierforlagen.se

19
foto © David Crosby
”En uppslukande, fantasirik njutning för läsaren, full av svart humor och obekväma sanningar.”

Längtan hem

NORA ROBERTS

Falkeneraren Connor O’Dwyer är djupt förbunden med sitt älskade Irland. Här har han sina rötter, och tillsammans med sin syster Branna och kusinen Iona bildar han en obrytbar cirkel. När Connor tar med turister på turer genom det vackra gröna landskapet korsas hans vägar ständigt med vännen Mearas, som i sin tur guidar från hästryggen. En dramatisk händelse får Connor att se Meara med nya ögon –ska hon bli den första kvinna han släpper in i sitt hjärta? Kärleken skakar om Connor, men när ett hot från det förflutna dyker upp måste han stå stadigt för att beskydda allt han älskar.

Underbart kloka varelser

SHELBY VAN PELT

När Tovas make går bort tar hon jobb som städare på stadens akvarium för att ha något att göra. Med mopp och hink rör sig Tova i akvariets lokaler bland alla vattenlevande varelser. Där finns den gamla åttaarmade bläckfisken Marcellus som hon blir särskilt fäst vid. Vad Tova inte förstår är att Marcellus vet precis vem hon är, han vet vad som hände drygt trettio år tidigare när Tovas son, då arton år gammal, försvann i en båtolycka.

Den hjärtevärmande Underbart kloka varelser handlar om vänskap och hopp, om att försonas med det förflutna och att leva i nuet. Via läsarkärlek tog sig denna debutroman till USA:s bästsäljarlista.

Nora Roberts, född 1950, är författare till fler än tvåhundra bästsäljande romaner och har sålt över 500 miljoner exemplar av sina böcker världen över, varav 5,5 miljoner i Sverige. Hon har vunnit otaliga priser och kallats ”Amerikas favoritförfattare” av tidskriften

The New Yorker. Nora Roberts är född och uppvuxen i Maryland.

genre Utländsk skönlitteratur

originaltitel Shadow Spell

översättare Anna-Stina Johnson

omslagsformgivare Anna Henriksson

format Inbunden, e-bok, ljudbok

utgivningsmånad Juni

mediekontakt Marie Jungsand, marie.jungsand@bonnierforlagen.se

Shelby Van Pelt är en amerikansk författare bosatt i Chicago. Underbart kloka varelser är hennes debutroman.

genre Utländsk skönlitteratur

originaltitel Remarkably Bright Creatures

översättare Emilia Fjeld

omslagsformgivare Kerstin Hanson

format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Juli

mediekontakt Moa Åkne, moa.akne@bonnierforlagen.se

20
foto ©
Bruce Wilder foto © Karen Forsythe

genre Utländsk skönlitteratur

originaltitel The Whalebone Theatre översättare Annika Hultman-Löfvendahl, Jan Hultman omslagsformgivare Julia Connolly, bearbetning av Ingrediensen AB format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Maj mediekontakt Sissel Hedqvist, sissel.hedqvist@bonnierforlagen.se Janina Rak, janina.rak@bonnierforlagen.se

Teatern vid stranden

JOANNA QUINN

De tre syskonen Seagrave växer upp på ett gods nära havet i engelska Dorset. De får reda sig själva så gott det går, förbisedda av såväl sina föräldrar som av det upptagna tjänstefolket. Syskonens anförare är den orädda Cristabel, som drömmer om ett liv lika äventyrligt som i böckerna i familjens dammiga bibliotek. Tillsammans bygger barnen upp en teater i ett strandat valskelett, som Cristabel upptäckt och därför anser tillhör henne. Föräldrarnas excentriska konstnärsvänner utgör resten av ensemblen, systern Flossie underhåller vid pianot och lillebror Digby framträder som teatertruppens stjärna. Det är en värld av fantasi och lek, som enbart hotas av förbiblixtrande inblickar i vuxenvärldens allvar.

När andra världskriget bryter ut och syskonen blivit vuxna lämnas Flossie ensam kvar att hålla stånd vid det söndervittrande godset. Cristabel och Digby rekryteras av underrättelsetjänsten och får spela sina svåraste roller någonsin, när de smugglas över gränsen för att delta i den franska motståndsrörelsen.

Joanna Quinn bor i Dorset i södra England. Hennes kortprosa har publicerats i en rad litterära tidskrifter. Teatern vid stranden är hennes romandebut. foto © Nancy Turner
21
En av årets bästa böcker 2022 enligt The Times, The New York Times, Waterstones, Amazon m.fl.

KLASSIKER FRÅN ALBERT BONNIERS FÖRLAG

22

På spaning efter den tid som flytt 1–7 översatt av Gunnel Vallquist.

På spaning efter den tid som flytt 8 översatt av Birgitta Melander. Det sena verket översatt av Anders Olsson.

Den ovillkorliga kapitulationens museum/Smärtans ministerium översatt av Djordje Zarkovic. Under jord översatt av Rebecca Alsberg.

4 x Erpenbeck översatt av Ulrika Wallenström.

Svindel. Känslor översatt av Ulrika Wallenström. Nostalgia översatt av Inger Johansson.

Samtliga omslag formgivna av Nina Ulmaja.

23

Älven i mig JANNETE HENTATI

Älven i mig följer den resa författaren gör längs Lule älv, i ett försök att hitta hem. Undervägs ger sig älvens historia och samtida spänningar till känna. Det handlar om den svenska vattenkraften. Om utveckling och exploatering, minne, makt och ansvar. Och om det som ständigt rör sig: tiden, livet, kärleken. Det blir till en berättelse om hur det som ger ljus också kan leda till mörker.

Jannete Hentati, född 1982, växte upp i Luleå och har en doktorsexamen i socialantropologi.

Älven i mig är hennes debut.

genre Svensk facklitteratur omslagsformgivare Sara R Acedo format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Maj mediekontakt Anna-Karin Korpi-Öhlund, anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se

foto © Mattias Edwall
DEBUTANT 24

Varför just han?

HERMAN LINDQVIST

Vid midsommartid 1523 red den nyvalde kungen

Gustav Eriksson in i det befriade Stockholm. Gustav Eriksson blev Gustav Vasa, tyrannen som blev landsfader. För oss, femhundra år senare, verkar allt så självklart. Men konkurrensen om makten var stenhård. Landet kunde ha splittrats. Med en kombination av tur, makthunger, girighet och grymhet segrade Gustav. Men det kunde ha slutat annorlunda. Herman Lindqvist berättar levande inte bara om maktkampen utan även om Gustavs tid och hans folk.

Herman Lindqvist blev efter ett dramatiskt liv som

utrikeskorrespondent författare på heltid. Med sina 68 böcker och ett otal uppmärksammade tv­program är han en av våra mest uppskattade populärhistoriker. År 2016 utsågs han till politices hedersdoktor vid Åbo Akademi.

genre Svensk facklitteratur

omslagsformgivare Kerstin Hanson

omslagsillustration Tillskriven Lorens Pasch d.y., utförd cirka 1768 format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Juni

mediekontakt Annelie Eldh, annelie.eldh@bonnierforlagen.se

foto © Stefan Tell
25

Geert Mak, född 1946 och bosatt i Amsterdam, är en prisbelönt författare och journalist, vars böcker översatts till mer än tjugo språk. Med Drömmen om Europa introduceras han i en svensk läsekrets. Boken har sålt i mer än 160 000 exemplar i Nederländerna och 2022 utsågs den till årets politiska bok i Tyskland.

Drömmen om Europa

GEERT MAK

Det europeiska projektet skulle bygga på fred, välstånd och frihet. Men de senaste två decennierna har snarare dominerats av kriser och konflikter, snabba skiften som fört Europa närmare kollaps. Vad hände med det europeiska samarbetet och optimismen, hur kom det sig att nostalgin, rädslan och främlingsfientligheten tog över?

Drömmen om Europa handlar om de omvälvande händelser som definierat Europa sedan millennieskiftet, fram till kriget i Ukraina: EU:s skakiga utvidgning, finans- och eurokrisen, flyktingkrisen, annekteringen av Krim, högerpopulismen i Polen och Ungern, brexit, corona. I en serie av sammanlänkande reportage, som varvar politik, historia och kulturhistoria, levandegör Geert Mak Europas arv och utmaningar i en unik nutidshistoria.

genre Utländsk facklitteratur originaltitel Grote verwachtingen

översättare Joakim Sundström

omslagsformgivare Ingrediensen AB format Inbunden, e-bok

utgivningsmånad Augusti

mediekontakt Karin Wahlén, karin@kultpr.se

foto
26
© Vincent Mentzel

Min hand i min

ATEFEH SEBDANI

En liten flicka klamrar sig fast vid sin mamma, men vuxna händer bänder loss henne ur mammans famn.

Senare sitter flickan på en sliten buss som kör på dammiga vägar mot ett okänt mål. Hon har armarna om sina småbröder och tröstar dem med mammans sista ord: Vi kommer snart ses igen.

Varför överger man sina barn? Atefeh är fem år gammal när hon och hennes bröder smugglas ut ur Irak. Föräldrarna, som är soldater i den sektstämplade iranska motståndsrörelsen Folkets mujahedin, blir kvar i organisationens militärläger. I ett slag är femåringen mamma till sina bröder. Efter månader på flykt landar de som ensamkommande på en perrong i Sverige.

I väntan på sin mamma blir de fosterbarn hos ett par som också är medlemmar i Mujahedin. Men något riktigt hem blir det aldrig. Min hand i min är en berättelse om att växa upp utan någon annan att hålla fast vid än sig själv, i en familj där missförhållanden skickligt städas undan och i ett samhälle som gång på gång misslyckas med att se det utsatta barnet. Men det är också en berättelse om en envist brinnande livskraft och om modet att slutligen bryta sig fri.

Atefeh Sebdani, född 1986 i Esfahan, Iran, är ingenjör och har arbetat som digital strateg och affärsutvecklare inom tech. Hon bor i Stockholm med man och tre barn, är en prisbelönt föreläsare och driver instagramkontot @atefeh_s.j.

genre Svensk facklitteratur omslagsformgivare Michael Ceken format Kartonnage, e-bok, ljudbok utgivningsmånad Augusti mediekontakt Thérèse Cederblad, therese.cederblad@bonnierforlagen.se Hanna Bäärnhielm, hanna.baarnhielm@bonnierforlagen.se

foto © Mili Malinovic

Elinor Cleghorn är en feministisk kulturhistoriker. Efter att ha doktorerat 2012 tillbringade hon tre år som postdoktorsforskare på Ruskin School inom Oxfords universitet där hon arbetade med ett tvärvetenskapligt medicinsk­humanistiskt projekt. I dag arbetar hon som författare och forskare och bor i Sussex.

Sjuka kvinnor

ELINOR CLEGHORN

Läkarvetenskapen har en bekymmersam historia. I århundraden har den kvinnliga kroppen blivit demoniserad och nedvärderad. Vi har fruktat den eller skämts över den. Men kvinnor har också utmanat den vedertagna läkekonsten – som läkare, forskare och aktivister. Och framförallt som patienter. Nu skrivs historien om, tack vare kvinnors motstånd, styrka och mod.

I Sjuka kvinnor analyserar Elinor Cleghorn vad som är roten till de eviga missförstånd, mystifieringar och feldiagnostiseringar som tycks följa kvinnors sjukdomar och smärta. Från ”den vandrande livmodern” i antikens Grekland till dagens varierande förståelse av hormoner, menstruation och klimakteriet, är Sjuka kvinnor en revolutionär berättelse om de kvinnor som har utmanat medicinen.

genre Utländsk facklitteratur

originaltitel Unwell Women

översättare Manne Svensson

omslagsformgivare Sara R Acedo

format Inbunden, e-bok

utgivningsmånad Maj

mediekontakt Jenny Helldahl, jenny.helldahl@bonnierforlagen.se

28
foto © Lara Downie

Serhii Plokhy, född 1957, är prisbelönt författare till en mängd internationellt uppmärksammade fackböcker och professor i ukrainsk historia vid Harvard. Hans forskning handlar till stor del om Östeuropas intellektuella, kulturella och internationella historia, med tonvikt på Ukraina.

Det ryskukrainska kriget

Historiens återkomst

SERHII PLOKHY

Den 24 februari 2022 vaknade världen upp till den chockerande nyheten att Ryssland hade invaderat Ukraina. Samtidigt som historikern Serhii Plokhy försökte få fram uppgifter om vänner och släktingar som plötsligt befann sig mitt i den största konflikten i Europa sedan andra världskriget, började han att fundera över krigets verkliga orsaker och rötter.

Resultatet är en heltäckande historia om en konflikt som pågått sedan 2014 och som från grunden ändrat den geopolitiska ordning som styrt Europa sedan kalla kriget gick i graven. Serhii Plokhys bok är baserad på decennier av forskning och hans unika kännedom om regionen. Det rysk­ukrainska kriget – historiens återkomst är samtidshistoria av bästa märke, skriven av en av vår tids ledande experter på området.

genre Utländsk facklitteratur

originaltitel The Russo-Ukrainian War: The Return of History översättare Manne Svensson

omslagsformgivare Penguin Random House UK, bearbetning av Ingrediensen AB format Inbunden, e-bok

utgivningsmånad Maj mediekontakt Janina Rak, janina.rak@bonnierforlagen.se

29
foto © Alexander Medvedev

Staffan Carlsson arbetade i svensk utrikesförvaltning i fyrtio år. Han har tjänstgjort på UD i Stockholm och varit ambassadör i Budapest, London och Berlin.

Helgon och maktspelare

STAFFAN CARLSSON

Vi minns Dag Hammarskjöld som principfast FN-chef på kant med stormakterna. I detta porträtt av Hammarskjöld som politiker visar Staffan Carlsson att det snarare förhåller sig tvärtom: Hammarskjöld var ute efter resultat. Han samarbetade nära med USA. Behövde han tänja på principerna, så gjorde han det. Samma hållning präglade hans insatser i svensk politik. Hammarskjöld ses med rätta som den bäste generalsekreterare FN haft. Men han saknade självkritik och var dålig på att läsa andra människor. Detta skulle bli ödesdigert under Kongokrisen.

genre Svensk facklitteratur omslagsformgivare Jens Andersson format Inbunden, e-bok utgivningsmånad Juni

mediekontakt Janina Rak, janina.rak@bonnierforlagen.se

30
foto © Fredrik Hjerling

DAGS ATT ÅTERVÄNDA

TILL BAYVIEW HIGH

Tredje och sista delen i bästsäljande

trilogin

släpps på svenska i juli.

En av oss är tillbaka

KAREN M. MCMANUS

Det är dags för en ny lek. Ingen kommer undan. När en oväntad person återvänder till Bayview blir leken snabbt dödlig. Simon hade rätt – hemligheter kommer alltid fram till slut.

KAREN M. MCMANUS fick ett omedelbart internationellt genombrott med sin debutroman En av oss ljuger, som toppat bästsäljarlistorna, blivit ett fenomen på TikTok och filmatiserats som tv-serie. En av oss är tillbaka är tredje och sista delen i En av oss-trilogin.

genre Utländsk skönlitteratur originaltitel One of Us Is Back översättare Julia Gillberg författarfoto

Kaitlyn Litchfield format Danskt band, e-bok, ljudbok utgivningsmånad Juli mediekontakt Sissel sissel.hedqvist@bonnierforlagen.seHedqvist, Stella Holmgren, stella.holmgren@bonnierforlagen.se

Albert Bonniers Förlag är det största skönlitterära förlaget i Sverige och ett av de äldsta. Utgivningen har alltid utmärkts av mångsidighet. Romaner, lyrik, memoarer, biografier, essäer, reseskildringar, presentböcker samt en mängd olika fackböcker har förlagets namn på titelbladet.

Många av de största och mest välkända svenska författarna har utkommit på Albert Bonniers Förlag genom åren och förlaget har också intagit en ledande ställning vad gäller översättningar av utländska författare. Det märks inte minst på det stora antal Nobelpristagare som utkommit på förlaget.

Albert Bonniers Förlag grundades redan 1837. Den första bok som gavs ut hette Bevis att Napoleon aldrig har existerat. Sedan dess har det blivit massor av böcker och förlaget är numera en viktig och välkänd del av den svenska kulturhistorien.

albert bonniers förlag box 3159, 103 63 stockholm besöksadress sveavägen 56

tel 08-696 86 20 info@albertbonniers.se albertbonniersforlag.se

facebook.com/albertbonniersforlag instagram.com/albertbonniersforlag Twitter @albertbonniers

förlagschef isa widerståhl isa.widerstahl@albertbonniers.se

litterär chef daniel sandström daniel.sandstrom@albertbonniers.se

marknadschef

martin ahlström

tel 08-696 86 61, mobil 070-854 09 22 martin.ahlstrom@bonnierforlagen.se

kommunikationschef

thérèse cederblad

mobil 070-726 59 00 therese.cederblad@bonnierforlagen.se

pr och information press@bonnierforlagen.se

recensionsexemplar press@bonnierforlagen.se

Katalogens

ISBN 978-91-4353-918-9

Ilse-Mari Berglin, från Det kom ett brev från München
omslagsillustration:
WWW.INGREDIENSEN.SE

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.